Septembrie 2021, Permiteti sa raportez!

This entry is part 57 of 91 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< August 2021, Permiteti sa raportez!Octombrie 2021, Permiteti sa raportez! >>

755 de comentarii:

 1. a trecut și vara,a venit și toamna….arca si partenerul tehnic ce mai fac?

  5
  • Interesant articol. Romaniei ii trebuie o strategie soft pt moldova, asa cum UE aplica.
   Modlovenii sunt saturati de geopolitica. Nu ii intereseaza rusia sau romania, au primit calde si reci de la fiecare.
   Ei vor un trai decent, ei traiesc intr-o romanie a anului 2005.
   Toti au promis nimeni nu a facut.

   Sa fie si independenti in statul lor, daca au o armata dotata ne protejeaza si pe noi granita de est. Unirea va veni cand gusta din civilizatie si isi vor dori mai mult, pt ca UE nu ii is cu trupe ruse pe teritoriu.

   App acesta e doar preludiul, problemele rusia pierde din teren economic fata de romania chiar. Avem 1/6 din economia rusiei. In 2026 e estimat ca Ro+Pl+Balticii vor fi = cu economia rusiei… atunci va fi interesant

   4
 2. https://infoprut.ro/80576-bascanul-uta-gagauzia-limba-romana-una-dintre-cele-mai-mari-valori.html

  E de urmărit bascanul gagauzilor. Mi se pare ca merge pe sârmă, asa într-un efort de a impaca pe toată lumea

  1
 3. The British Army wants to understand future requirements for the defence of artillery positions.
  Current practice requires soldiers to surveil ground in the vicinity of artillery positions to protect from adversarial intrusion and attack, “increasing workload and cognitive burden”.

  According to the contract notice, it is hypothesized that Remote Piloted and Autonomous (RPAS) Systems with sensory suites and AI could reduce this burden and increase combat effectiveness.

  https://ukdefencejournal.org.uk/army-looking-for-drones-to-defence-artillery-positions/

  3
 4. https://www.navalnews.com/naval-news/2021/09/south-koreas-hhi-and-babcock-ink-strategic-alliance-for-cvx-aircraft-carrier/

  Coreenii aia buni se concentrează din ce in ce mai mult pe planul de a avea portavioane.
  PS: sa le mulțumească cu toții (britanicii, japii, coreenii, italienii, spaniolii si poate australienii… sac nu si turcii) americanilor, ca daca astia nu dezvoltau „rapandula” aia de F35B , nu se mai gandeau ei la portavioane.

  3
  • Italy

   Current

   2 STOVL carriers:

   Italian aircraft carrier Giuseppe Garibaldi: 14,000-tonne Italian STOVL carrier, commissioned in 1985.
   Cavour: 27,000-tonne Italian STOVL carrier designed and built with secondary amphibious assault facilities, commissioned in 2008.

   Spain

   Juan Carlos I: 27,000-tonne, specially designed multipurpose strategic projection ship which can operate as an amphibious assault ship and aircraft carrier. J

   deocamdata sunt dotate cu AV-8B Harrier II.

   Su revezi datale despre UK .. A avut portavioane inainmte sa apara avioanele cu decolare verticala. Care tit ebglezesti erau …

 5. RCH155 (Boxer cu turela telecomandata de obuzier cal 155mm) poate trage din mers si poate angaja direct inamicul cu tunul si mitraliera din dotare:

  https://www.youtube.com/watch?v=F-CcnKhKGCM

  https://www.youtube.com/watch?v=MNgcgBaOZeQ

  Iti vine sa dai cu caciula de pamant ca nu am mers pe Boxer si Agilica.

  3
  • eu am zis atunci ca boxer mi se parea mult mai potrivit..

   2
   • Agilis + Boxer + Lynx KF41 + Leopard 2A7+ + (K9 Thunder+K10)/PzH 2000 + Himars (achizitionat, mare minune) si eram tatici in zona la sol, nu mai caraia nimeni. Asta e, intelighentia noastra militara a decis ca mai bine devenim „furnizori de securitate” in slapi, ca talibanii.

    6
    • si daca era nevoie te ajuta cu piese de schimb si masini noi Annegret Kramp-Karrenbauer

     1
     • sa nu spui ca le integram in ind. nationala ca nu o sa rad eu,o sa rada alti de tine

      • @sorin.vasile, speculatiile despre ce puteam spune si nu am spus sunt egale cu zero si nu aduc nici o valoare postarilor.
       Interesant ca doar noi ne facem probleme ca nemtii nu si-ar indeplini obligatiile contractuale, nu ar furniza piese de schimb sau suport tehnic, altii gen Algeria, Australia, Austria, Canada, Cehia, Chile, Croatia, Danemarca, Finlanda, Grecia, Indonezia, Italia, Lituania, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Qatar, Singapore Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, UK, Ungaria, etc. nu au framantari de genul asta. Daca as vedea ca exista o preocupare reala si framantari in materie de dotare m-as uita de doua ori la legenda asta dar realitatea ne demonstreaza ca sunt doar niste scuze si obiectii lamentabile pentru a justifica delasarea, nepasarea si incompetenta. Stam si comentam programele altora de selectie si dotare si mai cumparam arareori cate ceva imbranciti din spate fara nici o selectie sau analiza. Nimic nou sub soare, practicam jocul asta tradator si meschin de pe vremea lui Carol I si ne minunam ca in mai toate conflagratiile suntem fruntasi la pierderile umane.

       13
   • Da, asa este, modului/turela este mai veche: AGM – 2004, Donar – 2008, RCH155 – 2014. Noutatea este ca trage din mers, ca tancul si este primul obuzier care face lucrul asta. Testarea s-a facut in august 2021. AGM/Donar nu aveau turela telecomandata de 12,7mm pe turela tunului. Nici tirul direct nu cred ca a mai fost testat.

    2
 6. https://zonadesecuritate.md/fost-vicepremier-pe-reintegrare-legalitatea-a-fost-adusa-si-la-hotarul-comun-pe-care-il-avem-cu-ucraina

  MD, UKR:? nu mai trece nimeni frontiera cu plăcuțe transnistrene ⛔ #armatarusaafara✌️
  RU:? va scumpesc gazul, va alung muncitorii, vă..
  MD: ? sa treacă, dă-i in ****!
  UKR:? dă-i în ****!

  6
 7. Ce s-ar fi intamplat daca asta avea in cap o casca de tabla? Sau de ce echipamentul de calitate al trupetului e important.

  https://www.youtube.com/watch?v=W0yY4DCShog

 8. Câte zile mai are Câțu la palat Victoria?

  3
 9. Dan Barna a dat in judecata rise project ? daca nu chiar il sustine pe stelian ion?

 10. a vorbit ieri presedintele,sa fie bine ca sa nu fie rau…la fel de bine il puteam asculta si pe gheorghe hagi.

  6
 11. dedicatie pentru conducatorii de acum aflati in plin circ fara pic de decenta ca folosesc numele unui Mare om:
  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Anghel_Saligny
  (toti adunati) x 100 nu dau valoarea omului asta, credeti ca realizeaza asta ? Dupa 15 ani nimeni nu va mai sti ca au existat sau daca vom sti o sa ii vedem la intrarea sau iesirea de pe str. Stirbei Voda .. pentru cei care stiu ce institutie e aici.
  Numele lui sta scris pe realizarea proprie care sta in picioare fiind in exploatare si dupa 125 de ani !
  Ps . pentru cei care nu cunosc, primul pod construit a fost cel dual peste Siret, lung de 430 m care a fost distrus in 1917 de catre armata. Avea atunci doar 35 de ani…

  1
 12. De trei zile incoace vad venind dinspre constanta sute de camioane cu numar romanesc care transporta tehnica militara culoarea nisipului si verzi noroi care eu nu stiu sa fie detinute de armata romana.Sunt camioane ,tab-uri,grupuri electrogene ,camioane plate,stivuitoare,senilate,vehicule tot teren americane.Nici la aplicatiile recente nu am vazut asemenea cantitate.Or fi din afganistan???tancuri sisteme de rachete nu am vazut.

 13. https://www.defenseromania.ro/compania-turca-aselsan-va-ajuta-ucraina-sa-si-modernizeze-anumite-sisteme-de-aparare-antiaeriana_612654.html

  Cred ca faptul ca ucrainenii trag de toti sa ii ajute cu tehnica de lupta arata starea in care se afla si industria lor de armament.

  In timp, e posibil sa o capuseze fel de fel de corupti, asa cum a fost la noi. Nu mai zic ca sunt si rusii care au tot interesul sa-i vada pe astia chinuindu-se.

  2
 14. Kazakhstan has signed for two Airbus A400M Atlas transport aircraft, becoming the type’s first export customer since 2005.
  https://www.janes.com/defence-news/news-detail/kazakhstan-signs-for-a400m-airlifters

 15. Top defense leaders from France, Germany and Spain have formalized plans to begin the preliminary development phase for a lead plane under the Future Combat Air System program, committing their governments to spending billions of euros in the coming years.
  https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/dsei/2021/09/01/top-defense-leaders-kick-off-new-phase-for-europes-next-gen-fighter/

 16. fact,PNL=PSD…USL nu a fost doar o alianță împotriva firii ,a fost chiar o potrivire de caracter și idealuri.
  probabil cea mai proastă guvernare de “dreapta”…
  #sugeocâțule

  12
  • Asta e coane, noi suntem ca proasta satului ca s-a luat cu betivul satului. Vine ala beat acasa, zilnic, de 31 de ani si o bate. Proasta(adica noi) credea ca „de data asta” , „va fi diferit”.
   #prostiiincamaicred #noidoarfuram

   15
  • Vreau gubiern USR+AUR!

   Ce puii mei…hacpocalipsa peste noi…

   10
  • ”Într-o vreme a schismelor care separă Vestul UE de noii membri din Est, ambele tabere au propriile rațiuni de a păstra marele secret economic al UE, și anume faptul că Vechea UE stăpânește noile țări membre ca pe niște feude”, scrie Matthew Olex-Szczytowski, bancher, istoric și consilier al mai multor premieri polonezi, într-un articol publicat de UnHerd.
   https://www.cotidianul.ro/imperiul-secret-al-ue/

   11
 17. The target version of the Baobab mining vehicle. A powerful machine..
  https://pbs.twimg.com/media/E-Wh4tQXMBcotsK?format=jpg&name=medium

  3
 18. astazi iar am vazut alte convoaie de camioane civile carind vreo 30 de humve +generatoare+containere toate culoarea galbuie.tot dinspre constanta veneau si aveau rotile curate,deci nu veneau de la aplicatie.numai ce am vazut eu adunat echipai vreo 3-4 divizii.convoaiele au o viteza de deplasare foarte mare nu ca la convoaiele militare si camioanele imi par aceleasi.Deci se duc incarca,descarca si se reintorc la incarcare.

  • Ți-a răspuns Alex mai sus. Se duc la Agigea probabil și le încarcă pe nave.

   2
   • nu se duc spre est ci vin dinspre est adica dinspre dobrogea.cred ca au trecut peste 100 de convoaie intr-o saptamina.Masinile care le cara au numar de mures si ele se reintorc in port sa care alte acareturi,humveele au numar mic ca la masinile de italia pe fata,numai cu multe cifre negre pe fond roz.Azi m-am apropiat de un convoi care blocase statia petrom slobozia spre bucuresti si am descris ce am vazut.DECI NU SE DUC CI VIN DE LA CONSTANTA.

    1
  • aia civilizati, cand termina aplicatia, le spala inainte sa intre cu ele pe sosea sau trailer. La fel la iesirea de pe santier.

   6
  • Clone cu licență …
   Asta nu înseamnă prea mult , adică aproape nimic .
   Dacă se strâng la un loc unii factori de decizie , micționează cu boltă pe acele idei .
   Avem minim 50 de ani în avans față de păstorii cu păr pe picioare ( migranții din Asia , trăitori în pustă – în domeniul armelor și în general în domeniul tacticii și strategiei , deoarece pe ei nu-i ajută moștenirea genetică de retarzii istoriei , adică ultimii 1000 de ani – de impotență mentală și fizică ) .
   Nu se pricep la știința armelor , sunt cei mai lași dintre europeni și fără testicule active ? ?
   Nu contează părerea lor , ci doar faptul că românii și slovacii sunt cei mai buni soldați din Europa !
   Așa au declarat unii , în WW2 , care nu erau români , dar erau germani , sovietici și americani .
   Chiar daca ei cred că cehii i-au ajutat cu pistoale CZ P09 sau arma de asalt Bren2 … e clar , din nou vor pierde .
   Definitiv .
   De ce ?
   Pentru că pe lumea asta contează doar numerele mari .
   Iar ei vor fi întotdeauna puțini , că oricum sunt amestecați cu etnia rromă .
   27% din populația HU este de origine rromâ , și aceasta etnie este dispusa in zona de NE , adică fix unde Ucraina le face zâmbete …

   In fine , despre arme : noi cumpărăm originalul CZ P09 in cantități suficiente ??? , pentru că ne permitem pur și simplu !
   Bren2 este o armă senzațională , aici nu putem să combatem vorbele cum că 1:1 putem depăși tehnologia cehilor .
   Nu cred că intenționăm să câștigăm o cursă a înarmării , deoarece noi avem o viziune diferită pe termen lung asupra armelor de asalt , inclusiv muniția pentru acea armă .
   Noi nu putem paria pe un cal mort ??? .
   Viitorul este ascuns privirii , discutăm după 2024 când apare gamechanger-ul armelor de asalt
   Până atunci , ei și-au epuizat resursele materiale și psihice , cu o muniție bătrână și de o calitate îndoielnică .
   Timpul va dă dreptate doar celor care chiar au dreptate !

   8
  • Mi se pare mie, sau armele astea ungurești au mult plastic în ele? Inclusiv luneta aia maronie pare plastic, și nu din cea mai bună calitate.

   1
 19. La chineji s-ascute lupta de clasa, pare ca se porneste inca o „revolutie culturala” si, nu in ultimul rand, se construiesc silozuri ?

  https://www.youtube.com/watch?v=6xcvDMDg8TY
  https://carnegieendowment.org/2021/08/05/what-s-driving-china-s-nuclear-buildup-pub-85106

  Vedem ce-o iesi…

 20. Capel Military Show… Sincer, chiar ceva deosebit…Un weekend absolut fabulos… Cineva interesat de poze, filmari?? Am destule…

  1
 21. Eu catre ARCA: „Where racheta?”

  5
 22. The Department of Defense commissioned the production of Integrated Battle Command System (IBCS) components for Poland. Also, work is underway to integrate the Polish reconnaissance and information exchange systems with the IBCS system.
  https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=34565

  1
 23. incet incet o afla si prostimea ce sa intamplat in decembrie ’89

  https://www.youtube.com/watch?v=E2_wbfCIa2o

  1
  • Se duse si Caramitru. RIP.
   „Vechea garda”

   6
   • Ieri in drum spre căși, am auzit la radio ca s-a dus „omul”, daca poti sa-i spui asa Ivan Pataichin. Mai bine am spune titanul Pazaichin/Pazaikin.Caci nu intamplator vorbim de titani, singurele creaturi mitice care vreodata au provocat zeii olimpieni chiar si dupa ce au fost infranti de acestia.Lipovean de orgine, un om de o modestie debordanta, un om cu un bun simt iesit din comun. Demn pana in ultima clipa a veitii.
    Ce am admirat la el pe langa bunul simt, demnitatea si faptul ca era ex officio un ambasador al Romaniei acolo unde mergea a fost disciplina sa de fier. Vointa si ambitie dublate de o disciplina militara inascuta. Rezultatul acestor elemente la un loc: 7 medalii la olimpiade, din care 4 de aur. Adica in total cat aduce acum o delegatie intreaga la JO. Un om, un titan intradevar.
    Inca unul a intrat in Pantheonul Marilor Romani.


    Dumnezeu sa-L odihneasca!

    17
    • Singurul OM care merita sa fie Amiral al FNR…restul burtoși blatiști și pupincu’.

     3
    • Rareori ma impresioneaza ceva pana intr-un stagiu in care trebuie sa ies afara stau un pic la aer. S-a intamplat recent, am vazut raspunsul baietilor de la Subcarpati la disparitia marelui Ivan Pazaichin. Muzica, clipul, peisajele s-au aliniat perfect parca, tocmai pentru a-i ura ramas bun acestui mare roman.
     Poate tembelii cu romanii verzi baga ceva la cap si din acest exemplu. Sau poate nu.
     ––––––
     Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial şi european la caiac – canoe, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice, a fost, este și va rămâne o legendă de neegalat pe care România a oferit-o în dar omenirii.

     Originar din Mila 23, un mic sat de lipoveni din Delta Dunării, Ivan și-a folosit gloria pentru a da înapoi comunității sale sprijinul de care s-a bucurat în timpul carierei de sportiv, antrenor și, mai apoi, de antreprenor social. A iubit din toată inima natura, sportul, oamenii și cultura. Și-a dorit să promoveze valorile lipovenilor, să contribuie la profilul identitar local și la creșterea turismului cultural din Deltă.

     La începutul lui 2021, am avut onoarea să fim invitații lui Ivan, acasă, la Mila 23. Am găsit aici o comunitate vibrantă care, pe lângă tradiția de a oferi României cei mai mulți campioni olimpici la sporturile pe apă, se bucură și de o puternică tradiție muzicală. Le-am cunoscut pe femeile din corul Rusalka, un grup de lipovence care se îngrijesc să păstreze vie și să valorifice muzica tradițională din aceste ținuturi.

     Corul deține un repertoriu de cântece vechi, culese și documentate de membrele sale pe parcursul ultimelor decade. Cântecele poartă cu ele cultura lipovenească, transmisă din generație în generație, și ascunde mărturii ale modului de a trăi al acestui grup etnic, în ultimii 200 de ani, pe teritoriul Deltei Dunării. Sunt melodii de jale și dor, cântece dedicate anotimpurilor, de dragoste, despărțire, logodnă, nuntă, petrecere, cântece despre ținutele tradiționale ale lipovenilor și cântece pescărești.

     Ne-am propus, împreună cu Ivan și cu echipa lui, Rowmania, să aducem în actualitate prestația artistică a corului Rusalka din Mila 23 și să punem sub lumină aportul pe care amestecul multietnic absolut unic de aici îl poate aduce dezvoltării Deltei Dunării – un ținut ospitalier, care le-a permis comunităților locale să crească, să lase și să păstreze mărturii ale istoriei lor culturale, transformând Delta în una dintre cele mai cosmopolite și valoroase întinderi verzi-albastre din România.

     Suntem onorați. Îți mulțumim, Ivan! Plecăciuni și ape line!
     Continuăm.

     #inmemoriam #IvanPatzaichin

     ––––––

     5
    • Un om de exceptie, un model de urmat si o statuie vie pentru tot ceea ce a insemnat clubul sportiv Dinamo.
     Dumnezeu sa-l odihneasca de generalul de brigada (r) Pazachin

     1
   • iliescu îi îngroapă pe toți din studioul ăla din decembrie…

    1
 24. Citeam niste articole referitoare la instaurarea dictaturii comuniste in Romania anilor 46 in pregatirea articolului viitor, si citeam cu deosebit interes cum un maturator de la strada a ajuns mare colonel de penitenciare si tortionar. Cum un strungar a ajuns judecator, cum un birjar a ajuns procuror si tot asa.
  Trecand cu pasi repezi spre zilele noastre, ma uit cu interes la situatia facturilor aberante din energie. Apoi m-am uitat cine-i pe la ANRE-ul asta, platit desigur la nivel de neam prost:
  https://www.g4media.ro/cine-e-psd-istul-care-a-provocat-scandalul-facturilor-crescute-la-energie-dumitru-chirita-fostul-electrician-pus-arbitru-al-pietei-energiei.html
  Aha, am inteles, domnu schimba prize, apoi si-a gasit vocatia de sindicalist, apoi defutat si apoi a trecut pe la casa de sanatate, ca au prize si acolo, si apoi… Boss de ANRE. Cine credeati ca-i acolo? Un inginer de exceptie, un economist publicat in Franta?
  Unele lucruri nu se schimba din 45 in prezent.

  6
  • Ia de vezi cine a fost Havrilet, cel dinaintea lui…agronom. Așa că…să nu ne mai miram. Precum creste cucuruzul din bob așa cresc și facturile la energie. Iarna nu-i că vara, singurul kw ieftin e cel pe care nu-l consumi, mai pune o haina pe tine, ciocoflenderule…de unde vrei 24 grade in casa? Fă ca la nemți…blochezi pe 18 grade iarna.

   1
  • Colegu, ceva lipseste din poveste dar nu stiu ce. Pai cum dracu aia au cotizat la ea ca la fisc, si „fapta nu exista”. Eu din limitele mele intelectuale cu privire la drept inteleg „fapta nu exista” daca eu m-as duce la parchet si as spune ca sa iti faca matale dosar penal pentru ca te-ai uitat urat la mine pe strada. Procurorul spune, bine bai debilule mintal, fapta de „privit urat pe strada” nu exista in codul penal.
   Cum pusca mea nu exista fapta de dobandire de foloase necuvenite? Si cu ce anume s-a dus procurorul in instanta, ca discutam de apel la decizie deja. Deci procurorul ala a facut un dosar pe ceva. La judecata in schimb, judecatorul constata ca „fapta nu exista”. Pai cum?
   Raspuns la intrebare: nu, nu au meritat si am avut prieteni jandarmi cu care m-am certat in acele momente.

   1
   • Fapta penala , adica definita ca infractiune nu exista ca infractiun in Codul Penal ..
    Ia sa vedem ce scire in Adevarul „Potrivit soluţiei motivate pronunţate, vineri, majoritatea funcţionarilor şi-au retractat declaraţiile date în faţa procurorilor, în care susţineau că li s-au pretins banii, spunând la noile audieri că lăsau câte 25-30 lei casierului din „solidaritate pentru primar”, „aşa era obiceiul”, „întrucât aceasta nu beneficia de sporurile respective”. (adev.ro/qyzlev)

    Deci , declaratiile martorilor erau ca nu li s-au pretins banii pe care i-au dat
    Caci de este Luarea de mită ?

    (1) Fapta funcționarului public care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta.

    (2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârșită de una dintre persoanele prevăzute în art. 175 alin. (2), constituie infracțiune numai când este comisă în legătură cu neîndeplinirea, întârzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle sale legale sau în legătură cu efectuarea unui act contrar acestor îndatoriri

    In aceasta „afacere” luarea de mita nu se poate considera decat o sungira data :- la data in care gagica a semnat majorarea ..
    Insa este ceva ciudat aici – Consiliul Local era decidentul nu primarul. Primaru este obligat sa semneze ca .. primarul actul ce decurge dintr-o hotarare a Consililului Local!!!!

    In rest …. in restul celor 800 si ceva de pretinse „mite” … nu au de ce sustine csa ar fi fots infractiune de mita (pretinde , accepta .. sub ameintarea ca va face sau nu ceva. Nu de alta dar trebuie sa semneze statul de plata ca sa isi ia si el salariul!!!!)

    Atuinci de ce ar dsa aia 25-30 de lei ? Pai sa zicem din „solidaritate” ca sa iabe si ea „saraca” samd pentru ca „asta e obicieul pamantului” sa „te simti” samd etc .

    Moral?
    Moral nu este dar nu este si ilegal (ca si adulterul. Apopos ca amuzament in 1970 adulterul se putea pedepsi cu pana la 6 luni daca sotul inselat depunea plangere …)

    mde …

    Insa stii ce este absolut savuros?
    Codul de dinainte avea o infractine excat ptr cazurile astea de „bacsis”, „atentie” …. si anume primirea de foloase necuvenite care zicea ca Primirea de către un funcționar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, după ce a îndeplinit un act în virtutea funcției sale și la care era obligat în temeiul acesteia, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani..

    Insa in codRul cel predoiesc (Cătălin Marian Predoiu … ) e liber la necuvenite!!!!!! Adica necuvenitele nu MAI sunt infractiuni ….
    Asta asa ca sa combata mai bine „coruptia” ….

    Si8 nu ar fi prima data …. ministrul inJustitiei din anii CDRisti a facut o mica modficare .. asa ca infractiunea de bancruta fraudiloasa a disparut ca cica era prevazauta de 2 noi prevederi(v https://evz.ro/exclusiv-evz-in-urma-cu-20-de-ani-o-alta-ordonanta-de-urgenta.html) .. S-a reintridus duoa un timp… destul de wcurt insa toti jmecheri au putut pretinder aplicare alegii celei mai favorabile decalrand ca ei de fapt au savarsit bancruta frauduloasa nu …
    La fel se combatea „coruptia” si „jaful”

    Si dunt destule traznai din astea ….

    Si omu’ „de rand” (ala fara studii jnjuridice) cade in capcana .. ca saracu nu are de unde stii sau a pricepe ce citeste (ca nu are de unde stii cum e cu exceptiile, principiile de drept si alte fineturi profesionale) dar stii ce e si mai dragut? Colegul care stie titrusi insa nu suspecteaza pe initiatir ce e escroc „vandut” poate vota cotcaria cu buna stiinta !!!

    A! Nu va sucariti ptr „omu de rand” ca toti suntem nepricepuiti in multe cestii. Uite de exemplu eu zic ca fata de mine Becalli e un geniu! Da, da Jiji – el cu milioanele eu cu prafu de pe toba! Care e mai prost ?Sau in materie de oi ??!

    4
    • Da nea Ghita, ai dreptate, ma uitai si eu mai bine pe infractiuni. No dracie, pai dupa dracu am plecat de la stat. Steangeam macar de o viluta, mica, cu piscina, sti matale.
     Daca m-as pune si aplicat niste chestii despre care scriu si ma-as face membru de partid intr-un partid din asta manipulator de plezneste niste coarde sensibile ale romanilor ca un ghertoi manelist tambalul, eheee… macar secretar de stat ar scrie pe mine.
     Dar no’ beteșugul generatiei crescute cu cheia la gat, dai buna ziua, esti respectos, muncesti, nu pui mana pe ce nu-i al tau si mai important cum imi zicea tata si mama: ma, de ne faci de rusine in oras, te traznesc, ca noi suntem oameni cu facultate.

     2
 25. Patriot-Wisła Pac-3 system launchers, manufactured by HSW, and a Jelcz 882.62 ,will be presented at the MSPO fair.
  https://pbs.twimg.com/media/E-mtJUxWYAgWUSI?format=jpg&name=large

  2
 26. https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25021868-livevideo-ministrii-usr-plus-demisioneaza-din-guvern-barna-este-decizie-grea-nu-luat-usor.htm

  Am ajuns sa o traiesc si pe asta: fascistii + comunistii isi dau manuta sa depuna motiune de cenzura.
  Ok, ajungem la alegeri anticipate, intrebarea este: Eu cu cine votez? PNL_PSD – USL 2.0; USR-PLUS = fascisti, AUR = comunisti, UDMR = PSD maghiar…wtf?

  4
 27. nu se duc spre est ci vin dinspre est adica dinspre dobrogea.cred ca au trecut peste 100 de convoaie intr-o saptamina.Masinile care le cara au numar de mures si ele se reintorc in port sa care alte acareturi,humveele au numar mic ca la masinile de italia pe fata,numai cu multe cifre negre pe fond roz.Azi m-am apropiat de un convoi care blocase statia petrom slobozia spre bucuresti si am descris ce am vazut.DECI NU SE DUC CI VIN DE LA CONSTANTA.

 28. A framework contract for the NAREW defense system will be signed today. The estimated cost of the program is PLN 50-70 billion. The price is finally close to the real cost, best regards!

 29. Mafia PSD a castigat ! PNL infiltrat a cedat. La Transporturi vor veni iar turci si chinezi iar la metrou mafia Radoi ! Adio autostrazi si drumuri expres, inapoi la panglici. Drula chiar a facut ceva (comparativ) in cele 8-9 luni.

  11
  • Nu e mafia unui partid…asta nu se intelege…Cand e vorba de bani, toti se cred Dumnezei si au fraza de intimpinare:”Tu stii cine sunt eu?”…Toti din Parlament sunt pusi pe praduiala si capatuiala cat mai repede si cat mai mult…Din fonduri UE nu se poate decat daca esti destept si trebuie sa muncesti asa ca bugetul national, la care cotizeaza fraierii care mai muncesc in tara asta, ramane singurul pentru devalizare…Nu ajung cotizatiile? Las ca ne imprumutam pe spinarea copiilor, nepotilor si stranepotilor nostri…
   „Carpe diem” e la politicieni, maine e prea tarziu.
   A spus-o si Caramitru, prea tarziu…securistii si puii lor + cei mai ortodocsi comunisti au devenit cei mai aprigi capitalisti dupa 89…
   Altceva: Afla cine a fost tac’su mai intai si pe urma analizeaza daca a ajuns undeva in atentia publica, prin forte proprii sau nu…Asta e valabil in orice sector al economiei controlat de statul celor din esalonul 2 PCR (la momentul 89), ca vorbim de Educatie, Sanatate, Servicii, Mai, Mapn, Sport, Agricultura, Transporturi, etc.

   La stat, posturile se lasa mostenire sau se infiinteaza altele noi, sa fie aceeasi familie in departament sau sector de activitate.

  • poate, dar mai usor cu laudele, e drept, a continuat niste proiecte incepute dar cam atat
   apropo, vezi ca afaceri cu osmalaii si orezarii fac si ceilalti
   treaba e simpla, banii vonteaza, nu au primit verde la 10 miliarde de coco pentru super agentia din sanatate si au blocat cele 10 miliarde din programul pnl
   in final a iesit un rahat, de pierdut si platit o vor face fraierii, adica noi

 30. https://ziare.com/florin-citu/stiri-florin-citu/ben-oni-ardelean-florin-citu-usrplus-motiune-criza-politica-1698898
  hai sictir muceo ….când vreodată peneleu’ post decembrist va avea ascendentul moral de a preda lectii de conduita si profesionalism ?!
  da,administratiile locale sunt corupte si ineficiente in vasta lor majoritate indiferent de culoarea politica.
  va bateti constant joc de voturile si banii contribuabililor băi lipitorilor.
  dacă din diferite motive vă aducem si rabdam la guvernare nu inseamna ca uitam sau numai stim ce inseaamna pnl in tara asta.tariceanu,antonescu,gorghiu,orban si nu in ultimul rand musca de pe rahat johanis…presedintele nimeni si nimic,dupa el potopul.
  dupa ce scoala ardeleana pesedista ne facea hoti si curve acum scoala ardeleana liberala se crede rupta din rai si tine prelegeri etice si morale.ati uitat de scorul de la ultimele alegeri băi cârnatilor,puciul asta il numiti alegeri interne democrate?….nu ca m-ar excita orban,somerul de lux al romaniei.
  ciumele galbena si rosie și-au dat inca o data mana peste țară.

  12
  • O intrebare, de ce a numit drula cel corect director la investitii drumuri inainte cu cateva ore sa isi dea demisia?

   2
   • A cerut CV-uri pt asta de prin martie (parca).

    1
    • si brusc a terminat analiza CV inainte sa plece din functie ,sa fim seriosi ,o fi facut el multe dar cu chestia asta,a sters cu buretele tot ce a facut

   • Sa suga sângele poporului! De aia

    Nenorociții ăștia de useristi, cum au împiedicat ei reformele si cum s-au opus ei măsurilor anticoruptie. Chiar asa, Catule, trimite-i la canal. Care canal? Ala pentru irigații (made in anii 60) pe care l-a prezentat liberalul tau de la agricultura la PNRR. Apropo, ii stie cineva numele?

    3
  • Coane, nu-i chestie de ardeleana/neardeleana. Trebuie sa intelegem ca asta suntem pentru ei. Pentru Ilici din Oltenița suntem „mai animalule”, pentru Base de la Constanta suntem „tiganca imputita”. Astia suntem, si nu de ieri de azi, am pus la „arta razboiului” vreo 4 carti in care este descrisa relatia boier – taran. Bai frate, supraomul si subomul nu a fost inventat de Nietzsche. O mentalitate prezenta si-a acum, te-ai suit pe un scaun, pa, nu mai vorbesti cu norodul ca pute.
   Astia suntem pentru ei. Ce nu pricep astia este ca acei oamenii care sunt cei mai violenti verbal cu ei, cei mai insistenti si reporteri si oameni de rand de-i opresc pe strada sunt votanti lor. Aia se simt tradati si vor sa-i injure. Nu il opresc eu cat voi trai pe un Ciolacu pe strada, ca nu l-am votat, nu am ce sa-i zic si sincer nici nu vreau sa vorbesc cu el. Pe Căcîțu da, si i-as zice bai tembelule, te-am votat, ce faci ba? Votul romanilor a fost clar, ei si usereaua si modernizarea statului. Dobitocul vrea acum guvern mioritar, adica nu poti trece nici o lege. Ba, esti prost?

   7
   • stai ca nu vorbesc de ardeleni coane dar asa cum am avut sau avem poli de putere pedeseristi in moldova si muntenia ar fi nedeontologic sa nu sa amintim si despre fratii lor din ardeal?ne acuza dracului cnadctu?! de discriminare si alte cele?
    eu nu-s asa pe extrem cu limbajul pentru ca si mie imi scapa pasarele pe gura cateodata ,faptele ne caracterizeaza….pot intelege scapari care nu vin ură și dispreț.

    1
    • Coane stai lejer, am inteles ce spui, subliniam si eu ca lipsa de orice forma de intelegere si respect fata de alegator este impartita in mod egal, regional, judetean si local. Toti suntem viermi in ochii lor, viermi ardeleni, moldoveni, olteni, dobrogeni, dar viermi.
     Daca aveau un Dumnezeu, ieseau in fata palatului, se injurau de toti sfintii din calendar si apoi intrau in palat, intreba CaCatu, ba, v-ati racorit? No’ hai la treaba, ca romanii ne-au dat clar mandat pentru modernizare, eliminare de privilegii, guvernarea de dreapta penelisto-userista. Din logca asta nu aveau voie sa iasa decat intr-o singura situatie: aveau 200.000 de romani in fata geamurilor palatului urland: „Demisia”. Orice altceva, nu. Ne-au tepuit… iara.
     +1 de la mine coane.

     6
 31. https://www.navalnews.com/naval-news/2021/09/new-dawn-first-time-a-modern-non-nuclear-submarine-has-fired-a-ballistic-missile/

  Ce mai fac niste oameni seriosi după ce construiesc niste submarine chiar reusite? Construiesc unele si mai mari si performante in plus si cu rachete balistice in vls-uri.

  1
 32. jocul la limita legii cu tergiversarea moțiunea si acceptarea demisiilor se face sub obladuirea simindicatiile cotroceniului.presedintele a devenit primul infractor al tarii iar partidul votat sa reînceapă reformele oprite tot de ei in trecutul recent este de fapt o haiducie de interes restrans care mai arunca 100 de lei la salariul minim al romanilor din sectorul privat..aia de i-au votat.
  #ciumagalbena

  9
 33. La scoala profesorul a vorbit despre unicitatea albastrului de voronet.
  Si despre faptul ca nu se cunoasre compozitia vopselei.
  Am gasit ceva interesant in spania care cred ca studiat de catre specialisti ar fi de ajutor. https://www.faunayflora.es/aerinita-azul-romanico-mnac/

  2
  • ai incredere in tine si in simturile tale! Daca miroase… e pentru ca… 🙂
   apoi, poate fi el puternic serviciul, daca mai sus politicul isi baga picioarele sistematic… vezi cazurile rapoartelor SRI din ultimele decenii, care majoritatea au fost ingropate la sertar, negenearand nici o actiune. Pentru ca nu era bine pentru unii.

   4
   • asta vine acum după ce s-a trecut foarte repede peste delapidarile de la varf,două articole in presa si apoi liniste si pace cum place csaț-ului.
    raman ferm convins ca lipsa controlului civil adevarat peste institutiile de siguranta si aparare nu este intamplator si nici o coincidenta.

    2
  • Eu aș traduce articolul ăsta cam așa : avem informații de pe masa șefului D.G.I.A.sau cum se mai cheamă. Dacă vă spunem că e plin de țărani primitivi, care nu ar avea unde munci pe piața liberă, poate vă apucați de ceva schimbări. Dacă spunem că strălucesc toți ofițerii în intelegentia, îi lăsați acolo, că nu ne mai consumați resursele cu voi.

   9
   • @gabi S….eu nu m-as baza la momentul asta pe rusi nici sa-i intreb cat e ceasul darmite sa le cred intoxicarile din presa…as lua „articolul” exact pe dos, gen „dormi linistit, FNI vegheaza pentru tine”

    7
    • @stelian
     Exact. Chiar și supozitiile că au așa mari legături cu paki, și au strecurat ei prin canale secrete colaboratorii agfa, mă uit la ce fac talibamii. Păzesc ambasada sovietică, mai matură frunzele de pe trotuarul din fața clădirii. Un mic serviciu făcut unor mici trădători să avanseze în carieră, e în manual. Apoi, așa de bune servicii avem, că Boul bălții a picat ca de pe pârtie și convoacă CSAT când toți cam terminau cu extragerile. Încă una, judecătoarea aia frumușică cine a scos-o din Agfa. Super spionii lăudați de ruși sau polacii? . Care acum sunt în război hibrid cu Belarus, și stau cu grănicerii grămadă pe frontieră că dau năvală migranții.

     4
  • Mda! Mi-aduc aminte ca acum cativa ani a fost un scandal mediatizat intens de Moskva cu un membru al ambasadei noastre prins si condus la aeroport. FSB-ul il acuza de spionaj tehnologic, cica sterpelise, sau urma sa sterpeleasca, planurile unei rachete balistice. Odata cu el au belit un ofiter superior din ministerul apararii, cel putin asa sustineau! Ii spuneau „ofiter roman de informatii in slujba NATO”. Asta mie imi spune cine e stapanul aflat la butoane, Serviciile noastre s-au internationalizat, nu mai sunt „nationale”, lucreaza pentru NATO si SUA. E doar parere personala! Eu cred sa sunt eficiente la extern si blocate la intern! Nu dati cu pietre, e doar parere personala….

   1
   • @WW, te contrazic putin, la extern nu stim cum sunt, mai apar cateva informatii ca asta. Dar la intern, in mod cert sunt eficiente ?, dar nu cred ca stim noi ce agenda au.
    Nu uita ca inainte de ’89 si mai redus dupa, noi scoleam o mare masa de studenti din zona orientului. Oamenii aia au ajuns acum la varste in care ocupa unele pozitii sau pe principiul lor de caste au relatii cu cei din anumite pozitii. De acolo vin „relatiile” astea apropiate.
    Daca suprapui peste relatiile vechi abilitatea nostra de top in a oferi „atentii” si faptul ca in IT suntem pe undeva in top 10 sau oricum prin zona aia, nu ajungi sa te mai miri. Ce am spus si mai jos, cand nu ai muschi iti dezvolti mintea.

    2
    • Un irakian care a studiat in Romania ne-a ajutat sa castigam contractul de redotare a armatei irakiene cu transportoare blindate – SAUR 1 era , am tot discutat atunci aici .
     Cand s-a pierdut contractul , omul a spus clar : V-am adus mancarea la gura si refuzati sa o mestecati .
     De fapt omul nu stia ca au existat destule presiuni externe , si ai nostri ghiocel .

     1
 34. https://m.defenseromania.ro/expert-rus-romania-dispune-de-un-puternic-serviciu-de-spionaj-militar_612750.html
  ca si hint, cate tari vestice au mai extras afgani dupa retragerea aliatilor? Romania se pare ca are rezultate mai bune dupa retragere decat in haosul ala de la aeroport. Cati romani mai erau in Kabul cand au venit talibanii…aproape niciunul.
  e foarte posibil ca astia sa aibe dreptate, si sa aflam peste 10 ani ca ai nostrii au fost singurii care au anticipat corect caderea guvernului afgan, dar nimeni nu i-a ascultat. Cam ce citim acum depre Crimea…Din cate-mi amintesc noi suntem lead pe apararea cibernetica si am facut protectie si pentru ucrainieni.

  3
  • Poate cineva sa traduca cuvant cu cuvant partea asta de interviu de pe Youtube? Parca Puhov a spus putin mai multe decat textul prezentat in articol
   https://monitorulapararii.ro/un-expert-militar-rus-sustine-ca-romania-are-un-serviciu-de-spionaj-militar-puternic-ruslan-puhov-scoala-nato-de-spionaj-se-afla-in-romania-1-38591
   Apreciem …

  • Daca merge cu spaga la afgani, pai noi avem secole in spate de experienta, peșcheșuiala si alte cele.

   4
   • @lt(rez), exact cand americanii faceau busculada aia pe aeroport, in Ro a fost ceva bizar, seful satului major al armatei din Pakistan a venit in Ro. Aurescu spune destul de clar ca refugiatii extrasi de acolo sunt jurnalisti, judecatori si colaboratori ai armatei noastre. De asemenea spune ca au trecut prin 7,8 filtre talibane pana la granita.
    Asta nu se face cu spaga si se da la Tv, mai ales ca ii punea in umbra pe pakistanezi care i-au primit.
    A fost un deal direct cu Pakistanul, care in mod cert a avut agenti pe tren in acel convoi, altfel nu ajungeau aia nicaieri.
    Eee, acum intrebarea e cine a putut face un asemenea deal?
    Aceeasi baieti de care vb si rusul asta in articol ?.
    Ce sa zic, natural vorbind cand nu ai muschi iti dezvolti mintea sa obtii ce vrei ?.

    14
    • @ADR, desi am pus foarte plastic problema, daca incerc sa o analizez rational obtin desigur argumentarea si concluzia ta. Ministerele functioneaza, Aparare, Externe, Interne. Schiop, cu lidership depasit de probleme de multe ori si cu un homo politicus rau voitor si la limita retardismului mintal generat nu de o problema medicala ci de nesimtire. Dar totusi functioneaza. Cum? Pai uite asa, linia 2 si 3 este formata din doua tipuri de oameni, obedientii, cei care vor urma cand linia 1 se pensioneaza/rezerva/retaregere si cei care nu vor ajunge niciodata in linia 1 pentru ca sunt real pasionati de munca lor, competenti. Ei nu rezista mult pentru ca burnoutul acolo ii la 1 an, 1 an si ceva. Nu-i destul problema operationala cu care te confrunti, lipsa evidenta a resurselor ci mai trebui sa te dai si cap in cap cu prostii. Acei oameni au facut posibile aceste rezultate. Oameni competenti, care inca mai au abilitatea sa discute ceva la nivel diplomatic, sa ofere ceva si sa primeasca ceva in schimb.Adica ce ai vazut mai sus. Noi suntem la o jonctiune de curente nu doar de imperii. Un curent prorus intr-o parte, islamist moderat un pic mai jos sub noi, si altele desigur care au o influenta mai redusa. Sunt sigur ca am putut colabora cu tari precum Pakistanul si am putut oferi istoric pachete informative utile. Acolo unde acestea nu au dat rod sunt sigur ca din saracia noastra aparata secular, am putut oferi un deal economic unor tari precum cea mentionata, un deal cu care ei au putut sa ne ajute la schimb. Imi fac grii doar cand acei oameni care mentin aceste fine balante dispar. si vine cate un bou, politic sau nu, care demonteaza aceste constructii, vezi episodul mutam ambasada din Israel.
     Eu tot timpul ma intreb care este procentul de astfel de oameni activi in structuri sub care punem tara pe butuci? Vom trai si vom vedea.

     5
     • @lt(rez), nimic nou sub soare, fix asa este si in multinationale.
      Habarnisti experti in jocuri politice cocotati in functii, obedienti fata de managementul extern si nemilosi fata de oricine le pune pozitia in pericol din intern. De regula se inconjoara de o gasca de tovarasi, pitipoance si lingaii de servici folosind motivatia „echipa mea”. Evident ca treaba trebuie facuta si asta cade pe experti care sunt undeva 10% si pe o masa mai mare de palmasi care dau la pedale. La noi sa stii ca este light, romanii sunt mult mai onesti chiar daca vesticii ne vad cam ciobani necizelati din cauza ca suntem prea transanti. Sa vezi asta la occidentali te umplii de greata, gen cum un barbat ii aduce cana de ceafea altui barbat ranjind la ala in fiecare dimineata ca sa ii intre in gratii sa prinda si el un val catre un post superior.
      De dame nu vreau sa detaliez, ce sa spun..femei cu copii pe acasa ce ajung sa faca prin deplasari…iar a doua zi la birou apar cu aere de doamne.

      9
  • Mai tineti minte cun Basescu -cu toate „bubele lui” – tipa cat il tineau bojocii ca NATO sa aibe grija la MN? O fi fost si el informat, ca rusii „lucraul” la Crimeea.

   1
  • @ADM
   Presa ivanilor spune că a căzut de pe o stâncă neagră cu un vechi castel, încercând să salveze un cameraman. Mie îmi sună a ceva repetat, o poveste cu un erou rus / sovietic care moare salvând ceva, pe cineva. Dar eroul trebuie neapărat să moară

   4
 35. Datele contractului intre Fortele Navale Romane si ARCA:

  http://www.cdep.ro/interpel/2021/r2009A.pdf

  Ma intreb cum se simt oamenii aia

  4
 36. La momentul 2:47, mai ca zbura cu tot cu JLTV…cred ca un 6×6 (cum fusese prezentat M-ATVul ala in urma cu cativa ani) n-ar strica. 😀
  https://www.youtube.com/watch?v=YPKPj1-SjOQ

  • ok, dar daca marines il foloseste asa cum este nu cred ca ar trebui sa ne facem griji…
   Baietii astia stiu ce vor si sper sa ne cuplam pe capabilitatea asta cat mai curand ca tot ne-am luat NSM si JLTV (doar la OPS pana acum).
   Pana la urma, vre-o 10-15 jucarii ca astea (mobile) pierdute pe tarm, prin delta dunarii si sudul moldovei ar da ceva dureri de cap strategilor rusi si ne-ar mari capacitatile aferente…

  • bine ca nu au incercat cu Humvee.

   1
 37. Some more information from MSPO. The film with HSW products, the vehicle offered in cooperation with the Czech Tatra, will probably have a changed engine of the Czech company for a more modern one with different dimensions, the design and installation of the Czech engine significantly reduces visibility while driving off-road. So only the chassis will remain from the Czech offer.
  https://youtu.be/7kifV0zROuU
  And general material from the MSPO market:
  https://youtu.be/W1mBRKpGQxg

  4
  • Congratulations @O.!
   You have plenty of equipment developed in your country and besides that a lot more to come in next years…
   As a Polish you should be proud and please believe me that I wish for us to have such approach in Ro…

   2
 38. Most likely, next year, HSW will provide the military with the first 4 IFV Borsuk for testing.

  3
 39. Contracts For Sept. 8, 2021

  MISSILE DEFENSE AGENCY

  L-3 Communications Integrated Systems L.P., doing business as L3 Aeromet, Tulsa, Oklahoma, is being awarded an indefinite-delivery/indefinite-quantity contract with a maximum amount of $172,719,699. A single initial task order in the amount of $22,878,503 is being issued. Under this contract, the contractor will provide support for the Airborne Sensors (ABS) program. These efforts will continue operations and sustainment of the High Altitude Observatory (HALO) aircraft and sensor equipment, mission planning and flight test execution, and improvement and modernization efforts. The work will be performed in Tulsa, Oklahoma. The ordering period will September 2021 through September 2026. One offeror was solicited and one offer was received. Fiscal 2021 research, development, test and evaluation funds in the amount of $5,000,000 are being obligated on this award. The Missile Defense Agency, Huntsville, Alabama, is the contracting activity (HQ0855-21-D-0001).

  • astia isi fac iluzii ca daca blameaza Romania pt ineficienta lor in a isi promova interesele in randul populatiei, cetatenii Romaniei se vor simti vinovati si vor modifica constitutia si implicit legislatia ca sa le convina lor,adica daca voi nu ma vreti eu va vreau 😀

   2
  • Eh, au propus si ei o frectie la piciorul de lemn. O comit astia in UE mult mai rau ca noi, in Ungaria si in Polonia. Nu vorbesc de homosecsi, ci o comit la nivel de functionalitate institutionala cu UE, ceea ce-i grav. Asta-i un fel de Mircea, fa-te ca lucrezi cu noi.
   Nu se intampla nimic mai baieti stati lejer. Nici de bine si nici de rau.

   5
  • Pana la urma asta e o incalcare evidenta a drepturilor omului. Daca noi avem dreptul sa ne casatorim, de ce sa nu aiba si ei? Cu ce ne incurca pe noi asta?
   Sunt oameni ca si noi, incercati sa fiti un pic mai toleranti.

   3
   • Si asa ajungem la copii. La dreptul de a adopta copii, la sensibilitatea cuplurilor homosexuale fata de cuvintele mama si tata care vor trebui inlocuite cu parinti si atat, la modificarea programei scolare in asa fel incat Fat Frumos sa nu iubeasca doar Cosanzene ci si Cosanzeni caci nu-i asa copiii trebuie educati in spiritul tolerantei..etc etc. Si astfel de la respectarea drepturilor pentru o minoritate devenita extrem de agresiva in zona comunicationala si juridica se ajunge la o serie de chestiuni extrem de neplacute pentru majoritatea covarsitoare heterosexuala. Ca sa vezi cu ce ne incurca. Exemplele alarmante din vestul „civilizat” sunt destule.

    18
   • Dinu, m-am sfadit acum ceva ani cu Razvan pe tema asta, ca orbii. Eu cred, poate cred gresit, ca inca mai am dreptul sa nu imi placa un tip de oameni, pe anumite criterii. Spre exemplu, am fost ca folcloricul Badea Cartan la Roma sa vad. Tot. M-am simtit discriminat de italieni gratis, si asta mi-a pordus o reticienta fata de ei pana si in prezent. Imi asum ca nu-mi plac italienii. La fel si cu astia, nu trebuie eu sa fiu de acord cu alegerile lor, nu imi plac, dar nu cred ca trebuie nimeni sa-i omoare cu pietre. Nici nu ma poate obliga cineva sa-i numesc „Sot si sot” sau „Sotie si sotie”. Sa faca o lege pe parteneriatul ala civil si sa fie sanatosi. In rest, scalambaielile lor cu nu stiu ce pride, nu stiu cum fest sunt niste penibilitati la care chiar si cei care sunt asa nu le mai inghit de mult.
    In rest noi sa fim sanatosi. Si ei.

    6
   • Fuck Concord in her ass! https://www.youtube.com/watch?v=f1IQicmIiXM

    Nu pot tolera oamenii lipsiti de imaginatie,care trebuie sa numeasca masturbatul in fecalele altui barbat cu termenul ”casatorie”.Ala e pt aia normali si implica mult mai mult decat sexul.

    2
   • @Dinu, asa si aia care viseaza harem legal cu acte sunt limitati la una singura. Sa nu mai sufere bietele amante ca nu se aleg cu nimic daca da ala coltu subit sau ala ca va lasa la divort jumate fostei ca sa fie cu amanta.

    1
   • Dinu citire de la astia : https://www.ohchr.org/en/udhr/documents/udhr_translations/rum.pdf
    eu stiu ca in Limba Romana ‘Babatul si Femeia” nu „Barbatul sau Femeia” reprezinta subinteles o suma adica impreuna nu separata doar barbatul sau doar femeia si nici 2 barbati sau 2 femei ,si ca mine gandesc si altii care la un referendum nu sau prezentat sau au votat contra nu pt ca sustin minoritatile sexuale ci pt ca ala e intelesul in Limba Romana nu trebuiau clarificarile cerute de coalitia pt familie dar aia e normalitatea mea.

    2
   • @Dinu…dar tu de ce nu esti tolerant cu incestuosii? Sau cu poligamii! Sau cu pedofilii…sau cu zoofilii…
    Fii si tu mai tolerant si nu mai incalca „drepturile omului”…si ale animalelor!

    10
 40. Belgrad, Serbia: de dimineata zboara baietii MIG-urile, J22-urile, elicoptere de mai multe tipuri. O priveliste superba. Cica doar exercitii, desi zoboara in formatie si pe aceeasi ruta. Niciun airshow din ce stiu sarbii de pe aici.

  3
  • Cand vedea o prostie, profesorul meu de fizica din liceu desena pe tabla un cerc si scria „Loc de dat cu capul”. Faza era ca nu avea o tabla propriu zisa ci era un perete vopsit negru.
   Deci, „Loc de dat cu capul”.

   4
 41. F16 pot deveni cea mai eficientă arma in Marea Neagră. Americanii au testat JDAM modificate care lovesc ținte navale sub linia de plutire, ca niște torpile. Trebuie luate.

  3
  • La astia se aplica sintagma „razboiul intregului popor” impotriva imperialistilor decadenti si corupti! Au si militari pe biciclete. Am vazut candva o fotografie cu un soldat nord-coreean pe bicicleta tractand o mitraliera pe afet cu roti -cred ca era o Maxim.

   1
  • Dupa „5 worst AKs ever made”…vad ca „5 best AKs ever made” inca n-au curaj sa-l faca! 🙂
   Le e frica de competitie.

   2
   • Pentru ca nu ar fi un raspuns usor, sau complet. Daca ne referim la AK-47, probabil sovieticii si polonezii, daca ne referim la AKM, polonezii si germanii de est, daca ne referim la AK-74, sovieticii, daca ne referim la AK-uri in 5.56, polonezii(a dreacu’ polonezi, deja sunt enervanti). Apoi avem RK-u’ finlandez, care e tot un AK-47, dar modernizat intr-o directie diferita fata de AKM standard. Apoi avem Galilu’ israelian, in fapt un RK finlandez si cu ceva imprumuturi, pat si pistol grip de la FN FAL etc, fabricat in calibre NATO. Avem si RPK-u’, considerat de unii tot AK. PSL-u’ romanesc, e practic un RPK in 7.62x54R. Apoi avem extrema argumentului, SIG-u’ elvetian? Este un AK? Dupa unii da, dupa altii, ba. Ma rog, mai avem si variantele de dupa 90′ si modernizarile bulgarilor pe platforme de AK-74 dar in 7.62×39, avem variantele ciudatele ale sarbilor; M85 Tactical(https://www.youtube.com/watch?v=oWQfs2nTO30 , imi place jucaria de mor). Revenind, mai avem AK 100 Series, mai ales mid-length AK’s, 102, 104, 105. Si bineinteles, ultimele variante, AK74M3, AK12 RPK16 etc.

    3
  • loveaua si taiatul frunzei la caini….idiotul chiar crede in mintea lui ca partidele politice si politicienii vin cu bani de acasa si impart la toti.
   asta primesc romanii de la bresle care jura credinta ministrilor si politicienilor nu tarii si cetatenilor.mai era un profesorache care declara azi clar si raspicat dis de dimineata ca problema in educatie o reprezinta doar salarizarea…si-au pierdut toti ratiunea in sistemul publiuc,suntem niste slaveti pentru ei…ca parca salarizarea si avantajele pe care si le trag toti din sistem si de care nimeni nu are curajul sa vorbeasca au dus si la cresterea eficintei,profesionalismului si a respectului fata de omul de rand.
   dintr-o data numai avem probleme in justitie,in politie,numai crapa omeni cu zile in spitale,nu se distrug destine in scolile romanesti…ca le-am marit salariile.

   2
   • Da, eu m-am dus acolo din idealism prost si o forma de „autism” in raport cu spusele tuturor celor din familie care au imbracat uniforma. Eu, „betmen”.
    Acolo gasesti o multitudine de astfel de domni, unii chiar placuti in vorba si port, care printre alte idei nastrusnice considera civilul cetatean de rangul 2 obligat sa deserveasca pe cel cu vocatie de erou. Niciun efort bugetar din partea civilului nu este prea mare.Niciodata nu am auzit o discutie, dar de unde sa „se mai dea”. Niciodata, bugetul este interminabil, nesecabil si mitologic in materie de potenta.
    Militarul ala cu sange khaki, si-ar da haina de pe el pentru echipament mai bun si posibilitatea de a face performanta la locul de munca.Dorinta de performanta a platit-o uneori cu sange sau cu viata sa. Dar niciodata nu a luat pozitii in raport cu pensia si a inteles logic, ca pensia nu este niciodata suficienta si va trebui sa se multumeasca cu faptul ca si-a iubit meseria si a facut o viata intreaga profesionala ceea ce a iubit. Oricum pensile cu mici exceptii aberante sunt mult peste medie si in unele circumstante cred ca este bine asa.

    2
 42. https://ziare.com/stiri/sie/silviu-predoiu-istoric-critica-declaratii-politice-sie-sri-1699829

  1.orban a dat din casa
  2.controlul politic peste structurile de siguranta si aparare este zero barat
  in rest imi plac analistii si intelectualii astia rasati care vin cu analize la spartul targului….le recomand postari mai vechi pe pe aici.

  3
  • Bine colegu’ dar ne asteptam la altceva? Ca eu nu. Ai modele civilizate in care „structurili” sunt civile, conduse operational de civili si asa trebuei sa fie. Noi, am venit cu capitalismul de cumetrie, pe fondul intrarii in democratie avand structuri populate cu 99% fosti securisti, sau mai bine spus securisti rebranduiti. Toate astea asub conducerea unui discipol ideologic al leninismului care nici macar nu a inteles ideea de economie de piata.
   Credea cineva cu 3 neuroni functionali ca alesul tau si al meu, care intre noi fie vorba oricum sunt niste imbecili, chiar controleaza prin aceste comisii ceva?
   {start function „sarcasm”}
   Si colegu, i-a termina cu disidenta ta pe aici. Multumeste-le. Ei ne-au aparat in continuu de amenintari. Ne-au aparat de Ratiu, Coposu, mosieri, si Rege. De democratie de tip occidental in detrimentul celei originale. si mai important ne-au aparat de straini. Deci multumeste-le, temina cu scandalul, ca uite ce frumoasa e Romania lor, dar tu nu vrei sa vezi. Tu iti dai seama ce se intampla daca dadeau ei tara pe mana lu’ astia de mai sus. Elemente dujmanoase, cu burghezul-sef in frunte si burghezul incoronat. Tu realizezi ce se putea intampla?
   Hai canta cu mine, „Il votam pe Iliescu cu tot neamu, sa moara de oftica Ratiu si Campeanu”
   {End sarcasm}

   3
 43. Mă cam doare capul?,dau cu zeama de varză și trece? Azi începe școala! S-au vândut flori cât pentru o lună… Doamnele ar prefera bani… Dar regulile jocului trebuie respectate. Lasă că vine ședința cu părinții și colecta… Să nu sufere copilul, facem orice. Pe de altă parte, un euro egal cu cinci lionși face mai usoare socotelile?

  1
 44. Tcmai am citit ca cei 3 giganti din imobiliare din china sunt in colaps. Datorii de sute de miliarde.

  Asta ar explica partial masurile radicale luate de winnie the poop pentru a reduce „consumul”…

  Cel mai probabil incepe sa se sparga bula imobiliara de la ei. Iar cum aparent multi sunt supraindatorati e posibil sa vedem ceva interesant. Miracolul economic chinez incepe sa arate a altceva pe zi ce trece.

  Culmea e ca multi au avertizat despre asta.

  4
  • Cretini sunt idiotii care ne conduc! Uite asa, tacit sau nu, Ungaria devine co-suzerana in Ardeal. Ai nostri stiu si vad dar se fac ca ploua din motive neclare! Pare ca se aplica un plan bine structurat de catre Ungaria cu acordul diletantilor care ne conduc. Sau mai degraba a tradatorilor, a anti-romanilor care ne conduc! Ca de obicei, Romania n-are nicio reactie la tupeul Budei! Desi nu il agreez nicicum, ii dau dreptate lui Putin cand a afirmat, daca a afirmat si nu e vrajeala ruseasca -„pacat de Romania…pana si Ungaria isi bate joc de ea”. Chiar daca cuvintele pot sau nu sa fie reale, bataia de joc ramane!?Ca si lipsa de reactie si tacerea complice a Bucurestiului!

   14
   • Despre „Nistrenia” Putin nu a afirmat nimic?
    https://youtu.be/kaq0gk5DzaA

    1
   • Au trecut cateva ore, si inca nimeni nu ti-a scris aia clasica cu „da’ce, Transilvania este o bucatica de pamant, o iei in buzunar, si ai fugit cu ea peste granita”?
    Ar trebui sa le spuna careva si ucrainienilor sa numai fie asa paranoici si patriotarzi, ca doar nu vine Putin sa ia Crimeea in spinare si hop peste stramtoarea Kerci. Aaaa, stai ca deja s-a intamplat chestia asta…

    8
    • Wow, ce patriot ai devenit !
     Cand ma gandesc ca inainte pe cine zicea asa ceva il etichetai de ultranationalist

     1
     • Nicusor, spune-mi ca nu ai citit comentariul meu de luna trecuta, cand ti-am raspuns, la rubrica permiteti sa raportez.
      Te rog spune-mi ca nu l-ai citit, sa nu fiu nevoit sa-ti mai explic, desi acolo scrisesem ca o sa o fac de cate ori este nevoie.

      • Am citit primul comentariu :
       https://www.rumaniamilitary.ro/aprilie-2020-permiteti-sa-raportez#comment-391862
       Am inteles doua lucruri :
       – obraznicie ” Pai ce faceti aici, promovati ultranationalisti, ”
       – primitivism ” ultranationalisti, platiti de Putin si de Dragnia? ”
       E ceva ce mi-a scapat ?

       Fa un pas in spate si macar nu mai fa pe patriotul , acum ca se strange latul .

       1
       • O sa fie putin mai greu cu tine, Nicusor, dar sper ca o scoatem la capat. Ai avut timp sa cauti ce a scris ala in 2015, dar ce am scris luna trecuta, nu ai cautat. Uite, sa te scutesc de o cautare.
        „In legatura cu Dan Tanasa, sau cand ma „plang” ca faptul ca fostii ocupanti ai teritorului nostru, nu ne-au „civilizat” suficient, si „uff,uff, nu ne mai facem bine, noi tot cu buda in fundul curtii am ramas”, credeam ca este clar sunt sarcastice.
        Daca ai probleme cu intelegerea unor texte simple si scurte(ca nu ma pun sa scriu comentarii literare), spune-mi, o sa-mi rapesc cateva minute sa-ti explic ce am vrut sa scriu”.
        Sper ca este suficient de clar acum, dar ca sa fiu sigur, la postari de genul acela, voi adauga un PS, prin care precizez ca este vorba de sarcasm.
        Luna trecuta am mai avut o postare despre turci, si faptul ca desi ei aveau toalete inca din nu stiu ce secol, totusi, la noi nu au reusit sa le impuna, nu au reusit sa ne civilizeze. Asa de rau se strange latul, Nicusor, ti-a scapat aceasta postare?

   • Ce va tot plangeti de unguri ?
    De la Mohacs astia si-au tot luat-o,au aproape 500 de ani de cand tot mananca bataie ..
    Daca va ingrijoreaza posibilitatea unor unguri care sterpelesc Ardealul de la niste romani care casca gura,eu zic sa nu fiti naivi ..ia mai cititi ce scrie in tratatele de aderare la UE.
    Pe scurt,granitele sant batute in cuie .

    2
  • sa achizitionezi FMGS doar pt 227 de TBT, greu de crezut

   • cred ca urmeaza si restul de aproape 400 pe amfibiu si ai incolo un 4×4 sau 6×6.

    1
    • yeah,
     parca in ultima aprobare a noilor programe de inzestrare a fost trecut si un transportor de trupe senilat – pe chestia asta am vazut publicata de un alt ziar si o lista care nu avea precizata senila, doar transportor de trupe …
     https://www.defenseromania.ro/comisia-pentru-aparare-a-aprobat-in-unanimitate-inzestrarea-armatei-romaniei-cu-10-programe-secret-de-serviciu_609895.html
     UMB se pricepe la senilate?

     • TR85M1 a fost facut la UMB…deci senila a fost de fapt la ce se pricepea UMB…Si inainte de TR au fost celelalte incropeli plecand de la T55.

     • de pe pagina UMB: „Uzina Mecanică Bucureşti (S.UMB S.A.) este o fabrică de armament din România, situată in Bucureşti, sector 3, care funcţionează ca filală a COMPANIEI NAŢIONALE “ROMARM”.

      Societatea are ca profil cercetarea, proiectarea, producerea, repararea şi modernizarea de vehicule blindate. S. UMB S.A. este cunoscută mai ales ca producător de tancuri, cel mai nou tanc al ARMATEI ROMÂNE, TR-85M1, fiind realizat aici.”

      http://roumb.eu/

      • a fost odata ca in povesti a fost ca niciodata,voi chiar aveti impresia ca tot tancu se facea la FMGS ,daca restul lantului de productie e in china india,alte produse din fer reciclat de Romania de 20 de ani, ce tancuri noi visati

       • mie imi pare pregatirea pentru un tun imobiliar, trecem activul de la stat la privat si apoi o sa il vand pentru recuperarea datoriilor (ansamblarea pirandelor se poate face in orice hala industriala din marginea Bucalistanului)

        2
        • „Bucalistanului”- buna asta. Se poate trece in orice contract ma gandesc faptul ca, find de buna credinta si aparandu-ne grijile si nevoile si neamul, spre exemplu x ani nu ai voie sa schimbi destinatia industriala. Cred ca avem suficienti avocati buni care ar putea bloca prin prevederi contractuale orice apucatura de genul.
         Noi, sa ne aparam interesul? Ar fi ceva nou si incompatibil cu o spaga.

        • Nu zau dar cand nu ne vindeam tara decat la rusi de duceau toate utilajele in rusia nu erai asa vigilent ,mai citeste comentariul lui M Z si vezi ca nici fracezii nici americanii la Dacia si Ford nu au facut ceva de genu

  • asta ar fi singura solutie sa se deblocheze lucrurile. Asta cerem din 2012-2013, sa privatizeze cu castigatorul unui contract consistent.

   3
   • Pai cum coane, si matale dai(instigativ macar) „Țara” la „straini”. Cum, vrei sa spui ca manajmentul romanesc nu a rupt toate normele si acum astia de invidie vor sa ne cumpere?
    Huooo.

    • statul isi poate pastra o cota de actiuni minoritara, dar sa nu mai intre cu bocancii peste managementul firmei, consilii de administratie, cacaturi din astea. Poate un drept de veto pe unele decizii strategice, maximul.

     • Coane, pai ce spui matale, e de bine, e de bun simt. Este logic si astept asta din 90. Statul find un actionar care isi primeste dividendul si ura si la gara. Ok, un veto in caz de forta majora. Hai fie.
      Am avut 31 de ani sa demonstram ceva, pune exemplele auto una langa alta. Dacia privatizata cu o firma serioasa, uite unde este. Aro? Pune petrolul daca vrei: Rade Patriciu de noi si acum, din mormant, povestea inefabila a capitalului romanesc. Mai are rost sa vorbim de bancorexuri si alte cele?
      Am spus-o de 1000 de ori. Statul roman este cel mai prost administrator a orice. Daca ar face suc la TEC, ar fi cel mai prost suc la TEC, costand 50 de lei paharul si ar avea gustul lichidlui de parbriz.
      Si uite de ce sunt eu conservator, printre alte argumente: Singura sansa a noastra este statul implicat minimal in vata cetatenilor.
      Si uite cum am ajuns amndoi la salpul infamiei pentru aceste idei, ca „dam tara la straini”. In traducere libera, vrem sa le taiem craca cu furtisaguri si numiri politice in CA-uri iar pentru asta stimate domn, ar trebui sa fim ghilotinati.

      2
      • @lt(rez) statul in general e un prost administrator pentru anumite chestii dupa cum mediul privat e un prost administrator pt. alte chestii.
       In mare statul (nu doar cel roman) e un prost administrator pentru tot ce inseamna eficienta, profit, inovatie.
       Mediul privat e un prost administrator pentru ce inseamna accesibilitate si drepturi egale, justitie, reglementare si standardizare, infrastructura majora si planificare pe termen lung si foarte lung.
       Cata vreme nu le amestecam e OK.

 45. Cred ca GD a realizat ca cu noi nu merge decat daca iau fraiele in mana si investesc. Sper ca nu-i doar fum…

  2
  • Problema nu e sa „investeasca”. Problema e sa implemnteze un management orientat catre obiectvul productiei si nu pe satisfacerea de interese, nepotisme si ascunderea incompetentei. Cand ma gandesc la unii care sperau sa relansam productia de tancuri.

   1
   • Pai asta vine de la sine in momentul cand vii cu $ de acasa si investesti. Ai bagat o tona de bani in industria/ramura respectiva. Normal ca introduci regulamente draconice si in trei secunde dai pe oricine pe mana procuraturii, pentru gestiune fraduloasa. Ca ai investit bani si si ca daca ii pierzi, gata. Nu sterege statul nici o datorie istorica ca esti… privat.
    Nu ai probleme de genul la Dacia, sau Ford. Oare de ce?

    3
  • Si in continuare am sa deschid o alta discutie in ce priveste razboiul asta pe care l-am purtat :
   – Ce facem noi pentru familiile celor pierduti, ca suport financiar si suport moral?
   – Ce facem noi pentru cei raniti si invalizi si pentru familiile lor? La fel pentru cei afectati efectiv…
   – Ce facem noi pentru cei ce dorm prin gari ca au cedat phisic? Dar pentru familiile lor?
   – Si in general ce facem noi pentru veteranii nostri de razboi care trebuie ajutati si sprijiniti sa rama integrati in societate? Pentru ca indiferent de culoarea politica, indiferent de culoarea pe care o avem sunt ai nostri! Oamenii astia trebuie sa aiba o slujba, sa castige bani pentru intretinerea familiei. Si mai ales sunt o valoare in societate care trebuie valorificata, care poate sa-si imparteseasca experienta cu tinerii viitori militari. O experienta care nu poate fi inlocuita de scoala militara!
   Si le suntem datori cu toate cele… pentru ca noi, ca si societate le-am cerut sa fie acolo, sa ne reprezinte, sa rezolve problemele specifice din teatrul de razboi …
   Am absolut tot respectul!

   1
   • Acum vreo 10 ani de zile sotia avusese tangenta cu un proj care parea la vremea aia interesant. Un centru medical de reabilitare in urma traumelor.
    Centrul ar fi fost al armatei. Necesitatea era data de primii militari mutilati fizic sau cu traume psihice care incepusera sa se intoarca de prin „teatre”. Colonelul care raspundea de problema imi paruse un tip luminat si observa just ca pe langa clientii militari noi eram (si suntem) o tara cu foarte multe victime ale traficului rutier, oameni care raman marcati grav fizic si psihic in urma accidentelor. Deci centrul ala ar fi avut pacienti atat militari cat si civili. Ca pe orice idee buna s-a pus praful pe ea pe undeva…

    2
 46. Congress wants answers on how DoD is solving a hypersonic weapons detection gap
  https://www.defensenews.com/pentagon/2021/09/13/congress-wants-answers-on-how-dod-is-solving-a-hypersonic-weapons-detection-gap/

  As ‘Zapad’ military drills heat up, signs of a lasting Russian footprint in Belarus
  https://www.defensenews.com/global/europe/2021/09/13/as-zapad-military-drills-heat-up-signs-of-a-lasting-russian-footprint-in-belarus/

  BAE Systems pushes cutting-edge flight control for military aircraft
  https://www.aero-mag.com/active-flow-control-10092021

  SEANICE, a consortium led by Thales, prepares European Navies for the future underwater threats
  https://www.navalnews.com/naval-news/2021/09/seanice-a-consortium-led-by-thales-prepares-european-navies-for-the-future-underwater-threats/

 47. Balanţa de plăţi şi datoria externă – 31 iulie 2021:
  132 miliarde euro = 96 + 36 miliarde euro.
  https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=19876

  În perioada ianuarie – iulie 2021, datoria externă totală a crescut cu 6 058 milioane euro. În structură:
  – datoria externă pe termen lung a însumat 95 931 milioane euro la 31 iulie 2021 (72,7 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 3,3 la sută față de 31 decembrie 2020;
  – datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 iulie 2021 nivelul de 36 054 milioane euro (27,3 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 8,9 la sută față de 31 decembrie 2020.

  _______________
  nr. – Produsul intern brut estimat pentru anul 2020 a fost de 1.055.548,8 milioane lei (213,5 miliarde euro la cursul de azi de 4,9444 lei/euro) preturi curente, in scadere – in termeni reali – cu 3,9% fata de anul 2019.

  5
  • Aia pe termen scurt o sa ne puna streangul daca tot continua sa creasca in ritmul asta, de 9% pe jumatate de an.
   Si adevarul e ca o meritam, la ce comportament idiot avem in economie.

   si s-a dus dracu’ si acoperirea de catre valuta bnr
   „Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 iulie 2021 a fost de 84,8 la sută, comparativ cu 90,7 la sută la 31 decembrie 2020.”

   2
 48. Al doilea avion AN-2 care intra si iese din spatiul aerian al Romaniei fara ca radarele MApN sa il vada
  https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/un-avion-cu-tigari-de-contrabanda-din-ucraina-care-se-indrepta-spre-romania-a-fost-capturat-de-politistii-din-republica-moldova-1667139
  ,,Specialistii” de la centrul de operatiuni de la Baneasa ar trebui demisi

  6
 49. https://ziare.com/stiri/contrabanda/avion-tigari-contrabanda-ucraina-retinut-la-sol-republica-moldova-1700063

  misiune indeplinită!…..masa,dansul,avansarile si decoratiile la cotroceni in curte.

  4
  • De data asta, nu mai merge scuza cu muntii, ca vezi Doamne, s-a bagat avionul printre munti si n-a vazut radarul.

   3
   • Tot timpul sunt scuze dragi prieteni. Ehe… Cat traiesc eu il voi tine minte pe un militian (sef), a politiei proaspat demilitarizate prin 2004, care a aparut la TV si explica o crima prin Craiovita, si faptul ca ei nu au nici un suspect(maestre, baga tobele):
    „Pai asa-i la noi, se iubeste cu pasiune, se uraste cu pasiune, si cateodata se mai moare”.
    Fabuos omul, genial. A fost in onestitiatea lui Genial cu „G” mare. Si limba romana l-a ajutat fantastic cu acea diateza reflexiva, acel magic „se” de zici ca nu vorbea de oameni din comunitatea lui, pe care statul il plateste sa o aprere, nu-nu, vorbea de civilizatii extraterestre si actiuni care se intampla asupra lor dintr-o vointa divina.
    N-ai cum sa mai zici ceva. Fabulos.
    Asa-i si aici, fix asa. Ei nu au nicio responsabilitate.

    5
    • pai de aia la revolutie „s-a tras”. Nu armata, militia si securitatea au tras! Si revolutionarii care au pus mana pe arme au tras… unii in altii cu astialalti, sa fie show-ul maxim.

     3
     • „S-a tras”, „s-a furat”, „s-a votat”… Actiunile sunt impersonale coane, fara autor definit deci fara responsabilitate. Tara hotilor etern abuzati, amnistiati, gratiati…
      Vorba lui Catalin Voicu, mare mafiot, puscarias, si general (r): „Uite, am vrut sa fac un bine si uite ce „s-a” intamplat.”

      4
  • bineinteles cu binecuvantarea csat-ului si bor.

   1
 50. AN 2 lovește din nou.Un alt AN2 folosit la contrabanda cu țigări din Ucraina sau Republica Moldova, prin Republica Moldova, în România Evident, avionul nu a fost depistat de autoritățile române ci de cele moldovenești.
  https://adevarul.ro/moldova/actualitate/foto-avion-ucrainean-transportat-tigari-contrabanda-romania-capturat-camp-republica-moldova-1_614051fb5163ec427136607d/index.html

  2
  • aaaaaa, poate că radarele noastre, sunt setate să vadă , bombardiere strategice si OZN uri, nu tinichele. Părerea mea. hic

   3
   • Acum inteleg de ce nord-coreenii au cateva zeci de AN-2 pe post de bombardiere si aeronave de atac la sol! Nici naiba nu le detecteaza, sunt stealth pentru radarele LM si nu numai! O barabafta din secolul trecut care a zburat imefiat dupa sfarsitul WW II bulibaseste toate undele radar? Cum sa nu, muntii, raul, ramul ii sunt prieteni!?

    8
 51. Former US Air Force acquisition czar could help the UK build its future fighter
  During his time as the U.S. Air Force’s acquisition executive, Will Roper had no shortage of disruptive and boundary-pushing projects, whether it was conceptualizing a “Digital Century Series” of rapidly produced fighters or developing an autonomous drone wingman known as “Skyborg.”

  Now in civilian life, Roper will be sharing his big ideas on digital engineering, cloud computing, agile software and artificial intelligence with one of the U.S Air Force’s closest partners: the British Royal Air Force.

  https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/dsei/2021/09/14/former-us-air-force-acquisition-czar-could-help-the-uk-build-its-future-fighter/

 52. https://youtu.be/H5nNTUzq7xw
  2 butoaie de 220l + 2 canistre de 30l, consuma mult An-ul….

 53. China’s J-10C Reportedly Crushed the Russian Su-35 in Combat Exercises – How the Firebird Came Out On Top
  https://militarywatchmagazine.com/article/china-s-j-10c-reportedly-crushed-the-russian-su-35-in-combat-exercises-how-the-firebird-came-out-on-top

  J10c Crushed Su35 in Exercise | Su35 vs J10C
  https://www.youtube.com/watch?v=Y7EqrCKJMdA

  2
 54. Cehii cumpara 52 de buc CAESAr 8×8 pt 335 milioane Euro cu livrare intre 2024-2026 si 40% fabricatie in republica Ceha: https://twitter.com/metnarl/status/1437410361351737349
  Acestea vor in locui obuzierel de 152mm DANA

  2
 55. https://www.facebook.com/AirbusHelicopters/videos/148445310768242/

  H175M in action
  Discover the #H175M, the newcomer to our military range of helicopters.
  A high performer with the longest endurance, range, and fastest cruise speed in its class, the H175M is the multi-purpose choice for the UK’s New Military Helicopter requirement.
  The H175M is equipped with the latest technologies to provide the highest level of safety and mission flexibility and is ready for a wide range of missions including: special operations, tactical transport, combat search and rescue and medical evacuation.
  Watch it in action!
  #AirbusHelicopters

 56. http://presamil.ro/mig-21-lancer-este-un-avion-bun-fiabil-performant-cu-un-mare-plus-fata-de-varianta-clasica-cea-sovietica/?fbclid=IwAR3OZUJq7Ysv4d2ru7r6nVevaPiM1lqjWZcCyyydtLWsjfpjL9JgT6tlSDs

  >Alte țări au retras acest tip de aeronavă, dar noi avem varianta cea mai modernă, MiG-21 LanceR, care, după modernizare, a fost adus la nivelul unui avion de vânătoare de generația a treia.
  >Este un avion bun, fiabil, performant, cu un mare plus față de varianta clasică, cea sovietică. MiG-21 LanceR, în ciuda faptului că multe țări au retras varianta clasică, iar mulți „specialiști” îl blamează în România, el este încă este la datorie și impresionează în ciuda vârstei înaintate.

  Cam atat.

 57. PR? Oricum articolul parca treimite catre ceva pe care eu unul nu il inteleg…
  Stie cineva ceva?
  https://romanialibera.ro/la-zi/investigatii-romania-libera/incognito/rachete-deveselu/

  • Ce sa intelegi ,daca ala nu intelege ca sistemul se numeste Aegis ca este Afloat si Ashore, trebuia sa spuna ala neaparat ce sistem e ,unu cu conspiratii in gand si frica ca monteaza americanski ogive nucleare sa raneasca lui maica rusie

   4
 58. Gata baieti, peste granite toti, si ultimul stinge lumina. Nu ai voie sa faci asa ceva cu cartile, biblioteca. Daca nu citim nimic, sa nu ne miram de absolut nimic. De usurinta cu care unii prostesc pe prosti, nici de pusee nationaliste si nici de faptul ca o mizerie de serial TV a ajuns metronomul natiunii si Firicel este langa Noica.

  4
  • @locotenent, adevarat, e rau ca dispar bibliotecile dar cartile evolueaza si ele. In ziua de azi nu mai studiem de pe papirusuri si pergamente. Importante sunt ideile transmise, informatiile, indiferent de suportul fizic. Eu unul prefer cartile tiparite pe hartie, dar trebuie sa recunosc ca-n anumite situatii exista alternative: e-readere, tablete, podcast-uri si tutoriale, samd.

   2
   • Da Stelian, nimic de obiectat de la mine. Si eu am un fetis cu mirosul ala de hartie dintr-o carte veche. E ceva extraordinar, pentru mine. Problema la mine este ca stau 9-10 ore cu ochii in laptop deci nu mai vreau sa-l vad la sf de spatamana.
    Desigur ca ne schimbam, cartea a devenit „audiobook”, biblioteca a devenit „centru cultural”, legat la net, cu acces restrictionat la tot inafara de wikipedia, ca pornhubul este la liber doar la primarie.
    Dar eu ma intreb, daca acel cadru de studiu, de informare. De lectura poate.
    Sa fiu eu oare (deja) rupt de lume? La mine in oras pana in clasa a 12 inclusiv faceam anumite lectii la biblioteca.
    De mult, am fost la o „bibilioteca” in Germania, un sat/orasel la 30000 de oameni.. Era sala de concerte pentru copii muzicieni din sat, o ora pe saptamana. Era centru cultural teatral pentru copii, o ora pe saptamana. Era laborator de informatica o ora pe saptamana.Acolo, si nu la scoli venea o data pe an un reprezentat al unei scoli profesionale sau universitate sa vorbeasca despre ofera lor educationala. Era inima unei comunitati, si acolo se dezvolta vitorul.
    La noi as spune ca functia asta a fost preluata de birtul din sat.

    1
    • @lt-rez…foarte frumos ce spui acolo de biblioteca aia din Germania. „Mediateca” se chema prin anii ’90 la noi. E o discutie f. lunga si interesanta, poate ar merita odata un articol dedicat daca tot exista articole si altele decat cele strict de militarie.

   • Mihai, ma bucura nespus faptul ca niste romani, 1, 10, 1000 s-au intros acasa. Sper doar sa fie psihic pregatit de socul intalnirii cu birocratia romaneasca.
    In rest, chiar daca nu-i cunosc, ma bucur cum m-as bucura de prietenii mei plecati prin Anglii, Spanii, Germanii & Others(inclusiv un injiner prin Australia)

    2
 59. Astăzi mi-a venit factura de regularizare de la curent. Culmea, îmi sunt ei datori?
  Ieri am reînnoit polița rca la o mașină cu cilindree relativ mică, putere mare, dar cu scor bonus-malus maxim. M-am simțit ca un pensionar din categoria vulnerabilă, deși se pare ca am ales cea mai scumpă companie din piață. Cu ani în urmă…
  Hai că nu-i dreaku așa de negru, contează și ce faci efectiv, nu așteptări nerealiste de genul să ne dea și să ne facă.

  2
 60. The Norwegian company Nammo, has signed an agreement with PGZ for the supply of all types of small-, medium- and large-caliber ammunition.
  The PGZ consortium together with Nammo is also involved in the technical dialogue on the light anti-tank disposable grenade launcher.
  The joint proposal of these companies is based on the M72 grenade launcher along with variant versions with a training and training system.
  The Norwegian company Nammo, with Zakłady Mechaniczne Dezamet and Mesko, has signed an agreement for the supply of all types of small, medium and large-caliber ammunition.

  Recently, it has delivered a batch of 7,020 pieces of 73 mm PG-15W anti-tank missile cartridges worth over PLN 41 million. It is one of the basic types of ammunition used in the BWP-1 infantry fighting vehicles.

  This is part of an agreement concluded in 2019 for almost 40,000. pieces of this ammunition worth over PLN 236 million, which the army is to receive by 2022.

  The Armament Inspectorate has signed a contract with the PGZ RAK-Ammunition consortium for the supply of over 23,000 modern, 120 mm high-explosive shells RAK-HE-1.

  In 2022, the army will receive ammunition for the M120 RAK self-propelled wheeled mortars, which will enable it to hit targets more than 10 km away. In addition, the Ministry of National Defense also ordered 2.3 thousand. Polish M-21 FHD missiles for rocket launchers. The contract was valued at PLN 256 million.

  The agreement will allow for the expansion and tightening of business cooperation, which will be associated with an increase in production, expansion of the portfolio of products available in PGZ’s offer and the entry of PGZ companies into new export markets.

  The companies have identified new areas of cooperation and at the same time announce the creation of an institutional framework for the implementation of new joint projects in the future.

  The PGZ consortium, consisting of Dezamet, Mesko and BZE Belma together with Nammo, is also involved in the technical dialogue on a lightweight single-use anti-tank grenade launcher for the Polish Armed Forces, codenamed Grot.

  The joint proposal of these companies in dialogue is based on the M72 grenade launcher together with variant versions with the training and training system. As PGZ emphasizes, as part of the talks, the stages of polonization and deliveries have been developed, up to the establishment of 100 percent. production in Poland incl.

  1
 61. „Ilie Năstase șochează la nunta Simonei Halep! Ce ținută și-a ales” https://www.cancan.ro/ilie-nastase-socheaza-la-nunta-simonei-halep-ce-tinuta-si-a-ales-20491480/amp
  Nu mă mir de clovnul ăsta, mă întreb de ce unor moși ieșiți de mult la pensie trebuie să li se mai dea încă uniforme. În care țară NATO se mai face așa ceva? Nici la defilare la Moskva nu mai vezi toți foștii cu uniforme atârnând pe ei, doar cu medaliile.

  1
  • În Franța, portul uniformei de către personalul militar ieșit la pensie este permis în cadrul manifestărilor publice sau reuniunilor familiale, cu condiția unei autorizații prealabile.

   1
  • clovnii mai mari sunt cei care acordă asemenea titluri si uniforme.

   1
  • In nici una, clovnul asta si-a batut joc de uniforma in prea multe ocazii, si vad ca nimeni nu ia nici o atitidine.
   Asa este si regulamentul la noi, daca ai drept de port, nu porti unforma decat la evenimente cu specific militar la care ai primit invitatie oficiala.

   5
 62. Ceva despre ruperea contractului de către Australia pentru cele 12 submarine de atac franceze cu propulsie clasică în favoarea unor submarine americane cu propulsie nucleară ?

  Ar merita un articol, fiindcă implică mai multe chestii :

  – aspectul strategic al alianței australiano-americano-britanice în Pacific
  – ruperea politicii non-nucleare australiene
  – aspecte financiare și practice (idemnitàti de mai mult de 200 milioane €, probleme de mentenentà pentru australieni care nu au industrie nucleară, probleme de cost de întreținere pentru submarinele nucleare.

  1
  • Au rupt contractul pentru ca explodase pretul si acum au sarit americanii cu nuclearele dar mai e mult pana cand o sa fie batuta palma pe ceva.
   Eu zic ca mai dureaza cateva zile pana se clarifica anumite aspecte.

   Relations between Naval Group and the government have broken down over a series of disagreements over spiralling costs, design changes, schedule slippage and local industry involvement since the French company was selected ahead of German and Japanese designs in 2016.

   https://www.afr.com/politics/federal/speculation-pm-will-announce-90b-french-submarine-deal-is-dead-20210915-p58rzo

   1
  • Aproape ca imi vine sa spun ca mi se rupe 🙂
   Chestiile astea se joaca la un asemenea nivel la niste mese, ca noi putem intrezari doar cate o licarire pe sub fata de masa 🙂

   Dar si pe noi a inceput sa ne afecteze reorientarea atentiei SUA catre Pacific – oarecum si retragerea din Afganistan face parte din tabloul asta, si asta inseamna mai putina circulatie pe flancul nostru catre un teatru de operatiuni, chiar daca eram o ruta secundara.

   Cat despre Australia, pentru mine a facut tot timpul parte din Commonwealth ca politica externa, iar acum, dupa Brexit si re-apropierea UK de SUA, cercul se completeaza si cu Australia, cel mai credibil si apropiat partener al SUA in Pacific. Australienii au avut tot timpul acces la niste chestii dinspre SUA, iar in unele cazuri politica lor ecologista i-a facut sa renunte la anumite facilitati oferite.
   Pe fundalul degradarii rapide a situatiei in Pacific catre care americanii isi reorienteaza eforturile, securizarea flancului australian e logica.
   In plus, cu tot scandalul legat de costurile submarinelor furnizate de Naval Grup, americanii au gasit momentul optim sa contra-propuna.

   Sa vedem ce decid si australienii, mai ales ca chinezii incep sa conteste mai ales maritim si aerian o droaie de zone in Marea Chinei, fiind si putere nucleara. Deci poate ca niste submarine nucleare australiene ar mai echilibra putin balanta in zona aia. Ceva ce japonezii si taiwanezii nu au voie iar sud-coreenii nu au.

   La ce economie si sume de pus la bataie au australienii, indemnitatea compensatorie pentru Naval Grup e o gluma fata de miza strategica a programului australian de submarine.
   Cat despre costul intretinerii – daca vrei obraz fin, trebuie sa il intretii. Probabil ca partea esentiala a intretinerii se va realiza in SUA, cu ceva capacitati si in Australia, pe care probabil le vor extinde in timp. Plus ceva parteneriate compensatorii pe alte domenii, mai mult sau mai putin colaterale.

   4
  • se rupe contractul sau se redimensioneaza?

 63. Momentan australienii au renuntat la Elbit BMS si nu mai cheltuiesc 1 miliard AUD in programul asta, le raman niste bani.Interesant ca nu se stie de unde a venit hotărârea de a renunța la BMS după ce au cheltuit 2 miliarde AUD pe el.Poate au fost presiuni americane, tot vorbim de relatia Australia Uk Usa, vad ca si britanicii i au intrebat pe australieni ce probleme sunt cu Elbit.