Istoria artileriei romane: 4 K51 RUBEJ (Frontiera)

This entry is part 7 of 23 in the series Istoria Artileriei Romane

  Instalatia mobila de lansare a rachetelor de coasta 4 K51 RUBEJ (FRONTIERA) este, pana la aceasta data, singurul sistem terestru de acest gen, dedicat combaterii tintelor navale, folosind rachete antinava de tip P -21/22 (P-15 TERMIT, modernizat) achizitionat vreodata de catre Romania.

Desi sistemul a fost achizitionat din URSS in anul 1986 (4 instalatii mobile de lansare), aflandu-se si astazi in dotare, primele rachete nava-nava de tip P-15 TERMIT au sosit in tara la bordul vedetelor purtatoare de rachete de fabricatie sovietica, OSA-1, incepand cu anul 1964. Aceste nave, deosebit de moderne in acele timpuri, ce se afla inca in dotarea multor state, au fost cunoscute in cadrul Marinei Romane sub denumirea de VPR-uri (Vedete Purtatoare de Rachete, prima nava de acest fel avand numarul de bordaj, 154), aflandu-se in dotare pana in anul 2004. Marina noastra a avut sase asemenea nave, la care s-au adaugat cele construite la Mangalia, din anul 1981 (sistemul de lansare si rachetele se importau din URSS), dar nu si varianta “modernizata” OSA-2 (diferentele fata de OSA-1 erau minore).

Din anul 1992, Romania a achizitionat trei nave purtatoare de rachete, din Rusia, din clasa TARANTUL 1 (cunoscute in Marina Romana ca NPR-uri –Nave Purtatoare de Rachete): ZBORUL (188), PESCARUSUL(189) si LASTUNUL(190). Aceste nave sunt inca operationale, facand parte din Divizionul 150 Rachete Navale cu baza la Mangalia, fiind echipate tot cu instalatia de lansare rachete nava-nava, P-20M, capabila sa lanseze rachete P-21/22 (cunoscuta mai bine ca SS-N-2 C/D STYX), urmase directe a rachetei P-15 TERMIT. Aceasta instalatie se regaseste si pe fregata “MARASESTI”, care alaturi de cele trei NPR-uri sunt singure nave capabile sa lanseze rachete nava-nava din Marina Romana (NPR-urile dispun de cate 2 lansatoare a cate 2 rachete fiecare, iar MARASESTI4 lansatoare a cate 2 rachete fiecare).

 

Instalatia mobila de lansare rachete nava-nava de tip 4 K51 RUBEJ (FRONTIERA), este montata pe platforma auto MAZ -543, 8×8 (aceeasi ca si la SCUD-B -9 K72- ce a fost in dotarea Fortelor Terestre ca ROT, pana in 1995, si despre care am vorbit intr-un articol anterior), de 41 tone, ce are in componenta sa: cabina radar, o turbine cu gaz cu generator electric de putere, platforma de lansare cu doua lansatoare de tip rotativ CT-161. Intregul sistem mobil de lansare, mai are in componenta sa: sistemul de identificare amic-inamic, sistemul de stingere a incendiilor, sistemul de comunicatii (intern si extern), radarul pentru detectarea tintei care este retractabil (se ridica pana la inaltimea de 7,5 m).

Lansatorul mobil 4 K51 are urmatoarele caracteristici: vehicul MAZ-543; camp de tragere orizontal de la +/-110 grade; camp de tragere vertical de la 0/20 grade; lungime 14,2 m; latime 2,97 m; inaltime 4,05 m; tip motor: diesel kW, 385 CP; viteza maxima pe sosea 65 km/h; raza de actiune 635 km; numarul de rachete purtate 2; echipaj 6 militari; timp de parasire a pozitiei dupa lansare 2 minute; timp de trecere in pozitie de lupta 5 minute. Lansatorul este deservit de masina de reaprovizionare ce duce 4 rachete (sunt in dotare 4 asemenea masini, cu 16 rachete).

Racheta P-22 (identica cu cele de pe NPR-uri si MARASESTI) are un sistem inertial care lucreaza incepand cu portiunea de mijloc a traiectoriei, impreuna cu un radar active (ARV GOS) si un radar in infrarosu (IR GOS), pe portiunea finala. Inaltimea de croaziera a zborului este cuprinsa intre 25/50/250 m, iar in cazul lovirii unei tinte sub bataia maxima, combustibilul ramas in racheta se transforma in incarcatura incendiara, marind distrugerile provocate tintei.

Incarcatura de lupta a rachetei este de 513 kg, fiind de tip cumulativ. Racheta are in partea din spate ampenajul in forma de Y cu carme (in vederea ghidarii) si motorul de start destinat lansarii (acesta se largheaza automat dupa lansare, intrand in functiune motorul de mars), iar in partea din fata are doua aripi destinate planarii.

Racheta P-21/22 are urmatoarele caracteristici: diametrul maxim 0,78 m; greutatea la lansare 2523 kg; lungimea rachetei 6,55/7,5 m; anvergura aripilor 2,5 m; viteza 1100 km/h; combustibil lichid: TG-2 + acid azotic; bataia radarului propriu 27 km; bataia radarului in infrarosu 10-20 km; combustibil de lansare –solid; bataia maxima a rachetei cuprinsa intre 8-80 km.

Aceste rachete astazi sunt depasite si usor de bruiat. Ele, dupa unele surse, incep sa devina nesigure in exploatare datorita vechimii si a invechirii combustibilului. Chiar si vehiculele purtatoare MAZ au probleme de ordin tehnic! Nu se stie inca ce ne v-a aduce viitorul, dar in mod sigur noile rachete vor fi identice cu cele ce vor echipa fregatele si noile corvete. Pana atunci insa, asteptati 1 Decembrie, cand din nou, le vom vedea la parada, unde dealtfel au devenit o prezenta constanta. Dar asta avem si cu asta defilam!

 

 

WW

Series Navigation<< ISTORIA ARTILERIEI ROMANE: AUTOTUNURILEISTORIA ARTILERIEI ROMANE: TUNURILE ANTITANC (1) >>

10 comentarii:

 1. Asta mai lipsea sa explodeze rachetele/munitia inainte sa tragem…

  • A fost un caz in urma cu doi ani parca, cand la incarcare/descarcare a explodat ceva. Cauza pare sa fi fost tocmai combustibilul vechi. Au fost raniti, nu mai tin minte daca si morti, exact la acest sistem. Iar cu ceva timp in urma un vehicul de lansare a explodat partial, tot la trageri. Nu mai tin minte amanuntele.

 2. Pai s-a intamplat sa i-a foc o astfel de instalatie cand vroiau sa faca o tragere in poligon a luat foc racheta inainte de decola echipajul a intrat in panica si a abandonat instatia s-a aprins rau dar n-a explodat nu stiu daca a intrat ssi in functiune pt ca incidentul a fost filmat un pic si dat la tv a fost ceva taraboi pt ca secretosii crcodili ai armatei au negat la inceput apoi au spus ca vor sa afle cine a filmat si a facut public asa ceva ca era vorba de secret militar dar cand tvr 1 a dat si filmuletu au intrat in tacere nu stiu cum s-a terminat dor ca instalatia a fost distrusa .
  Cat despre dotare cu ceva nou sigur va fi …. pe la pastele cailor sau cand vor reusii sa ne prosteasca ca si cu fregatele un purcoi de bani pt alte vechituri daca stam pana modernizam fregatele ramanem fara capacitate antinava poti stabili ce rachete vrei sa ai si macar aceste sistem al bateriei de coasta il poti moderniza polonezii au ca sistem rachete de tip rbs 15 mk3 pus si pe navele de tip tarantul pe care le mai au si eii si carora le-au modernizat si radarele iat pe fregatele de OHP luate de la us navy au Harpoon deci 2 tipuri noi am putea sa luam doar rachete si radare montate pe DAC-uri . da pun pariu ca vom fi atat de hrapareti (cei ce se vor ocupa de asa ceva ) ca vom lua si camioane .pe langa rachete si alea de tip mai vechi .

  • Polonezii au mai luat si baterie de coasta cu Naval Strike Missile…
   Aia parca au pus RBS15 pe Orkan (alte copai) nu pe Tarantul.
   Si-au pastrat Kilo (ORP Orzeł) operational.

   Dar ce sa mai comentam de Polonezi, aia-s e alta natzie…

 3. Incarcatura de lupta e de tip cumulativ???

  Ce sens are sa trimiti un jet de metal topit in ditamai nava?

  O racheta antinava nu trebuie sa patrunda in corpul navei si sa explodeze acolo? Ex. Exocet.

  Ha?

  • Au fost cazuri cand Exocet a patruns in corpul navei si n-a explodat (Malvine). Cele cu HEAT au rata de succes mai mare, desi, atunci cand functioneaza, Exocet face daune mai mari. Ideea e ca jetul de metal sa atinga combustibilul, munitia sau motoarele. Are rol incendiar, nu de ruptura.

  • Racheta asta este aparuta pe la inceputul anilor *60 si nu stiu ca ea sa fi suportat modernizari importante! Ceea ce spune Mircea87 este logic si probabil ca mergeau pe amplificarea pagubelor prin incendiu -ceea ce ar fi scos din lupta, chiar daca poate n-ar fi si scufundat-o, orice nava, fiindca un incendiu la bord este extrem de periculos. Dar asa cum spune si gsg9, vremea ei a trecut de mult -acum, este buna doar ca piesa de muzeu. Aa, scuze, si bineanteles, la parada de 1 Decembrie! Smart Defence (in loc de s-auzim de bine!).

 4. Noi nu mai avem rachete navale, ca Styx nu mai e racheta anti-nava in 2012…
  Dar toata lumea e relaxata…
  Smart Defence …

 5. Daca tot am avut astfel de sisteme implicit vehicule am fi putut opta si pt asa ceva
  http://warfare.ru/?linkid=1724&catid=312.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *