Istoria Artileriei in Romania ( I )

This entry is part 1 of 23 in the series Istoria Artileriei Romane

     ARME DE RAZBOI: ROT-urile, Armatei  ARMELE ARMATEI ROMANE: RACHETE OPERATIV-TACTICE (ROT)      Desi poate parea tardiv, asemenea rachete nemaiaflandu-se in inzestrare, in acest articol ne propunem sa aruncam o privire asupra sistemelor de rachete sol-sol, ce candva erau mandria Armatei Romane. In jurul acestor sisteme au circulat…

Continue reading

ISTORIA ARTILERIEI ROMANE (II)

This entry is part 2 of 23 in the series Istoria Artileriei Romane

ARMELE ARMATEI ROMANE: RACHETE ANTITANC DIRIJATE   Prima racheta antitanc dirijata, a aparut in inventarul militar in anul 1945. Ea se numea X7 PANZERABWEHRRACHETE si era de fabricatie germana (Germania in acele vremuri, era un inovator in domeniul militar. Dupa razboi, tehnologia germana s-a regasit in toate armatele dominante ale…

Continue reading

Istoria artileriei romane – aruncatoarele (I)

This entry is part 3 of 23 in the series Istoria Artileriei Romane

                     ARMELE ARMATEI ROMANE: ARUNCATOARELE (I)    De la aparitia primei baterii de artilerie la 10 noiembrie 1843, urmata la 21 decembrie 1860 de primul regiment de artilerie, comandat de catre maiorul Tobias Gherghel si pana la 21 iulie 1862, cand la Arsenalul Armatei si Pirotehniei, infiintat cu doar…

Continue reading

ISTORIA ARTILERIEI ROMANE: ARUNCATOARELE (II)

This entry is part 4 of 23 in the series Istoria Artileriei Romane

Un capitol aparte in dotarea Armatei Romane, l-au constituit “Aruncatoarele de proiectile reactive”. Acestea, prin puterea lor de foc si de distrugere, dar si datorita mobilitatii, au reprezentat si inca reprezinta, mijloace de foc eficiente si versatile. Primele aruncatoare de proiectile reactive pe care le-a avut armata noastra, au fost…

Continue reading

ISTORIA ARTILERIEI ROMANE: TRACTOARELE DE ARTILERIE

This entry is part 5 of 23 in the series Istoria Artileriei Romane

Tractoarele de artilerie au constituit in Armata Romana o categorie aparte de tehnica, fiind destinate in principal, tractarii pieselor de artilerie grele. Desi exista anumite informatii precum ca acestea s-ar fi aflat in dotarea armatei in WW I fiind capturate de la inamic, nimic nu este cert. Oficial, primul ar…

Continue reading

ISTORIA ARTILERIEI ROMANE: AUTOTUNURILE

This entry is part 6 of 23 in the series Istoria Artileriei Romane

Sub numele de autotunuri, tunuri de asalt, obuziere autopropulsate, tunuri autopropulsate, au reprezentat o categorie aparte de tehnica militara. Destinatia lor era sprijinul infanteriei in ofensiva, lupta antitanc si loviturile de artilerie indirecte, beneficiind de mobilitate si viteza. In Armata Romana au aparut in anul 1943, in plin WW II,…

Continue reading

Istoria artileriei romane: 4 K51 RUBEJ (Frontiera)

This entry is part 7 of 23 in the series Istoria Artileriei Romane

  Instalatia mobila de lansare a rachetelor de coasta 4 K51 RUBEJ (FRONTIERA) este, pana la aceasta data, singurul sistem terestru de acest gen, dedicat combaterii tintelor navale, folosind rachete antinava de tip P -21/22 (P-15 TERMIT, modernizat) achizitionat vreodata de catre Romania. Desi sistemul a fost achizitionat din URSS in…

Continue reading

ISTORIA ARTILERIEI ROMANE: TUNURILE ANTITANC (1)

This entry is part 8 of 23 in the series Istoria Artileriei Romane

  Tunurile antitanc au aparut in Armata Romana nu cu mult inaintea inceperii WW II, in anul 1936 –PUTEAUX, SCHNEIDER si BOHLER- aceasta ajungand sa detina la momentul intrarii in marea conflagratie, 24 de plutoane de tunuri AT, cu aproximativ 200 de guri de foc (putine si ineficiente in fata tancurilor…

Continue reading

Istoria Artileriei Romane: Tunurile Anti-tanc II

This entry is part 9 of 23 in the series Istoria Artileriei Romane

Tunul AT RESITA DT-UDR Nr.26, a aparut ca o necesitate izvorata din realitatea dura intalnita de catre Armata Romana pe front –lipsa tunurilor AT moderne si eficiente. Lucrul la tunul AT romanesc a inceput pe data de 1 februarie 1943, si viza realizarea unui tun modern, ce putea fi folosit…

Continue reading

ISTORIA ARTILERIEI ROMANE: TUNURILE DE MUNTE

This entry is part 10 of 23 in the series Istoria Artileriei Romane

Tunurile de munte au aparut in dotarea Armatei Romane intre anii 1883-1884, cand au fost infiintate 4 baterii dotate cu tunuri calibrul 63 mm, sistem ARMSTRONG cu tragere inceata, aduse din Anglia (cate o baterie la fiecare corp de armata). Tunul ARMSTRONG, calibrul 63 mm, model 1883, a fost primul…

Continue reading