Aprilie 2023, Permiteti sa raportez!

This entry is part 76 of 98 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Martie 2023, Permiteti sa raportez!Mai 2023, Permiteti sa raportez! >>

1.366 de comentarii:

  1. TateBros out. … The CASH winn forever…. Sheet of justice…. Bleah
    Finland in…. Ya Ya…. Good News …. Ura…

    5
  2. ionica fonosch

    * Ukrainian Air Force has confirmed that it’s now using the U.S.-supplied Joint Direct Attack Munition, or JDAM,
    air-launched precision-guided weapon against Russian forces in the country 🙂
    https://www.thedrive.com/the-war-zone/stinger-missile-toting-drone-boats-could-protect-navy-logistics-ships
    ** Artilerie antiaeriana interbelica 🙂
    https://en.topwar.ru/213861-cheshskie-zenitnye-orudija-v-pvo-nacistkoj-germanii.html
    *** In sistemele militare de AI se foloseste algoritmul „Generative Adversarial Networks (GANs)” ????
    https://www.cotsjournalonline.com/index.php/2021/10/13/how-artificial-intelligence-is-impacting-embedded-military-computing/
    PS1 Turkey tested a new Bayraktar AKINCI strike drone with an IHA-230 missile 🙂
    PS2 Tor-M2 complex…as well as perform mathematical modeling of its combat work for various purposes, incl. promising. When appropriate opportunities arise, the calculations are checked in practice, after which the actual results are evaluated 🙂

    2
  3. https://twitter.com/clashreport/status/1641759554814849025?s=20

    Ugandan President Yoweri Museveni’s son Muhoozi Kainerugaba:

    Call me a ‘Putinist’ if you will, but we Uganda, will send soldiers to defend Moscow if it is ever threatened by the imperialists!

    Pfooauuiiii :)))))

    12
    • ionica fonosch

      1)“Mi-28NE turned the tide of the fight”: the Uganda Air Force appreciated Russian helicopters in battles with rebels 🙂 interesul poarta fesu 🙂
      2) Fratii Minune erau paziti de tineri pensionari …care avand in vedere uriasa expertiza trebuiau sa inteleaga ce se intampla acolo 🙂
      3) Chestia asta cu Ion de fapt e o smecherie rusesca sa faca liste de oponenti ! [usr-isti erau mai subtili prin diverse asociatii/comiti rezolvau taskul cu humint, basca „calai digitali” specializati in marturie mincinoasa neutralizau potentiali incomozi ]
      4)Vad ca multi au tabarat pe ucrainieni sa le taie banii …unii chiar sunt amarati …. ar trebui luati in vizor mafiotii ucrainienii sa nu ne trezim cu o mafie la fel de insiduasa ca mafia siriana care prin casatorii mixte a infestat aparatul de stat !

      5
  4. https://evz.ro/china-agenda-secreta.html

    Domnului Xi Jinping a făcut o vizită la Moscova. Declarativ, a promovat planul chinez de pace privind Ucraina.

    Însă imediat după plecarea sa, președintele Putin a declarat că Moscova „a ajuns la un acord” pentru amplasarea de arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului. După ce misiunea ”de pace” a liderului chinez s-a soldat cu asemenea rezultat, la ce alte surprize ne mai putem aștepta?

    Gambitul
    Așa cum arătam în podcastul EvZ Play din 30 septembrie 2022, încă din vara anului 2022 domnul Putin intenționa să transfere arme nucleare în Belarus. De ce? Fiindcă Moscova plănuiește ca, în eventualitatea lansării unui atac nuclear, să atace de pe teritoriul Belarus, pentru a distruge Ucraina fără a da motive de represalii împotriva teritoriului rus. Confruntarea dintre Rusia și restul lumii ar lua forma unui ”sacrificiu reciproc de pioni”. Ca în șah: gambit. Mișcarea unu: Rusia mută, lovind nuclear Ucraina, aliata ”Occidentului colectiv”. Mișcarea doi: ”Occidentul colectiv” răspunde simetric, lovind nuclear Belarus, aliatul Rusiei. Iar lucrurile se opresc aici. În toamna trecută, rolul de pion de sacrificiu nu i-a convenit președintelui belarus, Lukașenko.

    Agenda secretă
    Dacă ar fi să ne luăm după declarațiile publice, președintele Chinei a plecat în vizită la Moscova pentru a prezenta Kremlinului planul chinez de pace. Dar efectul imediat a fost exact contrar: diseminarea arsenalului nuclear tactic rusesc înafara frontierelor Rusiei, pentru prima dată după 31 de ani. Cam straniu ”plan de pace”!

    Și mai curios e faptul că Beijingul își îndeplinește rolul de mediator al păcii… fără să discute cu ucrainenii.

    De șapte ori, domnul Xi a sosit la aeroportul Vnukovo, lângă Moscova, unde-l aștepta, pe covorul roșu, domnul Putin. Dar iată că săptămâna trecută, la a opta vizită, oaspetele chinez a fost așteptat de unul dintre cei 10 viceprim-miniștri ai Rusiei. Asta ne arată că domnul Xi a sosit la Moscova cu o agendă care cuprindea și probleme neplăcute pentru gazde.

    Xi Jinping și-a scurtat cât a putut șederea, scoțând o serie de puncte din programul oficial. Dar, abia sosit, a avut luni nu mai puțin de 4 ore de conversații confidențiale cu președintele rus. Deci agenda secretă cu care președintele chinez a sosit la Moscova era dominată de unele probleme controversate, pentru negocierea cărora a fost nevoie de ore lungi de discuții confidențiale.

    Brânza e pe bani
    E simplu să aflăm unde s-a poticnit relația: ordinea de zi a fost publicată înainte de vizită și e suficient să o comparăm cu lista documentelor care s-au semnat. Singurul punct unde nu s-a ajuns la acord e dosarul Siberian Power 2. Este un proiect de gazoduct între Rusia și China, care urma să dubleze gazoductul existent, Siberian Power 1 (capacitate 38 miliarde normal metru cub – bNm 3). La finalizarea sa, Rusia conta să exporte spre China 88 bNm 3, compensând astfel parțial pierderea clienților din Europa (care anterior embargoului reprezentau 200 bNm 3, adică 80% din exporturile rusești de gaz).

    Problema este că această conductă va avea 2.600 kilometri: Rusia nu are nici capacitatea financiară și nici capacitatea tehnologică să finalizeze proiectul. Așa că, în viziunea Kremlinului, firma chineză CNPC urma să plătească integral investiția de zeci de miliarde de dolari, partea ce revine Rusiei urmând să fie achitată eșalonat, prin livrări de gaz. Nu știu cum se zice în chineză ”frate, frate, dar brânza e pe bani”, dar domnul Xi i-a răspuns domnului Putin că abia după 2030 China va avea nevoie de mai mult gaz, așa că până atunci vor continua numai ”consultările și cercetarea”. Nici vorbă de finanțare!

    Acest răspuns l-a pus pe domnul Putin într-o postură foarte neplăcută: în acest an Gazprom va reuși să exporte către Turcia și Europa numai 50-65 bNm 3, față de un nivel de vârf de aproximativ 200 bNm 3. Iar în lipsa Siberian Power 2, pierderea pieței europene nu va putea fi compensată prin creșterea exporturilor către China! Iar atunci domnul Xi i-a întins rusului o mână de ajutor. Exact așa cum scriam acum un an: „eu mi-aș număra bine degetele, după ce dau mâna cu demnitarii chinezi.”. Adică, domnul Xi i-a explicat că CNPC ar putea finanța conducta, dar numai dacă China are certitudinea că segmentul central-asiatic al Noului Drum al Mătăsii va fi deschis, pentru ca să acopere valoarea investiției.

    Relația ruso-chineză a ajuns exact acolo unde spuneam cu un an în urmă că va ajunge: „În curând China va fi singurul importator major de resurse energetice rusești, singurul furnizor de tehnologie pentru o țară care se întinde pe 11 fuse orare, dar nu a reușit până acum să producă nici măcar un procesor de telefon mobil. Iar China își va vedea, evident, de propriile interese: să susțină Rusia suficient cât să-i hrănească ambițiile de confruntare cu Occidentul, evitând haosul în Asia Centrală. Dar să nu susțină Rusia prea tare, pentru a permite Asiei Centrale să basculeze, treptat, sub influența economică și politică a Beijingului.”

    Domnul Putin a trebuit să accepte, fiindcă în realitate ”parteneriatul” ruso-chinez e inegal. Pentru Moscova relațiile comerciale cu Beijingul sunt vitale, dar Rusia reprezintă numai 3% din totalul exporturilor chineze. În 200 de minute de negociere, domnul Putin a pierdut tot ceea ce Imperiul Rus a cucerit în 200 de ani de expansiune în Asia Centrală:

    Xi Jinping: „Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani. Și efectuăm aceste schimbări împreună”.

    Vladimir Putin: „Sunt de acord”.

    Ieșind de la negocieri, Xi Jinping a trimis, chiar de la Moscova, mesaje liderilor din Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Turkmenistan, invitându-i la „primul summit China-Asia Centrală”, programat pentru luna mai, la Beijing. Rusia nu este invitată. Dintre toate agențiile internaționale de știri, numai AFP a sesizat ce s-a întâmplat: China „încearcă să își extindă influența în ograda Rusiei”. Sensul evoluțiilor nu a scăpat nici elitelor ruse: o sursă citată de Financial Times aprecia că „Logica evenimentelor sugerează că vom deveni complet o colonie furnizoare de materii prime pentru China”. Exact așa cum scriam în urmă cu o lună: „în viitorul previzibil, China va continua să folosească enorma sa putere economică pentru a modela Rusia, prinsă la ananghie, conform cu interesele și așteptările sale.” (https://evz.ro/pacea-chineza-imposibila.html)

    Noua ordine chineză
    Victoria geo-strategică a Chinei, care a reușit să obțină dreptul de preemțiune asupra Asiei Centrale, e pe cale să schimbe întreg echilibrul mondial.

    24
  5. https://evz.ro/deng-xiaoping-un-mare-mister.html

    Acțiunile Departamentului Apărării al SUA de a sprijini Ucraina astăzi stimulează dezvoltarea capacităților și schimbarea organizațională necesare pentru a descuraja un război China-Taiwan de mâine.

    Citând îndrumările președintelui din strategie observăm faptul că China este singurul stat cu ambiția de a remodela ordinea internațională și care are puterea de a face acest lucru nu numai s-o declare. În schimb, Rusia este identificată ca o prioritate secundară de securitate și o „amenințare acută” în mare parte, deoarece invazia sa în Ucraina subminează stabilitatea regională în Europa și prezintă un risc real de escaladare nucleară.

    Dacă China ar invada Taiwan, serviciile de informații americane ar trebui să ofere indicații și avertismente pentru a pregăti Taiwanul, Statele Unite și aliați precum și parteneri ca Japonia și Coreea de Sud. Avertismentul în timp util și precis ar putea, de asemenea, convinge opinia publică globală pentru impunerea de sancțiuni diplomatice și economice Chinei. Sprijinul intern continuu în Statele Unite pentru Ucraina, și în special în Europa, în ciuda fluxurilor de refugiați și a costurilor energetice în spirală, ar trebui să afecteze calculul liderului chinez Xi Jinping privind privind Statele Unite, aliații și partenerii săi de faptul că aceștia își vor menține voința de a lupta în sprijinul Taiwanului.

    În plus, faptul că războiul din Ucraina este un „dezastru strategic catastrofal” pentru Rusia ar putea adăuga îndoieli pentru oficiali de la Beijing cu privire la invadarea Taiwanului. În timp ce ajuta Ucraina SUA accelerează execuția unei strategii centrate pe China. Rusia își diminuează capacitatea de luptă convențională însă Rusia va rămâne o amenințare la adresa securității europene atâta timp cât Putin rămâne la putere. Amenințarea Rusie poate fi mai gravă dacă o forță convențională rusă mai mică nu poate oferi un tampon defensiv în adâncimea strategică dorită de generali ruși, pe direcția Moscova-Varșovia.

    Atunci putem să ne gândim că Putin va încerca opțiunea nucleară.

    4
    • Articol cam incilcit, amestecat ca un talmos-balmos avind ca subiecte, China, Rusia, digitalizarea razboiul, razboiul din Ucraina, Deng Xiaoping, Putin si Gorbaciov, scris, pare-se de un general, care trece ca voda-prin-loboda, sarind de la un subiect la altul.

      Daca asta e nivelul intelectual al generalilor…atunci generalul Izmeana ar trebui facut maresal. In „interes national”, desigur.

      15
    • Contracts For March 29, 2023

      Raytheon Co., Tucson, Arizona, is awarded a $19,112,607 cost-plus-fixed-fee modification to previously awarded contract N00024-17-C-5410 to exercise options and incrementally fund existing contract line items for engineering and technical support of Standard Missiles 2 and 6 (SM-2/6). Work will be performed in Tucson, Arizona, and is expected to be completed by February 2024. Fiscal 2023 research, development, test and evaluation (Navy) funds in the amount of $12,828,921 (67%); fiscal 2023 research, development, test and evaluation (other Department of Defense) funds in the amount of $2,020,000 (11%); Foreign Military Sales (FMS) funds (Japan) in the amount of $1,553,181 (8%); FMS funds (Australia) in the amount of $944,500 (5%); FMS funds (Netherlands) in the amount of $569,700 (3%); FMS funds (Korea) in the amount of $563,250 (3%); FMS funds (Taiwan) in the amount of $405,000 (2%); and FMS funds (Germany) in the amount of $228,055 (1%) will be obligated at time of award and will not expire at the end of the current fiscal year. The Naval Sea Systems Command, Washington, D.C., is the contracting activity.

      1
  6. In loc sa fie de merde, hop si ei 😀 ; da’ cred ca o sa fie fara fitze imbecile, ca nu e pa Europa.
    Pur si simplu tac si inghit
    „France Joins AUKUS Submarine Program”
    https://www.navalnews.com/naval-news/2023/04/france-joins-aukus-submarine-program/

    1
  7. https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1642102076330131457?s=46&t=x7JqoN4YOzCduGG-dkWHJg

    Ucrainenii cumpara 100 de Rosomak.

    Banuiesc ca banii sunt din ajutoarele de la tarile occidentale.

    Ce inseamna sa ai industrie adevarata de aparare. Bravo polonezilor inca odata. Strict dpdv business razboiul ar fi fost o mana cereasca pt. industria noastra de aparare daca am fi avut asa ceva.

    Asta e… in ecuatia asta noi suntem aia care stau la pauza in spatele magazinului pe bordura cu o tigara si o sticla de Cola si discuta despre fotbal sau combinatii.

    24
    • Nu avem? Păi cum așa?! Cred că ești și tu plătit da ucraineni ca mine. Conform unor băieți competenți de aici, Armata Română (în 2018) avea potențial să ajung la Kiev în 2 săptămâni, iar fără o industrie pusă la punct evident că nu ai cum să faci asta.

      Iar dacă e să lăsăm sarcasmul – cel mi trist e că nici măcar acum nu facem nimic. În curând avem 10 ani de când a început războiul în Ucraina, iar noi cum am fost cu curul mai mult gol decât acoperit, așa și suntem. Noroc de unchiul Sam că ne mai trage câte un șut din când în când. De apreciat măcar că au dispărut vocile care aberau despre ”România – grindă de securitate în zonă”. Sper să fie capabilă măcar să apare RM când va fi cazul.

      6
    • @patriot

      sunt cumparate cu fonduri europene si americane.

      @dienaris

      Mai mananci mult kkt cu ucrainienii ? Ucraina a avut din 2014 sa se pregateasca si daca nu le dadeau britanicii si americanii nlaw, javeline si stinger cu miile fix inainte de invazie se cacau pe ei in primele saptamani.
      Nu mai spun de pregatirea militarilor, a corpului de ofiteri si a participarii lor la exercitii nato. Daca nu ii sustineau si ii impingeau de la spate americanii se cacau ucrainienii pe ei exact ca in 2014.
      Daca erau lasati de capul lor acum era vai mama lor.

      Erau de demult fara munitii, combustibili, mancare si alte bunuri. Nu mai spun de himars, drone, rachete harm si alte bunataturi toate platite de america si europa. Ucrainienii erau zero barat fara astia.

      Chiar nu inteleg de unde fanteziile astea cu marea tara ucraina ? Erau morti de foame fara vest. Sa vedem daca isi amintesc treaba asta dupa razboi ? Ca din ce am vazut pana acum pe internet se cred aparatorii planetei si toata lumea le datoreaza lor ceva nu invers.

      12
      • @robi

        Am vorbit strict de noi, unde tu ai văzut tu ucraineni acolo, va rămâne probabil un mister ca măreția și potența ”temutei” armate a lui Putin.

        Iar ce ține de apără lumea sau nu, să-mi răspunzi te rog la următoare întrebare – dacă reușeau rușii să ia Odesa, respectiv să stabilească legătura cu Transnistria, Armata Română intra în RM să-și apere cetățenii sau nu?

        P.S. Nu știu ce făceau ucrainenii ”dacă” fără ajutorul vestic, dar tind să mă înclin spre părerea generalului Milley. Pare puțin mai competent ca tine.

        6
        • ” Conform unor băieți competenți de aici, Armata Română (în 2018) avea potențial să ajung la Kiev în 2 săptămâni,”

          „Am vorbit strict de noi, unde tu ai văzut tu ucraineni ”

          Nici nu ma mai obosesc cu tine de acum incolo.

          4
          • Exact, strict despre noi. În momentul de față toată industria militară europeană și cea americană lucrează pentru Ucraina și tot nu-s în stare să producă muniție în cantitate suficientă. De aici și nedumerirea mea, dacă noi nu avem industrie în 2023, cum și cu ce am fi reușit să ajungem la Kiev în 2 săptămâni în 2018. Toți care au vrut, au putut să vadă/înțeleagă/convingă că razboiul de facto e puțin mai complex decât o comparație între coloane în excel preluate de pe wiki.

            În altă ordine de idei, e un moment oportun să ”nu te mai obosești”. Așa scapi și tu de o întrebare care nu-ți convine. Te înțeleg.

            • ma tu esti handicapat ?

              normal ca armata romana nu o sa apere moldova. moldova e alta tara si noi fiind in nato si ue nu suntem de capul nostru.

              armata romana nu are ce sa caute in moldova sa lupte pentru nimeni nu mai esti pe vremea lui stefan cel mare unde plecai cu oaste cand avea chef domnul tarii.
              pe langa faptul ca spui idiotenie dupa idiotenie mai traiesti si cu impresia ca tu arunci intrebari din astea super dificile si eu incep si plang de frica lor…pe ce planeta traiesti ba?

              Daca ai ceva de invatat din razboiul asta e ca dragoste cu sila nu se poate. Moldova e stat suveran si independent nu avem ce sa cautam acolo cu armata atat timp cat raman asa.
              Moldova sta independenta si „neutra” pentru ca asta vrea si atat timp cat vrea asta isi asuma si propria securitate si suveranitate.

              Sa mergi cu armata in moldova e fix ce fac rusii acum in ucraina. Asta e gandirea ta.

              du-te inapoi la citit in globuri de cristal si scuteste-ma.

              6
            • @robi

              Nu a zis nimeni de intrat cu forța. Mai ales că ultimile acțiuni și declarații pe care le vedem și le auzim de la guvernul de la Chișinău îs greu de catalogat ca ”acțiuni care întăresc neutralitatea”. Cred că mai apropiată relație, din punct de vedere politic și economic, nu a fost niciodată între malurile Prutului.

              Anyway, e bine de știut că românii de peste Prut – undeva în jur de un milion de oameni (inclusiv părinții mei care au rămas acolo) îs doar carne electorală, iar cetățenia redobândită contează doar când tre de aruncat hâriuța în urmă. În rest îs ”nimeni” și nici nu merită să lupte cineva pentru ei.

              Cu astfel de idei ne idioate spor la convins ”stataliștii” și alți rătăciți de acolo că de fapt Patria Mamă îi vrea acasă și că ei contează pentru România.

              1
  8. Good news! Since Chile steals intentionally all the opportunities for frigates from Greece (Karel Doorman-class, Adelaide-class), the Greek Foreign Minister, in a bold move, in close cooperation with France, signed an agreement with Argentina for the provision of 12 retired Mirage 2000s from the Hellenic Air Force (HAF)! The Minister declared that „We will make their lives difficult!”
    https://twitter.com/D__Mitch/status/1642204046629957632

    1
  9. Inginer Proiectant

    In presa defense din Korea se vehiculeaza informatii pe surse din guvern ca se discuta achizitia de 350–400 K2 pt romania cu implicare industriala https://www.youtube.com/watch?v=O_37AQNljKw&t=409s

    Pt subtitrari in engleza merge doar in web browser

    Aceiasi au mai facut niste clipuri despre noi cu interesul pt K9 si Redback

    9
    • E destul de buna traducerea in engleza.
      Se intelege cate ceva.

    • Din ce am inteles va fi asamblare in Romania.Ulterior sper ca vom reusi sa integram si ceva piese la el,ma gandesc ca lucrez la o firma care face piese forjate si aici s-ar preta fabricarea bratelor suspensiei cat si a galetilor.Ciocane avem,CNC-uri performante avem.Numai daca ma gandesc la Oradea de unde sunt gasesc multe firme care ar putea produce cate ceva.Numai sa nu vina aia din „mareata” industrie de aparare care taie frunza la caini sa planga ca ei nu „sunt lasati”…de fpat ei nu sunt competenti..vezi faza cand se plangeau ca troaca aia de SAUR 3 nu a fost cumparat si ca vezi Doamne ce performant era.Vrajeli! K22 ar fi o platforma pe care poti forma tanchisti pe tancuri moderne, poti forma tehnicieni de mentenanta, si eventual cu efort si cateva capabilitati de fabricatie.

      3
      • Ti-a spus sefu care face contractele ca urmatorul contract de tancuri va fi 1 batalion abrams g2g lucru confirmat mai mult sau mai putin oficial si de americani

        1
  10. https://www.dvidshub.net/publication/issues/66502
    In primul articol – pg. 5 – se face referire la M1 Abrams Version R(oamania?=presupunerea mea), care va fi livrat între 2023-2026, probabil către,,284th Armored Battalion within 282nd Armored Brigade” Wtf? Merită citit tot articolul
    ,,We learned that not all subordinate leaders can act on disciplined initiative. This can come from a myriad of reasons. First, it may come down to higher-echelon commanders lacking trust in subordinate commanders due to experience. Second, a general observation is that some commanders or subordinates are not aligned with specific political parties or ethnic groups”.
    ,,Sharing digital reports and data, especially on a system with intranet-only capabilities, is generally non-existent between conventional RoLF and their U.S. allies”
    ,,Many tactical routers and auxiliary equipment needed to send and receive digital reports are discontinued or do not have repair parts.”
    Și dacă tot ascultăm învățăturile d-lor de la Fort Benning, să ascultăm și de domnul dr. Azar Gat ( două articole mai jos)
    ,, Current fighting vehicles are thus intermediate breeds which combine two eras – the old and the new. This is true for the latest models of the Abrams, Leopard and Israeli Merkava alike. The heavy armor is no more necessary for land fighting vehicles than the 350-400mm steel armor of the past is necessary for war-ships today. It is a disadvantage.”
    ,,Indeed, relying on electronic detection and interception systems enables a drastic reduction in the armor of fighting vehicles for what is necessary against small arms, shrapnel and blast. Hence an expected reduction in their weight to about 10 to 25 tons; a par-allel reduction in engine size and weight; and design re-orientation to electronically guided defensive and offensive systems. This, I submit, is the direction land warfare and land weapon systems are heading in the electronic-computerized age”

    4
    • LoE 3: Transform the force.
      We had a chance to work with the foreign-military sales team in ODC. The ODC requested we conduct a site survey and a doctrine, organization, training, materiel, leadership and education, personnel, facilities and policy assessment of 284th Armored Battalion with in 282 nd
      Armored Brigade. The main question from ODC was “When will the brigade and battalion be ready to receive the new tanks?” We were able to answer this question and accomplish this task within two weeks. Our information helps drive the discussion between U.S. stakeholders and the Romanian parliament’s potential authorization of fielding the M1 Abrams Version R main battle tank between 2023
      and 2026
      adica se asteapta sa aprobe parlamentul in 2023,in 2024 sa contracteze si maxim in 2026 sa fie livrat primul batalion ,deci deja e hotarat

      vorba lui Alex ,tre doar sa semneze pe linia punctata

      3
    • @Crisbear
      „We learned that not all subordinate leaders can act on disciplined initiative.”
      Asta confirmă ce spuneam, pe aici, acum câțiva ani, și anume că inițiațiva la eșaloanele mici, deși teoretic e încurajată, practic e interzisă cu desăvârșire. Știu câteva cazuri de comandanți de companii, plutoane sau grupe care au fost pedepsiți( cu pedepse trecute în memoriu, nu doar așa, pizduiți puțin), pentru că au luat decizii de capul lor referitoare la acțiunile subunității pe care o conduceau.
      Aici mai e de lucrat mult, modelul sovietic a rămas bine implementat, și tinerilor lideri li se inoculează din „fragedă pruncie”( școli și academii) că nu sunt de capul lor.
      „Sharing digital reports and data, especially on a system with intranet-only capabilities, is generally non-existent between conventional RoLF and their U.S. allies”
      Aici e vorba de sistemele de comandă și control, BC2A-ul celor de la Interactive nefiind compatibil cu ce au americanii, BFT sau cel mai nou, îmi scapă acum denumirea exactă…
      Ce nu știu băieții ăștia e faptul că la eșaloane mai mari există mijloace pentru a realiza conexiunile între rețelele de comandă, se fac exerciții anual, am mai spus pe aici să se urmărească „Steadfast Cobalt”, dar acolo nu e cu numărat tancuri, și nu are farmec, deși e mult mai important ce se întâmplă la exercițiile alea decât prezența tancurilor pe câmpie.
      Părerea mea, hâc…

      11
      • Pfaaai, fix cu asta se luptă Ucrainenii în Bakhmut, cu relicve de ofițeri sovietici scoși de la naftalină ce se iau în gură cu subofițerii cu antrenament de tip NATO, paralizându-le inițiativa la eșaloane mici, cum ai zis tu. Iar noi, în NATO de 19 ani, încă ne mai batem cu chestia asta cap în cap. Nu-i de mirare că Ucrainenii n-au reușit să stârpească himera asta în numai 8 ani.

        10
  11. interesant ce a ajuns internetul azi si informatia,tindem sa credem canale de youtube care nu ofera nici o sursa credibila de informatie doar pt ca afirmatiile lor concura cu aspiratiile noastre pt sute sau mii de blindate provenite dintr-o sursa ,dar nu credem surse oficiale ale statelor cum ar fi Observatorul Militar in interviu cu Seful Departamentului de Inarmare al Romaniei sau The Professional Bulletin of the Armor Branch, Headquarters, Department of the Army,doar pt ca noi credem ca oficialitatile statului nu ne vor binele si ne dezinformeaza ca sa ne fure si cenusa din vatra

    11
    • Păi da nu știi tu, noi vrem să cumpărăm 400 de K2 (cu 150 mai multe decât sunt prevăzute în structura actuală a forțelor armate și necesitând să scoatem încă trei batalioane de tancuri de… undeva) pe lângă Abrams, așa să ne complicăm fără motiv cu două tancuri cu filozofii complet diferite (echipaj de 4 oameni vs 3 oameni) și cu piese de schimb și necesități logistice din nou complet diferite. A, sursa mea de informație? Păi un podcast Coreean ce nu are nici o afiliație cu ROK Armed Forces.

      2
    • Iata o observatie foarte buna! Pe de alta parte, guvernantii ar trebui sa se intrebe de ce se intampla treaba asta… si nu doar la noi, chestiunea este generalizata: nivelul de incredere in autoritati este in scadere.

      2
      • pt ca la noi inca mare parte din stat nu are exercitiu democratic,in Martie atat la arta razboiului cat si la psr am pus niste link care arata anumite informari ale ministerului apararii american catre contribuabil,ultimul interviu al lui Incincas e un pas inainte ,actualizarea site DPA care nu mai fusese facuta de cel putin 2-3 ani la fel daca ar reusi sa mentina trendul asta am avea de spus de ei numai de bine ,partea proasta este ca presa nu face publicitate la astfel de actiuni preferand cancanul si partizanatul politic ca doar de acolo le vin banii,noi nu avem publicisti avem niste jigodii avide de bani care si-ar vinde si mamele pt un pumn de arginti inclusiv dusmanilor tarii,chiar daca sunt anumite exceptii majoritarii sunt aia

        5
        • in spatele saiturilor alora e ceva mai mare,mai de substanta…la noi forma fara fond,pardon de introbagare in seama.

          1
        • Sunt de acord, dar vorbeam in general, nu ma refeream strict la partea militara. Chestii normale la altii cu ceva mai multa vechime in exercitarea democratiei sunt la noi secret de stat sau pur si simplu lipsesc din nepasare. In plus, populimea de la noi inca n-a inteles ce-nseamna democratia. Ma rog, au inteles ca pot sa faca ce vor…
          Dar, la alt nivel desigur, probleme sunt si la tarile cu o traditie democratica mai indelungata. Ceea ce va genera tulburari sociale in cam toata aceasta decada. Democratia scartie dar si in aceste conditii ramane cea mai buna forma de guvernare.

          2
    • ionica fonosch

      * asa zisi lideri au fost prinsi de n+1 ori cu minciuna , starea fireasca a „elitelor” este minciuna lacomia nepotismul …santajul …amenintari …etc
      ** nu ai varianta decat sa ii verifici din 2-3 surse , sa nu uitam de scandalul consilier ciuca… observatorul militar …s-au proferat amenintari si ciocum mic ….erau pe aici unii care la ordin sarisera se apere consilierul …bine ca au fost ignorati total …
      *** circul antibioticelor fara reteta .. sa iau de ani de zile aiurea , DAR acum cred ca e nevoie de antibiotice in ucraina …adica lumea cvam 20% din populatie nu are ce manca si pe rafila il arde de antibiotice …
      https://adevarul.ro/stiri-locale/cluj-napoca/imaginile-saraciei-in-cele-mai-bogate-orase-din-2255027.html
      PS rafila sa anuleze contractele de vaccin anticovid facute pe vremea lui vand damme voiculescu …mul;t mai util …parrea mea

      5
  12. Bundeswehr See planuri si posibile organigrame pt viitor construite pe o analiza a situatiei actuale

    https://www.bundeswehr.de/de/organisation/marine/aktuelles/zielbild-marine-2035-5600748

  13. ionica fonosch

    * Am putea pune si noi asa ceva pe TR frontal macar [si enigma …pe lateral/spate fiindca e mai ieftin …si mascheaza in infrarosu motorul ]
    https://en.topwar.ru/214125-kiev-prinjal-reshenie-ob-osnaschenii-tankov-zapadnogo-proizvodstva-ukrainskoj-dinamicheskoj-zaschitoj-nozh.html
    ** La capitolul radare contrabaterie… nu prea avem 🙂
    [Real-Time Measurement of Ammonia (NH3) in Artillery Smoke Using a Passive FT-IR Remote Sensor]
    https://www.thalesgroup.com/en/sl2a
    *** Nu ar strica sa avem si asa ceva ca de KORAL/turcia nu avem bani, macar sa ascultam cu atentie 🙂
    https://en.wikipedia.org/wiki/VERA_passive_sensor
    PS : idei de afaceri ca tot lasa astia trotinetele aiurea :-))))
    “Our chips are being dismantled from electric bicycles and cars”: the Swiss company explained the “stuffing” of Russian Orlan drones

    2
  14. Inginer Proiectant

    https://www.youtube.com/live/6iYiFV7YJMU?feature=share

    Am mai ‘raportat’ si luna trecuta ca Gen. Grecu vorbes de efectivele armatei si zicea ca nr militarilor asumat in fata nato era de 120k si buget 2.84% pib iar armata ar dori din nou sa ajunga acolo (la 120k)

    Pt cn nu crede ca 500 tancuri moderne (1 bat tr–85m1, 1x abrams, si 400 k2.. cele 9 batalioane de tancuri magice in forma de Q de care se vorbea) e nerealist, si dc sunt anuntate vreo 300 mli pe senile si atatea AA si Pirahna care depasesc la momentul actual structura

    3
    • Nr de MLI e mare fata de ce avem azi dar tot mic fata de necesar chiar si pe structura actuala, cele 298 anuntate ajung de max 3 brigazi pe senile. La +400 tancuri trebuie vreo 700-800 mli…asta daca nu vrei sa amesteci roti si senile…

      1
    • Ce loc mai are tr 85 m 1 daca iei suma aia imensa de tancuri K2? Aaa e romanesc si e peste alea 2 ca capabilitati,pe site DPA se spune ca se vor inlocui efectivele de tehnica ,nu se vor creea altele

      1
    • iar 300 de mli pe senile e un numar insufucient la 500 de tancuri la 5 batalioane tancuri daca faci 2 brigazi grele si 3 usoare poate iti ajung numarul ala ,brigazile panzer germane au ca structura 1/2/1, 1 batalion tancuri /2 batalioane grenadieri cu puma sau marder/1 batalion jagger cu boxer sau fuchs, deci raportul de tancuri, mli senilat e 1/2 si deci absolut tot ce isi doreste lumea si viseaza nu prea se potriveste cu ce cer ai nostri ca dotare si ce planuiesc ,iar armata romana nu are numai brigazi blindate cred eu mai are si doar brigazi de infanterie sau poate ma insel de aia numarul mare de Piranha 5

      3
    • Oai enervantă e gazda. Nu-l lasă nici un minut pe săracu general să-și explcie ce are de explicat că imediat îi mai trage o întrebare sau se bagă peste el.

      Anyway, e bine să vrei. Acum explică-mi de unde vrei să scoți încă 50 de mii de inși și să-i convingi să intre în armată. Aia înseamnă o lărgire a forțelor armate cu probabil 2 divizii întregi, un proces ce durează efectiv ani de zile, asumând o creștere netă a efectivului de personal din armată, ca să nu mai zic de tot echipamentul pe care va trebui să îl cumpărăm din nou ca să ne asigurăm ca diviziile alea pot funcționa. Ori domnul general a zis-o chiar el, noi suntem pe minus. Cum naiba se vrea creștere la 120k?

      8
  15. 4 Chinook in Diamond Shape in ‘vizită’ la Timișoara…
    Or fi venit la Bookfest…
    Easy pe FR24…
    Apropo de Bookfest, am fost să cumpăr două cărți ale prof. Armand Goșu… Le-am primit cu câte un autograf…

    5
  16. Good news!…Dacia Sandero…
    https://theaviationist.com/2023/04/02/rafale-f4-1-standard-qualified-for-fielding/

    S’il vous plaît monsieur, seulement donnez-moi des fusées sur… des stations humides!

    4
    • Dacă era 1.4, mai că eram sigur că este de 1 Aprilie…
      Acum nici măcar ăla nu îl mai pun pe Sandero…
      Pe toate se pune motorul de ascuțitoare de 0.9…
      Am vrut să iau Jogger, măcar cu diesel… N-a fost să fie…

      1
      • daca e pentru persoana juridica dacia e masina ideala,daca e pentru persoana fizica tine minte trei cuvinte…meriti mai bin,nu-ti bate joc de banii tai,viata e scurta.

        3
  17. Aviz decidentilor de la noi amatori in statul cu fundul in doua luntre…o politica clar pro occidentala si lipsita de compromisuri fata de Rusia aduce dividende mai de folos pt tara. Se pare ca americanili sunt indiferenti la maculatura si scrisori de intentie si vor cava mai concret decat niste declaratii goale.
    Bietii coreeni se pare ca inca nu au aflat lucrul asta, altfel nu-mi explic incantarea provoca lor de achizitia celor 400 de ipotetice k2..Bietii oameni chiar au pus botul rau de tot.

    https://www.defenseromania.ro/speculatii-privind-donarea-de-sua-catre-polonia-a-24-de-f-22-raptor-polonia-ar-deveni-a-doua-tara-din-lume-care-ar-opera-doua-tipuri-de-avioane-de-generatia-a-5-a_621976.html

    1
  18. https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/producatorul-german-de-armament-rheinmetall-infiinteaza-in-romania-un-centru-de-intretinere-pentru-armele-folosite-in-ucraina-2302615

    Producătorul german de armament Rheinmetall înfiinţează în România un centru de întreţinere pentru armele folosite în Ucraina

    3
    • Ce nu inteleg eu este de ce au pus centrul ala fix in Satu Mare, cel mai departat oras de langa granita cu Ucraina in raport cu unde se intampla luptele, si nu in Suceava. Amandoua orasele au legaturi de sina de tren cu Ucraina, Suceava fiind chiar un nod feroviar regional.

      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Railway_map_of_Romania.png .

      3
      • Pentru ca Germania are spioni militari cacaulau in Maramures/Bistrita..etc…

        11
      • Pentru ca, geografic si logistic, este mai usor sa aprovizionezi centrul la SM cu piese cu camionul venind dinspre Ungaria decat sa continui si sa traversezi nordul tarii pe sosele prin munti pana la SV.

        6
      • Aproape de reteaua de autostrazi, se pot livra componente foarte usor. se evita cat mai mult posibil drumurile noastre proaste si mai ales caile ferate lente. Probabil prin Ucraina se circula mult mai bine pe tren

        3
      • Dupa stirea asta am impresia ca Scholz l-a sunat pe Vicky si i-a zis, auzi ba, fi atent ce duma tare am auzit de la unu’ din Romania care se stie bine cu whiskyurile :
        „Victoree, nici nu stii, cat de mic incepi sa fii”.

        6
      • Raspunsul tine de mai multe tipuri de logistica specifice operatiunilor militare.
        Centrele de mantenta se stabilesc acolo unde legaturile logistice pentru echipamentele necesare(de la cabluri, la piese la orice) sunt cele mai apropiate si amplasarea nu prezinta pe cat posibil riscuri de securitate. Nu este relevanta in calcul distanta fata de zonele de operatiuni.
        Logistica specifica de transport catre unitatile mobilizate in conflict este secundara deoarece de regula se calculeaza un efort logistic per unitate angajata.
        Mai pe scrut si romaneste, nu are sens ca 100 de furnizori sa isi intinda lantul logistic, mai usor este ca o unitate militara sa isi intinda lantul logistic. Si asigurarea se face de la centru de mantentnta la unitate militara, nu la destinatia unde este dislocata unitatea.
        Deci nemtii au facut-o dupa manual, no surprise there.

        16
  19. Hopa

    https://www.defenseromania.ro/rheinmetall-deschide-la-satu-mare-un-centru-logistic-pentru-armele-din-ucraina-pe-lista-leopard-2-challenger-sau-obuzierele-autopropulsate_621977.html

    Uite uite, contribuim și noi la apărarea Ucrainei! Pardon, contribuie alții, noi contribuim doar cu proximitatea geografică.

    6
  20. https://www.defenseromania.ro/lichidarea-bloggerului-militar-rus-poate-duce-la-cresterea-cenzurii-in-rusia_621978.html

    Tatarsky, acest infractor si puscarias condamnat pentru atac si jaf armat asupra unei banci in anii ’90 ajuns mare patriot, blogger si strateg rus in confrunarea cu satanistii si imperialistii Occidentului depravat a imbuliNAT-O la chermeza pretinului Wagner.

    Un (p)Orc mai putin. La mai multi!!!

    14
  21. Băbăieți, lasati tot ceea ce faceti si uitati-va aici. Ceva mai tare nu am vazut in viata mea.

    15
    • sper sa se intample chestia aia pentru care ne rugam de unii si altii de multi ani… reunificarea pe model german.
      https://www.rumaniamilitary.ro/repunerea-in-drepturi-a-fostilor-cetateni-romani-o-reparatie-necesara

      6
    • E orden de peste ocean

      2
    • A dat și pe Euronews, că se încearcă întărirea zonei de Sud-Est a Europei…
      Poate fi și un semn la boicotul lui viktoraș la aderarea Suediei… Că tot le spunea Friedman ungurienilor că ei nu contează deloc în politica americană privind Europa…
      O apropiere Germania-România-Ucraina ar tine ruzzia deoparte! Dacă intră și RM în horă, să fie primit!!

      3
    • Eu am zis de mult, interesul german in Romania s-a manifestat de mult, economic. Lasand intr-o parte legaturi istorice si alte cele, realpolitikerul de serviciu(tot timpul este la ei unul pe tura) zice ca noi suntem foarte versatili, vorbim 3-4 limbi straine iar, majoritar suntem proeuropeni, pronato. Combinatia asta nu o gasesti atat de usor in europa de est, gasesti fragmente, dar intregul nu. Din ratiuni logistice exista investii serioase germane si in Ungaria ori alte tari din zona insa epicentrul incetul cu incetul se muta la noi in curte, de acolo si bate si razbate subiectul sustinerii noastre in
      Schengen. Si cred ca Scholz asta, mai mult decat altii, ar accepta si anumite concesii catre Romania, numai ca sa avansam incet dar sigur. Nu intamplator a venit Maia Sandu la Bucurest fix cand veni Scholz, si cred ca un gir posibil unional a dat si asta tocmai ca sa discutam de o stabilitate seriosa in acesta zona. Plus ar cam taia oxigenul si la tot felul de miscari populiste.
      Sau poate ca a venit doar sa bea un whisky cu Basescu, si amandoi il trimit pe Klaus la le aduca o bere sa aiba cu ce sa stinga dupa…

      8
  22. Biserica ortodoxa romana din Bucovina vrea cu Moscova, NU vrea Bucuresti sau macar Suceava iar ucrainienii urasc acum tot ce tine cu rusii si nu-i poti conadamna ! Moldovenii din Bucovina NU se declara romani ca nu le da voie biserica, sau nu vor !?

    4
    • Io zic sa treci de etichetarile astea de suprafata si sa intelegi de ce romanii din Bucovina de Nord voiau cu Patriarhia Moscovei!

      La fel ca si cu fostul partid al regiunilor, asta era singura cale sa isi foloseasca si promoveze propria limba, lipindu-se de rusi si alte minoritati.

      22
  23. https://www.defenseromania.ro/e-pregatita-armata-romana-pentru-o-rusia-infipta-la-granitele-nato-iulian-chifu_621986.html

    Asta intelege dl Ghifu din toata industria de IT cu aport critic in PIB, start-up-uri, unicorni, centre de servicii de mii de angajati: niste pletosi care se trezesc la dupa pranz si se joaca jocuri.

    7
    • Era mai simplu sa fie spus ca sunt ”neconformisti”. Cred ca a vrut sa fie spiritual, dar i-a iesit de rahat.
      Oricum omul nu e animal politic, asa ca … nu se va intampla nimic.

      2
    • L-au „reciclat” si pe Eugen Badalan in articolul ăsta…

      1
    • Nu mai exista industrie IT, exista in schimb sectoare de activitate economica (tech, retail, automotive, banking, etc) cu un grad inalt de digitalizare si sectoare cu un grad redus de digitalizare deci necompetitive.
      Tradus dn romana in romana, de ce vreti mai baieti telefoane noi, ce nokia 3310 nu e bun?
      Chifu este chintesenta bugetarului prin excelenta, platit prin tot felul de cumuluri de functii din mediu universitar si stat iar faptul ca intelege fix ca motanii mei din IT, nu-i de mirare. Suntem totusi natiunea cu prea multe buzi in fundul curtii raportat la secolul in care traim si teama patologica de 5G.
      Prin urmare ne reversam iarasi la Caragiale:

      7
  24. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26183572-ministerul-interne-spune-care-este-cel-mai-sigur-oras-din-romania-citand-platforma-numbeo-com.htm
    https://www.bacau.net/avansari-in-grad-de-ziua-jandarmeriei
    ttps://www.gandul.ro/stiri/nicolae-ciuca-mesaj-de-ziua-jandarmeriei-in-perioade-de-liniste-dar-mai-ales-in-situatii-de-urgenta-jandarmii-romani-sunt-mereu-la-dato
    #hapciu

    2
  25. https://marineschepen.nl/nieuws/D-brief-ASW-fregatten-030423.html (google) „Damen și Defense Material Organization (DMO) au ajuns la un acord pentru construirea a patru fregate pentru Belgia și Țările de Jos. Scrisoarea cu informații despre acord, scrisoarea D, a fost trimisă astăzi. Navele devin din ce în ce mai scumpe, mai mari și din nou ușor întârziate…Litera D arată că carenele fregatelor ASW sunt construite în România, iar finisarea are loc în Olanda.” Regards…

    7
    • Price seems to be similar to that of a Type 26 ASW frigate. ASW solutions are expensive as you need to apply measures to reduce the noise generated by the ships’ hull and engines. Plus, inflation has for 2 digits, so nothing fits anymore with the initial plans.
      It’s funny, because in the Romanian corvette program, Damen claimed that they can still build the corvettes with the same price…

      5
  26. Va recomand sa ascultati discutia de mai jos, e lunga dar merita. Are si o trimitere scurta la ce inseamna puterea navala, ca tot a postat mai sus Oleg despre marina.
    Este de prin Mai 2022 discutia si este adevarat ca s-au mai intamplat multe de atunci, dar in opinia mea inca sunt de actualitate subiectele abordate.
    https://youtu.be/-bu8cwjSYzc

    2
  27. It’s very expensive. The weapons separately, as usual. For us, this is a matter of deeply held principle – 1 billion euros(+) this is the cost of the submarine type „‘Dakar”! With strategic weapons ( is paid separately… smiley) But not a frigate-ordinary, it is expensive and the benefits are dubious. (IMHO). !פסח שמח Happy Passover and Easter!

    5
    • Mda, mult tam-tam si festivism pentru o vechitura care are nevoie de „mici investitii”! Zau, 30 de ani!!?? Si pentru asta toate „marimile” locale au vrut pe sticla fiind patrunsi de mandria „reusitei”!!?? Pai daca nici de astea nu suntem in stare sa luam noi, poate facute in RO -cred ca inca suntem in stare sa facem o ambarcatiune mica-are rost sa visam la submarine, corvete, dragoare etc? Da-o-n puii mei de treaba, festivism gretos pentru o rabla, si cu ambasadoarea hlizindu-se frumos….Da’ daca tot doneaza francii, nu ne pot cadorisi cu niste Leclerc, ca tot gandesc la schimbare? Asa, ca intre aliati!?

      7
      • eu ma-s multumii sa isi respecte aliatii si sa faca compania lor de stat,4 corvete la pretul la care au licitat respectand conditiile licitatiei dar ma indoiesc ca sunt capabili de chestii din astea, mai mult lauda decat fapte

        1
  28. If so … bad nove for them!

      • Ii doare în coor pe arabeti, că au fraieri dispuși să le facă jocurile…
        ia să le crească prețurile la importurile de mâncare,așa în glumă, și să fie și un pic limitate cantitățile…
        mai bine cultivi plante pt alcool de ars in motoare, decât cereale și oi pt prosopari…

        Oricum, pretul barilului a coborât, prețul produselor la raft nu…că toți vor profit maxim cu muncă puțină…acum mai urmează un „șut” la inflație, să își conserve petroliștii marjele de profit…

        5
        • pretul barilului a crescut ieri, fara precedent in ultimul timp, fix ca urmare a miscarii de ieri. Asta inseamna ca inflatia va creste, exista motive pt scumpiri, etc.
          Din experiente anterioare stim ca cresterea pretului la petrol antreneaza scumpiri in lant, dar vice-versa nu e valabila la scaderea pretului pretrolului.
          Singura solutia e sa reducem dependenta de hidrocarburi

          PS ma ingrijoreaza lipsa de viziune si de cojones a politicii externe americane

          8
        • Dane nu stiu daca problema-i petrolistii, ca ieri am bagat cu 7.10 motorina. Deci pretul la motorica si benzina sunt ca in vremurile relativ-bune. Eh, daca te duci apoi cu rezorvorul plin la cumparaturi, te apuca plansul, am decartat 480 de lei pe nimicuri. Detergenti si chestii de curatat, cafea, d’ale gurii si nu cine stie ce, apa minerala, mancare de caini si de pisici, poc aproape 100 de euro. Si in Germania cu 100 de euro am rupt cosu’, unde mai pui ca o bere gen Franziskaner e 11 lei la noi, si 0.9 euro la ei + 0.5 pfandul.

          8
          • Acu 2 ani perlembaher la lidl era 0.39 euro si 0.25 pfand la cutie

            1
          • Piața liberă și competitivă, ca si viața politică de la noi (stânga, dreapta, centru) e cam la mișto, cu numele…de aia avem prețurile pe care le avem…asta intern…

            Extern, prosoparii se aliniaza, voit sau nu, politicii de santaj rusești, aia cu gazele, arabii cu petrolul…

            La bullying răspunzi cam în aceeași măsură, nu stai și te uiți ca muta la…

            De aia a fost Usa cu ditamai alaiul de nave în vizită in Taiwan, când China comunistă tot vocifera amenințător…

            4
      • vrajeli. china e deja cu iran iar arabia saudita depinde de sua pentru tot ce inseamna securitate.

        sunt neintelegeri e clar dar de la neintelegeri pana la ruperea relatiilor e cale lunga

        uitate jos sa vezi mutra lu aia care a scris articolul daca dai click pe ea si te uiti la articole scrie de ea sunt numai baliverne.

        2
  29. https://twitter.com/RALee85/status/1642957473702092831

    Să căutați și imagini cu BMC Kirpi sau cum ii zice, din Ucraina, să vedeți diferența. În cazuri din astea parcă merită să plătești în plus pentru ceva mai zdravăn.

    1
  30. https://www.defenseromania.ro/iohannis-dupa-intalnirea-cu-olaf-scholz-este-necesara-o-prezenta-sporita-a-nato-in-marea-neagra_621996.html

    E chiar de invidiat cum foloseste Johannis limbajul diplomatic, l-a ridicat la nivel de arta astfel incat ea ajuns sa fie in stare sa vorbeasca probabil cu orele fara sa spuna de fapt nimic..vb lui Eminescu Înşirând cuvinte goale Ce din coadă au să sune.
    Halal tara, halal politicieni dar la nivelul de educatie al majoritatii populatiei e greu sa spui ca nu avem exact politicienii pe care ii meritam.

    10
    • Tromboneste Iohannis.
      Daca punea altceva in prioritățile funcției ( in afara de golf și ski) , azi aveam măcar două corvete multirol și noi nouțe în patrulare pe Marea Neagra.
      Eu personal rămân extaziat când citesc cum primii responsabili ai apărării țării bat din gura cu ” să vina NATO să ne apere”.
      Ca ei sunt preocupați doar de pensile de servici, speciale , cum sa ne aiurească că rămâne tara fara apărători daca trebuie să muncească dincolo de vârstă de 40 de ani. Că se reangajează imediat la același stat care le plătește pensile, pur patriotism.☹️
      Pare că citești afganii înainte de retragerea USA.
      Cum au plecat americanos, cum toți șefii civili și militari cu valiza cu bani in aeroport. Curse speciale. ☹️

      10
  31. Holland after Denmark: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/04/03/defensie-versterkt-vuurkracht-met-raketartillerie-en-langeafstandswapens.(google) Anul acesta, armata va avea acces la PULS (Precise and Universal Launch System) israelian. https://elbitsystems.com/pr-new/elbit-systems-awarded-contract-to-supply-precision-munitions-and-defense-electronics-systems-to-a-european-country-worth-approximately-million-280/ (google) Elbit Systems a semnat un contract pentru furnizarea de arme de înaltă precizie și sisteme electronice de apărare unei țări europene în valoare de aproximativ 280 de milioane de dolari.

    1
  32. Babaieti, Sharky, Vlad, Nicu, care mai sunteti aici cu haina in dulap. Ziceti-mi mai baieti si mie, care-i faza cu numarul asta 120.000 de soldati? Eu de cand ma stiu in NATO cifra asumata a fost de 75.000 + 15.000 civili. Prin urmare, de unde a aprut acel 120.000?
    Ca daca este corect ce spune dl gen. Grecu e grav si nu am motive sa ma indoiesc de ceea ce spune. Inseamna ca nu mai putin de 19 ani, am fost mintiti de politic in cardsie cu decidentii militari cu privire la angajamentele noastre fata de NATO.

    6
    • Lt, pai cum era si cu 2,39% din PIB? L-am atins vreodata?

      5
    • CSAT nu stabileste numarul de militari nici un acord cu NATO nu o poate face. Singurul care are dreptul sa il stabileasca e Parlamentul..Ultima cifra aprobata in parlament a fost de 120k. Nimeni nu avea dreptul sa reduca numarul sub aceasta cifra..Daca traiam intr-un stat de drept..dar bineinteles la noi nu e cazul.
      Se pare ca dl gen. Grecu sustine intrarea in legalitate..cu ce o sa-i inarmam asta e o discutie pt alta data.

      8
      • Pt „alta discutie” https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/politia-romana-isi-cumpara-masinii-fara-statii-2236110.html „Poliția Română își cumpără mașini fără stații radio, neinscripționate, dar dotate cu covorașe și cric. Bonus, până la 92 de SUV-uri de lux pentru șefi” cca 4400 masini = cca 200 mil E (inclus inscriptionat, statii etc)

        2
      • Da si nu.
        Da, stabileste numarul de militari, si tot parlamentul a ratificat tratatele de aderare la NATO si UE.Ratificarea oricarui tratat se face prin lege de catre parlament. Aici ne-am luat niste angajamente, sa avem un numar de 75.000 militari activi + 15000 civili si la data de 1 februarie 2022 aveam un numar de 68.500 de militari activi si 800 de rezervisti voluntari.
        Nu-i problema sa ai peste, problema este daca ai sub. Adica cum avem noi de ani de zile. Si prin cele lege anume s-a stabilit acel 120? Eu asta intreb. Pentru ca daca exista undeva scris acel magic numar, inseamna ca cei care au desfinta unitati militare incepand cu anii premergatori aderarii, au actionat vadit contrar legii si impotriva sigurantei nationale.
        Ca daca nu ar fi intreg cadrul ala legislativ, ii vad pe unii in stare sa reduca armata si mai mult, ca de ce nu.

        1
        • https://www.defenseromania.ro/gen-badalan-armata-ajunsese-aproape-in-imposibilitatea-de-a-apara-romania-azi-armata-romana-peste-ungaria-sau-bulgaria_621117.html
          Ceva pe topic si aici in ultima parte a articolului
          „S-a trecut la o politică de diminuare a efectivelor Armatei de neînțeles. Ultima cifră aprobată de Parlamentul României pentru mărirea Armatei e de 120.000 de oameni de la aproximativ 310.000. Dar, real, Armata României are undeva între 72.-73.000. Aproape 50.000 au fost diminuați prin hotărâri de guvern care cereau să se diminueze efectivele bugetarilor și se lua de la Armată, hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare al Țării, în condițiile în care știe toată lumea că Parlamentul e singurul organ al statului român îndreptățit să stabilească numărul militarilor din Armata României. „

          • Deci inca o data, care este legea, ca daca este lege e publica. Ca nici eu nici Sharky nu am vazut asa ceva.
            Eram tanar cand gen. Badalan a iesit cum a iesit din orchestra… cu afacerea Tofan, dar legislatia o mancam pe paine. Plus ca sa citim fraza efectiv, e o problema grava de artimetica acolo.

        • Ceva stiu domnii generali altfel nu insistau pe numarul de 120

        • Cred ca e ceva plafon asumat prin OSCE acum multi ani acel 120,000, un plafon nu o obligatie…

          1
          • Nu… cred ca e o lege data in parlament si indiferent cat de veche e, daca nu a fost abrogata inseamna ca inca e in vigoare. Si obligatiile asumate fata de NATO nu se bat cap in cap cu ea, inseamna doar ca Romania se obliga sa nu dea o lege care sa stabileasca un numar sub cel din angajamente.
            Plus inclin sa cred un fost sef al MSM

            • „Ultima cifră aprobată de Parlamentul României pentru mărirea Armatei e de 120.000 de oameni de la aproximativ 310.000.”

              mărire de la 120 la 310…stapaneste bine aritmetica dl general… 😉

            • Interesul Romaniei il servesti din functie si ce iti asumi ca faci nu in interviuri la TV cand numai ai nici o raspundere,si o faci ca Ciuca cand a zis ca luam Patriot,si am luat cu toata opozitia partidelor majoritare,sau ca Incincas care cu tot tam-tam cu vizitele in Koreea si marketing aparut la greu prin media pro un anumit partid ,a spus ca vom lua Abrams ca tancuri

              2
    • @ Lt(rez)
      N-am văzut pe nicăieri cifrele vehiculate de domnul general, la vremea respectivă erau way above my paygrade.
      Ce știu, de la un prieten care a participat la discuțiile dintre politic și militar în perioada respectivă, sau premergătoare, e faptul că după îndelungi negocieri și discuții, încheierea a fost cam așa:
      – Băbăeți, ăștia sunt banii pe care putem să îi alocăm. Vedeți cum faceți să vă ajungă!
      Și ce a urmat, e știut de toată lumea!
      Părerea mea, hâc…

      1
      • Merci sharky. Asta constat si eu cu anii de la recrutare in spate. Nu am vazut cifra asta in nici o lege si nicaieri.

        1
      • Sa nu fie 90.000 de militari activi + 30.000 in Garda Națională, in 2016 a existat un proiect de lege pt înființarea unei astfel de structuri care însemna 8 brigăzi de infanterie + 1 brigada de artilerie + 1 brigada de geniu

    • 120000??? De unde naiba ii iei? Daca mai continua aiureala asta cu pensiile „speciale” ale militarilor si varsta de pensionare, mare mirare daca ramanem cu 60000. Acum pe bune. Un buldozerist bun castiga peste 1200€\luna iar un tehnician intr o fabrica de tigari cam 1500. Un sublocotenent in primul an dupa academie ia 1000. Cine dracu isi mai baga pielea in saramura? Nu mai vb de subofiteri sau gradati. Basca razboiul care bate la usa in caz ca hoholii nu reusesc sa ii bata pe rusi. De ce credeti ca se inarmeaza in draci pe ultima suta de metrii toti fostii din tratat, inclusiv noi? De amorul artei?

      3
    • Personal cred că această confuzie este generată de mărimea forțelor teritoriale (30000). Aceste forțe sunt adăugate la cele asumate de 90000. Din păcate forțele teritoriale sunt cuprinse în acesti 90000, rezerva trebuind să dispară (cel puțin așa fusese planificată reforma).

      1
    • Lt,prin tratatul CFE noi eram plafonati la 130000,basca niște numere la tehnica ce nu or fost atinse vreodată.Eventual pe hârtie,prin anii 80.

      Tratatul ala e finish de când Rusia la denunțat. Deci teoretic,cred ca am putea trece de numerele de acolo,dar mai bine ar trebui sa reducem ce avem la jumate și sa avem un sistem ca lumea de rezerve.In practica ne vom chinui sa luam toți netalentatii sa dea bine pe statul de organizare și la naiba cu orice altceva.

      În rest e cum zice Sharky.

      4
  33. https://m.defenseromania.ro/start-in-achizitia-de-obuziere-senilate-de-155-mm-iar-toate-drumurile-duc-la-k9-thunder-romania-a-stabilit-numarul-de-obuziere_622000.html

    „Potrivit surselor DefenseRomania din industria de apărare, fiecare „sistem autopropulsat pe șenile” va fi format din 18 obuziere de 155 mm. Astfel, achiziția care va fi demarată în 2023 va viza 54 de obuziere autopropulsate șenilate care vor intra în dotarea Armatei române.”

    Pentru cei care sperau că vor fi 24 de tuburi per sistem, adică 120 de tunuri la finalul programului. Vor fi doar 90. Nu știu de unde venea informația că ar fi fost 24 de tunuri per batalion/sistem.

    3
    • la noi au fost de regula divizioanele de artilerie cu 3 baterii, probabil ca au pastrat organizarea asta cine stie
      Sper sa ia si ceva pe roti, se oferisera israelienii sa faca la noi Atmos, anul trecut, ar fi perfect sa foloseasca un sasiu gen iveco pe care il mai are armata , si atunci 90 de k9 ar ajunge completata cu asa ceva

      1
    • Eu nu m-as fi supărat sa ia Pzh 2000. La ce a aratat și arata in Ucraina, cred ca este cel mai bun la acest moment. Dar poate luam o versiune modernizata a K9… ceva A2 care ar avea și autoloader pe viitor

      4
      • O singura problema ar fi la Pzh 2000 si anume ca ar fi disponibile foarte tarziu, probabil din 2026 incolo si nu stiu daca ne permitem sa asteptam atat.
        Tocmai au comandat nemtii destul de putine unitati si sunt gata peste 2-3 ani. Daca o iei asa, alegerea K9 se justifica

        https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/03/29/7395621/

        2
        • Acum ce sa zic, K9 este ok și da, coreenii au posibilitatea de a livra mai repede. Totuși oferta la senilate este foarte limitata, Pzh 2000, K9 și M109A7.
          Pe de alta parte, ma așteptăm ca Rheinmetall și KMW sa fie mai flexibili și sa se adapteze mai ușor la comenzi suplimentare. Coreenii par a fi mai adaptați la cerințele actuale

          2
          • personal as prefera K9, uite aici o comparatie:
            https://armedforces.eu/compare/self-propelled_artillery_Panzerhaubitze_2000_vs_K9_Thunder
            si un articol cu istoricul operational, atat cat e
            https://nationalinterest.org/blog/the-buzz/south-korea-has-its-own-massive-artillery-nato-loves-north-23962

            mie personal nu mi se pare must have autoloader-ul; sigur, e nice to have daca daca se blocheaza si n-ai cum sa-l alimentezi altfel e nasol. in plus K9 e mai usor iar daca ne transfera coreenii si tehnologia pentru munitie ca tot vrem sa facem fabrica nou e bine, pare mai convenabila aceasta afacere.

            6
          • Koreenii au livrat atat de repede 36 de k9 polacilor ptr ca erau second hand, din stocurile lor. Off course le au adus la zi, au inlocuit tot ce era de inlocuit, dar nu erau noi. Lesii au fost atat de grabiti, iar contractul e atat de gras incat au renuntat la ele ca sa poata respecta termenele impuse de polonezi. Sunt curios insa de ce sunt aia atat de grabiti!!!

            5
            • Helsingør Habitans

              Granita indirecta cu Rusia, adică Belarus și directă în zona Kaliningrad. Război prelungit în Ucraina fara nicio intenție a Rusiei să cadă la pace. Mi se par motive suficiente sa se grăbească.

              1
              • Pe bune? De frica rusilor? Aia gafaie de un an incercand sa ii dovedeasca pe hoholi! Daca ii atrag si pe baltici, cu ce au acum polacii ajung in doua sapt la moscova!!!

                1
                • Helsingør Habitans

                  Gafaie dar au distrus si ocupat o parte din tara. Polonia nu vrea asta. A spus clar presedintele lor ca se inarmeaza in halul asta pentru a descuraja orice rea intentie. Adica pentru a evita un razboi. Rusii daca ii pui acum sa atace Ucraina nu ar mai face-o. Atunci credeau ca va fi o plimbare si ucrainienii vor ceda usor, de acolo visul lor cu cele trei zile. Nu a fost sa fie. Cu alte cuvinte rusii daca vor stii ca polonezii sunt inarmati foarte bine, nici macar nu vor incerca sa ii atace. In concluzie, inarmarea masiva este un factor de descurajare.

                  6
                  • Nu are nici o treaba cu nici o descurajare domnilor. in polonia anul asta sunt alegeri iar la ei si fara razboiul asta cea mai mare cioara electorala e rusia (germania e a doua).

                    ajutorul asta foarte public dat de polonia este de fapt campanie electorala.
                    PiS isi joaca tare propriile carti anti-ruse anti-germane si uite ca noi aparam tara si ii impiedicam pe rusi in ucraina.

                    Although there is moral weight to Poland’s request for some reparations, it has also served a more political purpose: galvanizing sentiment around Poland’s historical righteousness. Germany’s economy is by far the largest in the European Union, and the former German defense minister, Ursula von der Leyen, is now the head of the body responsible for withholding Poland’s pandemic funds. Fanning anti-German sentiment offers a way for Law and Justice to deflect blame for the blocked and much-needed E.U. relief funds and to rally some of its hard-right voters in anticipation of this fall’s election, which is expected to be close.

                    Journalists on Polish public television have, since last summer, been lambasting the Germans but also the French and Western Europeans in general as cowards and irresponsible idiots. “It’s a very strong anti-Western European narrative, like almost a civilizational backlash against Western Europe,” Buras says. Jakub Jaraczewski, an analyst at Democracy Reporting International, told me that on Polish public media, “they’re hitting a very similar beat to Russia, basically saying that the West is weak and cowardly” but with one difference: that “Poland is the brave strong country.”

                    https://www.nytimes.com/2023/04/04/magazine/poland-eu-ukraine-war.html

                    Le pasa tare rau de ucrainieni in realitate…

                    Poland cuts funding for Ukrainian refugees by half
                    https://www.euractiv.com/section/politics/news/poland-cuts-funding-for-ukrainian-refugees-by-half-2/

                    7
                  • Pe pariu ca daca rusii inving in ukraina sau situatia ramane asa cum este, in coada de peste, in maxim 3-4 ani polacii si balticii intra, pe varii motive, in belarus, si ii provoaca pe rusi la meci direct?? Nu cumperi 1500 de tancuri, peste 2000 de ifv uri, 500 de sph uri si tot atatea himars sa ii descurajezi pe altii. Le cumperi sa ii faci praf si sa iti iei inapoi teritoriile sutite de aia acum 85 de ani. Repet, cu ce au sau vor primi(pe bani of course)in urmatorii 4 ani fostele tari „aliate” din tratat +ukraina, rusia e praf si pulbere in doua saptamani. Si asta fara ca vreun soldat american sau occidental sa puna piciorul acolo. Cu armata actuala nu au cum sa tina un front lung de la baltica pana la marea neagra ever forever.

                    4
              • sunt alegeri in polonia

                4
      • Inca ne miscam in reluare si fara logica.
        Inamicul in viitor e Rusia ? Daca da ,se indreapta lumea spre un razboi ?
        Cei care suntem pe acest forum cred ca mai intelegem anumite lucruri si am fi de acord ca un razboi e destul de probabil in viitorul apropiat..5 ani – 10 ani, daca lucrurile merg spre confruntare si nu spre destindere. Daca raspunsul e da atunci ce tara poate face livrari consistente in acest interval destul de scurt ? Livrari la tancuri, autopropulsate, ifv-uri, lansatoare de rachete ? Coreea. Bun. E k2 peste ce au rusii, e k9 ? Pot sa ne sustina si cu munitie pt ele ?
        Eu unul nu m-as incurca nici cu abrams..productia e mica si tunul de 44 de calibre e sub cel de pe leo sau k2 daca nu folosesti munitie cu uraniu saracit..
        Daca razboiul din Ucraina a aratat ceva, e ca NATO nu e pregatit de razboi, mare parte din tehnica exista doar pe hartie si productia de munitii nu face fata nici macar la nevoile Ucrainei. In urmatorii ani toate tarile astea o sa fie ocupate pt propriile nevoi..Coreea sta mult mai bine si are productie excedentara.
        Daca era dupa mine mergeam blana pe Coreea, cum au facut si polonezii plus ca in caz de ceva e bine sa ai un aliat care foloseste acelasi echipament si munitie ca si tine, inclusiv centre de mentenanta si piese de schimb.

        6
        • Tancul coreean poate trage si cu munitie standard NATO. Putem s-o asimilam aici nu s-o importam din Coreea.

          2
          • Obligatoriu daca vrei sa-ti pregatesti armata..degeaba cumperi tehnica moderna daca in caz de ceva pt munitie trebuie sa te milogesti de altii.
            Sper sa aibe cap daca cumpara obuziere si tancuri sa aibe in vedere si linii de productie pt 155 si 120 mm. Desi sincer ma astept la orice.

            2
    • De obicei la tunurile tractate erau 24 per batalion
      La MLRS si SPH erau 18 (vezi Larom & Himars sau primul RFI de obuziere 36+4 pt 2 batalioane) pt ca se considera ca au putere de foc superioara si nu sunt necesare 24…cam asta e povestea cu 18/24…desi la M 1989 (122mm) erau 24 per batalion: 6 importate si 42 produse…

      2
    • Din ce am auzit eu achizitia va fi impartita in doua, dpdv tehnic: primele trei batalioane (18 obuziere per batalion) vor fi senilate, cel mai probabil K 9, iar urmatoarele doua batalioane vor fi pe roti – 36 de bucati, ramane sa ghicim producatorul.
      Se asteapta ca programul pentrun senilate, cel putin, sa fie lansat in acest an.

      3
      • Dar… De ce? Care e logica? Nu suntem ca Franța să mergem la mama dracu în Africa sau pe unde ca să ne trebuiască și sistem pe roți pe lângă cel pe șenile. Dacă am ales K9 rămânem pe K9, wtf.

        2
        • Suedezii nu au nici o treaba cu Africa si totusi Archer este pe roti.

          1
          • Nu asta este ideea mea. Uită-te sa vezi cate state NATO au artilerie autopropulsată atât pe șenile, cât și pe roți. În opinia mea, ne-am complica fără foarte multe beneficii daca am cumpăra atât pe șenile, cât și pe roți. Nu mă înțelege greșit, mie îmi place mai mult cea pe roți decât cea pe șenile.

            1
            • Iar eu vreau sa zic ca alegerea Frantei pentru artileria propulsata pe roti are la baza alte motive decat politica Frantei in fostele colonii din Africa. Iar daca in parte are legatura cu asta nu tipul de teren si clima din Africa nu stau intre motivele alegerii cat mai ales posibilitatea de a desfasura mai rapid astfel de vectori.

              2
              • Cam la asta ma refeream si eu, aveau nevoie de un obuzier relativ usor si cu cerinte logistice mai scazute decat unul pe senile, pe care sa-l poata aeropurta cu usurinta in Africa, printre alte motive. Nu spun ca obuzierele pe roti sunt facute doar pentru forte expeditionare.

                Ce vreau eu sa zic este sa ramanem la un singur fel de artilerie autopropulsata. Am ales (ma rog, 99% sanse ca vom alege) K9, ramanem pe K9, chiar daca inchide optiunile pe roti. Daca am fi mers cu ATMOS/SIGMA sau CAESAR (sau poate ne bagam in pat cu cehii de la EA), am fi ramas cu alea si nu am mai fi mers pe calea senilelor. Din nou, mi se pare ca ne-am complica inutil la un numar destul de mic de obuziere pentru o tara ca noi.

                2
        • Ar avea sens sa avem si obuziere pe roti, au o mobilitate mai mare pe sosele, sunt mai ieftine si mai usoare.

          1
          • Dpdv supraviețuire,senila e peste.Schimbi poziția după câteva lovituri și trebuie sa-i dai viteza un km peste aratura și noroi.

            La TAB nu e asa mare stresul,se deplasează pe drum,dar după sta ascuns vreme mai îndelungată. Tunurile se mișcă des,pe distante relativ scurte.

            Dacă luam 15 batalioane merita sa ai 2 tipuri,dar pt minimum minimorum cât luam noi nu merita stresul.

            Îs 5 brigazi de manevra moto/mecanizate fiecare cu 1 btn.Ramane de văzut de ce nu fac fac câte o brigada la nivel de divizie,dar aici au la dispoziție LAROM ce vor fi libere de contract după ce apare HIMARS.

            5
      • Varianta asta se potriveste mult mai bine pe actuala structura.
        Stii cumva daca vor sa ia si derivate la K9 ? K10, K11 ?

        1
    • Bateriile americane au câte 8 piese.La MLRS îmi pare ca îs câte 9.
      Alea noastre vor avea 6.Pt ca da bine la forma.Logica e ca cu cât ai comunicatii mai bune și mai stabile,cu atât ai nevoie de mai puține structuri de comanda și mai multe piese .
      Dar la noi or zis ce de ce sa-i imite pe americani la ce contează,când pot sa ii imite doar la abțibilduri.

      3
    • https://www.bbc.co.uk/sounds/play/w3ct4p75

      Hai mai bine sa-l ascultam pe om. Rastalmacirea de kkt a grasei este o mizerie.

      14
      • tocmai că grasa îi arată cum putea să iasă onorabil din tirul întrebărilor incomode cu răspunsuri simple.
        se observă școala politică si de cadre blazată și suficientă care se așteaptă la intrebări servite ușor despre horoscop și starea vremii așa cum este obiceiul în presa românească cumpărată si conspirată .
        în juma’ de an și-a tăvălit toată cariera…

        6
        • Se vede ca nu ai depus efortul sa-l asculți pe gagiu. Spor.

          8
        • Deci,decât ca manca bullshit.1.Moama,ce onoare i se face ca îl cheamă la BBC,pt ca fost și ea pe acolo când era mai tinerica.2.Cu ajutorul ținut secret asta nu putea spune decât ca e politica guvernului.Ca politica asta nu e poate cea mai grozava e subiect separat,dar cata vreme nu se schimba diplomații romani nu pot spune altceva. 3.Cu cererea noastră ca romanii de la ei sa aibă drepturi egale cu ucrainenii de la noi,e perfect fain play,iar Aurescu exact asa o zis.
          Marele jurnalist când o auzit ca la noi minoritarii ucraineni au drepturi,ce sa zică și el cu logica de jurnalist,decât ca politia bate țiganii.Pt ca ,după logica,dreptul romanilor de a învață în romana la școală e ceva identic cu ce face sau nu politia cu rrrrrromalesii. Atât ete,zici jurnalist,zici de obicei tembel.
          4.Bastroe e separat de restul afacerilor.

          Deci,per total,Aurescu nu o dat in fasole cu mucii.Dar exista trebi ce merita lămurite,dar astea îs pt Ciuca si Johanis ,pe plan intern .

          În rest,madam își exprima și ea opinii,ca tot omul are,dar fără legătură cu ce au discutat aia în interviu.

          12
          • https://www.libertatea.ro/opinii/ce-mi-s-a-parut-mult-prea-trist-si-ingrijorator-in-interviul-lui-bogdan-aurescu-la-bbc-4501894
            opinii si pareri…cum e normal,fiecare isi trage singur concluziile.
            mucii si fasolea nu sunt indicatori intr-un sector unde fiecare cuvant si intonatie conteaza.

            3
            • Sigur. De parca opinia unui *** cu ochi precum Rogozanu si conteaza acum.

              9
              • E mult mai la curent ca tine cu ce se-ntampla prin Romania, inclusiv prin Sistem. Și nevasta-sa la fel, da’ de ea n-ai auzit. Polemicile lui cu Tolontan sunt strict pt tiraj, Rogozanu e foarte de stânga declarativ, exagerează voit, e un proletar bon vivant, așa, la nivel de fațadă, spre deosebire de unii care chiar sunt stangisti pe bune. Presa din România sau mai bine spus ce a mai rămas din ea e plina de personaje interesate doar de avantaje personale. Și ăștia formează zona din care cei cu diverse misiuni sau proiecte financiare ii angajează. la noi presa e încă balcanica, tot la nivelul Cristoiu.

                3
            • fix mizeria comunista-socialista rogozanu se trezeste sa vorbeasca.

              6
          • pe mine totusi ma ingrijoreaza lipsa de abilitate a lui Aurescu in a raspunde unor intrebari icomode si inadecvarea/lipsa de adaptabilitate a celor din servicii care au recomandat strategia asta de comunicare. e evident ca e gresita si nu de ieri de azi.

            2
            • Presupui ca aia din servicii au recomandat,iar daca au facut asta au si fost ascultati.Intrebarile erau chiar previzibile,fara sa il asculte SIE pe nea Caisa ala de la BBC anterior interviului.

              Starea de spirit este ”haoleo,manca-ti-as,nu ii pupui pe frunte pe ucraineni,esti un monstru”.E acelasi rahat ca pe vremea razboaielor iugoslave,cand musulmanii si daca se mictionau mirosea a trandafiri.La catva ani dupa se uitau dupa tine daca aveai barba,asa ca lucrurile astea se schimba repejor.Sugestii de la stapanire sa fie.

              https://www.youtube.com/watch?v=B9tzoGFszog

              12
      • Omul s-a descurcat cat a putut mai bine.

        1
  34. Că tot este la modă bucă-tăreala, adaug un meniu…
    https://vatniksoup.com/
    Pretini și troli ai ruzziei…
    Au avut o zi grea cu admiterea Finlandei in NATO, dar ei sunt mânați de spiritul vodkar și nu se dau bătuți…

    2
  35. Sasiu si turela de K9 Thunder in fabricatie. Eu zic ca am putea si noi sa facem macar atat si restu’ sa vina din Coreea de Sud, insa pentru minim 200 de bucati ca altfel nu stiu cat merita

    https://img.gfx.no/2396/2396378/_DSC4873.jpg

    https://img.gfx.no/2396/2396379/_DSC4909.jpg

    • Uite la a doua poza cata „scula” se vede in jurul turelei … Nu e ieftina deloc o chestie de genul. Si sa o foloseasca/intretina trebuie oameni calificati si bine platiti, ca daca se merge pe ideea romaneasca de „cumpar scula scumpa deci nu trebuie sa mai platesc om cu salariu mare ci ii dau minimul pe economie” o sa dea cu virgula tare de tot…

      6
      • E un Waldrich Siegen vechi (cca. 1970-1980), nimic nou.Am lucrat si pe CNC-uri Nicolas Correa si Colgar similare ca gabarit…mentenanta consta in lubrifierea cu ulei de calitate, completare cand este cazul,revizia se face odata la cativa ani iar pentru ce fac ei la turela aia sarcina pe mandrina e mica deci probleme apar foarte rar.Un frezor la noi intr-adevar nu castiga foarte mult, undeva la 4000-5000 de lei net maxim.La mine la firma unde lucrez in Oradea au undeva la 3500 net +bonuri de 600 de lei plus ceva bonusuri,dar ei nu fac programe,de programe se ocupa altcineva care face programe CAM.Totul e sa si vrei.La Ramira Baia Mare spre exemplu au luat o freza portal DMG de cca. 3 milioane de euro,ce-i drept aia lucreaza acum la liniile de asamblare pentru BMW si au predictibilitate fiind „astupati” cu comenizi pe minim 3-4 ani.Nu e de mirare ca fac astia centru de mentenanta de armament la Satu Mare, acolo inca mai exista UNIO care e specializata pe piese agabaritice.Doar la Stat se freaca buha si nu se face mai nimic.Sa mai amintesc de polonezii de la Huta Stalowa Wola care fac AHS Krab? Si aia au investit ca sa produca tunul si turela local. https://www.youtube.com/watch?v=G9BWql8qT1c In video se vede cam ce au: Un CNC TOS Varnsdorf cehesc, unul UNION CHEMNITZ German si un DMG DMF 360 german.Unde am lucrat inainte aveam si noi un DMG DMF din asta deci nu e SF.Imi e ciuda insa ca ai nostri guvernanti saboteaza cat incape si nu vor ca Romania sa aiba capabilitati de productie.

        33
      • Scumpa sau ieftina, daca nu o sa producem la noi in tara armament modern si munitia aferenta (sub licenta) o sa ne ducem dracului ca natiune in anii care vin. Nu putem sa hranim la nesfarsit industria militara din SUA, Europa de Vest, Israel, Koreea sau Turcia si sa nu beneficiem de nici un offset.

        4
        • Contractele g2g beneficiaza de acorduri de compensare industriala procente din contract,si pot include instalatii de mentenanta si cursuri tehnicieni,tehnica noua care implica costuri reduse de bani,sau licenta productie munitie fara drept de export,care prin urmare nu este trecuta in cataloagele de vanzari Romarm

          2
    • asa ceva se scoate la o fabrica din cluj cate 2 pe zi…
      no big deal 🙂

      3
    • Nu e deloc SF, nici foarte scumpa o „Großwerkzeugmaschinen” cu CNC ca cea din a doua poza
      E intr-adevar mai complex procesul si produsul final e mai scump daca o sudezi decat turnata in forma, si o faci rotunda gen T62, turela care a trebuit sa fie ieftina si usor de produs in cantitate mare, si restul nu a mai contat asa de mult, uite ce sus pot sari cand le loveste ceva
      Sunt sigur ca daca ar exista un program clar si comenzi certe pe cativa ani, s-ar gasi si in romania firme care sa completeze masinile care le au, sa scoleasca si certifice oamenii, sa ii plateasca decent etc si sa scoata asa ceva

      3
  36. The Ministry of Defence has authorised the Finnish Defence Forces to procure the next long-range air defence system of Finland. The David’s Sling system! 316 million euros.
    https://www.defmin.fi/en/topical/press_releases_and_news/new_long-range_air_defence_system_for_the_finnish_defence_forces.13506.news#5d49d274

    4
    • The contract includes further options worth 216 million euros excluding value added tax. The possible exercise of these options requires a separate decision.

      2
    • Wonder how many systems that makes. Also wonder if we’ll get to produce some of the SkyCeptor/Stunner missiles ourselves at Ploiesti or if that’s only ever gonna be a memorandum.

      2
    • „Marea Britanie a revenit la programul Ajax. Este vorba despre un program al Ministerul britanic al apărării care a anunțat o comandă pentru 589 de vehicule blindate Ajax cu o valoare de 5.5 miliarde de Lire Sterline (aprox 6,3 mld Euro). Anunțul major al Londrei vine după ce au fost aduse îmbunătățiri la sesizările semnalate de Armata britanica, vibrații și sunet, astfel încât problemele au fost rezolvate complet, iar Ajax a finalizat acum testele de validare.”

      1
    • Woohoo, programele sunt aprobate. Acum sa speram ca nu face ca si cu programul SHORAD cand l-a mai aprobat de vreo doua sau trei ori pana acum.

      2
    • deci batalionul de tancuri are 4 companii de lupta a 3 plutoane si 3 modele de derivate,pod mobil de asalt,tractor de evacuare reparatii,dragor de mine

      1
      • Nu e neaparat asa, poate ca au luat cateva pt training…de aia nr mai mare decat ne am fi asteptat…

        1
        • „Tranzacția va include muniția și simulatoarele de instruire.”daca adopta modelul german primul batalion dotat va fi de instructie tancuri, pe parcurs cand se vor mai achizitiona din ce se instruieste se vor muta la celelalte batalioane

          2
        • https://www.dpa.ro/dgarm/programe-de-inzestrare

          7. Tanc principal de luptă

          Obiective

          înlocuirea tehnicii esențiale din dotarea batalioanelor de tancuri cu echipamente de nouă generație, cu sisteme moderne de conducere a focului și cu acțiune eficientă în câmpul tactic
          asigurarea interoperabilității tehnice cu structuri similare ale armatelor țărilor membre NATO şi, la nevoie, de a asigura o capacitate de ripostă adecvată

          daca este ce scrie pe site DPA asta e structura de 54 de MBT plus derivate adica 66 de blindate

          2
      • @Nicu_4
        3 companii a 3 plutoane, s-a mai discutat pe aici.
        Părerea mea, hâc…

        1
        • Deci cate batalioane de tancuri avem pana la urma? Ma uit la ORBAT-uri si vad peste tot ~45 de tancuri per batalion, desi toata luema spune ca structura standard NATO este de 54 de tancuri.

          1
        • Daca iei o companie doar pt scoala presupun ca nu iti limitezi achizitia doar la un batalion de tancuri ci doar pe primul l-au putut finanta acum

          4
    • Sa speram ca se vor misca repede.
      Desi e ceva putred in mapn altfel nu se explica intarzierile achizitiilor deja aprobate de parlament, vezi cazul shorad, deja aprobat de 3 ori…chiar nu inteleg de ce nu fac licitatia sau atribuirea directa, au deja sumele aprobate si daca nu sunt bani la buget pt ele asta nu e treaba armatei. Sunt deja aprobate in parlament, cum se mareste datoria externa pt pensii speciale , se poate mari si pt armament, e o cheltuiala mai necesara si utila.
      Interesant de urmarit atribuirea pt ascot sau alt afv, vad ca se merge pe aceeasi turela de la elbit care este si pe piranha. Sper ca nu se vor calici din nou si sa o cumpere fara modulul spike. Si cu in jur de 500 piranha si ascot cu turela elbit e nevoie obligatoriu de linie pt munitia de 30 mm
      La fel daca s-au hotarat la abrams,e necesar sa cumpere si munitie cu uraniu, tunul de 44 de calibre nu are penetrarea pe care o obtii cu munitie standard pe tunul de 55 de calibre de pe leo sau k2.

      2
  37. Video spectaculos cu 2 SM 2 interceptand o tinta supersonica ghidate de AEGIS. Racheta tinta e mica si zbura la rasul apei, si totusi SM 2 o intercepteaza cu usurinta. prima racheta loveste in plin, a doua nu a mai avut ce lovi. ma gandesc ca o racheta ruseasca supersonica e mult mai mare si deci mai usor de lovit

    https://twitter.com/DrChrisCombs/status/1643431321824370691

    6
  38. ANATOL ȘALARU

    00:00 INTRO
    01:45 GEORGE SIMION COLABOREAZĂ DE 12 ANI CU SERVICIILE RUSEȘTI
    15:01 ROMÂNII DIN UCRAINA
    24:18 RUSIA NU POATE FI IMPERIU FARA UCRAINA
    33:09 PROPAGANDA RUSĂ TREBUIE SĂ FIE INTERZISĂ
    37:23 RUSIA PLĂNUIA SĂ OCUPE CEL PUȚIN JUMĂTATE DE EUROPA
    47:51 OCCIDENTUL NU A ÎNȚELES PERICOLUL RUSESC
    50:49 PRINCIPALA AMENINȚARE PENTRU R. MOLDOVA NU E CORUPȚIA, CI RUSIA
    01:04:29 90% DINTRE RUȘI SUSȚIN RĂZBOIUL ÎMOTRIVA RUSIEI ȘI ÎL SPRIJINĂ PE PUTIN
    01:06:49 ROMÂNII CARE ÎI AȘTEAPTĂ PE RUȘI
    01:11:20 ROMÂNIA A RATAT ȘANSĂ DE A FI O A DOUA POLONIE ÎN ZONĂ

    https://www.youtube.com/watch?v=SscuC-wBeSQ&t=1565s

    8
  39. Pentru că tot se vorbea de logistică, zilele trecute, luați de citiți.
    https://panorama.ro/pariu-depozite-marfuri-romania-hub-logistic-regional/
    Se spun câteva chestii interesante în articolul ăla.
    Părerea mea, hâc…

    4
    • Sa fie primit, dar pe mine ma pune pe ganduri capacitatea noastra rutiera si… nu radeti mai, feroviara.

      4
    • De-acord. Toata lumea se intreba de unde valul de investitii in spatii logistice din ultimii 2-3 ani (ca a fost un domeniu de investitii f. activ in ultimii ani).

      Se va vedea rostul investitiilor in urmatorii ani cand se vor muta companii de logistica cu sandramaua & spre in RO.

      Si desigur, ne omoara infrastructura. Dar chiar si-asa, planificatorii de investii stiu ca oricat de tantalai sunt cei ce ne conduc, autostrada Pitesti-Sibiu se va termina in ~5 ani (ca proiectul dpdv tehnic arata acceptabil, companiile ce se ocupa de executie sunt firme serioase) & o sa avem legatura directa pe autostrada Marea Neagra -> granita de vest.

      Nu e stralucit, dar nici rau nu e.

      9
      • sunt aproape gata si niste investii pe calea ferata pe linia care strabate tara de la vest la est si va creste viteza de deplasare

        5
  40. Băbăeți, mai stiti acum cativa anisori cand cea mai mare scula pe bascula mediatica in Romania era binomul, ca sereiiul ca justitia, ca interceptarile… „duomnul” Gadea se dadea cu curul de pamant, plangea Ciuvica minte mica prin studiou. Scandal mediatic, toata ziua numai asta, de dminieata pana seara. Se auzeau plansetele Varanului de la etaj direct in studiou
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/predoiu-despre-interceptarile-sri-in-dosarele-de-coruptie-amendamentul-guvernului-introduce-o-procedura-de-contestare-2305689
    Nimic, decat o stire razleata pe la digi24.

    4
    • /www.g4media.ro/serviciile-secrete-la-control-pot-fi-utilizate-interceptarile-in-dosarele-de-coruptie-o-dezbatere-obligatorie.html
      in forma actuala sunt cadouri otravite,fara control civil -parlamentar serios vom deveni unitatea militara romanica.vor inlocui coruptii altora cu coruptii lor.

      4
      • Unii de pe site isi doresc asta.

        1
        • e dreptul lor,sincer sau cointeresat …ramane de vazut.
          personal am crezut dar nu mai cred si nu voi mai crede niciodata in bunele intentii ale oligarhiei cu epoleti indiferent de culoarea uniformei si in/vizibilitatea stelelor…cel putin nu in conditiile actuale de legislatie si control.
          asa imi voi educa si urmasii.

          2
  41. Si inca una mai baieti, de data asta de la sursa tuturor problemelor in societatea romaneasca, educatia. Duamna cu „u” Antoaneta Bolchis, „pisiholog” de profesie, membra marcanta pesedee si secretar de stat la ministerul educatiei povesteste cum-ca-copii au acces la biblioteci virtuale si platforme e-learning. Mai sa pic de pe scaun, ca nu intelegeam in ce noapte a fost revolutionat invatamantul romanesc insa m-am trezit rapid din starea de soc, ca acele doua platforme pur si simplu nu exista. Deci rezolvata si problema asta.
    Astia din presa, unii cu scoala facuta pe bune au sesizat, si au taxat-o pe proas… „duamna” Antoneta. Insa in loc sa-si vada de treaba, „duamna” Antoneta a trimis la redactie, un drept la replica. Acum daca cautam „dreptul asta la replica”, il gasim reglemntat destul de bine pin materie de audiovizual aplicabil si la presa scrisa. De principiu cu drept la replica se corecteaza informatii eronate sau tendentioase, din aceste motive dreptul la replica se publica punct.
    Si dupa ce neuronii psihologici ai „duamnei” au facut fichi-fichi, hop s-a produs un drept la replica, epic, măiastru si citez, la virgula, pentru exactitate:
    Un Secretar de Stat din Ministerul Educației anunță că elevii au acces gratuit la Biblioteca Școlară Virtuală și Platforma școlară de e-learning, fără ca acestea să existe”- îmi pare rău că nu ați înțeles ironia. Cu respect, Antoneta Bolchis, SS ME”.
    https://www.g4media.ro/replica-a-secretarului-de-stat-din-educatie-antoneta-bolchis-dupa-ce-a-declarat-ca-elevii-primesc-acces-gratuit-la-doua-platforme-inexistente-imi-pare-rau-ca-nu-ati-inteles-ironia.html
    No’ baieti, asa arata analfabetismul functional, si unde altundeva decat la Ministerul Educatiei. Bravo clasa pulitica, multumim.
    Nu v-am enervat destul? Are 16000 in mana(net) salar.

    8
    • Este plin invatamantul de gospodine d’astea cu psihologia si invatamantul modern la purtator de la minister pana la cele mai mici scoli.Din pacate fiind prea ocupate cu cursul hartiilor nu-si prea stapanesc disciplina pe care o predau daca or fi calificate pe bune si acolo.

      3
    • Doar faptul ca incearca sa-si corecteze ineptia resapand-o in ironie ne arata ce fel de specimene ajung in fruntea educatiei si in posturi de inalti functionari in stat. Io zic sa ne pregatim si de al 5 lea val cand o ajunge AUR sa fie cooptat la guvernare dupa scor mare la alegeri. Sa vedeti ce competenti dar mai ales fomisti sunt acolo. Cand s-or combina ironicii de azi cu nehalitii cu teschereaua goala din noul val vom vedea bataia de joc la adresa noastra dusa la un nou nivel.

      5
  42. Finlanda locuitori: 5.421.827 (locul 112) https://www.defenseromania.ro/contributia-finlandei-la-nato-60-de-avioane-de-lupta-si-mai-multa-artilerie-decat-uk-germania-granta-si-spania-la-un-loc_622037.html

    „…..Finlanda are aproximativ 240 de tancuri de luptă principale și se crede că 179 sunt pregătite de utilizare imediată.
    Putem vorbi despre „cea mai puternică artilerie din Europa de Vest”, o forță mai mare decât a Germaniei și Franței la un loc, care include aproximativ 1.500 de echipamente: aproximativ 700 de obuziere și tunuri, 700 de mortiere și aproximativ 100 de lansatoare de rachete grele și ușoare.
    Helsinki are peste 100 de sisteme de artilerie autopropulsate, inclusiv 39 de obuziere sud-coreene K9 Thunder.
    Finlanda are și 29 de sisteme de rachete de tip M270……”
    Adevarat ca Finlanda a aderat la Uniunea Europeană în 1995, și la zona Euro în 1999.

    5
    • Finlandezii puteau sa vina si in fundul gol..conteaza materialul uman.E un popor care si acum le mai da cosmaruri rusilor,

      7
    • Daca luati la numarat si artileria noastra cu tot cu mortiere cred ca tot pe la 1500 de piese ajungem daca nu mai mult. Doar ca inca nu avem artilerie autopropulsata, ceva mai bine stam la artileria reactiva..

      5
  43. un atac al unei pozitii rusesti cu un T-72 ucrainean…ii ingroapa efectiv la sfarsit pe soldatii rusi ramas in transee.

    https://www.youtube.com/watch?v=fifpgIJkxXA

    • e continuarea clipului mai vechi al alora de la K2, cand se apropie cu 2 tancuri d etranseea aia.

      Apoi transeea aia imi pare a dracului de asemanatoare cu cea din un alt clip al K2, doar ca erau cativa ucraineni in ea si resping un atac al Wagner cu ajutorul unor lovituri precise de artilerie. Dar na, transeele alea seamana cam tote intre ele 🙂

      3
      • Din ce se povesteste pe net la inceput a fost a ucrainienilor, au atacat rusii, au cam ratat, dupa aia ucrainienii s-au retras si dupa ce rusii au ocupat pozitia au revenit cu tancurile/ifv peste rusi.

        3
    • Se mișcă lucrurile și în domeniul nuclear, mai nebăgat în seamă, dar se mișcă în direcția bună.
      Părerea mea, hâc…

      6
      • Sper sa nu le mai pice dintii alora de la Uzina R 🙂 Dar oricum,hip hip uraa.

        2
      • Fabrica aia – e din anii 70 – acum toate exploatarile de uraniu sunt inchise, concentratul de uraniu vine din Kazahstan, la Giurgiu unde se fabricau tecile de zirconiu pentru pastilele de uraniu sinterizat – au renuntat la zirconiu, si fosta Zirom acuma produce semifabricate de titaniu doar (ceea ce e oricum foarte bine, ca avem asa ceva), fabrica de combustibil de la Mioveni foloseste teci de import – deci inca departe de ceea ce zic nostalgicii lui cioasca, ca aveam ciclul complet la combustibilul de candu, in romania

        3
  44. Zapada mieilor…
    Militarii intervin în sprijinul populației afectate de ninsorile abundente din zona Moldovei.
    https://www.facebook.com/mapn.ro/posts/pfbid02uDk5RhThsc1rJhtc5JGMkEoEwkZf5aBD8HS1UMJyVXY7q7nrCeb8QqS4FFn4ubinl

    3
  45. După ce au câștigat un contract pentru producția de JLTV, GM Defense câștigă un contract și pentru producția vehiculului ISV Infantry Squad Vehicle
    https://www.defensenews.com/newsletters/daily-news-roundup/2023/04/05/gm-defense-squad-vehicle-cleared-by-army-for-full-rate-production/

  46. https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26190464-ucraina-produce-impreuna-polonia-obuze-pentru-tancurile-din-era-sovietica.htm mai au inseamna o gramada de tancuri sovietice functionale, si nu mai au munitie pentru ele
    Tohan Zarnesti care a facut la vremea ei ceva munitie de 125mm, zice ca are liniile „istorice” si la o adica le-ar pune in functiune
    http://www.tohan.ro/PRODUSE_CAPACITATI.html
    da noa

    1
    • Probabil mai pot porni linia „istorica” de 125mm . Problema este de personal si cu ce pulbere. Cred ca toti sunt la pensie la ora asta.
      Pe vremea Irak / Iran war lucrau din plin.

      1
    • Adică boarfele alea 2 😉

      8
      • Daca e adevarat ce zic ucrainienii, inseamna ca avem f multe boarfe si prin serviciile secrete ) ca tot se fac ca ploua. Cred ca e cosul plin

        15
        • Pina la urma si pe bune , fara misto si treaba serioasa , cum de latra Jigodiile astea doua non stop si fac circul asta fara sa fie sanctionate sau excluse din patrimoniul national de lepadaturi istorice care au acaparat parlamentul si senatul RO ?
          SRI ? Ce pusca lumii face? Putin 🙂 respect fata de situatiune.
          Agree cu zici ..prea Multe boarfe pe la Interne si doi si un sfert. Ori sincer varianta number 2 , incompetenta crasa , baieti pe pile si moloz mult la buzunare no bai merge si asa eu sunt tare la mine in cartier. Aia de Secu now SRI au mai facut ceva upgrade in last 30 years? sau toti spera la o pensie buna speciala la 40 de ani si ciocu mic? Zic si eu hic. Mlastina noroioasa PSDNL pute rau. Pacat .
          O zi buna.

          5
          • Dosarele de care vorbesti le instrumenteaza diicot cu d mic

            1
          • Nimeni nu poate fi atat de incompetent, hai sa zicem ca serviciile ucrainiene sunt destul de bune pe partea de contrainformatii , dar daca pana si descultii din serviciile moldovenesti si-au dat seama ca respectivii sunt cartite ale FSB – lui si le-au blocat accesul in tara, mi-e greu sa cred ca ai nostri nu si-a dat si ei seama.
            Simplul fapt ca sunt lasati in pace spune multe despre serviciile noastre de contrainformatii, spune si mai multe despre cele din NATO daca ai nostrii inca mai iau parte la fluxul de informatii sensibile.
            Toate lumea da vina pe unguri pentru scurgerile de informati catre FSB, dar cred ca e plauzibil ca o buna parte sa vina de la noi.
            Se explica asa si apatia noastra cand vine vorba de investitiile in aparare, inclusiv acopererirea ajutorului militar inexistent acordat Ucrainei sub patura secretului de stat. Avem multe cartite infipte in pozitii sensibile.

            6
            • @Marius

              Se pare că nu ai avut treabă cu SRI-ul niciodată dacă crezi că îs cu mult mai ”încălțați” de cât cei de la SIS.

              Am zis din prima zi (și nu doar eu și nu doar aici) când începuse se fie pomenit Simion prin comentarii că atât el cât și javrele din HAUR îs plătite dini banii rușilor. Îl cunosc cine e încă de pe vreme când stătea bleg pe holurile căminului C5 de la Cuza, iar despre simpatiile lui față de est am aflat când a încercat să se lipească de ATRAG.

              Dar aparent publicul de aici preferă să viseze cai verzi pe pereți, apoi să o dea pe aia cu ”dar cum am fi putut noi să știm, că nu avem globuri de cristal”.

              4
    • Mie imi pare destul de subtire „ancheta” moldo-ucrainiana.

      Cat despre ai nostri eu cred ca pregatesc dosar pentru alegeri pentru Simion&aur

      13
      • Multumim celor care au scris codul penal al Romaniei, tradare este doar daca pasezi secrete de stat unei puteri straine, spionaj este doar daca-i apatatrid subiectul activ, rasturanrea ordinii constitutionale se poate face doar armat… deci comportamentul celor doi constitutie o simpla „opinie diferita” in conditile in care sunt in slujba unei tari care destabilizeaza Romania din 1800 in prezent si care ne-a ocupat timp de 45 de ani.
        Insa, memento Petre Tutea, cei care au facut grozaviile de nedescris de la Sighet si Aiud, au fost romani, deci cozi de topor rusnacii au gasit tot timpul la noi.

        5
        • Lt, la Simion pare cusut cu ata alba articolul. E subiect greu de discutat obiectiv, eu nu sunt convins ca este agent rus.

          Aur este genul prm, unionist/nationalist/extremist/anti-eu, intalnirea aia cu agent fsb poate sa fie foarte usor inscenata de catre fsb/sis/sri, finantarile alea din rusia ori le poti proba ori „am auzit eu de la vecin ca ala a primit…” gen de informatie.

          Mi-ar placea daca am lua la periat si deputatii si senatorii Romaniei din udmr sa vedem care lucreaza in interesul Romaniei si care in interesul Ungariei si care au contacte cu agentiile de forta maghiare.

          Eu as paria ca agentiile maghiare sunt mai prezente si active in Romania decat agentiile urss.

          11
          • ce dreacu indoieli sa ai? e suficient sa-i urmaresti actiunile ca sa-ti dai seama cu cine e de fapt
            la fel pentru tot AUR-ul, sustin doar agenda Rusiei, evident adaptata la realitatile romanesti.

            4
          • Spune-mi si mie unde era vorba de udmr in articol, si de ce ai facut intorcearea asta din 3 si de ce ai creat un narativ defensiv in jurul lui simion cu argumente mult mai slabe decat cele pe care tu le identificai ca find slabe.
            De ce anume ai facut whatabaoutismul asta?
            Cine a demolat in Europa o pace realtiva de 70 de ani, urss-ul sau pekinezul de dupa gard?
            Din 2016 scriu pe site, ba orice se intampla vine de la rusi, nu din interiorul UE asa cum ne explica orice discurs aurifer.Chiar imi amintesc acum ceva timp, 2019, un schizoid zicea sa mutam birgazi la granita cu ungurii, si incep sa ma intreb totusi de ruble si campanii pe orice site cu prezenta media serioasa, iar RuMil este unul din ele.
            Serios, cel care a contribuit masiv la curentul antiNATO si antiUE din Romania, nu poate fi decat inscenat colaborator al rusiei putiniste? Iar partidul asta care va ajunge fara doar si poate la un 20%-25%… este… cantitate neglijabila?
            Ultima fraza nu o comentez, pentru ca depeseste orice analiza logica.

            5
            • Te-ai gandit ca omu face antiUE si antiNATO pentru ca vinde la populatie? Ca isi face cateva sute de mii de voturi pe discurs antiUE si antiNATO in Romania?

              @LT care sunt argumentele irefutabile din articol legat de Simion?

              9
              • @DinOradea

                simion e cusut cu ata de rusi. ce dovezi ai vrea sa mai vezi ? prins cu ordinul scris in mana ? fi serios.

                3
                • Nu ar strica.
                  Poate e coincidenta,poate nu.Ai scandalul asta cu Simion presupus agent rus.Ai faza cu Aurescu,unde in esenta ii f… grija ca de ce avem ceva de impartit cu ucrainenii si cum nu suntem fanii lor.Nu toti,dar o buna parte.Intratat de naspa am fi,incat guvernul tine la secret ajutorul dat Ucrainei.Tema comuna e ca poporul roman ar vota daca ar avea de ales impotriva intereselor ucrainene si ,cu mantinela,impotriva intereselor vestului.Cui prodest?Pai nu trebuie ca aia 25-30% presupusi votanti ai AUR(si cu sondajele sa avem pardon) sa fie ei 40-50% din electori.Cu alte cuvinte,pt ca aia ”rai ”sa nu castige,factorii ”responsabili” (gunoaiele cunoscute de atata vreme) trebuie sa castige,iar pt ca ei in sine determina absenteism,votantii ”responsabili” trebuie sa inghita pilula amara si sa vina totusi la vot.

                  Ca regula, cand incep sa o arda cu calificative gen extremism,antisemitism s.a.m.d treaba ii clara,aia sunt cei desemnati sa fie cei mai rai decat raul actual,deci popor X din Europa,taci naibii din gura si lasa sistemul ce te oftica in pace.Manca rahat in continuare si mai si zi merci pt gem.

                  3
                  • Pt ca unii sa castige niste alegeri au nevoie si de o sperietoare ca vadim i se va da la gioale la momentul oportun de pentru cine a fost crescut

                    2
          • Si eu zic ca vecinii din NV is mult mai prezenti…noroc ca din vicky & co a mai ramas doar amintirea indepartata de pe vremea cand mai contau prin zona…asa…spioneaza, inghit in sec, baga o palinca de necaz…si aia e ;)…

            2
          • Nu cred ca cineva spune ca respectivul e agent rus, e prea prost ca sa fie si rolul unui agent nu e sa fie in prim plan si cu gura mare. E un om platit de FSB sa faca propaganda prorusa, lucru pe care il face de ani de zile..
            Socant nu e ce face el , socant e ca serviciile noastre de contrainformatii nu fac nimic sa-l opreasca, pe el si pe marmota cealalta. Imunitatea parlamentara nu se aplica si primirea de bani de la un serviciu strain e totusi infractiune.
            Inteleg ca Haga nu a venit inca cu un mandat dar totusi FSB-ul e responsabil de o gramade de crime de razboi comise in Ucraina. Poate dupa ce vor veni si mandatele implicand FSB-ul se vor misca si serviciile noastre, dar raul deja e facut.

            1
      • Si de cand sant antirusi bolsevicii din republica Molotov !?

        1
    • Dar era o asa mare surpriza ca sunt niste jegosi cu dubla comanda? La cate a incasat poporul asta de la rusi, din care mentionam scurt doar 1812 cand au taiat Moldova in doua cu flexul, si continuand cu planul lor de a face gubernie ruseasca din Valahia si Moldova, nu puteau si cretinii aia doi sa-si gasesca alt stapan…

      2
    • Now we know him as Arestovich… In 2002-2003 he was M-David (https://waronline.org/) and visited Israel. There is a photo. Maintains constant contact with his Israeli friends and „teachers”, a very capable „student” … (smiley)

      2
  47. ionica fonosch

    **Nemtii in anii 30 prin recensaminte cu ajutorul calculatoarelor electromecanice, americane au facut studii privind etnicitatea .
    https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_and_the_Holocaust
    **Istoria se repeta 🙂
    https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/statul-rus-a-incercat-sa-inregistreze-intreaga-2256395.html
    *** Nu inteleg de ce a redus Arabia saudita productia de petrol …poate ne spune ion~AI :-))) Apropo de rafila va ia pastila ..antibiotice am inteles iau romanii aiurea …hai cu vaccinarea :-)))
    https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-26190611-criza-fara-precedent-imunosupresoare-medicamentele-vitale-pentru-pacientii-transplant-boli-autoimune-lipsesc-6-luni-pacientii-supravietuiesc-imprumutandu-intre-atunci-cand-gasesc.htm
    [e criza de glucozamina ieftina ptr articulatii …sargenor a disparut …cumva e si criza de antibiotice …]
    PS observaite corecta „Armed Forces of Ukraine are preparing for the offensive, equipping armored vehicles with NATO minesweepers LWMR”
    https://en.topwar.ru/214224-govorim-podrobnee-zachem-ukraincy-stavjat-sovetskuju-dinamicheskuju-zaschitu-na-leopard-2a4.html

    2
  48. https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/trei-giganti-se-bat-pentru-contractul-de-3-2256428.html

    Trei giganți se bat pentru contractul de 3 miliarde de euro al viitoarelor mașini de luptă ale Armatei

    ASCOD, Redback si Lynx

    1
    • Pai atat ascod, cat si redback au avantaj ca folosesc ut mk2 iar ascod ca gdels are deja infrastructura si cunostinte despre a lucra cu autoritatile romane

      1
  49. @gabrielus, poti pune mai multe link-uri intr-o postare, cam cum face ionica.

    8
  50. Hai sa mai vedem si ceva frumos cu adevarat, un spectacol al naturii, una din frumusetile Romaniei. Desigur, asta pana nu se apuca aia cu pusca lunga si puta mica sa-i omoare, ca cica-i sport:

    17
  51. Un simplu dar sincer Sarbatori Fericite cetatenilor romani romano-catolici si protestanti.

    15
  52. https://esut.de/2023/04/meldungen/41220/das-erste-seeversuchsboot-schwimmt/ (google) ” În șantierul naval lituanian „Western Baltija Shipbuilding” din Klaipeda, a fost lansată prima dintre cele două bărci Sea Trial Coast (SVK), după cum a informat BAAINBw pe 4 aprilie prin Twitter. Barca este acum dusă la șantierul naval Fassmer, unde va fi echipată. Predarea către Bundeswehr ar putea avea loc la începutul anului 2023/2024. A doua barcă urmează să urmeze în aproximativ trei luni.”
    Sounds to me like a pretty good job…

  53. https://evz.ro/principiul-dominoului.html

    Secolul Chinei
    Au început să iasă la iveală detaliile! Aeronava era de ceva vreme deasupra teritoriului Rusiei, când domnul Xi l-a chemat pe ofițerul de cifru:

    – Transmiți aceste două radiograme. Nu prin cifru, în clar!

    Ieșind din birou, militarul a trebuit să se țină de cursivă: simțea că-l ia cu leșin. Erau două mesaje, adresate președinților din Kazahstan și Uzbekistan, invitându-i la o reuniune a Statelor central-asiatice, la Beijing. În mai. Fără participarea Rusiei! Președintele Xi era atât de sigur de cărțile pe care le avea în mână, încât nu se sinchisea că rușii vor intercepta mesajele: arunca buzduganul înainte de sosire, drept în poarta gazdelor. Și a calculat corect.

    Ajuns la Moscova, domnul Xi a rostit un discurs de întâmpinare, apoi dânsul și domnul Putin s-au încuiat într-un salon, pentru discuții tête-à-tête. De obicei, acest moment ceremonial durează zece-cincisprezece minute. De această dată a durat patru ore. Ieșind de la discuții, domnul Xi a chemat iar ofițerul de cifru și i-a înmânat alte trei mesaje:

    – Le predai tovarășului ambasador Jiang Hanhui. Să le transmită urgent președinților din Kirghizstan, Azerbaidjan și Turkmenistan.

    Erau identice cu cele de mai-nainte, cu un singur detaliu în plus: precizau că sunt emise de la Moscova. Ca să se știe în cele trei capitale că lui Xi nu-i pasă de reacția Rusiei. Peste veacuri, istoricii vor consemna că ziua de 20 martie 2023 marchează începutul Secolului Chinei: Kremlinul e constrâns să cedeze Beijingului hegemonia asupra Asiei Centrale.

    E limpede că situația Rusiei este dificilă: altfel nu ar ceda astfel în fața Chinei. Iar gravitatea situației este atestată de cele mai prestigioase instituții. Astfel, Institutul de studii economice de la Viena apreciază că ”Rusia s-a întors la perioada crizei finale a Uniunii Sovietice”. The Wall Street Journal consideră că veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze naturale s-au redus cu aproape 50%; în condițiile în care războiul a determinat o creștere a cheltuielilor bugetare cu 50%, rubla s-a devalorizat cu 20% în ultimele 5 luni. Citând un fost oficial al Băncii Centrale a Rusiei, German Council on Foreign Relations apreciază că „economia Rusiei intră într-o regresie pe termen lung”.

    Și astfel, rând pe rând, susținătorii domnului Putin au început să adopte public poziția Beijingului, în special în ce privește ”respectarea integrității teritoriale”, care figurează în propunerea chineză. Au reacționat imediat republicile central-asiatice vizate. Aflat la Berlin cu treburi, ministrul adjunct kazah de Externe, domnul Roman Vasilenko, a declarat că „Poziția Kazahstanului este că integritatea teritorială a statelor trebuie respectată pe baza Cartei ONU. Inclusiv, bineînțeles, Ucraina.” Pentru prima dată kazahii spun asta limpede.

    Apoi a basculat președintele Belarus, Alexandr Lukașenko. De voie, de nevoie, în ultimul an dânsul a fost aliat al Regimului Putin: a oferit baze militare pentru atacarea Ucrainei de Vest, a sprijinit cu echipament și muniție agresiunea, acum se pregătește să găzduiască arme nucleare tactice rusești. Dar iată că deunăzi a dat-o la întors: „Îndrăznesc să propun (…) o încetare a ostilităților, o încetare a focului fără dreptul de mișcare a trupelor și transferul de echipamente și arme; trebuie să ne oprim acum, înainte de a se ajunge la o escaladare!” Asta a declanșat imediat replica domnului Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: nici vorbă de oprirea ostilităților! „Cât privește Ucraina, nimic nu s-a schimbat: operațiunea militară specială continuă, întrucât aceasta e singura cale la ora actuală de a atinge obiectivele stabilite de către țara noastră”.

    Primăvara trecută, când tancurile rusești ajunseseră la periferiile Kievului, voci din Guvernul Ungariei s-au făcut auzite, revendicând o halcă din Ucraina: Ujgorod și întreaga regiune Zakarpattia. Că așa e obiceiul unora: când vezi vecinul căzut sub loviturile tâlharilor, te repezi să-i furi haina din spinare. Acum au dat-o la întors: președintele Ungariei, Katalin Novák, aflată la Ankara, și-a exprimat sprijinul pentru un plan de pace care să implice retragerea trupelor ruse de pe teritoriul cotropit.

    Lovitura cu Magistrala
    Ca într-un joc de domino, bascularea începută în tabăra rusofilă a cuprins acum Europa de Est și Balcanii. Acestea au constituit vreme de decenii zone de interes periferic pentru Bruxelles; noul statul al Chinei a schimbat însă lucrurile. Așa cum declara la 6 decembrie 2022 doamna Ursula von der Leyen, de ceva vreme, „în Balcanii Occidentali … China încearcă să exercite influență”.

    Pe fondul înțelegerilor survenite între Rusia și China, Uniunea Europeană asistă la un adevărat asalt: Moscova secătuită cedează pârghiile sale economice Chinei în ascensiune. În acest context, a apărut temerea că China, după ce a construit magistrala feroviară Atena – Budapesta, ar putea construi și acea conductă magistrală demult promisă, aducând gaz din Asia Centrală până în inima Europei. Proiectul e mai vechi, dar UE l-a uitat pe un raft.

    Îndiguirea
    Acesta este contextul controversat în care Comisia Europeană denunță proiectele de investiții din ”Noul Drum al Mătăsii”: „China și-a intensificat politicile de dezinformare și constrângere economică și comercială”, a pătruns tiptil în țarcul sărăntocilor din Balcani, promovează investiții îndelung neglijate, „încearcă să creeze dependențe”. În mod ciudat, pentru remedierea situației nu e considerată prioritară dezvoltarea Balcanilor sau integrarea statelor comunitare discriminate, ci „definirea unei strategii europene față de China (…) care trebuie să înceapă cu o evaluare sobră a relațiilor noastre actuale și a intențiilor strategice ale Chinei”.

    Este însă de văzut în ce măsură aceste ”instrumente” vor putea să îndiguiască influența chineză, în condițiile în care, în 2021, 9% din exporturile UE au plecat către China, în timp ce peste 20% din importuri au venit din aceeași țara asiatică. Situația ne evocă acel vechi dicton: „Dai în mine, dai și în tine, dai în fabrici și uzine!” Este deci de înțeles: ignorând această abordare conflictuală, o serie de lideri europeni au luat-o pe urmele cancelarului german Olaf Scholz care, în noiembrie 2022, a fost primul care a întreprins pelerinajul la Beijing. Chiar în aceste momente, șeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, se află în Capitala chineză. Săptămâna viitoare va vizita China și președintele Franței, Emmanuel Macron. Nu pleacă singur, ci însoțit de președinta Comisiei Europene care, văzând ce fac ceilalți lideri ai Apusului, a revenit la sentimente mai blânde: acum apreciază că „nu este nici viabil, nici în interesul Europei să se distanțeze de Beijing (…) De aceea trebuie să ne concentrăm asupra reducerii riscurilor și nu asupra distanțării”.

    Greu de zis
    China, care între anii 2013 și 2021 a investit 838 de miliarde $ în ”Noul Drum al Mătăsii”, a preluat mingea de la o Rusie vlăguită și înaintează în forță pe o nouă direcție: în Balcani și Europa de Est. Apusul, care a neglijat vreme de decenii zona, își vede amenințate interesele, dar reacționează ciudat, intrând într-un conflict economic pe care nu-l poate de fapt susține. În condițiile în care termeni precum ”Europa socială”, ”solidaritate” sau ”convergență” nu mai fac parte demult din vocabularul bruxellez, popoarele din Balcani și chiar din Estul Uniunii Europene, sătule de promisiuni neonorate, sunt din ce în ce mai ispitite de proiectele venite dinspre Extremul Orient.

    Încet-încet prinde contur o Nouă Ordine Mondială: Rusia, fostă superputere, la remorca Chinei, iar Uniunea Europeană sub asediu, dintr-o direcție neașteptată. Nu e deloc, zău deloc acea ordine internațională visată de domnul Vladimir Putin acum un an

    11
    • Civilizatia din China e veche, mult mai veche decat ce europeana dar n-are nimic social si democratic in ea ! Filozofia era una dar viata in China era total diferita
      Diferentierea sociala e mai mare chiar si fata de noi ! Nu cred ca ne-ar place in Europa.

      4
      • Asta cu civilizatia chineza mult mai veche decat cea europeana este o trompeta propagandistica chineza. In secolul 21 cand se zice ca ar fi existat legendara dinastie Xia Europa trecea prin niste transformari culturale de substanta nu era in pestera, trecea de la un neolitic absolut fabulos la o epoca a metalelor marcata de venirea indo-europenilor.

        5
        • „2Тhe Minoan civilization one of the main Aegean civilizations of the Bronze Age, which existed in Crete in 2700-1400 BC. Mycenaean Greece (or the Mycenaean civilization) was the last phase of the Bronze Age in Ancient Greece, spanning the period from approximately 1750 to 1050 BC.” Let’s not be coy. (smiley)

          2
          • Look up North and a bit more time.The Minoans were one ,but not the only one by far.

            As a curious,debatable ,but plausible argument,motiffs of the I-E creation myth can be found in the Babylonian creation myth ,meaning they went in the Genesis,meaning they have influence today.

            We are the most cool and the best,not the Chinese 🙂

            2
          • Yet minoans are well known as a representative civilisation of that time but in Europe are some areas of other early civilisations wich must be unveiled.

        • Începuturile lor au fost marcate de contactele cu culturile indo-europene.Is inclusiv influente lingvistice care nu puteau veni decât de la „ai nostri” ca brazii din bazinul Tarim.

          Basca metalurgia și caii.

          1
      • dovedeste ca civilizatia chineza este mai veche decat cea europeana.
        eu zic sa te mai documentezi

      • Depinde ce intelegem prin civilizatie. La limta intre ginta si ceva ce seamana a civilizatie ai aorborigenii australieni si triburile Saan undeva in jur de 140.000 de ani – 50000 de ani vechime. Nu am gresit nici o cifra.
        Civilizatie in acceptiune moderna, incepe din zona Anatoliei de sud, triburile Çatalhöyük, in jur de 7500 de ani inainte de Hristos si cele mai bine prezervate asezaminte umane din neolitic(si au migrat putin si catre Europa, pam-pam) Mai departe discutam de primele asezamite cu scop agricol si o intreaga societate nu chiar primitiva care se ocupa de ele in Iordania de azi, Ain Ghazal s-au numit, undeva in jur de 7000 spre 5000 inainte de Hristos. Apoi de abia apare Jiahu in Henan. Apoi civilizatia, cu adevrat prima civilizatie la nivel de organizare statala, iara cu o notiune incipienta de stat, Mesopotamia antica. Apoi populatia Chico in Peru de azi, apoi Indusii in India, apoi egiptenii…. si fast forward un american gras care se inchina la zeul Mcdonalds si un mongoloid tembel care a furat notiunea de „rus” mai de la vest si care in secolul 21 crede ca isi poate impune parerile cu tancul si violul. Prefer grasu’ si cu un mec mai pacatuiesc si eu din cand in cand.

        3
        • Fara sa alunecam pe panta rea a protocronismului avem totusi civilizatia neolitica si de la inceputul erei metalelor din zona Dunarii (numita si vechea civilizatie europeana sau vechea cultura dunareana).

          Zvastica de ex apare intre semnele folosite in proto-scrierea si semnele folosite de civilizatiile dunarene din acele vremuri, iar ceea ce mai tarziu apare la chinezi ca imaginea aceea cu yin si yang apare inainte ca unul din semnele desenate pe scuturile unei legiuni romane (in Notitia Dignitatum daca nu ma insel).

          Asta fara sa atentez la realizarile chinezesti de-a lungul istoriei, ori la vechimea civilizatiei lor dar peste tot exista si destula propaganda si razboi de imagine

          4
          • Asta spun si eu radu, sunt multe ceva-uri as spune, o forma de viata organizata asta este cert, cu mult inaintea chinezilor. Si aici, fara doar si poate au existat forme organizate de viata.
            Ca ai pomenit de The Notitia Dignitatum, avem acolo modelul de scut al Legiunii a XIII Gemina…. adica… rondeaua tricolora(insa cu galbenul in centru) care si astazi la dupa aproape doua milenii se regaseste pe vehiculele militare ale Armatei Romane. Exista si o legiune a XIV Gemina, find „gemene”, ergo si denumirea.
            Da, este si yin-yang, simbolul unei unitati demumite „Armigeri defensores seniores”, adica o unitate militara la nivel de cohorta estimativ, scoasa temporar de sub comanda unei sau mai multor legiuni si intrand sub comanda magistratului roman „Magister equitum”, adica un cavalerist, secundul dictatorului. Dictatorul find primo magister.
            Am o mica obsesie cu cercetatul perioadei romane.
            Ca nu asa ne-a zis Hrusca din Maramu:
            „Doamne da-i tarie,
            Unei maini sa scrie,
            Biblia latinului Ardeal”

            4
      • Chinezii afirma ca civilizatia lor e mai veche si mai prestigioasa decat cea europeana. E amuzant faptul ca spun asta in timp ce totul de la ei este de factura euro-atlantica. Ideologia este europeana, armele sunt copii rusesti, americane, cu influente israeliene si europene, etc. Economic urmeaza un model care vine tot din Europa, ba chiar si hainele de pe ei sunt europene.
        Internetul vine din America, bursele din Europa, masinile sunt toate copiii dupa modele din alte tari si asa mai departe.
        pai si ce civilizatie mai e si asta? Sunt multi si atat

        3
    • Aiureli!! Chinei i se rupe de Europa de est(tari aflate zeci de ani sub comunism nu se vor intoarce ever acolo). Ptr ei Europa poate insemna doar piata de desfacere si atat. Da, vor sa controleze tarile din asia centrala, foste sovietice. Dar pe alea rusia oricum nu le mai controla. DAR, ca exista un mare dar, au nevoie disperata de rusia ca aliat. Au nevoie de resursele rusilor si mai ales de alea 5500 de focoase nucleare cu care sa ameninte america in caz de bubuiala. Si bubuiala o sa fie penca au nevoie disperata de Taiwan. Ei in acest moment au doar vreo cateva sute de nuke pe f putine icbm uri si si mai putine sub uri. Iar ptr alte arme nucleare au nevoie de plutoniu care dureaza sa il obtii. Rusia il are, si pe o gramada de rachete si gata de livrare. Rusia, la randul ei este prinsa in corzi in partea europeana. Ca invinge sau nu in ukraina urmeaza un conflict pe teren propriu cu fostii aliati(care se inarmeaza accelerat) si eventual scandinavii. Fara china cu capacitatea ei industriala nu are vreo sansa de scapare. Asa ca, parerea mea e ca discutia aia de multe ore a fost ptr stabilirea unei strategii comune, stiuta doar de ei doi si interpreti, de tipul win-win. Amandoi sunt securisti vechi, vulpi batrane cum se spune, si stiu ca unul fara celalalt nu pot rezista in fata occidentului.

      3
    • 1. Sunt curios cum se simt tarile din Asia centrala din perspectiva problemei uigure, stiind ca vor intra in sfera de influenta chineza.
      2. Este posibil China sa se trezeasca cu „mainele pline” in procesul de extindere a influentei in tarile mai sus mentionate, astfel ca vor trebui sa puna in asteptare alte planuri. Pentru ca nu trebuie sa ne inchipuim ca va fi simplu pentru chinezi acest demers, pana la urma nu sunt cine stie ce superoameni.
      3. De cand RU s-a impotmolit in Ukr, iar baletul chinezilor in aceasta problema este sublim. Ma intreb daca nu cumva exista o intelegere US-CN in legatura cu viitorul RU. Primi pasi au fost facuti: US au revenit puternic in Europa, CN isi extind influenta in Asia centrala, iar RU se sufoca. O sa ziceti, „dar TWN?”, pai problema TWN poate fi frisca, care acopera blaturile tortului. Pana la urma TWN are relatii economice serioase cu CN si nu amentinta rutele de navigatie din zona.
      Sunt cateva idei, nu dati cu parul! 🙂

      3
      • Intelegere US-China??? Aia nu stiu cum sa ii stranga pe galbejiti de gat, ce intelegere sa existe? Chinezii fac baletul asta pe sarma ca sa nu intre si ei, inca, sub sanctiunile occidentului. Iar tranzactiile cu Taiwanul, mai ales in privinta microcipurilor de top, care ii intereseaza pe ei sunt limitate tot de uncle sam. China are drumul trasat deja pe sistemul cincinalelor. Flota beton pana in 2027(au aniversare mare in anul ala), aviatie moderna si numeroasa(au deja aproape 1000 de aparate generatia 4+ si 5) si daca pana atunci nu le iese copy paste ul cu microcipurile, se urca pe taiwanezi. Sau ii santajeaza pe americani ca vor face asta. In acest moment, fara bucatelele alea de siliciu sunt haliti.

        4
  54. Hristos din Mena și Legiunea spaniolă din Tribuna- Larios- Joia Mare 2023
    Congregația Pontificală și Regală a Sfântului Hristos al Bunei Morți și al Sufletelor la sosirea la Tribuna Mare într-o zi de Joia Mare din Malaga.
    Legiunea a sosit pe nava ‘Contramaestre Casado’ a Marinei spaniole cu compania de onoare a Terțului ‘Duque de Alba’ II al Legiunii.

    https://www.youtube.com/watch?v=XzlcVs-l7Hw

    4
      • @Mircea
        Nu înțeleg acest obicei, impresionant de altfel. Ăia cu glugi negre imense ce ar fi? Inchizitori?

        • Sunt membri ai Pontificia y Real Congregación del Santísimo Cristo de la Buena Muerte y Ánimas

          Despre această tradiție, wikipedia are un articol doar în spaniolă :
          https://es.wikipedia.org/wiki/Congregación_de_Mena

          1
        • Nimeni din Tercio nu știa
          cine era legionarul acela.
          atât de îndrăzneț și nesăbuit
          care s-a alăturat Legiunii.

          Nimeni nu-i cunoștea povestea,
          dar Legiunea a presupus
          că o mare durere îl mușca
          ca un lup în inima lui.

          Dar dacă cineva îl întreba cine este
          Cu durere și grosolănie răspundea:

          „Sunt un om pe care soarta
          a rănit cu laba unei fiare sălbatice,
          Sunt un mire al morții.
          care va uni într-o legătură puternică
          cu un camarad atât de loial.

          Când focul a fost cel mai aprig
          și lupta mai aprigă,
          apărându-și steagul,
          legionarul a avansat.

          Și fără teamă de lovituri
          a inamicului exaltat,
          a știut să moară ca un bărbat curajos.
          și a salvat steagul.

          Și udând cu sângele său pământul arzând,
          legionarul a murmurat cu glas jalnic:

          „Sunt un om pe care soarta
          cu laba unei fiare feroce,
          Sunt un mire al morții.
          care va fi unit într-o legătură puternică
          Cu un camarad atât de loial.

          Când, în sfârșit, l-au luat în brațe,
          între pieptul lui au găsit
          o scrisoare și un portret
          al unei femei divine.

          În acea scrisoare scria:
          „…dacă într-o zi Dumnezeu te va chema,
          pentru mine un loc pretinde
          Voi veni curând să te caut”.

          Iar în ultimul sărut i-a trimis,
          ultimul său rămas bun l-a consacrat.

          „Să merg lângă tine să te văd,
          cel mai loial companion al meu,
          M-am făcut mirele morții,
          Am îmbrățișat-o cu o legătură puternică
          și dragostea ei mi-a fost stindard”.

          3
        • Nu intelegi deoarece sarbatorile crestine au fost suprapuse celor asa zise pagane.
          In cazul estului/balcanilor nu au putut sterge total vechile traditii.De aici mascati capra etc. In sp oficialitatile repeta acest circ in fiecare an dupa care pastreaza machetele in beci.Nu exista spontaneitate.Implicarea maselor se rezuma la a iesi in strada si admira convoiul oficial.

          2
    • Impresionant! Multumesc pentru link!

      2
      • Îmi place foarte mult la LEGIÓN, cu pasul extrem de susținut la marșuri și cu cămășile lor larg deschise pe piept și