Noiembrie 2020, Permiteti sa raportez!

This entry is part 47 of 91 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Octombrie 2020, Permiteti sa raportez!Decembrie 2020, Permiteti sa raportez! >>

800 de comentarii:

 1. Cu toata cresterea asta a numarului de cazuri COVID19, este vremea de lockdown? Se merita sa tii deschis doar pentru a nu supara lumea de alegeri, sau va fi un efect invers, neluand masuri o sa ti-o incasezi la vot? Ce ziceti?

  • La mine la serviciu, s-a revenit la măsurile din starea de urgență. De fapt, măsurile sunt ceva mai restrictive decât cele din perioada de urgență.
   În rest, cred că nu se va mai vorbi despre lockdown general. Poate va mai fi ceva zonal, în rest, ținând de responsabilitatea fiecăruia dintre noi cât, unde, cu cine socializeaza.
   Sunt niște articole în această săptămână, referitoare la faptul că virusul a suferit niște mutații, în sensul creșterii contagiozitatii, și cu o scădere ușoară a letalitatii. Partea proastă este că nu avem încă un vaccin, și nici o molecula de medicament despre care putem spune sigur că omoară virusul. Astea ar fi singurele chestii care ne-ar scăpa cu adevărat de pacostea asta.

   2
  • Cei care au avut Covid-19 au sapte luni de imunitate. Daca in astea sapte luni se mai intalnesc odata cu virusul,corpul invata sa elimine total aceasta amenintare.Stiti cum e sa ai Covid? Mai usor de 10 ori decat o gripa! 80% nici macar nu stiu ca au avut covid. Il poti confunda cu o raceala banala dusa pe picioare. Sa-i inchida in case numai pe cei care n-au avut. Sau care vor sa stea in case. Deja suntem la faza la care se face imunizarea de turma.Sunt foarte multi care nu se testeaza si il au.Cei care si-au castigat imunitatea naturala sa putem sa traim normal.Sa se faca o notificare sau sa poti dovedi sau cu un certificat.Noi de ce sa mai stam inchisi? Oricum mastile acelea nu te protejeaza iar noi clar nu mai suntem purtatori.

   1
 2. In umila mea părere personala gândesc că :indiferent de alegeri sau cine este la putere (PSD,PNL ,USR,UDMR ,etc,etc) poporul este destul de iritat și halucinant de prost informat ,de către autoritățile incapabile și incompetente . (guvernul actual este total pe lângă situație și dă impresia că nici nu caută soluții cu adevărat ) Un lockdown ar fi posibil ,dar sa fie luat ,cu gândul către cetățeni …nu către interesele de partid … Oug-uri, fara temei legal,date peste noapte sau alte vrajeli de genul nu cred că mai pot fi tolerate,într-un stat de ,drept . Indiferent de câștigătorii viitoarelor alegeri ,este clar că așa cum s-a procedat până acum ….nu se mai poate …. ! Este necesar un pachet de legi clare și constituționale …este nevoie urgenta de un plan economic ( in sprijinul cetatenilor și al firmelor lovite puternic de aceasta criză ,și nu numai …) ,sustenabil și ft,ft bine pus la punct … Toate partidele de guvernământ să-și asume răspunderea (cu capul) pentru faptele și deciziile lor (luate pe ,perioada pandemiei ) …..!

  10
  • Situati nu este asa de dramatica cu 15000 de cazuri pe zi la 10milioane de locuitori…deci ar cam fi 30000pe zi.Eu zic sa se termine alegerile apoi va fi coerenta momentan la butoane sunt tot psd-istii.ex-daca deschid scolile si se imbolnaveste un singur elev <<criminalii de la pnl))-daca inchid scolile criminalii de la pnl lasa copii fara scoala.

   2
 3. https://www.armyrecognition.com/defense_news_october_2020_global_security_army_industry/nasams_air_defense_missile_system_officially_handed_over_to_lithuanian_armed_forces.amp.html

  Cam 2 ani durează de la a dori până la a avea.
  La noi cât mai durează până semnam naibii ceva? Sau apărăm patriot cu hawk și osa.. Tu-i mama masii de Pilon de stabilitate și furnizor de securitate ce suntem.
  Da, procesele alea pentru corvete cât mama lor mai durează? Cum e cu celeritatea la ele?

  7
  • pai nu poti anunta pana nu semnezi contractul iar ca sa semnezi contractul trebuie sa bugetezi iar ca sa bugetezi trebuie sa ai buget aprobat iar anul asta nu ai prevazute asa ceva in buget iar pt la anul trebuie intai sa astepti alegerile din 6 Decembrie 2020 sa vezi cine formeaza guvernul si dupa ce buget aloca si pt ce, deci pana prin Martie 2021 nu o sa existe anunturi cu achizitii noi

   2
  • Citeste la ce concluzie au ajuns specialistii din ucraina in legatura cu calitatea UAVurilor rusesti capturate. Asta e situatia reala in Rusia. Restul e teatru de prost gust pentru propria populatie.

   3
 4. Nu reușesc să înțeleg legislația împotriva COVID 19.
  Un exemplu.
  Două comune de lângă orașelul în care locuiesc, sunt în carantină.Totuși ,elevii care învață în oraș și cei care vin la serviciu, au dreptul să intre în oraș.
  În aceste condiții ,mai putem vorbi de o reală carantină?

  • Nu. Carantina conform definiției este o măsură de restrictionare complete a dreptului de a circula a unei populații potențial infectate. La noi, și nu numai, din cauza faptului că economia e în scădere, se încearcă aplicarea unei măsuri parțiale de carantinare, te lasă la serviciu, școală, magazine, farmacie, etc… cu riscul asumat de menținere a unui nivel (cât mai scăzut se speră) de infectare, astfel încât sistemul medical să nu intre în colaps. In final încearcă să temporizeze rata de infectare, o să vedem cu ce succes.

 5. Un minut de reculegere va fi observat în toate scolile din Grecia, luni 3 noiembrie, în omagiu profesorului francez Samuel Patty, decapitat de un musulman cecen a càrui familie a obtinut azil politic în Franta.
  Si în Franta s-a decretat acelasi lucru pentru luni, dar mà îndoiesc cà va fi respectat (practic 30 % din elevii „francezi” sunt de provenientà africano-arabà sau alte tàri musulmane)

  https://twitter.com/GreceHebdo/status/1322212414436347909

  14
 6. No, se iveste sansa ca programul F22 sa fie reactivat? Poate chiar imbunatatit? Deocamdata sunt rumours, dar sa vedem ce stiri oficiale vin.

  https://umbrela-strategica.ro/administratia-trump-ar-fi-aprobat-vanzarea-de-avioane-de-vanatoare-f-22-raptor-catre-israel-presa/

  1
  • Prostii. Este o lege federalà care interzice exportul lui F-22. Numai Congresul (Camera reprezentantilor + Senatul) poate anula/modifica aceastà lege, fàrà sà mai vorbim cà linia de productie si asamblare a dispàrut.

   5
 7. @MariusZgureanu Ce facusi bre ai ajuns pe aici https://www.youtube.com/watch?v=zFhfRMfEdGE

  2
  • Ochiul Moscovei este ager 🙂

   5
  • Ce mă intrigă este faptul că Rusia a mizat pe alianțe cu vecinii noștri împotriva noastră, planul medieval de împărțire a influenței prin preluarea Moldovei și cedarea Transilvaniei pt unguri ca populație interesată, sau intervenția prin care ne-a pedepsit retrocedând Cadrilaterul Bulgariei și niciodată nu a jucat o relație cinstită direct cu noi. Deci NATO este o oportunitate istorica pt noi.

   14
   • ” planul medieval de împărțire a influenței ”

    Dude.. ai spus-o cu gura ta. Nu mai suntem in Ev Mediu si rusii pot sa-si ia adio de la testamentu lu’ ‘Petru cel Mic’.

    Actuala conjunctura geopolica, din fericire, ne e favorabila. Daca nu profitam de ea, suntem niste tampiti.

    Am ajuns in situatia in care ne vor altii binele (ca au interese si ei, evident), cu forta, si ma repet, trebuie sa profitam de asta, ca a 2-a oara americanii nu vin.

    ps: petrolu o ia in jos la greu (again), adio mother russia…

    4
   • retrocedarea cadrilaterului a fost facuta la ordinul lui hitler.bulgaria a fost si va fi un land german mai ales ca si acum ei nu mai au banca nationala ci consiliul fiscal german.

    1
  • de la Europa Libera mi se trage, si nu numai 🙂

   2
  • a tunat,fulgerat si adunat in ministerul ăsta…de la șef de post la mani-vela totul este o glumă proastă acolo.

   3
   • Daca vin cu o astfel de poza acasa, patesc ca Dinamo, recte ma bate toata lumea: nevasta, verii mei, nevasta iara, vecinii…

    1
    • in urmatoarea carantina ghici ce muzica o sa difuzeze la statiile masinilor de politie??ce mândru e tipul din dreapta,chiar si-a tras pozitie….

     1
     • Baune cultura din astia, dar vorba ta, se vede pe fata lor onoarea de a fi in proximitatea limbricului cantecaci.
      Ca roacker cu state vechi, detest profund acesta mizerie denumita pompos „muzica” si acesti „artisti”.

      1
 8. Nu doresc sa se publice comentariul decât după încheierea alegerilor din Moldova … Deși toți stiu

  Trădarea e la ordinea zilei

  1
 9. Nu stiu dacà s-a povestit, dar Grecia urmeazà sà primeascà 20 F-35A dintre care 6 din lotul destinat initial Turciei.

  Tot în 2021, primele 6 Rafale.

  Rafale si F-35 în aceeasi aviatie, cine si-ar fi închipuit. Si culmea e cà s-ar completa foarte bine.

  https://www.meta-defense.fr/2020/10/28/la-grece-devrait-recevoir-20-f35a-dont-6-initialement-construits-pour-la-turquie

  Mai povestesc cum Grecia va lua dualismos submarine 214 suplimentare si cà SUA a întàrit colaborarea military si facilitàtile de finantare pentru Grecia.

  10
 10. https://tass.ru/proisshestviya/9825573
  Schimb de focuri in Cecenia intre OMON (forte speciale ale politiei) si SOBR, tot speciali dar ai gărzii naționale a Rusiei. Un militar si un civil au fost uciși.
  Cat au băut nu se spune in articol.

  6
 11. Sistemul AA per care ar trebui să-l primească sârbii anul viitor.
  O copie chinezească a S75-Dvina (e văzut ca maxim un echivalent al Hawk).

  Sârbii au comandat anul acesta 3 baterii.

  *Părere personală: nimic impresionant, o copie a unui sistem vechi și fără capabilități anti-rachetă.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/KS-1_(missile)

  1
  • E bun pentru necesitatile si posibilitatile Serbiei. Impreuna cu una bucata Pantsir si Mistral, eu zic ca ii ti pe croati si albanezi la respect.

   3
  • Se poate sa fie niste surprize aici, pt. ca tovarasii chinezi sunt mai capabili ca rusii pe partea de cercetare. De bani, nu mai vorbim…

   1
   • China e peste Rusia din majoritate punctelor de vedere, nu numai militar, dar crezi ca le fac o surpriza la sarbi si le dau ceva mai bun sau mai ,,mult” decat au platit si decat scrie in contract?

    1
    • @ZALMOXIS,

     China, precum Rusia, are variante ale sistemelor „de export” (adică „castrate”). Iar KS-3 e varianta „de export” a „Volhovului” șurubărit prin „reverse engineering”. Deci neimpresionant!

     @Luci,

     De ce ar trebui ca sârbii să țină „la respect” Croația și Albania (state NATO)?
     Pe lângă faptul că croații au o armată foarte bine echipată, mai modernă decât a sârbilor (Bradley, PzH2000, Patria AMV, JLTV, drone israeliene etc), sârbii oriunde se uită, cu excepția Bosniei și a Kosovo, văd doar NATO: Croația, Muntenegru, Albania, Macedonia de Nord, Bulgaria, România, Ungaria. Deci, nu sunt în măsura să țină pe cineva „la respect” în regiune.

     2
     • @ Stark

      Ma refeream la faptul ca sunt peste cele rusesti, chiar de export fiind.

      • @ZALMOXIS,

       Ah, aici posibil să ai dreptate. Chinezii le-au cam luat fața rușilor în ceea ce privește electronica (ei au mai asimilat și produse occidentale, superioare celor rusești).

     • Ai dreptate, ma refeream asa de unu vs unu ca si idee, sarbii fiind singuri nu prea sunt relevanti dpdv militar sau politic. Rusia e departe si trebuie sa strabata multe tari UE si NATO terestru sau aerian ca sa trimita ceva ajutor relevant acolo.

 12. E ceva ce noi nu stim inca? Parca nu s-au dat inca hotararile definitive in toate procesele care erau in desfasurare.
  https://militaryleak.com/2020/11/02/naval-group-awarded-e1-2-billion-contract-to-gowind-corvettes-to-romanian-navy/

 13. Stiu ca e Ruseasca da arata bine si ca dizain dar si ca fabricatie, oare nu omputea sa punem mana pe planuri…https://www.youtube.com/watch?v=SnyK5TKDNa8

  1
 14. https://twitter.com/COIN_V2/status/1323283895773777922

  Ii macelaresc pe armeni de le sar fulgii. Armenii ar trebui sa-si schimbe tactica imediat, sa ia notite de la vietnamezi si talibani.
  In caz de suprematie (nu superioritate) aeriana a inamicului, te ingropi cat mai adanc…Sapat retele de tuneluri subterane, bagat acolo catel, purcel, tunuri, mortiere ce poate fi carat cu carca si razboi de gherila.
  Tehnica ce nu poate fi bagata in pesteri si vagauni o bagi naibii in aglomerari urbane, in case, in gropi de gunoi si ii atragi pe inamici in lupte urbane costisitoare. Asa nu mai merge cu urletul subofiterilor „Aviatie inamica, Culcat!”
  Te culci si iti pica drept in freza bomba.

  2
  • Nu merge asa in NK, conteaza foarte mult cine ocupa teritoriul pt iitoarele negocieri de pace. Pana acum armenii au torpilat toate negocierile tocmai cand se putea ajunge la decizie. Acum probabil regreta ca au respins acordul de la Paris (Armenia pastreaza NK si coridorul Lacin si se retrage din districtele azere ocupate) pt ca realitatea din teren arata altfel acum.
   Si daca nu ai observat, transeele si gropile nu prea ajuta, rachetele sunt foarte precise

   1
   • @Dinu,

    „Acum probabil regreta ca au respins acordul de la Paris (Armenia pastreaza NK si coridorul Lacin si se retrage din districtele azere ocupate)”
    ______________________________________________
    La asta mă gândeam și eu. Pentru ei era maxim ce puteau obține în condițiile unei inferiorități militare evidente.
    Probabil au sperat că îi vor ajuta rușii să contrabalanseze dar s-au cam „țepuit”. Acordul de la Paris era cel mai bun compromis pentru ambele părți și ar fi scutit multe pierderi de vieți omenești…

   • Nu m-ai inteles…Nu am zis transee si buncare…AM zis TUNELURI SUBTERANE…Sa ia cartita de la metroul nostru si sa sape…E munte, tine tunelul, nu loess ca in sudul Ro.

  • Nu pot sa atraga inamicul in luptele urbane pentru ca nu au orașe. Șușa – 4000 populație, Lachin – 2000, Stepanakert are 50 mii dar, doar n-o sa cedeze toata țara pe care ei o consideră a lor ca sa lupte in capitala.

   1
 15. AUSTRIA – 6 locatii in Wiena au fost atacate de teroristi. Dupa sunet pare ca fanaticii aveau ak 47.
  https://youtu.be/RJCRjSlmrNk

  6
 16. https://m.youtube.com/watch?v=wr-drjTqpLg
  pentru mani-vela și ministerul de resort,fără număr la girofare !

  2
 17. Nimic despre religion of piss si multikulti austriac, aia deja numara decedatii diversificati ?

  10
 18. fuck,a murit si regele carnatilor in rusia…

  2
 19. La multi ani VM!

  11
 20. Si cu al 4-lea elicopter ce s-a facut? A fost dauna totala cand a fost rasturnat de furtuna? Sau urmeaza sa il aduca separat? In articol se spune doar ca a fost avariat.
  https://www.hotnews.ro/stiri-defense-24393557-foto-cele-trei-elicoptere-iar-330-puma-trimise-romania-mali-revenit-tara-bordul-unui-avion-antonov-14.htm

  1
 21. „Austriacul” (fiindcà era nàscut în Austria) care s-a „dezlàntuit” la Viena este de originà albanezà (familie originarà din Macedonia (de Nord)).

  Fusese condamnat la 22 luni închisoare (fàcute doar 8) pentru cà a încercat sà se ducà în „statul islamic”. Pânà la urmà „executat” de politia austriacà.

  3
 22. Election Day in SUA. Majoritatea sondajelor dau castigatori pe Harris – Biden, cu 54% la 46%. Dar se pare ca multi alegatori ai lui Trump se tem sa-si dezvaluie opiniile, ramane de vazut cat de multi. Se apreciaza ca cel mai important „battleground state” este Pennsylvania, unde s-ar putea sa apara acuzatii de frauda electorala.

  1
  • Incredibila încrâncenarea fanilor ambelor tabere …din afara US (inclusiv România) 🙂
   Pe rețele sociale, peste tot.

   Se pare că nimeni nu înțelege că oricine ar câștiga nu e „sfârșitul lumii” iar „America” merge mai departe la fel … 🙂

   5
  • Cam într-o notă tendențioasă articolul… Tocmai publicații pentru care războiul din NK practic nu există (cum nu a existat nici cel din Ucraina) vorbesc despre achizițiile militare destul de tendențios. Asta înseamnă să nu vezi în jurul tău/în regiune.

   • @Stark

    „Cam într-o notă tendențioasă articolul..”

    Il cheama Zoltan (ca sa fiu rautacios).

    Deci Zoltan, insinueaza, in mod vadit rauvoitor, ca dupa intotoarcerea lui Ciuca din US, cumparam JLTV. Adica, cineva de prin guvernu americanesc, i-a soptit lu’ nea’ Ciuca la ureche, ca tre’ sa ia musaai JLTV.

    Spre ciuda lui Zoltan, le luam si fara licitatie.

    So…?

    1
    • „…le luam si fara licitatie.”

     Pentru că e musai și trebuiau „ieri” iar licitația s-ar fi intins pe 2-3 ani cu toate procedurile/contestatiile?
     O „mașinuță” care a trecut prin tot procesul de selecție în US e foarte bună și pentru Ro, zic eu 🙂

     PS: nu are nici o legătură numele domnului ziarist, stai chill. Și ce dacă îl cheamă Zoltan? (până să comentezi tu, eu nici nu observasem autorul).

     1
     • ” nu are nici o legătură numele domnului ziarist, stai chill. Și ce dacă îl cheamă Zoltan? ”

      Hahahah.

      Evident era o gluma. Daca-l chema Decebal era acelasi lucru 🙂

  • O platformă interesantă cu mult potențial. Iar banii cheltuiți sunt o nimica toată pt noi.

   Poți s-o folosești în apărare, atac, suport, ISR, EW, îi atașezi un mortier sau un mic howitzer sau poate niște rachete AA.

   1
   • Păi, e o platformă nouă, abia selectată, după o competiție acerbă, care s-a întins pe mai mulți ani.
    E ca și cum am fi luat Humwee în 1987.

    JLTV cu sistemul (prototip) „vshorad” de la Boieng arată bestial, apropo 🙂

  • Este exact stirea pe care am postat-o si noi ieri, o sa actualizez articolul.
   Interesant cum Newsweek are acces la o Nota de fundamentare clasificata… Cineva din MAPN da pe goarna la presa, dar nu pare sa deranjeze pe nimeni de acolo…

   5
   • Pai presa aia e din cercul intim…cerc din care voi nu faceti parte, nu aveti certificat ORNIS…ah, stai trebuie sa fiti strungari ca sa obtineti acel certificat…Tough luck, baieti. Sunteti supracalificati pentru a primi certificat ORNIS. 🙂

    3
   • Si acum intrebare: newsweek nu pericliteaza siguranta nationala asa cum o face RuMil cand publica documente clasificate de pe gugal?
    Ca am impresia ca newsweek nu a luat de pe gugal nota… zic si eu.

    5
  • Buna achizitia!

 23. Taiwanul tot cumpara „flecusete”…
  – 6 MS-110 Recce Pods;
  – 135 AGM-84H Standoff Land Attack Missile Expanded Response (SLAM-ER);
  – 11 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) M142 Launchers;
  – 100 Harpoon Coastal Defense Systems (HCDS).
  https://www.dsca.mil/major-arms-sales/archive-date/202010

  2
 24. * Cred ca toata lumea trebuie sa se apuce de „stiinta micromotoarelor”
  https://southfront.org/photographs-surface-of-irans-mysterious-missile-358-was-it-already-used/
  ** Turcii se pare ca au inteles 🙂
  https://www.tei.com.tr/en/products/tei-tj90-turbojet-engine

  2
 25. intrebare intrebatoare,
  nu erau mai ieftine 20 de grippen noi decat f16 ab mlu care trebuie luate la pila si nu sti la ce pret vei ajunge in final,

  povestea cu daca dai bani banii pe jafuri third hand nato se obliga sa ne asigure apararea este din aceiasi gama cu cumpararea fregatelor de nastase la suprapret cu smenu aferent a fost pretu intrarii in nato
  norok cu parchetu jeneral care n-a reusit nici o ancheta cu fregatele

  1
 26. https://www.youtube.com/watch?v=BrdBUw_TEKg&feature=emb_title
  editat* de Razvan Mihaeanu – reclama…smechera la Catmobile

  2
 27. In SUA, cateva state au oprit numararea voturilor, pe motiv ca asteapta inca 2 – 3 zile sa vina prin posta.
  Configuratia actuala a voturilor il favorizeaza pe Trump, probabil cu 272 la 264, daca am numarat corect…

  1
 28. „publicăm astăzi, fără alte comentarii, pentru ca nu cumva să ”alterăm” detaliile tehnice ale unei astfel de operațiuni, partea din raportul contrainformativ care se referă la ”aspecte neconforme din derularea procedurii și contractul de achiziție pentru TBT Piranha 5”.

  https://www.national.ro/dezvaluiri/document-raportul-care-arunca-in-aer-ministerul-apararii-701344.html

 29. https://www.navalnews.com/naval-news/2020/11/analysis-155mm-wheeled-mobile-howitzers-could-become-anti-ship-artillery/

  Că tot se laudă ai noștri că vor să facem și noi echipament militar… încă sper să avem și noi niște ATROM că tot ne avem bine cu Israel.

 30. https://www.defenseworld.net/news/28243/Indonesia_Wants_F_35_Jets__But_US_Pushing_F_16s_or_F_A_18s_Instead#.X6L_WmmxXqs

  Nu știu dacă pur și simplu e un refuz mai elegant sau e ceva tactic/geo-strategic dar americanii le-au spus indonezienilor că pt F35 lista de așteptare e de 9 ani și că trebuie mai întâi să aibă avioane de generație 4 și 4.5 (ei având deja F16 C/D) și că ar trebui să cumpere mai întâi niște F16 block 70/72 de exemplu.

 31. Dupa momentul istoric cu „chinezoaica” mai avem inca unul ;
  Moment istoric pentru finanțele României: În 2021, salariile bugetarilor + pensiile vor depăși, în premieră, veniturile fiscale ale țării 3 nov 2020 https://cursdeguvernare.ro/moment-istoric-pentru-finantele-romaniei-in-2021-salariile-bugetarilor-pensiile-vor-depasi-in-premiera-toate-veniturile-fiscale-ale-tarii.html

 32. „MASSIVE FRAUD” Rudy Giuliani Says Major LAWSUITS Will Be Happening
  https://www.youtube.com/watch?v=6zb-uzUaCmY

  1
 33. „Ok deci nimic..”

  Evident ca nimic, pentru ca nimic avem. Nu avem cu ce.
  Intai pensii si salarii la bugetari si apoi investitii.

  Poate doar cu niste imprumuturi americane la dobanda modica, altfel nu vad nici o iesire.

  Sau excedent bugetar… 🙂

  1
 34. Veorico, iata-te razbunata …
  Incantatie pentru Trump
  https://www.youtube.com/watch?v=vyZpJX7Ww0M
  Baietii de la Ku Klux Klan sunt copii mici …

  1
 35. https://www.themoscowtimes.com/2020/11/05/russia-moves-to-grant-ex-presidents-lifetime-immunity-from-prosecution-a71959
  bravo!!! in sfarsit se realizeaza si asta,nu cred ca exista talhar pe lumea asta sa nu isi doreasca asa ceva!Jos palaria!

  4
  • La naiba, acum o sa le dea idei hotilor nostri din ’89 incoace…

   1
   • la noi e mai greu dupa ce s-a intamplat in ultimii 4 ani si mai ales dupa 10 august,s-a cam terminat cu regatul unde hotii se credeau imparati,in schimb mama Rusie devine raiul pe pamant pt borfasi,cu conditia sa ajungi borfasul numero 1!Esti practic in rai!

    1
 36. * Muzeul militar are un nou site 🙂
  https://www.muzeulmilitar.ro/

  1
 37. Decizii eronate ale „Dumnezeilor” vremii – care bantuiesc si astazi Romania:

  https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/bancherul-mauriciu-blank-si-tezaurul-romaniei-dar-pentru-dumnezeu-nu-l-trimiteti-in-rusia?utm_source=recomandari

  Ne-am scartarit la 10 milioane si la vezi doamne ego-ul Rusiei tariste…Bratianu si Titulescu mari iubitori de rusi – pfua…

  Romanii nu au invatat niciodata vorba – nu inventa apa calda daca exista – copiaza si imbunatateste…Sa primesti sfaturi de la un evreu in domeniul financiar si tu ca mare boier sa te p…i cu bolta pe sfatul lui. Asta e valabil si azi, doar trebuie sa vezi ce fac evreii bine, sa iei aminte, sa implementezi si la tine in tara si sa incerci sa imbunatatesti.

  „Decizia strămutării tezaurului în Rusia a fost una foarte grea, astfel încât Ionel Brătianu a vrut să ceară și părerea bătrânului bancher evreu Mauriciu Blank (1848–1929), director general al faimoasei bănci Marmorosch Blank, finanţist ce contribuise cu sume însemnate la dezvoltarea industrială și a infrastructurii românești în precedentele patru decenii.

  Sfatul lui Blank a fost categoric: „Un asemenea depozit în mâna Moscovei nu e sigur în clipele actuale, și vom avea deziluzii amarnice. Mult mai indicat ar fi să trimitem tezaurul la Londra”. La argumentul lui Brătianu, cum că tezaurul nostru ar putea fi scufundat de submarinele germane pe parcursul transportului din Norvegia în Anglia, Blank propune soluţia închirierii unor seifuri în băncile norvegiene în care să fie depozitat tezaurul. Brătianu nu se lasă și spune că „rușii s-ar simţi jigniţi dacă am prefera Anglia, ţării lor. Și apoi călătoria tezaurului până la coasta Norvegiei și de acolo cu vaporul spre Londra ar costa ca primă de asigurare vreo zece milioane”.

  4
  • Bratianu poate fi acuzat de putine si nu ca-i iubea pe rusi. Se pare ca tezaurul a avut si garantia aliatilor nu numai a rusilor.

   1
   • Dovezi care să sprijine afirmația cu ok-ul, sprijinul aliaților pt transfer tezaur in Rusia? Din articol reiese că englezii îl vroiau la Londra. Aștept dovezi cu francezii susținand transfer la Moscova că sa îi urăsc și mai tare.

    1
  • Nu sunt de acord. Autorul articolului are in mare parte opinii istorice mediane insa asta ma surprinde.
   Am observat in ultima vreme un „trend” de defaimare daca pot spune asa a parintilor marii uniri. Articole fara o farama de proba care indica „documente” din arhiva engleza(oare cum a ajuns acolo autorul) il califica pe Maniu drept „spion”. Acum aflam ca Bratianu este macar autorul moral al pierderii tezaurului Romanesc. Parintii Marii Uniri sunt mai nou atacati nefondat, lucru inacceptabil pentru mine.
   In contrabalans apar „spalaturi” ale unor persoane din vremurile respective care au gresit fundamental insa Romania Mare i-a iertat incercand sa scriem o pagina noua a istoriei romanesti impreuna. Nu ma ascund de nume, Patriarhul Miron Cristea a blestemat armata romana cand a intrat in Ardeal. Afirmatia o gasiti in cartea „Polittetea ca arma” de Alexandru Paleologu.

   9
   • @lt, ai dreptate. Mie mi se pare ca atacurile astea put…. a putinisme

    2
    • Merci VS. Se poate sa vina din est sau poate unii creeaza stiri cu iz de dan senzationescu in direct sa faca trafic pe site-uri. Nu stiu, dar poate fi si cum zici. Izul rusesc este o varinata de analizat la modul serios, un astfel de narativ nu poate decat sa-i avantajeze pe rusnaci.
     Si eu sunt ala care a zis, si o voi spune in continuare istoria nu trebuie romantata, unii au fost doar buni si altii doar rai. Maniu si Bratianu au greselile lor, oameni find, dar in niciun caz nu ar trebui puse asemena acuzatii in seama lor, nefondate, ca unul a pierdut de incapatanat tezaurul si altul ca-i „spion”.

     4
     • Cu tot respectul, domnule…dar gresiti intr-un singur loc si acela foarte important. Sa lasam misoginismele si cat de tari in ooo sunt barbatii acestei tari si faza cu „Parintii Marii Uniri”.

      O singura persoana a decis soarta Tarii si ok-ul pentru Marea Unire – Regina Maria…deci ea este singura entitate (Mama si Tata) a Romaniei Mari, precum Isus este Trinitatea.

      Dar spalarile pe creier ale comunistilor si istoria deformata had, hidos de catre toti Iuda asa numiti istorici au dus la aceasta perceptie redusa si diminuata spre zero a rolului hotarator avut de Maiestatea Sa Regina Maria a ROMANIEI.

      Fara ea, Bratianu si Maniu plecau cu capul plecat de la negocierile de pace…inca din anticamera. Sunt destule articole pe tema aceasta – presedintele USA si premierul francez nu-l inghiteau pe Bratianu fiindca il credeau incapatanat si cerea prea mult pentru o tara asa mica.

      P.S Intr-adevar, ar trebui ca istoricii sa se aplece mai detaliat asupra subiectului tezaurului Romaniei – intrand in arhivele BNR, cele de Stat chiar si cele din capitalele Londra si Paris – sa se termine o data cu miturile si basmele din jurul tezaurului – sa se spuna cu subiect si predicat cine, cum si in ce fel a decis, semnat si si-a asumat predarea tezaurului catre rusi.

      1
      • Vezi „Tezaurul Romaniei la Moscova”- Editura fundatiei Culturale Magazin Istoric- 1999

      • @Reis o iei pe aratura cu rolul reginei Maria. In mod real rolul ei in negocierile de la Paris a fost marginal. Negocierile reale cu cutitele pe masa le-a purtat delegatia condusa de Bratianu. Toata stima mea pentru regina noastra care a simtit mai multe pentru tara decat simteau atunci si simt si acum multi romani verzi. Totusi nu-i facem cinste atribuindu-i merite pe care nu le are. Daca tu crezi ca o conversatie si cateva zambete i-au facut pe aliati sa ne recunoasca drepturile esti naiv. Negocierile s-au purtat cu harti, amenintari, cedari si compromisuri din ambele parti si cu armata romana la Budapesta. A fost o activitate istovitoare care a durat cam 1 an. Contrar unor trompete lansate de publicatii gen Historia rolul reginei a fost minor.

       3
       • La cat de necioplit esti, ca deh…nu ai facut scoala de maici…dar nici sa te interesezi despre subiect inainte de a scrie ineptii/prostii – primul lucru la indemana e Wikipedia in limba engleza nu cea in romana:

        Ai si trimiteri catre carti si scrieri pe subiectele pe care le-am expus – Regina Maria, cel mai mare om de stat al Romaniei din timpul celui dintai razboi mondial si Conferinta de pace care a urmat. Cu asta voi defila si voi arunca in fata misoginilor si tuturor care minimizeaza rolul femeilor „MARI” ale acestei tari – (ca sa va dau la temelie – chiar si cele 2 femei care strang bani din donatii pentru ridicarea aripii de oncologie a spitalului Marie Curie si in curand pentru construirea intregului spital intra in categoria femei „MARI” – defilati in continuare cu epave depasite gen Basescu, Ponta, Tariceanu, Ciolacu sau Dragnea)

        https://en.wikipedia.org/wiki/Marie_of_Romania

        .
        .
        In 1918, Marie vehemently opposed the signing of the Treaty of Bucharest, giving rise to her description as „truly the only man in Romania”.
        .
        .
        Because Ferdinand had refused to sign the Treaty of Bucharest and because Romania had been hostile towards the Central Powers until the end of the war, its place among the winning countries during the Paris Peace Conference was guaranteed.
        .
        Brătianu’s rigidity, combined with French Prime Minister Georges Clemenceau’s reluctance to overlook Ferdinand’s acceptance of the Treaty of Bucharest led to open conflict and the Romanian delegation left Paris, much to the dismay of the „Big Four”. Hoping to resolve the situation, Saint-Aulaire suggested that Marie should be sent to the conference instead. The Queen was delighted at the prospect.”

        Deci? Unde e Bratianu? Ala a cedat si a avocat pentru semnarea Tratatului de la Focsani si pe urma de la Bucuresti.
        22 ani mai tarziu, au mai fost „MARI” oameni de stat care in 1940 si-au pus palma in coor si au pasat responsabilitatea apararii tarii in fata ultimatumului sovietic.

      • @Reis, exagerezi mult cu privire la rolul reginei Maria. Da, a avut si ea un rol, mai ales la netezirea asperitatilor generate de pozitia lui Bratianu, in fapt solicitarile Romaniei.
       Nu te supara, dar esti naiv daca crezi ca deciziile stratgice se iau pe ochi frumosi.

       Noi am castigat acolo aproape tot ce ne-am propus pt ca aveam in spate o armata bine echipata, antrenata si mai important, gata de lupta. Aliatii nu aveau nimic in zona, doar o armata franceza obosita, pe jumate bolsevizata si care nu dorea sa lupte pt castigurile teritoriale ale altora. De aia nu au facut o miscare ofensiva in fata noastra nici in 1919-20 cand i-am sfidat pe toti tinand Budapesta ocupata.
       Adevarul e ca nu aveau ce sa ne faca

       Daca ati urmarit u atentie conferinta, ati observat ca cine nu a fost in stare sa-si protejeze cu arma in mana ce a obtinut la conferinta, a luat-o in freza. Cel mai bun exemplu sunt grecii, care au fost vedetele conferintei, printr-un diplomat foarte bun, primul lor ministru Venizelos, dar un strateg prost. Armatele grecesti au fost invinse fara drept de apel in Anatolia si au pierdut tot litoralul. Noi am sters pe jos cu ungurii in timp ce ii tineam la respect si pe rusi, ucraineni si sarbi.
       Pt cine doreste exista o carte excelenta, Fauritorii pacii – Margaret MacMillan care trateaza pe larg subiectul si vorbrste si de rolul Reginei si al lui Bratianu

       7
       • Hei, uite o dezbatere care imi place :), serios. Fiecare a avut rolul sau, dar probabil determinant a fost rolul lui Bratianu din timpul razboiului, facand astfel sa nu fim invinsi de germani si sa terminam cu fruntea sus razboiul. Dupa, au fost negocieri si fiecare a contribuit cum a putut. Pana la urma importanta rolului fiecaruia poate fi o chestiune subiectiva de analiza din parte fiecarui individ. Important este ca atunci, clasa politica a actionat impreuna pentru scopul final. De asemenea, importanta a fost slabiciunea imperiului rus.

        3
       • Nu exagerez deloc – doar aduc lumina si indreptare asupra personalitatii cea mai reprezentativa pentru istoria Romaniei din secolul 20.
        Faptul ca vorbesti de armata, armata aia a fost rupta in fund si ataca in camasi in 1917 – de ce? Nu doar pentru promisiunea de improprietarire dupa razboi ci si pentru Regina Lor pe care o adulau. nici un alt om politic din Romania nu a reusit o asemenea comuniune cu poporul astfel incat acesta sa il aduleze si sa il planga atat de amarnic la trecerea in nefiinta. O straina venita in Romania, a ajuns sa iubeasca la nebunie Tara Asta si poporul , neprecupetind nici un efort in timpul razboiului si nici dupa pentru a-i fi mai bine. Pentru Numele lui Dumnezeu, femeia asta si-a dat INIMA acestei tari. Ce sa mai adaug sa va fac sa cititi si sa vedeti ai alta fata a acestei femei decat cea infierata de catre comunisti si asa zisii republicani?

        https://radioromaniacultural.ro/portret-regina-maria-a-romaniei-o-personalitate-de-exceptie-a-istoriei-nationale/

        „1917.

        Regina Maria e peste tot, pe front. Nu ține seama de tifos, de apa infestată, de condițiile crunte. Vizitează – fără a se vaccina, ”Muribunzii nu au timp de injecțiile noastre – tranșeele. Cere că guste direct din ciorba ostașilor. Trasă, toată, în alb, merge în spitalele de campanie, alină sufletele ciobite, citește rugăciuni soldaților aflați în suferință. Devine ”Mama răniților”. Are un devotament imens, iubește, sincer, eroii. ”Juraseră să reziste ca un zid pentru a apăra ultima părticică de pământ românesc care încă era al nostru”, notează.”
        .
        .
        „1917.

        Noiembrie. 26. După semnarea Armistițiului de la Focșani, cu Puterile Centrale, Regina Maria prinde a se război cu toată lumea: cu Regele Ferdinand, cu Ion I.C.Brătianu, cu Barbu Știrbey. Considera armistițiul un ”angrenaj în care ne-am prins mâna”.

        1917.

        Regele Ferdinand și guvernul caută o pace separată.

        1918.

        Este unul dintre cele mai interesante momente ale istoriei noastre. Regina Maria îi înfruntă pe toți: ”A urmat o scenă teribilă, în care i-am spus Regelui că își vinde sufletul și onoarea și, odată cu acestea, o onoarea familiei și țării sale”, spune Majestatea Sa. Îi ia la țintă și pe Brătianu ori Barbu Știrbey: ”Trebuie să ți se spună (n.r. – către Regele Ferdinand) odată că cei din jurul tău te-au prins într-o plasă de dezonoare”…După război, oamenii politici aveau să recunoască, în unanimitate, că ”În acel moment al istoriei, Maria a fost singurul bărbat al României”
        .
        .
        1919.

        Februarie. ”Aș vrea să pleci la Paris, să pledezi cauza. Brătianu (n.r. – Ion I.C.Brătianu, prim – ministrul de atunci) nu e băgat în seamă de către cei grei. Tu ai ardoare, entuziasm, țara are nevoie de tine. Ești de acord?” Dialogul are loc în spatele ușilor închise, între ”Nando”, Regele României, și Regina Maria. Unirea e făcută ”de facto”, dar, pentru că semnaserăm o pace separată cu Germania, aliații nu digeraseră asta. Era nevoie de o minte luminată, dar și de o mână forte…

        Pe 5 martie 1919, Regina Maria e deja la Paris, unde e în toi faimoasa Conferință de Pace. Pe 6 martie cere audiență la prim – ministrul Franței, Georges Clemenceau, o personalitate imensă.

        ”Avea o alură deosebită, o adevărată alură de regină: înaltă, frumoasă, foarte bine făcută și cu acel nu știu ce care caracterizează o doamnă și se impune întotdeauna”, scrie Mordacq, generalul. Pe ceas, întâlnirea trebuie să dureze o jumătate de oră. După 120 de minute, ușile sunt tot încuiate…

        Clemenceau e direct:

        ”Doamnă, uitați că țara dumneavoastră, semnând o pace separată, a pierdut dreptul de a cere respectarea angajamentelor teritoriale”…
        ”Domnule prim-ministru, știți bine că România a fost obligată să semneze pacea din cauza dezertării Rusiei și a izolării în care se găsea la sfârșitul anului 1917”
        ”Vorbiți-mi despre revendicările țării dumneavoastră!”
        ”Transilvania până la Tisa și tot Banatul!”
        ”Dar, doamnă, cereți partea leului!”
        ”De aceeea, domnule prim-ministru, leoaica se adresează vărului ei, Tigrul” (n.r. – porecla lui Clemenceau).”
        https://www.ferratum.ro/regina-maria-intregitoarea-mama-ranitilor

        „Primul Război Mondial o transformă în erou naţional. Participă activ pe front, încurajează răniţii şi soldaţii din cele mai fierbinţi puncte de luptă, nu se teme de gloanţe, nici de epidemii, de tifosul exantematic sau gripa spaniolă, de răni sau de sărăcie. Maria sfârşeşte prin a fi supranumită „Mama Regina“, „Mama răniţilor“ şi „Regina-soldat“ (ea a şi fost comandant onorific al Regimentului 4 Roşiori, care i-a purtat numele şi a cărui uniformă a îmbrăcat-o, fiind şi o iscusită călăreaţă). A înfiinţat organizaţia „Regina Maria“, care a dezvoltat o reţea de spitale în Moldova şi serviciul de ambulanţă. Nu numai că nu s-a temut, dar a privit apropierea de poporul său ca pe un privilegiu pe care alte capete încoronate nu îl aveau. Nicolae Iorga scria:

        Numai din adâncul disperării era menit acest neam românesc să se ridice la culmile spre care râvnise, şi zilnica împărtăşire a Regelui şi Reginei cu imensa durere a unei naţiuni zdrobite punea temelia morală a Dinastiei, o prefăcea dintr-un respectat factor constituţional într-un element esenţial al vieţii naţionale însăşi.39”

        https://familiaregala.ro/istorie/regina-maria

     • Pun si un link sa-mi sprijin afirmatiile – nu este romanesc:
      ” The queen’s flamboyant style (hats, veils, brocade and furs) was regularly noted as the paper charted her movements from Paris to London, where she and her daughters stayed in the same Buckingham Palace suite that President Wilson had recently vacated. Punch made Marie’s claims for ‘starving’ Romania front-page news and the Mirror framed her as an anti-Bolshevik feminist pin-up. Marie successfully scored political points for her hungry country, compensating for Romania’s sidelined status at the Conference (deeply unpopular Brătianu was incensed he should have one fewer delegate than Belgium and Serbia). Britain’s First Lord of the Admiralty, Walter Long, declared she had ‘been the most astonishing propagandist he had ever seen’. It is telling that after four years of diplomacy and propaganda in a man’s world, it was Marie who sounded a note of caution: ‘One woman’s word cannot change the face of such big events.’ Perhaps not, but Romania, which doubled in size in the aftermath of the war becoming the fifth biggest country in Europe, could not have hoped for a better ambassador.”

      https://www.historytoday.com/miscellanies/romania%E2%80%99s-wartime-queen

      1
      • Da frumos spus, elegant si politicos. Doar ca, Bratianu nu era suportat ca cerea prea mult la negocieri iar Maria oentru ca cerea aceleasi lucruri marca puncte? Autorii articolului au mici probleme cu logica. Concret care sunt punctelr marcate de regina? La modul general a facut lobby. Ok are contributia ei nici n-am negat asta dar faptic ce avem.
       Treaba asta cu simpatiile si antipatiile tine de tabloide si barfe fin culise. In 1919-1920 suntem in plina epoca „realpolitik” in care negocierile se poarta pe interese concrete nu pe simpatii si antipatii sau pe zambete cuceritoare. La noi a contat mult pericolul bolsevic, si faptul implinit cu armata romana dincolo de linia Apusenilor care i-au oferit lui Bratianu niste argumente mult mai solide la negocieri decat argumentele dreptului istoric.

       3
     • Bun Reis hai ca depsim putin cadrul discutie, si reexplic inca o data ce am scris ca am impresia ca nu m-ai inteles. Discutia era limitata la cei doi, si nu stiu daca are sens sa extrapolam, daca tinem firul academic al discutiei.
      In primul rand departe de mine sa exclud pe cineva, cu atat mai putin pe Regina Maria din a-si lua meritele pentru Marea Unire. Eu sunt cel care trebuie sa incep propozitile cu „nu sunt monarhist” ca, tot cu argumente istorice, cred ca am pus intr-o lumina cat se poate de favorabila casa regala a Romaniei, inclusiv pe Carol al II-lea ca nu a gresit doar. Inclusiv in prezent cand afirm cu toata taria: principesa Margareta este cel mai abil ministru de externe al Romaniei.Si repet ce am spus cand i-am luat apararea lui Carol al II-lea, vedeti ca nici succesul nici esecul nu au un singur artizan.
      Asadar Regina a avut un merit cert, dar nu putem sa-i atribuim doar un merit ei. Am avut o clasa politica care in momentul astral al Romaniei a stiut sa-si depasasca orgolile, relatine dintre Bratianu si Maniu find nu tocmai bune. Si nu sunt sigurii, fara Pan Halipa spre exemplu nu puteam noi povesti de Romania Mare.
      Nu am spus nici ca nu putem sa ne atingem de acesti oameni, ba din contra am zis sa nu romantizam personaje, au greseli categoric ambii insa de la aceste greseli la acuzatile nefondate care li se aduc in mai multe articole care nu au fundament academic si nici stintific e cale lunga.
      Se poate chiar sa fi fost discutii cu tezaurul, dar autorul imi prezinta niste certitudini pe care… nu-s. Sa ma pun in locul lui Bratianu in 1916, familia Romanov a sarbatorit 300 de ani de domnie, iar perioada 1878-1917 a fost singura perioada din istorie cand am avut o relatie foarte buna cu ei garantata de cei doi monarhi. Ba mai mult de atat pe principele Carol batranul rege Carol I a incercat sa-l casatoreasca cu Olga Romanov insa nu a fost sa fie: https://kingofromania.com/2017/08/10/the-russian-queen-of-romania-that-almost-was/
      In conditile aceste previzunea caderii acestui imperiu era infima, atunci pe ce certitudine se baza Bratianu?
      Ca sa o iau pe scurtatura, nu vreau istorie „noua” rescrisa si incetul cu incetul.Nu vreau istore nationalista, vreau sa analizam greselile trecutului dar nu vreau nici acuzatii nefondate doarece minciuna repetata de mai multe ori devine adevar, si sti sigur cine a spus fraza asta.

      9
      • Problema cu toți oamenii „mari” de stat ai Romaniei, e că la un moment dat li s-a urcat puterea la cap și au vrut să pozeze in tătucii acestei țări. Toți au fost încăpățânați și chiar despotici spre finalul carierei lor, nici unul nu a știut când sa se dea la o parte. Toți acești oameni „mari” ai României de fapt au fost mici, da au știut să se descurce in politica dâmbovițeană chiar balcanica dar la nivel geostrategie, mai mare au gresit. Revenind la regina Maria: ea a adus finețe, prestigiu, tact și acel ” je ne Sais quoi” specific unei femei. Ea a deschis usile, a făcut lobby și a pus la aceeași masă 2 părți care până atunci erau una la minus infinit și cealaltă la plus infinit. Tocmai că sunteți și patron ar trebui să știți ce mult înseamnă lobby-ul și accesul la mari afaceriști intermediat. Pe cont propriu, poate nici de portar nu ați trece. In zilele noastre cu exagerarea de rigoare un astfel de om e Tiriac.
       PS. Nu știu franceza, așa că îmi cer scuze daca nu am scris corect.

       • Da Reis, au gresit dar nu precum ne indica articolul de mai sus. Spre exemplu Bratianu i-a zis Reginei ca daca il mai freaca la cap cu problemele lor dinastice declara in maxim 10 ani republica. In contracarere vine Iorga care mai ca-l baga in locul de origine pentru declaratia asta.
        Repet, nu contest nimic cu privire la Regina.
        De acord si cu capitalul, sa-i spunem ca afaceristi au ajuns in Romania sa aiba o conotatie negativa.Insa tot cu privire la Carol al II-lea, afacerea Skoda. Concuzia afacerii a fost ca nu sunt suficiente probe sa acuzam pe cineva in afara de cehul ala, drept urmare din acel moment a aparut o uriasa neincredere fata de politica portilor deschise. Carol a contracarat si o mare parte din productia de armament a facut-o prietenul sau Malaxa sustinut financiar de Auschnitt. A facut bine? Sau rau? Ca fortat a dezvoltat enorm industria romaneasca ajungand la recorduri de productie in 38? Si intreb sincer, ca nu sunt nationalist deci nu inseamna ca daca am produs in tara am facut-o musai bine.
        Inca o data repet, noi nu avem certiduini istorice care sa indice clar faptul ca a doua varianta era mai buna. Daca judecam stind cursul istoriei 100 de ani mai tarziu, nu-i ok ca la vremea respectiv nu putea prevede nimeni vitorul lor, al oamenilor epocii, respectiv trecutul nostru.

        • Referitor la afacerea SKODA…oops, cine a indus in eroare si a mintit? Cumva „marii experti militari”? Iar Maniu a picat de papagal? Inteleg ca se vehiculeaza ca afacerea a venit la ordin din partea Elenei Lupescu si a camarilei regale. Dar ajungem la faza cu ordinul in armata RO, daca tu ai coloana vertebrala nu il executi…Dar uscaturi si cozi de topor, o sa se gaseasca mereu – principalul e sa le evidentiem si prin oprobiul public aceste fapte sa nu se mai intample…dar si in zilele noastre „strict secret” e pe orice dosar cu sina chiar si de achizitie de H.Igienica in MAPN.

         „n luna mai 1929, Seletzky a prezentat oferta uzinelor Škoda pentru furnizarea de armament statului român. Primul ministru Iuliu Maniu și ministrul apărării naționale, generalul Henri Cihoski, împreună cu o serie de ofițeri superiori de specialitate, au discutat oferta și au decis să comande la uzinele Škoda o parte din munițiile și armamentul necesare înzestrării țării. Separat, piesele de artilerie grea, urmau să fie comandate în Franța. În urma unor atenții consistente, Seletzky a reușit ca delegația de experți militari, care fusese trimisă în Franța, să comunice conducerii Ministerului Apărării Naționale informația falsă că tunurile fabricate la uzinele franceze “Schneider” erau cu circa 60.000 dolari mai scumpe decât cele oferite de Škoda”.”

         https://ro.wikipedia.org/wiki/Afacerea_%C5%A0koda

        • Revenind la judecata dupa 100 ani, da, ea trebuie facuta la rece, cu toate dovezile pe masa. Daca vrem sa devenim civilizati, trebuie sa clarificam trecutul, sa nu mai fie urme de indoiala, precum fac englezii.

         Englezii de ce pot face in 2000 comisie de ancheta asupra cauzelor scufundarii portavionului Glorious de catre Scharnhorst si Gneisenau, in 1940, in timpul invaziei Norvegiei?

         Noi nici astazi nu vorbim de Turtucaia, Odessa, Cotul Donului, Oarba de Mures.
         9,9 din 10 Romani nu au auzit de acele nume.

         • Eu sunt de acord, am spus de multe ori ca esecurile istorice trebuie sa la analizam si nu sa ne facem ca nu exista. Trebuie sa vorbim de ele, in mod deosebit de anii 30 in care democratia a dat eroare.
          Despre generalul Henri Cihoski pregatesc un articol, si in afacerea scoda el nu a fost acuzat niciodata. A fost acuzat col. Sica Gerogescu si avocatul Boila, ambii find exonerati din lipsa de probe. Col Georgescu s-a sinucis.

          • Si inca ceva asa scurt: demitizarea istoriei este o solicitare imperiativa a societatii academice romanesti de cam 30 de ani. De ce este blocat constant acest proces, am niste idei cat-de cat.
           Cu toate acestea Turtucaia este o certitudine, nu prezumtie. Ce avem mai sus este o prezumtie prezentata ca o certitudine generata de luxul trecerii vremii.

  • Nu trebuie luati in considerare doar israelienii, da am colaborat foarte bine cu ei in domeniu militar dar sunt si alti producatori aliati cu care trebuie sa facem comert.
   Iata de exemplu ce au facut britanicii cu un produs derivat din Hermes 450.
   Thales Watchkeeper WK450 are sisteme de surveillance in plus fata de Hermes 450, britanicii mai simandicosi considera necesare asftel de capabilitati si le-au implementat la dronele lor: https://en.wikipedia.org/wiki/Thales_Watchkeeper_WK450
   Ministrul Ciuca este bine informat si probabil ca joaca inteligent, sunt cateva drone din clasa Predator ce ni se potrivesc foarte bine.
   De asemenea si europenii au drone si proiecte in desfasurare, EADS, Dassault etc. trebuie colaborat si cu Europa in domeniu militar pe anumite paliere ce ne sunt vecini.

   2
 38. https://www.express.co.uk/news/world/1356795/putin-resign-next-year-russia-president-kremlin-health-concerns-vladimir-parkinsons-ont
  :))) au si englezii astia un stil de torpilat:))).Cu toate ca ma indoiesc ca are un sambure de adevar,insa niciodata sa nu spui niciodata.

 39. Cica Mapn vrea sa cumpere 120-130 de vehicule blindate Oshkosh JLTV pentru Forțele Speciale, legatura cu un articol de acuma 2-3 zile ? https://www.defenseromania.ro/mapn-va-cumpara-din-sua-vehicule-blindate-oshkosh-jltv-pentru-for-ele-speciale_606208.html

  1
 40. https://www.zdg.md/importante/usatii-acuza-ca-moldovenii-din-federaia-rusa-sunt-intimidai-pentru-a-l-vota-pe-dodon-sunt-ameninai-cu-deportarea/
  *moldovenii din Rusia sunt amenințați cu deportarea acasă, în R. Moldova, nu in Siberia 🙂 )

  Pe scurt, Usatîi si-a invitat alegătorii sa voteze împotriva lui Igor Dodon in turul II.

  7
 41. https://www.stiridiaspora.ro/premierul-italiei-anun-despre-romania_412685.html
  ….În acest context, premierul Giuseppe Conte a anunţat că a ajuns la un acord pentru distribuirea extracomunitarilor în Luxemburg, Germania, Franţa, Portugalia, România şi Malta, informează cotidianul Corriere della Sera şi agenţia de presă Adnkronos.
  ….La începutul lunii ianuarie, opt state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, au decis să preia 176 de imigranţi extracomunitari salvaţi din Marea Mediterană şi aflaţi în Malta, a informat publicaţia germană Die Welt.

 42. Unul dintre efectele protestelor din Belarus este persecutarea, de către putere, a industriei IT.

  Conform polonezilor de la Defence 24 mare parte e experților IT bielorusi pleacă din țară iar atât Polonia cât și Ucraina au dezvoltat politici de atragere a acestora.

  Uite așa se auto-afundă o țară in „epoca de piatra” pentru că un colhoznic tine de putere cu orice preț.

  7
  • Categoric aia se va intampla,Polonia e de departe marea castigatoare a ultimilor ani,iar forta de munca are acum la dispozitie cat doreste,Ucraina e o tara de 40 de milioane ,Belarusul aproape 10,ce poti sa iti doresti mai mult?Iar BElarusul va deveni o epava,oamenii educati de acolo vor pleca,vor ramane serviciile babuinizate ale lui Lukashenko,pensionarii si oamenii necalificati o parte,ca multi o vor taia spre agricultura ,constructiile etc etc poloneze.Iar Rusia va fi obligata sa intretina epava asta din considerente geostrategice,cum face si cu sudul Ucrainei si Crimeei.E o bomba cu ceas economica ,singura intrebare e cand va exploda,nu daca.

   9
   • Pai, inclusiv la marile fabrici din Minsk au început arestări și persecuții (cele 2-3 care contează și înseamnă cam 80% din producția industrială a țării) iar muncitorii calificați probabil vor lua calea Poloniei (sau mare parte dintre ei). Mai ales că polonezii sunt mai mult decât dispuși să-i primească. Și vorbim de o pătură subțire de oameni calificați în Belarus, practic puținii oameni care duc in spate aproape toată economia acestei țări.

    4
  • wow, asta ar fi cea mai mare lovitura a Poloniei. In Minsk exista un parc tehnologic IT ce are business de aprox 2 mld eur pe an. Au IT-sti de foarte buni.

   1
   • …au avut! 🙂

    Puterea a început să ii hăituiască pentru că ei au organizat mare pare din comunicarea și platformele online ale protestelor.
    Iar Polonia îi așteaptă cu brațele deschise.

    1
 43. …”Nu ne vom opri numai la sectorul construcțiilor. Am semnat un contract de 275 de milioane de lei pe patru ani cu Avioane Craiova pentru modernizarea a 10 avioane IAR-99 Standard și intenționăm să mai semnăm unul pentru revitalizarea celor 10 avioane IAR-99 ȘOIM. Vom da, astfel, o gură de aer proaspăt județului Dolj și industriei aeronautice românești. ”
  https://www.facebook.com/IonelNicolaeCiuca/

  2
  • Pai si Soimii au déjà vreo 15 ani de cand au intrat in serviciu, deci au nevoie de revitalizare.

   1
   • Faza cu „Soimii” imi aduce aminte de un banc (sau chiar anecdota, nu-mi aduc aminte) de pe vremea lui Ceausescu:
    Se duce Nea’ Nicu in Canada sa discute cu aia despre centrala, le explica el ce vrea, etc.
    La care aia il intreaba:
    – Domnule, Ceausescu, mai lamuriti-ne o data: vreti sa faceti o centrala nucleara care sa serveasca economia nationala sau vreti sa faceti o economie nationala care sa serveasca centrala nucleara?
    Dupa Fabrica de Avion pt Rombac, acum avem Fabrica de Avion pt IAR-99. Si ne mai plangem de populism si alea, alea.

    2
 44. Mapn mai vfrea o escadrila de f-16, dar de unde ?…Si pana la urma nu vom ajunge la 48 f16…https://www.defenseromania.ro/nicolae-ciuca-avioane-f-16_606226.html

 45. Romania va achiziționa încă o escadrila de avioane f16

  1
 46. Mda, se pare ca idiotul util Donald, marioneta lui Putin, e pe faras. A reusit sa bifeze cu succes mai toate punctele enuntate de Dughin inca din anii 90′, despre ce si cum trebuie sa actioneze serviciile rusesti in SUA, si cum sa directioneze politicile interne si externe americane.

  Izolarea SUA pe plan international, incurajarea la maxim a disensiunilor interne, cam totul a fost realizat mai mult sau mai putin, si cred ca Trump va plati pana la urma pentru rolul nefast jucat aici.

  Sper ca totusi democratii au inteles lectia si vor renunta la unele idei prea aiurite din sfera corectitudinii politice impinse dincolo de limitele bunului simt si normalitatii, si care au dus partial la pierderi semnificative la vot.

  Sper ca si republicanii si-au invatat lectia si vor elimina dintre ei pe toti cei santajabili si cu probleme. Nu e normal ca o delegatie de senatori americani sa mearga la Moscova chiar pe 4 iulie, si sa incerce sa blocheze toate anchetele privind investigarea implicarii Rusiei in alegerile precedente, asa cum nu e normal nici ca Trump sa se intalneasca singur cu Putin si Lavrov si sa nu fie consemnat ce s-a discutat oficial.

  Sper, de fapt sunt destul de convins, ca americanii abia asteapta sa-si ia revansa, ceea ce e un lucru bun pentru noi, ca orice se aduna contra Rusiei. De asta cred si ca Hillary arfi fost o alegere excelenta pentru Romania in alegerile precedente. Dar si Biden e OK din pct asta de vedere, mai ales ca atat CIA cat si Pentagonul vor vrea revansa zic eu, si vor avea mana mult mai libera impotriva Rusiei

  15
 47. Din ce inteleg nici astea nu vor fi noi. Oare exista posibilitatea sa le luam SH de la americani?

  • iar iau cate o escadrila?! Parca era clar ca le mai trebuie inca doua, fara a discuta inca despre F-35!
   Stai ca m-am prins, e in contextul vizitei omologului portughez… deci probabil va fi tot MLU la foc mic, portughezii fiind intermediarul pentru AMARG, eventual piperat cu cateva din inventarul propriu.

 48. Biden va fi noul președinte al SUA. ????

  3
 49. Iulian e pacat ca nu ai lasat comentariile deschise aveai ocazia sa intreci PSR in comentarii la articol 😀 ,sincer e trist articolul respectiv ca se pare ca nu ofera nici o sansa de indreptare a armei respective din M.a.i. parca e din greseala in greseala pana la victoria finala

  3
  • Crezui ca nu vad bine.
   Iulian, te rog explica.

   1
   • Doua motive.
    1. Este o postare de pe Facebook, neverificata (inca). Chiar daca am incredere in Mihai Demetriade. Nu am putut afla mai multe despre eveniment si am preferat sa citim, sa ne gandim ce reprezinta cu adevarat daca asa a fost si sa asteptam.
    2. Nu am posibilitatea sa moderez comentariile si nici dispozitia de a auzi din nou ca ‘particip la un asalt asupra institutiilor statului’ sau ‘discreditez’.

    Daca vrei, Razvan, le poti activa.

    1
    • Chestie amuzanta, trebuie sa-mi amintesc unde naiba e dracovenia in setari.

     1
    • @Iulian uneori am mai dialogat in contradictoriu pe tema fortelor de ordine. Insa daca rezervele tale nu se confirma si stirea este reala ar fi una dintre cele mai grave insulte impotriva memoriei romanilor care au avut de suferit de pe urma securitatii. Este absolut inacceptabil sa omagiezi ca erou al armei un ofiter care a fost partas direct la mizeriile prin care au trecut acei oameni.

     4
     • Anla, ne contrazicem pe tehnicalitati; amindoi ne dorim acelasi viitor si avem aceleasi valori.

      Referitor la acea stire este o problema grava daca se confirma. Vedem in zilele urmatoare. Vreau doar sa cugetam la ce inseamna daca se confirma.

      Nu ar fi singurul ‘eveniment’. Plesita?

      3
      • Da asta ma intrebam si eu daca este singura situatie de tipul asta. Cazul asta a fost expus public dar cate situatii similare exista, fostii tortionari sunt omagiati ca personalitati ale unitatilor in care au activat?
       Evident asttfel de evenimente sunt infectii de-a dreptul purulente care explica macar in parte pasul batut pe loc de Romania in ultimele trei decenii.

       4
 50. Avem subiectul următorului referendum:
  https://m.hotnews.ro/stire/24404044

  2
  • @Priam
   Popa Danny a uitat să pună între puncte și întoarcerea la calendarul vechi, să fim compatibili cu iubiții lui ruși.
   O lovitură ar fi să trecem și cu calcularea zilei Paștele odată cu Occidentul. Așa cum a mai fost prin 1920

   2
  • Extraordinar! Daca nici dupa ce mutantul ala de la Constanta „a refacut” pastele nu s-a luat nimeni de ei… de ce sa ne mire depasirea oricarui cadru normal-institutional din partea lor.
   Nu am cuvinte…

   3
  • Apropo, cand l-au „ocarît” pe CTP, ati prins? Urmeaza eventual sa-l picteze ca diavol ca pe Nae Ionescu.

   3
 51. O racheta chinezà a lansat primul nanosatelit propulsat cu un motor electric revolutionar care foloseste iodul solid ca ergol. Nanosatelitul este fabricat de o start-up francezà, ThrustMe, si inventatoarea motorului, Ane Aanesland a primit medalia inovatiei 2019 al Centrului National de Cercetare Stiintificà francez pentru solutia sa elegantà care a înlocuit xenonul.

  https://amp.lepoint.fr/2399886

  3
 52. Bun Ne-Bun dar pare-se ca a castigat Biden deci reiese ca a pierdut Trump…..dupa logica lui Gica Hagi!?

  Ce se va-ntampla cu politica externa americana in noua era doar Dumnezeu stie, eu ma astept la relatii mai rele chiar cu Rusia si Coreea de Nord dar vad relatii mai bune cu chinezii…….da cu halatul cat e halatul, adica Ro?

  Personal I-I vad pe americani in zona noastra atat pt rusi cat si pt a suplini ,,deficitul ” numit numit Turcia & restul UE care in trecut era musai american iar acum lucrurile s-au cam schimbat…….dar tot ma sacaie problema vizelor care arata adevarata iubire a poporului american pt cel romanescu , spun si eu.

 53. Se pare că azerii ar fi cucerit Susha („orașul fortăreață” din vârf de munte), care domină înălțimile aflate doar la câțiva kilometri de capitala regiunii.

  Orașul a fost sub control armean de 28 de ani și era considerat „de necucerit”.

  https://www.bbc.com/news/amp/world-europe-54862180#aoh=16048573995512&referrer=https://www.google.com

  3
  • In urmatoarele zile vor pierde si coridorul Larchin si e game over pentru Armenia.
   Cateva sute de T72 si BMP2 si sute de piese de artilerie si voluntari din Armenia adusi cu camioanele si tot degeaba. Dronele turcesti si fortele aeriene azere au muscat din dusman incet dar sigur.
   Asta ar trebui sa ne dea multe de gandit avand in vedere ca noi ne bazam pe 56 de TR85 si 90 de MLI84 plus o escadrila de F16 block 15 MLU.

   4
  • Mda, pe canalul mentionat in trecut de mine vad ca de vreo 2 zile tot pun azerii filmari cu localitati „eliberate” ca dovada a inaintarii trupelor lor.
   https://www.youtube.com/watch?v=VPFFImi3DQw
   Si un film cu pretinsa distrugere a unui punct de comanda. Dincolo de importanta reala sau nu a tintei, observ din nou lovitura initiala urmata de monitorizare si decimarea celor veniti in ajutor sa-i dezgroape si evacueza pe primii loviti. Cinic si eficace. Ma tot intrebam de ce amaratii aia par sa nu invete nimic din experienta anterioara, dar pe de alta parte nici n-am idee cum ar trebui sa procedeze. Ce naiba sa faca? Sa-si lase camarazii fara ajutor dupa ce au fost loviti? Nu cred ca vrea cineva sa fie in pielea lor.

   1
  • Da, se pare ca intr-adevar au cucerit orasul Susha. |Au aparut filmari din orasul „eliberat” si altele cu decimarea trupelor in retragere, plus discutii despre incercuire (dar nu se specifica marimea trupelor presupus incercuite).
   https://www.youtube.com/watch?v=So7e9mRblfY

 54. Ucraina – tara devastata de razboi, cu o economie mai slaba si un buget mai mic ca al nostru, ciuntita si cu un picior in groapa dar ajutata de Occident, merge inainte si-si diversifica armamentul si dotarile tehnice, inoveaza (rachete radare, echipament terestru, aerian, AN si AA etc) si exporta, iar noi nu putem!
  Va rog sa urmariti articolul urmator:
  „https://defence-blog.com/news/army/pentagon-reportedly-awards-contract-to-ukrainian-company-for-new-radar-system.html”
  Poate singurul domeniu unde excelam peste ei este softwere.
  Unde gresim noi, ce nu intelegem noi romanii si ne bat altii la c… (scuze) in domeniul cercetarii/inovarii si dezvoltarii?
  Poate gresesc ca judec (si daca e asa imi cer iertare), insa cam toatele mesajele transmise pe media de companiile romanesti de stat producatoare de echipament militar (incluzand sindicatele aferente), sunt cum ca asteapta contracte cu MAPN pentru productia de echipamente.
  Firmele astea sustinute de stat (cu mici exceptii – vezi cine produce SAUR si inca cateva) chiar nu au nimic pe teava cercetat si dezvoltat pe cont propriu? Din media citire cred ca Cugir e un exemplu elocvent (nimic personal) – armele produse si exportate pe baza AK47. Din cate stiu eu – nimic altceva! (In cazul asta, daca au avut si alte propuneri – imi cer scuze). Si pot fi multe alte exemple.
  Prin definitie, organizarea unei firme include un anumit segment in ce priveste dezvoltare afacerilor in viitor. Bugetele anuale ar trebui sa includa cercetare/dezvoltare – si totusi nu prea ne mandrim cu mai nimic. Tara-i plina de oameni scoliti, ingineri si profesionisti – oameni care au anumite capacitati ce pot fi folosite la greu.
  Unde gresim? Ce nu facem bine, ce nu merge ca si in sectorul IT?
  Sa fie incapacitatea intelegerii celor care ne conduc in ce priveste programarea si ca atare nu pot controla sectorul (desi vorbeau la un moment dat sa-l impoziteze), iar sectorul se dezvolta pe masura talentelor, capacitatiilor si oportunitatilor de afaceri? Un om de afaceri, vorbea in urma cu ceva timp de vre-o 500.000 noi locuri de munca in IT… significant!
  Daca e asa si generatiile politice si decidente nu sunt in stare sa gestioneze constructiv economia nationala si in particular inovatia si dezvoltarea pe sectorul militar (si nu numai, insa consider sectorul militar ca unul de varf), ce ar trebui sa facem cu oameni astia?
  Inteleg ca politicul isi propune candidatii, inteleg ca exista un anumit interes la contracte, dar stau si compar Ucraina cu Romania…
  Cum poate Ucraina si noi nu suntem in stare? CUM?
  Anual pierdem ingineri si doctori pe banda rulanta (nu am inclus alte categorii insa sunt multe alte profesii), am devenit unul din principalele state europene care furnizeaza forta de munca foarte calificata (si nu numai) in UE si alte state occidentale, insa ne pierdem oamenii valorosi. Si n-o sa-i tina nimeni in tara atata vreme cat nu le oferim oportunitati la adevarata lor valoare. Pur si simplu vor cauta confortul si munca altundeva… Sunt ei de judecat? Eu unul cred ca nu!
  Si atunci (daca nu gresesc) ce putem noi face? Ce pot face politicienii pe care ii alegem? CE ar trebui schimbat?
  Eu unul sunt plecat de multa vreme din Romania, dar in fiecare Zi a Vietii mele ma gandesc la Casa si Gradina mea, la Orasul si apoi Satul meu, la Dealurile mele, la Muntii mei, la Raurile mele, la Marea mea, la Padurile mele, la Apa mea, la Mancarea mea de acasa atat de gustoasa, la Rudele si Prietenii mei, la Biserica mea!
  Credeti voi ca sunt singurul? Sunt absolut foarte integrat in societatea in care traiesc acum si pe care o respect. Insa in fiecare zi a vietii mele ma gandesc la toate cele enumerate mai sus!
  Ca si mine sunt atat de multi altii, iar unii poate ca de-abia asteapta sa se intoarca acasa.
  Poate Societatea Romaneasca sa faca ceva si sa-i aduca inapoi? Sa le foloseasca experienta occidentala nu doar banii trimis acasa sa suporte familiile sau bussines-ul local?
  Eu zic ca poate, insa societatea romaneasca trebuie sa tina cont ca toti cei plecati si stabiliti afara vor avea absolut alte standarde in ce priveste corectitudinea, mediul de afaceri, oportunitatile, justitia, legile, ordinea publica (Vai…!), siguranta publica si financiara, civilizatia si peste toate functionarea guvernamentla si parlamentara corelata cu administratiile locale.
  Trecand peste emotiile personale (scuze), intrebarea care ma preocupa e ce putem face pentru companiile de acasa cu ai lor cercetatori/dezvoltatori si ce putem face sa le oferim celor ce vor sa plece de acasa sa ramana sau sa-i aducem inapoi pe cei plecati in asa fel incat sa putem merge inainte si sa ne dezvoltam economic si financiar ca atare?
  Peste toate, forta de munca educata si pregatita e cea mai de valoare capacitate pe care o putem avea un Stat! In rest sunt banii de inzestrari, dar astia sunt diponibili peste tot intr-o lume care de-abia asteapta investitii …
  Evident totul e o parere personala… insa intrebarIle mele sunt – UNDE GRESIM? CE PUTEM FACE? CUM NE REZOLVAM PROBLEMELE FARA SA STERGEM DE PE FATA PAMANTULUI ATATEA GENERATII CARE S-AU SACRIFICAT PENTRU TARA (CHIAR DACA UNII AU FOST COMUNISTI SUNT OAMENII NOSTRI, RUDELE NOASTRE, POATE PRIETENII NOSTRI – INTRADEVAR MULTI AU DISPARUT, INSA DINOZAURUL E MARE…!)
  CUM POATE SOCIETATEA RAMANEASCA SA MEARGA INAINTE IN LUMEA IN CARE TRAIM SI CARE SE MISCA CU VITEZA LUMINII IN CE PRIVESTE CERCETAREA/DEZVOLTAREA SI NU NUMAI!
  PS – nici macar nu vreau sa mentionez Laserul De la Magurele ca da boala in Societate fratele meu!

  5
  • Subiectul este greu/usor sau lung/scurt.
   Sa crezi ca totul a fost absolut intamplator de am ajuns asa este…….prea scurt ! A fost primul atac la disciplina in scoala al lui Roman(ala asupritul), in 1990. Apoi atacurile ca scoala e grea, sunt prea multe ore(desi se facuse sapt de 5 zile) si se streseaza copiii !!!. Gramatica se face pe „Ana are mere” nu pe texte din Caragiale sau Eminescu(un „nationalist care trebuie eliminat din programa). Istoria? La ce ne foloseste ? Idem geografia, Constitutia. Geometria in spatiu(aia care te orienteaza) > n-avem nevoie ! Avem nevoie(nu noi ci „ei”) de agramati si de cei care-ti spun ca ei nu se duc sa apere tara, sa moara pt imbogatiti ! Scoala, invatamantul a ajuns un fel de „Tango Corse.(Fernandel) >,…la sieste organisée” pe bani multi ! Si atunci voteaza mai mult asistatii decat cei care au facut cat de cat o scoala serioasa. Voteaza pe aia care le dau ajutoare sa nu munceasca, vouchere, pensii speciale,etc 30% din cei care muncesc sunt afara.
   Daca scoala nu e, nimic nu e !!!
   Mi-a pierit optimismul (la 70de ani cu toate stampilele de vot) si …. povestea e inca lunga, plus acuzatia de conspirationism e imediat, dupa colt. Sau credeti ca prostia politicienilor se…..reincarneaza ?!

   6
 55. https://adevarul.ro/news/eveniment/romania-vedeta-celui-mai-mare-exercitiu-nato-2021-1_5fa807b95163ec4271a5695e/index.html

  Joaca nu gluma! 🙂 40.000 de militari NATO in Romania, 500 de tancuri/masini blindate si 150 milioane de euro buget. Cam asa il opresti pe Putler si il faci sa se gandeasca de 2 ori pana sa ‘muste’!

  7
 56. https://ro.m.wikipedia.org/wiki/TR-85 pe wikipedia scrie ca tr85m1 are blindaj 780+20 adică 800mm cum e posibil ? Eu stiu ca avea 320+20 adica 340.. ma poate lămuri cineva ? A aflat cineva date mai speciale ? Sau a fost modificat de vre-un copil.. desi sunt sanse ca aveam know-how de la tr125 si echipamentele necesare. Si tancul cantereste peste 50t

  • Clickbait – nu reiese asa ceva din articol. „Blocarea” candaturii.
   Atentie ca v-am mai zis, inamicul numarul unu al Romaniei este Germania si Sparanghela Maerkel si suntem colonie la americani. Ce tot atata vectori ocidentali.

   2
 57. Nu,nu ,astia nu sunt trompete rusesti de la podul,sunt doar fanatici trumpisti,cred ca cei mai mari din presa din Romania,iar Germania e normal sa isi sustina candidatul si sa faca presiune pt a si-l promova,insa ce e interesant e ca am devenit extrem de bine sprijiniti de latura anglo-saxona,avem al doilea om in NAto pus tot cu ajutorul lor,acum vad ca incearca sa il impuna si pe Diaconescu,asa ca sa lasam plangerile ca vai ce sarmani suntem si vai ca nu ne baga nimeni in seama.ROmania in ultima perioada chiar joaca foarte bine la nivel international.In legatura cu titlurile din presa noastra,atat ii duce capul,90% sunt aberatii.

  10
  • Dane stai linistit, zic doar ca tre’ sa facem mare slalom pe perioada campaniei electorale intre tot soiul de fake news-uri si clickbaituri.Asta spun ca ii normal sa isi sustina candidatul ca asa a fost si in situatia LCK. Cel mai bun a castigat.
   Spun doar ca nu putem afirma ca „blocheaza” candidatura, ceea ce ar presupune ca al nostru nici macar nu are o sansa. Nu, Diaconescu are o sansa chiar buna si doamne da sa si iasa.
   Si apropo, imi place Cristian Diaconescu si alaturi de Iulian Fota imi pare a fi singurii din Romania care articuleaza chestiuni geopolitice in mod echitabil si atat cat pot pricepe eu, corect. Stiam doar ca este primul pe lista la Senat la PMP.

   4
  • Si ti-am dat si un like ca ai articolat foarte bine chestia asta: „asa ca sa lasam plangerile ca vai ce sarmani suntem si vai ca nu ne baga nimeni in seama.Romania in ultima perioada chiar joaca foarte bine la nivel international”.
   Foarte corect si Germania ne-a sustinut in anumite dimensiuni acolo unde si normal interesele coincid. As mai vrea sa evoluama aceste relatii si sa devenim puterea aia regionala la care tot visez eu.
   De asta semnalez articolele astea cu stegulete rosii, ca sa dezvoltam tot mai multe relatii votand in directia unor partide cu vocatie europeana si proiecte concrete europene. Exact din contextul expus de tine mai sus, avem un loc bun acum, care poate fi mai bun, dar nu este cazul euroscepticisme si sentimente antinato.Din contra, avem un fundament cu care putem deveni mai puternici.

   6
   • „…artic-U-lat”, mama soarelui de autocorect.

    • cum am spus,90% dintre titlurile din presa,nu are rost sa iti bati capul cu ele,sunt facute doar pt clickait pt ca din asta traiesc,iar in genere articolul prezinta niste banalitati de doi lei sub forma de stiri bomba+incercarea de a da o conotatie negativa la orice fapt banal,asta e deja ceva tipic prin presa de la noi,eu nici nu imi bat capul cu asta,ce mi s-a parut interesant ,e ca anglo saxonii ne sprijina la greu in ultima perioada,ceea ce ma bucura,pt ca aveau de unde alege.ASta nu inseamna ca trebuie sa devenim anti europeni,anti germani sau francezi,ba din contra,e foarte bine cum jucam la nivel international,sa nu uitam ca Ciolos e presedintele la REnew Europe,care are un rol cheie in UE,fara el nu faci majoritate si de aici avem o putere de negociere si de a participa cu adevarat la politica europeana extrem de importanta.
     NU avem ce sa cautam cu partide anti-ue sau aberatia suprema anti Nato,dpmdv toate partidele romanesti trebuie sa fie pro-europene si membrii lor sa se bata sa ajunga la cat mai multe functii cheiei sau pozitii,de genul lui Ciolos,sa fii Gica Contra gen FIdesz lui Orban nu te ajuta absolut la nimic,iar noi nu avem de nici o culoare geostrategia Ungariee,nici mentalitatea revansarda impotriva Europei,noi avem cu totul alta istorie in spate si alte interese.
     +matca noastra istorica naturala e in Europa de vEst,de acolo venim,acolo sunt inceputurile noastre,e mediul nostru natural acolo si trebuie sa ajungem din ce in ce mai importanti in cadrul UE,asta fara discutii,iar in ultimul timp jucam inteligent,sper sa ne tina si la fel ca tine,imi doresc sa devenim o forta,cel putin regional ,eu zic ca se poate,singurii pe care nu cred ca putem sa ii depasim ,sau cel putin nu in urmatorii 10,20 de ani sunt polonezii.

     3
 58. Se confirma caderea orasului Shusha, se dau deja lupte langa Stepanakert, de unde civilii fug in masa
  https://www.themoscowtimes.com/2020/11/09/nagorno-karabakh-briefing-nov-9-a71883

  intreb si eu, oare nu ar fii momentul pt un alt articol? cine mai are surse e rugat sa le posteze

  3
  • Am comentat si eu mai sus, sunt deja filmari din orasul „eliberat”
   https://www.youtube.com/watch?v=So7e9mRblfY
   Plus filmarile deja obisnuite cu Osa – vanatorul vanat, episodul X (vreo 12-13 am vazut eu pana acum); daca nu raman armenii fara Osa sau nu se semneaza un nou armistitiu presupun ca azerii vor incepe sa le imaparta pe sezoane.

   Am gasit una interesanta cu un Tor vanat. Aici nu mai vorbim de sisteme vechi. Din cate vad este din 2016 si intrat in dotare anul trecut. Filmarea are toata desfasurarea vanatorii, de la supraveghera sistemului activ la acel moment, trecand prin relocarea acestuia si incercarea de a-l adaposti, pana la distrugerea lui.
   https://www.youtube.com/watch?v=C0pcbeSm0Sw
   @Niculae- sistemul pare a fi cel (sau apropiat de cel) pe care rusii il testeaza pentru dotarea fortelor navale.

   1
   • Am citit ca au testat unul de pe puntea heli a unei Grigorovici, fara alte “integrari”. Viitorul AA pe navele mai mari este Poliment Redut sau pe cele mici Pantsir.
    N-am urmarit conflictul din NK, dar tu ai fi in masura sa scrii un articol, pari mult mai bine informat decat mine. 🙂

    1
    • Da, despre acel sistem e vorba. N-am idee la ce concluzii au ajuns, nici cat de performant este, dar vechi sigur nu e.
     Nu sunt la curent deloc. Ce mai prind pe canalele de stiri, plus ca m-am uiat la filmulete azere, care pot avea scop didactic vizavi de cum arata in realitate un baraj de artilerie, un atac cu arme ghidate etc, dar numai sursa obiectiva pentru situatia politica sau militara in zona nu sunt.
     Mai mult, interesul meu se opreste la aceste filmari, altfel nu prea am fost curios sa vad ce si cum cu galceava astora; sunt pusi pe harta de multi ani, n-au facut decat sa se intarate de multa vreme si acum s-au incaierat. Dat fiind istoricul si inversunarea cu care nici unii nu-si doresc pacea, indiferent de rezultatul incaierarii actuale (unde mie imi pare ca armenii si-o fura rau de tot). cred ca urmeaza si altele, asa ca poate scriem un articol peste cativa ani, cand noile evenimentele ne prind mai interesati si mai pregatiti.

     1
 59. Un Mi-24 rusesc a fost doborat in Armenia. 2 morti si un ranit
  https://t.me/rian_ru/64238

 60. Marius, ce surse de info urmaresti? in afara de caucasus.liveauamap.com?
  interesant mai e si acesta https://www.themoscowtimes.com/2020/11/09/nagorno-karabakh-briefing-nov-9-a71883

  1
  • Nimic special.Cand am cautat (o singura data) am gasit fie unele vadit filo-armene, fie invers. Mai urmaresc sporadic pe main-med (the big four, plus EN si BBC). Pe you tube am urmarit canalul asta care pare (sau se vrea) oficial azer, si am vazut ca mai toate filmuletele cu atacuri azere din alte parti/surse, provin de aici, asa ca am inceput sa arunc un ochi, o data la cateva zile distanta. Unele atacuri sunt foarte interesante sub aspect didactic, vederea de sus cu unghi larg imi permite sa vad unele lucruri (precum baraj de artilerie, efeect la tinta al reactivelor, decimare, sead etc) pe care pana acum doar mi le imaginam (sau le mai vazusem, dar nu asa de clar, cu atatea detalii). O sa atunc chiar acum o privire la calea data de tine.

   1
 61. A little romanian-polish monster. asta e de PSR! sau AR?

  1
 62. daca nici acum nu intervin rusii, cand au un casus beli, nu mai intervin vreodata. in noaptea asta nu doarme nimeni in Azerbaijan

  4
  • Din cate aud sa terminat razboiul. A fost semnat un acord intre Putin, armeni si azeri Trupele ruse merg in Nagorno.

   4
   • In acord au fost incluși, de aceasta dată, și turcii.

    Așa că vor avea și ei trupe in NK.

    Iar Armenia va trebui sa retrocedeze azerilor acele 9 districte „non-Karabah” pe care le țineau sub ocupație din ’92.

    1
  • Se pare că marii câștigători ai acestui acord sunt azerii.

   Câștigă 9 „raioane” și nu au nici o obligație de a părăsi teritoriul cucerit în enclava (deci, probabil vor pastra orașul strategic Susha).

   Mai primesc si un coridor între teritoriul azer și Nahicevan.

   In plus, introduc în mod oficial și trupe turce în enclavă.

   Acord mult mai defavorabil pentru armeni decât precedentul proiect de acord de la Paris (unde armenii nu pierdeau decât cele 9 raioane azere din jurul NK).

   „Conform proiectului de acord, Armenia se va retrage imediat din cinci din șapte raioane ocupate care înconjoară Nagorno-Karabah, odată ce ambele părți sunt de acord cu condițiile armistițiului.

   Conform condițiilor de încetare a focului, Erevan va ieși din celelalte două raioane în 15 zile.

   Proiectul de acord nu impune ca Baku să părăsească teritoriile recent capturate, dar ar pune capăt ofensivei Azerbaidjanului împotriva Nagorno-Karabakh, care este acum parțial controlată de Baku.

   Într-o mișcare semnificativă, ambele părți vor fi de acord cu stabilirea a două coridoare.

   Un drum care duce de la Armenia la Nagorno-Karabakh ar asigura inițial accesul Erevanului în regiune. În schimb, Armenia va permite crearea unui al doilea coridor care să facă legătura între teritoriul azer Nakhcivan și Baku.”

   • 7 raioane, elibereaza imediat 5 si doua mai incolo

    • Da, așa este. Mai simplu spus: doua districte și două regiuni (in plus, azerii păstrează ce au cucerit militar din enclavă, inclusiv Susha, la câțiva km de capitala enavei).

     Adevărul e … cam pare o capitulare necondiționată a Armeniei.

     Precedentul acord de la Paris (respins chiar de ei) le era mult mai favorabil, păstrând enclava intactă.

     ////////
     „Conform documentului citat de agenţiile de presa, armata azeră rămâne la pozițiile sale actuale, iar Armenia dă înapoi Azerbaidjanului districtul Kalbajar (până la 15 noiembrie) și districtul Lachin (până la 1 decembrie), păstrând doar coridorul Lachin (lățime de 5 km ), care va asigura comunicarea între Nagorno-Karabakh și Armenia și, în același timp, nu va atinge orașul Shusha.

     Armenia redă, de asemenea, Azerbaidjanului regiunea Agdam și teritoriile deținute în regiunea Gazakh.”

   • Si rusii ies câștigători, vor controla Karabakh-ul (inteleg ca armenii trebuie sa isi retraga militarii de acolo) si un coridor de lat de 5 km care îl unește cu Armenia dar care va ocoli într-adevăr Șușa… nu inteleg ce statut va avea Karabakh-ul in componenta Az, probabil statut de Transnistrie

    1
  • Da, un final logic.Conflictul armat nu mai avea sens pentru niciuna dintre parti, daca atat azerii cat si armenii intuiau ce urma sa se intample in urmatoarele zile. Ar fi fost nefiresc (dar nu imposibil),sau nebunie, ca ambele parti sa continue luptele desi stiau amandoua rezultatul dinainte. Liderul NK a fost concis: ramaneau cu putin acum sau nimic peste cateva zile. Probabil omul a trecut prin multe in ultima vreme, si nu impartaseste fervoarea conationalilor din Baku care tipa ca razboilul nu trebuia oprit. Sunt curios ce-ar avea de spus Xeno ; ultima oara anunta degringolada azera, retragerea de pe toate fronturile si pierderile masive ale acestora, precum si mari coalitii internationale doritoare sa-i urecheze pe aceeasi azeri. O daruire demna de o cauza mai buna.
   Si mai curios sunt daca ajung la pace macar de data asta, sau merg pe varianta armistitiului pana la urmatorul conflict.

 63. Se pare că fost un atac aerian azi noapte langa Baku. Apărarea AA at fii doborât și ea ceva, au apărut poze cu bucăți de rachetă. Baraj 8 contra Kalibr?

  Toată povestea cu pacea cam miroase. De ce ar fii tras azerii contra unei coloane de pe teritoriul armean? Coloana rusă nu era anunțată azerilor?
  Iar la câteva ore apare și pacea.
  Soția premierului armean acuză o provocare, i s-a cerut să-și retragă detașamentul din NK și să revină la Yerevan. A avut cap să își sune soțul și să nu se miște.
  Între timp la Yerevan e revoltă/revoluția de aud focuri de armă. Parlamentul e luat cu asalt și președintele Parlamentului a fost luat la bătaie. Hei, asta nu e o idee așa rea. Ciolacu, unde ești?

  Sursele nu sunt tocmai 100% cusher, dar imaginea de ansamblu e destul de clara

  1
  • Da, se pare – din mai multe surse – că ar fi revoltă în Armenia, tratatul fiind perceput ca o „capitulare necondiționată” (probabil pentru că doar armenii au obligații: cedează teritorii pe care le controlau din ’92, cedează un coridor către Nahicevan iar azerii nu au nici o obligație de a se retrage din teritoriile cucerite în enclavă).

   1
 64. Portofoliul Raytheon in ceea ce privește SAM și apărarea anti-rachetă.

  Impresionant: Patriot, NASAMS, radarul LTAMDS, Iron Dome (cu racheta Sky Hunter), David Sling (și racheta Sky Ceptor).

  https://www.raytheonmissilesanddefense.com/capabilities/missile-defense

  • si care sunt cu adevarat ale lor dintre alea?

   • Are importanta că vreo două sisteme sunt de fapt „preluate” de la israelieni, unul de la norvegieni și o rachetă de la britanici? 🙂

    Important e că și-au creat poate cel mai complet și competent portofoliu anti … orice zboară.

    • @Marius Zgureanu & Stark

     SUA are o contributie importanta la dezvoltarea sistemelor anti-aeriene si anti-balistice israeliene, i-a ajutat pe evrei si cu bani si cu know-how si la rachetele anti-balistice Arrow, cat si la Iron Dome si David’s Sling.
     Rafael a dezvoltat Stunner (SkyCeptor) cu ajutorul Raytheon.

     De asta m-a mirat tupeul israelienilor cand au refuzat sa dea americanilor codul sursa pentru Iron Dome. Cred ca au vrut sa obtina suport de la ei pentru altceva si au mers pe santaj.

     1
 65. ,,10 noiembrie 2020 la 13:33
  infrangere mare pentru armeni”

  Infrangerea e si mai mare pentru Rusia, in acest conflict, Rusia a fost umilita de Azerbaijan si Turcia. Aviz aliatilor rusilor.
  Cam la nivelul asta a ajuns marea armata rusa, sa fie umilita de azeri, le dorim la mai mare.

  6
  • Singura alternativa reala a rusilor era o invazie terestra plecand din Cecenia, taind Azerbaidjanul in doua pina in Nagorno Karabach. Desi dpdv militar puteau sa faca asta, politic vorbind ar fi fost niste costuri foarte mari.

   Asa au salvat ce se putea salva. Oricum razboiul nu s-a terminat, a luat doar o pauza de 5 ani. Ani in care va asigur ca rusii nu vor mai fi prinsi nepregatiti.

   Rusia a pierdut masiv datorita razboiului astuia. La momentul asta, cu exceptia Armeniei influenta Rusiei se termina exact la granita ei. Dincolo de granita incepe influenta Turciei. Pe turci ii maninca rau de tot in fund si o sa si-o ia. Eu zic ca in mai putin de 5 ani, dar clar dupa ce acordul asta expira Armenia o sa incerce sa isi recupereze teritoriile pierdute.

   Paralela care imi vine mie in minte este cu Germania la finalul primului razboi mondial.

   3
   • paralela nu prea e corecta. decalajul intre azeri si armeni va creste in continuare. Armenia e o tara mica si saraca, care a castigat in anii 90 doar pt ca azerii inca nu erau bogati si au avut trupe ruse de partea lor. decalajul militar va creste pt ca veniturile azerilor sunt mult mai mari decat ale armenilor. nu exista termen de comparatie.

    rusii nu le vor da arme pe gratis, iar armele lor nu sunt cine stie ce, dupa cum se vede.

    1
   • nu e chiar asa rau pentru rusi:
    – Armenia devine complet dependenta de ei,
    – Cresc numarul de trupe ruse in Armenia,
    – Desfasoara si casti albastre in Nagorno Karabakh
    – azerii s-ar putea sa faca cedari catre rusi pe diverse paliere
    -asta inseamna trupe rusesti mai aproape de Turcia si georgienii izolati si cu curul in M. Neagra, mai ales ca pe moment si turcii fac ochi dulci rusilor.

    6
  • Dar la final mai trimit niste trupe acolo care nu o sa mai plece niciodata.

   1
  • Corect!
   Le doborara si un elicopter de lupta!
   Cat o mai suporta țarul aceste umiliri!?
   Cand turcii au luat in colimator nava franțuzeasca raspunsul a venit imediat sub forma a doua avioane misterioase care au distrus ce transportasera turcii!

   • judeci simplist. Atat azerii cat si armenii sunt parte a fostului stat sovietic. Rusii au vandut armament si alte produse ambelor parti.
    Un elicopter doborat si 2 piloti morti e un pret modest pentru perenizarea trupelor ruse atat in Armenia cat si pe post de pacificatori in Nogorno Karabach. Iar doborarea elicopterului si medierea in negociere le ofera rusilor atuuri si fata de azeri, care sunt interesati sa ramana in gratiile rusilor si le vor cumpara bunavointa, mai ales ca dupa incident pretul bunavointei a crescut muuult.
    Daca totul merge bine, in timp si azerii s-ar putea re-apropia de rusi, mai ales daca turcii ies din schema pe motive de probleme interne mari, nu doar externe vs UE si SUA.

    5
    • Ii doare pe rusi la tenisi de cei doi piloti morti si un Mi-24. Ceea ce e de notat insa e scuipatul trantit de turci in fruntea rusilor. E ca si cum s-ar dus in vizita la Putin si-ar fi piscat-o pe gagica-sa de fund. Le-au facut pilaf „aliatul” adica pe armeni. Asta scade destul de mult credibilitatea rusilor in zona. Sa vedem cum vor evolua lucrurile. Pe mine chiar incepe sa ma mire lipsa de reactie a rusilor la impertinentele lui Erdogan. Daca in Siria/Libia mai era de inteles, chiar in coasta Rusiei e hmmm…

     2
 66. http://presamil.ro/trupele-ruse-miscari-suspecte-republica-moldova
  Între timp, pacificatorii au tras o fuga la Colbasna sa vada ce a mai rămas bun de traficat acolo

 67. Pompeo confirms US sale of F-35 jets to UAE

  1
 68. https://youtu.be/xG1AEIDGaCQ

  În curând și în arcul carpatic. Sper să nu ne oprim doar la 100 și ceva de bucăți.

  4
  • Calitati exceptionale!
   Sa ramana Dacia pentru bosi, dotate cu teleoperabile si aruncatoare sa-i apere de toate cele, restul – sute si sute sau mii! de MLTV sa mearga la trupe, ca ei au nevoie de asemenea echipamente …
   Doamne ajuta!

   2
 69. Al polonezilor este mai ieftin dar ma gandesc ca sunt niste diferente fata de cel american. Si probabil nu e doar manopera ci si echiparea, poate ?

  Filipinejii in schimb iau de la polonezi. Si nu 4-6 ci 16.

  2
 70. Încheierea războiului din Karabah marcată si la Chișinău; azerii au depus flori la monumentul lui Stefan cel Mare si la bustul lui Atatürk 🙂
  https://www.publika.md/incheierea-acordului-de-incetare-a-focului-in-karabahul-de-munte-marcat-la-chisinau_3088700.html

 71. Gebirgsjäger-ii nemti ii ajuta pe mongoli sa-si puna pe picioare un batalion de infanterie montana.

  https://www.thefirearmblog.com/blog/2020/11/05/potd-mongolian-mountain-rangers/

  • Mi se pare ciudat faptul ca in ultima perioada Newsweek au devenit foarte activi cu dezvaluiri despre achizitiile militare.Parca nu demult tot ei au mai facut niste dezvaluiri. Treaba asta nu este facuta la intamplare.

   8
  • Programul are mare întârzieri, pentru care s-a și platit o penalitate, iar despre respectarea obligației contractuale de a „produce” local nu se mai aude nimic. Ce sa aibă cu Ciucă, că nu are implicare directă în partea asta, ci doar în receptarea TB-urilor?

   1
   • ma refeream la aia de la Newsweek care pe orice articol legat de armata il ataca pe Ciuca,Au avut si articole in care il legau de Oprea si blabla

  • da, contractul are o mare problema: este facut cu incredintare directa catre americani si turela chiar se fabrica la noi, in afara de tun si mitraliera.
   daca se facea incredintare directa pentru nemti si francezi, cum au facut ungurii pentru airbus H225M, H145M si pentru Lynx cu turela fabricata in Australia, nu mai era absolut nicio problema.
   un articol prost si cu o gramada de greseli. titlul spune una si daca stai sa citesti prostiile lor acolo scrie ca „solicită informații pentru a clarifica modul în care obligațiile de cooperare industrială asumate de GDELS sunt puse în aplicare”. exact moare m…UE de grija noastra ca nu producem Piranha

   7
 72. Inițial, turela a fost testată la începutul anului 2019, în Slovacia, dar rezultatele la tragerile de precizie la 1500 m au fost total neconforme. Ulterior, testele au fost reluate în Norvegia, acolo unde cu ajutorul unor muniții speciale au trecut testul.

  GDELS vrea să schimbe și sistemul de comunicații, sistem care trebuia produs obligatoriu în România. Conform informațiilor furnizate de MApN, GDELS „a propus o nouă soluție pentru sistemul de comunicații și informatică”.

  Mdeah… totul la noi trebuie să fie cu probleme.

  1
 73. Mda’
  S-ar putea sa fie o crestere puternica a cererii de Leopard 2 la nivel european si nu numai. Daca am comanda peste 350 de unitati (cu schimbarea intregului parc invechit pe care il avem – toate T-urile trimise la Cincu ca tinte sau la topit), am putea cere/face o fabrica in Romania (cu participare financiara romaneasca) si chiar exporta… Sigur ca detaliile de cat si cum se pot negocia.
  Pana vine noul MBT franco/german (preconizat sa fie disponibil in 2030) o sa mai treaca ceva timp, probabil cu o disponibilitate de productie efectiva dupa 2033 (parere personala), insa v-a fi o coada sanatoasa de comenzi/livrari… In 13 ani tot blocul Central si Estic v-a trebui sa-si schimbe tehnica, si vor fi multe tari! Pe langa ele de ce nu, am putea produce chiar si pentru briti, ca suntem mai ieftini, Way mai ieftini! Si pentru multi altii.
  Da, costul este mare pntru 350 de unitati (nu pomenesc logistica, operationalizare etc), insa s-ar putea ca pe termen lung sa fim foarte castigati – ne creeam o baza industriala (pe orizonlala si verticala) care poate sustine noul MTB in viitor – fara discutii, mai ales ca suntem mai cheap decat tarile occidentale. Si am avea baza de plecare si luati in calcul pentru noul MBT.
  In plus, daca ungurii produc Linx, noi am putea produce killer-ul lor…
  Sigur, trebuie sa ne modernizam odata infrastructura (cel putin calea ferata) sa putem misca eficient mijloacele…
  Ok,nu sariti la beregata si nu dati cu parul, ca tocmai beau o bere si am tot felul de inchipuiri…!

  7
  • desigur insa ei nu au luat de 4 ani de cand au facut RFI nici astea:
   „III. COSTURI ESTIMATE DE ACHIZIŢIE
   Pentru estimarea costurilor se va avea în vedere următorul necesar de tancuri:
   – tanc principal de luptă şi derivate – 276 buc.;
   – simulator pentru executarea instrucţiei privind conducerea şi tragerea – 20 buc.
   – perioada de garanţie să fie minim 24 luni;
   – durata normală de exploatare să fie minim 20 ani.
   Furnizorul va transmite o estimare pentru varianta de produse noi – pentru tancul principal de luptă, pe fiecare derivat în parte dezvoltat până în prezent (tractor de evacuare-reparaţii, pod mobilde asalt, dragor de mine etc.) şi pentru simulatoare (simulator instrucţia tragerii cu armamentul depe tanc – nivel echipaj şi pluton; simulator instrucţie tactică – nivel echipaj şi pluton; simulator conducere tanc – nivel echipaj).
   Furnizorul poate transmite o estimare pentru varianta de produse obţinute prin modernizareaunor generaţii anterioare, dacă există excedent şi disponibilitate pentru a asigura un număr minim
   de 276 buc.”

 74. F’ idioti!
  Or sa puna toata planeta pe butuci!

 75. Hack the planet!

  Youtube, Comcast, Spectrum, Verizon, AT&T …cazura toate.

  PS- cu vreo 10-15 minute inainte de astea, primii o updatare Windows cat roata carului…nici nu mai tin minte cu cate saptaluni 🙂 in urma s-a mai intamplat.

  Hack the planet!

 76. https://www.g4media.ro/327407.html

  Vecinii nostrii unguri inteleg greu: le-a mai explicat odata Friedman ce si cum.

  7
  • Foarte clar, de data asta. Si e clar ca politica SUA nu se schimba cu privire la Romania.

   3
  • Mda , se pare ca si-au gasit un aliat in Germania.care este mai ingaduitoate cand Viktor se intalneste cu Vladimir. Cu americanii nu prea merge asa . Plus ca americanii ii cunosc foarte bine pe ai nostrii de prin Afghanistan. Ungurii nu prea au avut nisip in bocanci..

   3
 77. Arabia saudita modernizeaza F15

  „The Boeing Co., Defense, Space & Security, St. Louis, Missouri, has been awarded a $9,800,000,000 indefinite-delivery/indefinite-quantity contract for F-15 support for Saudi Arabia. This contract provides for modernization and sustainment of the F-15 Saudi fleet to include such efforts as hardware, software, and interface design, development, integration, test, subsystem and structural component production and installation of future modifications and enhancements to the F-15 Saudi weapon system as well as product support.”

 78. https://www.comisarul.ro/articol/un-ordin-dat-de-gabriel-oprea-le-permite-lucratori_1160417.html

  In articol este vorba si despre acel securist caruis jandermia i a dat onorul militar.

  • Bai frate, mor cu scuza asta a lor: ne obliga legea. Legea pentru ei este o guma si oricum modul cum interpreteaza ei legea ii comic. Dupa logica lor un toti cei cu serviciul obligatoriu trebuie inmormantati cu onor. De aia se face solicitatare in civil sau raport in sistem. Ca ala se aproba sau nu in functie de particularitatile fiecarei spete. Iar neaprobarea nu trebuie sa cada pe cele 3 conditii clare exprimate in regulament. Alea sunt conditii la care nici macare nu se intocmeste raportul.
   Bai frate ce Gigi Duru sunt ei pe regulamente. Acelasi regulamente care iti interzic o multitudine de practici care exista fara probleme in continuare. Stiu baietiic are sunt, nu le mai listez eu.

   6
 79. https://www.mapn.ro/inforadar/fake_news.php
  Eu zic ca asta ar trebui trecuta la lectura obligatorie.
  Citam
  „Republica Moldova, există două mitropolii. Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM), aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei, este una dintre ele, iar cealaltă este Mitropolia Basarabiei, aflată sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Române. BOM are şi ea o parte de contribuţie în răspândirea fake news-urilor pornite din Rusia. Într-o scrisoare trimisă autorităţilor de mitropolitul Vladimir, conform Radio Europa liberă, acesta îl acuză, în ton cu dezinformarea din ultimele două luni, pe Bill Gates, de a fi principalul responsabil pentru crearea tehnologiei de microcipare a populaţiei prin intermediul unui vaccin care să introducă în trup nanoparticule care reacţionează la undele transmise de tehnologia 5G şi permit sistemului să îl controleze pe om de la distanţă. Prelatul îl acuză pe Bill Gates de moartea a jumătate de milion de copii în India, în urma vaccinării fireşte, o minciună grosolană. De numele lui Bill Gates se leagă o întreagă campanie de dezinformare, care, de curând, a inclus-o şi pe soţia sa, Melinda Gates. Un site rusesc, analizat de euvsdisinfo.eu, promovează, în mai multe articole, imaginea Melindei Gates ca fiind satanistă, pe motiv că ar fi purtat un crucifix cu capul în jos, la un interviu televizat la care a participat de curând. Ca urmare a articolelor de acest fel, traficul pe site-ul rusesc a crescut de peste 400 de ori, spune site-ul Uniunii Europene care deconspiră cele mai răspândite fake news-uri care circulă în UE.”

  M-am ferit sa vrobesc de subiect si as dori sa separ din start institutia de credinta si religie in sine. Totusi trebuie analizate serios aceste miscari din cadrul bisericii, si in Moldova(republica) dar si la noi.

  5
 80. https://www.janes.com/defence-news/news-detail/croatia-receives-best-and-final-fighter-bids
  The Ministry of Defence (MoD) announced that bids from the United States for the Lockheed Martin F-16V Block 70/72 Fighting Falcon, from Israel for surplus Block 30 aircraft, from France for surplus Dassault Rafales, and from Sweden for newbuild Saab Gripen C/D were all received. The Croatian government received offers from each competitor earlier in September, but allowed each bidder the opportunity to submit its best and final offer by 11 November.
  Croatia is looking for 12 fighters to replace its ageing MiG-21s on a one-for-one basis (although only between three and six are understood to still be operational despite the fleet being overhauled in Romania in 2003 to 2004 and receiving a minor upgrade in Ukraine between 2013 and 2015).
  Putem lua cele 12 MIG-21 Lancer Bis ale croatilor 🙂

  3
 81. A intrat in panica Dodonul ca s-ar putea sa piarda puterea:
  „Igor Dodon, amenințări și mesaje de ură în ultima zi de campanie din Moldova: Unirea cu România va însemna război civil, un război cumplit, pentru că noi cu românii nu vom merge”
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24416720-igor-dodon-amenintari-mesaje-ura-ultima-campanie-din-moldova-unirea-romania-insemna-razboi-civil-razboi-cumplit-pentru-noi-romanii-nu-vom-merge.htm

  5
 82. https://www.defence24.pl/amerykanie-szukaja-nastepcy-stingera-gra-o-8-tys-rakiet-
  Americanii vor înlocuitor la stinger… poate ne băgăm cu CA 94 cu motor de rachetă antigrindina. Ce pana mea, le furnizăm și noi nițică securitate.

  3
 83. Am dat de un film din 1988 cu un „Highway Airfield” în Germania.

  Aterizàri si decolàri de pe autostradà de F-16, F-15, Phantom F-4, Alphajet, C-160 Transal, A-10…
  https://www.youtube.com/watch?v=F_cxkF6qSY8

  1
 84. Si uita ca incepem sa aflam direct ce mai fac vecinii nostrii – buna treaba, cu ce le mai mici costuri pe care le-am putea avea…
  https://seapowermagazine.org/all-five-nato-rq-4d-phoenix-drones-are-on-station-at-sigonella-sicily/

 85. Am o anumita impresie ca in curand o sa spunem Adio! la trolebuze/autobuze/tramvaie etc marca „Made in Turcia”!
  https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/11/israel-us-greece-cyprus-turkey-defense-minister-benny-gantz.html
  Nu stiu, cumva ma afecteaza pentru ca practic Turcia a fost un aliat economic de nadejde in ultimii zeci de ani, parca pierd ceva din mine… Si atat de multi romani au beneficiat de comertul lor cu amanuntul plus diversitatea, aurul ieftin, vacante de lux etc.
  Imi aduc aminte ca a 2 mea pereche de blugi primiti (cu multi zeci de ani in urma, pe vremea comunistilor) a fost cumparata din Turcia. Cand in Romania cumparai doar pantaloni de stofa sau comandati…
  Sper ca or sa treaca cat de curand peste hopul asta pe care il au () si ca vom fi iarasi prieteni!
  Altfel, vom sfarsi prin a fi unii din cei care i-au pus pe butuci, ca deh’ Alianta/Politica/Geostrategia…
  Doar o parere

  1
  • Repet, nu sunt monarhist, dar cat a facut asta pentru imaginea externa a Romaniei nu a facut toate campanile penibile cu frunzulite si standuri cu slanina si tuica pe la Bruxelles.
   Ambasadrul roman onorific Charles si ministrul de externe onorific Margareta, adica un „strain” si pseudo-straina care pana la 40 de ani nu au vazut nici unul din ei pamant romanesc au facut mai mult decat romanasii astia verzi ai noistrii de pe aici, de se bat cu caramida in piept.
   Food for thaught, si nu-i chiar de pe jos sa ai in „coltul tau” pe Regele Angliei to be…

   6
 86. Si s-ar ptea sa ne tagem inclusiv Iron Drome, ca tot ne-au facut israelienii propunerea …
  https://www.defensenews.com/land/2020/11/13/iron-dome-batteries-activated-to-fill-cruise-missile-defense-gap/

 87. https://umbrela-strategica.ro/durdilly-airbus-vrem-sa-producem-elicopterul-iar-h215m-pentru-armata-dar-si-pentru-alti-clienti/

  Noi avem două foi de parcurs. Acum noi nu știm exact ce scrie în ele. Poate scrie H215, poate scrie Viper + Venom. Poate ambele, poate scrie Black Hawk, și Apache. Pana mea, certitudini nu există. Ba da. Se numesc Puma și nu sunt pantofi sport sau mli-uri.

  1
 88. ?. Da trebuie să reformulez. Noi, până acum, avem doar două foi de parcurs….

 89. @ Eroul Bula si nicolae:
  Pt voi, in primul rand – pasionatii de nave – o veste buna.
  Spargatorul de gheata Perseus, proprietatea AFDJ, este in overhaul la Santierul Naval Mangalia – Damen.

  Din sursa sigura, am aflat ca schimba TOT de pe el, in afara de tabla 🙂
  Motoarele vor fi ABC.

  Bine macar ca astia de la guvernare dau comenzi santierului unde sunt si actionari.

  Oricum, au comenzi la santier, in perioada asta sunt incarcati si trebuie sa dea drumul la nave din doc.

  Doar atat raportez.

  4
  • Chiar mai mult decât medievalà. Credinta în Isus Cristos e anterioarà evului mediu. Si au fost o multime de martiri care au plàtit cu viata credinta lor. Ca cei care îsi pierdeau viata în arenele romane sub hohotele pânà la lacrimi ale spectatorilor.

   • Snagoveanu nu este chiar un exemplu de piosenie si umilinta. Si chiar daca a fost spalat de justitie are pe el mai multe pete decat un dalmatian, numai daca ma gandesc la ce foloase tragea din impartirea parohiilor si nu doar.

    3
   • Mon cher confuzi credinta cu religia. Cacatul asta cu ochi in cel mai bun caz reprezinta religia.

    10
   • MA INTRB DACA SF.ANDREI LA PRINS NOU NASCUT PE SCORILO TAC-SU LUI DECEBAL?DECI DACII INCA INAINTEA LUI SCORILO AU DEVENIT CRESTINI?SAU POATE NU S-AU CRESTINAT DECIT LUPII DIN PADURE CACI SFINTUL A PLECAT IN GRECIA LA PATRAS SA MOARA.–CE ESTE CU ACEASTA POVESTE IN CARE NIMIC NU SE LEAGA!!

    1
 90. ANALIZĂ Tehnologie, comando și Turcia. Cum a câștigat Azerbaidjan în Nagorno-Karabah

  Azerbaidjan a luat lecții de la Turcia, membră NATO, folosindu-se de experiența sa în Afganistan, Siria sau Libia, pentru a obține o victorie rapidă în războiul din enclava Nagorno-Karabah.

  Analiștii spun că trei factori explică de ce Azerbaidjan a avut succes pe câmpul de luptă acum, spre deosebire de războiul de acum aproape 30 de ani, când a pierdut în fața Armeniei: tehnologia, tacticile și Turcia.
  https://romania.euro…h/30950259.html

 91. ANALIZĂ Tehnologie, comando și Turcia. Cum a câștigat Azerbaidjan în Nagorno-Karabah

  Azerbaidjan a luat lecții de la Turcia, membră NATO, folosindu-se de experiența sa în Afganistan, Siria sau Libia, pentru a obține o victorie rapidă în războiul din enclava Nagorno-Karabah.

  Analiștii spun că trei factori explică de ce Azerbaidjan a avut succes pe câmpul de luptă acum, spre deosebire de războiul de acum aproape 30 de ani, când a pierdut în fața Armeniei: tehnologia, tacticile și Turcia.

  https://romania.europalibera.org/a/analiza-tehnologie-comando-turcia-azerbaidjan-nagorno-karabah/30950259.html

 92. Dacia militarizată, minutul 1:03. 🙂

 93. https://umbrela-strategica.ro/nato-a-primit-ultima-drona-rq-4d-global-hawk-dintr-un-program-finantat-si-de-romania/

  Cică avem și noi o bucată de drona. S-a finalizat programul NATO. 5 RQ 4, 15 țări participante, Ro, contributor și beneficiar.

 94. https://monitorulapararii.ro/lituania-a-semnat-un-contract-de-213-milioane-de-dolari-cu-sua-pentru-achizitionarea-a-patru-elicoptere-black-hawk-1-34194

  Trec peste faptul că unii mult mai mici decât noi chiar fac ceva, prețul pe aparat ar fi cam de 53 de milioane USD. Acum mi se par cam scumpe, dar depinde si de ce pachet au luat pentru ele.

 95. * Mic upgrade la radare : Mechanical Computer Fire Control reprezinta de fapt „tachymetric target motion prediction” 🙂
  http://www.cartula.ro/forum/topic/3171-rachete-si-radare-militare-in-romania/page__st__200

 96. https://m.hotnews.ro/stire/24420988

  Maia Sandu ar fi câștigat alegerile.

  1
 97. „Nu, actualul guvern nu are nicio vină pentru situația în care se află acum spitalele din România. Pentru asta vinovați sunt toți cei ce s-au perindat la putere de-a lungul timpului și noi toți, căci noi am acceptat să ajungem aici. Cosmetizarea situației actuale a spitalelor, a locurilor din ATI, a ceea ce e în stare sistemul nostru de sănătate nu poate fi imputată, însă, altcuiva”, adaugă Oana Gheorghiu.

  Concluzia co-fondatoarei Asociației Dăruiește Viață este că „Tare bine ne-ar prinde un lider curajos, care să ne spună verde în față unde suntem cu adevărat și cât de rău urmează să mai fie. Așa poate ne-am trezi cu toții, am înțelege că nu e de glumă și poate am deveni mai exigenți cu cei care gestionează banul public, adică taxele pe care le plătim.”

  https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-24420032-oana-gheorghiu-daruieste-viata-cand-vorbeste-despre-mii-noi-paturi-ati-create-peste-noapte-spun-povesti-adormit-romanul-spitalele-instalatii-sunt-vechi-zeci-ani-adesea-fara-mentenanta-verificare-perio.htm?cfathp

  6
 98. WASHINGTON — The Army has activated two air defense artillery batteries at Fort Bliss, Texas, that will evaluate the Iron Dome system for possible integration into the Army’s air-and missile defense architecture, according to a Nov. 13 statement from the service.
  https://www.defensenews.com/land/2020/11/13/iron-dome-batteries-activated-to-fill-cruise-missile-defense-gap/

  1
  • Se pare ca vom renunta la Larom…

   • improbabil pt ca Himars nu cred ca a fost cumparat sa inlocuiasca Larom ci sa il completeze ,foarte probabil daca se mai pot face noi modernizari se vor face ca doar RFI a fost pt asta :
    „REQUEST FOR INFORMATION (RFI)
    Multiple launcher rocket system with high range (150 kilometers)
    This RFI is for information and planning purposes only. There is no obligation of the Romanian Ministry of National Defence to issue a request for proposal or award a contract. Data provided in the responses to this RFI is confidential, and the Ministry of National Defence is committed not to disclose it to a third party.
    I. General apects
    Romanian Ministry of National Defence intention is to purchase gradually the necessary systems and subsystems in order to ensure for the inventory of three battalion type unit, modern self propelled artillery systems which will enable the interoperability with the similar systems from the armed forces within NATO members countries.
    Schedule: 54 Multiple Launcher Rocket Systems with high range-150 kilometers for three artillery battalion type unit between 2019 to 2025.”

    tocmai pt ca in RFI exista cerinta asta :”MLRS with high range (150 kilometers) shall achieve the fire support in depth from 45 kilometers to 150 kilometers, shall use an extended range of rockets with strike
    accuracy of maximum 10 meters (CEP)” adica de la 45 de km sa inceapa raza de actiune cine loveste pana la 45 KM ?

    1
 99. COLOGNE, Germany — Airbus is trying to make hay out of its $6.5 billion sale of 38 Eurofighter aircraft to Germany for other procurement competitions in Switzerland and Finland.
  https://www.defensenews.com/global/europe/2020/11/12/airbus-hopes-its-65-billion-german-eurofighter-sale-will-shine-for-switzerland-finland/