Ianuarie 2021, Permiteti sa raportez!

This entry is part 49 of 88 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Decembrie 2020, Permiteti sa raportez!Februarie 2021, Permiteti sa raportez! >>

748 de comentarii:

  1. Contracts For Dec. 31, 2020

    SPACE DEVELOPMENT AGENCY

    Space Exploration Technologies Inc. (SpaceX), Hawthorne, California, has been awarded a $150,450,000 firm-fixed-price contract for launch services from Vandenberg Air Force Base for the Space Development Agency’s Tranche 0 Transport and Tracking Layer space vehicles. This award was made based on the Tranche 0 Launch request for proposal (HQ085021R0001) released Oct. 6, 2020, to which responses were due Nov. 9, 2020. SpaceX will provide standalone launch services via two launches, with the first launch occurring in September 2022, and the entire constellation on orbit no later than March 31, 2023. Work will be performed in Hawthorne, California; Vandenberg AFB, California; and McGregor, Texas. Fiscal 2020 and 2021 defense-wide research, development, test and evaluation funds will be obligated at the time of award. The Space Development Agency, Washington, D.C., is the contracting activity (HQ085021C0005).

    2
    • Interesant, daca e vb doar de lansare atunci de ce se vb de McGregor, unde isi testeaza SpaceX motoarele? Sau contractu de lansare include si lucrari ca testarea motoarelor de pe racheta lansatoare?

  2. La mulți ani!

    1
  3. Pentru Vasile și Vasilica… LA MULȚI ANI!
    O CONSTATARE… după ce am consumat prima zeamă de potroace în 2021:
    „Porcu-i mort,
    Crăciunu-i varză,
    Kilele rămân,
    Mult e dulce și frumoasă,
    Burta de român.”
    Și UN ANUNȚ…
    „Schimb scorpie burtoasă și veninoasă 50+ cu două lipitori mici 18+”.

    15
  4. La multi ani si multa sanatate fara covidut, Si primului sfant din an La multi ani Vasile !

    1
  5. La multi ani si un prosper 2021!

  6. Dacă tot ne spun „frații” că rumânii îs țigani, putem înțelege ce se întâmplă în India cu F-16 ce tot se face local de ani de zile. Fiind mai mulți, ăia zic că o să facă, noi zicem că o să mai cumpărăm. Curată treabă țigănească. Când dracu scăpăm de astfel de sintagme puse în practică de onoratii demnitari?

    1
    • Daca te referi la fratii nostrii de peste Prut, pot afirma ca nu toti sunt sovietizati dar sunt in minoritate.
      -O parte mica sunt patrioti, vor Unificarea,
      – o parte mai mare sunt parasute sovietice care au nickname pe bloguri sau YOU Tube ca ” Stefan cel Mare” Domnitorul” Cetatea Alba” ” Copilul lui Stefan cel Mare” dar scriu in chilirica,
      – altii se dau patrioti , dar au numele pe Chilirica,
      – altii urasc pe romani ,iubesc sistemul putinist, dar au pasapoarte romanesti
      – vodcari care nu vorbesc deloc romaneste
      – dodonisti fanatici
      P.e scurt, majoritatea sunt in realitate fara identitate ( evident ca nu recunosc), fiind victimele sistemului foarte perfect de propaganda sovietic, unde nu stiu nici pe care Planeta locuiesc.

      17
      • Adevarat. dar si pe noi ne cam doar fix undeva de ei…imagineaza ti Ungaria cam ce strategie avea si cum jucau daca erau in locul nostru…suntem niste mamaligi si cam asta-i adevarul.

        21
      • Ei va spun ca sunteti țigani, voi le spuneti ca sunt parașute sovietice… va meritati unii pe alții! Se vede ca sunteti acelasi neam.
        Adrian Tm,
        greșești cand ii pui pe toti cei neutri sau indeciși ca fiind împotriva Unirii. În realitate in RM pentru Unire sunt intre 20 si 30%, dar ăștia sunt pentru, in orice condiții si parerea lor nu poti sa le-o schimbi.
        Categorici impotriva Unirii sunt maxim tot 20-30 % inclusiv minoritățile, iar cei mai mulți, până la 60% sunt cei indeciși care pot fi influențați si care la un eventual referendum in mare parte nici n-o sa se prezinte. La un referendum prezenta ar ca la alte alegeri ~50% iar rezultatul ar fi foarte aproape de 50 la 50.

        7
        • Pana nu se intampla ceva „deosebit” care sa mishte cele 50% de nehotarati in partea cu UNIREA nu se intampla un fenomen „de la sine”… „De la sine” in Modova (ca si in Romania) nu se intampla niciodata nimic… trebuie un arc electric…

          2
          • @red alert, nu se va intampla niciodata acel „arc electric”. Banuiesc ca te referi la un fenomen negativ in care Romania sa intre cu forta si sa ajute „fratii din est”.
            Te intrebi inainte cati dintre noi cei din „vest” ne dorim asta? Sa ne riscam viata, aliantele si un conflict in aceste conditii?
            No way, au vrut independenta si canta muzica care li se spune …bafta si success in continuare. Romania nu este pansamen de pus pe rana.
            Si inca ceva, economic, social si legal nu ii ajuta cu nimic pe romani o unire, va fi un cost urias ce trebuie suportat si ne vom trezi cu alte minoritati in parlament si chiar cu regiuni autonome adica alta constitutie, deci Harcov vor avea motive beton sa ceara si ei.
            asa ca … uita ideea asta, chiar daca sufleteste o vrem este bine sa fim rationali.

            14
        • Frate vorbesti fara sa stii. Dute pe YOU Tube sa citeste toate postarile lor la comentarii la toate video clipurile despre M Sandu, alegeri, tot ce este moldovenesc. Cu rahatul asta de covid stau de 1 luna acasa si imi pierd minimum 3,4 ore pe zi la comentarii cu parasutele sovietice. Ma descurc cu ei, its fun, dar cum se aduna mustele la curul calului, asa si moldovenii sovietici sar pe tine, daca esti pentru Unificare, UE sau critici pe vodcari. Am impresia ca unii fac si full time job, aparand aproape ora in ora la comentarii
          . – iti dau un exemplu. M. Sandu vorbeste de anul nou, si astia pun subtitrarea in rusa. Eu atac problema si scriu „” Dorim subtitrarea in limba rusa pentru fratii nostri sovietici. Este normal ca populatia unei tari sa invete limba unei minoritati de 4 %. …????
          MINORITATEA TREBUIE SA INVETE LIMBA TARII UNDE LOCUIESTE SI NU INVERS. DOAMNE si – au pierdut moldovenii mintile ??
          – apoi frate sar astia pe mine. Unii chiar ma roaga frumos sa nu critic si sa fac tensiune intre Moldoveni. Ei nu stiu ca nu sunt moldovean ?,eu scriu cum as fi din Moldova.
          – Apoi am inceput eu cu munitia citez „”
          – „” Apropo un moldovean mi- a scris, sa las mai incet, sa nu suparam pe rusi, sa nu facem jocul Moskovei. Tine – ti minte ce zic :
          – Tacerea, lipsa de patriotism, atmosfera de inferioritate, frica sa nu-i suparam pe rusi, asta ne-a facut sa ajungem in halul unde suntem, adica la coada vacii.
          Suntem o natiune dezbinata, dezmembrata, demoralizata si ne gandim sa nu suparam pe sovietici. Daca toti moldovenii ar gandi asa, atunci da frate ne meritam soarta sa fim o natiune de prosti. Si sincer ,in general vorbind suntem o natiune de prosti. Nu rusii ne- au pus pistolul la tampla sa alegem numai tampiti la conducere, nu rusii ne- au pus cutitul la gat sa acceptam coruptia ca pe un sport national, noi suntem de vina. Noi sa inghitem si sa tacem, sa nu suparam si sa facem jocul Moskovei ,…asta ne- a facut sa ajungem aici. Noroc cu diaspora , astia plecand in vest, sau mai desteptat si au aleso pe M Sandu. Fara Diaspora il aveam pe Dodonel inca mult si bine. Multi moldoveni, ii injura pe fratii romani din vest, dar este bine sa avem pasapoarte romanesti sa plecam si sa lucram in UE. Dar ii aceptam pe rusi , aceptam ca ne – au ocupat, aceptam sa ne rusofonizeze, aceptam sa isi bata joc de noi. Suntem patetici, ne plangem singuri de mila dar nu avem sangele lui Stefan cel Mare. Da, frate ai dreptate ne meritam soarta si prostia. Ca incheiere reamintesc ca suntem ca oile fara cioban. Sunt moldoveni sovietici, moldoveni prosti cu nicknumele de Stefan cel Mare, Domnitor, Cetatea alba, dar scriu in ruseste. Alti moldoveni se dau patrioti ,dar isi scriu numele cu chilirica, alti moldoveni lauda Rusia, dar iuta sa zica ca au pasapoarte romanesti, alti moldoveni care urasc pe M. SANDU si plang dupa dodonel…vai Maria Ta, Stefan cel Mare, ce natiune ai a avut si unde au ajuns.
          – ii indemn sa boicoteze limba rusa, si abia incepe o dezamorsare….
          – deci dupa minimum 120 – 130 de ore petrecute pe forumurile lor, plus YOU Tube iti pot afirma si iti jur ca ma doare, fratii nu sunt pregatiti pentru Unificare. Nu este timpul potrivit. POATE peste 10 ani vor fi mai multe progrese, dar nu acuma.
          .

          15
          • Adrian Tm, din nefericire ai dreptate.
            Urmăresc de ..aproximativ 3 ani campania dusă de Dediu , pentru,, Reunire” în Basarabia.
            După o intensă mediatizare în toate colțurile Basarabiei, doar 25-30 % dintre basarabeni doresc reunirea , 60% dorind integrarea în U.E.
            Din păcate mulți vor pașaport românesc doar pentru a emigra și nu se simt români.
            Propaganda sovieto- rusă a fost deosebit de eficientă.
            Am constatat din interviuri că cei trecuți de 55 de ani sunt majoritari pro Rusia.Doar tinerii și urmașii celor deportați în Siberia ,,simt ” românește.
            Cred că vom putea vorbi realist despre ,,Reunire „,peste 30 de ani , după dispariția generațiilor sovietizate.
            Dar atunci cine știe ce va fi.

            4
          • Eu totusi cred ca dracul nu e atat de negru precum pare pe youtube. Maia Sandu a câștigat alegerile si in interiorul R. Moldova (fara diaspora), cum n-ar fi dar pentru 60% dintre moldoveni nu e nicio problemă sa isi aleaga un presedinte care a declarat ca se simte româncă si care e cetățean român, deci majoritatea nu sunt nici dodonisti, nici putinisti si nici nu au o atitudine negativă fata de ce e românesc.
            Pe de altă parte, e firesc ca o parte dintre moldoveni sa fie împotriva Unirii (pentru o R. Moldova stat aparte mai exact); cei născuți în ’90 in MD deja au copii pe care îi dau la școală tot in MD, părinții lor sunt născuți în imperiul sovietic, ei nu cunosc România, România a fost cu 100 de ani în urma si pentru ei a devenit deja legenda, cândva demult a fost Dragoș si cateaua, a mai fost Stefan Vodă care i-a batut pe turci tot timpul, a fost si România cândva demult cand buneii erau copii. 22 de ani din ultimii 200 este foarte putin si este absolut miraculos cum oamenii de acolo trag totusi spre cei de-o limbă.

            4
        • @Ion
          „Ei va spun ca sunteti țigani, voi le spuneti ca sunt parașute sovietice… va meritati unii pe alții! Se vede ca sunteti acelasi neam.”
          Și tu ce neam ești, măi Ioane?
          Că neam prost cu noi se pare că nu ești, după cum te exprimi…
          Părerea mea, hîc…

          8
          • @sharky,
            daca te-am ofensat cumva imi cer scuze.
            Nu m-am referit la naționalitate.
            „5. Categorie de oameni care au aceeași profesie sau anumite însușiri ori interese comune. 6. Specie, gen, varietate, fel, soi.”
            E din DEX:)

      • Si totusi sa nu uitam ca calugarii Chiril si Metodiu greci dupa altii vlahi din Salonic au distribuit la ordin regal un alfabet 90%grec si 10%adaptat la fonetica rasariteana slava.Daca vei merge in vacanta in grecia vei constata cu stupoare ca vei reusi sa citesti bine in greceste stiind asa zisul alfabet chirilic.

    • Să iei datele problemei doar din niște comentarii pe YouTube este o prostie. Nu toți oamenii au internet/telefon/computer, nu toți oamenii se vor uita la clipul ala, nu toți oamenii vor posta la el, etc.

      De asemenea sper că realizați că o bună parte din cei ce postează la clipuri din astea sunt boți/trolli plătiți (unii o fac și pe gratis) care pur și simplu încearcă să manipuleze sau să schimbe percepțiile oamenilor cu privire la anumite subiecte.

      Astăzi aveți nota 4 la materia Război Hibrid. RUȘI-nică!

      Se pare că mai trebuie să fie postate multe articole pe tema asta până o să învețe mai mulți oameni câtă vrăjeala au rușii (și susținătorii lor) în ei.

      9
      • @ PATRIOT – – Din 2009 ma ocup de o organizatie a romanilor din Diaspora cat si cu minoritatile romane. Cunosc propaganda ruseasca cat si PSD, care prin M.A.E. incercau sa ne saboteze, inspecial cand existau discursuri dure anti PSD in State.
        – Romanii care sufera cel mai mult sunt cei din Serbia zona Timoc, vorbim de cazuri de maltratari efectuate de politia sarba, sistematic intre 95 -99 si 2007- 2009. Guvernu sarb, le oferea si posibilitatea sa emigreze in Romania si nu o fac. Nu vor sa cedeze la pamanturile romanesti. Si de aceea casatoriile se fac 99% numai intre romanii din „Banatul Sarbesc” sau cu romanii din Voivodina. Apoi mostenirea terenului, se lasa numai la familile romane ptr a duce traditia si se pastra pamantul romanesc. Poate ptr noi suna aiurea, o abureala dar ei o iau foarte serios. Pastreaza pamantul ptr ca este romanesc si ca poate o data si o data se va alatura Romaniei…Sunt mai patrioti ca romanii din tara.
        – romanii din Ucraina, au suferit mult, Abia dupa 2006 au inceput sa primeasca drepturi. 50 % din minotitatea romana, care au varsta sa faca armata, au fost chemati obligatoriu si trimiti pe front … Dar nu sa procedat deloc cu minoritatea poloneza, cazaci, tatari, belarusi sau bulgari. Cum este New York ptr un roman, asa ptr ei este Bucurestiul. Sunt mandrii de Ro.dar si tristi ca vizele se dau greu.
        – romanii din Bulgaria. Nici ei nu stateau bine cu drepturile, doar din 2008 la presiunea UE au inceput sa prinda libertate. Culmea, romanasii din Bulgaria strang bani ptr mici proiecte ale romanilor din Voivodina si nu Bucurestiul face acest lucru….
        – 29 de romani mai sunt in Slovacia. restul de peste 200 au emigrat in RO.. Nu au vazut un pix sau o carte postala de la Bucuresti, si sa-i auzi cat de mandrii sunt ca sunt romani.!!
        – romanii din Transnistria situatia este paranormala, X – file. Batranii romani sau luptat cu autoritatile, cu Moskova, cu UE pana ce din 2016 au primit drepturi ca copii sa nu isi piarda intentitatea romana, limba romana si libertatea de – a invata in scoli romaneste. ACUM, copii tinerii de generatii de 18 – 26, ii doare in fund ptr ce parintii au suferit, ptr ce au fost torturati si scuipati de rusi ptr ca copii sa aibe drepturi de minoritar, dreptul sa invete limba romana. Majoritatea tinerilor, vorbesc voluntar numai rusa si parerile nu sunt pozitive despre Romania.
        – Rusia duce un razboi proxy cu Romania. Dar si pasivitatea Bucurestiului a accelerat rezultatul propagandei ruse.. Exista o vorba in armata americana, ” A brilliant general knows when to retreat.” Renuntam la Unificare ? Lasam istoria sa decida ??
        – Dar ce facem, bagam milioane euro in fiecare an sa tii in viata un pacient in coma ?
        – altii afirma „”, lasa ca ridicam infrastructura Moldovei, vad ca suntem buni si apoi vor cu toti Unirea. ” De unde stii ? Poate cand ajung la un nivel ridicat sa iti arate degetul mijlociu. Ce garantie ai ca nu va fi asa ? Se merita riscul ?
        – cand te casatoresti, sau cand doresti sa ai o relatie, vrei sa fii sincer iubit sau vrei sa ai o femeie” a gold digger” ?? SI aici trebuie sa fii sincer cand raspunzi..

        6
        • Interesanta paralela cu căsătoria, nu stiu daca e si potrivita. România a pierdut Basarabia in razboi, mii de soldați români au murit apărând Basarabia in luptele pe care adversarul le-a numit Operațiunea Iasi-Chișinău.
          Deci dupa paralela ta, vine unu, iti da o bată în cap, it8 fura nevasta, iar a doua zi, după ce iti trece contuzia, vei sta sa te intrebi daca femeia te-a iubit sincer… asa iese ?

          2
        • ….si in continuarea paralelei… La un moment dat fosta ta iubita a încercat să fugă de cei care ti-o rapisera, însă unul pe nume Lebed a reușit să o prindă de un picior. Ce ai facut tu in acel moment? De ce n-ai venit sa ii dai cu bată peste mână? Mai exact care sunt unitățile Armatei Romane care au luptat la Dubasari si Tighina? Iar Lebed a amenințat si România cand a spus că va lua cina la București. Trebuie să recunoaștem că de atât am fost noi in stare ca popor, poate in viitor vom putea mai mult, dar până atunci desigur ca o sa le dam si bani si vaccinuri si medici indiferent de ce ne scriu trollii pe youtube.

          2
        • @Adrian Tm

          Nu știu de ce te ocupi tu în state, sper că faci lucruri bune, dar îți zic sus și tare că tu habar nu ai ce se întâmplă în RM.

          Aș încerca să îți explic cu detali de ce nu ai dreptate, dar dacă tu afirmi că stai cu lupa pe RM și în același timp zici că nu înțelegi de ce Maia Sandu vorbește în rusă – în acest context orice explicație e inutilă.

          Și am mai zis despre Unire – e foarte ușor să stai cu fundul la călduț și să numeri procentele, dar eu aș vrea să vâd câte procente ar fi în România când li s-ar spune tuturor că dacă vor Unirea – vor fi înghețate toate majorările de slarii, pensii, beneficii pe un termen de la 5-10 ani.

          Sunt convins că oricare dintre noi e în stare să iasă în piața din orașul său și să urle aiurea că vrea Unire, cum fac unii. I-am zis lui Simion în 2012, repet acum și pentru tine – timpurile când Unirea se putea face în stradă au trecut. Acum totul se face în birouri și costă bani. Și bani mulți, iar România de azi nu-și poate permite luxul să intre măcar în zona Euro ce să mai vorbim de Unirea cu RM de acum, care e în moarte clinică ultimii ani.

          Poate pentru tine e o surpiză, dar RM se află într-o criză politică profundă de prin 2008 încoace + bonus – una economică rea de tot de prin 2015.

          2
    • Nasol moment. Produci 600 de exemplare din minunea mileniului si nu se stie daca poate indeplini misiunile ptr care a fost conceput. Urmeaza lotul 16(133 exemplare) si tot low rate production este. Apropo de lotul 16 acum doua zile au anuntat ca lotul asta e cu 903 mil $ mai scump. Adica vreo 7 mil/buc. Parca la inceputul anului anuntau turcii ca din cauza ca trumpeta ii scoate din program se vor scumpi minunile cu vreo 10%. Se cam pupa cele doua stiri, nu? Deci, nu se stie ce ii poate pielea, nici daca e stealth, supersonic(mach 1,6)doar vreo doua minute, supercroaziera canci, manevrabil ca o caramida, scump de achizitionat, exploatat si intretinut in draci, armament in regim „stealth” duce cat un soim, ce mai, un real succes

      8
      • ce se stie, e asta, adica raportul Initial Operational Testing and Evaluation :https://www.dote.osd.mil/Portals/97/pub/reports/FY2019/dod/2019f35jsf.pdf?ver=2020-01-30-115432-173

        restu e gargara ,as vrea sa vad un raport ca asta de la un stat care produce ceva similar, dar nu cred ca vad decat peste 50 de ani vreun articol la Romil ca seria asta :https://www.rumaniamilitary.ro/fargo-2
        cu surse lipsa si incerte

        5
      • @strumpf
        caramida
        https://www.youtube.com/watch?v=Qam6zbFCIfQ.

        btw poate afli la ce viteza zboara alea rusesti cu armament pe ele. gafaie la mach 1.2-1.3

        8
        • Ouauuu,e cel mai impresionant clip cu F35 pe l-am vazut…de departe ???

        • Faza nasoala e ca fraierul asta mic gafaie la mach 1.3 si fara armament. nu stiu ce au vazut aia de au postat clipul asa incredibil la evolutia aia.ia orice clip cu ,EF ,rafale ,f-16 sau chiar mig21 si vezi ca pot face fix aceleasi chestii.nu mai zic de raptor si su-35 care sunt la ani lumina de parlit. pana una alta datele tehnice furnizate de constructor(!!!) si utilizatori(USAF,US Navy) spun neste chestii nasoale : viteza max mach 1.6 pe care nu o poate mentine prea mult timp ca i se ia stealth ul si se rup derivele,viteza ascensionala aprox 240m/sec, cam la fel cu lancer-ele noastre, plafon maxim 14000m(total insuficient vs concurenta care se duce cu 4-5000m mai sus), armament intern in mod stealth putin al dracu. ras si panarama o sa fie daca ne pacalesc si pe noi cu ele(desi nu cred ca e vistieria goala)

          3
          • 18 F16V ,18 F18E/F si 4 F18 Growler ar fi ideal pt RoAF,de 2 AWACS si 2 cisterne nu mentionez,sincer daca F35 ar fi si mai bun sa zici,o sa fie prea scump pe maintenance si logistics….pe urmatori 15 ani e prea mult financiar,trebuie Shorad/VShorad,drone de mai multe tipuri,atac inclusiv,MBT,IFV senilate,elicoptere atac si chiar de pare mult,cele 3 submarine de vb Fifor,trebuie pt ca nu te descurcu doar cu 4 corvete si 2 fregate modernizate,nu vs Russian Navy

            1
          • As vrea sa vad 21-ule facand aceleasi chestii fara sa cada ca un bolovan… Te-a cam furat peisajul.
            Nu poti judeca F-35 in aceeasi termeni cu restul avioanelor de generatia a 4-a, dracia aia e altceva.
            Iar cand il compari cu ceva, in opinia mea, trebuie comparat cu F-16 pe care-l inlocuieste.

            4
            • Pentru MiG-21 sunt date foarte diferite pentru viteza ascensionalà.
              Am gàsit de la 120 m/s pânà la 290 m/s. Pentru pilotii francezi cu care am vorbit, este chiar o referintà în ceea ce priveste viteza ascensionalà.

              2
              • pentru ca mig21 a fost construit in era cursei pentru viteza. astazi viteza e tertiara in cel mai bun caz. de aia mirage e mai rapid ca rafale.

                • Diferenta de vitezà între Mirage 2000 si Rafale este datà de absenta conurilor mobile la intràrile de aer si la privilegierea performantelor medie si joasà altitudine.
                  Conurile respective sunt pentru a evita undele de soc supersonice care pot sà deterioreze palele compresoarelor.

                  Ca o chestie, pe Mirage 2000 C si 2000-5, alarma pentru vitezà a nu depàsi este la Mach 2.20, la Mirage 2000 D si N este la Mach 1.50, fiindcà la asesta din urmà conurile sunt fixe.

                  3
              • MirceaS, din cate stiu eu Mig 21 e un interceptor pur sange, n-ar trebui sa ne mire ca are viteza ascensionala mare. In rest, 21-le nu mai are nicio legatura cu ce intelegem azi printr-un avion de vanatoare. Sa-l mai folosesti in secolul 21 e semn de aviatie militara de lumea a 3-a. Oricat ai incerca sa-i aduci senzorii la zi.

                7
                • Teava e din epoca tevilor (vezi F-4 Phantom). Nu e vina lui. E venerabil….
                  Dar ca sa-l citez pe Indiana Jones: „It belongs in a museum!”

                  8
            • Am spus „sau chiar lancer”. Desi, la ce imi aduc aminte un pilot f bun de mig21 poate face multe din manevrele astea. „teava” este un bun manevrier, fasnet, cu un raport greutate/tractiune bun, dar cu incarcare alara f mare. De asta s au si „infipt” o gramada in pamant. Multi piloti, cu mai multa sau putina experienta, au facut greseli pe care avionul le iarta la mare altitudine, in apropierea solului. Si nu au mai avut timp sa redreseze. Cred ca @flogger e cel mai in masura sa spuna.

              2
              • „Teava” este un bun manevrier… Ha-ha. O fi fost prin anii ’50. Incercam sa lasam hatereala deoparte si sa fim nitel mai obiectivi?

                5
              • E fasnet pe dracu… aerodinamica aripioarelor alora il termina. Iar sarcina utila e minuscula (si asta e o problema pentru un multirol, mai ales ca avioanele moderne, in epoca UAV-urilor si rachetelor sofisticate, tind sa se transforme in „missile-truck-uri”).

                1
                • Ref la MiG-21 și @ontopic F-35

                  În opinia mea și din ce cunosc, JSF este foarte, foarte manevrabil și extrem de agil. As-ul din mânecă este motorul extraordinar de puternic, ce asigură un raport tracțiune/greutate std. fenomenal, chiar și încărcat. Ca idee, raportul e 1/1 sau puțin peste în cazul F-16, bine subunitar la MiG-21, unde nici aerodinamică nu e deloc optimizată pentru acrobație sau viteze sub 500 km/h.
                  Așadar, înafara suitei foarte avansate de senzori activi și pasivi, respectiv a centralei de date care face totul să funcționeze, distribuind toată informația în rețeaua de platforme de luptă – avioane, AWACS, rachete AA, nave și terestre (adică un Link16 pe steroizi), JSF poate zbura și lupta aproape de limita anvelopei chiar și încărcat.
                  Ca idee, niciun avion de luptă nu atinge performanțele maxime odată încărcat. Adică MiG-21 nu poate atinge M=2 cu rachete, rezervoare sau bombe acroșate.
                  Teoretic, platformele sovietice s-au bucurat întotdeauna de motoare puternice, dacă nu eficiente, ce asigurau raport tracțiune/greutate excelent. Spre exemplu, MiG-29 asigura, GOL, forță de tracțiune de 1,3X greutatea de decolare, motiv pentru care putea decola în câteva sute de metri, și urca vertical la V=1M. Totuși, asta în configurația gol, fără echipament sau armament acroșat și fără plinul de gaz. În configurație standard de luptă, MiG-29 oferea un raport T/G=1-1,1, ceea ce este excelent, însă la paritate cu F-16 și sub F-15, spre exemplu.
                  Știm că platformele de gen. 4, atât occidentale, cât și sovietice, au fost optimizate pentru performanțe aerodinamice deosebite, însă în opinia mea F-35 nu sacrifică atțt de mult cât pare din date. Spre exemplu, ca pilot, faptul că Vmax=M1,6 pe care îl poate susține în configurație de luptă îmi spune că puterea instalată asigură suficientă marjă de manevră pentru a atinge limitele anvelopei de exploatare, ceea ce nu este deloc cazul cu platformele anterioare, mai puțin Eurofighter și Rafalle, care sunt, totuși platforme mature și nicidecum gen a IV-a.
                  Ref. la MiG-21, tehnica de pilotaj trebuia să țină cont de limitările aerodinamice ale celulei, configurația cu aripă delta scurtă, încărcare afară mare, dar mai ales particularitățile motorului Tumansky, care are obiceiul periculos să între în pompaj și să piardă tracțiunea la unguri de atac în cadrul anvelopei de exploatare. De asemenea, într-o luptă aeriană manevrieră, era imperios necesar ca pilotul să conserve energia. Tehnica de degajare scurtă, manevrele bruște nu puteau fi susținute mai mult de 2-3 secunde fără pierdere mare de energie. De aceea, manevra la viteze și/sau altititudini mici trebuia să fie judicioasă, datorită riscului de angajare fără avertisment și cu posibilități de recuperare improbabile, respectiv pierderea tracțiunii motorului datorită perturbării admisiei.

                  Voila, cum spun francezii.

                  11
          • Ba nu gafaie deloc la 1.3 mach nici incarcat nici descarcat. Dimpotriva fata de supersonicele clasice poate tine viteza asta incarcat timp indelungat in timp ce gen 4 sau 4+ o pot face pentru scurt timp in acelasi regim. Mi se pare ca F16 era dat ca referinta.
            Treaba cu invelisul stealth era valabila pentru varianta B, A si C nu au problema asta.

            1
            • Timpul nu este deloc îndelungat fiindcà nu este capabil de supercroazierà. Când bagi postcombustia, consumul se màreste impressionant si chiar dacà fizic ar fi în stare sà mentinà viteza supersonicà, nu o poate practic fiindcà nu mai e coco. Ceva în genul de mai putin de 15 minute pânà la bingo fuel si încà având rezervorul plin la început.

              1
              • mircea poate iti intrebi prietenii de la dassault ce au invatat francezii la atlantic trident despre avioanele astea stealth.

                • Ce sà învete ? Nimic. Exercitiul va avea loc în mai 2021. Rafale este un avion foarte bun, dar optiunea càlàtorie în timp nu a fost activatà. Deocamdatà.

                  1
                  • NB În 2017, si americanii si francezii au limitat voit performantele avioanelor lor.

                    • cauta pe google daca prietenii aia ai tai nu vor sa iti zica sau poate nu ai intrebat.

                      nu mai fi fudul aiurea ca pana si mancatorii de broaste au recunoscut la vremea respectiva.

                      iti dau un hint. cauta tu mai mult ca tot ai cunostinte in domeniu.
                      https://sldinfo.com/2017/05/a-french-air-force-perspective-on-atlantic-trident-2017/

                      And In a separate discussion with a senior RAF pilot, the importance of working the skills for higher end combat was crucial and the involvement of the French Air Force very important.

                      “The eyes of the French Air Force was clearly opened with regard to the F-22 and fifth generation, and they themselves have much to contribute with their battle hardened combat capability and their latest generation aircraft.”

                      3
            • Stealth coating este aceeasi ptr toate variantele. A transpirat informatia cu B ul ptr ca ala este un avion unic pe mapamond si cu viteza supersonica sau nu trebuie sa il mentina ca altfel raman aia de la Marines, british navy, spaniolii, italienii si japanezii fara avioane ambarcate. Ceva de genul: v am pus sa pensionati harrierul multumiti va cu asta. Din cate stiu eu cand au demarat programul JSF asta era conditia de baza. Cele 3 variante sa imparta o platforma unica, cu cat mai putine diferenta. Parca 75% era procentul.

              2
              • Probleme ar fi la variantele „C” si „B” – https://www.rumaniamilitary.ro/f-35b-si-c-doua-transonice-scumpe-rau
                Dar nu sunt chiar atat de grave, pe de o parte plafonul este mai mic decat la alte aparate, asa si ce-l opreste pe pilotul F 35C sa lanseze rachete de la 14 mii de metri catre un aparat ce zboara la 20 de mii?! Si Rafale are un plafon inferior Suhoi Su 30/ Tupolev Tu 160, dar rachetele nu au problema de plafon, nici radarele.

                Viteza mai mica, ok, asa pare a fi, dar asta se stia de la inceput, dar daca F 35-ul te vede primul si tu habaranuai ca te-a luat in vizor ce mai conteaza viteza sau viteza ascensionala? Racheta are oricum raza mare si o viteza cu care nici un aparat nu se poate lua la intrecere.

                MiG 21 este un interceptor, urca in mare viteza dar nu este foarte bun manvrerier.

                4
                • aduci argumente intr-un dialog al haterilor.
                  intarzierile si depasire bugetare bugetare ale americanilor sunt arhicunoscute,ne miram ca apare soarele dimineata,gen…programul merge inainte.

                  1
                  • Normal ca merge inainte. Si o sa mearga pana vor veni inlocuitorii(primul probabil la marina). Au bagat deja 400 miliarde$ in programul asta. O sa mearga in regim de LRP si cu misiuni din ce in ce mai putine. De asta au bagat americanii la upgrade cateva sute de f16 si superhornet (mai trag de ele vreo 20 de ani) si l au rechemat din desert pe bunicul a10. Probabil pustiulica o sa ramana cu misiunile SEAD si un fel de mini awacs de front. Si probabil un CAS atipic, nu foarte close cu arme putine, de mare precizie in regim stealth.

                    2
                    • deloc,nevoile existente si ce ofera ”contracandidatii’ nu prea necesita mare investitie….dar programul merge inainte indiferent de trump-biden-camila/michele.
                      intarzieri si eu le vad,m-am parerit de mai demult pe tema lor dar mai departe e treaba lor.
                      ce fac cccp,prc si altii e insa departe.

                      1
                  • @psycho zi un program care nu a avut intarzieri si depasiri bugetare? su57 e asteptat de vreo 10 ani sa intre pe felie.
                    su 27 a fost sters si luat de la cap ca iesise f15 intre timp si era peste ce putea prototipul lor t10

                    3
                  • nu asta e problema ca nu stau americanii sa testeze alea doar pt full rate production ci si poate pt dezvoltari ulterioare ca altfel de ce ar face asta :

                    Contracts For Aug. 7, 2020

                    Lockheed Martin Corp., Lockheed Martin Aeronautics Co., Fort Worth, Texas, is awarded a $77,400,000 undefinitized contract modification (P00041) to previously awarded cost-plus-fixed-fee contract N00019-17-C-0001. This modification provides for the development and installation of flight test instrumentation on one F-35B Lot 14 aircraft and one F-35C Lot 14 aircraft for government testing in support of the F-35 program. Work will be performed in Fort Worth, Texas (65%); Palmdale, California (32%); Grenaa, Denmark (2%); and Hoogerheide, Netherlands (1%), and is expected to be completed in June 2023. Fiscal 2020 research, development, test and evaluation (Air Force) funds in the amount of $23,255,516; and non-Department of Defense funds in the amount of $6,088,968 will be obligated at time of award, none of which will expire at the end of the current fiscal year. The Naval Air Systems Command, Patuxent River, Maryland, is the contracting activity.

                    1
              • @strumpf ultimul pentru tine

                minutul 7.06
                https://www.youtube.com/watch?v=Qwh-1jRGuDc

                poate asa intelegi diferenta intre alea rusesti si astea stealth americane.

                5
          • te arunci iar prea departe fara plasa de siguranta.

          • daca asta e caramida si poate sa faca ce face ef,rafale si f16 atunci alea sunt caramizi? nota 10 la logica strumpf.

            vesticii nu mai fac avioane super rapide din anii 70 pentru ca nu poti fi mai rapid ca o racheta si nici avioane supermanevrabile ca f14(care era ozn) pentru ca doctrina lor spune ca odata pierduta energia esti tinta sigura.

            • Mai robi, daca nu te prisepi mai bine taci ca te faci de ras. F14 supermanevrabil??? ??????. OZN? ??. De unde le scoti? Daca ala la factor de suprasarcina 7,5G e ozn, f16, f22 cu 9G ce mai sunt mamica? (f16 fara pilot la bord rezista la – 10/+12G).ptr cultura ta generala, sarcina lui era sa distruga de la distanta cat mai mare bazalt/granit si alte „stanci” bisonice/trisonice pe care urmau sovieticii sa le lanseze catre CG urile americane in caz de bubuiala. Si cam atat. Nu mai pune botul la povesti nemuritoare gen Top Gun ca nu sunt adevarate. Maine-poimaine ne spui ca exista tinkerbell si tooth fairy.

              3
              • @strumpf iar mananci rahat cum ai facut si cu f35 cauta pe google f14 manevrability inainte sa mai fi asa de prost. f14 era unul dintre cele mai manevrabile avioane facute vreodata la viteze subsonice. facea ce fac alea rusesti pe la demonstratii in anii 70.
                americanii aveau supermanevrabilitate cand rusii aveau mig25 dar ce sa discuti cu tine….habar nu ai

                https://www.youtube.com/watch?v=1lVvfSQGqoc

                https://www.youtube.com/watch?v=Ci_Y_PLUnuI

                https://www.youtube.com/watch?v=-Mpdm2SekA0

                2
                • Eu cand iti zic ca esti paralel! Supermanevrabilitate la un avion cu geometrie variabila? ??La un avion greu al dracu, fara tractiune vectoriala si cu un raport tractiune/greutate de rahat? Avionul ala fara rachetele phoenix este bye bye. Ca dovada cand au aparut AB urile si tico intesate cu mk41 pline cu sute de rachete aa „supermanevrabilul” f14 a disparut din peisaj. Si incearca sa vorbesti frumos ca nu am facut armata impreuna(daca ai idee ce inseamna asta) si nici nu doare. Si, nu tot ce este Made In USA este WOW!!!

                  6
                  • Ti am dat dovezi video tu tot ce ai e datul din gura, ca de obicei.

                    • E plin you tube de clipuri cu jeturi mai vechi sau mai noi care fac chestiile alea. F35 „vede” mai devreme un su35?? In mod sigur. Dar cand el il vede pe rus, ala deja stie de mult de existenta lui dirijat fiind de reteaua de radare de la sol care lucra pe al dracu de multe frecvente. Iti repet el este stealth ptr irbis ul de pe sukhoaie nu ptr nebo m urile de la sol. In orice tara normala interceptoarele pleaca in misiune dirijate fiind de CAAT care are date de la o caruta de senzori(activi sau pasivi) din teritoriu.

                      2
                    • Reteaua aia o sa vada doar tomahawkuri cum a vazut in siria.

                      In plus degeaba vede daca nu are solutie de tragere

                      2
                  • @ Strumpf pentru reteaua respectiva exista JASSM, JSM, TLAM, HARM/AARGM si MALD.Mai adaugam Growler si familia. Si doctrina sovietica se baza pe un spatiu aerian suprasaturat cu mijloace AA de tot felul iar sub protectia acestora vanatorii dirijati de la sol urmau sa atace bombardierele adverse. Cum a functionat modelul s-a vazut in Irak. Acum l-au lustruit un pic si-l prezinta ca bula de interdictie si cred ca noile modele de avioane si tehnica AA vor face modelul sa functioneze. Au impresia ca numai tehnica lor a evoluat. Zborurile avioanelor americane si britanice si navele franceze de ELINT ce amusineaza la limita bulei din Crimeea ce crezi ca fac? Vizite curtoazie?

                    8
                    • Același sistem a funcționat în Vietnam foarte bine. Irakul avea doar pe hârtie un sistem integrat, de fapt era prost orientat, cu SAM-uri vechi, piloți neantrenati și cu moralul jos.

                    • @cornel mai ai nitel si ne povestesti de primul razboi mondial. in mileniul asta in siria si in armenia s-a vazut cat pot astea rusesti.

                      1
                    • @Cornel
                      Irakul avea in ’90 tot ce avea Pactul de la Varsovia mai putin S300. Sistemul AA irakian era construit cu consilieri sovietici dupa chipul si asemanarea celui sovietic. Pentru generalii armatei rosii faptul ca americanii au anihilat atat de usor acel sistem a fost un soc.

                      3
                  • „Ca dovada cand au aparut AB urile si tico intesate cu mk41 pline cu sute de rachete aa „supermanevrabilul” f14 a disparut din peisaj.”

                    Pufi vezi ca ai o problema cu cronologia. Mk41 sunt in peisaj cam de pe la mijlocul anilor 1980. F-14 a fost restras prin 2005/2006, iar AIM-154 tot pe acolo. Problema cu cioroplina asta a tinut de faptul ca era greu de intretinut, in special motoarele sale inclusiv cele noi F110 pentru care s-au dezvoltat proceduri de AIMD (te las pe tine sa ghicesti ce iseamna asta) care au fost greu de aplicat la bordul navelor. Astia se uitau sa economiseasca bani.

                    Acum te tot spargi in basini cu thrust to weight ratio de parca manevrabilitatea ar consta numai din asta. Ia de aici si chiombeste-te un strop. Yo zic ca se descurca onorabil, iar in afara de asta vezi ca nu te obliga nimeni sa te angajezi in „turning fights”; exista si manevre de genul pirueta sau tesatura lui Thach care sunt invatate si se practica in continuare.

                    https://world-defense.com/threads/thrust-to-weight-ratios-of-all-fighter-planes.1316/

                    5
                    • Mai bibi, iar esti paralel! Retragerea f14 in amarg a inceput in 1991 si a continuat pana in 2006.ptr cultura ta generala, nu retragi sute de avioane odata. Si ce sa vezi, in 1991 intra in dotare primulAB dotal cu mk41, dupa vreo 5-6 tico (1986-1991)dotate cu vls uri(ca primele au avut mk26. Pricepusi matale? Vrei nu vrei asta fuse rolul tomcatului. Sa apere CG urile de zecile de purcele bisonice ce lle puteau lansa rusnacii de pe sub urile de atac si cruiserele nucleare, nu sa faca dog fight cu mig29. Apropo, mataluta la marines ce faci? Esti furier, plimbi hartii? Ca in afara sa pui link uri interminabile, nu prea le ai!

                      2
                    • Alex,cu toate astea am vazut un documentar in care mai multi instelati ai USNAVY lamentau retragerea si inlocuirea de catre F18 C/D….cu toate ca mentionau difficulties in maintaining fly worthy the airframes cum subliniezi si tu,probabil un upgrade la nivel sec XI ar fi fost f costisitor,e mentionat deasemenea

                    • Pufi si tu ce sa vezi? Si distrugatoarele din clasa Spruance aveau Mk 41. Vad ca te-a prostit termenul „fleet air defense.” Vezi ca „fleet air defense” a fost facut si cu F-4…o alta caramida. Daca esti asa de fascinat de ce pot face caramizile astea chiombeste-te pe net la peripetiile unui gagiu pe nume Randy Cunningham. Poate termenul MIG CAP te mai ilumineza un strop. Incidental vezi ca ultimul F-14D a iesit de pe linia de asamblare in 1991. Faptul ca multe aparate de zbor sunt retrase in timp ce sunt in productie nu ar trebui sa te surprinda. Vezi F-16 si F-15. Altfel mai scoate si tu capul pe fereastra si inhaleaza niste aer proaspat; aerul asta cu vitamine pe care insisti sa-l emanezi se pare ca-ti este daunator logicii.

                      5
                    • @alex.ma ingrozesti, iar esti pe langa. Spruance a primit vls mk41 ca upgrade din 1986 incolo(doar 24 din ele). Initial aveau mk26. Nu iti inteleg incapatanarea. Discutia a pornit de la afirmatia lui @robi ca f14 era supermanevrabil, OZN in toata regula si raspunsul meu ca era doar o platforma cu rachete phoenix menita sa protejeze CG urile de valurile de rachete AN bisonice cu raza lunga lansate de sovietici (din aer, de pe mare si de sub mare) de la o distanta sigura ptr ei. Atat. Cat priveste aerul, la ora asta sunt in busteni, in creierii muntilor si respir cel mai curat aer posibil in tarisoara noastra draga.

                      1
                • Aia e supermanevrabilitate?? Cobra lui pugachev? ??. Vai de capul tau daca esti cazut in extaz la asa penibilitati.

                  1
              • De fapt cu 7,5G este C-ul. F 35A are 9.

                3
                • Eu ma refeream la „supermanevrabilul” f-14tomcat.la atat rezista balenuta. In dog fight urile din Top Gun, daca erau pe bune, si o lua grupa mare contra rusoaicelor cu 9G factor de suprasarcina si casti cu sisteme de vizare ptr rachetele in infrarosu.

                  2
                  • @strumpf, Tomcat este o legenda in aviatie si asta nu datorita US Navy ci IRI Air Force cu un kill ratio de 130/4. Si asta in fata unor Miraje si MiG-uri noi la acea data. Daca iranienii aveau menteneanta si armament asa cum fusese contractat f14, scorul era mult mai mare. Au facut asta cu piese canibalizate de pe alte avioane, menanta locala si cu doar 2 piloti dintre cei instruiti in state, restul au invatat din mers. Daca nu ma insel au fost si ceva sabotaje la despartirea de US.
                    Il foloseau si ca mini AWACS pentru F4. Oricum pacat ca US l-au retras relativ devreme si au refuzat sa il mai vanda altui operator de teama sa nu ajunga piese in Iran.
                    Iranienii au MiG 29 din anii 90, de ce crezi ca se chinuie sa mai tina pisicile in viata fara niciun suport de la producator ? Probabil de bune ce sunt tigaile rusesti 🙂
                    Legat de rusoaice, de la La-5, Mig 1, Yak 1 sau orice vrei pana in ziua de azi, stii cumva un singur avion care sa aibe un kill ratio in favoarea sa ?

                    7
                    • Cand tu ai radar si rachete care au raza de 370 respectiv 190km si inamicul are mig23 cu aceleasi dotari cu raze de 45 respectiv 35km nici nu e greu sa ai asa scor. Eu vorbeam de supermanevrabilitatea lui. Ca dovada si alea 10-12 pierdute de iranieni au fost doborate in close combat. Fara sa vorbim de calitatea pilotilor.

                      1
                    • @strumpf, un avion de lupta este o arma creata sa castige, in system intra si pachetul de armament. Nu exista avioane bune care pierd lupte. Cel mult poti spune ca zboara bine la un show aviatic sau ca au marketing bun. Spui de raza si precizia lui AIM-54 net superioara la ce fabrica URSS, nu au avut chiar multe, iar dupa in timp nu a mai fost posibila utilizarea lor.
                      Nu au primit AIM-7F Sparrow si AIM/9L ca faceau macel printre MIG 23. Misiunea lor a fost de no fly zone in zonele petroliere.
                      Calitatea pilotilor era comparabila, multi dintre cei care au zburat pisicile au facut training din mers, pentru ca cei instruiti au fugit la revolutie.
                      Ai dreptate, nu era supermanevrabila dar pentru ca asa a fost creata, sa fie o platforma pentru armamentul cel mai bun la acea data, nu avion de show. Legat de rusoaicele la care faci referire erau cosciuge zburatoare pentru piloti.
                      uite aici descriere succinta : https://www.airspacemag.com/military-aviation/persian-cats-9242012/
                      pacat ca le-au distrus : https://www.google.com/amp/s/www.businessinsider.com/us-destroyed-old-f14-tomcats-so-iran-couldnt-use-them-2020-8%3famp

                      3
                    • @ADR.cine te a mintit ca le au distrus? Sunt peste 200 in AMARG stau si se bronzeaza la soare.

                    • @strumpf, Grumman f14 tomcat mai exista doar : 4 F 14A, 2 F 14B , 3 F 14D si un NF-14A (test version). Total 10 bucati….
                      Restul sunt cutii de cola. Au o groaza de F-16 si chiar F-4, dar pe feline au avut boala rea din cauza persilor. Pacat, era o platforma de arme ce mai putea primi o sansa la zbor prin tari mai sarace ca si noi. Grumman au facut avioane foarte bune si robuste. Sunt surprins cum au primit persii pe vremea sahului asa ceva, era ceva similar F-35 in ziua de azi dar cu steroizi.

                      2
                  • @cornel, 6-0 Su vs Mig. Ce scor maret 🙂

                    6
            • Comparați mere cu pere. F35 e un „strike aircraft” făcut pentru a lovi ținte într-un spațiu contestat de aici „invizibilitatea” fuziunea senzorilor etc. E parte a unei doctrine expeditionare. Avioanele rusești sint interceptoare și de superioritate aeriana, vor funcționa în cadrul unei rețele inclusiv de radare de la sol asa ca au nevoie de viteza, inclusiv ascensionala, manevrabilitate..

              5
              • Sigur ca este un raspuns la evolutiile din reteaua AA rusa.
                Avantajele oferite de vizibilitatea radar redusa si restul pot fi la fdl de bine utilizate si pentru o tara cu doctrina defensiva.

                5
                • Sigur ca pot dar pentru un interceptor investiția în invizibilitate nu are sens. Mai ales în cazul Rusiei, tara cu resurse limitate vizavi de NATO. Asta e și motivul pentru care fabrica Su35 și încearcă sa dezvolte un interceptor nou iar Su57 nu e prioritate.

                  1
                  • asta a fost de departe cea mai penala explicatie de ce nu se face su 57.

                    Sau poate ca nu sunt in stare sa dezvolte motoare si radare pe masura…sau poate pentru ca sunt faliti dupa sanctiuni si dupa criza asta.

                    5
                    • Asta ca nu pot diverse o aflam de ani buni, Gorshkov nu avea turbine, Bulava nu zbura, T95 are turela de carton, 57 e tras cu sfoara.. Nici nu e adevărat ca au bugetul federal pe excedent, bineînțeles fără 2020, un an greu pentru toți. Nici ca exporta mai mult decât importa, energie în principal dar totuși.. Ca sa înțelegi armament trebuie sa judeci doctrine militare, situații economice și politice iar voi nu vreți asta și pace..

                      4
                    • diferenta se vede intre 2 natiuni rusii si japonezii Cornel ,rusii au numit T-50 Pak Fa mareata realizare ruseasca in materie de invizibilitate,pe toate canalele media este laudat de propaganda rusa ca un avion superior in toate privintele atat F22 cat si F35,japonezii au numit programul lor DEMOSTRATOR DE TEHNOLOGII pt gen 5 de avioane de lupta ,cand au vazut cu ce se mananca au bugetat 105 avioane F35 de la SUA din care o sa produca in tara ce pot cu tehnologiile demostrate in avionul ala si au deschis alt program tot ca demonstrator de tehnologii pt ce cred ei ca o sa fie avionul viitorului, ca doar ei sunt pragmatici de felul lor nu ca altii

                      9
  7. La mulți ani ! Sa fim sănătoși!
    https://youtu.be/cYPXkA0hyfA

    1
    • „Prin urmare, totul aspectele analizate indică faptul că avionica franceză a fost achiziționată separat de Belarus și apoi instalată pe avioanele Su-30SM de industria aeronautică rusă.”

      E ca si cum ii confisti barca unuia pentru ca pescuia ilegal dar daca primeste o barca de la un prieten e totul in regula.

      9
  8. Articolul are oarecum alt subiect dar aflam si informatii interesante despre ce se mai intampla prin MApN.

    https://www.riseproject.ro/articol/video-mastile-din-fabrica-de-armament/

    31 martie. Romarm semnează, în final, contractul cu compania Interarms Impex SRL, pentru 979.866 de dolari plus TVA.

    Cele trei linii de producție pentru măștile cu trei pliuri și cea pentru N95 urmează să ajungă pe 15 aprilie, la Uzina de Produse Speciale Dragomirești.

    Uzina de Produse Speciale Dragomirești a fost înființată în 1981. În prezent, funcționează în subordinea companiei naționale Romarm. În mod normal, muncitorii fabrică proiectile pentru transportoare Piranha sau pentru aeronavele F16, încarcă bombe de aruncător, de aviație sau artilerie, și produc exploziv plastic.

    https://upsdragomiresti.ro/aircraft-bombs/

    Interarms Impex SRL a fost fondată în 2015 de italianul Andrea Barsanti într-un apartament din sectorul 5 al Capitalei. Ar fi trebuit să activeze în zona hotelieră, dar nu a făcut nimic până anul următor, când capitalul social a sărit de la două sute de lei la aproape 400 de mii de euro, în urma cooptării altor doi asociați italieni, Michele Nusco și Nicola Meuli. Compania s-a reprofilat pe comerț, inclusiv de arme și muniții.

    Interarms importă în România armament produs de italienii de la Beretta. În iunie anul trecut, ministrul Economiei Nicolae Bădălău a semnat un protocol de colaborare cu Beretta pentru producția de arme de asalt în România.

    În decembrie 2019, Interarms a câștigat cinci contracte în valoare de 14.7 milioane lei cu Uzina Mecanică Sadu, aflată și ea sub umbrela Romarm.

    Înființată în 1939 prin decret regal, uzina primise bani de la guvern pentru retehnologizare, așa că a organizat licitație publică să cumpere echipamente noi de produs muniție. Dar Interarms nu a mai livrat cele șase linii de producție, așa că uzina a reziliat contractele și a rămas cu cele vechi, cumpărate înainte de Revoluție.

    Situată pe o bretea a drumului european E70 Târgu Jiu – Petroșani, Uzina Mecanică Sadu pare în pragul unui colaps iminent: clădirile de la intrare sunt deteriorate iar angajații se încălzesc cu aeroterme.

    Asta asa ca sa nu ne mai ofticam cand ii vedem pe altii ca fac mai multe cu bani mai putini. Fmm de corupti!

    10
  9. la multi ani si toate cele bune acestui site minunat si tuturor contribuitorilor lui ! si multa sanatate in 2021 !!????????????

    2
  10. Adică Belarus (care ce PIB are?) dictatură, colaps, înapoiere (că așa e narativul) găsește niște bani de o escadrila la cheie, și proștii noștri doar cu pensii și salarii. Iaca de aia visează copiii să se care din mlaștină.
    https://republica.ro/cand-copilul-vrea-sa-emigreze?fbclid=IwAR1fScbXpwtNHf70M6dP9FvHs54S9ztycObmEmh2mgeyz4gkIqwDKemATDA

    3
    • Nu asa e „narativul” ci asa e în realitate.
      Cât despre „găsește bani”, ce e atât de greu de priceput că le-au primit deoarece au ajutat Rusia la eludarea sancțiunilor?

      Bielorusii au cumpărat, probabil cu banii rușilor, echipamente supuse embargoului apoi le-au dat „stăpânilor” și au primit niște SU 30, ca oricum rusnacii au o droaie.

      7
    • Dupa fiascoul cu Armata si Su57 eu am sincer dubii referitor la pleiada asta de “capabilitati “ noi ale rusilor….

      6
      • Ei au trebuit să se chinuie sa eludeze sancțiunile via Belarus pentru o banala interfață „man-machine” pentru SU 30 asa ca și eu sunt extrem de sceptic față de „noile realizări tehnice” votcare…

        6
      • Bineinteles ca performantele echipamentelor lor sunt exagerate mai ales pe partea de radare/senzori… A fost dovedit prin Nagorno si Siria…

        Dar chiar si asa, trebuie sa luam aminte. 🙂

        5
  11. https://ziare.com/stiri/politie/reactie-dura-a-sindicatului-europol-dupa-accidentul-in-care-au-fost-implicate-masina-de-politie-si-ambulanta-1653905
    1.dacia logan made in romania by dacia-renault co.
    2.trebuiau sa deschida drumul ma gandesc
    3.distanta scurta de franare…dar abs-ul intra
    4.sunt curios daca au sarit airbagurile sau se merge in varianta binecunoscuta a centurilor legate la spate sau deconectarea senzorului de sub scaun.

    2
    • In lumina sanctiunilor americane nu vad cu le vor echipa pe urmatoarele 3 mai ales pe partea de armament AA.

      4
      • @anla aruncatoare de shaorme. eu nici nu cred ca se vor mai agita cu ele momentan. situatia lor economica nu prea permite multe

        2
      • Au in dezvoltare rachetele lor quad packed G40 si tot felul de CIWS incepand cu Gokdeniz

        • Si acelea ca si o parte importanta din productia lor de arme avansate depinde de componente sensibile produse in SUA/UE.
          Pe langa intarzierile de rigoare decalajul calitativ intre ce vor produce indigen si ESSM de exemplu va fi semnificativ.

          4
    • Vad ca otomanii au luat modelul rus, ne prezintă zi de zi planșe cu tot felul de proiecte și cam atât. Eu rămân la părerea ca pana când nu ești în stare sa faci un motor nu te apuci sa construiești altceva

      4
  12. Nici o zi fara meai editia 2021 incepe in forta, cu Mache al Constantei.

    Reactia Poliției Constanța după slujba ținută joi noapte de IPS Teodosie: ”Scopul nostru nu este acela de a aplica sancțiuni”

    Deci daca vrea vreun maist sa imi dea amenda o sa ii vir sub nas declaratia asta. Evident, rolul nu e nici sa prinda infractori, nici sa rezolve plagerile depuse de cetateni. Rolul e de a lua salariul.

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24515177-reactia-politiei-constanta-dupa-slujba-tinuta-joi-noapte-ips-teodosie-scopul-nostru-nu-este-acela-aplica-sanctiuni.htm

    6
    • este unul dincolo, isi ascute creionul.
      deci cand e intre ei se aplica spiritul legii, pentru popor se trece direct la litera.

      2
    • Probabil ca inalta fata popeasca nu si-a incheiat inca stagiul in servicii pentru ca de multa vreme ia legea in talpi si i se gasesc mereu tot felul circumstante atenuante, nu mai vorbesc de tembelii pentru care incalcarea unor restrictii din pandemie reprezinta modul suprem de manifestare a libertatii individuale. Pentru o parte a bizonilor romani buna credinta in exercitarea drepturilor, prevazuta tot in Constitutie si de unde isi extrage Șoșoaca seva, reprezinta doar niste randuri scrise pe care ei pot mictiona cu bolta.

      4
      • Vorbeam cu un prieten preot mai devreme. Am dezbatut aranjand problema ca fiind de matematica.

        Se stie ca;
        – DSS > Militie
        – Militie = Politie
        – DSS = Mache
        Deci relatia dintre Mache si Politie ar fi Mache > Politie? Discutati.

        4
      • pana la tembeli si bizoni care au tot dreptul sa-si faca de cap conform legii avem organe ale statului care actioneaza discretionar.

        3
        • Lasa ca nici cu constiinta cetateneasca nu mi-e rusine, cam o treime din cetateni asteapta sa le deschida statul prohabul cand vor sa se usureze. Alta treime aplica treaba cu drepturile si obligatiile doar cand le convine, recte credinciosii Spagoveanului.

          5
          • da, e prosti multi dar asta e scuza organelor sa-si faca treaba pe spranceana?care nici ei nu transpira de prea prea multa….
            l-ai prins in offside da-i frate pe masura indiferent de statura si venit ca de asta se angajeaza la stat in politie,armata,justitie,servicii,ministere,etc,samd.
            tot ce merge prost in tara asta e pus in carca alora care se supun si respecta legile si nu celor care se angajeaza si se jura pe mama lor ca o vor respecta si aplica.
            culmea…aia care profita de toate exceptiile si binefacerile statului platit de primii.

            4
          • Las’ ca si cind o ai iti rupe mufa cu tonfa si CS.

            1
    • Au dezincriminat aia cu Zdarnicirea… intersant… codul penal zice ca ba:
      Infracțiuni contra sănătății publice – Zădărnicirea combaterii bolilor –
      Art. 352.
      (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

      3
      • Serios acum, mie nu imi bate faza lunga atat, imi poate explica si mie careva „schema” asta. Poti tu ca politist sa zici, ba nu ii fac dosar penal la ala. Asa, il „iert”. Si la ce infractiuni merge asta? La omor merge? Dar furt? Dar talharie?
        Cum adica nu aplici sanctiuni, daca sti cert ca fapta exista, filmata sa o vada si aia de pe Statia internationala spatiala.

        1
  13. Printre actiunile care vor fi întreprinse de militarii spanioli în 2021 (Sahel, Liban, Somalia) se numàrà si trimiterea de avioane spaniole pentru asigurarea „politiei cerului” în România. Olè !
    http://www.opex360.com/2020/12/31/en-2021-les-forces-espagnoles-vont-se-concentrer-sur-le-sahel-et-le-liban

    2
  14. ionica fonosch

    * minutul 3.53 : Romania a vandut una bucata stug-3 in siria 🙂
    https://www.youtube.com/watch?v=MbgW9C9G0H4

    4
    • Bifez si „Mare putere industriala” in dreptul Romaniei.

      Tigru economic suntem, securitate furnizam pe teava pentru oricine doreste…

      1
  15. https://www.defenseromania.ro/republica-moldova-victima-colaterala-in-razboiul-gazelor-dintre-rusia-si-ucraina_607173.html
    Asta inseamna rusii,mu£sti ordinari,ei folosesc gazul sa produca electricitate,pe care o vand Moldovei,aia platesc curentul,si cac@tii de rusii transnistreni le pun in carca si banii pt gazul consumat ca vezi Doamne e contract cu Moldogaz nu cu ei,trebuie sa conectam reteaua noastra ASAP,sa si bage curentul undeva ???

    7
  16. Nici o zi fara meai revine… probabil va trebui sa fac in site sa tin evidenta.

    Deci politistii fac gura si ameninta cu bataia pe Godina ca a spus ca nu e de acord cu protestele sindicatelor politistilor. Aceleasi sindicate au tacut milc cind cu ordonanta 13 si altele. Deci sindicatele sint doar la cheremul papusarilor infractori si politicieni?! Si prin ele meai? Probabil rationamentul e corect.

    Dar sint curios… cum intr-un moment de profesionalism suprem au gasit un decedat, l-au identificat ca un disparut. Inmormintat omul, toate bune pina a aparut disparutul declarat mort. Pentru asta ce primes?

    Colegii lor, batausii de la jandarmerie, supravegheaza si urmaresc cu atentie slujbele la Constanta. Deh, colegi cu Mache fiind nu il pot incurca…

    https://presshub.ro/colegii-lui-marian-godina-il-ameninta-cu-bataia-pentru-ca-nu-e-de-acord-cu-protestele-politistilor-180019/

    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/un-barbat-a-venit-acasa-si-a-aflat-ca-familia-lui-l-a-crezut-mort-si-l-a-ingropat-cine-era-de-fapt-decedatul.html

    10
    • academia infractorilor in uniforma care complota pedepsirea jurnalistei care a publicat interesele si afacerile din academie de politie.a fost vreo reactie vehemeta la varful statului ?!….canci.

      6
      • Bai da, eu zic sa-i dea la Godina si sa-l dea afara din melitie. Omul clar nu-i de-al casei. Iubeste animale, are grija de oameni nevoiasi si si-o ia in freza pentru asta, scrie bine si articulat, gandeste, si aoleu mai pune si principii inaintea burtii. Ce sa caute omul asta in melitie.
        Dar daca va aduceti aminte exact asta v-am zis si eu cand am vast pe Coarna primul pe lista pesede la Dolj cred. Explicabil atunci ca au tacut mîlc cand obiectul muncii lor, adica legislatia penala, era la macelarie.

        12
        • Ah si inca ceva. Da mai, privatul trebuie sa plateasca bugetarul. Ca da faliment, ca nu, ca si-a redus programul de munca sau nu, ca nu a putut mari la angajati nici macar cu 1 leu salarile oricum mai mici ca la stat este irelevant. Ca i-a murit afacerea efectiv in pandemie nu conteaza.Bugetarul trebuie sa befecieze de indexarea anuala.
          Noi servim la dispozitia bugetarului.
          Poftim aici atitudine de natiune, de unitate si solidaritate. Da in rest suntem maaari nationalisti… dada. Vad.

          16
          • sectorul public e scapat de sub control de la vladica la opinca,100%.
            au ajuns sa insulte si sa batjocoreasca romanii care tin tara asta pe linia de plutire prin aceasta vesnica lamentare publica in conditiile in care romanii de rand mor in spitale, le sunt furate sansele copiilor in scoli, copiii le sunt traficati si omorati de clanuri aparate de stat, justitia se pișă cu bolta in capul lor, muncesc fara sporuri si alte beneficii ca sa crape inainte de pensie si sa-si vada prietenii si rudele cu pleaca pe alte meleaguri.

            6
            • Da Coane. Si eu am fost bugetar pana amu’s 10 ani, dar da-o dracu de treaba si atunci ca si acum.
              Eu, asa cum sunt eu, fara pretentii de mare companie, de nu stiu ce, in perioada starii de urgenta ne-au ras cateva contracte nemtii si austriecii.Chiar inainte de pandemie va povesteam cum am prins blocaj la granita(nu ceva esit din comun, dar am prins) venind din Austria cu un contract frumos de recrutare. 3 saptamani mai tarziu l-au reziliat, pentru ca da, in orice contarct civil exista clauza de forta majora.
              O tin la limita pe linia de plutire si a trebuit sa am in decembrie cel ma shity call din viata mea cu angajatii, recruteri. Ca sunt oameni destepti, vorbitori de 2-3 limbi straine si sa le multumesc pentru treaba excelenta de anul trecut. Eu si team leaderii ne-am redus programul de munca si salarile implicit la 4 zile pe saptamana si am lucrat 6, 2 zile cadou asa. Le-am zis ca anul acesta nexam bonusuri de craciun, nici 100 de lei macar, nexam reviewurile anuale si incremntari salariale si in general am spus foarte elegant ca toti incusiv eu luam p#la in brate si mergem increzatori spre 2021.
              Si mi-a zis-o o fatuta de 25 de ani, noi cu multumiri nu putem plati chiri de Cluj, sti asta, nu? La fel ca si ramona, am supt-o, ca fata are perfecta dreptate si eu ce pot sa fac?
              Si in toata perioada asta am platit in continuare, nu am cerut niciun leu ajutor de la stat.
              Exemplu perfect de unitate, cand la multi din popor le este imposibil de greu, cealata parte… se smiorcaie ca nu mai ia inca o lopata de bani pe langa, beneficii tichete cadou si alte nebunii care oricum nu a fost taiate. Si nu-i vorba de manie proletara sau socialism(eu find dusman ideologic) dar este vorba de o unitate pe care o natiune trebuie sa o aiba la greu.Ia-o de unde nu-i, dar in rest suntem cu ea in gura toata ziua. De fapt cu ele in gura… natiunea, romani pentru Romania, erectii din astea identitaro-ideologice si alte prostii de genul acesta, dar uite aici am tras linie la un an greu si ce vedem? Si aici UE ii de vina, nu?
              Ce sa zic, da-le Nea Catule bani, fa-mi ma impozitarea 75% din leafa, baga taxe pe puratul de pantaloni si fuste, da ma la bugetari ca fac greva si tot pe mine ma f#t ca eu nu platesc la timp. Sa dam zic si hai repede la munca, lasati postatul pe RuMil.

              6
              • loc eligibil de functionar plimbat hartoage la primarie de municipiu,5000 coco la plic.
                infirmiera-brancardier spital judetean….3000 coco.
                asistent spital judetean….peste 5000 coco.
                sofer ambulanta si de orice fel la primarie ….3000 coco.
                permis categoria B in provinie …200 coco la militean
                permis categoroa B in provincie fara a trece pe la examene…1000 coco.
                …si lista [poate continua.

                1
        • deci barbu de pe b1tv care se tot lauda cu corectitudinea si onestitatea numai pe coarna,sidicalisti,apevisti si alte eminente bugetare chema in emisiunile lui sa ne explice noua ce dezastru e cu banii si cu greutatile din sectorul public….suge-o ramona și tu barbule !!

          5
      • ne-au pus imnul la megafoane in pandemie….asta a fost reactia statului.

        2
  17. La multi ani mai baieti! Sa vina si 21 asta cu ceva lucruri mai bune.

    1
  18. Sarbii isi modernizeaza Orao, fratele lui IAR-93.
    https://www.aviatiamagazin.com/aviatie-militara/noutati-despre-modernizarea-orao-ului-sarbesc/

    Va avea si o racheta noua aer-sol de productie proprie.

    • Ce sa mai modernizezi la un avion „din proiect” de anii ’60?
      Era deja depășit în anii’ 90. În 2021 e depășit maxim. Ce face un astfel de avion face o drona de 3-4 milioane de euro (și fără sa riști viața unui pilot).

      5
      • Ce face un astfel de avion faci doar cu o drona de vreo 20 mil. $, nu 3-4 mil.$.

        • Sigur, Marius!

          Cât costa pregătirea pilotului?

          Dar viața lui?

          PS 1 nu știu de ce, dar as paria ceva mai mulți ? pe dronă, că își îndeplinește misiunea…
          2 fac și ei exact aceleași lucruri pe care le facem noi cu T55 și flota, păstrăm niste posturi. Avionul ăla a fost irelevant in războiul din anii 90. „Modernizarea” crezi că schimba ceva?

          8
          • Ala e CAS cand iti controlezi spatiul aerian,daca ti vin Su30/35 peste tine 3-4 squadrons,e sub 0 ca in Mortal Combat,nici nu decoleaza,e practice target for enemy bombers…..ca si IAR 99 de altfel,de aia tot o dau cu inca o escadrila de F16V,de data asta,macar superioritate technologica sa avem,in nr fata de raionul Sud Vest al RuAF,never ever….

          • Am vrut sa subliniez ca este un cost echivalent al echipamentului.
            Drona aia poate zbura doar in anumite conditii de disponibilitate a comunicatiilor, cand ai relee disponibile pentru BLOS. Pilotul cam zboara unde si cand i se cere, ca are sistemul de control la purtator. Pentru viteza reactiilor, deocamdata pilotul la bord este superior.
            Cand va mai evolua putin AI-ul, la un cost corespunzator, si unii vor fi gata sa isi asume riscul – drona autonoma va fi superioara, inclusiv la viteza de reactie si datorita faptului ca nu trebuie sa protejezi viata la bord.
            Cat despre costul pregatirii pilotului, crezi ca daca e drona pilotata de la sol, cel de la sol nu are nevoie de pregatire similara? O sa mai tai din orele de zbor cu om la bord, dar si respectivul trebuie sa aibe pregatire serioasa de pilotaj. Da, deocamdata dronele zboara asa, mai rectiliniu, pilotate manual doar in zona tintei si fara acrobatii necesare, dar cam vine vremea sa stapaneasca regulile luptei aeriene… de unde testele americanilor om contra AI.

            Diferenta va ramane ca pilotul uman poate reactiona mai spontan si ilogic, cu toate avantajele si dezavantajele incluse.

            • Marius,
              Bayraktar TB2 costa vreo 5 milioane și e mai capabilă decât răgălia sârbească.
              Legat de cost pilot dronă- pilot real, gândește-te doar la sarcinile G, starea de sănătate, și altele la fel. Un pilot îl pregătești in 10-12 ani, cu zeci, dacă nu sute de ore de zbor pe an, fiecare pe bani grei. Costurile cu drona sunt infinit mai mici.
              Iar Orao și-a dovedit „eficienta” într-un război luptat (și ) cu Kar98, T34 sau S100, …
              Orao va fi „modernizat” fără radar, cu o versiune sârbească de rachetă rusească aer sol de pe vremea lui tatae, ..

              Am mai văzut asta, și prin alte părți. Tot semn de sărăcie e.

              5
  19. Opriti 2021, eu nu mai pot sa rad atat de mult. Fac patratele de abdomen de la atata ras:
    https://imgur.com/a/O4nRck4
    Marinica Argatu’ asta… de a murit… seamna cu Batman, mai frate.

    7
  20. Oslo has come to the conclusion “we cannot rely on our allies to do everything” and is boosting its own efforts to protect its High North border with Russia.
    https://breakingdefense.com/2019/12/along-the-russian-border-norway-holds-the-northern-line/

    • S-ar putea să fie și o campanie de marketing pt MQ-9 Reaper ceea ce pe mine nu m-ar deranja. Cam așa au procedat cu Patriot și HiMARS.

      Avem nevoie și de astfel de drone și nici nu costă cât niște F35.

      2
      • „Pound for pound” eu zic ca au cam acelasi pret. 😀
        Un F-35A Lightning II gol de 13,3 tone e de 6 ori mai greu decat un MQ-9 Reaper gol de 2,2 tone.
        Pune cate 10 milioane de dolari pe tona la fiecare si vezi ce obtii pentru „flyaway cost”…

        4
  21. foarte interesant, daca aveti rabdare sa-l urmariti. Cine sparge embargoul UE in traficul de arme…

    5
  22. US Congress, „rugaciune” incheiata cu Amen, dar si cu Awomen. Creca o sa tipe unii ca de ce n-a zis „Awomen” prima data.
    https://youtu.be/dQqbc-uPUNQ
    Acelasi Congres care ni l-a dat pe Hank Johnson:
    https://youtu.be/cesSRfXqS1Q

    1
    • Amen = „asa sa fie” in ebraica

      2
    • A fost la misto faza, nu? Adica speakerul a vrut sa fie simpatic desi rugaciunea nu-i un loc(fie el si spiritual) unde dai dume.
      PS, ma uit la Shapiro si Steven Crowder de cativa ani. Recomand pentru persoanele carora le plac astfel de comentatori si pe Jordan Petersen. Omul nu-i comentator insa este un psiholog de exceptie. Am citit si o carte de-a sa pe care am recomandat-o la Arta Razboiului. Petersen destroys: https://www.youtube.com/watch?v=EOh1Gflu7Uw

      3
      • @lt(rez) Ma tem ca nici clipul cu „awomen” si nici Johnson cu „insula Guam o sa se rastoarne” nu-s la misto.
        „D”ul din fata numelui obisnuia sa insemne Democrat, acuma poa’ sa vina de la Dobitoc.
        Legat de personalitati, au cam inceput sa plece de pe YT, Joe Rogan e un exemplu care-mi vine in minte. A, si as mai adauga Gad Saad si dintre romani Calin Georgescu, desi omu saracu lasa impresia ca-i „high”; treci si tu prin filtru’ ratiunii…

        • Da, Joe Rogan a plecat din pacate pentru ca YT a devenit incetul cu incetul un fief stangist si „cancel culture” este inca o arma redutabila.
          Oricum mi se pare fantastic pentru ca atat Rogan cat si Shapiro, Crowder si altii aduc argumente. Nu i-am vazut cu bata in fata la partidul democrat.
          Si la ei discursul ajunge in derizoriu, vezi idiotii care la-u numit pe Shapiro nazist. Omul cu yamaka in cap tot timpul… ce mai poti cere.
          Dar sa ucizi argumentele prin cancel culture isi primi pasi spre o noua forma de functionare a societatii. Nu cred ca ii in parametrii democratici.

          2
        • Foarte atent sunt. Si ce zice tanticica asta, poleita in tot ce inseamna un intelectual „new-age” insa fara o ancora in realitatea cotidiana ci eventual in realitatea virtuala/social media mi se pare o gluma, elaborata, eleganta, intelectuala, dar o gluma.

          Primo faptul ca Petersen si orice intelectual old school incearca sa defineasca termenii inaintea unei discutii, ceea ce fatuca asta denumeste „expensive word salad” este doar un exemplu a lipsei de igiena in discrusul neosocialistilor. Nu este important sa definim termenii in minte lor ceea ce facem de la inceputul democratiei ateniene in prezent, nu-nu. In mintea lor generalizarea este o necesitate. Polarizarea este o necesitate. Sa lucram cu termeni pe care ii definim din mers in functie de zi si interes este de asemenea o necesitate. Petersen vorbeste de un concurs de termeni si situatii care intra si definesc o problema sociala (gender paygap, discrimination, etc) si fatuca asta se plange ca nu poate Petersen sa-i traduca in limbaj neosocialist/neomarxist complexul respectiv. Adica, daca nu poti sa polarizezi problema, daca nu poti sa dumb-it-down la good/bad, aaa Petersen se eschiveaza. C’mon.

          Si da, facts don’t care about feelings, legea trebuie sa fie bazata doar pe fapte si niciodata pe sentimente, iar in momentul in care cineva ma obliga sa folosesc un anumit cuvant, sa gandesc intr-un anumit fel, am pus mana pe arma deja.

          Petersen are un ecou in lumea vestica deja, poate de aia ii unul din cei mai reputati psihologi de pe planeta si fatuta asta face podcasturi si trebuie sa ne expuna un mini CV la inceput.

          Cred ca-i pe cat se poate de clar omul: https://www.youtube.com/watch?v=O-nvNAcvUPE

          4
          • Mie-mi placea omul la un moment dat (desi nu-mi plac conservatorii defel), dar cred ca faima i-i s-a urcat nitel la cap. Daca o luam dupa psihologie, tipul ar trebui sa fie versat in self-awareness (cum se traduce asta in romana, oare?….) dar nu pare ca o foloseste prea mult.
            Cel putin… e straniu sa scrii o carte cu 12 reguli (care ar trebui sa guverneze o viata echilibrata) si apoi sa mai scrii alta, cu ALTE reguli 🙂 . Adicaaa…. nu le stiai pe toate din start?
            Apoi ajungi dependent de droguri (cumva) si ceri, ca tratament, sa fii pus in coma o perioada fiindca nu faci fata simptomelor de sevraj? Desi e teribil de discutabil un astfel de tratament (pt ca razboiul contra drogului e pe doua fronturi: fiziologic si psihologic; tu vrei sa il castigi pe cel fiziologic dar daca trisezi la cel psihologic, e discutabil cat de bine ai sa te poti tine de el pe termen lung; posibil sa-ti declansezi si frustrari sau traume daca nu il castigi pe cel psihologic). Si fiindca nimeni din SUA nu-ti face un astfel de tratament te duci in….Serbia? Unde mai faci si COVID….
            Colac peste pupaza dieta aia exclusiva cu carne rosie nu cred ca-i face bine, arata din ce in ce mai rau de fiecare data cand il vad. Si nici nu e f logica, oamenii sunt omnivori, ffs….

            Si-a facut o reputatie spunand lucruri pe nume si luptand contra corectitudinii politice, intr-o era in care nimeni nu prea o facea, ceea ce e laudabil. Dar, puterea corupe si pare-mi-se ca puterea data de faima lui a inceput sa-l macine pe multe planuri. Mi-e dor sa-l vad cum era in clipul matale, dar s-a schimbat, si nu neaparat in bine. Off…

            1
            • Da si nu.
              Eu am avut o problema cu traducerile din engleza a cuvantului „drugs”. A ajuns dependent de benzodiazepina, medicament in tratamentul standard pentru anxietate, dar si pentru tulburari psihice grave. O astfel de tulburare a avut-o anul trecut cand sotia a murit de pe urma cancerului, iar dozele i-au fost marite. Deci omul nu se credea Dr House si le lua de capul sau.
              Importanta comei medicale induse nu as putea sa o explic fara sa devin si eu medic de gugal. Dar da ai dreptate, a avut zile mai bune si vreau sa cred ca isi revine.
              https://www.youtube.com/watch?v=6_6zwVNn88o
              P.S. Eu ma indetific ca si un conservator, si sa mi-a iesit si la testare.Vorba lu’ Baniciu la chiatra: „Ce-ai cu noi ma, de ce sa dam cu var?” 🙂

              2
              • Heh, nu am nimic cu ei, doar ca, in genere, m-a frapat folosirea termenului in societatea romaneasca. Mai pe romaneste, un conservator american are ce…. conserva, ca model de societate din trecut. Dar la noi…. nu prea. Comunismul, fanariotismul, democratia aia aiurita din interbelic, democratia (sa zicem…) din tranzitie…. nu prea le consider modele demne de urmat.
                Inteleg ce spun oamenii cand zic conservatori, da’ io’s cu definitiile exacte. Ca-asa-i in matematica 😛 . Ar trebui sa se numeasca altceva (crestin-democrat, par example).

                Altminteri tind sa fiu un tehnocratolog (daca termenul nu exista, il patentez).

                2
                • Am inceput sa aud recent si termenul de crestinopat.
                  Retoric…ghici din ce zona vine…

                  1
                  • Stangista? Progresista (whatever that means)?
                    Hmm… coorporatista?
                    Nush, alte idei nu am.

                    Dar… crestinopat (dupa cum suna; poate inseamna altceva decat inteleg io…) nu e de fapt alt mod de a spune „fundamentalist”? Suna a reinventarea rotii…

                    1
                    • Ca sa va raspund la amandoi..”nu esti USRist, esti crestinopat”.

                      M-a spart!

                      Si da, eu in continuare fac urat (ultimul e Moise Guran, a dat recent din casa despre aventura lui „politica”) cand imi zice cineva ca USR vireaza spre centru dreapta sub Barna: I call bullshit!

                • Uuuu aici mi-ai deschis o fereastra de discutie si multam fain pentru asta. Conservatorismul. Da.
                  Pai conservatorismul difera in functie de stat. Conservatorismul englez nu doar ca-i diferit de cel american dar se bate cu el cap-in-cap. Sunt totusi punti de comunicare insa nu are cum sa aiba un caracter international. Astfel de punti ar fi individul in centrul societatii si nu grupul, grupul find baza de lucru a extremelor, atat extrema stanga cat si extrema dreapta. O alta punte este identitatea si inca una ar mai ierarhia sociala, care este dupa parerea mea cea mai apropiata de meritorcratie si tehnocratie, caci ce este tehnocratia? Pai sa ajungi un varf intr-un domeniu tehnic ar cam fi trebuit sa fi un meritocrat. Nu cred ca poti sa devi cel care vindeca cancerul sau descopera nu stiu ce cipuri-miracol daca nu esti doxa in linia ta de munca. Ierarhie sociala in ce sens, nu suntem toti tovarasi, ci educatia ne desparte. Ai biblioteci citite, performezi prin munca intr-un domeniu, esti unul din varfuri sau esti in proximitatea lor. Ai merite si o viata confortabila prin aceste eforturi. Aici vine fascinatia socialistilor, cum ba, eu am scoala vietii stiu sa numar pan la 4 poate 5 si vreau un loc in societate langa asta, ala cu scoli multe. Ne ajuta aici fantastic de mult si niste trasaturi populare ale romanilor, ziceri de duh precum unde-i scoala multa ii si prostie multa. Dada, 1907 cand altii perfectau motoare noi aveam ultima rascoala medievala din Europa.
                  Avand individul la baza si nu grupul, individul este liber sa performeze daca poate. In scoietatile care iau forme de socialism chiar si democratic, in brate, individul care are succes in linia sa de munca, daca nu-i la stat, ii numa bun de rupt prin impozitare. Ca redistribuirea banilor, specialitatea casei la ei, are fundament rational mirobolantul bine de grup si ruperea picioarelor celui care se distanteaza de grup prin munca, prin invovatie, prin orice.
                  Acum conservatorismul la noi. As spune ca acest curent a fost reprezentat de PNTCD pe vremuri, Coposu, Ratiu & Freinds. Conservatorismul in Romania ar putea fi elementele definitorii ale statului roman din 1864 si 1918. Eu am o virgula acolo cu monarhia ca instituie, ca sunt republican oarecum dar republican din ala cu carti la baza ideii si nu mizerile false grosolane care au fost scrise si raspandite despre cel putin 3 din Regii Romaniei. As spune ca notiunea de conservator in Romania, ar trebui sa fie legatura cu Europa pentru care multi oameni politici monumentali s-au luptat. Bratianu find doar unul. Inseamna insitutii solide si ierarhii, elitism intelectual ca perioada regala si nu alta ne-a dat titani la nivel mondial.In mai multe domenii, de la aeronautica, medicina, la filosfie.
                  Din pacate azi conservatorismul a ajuns sa fie o izmeana umeda pe care si-o trag peste fund tot felul de exhibitionisti idologici de dreapta, dar si de stanga. Ba chiar prin 2018 pesede zicea ca-s conservatori. Acum auriferii astia se dau cica conservatori, fara a avea macar o propunere conservatoare pe care de buna credinta parlamentul o poate vota. O lege protectionista econimic, un loc de munca garantat la stat absolventilor sefi de promotii ai universitatilor romanesti(daca vor desigur), valorificarea pantrimoniului cultural, orice doamne ca-s multe de facut. Programul lor, m#ie la straini, straini ne conduc, votati-ne pe noi.
                  Mda, din pacate cauza conservatoare la noi s-a dus dracu sau s-a mutagenizat intr-o forma de nerecunoscut.
                  P.S. Crestinopat? Adica fundamentalist religios sau cum?

                  1
                • Tehnocratolog rimează destul de bine cu proctolog , scuze că nu am găsit altă rimă ? !

  23. Contracts For Jan. 4, 2021

    AIR FORCE

    Lockheed Martin Space, Sunnyvale, California, has been awarded a not-to-exceed $4,934,360,150 undefinitized modification (P00034) to contract FA8810-18-C-0005 which consists of all work associated with the manufacturing, assembly, integration, test, and delivery of three Next Generation Geosynchronous (NGG) Earth orbiting space vehicles (SV), and delivery of ground mission unique software and ground sensor processing software. Additionally, this modification includes engineering support for launch vehicle integration and launch and early on-orbit checkout for all three NGG SVs. Work will be performed in Sunnyvale, California, and is expected to be completed May 31, 2028. Fiscal 2021 research, development, test and evaluation funds in the amount of $99,000,000 are being obligated at the time of award. Space and Missile Systems Center, Los Angeles Air Force Base, California, is the contracting activity (FA8810-18-C-0005).

    1
  24. Acord G-to-G entre Israel si Grecia pentru crearea unei scoli de pilotaj cu aparate M-346 (10 de ocazie de la israelieni) si mentenenta la T-6, plus simulatoare de zbor, instructie, etc.
    Acord pe 20 de ani, 1,37 miliarde euro.

    https://www.i24news.tv/fr/actu/international/europe/1609837211-grece-le-gouvernement-approuve-un-accord-de-defense-etendu-entre-les-ministeres-de-la-defense-israelien-et-grec

    2
  25. Careful cuz… the chick’s kinda biased

  26. https://newsweek.ro/justitie/exclusiv-alex-dimitriu-ispita-cosminei-pasarin-si-avocatul-fratilor-micula-secretar-de-stat-la-mj?fbclid=IwAR12R5yrr-nCfLEySosROYFzoj6xlOc5ePs3QYL4TB8EP2d8UgwFcAFglAw

    Am mai zis că boul ăsta de Stelian Ion a luptat să ajungă ministru, ca să își rezolve problema cu casa. După ministrul grindă avem ministrul garsonieră. Și uite așa, în 2024 PSD ajunge la 60%fără să facă nimic. Mwie Joianis, boul național

    3
    • după marea stagnare cu klaus presededinte doua mandate sunt pregatit sufleteste de restauratia socialismului la urmatoarele alegeri.coalitia actuala nu are curajul si determinarea sa se apuce de restructurat si reformat țara,eu nu voi mai cautiona dreapta cu votul meu doar de dragul răului mai mic daca nu observ schimbari in acest ani care urmeaza.

      4
      • Fi-rea Presedinte!
        Dar colegu’ Gabi, zi si mie ce are Iohannis de aici? Adica la 30% prezenta la vot, e cam mucles la toti, ca parlamentul taie si spinteca nu el presidente. Ala ii notar public in biroul unui ministru de externe pompos.
        Eu sunt republican, dar pe zi ce trece imi dau seama ca noi nu pricepem cuvantul republica, asa ca avem doua avriante. Una cu corane si alta cu tatuci ca Putin. Presedinte pe viata ce ne tot coim atata, ca nu vad pe unul sa ii trebuiasca coroane, parlamentarism, echilibru, etc.
        Șoșoacă prim-ministru.

        4
  27. https://www.defenseromania.ro/proiectul-corveta-de-patrulare-europeana-va-intra-in-lucru_607230.html
    Va prezint in AVANT- PREMIERA viitoarea “Fregata “ a RoNavy,garantat se vor face presiuni de la Bruxelles

    1
  28. https://umbrela-strategica.ro/guvernul-cere-aprobare-pentru-cumpararea-de-sisteme-antinava-bazate-pe-rachete-americane-nsm/
    si cate articole au scris pro Franta astia de la umbrela in ultimile saptamani si Ciuca nimic :))

    1
    • Pana la urma contractul include un fel de offset: obligativitatea crearii capacitatii de mentenanta.
      Si include lansatoarele, platforme de comanda-control, platforme de transport- incarcare si senzori, ceea ce poate insemna chiar radar.

      1
    • Hmmm…din articol:

      „Proiectul de lege precizează că este vorba despre sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă bazate pe racheta Naval Strike Missile și că dimensiunea achiziției nu se va limita la patru sisteme.”

      Sa fie mai mult de 4 lansatoare ? Poate nu luate toate acum ?

      2
      • Proiect lege zice „incluzand dar fara a se limita”

        • Le-au luat in conditiile nesigurantei contractului cu corvetele (pt. ca si ele trebuie sa aiba rachete antinava si vor sa mearga pe acelasi tip de racheta).
          Deci posibilitatea de a creste de la 4 lansatoare la 6 (sau…8-9?…si in loc de 2 baterii sa creasca la 3-4?) e destul de mare. Basca cele necesare pentru 4 corvete: 2×4 lansatoare = 8.
          Foarte bine.

          6
  29. SAFE Boats International LLC, Bremerton, Washington, was awarded a $19,969,119 not-to-exceed, firm-fixed-price, undefinitized contract action for long lead time material and associated pre-production and planning support for two MK VI patrol boats to be delivered to the government of Ukraine. Work will be performed in Rock Hill, South Carolina (69%); Kent, Washington (21%); Woodinville, Washington (5%); Bellingham, Washington (4%); and Seattle, Washington (1%), and is expected to be completed by December 2022. Fiscal 2020 Title 10 Ukraine Security Assistance Initiative funding in the amount of $5,463,500 was obligated at award and will not expire at the end of the current fiscal year. The Naval Sea Systems Command, Washington, D.C., is the contracting activity. (Awarded Dec. 31, 2020)

  30. https://en.topwar.ru/177740-est-li-problema-mirotvorcev-v-pridnestrove.html
    „And over the past 28 years, the republic [Transnistria] has practically taken shape as an independent state.”
    Cica independent state:)) sper sa-i survoleze americanii cu MQ-9 Reaper ori de cate ori au drum prin zona

  31. băa se fugăresc ăștia prin capitoliu???

    2
  32. America o ia pe aratura cu Trump ….

    4
  33. Voi vedeți ce e in USA la sediul congresului ?
    Au intrat manifestanți pro Trump. Unii cu arme.
    Cred că se lasă cu morți și răniți.
    Trump cred că va ajunge la pușcărie. Pină crapă. Sau îl judecă/ executa model Ceașcă și Lenuța ?

    4
  34. https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24524292-avocatul-poporului-cere-informatii-suplimentare-despre-campania-vaccinare-impotriva-covid.htm

    Ret**data asta isi baga iar ghearele/coada/coarnele…

    „Care este modalitatea concretă de acordare imediată a tratamentului de urgenţă de către medicii de familie în cazul unor reacţii alergice severe ale pacienţilor la vaccin, având în vedere că aceştia nu au competenţă adecvată în medicina de urgenţă și nici nu dispun de dotarea necesară acordării primului ajutor calificat în situaţiile critice de urgenţă (de exemplu defibrilatoare, adrenalină, aparate de administrare oxigen)?”

    Lasand la o parte motivele ascunse pentru care pune intrebarile astea (pe sistemul „Turnurile 5G ne pot da cancer ? Nu stiu, eu doar intreb.”) mi se pare ciudat si grav faptul ca presupune ca orice medic de familie nu ar avea pregatirea necesara. Sunt sigur ca exista si medici de familie care au experienta prin alte ramuri medicale sau care au absolvit diverse stagii de pregatire.

    2
    • https://adevarul.ro/news/politica/portret-renate-weber-noul-avocat-poporului-fost-director-fundatiei-soros-sustinut-asaltul-psd-justitie-rusia-parlamentul-european-1_5d13498a892c0bb0c6d0a605/index.html
      „Cu Statele Unite e o altă poveste. Ştiu că e partenerul nostru strategic…dar nu prea înţeleg ce anume înseamnă asta. Să dăm bani în neştire pentru industria de armament americană? Sincer, nu cred că aveam nevoie de asta. Înţeleg că ne apără de ruşi. Dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruşi cu instalarea scutului. Apropos, totuşi…e defensiv sau cum?”, preciza Weber într-un inteviu.”
      Amu’ te-ai lamurit?
      Mie imi place cum functioneaza nationalismul la noi. Spre exemplu sasu’ mutalau, neamtu’ ne conduce, strainii… sariti. Dar duamna(u si nu cu o) Weber, Renate, un nume deosebit de romanesc ii o pesudo-sasoaica ok. Ii straineza de bine, sorosita de bine, daca suge țâța Rusiei. De asemenea votul magistral al dansei in PE de sustinere in continuare a ineptiilor lui Orban V. a trecut in egala masura nesanctionat ori mentionat de nationalistii mei dragi si scumpi.
      Parafrazandu-l pe marele nostru contemporan ganditor, dar si bataus in timpul liber, de pe plaiurile carpato-daco-danubiano-pontice, neasemuit pritoresc si mioritic: ori suntem golani, ori nu mai suntem?

      2
  35. Nu imi place Lucian Mandruta de fel, dar le mai nimreste si el bine, si aici o nimerit-o de parca ar avea niste grade pe maieu, lt-col dupa varsta as zice.
    Lucian Mandrutam pe facebook:
    Ce-as face daca as fi o putere straina care isi doreste sa destabilizeze un adversar mare putere globala?

    As construi in social media o populatie „fantoma” de oameni care nu exista in realitate, cu profile bogate in imagini, shares, postari diverse.

    As incepe asta cam in 2010, pentru ca am vazut de la inceput potentialul acestor retele sociale: acela de a putea infiltra agenti de influenta pe teritoriul inamic, cu costuri absolut minime.

    As dedica in jur de 5000 de persoane pentru o tara mare, in doua schimburi, fiecare cu minim 500 de conturi accesate direct. Sa zicem deci cam 2,5 milioane de cetateni care nu exista pe teritoriul inamic, nu pot fi arestati si e relativ greu sa fie blocati. Dar care sunt agentii mei.

    Pe langa aceste surse primare as folosi boti, adica conturi fake mult mai primitive, cu rolul de a raspandi mesajele primilor. Botii sunt generati automat de soft-uri dedicate si de asemenea pusi la treaba cu minima implicare umana. Aici vorbim de macar vreo 10 milioane de conturi.

    Cu totul, armata mea ar numara deci undeva la 10-12 milioane de conturi, aflate sub controlul unui (relativ) modest grup de luptatori online. Intr-o natiune de 2-300 de milioane, nici nu trebuie mai mult. De restul se vor ocupa localnicii reali pe care ii conving.

    Ce-ar face acesti cetateni inexistenti, dar foarte activi?

    I-as pune sa aiba pareri. Partizane. Dar – atentie – NU TOTI ACEEASI PARERE!

    Pe unii i-as infiltra in grupurile de dreapta, sa le dea dreptate si sa le spuna cat de comunista e stanga. Pe altii, invers, la stanga, sa le zica ca ailalti sunt fascisti. Pe unii i-as infiltra in grupurile de muncitori, sa le spuna ca n-au bani din cauza marelui capital. Pe altii i-as pune in grupurile de intelectuali, sa le vorbeasca despre pericolul vaccinului. Tuturor le-as spune ca elita politica – de toate culorile – nu ii mai reprezinta.

    Fiecaruia ii vorbesc de spaima lui. Asta e principiul. Si pe fiecare il intarat impotriva celuilalt.

    Care e scopul? E simplu: destramarea societatilor. Distrugerea increderii in ele insele. Desirarea lor. Exact ca un pullover mancat de molii. Cu gauri in care, incet-incet, imi infiltrez oamenii.

    Pentru ca asta e celalalt rol al armatei invizibile: sa promoveze tradatorii. Adica pe cei care – unii constienti, altii nu – sunt dispusi sa lucreze cu mine, puterea straina. Sunt dispusi sa faca concesii, sa ma inteleaga. Sa-si vanda neamul.

    Toate lucrurile astea nu le-am facut eu. Si totusi, se intampla de ani buni. In America l-au adus pe Trump. In Anglia au adus Brexit. In Germania au adus mitingurile neonaziste. In Italia, Cinque Stelle. In Spania, separatismul. In Romania? Abia au inceput.

    Ce e de facut?

    Sa fim cu ochii orele si zilele astea la America.

    Asa vom sti care e planul si pentru celelalte democratii ale lumii.

    8
    • @lt(rez)

      Ce spui tu e știut de ani de zile. Ba chair înainte de 2010, doar că nu avea nume fancy precum Fake News, Razboi hibrid, ferme de boți etc.

      Dar nu avea cum să nu se ajungă la situația de acum când prin guverne ai doar boșorogi și hoți care ori nu înțeleg ce e aia internet ori au alte preocupări mai ”improtante”.

      În US nu s-a întâmpalt nimic ieri. E bumerangul lansat de democrați pe care l-au primit direct în bot (din fericire fără urmări grave). Nu poți radicaliza jumătate de societate cu BLM și ”nu mai dăm bani la poliție” fără ca să primești răspuns de la cealaltă jumătate.

      Nu am așteptări ca Biden să înțeleagă măcar 20% din ce să întâmplă, dar sper măcar să asculte și să ia aminte de recomandările și indicațiile consilierilor și serviciilor de profil.

      Și aici aș vrea să menționez exemplul Maiei Sandu. Spre deosebire de moșnegii din DC, ea a înțeles perfect care-i treaba (nu fără lecția scrutinului anterior) și de aia vorbește în toate limbile în care poate (asta pentru cei care se mai întreabă de ce vorbește în rusă) și repetă la tot pasul că ea e președintele tuturor și că problema principală a RM de care suferă toții, indiferent de etnie, e corupția.
      În era când orice prost are acces la internet și are posibilitatea de a transmite/primi orice mesaj, e foarte important să ai un discrus realist, echilibrat și care nu ar da apă la moara dușmanilor tăi.

      3
      • Recent, la o conferința de presă, o jurnalista i-a adresat M. Sandu o intrebare in rusă; M. Sandu a pus-o sa repete intrebarea a doua oară, pentru ca nu a inteles-o din prima si i-a raspuns on română. Mi-a plăcut la faza asta …. a insemnat ceva de genul „las’ca va vorbesc eu in rusă atunci când e cazul, dar daca va urcati in cap, pot nici sa nu va înțeleg”

        4
    • Deh, pt ca sezonul 6 din Homeland.
      Postacii profi au apărut odata cu rețelele. Meta-datele nu se analizează la Moscova, Beijing sau Teheran.
      Zic si io!

  36. Oau, 8 bucăți în cala internă:
    https://www.defensenews.com/global/europe/2021/01/06/the-british-pick-mbdas-spear-3-cruise-missile-for-their-f-35s/
    O celula din astea si cam gata cu un batalion de T-uri.

    2
  37. https://m.hotnews.ro/stire/24525848

    CNA cere ca spoturile campaniei de vaccinare să fie subtitrate în limbile minorităților naționale

    „Propunerea a fost făcută de membrii CNA Orsolya-Eva Boros, care a pledat pentru subtitrarea în limba maghiară, şi Cristina Pocora, care a spus că este necesară subtitrarea şi în limbile romani şi rusă.”

    CNCD și CNA își mai arată adevărata față din când în când.

    4
    • Asta-i tată. Abia acum am descoperit adevărata problemă a CNA-ului – subtitrări în ungurească și țigănească.

      Sfatul meu prietenesc pentru naționaliști – pentru început încercați să vă hotărâți ce vreți – globalizare cu păstrarea identității culturale și etnice sau state naționale.

      Eu, ca nenaționalist, nu prea înțeleg cum voi puteți fi împotriva subtitrării în limbile minorităților a unui spot social și în același timp vreți ca ucrainenii să le ofere libertăți minorității românești asemănătoare cu alea pe care le avem noi acasă.

      P.S. Am zis ucraineni pentru că știu că asta vă place să-mi reproșați de feicare dată. Puteți înlocui cu sârbi sau bulgari. Mesajul rămâne același.

      2
      • Eu nu am cerut ca cei cu origini românești din alte țări să vorbească doar limba română.

        Să vorbească obligatoriu limba țării respective și opțional dacă doresc să învețe limba română.

        Așa e corect și normal pentru toți. În zilele noastre trebuie să fim cât mai omogeni nu eterogeni. Uniți nu divizați. Porcăriile astea ne pot divizați societatea.

        Toată lumea ar trebui să știe limba română. Alte limbi, să le învețe doar dacă doresc. La fel să fie și în Danemarca și în Mozambic și în China, etc.

        Nu a răpit România 500 de mii de unguri și acum se află în situația de a nu știi limba română. Nu au vrut să o învețe sau se prefac că nu știu. (vorbim doar de unii oameni care fac așa ceva)

        Nu există nicio scuză pentru ca cineva care locuiește în România de când se știe să nu înțeleagă limba română în anul 2021. Sunt unii care trăiesc aici de 3-4 ani și au început să o învețe.

        3
        • @Patriot

          Înțeleg ce spui, dar atât timp cât noi (UE) am ajuns la comun acord că punem minorităților indicatoare și plăcuțe pe clădirile administrative în limba lor, tre să acceptăm și partea cu subtitrările în unele cazuri. Mai ales că nu e vorba de un oricare spot publicitar, ci un subiect vital pentru toată lumea.

          Doar nu ne prefacem nebuni acum ca să spunem că ungurii au indicatoare ”subtitrate” în maghiară pentru că nu știu româna.

          Eu aș face puțin altfel – eu aș face un spot în maghiară și l-aș da doar la tv-urile lor locale (dacă le au), iar pentru teveurile naționale aș mai face o versiune doar pentru țigani și nu cu subtitrare ci sonorizată (ăia oricum jumatate nu știu să citească). Asta dacă într-adevăr vrei să faci ceva eficient care ar avea un impact, nu doar de dragul ca să apari la știri ca mare ”apărător” al intereselor minorităților.

  38. https://mobile.twitter.com/jolja_jolja/status/1346929650639851523
    Rusii aud la sec 4 cuvântul „smelee” (mai cu curaj/mai îndrăzneț) repetat de două ori

    3
  39. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24526490-politistii-pregatesc-proteste-luni-nu-vor-mai-amenzi-doar-avertismente.htm
    greva scriitorilor…..de procese verbale,halal.
    mafia permiselor ,aparatorii interlopilor si fabrica plagiatelor se revoltă .

    11
  40. Iar o istorie de „negru”+fotbal, dar fàcutà cu sos uruguayen :

    „La sorprendente sanción a Cavani por parte de la federación inglesa de fútbol ha desatado una ola de indignación en Uruguay. El delantero del United ha sido castigado con tres partidos de suspensión y una multa de 100.00 libras por responder a un amigo en Instagram con un “gracias negrito”, una respuesta considerada racista por el máximo organismo del fútbol inglés.
    La mala interpretación de esta expresión, habitual y familiar en Uruguay, provocó el enfado de Cavani, enfado secundado por la Asociación de futbolistas del país charrúa que han emitido un duro comunicado atacando a la Premier”

    https://www.abc.es/deportes/futbol/abci-uruguay-estalla-contra-premier-condenado-nuestra-cultura-si-racista-202101041735_noticia.html?ref=https:%2F%2Fdisq.us%2Furl%3Furl%3Dhttps:%2F%2Fwww.abc.es%2Fdeportes%2Ffutbol%2Fabci-uruguay-estalla-contra-premier-condenado-nuestra-cultura-si-racista-202101041735_noticia.html:Olo6gexbrB8wZY_x50hlAweqpno

    4
  41. Intortocheate sunt caile manipularii voluntare si/sau involuntare. Oricum istoria este (ar trebui sa fie) un instrument de baza in politica unui stat!

    https://www.contributors.ro/complicii/

    2
  42. Yo, MApN…remember…arma Geniu?

    2
  43. „Ne mândrim cu militarii ce ies din zona de confort și reușesc să ducă numele României în medii academice internaționale!
    Locotenent ing. Viorel-Mihai Tănase a urmat, în anul 2020, Cursul Postuniversitar în domeniul METOC (meteorologie-oceanografie), organizat de Royal Navy în colaborare cu Universitatea din Plymouth, Marea Britanie.
    Deși studiile au fost suspendate în luna martie, anul trecut, ca măsură de prevenție împotriva răspândirii noului coronavirus, acestea au fost reluate în luna noiembrie, respectându-se măsurile impuse de situația pandemică. În ciuda restricțiilor, militarul român a absolvit cu succes cursul, la sfârșitul anului trecut.
    Locotenent ing. Viorel-Mihai Tănase este singurul ofițer român care a absolvit un astfel de program de instruire, fiind recunoscut de către instituția organizatoare drept un student foarte bun, atât în examenele scrise, cât și în probele practice.
    Instruirea a constat în pregătirea teoretică și practică pentru analizarea parametrilor meteorologici și oceanografici necesari planificării și executării eficiente și în siguranță a operațiilor militare, realizându-se, astfel, exploatarea tactică a mediului de luptă pentru dobândirea unui avantaj operațional asupra adversarului.
    Cursul reprezintă principala formă de specializare a personalului METOC care își desfășoară activitatea la bordul navelor sau la aerodromurile Marinei Regale Britanice și este acreditat de The Royal Meteorological Society.
    Succesul apare atunci când cunoștințele tale depășesc zona de confort a altora!”
    @sursa
    https://www.facebook.com/mapn.ro

    3
  44. https://twitter.com/TheDeadDistrict/status/1347117053212286977
    „These pics confirm that the glacis plate and the turret modules of #Merkava 4 has explosive contents.
    Inscription on the glacis „נפיץ סידרה.01.11”- Series Explosive.01.11
    On turret module „01.05.נפיץ סידרה”- Series Explosive.01.05
    So, its must be #SLERA and not NERA
    Via Wiedzmin”

  45. https://twitter.com/nicholadrummond/status/1347533738415161347
    „Kongsberg’s RT60 remote turret on Boxer. This is a development of the MCT-30 used on the Stryker Dragoon. Main weapon is a 30×173 mm cannon plus coaxial 7.62×51 mm MG. It has an RS4 RWS with 12.7×99 mm HMG plus twin ATGM (Javelin, Spike or MMP).”

  46. Alo, MApN, desteptarea… Mai au și Leopard 2A7, Lynx, etc. NOI !! Unii chiar se misca inteligent. Alții dorm pe ei ca se cred, doar ei , furnizor de securitate și stabilitate !
    https://www.janes.com/defence-news/news-detail/german-army-trains-hungarian-trainers-on-pzh-2000

    1
    • ” Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în noiembrie 2020, de 1.245.578, din care peste 64% în administraţia publică centrală: 798.589
      Dintre angajaţii din administraţia publică centrală, 593.441 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat. Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, respectiv 287.908, Ministerul Afacerilor Interne (125.487), Ministerul Apărării Naţionale (74.129), Ministerul Finanţelor Publice (24.745) şi Ministerul Sănătăţii (17.877).
      In instituţiile finanţate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 8.170 de posturi, în cele subvenţionate din bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor pentru şomaj un număr de 42.499 de posturi, în timp ce în instituţiile finanţate integral din venituri proprii erau 154.479 de posturi ocupate. Totodată, în administraţia publică locală lucrau, în noiembrie, 446.989 de persoane, dintre care 276.277 în instituţii finanţate integral din bugetele locale şi 170.712 în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii. ”

      Sa mai zica cineva ca nu investim in educatie si cercetare 🙂 Aproape 300.000 de bugetari…

      2
    • Ii naspa daca spun ca-i previzibil si ma asteptam?

      4
      • WTF’ is wrong with these people?
        Ba’ le fac la Plopeni (parca), ba in Maramures si pe la Cugir – e ca si cum fiecare care vine la putere isi duce autostrada pe pamantul natal pentru ciolanele aferente (!).
        Tocmai citeam ca noul premier vrea un alt/anumit deal cu NSM-ul (productie si mentenanta). Pai pentru cate rachete cerem e fezabila o investitie in Romaina in ce priveste productia? Sau iara ramanem fara ele si ne mai ckkm pe noi pentru inca vre-o 10-15 ani? Ori poate Romania o sa comande sute si sute de rachete? Ca la 33 prevazute initial Norvegia face fata la orice ora in ce priveste productia …

  47. @Razvan & dragi colegi de radactie.

    Hai ca ies eu la raport si cu o rugamine. „Decanceleaza-l” pe Priam. Nu imi este frate insa imi dau seama ca-i ostas si are niste idei fixe. Asa suntem formati oricat incercam sa fim altceva.
    Am avut contre si cu el de-a lungul timpului, spre exemplu in problematica accesului la arme. Acolo, eram pe acealasi cadru de idei cu RTI si Priam in opozitie puternica cu ideea. Desi am avut multe contre pe site in general cu oameni, nu am crezut ca-i bine sa banam o persoana cu imput serios pe site.Nu vorbesc de tot felul de ruski trollski care si-au furat-o ca no’ acolo chiar nu ai ce sa faci. Am facut uneori eforturi supraomenesti sa inghit si pe un comunist cu Gheorghiu Dej inca pe perete(nici macar pe Ceausescu). De asemnea m-am facut ca ploua si cand anumiti useri incercau sa ma caceleze si pe mine, ca nu stiu de unde vine ideea asta ca militarul tre’ sa fie nationalist ca daca nu, nu-i militar. Le-am incasat ca si Klitschko pe toate si mergem inainte.
    Dar nu vreau sa-l vad pe om plecand, pentru simplul fapt ca ideile alea fixe contribuie la dezvoltarea forumului pe teme importante si a avut contributii pe teme importante, articolele privind armamentul de infanterie find un exemplu doar. Lasand politica la o parte unde toti avem o opinie.Vlad si-a facut singur patul, si a ales sa doarma asa in el desi, incusiv in situatia lui nu mi-as fi dorit sa-l vad plecand. M-am suit in pod sa caut doagele de vanator md 38′ ale bunicului meu pentru Vlad si sa le pun pe forum, un om pe care mai mult decat un pseudonim si iarasi niste idei fixe, nu as putea spune nimic. Dar asa se formeaza comunitatea caci in multe idei ostasesti de-ale lor (care nu pot fi fakeuite, nu poti povestite din auzite) m-am regasit si eu. Si asta-i cel mai important. Cine spune ca nu a invata nimic de pe blogul asta in 3 ani de zile, minte. Si invatam unii de la altii, unii din experientele altora si tot asa.
    Si cu politichia, noi doi Razvane am vrea lumea aia a capitalismului cu stat minimal si competitie sanatoasa.Cred ca suntem mai republicani decat multi republicani de SUA. Cred ca Priam avea o viziune mai sociala asupra statului, cu toate ca sunt idei pe care eu personal nu le agreez, as vrea sa le aud de la el. Pentru ca nu as fi auzit(citit) lozinci de antena 3 ci cred ca omul are niste fundamente ale ideilor sale nebazate pe propaganda ieftina.
    Asupra celor raportate, rog dispuneti!

    17
    • eu si acum zic ca vlad a fost banat prea usor 🙂

      nu trebuie sa fim de acord unii cu altii la orice dar na romani fiind ajungem repede la discutii aprinse

      4
    • Eu apreciez faptul ca se incearca sa fie cap limpede macar din partea moderatorilor. Desi site-ul e in mare parte „stiintific”, adica in se cam bazeaza pe date obiective, geopolitica si altele duc la discutii unde lumea se supara usor sau nu vede barna din propriul ochi.

      3
    • Razvan, scrie si matale un yey or nay, ca la fel iti scriu/scriam si daca il banai pe RTI, Psycho, Stark, Gagu, MirceaS, Robi, Radu si multi altii pe care imi cer scuze ca nu mi aduc aminte instant, si oricare din ei oricat de convinsi sunt de anumite idei, incearca sa rationalizeze orice argument. Asta-i un castig enorm al nostru, ca make no mistake, ceea ce facem noi aici, cu teme militare cu Romania de zi cu zi este de facto exercitarea democratiei, in demosul asta al nostru, o Agora de fapt unde inevitabil mai apar si injuraturi.
      N-am scris acum mult timp citate din Ratiu degeaba: „Am sa ma lupt pana la ultimul strop de sange pentru dreptul tau sa nu fi de acord cu mine”.

      3
    • Nu…zic eu. E pur si simplu „avem si noi nevoie de niste zuckerbergi mUE, ai nostri”.

      Apropo…la adresa lui Iulian Soare, autorul articolului, gagiul are gandire de..“kak izvestno” sau “dupa cum se stie”:
      „…E vorba de blocarea contului lui Donald Trump după asaltul susținătorilor săi fanatici asupra Capitoliului.
      Chiar dacă opinia generală este că Donald Trump a promovat pe rețelele sociale, în special în aceste ultime zile ale mandatului, un discurs toxic,…”

      Daca te uiti cu atentie observi ca se preiau idei din Politico. 😀
      „We need more reglementation”

      Sunt de acord, insa, cu:
      „Evenimentele de la Capitol Hill constituie, în opinia lui Thierry Breton, ”Momentul 9/11 al rețelelor sociale”…si spun eu ca problema insa e cum se va folosi acest eveniment, ce „masuri” se vor lua.
      La care din nou adaug eu faptul ca a avut loc si ”Momentul 9/11 al alegerilor din SUA”.

      6
  48. apropo de corvetele gowind care,cica, au castigat licitatia noastra.care era termenul din contract de receptie ? vreo 4 ani?? cica egiptul tocmai a receptionat prima curveta produsa loco( vorba vine loco ,tablaraie,sudura,vopsitorie,etc).adica au semnat contractul in 2014(un meleard euro navele,400 mil. rachetele,100 milioane torpilele) ,dupa 3 ani au primit-o pe prima(100% frantuzoaica) si dupa 6 ani pe a doua.a treia cica vine peste inca doi si ultima prin 2023-2024.adica 10 ani ptr 4 corvete.daca vor semna si fraierii nostri anul asta (Doamne fereste!) inseamna ca o primim pe ultima in 2030 !!! oare o mai exista marina militara clasica in 2030 ??

    3
    • Francezii au intarzieri pe toata linia la programele proprii,unde au infrastructura avansata de productie proprie,daramite nea Vasile de la SNC care nici nu stie cu ce se mananca Gowind,trebuia in cel mai rau caz renegociat contractul cu Damen,armament,pret….asta a fost cretinism cu licitatia….rahat tipic romanesc…ca si “afacerea Beretta,Agilis….de Sniper nu mentionez,indifferent ce spun unii 18 avioane intr un fel sau altul gaseai si motoare sau poate adaptai un RR sau P&W/GE ,nu sunt inginer ca MZ ,dar stiu o treaba,vorba lui Thacher “where there’s a will ,there’s a way “

      4
    • Parca erau max 7 ani de construit cele 4 corvete noi si de modernizare a celor 2 fregate.
      Poate accelereaza, ca rusii nu glumesc …

  49. C’mon, you apes, wanna live forever?

    1
    • Sorry, man, we are in the EU…site-ul courant se pare ca nu gavareste GDPR-ul nostru de Newspeak al Statelor Popular-Democratice ale Old-World-White-Man-Bad; e dastept…se fereste de belele! 😀 Ma trimite la gargara lui Tribune Publishing…

      2
      • Editat …
        „Raytheon Technologies Corp. and subsidiary Hamilton Sundstrand have agreed to pay the government about $500,000 to settle allegations that the companies violated domestic preference laws by falsely certifying that manufactured materials it purchased in Romania were actually of U.S. origin.

        Raytheon and Hamilton Sundstrand are defense contractors with sales to the Pentagon and other defense contractors. The certifications, which the government claim violate the false claims act, took place between 2006 and 2015, according to the justice department.

        Advertisement

        00:00

        The companies are accused by the government of selling falsely certified materials from Romania directly to the government and, indirectly through a third party contractor. The materials in question are not identified in the settlement agreement and government officials were not immediately available to elaborate.

        The government claims the sales violated the Buy American Act, a domestic preference law written to protect U.S. businesses and labor by generally restricting the acquisition and use of end products or construction materials that are not categorized as “domestic.”

        SEE MORESponsored Content by Bristol Myers Squibb
        A spokeswoman said Raytheon is “pleased to have reached an amicable settlement.”

        The allegations were investigated by the Defense Criminal Investigative Service, the U.S. Air Force Office of Special Investigations and the Naval Criminal Investigative Service

        Raytheon, based in Waltham, Mass., posted third-quarter revenue of $15 billion.

        Hamilton Sundstrand, a manufacturer of aviation and aerospace components, was part of United Technologies Corp. before UTC and Raytheon merged last year.

  50. Ma ajuta cineva sa inteleg? Ca eu incerc sa nu vad elefantul din camera si incerc sa identific tot felul de principii si tot felul de reguli generale aplicabile cand in fapt un singur principiu guverneaza Romania de cel putin 30 de ani: sti pe cine trebuie, orice se rezolva.
    De ce un domn colonel (rez) este purtatorul de cuvant al Mapn-ului? De cand ma stiu pe lume purtatorul de cuvant era cadru activ, asa (cred) ca este prevazut si in organigrama. Pe CAm Tiberiu „Tibi” Fratila am si dat mana cu el o data, mi s-a parut un om ok, pe gral de brigada Spinu, fostul purtator nu l-am conoscut insa mi s-a parut si el ok din ce am putut percepe de la TV. Dar, ei erau la vremea respectiva cadre active si astea insemna implicarea directa in problme si nu de pe margine de unde si eu si altii mai facem scandal. Meciul se face cu cei de pe teren nu cu cei de pe banca. Nici aici sa nu ma intelegeti gresit, eu am fost tot timpul de principiu ca armata inseamna activ+rez si totul trebuie sa mearga la unison insa daca a ajuns ministerul la vorbele mele(in alea 10 articole si unul pe teava) as vrea sa ne spuna si noua cineva sau unii sunt mai „rez” decat altii?
    Nu-l stiu pe domnul in discutie, poate este un om in regula, pe mine ma sacaie principiul.

    6
    • Clar, si in shitbackistan si alte tari unde democratia si dialogul se intalneste cu amenintari si executii publice vom scrie cu vopsea pe nisip: PLM.
      Abia astept ca nea Bidon sa exercite mandatul. Radem noi radem pana solutia diplomatica in raport cu Rusia va fi revenirea la sfere de influneta. Deci Govoryashchiy Ruski pan’ la Berlin mai baieti.

      6
    • „Fostul comandant al navei de război ruse Bespokoynîi a furat elicele de bronz de 13 tone de la propriul său distrugător și le-a înlocuit cu unele realizate dintr-un metal mai ieftin.”

      Explica multe.

      7
  51. https://www.reuters.com/article/global-cyber-jetbrains/update-1-fbi-probe-of-major-hack-includes-project-management-software-from-jetbrains-sources-idUSL1N2JH2CQ

    Nuș câtă lume de aici are tangență cu IT-ul, însă e o chestie foarte serioasă.

    JetBrains e firmă care face softuri care sunt folosite la facut softuri. E un fel de Intel din lumea software. Chiar dacă are sediul juridic în Praga, e rusească de dimineață pân seara.

    Dacă găsesc dovezi împotriva lor, va fi mai grav decât povestea cu Kasperski.

    5
  52. asta o fi o parte din secretul succesului :
    https://www.youtube.com/watch?v=9-gvYnOX7II

  53. Zi încărcată pentru M. Sandu la Kiev

    2
  54. In June 2020, the Japanese government canceled the planned construction of two Aegis Ashore ballistic missile defense sites. This decision was unexpected for many in the security establishment. However, considering the circumstances and warning signs in previous months, the decision should not have been a surprise. In fact, Japan’s reversal on the Aegis Ashore sites may indicate a larger shift in defense priorities for the country and potentially signal a transitional trend with implications beyond Japan and the Indo-Pacific region.

    https://www.airuniversity.af.edu/JIPA/Display/Article/2361398/japan-cancels-aegis-ashore-reasons-consequences-and-international-implications/

  55. China kicked off the annual meeting of its legislature, the National People’s Congress (NPC), in Beijing on Friday, May 22. The first day of the NPC session featured the widely anticipated announcement of China’s new defense budget. Chinese officials revealed on Friday morning that spending on national defense in 2020 would rise to 1.268 trillion yuan, an increase of 6.6 percent—the lowest in decades.
    https://www.csis.org/analysis/breaking-down-chinas-2020-defense-budget

  56. https://youtu.be/wBKy8uAcwJ8
    Pe scurt: „a depus flori și la monumentele morților pe maidan, si la cei morti de foame, a salutat garda de onoare DIN PROPRIE INIȚIATIVĂ cu salutul lui Bandera, dar nu e de mirare doar militarii aveau pe cap chipurile lui Mazepa, si-a inceput discursul in ucraineană, si n-a spus nimeni un cuvânt in limba rusă deși toti o cunosc!!” AAAA, RUSOFOBIEEEE!!!! AAAAAAA!!!!! 🙂 ))

    4
    • Mă îndoiesc de faptul că nu au cunoscut prețul cât mai aproape de cel final iar acum este aproape dublu.
      Pentru mine ceva scârțâie rău și mă gândesc că poate doresc în realitate sau să avem mai multe rachete per lansator, sau poate 4 baterii în loc de 2 baterii a câte 4 lansatoare ?
      Sau poate suntem iar doar proști (ca nație, prin reprezentanții puși pe nemerit în poziții cheie de decizie)

      • Scuze, am vrut să scriu 4 baterii în loc de 2 baterii (a câte 2 sisteme de lansare), adică să dubleze capacitatea ca număr de baterii și nu de lansatoare per baterie.

        Oricum, am remarcat faptul că în text, există o portiță pentru a achiziții mai mari și anume, (…) “fără a se limita la acestea, ”

        1
    • Incet-incet s-ar putea sa ajungem sa avem capabilitatile Arabiei Saudite si nu ale Israelului in materie de aparare/atac. Ceea ce nu e bine deloc. Ambele tari au inzestrare buna dar numai una exceleaza „in domeniu”.

      Trist. D-aia nu e bine sa-i pupati in fund pe americani. Si americanii si europenii au avantaje si dezavantaje la armament insa de-aia e bine sa se organizeze licitatii pertinente. Ca sa ajungem sa luam ce ne trebuie la preturi (mai) bune.

      • Cea mai proasta achizitie in domeniul militar este cea ieftina. NSM este scumpa si probabil buna. Oricum, multi s-au crizat ca luam NSM. E si asta un semnal.

        8
        • Un semnal bun aș zice eu. Întradevăr, trebuie să înțelegem că “ce e ieftin este scump și ce este scump este defapt ieftin și bun”, per total aducându-ți nu doar performanță ci și economii

          1
        • Nu e vorba de sistem ci de latura economica/sociala.

          Sauditii au si ei printre cele mai bune echipamente si cu toate astea sunt varza in lupta cu houthi si iranienii.

          Un razboi nu se castiga doar pe campul de lupta. Se castiga si pe „campul de economie si de industrie”.

          Daca am avea o economie sanatoasa, o industrie diversificata, o resursa umana de calitate si o inzestrare integrata pe orizontala si verticala atunci NSM o sa fie inca o piesa dintr-un mecanism complex bine uns care functioneaza eficient.

          Din pacate realitatea e alta. Pe mine nu ma deranjeaza ca se ia NSM.

          Ma deranjeaza ca nu avem capacitate industriala proprie si nici din noile achizitii nu stim sa integram ceva.

          Ma deranjeaza ca inca sunt multi oameni in „sistem” care nu o sa faca mare lucru intr-o situatie conflictuala.

          Ma deranjeaza ca nu o sa aiba cine sa apere sistemul asta atunci cand ploua cu rachete de croaziera (produse local de altii pe bani mai putini decat dam noi ca fraierii americanilor pe care ii consideram zei in razboi).

          Ma deranjeaza ca ni se promit super capabilitati militare dar noi inca nu avem autostrazi sau cai ferate prin care sa asiguram logistica (care parca era foarte importanta intr-un conflict).

          Dam cu 100-200 de milioane de euro mai mult pe un sistem de rachete de coasta si pe urma nu mai avem bani pentru uniforme, pentru reamenajarea/modernizarea unor baze/cazarmi, pentru diverse alte chestii care pot aduce beneficii semnificative intr-o situatie conflictuala si care, spre deosebire de tot ce luam noi off-the-shelf (doar) de la americani, ar putea fi produse/proiectate la noi in tara.

          Poate ca au crescut preturile pentru materiale, productie si manopera la sistemele astea si d-aia acum costa aproape dublu sau… poate ni le baga pe gat si ni le vand la preturi mai mari vazand ca suntem niste fraieri si cumparam doar de la ei fara sa ne mai complicam cu productie, cercetare, licitatii, negocieri, evaluari (vezi Finlanda si avioanele), etc.

          Sper sa fie prima varianta si nu a doua.

          • Patriot,….MK si Campia Turzii sunt in modernizare si extindere,sunt sigur ca urmeaza Babadagul la BIM si probabil unde vor fi amplasate Patriot,Himars si NSM vor fi upgraded….sunt sigur…birocratia retarda intarzie,dar se vor face,cu uniformele e beyond the pale…?‍♂️

            2
  57. Parlamentul grec si-a dat acordul pentru cumpàrarea celor 18 Rafale.
    În articolul lui Reuters,se mai spune cà sàptàmâna viitoare parlamentul va vota extinderea apelor teritoriale grecesti la 12 mile si cà asta este considerat de Turcia ca un casus belli.

    https://www.reuters.com/article/us-greece-france-defence-idUSKBN29J2FZ

    3
  58. Sa ne amintim si de Mihai Eminescu in aceasta zi, spun eu. Si mai ales ce a reprezentat omul pentru noi.

    8
    • Io zic sa fim multumiti daca in 2-3 ani Eminescu n-o sa fie pe vreo lista „de-aia”. Deja un flacau ii pune vbe in gura:
      https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24542140-iulian-bulai-eminescu-semnat-fara-penali-functii-publice-reformat-tvr.htm
      In plus au pascut gastele impreuna pe acelasi imas cand erau copii, asa ca-i zice „Mihai”. Uneori ma gandesc ca pana la urma tot raul spre bine ca am fost carantinat de alegerile astea si n-au vrut aia sa vina cu urna. Mi-am dat de destule ori cu palma peste cap cand am vazut ce-au facut votatii „mei”.
      Eminescu a fluierat la viata lui destul de mult in biserica, probabil azi avea deja conturile suspendate pe retele, era un nationalist si un conservator indarjit si nu prea se modera.
      Ca suntem pe forum de hobby militar si vbim de Eminescu, ce parere aveti, cum de unul din ceasurile mari ale Romaniei, Razboiul de Independenta nu se regaseste in opera lui? Desi este „pozat” pe larg in literatura si pictura vremii?

      1
      • Tinand cont de faptul ca a fost apropiat de conservatori banuiesc ca a sprijinit ideea independentei dar a tras din toate pozitiile in guvernul liberal. Asta presupun, nu mai stiu exact ce a facut in perioada razboiului. nu stiu daca perioada in care a fost la „Timpul” coincide cu razboiul de independenta.

      • Da, de acord insa as mentiona ca Eminescu este nationalistul secolului 19. De ce lipsesc multe evenimente publice din opera lui Eminescu? Cred si din ce m-am documentat, Eminescu a avut o dubla personalitate literara, una a petului cu parul valvoi si etern indragostit de Veronicele vremii dar si cel mai acerb critic al clasei politice a vremii. Unde Eminescu nu s-a materializat in poezie si proza, acolo s-a materializat in editoriale find un critic inegalabil. Toate momentele vremii au fost criticate in editorialel sale. Va amintesc ca pe intreg parlamentul Regatului la vremea respectiva ii tinea in calificativul de analfabeti, cu doua exceptii pe care le mentiona constant: Maiorescu si Kogalniceanu. De ce am spus „omul”? Pentru mine poezia sa este frumoasa insa nu depaseste varsta exploziei hormonale, deci demiurgul si geniul ca alter-ego-urile lui Eminescu sunt bune pana in 20 de ani. Mai departe este omul Eminescu, cel care a militat pentru Europa si nu pentru inca 1000 de ani in Constantinopol. Este criticul esecului constant, cu exceptii notabile, al politicii romanesti in a ne asigura un loc demn in lume.
        In mintea mea inca se dispune o lupta pentru titanul culturii romanesti: Caragiale sau Eminescu? To be, or not to be?

        6
    • Da, să ne amintim…
      Azi se împlinesc 171 de ani de la nașterea Luceafărului (n. 15 ian. 1850 în Botoșani).
      Să-l comemorăm pe EMINESCU cu al său salut: „TRĂIASCĂ NAȚIA!”

      4
    • Daca tot am vorbit de Eminescu am cautat zilele acestea niste editoriale ale sale si as dori sa fac un apel la Eminescu, omul, cronicarul, cirticul politic:
      Eminescu despre formele fara fond, si de ce nu mai avem ce cauta inca 1000 de ani in bizant, si apelul sau catre modernizare, el find totusi scolit la Viena si Berlin:
      ” În loc ca un spirit nou de muncă şi de iubire de adevăr să intre în formele vechi ale organizaţiei noastre, s-au păstrat din contră incultura şi vechiul spirit bizantin, care au intrat în formele nouă ale civilizaţiei apusene. Nu ceva esenţial, nu îmbunătăţirea calităţii a fost ţinta civilizaţiei române, ci menţinerea tuturor neajunsurilor vechi, îmbrăcate în reforme foarte costisitoare şi cu totul în disproporţie şi cu puterea de producţiune a poporului şi cu cultura lui intelectuală“, nota Eminescu.”
      Sursa, revista historia.
      Eminescu despre „Unicii Romani”, ceic are au confiscat patriotismul:
      „„Dacă nu voieşti să crezi fără a cerceta, dacă nu juri că frazele apocaliptice, plivite din discursurile revoluţiilor franceze, sînt adevăruri absolute, nu meriţi a şedea alături cu unicii naţionalişti, unicii români, unicii patrioţi, cari se bucură de privilegiul de- a fi monopolizat pe seama lor toate ideile mari şi frumoase. Ei singuri au dreptul de- a face paradă cu patriotismul lor, căci dacă n-ar face atîta măcar, ar şti sau ar putea să facă altceva mai folositor? Dacă cineva se uită la teapa obicinuită a roşiilor, la Mihăleşti, Pătărlăgeni, Fundeşti etc., se întreabă cu drept cuvînt: mai au aceşti oameni şi alt merit, altă raţiune de- a juca vrun rol în viaţa statului decît pe acela că s-au întîmplat să fie români? Cam de contrabandă români, nu-i vorba, dar la aceasta se reduce toată îndreptăţirea lor de-a figura în viaţa publică a statului. Iată cărui soi de oameni avem a mulţumi epitetul de reacţionari, iată oamenii esperimentelor cărora avem a mulţumi trista stare în care ţara a ajuns astăzi. Domnia absurdă a frazei a mers atît de departe încît ei înşii şi-au deschis ochii şi merg pe calea pe care odinioară o numeau reacţionară.”
      Sursa ziarul Adevarul.
      Eminescu, dandu-si demisia de la ziarul Timpul:
      „„De când m-am întors în România, decepţiune a urmat la decepţiune” „Ei bine de şase ani aproape, o duc într-o muncă zadarnică, de şase ani mă sbat ca într-un cerc vicios în cercul acesta , care cu toate acesta e singurul adevărat , de şase ani n’ am linişte, n’am repausul senin, de care aşi avea atâta trebuinţă ca să mai pot lucra şi altceva decât politică. (…) am lucrat din convingere şi cu speranţă în consolidarea ideilor mele şi un mai bun viitor. Dar nu merge. În opt ani de când m-am întors în România, decepţiune a urmat la decepţiune şi mă simt atât de bătrân, atât de obosit, încât degeaba pun mâna pe condeiu să încerc a scrie ceva…”. Eminescu îşă dă demisia de la Timpul la 16 Februarie 1883″
      Sursa ziarul Adevarul.
      Pe final imi permit sa nu fiu de acord cu Eminescu. In farza de mai jos, nu pot fi de acrod cu el insa vreau sa dau o bata in cap(figurativ) tuturor siturilor producatoare de fake news( alea cu ortodoxnustiu ce, Dacianustium si nu le trec exact ca nu cumva sa fac reclama) care mint in mod ordinar, mentionand ca Emienscu il injura pe Carol Inatiul toata ziua. Acesta porcarie revine perfect in narativul salvarii de regimul burghezo mosieresc, unde Regele era intaiul burghezo-mosier de catre „marele prieten de la rasarit” ani mai tarziu. A nu se confunda deci critica lui Eminescu, de care nu scapa nici Regle, cu minciunile sfruntate pe care le puteti gasi pe acele situri. Asadar, imi permit sa nu fiu in acord cu Eminescu deoarece eu am valente republicane, insa pentru adevarul istoric:
      „Respingerea a tot ce este republică, mai mult sau mai puțin deghizată, și conservarea Constituției cu monarhia constituțională ce avem, iată statornicile noastre principii, Mihai Eminescu (ziarul „Timpul”, 1878)”
      Si sa termin intr-o nota umoristica, va invit la un exercitiu de imaginatie, Eminescu teleportat in platourile antenei3, in discutie cu nationalistii de azi, duamna (cu u si dansa) Sosoaca, generalul dac in rezerva Chelaru, si niste omuleti din esalonul doi care inca primesc ordine de le Moscova.

      1
  59. https://www.flightglobal.com/fixed-wing/lockheed-martin-f-35-deficiencies-two-fewer-in-2020-871-issues-remain/141969.article

    Până o să avem noi față de avioanele astea probabil că o să mai repare din deficiențe.

    (Dacă nu merge să vedeți tot articolul atunci deschideți link-ul în modul hidden/private/incognito al browser-ului)

    • După ce l-am umilit pe premierul Japoniei, eu zic că mari speranțe nu o sa fie, sa fie ceva palpabil inafara unor hârtii semnate.In locul japonezilor, as pune România la blocked user…Ar trebui sa ne tărâm in genunchi sa ne cerem scuze și tot nu s-ar repara ce dezastru diplomatic au făcut niște giboni ajunși în fruntea statului, puși în funcții de alții așijderea.

      10
      • Corect, nici eu nu am mari speranțe dar am postat să fie acolo.

        Noi ar trebui să cooperăm cu japonezii să stopăm investițiile chinezilor în regiune. Ar fi și alții interesați.

        3
  60. Bolfosul nu se dezminte

    https://universul.net/parada-militara-la-phenian-o-noua-racheta-balistica-prezentata-cu-cateva-zile-inaintea-investirii-lui-biden/

    Cui ii pasa ca al sau popor nu are ce manca, cui ii pasa ca ii tine cu bocancul pe grumaz, cui ii pasa ca e o saracie crunta in zonele din afara Pheninanului? Bombe nucleare sa avem

    1
  61. Iar voi fi pe pozitie de « hater » desi nu dau decât o informatie fiabilà fiindcà vine de la seful achizitiilor US Air Force (pe cale de plecare) Will Roper :

    •costul de exploatare al lui F-35 nu va fi niciodatà destul de redus pentru ca US Air Force sà-si permità obiectivul final de mai mult de 1700 de aparate, ci maximum 1000
    •va fi grea achizitionarea a mai mult de 50 de avioane pe an
    •trebuie gràbità punerea în functie a programului NGAD (Next-Generation Air Dominance)

    Enjoy !

    https://breakingdefense.com/2021/01/roper-hints-ngad-could-replace-f-35-why-life-cycle-costs

    1
  62. Pentru amatori de comploturi, fisiere declasificate americane

    https://linktr.ee/kagbabe

  63. presupun ca e doar o bucata dar oare din cate si pt cine

    Teledyne Brown Engineering Inc., Huntsville, Alabama, is awarded a $39,211,704 firm-fixed-price modification to previously awarded contract N00024-19-C-6402 to exercise options for the production of MK11 shallow water combat submersibles. Work will be performed in Huntsville, Alabama, and is expected to be completed by September 2024. Foreign Military Sales (country name withheld per international agreement) funding in the amount of $39,211,704 will be obligated at time of award and will not expire at the end of the current fiscal year. The Naval Sea Systems Command, Washington, D.C., is the contracting activity.

  64. The Best Youtube Alternative, Twitter Alternative, Discord, Facebook & More! A Guide To Alt-Tech
    https://www.youtube.com/watch?v=WfTmkG2h_3U

  65. In cateva luni incep si ucrainienii constructia primei lor corvete moderne cu ajutorul turcilor ,probabil ceva asemanator Milgem

    https://en.topwar.ru/179040-komandujuschij-vms-ukrainy-zajavil-o-skoroj-zakladke-novogo-korveta.html

    Noi?

  66. * Pe linga drone , apararea antiaeriana va trebui sa combata si „swarm air launched ” 🙂
    https://www.thedrive.com/the-war-zone/38604/the-age-of-swarming-air-launched-munitions-has-officially-begun-with-air-force-test
    ** Pina acum cele mai bune erau „army training film ” DAR 🙂
    https://www.youtube.com/playlist?list=PL2W7CZJx0SU3u8NpmyyBtQ2JggiFcAjZL

    • „The U.S. is building its military presence in Romania with a new permanent base for MQ-9 Reaper drones and Airmen at Romanian Air Force Base 71 at Campia Turzii.”

      2
  67. Ca tot e vorba de programul 4×4 era interesant sa vedem o evoluție
    https://youtu.be/TPvXEzg87WM Dar nu a fost sa fie…

  68. Google Targets Minds.com As the Billionaires’ Fascist Moves Continue
    https://www.youtube.com/watch?v=0EcA6WqpYPw

    2
    • si eu care credeam ca a aparut raportul Iot&E din anu asta, cand colo ciorba reincalzita

    • Concret primim și noi ceva pomană din ăia 7 mld ?

      Un batalion de Leo2 ? Niște elicoptere Airbus ? Niște bărcuțe de patrulare?

      • „Fondul European de Apărare este un program al UE destinat finanțării cercetării și dezvoltării de programe industriale în domeniul apărării. Cu un buget de 7 miliarde de euro pentru perioada bugetară 2021-2027.”

        teoretic bani pt acttm si romarm daca stiu sa faca proiecte, daca nu dam bani pt altii din UE care stiu ce sa faca cu ei

        9
      • Toate aeronavele au liste cu sute de probleme. De exemplu B-1B a avut probleme grave cu scaunele de catapultare, B-52 are probleme continue cu structura, de Eurofighter cel cu j’de Tranches nu mai vbesc. Nici avioanele civile, alea cu care zburam toti, nu sunt scutite. Nu vorbesc de catastrofa B737 MAX ci de zeci si sute de probleme si problemute ivite in exploatare pt. care se emit buletine pt. operatori, samd. Dar e o moda sa listeze toata lumea problemele lui F-35.

        7
      • Problema nu este atât cât numàrul de probleme care nu se schimbà pe an ce trece.
        Problema este cà defecte de primul grad sunt retrogadate ca sà nu devinà prea multe si mai ales testele pentru a intra în productia de serie (dupà criteriile legislative americane) nu au fost efectuate, deci este un risc cà aparà altele. Dezvoltarea lui F-35 nu este stàpânità, nici în hard si nici mai ales în soft.
        Aranjând o chestie, se deregleazà alta.

        Multi au râs de mine pe acest site când am spus cà au fost fàcute 400 de prototipuri. Acuma sunt 600 de prototipuri, dintre care majoritatea nu mai pot fi aduse la standardul F4 (standard care în teorie va îndeplini promisiunile PDF-urilor lui LM de acum 20 de ani). Cel putin 300 vor ràmâne ca avioane scoalà sau pe post de mini-AWACS.
        Si colac peste pupàzà, nici oficialii americani nu mai sunt asa de entuziasmati.
        Iatà ce se gàseste pe site-ul departamentului apàràrii american (de la „[Crosstalk]

        Q: I wanted to ask you…Joint Strike Fighter?

        A/SEC. MILLER: Which one? F-35?…”)

        Enjoy :
        https://www.defense.gov/Newsroom/Transcripts/Transcript/Article/2473893/press-gaggle-with-acting-secretary-miller-en-route-to-washington-dc

        • @mirceas, din pct meu de vedere cam toate aeronavele de generatie 4.5-5 sunt depasite. Proiectate dupa cerintele anilor ’80-’90 cand lumea parea ca se indrepta in alta directie, sunt prea pretentioase, prea scumpe, dezvoltarea lor a durat dincolo de orice chestie normala, laboratoare zburatoare pline de tehnologii deja anacronice inainte sa cunoasca maturitatea. Dezvoltarea si testarea de prototipuri reale vs. cele simulate pe computer avea avut meritele ei. Ce fac alde SpaceX si Electron cred ca arata calea de urmat. Pur si simplu cred ca va urma un great reset ca tot se vbeste despre el. Lumea are nevoie acum de aparate ieftine (de exp. 40-60 mil/exemplar) cumparabile in numar macar mediu de exemplare care sa asigure impartirea rezonabila a costurilor de R&D per exemplar. Un avion multirol e o masina de lupta si nu un tezaur national. Om trai si-om vedea…

        • Erata
          Standard Block 4, nu F4, sunt prea obisnuit cu termenii referitori la Rafale. Scuze.

          1
        • ” Cel putin 300 vor ràmâne ca avioane scoalà sau pe post de mini-AWACS.”

          Vezi ca astea 300 sunt/erau de fapt 108. Meanwhile…NAVAIR le-a atribuit astora de la LM 4 contracte anul trecut cu o valoare undeva pe la $2 miliarde sa se ocupe de problema asta. Let me guess, asta cu 300 vine de la regula din 3 aplicata si la costul ALIS de $57 de miliarde nu?

          1
          • Nu !

            Pe lângà imposibilitatea tehnicà de le-a aduce la standardul Block 4 pentru primele 186 ( din care cele 108 pe care le mentionezi), mai este si problema costului de retrofit pentru încà 100, care ar fi o aberatie economicà.
            F-35 se depreciazà pe zi ce trece iar când va fi (dacà va fi vreodatà) pe deplin operational, avantajul conceptului sàu care era valabil acum 20 de ani se reduce considerabil fatà de progresele detectiei, pe de o parte, si progresele în ceea ce priveste furtivitatea passivà si activà la concurentà.
            Singura care va dàinui mai mult va fi versiunea B, care nu are echivalent si asta datorità calitàtilor STOVL.

            Vom trài si vom vedea. Chiar si „too big to fall” are limitele lui fatà de o aberatie industrialà si economicà colosalà. F-35 a permis un avans tehnologic care va fi benefic pentru industria militarà si civilà americanà. Dar prea au întis pelteaua.
            Primele semnale vor fi la competitiile elvetiene si finlandeze. Unde cei care au ochi sà vadà îsi dau seama de problemele mari ridicate de mentenenta în conditii operationale (logistice si financiare).

            2
            • Numerele astea cum le-ai dedus? Așa ochiometric că de obicei? Mulțumim pentru lipsa de logica. Adică ăștia atribui niște contracte pentru a remedia chestia asta,. dar după tine asta este o imposibilitate. Go tell it to NAVAIR sa nu mai irosească banii plătitorului de taxe. Asta detecția mă lasă cam rece. Poate le spui și tu francezilor și nemților să nu-și mai bată capul cu dezvoltarea de aparate de zbor cu observabilitate redusă.

              5
              • Mi-ai rupt gura Alex.
                Da, sunt lipsit de logicà si bat câmpii. Mi-e si lene si nici nu am timp sà scormonesc dupà justificàri, care nu pot fi decât open source de altfel. Ràmân cu statutul de F-35 hater.

                De vàzut totusi evolutia mentalitàtilor chiar pe acest forum. Acum sapte ani, dacà puneam la îndoialà programul JSF, toatà lumea îmi sàrea în cap apàrând moartea care omoarà tot ce e pe cer si pe pàmânt. Lucrurile s-au mai calmat si pisiceii au fàcut ochi.

                Eu intervin mai putin la subiectul acesta decât în trecut, voi làsa evenimentele sà mà dezmintà. Sau nu.
                În orice caz, programul JSF este o stràlucità operatie marketing care probabil va fi studiatà în scolile de comert.

                Sànàtate si numai bine !

                3
                • Mircea Pai esti lipsit de logica. De ce mai fac franco-germanii avioan stealth daca maine poimaine ies radare anti-stealth ?
                  Iti raspund eu. Orice radar care vede aparate stealth le vede pe alea conventionale de la distante si mai mari.

                  Evolutia mentalitatilor pe un blog = 0

                  Stralucita operatie marketing e rafale care n-are nici o problema. Ceva ce nu mai exista pe pamant mai ales in zona aviatiei. Motivul real e ca francezii baga totul sub pres si se lauda indiferent de realitate

                  10
  69. https://youtu.be/1DXpPmpmcak
    Rheinmetall Air Defence: Oerlikon Skynex Air Defence System
    Frumos

    1
    • Nu zic că nu ar fi în cădere, dar GFP? Serios? Pân și wiki poate fi considerată drept o sursă mai credibilă de informație.

      3
  70. S-a publicat si executia la Dec 2020
    https://www.mapn.ro/buget/index.php

    Achizitii de 1.52 mld RON doar in decembrie, probabil contracte in curs.
    Cheltuiti in total 19.5 mld. din 21.7 adica app 89% din buget, cam 1.85% din PIB

    Pe parte de achiztii 5.6 din 6.4 mld…respectiv app 29% din cheltuieli efective
    Putea fi mai rau… 🙂

    1
  71. Ar trebui sa se raporteze pe anul viitor ce nu se cheltuieste, ar fi de folos cele 200 de mil $ dar asta, din pacate, nu se intampla niciodata

    2
    • daca imi amintesc bine, in ianuarie mai pot cheltui pe bugetul de pe anul anterior…

      1
      • Credeti ca o vor face ?

      • @M.Z.
        Negativ! Pînă se aprobă bugetul din noul an, se merge pe avarie. Doar salarii…
        Cel puțin așa îmi amintesc eu.
        Părerea mea, hîc…

        1
        • Eu retinusem, probabil gresit, ca la un moment dat, intr-un anumit an, se extinsese cu cateva saptamani perioada in care puteau cheltui sumele ramase la buget de pe anul anterior. Poate modificasera in mod exceptional anul fiscal… nu mai stiu.

          am gasit asta dar nu e chiar ce imi aminteam eu:
          https://www.mapn.ro/legislatie/documente/N-Legea_346_2006_republicata.pdf
          Art. 64. – (1) Sumele obţinute de Ministerul Apărării Naţionale potrivit dispoziţiilor art. 58 alin. (1) prin valorificarea activelor fixe corporale de natura terenurilor, amenajărilor de terenuri şi clădiri se utilizează exclusiv pentru realizarea programelor de înzestrare. (2) Sumele obţinute de Ministerul Apărării Naţionale din valorificarea bunurilor prevăzute la alin. (1) se virează la o poziţie distinctă de venituri ale bugetului de stat. (3) După virarea sumelor conform alin. (2) se autorizează Ministerul Finanţelor Publice, la propunerea Ministerului Apărării Naţionale, să majoreze veniturile bugetului de stat la o poziţie distinctă, precum şi cheltuielile bugetului de stat şi cheltuielile curente şi de capital prevăzute în bugetul Ministerului Apărării Naţionale. (4) Sumele rămase neutilizate la sfârşitul anului bugetar, determinate ca diferenţă între veniturile încasate potrivit alin. (2) şi plăţile efectuate, se virează de către unitatea Trezoreriei Statului, la solicitarea Ministerului Apărării Naţionale, din contul de venituri ale bugetului de stat în care au fost încasate într-un cont de disponibil deschis pe numele Ministerului Apărării Naţionale la Trezoreria Statului. (5) Sumele virate în contul prevăzut la alin. (4) se transferă în primele 5 zile lucrătoare ale anului următor de către Ministerul Apărării Naţionale în contul de venituri ale bugetului de stat, urmând procedura de la alin. (3), şi se utilizează în anul următor cu aceeaşi destinaţie.

    • *sa se reporteze,nu raporteze….imi cer scuze

      1
  72. Poate mă lămurește cineva:
    Mi-au apărut pe FB două știri referitoare la doi veterani de război. Un domn ( generalul Radu Theodoru și o doamnă). Veterani de război, dar dacă consulți biografiile, mie îmi apar semne de întrebare. Cum poți fi veteran, dacă în timpul războiului erai adolescent ( Radu Theodoru a terminat liceul in 43, apoi a făcut o școală de aviație până în 46, fiind născut în 1924. Fiind activ doar 6 ani, până în 1952) Iar doamna veteran era și mai tânără decât generalul.
    Se încorporau fete la 14 -15 ani?

    • Nu cerceta aceste legi……ti-a spus si Eminescu !
      Doar sunt muuulti „revolutionari”, unii cu merite deosebine din localitati unde nu s-a intamplat nimic ! Dar s-a pus batista pe tambal.
      Sau, generali din fotbal, tenis etc

      8
  73. Stie cineva ce s-a ales de initiativa asta? Ma refer la Romania…
    https://www.thetrumpet.com/14586-german-army-continues-to-swallow-its-neighbors

    • Trebuie amplasat încărcătorul deasupra țevii , pentru ca zvâcnirea armei in plan vertical sa fie micșorată .
      Se remarca foarte ușor cum sare de pe țintă , iar asta la foc cu foc , că de foc automat nu putem discuta …

      Arma pare ok la o prima vedere superficială , dar e gândită de niște entuziaști fără studii de profil .
      Are deficiențe grave de ergonomie etc .
      Încă o praștie născută moartă !
      Geniul nu crește pe toate drumurile .
      Browning , Mauser , Garand etc au scris istorie .

      1
      • Unde naiba era prastia ailalta?..Calico…”I come in peace”!

        2
        • A , praștia Calico ? .
          Păi praștia asta a avut un foarte mare succes , atât timp cât au fost legale în SUA toate armele care aveau funcția de foc automat .
          După , au intrat în declin .
          Total inovatori , au folosit muniție de 9 mm și înzăvorâre cu role , exact ca la CZ52 sau la mai bine cunoscuta G3 .
          Arma e bine echilibrata , folosește un încărcător de mare capacitate .
          Era ( este ) o armă care acoperă o zona de nișă …
          Sunt multe de comentat , dar într-un subiect dedicat , aici scriu degeaba , informațiile se vor pierde …

          1
  74. „The Worst Tank in The World – TR-85M1” – but hey at least it’s the best T55 ever made!
    Oare o sa-si dea seama baskanii cei mari din MApN ca TR-u chiar nu mai „satisface cerintele”?

    https://youtu.be/ypm9bOoohnM

    3
  75. Cipurile auto sunt tăiate în fâșii mici și băgate în vaccin! Deja se plâng unii că a doua zi după vaccinare au primit mesaj să schimbe uleiul…

    6
  76. Has This Inventor Found A Solution To IED Threats? | Forces TV

    • Hmm, cam mari preturile… de vazut si punctarea pe performante si echipamente.

      Astfel, italienii se oferă să livreze 12 elicoptere multifuncționale: 4 maritime și 8 pentru uscat. Prețurile unitare ofertate sunt: – 26,05 milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional maritim și – 24,35 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional pentru uscat.

      Airbus Helicopters România se angajează la rândul său să livreze 8 elicoptere: 3 maritime și 5 pentru uscat. Prețurile unitare ofertate sunt: – 32,99 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional maritim și – 31,59 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional pentru uscat.

      Polonezii se oferă să livreze 12 elicoptere multifuncționale: 4 maritime și 8 pentru uscat. Prețurile unitare ofertate sunt: – 22,77 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional maritim și – 22,72 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional pentru uscat.

      • Polonezii se incadreaza fix in plafonul maxim de pret al licitatiei, si-au facut calculele…

        1
      • Bineinteles ca performanta ar trebui sa primeze. Desi sunt fan al imbunatatirii relatiilor militare dintre Polonia si Romania, nu stiu daca S70i e ce ar vrea ISGU. Desi, nici italienii nu sunt rai. Poate deschidem o usita si spre alte produse leonardo(a caror fa sunt), M60A3 modernizat de ei(nu aruncati cu rosii va rog), o turela cu tun de105 pentru piranii, poate se baga italienii si la elicoptere militare de transport si atac. Sa fie comptetitie.

      • Nu spun modelele de elicoptere sau mi-au scapat mie? Or fi AW149, H215 si S70?

    • Țara lu’ „prețu’ cel mai mic”. Vezi licitația pentru corvete. Aș paria că se intra în contestații juridice, prelungire pe ani de zile, caterincă. Proștii dracului!

  77. De văzut!
    https://youtu.be/ypm9bOoohnM
    Nu spun că e 100% adevărat ce spune băiatul ăla, dar 80% este…
    Părerea mea, hîc…

    2
  78. Nu era pe undeva povestea unui domn colonel, care la Lovilutie venise cu T72 la București și trăgeau ăia de pe TR (sau T55, dar e același tun) în el fără să îl zgârie?

  79. Nu spun modelele de elicoptere sau mi-au scapat mie? Or fi AW149, H215 si S70?

  80. https://youtu.be/r3Azzv5DtNY
    Eu cred sincer că ar trebui sa pornim multiple litigii penale, că sa nu mai îndrăznească jigodiile …

    2
  81. UAE has inked an agreement with the U.S. to purchase 50 F-35 jets and up to 18 MQ-9B drones.

    https://theaviationist.com/2021/01/21/about-one-hour-before-biden-takes-office-uae-signs-deal-with-u-s-to-buy-50-f-35s-and-18-mq-9s/

    „The deal is estimated at more than 23 billion USD, and includes 50 F-35As (10.4B), 18 MQ-9Bs (2.9B) and air-to-air and air-to-ground weapons (10B).”

  82. Motostrelki ’20: Russian Motor Rifle Company | Organization & Tactics
    https://www.youtube.com/watch?v=felcqDnfrGA

    1
  83. https://www.defenseromania.ro/fortele-aerocosmice-ale-federatiei-ruse-au-primit-primul-su-57-din-2021_607617.html
    Pam pam…Su 57 in Crimeea la Belbek,unde le confiscara Mig29 de la UAF…probabil tot Mig21 trimit RoAF si la viitoarele interceptari in 3-4 ani de Su57,va rog nu incepeti cu F22 sau Rafale ca vb de RoAF fara macar un plan de macar 18 F16V,daramite F35 ….doamne o sa iasa niste poze de noaptea mintii,Tara NATO trimite Mig21 la rendezvous cu noii vanatori rusii….?‍♂️?‍♂️?‍♂️

  84. Dzeule, legalizati odata tot ceea ce tine de canepa si cannabis!
    M-am saturat de rahatul asta ca cica, ideologic, stanga trebuie sa fie de acord si dreapta sa se opuna!
    https://www.agerpres.ro/justitie/2021/01/19/diicot-despre-canepa-orice-produs-care-contine-thc-indiferent-de-concentratie-se-incadreaza-notiunii-de-drog–645786

    „drog de risc”…mda, saracu’ Robin Williams…avea dreptate…

    9
  85. Astia de la US Air Force n-au aflat cà multirolurile de generatie 4-a nu valoreazà nimic.
    Sunt în negocieri cu LM pentru cumpàrarea de F-16.

    https://aviationweek.com/defense-space/aircraft-propulsion/us-air-force-talks-new-f-16-orders-latest-acquisition-shake

    4
    • Nu te mai imbata cu apa rece. Daca nu stii, prin lege USAF, ANG si USAFR trebuie sa ajunga la 386 de escadroane pana in 2030 (de la 312 cate erau in 2019 cand a fost promulgata leagea).

      7
      • Îi zici tu lege, poate stii tu care. Eu stiu cà este vorba de un studiu (“Air Force We Need”) care povesteste cà printre unitàtile aditionale care sà facà 386 escadroane pânà în 2030 vor fi « 22 squadrons for command-and-control, intelligence, reconnaissance and surveillance, 7 fighter squadrons… ». Dacà luàm ca bazà maximà de alcàtuire a unui escadron în US Air Force 24 de aparate, asta înseamnà 168 avioane de vânàtoare si 528 din cealaltà categorie, adicà 696 aparate. Binenînteles mai trebuie adàugat avioanele care vor iesi la pensie în urmàtorii 10 ani.

        Dintre avioanele suplimentare, nu toate misiunile ar fi pe màsura (teoreticà) lui F-35, hai sà zicem 500.
        Actualmente LM livreazà SUA cu 50 de F-35 pe an si încà nu este productie de serie, deci cel putin 500 în 10 ani în ritmul acesta, pânà în 2030.

        Mi se pare ciudat cà minunea invizibilà nu este preferatà fatà de bàtrânul F-16.

        Unora le este suficient sà respire si se îmbatà.

        4
        • Te tot uiti precum cainele in piftie la chestia asta sperand intr-un fel sau altul ca astia nu or sa ajunga la cifra magica de 2443. Multe succesuri. In cel mai bun caz poti sa speri la o reducere de 54 de -B daca este autorizata reorganizarea escadroanelor USMC. Vezi ca ai uitat si de achizitia aia de F-15. Vezi cum stam si cu asta. Lasa tu minunea invizibila ca astia nu or sa ajunga numarul ala de escadroane bazandu-se strict pe F-35.

          5
          • N-am uitat de F-15. Si mult îmi pasà cà americanii îsi bat cuie în talpà cu F-35. Desi nu cred cà vor continua circul când siguranta nationalà va fi în joc. Dupà US Navy care nu mai mizeazà „numai” pe F-35C, e rândul la Air Force. În mod sigur proiectul Next Generation Air Dominance va fi mult mai rapid pus pe fàgas si se vor evita aberatiile industriale si de dezvoltare ale lui F-35.
            Cum se spune, americanii gàsesc întodeauna cea mai bunà solutie… dupà ce le-au încercat pe toate cele altele.

            4
            • Mai este mult pana departe. Visele tale nu se vad in bugetele actuale.

              • Te înseli de musteriu. Mà doare în pix de cum o sà se descurce americanii, nu-i nici tara mea si nici banii mei. Noptile mele sunt prea scurte ca sà visez la asa ceva.

                Comentez fiindcà am unde, am informatii inclusiv de la tine, am elemente istorice si trag concluziile mele pe care le expun. Poate am dreptate, poate nu. Vom trài si vom vedea.

                3
              • În schimb nu am gàsit nicàieri cà “Air Force We Need” ar avea putere de lege cum zici, nu-l gàsesc decât sub formà de raport.
                Dacà nu te deranjeazà prea tare si nu îti ia mult timp, asi aprecia un link în acest sens. Multumesc anticipat.

    • Dos cervesas por favor ???

    • Doar in lunile februarie si martie ? Ar putea asta sa insemne ca urmeaza sa devina operationala complet escadrila si ca ne facem singuri politia aeriana ? (vb de f16 nu de tevile zburatoare)

      In mod normal misiunile astea de politie aeriana dureaza vreo 6-9 luni.. Ar trebui sa vina si ultimul f-16 din portugalia.

      1
  86. Un tip care spune lucrurilor pe nume . Ce si cum ar trebui cheltuiti banii in domeniul apararii . sunt mai multe comentarii si interviuri cu domnul respectiv . De vazut si invatat
    https://www.youtube.com/watch?v=g7K7VGUYXu4
    https://www.youtube.com/watch?v=r2E7W5YrDoI

    2
  87. De cateva zile se intampla un fenomen ciudat, presiunea magnetica pe partea de noapte a Terrei (adica opusa Sol) este anormal de mare si oscilanta.
    https://www.swpc.noaa.gov/products/geospace-magnetosphere-movies

    2
  88. https://www.youtube.com/watch?v=ipAnwilMncI&t=5311s
    maine sunt curios daca ies pustanii in strada,e mare agitatie in Rusia,iar filmuletul lui Navalny e extrem de bine facut si are un succes absolut nebun pe net.

    3
    • Se va întâmpla absolut nimic, chiar dacă și iese cineva în stradă. Informația din flimul lui Navalinâi e cunoscută de mai bine de 10 ani. ”Succesul” se datorează doar momentul lui în care a fost făcut public – imediat ce a fost arestat.

      Întrebarea corectă e alta – băieții din Kremlin chiar au de gând să-l bage acum pe Navalinâi în locul lui Putin sau doar e o etapă intermediară pentru planul din 2024.

  89. despre implementarea contractului ptr camioane

    • DNA, aveti legatura.

      3
        • Stii tu, DNA..ala, de la care, sub Kovesi…iti venea tie greata…acu’ pupa DNA daca mai ai de unde…

          1
          • yap,asta e mostenirea ei.
            o institutie blocate si ineficienta.
            mi-e greatà si acum dar de personaj ca intodeauna….si de orcii ei de generatie ghita si ponta impreuna cu sauron de la D.C. si saruman din baneasa.

            1
            • mdeah, fudulache, suna-ma peste 10 ani…

              • da,alt prezidentiabil la care se lucreaza….sa se spele ue-ul pe cap cu ea daca e dupa mine.
                deneaul condus de ea a fost o parohie in care bisericutele isi plateau polite nu dorinta de justitie si dreptate in tara.si jocul ala de scena siropos cu ea pe scari si ceilalti aplaudand si plangand?cum va uitati voi la mine?ca la Dumnezeu ,sa traiti?.aia de le-au cazut toate dosarele in instanta de bine ce erau facute?
                la noi in judet oricum a fost intodeauna o institutie goala de continut,cu ea sau fara tot un drac…erau buni la tv.
                duamna de fier,frectie.

                1
        • Cum adica DN who? DNA, DeoxyriboNucleic Acid… clar. In masti ii DNA extraterestru si dacii vajnici de la conducere au oprit aceste masti din a polua gena purrra cu multi r, daco-be-geta, get-beget.
          Oricum virusul nu exista insa strainii vietnamezi sustinuti in umbra de iluminati’ cu „biecu” vor si ei sa fure Romania. De asta au trimis angajati vietnamezi prin diferite colturi ale Romaniei cu mult timp inainainte, insa „se stie” ca ei sunt spioni de fapt, angajati CIO(central intelligence office) din Saigon. Ati vazut cum se leaga totul?
          Nu stiu ce-i cu dumneata domnule Psycho, nu stiu cum nu ai vazut acesta legatura clara, evidenta si simpla ca buna ziua!

          4
          • si ca sa fiu hater pana la capat cu ioana d’arc a româniei imi aduc aminte cum recita ea un bilant in engleza al institutiei pe care o conducea?”…the DiEnEi bla bla bla” care inseama tocmai ce spui tu mai sus in loc de „the DeNeA…” sau „the national….”
            ba mă lasi,are madam traseul normal si natural cum il are si puiul de avicola care ajunge de la ou la greutatea de taiat in doua saptamani.priceperea ei a adus directia la nivel de pna al lui nastase plus un cult al personalitatii mizerabil.dar a prins la europeni iar sistemul de la noi nu-si lasa oamenii din mana,dimpotriva.

            1
  90. https://www.rt.com/russia/512990-iss-astronauts-supply-share/

    Cine povestea acolo că rușii îs cei mai tari? Uite pun și link către ”cel mai bun” site de ”știri” din lume

  91. Garda de coastă din China, autorizată să tragă în vasele străine
    https://newsweek.ro/international/garda-de-coasta-din-china-autorizata-sa-traga-in-vasele-straine
    „Beijingul a adoptat vineri o lege care, în premieră, acordă explicit permisiunea gărzii de coastă să tragă asupra unor vase străine. Această decizie ar putea face ca apele disputate din apropierea Chinei să fie şi mai agitate, scrie Reuters, citată de Agerpres………”
    DAR China are dispute privind suveranitatea maritimă cu mai multe state !?!

  92. In 20 Ianuarie a fost termenul la Inalta Curte De Casatie pt corvete – stie cineva ce s-a decis?

    • Ședințe de judecată:
      Dată de ședință Ora de începere a ședinței
      20.01.2021 9:00

      Complet de judecată: Completul nr.10 NCPC
      Numărul documentului de soluționare: –
      Data documentului de soluționare: 20.01.2021
      Tipul documentului de soluționare: Încheiere – Amânare iniţială a pronunţării
      Soluție: Amână pronunţarea
      Detalii soluţie: Amână pronunţarea la data de 3 februarie 2021.

      03.02.2021 9:00

      Complet de judecată: C10-AP
      Numărul documentului de soluționare: –
      Data documentului de soluționare: –
      Tipul documentului de soluționare: –
      Soluție: –
      Detalii soluţie: –

      • oameni cu timp… ca sa fie un lucru bine facut, ca doar nu ne grabeste nimeni.
        Daca tot le asteptam de prin 2017, ce mai conteaza cateva saptamani?!

        1
      • Asta-i ticalosie curata! F’ing shit!
        O sa inotam sa ne aparam tarmul! Imi cer scuze, dar pur si simplu imi pierd rabdarea… si sunt ardelean…
        Aproximativ in fiecare luna marina ruseasca scoate o nava noua (mai mica sau mai mare) dotata cu rachete si idiotii de noi stam si clocim subiecte in minister, guvern si parlament! Si da, clocim f’ing PDF-uri – nu prea am acceptat punctul asta de vedere insa se adevereste … Nu numai ca suntem in c..ul relativ gol, dar nici macar nu ne luam chilotii pe noi! nca o data, cu scuzele de rigoare – suntem in c..gol!
        Cat timp si bani o sa ne ia sa ne putem apara efectiv si sa fim destul de incisivi sa contam? 20-30 de ani? Iar rusii n-or sa stea in loc nici de departe! Sa nu mai pun la socoteala noile tehnologii…
        Imi cer scuze inca o data, dar am o anumita deceptie in ce ne priveste … n-ar fi prima, dar incet incet se transforma in mahnire!

        6
      • Cum am mai spus: Pentru judecători, termenul de celeritate este strâns legat de cum vrea adunatura inertă de corpi cavernosi din zona chilotilor lor.

    • O sa aflam cat de curand, daca nu cumva s-a amanat iar.

  93. https://en.topwar.ru/179138-u-russkih-est-chemu-pouchitsja-v-rumynii-prizvali-perenesti-opyt-standartizacii-na-mestnye-realii.html
    Cineva in comentarii ar vrea să cumpere Su-100 sa defileze cu ele, ar fi o afacere
    https://en.topwar.ru/179301-na-kadry-popala-novaja-kitajskaja-rszo-na-baze-humvee.html
    De ce sa pui tun de 105 mm pe Humvee daca poti pune rachete de 130 mm, in 10 sec ai tras toata salva si e pa

  94. Citim atent… Înțelegem, analizăm, punem concluzii.
    https://youtu.be/yievnVfOLKg
    Poate e mai mult acolo..

    1
  95. https://www.defensenews.com/land/2021/01/20/army-preps-for-key-tests-of-seeker-capable-of-attacking-maritime-targets/

    Viitoarele upgrade-uri pt. HiMARS.

    Daca ne cacaim suficient de mult cu rachetele de coasta apar cele lansabile de pe HiMARS. :))

  96. Sa zicem ca vom avea un viitor strlucit din punct de vedere militar si economic, ramane sa vedem cum ne vom descurca social si financiar. Noh’ bine, nu cosiderati doar jocul de picioare romanesc, ci ansamblu ROM/USA/NATO/EU.
    Ieri am cazut asa intr-o stare de mahnire generala legata de evolutia achizitiei corvetelor si modernizarii fregatelor. Azi e o alta zi…
    Speram la mai bine, oricum marii jucatori ne vad ca o carte importanta in joc si sper sa o jucam cat de bine putem, ca singuri nu vom face fata!
    https://cepa.org/the-black-sea-or-a-black-hole/

  97. Când afli ca salariu pe două luni iti ajunge de-o perie de wc ca a lui Putin
    https://youtu.be/bgYkEHnCv0M

    2
  98. O parere …
    Eu inteleg ca blogul este destinat militariei/strategiei/dotarilor/ideoologiilor etc, dar poate ca pe langa rubrica „Permiteti Sa Raportez” (care aduce pe undeva ceva stiri zilnice si pareri dar nu consistent) ar trebui adaugata o rubrica de stiri zilnice (pe profil) care sa insumeze evenimentele zilnice principale cu comentariile de rigoare (greu de facut in formatul general actual structurat pe prezentari tehnice/ideologice… individuale in format zilnic).
    Practic am avea nevoie de 2-3 oameni dedicati care sa publice „neutru” cam toate stirile nationale/internationale in ce priveste starea generala a romaniei in context militar & economic, stiri internationale, analize, pareri publice, diplomatie …
    Prezinti starea generala dupa care incepi sa ai pareri … si aici blog-ul exceleaza!
    Am avut placerea de a urmari Romaniamilitary.ro de cativa ani si consider ca blogul nu numai ca are foarte multi paricipanti ci are si o valoare simbolica, determinanta si calauzitoare pana la un anumit punct (vezi decidentii politici si militari). Da, sunt cuvinte mari dar pur si simplu e advarat!
    Efervescenta cu care sunt prezentate articolele, comentariile sustinute (chiar daca unele intrec bunul simt si sunt atac la persoana – in multe cazuri nici macar nu stim cu cine vorbim sau pe cine taiem) pur si simplu aduc valoare la ideile initiale.
    Asadar, Goeorge GMT/Mihaeanu/Nicolae/Zgureanu – credeti ca e posibil?

    8
    • Vazui ca nu ti-a raspuns nima’
      Niciunul din „redactorii” site-ului nu traieste din rumaniamilitary.ro, nici chiar Maria Sa, dom’ director GMT… 🙂
      Articolele sunt scrise in timpul nostru liber, care nu e mereu tocmai liber. Ceea ce sugerezi tu presupune un om angajat sa faca asta. Cineva care sa urmareasca stirile si sa faca o sinteza. Mie mi-ar trebui mai mult de doua ore pe zi, din timpul meu liber, ca sa fac asta.
      Atat timp cat cititorii s-au obisnuit sa primeasca munca pe gratis (ca asta e jurnalismul acum, prea putini platesc abonamente pentru asa ceva), dar pe care o critica cu usurinta acuzand superficialitatea unui articol sau a altuia, e cam greu.
      Deci, Nicolae te intreaba: este gata publicul romilitary sa plateasca pentru articole, asa cum dadea bani pe ziare acum 10-15 ani? Eu nu cred.

      1
  99. https://youtu.be/y2ZWQyazL7w
    Chiar daca a avut loc cu cateva luni inaintea alegerilor din US, perspectiva globala prezentata este inca valabila.
    Pentru cei interesati de istorie si/sau geopolitica, va recomand si alte prezentari ale prof Kotkin, pe care le gasiti pe YT.

    2
  100. Tarziu, stiu, foarte tarziu; dar cum Januarie nu s-a terminat, iaca:
    Fie ca in anul ce vine sa nu mai trebuiasca sa faci din cacat bici!

  101. https://www-bloomberg-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.bloomberg.com/amp/news/articles/2021-01-24/israel-allows-u-s-to-deploy-iron-dome-in-gulf-haaretz-says?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&usqp=mq331AQFKAGwASA%3D#aoh=16115105389742&csi=0&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=From%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.bloomberg.com%2Fnews%2Farticles%2F2021-01-24%2Fisrael-allows-u-s-to-deploy-iron-dome-in-gulf-haaretz-says

    „The U.S. will deploy batteries in eastern Europe out of concern Russia could try to attack U.S. forces or strategic infrastructure in those countries”

    „Rafael Advanced Defense Systems Ltd. , the Israeli company that developed the system with partners, will open a production line in the U.S. with Massachusetts-based defense contractor Raytheon Technologies Corp. to produce batteries for the American military and other countries in Europe, the Gulf, and Asia”

    S-ar putea să vedem Iron Dome la Deveselu? Că tot voiau americanii să aducă ceva apărare AA pt baza aia… poate o să ni le propună și nouă… ca să mai facă niște bani de pe urma noastră că tot luăm totul off the shelf.

    1
  102. Spania. Fiindcă s-au vaccinat peste rând, mai mulți demnitari și-au dat demisia. Asta e unu. Doi. Șeful Statului Major se vaccinează și el, se justifică că are 63 de ani, își dă demisia. Bă, politruci și jenerali, ați auzit? Demisii și 63 ani

    6
    • Daca ai impresia ca si-au dat demisia din empatie si fara sa-si fi asigurat restu vietii esti naiv

      1
      • nu e toti cu soric mioritic in loc de obraz.

        1
      • @Trump
        Spania – general activ la 63 de ani
        România – la 63 de ani un general mănâncă pensie de…… câți ani? Pot fi și 20?

        1
        • Raspuns afrimativ. Poti iesi la 43 in anumite situatii. General la 43 mai greu dar pana si aici avem antecedente. De dragul argumentului voi integra aici si chestorii.
          https://www.catavencii.ro/la-oameni-noi-tot-voi/ si citam
          Ce nu scrie în biografia scurtă a doamnei Alexe este faptul că experiența de 20 de ani în administrația publică centrală înseamnă, de fapt, că doamna a lucrat în Ministerul Administrației și Internelor. Nu ca expert civil, ci ca ofițer. La vîrsta de 35 de ani, doamna Irina Alexe ajungea cel mai tînăr general din sistem. De fapt chestor, gradul din Interne echivalent celui de general în alte structuri. Știți, chestor, ca în celebrul “Nu e bine, domnule chestor!”. Doar că în cazul doamnei Alexe a fost bine. Atît pentru țară, cît și pentru doamna Alexe, în plan personal. La doar 42 de ani, Irina Alexe s-a pensionat, fiind, de asemeni, unul dintre cei mai tineri pensionari din sistem și primind de la statul recunoscător o pensie specială de doar 13.000 de lei lunar.

          2
    • https://en.wikipedia.org/wiki/Kenneth_F._McKenzie_Jr. – 64 ani, inca activ Toti joint cheifs of staff is 60+
      La noi legea in sine ii scoate la 59.

      3
  103. Most powerful guns in the World…. Merita vizionat
    https://youtu.be/lr0pnDSU0Sg

  104. Niciun cuvintel despre nuclear subs (300MW thermal creca se incadreaza la reactoare de sub-uri), da’ daca citesti printre randuri, well…

    „We conclude that a 300 MWth reactor can indeed be geolocated, and its operating power estimated with one or two detectors in the hundred kiloton class at ranges out to a few hundred kilometers.”

    https://arxiv.org/abs/1307.2832

  105. https://www.eucom.mil/article/41036/usafe-leads-multi-domain-targeting-exercise-in-the-black-sea
    Imi place fraza asta::”It was a U.S. first and a big step for our bilateral Air Force partnership with the Romanians.”

    • Correct – si mie mi-e draga, dar mie mi-a atras atentia si o alta fraza:
      „In an era of global power competition and in line with the National Defense Strategy, this event demonstrated the U.S. ability to converge assets from all domains and across NATO allies into the Black Sea to generate firepower inside an area that an adversary believes to be protected through anti-access, area denial technology, while also improving readiness and being operationally unpredictable”
      Deci tactica de tatici pentru – anti-access, area denial technology, cu unpredictibility actions etc.
      Da, am fost de escorta insa asa incepi si inveti… inveti si te obinuesti cu tehnica, cu tactica, cu coordonarea, cu toate cele ale oponentului, pana sti sa te descurci singur dupa care urci la urmatorul nivel. Ajung si JASSM-urile alea si pe la noi cat de curand, iar folosirea resurselor puse la bataie de SUA ii vor pregati pe ai nostrii la ce-o sa vina – si vor veni destule ca au tot interesul sa ne suporte si doctrinar, si pe partea de dotari, si pe partea de suport tehnic si logistic. La fel v-a fi si in domeniut terestru si naval.
      Noi nu trebuie decat sa ascultam, sa invatam, sa ne dotam, sa exersam si sa devenim pregatiti pentru orice. Altfel, eu unul vad o crestere sanatoasa a ponderii IT nationale in domeniul international de securitate cu consecinte benefice in domeniul militar si ciber, in special dupa ce deschidem si operationalizam centrul european aferent.
      Peste toate avem nevoie sa ne intinerim cadrele active, sa le dam sansa de a merge inainte incurajati de un sistem adaptat zilelor pe care le traim, nu unui trecut intunecat, umbros, disputat si in acelasi timp detestat, lipsit de orice perspectiva pentru tinerii nostrii. Lucrurile se misca si in sensul asta, in ultimii ani au fost trasi la pensie o gramada de ofiteri – CINSTE LOR PENTRU SERVICIUL EFECTUAT!, ne asteptam la mai mult, in special re-organizarea bugetara a MAPN si la descentralizarea deciziilor inclusiv bugetare pe model vestic – iar aici avem inca o problema!
      Maine e o alta zi…
      Doamne ajuta!

      3
  106. Situatia anormala a magnetosferei a progresat, acum presiunea magnetica excesiva pare sa fie chiar si in atmosfera:
    https://www.swpc.noaa.gov/products/geospace-magnetosphere-movies

    3
  107. https://geopoliticalfutures.com/crimean-water-wars/
    Ha, ha, ha … de când este lipsa apei o problemă pentru ruși!? Adevărata problemă ar fi lipsa altor lichide. Zic eu! ?

    3
  108. Ca sà-mi fac însumi ciudà (dupà unii autori), iatà si vesti bune pentru F-35. Majoritatea în provenientà de la constructor, asta ajutà.

    https://www.navalnews.com/naval-news/2021/01/update-f-35-block-4-upgrades-and-new-f-35b-at-sea-users

    1
  109. https://www.facebook.com/victornegrescu/posts/3096238697145958
    De la educatie porneste totul. Oricum nefiind membri ai UE-ului, eu zic sa nu ne mai stresam atata cu trasee europene cu scheme din astea.
    Campionatul de fotbal din 2004 oare cine-l castiga?

    2
    • dar ai vazut filmarea? Ala face stanga de langa trecerea de pietoni si practic se urca pe pietonul din fata lui, pornind de pe loc. Bizar rau!

      1
      • Am vazut si am un pic mai multe detalii despre chestia asta decat as dori sau as fi vrut.
        Baiatul care a murit este tipologia omului care nu a avut nimic de acasa ci a muncit. Enorm. Facultate terminata in conditii bune, vorbitor a 2-3 limbi straine asa cum s-a obisnuit romanul ca sa te angajezi la multinationala, practic sigura sansa de a avea un trai cat de cat decent. Locuia in Floresti, comuna-mizerie de langa Cluj, deoarece dezvoltatorii imobiliari din Cluj au reusit sa dicteze oricarui standard al normalitatii preturi exacerbate. Alternativa a devenit astfel Florestiul in zile bune faceai cam 1 ora – 2 ore pana la serviciu. Locuia deci acolo cu credite peste credite, normal insemnand 53.000 de euro 3 camere spre deosebire de Cluj 100.000 de euro 2 camere.
        Din pacate acel tanar a fost exemplul frazei din Tora evreiasca: „corectitudinea nu-i o conditie obligatorie a vietii”.
        Acum boul care l-a omorat: un milionar in euro cum sunt atat de multi in Cluj, proveniti din asa zis „dezvoltatori” imobiliari. In fapt niste jegosi carora nimeni nu le-a putut face nimic si care de facto conduc Clujul. Boc este in pozitie de drepti in raport cu acesti baieti. Faptul ca taia linia continua este fix-pix, exista un intreg cult al potentatilor din imobiliare in Cluj si cum se pisa cu bolta ei pe orice, de la legislatia in constructie, la obligatii fainciare, la ce vreti voi. Asta este doar o situatie, as putea sa va povestesc un roman pe subiectul acesta dar nu cred ca are locul pe blog.
        Dar in rest da, orasul de 5 stele ca Metaxa, si toate cliseele planetei. Dar da, ce sa zic, atat valoreaza viata unui om, dupa cum ne-a explicat si in alte conditii Serban Huidu.
        Atati prieteni prin Austria si Germania, chiar si eu am umblat de mi-au sarit capacele pe acolo, business-related desigur nu ai auzit/nu ai vazut asa ceva. Nu taie linii continue aiurea, nu merg cu 150 in oras, conduc masini de oameni normali. Da ce sa zici ca presedintele austriac mergea cu metroul la birou: https://www.kmkz.ro/de-ras/presedintele-austriei-metroul-vienez-fara-garda-de-corp-fara-girofar-pe-vagon-ca-sa-se-dea-la

        4
    • eu stau chiar in blocul Coratim, construit de nenea cu jaguarul. Accidentul a avut loc chiar la iesirea din parcarea sediului firmei lipt de blocul unde locuiesc. Faza e ca avandut ffffff multe apartamente politisilor. e full parcarea blocului de masini care au sigla sindicatului politistilor…
      Va mirati ca scapa.. oricum in Cluj scapa toti coruptii

      2
      • care dom’le aia care demonstreaza cu coarna de la psd in frunte in fiecare zi ca e saraci?

        3
      • Oho barny, gata stiu unde. Dar nu erai din Baia Mare?
        Sti ca tot astia de la Coratim au facut si blocul mai in sus de Recuperare? No’ acolo o luat un prieten de-al meu cu 120.000, 3 camere acum ceva ani. Acum mi frica sa intreb cat este.
        Eu il stiu pe dezvoltatorul de la Dontah Park si pe cel din Floresti din capat de la Eroilor. Doua specimene si aia de ma doare capul. Pe asta de la Floresti, am vb cu el la un moment dat ca aflasem ca ii si consilier local. Si ii zic bre’ nu ti se pare ca-i conflict de interese, tie municipalitatea tre sa iti dea in cap cand faci un cm contrar puz-ului, tu ce acum votezi hcl-urile care te sanctioneaza sau nu? El: bine ma, Romania, tre’ sa te descurci.
        M-a dus o data cu masina pana in Floresti ca avem o treaba acolo, Mercedes G55 AMG.

  110. https://www.defenseromania.ro/critici-pe-internet-dupa-ce-poza-unui-soldat-roman-care-tine-ak-ul-gresit-a-devenit-virala_607776.html
    Ce draq pretentii sa mai ai…..curand o sa traga ca benzile de traficanti in US cu o mana,ca e fix pu£a ,partea 2 ….??‍♂️?‍♂️?‍♂️….poti sa iei echipamente din Star Trek,daca oamenii sunt praf…degeaba

    4
    • Ce sa zic. Internautii lu’ peste. Intr-adevar felul in care este tinuta arma este putin ciudat dar nici cu internautii specialisti in toate nu mi-e rusine.
      Nu stiu daca ITAI s-a schimbat atat de mult de cand am facut eu armata incat sa ajungem la pozitii de tragere exotice insa cel putin 80 % din internautii care fac bascalie pe imaginile „virale” sunt cel putin la fel de nerozi ca cei care trag asa. Sunt curios ce parere au superiorii lor in primul rand. Oricum dupa umila mea opinie la cum tin dumnealor arma pot sa apara incidente.

      2
    • nu am facut armata,nu stiu cum si nu pot critica dar coverturile alea nu se pot numi uniforme.

      5
    • Au venit si cu o scuza penibila, vezi Doamne, ca tehnica tragerii la biatlon si din astea. Au „stilizat” putin si pozele cu domnisoara vanator, care era intr-o pozitie asemenatoare pregatirii pentru un limbo scurt. Probabil era pregatirea pentru campionatul de dans limbo militar, faza pe brigada.

      1
    • Ai de capu si lu siteu „militar” defenseromania si a lu internautii cu pretentii de puscasi (cel mai probabil cu studii din filme de la Hollywood si jocuri pe calculator). Asta e din categoria „daca taceati filozofi ramaneati”.

      Militarii aia participa la o competitie de biatlon si folosesc o pozitie de tragere folosita in genul ala de competitii

      https://c8.alamy.com/comp/H3XR04/biathlete-shoot-vertical-biathlon-going-cross-country-skiing-playing-H3XR04.jpg

      https://charmnator3.files.wordpress.com/2010/02/kevin-patzoldt-shooting-jpg.jpeg

      Pozitia asigura o relaxare mai buna dupa efort, controlul mai bun al respiratiei in urma efortului depus dupa turele de schi si o sustinere mai usoara a armei pana la fixarea pe tinta.

      Din poze se vede clar ca patul armei e fixat pe umar si mana dominanta controleaza si ea reculul. Tragerea e foc cu foc si reculul se face simtit semnificativ abia dupa ce glontul a iesit de pe teava, nu afecteaza precizia la primul foc.Si daca reculul la AKM e „prea puternic” si rupe umaru si invineteste ochii atunci aia fie au niste probleme fizice destul de serioase fie trebuie sa se lase de meserie (si am curaj sa pun pariu ca fata aia din poza bate lejer 90% din internautii astia de aiurea si chiar de aici, si la efort fizic si la tragere dupa efort)

      Militarii aia nu „curata” incaperi la foc automat ci executa o tragere de precizie la tinta in conditii de efort fizic intens, iar aia pare ca e pozitia cea mai buna si mai folosita la biatlonul modern.

      Sunt mullte lucruri de criticat la armata romana dar unele critici sunt mai degraba stupide, fara suparare, sunt din categoria lamentarilor de dragul lamentarii si a corului bocitoarelor (tin arma nu stiu cum, n-au sapca, au sapca, uniforma nu e cum mi-ar place mie, bereta e pe stanga de ce nu e pe dreapta etc etc etc)

      8
      • Pustile alea de biatlon sunt de calibrul .22 LR; alta mancare de peste. Ce incearca sa faca gagii aia (ma rog si gagica) in „offhand” este sa reduca miscarea de opt pe orizontala ( figure eight) a cuiului catarii. Nu ai cum sa te relexezi in „offhand” decat daca iti plantezi tricepsii in brenac. Gagicile au mai mult succes decat masculii. Anyway you try to look at it their offhand technique leaves a lot to be desired.

        3
        • +1
          Mda.
          Dap, calibrul specific pt baitlon este 5.6×15 mmR adica .22 LeReul, acest calibru find acceptat din punct de vedere olimpic, din 1978. Pentru cei care ati tras cu .22, stiti ca acolo nu ai prea ce lucra cu managmentul reculului, deci ai o pozitie mai relaxata la tragere intradevar.Nu poti desigur sa aplici aceeasi tehnica pe calibre mai mari.
          Dar biatlonul este un sport iar instructia de tragere la VM in conditii de munte si zapada este alta.
          Radu, eu intreb doar: pozitia la fata nu ar dezechilibra chiar daca priza era ok?Eventual ridicare armei mult prea sus in urma reculului? Mie asa mi se pare plus ca la instructie imi aduc aminte tot timpul eram obligati sa ne lasam un pic in fata, adica sa nu aratam ca semnul de intrebare ci ca un litera „F” de mana, adica usor lasat in fata.
          Subscriu si eu lac e zice Gabi mai jos. „Nu cobori degetul in garda decat sa tragi sau daca vrei sa ti-l rup eu” citat din vajnicul domn plutonier care ne-a predat tainele tragerii si injuraturilor alambicate.

          2
          • O sa incerc sa raspund aici la cat mai multe puncte atinse de mai multi co-forumisti sa zic asa, desi Vlad (care din pacate nu a mai dat pe aici) ar fi fost mult mai capabil sa raspunda pentru ca din cate imi amintesc am inteles ca a participat la destule astfel de competitii, eu tre sa recunosc ca n-am facut parte din elita din domeniu, din echipele selectate pentru competitiile astea intre diverse unitati si esaloane.

            Sa le iau pe rand, incepand cu aiuritul ala de site unde zic ca militarii „simuleaza o tragere de pe schiuri”. Odata ca nu vad sa simuleze, ci trag pe bune, sunt pe un aliniament de tragere, in pozitie de tragere, arma e indreptata spre tinte, e dezasigurata si evident degetul e pe tragaci, cum e si normal cand tragi.

            Apoi, tragerea se face dupa ce au dat niste ture pe schiuri (pe „doage”, schiurile alea de lemn), si dupa o distanta bunicica (km chiar) efortul fizic se resimte, respiratia, pulsul, bataile inimii sunt accelerate.

            Pozitia adoptata e una folosita in mod obisnuit la astfel de trageri si la biatlon si la trageri la tinta din pozitia in picioare (inclusiv cu arme de calibru mai puternic, nu doar cu 22 LR)

            Aici e un articol unde se explica ceva mai in detaliu diverse pozitii (off hand, target standing, etc, sa-i raspund si lui Alex)

            https://www.everydaymarksman.co/marksmanship/standing-position/

            https://www.everydaymarksman.co/wp-content/uploads/2018/10/US_Navy_Rifle_and_Pistol_Championships-768×516.jpg

            Pentru o stabilitate mai mare, inclusiv un control mai bun al respiratiei si miscatului corpului, mai ales imediat dupa un efort fizic sustinut, se foloseste pozitia aia pentru a trage la tinta cat mai precis, foc cu foc, desigur.

            La mana de sprijin cotul se sprijina pe sold (de aici pozitia aia mai ciudata a corpului), in cazul celor din poze, inclusiv al fetei, sa-i raspund si domnului Lt) baza e destul de solida, sta pe schiuri si alea sunt pozitionate in asa fel incat sa-i asigure o baza cat mai stabila pe sol, in prelungirea corpului). Sigur, pozitia n-o fi perfecta, putea sta un pic mai dreapta sau aplecata in fata un pic mai mult, dar cred ca aia e pozitia cea mai buna pentru ea pentru ca asa isi poate sprijini cel mai bine cotul de sold sa asigure o baza de sustinere cat mai stabila pentru arma.

            In mod cert nu trage prima data asa, are un antrenament sustinut in spate (probabil a practicat schiul si chiar biatlonul si inainte de armata, oricum nu e de colo sa ajunga in lotul unitatii la o astfel de competitie).

            Reculul la AKM (7,62x39mm) este evident mult mai puternic decat la 22 LR, dar nu este totusi nici pe departe atat de puternic incat sa-ti rupa umaru ori sa-ti sparga dintii (poate doar daca esti copil ori un pic retardat si tii arma nu stiu cum). Daca patul e fixat corespunzator in umar si mana dominanta tine bine crosa armei cu tragaciul astfel de probleme nu au cum sa apara.

            Singura problema e cea mentionata de Alex, teava armei va avea o zvacnire in sus, se va ridica in urma reculului (oricum la momentul ala glontul a parasit deja teava deci precizia e prea putin afectata), si e problema si abilitatea tragatorului sa repuna arma pe tinta cat mai rapid si cat mai stabil, pentru urmatorul foc.

            Pentru pozitia „din picioare” si o tragere foc cu foc, de precizie, la tinta, mai ales dupa un efort fizic sustinut, asta pare pozitia cea mai avantajoasa si stabila.

            Sigur, sunt pozitii evident mai stabile si naturale, din genunchi, cand cotul se sprijina pe genunchi, ori folosesti betele de la schiuri pe post de cracan sau trepied, si mai ales din pozitia culcat.

            Ori in diverse situatii tactice tragi aplecat spre inainte, cu mana de sprijin mai in fata, pe ulucul armei, cum ati spus, dar atunci nu prea tragi la punctaj ci de obicei sunt situatii mai dinamice, focul poate fi si in serii scurte sau chiar automat (sau tragi doua trei gloante rapid unul dupa altul in aceeasi tinta).

            Mai sus vorbim insa de pozitii si tinte statice, cu trageri de precizie, la punctaj si dupa efort sustinut.

            Cam asta e parerea mea legat de subiectu asta, o simpla furtuna intr-un pahar cu apa, iscata de un site „militar” si niste „internauti” anonimi si cam inafara subiectului (nu vorbesc acum de cei care au postat aici, cu atat mai putin unii ca Alex sau dl Lt)

            1
    • ITAI, iarna, mâna o pun pe încărcător. După câteva secunde una bucată vergea de armă peste dește de la dom leitenat : ” cum ți-am arătat io mă? Stânga pe uluc, arătătorul drept în prelungirea tragaciului, nu pe el”. Iaca, tovarăși, că bătaia e ruptă din rai.

      2
    • Totusi, cand are de gand VM sa inlocuiasca acele schiuri penibile de lemn cu schiuri de tura moderne? Cu schiurile acelea nu poti urca o panta si nu ai stabilitate pe zapada mare cu rucsac greu in spate.
      Intradevar e o cheltuiala, pt ca trebuie clapari, schiuri de tura, foci (piei de foca), desi daca aleg legatura clasica pot folosi in continuare un bocanc de iarna.
      Stie cineva, foloseste cineva in armata schiurile de tura?

      1
      • La Bg 2, cel putin la Predeal au schiuri de care zici, mai moderne, din fibra, inclusiv cu „piei de foca” pentru aderenta la urcare (altfel poti sa urci si in zig zag ori „in trepte” desi e mai obositor si dureaza mai mult, evident), e posibil sa fie la toate batalioanele. Am vazut imagini de la diverse Alpiniade si competitii mai noi (la care participa inclusiv si militari din alte arme), unde mai toata lumea foloseste si schiuri mai noi. Dar „doagele” sunt si ele folosite in paralel in continuare, cred ca au ramas majoritare ca dotare.

        Parerea mea e ca sunt inca un compromis relativ Ok (pe langa faptul ca sunt si mai usoare) in general din cauza de bocanci. Claparii sunt foarte OK la schiat dar daca ai nevoie sa dai imediat schiurile jos si sa faci altceva, atunci bocancii sunt mult mai buni, mai usori, mai elastici, aderenta mai buna, mai comfortabili, te misti mai usor in ei decat in clapari, care sunt mai rigizi si mai greoi.

        In plus nu au inventat ai nostrii roata in domeniu, si nu suntem singurii care folosesc schiuri modele mai vechi, cu bocanci si sistemul ala de prindere pe schi

        Ai nostrii (prima poza e cu schiurile mai moderne)

        https://scontent.fsbz3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/141704437_1828237587333336_6686109792995923717_o.jpg?_nc_cat=108&ccb=2&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=7SkxbaDP2ckAX_m0N55&_nc_ht=scontent.fsbz3-1.fna&oh=83ce9e2170e774f76da653998bf95642&oe=6037FFDB

        https://i.ytimg.com/vi/z_37OsZs84Q/maxresdefault.jpg

        https://ziarharghita.ro/wp-content/uploads/2017/01/militari-4.jpg

        vs puscasi marini americani

        https://images02.military.com/sites/default/files/2018-05/marines-skis-3000.jpg

        schiori finlandezi

        https://www.rcinet.ca/eye-on-the-arctic/wp-content/uploads/sites/30/2018/02/hiihto-varusmies-jaakari-talvi-kuhmo-vuosanka-harjoitus-lumi_jn.jpg

        sau suedezi

        https://northernbush.com/wp-content/uploads/2015/12/slideshowimage_2013-06-24-16-42-58-0311-775×517.jpg

        ca sa comparam cu armate cu bugete mult mai mari si care au treaba si cu schiul (desi e nevoie de mai mult decat schiurile in domeniul asta)

        2
        • @Radu, in primul rand multumesc pt raspuns si informatie

          Marines au exact ce ar trebui sa avem si noi. Schiuri cu legaturi cu prindere in puncte (in botul bocancului exista doua gauri in care intra legatura, iar calcaiul e liber). Finlanda e o tara plata, VM ai nostri stau in cu totul alt relief 🙂

          Si schiurile de tura pot sa fie usoare, chiar mai usoare decat doagele, doar ca sunt mai scumpe si necesita tehnica de coborare la vale impecabila. Cat despre clapari, cei de tura sunt facuti ca sa mergi pe ei, sa-si folosesti ca bocanci. Au pozitia de mers si pozitia de ski. Am mers ore in sir in clapari fara probleme pe munte

          Ca sa fiu carcotas, in prima poza sunt schiuri de alpin, se vede clar ca nu se misca calcaiul, iar primul din stanga daca avea schiuri de tura facea o miscare de alunecare nu de urcare in v.

          VM sunt o arma de elita, merita cel mai bun echipament, iar pt stat ar fi o investitie de cateva milioane de euro, adica nesemnificativa.

          4
          • @Dinu
            cu placere

            Marines au cam acelasi lucru cu ce avem noi (si cu ce au ceilalti din imagini).

            Si doagele si schiurile mai noi (sunt in dotare de ceva ani buni deja) au posibilitatea de a bloca si calcaiul pe schi si de a-l avea liber, functie de necesitate.

            La „doage” e aproape la fel ca la schiurile americanilor, de ex, doar botul bocancului se blocheaza diferit in fata (un locas metalic cu o chinga), in rest la spate se prind la fel, bocancii de VM au niste mici canale pe grosimea talpii, pe fiecare latura, exact pentru a putea prinde schiurile cu legatura aia. Pe schiuri sunt niste locasuri pe fiecare parte, pe care poti prinde legatura pentru a fixa si calcaiul pe schi, ori il poti lasa liber pentru pozitia si msicarea de mars Sigur, strict pentru schiat, coborare etc schiurile mai noi cu clapari sunt superioare dar aici intervine ce ziceam mai sus, acel compromis legat de bocanci, greutate etc, de asta se folosesc inca in paralel ambele modele

            Repet, nu au inventat ai nostrii roata in domeniu asta al schiurilor, si s-au mai inspirat si ei de unde trebuie si au considerat ca e bine (desi probabil se poate ceva mai bun inclusiv la doage). Nici nu s-au nascut alaltaieri sa nu stie pe ce lume sunt, din contra. Cunosc si ei despre schiuri, cunosc foarte bine muntele, padurile,stiu sa tina o arma in mana si cum sa traga cu ea si preiau ce cred de cuviinta de la altii, atunci cand e cazul,nu raman foarte statici (si sunt destui altii care vin la schimburi de experienta si pregatire in comun aici, sa invete si ei de la ai nostrii).

            Nu poti compara totusi claparii cu bocancii, bocancii sunt mult mai comfortabili, sunt mai usori si mai flexibili, te misti mult mai bine in ei in orice situatie (inafara strict de schiat). VM umbla de multe ori pe coclauri cum se zice, prin locuri nebatatorite si in inafara traseelor obisnuite, e nevoie sa faci si alte lucruri inafara de schiat (sigur, de obicei sunt si all weather, mergi cu ei si iarna si vara, ii folosesti si pe schiuri si la catarare (mai usoara),si la alergat si la urcat coborat din vehicole si la marsuri pe teren stancos umed si prin noroaie si pe iarba si pe asfalt..

            Eu as vedea ca cele mai importante dotari personale tot bocancii (pastrand modelul de talpa dar ceva si mai comfortabil si mai rezistent), si tinuta impermeabila cat mai rezistenta la intemperii si vreme rea si care sa asigure si oarecare protectie la detectia in spectrul IR si termoviziune. Modelul de camuflaj vizual cred eu ca ar trebui adaptat zonelor montane si impadurite de la noi, ceva bun la toate (inclusiv la „desert”) nu prea mere.

            Dpdv tehnic, AVN individual, drone tactice la nivel de pluton, si eventual schimbarea armamentului de infanterie (raman fan al AK modernizat cat mai complet, in alt calibru si cu ap optica pe el, inclusiv o PSL 2).

            In rest am vazut ceva ATV-uri, dotarea cu rachete AT Spike, ceva drone mici la cercetare, cred ca se misca cat de cat acceptabil pentru conditiile de buget de la noi, dar evident ar putea sta mult mai bine dpdv al echipamentului

            2
            • O ultima intrebare? schiurile doage au si piei de foca? Sunt foarte utile pe terenuri si coclauri pt ca poti schia la deal, in panta, se pot da jos si schiurile sunt gata pt coborat la vale.
              Claparii de care vorbesc eu sunt articulati asa incat se merge cu ei cam ca la fel ca si cu bocancii (ma rog, sunt evident mai grei decat bocancii tip VM). Exista si variante race cu care se poate fugi, folosite de sportivi, dar sunt destul de scumpi. Evident ca sunt doar pt iarna, asa cum ai spus bocancii VM sunt de 4 sezoane.
              Mereu m-am intrebat cand i-am vazut iarna in ei prin Bucegi daca nu le ingheata picioarele in conditii de lupta/la aplicatii

              in plus la ce ai spus tu, ar trebui sa primeasca si niste blindate noi, masina lor de lupta e cam vechiuta

              2
    • Ca sa fiu sincer nu ma așteptam ca astăzi 27 Ianuarie, de Ziua Internațională a Holocaustului, sa găsesc aici vreun articol care sa comemoreze aceste lucruri care s-au întâmplat nu foarte departe, in timpul vieții bunicilor noștri, si la care au participat din nefericite și armata și jandarmeria romană. Dar cumva speram …

      Nu suntem încă un popor matur, care sa se privească cu obiectivitate și luciditate. Poate nu o sa fim niciodată.

      Cred ca multă lume are nevoie sa vadă filme de genul:
      https://m.youtube.com/watch?v=8qsGtsni20g

      Natura umană e un spectru, nu suntem toți eroi sau iude, majoritatea suntem undeva la mijloc. Unde anume? Aflați și singuri aplicându-va gratuit testul lui Milgram:
      https://m.youtube.com/watch?v=mOUEC5YXV8U
      https://m.youtube.com/watch?v=y6GxIuljT3w

      2
      • Dar ai ceva de zis despre Masacrul de la Fântâna Albă ? I ruda su in agin ucisi acolo!
        Daer ceva de zis de deportati in Sibir? vreo 5 afini … de care doar Al de sus (si poa al de jos) stiu ce se intampla cu ei ..
        Da despre disparutii in gropile de var din Chisinau ceva ? 2 afini presupusi a fi ajuns in var …
        }De unde sa stie un imatur ca tine?

        6
        • Bizoane, dacă vrei sa dialogam fa te rog un efort și fii coerent, este o dovada de respect fata de interlocutor și fata de sine sa vorbești corect limba romană. Nu înțeleg ce zici, reformulează te rog, ca nu știu dacă ești doar un cetățean beat sau ești o încercare foarte stângace de a face un soft care sa imite comentariile unui cetățean beat.

          • Lasa-l in pace pe nea Ghita, are probleme cu ochii, nu-i vorba de lipsa de respect sau necunoasterea grafiei in lb romana.

            2
            • Atunci poate vrei tu George sa imi explici care este legatura intre Fantana Alba, unde rusii omoara romani, si episodul asta din Moldova unde romani omoara evrei. Ca uite, eu, imatur cum ma aflu, ma uit ca prostu si nu vad nici o legatura directa, vad doar una inchipuita in care se incearca justificarea unei crime printr-o alta crima, doar asa, ca sa para ca exista argumente de ambele parti ale discutiei.

              1
              • Ideea lui Ghita nu este de a justifica o crima prin alta. Vrea sa spuna ca pe unii ca tine va doare in cur de ororile suferite de cei de-un neam cu tine dar sunteti foarte sensibili la suferintele altora. Nu am vazut ca pe rusi, ucrainieni, unguri, bulgari, sarbi si evrei sa-i doara prea tare de suferintele romanilor, in schimb iunt extrem de sensibili la propriile tragedii. Asa ca de ce momentul evocat de tine ar trebui sa beneficieze de o atentie soeciala aici, pe Romania Military? I se acorda suficienta atentie la nivel oficial, asa ca nu mersi. Ip, Traznea, Fantana Alba, romanii ucisi de comitagii bulgari in Cadrilater, crimele bolsevicilor in Basarabia nu te prrocupa. In schimb tragi lumea de urechi ca nu-ti face pofta cu pogromul.

                13
          • G L …cred ca insinueaza relevanta ofiterilor sovietici de origine evreieasca in masacrele romanilor din Moldova,daca vrei sa o dam in cine a facut cui,zi si de Ana Pauker,Maurer….ura a fost de ambele parti,vezi ca sunt un sfert evreu polonez dupa bunica,asa ca nu ma lua ca s antisemit,sunt doar obiectiv,in interval 1935-1954 Periada Hitler-Stalin-Mao cum o numesc Eu au fost atrocitati din Franta cu SS pana la Peking….parerea mea vb lu’ Sharky….cateodata e mai bine sa nu dezgropam mortii

            4
            • @Ross cand o sa vina momentul sa vorbim de Ana Pauker vorbim de Ana Pauker (?!) si de ura din ambele parti (?!) dar nu vad iarasi legatura. Vrei sa spui ca progromurile au fost organizate pentru ca evreii romani gresisera cu ce anume celorlalti romani? Ca tot nu inteleg? Ca Armata Rosie avea binenteles evrei si deci evreii au parte de vina in ocuparea ruseasca a Basarabiei? Si atunci evreii romani trebuie sa plateasca? De ce nu blonzii? Sau aia cu mustata ca a lui Stalin? Ca are tot atata sens. Nu vad legatura, poate ma ajuti sa inteleg.

              Nu am nici un evreu in familie, din cate stiu cel putin, si nu ma intereseaza soarta lor atata cat ma intereseaza soarta noastra, a romanilor, ca de aia scriu aici si nu pe shalommilitary … Sunt doar fanul logicii si al adevarului. Si mi-ar fi placut sa vad ca suntem atata de barbati incat sa admitem ca am mai dat si gherle. Nu am fi nici primii nici ultimii.

              Auzi-l si pe ala , „trag lumea de urechi”, si „ma doare-n cur” … „unii ca mine” cum, ba, Analshock, cum unii ca mine, educati? :))

              • Vezi ca ajungi la atac la persoana si eu nu reactionez prea bine la ironii si insulte.De data asta doar de avertizez.
                Lasa gargara cu educatii, esti educat sa bagi batul prin gard. Au admis altii „gherlele” (educatule) inainte sa vii tu cu revendicari corecte politic pe aici.

                6
                • Daca nu reactionezi bine la ironii, poate data viitoare treci peste insultatul persoanelor care sunt de alta parere cu tine. Ca nu am inceput eu. Si nu imi zi „lasa gargara” daca vrei sa te respect. Si nu ma avertizezi.

                  • Serios? Nu te avertizez? Tocmai am facut-o. Hai sictir fulg de nea tu nu ai opinii aici, tu provoci.
                    Lasa aerele de mironosita asa zis manierata cu desuuri internationaliste. Daca doreai comemorarea Holocaustului gaseai articole in alta parte nu tineai mortis sa fie marcat momentul aici si nu raspundeai ca un mitocan cum esti de fapt in realitate altora care ti-au sugerat ca mai exista si alte momente tragice decat ce miorlaiai tu ca vrei. Eu nu am zis ca tin mortis sa ma respecti, am zis sa nu ma insulti, ca rastalmacirea nick-ului meu ca sa ataci este un pic mai murdara decat gargara. Ca si nick-ul tau si al meu presupune niste referinte culturale, de aceea eu nu ma leg niciodata de asa ceva dar daca tii cu tot dinadinsul as fi incantat sa-ti administrez un analsoc (sau cum ai scris tu) cu un bocanc marimea 46. Din fericire lucrul asta nu are cum sa se intample desi te-ar fi ajutat sa intelegi mai bine ce-ai scris. Si da din reactia ta sunt convins ca te doare in posterior (suna mai educat acum?) de tot ce inseamna tragediile recente indurate de romani.

                    1
              • pai cum nu sa discutat de ana pauker maurer si ceausescu si crimele comunismului sovietic asupra poporului roman pe 26 ianuarie de ce s-ar discuta despre holocaust pe 27 ?

                1
  111. https://monitorulapararii.ro/seful-statului-major-al-apararii-la-sedintele-de-bilant-ale-fortelor-navale-si-fortelor-aeriene-cele-doua-categorii-de-forte-isi-pot-indeplini-1-35187
    jeneralii lu’ peste a decis,suntem in grafic….atata timpcat vin aliatii pe aici.
    avem de toate in gradina maicii domnului …militie,armata,securisti,justitie,sanatate,educatie,economie ,chiar nu inteleg ce mai vrea poporul asta de la viata.

    5
    • Pai cred ca tocmai se pregatesc sa taie din cele doua procente de la aparare si de aceea anunta ca se descurca cu ce au…

      • pai sa mai taie si din posturile lor sau de oligarhia cu epoleti nu ne atingem …doar o platim,degeaba.

        3
        • Dar, cine sa taie? Asta e intrebarea. Din pacate peste tot e asa. Se fac ca lucra, salariile vin pensiile la fel s.a.m.d. Mai sunt unii care pun suflet, au constiinta, dar cred ca sunt din ce in ce mai putini.

      • dacă nici asta numai e fake-news nu stie care e atunci….bine,toata pro patria e un fake-news al celor care se bat oficial cu fake news-urile.

        1
    • @psycho
      Articolul asta din monitorul ‘ulii este o mizerie trunchiata, de jurnalisti de kkt.
      Departe de mine sa incuviintez transformarea FNR de catre conducerea ei intr-un morman de fiare ruginite cu valoare militara redusa. Dar totusi, iata declaratia sefului FNR:
      „De asemenea, șeful SMFN a precizat că gradul de asigurare cu echipamente de luptă pentru Forțele Navale este 100%, dar cele mai multe dintre acestea au durata de viață depășită și se impune demararea programelor de achiziție corvete multifuncționale și a altor platforme de luptă moderne. „Modernizarea Forțelor Navale Române va avea efecte benefice nu numai asupra dezvoltării capabilităților noastre de a contracara orice amenințare la adresa securității naționale, ci va consolida și moralul personalului și va crește atractivitatea profesiei de marinar militar și interesul tinerilor români față de aceasta”, a argumentat contraamiralul Panait.”
      De aici, nu de pe monitorul ‘ulii: https://www.navy.ro/comunicat.php?id=403

      2
  112. Reddit este, in opinia mea, in cea mai mare parte, o mlastina neo-marxista. Dar azi si-au aratat adevaratele culori, de corporatisti / globalisti.

    STUNNING: Reddit Shuts Down WallStreetBets Subgroup — Blames Racism and Hate Speech — After Rookie Investors in General Public Make Money Causing Hedge Funds to Go Bust
    https://www.thegatewaypundit.com/2021/01/stunning-reddit-shuts-wallstreetbets-subgroup-blames-racism-hate-speech-rookie-investors-general-public-make-money-causing-hedge-funds-go-bust/

    2
    • intamplaor cunosc faza..niste copii s au hotarat sa manipuleze bursa prin cumpararea unor actiuni de pe Nasdaq..un coleg a fost in grupup respectiv, l am anuntat ca asta ce fac ei e manipularea bursei si e dosar penal in mod normal..

      1
      • in ce fel e manipularea pietei, si de ce e dosar penal? niste vulturi au pariat impotriva GameStop, cand actiunile incepusera sa creasca in mod natural (nou actionar important, noi oameni in board, strategie noua). Mai multi investitori mici s-au prins, s-au aliat si au inceput sa cumpere masiv, impingand pretul actiunilor in sus, provocand pierderi celor care au „short-at” actiunile. Unii din acestia, ca sa isi limiteze pierderile, au decis sa isi inchida pozitiile short, cee ce a insemnat ca au trebuit sa cumpere actiunile pe care pariasera, dar la un pret mult mai ridicat. Tranzactiile nu au facut decat sa ridice si mai mult pretul, punand presiune si mai mare pe shorter-ii care mai rezista. Nu vad aici nimic penal. Doar oftica celor mari, care pierd in fata celor mici, dar multi.
        Reddit a inchis pagina, pentru ca a fost unul din principalele canale de comunicare pentru micii investitori.

        8
        • Blocarea tranzactionarii de catre micii investitori, la presiunea oligarhilor financiari, este IMO de dosar penal.

          2
          • THIS REQUIRES PRISON TIME FOR TOP OFFENDERS
            https://www.youtube.com/watch?v=PmDYrMGKMQM

            1
          • Barny se referea la micii investitori ca ar fi facut ceva penal. Legat de ce a facut NYSE cu scoaterea repetata a actiunilor de la tranzactionare pe motiv de volatilitate prea mare, nu pot sa ma pronunt, nu stiu care sunt regulile dupa care se decide cand sa se ia o asemenea decizie.

            2
            • Au un regulament pentru „trading halt” pe NYSE. Nimic penal in chestia asta. Exista „trading suspension” care este adoptata de SEC si nu se bazeaza pe „trading trends” ci pe probleme serioase (financiare, fiscale, operationale, etc.) cu firma a caror actiuni sunt tranzactionate pe diferite platforme.

              1
              • Nu e vorba de „trading halt”, ci de manipularea pietei, clar caz penal. Actiunile GameStop nu sunt oprite (sau limitate) de la tranzactionare prin vanzare ci doar de la cumparare.

                1
                • Este caz penal daca ai „insider information.” Nu este cazul aici. Vezi ca au mai fost niste ciucalai prin 1980 care au incercat sa incolteasca piata argintului.

                • Tzupy, nu te supara, dar poti sa spui concret despre ce manipulare e vorba? cine pe cine a manipulat?
                  Legat de trading halt, NYSE a blocat tranzactionarile pe Gamestop de mai multe ori in ultimele zile, nu vorbesc aici de platformele brokerilor. Dupa cum zice Alex mai sus, aparent sunt niste reguli care declanseaza astfe de halt-uri, daca asa a fost, atunci e in regula, cum ziceam si mai sus, nu cunosc regulamentele bursei NY.

                  1
      • Niste copii? Keith Gill numai copil nu este. Very sophisticated operator and with a net worth of $33 million he ain’t small.

  113. Russian Military Budget

    Defence spending will be cut by 5 percent for 2021, taking it below the level of spending on state-backed industries for the first time since 2014. The Kremlin instead ramped up borrowing to pay for increased social spending ahead of critical parliamentary elections.

    https://www.globalsecurity.org/military/world/russia/mo-budget.htm

  114. Se pare ca autistii ii jupuiesc pe speculatori, pierdere estimata 70 miliarde $. Plebeii de pe reddit (wallstreetbets), prin platforma Robinhood, au tranzactionat actiuni GameStop contra fondului Melvin Capital (controlat de Citadel – ce detine si aplicatia Robinhood). Asa ca siorcurile sunt uriase…apropo, Ben Bernanke (expert in crize si rascumpararea, pe bani publici, speculatorilor lacomi) este unul din managementul Citadel.

    1
  115. https://www.defenseromania.ro/egiptul-o-putere-aeriana-cu-peste-340-de-avioane-de-generatia-4-sau-4-si-160-de-drone-de-lupta_607852.htm

    Dacă poate să îmi explice cineva cum Egipt poate opera 220 F16 dar noi nu vom fi capabili să operam 48…

    1
  116. Biden’s 1st Week In Office (comedian K-von says, „Gonna be a long 4 years!”)
    https://www.youtube.com/watch?v=yaxMQlT93Fs

    1
  117. ARMY

    Black & Veatch Special Projects Corp., Overland Park, Kansas (W912GB-21-D-0014); Coplan-Merrick JV LLP, Greenwood Village, Colorado (W912GB-21-D-0015); and WSP USA Solutions Inc., Washington, D.C. (W912GB-21-D-0016), will compete for each order of the $49,000,000 firm-fixed-price contract for General Architect-Engineer Services in Bulgaria, Hungary, and Romania. Bids were solicited via the internet with six received. Work locations and funding will be determined with each order, with an estimated completion date of Jan. 27, 2026. U.S. Army Corps of Engineers, Wiesbaden, Germany, is the contracting activity.

  118. Calusarii altora (doar o gluma…):
    https://en.wikipedia.org/wiki/Calusa
    Calusa meant „fierce people” in their language.

  119. Noile Rafale ale greciei… De remarcat implicarea oficialilor – contraamiral testand avioanele …
    https://www.defenseromania.ro/primul-test-de-impact-pentru-rafale-in-grecia-francezii-participa-la-exercitiul-skyros-cu-patru-aeronave_607866.html
    „…Odată cu participarea la exercițiu, contraamiralul Blioumis a pilotat personal Rafale pentru a se convinge de calitatea aeronavei vizate pentru noua achiziție a Forțelor Aeriene grecești…”
    Remarcabil!

  120. Citez defenseromania.ro pentru inlocuirea avioanelor frantuzesti vandute recent greciei:
    „Contractele către Dassault Aviation – Safran (producătorul de motoare) și Thales (electronica) – vor fi trimise de agenția de achiziții DGA în următoarele zile. Deși nu s-au menţiuni cu privire la valoarea contractului, publicaţia Defence News citează o declaraţie recentă a lui Eric Trappier, CEO Dassault, care a precizat că un avion Rafale complet echipat costă în jur de 100 de milioane de euro sau 121 de milioane de dolari, ceea ce ar pune pachetul total la puțin sub 1,5 miliarde de dolari”.
    Deci F35 e prea scump pentru noi la 78 mil si ora de zbor ne ucide – pai atunci de ce sa mai visam altele? Da, e platforma intr-o alta liga, insa are costurile astea care ridica intrebari daca poti sa le tii in aer sau in curte. Peste toate avem nevoie de o asemenea platfrorma.
    Cu F16V pe la 70mil, F35 pe la 78mil sau mai jos (inctivaani), poate ar trebui sa mergem in continuare pe o escadrila de F16V si una de F35.
    Si atunci am avea 2 escadrile de F16 (diferite ca echipare) pentru air defense si nu pentru politie aeriana (deja pozitia escadrilei a fost propusa la trecerea pe defense din pozitia de politie aeriana).
    O parere …

  121. “Transmitem serios forțelor independenței din Taiwan: cei care se joacă cu focul se vor arde singuri, iar independența Taiwanului înseamnă război”, a declarat joi, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al Apărării, Wu Qian.
    In afara de calitate slaba a produselor si covid, china inseamna si razboi ! Ce „dezvoltare” rapida ?! Mai ales ca de peste 75 de ani nu i-a mai amenintat nimeni.

  122. Un studiu interesant cu clasamentul tàrilor în functie de „what impact have geography, political systems, population size, and economic development had on COVID-19 outcomes around the world?”
    România pe locul 83.

    https://interactives.lowyinstitute.org/features/covid-performance/#country-compare

    • @mirceas,
      Eu cred ca studiul e putin irelevant atata vreme cat se bazeaza pe declaratiile fiecarei tari in parte si nu unei organizatii internationale care sa poata efectiv masura expunerea populatiei si a riscurilor implicite la acelasi nivel. Adica OMS
      De fapt nu exista o masura internationala efectiva. De exemplu – fiecare stat are „judecata” proprie in ce priveste riscul pandemiei (vezi exemplul international dar si a judecatii tarilor nordice care si-au cam ajustat opinia in ultimele luni sau chiar al Austriei de unde se pare ca s-a imprastiat in Europa), masurile proprii de a combate si a controla pandemia, etc.
      Pai atunci cum masori si cum le clasifici? OMS nu e chiar efectiva pe subiect. si daca ei nu sunt cine poate fi?
      Eu unul traiesc in state si pot sa spun ca o data ce pandemia a fost recunoscuta si inteleasa oficial, port masca la greu atat la lucru cat si la cumparaturi, sau in recreatie. Lucrez intr-un domeniu segregat si nu-i usor deloc. Nu conteaza ca imi place sau nu, trebuie sa port masca sau nu mai pot sa lucrez si sa imi sustin familia. Si am fost si in carantina pentru ca am petrecut 15 min cu un tip care a fost depistat pozitiv .Iar aici pot fi multiple scenarii, dar efectul e aceleasi.
      Deasemenea, pe baza facilitatiilor existente legal in statul respectiv, normal ca ai parte de anumite beneficii care incurajeaza afacerile – nu le respecti – platesti la greu sau poti fi inchis efectiv. De aceea, aici toate firmele urmeaza directiile statale sau federale (depinde care e cea mai tare la un moment dat).
      Nu prea inteleg opozitia societatii romanesti si chiar a unor doctori/asistente din sistem la masurile necesare din perspectiva faptului ca nu ai de ales. Pai fratele meu, daca exista riscul ca si individ sa mori, tu iti pui in fata Biserica, preotii, opinii personale sau sinergia universala? What a fuck is wrong with you? Roaga-l pe Dumnezeu sa te apere si cam atat. In rest fa tot ce poti sa controlezi cumva expunerea si controlul.
      Poate ca cei care neaga au dreptate – dar daca nu au? Inteleg ei riscurile care le reprezinta pentru cei din jurul lor? Si-i le asuma?

      1
  123. Lockheed Martin, Owego, New York, has been awarded a $64,266,809 supply contract for F-16 Foreign Military Sales (FMS) mission planning. This contract provides for the development, integration, test and delivery of the Joint Mission Planning System Unique Planning Component/Mission Planning Environment software updates. Work will be performed in Owego, New York, and is expected to be completed by January 2029. This contract involves FMS to Slovakia, Bulgaria, Taiwan, Morocco, Greece, United Arab Emirates, Bahrain, Chile, Colombia, Croatia, Egypt, India, Indonesia, Jordan, Korea, Oman, Pakistan, Philippines, Poland, Romania, Singapore, Slovenia and Thailand. This award is the result of a directed-source acquisition. FMS funds in the amount of $17,172,548 are being obligated at the time of award. Air Force Life Cycle Management Center, Hanscom Air Force Base, Massachusetts, is the contracting activity (FA8730-21-C-0001).

    1
  124. Două Mig-uri au venit la ITPul lor
    https://youtu.be/SZeA3T-_HvY
    https://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.asp?country_id=romania
    Global firepower ne-a trecut cu fighters: 28….. -16 = 12…. deci i-am pacalit pe GFP ca avem doar o escadrila de Mig-21.
    R. Moldova cu săgeata in sus (pentru ca a retrogradat Camerunul?) si cu două poziții peste Estonia care are CV 90, Javeline, Mistral… probabil ostenii fac diferența.
    Ucraina la doar două poziții de Polonia(!??), probabil datorită a 900 000 de rezervisti altfel nu stiu cum se explica.

  125. https://youtu.be/z5Ip2fcsuZw
    Milițianul s-a speriat și a scos Makarovul….. dați bai cu pietre in el, si maimutele stiu a arunca cu pietre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *