Marder modernizate pentru Bundeswehr

Marder lansand MELLS, adica Spike LR „europenizat”

… se vorbeste de o parte din cele aproximativ 300 de bucati de Marder (adica Jder mai pe romaneste) din dotarea armatei germane care ar putea fi modernizate de Rheinmetall, cu toate ca Bundeswehr introduce progresiv MLI-ul Puma. Stirea aici, in timpul expozitiei SOFEX 2018, in fata unei variante Marder 1A3 Terminator pentru Iordania, la minutul 2:10 :

O confirmare a stirii o gasiti aici, fiind vorba de un prim contract de modernizare a Marder1A5 prin integrarea rachetei antitanc MELLS. Prima comanda de 44 de kit-uri MELLS (“multirole-capable light antitank missile system”) a fost livrata catre Bundeswehr in decembrie 2017. Este in curs integrarea de catre Rheinmetall a MELLS si pe variantele Marder 1A3 si 1A5A1. Probabil mai simpla si mai ieftina ar fi fost integrarea MILAN-ER, care insa are o raza de actiune de doar 3km si nu are mod trage-si-uita.

MELLS este derivatul german al SPIKE LR Dual produs de Eurospike (40% Diehl BGT/ 40% Rheinmetall/ 20% Rafael – concern prin care am facut si noi achizitia de Spike LR si ER), fiind destinat a echipa si MLI-urile PUMA (integrare amanata si planificata a fi livrata din 2020) dar si a inlocui Milan 2 (bataie 2km/ penetrare 700mm RHA) pe Marder, alaturi de echiparea infanteriei cu lansatoare portabile.

Puma lansand MELLS/SPIKE

Din imaginea d ela inceputul articolului se constata ca integrarea este similara cu cea a Milan, adica este nevoie de iesirea operatorului din turela pentru a actiona lansatorul:

MILAN 2 pe Marder

Imaginile de mai sus se vor si un apropos la faptul ca pe Piranha V ale noastre nu vor fi integrate rachete antitanc in prima faza, dar in schimb avem Spike LR pe trepied, la trupa…

Sa ne reamintim ca prin 2014 Rheinmetall a venit cu o propunere numita Marder Evolution:

Si daca tot vorbim de Marder, e foarte sugestiva aceasta imagine, cu privire la nivelul de protectie si compartimentarea unui vehicul de la sfarsitul anilor 60 ai secolului trecut:

Decupaje prin carcasa Marder

Spre deosebire de Jderul nostru, cel germanic a evoluat de-a lungul timpului de la o masa de 28 de tone la primele variante A1/A2 spre una de 37,5 tone in versiunea A5 (masa apropiata de versiunea scurta de Lynx, KF31), pretul platit pentru o mai buna protectie. Si tot spre deosebire de al nostru, armamentul varului sau nu a evoluat semnificativ, arma principala ramanand tunul RH-202 cal. 20mm, desi au existat propuneri pentru instalarea unui tun cal. 25mm la versiunea A3.

Ca si protectie, dintre variantele produse, Marder 1A3 a fost un salt semnificativ la nivelul anului 1989, constand in 1,6 tone de blindaj aditional, cu scopul de a il proteja de tunul cal.30mm instalat pe BMP-2:

  • Blindaj frontal suplimentar spatiat.
  • Blindaj frontal al sasiului ameliorat .
  • Blindaj aditional conform pe lateralele turelei.
  • 3 elemente de blindaj spatiat de tip cutie, pe lateralele compartimentului trupei, blocand porturile de tragere laterala si asigurand protectia contra cal. 14,5mm.
  • Placi de blindaj spatiat pe plafon.
  • Blindaj aditional cu compartiment de stocat la usa din spate.
  • Mitraliera coaxiala cal.7,62mm mutata pe partea stanga a turelei.
  • 3 trape aditionale in plafon.
  • Suspensie modernizata.
  • Interiorul turrelei modernizat.

Turela de Marder 1A3 dupa ce a incasat AP-T cal. 30mm tras de la 400 de metri

Ultima evolutie semnificativa a fost 1A5, care a insemnat kit-uri de blindaj antimina si reamenajarea interiorului compartimentului contra exploziei, inclusiv scaune protejate. Doar 74 de exemplare au primit aceasta modernizare in perioada 2003-2004. O subvarianta – 1A5A1 – a fost aplicata intre 2010-2011 pentru 35 de vehicule, aceasta insemnand: jammer contra DEI, plasa de camuflaj multispectral si aer conditionat.

Marder 1A5

Marder 1A5A1

Iar aici, un pic de poveste „a la Matsimus” despre Marder:

 

La final, o versiune mai putina cunoscuta de Marder, similara cu TAM-ul argentinian: Marder DF 105, cu turela oscilanta frantuzeasca:

… ca sa nu se mai creada ca mutantul Leo-clerc prezentat de KMW-Nexter ar fi o premiera!

Versiunea echivalenta de Marder cu tun cal. 105mm propusa acum cativa ani este:

Marder light MBT

Marder light MBT (cu tun stabilizat cal.105mm Oto-Melara)

Cea mai reusita modernizare a Marder, dar probabil si cea mai scumpa, a fost CCV/Evolution (Close Combat Vehicle), pe calapodul cerintelor canadiene, ingloband varianta existenta acum cativa ani pentru turela Lance teleoperabila (varianta cu echipajul in corpul vehiculului):

Marder CCV/Evo

 

Ramane intrebarea de ce Bundeswehr ar moderniza Marder, cand mai modernul si mai capabilul Puma e pe cale sa devina o platforma matura si operationala?

Inlocuirea Marder de catre Puma in cadrul armatei germane a inceput acum un deceniu (primele 2 exemplare din totalul de 350 comandate fiind livrate catre Bundeswehr in 2010) si era planificata a se incheia in 2020, deci peste doar 2 ani. Anul acesta, in iunie, a fost livrat exemplarul cu numarul 200.

Dincolo de reducerea comenzii initiale de Puma la 410 la 350 de unitati (ceea ce ar putea insemna in cazul pastrarii efectivelor Bundeswehr necesitatea de a pastra in uz si echipamente mai vechi, inclusiv pentru un eventual stoc de mobilizare), ar mai fi niste factori ce trebuiesc mentionati:

Marder cu turela secundara spate

Ca si ultima remarca, desi evaluat in programele de inzestrare a altor 5 tari (posibil 6 in curand, datorita programului australian Land400), Puma nu a fost comandat inca de nimeni altcineva in afara de clientul domestic – Bundeswehr. Sa fie nu doar costul mare de achizitie, ci si cel al mentenantei, deoarece din punct de vedere al capacitatilor Puma este probabil cea mai performanta platforma la categoria sub 45 de tone?!

Lynx-ul celor de la Rheinmetall nu intra inca in ecuatie deoarece nu este gata de productie, ci cel mai probabil peste cativa ani, cand dezvoltarea si testele vor fi incheiate.

 

Marius Zgureanu

Surse:

. https://below-the-turret-ring.blogspot.com/2016/

 

Citeste si:

https://www.rumaniamilitary.ro/marder-2-o-masina-de-lupta-a-infanteriei-de-categorie-grea

https://www.rumaniamilitary.ro/s-60-57mm-loveste-din-nou

Turele usoare – calibre medii

Tun cal.20mm suficient pe elicopterele de atac?

Noul tun CTA calibrul 40mm intra in productie

EAPS-ID cal.50mm

Modernizari ale armamentului existent, solutii stop gap (II)

Noutati in gama BMP-3

Rheinmetall Lynx

Noul AFV singaporez

Turela Odin KM-570

Centauro II MGS

CV-90 cu Mjölner si Iron Fist

LAZAR 3 si Lakota

Cockerill Systems: lucrul in echipa cu UAV si rachete AT

BTR-4 si module de lupta

ZSU-57-2 Terminator?

Namer devine masina de lupta

Conceptul de MLI Carmel, si un pic de competitie la cehi

Da’ turela, cat e turela?

Turele si arme calibru mediu pentru masini de lupta

Rachete multirol Thales LMM integrate pe turele

Rachete si turele turcesti la IDEF 2015

Turele multirol RIwP

http://www.rumaniamilitary.ro/reutilizarea-armamentului-existent-solutii-stop-gap

http://www.rumaniamilitary.ro/mli-84-m2-posibilitati-de-modernizare-suplimentara

http://www.rumaniamilitary.ro/masina-grea-de-asalt-a-infanteriei-o-noua-moda

http://www.rumaniamilitary.ro/kurganets-25-noul-standard-de-mli-rusesc

31 de comentarii:

  1. Salut. Dupa mine daca avem de gand sa schimbam jderii sa ne uitam cu ceva interes la CV 90, cred ca e peste puma.

    • De ce am avea de gand sa schimbam Jderii? Rusii tocmai au prezentat un BMP-1 modernizat, ne dau banii afara din casa incat sa ne permitem sa renuntam la un MLI care e peste tot ce ungurii, sarbii, bulgarii si ucrainenii? A, si care poate sa le faulteze si tancurile.

  2. capatu satului

    o versiune mai avansata de marder este lynx
    https://www.rumaniamilitary.ro/rheinmetall-lynx

    slovacii vor avea bvp-M versiune modernizata de bmp 2 cu mult peste mli 84 – M,
    https://www.tehnomil.net/2018/08/30/artificii-si-semnale-cu-fum-episodul-slovac/

    cehii vor alege se pare puma conform wiki
    „Czech Army is looking to buy 210 new infantry fighting vehicles for €2 Bln. between 2019 and 2024. All of them will replace aging BMP-2 in IFV and supporting variants. There will probably be an option to 100 more vehicles. On June 2017 five types of IFV (two versions of CV90, Lynx, ASCOD and Puma) were evaluated during a nine days testing. Based on unofficial informations from the Czech general staff, Puma will be the choice because on its technological superiority. [23] The contract is to be signed in 2018.”.

    mli 84 modernizat este din alt timp trecut,
    un timp cu fiare ruginite third hand in care viata militarului este mai putin importanta,
    totusi smg si ministresu de aparare propunea mai anu trecut modernizarea mli 84 la nivelu care il stim,
    ma gandesc ca pe la smg si ministresu de aparare unii dorm si ar fi pacat sa ii trezim

    totusi, la mintea mea, ar fi de preferat intai inzestrarea pe partea de interceptoare supersonice, avertizare timpurie, razboi electronic, rachete, etc,
    de acolo incepe sa te atace inamicu,
    daca ai pierdut controlu spatiului aerian este degeaba orice ifv sau tanc,

    ori astea cu avioanele supersonice third hand (36 sau 48), este pana la urma, o poveste fara sfarsit,
    ar fi pacat sa suparam fratii de credinta de la rasarit, asa ca mai bine luam f 16 th dar cu livrare la momentu la care americanii vor retrage din activitate f 35,

    avertizare timpurie, avioane pt raboi electronic si rachete mai asteapta
    o fi poate de pesta porcina

  3. Cateva intrebari:

    1) Ce se mai aude de modernizarea MLI-urilor noastre, a intrat la apa, s-a pus batista pe tanbal sau ce anume s-a intamplat, ca nu dse mai aude nimic?

    2) Unde se va face modernizarea si cine se va ocupa de ea? La ce nivel se va face, fix acelasi model cu Jderul sau o varianta mai noua?

    3) In comparatie cu Pumele germane, P V al nostru la ce nivel se afla intr-o scara de 1 la 10?

    4) Avand in vedere ca noi am ales P V pentru neflotabile, AGILIS-ul va mai avea si o versiune neflotabila asa cum prezenta proiectul initial?

    • 1) Modernizarea MLI sta pe loc, lipsa de finantare pe 2018, dar nu s-a pus nici o batista pe tambal, programul va demara anul viitor;
      2) La Mizil cu sprijin de la Moreni;
      3) Nu stiu, nu cred ca se pot compara direct, generatii diferite;
      4) Deocamdata Agilisul nu este prevazut a avea si o versiune neflotabila.

  4. Marius, de ce pastreaza/modernizeaza Marder si introduc si Puma? Constringeri de buget sau isi propun sa le foloseasca diferit?

    • pai asta ma intreb si eu…
      am incercat cateva posibile raspunsuri la sfarsitul articolului. Cel mai probabil relatia dintre noul efectiv pregvazut pentru mecanizatele germane si comanda redusa de Puma, conjugat cu operationalizarea tarzie a Puma, peste vreo 5 ani cel mai optimist.

      • Da, a trebuit sa plec inainte de a termina de citit articolul si ramasesem cu intrebarea. 🙁

        Daca se intind atit de mult, ar fi mai multe explicatii:
        – nu vad neaparat o necesitate in perioada urmatoare;
        – au urmarit sa pastreze o capabilitate industriala/de productie o perioada mai lunga;
        – nu stiu inca in ce directie vor sa mearga (pina va deveni complet operational se schimba tehnologiacu o generatie);
        – alte idei?

        • vom vedea cate vor moderniza, desi asta de acum e limitata fata de 1A5 – doar inlocuiesc arma antitanc.
          Dupa cum ziceam, cel mai plauzibil e numarul insuficient pe termen scurt de MLI Puma planificate plus ca probabil vor sa isi pastreze o rezerva de mobilizare cat de cat moderna.
          Un motiv extern Bundeswehr e ca, la aproape 40 de tone, Marder e inca o platforma capabila pentru unii cu nevoi mai reduse, de unde posibilitatea de a vinde ulterior din stocul Bundeswehr cu un minim de efort de upgrade, la pachet cu o arma antitanc moderna.

  5. capatu satului

    la mintea mea asemanarea dintre lynx si marder rezultă din forma șasiului,
    bineînțeles plecând de la o anumită formă se poate modifica tot,
    totuşi forma este similară, nr. de galeţi asemenea,
    schimbarea turelei si cresterea protectiei nu pot duce la alt ifv,
    totusi capacitatea de supravietuire in lupta atat pt marder, lynx sau puma este superioara fata de mli 84,
    acuma trendu atat la ingleji cat si la rusi ( kurganets 25) este cresterea protectiei

  6. Multumesc pentru raspuns!

  7. E unul dintre cele mai bune MLI-uri din lume, dupa BMP-3 si CV-90, cam pe acelasi plan cu Warrior si Bradley.
    Si indonezienii au cumparat, argentinienii au chiar un tanc pe acelasi sasiu.

  8. să ne scuze nea Zgureanu, da ”integrare din asta cu operatorul cocoțat pe turelă pot să facă și cu Spike-urile ”de pe trepied”, lejer!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *