Noutati in gama BMP-3

Desi rusii se pregatesc sa introduca in productie noua masina de lupta a infanteriei Kurganets 25, in paralel asigura evolutii si pentru mai vechiul BMP-3, un vehicul mai usor (pana in 20 de tone, fata de cele 25t ale nou venitului) si probabil si semnificativ mai ieftin decat noul produs. Evolutiile nu sunt doar pentru nisa de export a acestui vehicul, ci si pentru dotarea armatei Federatiei Ruse, ministrul apararii rus semnand la inceputul lunii trecute un contract de achizitie a 200 de astfel de vehicule, planificate a fi livrate de catre uzina Kurganmashzavod (subsidiara a corporatiei Uzinele Tractorul) pana la sfarsitul lui 2017. Noul lot se adauga celor peste 700 de vehicule de acest tip aflate deja in inzestrarea fortelor ruse.

Trebuie tinut cont si de 2 alte aspecte, si anume ca acest vehicul, desi nu foarte protejat, detine datorita tureleiBacha” (cantarind 5 tone si echipate cu  tun 100mm 2A70 capabil sa traga rachete ghidate AT, un tun 2A72 de 30mm si 2 mitraliere cal. 7,62mm) titlul de campion la putere de foc in categoria MLI-urilor, iar al 2-lea aspect este calificarea acestui vehicul pentru infanteria marina.

Video – BMP-3 operare si dezasamblare :

https://www.youtube.com/watch?v=YLctab0dJxQ

2

BMP-3M-100 Dragun la RAE 2015

O prima evolutie este cea a familiei de turele operate distant „Derivatsia” cal. 57mm pentru BMP-3-57 alaturi de versiunea „Dragun” destinata cal. 100mm + 30mm (inlocuitoarea turelei Bacha) in cadrul variantei BMP-3M-100 Dragun a senilatului amfibiu. Ambele turele sunt concepute de compania ruseasca “Machinery and Industrial Complex”.

http://www.armyrecognition.com/images/stories/east_europe/russia/exhibition/russian_arms_expo_2015/pictures/BMP-3_gun_mount_AU-220M_with_57mm_cannon_RAE_Russia_Arms_Expo_2015_Nizhny_Tagil_640_001.jpg

BMP-3-57

Turela Dragun este echipata cu un sistem digital automatizat de control al tragerii „Vityaz”, care creste viteza de pregatire a tragerii si de angajare a tintei, atat in mod de tragere directa cat si indirecta sau antiaerian, impotriva tintelor la joasa inaltime. Turela a fost mutata spre in spate fata de versiunile anterioare, crescand spatiul pentru echipamente in habitaclu si permitand un acces mai facil al grupei datorita spatiului mai redus ocupat sub plafon. Munitia este compusa din 22 de lovituri cal. 100mm, inclusiv 8 rachete AT  3UBK23-3, pentru tunul 2A70, 500 de proiectile cal. 30mm pentru tunul 2A72 ( 305 proiectile trasoare cu fragmentatie si explozive si 195 de proiectile perforante cu trasor ) si 2000 de proiectile pentru mitraliera PKTM cal. 7,62mm. Tunul 2A70 cal. 100mm poate expedia lovituri pana la o distanta de 7km cu proiectilul neghidat 3UOF19. Canalul „Rassvet”  de control al rachetei antitanc este electronic-digital cu stabilizare independenta pe 2 axe a tintirii si compensare automata a deviatiei.

http://vestnik-rm.ru/userfiles/dragun.jpg

BMP-3M noul amplasament al turelei, vedere laterala

Comandantul si tragatorul au vizor panoramic „Kretchet”  unificat, zi/noapte cu stabilizare independenta pe 2 axe si compensator de deviatie, combinand canale TV/termal/telemetru. Turela de arme Dragun poate fi dirijata cu un panou digital extern «VPDU»  cu canal video si de date prin radio rezistent la bruiaj sau fibra optica.

3

                                                                            Rampa spate hidraulica a BMP-3M

BMP-3M-100 este echipat si cu un nou motor UTD-32 de 860CP, cu 4 cilindri cu injectie directa si turbina de gaz, dispus frontal, crescand protectia compartimentului echipajului, alaturi de rezervoarele de combustibil plasate in spatele vehiculului. Cei 8 militari din compartimentul trupei pot fi debarcati si imbarcati din mers, pana la viteze de 10km/h, datorita rampei hidraulice de acces spate.

O alta evolutie se refera la prezentarea din 6 octombrie langa Moscova, la Kubinka, in cadrul expozitiei de ziua inovatiei a prototipului unui BMP-3 fara echipaj uman, denumit Udar. Acesta este dotat cu turela teleoperabila Epoch prezenta pe noile familii de MLI Armata, Boomerang si Kurganets, turela fiind instalata pe o sectiune suprainaltata a sasiului.

4

                                                                                        UDAR / BMP-3

Deocamdata nu se cunosc prea multe date despre implementarea acestei solutii de operare, detalii despre acest demonstrator tehnologic urmand probabil sa apara in presa in perioada urmatoare.

5

 

Video BMP-3M:
https://www.youtube.com/watch?v=CjJzvwPLb84

 

Marius Zgureanu

 

Surse :

http://armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/russia_defense_industry_unveils_the_udar_first_unmanned_bmp-3_infantry_fighting_vehicle_10510153.html

http://tass.ru/en/defense/819772

http://armyrecognition.com/rae_2015_news_official_online_show_daily_coverage/new_bmp-3m-100_dragun_fitted_with_rcws_turret_unveiled_at_russia_arms_expo_2015_21109152.html

 

Citeste si :

http://www.rumaniamilitary.ro/concepte-mli-ul-romanesc-dupa-mli-84m

 

 

41 de comentarii:

 1. Am impresia ca rusii nu prea au asa incredere in kurganet si armata avand in vedere ca vor sa produca si sa dezvolte in continuare d’astea vechi si ieftine.

  Sa fie din cauza banilor sau din cauza calitatii indoielnice?

  N-au mai scos tehnica militara de peste 2 decenii ci doar au refacut si modernizat ce aveau…

 2. Cica totusi untrasportor care cara si arme grele debine nitel „prea interesant” si are o viata mai scurta …

 3. Oameni buni…
  Astept cu intes un articol despre sistemul AA 2×14,5mm si sistemul AA 4×14,5mm

  Pe cand?

 4. 🙂
  O sa incerc saptamana asta. Imi lasi adresa de mail ca sa ti-l trimit? Eu iubesc munca in echipa

 5. au aparut filmulete cu luptele dintre RUSIA si ISIS:

  https://www.youtube.com/watch?v=QGXNNH5SWx0

  • Se aude in dreapta stanga ca vor sa aduca Mi-28 Havok in Siria…

  • fapt divers,eram ”anuntati” ca in curand vor incepe pierderile pentru rusi si in special aviatia rusa.
   canci,dupa cum se observa oamenii parca sunt la antrenamente,la ei acasa…cerul este al lor.
   doar daca anuntul nu este anunt ci este o avertizare dar pentru asta trebuie si ceva armament la sol.

  • In intervalul 9.37 – 9.57 din clip, elicopterul este atins de focul antiaerienei. De necrezut cum rezista la foc direct cu cal 14,5mm! Cred totusi ca o munitie perforanta, si-ar fi facut altfel treaba.

   • nu cred ca este atins de proiectilele 14,5mm
    in film apar mitraliere de calibru 50, pe 2 camioane. mitraliere cu cate 1 teava si binenteles ca apare si 1 mitraliera cu 2 tevi 14,5mm.

    totusi personal nu cred ca a fost atins de 14,5mm ca ar fi cazut. Chiar daca e blindat, 14,5 sparge blindaj de 30mm la 500m
    oricum… distanta era destul de mare >2km

    dar 12,70mm l-a atins sigur si nu l-a darmat

    • Mitraliera cu 2 tevii este ZU-23-2, si din cate stiu cu calibru de 23mm.

     • NU!
      In film, intre min 8,30-10,30 apare o mitraliera 2×14,5mm pe un camion dar si 2 mitraliere cate 1 pe fiecare camioneta.

      acum… nu stiu sigur daca mitralierele cu 1 teava sunt 12,70mm-M2 sau 14,5mm

      legat de mitraliera cu 2 tevi…. sigur este 2×14,5mm nu este 2x23mm. fii atent la detaliile mitraierei:
      – Cutiile de munitii sunt amplasate in partea din fata (identic cu 14,5mm)
      – Teava mitralierei si Frana de gura a tevii este model 14,5mm

       • M-am uitat mai atent si intradevar pare a fi un KPV-14,5.

        Cum e aici de exemplu: https://www.youtube.com/watch?v=-g9nBDQLsvI

        M-am pierdut cand am vazut pneurile in lateral si mi-am fugit gandul la un Zu…

         • or doborat vreodata ceva chestiile alea?

          • e important ca „se trage” 🙂

           14,5mm desi e o arma veche, pe standard sovietic, poate avea inca rolul sau in lupte de strada, pentru sprijinul infanteriei sau impotriva unor avioane si drone la joasa inaltime, folosind o munitie relativ ieftina si usor de produs.

          • Asa cum a scris si @Marius Zgureanu este destul de utila, mai ales in oras unde un 12.7mm poate avea probleme cand da de beton armat (in luptele din Irak s-a descoperit ca dureaza un pic cam mult pana reusesti sa anihilezi pe cineva protejat de asa ceva – pt. zidurile din caramizi no problem).

           Ar fi bine sa avem si noi cateva turele telecomandate cu asa ceva si sa faci un mix in convoi cu masini dotate cu 12.7 chiar daca este mai „exotic”, mai les ca este si un pic mai AA decat 12.7:
           In Irak mit. 14.5mm au avariat imposbil de reparat peste 60 de elicoptere inclusiv MI 35 deci pot fi utilizate si pt. asa ceva dar aici conteaza mult pregatirea soldatilor, munitia si distanta de la care angajezi, tinta peste 1.4km este complicat.

      • O mica complectare 14.5mm poate penetra app. 32mm RHA intr-un unghi, ideal, de 90 grade. In realitate situatiile in care apare un asemenea unghi intre glont si blindaj sunt destul de rare, contactul se face la un unghi mai mic => penetrarea este mai mica. De ex: la 90 grade iti trebuie +34mm RHA sa fi sigur ca nu penetreaza 14.5mm dar daca unghiul de contact este de 30 grade iti trebuie cam jumatate din aceea grosime (sloped armour).

       Trebuie tinut cont si de rezistenta la impacte succesive a unor materiale si blindaje compozite (cele care rezista mai mult sunt foarte scumpe) este posibil sa iti reziste la o prima rafala dar la a doua nu si esti obligat sa pleci de acolo, sunt multi factori care trebuie avuti in vedere.

    • Mie mi se pare ca au ceva gen ZPU-2 a noastra, cine stie ce fabricatie,
     hind-ul se lauda ca rezista la 14.5 – si parbrizele si vanele in care stau pilotii, si palele de titan, din video pare intr-adevar sinucigas ce face
     daca era la peste 2 km distanta, era oricum dincolo de distanta eficace

 6. Scuze ptr off topic :

  esti proaste pentru constructorii angrenati in lucrari comandate de guvernul de la Riad. Prabusirea pretului petrolului i-a facut pe oficialii sauditi sa recurga la amanarea platilor in proiectele de infrastructura, intre timp vorbindu-se si de o renegociere a contractelor.

  Este pentru prima data dupa 2009 cand regatul Arabiei Saudite se confrunta cu un deficit bugetar, iar constructorii s-au trezit pusi pe lista de asteptare la decontarea lucrarilor, relateaza Bloomberg.

  http://www.business24.ro/international/arabia/efectele-ieftinirii-petrolului-sauditii-nu-si-mai-pot-plati-proiectele-de-infrastructura-1564373#ziarecom

  Si daca cumva ajungeti acolo vedeti si mai jos :

  Arabia Saudita strange oficial cureaua: Fara investitii si cheltuieli nesabuite!
  Arabia Saudita a ramas fara bani. Localnicilor nu le vine sa creada!
  Spre deosebire de Qatar, Arabia Saudita nu se confrunta cu o datorie externa presanta si inca are o rezerva valutara considerabila care o fereste sa intampiune soarta Venezuelei.

  „Nu as apasa butonul de panica acum, dar situatia merita monitorizata totusi”, spune, un pic mai pesimist, Win Thin, sef de operatiuni globale pe piete emergente pentru Brown Brothers Harriman.
  Aliatu cui este Arabia Saudita ?

 7. https://youtu.be/Fag3ZlUvg8U
  E in stare industria romaneasca de armament sa fabrice asa ceva ?

 8. Permiteti-mi sa postez aici ceva foarte interesant:

  http://www.unz.com/akarlin/top-10-militaries-2015/

  Un blogger cu idei interesante pe care il mai citesc a incercat sa formeze un sistem propriu de calculare a fortei militare a unui stat pentru comparatii mai bune decat cele oferite de compararea PIB-urilor, bugetelor de aparare, a numarului de tancuri etc.

  Mie mi s-a parut interesant rationamentul lui. E si Romania acolo, pe locul 36, cu un scor de 2,45 (1,24 daca scorurile sunt recalculate astfel incat SUA sa fie 100).

  • M-am uitat si eu pe site-ul respectiv. Cine are de gand sa o faca sa aiba pe masa pregatita niste lamaie ca e propaganda putinista gretoasa rau pe-acolo.

   • Bloggerul e rus plecat in Vest dar se vede ca il are la suflet pe nea Putin. In general, este destul de nepartinitor cand trateaza chestii militare si sociale. Am frunzarit materialele de pe siteul propriu si are un ochi destul de nesentimental pentru lipsurile rusilor si ale est-europenilor in general.

    Dar este adevarat ca site-ul lui Ron Unz este menit sa acomodeze dizidenti din politica americana, chiar si cand el nu ar fi de acord cu ei. De-aia au acolo anti-imigrationisti ca Steve Sailer, biologi amatori ca JayMan si Razib Khan, rusofili ca Saker si Karlin, dar si nationalisti americani cu n mic cum ar fi fostul candidat prezidential Pat Buchanan, libertarieni ca Ron Paul. Personal, ii citesc pe conservatorii americani si pe anti-imigrationisti ca Sailer, Gottfried, Derbyshire etc. Iar linkurile peste care dai sunt f bune, la fel ca recomandarile de carti. Nu ma simt foarte ofensat in anglofilia mea de catre rusofilii de pe site, pt ca permit macar niste dezbateri in contradictoriu.

    Site-ul mai are si o baza de date f buna cu carti, reviste, articole si altele din trecut pe care nu cred ca le mai gasesti altundeva pe net.

    http://www.unz.org/Pub/

 9. Ceva pareri legate de trident juncture?

 10. Politrucii nau murit. Sukka.

 11. Se pare ca rusi merg pe un sistem 1-1 adica un tanc/IFV/APC (probabil) mai ieftin, rapid de produs si mai usor adica ceva pt. „de mase” care sa ii asigure sustenabilitatea unor conflicte si 1 echipament care sa fie mai greu, scump, complemtar si care sa fie folosit in anumite situatii.
  Greutatea conteaza si ea, cu cat un vehicul este mai usor, teoretic, poate intra in zone in care unuia greu ii poate fi imposibil. Intr-o tara in care ai teren si forme de relief grele pt. masini la care se mai aduaga si o clima in care ploua mult sau ai noroi, ca la noi toamna si primavara, doar un vehicul greu vine cu prea multe limitari. Ce protectie/suport oferi soldatilor acolo?.

  Imi plac unele idei ale turelor BMP-ului pt. ca poti oferi suport infanteriei si sunt gandite multirol (cea cu 57mm – mai complicat cu AT). Bine pt. noi ca protectia nu a fost gandita sa fie usor crescuta cu kituri aditionale ci doar cu ERA (oricum protectiea cinetica este buna).

  Udar chiar ca este o curiozitate sa vedem daca o sa ii creasca protectia.
  Ceva mult mai compact cu o turela care sa aibe AT + o mitraliera + lansator automat de grenade ar fi interesant pt. oricine 🙂 .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *