UPDATE: The Japan Maritime Self-Defense Force (#JMSDF) by Feb 1, 2023! Graph #1 depicts all active helicopter destroyers/light aircraft carriers, submarines, destroyers, frigates, fast attack missile craft and naval aviation. ????
Corvetele noastre se pare ca raman un vis umed…Ale noastre Forte Navale Invizibile viseaza la submarine si alte acareturi in contextul in care nu sunt in stare sa rupa pisica in doua vis a vis de contractul corvetelor . Poate o idee ar fi sa tranforme acest contract in unul penru submarine , suma pentru 2 bucati tot pe acolo se invarte si sa dea co corvetele catre cei de la Damen. E o idee, zic si eu . Dar din mai vine Mos Ciolacu si ii trezeste pe toti din visare..
este o tampenie sa cuperi un produse de la furnizori diferiti.
Pe langa problema de colaborare, furnozori si mentenanta mai este si pachetul comercial de discount. Daca au cap sa mai cumpere su sub-uri, macar sa negozieze un pachet mai avantajos de la francezi.
pachet comercial de discount la francezi,cand,unde,cum,cand ei se caca pe ei de 2 ani sa contracteze la 1,2 miliarde de euro 4 corvete,vine ciolacu jon doe si ce ii da din visteria partidului banii naval grup bagati de dragnea de la licitatie,sa fim seriosi la ora asta singura optiune e anularea licitiatiei si pe calapod siml acordare directa de contract catre Damen si gata ai corvete in viitorul apropiat cu inarmare americana ca si pe fregate,solutie simpla si la obiect,dar probabil inca e o legatura de bani intre eads si cineva mare care tre sa faca puscaraie si se negociaza inca
Acele M1117 sunt nimic altceva decat taburile noastre 4×4 reverse engineered de americani. Putina lume stie ca SUA a cumparat dupa revolutie niste tab-79 de la noi, si brusc apare m1117 care seamana leit
Fiind apropae 0 analoguri pe piata, probabil grecii au cerut insistent acele m1117 ca sa le acopere o cerinta de 4×4 amfibiu iar sua probabil nu are ce face cu ele
Parcă userul „bogdan” era însărcinat cu postarea de „adevăruri alternative”, linkuri „subtile” și o cinzeacă de „echidistanță”, nu cu dat direct cu copita, că asta poate să facă și ultimul taigaist scăpat din lesă pe internet.
Dar na, dacă tot e criză de personal, măcar completează cu „nazist” și „satanist”, că n-a intrat nen-tu Putin în Ucraina sub pretextul debufonificării și denarcotizării.
Finally, it was agreed! (google) „Intenția de a cumpăra tunurile pentru APC-urile „Eitan” vine în urma unei recomandări a ofițerilor superiori din brațul teres al IDF care au examinat recent cursul războiului Rusia-Ucraina și au produs un document de încheiere conform căruia tunurile de 30 mm ar trebui achiziționate, care asigură focul la un ritm ridicat şi letal care permite Forţelor de infanterie de manevră să îmbunătăţească nivelul de protecţie şi independenţă în teren”. https://www.youtube.com/watch?v=ksW_k3ILOYA&t=16s
it’s a good vehicle but it’s a bit too custom made for it’s coin role. i’m sure they could modify it for any customer’s needs but that usually means increase in cost.
Pâna la urmà, povestea anulàrii comenzii rusești ale celor douà nave de clasa Mistral a costat Franței 409 milioane euro, în ciuda revânzàrii lor Egiptului și lipsei de pretenții de despàgubiri comerciale din partea Rusiei. Curtea de conturi francezà a fàcut în sfârșit socoteala :
„Este o decizie întemeiată – și cu atât mai mult în contextul invaziei rusești în Ucraina – care costă scump Franței. În urma anexării Crimeei de către Rusia în martie 2014, François Hollande, pe atunci președinte al Republicii și sub presiunea Statelor Unite, a Poloniei și a statelor baltice în special, a decis să anuleze un contract de livrare a două nave de proiecție și comandă (BPC) din clasa Mistral către Rusia. Această anulare, care a făcut mare vâlvă la vremea respectivă, s-a soldat cu o factură de 409 milioane de euro pentru finanțele publice, tocmai a dezvăluit Curtea de Conturi într-un raport privind sprijinul acordat exporturilor de echipamente militare.”
Ce-ti faci cu mana ta…lucru manual se numeste…cum ar fi fost niste desant rusesc in Crimeea de pe navele alea? 🙂
Afacerea aia e unul din motivele pentru care sunt dezamagit de prezenta in Romania a trupelor SUA…prin comparatie la felul cum a raspuns Franta, trimitand fortele sale aici („fieful”/interesele Frantei fiind mai degraba spre Bulgaria pana in urma cu vreun an).
De asta insist ca SUA sa-si mute o mare parte din trupe din Germania…aici, la zid: Romania, Polonia…etc…
OK, face sens… Si unde ii tii Razvane? Ce le oferi? Baze securizate cu solutii rezidentiale, scoli, magazine, aprozar, frizer, coafor, agrement etc. In lipsa astora nu pupam decat rotatii pe termen scurt, ca John vine de voie/de nevoie dar nevasta-sa si copiii in niciun caz. Sau bagam si aici… aaaaa, „voi trebuia sa le faceti”…? La cat ni se pare noua ca s-a investit in Mihail Kogalniceanu, cam tot ce isi aduc aminte americanii despre MK este…un loc de nani in drum spre Afganistan, cu o cantina mica pentru US Forces…
Face o laie, la noi afirmatiile, ideile, actiunile au sens nu fac sens. Mai ganditii naibii exprimarea in limba romana nu de parca ati traduce prost din engleza.
Trebuie sa ai o bagheta in loc de creier, sau un ștrudel in cazul nemtilor sa crezi ca poti face afaceri cu rusnacii.
Pe de alta parte, se vede cine a avut comunism 45 de ani de sufla si in iaurt, si cine a avut dolce vita, curent si apa calda.
C’est la vie c’est la guerre sau tradus la noi, asta-i via, asta-i gara.
https://www.youtube.com/watch?v=KqJxhqC21tY o discutie legata de ceva internal memo al unui general USAF , pe langa discutie mega interesant este acel internal memo pare ceva dint-un film sau carte a lui Clancy
Numai mie mi s-a parut ca de vreo cateva zile bune – o saptamana – s-au activat parca la foc automat toti trolii rusi si implicit idiotii utili Rusiei?
La inceput de an se face bilantul pe anul anterior la structurile militare. Or fi iesit prost la bilant si acum recupereaza.
Culmea e ca vin cu mesje stupide gen pentru oameni cu clase putine si care cu prea stiu detaliile, gen:
” Prietene ,cartile sunt deja facut.Ro si Bul vor intra alaturi de Ungaria si Serbia, posibil si Muntenegru si Bosnia in sfera de influenta ruseasca. Au inceput si analistii politici sa spuna asta.Eu am spus-o din 2020.”
M-am uitat si m-am minunat. Probabil ca sunt platiti la bucata nu la calitate.
Da tipul citat plus planeta aia gazoasa care-l punea pe GMT sa invete rusa sunt varfurile de lance moscalistaneze in ultimele zile. Nu-s in stare sa ia Bahmutul dar au atata incredere de zici ca-s rusii la Jitomir.
nici o mână întinsă nu primește o copeică fără o poveste despre maica ruSSie…
parcă românica era în regiune vârful de lance cibernetic anti dezinformare și feic-niuz?
Au primit ordin pe unitate, ca sa reafirme realizarea poporului sovietic cum ca, „piticul sovietic inca e cel mai mare pitic din lume!”.
Deh, se bucura si ei de ce mai pot.
https://esut.de/2023/01/meldungen/39753/auslieferung-des-aufklaerungsdrohnensystems-15-an-die-schweizer-luftwaffe-hat-begonnen/ (google) Oficiul Federal Elvețian pentru Armament (armasuisse) a predat forțelor aeriene primele două din cele șase drone de recunoaștere și materialul necesar operațiunilor de zbor. După cum a anunțat armasuisse, certificarea necesară a fost obținută de la autoritatea de aviație militară (MAA). Dronele rămase vor fi predate până la sfârșitul anului 2023.
ADS 15 este format din șase drone Elbit Hermes 900 care au fost adaptate la cerințele elvețiene, precum și senzori și perifericele asociate, cum ar fi stații de control la sol, logistică și material de instruire (inclusiv un simulator).
Putin a aprobat Programul de întărire a forțelor armate pentru perioada 2023 – 2026. Serviciul militar redevine obligatoriu, efectivele vor crește în cel mai scurt timp la 1,5 milioane de militari. Deci în acest an vor fi recrutați, în două reprize, 800.000! De la prăbușirea URSS, Armata rusă nu a avut un asemenea nivel de recrutări.
De fapt, la 16 decembrie, cu prilejul ședinței îndelungi a conducerii Rusiei cu comandanții Armatei, președintele Putin insistase asupra unei noi mobilizări: 95 de regimente mecanizate. Iar șeful Marelui Stat Major, generalul Gherasimov, arătase că Armata rusă nu mai are resursele logistice necesare. Ar trebui 2.945 tancuri și 9.690 mașini de luptă a infanteriei și TAB-uri. Înainte de a ”relua inițiativa în Ucraina”, trebuia rezolvată această problemă.
Problema tancurilor
Opinia generalului Gherasimov a fost ulterior validată de realitatea câmpului de luptă. Așa cum arăta recent ministrul britanic al Apărării, James Cleverly, „vedem pe front trupe foarte-foarte slab echipate, trupe foarte-foarte slab antrenate, foarte-foarte slab motivate și conduse inadecvat, trupe recrutate, trimise pe front și ucise aproape imediat ce au ajuns acolo„. Și adăuga: „Rusia va trebui probabil să caute modalități de a genera forțe suplimentare pe care să le desfășoare în Ucraina … în ce privește mobilizarea, cred că în mod inevitabil vom asista la alte forme de mobilizare„. Și se pare că ministrul Apărării, Șoigu, a identificat ”alte forme de mobilizare” – că n-ar fi anunțat recrutarea a 800.000 de tineri, în absența armamentului necesar.
Deloc întâmplător, lansarea acestor planuri de sporire a efectivelor coincide cu manevre de amploare ale contingentului de trupe rusești din Belarus. Și spre deosebire de trupele din prima linie, din Ucraina, armata rusă din Belarus nu pare a duce lipsă de mașini de luptă. Atâta tot că aceste MLI-uri nu sunt aduse de ruși: ele sunt scoase, în fiecare dimineață, din remizele Brigăzii 19 mecanizate de gardă a Armatei belaruse… Moștenitoare a trei armate sovietice de tancuri (V, VII și XXVIII), Armata belarusă e cea mai bine dotată armată din lume: pentru numai 30.000 de militari, dispune de 1.800 de tancuri și 2.600 MLI în dotarea curentă. În plus, are 6 baze de stocare, unde se află depozitat armamentul a 6 divizii de tancuri și două divizii mecanizate: circa 2.300 tancuri și 5.000 MLI! Armata belarusă are deci de unde da….
Atunci, de ce nu ar da Rusiei și blindate? Fiindcă, precum s-a văzut în primăvară, blindatele rusești au o mare problemă: iau foc repede și când iau foc, incinerează și echipajul, care stă chiar pe rezerva de muniție. Iar un echipaj de tanc sau MLI se formează cam într-un an de instrucție! Drept urmare, Armata rusă duce lipsă nu numai de blindate, ci și de echipaje. Ar trebui ca Belarus să furnizeze nu numai tancuri și mașini de luptă, ci și tanchiști. Mulți tanchiști!
Dar asta pune probleme juridice grave: Belarus ar deveni, din punctul de vedere al Legii internaționale, stat agresor. Iar intervenția cu trupe pe câmpul de luptă a unui Stat terț în războiul deocamdată bilateral dintre Rusia și Ucraina ar fi un precedent. Ar permite și NATO să trimită în mod legal contingente, exact la modul la care Rusia a trimis, acum treizeci de ani, ”trupe de menținere a păcii” în Republica Moldova, în sprijinul separatiștilor din Transnistria.
Impasul politic
Dacă Belarus intră în Ucraina cu trupe proprii, internaționalizează conflictul și Occidentul va răspunde simetric: Adunarea Generală ONU va vota trimiterea de ”trupe de menținere a păcii”. Apare astfel riscul extinderii războiului, Rusia și Belarus confruntându-se cu adversari mult mai puternici. Chiar și foarte rusofilul președinte Lukașenko e înspăimântat de o confruntare cu o coaliție internațională. Există o singură posibilitate de a evita situația: Ucraina să fie agresor, ceea ce ar bloca aprobarea de către Adunarea Generală ONU a unei intervenții pacificatoare.
De aceea, Armata rusă a trimis pe teritoriul Belarus forțe aeriene și baterii de rachete cu care bombardează Kievul: prin aceste provocări, se încearcă obținerea unei reacții din partea Ucrainei. Logica militară ar dicta Ucrainei să atace Belarus, caz în care, în viziunea domnului Putin, tancurile lui Lukașenko, cot la cot cu infanteria rusă, ar fi trebuit să atace spre Sud, pe direcția Lutsk – Lviv, pentru a izola Ucraina de NATO/Polonia. Dar logica politică a prevalat și, spre nemulțumirea Moscovei, Kievul refuză să atace țara vecină.
Spre surprinderea multora, președintele Lukașenko s-a declarat încântat de eșecul provocărilor rusești menite să bage Belarus în război. Dânsul i-a declarat, la 19 ianuarie, ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov: „Ceea ce mă uimește și mă surprinde plăcut este că Ucraina nu dă curs provocărilor”.
Baletul diplomatic
Iar de aici, mișcările devin foarte interesante. Imediat după plecarea rusului, Lukașenko l-a invitat pe președintele chinez, Xi Jinping, să viziteze Belarus. Reamintim, în toamna anului trecut China a intervenit pentru a bloca presiunile Rusiei asupra Kazahstanului, pe care Moscova voia să-l implice în război. Belarus o va lua pe calea kazahă, menținându-și relativa neimplicare, cu sprijinul Chinei? E surprinzător, fiindcă până acum se știa numai de tratative discrete în acest sens ale Belarus cu Germania, apreciate de European Council on Foreign Relations ca fiind cauza morții subite a ministrului de Externe, Makei, „cel mai pro-occidental politician de vârf din Belarus”.
Dar să ne reamintim: între Germania și China există niște relații mai speciale. Așa cum scriam astă-vară, în august, cu prilejul vizitei la Pekin a cancelarului Scholz, cele două țări au afirmat clar că își doresc o schimbare de curs politic la Moscova, o dezescaladare: „războiul în Ucraina creează o situație periculoasă pentru lumea întreagă, iar în China se știe că o escaladare ar avea consecințe pentru întreaga lume. ” Deci e de presupus că Belarus a contactat China prin intermediul Germaniei, cu care se afla încă de astă-vară în tratative discrete.
Dublul eșec rusesc
Cu siguranță că la Moscova e cunoscută constituirea filierei diplomatice ”discrete” Belarus – Germania – China – SUA – Ucraina. Ar fi neverosimil să nu fie cunoscută, din moment ce la Teheran și Belgrad această coalizare diplomatică intercontinentală este știută și luată în calcul.
La Teheran, văzând modul elegant, dar ferm în care președintele belarus s-a distanțat de planurile de escaladare militară și știind ce este în spatele acestei atitudini a Belarusului, ministrul iranian de Externe, Hossein Amir Abdollahian, a declarat că „Iranul nu va recunoaște Crimeea, republicile populare Luhansk si Donetsk, precum și regiunile Herson și Zaporojie ca făcând parte din Rusia. Iranul recunoaște suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei„. Iar a doua zi, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, aflat la Davos, a făcut declarații similare: „Am spus de la bun început că nu putem sprijini invadarea Ucrainei de către Rusia. Pentru noi, Crimeea și Donbass sunt Ucraina, și așa va rămâne”. Chiar și dl. Viktor Orbán și-a mai domolit ieșirile rusofile. Tiptil, Vechea Ordine Mondială s-a regrupat și trece la contraatac…
Din punct de vedere diplomatic, pentru Regimul Putin constituirea coaliției pentru dezescaladare Belarus – Germania – China – SUA – Ucraina și distanțarea ultimilor aliați, Iran și Serbia, e o înfrângere majoră. În mod normal, domnul Putin ar trebui să accepte sugestiile de dezescaladare și să profite de pauza operativă datorată terenului îmbibat de apă pentru a începe căutarea unei soluții negociate. Dar, precum am văzut, dânsul nu acționează ”în mod normal”: mai nou se crede reîncarnarea lui Ivan cel Groaznic, se crede în luptă cu însuși Satana!
Din punct de vedere militar, președintele Putin a cerut Marelui Stat Major să pregătească o ofensivă majoră în trimestrul I/2023. Deși știe că lansarea preconizatei ofensive spre Lviv, cu infanteria nesusținută de blindate, e sinucigașă. Dacă s-a luat sau nu decizia definitivă pentru un asalt sinucigaș, stil kamikaze, vom afla curând: în mod normal, fără tancurile din Belarus, preconizata mobilizare nu-și mai are rostul. Dacă totuși în zilele următoare începe mobilizarea, înseamnă că, la Moscova, decizia sinucigașă a unui nou atac major a fost luată.
Planul
Regimul Putin se află deci în impas politic și militar. Slăbiciunea momentană a Rusiei nu a trecut neobservată. Astfel, ministrul britanic al Apărării declara recent: „Începem să vedem o încetinire – o osificare – a liniei de contact. Ceea ce observăm atunci când ai acest tip de conflicte brutale, de uzură, este această pierdere uriașă de vieți. Și asta niciunul dintre noi nu vrea să vadă – și de aceea credem că acum este momentul potrivit pentru a ne intensifica sprijinul pentru Ucraina.”
Altfel spus, Occidentul nu are de gând să-i permită domnului Putin să relanseze în aprilie – mai aventura sa militară în Ucraina. Dacă dezescaladarea promovată pe filiera Belarus – Germania – China – SUA – Ucraina e refuzată, președintele SUA a anunțat deja că ia în considerare să ofere Ucrainei armament cu rază lungă de acțiune, cu care să poată lovi obiective militare din Crimeea. Așa cum remarca ieri (fără să explice!) președintele Consiliului European, domnul Charles Michel, „următoarele două sau trei săptămâni vor fi hotărâtoare pentru război sau pentru pace”.
Calculul strategic este simplu: în Nord-Est, în Donbass, Armata ucraineană se află pe poziții întărite, pe care le apără cu succes de 8 ani încoace. Rusia nu are deocamdată forța să spargă acest front, așa cum au demonstrat-o pierderile umane extrem de ridicate cu care s-a soldat ofensiva de la Soledar, după care domnul Putin a comandat 21 de crematorii mobile din China. Nu ar avea rost ca ucrainenii să-și abandoneze poziția favorabilă, atacând și riscând noi pierderi.
În Centru în schimb, frontul e încă fluid. Așa cum scriam încă din iunie 2022, dacă Ucraina reușește să blocheze zona nodului feroviar vital de la Volnovaka, dacă realizează ieșirea la Marea de Azov, Donbass și Crimeea sunt pierdute. Iar acum, fostul comandant al trupelor americane din Europa, generalul Ben Hoges, îmi dă dreptate: „…în următoarele 2-3 luni, conducerea armatei ucrainene va continua să facă ceea ce deja face, izolarea metodică și disciplinată a peninsulei Crimeea.(…) Există două căi terestre de acces în Crimeea: podul Kerci, care a fost deja serios afectat, și ruta terestră care pornește de la țărmul Mării Azov și ajunge până în Melitopol.” Iar ucrainenii „vor aduce Himarsurile suficient de aproape (pentru a lovi obiective militare, precum baze aeriene sau navale), să facă peninsula Crimeea imposibil de apărat și să-i forțeze pe ruși să o părăsească”.
Este exact ceea ce scriam eu la 6 decembrie, anul trecut: „dacă ucrainenii se vor opinti ceva mai serios, vor ajunge în trei zile la ismul Perekop, de unde vor putea ține sub tir de HiMars toate orașele Crimeii, inclusiv bazele Florei Mării Negre de la Eupatoria și Sevastopol.” Declanșarea acestei ofensive depinde însă de rezultatul negocierilor de dezescaladare. Cum se exprima șeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, „depinde de livrări de echipamente și antrenamente„. Iar ministrul american al apărării, Lloyd Austin, declara joi presei că pentru livrările de echipamente și de antrenamente „avem o fereastră de oportunitate între acum și primăvară, când ucrainenii își vor începe operațiunea, contraofensiva; nu este o perioadă lungă și trebuie să reunim capacitățile necesare„. În caz că eșuează dezescaladarea, degetul e pe trăgaci.
Ziua Judecății”
Generalul Valerii Gherasimov nu e ”promovat la apelul bocancilor”. Noul șef al forțelor militare rusești din Ucraina are 47 de ani de armată în spate, deci știe mai bine decât noi ce va urma. De aceea, la ordinul său, Armata rusă se străduiește, în prezent, să ocupe ”poziții defensive mai avantajoase”, după mai multe luni în care frontul din Zaporojie a fost aproape înghețat.
Dar dânsul mai știe și că va fi tras la răspundere dacă, pe ultima sută de metri a Regimului Putin, accentuează pierderile umane ale Rusiei prin manevre inutile. Va servi drept țap ispășitor pentru cei care vor veni la Putere, în vară. Deci, latitudinea sa de acțiune este sever limitată de spectrul unui eșec politic și militar final, ireversibil, de nivel strategic care planează deasupra Kremlinului.
Iar situația, în toată gravitatea sa, începe să fie resimțită acut și în alte medii decât cele strict militare. Chiar și foarte combativul Patriarh Kirill al Moscovei îndeamnă acum la dezescaladare: „Credem că Dumnezeu nu va părăsi pământul rusesc, nu va părăsi autoritățile noastre, președintele nostru ortodox, armata noastră, că Rusia va avea puterea, în caz de nevoie, de a-și proteja pământul și poporul. Și să dea Dumnezeu să nu se ajungă la o astfel de confruntare!”
e o mare diferenta intre un sef de MStM inchis in o cladire si inconjurat de FSB care da ordine prin oamenii systemului versus un sef de MStM care conduce direct o operatiune militara activa cu trupe pe teren.
Pentru un dictator asta e cosmarul fiecarei nopti. La cat de apreciat e Gherasimov de prietenii lui Putin nu as zice ca e o persoana ” trusted”.
2 chestii ciudate care pot sustine teoria:
– in aprilie americanii au aflat locatia lui Gherasimov si nu au dat tinta catre ucrainieni, dar ucrainienii au aflat singuri. americanii au facut criza sa contramandeze rapid, numai ca ordinul a venit tarziu si au bombardat locatia dar Gherasimov a fost doar ranit usor. e posibil sa fi contramandat actiunea in curs.
– la Bahmut ucrainienii se incapataneaza contra wagner, pare o talpa politica pusa lui Prigojin. Imediat dupa asta comandantul operatiunii ce era recomandat de Prigojin si Kadirov e trimis acasa si vine Gherasimov.
Cotidianul francez Le Figaro publica un interviu cu generalul Martin Herem, șeful statului major al armatelor estoniene, care prevede un viitor sumbru al conflictului din Ucraina dacă occidentul nu face eforturile necesare să împiedice acest lucru.
Conform generalului Herem, rușii se pregătesc pentru un război lung, ceea ce analiștii au evocat deja încă din primăvara anului trecut. Dar, contrar unor idei preconcepute, aceștia nu și-au epuizat rezervele de armament: ”Înainte de război produceau 1,7 milioane de obuze de artilerie iar stocurile lor conțin cu siguranță cel puțin 10 milioane de obuze”.
Situația fiind din ce în ce mai exploziva la frontiera NATO, statul major a elaborat planuri pentru diferite scenarii pentru a ști și care sunt unitățile care se vor bate în cazul unui atac în România, Polonia sau Estonia și care sunt capacitățile militare adecvate de care trebuie să dispunem. ”Sunt convins – spune generalul eston – în calitate de sef al Statului Major, că dacă o fereastră de oportunitate se deschide, rușii vor trece frontiera în următorii doi ani.”
Aceste scenarii evocate de generalul Herem sunt confirmate de un interviu acordat de vicepreședintele Dumei de stat, Piotr Tolstoi, jurnalistului Darius Rochebin (LCI) în care a afirmat clar că ținta Rusiei este ”recuperarea integrală a Ucrainei” și avansarea trupelor ruse până la frontiera cu NATO. În același interviu, Tolstoi a mai spus că Rsuia trebuie să revină la granițele sale imperiale și zonele sale de influență. De unde și îngrijorarea majoră privind Moldova, împărtășită și de liderii acesteia dar și de occidentali. Cum stim, Rusia cere si revenirea la situatia din 1997, adica inainte de primirea in NATO a statelor din est intre care si Romania.
articol cam alarmist, bazat pe niste presupuneri de dinaintea inceputului razboiului din Ucraina. Ucraina a devenit un malaxor de soldati si echipamente rusesti, astfel ca unitatile de acum sunt doar o umbra a celor de la inceputul invaziei. Nivelul de pregatire si echipare s-a prabusit si singura speranta ^pentru rusi ar fi sa-i copleseasca numeric pe ucraineni – adica de un val „multi si prosti”, doar ca nu exista preconditia, si anume mobilizare generala.
@marius zgureanu m-as bucura sa fie asa, doar un articol alarmist. Si sa ramina asa. Dar….
Nebunul escaladeaza in continuare si nu intelege ca trebuie sa se opreasca. Pe Nebun i-l doare-n koor ca mii de soldati mor pe front zilnic pentru prostiile din capul lui kretin. El sta la caldurica. Bezmeticul da foc lumii intregi doar ca sa confrunte Occidentul/NATO/SUA si sa razbune umilinta Rusiei/URSS-ului din ’89-’90.
Sa ne pregatim pentru ce e mai rau. Lucrurile ajung la un punct fara de intoarcere. Intram in linie dreapta spre WW3. Nu ca asa vrem noi sau bildenberg-ii…asa vrea un dezaxat mintal care a avut o copilarie abrutizata pe strazile pline de foame ale Leningrad-ului post-WW2 si care a fost din nou dislocat brutal din lumea lui in 89-90. De vina e NATO si americanii, normal. Nebunul e in lumea lui. El vrea razbunare, vrea sa confrunte Occidentul colectiv, sa aduca ziua Judecatii de Apoi. Nu se impiedica el in Ucraina, mobilizeaza mai departe, excaladeaza si extinde razboiul.
si hai cu 10.000 de mobilizati, nu 9.000, de azi pe maine trimisi pe front! Ce valoare combativa au? Dar peste 3 luni? Poate peste 6 luni, care mai supravietuieste?
spune-mi te rog, ce intelegi tu prin WW3 si nu se intampla deja acum?
lamureste-ma si pe mine ca tot aud asta si nu „pusca” cu ce proceseaza logica mea in baza realitatii.
sa presupun ca o armata care se chinuie sa ia 2 orase cat Faurei la o aruncatura de bat de granita ei, se angajeaza pe fronturi multiple vs o gramada de puteri militare serioase ?
daca se porneste spre Kiev, Odessa, polonezii ar trebui sa ia Liovul si romanii Transnistria
e suficient cat NATO doar a chibitat de pe margine
daca ei denazifica, noi sa derusificam, asa e corect
si doar asa rusii vor iesi din buimaceala votcii
Vesti de la vecini
„Joi seară, d-l Orbán a primit un grup de jurnaliști străini care participau la o conferință de presă la Mathias Corvinus Collegium, în claustrul carmelitan, și a declarat că „obiectivul Rusiei este să transforme Ucraina într-o epavă neguvernabilă, astfel încât să nu mai rămână nimic de invidiat de Occident.
Au reușit deja, iar Ucraina este acum ca Afganistanul, un no man’s land. Dar Rusia nu poate permite ca NATO să se instaleze în Ucraina.
Țările occidentale îl folosesc ca pe un câmp de luptă, populația sa este sacrificată pentru un război prin procură, bogăția sa a devenit cea a miliardarilor occidentali, iar liderii săi sunt marionetele globaliștilor atlantici.
./.
Ambasadorul Ungariei fusese chemat în Ucraina pentru a-i face zile amare..
Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe, i-a răspuns Kievului: „Consecința războiului este că mii de oameni mor și regiuni întregi ale țării devin pustii. Acesta este motivul pentru care Ungaria dorește pace și o încetare imediată a focului, mai degrabă decât transferuri de arme. Aceasta a fost poziția clară a Ungariei încă de la începutul războiului.
Ungaria nu vrea să se implice în război, nici în cuvinte, nici în fapte.”
3Dintr-o sursă ucraineană: 27.01.2023 – Primarul din Dnipropetrovsk, Borys Filatov, i-a răspuns dur și într-o manieră „nepolitically correct” premierului ungar Viktor Orban, care a numit Ucraina „no man’s land”. În seara zilei de 27 ianuarie, pe canalul său Telegram, Filatov l-a numit pe Orban „față de curvă” și pe autoritățile ungare vite.
„Pentru Orban, în limba rusă. În primul rând, față de curvă, „no man’s land”, nu noi, ci tu. Trăim aici de mii de ani, nu am venit de dincolo de Urali.
În al doilea rând, trebuie să fii deosebit de bun pentru a fi urât peste tot, din România și Slovacia până în Serbia și Ucraina. Tratatul de la Trianon a fost, până la urmă, o pedeapsă pentru prostia voastră istorică. În al treilea rând, atrocitățile voastre și dorința constantă de a mulțumi tiranii în fiecare război mondial v-au transformat în paria istorică. În al patrulea rând, trebuie să fii un nemernic complet pentru a-i ierta pe sovietici și pe succesorii lor din ’56. În al cincilea rând, trebuie să fii un degenerat moral complet pentru a sta „sub umbrela” UE și NATO și să aburești pe toată lumea.
Ieșiți din umbrelă, iar noi vă scoatem din țara voastră în trei zile, nenorociților”, a scris Filatov…
Sunteți doar niște vite. Nu, nu poporul maghiar. Sunt gunoaiele care sunt la putere acolo”, a adăugat primarul din Dnipro”
https://www.libertatea.ro/stiri/investigatie-gabriel-tutu-directorul-romarm-retinut-de-dna-facuse-o-escrocherie-si-avea-interzis-sa-vanda-polite-de-asigurari-dar-a-fost-numit-sa-conduca-15-fabrici-strategice-de-armament-4430954
Bai sunteti nebuni, nu se mai termina epopeea Romarm. Directorul asta este fabulos. Este fost ofiter SRI, facut din subofiter de politie. Si si cand era subofiter, nu era subofiter din ala ca lumea, ci facut la apelul de seara dupa ce lucrase paznic la un combinat.
Cand v-am spus ca puteti sa uitati cuvintele „industrie” si „de aprare”, au sarit multi, ca-cum, ca vai, ca sunt antinational. Babaieti, pricepeti va rog ca orice a fost candva industire de apzrare este vaca de muls a unor smecheri de genul. Singura noastra sansa daca vrem armament serios este sa cumparam de la strainezi si poate cu voia Domnului si o minune sa fim in stare sa facem mantenanta local. Asta este maximul posibil cat timp astfel de oameni conduc industria de aprare. Inca un caz clasic in care ne batem joc de noi ca mai apoi tot felul de rublofili si trepanati mintal sa urle: strainii, strainii! Pai cum este posibil sa faci asa ceva, sa te luxezi tu singur la industria de aprare cand langa tine este razboi?
Cireasa de pe tortul cu rahat nu v-am spus-o ca-i in articol: INVESTIGAȚIE Gabriel Țuțu, directorul ROMARM reținut de DNA, făcuse o escrocherie și avea interzis să vândă polițe de asigurări, dar a fost numit să conducă 15 fabrici strategice de armament
Cum am mai spus pe aici, știm că e dezastru și cam atât, pentru că totul e top secret, dar când afli amănunte, te crucești.
Și, din nou, e vorba de sistem. Adică pe individul ăla de la ROMARM, Țuțu, nu-l recomandă nimic. Profesional e zero (am înțeles că a fost paznic, ceva, și are niște masterate și doctorate la academia sri, dar alea nu înseamnă că știe să citească), moral e minus 100 (plastograf patentat).
Atunci cu ce scopuri îl pui director la ROMARM?
Eu, sincer vă spun, când văd cum merg lucrurile în general (aspectele vizibile), nu pot să-mi închipui că armata e altfel structurată decât societatea sau sri-ul. Nu vreau să supăr pe nimeni, doar îmi exprim îngrijorarea.
pt ca e ala care face puscarie pt aia care castiga bani din semnaturile lui,asta se cauta si la contractul corvetelor dar e suma prea mare si prea mare vizibilitatea si nu vrea nimeni sa joace ca asta,si atunci cangi corvete
Da mai baieti, este cum ziceti si mai bag eu una, asta vindea masti neconforme. Faceti un pas in spate si utati-va la chestia asta. Masti neconforme, cat pusca mea de greu poate fi sa faci o masca? Si aia o faci neconforma.
Visam pe aici sauri si tancuri facute la noi cand o f’tuta de masca nu putem face. Masca chirurgicala mai frate, nu rachete.
„Industire”…
“Investitii: circa 2,9 mld lei, incluzand Neptun Deep (2022: 2,6 mld lei): forarea a circa 55 de sonde noi si sidetrack-uri si realizarea a circa 450 de reparatii capitale la sonde (2022: 55 de sonde noi si sidetrack-uri; 647 de reparatii capitale la sonde)”.
Azi anuntara si propunerea de crestere a dividendelor anuale cu 10 la suta (nimic surpsinzator) si vor da si dividendele speciale (nu situ daca vor fi si ele marite sau nu fata de cele de anul trecut…dar sunt destul de consistente).
Nu e surprinzator, OMV Petrom isi respecta actionarii.
Statul Degeaba Grasomeg Paralelipipedic Roman sa mi-o su…ehem!
Si asa are 20,7% din actiuni, basca impozitul de 16% pe venit si cel de 5% pe dividende…dar zbiara in continuare fufele pe la TV ca e furat.
Asa arata dividendele-per-actiune din ultimii ani, tinand cont ca inainte de pandemie o actiune valora pe la 0,41 RON…a coborat in 2020 pe la minim 0,27 RON si acum e pe la 0,46-0,47 RON:
2019 – 0,0310 RON…2020
2020 – 0,0310 RON…2021 (aceleasi dividende ca in 2019, desi 2020 a fost anul crizei pandemice!)
2021 – 0,0341 RON / si dividende Speciale de – 0,045 RON…2022
2022 – 0,0375 RON propus in februarie 2023/ dividende Speciale – posibil 0,0495 RON…sau macar 0,045 RON
PS – OMV Petrom a facut investitii din 2004 (OMV) si pana acum de 19 miliarde euro (aproximativ 1 miliard pe an).
PPS – cat despre contractul secretizat…Anca Alexandrescu are o laie ce a dat ea la procuror – bag mana in foc – are doar alea primele 25-30 de pagini, fara anexele pana la pagina 469…l-am gasit eu intr-un minut de cautare pe Google…pe Luju.ro, pus inca din 2016…halal „surse” Ancuto! https://www.luju.ro/static/files/2016/ianuarie_2016/13/cp_1.pdf
S-a dat de gol la emisiunea din 25 Ianuarie, cand a spus Sosoaca o prostie legata de ceva „mii de pagini” si asta, surprinsa, a scapat un porumbel.
Da…iese un concediu bun din dividendele de anul asta…lumea zice ca spre 0.1 cu tot cu alea speciale…
O curiozitate…cati bani a mai adus OMV de acasa in Petrom dupa privatizare ?
A investit 19 miliarde din profiturile anterioare facute tot aici…
Principalul lucru bun care l-a facut OMV e ca au oprit furturile/capusarea si au moderznizat una alta…dar e departe de a fi un partener strategic al statului roman, asa cum ar trebui sa fie…
Privatizarea nu a fost facuta minunat, a fost taxa de intrare UE…nu comentez altceva…dar ulterior austriecii ar fi putut sa se comporte mai mult ca un partener nu ca niste bulangii…
Chiar nu puteau, de exemplu, produce aici niste bitum de calitate la pret decent ? ca importam in draci din Polonia…
PS de duamna aia de la irealitatea chiar nu ma intereseaza ce povesteste…
PPS nu sunt un adept al proprietatii de stat…nu vreau nationalizare Petrom dar as vrea alt partener in actionariat. Statul ar trebui doar sa mentina un % important din companiile strategice (cum avea si la Petrom inainte sa dea la Fondul Proprietatea) & drept de veto; un exemplu de privatizare reusita as zice ca a fost Santierul Naval Mangalia, unde stat are 51% dar management & restul e la Damen…
Si inca una asa de luat calmante: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/zeci-de-medici-au-facut-scut-in-jurul-sefei-de-la-oncologie-care-cerea-mita-de-la-pacientii-cu-cancer.html Scrisoarea a fost semnata de 95 dintre cei 252 de medici din Spitalulul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava, conform Monitorul de Suceava.
În scrisoarea respectivă se arată că “eventualele daruri din partea pacienților, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoștință din partea acestora, luând în considerare efortul și seriozitatea depuse în salvarea vieților lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite”.
Magistrații de la Curtea de Apel Suceava au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu în cazul Ancăi Dumitrovici Ababneh. ”Fapta concret imputată inculpatei de a fi primit, în mod continuat, bani și alte produse, de la pacienți și aparținătorii acestora, cu ocazia consultațiilor medicale în cabinetul din cadrul ambulatoriul secției Oncologie, are caracter penal, întrunind elementele de tipicitate ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată”, au transmis judecătorii.
Aceștia au concluzionat și că ”atențiile” oferite medicilor se practică des, chiar dacă legea interzice asta.
Deci si la salarii de 3000 de euro, e pur si simplu normal sa iei spaga. E normal sa primesti „atentii”, de la oameni pe moarte…
Asa ceva…
Nici nu cred cà este PMMA (polimetyl metacrilat). Mai degrabà un PVC (policlorurà de vinil), dupà aspect. Este si mai usor de prelucrat în 3D pentru o machetà.
Te rog coane Razvan, se numeste „pepsiglas”, conform doamnei Anisie, ministru vremelnic al… invatamantului. Da, numai al invatamantului putea fi intr-o tara ca a noastra.
blestemul codoiului bre, tanti leana nu a ajuns doctor fara elitele academice romanesti…si nu a fost prima si nici ultima .
se uita la noi cu nicu de mana si se rade amandoi ca asteptam paradisul promis de la argatii lor pe care nici ei cu 4 clase nu-i considerau capabili….
Vai… nu ne scapam de sindromul 47? Zicea bunicu’ fie-i tarana usoara, ca pe el, si cu altii cu scoala i-au dat afara, si pe vacarul satului, un analfabet care aducea vacile de pe camp la oameni acasa pentru o suma modica sau ceva rachiu, l-au trimis la ceva „scoala” si l-au adus dupa 2 luni capitan de militie. Tot nu stia sa scrie si nici sa se semneze.
Ocen harasho!
M-am oprit din lectura la „revoltele populare da la Kiev” ce urmează a avea loc în primăvara lui 2023. Când te agăți de elucubrații iluzorii amintești de naziști, care în primăvara lui 45 se agitau de speranta ruperii alianței dintre occidentali și Uniunea Sovietica.
Observ un zbor ciudat , avion pasageri indicativ FIE 245 from Yerevan to Milan , si-a schimbat brusc directia , a trecut Marea Neagra si acum e deasupra Odessa.
Deturnat?
Potrivit recensământului, în 10 ani, numărul ortodocșilor din România a scăzut masiv, cu 2,3 milioane. Și e vorba de credincioși declarați, câți or mai fi cei care au renunțat la religie, dar nu vor s-o spună…
De ce? De la BOR niciun răspuns, tace ca peștele primilor creștini. Tocmai pentru că știe răspunsurile.
Mai întâi, deoarece, într-un deceniu, mulți români au părăsit țara pentru Occidentul păcătoșit, unde pot să câștige un ban mai bun. Până la Dumnezeu, te mănâncă prețurile.
Apoi, majoritatea pur și simplu au constatat că dusul la biserică, darea de bani popilor, posturile și rugăciunile sunt de pomană, nu-i ajută cu nimic. Pentru că relația lor cu trimișii lui Dumnezeu pe pământ e aidoma celei cu doctorul, polițistul sau profesorul unde dai o șpagă și obții ceva, faptul că biserica nu le livrează nici baftă, nici miracole, nici scutiri, și nici nu le nenorocește dușmanii, îi face s-o lase dracului. Ceea ce nu înseamnă neapărat că trec în rândurile celor 1% atei și agnostici. Unii rămân cu un Dumnezeu privat, căruia i se roagă acasă, fără tămâie, aghiasmă, sfeșnice, cădelniță și cântat pe nas. Și fără șpagă. E mai rentabil.
Alții, nu mulți, au înțeles că nu au a-și pune nădejdea când sunt la necaz decât în ei înșiși sau în niște semeni de treabă. Sunt cei mai curajoși, cei care aleg să trăiască pe propriile picioare, fără propteaua Dumnezeu.
● Pițurcă și fiul, precum și șeful Romarm, sunt urmăriți penal pentru un tun cu măști din pandemie. Nu am de gând să fac analiza hoției, oricum destul de limpede, nici a vinovățiilor – e treaba magistraților. Observ doar că în spațiul public această anchetă presupune aspecte care nu țin de justiție.
Pentru că e vorba de fotbal și Armată, două zone care se bucură de multă simpatie populară. În cazul fotbalului, e greu de înțeles de ce, întrucât datul cu piciorul în minge frizează penibilul până la grotesc în confruntările internaționale din ultimele decenii ale echipelor românești, în primul rând Naționala. Totuși, fostul selecționer al lotului național și jucător al Stelei, Victor Pițurcă, va beneficia de un cor consistent de susținători, care vor zbiera că așa ne distrugem valorile, că e un dosar politic, că e lucrătura din umbră a lui Kovesi, care își pregătește candidatura la prezidențiale. Există un precedent ilustru – coruptul condamnat Gică Popescu. După părerea acestora, marii fotbaliști pot să fure, să fie corupți, să bea vârtos, să se drogheze, ei tot mari fotbaliști sunt și n-are nimeni dreptul să se atingă de ei.
Încrederea ridicată de care se bucură armata nu are nici ea o justificare rațională. Principala realizare a Armatei Române în ultimii 33 de ani este împușcarea civililor și a unor militari nevinovați în Decembrie 1989. Nepedepsită. Cazurile de corupție și delapidare printre cadrele cu grad mare sunt cu ghiotura, nici mai multe, nici mai puține decât peste tot în România. Numai că, niște domni generali care după salutul cu mâna la chipiu au băgat-o până la epoleți în bugetul Apărării, ne dau și acum, netulburați, lecții strategice la televizor. Cât despre actualul ei purtător de stindard, gen. Ciucă, merită să mai vorbim?
Cu toate acestea, în ciuda numeroșilor ei specialiști în tunuri, cu mască sau fără, Armata va fi percepută în continuare ca salvatoare a neamului, depozitară a onoarei și, de fapt, așezată deasupra legilor, care sunt pentru civili. Este una dintre tristele dovezi ale nesimțirii în care se simte bine acest popor.
● Că veni vorba de apărarea țării și de fotbal, dacă în România s-ar decreta mobilizare generală, primii care ar încerca s-o tulească ar fi vitejii galeriilor. Indivizi ca aceia care l-au silit pe arbitru să oprească meciul Sepsi Sf. Gheorghe – FC Craiova, din pricina strigăturilor rasiste scandate cu încăpățânare. „Mâncătorii de unguri”, paraleii patriei române, cei care mitraliază dușmanul cu înjurături, semințe și scuipați, gata oricând să sară la păruială, și-ar umple nădragii instant dacă ar trebui să lupte într-un război adevărat. Cine are gura mare, are inima cât un purice. Dar cum să nu se simtă tari și să se rupă în figuri, când șeful lor e în Parlament și are 14% în sondaje?
…Nene, mai usor ca ma doare deja… ca asa-i in viata, adevarul doare intotdeauna.
„Că veni vorba de apărarea țării și de fotbal, dacă în România s-ar decreta mobilizare generală, primii care ar încerca s-o tulească ar fi vitejii galeriilor.”
Culmea ca stiu cativa mormoloci de prin galerii si erau prin 2014 cu de ce sa mearga ei la razboi cand copii senatorilor nu merg ? Balarii din astea de mari „luptatori”.
Nu vreau sa generalizez dar sunt unii ……
Examenul de capacitate si Bacul vor mai exista cat timp va mai sti cineva sa corecteze lucrarile : o generatie, maxim doua ! Daca salariile si maririle profesorilor se dau ca la parlamentari, pe veresie nu pe rezultate !
Reducerea numarului de parlamentari ? Sa mai dea un „Bac” la intrarea in Parlament ! Valabil si pt ministrii ! Sa vezi atunci stres, mai ceva ca atunci cand ne scotocim noi in toate buzunarele sa platim facturile.
Păi da ! Ca avem la guvernare o coaliție PNL (adică ,,prin noi inșine”) – PSD ( ,, lumina vine de la Răsărit”) -UDMR ( ,,autonomi” ce se adapa din izvorul lui Orban).Și cu toata trufia, tot zice Moscova că suntem pasivi la modul agresiv .Singurul ministru de externe cu ștaif al Romaniei a fost Titulescu.De atunci doar comunistii Corneliu Manescu si Stefan Andrei au mai miscat ceva. ceva.In rest, dupa 90 doar yesmeni!
Să știți că nu au fost niciodată reticenți la asemenea discuții, inclusiv despre F-16. Se putea ca România să primească F-16 ca donație din partea SUA și ținând cont că în acest moment chiar le putem moderniza în România ne-ar fi costat mai puțin această modernizare și am fi dezvoltat și industria românească …”. Poate ?!
Probabil ca daca s-ar fi cerut sau s-ar cere, am putea primi si alte arme. Poate nu chiar Tomahawk dar Paladin, Abrams(doar au dat Egiptului) sau M109, sau… Se pare ca nici ofiterii superiori nu prea vor… sisteme NATO, daca nu cer.
Daca si cu parca…..cert e c-am luat de la norvegieni , norvegience , batraioare dar cu pielea tare pe ele, subtirele asa cum is ele, faza ca-s dinalea care se intretin bine.
Io chiar cred ca de data asta am luat cea mai buna decizie, astia le-au avut in serviciul de lupta pana de curand si din ce spune lumea (daca nu se minte!!) cu adevarat au avut parte de o intretinere minutioasa de catre Koningsberg, asa ca nu cred in balivernele astora cu ca se putea altfel…..s-o fi putut dar nu cu astia, dar una peste alta chiar daca AEROSTAR or fi ok, (cu toate ca nu-i inteleg de ce se axeaza doar pe mentenanta, comp aerostructuri si hidraulica cand ar fi putut face sa spunem un UAV ) io nu cred ca au capacitatea sa faca ce face Koningsberg , dar poate ma insel.
Apropos, avem cativa fabricanti privati care produc in ind nationala de aparare gen Aerostar, Elmet, Pro optica, Stimpex, IOR , is foarte curios cati bani incaseaza astia din contrale de inzestrare….ok Elmet fac componente pt turela Elbit, Stimpex face echipament de protectie dar mi-ar placea sa fie cumva si sprijiniti, nu mai zic de filialele Romarm care chiar is lasate de izbeliste, cum nu reusesc asta ceva cu pulberea si cum nu reusesc sa retehnoligizeze UM Cugir /Fabricca de arme si sa le dea un contract mi-e foarte greu sa inteleg, chiar asa ne place sa asamblam componente de Beretta, Iveco si Piranha si sa spunem ca fabicam, dar in caz de rasboi ce mm facem?!!!
Filmare interesantă al unui tir de RPG tras de un infanterist rus asupra unui T-80 ucrainian (după descrierea twitt-ului).
Nesimțiții de ucrainieni nici nu au încetinit.
pare ca a ricosat putin in sus din cutia din spatele turelei si doar a raschetat chepengul turelei cand a explodat, deci conul cumulativ nu s-a putut forma. Mai bine ii tragea in motor.
Nu a fost nici o explozie proiectilul a ricosat. Daca lovea cateva zeci de centimetri mai jos cred ca perfora blindajul. Tipul a tras cu RPG 7 si astea nu prea exceleaza prin precizie.
Cred ca samagonezul s-a gandit sa loveasca spatele turtelei, unde blindajul este de cel mult 100mm grosime, ca sa catapulteze turtela in aer cu totul, dar nu ia iesit schema…
Ori a tintit cas, ori proiectilul a deviat prea mult de la traiectorie… dar vorba ta, mai bine tragea in cutia motorului, chiar daca nu exploda tot tancul, lua foc motorul si gata tanc…
Mă îndoiesc că la distanța aia se activa încărcătura cumulativă. Sărăciile alea au o distanță minimă de tragere de vreo 50 de metri, parcă, tocmai pentru siguranța trăgătorului.
Părerea mea, hâc…
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-a-ratat-40-din-tintele-din-pnrr-stabilite-pana-la-finalul-lui-2022-doar-6-din-9-miliarde-au-intrat-in-tara.html
Hai sa traduc asta din limba romana in limba romana: 40% din tinte inseamna ca ai pierdut cateva miliarde de euro.
Si stirea pune si punctul pe i:
In joc sunt teoretic 29 de miliarde de euro, pe care țara noastră le-ar putea obține până în 2026, însă 40% dintre țintele pe care oficialii au promis că le vor atinge până la finele anului trecut sunt în întârziere. La capitolul bani cheltuiți efectiv, România abia a ajuns la jumătate de miliard de euro.
29 de miliarde de euro, pe care nu le cheltuiesti, executie jumatate de miliard. Incep sa inteleg rostul si snesul datului cu curul de pamant seara de seara de catre jegul ala de Gadea si mizeria3, cand loveau necontenit in PNRR, ca vezi doamne, nu a fost negociat „cum trebuie”. Construim de acum justificarea lipsei oricarei reforme si lipsei de executie si romanul ar fi bine sa se obisnuiasca cu evul mediu cu smartfon.
Al dracu de Ue ma, nu poti sa furi banii asa cum spera un Nastase, un Severin cand ne-am pornit pe drumul asta.
Aici e vorba de cinci probleme :
1. pierderea oricărei minime competențe instituționale a statului român prin degradarea catastrofică la nivel majoritar statistic a competenței profesionale a angajaților statului – prin aroganța secundară statutului de privilegiat al sistemului, prin scârba funcționarilor mai vechi provocată de injustiția sistemului, prin degradarea competenței dată de secția dezastruoasă pe PCR (pile-cunoștințe-relații)
2. sabotajele cumplite motivate politic ale unor sus-puși, în mod real foarte probabil motivate financiar – știm cine ne vrea la pământ – am văzut situații reale în care politrucul mare îi ordona subalternului să execute o distrugere gratuită (conștient de inutilitatea distrugerii) din care nu are nimeni de câștigat nimic pe care o motiva *las’ c-așa băgăm șpârla-n penelei* (aici e doar un exemplu), dar temeinicia cu care respectivul politruc urmărea evoluția implementării sabotajului arăta un interes direct al acestuia. Ce interes direct să aibă cineva în ceva din care nu iese nimic decât distrugerea ? Deși nu am informații certe first-hand, cred că ceva similar se întâmplă în domeniul militar cu sabotarea creșterii capacității combative a armatei – nu dotare, nu instrucție, nu operaționalizare, nimic.
3. efortul concertat al multor indivizi (legislatori, decidenți, executanți, etc.) de a nu face reforme minim necesare cerute expres prin PNRR în scopul propriilor avantaje materiale – exemplul cel mai evident e refuzul de eliminare a pensiilor speciale
4. efortul concertat al acelorași indivizi de a menține spiritul de castă bugetară și interesul comun al castei – chestia asta se traduce juridic ca grup infracțional organizat
5. distrugerea capacității de feedback (corecție a erorilor) și feedbefore (prevenție a erorilor) a statului prin contorsionarea juridică a noțiunilor de stat de drept implementate din epoca Dragnea dar intolerabil perpetuate în epoca Mandolină sau epoca Fără-mă-ciucă
Soluție rezonabilă – o campanie agresivă de acuzat de spionaj pentru Rusia și plimbat prin fața televiziunilor cu cătușe câțiva trădători mari (ca să-i sperie pe ceilalți, chiar dacă final vor râde la soare pe Coasta de Azur), o mișcare mai oficială, mai neoficială de forțare a CCR să recunoască primatul regulii generale în fața excepției și a validității excepției și efectelor sale doar pe perioada existenței cadrului juridic, eliminarea pensiilor speciale plus o nouă lege a pensiilor fără excepții *speciale* cu echivalarea cu stagiu de contributivitate a situațiilor *speciale* de până acum, eliminarea motivației imoralităților flagrante de până acum (de exemplu eliminarea totală a sporului de titlu de doctor), o acțiune rapidă de eliminare a 30% din posturile bugetare centrale și locale existente pe principiul *ultimul venit primul concediat* și recrearea a 10 % exclusiv prin concurs (cine va vrea să fie bugetar, va rămâne, cine nu, la șaibă … și n-am rămâne nici fără profesori, nici fără militari, nici fără doctori …). Și ar mai fi câteva măsuri simple, da’ m-am plictisit de scris …
Problema e că pentru implementarea acestor măsuri sunt necesari maxim 50 de oameni la vârf realmente dornici să facă asta (că majoritate, că susținere, că bla-bla se rezolvă). Dar cine ? Herr Mămăligă ar putea , doar e la sfârșit de mandat, nu-i ia nimeni caii de la bicicletă, da-i mămăligă … Cucă n-are măciucă, Ciolacu-i viperă parșivă, Drulă n-are basculă, Simion n-are nici creier nici coloană, Kelemen n-are ordin de la Viktor … deci cine ?
nu este nimic pierdut termenele in PNRR se pot prelungi si lua banii , DAR trebuiesc indeplinite tintele asumate prin PNRR , ce este important ca in anul 2026 sa fie incheiate
totusi o alta problema , din practica ….faptul ca se acceseaza banii nu insemna ca si exista proiectele mature si pot fi duse la indeplinire , suntem obisnuiti cu proiecte nefezabile si imature ce se dovedesc imposibil de pus in practica
acest PNRR contine o serie de reforme , care conduce la deblocare banilor pentru alte proiecte deja setate in PNRR , timpul este factorul Cheie
un singur element conduce la rezolvarea unor probleme fundamentale in zona fiscala a statului Roman , informatizarea ANAF si conectarea informatica a tuturor bazelor , acest element duce la sporirea incasarilor si veniturilor statului in acelasi timp zona de fraude pe tva poate ajunge chiar la zero , probabil aici nu este interes , desi este asumata prin pnrr , informatizarea ANAF
Da mai Mariuse mai draga, dar ei pe noi „ne rateaza”, ca dupa toate standradele ei sunt niste „reusiti in viata”. Au $ cu nemiluita, au „succesuri” in viata, in afaceri si cand o bulesc ii duce cu avionul la AKH la Viena. Noi, stai pe hol la spital si iti pune piciorul in loc de mana rupta in ghips. si apoi iti ia spaga.
Norocul o fi de la pupatul moastelor, cred.
Pai cam asa se intampla peste tot unde anul fiscal coincide cu anul calendaristic. Nevoile de lichiditati sunt la inceput de an cand incasarile la buget sunt subtiri din motive obiective.
Pai nu ar trebui sa fie asa, cand ai MOCA la dispozitie banetul ala, 55 mld de lei sunt cam 11 mld de euro grosso-modo. Deci un 30% din suma data de europeni, gratis, ca PNRR. Cum striga pesedista Cretu, pe buna dreptate, bai, stati pe un munte de bani, 30 de ml de euro si nu-i luati. Deci 30 de mld de atunci, 30 de miliarde acum pe minus cu o suma echiv. a 50% din pib.
Imprumultul ala devine logic si necesar independent de incasarile de la buget. Indraznesc sa spun ca si un randament de 70% discutam pe sfarsitul anului de visul erotic al oricarui contabil: excedent bugetar.
Astia se fac ca nu pricep, ca sa pun si eu punctul pe i ca europenii nu iti dau bani sa bagi in pomanageala electorala. Pensii, salarii la buget, bugetari peste bugetari. Iti dau bani pentru munca adica infrastructura, inovatie si cercetare. Unde gasiti cele 4 concepte la stat, sunt chiar curios? Cercetarea la noi a 0.48 din pib si pensile speciale au ajuns deja la 0.85, dupa cum am postat linkul pe cifre oficiale luna trecuta. De aia suntem in mizeria asta, pentru ca inca credem, cu tarie si ardoare, ca europenii sunt prosti si putem sa-i mintim ordinar in fata, asa cum facem noi intre noi de sute de ani.
Nu locotenente. Nu asa functioneaza. Banii din proiecte se platesc de la buget si se recupereaza de la UE. Si chiar daca functioneaza stas birocratia (in sensul propriu nu cel figurativ) si tot nu primesti banii pana la inceputul verii .
Cristi, aia 30 de mld ne spunea Cretu de ei in 2017. Imprumutul ala e imens si nu-i generat de lipsa de colectare la inceput de an, si PNRR ti-a fost aprobat in 3 noiembrie 2021 cu executie din 2022, In Ianuarie 2023 trebuia sa incasam o transa „recuperatorie”, caci ai dreptate, UNELE si nu toate se deconteaza si altele sunt virate la momentul in care proiectul iti este aprobat.
pai avem bre si cercetare ,sa mor eu.
tocmai a fost gala cercetarii romanesti sub patronajul lui maCiuca…editia intai.
alti bani absorbiti din pnrr…ca steagurile lui pristanda aka bode.
ma repet,elena petrescu codoi se uita la ciuca si isi vrea doctoratele inapoi.
lasa coane ca ne rezolva sultanul arafat cat clipesti.imiediat mai gaseste el niste foi de cort la rang de spitale de campanie ,vagoane rosii pentru parada de Intai si cateva sute de dacii pentru plimbat hartii intre inspectorate din bani ieuropeni ca sa iasa bine cota de absortie…
Pai daca ne luam dupa tov. Spataru cauia-i trebuie ,,ani” ca sa bage-n productie prototipul Cugir&Stimpex ne putem imagina in cate secole vom face ,,sisteme terestre” sau pulberi cu koreenii?….io da, am exemple suficiente , da cred ca cel elocvent in exprimare e alt tov, tov Dancu, asa ca io nu mai cred nimic din ce spun astia, ei sunt sigur razboiul nu se va extinde, tov. Dancu stia ca nu vor intra rusii in Ucraina apoi stia ca ne vom invecina cu ei.
Ok, pe de alta parte si ,,Zeus” e-n aceasi barca doar ca altfel colorata.
este boss facut , se numeste CN-20, e facut pe principiul ak cu pistonu lung cum i-i place la Habarnist , tre numa sa-i dea drumu la treaba, de cand a pus poza Bloomberg am intrat in transa si am cautat de am disperat, am pus si un filmulet facut intr-o stire de PRO TV, arma seamana suficient cu G36 deci da i-mi place si mie, s-a vb ar ar avea componente din magneziu si ca deja a fost testata-n poligon si ar fi trecut teste dar, e un dar , nu se vrea si gata.
Io as fi impacat si varza si capra, dotam FOS cu ce vor ei ca aia e e FOS si 100% ar fi vrut 433 sau 416, ARX160 ca asa e ,,placerea” lu’ cineva de pe vremea lu’ Tambalau si vad ca inca nu s-a renuntat , aici ar fi fost vb de probabil 40-50k de buctati iar pt rezerva bagam CN-20, probabil peste 150-200k daca se urmarea inlocuirea totala a AK din stocuri, asa dadeam de treaba si la Fabrica de Arma si la UM Cugir si la Stimpex, IOR , ProOptica etc si insemna ca mare parte din banii pt dotare ar fi ramas in tara, dar vb cuiva astia din gasca lu Tambalau&Co mananca si gura lor ceva mai gras numa daca e pe import asa ca aia e .
Nici CN-20 nu e versiunea finală … nu Stimpex e de vină .
Pur și simplu va trebui construită o fabrică nou nouță , nu una care știe doar AKM și derivate .
Fiecare utilaj este strict specializat în producția de subansambluri AKM , fix la fel va fi și următoarea fabrică .
De ce ?
Pai discutam de fabricarea doar de serii mari , probabil ca peste 5 sau 10 milioane de bucăți în 10 ani , altfel nu este rentabilă investiția .
De omologare militară nu mai comentez , orice problemă funcțională duce la moartea soldaților echipați cu o asemenea arma .
Da , stim că nicio armă nu a fost perfectă , toate au avut bolile copilariei …
nu prea cred ce spui mata da in fine, arma in principiu are acelasi mecanism cu un AK modernizat sau mai precis cu un AKM, din ce stiu s-a lucrat la materiale si s-au realizat ajustari legate de prinderea tevii, echilibrarea armei&reducerea reculului, in pricipiu chestii care sa-i creasca precizia si reducerea masei, mai mult de cat atat partea de plastic/polimeri (gripuri, cadru etc) is fabricate de Stimpex iar metalurgia banu-i cai a lu Cugir si care apropos pare a fi de calitate tinand cont de review-urile date de utilizatorii americani si nu numai, problema la Cugir fiind mai degraba una de calitate a asamblarii datorate lipsei utilajelor sau a vechimii lor, nu este o arma cu adevarat noua si cu o complexitate la nivelul AR sau HK, io nu cred ca e chiar necesar o fabrica noua in opinia mea decat daca suntem carcotasi.
mai au si danezii si belgienii… pana la urma se confirma ca Leo1 se poate transfera mai repede, in cifre mari si e mai potrivit pentru Ucraina… mai incolo or veni si cantitatile alea farmaceutice de MBT-uri mai grele.
Cam de doua zile e deasupra USA.
Emblematic cum de nu a fost observat de sistemele radar strategice americane.
( sesizarea vine de la un zbor de linie comercial )
Pai daca îl descopereau când era deasupra apelor teritoriale americane, îl puteau dobori liniștit cu o rachetă lansată de un avion.
Fără să aștepte că ajunge deasupra uscatului.
Chinezii zic ca e balon meteorologic. ??
Și se scuză.
Oricum învârtim problema , groasa problema de apărare strategică AA pentru americani.
Patriot, THAAD, și sumedenia de radare strategice , făcute ko de chinezi.
Asta e informația crucială.
De ce te grăbești. Nu scrie nicăieri și nici tu nu cred că ai fost nformații din interiorul Armatei SUA să știi că nu l-au descoperit și monitorizat de la început.
Biden a zis să îl doboare.
Șefii Pentagonului NU că se riscă sa cada chestii in zone populate.
Așa scrie presa.
Deci daca ” au monitorat” balonul, sigur nu au făcut asta când respectivul era deasupra oceanului și a apelor teritoriale americane.
Adică exact locul unde puteau să îl doboare liniștit.
Nu cred că a venit o navă chineză cu balonul pină lîngă apele americane.
Din China pina in USA sunt mii de km
Trebuiau să îl ” vadă” că e mare, gros și lung. Ca oricare balon de înaltă cota ( zboară la peste 30.000 m)
Deci problema e lipsa detecției din timp.
Nu cred că cineva îndrăznea să zică ceva daca îl doborau deasupra oceanului.
PS.
Se întreabă cineva cum ar fi fost dacă o armă de distrugere în masă era legată de balon ?
E o noutate și chinezii au fentat americanii. Orice ar zice presa.
Presiunea de 100 hectopascal ar indica altitudinea de 51.000 picioare, dar este interpretabilà, fiindcà trebuie luatà ca o atmosferà standard, chestie temperaturà. Altfel ar fi sub altitudinea de croazierà a Concorde-ului.
Dar alte surse dau o altitidine de 60.000, ba chiar 66.000 picioare.
Pone totusi probleme de interceptare, fiindcà rachetele au si un zbor planat care nu mai poate functiona în atmosferà rarefiatà.
https://www.g4media.ro/wall-street-journal-germania-va-cofinanta-extinderea-unei-fabrici-de-munitie-din-romania-pentru-a-produce-obuze-compatibile-cu-armele-ucrainei.html
Stiu ca s-a postat, dar cica e pe bune faza nu-i doar „se va face”. Mi-a soptit mie un pasaroi.
Deci, la Rammstein si la mai mare. Feuer frei!
Ce am vrut sa subliniez insa este un nume Dr. Hans Christoph Atzpodien. Un neica, doctor pe bune in drept, fara plagiat, avocat pe bune si om care a muncit 27 de ani la Krupp, incepand cu functia de jurist stagiar, ajungand pana la functia de CEO Business Area Industrial Solutions. Adica un om din economia reala, care a tras 27 de ani la privat, un privat serios cu un renume cat se poate de serios.
Cine-i asta? Pai e seful echivalentului lor de Romarm. Si acum puneti-l langa al nost’ securici, specheras, paznic facut subofiter si apoi ofiter.
Nu insemna desigur ca industria germana de aprare nu are probleme, le-am subliniat si eu cu tot cu teoria mea de cauzalitate. Au spus si colegii de redactie multe, multe cu privire la rateuri date de acesta industrie. Dar astept si eu cu soare ziua cand la noi se poate produce ceva similar cu leo2 si apoi carpim si greselile gen puma. Dar cu ce oameni, si intre noi fie vorba, pe cine ai vrea sef, hai sa o reducem la oameni, unu din economia reala cu 27 de ani experienta sau.. paznicul cu dosar penal de nu avea voie sa vanda polite de asigurari, dar cumva se putu sef peste 15 fabrici? La noi ala cu 27 de ani experienta in economia reala si daca vrea sa renute la un shit-load-of-money ca are el doaga asta in cap cu sa facem pentru tara, Romania, nu stiu ce, nici poarta nu o pupa la instituie, ca nu are dosar cu sina, nu are recomandarile care trebuie si mai rau daca prin ceva cataclism cosmic ajunge sef… poate chiar ar face treaba sa meraga si unii ar trebuie sa si lucreze. Imposibil asa ceva si conceptual, cred ca tocmai l-a luat cu frisoane pe unul de acolo.
Despre asta este vorba si nimic mai mult.
Mai mult decât atât, am văzut că zicea cineva că ar fi trebuit, conform legii, să aibă minim 5 ani activitate în industria de apărare ca să-l pună director. Țuțu n-avea nici o zi.
Pe de altă parte, am văzut o știre bună, cum că „vom produce” pulberi cu coreenii: https://m.defenseromania.ro/romania-va-produce-pulberi-si-explozibil-in-parteneriat-cu-sud-coreenii-de-la-hanwha-romarm-tinteste-sa-devina-furnizor-global_620942.html
Bineînțeles, deocamdată și-au scris. Rămâne de văzut. Bașca, niște bălării de genul „furnizor global”, care te fac să te întrebi dacă nu e gogoriță, ca de obicei. Cui să dăm, la sârbi sau la bulgari, de la care importăm acum? La unguri, care fac fabrică să ne vândă nouă? Poate lu’ Marea Neagră. Bănuiesc că peste 10-20 de ani, când vor reuși ăștia să termine fabrica (dacă se vor apuca de ea), ucrainienii nu vor mai avea nevoie…
Să sperăm că măcar una din ele să se lege, dar e dovedit că ăștia de decid, sponsorii lui țuțu, câștigă mai mult dacă importă ei, decât dacă le producem aici.
Clasica propaganda românească în care semnarea unei înțelegeri e data ca egală cu semnarea unui contract și finanțarea lui.
Suntem plini de memorandumuri, scrisori de intenție.
Lipsa in schimb groasa la contracte și în special la finanțarea lor.
De corvete nu mai scriu că au totac banii pe altceva.
Dar vedeți epopeea rachetelor de coasta. De cati ani a fost dată ca contract semnat.
Doar că au finanțat contractul (adică platit)doar la sfârșitul anului trecut.
Când deficitul bugetului general a permis alocarea sumei.
Cum am mai scris, cacialmaua cu creditele de angajament la MApN e regula.
Dragnea la vremea lui a scris 20 miliarde credite angajament la MApN. Teodorovici ( ministrul finanțelor atunci ) nu a permis nimic că deficitul bugetar era mare și gros.
Acum pe 2023 au scris 60 miliarde credite de angajament . ( că tot le umfla an după an și fără efect ).
Dar tot deficitul bugetului de stat consolidat e planificat la 68 miliarde.
??
Practic Iohannis ca comandant suprem, Ciuca ca general cu 4 stele ,( are atâtea stele cat general izmana Oprea) ,statul major al MApN , vând gogoși. Mereu și constant.
Exact ce spuneati si voi pe aici (MZ sau GMT nu mai stiu care) , ykrainski si maine daca primesc F16 Viper n-au cu cine si de unde opera aparatele astea si mai ales de unde sa le opereze ceea ce ar trezi suspiciunea rusilor ca ar fi operate ori in PL ori din RO, asta ar fi vazuta de rusi o implicare a NATO de facto si ceva-mi spune ca polacii nu s-ar da in laturi de loc, sa fie oare asta motivul pt care majoritatea vesticilor spun ca nu vor da avioane?
Totusi de ce se codesc sa le dea Migurile slovage si poloneze? Deja au dat elicoptere intregi, Mig 29 varianta de export era mai proasta si ce ar fi nou ar fi munitii vestice nu? Si sa nu imi ziceti ca Biden si chinezul asa s-au inteles.
Mai degraba ar fi varianta ta, o intelegere intre aia mari dar i-mi cam da cu virgula , in primul rand ar insemna ca USA/ Occidentul i-si tradeaza aliatii, ok, astia mari o mai fac daca asa le ies calculele deci nu e de mirare , dar asta ar insemna si ca USA/Occidentul e slab.
Cam asta e treaba:
– Ukr in Nato extrem de putin probabil;
– Inarmarea Ukr din plin;
– lovituri din Ukr in rusia, doar cu aprobare;
– US prefera sa discute cu putin, decat cu un alde rogojin;
– implozia rusiei total nedorita;
– seminarii tinute Chinei cu exemple practice din plin, etc
v-a recomand ca il urmariti cu atentie: https://www.youtube.com/live/2apcPOR4aEU?feature=share
Sunt mereu interesante arhivele CIA si ce scriau despre noi si vecini
Multe documente cu analize militare petreceau cateva propozitii despre scenarioe cu fiecare tara din pactul de la varsivia, si in era important pt ei care tara ar continua un razboi daca are pierderi mari initial
Cred ca asta a fost si un argument pt armatele compacte si bine dotate ale nato, fata de abordarea volumului pe care o au ceilalti. Pt americani era important sa fie putini oameni dar bine dotati si instruiti ca sa indeplineasca misiuna fara pierderi foarte mari, ca sa ramana aliatii nato in razboi. Aduce putina lumina asupra „the american way of war”
(Google) „Mercedes este marele câștigător în două licitații ale Ministerului Apărării pentru capete de tractor pentru marfă grea și medie. Firma va cumpăra de la importator în calitate de transportator sute de transportatori ale modelului Actros la un cost de sute de milioane de shekeli. Actros va fi achiziționat în două versiuni: pentru transporturi grele, pentru transportul flotei de tancuri Merkava Mark 4 și pentru transport cu greutate medie (32 tone) pentru schimbarea APC-urilor, buldozerelor și a altor mărfuri. Primul camion de remorcare greu din serie va sosi în Israel pentru teste luna viitoare condus de experții în vehicule ai Diviziei de Tehnologie și Logistică (ATL).” International i5900 (USA) failed…
Negocierile discrete privind o soluție diplomatică a războiului din Ucraina au intrat în impas, motivul principal fiind lipsa de credibilitate internațională a președintelui Putin. În context se intensifică presiunile pentru înlocuirea acestuia, într-o fereastră de oportunitate de câteva luni.
Un prim eșec
Acum o săptămână am evocat constituirea filierei diplomatice ”discrete” China – Belarus – Ucraina – Germania – SUA, în vederea dezescaladării conflictului. Mulți cititori au fost surprinși: mass media vorbea numai și numai de tancuri. Dar, câteva ore mai târziu, Reuters a confirmat ceea ce eu dedusesem: președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a anunțat că ucrainenii „… ne cer să nu luptăm împotriva Ucrainei sub nicio formă, să nu ne ducem forțele acolo. Ei ne propun semnarea unui pact de neagresiune. Pe de altă parte, ei pregătesc acest amestec exploziv și se înarmează”- cu trimitere la furnizarea de tancuri din Occident.
Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Importanța credibilității
SmartDigiExclusivRăzboi UcrainaCriza facturilor la energie
Importanța credibilității
Publicat la 2 februarie 2023, 08:41 de Tudor Păcuraru
Negocierile discrete privind o soluție diplomatică a războiului din Ucraina au intrat în impas, motivul principal fiind lipsa de credibilitate internațională a președintelui Putin. În context se intensifică presiunile pentru înlocuirea acestuia, într-o fereastră de oportunitate de câteva luni.
Un prim eșec
Acum o săptămână am evocat constituirea filierei diplomatice ”discrete” China – Belarus – Ucraina – Germania – SUA, în vederea dezescaladării conflictului. Mulți cititori au fost surprinși: mass media vorbea numai și numai de tancuri. Dar, câteva ore mai târziu, Reuters a confirmat ceea ce eu dedusesem: președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a anunțat că ucrainenii „… ne cer să nu luptăm împotriva Ucrainei sub nicio formă, să nu ne ducem forțele acolo. Ei ne propun semnarea unui pact de neagresiune. Pe de altă parte, ei pregătesc acest amestec exploziv și se înarmează”- cu trimitere la furnizarea de tancuri din Occident.
Elementele târgului propus au devenit astfel publice: domnului Lukașenko i s-a cerut să nu furnizeze tancurile și echipajele solicitate de Rusia, în schimb Ucraina se angaja să nu atace Belarus. Dar brusc a intervenit ceva – probabil un telefon de la Kremlin. Iar partea belarusă a mai adăugat o pretenție: Ucraina să renunțe la tancurile occidentale, implicit la ideea unei contraofensive. Primind în schimb ce? Promisiunea că Rusia nu va escalada în primăvară războiul? Așa s-ar deduce din răspunsul dat de președintele Zelenski, la Sky News: președintele ucrainean a arătat că înainte de război a mai avut întâlniri cu domnul Putin, „un om care una spune și alta face”. Promisiunile domnului Putin nu au credibilitate.
N-am rabdare si dau paste la tot articolul ca e scurt
Articol din Monitorul Apararii si Securitatii , de Florin Jipa , 02.02.2023
Titlu:
Din tot scandalul ăsta cu şeful ROMARM, eu am înţeles că marea industrie naţională de apărare, cu 15 fabrici, nu a reuşit să confecţioneze nici banale măşti de protecţie
,,Din tot scandalul ăsta cu şeful ROMARM, eu am înţeles că marea industrie naţională de apărare, cu 15 fabrici, nu a reuşit să confecţioneze nici banale măşti de protecţie. După doar o zi, linia de fabricaţie s-a stricat. Şi noi sperăm la blindate, arme de asalt şi unii visători chiar la avioane.
Sursă foto: MApN
Cu un război la graniţă de un an de zile, nimic nu s-a mişcat în această industrie acaparată de profitori, neprofesionişti şi neinteresaţi să repornească acest colos de care România are atâta nevoie pentru vremurile tulburi în care trăim.
Armata română în acest moment se bizuie prea puţin pe industria naţională de apărare. Cu un buget de investiţii anual de aproape 1,5 miliarde euro, majoritatea acestor bani se duc la firme străine, iar cele româneşti de stat merg pe pierdere.
Pentru a putea folosi banii din înzestrare după bunul plac, politicienii secretizează planurile de achiziţie. Dacă, de exemplu, în SUA, Franţa, Marea Britanie şi chiar Polonia se ştie exact ce contracte se semnează anul acesta şi următorii, nu acelaşi lucru se întâmplă în România.
În ţara noastră contractele se semnează funcţie de interesele politicienilor şi nu de nevoile armatei. Vă aduceţi aminte cum venea câte un ministru care voia să cumpere submarine, sau minisubmarine, sau un anume tip de elicoptere, dar cum pleca ministru dispărea şi urgenţa armatei pentru respectivele arme şi noul ministru venea cu o altă agendă. A fost un ministru la economie care voia să cumpere armatei puşti de asalt de la o companie italiană, fără să întrebe măcar la categoriile de forţă daca este bună sau nu respectiva armă.
Fără transparenţă la achiziţiile militare nu vom avea niciodată contracte corecte. Aproape toate produsele cumpărate de armată sunt fără offset şi fără un plan clar pentru toate structurile. De exemplu s-a cumpărat Piranha 3 pentru doar un batalion şi atât. Pe urmă Piranha 5 pentru alte 5 batalioane şi iar totul a îngheţat. La un moment dat se vorbea de blindate Puma, dar pare să nu existe un plan elaborat pentru dotarea armatei cu transportoare amfibii blindate şi se aşteaptă ministrul potrivit cu soluţia propusă.
Şi mai este ceva, de care nu reuşim să scăpăm după 1990. Aproape orice scandal din România are fire care ajung la SRI sau alt serviciu de informaţii.’’
https://www.ft.com/content/42b53987-8280-469e-8014-9ddb0c98463b https://twitter.com/nexta_tv/status/1621629002363375620
nu exista ceva mai distractiv pe lumea asta decat rusii si statistica,nu se lasa pana nu vor scoate economia aia pe plus dupa un an de razboi si asta in conditiile in care au pierdut gasca cu oule de aur,piata europeana,1 milion de oameni le-au fugit din tara,in general oameni cu studii superioare+ inca 500k sunt pregatiti pt macelarie,industria constructoare de masini e praf si tandari,dar ei tot stiu sa faca calcule in stil rusesc,pt astia doar inmultire si adunarea sunt operatiuni matematice,altceva nu exista ca de aia le tot da cu +
Tocmai acuma ma uitam pe francezi LCI și vorbeau despre sistemul CESAR și Ucraina. La un moment Emmanuel Dupuy un expert în securitate vorbea despre faptul că românii ar vrea să cumpere cam 70 de sisteme CESAR. Wtf, ori a greșit ăsta ori…
La televizor canalul LCI… daca nu inregistrezi pe loc e greu sa pui link. Mai fusesera raportari de genul, cineva zisese la o emisiune la noi ca din Bayraktar TB2 o sa se fabrice anumite parti.
Ce s-a intamplat cu bunatatile promise de @Sharky parca de la americani, s-au dus la vecini mai nevoiasi?
o spune el de Caesar dar spune ca ne gandim si noi cand ne gandim putem sa comandam inclusiv si altceva,ca doar neam gandit 10 ani sa luam exxocet si am luat NSM
Pe de altă parte, la 1:17, povestesc faptul că bombardamentul Insulei Șerpilor cu obuziere CaesaR a fost făcut din Bugeac, cu obuziere transportate cu slepuri (nu tras din șlepuri).
Oare cate or mai fi , tot 18 sau poate …..6 ?
Vad ca nimeni din presa noastra nu intreaba guvernul/mapn cum e cu calendarul Patriot & Himars, macar la bulgari li s-a spus clar un termen , incepand cu 2026, dar noi?!
Cand am spus ca e evident fatul ca RPR Chineza ajuta Rusia au sarit unii ca arsi ca unde am vazut asta si ca nu e adevarat… Ei uite ca e. Uitati-va la comert dar si la zborurile cargo militare rusesti in China.
din textul preluat din presa rusa mi se pare ca totul merge prea bine pentru Borsh ca sa fie adevarat. mai stim pe unii care scoteau arme minune o data / luna.
Exact cum au fost zilele numarate pentru rachetele Himarsului dupa ce au facut ciolovecii ‘update de soft’ la sistemele lor AA ca sa intercepteze rachetele GMLRS.
Am vazut cu totii cat de bine intercepteaza.
PS.
Bun nume au dat acestui ‘sistem’: BORShevik.
Eu nu inteleg ce credibilitate mai au rusnacii cand au anuntat in repetate randuri ca au distrus multe sisteme Himars, Bradle uri si Abrams uri care nici nu au ajuns in Ucraina (de abia astazi au fost postate niste video uri cu niste Humvee uri si Bradley uri care erau descarcate la granita Poloniei cu Ucraina).
Deasupra oceanului Atlantic.
Practic balonul a trecut peste oceanul Pacific, întreaga USA
( stânga – dreapta ) și ajuns deasupra Atlanticul, a fost doborât.
Cică nave in zona caută „sculele” balonului căzute în mare .
deci livrarea pt lotul 3 pt fortele terestre este in 2024
Contracts For Dec. 7, 2022
ARMY
Raytheon Integrated Defense Systems Co., Andover, Massachusetts, was awarded a $10,150,046 modification (P00190) to contract W31P4Q-15-C-0022 for procurement of the country unique scope of Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target (PATRIOT) technical publications, new equipment training and logistics management information in support of Romania 3-Lot. Work will be performed in Andover, Massachusetts, with an estimated completion date of June 28, 2024. Fiscal 2023 Foreign Military Sales (Romania) funds in the amount of $10,150,046 were obligated at the time of the award. U.S. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama, is the contracting activity.
Dacă se dă crezare acestui twitt, acțiuni armate au avut loc la 10 km de frontiera română (vreo 20 km de Sulina)
Amplasamentul a doua obuziere Caesar de unde trageau ucrainienii în Insula Șerpilor a fost identificat la 45°18’08.3″N 29°45’10.5″E , la 36 km de insulă.
Videoul arată două impacte asupra amplasamentelor obuzierelor, nu știu cu ce mijloace. Unul a fost distrus.
a fost Bohdana, a existat si o stire ca a fost distrus de aviatia rusa. Ucrainienii nu erau prea incantati de Bohdana, ziceau ca e mai mult stricat. Le place in schimb Caesar, este foarte precis, rapid si cu raza mare.
– https://m.ziare.com/rusia-chisinau/romania-ridicola-diplomatic-invazie-ucraina-odesa-transnistria-republica-moldova-1786487
Pentru ăia care tot mai visați tancuri, cai verzi pe pereți, înarmări& sh!t.
Pușcăriabilii noștri din parlavrament nu fac nimic pentru Țara asta, în afară de interesul lor propriu și de grup, nici măcar împinși de la spate de americani. Bănuiesc că și-au luat niște șuturi foarte puternice, sau amenințări cu excluderea de la ciolan, de au reușit să pună în execuție contractele pentru Patriot, Himars, Piranda V și F-16. Altfel, au foutout tot ce au putut.
Părerea mea, hâc…
P.S. Când vă spuneam că noi de dușmanii interni trebuie să ne facem griji mai întâi…
in acel moment ministrul apararii Romaniei,cel care a tinut la sertar toate fondurile de finantare a contractelor de achiztii militare in anul 2022,sustinut de unul din partidele de guvernare,declara ca trebuie sa ne obisnuim cu rusii la granita,si atunci ce trebuie sa credem despre partidul care la sustinut si nu a vrut nici in ultimul moment cand era evident ca nu reprezinta interesele Romaniei in guvern sa il dea afara.
Nu cred că te poate contrazice cineva :
„Când vă spuneam că noi de dușmanii interni trebuie să ne facem griji mai întâi”
Când ai sporuri că lucrezi cu fonduri europene, dar nu le poți absorbi,
când un comisar european de la tine din partid îți spune că pierzi fonduri EU pt spitale noi, având o problemă cu spitalele și nu le iei, cand anulezi un contract pt nave militare și faci un rahat de licitație,
cand nu ai drumuri și centuri de ocolire, și în unele cazuri/județ visezi aeroport, bineînțeles de 10-15 ani, pe hârtie desigur, și idioții te felicită pe facebook,
când un interlop face AVC, și se pare că la intervenția unui președinte de consiliu județean e transportat la București la institut contra sfatului medicilor de la spitalul local,
când un sef de diicot e târât prin tribunale ani de zile, și apoi omul e nevinovat,
când iei salariu si funcții fara sa treci pe la serviciu, și ești condamnat cu suspendare, împreună cu alții, fără sa fie considerat constituire de grup infracțional de judecator,
când un infractor violent, cu un cazier cât un roman, e judecat in stare de libertate că nu e pericol public….
șamd, mai adăugați voi ce vreți, că mai sunt,
Asta înseamnă stat mafiot .
@sharky, am 2 colegi din Chisinau. Primul a plecat imediat cu toata familia in Ro, a stat aici 3 saptamani pana s-a linistit treaba. Al doilea era cu trolerele la usa si plinul facut (fara exagerare). A fost panica mare la Chisinau si din ce-mi spuneau colegii cam toti cunoscutii lor erau cu bagajul la usa.
Legat de Nicolaev, rusii au fost extrem de aproape de o victorie, doar eroismul voluntarilor, soldatilor si un comandant bun adus in ultima clipa (fusese destituit cu ceva probleme de achizitii) au inclinat balanta in ultimele momente, cand deja erau aproape incercuiti si cu rusii in oras.
Contrar opiniei din media si a ceea ce este postat si pe aici ucrainienii au fost la fel de pregatiti ca in 2014. Toata zona pana in Crimea era aparata doar de o brigada (59) mecanizata dotata cu echipament de pe vremea URSS, la Nicolaev au mai participat o brigada aeropurtata si ceva marines. A fost un miracol ca au resusit sa-i respinga pe rusi.
Probabil ca ai nostrii erau convinsi ca ucrainienii nu vor reusi si deja se pregateau „… sa traim cu rusii la granita”. Faptele de atunci nu sunt de acuzat, stim ce putem si pana la urma moldovenii ne-au respins mereu, dar ca dupa inca un an nu au facut nimic este cu totul altceva.
Stii cum e, soarta-ti da o sansa dar selectia naturala elimina prostii.
Ce să zic, nu mi-au înșelat așteptările…
Adunături de oameni de nimic ajunși acum „oameni de stat”. Vai de capu’ nostru.
Avantajul, să zic așa, este că noi nu știm multe detalii. Mai aflăm din când în când câte ceva. Eu cred că de-asta nu răsuflă nimic și secretizează ăștia toate contractele, se gândesc la noi, să nu facem atac cerebral.
Pai nu au spus ca vor achizitional Bayraktar TB2? Eu cred ca Romania ar avea nevoie de rachete cu raza 500-1000 Km, mai repede decat de drone de lupta. Astea ar fi un element de descurajare destul de mare pentru bolsevici care s-ar gandi de doua ori inainte sa ne mai ameninte.
Blah , blah…Dassault centreaza Dassalt da cu capu’, hai sa facem un consortiu din care noi astia cu baza industriala (cum e si normalnai) facem cam 80-85% minim, restu’ cuie , brice si carice , anterior la toata treaba (primirea ca si ,,partener”) facem un contract ,,beton” precum ca ne angajam fiecare cu bani pt RD si bineinteles sa luam un nr minim de bucati dar cel mai important ,,partenerii “ nu pot cere compensare offset cum e si normal de altfel, deci , ne bagaaam?….
Faza e precedentele de bune ,,practici” exista , Eurofighter, tancul franco -german, avionul ioropean s-or mai fi si altele, de crede careva ca la UAV-uri ar merge mai bine.
Oricum noi n-am pierde nimic, la noi offsetul nu e aplicabil, ghiocelul nu va fi niciodata trandafir.
Istoria balonului chinezesc amintește o istorie inversă, când un balon „străin” a intrat în spațiul aerian chinez în 2019 și a fost doborât cu o rachetă PL-10 de un Chengdu J-10C al valoroasei Armate Populare de Eliberare. Dar nu a fost lăsat să se plimbe prea mult.
„Apare brusc, ca o fiară impunătoare, peste un câmp de floarea-soarelui acoperit de o haină albă delicată. Scena are loc undeva în sudul Donbass, nu departe de orașul ocupat Donețk. De-a lungul drumului, satele au fost golite de populație și transformate, în unele locuri, în câmpuri de ruine. Imediat ce camionul se oprește, doi operatori iau un proiectil în timp ce țeava Caesar-ului este îndreptată spre poziția de tragere. Tot ce trebuie să facem este să introducem coordonatele țintei, precum și temperatura, umiditatea și condițiile de vânt”, explică locotenentul Mykola, șeful bateriei. Apoi, Caesar face toate calculele și propune un unghi și o viteză de tragere pe care noi trebuie doar să le validăm. Joi, 2 februarie, ținta este o poziție de infanterie situată la 27 km spre est. La mai puțin de trei minute distanță, două explozii asurzitoare au ridicat volute de zăpadă. Fără să piardă o clipă, soldații ucraineni și-au depozitat echipamentul și s-au urcat în camion, care a dispărut curând la orizont.
Potrivit colonelului Sergii Zhuk, comandantul brigăzii 55 de artilerie al armatei ucrainene, cele 18 tunuri autopropulsate Caesar furnizate de Franța joacă un rol central în duelul brutal din Donbass. Unitatea sa, care a fost prima care a primit sisteme de artilerie grea occidentale în primăvara anului trecut, este echipată și cu 24 de obuziere americane M-777 și tunuri autopropulsate ucrainene 2S22 Bohdana. Toate cele trei tipuri de arme trag obuze de 155 mm capabile să lovească o țintă la peste 30 de kilometri, sau chiar mai departe în cazul anumitor muniții, cu o precizie formidabilă. „În ultimele câteva luni, Caesar ne-a permis să lovim o mie de ținte și să distrugem 180 de tipuri diferite de arme – de la un simplu mortier la un tun Pion de 203 mm”, spune Jouk, care îi laudă „marea manevrabilitate”. „Odată ajunși pe poziție, avem nevoie doar de 30 de secunde pentru a o desfășura, apoi de un minut pentru a trage cinci obuze la rând. În fața riscului de represalii inamice, această viteză este o garanție de siguranță pentru noi.
Brigada a 55-a, care acoperă în prezent o porțiune de 150 de kilometri din linia frontului prin Donbass, a luptat anterior în alte regiuni. La sfârșitul lunii iunie 2022, s-a distins prin contribuția decisivă la eliberarea Insulei Șerpilor, un confetti de importanță strategică la sud de Odessa, pe care marina rusă l-a ocupat în primele zile ale războiului. La scurt timp după capturarea sa, această stâncă de mai puțin de un kilometru pătrat a devenit un simbol al rezistenței ucrainene atunci când un operator radio a respins apelul la capitulare al interlocutorului său rus, strigând: „Nava militară rusă, du-te dracului!
Sute de obuze: „Timp de cinci zile, la începutul verii, unul dintre tunurile noastre Bohdana și două dintre tunurile noastre Caesar au bombardat fără încetare Insula Șerpilor”, povestește locotenentul Mykola, alias „Citröen”, primul artilerist ucrainean instruit să folosească sistemul francez și care a condus această operațiune. Deși refuză să dezvăluie pozițiile de tragere, ofițerul afirmă că acestea se aflau la 36 de kilometri de obiectiv și că au fost folosite barje pentru a-i duce pe Caesar-i acolo. Prin urmare, este probabil ca tunurile franceze să fi lovit din sudul Basarabiei, o regiune de la granița cu România, unde delta Dunării sculptează insule care nu sunt conectate la continent. În cel mai apropiat punct, puțin peste 30 de kilometri îi separă de Insula Șerpilor.
„Misiunea noastră era să distrugem sistemele antiaeriene și antirachetă, rezervoarele de combustibil și depozitele de muniție. Am tras fără oprire, în timp ce rușii încercau să-și evacueze personalul cu nave. Nu cred că au reușit să salveze mulți oameni. După un timp, au trimis două elicoptere pentru a-și salva oamenii, dar nici asta nu a mers mai bine. Confruntându-ne cu apărarea lor antiaeriană, nu am putut folosi dronele Bayraktar pentru a ataca insula. Dar am putut să le pilotăm de la distanță și să beneficiem de supravegherea lor video pentru a ne corecta focul. Până la sfârșitul celei de-a cincea zile, rușii le-au subminat sistemele și unii au reușit să urce la bordul bărcilor de patrulare Raptor.” Câte proiectile au trebuit trase pentru a obține acest rezultat? Citroën ezită, apoi spune: „E vorba de sute”.
În timpul acestei operațiuni, artileriștii brigăzii a 55-a au tras exclusiv cu proiectile furnizate de Franța. Dar, de la sosirea Caesar-ilor, lipsa de muniție îi obligă să folosească și alte modele. În ultimele câteva luni, am încercat nu mai puțin de opt tipuri diferite de obuze pentru a încerca să identificăm care sunt potrivite pentru această armă”, explică Jouk, „și în cele din urmă am ales două. Cele franceze, care reprezintă aproximativ o treime din muniția trasă până în prezent. Și apoi cele care ne-au fost furnizate de Statele Unite…”.
Teoria ca le folosesti prin boscheti si pe unde vrei tu nu merge cu f35 care are nevoie de hangare speciale pentru a isi pastra coatingul si din start nu merge folosit ca un elicopter pe care sa il bagi cine stie unde.
Orice versiune ai luat tot la aeroporturile in care ai facut investitiile in facilitatile necesare operari lor o sa le folosesti. Deci doar A se justifica asta daca nu cumva luam port-avioane 🙂
La nevoie, le dipersezi și le folosești temporar de pe asa zise piste scurte amenajate in prealabil, sau ce a mai ramas din piste propiu zise, pt o perioada…cam asta ar fi ideea….
Si la misto așa, ne tragem și noi un mini portavion, ca ce ii lipsește chelului….?
Bai, deci care ai fost de m-ai turnat la astia de la Youtube?!?
Am 24 de ore ban pentru comentarii pentru ca am scris la postarea asta…”FatAmy10″….si atat.
La cate porcarii am comentat eu p’acolo ani de zile…tocmai asta va sucareste?
😀
PS – crezui prima data ca algoritmu’ (traducere: unu ca mine cu capsa pusa dar care cenzureaza pe bani – si nu gratis – la Youtube in functie de ideologie) ma pedepseste pentru ca nu intelege ca „rahat” in lb. romana nu inseamna numai „poop” ci si „Turkish delight”. (sunt cu ochii pe matale, Musiu „B” cu subiectu’ „gel balistic”)
Licitatia pentru cele 3 sisteme de munitie loitering a fost anulata.
Motivul anularii: Nu a fost depusa nicio oferta sau au fost depuse oferte care, desi pot fi luate in considerare, nu pot fi comparate datorita modului neuniform de abordare a solutiilor tehnice si/sau financiare, Procedura de atribuire a fost anulata in temeiul art. 181 ali (1) lit. b), respectiv nu a fost depusa nici o oferta.
Nu ar fi o chestie rea daca ar trece dincolo de stadiul de poveste in presa…
IFV-ul respectiv e „aproape” amfibiu are tun de 40mm si un pret decent…
Macar ceva sa se concretizeze din ce e pe lista aia…
Mda…in loc de tancuri se pare ca vom lua MLI-uri…probabil intr-un viitor . Diferenta intre noi si polaci .Aia au semnat contracte si au inceput sa vina jucariile , noi semnam scrisori de intentie . Inca o chestie ..La ce a fost ministru Aparari in Germania ? doar sa-l cunoasca pe Boris si sa bea o cafea ? La noi doar un comunicat in acelasi limbaj din care nu reiese nimic concret …
adica GD se chinuie cu smenarii nostrii de 3-4 ani, platesc si penalitati,zicea cineva pe aici ca au fost mai patrioti decat ai nostri la programul asta ca sa faca ceva la UMB, si sa dea sunca din fasole la coreeni, cand noi avem nevoie de tehnica terestra cacalau de comandat si facut mentenata la ea nu numai de produs
Curios de cum mai pun botu’ astia de prin koreea , japonia in general asiaticii la vrajelile alor nostri, nu zic ca e o idee rea daca s-ar concretiza ceva , dar pana atunci ai nevoie de actualizarea legii offset sau macar un acord prin care offsetul sa fie realizat prin participarea inte-un joint venture pr fabricarea de pulberi si de ce nu si a munitiei , mai ales ca esti aproape de o zona de confluct, esti UE si deci poti face si ceva comert, dar de ce nu s-o fi mers in paralel cu LAROM, eventual cautat io stiu la fabricarea /asamblarea unui camion , aveai ATP la Baia Mare, i-i ai si pe cei de la Irum care din ce stiu au si sectie pt piese turnate, au si prelucrare, ai fi putut face mai mult decat se face in Dambovita cu hala celor de la Iveco, sau macar convins Iveco sa faca productie pe bune nu asamblare CKD, eu stiu o comanda mai mare pt platforme pe care sa se fi pus , Himar, Larom si acum mai nou de ce nu K239, daca nu-i poti convinge adu pe altii boss, dar ai Irum si ATP , poti pune o intrebare, faci o verificare si vezi de ce-s in stare, Iveco indiferent nu pierde nimic, toate camioanele din contractele actuale sunt asamblate/servisate in hala lor, nu vor si nu pot mai mult sa ramana frate autobaza IRTA , tu statu roman tre sa cauti sa treci la alt nivel, mai ales daca da Domnu’ si la un moment dat se stabilizeaza Ucraina, vor exporta ungurii, polacii , cehii si slovacii si noi daca vom face asta nu o vom face la potentialul care-l avem, avem sansa sa ne crestem exonomia si sa ne dublam PIB in 6-8 ani la fel cum am facut-o din 2014 pana-n 2022 , nu ca trendul asta tre sustinut, pana acum am facut-o numa din consum, putem trece la nivelul urmator si prin productie, puteam aduce o parte din diaspora inapoi, putem recupera chiar si-n parte decalajele istorice fata de vest.
11 tinte economice pt dublarea PIB-ului Romaniei in 6 ani, desi pare fantezist daca da Domnu’ pace si o tara de minte is realizabile, opinie C Hostiuc ZF:
da, chestia asta cu dublarea PIB-ului o discutasem cu George prin 2014-2015 si in teorie pare posibil… insa cu sistemul politico-fiscal de la noi, si o crestere cu 50% ar fi performanta deja.
amu vad in articol ca si ei tot din 2014 urmaresc asta:
„Dacă în 2014, când am început demersul nostru, România avea un PIB de 150 de miliarde de euro, un salariu mediu de 385 de euro şi un salariu minim de 150 de euro, ce avem după opt ani: în 2022 PIB-ul României a fost de 290 de miliarde de euro, adică s-a dublat, salariul mediu a crescut la 800 de euro, adică cu 250%, iar salariul minim a depăşit 300 de euro, adică s-a dublat. Numărul de angajaţi a crescut cu 600.000, de la 4,4 milioane la 5 milioane.”
Stai ca il dublez eu intr-un an, uite mi-am si suflecat manecile, am scuipat in palma si am pus mana pe parul de la fasole din curte, si aplicam urmatoarele masuri:
1. Recuperarea prejudiciului obligatoriu pentru orice fapta si de la terti. Le-a donat la Matusa Tamara, o executam silit pe tusi,
2. Confiscare exitinsa pentru persoanele care nu pot justifica mai mult de 10% din avere.
3. Confiscare extinsa pentru cei care nu pot dovedi ocupatie lucrativa si/sau surse de venituri in ultimii 5 ani.
4. Digitalizare, online TOT.
5. Angajarea la stat a 5000 de ITisi pentru digitalizare
6. Concedierea de la stat a 500000 de angajati, prima transa.
7. Reducerea veniturilor de la stat, inclusiv companiile de stat, universitati, orice structura unde statul este actionar minoritar sau majoritar. Venit maxim 10.000 Ron, cu orice titlu – solda, pensie, salar, orice. cine vrea mai mult, la privat
8. Interzicerea oricarui cumul de venit la stat.
9. 300 de parlamentari, o camera, concedierea de indata a tuturor angajatilor senatului.
10. Reducerea de 5%(pe langa 10%) pentru orice persoana fizica si juridica care isi plateste taxele respectiv impozitele la timp. 1 an de munca in folosul comunitatii oricarei persoane care nu plateste taxele la timp.
11. Dublarea pedepselor pentru evaziune fiscala si frauda fiscala. Imposibilitatea suspendarii pedepsei pentru infractiuni fiscale. Pedepsa cu inchisoarea pe 20 de ani, fara minim si maxim, pentru fraudarea bugetului de stat.
12. Aplicarea de amenzi ca procente din venit, iar unde nu exista venit, nu se poate stabili confiscare bunuri mobile.
13. Taxarea cultelor religioase, de orice fel.
No, le aplicam de la 1 martie, si cu excendentul bugetar ramas de pe 2023, in 2024 am dublat pibul.
„7. Reducerea veniturilor de la stat, inclusiv companiile de stat, universitati, orice structura unde statul este actionar minoritar sau majoritar. Venit maxim 10.000 Ron, cu orice titlu – solda, pensie, salar, orice. cine vrea mai mult, la privat”
Cu unele bemoluri, în mare, da.
Dar nu punctul 7. Închizi accesul la excelență pentru posturile astea.
Da, perfect. Sunt satul de prea multi excelenti. Hai sa incercam si cu niste mediocrii bine intentionati. Si in Romania 2000 de euro este o suma cu care poti trai decent. Zic eu, cu mentalitate de sarantoc. Stiu ca sunt, asta este.
Uite Mircea, poate am fost mai scurt la vorba, hai sa zic de ce eu nu cred in ideea de „excelenta” la stat.
Ani de zile ne-au spus ca prin salariile mici la stat, nu atrag oameni competenti.Eu personal am considerat asta ca find ce mai mare farsa si fals pe care l-am auzit in materie de functionare a Romaniei si un moment de „prostire” pe fata. Practic si-au justificat mediatic maririle obscene salariale, mult peste ce poate oferi privatul la ora actuala, din piata. Tot minciuna asta ordinara a fost proiectata sa creeze o realitate paralela, cea in care multi oameni competenti ar dori sau ar vrea sa lucreze la stat, sa-si imparta experienta lor din domeniul privat la stat si ei, acei oameni bine pregatiti aleg sa nu faca asta din ratiuni financiare. Fals pe toata linia.
La stat, in Romania cel putin, nu te poti angaja fara o spaga si cunostinte. Oricat de prost este platit un job, niciodata nu vei gasi locuri libere pe care nici naiba nu vrea sa le ocupe. Nu avem asa ceva, unde apare un loc, hop bataie, care cu plicul mai gros si cu neamul mai pilos. Irelevanta competenta si acum ne ascundem dupa magic cuvant “examen”. Adica posturi ocupate la stat prin, vezi Doamne, examen ceea ce a generat inamovibilitatea functionarului, ca la judecatori. Insa si examenele alea au ajuns ca bancul cu admiterea la academia de militie, adica intrebarea pentru copilul sefului politiei a fost in ce an a avut loc rascoala din 1907, iar pentru restul examinatilor a fost, numele si adresa tuturor participantilor la rascoala. Deci, nici in minciuna asta nu am de gand sa mai cred, mai ales daca te uiti pe bibilografia specifica unui examen la stat: un sfert din biblioteca centrala universitara din Cluj ai de citit.
Cu univeristarii, desi sunt absolvent de invatamant superior atat militar cat si civil, pot spune fara echivoc faptul ca universitatile au ajuns niste afaceri de familie, excelenta intr-un domeniu nu asigura locuri la catedra, mediocritatea sinistra o face si aparteneta, la grup
Ca idee, in acelasi ciclu de minciuni pun alta minciuna ordinara, aia cu „pai cum sa nu ia spaga daca are salarul mic”. A demonstrat maririle recente de la buget ca nu asta a fost problema niciodata si mai mult, nu iei spaga ca-i ilegal, ii coruptie tu’i Dumnezăii ei de treaba, nu ca gasim explicatii juvenile pentru asta. Vrei bani mai multi, mars in privat. Inainteee mars. Dar nu este asa, asta au dorit in fapt, sa ia spaga nestigheriti in continuare si aiba tot timpul justificarea. Justificarea coruptiei, justificarea furtului si in general o explicatie pentru care lucrurile trebuie sa ramana asa, sa nu cumva sa se schimbe sfanta spaga de rit bizantin.
Deci sa concluzionez apologhia asta, niciodata nu va exista excelenta la stat pentru ca sistemul este proiectat sa respinga un corp strain. Excelenta ar insemna de principiu si competenta, ori asta este inacceptabil. Pur si simplu eu sunt satul sa platesc minciuna asta.
Poate daca nu mai sunt atat de bine platite joburile de la stat ne vom indrepta, poate, spre oameni cu adevarat pasionati de unele domenii. Dar stiu ca este whishfull thinking si nimic mai mult, plus vine pesedeaua, deci, inca o lopata de mariri bugetarilor.
Nu generalizez, am mai spus ca este insasi un fault logic sa faci generalizari pe orice subiect dar vad Romania si constat ca ceea ce spun eu in fapt este o majoritate situationala.
Si o mica si scurta paranteza – niciodata nu m-a interest cat castiga un militar atunci cand am avut acesta optiune, si nici nu am plecat din ratiuni finaciare chiar daca in ultimul an al carierei mele militare, am cumparat eu hartie(bloc) pentru imprimanta. Am plecat pentru, si in ordine: unu, lipsa crasa de respect la care am fost supus mai ales ca nu vreau sa inteleg vorba aia romaneasca cu capul plecat, doi, prostirea pe fata la care am fost supus atunci cand trebuia sa fiu avansat in grad, trei, nesimtirea si aroganta cu care am fost tratat atunci cand in mod legitim am raportat probleme si patru, ura fata de militarul care vrea sa faca munca ca la carte, insa practica si uzanta locului era fix pe dos cu ceea ce scria in carte/reg/instr, ori eu asa ceva nu semnez.
Si acum imi aduc aminte ce mi-a spus un sef de birou cand mi-am dat demisia si asteptam sa vina ordinul de trecere in rezerva: las bă, ca inca 10 ling clanța la intrare si inca 100 poarta.
Asa cu sistemul ,,care este” lucrurile au mers inainte si inseamna ca daca ati anticipat corect inca din 2014-2015, iar sitemu’ nu-i altul nici atunci nici acum.
In principiu din ce am mai auzit pe la unu pe la altul cica manole secureanu a cam facut toata treba , adica modelul se bazeaza pe impozitarea muncii astfel incat firmele sa fie nevoite sa creasca productivitatea per angajat inclusiv prin modernizare/automatizare si neimpozitarea capitalului si pastrand un mediu propice astfel incat marjele de profit sa fie foarte mari, in genere cam de 2-3 ori mai mari ca-n vest fiind suficienta lichiditate pentru reinvestire, insusi ,,benereu” maghiar recunostea ca manole e jmecheras si ia mers dibla, aia e, asa-s oltenii jmecheri si iuti de minte, daca prima nu prea e calitate a doua e cu siguranta , faza nasoala e cam merg mana-n mana?
Deci nu gasesc interviul dar , un profesor de economie ( roman da la o univ prin state) spunea ca politicienii chiar si daca nu fac nimic pibul nostru va creste , chestia e sa nu incurce ca in rest mediul de bussines i-si va face treaba, la fel ca si ca pana acum vor gasi portite , ei vor face in genere strategiile si le vor pune pe masa guvernului, inclusiv marile proiecte de infrastrctura sa nu-si faca careva impresia ca-s proiectele eminamente ale unor minti luminate de politicieni de la noi, insa-si proiectele de buget pana de curand ( nu stiu daca si acum) erau scrise de unu/unii de la benereu cu scoli de exonomie culmea nu facute post 89 asa ca, dpmdv la noi s-a mers intai de la novoie si nu s-a inventat cererea asa cum au facut prtughezii soselele si-s golae asteptand investii, in schimb noi le facem pt ca am ajuns intr-un puct critic si ne sufocam ca si economie si atunci chiar nu mai avem vreo sansa de crestere.
Doamne ajuta sa fie pace si liniste, reforma profunda va fi in interiorul nostru ca indivizi si ca neam prin educatie mai inainte de toate, restul vor veni dupa negresit, acolo-i marea noastra problema dar Dumnezeu i-i mare si milostiv daca nu pt mine macar pt copii si nepoti si aia e!
„dpmdv la noi s-a mers intai de la novoie si nu s-a inventat cererea asa cum au facut prtughezii soselele si-s golae asteptand investii, in schimb noi le facem pt ca am ajuns intr-un puct critic si ne sufocam ca si economie si atunci chiar nu mai avem vreo sansa de crestere.”
Noi ne sufocam de vrei 10 ani, si, dpmdv, e una din cauzelebpt care am și fost ocoliți de investiții, care s-au oprit in Ungaria, sau au mers aiurea, in altă parte…
Nu zic că Manole nu știe meserie, dar ia pune și o infrastructură corectă la timpul ei făcută, și vezi ce îți iese…
Boss, io-s printre singurii care-au zbierat pe aici cu infrastructura, traiesc in zona cu aia 17 km de autostrada din totalul de 996 pe care-i are Romania doar ca aici tre sa separam putin apele, nimic din ce s-a facut si se face nu s-a facut din putul gandirii vreunui om de stat de la noi ba din contra s-au pus piedici , cele mai edificatoare au fost ale lu Petrov , acu in schim e misai sa se faca , finca vrea cine trebe iar ai nostri executa.
din lansator camionul reprezinta 5%.
Cand vii cu idei din astea de genul „sa facem noi” trebuie sa pui in balanta rentabilitatea economica. Sa nu ajungem iar ca pe vrea lui Ceasca sa investim in o fabrica de avioane care sa produca 7 bucati depasite moral si care au costat e2e cat o flota de 50 luate la cheie.
O alta chestie este volumul de business, daca vrei sa atragi capabilitati de productie nu cumperi de la toata lumea lucruri prin licitatii punctuale, e bine sa mergi pe contracte de parteneriat pe mai multe sectoare. De ex. ai luat camioane de la Italieni, pai ia tot de la astia si blindate usoare sau masini 4×4. Asa poti negocia conditii mai avantajoase si la randul.lor si ei sunt deschisi sa deschida capacitati de productie mai aproape de un client important. Era doar in exemplu cu italienii, tot asa pot fi francezii pe naval sau acum coreenii. Idea de baza e sa nu faci un ghiveci atat in contracte cat si in dotare ca o sa mori cu licitatiile in brate.
Ok, atunci is prosti rau de tot polacii ca fac ei platfoma de lansare pe Jelecz si nu pe Oshkosh, aia e, dptdv probabil ca n-ar trebui niciun demers, probabil si anulat offsetul ca mai mult incurca , ba mai mult hai sa inchidem tot si sa ne facem toti it-isti, mie chiar mi-ar placea sa-mu repar masina cu un email, iertare ca io in schimb nu vad asa lucrurile
Din pacate pe componenta navala absolut nimic . Nu stiu daca s-a observat dar la fiecare intalnire a oficialilor francezi si romani , acestia de fiecare data ne reamintesc ca am semnat memorandumu ala pentru achizitia de submarine .Nimic insa despre faptul ca nu se apuca de constructia corvetelor . Vina este a noastra ca nu anulam acest contract . E clar ca NG nu pot sau nu vor sa construiasca ceva aici
Mon ami, fara supararea, la chestia cu corvetele, NG a dat cu mucii in fasole
Eu zic ca pt astfel de intarzieri care pericliteaza capacitatea de aparare a unei tari, ar trebui sa fie banati de la licitaii publice pe urmatorii 10 ani
Pai nu ei si-au ales asociatul? Nu ei l-au evaluat inainte de a depune oferta? Pai cand mergi la o astfel de licitatie, e clar ca odata ce ai depus formularele in care ai aceptat ca pretul e fix, nu mai au legal cei care sunt in comisia de evaluare, cum sa o intoarca (decat daca a doua zi vor sa aiba DNA-ul si politia la usa).
Ba mai mult guvernantii i-au ajutat asteptand atat timp dupa ei, ajustand din mers legislatia ca ei sa poata reactualiza preturile, si deja demarand achizitia unor repere si servicii astfel incat valoarea initiala a modernizarii celor doua fregate sa fie mai mica
Intr-o tara normala, cu o guvernare responsabila si putin peste mediocritate (fara cretini, egocentristi in functii de decizie, sau politruci submediocrii) NG erau demult afara din joc, sii Damen deja suda la table.
Nu mà supàr. Am zis numai cà nu este contract. Nu am desemnat niciun responsabil pentru situatia asta, nu am elementele ca sà mà pronunt, putem face doar supozitii, mai mult sau mai putin plauzibile.
Dpdvd al licitației pana in acest moment , pentru încheierea sau ne încheierea unui contract , este vina doar a autorității contractate… adică cine a desfășurat procedura , direcția de achiziții militare din cadru mapn ….nu inteleg cum pot justifica întârzierea si neincheirea unui contract adică este mama nebuniei …. in practica asa ceva si asemenea amanari nu au baza legală… Dacă mă gândesc la legea achizițiilor…. nu poti pasui pe cineva pe termen nedefinit , este o bataie de joc la adresa contribuabilului, cetățeanului, instituției si mai ales subminezi capacitatea de apărare a statului Român…. dar nu am auzit la noi un dosar penal pentru asa ceva ….
Romania tara tuturor posibilitatilor si a prostiei infinite
Esti atat de sigur ca se va aplica acelasi principiu si aici? Cred ca la fregate problema aia a pretului este tinuta acum pe loc de contextul geopolitic si de sprijinul francez de care nu ne putem dispensa, plus acel faimos plan pentru submarine/elicoptere care vad ce ne este impins pe gat ca vrem ca nu vrem. Probabil dupa ce bat palma pe astea, semneaza si pentru fregate. Adica pana cand francezii vor fi siguri ca isi recupereaza banii pierduti la acel proiect odata cu scumpirile recente.
Cat despre colaborarea cu partea capitalista a bravului popor coreean si prieten, inclin sa cred ca dupa colaborarea cu Polonia, acestia sunt dispusi sa faca cu adevarat transfer de tehnologie, fapt ce pare sa ii miste pe ai nostri, mai ales tinand cont de contextul sufocant actual si de aglomeratia de doritori de pe piata libera si aliata. Un fel de 1938 cu un adversar mai slab si o alianta mult mai puternica, insa vantul bate rece tot dinspre est! Vedem ce si cum, dar eu unul nu as exclude 100% aceasta posibila colaborare. Deloc hiar! Mai cu seama ca Ucraina consuma foarte mult di ce inca mai poate furniza occidentul. Lista de asteptare este lunga si coada-i lunga tare. Cand nu poti cumpara paine de nicaieri, te mai multumesti si cu o mamaliga!
Iar defense cu stiri bombastice …. hai sa punem.picioru pe frana, iar planuri si ce vrem sa facem sinoi nu suntem in stare sa asigurăm bugete pentru producția in curs , nici nu mai vorbesc de retehnologizare, acest cuvant pus in practica pana acuma chiar nu a fost ….
Planuri vise umede si cam atata … se termina si mama războiului si noi nu am facut nimic …
K239 Chunmoo pare a fi o investitie buna (este oarecum o clona de HIMARS) dar sa ia rachete de 400 si 600mm (cele de 400 au range de 150Km iar cele de 600 au 300Km). Insa… daca nu se fabrica rachetele pe plan intern va fi acelasi lucru ca si cand nu ai mai achizitiona K239 Chunmoo.
Cum zicea bunicu’.. cand o’ sta funia dreapta in sac.
In rest da la nivel de pdf, „pregatim achizitiile”.Si mai dam o stea la ala care „a propus” achizitia si avansam in grad colectivul de redactare al pdf-ului, cu 4 pagini.
Mama mia …cat de PROST poti sa fii bai frate sa gresesti si numele companiei cu care semnezi o colaborare..E Hanwa Aerospace nu Hanwa Aviation you stupid fuck . Nici nu m-am mai uitat in continuare .
Pe mine de aici m-a pierdut:
„Suntem dependenți de o decizie a Ministerului Apărării. În momentul în care MApN va decide tipul de echipamente pe care dorește să îl achiziționeze , noi din industria de apărare suntem pregătiți să investim pentru crearea acestor capabilități”, a precizat Spătaru.
Pai daca pe cei de la MAPN nu-i intereseaza au semnat degeaba hartiile . Dar cred ca-i intereseaza . Nu degeaba a fost juma de guvern in Coreea in frunte cu generalu
Și care este rostul acestei declarații? Eu cred că politicienii se scuză, pe spatele MApN-ului, pentru incapacitatea lor (sau non-combatul lor), iar MApN stă capră fără nicio remușcare!
Exact, cand VREI si ITI TREBUIE restul sunt detalii! Polonezii VOR si le TREBUIE! Sa ma anuntati cand e gata pdf-ul, ca asta-i singurul lucru serios la noi…
corect, inca o declaratie de bezna mintii. Vine CEO corean de la antipod, se ia de mana cu ambasadorul local si la semnare se trezeste partenerul de afaceri spunand „daca avem comenzi mergem inainte”. Nu i-a explicat nimeni aluia ca treaba asta trebuia rezolvata pana sa lanseze invitatia???
Da bine, a luat teapa ditamai PM-ul Japoniei, un CEO e ceava banal.
Dar hai sa fim optimisti, poate ca daca tot e aici da o tura si pe la polonezi sa vada cum se invarte roata.
nu e neaparat o teapa, ambele parti spera ca daca MApN achizitioneaza un produs de-al lor, sa aplice rapid memorandumul semnat furand putin startul prin faptul ca sunt deja pozitionati prin un fel de compensatie industriala… bine, nu e chiar asa de rapid
Acum teoretic. K9 și K21 ar avea logica. Fabrica de pulberi și K239 nu, atâta timp cât investești deja bani într-o fabrica de pulberi și ai Himars și Laromul la care poți sa adaugi sistemul Accular pentru 122 și 160 la 45 de km.
dar a zis cineva ceva clar de K239 sau asa a aparut in presa?
ca am vazut multe prostii spuse de presa si nu numai din domeniul militar. adica mi s-a intamplat sa dictez ceva la presa tocmai ca sa nu iasa un rahat si s-o infrumuseteze un editor de-a iesit fix pe dos (nici nu avea sens in limba romana).
ma gandesc ca ar avea sens K239 doar in ideea inlocuirii LAROM-ului si in situatia in care vom achizitiona licentele si pentru muntie care sa fie produsa local (desi cred ca am putea produce si pentru Himars).
Nu cred ca vor fi doua fabrici de pulbere ci numai una.
Altfel A21 Redback pare OK, are integrat Spike, are grupa de 8 infanteristi si e mai ieftina ca mama IFVurilor, CV-90. Totusi, de ce nu continuam cu GD si nu ne dezvoltam capacitatile cu ei care-s deja aici? A nu se confunda cu varianta amfibie K21 a armatei sud-coreene.
K9 pare sa nu aiba probleme de fiabilitate in Ucraina.
De ce prospatura ? e din anii 70 lovitura aia – sau e ceva ironie si eu nu m-am prins 🙂
plus ca acuma daca nemtii, canadienii, portughezii cel putin le dau 2A6 si nu 2A4, la 55 de calibre – cred ca cel putin cu 100 de m/s e mai mare viteza la gura tevii, si energie cinetica e mai mare, oricum nu cred ca o sa vedem noi leo si challangeri contra formatii de T90
In May last year, Lockheed Martin integrated the Spike NLOS precision strike system onto Oshkosh Defense’s Joint Light Tactical Vehicle, which is also in service with the US forces.
Poate vom putea integra si noi Spike-urile din inventar pe JLTV-urile, pe care le vom primi.
Asta este deja foarte interesant …
It further includes anti-aircraft guns and ammunition, and medical supplies, as well as the required equipment for the integration of western air-defence launchers, missiles, and radars with Ukraine’s air-defence systems. https://www.army-technology.com/news/us-additional-vehicles-weapons-ukraine/
interesanta treaba cu Eurofighter Tranche 1 ; au realizat ca e nevoie de numar mare de avioane, nu cantitatile cele mai mici 🙂 intr-un fel e bun si razboiul asta la ceva, mai pune industria la treaba.
Cine ar fi vazut asta venind (probabil toata lumea in afara de elvetieni 😀 ). Hmm… karma is a bitch … :))) Asta ca sa nu o zic intr-o alta forma mai popular-romaneasca care se termina in „si cu sufletul in rai’ :)))
Deja se simte o diferenta. Pana la urma ce-ar face secuimea fara turistii de la Bucuresti, abjectii si neseriosii mitici? 🙂
Nu-mi dau seama care-i miza unei astfel de atitudini, mai ales ca depind si de noi la livrarea de gaze. Sa ramana UDMR pe dinafara guvernului de fac astia asa urat?
https://aviation21.ru/su-57-kriterii-prinadlezhnosti-k-elite/
Gata rusălăii au hotărât: au avion mai bun decât f22 și f35. Ba mai mult cică ar avea caracteristicile NGAD deci generația a 6a. Ăștia in curând bălesc la f16 le românești și cică au avion cu caracteristicile viitorului avion american de generația a 6a
Discursul recent al secretarului general al ONU, d-l Guitterez, e si el în sensul ăsta :
„trebuie limitate „riscurile de escaladare” în Ucraina. Pentru că lumea se îndreaptă „cu ochii mari deschiși” spre „un război mai larg””
Pacea se face cu dușmanul, fie el monstruos. Sau prin capitularea unuia. Vise…
Știu, sunt trol rus, nu vă mai obosiți să o amintiți !
Gutterez a fort propus „prin aclamații”(sic) de către Consiliul de Securitate al ONU (inclusiv SUA) drept secretar general, propunere adoptată prin vot de Adunarea Generalà, inclusiv votul SUA.
Știam că aveți o politică dubioasă cu tendințele sexuale diverse, dar nu știam că susțineți si onaniștii…
materialul nu zice in nici un caz ce expui tu. n-as zice insa ca esti trol. cred insa ca esti idiot util si un pic histrionic, din cauza infloriturilor pe care le bagi pe ici pe colo, precum la rezumatul tau al textului din link.
@MirceaS
Eu o sa fiu mult mai putin delicat decat domnul Alex de mai sus, cu onanistii.
E prea indulgent.
O sa fiu si eu foarte, foarte, foarte indulgent, atat cat pot eu sa fiu.
O sa o spun verde in fata ONU nu este decat o laba trista in batista, o organizatie de pinguini dresati si foci care bat din palme sa primeasca pesti de la spectatori.
O organizatie facuta pentru tarile din lumea a doua, a treia si a patra sa poata sa se simta si ei importanti si bagati in seama, sa aiba si ei functii si onoruri de mari sefi de stat, prezidand un cacat, sa poata sa existe justificari legale pentru genociduri, jafuri teritoriale, operatiuni speciale, si alte asemenea si sa se dea impresia ca se face ceva bun pentru omenire.
Sa poata minionii bananieri sa pape si gura lor ceva pe plan mondial si in rest praf in ochii fraierilor si vetouri ori decate ori e nevoie.
Cum nu exista cursuri rapide despre cum si de ce in ONU (UN for Dummies) in sprijinul afirmatiilor mele recomand utilul cu placutul, mai exact vizionarea a doua filme bazate pe fapte absolut reale.
1. J’ai serré la main au Diable (Shake hands with the Devil) – genocidul din Rwanda si cum a functionat ONU. Filme de guerre despre cum generalul canadian Roméo Dallaire a fost adus in pragul nebunie de labele triste de la ONU. ‘’ Centré sur la personne du général Dallaire et de sa perception du génocide, le film met en scène d’abord et avant tout la tragédie personnelle de celui-ci. Témoin impuissant d’un immense crime, accablé par la culpabilité alors qu’il est clair qu’il ne porte à titre personnel aucune responsabilité, le général Dallaire est un juste dont tout laisse à penser dans le film que s’il n’avait pas été lâché par ses supérieurs, il aurait pu sauver de nombreuses vies. Le film montre assez bien les contradictions de la communauté internationale face au génocide’’. https://www.youtube.com/watch?v=YDCEDcge0s4
2. Backstabbing for Beginners – ‘’The film follows Michael Sullivan, the son of US State Department diplomat who died when Michael was young. Michael leaves a lucrative job at a large bank and lands his dream job as a diplomat with the United Nations (UN), in the fall of 2002. He is assigned to work as an assistant to Under-Secretary-General Costa „Pasha” Passaris, the head of the Oil-for-Food Programme, operated since 1995 to help the citizens of Iraq without allowing the oil sales to boost Saddam Hussein and his regime.’’ https://www.youtube.com/watch?v=P3GdyaVQ20I
Ce a facut ONU dupa invazia din Crimeea? Exact.
Ce a facut ONU dupa invazia din Ucraina? Exact.
Da cine e domnul António Guterres? Exact.
Da cine e domnul Csaba Kőrösi?
Pe asta vi-l spun eu ca sa va crut suferinta.
Born in Szeged, Hungary, in 1958, Kőrösi studied at the Moscow Institute of International Relations (Russia).
On 7 June 2022, Kőrösi was elected to serve as President of the United Nations General Assembly for its seventy-seventh session. He succeeded the previous President, Abdulla Shahid of Maldives, on 13 September 2022.
Vizionare placuta despre ONU, daca aveti curajul ca s-ar putea sa va treziti la realitate ca in Matrix dupa pilula aia colorata.
Korosi ala, o fi fost coleg cu ai nostrii:
1. Ion Iliescu, de 3 ori presdinte si de doua ori ales al proaspetei democratii romanesti
{lista lunga, nu am chef acum sa caut pe fiecare, de la sef de stat major, la finantisti, sefi SIE….}
N+1. Raluca Turcan – ministru, deputat.
Mi-a trecut pe strada recent un 8×8 Iveco nou nout, militar cu numere rosii. E spectaculos, nu am ce sa zic. Sper doar ca deservirea lor sa se faca la cotele cerute.
Deci, potrivit noilor parteneri, suntem interesati si de tancuri iar Presedintele v-a face in curand o vizita in South Koreea. In plus se pare ca am donat deja de tancuri la UA? http://www.businesskorea.co.kr/news/articleView.html?idxno=108900
Lucrurile se misca putin mai greu ca la polonezi, dar se misca bine!
Si mie mi pare nesustenabil nivelul reculului, multe sisteme de artilerie autopropulsate au stabilizatoare laterale.
Dacă comparam reculul unui PZH2000 și al acestui hibrid se poate vedea cu ușurintă diferența, poate sunt bolile copilăriei și vor modifica șasiul cu stabilizatoare in viitor.
Pai atunci ar fi ceva comun cu orice obuzier pe camion, de ce sa mai platesti in plus pentru Boxer? 🙂 Plus ca mai dureaza 10 secunde in plus pana se aseaza sa traga si apoi le ridica ca sa plece.
Europarlamentarul a vorbit și despre amploarea manipulării în Ungaria. „A fost nevoie de doar zece ani pentru a construi înșelăciunea, ceea ce mi se pare uimitor. Ultimele alegeri au fost construite de Fidesz pe două lucruri. Primul a fost că guvernul i-a făcut pe oameni să creadă că Uniunea Europeană va trimite tineri maghiari în războiul din Ucraina. Al doilea a fost o absurditate totală, potrivit căreia Uniunea Europeană se pregătea să schimbe sexul elevilor. Mi se pare incredibil că o astfel de informație incredibilă poate fi răspândită într-o țară și oamenii chiar o cred”, a declarat el….”
Vorbeam despre faptul ca statul roman ar trebui sa isi faca datoria si sa derusifice atat Biserica noastra Ortodoxa Romana, infiltata de agentii Moscovei, cat si agentii rusi, fie si ei in sutana, care se perinda printre romanii de peste granite, asta in colaborare cu statul unde se gasesc la est, adica Republica Moldova si Ucraina. Este acum un moment in care statele vecine ar da o mana de ajutor in sensul asta pentru ca este in interesul lor. Romanii de la estul tarii de peste granita trebuie luati de sub talpa Moscovei! Iar la noi in tara agentii Moscovei trebuie deconspirati si scosi din functii daca sunt cetateni romani. Daca nu vom face acum asta, cand si ucrainienii si romanii de peste Prut ar colabora, iar USA si NATO ne-ar incuraja, nu o vom mai face niciodata!
Se pare ca amicii nostrii istorici deja fac joc de glezna sa ne izoleze.
Il citesc pe Tudor Pacurar de ceva vreme si cred ca este pentru prima oara cand din comentariile sale razbate ingrijorarea.
Nu ca ar detine adevarul absolut, insa e printre putinii care au oaresce coerenta.
„Logistica va decide soarta ofensivei ruse de primăvară și a contraofensivei ucrainene din aprilie-mai. Iar din punct de vedere logistic, bătălia se poartă nu numai în Doneț, ci și în vămile românești și bulgărești, în cancelariile olandeze, ungurești, austriece și bulgare. Deocamdată, prin constituirea Troicii Anti-IDCC, adversarii Uniunii Europene și NATO au înregistrat o mare victorie, care schimbă echilibrul de forțe în Europa de Est. Singurul obstacol: România. Dar România poate fi șantajată: de aceea ministrul rus de Externe, domnul Lavrov, a declarat că ”Republica Moldova va fi următoarea Ucraină”, iar Chișinăul, următoarea țintă a rachetelor rusești cu cipuri olandeze.”
Legat de BTR-4.
1. Impresionant tunul de 30 mmm. Au mai fost filmări cu BTR-4 când pur și simplu făcea ravagii printre transportoarele blindate rusesti (e una chiar la Mariupol)
2. Poate cei de meserie ma vor contrazice, dar pare o acțiune coordonata bine între BTR și grupa debarcata.
Seymour Hersh a lovit din nou !
Cine nu-l știe, este jurnalistul care a dezvăluit masacrul american de la My Lai și alte bazaconii în legatură cu activitățile clandestine americane.
Acum povestește cine și cum a sabotat pipe-line-ul germano-rus Nord Stream 2
– 1 T-shirt
– 1 chilot
– 1 bluejean fără curea
– 1 pereche de ciorapi
– 1 pereche de mocasini
– 1 ceas de mână marca Oris automatic
– 1 bancnotă de 100 de lei
– 1 buletin de identitate
– 1 pungă din plastic
Vă duceați la fund după o jumătate de oră de înot.
Eu am înotat mai mult de 4 ore (era lacul de acumulare de la Porțile de Fier) strict cu “echipamentul” descris.
Cât despre “secera și ciocanul”, am plecat clandestin tocmai din cauza purtătorilor lor, imbecililor !
„Washingtonul respinge articolul lui Seymour Hersh care îl acuză că ar fi responsabil de sabotarea conductelor Nord Stream
Casa Albă a negat că s-ar afla în spatele sabotajului spectaculos al conductelor Nord Stream 1 și 2 din septembrie, respingând acuzațiile lui Seymour Hersh, un jurnalist american de investigații. Într-un articol publicat pe blogul său – preluat de Times și La Stampa – jurnalistul a scris că scafandri ai marinei americane, ajutați de Norvegia, au plasat în iunie explozibili pe conductele care leagă Rusia și Germania pe sub Marea Baltică, declanșându-i trei luni mai târziu. Această informație este „total falsă” și este „pură ficțiune”, a replicat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă. Același lucru a fost valabil și pentru CIA, unde un purtător de cuvânt a asigurat că articolul este „absolut fals”. Ministerul norvegian de Externe a negat, de asemenea, implicarea țării sale, calificând acuzațiile drept „false”.
Țările occidentale au acuzat Rusia că este responsabilă pentru scurgerile de gaze, care au fost precedate de explozii subacvatice, ceea ce sporește furia împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina. Dar anchetele autorităților suedeze, daneze și germane nu au stabilit încă responsabilitatea.”
UPDATE: The Japan Maritime Self-Defense Force (#JMSDF) by Feb 1, 2023! Graph #1 depicts all active helicopter destroyers/light aircraft carriers, submarines, destroyers, frigates, fast attack missile craft and naval aviation. ????
Details and HR image at
https://www.navalanalyses.com/2019/01/fleets-26-japan-maritime-self-defense.html
https://www.youtube.com/watch?v=fAU1aeGeEBs
https://twitter.com/D__Mitch/status/1620876575754584064/photo/1
https://monitorulapararii.ro/polonia-anunta-o-crestere-a-bugetului-apararii-la-4-din-pib-1-48781 buget de criza! Noi ce facem. Apropo, ce se mai aude cu corvetele? Sau încă nu și-a dat Putin acordul și trădătorii noștri din fruntea statului nu vor să ii supere pe ruși?
Corvetele noastre se pare ca raman un vis umed…Ale noastre Forte Navale Invizibile viseaza la submarine si alte acareturi in contextul in care nu sunt in stare sa rupa pisica in doua vis a vis de contractul corvetelor . Poate o idee ar fi sa tranforme acest contract in unul penru submarine , suma pentru 2 bucati tot pe acolo se invarte si sa dea co corvetele catre cei de la Damen. E o idee, zic si eu . Dar din mai vine Mos Ciolacu si ii trezeste pe toti din visare..
este o tampenie sa cuperi un produse de la furnizori diferiti.
Pe langa problema de colaborare, furnozori si mentenanta mai este si pachetul comercial de discount. Daca au cap sa mai cumpere su sub-uri, macar sa negozieze un pachet mai avantajos de la francezi.
pachet comercial de discount la francezi,cand,unde,cum,cand ei se caca pe ei de 2 ani sa contracteze la 1,2 miliarde de euro 4 corvete,vine ciolacu jon doe si ce ii da din visteria partidului banii naval grup bagati de dragnea de la licitatie,sa fim seriosi la ora asta singura optiune e anularea licitiatiei si pe calapod siml acordare directa de contract catre Damen si gata ai corvete in viitorul apropiat cu inarmare americana ca si pe fregate,solutie simpla si la obiect,dar probabil inca e o legatura de bani intre eads si cineva mare care tre sa faca puscaraie si se negociaza inca
Eu mai degraba as fi in favoarea renuntarii la GoWing si sa ne asociem si noi la PESCO pentru https://www.rumaniamilitary.ro/buletin-naval-programul-corvetei-europene-ia-viteza
Cea mai buna optiune dintre toate! Iar in cadrul PESCO, o beneficieze ceva si Narwal Group Franta…
Aparent nici macar Marina nu mai crede in corvete: https://www.defenseromania.ro/marina-romana-isi-doreste-in-2023-submarine-nave-amfibii-de-asalt-si-elicoptere-de-lupta-mai-crede-cineva-in-programul-corvetelor_620886.html
Au disparut de tot din lista de prioritati.
Grecii mai primesc 400 de transportoare de la americani, cadou.
Cica au un buget 5.65 miliarde de euro. Al nostru cat e?
https://www.armyrecognition.com/defense_news_january_2023_global_security_army_industry/greek_army_to_receive_400_additional_m1117_guardian_armored_security_vehicles_in_2023.html
parca 7.5 mlrd $ anula asta
Acele M1117 sunt nimic altceva decat taburile noastre 4×4 reverse engineered de americani. Putina lume stie ca SUA a cumparat dupa revolutie niste tab-79 de la noi, si brusc apare m1117 care seamana leit
Fiind apropae 0 analoguri pe piata, probabil grecii au cerut insistent acele m1117 ca sa le acopere o cerinta de 4×4 amfibiu iar sua probabil nu are ce face cu ele
“ Acele M1117 sunt nimic altceva decat taburile noastre 4×4 reverse engineered de americani.”
Cadillac Gage Commando iti spune ceva? Duh?
Prefer m1117 in loc de tab.
m1117 chiar ca sunt niste rable…mrap-urile erau mai ok si m-atv mi se pare la ani lumina fata de cutiile astea de tabla.
Poate vrei sa spui că proiectantii TABC-79 s-au inspirat de la BTR 70 și VAB.
Rheinmetall, GM Defence win contract to supply trucks to U.S. Army
https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/rheinmetall-gm-defence-win-contract-supply-trucks-us-army-2023-01-30/
Stirea e din 30 ianuarie.
Iertare ca am postat in februarie dar abia azi am vazut.
Bufonu drogat vrea sa faca izraelu european
https://jewishstandard.timesofisrael.com/zelensky-ukraine-will-look-more-like-big-israel-than-europe-in-future/
Tiparnita de bani o gasirati?
A fost reala masina de tiparit bani,era un copiator.Uni mai mesteca nainte sa inghita.
https://youtu.be/yX9yaAc4Of4
„Bufonu drogat vrea sa faca izraelu european”
Parcă userul „bogdan” era însărcinat cu postarea de „adevăruri alternative”, linkuri „subtile” și o cinzeacă de „echidistanță”, nu cu dat direct cu copita, că asta poate să facă și ultimul taigaist scăpat din lesă pe internet.
Dar na, dacă tot e criză de personal, măcar completează cu „nazist” și „satanist”, că n-a intrat nen-tu Putin în Ucraina sub pretextul debufonificării și denarcotizării.
ce cauti pe aici? nu scrie in rusa.
Finally, it was agreed! (google) „Intenția de a cumpăra tunurile pentru APC-urile „Eitan” vine în urma unei recomandări a ofițerilor superiori din brațul teres al IDF care au examinat recent cursul războiului Rusia-Ucraina și au produs un document de încheiere conform căruia tunurile de 30 mm ar trebui achiziționate, care asigură focul la un ritm ridicat şi letal care permite Forţelor de infanterie de manevră să îmbunătăţească nivelul de protecţie şi independenţă în teren”.
https://www.youtube.com/watch?v=ksW_k3ILOYA&t=16s
it’s a good vehicle but it’s a bit too custom made for it’s coin role. i’m sure they could modify it for any customer’s needs but that usually means increase in cost.
Pâna la urmà, povestea anulàrii comenzii rusești ale celor douà nave de clasa Mistral a costat Franței 409 milioane euro, în ciuda revânzàrii lor Egiptului și lipsei de pretenții de despàgubiri comerciale din partea Rusiei. Curtea de conturi francezà a fàcut în sfârșit socoteala :
„Este o decizie întemeiată – și cu atât mai mult în contextul invaziei rusești în Ucraina – care costă scump Franței. În urma anexării Crimeei de către Rusia în martie 2014, François Hollande, pe atunci președinte al Republicii și sub presiunea Statelor Unite, a Poloniei și a statelor baltice în special, a decis să anuleze un contract de livrare a două nave de proiecție și comandă (BPC) din clasa Mistral către Rusia. Această anulare, care a făcut mare vâlvă la vremea respectivă, s-a soldat cu o factură de 409 milioane de euro pentru finanțele publice, tocmai a dezvăluit Curtea de Conturi într-un raport privind sprijinul acordat exporturilor de echipamente militare.”
https://www.lefigaro.fr/societes/la-non-livraison-de-deux-navires-mistral-a-la-russie-a-coute-409-millions-a-la-france-20230131
Ce-ti faci cu mana ta…lucru manual se numeste…cum ar fi fost niste desant rusesc in Crimeea de pe navele alea? 🙂
Afacerea aia e unul din motivele pentru care sunt dezamagit de prezenta in Romania a trupelor SUA…prin comparatie la felul cum a raspuns Franta, trimitand fortele sale aici („fieful”/interesele Frantei fiind mai degraba spre Bulgaria pana in urma cu vreun an).
De asta insist ca SUA sa-si mute o mare parte din trupe din Germania…aici, la zid: Romania, Polonia…etc…
OK, face sens… Si unde ii tii Razvane? Ce le oferi? Baze securizate cu solutii rezidentiale, scoli, magazine, aprozar, frizer, coafor, agrement etc. In lipsa astora nu pupam decat rotatii pe termen scurt, ca John vine de voie/de nevoie dar nevasta-sa si copiii in niciun caz. Sau bagam si aici… aaaaa, „voi trebuia sa le faceti”…? La cat ni se pare noua ca s-a investit in Mihail Kogalniceanu, cam tot ce isi aduc aminte americanii despre MK este…un loc de nani in drum spre Afganistan, cu o cantina mica pentru US Forces…
Face o laie, la noi afirmatiile, ideile, actiunile au sens nu fac sens. Mai ganditii naibii exprimarea in limba romana nu de parca ati traduce prost din engleza.
Trebuie sa ai o bagheta in loc de creier, sau un ștrudel in cazul nemtilor sa crezi ca poti face afaceri cu rusnacii.
Pe de alta parte, se vede cine a avut comunism 45 de ani de sufla si in iaurt, si cine a avut dolce vita, curent si apa calda.
C’est la vie c’est la guerre sau tradus la noi, asta-i via, asta-i gara.
https://news.err.ee/1608869276/former-air-force-chief-giving-ukraine-f-16-fighters-would-not-end-the-war
https://uk.news.yahoo.com/joe-biden-says-us-not-065743304.html
https://visegradinsight.eu/the-cee-electoral-year-spun-by-a-revolutionary-moment/
https://www.rfi.ro/politica-economie-152704-premierul-danez-la-chisinau-danemarca-va-spori-asistenta-macrofinanciara
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-01-31/putin-news-war-in-ukraine-pushes-former-soviet-states-toward-new-allies
https://m.defenseromania.ro/industria-germana-de-aparare-poarta-discutii-cu-lockheed-martin-pentru-a-putea-produce-in-himars-in-germania_620848.html
Ce n-au reusit polacii poate reusesc nemtii, astia e drept ca au si cu ce, dar si avantajele economice-s evidente, dar mai ales poate scade pretul.
Cu Rheinmetall in nici un caz NU va scadea pretul…
https://www.youtube.com/watch?v=KqJxhqC21tY o discutie legata de ceva internal memo al unui general USAF , pe langa discutie mega interesant este acel internal memo pare ceva dint-un film sau carte a lui Clancy
update pe ianuarie al lui Jomini:
https://twitter.com/JominiW/status/1620626767366209537
ce ziceam ieri, stagnare, asteptare din cauza vremii, nimic remarcabil.
Panzerhaubitze 2000 firing base bleed (see comments) 155mm shells around Bakhmut
https://9gag.com/gag/axoBzEY#comment
Numai mie mi s-a parut ca de vreo cateva zile bune – o saptamana – s-au activat parca la foc automat toti trolii rusi si implicit idiotii utili Rusiei?
Nu ti se pare. La ce profetii fac pe aici cred ca traverseaza o criza de optimism excesiv.
La inceput de an se face bilantul pe anul anterior la structurile militare. Or fi iesit prost la bilant si acum recupereaza.
Culmea e ca vin cu mesje stupide gen pentru oameni cu clase putine si care cu prea stiu detaliile, gen:
” Prietene ,cartile sunt deja facut.Ro si Bul vor intra alaturi de Ungaria si Serbia, posibil si Muntenegru si Bosnia in sfera de influenta ruseasca. Au inceput si analistii politici sa spuna asta.Eu am spus-o din 2020.”
M-am uitat si m-am minunat. Probabil ca sunt platiti la bucata nu la calitate.
Da tipul citat plus planeta aia gazoasa care-l punea pe GMT sa invete rusa sunt varfurile de lance moscalistaneze in ultimele zile. Nu-s in stare sa ia Bahmutul dar au atata incredere de zici ca-s rusii la Jitomir.
S-a intensificat activitatea trolilor, coincide cu perioada intrunirii de la Ramstein, cam cu cateva zile inainte de intrunire.
Practic de cand a anuntat lumea occidentala ca trimite diferite chestii Ucrainei.
Tot cam de pe atunci s-au intensificat si atacurile rusilor prin Vuhledar si Bakhmut.
Este delir pe paginile aur istilor si sosocarilor.
Nu e o nici o coincidenta, face parte din arsenalul rusilor.
Sub umbrela libertatii de exprimare, trollii si agentii rusnacilor livreaza aceeasi narative prin toate statele occidentale.
nici o mână întinsă nu primește o copeică fără o poveste despre maica ruSSie…
parcă românica era în regiune vârful de lance cibernetic anti dezinformare și feic-niuz?
Au primit ordin pe unitate, ca sa reafirme realizarea poporului sovietic cum ca, „piticul sovietic inca e cel mai mare pitic din lume!”.
Deh, se bucura si ei de ce mai pot.
https://esut.de/2023/01/meldungen/39753/auslieferung-des-aufklaerungsdrohnensystems-15-an-die-schweizer-luftwaffe-hat-begonnen/ (google) Oficiul Federal Elvețian pentru Armament (armasuisse) a predat forțelor aeriene primele două din cele șase drone de recunoaștere și materialul necesar operațiunilor de zbor. După cum a anunțat armasuisse, certificarea necesară a fost obținută de la autoritatea de aviație militară (MAA). Dronele rămase vor fi predate până la sfârșitul anului 2023.
ADS 15 este format din șase drone Elbit Hermes 900 care au fost adaptate la cerințele elvețiene, precum și senzori și perifericele asociate, cum ar fi stații de control la sol, logistică și material de instruire (inclusiv un simulator).
https://sport.hotnews.ro/stiri-alte_sporturi-26056744-bolnavi-romania-dar-apti-pentru-ungaria-scandal-hocheiul-romanesc.htm
Mai nene, dezafiliati și gata, ce atâta consternare…
https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/dorelul-de-marea-britanie-a-lipit-suruburile-2238781.html
Asta-i reclamă la țac-pac???
Și nu Dorel, ci Dorell, un soi de Bred Pit…
https://twitter.com/maxfras/status/1620516198239862788?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1620516198239862788%7Ctwgr%5E173a0c3a4ad080387bcc148b5791a9833feb31f2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.redditmedia.com%2Fmediaembed%2F10r1hcm%3Fresponsive%3Dtrueis_nightmode%3Dtrue
Suntem pe locul 2 la export catre Ucraina in 2022.
Și avem cea mai mare creștere a exporturilor către Ucraina, conform graficului.. Mai mult de 150%.
pai aia nu mai produc nimic, ma intreb cu ce bani vor plati ce exportam, probabil aia imprumutati?
Pe caiețel
Riddle solved: Why was Roman concrete so durable?
https://news.mit.edu/2023/roman-concrete-durability-lime-casts-0106
Merci, mà interesa chestia asta.
Si un video, dacà suporti accentul indian
https://www.youtube.com/watch?v=2HCW8QS_T2g
https://evz.ro/impasul.html
Putin a aprobat Programul de întărire a forțelor armate pentru perioada 2023 – 2026. Serviciul militar redevine obligatoriu, efectivele vor crește în cel mai scurt timp la 1,5 milioane de militari. Deci în acest an vor fi recrutați, în două reprize, 800.000! De la prăbușirea URSS, Armata rusă nu a avut un asemenea nivel de recrutări.
De fapt, la 16 decembrie, cu prilejul ședinței îndelungi a conducerii Rusiei cu comandanții Armatei, președintele Putin insistase asupra unei noi mobilizări: 95 de regimente mecanizate. Iar șeful Marelui Stat Major, generalul Gherasimov, arătase că Armata rusă nu mai are resursele logistice necesare. Ar trebui 2.945 tancuri și 9.690 mașini de luptă a infanteriei și TAB-uri. Înainte de a ”relua inițiativa în Ucraina”, trebuia rezolvată această problemă.
Problema tancurilor
Opinia generalului Gherasimov a fost ulterior validată de realitatea câmpului de luptă. Așa cum arăta recent ministrul britanic al Apărării, James Cleverly, „vedem pe front trupe foarte-foarte slab echipate, trupe foarte-foarte slab antrenate, foarte-foarte slab motivate și conduse inadecvat, trupe recrutate, trimise pe front și ucise aproape imediat ce au ajuns acolo„. Și adăuga: „Rusia va trebui probabil să caute modalități de a genera forțe suplimentare pe care să le desfășoare în Ucraina … în ce privește mobilizarea, cred că în mod inevitabil vom asista la alte forme de mobilizare„. Și se pare că ministrul Apărării, Șoigu, a identificat ”alte forme de mobilizare” – că n-ar fi anunțat recrutarea a 800.000 de tineri, în absența armamentului necesar.
Deloc întâmplător, lansarea acestor planuri de sporire a efectivelor coincide cu manevre de amploare ale contingentului de trupe rusești din Belarus. Și spre deosebire de trupele din prima linie, din Ucraina, armata rusă din Belarus nu pare a duce lipsă de mașini de luptă. Atâta tot că aceste MLI-uri nu sunt aduse de ruși: ele sunt scoase, în fiecare dimineață, din remizele Brigăzii 19 mecanizate de gardă a Armatei belaruse… Moștenitoare a trei armate sovietice de tancuri (V, VII și XXVIII), Armata belarusă e cea mai bine dotată armată din lume: pentru numai 30.000 de militari, dispune de 1.800 de tancuri și 2.600 MLI în dotarea curentă. În plus, are 6 baze de stocare, unde se află depozitat armamentul a 6 divizii de tancuri și două divizii mecanizate: circa 2.300 tancuri și 5.000 MLI! Armata belarusă are deci de unde da….
Atunci, de ce nu ar da Rusiei și blindate? Fiindcă, precum s-a văzut în primăvară, blindatele rusești au o mare problemă: iau foc repede și când iau foc, incinerează și echipajul, care stă chiar pe rezerva de muniție. Iar un echipaj de tanc sau MLI se formează cam într-un an de instrucție! Drept urmare, Armata rusă duce lipsă nu numai de blindate, ci și de echipaje. Ar trebui ca Belarus să furnizeze nu numai tancuri și mașini de luptă, ci și tanchiști. Mulți tanchiști!
Dar asta pune probleme juridice grave: Belarus ar deveni, din punctul de vedere al Legii internaționale, stat agresor. Iar intervenția cu trupe pe câmpul de luptă a unui Stat terț în războiul deocamdată bilateral dintre Rusia și Ucraina ar fi un precedent. Ar permite și NATO să trimită în mod legal contingente, exact la modul la care Rusia a trimis, acum treizeci de ani, ”trupe de menținere a păcii” în Republica Moldova, în sprijinul separatiștilor din Transnistria.
Impasul politic
Dacă Belarus intră în Ucraina cu trupe proprii, internaționalizează conflictul și Occidentul va răspunde simetric: Adunarea Generală ONU va vota trimiterea de ”trupe de menținere a păcii”. Apare astfel riscul extinderii războiului, Rusia și Belarus confruntându-se cu adversari mult mai puternici. Chiar și foarte rusofilul președinte Lukașenko e înspăimântat de o confruntare cu o coaliție internațională. Există o singură posibilitate de a evita situația: Ucraina să fie agresor, ceea ce ar bloca aprobarea de către Adunarea Generală ONU a unei intervenții pacificatoare.
De aceea, Armata rusă a trimis pe teritoriul Belarus forțe aeriene și baterii de rachete cu care bombardează Kievul: prin aceste provocări, se încearcă obținerea unei reacții din partea Ucrainei. Logica militară ar dicta Ucrainei să atace Belarus, caz în care, în viziunea domnului Putin, tancurile lui Lukașenko, cot la cot cu infanteria rusă, ar fi trebuit să atace spre Sud, pe direcția Lutsk – Lviv, pentru a izola Ucraina de NATO/Polonia. Dar logica politică a prevalat și, spre nemulțumirea Moscovei, Kievul refuză să atace țara vecină.
Spre surprinderea multora, președintele Lukașenko s-a declarat încântat de eșecul provocărilor rusești menite să bage Belarus în război. Dânsul i-a declarat, la 19 ianuarie, ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov: „Ceea ce mă uimește și mă surprinde plăcut este că Ucraina nu dă curs provocărilor”.
Baletul diplomatic
Iar de aici, mișcările devin foarte interesante. Imediat după plecarea rusului, Lukașenko l-a invitat pe președintele chinez, Xi Jinping, să viziteze Belarus. Reamintim, în toamna anului trecut China a intervenit pentru a bloca presiunile Rusiei asupra Kazahstanului, pe care Moscova voia să-l implice în război. Belarus o va lua pe calea kazahă, menținându-și relativa neimplicare, cu sprijinul Chinei? E surprinzător, fiindcă până acum se știa numai de tratative discrete în acest sens ale Belarus cu Germania, apreciate de European Council on Foreign Relations ca fiind cauza morții subite a ministrului de Externe, Makei, „cel mai pro-occidental politician de vârf din Belarus”.
Dar să ne reamintim: între Germania și China există niște relații mai speciale. Așa cum scriam astă-vară, în august, cu prilejul vizitei la Pekin a cancelarului Scholz, cele două țări au afirmat clar că își doresc o schimbare de curs politic la Moscova, o dezescaladare: „războiul în Ucraina creează o situație periculoasă pentru lumea întreagă, iar în China se știe că o escaladare ar avea consecințe pentru întreaga lume. ” Deci e de presupus că Belarus a contactat China prin intermediul Germaniei, cu care se afla încă de astă-vară în tratative discrete.
Dublul eșec rusesc
Cu siguranță că la Moscova e cunoscută constituirea filierei diplomatice ”discrete” Belarus – Germania – China – SUA – Ucraina. Ar fi neverosimil să nu fie cunoscută, din moment ce la Teheran și Belgrad această coalizare diplomatică intercontinentală este știută și luată în calcul.
La Teheran, văzând modul elegant, dar ferm în care președintele belarus s-a distanțat de planurile de escaladare militară și știind ce este în spatele acestei atitudini a Belarusului, ministrul iranian de Externe, Hossein Amir Abdollahian, a declarat că „Iranul nu va recunoaște Crimeea, republicile populare Luhansk si Donetsk, precum și regiunile Herson și Zaporojie ca făcând parte din Rusia. Iranul recunoaște suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei„. Iar a doua zi, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, aflat la Davos, a făcut declarații similare: „Am spus de la bun început că nu putem sprijini invadarea Ucrainei de către Rusia. Pentru noi, Crimeea și Donbass sunt Ucraina, și așa va rămâne”. Chiar și dl. Viktor Orbán și-a mai domolit ieșirile rusofile. Tiptil, Vechea Ordine Mondială s-a regrupat și trece la contraatac…
Din punct de vedere diplomatic, pentru Regimul Putin constituirea coaliției pentru dezescaladare Belarus – Germania – China – SUA – Ucraina și distanțarea ultimilor aliați, Iran și Serbia, e o înfrângere majoră. În mod normal, domnul Putin ar trebui să accepte sugestiile de dezescaladare și să profite de pauza operativă datorată terenului îmbibat de apă pentru a începe căutarea unei soluții negociate. Dar, precum am văzut, dânsul nu acționează ”în mod normal”: mai nou se crede reîncarnarea lui Ivan cel Groaznic, se crede în luptă cu însuși Satana!
Din punct de vedere militar, președintele Putin a cerut Marelui Stat Major să pregătească o ofensivă majoră în trimestrul I/2023. Deși știe că lansarea preconizatei ofensive spre Lviv, cu infanteria nesusținută de blindate, e sinucigașă. Dacă s-a luat sau nu decizia definitivă pentru un asalt sinucigaș, stil kamikaze, vom afla curând: în mod normal, fără tancurile din Belarus, preconizata mobilizare nu-și mai are rostul. Dacă totuși în zilele următoare începe mobilizarea, înseamnă că, la Moscova, decizia sinucigașă a unui nou atac major a fost luată.
Planul
Regimul Putin se află deci în impas politic și militar. Slăbiciunea momentană a Rusiei nu a trecut neobservată. Astfel, ministrul britanic al Apărării declara recent: „Începem să vedem o încetinire – o osificare – a liniei de contact. Ceea ce observăm atunci când ai acest tip de conflicte brutale, de uzură, este această pierdere uriașă de vieți. Și asta niciunul dintre noi nu vrea să vadă – și de aceea credem că acum este momentul potrivit pentru a ne intensifica sprijinul pentru Ucraina.”
Altfel spus, Occidentul nu are de gând să-i permită domnului Putin să relanseze în aprilie – mai aventura sa militară în Ucraina. Dacă dezescaladarea promovată pe filiera Belarus – Germania – China – SUA – Ucraina e refuzată, președintele SUA a anunțat deja că ia în considerare să ofere Ucrainei armament cu rază lungă de acțiune, cu care să poată lovi obiective militare din Crimeea. Așa cum remarca ieri (fără să explice!) președintele Consiliului European, domnul Charles Michel, „următoarele două sau trei săptămâni vor fi hotărâtoare pentru război sau pentru pace”.
Calculul strategic este simplu: în Nord-Est, în Donbass, Armata ucraineană se află pe poziții întărite, pe care le apără cu succes de 8 ani încoace. Rusia nu are deocamdată forța să spargă acest front, așa cum au demonstrat-o pierderile umane extrem de ridicate cu care s-a soldat ofensiva de la Soledar, după care domnul Putin a comandat 21 de crematorii mobile din China. Nu ar avea rost ca ucrainenii să-și abandoneze poziția favorabilă, atacând și riscând noi pierderi.
În Centru în schimb, frontul e încă fluid. Așa cum scriam încă din iunie 2022, dacă Ucraina reușește să blocheze zona nodului feroviar vital de la Volnovaka, dacă realizează ieșirea la Marea de Azov, Donbass și Crimeea sunt pierdute. Iar acum, fostul comandant al trupelor americane din Europa, generalul Ben Hoges, îmi dă dreptate: „…în următoarele 2-3 luni, conducerea armatei ucrainene va continua să facă ceea ce deja face, izolarea metodică și disciplinată a peninsulei Crimeea.(…) Există două căi terestre de acces în Crimeea: podul Kerci, care a fost deja serios afectat, și ruta terestră care pornește de la țărmul Mării Azov și ajunge până în Melitopol.” Iar ucrainenii „vor aduce Himarsurile suficient de aproape (pentru a lovi obiective militare, precum baze aeriene sau navale), să facă peninsula Crimeea imposibil de apărat și să-i forțeze pe ruși să o părăsească”.
Este exact ceea ce scriam eu la 6 decembrie, anul trecut: „dacă ucrainenii se vor opinti ceva mai serios, vor ajunge în trei zile la ismul Perekop, de unde vor putea ține sub tir de HiMars toate orașele Crimeii, inclusiv bazele Florei Mării Negre de la Eupatoria și Sevastopol.” Declanșarea acestei ofensive depinde însă de rezultatul negocierilor de dezescaladare. Cum se exprima șeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, „depinde de livrări de echipamente și antrenamente„. Iar ministrul american al apărării, Lloyd Austin, declara joi presei că pentru livrările de echipamente și de antrenamente „avem o fereastră de oportunitate între acum și primăvară, când ucrainenii își vor începe operațiunea, contraofensiva; nu este o perioadă lungă și trebuie să reunim capacitățile necesare„. În caz că eșuează dezescaladarea, degetul e pe trăgaci.
Ziua Judecății”
Generalul Valerii Gherasimov nu e ”promovat la apelul bocancilor”. Noul șef al forțelor militare rusești din Ucraina are 47 de ani de armată în spate, deci știe mai bine decât noi ce va urma. De aceea, la ordinul său, Armata rusă se străduiește, în prezent, să ocupe ”poziții defensive mai avantajoase”, după mai multe luni în care frontul din Zaporojie a fost aproape înghețat.
Dar dânsul mai știe și că va fi tras la răspundere dacă, pe ultima sută de metri a Regimului Putin, accentuează pierderile umane ale Rusiei prin manevre inutile. Va servi drept țap ispășitor pentru cei care vor veni la Putere, în vară. Deci, latitudinea sa de acțiune este sever limitată de spectrul unui eșec politic și militar final, ireversibil, de nivel strategic care planează deasupra Kremlinului.
Iar situația, în toată gravitatea sa, începe să fie resimțită acut și în alte medii decât cele strict militare. Chiar și foarte combativul Patriarh Kirill al Moscovei îndeamnă acum la dezescaladare: „Credem că Dumnezeu nu va părăsi pământul rusesc, nu va părăsi autoritățile noastre, președintele nostru ortodox, armata noastră, că Rusia va avea puterea, în caz de nevoie, de a-și proteja pământul și poporul. Și să dea Dumnezeu să nu se ajungă la o astfel de confruntare!”
e o mare diferenta intre un sef de MStM inchis in o cladire si inconjurat de FSB care da ordine prin oamenii systemului versus un sef de MStM care conduce direct o operatiune militara activa cu trupe pe teren.
Pentru un dictator asta e cosmarul fiecarei nopti. La cat de apreciat e Gherasimov de prietenii lui Putin nu as zice ca e o persoana ” trusted”.
2 chestii ciudate care pot sustine teoria:
– in aprilie americanii au aflat locatia lui Gherasimov si nu au dat tinta catre ucrainieni, dar ucrainienii au aflat singuri. americanii au facut criza sa contramandeze rapid, numai ca ordinul a venit tarziu si au bombardat locatia dar Gherasimov a fost doar ranit usor. e posibil sa fi contramandat actiunea in curs.
– la Bahmut ucrainienii se incapataneaza contra wagner, pare o talpa politica pusa lui Prigojin. Imediat dupa asta comandantul operatiunii ce era recomandat de Prigojin si Kadirov e trimis acasa si vine Gherasimov.
https://evz.ro/le-figaro-rusia-intentioneaza-sa-ocupe-ucraina-si-sa-treaca-frontiera-nato.html
Cotidianul francez Le Figaro publica un interviu cu generalul Martin Herem, șeful statului major al armatelor estoniene, care prevede un viitor sumbru al conflictului din Ucraina dacă occidentul nu face eforturile necesare să împiedice acest lucru.
Conform generalului Herem, rușii se pregătesc pentru un război lung, ceea ce analiștii au evocat deja încă din primăvara anului trecut. Dar, contrar unor idei preconcepute, aceștia nu și-au epuizat rezervele de armament: ”Înainte de război produceau 1,7 milioane de obuze de artilerie iar stocurile lor conțin cu siguranță cel puțin 10 milioane de obuze”.
Situația fiind din ce în ce mai exploziva la frontiera NATO, statul major a elaborat planuri pentru diferite scenarii pentru a ști și care sunt unitățile care se vor bate în cazul unui atac în România, Polonia sau Estonia și care sunt capacitățile militare adecvate de care trebuie să dispunem. ”Sunt convins – spune generalul eston – în calitate de sef al Statului Major, că dacă o fereastră de oportunitate se deschide, rușii vor trece frontiera în următorii doi ani.”
Aceste scenarii evocate de generalul Herem sunt confirmate de un interviu acordat de vicepreședintele Dumei de stat, Piotr Tolstoi, jurnalistului Darius Rochebin (LCI) în care a afirmat clar că ținta Rusiei este ”recuperarea integrală a Ucrainei” și avansarea trupelor ruse până la frontiera cu NATO. În același interviu, Tolstoi a mai spus că Rsuia trebuie să revină la granițele sale imperiale și zonele sale de influență. De unde și îngrijorarea majoră privind Moldova, împărtășită și de liderii acesteia dar și de occidentali. Cum stim, Rusia cere si revenirea la situatia din 1997, adica inainte de primirea in NATO a statelor din est intre care si Romania.
articol cam alarmist, bazat pe niste presupuneri de dinaintea inceputului razboiului din Ucraina. Ucraina a devenit un malaxor de soldati si echipamente rusesti, astfel ca unitatile de acum sunt doar o umbra a celor de la inceputul invaziei. Nivelul de pregatire si echipare s-a prabusit si singura speranta ^pentru rusi ar fi sa-i copleseasca numeric pe ucraineni – adica de un val „multi si prosti”, doar ca nu exista preconditia, si anume mobilizare generala.
https://stirileprotv.ro/stiri/international/procurorul-general-al-rusiei-i-a-spus-in-fata-lui-putin-ca-peste-9-000-de-rusi-au-fost-mobilizati-si-trimisi-ilegal-la-razboi.html
@marius zgureanu m-as bucura sa fie asa, doar un articol alarmist. Si sa ramina asa. Dar….
Nebunul escaladeaza in continuare si nu intelege ca trebuie sa se opreasca. Pe Nebun i-l doare-n koor ca mii de soldati mor pe front zilnic pentru prostiile din capul lui kretin. El sta la caldurica. Bezmeticul da foc lumii intregi doar ca sa confrunte Occidentul/NATO/SUA si sa razbune umilinta Rusiei/URSS-ului din ’89-’90.
Sa ne pregatim pentru ce e mai rau. Lucrurile ajung la un punct fara de intoarcere. Intram in linie dreapta spre WW3. Nu ca asa vrem noi sau bildenberg-ii…asa vrea un dezaxat mintal care a avut o copilarie abrutizata pe strazile pline de foame ale Leningrad-ului post-WW2 si care a fost din nou dislocat brutal din lumea lui in 89-90. De vina e NATO si americanii, normal. Nebunul e in lumea lui. El vrea razbunare, vrea sa confrunte Occidentul colectiv, sa aduca ziua Judecatii de Apoi. Nu se impiedica el in Ucraina, mobilizeaza mai departe, excaladeaza si extinde razboiul.
si hai cu 10.000 de mobilizati, nu 9.000, de azi pe maine trimisi pe front! Ce valoare combativa au? Dar peste 3 luni? Poate peste 6 luni, care mai supravietuieste?
spune-mi te rog, ce intelegi tu prin WW3 si nu se intampla deja acum?
lamureste-ma si pe mine ca tot aud asta si nu „pusca” cu ce proceseaza logica mea in baza realitatii.
sa presupun ca o armata care se chinuie sa ia 2 orase cat Faurei la o aruncatura de bat de granita ei, se angajeaza pe fronturi multiple vs o gramada de puteri militare serioase ?
https://www.defenseromania.ro/ministrul-ucrainean-al-apararii-rusia-ar-putea-lansa-o-noua-ofensiva-pe-doua-fronturi_620916.html
in traducere libera: Nebunu trimite la moarte inca citeva zeci de mii de oameni pentru fanteziile lui erotice cu NATO
sau e justificare pentru cererile ucrainene de tancuri, avioane, fregate submarine… inca nu au cerut portavioane si bombe atomice de la NATO…
daca se porneste spre Kiev, Odessa, polonezii ar trebui sa ia Liovul si romanii Transnistria
e suficient cat NATO doar a chibitat de pe margine
daca ei denazifica, noi sa derusificam, asa e corect
si doar asa rusii vor iesi din buimaceala votcii
https://twitter.com/B89243637/status/1620516135547600901?s=20&t=edY6LLG80L2RcosQQF2RZw
Margareta Symonian, kapra nemulsa si kadirovetzii
https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26055348-kadirovitii-violat-jurnalista-rusa-batut-cameraman-melitopol-rusia-refuzat-ancheteze-cazul-principalul-suspect-nepotul-lui-kadirov.htm
Olga, kapra violata si kadirovetzii
Off topic:
Conform INS salariul mediu net in Ro va trece de 1000€ in 2025–26 iar in 2030 se ajunge la 1500€
Acum e vreo 850€ mediu net
Fonform directivei UE cel minim nu are voie sa fie mai mic de 50% din mediu deci 500€ minim in 2025–26 si 750€ in 2030
Salariul MEDIAN in Romania in 2022 a fost de 2052 de lei NET.2,7 milioane de romani castigau SUB acest nivel.Scuteste-ma te rog de salariul mediu.
Vesti de la vecini
„Joi seară, d-l Orbán a primit un grup de jurnaliști străini care participau la o conferință de presă la Mathias Corvinus Collegium, în claustrul carmelitan, și a declarat că „obiectivul Rusiei este să transforme Ucraina într-o epavă neguvernabilă, astfel încât să nu mai rămână nimic de invidiat de Occident.
Au reușit deja, iar Ucraina este acum ca Afganistanul, un no man’s land. Dar Rusia nu poate permite ca NATO să se instaleze în Ucraina.
Țările occidentale îl folosesc ca pe un câmp de luptă, populația sa este sacrificată pentru un război prin procură, bogăția sa a devenit cea a miliardarilor occidentali, iar liderii săi sunt marionetele globaliștilor atlantici.
./.
Ambasadorul Ungariei fusese chemat în Ucraina pentru a-i face zile amare..
Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe, i-a răspuns Kievului: „Consecința războiului este că mii de oameni mor și regiuni întregi ale țării devin pustii. Acesta este motivul pentru care Ungaria dorește pace și o încetare imediată a focului, mai degrabă decât transferuri de arme. Aceasta a fost poziția clară a Ungariei încă de la începutul războiului.
Ungaria nu vrea să se implice în război, nici în cuvinte, nici în fapte.”
3Dintr-o sursă ucraineană: 27.01.2023 – Primarul din Dnipropetrovsk, Borys Filatov, i-a răspuns dur și într-o manieră „nepolitically correct” premierului ungar Viktor Orban, care a numit Ucraina „no man’s land”. În seara zilei de 27 ianuarie, pe canalul său Telegram, Filatov l-a numit pe Orban „față de curvă” și pe autoritățile ungare vite.
„Pentru Orban, în limba rusă. În primul rând, față de curvă, „no man’s land”, nu noi, ci tu. Trăim aici de mii de ani, nu am venit de dincolo de Urali.
În al doilea rând, trebuie să fii deosebit de bun pentru a fi urât peste tot, din România și Slovacia până în Serbia și Ucraina. Tratatul de la Trianon a fost, până la urmă, o pedeapsă pentru prostia voastră istorică. În al treilea rând, atrocitățile voastre și dorința constantă de a mulțumi tiranii în fiecare război mondial v-au transformat în paria istorică. În al patrulea rând, trebuie să fii un nemernic complet pentru a-i ierta pe sovietici și pe succesorii lor din ’56. În al cincilea rând, trebuie să fii un degenerat moral complet pentru a sta „sub umbrela” UE și NATO și să aburești pe toată lumea.
Ieșiți din umbrelă, iar noi vă scoatem din țara voastră în trei zile, nenorociților”, a scris Filatov…
Sunteți doar niște vite. Nu, nu poporul maghiar. Sunt gunoaiele care sunt la putere acolo”, a adăugat primarul din Dnipro”
https://lesobservateurs.ch/2023/01/29/le-torchon-brule-entre-la-hongrie-et-lukraine-laide-humanitaire-et-laccueil-des-refugies-ne-suffisent-pas/
Excalibur?
https://twitter.com/RALee85/status/1620884628130398209
Corvete, tunuri, submarine, investitii > totul = morcovi pt votanti !
Realitatea ? >>> https://www.g4media.ro/usr-195-de-posturi-noi-la-ministerul-investitiilor-in-total-731-de-posturi-noi-in-doar-7-luni-de-mandat-al-lui-bolos-cu-salarii-care-incep-de-la-6-000-de-lei.html
https://www.fanatik.ro/majorare-mascata-de-salarii-pentru-primarii-si-presedintii-consiliilor-judetene-un-spor-va-fi-majorat-la-50-din-salariul-de-baza-20298983 Si acesta este numai varful aisbergului !
https://www.libertatea.ro/stiri/investigatie-gabriel-tutu-directorul-romarm-retinut-de-dna-facuse-o-escrocherie-si-avea-interzis-sa-vanda-polite-de-asigurari-dar-a-fost-numit-sa-conduca-15-fabrici-strategice-de-armament-4430954
Bai sunteti nebuni, nu se mai termina epopeea Romarm. Directorul asta este fabulos. Este fost ofiter SRI, facut din subofiter de politie. Si si cand era subofiter, nu era subofiter din ala ca lumea, ci facut la apelul de seara dupa ce lucrase paznic la un combinat.
Cand v-am spus ca puteti sa uitati cuvintele „industrie” si „de aprare”, au sarit multi, ca-cum, ca vai, ca sunt antinational. Babaieti, pricepeti va rog ca orice a fost candva industire de apzrare este vaca de muls a unor smecheri de genul. Singura noastra sansa daca vrem armament serios este sa cumparam de la strainezi si poate cu voia Domnului si o minune sa fim in stare sa facem mantenanta local. Asta este maximul posibil cat timp astfel de oameni conduc industria de aprare. Inca un caz clasic in care ne batem joc de noi ca mai apoi tot felul de rublofili si trepanati mintal sa urle: strainii, strainii! Pai cum este posibil sa faci asa ceva, sa te luxezi tu singur la industria de aprare cand langa tine este razboi?
Cireasa de pe tortul cu rahat nu v-am spus-o ca-i in articol:
INVESTIGAȚIE Gabriel Țuțu, directorul ROMARM reținut de DNA, făcuse o escrocherie și avea interzis să vândă polițe de asigurări, dar a fost numit să conducă 15 fabrici strategice de armament
Cum am mai spus pe aici, știm că e dezastru și cam atât, pentru că totul e top secret, dar când afli amănunte, te crucești.
Și, din nou, e vorba de sistem. Adică pe individul ăla de la ROMARM, Țuțu, nu-l recomandă nimic. Profesional e zero (am înțeles că a fost paznic, ceva, și are niște masterate și doctorate la academia sri, dar alea nu înseamnă că știe să citească), moral e minus 100 (plastograf patentat).
Atunci cu ce scopuri îl pui director la ROMARM?
Eu, sincer vă spun, când văd cum merg lucrurile în general (aspectele vizibile), nu pot să-mi închipui că armata e altfel structurată decât societatea sau sri-ul. Nu vreau să supăr pe nimeni, doar îmi exprim îngrijorarea.
pt ca e ala care face puscarie pt aia care castiga bani din semnaturile lui,asta se cauta si la contractul corvetelor dar e suma prea mare si prea mare vizibilitatea si nu vrea nimeni sa joace ca asta,si atunci cangi corvete
Îmi aduc aminte de hexi farma, sau cum îi zicea. Ăla n-a mai apucat să facă pușcărie, a sucombat cu mașina în copac parcă. Să-l vedem pe Țuțu
Da mai baieti, este cum ziceti si mai bag eu una, asta vindea masti neconforme. Faceti un pas in spate si utati-va la chestia asta. Masti neconforme, cat pusca mea de greu poate fi sa faci o masca? Si aia o faci neconforma.
Visam pe aici sauri si tancuri facute la noi cand o f’tuta de masca nu putem face. Masca chirurgicala mai frate, nu rachete.
„Industire”…
Aparent s-au inteles…Petrom face investitia si nu plateste impozitul de 60% din profitul extraordinar…my 2 cents…
https://www.economica.net/decizie-favorabila-pentru-gazele-din-marea-neagra-petrom-a-bugetat-pentru-2023-investitii-in-proiectul-neptun-deep_644734.html
“Investitii: circa 2,9 mld lei, incluzand Neptun Deep (2022: 2,6 mld lei): forarea a circa 55 de sonde noi si sidetrack-uri si realizarea a circa 450 de reparatii capitale la sonde (2022: 55 de sonde noi si sidetrack-uri; 647 de reparatii capitale la sonde)”.
Azi anuntara si propunerea de crestere a dividendelor anuale cu 10 la suta (nimic surpsinzator) si vor da si dividendele speciale (nu situ daca vor fi si ele marite sau nu fata de cele de anul trecut…dar sunt destul de consistente).
Nu e surprinzator, OMV Petrom isi respecta actionarii.
Statul Degeaba Grasomeg Paralelipipedic Roman sa mi-o su…ehem!
Si asa are 20,7% din actiuni, basca impozitul de 16% pe venit si cel de 5% pe dividende…dar zbiara in continuare fufele pe la TV ca e furat.
Asa arata dividendele-per-actiune din ultimii ani, tinand cont ca inainte de pandemie o actiune valora pe la 0,41 RON…a coborat in 2020 pe la minim 0,27 RON si acum e pe la 0,46-0,47 RON:
2019 – 0,0310 RON…2020
2020 – 0,0310 RON…2021 (aceleasi dividende ca in 2019, desi 2020 a fost anul crizei pandemice!)
2021 – 0,0341 RON / si dividende Speciale de – 0,045 RON…2022
2022 – 0,0375 RON propus in februarie 2023/ dividende Speciale – posibil 0,0495 RON…sau macar 0,045 RON
PS – OMV Petrom a facut investitii din 2004 (OMV) si pana acum de 19 miliarde euro (aproximativ 1 miliard pe an).
PPS – cat despre contractul secretizat…Anca Alexandrescu are o laie ce a dat ea la procuror – bag mana in foc – are doar alea primele 25-30 de pagini, fara anexele pana la pagina 469…l-am gasit eu intr-un minut de cautare pe Google…pe Luju.ro, pus inca din 2016…halal „surse” Ancuto!
https://www.luju.ro/static/files/2016/ianuarie_2016/13/cp_1.pdf
S-a dat de gol la emisiunea din 25 Ianuarie, cand a spus Sosoaca o prostie legata de ceva „mii de pagini” si asta, surprinsa, a scapat un porumbel.
Da…iese un concediu bun din dividendele de anul asta…lumea zice ca spre 0.1 cu tot cu alea speciale…
O curiozitate…cati bani a mai adus OMV de acasa in Petrom dupa privatizare ?
A investit 19 miliarde din profiturile anterioare facute tot aici…
Principalul lucru bun care l-a facut OMV e ca au oprit furturile/capusarea si au moderznizat una alta…dar e departe de a fi un partener strategic al statului roman, asa cum ar trebui sa fie…
Privatizarea nu a fost facuta minunat, a fost taxa de intrare UE…nu comentez altceva…dar ulterior austriecii ar fi putut sa se comporte mai mult ca un partener nu ca niste bulangii…
Chiar nu puteau, de exemplu, produce aici niste bitum de calitate la pret decent ? ca importam in draci din Polonia…
PS de duamna aia de la irealitatea chiar nu ma intereseaza ce povesteste…
PPS nu sunt un adept al proprietatii de stat…nu vreau nationalizare Petrom dar as vrea alt partener in actionariat. Statul ar trebui doar sa mentina un % important din companiile strategice (cum avea si la Petrom inainte sa dea la Fondul Proprietatea) & drept de veto; un exemplu de privatizare reusita as zice ca a fost Santierul Naval Mangalia, unde stat are 51% dar management & restul e la Damen…
Si inca una asa de luat calmante:
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/zeci-de-medici-au-facut-scut-in-jurul-sefei-de-la-oncologie-care-cerea-mita-de-la-pacientii-cu-cancer.html
Scrisoarea a fost semnata de 95 dintre cei 252 de medici din Spitalulul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava, conform Monitorul de Suceava.
În scrisoarea respectivă se arată că “eventualele daruri din partea pacienților, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoștință din partea acestora, luând în considerare efortul și seriozitatea depuse în salvarea vieților lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite”.
Magistrații de la Curtea de Apel Suceava au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu în cazul Ancăi Dumitrovici Ababneh. ”Fapta concret imputată inculpatei de a fi primit, în mod continuat, bani și alte produse, de la pacienți și aparținătorii acestora, cu ocazia consultațiilor medicale în cabinetul din cadrul ambulatoriul secției Oncologie, are caracter penal, întrunind elementele de tipicitate ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată”, au transmis judecătorii.
Aceștia au concluzionat și că ”atențiile” oferite medicilor se practică des, chiar dacă legea interzice asta.
Deci si la salarii de 3000 de euro, e pur si simplu normal sa iei spaga. E normal sa primesti „atentii”, de la oameni pe moarte…
Asa ceva…
Se implinesc exact 10 ani decand Iranul ne imbia cu „stealthul”:
https://theaviationist.com/2013/02/02/iran-new-stealth-fighter/
Impliniri marete…ce batran ma simt… 🙂
Ce ràu esti si nici nu ai dreptate.
Au reusit sà-l facà invizibil ! L-a vàzut cineva undeva ?
Eu vreau sa stiu cu ce au shpreiat plexiglasul
Nici nu cred cà este PMMA (polimetyl metacrilat). Mai degrabà un PVC (policlorurà de vinil), dupà aspect. Este si mai usor de prelucrat în 3D pentru o machetà.
Te rog coane Razvan, se numeste „pepsiglas”, conform doamnei Anisie, ministru vremelnic al… invatamantului. Da, numai al invatamantului putea fi intr-o tara ca a noastra.
blestemul codoiului bre, tanti leana nu a ajuns doctor fara elitele academice romanesti…si nu a fost prima si nici ultima .
se uita la noi cu nicu de mana si se rade amandoi ca asteptam paradisul promis de la argatii lor pe care nici ei cu 4 clase nu-i considerau capabili….
Vai… nu ne scapam de sindromul 47? Zicea bunicu’ fie-i tarana usoara, ca pe el, si cu altii cu scoala i-au dat afara, si pe vacarul satului, un analfabet care aducea vacile de pe camp la oameni acasa pentru o suma modica sau ceva rachiu, l-au trimis la ceva „scoala” si l-au adus dupa 2 luni capitan de militie. Tot nu stia sa scrie si nici sa se semneze.
https://solidnews.ro/externe/2023/02/02/februarie-2023-se-incheie-ucraina-sau-intram-in-razboi/
Ocen harasho!
M-am oprit din lectura la „revoltele populare da la Kiev” ce urmează a avea loc în primăvara lui 2023. Când te agăți de elucubrații iluzorii amintești de naziști, care în primăvara lui 45 se agitau de speranta ruperii alianței dintre occidentali și Uniunea Sovietica.
Lasa draga, lectura ca lectura, dar autorul sau ma rog cap de musca asta nu este altceva decat unul din ciracii lui Ardei Umplut de Gagesti.
Mi-e dor de felul cum zicea el…”China”:
https://news.usni.org/2023/02/01/darpa-awards-contracts-for-long-range-liberty-lifter-flying-boat-design
Sa mai si radem.
https://www.tiktok.com/@gabriel._.catalin/video/7195225122318372101?_r=1&_t=8ZXO31gKvQs
Observ un zbor ciudat , avion pasageri indicativ FIE 245 from Yerevan to Milan , si-a schimbat brusc directia , a trecut Marea Neagra si acum e deasupra Odessa.
Deturnat?
Potrivit recensământului, în 10 ani, numărul ortodocșilor din România a scăzut masiv, cu 2,3 milioane. Și e vorba de credincioși declarați, câți or mai fi cei care au renunțat la religie, dar nu vor s-o spună…
De ce? De la BOR niciun răspuns, tace ca peștele primilor creștini. Tocmai pentru că știe răspunsurile.
Mai întâi, deoarece, într-un deceniu, mulți români au părăsit țara pentru Occidentul păcătoșit, unde pot să câștige un ban mai bun. Până la Dumnezeu, te mănâncă prețurile.
Apoi, majoritatea pur și simplu au constatat că dusul la biserică, darea de bani popilor, posturile și rugăciunile sunt de pomană, nu-i ajută cu nimic. Pentru că relația lor cu trimișii lui Dumnezeu pe pământ e aidoma celei cu doctorul, polițistul sau profesorul unde dai o șpagă și obții ceva, faptul că biserica nu le livrează nici baftă, nici miracole, nici scutiri, și nici nu le nenorocește dușmanii, îi face s-o lase dracului. Ceea ce nu înseamnă neapărat că trec în rândurile celor 1% atei și agnostici. Unii rămân cu un Dumnezeu privat, căruia i se roagă acasă, fără tămâie, aghiasmă, sfeșnice, cădelniță și cântat pe nas. Și fără șpagă. E mai rentabil.
Alții, nu mulți, au înțeles că nu au a-și pune nădejdea când sunt la necaz decât în ei înșiși sau în niște semeni de treabă. Sunt cei mai curajoși, cei care aleg să trăiască pe propriile picioare, fără propteaua Dumnezeu.
● Pițurcă și fiul, precum și șeful Romarm, sunt urmăriți penal pentru un tun cu măști din pandemie. Nu am de gând să fac analiza hoției, oricum destul de limpede, nici a vinovățiilor – e treaba magistraților. Observ doar că în spațiul public această anchetă presupune aspecte care nu țin de justiție.
Pentru că e vorba de fotbal și Armată, două zone care se bucură de multă simpatie populară. În cazul fotbalului, e greu de înțeles de ce, întrucât datul cu piciorul în minge frizează penibilul până la grotesc în confruntările internaționale din ultimele decenii ale echipelor românești, în primul rând Naționala. Totuși, fostul selecționer al lotului național și jucător al Stelei, Victor Pițurcă, va beneficia de un cor consistent de susținători, care vor zbiera că așa ne distrugem valorile, că e un dosar politic, că e lucrătura din umbră a lui Kovesi, care își pregătește candidatura la prezidențiale. Există un precedent ilustru – coruptul condamnat Gică Popescu. După părerea acestora, marii fotbaliști pot să fure, să fie corupți, să bea vârtos, să se drogheze, ei tot mari fotbaliști sunt și n-are nimeni dreptul să se atingă de ei.
Încrederea ridicată de care se bucură armata nu are nici ea o justificare rațională. Principala realizare a Armatei Române în ultimii 33 de ani este împușcarea civililor și a unor militari nevinovați în Decembrie 1989. Nepedepsită. Cazurile de corupție și delapidare printre cadrele cu grad mare sunt cu ghiotura, nici mai multe, nici mai puține decât peste tot în România. Numai că, niște domni generali care după salutul cu mâna la chipiu au băgat-o până la epoleți în bugetul Apărării, ne dau și acum, netulburați, lecții strategice la televizor. Cât despre actualul ei purtător de stindard, gen. Ciucă, merită să mai vorbim?
Cu toate acestea, în ciuda numeroșilor ei specialiști în tunuri, cu mască sau fără, Armata va fi percepută în continuare ca salvatoare a neamului, depozitară a onoarei și, de fapt, așezată deasupra legilor, care sunt pentru civili. Este una dintre tristele dovezi ale nesimțirii în care se simte bine acest popor.
● Că veni vorba de apărarea țării și de fotbal, dacă în România s-ar decreta mobilizare generală, primii care ar încerca s-o tulească ar fi vitejii galeriilor. Indivizi ca aceia care l-au silit pe arbitru să oprească meciul Sepsi Sf. Gheorghe – FC Craiova, din pricina strigăturilor rasiste scandate cu încăpățânare. „Mâncătorii de unguri”, paraleii patriei române, cei care mitraliază dușmanul cu înjurături, semințe și scuipați, gata oricând să sară la păruială, și-ar umple nădragii instant dacă ar trebui să lupte într-un război adevărat. Cine are gura mare, are inima cât un purice. Dar cum să nu se simtă tari și să se rupă în figuri, când șeful lor e în Parlament și are 14% în sondaje?
…Nene, mai usor ca ma doare deja… ca asa-i in viata, adevarul doare intotdeauna.
„Că veni vorba de apărarea țării și de fotbal, dacă în România s-ar decreta mobilizare generală, primii care ar încerca s-o tulească ar fi vitejii galeriilor.”
Culmea ca stiu cativa mormoloci de prin galerii si erau prin 2014 cu de ce sa mearga ei la razboi cand copii senatorilor nu merg ? Balarii din astea de mari „luptatori”.
Nu vreau sa generalizez dar sunt unii ……
Și totuși, de ce fiii aleșilor nu pot lupta? Sunt de origine prea nobilă pentru a-i atinge interesele țării?
Examenul de capacitate si Bacul vor mai exista cat timp va mai sti cineva sa corecteze lucrarile : o generatie, maxim doua ! Daca salariile si maririle profesorilor se dau ca la parlamentari, pe veresie nu pe rezultate !
Reducerea numarului de parlamentari ? Sa mai dea un „Bac” la intrarea in Parlament ! Valabil si pt ministrii ! Sa vezi atunci stres, mai ceva ca atunci cand ne scotocim noi in toate buzunarele sa platim facturile.
https://www.g4media.ro/surse-marile-modificari-cerute-de-psd-in-legea-pnl-a-educatiei-eliminarea-din-lege-a-salarizarii-profesorilor-stoparea-infiintarii-a-zeci-de-institutii-noi-eliminarea-noilor-examene-de-admitere-la.html
Examene ? Verificarea cunostintelor ? Doamne fereste ! A mai facut-o Funieru si asa am aflat ca 1/2 din „bacalaureati” erau tufa de … psd ! Asa ajung ministrii !
https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26059394-rusia-suspendat-eliberarea-pasapoarte-urmeaza-nou-val-mobilizarii.htm
Plecare doar cu programare din Rusia – aviz habotnicilor de pe la noi
Legeavar permite părăsirea țării doar cu o programare prealabilă la autorități – Welcome to Ruskky Mir
Șuruburile rupte din camera reactorului submarinului nuclear britanic HMS Vanguard au fost lipite cu superglue
https://www.digi24.ro/stiri/externe/suruburile-rupte-din-camera-reactorului-unui-submarin-nuclear-britanic-au-fost-lipite-cu-superglue-2237557
Avem si noi doreii nostrii… dar asta… e Sir Dorel of Nothingworth.
https://republica.ro/dr-bode-brand-de-tara
LGM 30 Minuteman III va fi mentinut in serviciu cel putin pana in 2039
Testul final:
https://www.popularmechanics.com/military/aviation/a42726323/air-force-hypersonic-scramjet-missile-final-test/
Patru baze noi, in Filipine
https://www.nytimes.com/2023/02/01/world/asia/philippines-united-states-military-bases.html
Si un altul, dar pe asta va rog sa-l cautati singuri ca nu vreu sa le fac reclama dar analiza e buna si de actualitate:
Trufia îngroapă România.
Lectura placuta
Păi da ! Ca avem la guvernare o coaliție PNL (adică ,,prin noi inșine”) – PSD ( ,, lumina vine de la Răsărit”) -UDMR ( ,,autonomi” ce se adapa din izvorul lui Orban).Și cu toata trufia, tot zice Moscova că suntem pasivi la modul agresiv .Singurul ministru de externe cu ștaif al Romaniei a fost Titulescu.De atunci doar comunistii Corneliu Manescu si Stefan Andrei au mai miscat ceva. ceva.In rest, dupa 90 doar yesmeni!
Turcii au finalizat primul prototip al avionului Hurjet. Au pornit și motorul …https://defence-blog.com/turkeys-first-hurjet-light-combat-aircraft-enters-ground-testing/.
„The intended date of service entry for the Hürjet is 2023.”
Pot sa rad de imbecilitatea reporterului?
Stiati ? https://www.defenseromania.ro/inainte-sa-achizitionam-f-16-norvegiene-sua-nu-ar-fi-spus-nu-donatiei-de-f-16-catre-romania-modernizarile-se-puteau-face-in-tara_617774.html ”
…„Exista și varianta donației, dacă oficialii români ar fi început discuțiile de mai multă vreme cu reprezentanții SUA. Nu era prima oară când America ar fi făcut așa ceva, ei au mai donat avioane, uneori chiar noi statelor unde aveau interes. România e pe Flancul Estic cel mai stabil partener al SUA în acest moment și mereu când am avut discuții cu partenerii americani le-am spun să ne ajute să devenim și un partener foarte puternic.
Să știți că nu au fost niciodată reticenți la asemenea discuții, inclusiv despre F-16. Se putea ca România să primească F-16 ca donație din partea SUA și ținând cont că în acest moment chiar le putem moderniza în România ne-ar fi costat mai puțin această modernizare și am fi dezvoltat și industria românească …”. Poate ?!
Probabil ca daca s-ar fi cerut sau s-ar cere, am putea primi si alte arme. Poate nu chiar Tomahawk dar Paladin, Abrams(doar au dat Egiptului) sau M109, sau… Se pare ca nici ofiterii superiori nu prea vor… sisteme NATO, daca nu cer.
Daca si cu parca…..cert e c-am luat de la norvegieni , norvegience , batraioare dar cu pielea tare pe ele, subtirele asa cum is ele, faza ca-s dinalea care se intretin bine.
Io chiar cred ca de data asta am luat cea mai buna decizie, astia le-au avut in serviciul de lupta pana de curand si din ce spune lumea (daca nu se minte!!) cu adevarat au avut parte de o intretinere minutioasa de catre Koningsberg, asa ca nu cred in balivernele astora cu ca se putea altfel…..s-o fi putut dar nu cu astia, dar una peste alta chiar daca AEROSTAR or fi ok, (cu toate ca nu-i inteleg de ce se axeaza doar pe mentenanta, comp aerostructuri si hidraulica cand ar fi putut face sa spunem un UAV ) io nu cred ca au capacitatea sa faca ce face Koningsberg , dar poate ma insel.
Apropos, avem cativa fabricanti privati care produc in ind nationala de aparare gen Aerostar, Elmet, Pro optica, Stimpex, IOR , is foarte curios cati bani incaseaza astia din contrale de inzestrare….ok Elmet fac componente pt turela Elbit, Stimpex face echipament de protectie dar mi-ar placea sa fie cumva si sprijiniti, nu mai zic de filialele Romarm care chiar is lasate de izbeliste, cum nu reusesc asta ceva cu pulberea si cum nu reusesc sa retehnoligizeze UM Cugir /Fabricca de arme si sa le dea un contract mi-e foarte greu sa inteleg, chiar asa ne place sa asamblam componente de Beretta, Iveco si Piranha si sa spunem ca fabicam, dar in caz de rasboi ce mm facem?!!!
Filmare interesantă al unui tir de RPG tras de un infanterist rus asupra unui T-80 ucrainian (după descrierea twitt-ului).
Nesimțiții de ucrainieni nici nu au încetinit.
https://twitter.com/hakaanyzb/status/1621389386397925376?s=20&t=0SOyxlb59cxlHnMa0U25-A
Sorry este invers
T-72AV, nu T-80. Pai cum sa se opreasca daca a ratat…
Am încercat o glumă, dar dă greș. Am citat twitt-ul pentru tip, mulțumesc pentru corecție.
Mi-a trecut peste capatana, scuze. :))
pare ca a ricosat putin in sus din cutia din spatele turelei si doar a raschetat chepengul turelei cand a explodat, deci conul cumulativ nu s-a putut forma. Mai bine ii tragea in motor.
Nu a tras si cam de aproape? Stiam ca trebuie o distanta minima .
Nu a fost nici o explozie proiectilul a ricosat. Daca lovea cateva zeci de centimetri mai jos cred ca perfora blindajul. Tipul a tras cu RPG 7 si astea nu prea exceleaza prin precizie.
Cred ca samagonezul s-a gandit sa loveasca spatele turtelei, unde blindajul este de cel mult 100mm grosime, ca sa catapulteze turtela in aer cu totul, dar nu ia iesit schema…
Ori a tintit cas, ori proiectilul a deviat prea mult de la traiectorie… dar vorba ta, mai bine tragea in cutia motorului, chiar daca nu exploda tot tancul, lua foc motorul si gata tanc…
Mă îndoiesc că la distanța aia se activa încărcătura cumulativă. Sărăciile alea au o distanță minimă de tragere de vreo 50 de metri, parcă, tocmai pentru siguranța trăgătorului.
Părerea mea, hâc…
say it with me now: armatele de conscriptie sunt de cacao.
https://en.defence-ua.com/industries/how_russians_offered_to_repair_soviet_varshavyanka_for_romania_in_exchange_for_grain_and_what_came_out_of_this_story-5623.html
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-a-ratat-40-din-tintele-din-pnrr-stabilite-pana-la-finalul-lui-2022-doar-6-din-9-miliarde-au-intrat-in-tara.html
Hai sa traduc asta din limba romana in limba romana: 40% din tinte inseamna ca ai pierdut cateva miliarde de euro.
Si stirea pune si punctul pe i:
In joc sunt teoretic 29 de miliarde de euro, pe care țara noastră le-ar putea obține până în 2026, însă 40% dintre țintele pe care oficialii au promis că le vor atinge până la finele anului trecut sunt în întârziere. La capitolul bani cheltuiți efectiv, România abia a ajuns la jumătate de miliard de euro.
29 de miliarde de euro, pe care nu le cheltuiesti, executie jumatate de miliard. Incep sa inteleg rostul si snesul datului cu curul de pamant seara de seara de catre jegul ala de Gadea si mizeria3, cand loveau necontenit in PNRR, ca vezi doamne, nu a fost negociat „cum trebuie”. Construim de acum justificarea lipsei oricarei reforme si lipsei de executie si romanul ar fi bine sa se obisnuiasca cu evul mediu cu smartfon.
Al dracu de Ue ma, nu poti sa furi banii asa cum spera un Nastase, un Severin cand ne-am pornit pe drumul asta.
Aici e vorba de cinci probleme :
1. pierderea oricărei minime competențe instituționale a statului român prin degradarea catastrofică la nivel majoritar statistic a competenței profesionale a angajaților statului – prin aroganța secundară statutului de privilegiat al sistemului, prin scârba funcționarilor mai vechi provocată de injustiția sistemului, prin degradarea competenței dată de secția dezastruoasă pe PCR (pile-cunoștințe-relații)
2. sabotajele cumplite motivate politic ale unor sus-puși, în mod real foarte probabil motivate financiar – știm cine ne vrea la pământ – am văzut situații reale în care politrucul mare îi ordona subalternului să execute o distrugere gratuită (conștient de inutilitatea distrugerii) din care nu are nimeni de câștigat nimic pe care o motiva *las’ c-așa băgăm șpârla-n penelei* (aici e doar un exemplu), dar temeinicia cu care respectivul politruc urmărea evoluția implementării sabotajului arăta un interes direct al acestuia. Ce interes direct să aibă cineva în ceva din care nu iese nimic decât distrugerea ? Deși nu am informații certe first-hand, cred că ceva similar se întâmplă în domeniul militar cu sabotarea creșterii capacității combative a armatei – nu dotare, nu instrucție, nu operaționalizare, nimic.
3. efortul concertat al multor indivizi (legislatori, decidenți, executanți, etc.) de a nu face reforme minim necesare cerute expres prin PNRR în scopul propriilor avantaje materiale – exemplul cel mai evident e refuzul de eliminare a pensiilor speciale
4. efortul concertat al acelorași indivizi de a menține spiritul de castă bugetară și interesul comun al castei – chestia asta se traduce juridic ca grup infracțional organizat
5. distrugerea capacității de feedback (corecție a erorilor) și feedbefore (prevenție a erorilor) a statului prin contorsionarea juridică a noțiunilor de stat de drept implementate din epoca Dragnea dar intolerabil perpetuate în epoca Mandolină sau epoca Fără-mă-ciucă
Soluție rezonabilă – o campanie agresivă de acuzat de spionaj pentru Rusia și plimbat prin fața televiziunilor cu cătușe câțiva trădători mari (ca să-i sperie pe ceilalți, chiar dacă final vor râde la soare pe Coasta de Azur), o mișcare mai oficială, mai neoficială de forțare a CCR să recunoască primatul regulii generale în fața excepției și a validității excepției și efectelor sale doar pe perioada existenței cadrului juridic, eliminarea pensiilor speciale plus o nouă lege a pensiilor fără excepții *speciale* cu echivalarea cu stagiu de contributivitate a situațiilor *speciale* de până acum, eliminarea motivației imoralităților flagrante de până acum (de exemplu eliminarea totală a sporului de titlu de doctor), o acțiune rapidă de eliminare a 30% din posturile bugetare centrale și locale existente pe principiul *ultimul venit primul concediat* și recrearea a 10 % exclusiv prin concurs (cine va vrea să fie bugetar, va rămâne, cine nu, la șaibă … și n-am rămâne nici fără profesori, nici fără militari, nici fără doctori …). Și ar mai fi câteva măsuri simple, da’ m-am plictisit de scris …
Problema e că pentru implementarea acestor măsuri sunt necesari maxim 50 de oameni la vârf realmente dornici să facă asta (că majoritate, că susținere, că bla-bla se rezolvă). Dar cine ? Herr Mămăligă ar putea , doar e la sfârșit de mandat, nu-i ia nimeni caii de la bicicletă, da-i mămăligă … Cucă n-are măciucă, Ciolacu-i viperă parșivă, Drulă n-are basculă, Simion n-are nici creier nici coloană, Kelemen n-are ordin de la Viktor … deci cine ?
ne-am specializat in ratari… asta a devenit mottoul nostru.
nu este nimic pierdut termenele in PNRR se pot prelungi si lua banii , DAR trebuiesc indeplinite tintele asumate prin PNRR , ce este important ca in anul 2026 sa fie incheiate
totusi o alta problema , din practica ….faptul ca se acceseaza banii nu insemna ca si exista proiectele mature si pot fi duse la indeplinire , suntem obisnuiti cu proiecte nefezabile si imature ce se dovedesc imposibil de pus in practica
acest PNRR contine o serie de reforme , care conduce la deblocare banilor pentru alte proiecte deja setate in PNRR , timpul este factorul Cheie
un singur element conduce la rezolvarea unor probleme fundamentale in zona fiscala a statului Roman , informatizarea ANAF si conectarea informatica a tuturor bazelor , acest element duce la sporirea incasarilor si veniturilor statului in acelasi timp zona de fraude pe tva poate ajunge chiar la zero , probabil aici nu este interes , desi este asumata prin pnrr , informatizarea ANAF
Da mai Mariuse mai draga, dar ei pe noi „ne rateaza”, ca dupa toate standradele ei sunt niste „reusiti in viata”. Au $ cu nemiluita, au „succesuri” in viata, in afaceri si cand o bulesc ii duce cu avionul la AKH la Viena. Noi, stai pe hol la spital si iti pune piciorul in loc de mana rupta in ghips. si apoi iti ia spaga.
Norocul o fi de la pupatul moastelor, cred.
Perfect tradus !
https://ziare.com/imprumuturi-ianuarie-2023/ 01 Februarie 2023 – https://ziare.com/imprumuturi-ianuarie-2023/?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste
Statul român a împrumutat în ianuarie o treime din întreg necesarul de finanțare pe 2023. Record absolut în istoria țăriiGuvernul României a împrumutat în prima lună a anului echivalentul a circa 55 de miliarde de lei, respectiv 34,4% din necesarul total de finanțare din 2023.
https://spotmedia.ro/stiri/economie/record-absolut-statul-a-imprumutat-o-treime-din-necesarul-total-de-finantare-din-2023-in-prima-luna-a-anului
Prin urmare, statul a împrumutat în prima lună a anului echivalentul a circa 55 de miliarde de lei, respectiv 34,4% din necesarul total de finanțare din acest an, estimat la circa 160 de miliarde de lei – record absolut, potrivit calculelor Curs de Guvernare pe baza datelor oficiale.
Pai cam asa se intampla peste tot unde anul fiscal coincide cu anul calendaristic. Nevoile de lichiditati sunt la inceput de an cand incasarile la buget sunt subtiri din motive obiective.
Pai nu ar trebui sa fie asa, cand ai MOCA la dispozitie banetul ala, 55 mld de lei sunt cam 11 mld de euro grosso-modo. Deci un 30% din suma data de europeni, gratis, ca PNRR. Cum striga pesedista Cretu, pe buna dreptate, bai, stati pe un munte de bani, 30 de ml de euro si nu-i luati. Deci 30 de mld de atunci, 30 de miliarde acum pe minus cu o suma echiv. a 50% din pib.
Imprumultul ala devine logic si necesar independent de incasarile de la buget. Indraznesc sa spun ca si un randament de 70% discutam pe sfarsitul anului de visul erotic al oricarui contabil: excedent bugetar.
Astia se fac ca nu pricep, ca sa pun si eu punctul pe i ca europenii nu iti dau bani sa bagi in pomanageala electorala. Pensii, salarii la buget, bugetari peste bugetari. Iti dau bani pentru munca adica infrastructura, inovatie si cercetare. Unde gasiti cele 4 concepte la stat, sunt chiar curios? Cercetarea la noi a 0.48 din pib si pensile speciale au ajuns deja la 0.85, dupa cum am postat linkul pe cifre oficiale luna trecuta. De aia suntem in mizeria asta, pentru ca inca credem, cu tarie si ardoare, ca europenii sunt prosti si putem sa-i mintim ordinar in fata, asa cum facem noi intre noi de sute de ani.
Nu locotenente. Nu asa functioneaza. Banii din proiecte se platesc de la buget si se recupereaza de la UE. Si chiar daca functioneaza stas birocratia (in sensul propriu nu cel figurativ) si tot nu primesti banii pana la inceputul verii .
Cristi, aia 30 de mld ne spunea Cretu de ei in 2017. Imprumutul ala e imens si nu-i generat de lipsa de colectare la inceput de an, si PNRR ti-a fost aprobat in 3 noiembrie 2021 cu executie din 2022, In Ianuarie 2023 trebuia sa incasam o transa „recuperatorie”, caci ai dreptate, UNELE si nu toate se deconteaza si altele sunt virate la momentul in care proiectul iti este aprobat.
pai avem bre si cercetare ,sa mor eu.
tocmai a fost gala cercetarii romanesti sub patronajul lui maCiuca…editia intai.
alti bani absorbiti din pnrr…ca steagurile lui pristanda aka bode.
ma repet,elena petrescu codoi se uita la ciuca si isi vrea doctoratele inapoi.
lasa coane ca ne rezolva sultanul arafat cat clipesti.imiediat mai gaseste el niste foi de cort la rang de spitale de campanie ,vagoane rosii pentru parada de Intai si cateva sute de dacii pentru plimbat hartii intre inspectorate din bani ieuropeni ca sa iasa bine cota de absortie…
https://www.defenseromania.ro/romania-va-produce-pulberi-si-explozibil-in-parteneriat-cu-sud-coreenii-de-la-hanwha-romarm-tinteste-sa-devina-furnizor-global_620942.html
https://m.defenseromania.ro/romania-va-produce-pulberi-si-explozibil-in-parteneriat-cu-sud-coreenii-de-la-hanwha-romarm-tinteste-sa-devina-furnizor-global_620942.html
E doar un memorandum însă sper să se materializeze. Decât cu turcii sau nemții mai bine cu coreeni cei pragmatici.
Daaa la semnat memorandumuri suntem campioni,,,
Pai daca ne luam dupa tov. Spataru cauia-i trebuie ,,ani” ca sa bage-n productie prototipul Cugir&Stimpex ne putem imagina in cate secole vom face ,,sisteme terestre” sau pulberi cu koreenii?….io da, am exemple suficiente , da cred ca cel elocvent in exprimare e alt tov, tov Dancu, asa ca io nu mai cred nimic din ce spun astia, ei sunt sigur razboiul nu se va extinde, tov. Dancu stia ca nu vor intra rusii in Ucraina apoi stia ca ne vom invecina cu ei.
Ok, pe de alta parte si ,,Zeus” e-n aceasi barca doar ca altfel colorata.
„prototipul Cugir&Stimpex”
Pana iese ala trecem la pusti cu laser.
este boss facut , se numeste CN-20, e facut pe principiul ak cu pistonu lung cum i-i place la Habarnist , tre numa sa-i dea drumu la treaba, de cand a pus poza Bloomberg am intrat in transa si am cautat de am disperat, am pus si un filmulet facut intr-o stire de PRO TV, arma seamana suficient cu G36 deci da i-mi place si mie, s-a vb ar ar avea componente din magneziu si ca deja a fost testata-n poligon si ar fi trecut teste dar, e un dar , nu se vrea si gata.
Io as fi impacat si varza si capra, dotam FOS cu ce vor ei ca aia e e FOS si 100% ar fi vrut 433 sau 416, ARX160 ca asa e ,,placerea” lu’ cineva de pe vremea lu’ Tambalau si vad ca inca nu s-a renuntat , aici ar fi fost vb de probabil 40-50k de buctati iar pt rezerva bagam CN-20, probabil peste 150-200k daca se urmarea inlocuirea totala a AK din stocuri, asa dadeam de treaba si la Fabrica de Arma si la UM Cugir si la Stimpex, IOR , ProOptica etc si insemna ca mare parte din banii pt dotare ar fi ramas in tara, dar vb cuiva astia din gasca lu Tambalau&Co mananca si gura lor ceva mai gras numa daca e pe import asa ca aia e .
Nici CN-20 nu e versiunea finală … nu Stimpex e de vină .
Pur și simplu va trebui construită o fabrică nou nouță , nu una care știe doar AKM și derivate .
Fiecare utilaj este strict specializat în producția de subansambluri AKM , fix la fel va fi și următoarea fabrică .
De ce ?
Pai discutam de fabricarea doar de serii mari , probabil ca peste 5 sau 10 milioane de bucăți în 10 ani , altfel nu este rentabilă investiția .
De omologare militară nu mai comentez , orice problemă funcțională duce la moartea soldaților echipați cu o asemenea arma .
Da , stim că nicio armă nu a fost perfectă , toate au avut bolile copilariei …
Dar mai bine nu vă mai enervez cu detalii …
@habarnistul,
nu prea cred ce spui mata da in fine, arma in principiu are acelasi mecanism cu un AK modernizat sau mai precis cu un AKM, din ce stiu s-a lucrat la materiale si s-au realizat ajustari legate de prinderea tevii, echilibrarea armei&reducerea reculului, in pricipiu chestii care sa-i creasca precizia si reducerea masei, mai mult de cat atat partea de plastic/polimeri (gripuri, cadru etc) is fabricate de Stimpex iar metalurgia banu-i cai a lu Cugir si care apropos pare a fi de calitate tinand cont de review-urile date de utilizatorii americani si nu numai, problema la Cugir fiind mai degraba una de calitate a asamblarii datorate lipsei utilajelor sau a vechimii lor, nu este o arma cu adevarat noua si cu o complexitate la nivelul AR sau HK, io nu cred ca e chiar necesar o fabrica noua in opinia mea decat daca suntem carcotasi.
O sa pun si mai jos dar io-te-te cat lauda primeste PM7.62 de la amerloci, m-au innebunit pur si simplu: https://www.youtube.com/watch?v=YUCeRCozXgY :)))
Care Romarm??? Aia care da tepe statului care o plateste? Aia care-i plateste salariul de bastan lui Tutulica ca sa ne traga tepe? Lasati prostiile
Asa zicea si comunistul de dancu ! De 10 ani toti ministrii apararii s-au angajat sa nu faca decat hartii !
Corect, care Romarm?
Nemtii trimit si cele 88 de Leo 1 aflate la producator. o decizie buna
https://www.n-tv.de/politik/Bundesregierung-will-Leopard-1-Panzer-freigeben-article23889751.html
mai au si danezii si belgienii… pana la urma se confirma ca Leo1 se poate transfera mai repede, in cifre mari si e mai potrivit pentru Ucraina… mai incolo or veni si cantitatile alea farmaceutice de MBT-uri mai grele.
..nu am fost prost degeaba.
Chinese spy balloon: US tracks suspected surveillance device: http://www.bbc.com/news/world-us-canada-64507225.amp
Cam de doua zile e deasupra USA.
Emblematic cum de nu a fost observat de sistemele radar strategice americane.
( sesizarea vine de la un zbor de linie comercial )
Pai daca îl descopereau când era deasupra apelor teritoriale americane, îl puteau dobori liniștit cu o rachetă lansată de un avion.
Fără să aștepte că ajunge deasupra uscatului.
Chinezii zic ca e balon meteorologic. ??
Și se scuză.
Oricum învârtim problema , groasa problema de apărare strategică AA pentru americani.
Patriot, THAAD, și sumedenia de radare strategice , făcute ko de chinezi.
Asta e informația crucială.
De ce te grăbești. Nu scrie nicăieri și nici tu nu cred că ai fost nformații din interiorul Armatei SUA să știi că nu l-au descoperit și monitorizat de la început.
Biden a zis să îl doboare.
Șefii Pentagonului NU că se riscă sa cada chestii in zone populate.
Așa scrie presa.
Deci daca ” au monitorat” balonul, sigur nu au făcut asta când respectivul era deasupra oceanului și a apelor teritoriale americane.
Adică exact locul unde puteau să îl doboare liniștit.
Nu cred că a venit o navă chineză cu balonul pină lîngă apele americane.
Din China pina in USA sunt mii de km
Trebuiau să îl ” vadă” că e mare, gros și lung. Ca oricare balon de înaltă cota ( zboară la peste 30.000 m)
Deci problema e lipsa detecției din timp.
Nu cred că cineva îndrăznea să zică ceva daca îl doborau deasupra oceanului.
PS.
Se întreabă cineva cum ar fi fost dacă o armă de distrugere în masă era legată de balon ?
E o noutate și chinezii au fentat americanii. Orice ar zice presa.
Vezi că baloanele nu au amprentă radar mare… Baloanele Mogul d-aia aveau tinte reflectorizante atașate.
nu imi mai amintesc unde am vazut dar parca sferele au cea mai mica semnatura radar posibila
Da, și de regulă sunt fabricate din materiale poroase pentru unde radio.
E interesanta istoria asta si din mai multe puncte de vedere
– Nu stiu în ce màsurà plimbarea asta a fost voità de chinezi, este totusi vorba de un aerostat nedirijabil.
Ici ar fi traseul balonului, nu stiu în ce màsurà surs este fiabilà :
https://twitter.com/wildweatherdan/status/1621293636943052801?s=20&t=ZangagjNWCgt9Nn6cJwDtw
Presiunea de 100 hectopascal ar indica altitudinea de 51.000 picioare, dar este interpretabilà, fiindcà trebuie luatà ca o atmosferà standard, chestie temperaturà. Altfel ar fi sub altitudinea de croazierà a Concorde-ului.
Dar alte surse dau o altitidine de 60.000, ba chiar 66.000 picioare.
Pone totusi probleme de interceptare, fiindcà rachetele au si un zbor planat care nu mai poate functiona în atmosferà rarefiatà.
Opinia unui fost pilot al aeronavalei SUA :
https://www.businessinsider.com/shooting-down-chinese-spy-balloon-harder-than-it-seems-2023-2?r=US&IR=T
da da, asa cum zici tu… plus ca mai aparut unu in Columbia
https://www.g4media.ro/wall-street-journal-germania-va-cofinanta-extinderea-unei-fabrici-de-munitie-din-romania-pentru-a-produce-obuze-compatibile-cu-armele-ucrainei.html
Stiu ca s-a postat, dar cica e pe bune faza nu-i doar „se va face”. Mi-a soptit mie un pasaroi.
Deci, la Rammstein si la mai mare. Feuer frei!
Ce am vrut sa subliniez insa este un nume Dr. Hans Christoph Atzpodien. Un neica, doctor pe bune in drept, fara plagiat, avocat pe bune si om care a muncit 27 de ani la Krupp, incepand cu functia de jurist stagiar, ajungand pana la functia de CEO Business Area Industrial Solutions. Adica un om din economia reala, care a tras 27 de ani la privat, un privat serios cu un renume cat se poate de serios.
Cine-i asta? Pai e seful echivalentului lor de Romarm. Si acum puneti-l langa al nost’ securici, specheras, paznic facut subofiter si apoi ofiter.
Nu insemna desigur ca industria germana de aprare nu are probleme, le-am subliniat si eu cu tot cu teoria mea de cauzalitate. Au spus si colegii de redactie multe, multe cu privire la rateuri date de acesta industrie. Dar astept si eu cu soare ziua cand la noi se poate produce ceva similar cu leo2 si apoi carpim si greselile gen puma. Dar cu ce oameni, si intre noi fie vorba, pe cine ai vrea sef, hai sa o reducem la oameni, unu din economia reala cu 27 de ani experienta sau.. paznicul cu dosar penal de nu avea voie sa vanda polite de asigurari, dar cumva se putu sef peste 15 fabrici? La noi ala cu 27 de ani experienta in economia reala si daca vrea sa renute la un shit-load-of-money ca are el doaga asta in cap cu sa facem pentru tara, Romania, nu stiu ce, nici poarta nu o pupa la instituie, ca nu are dosar cu sina, nu are recomandarile care trebuie si mai rau daca prin ceva cataclism cosmic ajunge sef… poate chiar ar face treaba sa meraga si unii ar trebuie sa si lucreze. Imposibil asa ceva si conceptual, cred ca tocmai l-a luat cu frisoane pe unul de acolo.
Despre asta este vorba si nimic mai mult.
Mai mult decât atât, am văzut că zicea cineva că ar fi trebuit, conform legii, să aibă minim 5 ani activitate în industria de apărare ca să-l pună director. Țuțu n-avea nici o zi.
Pe de altă parte, am văzut o știre bună, cum că „vom produce” pulberi cu coreenii:
https://m.defenseromania.ro/romania-va-produce-pulberi-si-explozibil-in-parteneriat-cu-sud-coreenii-de-la-hanwha-romarm-tinteste-sa-devina-furnizor-global_620942.html
Bineînțeles, deocamdată și-au scris. Rămâne de văzut. Bașca, niște bălării de genul „furnizor global”, care te fac să te întrebi dacă nu e gogoriță, ca de obicei. Cui să dăm, la sârbi sau la bulgari, de la care importăm acum? La unguri, care fac fabrică să ne vândă nouă? Poate lu’ Marea Neagră. Bănuiesc că peste 10-20 de ani, când vor reuși ăștia să termine fabrica (dacă se vor apuca de ea), ucrainienii nu vor mai avea nevoie…
Să sperăm că măcar una din ele să se lege, dar e dovedit că ăștia de decid, sponsorii lui țuțu, câștigă mai mult dacă importă ei, decât dacă le producem aici.
Trist! Dar… adevarat! ?
Clasica propaganda românească în care semnarea unei înțelegeri e data ca egală cu semnarea unui contract și finanțarea lui.
Suntem plini de memorandumuri, scrisori de intenție.
Lipsa in schimb groasa la contracte și în special la finanțarea lor.
De corvete nu mai scriu că au totac banii pe altceva.
Dar vedeți epopeea rachetelor de coasta. De cati ani a fost dată ca contract semnat.
Doar că au finanțat contractul (adică platit)doar la sfârșitul anului trecut.
Când deficitul bugetului general a permis alocarea sumei.
Cum am mai scris, cacialmaua cu creditele de angajament la MApN e regula.
Dragnea la vremea lui a scris 20 miliarde credite angajament la MApN. Teodorovici ( ministrul finanțelor atunci ) nu a permis nimic că deficitul bugetar era mare și gros.
Acum pe 2023 au scris 60 miliarde credite de angajament . ( că tot le umfla an după an și fără efect ).
Dar tot deficitul bugetului de stat consolidat e planificat la 68 miliarde.
??
Practic Iohannis ca comandant suprem, Ciuca ca general cu 4 stele ,( are atâtea stele cat general izmana Oprea) ,statul major al MApN , vând gogoși. Mereu și constant.
https://www.g4media.ro/un-balon-spion-chinezesc-zboara-deasupra-americii-de-nord.html
Dece nu-l doboara ? „Pagube la sol”, sa fim seriosi in Montana si in Canada sunt mari spatii slab populate. Nu cred ca exita ceva conventii privind baloanele spion.
https://m.defenseromania.ro/un-general-rus-vorbeste-despre-lovirea-romaniei-daca-posibile-f-16-pentru-ucraina-ar-opera-de-pe-aeroporturi-romanesti_620924.html
Exact ce spuneati si voi pe aici (MZ sau GMT nu mai stiu care) , ykrainski si maine daca primesc F16 Viper n-au cu cine si de unde opera aparatele astea si mai ales de unde sa le opereze ceea ce ar trezi suspiciunea rusilor ca ar fi operate ori in PL ori din RO, asta ar fi vazuta de rusi o implicare a NATO de facto si ceva-mi spune ca polacii nu s-ar da in laturi de loc, sa fie oare asta motivul pt care majoritatea vesticilor spun ca nu vor da avioane?
Totusi de ce se codesc sa le dea Migurile slovage si poloneze? Deja au dat elicoptere intregi, Mig 29 varianta de export era mai proasta si ce ar fi nou ar fi munitii vestice nu? Si sa nu imi ziceti ca Biden si chinezul asa s-au inteles.
Bing Bing,
Mai degraba ar fi varianta ta, o intelegere intre aia mari dar i-mi cam da cu virgula , in primul rand ar insemna ca USA/ Occidentul i-si tradeaza aliatii, ok, astia mari o mai fac daca asa le ies calculele deci nu e de mirare , dar asta ar insemna si ca USA/Occidentul e slab.
Hmm, rechinu ar mirosi a sange , apoi…
or sa o suga,asta or sa faca….ce ,ati uitat cand au dat turcii Suhoiul jos <0((
Cam asta e treaba:
– Ukr in Nato extrem de putin probabil;
– Inarmarea Ukr din plin;
– lovituri din Ukr in rusia, doar cu aprobare;
– US prefera sa discute cu putin, decat cu un alde rogojin;
– implozia rusiei total nedorita;
– seminarii tinute Chinei cu exemple practice din plin, etc
v-a recomand ca il urmariti cu atentie:
https://www.youtube.com/live/2apcPOR4aEU?feature=share
foarte bun! multumesc pentru link
https://www.cia.gov/readingroom/historical-collections
Sunt mereu interesante arhivele CIA si ce scriau despre noi si vecini
Multe documente cu analize militare petreceau cateva propozitii despre scenarioe cu fiecare tara din pactul de la varsivia, si in era important pt ei care tara ar continua un razboi daca are pierderi mari initial
Cred ca asta a fost si un argument pt armatele compacte si bine dotate ale nato, fata de abordarea volumului pe care o au ceilalti. Pt americani era important sa fie putini oameni dar bine dotati si instruiti ca sa indeplineasca misiuna fara pierderi foarte mari, ca sa ramana aliatii nato in razboi. Aduce putina lumina asupra „the american way of war”
Leopard 1A5 for Ukraine https://waronline.org/fora/index.php?attachments/1675433468104-png.224730/
Leopard 1A5 for Ukraine. https://scontent.ftlv23-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/328685856_589677589251162_4036111795117085903_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=_hEc2poboOsAX_i3ZLB&_nc_ht=scontent.ftlv23-1.fna&oh=00_AfDN5EMjl5GeKQNDcQeNeEsxXX4GZItGo5ht1eI4Zxhldw&oe=63E28311
BAE Systems has contracted Norwegian shipyard Umoe Mandal to deliver advanced lightweight composite mast structures for the second batch of five Type 26 Frigates.
https://ukdefencejournal.org.uk/umoe-mandal-contracted-for-more-type-26-frigate-masts/
New images show progress on first Type 26 Frigate in Glasgow
https://ukdefencejournal.org.uk/new-images-show-progress-on-first-type-26-frigate-in-glasgow/
https://www.navyrecognition.com/index.php/naval-news/naval-news-archive/2023/february/12790-saudi-group-offers-6-million-for-hull-of-brazilian-aircraft-carrier-sao-paulo.html https://www.navyrecognition.com/index.php/naval-news/naval-news-archive/2023/february/12789-analysis-will-romania-navy-have-new-corvettes-one-day.html
(Google) „Mercedes este marele câștigător în două licitații ale Ministerului Apărării pentru capete de tractor pentru marfă grea și medie. Firma va cumpăra de la importator în calitate de transportator sute de transportatori ale modelului Actros la un cost de sute de milioane de shekeli. Actros va fi achiziționat în două versiuni: pentru transporturi grele, pentru transportul flotei de tancuri Merkava Mark 4 și pentru transport cu greutate medie (32 tone) pentru schimbarea APC-urilor, buldozerelor și a altor mărfuri. Primul camion de remorcare greu din serie va sosi în Israel pentru teste luna viitoare condus de experții în vehicule ai Diviziei de Tehnologie și Logistică (ATL).” International i5900 (USA) failed…
https://evz.ro/importanta-credibilitatii.html
Negocierile discrete privind o soluție diplomatică a războiului din Ucraina au intrat în impas, motivul principal fiind lipsa de credibilitate internațională a președintelui Putin. În context se intensifică presiunile pentru înlocuirea acestuia, într-o fereastră de oportunitate de câteva luni.
Un prim eșec
Acum o săptămână am evocat constituirea filierei diplomatice ”discrete” China – Belarus – Ucraina – Germania – SUA, în vederea dezescaladării conflictului. Mulți cititori au fost surprinși: mass media vorbea numai și numai de tancuri. Dar, câteva ore mai târziu, Reuters a confirmat ceea ce eu dedusesem: președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a anunțat că ucrainenii „… ne cer să nu luptăm împotriva Ucrainei sub nicio formă, să nu ne ducem forțele acolo. Ei ne propun semnarea unui pact de neagresiune. Pe de altă parte, ei pregătesc acest amestec exploziv și se înarmează”- cu trimitere la furnizarea de tancuri din Occident.
Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Importanța credibilității
SmartDigiExclusivRăzboi UcrainaCriza facturilor la energie
Importanța credibilității
Publicat la 2 februarie 2023, 08:41 de Tudor Păcuraru
Negocierile discrete privind o soluție diplomatică a războiului din Ucraina au intrat în impas, motivul principal fiind lipsa de credibilitate internațională a președintelui Putin. În context se intensifică presiunile pentru înlocuirea acestuia, într-o fereastră de oportunitate de câteva luni.
Un prim eșec
Acum o săptămână am evocat constituirea filierei diplomatice ”discrete” China – Belarus – Ucraina – Germania – SUA, în vederea dezescaladării conflictului. Mulți cititori au fost surprinși: mass media vorbea numai și numai de tancuri. Dar, câteva ore mai târziu, Reuters a confirmat ceea ce eu dedusesem: președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a anunțat că ucrainenii „… ne cer să nu luptăm împotriva Ucrainei sub nicio formă, să nu ne ducem forțele acolo. Ei ne propun semnarea unui pact de neagresiune. Pe de altă parte, ei pregătesc acest amestec exploziv și se înarmează”- cu trimitere la furnizarea de tancuri din Occident.
Elementele târgului propus au devenit astfel publice: domnului Lukașenko i s-a cerut să nu furnizeze tancurile și echipajele solicitate de Rusia, în schimb Ucraina se angaja să nu atace Belarus. Dar brusc a intervenit ceva – probabil un telefon de la Kremlin. Iar partea belarusă a mai adăugat o pretenție: Ucraina să renunțe la tancurile occidentale, implicit la ideea unei contraofensive. Primind în schimb ce? Promisiunea că Rusia nu va escalada în primăvară războiul? Așa s-ar deduce din răspunsul dat de președintele Zelenski, la Sky News: președintele ucrainean a arătat că înainte de război a mai avut întâlniri cu domnul Putin, „un om care una spune și alta face”. Promisiunile domnului Putin nu au credibilitate.
pt ce platim pensii speciale unora :
https://adevarul.ro/stiri-locale/alba-iulia/curtea-europeana-de-justitie-da-peste-cap-o-2239559.html
In doar 2 zile rusii au pierdut in Ucraina 2 sisteme Tor-M2DT 9A331MDT retrase din zona arctica.
Ieri:
https://twitter.com/UAWeapons/status/1620891624061685760
In timp ce asta e de astazi:
https://twitter.com/UAWeapons/status/1621559306045849600
Au un super radar performant, nu e in stare sa detecteze drona care il supraveghea
nu e asa de simplu, drona aia poate fi mai mica decat un cioara in zbor.
Dar si tehnologia ruseasca e super. Nu ziceau ei ca nici musca nu poate intra in spatiul aerian rusesc fara ca ei sa afle?
N-am rabdare si dau paste la tot articolul ca e scurt
Articol din Monitorul Apararii si Securitatii , de Florin Jipa , 02.02.2023
Titlu:
Din tot scandalul ăsta cu şeful ROMARM, eu am înţeles că marea industrie naţională de apărare, cu 15 fabrici, nu a reuşit să confecţioneze nici banale măşti de protecţie
,,Din tot scandalul ăsta cu şeful ROMARM, eu am înţeles că marea industrie naţională de apărare, cu 15 fabrici, nu a reuşit să confecţioneze nici banale măşti de protecţie. După doar o zi, linia de fabricaţie s-a stricat. Şi noi sperăm la blindate, arme de asalt şi unii visători chiar la avioane.
Sursă foto: MApN
Cu un război la graniţă de un an de zile, nimic nu s-a mişcat în această industrie acaparată de profitori, neprofesionişti şi neinteresaţi să repornească acest colos de care România are atâta nevoie pentru vremurile tulburi în care trăim.
Armata română în acest moment se bizuie prea puţin pe industria naţională de apărare. Cu un buget de investiţii anual de aproape 1,5 miliarde euro, majoritatea acestor bani se duc la firme străine, iar cele româneşti de stat merg pe pierdere.
Pentru a putea folosi banii din înzestrare după bunul plac, politicienii secretizează planurile de achiziţie. Dacă, de exemplu, în SUA, Franţa, Marea Britanie şi chiar Polonia se ştie exact ce contracte se semnează anul acesta şi următorii, nu acelaşi lucru se întâmplă în România.
În ţara noastră contractele se semnează funcţie de interesele politicienilor şi nu de nevoile armatei. Vă aduceţi aminte cum venea câte un ministru care voia să cumpere submarine, sau minisubmarine, sau un anume tip de elicoptere, dar cum pleca ministru dispărea şi urgenţa armatei pentru respectivele arme şi noul ministru venea cu o altă agendă. A fost un ministru la economie care voia să cumpere armatei puşti de asalt de la o companie italiană, fără să întrebe măcar la categoriile de forţă daca este bună sau nu respectiva armă.
Fără transparenţă la achiziţiile militare nu vom avea niciodată contracte corecte. Aproape toate produsele cumpărate de armată sunt fără offset şi fără un plan clar pentru toate structurile. De exemplu s-a cumpărat Piranha 3 pentru doar un batalion şi atât. Pe urmă Piranha 5 pentru alte 5 batalioane şi iar totul a îngheţat. La un moment dat se vorbea de blindate Puma, dar pare să nu existe un plan elaborat pentru dotarea armatei cu transportoare amfibii blindate şi se aşteaptă ministrul potrivit cu soluţia propusă.
Şi mai este ceva, de care nu reuşim să scăpăm după 1990. Aproape orice scandal din România are fire care ajung la SRI sau alt serviciu de informaţii.’’
https://monitorulapararii.ro/din-tot-scandalul-asta-cu-seful-romarm-eu-am-inteles-ca-marea-industrie-nationala-de-aparare-cu-15-fabrici-nu-a-reusit-sa-confectioneze-nici-banale-1-48815
mai adaugă și faptul că noi continuăm să semnăm să nu se spună că nu facem nimic…
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/romania-va-produce-pulberi-si-explozibil-in-parteneriat-cu-sud-coreenii-de-la-hanwha-romarm-tinteste-sa-devina-furnizor-global-21004224
The Part of The Job No One Tells You About: Former Project Veritas Employee Speaks Out
https://twitter.com/dannyjokes/status/1621551938377584643?s=46&t=AQjD1-N0KWcWgNVn8-s9sw
Bai, deci nu mai pot de astia cu baloanele lor… 🙂
https://navyrecognition.com/index.php/naval-news/naval-news-archive/2023/february/12789-analysis-will-romania-navy-have-new-corvettes-one-day.html
Ah, e semnul intrebarii in titlu, ma speriasem pentru o secunda… 🙂
Intrebarea e retorica ?
https://m.digi24.ro/stiri/externe/pentagonul-a-descoperit-un-nou-balon-de-spionaj-chinez-acesta-survoleaza-america-latina-2239597
https://ziare.com/pasare-dodo/pasare-dodo-readusa-viata-cercetatori-california-1787058
din copilarie imi doream un mic dejun ca al lui fred flinstone….
sesrios acum chiar ca incep sa ma gandesc cu frica la seria jurassic park
https://twitter.com/FrForcesRomania?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1621144552743763968%7Ctwgr%5E7c3ada6d68d22475c2ce2a187100afed8bf34f2d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.snafu-solomon.com%2F2023%2F02%2Ffrench-armys-collective-defense-battle.html
https://www.ft.com/content/42b53987-8280-469e-8014-9ddb0c98463b
https://twitter.com/nexta_tv/status/1621629002363375620
nu exista ceva mai distractiv pe lumea asta decat rusii si statistica,nu se lasa pana nu vor scoate economia aia pe plus dupa un an de razboi si asta in conditiile in care au pierdut gasca cu oule de aur,piata europeana,1 milion de oameni le-au fugit din tara,in general oameni cu studii superioare+ inca 500k sunt pregatiti pt macelarie,industria constructoare de masini e praf si tandari,dar ei tot stiu sa faca calcule in stil rusesc,pt astia doar inmultire si adunarea sunt operatiuni matematice,altceva nu exista ca de aia le tot da cu +
„1 milion de oameni le-au fugit din tara”
Mai bine de un meleon! Spre 1.5 meleoane defapt…
Pmc wagner group use automatic grenade launcher in a hallway inside a building in eastern ukraine. 2023.
https://9gag.com/gag/az2eOZK
Tocmai acuma ma uitam pe francezi LCI și vorbeau despre sistemul CESAR și Ucraina. La un moment Emmanuel Dupuy un expert în securitate vorbea despre faptul că românii ar vrea să cumpere cam 70 de sisteme CESAR. Wtf, ori a greșit ăsta ori…
unde anume ? poti da link ?
La televizor canalul LCI… daca nu inregistrezi pe loc e greu sa pui link. Mai fusesera raportari de genul, cineva zisese la o emisiune la noi ca din Bayraktar TB2 o sa se fabrice anumite parti.
Ce s-a intamplat cu bunatatile promise de @Sharky parca de la americani, s-au dus la vecini mai nevoiasi?
Link-ul aici. Vorbesc despre CESAR și el spune că românii vor 70 de sisteme. Parca pe la ora 11h spune asta.
https://www.tf1info.fr/replay-lci/video-le-10h-12h-week-end-du-samedi-4-fevrier-2023-2247101.html
o spune el de Caesar dar spune ca ne gandim si noi cand ne gandim putem sa comandam inclusiv si altceva,ca doar neam gandit 10 ani sa luam exxocet si am luat NSM
corect. de la min 1:45 zice ca Romania de gândește sa cumpere 90 de Caesar (nu 70).
@orion
Confirm
Pe de altă parte, la 1:17, povestesc faptul că bombardamentul Insulei Șerpilor cu obuziere CaesaR a fost făcut din Bugeac, cu obuziere transportate cu slepuri (nu tras din șlepuri).
Mai bine ar cumpara de la francezi „MAMBA surface based air and missile defence”, ca vad ca restul de 5 sisteme Patriot nu mai ajung in Romania…
6 , Ca a venit doar un sistem din 7..
sa semneze francezii contractul ca la corvete? nu multumesc
https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26062714-politicieni-din-austria-italia-cipru-mituiti-pentru-promovarea-agendei-moscovei-romania-lista-scurta-caracatitei-rusesti.htm
Mai multe e-mailuri care au ajuns în mâinile hackerilor arată imaginea de ansamblu a operațiunii prin care politicieni din blocul comunitar au contribuit la promovarea agendei Moscovei. Și România este menționată în activitățile de lobby făcute de un grup condus de un expert în PR care are legături cu Kremlinul, numârându-se printre țările care au fost luate în vizor pentru „cooperarea cu politicieni”.
Ursula aduce lumina in Uniunea sovietica .Pui la posta lampa lu Ilici si primesti bec cu leduri.
https://youtu.be/aqP8iy6H5B8
Inca 5 ruble. Incet incet o sa ai bani sa iti cumperi o bricheta
HIMARS romanesti catre poligon, foto FB:
Centrul de Televiziune şi Film al MApN
Brigada 8 ROT
Oare cate or mai fi , tot 18 sau poate …..6 ?
Vad ca nimeni din presa noastra nu intreaba guvernul/mapn cum e cu calendarul Patriot & Himars, macar la bulgari li s-a spus clar un termen , incepand cu 2026, dar noi?!
la bulgari ”dat” in direct un putin pennywise pe tv ,au pictat in galben-albastru monumente sovietive….in romanica mapn le-a pus flori .
Cand am spus ca e evident fatul ca RPR Chineza ajuta Rusia au sarit unii ca arsi ca unde am vazut asta si ca nu e adevarat… Ei uite ca e. Uitati-va la comert dar si la zborurile cargo militare rusesti in China.
https://www.wsj.com/articles/china-aids-russias-war-in-ukraine-trade-data-shows-11675466360?mod=e2tw
https://www.defenseromania.ro/rusii-spun-ca-zilele-starlink-in-ucraina-sunt-numarate-armata-rusa-a-testat-sistemul-borshevik-impotriva-statiilor-folosite-de-armata-ucraineana_620950.html
Oare asa sa fie?
din textul preluat din presa rusa mi se pare ca totul merge prea bine pentru Borsh ca sa fie adevarat. mai stim pe unii care scoteau arme minune o data / luna.
Daca rusnacii spun asa ceva trebuie sa crezi exact contrariul…in 99% din cazuri acolo se afla adevarul.
@ Grecu
Asa e, sunt numarate zilele Starlinkului.
Exact cum au fost zilele numarate pentru rachetele Himarsului dupa ce au facut ciolovecii ‘update de soft’ la sistemele lor AA ca sa intercepteze rachetele GMLRS.
Am vazut cu totii cat de bine intercepteaza.
PS.
Bun nume au dat acestui ‘sistem’: BORShevik.
Eu nu inteleg ce credibilitate mai au rusnacii cand au anuntat in repetate randuri ca au distrus multe sisteme Himars, Bradle uri si Abrams uri care nici nu au ajuns in Ucraina (de abia astazi au fost postate niste video uri cu niste Humvee uri si Bradley uri care erau descarcate la granita Poloniei cu Ucraina).
Mai nou cica au distrus si un sistem NASAMS…..
https://twitter.com/DefMon3/status/1621588359691788289
Nu cred ca a existat in istoria umanitatii secaturi mai mari ca rusii.
Minciuna in rusia e o virtute iar viata in rusia nu valoreaza nici cat o ceapa degerata
@ Camino
Pe rusi trebuie sa-i crezi. Pe cuvintul lor de pionieri ai patriei. 🙂
Prima victorie aeriană al lui F-22 contra unui balon chinezesc care zbura la 65.000 picioare, doborât cu o rachetă AIM-X trasă de la 58.000 picioare :
https://twitter.com/Faytuks/status/1621988548638384128?s=20&t=vtSNSjXoBloVFhsX2VOZNA
Deasupra oceanului Atlantic.
Practic balonul a trecut peste oceanul Pacific, întreaga USA
( stânga – dreapta ) și ajuns deasupra Atlanticul, a fost doborât.
Cică nave in zona caută „sculele” balonului căzute în mare .
pai daca a cazut in apa ar mai fi sanse sa recupereze ceva sa vada ce echipament a fost acolo; daca cadea pe sol nu cred ca mai era nici o sansa.
US Marine veteran killed while helping Ukrainian civilians in Bakhmut, humanitarian aid group says
Pete Reed led medical teams during the Battle for Mosul in Iraq, treating over 10K trauma patients
https://abc7news.com/pete-reed-ukraine-marine-war-news/12769628/
deci livrarea pt lotul 3 pt fortele terestre este in 2024
Contracts For Dec. 7, 2022
ARMY
Raytheon Integrated Defense Systems Co., Andover, Massachusetts, was awarded a $10,150,046 modification (P00190) to contract W31P4Q-15-C-0022 for procurement of the country unique scope of Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target (PATRIOT) technical publications, new equipment training and logistics management information in support of Romania 3-Lot. Work will be performed in Andover, Massachusetts, with an estimated completion date of June 28, 2024. Fiscal 2023 Foreign Military Sales (Romania) funds in the amount of $10,150,046 were obligated at the time of the award. U.S. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama, is the contracting activity.
Dacă se dă crezare acestui twitt, acțiuni armate au avut loc la 10 km de frontiera română (vreo 20 km de Sulina)
Amplasamentul a doua obuziere Caesar de unde trageau ucrainienii în Insula Șerpilor a fost identificat la 45°18’08.3″N 29°45’10.5″E , la 36 km de insulă.
Videoul arată două impacte asupra amplasamentelor obuzierelor, nu știu cu ce mijloace. Unul a fost distrus.
https://twitter.com/UAWeapons/status/1557722428960227335?s=20&t=4dlM6UQvsyYmNclcUe3zMQ
August 2022. Doar 6 luni au trecut. Oare n-o fi nimic important distrus de ruși și prin februarie? Preferabil 2022?
Vezi ca s ar putea sa fie asta https://en.wikipedia.org/wiki/2S22_Bohdana si nu Caesar
a fost Bohdana, a existat si o stire ca a fost distrus de aviatia rusa. Ucrainienii nu erau prea incantati de Bohdana, ziceau ca e mai mult stricat. Le place in schimb Caesar, este foarte precis, rapid si cu raza mare.
@adicontakt @ADR
Da, am dat si de un video care o atesta !
https://twitter.com/Osinttechnical/status/1542497076336025605?s=20&t=tgYHC1GH9v9oijlRmHuKsQ
– https://m.ziare.com/rusia-chisinau/romania-ridicola-diplomatic-invazie-ucraina-odesa-transnistria-republica-moldova-1786487
Pentru ăia care tot mai visați tancuri, cai verzi pe pereți, înarmări& sh!t.
Pușcăriabilii noștri din parlavrament nu fac nimic pentru Țara asta, în afară de interesul lor propriu și de grup, nici măcar împinși de la spate de americani. Bănuiesc că și-au luat niște șuturi foarte puternice, sau amenințări cu excluderea de la ciolan, de au reușit să pună în execuție contractele pentru Patriot, Himars, Piranda V și F-16. Altfel, au foutout tot ce au putut.
Părerea mea, hâc…
P.S. Când vă spuneam că noi de dușmanii interni trebuie să ne facem griji mai întâi…
in acel moment ministrul apararii Romaniei,cel care a tinut la sertar toate fondurile de finantare a contractelor de achiztii militare in anul 2022,sustinut de unul din partidele de guvernare,declara ca trebuie sa ne obisnuim cu rusii la granita,si atunci ce trebuie sa credem despre partidul care la sustinut si nu a vrut nici in ultimul moment cand era evident ca nu reprezinta interesele Romaniei in guvern sa il dea afara.
@sharky
Nu cred că te poate contrazice cineva :
„Când vă spuneam că noi de dușmanii interni trebuie să ne facem griji mai întâi”
Când ai sporuri că lucrezi cu fonduri europene, dar nu le poți absorbi,
când un comisar european de la tine din partid îți spune că pierzi fonduri EU pt spitale noi, având o problemă cu spitalele și nu le iei, cand anulezi un contract pt nave militare și faci un rahat de licitație,
cand nu ai drumuri și centuri de ocolire, și în unele cazuri/județ visezi aeroport, bineînțeles de 10-15 ani, pe hârtie desigur, și idioții te felicită pe facebook,
când un interlop face AVC, și se pare că la intervenția unui președinte de consiliu județean e transportat la București la institut contra sfatului medicilor de la spitalul local,
când un sef de diicot e târât prin tribunale ani de zile, și apoi omul e nevinovat,
când iei salariu si funcții fara sa treci pe la serviciu, și ești condamnat cu suspendare, împreună cu alții, fără sa fie considerat constituire de grup infracțional de judecator,
când un infractor violent, cu un cazier cât un roman, e judecat in stare de libertate că nu e pericol public….
șamd, mai adăugați voi ce vreți, că mai sunt,
Asta înseamnă stat mafiot .
Rusii astia si sa rateze ca lumea cu o duzina de Kalibr nu sunt buni.
@sharky, am 2 colegi din Chisinau. Primul a plecat imediat cu toata familia in Ro, a stat aici 3 saptamani pana s-a linistit treaba. Al doilea era cu trolerele la usa si plinul facut (fara exagerare). A fost panica mare la Chisinau si din ce-mi spuneau colegii cam toti cunoscutii lor erau cu bagajul la usa.
Legat de Nicolaev, rusii au fost extrem de aproape de o victorie, doar eroismul voluntarilor, soldatilor si un comandant bun adus in ultima clipa (fusese destituit cu ceva probleme de achizitii) au inclinat balanta in ultimele momente, cand deja erau aproape incercuiti si cu rusii in oras.
Contrar opiniei din media si a ceea ce este postat si pe aici ucrainienii au fost la fel de pregatiti ca in 2014. Toata zona pana in Crimea era aparata doar de o brigada (59) mecanizata dotata cu echipament de pe vremea URSS, la Nicolaev au mai participat o brigada aeropurtata si ceva marines. A fost un miracol ca au resusit sa-i respinga pe rusi.
Probabil ca ai nostrii erau convinsi ca ucrainienii nu vor reusi si deja se pregateau „… sa traim cu rusii la granita”. Faptele de atunci nu sunt de acuzat, stim ce putem si pana la urma moldovenii ne-au respins mereu, dar ca dupa inca un an nu au facut nimic este cu totul altceva.
Stii cum e, soarta-ti da o sansa dar selectia naturala elimina prostii.
Să înțeleg că ce s-a întâmplat după ’47 cu elitele politice din interbelic și din timpul războiului asta a fost ?
De fapt, din păcate, cam ai dreptate…
PS
Mă refer la selecția naturală…
Ce să zic, nu mi-au înșelat așteptările…
Adunături de oameni de nimic ajunși acum „oameni de stat”. Vai de capu’ nostru.
Avantajul, să zic așa, este că noi nu știm multe detalii. Mai aflăm din când în când câte ceva. Eu cred că de-asta nu răsuflă nimic și secretizează ăștia toate contractele, se gândesc la noi, să nu facem atac cerebral.
Postarea asta a vrut să fie un comentariu la @sharky de mai sus, nuș’ ce s-a întâmplat.
Doi tambalai care fac reclama neplatita gram de Romarm/,,Cooghir”
Unu’ e asa de tambalau incat si-a imprimat pe tricou ,,Romanian PSL” iar in partea de jos are ceva scris in rusa :))))
https://www.youtube.com/watch?v=YUCeRCozXgY
De ce nu am achizitionat drone de lupta? Cred ca „ai nostri” se bazeaza pe:
https://m.defenseromania.ro/uniunea-europeana-demareaza-proiectele-pentru-dronele-de-lupta-romania-este-printre-participanti_620974.html
Pai nu au spus ca vor achizitional Bayraktar TB2? Eu cred ca Romania ar avea nevoie de rachete cu raza 500-1000 Km, mai repede decat de drone de lupta. Astea ar fi un element de descurajare destul de mare pentru bolsevici care s-ar gandi de doua ori inainte sa ne mai ameninte.
bayraktarele sunt pt terestri ce e imbucurator e ca la Hermes 450 au luat si pt naval un sistem care poate fi inbunatatit usor luand Hermes 900 pt ca deja ai achizitionat :
https://elbitsystems.com/uas-hermes-universal-ground-control-station-ugcs/
Blah , blah…Dassault centreaza Dassalt da cu capu’, hai sa facem un consortiu din care noi astia cu baza industriala (cum e si normalnai) facem cam 80-85% minim, restu’ cuie , brice si carice , anterior la toata treaba (primirea ca si ,,partener”) facem un contract ,,beton” precum ca ne angajam fiecare cu bani pt RD si bineinteles sa luam un nr minim de bucati dar cel mai important ,,partenerii “ nu pot cere compensare offset cum e si normal de altfel, deci , ne bagaaam?….
Faza e precedentele de bune ,,practici” exista , Eurofighter, tancul franco -german, avionul ioropean s-or mai fi si altele, de crede careva ca la UAV-uri ar merge mai bine.
Oricum noi n-am pierde nimic, la noi offsetul nu e aplicabil, ghiocelul nu va fi niciodata trandafir.
Istoria balonului chinezesc amintește o istorie inversă, când un balon „străin” a intrat în spațiul aerian chinez în 2019 și a fost doborât cu o rachetă PL-10 de un Chengdu J-10C al valoroasei Armate Populare de Eliberare. Dar nu a fost lăsat să se plimbe prea mult.
https://twitter.com/HenriKenhmann/status/1622210932591001603?s=20&t=pOp7wD_wKTVop36HrXo8gg
„Apare brusc, ca o fiară impunătoare, peste un câmp de floarea-soarelui acoperit de o haină albă delicată. Scena are loc undeva în sudul Donbass, nu departe de orașul ocupat Donețk. De-a lungul drumului, satele au fost golite de populație și transformate, în unele locuri, în câmpuri de ruine. Imediat ce camionul se oprește, doi operatori iau un proiectil în timp ce țeava Caesar-ului este îndreptată spre poziția de tragere. Tot ce trebuie să facem este să introducem coordonatele țintei, precum și temperatura, umiditatea și condițiile de vânt”, explică locotenentul Mykola, șeful bateriei. Apoi, Caesar face toate calculele și propune un unghi și o viteză de tragere pe care noi trebuie doar să le validăm. Joi, 2 februarie, ținta este o poziție de infanterie situată la 27 km spre est. La mai puțin de trei minute distanță, două explozii asurzitoare au ridicat volute de zăpadă. Fără să piardă o clipă, soldații ucraineni și-au depozitat echipamentul și s-au urcat în camion, care a dispărut curând la orizont.
Potrivit colonelului Sergii Zhuk, comandantul brigăzii 55 de artilerie al armatei ucrainene, cele 18 tunuri autopropulsate Caesar furnizate de Franța joacă un rol central în duelul brutal din Donbass. Unitatea sa, care a fost prima care a primit sisteme de artilerie grea occidentale în primăvara anului trecut, este echipată și cu 24 de obuziere americane M-777 și tunuri autopropulsate ucrainene 2S22 Bohdana. Toate cele trei tipuri de arme trag obuze de 155 mm capabile să lovească o țintă la peste 30 de kilometri, sau chiar mai departe în cazul anumitor muniții, cu o precizie formidabilă. „În ultimele câteva luni, Caesar ne-a permis să lovim o mie de ținte și să distrugem 180 de tipuri diferite de arme – de la un simplu mortier la un tun Pion de 203 mm”, spune Jouk, care îi laudă „marea manevrabilitate”. „Odată ajunși pe poziție, avem nevoie doar de 30 de secunde pentru a o desfășura, apoi de un minut pentru a trage cinci obuze la rând. În fața riscului de represalii inamice, această viteză este o garanție de siguranță pentru noi.
Brigada a 55-a, care acoperă în prezent o porțiune de 150 de kilometri din linia frontului prin Donbass, a luptat anterior în alte regiuni. La sfârșitul lunii iunie 2022, s-a distins prin contribuția decisivă la eliberarea Insulei Șerpilor, un confetti de importanță strategică la sud de Odessa, pe care marina rusă l-a ocupat în primele zile ale războiului. La scurt timp după capturarea sa, această stâncă de mai puțin de un kilometru pătrat a devenit un simbol al rezistenței ucrainene atunci când un operator radio a respins apelul la capitulare al interlocutorului său rus, strigând: „Nava militară rusă, du-te dracului!
Sute de obuze: „Timp de cinci zile, la începutul verii, unul dintre tunurile noastre Bohdana și două dintre tunurile noastre Caesar au bombardat fără încetare Insula Șerpilor”, povestește locotenentul Mykola, alias „Citröen”, primul artilerist ucrainean instruit să folosească sistemul francez și care a condus această operațiune. Deși refuză să dezvăluie pozițiile de tragere, ofițerul afirmă că acestea se aflau la 36 de kilometri de obiectiv și că au fost folosite barje pentru a-i duce pe Caesar-i acolo. Prin urmare, este probabil ca tunurile franceze să fi lovit din sudul Basarabiei, o regiune de la granița cu România, unde delta Dunării sculptează insule care nu sunt conectate la continent. În cel mai apropiat punct, puțin peste 30 de kilometri îi separă de Insula Șerpilor.
„Misiunea noastră era să distrugem sistemele antiaeriene și antirachetă, rezervoarele de combustibil și depozitele de muniție. Am tras fără oprire, în timp ce rușii încercau să-și evacueze personalul cu nave. Nu cred că au reușit să salveze mulți oameni. După un timp, au trimis două elicoptere pentru a-și salva oamenii, dar nici asta nu a mers mai bine. Confruntându-ne cu apărarea lor antiaeriană, nu am putut folosi dronele Bayraktar pentru a ataca insula. Dar am putut să le pilotăm de la distanță și să beneficiem de supravegherea lor video pentru a ne corecta focul. Până la sfârșitul celei de-a cincea zile, rușii le-au subminat sistemele și unii au reușit să urce la bordul bărcilor de patrulare Raptor.” Câte proiectile au trebuit trase pentru a obține acest rezultat? Citroën ezită, apoi spune: „E vorba de sute”.
În timpul acestei operațiuni, artileriștii brigăzii a 55-a au tras exclusiv cu proiectile furnizate de Franța. Dar, de la sosirea Caesar-ilor, lipsa de muniție îi obligă să folosească și alte modele. În ultimele câteva luni, am încercat nu mai puțin de opt tipuri diferite de obuze pentru a încerca să identificăm care sunt potrivite pentru această armă”, explică Jouk, „și în cele din urmă am ales două. Cele franceze, care reprezintă aproximativ o treime din muniția trasă până în prezent. Și apoi cele care ne-au fost furnizate de Statele Unite…”.
articol în Le Figaro
A-10: Brrrrrtttttt
FatAmy10: brrrt
https://www.youtube.com/watch?v=aFKtneyvXFU
Tare mi-aș dori sa avem o escadrila de B-uri cândva…dacă vreodată vor achizitiona 35-ul…
de ce B si nu A ?
Nu în loc de A, ci pe lângă A să fie si 1 escadrila de B…
Știu că la decolarile pe distanțe scurte nu cară cât un A, dar ar oferi o mare flexibilitate în anumite cazuri…
Mă rog, visez cai verzi pe pereți…
M-aș mulțumi să mai ia ai noștri vreo 5-6 Hercules măcar…vrabia mălai visează…
Ceea ce nu inteleg e ce faci cu B ?
Teoria ca le folosesti prin boscheti si pe unde vrei tu nu merge cu f35 care are nevoie de hangare speciale pentru a isi pastra coatingul si din start nu merge folosit ca un elicopter pe care sa il bagi cine stie unde.
Orice versiune ai luat tot la aeroporturile in care ai facut investitiile in facilitatile necesare operari lor o sa le folosesti. Deci doar A se justifica asta daca nu cumva luam port-avioane 🙂
La nevoie, le dipersezi și le folosești temporar de pe asa zise piste scurte amenajate in prealabil, sau ce a mai ramas din piste propiu zise, pt o perioada…cam asta ar fi ideea….
Si la misto așa, ne tragem și noi un mini portavion, ca ce ii lipsește chelului….?
pai nu stii filosofia, nu avem stratotankere,si bazele noastre aeriene sunt distruse la prima tragere cu kalibr de nereparat
Bai, deci care ai fost de m-ai turnat la astia de la Youtube?!?
Am 24 de ore ban pentru comentarii pentru ca am scris la postarea asta…”FatAmy10″….si atat.
La cate porcarii am comentat eu p’acolo ani de zile…tocmai asta va sucareste?
😀
PS – crezui prima data ca algoritmu’ (traducere: unu ca mine cu capsa pusa dar care cenzureaza pe bani – si nu gratis – la Youtube in functie de ideologie) ma pedepseste pentru ca nu intelege ca „rahat” in lb. romana nu inseamna numai „poop” ci si „Turkish delight”. (sunt cu ochii pe matale, Musiu „B” cu subiectu’ „gel balistic”)
O lectura utila si necesara: https://biblioteca-digitala.ro/?pub=6144-sub-cenusa-imperiului-soldati-romani-in-armata-austro-ungara&fbclid=IwAR2NjIM87kgKvGC8H2JDWPA3Nwyuakl69NCEzaH3QJw5FSSsrMhAR-keyqE
https://twitter.com/MyLordBebo/status/1622345431609925632
Balonu chinezesc face istorie.Ieri s-a purtat prima batalie AA deasupra americii , batalia AA la cea mai mare inaltime.
https://youtu.be/9WfUXU9N7YA
Licitatia pentru cele 3 sisteme de munitie loitering a fost anulata.
Motivul anularii: Nu a fost depusa nicio oferta sau au fost depuse oferte care, desi pot fi luate in considerare, nu pot fi comparate datorita modului neuniform de abordare a solutiilor tehnice si/sau financiare, Procedura de atribuire a fost anulata in temeiul art. 181 ali (1) lit. b), respectiv nu a fost depusa nici o oferta.
http://e-licitatie.ro/pub/notices/ca-notices/view-c/100351571
https://www.defenseromania.ro/romania-planuri-mari-privind-achizitiile-din-coreea-de-sud-obuziere-k9-masini-de-lupta-si-k239-chunmoo-versiunea-coreeana-a-himars_620978.html
Iar facem pe noi….
Nu ar fi o chestie rea daca ar trece dincolo de stadiul de poveste in presa…
IFV-ul respectiv e „aproape” amfibiu are tun de 40mm si un pret decent…
Macar ceva sa se concretizeze din ce e pe lista aia…
Cine dracu mai crede așa minciuni..
https://m.defenseromania.ro/romania-planuri-mari-privind-achizitiile-din-coreea-de-sud-obuziere-k9-masini-de-lupta-si-k239-chunmoo-versiunea-coreeana-a-himars_620978.html
Mda…in loc de tancuri se pare ca vom lua MLI-uri…probabil intr-un viitor . Diferenta intre noi si polaci .Aia au semnat contracte si au inceput sa vina jucariile , noi semnam scrisori de intentie . Inca o chestie ..La ce a fost ministru Aparari in Germania ? doar sa-l cunoasca pe Boris si sa bea o cafea ? La noi doar un comunicat in acelasi limbaj din care nu reiese nimic concret …
adica GD se chinuie cu smenarii nostrii de 3-4 ani, platesc si penalitati,zicea cineva pe aici ca au fost mai patrioti decat ai nostri la programul asta ca sa faca ceva la UMB, si sa dea sunca din fasole la coreeni, cand noi avem nevoie de tehnica terestra cacalau de comandat si facut mentenata la ea nu numai de produs
Curios de cum mai pun botu’ astia de prin koreea , japonia in general asiaticii la vrajelile alor nostri, nu zic ca e o idee rea daca s-ar concretiza ceva , dar pana atunci ai nevoie de actualizarea legii offset sau macar un acord prin care offsetul sa fie realizat prin participarea inte-un joint venture pr fabricarea de pulberi si de ce nu si a munitiei , mai ales ca esti aproape de o zona de confluct, esti UE si deci poti face si ceva comert, dar de ce nu s-o fi mers in paralel cu LAROM, eventual cautat io stiu la fabricarea /asamblarea unui camion , aveai ATP la Baia Mare, i-i ai si pe cei de la Irum care din ce stiu au si sectie pt piese turnate, au si prelucrare, ai fi putut face mai mult decat se face in Dambovita cu hala celor de la Iveco, sau macar convins Iveco sa faca productie pe bune nu asamblare CKD, eu stiu o comanda mai mare pt platforme pe care sa se fi pus , Himar, Larom si acum mai nou de ce nu K239, daca nu-i poti convinge adu pe altii boss, dar ai Irum si ATP , poti pune o intrebare, faci o verificare si vezi de ce-s in stare, Iveco indiferent nu pierde nimic, toate camioanele din contractele actuale sunt asamblate/servisate in hala lor, nu vor si nu pot mai mult sa ramana frate autobaza IRTA , tu statu roman tre sa cauti sa treci la alt nivel, mai ales daca da Domnu’ si la un moment dat se stabilizeaza Ucraina, vor exporta ungurii, polacii , cehii si slovacii si noi daca vom face asta nu o vom face la potentialul care-l avem, avem sansa sa ne crestem exonomia si sa ne dublam PIB in 6-8 ani la fel cum am facut-o din 2014 pana-n 2022 , nu ca trendul asta tre sustinut, pana acum am facut-o numa din consum, putem trece la nivelul urmator si prin productie, puteam aduce o parte din diaspora inapoi, putem recupera chiar si-n parte decalajele istorice fata de vest.
11 tinte economice pt dublarea PIB-ului Romaniei in 6 ani, desi pare fantezist daca da Domnu’ pace si o tara de minte is realizabile, opinie C Hostiuc ZF:
https://m.zf.ro/opinii/un-plan-pentru-romania-11-tinte-economice-prin-care-pib-trebuie-sa-21575284
da, chestia asta cu dublarea PIB-ului o discutasem cu George prin 2014-2015 si in teorie pare posibil… insa cu sistemul politico-fiscal de la noi, si o crestere cu 50% ar fi performanta deja.
amu vad in articol ca si ei tot din 2014 urmaresc asta:
„Dacă în 2014, când am început demersul nostru, România avea un PIB de 150 de miliarde de euro, un salariu mediu de 385 de euro şi un salariu minim de 150 de euro, ce avem după opt ani: în 2022 PIB-ul României a fost de 290 de miliarde de euro, adică s-a dublat, salariul mediu a crescut la 800 de euro, adică cu 250%, iar salariul minim a depăşit 300 de euro, adică s-a dublat. Numărul de angajaţi a crescut cu 600.000, de la 4,4 milioane la 5 milioane.”
Stai ca il dublez eu intr-un an, uite mi-am si suflecat manecile, am scuipat in palma si am pus mana pe parul de la fasole din curte, si aplicam urmatoarele masuri:
1. Recuperarea prejudiciului obligatoriu pentru orice fapta si de la terti. Le-a donat la Matusa Tamara, o executam silit pe tusi,
2. Confiscare exitinsa pentru persoanele care nu pot justifica mai mult de 10% din avere.
3. Confiscare extinsa pentru cei care nu pot dovedi ocupatie lucrativa si/sau surse de venituri in ultimii 5 ani.
4. Digitalizare, online TOT.
5. Angajarea la stat a 5000 de ITisi pentru digitalizare
6. Concedierea de la stat a 500000 de angajati, prima transa.
7. Reducerea veniturilor de la stat, inclusiv companiile de stat, universitati, orice structura unde statul este actionar minoritar sau majoritar. Venit maxim 10.000 Ron, cu orice titlu – solda, pensie, salar, orice. cine vrea mai mult, la privat
8. Interzicerea oricarui cumul de venit la stat.
9. 300 de parlamentari, o camera, concedierea de indata a tuturor angajatilor senatului.
10. Reducerea de 5%(pe langa 10%) pentru orice persoana fizica si juridica care isi plateste taxele respectiv impozitele la timp. 1 an de munca in folosul comunitatii oricarei persoane care nu plateste taxele la timp.
11. Dublarea pedepselor pentru evaziune fiscala si frauda fiscala. Imposibilitatea suspendarii pedepsei pentru infractiuni fiscale. Pedepsa cu inchisoarea pe 20 de ani, fara minim si maxim, pentru fraudarea bugetului de stat.
12. Aplicarea de amenzi ca procente din venit, iar unde nu exista venit, nu se poate stabili confiscare bunuri mobile.
13. Taxarea cultelor religioase, de orice fel.
No, le aplicam de la 1 martie, si cu excendentul bugetar ramas de pe 2023, in 2024 am dublat pibul.
„7. Reducerea veniturilor de la stat, inclusiv companiile de stat, universitati, orice structura unde statul este actionar minoritar sau majoritar. Venit maxim 10.000 Ron, cu orice titlu – solda, pensie, salar, orice. cine vrea mai mult, la privat”
Cu unele bemoluri, în mare, da.
Dar nu punctul 7. Închizi accesul la excelență pentru posturile astea.
Da, perfect. Sunt satul de prea multi excelenti. Hai sa incercam si cu niste mediocrii bine intentionati. Si in Romania 2000 de euro este o suma cu care poti trai decent. Zic eu, cu mentalitate de sarantoc. Stiu ca sunt, asta este.
Uite Mircea, poate am fost mai scurt la vorba, hai sa zic de ce eu nu cred in ideea de „excelenta” la stat.
Ani de zile ne-au spus ca prin salariile mici la stat, nu atrag oameni competenti.Eu personal am considerat asta ca find ce mai mare farsa si fals pe care l-am auzit in materie de functionare a Romaniei si un moment de „prostire” pe fata. Practic si-au justificat mediatic maririle obscene salariale, mult peste ce poate oferi privatul la ora actuala, din piata. Tot minciuna asta ordinara a fost proiectata sa creeze o realitate paralela, cea in care multi oameni competenti ar dori sau ar vrea sa lucreze la stat, sa-si imparta experienta lor din domeniul privat la stat si ei, acei oameni bine pregatiti aleg sa nu faca asta din ratiuni financiare. Fals pe toata linia.
La stat, in Romania cel putin, nu te poti angaja fara o spaga si cunostinte. Oricat de prost este platit un job, niciodata nu vei gasi locuri libere pe care nici naiba nu vrea sa le ocupe. Nu avem asa ceva, unde apare un loc, hop bataie, care cu plicul mai gros si cu neamul mai pilos. Irelevanta competenta si acum ne ascundem dupa magic cuvant “examen”. Adica posturi ocupate la stat prin, vezi Doamne, examen ceea ce a generat inamovibilitatea functionarului, ca la judecatori. Insa si examenele alea au ajuns ca bancul cu admiterea la academia de militie, adica intrebarea pentru copilul sefului politiei a fost in ce an a avut loc rascoala din 1907, iar pentru restul examinatilor a fost, numele si adresa tuturor participantilor la rascoala. Deci, nici in minciuna asta nu am de gand sa mai cred, mai ales daca te uiti pe bibilografia specifica unui examen la stat: un sfert din biblioteca centrala universitara din Cluj ai de citit.
Cu univeristarii, desi sunt absolvent de invatamant superior atat militar cat si civil, pot spune fara echivoc faptul ca universitatile au ajuns niste afaceri de familie, excelenta intr-un domeniu nu asigura locuri la catedra, mediocritatea sinistra o face si aparteneta, la grup
Ca idee, in acelasi ciclu de minciuni pun alta minciuna ordinara, aia cu „pai cum sa nu ia spaga daca are salarul mic”. A demonstrat maririle recente de la buget ca nu asta a fost problema niciodata si mai mult, nu iei spaga ca-i ilegal, ii coruptie tu’i Dumnezăii ei de treaba, nu ca gasim explicatii juvenile pentru asta. Vrei bani mai multi, mars in privat. Inainteee mars. Dar nu este asa, asta au dorit in fapt, sa ia spaga nestigheriti in continuare si aiba tot timpul justificarea. Justificarea coruptiei, justificarea furtului si in general o explicatie pentru care lucrurile trebuie sa ramana asa, sa nu cumva sa se schimbe sfanta spaga de rit bizantin.
Deci sa concluzionez apologhia asta, niciodata nu va exista excelenta la stat pentru ca sistemul este proiectat sa respinga un corp strain. Excelenta ar insemna de principiu si competenta, ori asta este inacceptabil. Pur si simplu eu sunt satul sa platesc minciuna asta.
Poate daca nu mai sunt atat de bine platite joburile de la stat ne vom indrepta, poate, spre oameni cu adevarat pasionati de unele domenii. Dar stiu ca este whishfull thinking si nimic mai mult, plus vine pesedeaua, deci, inca o lopata de mariri bugetarilor.
Nu generalizez, am mai spus ca este insasi un fault logic sa faci generalizari pe orice subiect dar vad Romania si constat ca ceea ce spun eu in fapt este o majoritate situationala.
Si o mica si scurta paranteza – niciodata nu m-a interest cat castiga un militar atunci cand am avut acesta optiune, si nici nu am plecat din ratiuni finaciare chiar daca in ultimul an al carierei mele militare, am cumparat eu hartie(bloc) pentru imprimanta. Am plecat pentru, si in ordine: unu, lipsa crasa de respect la care am fost supus mai ales ca nu vreau sa inteleg vorba aia romaneasca cu capul plecat, doi, prostirea pe fata la care am fost supus atunci cand trebuia sa fiu avansat in grad, trei, nesimtirea si aroganta cu care am fost tratat atunci cand in mod legitim am raportat probleme si patru, ura fata de militarul care vrea sa faca munca ca la carte, insa practica si uzanta locului era fix pe dos cu ceea ce scria in carte/reg/instr, ori eu asa ceva nu semnez.
Si acum imi aduc aminte ce mi-a spus un sef de birou cand mi-am dat demisia si asteptam sa vina ordinul de trecere in rezerva: las bă, ca inca 10 ling clanța la intrare si inca 100 poarta.
Asa cu sistemul ,,care este” lucrurile au mers inainte si inseamna ca daca ati anticipat corect inca din 2014-2015, iar sitemu’ nu-i altul nici atunci nici acum.
In principiu din ce am mai auzit pe la unu pe la altul cica manole secureanu a cam facut toata treba , adica modelul se bazeaza pe impozitarea muncii astfel incat firmele sa fie nevoite sa creasca productivitatea per angajat inclusiv prin modernizare/automatizare si neimpozitarea capitalului si pastrand un mediu propice astfel incat marjele de profit sa fie foarte mari, in genere cam de 2-3 ori mai mari ca-n vest fiind suficienta lichiditate pentru reinvestire, insusi ,,benereu” maghiar recunostea ca manole e jmecheras si ia mers dibla, aia e, asa-s oltenii jmecheri si iuti de minte, daca prima nu prea e calitate a doua e cu siguranta , faza nasoala e cam merg mana-n mana?
Deci nu gasesc interviul dar , un profesor de economie ( roman da la o univ prin state) spunea ca politicienii chiar si daca nu fac nimic pibul nostru va creste , chestia e sa nu incurce ca in rest mediul de bussines i-si va face treaba, la fel ca si ca pana acum vor gasi portite , ei vor face in genere strategiile si le vor pune pe masa guvernului, inclusiv marile proiecte de infrastrctura sa nu-si faca careva impresia ca-s proiectele eminamente ale unor minti luminate de politicieni de la noi, insa-si proiectele de buget pana de curand ( nu stiu daca si acum) erau scrise de unu/unii de la benereu cu scoli de exonomie culmea nu facute post 89 asa ca, dpmdv la noi s-a mers intai de la novoie si nu s-a inventat cererea asa cum au facut prtughezii soselele si-s golae asteptand investii, in schimb noi le facem pt ca am ajuns intr-un puct critic si ne sufocam ca si economie si atunci chiar nu mai avem vreo sansa de crestere.
Doamne ajuta sa fie pace si liniste, reforma profunda va fi in interiorul nostru ca indivizi si ca neam prin educatie mai inainte de toate, restul vor veni dupa negresit, acolo-i marea noastra problema dar Dumnezeu i-i mare si milostiv daca nu pt mine macar pt copii si nepoti si aia e!
Pfuai, fara lumină de la BNR și Manole, Tara asta se duce de râpă.
Mai sunteți mulți băieți?
yeap, io si cu mine, daca mai vezi vreunu’ zi-mi si mie poa’ facem de-un partid…..
cre-ca n-ai inteles iota la ce m-am referit io, da’ na, poate n-am fost destul de precis in exprimare, o sa caut data aviatoare sa fiu mai …specific
@Sergiu
„dpmdv la noi s-a mers intai de la novoie si nu s-a inventat cererea asa cum au facut prtughezii soselele si-s golae asteptand investii, in schimb noi le facem pt ca am ajuns intr-un puct critic si ne sufocam ca si economie si atunci chiar nu mai avem vreo sansa de crestere.”
Noi ne sufocam de vrei 10 ani, si, dpmdv, e una din cauzelebpt care am și fost ocoliți de investiții, care s-au oprit in Ungaria, sau au mers aiurea, in altă parte…
Nu zic că Manole nu știe meserie, dar ia pune și o infrastructură corectă la timpul ei făcută, și vezi ce îți iese…
Zic si io…
Boss, io-s printre singurii care-au zbierat pe aici cu infrastructura, traiesc in zona cu aia 17 km de autostrada din totalul de 996 pe care-i are Romania doar ca aici tre sa separam putin apele, nimic din ce s-a facut si se face nu s-a facut din putul gandirii vreunui om de stat de la noi ba din contra s-au pus piedici , cele mai edificatoare au fost ale lu Petrov , acu in schim e misai sa se faca , finca vrea cine trebe iar ai nostri executa.
din lansator camionul reprezinta 5%.
Cand vii cu idei din astea de genul „sa facem noi” trebuie sa pui in balanta rentabilitatea economica. Sa nu ajungem iar ca pe vrea lui Ceasca sa investim in o fabrica de avioane care sa produca 7 bucati depasite moral si care au costat e2e cat o flota de 50 luate la cheie.
O alta chestie este volumul de business, daca vrei sa atragi capabilitati de productie nu cumperi de la toata lumea lucruri prin licitatii punctuale, e bine sa mergi pe contracte de parteneriat pe mai multe sectoare. De ex. ai luat camioane de la Italieni, pai ia tot de la astia si blindate usoare sau masini 4×4. Asa poti negocia conditii mai avantajoase si la randul.lor si ei sunt deschisi sa deschida capacitati de productie mai aproape de un client important. Era doar in exemplu cu italienii, tot asa pot fi francezii pe naval sau acum coreenii. Idea de baza e sa nu faci un ghiveci atat in contracte cat si in dotare ca o sa mori cu licitatiile in brate.
Corect…așa poți negocia cu producatorul o mai mare integrare locala a produselor…
Ok, atunci is prosti rau de tot polacii ca fac ei platfoma de lansare pe Jelecz si nu pe Oshkosh, aia e, dptdv probabil ca n-ar trebui niciun demers, probabil si anulat offsetul ca mai mult incurca , ba mai mult hai sa inchidem tot si sa ne facem toti it-isti, mie chiar mi-ar placea sa-mu repar masina cu un email, iertare ca io in schimb nu vad asa lucrurile
https://www.defenseromania.ro/romania-planuri-mari-privind-achizitiile-din-coreea-de-sud-obuziere-k9-masini-de-lupta-si-k239-chunmoo-versiunea-coreeana-a-himars_620978.html
România – planuri mari privind achizițiile din Coreea de Sud. Obuziere K9, mașini de luptă și K239 Chunmoo, versiunea coreeană a HIMARS
Parca imi vine greu a crede! Dar mai asteptam sa vedem ce si cum dupa conferinta de astazi. Poate apare si un articol ceve pe tema asta!
daa… de cand avem planuri mari cu modernizarea fregatelor si constructia de corvete, spre exemplu? 🙂
Din pacate pe componenta navala absolut nimic . Nu stiu daca s-a observat dar la fiecare intalnire a oficialilor francezi si romani , acestia de fiecare data ne reamintesc ca am semnat memorandumu ala pentru achizitia de submarine .Nimic insa despre faptul ca nu se apuca de constructia corvetelor . Vina este a noastra ca nu anulam acest contract . E clar ca NG nu pot sau nu vor sa construiasca ceva aici
Nu este nici-un contract de anulat, fiindcà nu existà contract !
Doar de anulat licitatia si rezultatul sàu.
Mon ami, fara supararea, la chestia cu corvetele, NG a dat cu mucii in fasole
Eu zic ca pt astfel de intarzieri care pericliteaza capacitatea de aparare a unei tari, ar trebui sa fie banati de la licitaii publice pe urmatorii 10 ani
Pai nu ei si-au ales asociatul? Nu ei l-au evaluat inainte de a depune oferta? Pai cand mergi la o astfel de licitatie, e clar ca odata ce ai depus formularele in care ai aceptat ca pretul e fix, nu mai au legal cei care sunt in comisia de evaluare, cum sa o intoarca (decat daca a doua zi vor sa aiba DNA-ul si politia la usa).
Ba mai mult guvernantii i-au ajutat asteptand atat timp dupa ei, ajustand din mers legislatia ca ei sa poata reactualiza preturile, si deja demarand achizitia unor repere si servicii astfel incat valoarea initiala a modernizarii celor doua fregate sa fie mai mica
Intr-o tara normala, cu o guvernare responsabila si putin peste mediocritate (fara cretini, egocentristi in functii de decizie, sau politruci submediocrii) NG erau demult afara din joc, sii Damen deja suda la table.
De aia nu este vre-un contract
Nu mà supàr. Am zis numai cà nu este contract. Nu am desemnat niciun responsabil pentru situatia asta, nu am elementele ca sà mà pronunt, putem face doar supozitii, mai mult sau mai putin plauzibile.
Dpdvd al licitației pana in acest moment , pentru încheierea sau ne încheierea unui contract , este vina doar a autorității contractate… adică cine a desfășurat procedura , direcția de achiziții militare din cadru mapn ….nu inteleg cum pot justifica întârzierea si neincheirea unui contract adică este mama nebuniei …. in practica asa ceva si asemenea amanari nu au baza legală… Dacă mă gândesc la legea achizițiilor…. nu poti pasui pe cineva pe termen nedefinit , este o bataie de joc la adresa contribuabilului, cetățeanului, instituției si mai ales subminezi capacitatea de apărare a statului Român…. dar nu am auzit la noi un dosar penal pentru asa ceva ….
Romania tara tuturor posibilitatilor si a prostiei infinite
Licitatia asa este …sau poate fi atribuit contractul urmatorului pe lista deoarece castigatorul nu a demarat lucrarile ..
Esti atat de sigur ca se va aplica acelasi principiu si aici? Cred ca la fregate problema aia a pretului este tinuta acum pe loc de contextul geopolitic si de sprijinul francez de care nu ne putem dispensa, plus acel faimos plan pentru submarine/elicoptere care vad ce ne este impins pe gat ca vrem ca nu vrem. Probabil dupa ce bat palma pe astea, semneaza si pentru fregate. Adica pana cand francezii vor fi siguri ca isi recupereaza banii pierduti la acel proiect odata cu scumpirile recente.
Cat despre colaborarea cu partea capitalista a bravului popor coreean si prieten, inclin sa cred ca dupa colaborarea cu Polonia, acestia sunt dispusi sa faca cu adevarat transfer de tehnologie, fapt ce pare sa ii miste pe ai nostri, mai ales tinand cont de contextul sufocant actual si de aglomeratia de doritori de pe piata libera si aliata. Un fel de 1938 cu un adversar mai slab si o alianta mult mai puternica, insa vantul bate rece tot dinspre est! Vedem ce si cum, dar eu unul nu as exclude 100% aceasta posibila colaborare. Deloc hiar! Mai cu seama ca Ucraina consuma foarte mult di ce inca mai poate furniza occidentul. Lista de asteptare este lunga si coada-i lunga tare. Cand nu poti cumpara paine de nicaieri, te mai multumesti si cu o mamaliga!
Iar defense cu stiri bombastice …. hai sa punem.picioru pe frana, iar planuri si ce vrem sa facem sinoi nu suntem in stare sa asigurăm bugete pentru producția in curs , nici nu mai vorbesc de retehnologizare, acest cuvant pus in practica pana acuma chiar nu a fost ….
Planuri vise umede si cam atata … se termina si mama războiului si noi nu am facut nimic …
K239 Chunmoo pare a fi o investitie buna (este oarecum o clona de HIMARS) dar sa ia rachete de 400 si 600mm (cele de 400 au range de 150Km iar cele de 600 au 300Km). Insa… daca nu se fabrica rachetele pe plan intern va fi acelasi lucru ca si cand nu ai mai achizitiona K239 Chunmoo.
Cum zicea bunicu’.. cand o’ sta funia dreapta in sac.
In rest da la nivel de pdf, „pregatim achizitiile”.Si mai dam o stea la ala care „a propus” achizitia si avansam in grad colectivul de redactare al pdf-ului, cu 4 pagini.
Balonul chinezesc în fotografie cu definiție mai mare :
https://twitter.com/Chopsyturvey/status/1622268548705042433?s=20&t=K6NxYQPbBuSDCJZItKMwuA
daca alea sunt panouri solare, avea nevoie de multi kw pentru ce facea, nu doar sa tina activa o camera. Big fail pentru US.
Conferința de presă de la ministerul economiei
https://fb.watch/iwEpql8scT/
Nu m-am uitat, sunt alergic la abureli!
Mama mia …cat de PROST poti sa fii bai frate sa gresesti si numele companiei cu care semnezi o colaborare..E Hanwa Aerospace nu Hanwa Aviation you stupid fuck . Nici nu m-am mai uitat in continuare .
Hanhwa Aerospace sorry..??
Pe mine de aici m-a pierdut:
„Suntem dependenți de o decizie a Ministerului Apărării. În momentul în care MApN va decide tipul de echipamente pe care dorește să îl achiziționeze , noi din industria de apărare suntem pregătiți să investim pentru crearea acestor capabilități”, a precizat Spătaru.
Pai daca pe cei de la MAPN nu-i intereseaza au semnat degeaba hartiile . Dar cred ca-i intereseaza . Nu degeaba a fost juma de guvern in Coreea in frunte cu generalu
Și care este rostul acestei declarații? Eu cred că politicienii se scuză, pe spatele MApN-ului, pentru incapacitatea lor (sau non-combatul lor), iar MApN stă capră fără nicio remușcare!
pai fara comanda pentru Hanwha, de ce ar investi la noi? sa produca pentru ei? 🙂
Nu știu frate, n-am încredere în băieții ăștia nici să mă treacă strada. Ai văzut polonezii?! Le-a plăcut ce au văzut, au cumpărat. REPEDE.
Exact, cand VREI si ITI TREBUIE restul sunt detalii! Polonezii VOR si le TREBUIE! Sa ma anuntati cand e gata pdf-ul, ca asta-i singurul lucru serios la noi…
corect, inca o declaratie de bezna mintii. Vine CEO corean de la antipod, se ia de mana cu ambasadorul local si la semnare se trezeste partenerul de afaceri spunand „daca avem comenzi mergem inainte”. Nu i-a explicat nimeni aluia ca treaba asta trebuia rezolvata pana sa lanseze invitatia???
Da bine, a luat teapa ditamai PM-ul Japoniei, un CEO e ceava banal.
Dar hai sa fim optimisti, poate ca daca tot e aici da o tura si pe la polonezi sa vada cum se invarte roata.
nu e neaparat o teapa, ambele parti spera ca daca MApN achizitioneaza un produs de-al lor, sa aplice rapid memorandumul semnat furand putin startul prin faptul ca sunt deja pozitionati prin un fel de compensatie industriala… bine, nu e chiar asa de rapid
Acum teoretic. K9 și K21 ar avea logica. Fabrica de pulberi și K239 nu, atâta timp cât investești deja bani într-o fabrica de pulberi și ai Himars și Laromul la care poți sa adaugi sistemul Accular pentru 122 și 160 la 45 de km.
dar a zis cineva ceva clar de K239 sau asa a aparut in presa?
ca am vazut multe prostii spuse de presa si nu numai din domeniul militar. adica mi s-a intamplat sa dictez ceva la presa tocmai ca sa nu iasa un rahat si s-o infrumuseteze un editor de-a iesit fix pe dos (nici nu avea sens in limba romana).
Ca de obicei nimic clar! De aceea vorbeam teoretic
ma gandesc ca ar avea sens K239 doar in ideea inlocuirii LAROM-ului si in situatia in care vom achizitiona licentele si pentru muntie care sa fie produsa local (desi cred ca am putea produce si pentru Himars).
Nu cred ca vor fi doua fabrici de pulbere ci numai una.
Altfel A21 Redback pare OK, are integrat Spike, are grupa de 8 infanteristi si e mai ieftina ca mama IFVurilor, CV-90. Totusi, de ce nu continuam cu GD si nu ne dezvoltam capacitatile cu ei care-s deja aici? A nu se confunda cu varianta amfibie K21 a armatei sud-coreene.
K9 pare sa nu aiba probleme de fiabilitate in Ucraina.
– https://youtu.be/oUl071ai87Q
Prospătură! Așteptăm să vedem și realitatea din teren.
Părerea mea, hâc…
De ce prospatura ? e din anii 70 lovitura aia – sau e ceva ironie si eu nu m-am prins 🙂
plus ca acuma daca nemtii, canadienii, portughezii cel putin le dau 2A6 si nu 2A4, la 55 de calibre – cred ca cel putin cu 100 de m/s e mai mare viteza la gura tevii, si energie cinetica e mai mare, oricum nu cred ca o sa vedem noi leo si challangeri contra formatii de T90
@paul
Te-ai uitat când a fost postată pe utub?
Părerea mea, hâc…
In May last year, Lockheed Martin integrated the Spike NLOS precision strike system onto Oshkosh Defense’s Joint Light Tactical Vehicle, which is also in service with the US forces.
Poate vom putea integra si noi Spike-urile din inventar pe JLTV-urile, pe care le vom primi.
https://www.army-technology.com/news/lockheed-martin-spike-nlos-apache/
nu ai ce sa integrezi, integrarea e in turela care e integrata pe vehicul. Ca e Kongsberg, Rafael sau Elbit. Aia fac integrarea.
Asta este deja foarte interesant …
It further includes anti-aircraft guns and ammunition, and medical supplies, as well as the required equipment for the integration of western air-defence launchers, missiles, and radars with Ukraine’s air-defence systems.
https://www.army-technology.com/news/us-additional-vehicles-weapons-ukraine/
Noi nu avem jungla tropicala
https://www.army-technology.com/news/british-army-mmrs-belizean-jungle/
doar jungla urbana
https://www.army-technology.com/news/l3harris-team-showcase-capabilities-awe/
Germania ar cumpăra cu 3 miliarde Euro sisteme IRIS-T, cu 4 miliarde Euro sisteme Arrow 3 și cu 10 miliarde Euro sisteme Patriot
https://www.armyrecognition.com/defense_news_february_2023_global_security_army_industry/germany_to_invest_%E2%82%AC17_billion_to_strengthen_its_air_defense_capabilities_including_8_iris-t.html
https://www.youtube.com/watch?v=TmpWByOr6JQ
https://www.navyrecognition.com/index.php/naval-news/naval-news-archive/2023/february/12797-india-navy-successfully-lands-hal-tejas-fighter-jet-on-ins-vikrant.html
that thing flyins ? :)))
Se pare ca RCH155 se descurca destul de bine. Adica trage la fel de bine ca PzH2000 si nu i se rup osiile pe spate (ma rog, ramane de vazut cate trageri suporta):
https://mobile.twitter.com/nicholadrummond/status/1622646437354827776
Rusii sunt in continuare decimati la Vuhledar (cam NSFW, man on fire):
https://twitter.com/Militarylandnet/status/1622644609468837888
si Avdiivka:
https://twitter.com/Militarylandnet/status/1622685289792606209
https://twitter.com/Militarylandnet/status/1622687949706956810
Ce repede a venit, a tras și a spălat putina. Impresionanta si stabilitatea în timpul tragerii.
https://adevarul.ro/politica/guvernul-ciuca-record-intern-secretari-stat-2240180.html
Si noi credeam ca nu avem material uman pentru inca o companie in rezerva 🙂
Upgrade and retention of Tranche 1 Eurofighters ‘technically feasible’, BAE Systems tells UK Parliament
https://www.janes.com/defence-news/defence/latest/upgrade-and-retention-of-tranche-1-eurofighters-technically-feasible-bae-systems-tells-uk-parliament
Danish ocean patrol vessel procurement programme expected this year
https://www.janes.com/defence-news/naval-weapons/latest/danish-ocean-patrol-vessel-procurement-programme-expected-this-year
RAND experts fear stalemate, ‘frozen conflict’ in Ukraine
https://breakingdefense.com/2023/02/rand-experts-fear-stalemate-frozen-conflict-in-ukraine/
China’s Push to Secure Its
Energy Interests in the Middle East
https://features.csis.org/hiddenreach/china-middle-east-military-facility/
Japan’s new military policies: Origins and implications
https://www.sipri.org/commentary/blog/2023/japans-new-military-policies-origins-and-implications
interesanta treaba cu Eurofighter Tranche 1 ; au realizat ca e nevoie de numar mare de avioane, nu cantitatile cele mai mici 🙂 intr-un fel e bun si razboiul asta la ceva, mai pune industria la treaba.
https://www.srf.ch/news/schweiz/schweizer-waffenexporte-im-moment-scheint-der-ganze-ruestungsexport-wegzubrechen
Cine ar fi vazut asta venind (probabil toata lumea in afara de elvetieni 😀 ). Hmm… karma is a bitch … :))) Asta ca sa nu o zic intr-o alta forma mai popular-romaneasca care se termina in „si cu sufletul in rai’ :)))
Deci daca intram in razboi ramanem cu p5 fara piese ?
Li s-a urat cu binele…
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ambasadorul-ungariei-a-fost-convocat-la-mae-un-lider-de-la-budapesta-a-cerut-sa-poata-fi-arborat-steagul-secuiesc-in-romania-2242913
Insa…Ungaria pamant romanesc!
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/video-romanii-care-cumpara-case-in-ungaria-merg-la-posta-la-primarie-vine-translator-care-imi-vorbeste-romana-am-fost-bine-primiti-2241793
Dap. Si continua…
https://www.g4media.ro/zsolt-nemeth-revine-dupa-convocarea-la-mae-a-ambasadorului-ungariei-la-bucuresti-pe-tema-steagului-secuiesc-cand-intentioneaza-romania-sa-si-plateasca-datoria-de-100-de-ani-si-cand-va-onora-hotararea.html
Disperarea e mare…viky horban miza pe o frontiera comuna cu rusii in NE si presiune maxima pe noi…dar si-a luat-o big time…
In plus in 5-10 ani, se va trai mai bine in secuime decat in hungary si atunci chiar isi pierd obiectul muncii trepadusii astia…
Deja se simte o diferenta. Pana la urma ce-ar face secuimea fara turistii de la Bucuresti, abjectii si neseriosii mitici? 🙂
Nu-mi dau seama care-i miza unei astfel de atitudini, mai ales ca depind si de noi la livrarea de gaze. Sa ramana UDMR pe dinafara guvernului de fac astia asa urat?
Sa mai si radem https://youtu.be/bfFeRTnDq-w
Exercițiul ,,EAGLE ROYAL 23”, în poligonul Capu Midia. Peste 350 de soldați NATO testează sistemele de artilerie
https://adevarul.ro/stiri-locale/constanta/exercitiul-eagle-royal-23-in-poligonul-capu-2240342.html
RO participă cu Himars din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”
La lista de trageri zice si de „tunul terestru cal. 120 mm”. Se refera la 122mm de fapt?
https://aviation21.ru/su-57-kriterii-prinadlezhnosti-k-elite/
Gata rusălăii au hotărât: au avion mai bun decât f22 și f35. Ba mai mult cică ar avea caracteristicile NGAD deci generația a 6a. Ăștia in curând bălesc la f16 le românești și cică au avion cu caracteristicile viitorului avion american de generația a 6a
Australia va achiziționa 40 de Sikorsky UH-60M Black Hawk plătind aproximativ 1,95 miliarde de dolari
https://www.airrecognition.com/index.php/news/defense-aviation-news/2023-news-aviation-aerospace/february/8888-australia-orders-40-sikorsky-uh-60m-black-hawks.html
https://www.defenseromania.ro/angel-tilvar-prin-receptionarea-primelor-patru-sisteme-patriot-romania-va-detine-o-capabilitate-antiaeriana-de-ultima-generatie_621016.html
In Aprilie vom avea 4 sisteme Patriot, cica.
Deloc magulitor……..
https://www.youtube.com/watch?v=yJ8arQeHjwo
https://m.defenseromania.ro/angel-tilvar-prin-receptionarea-primelor-patru-sisteme-patriot-romania-va-detine-o-capabilitate-antiaeriana-de-ultima-generatie_621016.html
?????….avem deja doua operationale si doua in curs de livrare si opetationalizare????
Oare tot asa-n secret e si cu Himars?
Studiu al lui Rand Corporation.
Pentru necunăscători, nu este o oficinà putinistă, ci are o adevarată și respectată expertiză în SUA.
Când interesele SUA si ale Ucrainei riscă să nu mai coincidă, e poate timpul să se imagineze si pacea fără să fii acuzat de spirit munchenez.
https://www.rand.org/pubs/perspectives/PEA2510-1.html?utm_source=AdaptiveMailer&utm_medium=email&utm_campaign=7014N000001SnimQAC&utm_term=00v4N00000X4LqdQAF&org=1674&lvl=100&ite=272468&lea=556879&ctr=0&par=1&trk=a0w4N000009eljrQAA
Discursul recent al secretarului general al ONU, d-l Guitterez, e si el în sensul ăsta :
„trebuie limitate „riscurile de escaladare” în Ucraina. Pentru că lumea se îndreaptă „cu ochii mari deschiși” spre „un război mai larg””
Pacea se face cu dușmanul, fie el monstruos. Sau prin capitularea unuia. Vise…
Știu, sunt trol rus, nu vă mai obosiți să o amintiți !
Chiar mai intereseaza pe cineva ce au de spus onanistii de la ONU?
Gutterez a fort propus „prin aclamații”(sic) de către Consiliul de Securitate al ONU (inclusiv SUA) drept secretar general, propunere adoptată prin vot de Adunarea Generalà, inclusiv votul SUA.
Știam că aveți o politică dubioasă cu tendințele sexuale diverse, dar nu știam că susțineți si onaniștii…
nu esti troll rus. dar este nitel enervant ca tot amintesti asta 🙂
materialul nu zice in nici un caz ce expui tu. n-as zice insa ca esti trol. cred insa ca esti idiot util si un pic histrionic, din cauza infloriturilor pe care le bagi pe ici pe colo, precum la rezumatul tau al textului din link.
Tu nici măcar util nu ești !
insa nu indeajuns incat sa nu sesizez minciuna din postarea ta raportat la continutul real al link-ului 😉
@MirceaS
Eu o sa fiu mult mai putin delicat decat domnul Alex de mai sus, cu onanistii.
E prea indulgent.
O sa fiu si eu foarte, foarte, foarte indulgent, atat cat pot eu sa fiu.
O sa o spun verde in fata ONU nu este decat o laba trista in batista, o organizatie de pinguini dresati si foci care bat din palme sa primeasca pesti de la spectatori.
O organizatie facuta pentru tarile din lumea a doua, a treia si a patra sa poata sa se simta si ei importanti si bagati in seama, sa aiba si ei functii si onoruri de mari sefi de stat, prezidand un cacat, sa poata sa existe justificari legale pentru genociduri, jafuri teritoriale, operatiuni speciale, si alte asemenea si sa se dea impresia ca se face ceva bun pentru omenire.
Sa poata minionii bananieri sa pape si gura lor ceva pe plan mondial si in rest praf in ochii fraierilor si vetouri ori decate ori e nevoie.
Cum nu exista cursuri rapide despre cum si de ce in ONU (UN for Dummies) in sprijinul afirmatiilor mele recomand utilul cu placutul, mai exact vizionarea a doua filme bazate pe fapte absolut reale.
1. J’ai serré la main au Diable (Shake hands with the Devil) – genocidul din Rwanda si cum a functionat ONU. Filme de guerre despre cum generalul canadian Roméo Dallaire a fost adus in pragul nebunie de labele triste de la ONU. ‘’ Centré sur la personne du général Dallaire et de sa perception du génocide, le film met en scène d’abord et avant tout la tragédie personnelle de celui-ci. Témoin impuissant d’un immense crime, accablé par la culpabilité alors qu’il est clair qu’il ne porte à titre personnel aucune responsabilité, le général Dallaire est un juste dont tout laisse à penser dans le film que s’il n’avait pas été lâché par ses supérieurs, il aurait pu sauver de nombreuses vies. Le film montre assez bien les contradictions de la communauté internationale face au génocide’’.
https://www.youtube.com/watch?v=YDCEDcge0s4
2. Backstabbing for Beginners – ‘’The film follows Michael Sullivan, the son of US State Department diplomat who died when Michael was young. Michael leaves a lucrative job at a large bank and lands his dream job as a diplomat with the United Nations (UN), in the fall of 2002. He is assigned to work as an assistant to Under-Secretary-General Costa „Pasha” Passaris, the head of the Oil-for-Food Programme, operated since 1995 to help the citizens of Iraq without allowing the oil sales to boost Saddam Hussein and his regime.’’
https://www.youtube.com/watch?v=P3GdyaVQ20I
Ce a facut ONU dupa invazia din Crimeea? Exact.
Ce a facut ONU dupa invazia din Ucraina? Exact.
Da cine e domnul António Guterres? Exact.
Da cine e domnul Csaba Kőrösi?
Pe asta vi-l spun eu ca sa va crut suferinta.
Born in Szeged, Hungary, in 1958, Kőrösi studied at the Moscow Institute of International Relations (Russia).
On 7 June 2022, Kőrösi was elected to serve as President of the United Nations General Assembly for its seventy-seventh session. He succeeded the previous President, Abdulla Shahid of Maldives, on 13 September 2022.
Vizionare placuta despre ONU, daca aveti curajul ca s-ar putea sa va treziti la realitate ca in Matrix dupa pilula aia colorata.
Korosi ala, o fi fost coleg cu ai nostrii:
1. Ion Iliescu, de 3 ori presdinte si de doua ori ales al proaspetei democratii romanesti
{lista lunga, nu am chef acum sa caut pe fiecare, de la sef de stat major, la finantisti, sefi SIE….}
N+1. Raluca Turcan – ministru, deputat.
https://www.defenseromania.ro/cum-ajuta-romania-piranha-3-pentru-r-moldova-la-interventia-armatei-fortele-speciale-romane-antreneaza-militari-moldoveni_621000.html
Hai ca 4 baterii Patriot aprilie 2023. Tot in 2023 vin si f16 norvegiene, taras grapis…
Oare la Himars, Piranha, Iveco cum mai stam ?
No’ care-i treaba cu corul bocitoarelor?
Mi-a trecut pe strada recent un 8×8 Iveco nou nout, militar cu numere rosii. E spectaculos, nu am ce sa zic. Sper doar ca deservirea lor sa se faca la cotele cerute.
Se pare ca am mai primit echipamente pentru Himars, derivatele Piranha5 si „Asigurarea militarilor cu echipament de protecție individuală a fost un alt obiectiv atins” – nu prea inteleg la ce se refera, dar probabil e vorba de CRBN.
https://www.defenseromania.ro/armata-romana-trage-linie-pentru-2022-f-16-himars-sau-piranha-5-printre-obiectivele-atinse-de-romania_621035.html
China now has more Intercontinental Ballistic Missile launchers than the U.S. according to a congressional notification from U.S. Strategic Command, or STRATCOM, which oversees the nuclear arsenal.
https://www.defensenews.com/congress/2023/02/07/china-surpasses-us-in-number-of-icbm-launchers/
Deci, potrivit noilor parteneri, suntem interesati si de tancuri iar Presedintele v-a face in curand o vizita in South Koreea. In plus se pare ca am donat deja de tancuri la UA?
http://www.businesskorea.co.kr/news/articleView.html?idxno=108900
Lucrurile se misca putin mai greu ca la polonezi, dar se misca bine!
Posibil sa fi trimis carcasele de T72, care rugineau in parcul rece si/sau eventuale piese de schimb aflate prin depozite.
https://koreajoongangdaily.joins.com/2023/02/07/national/defense/Korea-Hanwha-Aerospace-K9/20230207184350465.html
interesant video-ul in ce priveste Mordova!
https://www.19fortyfive.com/2023/02/putin-is-going-to-be-mad-f-35-stealth-fighters-are-now-in-poland/
https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/primele-4-sisteme-antiaeriene-patriot-au-fost-2240525.html
Primele 4 sisteme antiaeriene Patriot au fost recepționate de România.
Da mare secretomanie …cica de anu trecut a mai venit un sistem . O mai fi venit si din HIMARS ceva ?
Șșșșșșșș…..e secret, sa le facem surpriza la rusi! 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=IZ8tOpz0W-o Redback IFV este MLI-ul coreenilor de care ar fi si ai nostrii interesati..
Ma tot uit la recul si la cum face sasius si mi se pare ca ceva da cu virgula
https://twitter.com/FrontSprocket/status/1622983918172401667
Si mie mi pare nesustenabil nivelul reculului, multe sisteme de artilerie autopropulsate au stabilizatoare laterale.
Dacă comparam reculul unui PZH2000 și al acestui hibrid se poate vedea cu ușurintă diferența, poate sunt bolile copilăriei și vor modifica șasiul cu stabilizatoare in viitor.
Pai atunci ar fi ceva comun cu orice obuzier pe camion, de ce sa mai platesti in plus pentru Boxer? 🙂 Plus ca mai dureaza 10 secunde in plus pana se aseaza sa traga si apoi le ridica ca sa plece.
Polonia a mai cumparat 18 bucati Himars si peste 1500 rachete
https://twitter.com/nexta_tv/status/1623110133147398145?t=Ypc1D6wCvNNVUwEZ2NW8CQ&s=19
10 miliarde de dolari…oare pe cati ani se intinde contractu ? polacii au cheltuit cu nemiluita in ultimul an…
https://www.g4media.ro/un-eurodeputat-francez-sustine-ca-serviciile-secrete-maghiare-scurg-informatii-catre-rusia-uniunea-europeana-trebuie-sa-invete-sa-se-apere-impotriva-atacurilor-din-interior.html In sfarsit s-au prins !
„… Este o amenințare reală. De ce? În primul rând, pentru că există un loc, Budapesta, unde încă există influență rusă. Acest lucru, desigur, nu are nimic de-a face cu administrația orașului. Știm de ani de zile că agențiile guvernamentale și serviciile secrete fac scurgeri de informații către ruși.”
Europarlamentarul a vorbit și despre amploarea manipulării în Ungaria. „A fost nevoie de doar zece ani pentru a construi înșelăciunea, ceea ce mi se pare uimitor. Ultimele alegeri au fost construite de Fidesz pe două lucruri. Primul a fost că guvernul i-a făcut pe oameni să creadă că Uniunea Europeană va trimite tineri maghiari în războiul din Ucraina. Al doilea a fost o absurditate totală, potrivit căreia Uniunea Europeană se pregătea să schimbe sexul elevilor. Mi se pare incredibil că o astfel de informație incredibilă poate fi răspândită într-o țară și oamenii chiar o cred”, a declarat el….”
https://www.gds.ro/Actualitate/2023-02-08/biserica-greco-catolica-din-ucraina-trece-la-noul-calendar
Pe Hotnews este un articol mai ,,rece” despre preotii romani din UA
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26068178-adevar-inconfortabil-cum-ramas-bisericile-romanesti-din-ucraina-fidele-bisericii-ruse.htm
Cred că statul român ar trebui sa se implice în derusificarea Bisericii Ortodoxe române și a minorităților românești de peste Prut.
BOR nu e prezenta în Ucraina
Vorbeste de Moldova esticà, nu de Ucraina !
Cu toute cà vorbeste de „minoritàti românesti”. Nu mai stiu de ce vorbeste ?
Vorbeam despre faptul ca statul roman ar trebui sa isi faca datoria si sa derusifice atat Biserica noastra Ortodoxa Romana, infiltata de agentii Moscovei, cat si agentii rusi, fie si ei in sutana, care se perinda printre romanii de peste granite, asta in colaborare cu statul unde se gasesc la est, adica Republica Moldova si Ucraina. Este acum un moment in care statele vecine ar da o mana de ajutor in sensul asta pentru ca este in interesul lor. Romanii de la estul tarii de peste granita trebuie luati de sub talpa Moscovei! Iar la noi in tara agentii Moscovei trebuie deconspirati si scosi din functii daca sunt cetateni romani. Daca nu vom face acum asta, cand si ucrainienii si romanii de peste Prut ar colabora, iar USA si NATO ne-ar incuraja, nu o vom mai face niciodata!
Se pare ca amicii nostrii istorici deja fac joc de glezna sa ne izoleze.
Il citesc pe Tudor Pacurar de ceva vreme si cred ca este pentru prima oara cand din comentariile sale razbate ingrijorarea.
Nu ca ar detine adevarul absolut, insa e printre putinii care au oaresce coerenta.
„Logistica va decide soarta ofensivei ruse de primăvară și a contraofensivei ucrainene din aprilie-mai. Iar din punct de vedere logistic, bătălia se poartă nu numai în Doneț, ci și în vămile românești și bulgărești, în cancelariile olandeze, ungurești, austriece și bulgare. Deocamdată, prin constituirea Troicii Anti-IDCC, adversarii Uniunii Europene și NATO au înregistrat o mare victorie, care schimbă echilibrul de forțe în Europa de Est. Singurul obstacol: România. Dar România poate fi șantajată: de aceea ministrul rus de Externe, domnul Lavrov, a declarat că ”Republica Moldova va fi următoarea Ucraină”, iar Chișinăul, următoarea țintă a rachetelor rusești cu cipuri olandeze.”
Pentru cine are timp si doreste: https://evz.ro/rusia-si-blocada-hibrida.html
A worthy Russian candidate for a prize in turret throwing competition.
https://twitter.com/i/status/1623259424344227841
Ukrainian BTR-4 working against Russian forces in northern Bakhmut
https://twitter.com/i/status/1623352625012830211
Three Excalibur GPS precision hits on enemy armor in the Olesky Sands which is south of the Dnipro, Kherson Oblast
https://twitter.com/i/status/1623287644586409986
multumesc pentru link-uri
Legat de BTR-4.
1. Impresionant tunul de 30 mmm. Au mai fost filmări cu BTR-4 când pur și simplu făcea ravagii printre transportoarele blindate rusesti (e una chiar la Mariupol)
2. Poate cei de meserie ma vor contrazice, dar pare o acțiune coordonata bine între BTR și grupa debarcata.
Am văzut un video unde a distrus și un tanc, nu mai știu de ce tip, lovindu-l lateral.
In vecinatatea Mariupolului
T72 la Mariupol, a fost video din btr4 de pe consola tragatorului
In future wars tanks will *always* be accompanied by a drone overhead, it’s eye in the sky.
This Tweet as showing sensitive content.
https://twitter.com/i/status/1623055091241742336
https://www.defenseromania.ro/armata-romana-trage-linie-pentru-2022-f-16-himars-sau-piranha-5-printre-obiectivele-atinse-de-romania_621035.html
Ca de obicei, declaram „Misiune indeplinita”.
https://umbrela-strategica.ro/bluespace-technology-a-finalizat-proiectarea-sasiului-vlah-prima-masina-de-lupta-blindata-4×4-care-va-fi-produsa-in-romania/
BS
Ce pana mea sa mai proiecteze cand e deja proiectat? https://www.zetorengineering.sk/wp-content/uploads/2021/05/ATM-novy-vynatok-final-verzia-ANG.pdf Mcar de ar face carcasa blindata si sasiul la noi.
Seymour Hersh a lovit din nou !
Cine nu-l știe, este jurnalistul care a dezvăluit masacrul american de la My Lai și alte bazaconii în legatură cu activitățile clandestine americane.
Acum povestește cine și cum a sabotat pipe-line-ul germano-rus Nord Stream 2
Enjoy :
https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream
Iar dovezile sunt : trust me bro
Mircea cand ai trecut la sarbi ai luat cu tine si drapelul cu secera si ciocanul?
Nu !
Lista cu ce aveam cu / pe mine :
– 1 T-shirt
– 1 chilot
– 1 bluejean fără curea
– 1 pereche de ciorapi
– 1 pereche de mocasini
– 1 ceas de mână marca Oris automatic
– 1 bancnotă de 100 de lei
– 1 buletin de identitate
– 1 pungă din plastic
Altceva ?
Ai uitat butelia de gaz 🙂
Sau gonflabila.
Le avea ascunse in hematii 🙂
@toți miștocarii ăștia de doi bani.
Vă duceați la fund după o jumătate de oră de înot.
Eu am înotat mai mult de 4 ore (era lacul de acumulare de la Porțile de Fier) strict cu “echipamentul” descris.
Cât despre “secera și ciocanul”, am plecat clandestin tocmai din cauza purtătorilor lor, imbecililor !
Sinnu te doare ca după atatia ani te intorci la ei?
@MirceaS
Extraordinary claims require extraordinary evidence
un articol lung bazat pe absolut nimic inafara de presupuneri si cum ar fi daca ar fi
nici rusii nu-s de acord cu Hersh, sustin ca britanicii au facut-o :))
https://www.reuters.com/world/europe/russia-says-british-navy-personnel-blew-up-nord-stream-gas-pipelines-2022-10-29/
https://www.lemonde.fr/international/live/2023/02/08/guerre-en-ukraine-en-direct-a-l-elysee-macron-assure-zelensky-de-sa-volonte-de-poursuivre-l-effort-de-livraisons-d-armes-a-kiev_6160951_3210.html
„Washingtonul respinge articolul lui Seymour Hersh care îl acuză că ar fi responsabil de sabotarea conductelor Nord Stream
Casa Albă a negat că s-ar afla în spatele sabotajului spectaculos al conductelor Nord Stream 1 și 2 din septembrie, respingând acuzațiile lui Seymour Hersh, un jurnalist american de investigații. Într-un articol publicat pe blogul său – preluat de Times și La Stampa – jurnalistul a scris că scafandri ai marinei americane, ajutați de Norvegia, au plasat în iunie explozibili pe conductele care leagă Rusia și Germania pe sub Marea Baltică, declanșându-i trei luni mai târziu. Această informație este „total falsă” și este „pură ficțiune”, a replicat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă. Același lucru a fost valabil și pentru CIA, unde un purtător de cuvânt a asigurat că articolul este „absolut fals”. Ministerul norvegian de Externe a negat, de asemenea, implicarea țării sale, calificând acuzațiile drept „false”.
Țările occidentale au acuzat Rusia că este responsabilă pentru scurgerile de gaze, care au fost precedate de explozii subacvatice, ceea ce sporește furia împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina. Dar anchetele autorităților suedeze, daneze și germane nu au stabilit încă responsabilitatea.”
A fost cineva în anii ”70
https://www.defenseromania.ro/cum-au-ajuns-exploziile-la-nord-stream-sa-fie-mana-americanilor-jurnalistul-care-a-scos-la-iveala-cazul-teorii-interesante-si-despre-asasinarea-lui-skripal-sau-uciderea-lui-bin-laden_621050.html
dar a luat-o razna la bătrânețe
Adevăruri ascunse despre războiul din Transnistria de la GENERALUL care a condus armata RM în 1992
https://www.youtube.com/watch?v=3JOHaV7aK3Q
Mulțumesc pentru descriere. Mi-am dat seama abia după ce am dat publică.
Himars training center in East Europe
https://www.voanews.com/a/exclusive-us-planning-himars-training-center-in-europe-general-tells-voa/6954369.html
daca au fost americanski…am tot respectul pentru ei. faina lovitura 😀
https://www.dw.com/ro/sunt-europa-%C8%99i-rom%C3%A2nia-dispuse-s%C4%83-asimileze-curajul-moldovei-de-a-privi-spre-nato/a-64645602