Iulie 2017, Permiteti sa raportez!

This entry is part 7 of 88 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Iunie 2017, Permiteti sa raportez!August 2017, Permiteti sa raportez! >>

349 de comentarii:

 1. 6 IUNIE (prima zi a debarcarii din Normandia) A TRECUT, DAR SE APROPIE 4 IULIE (ziua nationala a SUA), zi in care televiziunile se vor intrece in elogii siropoase la adresa licuriciului
  https://theaviationist.com/2017/06/28/f-16-special-paint-scheme-commemorates-d-day-invasion-and-p-47-thunderbolts/

 2. „Datoria mea va fi aceea ca cele opt programe majore de înzestrare care sunt aprobate să devină cât mai curând o realitate și aceasta se va consta și în îmbunătățirea condițiilor pentru militarii care își desfășoară activitatea atât în teatrurile de operațiuni din Afganistan, Bosnia, dar și pentru cei care își desfășoară activitatea în țară și programe de pregătire destinate lor”, a mai spus ministrul Țuțuianu.
  https://www.antena3.ro/actualitate/ministrul-apararii-adrian-tutuianu-masuri-dupa-accidentul-in-care-si-au-pierdut-viata-trei-militari-421480.html

  • In urma unor evenimente care pot emotiona publicul, apar mereu angajamentele: vom face…, vom realiza….Mai vorbim peste 3 luni.

 3. Interceptări cu românul acuzat că spiona pentru ISIS:

  „Suspectul de terorism reţinut, ieri, în Argeş a fost arestat vineri. El a fost înregistrat şi interceptat de mai multe ori, în timp ce culegea date despre o bază militară străină din România. A fost în recunoaştere, s-a documentat cu privire la numărul trupelor, dotările acestora şi sistemele de supraveghere din zonă.”
  http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/interceptari-cu-romanul-acuzat-ca-spiona-pentru-isis-752657
  //
  Siria – Aleppo: „IS withdrew from 17 towns and villages & is now outside Aleppo province after having presence there for 4 years,” SOHR says

  Military source told @AFP that „Daesh withdrew from the Aleppan countryside towards rural territory in Hama and Raqqa”

  SDF has captured several key areas inside the neighbourhood of al-Diriyah from ISIS. West of Raqqa city.
  //
  Serbia, compania de stat Yugoimport prezinta, Sumadija (MLRS cu raza lunga):

  Sumadija was fitted with one bank of four rocket launcher but the vehicle can be fitted with two types of launchers able to fire the unguided rocket Jerina 2, with a maximum range of 75 km, but also the Jerina 1, a GPS guided missile which has a range of 285 km.

  To fire the Jerina 1 missile, the vehicle can be fitted with two to four tube launchers each containing two missiles. With the use of the Jerina 2 unguided rocket, the vehicle can be fitted with four modules of 3 tube launchers offering the possibility to carried a total of 12 unguided rockets.”
  http://armyrecognition.com/partner_2017_news_online_show_daily_coverage/sumadija_mlrs_multiple_launch_rocket_system_yugoimport_partner_2017_12706172.html

  Jerina 1 – daca are doar 20kg explozibil este cam putin pt. o racheta cu raza de 285km. La Grad poti compensa cu nr. mare de rachete, aici nu cred ca iti permiti este prea scump.
  Jerina 2 – 110 kg explozibil este ok.

 4. Cu scuzele de rigoare….noutati ivanesti:
  https://www.youtube.com/watch?v=tJxQiBCjKvc
  Imi place estetica, dar functionalitatea ca protectie e….discutabila. Placile alea par teribil de subtiri.

 5. Sincer prefer o carte decât un articol de ziar dar și http://stiintasitehnica.com/secrete-orbitale/ ….chiar dacă sursele nu sunt clare. Doar ca speram sa se miște lucrurile și la noi în bine.

 6. Asta inseamna sa ai cu ce (si in cer si pe pamant)! Cica era Macron in tren …

  https://twitter.com/AiguilleurSNCF/status/881184459181228033

  • eh, s-ar zice ca propaganda islamistilor, despre cum ii tortureaza pe prizonieri, da oricui avant supraomenesc, transformandu-i in „berserk”… apoi daca nici SAS nu ar fi reusit, cine altcineva? 🙂

 7. Deci eu de obicei nu pun d-astea….dar clipul e mult prea amuzant. Conferinta de presa legata de explorare spatiala la care au participat D. Trump si Buzz Aldrin:
  https://www.facebook.com/DailyMail/videos/2494872950572438/

 8. Sarbii deschid o noua uzina de munitie:
  „The new ammunition plant will produce some more 50 million units of small weapons ammunition. The plant will produce the most popular cartridges for the Serbian Armed Forces: 5.56 mm, 7.62 mm and 9 mm.

  The factory will also launch the production of ammunition of 12.7 mm on a later stage.

  http://defence-blog.com/army/serbian-president-opens-new-ammunition-plant-in-uzici.html
  //
  „Alianta impotriva Statului Islamic, sustinuta de Statele Unite, a intrat pentru prima data in orasul Raqqa, fief al gruparii jihaiste, dinspre sud, dupa ce au traversat raul Eufrat, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, ONG care monitorizeaza razboiul din Siria, citat de AFP.”

  Raqqa: SDF a reintrat in districtul Al-Senaa dupa ce fusesera nevoiti sa plece (pe 30) ca urmare a utilizari masinilor capcana si a dronelor inarmate de catre ISIS (bombele folosite de dronele din Siria sunt mai puternice, uneori folosesc muntie de mortier cal. 60mm).

  Artillery Marines Rain Steel on ISIS in Syria
  https://www.youtube.com/watch?v=TuAuWnK5uF4
  //
  Se pare ca ISIS a doborat un elicopter sirian, care se pregatea sa aterizeze, cu un ATGM:
  IS claims to have shot down SAA helicopter via ATGM strike near al-Assad hospital, west of Der Ezzoir Syria
  Four Syrian servicemen were killed after IS downed a helicopter in Deir Ezzor, per RT.
  //
  Se discuta si despre tragedia care a ajut loc, camioanele DAC, inzestrarea armatei si industria noastra de aparare (buni invitatii si moderatorul de data acesta):
  Dosar de politician – 02/Jul/2017
  http://inregistrari.b1.ro/view-dosar_de_politician-84.html

 9. Francezii au expérimentât o armà meteorologicà în Ciad (românii Africii, acelasi tricolor 🙂 . Aviatia datà la pàmânt cu vântul !

  http://www.tchadactuel.com/?p=15063

  (NB Glumesc, cu „arma”)

 10. Un document retras pe ordinea de zi – planul de înzestrare a Armatei pentru 2017-2026. A neglijat un aspect important, acordul politic de a aloca 2% pentru Apărare pentru cel puțin un exemplu. Documentul urmează să fie adaptat și prezentat într-o viitoare ședință CSAT.

  http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/klaus-iohannis-declaratie-de-presa-la-14-15-754690

 11. o noutate , o colaborare intre Cugir ,IOR si unguri pentru fabricarea pustii antimaterial Gepard GM6 Lynx Sero

  • LIDAR-ul „diamantului” nu pàtrunde suprafata solului. Persoana interviewatà ori nu stie ori are alte informatii: „…Este o scanare specifică, efectuată pentru siturile arheologice, care poate pătrunde sub nivelul solului, astfel încât să vedem vestigiile arheologice existente””

 12. Ieri si azi, mai multe formatii de catre 4 elicoptere Apache au aterizat si decolat de pe aeroportul Arad. Sosire dinspre Ungaria, plecare spre vest.

 13. Pe bune, oamenii ăstia sunt normali la cap? Tot îi dau în continuare cu 2% din Pib. Cred ca o țin așa pana în decembrie

  http://m.capital.ro/ionut-misa-facem-o-analiza-pentru-prima-rectificare-bugetara.html

 14. sper sa miste si astia lucrurile intr-o directie buna pentru armata
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21856382-premierul-mihai-tudose-intalnit-ambasadorul-germaniei-colaborarea-economico-militara-dintre-romania-compania-germana-rheinmetall-fost-definita-proiect-strategic.htm

  si la corvetele alea – trebuia deja sa fi ciocanit la galatzi la tabla primului corp de nava, in loc de imbecilitatzi politicianiste

 15. „TRUMP’S AMERICA IS ‘NO FRIEND’ SAYS GERMANY’S ANGELA MERKEL AHEAD OF ‘THORNY’ G20 SUMMIT

  German Chancellor Angela Merkel is no longer describing Donald Trump’s U.S. as a “friend” in campaign literature for the country’s elections in September, and divisions are expected to widen between the leaders at the G20 summit this week.”
  http://www.newsweek.com/germany-angela-merkel-donald-trump-friends-g20-631516
  //
  Siria: Avioane americane aterizeaza/decoleaza in teritoriile detinute de curzi la Sarrin (o simpla pista) si la 35km sud de Kobani (nordul Siriei) o baza logistica (inclusiv pista);

  SDF has entered the ISIS-held neighbourhood of Yarmuk. West of Raqqa city.

  Syrian Democratic Forces breach the Old City of Raqqa, opening 2 gaps past ISIS defenses along Rafiqah Wall.
  //
  US forces conducted strike operation against AlShabaab Sunday.
  //
  Obuzierul K9 (155 mm/52) s-ar putea sa fie cumparat de Egipt.
  //
  Serbia, compania de stat Yugoimport, nou obuzier autopropulsat 155mm/52:
  „The new Aleksandar is a self-propelled 155 mm/52-calibre gun-howitzer with a fully automated shell loading system that has a total of 12 rounds ready to the fire and 12 additional ammunition in a storage box, installed on a Tatra 8×8 truck chassis.

  The Aleksandar wheeled 155mm 52-caliber self-propelled howitzer has a maximum firing range of 32,5 km and will be available with Yugoimport-SDPR’s velocity enhanced artillery projectile (VLAP) shell, which will enable the Aleksandar to fire at up to 52 km.”
  http://defence-blog.com/army/yugoimport-sdpr-unveils-new-aleksandar-155mm52-calibre-wheeled-self-propelled-howitzer.html

 16. Mihai-Cristian

  „Discursul lui Trump din Polonia, acum ma uit la el – diferenta de fus orar. Ma opresc sa notez cu surpriza, explicit, spus in deschiderea discursului:
  „We are proudly joined on stage by American, British, Polish and Romanian soldiers. Thank you.”
  Cred ca nu am auzit bine, dau inapoi si da, asa e: Deci nu numai ca au adus pe scena langa el la acest masiv si simbolic eveniment organizat de geostrategii americani in Estul Europei soldatii acestor 4 tari dar Trump insusi mentioneaza explicit asta, multumindu-le public in fata Europei si lumii.
  Simbolica este formidabila. Semnalul extraordinar… Ce sa mai zici?! Sa stii ca astia chiar sunt pusi sa o faca! Incredibil ce rasturnare de situatie in numai 6 luni!” – Paul Dragos Aligica

 17. Asa este, superba simbolistica si mesajul(e) transmis(e) in discurs:
  President Trump Gives Remarks to the People of Poland
  https://youtu.be/lxVe_Lofchk?t=30m30s

 18. Cica: „The French company ECA Group announced plans to build its unmanned boats Inspector Mk2 and anti-mine submersibles Seascan Mk2 in Russia

  Within the next two years, the French ECA Group will arrange production of unmanned boats Inspector Mk2 and anti-mine submersibles Seascan Mk2 in Russia a company’s director Dominique Mallet told to the Russian media.”
  http://defence-blog.com/news/french-defence-company-plans-to-arrange-production-of-drone-boats-in-russia.html
  //
  Russian defence company unveils new version of BPV-500 unmanned helicopter

  „…is capable of flying in automatic and semi-automatic modes at altitudes of up to 3,500 meters. The range of action is 320 kilometers, the flight duration is 8 hours.”
  http://defence-blog.com/news/russian-defence-company-unveils-new-version-of-bpv-500-unmanned-helicopter.html
  //
  Donald Trump reafirma adeziunea SUA la articolul 5 al NATO: America a dovedit-o nu doar prin vorbe, ci prin fapte
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-21858283-donald-trump-reafirma-adeziunea-sua-articolul-5-nato-america-dovedit-nu-doar-prin-vorbe-prin-fapte.htm

  • Eu tot intram pe site-ul Rheinmettal cu speranta ca voi vedea si acolo postat ceva despre Romanian Military Vehicle Systems.

 19. „Avem 86 de proiecte de investiții în derulare prin InvestRomania, în valoare totală de 1,8 miliarde de euro, adică peste 17.900 de potențiale noi locuri de muncă create. ”
  https://www.agerpres.ro/economie/2017/07/07/laufer-companiile-straine-ar-putea-implementa-in-romania-proiecte-de-1-8-miliarde-de-euro-15-52-22

  Duma de Stat a Federației Ruse (camera inferioară a parlamentului) a lansat vineri un apel către autoritățile de la Chișinău și Kiev să renunțe la toate formele de presiune față de Transnistria, într-o Declarație adoptată cu privire la ceea ce Moscova consideră a fi „tendințele negative în evoluția situației din Transnistria ca urmare a deciziilor luate de Republica Moldova și Ucraina”
  https://www.agerpres.ro/externe/2017/07/07/declaratii-dure-in-duma-de-stat-la-adresa-republicii-moldova-si-ucrainei-chisinaul-amenintat-cu-un-donbas-15-47-17

  Dodon mulțumește guvernului României pentru bani, reiterându-și însă ideea „fiecare – la casa lui”
  https://www.agerpres.ro/externe/2017/07/07/republica-moldova-dodon-multumeste-guvernului-romaniei-pentru-bani-reiterandu-si-insa-ideea-fiecare-la-casa-lui–18-30-59

  Austria vrea să renunțe la avioanele de luptă Eurofighter începând din 2020
  https://www.agerpres.ro/externe/2017/07/07/austria-vrea-sa-renunte-la-avioanele-de-lupta-eurofighter-incepand-din-2020-18-00-45

 20. mor copii in epidemii prost gestionate,in spitale esti tratat ca vita la taiere,pe drumuri nationale se moare ca in razboi,armata a devenit muzeu de antichitati,esti spoliat de taxe si biruri excesive….intre timp clasa politica si reprezentatii statului isi impart privilegii si avantaje atunci cand nu-si platesc polite meschine.hai romania !

 21. http://ioncoja.ro/vesti-bune-din-transnistria-fostul-presedinte-sevciuk-fuge-ca-un-sobolan-sa-nu-fie-arestat/

  „Șevciuk a menționat pe Facebook că a fost nevoit să fugă din Transnistria ca să nu fie lichidat de oamenii „grupului Sheriff” cu care a intrat în conflict încă pe vremea când era „președinte” al autoproclamatei „rmn”.”

 22. „Marina Coreei de Nord este dotată cu peste 70 de submarine tactice, trei fregate și aproape 400 de nave de patrulare.”
  ” aviația militară nord-coreeană deține peste 900 de aeronave capabile de luptă”
  http://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/cu-ce-arsenal-militar-sperie-coreea-de-nord-comunitatea-internationala-756139

  • Cei de la digi 24 au uitat sa spuna si cu ce se hranesc militarii nord-coreeni.

  • Mda,submarine tactice?Au multe submarine mici,costiere,cu care nu prea fac nimic de vechi ce sunt. Oooo,Aviatia e sublima,inca zboara MIG-19 chinezesc,au prea putine MIG-29. Armata nord-coreeana nu-i ceea ce pare,dar sta bine la capitolul artilerie autopropulsata,MLRS si mine antitanc si antipersonal. Au cu duiumul de astea. Fac rachete balistice insa tehnologia e la nivelul anilor *70-*80,conform multor experti.

 23. Ok, o intrebare de amator: noi avem diferite tipuri de uniforme pentru evenimente? Adica, spre exemplu, se face in armata romana diferentiere intre dress uniform si mess uniform?

 24. Da,exista uniforme de gala si uniforme de parada. Cele de gala sunt purtate la ocazii speciale,receptii spre exemplu. Uniforma de parada/tinuta de oras cum ii spun multi,e uzuala si se poarta in afara unitatii. Nu stiu daca au toti uniforme de gala fiindca din cate stiu acestea se platesc din buzunarul propriu,atasatii militari sigur au,conducerea MApN deasemenea. Ce vedem noi zilnic la militari e tinuta de oras.

 25. Un organism depinzând de Ministerul Apàràrii francez,  Centre de Doctrine et d’Enseignement du Commandement / Centru de Doctrinà si de Învàtàmânt al Comandamentului, a publicat o analizà militarà a anexàrii Crimeii si a conflictului est-ucrainian, sub prisma conflictelor ne-lineare (hibride în doctrina americanà).

  http://www.cdef.terre.defense.gouv.fr/precedentes-parutions/lettre-du-retex-n-30 selectionati documentul PDF (în francezà)

  Ar merita tradus si publicat în RM, din pàcat am din ce în ce mai putin timp.

  În mare, este vorba de profunda mutatie a fortelor ruse, dupà experienta georgianà.

  Printre altele :

  omuletii verzi din Crimeea erau trupe Spetnaz, majoritate contractanti, sute de oameni infiltrati într-o noapte, în civil sau în uniforme fàrà insigne, cu o manevrà de înselare (50.000 de militari masati la frontiera Dombas-ului atràgând acolo atentia ucrnienilor si occidentalilor. Operatia este calificatà de « surprizà strategicà » .
  în Dombas, surpriza a fost mai micà, ucranienii reactionând mai rapid.
  Folosirea masivà a dronelor, dupà o tacticà folosità în Vietnam de elicopterele americane. Zburând în binom, drona agilà la micà altitudine, atràgând tirul inamic, drona la altitudine mare transmitând originea tirurilor la artilerie care tràgea în scurt timp spre pozitiile reperate.
  85% din pierderile din ambele pàrti atribuite artileriei, foarte folosità.
  Valorizarea tancurilor în luptà. Pierderi egale când se foloseau T-64 si echivalent, raport cel putin de 1/3 în favoarea lui T-72, practic nici-o pierdere când rusii foloseau T-90. Rachetele anti-tanc putin eficace, cel mai eficace în tir direct tunul de 125 mm. (acordurile de la Minsk stipulând retragerea artileriei, rusii sunt acum superiori în bàtàlia de tancuri).
  Folosirea mijloacelor de ràzboi electronic din partea rusilor (perturbau sistematic semnalele GPS si telecomunicatie ale dronelor folosite de OSCE (4 Schiebel CAMCOPTER S-100)
  Folosirea inteligentà ale mijloacelor de propagandà si diplomatice
  etc.

 26. Azi pe la 12:45 a tranzitat orașul Tîrgoviște o coloană militară compusă din mașini ARO și camioane DAC 665T. Eu m-am întîlnit cu coloana pe cînd ieșea din pasajul de la Romlux și intra în sensul giratoriu de la Polivalentă. Erau 11 ARO 243 din care 2 erau de la Poliția Militară, toate cu aerul condiționat pornit (a se citi ușa din spate deschisă) iar unele din ele erau din primele generații, cu grila de la radiator din tablă. Uitîtndu-mă la mașinile de P.M. nu m-am putut împiedica să mă gîndesc că girofarurile sînt, probabil, mai scumpe decît mașina în sine. Camioanele erau tot vreo zece, majoritatea cu benă și prelată și două cisterne. Două camioane avea legate de ele bucătării de campanie. Din ce am putut vedea și camioanele aveau cabinele pline cu militari, nu știu la cele cu prelată dacă aveau ceva în benă.

 27. A iesit si Tutuianu sa ne explice ce-i cu recrutarea de rezervisti voluntari:
  „Este un raspuns de adaptare la realitatile societatii romanesti de astazi.”
  Adica nu e un raspuns la tensiunile si amenintarile din regiunea noastra.
  Nope ……..
  Unde dracu-i gaseste, frate, unu’ si unu’ ?

 28. Ce sustineam și eu, doar radarul nu este suficient pt. drone,
  C-RAM Phalanx va primi un upgrade de noi senzori optici si pasivi, arme laser pt. ai crește capabilitatile anti-drone:

  „According to the website scout.com, the U.S. Army and American Company Northrop Grumman is on the process to develop new optical sensors, passive sensors and laser weapons for C-RAM Phalanx air defense system which can be used to destroy targets as enemy drones, helicopters, fixed-wing aircraft and cruise missiles. The goal is also to upgrade the C-RAM Phalanx with new missiles.

  By adding new sensors and weapons to the C-RAM, Northrop Grumman would like to extend the capacity of this air defense systems against new threats as the UAVs (Unmanned Aerial Vehicles).

  The first C-RAM was sent to Iraq in late 2006, to protect the Green Zone (the large area in Baghdad turned into an American base). It was found that C-RAM could knock down 70-80 percent of the rockets and mortar shells fired within range of its cannon.”
  http://armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/c-ram_phalanx_upgrade_with_laser_weapons_missiles_us_army_10507171.html
  //
  Serbia va produce o barca „invizibila”:
  „Vessel is constructed to eliminate radar and weapon recognition and positioning by application of three technologies, RRCS reduced radar cross section, RAM radar absorbing material and IR stealth infrared invisible.

  http://armyrecognition.com/partner_2017_news_online_show_daily_coverage/stealth_vessel_m-rib_17.5_airtech_systems_serbia_partner_2017_12806173.html

 29. Incep recrutarile pentru rezervisti . In jur de 2 200 de locuri disponibile .

 30. Alternativa la sistemul de rachete Patriot pentru apararea antiaeriana? Ce oferta au europenii de la MBDA si de ce cred ca sistemul SAMP/T cu rachete Aster 30 e mai bun decat varianta americana

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21877703-video-alternativa-sistemul-rachete-patriot-pentru-apararea-antiaeriana-oferta-europenii-mbda-cred-sistemul-samp-rachete-aster-30-mai-bun-decat-varianta-americana.htm

 31. Scad preturile la F35. Acum am înțeles strategia guvernului, așteptăm să scadă prețul :))))
  http://www.janes.com/article/72153/dod-awards-usd5-6-bn-f-35-lrip-11-contract
  Hai si cu Patriotul ieftin!

 32. https://www.youtube.com/watch?v=Kp4IDH_Tucc

  Acum ma apuc sa urmaresc, dar cu siguranta este o emisiune interesanta …

  Cazacu stie ce vorbeste! (Scriu asta inainte sa vad emisiunea)

  • Cazacu vorbeste binisor, desi mi se pare ca insista tare pe integrarea cu industria europeana de aparare, fara sa se uite care sunt miscarile politice pe continent.
   Amiralul, in schimb, cam bate campii. Cand ajunge la subiecte concrete, despre echipamente, o ia pe miriste.

 33. Ministerul Economiei: Autostrada Pitesti-Sibiu este unul dintre proiectele finantabile prin Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii
  http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21885748-ministerul-economiei-autostrada-pitesti-sibiu-este-unul-dintre-proiectele-finantabile-prin-fondul-suveran-dezvoltare-investitii.htm

  Ministereul Economiei: Până la 1.09.2017 se va prezenta Coaliției programul de investiții greenfield și brownfield al societăților din subordinea acestui minister (investiții la Cuprumin, investiții ale companiilor din apărare, etc.).
  \\
  Sa vedem ce se intampla cu finantarea Centenarului si a Departamentului, Ungaria a alocat o groaza de bani pt. propaganda mai ales in strainatate (300 milioane euro), noi cati bani pt. a le contracara propaganda in strainatate preponderent (acolo conteaza in tara..).
  \\
  Ukraine test-fires improved variant of Corsar portable missile system
  http://defence-blog.com/news/ukraine-test-fires-improved-variant-of-corsar-portable-missile-system.html
  \\
  Ukrainian border guard starts using new Spectator-M unmanned complexes

  Spectator-M is designed for tactical reconnaissance and fire adjustment thus it can monitor and analyze any surface. at a distance of 20 km.

  Service ceiling, m 3000 (max altitude above sea-level —up to 2000)
  http://defence-blog.com/news/ukrainian-border-guard-starts-using-new-spectator-m-unmanned-complexes.html

  • Da, aceasi stire si pe hotnews: http://mobile.hotnews.ro/stire/21888128
   Acum sa vedem pe unde scot camasa, ca trebuie sa sara cu banutul. Interesant ca articolul hotnews mentioneaza si o oferta concurenta a MBDA. Sa vedem ce-o iesi, eu nu prea mai cred in basme.

   • Poti sa ignori hotnews, tocmai au dat dovada de partinire, sustinand ca nu se cunosc detaliile ofertei. Ori „interviul” a fost publicitate curata, ori le-a fost lene sa caute. 🙂
    Tot ceea ce am cerut si ni se ofera este in link-ul postat de mine, link al unei institutii guvernamentale americane. Foarte de incredere! 🙂
    Programul e deja aprobat de Parlament, sa vedem de unde scot banii. 🙂

    • Da, ai dreprate, am deschis apoi link-ul de la tine si am vazut toate detaliile. In plus, traducerile sunt de toata jena: prime contractors = primii contractori?!?!

 34. Compania americanà Airborne Tactical Advantage Company (ATAC) a fost autorizatà de ministerul apàràrii francez sà cumpere 63 Mirage F-1 (puse sub cocon în stocurile franceze) cu suma de …21 milioane €. Tot lotul !

  Reconditionarea lor în stare de zbor este estimatà la 3 milioane € bucata.

 35. US a trimis echipamente ca se fie folosite de SDF in Raqqa.
  \\
  Oficial Mosul-ul a fost eliberat, practic se mai lupta pe ici pe colo:

  “ Trupele irakiene ne spun că foarte multe cadavre nu au trăsături arabe. Lor li se pare că sunt străini și spun că găsesc cadavre ale persoanelor din Caucaz, din teritorii cu vorbitori ruși, inclusiv Cecenia, Rusia sau Tadjikistan”, a spus jurnalista.”
  http://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/descoperire-surprinzatoare-a-soldatilor-care-au-eliberat-mosul-758804
  \\
  Marawi siege showcasing a different perspective from the eyes of journalists Chiara Zambrano and Jeff Canoy.
  https://www.facebook.com/MukhaTV/videos/1570763786290912/?utm_content=buffer64ba1&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

  Posibil un nou inident „foc pritenos” sa vedem daca se confirma.
  \\
  Dupa cum am anticipat, pe masura ce „puterea” lui Dodon (adica Rusia) va creste sunt posibile probleme si in Romania:
  „Este mare probabilitatea că în cadrul GOTR au loc pregătiri ale unor specialiști cu scopul efectuării unor misiuni de spionaj în România. Totodată, se urmărește și crearea unor grupuri de diversioniști din rândurile cetățenilor autoproclamatei republici din stânga Nistrului”, anunță Irina Friz în raportul său.”

  „Trupele ruse din regiunea transnistreană încearcă să-și conecteze sistemul secret de comunicare la cel al Districtului Militar Vest pentru a-l putea folosi împotriva așa-numiților dușmani cum ar fi Ucraina sau România”, se mai menționează în raport.

  „În raport se mai spune că oamenii din regiunea transnistreană sunt extrem de loiali planurilor de viitor ale Federației Ruse, fapt care favorizează pregătirile pentru un eventual război în aceste regiuni.

  https://deschide.md/ro/stiri/politic/14435/Raport-Friz-Rusia-pregătește-Transnistria-pentru-destabilizarea-securității-euro-atlantice.htm

  Totusi putina sare nu strica. Nici niste baloane, sisteme de supraveghere a granitei si drone prin zona noastra nu ar fi ceva rau desi, inca o data, pe termen foarte scurt nu cred ca este vre-o problema.

  • Deci idiotii au tradus gresit numele distrugatorului. De fapt nici nu trebuia tradus, un simplu copy-paste e prea avansat pt ei…. In fine, e un tip 052D, Changsha. Ce cauta pe la letoni prin curte….aflati in episodul urmator.

 36. În urma consiliului franco-german de astàzi, cele douà tàri au hotàrât dezvoltarea unui „sistem de luptà aerianà” comun. (de înlocuit la termen lung flotele actuale de avioane de luptà)

  „La France et l’Allemagne sont convenues « de développer un système de combat aérien européen », sous leur direction, pour remplacer à « long terme » leurs « flottes actuelles d’avions de combat », a annoncé l’Élysée, en précisant que « les deux partenaires souhaitent mettre au point une feuille de route conjointe d’ici à mi-2018 ».

  C’est une révolution profonde.
  « Le but de cet avion de combat commun pour une nouvelle génération, c’est d’abord de lancer de la recherche et développement communs, de pouvoir le préparer ensemble, ensuite l’utiliser de manière conjointe dans nos deux armées -en fonction de nos propres doctrines d’emploi…”

  https://www.lesechos.fr/monde/europe/030446078285-conseil-franco-allemand-les-projets-et-convergences-de-paris-et-berlin-2102010.php

 37. US troops inside Raqa, IS Syria stronghold: official

  „The troops are not in a direct combat role but are calling in air strikes and are working closer to the fight than did US forces supporting the Iraqi military in Mosul.”
  https://www.yahoo.com/news/us-troops-inside-raqa-syria-stronghold-official-182312374.html

 38. Ce era pe DSCA inaintea Patriotilor:

  http://www.dsca.mil/major-arms-sales/united-kingdom-joint-light-tactical-vehicles-jltv-and-accessories

  2747 JLTV cu de toate pentru UK in valoare de 1,035 miliarde dolarei.

 39. azi e vive le macrou francais?????

  • Thunderbirds (patrula acropbaticà americanà pe F-16) a decolat chiar acum de pe o bazà din UK pentru defilarea deasupra Champs-Elysées.

 40. http://www.bzb.ro/stire/bombardati-din-greseala-un-proiectil-lansat-in-cadrul-exercitiului-militar-romano-american-de-la-cincu-a-ratat-tinta-si-a-intrat-pe-teritoriu-civil-a113950

  MAPN:

  Comanda Centrului Național de Instruire Întrunită Getica (CNII) din Cincu a fost informată joi, 13 iulie, în jurul orei 18.00, despre faptul că un fragment metalic de muniție desprins în urma unui ricoșeu a căzut pe un teren aflat la marginea localității Merghindeal, jud. Sibiu, la aproximativ 300 de metri lateral de marginea poligonului Cincu, fără a fi înregistrate victime. La fața locului s-a deplasat o echipă de cercetare administrativă condusă de comandantul CNII, care investighează cauzele producerii evenimentului. Din observațiile echipei de cercetare, elementul metalic nu a cauzat o explozie la impactul cu solul.

 41. US a trimis noi echipamente kurzilor la Raqqa.
  \\
  The 50 Most Important Islamism Stories For June 2017
  http://www.islamist-watch.org/blog/2017/06/the-50-most-important-islamism-stories-for-june
  \\
  Israel’s army to get modified multi-rotor drones to carry M4

  „The Israeli army is acquiring modified multi-rotor drones to carry M4, SR25, 40-millimeter grenade launcher, CS gas launcher and a variety of other weapons to increase its capacity in three-dimensional urban combat.

  At the moment it can load up to 9 kgs of combat devices, but the key is the system that allows it to maintain its stability in the air, so it is expected that in the coming decades, more and more tactical operations squadrons will have this type of urban combat drones.
  http://defence-blog.com/news/israels-army-to-get-modified-multi-rotor-drones-to-carry-m4.html

  Au vazut si ei ce s-a intamplat in razboiul „orasenesc” din Siria, Irak, Filipine, etc si incep implementarea invatamintelor. Totusi cred ca trebuie ceva si mai „musculos” decat 40mm, in genul munitie mortier 60mm.

  Dezvoltarea unui quad multirol, care sa fie si inarmat la nevoie, pt. lupta in oras, trebuie sa fie prioritate zero (alaturi de obtinerea capacitati multirol – supraveghere – a dronelor tinta si munitii penetrante ale peretilor cladirilor din beton armat). Capabil sa foloseasca diferite incarcauri (bombe de 1kg), un STAR80L sau ceva ghidat pe S5, anduranta 2-3h (acumulator usor si rapid de schimbat), raza 22km (se foloseste si de cei cu mortire si de catre infanterie).
  Asa controlezi strazile, balcoanele si acoperisurile orasului.

  • 2 – 3 h de zbor. Am mai auzit asta pt dotarea monitoarelor cu drone. Lumea nu prea realizeaza ca in genere ele rat trec de catova km sau 25 min raza de actiune. Sunt mai ineficiente decat ceva cu aripi fixe.

 42. Croatia va solicita 5 tàri (israel, Grecia si SUA pentru F-16 de mâna doua) Coreea de Sud pentru F/A-50 si Suedia pentru Gripen C/D pentru oferte de avioane ale càror decizie de cumpàrare va interveni înainte de sfârsitul anului.

  Se va privilegia pretul, acordurile stat la stat si perspectiva colaboràrii economice.

 43. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21903195-video-demonstratie-forta-transilvania-tancuri-elicoptere-avioane-atac-artilerie-mii-soldati-intr-exercitiu-militar-care-agresor-ataca-romania.htm
  SUA
  Tancuri M1A2 „Abrams” si blindate Bradley
  Avioane de lupta F-15
  Elicoptere de atac Boeing AH-64 Apache
  Obuziere M109A6 „Paladin” si M777
  Sisteme de lansatoare de rachete multiple cu raza lunga – MLRS
  Sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate inalta M142 – HIMARS
  Lansatoare JAVELIN si TOW
  Drone UAS Raven

  Romania
  Tancuri TR-85M1 „BIZONUL”
  Blindate MLI-84 „Jder” cu rachete dirijate antitanc SPIKE
  Avioane de vanatoare F-16 Fighting Falcon si MiG-21 LanceR
  Elicoptere de lupta IAR 330 Puma SOCAT
  Sistemul antiaerian autopropulsat blindat Ghepard
  Lansatoare multiple de rachete – LAROM
  Aruncatoare de grenade AG-9 – tun fara recul de calibru 73 mm

 44. Un pic off-topic, dar sper sa nu fie cu suparare.
  Ieri, in jurul orei 19:00, am vazut un elicopter trecand pe deasupra Ploiestiului. N-am apucat sa-l vad decat cateva secunde, dar am avut impresia ca era vorba de un Black Hawk.
  Stie cineva despre ce era vorba?
  Multumesc!

 45. Eh, ati vazut?
  Nu m-ati ascultat cu vanatorul de tancuri, pe sasiu TR-85, si uite ca-l fac israelienii!
  Bine, e un pic mai complicat dat ideea generala e aceeasi.
  Enjoy:
  https://www.youtube.com/watch?v=crGVfOrv78Y

  • Misto reportajul…..pare ca baietii sunt destul de detrerminati sa ne apere daca e nevoie. Urmaream aseara o emisiune , nu mai stiu la ce post tv si unul dintre invitati spunea ( nu stiu de unde si cat de veridice sunt informatiile ) ca Romania si-ar fi definit in linii mari sa zicem ‘ doctrina ” de modernizare si s-ar merge pe parte de aviatie si AA cu americanii , pe partea teresta , infanterie cu UE iar pe partea navala cu UK { aici sunt cam sceptic } . Oricum discutia a fost mai larga subiectul principal fiind achizitia sistemului Patriot .

   • De remarcat si nuanta folosita: nu mai este doar „assurance for allies” ci si „deterrence” … pt cine trebuie sa vada.

  • Era un articol deunàzi de boala de a denumi cu cuvinte englezesti grupàrile armate române.
   Dar vàd cà si americanii nu se lasà mai prejos. Pe ecusoanele cavaleristilor vàd cà scrie în francezà: „Toujours Prêt” (Gata întodeauna) 🙂

 46. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21908429-live-text-iohannis-viziteaza-marti-judetele-harghita-covasna.htm

  „Se canta imnul secuiesc
  Presedintele asculta in picioare cantarea imnului ”

  Presedintele CJ Harghita
  „Un rol important este asigurarea conditiilor optime de insusire a limbii materne, limba maghiara, pentru ca romana nu este limba materna”
  „Ne trebuie un sistem simplificat de predare a limbii romane
  In prezent tinerii maghiari sunt exclusi din administratia publica, viata economica a tarii din cauza necunoasterii limbii romane.”

  Presedintele CJ Covasna
  „Noi, maghiarii, traim ca personajul biblic care cu o mana construia si cu cealalta se apara.”
  „Nu vrem autonomie pe criterii etnice, noi vrem autonomie, pentru bunastarea si pacea in regiune. Autonomie de tipul Tiroului de sud. „

  • ditamai tara bate din calcaie in fata unor dusmani declarati ai romanilor,si nu ma joc cu cuvintele.
   politrucimea secuiasca ne considera niste inapoiati si desconsidera statul roman in mod oficial dar noi ne ploconim in fata lor.

   • Nu doar politrucimea. De vreo 5-10 ani incoace au revenit vremurile in care „etnicii” nu mai saluta romanii, in care au baruri proprii, cluburi proprii, merg la magazine ale caror proprietari sunt tot etnici, se joaca separat, samd.

    Au revenit de asemenea discursurile sovine, rasiste, xenofobe, pseudo-istorice si toate celelalte laturi / maghiarisme pe care le stiam prea bine inca din copilarie.

    Cine crede ca propaganda omniprezenta la tv, in ziare, pe bloguri, pe youtube, in biserici si la gratare nu prinde la populatie, se inseala amarnic.

    • iar ungaria chiar are interese in zona nu are rost sa ne mai mintim frumos cu neamestecul,vorba raposatului.
     si da,indoctrinarea si refuzarea statului roman(insemne,cetateni,cultura,etc) este un fapt real.
     dar totul s-a facut sub ochiul blând al statului român ,isprava recenta a lui dragnea trădând politica neoficială a leadeshipului autohton.

     • Normal, vor teritoriul dar si o parte din populatie.

      Pentru o tara plata de dimensiunea Ungariei, napadita de desertificare in lunca Tisei, sa puna mana pe Transilvania ar fi aur curat. Ungaria are 92 000 km patrati iar Transilvania are 102 000 km patrati, teritoriul lor ar creste mai mult decat dublu. Unde mai punem resursele imense ale Transilvaniei, are teren extrem de fertil, are aproape toate mineralele si metalele existente pe planeta, are apa cacalau iar colac peste pupaza natura este perfecta: nu exista tsunami, uragane/taifunuri, tornade, cutremure, nici macar vulcani. Putine, foarte putine locuri din lume se pot lauda cu asa ceva.

      Iar cu populatia, chiar daca ei declara sus si tare ca ar omori toti romanii, fii sigur ca milioane dintre ei ar fi convertiti imediat, cum se intampla pe la sfarsitul secolului 19.

      Tara calaretilor ar avea o dublare a teritoriului si o crestere cu minim 50% a populatiei, per total transilvanenii sunt educati si au o rata a infractionalitatii redusa, nu vorbim de o populatie din Sudan sau El Salvador aici, plus ar pune mana pe resurse inestimabile.

      Normal ca vor acel teritoriu, chiar daca se jura diplomatic ca nu. De altfel multi lideri extremisti din tot felul de partidii si organizatii atat din stepa cat si de la noi au declarat in ziare de limba maghiara ca se doreste acest lucru si se lucreaza in directia respectiva, dar ca inca nu se poate spune pe sleau. O gramada de lideri Jobbik si organizatia celor cui-ii-pasa cate comitate de la ei plus lideri din tot felul de PCM-uri, PMPT-uri, CNS-uri si alte organziatii „culturale” de la noi au spus asta de-a lungul anilor.

      Refuzul asocierii cu identitatea de roman este cam pe la 100% la personale de sub 25-30 de ani din „judetele magice” pe care le cunosc eu. Inca de acum 15 ani cam toti imi spuneau lucruri de genul „in Romania esti maghiar, iar in Ungaria esti tot maghiar”, iar cand ii intrebam bine si atunci unde esti roman? ridicau din umeri.

      Culmea culmilor, „romani” sau macar sa vorbeasca cu expresii gen „noi” sau „in tara noastra” mai auzi doar de la batrani, ceea ce e extrem de ironic fiindca de obicei batranii voteaza masiv cu UDMR sau participa la intalniri nationaliste ori evenimente „bisericesti” cu multe steaguri, imnuri si indemne la razboi.

      E un paradox foarte interesant. La fel, majoritatea tinerilor din Harghita si Covasna vorbesc extrem de stalcit romaneste chiar spre aproape deloc, stiu ca am avut si inca mai am multi colegi cu care nu prea poti lega o conversatie si altii carora le-au trebuit 5 ani ca sa invete limba romana pana la un nivel la care sa poti comunica primitiv cu ei, suficient incat sa lucram impreuna. Cu generatiile mai in varsta parca nu era asa, erau dintotdeauna batrani care nu stiau sau nu vroiau sa vorbeasca romaneste, am avut vecini, chiar multi, dar erau si mai multi cu care puteai conversa si nici nu prea faceau „dezacoarde”.

      Autoritatile romane au facut o treaba de tot rahatul de la Revolutie incoace lasand propaganda si intalnirile sa curga liber in zona aia, iar acum cand rahatul a dospit aproape 30 de ani si avem niste adevarati jihadisti ultrasovini acolo vine SRI-ul si ne asigura ca e totul in regula, situatia e sub control etc.

      Uita-te la poze din regiune si vei vedea ca inclusiv insemnele statului sunt scrise prima data in limba maghiara si abia apoi in limba romana, iar steagul Ungariei troneaza mandru inclusiv pe cladiri oficiale plus pe toate varfurile montane. Daca mai adaugi ca aia au cetatenie ungureasca, nu vorbesc limba romana si cumpara terenuri in draci, atunci ajungi la concluzia mea si anume ca acolo e Ungaria, nu Romania, iar „servitziile” carora le platim salarii si pensii speciale au facut o treaba de toata jena.

      Da’ e bine, la Bucuresti, de pe terase, nu se vad lucrurile astea si aia vor fi din nou „luati prin surprindere” daca explodeaza situatia acolo la fel cum sunt anual „luati prin surprindere” de prima cadere de zapada… in ianuarie.

      • …am uitat sa dau un exemplu foarte recent, acum cateva zile niste cretini de la noi au declarat in Ungaria ca sunt suparati pt ca Romania nu leaga (prin autostrada) Transilvania de Ungaria si de… Romania 🙂 🙂 E exact ce spuneam.

       Eu zic ca decat sa legam Transilvania de Romania mai bine legam Ungaria de Budapesta.

       Parerea mea 😛

      • confirm faza cu colegii de munca.
       la fiecare conferinta de sfarsit de an stau doar intre ei ,comunica spre deloc cu noi si parlesc in limba lor toata ziulica…stalcesc limba dar nici nu ma mir cand stiu ce grad de refuzare a romanismului este acolo. noi mai tragem de ei dar relatia este rece si nu exista incredere reciproca.
       au fost spalati pe cerebel si indoctrinati pana la gradul in care s-a instaurat pe langa neincredere si ură plus dispret fata de tara asta.iar parte la acest fenomen este si statul român.

      • stai sa vezi ce flegme ne pregatesc pentru la anul ,o sa fie interesant.

      • @psycho Bun, deci stii bine cum sta treaba. Au o ura eviscerala fata de orice etnic roman, nu doar fata de tara. Statul roman a lasat rahatul sa dospeasca acolo de aproape 30 de ani iar acum ne asigura ca situatia e sub control.

       Eu am fost la o nunta (el roman, ea unguroaica) si am vazut ca unii invitati mancau inghetata. Cand chemam chelnerii la noi nu veneau, iar cand m-am dus la ei sa intreb daca au inghetata mi-au spus ca nu au. Vazand faza, mireasa m-a intrebat ce vreau, am zis ca inghetata, i-a intrebat in ungureste iar aia au spus cu zambet larg cum sa nu, avem, de care? de-aia, de-aia? Asa ca am primit inghetata……………

       Scarbosi ca astia n-o sa gasesti prin multe locuri in lumea asta.

       Sa nu mai vorbim de zambetele si servitudinea fata de invitatii unguri si mutrele dispretuitoare fata de cei romani, de faptul ca mai uitau sa mai aduca cate ceva daca erai roman, de faptul ca pe aia ii intrebau si serveau tot timpul cu diverse bauturi si pe noi nimic, iar la plecare au facut poze si glume cu toti iar cand noi am spus „la revedere” s-au uitat la noi ca Hitler la evrei, fara sa raspunda.

       Ce sa le faci? Nu-i poti repara, la specia lor lucrurile astea vin din nastere, in familie si se cizeleaza la biserica.

       • Pai si cine tea oprit sa il pleznesti pe chelner….?
        Si sa ii spui la mireasa ca faci ceva pe nunta ei.
        Eu om o mica firma de constructi… din pacate am angajat si doi unguri… tot timpul vb ungureste si nu erau sociabili deloc cu restul… asta pana intro zi cand un baiat se incurcase un picut si lea cerut ajutorul …. dupa ce lau ignorat si injurandul in magiara (nestind ca din gresala stiu si un pic de maghiara) … vorbeaiu intre ei cum sa faca sa il decada in fata mea si sa aduca alt ungur dea lor in locul lui. Auzind ce fac pur si simplu leam dat o serie de piceoare in fund si iam expediat acasa in secunda doi… evident au urmat tot felul de amenintari pe care evident ca nu leam ignorat si a urmat o alta serie de picioare in fund …. spunandule ca .. daca nu stiu unde e politia ii duc eu.. …. intre timp am avut grija sa nui mai angajeze nimeni. Acuma unul este pe gunoier pe masina de gunoi si celalat taie frunze la cani. A uitasem sunt ardelean 100% si vreau sa zic doamne ferste de ceva prin ardeal, pt ca 90% din ardeleni iar linsa pe unguri in secunda 2.

    • si iar piticul de pe creier ma duce la conditia romanilor din acea zona.

     • E interesant ca ei se plang tot timpul de discriminare si intimidare, desi in localitatile unde sunt peste 20-30 la suta deja se comporta ca niste adevarati mujahadini.

      In schimb cum ii trateaza ei pe romani in localitatile unde ei sunt majoritari? Foarte interesant acest dublu standard.

      De altfel la ce sa te astepti de la niste salbatici care imi spun ca li se pare normal sa injure sau sa loveasca un roman dar se simt jigniti daca un roman – nu ca ii injura sau ii loveste, ci le spune ca Clujul e in Romania. Pai nu e? In epoca Google Maps, calaretii n-au vazut in viata lor o harta.

      Am avut un coleg care ne spunea ca i se pare normal sa injure sau sa loveasca un roman, dar nu i se pare normal ca romanul sa se apere sau sa zica ceva inapoi, ca asa ceva nu se poate etc 🙂 🙂 E plina tara asta de sovini care abia asteapta un semn sa explodeze, dar e ok, cat timp ascundem rahatul sub pres totul e sub control.

      • una mai recenta,dupa ce au defrisat zone intregi din covasna-harghita-bacau acesti domni de la udmr declara razboi ursilor care coboara in sate.
       au mai gasit un deal de aranjat.
       vom agunge sa fim tolerati in casa noastra.

       • Cum, n-ai auzit? E vina Bucurestiului ca e si-au taiat padurile, evident !

        „Karda Róbert, primarul localității Sândominic i-a solicitat prin intermediul paginii de socializare președintelui consiliului județean ca o delegație a primarilor din județ să facă o vizită de protest la București pentru a atrage atenția asupra a acestei situații intolerabile.”

        „Bucureștiul să nu mai fie nepăsător, să nu se tragă de timp, în vreme ce în județul Harghita oamenii se află în pericol”.

        „La București în continuare predomină percepția conform căreia limba statului trebuie să fie, fără excepție, cunoscută de fiecare copil din fragedă pruncie, indiferent de limba sa maternă. Această percepție trebuie să se schimbe – a afirmat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba”

        Desigur, popu-leatzile e de acord cu ea (domnul de mai sus):

        „Zsolt György Toate ursile trebuie dusi acolo unde au mile de acest animal salbatic ca sa nu iese oameni din bloc sa din casa sa simte ce inseamna sa traiasca cu frica atunc nu strange nimen nici un semnatur a proteja”

        Totusi, imi poate spune cineva de ce numele unei institutii de stat este scris prima oara in limba maghiara si abia apoi, de voie de nevoie, si in limba romana?

        https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/photos/a.280916428676412.47830.280850128683042/922304197870962/?type=3&theater

        De asemenea, imi poate spune cineva de ce se taie panglica cu steagul Ungariei la inaugurarea unui drum in Romania?

        https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/photos/a.280916428676412.47830.280850128683042/431024840332236/?type=3&theater

        • de belea dialectul asta al lor…”toate urșile….”???
         si slugoii de la conducerea tarii se uita in gura lor cand poti sa inchizi subiectul doar cu niste apropouri mai de salon,bati saua sa priceapa iapa…is pline arhivele de realizarile marete ale secuilor din udmr.

  • Eh, vad ca i-a potolit Klaus, le-a dat Tricolorul si le-a spus clar ca nu se discuta autonomia pe criterii etnice iar tinerii maghiari au nevoie sa invete si limba romana. Nu l-am vazut punand mana pe steagul secuiesc…

   O fi castigat voturile maghiarilor, dar nu s-a dus acolo sa le zica ce le place sa auda politicienilor locali.

   Totusi, s-au discutat si chestii mai concrete gen autostrada in zona…sper ca spre astfel de subiecte sa se indrepte discutia.

 47. varanul a fost eliberat si prejudiciul uitat,halal anticoruptie.

 48. #F16FIGHTINGFALCON ale Forțelor Aeriene Turce execută, în aceste momente, zbor de antrenament pentru #BIAS2017
  Foto 360:
  https://www.facebook.com/ForteleAerieneRomane/photos/a.221976561285071.1073741839.153682461447815/878459208970133/?type=3&theater

 49. Si altii au falitii lor.
  Generalul cinci stele, sef al statului major francez, Pierre de Villiers, a fost constrâns sà demisioneze fiindcà, la auditia cu usile închise în fata comisiei de apàrare ale adunàrii nationale franceze, a îndràznit sà spunà cà amputarea de 850 milioane € din bugetul apàràrii pa anul acesta are repercursiuni grave asupra misiunilor armatei franceze.

  Tânàrul cocos Macron si-a permis sà-l critice apoi în fata unui public de militari.

  În afarà de banda politicà a lui Macron, toate partidele, de la extrema stângà la extrema dreaptà îl criticà pe Macron pentru o „gresealà politicà majorà”.

 50. Turcia paraseste calea laica si se indreapta spre calea religioasa. Erdogan vrea sa devina sultan!?
  https://www.agerpres.ro/cultura/2017/07/19/teoria-evolutiei-a-fost-scoasa-din-noua-programa-scolara-in-turcia-16-14-37

 51. Interesanta si necesara vizita” lui Iohannis in Har-Cov, acum sa vedem fiecare ce a inteles. Din pacate situatia este foarte dificila in Transilvania, cand Ungaria cheltuieste zeci de milioane de euro pt. propaganda (atat in Romania dar si in occident) si are diferite programe de maghiarizare (economice, culturale, educationale) iar noi nu facem mai nimic sa le contracaram. O fi bine ca in occident doar propaganda maghiara se aude…
  \\
  A fost inaugurat punctul de control comun moldo-ucrainean „Cuciurgan-Pervomaisc“
  http://adevarul.ro/moldova/actualitate/a-fost-inaugurat-punctul-control-comun-moldo-ucrainean-cuciurgan-pervomaisc-1_596cf5445ab6550cb83a4a88/index.html
  \\
  OSCE lost it’s UAV near Metalist, Luhansk
  \\
  Seoul will increase military spending to 2.9 percent of GDP
  „South Korea to mass produce new multifunctional radars to counter N. Korean drones”
  http://defence-blog.com/news/south-korea-to-mass-produce-new-multifunctional-radar-to-counter-n-korean-drones.html
  \\
  Raqqa:
  https://www.youtube.com/watch?v=7jKzN0bqiRE

  SDF fighters captured the Yarmouk neighborhood west of Raqqa. 16 IS members killed – ANHA
  SDF has cleared and taken control of al-Cisir and al-Qadīd’s roads from ISIS and entered the Nezle Shihadê neighbourhood. Raqqa

 52. Doi cetăţeni sirieni, apropiaţi ai unor grupări jihadiste, inclusiv Daesh, au fost identificaţi de SRI, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) declarându-i, joi, persoane indezirabile pentru opt ani pe cei doi bărbaţi „implicaţi în activităţi generatoare de riscuri teroriste.

  „Operaţiunea derulată de SRI a relevat faptul că cei doi suspecţi, A.H. şi A.H., au fost angrenaţi în România în acţiuni sistematice de promovare agresivă a ideologiei jihadiste specifice grupărilor teroriste active pe frontul din Siria. De asemenea, aceştia au facilitat pătrunderea ilegală în ţara noastră a unor conaţionali, dintre care unii erau deja semnalaţi având conexiuni teroriste”, potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

  Potrivit SRI, în perioada de monitorizare, cei doi bărbaţi au avut inclusiv deplasări repetate în Siria, în cadrul cărora au stabilit şi au cultivat relaţii apropiate cu membri ai unor grupări jihadiste, inclusiv Daesh.

  http://www.gandul.info/stiri/doi-sirieni-au-fost-expulzati-din-romania-fiind-acuzati-de-legaturi-cu-stat-islamic-16601959

 53. 25 de ani de la inceputul operatiunii de pacificare de pe Nistru. Tare de tot. Si mai vrea sa vina si in avioane militare . Rogozin nu e ala care zicea ca vine la Bucuresti cu Tu 160 ??? parca asta este…

 54. Frumos survolul avioanelor de ziua aviatiei! Am văzut și 4 F-15 americane.

 55. „Ce rost are sa te opui, ai numai de pierdut, de ce sa-ti distrugi o cariera de zeci de ani, oricum nu se va schimba nimic!”

  https://pbs.twimg.com/media/DFHCMwkW0AErRX7.jpg:large

 56. Credeam ca doar la noi se intampla chestii aiuritoare, dar vad ca primarii romani au avut de unde sa invete:
  http://m.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/a-construit-cu-550-de-dolari-o-scara-pe-care-primaria-voia-sa-plateasca-65-000-de-dolari-763954

  • Asta se crede cam important. Schimbarea relatiilor cu Israelul n-ar ajuta la stoparea emigrantilor in nici un fel si chip. Iar UE nu are treaba cu achizitiile militare. Sper ca nu a avut treaba Israelul cu influxul de „refugiati”. De obicei, banuim Rusia, dar la cum s-au inteles ei…. mai, mai.

 57. Digi24:”Eurostat: Deficitul a ajuns la 3,2% din PIB în trimestrul I 2017

  Oficiul European de Statistică atrage atenția, în datele publicate joi, că deficitul guvernamental al României a fost, în primul trimestru al anului în curs, de trei ori mai mare decât cel al UE, ajungând la 3,2% din PIB. Cifrele Eurostat confirmă, practic, analizele potrivit cărora, din cauza politicilor Guvernului PSD-ALDE și în lipsa unor măsuri de corecție, România va depăși pragul maxim de 3% din PIB.”
  .
  Asadar ADIO programe de inzestrare a armatei pe 2017…avem deficit de 3.2% din PIB la jumatatea lui 2017 cu toate ca n-am cheltuit 1 euro anul asta in programe de inzestrare a armatei…doar PROSTII au crezut ca vom investii miliarde de euro pe inzestrare si ma bucur ca n-am vazut nici un prost in comunitatea romilitary care sa puna botul la pdf-urile cu 500 de taburi, 500 de leoparzi, 4 fregate, baterii patriot, inca o escadrila de F16…

 58. Probabil ca e scumpa cat kilometrul de drum din Teleorman si nici japonezii nu-s prea dornici sa-si vanda armele, dar niste rachete din astea ne-ar veni manusa in MN. Mai ales ca exista versiuni si pentru lansarea de pe nave sau camioane.

  http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2017/july-2017-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/5405-japan-to-produce-and-procure-xasm-3-supersonic-anti-ship-missile-in-2018.html

 59. Contractul semnat in decembrie 2012, intrarea in serviciu prevazuta pentru octombrie 2017. Deci, in eventualitatea (improbabila dar fericita) ca s-ar semna si la noi, ar trebui sa asteptam prima corveta circa 5 ani.

  https://magazine.damen.com/markets/defence-security/damen-schelde-naval-shipbuilding-delivers-first-sigma-10514-pkr-frigate-to-indonesian-ministry-of-defence/

 60. http://www.janes.com/article/72513/dod-seeks-further-md-530f-helos-for-allies

  La un moment dat se vorbea ca si noi am fi interesati de tipul asta de elicopter

 61. http://m.hotnews.ro/stire/21918287
  Poate toate exercițiile NATO din România nu sunt întâmplătoare. Sa speram ca se potolesc spiritele

 62. Ce sustineam si eu, multirol asa cum trebuie sa fie aproape orice (chiar daca celelante „roluri” nu le face perfect):

  US Army finds a new use for old missiles – sinking ships

  „We are becoming used to stories of the military spending years on commissioning new weapons systems, and spending hundreds of millions of dollars on them, only to find that they do not work, or have been made obsolete in the decade it took them to become operational. Re-purposing an old weapon like this shows a refreshing pragmatism on behalf of a military not known for this quality.

  The “new” weapon marks something of a shift in emphasis on behalf of the US Navy. Anti-ship defenses have not really been thought about since the 1960s.

  Firing an anti-ship missile from a truck might sound a little counter-intuitive, but killing ships in this way has great advantages. First of all, of course, a truck is much harder to detect than a huge warship. Trucks can be hidden away, and moved after every shot, making them essentially undetectable to enemy ships.

  And this re-purposing of the ATACMS appears to be just the start of the move toward mobile anti-ship weaponry. A RAND report from back in 2013 concluded that land-based missile systems were the way forward in limiting the ability of China to project sea power against the US.

  http://defence-blog.com/news/us-army-finds-a-new-use-for-old-missiles-sinking-ships.html
  \\
  US officials say Russia for 1st time moved 3 Su-25 „Frogfoot” jets from airbase in Latakia along Syria coast to Tiyas (T-4) airbase in Homs
  \\
  YPG SDF using drones to target ISIS, Raqqa
  \\
  Asked Trump if he was sending more troops to Afghanistan: „We’ll see. We’re doing very well against ISIS. ISIS is falling fast, very fast.”

  (Saptamana trecuta) Latest ISIS leader in Afghanistan killed in U.S. strike (two predecessors were killed in American strikes)
  \\
  Excuses Fail an Islamist „Charity”
  http://www.islamist-watch.org/26573/islamic-relief-fails-a-whitewash

 63. http://evz.ro/seful-dgipi-ministrul.html
  herr klaus vezi ca intr-o zi o sa faci csat-ul cu sepepistii,gradinarul si femeile de servici la cotroceni.

 64. Brigada 8 LAROM si Reg.52 Art.Mixta, la Smardan:
  https://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn
  Au scos la tragere burlanele lungi de 152mm (M1985).

 65. Mda. Transmit astia de la latrina 3 BIAS. Zicea un pilot de MiG-21 ca din 2010 pana acum are 250 de ore de zbor

 66. Obuzierul automotor de 155 mm / 52 calibre Caesar, al francezului Nexter, în versiunea 8×8 (sasiu Tatra). Fatà de versiunea 6×6 are încàrcarea semi-automatizatà si cabina blindatà.

  Aici o demonstatie a artileristilor danezi care îl au în dotare. Un minut 30 s pentru instalarea în baterie, 1 minut suplimentar sà trimità 6 obuze la 42 km.

  https://www.youtube.com/watch?v=Lf5unErq4sk

 67. Un clip postat pe canalul NATO despre Saber Guardian 2017 in care suntem laudati de americani.
  https://www.youtube.com/watch?v=scNhsu3B6ck

 68. Un documentar despre portavioanele clasei Gerald Ford:
  https://www.youtube.com/watch?v=XdJY3-H9rEg

 69. US special ops chief confirms CIA ending support for Syria rebels

  „It was a „tough, tough decision” but „absolutely not a sop to the Russians,” Thomas said at a forum in Aspen, Colorado.

  „It was, I think, based on an assessment of the nature of the program, what we’re trying to accomplish, the viability of it going forward.”
  Asked about Thomas’s comments, the CIA declined to comment.”

  Trump has said the main US focus in Syria should be to eliminate the Islamic State group, rather than opposing the Assad regime.”
  https://www.yahoo.com/news/us-special-ops-chief-confirms-cia-ending-support-212929150.html

  Viabilitatea programului depindea de Turcia si alti factori, numai ca Trucia avea propriile grupari + alte celorlanti….
  \\
  Pentagon trims Pakistan military aid over Haqqani inaction

  „The US Defense Department has withheld $50 million in Pakistan military payments after Pentagon chief Jim Mattis determined Islamabad is not doing enough to counter the Taliban-affiliated Haqqani network, an official said Friday.

  http://www.dailymail.co.uk/wires/afp/article-4718346/Pentagon-blocks-Pakistan-military-payments.html
  \\
  Philippines to extend Mindanao martial law until December 31 as it compares Marawi crisis to Mosul
  \\
  Interesanta ideea:
  ALTI Transition hybrid drone – ideal for countries with reduced military budget

  „The key objective with the ALTI Transition was to offer a highly capable, reliable and affordable VTOL (vertical take-off and land) aircraft, which one could actually purchase and use every day, unlike the majority of similar system”
  http://defence-blog.com/news/alti-transition-hybrid-drone-ideal-for-countries-with-reduced-military-budget.html

 70. Salut, v-am trimis pe adresa de email cateva lucrari de la Scoala de Aplicatie a Fortelor Navale:comandanti si arme care au schimbat razboiul pe mare,actiuni ale marinei militare romane in timpul razboiului de independenta,ww1 si ww2;instrumente de navigatie,Jane’s Fighting Ships 2009-2010.Cu dedicatie pt Nicolae!!!

 71. Şeful Statului Major al armatei ucrainene: Rusia a amplasat la frontiera cu Ucraina trei divizii motorizate

  Rusia şi-a sporit în ultimul timp prezenţa militară la graniţa cu Ucraina, unde a amplasat trei divizii motorizate, care sunt, în esenţă, destinate desfăşurării unor acţiuni rapide de ofensivă, a declarat duminică seara şeful Statului Major al forţelor armate ucrainene, Viktor Mujenko, citat de agenţia de presă Unian.

  ‘Este vorba de Divizia a treia de infanterie motorizată (cu baza la Valuiki, sudul Rusiei), de a 144-a (cu baza la Smolensk, vest) şi a 155-a (cu baza la Novocerkassk, sud)’, indică Mujenko într-o declaraţie, în care apreciază ca simbolică alegerea tocmai a acestor unităţi de către Moscova pentru instalarea lor permanentă la frontiera de est a Ucrainei.

  Structura organizatorică şi de personal a acestora, precum şi echipamentele şi tehnica militară din dotarea lor relevă faptul că cele trei divizii ruse sunt în mod inerent de atac şi sunt destinate acţiunilor rapide de ofensivă.

  Aliaţii SUA din cadrul NATO din Europa de Est şi Ucraina se tem că manevrele ‘Zapad 2017’ programate să aibă loc în septembrie ar putea fi un ‘cal troian’ pentru transportul de echipamente militare în Belarus.

  Noul reprezentant special al SUA pentru negocierile privind Ucraina, Kurt Volker, a declarat duminică într-o conferinţă de presă la Kramatorsk, oraş în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de armata ucraineană, că SUA înţeleg că ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei este o agresiune rusă şi nu un război civil, potrivit Unian.

  După vizita la Kramatorsk, Kurt Volker a revenit luni la Kiev, de unde se va deplasa la Paris pentru a se întâlni cu ‘responsabili francezi şi germani pentru a discuta procesul de pace de la Minsk şi formatul de negocieri Normandia’ (Rusia, Ucraina, Franţa, Germania) privind rezolvarea conflictului din estul Ucrainei.

  http://www.economica.net/seful-statului-major-al-armatei-ucrainene-rusia-a-amplasat-la-frontiera-cu-ucraina-trei-divizii-motorizate_141191.html#ixzz4nkUEC5My

 72. Elicoptere Uh60 au aterizat la Arad.

 73. Ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, a avut luni o intalnire de lucru, la sediul ministerului, cu reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, in scopul pregatirii demersurilor de armonizare si eficientizare a cadrului legal aplicabil procedurilor de achizitii militare pe linia programelor esentiale de inzestrare a armatei.

  In cadrul intalnirii, ministrul Adrian Tutuianu a subliniat importanta realizarii unui cadru legislativ adaptat nevoilor specifice achizitiilor militare, care sa asigure prioritate industriei nationale de aparare si care sa fie in deplina concordanta cu directivele europene in materie, precizeaza MApN intr-un comunicat remis luni Agerpres.

  Din partea MApN, la intrevedere au mai participat secretarii de stat Nicolae Nasta, seful Departamentului pentru relatia cu Parlamentul si informare publica, si Florin Vladica, seful Departamentului pentru armamente, precum si reprezentanti ai structurilor juridice ale armatei.

  Deci s-au intalnit ca sa discute ca sa se puna de acord ca sa se gandeasca sa inceapa planul pentru achizitii…

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21921916-mapn-ministrul-apararii-nationale-intalnire-lucru-sediul-ministerului-reprezentanti-agentiei-nationale-pentru-achizitii-publice.htm

  • bla bla bla , nimic concret , leafa de ministru merge , mai trec cateva luni si am inchiat anul fara sa cumparam nimic. Banii se intorc in pusculita partidului

  • O analiza de tot rahatul.
   Daca e adevarat, decizia ar scoate Ungaria si nu Romania din jocul strategic regional, chiar daca ei doreasc altceva.
   Gazele din Marea Neagra si cele venind din sud (Bulgaria-Grecia-Terminale LNG), trec obligatoriu prin Romania de unde pot pleca prin Serbia spre Croatia sau prin Ucraina spre Slovacia, ocolind Ungaria cu totul.
   Probabil, vor trebui facute niste interconectari dar merita sa-i lasam in curul gol.
   In plus, am deveni hub regional pentru Balcani si pentru Moldova-Ucraina.
   Trebuie vazuta cum arata reteaua de gazoducte de la noi si decis ce se poate face.

   • Logica BRUA e sa duca gazul din Romania in hub-ul din Austria, de unde pleaca interconectari atat in vest cat si in est (pana in Polonia si Ucraina). Daca pica BRUA, cum vor ungurii, nu prea mai are sens exploatarea gazului din Marea Neagra pentru ca nu vor mai fi consumatori/piata suficienta. Deci rscul e ca unii ca Exxon sa o lase mai moale cu investitiile in Marea Neagra.

    E clar interesul Rusiei de a monopoliza furnizarea gazelor in Europa la mijloc. Sustinut puternic de Ungaria care primeste lucruri la schimb. Sa vedem ce vor zice Washington si Bruxel …

    • Daca ungaria face pe nebuna, gazul intrat pe la Giurgiu il ducem pana la Mediesul Aurit (in NV) iar de acolo il trecem in Ucraina si Slovacia.
     Cand ai langa tine ditamai Ucraina fara resurse de gaze si Moldova, cum sa spui ca nu vom avea consumatori?

 74. Pe tehnomil a aparut un articol in care se mentioneaza ca Ro Navy doreste sa schimbe turbinele de pe Type 22-urile noastre. Motivele ar fi ca RollsRoyce nu mai produce turbinele de tipul Tyne si Olympus, de unde rezulta probabil o mentenanta ingreunata.
  Chiar se merita sa faca asta?

  • Nu, nu se merita.

  • O rectificare. Doar turbinele Tyne vor sa le inlocuiasca

   • Treaba poate fi mai complicata decat doar mentenanta.Depinde cum au fost exploatate…cu Tyne te duci in 18nd cu Olympus 30nd.Daca au mers mai mult cu Tyne probabil ca asa li s-a cerut(„consum cat mai mic”) automat ca au tras prea mult de ele,rolul lor fiind mai mult secundar/avarie,Olympus fiind principalele.

 75. Stie cineva cine este si cu ce se ocupa:
  Brigada 76 Cercetare, Supraveghere şi Recunoaştere „Dacia”?
  Tocmai am citit ca a primit drapelul de lupta.

 76. U.S. ‘may send arms’ to Ukraine, says new envoy – BBC

  „Defensive weapons, ones that would allow Ukraine to defend itself, and to take out tanks for example, would actually to help” to stop Russia threatening Ukraine, Mr Volker said in a BBC interview.

  „I’m not again predicting where we go on this, that’s a matter for further discussion and decision, but I think that argument that it would be provocative to Russia or emboldening of Ukraine is just getting it backwards,” he added.

  He said success in establishing peace in eastern Ukraine would require what he called a new strategic dialogue with Russia.”

  https://www.unian.info/politics/2046774-us-may-send-arms-to-ukraine-says-new-envoy-bbc.html
  \\
  US condemns latest violence in eastern Ukraine and calls on Russia to observe the ceasefire.
  \\
  SDF-SAA-Russia have set up a secret „coordination” centre in the desert of eastern Syria to prevent „mistakes”
  \\
  Stiletto Systems unveils bullets capable of stopping armored vehicles

  Penetrare
  7.62mm 220m – 20.6mm otel 350 HB (12.7mm penetreaza 19mm la 500m si probabil 21 -23mm la 200m)
  https://www.youtube.com/watch?v=bq2FeObK9r4
  \\
  US a trimis noi echipamente militare inspre Raqqa.

  O parte din ajutorul trimis pana acum:
  „According to the report published by Turkish Sabah, these are the weapons the U.S. military has given to the YPG: 1,000 AT-4 anti-tank missiles, 3,000 RPG-7 anti-tank weapons, 3,800 DShK heavy machine guns, 7,500 PK heavy machine guns, 350 SPG-9 recoilless guns, 120 60mm mortar systems, 75 82mm mortar systems, 450 night vision goggles and laser sights

  Canadian Brig. Gen. David Anderson, Combined Joint Task Force Operation Inherent Resolve director of partner force development and ministerial liaison team, said

  „And just this year, we have delivered weapons and ammunition and over 400 vehicles and personal equipment for over 40,000 troops,” he had said in a press briefing. ”
  https://www.dailysabah.com/syrian-crisis/2017/07/24/is-this-the-list-of-weapons-distributed-to-ypg-in-syria

 77. http://adevarul.ro/international/europa/americanii-umiti-modul-actioneaza-militarii-romani-dunare-video-1_59773d715ab6550cb878d62e/index.html
  dincolo de complezenta de rigoare si eu red ca americanii au fost luati prin surprindere de abilitatile noastre pe dunare…iar flota fluviala e cireasa de pe tort?
  bravo soldatilor nostri.

 78. http://convorbiri-literare.ro/?p=8252
  Mircea PLATON – Naționalitatea genetică și personalitatea națională: Sever Dan și izvoarele naționalismului românesc

 79. LIVE, Tutuianu despre regulile privind achizitii:
  https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/936067676532483/
  *editat, transformat in articol

 80. Incerc sa gasesc informatii despre SCF-urile de artilerie folosite de armata romana inainte de 1989 insa pana acum nu am reusit sa gasesc mai nimic, cu exceptia unui post al lui nicusor pe un alt forum.

  http://www.cartula.ro/forum/topic/3143-artilerie-romaneasca/page__st__100

  Ma poate ajuta cineva cu fotografiile respective si cu informatii despre sistem? Pare relativ modern…Multumesc anticipat!

 81. ECA Group confirms delivery of its second inspection system to Russia

  http://defence-blog.com/news/eca-group-confirms-delivery-of-its-second-inspection-system-to-russia.htm
  \\
  Erdogan: Turkey and Russia signed document on supplies of S-400

  “Russia and we took necessary steps, signatures have been put, we hope to see S-400 in our country and will do joint production of them,” Erdogan said speaking at a ruling party session.”
  http://defence-blog.com/army/erdogan-turkey-and-russia-signed-document-on-supplies-of-s-400.html
  \\
  Interesant Phantom-2 cu rachete S8 (de am avea si noi, terestru, macar asa ceva. De STAR80L terestru si o masinuta ca a ucrainienilor..):
  Ukraine unveils new heavy unmanned vehicle with a rocket launcher

  „The new Phantom-2 vehicle with a rocket launcher for RS-80 rockets will augment the tactical capabilities on the battlefield.

  In addition, antitank missile system or rocket launcher mount allows “Phantom” receive nearly invisible, portable and effective means for destroying enemy’s armored vehicles or fortified points.”
  http://defence-blog.com/army/ukraine-unveils-new-heavy-unmanned-vehicle-with-a-rocket-launcher.html

  • Pai sint 4 in Romania.
   Fac paza aeriana ca MIG 21 Lancer nu poate intercepta un Su 27 – Su 30 decolat di Crimea si care face pe nebunul la Marea Neagra.
   In Bulgaria sint 4 Typhoon italiene pentru aceiasi misiune. Din 17 luna trecuta.
   Doar ca ce am citit eu in reviste straine si de luni bune ( F 15 americane au facut aceiasi treaba ) e bagat la secret in RO.

   • ce secret dom’le,e plina presa de politia aeriana externa din romania si bulgaria ca si de incidentul de acum doua zile cu avionul rusesc.

  • „Exclusiv ROMÂNIA LIBERĂ. România vrea să cumpere elicoptere de atac. Ce modele sunt luate în calcul”

   Ce credibilitate poti sà acorzi unora care numesc Puma si Black Hawk „elicoptere de atac”.

   • Ma rog, ca asta intelege el e una, dar cred ca nu iese fum fara sa fie ceva foc…

    Pe de alta parte, atat PUMA cat si BLACK HAWK au variante de atac :)) MH-60L DAP cu Hellfire, Stinger, miniguns etc pare destul de capabil …

    Chiar daca-mi place elicopterul american mult, intelept ar fi sa luam Pume insa cu dotare de varf pentru zbor in orice conditii…un numar mic gen 10 sa le inchidem gura la francezi.

 82. Americanii fac progrese cu lucrul la railgun. Deja o rata de foc de 4.8 proiectile pe minut mi se pare destul de bine (inteleg ca tinta lor e o rata de 6 focuri pe minut). De vazut si care e viata tevilor, presupun ca stresul termic la care sunt supuse e urias. Articolul integral e aici:
  http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/the-myth-just-became-reality-us-navy-railguns-could-be-21689

 83. UkrOboronProm unveils new RPV-16 thermobaric rocket launcher

  The RPV-16 has effective range is 300 m, maximum sighting range is 1000 m.
  http://defence-blog.com/army/ukroboronprom-unveils-new-rpv-16-thermobaric-rocket-launcher.html
  \\
  Iranian army ground forces use helicopters and unmanned aerial vehicles to control to borders of Iran.

  „In August 2016, the Iranian Army Ground Force unveiled another drone used for jamming and deception operations in electronic warfare.

  The Shahed-129 can fly during 24 hours for a single operation and carry out various missions.”
  http://armyrecognition.com/july_2017_global_defense_security_news_industry/iran_armu_uses_local-made_uavs_to_control_their_borders_12707171.html
  \\
  Meeting of Khalifa Haftar and Fayez Serraj with Emmanuel Macron in France.
  \\
  Scenes of combing operations initiated by SDF forces in Raqqa.
  https://www.youtube.com/watch?v=XgYWPZoJLzw

 84. Yakovlev Yak-41: The F-35 Lightning II Was Born In Moscow

  https://www.youtube.com/watch?v=MnUXD06yXtc

 85. Franta va ceda gratuit Indiei 31 Jaguar aflate sub cocon la Châteauroux. Unele vor fi folosite pentru piese, altele vor fi reconditionate în stare de zbor de càtre HAL.

  În acelasi articol, scrie cà pe lângà cele 63 Mirage F-1 cumpàrate de societatea americanà ATAC, în cele 21 de milioane € intraserà si 141 motoare.

  http://www.lepoint.fr/monde/la-france-pourrait-donner-31-avions-jaguar-a-l-inde-19-07-2017-2144251_24.php

 86. The Ukrainian SBU – the equivalent of the FBI – now believe that the destruction of a giant arms depot at Balakliya in eastern Ukraine in March was carried out by a small drone. The spectacular explosion and fire destroyed some seventy thousand tons of munitions with damage estimated at a billion dollars, though only one person was killed. This destruction is a graphic illustration of the threat posed by small drones, as many other high-value targets may be equally vulnerable.

  http://scout.com/military/warrior/Article/Small-Russian-Drones-Do-Massive-Damage-WIth-Grenade-Weapons-103103172

  Kolbasna can into drone ? 😛

  • Wow…ce sa zic. Madam e „socata”…..
   Ar trebui sa ii spun domnisoarei ca motivul pt care schimbarea e grea in Ro e fiindca aia care trebuiau sa o schimbe s-au tirat. Daca vrea sa vada vinovatul sa se uite in oglinda.
   Asta cu „imi pasa” ma da gata. Cat valoreaza kilogramul de „pasa”? Cati bani trimite in Ro si cati plateste impozit in SUA? Valoarea ”pasarii’ tine de cat esti dispus sa sacrifici, in materie de timp/bani/efort. Probabil daca tragem linie ajungem la concluzia ca ii pasa mai mult de SUA decat de Ro. Asta zice banul, iar banul controleaza lumea.
   Daca chiar e dispusa sa se sacrifice, sa vad ca se intoarce la anu’ 🙂 .

   • ar trebui sa fie masochista sa se intoarca tot acolo la anul 🙂
    Se poate implica si altfel in Ro, daca ii pasa.

   • Ești foarte tare. dacă era un oarecare cetățean străin, nu un român emigrat bănui că nu erai așa fioros. Românii plecați nu au drepturi, sînt buni de plată pentru privilegiul de a veni în țara natală, merită să sufere pentru asta, nu?

    Noi ăștia rămași avem voie să spunem orice despre țara asta, dar unul venit de afară, indiferent cine e el, nu. Asta e părerea ta? Ce te interesează cîți bani trimite în România și cît plătește taxe în S.U.A.? Pentru vacanța în România a plătit. A plătit hotelul, a plătit ce a mai luat cît a stat aici, a plătit „dreptul” prin spital, deci a lăsat ceva aici. Pînă la urmă e un client care a nu a primit serviciile plătite și are dreptul să se revolte.

    • „Ești foarte tare. dacă era un oarecare cetățean străin, nu un român emigrat bănui că nu erai așa fioros. ”
     De la un strain nu am pretentii. Lui nu ii pasa si nu ma astept sa ii pese.

     „Românii plecați nu au drepturi, sînt buni de plată pentru privilegiul de a veni în țara natală, merită să sufere pentru asta, nu?”
     Cand pleci, renunti la puterea de a schimba ceva. Deschide-ti ochii, dude. Nu se schimba tara prin Skype. A votat la alegerile de anul trecut? Unde era cand se revoltau oamenii pe strazi la OUG, si ar fi prins bine prezenta ei in Piata? Dadea like-uri?
     Lumea se schimba prin fapte, munca si sacrificii. Nu like-uri. Nu simpatii. Nu emotii. Nu prin grade de „pasare”. Bani, participare, timp, initiativa, efort, scrasneli de dinti, astea misca lumea.

     „Noi ăștia rămași avem voie să spunem orice despre țara asta, dar unul venit de afară, indiferent cine e el, nu. Asta e părerea ta?”
     Avand in vedere ca nu plateste impozit aici, da. Se intampla zilnic, de ce e mai speciala ea? Stim ca e nasol in spitale. Daca vrea sa schimbe ceva, trebuie sa mai scurteze drumul cu vreo 4000km. Altminteri, lacrimoze demne de gsg.

     „Ce te interesează cîți bani trimite în România și cît plătește taxe în S.U.A.?”
     Pt ca imi arata, IN FAPT de ce anume ii pasa. Poti spune ca iti pasa de orice, si varanul face la fel. Dar daca urmaresti banii, vezi unde sta interesul 🙂 .

     „A plătit hotelul, a plătit ce a mai luat cît a stat aici, a plătit „dreptul” prin spital, deci a lăsat ceva aici. Pînă la urmă e un client care a nu a primit serviciile plătite și are dreptul să se revolte.”
     E un client al sistemului medical american. Acolo plateste. Isi foloseste mintea si puterea de munca intru dezvoltarea economica a SUA, nu a noastra. Pai atunci, de ce pretentii? 🙂 Tara saraca, spitale sarace, forta de munca care ar putea sa schimbe ceva e plecata. Sa se uite in oglinda.
     Da, a platit hotelul. A contribuit putin la noi. Iar daca ii pasa cu adevarat, sa o faca si la anu’ :). Sa vedem ce putere de sacrificiu are duduia.

     • inteleg că esti satisfacut de serviciile medicale ca si contribuabil vorbind.

     • Foarte tare! Ar trebui să se chinuie la nesfîrșit numai ca să aibă dreptul să emită o părere? Pînă la cetățenie e un client, care a plătit un serviciu supraevaluat. Și din cauza căruia a avut neplăceri și cheltuieli în plus. De banii ei are dreptul să comenteze. Iar faptul că ești tratat ca un gunoi în spital nu e o calitate și nici un premiu. Tu ești orbit de niște idei, nu vezi faptul că un om a avut neplăceri și s-a plîns de asta, e dreptul ei, indiferent din ce țară e. Ce părere ai de românii care au fost păcăliți în vacanțe în alte țări? Au dreptul să se plîngă undeva?

      • „Pînă la cetățenie e un client, care a plătit un serviciu supraevaluat.”
       Pai a platit? 🙂

       „Și din cauza căruia a avut neplăceri și cheltuieli în plus. De banii ei are dreptul să comenteze.”
       Care bani?

       „Tu ești orbit de niște idei, nu vezi faptul că un om a avut neplăceri și s-a plîns de asta, e dreptul ei, indiferent din ce țară e. Ce părere ai de românii care au fost păcăliți în vacanțe în alte țări? Au dreptul să se plîngă undeva?”
       Nu au dreptul, au capacitatea de se plange. Bineinteles ca nu ajuta cu nimic, doar nu pot schimba nimic acolo,neluand parte la respectiva societate, dar daca ii face sa se simta mai bine, deh…. Dar eu unul nu m-as astepta sa ii intereseze DE CE e nasol in acea ipotetica tara. Nu ii priveste.

       Pai ce crezi? Ca parerea e gratis? 🙂 Greutatea unei opinii se castiga. Altfel e aer cald.

     • sau nu are voie sa vorbeasca ca nu a mancat salam cu soia ca tine ,a plecat afara.

      • Aveam optiunea de a-mi schimba dieta, dar eu sunt mai masochist asa 😛 .
       Ironia gratuita nu e constructiva si nici nu iti face cinste.

  • si acuma sa explic sa inteleaga toti ce e cu Bura asta.
   Noi baieti prosti am zis ca cedam toate gazele din marea neagra la export, brua aia nu prea are conexiune cu sisteul national de transport al gazelor, adica degeaba avem gaze ca noi nu le vindem in tara ci le dam la exort la pret de caca.. Ungurasii baieti destepti ce au zis? Ciu Ciu, noi nu dam gaz austriecilor, legam Bura la sistemul nostru de transport, consumam cat ne trebuie si restu il exportam spre vest prin conductele cu slovacia si cu ungaria. Cine e omul prost si cine e cel destept si partriot? sa invatam sa citim printe randuri

 87. Armata georgiana va cumpara veste antiglont si casti produse local.

  „According to the website Agenda.GE, soldiers of Georgia will be equipped with bulletproof vests and helmets produced locally by the State Defense Company Delta.”
  http://armyrecognition.com/july_2017_global_defense_security_news_industry/bulletproof_vest_helmet_georgia_soldiers_produced_locally_delta_12907171.html
  //
  \\
  Syria: On Thursday, CJTFOIR said its air strikes killed senior IS media official Rayaan Meshaal near Mayadeen in late May/
  \\
  SDF captured ammunition depot from ISIS in Raqqa.
  \\
  AlShabab fighters are now in Afgoye town, 30Km SW of Mogadishu. Tens of soldiers retreated to the capital – Residents
  \\
  Deoarece US a impus sanctiuni contra Rusiei care afecteaza interesele energetice ale Germaniei, aceasta cere Bruxelles-ul sa impuna sanctiuni US.

  Germania sustine ca Bruxelles-ul trebuie sa ia contramasuri impotriva SUA din cauza noilor sanctiuni la adresa Rusiei. Berlinul este suparat fiindca ii sunt afectate proiectele energetice

  „Noile sanctiuni impotriva Rusiei propuse de congresmanii americani ce ar putea afecta firme europene incalca legile internationale, iar Comisia Europeana ar trebui sa propuna contramasuri, a declarat luni ministrul german al economiei, potrivit Reuters.

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21931634-germania-sustine-bruxelles-trebuie-contramasuri-impotriva-sua-din-cauza-noilor-sanctiuni-adresa-rusiei-berlinul-este-suparat-fiindca-sunt-afectate-proiectele-energetice.htm

  In alta ordine de idei cum se mai poate scrie Siemens? (dar Audi, Daimler, VW, BMW, Porsche, Deutsche Bank; Deutsche Bahn, Hapag-Lloyd, etc).

  • Eu zic sa bage un vot in Parlamentul UE. Sa vedem cine e cine pe fata 🙂

  • Siemens chiar a instalat niste echipamente în Crimeea, dupà re-anexiune.

   Cât despre legile americane, nu este prima datà când sunt extrateritoriale si nu tin cont de interesele partenerilor.

   Peugeot avea ca a doua mare piatà Iranul, de zeci de ani. La amenintàrile americane, au nevoit sà înceteze relatiile comerciale. Relativ putin timp dupà aceea, americanii au suspendat sanctiunile si Peugeot a ràmas cu buzele umflate.

   • Adica acuzi Siemens de nerespectarea sanctiunilor contra Rusiei?.

    VW, BMW, Audi, Porsche (divizile diesel) ar fi trucat emisiile si au fixat/negociat pretul masinilor si al componentelor. Daca se demonstreaza este un scandal de miliarde.

    Un razboi economic cu US este una din marile utopii. Oricat ar incerca sa se protejeze cu UE, economia Germana nu poate supravietui. Ea s-a dezvoltat intr-un anumit context de miopie, pardon “piata libera”, daca dispare va intra in criza. Si aici poate intra in joc Franta.
    Oare ce au discuta DJT si Macron..

  • Vai, vai, au afectat interesele economice germane si UE ar trebui sa reactioneze.
   Futu-i in aripa de nesimtiti!
   Ani de zile au importat gaze la pret de dumping si au pus pe butuci industria ingrasamintelor si a maselor plastice din tarile foste comuniste n-au cerut ca UE sa reactioneze.
   Cand au refuzat sa sprijine initiativa Poloniei pentru negocieri si tarif unitar la gazele Gazprom pentru toti membrii UE, n-au cerut ca UE sa se sesizeze.
   Cand tarile est europene au protestat ca North Stream II le afecteaza interesele de securitate, n-au cerut ca UE sa ia masuri.
   Doar cand le sunt afectate lor interesele vor sprijin european.
   Ein grosse Hai Siktir !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *