Arta Razboiului, noiembrie 2019

This entry is part 35 of 90 in the series Arta Razboiului
Series Navigation<< Arta Razboiului, octombrie 2019Arta Razboiului, decembrie 2019 >>

31 de comentarii:

 1. Imi cer scuze, poate s-a mai discutat, poate deranjez, dar trebuie sa intreb:
  De ce ati ales titlul „Arta Razboiului”?
  Vad legatura cu Sun Tzu, dar nu o vad cu UNAp-ul si Colegiul de razboi. Sunt convins ca stiti, cele doua gauri negre transmit celor care le trec pragul elemente solide de stiinta militara si nicidecum de arta razboiului (sau TLP&MDMP si/sau Advance planning).
  Evident, doar diploma obtinuta prin infuzie de stiinta militara ajuta in cariera si nu arta razboiului. Marturie stau zecile de rangeri (adica trecuti prin uzina, trecuti prin cursul de rangeri) romani sau simpli militari romani care au iesit in viata (ba chiar au echilibrat si scorul) din diferitele forme de contact in care au intrat in Afganistan sau aiurea, si care au preferat altceva in locul stiintei militare.
  Cat despre stiinta militara, am auzit ca un adjutant hatru de la Galati colectioneaza de vreo 15-20 de ani mostrele de stiinta militara pe care diferiti indivizi s-au simtit datori sa le ofere celor fara de stiinta. Din ce stiu are o colectie impresionanta de scheme in care, de-a lungul anilor, doar culoarea pixului a variat.

 2. Drifturi pe mare cu CVN 78 USS Gerald R. Ford

 3. „Futu-te, Sarah!” – generatia mea, Die Hard The Last Boy Scout, stie despre ce vorbesc.
  (e valabil si pentru H&M…pentru ca ati ajuns pe la noi de abia in 2011! De aia nu cumpar de la voi, japitelor!)

 4. A fost descoperita epava unuia dintre cele mai bune submarine americane din WWII, USS Grayback!
  https://navaltoday.com/2019/11/12/wwii-us-submarine-wreck-found-after-75-years/

 5. https://www.teslarati.com/tesla-gigafactory-4-europe-berlin-germany-model-y-production/
  A fost anuntat locul in care se va costrui Tesla Gigafactory 4 : Berlin (zona mai degraba). „Everyone knows that German engineering is outstanding, for sure. That’s part of the reason why we are locating our Gigafactory Europe in Germany,”
  Este prima fabrica Tesla in Europa. Inainte de G4 vom avea totusi Gigafactory 3 in China.

 6. http://www.humanitas.ro/humanitas/g%C4%83urile-negre
  Celor carora le place Stephen Hawking le semnalez publicarea volumului „Găurile negre” la editura Humanitas, o cartulie de citit pana sa te sui in avion, de fapt o transcriere a prelegerilor de la BBC/R4. Eu cred ca e departe de scurta istorie a timpului, dar pe de alta parte nu putem fi prea mofturosi, pentru ca S.H. nu va mai scrie carti noi in partea noastra de multivers.

 7. Asteptand decembrie 2019…

  PS – Wiki: „Michael Fitzgerald Wong a.k.a. Wong Man-tak (Chinese: 王敏德; pinyin: Wáng Mǐndé; born 16 April 1965) is a Chinese-American actor based in Hong Kong. He is fluent in English, but not so in Chinese, which is reflected in many of the characters he has portrayed…”
  Aha, sa mori tu?

 8. „Ok, boomer”..cum adica „2”? A existat si un „1”?

 9. Ca de obicei luna si cartea, am fost plecat ceva timp pe la clienti in vestul decadent si depravat ca sa aduc bani in tara, tocmai ca pesedeii-peremei sa ma injure ca vand tara.
  Astfel stand prin tot felul de „haeropoarte” am „cetit”, si recomand:
  https://www.printrecarti.ro/51040-romulus-hillsborough-shinsengumi-ultima-garda-de-samurai-a-shogunului.html
  Cartea trebuie citita in acesta cheie, dupa parerea mea:
  Japonia s-a autoizolat timp de 200 de ani de exterior, straini (li se spuneau „barbari”) sunt cîh, vai ce destepti si frumosi suntem noi daca ne autoizolam si suntem imbecil de xenofobi. Toata acesta logica avea desigur principiu de baza, strainezii astia ne distrug traditiile. Acesta izolare s-a produs pe fondul unui regim dictatorial-militar respectiv Shogunatul.
  Din pacate acesta izolare a produs slabirea natiunii japoneze, lipsa de contact cu exteriorul a insemnat si o lipsa in evolutie, tehnologica, militara si comerciala evident. Mai pe scurt, trecut au vremurile cand iesi cu Wakizashi in taifun, iar marina americana si cea olandeza impuneau blocade intre insulele japoneze deoarece deviza „Sonno Joi” – „Venerati-l pe Imparat, alungati-i pe barbari” era sfanta si atacarea vaselor comerciale care navigau prin proximitatea Japoiniei o „datorie de onoare”. Zis si facut, pana amiralul Perry le-a impus o blocada de toata frumusetea ceea ce a dus intr-un final la restauratia Meiji si apusul shogunatului, regimul Bakufu, Tokugawa. Desigur ca prezenta navelor militare americane a fost ceva nemaivazut pentru ei, pur si simplu tehnologic nu se puteau apropia de marina americana si nici de armamentul modern disponibl „barbarilor”.
  Cartea urmareste povestea ultimei Garzi a Shogunului care, vazand cum pierde din putere incetul cu incetul, a format un fel de politie/jandarmerie de o duritate extrema care a si facut foarte multe abuzuri in numele Shogunului. „Inamicii”, clanurile japoneze si acei Daimyo/Nobili, multi dintre ei samurai, care si-au dat seama de imbecilitatea autoizolarii si de beneficiile comerciale si tehnologice ale deschiderii tarii. Pe langa asta, samurai find, au constatat cu stupoare ca la un regiment american de infanterie de linie pur si simplu nu au ce sa-i faca, iar asta ar fi insemna ca Japonia, degeaba fudula, era la mila altor puteri de fapt. Desigur ca in materie de aceste noi realitati obiective ale mijlocului mijlocului sec XIX, Shognul era ca si alt prost, Ceusescu: „…cand va face plopul mere si rachita miscunele”.
  Recomand cartea de asemenea pentru cei care mai practica un sport de contact de origine japoneza. Intri putin in mintea lui Kondo Isami, un samurai de exceptie.

 10. Pentru ekipa nationale de futebol:
  https://www.youtube.com/watch?v=GHMjD0Lp5DY
  editat* Malta egaleaza! Hahaha!

 11. Daca nu ati fost sa vedeti Midway, mergeti neaparat. Un superfilm, cu foarte putine „greseli” hollywoodiene, si cu personaje istorice
  https://www.youtube.com/watch?v=BfTYY_pac8o trailerul

 12. Episode 3 – The Mandalorian:
  Mando powers down the engines after looking at the shift knob…me: OH, IT’S ON!

  PS- miniPRND-urile…ghidate „whistling birds” de pe incheietura;
  PPS- Heavy Infantry Mando salute, death from above!

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *