Iunie 2019, Permiteti sa raportez!

This entry is part 30 of 87 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Mai 2019, Permiteti sa raportez!Iulie 2019, Permiteti sa raportez! >>

722 de comentarii:

    • In urma unei vizite facute pe 2 iunie, la Muzeul Aviatiei din Bucuresti, am avut surpriza sa constat lipsa unor aparate importante ce au fost in dotarea ROAF.

      Lipsesc Mig 23, IL-28 si IAR-99

      Nu e nici un aparat de transport… si nu am vazut rachetele P21 Termit.

      Daca absenta lui IAR 99 incerc sa o inteleg prin numarul redus de aparate… nu pot intelege absenta celorlalte 2 „vedete” mig 23 si Il-28

      Ma gandesc totusi ca sunt in vreo unitate militara??? SI asteapta o revitalizare?

      Si totusi,
      Am fost onorat de prezenta unor aparate ca Mig 29 Sniper si IAR-317 Airfox.

      Si m-a impresionat si tunul de 37mm de pe un Mig15 si un Mig17

      • Acum am văzut comentariul tău. Explicațiile pentru absențele enumerate de tine ar fi următoarele: Il-28 a rămas la Otopeni, la vechiul amplasament al Muzeului și nu cred că interesează pe să-l aducă la sediul actual. Același interes și pentru aducerea vreunui MiG-23. Au mai fost avioane și echipamente de aviație de prin unități militare care aparțineau muzeului și care au fost tăiate fiindcă „n-au fost bani” pentru aducerea lor la muzeu. Un exemplu este Il-ul 14 de la Boboc care după ce a zăcut ani întregi în iarba dintre bretele a fost tăiat după 2002.

      • P21/22 sunt încă in uz deci nu o se le vedeți la muzeu, cel mult P15/P15U.

  1. Bandà defilantà pe ecranul canalului francez de informatii în continuu CNews
    „Liturghie giganticà în Transilvania : acest eveniment este perceput ca o recunoastere a identitàtii ungare ale acestei regiuni ale României”

    • M-am uitat pe internet, este o frazà a Agence France Presse care a fost reluatà de organele de presà :
      „…des milliers de personnes ont commencé à se rassembler dès vendredi soir pour cet événement perçu comme une reconnaissance de l’identité hongroise de la Transylvanie, territoire du centre ouest du pays qui revendique son particularisme culturel.”

      • Când a venit François Mitterrand în Romania (1991), problema s-a pus la cel mai înalt nivel. De asemenea, ne-a luat la rost pentru că tricolorul românesc ar fi copiat steagul Ciadului (fostă colonie franceză).
        Probleme existențiale…
        http://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/wsj-ciadul-acuza-de-27-de-ani-ca-romania-i-a-furat-steagul-688922

        • Vad ca tot ii dati cu rosu ,galben si albastru. Culorile sunt taman pe dos, incep cu albastru.. Ori le punem cum vor unii, cu rosu la catarg, ori ne infratim cu Ciadul. Daca nu ma insel, si nu ma insel, Andorra are aceleasi culori, Moldova are aceleasi culori. Moldovenii oricum vor mai mult steagul rusesc, asa ca mai raman trei tari cu acelasi drapel.

          • Si eu am fàcut greseala aceasta având în cap „rosu galben si albastru”.
            În decembrie 1989 am fixat o placà fàcutà din propria initiativà pe peretele ambasadei române din Paris.
            Era steagul tricolor, plus înscriptia „Ambasada Românà”, fàrà „republica” si mai ales „socialistà”.

            Un gradat dintre jandarmii francezi care supravegheau situatia mi-a fàcut remarca cà este gresit fiindca ordinea culorilor de la stânga la dreapta începe cu culoarea cea mai apropiatà de hampă (am càutat acuma în dictionar este acelasi cuvânt ca în francezà hampe)

      • Bre’ matale esti sigur de asta ?
        Ca pana mai ieri ridicai in slavi pe Orban….
        Bineinteles,partidul lu’ aia a luat bani de la rusi ca nu avea de unde din alta parte….
        Intreb si eu ,nu te supara.

        • Ce legaturà ?
          Orbán are un singur defect. Nu e român. Nu-l ridic în slăvi, îl apreciez pentru ce face pentru țara și poporul lui.
          Iar cu madam’ Le Pen,, asta este, deși partidul său este solvabil, băncile franceze îl boicotează.

        • TMAN-Apropo de tricolorul nostru.Am fost sa vizitez mormintul tumular de la sevesthari -ipericb Bulgaria al regelui get Dromihete(contemporan cu Alexandru Makedon) si acolo am vazut aratat de ghidul bulgar tricolorul pictat(rosu galben si albastru) pe olnita,iar la intrare un bazorelief maxi cu capul de bour al moldovei.Deci vorbim de aprox 350 ani inaintea lui Decebal.

          • Veniamine Franqueline

            Dromichete nu a fost contemporan cu Alexandru ăl Mare.

            • Veniamine- Eu am m-am referit la DROMIHETE(Nu Dromichete)care ar fi trait(nu domnit)in jurul anilor 300ic,iar Alexandru al 3-lea Machedon ar fi trait intre 356-323 ic.De ce nu ar fi fost contemporani????Poate vrei sa spui ca nu au fost contemporani la perioada de domnie..dar unul pe altul s-au apucat,caci nu cred ca Dromihete a ajuns conducator la virsta de 22 de ani-iar de avea 23ani a fost contemporan.

          • Se pare că cele trei culori ne-au însoțit de-a lungul istoriei: http://www.cunoastelumea.ro/tricolorul-romanesc-simbol-configurat-de-mihai-viteazul/
            Ce nu înțeleg eu e de ce s-au supărat francezii pe noi din cauza asta…?

            • Bullshituri apocrife. Nici o sursa credibila nu spune nimic despre culori. Primele referinte verificate deateaza din perioada statalitatii medievale romanesti cand snururile care sustineau pecetile domnesti erau in cele 3 culori. Btw pe vremea aia ciadienii isi vindeau sclavii si fildesul pe margele de sticla.

    • E un prilej sà am confirmatia a ceea ce a devenit „diversitatea” pressei franceze, fiindcà am consultat mai multe site-uri :
      O stire redactatà de AFP, destul de detaliatà, este reluatà de toate organele de presà scrisà si audiovisualà cu aceleasi cuvinte. „Ziaristi” copy/paste !

    • Există identitate maghiară în Transilvania și nu infirmă nimeni asta, chiar au cele mai multe drepturi dintre minoritățile din România. Mai există și o identitate catolică germană pe acolo, putem să le spunem noi asta francezilor care nici măcar nu recunosc minorități în Franța, poate îi învățăm noi cum se face.

      • Cuvintele au rostul lor.
        Una este o identitate maghiară în Transilvania sau din Transilvania și alta identitatea maghiară a Transilvaniei.

      • @Razvi, am pronit o discutie pe alt topic, finalizata absolut aberant din pacate in care am ajuns si la aspecte cu privire la constitutia frantei. Ei nu recunosc minoritatile, dar nu se declara stat „national”: Franţa este o republică indivizibilă, laică, democratică şi socială art 1 din C-tia Frantei.
        Subliniez ca eu nu doresc veci sa dispara din constitutie stat „national”, „unitar” si „indivizibil”, si daca eu nu am luat apararea maghiarilor nu stiu cine a facut-o.
        Parera mea este ca fancezii au dat-o cu mucii-n fasole aici, etnia find irelevanta ci comunitatea in sine catolica find punctul forte.Deci mai fericit era identitatea catolica din(subliniez din) Transilvania. Cea mai mare comunitate romano-catolica dupa declaratile(nu stiu cat de faptice sunt) deci dupa declaratile lui Dobos este la Iasi.
        Nu ma bag prea adanc in discutie, desi am cativa romano catolici in familia exitinsa si cativa greco-catolici. Romano catolicii mei sunt schwabi, deci da exista acea comunitate germano-catolica.
        Pe linie masculina la mine in familie am fost suntem toti ortodocsi.

      • si mai exista o identitate secuiasca in Transilvania, diferita de cea maghiara!
        Aia din Unio trium Nationum!

        https://en.wikipedia.org/wiki/File:Sz%C3%A9kely_Land.PNG
        https://en.wikipedia.org/wiki/File:Transylvania3states1700.jpg

    • Frumoasa gluma, asta cu identitatea ungara…
      Adica ungurii au un PR mai bun decat al nostru pe plan extern. Si au avut de cele mai multe ori (exceptand perioada lui Titulescu, dar asta-i deja istorie). Absolut normal, cata vreme Sinistrul de la Externe (ca-i orice, dar nu Ministru) are grija doar sa ne impiedice exercitarea unui drept constitutional, dreptul de vot.
      Adica englezii se mandresc cu dacii (da, dacii, nu dracii) care au ajuns acum doua milenii pe teritoriul britanic – si ca sa nu fiu acuzat de dacism, protocronism sau mai stiu eu ce, aruncati o privire aici :
      https://www.english-heritage.org.uk/visit/places/birdoswald-roman-fort-hadrians-wall/history-and-stories/history/
      Dar noi, nu! Batman, Batman! Noi o tinem langa: Soros, multinationalele, alimentele otravite…
      Iar in Parlamentul Europei trimitem (democratic, prin vot!) personaje – nu persoane – incapabile sa rosteasca fara sa citeasca de pe foaie de hartie sau de pe un prompter o propozitie cu mai mult de cinci cuvinte. Si asta in limba lor! Atunci sa nu ne miram ca vecinii nostri plini de frustrari (apropo, cati din regii Ungariei au fost unguri? O fi fost Matias Corvin ungur? 😀 ) dar al dracului de vocali ne-o trag de cate ori au ocazia.
      Cîtă vreme ne reprezintă tot felul de activiști de rit nou, ale căror calități majore sunt obediența, arivismul si pupincurismul vom tot vedea asemenea relatări de presă.

  2. Dacà MAE lasà fara un comunicat de protest istoria asta mà vor enerva iaràsi (AFP, chiar dacà oficial nu apartine statului francez, este direct finantatà de acesta).

  3. La Blaj careva? Vor fi acolo inclusiv dispozitive Mapn. Sanctitatea Sa este cu adevărat pe picior de egalitate în materie de dispozitive de siguranţă cu Pres. SUA.

  4. Hungary May Buy the U.S. F-35 Stealth Fighter

    Swedish and Hungarian media are reporting that Hungary may give up its leased fleet of Swedish-made Jas 39 Gripen fighters in favor of the F-35. The populist government of Hungarian prime minister Viktor Orban has drawn criticism from other European nations who accuse him of undermining Hungarian democracy. Critics says Orban is neutering the Hungarian judiciary and fanning anti-Semitism and racism toward refugees.

    https://nationalinterest.org/blog/buzz/hungary-may-buy-us-f-35-stealth-fighter-60587

  5. Atmos nu e Archer. E cu o treapta mai jos.
    Nici unul dintre ele nu pot inlocui 100% un SPH: senilat, protectie ridicata, capabilitatea de a insoti blindatele in ofensiva.
    Atmos si Archer sunt mai degraba categoria „shoot and scout”, arma pentru un razboi de uzura. In cazul unor miscari rapide a liniei frontului arma devine vulnerabila si ii scade drastic eficienta.
    Asta nu insemna ca nu mi-as dori o brigada la nivel strategic, echipata cu asa ceva: 1 Bg HIMARS pentru lovituri in adancime, 1Bg LAROM pentru massive strike si 1Bg Archer pentru hartuirea inamicului. OK, cititi ATMOS in loc de Archer.
    La nivel de divizie am avea insa nevoie de minim 18 SPH, care sa insoteasca blindatele.
    Americanii au la fiecare divizie 54 de SPH si 18 ATACMS. Dar americanii au la nivel de divizie si elicoptere de atac si transport asa ca…

    E…. astea sunt vise umede.

  6. Poate ca Orban vrea sa ajute USR cu astfel de declaratii. Daca era la guvern are as fi avut o expicatie, vrea sa mareasca baza de impozitare. Dar asa din opozotie… Sa aiba grija ce fumeaza.

  7. Pe undeva e corect , de ce să plătesc eu pensia mamei unui IT-ist , iar IT-istul să facă excursii in Maldive și Tailanda în loc să contribuie la pensia lui mă-sa ?
    Nu vă mai plângeți că nu avem spitale , autostrăzi etc .
    E și ăsta un motiv .
    Bă , gata . Nu vă convine , emigrați .
    Sunt sătul de maneliștii diasporeni , o să avem și IT-isti la export .
    Cine nu luptă , înseamnă că dezertează ( n-am găsit altă rimă ) .
    Pentru bani 🙂 .

    Cum rămâne cu Constituția României , ARTICOLUL 16
    (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
    (2) Nimeni nu este mai presus de lege.

    • Impozitul pe venit nu merge la pensii.

    • discutia o vad mai mult despre impozitarea muncii ,de fapt supra-extra-mega pozitarea muncii.
      nici eu nu cred in diferentierea taxarii in functie de breaslă.

      • Cred ca discriminarea pozitiva este eficienta in păstrarea „creierelor”, in schimb sunt de acord cu returnarea cheltuielilor de scolarizare, daca a avut loc plătit de la buget, in situația in care dorește sa se mute la maiami. Doar s a școlit pe banii mei aici… Alte opinii?

        • Uite alta opinie: poate s-a scolit pe banii parintilor ca deh, si aia au platit/platesc la buget.

          Sa nu uitam: IT-ul are cel mai usor de delocalizat locuri de munca dintre toate industriile. In loc sa aiba statul taxe de 1-2mld de euro(sa zicem) de pe urma industriei cu tot cu scutirile alea, s-ar putea ca dupa ce or sa fie impozitati sa nu mai aiba nici un sfert din banii aia.
          Dar inteleg PNL-ul : sunt aia de au fost in cardasie cu PSD, si daca au vazut ca cei cu studii superioare si tineri au votat in masa USR, deja incep sa faca cu bolta pe ei.
          Inteleg ca au dreptate in mare masura dar daca se vroiau de dreapta si mai presus de PSD, trebuia sa faca treaba asta cu niste studii de impact in fata, solutii sa atenueze socul etc etc. Asa e doar o „pedeapsa” pt. cei ce au votat USR si nimic mai mult. PSD cu alta denumire.

          • @Io: „poate s-a scolit pe banii parintilor ca deh, si aia au platit/platesc la buget”

            Da, corect. Doar ca sistemul asta de taxare si apoi cheltuire a banilor taxati poate fi mai eficient in varianta propusa de Ducat, practic cu bani mai putini ajungi sa obtii mai mult, nu mai cheltui direct pentru scolarizare, dotare etc ci doar imprumuti si de la buget acoperi pierderile (aia care nu returneaza banii, aia care mor, aia care returneaza o parte si de restul ii ierti, etc). Asta intr-o tara eficienta, in Romania diferenta e chiar mai mare fiindca aici sistemul e mai ineficient decat in SUA sau in alte tari datorita nepotismului, coruptiei, colectarii mai slabe de taxe etc, deci cu atat mai mult ar functiona mai bine aici…

            … in teorie. In practica cred ca ar fi un soc cultural in primul rand, dar pe termen lung cred ca ar fi mai bine decat actualul sistem unde din taxele de la parinti (plus parintii celor care n-au facut facultate, sa nu uitam !) copilul face facultatea de medicina dupa care profeseaza toata viata in Germania, asa statul / contribuabilii pierd mai mult.

        • @Ducat asa gandesc si eu dar pana acum nu am gasit alt roman care sa fie de acord cu mine si sa nu ma faca comunist 🙂

          Problema e, de exemplu, la medicina. In tari gen SUA daca tot ai zis Miami, facultatea de medicina e foarte scumpa, nu mai stiu exact preturile acum dar o poti termina foarte lejer cu datorii de 200 000 de dolari sau mai mult. Studentii de acolo iau imprumuturi de la stat iar apoi se angajeaza ca medici pe salarii mari si isi platesc imprumuturile pt scolarizare. Un roman face facultatea de medicina pe gratis, platita de actualii angajati ai Romaniei iar imediat dupa absolvire pleaca la Miami si se angajeaza ca doctor pe acelasi salariu cu americanul care are datorii.

          Nu e corect fata de contribuabilul roman, care i-a platit facultatea si n-o sa beneficieze niciodata de serviciile lui, si pana la urma nici fata de doctorul american care iti plateste sutele de mii de dolari in timp ce romanul nu are nimic de platit si implicit isi face o casa mai mare sau isi ia o masina mai scumpa si ii rade in nas americanului.

          Dar societatea romaneasca nu e pregatita pentru discutia asta, oamenii devin virulenti fiindca la noi lumea zice ca isi baga p*** in Romania si pleaca fara sa se mai intoarca, uitand de scoala gratis pe care a facut-o aici, de spitalul gratis (asa mizerabil cum e, eu nu sunt de acord cu sistemul dar asta e alta discutie) si de apartamentul la pret de o pizza pe care l-au PRIMIT, ca asta e cuvantul, parintii lui (alt sistem cu care nu-s de acord).

          E o smechereala tipic balcanica, e celebrul „te descurci” pe care acum il aplica la scara planetara in timp ce parintii lor il puteau aplica doar la scara nationala 🙂 Cat de revoltati sunt ei ca azi trebuie sa plateasca 30 de ani pentru un apartament in timp ce mami si tati l-au „primit”… iar multi sunt revoltati si daca trebuie sa plateasca pentru un concert sau o vizita la medic, in fond, totul e „gratis” nu? Chiar daca tu ai 27 de ani si nu ai sursa de venit, pentru medic platesc fraierii care lucreaza iar pentru concert primaria, care probabil are bani din neant.

          Eu cand fac poporul roman „comunist” glumesc doar pe jumatate… au trecut 30 de ani de la caderea oficiala a comunismului dar gandirea a ramas la fel. De aceea au castigat, castiga si vor castiga mereu partidele care promit majorari de salarii, venituri, ajutoare, vouchere de vacanta, locuinte de serviciu, concerte, mici, bere, pachete cu portocale si alte lucruri „gratis”.

    • @habarnistul

      1. IT-ul plateste pensia lui ma-sa pentru ca plateste acel 25% care merg la fondul de pensii. El nu plateste acei 10% impozitul pe salariu, dar cu o conditie, sa exporte de peste 10 000 de euro pe an. Nu iti faci tu firma, te angajezi ca „programator” si nu platesti impozitul, daca nu exporti in valoare minima de 10 000 euro pe an prin contracte in domeniul respectiv.

      2. Deocamdata in Romania asta minunata si plina de comunisti, dupa cum vedem si aici pe forum, avem 100 000 de oameni care dau 6% din PIB (IT) si alti 4 milioane de oameni care dau 4% din PIB (agricultura).

      3. Inainte de introducerea acestei facilitati, in Romania erau 12 000 de programatori care produceau 0,5 la suta din PIB. Azi sunt 100 000 si produc 6% din PIB. In agricultura erau tot milioane de oameni, ca si acum, si dadeau vreo 6% din PIB in timp ce acum dau 4%. Imagineaza-ti niste grafice.

      4. Industria de IT creste cu aproximativ 11% pe an, mai mult sau mai putin fiindca asa e in afaceri, nu e ca si cand tai lemne sa ai panta ascendenta fixa. In 5 ani ea va ajunge la 10% din PIB si fac pariu ca nu cu mai mult de 200 000 de angajati, adica exact 1 la suta din populatia tarii asteia atat de minunate.

      5. Aproximativ 75% din productia aia, vorbim de miliarde si miliarde de euro pe an, merge la export. Procentul respectiv creste la randul lui cu 14% pe an deci in cativa ani va atinge 80%. De asta avem 4,8 lei pe euro acum si nu 6 lei sau cat ar merita sa fie cursul fara industria asta.

      6. IT-isti astia, dusmani de clasa, inamicul numarul 1 al acestei Romanii prospere si plina de inteligenta si export, isi cheltuie masiv banii in tara, nu in Maldive. De cate ori ma duc intr-un restaurant oriunde in Romania, la mesele alaturate e plin de oameni de +/- 30 de ani care discuta aprins despre servere, clienti, cat e ceasul acum in SUA, ce mobila si-au comandat, cand le vin pachetele de pe eMag si asa mai departe. Nu e plin localul de vanzatoare in magazin si nici muncitori de la uzinele Surubul Ruginit. Taie-le la astia salariile si vei avea restaurantele respective goale, exportul redus, iar mobila probabil o va comanda vanzatoarea in magazin din salariul ei de 1400 de lei pe luna, ca deh, it pays to be smart iar salariul e pe masura.

      7. Daca toti cetatenii sunt egali si fara privilegii sau discriminari, explica-mi te rog urmatoarele:

      7. a) de ce unii se pensioneaza la 65 de ani si altii la 47 de ani
      7. b) de ce generatiile actuale de barbati se pensioneaza la 63 de ani iar femeile la 60, iar in trecut era 62 si 57
      7. c) de ce persoanele cu handicap nu platesc nici ei impozitul pe salariu
      7. d) de ce 4 milioane de pensionari din Romania primesc pensii conform contributiei in timp ce 300 000 primesc pensii agricole desi n-au cotizat 1 leu la viata lor iar alti 700 000 primesc pensii de serviciu sau speciale care sunt cu mult fata de cat au cotizat.

      Cu alte cuvinte, daca recapitulam 2, 3, 4 si 5 si ne teleportam in 2024, vei avea 1 la suta din populatie care da 10% din PIB si creste cu 10% pe an, iar 80% din productia asta imensa facuta de o mana de oameni merge la export, intarind moneda nationala. Asta pe langa faptul ca respectivii cheltuie mult in Romania, construindu-si case, renovand locuinte, mancand in oras, mergand la cinema sau teatru (da, chiar fac asta) sau pur si simplu cumparand din magazinele romanesti, fie ele reale sau virtuale.

      Asta pe langa detaliile dezinformarii de la punctul 1 plus omisiunile de la punctul 7.

      Bonus, inca un punct:

      8. Apropo de privilegii si discriminari, de ce un om care plateste 5 000 de lei pe luna contributie la sanatate beneficiaza exact de acelasi servicii ca unul care plateste 400 de lei si respectiv unul care nu plateste nimic (pensionar sau om fara ocupatie) ? Daca vrei corectitudine, impozitul pentru sanatate ar trebui sa fie in cuantum fix si pe vreo 3 niveluri, unul de 300 lei/luna cu servicii de baza, altul cu 600 lei/luna cu servicii medii si unul de 1000 lei/luna care acopera tot, inclusiv cancerul de pancreas sau ingrijiri medicale pe viata in caz de paralizie. Fiecare decide ce asigurare plateste si apoi suporta consecintele, iar daca cineva face 15 000 lei net pe luna atunci cu atat mai bine pt el, dupa ce-si plateste mia de lei ramane cu mai multi bani. Cine vrea sa fie ca el sa ceara patronului 15 000 net, integral pe cartea de munca, sa vedem cine ii va si primi. Angajatii la stat se exclud din discutia asta fiindca acolo cresc salariile fara vreun motiv sau justificare anume.

      Citesc comentariile azi pe mai multe ziare si imi dau seama ca poporul roman a ramas la fel de comunist cum era in 1990 sau 1960, toti se plang ca sunt saraci, toti au ura proletara fata de orice persoana cu scoala sau mai instarita, si, cel mai rau, urat si periculos lucru dintre toate: considera ca oamenii ar trebui sa aiba venituri si facilitati egale indiferent de ce fac, asta e insusi definitia comunismului si imi aminteste de discutiile cu batranii pe care le aveam in anii ’90, aia erau foarte suparati ca directorul fabricii are salariu mai mare decat miile de muncitori din fabrica respectiva. Corect domnilor muncitori, toti sa aiba salarii egale, doar munca si responsabilitatea sa difere 🙂 Insusi definitia comunismului.

      9. „Bă , gata . Nu vă convine , emigrați”

      Asta se aplica cumva si angajatilor la stat cu salarii de 7 000 de lei pe luna care merg la serviciu doar marti si joi, cate 15 minute pe zi? Sau se aplica, ca si majoritatea celorlalte reguli ale economiei, doar la privat? Intreb pentru un prieten 😉

      • Deci e ok sa ceri banii aferenți școlarizării pentru absolvenții de inm sau sng,in sistemul de justiție, dar in alta parte nu se poate… Si sau zici ca e sclavagism… Apoi cred ca JJ Rousseau e de vina si aici, daca societatea îți da ceva, pai trebuie sa dai și tu ceva înapoi … Oi fi io mai greu de cap… Cați ani plătesc aia in america școală, cu împrumuturi pe la bănci? Aici de ce nu merge? Ca io nu mi permit sa pierd doctori si alti meseriași. Dar, repet, discriminarea pozitiva e o chestie buna

        • @Ducat nu sunt sigur ca inteleg comentariul tau, daca reformulezi ideile voi raspunde, acum nu sunt sigur daca esti de acord sau nu 🙂

          Cu cine am vorbit eu din SUA isi plateau imprumuturile pe o perioada de 10 ani, ceea ce mi s-a parut cam crunt. In acelasi timp, am auzit ca unii isi platesc in 30 de ani, altii au colegi la serviciu care si le platesc in 20. Sincer nu stiu cum e mai bine, care sunt diferentele intre universitati, intre sisteme sau cum functioneaza totul dpdv contabil, eu eram de acord doar cu principiul, restul sunt detalii legate de perioada sau dobanda, la fel ca la banca. Important e sa poti lua imprumut, sistemul e bun sa ai o institutie care da imprumut bani oamenilor (banca in cazul nostru), acum ce suma, ce perioada, ce rata si ce dobanda depinde de la caz la caz si banca la banca 🙂

          https://www.savingforcollege.com/article/how-long-does-it-take-to-repay-a-student-loan

          In mod interesant, in linkul de mai sus apar toate variantele, 10, 15, 20, 30 de ani etc, asadar oamenii cu care am vorbit eu sau colegii mei nu mint 🙂

          Eu zic ca sistemul e bine facut:

          Income-Based Repayment (IBR). Monthly payments are based on 15 percent of the borrower’s discretionary income, which is defined as the amount by which the borrower’s income exceeds 150 percent of the poverty line.

          After 25 years (300 payments), the remaining debt is forgiven.

          Cam la asa ceva ma gandeam si eu. Oamenii care fac o facultate tind sa fie mai bine platiti decat cei cu fara, asadar pe termen de 20-30 de ani vor produce mai mult, vor cheltui mai mult in tara respectiva, vor avea cu ce sa-si creasca copiii, nu vor necesita ajutoare sociale, copii au sanse mai mari sa fie educati sau sa nu devina infractori, asadar societatea castiga, chiar daca dupa 20-30 de ani respectivii nu si-au platit chiar toata datoria inapoi la stat.

          Pe asta ar trebui sa cheltuie bani statul, pe pierderile astea din sistemul de imprumuturi, nu pe salarii uriase la sute de mii de angajati la stat care fac o treaba de proasta calitate in institutii prost dotate si uneori prost igienizate.

          Folosind sistemul asta facultatea sau chiar si liceul ar fi pe bani, orice cetatean ar putea lua imprumut, astfel profesorii ar fi bine platiti, scolile curate si bine dotate, ar functiona ca niste SRL-uri, profesorii mai buni ar fi mai bine platiti la unele scoli fata de celelalte, ar aparea concurenta, foarte important – ar lucra la privat si nu la stat asadar nu ar vota ca sa-ti mareasca propriile salarii ci dimpotriva pentru taxe mai mici, iar statul din bugetul pentru educatie ar acoperi doar pierderile – adica procentul ala mic de oameni care nu-si mai platesc datoria inapoi sau partea iertata din datorie cum scrie mai sus.

          Bonus: dispare si scuza cu „n-am bani sa-mi trimit copilul la scoala”, parintii nu platesc nimic, nici macar copilul/tanarul, totul e pe datorie.

          Alt bonus: daca dupa ce si-a terminat facultatea de medicina la Cluj respectivul pleaca in Germania si lucreaza ca doctor acolo, statul tot isi primeste datoria inapoi. Nu e ca si cand a facut facultatea gratis in Ro iar acum profeseaza in De iar statul ramane cu buza umflata.

        • Ducat-ne intoarcem la cizmarie??Crezi ca scoala este foarte responsabila de ce ajunge un om in viata…sau cu ce-i vira al de sus in teasta???Tu crezi ca unii copii(foarte putini) ajung olimpici datorita profesorilor lor (care apropo nu au fost olimpici niciodata)???Edison analfabetul a fost cel mai mare inventator ca numar de brevete,iai compania lui inca este de top si astazi General Electric.

      • @habarnistul dupa ce raspunzi la toate punctele si subpunctele de mai sus, vad ca mi-a aparut tarziu comentariul asa ca voi continua aici:

        10. Daca toti oamenii si toate afacerile sunt egale, de ce exista subventii in agricultura? Le da pana la urma si UE, si le da diferentiat, de ex. la rapita da mai mult decat la alte culturi, de ce? Sa se elimine subventiile in agricultura si sa platim toti 14 lei pe un kg de ceapa.

        11. De ce se acorda facilitati la investitii? Cand un producator auto a ales Slovacia in loc de Ungaria (sau Romania, ha ha !!) a facut-o pentru ca Slovacia a oferit reduceri de taxe, amanari de alte impozite si alte beneficii fiscale, de ce? Daca toti platesc impozite si taxe? Trebuia sa nu ofere nici o facilitate fiscala. Ungaria a oferit si ea, btw, doar ca mai putin si tocmai de aceea fabrica s-a facut pana la urma in Slovacia. Comunism, frate!

        12. Ai discurs copy/paste cu toti trolii de pe Adevarul, Romania Libera sau Hotnews, troli care fac jocul Moscovei care la randul ei, desigur, doreste prosperitate pentru Romania. Asta pe langa faptul ca e capitalista de cand se stie ea si foarte, foarte prospera, emigreaza americanii in draci in Rusia. De fapt ne-a adus si noua o parte din prosperitatea asta in ultimii 200 de ani, merita sa-i raspandesti discursul.

        13. Pe net se plang trolii ca IT-isti cresc preturile la imobiliare si trebuie taxati ca sa aiba salarii mai mici, astfel incat sa isi permita doar locuinte mai ieftine. Logica comunista, atunci de ce nu va mutati toti in Republica Moldova? Locuintele de acolo sunt mult mai ieftine fata de cele din Sillicon Valley unde e plin de programatori. De asemenea, locuintele din Romania sunt mai ieftine decat cele din Olanda, deci la noi e mai bine. Mai departe, locuintele din Bangladesh sunt mai ieftine decat cele din Romania, deci aia e calea. Trebuie sa aiba toata lumea salarii de 100 de dolari pe luna, astfel vom avea locuinte mai ieftine iar programatorii de saboteaza planul asta de dezvoltare.

        14. De ce pensionarii beneficiaza de servicii medicale „gratis” dar nu platesc CAS? Spitalele sunt pline de pensionari, cine le plateste spitalizarea? Parca eram toti egali.

        15. Banuiesc ca doresti si impozitare progresiva, nu? Asta te invata societatea comunista, cu cat meseria ta este mai dificila si cu cat produci mai mult, cu atat sa fii impozitat mai tare, pai ce pana mea, daca esti prost pe 2 000 de lei pe luna sa platesti 10%, ca esti necajit si familia e saraca, daca ai 10 000 de lei pe luna ceva e dubios, sa platesti 60% da-te dreq, nu stii tu cum e sa fii sarac.

        Chiar si actuala impozitare e neechitabila, de ce sa platesc eu 1 000 lei/luna impozit pe salariu in timp ce tu platesti doar 200 de lei? Cum ramane cu egalitatea de care vorbesti? Impozitul pe salariu ar trebui sa fie fix, la fel ca cel pentru sanatate, cu cat ramai tu dupa ce le plateste pe ambele depinde doar de tine si cat valorezi tu pe piata muncii. Sau asta nu e egalitate? 😉

        16. Poate in Romania „boborul” isi inchipuie ca datul cu sapa este viitorul, pana la urma unii asta fac de sute de ani si se vede progresul in mediul rural, zici ca e Star Trek acolo. In restul planetei insa viitorul se numara in biti si bytes, umanitatea va coloniza pana la urma alte planete si alte sisteme solare iar asta se va face cu niste utilaje programate de IT-isti, nu de soferii de TIR si nici de vanzatoarele din magazin.

        Deja avem utilaje automate in aproape orice domeniu, roboti care lucreaza 24 de ore timp de 2 saptamani si fac treaba mai repede si mai bine decat ar face 20 de muncitori in 4 luni, lucrand 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamani si multiple greseli. Clar trebuie sa ne intoarcem in timp cu 100 de ani si sa dam cu ciocanul.

        17. Singura sansa reala a Romaniei de dezvoltare pe termen mediu si lung e industria de IT. Nu e nici cea auto, unde Ro nu va fi niciodata producatorul 1 mondial si nici alte industrii care deocamdata palesc in economia romaneasca, cu atat mai mult cea petrochimica care peste 50 de ani va fi decimata iar peste 100 va disparea complet.

        Nu ti se pare interesant sa lovesti in singura sansa de dezvoltare, in singurul lucru care creste exponential, creste cu resurse 100% autohtone si cu costuri rizibile? Care exporta 75-80% din ce produce, intarind moneda nationala?

        Iar daca tot vorbind despre egalitate, dupa ce ne lamurim cu pensionarea la 47 sau la 65 de ani, cu beneficierea de servicii medicale platite de altii, cu transportul public gratuit doar pentru unii, cu plata procentuala (deci diferentiata !!) a impozitului pe salariu, cu plata diferentiata pentru sanatate desi beneficiem toti de aceleasi servicii, poate ne lamurim si cu alte cateva lucruri:

        a) ce facem cu acordarea de facilitati pentru investitii noi? Parca toti eram egali. Inclusiv Dacia a avut facilitati, de-aia a cumparat-o Renault, altfel ajungea ca ARO, probabil atunci ar fi fost toti muncitorii fericiri iar poporul roman ar fi aplaudat frenetic

        b) daca toti trebuie sa plateasca impozit pe salariu, asta include si persoanele cu handicap. Te rog explica populatiei in calitate de ministru cum faci chestia asta, explica-le si beneficiarilor, eu cunosc personal vreo 15

        c) daca reintroduci impozitul doar pt IT dar ramanem fara pentru persoane cu handicap, cum ramane cu egalitatea de la care a pornit discutia?

        Mai pot zice dar ma opresc aici fiindca oricum n-are rost. M-am lamurit de-a lungul anilor ca discutii de genul asta nu duc nicaieri si sincer m-am saturat pana peste cap de poporul roman care se smiorcaie ca e sarac dar are o gandire stalinista ingrozitoare si o ura proletara de generatii, asta pe langa inclinatia istorica pentru smecherie si delasare, totul asezonat cu celebrul „merge si-asa”.

        • Sorin2. 1. Exporta firma nu angajatul. 2. Stupid, dau atat datorita facilitatilor. Apoi nu uita ca fiecare ramaura are rolul ei. 3. Mai vezi cu cifrele respective, multi din agricultura fac o agricultura de subzistenta, comparatia e idioata. 4. Momentan, pentru ca a plecat de la 0 (fata de agro ca to le amesteci) vezi si in alte parti cat este IT-ul, nu exista tara sa se bazeze doar pe IT. 5. De unde ai luat cifrele alea de miliarde si miliarde fara numar ? 6. Nu zau, ai o statistica sau e vorba de experienta ta ? Nu de alta dar cunosc destui ce pleaca doar pe afara si cumpara din import (treaba lor banii lor). 7. Pai citeste legea, in rest ce sa zic, fiind handicapati (dupa tine) e normal sa fie scutiti. Nu uita sa spui si ca marea lor majoritate nu au votat si nici acum nu s-au inghesuit. 8. Pai si beneficiul din IT se incadreaza la ce ai enumerat, dar na, cand e vorba de burta ta e ok . 9. Relax, cei din IT nu se inghesuie sa emigreze, e prea bine aici si nici competivitatea nu este prea crancena. 10. Pentru ca acorda toate tarile si fiindca e strategic sa iti asiguri capacitatea de a baga la mat. 11. Alo, tovarasu’, facilitatile au fost acordate la investitia initiala nu salariile angajatilor. 12/13 Total pe langa subiect. 14. Pentru ca momentan asa e legea, nici tu nu vei plati daca apuci pensia. 15. Pana la punctul asta am zis ca esti doar arogant dar o dai in fudulie grav. Pana sa se implineasca ce preconizezi tu, nu uita ca, ce comanzi iti ajunge pentru ca un sofer baga km la greu sau ai crapa de foame, cu bitul in mufa dand limbi la ecran, daca nu ar exista si un om care sa lucreaza in agricultura. 16. Sansa Romaniei este o economie functionala pe cat mai multe si diverse domenii. Da, IT-ul este un segment important dar in nici un caz nu te poti baza doaf pe el. Trebuia sa te opresti inainte sa dai send la porcariile insirate.

          • @RTI

            1. exporta firma per angajat. Facilitatea respectiva, adica sa nu plateasca angajatul impozit pe salariu este corelata la cat exporta firma per angajat. Deci e legat de angajat

            2. De ce e stupid? Zici ca dau atat datorita facilitatilor, in primul rand asta inseamna sa le tai facilitatile ca sa dea mai putin? Iar in al doilea rand cum recunosti mai incolo, si agricultura are facilitati, iar alea nu sunt corelate cu exportul, ea de ce nu da atat? Chiar astept raspuns la intrebarile astea doua.

            3. Tocmai aia e ca multi fac agricultura de subzistenta, unii produc enorm in timp ce altii, cei cu agricultura de subzistenta, produc practic 0 fiindca nu au II sau AF sau PFA deci ce produc la ei in gradina nu se numara la PIB. Si atunci care e solutia, ai un om care produce 100 000 euro pe an si altul care nu produce nimic, solutia este sa-i taiem din avant aluia care produce fiindca asa il ajutam pe ala care nu produce? Asta e exact gandirea comunista de care vorbeam.

            4. Pai n-a plecat chiar de la 0, a plecat de la 0,5 si a ajuns la 6 si asta doar in 15 ani, nu e ceva cu adevarat incredibil? In loc sa ajutam cresterea asta noi vrem sa o afectam. Iar agricultura a scazut, de ce? Cum o putem face competitiva? In loc sa ne ocupam de asta noi dam in aia care progreseaza, nu e normal.

            4. a) normal ca nu exista tara sa se bazeze doar pe IT, in general nu exista tara sa se bazeze doar pe o singura industrie iar in rarele exceptii in care exista asa ceva (tara preponderent agricola, cum ar fi Coreea de Nord sau tari in care 70% din PIB e dat de industria extractiva de diamante, in Africa) tarile respective sunt extrem de sarace.
            In tarile dezvoltate sau in cele care cresc in in mod constant (cum ar fi Estonia), ori in cele in care nivelul e trai este foarte bun (Singapore, Olanda) interactiunea cu administratia publica se face aproape in totalitate digital. Acest sector trebuie incurajat sa se extinda, iar daca asta inseamna si facilitati fiscale atunci asta e. Intr-o tara in care exista pensii speciale, sute de mii de locuri de munca la stat care nu se justifica, taxe destul de mari si alte probleme, noi ne ocupam de reducerea fiscalitatilor in IT? Asta ar trebui sa fie ultima problema a Romaniei.

            In Romania procentul celor care lucreaza in IT din totalul populatiei e mai mic decat media UE, ce iti spune asta? In primul rand ca sunt foarte productivi fata de restul angajatilor romani, adica procentual sunt mai putini dar tot procentual dau mai mult din PIB, iar in al doilea rand ca sunt chiar sub media altor state deci mai e loc de crestere! E o industrie foarte usor de pus pe picioare, care necesita resurse fizice rizibile (un calculator, curent electric si conexiune la internet) si care mai are loc cacalau de dezvoltare pe viitor. Aici ne-am gasit sa dam in cap? Date statistice poti gasi.

            5. https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-23180917-reactia-industriei-declaratiile-liderului-pnl-100-000-angajati-contributie-aproape-6-pib-romaniei-eliminarea-facilitatilor-duce-reducere-masiva-specialistilor.htm aici gasesti o parte din cifre. Cifrele alea de miliarde fara numar pot fi luate din mai multe locuri.

            6. Crec ca cunosc in jur de 1000 de programatori in Romania din care cu minim o treime tin legatura in mod frecvent, adica cel putin lunar. Faptul ca cineva care castiga 10 000 sau 14 000 de lei pe luna, deci 3 000 euro intr-o luna sau 36 000 euro intr-un an isi face vacanta in nu stiu ce tara si cheltuie pe ea 2 000 de euro nu inseamna ca isi arunca toti banii in strainatate, restul de 34 000 euro pe an tot in Romania merg, in casa lui cu 5 camere de langa Cluj, in distractiile si cheltuielile de care am vorbit la punctul 5. Asta asta, ca cifre… iar ca idee, pana la urma, am ajuns chiar la nivelul ala incat sa taiem craca cuiva fiindca vezi-Doamne isi cheltuie banii la Milano si nu in Ploiesti, deci merita sa i-o tragem.

            7. Sa citesc legea nu e argumentatie suficienta, iar la punctul asta foarte important n-ai adus multe argumente care sa justifice existenta tuturor facilitatilor respective dar nu si a celei pentru IT, adica 7 a) 7 b) si 7 d) sunt ok dar asta cu impozitul nu e ok, din cauza ca oamenii sunt egali. De ce sa fie egali doar aici si nu si la a) b) c).

            Cati IT-isti au votat sau nu eu zic ca nu are legatura cu datele statistice si economice si nici cu impactul reintroducerii acestui impozit, dar daca tot vorbim, cam toata lumea cu care am vorbit saptamanile astea au fost la vot, si, teapa, multi au votat cu PNL 🙂

            8. Nu ai emis nici o argumentatie, si nu, nu e vorba de „burta mea” dupa cum atat de poetic spui, ci despre dezvoltarea unei tari, dezvoltare pe care o asteptam de zeci de ani. De ce trebuie sa fie totul despre noi insine?

            9. Au emigrat masiv in trecut, mai pleaca si azi doar ca nu in masa, daca nu ii vezi nu inseamna ca nu exista fenomenul, eu stiu cel putin 30 care au plecat in Europa de Vest in ultimii 3 ani. E picatura in ocean, da, dar totusi exista. Solutia nu e sa adaugam niste zerouri la numarul celor care pleaca, ce castiga Romania din asta?

            10. Daca subventii pentru agricultura acorda toate tarile e ok, daca pentru IT acorda doar Romania atunci nu e ok. Inteleg argumentatia, dar totusi daca tu ca economie poti face ceva sa stimulezi un domeniu astfel incat acesta sa creasca si chiar sa depaseasca concurenta din alte tari, atunci de ce sa n-o faci? Pana in clipa in care vine UE si te amendeaza pentru „concurenta neloiala” poti sa o faci.

            Iar despre strategie, informatia si comunicatiile pe viitor vor fi la fel de importante ca mancarea.

            11. Asa e „tovarasule”, au fost acordate pe X ani, de obicei pe 3 sau pe 5 ani, la noi treaba merge de 15 ani, cine decide cati ani e ok sa acorzi facilitati si cati nu? Tu?

            12/13 total pe langa subiect in cazul de fata, insa total la subiect cand moderatorii de aici si alti useri spun acelasi lucru la alte subiecte gen inarmare, unde unii useri reproduc discursul pe care il vedem si in alte locuri.

            14. Eu doresc sa platesc. Genul asta de sistem economic nu poate merge la nesfarsit, cand dai lucruri „gratis” la oameni la un moment dat ramai fara „gratis”, daca ma intelegi. Dar nu asta e ideea, ideea e ca @habarnistul zicea de egalitate iar eu am dat niste exemple unde nu e egalitate dar de care nu se leaga nimeni 🙂

            15. despre 15 n-ai zis nimic, l-ai confundat cu 16 si chiar as vrea sa stiu parerea ta despre 15

            16. Treaba asta cu sofatul nu e de viitor.

            2014: https://www.youtube.com/watch?v=wnEHnmeIf1E (Singapore)

            2016: https://www.youtube.com/watch?v=iPgHuk4vJgQ (Singapore)

            2019: https://www.youtube.com/watch?v=IjWChm4QNiA (Singapore)

            2019: https://www.youtube.com/watch?v=gfWjsKsEry0

            O sa spui ca sunt povesti, sunt experimentale, n-o sa se intample niciodata. Asa s-a spus si despre telefon si despre alte lucruri, peste cateva zeci de ani vom avea masini personale, autobuze si taxiuri fara sofer. Si da, niste IT-isti vor scrie programele respective si altii din domeniul informaticii si automatizarii vor crea sistemele. Sa dai in IT si sa indrepti oamenii spre soferie, spunand ca un sofer iti aduce mancarea nu un programator, e o lipsa grava de viziune.

            16. Iar sansa asta deocamdata se manifesta in principal prin doua industrii, cea de IT si cea de automotive. Din cele doua, cea de IT are facilitate si auto nu are, in schimb IT e mult mai usor de extins si necesita dupa cum am spus resurse rizibile in timp ce la auto iti trebuie uzina, platforma, produsele trebuie exportate pe cai ferate sau autostrazi (care la noi sunt dezastru si ne trebuie minim 10 ani sa ne aliniem la standarde) in timp ce la IT exportul se poate face in 10 secunde. Pe langa asta, auto nu poate creste semnificativ in urmatorii 10 ani fiindca nu e ca si cand anual se mai deschide o fabrica noua de masini in Romania, in timp ce in IT, sincer, the sky is the limit! Astea doua industrii ar trebui incurajate prin facilitatile descrise mai sus, inclusiv cea pe care nu o agreezi cu impozitul, fiindca deocamdata altceva n-avem. Nici industrie aviatica, nici de medicamente etc iar cea navala e mult mai mica ca dimensiune si nici n-are cum sa dea vreodata 10% din PIB, sa fim seriosi. Protejeaza ce ai, nu-i da in cap.

            Nu e vorba sa te bazezi doar pe el, e vorba ca e crucial pentru viitor, noi suntem pe val iar acum se doreste bagarea unui bat in roata.

            In rest, multumesc pentru limbaj si complimente, se potrivesc cu argumentele putine pe care le-ai avut.

            • Sorin. 1. Angajatii au productivitate diferita pe acelasi post, nu mai zic ca nu toate posturile aduc aceiasi valoare, insa beneficiaza toti, incearca alt argument. 2. Ti-am raspun deja, ca nu iti place este alta daravela. 3.Ai asta din cauza saraciei si proastelor politici implementate. Solutia nu este sa unii angajagi derogare si altii nu, basca ca aia sunt amarati, ci sa ridic domeniul. 4. Ma bucur ca ai realizat si tu, in final, ca nu se poate doar cu IT. Dar exemplul Estoniei este fals, aia sunt cat un oras, iar in Olanda (si nu foar acolo) te certi cu robotii cand pica sistemul. E o industrie ca oricare alta, dezvoltarea a venit pe forta de munca ieftina, comparat cu Vestul, si facilitati fiscale. Nu te impauna, am avut ceva inovatii dar in majoritatea cazurilor lucram pe comanda din extern, nu suntem buricul. 5. Invata sa faci distingi intre 6% PIB, cifra de afaceri preconizata, cifra export si profit si apoi vorbkm si de cifre. Apropo, conteaza si ce pondere bagi in piata muncii nu doar in cont. 6. Pai vezi ce spui, eu am zis ca fac ce vor si unde vor cu banii lor, tu ai sarit cu „peptul” inainte ca ii cheltuie in tara. 7. Ai argumentele in Lege, categorii „speciale” cu privilegii speciale. E putin ipocrit sa ii blamezi dar cand vine vorba de banutii tai sa cauti justificari. Bine ca au fost, dar tot putini au fost. 8. Pentru ca tu ai facut discutia sa fie despre „unii” ce se cred mai buni ca restul si deja se vad „salvatori”, absolut in nici un caz nu asa se vede solutia. 9. Deci am dreptat, pleaca foarte putini. Piata (competitia) regleaza salariul daca se cauta ce fac si sunt buni sa primeasca si 1milion£ pe an, dar nu facilitati de genul asta oferite de stat. 10. Nu a zis nimenj ca nu este important sau nu o sa ajunga si mai important. Toate au rolul lor unele sunt vitale altele nu inca. 11. Nu tovarase, esti tu ? Aia au primit pe afacere noua si bani multi bagati din contul lor (nu 3 calculatoare cum ai zis). Retine, au primit pe investitie nu au primit salariatii. 12.13 Tot pe langa si acum. 14. Reciteste, este foarte simplu si clar, noi vorbim de angajagti. 15. Nu vreau impozit progresiv pentru ca este la fel de nociv, si injust, ca facilitatea voastra. 16. Mai este cale lunga pana atunci, pana una alta, tot ala de faceai bascalie iti livreaza hartia igienica. Nu e vorba de viziune ci de realitate, eu nu am zis ca in viitor nu e posibil sa fie asa dar noi traim in prezent. Ai nevoie si de infrastructura si de fabrici si de tote domenile si sistemele actuale ale civilizatiei. Fara industraia IT supravietuim fara aia farma e posibil sa nu o faca toti (asa, un exemplu stupid pentru stupizenia ta de ierahizare a diferitelor ramuri economice). E doar o bula, mergi si ge spala pe ochi si priveste in jur : tot ce vezi e facut inca de om. Nu, tovarase, se doreste ceva normal (nu sunteti speciali). Cu placere dar sa vorbesti de argumente cand vei avea, macar asa putine ca mine.

              • 1. E adevarat ca angajatii au productivitate diferita dar ce sa-i faci, nu poti da salarii diferite nici militarilor sau politistilor dupa cat de buni sunt la antrenament sau cati infractori prind, sergentul sau agentul sef de politie are acelasi salariu indiferent ce nota a luat la ultima evaluare, la fel si acolo. Iar de scutirea de 10% sau cat mai e acum beneficiaza angajatul, suma e scutita din brutul lui

                2. Daca tu crezi ca sectorul ala da 6% datorita facilitatilor cum ai spus mai sus insa in acelasi timp vrei sa ii elimini facilitatile inseamna ca spui ca prin reintroducerea impozitului vei reduce ramura economica respectiva, asta de dragul egalitatii. Practic asta inseamna ca decat ca discriminam pozitiv pe unii, mai bine sa fie toti saraci, iar asta e o idee comunista.

                4. Si alte economii gen Singapore sau Hong Kong sunt cat un oras, de ce face asta exemplul cu Estonia unul fals? Dezvoltarea a venit pe munca ieftina la inceput, acum 15 ani, azi nu mai e ieftina si depinde intr-o oarecare masura de facilitatea aia. Daca se scoate facilitatea maine luni 3 iunie 2019, vom afla in aproximativ 2 ani care va fi efectul. Normal ca se lucreaza pe comanda externa din moment ce 75% din venituri vin din strainatate iar procentul asta creste deci in viitor va fi mai mare. De ce nu vin venituri si din intern? Pentru ca Romania prefera sa plateasca sute de mii de functionari sa dea stampile si adeverinte in loc sa se informatizeze? A cui vina e asta? Iar cand totusi se face ca incearca sa se informatizeze, contractele sunt date unora gen UTI, AseSoft sau SIVECO, ceea ce spune tot. Nu exista o licitatie reala la care orice firma sa poata participa si sa castige cea cu oferta optima. Abia atunci se va incasa si din piata interna de la stat, iar despre privati ce sa spun, mentalitatea e ca „nu dau bani pe prostii”, am auzit-o personal de la un patron in urma cu 2 ani. Din fericire in tarile dezvoltate se dau bani „pe prostii” si tocmai de aceea acolo vedem progres.

                E a nu stiu cata oara cand imi bagi cuvinte in gura, n-am zis ca suntem buricul pamantului in IT, si nici nu ma impaunez.

                5. Deocamdata eu am adus cifre in discutie, tu nu, nici nu le poti contracara asa ca imi spui sa invat. Si cica eu ma impaunez… Deocamdata avem o mana de oameni care produc enorm per capita si se vand pe o piata cu concurenta globala, se deosebire de alte sectoare ale economiei, iar pe piata asta globala conteaza fiecare procent la taxa, fiecare avantaj etc. Romanii inca au avantajul lipsei impozitului pe salariu daca exporta la un anumit nivel, populatia vrea acum sa ii taxeze crezand ca astfel rezolva problemele financiare ale tarii, ori poate din corectitudine desi aceeasi populatie e de acord cu alte facilitati cum ar fi cele din agricultura sau lipsa aceluiasi impozit pt persoanele cu handicap. Pai ne autocontrazicem, daca vrem egalitate atunci sa fie pt toti, sa se elimine orice subventie si facilitate inclusiv pt persoanele cu handicap, nu suna bine nu? Romania poate face rost de bani prin alte metode, nu afectand una din putinele industrii care functioneaza bine in tara, se cheltuie multe miliarde pe an pe tot felul de prostii cum ar fi pensii speciale, salarii mari la functionari care pun stampile (problema pe care tot IT-ul o poate rezolva) si asa mai departe, sa le rezolve pe alea prima oara si pe urma sa dea in industria respectiva.

                7. Eu zic ca se poate incepe lejer cu alte categorii de subventii sau facilitati daca tot ne arde asa de tare sa facem dreptate si egalitate. Taman cu categoria care creste cel mai bine ne-am gasit sa incepem. Desigur ca nu doresc eliminarea subventiilor in agricultura sau a facilitatii pt pers. cu handicap, cu acel impozit stiu sigur ca isi vor pierde locul de munca fiindca am vazut cu ochii mei cati au fost angajati chiar si part time atunci cand va fi introdus. De asta eu sunt de parere ca anumite facilitati trebuie mentinute, altundeva e problema in tara asta, cheltuielile cu salariatii la stat si de asemenea cu pensiile au explodat in ultimii 2 ani, inainte de asta nu ardea sa-i taxam pe IT-isti, acum arde… oare de ce.

                9. da, ACUM, pleaca putini, dar asta se poate schimba. In UE exista un deficit mare de programatori si tarile din vest abia asteapta sa mai „suga” ceva din tarile din est, pe langa ce au atras pana acum. Noi daca le „marim” (reintroducem) taxele practic dam un bobarnac in directia asta. Adica ne autosabotam.

                10. nici eu nici tu. Dar vreau sa vad pe cineva care zice 7 ani e ok, 9 ani nu mai e ok sa dai facilitati/subventii si mai ales pe ce se bazeaza cand zice asta, adica exact care e diferenta, de ce 7 ani e normal dar 9 ani nu mai e. Ori exact asta discutam noi, tu zici ca fabrica auto a primit subventie doar X ani in timp ce astia primesc de 15, bun, si de ce 5 ani e bine dar 15 ani e rau, unde tragem linia?

                12/13 nu e pe langa deoarece initiativa asta face parte din intreg pachetul. Pachet care a mai cuprins eliminarea salariului minim pe economie insa doar la privat, aducerea aurului in tara, eliminarea pilonului II, impozitul progresiv si asa mai departe. Din acelasi pachet face parte si graba asta, iar daca te uiti pe forumuri si ziare userii care sustin sus si tare ca IT-isti sunt asistati social si n-au decat sa plece etc sunt exact aia care le sustin si pe celelalte, cum ar fi pe Hotnews: Mazeta, Nyk1, newlook, cucuveauamov, Remulus si Rromus (atentie la nume la asta) si altii, iar pe Adevarul A4, Adrian Foanga si restul.

                14. n-am inteles la ce te referi

                15. Bun, deci impozit progresiv nu vrei. Ala e dorit de aceleasi forte politice, aceeasi postaci si aceeasi parte a populatiei care doreste si eliminarea facilitatii. Eu zic ca nu e coincidenta.

                16. Nu mai e o cale atat de lunga, lumea se schimba doar ca din Romania asta se vede mai greu. Deocamdata erou e soferul care conduce duba plina cu marfa, dar asta nu e de viitor, viitorul inseamna automatizare in masa, foarte multi oameni isi pot pierde slujbele (inclusiv eu sau tu), Romania e una din tarile vulnerabile deoarece la noi in general angajatii au o calificare redusa sau medie, in ultimii ani au fost o gramada de articole si studii care spuneau ca 80% din slujbele din Romania pot fi inlocuite in urmatorii 30 de ani de roboti / sisteme informatice / sau pur si simplu nu va mai fi nevoie de ele (vezi exemplul cu soferul livrator de mai sus, stii banuiesc ca Amazon si alte firme mari au experimentat de ex. livrarea cu drone), vine o schimbare uriasa in dezvoltarea umana, cel putin la fel de mare ca revolutia industriala iar noi in loc sa ne pregatim pentru socul respectiv tragem contra. Daca am fi in 1900 si eu ti-as spune ca viitorul consta in masini cu abur iar tu ai sustine ca viitorul inseamna sute de negri care culeg bumbacul manual, masinile sunt o prostie, cum ar fi?

                Declaratia ta ca fara IT supravietuim arata ca nu realizezi implicatiile, inclusiv sistemul energetic e dependent de domeniul asta, toate comunicatiile, sistemul financiar-bancar etc daca se intampla ceva la nivelul ala (un virus, o pana mondiala de curent de 10 zile – asa, de dragul imaginatiei) ajungem in evul mediu.

                Tot ce vezi e facut de om… acum, pe strada in Bucuresti. Dar peste 10, 20, 30 de ani? Exista imprimante 3D, s-a spus ca ele nu vor printa niciodata o arma de foc, iata ca acum printeaza arme de foc, ba chiar mai mult se experimenteaza deja printatul de organe! Iti imaginezi peste 20 de ani sa ti se printeze o inima?

                Asta e viitorul iar el vine peste noi si va fi un soc social si mai ales profesional. O tara, oricare ar fi ea, trebuie sa se pregateasca, sa aiba o populatie cat mai scolita, sa fie cat mai conectata si sa poata vinde ceva la export, concurenta va fi (iar in domeniul IT este deja) globala, tu si altii din 65 de alte tari incercati sa vindeti ceva unei firme din Maroc sau guvernului suedez, nici nu conteaza, iar in concurenta asta acerba ai nevoie de orice facilitate care sa iti poata scadea costurile, astfel incat oferta ta sa fie la fel de buna dar putin mai ieftina decat a unei firme concurente din Germania sau chiar din Egipt!

                La nivelul asta, orice procent in plus la impozitare te afecteaza. Noi in Romania in loc sa scadem taxele si impozitele, in loc sa digitalizam administratia publica, sa cheltuim mai putin la stat, sa stimulam firmele sa exporte, tinerii sa faca scoli tehnice etc ne miscam exact in directia opusa, angajam in prostie la stat, crestem salarii la stat, crestem pensii desi sunt pe minus rau de tot, oferim pensii speciale, platim oameni sa stampileze declaratii si adeverinte, iar cand avem nevoie de bani pentru a plati toate astea cautam ca disperatii, hai un impozit progresiv, hai sa marim TVA, hai sa bagam taxa pe stalp, aaaa hopa ce-avem aici, smecherii astia nu platesc impozit pe salariu, hai sa-l reintroducem. Nu asta e solutia! Nu asta faci o tara competitiva, ci dimpotriva.

                Reintroducerea acestui impozit, care eu personal cred ca pana la urma tot se va face fiindca toata tara vrea asta, va avea exact acelasi efect ca si cresterea impozitului pe salariu sau un eventual impozit progresiv, adica va trimite lumea in zona gri a salarizarii, firmele vor zice bine ma, fii atent, de luna viitoare iti dau 3 000 in acte si 7 000 la negru, omul tot 10 000 va lua iar statul va incasa mai putin chiar daca acum e fericit ca colecteaza un impozit in plus sau unul mai mare.

                Iar atunci statul va avea o nevoie mai mare de bani, asa ca va introduce alte taxe si va mari altele existente,
                dupa care va colecta mai putin,
                dupa care va introduce si mari altele,
                dupa care va colecta si mai putin,
                si tot asa.

                Si toate astea in timp ce probleme reale ale economiei, respectiv aruncatul cu bani in salarii care nu ar trebui sa existe, in pensii fara legatura cu contributia sau proasta administrare a resurselor continua sa existe fara nici o problema. Dar am gasit noi solutia, sa impozitam smecherii fiindca se cred mai presus si oricum au bani, pana la urma ne descurcam fara IT, viitorul sta in alte domenii. E o strategie de tara gresita si care isi va arata rezultatele peste 30 de ani, exact la fel cum azi vedem rezultatele strategiei de la inceputul anilor ’90.

                Daca ce am spus eu aici sunt porcarii atunci asa sa fie. Nici eu nici tu nu vom apuca sa vedem treburile astea pana la capat fiindca avem o varsta, dar am impresia ca in cautarea asta acerba de bani, bani pe care ii cheltuim apoi fara rost cum am descris mai sus, populatia are o ordine a prioritatilor gresita si nu anticipeaza bine cum va arata lumea in viitor. Practic face aceleasi greseli pe care le-au facut altii in urma cu 30 de ani cand strigau noi muncim nu gandim, moarte intelectualilor sau nu ne vindem tara. E acelasi gen de lipsa de viziune si e promovat cam de aceleasi personaje, fie ele din PSD sau in momentul de fata, PNL.

                • Sorin 2. Compari 2 segmente (MApNsi MAI) cu cei din IT desi total diferite ca rol, angajator, reglementare, etc. 2. Total fals, discriminarea este acum nu dupa eliminarea scutirii. Domeniul IT nu mai este la inceput ca mai spui ca il lansezi, repet, piata regleaza salariul (la cele 2 categorii de mai sus nu este posibil). 4. Pentru ca orasele alea sunt peste nivelul Romaniei iar Estonia este de nivelul capitalei noastre. Una e sa gestionezi o societate redusa (unde pana la un nivel poti mentine chiar si o idee utopica) alta e sa gestionezi si sa implementezi ceva la nivel extins. Adica exporti la comanda nu pentru ca ai o inovatie ceruta de piata. Si cei din industria textila vor scutirea voastra salariala, fac acelasi lucru ca si voi. Ce comanda Statul e o discutie separata (numar bugetari, sistem licitatii, etc) ce face privatul e fix problema lui (cand nu o sa mai poata sau isi va permite va trece la noile metode sau va disparea). Apropo, nu este chiar peste tot un beneficiu, sistemele mai pica, sistemele nu interactioneaza perfect, uneori este de dorit o relationare cu un operator uman, scapi de plimbatorii de hartii dar ramai cu umblatorii din IT (mai putini dar mai scumpi).,etc. Eu nu iti bag nimic in gura, reciteste ce ai emis, daca nu iti place e fix problema ta. 5. Cifre ? 6% din PIB era o prognoza si miliardele fara numar reprezentau total cifra de afaceri. De cate ori sa iti spun ? IT ul nu mai este la inceput, este in sector privata (ce oricum dispune de forta de munca ieftina fata de competitie) gata cu facilitatea social-comuista. Tu chiar te pui pe acelasi palier cu o persoana cu dizabilitati ? O comparatie aberanta din toate aspectele. Salariul functionarilor este o alta discutie si nu o poate rezolva doar IT ul. 7. Am inteles ca te doar de portofel, restul este o alta discutie, inclusiv cine si cu ce scop a fost data facilitatea voastra. 9. Nu doar acum, exodul lor a fost mic comparat cu alte categorii tot timpul. Ma intereseaza sa pastrez si medici, ingineri, profesori, sudori, etc, nu sunteti voi mai cu mot (sau ala nu e sabotaj?) 10. Te faci ca nu pricepi, ori chiar nu pricepi, nu au primit subventie ce merge in direct in salariu angajatului ci facilitati pentru deschiderea uzinei. O fabrica auto si conexele angajeaza cat industria ta, chiar daca pe angajat nu scot acelasi profit Statul si societatea castiga mai mult. 12/13 Degeaba insisti tot nu are relevanta. 14. Vei pricepe cand o sa ajungi pensionar ?. 15. Nu, nu vreu si nici nu ma intereseaza de cine este dorit. 16. Corect, in viitor, adica peste cateva decenii sau mai mult. Nu, din fericire jobul meu nu poate sa fie inlocuit de un robot (cel putin pana la pensia mea, AI inca este o gluma proasta). Poate ai aflat si ca genul ala de livrare este doar o vrajeala de PR. Pana una alta dronele alea sunt facute de cei cu ochi mici si galbeni, mult mai ieftin acesti robotei umani comparati cu cei industriali. Exista si reversul, pierderea capacitatii de productie locale, dependenta de sisteme informatice complexe si vulnerabile (nu exista sistem ce nu poate sa fie pus pe butuci daca canalizezi suficiente resurse). Putem ajunge la 1900 dupa un atac cibernetic, sa te vad atunci. Pai asta spun, pe langa dezvoltare produceti si risc si vulnerabilitati. Repet, poti supravietui unui atac cibernetic dar unui atac ce te lasa fara papica, apica si combustibili nu. Sunt la curent cu ce se intampla dar fata de ce spui tu este diferenta mare si pe alocuri utopic rau. Ar trebui ca sa ai roboti ce extag resurse, tranasporta resurse, le prelucreaza, fac produse, se rdpara singuri, vand, etc. ca sa elimini factorul uman neinstfuit si ineficient. Pana atunci mai avem cale lunga iar pana la nivel planetar pare o eternitate. Apoi ramane intrebarea : ce faci cu miliardele de oameni ? Resul discutie nu are legatura cu subiectul, poti exporta si altceva, oricum e bine sa ai economie diversificata ca sa poti trece de eventuale sincope financiar speculative, crize economice, etc. Competitia (capitalista) de care zici este incompatibila cu avantajul (comuist) primit. Restul, partea politica, nu face parte din subiect.Tu consideri acest domeniu ca fiind viitorul unic si absolut iar angajatii in acest sector privat merita facilitati de la stat pentru aportul lor in viitorul Romaniei, dar ce zic eu Romaniei, al Europei, ba chiar al Terrei, daca nu cumva al integii galaxii. Relax, daca esti bun pe ce faci vei castiga la cel de bine, succes.

                • Se poate trece la catastif si o parere de la unul ca mine? Cam 15 ani experineta in materie de recrutare, atat personal militar cat si personal civil pentru companii.
                  Cu IT-ul, ce face media de ani de zile este mizer, ii plaseaza pe astia cu IT-ul intr-o bula de parca sunt nababi si pe toti ii plaseaza pe la 8000+ venit.
                  1.stati un pic un pic, una-i progamator de Python care stie limba germana si alta ii adminul de helpdesk cu engleza si aia de autocorrect.
                  2.Poate ar fi util sa mutam discutia pe plus valoare. Eu, dreptaci find sunt de acord sa reduc impozitarea pe o ramura a industriei care aduce o lopata de bani in tara.In tara, aia sa fie clar.
                  3.”Industria IT”… pai nu prea exista asa ceva. Industria metalurgica exista si baga minereu intr-un capat si scoate o vana de fonta in partea cealalata. IT-ul nu produce IT ci produce servicii pentru celelalte ramuri. Celelate ramuri find beneficiarul muncii in domeniul IT. Adica aia iti programeaza gps-ul de la tractor daca nu faci agricultura de ev mediu, astia iti programeaza roboteii care fac Dacii si echipament medical de inalta precizie nu se mai produce manual de prin 1980. Si aici ii un subpunct b mic de mana, productivitate. Tot aud asta cu productivitatea. Pai doar nu crede cineva ca francezul si neamtul dorm la birou. Nu, este doar vorba de un nivel ridicat de productitivate acolo find integrat si un grad mare de automatizare. Automatizarea aia se face si vine negresit pe parte tehnologica.
                  Pai daca vrea cineva sa-i traga una la temelie la industria asta, be my guest, astia isi iau laptopurile si se muta in Europa de Vest. Si atunci ce mai exporti tu atat de ridicat ca valoare economica? Cartofi?
                  Si ca sa fiu dreptaci conservator pana la capat, eu cred ca tre sa ne vedem fiecare lungul nasului cand cerem sa se impoziteze cu manie proletara ceva. Una este rolul medicului in societate, alta este rolul itstului si cu totul altul este rolul sculerului matriter. Toti au un aport, insa ca sa reduc la it-st, una este sa inovezi ceva, sau automatizezi ceva si alta este sa faci surubelnite.
                  Poate am putea sa discutam altecva, cum sa depolarizezi IT-ul din orase mari? Ca IT nu-ti trebuie doar la Bucuresti, Cluj, Iasi etc. Iti trebuie si la Turda, si la Bistrita si la Ciugud sau Cib. Poate ai putea spune, in orase mari ai 8% reducere si la orase sub 50.000 ai 10%. Na poftim.
                  Doamne, cum am ajuns sa apar ungurii eu nefind ungur si cum am ajuns sa apar a ITstii eu nefind itist.
                  P.S. Nu mi frica nici de nemti nici de egipteni. Ci de indieni.

                  • Corect, IT-ul devine un fel de „infrastructura” pentru celelalte ramuri economice, si pana la medicina si educatie.
                    Daca nu era razboiul din Ucraina, o parte dintre job-uri, alea mai ieftine sau mai multe ar fi inceput deja sa delocalizeze incolo, in mod natural… La fel si spre Turcia, unde s-a mai domolit elanul de cand cu Erdogan. Am avut un pic de noroc, sa mai tragem de timp.
                    Problema e ca si IT-ul asta, asa cum e acum, nu mai are viata lunga, si deja sufera mutatii catre altceva…
                    Din pacate, de mai bine de 5 ani, din cauza circului politic permanent in stil „ba pe-a ma-tii”, nu s-a mai putut incropi si trece in legislatie nici o strategie pe termen mediu si lung pentru IT. Idei au existat, cu trecerea catre inovatie si cercetare, printare 3D, nanotehnologii, organisme sintetice, etc.
                    http://www.jurnalulromanesc.at/pambuccian-romania-este-o-tara-de-producatori-in-domeniul-it-pentru-piata-mare-lucru-pe-care-putina-lume-il-vede-si-il-stie/
                    https://www.rumaniamilitary.ro/un-plan-national-pentru-fabricatia-aditiva-2
                    https://www.rumaniamilitary.ro/un-plan-national-pentru-fabricatia-aditiva

                    Problema viitorului IT-ului nostru incepe de la invatamantul mediu, daca nu mai devreme, daca se vrea o strategie reusita…

                  • Nu e panica, se plaseaza si singuri prin vorbulitele lor. 1. Corect, impresia generala este ca orcine utilizeaza un calculator la mai mult de soliter, google, facebook, mail si exel este ITist. 2. Partial corect, numai ca la noi aduce si nu prea, in majoritatea cazurilor, dupa un anumit nivel start-up rile romanesti de succes sunt vandute. 3. Da, dar e cam la gramada si alambicata chestiunea cu ce e IT, ce tine de conexe, etc. La nivel mondial inca se produce foarte mult manual (sa vezi cum ansambleaza telefoane in China, etc) in Vest se produce in special mecanizat/automatizat si doar partial autonom (doar supervizare umana). Insa nicaieri nu exista un sector in care totul se face automatizat pe intreg lantul logistic. Nu chiar, in Vest salarile desi mai mari nu le asigura aceiasi libertate si prosperitate financiara. In plus, pe acelasi principiu ar trebui sa ii scutim pe toti cei ce pleaca in Vest : medici, ingineri, profesori, etc. Pai nu esti conservator/dreptaci, daca erai nu faceai apologia unei masuri socialiste, aici nu e vorba de scaderea taxelor in economie (daca era asa o faceai pentru toti, cunosti foarte bine costurile salariale in firma) ci de o mascata mita sociala pentru un mic segment social. Poate ar trebui sa vedeti si cine, cand, de ce a introdusa aceasta facilitate (au beneficiat, printre altii, si unii de sunt acum in exil). Corect, nu poti compara un medic cu un ITist sau chiar cu un strungar, sudor, etc. nu de alta dar fara primul e posibil sa o mierleasca de la o gripa iar fara al doilea sa nu isi vada aplicatia pusa in practica. Pe scurt, suntem interconectati (tot le place termenul) si vrem sau nu depindem unii de altii, diferenta intre categoriile socio-profesionale o face piata (in majoritatea cazurilor), e inutil sa ierarhiza noi ce si cum, eu doar am spus ca e nevoie de toti. In concluzie, in Romania : nu ii persecuta nimeni, nu mai este un domeniu abia lansat ca sa fie sponsorizat, nu este un domeniu ce necesita sume enorme pentru lansare (infrastructura, hale, agregate, linii productie, logistica, mentenanta, etc) asa ca nu dezvolta economia pe orizontal, angajeaza un numar mic (desi in crestere) de oameni, produc foarte putine produse/servicii de succes si produc in special pe comanda si parametrii clientului (un fel de lohn), multe „inovatii” sunt jocuri, aplicatii de tot felul (unele pur si simplu inutile), platforme sociale (mai mult sau maj putin viabile), dezvoltarea de platforme ecomert, etc (foarte putin din IT produce dezvoltare tehnologica efectiva si foarte mult doar administreaza si securizeaza). Deci, sa nu ne panicam zic, nu vine Apocalipsa. PS. Sa nu iti fie frica de indieni (nu sunt asa cum par) ci de paki ce ar trebui sa ne suplineasca oamenii emigrati iar mai apoi in viitor de genul asta de „elite” ce stiu tot si se cred salvatori.

                    • Zic de conservatorism economic deoarece : „A second group put their main emphasis on tax cuts rather than spending cuts or debt reduction. Many embrace supply-side economics, arguing that as high taxes discourage economic activity and investment, tax cuts would result in economic growth leading in turn to higher government revenues.[5]”
                      Coates, David (2012). The Oxford Companion to American Politics, Volume 2. Oxford University Press.
                      Conservatorimul economic se carcaterizeaza prin multe puncte insa unul vital este asa numitele „tax-breaks” pe sectoare considerate strategice pentru economie ca sa generzi o infuzie mai mare de capital prin marirea sectorului respectiv. Tu iti incasezi banii respectivi nu din impozit ci indirect din cifra de afaceri implicit mai mare, din consum implicit mai mare si din restul de taxe preluate de la un numar mai mare de angajati.
                      De stanga vad ca find taxarea tuturor, egal, indiferent de situatie sau aport in societate. Rolul fiecaruia in societate find baza conservatorimului pana la urma. Tot de stanga vad taxarea excesiva, privatul ducand „greul” aici fara discutie. Ca la armata, ma durea nici in cot de chestile astea.
                      Corect, putem sa-i scutim pe toti insa problema rezida cat de usora devine acest trasnfer. La medic ai nevoie de echivalarea studilor, si cadrul necesar medical pentru desfasurarea activitatii. La ITisti este mai usor ai nevoie de un birou si cam atat ca prin munca lor ei au deja deschiderea catre vest, „ownerii” de proiect find vestici. Nu ai nevoie de o mare logistica acolo. Tot la IT mai apare problema muncii de acasa, unde asta lucreaza 2 saptamani din tara vestica X si doua din Romania.El find inregistrat fiscal in tara vestica X. Asta-i de cosmar, economic vorbind, ca varsamintele sale se fac in tara X si in Ro mai nimic decat eventual impozite pe mijloace fixe.
                      Si aici ii inca o problema, de ce nu avem jucatori pe piata romani care sa fie dispusi sa investeasca atat in tehnologie.
                      O alta problema pe care am discutat-o cu clientii firmei a fost la momentul cand se discuta de guv Tudose neprelungirea scutirii de impozit. Clientii discutau ca in primul rand nu pot sa compenseze pentru toti angajatii astfel incat venitul sa nu le scada. Asta inseamna daca se hotarasc sa compenseze fie sa dea oameni afara, fie angajatul sa primeasca minus respectivul impozit. In momentul ala multi vor cauta alte opiuni pericilitandu-le astfel proiectele in curs, deja daca iti pleaca 2 dintr-un proiect de 5 ii cam gata treaba.
                      Nu stiu despre jocuri(desi si acolo ii o piata substantiala, cel putin in US si vest-EU), sau aplicatii inutile, cei pecare i-am recrutat noi sunt pentru industria automotive, creeaza si programeaza sisteme de comuncatii respectiv gps-uri sau intretin sisteme de contabilitate respectv ERP(enerprise resource planner).
                      Mi frica de indieni ca am vazut acolo o forma de sclavegism in materie de munca. In conditile astea, ei devin imbatabili pe acest sector la preturi. Ca norocul in materie de calitate sunt submedirocrii, muncsc mult si foarte prost. Vorbesc de anumite softuri deservite de indieni, iar comunicarea cu ei este la limita atacului cerebral.De paki mi frica din cu totul alte motive. Religia find unul principal si porcarica impardonbila pusa in discutie de Guvern.
                      Ca sa o rezum, eu as fi dispus sa accept orice atata timp cat tragem bani din Vest in Romania. Daca reducem acest trend, ne tragem un 7.62 in picior. In alta ordine de idei, cred ca trebuie recalibrata taxarea, pentru ca sigura activitate in Romania mai taxata decat munca sunt jocurile de noroc. Ca sa-i dai la om 2900 in mana trebuie sa tragi de pe piata 5200 ron, sarcina find de 42%. Enorm.

                    • Lt. Al doilea grup, mai mare sau mai mic ca primul ? Asta asa sa intelegi de ce nu dau doi bani gauriti pe parerea din 2012 a unuia de la Oxford despre politica economica-conservatoare (americana) disparuta din UK impreuna cu Margareta. Reduceri de taxe (in fapt taxarea muncii) se aplica intregului sistem economic si statul reduce cheltuielile sociale, asta si nu altul, este un punct conservator/liberal. Restul sunt masuri de moment pentru impulsionare pe sectoarele ce au nevoie, la noi nu doar ca nu mai este cazul (piata asezata, destul de competitiva si mai ales inca ieftina bine) dar masurile de incurajare NU INSEAMNA CA ANGAJATUL NU DA 10 % IMPOZIT ci vizeaza entitatea economica direct (ce ea apoi stimuleaza angajatul). La noi este o tiganeala comuista cu parfum de dreapta. In rest te contrazici : nu necesita logistica implicit cheltuielei dar trebuie „subventionati” ii vrem competitivi dar…. Ne hotaram ?

                    • Hotarat? Clar: este mai usor ca IT-stul sa se mute in exterior, mult mai usor decat la medic.Asta zic.
                      Si ca vorbim de subventionati. Mmm… sa avantajezi un sector care poate sa traga bani serios din vest imi pare a fi o investitie. Pe masurile tale particularitatile domenilor economice ar trebui sa dispara, ori asta ii periculos. Conform Ordinului ministrului sanatatii 245/2003 sunt sectoare unde ora timpul de lucru este mai mic de 8 ore(hopa!). Personalul morgii spre exemplu lucreaza cu 7 ore. Zic si eu, ce boss, pe mine ma prinde si 10 ore la seviciu, ai stomacu slab la 3 mortaciuni, fa-te vanzator. Sa le taiem leafa, ca banii si i-au pe 8 ore nu pe 7, deci o ora ii subventionata. Si vorbesc de tot personalul morgii nu doar de medicii legisti. Daca ajungem aici la o masa de oameni care cer sa reglementeze un alt domeniu dect al lor, vom avea mult mai mari probleme decat 10%+/- la cateva mii de oameni. La radiologie spre exemplu, norma completa este de 6 ore.
                      Masuri universale economic sau sectoriale nu imi par a fi criteriul definitor ca o politica sa fie de dreapta sau de stanga, ci efectul.Nu trebuie sa fi de acord cu definirea economica au unor masuri ca find de dreapta sau de stanga.
                      Eu nu pierd si nu castig de aici. Crezi ca-i o idee buna sa-i taxezi? Ok. No problem.

                    • Lt. Ok. Discutabil, daca ti-ai pus in cap sa pleci o vei face indiferent cat e de greu. Pai a fost ajutat din 2000 (daca nu ma insel) plus alte facilitati mai importante acordate de Stat. A fost un lucru bun pentru ca multi se fereau de Romania si nu se stia bine de baietii nostri, dar acum nu mai e cazul. Vrea Statul sa ajute ? Minunat, sa faca cadrul legal favorabil pentru o mai buna colaborare cu mediul universitar (laboratoare, pregatirea absolventilor pe nevoile firmelor, etc). Nu dispare nimic, ai ajutat sa se ridice apoi il lasi sa lupte. Exagerezi, dar cunosti asta, nu doar cei de la morga dar in cazul acestor categorii de salatiati „subventia” e acordat pe alte criterii ce tine de specificul domeniului nu de cat de apetisanti ii facem pentru investitori. Este o problema principiala pentru ca este discriminatoriu modul in care Statul a ales sa sprijini un domeniu. Ei nu lucreaza la morga, in radiatii, in subteran, in medii toxice, in armata, politie (unde ai alte restrictii ori pericole) soferi pentru pasageri, piloti, etc. Este o masura de stanga pentru salariati, daca era o masura de dreapta se prezenta prin acordarea de subventii, deduceri, firmelor nu angajatilor etc. Sa ne calmam, nu pleaca nimeni pentru ca plateste 10%, ca restul muritorilor. Da, acum e foarte ok.

                    • RTI, exemplul cu radiologia si morga le-am facut doar ca sa subliniez faptul ca intreg personalul este arondat la norma de 7 sau 6 ore. Deci nu doar radiologul sau legistul. Pe cand sincer, faptul ca conduci un logan break cu medicina legala pe el, nu-i cu absolut nimic diferit de faptul ca esti sofer de dric. Dar unul ii cu 7 si altul cu 8. La radiologie toata sectia functioneaza asa. Dar in fine, ma distantez de subiect.
                      Am totusi o virgula referindu-ma la un punct, daca centrul solutiei este omul si politica aplicata una care generaza consum, deci crestere indirecta atunci putem spune ca discutam de conservatorism. Daca epicentrul este angajatorul, persona juridica daca doresti, atunci discutam de liberalism. Si cresterea este directa, deci este corect ce spui.
                      In fine, cum am spus, sa-i impoziteze din partea mea insa tot tu spui, si spui bine, ca pleaca oricum itsti. Numarul lor este in scadere, din ce vad eu, cu toate ca facultatile teoretic aduc pe piata mii si mii pe an. Asta inseamna ca ei pleaca oricum, deci inca un motiv de ce sa plece, eventual sa plece mai multi.
                      Dar sa-ti mai spun ceva: eu sincer nu cred ca ideea asta are o tangenta cu ce discutam noi aici. Cred ca Sica Mandolina vrea la guvernare si nu are bani. Asta ii vizibil. Daca taie salarii la stat si da afara, la alegerile de anul vitor ii ras.Vrea sa mai preia un pic si din electoratul psd deci cu discursul ii numai bun. Atunci sa impozitam. IT-sti find un fel de hippioti, mare lucru daca ii impozitezi nu se intampla, eventual pleaca. Dar tot nu ajung banii, urmam noi(nu stiu ce lucrezi dar sigur si tu urmezi), dupa care la un moment dat se vor uita bine, de pe cine mai putem trage bani cine plateste taxe mai putine cine beneficiaza de deduceri bla bla.
                      However, suprataxarea ii un sport de stanga eu de asta am zis ca ar fi util sa discute un sistem coerent de taxare, fara smecherii si privilegii. Dar per ansablu taxele fiscale si nonfiscale sunt aberante in tara asta.

                    • Lt. Da pe toata linia la ultimul raspuns, cu mentiunea ca Sica Mandolina ar vrea si nu prea dar sunt presiuni (genul punctului exprimat de CTP) din partid. Apoi este si lupta in Opozitie ca sa ia fata si ajungem la sinteza lui Balbuta. Nemultumirea mea este mai mult legata de discursul, atentie, unora din IT. Ies cu pieptul inainte si se leaga de militari, pensionari si cei cu dizabilitati dar chitaie pentru 10% pe care il platesc toti. Se bat cu caramida in piept ca sunt competitivi si eficienti dar uita ca asta se datoreaza si incurajarii domeniului, particularitatilor sale, etc. si sunt platiti pe masura pentru efortul lor. Nu admit o delimitare clara, nu tot segmentu IT produce inovatie sau bani. Pozeaza in salvatori mesianici dar nu vad ca si ei depind de altii in aceiasi masura in care si altii depind de ei. Au idei utopice (de genul ii recalificam, etc) despre viitor dar nu se implica (in fapt tot segmentul 18-30 de ani) civic (vot) chiar si acum, cu toata campania media, prezenta a fost mica.

                • @RTI

                  Firul discutiei de pana acum se invarte in jurul ideilor astora:

                  1. ca IT-isti nu platesc pensii, ceea ce e incorect deoarece ei platesc CASS-ul

                  2. daca e corect sau nu sa nu plateasca impozitul pe salariu, punct la care tu si majoritatea spuneti ca nu e corect, eu am incercat sa va arat ca deducerea aia aduce beneficii indirecte mai mari decat ar aduce acei 10%, dar nimeni nu detine adevarul suprem asa ca o puteti scoate si vedem efectul la buget in urmatorii ani

                  3. daca e suficient de importanta industria asta incat sa fie ajutata in continuare sau nu, unde tu zici ca nu iar eu zic ca da. Iarasi e discutabil, depinde de perspectiva fiecaruia.

                  Un lucru in schimb este cert, la fel ca si in cazul impozitului progresiv pe salariu, dorinta de a strange mai multi bani la buget va avea ca efect exact contrariul, deoarece atat in cazul reintroducerii impozitului la IT-isti sau in cel al impozitului progresiv firmele se vor intoarce la practicile din anii ’90 / 2000 si anume un salariu cat mai mic pe hartie, daca se poate minim pe economie, si restul la plic, iar la asta statul pierde de 3 ori, nu doar ca colecteaza acei 10% dintr-o suma mult mai mica dar pierde masiv si la cei 25% pentru pensii plus cei 15% pentru santatate.

                  Cum am spus la inceput ca am atatia prieteni programatori, stiu din gura lor ca in urma cu multi ani unii lucrau chiar fara carte de munca iar restul cu minim pe economie sau chiar cu minim pe 4 ore desi in realitate erau 8, si acum mai sunt intr-adevar unii cu o parte in acte si o parte la negru, unii cu o parte in acte si restul PFA, cunosc chiar doi tipi in CJ care au SRL propriu si sunt platiti de la SRL la SRL desi lucreaza la sediu, dar pot sa spun ca marea majoritate au salariile integral pe cartea de munca iar asta se datoreaza facilitatii asteia mult-hulite. In clipa in care statul va reintroduce impozitul, oamenii astia cu 20 000 sau 25 000 brut pe cartea de munca vor avea brusc doar 15 000 brut pe cartea de munca si restul la plic, banii pe care ii va colecta statul din cei 10% vor fi mai putin decat cat va pierde din ceialti 25% + 15% dintr-un brut mult mai mic. Din intamplare am vorbit asa, „casual” si cu cativa patroni, e drept de firme cu 20-30 de angajati nu sute, si toti au spus ca daca se reintroduce impozitul atunci vor reduce si ei salariile in acte si vor da diferenta la negru.

                  E corect? Nu. E legal? Nu. Afecteaza bugetul tarii? Cu siguranta. O fac si alti patroni din alte industrii? Ohooo… aproape toti de la SRL-urile sub cateva sute de angajati. But that’s not the point, „the point” e ca asta va fi efectul si ceea ce vrea statul, sa colecteze mai multi bani, nu se va intampla, ba chiar eu zic ca va pierde.

                  Discutia, parametri si consecintele sunt identice si la impozitarea progresiva, doar nu crezi ca daca vii cu sistem gen „0 impozit pentru salarii brute sub 3000, 15% pana in 5000 si 40% peste 5000” atunci firmele vor continua sa plateasca salarii mari in acte. Normal ca in secunda doi „tot poporul” va avea 2990 brut pe cartea de munca, va plati acel impozit zero iar restul banilor ii va primi la plic…iar statul PIERDE. Iti aduci aminte ca atunci cand a fost introdusa cota unica de 16% desi unii au spus ca ne falimentam de fapt s-au strans mai multi bani la buget. E aceeasi chestie.

                  Spui ca nu te intereseaza punctul 15 dar ambele idei sunt promovate de aceleasi forte politice si de influenta si ambele pe criteriul egalitatii, eu zic ca nu e coincidenta.

                  @lt(rez) Da, e psihoza asta in mass-media cu „miile de euro”, in orice articol se vorbeste despre 2000 de euro, 3000 de euro, „daca esti bun poti lua 3500 euro” etc, asta in primul rand nu e adevarat, in al doilea rand creeaza ura si invidie, iar in al treilea rand a „produs” niste generatii de studenti care vin si cer cu nonsalanta 2000 sau 3000 de euro desi ei au 20 de ani si nu stiu sa faca nimic, ba mai vor sa mearga si la facultate in timpul programului, fara sa recupereze. Din intampla chiar discutam cu un manager acum vreo doua luni, omul era tanar cred ca avea pe la 30-32 de ani si imi spunea ca e disperat de tinerii astia care vin din facultate si spun sub 2000 sau 2500 euro nu ma angajez, nu sunt seriosi, vor program de 4 sau 6 ore pe zi ca au facultate si asa mai departe. Astea trei sunt efectele articolelor de doi bani cu care suntem bombardati in mass media de ani de zile, facute sandwich intre cele cu Bianca Dragusanu sau ce masina si-a luat nu stiu ce fotbalist. Afecteaza gandirea tinerilor intr-un mod foarte nociv.

                  1. da, azi toti beneficiaza de scutire chiar daca fac helpdesk. E bine nu e bine, e corect nu e corect, pana la urma nu e chiar subiectul discutiei, cand s-a acordat facilitatea era doar pt programatori, anul trecut PSD a extins-o, parerile sunt impartite

                  2. atunci inseamna ca in cazul de fata esti de acord cu continuarea scutirii. @RTI zice el ceva: acorzi o facilitate pentru o vreme, pentru cat timp? 5 ani, 15, la infinit? Eu as fi de acord cu prelungirea ei fiindca e mai benefic asa decat fara din motivele spuse mai sus, pana la urma statul va pierde

                  3. exact, de asta am facut comparatia cu revolutia industriala de acum aproximativ un secol, pur si simplu am mai saltat o treapta, e un progres. Zice @RTI mai sus: „Apoi ramane intrebarea : ce faci cu miliardele de oameni ?” Pai se recalifica, asa s-a pus problema si acum 100 de ani, am o masina cu abur care face treaba a 200 de muncitori, ce fac cu muncitorii, bun, si atunci ce facem, nu mai progresam ca sa dam de lucru la oameni? Atunci de ce folosim 4 tractoare cand am putea folosi 200 de angajati pentru aceeasi treaba?

                  „Pai daca vrea cineva sa-i traga una la temelie la industria asta, be my guest, astia isi iau laptopurile si se muta in Europa de Vest. Si atunci ce mai exporti tu atat de ridicat ca valoare economica? Cartofi?”

                  My point exactly. Unii zic mare scofala, cum zice @habarnistul mai sus: „Bă , gata . Nu vă convine , emigrați”, ori asta e exact retorica comunistilor si cu privire la multinationale, sa plece, nu-ti convine – pleaca!, sug sangele poporului, traiesc pe banii nostri etc. Si dupa ce pleaca Orange, Vodafone, Kaufland, Carrefour, Continental, Lidl etc o sa exportam cartofi. Observi in ce domenii sunt majoritatea nu? Comert… atat atrage Romania, in loc sa atraga un Oracle sau Google ii alunga pana si pe astia.

                  „Poate ai putea spune, in orase mari ai 8% reducere si la orase sub 50.000 ai 10%”

                  Nu m-ar deranja catusi de putin, insa apare problema migrarii sau a locului real de munca. Tu ai domiciliu in Toplita si din cauza asta platesti 3% insa locuiesti fara forme legale (chirie la negru) si lucrezi in Bistrita unde ar trebui sa platesti 6%, niciodata n-o sa aiba statul resursele sa rezolve problema asta. S-a mai incercat acum 15-20 de ani cu zonele defavorizate daca iti aduci aminte si rezultatul a fost acelasi, sediu social intr-o zona defavorizata si o mica spalare de bani.

                  Nu ma deranjeaza subiectul discutiei dar ma deranjeaza ura cu care se discuta. Are si tara asta o chestie si taman acolo vede problema, din cauza aia nu sunt bani 🙂

                  Vreti sa scoateti facilitatea? Scoateti-o! Credeti ca faceti in ciuda cuiva sau demonstrati ceva cuiva, nici vorba… dar veti vedea in 2 ani ca efectele vor fi negative… IDEM la impozitul progresiv.

                  • Da Sorin stiu, la un moment dat mi-a zis cineva ca daca putem sa recrutam pentru BPO niste oameni, cu precadere din judetele hunedoara, alba. Si eu ha? Dar de ce? Traziu m-am prins de smecherie, ca tinerii erau oricum in centre universitare la facultate, dar domiciliul lor figura in zone defavorizate. Se descurca romanasii… pai da cum.
                    Si despre tineri de 20-25 ai perfecta dreptate si la putinele interviuri la care eu mai particip(uneori sa ma amuz) vine unu de 21 de ani zice ca il intereseaza un venit pe la 6000 ron plus, „am zis asa de inceput”. Si eu intreb „care este competenta care tu o crezi utila pentru a fi evaluata la 1000 de euro sa zicem. Mai pe romaneste, ce vinzi tu de 1000 de euro”…. iti dai seama ce raspunsuri primesc.
                    Eu spun doar un lucru deoarce nu sunt economist. Citesc, ma documentez si de ce citesc mai mult simt ca in know nothing. Nu am expertiza insa opinez, fara ura. Exemplu cartofului nu a fost intamplator, daca exportam val. adaugata mica, nu avem de unde sa tragem bani sau atragem sume mici. Cu cat este mai scump ceea ce exportam cu atat ne este mai bine. Eu atat spun. Prostia noastra a fost ca nu lung timp ne-am axat pe „low-end-ul” economiei. De ceva ani ne-am (mai) desteptat doar.
                    Oricum ceea ce vine cred eu ca trebuie sa vina pe fundamentul unei noi filosofii economice un nou sistemd e taxare unde sa integram toata lumea, acceptand insa ca 1. suntem interconectati 2. medicul este medic si soferul de duba este sofer de duba, cu respect pentru amandoi.

                    • Si o completare mica: numai in Romania un om care are posibiliati mai serioase financiare, a lucrat in privat toata viata, este urat din ficati de societate.
                      Eu ma exclud de aici, bogatan nu-s, la privat de ceva ani doar, in rest haina militara.

                    • Eheee, deci ai vazut atat sistemul cu „defavorizatii” cat si pe tinerii astia porecliti „mii dă ieuro”.

                      In urma cu aproximativ 2-3 ani, un cunoscut de-al meu, tanar pe vremea aia, cred ca avea 27 de ani, a fost insarcinat sa recruteze si sa pregateasca tineri pentru o firma. „Programul” nu stiu exact cat a durat, probabil in jur de 2 ani, dar am avut o discutie lunga cu el intr-un parc si dupa aceea una mai lunga cu alta ocazie si concluziile au fost cam asa: per total i-au trecut prin mana peste 1 000 de persoane, varsta medie era undeva pe la 20 de ani, in general erau studenti dar au fost si cativa doar cu bac-ul, cativa liceeni si cativa absolventi de facultate in cautare de lucru.

                      Per total astea au fost concluziile lui:

                      1. atitudinea a fost foarte proasta, zici la 20 de oameni sa vina undeva la ora 14:00, la 14:15 soseste primul, la 14:30 mai vin inca doi si per total se strang vreo 4-5, ultimul venit la ora 16:00 cand pregatirea din ziua respectiva trebuia sa se termine, nu sa inceapa 🙂

                      2. atitudine la fel de proasta, cam obraznici, le dai ceva de facut si ei nu vor, ori fac altceva ori nu fac nimic, cand le spui ca se va scrie in evaluare ti se raspunde cu „nu-mi pasa” si asa mai departe. Bine, asta poate veni si datorita diferentei mici de varsta, probabil aia vedeau ca tipul asta era cu doar 7 ani mai in varsta ca ei asa ca nu asculta de el, ceea ce nu e normal dar e o explicatie conforma cu zilele noastre

                      3. fara nici o exceptie, toti au intrebat la inceput de salarii

                      4. pe masura ce erau anuntati ca nu se mai continua colaborarea/pregatirea, iesea cu un mic scandal de genul „oricum e nashpa aici, oricum nu-mi pasa, esti prost, sunteti fraieri” etc si cel mai grav, „ma duc altundeva pe 2000 de euro” 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 sigur, succes! 🙂 🙂

                      5. e adevarat, pana la urma tipul a ramas cu 2 oameni, doua mici genii as putea spune, foarte destepti, lucreaza de sparg, seriosi, invata orice etc dar ideea e… doi ?? doi dintr-o mie??? cat vine asta, zero virgula doi la suta? ha!!

                      Stiu ca e un exemplu izolat, stiu de asemenea ca n-am cum sa-i verific spusele, n-am fost acolo sa vad si nici nu sunt prieten apropiat cu respectivul, pana la urma e doar o poveste frumoasa spusa de el, atat si valoareza, cat o stire din Cancan, dar stii tu… un sambure de adevar sigur exista acolo, mai ales ca experiente de genul asta au si altii, pana la urma nu mint toti.

                      PS: si da, daca nu lucrezi pe 1500 de lei in tara asta parca atragi ura automat, din capitolul „ce-ti pasa tie, ba, ce stii tu cat de grea e viata”, de parca e vina ta ca ea e vanzatoare in magazin de haine second-hand si viseaza la mii de euro, ca atat vede la televizor ca iau altii. „Ala de ce are ?” Foarte usor de infierat oamenii astia, la noi exista problema asta din ’46 incoace.

                    • eu am participat la recrutari in corporatie telecom intre 2006-2011, dar pe partea tehnica, dupa ce HR-ul mai tria din ei… si cam peste 50% erau OK cat de cat, deci capabili, dupa o formare de cateva luni sa inceapa sa-si exerseze meseria… cu sprijin si supervizare pentru inca cel putin un an, sa nu calce prea tare in strachini 🙂
                      Cei de la HR ziceau ca deja fata de inceputul deceniului 2000 situatia se degradase, dar inca mai gaseai tineri seriosi si nu foarte pretentiosi.
                      Problema e ca si recrutarea a devenit din ce in ce mai agresiva si deja companiile incepeau discutiile preliminare de la inceputul studentiei, cu angajari juma-de-norma si practica oferita. Multi insa alegeau sa plece odata obtinuta diploma d einginer, avand deja la CV cativa ani de experienta profesionala part-time.

                      Daca e cum zici, inseamna ca lucrurile s-au degradat in continuare, si nu e de mirare.

                    • @Marius Zgureanu Da, in unele domenii (automotive, IT ca tot e la moda, etc) se recruteaza la greu tocmai din facultate, in alte domenii se pleaca afara dupa terminare etc, dar ceilalti raman in categoria asta de visatori nerealisti dar cu pretentii. Din pacate asta e doar o mica piesa din puzzle-ul social al zilelor noastre, societatea s-a degradat iar asta vedem peste tot, normal ca tinerii fiind mai influentabili si avand si mai mult timp la dispozitie sunt predispusi la o imagine falsa sau nerealista asupra vietii.

                      In fond, la ce sa te astepti de la niste copii influentabili care se uita si asculta asa ceva:

                      https://www.youtube.com/watch?v=b1N4cb8A8-Y

                      Sunt curios daca ai rabdare sa te uiti cap-coada la tot videoclipul, eu am facut un efort si cumva am reusit. Ei, daca vine unul din videoclip si-ti cere 2000 de euro pentru ca are bacu’, ti se mai pare ciudat acum? 🙂 🙂

                  • Sorin. Prima serie : 1. Gresit, e vorba doar de impozit. 2. Da, nu este corect, sa il scoatem si vede. Momentan toti speculam. 3. Nu am zis ca nu este importanta insa nu mai trebuie „ajutata”, de fapt nu „industria” ci angajatii. Restul este divagatie irelevanta. PS. Nu ma intereseza ce spune lumea (in diversele tale discutii de aiurea pentru ca nu am asistat la ele) ci ce spunem noi 2 si cei ce comentam aici si acum subiectul. Nu mai lega impozitul progresiv de ce primiti voi, e alta daravela. E fix problema alora de accepta „la negru” si ma doare la 3m in fata organului ca unii vor accepta sau au acceptat. Datoria Statului e sa isi faca treaba, la adjnatul de taxe si aplicarea Legii, nu sa dea „indulgente” unora. In plus aberezi grav daca crezi ca cineva isi inchide firma pentru cei 10% primiti de angajatii lui, poate doar daca este neprofitabil iar in cazul asta e foarte ok pentru ca nu este competitiv. Seria a doua, desi nu adresata mie in mod direct : 1. Ba fix de la asta a pornit si sigur nu e bine. 2. Categoric nu, beneficiul este pentru angajat nu pentru dezvoltarea sectorului, e pentru buzunar nu pentru facilitarea a unor noi investitii, scolarizare, cercetare, etc. 3. Partial, aia au trecut de la lampa la bec, de la caruta la automobil, de la oala de noapte la canalizare, de la vela la motor, de la postalion la telegraf, etc. Este adevarat ca traim o era de progres tehnologic insa nu este inca pasul atata de mare ca precedentul, abia cand o sa ajungem la alte metode de producere a energiei sau de prelucrare/manipulare a materiei, modificare genetica extensiva, etc (civilizatie planetara) o sa avem alt nivel. Nu uita ca unii inca vaneaza cu arcul si ca masina ta (clasica sau electrica) are peste un secol de la aparitie. Viitorul inseamna si IT nu doar IT. Si mai lasa dracu faza cu retorica comuista, e o piata si tara libera poti pleca cum au plecat si alti daca tu crezi ca e in interesul tau. Comuista este atitudinea asta de casta privilegiata, singura aducatoare de progres si prosperitate. Noii prelati mesianici ce ne scapa de angoasele economic-apocaliptice. Eu inteleg rolul si importanta acestei ramuri economice (o recunosc dar nu o duc la nivel de religie ca tine) sper ca si tu sa intelegi vaietul asta de portofel sfasiat cand te tot caznesti sa imi explici de ce merita orice angajat din IT 10% deducere. Fac toti cercetare, programare,etc. o fac in domenii importante sau fac candy crush, pagini web, admini retea, app-uri de rahat, etc ? Apropo de multinationale, desi e alta discutie, la ce marja de profit au aici nu vor pleca nici daca le maresti impozitele (nu ca ar trebui, dar as avea ceva idei privind fluxul banilor dupa plata taxelor), nici ele nici bancile. Oracle, IBM, Google, etc au venit pentru ca voi sunteti ieftini nu pentru ca voi sunteti scutiti de 10%, pentru chiria ieftina la birouri, utilitati ieftine, legislatie laxa, personalului rezonabil calificat, posibilitate de scos profitul prin mutarea banilor din diferite filiale, posibikitate de cumparare ieftina a concurebtei direct la sursa, etc. Nu te alunga nimeni nu mai cauta zone sigure si nu are nimeni ura pe tine ca ai in salariu mai mare, adica or exista si idioti de genul insa nu cred sa fie prea multi. Tot iti repet, esti bun o sa castigi la fel, eu stimulez angajatul ce imi aduce bani o vor face si restul daca isi doresc sa pastreze oamenii. Vrei in Vest, go for it ! Dar sa nu crezi ca acolo este Edenul si iti da statul X deducere de 10%, in plus daca aici ai 2/3000$ si un nivel acolo trebuie sa ai x3 ca sa fie echivalent, asta daca chiar esti priceput. PS. Lasa dracu impozitul progresiv ala e altceva, apropo, in Vest sunt destui pe impozit progresiv ?.

                  • O mica corectie. Nu toti cei din sectorul IT beneficiaza. Doar cei ce fac productie. Atat. Daca tu stii domenii de help desk ori service desk unde se aplica atunci super. Dar ceva e putred acolo. Compania unde lucrez eu ofera servicii de service desk(could tech support) si te asigur ca nimeni nu primeste acea reducere la salariu de 10%. Si nu ca nu ar vrea astia de la firma ci pentru ca nu e legal. Ne-au aratat raspunsul primit de la autoritatile competente in aceasta privinta.

                    In realitate numarul celor care primesc acea reducere la inpozitul pe venit este mult mai mic decat cei 100.000 vehiculati de diversi inapti cu interese fie politice fie de alta natura.

      • Sorin, RTI, Ducat, Lt – voi omiteti ceva.

        In Romania se negociaza salariul net lunar, nu salariul brut anual. De fapt, aceasta scutire de impozit pe venit este o facilitate fiscala mascata acordata ramurii (IT) (sa fiu mai exact companiilor din domeniu) pentru a face Romania mai atractiva pentru aceasta piata.

        • Iulian. Nu vad legatura intre atractivitatea pentru investitori si lipsa aplicarii impozitului de 10% angajatilor din domeniu.

          • Orice angajat din Romania negociaza salariul net lunar. Asta inseamna ca cel putin 95% din angajati ignora ca de fapt ei platesc aproape inca pe atit la stat, ca taxe si impozite – pentru ei sint bani invizibili. Ca sint scutiti sau nu de acei 10%, pentru ei este transparent; daca de luna viitoare se va renunta la scutire ei vor lua acelasi salariu net, pentru ca asta au negociat.
             
            Taxele si impozitele sint, deci, vizibile doar pentru angajator. Asa ca acea scutire de impozit pe venit de 10% inseamna de fapt o facilitate fiscala de 20% pentru angajator oferita companiilor care activeaza in aceasta industrie.

            • Iulian, ai dreptate pana la 20%. Angajatorul nu e scutit de nimic scutirea e operata doar pe, atentie, NETUL angajatului, cel putin eu asta am priceput citind prin legislatie (adevarat ca nu sunt jurist). Problema lor (si partial a tuturor) este alta, dar nu ii intereseaza din cauza celor spuse de tine in introducere, OUG.79/2017 , si special pentru ei : OUG.3/2018 ce nu a mai fost prelungita din cate stiu eu. In rest ce sa zic, e ok sa incurajezi un domeniu pana la un punct dar nu imi plac discursurile dublu standard, apocaliptice ori mesianice si uneori utopice. Era un articol pe PressOne 2015/16 , nu mai retin exact, ce propunea si o alta perspectiva de a privi acest domeniu. Este un domeniu de viitor, este un domeniu prosper dar nu tot domeniul IT (si TELECOMUNICATII) produce inovatie si progres fundamental.

              • Scurt exemplu de salarizare, fara beneficii, sporuri, ore suplimentare, etc.
                 

                Angajatorul plateste angajatului un salariu. Din acel salariu se scad:
                – CASS (asigurari sociale): 25%
                – CAS (asigurari sociale de sanatate): 10%
                – Impozit pe venit: 10%
                Angajatorul mai plateste si el:
                – Contributie Asiguratorie pentru Munca (CAM): 2.25%
                 

                Din punctul de vedere al angajatului aceste taxe sint invizibile. El nu le vede. El nu primeste toti acei bani fizic, sa trebuiasca sa plateasca el impozitul pe venit (cel putin) trimestrial statului, sa il ia durerea de inima cind vede bordurile schimbate la fiecare 6 luni.
                 

                Eu ca firma cind angajez un om ma uit la doua lucruri (am zis ca nu ne referim la beneficii):
                – cit platesc net angajatul (stabilit pe baza nivelului pietei si negocierii)
                – cit platesc la stat taxe pentru angajat (rezultat din cit platesc angajatul, net)
                 

                Date fiind cele de mai sus, sustin in continuare ca acea scutire de impozit este de fapt o reducere a fiscalitatii pentru firme. Iar pentru acest caz, aceasta reducere a fiscalitatii incurajeaza centrele de dezvoltare locale. Masura poate fi insa vinduta populist.

                • @toti

                  Nu stiu unde sa raspund fiindca sunt mai multe fire de discutii, scriu aici in speranta ca va fi mai vizibil.

                  Prima oara dupa 1990 un partid altul decat cel fost-comunist a luat majoritatea la niste alegeri, acum sunt doua directii: ori astia doi (PSD si PNL) au un nucleu dur format din oameni cu aceleasi idei, adica alta Marie cu aceeasi palarie (vezi USL…) ceea ce inseamna ca ne-am bucurat pentru un fiasco, ori PNL-ul incearca sa atraga o parte din votantii care pana de curand erau la PSD. Prin discursul asta pierzi sub 0,1 milioane de voturi dar castigi mult mai multe, deci renteaza.

                  De ce arde atat de tare acum? De asta:

                  https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23186657-spune-raportul-finantelor-trei-luni-este-gri-rosu-daca-cheltuia-cat-trebuia-deficitul-era-mult-mai-mare.htm

                  Bugetul are probleme GRAVE, cu litere mari, e nevoie de cateva miliarde in plus la incasari acolo, solutia propusa de PNL va aduce la buget sub 80 milioane adica 0,08 miliarde, potrivit studiului de aici:
                  https://www.researchgate.net/publication/332784478_Industrial_Policy_at_Work_Evidence_from_Romania's_Income_Tax_Break_for_Workers_in_IT?fbclid=IwAR2VgjACD1AF7WlU17POBfFQE3Vp0q04NXHibnCS0zq_GKVhnAE_ySuF1aA

                  la pagina 28 gasiti: „Overall, the estimates show that the tax receipts foregone in 2015 due to the policy vary between62 and 80 million euros”

                  Asadar nu se va acoperi o gaura de miliarde cu niste incasari de 0,08 miliarde, deci in mod clar vor urma si alte lucruri care ni se tot propun de un an incoace, cum ar fi:
                  – impozitul progresiv
                  – nationalizarea pilonului II de pensii
                  iar cand nici astea nu vor aduce rezultatele scontate, ramane sa vedem de aducerea aurului in tara si niste taxe noi, pe stalp, pe export, pe scaun in piata sau pe apa de ploaie, iar cand nici alea nu vor functiona, probabil se va mari TVA-ul.

                  Toate astea in loc sa ne uitam de ce au crescut atat de mult cheltuielile in ultimii 2-3 ani.

                  Un alt aspect foarte important zic eu este cine anume beneficiaza de scutirea asta, toate articolele vorbesc despre programatori, inclusiv toate comentariile de aici de pe blog, in schimb la astea doua adrese:

                  https://www.noulcodfiscal.ro/titlu-4/capitol-1/articol-60.html

                  https://www.avocatnet.ro/articol_50510/Proiect-adoptat-tacit-de-Senat-Noi-persoane-ar-putea-s%C4%83-fie-scutite-de-plata-impozitului-pe-venit.html

                  se vorbeste despre programatori, cercetatori, lucratori sezonieri in turism si angajati in constructii.

                  De asemenea, daca suntem suparati ca nu se fac autostrazi in Romania si credem ca stim de ce, sa ne amintim linkurile din sectiunea Contact in care se semnala ca guvernul a luat 1,4 miliarde de lei de la Ministerul Transporturilor, dupa care a mai luat inca 6,5 miliarde de lei tot de acolo si i-a folosit la „alte cheltuieli”. Sa se transfere inapoi cei 7,9 miliarde de lei/an la Transporturi, de unde s-au luat, si vor fi bani.

                  Trendul mass-media din ultimele 3 zile – care discuta despre o categorie scutita de impozit ignorand celelalte categorii scutite de acelasi impozit, si care insinueaza ca tara nu are bani fiindca nu incaseaza aia 0,08 miliarde euro/an, nu pentru ca a taiat peste 1,6 miliarde de euro de la transporturi pentru a-i da la alte cheltuieli bugetare – imi aduce aminte de filmarea cu minerul din sediul PNTCD care gasise problema Romaniei: aveau aia acolo masini de scris… si mai erau si automate !

                  • https://www.euractiv.ro/economic/economia-a-crescut-cu-5-in-primul-trimestru.-care-sunt-sectoarele-ce-au-determinat-acest-avans-14815?cfcc

                    „Potrivit INS, aproape toate ramurile economiei au contribuit la creșterea PIB din primul trimestru, dar cele mai mari influențe le-au avut comerțul (care are o pondere de 20% în formarea PIB și al cărui volum de activitate s-a majorat cu 6,7%, aducând astfel 1,3 puncte procentuale din creșterea de 5%), sectorul IT&C (cu o pondere mai mică în PIB, de 5,9%, dar cu o creștere mai rapidă a activității, de 10,8%, aducând astfel un plus de 0,6 puncte procentuale) și activitățile profesionale și serviciile (cu o contribuție de 0,6 puncte procentuale la creșterea PIB).”

                    Din pacate industria auto nu mai creste si am citit stiri cum ca tendinta asta este si la nivel european, aia ar fi fost o sursa buna de productie si export pentru Romania daca am fi reusit sa atragem inca 1-2 uzine auto pe langa Dacia si Ford. Slovacia a reusit.

                    Daca cresterea economica e creata in principal de comert si IT avem o MARE problema deoarece comertul creste datorita majorarilor salariale din ultimii 2 ani, aceasta crestere se va reduce incet dar constant si vom ramane cu o singura ramura si anume IT-ul. Cand o economie isi bazeaza cresterea pe un singur lucru e foarte vulnerabila, o economie sanatoasa are minim 4-5 „industrii” daca doriti care sa o impinga in fata nu una singura.

                    Uitandu-ne la statistica asta si la cifrele din comentariul de mai sus, privim acum dintr-o alta perspectiva toata discutia? Plus faptul ca avem mai multe categorii scutite, si se pare ca e in discutie inca una: jurnalistii.

                  • „vederea de tunel” 🙂
                    Mai continua cateva luni prabusirea asta si…. „adio arme”, ca de la infrastructura, educatie, sanatate ne-am luat adio putintel mai demult.
                    Apropos, si industria de aparare, ce a mai ramas din ea la stat, a primit sub jumatate din finantarea necesara pentru functionare… adica nici macar conservare de capacitati.

                  • @Marius Zgureanu: exact, tunnel vision.

                    Observi ca nu se mai aude nimic de alte plati pentru contractul Patriot, cel pentru HIMARS, nici de Piranha 5, nici de corvete, nici de VSHORAD, iar la avioane se amana de ani de zile. Dragnea a fost atat de disperat incat nu vroia sa faca primele plati pentru PAC-3 si a fost nevoie sa vina Rex Tillerson sa-l convinga.

                    Educatia, apararea si infrastructura stagneaza si incet-incet se vor duce naibii, iar factorul politic a gasit vinovatii, una din cele 5 categorii care nu platesc acel impozit.

                    Interesant, nu, ca din cele 5 categorii se vorbeste doar despre una singura, exact cea care impinge cresterea economica inainte si o mai face si prin export (comertul nu), interesant si momentul dupa alegeri si cine a facut declaratia, ca n-a fost Olguta sau Dancila. Vezi ce usor se manipuleaza oamenii?

                    La fel si cu Valea Uzului, o alta manipulare si infierare foarte usor de construit si care, culmea coincidentei, a aparut exact cand PSD si UDMR au cam scazut la alegeri si alta culme a coincidentei, cand avem grave probleme cu banii.

                    O alta coincidenta, cei mai mari sustinatori ai unor masuri nu cunosc cifrele si nici macar situatia, atat in cazul cu scutirea de impozit cat si in cel cu cimitirul.

                    Trebuie sa recunoastem, serviciile au o mana de specialisti foarte buni. Acum care servicii mai exact, ramane de vazut 🙂

  8. Segment Major

    Interesant, originalul pactului Ribbentrop – Molotov publicat pentru prima oara, cuprinzand si pactul aditional secret in care se mentioneaza Basarabia:

    https://evenimentulistoric.ro/rusii-au-publicat-originalul-pactului-ribbentrop-molotov-hartia.html?v=2
    http://historyfoundation.ru/2019/05/31/pakt/

    A fost semnat la Moscova pe 23 august 1939…E o problema cu 23 august asta…

  9. Un articol dintr-o publicatie americanà, rar am vàzut în media anglo-saxonà o descriptie realistà a Rafale-lui si ce mâncare de peste este :
    https://nationalinterest.org/blog/buzz/could-us-ally-really-build-their-own-f-35-60512

  10. Un material interesant:
    https://eurasiantimes.com/india-upgrading-su-30mki-after-pakistani-f-16-outperformed-russian-build-fighter-jets/
    Se pare ca Su-ul 30 MKI nu a avut ”curajul” sa se apropie pt interceptie de F-urile 16 ale Paf, iar Iaf a trimis MiG-ul 21 Bizon la sacrificiu..

  11. Hummmm…… Mysterious version of Abrams tank was spotted in Romania :O 🙂 https://defence-blog.com/army/mysterious-version-of-abrams-tank-was-spotted-in-romania.html

    • Seara buna colegi,lasand geto dacii scotieni,paruieli de pirande sau niste frustrati intr-o colonie de sclavi….mai stie cineva daca se mai lucreaza la department inzestrare MaPN sau i-a “pocait “ cadavrul….??‍♂️

  12. reducerea taxarii pe munca trebuie sa fie o regula nu o exceptie,nu trebuiesc acordate cecuri in alb nimanui.
    de relaxarea fiscala trebuiesa beneficieze toti antreprenorii ,bula mediatica cu it-ul trebuie spartă cat mai repede .

    • Art. 56 – Contribuţii financiare
      (1) Cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice.
      (2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.
      (3) Orice alte prestaţii sunt interzise, în afara celor stabilite prin lege, în situaţii excepţionale

      Îmi place sa rețin expresii mishteaux „așezarea justa a sarcinii fiscale” … Dar nu asta este preferata mea, ci „consolidarea ireversibilității progreselor pe calea democrației si statului de drept” … Ai dreptate, sa nu ne ducem dupa fenta si sa ne uitam la ce este cu adevărat important..

    • In principiu, nici o masura de politica fiscala nu se anunta intr-un mod abrupt si dintr-o pozitie care nu iti da posibilitatea sa adopti acea masura. Dl cu pricina, poate, ar fi trebuit sa abordeze lucrurile intr-o maniera ceva mai rationala. Adica sa acceseze la putere, sa faca un guvern, sa faca un studiu de impact si abia apoi, daca domnia sa ar fi fost premier, sa anunte masura, intr-un mod profesionist si argumentat, nu intr-unul populist. Nu castigi electorat comportandu-te intr-un mod plin de amatorism. Nu e bine sa speri ca vei castiga voturi cu un discurs negativ, adica prin masuri care nu aduc beneficii celor a caror voturi le speri prin acea masura.
      Apoi, de ce in acest moment aceasta pozitie? Ce beneficii aduce dnului sau organizatiei domniei sale?
      A vb fara sa isi dea seama de implicatii? A fost luat de val?
      Hm. Nu discut chestiunea de fond, care este una complexa si care presupune o delicata conciliere intre echitate si posibile beneficii economice. Doar dau expresie mirarii mele de persoana neimplicata in politica militanta. Nu sunt it-ist. Nu lucrez la stat. Nu beneficiez de scutiri sau facilitati.
      Sunt doar mirat.. 🙂

  13. Deci merge sa dai cu si asteru dupe supersonice https://youtu.be/AtgeQFnjRaw
    O fi bune si astea

  14. Serios vorbind,e Iunie si nimic de corvete,au aruncat “mortaciunea “ In curtea DNA,banii R&D la Agilis,le au facut deja cruce,Beretta a ramas PDF la Badalau In laptop,Piranha V nici cele elvetiene nu ajunsera daramite facute la UMB,rachete AN de coasta….pierdut In birocratie licitatia…..vb unii de AH1 ,ce dracu nici astea In derulare nu se finalizeaza….cata incompetenta si rea vointa “borderline on treason”??

    • Al 11-lea paragraf:

      ARMY

      Raytheon Co., Andover, Massachusetts, was awarded a $383,973,802 modification (P00078) to Foreign Military Sales (Romania) contract W31P4Q-15-C-0022 for new production hardware, upgrade kits and spares. Work will be performed in Tewksbury, Massachusetts; Pelham, New Hampshire; Burlington, Massachusetts; Marlborough, Massachusetts; Lawton, Oklahoma; Andover, Massachusetts; El Paso, Texas; Huntsville, Alabama; McKinney, Texas; Portsmouth, Rhode Island; Chambersburg, Pennsylvania; Santa Fe Springs, California; and East Camden, Arizona, with an estimated completion date of Sept. 30, 2023. Fiscal 2019 other funds in the amount of $383,973,802 were obligated at the time of the award. U.S. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama, is the contracting activity.

    • Marius,astea 3 baterii Patriot se platira In 2018…..2019 suntem In Iunie si nici o plata,teoretic si practic trebuie cheltuiti ceva bine peste 1 mld € pt inzestrare….ce draq,chiar tot trag prin p…,pensii speciale,buget aprobat In Aprilie,Zombie la butoane….dar totusi…NIMIC???!!!

  15. 116 africani intrand ilegal in USA, dinspre Mexic.
    Cred ca Mexico are nevoie nu de 6 sau 8 ci de cel putin o duzina de POLA – de parca ar face cine stie ce diferenta (la ei „garda de coasta” e parte din marina militara):
    https://www.youtube.com/watch?v=OMjiUCN071E

  16. @MirceaSAS – iti raspund aici.

    Mircea draga, imi cer mi de scuze, am vazut mesajul tau la articolul cu Generalul Pop/Papp. Am uitat efectiv sa iti raspund.
    Cu ofiteri de politie nu prea am informatii/documente, am ceva despre SSI, si acolo pregatesc un articol. Nu stiu daca stii sau nu, SSI-ul purta uniforma de politie.
    De indata ce gasesc iti scriu, sa imi lasi un email te rog.
    P.S.
    Ai perfecta dreptate, competenta profesionala trebuie sa fie decisiva, nu spun ca asta ii cel mai breaz, dar discutia s-a dus intr-un mod aberant si exemplul tau cu persoana care nu pricepe intentionat constitutia este perfect. Acolo nu mai am ce adauga.

  17. Dumnezeu sa te odihneasca, Cristian Amariei!
    Drum bun, Camarade!

    • Dumnezeu sa-l odihneasca. Am citit azi dimineata in presa si am zis ca nu-i posibil asa ceva.
      Daca am ajuns sa aiba jegurile astea curajul sa traga in politist…

    • Condoleante familiei!
      Onoare si respect!

    • il impusca mortal politistii sau se sinucinde in celula dupa cateva luni de arest?

    • Politistii nu iau legea in mana, e treaba Justitiei.
      Seful de la Omoruri pe Ro e un prieten ff bun, o sa-l gaseasca
      Doi copii au ramas fara un tata cazut la datorie, care isi facea ireprosabil meseria, stiu ca e aparent banal.
      Doare, oricum

        • Condoleante familiei! Pacat, mare pacat. Cum de nu aveau informatii ca este inarmat? Va dau eu raspunsul: pentru ca au nenorocit serviciul de informatii al MAI. Trimiti oamenii nepregatiti contra unui individ cunoscut pentru agresivitatea sa. Acolo trebuiau sa intervina fortele speciale ale politiei, nu agenti cu pistol Carpati si fara veste de protectie.
          Viata omului valoreaza atat de putin pentru mai marii MAI!

          • @VS: DIPI a fost desfiintat de guvernul Ciolos, la presiunile binomului SRI-DNA, caruia ii facea concurenta. Deci nu dati vina pe dragnea si psd, ca nu tine…

            • Aloo, usor cu pianul pe scari. La icoana cu Dragnea in alta parte si nu aici. Spune de ce au reorganizat DIPI in DGPI, structura cu statut miliar.Eu cel putin dau vina exact pe PSD, si ministru de interne pesedist de la veremea aia, Maresalul in devenire Oprea.
              Lasati deci…

              „Direcția Generală de Protecție Internă este structură specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridică, care desfășoară activități de identificare, contracarare și înlăturare a amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc la adresa informațiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional și capacității operaționale ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum și a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice.”

              Cititi legea inainte sa o luam antena3isme.

            • @Tzupy, nu este important cum se numeste acum acest serviciu (Doi si un sfert, DIPI, DGPI etc), ci cum functioneaza. Oamenii isi fac si si-au facut datoria (ma refer la baza), dar cum urca informatiile spre piramida si apoi sunt impartasite cred ca e problema.

        • Desi Carpati 74 este o rusine (parerea mea), nu asta a fost principala problema, ci „nu aveau informaţii că suspectul era înarmat”. Deci politistul actiona mai putin prevazator, nestiind ca poate fi impuscat. Lipsa vestei anti-glont de Nivel III este alta problema, dar l-ar fi protejat doar la piept, nu si la gat. In ce priveste confruntarea cu pistoale, daca avea politistul o arma cu vizor punct rosu (talharul nu se stie ce vizor avea), ar fi fost avantajat ca timp de reactie. Avand in vedere ca un alt politist (probabil tot cu Carpati) l-a ranit pe talhar, dar nu l-a oprit, s-ar putea cere dotarea cu pistoale mai puternice, gen Glock 40 (10 mm Auto) cu compensator.

        • Poate ca avem mai multi factori: cel uman, dotarea,mediul si mai ales regulile.
          Eu cred ca de teama ca legislatia si procedurile in vigoare ar putea lasa loc unor abuzuri din partea Politiei, in Romania a fost modificata legislatia in sensul favorizarii infractorilor. Este normal sa apara reversul : abuzuri din partea infractorilor. Aceasta schimbare a avut loc cu largul concurs al populatiei. Poate ca populatia nu a realizat sau intrevazut si aceste consecinte extreme (adica nu s-a gandit si la categoria infractorilor violenti). Totusi acest trist caz nu este o exceptie izolata: avem ades politisti de la rutiera loviti intentionat cu masina, agenti de la SAS cu teste despicate de persoane care nu prezinta pericol asupra ordinii publice, agenti de ordina publica batjocoriti de sefi si demnitari sau abuzati in procese fara sfarsit, membrii CCO cu familiile amenintate in fata camerelor de filmat.
          Atitudinea ostila a societatii vis-a-vis de Politie nu se va rasfrange doar asupra politistilor ci se va intoarce si impotriva noastra (sau ma rog, a celor care asteapta protectie din partea statului).

      • @Vlad. sincer un individ care ameninta cu arma alta persoana isi pierde dreptul la viata, nu are nici remuscari ca altfel s-ar preda)..dar am observat ca in multe cazuri cei care omoara politisti se „sinucid”..chiar am facut un pariu cu dezcreieratul de la Iasi..

      • Gata, l-au capturat baietii
        Eu l-as lasa pe Suier sa aiba o discutie privata cu el cateva minute

  18. Romania are un sistem fiscal primitiv.
    Unii scutiti de impozitul pe venit ” stratosferic” de 10 %.
    – primii 2.000 lei din pensie sint scutiti de impozit. Cu efect ca si daca incasezi 5.000 lei pensie , impozitul nu e de 10 %. E doar de 300 lei.
    – tinarul salariat cu 3.000 lei / luna , impozit plin de 10 %. 300 lei exact cit plateste cel cu pensia de 5.000 lei.
    – IT scutiti de impozit. Sigur cu 10 % impozit pe venit , se prabuseste tot sistemul si programatorii emigreaza pe capete. Unde oare daca in vest impozitele sint progresive si pentru toti ? ( nu se admite discriminare fiscala dupa sursa venitului. Salariu , pensie sau castig individual )

    In RO ca la nimeni. Si ne miram ca nu sint bani la buget ? Pai daca si aia putini incasati vin devalizati , de unde infrastructura , scoli si spitale ? De unde ?

  19. Nu e breaking news neaparat, stiam de ceva timp…dar interesant tupeul de a-ti face promovare de carte pe chestia asta:
    https://evz.ro/lucian-boia-recunoaste-securitatea.html

  20. Vrusei sa postez si eu de marele „istoric” ce stia precis ca…cum e e cu dacii si romanii, ca Stefan se credea moldovean nu si roman sau ca Mihai nu a unit nimic, iar romanii de fapt nu isi doreau Unirea si nici acum nu prea stiu ei cum ce se mananca treaba asta cu identitatea nationala.


  21. ceva din 2016 dar ….. inca interesant

  22. https://www.capital.ro/atentie-se-fac-recrutari-in-armata-se-iau-tineri-din-zeci-de-judete.html?utm_source=EvzcatreCapital&utm_medium=cross_site_wg&utm_campaign=interior_articol

    Stiri din ciclul cand o proasta scrie despre armata. Ce-i dragi prieteni? Daca nu aveati cunostinte despre sistemul militar ati spune ca maine incepe un razboi? Ati spune ca habar nu aveti despre ce categorii este vorba? Ati spune ca nici o informatie relevanta nu se poate prelua din text?
    Eu as spune ca aveti dreptate. Cand tutele comunica si ‘telectualii fac recrutare, asta este rezultatul.

    • Te mai mira Lt.ule ? Am inteles ca macar e vorba de 1500 de posturi.

      • Deloc, unul din motivele de ce eram artagos pe langa faptul ca bagau pe indirecta capitani si lenti plini in sistem era politica de recrutare aberanta. De la BIR zicea sefu ca sa „dam la ziar” anuntul, dar logica era tampa cine naiba cumara ziarul din persoanele pe care noi speram sa le atragem. Pe langa asta chemau de la ziar niste „prune” care scriau „de bine” despre tot felul de sefi locali din mapn, mai. Femeile alea erau sub genunchiul broastei ca inteligenta rezultanta find anunturi exact ca cel de mai sus. Si cand eram acolo le-am spus, am facut rapoarte, don Quijote si morile de vant. Gresim fundamental pe doi vectori: 1 comunicarea in sine 2. mijloacele de comunicare pentru populatia targetata. Si la sf zilei la nivel de directie personal si mobilizare din SMG/actual SMAp spuneau, pai nu sunt suficiente persoane recrutate, nu sunt nici macare ocupate locurile, pe anumite categorii avem absorbtie de personal in sistem 70% bla-bla. Si tot ei intrebau, de ce este asa situatia? Iti dai seama ca mie imi venea sa ma dau cu capul de masa.
        In traducere libera da este vorba de 1500 de locuri, pentru personal militar activ, categorie de personal: soldati si gradati, nu se recruteaza ca marim efectivele sau ca „suntem la un pas de razboi” ci pur si simplu avem lipsuri in sistem generate de dinamica personalului. Multi sgp- au devenit subofiteri, altii au demisionat find trecuti in rezerva deci trebuie suplinit acest minus. Chiar simplu, nu?

        • Lt. cand te citesc chiar pare simplu, problema e daca respectivii isi pot regandi sistemul de recrutare si mai ales daca isi doresc.

  23. https://adevarul.ro/locale/timisoara/video-marturia-femeii-i-a-dat-ajutor-politistului-impuscat-Si-politia-salvarea-venit-cam-tarziu-cred-fost-ora-foarte-tarziu-1_5cf4d4e8445219c57e6140d4/index.html
    dacă ăsta a fost timpul de reacție atunci prpblema e mai gravæ decât lipsa dotării.
    iar faptul ca lideri de sindicat din politie au iesit sa acuze public ministerul că dotează jandarmeria in dauna poliției sentimentul meu ca cetæțean este că sistemul de sigurantă este aceiasi glumă proastă ca intodeauna.

    • Procuror Antonia Diaconu: „Polițiștii (si credeti-ma, ii cunosc sunt colegii mei si lucrez cu ei zi de zi) nu au hârtie de scris, pixuri, au birouri mici, aglomerate, condiții de 10 ori mai rele ca cele din centrele de detenție ale IPJ urilor, își plătesc benzina singuri, conduc niste autoturisme in care nu a mai investit nimeni de ani de zile si sunt niste pericole pe roti, au arme proaste, neperformante, vechi, oricând ii sun zi sau noapte, sunt prezenți, sunt prima interfața cu infractorii, noi fiind a doua, fac consiliere psihologică cu persoanele vătămate, lucrează noaptea, daca e nevoie si a doua zi ( un dosar cu măsura preventivă trebuie făcut in 24 de ore si oamenii nu fac infracțiuni doar de luni pana vineri de la 8 la 16), se bucura si se întristează împreuna cu procurorul de reușita unui dosar si lucrează cot la cot cu noi, doar ca pe salarii mai mici, unii imi sunt acum colegi judecători si procurori si chiar unii foarte buni, nu sunt apărați de lege si de aceea cateodata ezita sa fie atât de fermi pe cât ar trebui, dar in majoritatea cazurilor sunt dedicați meseriei. Am auzit azi tot felul de discutii in urma cazului de la Timis. Unii vorbesc de polițiști corupți si își etalează toate problemele adevărate sau nu. Eu nu zic ca nu exista corupție in politie. Exista ca in orice alt domeniu, dar nu despre asta e vorba azi. Oamenii astia va asigura liniștea, așa, cu toate sacrificiile si neajunsurile. Si datorită lor România e o țara sigura. Sigur ca mai sunt probleme, gândiți-va cum ar fi, daca totul ar fi perfect- daca ar fi instruiți mai bine, dotați mai bine, daca ar avea legi mai bune, daca promovările in sistem s-ar face pe criterii de profesionalism?…”

      • Situatia in fapt este mult mai rea decat cea relatata.

      • problema principala e conducerea „militarizată” din politie.sefi de inspectorate,ofiterimea superioara de la centru,chestori, toti sunt continuatorii menalitatilor din vechea militie.nu madam dan le taie fondurile si le tapeaza contractele.politia este un ifn cu regim inchis pentru stabaraia cu epoleti si snur.

  24. Tocmai ma uit pe la stiri, inclusiv la burtiere…inundatii.
    Eu: mda, va reamintesc ca vreau transportoare noi…amfibii, sanchiu veri maci! Daca nu, atunci cate un batalion de geniu la fiecare brigada terestra!

  25. Armata germana a terminat, cu succes, testele cu Spike-LR (MELLS):
    https://www.janes.com/article/89005/german-army-completes-spike-firing-campaign

    • Cauta pe pagina de internet a orasului Darmanesti hcl 142/10.12.2018 si hcl 29/29.03.2019, ca sa ne lamurim in cunostinta de cauza si sa ne linistim… Ca s a terminat campania.

    • Sper ca baietii din SIAS si DOS sa fie avansati la exceptional, merita cu prisosinta!

      • Daaa, numai eroi la miliție. Să-i facă pe toți generali! Ce au făcut așa special? Asta e meseria lor.

        • Rezolvat: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/ucigasul-politistului-din-timis-a-murit-dupa-ce-s-a-spanzurat-in-penitenciar-1144745?fbclid=IwAR34Ub7jUq1f4aHV12q24R9KeAD85qy6-TvOhTfnXPY-D2z8BrUvznmSRpg
          Acum cateva luni, dobitocul care a injunghiat un politist pe peron in gara din Suceava… s-a spanzurat in arest.
          Scuzati daca nu am „umanitate” si cred ca doua scursuri ale societatii au primit ceea ce au sadit.

          • Nu spun ca nu meritau asta dar sunt cam ciudate sinuciderile astea care au loc doar cand e vorba de ucigasii unor politisti.

            As vrea ca politia sa se mobilizeze la fel si cand e vorba de uciderea unor oameni obisnuiti, ori de problemele unor oameni de rand, nu sa-si apere asa feroce doar pe ai lor ca sa trimita un semnal. Imi amintesc de cazul fetei aleia batute de un infractor de fata cu un jandarm (care se facea ca ploua, ori bea la masa cu respectivul) si care a sfarsit prin a-si retrage plangerea si a se impaca cu agresorul, daca nu ma insel.

            De asta ar fi mult mai normal si natural ca detinerea de catre populatie a armelor de foc sa fie legalizata din nou, precum a fost inainte de venirea (fortata) a comunistilor la putere. Comunisti a caror mentalitate s-a pastrat in continuare in multe privinte, inclusiv cand e vorba de drepturile populatiei si ale omului de rand, care trebuie sa fie cat mai strict controlat si ingradit.

            Sigur, cu niste controale psihologice de rigoare, cu niste verificari ale cazierului si cu niste cursuri elementare pentru cei care sa zicem ca n-au facut armata si n-au habar de masuri de siguranta ori cum functioneaza armele si cum se folosesc si in ce conditii.

        • @Stefan Putina cultura primara nu strica, in Politie nu sunt generali, ci chestori

    • Circula o vorba ca la fata locului pentru a il prinde, nimeni nu a fost ‘local’ – toti au venit de la Bucuresti. Exista, zice-se, unele suspiciuni de cumetrii intre interlopi si ‘locali’.

      • Este o practica obisnuita si e bazata pe realitate
        In plus, fiind o misiune cu grad mare de complexitate trebuiau cei mai buni

        • Nu ma refeream doar la DIAS.

          • E o discutie complicata
            Cunosc bine cazuri ca ala de la Moravita sau cel cu copiii tinuti intr-un beci legati in lanturi si multe altele care nu sunt publice
            O multime de baieti din MAI au plecat pentru ca nu erau lasati sa-si faca meseria
            Si bineinteles toata lume jtie ca gaborii are penzii jpeciale

          • Si sa-ti zic ceva, daca nu erau baietii din SIAS, colegii lor de la IPJ Timis l-ar fi jucat in picioare pe gunoiul ala

            • Si-apoi plateam toti la CEDO…
              Use your brain!

              • Ti se pare ca baietii nu si-au folosit creierele? In lta ordine de idei go fuck youself!

              • Lasa bataia, pretene, au trecut anii. Cine mai bate azi, e dat in judecata de infractori, care castiga ( si apoi apar pe la televiziuni spunand ce naspa e justitia; si, da,;daca bate e handicapata rau), si apoi obliga statul (adica eu si cu tine) sa ii platim jegului bani.
                In ziua de azi, nu ai dreptul sa nu actionezi fix si la litera ca la carte. Ai pierdut dreptul asta de cand bagai oameni in beciuri sa-i intrebi de sanatate si loialitate. So… who should do the focking?
                Lasati rafuielile de smecherasi de cartier, ca am vazut prea multi politisti cu muschi intre urechi…

      • pai in judetul Timis e cunoscut faptul ca politia si tiganii sunt mana in mana…La fel si la mine in Satu Mare..

      • mai mult decât suspiciuni.

  26. capatu satului

    un studiu de avion danez interesant
    https://stirileprotv.ro/stiri/international/avionul-care-ar-putea-revolutiona-zborurile-aeriene-ce-dotari-unice-are-video.html

    avionul este diferit ca forma fata de proiectu Boeing blended wing sau cel de la LM hybrid wing body

  27. Youtube imi recomanda din nou lucruri traznite:

  28. !!!!!!!!!!!!!! Grad Zero:
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ccr-transeaza-conflictul-dintre-mapn-si-presedinte-prelungirea-mandatului-sefului-smg-neconstitutionala-1142325

    Tu-va soarele vostru de cretini! Cum te bagi ma intre comandant si seful sau de stat major!

    • Petre Lazaroiu, ala cu mandatul prelungit/innoit/”in plus” la CCR…mai vrea sa devina Avocatul Poporului din partea PSD?
      Wiki:
      „A fost numit în funcție în anul 2008, de către președintele României, pentru un mandat de 2 ani, iar de la 2 iunie 2010 pentru un mandat de 9 ani.”

    • „În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma ”cu posibilitatea de prelungire cu până la un an” din cuprinsul art.39 alin.(5) din Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale este neconstituțională.”

      Deci…ce mai face domnul judecator Petre Lazaroiu?…pai…e trecut de 2 iunie 2019…

      • Imi raspund tot eu, acum vazui, deci oficial mandatul de 9 ani a inceput…din 8 iunie 2010:

        „În acest sens, Dorneanu precizează că Petre Lăzăroiu a fost numit de Președintele României (atunci, domnul Traian Băsescu) pe o perioadă de 9 ani, care expiră în anul 2019.
        Potrivit lui Dorneanu, anterior, Lăzăroiu a mai exercitat această funcție în perioada 16.09.2008 – 8.06.2010, pe un rest de mandat al fostului judecător Petre Ninosu, care decedase.
        ”Prevederile articolului 68 stabilesc că în cazul în care perioada pentru care a fost numit noul judecător este mai mică de 3 ani (cum este cazul în speță), acesta va putea fi numit, la reînnoirea Curții Constituționale, pentru un mandat complet de 9 ani. Acest text este în vigoare și se bucură în continuare de prezumția de constituționalitate”, arată Dorneanu. „

        https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22511105-petre-roiu-judc-tor-ccr-din-septembrie-2008-comunicat-cere-pre-edintelui-iohannis-emiterea-unui-decret-revocare-mea.htm

        • daca e unanimitate de voturi probabil legea intradevar e facuta prost si au stiut profita cei de la PSD

          • Aici eu indraznesc sa opinez impotriva celor 9 magnifici, cei pentru care actele de comandament nu pot fi contestate in instanta, doar ca asa scrie in lege, nu si pentru ca exista un motiv operational militar in spate. Deci, eu indraznesc sa spun ca toti in unanimitate sunt batuti in cap iar experienta lor militara sa rezuma la „Ptu, iara m-au chemat la parada aia de 1 decembrie, ca aveam si eu liber sa stau acasa”.
            Man bun, deci eu zic ca-i gresit pentru ca:
            1. Legea nu prevde clar pasii de urmat in cazul in care propunerea facuta de ministru nu este de acceptat {adevarat}
            2. Legea nu spune nici de care sunt conditile in care mandatul unui sef Smap se prelungeste.{adevarat}
            3. Deductio logicum pe partea presedintelui: ba, daca scrie in constitutie ca-s comandant suprem, eu nici seful de stat major nu pot sa mi-l numesc?{adevarat}
            Aici zic eu asa:
            A. In ce act militar se diferentiaza comandantul de comandantul suprem in materie de drepturi si obligatii. Comandantul, chair daca este unul onorific, ceremonial nu are nimic de spus in numirea sefului de stat major? Mai da-o dracu. asta nu-i armata. Sa ne imaginam ca ar fi nevoie de o munca serioasa presedinte-sef SMAp pe fondul unei crize. Nu cred ca-i situatia cu dl gl Scarlat dar cu practica asta ii poti baga pe gat la presedinte orice militar indifent de situatie. Si cu schema care au vrut sa o faca, adica sa mute pe dl gl Scarlat de la reprezentanta Ro pe fostul de sef SMFT ca mai apoi sa-l propuna sef SMAp, toate in decurs a cateva ore ii inept. Cu totul. Ce autoritate de comanda are un sef care in 3 ore a ocupat 3 functii, cu tot respectul pt dl general. Mai mult, te pomenesti ca era si „constitutionala” manevra asta.{presupunere argumentata, ultima parte este adevarata}
            B. Indiferent de idei, iara lasi armata fara sef? Noi nu suntem luxembourg sa avem efective de batalion numai bune pentru defilari. Noi suntem la granita cu rusnacii. Cum dracu sa lasi armata iara fara sef a doua oara intr-un an.{adevarat}
            C. Situatia nu-i exceptionala, Amiralului Marin findu-i prelungit mandatul. Daca este neconstituional(eu tot ma leg aici de gravitatea cuvintelor) sa inteleg ca prin 2009 armata a fost condusa in mod ilegal? Iarasi intreb celor care au deschis cutia pandorei, ba, sunteti bine la etaj? {adevarat si intrebare legitima}
            D. Cat timp ala-i comandant, lasa-l dracu sa-si asume actele de comanda, numiri etc. Pai unde ajungem asa, la colonelul ala care l-a dat in judecata pe Basescu ca nu l-a facut general la trecerea in rezerva? Cum functioneaza o instutie militara, il dai in judecata pe comandant si pana se solutioneaza se supenda activitatea militara sau cum? {propunere si intrebare legitima}
            Asta-i un exemplu bun de litera legii vs spiritul ei.
            Ok, hai sa ne asumam atunci modificarea constitutiei. De maine, ca la nemti, comandantul suprem al armatei este ministrul apararii. Pe presedinte il facem decorativ si-am incheiat-o.
            Dupa parerea mea, legea este clara daca admiti rolul constitutional al presedintelui de comandant suprem Daca nu, este ok, putem juca bambilici cu militari de cariera, generali decorati si oameni care si-au luat grade prin desert si nu la birt. Era in mod clar previzibil ca cei de la CCR nu asimileaza functia de comandant suprem cu o functie militara ci cu o functie civila birocratica.
            Buda din fundul curtii… constitutionale.
            Eu nu zic ca am dreptate, eu zic ce gandeste un militar.

  29. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23185397-ccr-prelungirea-mandatului-sefului-smg-catre-presedinte-pana-este-neconstitutionala.htm

    Ce canalii. Asteptam probabil de pa presedintele ccr sa-l elibereze pe ticalosul care l-a pus acolo.

  30. Citez: „CCR tranşează conflictul dintre MApN şi preşedinte. Prelungirea mandatului șefului SMAp, neconstituțională”
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ccr-transeaza-conflictul-dintre-mapn-si-presedinte-prelungirea-mandatului-sefului-smg-neconstitutionala-1142325

  31. Lucruri mai importante decat Seful de Stat Major…selfie-cam in spatele ecranului:

  32. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/jandarmeria-cumpara-1-600-de-pistoale-de-calibru-9×19-mm-1142688

    Asadar aia de la Politie au probleme grave de echipament dar Jegdarmeria (unealta de represiune politica) primeste fonduri pentru armamment nou.

    Foarte interesat.

    • Intr-un articol din ZF se zice ca jegdarmeria ar avea un efectiv de 28000. Cele 1600 vor ajunge probabil la cei din conducere si ce mai ramine la interventie.

      • Presimt tzeapa mare, pentru ca a parent nu e indicat modelul. Deci va fi „cel mai ieftin”. Si Cugir are in porrofoliu u astfel de pistol, desi nu l-am vazut niciodata pe viu.

        • Daca la 1600 de bucati nu discuta direct cu producatorul, inseamna ca au facut blat.

          • 500 si ceva de euro pe un pistol, daca am calculat bine? Pentru „pentru efectivele de acțiuni speciale și antiteroriste.” din Jandarmerie???
            Pare din nou o gluma proasta.

            • Glock 43 e fo’ 450 USD (pentru jegdragnerite, ca e compact). Glock 17 si 19 sint 495 USD. Glock 34 e 520 USD. Preturi la magazin, achizitie la bucata.

              • France’s Ministry of the Interior has announced the purchase of a new batch of SIG Sauer SIG ProSP2022 pistols for use by the National Gendarmerie. The contract worth 248,299 Euros (or $281,580) was announced in mid November.

                The Ministry of the Interior’s procurement department, the Service de l’Achat, de l’Équipement et de la Logistique de la Sécurité Intérieure (SAELSI), handled the contract for the 580 pistols. These will supplement the over 200,000 reportedly originally ordered.

                The 580 P2022’s will be shipped with a storage case and padlock, a manual, an orange chamber flag, an oil bottle, a cleaning kit including swabs and a cleaning rod, as well as a lanyard. The pistols will ship with two 15 round magazines and a finger rest base plate. The pistols will be marked ‘MI’ to signify state ownership by the Ministry of the the Interior.

                428euro/bucata, cu accesorii.

  33. Tipic romanesc.
    Din seria : „licitatie 3 pusti cu luneta si munitie calibru 50 „.
    Asta a fost cindva licitatia ditamai ministerului numit MApN. La 3 arme , evident NU tratezi cu producatorul . Cumperi de la un intermediar. Garantat roman cu srl proaspat infintata sa aiba si gura lui o franzela de mancat.
    Asa e si cu astea 1.600 pistoale calibru 9 x19. Tot cu un privat tratezi. Se cere SA/DA. Adica singura actiune ( tragaciul cum vine actionat ” trage” glontul ) . Dubla actiune ( tragaciul are o cursa moarta dupa care devine ” mai rigid” semnalind astfel ca urmeaza faza de foc ).
    Nici un barem de durata teava , mecanisme , nu stim cite cartuse in incarcator sau daca arma trebuie livrata cu sina standard pentru accesori. Nu vad cerinte nici pentru sigurante ( inclusa in tragaci , si/sau suplimentara la vedere)
    Ce mai , ideal pentru procedura accelerata unde castigatorul e tot un roman cu srl si vinde la pret de aur niste depasite luate de prin vest.
    Asta ca sa vezi cum ne echipam noi prin proceduri de urgenta unde spaga e normalitate.
    Nu cumva sa se faca o licitatie pentru cel putin 100.000 pistoale necesare atit MApN cit si MI.
    Nuuuuu. Ca acolo tratezi direct cu producatorul , poti cere ceva transfer de tehnologie , reducere de pret , formare atelier si personal intretinere si reparatii.
    Inainte cu spaga legalizata.

  34. https://defence-blog.com/army/northrop-grumman-wrapped-up-two-week-testing-of-its-new-radar-system.html
    northrop propune pentru programul Armatei Americane Lower Air and Missile Defense Sensor (LTAMDS), un radar aesa acopera 360 grade … era bun si pe la noi pt patriot 😉 poate facem un update 😉

  35. capatu satului

    faptu ca dragnea este la racoare este nesemnificativ la nr. tradatorilor care depun toate demersurile pt transformarea tarii inspre rau,
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23187480-legea-care-dezincrimineaza-faptele-coruptie-facute-favoarea-altcuiva-trecut-curtea-constitutionala-sesizarea-facuta-pnl-usr-respinsa.htm
    deci liber la furat atat timp cat nu furi pt tine,
    poti fura pt amanta, pt nevasta, pt copii, pt animalu de companie, pt. vecina, neamuri, etc.,

    • Să vezi ce o să ardă jelania din tara, atunci când vor ataca rușii…militarii, jandarmii și polițiștii in coșciuge carne de tun iar șefii ale căror funduri au pupat pt loc călduț și salar mai mare decât la privat vor soarbe marguerita in insule exotice.
      Daca nu se reformează sistemul din interior, de către cei ce-și riscă viața în prima linie…atunci lacrimi vor mai curge multe din păcate. Trăiască Pizede și Carmen Dan prea iubita ministreasa…Uraa, Uraa.

      • Ai doua clase primare, esti poreclit ganditoru

        • Ești cumva colonelul vieții de canta Sau Something și acum e la mușchii mei minte nu are? Tu nu poți purta o discuție decât monolog de grobian.
          P.S Ne vedem pe 10 August in piață. Mă pun cu mâinile la ceafă in genunchi in fata tonfei tale. Oh, maretule.

          • Stai lin ca nu dau in tine, te respect, chiar daca reciproca nu e similara

            • Am văzut maxim respect pe 10 aug 2018…din partea colegilor tai cu care te bati pe burtă după ce beti bere, in loc că ei sa fie langa Daddy după gratii. Las că vine și procesul acușica.

  36. https://adevarul.ro/news/politica/dan-barna-intalnire-taina-victor-ponta-bruxelles-despre-discutat-1_5cf7c5ba445219c57e77f886/index.html
    nici nu s-au uscat stampilele pe buletine.
    o scaldă doctrinar, au candidat propriu la prezidentiale care va fi votat cu siguranță de catre pdsr si pro românia (puie monta !?) ,se intalneste cu acest gunoi” rebreduit” in lup moralist….bine că m-am lămurit repede si cu voi. hai sictir cu tot cu socialismul vostru de doi bani gauriti cu tot cu macroul vostru !!

    • Sistemul nu moare, sistemul se transforma…Securistii lasati in viata si neomorati la Targoviste, din pacate, au preluat puterea in RO, s-au impuiat iar acum cu diplome din Vest vin ca salvatorii natiei. Dar deh, natiile din Estul Europei au o predispozitie spre fatalism si ascultare de tatuci…Exact ca in serialul „Chernobyl” suntem niste prosti docili si ne amagim cu minciuni…Lasa ca mie nu mi se poate intampla, lasa ca pana mor eu nu vine potopul, Lasa ca pana ies eu la pensie, rusii nu ataca si atunci isi vor varsa alti frieri sangele pentru patrie si tot asa…Cei mai buni s-au carat din pacate.

    • Ok, avem o poză cu cei doi stând la masă și vorbind. Probabil au negociat ceva (unul dintre puncte fiind probabil intrarea celor 2 eurodep ai lui ponta la grupul ALDE din PE).
      Eu m-aș uita mai întâi la cine conduce ziarul și site-ul adevărul și pe urmă aș trage concluzii.

  37. Am și eu o întrebare:
    Cazarmele de la începutul și jumătatea secolului al XIX-lea nu ar trebui să fie monumente istorice (mă refer la cele foarte bine conservate) sau să fie renovate mai cu atenție?
    De aici pleacă întrebarea: Pot interveni Min. Culturii și Comisia Mon. Istorice peste MAPN pentru protejarea acestor pavilioane foarte vechi?

    Cunosc două cazuri concrete:
    1) Vechile cazarme – acum depozite ale Batalionului 20 Infanterie Dolj – antebelice, care se intampla sa fie cele mai vechi constructii din oraș, la 50 metri de Parcul Romanescu. Dacă intrați pe Google Earth și dați un time-lapse din 2004 până în 2019, observați că au mai dispărut din ele.

    2) Brigada Gardă Mihai Viteazul – cazarma vis-a-vis de mallul AFI. Acolo deja au făcut ,,modernizarea cazarmelor” frumows, cu polistiren expandat și tablă care imită forma țiglei + tradiționalul termopan alb în zona ferestrelor – am văzut cum au montat polistirenul… vor fi foarte multe punți termice.

    Nu se găsesc niște oameni în tot MAPN-ul care să pună stop acestor mutilări și să găsească o întrebuințare mai inteligentă cazarmelor militare foarte vechi, cum au făcut englezii și olandezii?

    Problema aici este și din perspectiva unor firme de construcții care s-au abonat la aceste ,,modernizări” destul de costisitoare. Dacă le urmărești, câștigă licitație după licitație de renovare ale pavilioanelor militare pentru că oferă ,,cele mai mici costuri”.
    Și la cele mai mici costuri avem și cea mai slabă calitate, cantități de materiale marite din pix, montaj al sistemelor de închidere făcut de muncitori foarte slab calificați etc.
    Practic se iau cazarme vechi de 180-200 de ani și se transformă în pavilioane de unică folosință.

    • In 2015 am fost in Scotia in concediu. Eu nu-s de ala cu foalele la soare, all incusive.
      Am vizitat casteul din Edinburgh, care a fost transofrmat in unitate militara. La ora 1 fix, compania de artilerie din unitate executa un foc de pe pavilionul castelului, pastrand o traditie de peste 400 de ani. Duminca The Duke of Edinborough’s own Artillery Company o iau la pas prin oras, arata extraordinar oameni. In castel este si un muzeu scotian militar deosebit. Arata luna si bec acolo, plus faptul ca-i plin si cu 12 lire intrare, nu o duci chiar rau.
      https://www.youtube.com/watch?v=UW1GJfUXl08
      Ca de obicei, noi mergem tot cu coada pe sus, dar faptic ne pun toti la respect.

    • Prerea mea, nu are ce cauta un cimitir intr-o disputa electorala, si totusi s-a inatmplat. Cimitrul ii in harghita, am facut curat acolo prin 2009, nu-i in bacau(!) Romani, secui, si o delegatie de rezervisti voluntari nemti. Frumos, cu bun simt si am baut si o apa mierala toti dupa. Cu popi cu tot, ortodocsi, catolici si luterani.
      Nu era nevoie ca cineva sa profite de pe urma situatiei si totusi s-a intamplat, dar asa se intampla cand o campanie electorala intreaga unii dadeau diplome de romani la altii si alatii nu. Cand va spun ca trebuie arsi extremistii si de o parte si de alta, ziceti ca sunt eu ala ultratolerantul sau ala „vandut”:
      Au mai aparut si niste pulificrici in uniforma militara, primul razboi mondial, acolo. Sa nu cumva sa amestece unforma in asa ceva, chiar daca ii uniforma istorica.
      V-am spus, ca sunt tampiti in ambele parti:
      1. Niste cretini unguri au venti si au acoperit crucile eroilor cu pungi de gunoi. Bravo sunteti cretini, curcea nu are ce sa fie vreodata acoperita, nu exista scuza pt asta.
      2. 17:40 Unii dintre românii aflați în cimitir au rupt cruci și le-au aruncat afară. Un sobor de preoți români a intrat în cimitir pentru o slujbă religioasă . Bravo, idem cretini.
      Imi pare rau, din situatia asta Romania pierde, nu altcineva.

      • „Unii dintre românii aflați în cimitir au rupt cruci și le-au aruncat afară”
        Esti sigur?

        • Colegu, eu „recit” din linkul lui Sorin, este in articol, dupa relatarile de la fata locului Daca ei „minte”, mint si eu.
          Perminte-mi te rog sa citez in continuare:
          „19:19 Sputnik, organul de propagandă al Kremlinului, dedică două articole incidentelor de la Valea Uzului, cu titlurile: „Patrioții români au rupt lacătul și au intrat cu forța!” și „UDMR vrea un nou Târgu Mureș și agită periculos conflictul interetnic”
          Eu unul respir usurat, ca desi incidentul nu trebuia sa aiba loc, oamenii(astia sanatosi la cap) se comporta decent si demn:
          „19:36 Oamenii au început să plece de la cimitirul din Valea Uzului, se cântă în continuare cântece patriotice. S-au aprins lumânări la toate mormintele, indiferent de naționalitatea eroilor îngopați în cimitirul internațional”.
          Atentie fratilor, ca de multe ori am spus legat de temele astea, nu stiu cum se face dar facem cartile pentru rusnaci. Aici trebuie sanctionati exemplar extremistii, si de o parte si alta. Eu atat spun.

          • 19:25 In legătură cu informațiile apărute în spațiul public privind distrugerea unor cruci, din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente, dar vor fi desfășurate activități specifice de către organele competente pentru cercetarea la fața locului a tuturor aspectelor.
            Source: https://www.g4media.ro/tensiuni-la-cimitirul-eroilor-din-valea-uzului-cateva-zeci-de-romani-au-intrat-cu-forta-in-cimitirul-inchis-cu-lacat.html

            • Am o rezerva uriasa fata de cum prezinta jandarmeria situatile operative, asta de dupa 10 august se manifesta la mine. Dar, daca dansii spun ca cei de la hotnews gresesc, atunci mergem pe varianta oficiala.
              Am inteles ca prezente sunt dou organizatii caracterizate ca find extremiste. Cu acestea find spuse mira-m-as sa fi gresit reporterii de la fata locului.

                • Ca un comentariu, cumva colateral…crucile alea (mozaic sau beton, ce o fi) arata groaznic.

                  • Priam, nu te rog! Nu zi de-astea ca te baga in oala cu mine… Vrei sa fi si tu antinational? tradator, iubitor de unguri(uniguroaice, dar nu judecam, acum fiecare cu gustul sau).
                    {Glume de autobaza, ce sa fac atat am invatat eu la scoala.}

                • Absolut corect Sharky, doar ca nu sunt de acord cu intratul in perimetru, accesul find interzis de catre Consiliu local cred. De aia avem lege, contestam, anulam hotarearea dar nu facem chestii de genul si nu rupem porti.
                  Stiu ca majoritatea s-au comportat ok, cu extremismul de rigoare de ambele parti.
                  Sa fiu clar inteles, cruci, cinci la numar la numar au fost rupte, iar doi domni(Domni!), cu steagul romanesc au luat crucile de jos si le-a pus sprijinte de crucile soldatilor maghiari. Felicitari si respect, cum am spus, oamenii cu mici exceptii au fost in regula. Jandarmeria, raporteaza pe sistem 10 august. Tu crezi ce vezi sau ce iti spunem noi?
                  Ca sa nu fie discutie, filmarea de care vorbesc, cu domnul cu galben in plan secund care ia doua cruci de jos si le sprijina de crucile maghiare. La fel mai vine un baiat, tot in plan secund care face asta, cu steagul Ro pe mana. Bravo! Crucile respective vind aruncate acolo din alt sector. Probabil ceic e se ocupa de cimitir le vor aranja corespunzator.
                  Respectul meu pentru exemplul dat, si crucea nu are ce sa fie nici acoperita cu am facut maghiarii initial, nici doborata.
                  https://www.facebook.com/dumitrascu.petru.3/videos/10218597320145427/?hc_location=ufi
                  Cred ca asta cu sa-i arati respect dusmanului cazut se gaseste prin codul de onoare al legionarului francez, prin bushido si prin alte chestii din astea „razboinice” neintersante.

                  • Lt, mie toata treaba asta imi pute rau a manevra electorala de distras atentia care a fost scapata de sub control, si acum se tot rostogoleste la vale, antrenind din ce in ce mai multi „bolovani”.
                    parerea mea, hic…

                    • Cică a fost Cucos pe acolo, în civil, îi coordona pe jandarmi.
                      Si niste băieți din galerii.
                      Prea s-au activat toti deodată, Puric anunță că va candida, Hunor iese cu o declarație idioată, MAE ungar se ratoieste, Sputnik aplaudă acțiunea…

                    • Da priam, asa-i si mie imi par a fi suspect de cordonate miscarile astea. Si „maestrul” Cucos, expert in imprastierea a 100000 de oameni, maestru emerit al provocarii subtile, nu a putut controla 1500 de oameni.
                      Eu nu am nimic de adaugat, eu constat doar si imi pun intrebari.
                      Si cand gresesc recunosc: am dat si eu doua telefoane, baietii in uniforma sunt de la o asociatie istorico militara, nu au paticipat la evenimentele respective ci au trecut cu ceva timp inainte pe la morminte si monumente. Deci retrag acel apelativ, si imi cer scuze.

              • va rog sa cititi asta [asta](https://adevarul.ro/news/eveniment/romani-maghiari-inapoi-linia-intai-cimitir-1_5cf8c833445219c57e7ddeed/index.html. articolul de pe adevarul face putin mai multa lumina. raul a fost facut, cred ca o sa fie interesant de vazut cine va trage de el in continuare. dar pare mai mult la noi, decat la ei

                • Articolul care spui tubca face mai multa lumina se contrazice! Spune ca este ingropat doar un roman, apoi mai jos cu cateva randuri, spune ca maghiarii au acoperit cu saci de gunoi crucile pe care era scris „soldat roman necunoscut”…. pai ori a fost unnroman, ori au fost mai multi, pt ca din poze se vad foarte multe cruci acoperite! Si cu ce drept nu lasi tu sa intre oamenii sa isi planga, sa isi comemoreze mortii? Acuzi un abuz, te duci in instanta, si instanya hotaraste! Au venit 1000 de maghiari sa opreasca accesul. Daca romanii ar fi venit 50-100 de oameni, cum ar fi reusit sa intre in cimitir? Inca o data se vede lasitayea autoritatilor romane, care intor obrazul pt a mia oara, sa nu supere udmr sa ramana fara voturi!

    • nimeni din opozitie sau de la putere nu reactioneaza,au nevoie de udmr in calculul lor politic.
      iar ne este bægat pe gât mizeria asta de partid-curvă.

    • Foarte ciudate titlurile din ziare,mai ales Adevarul si Hotnews. In titluri vorbesc de batai, iar in continutul articolului, Attila Korodi,membru UDMR,SI daca nu ma insel fost ministru, spune ca niciun maghiar n-a fost ranit.

    • Nemtii estia e niste prosti! Pai ce credeau bre, ca romanii da atatia bani fara parandarat?
      Textul de mai sus e un pamflet si nu are nici-o legatura cu personae din lumea reala.
      1. Nu suntem in stare sa proiectam si sa producem singur un TBT. Tristul adevar.
      2. Noi I-am inviat pe nemiti in a est context.
      3. Nemtii, fiind oameni de afaceri, au cerut un pret pentru acoperirea costurulor de proiectare si pentru licentiere.
      4. Noi ne plangem ca e mult.
      Pe bune!!!! Daca esti prost si nu esti in stare platesti. La P5 platim 4 milioane per bucata iar transferul tehnologiic e minim. Acolo nu se plange nimeni.
      Sa nu se inteleaga ca nu vreau P5. Ba vreau!

      • Ba da, suntem in stare sa producem singuri un TBT, cu conditia sa se aloce fonduri de R&D. Dar nu s-a vrut un nou TBT de conceptie romaneasca, cu vreo 20 – 30 milioane de euro costuri R&D. Daca un ministru ar fi semnat sa plateasca nemtilor pretul cerut, de circa 300 milioane, l-ar fi saltat DNA, probabil pe bune (adica ar fi meritat condamnat).

        • Noi nu suntem în stare să dezvoltăm intern un 9mm decent sau sa asimilam producția unuia…
          P5 nu avem, vezi mai sus, Agilis nu avem.

          • Aiurea , suntem in stare , tehnologia moderna nu mai este de mult o limitare pentru Romania . Mai usor cu manipularea , nu toti romanii sunt prosti !

            • Cum crezi ca sintem in stare sa proiectam si sa producem in Romania ce a spus Priam daca nu se vede?

              • … eu m-am referit anterior strict la un pistol modern in cal 9×19 .

                TBT-ul poate fi dezvoltat local pe sasiul scalat de la 4×4 al unui UNIMOG la 8×8 etc , folosind experienta acumulata la constructia TAB 8×8 etc .

                PS : nimic nu e usor 🙂 , dar se poate orice .
                Aproape orice .

                • *bat in lemn ca sa nu o ia cineva de la MApN ca idee de manual: sa vezi tu cand o sa cumpere ai nostri niste „super” ACV-uri… 🙂 🙁

                • TBT-ul poate fi dezvoltat local pe sasiul scalat de la 4×4 al unui UNIMOG la 8×8 etc , folosind experienta acumulata la constructia TAB 8×8 etc .
                  Ce propui este un TBT pentru Toyota wars. Si ma sperie pentru ca cineva de la MApN ar putea lua in serios ceea ce spui. Si am sfirsi cu asa ceva:



                • Cum zicea Ceauseasca la proces: „Dovada, unde este dovada???”
                  Ca probele contrare se numesc Md.1995 si Md.2000, intens criticate in perioada respectiva.

                • @habarnistul
                  mai usor cu pianul pe scari. Ai nostri ca brazii cu mucii pe piept s-au chinuit o gramada de ani sa inbunatateasca protectia antimina la TAB-urile existente in dotare, si nu au reusit, desi, daca vrei, si stii ce sa cauti pe net, gasesti materiale in cantitati industriale. Asa au ajuns sa cumpere Piranha 3 si sa ne inchirieze perteneii Humvee-uri si Mrap-uri.
                  Parerea mea, hic…

            • @habarnistul
              Stiu niste lucruri despre cum s-a integrat modulul de NBC pe P3…Sau despre niste Dustere 4/2 pe benzina ce gafaie cu ce au in spate.
              Romanii nu sunt prosti, habarnistule, si nu se lasa usor manipulati.

              • Of , iar nu reușesc să mă fac înțeles .
                Drive line-ul poate avea componente de UNIMOG , nicidecum să reinventam o Toyota WAR , cu o cățea de 12.7 în cârcă .
                Ce naiba , aici s-au făcut 28000 de TAB-uri și dintr-o dată nu mai știm cum s-au ansamblat ?

        • Vezi ca primesti ce platesti 🙂 . Chiar iti inchipui ca un transportor proiectat de bravii ingineri romani ar fi la nivelul unuia nemtesc? Pt o suma de zece ori mai mica? :)) De unde iesiti fratilor…?
          Cu ce experienta in metalurgie? Stim sa facem noi la scara industriala (nu laborator de facultate) analiza si optimizare de element finit? Avem CNC-uri pt oteluri speciala? Sau macar turnatorii? Si sa nu aud „am avut…” ca nu suntem la istorie si ma intereseaza numai ziua de maine.
          Cv bun e scump peste tot, chiar si in China. Si suntem prea saraci sz cumparam cv prost.

          • Cutii cu roti care au nevoie de inca 10 ani de “reparatii si imbunatatiri”, dupa ce au fost cumparate, sa poata fi folosite intr-un razboi nu pre stim sa facem, noi stim transportoare amfibii (de care nemtii nu prea stiu).
            “Integrating all required features into the Puma, made by a consortium of Rheinmetall and Krauss-Maffei Wegmann, will take until 2029 if similar efforts of the past are any guide, according to the report.”
            Mai sunt si bolnave de Parkinson”
            “Additionally, the Army has reported a lack of “system stability” of the Pumas, according to auditors. The weapon is known to often malfunction during training, and the failure source remains elusive.”
            https://www.defensenews.com/land/2018/06/06/germanys-impending-puma-panzer-problem/

            Bravii proiectanti germani si-au aratat maiestria cand echipamenetele au ajuns prin Mali, jumatate sau defectat in cateva saptamani sau nu au putut fi folosite datorita temperaturilor mai mari de 43 grade
            https://www.businessinsider.com/german-military-falls-behind-the-us-puts-it-on-notice-2018-2

            Da, Romania stie si poate sa faca TAB-uri, daca se vrea. Nu se vrea, industria de aparare fiind sabotata. De cati ani se “chinuie” sa (nu) redeschida farbrica de pulberi si importa munitie in loc sa cumpere din tara?. Sa nu uitam cu cativa ani in urma Romania a fost tara atentionata public sa nu mai saboteze planurile de aparare NATO in zona.

      • Subscriu pe toata linia. Doamen iarta-ma iti dadea si dreptul de patent pe un transportor de ultima generatie. Ce credeau astia ca dau 10 lei pe un chinezism de plastic de la dragonul rosu?

  38. Situatia e incinsa deja de ceva timp. Din cate am inteles, crucile Romanilor ar fi fost puse intr-un loc unde sunt ingropati Maghiari.
    Gunoaiele din politica nu au facut absolut nimica, probabil dupa modelul conflictului inghetat si „hai ca cine stie cand avem nevoie de o diversiune…”. Asa a escaladat situatia.
    Au fost mai multe propuneri, chiar de marire a cimitirului cu posibilitatea de a muta crucile Romanesti, pentru a linisti oamenii care se simt jigniti, dar nu ai cu cine.
    Aia de la Interne vine cu apeluri la calm, dupa ce tot ea a inchis ochii pana acuma.

  39. Un blindaj revolutionar realizat de universitarii din Carolina de Nord.
    Densitate foarte micà si eficace contra calibrului 12,7 mm

    https://www.futura-sciences.com/sciences/actualites/metamateriaux-cette-mousse-ultra-legere-aussi-efficace-acier-stopper-balles-76372

    https://www.youtube.com/watch?v=AKx7QV5bukw

  40. https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/06/philippines-orders-16-sikorsky-s-70i.html
    „The Philippines’ Department of National Defense (DND) signed a contract worth US$241.4 million with Lockheed Martin’s Polish subsidiary PZL Mielec to deliver 16 units of Sikorsky’s S-70i Black Hawk combat utility helicopters for the Philippine Air Force (PAF).”
    Scuze daca a mai postat-o cineva, am impresia vaga de da.

  41. Decret semnat azi azi de Klaus Iohannis:
    privind promulgarea Legii pentru acceptarea Deciziei Consiliului (UE, Euratom) 2018/994, adoptată la Bruxelles, la 13 iulie 2018, de modificare a Actului privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct, anexat la Decizia 76/787/CECO, CEE, Euratom a Consiliului din 20 septembrie 1976 (PL-x 1/04.02.2019);
    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018D0994&from=RO

  42. Un sincer „multumesc” din ala cu morti si mame celor care au votat asa ceva:
    Senatorii au tăiat drepturile veteranilor. Palmă peste obrazul militarilor, de Ziua Eroilor
    „Mai exact, foștilor combatanți trimiși în misiuni pe fronturile de luptă din străinătate, fie ei militari MApN, dar și cadre MAI, precum polițiști, jandarmi, pompieri, nu li se mai acordă drepturile promise: 12 călătorii dus/întors/an, scutirea de la plata impozitului atât veteranului/soția acestuia/an și pentru militari în rezervă 400 lei/indemnizație.”
    https://evz.ro/senatorii-au-taiat-drepturile-veteranilor.html
    Eu consideram ca EVZ ii o mizerie utila cand ramai fara hartie igienica, insa find un apendice al partidului-stat, cred ca sunt foarte bine informati.
    Autorul manevrei:
    La inițiativa senatorului PSD, Viorel Salan, fost adjunct al Jandarmeriei Române, un grup de parlamentari au scos din proiectul Legii 176/2019 art.8. indice1, cu privire la drepturile Veteranilor din Teatrele de Operații.

    • @Lt
      Articolul ala e o mare mizerie. Am citit azi proiectul de lege si nu spune nicaieri nimic din ce apare in articolul ala. Cineva simte funia ca se apropie de par, si face scandal aiurea.
      parerea mea, hic…

  43. @lt(rez)
    Asta e unul din acei ticalosi ce combina pensia militara cu indemnizatia de parlamentar.
    https://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=b94b0a37-8f01-4eae-ab42-d5e104cc6083

    • Oho, dar ne stim… pai da cum. fostul sef al IJJ HD, general de brigada, mutat cu 6 luni inainte de campania electorala pt parlament la Bucuresti, pus pe functie de 2 stele, solda de functie serioasa, ca la divizie, pai da cum.
      Pacat de grad. Ala ar trebui sa aduca automat un grad de responsabilitate fata de camarazi, ca nu mai esti „doar” ofiter si comandant. Generalii conform legii 80/95 sunt demnitari militari, deci esti si politican macar un pic, dar politician nevotat ci venit cu 25+ de nai experienta militara in spate.
      Teoretic.

      • Ceva se întâmplă cu ei, sunt câteva exemple si la MApN, când ies la pensie se schimba radical.

        • Da priam, chiar nu stiu ce se intampla. Caz concret cunoscut de mine. colonel de infanterie pensionat, om de nota 10+ in uniforma. Devenit consilier local, nici macar la partidul stat, de atunci nu te mai poti intelege cu el.
          Pacat.

  44. Marina australiana nu mai are marinari!
    https://mobile.navaltoday.com/2019/06/07/australian-frigate-hmas-perth-spent-two-years-in-dock-due-to-sailor-shortage/
    O fregata modernizata a stat aproape 2 ani in doc pt ca nu s-au gasit marinari pt echipaj

  45. Need A 50mm Cannon For Your Bradley Fighting Vehicle Replacement Design? Just Ask The Army

    „The service also evaluated an advanced 40mm design from BAE Systems, which you can read about more here, last year, but appears to have decided not to pursue that option. ”
    https://www.thedrive.com/the-war-zone/28310/need-a-50mm-cannon-for-your-bradley-fighting-vehicle-replacement-design-just-ask-the-army
    Ideal ar fi sa aibe 50mm de la incput, ca sa poata „concura” 57mm de la rusi. Tunuletul de 40mm este prea avansat-complex pt. binele lui…
    ..
    Israelis Invest In New Artillery: ATMOS Mobile Howitzer

    „Smart rockets and missiles are an excellent way of hitting enemy targets, but when the infantry has to force the enemy to retreat from a site, it needs the firepower of the artillery — which is relatively cheap compared with the new smart weapons,” one former commander of the IDF artillery corps told Breaking Defense. “Artillery is the best way of creating a smoke curtain around an enemy stronghold and keeping the enemy in the trenches by constant fire. Using smart weapons for these missions would cost huge sums of money.””

    The US Army, facing off against the massive Russian artillery force, is also investing heavily in cannon as well as missiles. ”
    https://breakingdefense.com/2019/05/israelis-invest-in-new-artillery-atmos-mobile-howitzer/
    Regula de baza cat mai simplu si ieftin incat sa indeplineasca cerintele. Echipamentele complexe si scumpe au fost proiectate pt, alt tip de conlflict nu razboi cu un adversar gen Rusia sau China. Rezboiul necesita bani.

    • @Hannibal: 40 mm CTA este foarte bun, nu e „prea avansat-complex”. Problema cu 40 mm CTA este ca e doar 40 mm, iar americanii au in dezvoltare un proiectil ghidat de 50 mm, care va fi folosit in principal (economie la rachete AA) la doborarea dronelor inamice.

    • Dacă procedura se reia exact de unde a rămas, asta poate însemna doar un singur lucru: corvete franțuzești!?

      • Gowind, Mica, Mistral Exoccet. Astea sigur. Apoi și nemtii vor dori o felie. Și uite așa, vom face un big shi(f)t spre armament european. Cine știe, poate ne trezim cu rafale ca să nu mai vorbim de h215. Sper sa nu umble la contractele semnate deja. Patriot himars, P5….

  46. Mai țineți minte galceava aeriana indo-pakistaneza de acum 2 luni? In afara de avioanele doborâte ipotetic sau nu a mai cazut si un elicopter Mi 17 indian.
    Se pare ca a fost doborat fix de apărarea AA indiana, im timpul bataliei aeriene, fiind confundat cu o racheta.
    2 ofițeri indieni sunt acum judecați la Curtea martiala
    https://zeenews-india-com.cdn.ampproject.org/v/s/zeenews.india.com/india/mi-17-crash-iaf-probe-in-final-stage-2-officers-likely-to-face-court-martial-2210345.html/amp?amp_js_v=a2&amp_gsa=1#referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=From%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fzeenews.india.com%2Findia%2Fmi-17-crash-iaf-probe-in-final-stage-2-officers-likely-to-face-court-martial-2210345.html

  47. E de preferat orice marfa franceză sau italiană , dar de calitate .
    Depinde doar de specialiștii noștri din MApN să dăm banii doar pe lucruri bune .

    Holenderii , beneluxemburghezii , naziștii austrieci sau germani … se știe , au grețuri cu privire la clienții considerați Untermenschen 🙂 .
    Dacă ne reamintim că în ultimii 150 de ani , susnumiții au avut o politică antiromânească pe față , nu trebuie sa cumpărăm de la ei niciun cap de ață .
    De altfel , au și ei grija să ne vanda doar gunoaie la preț de speculă , iar tehnologie de ultimă oră , #uie_dacă_ține_șmecheria , dacă nu , România nu e stat de drept etc .
    De fapt ar trebui sa ne aliem doar cu dușmanii lor , oricare ar fi ei , dacă servește interesului național : SUA , China , Rusia .
    Nu trebuie să-mi dați dreptate , deoarece nu mă aștept să înțelegeți dincolo de cuvintele : nimeni nu e profet in țara lui .

    Europa de Vest nu mai reprezintă de mult valorile pe care le iubiți …

    • De fapt ar trebui sa ne aliem doar cu dușmanii lor , oricare ar fi ei , dacă servește interesului național : SUA , China , Rusia .
      Cam cum vezi tu o alianta cu Rusia?

      • De fapt doream să spun că dușmanii Germaniei etc pot fi x , y sau z .
        Dacă îi nominalizăm , z ar putea fi Rusia .
        Deja e clar nu că se poate face ceva în afară de cele prevăzute de ” vorbe scrise pe foaie ” adică garanții diplomatice .
        Garanții pe care marile puteri le pot respecta sau nu , în funcție de interesul lor .
        Istoria ne învață că vorbele rămân vorbe .
        Cumva , în Războiul de Independență 1877 am fost aliați cu Rusia , la începutul WW1 am fost aliați cu Rusia , după jumătatea lui WW2 am fost aliați cu URSS …
        Desigur , au ocupat Moldova de 12 ori , au luat tezaurul României de 2 ori … evident , tezaurul trimis spre păstrare în WW1 și cel furat în WW2 a rămas la ei , ca și restul teritoriului românesc furat în urma pactului Ribbentrop Molotov .
        Cred că am spus tot despre credibilitatea unei înțelegeri cu Rusia .

    • „Marșul roșu”, denumit astfel după culoare tricourilor purtate de manifestanți, a reunit între 3.000 și 4.000 de persoane, potrivit organizatorilor, care au bătut din tobe și au strigat sloganuri precum ”Coșmarul trebuie să înceteze, să închidem abatoarele” sau ”Opriți sângele vărsat!’’, informează Agerpres. Protestatarii au purtat pancarte pe care erau desenate găini, rațe, gâște, vaci și porci și pe care se puteau citi mesaje precum ”în spatele fiecărei bucăți de carne se află o ființă sensibilă”.

      Partidul animalist…nu știi dacă să râzi sau să plângi, un alt tentacul al caracatiței roșii de fapt, ca și „ecologiștii”, „feministele” șamd.

      Oameni bolnavi la cap și de o ipocrizie dezgustătoare.

      Cică în spatele fiecărei bucăți de carne se află o ființă sensibilă dar milioanele de bebeluși avortați ce sunt?!

    • https://www.vox.com/platform/amp/future-perfect/2019/6/8/18656710/new-zealand-wellbeing-budget-bhutan-happiness

      Vai si amar.Oamenii astia stiu ca astfel de idei pot fi implementate doar daca o fac toti la nivel global(si oricum ai calcula mai avem mult ca specie pana sa aju gem lq nivelul ala de „probleme” ). Daca o faci unilateral in cativa ani nu o sa mai ai bani nici de necesitati de baza… Tanti asta oare stie ca bunurile alea multe pe care le cumpara ieftin de la chinezi vin doar pt. ca moneda NZ are valoare? Stie ca valoarea aia este data de economie si nu de „fericirea” oamenilor? Stie ca pt. a mentine valoarea aia trebuie economie performanta? Sa vezi ce fericire o sa fie pe capul oamenilor cand or sa trebuiasca sa faca munca de chinez cand or sa refuze aia sa le vanda pe hartie fara valoare :))

    • Vezi postarea mea din 3 Iunie!!! Tot timpul am dreptate! Doar dureaza un pic pana lumea isi da seama..I rest my case!

      • Usurel cu agitatie, ca s-ar putea sa nu fie asa.
        Sper din toata inima ca ala sa se fi sinucis, cuprins de remuscari sau de frica.
        In caz contrar, discutam de un omor extrajudiciar, presupusul autor (daca exista) nu e cu nimic mai presus decat asasinul politistului.

        • Lasati. Nu are sens sa discuti cu oameni de felul acesta. Daca gandesc ca-i atat de usor si psihologic vorbind plecand de la premisa ca suntem normali la cap sa executi un om fie el si ultimul criminal atunci nu are rost sa dezvoltam. Si il mai si executi ca in secolul XV.
          Astea sunt din filme americane, oz inchisoarea federala. Realitatea in schimb e alta cand dotarile sunt care sunt conditile de lucru sunt care sunt…
          Sunt criminali mult mai periculosi aflati in detentie care au asasinat politisti sau jandarmi. Sunt bine merci, au numai drepturi si zero obligatii. Tinuti in conditii bune pe care un om al strazii nu le are sau un student ori elev provenind din familii defavotizate.

        • @priam, am zis inainte sa se intample ca o sa fie ucis in inchisoare.. am avut dreptate…restul e can can..

          • Degrabă varsatoriu de sânge…
            O fi cancan la tine pe stradă, dacă omul ala a fost omorât, fapt nu e cu nimic mai prejos de asasinarea polițistului.
            Pot sa înțeleg că ăla s-a speriat si tras de frică (deci eu cred ca vrut sa îl omoare pe polițist), dar sa îl spânzuri cu sânge rece e premeditare plus un lung lant de complicitati.
            Ai avut dreptate…la tine pe stradă!

    • A fost „sinucis” puțin…Mai dar cum gaborii își fac dreptate singuri în tara asta, iar părinții victimelor unui viol nu pot… Puie Garda. Tocmai că era în custodia voastra, nu trebuia să moară…

        • Ce zice femeia aia în articol are logică. Coroborez si cu „nu a spus rezistenta, din păcate” din comunicatul politiei , precum si cu faptul ca nu a mâncat nimic în spital, ca sa nu se ducă la toaletă cu gărzile sale, din spusele unei asistente.
          Dacă a fost sinucis, aștept aceelasi tratament din partea politistilor pentru criminalul de la Perla si pentru polițistul pedofil.
          Dacă e să facem dreptate, sa fie până la capăt!

          • desfăsurarea mediatica a acestor cazuri a fost diferită inclusiv reactia „oamenilor legii”.
            cazurile infractorilor din sistem si falimentul organizatoric al acestuia au iesit din dezbaterea publică curios de repede.toti(militisti,jandarmi,sereisti,etc.) isi doresc puteri discretionare in relatia cu cetateanul după astel de cazuri,isi trimit reprezeintantii in public speculând compasiunea oamenilor dar niciodata nu si-au dorit cu adevarat o reformă internă pentru că de acolo au plecat toate aceste drame…..infractiune incepe sa fie doar daca un reprezentatnt al lor este lezat,abia atunci inteleg sa-si faca treaba si cer pedepse exemplare.când jandarmii bat si gazează la discretie ,când jandarmii prin calcule cinice isi trimit oamenii in mijlocul demosntratilor punându-le in mod constient viata in pericol,când politisti neantrenati sunt trimisi la ridicat interlopi periculosi,când o politistă gravidă se interpune intre clanuri iesite la discutii cu sabiile problema trebuie cautata in interiorul sistemului.

      • Amice, mai informeaza-te inainte de a lansa acuzatii puerile! Individul era inchis deja in penitenciar, aflat in subordinea MJ, nu in arestul politiei, sunt structuri total separate!

        • Cucoana asta de a scris articolul imi pare a fi tampita. Face comparatii inacceptabile intre institutii prezente si institutii de mult apuse si concluzioneaza intr-o apologhie narcisita prin care ne transmite ca asa este, ca asa spune ea, ca a fost pe vremuri la multe procese.
          Penibil.
          Daca vroiau sa-l beleasca nu-l ardeau in celula il impuscau la intrare in imobil. Era justificat, tipul find inarmat uramd a fi arestat pentru omor calificat deci pentru calcatul ierbii.

          • institutii prezente si institutii de mult apuse
            O institutie as spune ca inseamna numele ei, angajatii ei (cu interesele lor, relatiile dintre ei si cu mediul extern), serviciile prestate si procedurile. Daca numele s-a schimbat asta nu inseamna ca institutia a apus.

            Chiar pe site-ul din semnatura ta exista un articol care cumva contrazice aceasta afirmatie.

            • Iulian,
              Articolul respectiv este bombastic ca titlu si pare ca-i o mistocareala ieftina de tabloid. Dar nu este asa, parlamentarul in discutie este o persoana care a aboslvit scoala de ofiteri MI arma trupe de securitate. Titlul este cat se poate de corect. Iar retinerea unor persoane in unitati militare asa cum propunea proiectul inseamna reversie inainte de 89.
              Nu schimbarea unei denumiri inseamna asta ci faptul ca in prezent suntem altceva. Eu m-am nascut in 90. Sunt securist? Este vorba de oamenii din institutie care majoritar sunt tineri. Cu exceptii notabile oamenii sunt ok. Nu inteleg cum putem atat de usor sa numim angenti de penitenciare sau politisti calai.
              Comparatia din articol este inutila, vrea sa ma convinga cineva ca se executa oameni in boscheti in 2019?
              Am citit ca esti suparat pe faptul ca ai avut experiente neplacute cu colegi neprofesionisti. Imi pare rau si nu i scuz. Cu siguranta ai si tu colegi in linia ta de munca mai putin profesionisti. Dar te rog nu baga pe cei de buna credinta in oala cu ei.
              Nu doresc sa ma cert eu va citesc pentru reviewurile la arme, articolele tale despre DSS chiar daca comentez mai rar si unele teme istorice.

              • Mircea, am citit tot acel articol mai demult si nici o secunda nu l-am considerat tabloidistic sau la misto; m-au trecut fiori prin talpi cind m-am gindit unde putea duce initiativa aceea. Nu urmaresc sa ma cert cu nimeni; dialogul se poate incheia si cu ‘suntem de acord sa nu fim de acord’, care este o modalitate perfect onorabila de a incheia un dialog in care pozitiile sunt diferite.

                Referitor la intrebarea ta (‘… m-am nascut in 90. Sunt securist?’) am doua raspunsuri:
                * nu e nevoie sa fii nascut inainte de 1989 pentru a fi;
                * personal, in acest moment, consider ca nu.
                Insa as dori sa adaug si al treilea raspuns, sub forma citorva intrebari – considera-le de meditatie – si sint sigur ca poti intelege mesajul meu din ele:
                – cum vezi cumetrenia intre SRI si politic?
                – cum vezi acoperirea politicienilor de SRI?
                – cum vezi fabricile de doctorate si masterate secrete in securitate nationala?
                – cum ti se pare retorica SRI in privinta temelor de securitate nationala?
                – cum ti se pare incrincenarea cu care SRI isi apara ascendenta cu fiecare ocazie?
                – cum ti se pare aceeasi incrincenare cu care SRI a aparat si sprijinit vechii politai politici?
                – crezi ca lupul isi schimba si parul si naravul?
                – ce facem cu tinerii crescuti in umbra celor care se trag din DSS
                – cum a respectat SRI articolul 14 din Legea nr 14/1992 (ala cu colaborarea cu Ministerul Justitiei si acordarea sprijinului pentru indeplinirea atributiilor)?
                – cum a respectat SRI articolul 36 din Legea nr 14/1992 (ala cu folosirea si implicarea lui in lupte politice)?
                – cum vezi schimbarea la fata a institutiilor despre care vorbim in conditiile in care Marin Pirvulescu si Vasile Hodis (ii stii presupun – vezi cazul Ursu) au trecut bine mersi prin SRI, crescind in grad?
                – cum se face ca in 2005-2007 SRI avea inca angajati care au facut politie politica?
                – cum vezi cumetriile dintre inculpati si angajati ai MAI?

                Pina nu avem de la institutii raspunsuri sincere, publice, la intrebari de genul acesta vom continua sa inotam in mocirla. Raspunsuri si actiuni.

                Daca DSS s-a transformat in SRI in 1990 iar in 2009 Plesita a stat la sanatoriul SRI consider ca ceva e fundamental gresit. De ce ar trebui sa cred ca astazi cei vechi nu au lasat pui cu aceleasi mentalitati? Articolul despre care vorbeam in comentariul anterior arata ca in 2017 jegdarmeria are initiative demne de DSS, apoi in 2018 am vazut ca s-a transformat intr-o unealta de represiune. La conducerea ei cine este, oameni noi sau oameni vechi? Daca un subofiter sau ofiter tinar vede ca ‘se poate’ si ca nu exista consecinte se va comporta ca cel de la care invata, perpetuind comportamentul; exista studii psihologice care explica mecanismele.

                Referitor la sinuciderea de la care a plecat discutia, mie si altora mi se pare suspecta. Nu acuz, am semne de intrebare, dubii. Care e motivul pentru care s-ar fi sinucis, cind tot ceea ce a facut arata ca vrea sa ramina in viata iar in inchisoare nu ar fi avut soarta violatorilor. Sa continui si eu cu aceeasi stupefactie: sa cred ca pe august 2018 am dormit de fapt si am avut un cosmar iar jegurile in albastru au aparat statul si au respectat legea? Vrea sa ma convinga cineva ca responsabilii pentru jandarmeriada 2018 vor vedea puscaria dupa ce vor trece mai putini ani decit cei care au trecut pentru condamnarea celor responsabili pentru mineriada?

                Am avut si experiente placute cu colegii tai; au fost din nefericire marginale. Problema este ca atunci cind chiar s-a intimplat sa am nevoie de Politie, situatia nu a fost cum ar fi trebuit si nu sunt doar eu in aceasta situatie – pot spune ca in cercul meu de prieteni si cunostinte situatia sta procentual 50-50 in (de)favoarea institutiei. Ori eu sun la 112 sau cer ajutor Politiei pentru ca chiar am nevoie, nu pentru ca ma plictisesc. Cauzele le pot intui stiind cite una-alta.

                Ma straduiesc sa nu generalizez, ci observ si incerc sa inteleg de ce se intimpla unele lucruri intr-un mod anume. Te rog, insa, nu incerca sa extinzi imaginea profesionala (foarte buna) a unor oameni pana la nivelul gardienilor publici; imi simt insultate inteligenta, bunul simt, ratiunea. Lasa fiecare institutie cu imaginea proprie, fiecare grupare/departament/structura cu consecintele propriilor actiuni.

                Referitor la colegii mai putin profesionisti, pot spune ca ii am; ii sprijin, ii ajut, ii invat, ii cert, am dat si afara. Diferenta este insa ca in sistemul privat banii vin de la un cumparator care va folosi produsul meu; sint obligat de concurenta si de constiinta profesionala sa am un produs cit mai bun, care sa fie ceea ce isi doreste cumparatorul. In relatia cu institutiile statului, am renuntat la unele libertati printr-un contract social. In schimbul serviciilor pe care le presteaza – avind monopol pe aceasta piata – eu platesc taxe si impozite. Fiind monopol, statul isi poate permite ceea ce orice companie isi permite in pozitie de monopol – sa nu ii pese de ce cere beneficiarul. Daca pe piata libera in aceste situatii exista Consiliul Concurentei, in situatia cetatean-stat cetateanul primeste serviciile la calitatea livrata plecind de la regulamentele respectate balcanic si constiinta profesionala a persoanei prestatoare. Deci lipsa posibilitatii de alegere ma face mai exigent si mai verbal, avind asteptari mai mari decit am cind cumpar o galeata de plastic.
                 

                *Editat pentru a corecta si clarifica unele aspecte.

                • @Iulian
                  În contextul celor spuse de tine, ce părere ai de recuperarea lui Iulian Vlad, participarea la evenimente ale SRI etc?

                  • Hmmm, nu imi faci viata usoara cu alegerea ta.

                    Personajul ales de tine are multe fete. In primul rind, parcursul profesional a fost prin directiile politic-propaganda-cadre-invatamint-personal, de unde rezulta o ‘alunecozitate’ evidenta. Nu am citit/aflat sa fi fost implicat direct in actiuni pe teren, deci as putea spune ca a facut cariera la birou. Cu siguranta nu era strain de actiunile DSS ca politie politica – din 1977 a fost secretar de stat, apoi adjunctul ministrului, iar intre 1987-1989 sef al DSS; a condus actiunea Riposta II (combaterea tendintelor emigrationiste si de evaziune, precum si a faptelor ostile comise de anumite persoane ca urmare a propagandei si actiunilor intreprinse impotriva tarii noastre de catre serviciile de spionaj, organizatiile si cercurile reactionare din strainatate). Posibil sa fi inteles dupa Brasov 1987 ca barca e in curs de scufundare. Se pare ca a fost cel care a decis arestarea lui Gheorghe Ursu (conform unei declaratii din 2017 referitor la noi probe in dosar) si anchetarea Doinei Cornea. La Revolutie, pe 18 a solicitat sa se faca mai multe arestari si sa fie anchetati cei arestati iar pe 22 s-a opus ‘sprijinului extern’; undeva intre aceste date ar fi ordonat si DSS sa nu se traga si sa tina armele incuiate. Probabil faptul ca s-a opus ajutorului fratesc a dus la arestare si condamnare (evident, actiune a numitilor Militaru, Iliescu, Brucan) – trebuia cumva sa plateasca.

                    Ceea ce ma surprinde este ca s-a decis si el sa spele DSS/SRI de pacate dupa ce a fost tacut atita vreme, incepind cu 2015. Tezele sale? Evident: securitatea nu a tras la Revolutie, el a aparat dizidentii (Doina Cornea inclusa) cit a fost la conducere, … intuiesti discursul si ideile. A fost scos intii in 2015 la un photo-op la lansarea maculaturii Monografia SRI, o masturbare in public a un (auto)elogiu al lui Florian Coldea; o operatiune prin care SRI securitatea noua a incercat o manevra de MAdev (Ministerul Adevarului) – cosmetizarea istoriei si a imaginii (vorba ceea lucrurile ardeau – dosarul Revolutiei scos de la naftalina, 25 de ani de la Revolutie, Iliescu in pericol, etc). Inalbirea a fost practicata de un ghost writer – Aurel Rogojan, care i-a fost si secretar (daca imi amintesc bine) parca pe vremea cit a Iulian Vlad a condus DSS, numitul Aurel Rogojan iesind la pensie da, din SRI, ca doar nu din mediul privat.

                    Mai jos, preiau prima parte din articolul numitului Aurel Rogojan aparut in 10 februarie 2017 in Cotidianul (România sub strategia tensiunii – structurile secrete paralele) preluat si de Active News, dupa protestele mari de la inceputul lunii cind cu Grindeanu si ordonanta. Dujmani peste tot! Dujmani la tot pasul.
                     

                    Parerea mea? Daca nu ar fi fost scos la operatiuni de PR si ar fi fost onest in masura in care putea fi (totdeauna interviurile si memoriile spionilor sunt amuzante) l-as fi apreciat mult mai mult. Pina atunci, pentru acea noapte si refuzul ajutorului strain, ia nota de trecere.
                     

                    In loc de PS: am senzatia ca undeva se produce o ruptura si unii oameni dupa ce imbraca suficient de mult uniforma albastra se cred niste demiurgi, oameni providentiali (unii poate chiar sint). Illusions and delusions.

                    *Edit: am adaugat articolul intreg


                    După Ucraina şi Republica Moldova, România pare a fi teatrul extins al operaţiunilor de război hibrid. Nu pun la îndoială informaţiile de care dispune Traian Băsescu, în acest sens, şi la care s-a şi referit public. De asemenea, nu pot să nu observ că la cinci ani de la avertismentele şi numeroasele noastre exemple, Dan Andronic, un ziarist conectat la surse dintre cele mai credibile, vine să confirme agresivitatea războiului imagologic al organizaţiilor de front ruseşti împotriva României. Problema pe care ne-o punem este de ce vin aceste constatări atât de târziu, mult prea târziu, când, tăvălugul odată pornit, sunt puţine şanse să mai poată fi oprit.
                    După Polonia şi Ungaria, România preia mixul ideologic al „revoluţionarilor naţionalişti“ Jarosław Kaczyński şi Orbán Viktor, în încercarea de a-i atrage pe cei deziluzionaţi de Europa cu sloganuri naţionaliste şi promisiuni de binefaceri sociale, ni se atrage atenţia de către observatori occidentali ai evenimentelor de la Bucureşti.
                     

                    Marea manipulare a protestelor
                    „România devine statul paria al Uniunii Europene“, suntem urecheaţi de „The Times“. Dar este interesant şi cum se argumentează această afirmaţie sentenţioasă: „Lupta împotriva corupţiei este privită ca un obiectiv strategic atotcuprinzător, menit să-i liniştească pe criticii din UE şi SUA. Mulţi dintre demonstranţii din Bucureşti sunt de acord cu acest principiu.
                    (…) Nemulţumirea lor ar trebui îndreptată în altă parte: către regimul secret al României, care s-a folosit de tema corupţiei pentru a se răzbuna pe inamicii săi, a eroda drepturile fundamentale şi a instituţionaliza o relaţie sinistră între sistemul judiciar, poliţia secretă şi instituţiile anticorupţie. (…) Instanţele au devenit politizate. (…) Întregul concept al corupţiei se confundă cu cel al abuzului de funcţia politică. Totul se reduce la obţinerea unui număr impresionant de arestări, menţinând în acelaşi timp în umbră adevăratele centre de putere. Rezultatul nu este o epurare, ci mai mult o vânătoare de vrăjitoare“.
                    „Climatul din România se menţine exploziv, iar investitorii germani, cei mai importanţi din ţară, sunt nesiguri şi dezamăgiţi“, suntem avertizaţi din Frankfurt.
                    „România este o ţară ce nu poate fi guvernată!“, se exclamă cu tainice subînţelesuri la Budapesta. De unde, România mai este percepută ca fiind dominată de „stări ciudate, confuze, neinteligibile, ca o scenă a luptelor şi proceselor paralele, pe care au loc jocuri dure de tehnică a puterii“.
                    „În România funcţionează nişte scenarii din inerţie, aceleaşi «mine» care au fost puse de anterioara Administraţie SUA nu numai în Europa de Est, ci şi în întreaga lume“, ţine să explice evenimentele directorul Institutului internaţional pentru state noi de la Moscova, care mai precizează că „este dificil de prevăzut cum va evolua situaţia din România, însă un lucru este clar, şi anume că, fără custodie externă, românii sunt oameni periculoşi“. Asta, deoarece România este divizată, polarizată, protestele eterogene nu pot genera o majoritate, iar realizarea consensului este o sarcină mult prea uriaşă, vine completarea din media germană.
                    Occidentul ţine să releve existenţa unui „(…) regim secret al României care s-a folosit de tema anticorupţiei pentru vendete politice, erodarea drepturilor fundamentale, instituţionalizarea sinistrei relaţii dintre sistemul judiciar politizat, poliţia secretă şi instituţiile de combatere a corupţiei (…)“.
                    De la Moscova, Ivestia.ru deplânge poziţia slabă a euroscepticilor, iar protestele dreptei româneşti „ar viza, în fapt, destabilizarea Republicii Moldova şi a Transnistriei“, ceea ce nu poate decât să argumenteze direcţia de atac antiromânească a războiului informaţional global dus de Rusia.
                     

                    România, incapabilă să contreze operaţiunile informaţionale
                    Sumarele referiri şi consideraţii de mai sus nu sunt decât partea minoră şi de foarte departe vizibilă a unei mari şi periculoase manipulări informaţionale, consecinţă a incapacităţii de a angaja contracarea operaţiunilor de război informaţional care au ca ţintă România.
                    Printre fundamentele doctrinare ale securităţii naționale există şi un proiect operaţional privind combaterea războiului informaţional. Potrivit acestui proiect, autorităţile de securitate naţională sunt obligate să prevină şi să contracareze agresiunile informaţionale prin care se creează, întreţine şi difuzează teroarea psihologică, atacă şi distrug valorile identitare, modifică sistemul valorilor morale, depersonalizează şi manipulează categorii de populaţie, divid societatea şi contrapun masa de manevră astfel creată populaţiei cu imunitate faţă de operaţiunile de război psihologic.
                     

                    NATO, CIA şi strategia tensiunii
                    Controlul releelor de preluare, difuzare şi amplificare a efectelor agresiunilor informaţionale este imposibil de realizat în afara înţelegerii responsabilităţilor, pe de o parte, ale autorităţilor securităţii naţionale şi, pe de altă parte, ale ansamblului canalelor de comunicare publică, acestea din urmă putând fi, deopotrivă, atât vectorii voluntari sau involuntari ai operaţiunilor de război informaţional, cât şi expresie a capacităţilor de ripostă şi contracarare.
                    Cele ce se petrece în România amintește de evenimente oarecum similare din Italia, când, sub pretextul prevenirii preluării puterii de către forţele politice de stânga, societatea a fost supusă unei aşa-numite „strategii a tensiunii“.
                    „Strategia tensiunii – SID paralel“ nu era un simplu exerciţiu eseistic al presei italiene din anii ’60-’70 ai veacului trecut. Era expresia inimaginabilelor derapaje ale serviciilor secrete acuzate şi cu directorii deferiţi justiţiei pentru conspiraţii împotriva ordinii democratice constituţionale a Republicii Italia. Menţionăm că acronimul SID desemna „Servizio Informazioni Difesa“.
                    Permanenta teamă a CIA şi a Alianţei Nord-Atlantice de avansul stângii în opţiunile electoratului din cizma peninsulară s-a materializat într-o strategie a tensiunii. Serviciile secrete, cu precădere cele militare, mai greu, dacă nu chiar imposibil de controlat în acea perioadă, au generat structuri secrete paralele (clandestine, paramilitare, conectate la finanţări underground) care au radicalizat viaţa politică şi au promovat terorismul pentru compromiterea stângii şi limitarea accesului comuniştilor la putere.
                     

                    Lovituri de stat în numele opoziţiei
                    În esenţă, strategia tensiunii s-a rezumat la inventarea şi dezvoltarea unor permanente surse de destabilizare social-politică, pregătindu-se disimulat, de către serviciile secrete, lovituri de stat în numele unor forţe ale opoziţiei, de regulă, al celor de stânga. Subsumate strategiei erau şi actele teroriste provocate pentru motivarea represiunilor împotriva anumitor mişcări social-politice neconvenabile. Este aproape fără de tăgadă că, într-o foarte mare măsură, fenomenul terorist italian (de toate culorile) a fost manipulat în cadrul strategiei tensiunii.
                    Sub conducerea amiralului Eugenio Henke, SID a elaborat şi aplicat „strategia tensiunii“, o nouă formă a deviaţiilor, în care, alături de Henke, un rol major şi-a asumat şeful Biroului „D“, Enzo Viola. Ambii îşi vor dezvolta legăturile cu dreapta extremistă, cu creştin-democraţia bavareză condusă de Franz Josef Strauss, care a cerut şefului BND, Richard Gehlen, să colaboreze cu SID pentru subminarea Partidului Comunist Italian în acţiunile sale de mediere dintre social-democraţia germană şi guvernele comuniste estice. SID a stabilit relaţii operative speciale şi cu KYP, serviciul secret al regimului de dictatură militară din Grecia, cele două servicii ocupându-se îndeaproape de menţinerea activă a spiritului fascist, ca element al strategiei tensiunii.
                     

                    Internaţionala neagră
                    Această „internaţională neagră“, care a cooptat şi reţelele Mafiei, a pus la cale mai multe tentative de lovituri de stat şi, în numele unei iniţiative de „moralizare a vieţii publice şi reasanarea partidului“, a desfăşurat următoarele operaţiuni de poliţie politică:
                    (1) folosirea grupului Sogno-Brossio pentru a distruge Partidul Liberal Italian, împingându-l spre definitiva sa dezintegrare;
                    (2) folosirea lui Bindelli şi a unor conducători care i se împotriveau lui Almirante pentru accelerarea crizei Mişcării Sociale Italiene şi contestarea conducerii lui Almirante;
                    (3) folosirea unui grup de colaboratori ai lui Emilio Colombo pentru discreditarea şi conducerea operaţiunilor împotriva dreptei democrat-creştine;
                    (4) utilizarea prietenilor lui Ferri, Reale, Cucchi pentru discreditarea conducerii Partidului Social Democrat Italian;
                    (5) conducerea de operaţiuni ad-hoc care să lovească în poziţiile personale ale anumitor lideri ai Partidului Socialist Italian.
                     

                    „Lovitura de stat militară a pensionarilor“
                    La 7 decembrie 1970 a avut loc o tentativă de lovitură de stat militară pusă la cale de conjuraţii grupului BorgheseI. Miceli, succesorul amiralului Eugenio Henke, se afla în contact cu acest grup din 1969II, contact pe care-l va prezenta ca fiind determinat de îndeplinirea atribuţiilor sale.
                    Procurorul Claudio Vitalone va reţine în rechizitoriul său: „(…) Miceli a minţit cu neruşinare, violând în mod deschis obligaţii fundamentale ale biroului său. Mai mult, de trei ani, acesta a acţionat «în conformitate cu prevederile legale», fără ca vreuna dintre autorităţile subordonate să fi găsit vreo modalitate de a impune respectul faţă de principiile fundamentale de legalitate şi de corectitudineø“III.
                    Din 1971 până în 1974, cercetările asupra cazului Borghese au fost blocate, responsabilitatea revenind mai multor personalităţi politice, între care ministrul Apărării Tanassi, şeful Statului Major, generalul Marchesi, ministrul de Interne Restivo ş.a., care au încercat acreditarea tezei unei „lovituri de stat militare a pensionarilor“. În realitate, s-a procedat astfel pentru a se ascunde rolul masoneriei, care a avut exponenţi importanţi direct implicaţi în tentativa insurecţională.
                     

                    Un accident tragic a fost folosit de preşedintele României după reţeta brevetată în anii 1970 de structurile paralele ale serviciilor secrete italiene
                     

                    Complotul masonilor, cu autorizarea SUA
                    Dintr-o scrisoare adresată de masonul Bocciani către Prisco Brilli, consilier al Ordinului Marelui Orient din Italia, rezultă că, la 20 septembrie 1969, fratele colonel Licio Gelli, francmason din anul 1963, i-a comunicat fratelui Salvini că Marele Maestru (n.n. – Giordano Gomberini) iniţiase, sub spada sa, 400 de înalţi ofiţeri ai armatei, cu scopul de a pregăti un guvern al coloneilor, totdeauna preferabil unui guvern comunist.
                    În legătură cu rolul colonelului Gelli, este semnificativ un raport al SISMI, care menţionează că Ted Shackly, directorul tuturor acţiunilor acoperite ale CIA în Italia, l-a prezentat pe conducătorul Lojei francmasonice „P.2“, Licio Gelli, lui Alexander Haig (n.n. – general american, colaborator al preşedintelui Nixon şi al secretarului de stat Henry Kissinger, în timpul războiului din Vietnam; comandant al forţelor NATO din Europa între 1975 şi 1979 şi secretar de stat în anii 1981-1982). Cu autorizarea lui Haig şi a lui Kissinger, Gelli a recrutat, în toamna anului 1969, 400 de oficiali italieni şi ai NATO în loja saIV.
                    Complotul a fost dezvăluit de presă la 18 martie 1971, când unii conjuraţi au fost arestaţi, iar Borghese şi Gavino Matta, un alt complotist, ex-combatant fascist în războiul din Spania, fiind avertizaţi, au avut posibilitatea să fugă în Spania.
                    Conjurații au fost internaţi, „pe motive grave de sănătate“, în clinici luxoase, unde Miceli i-a vizitat, după cum a afirmat, „pentru a controla fenomenul subversiv“. Cu prilejul unei astfel de vizite la Villa Marguerita, unde era internat Orlandini, al doilea cap al complotului, Miceli i-a făcut semnul convenţional sicilian „nu vorbi şi eu te voi proteja“.
                     

                    O reţea secretă căreia nu i se aplică legea
                    O problemă fundamentală a rămas neclarificată, şi anume, dacă tentativa de lovitură militară din Italia a fost o repetiţie generală a structurilor oculte paralele sau a intervenit un element necunoscut care a dat totul peste cap.
                    Giuseppe De Lutiis, cercetând mai multe informaţii succesive, ajunge la concluzia ca Borghese a fost, de la început, menit să fie depăşit de evenimente. Când grupurile armate ale extremiştilor neofascişti (Noua Ordine şi Avangarda Naţională) ar fi ajuns să controleze unele centre de putere, ar fi urmat declanşarea unui plan antiinsurecţional aflat în posesia comandamentului general al jandarmeriei, care prevedea arestarea exponenţilor politici, sindicali şi militari ai stângii.
                    Giulio Andreotti, în 1974, în calitate de ministru al Apărării, va înainta dosarul cercetărilor magistraturii din Roma. Nu se va ajunge însă la niciun rezultat cert. Câţiva ani mai târziu va rezulta că structura organizaţiei subversive nu fusese dezvăluită, ea continuând să funcţioneze, amânând doar data loviturii de stat. Apare astfel, evident, că exista o reţea secretă paralelă, protejată de SID, căreia justiţia să nu-i poată aplica legea. Această reţea ţine de operaţiunea „Gladio“, sau planul „Demagnetize“, pus de acord, în 1956, între SIFAR şi CIA, care a determinat proliferarea organizaţiilor clandestine „Gladio“, „X“, „Roza Vânturilor“, Loja francmasonică secretă „P.2“ şi „SID Paralel“. Ansamblul operaţiunii avea, în vedere, în mod formal, o amplă mişcare secretă de rezistenţă din partea ţărilor occidentale faţă de o eventuală invazie din partea Tratatului de la Varşovia.
                     

                    Accidente precum Colectiv şi Bamboo erau la ordinea zilei în Italia
                     

                    Colectiv 2015 şi Bamboo 2017 în varianta italiană
                    În plan practic operaţional, această reţea ocultă a fost utilizată, sub motivaţia ei iniţială, pentru influenţarea şi anormalizarea cursului vieţii politice în direcţia anulării şanselor forţelor de stânga de a se afirma şi prelua puterea. Reţeaua „Gladio“ a fost demascată la sfârşitul anilor ’80. La 10 octombrie 1991 au fost inculpaţi penal amiralul Fulvio Martini, fost director al SISMI, şi generalul Paolo Inzerilli, fost şef al Statului Major al SISMI, anterior al Oficiului Securităţii Naţionale, precum şi conducător al reţelei „Gladio“.
                    O situaţie oarecum similară pare a fi definitorie pentru seria turbulenţelor politice asociate Administraţiei Prezidenţiale K.W. Iohannis. Accidente precum Colectiv 2015 şi Bamboo 2017 erau la ordinea zilei în Italia. Ineditul românesc constă în rolul explicit partizan al preşedintelui României. Preşedinţii Italiei, dat fiindu-le statutul constituţional, nu au fost integraţi strategiei tensiunii. Preşedinţii României, dacă nu o patronează, cad victime ale strategiei. Domnului K.W. Iohannis nu i-a rămas decât să ia aminte la experienţa predecesorilor şi să cauţioneze sistemul terorismului psihologic moştenit. Cu activul şi pasivul acestuia de nimeni vreodată auditat.
                     

                    Puterea secretă, o jucărie pentru preşedinte
                    Un sistem parainstituţional al puterii secrete este omniprezent, omniscient şi omnipotent în România. Sistemul funcţionează în baza legii mercenariatului, pe care state anume o au. A servit tuturor preşedinţilor României, cu sau fără voia ori ştiinţa lor. Bucuria copilărească de a avea această jucărie nu a fost exprimată însă cu atâta forţă de expresie cât a emanat fizionomic, de la tribuna Parlamentului, domnul K.W. Iohannis. În definitiv, şi Göring spunea: „Fireşte că oamenii nu vor război. Tot ce trebuie făcut este să le spui că sunt atacaţi, iar pe pacifişti să-i denunţi că nu sunt patrioţi şi că pun ţara în pericol. Funcţionează în orice ţară“.
                     

                    De ce se teme Vestul de stânga din România
                    Reaccederea la putere în România a stângii postcomuniste i-a nemulţumit pe cei vizaţi de retorica electorală a liderilor social-democraţi privind suveranitatea deciziilor macroeconomice, Fondul Suveran de Dezvoltare, politica redevenţelor şi alte intenţii care definesc tocmai esenţa doctrinelor stângii.
                    Promisiunile electorale nu pot fi luate doar ca simple promisiuni, când partidul care le angajează contează pe 700.000 de membri şi simpatizanţi activi, care, în condiţiile absenteismului la vot, se alege pe sine. Un asemenea partid, cu lideri marcanţi, nu doar implicaţi în scandaluri de corupţie, ci şi nefrecventabili familiei socialiştilor europeni, nu este crezut pe cuvânt de onoare. Pentru Occident, social-democraţii români sunt echivalentul trişorilor abili în jocul cu cărţi politice măsluite. Nici celelalte formaţiuni politice nu au o reputaţie mai bună. În definitiv, puzderia partidelor apărute după anul 1989 nu erau decât fragmentaţii rezultate din explozia PCR via FSN.
                    Dramatismul situaţiei românilor pare a fi corect perceput de aliaţi, dar, oricât de mult ei ar dori binele României, respectarea angajamentelor faţă de Constituţie şi legile naţionale ţine exclusiv de instituţiile politice şi de aleşii noştri. Instituţiiile sunt încropite, aleşii înşelători.
                     

                    I Intanto Valerio Borghese, fondatorul „Frontului Naţional”
                    II Norberto Valentini, La notte della Madonna (Noaptea Madonei), Roma, Le Monde, 1978, p. 85-86
                    III La requzitoria a sul golpo Borghese, publico ministero Claudio Vitalone (Rechizitoriul asupra loviturii de stat Borghese), p. 129-130
                    IV Giuseppe Muratori, Enciclopedia dello Spionaggio, Servizi segreti, spie, teroristi e dintorni, Editioni Attualita del Parlamento, Roma, 1993, p. 300

                    • Multumesc, Iulian!

                    • Iulian eu nu pot sa iti dau raspunsuri la intrebari care macina societatea din 90. De ce nu am respins in 90 tot ce a fost pre 89? Asa era normal sa o facem. De ce arhivele stasi stateau pe masa la liber si noi si in 2019 lucram prin comitete si comitii.De ce aliatii nostrii din nato ne au cerut sa epuram servicii de fosti ofiteri de informatii si nu am facut noi asta? Eu nu pot sa iti raspund la asta sau ce ne-a putut determina o parte din popor sa -l vada pe iliescu drept democratul care ne va aduce democatia. In mod evident el se baza pe sistemul represiv pre 89.
                      In mod cert el avea nevoi de acest sistem si parintii mei ai nostrii ma rog au acceptat asta. Drespre institutia de care zici eu nu stiu mare lucru si nu vreau sa stiu. Am un resentiment fata de ei dar nu stiu de ce caci drumurile noastre nu s-au intersectat niciodata. Sper sa fie asa.
                      Legatura politie-coruptie este cangrena de care nu ne scapam in vitorul apropiat. Dar mai adaug ceva in ecuatie deoarece lagatura nu este doar politie si coruptie ci este intotdeauna politie politic si coruptie.
                      Parerea mea este ca politia provine din societate si este la fel ca si ea.Fara exceptie.
                      Tot o intrebare, nu ai avut niciodata de a face cu un client tampit? Oricat ii explici tot idiot este. Dar sunt sigur ca 99% din clienti sunt oameni normali si rezonabili.
                      PS. De ce suntem republica?

                    • Intrebarile erau teme de meditatie. Iar ele pot/vor naste alte intrebari.

                      Ai dreptate este de fapt un triunghi (politic – coruptie – politie) si nu legaturi bilaterale intre fiecare element.

                      Referitor la clienti timpiti raspunsul este da, am avut de-a face. Insa un alt lucru pe care l-am invatat este ca oricit nu mi-ar conveni clientul (daca este client si nu potential sau prospect) el are dreptate, chiar daca este timpit. Pe banii lui, intr-un contract negociat de la inceput, el are dreptate.

                      Nu imi dau seama daca intrebarea referitoare la republica este retorica sau ai vrea sa afli parerea mea despre republica…

                    • Operatiunea s-a numit Gladio si a prezentat note mai acute in Spania, Grecia si in special Italia. PM italian Aldo Moro a tras ponoasele.

                  • Mizerabil ce poate sa scrie omul ala si singura explicatie (inca) logica este ca in fapt sunt mult mai multi cu dubla comanda, moscovita, decat credeam initial. Altcumva nu pot sa explic halucinatiile astea.Perioada in care a activat ii propice „dublei comenzi”.
                    Sa dau un exemplu: S-a enuntat in buna traditie pesedistoida, ca Ziarul de Frankfurt „trage de urechi” Romania ca este „exploziva”. Desigur plasand chestia asta cititorul nationalistoid(tot timpul a fost publicul tina a acestor tipuri de „informari”) va spune, uite ba, trag aia bani de pe noi si mai si comenteaza. Atat vede acel om redus intelectual si securiciul nostru ii ofera fix ceea ce va scriam in articolele cu razboiul hibrid – idei care sa-i confirme ideile putine si fixe.
                    Pe de alta parte, eu, nefind destept si frumos, dar muncitor cu sirg al domeniului privat, am contract cu… ce sa vezi nemtii. Eu, tocmai ca sa pot plati omamenii trebuie sa am discutii referitoare la contracte si acolo sa explic clar faptul ca suma respectiva inseman oameni, insemna cladire, logistica bla-bla. Daca ma opresc la oameni, incepem contractul in 2017 si ii spun ca impozitul ii 16%, apoi ii spun ca ii 10% in 2018 dar s-a modificat tot sitemul de taxare. Neamtul, investitorul, imi zice pai cum ii mai putin decat ce era inainte si tie iti rebuie mai multi bani. Apoi apuca-te sa le explici ce se intampla. Amplificati asta la nivel macro, acolo unde apar firme precum Continental din TM, Siemens AG din CJ, TM, BV, B, Liebherr, Hella, Bosch etc. Normal ca la nivel de camera de comert romano-germana se transmite o neiguranta, o teama ceea ce blocheaza vitoare investiii.
                    Desigur ca securiciul stie asta ca doar nu era plimbatorul de caini a lui Ceasca si IQ cat nr de la papuc. Si atunci te intrebi stind aceste discutii, ca de la secu iesi doar cu picioarele inainte, de ce sa transmiti mesaje precum cel de mai sus stind ca minti ca un porc. Revenim la inceput cu dubla comanda.

                  • Sunt teme de gandire insa atat cat pot prefer sa raspund. Referitor tot la serviciu in mod cert nu are ce sa relationeze cu politicul. Mai grav la noi find vorba si de structura militara. Aici sunt clare treburile cred eu relatia politic-militar insa vechea problema romaneasca, unde-i lege este loc si de tocmeala. Fundamental gresit cred eu.
                    Referitor la acel triumvirat imi pare a fi epicentrul esecului social a unor zone din Romania.
                    Referitor la ultima intrebare este retorica insa pot sa si creionez un raspuns. O restartare a societatii putea incepe de la constitutia din 1923 si o curatire generala plus o eliminare din functii a ceea ce a format statul statul pre 89. Punctul 8 isi putea gasi locul in versiunea revizuita a constitutiei. Noi am reesapat material uman si atat si cand spun noi ma refer la acceprul tacit sau vocal al societatii plus increderea prin vot acordata esalonului doi din pcr. Ca sa inchei, cred ca puteau fi evitate prin aceste metode o parte din problemele de mai sus. Unele persistau.

                    • Daca ma uit la Carol si Ferdinand nu as fi avut nimic impotriva monarhiei. Daca ma uit la Mihai, pot spune doar ca a avut de facut alegeri ficile. Daca ma uit la Carol al doilea as alege oricind republica. Constitutia 1923 mi s-a parut destul de asemanatoare cu cea de astazi dar e posibil sa spun prostii – nu imi mai amintesc exact.

                      Cheia este echilibrul intre puteri si existenta mecanismelor care sa impiedice ratacirile, chiar si numai prin ajungerea la o situatie de blocaj si convocarea de alegeri. Resetare… este o solutie, dar nu cred insa ca va fi posibil in urmatorii 10-20 de ani. Si probabil republican nu se poate intimpla, ci doar cu o monarhie importata de undeva (Anglia, Spania, Norvegia, Danemarca, Suedia, Belgia, Olanda). Insa daca ne uitam in acele tari, monarhia nu are un rol direct in conducerea tarilor.

                      Edit: da, punctul 8 ar fi fost un start incredibil pentru noi. Si nici nu era mult – primele trei legislaturi. Dupa 2000 a devenit tirziu – mult rau fusese deja facut, cei noi invatasera deja de la cei vechi.

                    • Carol al 2-lea este o aberatie creata de politicienii romani in frunte, din pacate, si cu Maniu pana la un punct. Individul nu mai avea ce cauta in Familia Regala, darami-te la tronul Romaniei.
                      Alta ar fi fost istoria daca unii nu interveneau in timpul primului razboi mondial pentru clementa, scapandu-l de executie pentru dezertare sau macar exil si decaderea din toate drepturile. Ce exemplu am fi avut, aratand ca nici cei din Casa Regala nu sunt mai presus de lege!
                      E adevarat, probabil nu s-ar mai fi nascut Mihai…

                  • Uuuuu, aici miroase a istorie de se simte de afara. Ca si pita calda. Hop ma bag si eu. @ Marius, eu sunt fan Iuliu Maniu si in general PNT, dar PNT-ul ala unde s-au gasit dorguri, masina de scris automata si valuta. Asta de acum ii o mizerie, nici macar valuta nu mai au.
                    Dar ai dreptate, eu am spus de multe ori sa nu cautam icoane in loc de oameni politici care au facut lucruri bune incontestabil dar si greseli.Important cred eu din puncde vedere istoric este nu s ascundem greselile ci sa le expunem sa le analizam. Desi pot spune la fel ca sunt un urias fan si cititror a lui Iorga, si el a facut niste greseli incomensurabile. Asadar in mare parte Carol este rezultatul inconsecventei politice, dar pe langa asta istoriografia care analizeaza realtiv perioada respectiva este similara celei rusesti realizata imediat dupa instaurarea sovietelor. Adica justificarea existentei regimului totalitare trebuie facut pe fondul hiperdemonizarii regimului precedent. Adevarat in schimb ii faptul ca a fost un monarh depasit de situatie. Ma limitez la atat.
                    Acum nu stiu la ce sa refera Mircea exact la constitutie, nu sunt jurist, dar tot dpdv istoric constitutia din 1923 a fost una buna. Cea din prezent este o copie nereusita dupa cea franceza pentru ca nu echilibreaza puterile.Cea din 1923 aducea acel echilibru si prin simplu fapt ca instanta constitutionala, CCR-uld e azi, era o sectie in cadrul ICCJ, deci nu era politizata, mai departe, justitia penala se baza exact ca sistemul american pe jurati, si acest sistem a fost primul desfinat de catre comunisti in 1948. Parlamentul avea alta componenta obligatorie asemanatoare cu sistemul englezesc. C
                    Rateurile politice ale anilor 30 rezida doar in faptul ca o lege buna precum 1923 a fost in buna traditie romaneasca a relativizarii normelor ignorata.

                    • Da iulian si lt.In linii mari asa este dar eu ma referam la contextul politic al anilor 90 unic si imposibil de replicat. Cred ca la momentul acela revenirea la ultimul sistem functional garanta o mai mare eliminare a pcr -ului din structurile statle. Imi iamginez ca puteam functiona o perioada ca si Belgia in lipsa consensului parlamentar. Sigur ca nu sunt identice situatile insa anumite echilibre pot fi percepute din acest model. Ulterior o constitutie din 1923 modernizata si functionala in aceste vremuri. Republica a adus garnitura doi din pcr si reesaparea oamenilor se mai sus. Nu avea cum sa fie altcumva. Societatea nu putea sa se schimbe intr-un an deci greul trebuia sa-l duca niste lideri cu mentalitate occidentala.
                      Acum este caduc sa vorbim.

            • Un infractor recidivist si un dezaxat (caul de la Iasi) isi pun capat zilelor in penintenciar.
              Asta dupa ce au omorat un politist, fiecare.
              @MirceaSAS poate nu l-au omorat cei ce l-au prins?
              @mihaistoian deplasarile la instanta si spital nu au fost facute cu gardieni, ci politisti. In spital i s-a plans infirmierei ca nu vrea sa mearga la toaleta cu „astia”… In penitenciar au acces politisitii care cerceteaza cazul etc.
              Coincidentele astea nu sunt ok.

              • Ai dreptate ca in penitenciar au acces si politisti, dar foarte limitat si nu in zona celulelor ci doar in spatii destinate pt audieri. In celule un politist patrunde doar cu mandat de perchezitie(vezi spetele cu telefoanele date tip ,,accidentul”), deci nu e nici o coincidenta suspecta.

              • Scuze de intarziere priam. Nu cred ca-i posibil in prezent sa executi un om, daca il mai poti numi om, in Romania. Da este o coincidenta ca si dezaxatul din SV a murit intr-un mod similar. Poti sa o numesti chiar bizara.
                Daca este posibil sunt curios unde gasesti un alt om cu valente de calau. Nefiind o operatiune pe care ai putea-o face singur faptul ca ucizi cu premeditare pe cineva te incadreaza automat la omor deosebit de grav si pasibil de detentiune pe viata. In plus risti asta stind ca ai complici care pot avea remuscari si pot sa te denunte. Multi factori de risc. Asta daca ar fi in arest si nu in detentie la MJ.
                Mihaistoian are dreptate.Ca politist nu te plimbi pe unde doresti in unitati mj sau mapn. Sunt alte reguli acolo asigurate de personal propriu instruit si inarmat. Asa am invatat la scoala, asa facem.

                • Multumesc frumos, Mircea, pentru raspuns.
                  Ai afirmat mai sus ca „Daca vroiau sa-l beleasca nu-l ardeau in celula il impuscau la intrare in imobil. Era justificat, tipul find inarmat uramd a fi arestat pentru omor calificat deci pentru calcatul ierbii.”- da, o puteau face. La fel si criminalul, se putea sinucide mult mai usor, cu arma sa, in libertate. Omul ala a incercat sa supravietuiasca, cu doua gloante in el, doar pentru a se sinucide mai apoi, inchis?
                  Cu adevarat, o coincidenta bizara.

                  • Cu placere.As spune strict ca parere ca acest individ a vrut sa supravietuiasca si sa scape. Astepta ca ranile sa nu i mai provoace probleme dupa care sa fuga din tara cel mai probabil. Cred ca supravietuirea era strict legata de lipsa de responsabilitate. Greu ar putea exlica aceste aspecte si un criminolog.

          • Sa dau si eu un feedback.
            Simona Ionescu e jurnalist de investigatii de multa vreme. Am cunoscut-o cand a fost un incident dupa un Rev, 2009 sau 2010, erau gasite vrabiimoarte in Bucuresti, pe strada. Si deja devenise o mini-psihoza gen epidemie de prostie
            Am explicat cauza si eu si altii, worked like a charm.
            La Bulina Rosie sunt oameni destepti, Curea, Andronic, au colaborat chiar si cu Hotnews acum cativa ani, doar ca ei au tot felul de meciuri cu concurenta si acum e la moda senzationalul.
            Cristoiu e deja comic, e subiect de glume printre jurnalisti.

        • Legat de politia si de politistii tineri din sistem. Am prins in flagrant un hot de telefoane.. am chemat politia.. a venit un tinerel cu unua din slugile lui dragnea si vroiau sa imi dea amenda ca i-am deranjat..Cand am cerut sa il duca la politie etc.. mi-au zis sa il duc cu masina mea ..ceea ce am si facut..
          Tot in alta ipostaza impreuna cu un vecin am prins niste copii care au distrust 23 de masini!! 23!!! prinsi in flagrant evident ca politia a considerat ca nu ei sunt vinovati..asa ca unii dintre ei nici macar pistolul carpati nu il merita..ci doar un pistol cu apa..Cand o sa vad la mine in Satu Mare ca traficantii de tigari nu mai au curajul sa vanda la vedere tigari de frica politistilor mai vorbim..pana atunci 99% dintre ei sunt doar slugi

          • asa e in toată țara.
            acapararea oraselor de clanurile interlope este in directa legatura cu structurile desigurantă mai exact lipsa lor sau mai direct pretarea servicului in functie de interese.
            toate astea se pot rezolva imediat decapitand oligahii cu trese si epoleti de le orase pana la centru….inclusiv din invatamantul superior de specialitate .

            • In Bucale e si mai rau, gaborii de la rutiera, te ard cand sunt in exercitiul functiunii iar in afara serviciului presteaza videochat pt site-urile de gay din Asia…
              Astia sunt atat de ahtiati dupa bani incat nu le ajung aia 200 RON facuti zilnic din spaguta …

  48. La multi ani tuturor parasutistior, stay safe wherever you are!
    https://www.youtube.com/watch?v=GXJifYl_byU

  49. https://www.g4media.ro/cine-negociaza-incheierea-aliantei-politice-dintre-usr-si-plus-ciolos-a-luat-o-in-echipa-pe-oana-bogdan-dar-nu-a-anuntat-acest-lucru-oficial-liderii-de-organizatii-judetene-ai-usr-nu-il-vor-pe-cio.html

    La vremea respectivă am protestat și eu energic față de ideile de grup ale doamnei, deși, ca să fiu 100% sincer, o oareșce reținere am avut, pentru că ….nu-i așa…. orișicât….?

  50. https://www.g4media.ro/seful-politiei-din-republica-moldova-refuza-sa-se-subordoneze-noului-ministru-de-interne-din-guvernul-maia-sandu.html

    Poate că sunt un pic paranoic, dar după ce știmnoicine a plecat știmnoiunde, au început să se întâmple lucruri interesante…
    Dacă Rusia ar dori să mute decisiv în Moldova, acum ar fi momentul…
    Se apropie furtuna perfectă?
    Dacă da, ca de obicei, ar veni în cel mai prost moment posibil…

  51. Mai baieti astia mai doxa la economie, primarita de Bucuresti, proasta ca o scandura a zis si ea un adevar: Pai suntem in faliment. Am zis eu, no bine, normal, daaar mi s-a mai spus ca la majoriatatea primariilor din Romania ultimul trimestru ii asa cu „if”. Adica nu prea spunt bani. Tot dupa logica mea, pai ce dracu te astepti daca in primarii si-au facut salarii cat a vrut muschiul lor. Dar cat au vrut.
    Mai departe, smecheria aia de alba neagara marca Valcov, cu revolutia fiscala, a bagat mana in banii companiilor incusiv la mine in curte, unde diferenta de aproximativ 8% a trebuit sa o dam oamenilor sa nu aiba diferente salariale. Evident ca fondul de investii s-a dus. Dar acum o a doua manevra de genul nu o poti face si primariile cu salarii de occident si servicii de Botswana pur si simplu nu mai au bani. Nu avea cum sa traga atata de pe piata si s-au bazat pe „Caritasul” lu’ nea Valcov bijnitarul si escrocul ala mustacios de-i la bulau acuma.
    Si acum intrebarea: faliment sau euro de 7,5 lei si motorina 9 lei. Discutam de Craciun si nu va fi bine.
    A da, si Iohannis ii de vina ca nu a ascultat glasul energiei daco-traco-extraterestra de sub Bucegi.

  52. Stie careva mai multe de cazanul ivanilor din flota de Nord ce da semnale cu fum de cateva zile ?

  53. „United Technologies and Raytheon are merging in an aerospace mega-deal.”
    Informatie de la CNN si cu 15 ore in urma.
    Astfel va naste al treilea grup aerospatial dupa Boeing si Airbus.

  54. capatu satului

    s-a terminat banii,
    giani orlando din las fierbinti a descoperit ca toate combinatiile facute nu au permis ajungerea la dezideratu propus: realizarea bujetului de stat pe 2019;
    https://www.mediafax.ro/economic/senator-usr-guvernul-psd-alde-pregateste-concedieri-si-taierea-salariilor-in-sectorul-public-documentul-pe-care-l-ar-fi-trimis-eugen-teodorovici-catre-toate-institutiille-18165297

  55. In urma cu aprox 3 ore prin Navodari au trecut doua convoaie militare din care primul era cu 5 camioane cu sisteme de lansare Patriot si al 2-lea era logistic, indreptandu-se catre poligonul Capul Midia. Iar zilele trecute au plecat dinspre poligon 3 sisteme 4K51.

    Oare miscarile astea sunt parte din exercitiul SG19?

  56. Stiu ca nu este o nouta povestea cu F35 si conflictul pe acesta tema, dar intreb de curiozitate, ce garantia ar avea SUA ca dupa ce achizitioneaza turcii 100 de avioane nu cumpara si sistemele rusesti ? ( eventual cu reducere daca ii lasa pe rusi sa se uite la F35 de aproape ? )

    https://adevarul.ro/international/in-lume/ultimatumul-american-adresa-turciei-semnal-tensiuni-grave-natoo-1_5cfb5961892c0bb0c61e5fb5/index.html

  57. Sikorsky va construi sase elicoptere VH-92A destinate presedintelui SUA
    https://navaltoday.com/2019/06/11/sikorsky-gets-contract-to-build-six-presidential-helicopters/

  58. 2 corvete Gowind pentru 750 milioane Euro!
    https://navaltoday.com/2019/06/11/france-uae-conclude-gowind-corvette-negotiations/
    Naval Group vinde in UAE

  59. Păcat că nu spun în ce configurație, amintesc doar de cele egiptene si malaeziene…

  60. Beretta ARX160 in teste la noi(fortele speciale),ps la final Gabriel Lesinatul spune ca nu sunt bani pentru acest an..deci contractul va fi semnat la ……https://www.youtube.com/watch?v=6rAqCxdloYI

  61. Si ca nu uitam ca la 11 iunie 1848 se citea si semna proclamația de la islaz de către Bibescu vodă, un fel de act de naștere identitate constituționala a romaniei … Peste timp, alti romani fac o declarație de dezoligarhizare a tarii, pe care o găsesc deloc întâmplătoare aceasta dorință de emancipare, in spiritul acelorași idei…

  62. capatu satului

    la pzd mintea e mai scurta decat pixu,
    imediat dupa ziua pacalelilor de 1 aprilie badalaul a spus ca ei deschid urmatoarele exploatari miniere pana la august 2019:Remin Baia Mare, Cupru Min, Moldomin și Băița.
    ideea nu este rea in sine, poate s-ar fi oprit din exodu in exterior, si ar fi putut duce la relansarea industriei extractive si a industriei constructoare de masini ce producea pt aceste exploatari miniere,
    https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-23068240-badalau-redeschiderea-minelor-pana-august-primele-contracte-avem-aur-foarte-mult-facem-inele.htm
    intre timp minele astea cunoscute in care s-au bagat multi bani pe fereastra pt inchidere, in realitate nu se vor redeschide,
    pt Moldomin si Trafigura erau intenti in trecut de la trafigura, glencore, etc.
    Baita avea un randament mare de extractie pe cupru,
    pt neferoase (aur si argint) grosu productiei peste 70 % era Remin Baia Mare,
    cu toate acestea, tinta luna august nu va fi atinsa,
    o povestire mai recenta a aceluiasi badalau zice ca totusi se deschid trei mine pe europiu – un metal radioactiv,
    alte explotari decat cele despre care vorbea in aprilie,
    https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23199839-badalau-redeschis-3-mine-care-materiale-rare-pentru-baterii.htm
    deschiderea explotarilor despre care se vorbea in aprilie ar fi putut duce la o reactie in lant in sensul cresterii cererii de forta de munca in multe zone foste monoindustriale,

  63. Aventurile celui mai si mai invizibil continuà :

    „And the clock is ticking. By the end of 2019, Defense Department leaders are set to make a critical decision on whether to shut the door on the F-35’s development stage and move forward with full-rate production. During this period, the yearly production rate will skyrocket from the 91 jets manufactured by Lockheed Martin in 2018 to upward of 160 by 2023.

    Generally speaking, the department’s policy calls for all deficiencies to be closed before full-rate production starts. This is meant to cut down on expensive retrofits needed to bring existing planes to standard.”

    https://www.defensenews.com/air/2019/06/12/the-pentagon-is-battling-the-clock-to-fix-serious-unreported-f-35-problems/?utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=Socialflow+DFN

    Enjoy !

  64. USNavy va inlocui cele 4 Arleigh Burke (2 flight 1 si 2 flight 2) bazate la Rota, cu unele mai moderne, probabil flight 2A, incepand din 2020:
    https://www.c6f.navy.mil/Media/News/Article/1865365/navy-to-rotate-four-guided-missile-destroyers-in-rota-add-helicopter-squadron/

  65. Super tare ! Polonia cumpara F35 probabil cele destinate Turciei. Din pacate noi nu avem nevoie. Hai cu pensia speciala si inca un bonus pentru primari.

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-23201192-trump-are-vedere-trimiterea-inca-2-000-soldati-americani-polonia.htm

  66. O nouă apropiere între Rusia și Germania: Moscova și Berlin au semnat o declarație de cooperare economică intitulată ”Parteneriat pentru eficiență”

    „Documentul, semnat de miniștrii Maksim Oreshkin și Peter Altmaier, are drept scop îmbunătățirea eficacității economiei ruse prin intermediul tehnologiilor germane, relatează Die Zeit, precum și presa din Rusia și Ucraina.”
    https://www.caleaeuropeana.ro/o-noua-apropiere-intre-rusia-si-germania-moscova-si-berlin-au-semnat-o-declaratie-de-cooperare-economica-intitulata-parteneriat-pentru-eficienta/
    Am scris de atatea ori, este de fapt oficializarea starii de fapt, Germania (si intr-o oarecare masura Franta) cauta sa intareasca Rusia care sa inclocuiasca US ca factor de “securitate” in UE si de resurse ieftine pt. Gemania. Printre altele Rusia este ajutata in domeniul standardelor si calitatii produselor. Este important pt ca germanii sa poata folosi direct (fara alte operatiuni care sa cresca pretul) resursele si produsele rusesti.

    Datorita cresterii economice ajutata de germani, Rusia o sa isi permita operatiuni si programe de reinarmare care sa exercite, impreuna cu binomul China-Soros, o presiune enorma asupra NATO si US ceea ce in final trebuie sa duca la o retragere a US din Europa si concetrarea in zona China. Acesta cooperare ruso-germana (franceza) nu este ceva nou si aproape reusise in timpul lui Obama.

    Germania a facut si face jocul Rusiei. In ciuda sanctiunilor germanii furnizau, echipamente electrice, echipamente pt. fortele speciale (scafandrii) sau elice pt. dronele rusesti doborante de ucrainieni, etc.

    Evident ca cineva trebuie sa plateasa generozitatea rusilor pt. germani caci Rusia nu o sa o faca din dragoste.

    (Mare atentie si la ONG-urile germane. Basescu scria de ce patea in Republica Moldova cu ONG-urile germane care sustin tezele modovenismului/“statalismului”, dodonismului si restul retoricii aferente (acelasi idei sustinute si de Rusia).

    In Romania germanii il sustin, promoveaza si decoreaza pe Lucian Boia deci antiromanismul, promoveaza ideile de extrema stanga si evident, sustin aducerea de imigranti (ONG-urile germane au un rol si aici). In general nu se limiteaza numai la ce am scris si fac ceva mult mai grav… ).

  67. Cinci elicoptere , par sa fie AH 64 Apache, (deja e destul de intuneric) zboara in cerc in zona poligonului Felnac de langa Arad, dupa ce au venit dinspre Arad

  68. Su-30SM in Sevastopol. Face figuri ca are trust vector .
    Pacat ca pierde parasuta de frinare chiar cind face ” figura lui Pogaciov (Pugachev’s Cobra). 🙂

    https://youtu.be/ulhxy9Pi9ZU

    A actionat Ivan din greseala parasuta sau a cazut singura ? 🙂

    RT si Sputnik ce zic sau e ordin sa taca?

  69. Fotbal
    Anglia – Argentina
    maine, 14 iunie.
    Sper ca se lasa cu paruieli si dinti sparti
    PS – Cupa Mondiala de Fotbal…Feminin, Franta.

  70. Si hop si Macaron:
    https://www.defenseromania.ro/macron-europa-trebuie-sa-dialogheze-cu-rusia-am-trait-drame-impreuna_597345.html?fbclid=IwAR2Ae3C2ONajpf_5jnQFEnzUvDHns_5uAjXuUjanLRUwTdE4FZTZ1K-EOXE
    Deci am trait drame impreuna cu Rusia ….. io zic ca Rusia ne-a provocat de-a lungul istoriei cele mai multe drame.
    Iar buimacii de la PLUSR exact cu asta se aliaza.

    • este clar ca franta si germania vor merge pe satisfacerea interesului lor financiar,restul e vrajeală aruncată ciupalacilor.

    • Trend-ul e clar, iar rusii au jucat cartea Crimeii stiind ca resursele lor isi vor spune cuvantul. Ipocritii din vestul europei mai au putin si incep sa le planga de mila. Asta va fi o problema ce va scinda si mai mult EU.

    • Da, bun articolul! De citit, si de inteles, pentru cine poate. 😉
      Sespun citeva chestii interesante aici. 😉
      Parerea mea, hic…

      • Cumpărându-le pe toate (din import) și punându-le cap la cap, un transportor pe care îl facem noi poate costă dublu și poate nu e atât de fiabil ca unul din exterior. Și nu poți obliga Armata să îl cumpere.

        Prima parte a citatului de mai sus imi arata ca unii sau dezinformeaza intentionat sau nu au nici cea mai mica legatura cu modul in care functioneaza economia.

    • O singura remarca, ar mai si altele, Franta 100%?! Nici pe departe, Hexagonul importa atat avioane, cat si drone,componente etc…

    • Luca le zice pe bune.
      El si Cozmei sunt cei mai buni jurnalisti pe subiect la ora actuala

  71. Din nou, 13 iunie!
    Viață lungă, Ion Iliescu!

  72. Acum ceva timp scriam despre mineriada din 1999 si cum o mare de mineri au fost manipulati sa actioneze intr-un mod idiot. M-am ratoit scriptic macar la acei mineri care pusi fata in fata cu copii de 20 de ani i-au bautut de i-au uscat.
    Eu find nepotul unui ofiter din al doilea razboi mondial facut de mareata oranduire post 48 miner. A decedat in 1978 din cauza silicozei.
    Adevarul ii la mijloc tot timpul nu arat cu degetul spre tambelii aceia care altoiau studenti si pe celebra femeia in albastru prin anii 90 si nici nu scriu articole lacrimogene jandarmeriei, asa cum m-a acuzat unul din comentatorii de tip „hit-and-run” de pe site.
    Totusi recomand acest articol: https://recorder.ro/video-mineritul-a-murit-traiasca-valea-jiului/?fbclid=IwAR2_NsrpTkneVA5NXQhhzIbpRh3lBlA0jB33bvKyxArZHlocbviDAyjtHsk
    Retineti va rog partea cu „nu ne vindem tara” prezenta in clip si vedeti cum „strainii ne-au furat”. Zicea si prof. Relu Pop la un moment dat la curs, istoria o repeta doar prostul care nu invatat nimic din ea.

  73. RAZBOI IN GOLF!
    De fapt nu inca.
    Doua petroliere au fost lovite in largul Omanului. Iranul e suspectul de servicii. Probabil SUA vor reactions, altfel pierd credibilitate in zona. Iar acolo doar asta conteaza.

  74. Sambata merg la Imperial War Museum Duxford,au si hala dedicata USAF….sa va trimit niste poze …cu avioanele si elicopterele de acolo,nu cu mine ?…?

  75. Iulian,ma gandeam la un articol despre USAF in Europa,dar mi ar lua f f mult timp pt research,s-ar putea publica daca ma apuc,de la WW1 la Kosovo War sa zic…??

    • Ross, am vorbit cu patronu’ (Sarbu) si a zis ca publica. 🙂 Subiectul e ce te pasioneaza pe tine (misto ideea cu USAF in Evropa).
      Am vizitat in UK RAF Museum Cosford; senzational.

      • Nu am fost acolo dar am fazut la Farnborough ceva Typhoons,la Southend on Sea la air show,si mai presus in Lake District acum cativa ani atat F15 In formatie cat si Typhoon In formatie In aceeasi zi ?…..
        Chestia cu USAF e interesanta prin prisma complexitatii logistice de a avea baze In UK,Italia,Belgia,Germania….si a putea desfasura operatiuni de lupta in ex Iugoslavia sau Libia….bine si RAF ar fi In aceeasi liga dar sunt constrangerile bugetare din cauza Trident deterent missiles…?….imi cer scuze de paranteza dar urasc orice Arme nucleare si costa si enorm pe deasupra,fara Rusia si China nucleare era mult mai bine….

        • Farnborough. De mult vreau sa ajung. Si la Le Bourget. 🙂
          Pe linga logistica, mie mi se mai pare interesanta zona acoperita, impreuna cu misiunile pe care ar fi trebuit sa le indeplineasca.

          Nucularele sint creepy. Am un detector de radiatii pentru ca sint fascinat de sunetul particulelor in tubul de detectie.

          • E problema cu distrugerea lasata In urma,ce nu vor multi a intelege e ca toate au repercursiuni,poluarea mediului de catre radiatii si metale grele e “out of this world “…..1 singura planeta avem,asta I baiul…?,nu mai continui ca ma ia R M de urechi iar ?‍♂️?

  76. Maine se semneaza oficial documentul de fusiune societara intre Naval Group ( franceze ) si italiana Fincantieri.
    Noua societate e impartita 50 la 50. Sediul la Genova.
    http://www.portaledifesa.it/index~phppag,3_id,3093.html

    Ambele aveau oferte pentru cele 4 corvete .
    Ramane doar Damen si noua societate franco italiana ?

    • Sau poate MApN va considera ca nu mai exista persoanle juridice NG si Fincantieri care au despus ofertele respective, si ii descalifica, si aleg Damen. Dar cel mai probabil o sa mai taraie lucrurile un pic si o sa anuleze tot.

  77. Gripen-ul E/F a fost retras din competitia elveticà, fiindcà nu poate demonstra în zbor un avion operational.

    „Berne, 13.06.2019 – Le constructeur suédois Saab a informé armasuisse aujourd’hui qu’il ne participera pas aux essais en vol et au sol à Payerne en vue de l’acquisition d’un nouvel avion de combat. Les quatre candidats Airbus (DE), Boeing (USA), Dassault (FRA) et Lockeed Martin (USA) restent donc en lice.

    Le constructeur suédois Saab a communiqué jeudi 13 juin 2019 à armasuisse que le Gripen E de Saab ne participera pas aux essais en vol et au sol à Payerne en vue de l’acquisition d’un nouvel avion de combat pour l’armée suisse. Il avait été planifié d’évaluer le Gripen E du 24 au 28 juin 2019. Le Gripen E sera exclu de la procédure d’évaluation en raison de sa non-participation aux essais en vol et au sol. Le remplacement des essais en vol et au sol à une date ultérieure irait à l’encontre de l’égalité de traitement de tous les candidats et ne constitue pas une option.
    …”

    https://www.ar.admin.ch/content/ar-internet/fr/home.detail.nsb.html/75390.html

  78. Holy Mother of…i-a tampit!
    Gibson’s Bakery v. Oberlin College: Jury awards more than $33 million punitive damages:
    http://www.chroniclet.com/cops-and-courts/2019/06/13/Gib.html
    Detalii:
    https://legalinsurrection.com/2019/06/oberlin-college-hit-with-maximum-punitive-damages-capped-at-22-million-by-law-in-gibsons-bakery-case/

    Mai are chef vreo universitate din asta stangista s-o ia razna?

    • O intrebare simpla, fara sa citesc articolul: care razboaie viitoare? Daca rusii cu americanii se incoltesc in mod direct se ajunge la termonucleare, la fel si in cazul Chinei. Asadar despre ce vorbim?!
      Iar dupa ce am rasfoit articolul, baiatul ala vorbeste ca sa nu taca, pe principiul „sa fie bine ca sa nu fie rau”. Rar intelege despre ce scrie, o balbaie la nesfarsit cu „strategia” etc fara de fapt sa ne explice concret cum vor arata viitorul razboaielor pe care americanii le vor pierde.

  79. Norvegia va semna pana in 2020 contractul pt 4 Type 212, iar Germania va mai lua 2
    https://navaltoday.com/2019/06/14/german-norwegian-type-212-cd-submarine-contract-to-be-signed-early-2020/

  80. In incidentul petrolierelor din Golful Oman s-au folosit mine magnetice si nu torpile
    https://navaltoday.com/2019/06/14/video-limpet-mines-and-not-torpedoes-likely-behind-tanker-attacks-in-gulf-of-oman/
    Americanii au filmat o nava iraniana care a indepartat o mina de pe carena unui petrolier!
    Intrebarea e: au ajutat ori au indepartat probele?

  81. https://adevarul.ro/international/europa/marea-neagra-lac-rusesc-spatiu-securitate-europei-1_5d032a13892c0bb0c658c5b7/index.html

    In alte articole, autorul mai batea campii. In articolul asta parca nu. O analiza interesanta care ar trebui citita zic eu.

  82. https://m.hotnews.ro/stire/23204233
    Când polițiștii își iau permisul auto la Pitești ???

    • Au zis ca impresioneaza oltence de Bals. 🙂
      De curiozitate, nu exista un regulament care sa prevada cind se poate folosi girofarul, in ce conditii? Si sa trebuiasca explicata apasarea butonului, care sa fie legata de o urgenta anuntata prin statie?

      • pai sunt probabil norme de conduită in timpul serviciului obligatorii…gen girofar la liber ,telefon in mana
        la volan,tigarea in coltul gurii,unghiile lungi si stridente,machiaj de cocotă,coafură de party,centura legată in spatele scaunului.
        dar vor sa fie respectati cand ei nu respectă insemnele pe care le poartă.

      • Girofarul se foloseste atunci cand se impune. In cazul de fata probabil deplasarea urgenta dintr-un loc in altul impusa de ordine, dispozitii, situatii ivite, masuri luate, aplicarea legii, sau diverse situatii neaccesibile publicului larg, toate fac parte din cotidian in acel job.

  83. La Chişinău: majoritate de coaliţie, fără cheie de control şi fără frâne

    „La Chişinău, formula negociată pe colţ de masă, cu Kozak mediator şi urme de comisari europeni şi telefoane şi emisari germani a făcut ca întregul domeniul al securităţii şi apărării să treacă la PSRM, la pro-ruşii lui Dodon. Ministerul Apărării, Ministerul Reintegrării şi Serviciul de Informaţii şi Securitate dat pe faţă sub control rus, dar şi preşedinţia Parlamentului, adică o altă cheie de control, a lui Igor Dodon.”

    Practic pro-europenii de la Chişinău s-au urcat la volan într-o maşină în care nu au nici cheia, nici frânele.

    …Mai grav, orice acţiune a Guvernului intră în responsabilitatea pro-europenilor de la ACUM, care riscă să se trezească în situaţia pe care Dan Dungaciu a descris-o plastic: nu poţi să-l elimini pe Bashar al Assad aliindu-te cu ISIS. Şi asta dând Rusiei pe faţă cu toată zona de securitate pe Prut şi la graniţa Ucrainei, ameninţând grav interesele de securitate naţională ale ambilor tăi vecini, România şi Ucraina.”
    https://adevarul.ro/moldova/politica/la-chisinau-majoritate-coalitie-cheie-control-frane-1_5d035377892c0bb0c659f2e2/index.html
    Dar „pro-europenilor” cine la plateste una sau alta.

    Daca nu actioneaza acum Romania va achita nota de plata a prezentei rusesti la granita. Sa nu isi inchipuie cineva ca Rusia va ezita sa incerce destabilizarea Romaniei o data bine infinpta in Moldova. Este o tinta mult prea buna pt. ea o membra a UE si NATO, numai buna de pus in dificultate cele doua „aliante”.

    RM este o reptetitie pt. Ucraina.
    ..
    Aleșii locali scandează la Parlament „Trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească”

    „Participanții la miting au aplaudat delegația României. În timp ce Maia Sandu a schițat un zâmbet vizavi de gestul reprezentanților autorităților locale, Andrei Năstase s-a arătat vădit deranjat.”
    https://deschide.md/ro/stiri/politic/49979/Ale%C8%99ii-locali-scandeaz%C4%83-la-Parlament-%E2%80%9ETr%C4%83iasc%C4%83-%C8%99i-nfloreasc%C4%83-Moldova-Ardealul-%C8%99i-%C8%9Aara-Rom%C3%A2neasc%C4%83%E2%80%9D.htm
    Zanbetul, dar cum era zambetul ….
    ..
    Lista marilor clienți de armament ai României. Cum a ajuns Armata să cumpere doar 5% din armele românești
    https://romania-europalibera-org.cdn.ampproject.org/v/s/romania.europalibera.org/amp/29985284.html?usqp=mq331AQA&amp_js_v=0.1#referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=Da%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fromania.europalibera.org%2Fa%2Flista-clienti-de-armament-romania-%2F29985284.html
    Este destul de simplu cum a ajuns ca armata sa nu mai cumpere mai nimic din tara, in 89 Militaru si GRU au preluat armata si au avansat si reintrodus elemente “rusesti” care l-a randul lor au facut alte copi ale lui Militaru. In timp copi(i) lui Militaru au avut grija ca sa nu se dea comenzi industriei: punerea unor conditii care fabricile romanesti nu le puteau indeplinii si ne-am trezit cu licitatii castigate de firme specializate in produse de vanatoare din strainatate sau cu agentii de turism. Au fost aduse muntii din Brazilia, numai transportul si avizele dublau pretul; scoaterea unor pachete (in loc de licitatii separate) de munitii sau arme astfel incat romanii sa nu poata participa caci unele nu erau omologate (dura multe luni sau ani pt. cele romanesti dar cateva saptamani pt. cele straine) si cate si mai cate. Totul bine canuflat in diferitele exprimari ale sloganului rusesc: industria romeasca un morman de fier vechi.
    Asa ca partea superioara a amatei sa ocoleasca subiectul.

    De cata timp se chinuiesc sa nu (re)deschida fabrica de pulberi si cati ani o sa mai dureze chinurile?..
    Pt. un stat nu exista nu se poate, ci numai cum se poate face.

  84. https://m.hotnews.ro/stire/23204233
    dacă îi face ghertoi obosiți se supără?
    de ani de zile purtætorii de uniformă si girofar se cred o specie aparte la volan superior contribuabilului care stă in coloană.

  85. Vor plati, Iulian, vor plati pt aroganta asta de pusti imaturi!

  86. https://adevarul.ro/news/politica/ilie-nastase-retrage-politica-1_5d03694e892c0bb0c65aac75/index.html
    bufonului ăstuia nu i se pot retrage gradele milotare si uniforma?….doar in unpr bineinteles ca se simte cel mai bine. adunatura impostorilor, facultatilor, gradelor, decoratiilor, uniformelor de mucava dar pe foarte multi lei.
    ???

  87. Unii se plângeau de alstom cu siemens ca blochează licitații aiurea (vezi licitația pt sistemele de automatizare si siguranță magistrala 5 metrou), dar de naval cu ficatieri ce ziceți? … Piața se de poziționează
    https://www.euronews.com/2019/06/14/french-italian-shipbuilders-forge-naval-alliance

  88. https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/foto-video-mesaje-presedintelui-iohannis-comunitatii-lgbtq-mitingul-pro-familie-noii-drepte-1_5d04dce1892c0bb0c664b8c9/index.html
    un dat al vremurilor noastre,când un oraș organizeaza un marș lgbt insemană ca intrat sau vrea sa intre in lumea bună „civilizată”…..it comes with the territory.

    • Asta s-a subordonat la KGB si tot pentru aia a spionat.

      • In” iepoca” ce cu mandrie patriotica o numim „mandatul premierului Nastase”,am invatat un termen – arghirofil (pt cei care mai cred ca aceasta jigodie ar fi binevenita in politica, va spun de pe acum – este un alt dezastru de om marca PZD.). Plus ca astazi sa prezinti ca mare patriot pe Caraman mi se pare de extrem de prost gust.

  89. Tag der Bundeswehr
    sau Ziua Armatei in germana

    https://tag-der-bundeswehr.de/standorte/

    Lasand la o parte bancurile legate de dotarea oarecum precara a Bundeswehr, organizarea a fost exceptionala. Informatiile privind evenimentele, programul si exponatele prezente in fiecare locatie au fost disponibile din timp pe site.
    Parcari provizorii bine semnalizate, trafic dirijat si sistem de naveta cu autobuze. Standuri, demonstratii, jocuri, tombole, tot felul de echipament si vehicule de vizitat si inspectat (in special armata germana, dar si pompieri, politie, ambulanta, eventual armate aliate).
    Orice ar fi susceptibil sa trezeasca interesul.

  90. Mai ‘nainte la Pro Patria, pe TVR1, lt- col Medelina Ilinca, se adreseaza gl – mr Tomescu – ” Foarte multa lume intreaba de ce trebuie sa fie Romania in NATO ?” .. Asta dupa ce acesta tocmai explica cum intr-o conferinta la Academia de la Sibiu, cursantii i-au pus intrebari concrete, nu doar ca sa puna si ei o intrebare. Cam linga expunerea, dar vreau si io sa intreb – de ce are mamaia grad asa mare, de ce are grad militar, de ce este platita?

  91. https://m.hotnews.ro/stire/23174672
    interesant.
    ar merge pe aici un articol prietenos la citit despre economia socialistă centralizată si planificată….utopia perfectă.

  92. Presedintele Turkmenistanului in actiune:
    https://youtu.be/7M_-k2Ozf8o.

  93. ieri am vazut doua black hawk in survol la eforie sud,iar la um slobozia au venit militari sua.

  94. https://adevarul.ro/locale/suceava/dezvaluirile-unui-criminalist-despre-sistemul-complicitatilor-politia-romana-pentru-liniste-l-ar-vinde-colegul-patrula-1_5d05f0ac892c0bb0c66e2774/index.html
    au aflat si ei ce se intampla in ograda proprie si ce se scrie in romania de zeci de ani.
    dintr-o data eu devenit constienti si responsabili ….mai sa fie.
    ps.la fel e in toate ministerele dar mult mai mult in cele purtatoare de uniformă unde locul cald simfara griji obtinut odata cu uniforma este ai presus de orice(roba si halatul sunt tot uniforme)

  95. Pozà pe standul Dassault la salonul de la Bourget care se deschide oficial mâine.
    Macheta NGF, deocamdatà sub prelatà.

    https://i.imgur.com/G6EnDpK.jpg

  96. Macheta lui NGF pe standul lui Dassault dezvàluità la Bourget. Derivà în V !

    https://pbs.twimg.com/media/D9QK-aZXsAIPBdp.jpg

  97. Mi-au disparut trei comentarii. Mister !

  98. Franţa, Germania şi Spania vor să construiască un avion „invizibil” care să concureze cu F-35 produs de SUA
    Miniştrii apărării ai Germaniei, Franţei şi Spaniei au semnat luni un acord-cadru pentru construirea noului avion de luptă european al viitorului, proiect etalon al apărării europene, prevăzut să devină operaţional în 2040, transmit AFP şi dpa, citate de Agerpres.
    Preşedintele francez Emmanuel Macron, unul din cei mai fervenţi promotori ai proiectului, a asistat luni, în cadrul salonului aeronautic deschis la Le Bourget, lângă Paris, la dezvelirea unei impunătoare machete, la scara 1:1, a avionului aflat în centrul proiectului unui „sistem de luptă aerian al viitorului” (SCAF).

    Ministrul francez Florence Parly şi omologii săi german, Ursula Von der Leyen, şi spaniol, Margarita Robles, au semnat, la standul companiei Dassault, acordul-cadru care „va structura relaţiile dintre cele trei ţări pentru proiectul SCAF”, destinat să înlocuiască aparatele actual Rafale şi Eurofighter la orizontul lui 2040.

    Acordul-cadru se referă la organizarea şi structurile de management ale proiectului.

    Ministrul german, citat de dpa, a descris evenimentul de luni drept „o zi mare pentru uniunea de apărare europeană”.

    Semnarea acordului marchează intrarea oficială a Spaniei în acest proiect, potenţial măr de discordie între Uniunea Europeană şi SUA, preocupate să-şi vândă în Europa produsele militare, în acest caz noul aparat F-35.

    SCAF cuprinde un avion de luptă de nouă generaţie, precum şi un sistem integrat de control al dronelor şi sateliţilor.

    Experţii tehnici estimează că dezvoltarea SCAF va costa în jur de 8 miliarde de euro, în timp ce achiziţiile şi operarea sistemului ar putea ajunge la 100 miliarde de euro.

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/franta-germania-si-spania-vor-sa-construiasca-un-avion-invizibil-care-sa-concureze-cu-f-35-produs-de-sua-1148008

    Ce ar trebui sa faca Romania?Sa se orienteze spre acest viitor avion sau sa mearga pe mana SUA?Cine isi cumpara acum F35 nu va avea nevoie de acest avion, in anul 2040.

  99. https://www.dw.com/ro/octavian-ursu-este-noul-primar-general-al-ora%C8%99ului-german-g%C3%B6rlitz/a-49228465
    Romanasul, primar de Germanica. Si o rugaminte daca se poate – dupa ce isi termina mandatul, Bucurestean find la origine, nu vine in locul doamnei Fifi?
    De observat ce masina are, asta dupa ce a fost parlamentar la Landului si acum primar al Görlitz-ului.
    Un alt material tot cu dansul: https://www.youtube.com/watch?v=V-aDZkVKpXI
    Bravo!

  100. …cititi si va cruciti… Cică rezultatele europarlamentarelor cat si condamnarea lui dracnea e făcătură. https://ro.sputnik.md/amp/politics/20190617/26449517/CE-este-n-spatele-Condamnrii-lui-Dragnea-i-a-Datei-sentinei-Fctura-iese-la-iveal.html

  101. Mie imi place de mor, cand pe topic sau off topic mai posteaza unii comenturi de genul: aseara am vazut atatea elicoptere tip xx din directia cutare in directia cealalta, cu atatia amerlosi, atatia romanasi , mai multi polaci etc…Sa fiu io spion rus, as sta cu voctca in fata la o terasa si as trimite rapoarte exacte fara sa ma obosesc deloc. Da deloc!

  102. Un titlu cu impact politic, fiecare il ia cum crede de cuviinta:
    Trump Drives Down Price Of F-35 Fighter 25% From Obama Level
    https://www.forbes.com/sites/lorenthompson/2019/06/17/trump-drives-down-price-of-f-35-fighter-25-from-obama-level

    …So the cost of each F-35A (the Air Force version) fell from $102 million in the last Obama negotiation to under $90 million in the second Trump negotiation.

    The president’s critics will try to explain away these savings by claiming that increasing production delivered economies of scale, but nobody at Lockheed Martin had been anticipating the price would go down so fast. It was the pressure exerted by Trump and his subordinates in the negotiations that drove the rapid price reduction.

    So now we have a new “handshake agreement” disclosed last week that will carry the price-tag for the F-35A below $80 million when Lot 13 is reached. That’s less than the price of a new F-16, the legacy fighter that the F-35A was designed to replace, and the F-35A is a whole lot more capable. In less than three years, the Trump administration has negotiated down the price of each F-35A by an impressive 25%, with Lockheed Martin now formally committed to staying at that low level as long as the government sticks with its commitment on production rates.

    Even if you don’t factor in inflation, reducing the cost of each fighter from over $100 million to less that $80 million halfway through his first term is a major accomplishment for Trump. If you analyze the average cost of Lockheed Martin’s contribution to each production lot, what you discover is that between the last Obama negotiation and the most recent Trump negotiation, the unit cost of the Air Force version is down 27%, the cost of the Marine version is down 27%, and the cost of the Navy version will fall over 30%.

    • Da, clar, mai ieftin la cumparare.
      Dar intretinerea ulterioara… My oh my…

      • Echivalenta cu a unui bimotor…

        • Guess again:

          https://comptroller.defense.gov/Portals/45/documents/rates/fy2019/2019_b_c.pdf

          Costurile de O&M reprezinta anual cam 10% din costul de achizitie.

          Ora de zbor pentru un A a coborat sub $18.000. Zboara undeva pe la 300 de ore pe an ce inseamna cam 5 bulioane si jumatate. Ai o delta de 2 bulioane si jumatate pentru tot felul de „incidentale.”

          • I don’t think so. You guess again, sir!

            Speaking of USAF, compara-l, te rog, cu bimotorul F-15E (C/D sunt ceva mai simandicoase datorita vechimii)!
            Crossing the branches….de fapt F-35A (chiar daca teoretic ar trebui sa aduc in discutie C-ul problematic de la US Navy) te rog sa-l compari si cu FA-18…C/D!!! Acolo e zona lui.

            Sa ma trezesti peste ceva ani cand F-35A va fi pe ora…nu dublu cum e acum!..ci „doar” cu vreo 40-50% mai mult decat F-16 C/D! Adica pe la 12-13000 de verzisori actuali…deci in zona lui FA-18E/F.

            Concluzie: F-35A inca este echivalent cu un bimotor al USAF/USNAVY.

            • Relax Max don’t drink your own Kool Aid again. Ia in consederare de asemenea ca actualmente sunt de trei ori mai multe Rhino/Growler in serviciu activ decat F-35A si aproape de cinci ori mai multe Viper. You spread your costs across a larger fleet your costs go down. Proven time and time again.

              • Factorii de luat in considerare sunt multi.
                Numarul, disponibilitatea, vechimea – noutatea modelului, misiunile, tehnologia, deployment…samd.

                Nu eu sunt cel care a adus acest document in discutie…tu l-ai adus, eu doar lucrez cu materialul clientului. De fapt am un deja-vu..am impresia ca poate la sfarsitul lui 2018 sau inceputul lui 2019 am mai comentat ceva similar, despre F-35A si F-15…s-ar putea sa ma insel, insa discutia imi pare cunoscuta.

                Pentru mine e clar ca un F-35A este echivalent – si chiar cu mult peste – cu un bimotor
                Cat despre Kool Aid (again? pe bune? …care „again”?), si tu ai o prediclectie in a apara pana la refuz orice tehnologie militara ce vine pe linie americana, sarind hazardat imediat in discutie.

                Eu ma uit la numere…poti sa gasesti diferite motive mai mult sau mai putin concrete…insa eu ma uit la numerele pe care tu le-ai adus in discutie!

          • cine mai zboara A-uri? Air National Guard??

            Hi-hi… n-am vazut inceputul discutiei, si ma gandeam la F-16 A, care vad acum ca la Navy e pe la 14k $/ora 🙂
            Deh, ma gandeam la ce ne permitem noi… nu la cai verzi pe pereti !

  103. Traversarea Dunării pe portițele de pontoane.
    Batalionul 20 Infanterie “DOLJ”, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” și Contingentul Militar Polonez din România.
    #SaberGuardian2019 #SG19 #ScorpionsFury19
    Foto: Narcis Răducu, Ionuț Toliță
    https://www.facebook.com/879862792106821/posts/2306983632728056/?app=fbl

    • Ai plecat dupa fenta ….. Ia sa vedem lista intreoinderilor alea :

      Romatsa, regia autonomă de stat care se ocupă de controlul traficului aerian, are cel mai bine plătiţi angajaţi din economie Romatsa avea un număr mediu de 1.488 de angajaţi, în 2017 .In intreaga lume controlorii aerieni sunt expeptional platiti … Spercastii caaicio greala seanunta in ziareledin intreaga lume „mare catstrofa!”

      Nuclearelectrica este compania de stat care oferă al doilea cel mai mare salariu mediu net de 7.724 lei/lună, având aproape 2.000 de angajaţi..Deci cu cat ai brea saplatestipe aia care au grija (printre altele) si de 2 reactoare nucleare ?!

      Romgaz, care îşi plăteşte cei peste 6.000 de angajaţi cu un salariu mediu net de 5.320 lei/lună.
      Angajaţii Tarom se regăsesc pe locul patru în topul celor mai bine plătiţi salariaţi din companiile de stat, cu un salariu mediu net de 5.184 lei/lună. Tarom avea un număr mediu de 1.776 angajaţi, în 2017.

      Ei sunt urmaţi de cei 4.400 de angajaţi Metrorex, care primesc un salariu mediu net de 4.444 lei/lună.
      Metroul .. care face diferneta intre un oras „care se misca” si unul blocat .. 3 zile fara metrou si incep sa urle si mutinationalele.

      Transelectrica şi Hidroelectrica oferă următoarele cele mai mari salarii medii nete, de 4.437 şi 4.432 lei/lună, cele două având peste 2.000, respectiv peste 3.200 de angajaţi. Angajaţii de la Registrul Auto Român au de asemenea salarii uriaşe, cei circa 1.670 de angajaţi fiind remuneraţi cu un salariu mediu net de 4.338 lei/lună. Ei sunt urmaţi de angajaţi</bi Transgaz, care sunt plătiţi cu un salariu mediu net de 4.049 lei/lună. Transgaz avea în 2017 un număr mediu de peste 4.500 de angajaţ
      Şantierul Naval Mangalia, unde statul a redevenit acţionar majoritar anul trecut, o premieră a ultimilor 28 de ani. Cei aproape 2.000 de angajaţi sunt plătiţi cu un salariu mediu de 3.251 lei.

      Trangaz, Transelectrica sunt esentiale.. Si a da.. cum ar fi oare ca .. Ungaria sa aiba oaresce dificultati (se poate intampla…) si sistemul enrgetic romanesc care este interconectat sa nu „raspounda” prompt acoperin cererea exceptionala? Sa iti zic eu – ar fi scandl de nivel UE si NATO!!!!

      mA rog am niste dubii cu RAR ul si Taromul….

      Insa Hidrolectrica sunt hidrocentralele. Romgaz, Transhaz, Transelectrica sunt carausi de energie. E neoie de oameni bine calificati, disponibili (la o adica) 36 de ore din 24 si in Ajunul Cariunului sau in timpul slujbei de Inviere ….

      Sigur, putem fi siguri 1000% ca sunt si sefuti inutili si taietori de frunza la caini … superplatiti, insa fitmele alea sunt esentiale ptr tara. Ptr orice tara .

      Ca fara un comtrol aerian eficac … zboara doar avionele agricole si sinucigasii.
      Ca o fi buna „enerigia verde” (gras subventionata) insa nu te poti baza pe ea .. iti trebuie sa ai in reverba niste .,. hidrocentrale care pot intra in functiune in mai putin de o ora. Si enegia nuleara iti ofera stabilitatea sistemului.

      In toate aceste locuri (minus RAR si Tarom) nu poti avea oameni platiti la salariu mediu din economia privata .. ca in economiaprivata ai si amgajatii de la Auschan, si badigarzii de la licee, si chelnerii si maturatorii si multi altii …
      Dar nu poti plati peun operator dela Cernavoda cape o cusotireasa din Valea Pantalonilor … sau pe un dispecer de la Transelectrica ca pe elctristivuitoristu de la Kaufland.

      Se[parat este santierul de la Manfalia. Nu cred ca fuvernu a risidicat ata de mult salariul alora intr-un singur an .. Cred caera deja ridicat … tinad cont de performante. Idem nu poti saii platest peastia ca pe tapinari.

      Insa ai face bine sa vezxi cine face gat?! De exemplu Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments România şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea. Mda . cand se facu fundu ala se zicea ca se va rezolva problema restituirilor.. insa s-a dovedit sac fara fund . Zisul Meyer si „Hoitarul” {Paul Singer de fapt fac politica in Romania . Politica beneficiului lor … si a fpts f interesat de Hidroelectica …

      De f[at asta este POLITICA

  104. https://www.bbc.com/news/world-europe-48691488
    Rezultatul anchetei privind doborarea MH17 si punerea sub acuzare a 4 inculpati.

  105. I can see Russia from my backyard!..oh, wait…

    • Pff! Cine a vazut un avion rusesc asa bine vopsit? Astia o sa altereze perceptia pilotilor de n-o sa mai recunoasca inamicul ! Asta e ca in bancul ala cu spionul american negru care se mira ca e recunoscut in Siberia desi vorbea rusa impecabil 🙂
      Stai! Stiu! De fapt este o vopsea care multiplica reflexia radar x10 si le umple ecranul americanilor, ca sa-i obisnuiasca cu o eventuala intalnire si sa nu creada ca s-a stricat glass-cockpit-ul cand dau de SU-urile de peste mari.

  106. Credeti ca Iranul o sa scape si acum fara sa fie atacat?

    • Nano, intrebarea nu are logica in context, atacarea dronelor americane. SUA supravegheaza si deja ataca, Reaper e totusi o drona de atac, daca supravegherea indica date ce necesita un atac masiv al SUA nu cred ca vor ezita (deh, daca nu ai nucleara ta). Intrebarea corecta era : de ce nu ataca Iranul (desi o fac si ei mai cu perdea) direct ? Iar aici raspunsul este simplu : pentru ca nu pot, din acest motiv sprijina tot felul de rebeli in aria de influenta sunnita.

  107. vad ca nimeni nu a pus stirea despre relansarea Gotlandului modernizat al marinei suedeze, HSwMS Uppland, care a fost pus iar pe apa ieri dupa o modernizare extinsa, care i-a marit durata de viata cu multi ani. Doarte multe sisteme (peste 20) sunt din cele care vor fi folosite la noile A26.
    Upgradurile au fost la AIP pe sistem Stirling, pt care au mai adaugat 2 m la coca, un nou sas pt scafandri de lupta, senzori noi, sonar nou si sisteme de comunicatie noi.
    Totul a durat doar 12 luni!

    Submarinele astea ar fi interesante si pt noi, pt ca probabil vor fi de vanzare pe masura pe iese A26. E SH, dar e unul adus la zi si cu multi ani inainte de operare.
    Eu as lua macar unul si l-as folosi ca nava de antrenament (si lupta la nevoie, pe modelul Delfinului in ww2) pt ca avem nevoie de o generatie noua de submarinisti si aia trebuie sa invete pe ceva

  108. Astazi au tras cu Patriot la Capu Midia
    „Sunt sistemele pe care țara noastră le-a cumpărat deja ”
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/premiera-in-romania-momentul-in-care-au-fost-lansate-primele-rachete-patriot-1149186

  109. Ce se intampla cu o procedura de achizitii afectata de nereguli si ilegalitati care nu vor putea fi remediate de autoritatea contractanta? Am pierdut inCa 3 ani degeaba?

  110. Stirea de pe Realitatea TV cu Abramsurile dotate cu Trophy…prin graul si porumbul patriei o vazurati? 🙂 🙁
    WTF are you doing here…morans? Moscow is..that way!

  111. băăă,le-au tăvălit americanii ogoarele unor fermieri??

  112. https://m.adevarul.ro/news/eveniment/achizitia-corvetelor-moderne-fortele-navale-blocheaza-nou-1_5d0b8d76892c0bb0c6961bad/index.html

    Din nou despre „epopeea” corvetelor…

    „Procedura de atribuire a contractului de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, a declarat ministrul Gabriel Les”

  113. Se apropie momentul inlocuirii Execelentei Sale Domnul Ambasador Hans Klemm. Pacat, mie mi-a facut o impresie puternica.
    Inlocuitorul va fi probabil un american nascut la Iasi, asa ca s-a cam dus placa autoritatilor.cu necunoasterea realitatii romanesti. In prezentarea sa se specifica ca vorbeste, scrie si citeste fluent in romana 🙂 Studii juridice plus the mighty MIT! Not bad!
    Prezentarea Romaniei in Senat a fost „key partner of USA in Europe…while it had been a NATO member since 2004 and an EU member since 2007, rampant corruption still remains an issue in the country”.

  114. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/mama-fetitei-impuscate-de-politisti-in-maramures-vrea-sa-ii-dea-in-judecata-pai-daca-imi-omorau-copilul-1149517
    Sa recapitulam sa fim siguri ca pricepem:
    1. Un tampit fuge de politie cu al sa Gip, neinmatriclat, neavand nici carnet ca deh.
    2. Politia se ia dupa el
    3. Masina cu geamuri fumurii, politia face uz de arma respectand toate procedurile cu foc de avertisment. Din cati politisti si militari cunosc, unul in viata mea nu l-am vauzt sa puna macar mana pe arma in prezenta unui copil.
    4. Sifiliticul conducator auto, avand copii in spate nu se gandeste sa se opreasca nici dupa focul de avertisment.
    5. Un ricoseu raneste unul din copii.
    6. Mama copilului „da in judecata politia”.
    Ma intreb daca in neamul lor exista o persoana cu IQ mai mare decat numarul de la papuc.
    Tui soarele ei de societate pesedista in care nimeni nu greseste si mai trebuie sa-si asume responsabilitatea, ci toti sunt victime ale politiei, parchetului, statului paralel, strainilor, extraterestrilor.

    • AI dreptate la toate punctele, @lt(rez).
      In contrapartida, Protectia Copilului ar trebui sa o cerceteze pe mama inconstienta care si-a incredintat copilul unui idiot

      • Indeed.
        Si tot conex cu tema asta, incompetenta de procuroare care a pus acel spectacol in in miscare cu fetita tarata cum trag eu sacul de cartofi sa-l bag in beci, ar trebui sa zboare din magistratura si sa aiba si un doaserel penal pentru cam multe infractiuni.
        Si ce intelege acel copil cand vine o tuta dupa el cu jumatate din SAS/SIAS. Nu a fost un ofiter care sa-i suna, doamna, nu iti dau efective de SAS pentru misiune, unu ca esti proasta si doi ca nu vreau sa traumatizez un copil asa cum faci matale.
        Eu nu pricep ce se intampla la MAI pe parte de informatii. Suportul informativ la planificarea misiunii ii musai. Cu acestea find spuse, cum te duci la un copil cu SAS-ul dupa tine si la un infractor posibil periculos cu politisti de la ordine publica, si mai mult nu stii ca ii inarmat, de iti mai si omoara unul din politisti.
        Jandarmeria sta si se uita la 1000 de neintelesi in valea uzului si ii lasa sa isi faca de cap, si tot ei altoiesc si gazeaza 100.000 de oameni cateva luni inainte.
        Serios, ce dracu se intampla la MAI-ul ala?

        • @lt(rez)
          Ce să se întâmple la MAI…..
          1.Sefimea pusă pe numiri politice
          2. „Talpa” habar nu are de regulamente și legi,
          gen drepturile cetățenilor, drepturile și obligațiile jandarmilor și polițiștilor
          3. „Talpa” știe de cele de la punctul 2 ,dar dau „ignore”,pt.ca așa ordonă șeful.
          4. „Talpa” știe de cele de la punctul 2, șefii le cer să dea „ignore”, ei pleacă dracului din „sistem”
          5.În final rămân doar cei de la punctele 1,2 și 3,
          adică deprofesionalizare

          Zic și io, nu dau cu paru’….

        • @Lt
          Nu se intimpla nimic. Asa a fost de cind lumea si pamintul. De la frate-meu citire, care e jandarm, batrin:
          – De ce umbla jandarmii cite 2?
          – pentru ca-s 2 la creier.
          – De ce umbla politistii(jandarmii) cite 2 si un caine?
          – unulstie sa scrie, unul sa citeasca, si cainele e cu limbile straine!
          Mai acum citeva luni, ma certam cu un fost coleg, devenit jandarm intre timp si mare purtator de bulan la 10 august, care incerca sa ma convinga ca atunci a fost tentativa de lovitura de stat, si nu reuseam sa il conving ca nu are dreptate. Pina la urma am reusit sa il blochez cu intrebarea:
          – mai desteptule, explica-mi si mie, daca era vorba de o tentativa de lovitura de stat, si voi aveati informatii despre asta, cum dreaq de noi eram in concedii, nu ne-a alarmat nimeni, si numai voi va luptati cu morile de vint???
          A ramas interzis…
          Parerea mea, hic…

          • @sharky
            Eu stiu doi jandarmi care sunt ok, dar îs de aia din brigadă care nu sunt cu scutul. Unul din ei face vizite periodice la Sibiu, pe o stradă cu nume de lac.
            Restul…

            • @priam
              Stiu, si eu am o gramada de prieteni care sunt jandarmi, si sunt profesionisti si superok. Mai ies cu ei la o bare, ca baietii, si discutam, dar, na, ca peste tot, sunt prea putini…
              Parerea mea, hic…

  115. Azi noapte era cat pe ce….in Golf. Trump ar fi ordonat un atac aerian asupra Iranului dupa incidentul cu drona dar s-a razgandit iar avioanele plecate deja in misiune ar fi fost rechemate la baza. Potrivit NY Times. Acum cateva minute se discuta la CNN despre asta.

  116. La vârsta când o penetrare buna contează:
    https://youtu.be/HK4Sf–M7tY

  117. Unde hotii de români nu sunt chiar așa de hoți.

    Test de onestitate în 40 de tari – 17000 portofele “pierdute”

    https://science.sciencemag.org/content/early/2019/06/19/science.aau8712

  118. Ma uitam prin videoclipurile favorite de pe vechiul meu cont de youtube si gasii asta:
    https://www.youtube.com/watch?v=HEe3xfWfkG8

    Nu stiu daca e cel mai frumos avion facut vreodata, dar cred ca e in top 3.

  119. Se termina (re)alegerea de primar in Istanbul (prima, cu rezultatul anulat dupa contestatie, fiind in 31 martie), Erdogan cred ca e vanat de suparare.

  120. O pozà cu H-160 :
    https://pbs.twimg.com/media/D90HjMuWwAApENP.jpg

    Nu m-am întors la salonul de la Bourget, dar am avut ocazia sà vàd în trecere versiunea militarizatà H-160M Guépard. Mi s-a pàrut reusità si voi reveni cu ceea ce am mai aflat despre aceastà versiune.

  121. Norvegienii nu vor mai repara fregata salvata
    https://mobile.navaltoday.com/2019/06/24/sunken-norwegian-frigate-will-not-be-repaired-govt-says/
    Repratiile ar costa 1,65 mld USD in timp ce o noua nava ar costa 1,53 mld USD!

    • Puțin probabil ca o reparație să coste mai mult ca o navă nouă. Corpul și cam tot ce e parte mecanică de le tehnică și aparatură se poate utiliza în continuare.

    • Eu cred ca nenea care a scris nu stie el prea multe.
      NATO este in primul rand o uniune politica. Cu obligatia de aparare reciproca. Iar Ucraina… nu prea e in NATO.
      Le-o fi dat o diploma de Honoris Causa.

  122. Un elicopter francez Gazelle a fort doborât în Mali (cu un Kalachnikov-PKM de calibru 7.62) – incendiu si aterizare fortatà. Cei doi piloti au fost ràniti, un comando pasager teafàr i-a scos din aparat.
    Un elicopter Tigre, dupà ce a intervenit împotriva djihadistilor, a aterizat si cei doi ràniti au fost legati la exteriorul aparatului si evacuati.

    http://www.rfi.fr/afrique/20190624-helicoptere-francais-barkhane-abattu-dessus-mali-sauvetage-audacieux

  123. La department achizitii MaPN se mai lucreaza…parca aveau bugetat minim 1 mld si ceva de Euro ? pt armament obligatoriu,sau ii “returneaza la buget in Decembrie iar…tule pensiile speciale la toti umflatii…?

  124. https://www.g4media.ro/alerta-premierul-dancila-a-anuntat-ca-guvernul-va-adopta-azi-prin-oug-codul-administrativ.html – da-le ma pensii speciale la toti, si la cainele de la primarie. Lasa ca le platesc eu pe toate…

    • nimic nou sub soare,de la reintrarea la guvernare din 2012 incoace au golit bugetul si au distrus economia atat cat functiona si ea.din pacate se aminteste public doar de dragnea si ultimii doi ani dar ponta a reiincut dezmatul bugetar.
      sănătate si spor la muncă tie si românilor?tara are nevoie de banii vostri

      • Psycho draga, sa nu iti zic ca trage o cunostinta de mine sa plec in Elvetia de ani de zile, si eu: unde-i bine nu-i de mine… consultant pe recrutare pt BPO&IT&C m-as duce, nu spalator de buzi. Deci sa nu iti spun ca nivelul lor maximal de taxare federal ii la 14,5% si local/cantonal pana la 4%. Mai pot sa zic ceva?
        Si eu in masochismul meu, nu nu, eu nu ma duc! Mai si parca de ce ma incapatanez pe chestia asta, parca in fiecare zi primesc cate o palma ca asta de mai sus.

        • eu la fel,legat de glie mai ceva ca ion aglanetasului m-am imcapatanat sa stau in romanica in timp ce TOTI prietenii,colegii si vecinii au plecat in pribegie inca de pe atunci.
          acum ne mai vedem pe net si in concedii iar berile le beau cu seminecunoscuti….dar rămân țară.

  125. https://newsweek.ro/auto/cel-mai-rapid-tractor-din-lume-166-kmh
    poate cu astia trebuia sa semneze mapn-ul pentru tbt-ul vitezoman pe care il doreau.

  126. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23223713-legea-pensiilor-intra-astazi-vot-camera-deputatilor-prevede-legea-care-este-impactul-bugetar-8-4-miliarde-lei-numai-acest.htm

    Deci astia sunt pusi pe distrus Romania in mod clar.
    Cat e bugetul estimat anul asta?
    Vreo 367 miliarde lei. Atentie! tot bugetul !
    Sa zicem ca mai creste pib-ul si prin 2022 se face de vreo 400 miliarde. Pai cum pisici sa mai adaugi cheltuieli de inca 81 de miliarde in plus doar la pensii cand deja investitiile sunt inexistente si nu mai ai de unde taia???? de unde scoti banii aia??? vorbim de ceva gen 8-9% din PIB nu din buget!!!!!!!!!
    E clar, nu doar ca achizitiile in armata or sa dispara dar in ritmul asta o sa dea faliment Romania. Eu zic sa ne obisnuim sa ne uitam la altii ce jucarii isi iau ca noi cu patriot si himars o sa ramanem. Altele nu mai vedem.

  127. Damen Mangalia a primit o comandă pentru construcția a două feriboturi hibrid RoRo pentru Seaspan Ferries
    In loc sa lucreze ptr corvetele noastre 🙁
    https://www.green-report.ro/doua-feriboturi-hibrid-vor-fi-construite-la-santierul-naval-damen-mangalia/?fbclid=IwAR1W4IwLvOnu7MyvuTbLgx17jSPHutGX8RVPhvK5_126Lvt6cG4dMKPYkRk

  128. Acum ceva timp ma sfadeam pe aici in legaura cu Peter Eckstein, propunerea opozitiei pt Avocat al Poporului. Desigur ca au sarit cei de serviciu cu ungurii, insa PEK asta a avut luari de pozitii care mi-au placut mai ales cu Rosia Montana. Inca o bila alba de la mine pentru ca demisionat din UDMR si „ca consilier” al lui Base s-a descurcat ok.
    A degenerat discutia ca deh, desi eu personal nici macar in top 5 pt Av. Poporului nu l-as fi ales. Eu as fi ales un magistrat in functia asta. Sau daca musai sa fie, as alege un tehnocrat (multumesc mizeria 3 ca acest cuvant in Romania a ajus sa fie sinonim cu hot care vrea „raul” poporului) precum Aurescu.
    Ei, lasati domnilor, fiti linistiti ungurul cel rau nu a castigat, a castigat domana Weber: https://www.rfi.ro/politica-105880-renate-weber-vot-pe
    „Am întrebat-o pe Renate Weber de ce a votat în favoarea Ungariei în Parlamentul European”
    Daca nu ar fi vorba de tara mea, as face pipi pe mine de ras. Cautati si declaratile cu 10 august.

    • https://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/cum-ajuns-politicienii-maghiari-harghita-declare-stapani-cheile-bicazului-e-noapte-mintii-rasul-curcilor-1_5d1373cd892c0bb0c6d238be/index.html
      după valea uzului si la noi in județ au litigii vis a vis de hotare,acum poartă litigii si cu neamț-ul pe acelasi calaod.
      daca asta nu e plan de actiune atunci sunt un idiot si imi merit soarta.

      • Colegu eu nu stiu ce sa zic aici, instanta pronuntatu-sa. Mai mult de atat nu pot spune eu decat niste magistrati. Si la noi sunt scandaluri de genul, si incadrul aceluiasi judet, spre exemlu mun Cluj Napoca ii in proces cu satul Feleac de multi ani. Bine aici ii vorba de interes financiar, terenuri etc. La Neamt nu stiu ce sa zic, cred ca tot finatele sunt baiul.
        Zi si eu, nu dau cu parul.

    • @lt
      Au resapat-o, avocatu’ poporului somera după europarlamentare… a ales-o poporul si pe asta.
      Sau declarația cu Deveselu. Si îmi amintesc din partidul cui face parte, ăla care era prim ministru si dorea să ne retragem din Iraq. Moscova prin Budapesta.
      Dar las’, ca va fi peste ungurul ăla ce vorbește mai bine româna decât toți cei din guvern.

      • Da priam, exact. Si ce pozitii bizare a luat femeia asta de-a lungul timpului.In fine ideea lor cand a-u propus-o ii sa nu se schimbe nimic, av poporului, ramane la fel de previzibil.
        Cum am zis nu fac statui aici lui PEK. Daca atasau nationalismul ieftin intr-o parte, despre PEK as fi discutat alta problema cu drag… s-a fi dus el la proteste cu USR, dar vorba prin targ circula ca este prieten bun cu Maior si…. Dancu. Abia aici era povestioara interesanta.

        • Bai farte, acum m-am uitat mai serios in cv doamnei Weber – In perioadele 1998 – 2005 si martie 2006 – noiembrie 2007 a fost presedinte al Consiliului National al Fundatiei pentru o Societate Deschisa (Soros) .
          Ii si cu Soros doamna pe langa sustinator al Ungariei in mai multe randuri in parlamentul UE.
          Eu stiam ca la Tradiceanu si Piesede sa fi cu Soros ii de porc. Pai ce facem aici, vorba marelui contemporan: ori suntem golani ori nu mai suntem, ei cheama politia si tot ei sar la bataie?
          Serios cred ca pic de pe scaun de ras.

  129. Merkel ar putea avea probleme mari. Se cere anchetarea sa

    „Hans-Georg Maassen dorește să fie examinată politica guvernului privind migrația care a provocat divizarea populaţiei. Aşadar, fostul șef al serviciilor de informații cere Comisiei să ancheteze gestionarea crizei migranților de către Merkel.”
    https://evz.ro/merkel-probleme-anchetarea.html
    Ups..
    Daca lucrurile nu se linistesc, este numai o chestiune de timp pana cand multi din cei care au fost implicati in chestiunea „imigratiei” vor incepe sa aibe probleme. Multi din cei mari de astazi este posbil sa devina mici.

    Sa speram ca fostul sef al serviciului secret german are toteme puternice asfel incat sa nu il ajunga blestemele…
    ..
    Merkel violently shakes during Berlin meeting with Ukrainian President
    https://www.youtube.com/watch?v=Cs7FEpUG-WI
    Este al doilea episod dupa cel din Mexic.

  130. Cica le modernizeaza pe toate 17 de la nivelul 5.2 la 6.x?..
    5 F-16 la 250 mil usd. Asta inseamna ca nu ca fi spare parts..

  131. Tape 6.2 sau 6.5, Aim-120D, IFF, ceva netcentric si cam gata cu F-16 MLU. Poate AESA.
    Urmatoarele, cel mai probabil, vor fi aparate noi.

  132. https://www.aviatiamagazin.com/headline/noi-detalii-despre-noile-avioane-tarom/
    „…Tarom va prelua in leasing operational noua aparate de transport regional ATR 72-600…Cele noua noi avioane vor in locui in flota Tarom vechile ATR 42-500 si 72-500, ce urmeaza sa revina la producator sub forma de buy-back…”

    ATR 72MP: a multipurpose family of aircraft: https://www.youtube.com/watch?v=qHcmjTDSdNA

    • ?? Te referi la faptul ca actualul sistem e pasta?

      • yap,nici macar de dinți.

        • Las’ ca nici ‘muricanu nu e ăl mai alb dintre capitalisti, minat de propriul produs construit cu minutele lui – cel mai bun de pe piata…

          • nu exista capitalisti albi si nici nu l-am exonerat pe yankeu dar amalgamul asta de interese si amatorism neaos romanesc imi dă cu lehamite.

          • Stai linistit firma de kkt a lui Broidy nici nu are astfel de capabilitati. El spera la un smen unde el este interesat sa faca niste bani din pix. Ar vrea sa recruteze niste subcontractori „ieftini si buni,” iar el sa colecteze un onorariu de 5% din administrarea contractului. Daca ar fi sa-si faca o echipa din niste firme care chiar s-ar pricepe are o buna sansa ca onorariul lui sa scada undeva pe la 1% din valoarea contractului. Problemele cu astfel de sisteme sunt multiple si nu usor de rezolvat. Unele tin de „hardware,” altele tin de felul in care este alocata banda pentru a actualiza intr-un mod sensibil un sistem similar cu EPLRS, altele tin de „overlay” intre sistemul GIS (probabil ESRI) si datele care se interpun, si nu in ultimul rand partea de encriptie „in-line” – aici daca te folosesti de ce iti da Harris din cutie este destul de problematic, ai sanse mai bune cu un Micro TACLANE de la General Dynamics, dar sunt foarte scumpe. Baietii aia de la Interactive se descurca si ei cum pot. Nu poti avea prea mari asteptari de la ei cand ei au un rating the SEI CMMI Level 2, dar este un inceput. Au nevoie de alt fel de parteneri decat cei pe care ii au acum: Northrop Grumman – aia de peste ocean nu Park Air Systems, Leidos, General Dynamics, Pragmatics, DRS sau BAE (hai sa includ si niste europeni ca dupa aia zice lumea ca sunt kkcios). Problema cu baietii astia este ca sunt scumpi. Un expert in materie care sa te ajute incepe undeva pe la $101 ora.

  133. https://www.defenseromania.ro/nato-raspunde-amenin-arii-noilor-rachete-ruse-ti-novator-9m729-ssc8_597572.html

    Cu asta, cred ca se poate face o justificare a mentinerii bateriei THAAD in Romania pe langa Aegis Ashore, mult si bine.

  134. Un elicopter Gazelle apartinand frantei a fost doborat in Mali. Dupa cum spuneam, am mari emotii pentru pumele noastre in acea zona

  135. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/licitatia-pentru-corvete-italienii-au-retras-contestatia-ministrul-apararii-nu-stie-ce-se-intampla-1152104

    Compania italiană Fincantieri și-a retras vineri contestația depusă împotriva licitației pentru corvetele Armatei Române, rezultatul competiției pentru cele 1,6 miliarde de euro nemaiputând fi amânat. Compania de stat franceză Naval Group a făcut oferta cea mai ieftină pentru obținerea contractului.

  136. Ukrainian Soldiers obliterates unique Russian artillery reconnaissance complex

    „Zoopark-1, or 1L219, is a counter-battery radar system developed jointly by Almaz-Antey for the Russian Armed Forces. It is a mobile Passive electronically scanned array radar based on a tracked MT-LBu chassis for the purpose of enemy field artillery acquisition. The system can detect moving ground targets at a distance of up to 40 kilometers.”
    https://defence-blog.com/army/ukrainian-soldiers-obliterates-unique-russian-artillery-reconnaissance-complex.html
    Drone+artilerie, ceva SF pt. Romania.
    ..
    Libya- GNA claims fully capturing the strategic city of Garyan, releases photos of LNA captives.
    O mare pierdere aproape ca izoleaza o parte din trupele LNA.
    ..
    Merkel tremura din nou
    https://www.youtube.com/watch?v=44j-tpuEefs

  137. Un Jaguar indian a întâlnit un stol de pàsàri la decolare care i-au stins un motor.
    Ejectia rezervoarelor auxiliare si a bombelor de exercitiu. În fine, pilotul a reusit sà se întoarcà si sà aterizeze pe aeroportul de plecare.

    https://twitter.com/IAF_MCC/status/1144611958508756993

  138. https://youtu.be/0SWaYGrEJNI
    Astea ar fi ceva,in completare la alea cateva URO si Humvee….vreo 500 unitati sa se poata ansambla la Mizil sau Moreni

  139. Planurile Space X pentru Super Heavy – Starship spun ca :
    – anul acesta vor accelera testele cu Starhopper (adica „topaielile” despre care se discuta in aprilie in Satelitul – săptămânile 2019/13-14-15-16); greierele stelar va atinge altitudini din ce in ce mai mari. Tinta este ca anul asta sa ajunga pe orbita;
    – anul viitor testele vor continua astfel incat la sfarsitul lui 2020 intregul sistem sa fie operational.
    – in acest moment se discuta primele lansari comerciale, planificate in 2021. Clientii vor fi din telecomunicatii.

    Super Heavy – Starhip va fi o racheta uriasa, probabil va depasi in lungime sau capacittate de transport Longmarch 9, Saturn V, SLS etc. Va avea capacitatea de transport dus-intors, la fel ca Naveta Spatiala (se deschide astfel posibilitatea returnarii unor sateliti de pe orbita). Starship nu va inlocui Falcon 9/H, care vor ramane in portofoliu atat timp cat va exista o cerere pentru ele. Ultima versiune de booster (block 5) este facuta pentru 10 utilizari. Anul asta vor ajunge la 5 utilizari .

  140. Mda. Si pe noi pe cand?
    https://defence-blog.com/army/u-s-senate-approves-large-scale-military-aid-to-ukraine.html
    Nu vreau sa comentez implicarea noastra in interesul us in fosta urss etc etc

    • Ucraina a fost de la independenta incoace un punct de interes al SUA in zona… a se vedea si episodul cu „Fuck the EU a lui Nuland”.

      • Aveti dreptate dar si noi am ajutat interesele us in zona si in plus asa e corect ca sa fim ajutati si noi nu doar polonezii, croatii, ucrainienii. Ca doar suntem oarecum in linia intai.

  141. https://youtu.be/_lq1LToLS_M
    Advanced all weather, SAR-optimized ISR Pod
    De la Rafael…..

  142. Atunci când n ai jucările tale este mai ieftin să-l chemi la tine pe fratele mai mare si mai înzestrat si sa-i asiguri toate conditiile… Poate n ar strica sa procedam la fel, ca buget înțeleg ca este dar il dam pe prostii
    https://youtu.be/yFsQV9XNHNA

  143. Dupa ce au deschis o ancheta penala in cazul Boeing 737 MAX, Departamentul de Justitie verifica si productia modelului 787 Dreamliner!
    https://www.seattletimes.com/business/boeing-aerospace/federal-prosecutors-issue-subpoena-for-boeing-787-dreamliner-records/
    Oare Boeing a pus profitul inaintea sigurantei?

  144. https://youtu.be/GCIAgQ0niKE
    Doamne ajuta! Ca tot 32 de dinți 46 de cromozomi ….

  145. https://www.b1.ro/stiri/eveniment/achizitia-corvetelor-blocata-din-nou-282938.html
    Achiziția CORVETELOR, blocată din nou: Departamentul pentru Armamente al Ministerului Apărării a rămas fără CONDUCERE

  146. Conform ,,aviatia magazin”, care preia un articol din New York Times, cei de la FAA au aprobat o versiune a MCAS, versiune care, ulterior a fost modificata de Boeing, insa FAA nu a mai verificat si testat versiunea modificata
    https://www.aviatiamagazin.com/aviatie-civila/erorile-fatale-comise-de-boeing-sau-cum-goana-dupa-profit-e-mai-importanta-decat-siguranta-pasagerilor/
    https://www.nytimes.com/2019/06/01/business/boeing-737-max-crash.html
    Iar prima modificare a fost sa renunte la unul din cei doi senzori care declansau MCAS, senzori care erau foarte sensibili la ciocnirile cu pasari!
    Oricum ancheta e la inceput si mai avem de asteptat pana se va stabili o responsabilitate, civila ori penala!

  147. „Prietenii” sarbi primesc blindate gratis de la rusi se supara ca Romania nu ii lasa sa le treaca pe Dunare.Asta dupa ce au primit tot de la rusi si niscai avioane, maian.

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23279092-romania-acuzata-serbia-incalcat-conventia-privind-navigatia-dunare-dupa-blocat-transport-blindate-rusesti-explicatiile-ministerului-roman-externe.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *