Februarie 2021, Permiteti sa raportez!

This entry is part 50 of 91 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Ianuarie 2021, Permiteti sa raportez!Martie 2021, Permiteti sa raportez! >>

718 comentarii:

 1. Ceva cartuse gasim pentru baietii din sistemul medical….?!
  Asemenea pentru toti retarzii de la guvernare de 30 ani…?!
  Pentru astia 2 cartuse direct in cap… Sa nu resimta lipsa de Fer….

  Mortii lor de tradatori si gunoaie ordinare….

  10
 2. Uita si o veste buna – s-ar putea ca noile JLTV-uri sa vina cu turele Kongsberg pe ele, turele care s-ar putea sa aiba si un lansator Spike pe ele …
  „https://www.tu.no/artikler/kongsberg-har-fast-plass-pa-taket-pa-humvee-erstatteren-det-har-allerede-fatt-betydning/506045”

 3. Băbăieți. Ati dat o tura pe la primarie/ghiseul online daca merge, sa va platiti impozitele?
  Pe Duster plateam 60 de lei impozit, acum aproape 90 de lei. Teren, casa, apartament, tot s-au scumpit.
  No, ce sa zic, sa tragem ca orbetii ca salarile alea babane din primarii se tin cu impozite, pensile speciale la fel.Sariti cu banu si repede!
  Nu m-ar fi suparat deloc sa imi zica, marirea asta din ce merge la Armata, dotare, si daca nu iti place armata ca esti un hipiot anacronic, bine merge la spitale.
  Dar, dupa cum am zis in discutile/disputele cu munca la stat, eram sigur ca actualul sistem poate fi mentinut doar prin cresterea impozitelor. Ete ca am avut dreptate, doar ca nu s-a intamplat anul trecut ca a fost an „erectoral”.

  8
 4. Eu vreau Spike SR, ca e in teste la US:

  Rafael’s SPIKE SR Missile Evaluated by US Army
  SPIKE-SR is part of the Spike Family of anti-tank guided weapons with light weight (10 kg) shoulder-fired munition with an enhanced range of 2000m

  Si: Danemarca a achiziţionat 27 de noi avioane de luptă F-35A de la Statele Unite, acestea urmând să fie livrate Forţelor Aeriene Regale Daneze (RDAF), începând cu anul 2021, până în 2026. – retrag F16, ne trebuie ?

  @lt. Am platit impozitele pe ghiseul.ro … merge, e deschis … non-stop.
  Mult, platim si aia e … cineva trebuie sa plateasca salariile si pensiile …..ca statul nu produce, doar consuma. Ce sa produca, servicii ? Cui ii trebuie ? – gluma sadica …

  3
 5. USA le furnizează echipamente/tehnica militara, sprijin, fac aplicații comune, iar Ucraina bate palma cu turcii, acuma cu chinezii. Asta da partener de încredere!!!
  https://m.defenseromania.ro/motoare-ucrainene-pentru-avioanele-chinezesti-hongdu-jl-10-livrate-de-controversata-companie-motor-sich_607524.html

  9
  • Da, Abrudan merge secretar ge’al adjunct la guvern. Ce competenta, ce profesionalism, ce figuri de genul asta. Torc, tejghetareala, ca in targ, 3 (functii) la 10 lei.

   4
   • partea nasoala e ca vorbesc despre modernizare si reforma in sectorul public dar ei la varf practica nepotismul si cumetriile in stil barbar.ce ascendent moral si greutate mai poate avea cuvantul tau in fata omenilor din sistem carora le pretinzi si chiar le impui standarde si rigori?!….semnalul trebui dat de la centru prin dezțelenirea administratiei centrale,locale,companii si alte departamente bugetare.

    1
    • Prefectul a fost mereu functie politica, e reprezentantul guvernului in teritoriu. E normal sa-ti pui pe cineva in care ai incredere. Hai sa vedem ce face USR la institutiile care ii revin, pt ca de la PNL si UDMR nu am nici o asteptare

     2
     • ne pierdem in detalii si exceptii.nu problema apartenentei politice a prefedtului e buba.
      in tara asta presedintele are cancelarie,prim ministrul are cancelarie,ministrii au cancelarie,prefectul are cancelarie,primarul isi aduce in primarie toate neamurile…straturi peste straturi de politruci si atarnatori care capuseaza banul public.
      copiii in rural bat kilometrii pe marginea drumurilor nationale in zloata-ploaie-noroaie-canicula ca sa ajunga in scoli insalubre dar militienilor-securistilor-politicienilor-sepepistilor si altor categorii de eroi si profesii esentiale le schimbam parcul auto periodic.e prea mare piatra de moara atarnata de piciorul amaratilor.

      3
     • Stiu Dinu, however faptul ca o functie este numita politic nu ar trebui sa excluda notiunea de competenta. Nu inseamna ca Abrudan a fost un mare expert in ceva sau ca tasznadi asta ii mai breaz. Ci ideea de a schimba prefectii la trocul asta politic ordinar.
      Apropo, sti ca prefectul teoretic ar trebui sa fie apolitic, nu? Chiar un tehnocrat:
      L340/2004:
      „Articolul 17
      Prefectul şi subprefectul nu pot fi membri ai unui partid politic sau ai unei organizaţii căreia îi este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice, potrivit legii, sub sancţiunea destituirii lor din funcţia publică.”

      1
       • Ahahahahaa, deci fix opus la ce am zis eu si asumat prin proiect de lege.
        Superb.
        Avand in vedere ca atributile prefectului sunt pe linie de ordine publica, dupa dracu mai platesti si sef de inspectorat de jindari, de politie, de pompieri si prefect. No’ las’o dracu.

      • Hai sa nu ne mai ascundem dupa deget. Prevedere aia de lege era excesiva si mereu era driblata de fiecare guvern. E un post politic si cam atat. Nu e nevoie de competente speciale, sa fim seriosi.
       Eu sunt mult mai ingrijorat de posturile de specialitate pe care vin pile si relatii pe linie de partid.
       E mai bine sa avem legi care se pot aplica si care sa aiba o logica. Cu parere de rau, legea care tocmai a fost modificata nu prea avea

       • Dinu nu sunt de acord. Dupa parerea mea, conform atributilor de serviciu, asta trebuia sa fie ofiter de politie as zice eu, ca in interbelic.
        Nu ca ar fi asta o garantie a profesionalismului, departe de mine gandul, dar macar nu ai avea 3 functii la judet, una de chestor, doua de generali pe ordine publica.
        In fine o parere, stiu ce a fost acesta functie dar eu i-am votat pe useristi si penelisti fix pentru asta, sa nu mai faca aceeasi mizerie. Berbeceanu prefect la Bucuresti a fost o imagine placuta pentru mine si intamplator sau nu, nu am mai prea auzit de muzicieni din astia, Pian, si alte instrumente.

        1
 6. University of Toledo, Toledo, Ohio, has been awarded a $12,500,000 cost-reimbursement contract for “Photovoltaic Sheets for High-Specific-Power Space-Based Energy Harvesting (PVS-EH)”. This contract is to provide, develop and demonstrate the concept of PV “sheets” (PVS), consisting of modular, interconnect able, high-efficiency PV power sources fabricated on low-weight flexible substrates using scalable processing. Under this program, the contractor will further the effort to study and develop advanced materials, interfaces and electrical contacts for high efficiency and high specific power tandem thin film photovoltaic technologies to achieve lightweight solar sheet technologies that enable specific powers to exceed 1000 W/kg onboard spacecraft self- sensing, attribution and autonomy. Work will be performed in Toledo, Ohio, and is expected to be completed February 2026. Fiscal 2020 research, development, test and evaluation funds in the amount of $3,000,000 are being obligated at the time of award. Air Force Research Laboratory, Kirtland Air Force Base, New Mexico, is the contracting activity (FA9453-21-C-0056).

 7. ANKARA, Turkey — Turkey’s procurement and defense authorities have launched a program designed to increase the structural life of the country’s existing fleet of F-16 Block 30 jets from 8,000 flight hours to 12,000, the country’s top procurement official announced.
  https://www.defensenews.com/air/2021/02/02/turkey-launches-f-16-life-extension-program-amid-lack-of-replacement-aircraft/

 8. Ursul și concursul
  de Ilie Bâtcă

  Primind, de la Centru, locuri la un curs,
  șeful de la cadre l-a chemat pe Urs
  și i-a zis de-a dreptul, fără să dea laba:
  – Moș Martine dragă, uite cum stă treaba!
  Cu mulți ani în urmă, ai solicitat
  să faci niște cursuri. – E adevărat.
  – Chiar eu, în persoană, am făcut efortul
  (măricel, desigur) să-ți găsesc raportul
  și să-l duc la Șefu`, pentru aprobare.
  Du-te și fă cursul! Gata! La mai mare!
  – Domnu` șef, iertare, dar sunteți hazliu,
  pentru mine cursul este cam târziu,
  unuia mai tânăr locul i-l cedez,
  pentru că, la anul, mă pensionez.
  – Dragă Moș Martine, nu-mi arde de glume,
  tineretul are tot timpul din lume
  să se instruiască, să urce în schemă,
  noi, cu cei în vârstă, avem o problemă,
  pentru ei ne zbatem, le creăm condiții
  să predea ștafeta fără inhibiții,
  să aibă și dânșii de știință parte.
  Du-te și te pune cu burta pe carte!
  Cât a fost la studii, Ursul a tras tare,
  a scris și o teză, chiar, de cercetare,
  căreia, nici astăzi, nu îi știe rostul.
  Întors în pădure, să-și ocupe postul
  care, pentru dânsul, trebuia păstrat,
  a văzut că Șeful… l-a restructurat.
  Aflând că e liber un alt post de urs,
  s-a înscris și Ursul nostru la concurs.
  A fost interviul floare la ureche,
  iar la proba scrisă n-a avut pereche,
  totuși, rezultatul l-a lăsat perplex,
  de parcă primise o copită-n plex,
  căci fusese postul ocupat de… Vulpe.
  Șeful de la cadre, vrând să se disculpe,
  l-a luat deoparte și i-a zis discret:
  – Pentru domnișoara s-a emis decret
  de la… Știi tu cine. De la… cel mai mare.
  – Dar cu experiența? – Are derogare
  să ocupe postul, chiar dacă e vulpe.
  Și, în plus de asta, ai văzut ce pulpe
  ce coadă stufoasă, dar și ce botic
  are, Moș Martine? Fac un pronostic
  că pe Vulpea asta, cel târziu la vară,
  o ia Șeful Mare, la el, secretară.

  Mergând către casă, și-a zis Ursul, bietul:
  Nu învățătura e, astăzi, secretul!
  Degeaba ai studii cu patalamale,
  dacă ești la mâna unor pușlamale!

  14
 9. De asta ce spuneti: https://economie.hotnews.ro/stiri-industrie_feroviara-24580210-trenuri-care-disparut-linii-secundare-inchise.htm.

  Probabil trebuie sa ne intoarcem inapoi in timp, sa o luam de la zero cu reconstructia tarii.
  Nu ne mai salveaza nici macar cipul lui bilgheitz, chiar daca se activeaza la dsp, dupa depunerea dosarului onlain la etaju 2.

  2
 10. După F15, SUA ar putea achiziționa și aparate F16 Viper. Și la americani contează costul orei de zbor dar și faptul ca F35 nu este asa cum se dorea.

  https://umbrela-strategica.ro/dupa-f-15-fortele-aeriene-ale-sua-ar-putea-achizitiona-si-noi-aeronave-f-16/#

  1
 11. Deci daca avioane rusesti intra in spatiul aerian bulgar cu intentia de a ataca un stat membru NATO ca Romania, NATO (nu doar Romania) nu le poate ataca acolo. Trebuie sa astepte sa intre in spatiul aerian romanesc. Ce comedie de tara care e chipurile in NATO, ma refer la Bulgaria.

  Bulgaria și-a impus, cel puțin deocamdată, punctul de vedere în negocierile cu România și cu alte state membre NATO în privința aplicării așa-numitului concept de poliție aeriană întărită pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, dezvoltat după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și accentuarea în general a tensiunilor în relația cu Moscova, Sofia refuzând de principiu să permită din punct de vedere juridic ca, în caz de nevoie, avioanele militare de interceptare românești și din alte țări NATO să deschidă focul în spațiul aerian bulgăresc asupra celor rusești care violează spațiul aerian comun al NATO. În schimb, acest lucru va fi posibil în spațiul aerian al României.

  Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/vecini/bulgaria-interzice-avioanelor-militare-romanesti-si-din-alte-state-nato-sa-deschida-focul-asupra-celor-rusesti-in-spatiul-ei-aerian-19950091

  Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

  2
  • La fel, daca avioane rusesti trag de pe teritoriul Bulgariei, unde ar intra ca in branza, fiind tara aliata, in tinte din Romania, NATO (Romania) nu poate riposta deoarece nu e acord bilateral? Pai ce tara NATO mai e asta?

   1
 12. Cine are cap și ambiție, își propune obiective realizabile. Alții (ca noi) nu au obiective, nu au prioritati, nu au nimic concret.
  https://m.defenseromania.ro/ungaria-are-un-nou-obiectiv-serviciile-de-informatii-maghiare-sa-fie-cele-mai-puternice-din-europa-centrala_608014.html

  1
 13. https://m.defenseromania.ro/militarii-romani-au-efectuat-trageri-cu-larom-element-de-noutate-trageri-cu-rachete-lar-mk-4-pe-timp-de-noapte-video_607998.html
  Nu stiu daca s a mai postat dar asta e o premiera din toate punctele de vede-trageri de noapte si mediatizarea munitiilor utilizate

 14. https://youtu.be/SORdIJOwxwo
  Protestatarilor reținuți la Moscova nu le place izolatorul.. si nici macar nu i-au dus în GULAG la tăiat padure, acolo sa vada ei „puzdeț” adevarat

 15. Astăzi, la Realitatea, se vorbea de o nouă ținută pentru armată. Era invitat chiar designerul care a creat-o. Din păcate nu găsesc nicăieri știrea și eventual poze cu noua variantă

 16. https://mobile.twitter.com/novaya_gazeta/status/1357411707736510467
  Undeva la 137 km de Moscova protestatarii imping duba ca s-o porneasca 🙂 )

 17. Din nou despre Ucraina. In strategia lor nationala ei nu ne considera parteneri de incredere, minoritatea romana de la ei nu are drepturi, iar noi ii sprijinim sa între în UE și NATO fara sa punem nici o condiție. Suntem idioți incurabili.
  https://m.defenseromania.ro/romania-sustine-obiectivele-ucrainei-de-integrare-europeana-si-euro-atlantica_608037.html

  14
 18. True Velocity Ammo: 6.8 TVCM Composite-Cased Ammo
  https://www.youtube.com/watch?v=UvjbeSum2nU

  1
 19. Serghei Maksimişin, unul dintre medicii principali care i-au acordat primul ajutor şi l-au tratat anul trecut pe Alexei Navalnîi la spitalul din Omsk, a murit subit,
  La 3 luni de la povestea cu Navalnîi fusese promovat intr-o functie ministeriala 🙂

  3
 20. @Ak, daca era fake, respiram usurat. Dar e un non-combat jenant, cum naiba sa nu iei poziție fata de nedreptățile făcute împotriva neamului tău?. De acord, ungurii fac și jocul rușilor in conflictul diplomatic cu ucrainenii, dar sincer mi-ar place sa avem și noi o pozitie ferma în sprijinul etnicilor romani de peste granite

  https://www.agerpres.ro/politica/2021/02/04/premierul-citu-i-a-transmis-omologului-ucrainean-sustinerea-romaniei-pentru-obiectivele-de-integrare-europeana-si-euro-atlantica–655604

  1
  • Nu o sa avem nicio pozitie, stai linistit. Valabil si in cazul Ucrainei, si al Serbiei. Vom cauta sa-i ajutam cu integrarea, in speranta ca, vezi Doamne, dupa integrare vor respecta drepturile minoritatilor. Iti dai seama, in secunda 2 dupa integrare, fix de minoritati se vor ocupa…

   3
 21. https://safielumina.ro/soaptele-chiliilor/

  asteptam ca intr-un stat de drept autoritatea judecatoreasca obosita de la multele dosare, si multii inculpati, talhari si hoti albiti prin sudoarea smenului, sa dea pedese cu suspendare sau cu prescriere

 22. postarea FB a deputatului Bogdan Bola:
  „Acesta este un erou…un erou în adevăratul sens al cuvântului, ultimul as al aviației române de vânătoare care a luptat în cel de-al doilea război mondial! Iar astăzi, 05 februarie 2020, el împlinește 102 de ani! Mi-aș fi dorit să văd informația asta în manualele de istorie sau măcar astăzi pe toate canalele de știri, dar din păcate nu prea este așa..
  ℹ️Generalul de flotilă aeriană Ion Stratulat Dobran, născut la doar două luni de la Reîntregirea Țării, este ultimul supraviețuitor al celebrilor zburători din Grupul 9 Vânătoare și unul dintre puținii aviatori care a doborât în timpul războiului avioane rusești, americane și germane. Acesta a fost pilot de vânătoare pe toată perioada celui de-al Doilea Război Mondial, iar la terminarea acestuia, avea un palmares impresionant:
  ↗️A avut 340 misiuni la inamic
  ↗️A purtat 74 lupte aeriene
  ↗️A obţinut 11 victorii aeriene omologate
  ↗️A distrus un avion inamic la sol
  ↗️A fost doborât de 3 ori şi a scăpat cu viață, fără a fi făcut prizonier
  ?Drept „mulțumire” pentru curajul și devotamentul său față de țară, la sfârștitul războiului, comuniștii i-au luat casa părintească în care locuia de o viață, i-au anulat permisul de a mai zbura vreodată și l-au trimis la munca de jos, în uzină, ca strungar. Chiar el povestea ulterior: „Din octombrie 1951 eram şeful Secţiei şcoli din Comandamentul Forţelor Aeriene Militare. Inspectam şcolile de aviaţie, verificam în zbor unii instructori etc. În concret, zburam, şi asta mă bucura enorm. Înainte de 15 aprilie [1952] am fost chemat la Secţia de cadre a C.F.A.M., unde mi s-a spus, fără nicio altă explicaţie că din ordin am fost trecut în rezervă şi nu mai am ce căuta în Comandament din acel moment, şi că ar fi bine să mă angajez undeva imediat să nu pierd la continuitate, la vechime. (…)”
  ⚠️Una dintre cele mai memorabile misiuni ale sale a fost în noiembrie 1943, când pe Frontul de Est, sovieticii încercuiseră două divizii românești, care luptau cu disperare pentru a nu fi capturate. La circa 100 de kilometri în spatele frontului, pe aerodromul Grupului 9 Vânătoare, se solicită o misiune de sacrificiu: un avion românesc trebuia să zboare în zona în care cele două mari unități române luptau în încercuire, pentru a arunca un pachet cu hărți întocmite de ofițerii de informații. Aceste hărți conțineau detalii despre pozițiile inamice, accentuându-se zonele în care sovieticii erau mai vulnerabili.
  Șansele de supraviețuire în această misiune erau minime, pentru că aviația sovietică domina total spațiul aerian de deasupra celor două divizii române. După ce un coleg pleacă în misiune, dar nu reușește să livreze hărțile forțelor terestre române, se solicită un nou voluntar…iar acesta a fost sublocotenentul Ion Dobran. De data aceasta, hărțile au ajuns la români, iar Diviziile 24 Infanterie și 4 Munte au spart încercuirea și au ajuns într-un sector sigur.
  ℹ️Pentru această misiune și pentru alte fapte de arme, a fost decorat cu numeroase ordine și medalii, cele mai importante fiind:
  Ordinul ,,Steaua României’’ cu spade și panglică de Virtute Militară, în rang de Ofițer;
  Ordinul ,,Virtutea Aeronautică’’ cu spade, în rang de Ofițer;
  Ordinul ,,Virtutea Aeronautică’’ cu spade, în rang de Cavaler;
  Ordinul ,,Coroana României’’ cu spade și panglică de Virtute Militară, în rang de Cavaler;
  Ordinul ,,Leul Alb’’ (Cehoslovacia).
  ??La împlinirea celor 102 ani de viață, permiteți-mi să vă urez La Mulți Ani, generale..și să vă mulțumesc pentru tot sacrificiul făcut pentru țară!

  30
  • Da…..ce, sa zic,soc si groaza,Armata poloneza inzestrata si cu F35 in ace „exercitiu virtual ” e distrusa in 5 zile de fierataniile ex Sovietice ce nu au putut distruge in luni de zile alte fieratanii ex Sovietice in Ucraina si cu care turcii au maturat pe jos in Libia, NK si Siria. O mizerie de articol….

   11
  • Nu vad nicio sursa si site-ul ala parca era unul dubios insa, daca e adevarata concluzia, Sun Tzu spunea „cand esti slab, trebuie sa pari puternic in fata inamicului iar cand esti puternic trebuie sa pari slab”.

   2
 23. Veste buna de la israelieni daca se confirma si pe lot mai mare:

  https://www.ziuaveche.ro/stiinta-it/pharma-sanatate/leacul-pentru-covid-descoperit-in-israel-308874.html

  Cercetătorii de la centrul medical Sourasky din Tel Aviv anunță că ar fi găsit un leac pentru COVID
  Profesorul Nadir Arber susține că medicamentul, numit EXO-CD24, este ieftin, eficient și trebuie administrat o dată pe zi.

  Testele preliminare arată că 29 din 30 de pacienți infectați cu Sars-Cov-2, aflați în stare gravă, și cărora li s-a administrat medicamentul, supranumit EXO-CD24, o dată pe zi, s-au recuperat complet în termen de cinci zile, scrie Ynet News.

  3
  • Nu m-ar mira sa fie adevarat.

   Israelienii stau foarte bine la partea de inovatie, mai ales in domeniul medical (si militar ca tot suntem pe un site de specialitate).

   Oameni destepti si harnici, spre deosebire de furnizorii de securitate…

   6
 24. https://youtu.be/2cZ_EFAmj08
  Tribut Led Zeppelin, în fața Led Zeppelin…
  Stairways to Heaven

  1
 25. Battle of Khalkhin Gol 1939 – Soviet-Japanese War DOCUMENTARY
  https://www.youtube.com/watch?v=GGwUlET2tbw

  1
 26. The Secret History of the Shadow Campaign That Saved the 2020 Election
  https://time.com/5936036/secret-2020-election-campaign/

  „There was a conspiracy unfolding behind the scenes, one that both curtailed the protests and coordinated the resistance from CEOs. Both surprises were the result of an informal alliance between left-wing activists and business titans. The pact was formalized in a terse, little-noticed joint statement of the U.S. Chamber of Commerce and AFL-CIO published on Election Day. Both sides would come to see it as a sort of implicit bargain–inspired by the summer’s massive, sometimes destructive racial-justice protests–in which the forces of labor came together with the forces of capital to keep the peace and oppose Trump’s assault on democracy.”

  „Their work touched every aspect of the election. They got states to change voting systems and laws and helped secure hundreds of millions in public and private funding. They fended off voter-suppression lawsuits, recruited armies of poll workers and got millions of people to vote by mail for the first time.”

  „This is the inside story of the conspiracy to save the 2020 election, based on access to the group’s inner workings, never-before-seen documents and interviews with dozens of those involved from across the political spectrum. It is the story of an unprecedented, creative and determined campaign whose success also reveals how close the nation came to disaster. “Every attempt to interfere with the proper outcome of the election was defeated,” says Ian Bassin, co-founder of Protect Democracy, a nonpartisan rule-of-law advocacy group. “But it’s massively important for the country to understand that it didn’t happen accidentally. The system didn’t work magically. Democracy is not self-executing.””

  1
   • Tzupy, n-am nimic cu tine. Imi exprim doar greata data de limba de lemn din articolu ala, varata adanc in mehlemu „democratiei” din US.
    Au ajuns ca pe vremea lu Stalin, ramai prost!

    2
    • Cred ca nu intelegi de ce am gasit articolul relevant: pentru mine este un fel de auto-denunt al aliantei dintre globalisti si neo-marxisti, care a pregatit fraudarea alegerilor din SUA si apoi a suprimat informatiile despre frauda. Deocamdata nu vor fi consecinte ale acestui auto-denunt, dar daca lucrurile merg cum sper eu, prin Aprilie cel putin 4 state vor fi decertificat (sau recertificat pentru Trump) alegerile din 3 Noiembrie 2020.

     2
 27. 03.02.2021 9:00

  Complet de judecată: C10-AP
  Numărul documentului de soluționare: 607/2021
  Data documentului de soluționare: 03.02.2021
  Tipul documentului de soluționare: Hotarâre
  Soluție: Respingere recurs – Nefondat
  Detalii soluţie: Respinge recursul declarat de recurentul-reclamant Damen Schelde Naval Shipbuilding BV împotriva încheierii din 24 iunie 2020, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti– Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 03 februarie 2021.

  celelalte dosare unu are 25-03 termen celalalt nu il are fixat

  1
  • pai tot un fel de Tejas, de care au agatat de toate ca in pomul de Craciun 😉

   1
   • Da bre, tot Tejas este. Doar ca hindustanii vor drone pe post de „loyal wingman” pt Tejas, cum au vazut ei la U.S. / Australia.
    Adica dronili-s colegii lu Tejas. Familia CATS – Combat Air Teaming System, unde Tejas sa fie ma-sa si tac-su si copchii lui sa fie Warrior, Hunter si Air Launched Flexible Asset.
    Poza il arata pe Tejas cu copchiii atarnati sub dansu.
    Ideea fiind sa-si trimita copchii dupa pane la chineji de ex, ca sa nu mearga Tejas sa-si ia el una dupa ceafa.

 28. https://www.flightglobal.com/helicopters/ah-64e-apache-teams-with-two-uavs-to-identify-attack-target/142277.article
  Și „căzătura” de F35 intră în același scenariu cu AH64E. Că cam asta e viitorul, … parcă Skynet se numea într-un film.

  1
 29. Aruncati un ochi pe situ asta De unde puteti sa adunati informati despre arme

 30. Parlamentarii nu vor mai avea imunitate, legea a fost promulgată de președinte.
  In Peru. (Newsweek)

  4
 31. https://youtu.be/5YbSHSnjvj4

  Romania vs Ungaria 2021 … interesanta punerea in scena si savuroase comentariile

  Ca gasesc ca lipseste … implicarea flotei fluviale ( nu stiu daca Ungaria are asa ceva) …. , dar a noastra ca sa fie folosita ar trebui sa tranzitam Serbia ( cu japca sau sa i luam aliati).

  Oricum de retinut opinia conform careia Romania are de pierdut prin alocarea de resurse catre flota.

  1
  • Flota e pentru delta Dunării, prin câmpii te duci cu tancuri si tunuri

  • Binkov ala s-a referit ca „avem de pierdut” cu flota doar din perspectiva unui ipotetic conflict cu Ungaria din moment ce ungurii nu trebuie sa investeasca bani in asa ceva (corvete, baterii de coasta). Dar din pacate nu ne invecinam doar cu ungurii.

   Daca la Marea Neagra ne-am fi invecinat cu australienii, neozeelandezii si canadienii am fi putut sa pescuim linistiti in fundul gol, dar in realitate cu Rusia langa noi, nu avem nimic de pierdut.

   3
 32. Congresul american a aprobat cererea .
  https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/croatia-bradley-fighting-vehicle-refurbishmentmodernization

  Croația primește 72 vehicule Bradley second hand.
  Modernizare , + întreținere, piese de schimb și armament , contractul e de 757 milioane dolari. Inclus cam 1.700 rachete TOW in mai multe variante.

  • Dacă e turc sau iranian, e voie la pocnit, dacă e ivănesc trebuie întâmpinat cu ghirlande de flori luminoase…
   Astea îs mesaje de liniștit pwlimea ivănească, că tătucul veghează!
   In realitate, dacă grecului îi vine pe deșt magaoaia, ruzneacă sau nu, îi dă cu 120-D-ul, de nu se vede!
   Când o fi să facă bulgarii poliție aeriană la MN, mai vorbim! Până atunci, NATO hotărăște, pilotul, grec sau român, execută foc conform IFF!
   Mai aveți știri dînaștea, cu marinari care își scriu demisia în rusește?!

   7
  • Și ce o să facă împotriva avioanelor nato, dacă deschid focul? Le doboară sau ce?
   Bezna minții!

   2
  • e fake news. nu mai distribuiti tot felul de prostii fara sa faceti o minima verificare

   5
   • Ok. Pe viitor,inainte de a „distribui” voi suna la ministerele apararii ale Bulgariei si Romaniei pentru a confirma stirea.
    Bpimapctfdmice.

    3
   • Am ascultat sfatul tàu si am verificat :
    https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2021/02/MEMO.pdf

    Acuma îti ràmâne sà-ti asumi datoria civicà si sà semnalezi guvernului cà publicà fake news !

    Nota : singura „exagerare” a articolului este cà desemneazà Rusia. Rezerva cerutà de bulgari vizeazà toate aeronavele, indiferent de nationalitate.

    • Încă o dată: este spațiu aerian NATO, misiunile se supun procedurilor alianței.
     Că le place bulgarilor, că nu!
     Acest memo este bilateral, între noi și castravețari.
     Ei ar prefera să facem poliție aeriană in spațiul lor aerian, pentru că ei nu au cu ce, dar să nu angajăm avioane neidentificate.
     Adică nu poate decide MApN ce să facă pilotul.
     Dacă NATO hotărăște, asta este, să își asume!
     Invers, dacă o aeronavă NATO este atacată în spațiul aerian al lor, crede cineva că o să stea să aștepte aprobarea bulgărească?!
     Deci vorbim despre un memo Ro-Bg. Nu are treabă cu procedurile NATO.

     2
     • In principiu Timișoara are dreptate. E un comandament, parcă prin peninsula iberică care ridică interceptoarele și, mai acum ceva (mai mult) timp, am văzut bulgari interceptand tradiționalele il-uri care dadeau o tură la limita spațiului național, deasupra apelor internaționale. M-am gândit că cei din comandament, oriunde o fi el, nu doreau să dea din casă, să se obișniască ivanii cu pattern de răspuns. Nu s-a mai întâmplat și am pus-o pe seama iritării bulgarilor că-și consumă resursa. Acum, că avem și docomentu’… există o explicație. Mai făceam și noi exerciții de poliție aeriană pe la bulgari, dar iarăși parcă n-au mai fost. Rărirea lor le-am pus pe seama faptului ca băieții zboară de zor să se operaționalizeze, dar sunt speculațiile mele, mult parcă și “se pare”. Bulgarilor cine le-o face poliție aeriană?

    • MirceaS, acel intelegere guvernamentala nu e inca semnata, se negociaza. dar exista deja avioane NATO in Bulgaria care pot si chiar intercepteaza avioane rusesti. Deci are cine sa traga in rusi la o adica. In rest se negociaza

 33. Garda Națională din Ucraina se echipează cu elicoptere utilitare H225 Super Puma.
  Airbus oferă României un alt elicopter din seria Super Puma – H215.

  1
 34. Australienii au gàsit o solutie pentru a reduce drastic consumul de carburant al lui M1A1 Abrams
  https://www.youtube.com/watch?v=OOUpQnGAODk&feature=youtu.be

  5
 35. Dupà revista Air & Cosmos, comisia de evaluare a apelului de ofertà pentru avioanele multirol croate a retinut doi finalisti, Rafale (luat din efectivele aviatiei franceze) si F-16 Viper. Rezultatele evaluàrii nu sunt publice si selectia finalà apartine guvernului croat.
  Dupà revistà, Rafale ar avea preferinta militarilor si a noului ministru al apàràrii croat care doreste o mai mare integrare europeanà.
  Desi s-ar càuta sà se menajeze aliatul american, F-16 nu este disponibil decât cu un termen mai lung si în plus croatii nu au uitat veto-ul american la vânzarea F-16 D Barak israeliene si se tem cà Viper-ele vor fi cu echipament degradat.
  https://air-cosmos.com/article/rafale-croatie-dassault-aux-portes-du-succs-24186?utm_source=Sociallymap&utm_medium=Sociallymap&utm_campaign=Sociallymap

  Si un articol croat
  https://www.vecernji.hr/vijesti/odluka-u-travnju-rafale-ili-novi-f-16-1466747

  Nota: resursa celor 12 MiG-21 LanceR croate expiré cel târziu în 2024

  1
  • @MirceaS, de curiozitate, cate Rafale are Armata Aerului de dat? Vad ca ofera si la greci, acum si la croati? Vor sa scape de exemplarele mai vechi ca sa comande aparate nou-noute?
   Din cate stiu eu nu au chiar asa de multe totusi si linia de fabricatie e cam ocupata cu comenzile franceze si indiene.

   PS Articolul nu se poate citi integral decat daca esti abonat

   1
   • Practic, nu au de dat fiindcà sunt multe cu resursà încà mare si în plus toate au trecut la stadiul F-3R.
    Dar aranjeazà si pe Dassault fiindcà trebuie înlocuite, si pe aviatorii francezi fiindcà îsi reînoiesc mai repede parcul.

    Dacà s-a recurs la second hand, este pentru pret.
    LM sunt la 1,6 miliarde $ pentru 12 F-16 Block 70/72 noi, Dassault este la 960 milioane $ pentru 12 Rafale F-3R revizate si cu resursà de cel putin 6000 de ore.

    În plus cu atât mai mult vor fi ràspândite Rafale (acuma sunt în douà armate NATO, poate si a treia cu Croatia) cu atât mai bine pentru afacerile viitoare. Sà nu se mai spunà cà se vând numai la tigani.

    3
    • chestia e ca multe rafale-uri au fost hatranite prin africa chiar daca pe hartie mai au mii de ore, s-a tras tare de ele mai ales in libia

    • Interesant. Bun pret pt niste avioane care te mai tin mult si bine. Daca am fi putut sa ne incredem in francezi era fain sa luam 24 de bucati. Problema e ca daca se schimba guvernul si vine doamna cu datoriile la rusi, poti sa te mai bazezi ca te ajuta la nevoie?
     Pt croati e afacerea perfecta in schimb

     @Robi, nu cred ca au sta prin Africa prea mult. De ex in Libia au lovit si au plecat acasa fara sa aiba baza acolo. Ma indoiesc ca isi dau cu firma in cap la cat s-au chinuit sa extinda piata pt Rafale.
     Astfel de tepe se dau in targ la Vitan

     2
 36. Kids, don’t try this at home:

  2
 37. https://www.defenseromania.ro/ministrul-roman-de-externe-a-cerut-cresterea-prezentei-militare-americane-in-romania_608127.html
  Min de externe Aurescu subliniaza importanta strategica a Marii Negre,care trebuie “ ASUMATA SI INTELEASA “…..?????
  Fregate dezarmate corvettes in PDF..avem baterii de vin ???

 38. https://www.ukrmilitary.com/2021/02/super-puma.html

  In total, the agreement includes the supply of 55 helicopters to all MIA services, including 21 H225 types (official EC 225 LP certificate type), which were in use (2009-2012), 24 new H125 (AS 350 B3 certificate) and 10 new H145 helicopters ( certificate MBB-BK117 D-2), as well as spare parts, equipment, tools, models, simulator and services for maintenance and training of personnel for a total of 551 million euros.

 39. Vad ca n-a remarcat nimeni stirea despre accidentul submarinului japonez Soryu.
  Pe scurt nu au fist atenti cand au iesit la suprafata si au dat peste o nava comerciala. Avarii la hidroplanuri si echipamentul de comunicatii din turnul submarinului.

  https://www.msn.com/en-us/news/world/japanese-soryu-submarine-collides-with-commercial-ship-while-surfacing-in-pacific/ar-BB1dwako?ocid=ientp

  3
  • asta e ca in filmele cu prosti…

   5
   • Ce mi se pare incredibil este ca a dat peste un cargou imens, the Hong Kong-registered bulk carrier Ocean Artemis de 50,000 t deadweight. Cum naiba sa nu auzi ditamai mastodontul care probabil face zgomot sa-l auzi de la zeci si sute de km.
    A mai fost un caz cu un sub american, dar aia au dat peste un vas de pescuit.

    2
 40. Voturile din sectorul 1 vor fi renumarate.

  4
 41. Tucker: American elites have aligned themselves with China
  https://www.youtube.com/watch?v=5L48nTBJmMg

  2
  • „Particular attention will be paid to Romania, which is developing a Multinational Division for deployment, and Bulgaria, now receiving American advanced air and missile defense systems, he said.”

   Știe cineva la ce se referă a doua jumătate a paragrafului?

 42. The U.S. Defense Advanced Research Projects Agency wants to create an air-launched drone that carries its own smaller weapons, a concept that brings to mind a lethal Russian nesting doll packed with missiles.
  https://www.defensenews.com/air/2021/02/09/these-three-companies-got-contracts-for-darpas-new-longshot-drone/

 43. „Retragerea Americii, dezangajarea din politica lumii și întoarcerea spre sine a SUA ar fi fost catastrofală. Repararea alianțelor Americii și revenirea SUA în centrul scenei diplomatice globale, linia dură adoptată în legătură cu abuzurile regimurilor Chinei și Rusiei și asumarea temei democrației ca stindard al noii politici americane reclădesc însă, chiar și cu suspiciunea că ar putea fi prea târziu pentru a mai apăra ordinea liberală occidentală, măcar speranța că America nu depune armele și nu se predă necondiționat.

  Dincoace de Atlantic, discursul plin de nuanțe și delimitări al Președintelui Macron (de tipul „da, dar noi nu…”), baletul diplomatic european și Borrelliada tragi-comică ne pun pe gânduri. Pleacă așadar Înaltul Reprezentant al UE la Moscova să ceară eliberarea lui Navalnîi și se întoarce cu șuturi în partea dorsală și cu trei diplomați europeni expulzați de Rusia, care a pedepsit astfel „obrăznicia europenilor” de a cere stat de drept și democrație în imperiul țarilor. Apoi același Înalt Reprezentant al UE, a doua zi după rușinea de la Moscova, vorbind în numele Uniunii (?!), asigură regimul de la Beijing de întreaga disponibilitate de colaborare a UE cu China, „deși europenii au legături puternice cu SUA”. Adică un fel de a spune lăsați, nu vă faceți probleme, în pofida alianței naturale euro-americane, noi, UE, nu o să ne ambalăm în nicio competiție cu expansiunea puterii comuniste.”

  https://www.contributors.ro/america-trebuie-sa-infrunte-expansiunea-chinei-comuniste-si-sa-o-opreasca-cu-sau-fara-baletul-european-de-preferat-ar-fi-ca-borrelliada-de-la-bruxelles-sa-inceteze/

 44. https://www.contributors.ro/america-trebuie-sa-infrunte-expansiunea-chinei-comuniste-si-sa-o-opreasca-cu-sau-fara-baletul-european-de-preferat-ar-fi-ca-borrelliada-de-la-bruxelles-sa-inceteze/
  Daca US nu scot repede un iepuras din palarie, nu se anunta deloc vremuri bune. Cat despre UE … pamant de flori. Istoria ne-a demonstrat de neinnumarate ori ca, dezbinarea tarilor europene are cauze sistemice extrem de adanci, care pot fi doar pansate de UE, dar extrem de putin probabil vindecate.

  2
  • Vezi mai, ungurul tot ungur ii… vrea sa-i dea romanului la gioale. Sa-i taie el pensii speciale romanesti. Auzi la el…

   5
   • pai ai „nostri” romani vero o tot ard cu mangla ca sa vedem,ca poate,ca ne mai gandim cand de fapt singura propozitie acceptata din gura lor ar trebui sa fie „desfintam orice privilegiu indiferent de domeniu”.

    1
 45. Câțule!!!! Ai promis bugetul marți cel tarziu miercuri dimineață. E joi seara blegule! Chemati-l pe Gherghina în puii mei de blegi să vă facă un buget. F..tui ciolanu mă-sii de ciolan.

  1
  • De unde atata entuziasm? Va spun eu bugetul….austeritate, se taie, se taie, ne am intors in 2008, la noi e ciclica treaba. Cum avem putina crestere, cum risipim banii, nu investim nimic, nu facem nimic sa crestem colectarea de la mizerabilul procentaj de 30-32% din PIB pe care il avem de 20 de ani.Ungaria colecteaza venituri de peste 40% din PIB!

   1
 46. Conform noului buget, ministerul apărării va primi 22 de miliarde de lei.
  https://m.digi24.ro/stiri/economie/proiectul-bugetului-pentru-anul-2021-a-fost-publicat-1450278
  Investițiile sunt jumătate din cât se va cheltui pentru pensii si salarii
  România, țara fenomenelor..

  2
  • Teoretic, la Aparare inca merg 2%….teoretic,.Sper sa vedem ceva miscand, corvete, Shorad, Vshorad, 4×4,8×8, baterii de coasta fiind urgentele. Tare mi e frica ca nu vedem nimic in afara de NSM la baterii de coasta si ne trezim cu o recalculare in minus in Septembrie.

   3
 47. Conform proiect de buget MAPN primeste 20 mld.
  https://www.zf.ro/eveniment/ministerul-finantelor-publicat-forma-bugetului-2021-indemnizatiile-19914626

  La un buget anual estimat de 1116 mld. inseamna 1.79% din PIB…app 4.49% din total cheltuieli bugetare. S-a dus naibii alocarea de 2% in 2021…de parca mai conta un 0.2% la deficitul de 7.16%. E drept ca buget e ceva mai mare (+3.4%) decat executia la decembrie 2020 care a fost de 19.45 mld adica 1.85% din PIB

  Aveam ceva sperante de la parlamentul si guvernul actual…dar nu prea performeaza so far…

  • Alocarea de 2% nu a fost niciodata atinsa in practica, ea a existat doar in foile bugetului teoretic.

   1
   • Asa este. Nu am avut executie de 2%, dar la un moment dat ne-am apropiat „periculos de mult” de acel procent daca bine tin minte.

    Unele surse dau +3.4% fata de executie altele 3.4% fata de alocarea 2020.
    Cel mai probabil e vb de 3.4% fata de executie pt ca asa s-au raportat si la restul ministerelor…vom vedea…

    Cert e ca nu vor depasi niciodata alocarea pe tip de pace, iar daca scade alocarea scade si executia in mod normal…

  • Pe timpul unei pandemii globale, numai de 2% pentru armata ne doare pe noi acum.

 48. Se pare ca unele surse dau buget MAPN 20 mld, altele 22.7
  Cat e pana la urma ?

   • Sa fie 18 executia la final de 2021 si tot nu ar fi foarte rau…oricum incompetenti si cei din conducerea actuala…

    Estimeaza datorie publica la 55% din PIB si sunt foarte zen…in 2 ani a rezolvat datoria publica dl. Citu, mare absolvent de liceu energetic in Valcea si facultati scumpe in vest…interesanta combinatie de studii…

    1
    • Sunt curios cand vom atinge efectiv tinta aia de 2%… care de fapt trebuia sa fie aproape 2,4%.
     Presimt ca va fi o evolutie asimptotica pe 10 ani, incepand din 2017… cu caderi ale curbei in perioadele de taieri bugetare.

 49. Facing a potentially hostile US administration, Turkish President Recep Tayyip Erdoğan is trying to break his isolation by mending EU relations, torn by what the bloc views as his bellicose foreign policy.
  https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/facing-biden-erdogan-extends-olive-branch-to-eu/

  1
 50. SUA trimit tancuri Abrams în România, dar ne confruntăm cu o provocare greu de combătut: Infrastructura

  „O problemă extrem de provocatoare este problematica transportului tancurilor grele, mai ales a celor Abrams, din porturile de debarcare până în zona de acțiune, nu neapărat de luptă”, general locotenent (r) dr. Virgil Bălăceanu,

  Mda .. peste 60 de tone .. poduri sub …

  • Cu tot respectul, dar generalii nostri, dupa ce au tacut o viata, cand ies la pensie incep sa debiteze platitudini. Asta au invatat la scoala sovietica. A citit pe site, cumva, eroul? Americanii au venit si pana acum cu Abrams si nu a cazut vreun pod. Da, au venit pe calea ferata. A descoperit si el focul, domnul Gen. Dr.

   6
  • inseamna ca el si-a luat salariul degeaba de la statul roman si pensie ia tot degeaba daca noi nu putem achizitiona abrams una din cauze este si ca am avut sefi prin statul major unii ca el

   4
 51. 11 FEBRUARIE ZIUA MARII TRADARI NATIONALE
  ,,La 11 februarie 1866, ora 5 dimineața, un grup de ofițeri cu pistoalele în mâini pătrunde în palatul domnesc al lui Al. I Cuza, îl scoală din somn și îl obligă să semneze actul de abdicare de pe tronul României. Faptul a fost de o gravitate fără precedent, căci ofițerii respectivi juraseră credință Domnului țării, parte din ei fiind chiar din garda palatului. Așadar, 11 februarie 1866 este o zi a infamiei și a trădării. Pentru spre știință și rușine veșnică numele celor ce l-au trădat pe Cuza Vodă: col. N. Haralambie, col. I. Călinescu, col. D. Crețulescu fratele primului ministru în funcție, mr. D. Lecca, cpt. C. Pilat, cpt. A. Berindei, cpt. Al. Candiano-Popescu, cpt. A. Costescu și care, cu toții, vor face carieră de generali sub domnia lui Carol I.
  141 de ofițeri ai armatei române de la sublocotenenți la colonei au scris lui Carol I, tot în 1866, un memoriu cerând ca trădătorii să fie pedepsiți. Cu o aroganță câinească specifică unui prusac primitiv și incult, Carol I ignoră memoriul di in bstaie de joc pe Al. Candiano-Popescu il face aghiotant regal, pe ceilalți generali, iar pe Cuza Vodă îl va urmări cu o ură neagră până la moarte.
  Nu faptul că Al. I Cuza a fost detronat e de condamnat, căci însuși Cuza Vodă declarase în decembrie 1865 că e gata să părăsească tronul, ci modul cum s-a înfăptuit și de către cine. După abdicare, Cuza e ținut prizonier 48 de ore în locuința unui dușman personal, C. Ciocârlan, iar pe 13 februarie 1866 e urcat într-o caleașcă și escortat la Brașov, în Austria.
  Înainte de a părăsi țara declară: ”Să de Dumnezeu să meargă țării mai bine fără mine decât cu mine! Trăiască România!”
  Se stabilește la Viena și Florența unde își cumpără două mici proprietăți. În 1867 scrie o scrisoare lui Carol I, prin care îl roagă să-i dea voie să vină în țară ca să trăiască la Ruginoasa. Carol I l-a refuzat.
  La doar 53 de ani, pe 15 mai 1873, Cuza Vodă moare în Germania, la Heildelberg.
  Regele Italiei, Victor Emanuel, își exprimă durere și tristețea pentru moartea marelui Domn pe când Carol I n-a trimis niciun mesaj. Trupul este adus în țară și înmormântat la Ruginoasa, sute de mii de țărani plângându-i moartea cu lacrimi amare și durere adevărată.
  Al. I Cuza a iubit din toată ființa sa România pe care a slujit-o cu credință, devotament și loialitate toată viața, fiind pentru poporul român o adevărată icoană morală, cât și pildă de urmat întru slujirea Patriei.”

  21
 52. Pana la urma s-ar putea se ne luam BH…
  https://www.wearethemighty.com/mighty-tactical/this-norwegian-missile-could-make-the-lcs-a-lot-deadlier/
  Ah, si mai multe MSN-uri!
  Inca o data, ne dam cu Norvegienii … Himars, bateriile de coasta, posibil elicoptere navale, JLTV, NASAMS si JSM-ul cu perspective multiple

 53. Cred că ivanii au cea mai bine păzită Curte, zilele astea…
  https://youtu.be/jJOoB3p7ri0
  Au dus tot RATB-ul în zonă!

 54. Spania, Italia și Franța vor construi o corveta comuna, având lungimea de 100m și tonajul de 3000t, care va îndeplini misiunile realizate în prezent de diferite categorii de nave.
  https://m.defenseromania.ro/spania-se-alatura-prin-navantia-statelor-ue-care-vor-construi-corveta-europeana_608242.html

 55. https://adevarul.ro/news/politica/statul-roman-obez-cataratin-carca-privatilor-studiu-caz-secretariatul-general-guvernului-1_60276c6e5163ec4271f07329/index.html
  straturi peste straturi de putori si lichele rasplatite de amicii lor politicieni,cine dracu sa te ia in serios câtzule cand stai calare pe un asemenea munte de puroi?

  4
 56. Ràmàsitele pàmântesti ale unor soldati rusi si francezi càzuti în timpul « retragerii din Rusia » a lui Napoleon vor fi înhumate astàzi în apropierea câmpului de luptà de la Viazma. O expertizà a Academiei ruse de Stiinte a stabilit cà cele 126 victime ale campaniei napoleoniene erau, în majoritate, cu vârste între 30 si 39 de ani, 120 soldati, 3 « vivendières » (cantiniere, în general sotii de soldati acompaniatoare) si 3 adolescenti (probabil tobosari) au càzut la 3 noiembrie 1812, douà sàptàmâni dupà începutul retragerii.
  Ràmàsitele celor 126, repartizate împreunà în 8 sicrie, vor fi înhumate cu onoruri militare cu salve de tun, în prezenta urmasilor militarilor din ambele tabere (strà-strà…nepot al maresalului Murat, strà-strà…nepoata maresalului Kutuzov, si altii)

  https://www.lefigaro.fr/international/obseques-en-russie-de-grognards-napoleoniens-et-de-soldats-tsaristes-20210213

  4
 57. uitati ce bijuterie au facut australienii,cu ajutor sud-coreean.https://www.youtube.com/watch?v=IJM-Fg6TlyU

  1
  • Știrea e destul de veche … cam din toamna lui 2020 , dar pregătirea achiziției durează de peste 10 ani .
   In plus , CZ USA a fost fondată de Colt in asociere cu CZ , deci Colt s-au cumpărat singuri , ca să scape de anumite probleme financiare .
   Erau niște unii pe aici , care susțineau că gloacele austriecilor sunt mai bune decât pistoalele CZ ??? .
   Pai Colt a cooperat dintotdeauna cu CZ , vezi de unde se trage CZ 75 …
   Da , exact !
   Din Colt 1911 …
   Pe mine mă neliniștește performanta excelenta a armei de asalt CZ , care e peste Colt M4 ultima variantă , oare noi nu am putea cumpăra licența , la fel ca unguristanezii ?

   2
 58. Gata? Se termina basina cu impeachment?..

  7
 59. Vin fetitele!

 60. Traditionally, Royal Marines operate in sections of eight but, as part of the Future Commando Force, Commandos have been testing these smaller groups.

  A training exercise this summer saw 60 Royal Marines from 40 Commando split into three groups while trying to find and fight each other at Bovington Training Area in Dorset.

  Marine Edward Harte, 40 Commando, said they were testing the new concept by „going as four-man teams”.

  As well as a change in the number of personnel, these smaller teams also tested the Future Commando Force concept by allowing more autonomy, with the skill set of personnel being tailored to each mission.
  https://www.forces.net/news/royal-marines/what-royal-marines-future-commando-force

 61. The Royal Navy’s New Aircraft Carriers Are Eating the Fleet

  https://www.youtube.com/watch?v=ghLYfkBPJTY

 62. Pa pa OmegaA. Dupa ce a pierdut contractul armatei NG renunta la racheta grea. Sa speram ca Jeff Bezos nu se lasa asa usor, pt ca si Blue Origin a pierdut acest contract. Diferenta o fac clientii privati si averea lui Jeff, probabil

  https://spaceflightnow.com/2020/09/14/northrop-grumman-ends-omega-rocket-program-after-losing-military-launch-competition/

  1
 63. https://adevarul.ro/locale/constanta/mai-multe-asociatii-cer-desfiintarea-institutului-revolutiei-romane-presedinte-ion-iliescu-cine-tras-22–1_602a06595163ec4271019757/index.html
  only in romania…cred ca si Doamne-Doamne isi scuipa in san cand se uita la creatia lui numita român.
  poate se gandesc si la fundatiile si ong-urile lui milică si altor conserve expirate.

  1
 64. https://m.adevarul.ro/international/rusia/putin-sfatuit-recurga-atacuri-aeriene-preventive-intimidare-sua-nato-1_6027def25163ec4271f379f4/index.html

  Forţele Aeriene Ruse ar trebui să atace preventiv ţinte critice ale NATO cu avioane, drone, rachete, dispozitive de război electronic şi noi arme hipersonice.

  Experţii subliniază rolul pe care l-ar putea avea racheta hipersonică Kinjal, aflată încă în proces de asamblare, semnalând că aceasta ar avea capacitatea de a rămâne invizibilă pentru radarele şi sistemele de apărare antiaeriană ale inamicilor. Ei mai menţionează că armata rusă ar trebui să mizeze pe atacuri cu arme laser purtate atât cu avioane de luptă, cât şi cu drone. Aceste atacuri ar putea distruge echipamentele neprotejate ale inamicului şi i-ar deruta pe soldaţii săi, susţin experţii ruşi din Forţele Aeriene ale Rusiei.

 65. „Dixtractia” doar incepe pentru prostanii care au votat Brexitul:
  https://romania.europalibera.org/a/exporturile-marii-britanii-c%C4%83tre-uniunea-european%C4%83-au-sc%C4%83zut-cu-68-dup%C4%83-brexit/31090220.html
  Ce credeau prostanii, tot nationalisti, care au votat? Ca negociaza ei direct cu China si America in baza unui apel la istorie, ca vai ce imperiu aveam noi? Ca primesc ei tot felul de clauze favorabile in baza a ce?
  Estimam ca pana dau nas in nas cu realitatea este o chestiune de 2 pana la 5 ani.

  3
  • Exporturile generale ale UK, Frantei si Germaniei sunt la acelasi nivel acum ca-n 2016 (il folosii pe asta ca punct de referinta din cauza votului Brexit din iunie 2016) si toate trei tari au avut caderile spectaculoase din 2020 din cauza pandemiei.

   Desi Franta si Germania au avut de asemenea si reveniri spectaculoase (Germania ceva mai bine decat Franta…care a avut o cadere in 2020 mai rea decat cea ce a urmat crizei din 2008-2009), UK are acum una ceva mai lenta dar stabila din cauza faptului ca inainte de pandemie exporturile sale erau la un nivel extrem de ridicat prin comparatie cu mersul celorlalte doua tari privind 2016-2020 (as spune de-a dreptul miraculoase dupa votul BREXIT din iunie 2016). De fapt caderea UK in 2020 a fost echivalenta cu 2015-2016…in timp ce ale Frantei tocmai la 2000!.. si Germaniei in jurul lui 2010 (deci tot legat de criza din 2008-2009…editat* vad ca exporturile Germaniei in materie de suisuri si coborasuri in 2020 pot fi comparate cu ale…Romaniei, lol! 😀 inclusiv nivelul ala din 2010).

   Poftim:
   https://tradingeconomics.com/france/exports
   https://tradingeconomics.com/germany/exports
   https://tradingeconomics.com/united-kingdom/exports
   (va recomand sa dati click si pe perioadele de 10ani, 25ani sau MAX) 🙂

   Da, exista si problemele logistice derivate din Brexit in legatura cu UE (pandemia 2020 a cazut exact in perioada de tranzitie stabilita de comun acord, dintre 31 ian/iesirea oficiala – 31 dec 2020)…dar Pravda, pardon The Commie Guardian…suge…mult…stiti voi ce.

   3
   • Eu zic sa vezi acordul lor cu Xi si al UE si apoi acordul cu lor USA si al UE, se pare ca „prostani” sunt labagii aia superbirocrati. Merg bine vaccinarea europeana ca a negociat Ursulica.

    2
    • RTI, marketul lor este european.Nu au ei nu stiu ce exporturi in SUA si China. Vice-versa da, si ei(amerlocii si yellow-man) pot lasa pe anumite lucruri si pot face chiar dumping pe altele. Nu ma refer la vaccin, ci ma refer ca acolo unde negociezi o masa, pentru 20 de oameni, s-ar putea sa primesti un pret mai bun si poate o glaja de ceva din partea casei. Unde mergi singur, primesti ce primesti. Nu cred ca o vor duce bine ever, si bursa de la NY nu se muta la ei. Nici politburo-ul financiar al Chinei.
     Ce spun eu este ca discutia nu-i daca este UE bun sau rau, birocratizat nebirocratizat, este ca ei UK nu au puterea economica sa negocieze mai nimic, si in 5 ani mira-m-as sa nu discutam de UK la past tense si in loc vom discuta de 3 statulete mijlocii.
     Sti ce-i cel mai enervant pentru mine, astia aveau o pozitie privilegiata in UE si puteau sa o valorifice spre debirocratizare, spre functionare. Nu a fost niciun stat in UEul asta care sa fi facut fix ce a vrut atata timp cat a facut-o UK.

     1
 66. E un T-55 upgradat sau un T-64 downgradat? :))

  https://youtu.be/xF9XPuz1Spo

 67. O știre care se pierde in noaptea minții
  Niște nenorociți care și-au făcut nevoile pe țara
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24607856-condamnari-suspendare-pentru-romanii-din-reportajul-sky-news-despre-presupusul-trafic-arme.htm

  Au primit pe măsura salariilor și drepturilor autoritatii judecătorești de smen
  Cu suspendare
  Judecători independenți fără de lege și tara
  Ca asta poate autoritatea judecătorească cu mintea ieșită la pensie înainte de vreme
  Pai sa le facă la infractorii ăștia un grup statuar in fata la ceseme și la înalta curte

  Merita mărite salariile la judecătorii
  Eventual încă câteva acțiuni in justiție ca și așa sărmanii judecători trudesc pt șleahta lor

 68. In urma cu cateva saptamani am atras atentia asupra unui fenomen ciudat, presiunea magnetica pe partea intunecata a Terrei este periodic anormal de mare. Fenomenul se manifesta din nou acum, parand ca sursa plasmei (sau a unui camp magnetic care redirectioneaza vantul solar) este la circa 200 de mii de km in spatele Terrei.
  https://www.swpc.noaa.gov/products/geospace-magnetosphere-movies

  7
  • Pai si care ar fi interpretarea ta? Ce ar putea genera un asemenea efect?

   • Interpretarea mea: un obiect cosmic de mici dimensiuni, dar capabil sa genereze sau sa redirectioneze plasma, a fost prins in magnetosfera Terrei si periodic se aliniaza (atunci interactioneaza puternic) cu Terra.

  • Aaaaaa…. cat de tare este! V-am zis ca am tars cu berlya mare? Daca nu, va zic acum.
   Acest model era perfect pentru nevoile noastre incepand cu 1995 pana in prezent. In prezent trebuia sa trecem pe ceva modern, HK sau similar.

  • Psycho draga, la asta se rezuma, „neamul”, „Țara” cu Ț mare. La romanasi de-ai nostrii care urla de durere si ne doare la patina.
   De asta nu mai pot sa vad nici pe imbecilii care comporta asa, dar nici pe cei care incerca sa bage cacaturile astea sub pres, si de vina sunt strainii.
   Toate astea au ajuns acceptabile deoarece la Stat, dragul de Stat, romanul ultra-Dac cu „D” mare nu are nici o reprecursiune in urma incompetentei. Cand ai vazut ultima data un bou de la stat dat afara. Cand ai vazut ultima data un cretin judecat pentru infractiunea „Neglijenta in serviciu”. Nu nene, maxim poate fi destitutit din functie si pus pe alta functie la fel de bine platita sau mai bine, si cu responsabilitate ioc.
   Noi dragul meu prieten suntem de vina si avem tara pe care o meritam. Poate nu toti o meritam, asa-i, dar tara pe care majoritar noi romanii o mertiam.

   6
   • tu iti dai seama….”i-ati stricat imaginea domnului arafat”
    DEMENȚIAL

    1
    • Da, am citit.
     Locul unde leafa iti vine oricat de bou esti si tot locul unde la atributii egale poti lua bani mai multi doar pentru simplu fapt ca rancezesti pe scaun de mai multi ani.
     Tot locul unde ranile pacientului nu sunt spalate si pansamentul se aplica direct pe rana. La om cu arsuri.
     Si mai zic una, desi am votat usr si pnl. Tot felul de ONG-uri, care erau in fapt extensii usr cand a fost situatia de la colectiv si ulterior nemerniciile pesedeului cu Codurile penale erau pe scandal-mode, postau Coruptia Ucide, va vedem chestii de genul. Absolut corect.
     Acum? Posteaza despre ultimul model de Iphone.

     5
     • din 90 incoace ne-au indus sentimentul ca sunt indispensabili si vitali,s-au cocotat pe functii si piedestaluri,i-am facut dumnezei-eroi-speciali ca sa ne omoarea si sa ne zambeasca in fata superiori.
      totul e putred locotenente…
      la constantam iar avem in desfasurare ”ARAFAT IN ACTIUNE” …e deja serial de traume acest personaj.oare cat mai rezitam pana iesim in strada dupa ei?!

      5
   • Inteleg indignarea si iritarea dar : „neamul, Țara, romanași, ultra-Dac” ??? Ce anume vrei sa subliniezi ?

    3
    • Da RTI, nu axistat niciodata o perioada a Romaniei in care tara si neamul sa nu faca parte din discursul public. Acum mai acerb poate decat in multe perioade ale Romaniei. Avem chiar partide in parlament care au avut acesti vectori in constructia lor politica. Acum mai aflam si ca suntem ceva urmasi ai unei megacivilizatii insa noi nu avem un gram de civilizatie caci luna de luna mai nou avem tragedii cauzate din lipsa elementara de civilizatie. Un hotar al civilizatiei este spitalul ca institutie, ca ne convine sau nu.
     Si neamul si tara, la ce se rezuma concret? Avem mai nou, insa cu radacini cat se poate de vechi, un feudalism ridicol al clasei functionarului in raport cu norodul, cu omul care ii plateste sa-l deserveasca. Pai neamul, nu incepe de la o celula, relatia de respect, solidaritate si ajutor-reciproc intre doi indivizi, membrii ai aceeasi ginte? Aparent nu, este o relatie boier-iobag si ajungem sa fim tolerati in existenta noastra de tot felul de ocupanti de jilturi. Ai avzut de la orice partid politic o propunere ca cei care din postura de medic, de politist de functionar, trateaza cu lipsa de orice urma de profesionalism pe seamanaul sau sa fie dat afara, sau sa primeasca o pedeapsa, care ar fi aia, exemplara? Nu, si iti mai zic una, boul ala care o lua la misto pe fata aia care a murit la Caracal, este inca in politie angajat, bine mersi.
     Tot cu notiunea de solidaritate una din elementele cheie-componente ale notiunilor antementionate, pai cum ii posibil sa iasa la protest tot felul de ciurucuri de la stat ca nu le sunt marite veniturile? Cum sa ceri asta, stind ca vecinul tau care are un birt, nu are ce mancare sa puna pe masa? Nu are bani de rechizite pentru copii la scoala! Cum ii posibil sa mai ceara bani acei oameni, cand oricum au un nivel de salarizare ridicol de mare in raport cu ceea ce ofera si cu ceea ce privatul ofera. Pai cum vine asta, o parte din Romania urla, si cealalta parte fac hore de cacat pe la munte si la mare.
     Problema mea este ca golim de continut acesti termeni, si ii umplem cu nationalism ieftin si nimeni nu are nici o problema cu asta.

     7
     • https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/parintii-unui-bebelus-umiliti-de-dispecerul-de-la-ambulanta-cand-au-cerut-ajutor-pentru-copil-ei-au-facut-publica-discutia-avuta-1452537
      Nu-i destul stimate coleg RTI, ca un copilas are probleme, dar mai primim si morala de la o jegoasa imputita, in cadrul apeleului de la 112 ea are timp sa iti explice cat de bine si-a crescut ea copii si cat de idioti suntem noi.
      Ca ii de competenta 112 sau nu, ramane de discutat, cu copilasul in ambulanta si dus la spital, viu. Dupa putem discuta, dar nu intainte.
      In acest moment Sanitas este in strada, pentru lefuri mai mari, https://www.facebook.com/FederatiaSanitasRomania/posts/3333957356700391/
      Mai zic?

      5
      • https://ziare.com/stiri/incendiu/ancheta-pentru-neglijenta-in-serviciu-in-cazul-incendiului-de-la-constanta-1662774
       de 30 de ani tot deschide parchetul militar aka garda pretoriana a sistemului anchete peste anchete…rezultatele se vad azi,vax albina la popor.
       hai sictir conservelor comuniste !!

       2
      • @Lt. Eu nu cred ca e o problema ca „tara si neamul” fac parte din discursul politic, pana la urma e normal, aici traim si astia suntem. Problema e ca sunt doar vorbe si nu se face nimic pentru neam/tara, adica se face- se devalizeaza constant la umbra discursurilor sforaitoare. Sa nu exageram, aur nu sunt legionarii, scena politica de acum nu se compara cu ce era atunci si nici situatia Romaniei ori scena internationala. Ok, dar distrusul ala de Peia (si altii ca el) nu inseamna nimic, nu sunt ceva reprezentativ. Cand se tot serveste globalism, politici corecte, migratie si alte glume fara dezbateri publice ajungem la reactii de genul. Nu suntem buricul Pamantului dar nici nu suntem un neam fara radacini, fara istorie, nu suntem cei mai buni dar nici cei mai rai si tot asa, pricepi narativa. Consider la fel de nocive ambele variatii, suntem miezul din gogoasa ori suntem cei mai prosti din curtea scolii. Sanatatea si medicii „eroi” fac parte din, probabil, a mai finantata si raspandita national schema de furt. Pornind de la brancardierul ce iti aduce un scaun cu rotile, asistenta „omenita” sa nu te trateze ca pe un animal, medicul „uns” sa mimeze ca isi face treaba, directorul numit politic, casa de sanatate si minister. Desi sanatatea a avut un buget ce tot a crescut constant in acesti 30 de ani si numarul posibilor pacienti a scazut impreuna cu numarul unitatilor medicale, rezultatele sunt la fel de varza. Cat timp directorii se numesc politic, nu ai concurenta (case de sanatate private- nu doar unitati medicale) si personal medical ce lucreaza si la stat si la privat (in diverse forme) nu o sa se schimbe nimic. Pai ce sa zici ? Medici „eroi”, profesori „geniali”, functionari „competenti”, mai-isti „intangibili”, magistrati „incoruptibili”, militari „pregatiti” si politicieni „onesti” etc. din cauza asta vreau un stat mic, mic de tot. Revenind la urgente, 112, pandemuia, etc. traiasca arafatologia transpartinica si eternele scuze „mostenirea grea” si „strainii cei rai si haini”.

       4
       • @RTI, eu sunt complet de acord cu tot ce ai scris, si desigur ca nu-i o problema ca acest discurs exista insa, ma calca pe nervi „prostirea pe fata” la care suntem supusi. Adica vine x, y, z, si nu ma refer la auriferi ci la toti, si imi zic cat de importanta este istoria noastra(si este, sunt de acord, o iubesc, o studiez zilnic si o voi studia cate zile mai traiesc), cat de important este neamul, tara, iar apoi concret vad ca pe o scara a prioritatii aceste lucruri se afla fix in capatul listei. Intreaba oricare functionaras daca este patriot sau nu, si iti zice „Da!”, ferm si apasat si daca ii un prostan cu 12 clase luate si alea pe naspa iti mai da si un pumn in masa, cat de patriot ii el.
        Si mai aduag pe langa ce spui ca suntem un neam cu istorie fascinanta dar nimic din principiile noastre istorice nu se traduc in legislatie in prezent. Adica, am avut oameni care au facut ani de temnita grea pentru crezul lor politic, dar nu avem in prezent o lege care sa spuna ca daca ai trecut in 3 partide in ultimii 2 ani ar trebui sa iei o pauza de 5 ani de la politichie. Sau, am fost un popor furat din toate partile. Sovromuri peste tribute istorice si despagubiri de razboi. Sa nu ai tu in prezent o lege care sa iti confiste si certificatul de nastere daca furi? Nu, suntem doar o tara de escroci cinstiti si nevinovati abuzati.
        Revenind la sanatate/situatii de urgenta, da am dat cu banii in ei, chiar 3.5%-le meu merge la SMURD dar ce fac cei de isu in ultima vreme este ridicol. Si pe buna dreptate, cum spui si tu. Adaug eu, am vrea sa vedem si noi „anchetele” alea terminate. Am aflat de ce a picat elicopterul in lacul Sudghiol si s-au prezentat cu barca nefunctionala cei de la isu acolo? Am aflat cine ce si cum la incendiul de la Neamt, ca sat de la Bals ii prea recent. O tinem tot in anchete si rezultat concret nimic.
        ” Medici „eroi”, profesori „geniali”, functionari „competenti”, mai-isti „intangibili”, magistrati „incoruptibili”, militari „pregatiti” si politicieni „onesti” etc. din cauza asta vreau un stat mic, mic de tot. ”
        Aici m-ai uns pe suflet, pentru ca sta explica si am explciat de mi-a sarit capacele si pe site si la oameni cu care am mai vorbit. Singura noastra sansa este statul mic, am demonstrat in 30 de ani de capitalism de cumetrie ca statul-partener, statul in tot si in toate la romani nu mai poate exista.
        Cand din „l’etat c’est moi”, Ludovici mici ai Ciuspemiilea la fiecare institutie de stat, vom ajunge la „We the people” atunci ne facem bine. Si o problema filosofica aici, dar filosofie, de unde nene cand ne luam lumina de la Las Fierbinti si Firicel. Statul exista doar ca sa imi garanteze mie drepturile si libertatile nu exista ca sa ma tolereze in existenta luandu-mi bir.
        P.S.
        PC-ul spre norocul nostru inca nu a ajuns sa faca cariera in Romania. Cand ajungem acolo, situatia noastra va fi urias diferita fata de tari dezvoltate. Ai educatie, ai spitale, ai scoli, ii permiti poate si in spirit democratic sa ai „probleme” de genul, ca Ion va fi ofuscat ca nu-i spui Ioana, sau nu stiu ce prostii de genul asta. Daca va veni (si) aceasta problema peste noi, va fi jale. Tara in care copii merg pe jos 6-8 km pana la scoala, buda ii din lemn si o groapa in pamant iar noi ne vom fi batand cu nu stiu ce feminista ca nu avem functii de conducere cu pondere egala la Scoala din Cucuietii din Deal.Atunci doar, ne vom fi tampit complet.

        4
       • In timpul in care conversam noi, a mai murit un copil, 3 ani, au trimis ambulanta fara medic, adica echipaj tip B cu asistent medical, incercau sa nu faca „risipa” de resurse:
        https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/un-copil-de-3-ani-a-murit-in-drum-spre-spital-explicatia-ambulantei-ne-am-gandit-ca-este-o-criza-efemera-copiii-fac-convulsii-des-1453987
        Si aici vreau sa deschid o paranteza, ca am auzit la TV un ofiter, coordonator al unui centru integrat de urgenta. Dl ofiter incerca sa ne conviga de faptul ca in fiecare „padure” exista „uscaturi”, deci se mai moare.
        Si aici este uriasa diferenta stat, privat si de ce dl ofiter pentru simplu fapt ca gandeste in acesti parametrii ar trebui sa plece. Sa lucreze eventual la magazin, sa puna borcane de mustar pe raft. Ca acum daca se mai sparge unul, asta este.
        Lucrand atatia ani in recrutare pentru sectorul IT, am vazut servicii cu SLA-uri(Service Level Agreement) si/sau KPI(key performance indicators) de 99.99% disponibilitate serviciu sau 99.99% acuratete. Sunt anumite domenii unde nu poti gresi sau unde serviciile trebuie prestate incontinuu, la operabilitate 100%. Avionica privata ii una din ele si a doua productia de echipament medical sau mantenta infractructurilor critice in anumite sectoare. Acolo unde deja discutam de standarde Ten Sigma, nici macar Six Sigma. Crede cineva ca astia au azuit in viata lor de concepte de genul, daca venim cu texte de la 1848, gen „uscaturi”.

        2
 69. Eu cred ca e un banc, nici nu stiu de unde sa incep… In primul rand cred ca autorul e maghiar (nimic personal), apoi se pare ca cele 4 corvete au fost construite si puse in functiune (s-a inceput lucrul in secret de multa vreme), se mai pare ca mai erau vre-o 22 de nave de modernizat la vremea respectiva si sa vezi ca totul a fost estimat la vre-o 10 mlrd de dolari, $ care probabil au fost cheltuiti iar noi suntem niste habarnisti!
  E asta vre-un articol din viitor? Ca daca e asa, eu unul incep sa le caut, macar ne ridica bine moralul si-l intareste, intareste de asemenea „pillar-ul NATO” la Marea Neagra si o sa-i sperie rau de tot pe rusi!
  Ma intreb ce-o fi scris deja autorul pana acum de viitoarele fregate si submarine, F35 / F15X / F16X, RQ9, bateriile de coasta, Iron Drome, NASAMS, Leo, Linx, Patriot etc
  Stai ca mai caut … A, si astept partea 2!
  https://www.obiectivtulcea.ro/romanian-corvette-project-saga-prima-parte/

  1
 70. O platformà stiintificà polarà a fost lansatà la apà în decembrie 2020 de càtre rusi (dar operationalà doar prin 2024).
  Fàrà echivalent în lume, poate sà ràmânà înclestatà de gheturi în misiuni de timp de doi ani sau sà navigheze ca un spàrgàtor de gheatà.
  https://www.meretmarine.com/fr/content/mise-leau-de-la-station-polaire-russe-north-pole

  1
 71. Armata pune pe masă un contract masiv de extindere și modernizare a centrului de pregătire a trupelor speciale ale României

  Ministerul Apărării Naționale (MApN) are în plan extinderea, consolidarea și modernizarea centrului de pregătire a militarilor din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale României de la Vlădeni, județul Brașov, inclusiv pentru aducerea sub aceeași „umbrelă” centralizată a instruirii și formării combatanților aparținând de toate tipurile de specializări și arme din cadrul FOS, respectiv terestră, aeriană și acvatică.

  Citește mai mult la: https://www.profit.ro/insider/actualitate/document-foto-armata-pune-pe-masa-un-contract-masiv-de-extindere-si-modernizare-a-centrului-de-pregatire-a-trupelor-speciale-ale-romaniei-19979113

  10
 72. Dogfight pilot AI vs om cu avioane F-16: scor final 5-0:

  https://www.theregister.com/2020/08/21/ai_beats_f16_pilot/

  • Am auzit de la un tip informat cà a început azi dimineatà la periferia Parisului (Saint-Cloud ?) o reuniune, dacà nu secretà, cel putin cu « usile închise », între patronii principalelor firme implicate în proiectul SCAF (Dassault, Airbus Defense and Space, Safran, MTU) si directorii armamentelor din Franta, Germania si Spania.
   Coana Merkel ar fi mârâit despre leadership-ul acordat lui Dassault si diverse probleme de proprietate intelectualà si împàrtirea muncii.

   Se pare cà va fi o reuniune crucialà, or se înteleg, ori fiecare îsi ia jucàriile si pleacà.

   3
  • nimic nou, asta scriem de niste ani, ca nu au capacitate de lupta, ci doar de politie aeriana.
   Si aici nu e vorba doar de achizitiile minimaliste, ci si de pregatirea pilotilor. Cand ziceam ca la polonezi le-a luat inca niste ani de la primirea F-16 la capacitate deplina…

   3
 73. Pe cand un articol despre Pacepa? Se pare ca de data aceasta, chiar a murit, ma indoiesc ca ar face CIA-ul diversiuni pentru un om de 92 de ani. Nu cred ca ar mai vrea nimeni sa-l asasineze, si sa fie nevoiti sa apeleze la asa ceva.

 74. https://ziare.com/raed-arafat/urgenta/cum-a-supravietuit-raed-arafat-marilor-incompetente-ale-serviciului-de-urgente-1662825
  omul si-a construit un imperiu care se inchina doar la el,trebuie zburat de „ieri” dar se cacă toti pe ei .
  in afara da ambulantele lor restul e de un grotesc medieval…lopatari agramati jos-pile,neamuri si relatii in birouri-oameni de tip nou la conducere ca doar din ceausism isi trage seva si arabul vesnic.
  oligarhia fura sus prin licitatii iar jos se fura prin contractele de reparatie si mentenata la echipamente….bineinteles ca anaful-curtea de conturi si parchetele nu vad nimic dubios.
  pana nu decapiteaza acesta oligarhie vom fi studiu de caz in europa,in cate feluri poate fi lasat un roman sa moara.

  6
 75. Vasile Băcăuanul

  Dacă îmi permiteți, aș încerca să vă aduc cu picioarele pe pământ în ceea ce privește înzestrarea armatei române. Visați la arme sofisticate, dar ăștia nu dau nici pături studenților de la ATM, trebuind să-și cumpere singuri!

  6
  • pai de 2 ani de zile nu sunt in stare sa faca o uniforma de calitate pentru soldati. uita-te in poze cate feluri de bocanci au soldatii. e un grup pe Facebook unde se vand uniforme militare, insigne, grade, embleme la liber..Am vazut de vanzare chiar si o vesta antiglont de vanzare( era era plate carrier) dar era cu ro army si alea alea..avem o armata penibila..doar un procentaj mic de tot cred ca e interesat sa faca ceva treaba.. mai nou tot recruteaza operatori pt FOS..probabil scade calitatea lor la gres

 76. Intrebare la domnii Admini.
  Domnilor, cu respect intreb si eu, se face un articolas unde sa chibitam si noi deseara cand Perseverence pune dosul pe Marte? la 22:45 ora noastra amartizeaza si apoi va urma si elicopterul martian, alta premiera.

  3
 77. The U.S. Army is working on a new tool to provide a much needed visual of the signals that command posts and units leak into the electromagnetic spectrum, possibly giving away their location.

  https://www.c4isrnet.com/electronic-warfare/2021/02/16/army-pursues-spectrum-tool-to-help-keep-post-locations-secret/

 78. The aircraft manufacturers Dassault, and Airbus, the engine makers Safran, and MTU, as well as representatives from the French, German and Spanish authorities, all involved in the Future Combat Air System (FCAS), met in Paris on February 17, 2021, to decide the fate of the program according to Les Echos.
  https://www.aerotime.aero/27263-fcas-last-chance-meeting-for-european-fighter-jet

  1
  • cred ca va fi „si”, nu „sau”.
   Eu auzisem de o tinta de 2 batalioane.
   si cred ca e mai degraba vorba de modernizarea TR-85 Clasic (M2?) + o actualizare a M1, care are multe componente capat de viata.

   Asta ar insemna ca al 5-lea batalion ar trebui sa mai traga o vreme de T-55

   1
  • Generalul Balaceanu a fost un ofiter de exceptie al armatei si nu intamplator, un ofiter care ne-a reprezentat la cel mai inalt nivel NATO. De acolo gandirea sa, de acolo viziunea sa.
   Absolut corect ce spune generalul dupa parerea mea de neexepert in zona de blindate senilate.

   3
 79. Am si eu o intrebare, cam ce arma de asalt folosesc in pozele de pe fb? Ca nu e prima oare cand vad ceva ca nu seamana nici cu pm clasic, nici cu M4 sau SIG.

  https://www.facebook.com/veteraniiarmateiromaniei.mapn.ro/photos/pcb.3693805114031248/3693804900697936

 80. https://www.themoscowtimes.com/2021/02/17/karabakh-eyes-making-russian-an-official-language-a72988

  Trist. Ți-ai bătut joc de ei neajutându-i și acum îți fac limba oficială.

  1
  • Foarte bine, asta demonstreaza ca orice revendicare de statut special pentru limba rusă in statele cu minoritate rusă, n-are nicio legatura cu acea minoritate sau cu cat de numeroasă e.
   238 de ruși sunt in Karabah sau 0,1% din populație.

 81. The Thirty Tyrants: The deal that the American elite chose to make with China has a precedent in the history of Athens and Sparta
  https://www.tabletmag.com/sections/news/articles/the-thirty-tyrants

  • pfuu, hai ca incep weekendu bine, daca aud si ceva de Piranha 5, Himars si rachetele anti nava,deschid sampania, macar stiu ca miscam ceva, ca vecinii nostrii se tot misca, cu pasi mici dar siguri!

   1
 82. Biden, pe la min.7, cu privire la trupele din Germania, nu retrage si ridica „limita” lui Trump:

 83. https://www.railfreight.com/corridors/2021/02/18/black-sea-to-baltic-how-far-is-it-from-being-realised/?gdpr=deny

  Posibilă legătură Polonia-Ucraina–Turcia iar „sărakii” din jur rămân pe afară. Ca de obicei s-ar putea să treacă iar oportunitățile pe lângă noi.

  • Lasati prostiile pentru ziaristii aiuriti. Cum sa treaca asa ceva printr-o tara non NATO, la doi pasi de votkari? Astea sunt texte pentru idioti.

   3
 84. https://www.defence24.pl/kryzys-w-programie-euromysliwca-fcas-niemcy-i-francja-zbuduja-rozne-samoloty

  Rezultat predictibil. După ce habar-n-au cum să îl facă, își mai dau și 100 de talente. De aia trebuie să mergem pe mâna americanilor.

  3
  • F-35 rules ! Francezii si germanii este prosti.

   2
   • Scot americanii generația 7 până se hotărăsc ăștia cine, ce și cum. Până acum nu s-au hotărât nici ce vor. Probabil că vor scoate un Rafale.

    5
   • vezi că nu doare?doar ți-am zis de atâtea ori.

    3
   • Nu cred ca sunt prosti pur si simplu cred ca sau grabit cu anuntarea programului inainte sa negocieze intre ei toate aspectele,negocieri care treneaza programul,totodata cred ca sunt prea optimisti in privinta operationalizarii,si probabil da F35 rules pt ca probabil pana in 2040 va fi deja un program matur cu majoritatea elementelor din cerintele Fcas deja operationale si cu majoritatea problemelor de la inceput rezolvate si e greu sa concurezi pe piata cu asa ceva ,cam aceiasi poveste intre F 16 si produsele europene similare, ca sa nu zicem ca istoria e ciclica

    3
   • germanii nu prea vin cu mare scofala la aviatie si nici spaniolii, safran e cam in urma cu motoarele fata de rolls royce si GE si toata lumea implicata nu prea are experienta cu avioane stealth. cam astea ar fi slabiciunile fcas.

    pe cand sua la f35 cu toate bubele vin cu multa experienta de fabricare si de operare in teatre a avioanelor stealth. va un prag mare de trecut pentru unii cu experienta aproape 0 ( o amarata de drone demonstrator de tehnologii care a zburat de cateva ori )