Repunerea in drepturi a fostilor cetateni romani – o reparatie necesara!

1(128)

In vremuri tot mai tulburi, care amintesc de cele care au precedat razboaiele mondiale, un act de luciditate al societatii si politicii romanesti ar fi acela de a avea curajul sa recunoasca cetatenia romaneasca tuturor celor care au avut-o pana in 1940 si urmasilor acestora, indiferent unde se afla si indiferent de etnie. E vorba de o REPUNERE IN DREPTURI si nu de o RESTITUIRE LA CERERE !

Aceasta ar fi reparatia minima pe care le-o datoram lor si familiilor celor care au suferit consecintele Pactului Ribbentrop-Molotov , reparatie totusi extrem de tarzie, aceasta ocazie fiind irosita in anii ’90, imediat dupa caderea URSS. Deoarece nu au renuntat nicicand la aceasta cetatenie deci sunt inca cetateni romani, oamenii au dreptul la aceasta recunoastere fara a bate culoarele birocratiei romanesti, asa cum se intampla astazi, chiar si in versiunea simplificata a procedurii de restituire a cetateniei. Modelul in sine este unul care sta la temelia Europei de dupa 1989 – reunificarea Germaniei – model euroconform si greu de contestat de catre orice tara din Uniunea Europeana sau in afara ei.

Singurele exceptii ar fi cei carora din diverse cauze, de natura penala sau alta le-a fost retrasa cetatenia sau au renuntat din proprie initiativa la ea. Se pastreaza si optiunea individuala a celor care nu doresc sa o recastige sau sa renunte la ea, odata castigata.

Un astfel de demers, pe langa aspectul reparator moral, ar oferi o sansa de repatriere sau macar de protectie din partea statului roman, mai ales in contextul situatiei din Ucraina si Rusia, dar si din intreg spatiul post-sovietic. Grecii si germanii au mers chiar mai departe, oferind o forma de ajutor, baneasca sau de sprijin la repatriere, pentru noi acest demers deschizand noi optiuni.

In cazul Germaniei, fosta RFG a promulgat o hotarare a carei esenta era: toti cei care au fost cetateni germani si urmasii lor sunt cetateni germani, cu exceptia cazului in care au formulat expres o alta optiune.

Legea cetateniei si nationalitatii Germaniei (Reichs- und Staatsangehörigkeitsgesetz), din 22 iulie 1913, cu modificarile si completarile operate la 23 iulie 1999 si intrate in vigoare la 1 ianuarie 2000, stipuleaza: ”Este german acela care detine cetatenia unuia dintre statele federale si detine nemijlocit cetatenia Imperiului German”. In plus, articolul 13 al legii precizeaza: ”Fostii germani, care nu s-au stabilit cu traiul in interiorul tarii, pot fi primiti, la cererea lor, in cetatenie de către statul federal ai caror cetateni au fost anterior, daca acestia raspund cerintelor indicate la punctele 1 si 2 din alineatul 1 al articolului 8. Sunt asimilati fostilor germani persoanele descendente din acestia sau copiii infiati de catre acestia. Cancelarul de stat trebuie incunostiintat despre adoptarea cetateniei, iar in cazul in care cancelarul (acum ministrul federal al afacerilor interne) da aviz negativ, admiterea in cetatenie nu are loc”.

Iar acum partea cea mai importanta – articolul 116 din constitutia Germaniei cu privire la notiunea de german si de reintegrare in cetatenie a celor persecutati:

“(1) In sensul prezentei Constitutii este german, sub rezerva altor legi, orice persoana care detine cetatenie germana sau persoanele apartinand poporului german refugiate ori deportate, precum si urmasii acestora care s-au aflat in teritoriul Imperiului German la 31 decembrie 1937.

 

(2) Fostii cetateni germani care si-au pierdut cetatenia intre 30 ianuarie 1933 si 08 mai 1945 din ratiuni politice, rasiste sau religioase, precum si urmasii acestora isi redobandesc cetatenia la cerere. Acestia nu sunt considerati ca decazuti din cetatenie, cu conditia ca si-au stabilit resedinta in Germania dupa 08 mai 1945 si nu si-au exprimat o vointa contrara.”

 

Un efect imediat al unei astfel de decizii ar fi ca numarul semnificativ de cetatenii romani din R. Moldova si din Ucraina ar creste nivelul de responsabilizare si de implicare a statului roman in sprijinul comunitatilor lor. Toti acesti cetateni romani ar deveni automat si cetateni ai Uniunii Europene, care ar beneficia de un plus de sprijin si protectie in cazul unor abuzuri asupra lor ca indivizi sau asupra comunitatilor lor.

 

Un alt efect, tot pe termen scurt, ar fi crearea unei oportunitati de reunificare rapida, practic o simpla formalitate,  exact cum s-a intamplat in Germania si bazata partial pe rezolutia Senatului SUA din 28 iunie 1991:

“On June 28, 1991, the US Senate voted a resolution sponsored by Senators Jesse Helmes (R-NC) and Larry Pressler (R-SD), members of the US Senate Committee on Foreign Relations, which recommended the US Government to:

 1. support the right to self-determination of the people of Moldova and Northern Bukovina, occupied by the Soviets, and to draft a decision to this end;
 2. support the future efforts of the Government of Moldova to negotiate, if it desires so, a peaceful reunification of Moldova and northern Bukovina with Romania, as established in the Treaty of Paris (1920), respecting the existing norms of international low and principle 1 of the Helsinki Act”.

In the clauses of this Senate resolution it has been stated among other things that “(…) The armed forces of the Soviet Union invaded the Kingdom of Romania and occupied Eastern Moldova, Norther Bukovina and Hertsa Region. (…) The annexation was prepared beforehand in a Secret Agreement to a Non-Aggression Treaty signed by the Governments of the Soviet Union and the German Reich on August 23, 1939. (…) Between 1940 and 1953 hundreds of thousand of Romanian from Moldova and Northern Bukovina were deported by the USSR to Central Asia and Siberia (…)”

 

De ziua Unirii Basarabiei cu Tara, acesta ar fi cel mai frumos cadou pe care Romania l-ar putea face celor mai napastuiti cetateni ai sai, separati abuziv, de decenii, de trupul Tarii Mame.

Aceasta trebuie sa fie lupta noastra, a romanilor! Macar atat le datoram fratilor nostri!

 

RomaniaMilitary

55 de comentarii:

 1. Proasta idee!!

  In primul rand cine a dorit sa redevina cetatean roman a redevenit.
  In al doilea rand unii chiar nu merita. Ma gandesc si la vreo 2 rubedenii – nepoti care nu stiu (mai ales ca nu vor) sa vorbeeasca romaneste plus o verisoara sau asa ceva care pe la 25 de ani (in 90) considera ca ar fi injositor ptr ea macar sa inteleaga ceva in limba romana, Rubedeni de langa Cernauti.. acu nu le faceti multe reprosuri ca nu stiu cata lb romana ati vbori voi daca v-ati fi nascut prin 1960-70 in zona aia …
  In la treilea rand .. sa dam cetatenia romana si celor sau urmasilor celor care in 1941 erau langa Maskva din proprie initiativa?
  In al patrulea rand .. unii s-au lepadat dupa razboi de cetatenia romana de buna voie ca sa obtina pasaportu’ . Acu vor zice ca este nevoiti. Asa intre noi fie vorba simtiti necesitatea sa deveniti concetateni cu Avigor Lieberman ? Scumpilor cam cunosc „marfa” asta este sovietic! Pur si simplu sovietic nu altceva .
  In al cincelea – uni care au cerut si dobandit cetatenia romana .. mai ma lasi? ia vedeti aici un exemplu de Mocan :http://www.criticatac.ro/20035/mitul-naional-romania-marginal-adeziuni-imprumuturi-delimitri-arta-din-basarabia-1887-1930/
  Cetatean roman , studii superioare in Romania, traieste in Romania

  Si last but not last ocarinenii nu le au cu dubla cetatenie. Nu este cazul sa facem greutati unora de prin Cernauti… sau sa ii silim sa se jure cu mana pe biblie si topor ca ei nu este romani ci ..ce? Ca rusi azi nu ar prea bine ..

  • Ghita, in Ucraina sunt deja multi cu cetatenie romana si e dreptul lor, indiferent ce ar zice Kievul. La fel, sunt destui cu cetatenie maghiara si inca f. multi cu rusa.
   Tu ce ai vrea, sa faci unirea triind mai intai populatia? Da, vei lua si uscaturi la gramada, dar le vei lua oricum si nu cred ca asta e un motiv intemeiat sa nu fai un gest reparatoriu pentru care oamenii sunt indreptatiti.
   Iar cazurile de renuntare la cetatenie, daca nu sunt sub intimidare, alea pot intra foarte bine la exceptiile mentionate de mine.

   • A nu.. voi lua sui uscaturile fara sa clipesc!
    Insa dintai as dori ca o majoritate, chir si cu participarea cam interesatra a junoer uscaturi, sa ceara unirea . Adica sa faca o manifestatie de vointa ….ca vir cu Romania.
    In plus Ucraina este cam alta problema .
    Si gest reparatoriu .. da da cu cap. Ca sa nu mai zic ca in sec XX daca un teriotoriu trecea dintr-o tara in lata .. cei trebuti devemeau uatimat cetaneii noului sata. A se vedea in Ardeal .. cine u a vrut cetatenia romana a „optat” adica s-a dus in Ungaria.. Cum am zis ; da cu cap!
    Crede-ma .. in definitv mama mea wera din Basarbia, tatal de lanag Cernauti, mai am niste cimotii pe colo (ma rog nu mai stiu de ele de cand raposa o matusa.
    A da .. am niste cate ptr 4 hectaere.. nu cer nimic nici o despagubire….a fots destuk cati au murit la Odesa, in Crimeaa, campia calmuca samd … Au muirtoltenil muinteni , ardeleni sa dezrobeasca famelia si acu sa cer eu ce? Deapaguburi ?!

  • Aici nu e vorba de Lieberman si de tot clanul lui. UE a dat firman conform caruia cetateneia romana se da cu precadere doar la cei din R Moldova si pentru restul se invoca un Lieberman pentru anateme. Pentru UE pica greu acordarea cetateniei romanilor de pe Nipru pentru ca in cazul asta ucrainienii nu se mai pot victimiza asa de usor. In al treilea rand cei ce erau langa ,,Moskva ” din proprie initiativa au murit de mult si urmasii lor sunt peste tot din Transcarpatia pana in Transnistria si delimitarea pe origine politica va duce la dezintegrarea comunitatilor romanesti interzise. Si ce faci cu urmasii basarabenilor care au ,,renuntat’;’ la cetatenia romana pe timpul tararistilor si au ajuns in Kazastan?Le refuzi cetatenia cand suntem in declin demografic?

  • @Ghita: Verzi ca astazi statul roman alearga dupa nepotii lui Lieberman pentru ca aia sunt miliardariu evrei …e haios! Si mai usor cu etichetarile astea ca astazi liberalii sunt agentii Moscovei la fel ca PCR in perioada interbelica , vezi Alro si cedarea industriei metalurgice lui Putin.

   • Liberalii adica baselu?
    Da ce Tapu CDRist era liberal? Sa iti aduc aminte – Tzapu si Ciobica au inchis unitai care produceau carbune. Ma rog nu le palceau minerii.. Da minwerii erau patiti pe lei. Dar fara carbune a trebuit sa importam gaze. gaze pe dolaril. Dolari dati la rusi.
    ma prg sa import de la rusi votca sau aur sau diamante din Oakutia. Insa sa depind de ei ptr gaze… sa le dau pe mana industria metalrugica si Rafo si ,,,
    E drept ca acum 20 de ani auzeam ca sunt prost. prostit de comunism si ca rusii nu mai sunt ce-au fots sovieticii. Ete scarz orice culare are piscia ramane un hipercarnivor

  • Cei care erau langa Moskva din proprie initiativa au murit de mult si urmasii lor sunt imprastiati din Transcarpatia pana in Cetatea Alba. Discutiile pe origine vor duce la dezintegrarea comunitatilor romane interzise de ucrainieni .\
   UE a dat firman la pasapoarte doar pentru romanii din R Moldova ca daca se dau prea multe intra in ridicol tot activismul ucrainian de victimizare….

  • Problema intr-adevar e asta: „si urmasilor acestora”.

   • Toti sunt ,, urmasii acelora” pentru ca astia sunt supravietuitorii si asa se explica abandonul din partea partidelor a minoritatii romane din Ucrraina. Ce vede un oficial roman cand vede un roman de pe Bug? Iti spun eu: un nepot de NKVD-ist si de unde incepe si reticenta de la acordarea cetateniei pana la deschiderea unei scoli romanesti si burse gratuite de studiu. politicul romanesc nu poate si nu vrea sa treaca peste origine si vede nationalitatea si drepturile unei minoritati prin prisma originii individului. O alta dovada indirecta e simpatia media pentru volohi si reticenta in abordarea problemei romanilor de pe Bug si nu numai.

  • Ai perfecta dreptate.Romania are nevoie de cetateni loiali care se simt romani nu de oportunisti care cu prima ocazie ii intorc spatele si o vand.Personal nu vreau sa fiu concetatean cu Avigor Lieberman sau alte persoane de teapa acestui individ, inclusiv a fotomodelului din Republica Moldova care strict din motive materiale si oportunitati pe piata fortei de munca vest-europene, solicita acum cetatenia romana.Moldoveanca aia de etnie rusa sau ucraineana, a afirmat cu sinceritate ca nu se simte romanca insa a aplicat pentru cetatenia romanastrict pt oportunitatile oferite de aceasta cetatenie, atatea cate sunt.

   • eh, lasa ca nu acolo e problema, ca si unii nascuti in Romania se comporta exact la fel.
    Problema e cum abordeaza statul roman astfel de situatii…

   • @sorin
    „Personal nu vreau sa fiu concetatean cu Avigor Lieberman.”
    tocmai ca nu cu el vei fi concetatean , CI CU SUTE DE MII DIN CONCETATENII LUI ,
    la care statul roman in secret fara stirea tarii li sau acordat cetatenii.
    in privinta rep.moldova majoritatea vor cetatenia romana pentru a pleca spre europa, nu ca le este draga romania sau noi romani , INTERESUL POARTA FESUL ! 75 de ani de spalari pe creier este mult .

   • @sorin
    Dar ce (ti-)a facut domne Avigdor Lieberman de nu ai vrea? Care e „teapa” lui?

 2. Frumos, dar intr-o a doua faza, eu as propune acordarea cetateniele tutur etnicilor romani din lume, nu doar celor care au facut parte din Romania anului 1918 sau 1920. Si aromanilor si timocenilor si tuturor celor care sunt sau se considrera etnici romani! Nu este vina lor ca istoria i-a aruncat in imperii si state nationale asupritoare….precum Grecia! De ce un aroman din Albania nu merita cetatenia tarii mame? PEACE

  • Nu prea merge sa zici ca Romania ar fi tara lui mama.

   noi astia de la N de Dunare suntem o buacat mai mare din ce a fots Romania (fara a din i sau a ) orientala.. care inainte se intindea de la N de Hemus pana la N de Dunare (dracu stie opana unde) si de la Histria pana in centrul Panoniei…
   Migeratia slava a pustiit partea sudica de romanofoni si au rams doar insule .. Fara migratia aia slava … eu eu. Obsevi ca , cu exceptiia Potugaliie, restul tariloe de limbi romanice ?(derivate din latina) sunt cam „grasute”? Asa arf i fots si pe aici o tara latina carear fi cupins terotoriile a\care azi sunt buklgaresti, ceva din N greciei, plus ce era Iugoslavia. la fel de frept este ca ma fi vorbit vreo 2-4 dialecte si unu din S sa-r fi inteles greu cu unu din N ..

   • Diferenta asta mare intre dialecte se datoreaza tocmai migrantilor care s-au pus intre cei din nord si cei ramasi(izolati) in sud. Daca slavii nu coborau in balcani, macar nu in numar atat de mare si nici la noi nu ramaneau…..sa zicem ca o luau inspre Scandinavia, astazi eram un tot unitar latin, mai inteligibil ca si grai, decat suntem acum! Poate reuseam sa devenim chiar o tara la un momentdat! Ce-i drept si caracterul maleabil al ‘romanilor/tracilor-romanizati’ din balcani a condus la asimilarea accentuata a acestora, mai ales in evul mediu. Nu-i bai….Dumnezeu le randuieste cum stie el mai bine! Cine suntem noi sa-l tragem la raspundere, mai ales cand vorbim despre incapacitatea noastra de a rezista istoriei? PEACE…

 3. diferenta intre americani si rusi, pe americani ii vrea lumea de rusi fuge lumea
  http://edition.cnn.com/2015/03/25/politics/army-convoy-through-europe/

  • @Mihai Creca lu nea Mircea nu prea ii vin bine culorile alea..Oricum mi s-a parut interesanta descoperirea lui robi si asa cum am invatat noi din carti la scoala, cand se mai facea scoala, coincidenta ca alaturi de Dassault sa pui de doua ori un mircea care e roman e prea mare ! Plus remarca acida cand a fost devoalat cu robi- rob. Atata vreme cat discutiile s-au pastrat in cadru tehnic , jos palaria informatiile lui sunt pertinente , insa cum a fost vorma de ”acea minoritate” nuantele au devenit mult mai vizibile.Deci raman si eu cu impresia ca Mircea = Kosma = Love ungaria mare!

   • @wandoo N
    nu este numai el , sant o gramada aici pe blog = love ungaria mare
    nu dau nume !

    • @ typhoon Da de ce nu dai nume dragutule? da nume , scoate naparcile la vedere sa le orbeasca si sa le arda sufletele lumina cea adevarata a celor trei culori romanesti.Pana la urma ce crezi ca se face aici…aici e si o scoala a patriotismului nostru.De ce crezi ca si-au facut cuib aici? Io zic sa-ti iei curaju-n dinti si sa-i arati cu degetu! N-ai vazut ca nu se supara? In fisa postului scrie ca nu trebuie sa bage in seama atacurile personale, ei au un job de facut si ca atare n-o sa dea atentie, chiar deloc! Hai tifoane, fii barbat ce dracu!

 4. Rusia minte si inseala…mereu.

 5. http://adevarul.ro/moldova/actualitate/oficial-ucrainean-putin-intentioneaza-desfasoare-operatiune-militara-amploare-ucrainei-data-9-mai-1_551550b5448e03c0fdf6c078/index.html
  Ete ce zice baiatul asta ucrainean, fost sef al consiliului national de securitate al Ucrainei…..ca pana pe 9 mai Putler are ca obiectiv sa cucereasca tara sa, printr-un blitz ca la carte! Va dati seama….sarbatoreaste cu grasanul KIM pe care l-a invitat pe 9 mai la parada de la Moscova. Va dati seama….ca acum 50 de ani…tac-su mare alu’ grasu ala si Stalin, idolul lui Putler! 🙂

  • @ Cezar

   Hmm , nu stiu ce sa zic vecine …..anul trecut credeam si eu ( presat si de viziunile WW3 ) ca rusii vor lua viteza si pina in toamna vor fi linga Romania … dar s-au inpotmolit brusc la inceputul verii cind ucrainienii iau impins brusc inapoi pina aproape de granita …deci devine din ce in ce mai clar ca un razboi fulger nu mai poate avea loc fara sa stie toata lumea ….

   Iar de la Minsk 1 si pina la Minsk 2 avansul a fost lent , umilitor si cu pierderi grele pentru ” separatisti ” .

   Totusi o presiune tip ” ofensiva buldozer” nu este imposibila . Iata ce zice baiatul lui Porosenko :

   „Cred că daca ea (Rusia) va intra în mod deschis în război și va trimite asupra noastră toată puterea forțelor sale armate, în ciuda faptului că forțele noastre armate în ultimul an s-au îmbunătățit în mod semnificativ, ne va fi imposibil să mentinem pozițiile actuale pe campul de lupta”

   http://www.paginaderusia.ro/fiul-lui-porosenko-a-vorbit-despre-populismul-din-ucraina-si-razboiul-sau-din-donbas/

   Totusi cred ca Rusia , ACUM , INCA nu este pregatita TOTAL pt o ofensiva pe fata … si vor face tot aceiasi miscare „separatista ” : 2 pasi inainte si 1 inapoi pina in vara ( august ) cind ma gindesc ca vor ajunge sa faca jonctiunea , extrem de importanta , cu Crimea . Aceasta jonctiune mi se pare un lucru normal dpdv al stategilor rusi :

   ” Tovarasi , NATO e pe cale sa ocupe Ucraina asa ca luam printr-o actiune ofensiva Crimea …. si cum nu avem pod peste M. Azov ne trebuie si un coridor terestru aka Lugansk – Donetsk – Mariupol – Melitopol ….. ”

   Buuuuunnnnnn ….. Pina aici strategii NATO cred ca ar accepta , mai cu inima stinsa dar ar consimti …… ca rusii vor un punct strategic in Marea Neagra toata lumea ar intelege pina la un punct …… insa ce trece de Crimea incoace deja o sa miroasa puternic a ofensiva ruseasca contra NATO !!!! …..asa ca toata planeta o sa priceapa ca ” separatistii ” ucrainieni sint de fapt rusii .

   Iar cind se va ajunge la jonctiunea cu Transnistria si ocuparea I. Serpilor va incepe agitatia cu adevarat si in Romania si NATO . Si aceste ultime evenimente , acum fiind mult mai temperat si rezervat in pronosticuri , ma gindesc ca se vor petrece abia la anul , in vara lui 2016 . Si cam tot atunci cred ca Rusia va ajunge la fundul sacului de reurse monetare . Deci , va trebui sa ia o decizie DISPERATA in toamna anului viitor , inainte de alegerile din SUA …… poate chiar ocuparea totala a Ucrainei si un atac impotriva Romaniei .

   • Cu ce ofensiva fulger bre @buzule?
    Este o mare discrepanta intre ce doresc rusii si ce pot rusii…
    Adica ei vor cam tot ce inseamna M Neagra (cu resurse cu tot + Bosfor ), dar la transpunere in practica apar virgule de unde nu se asteapta… Asta inseamna ca in haosul puterii rusesti toata lumea viseaza cu ochii deschisi si sticla de votca in mana…. Votca aia ieftinita de Putin…
    Vor si toata Ucraina… dar pana la urma se multumesc decat cu Crimeea si ramane de vazut in privinta zonelor separatiste… Vor sa ajunga la gurile Dunarii… dar sunt sanse mari sa ramana fara Transnistria… Vor R Moldova dar sunt sanse mari sa ramana decat cu moldovenii care lucreaza pe la Moscova… nu de alta dar mai au nevoie sa mai trimita pe unii calare pe tanc la o adica…
    Pana la urma ei vor tot globul… dar la o adica este posibil sa ramana cu 10km patrati de teritoriu ….

    • @ dany

     „Ceea ce ma intereseaza este sa vad ca (rusii) pot amplasa 30.000 de oameni si 1.000 de tancuri intr-un loc foarte rapid. Este al naibii de impresionant”

     …. , a declarat vineri generalul Ben Hodges, comandantul fortelor terestre ale NATO, potrivit declaratiilor biroului de presa al oficialului Aliantei, dupa ce armata Rusiei a demarat exercitii militare de o amploare exceptionala.

     http://www.hotnews.ro/stiri-international-19693762-nato-urmareste-atent-exercitiile-militare-exceptionale-declansate-rusia-gen-ben-hodges-impresionat-armata-rusa.htm

     ” haosul puterii rusesti ”

     Crezi ca haosul din armata europeana ( inexistenta si cu enspe mii de centre de comanda ) este mai mic decit haosul la rusi ?

     Rusia , a doua armata din lume ( atit clasic si nuclear ) , are o comanda unica .

     Daca se simt prea amenintati, planteaza o nucleara , undeva in Europa de E inainte de venirea iernii si concomitent inchid total gazele . Prin aceste 2 actiuni ( posibile ) rup NATO si UE in bucati . Apoi isi cer scuze ca la mijloc a fost o neintelegere si ca un general nebun a fost vinovat si ca atare il teleporteaza pe lumea cealalta si promit ca livrarea gazelor se va relua la sf primaverii urmatoare .

     Vecine dany , nu subestima ursul nebun pus cu spatele la zid !!!! O fi armata rusiei ruginita dar „citeva” nucleare tot mai sint capabile sa zboare . Si Romania este prea aproape de R

     • De unde bre sa scoata 1000 de tancuri? Or avea cu totul vreo 2000 mai bunicele… da mai trebuie tancuri si in alte parti ale imperiului…. De abia asteapta aia sa plece cu tancurile si sar la gatul rusilor… Tu ai idee ce cosmar logistic inseamna 1000 de tancuri si 30.000 de oameni? Este imposibil sa le poata concentra intr-o zona acele tancuri fara sa lase urme… Poate mai scoate cateva tevi de tun uitate de tanchisti intre cracii parasutelor de la Kremlin… da’ in rest nu prea vaz de unde sa scoata in timp scurt 1000 de tancuri… Chiar asa de lemn or fi astia din NATO? Eu ma indoiesc ca europenii si americanii sunt lemn tamaie…. Vorbesti de un atac nuclear asupra unui stat est european… pai in secunda 2 de cand au lansat racheta / bombele nucleare sunt mancati,,, taman isi fac singuri vant in groapa cu lei…taman este condamnat la distrugere totala poporul rus…
      Tu tot nu ai inteles nici pana acum strategia lui Putin… razboi asimetric, atunci unde nu merge cu inselaciunea foloseste forte speciale si factiuni rebele, dezbina statele europene… presiuni, amenintari asupra statelor mai slabe… Daca avea o superforta militara asa cum se lauda, invada Ucraina inca de la inceputul Maidanului… dupa cate vezi foloseste exact ce am spus eu mai sus… Mai ieri il punea pe mamelucul de la Groznai sa declare ca inarmeaza Mexicul ca sa poata recuceri nush ce state din sudul SUA [culmea ironiei si @Stu Wilson avea o idee asemanatoare]… Buna gluma! 🙂 Dupa aia a trecut la amenintari privind Alaska… asta dupa ce au baut banii obtinuti din vanzare… mai nou viseaza sa faca nush ce autostrada care sa lege Siberia de Alaska… (asta va fi facuta de americani dupa ce este distrusa Rusia ceea ce este cu totul altceva)… Si asta in care poporul rus are probleme cu masa de seara deja…. Au trecut la cura de slabire…Ti se pare ca asta de la Kremlin are ceva in sfecla aia furajera? Mie nu prea imi pare …. Ti se pare ca astia de langa el au toate tiglele pe casa? Mie nu prea…

      • @ dany

       Declaratia cu 1000 de tancuri si 30 000 militari ii apartine generalului american Ben Hodges …… eu poate nu stiu ce vb dar ala stie CLAR ce declara .

       //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

       ” Ti se pare ca astia de langa el au toate tiglele pe casa? Mie nu prea… ”

       Aha , deci recunosti si tu ca siloviki sint nebuni …… ceea ce declara si generalul Ion Costaș :

       „” Am vorbit cu colegii mei de la Academia Marelui Stat-Major de la Moscova, cu generalul Suvorov și Lanțov, care mai au câte o posibilitate de intrare în Kremlin, și mi-au spus că Putin este un nebun dirijat, care face tot ceea ce este programat. El deja nu se mai apaține pe sine, el e o uneltă moartă, care este dirijată de două clanuri, unul economic și altul militar. Aceste două forțe prevalează între ele și îi dictează ce să facă. Dacă nu va face ceea ce i se zice, el va sfârși precum Gaddafi.

       El doar reproduce ceea ce doresc echipele din stânga sau din dreapta. Acum prevalează clanul militar, care a gândit și pregătit planul Novorusiei, începând de la Donețk și Lugansk, până la Crimeea, prin regiunile Herson, Nikolaev, apoi Odessa, pentru a se uni cu Transnistria și sudul Basarabiei, Bugeacul, pentru a ajunge la gurile Dunării, pentru a fi vecin cu România. Acesta e planul strategic. Asta e Novorusia „”

       Deci , bre vecine , cit iti ia sa intelegi ca Rusia isi va urmari planurile indiferent de consecinte si ca logica occidentala este inadecvata pt a intelege viitorul dpdv rusesc ….. ??????

       Astept momentul ….. eu doar prin comentariile mele am incercat sa-i fac pe cititori exaltati sa coboare din iluzia pacii ” vesnice ” cauzat de ideea unui WW3 prea imposibil pt aceste vremuri „moderne ” .

      • Dany

       Deci dupa parerea comandantul fortelor terestre ale NATO lt gen Ben Hodges, e lemn tamaue sau chiar tampit …

       Insa in momunbtul de fata muscalii nu dotesc sa invadeze Ucraina …. Nu ca le-ar fi prea usor – dar nici excesiv de greu – insa incurcatiriile care ar urma unei victorii ar fi nitel cam mari…. Cered ca Mocova doreste o „ajustaere de fomteora” adica sigur Crimeea si icna ceva. Crws= si repet – in mod normal nu doreste nici Odesa (prea mari incruicaturi). Ce este drept e ca odata ionceputa o cestie din asta .. nu stii peeicis unde o sa te opresti.. Asta inseamna ca noi trebe sa fim alerti …

       • Bre @Ghita Bizonu’
        -„Deci dupa parerea comandantul fortelor terestre ale NATO lt gen Ben Hodges, e lemn tamaue sau chiar tampit … ” …. Unde vezi tu ca am scris eu asa ceva? Am scris ca ma indoiesc ca europenii si americanii sunt lemn tamaie… Este a „n”-a oara cand imi pui mie sau altuia cuvinte in gura ca asa esti tu obisnuit. Pe deasupra te simti bine cand jignesti pe cineva…in plus esti incapabil sa iti ceri scuze atunci cand gresesti. Si pentru asta NOI DOI NU AVEM CE DISCUTA!

   • Mare atentie la ce prevede … (a se complecta dupa preferinta) de la Minsk pana la 1 mai.
    Pt. cine nu stie: demobilizare a app. 35 000 de militari ucrainieni din zona de conflict. Deja s-a inceput, fiind trimisi acasa cateva „valuri’.
    Asa ca daca rus+pro sunt inteligenti asteapta, ca este in favoarea lor. Dar nu prea sunt acum de ex ataca Shyrokyne.

    La Odesa lucrurile nu sutn prea ok (explozi, manipulari, arestari, inscenari de manifestatii). Maine probabil o sa am mai mult timp sa detaliez.

    • @ Hannibal

     ” Asa ca daca rus+pro sunt inteligenti asteapta, ca este in favoarea lor.”

     Dimpotriva timpul curge in defavoarea Rusiei deoarece economia este in prabusire , pina si in industria de armament au pierderi :

     http://www.paginaderusia.ro/rusia-recunoaste-ca-pierde-competitivitatea-pe-piata-mondiala-de-arme/

     iar NATO implementeaza tot mai mult echipament in Europa de E .

     Shyrokyne e pe directia Crimea , inca de ieri distrusesera un tanc si un post de comanda , evident „separatistii ” au luat-o ca pe un afront si au contraatacat , iar Odessa e pe directia spre Transnistria .

     Faptul ca rusii preseaza spre directia Mariopol contrar acordurilor , pe care de altfel rusii nu le-au respectat vreodata , inseamna ca ofensiva de primavara-vara a inceput :

     Mariupol: Cu o oră în urmă insurgenţii au luat cu asalt Şirochino

     http://deschide.md/ro/news/ucraina/12484/Mariupol-Cu-o-or%C4%83-%C3%AEn-urm%C4%83-insurgen%C5%A3ii-au-luat-cu-asalt–%C5%9Eirochino.htm

     Ca doar nu o sa dea frunza la padure si ursul va sta in birlog cu vodka in bot .

     • @buzu
      „Dimpotriva timpul curge in defavoarea Rusiei deoarece economia este in prabusire”

      Ucraina este intr-o situatie economica mai proasta decat Rusia. A intrat si FMI peste ei si taie in carne vie… Reforma sectorului public (concedieri), micsorare pensii, cresteri de preturi la energie, restructurari si privatizari (concedieri)…

      • @ Vector

       ” Ucraina este intr-o situatie economica mai proasta decat Rusia. A intrat si FMI peste ei si taie in carne vie ”

       Aha … si ii invadeaza acum rusii ca sa-i salveze de FMI ….. Si ca ca nu lase situatia neterminata rusii vor ataca si Romania ca si noi sintem supusi aceluiasi proces de invaziune capitalisto-imperialista .

       Bai , nu se poate sa zici ceva rau de rusi ca si apar detractorii .

       • @buzu
        N-am zis nimic de salvat de FMI si „proces de invaziune capitalisto-imperialista”. Se discuta despre cine e avantajat de trecerea timpului, iar tu puneai in ecuatie doar Rusia. Eu ti-am atras atentia ca Ucraina e intr-o situatie economica mai grava iar FMI-ul impune Kievului masuri dure de austeritate si reforma in Ucraina si astea in timp pot subrezi guvernul pro-occidental.

        • @ Vector

         ” Se discuta despre cine e avantajat de trecerea timpului ”

         deci ,ce preferi vecine ” dictatura” sub FMI sau dictatura economica a Rusiei oligarhilor mafioti ???

         ” iar tu puneai in ecuatie doar Rusia.”

         Dimpotriva , am pus inca o data AMBELE in ecuatie :

         „Aha … si ii invadeaza acum rusii ca sa-i salveze de FMI ….. Si ca ca nu lase situatia neterminata rusii vor ataca si Romania ca si noi sintem supusi aceluiasi proces de invaziune capitalisto-imperialista .”

         Vectoare , cum iti place tie mai tare de rusi si trimbitata uniune euroasiatica prevazuta de Dughin unde va curge lapte si miere

         dar ……. cind vb de FMI si BM parca ar fi satanele occidentale … uitind ca si Romania s-a imprumutat pt ca politicienii socialisti romanii au dus tara de ripa dupa modelul economiei rusesti ….. adica furaciune la greu , baroni locali si spagi la partidu’hotilor .

         • ” Your comment is awaiting moderation. ”

          in comentariul de mai sus m-am luat prea tare de rusi si politica lor economica de succes ??? :)))))))))))))))))))

         • @buzu
          Faptul ca FMI cere guvernului de la Kiev sa adopte masuri extrem de dure de austeritate, reforma si restructurare e un „fact”. Faptul ca asta va duce in timp la erodarea acestui guvern e o deductie logica. In loc sa discuti asta tu incerci sa ma ataci prezentand acest rationament drept „dictatura FMI”, „placut tare de rusi” sau „FMI si BM satanele occidentale”. Foarte tare… Numai ca eu n-am facut astfel de afirmatii si nu ma regasesc in exagerarile tale.

          ” deci ,ce preferi vecine ” dictatura” sub FMI sau dictatura economica a Rusiei oligarhilor mafioti ???”

          Asta trebuie sa-i intrebi pe ucraineni dupa ce vor fi loviti de masurile de austeritate, nu pe mine.

          „Dimpotriva , am pus inca o data AMBELE in ecuatie”

          Nu, in mesajul pe care l-ai postat pe 27 martie 2015 at 19:03 ai zis numai de Rusia, concluzionand ca timpul curge in favoarea Kievului.

 6. @ Cezar omule acele rezerve de petrol nu mai sant ale statului , va imbatati cu apa rece , absolut nimic nu mai este al nostru nici pamantul pe care stam ,
  tot este vandut. 200 de miliarde de dolari , bani care vor iesi din tara , la stapanii care ne-au primit in ue si nato , sau crezi ca am intrat ca santem noi frumosi ?

 7. Un avion Eurofighter al Air Force Typhoon Display Team va efectua o demonstratie la Bucuresti, in data de 20 iunie, in cadrul Bucharest International Air Show, miting aerian ce va avea loc pe Aeroportul Baneasa.

  http://www.aviatiamagazin.com/featured/royal-air-force-typhoon-display-team-vine-la-bias-2015/

 8. Oare ce impiedica Romania sa ofere cetatenia romana din oficiu tuturor cetatenilor R. M., indiferent de etnia lor, prin simplul fapt ca ocuparea Basarabiei in 1940 si dupa 1944 era ilegala si deci teoretic Basarabia este in continuare legal teritoriu romanesc ?

  • Pai numa un tratat de pace sa zicem …. Poa nu ai auzit da in 1947 Romania (inca cu rexi pe tron) a incheiat un tractat de pace … ia de aicic :
   http://ro.wikipedia.org/wiki/Tratatele_de_pace_de_la_Paris_%281947%29
   Asa intre noi fie vorba pai de ce crezi ca la 23 august 1944 si in 1945 Maniu s-a ferit ca dracu de tamaie sa fie facut premier ?De ce crezi ca la 23 august „istoricii” nu au fost gasiti nici cu politia ? Pentru ca nu dorea nici unu (liberal sau taranist) sa semneze tratatul de pace.. d’aia !! Ca se stia ca granita va fi cea de facti de dinajnte de ordinu cu treceti Prutul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *