Mai e mult pana la urmatoarele alegeri parlamentare si prezidentiale in Turcia, vor avea loc abia in 2028 si se pot schimba destul de multe pana atunci, desi sa schimbi trendul (observabil si in 2023) e cam dificil.
Sigur, sigur! Daca primesc Eurofighter nu se ating nici de Grecia nici de Armenia, autobuzele Otokar se fac mercedesuri, S400-le ajung in UA via SUA, in Libia se face democratie, rutele de migratie dintre Africa+Asia centrala si UE revin la ce erau in urma cu 10 ani, Isis se stinge, kurzii capata drepturi egale cu ale turcilor si despagubiri pentru genocidul caruia inca ii rezista, armenii la fel, se deschide Bosforul, se termina cu sclavia si cu eploatarea copiilor pentru cresterea economica a „curcanilor”, Sfanta Sofia redevine muzeu civil iar sabia lu’ nea’ Fanica cel Sfant se doneaza la Moldovita =))))
Nu te stresa daca nu intelegi. De carne de tun e nevoie acum mai mult decat oricand.
Nici pentru tine si nici pentru mine nu conteaza in ce parte te inregimentezi 😉
In principiu simularea e buna, daca nu se prind ai-lalti. Unii se impiedica in simulari, ca turcii care simuleaza ca pot face masini la fel ca occidentul, altii si le asuma si le rafineaza, ca astia de prin est.
Despre KH55 cu ogiva de simulare – jumate decoy, jumate mesaj politic.
Comportament de roman pur, habarnis & caterincos.
Vezi ca turcii fabrica Toyota (CHR-cel mai vandut hybrid), fabrica lor fiind peste cea din UK ca si competenta, plus ca foarte multe componente sunt fabricate local.
Mai fac si Hyundai (modelele mici), Renault, Fiat, Ford (sunt dealtfel coproprietari la Craiova), Isuzu, camioane si autobuze Mercedes. Diferenta e ca in o parte dintre fabricile de mai sus exista coproprietari turci, nu ca la noi.
Turcia fabrica aprox 1.3 mil vehicule/an cu un grad foarte mare de asimilare locala a productiei, din care 85% sunt livrate catre occident.
Am lucrat pentru un proiect in care beneficiarul era fabrica Hyundai de langa Izmit, fabrica era peste multe vazute prin vestul Europei, atat ca tehnologie dar si disciplina de munca.
Turcii fac cam orice si pentru orice buzunar, daca ai un of legat de otokarele turcoaz, mai bine cauta problema la noi si o sa vezi ca nici macar familia „voluntari” nu a e in culpa ci un fost papusar (inca activ). Turcii vand marfa la pretul corect corect iar in tara lor nu compara un camion Mercedes cu un BMC, daca la noi s-a comparat un Mercedes cu Otokar mai bine cauta problema la cine a facut prostia asta.
„Marfa pentru orice buzunar” e principiul dupa care cresc China si India de vre-o 20 de ani. Pe ce baza e cresterea asta si cine a platit sau va plati pentru ea cred ca nu necesita elaborare.
Legat de anvergura industriei din Turcia am mai scris in legatura cu Turkish Aerospace, cerandu-mi in acelasi timp scuze ca ii subestimasem intr-o postare mai veche. La avioane speculez ca ar trebui insa sa fie standarde de calitate si proceduri de control diferite de alea pentru masinile care se pot repara pe „amiabila” – mai ales cand productia e in lohn.
In loc de Toyota eu ma descurc si chiar ma distrez nemaipomenit cu o bicla europeana pe baza de carbohidrati de bucatarie si masini de sharing daca-i chiar musai (Vietnamul de nord a rezistat ani de zile pe biciclete – nu ca nu-mi plac in anumite circumstante si Cadillacurile :P)
Individul poate face alegeri constiente si de perspectiva, dar statul roman nu. Prin urmare nu trebuie sa i se permita statului sa cumpere de unde marfa e pentru toate buzunarele, pentru ca in mod inevitabil va alege ofertele care sunt facute sa coste minim la inceput si enorm pe parcursul ciclului de viata al produselor – o forma de imprumut mascat in esenta, care trimite responsabilitatea spre cei care vin din urma.
* Legat de partea cu habarnismul si caterinca romaneasca m-ai prins :P.
Pentru comportament imi cer scuze, apreciez foarte mult claritatea rationamentelor din postarile tale.
** Am renuntat sa platesc pt propria masina cand mi s-a terminat rabdarea pentru piesele „pentru toate buzunarele” pe care mi le bagau service-urile pe gat.
*** deduc ca postarea mea are rezonante pro-ruse. Simularea… e o cheste mai veche decat omenirea, Noi doar incercam doar sa cenzuram instinctul cu tot soiul de filtre culturale. Lipsa valorilor ofera flexibilitatea atat de utila in razboi – rusii isi fac update-urile de la TV, SUA au abisurile din care rasar ocazional d-al de Chapo Guzman si Trump ori Snowden – pe partea ai-lalta – iar in Europa cea „marxista” interesele firmelor ar ingropa oricare dintre statele membre in lipsa consensului firav, asa cum se intampla el la Bruxelles.
M-a pocnit cu intarziere:
– achizitiile publice din tarile cu marfa pentru toate buzunarele se coreleaza mai bine cu cazurile de coruptie decat achizitiile din tarile in care respectul pentru partenerii comerciali e impus prin lege (fara caterinca)
nu ai nimerit nici aici. Una dintre cele mai corupte organizatii este inamica nostra pentru Schengen. Cand aia faceau speculatii bursiere si ascundeau comisioanele sub forma de consultanta, strabunii nostrii mergeau cu boii de funie si stateau catre 10 in o casa cu 2 camere 2X2.
Coruptia e facuta de cel cu interes financiar, daca in piata se vand rosii turcesti pline de pesticide, sa stii ca nu e vina taranului turc, pentru ca in tara lui e legal. E vina celui care le importa si a Statului ipotent care nu stie/vrea/poate sa-si protejeze cetatenii. Evident ca rosia turcului pleaca acum la 0.8-1 Eur si ajunge in market la 4-5 Eur. Iar cea a spaniolului sau italianului ce trebuie sa respecte norma EUR pleaca de la 2-3 eur.
Care e in raport cu asta contributia Turciei la razboiul care ne afecteaza pe noi direct si acut? Ca au inchis Bosforul pornind de la premiza ca Nato nu are flota ?
Turcia nu poate oferi Romaniei alta perspectiva decat ca intr-o (eventuala sper) intelegere cu Rusia, Romania e fi un premiu cu greutate mai mare decat Ucraina. Intre Rusia si Turcia lucrurile se negociaza direct de la tiran la tiran… in raport cu asta, chiar cu toata coruptia din lume, Europa e de preferat ca e construita pe democratie. .. iar intr-o democratie asemenea intelegeri nu stau in decizia unui singur individ.
Sigur.. eu imi mananc ficatul explicand teoria cu apa calda.. ca am probabil mai multe zile de trait decat majoritatea liker-ilor Cotroceniului de pe-aici … By the way… poate daca nu l-ar fi premiat pe Campeanu, prietenul cel bun al lui Ponta, care ii ridica acum 10-15 ani osanale lui Erdogan, presedintele ar fi avut un cuvant mai greu in fata SUA pentru candidatura la sefia Nato.
Asta cu rosiile e cea mai concreta magarie pe care trebuie sa o suporte populatia pe termen scurt de la deschiderea catre Turcia. Importurile de produse agricole sub standard dintr-o tara care nu-si ia bombe in fiecare minut de la rusi nu are nici o alta explicatie decat ca la nivelul cel mai intalt, Romania a fost vanduta (din nou) turcilor, iar de platit platesc in cazul rosiilor producatorii locali, ca nu pot concura cu vapoarele turcilor care inunda piata cu marfa de dumping, si evident, consumatorii de rosii de taraba, carora oricum nu le mai ajung de multi ani sectiile de oncologie.
Statul roman se bucura – scade speranta de viata pentru prostime (adica aia care mananca ieftin), raman mai multi bani pentru umflat beneficiile oligarhiei. Agricultorii si-o fura oricum, dupa cum s-a vazut in povestea cu importurile din UA, ca nu au cu ce sa concureze spagile de campanie ale clicilor functionarimii de stat sau ale altor sectoare din economie, incepand cu asigurarile si cu bancile.
legat de asta :
„Individul poate face alegeri constiente si de perspectiva, dar statul roman nu. Prin urmare nu trebuie sa i se permita statului sa cumpere de unde marfa e pentru toate buzunarele”
Ai sa razi dar, dar persoanele fizice au alegeri mult mai inteligente decat Statul Roman anchilozat in norme si reguli .
Cand orice licitatie are criteriu principal „pretul cel mai bin” este foarte important care sunt cerintele din caietul de sarcini.
Daca tu spui sa fie Eur6 & generalitati, te trezesti cu BMC, Otokar, Isuzu Turqoise si alte turcisme. Sa stii ca toata tara e plina de autobuze turcesti pentru ca se cer generalitati unde se incadreaza orice rabla.pe roti.
Ia cere tu in caietul de sarcini sa existe in dotarea unor detinatori din UE cu parcuri similare, rata de mentenanta, rata de disponibilitate, perioada medie de rezolvare incidente, pret mediu interventie etc. Sa vezi cum se schimba treaba si Mercedes devine tentant.
Eu nu stiu ce aveti cu turcii. In Oradea s-au cumparat Karsan Jest inaintea tuturor si merg ok, n-au problerme, sunt ok. Am vazut si o gramada de basculante Ford produse in Turcia. Turcia a depasit stadiul din anii ’90. Eu ma declar multumit ca se vor cumpara/face la noi Otokar Cobra 2…..au evoluat mult de la Cobra 1 si cred ca sunt peste sculele overpiced ale francezilor care oricum nu cred ca faceau fabricatie loco.
Odată cu armele imporți și cultură, începând cu aia politica. Comerțul cu arme nu-i ca ăla cu papuci și blugi – după cum chiar amicii de pe aici au „avertizat”.
Ce perspective ofera importul de arme din Turcia pt traficul de carne vie sau exploatarea copiilor? Dar pentru integritatea academică (ce-o să zică d-al de Ponta)… dar pentru nivelul și „modelul” de democrație?
SUA ne pasează de la Israel la Turcia… iar noi visam Europa.
Ministerul Apărării Naţionale are mai multe instituţii de învăţământ, printre care 6 Academii/Universităţi, 3 şcoli de subofiţeri, 5 licee militare. Pentru problemele medicale sunt 11 spitale militare, iar pentru logistică se bazează pe Comandamentul logistic întrunit. MApN mai are Clubul Sportiv Steaua al Armatei, Ansamblul Doina al Armatei, Studioul de Arte Plastice, Editură, Tipografie, Trust de presă etc.
elevi de liceu, cântăreți, ziariști…= 16000 de FOS
As of 2023, the Armed Forces number 71,500 active personnel and 55,000 reserves. The Land Forces have a reported strength of 35,500, the Air Force 11,700, the Naval Forces 6,800, and Joint Forces 17,500, in 2023
În luna februarie 2024 se plăteau de la bugetul de stat cu puțin peste 74000 de persoane la MApN. (putem considera că sunt toți militari)
Capitolul V Structura de forțe a armatei
Articolul 28
(1) Structura de forțe ale armatei este formată din state majore, comandamente, mari unități și unități, formațiuni și alte structuri stabilite potrivit legii, cuprinse, după caz, în:
a) forțe terestre, forțe aeriene, forțe navale, denumite în continuare categorii de forțe; (54000)
b) forțe pentru sprijin de luptă;
c) forțe pentru sprijin logistic;
d) forțe pentru operații speciale;
e) forțe pentru apărare cibernetică;
f) alte forțe.(16000)
Al Arabiya, citing Iranian media, reports that senior IRGC official Mohammad Reza Zahedi was killed in the alleged Israeli strike in Damascus. The report is not yet confirmed…
De vreo 4-5 luni de când mi s-a luat dreptul de a mai comenta ceva, am mai intrat sporadic să văd părerile celor mai răsăriți. Ce să zic: batista pe țambal și praful pe ea. A fost așa un foc de paie un an și gata. Lucrurile s-au liniștit, ofensiva ucraineană merge ceas, au muniție din plin, avem timp și de articole din istoria militară că ivanii, previzibil, și-o iau pe coajă. Nici nu au sens să fabrice acele Fab 3000 că nu mai cu ce să le lanseze. Toate sunt pe drumul cel bun așa că…e timpul și de ce mai fac alții peste mări și țări. Mai că îți vine să te întinzi ca la plajă 😁 Ar mai scoate din toropeală starea de p-aciliea câte-o dronă rătăcită de extratereștri dar nu e cazul. E așa o degajare așa …. englezească pe aici de zici că totul merge conform planului….ale cui? Ale trollilor ? Nu !!!! Bineânțeles că nu … așa ceva nu există pe site-ul ăsta 😎
Noapte bună, somnoroase păsărele!
@Dan
„Curcubeu pe cerul gurii !” „V-am spus eu !” Păreți că savurați situația de pe front.
Este dreptul dvs. Mă uimesc, în schimb ,cei care v-au dat credit: susțin expertul mazilit, au impresia că situl nu e obiectiv, sau sunt proorci, sau sau ? Probabil că personal fac parte dintre pasarelele adormite, dar nimic din ce ați scris nu este așa de inedit încât să mă trezească …la realitate. In schimb, dacă ați fi sugerat niște corifei politici demni de urmat, aș fi deschis un ochi și dacă ati fi recomandat cursuri accelerate de rusă, pe al doilea. Noapte bună!
Babaieti, zic sa retinem acest aspect cand auzim iara ca „multinationalili”… https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/dezincriminarea-evaziunii-fiscale-sub-1-milion-de-euro-constitutionala-ccr-legea-face-trecerea-spre-teoriile-moderne-ale-dreptului-2728007 Curtea Constituţională a respins marţi sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei privind neconstituţionalitatea proiectului de lege iniţiat de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, prin care se dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro, dacă acesta este acoperit integral, plus o majorare cu 15%, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi. Potrivit CCR, legea face trecerea spre „teoriile moderne” ale dreptului, care au ca obiectiv principal recuperarea prejudiciului, nu condamnarea făptașilor.
Deci, fura tati linistit, ca daca te prinde, trebuie sa dai banii inapoi si 15%. Deci nici macar o suma enorma sub forma unei amenzi penale, sa scrie undeva ce esti hot. Nu nu, o suma modica raportat la cat furi, pe care o poti acoperi din furturi anterioare. Pardon, cum a zis Robo, din vanzari anterioare. Scuze, sunt batran, deja mintea imi joaca feste.
Incet dar sigur institutile de law enforcement din Romania raman fara legislatie sanctionatorie.
E bine ca in tara cu multe apucaturi medievale, buzi in fundul curtii, fix in domeniul penal ne modernizam, adoptand teorii moderne cica. Conform-curtii, cacaofonie intentionata.
In fapt o minciuna ordinara, tari precum Spania sau Italia actionand ferm impotriva acestor practici prin regim sanctionatoriu sever complementar institutiei juridice a confiscarii extinse. Bonus daca putem spune asa, in tarile civilizate iti confisca si certificatul de nastere daca este de provenienta incerta.
Dar da, de vina este cert ca sunt austriecii si contribuabilii onesti, chiar si multinationalele cu optimizarile lor, optimizarile find in definitiv practici legale in nici un caz conduite infractionale.
O scurta completare. Uitati-va la parcursul normativ in parlament al acestui act. A batut orice record de viteza. Domnii Ciuca si Ciolacu find initiatori.
Da Mirceo, m-am uitat la cursul legislativ. Pai a fost ca o manea, cu dedicatie. Oare ce prieten de-al Ciolacului sau Ciucanezului urmeaza sa fie inhatat? Ca se vede de la o posta deja.
Sa nu mai vb de multinationale ca nu are rost, este o campanie mediatica grea platita de catre noi(stat) la asa zisii jurnalisti, tonomate in fapt cum bine a zis Base, de inducere a acestor idei cand economia de fapt sta in mare parte in ele. Problema este, asa cum o sesizez eu de la birou, devenim din ce in ce mai necompetitivi in piata insemnand ca si aceste generatoare de clasa de mijloc vor disparea in 10 ani daca o tinem tot asa.
Desi initial injuram Renualt ca au plecat partial in Maroc, nu pot spune ca nu-i inteleg.
Ca sa inchei, campania asta tip vrajitorul din Oz „pay no attention to the man behind the curtain”, cat timp romanul prost crede ca-l il fura notiunea abstracta de multinationala, mai marii statului, sa zice un Horia Constantinescu de la ANPC are firme(pe el, apoi pe nevasta) cu sediul… unde? In Panama. Eee… uite unde-i multinationalu’…
stati linistiti ca si jandarmeria si politia vor face ce fac si la rusi si la ucrainieni. „apara” de sabotatori, ordine publica si alte misiuni din astea. nu o sa ii vezi pe front pe bravii si vitejii jandarmi.
un citat ca se pare ca ei se lauda cu manifestarile sportive doar:
Structurile de acţiuni speciale, antiteroriste şi misiuni internaţionale sunt formate din:
Batalionul Antiterorist din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române;
8 detaşamente de acţiuni speciale din cadrul Grupărilor mobile;
41 plutoane de acţiuni speciale din cadrul inspectoratelor de jandarmi judeţene;
2 detaşamente pentru misiuni internaţionale din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române;
participa la descoperirea, capturarea sau neutralizarea inamicului desantat ori debarcat pe teritoriul tarii, în locurile de dispunere a unitatilor sau subunitatilor de jandarmi;
executa în cooperare cu alte forte abilitate a unor actiuni pentru descoperirea, capturarea sau neutralizarea elementelor paramilitare care actioneaza pe teritoriul national;
@robi: mai adaug si vamesii pe langa politia locala :)) sa stii ca la ucrainieni am vazut pe la inceputul razboiului ceva filmari din linia intai unde se spunea ca unitatea este o unitate de interventie a politiei trecuta la armata ucrainiana. pp ca intre timp s-a permanentizat situatia
@Nicu_4 ai dat link despre ordine si siguranta publica, prerogative care deja le au, eu inteleg ca noua lege e despre altceva.
Politia locala oricum nu e nici macar politie. Politistii au o scoala de bine de rau mai stiu o lege. Politia locala in schimb este practic militia de pe vremuri de nu stiau nici sa scrie.
E o gaselnita a primariilor sa mai toace niste bani.
Link nu e de unde trebe, mai jos e citat efectivele care participa de la jandari si acum in caz ca vini rusii piste noi adica astia tre sa lupte contra vdv si gru spetnaz si infanteriei marine rusesti noua lege mai adauga niste lesinati la placinte
Se trece si acolo cu vederea esentialul. Se plange putin de ce reusite avem noi, dar se trece cu vederea ca acele companii din Cehia sunt private. Nu numai ca sunt private dar au si inceput sa-si depaseasca granitele. Daca statul mai are ceva actiuni pe acolo nu are nici o putere de decizie, cu atat mai putin asupra managementului sau a politicilor de investitii.
Intre timp , la noi, firma de stat si nu mai ai motive sa-ti mai bati capul. Ce investitii sa mai faci. Cu ce ?
O stire care a trecut neobservata. Ma refer la partea cu „Guvernul a aprobat un memorandum prin care solicită ca minimum 90% din profiturile companiilor de stat să fie date acționarilor sub formă de dividende.” https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-27011697-cum-este-pusa-hidroelectrica-acopere-gaurile-bugetul-statului-din-profitul-6-3-miliarde-lei-nu-este-pastrat-nimic-pentru-investitii.htm
Ramane comparatia dureroasa cu Polonia, comparatie f interesanta pana la un punct, ambele cu un sector privat bine condus si cu randament bun , ambele cu industriile de aparare grupate in Romarm si respectiv PGZ, ambele sub control al statului.
E suficient sa vezi cum arata halele, sa vezi varsta medie a angajatilor si a persoanelor din conducere, ce utilaje sunt pe acolo si ai tendinta sa te intrebi ce fac polonezii si nu facem noi.
Ai tendinta de a face asta, pana observi cine e in spatele acestor firme. La noi ministerul economiei, un minister subfinantat cronic de zeci de ani, la polonezi Trezoreria . Si chiar ii finanteaza. Daca nu ii pot finanta direct de la buget, au linie de creditare deschisa. Nu a venit nimeni sa le dea mura in gura. Fara finantare nu ai ce industrie sa ai, mai ales una de aparare. Bagi bani ai rezultate. https://www.youtube.com/watch?v=NQchPNrBgtk
Si ajungem la licitatii.
Cum poti tu ca stat sa insisti sa vina firme straine si sa bage bani pritre mormane de gunoie si maidanezi ? Daca puneai cerinta de fabricare/ansamblare in Romania era ok. Dar nu poti sa bagi pe nimeni cu forta in pat cu Romarm. In caz ca se mai intreaba cineva de ce nu prezinta nimeni la licitatiile noastre.
E legislatia de schimbat urgent si aici.
@S
Nu se poate spune ca vor sari TOATE salariile.
Doar cele care ar ramane sub minim dupa majorarea asta vor sari cu siguranta la 3700.
Adica doar cele care sunt acum in zona 3301-3699 (la 8 ore).
Oare un profesor-ing-economist cu 3500/luna va accepta, in liniste, ca un necalificat sa primesca salariul minim de 3700/luna sau sa fie pe acceasi trepta ?
Sau ce va zice un pensionar cu 40 de ani de munca si studii superioare care nu are 3500/luna ca un necalificat si nemuncit are un venit mai mare ?
plata muncii nu se face numai dupa hartiile cu studii pe care le ai in buzunar sunt multe criterii pt care persoane fara studii pot castiga multi mai multi bani decat o persoana cu studii,unele cum ar fi unicitatea activitatii prestate in munca care nu trebuie sa fie supercalificata,riscurile pt viata asumate in efectuarea acelei activitati de persoana respectiva,numai traiti cu impresia ca daca scrie ceva pe o diploma tre sa castigi si bani cu ea cu purcoiu, iar altu sa ia 1 pol ca are doar 4 clase
@S
Un economist nu ar putea ramane cu 3500 pe luna dupa majorarea salariului minim la 3700 pentru ca ar fi ilegal. Nu poti avea angajati platiti cu mai putin decat salariul minim.
Deci tot ce e acum intre 3301 si 3699 (brut) va fi majorat automat.
Corect, probabil multi nu vor accepta sa fie pe aceeasi treapta de salariu minim, dar aici va tine de cum/daca negociaza cu angajatorul, salariile lor nu vor sari automat doar pt ca s-a majorat minimul…
Probleme de integrare a armamentului cu radarul pentru fregata daneză HDMS Iver Huitfeldt
,,Although managing to shoot down 4 Houthi drones, 🇩🇰Danish frigate HDMS Iver Huitfeldt was unable to fire ESSM missiles at times while in action in the Red Sea due to integration issue with Dutch APAR radar and Danish C-FLEX Combat Management System.
76mm shells also exploded prematurely when fired.
The ship is returning home sooner than expected.” https://x.com/NavyLookout/status/1775154472605368812?s=20
Experienta de lupta este priceless. Pun pariu ca la toate testele și antrenamentele sistemele au mers bine.
Lucrul bun la armatele vestice este ca astfel de lucruri nu se baga sub preș.
Între timp a căzut primul cap al armatei daneze!
,,Guvernul danez l-a demis miercuri pe Flemming Lentfer, șeful Apărării din statul nordic, deoarece acesta nu a raportat defecțiunile apărute la sistemul de armament al unei fregate în timpul unui atac al militanților Houthi în Marea Roșie” https://www.hotnews.ro/stiri-international-27028451-armele-unei-fregate-daneze-defectat-timpul-unei-lupte-rebelii-houthi-seful-apararii-fost-demis.htm
,,Pe 9 martie, sistemele de apărare antiaeriană ale fregatei au cedat în timp ce nava era angajată într-o confruntare cu militanții, a relatat OLFI, citând un raport al comandantului navei. Incidentul i-a pus în pericol pe cei 175 de marinari aflați la bordul navei.
Documentul menționa, de asemenea, o problemă cu sistemul de muniție al navei de război, care a făcut ca jumătate din proiectilele trase să explodeze înainte de a-și atinge ținta.
„Înțelegerea noastră clară este că problema este cunoscută de ani de zile, fără a exista sentimentul de urgență necesar pentru a o rezolva”, ar fi scris comandantul fregatei.”
Dupa 1.6 la aparare, contracte tergiversate, ce vroia Romania? Sustinere? No’ vedeti mai dragilor unde-i problema, in exterior, nu-i mai vorba de Klaus Zeul Somnului, Ciolacu buticaru care a rectificat bugetul de la aparare de la rupt in fund, Ciuca-Xerox care face capele in loc sa se bata pentru bugetul armatei… stiti voi. In exterior, e Romania doar- fara sustinere, si daca iasa ceva la NATO, iasa pentru Romania nu pentru Mircea, sau Klaus, sau oricare alt nume vehiculam.
Coane, pot fi macar o data in opozitie cu tine? Cand l-au propus pe Geoana la NATO, m-am bucurat, am zis uite mai, un roman. Ca e un roman prost, ca e tot ala batut de Base de doua ori fara drept de apel, ala din cada lui Vantu, ala prostanac… mna, aici nu cred ca-i o discutie. M-am bucurat insa ca este un roman, si nu un slovac, na, sa fie. Sau olandez, spaniol, ce dracu ar mai fi. Iti dai seama ca il am la suflet pe om find un pesedist din ala vero.
Asa sper sa fie si cu mutul, sa fie un roman acolo, nu un olandez. Acum ca e o putoare, zeul somnului, si multe alte epitete, la fel ca si in cazul lui Geoana, nu cred ca incape discutie.
Pentru mine cel putin, sa mearga acolo, macar ne-am scapat de el, si sa stea drept in poza. Ca puliticul NATO e cam in aceeasi loja cu mirobolantele comisii de control servicii din parlament. Adica, cand vin baietii seriosi acolo, ei fac mucles. NATO este comitetul militar practic, si seful comitetului, functii care in trecut au fost ocupate de generali cu 5 stele, sau maresali. Acum si functia respectiva este ocupata tot de un olandez. As vrea sa fie prostul nostru, decat prostul lor.Pacat insa ca tot prosti avem la ales.
Cred ca acesta sustinere temporara este focul de avertisment NATO pentru noi, cu 1.6-le ala din PIB. Ca una ne-a fost vorba si alta facem.
da’ cum să nu coane,păi nu de asta au murit ei la revoluțiune…ca să avem noi păreri diferite și dezbarere de idei nu unanimitate😁iar ei ciolanul si butoanele.
deci NU,pentru mine prezența acestui personaj chiar și în pozele protocolare este o jignire și afront direct
trebuie să învătăm să spune NU și să nu mai uităm..
dar rămânem pretenari😬la ce an se anunță…
Si pentru mine coane. Nu pot sa-l iert pentru ca a adus pesedeua la guvernare.
Pentru Romania insa, vreau tot ce se poate! Tooooot!
Si sunt intru totul in asentimet cu matale, si prima data si a doua oara la NATO ne-am dus cu cei mai hoti din curtea scolii. Ca prosti nu sunt. Macar daca erau prosti in sensul literal al cuvantului, puteam sa vad poate naivitatea aia a omului netot la cap. Dar la hotie si la nivelul ala e altceva, e machiavelism, este actiune concertata, este rautate umana.
Sa traim, sa fim sanatosi, si sa votam (mai) bine.
sincer iti zic,imi face rau fizic cand il aud-vad…schimb imediat postul,vorba,etc.
niciodata nu m-am simtit mai pacalit si prostit decat cu mizeria asta ordinara,ma urasc pentru naivitatea mea.
psd la guvernare venea ca vrea el sau nu ,chestia e ca 22 februarie 2022 nu ne-a prins cu vreun haos politic total cum era preconizat si cu niste alegeri la care psd sa ia 50% ,eu zic ca cineva a luat niste pumni in gura pt o anumita stabilitate politica necesara in acel moment indiferent ce partide ne plac noua si ce votam fiecare
De ce nu a impins psd criza din 2021 in alegeri anticipate cu tot circu si instabilitatea de rigoare?,si cu zdrobirea oponentilor electorali de rigoare la primele alegeri organizate
Mai terminați că a adus el PSD la guvernare. PSD a câștigat alegerile parlamentare din toamna lui 2020. Iohannis a forțat o guvernare PNL-USR-UDMR. În momentul în care USR a votat moțiunea de cenzură existau două posibilități:
1. Guvernare stabilă PSD-PNL
2. Un imens haos politic intern, instabilitate politică, în încercarea de a provoca alegeri anticipate; care alegeri anticipate ar fi fost câștigate tot de PSD, cu un scor mult mai mare decât cel din 2020.
Și acum contextul:
1. Criză economică post-pandemie
2. Reminiscențe ale pandemiei
3. Criza energetică generată de Putin, prin diminuarea drastică a livrărilor de gaze, petrol și cărbune către UE.
4. Un război în pregătire lângă granițele noastre.
5. Începutul inflației
Fix nu era momentul pentru o criză politică internă majoră
Il 26 marzo Rheinmetall ha ricevuto oltre 130 milioni di euro di finanziamenti dall’Unione Europea per aumentare la produzione di munizioni, cioè più di un quarto dei 500 milioni stanziati dall’UE nell’ambito dell’Atto di sostegno alla produzione di munizioni (ASAP) per espandere la produzione di munizioni da 155 mm destinate agli eserciti di Germania, Ungheria, Romania e Spagna: Rheinmetall mira a produrre fino a 1,1 milioni di proiettili di artiglieria all’anno entro il 2027.
Sensational material regarding the training of the 20th Bartoszyce Mechanized Brigade on K2 MBT. Some very important details for current and future users of this machine.
„There are days when it’s impossible not to like this job”
These are the author’s opening words.
The author of this material is Antoni Walkowski from the Defence24 team.
I recommend it, it’s really worth it!
Cu olandezul la butoanele NATO mai credeți că va ridica cineva un deget, dacă vom fi atacați de ruși? Dacă ne uităm la capacitatea de producție militară , în afară de americani(care ajută Ucraina din stocuri) restul stau cuminți sperând să ” moară” Rusia. Mai mișcă niste trupe, ale nemților fără tancuri ca-s dezbrăcate, mai încheie niste contracte așa, pe lejer tată, că nu-i grabă. Doar polonezii se pregătesc pentru războiul care va veni azi mâine. Noi avioane nu prea avem, muniție, tancuri, trupe suntem de ras. Ne bazam pe trupele NATO din țară. Oare ele vor angaja lupta dacă Doamne ferește, sau vor primi ordin ca trupele ONU în 1967? Nu vă grăbiți să săriți însuși, așteptați să câștige trumpin alegerile în State și apoi să vedeți ce vor face soldații lor. Pare că putin așteaptă să ajungă la Casa Albă pretinul lui vechi. Ori găsim un aliat mai de nădejde, ori vom fi din nou sacrificați pe altarul păcii că la Yalta.
Si cine ar fi aliatul ala mai de nadejde? Eu recomand, si cred ca am inteles gandul tau curat, o tara ortodoxa, pacifista, sincera, cu o inima de aur, posesoare de arme nucleare si trupa de balet de talie mondiala, o tara-sora care ne-a vrut intotdeauna numai binele…
Nu, mă gândeam la chinezi, că aia văd că se tot ridică, fură tehnologii, cumpără fabrici cu totul și produc in draci. Știu că suntem in NATO, avem niște tratate, dar astea devin hârtie igienică rapid, ca în 1939. Cum ai noștri singuri habar nu au unde le e ….. capul, doar chinezii poate ne-ar ajuta cu tehnologie cat de cat modernă. Restul lumii sunt ocupați niste ani și noi vom cumpăra, ca de obicei numai tehnică vintage.. Antonescu a rămas fidel cuvântului dat și ce neaam mai bucurat dupaaaa……
Vasile as avea o remarca cu privire la fatidicul an 1939. Tratatele nu au devenit hartie igienica si din pacate noi am practicat in istorie de cateva ori ruptul tratatului ca nu se alinia cu doleantele noastre de moment.
Insa in anul 1939, si situatia generata in 1940 pentru noi a fost rezultatul colapsului sistemului de aliante, adica cel care ti-a scris in tratat ca sare la bataie cand e nevoie, tocmai isi luase o bataie sora cu moartea.
Apoi tot cei care ne-au garantat granitele se ascundeau de aviata germana si fara ajutorul SUA, nu cred ca o scoteau la capat. In nemarginita noastra inteligenta, noi am declarat razboi SUA, adica cel mai tare din curtea scolii si tot ala care scula de jos macar un garant si il stergea de sange si praf.
Rugamintea este sa nu suntinem teza asta falsa pe care o aud tot mai des ca NATO nu valoreaza nimic, tratatele nimic.. si tot asa.
Tot o detailiere istroica, desi in 38 Carol al II-lea a discutat amenintarea ruseasca cu Marea Britanie si Franta el nu primeste garantii in plus fata de cele existenete, nu denunta nimeni tratatul. Se duce si la Hitler pe care il detesta, si la randul sau Hitler detesta orice Hohenzollern, in vederea unui sprijin in caz de atac rusesc. Desigur ca aliantele la care Romania era parte, nu au permis nici un acord cu dementul ala si Carol intr-un moment de inteligenta nu a cerut nici macar un acrod principial separat care ar fi dus la acesta denuntare din partea aliatilor. Si aici a fost o mitologie in sensul in care tratetele nu mai erau in vigoare sau ceva similar. Nici poveste, problema a inceput prin caderea Frantei, si paralizarea prin bombardament a Marii Britanii.
Deci brigada noastra activa este ajutata la reorganizare de o brigada de rezervisti voluntari din SUA.
Mai stiti la fotbal cand ne bateau marile echipe cu rezervele?
In alta ordine de idei, argedava este o brigada de „sprijin” (eng. support brigade) si nu de manevra. Structura 226 MEB din Alabama este in fapt un regiment inatrit comandat de un colonel plin, avand un batalion logistic, unul de genisti si unul de artilerie, plus companii de transmisiuni. Logica structurii modulare un fel de plug and play la structuri de tip divizie si usurinta cu care poate fi mutata de la o divizie la alta.
However, argedava este o structura de tip support brigade, deci mai mare si mai geoaie.
Mno, io citesc sa devin mai putin prost pe zi ce trece. Ar fi bine daca si instelatii de la minister mi-ar urma exemplul.
Nu stiu ce concluzie se poate trage din acest articol.
Pe de o parte, ai 81% din populatie care se bucura ca suntem in NATO, pe de cealalta parte ai doar 54 % care cred ca Romania ar trebui sa se implice intr-un conflict NATO-Rusia. Bagandu-i la socoteala si pe cei care clar sunt anti NATO, tot ramane o treime din cei care sunt de acord cu NATO, dar par sa nu inteleaga conceptul unei aliante.
Adica zic ca sa vina sa ne ajute, dar se codesc in sens invers.
Mie mi se pare pozitiv ca 72% considera ca ar trebui crescute cheltuielile militare, și chiar procentul de 38% care s-ar inrola voluntar în caz de război mi se pare ok (sau cel puțin este mai mare decât ma asteptam). Chiar și procentul ala de 54% care ar susține o implicare a României intr-un război NATO-terți este de luat în seama.
Per total, optimistul din mine zice ca propaganda rusa nu ne-a legumizat pe toți.
Corect, daca datele nu sunt umflate, mi se pare o veste excelenta! E normal ca numarul celor care cred ca Romania ar trebui sa se implice sa fie mai mic decat al celor care se bucura ca suntem in NATO – chiar ma mir ca sunt peste 50%. Pana la urma e destul de rational sa vrei sa stai in afara unui conflict. Per total, zic la fel, ca stam mult mai bine decat m-as fi asteptat
„At one point the Constellation design shared about 85 percent commonality with the original FREMM design, but the alterations have brought that commonality down to under 15 percent, a person familiar with the changes told USNI News.” I never had the slightest doubts about this story- „Fincantieri – trick” that to win the tender. Аnd American interest…
Cutremure puternice în Taiwan https://x.com/rawsalerts/status/1775324334644396512?s=20
Primul a fost de 7,5 grade Richter urmat de o replică de 7,4, distrugeri multe rezultate și o alarmă de tsunami pentru toată zona, Okinawa, Filipine, China
SITUAȚIA PLĂȚILOR EFECTUATE ÎN MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE ÎN PERIOADA: 01.01.2024-31.03.2024
CHELTUIELI DE CAPITAL in primele 3 luni din 2024: 6.395.392.313 (~1.28 mlrd EUR)
Procent din bugetul pentru inzestrare pe 2024 cheltuit: 38.79% (16.484.950.000 lei mentionati in buget pentru cheltuieli de capital)
Plati facute in martie: 377.223.903 lei (~75 mil. EUR)
Plati facute in februarie: 3.383.338.280 lei (~680 mil. EUR)
Plati facute in ianuarie: 2.634.830.130 lei (~530 mil. EUR)
Cheltuielile sunt pentru:
Plata facturilor aferente achiziţiilor de active fixe și tehnică militară;
Plata TVA-ului datorat achiziţiilor de active fixe și tehnică militară
Arata bine noua M7, dar mi se pare ușor ne-ergonomica. Și ma refer la modul în care mana stânga (dacă ești dreptaci) prinde arma. Nu am experienta în tras cu arma de asalt, doar de vânătoare… și cu aia de puține ori și fără sa împușc ceva 😀. Poate colegii mai experimentați au o părere.
Cu toate că sunt de o săptămână în România, a trebuit să aflu dintr-un forum militar francez proiectul de lege al MApN privind apărarea națională.
Mi se pare interesant și inedit și mă mir că nu s-a făcut un articol aici.
Mai ales când se scrie : „Președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afară teritoriului național”, în contextul când 30% din populația Moldovei de partea estică a Prutului au pașapoarte românești.
Ai dublă cetățenie Mircea? Doar în cazul în care nu ai ar trebui să te îngrijoreze. Cu siguranță, prezentarea proiectului și sondajul IRES de aici (https://ires.ro/articol/453/sondaj-na-ional-//-20-de-ani-de-la-intrarea-romaniei-in-nato-) cam în aceeași perioadă nu-s întîmplătoare. Nu-s singurele lucruri care sunt trecute pe acolo și care mă îngrijorează. Pe mine mă îngrijorează cel mai mult numărul vehiculat pentru vîrsta medie în armata Ucrainei în momentul de față, acel 47 de ani.
E bine. Atunci înseamnă că o să fim cam toți de pe aici acolo cînd o să sune goarna. Aș fi preferat ca lucrul ăsta să se întîmple cînd aș fi avut 40+ ani nu la 50+. Asta e.
E vorba de 2 paragrafe complet diferite, sunt pt situatii diferite.
La prima situatie, ai nevoie de un act al parlamentului, e necesar pt o interventie militara in afara granitelor. Urmatorul scenariu se bazeaza doar pe un act al presedintelui si exclude din start optiunea militara. E nevoie de act al parlamentului pt asta. Si oricum nu se aplica doar la RM.
E vb de art 4 de la dispozitii generale, s-a grabit putin presa. https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2024-04-2-27023161-0-proiect-modificare-legii-apararii-nationale.pdf
Oricum e doar un proiect de lege si e cam in 3 picioare deocamdata, are nevoie de f multe completari, mai ales ca abroga legea din 1994, nu e vb de o completare la ea.
Doar ca exemplu si fara sa se opreasca aici, ai act al parlamentului pt interventii militare externe in caz de amenintare hibrida. Ce inseamna „amenintare hibrida ” ? E nevoie de o definitie. Ce inseamna angajarea in afara teritoriului ? Unde ? China e o varianta ?
Unde e art pt interventie militara externa pe teritoriul NATO in caz de razboi ? E precizata doar varianta amenintarii hibride pt interventia externa.
Posibil sa fie parte a unui pachet de legi. Asta e legea pe care o abroga. https://lege5.ro/gratuit/he2tgmy/legea-apararii-nationale-a-romaniei-nr-45-1994
Am venit ieri seară proaspăt de la Milano. Ce să spun…? Printre altele, în față Gării Centrale erau militari și 2 camionete Iveco (VM 90 – ?) ale Armatei. Una dintre camionete avea în spate pe dreapta o gaură prin rugina caroseriei, de băgai 2 degete prin ea, iar cealaltă avea pus un fel de capac larg de tablă sub baia de ulei, ca să nu picure uleiul pe asfalt (și se vedea că picurase, pe capacul ăla întors…). Cam scarry, când te gândești la vârsta venerabilă pe care o exprimau astfel, a genului ăsta de dotare la o armată NATO. P.S. Chiar NU glumesc de loc, din păcate. BTW, fix același tip de camionete se afla și pe lângă Dom și nici camionetele alea nu arătau de loc noi, dar …. mă rog, nu aveau probleme vizibile.
Ce e drept, ca și atitudine militarii din Forțele Terestre păreau mult mai orientați decât carabinierii, care carabinieri, în piața catedralei mai că nu spărgeau împreună semințe… Acum na, poate vorbesc cu păcat!
În cadrul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu i-a anunțat pe miniștrii că prinde contur planul de a construi cea mai mare fabrică de pulberi pentru armament din Europa.
Conform informațiilor din Guvern, fabrica va fi construită la Brașov, pe un teren al ANAF, care va trece în proprietatea statului.
România va construi clădirea, iar Uniunea Europeană va finanța dotarea fabricii de pulberi, care va fi cea mai mare din Europa.
–––––––
Fabrica va fi construita de la zero. O sa dureze ceva pana ii dau drumul.
Oare Uniunea, are dosar cu sina? Si daca are dosar cu sina, are copie dupa tratatul de nastere? Si daca are copie dupa tratatul de nastere, este copie legalizata? Si daca are copie legalizata, este cu stampila rotunda, ca aia dreptunghiulara nu se mai foloseste de miercurea trecuta? Si cererea… este completata cu pix albastru de Voronet? Ca albastru imperial nu e bun…
Si acum sa trecem la avize…
Ba , da licitatie s-a facut ?? ca nu merge asa… Trebuie o licitatie dupa care anulata , reluata , amanata si dupa aia mai vedem daca o facem ..Ce dracu facem aici ?? Nea Marceleee !! Ce dracu bre , iesi din tipar ???
Si sper ca ne facem griji degeaba.
Un proiect de o asemenea anvergura vine si cu niste pasi bine precizati inca de la inceput.
Si din fericire sunt putine lucruri care tin de noi.
Alegerea unei locatii si constructia, care si ea mai mult ca sigur vine dupa cerintele si detaliile tehnice ale nemtilor. Nu cred ca se va construi dupa cum ne duce capul. Inclusiv cu niste termene stricte de respectat pt a nu pierde finantarea.
O sa se certe putin ca gastele pana aleg locatia, eventual cu priviure la cine o sa fie constructorul, dar nu cred ca vom avea prea mult timp la dispozitie ca sa o lungim in purul stil mioritic.
Au fost multe franturi din articole, din care se intelegea ca problema majora a maririi productiei de munitii in Europa e exact lipsa acuta de pulberi. Din ce aparea in lista proiectelor aprobate de CE pe domeniul asta, de departe la noi era cea mai mare investitie. Sunt o gramada de ochi atintiti pe parasutele noastre.
Sa speram ca o sa le deschidem la timp.
„Fabrica va fi construita de la zero. O sa dureze ceva pana ii dau drumul.” E an electoral ! A mai fost unul de la psd care facea 8 spitale regionale, 2000 de gradinite, etc
Mai moare magarul,..mai pierde samarul…. „Construita de la zero” = sa manance si gura lor ceva ! La Victoria si Fagaras constructiile exista !!! ETC
„Suspectez că în oraș există mai mulți agenți, informatori și acoliți ai rușilor decât polițiști”, afirma despre Viena, în februarie 2023, Christo Grozev, unul dintre principalii jurnaliști de investigații ai site-ului Bellingcat.
Nu au luat-o razna, vor să aprindă cât mai multe conflicte, ca să distribuie atenția. În cazul de față vor sa ”dilueze” implicarea brițtilor de pe Ukr.
Se agita presa aiurea.
E de umblat la lege dar nu cred ca e vorba de acelasi lucru.
Doar parlamentul poate lua masuri militare in afara granitelor. Asa cum e redactat paragraful cu presedintele, cetatenii romani din afara granitelor care trebuie aparati, etc, punctul 4 din art 4 se refera la cetatenii romani de pe oriunde ar fi ei, inclusiv prin China, Bostwana sau absolut oriunde si de scoaterea lor din situatii periculoase, gen zone de razboi, calamitati naturale, lipsa implicarii parlamentului elimina din start o optiune militara clasica. Doar eventual apelarea la transport militar. E pt situatii gen Gaza.
Insist pe subiect pt ca nu imi dau seama de unde a pornit zvonul, dar pare o chestie de fake news pornita de la tovarasi.
Sunt foarte multe lipsuri in lege, dar nu pt ca este gandita prost ci pt ca nu avem o legislatie unitara, e un pachet de legi care se completeaza reciproc ca un puzzle. Poate era mai util sa avem o lege noua care sa includa absolut tot si sa abroge complet legislatia veche.
Sa ai conditiile necesare pt operatiuni militare pe teritoriul nostru, inclusiv pt trupele aliatilor. Separat sa ai conditiile necesare pt operatiuni militare ale noastre pe teritoriul NATO si pe cele eventuale in afara acestui teritoriu.
Apoi sa ai o delimitare clara intre detasari pt exercitii, detasari pt situatii de urgenta, separat pt situatii de razboi hibrid, si iarasi separat pt o situatie de stare de razboi.
Pastrezi Constitutia cu cerinta de aprobare a Parlamentului pt stare de razboi, eventual pt razboi hibrid. Nu ai nevoie de acceptul parlamentului pt exercitii militare sau pt situatii de urgenta. Situatie de urgenta e si chestia cu cetatenii romani din afara prinsi in situatii periculoase. Presedintele e ok si e si mai rapid.
Ar mai fi de discutat varianta unei operatiuni de mentinere a pacii.
Dar era bine sa abrogam absolut toate legile vechi si sa venim cu o lege redactata de la 0 , inclusiv cu definirea termenilor conform unei intelegeri de sec 21.
Ce e acum e o carpeala.
zvonuri cam circula, la fel ca si convoaiele cu blindate pe care le-am tot vazut zilele astea prin tara (TR-uri, T-55-uri, Piranha)
azi imi zice „confidential” o persoana cu care m-am intalnit la Galati ca s-au instalat corturile armatei, ne pregatim, ce mai…nu mi-a mai zis de ce ne pregatim, „intelegeti dvs.”
Faptul ca au condamnat un prorector e mult mai relevant decat ca ramane ala cu banii si nici parnaie vre-o 10 ani nu serveste. Ca prorector e reprezentativ pentru toata universitatea. Universitatea privata cea mai mare din tara e reprezentativa pt Romania.
* In urma condamnarii logic e ca toate titlurile academice emise la SH in perioada mandatului astuia sa fie invalidate de drept. S-ar injumatati numarul posturilor ocupate in administratia publica 😉
** Toate actele administrative emise de fuctionari cu CV-uri fraudate (adica diplome false in cazul asta) trebuie sa poata fi contestate in mod gratuit de catre oricine e interesat, iar costurile de judecata si de refacere a avizelor sa le fie imputate. Avand in vedere anvergura fenomenului, ANAF-ul ar trebui sa blocheze de pe acum conturile tuturor posesorilor de diplome de la SH
*** E exclus ca ceilalti prorectori alaturi de care a condus universitatea ani de zile sa nu fi stiut cel putin de pestilenta academica promovata de interlopul Ionescu (cu doctorat in economie). Profii care au semnat cataloagele au aceeasi raspundere. Faptul ca de fapt intreaga universitate a functionat si continua sa functioneze ca o organizatie mafiota e demonstrat si de reactia la condamnarea jegului astuia: ceea ce nu se vede „nu ezista”, vb taticului lor, N. Ceausescu: https://www.spiruharet.ro/cautare?cx=partner-pub-7090291766835893%3A6848178455&cof=FORID%3A10&ie=UTF-8&q=Eduard+Ionescu&sa=C%C4%83utare
**** Universitatea SH e doar unul dintre muntii de rahat academic reprezentativi pentru Romania iar „montaniarzii ” care tolereaza fraude mai masive decat tot lantul Carpatilor, sursa cea mai profunda a răului romanesc.
***** Toate universitatile private din Romania, fara nici o exceptie, dau examene in mod formal. Evident ca in spatele practicilor astora sunt si gramada de cazuri de coruptie. Sa fie anchetate si condamnate toate ar trebui infiintata o institutie dedicata, inclusiv cu competente de gestionare a impacturilor. O comisie interguvernamentala in mod ideal.
****** Cele mai multe dintre universitatile de stat au redus standardele academice ca raspuns la concurenta neloiala a universitatilor private. Sunt antologice cazurile in care insisi rectorii de la stat avertizeaza sa fie trecuti mai multi studenti pentru mentinerea numarului de posturi, de departamente si de facultati, ca studentii prefera altfel sa mearga acolo unde diplomele se iau mai usor, indiferent de domeniu. In acelasi context, cataloagele universitatilor de stat sunt pline de examene trecute pe semnaturile decanilor (adica ale actorilor politici) in locul celor ale profilor examinatori.Decanii astia si rectorii lor fac la fel de mult rau tarii ca si mafiotii din universitatile private.
Asta e sistemul care pregateste cel putin subofiterii si maistrii militari ai armatei romane. Ar de bun-simt o mobilizare si din partea militarilor pentru asanarea coruptiei din invatamantul civil.
Adica produc sute de noi T80/T72/T62 si BMP2/ BTR80A??
Sau refacut inseamna ca scot ultimele T62/ BMP1 din depozite si comaseaza mobilizati care sa tina locul de soldati profesionisti?
Refacut la numar de soldati si de vehicule sau refacut ca si calitate si dotari pre 2022?
Nu prea zice in articol cum si-a refacut rusia armata dupa pierderea a zeci/sute de piloti de vanatoare, piloti de elicoptere, nave din m neagra, mii de tancuri si transportoare.
Tot in articol nu ne zice cum isi administreaza rusia resursa la avioanele alea forjate de 2 ani prin misiuni in Ucraina.
Din pix are armate, efectiv pe care le are complete? Si wehrmacht avea in 45 armate cacalau cat de pline de personal si tehnica nu era asta e alta treaba doar vedem ai nostri cum au o armata de nici 65000 de soldati ,o fi armata ca unitate de masura
Mda. Ca tot se sustinea pe aici, care bolsevici domle? Nu mai sunt bolsevici au intrat in pamant, s-au ascuns in haurile nesfarsite din taigaua siberiana. Mda… Daca evaluarea asta era facuta de niste cocliti de pe cine stie ce colcauri, nici ca ma oboseam sa o citesc. Dar cand meseriasii unchiului sustin asta, atunci trebuie sa o luam foarte in serios. Multi pe aici uita ca balaurul are multe capete. I-a fost taiat doar unul, dar mai are altele. Cate mai are? Nu se stie.
Ca si-a refacut armata la numar, nu si la calitatea personalului si a tehnicii pe care a avut-o inainte de atacul asupra ukrainski, asta e alta poveste si e probabil un avantaj major pentru vestici. Calitatea personalului, neinstruit in cea mai mare parte, ar fi unul din cele mai mari avantaje ale vestului intr-o eventuiala confruntare cu hoardele orcilor mujice. Numai ca se stia treaba asta mai demult. N-au pus vreodata pret pe vietile soldatilor lor, doar pe numarul lor. Prin urmare, trebuie munti de munitie produse, ca sa ai la secerat.
In interviul-sursa zice că europenii au interese convergente cu ale SUA, atât în privința Rusiei cât și a Indo-Pacificului, cam în aceeași măsură în care Rușii colaborează cu China și cu Iranul. Armata rusă – că și cele din tabăra noastră se reface prin contribuția aliaților.
Tipul ăsta zice pe șleau că trăim deja in WWIII și că e abia la inceput.
* De pe falia Istambulului evident că nu se vede in felul asta 😉
Momente si schite… de gandire. Nu as reproduce aceste magistrale discursuri daca nu ar fi vorba de un general, ca in ierarhia militara a atins tot ce se putea atinge, pe timp de relativa pace. Bastonul lui Averescu ii mai lipseste.
Atac ucrainean masiv asupra bazei militare Morozovsk din Rusia
Ucraina a atacat în noaptea de joi spre vineri baza aeriană militară rusă Morozovsk din regiunea Rostov, distrugând șase avioane de război rusești într-o operațiune comună condusă de serviciul de securitate SBU și de armată, a declarat vineri o sursă din serviciile de informații de la Kiev pentru Reuters.
Am inteles ca avioanele distruse si avariate ar fi toate Su34 cele care tocau apararea UA cu JDAM-uri rusesti.Daca este asa atunci asta ar fi una dintre cele mai grele lovituri incasate de rusi in ultima vreme. Daca le punem la socoteala si pe cele 13 din ianuarie-februarie aviatia de bombardament tactic a rusilor devine din ce in ce mai subtire.
O regula ar fi sa se ignore orice nu incepe cu „S-a finalizat Cutare”.Nu contează ” E în desfasurare” iar ” Se va face ” e o expresie ce ar trebui declarata ilegala.
Birocrații statului roman sunt maeștrii în a fenta potențiali parteneri.
Faptul ca vor manca niște unii pișcoturi în poligon e zero.
Sa integreze producție în tara,sa facă transfer de tehnologie…Nene,mai exista unii sa pună boticul la asa ceva?
Practica contează.Dupa cat „România va face,România va avea ” am văzut ar fi trebuit sa ajungem sa gândim o misiune pe Marte.
Practic avem probleme în a muta ce blindate vin pe dea moaca de la aliați.
Furi curent, offsetul vizează în genere componenta strategică (acolo unde există o industrie care să-ți poate prelua orizontala, asamblarea, dar mai ales mentenanță și muniția) dar poți face offset și pe component economica acolo transferul de tehnologie nu e posibil din enșpe mii de motive, pe scurt obligi vânzătorul prin terțe companii să facă investiții în țara ta astfel încât importul de echipamente militare ( a dreaq de scumpe!!!) să nu-ți dezechilibreze balanța comercială, chestiile astea nu-s de la mine citire îs de la specialiști în economie inclusiv de la unii mai avizați decât mine care-și spun opiniile pe acest site.
Pe scurt , un război i-l duci atât cu arme dar și economic, de preferat să te preocupi de amândouă, eu unul aș prefera ca parte din ind automotiva să se poată recalibra pe componente militare, mai ales ca green dealul cu siguranță le va afecta.
Asta este o veste chiar buna, avand in vedere ca este la o treime din pretul unui Abrams (8,5 mil. $ K2 si 23 mil. $ Abrams) + ca are motor pe motorina similar cu cel al Leopardului 2A7.
A senior Korean military official said, ‘The schedule for the first local live-fire test of Hyundai Rotem’s K2 Black Panther tank in Romania has been confirmed. The test, which will take place from May 10 to 16, will be attended by government officials and Hyundai Rotem personnel from both countries.'[156] The local live-fire test of tracked equipment is essentially the last stage before signing a contract to evaluate the weapon’s performance. Experts believe that the results of this test will specify the scale and timing of the K2 tank contract, including the amount and the number of units. An industry insider explained, ‘Hyundai Rotem’s target volume for the K2 tank order in Romania is about 500 units.’
Probabil evsingurul tanc care s-a testat in Romania inainte de achizitie abrams daca au semnat astia ceva le-a luat astia fara sa le testeze pe incredere
Abrams af fi excelent daca nu ar avea motorul pe care il are si care consuma in draci. Probabil din cauza asta MApN se gandeste si la altceva pe langa Abrams, asa cum au facut si polonezii. Cel mai bine s-ar fi pliat, pe zona Dobrogei, Merkava MK4, dar pana la urma si K2 Black Panther este cu mult peste orice versiune actuala de T90, cu care s-ar putea „ipotetic” confrunta.
Nici macar nu au platit,iar in coreea nu am vazut decat politicieni ,sunt curios daca o sa il testeze si tragand in el cu un t72 b3 sau t90 capturate de ucrainieni ca sa simuleze conditii de lupta ca doar tancu asta razboi nu a vazut
Interessant, mă voi duce pe YouTube să văd emisiunea.
Dar articolul enunță și un fapt inexact :
„Trebuie să menționăm că acesta este singurul caz din istorie în care o rezervă de aur este încredințată cu toate actele și garanțiile internaționale necesare, unui alt stat cu titlul că rezerva va fi returnată, dar obligaţiile asumate nu au mai fost respectate.”
Si spaniolii „republicani” care erau la conducerea legală a Spaniei au fost trași în piept cu aurul lor încredințat… rușilor. Uimitor !
Spunea ca aurul romanesc nu e sngurul pierdut pe la Moscova, ca mai e si cel spaniol.
Dar nu prea are legatura.
Aurul romanesc a ajuns in pastrare la Moscova, aurul spaniol a ajuns pt a fi vandut.
La inceputul razboiului civil spaniol, partea republicana s-a gasit in mijlocul unei crize financiare de proportii, dar avea acces la un tezaur de 700 t de aur.
200 t au fost timise in Franta, unde a fost vandut, aici e interesant caci avem un exeplu concret asupra valorilor relative ale monedelor din epoca. Era recent o discutie privind ajutorul oferit sovieticilor.de americani inn ww2. Erau unii care considerau 11 miliarde de dolari ca fiind o suma derizorie in epoca.
Spaniolii au vandut 200 t de aur, in 1937 cu 4 miliarde de franci, echivalati cu 200 mil de dolari.
Diferenta pana la 700 t a fost trimisa la Moscova, asta incepand in 1936, razboiul civil a durat pana in 1938, timp in care aurul a fost vandut pt a face plati. Valoarea totala in dolari obtinuta din aurul de la Moscova ,cam 480 milioane, din care in jur de 150 au ramas la Moscova in contravaloarea ajutorului militar. Din cate stiu, sovieticii, mai capitalisti au perceput si un comision la tranzactie.
Aproape nimic in comun cu aurul nostru.
Cele 500 t de aur spaniol au fost trimise la Moscova pentru a fi „adăpostiți”.
Rușii au pretins, prin Pravda din 1956 că aurul a fost cheltuit pentru diverse cumpărături și transfer de devize, fără să dea detalii.
Este adevărat că au furnizat arme. Dar când se știe că prima livrare după transferul aurului conținea șase avioane, o duzină de tancuri ușoare și 50 de mitraliere…
Au mai urmat materiale recuperate, avioane ne-echipate complet, puști dinaintea primului război mondial, tunuri de 150 mm cărora li se fisura țeava după prima lovitură…
În nici un caz contravaloarea a 500 t de aur și oricum nu a fost nici-o convenție care i-ar fi autorizat pe ruși să se servească din tezaur pentru plată.
Au mai cheltuit rusii ceva si cu Dolores Ibarruri La Pasionaria si tot partidul comunist spaniol, nu se mai stie acum, e de pe vremea mea.
Cu sau fara conventie, pt rusi nu conteaza regulile, numai forta
Israelienii de la Elbit reiau reputația (vehiculată cel puțin pe site-ul nostru) francezilor :
„Artileriștii danezi vor trebui să mai aștepte încă un an până când vor avea o capacitate de sprijin de foc cu rază lungă de acțiune, o capacitate în care Apărarea daneză va trebui să injecteze fonduri suplimentare. Pentru o surpriză…
La începutul anului 2023, Danemarca a decis să cumpere 19 tunuri autopropulsate ATMOS și opt lansatoare multiple de rachete PULS de la compania israeliană Elbit Systems pentru a înlocui cele 19 tunuri CAESAR 8×8 dateUcrainei. Un contract în valoare de peste 230 de milioane de euro care a provocat o adevărată agitație în clasa politică daneză încă de la anunțarea sa. Ultimul episod: o nouă amânare și costuri în creștere.
” Pot să confirm că Statul Major al Apărării și Organizația pentru Achiziții și Logistică a Apărării consideră acum că, în mod clar, sistemele ATMOS și PULS nu vor fi gata pentru utilizare operațională înainte de 2026, adică cu un an mai târziu decât era prevăzut „, a declarat ieri dimineață ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen.
Această întârziere este „în mod evident problematică „, a subliniat ministrul, dar este justificată de necesitatea de a instala cablajul, radiourile tactice și un sistem de control al focului, astfel încât cele două instrumente să poată funcționa în mod integrat cu celelalte unități ale brigăzii. Procesul, estimat anterior la șase luni, va dura, de fapt, 18 luni. Deși acest nou calendar nu pune sub semnul întrebării angajamentul luat față de NATO, el nu va face decât să prelungească decalajul de capacitate cu care singurul regiment de artilerie din Danemarca se confruntă de mai bine de un an.
Stabilită la 122 de milioane de euro anul trecut , factura pentru achiziționarea a două baterii PULS s-a dovedit a fi „considerabil mai scumpă decât se aștepta „. Motivul invocat? Contractul a fost incomplet, deoarece nu a luat în considerare mediul necesar pentru a construi o capacitate completă, cum ar fi vehiculele de sprijin logistic, muniția și infrastructura de sprijin.
” Este extrem de problematic faptul că politicienii nu au luat decizia de a cumpăra sistemul PULS în deplină cunoștință de cauză. Acum riscăm să fim împovărați cu o factură suplimentară semnificativă, care trebuie să fie acoperită din fondurile de decontare a apărării. Este foarte dezamăgitor faptul că nu am primit informații complete înainte de luarea deciziei „, a deplâns Troels Lund Poulsen.
Lansată în octombrie 2023 la inițiativa ministrului și a mai multor deputați, ancheta judiciară privind contractele ATMOS și PULS ar trebui acum să fie extinsă pentru a acoperi problemele legate de depășirea costurilor și de întârzieri. ” Aceasta este o chestiune serioasă. Este, de asemenea, un caz care ridică întrebări serioase, deoarece Comitetul de conciliere și Comitetul de finanțe nu au obținut toate informațiile pe care s-a bazat decizia luată în ianuarie 2023 „, a subliniat Troels Lund Poulsen.
Au vazut pe croati ca sunt cu Rafale si ei isi pling de mila ca nu s-a materializat proiectul Novi Avion (un „Rafale” mai mititel, cu un singur motor, gen SAAB Gripen)
Whatever you read in the media, negotiations on the purchase of Rafale by Serbia have been going on for much longer than two years. When I say much longer than two years, maybe they last longer than 5 years, and maybe even longer.
The MiG 29 was a transitional solution for Yugoslavia, until NA entered production. Since Yugoslavia fell apart, the NA project ceased to exist.
Around 2012, the story about the realization of the NA project with reduced performance started again. Something like a LIFT plane.
But due to the lack of funds, that story stopped very quickly.
Will cooperation with the French regarding the Rafale restart the NA project? We’ll see. Now it’s really hard to say what will happen.
In any case, Rafales will fly over Serbia as part of the Serbian Air Force.
Joining the EU means the loss of state independence. Maybe you didn’t know about it. You have to do only what the politicians in Brussels (read the USA) say, which you did not vote for in democratic elections or any other elections.
I hope that Serbia will never join the EU. I also hope that Rafal will never fly in the sky of Serbia.
When everything is calculated, this will cost Serbia 5.5 billion euros, for 12 planes! The West is a big mafia, this is a racket. Nothing else.
EU has many flaws but what you say is a misrepresentation.You may be entitled to dislike the West due to its grave mistakes in the 90’s wrt Serbia,but what you say or imply is not the way forward for you.
You don’t have to like them to play the system.Which is more or less what we are doing.
Playing the non-aligned game cannot work,because the world isn’t what it was during Tito.Working with Russia is no real option,because it has a long way until it can reach you and if it reaches you will be even more of a ruin than is now.
China?Only if you develop a taste for AI/automated dicatorship.
What you are doing now is only lagging behind,while if you work with the rest of Europe you will be able to do at least 2 things:you won’t be left behind and in time you can create conditions for restoring in part what you lost in the 90’s.Kosovo is a mafia state and geopolitically an apendix of Turkey.That in itself creates conditions for an opposing bloc,that will involve all of Eastern Europe+France that opposes Turkey wherever they catch them.
Which,btw is the reason they’re talking to you about Rafales.
So you can either work with the rest of us for the benefit of everyone,or you can make theatrical gestures of being the little Russians of the Balkans,which brought you the disasters of the 90’s in the first place and will bring you 0 support for whatever goal you will pursuit.
Hol’up a bit {insert hol’up meme}
I get it that in some parts of Europe the EU is persona non grata. If it was a person.
Firstly, I’ll tackle the issue raised by your first supposition – „independence”. Who said that? The ruskies? Because EU system works rather simple. You vote for people to represent you in the European Parliament. So ” Brussels ” is not some place in space like the Death Star but rather an institution, a democratic one, where you have also your national representatives doing what they are supposed to do. Of course, if they are corrupt, stupid, or just simply put lazy assholes, that has nothing to do with the “EU”. Furthermore, you have a lot of other institutions where usually national technocrats are sent to do what they do but not on a national level but rather on an EU level. So, the people from Brussels are partially our representatives that we send there. They are elected, as a matter in fact we have Eu Parliament elections this year. Which reverts to a point I’ve been making on this site for quite some years: don’t vote for morons or thieves or even worst: populists.
On the other hand, for countries from eastern Europe, where we are still trying to break away from communism, the EU has been the best option in getting where we’re supposed to be. From a numbers perspective, in 2007 we had 261 km of Motorway, which was the testament of Romanian incompetence and now, with EU funds – so funds our sleazy politicians cannot steal – we have 1087. And we’re still building. We are in a rather stupid situation where we have roughly 30 bn Euros in the bank, but we cannot absorb these funds for realistic projects that can be funded from this budget. In a nutshell, our goverment is incapable of spending money to make the average citizens life better (schools, hospitals, businesses).
From a GDP perspective from 214 bn USD in 2007, we’re at 301. That is roughly 30% growth.
So regardless of opinions, numbers don’t lie.
In this article it is written that Serbia has H125M. But that’s not true. Serbia has the H145M, which is a completely different helicopter.
Vucic stated that in addition to the purchase of Rafale, Serbia will also purchase 10-15 pieces of H125M. It is a slightly larger helicopter than the Gazelle. Serbia will integrate its weaponry on the H125M, and offer that weaponry to foreign customers who own the H125M. France offers Serbia to become a producer of weapons for this helicopter. What an interesting offer.
The H125M was produced in over 7,000 copies and is owned by 125 countries around the world.
Pentru ca in Nato nu se baga unii peste altii sa schimbe guvernele asa cum se intampla la inamici, raspunsul previzibil la toate esecurile astea ale democratiilor fara substanta (needucate, superficiale, fara istorie etc) va fi sa-i incurajeze pe rusi sa-si dea in petec suficient de grav nu doar in UA ci chiar si in Europa, astfel incat opinia publica sa reactioneze prin eliminarea elitei pro-ruse de pe scena politica. Democratia costa timp, dar in cazul asta va costa si multe vieti din pacate.
*Educatia si transparenta pe de alta parte poate sa salveze vietile pe care le-au condamnat slovacii si altii ca ei.
mereu m-am intrebat ce au avut in cap cand s-au divizat in 2 tari. Acum avem si raspunsul.
Pentru cine nu-i cunoste, slovacii sunt oamenii care stiu tot, cunosc tot, fac orice. Cel asta este autoevaluarea, ca la fapte stau mult mai slab.
Rivalizeaza doar cu polonezii, alti „modesti”.
ma duce cu gandul la o vorba a marinarului,occidentul nu stie cum trebuie sa arate victoria in acest razboi.nu are stabilite clar obiectivele si merge pe valul ucrainian .
exista posibilitatea ca cei doi aliati sa priveasca finalul razboiului din pozitii diferite.
.
T72 rusesc cu coviltir, plasa de tantari, echipament pt un rave, inclusiv generator si baterii. Plus un palet, probabil bun si in caz de gratar
Nu e clar daca avea autorizatie de constructie )
Mda… ca tot mi se raspunde pe aici ca nu prea mai sunt bolsevici domle, au intrat in pamant ori au taiat-o in pustiile estului … oameni buni, balaurul are multe capete. I s-a taiat doar unul, dar mai are multe. Mujicii mai au inca prostime de trimis pe front. Cata mai au, numai necuratu’ de la kremlin stie. Si nu-i pasa, doar sa-si trimita la tocatoare, doar doar vor sparge frontul. Asta au facut de cand se stiu, asta fac si acum. Si se pare ca le reuseste atata vreme cat idiotii se cearta prin vest.
Trebuie sa dormim iepureste. Cu un ochi inchis si altul deschis. Cu orcile nu se stie niciodata.
Russia’s economy is going strong: why haven’t Western sanctions worked?
Din articol:
„Oil keeps the Russian economy afloat
In spite of the sanctions, Russia remains one of world’s largest oil exporter, and benefits from Saudi Arabia’s last year’s decision to cut down on crude oil exports. Until then, the kingdom was the world’s first oil exporter.
„At the current price – just over $80 for Brent – the budget earns enough money from oil taxes to fund both the military industrial complex, social spending and other budget items with a deficit of less than 1% of GDP,” explained Christopher Weafer, CEO of Eurasia-based advisory firm Macro-Advisory. ”
Eu n-aș spune ca e mult, cred ca e optimul, mai ales ca nici prețul pt K2 nu e exorbitant, as spune ca e ,,puțin” peste cel al P5 😁
Dacă vom lua cu adevărat 500 de bucăți, probabil ca ai noștri ca brazii chiar au de gând să se apere pe Prut (de ce nu pe Nistru?!!) și terminăm dreaq cu poarta Ficsanilor sacrificând zona Moldovei.
„Un calcul simplu arată astfel că Ucraina ar avea nevoie de un număr de 150 -200 de baterii Patriot, respectiv între 1.200 și 1.600 de sisteme de lansare, care însumează doar pentru faza gata de tragere între 4.800 și 6.400 de rachete.
Cifrele sunt imense fie și doar din perspectiva producerii/procurării acestora, iar dacă avem în vedere că o singură baterie de Patriot costă puțin peste 1 miliard de dolari (cu tot cu rachete), avem dimensiunea financiară a necesarului, de 150-200 de miliarde de dolari, ceea ce aproape că depășește tot sprijinul însumat primit de Ucraina de îl începutul războiului împotriva invaziei ruse.”
Nici nu a cerut asa de multe…ceva mai mult decat are probabil tot NATO in Europa…
25 de sisteme adica 25 de baterii nu 200 cum scrii tu. Mai informati-va dracului inainte sa postati tampenii! 25*8 lansatoare per baterie fac 200 de lansatoare nu 200 de baterii cum ai scris.
noi inca mai asteptam 3 baterii sa vina pt fortele tereste desi am dat banii de atatia ani americanii astia e rai rau de tot nu vrea sa ne dea si fura banii
ciuma roșie europeană a avut congres la bucuresti….
Ci-o-la-cu România
Stima noastră si mândria.
…cabinetul doi din voluntari încă suspină.
undeva în iad e petrcere mare,copiii de sus s-au facut mari.
partidul unic psdnl tocmai s-a reîntors în locuința conjugală a usl.
poate cu ocazia asta si prețioșii vobtanti liberali nu o s-o mai sugă elitist prin batista,sunt acelasi aluat cu pesedeaua si tot acum poate analo-specialiștii din romanica vor intelege ca useleul lui ponta si cacarau nu a fost o constructie impotriva lui basescu.ea este o cratie diabolica menita sa opreasca emanciparea maselor,dorinta de dezvoltare si libertate occidentala care incepuse sa prinda contur sub marinar.tinta ai fost matale,eu si altii ca noi care au mirosit mizeria socialistoida care ne pastea…acum e prea tarziu,a avut grija salamul sasesc ,calul troian voiculescian bagat cu voturi de noi in casa.
suntem sclavii lor pe plantatia si banii nostri.
cu toată simpatia si solidaritatea de moldovean îți spun,aristocrația politică și univeristară ieșeană nu are nici un interes și ambiție cu moldova românească.punctul lor principal de interes este republica moldova și conexiunea cu tg.mureș….est-vest
„Ar cam fi momentul ca KWJ să înceteze fandoseala cu candidatura din momentul în care SUA i-a transmis delicat, bravo, nice try, acuma stai jos, iar aliaţii est-europeni au început să basculeze către Rutte. Pe al nostru îl susţin Viktor Orban şi Robert Fico, adică majoretele lui Putin în Europa.”
„…dacă am avea o diplomaţie parlamentară reală, nu doi analfabeţi funcţional cu studii în pioneze ca preşedinţi ai camerelor; dacă n-am fi minţit că cheltuim peste 2% din PIB pentru apărare, ca să iasă fix în momentul crucial informaţia că în realitate e mai curând 1.6%, sub media alianţei. În două-trei luni de zile n-ai cum să mai speli toată mediocritatea unui deceniu de dolce farniente, cu toate semnele că te îngrijeşti mai mult de propria carieră decât de ţară.”
Tot zice Mason ala de KM-SAM II….a mai auzit cineva de acest interes pt noi sau doar el o baga pe asta cu KM-SAM…parca favorit era NASAMS. Nu ca m-as supara mai ales ca e Block 2 si nu Block 1 care e surubarit impreuna cu Almaz Antey pe partea de racheta.
@robi
Nu am citit documentul, doar am urmărit filmulețul.
Noutățile au fost chestiile despre drone, și despre aparatura cu termoviziune. Despre celelalte aveam idee, din amintiri.
Părerea mea, hâc…
@sharky
Tot aceleasi idei au peste tot, nimic special. Daca trebuie sa bage in pliante informatiile astea inseamna ca instructia e 0 barat chiar si dupa 2 ani.
O masura binevenita cred. O sa fie interesant de vazut (daca MApN publica ceva post-eveniment) care au fost concluziile. Cam cati oameni aveau in evidenta si erau asteptati sa se prezinte, cati s-au prezentat si cam care mai era nivelul lor de pregatire / familiarizare cu domeniul militar, cum au fost integrati in unitatile curente (cazarmare, echipare, logistica, lant de comanda etc ).
Boss,nu ai sa vezi asta.Cel mult vei putea sa pui pe foc comunicatele oficiale,de cata limba de lemn e acolo.
Din ce am vazut in alte parti.Despre mobilizati,cei mai multi sunt spre 50 de ani,dar nu putini sunt peste.De prezentat se prezinta ,daca se organizeaza autoritatile militare si ii contacteaza din timp.Din aia care vin,cam o cincime sunt in o conditie fizica ce impune trimiterea domnului respectiv acasa,pe loc,grabnic si imediat.Adica se delecteaza omul cu o rasparca,ii bate inima incorect si alte chestii ce se vad cu ochiul liber la o foarte sumara examinare medicala.Conditia fizica in general slaba,cu minoritate care sfarma piatra si indoaie potcoava la 60 de ani.
Organizarea,echiparea s.a.m.d sunt acceptabile,bune sau chiar f.b.Adica in 3 ore procesezi cateva sute de oamenii,imbracati,echipati,inarmati,ambarcati si expediati in poligon.
Nivel de pregatire-ii pui sa stea in pozitii,le arati unde sa traga si poti conta ca vor lupta pana la unul pe pozitii,pt simplu motiv ca nu pot fugi indarat nici sa vrea.Ceva mai bine decat rezervistii de la Turtucaia.Aia trageau in aer cand si cand,poate se mai speriau inamicii.Ai de acum ar trage in directia generala a inamicului.
o cincime??? cat optimism !!! vrei sa spui ca o cincime vor trece toate testele si ajung in poligon!! realizezi ca ultimul contingent incorporat a fost 2006? adica acum 18 ani. oamenii aia au aproape 40 de primaveri!! asta combinata cu pozitiile fruntase la consumul european de alcool si bere in special nu anunta deloc lucruri bune.
La 40 de ani tre sa fii vana vanilor. Eu ma simt mai bine la 40+ decat la 25 de ani din toate punctele de vedere. Avem mentalitate de kkt de aia suntem obezi, nemernici, bolnavi si tradatori.
Bai cand am plecat atat de rau s-au suparat pe mine de vad ca nici dracu nu ma mobilizeaza. Am suntat si eu la ai mei pe care ii mai stiu, mai, facem ceva, imi iau si tenisii in ghizodan de jucam un laptenis peste bariera dupa?
La care raspunsul a venit scurt si sec „Noi? Nu ma, stai linistit…”
Da Cristi, nu-i vorba ca vrem.. ca vrutul e alta treaba.
Mi se pare o obligatie a statului sa isi asigure personal mobilizabil peste tot. Scrie si in legea pe care o ignora cu desavarsire din 2005.
Dupa mintea mea, faci mobilizare o data la 3 ani, alternezi judetele ca nu le poti baga pe toate intr-un an, din ratiuni financiare, dar cam la 3 merge.
Insa, problea este ca real nu mai poti mobiliza decat un eventual 15%. Deficienta este logica oarecum, din 2007 nu au pus nimic in loc in materie de rezervisti. Si ceea ce este in rezerva sunt fie grade mari, fie usurinta cu care s-au dat gradele ti-a produs doar extremitatile sistemului ierahic militar. Iti vin la mobilizare 120 de adj. pr… ce faci cu ei? Nu vin 30 de srg, 20 de maj. 15 plt si tot asa. Ca in trecut aveai pe astia de le-a placut minim armata sau l-ai vazut pe unul in poligon ca trage bine si ii chemai la concentrari, si le mai punea un grad pe umar.
Ah si inca ceva, nu stiu ce fac astia la MAI, ca daca ceva face poc pana sa fie chestiuni de competenta MApN ai nevoie de MAI, protectie civila in deosebi, pompieri, jandarmi pentru ordine publica.
Dacă vrei îți povestesc, că am primit „invitație”….
Io la 46, un vecin la 56 primăveri…
vecinul e mai zdravăn ca mine, eu venind după 20 de ai de mâncat 1, arareori de 2 ori pe zi, fugărind mașinile 10-11 ore pe zi, cu obiective și targete…
Și statul ne ia banii fără să întrebe, când e vorba de primit înapoi ceva, nu are…
Fmml de ciuci, ciolaci, belini, douazeci-douazeci, și câți au mai fost
vânzări,distributie….meseria nerecunoscută in românica socialistlidă,sectorul economic care a scos țara din comunism și a învațat-o gustul libertății,salvarea unor generatii de tinerii post decembrisți,singura breaslă vie si conectată la piata si viata economica mondiala,masina de tocat fizic si psihic,oameni cu expertiza si experienta care cunosc de la nivelul firului de iarba in sus economia româneasca,oamenii care nu conteaza din pacate …neconectati politic si bugetar.
Bravo! sigura veste buna pe anul asta. Personal as fi vrut cu HK sa batem palma, si/sau pt scurte cu austriecii… il mai indoiam si pe Nimenihammer un pic. Glock facut la noi in curte, parca e altceva.
Insa, e bine si asa, ma bucur, e categoric un pas inainte de la arme in care bagam jumtate din mobilierul bunicii la arme cu componente din polimeri.
Dughin a publicat un mesaj pe canalul său Telegram în care a scris că Ierusalimul „este un oraș rusesc, mama tuturor orașelor. Ierusalimul va fi un oraș rusesc sau nu va exista deloc. Iar cel care îl va conduce va fi țarul rus”.
Ei cu antigel încep mereu, nu tre să e mire. Dar nci nu ai ce să-i reporșezi lui Dughin, atât timp cât sunt cretini care pun botul la toate prostiile care îi ies pe gură. Să nu uităm că Editura EURASIATICA a funcționat bine merci o mulțime de ani în România. Nu deranja pe nimeni și nici nu se plângea nimeni că Dughin aberează, atât timp cât aberațiile lui gâdilau într-un mod plăcut encefalul plat a ”unionismului” românesc.
Guvernul italian a retras decretul care trebuia să aprobe achiziționare de 3 drone submarine israeliene ” Blue Whale”. Balena albastra.
Motivul nu e specificat dar personal bănuiesc că ține de ce se întâmplă acum in Gaza dar și de chestii financiare la bugetul de stat italian.
Adică deficitul bugetar.
Nu-au comenzi sau specialiști, sunt plini de datorii, nu s-au facut investitii in tehnologii noi de la livoluție…Cum rezolvă tovarășii din romarm și din politică problema? Cu PDF-uri, memorandumuri, fursecuri pentru presă și o firmă dintr-un paradis fiscal care n-a produs un cui…
În alte circumstanțe, politicii și industriașii francezi ar fi stat în limbă pentru o afacere de 4 miliarde.
Auzi, negociată în două zile…
Acum fac mofturi să nu-i supere pe croați (prima livrare de Rafale pe 25 aprilie).
„Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat reporterilor de la Paris că achiziția de avioane de vânătoare franceze Rafale ar putea fi confirmată la un dineu de stat cu omologul său francez Emanuel Macron.
Vucic s-a întâlnit cu oficiali ai companiei Dassault Aviation, care produce avioanele de luptă multirol. El a declarat că Serbia ar putea cumpăra 12 avioane Rafale. El ar fi spus că au discutat și despre alte forme de cooperare.
„Negocierile, care nu au fost ușoare, sunt în curs de desfășurare de două zile. Vreau să le finalizez până diseară, astfel încât Macron și cu mine să putem spune că contractul va fi semnat în următoarele 15-20 de zile”, a spus el, adăugând că achiziția de avioane va însemna „o nouă forță uriașă pentru Serbia”.
Vucic nu a precizat costul achiziției. „Vrem să cumpărăm mai multe avioane, banii nu sunt o problemă. Avem aproape patru miliarde de euro”, a spus el.”
The number of people in favour of Serbia joining the European Union saw a slight rise, with 33% saying they would back the idea if a referendum were held today, Demostat’s latest public opinion survey shows, yet the numbers are still lowest in the region by a significant margin.
Am avea o resursa la indemana, dar nu stiu cat de viabila economic mai este.
Inainte se folosea stuf din delta, se obtinea din el celuloza, si din celuloza, nitroceluloza.
Daca datele statistice sunt bune imi pare grava diferenta nascuti vii 2023 vs 2022. Nu avem bani pentru fertilizari in vitro si voucher pentru familii tinere, alegeri alte prioritati…
Datele privind nașterile copiilor românilor din străinătate nu sunt pertinente.
Se ia în seamă numai nașterile declarate la serviciile consulare române.
Copiii mei nu au fost declarați autorităților române, chiar cu ambii părinți români, deci nu au intrat niciodată în statistică.
Europa are interese economice globale dar nu are si o marina configurata pentru asa ceva. Pur si simplu au prea putine nave. Si oricum mai sunt si prostii aia de americani care se ocupa cu d-astea precum asigurarea libertatii de navigatie etc samd
Dupa ce ca-s rupti in cur, mai sunt si cu nasul pe sus… Normal era sa-si recunoasca locul in lume si sa se bage frumusel sub comanda americana.
Singurele marine militare din UE mai de Duamne-ajuta sunt Franta si Italia (cam cele mai mari, moderne etc), Spania si Germania (un fel de loc 2), apoi Norvegia, Danemarca, Olanda (un fel de loc 3). Restul sunt cam praf si pulbere, fie au nave dar sunt vechi si depasite dpdv tehnologic (Grecia de exemplu) fie n-au mai nimic (Romania de exemplu)…
Deci, unde sunt fregatele AEGIS spaniole? Unde sunt fregatele olandeze? Hai ca olandezi ca olandezii, ca-s in nord desi au cele mai mari porturi din Europa, dar zona de sud ar cam fi si treaba Spaniei…
Nu mai zic ca este cumva si interesul nostru in zona aia, ruta fiind folosita pentru comertul cu EAU, Arabia Saudita etc
Hau-hau, bau-bau, hai sa mai facem o agentie, sa mai angajam niste functionari europeni sa ne spuna ceea ce stim deja: nu putem avea o „armata” europeana la nivelul actual de integrare politica al UE… Nu exista solutie in actualul context constitutional UE. Nu atat timp cat politica externa si de aparare este prerogativa statelor nationale. Si nici nu va exista prea curand, sunt prea multe interese nationale distincte si divergente si mai ales oportunism de prost gust pe model Orban si retardatul ala austriac (nu ca n-ar avea si el dreptatea lui, doar ca o aplica selectiv). E pur si simplu un subiect prea sensibil.
Si cand au demarat Operatiunea Aspide, au avut tot felul de discutii ezoterice cu cine are comanda, unde e sediul central, tot felul de ambitii din astea cretine… Toata lumea vrea doar sa primeasca, dar sa nu dea nimic in schimb… Vezi si cretinii de pe la noi, da’ ce cautam noi in Afganistan sau prin Mali? Insa dupa ce a inceput distractia in Ucraina s-au bucurat toti ca avem trupe americane, franceze etc sa ne apere de urs… Probabil si cretinii alora zic acum la fel cum ziceam noi de ei…
Eurozone banks reported a “substantial” drop in loan demand from companies, prompting calls for the European Central Bank to signal it will cut interest rates soon when it meets this week.
The ECB said on Tuesday its quarterly survey of lenders showed “demand for loans from firms declined substantially, contrary to banks’ expectations of a recovery”. Economists said the fall in borrowing, which reflected lower investment plans, meant the region’s economy was likely to continue stagnating. https://www.ft.com/content/550f4437-b104-46cc-a205-bc8c447ae444
Former president Donald Trump has privately said he could end Russia’s war in Ukraine by pressuring Ukraine to give up some territory, according to people familiar with the plan. Some foreign policy experts said Trump’s idea would reward Russian President Vladimir Putin and condone the violation of internationally recognized borders by force. https://www.washingtonpost.com/politics/2024/04/05/trump-ukraine-secret-plan/
Nu cred ca Trump ar avea parghii sa influenteze UA sa cedeze de buna-voie, daca SUA n-au reusit sa-i convinga sa adopte strategii militare de sertar. Mai degraba preseaza europenii si pe noi inclusiv sa taiem legaturile care asigura rezistenta in fata rusilor, iar UA ramane cu Zele&piticii sa sape la transee in jurul Kievului.
Cu Trump o a fie interesant cum o accepta populatia de aici si din UE decizia impusa de SUA… si daca or sa foloseasca si alte mijloace de presiune decat cele doua telefoane la partidele care este. Tectonica dintre SUA si Rusia s-ar putea bloca intr-o tarioasa de caposi suparati pe rusi. Moldova eventual (ca a strans deja destule generatii emancipate sa ne angreneze si pe noi)😉
In US bine ca o sa piarda Trumpetele (si wishful thinking aici, desigur) – altfel am fi avut probleme mai mari in partea asta de lume;
Au inceput sa se vada in sondaje blocul de ‘nehotarati’ care conform statisticilor anterioare, pe ultima suta de metri (sau cat mai aproape de momentul alegerilor), vor merge catre ‘least worst option’ – adica ala care-i mai putin calamitate;
Si-n cazul asta, desi ambii Trump si Biden sunt cu problemele lor ca optiune de vot, totusi Biden e mai putin extremist, mai intreg la cap, economia a mers decent sub el, samd.
Undecided au facut sa creasca gap-ul intre Biden si Trump de la 1 pp cu niste luni in urma, la ~4pp. Si cred ca o sa creasca si mai mult pe masura ce ne-apropiem de alegeri.
Nu cred ca a „scapat” vreun sistem navalizat de „testul houthi & ceilalti” din Marea Rosie. Mai noi, C-Dome este si el „combat proven”: https://theaviationist.com/2024/04/09/ship-mounted-variant-of-iron-dome-scores-first-operational-interception/
De notat ca nava lansatoare pare sa fie la cheu. Imi aduc aminte cum imi spunea cineva acum niste ani ca asa ceva pur simplu „nu se face” ca se iradiaza lumea din port.
De notat si cum poti folosi o nava ca sa aperi un obiectiv de la uscat.
daca nici asta nu e motiv de investitii mai ales in sectoarele care aduc plus valoare ridicata, salarii mari si contributii la buget chiar nu stiu care mai e….., zic si io ca un bou.
Cate ceva despre laboratorul de sisteme autonome de zbor – drone de la Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă, dintr-un interviu cu unul din studentii lor.
În acest laborator se pregătesc, de anul trecut, viitorii operatori de drone ai României. Pe masa mare din mijlocul sălii, tronează drona pe care pe care studentul o construiește pentru lucrarea de licență. Va fi o dronă pentru căutare-salvare, în zone greu accesibile, cu decolare și aterizare scurtă sau pe verticală.
Ștefan a ales să o și construiască, dar dacă nu ești neapărat dibace la construcție, laboratorul dispune de aeromodele pe care studenții învață primele manevre de control. Când au reușit să le facă în siguranță, primesc un bebe dronă.
Dacă totul a decurs bine cu dronele de tip mai mic, urmează cele profesionale, cu o rază de acțiune mai mare și o cameră cu termoviziune, folosită de cei de la Salvamont Montan.
Iar dacă totul merge bine și cu tipul acesta de dronă, studenții trec la… valize. Cum noi luăm valize să mergem în vacanță, armata s-a gândit să ia valize în care să bage calculatoare inteligente, să atașeze joystick-uri, antene de comandă, control și recepție, formând o stație comandă-control la sol.
Eu as vedea aplicații cu drone de la clasa VIII in sus in fiecare an, la „scoala altfel” … și integrarea teoriei in materia de la informatica si chiar la geografie (generalitati de teledetecție – geolocalizare, că nu e așa complicat daca ai făcut matematica și putina fizica chiar până la liceu pe bune).
Că să-i stimuleze să învețe, statul în loc de burse pe baza de meditații cu profesorii de la clasa ar investi mai bine in premii in drone la concursuri in care poate vedea oricine care drona mișcă mai bine.
Armata ar putea susține chestia asta cu consiliere pentru adaptarea programelor și cu zile de transparență, in care copiii pot vedea diferențele dintre dronele de joaca și alea militare.
Individual, operatorii de drone formați de armata ar putea instrui pustimea prin cluburi, la nivel local, să câștige si-un ban in plus daca ii tragd inima. Mie cel puțin mi-ar prinde bine să trimit trupa la așa ceva, să-i mai scot din rutina.
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-27042717-investigatie-cautat-doctorul-cirstoiu-spitalul-universitar-indicat-merg-clinica-anemona-unde-cirstoiu-consultat-platit-750-lei-dau-scrisoarea-medicala-anemona-parafa-lui-cirstoiu-factura-care-venit-al.htm
bă noi în 2024 ne mirăm oficial de moriștile si manevrele caracatiței în halat care a spoliat banul public și privat al cetățeanului ?!sistemul national de sănătate este moșia oligarhilor în halat care dirijează lanturile de distributie medicamente,farmacii ,laboratoare,invatamantul de specialitate univesitar si post liceal.
asta la nivel de centru-capitală ,mai soft power….in provincie ai reteaua de cabinte a oligarhiei in halat locale ,mai flamandă decat sefii lor de la centru si mândri purtatori de carnet de partid unic.
dar romanii cad dupa fente si pacanele nu la subiecte cu adevarat importante,socialistii cu pantofi de mii de euro l-au invatat cum sa traiesca decent cu 100 de lei….mai era unul intr-un decembrie care arunca cu sutele in romani.
Deja au apărut disensiuni în mariajul naval britano-nederlandez
Partnership between 🇬🇧RN and 🇳🇱Netherlands Navy to build amphibious ships appears to have collapsed just 9 months after MoU signed.
Dutch say „the budget is different, the concept is different… we cannot build identical ships” https://x.com/NavyLookout/status/1777966783565041724
Babaieti, repede cafeluta, un ochi pe RuMil, dar apoi repede la lucru, hai cu impozitarea 60%! https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-27040016-exclusiv-primul-spital-din-romania-unde-managerul-anuntat-falimentul-din-cauza-salariilor-dupa-clinica-fost-modernizata-15-milioane-euro-castiga-medie-10-600-lei-brut-luna-sunt-500-angajati-spital-int.htm
EXCLUSIV. Primul spital din România unde managerul a anunțat falimentul din cauza salariilor, după ce a fost modernizat cu 15 milioane de euro. Se câștigă, în medie, 10.600 de lei brut pe lună și sunt 500 de angajați în spital, într-un oraș cu 8.000 de locuitori
Cum stau lucrurile, în realitate
Conform calculelor redacției pe baza bugetului spitalului Târgu Cărbunești pe 2024, cheltuielile cu personalul reprezintă 85% din buget. Iar salariul de bază înseamnă, rotund, 60% din totalul cheltuielilor cu personalul. Restul de 40% sunt sporuri.
Bugetul total este de 83 de milioane de lei, dintre care 70 sunt drepturile salariale.
Din 70 de milioane de lei anual drepturi salariale, 40 de milioane înseamnă salariul de bază și aproape 30 de milioane de lei sunt plăți în plus față de salariu.
Plățile în plus față de salariu sunt descrise în bugetul spitalului pe următoarele linii de cost. Sumele sunt anuale:
„Sporuri pentru condiții de muncă” 14,6 milioane de lei
„Plată cu ora” 7,9 milioane de lei
„Indemnizație de hrană” 1,8 milioane de lei
„Vouchere de vacanță” 0,7 milioane de lei
„Alte drepturi salariale în bani” 1,1 milioane de lei
Nu stiu daca e cel mai bun exemplu de risipa al banului public…Spitalele mai ales in zone rurale si orasele f.mici nu prea pot fi exemple de rentabilitate. In cazul de fata banuiesc ca dreneaza multa populatie din judet, mai ales ca au si urgente. Din organigrama observ ca au 89 ” posturi buget de stat” numar care oricum pare mare pt 343 de paturi. Sunt impresionat de numarul de dr. specialisti si primari…
Stimate Radu, sunt 100% de acord cu faptul ca este inuman la orase mici sa desfintezi spitale.Aia consider personal ca a fost ce mai mare gresala a pdl-ului. Nu poti trimite oamenii aia bolnavi cu zecile de kilometrii pana la spitale.
Sunt de asemenea de acord cu faptul ca in general spitalul nu are cum sa fie rentabil. eu personal vad spitalul in afara circuitului economic, insa vital pentru circuitul economic. Omul, resursa nr1. a oricarui circuit economic oricate chat gbt-uri avem si oricati robotei mai construim, omul este si va ramane piesa absolut necesara acestui circuit. Cand omul din cauza unor probleme de sanatate iasa temporar din circuit, merge la spital sa-l reintroduca in acest circuit. Iar cel ce iasa din circuit permanent, noi ca societate, trebuie sa-l ingrijim prin intermediul spitalelor, caci suntem oameni toti si vremurile spartanilor au trecut. Ca sa facem asta, contribuim toti, de cand am primit primul contract de munca in brate. Ca esti bolnav, ca nu esti, am contribuit toti.
Asa vad eu lucrurile cel putin, poate nu sunt neaparat corecte.
Si acum vine iritarea mea cu situatia de mai sus. Media europeana a profesionistilor medicali(medici+ tot staful medical) la 10000 de locuitori este 300. Mai pui 50-70 personal administrativ. Datele le-am gasit aici: https://gateway.euro.who.int/en/indicators/hlthres_249-hospital-employment-per-10-000-population/#id=28519
Nu ma surprinde asta pentru ca la noi statul este supradimensionat in orice domneiu. Daca cauti asociatia europeana pentru studiul paralelismului sinelor de cale ferata, proabil se face cu 40 de anigajati. La noi, minim 140. Mai in gluma mai in serios, am constatat faptul ca primaria unei urbe precum Bistrita are 780 de angajati, iar casa regala britanica functioneaza 800. Da, proabil mai putine avize acolo… dar totusi este aparatul de lucru al unui sef de stat. Bidonul Joe are un staf de 534. Tot acum ceva timp am pus un link cu un spital dintr-o urbe mai mica, unde sta varul meu. Discutam cu el, cum este posibil ca manajerul spitalului, o fosta coafeza facuta economist de partid, sa aiba un salar mai mare decat Presedintele Romaniei. Si tot asemnea anomalii, anomalii trecute cu vederea daca urbea este destul de mare, vezi macar unul din candidatii primariei Bucurestilor.
Prin urmare, nemrnicia managerului spitalului din speta este dupa opinia mea nemarginita. Daca ai probleme financiare, de ce mama naibii angajezi in continuare? Cum au ajuns la acesta cifra stind in mod cert ce se va intampla. Ca din sporuri si bonusuri(vouchere…) nu poti taia ca cica te obliga legea.
Parerea mea… vorba lui Sharky.
Stimate domnule locotenent(rez), sunt de acord cu dvs ca supradimensionarea duce la colaps ! In cazul Gorjului, 300 000 de locuitori au 8 spitale, desi sunt declarate 9 orase. Continui sa cred, ca in cazul de fata, intrebarile pe care trebuie sa ni le punem, corelate cu banii publici cheltuiti, ar trebui sa fie legate de calitatea actului medical, de aparatura si exploatarea ei, de nosocomiale si in final de calitatea managementului.
Daca in vest cuvertura medicala este precara in zonele depopulate, cu dificultati in a gasi personal medical, cred ca in zonele mai sarace ale tarii noastre problema se pune cu o si mai mare pregnanta.
Spitalele din Bucuresti sunt pline de oameni din provincie.
Degeaba ai tu 9 spitale la 300k locuitori daca 90% fin personal sunt asistente si auxiliari iar cei 10% doctori ori au doar competente generale ori nu au echipamente.
Lipsesc criteriile de eficienta, ca dealtfel in orice activitate gestionata de catre stat.
La fel sunt si scolile sau liceele din Bucuresti.
Banuiesc ca in Cluj, Iasi, Timisoara e aceeasi problema, bugetele locale se investesc dar locurile se ocupa de altii.
Transferul spitalelor la administratii locale e o mare tampenie, solutia corecta este sa ne lase sa ne alegem singuri asiguratorul si clinica medicala, atunci piata va rezolva singura toate problemele de coruptie actuale.
Asigurarea privata ma costa 200 ron/luna si nu am fost refuzat niciodata timp de multi ani, inclusiv investigatii speciale scumpe. La bugetul de asigurari sociale dau o suma muuult mai mare si nu am mai fost de 20 de ani in o institutie a lor.
Inclusiv copiii s-au nascut in spitale private, ca la stat ma jupuiau doctorii cu spagile si in final ajungeam la acelasi suma, dar cu diferenta ca se nasteau printre streptococi si alte nenorociti.
Sa ne lase sa decidem singuri ce dorim pe banii nostrii si sa lasam asistenta sociala a catunelor pe seama altora.
…pentru că provincia mică înseamnă doar taxe-saracie- migratie-moarte.
bulele de confort urban mare prin mecanisme politico-bugetare direct legate de capitala centralizeaza-blocheaza-vamuiesc tot,nimic nu trece printre degete spre comunitatile si zonele defavorizate.
de asta aur are votanti,de asta nostalgia comunistoida bantuie si azi societatea,asa ții o tara vesnic dependenta de populism si politruci,asa induci tema drobului de sare vesnic si limitezi orizonturile de asteptare si emancipare ale oamenilor….îii dai cu porția ,îl tii șarac,needucat,bolnav,fricos,îi mai pui 100 de lei la salarul minim,il inveti cum sa traiasca sustenabil din resturi iar cârstoii nu stiu pe unde sa-si mai doseasca mita si conflictul de interese.
adica ce vrei sa spui? ca este un drept divin al unora sa fie ajutati? Ce s-a intamplat cu toti banii pompati in anii 2000 in Velea Jiului? Nada… s-au bagat in gura si s-au tras pe p…
Sa stii ca oamenii nu se cumpara cu pomeni, este cea mai mare prostie ever.
Legal si moral trebuie sa folosesti taxele in beneficiul platitorilor sau in un interes national superior.
Statul nu trebuie sa faca pomeni sau sa investeasca in spitale suprapopulate de auxiliari ca sa dea de munca unora ci sa directioneze capitalul acolo unde aduce valoare sau investitii.
Faptul ca unii fura sau comisioneaza fondurile publice, nu inseamna ca daca ar fi dati pe pomeni este moral.
Te pomenesti ca de coruptie e vorba si la pantelimon,nu de colaps functional datorat nefunctionarii sptalelor din provincie,de ajung sa interneze doar pacienti cu sanse de supravietuire de sub 1 % restu daca n-au pile sau bani de privat sunt trimisi la ambulator si scapa cine poate
habar nu aveti.
in substrat realitatea e mai sumbra decat exagerez eu.
nu mai pedepsiti oameni si generatii de vini inchipuite ,socialist-liberalii v-au corupt pe toti…comuistii din trecut,uselistii de ieri,social-liberalii de azi.
Cea mai mare schizofrenie este cu spitalele la primarii. Fiecare primarie practic are ocazia sa dea tunuri si sa faca tot felul de idiotenii cu spitalele.
Nu ai dreptate. La Oradea judeteanul si municipalul au fuzionat si sunt sub directia primariei. Modernizate, fonduri europene, eficientizare de costuri etc
Majoritatea nu sunt gospodari sunt niste imbecili care habar nu au daca e nevoie de spital, ce fel de specializari trebuie sa aibe spitalul, cum asigura facilitati spitalului, cum aduce personal in spital etc etc.
Multe din spitalele construit post 2000 in provincie sunt gauri negre.
Opinia mea e că, mai înainte de a ne da cu părerea, ar fi oportun să ne uităm un pic pe normativele de personal expuse în Ordinul Min. Sănătății 1224/2010 actualizat și pe structura spitalului. Just saying….
Aaaa… acum am inteles, cand a spus ca-cauta rezervisti, se referea la generali in rezerva.
Doh… normal. Vezi, iarasi m-am dus pe fenta in naivitatea mea copilareasca privind orice ii khaki.
,,Câmpul de luptă din Ucraina dă de gândit companiilor producătoare de drone. Startup-urile americane au trimis Kievului drone care nu au făcut faţă sistemelor de război electronic ruseşti. Ucrainenii preferă dronele chinezeşti, mai ieftine şi mai eficiente” https://monitorulapararii.ro/campul-de-lupta-din-ucraina-da-de-gandit-companiilor-producatoare-de-drone-startup-urile-americane-au-trimis-kievului-drone-care-nu-au-facut-fata-1-54552
,,WSJ atrage atenţia asupra faptului că cele mai multe dintre companiile americane de drone tind să aibă preţuri mari, să întâmpine probleme şi să fie greu de reparat, astfel că prezenţa lor pe câmpurile de luptă din Ucraina nu este atât de mare. De aceea, Ucraina ar fi nevoită să apeleze la produse chinezeşti pentru a-şi completa arsenalul de drone.”
Cercetătorii americani au descoperit ca creierul uman ar fi cu 7% mai mare în medie decât era în 1930.Dar ca IQ-ul ultimelor generații e mai scăzut decât al celor dinainte.
Dacă apar deștepți pe lume,e bine,mai compensează muntele de prostie.
Nu faptul ca apare skynet e îngrijorător,e ce fac oamenii cu uneltele astea.Avem nevoie de mult mai multa democrație și mai putina putere a statelor,altfel abuzul de putere ar atinge proporții de neînchipuit.
Google ma poate fraierii sa cumpăr orice,dar nu ma poate baga la pârnaie pt ca acum 20 de ani am înjurat o grasana.
Statul poate.
În alta ordine de idei,dacă cei care lucrează la AI vor fi concediați de produsele muncii lor,de ce am avea nevoie de 700000 de plimbatori de foi?
Îl întrebam pe GPT 5 care zice-se va avea capacități avansate de rezolvare de probleme și am rezolvat chestiuni administrative în 10 minute,nu 10 luni.
Disparitia democratiei nu e evolutie, ca democratia se bazeaza pe legile selectiei naturale in timp ce KI-ul tinde sa devina in prima faza un hype similar cu pandemiile care conduc la extinctia unei specii.
Pe de alta parte nici Musk, nici Putin, nici Xi sau alti dezaxati auto-intitulati nu au monopol pe tehnologia asta – KI-urile se concureze intre ele la fel cum se concureaza intre ei oamenii si societatile in ansamblu. Vor fi integrate in structura statelor suverane mai devreme sau mai tarziu… iar restul tarilor vor ramane ferme de date, fara nici o sansa sa recupereze vre-odata oportunitatile sociale de dinainte de KI.
„Dar ca IQ-ul ultimelor generații e mai scăzut”, fix ieri discutam asta cu cineva. Ma gandeam la cei care au facut fantastica Saturn 5 cu mintea si rigla de calcul. Sau la modelele matematice folosite in aerodinamica, multe demonstrate de matematicieni sovietici prin anii 50. Azi daca scoti calculatoare si programele CAD/CAM nimeni nu va sti sa faca macar un rezervor pentru racheta aia.
Pana si zborul lui Gagarin a fost o orbitare calculata matematic si preprogramata de la sol. Azi nimeni nu ar fi in stare sa mai faca asa ceva cu nistre cronometre si giroscoape mecanice. Vedeam articolul de ieri cu fregata daneza suspecta de „integration issue”.
Si asta e bine, noi chiar daca ne folosim de tehnologie dar macar avem habar despre conceptele teoretice, dar ce vine din spate e jale, vor fi doar niste useri ai unor hub-uri de gestionate de un AI, ce primesc de acolo va fi adevarul pur, fara ca vreodata sa mai stie cineva sa-l combata daca greseste.
Si acum avem sisteme din ce in ce mai complexe de care stiu maxim 4-5 oameni din o companie mare (asta daca nu o fi unul singur), restul de ordinul sutelor iau ca adevar ce iese de acolo. Cunosterea este concentrata la foarte putini, dar acum macar suntem oameni, in viitor vom oameni si masini.
Pe persoana fizica cred ca AGI e bifat deja,de Open AI cel puțin.Nu vad alta explicație pt circul din ultimele luni ce a implicat compania ,inclusiv cu un proces intentat de Musk.
Mai sunt detalii,gen cât de avansata e,dacă e mai deșteaptă cu 50% din oameni,99% sau decât toți,însă e irelevant,dracovenia va deveni mai deșteaptă decât toți deceniul asta.Isi dublează capacitățile la fiecare câteva luni.Isi scrie singura softul și trebe cel mult sa-i zici unde vrei sa ajungi.
Adăugăm faptul ca roboteii pot găti,insemnand sa facă ce face o gospodină, spălat,tăiat,pus la fiert/prăjit etc…,plus ca pot invata privind un film cu ce are de făcut sau prin comenzi verbale,ajungem la paradisul leneșilor .Ok,momentan îs prototipuri,dar astea or sa fie pe piața tot în deceniul asta.
Adică o grămadă de meserii,inclusiv ofitarani de stat major ar deveni balast.Avansul poate fi întârziat,pe cale legislativă, dar asta e o prostie,care dispare la primul morcov în fund.
Asa încât în orice domeniu or sa mai aibă o idee generala câțiva pasionați, dar care la un moment dat,foarte apropiat în timp nu ar fi competitivi,ar fi doar la nivel de hobby.
Acum 200 de ani mai toți mergeau pe jos sute de km.Au apărut trenul mașinile si avioanele,mai merg pe jos aia pasionati de sport.Dar dacă vor sa meargă sute de km se urca și ăștia în mașină.
https://www.desteptarea.ro/strania-coincidenta-de-care-nu-vorbeste-nimeni-in-legatura-cu-explozia-de-la-petromidia/
constipatia de 1 aprilie.
https://www.hotnews.ro/stiri-international-27019583-turcia-erdogan-recunoaste-victorie-istorica-opozitiei-municipale.htm?fbclid=IwAR3FfafjgSzVG3RRhJ1YpGD8-C0j4lwOCLhviqHPI4jUk_Wudq37aqCAmkY
Începutul sfârșitului pentru sultan? Pare ca nu mai are energia necesara, iar turcii vor cu adevărat altceva.
Mai e mult pana la urmatoarele alegeri parlamentare si prezidentiale in Turcia, vor avea loc abia in 2028 si se pot schimba destul de multe pana atunci, desi sa schimbi trendul (observabil si in 2023) e cam dificil.
Sigur, sigur! Daca primesc Eurofighter nu se ating nici de Grecia nici de Armenia, autobuzele Otokar se fac mercedesuri, S400-le ajung in UA via SUA, in Libia se face democratie, rutele de migratie dintre Africa+Asia centrala si UE revin la ce erau in urma cu 10 ani, Isis se stinge, kurzii capata drepturi egale cu ale turcilor si despagubiri pentru genocidul caruia inca ii rezista, armenii la fel, se deschide Bosforul, se termina cu sclavia si cu eploatarea copiilor pentru cresterea economica a „curcanilor”, Sfanta Sofia redevine muzeu civil iar sabia lu’ nea’ Fanica cel Sfant se doneaza la Moldovita =))))
Mai omule, tu ai probleme la mansarda.
Nu te stresa daca nu intelegi. De carne de tun e nevoie acum mai mult decat oricand.
Nici pentru tine si nici pentru mine nu conteaza in ce parte te inregimentezi 😉
https://mil.in.ua/en/news/ukrainian-air-force-intercepts-russian-kh-55sm-missile-with-nuclear-warhead-simulator/
In principiu simularea e buna, daca nu se prind ai-lalti. Unii se impiedica in simulari, ca turcii care simuleaza ca pot face masini la fel ca occidentul, altii si le asuma si le rafineaza, ca astia de prin est.
Despre KH55 cu ogiva de simulare – jumate decoy, jumate mesaj politic.
Comportament de roman pur, habarnis & caterincos.
Vezi ca turcii fabrica Toyota (CHR-cel mai vandut hybrid), fabrica lor fiind peste cea din UK ca si competenta, plus ca foarte multe componente sunt fabricate local.
Mai fac si Hyundai (modelele mici), Renault, Fiat, Ford (sunt dealtfel coproprietari la Craiova), Isuzu, camioane si autobuze Mercedes. Diferenta e ca in o parte dintre fabricile de mai sus exista coproprietari turci, nu ca la noi.
Turcia fabrica aprox 1.3 mil vehicule/an cu un grad foarte mare de asimilare locala a productiei, din care 85% sunt livrate catre occident.
Am lucrat pentru un proiect in care beneficiarul era fabrica Hyundai de langa Izmit, fabrica era peste multe vazute prin vestul Europei, atat ca tehnologie dar si disciplina de munca.
Turcii fac cam orice si pentru orice buzunar, daca ai un of legat de otokarele turcoaz, mai bine cauta problema la noi si o sa vezi ca nici macar familia „voluntari” nu a e in culpa ci un fost papusar (inca activ). Turcii vand marfa la pretul corect corect iar in tara lor nu compara un camion Mercedes cu un BMC, daca la noi s-a comparat un Mercedes cu Otokar mai bine cauta problema la cine a facut prostia asta.
„Marfa pentru orice buzunar” e principiul dupa care cresc China si India de vre-o 20 de ani. Pe ce baza e cresterea asta si cine a platit sau va plati pentru ea cred ca nu necesita elaborare.
Legat de anvergura industriei din Turcia am mai scris in legatura cu Turkish Aerospace, cerandu-mi in acelasi timp scuze ca ii subestimasem intr-o postare mai veche. La avioane speculez ca ar trebui insa sa fie standarde de calitate si proceduri de control diferite de alea pentru masinile care se pot repara pe „amiabila” – mai ales cand productia e in lohn.
In loc de Toyota eu ma descurc si chiar ma distrez nemaipomenit cu o bicla europeana pe baza de carbohidrati de bucatarie si masini de sharing daca-i chiar musai (Vietnamul de nord a rezistat ani de zile pe biciclete – nu ca nu-mi plac in anumite circumstante si Cadillacurile :P)
Individul poate face alegeri constiente si de perspectiva, dar statul roman nu. Prin urmare nu trebuie sa i se permita statului sa cumpere de unde marfa e pentru toate buzunarele, pentru ca in mod inevitabil va alege ofertele care sunt facute sa coste minim la inceput si enorm pe parcursul ciclului de viata al produselor – o forma de imprumut mascat in esenta, care trimite responsabilitatea spre cei care vin din urma.
* Legat de partea cu habarnismul si caterinca romaneasca m-ai prins :P.
Pentru comportament imi cer scuze, apreciez foarte mult claritatea rationamentelor din postarile tale.
** Am renuntat sa platesc pt propria masina cand mi s-a terminat rabdarea pentru piesele „pentru toate buzunarele” pe care mi le bagau service-urile pe gat.
*** deduc ca postarea mea are rezonante pro-ruse. Simularea… e o cheste mai veche decat omenirea, Noi doar incercam doar sa cenzuram instinctul cu tot soiul de filtre culturale. Lipsa valorilor ofera flexibilitatea atat de utila in razboi – rusii isi fac update-urile de la TV, SUA au abisurile din care rasar ocazional d-al de Chapo Guzman si Trump ori Snowden – pe partea ai-lalta – iar in Europa cea „marxista” interesele firmelor ar ingropa oricare dintre statele membre in lipsa consensului firav, asa cum se intampla el la Bruxelles.
M-a pocnit cu intarziere:
– achizitiile publice din tarile cu marfa pentru toate buzunarele se coreleaza mai bine cu cazurile de coruptie decat achizitiile din tarile in care respectul pentru partenerii comerciali e impus prin lege (fara caterinca)
nu ai nimerit nici aici. Una dintre cele mai corupte organizatii este inamica nostra pentru Schengen. Cand aia faceau speculatii bursiere si ascundeau comisioanele sub forma de consultanta, strabunii nostrii mergeau cu boii de funie si stateau catre 10 in o casa cu 2 camere 2X2.
Coruptia e facuta de cel cu interes financiar, daca in piata se vand rosii turcesti pline de pesticide, sa stii ca nu e vina taranului turc, pentru ca in tara lui e legal. E vina celui care le importa si a Statului ipotent care nu stie/vrea/poate sa-si protejeze cetatenii. Evident ca rosia turcului pleaca acum la 0.8-1 Eur si ajunge in market la 4-5 Eur. Iar cea a spaniolului sau italianului ce trebuie sa respecte norma EUR pleaca de la 2-3 eur.
Pana acum 20 de ani spaga era legala la nemti. Asta lucrurile stau in felul asta:
https://ziare.com/razboi-ucraina/razboi-ucraina-germania-jumatate-miliard-euro-cehia-obuze-ucraina-1861844
Dintr-o impunsatura de pix cumpara munitie de 0,6 mld. € din afara UE, cand cu banii astia puteau sa isi faca 2-3 fabrici de unde sa exporte, speculand oportunitatile oferite de razboi in loc sa-si creeze deficit comercial.
Care e in raport cu asta contributia Turciei la razboiul care ne afecteaza pe noi direct si acut? Ca au inchis Bosforul pornind de la premiza ca Nato nu are flota ?
Turcia nu poate oferi Romaniei alta perspectiva decat ca intr-o (eventuala sper) intelegere cu Rusia, Romania e fi un premiu cu greutate mai mare decat Ucraina. Intre Rusia si Turcia lucrurile se negociaza direct de la tiran la tiran… in raport cu asta, chiar cu toata coruptia din lume, Europa e de preferat ca e construita pe democratie. .. iar intr-o democratie asemenea intelegeri nu stau in decizia unui singur individ.
Sigur.. eu imi mananc ficatul explicand teoria cu apa calda.. ca am probabil mai multe zile de trait decat majoritatea liker-ilor Cotroceniului de pe-aici … By the way… poate daca nu l-ar fi premiat pe Campeanu, prietenul cel bun al lui Ponta, care ii ridica acum 10-15 ani osanale lui Erdogan, presedintele ar fi avut un cuvant mai greu in fata SUA pentru candidatura la sefia Nato.
Asta cu rosiile e cea mai concreta magarie pe care trebuie sa o suporte populatia pe termen scurt de la deschiderea catre Turcia. Importurile de produse agricole sub standard dintr-o tara care nu-si ia bombe in fiecare minut de la rusi nu are nici o alta explicatie decat ca la nivelul cel mai intalt, Romania a fost vanduta (din nou) turcilor, iar de platit platesc in cazul rosiilor producatorii locali, ca nu pot concura cu vapoarele turcilor care inunda piata cu marfa de dumping, si evident, consumatorii de rosii de taraba, carora oricum nu le mai ajung de multi ani sectiile de oncologie.
Statul roman se bucura – scade speranta de viata pentru prostime (adica aia care mananca ieftin), raman mai multi bani pentru umflat beneficiile oligarhiei. Agricultorii si-o fura oricum, dupa cum s-a vazut in povestea cu importurile din UA, ca nu au cu ce sa concureze spagile de campanie ale clicilor functionarimii de stat sau ale altor sectoare din economie, incepand cu asigurarile si cu bancile.
Mult noroc cu noii stapani…
legat de asta :
„Individul poate face alegeri constiente si de perspectiva, dar statul roman nu. Prin urmare nu trebuie sa i se permita statului sa cumpere de unde marfa e pentru toate buzunarele”
Ai sa razi dar, dar persoanele fizice au alegeri mult mai inteligente decat Statul Roman anchilozat in norme si reguli .
Cand orice licitatie are criteriu principal „pretul cel mai bin” este foarte important care sunt cerintele din caietul de sarcini.
Daca tu spui sa fie Eur6 & generalitati, te trezesti cu BMC, Otokar, Isuzu Turqoise si alte turcisme. Sa stii ca toata tara e plina de autobuze turcesti pentru ca se cer generalitati unde se incadreaza orice rabla.pe roti.
Ia cere tu in caietul de sarcini sa existe in dotarea unor detinatori din UE cu parcuri similare, rata de mentenanta, rata de disponibilitate, perioada medie de rezolvare incidente, pret mediu interventie etc. Sa vezi cum se schimba treaba si Mercedes devine tentant.
Eu nu stiu ce aveti cu turcii. In Oradea s-au cumparat Karsan Jest inaintea tuturor si merg ok, n-au problerme, sunt ok. Am vazut si o gramada de basculante Ford produse in Turcia. Turcia a depasit stadiul din anii ’90. Eu ma declar multumit ca se vor cumpara/face la noi Otokar Cobra 2…..au evoluat mult de la Cobra 1 si cred ca sunt peste sculele overpiced ale francezilor care oricum nu cred ca faceau fabricatie loco.
Odată cu armele imporți și cultură, începând cu aia politica. Comerțul cu arme nu-i ca ăla cu papuci și blugi – după cum chiar amicii de pe aici au „avertizat”.
Ce perspective ofera importul de arme din Turcia pt traficul de carne vie sau exploatarea copiilor? Dar pentru integritatea academică (ce-o să zică d-al de Ponta)… dar pentru nivelul și „modelul” de democrație?
SUA ne pasează de la Israel la Turcia… iar noi visam Europa.
ti se pare ca am ceva cu ei? citeste mai bine.
@ADR
„mai bine cauta problema la noi si o sa vezi ca nici macar familia „voluntari” nu a e in culpa ci un fost papusar (inca activ)”
Maimuta de o pui pe umar aia de la sindicat Nea Vasilica ?
„Apoi să le numărăm, coane Fănică; să le numărăm”…
https://monitorulapararii.ro/romania-este-de-20-de-ani-in-nato-vezi-cat-de-puternica-este-armata-romaniei-1-54466
Încă puțin și vom fi prima armată NATO fără militari.
De unde ai ajuns tu la concluzia asta ???
În 2024:
36000+11000+7000=54000
În 2022:
43000+7150+10700=60850
https://www.euronews.ro/articole/cat-de-puternica-este-armata-romaniei-efective-dotari-si-achizitii-pregatite-de-m
In primul link pus de tine mai apar „alte forte” 16,000 (ca FOS de ex acum au comandament separat) adica 70,000 in 2024. Mama ei de haritmetica…
Alte forţe – 16.000 militari
Ministerul Apărării Naţionale are mai multe instituţii de învăţământ, printre care 6 Academii/Universităţi, 3 şcoli de subofiţeri, 5 licee militare. Pentru problemele medicale sunt 11 spitale militare, iar pentru logistică se bazează pe Comandamentul logistic întrunit. MApN mai are Clubul Sportiv Steaua al Armatei, Ansamblul Doina al Armatei, Studioul de Arte Plastice, Editură, Tipografie, Trust de presă etc.
elevi de liceu, cântăreți, ziariști…= 16000 de FOS
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Romanian_Armed_Forces
As of 2023, the Armed Forces number 71,500 active personnel and 55,000 reserves. The Land Forces have a reported strength of 35,500, the Air Force 11,700, the Naval Forces 6,800, and Joint Forces 17,500, in 2023
https://mfinante.gov.ro/domenii/bugetul-de-stat/numar-salariati-bugetari
În luna februarie 2024 se plăteau de la bugetul de stat cu puțin peste 74000 de persoane la MApN. (putem considera că sunt toți militari)
Capitolul V Structura de forțe a armatei
Articolul 28
(1) Structura de forțe ale armatei este formată din state majore, comandamente, mari unități și unități, formațiuni și alte structuri stabilite potrivit legii, cuprinse, după caz, în:
a) forțe terestre, forțe aeriene, forțe navale, denumite în continuare categorii de forțe; (54000)
b) forțe pentru sprijin de luptă;
c) forțe pentru sprijin logistic;
d) forțe pentru operații speciale;
e) forțe pentru apărare cibernetică;
f) alte forțe.(16000)
https://dgmru.mapn.ro/pages/personal-civil
Aflăm că MApN are 16000 de civili, dar merg bine și 10000 din ziar.
În rest nu pot decât să mă bucur că avem o divizie FOS dar am impresia că o numărăm ca Pristanda.
Sa nu exageram ! Fara soldati si gradati ca militari : generali si amirali avem cat pt 3 armate !
Dragilor, cei care iubiti istoria romanilor, cu bune, cu rele NU! va uitati la acest reportaj. Era sa sparg bunatate de Dell:
M-ar fi suprins sa fie invers
https://newsweek.ro/actualitate/armata-romana-se-modernizeaza-de-la-zi-la-zi-in-ce-se-va-investi-160-milioane-de-lei
https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/caile-ferate-se-degradeaza-mai-repede-decat-pot-fi-reparate-in-2023-au-fost-introduse-noi-restrictii-pe-764-de-kilometri-2743509
Bine ca am intrat in Schengen…. prin aer ! Ca ajutoarele NATO pe calea ferata nu pot veni. Căile ferate ale țării se degradează mai rapid decât pot fi reparate. Asta înseamnă că nu vom putea scăpa de restricțiile de viteză ale trenurilor prea curând sau deloc, cum recunoaște și ministrul PSD al Transporturilor. Anul trecut, de exemplu, au fost eliminate restricții care cumulau 555 de kilometri. Dar au fost introduse altele noi, care, însumate, ajungeau la 764 de kilometri. Cu bani europeni…. Bruxelles-ul pompează miliarde de euro în modernizarea și repararea căii ferate din Romania.
:
Dar pensiile speciale ijnfloresc !!! https://newsweek.ro/actualitate/un-pensionar-ia-14000-lei-in-plus-la-pensie-bani-pentru-care-nu-a-contribuit-ce-meserie-are
Sa speram ca rusii mai au treaba grea in Ukr si nu se grabesc. Sa speram ca UE mai are bani si rabdare cu politicienii nostrii si ca alesii nostrii simt mai mult romaneste si mai putin ruseste sau baneste !
Ce poti să cumperi pentru mai puțin de 500 mil de euro.
https://www.opex360.com/2024/04/01/le-perou-se-tourne-vers-la-coree-du-sud-pour-moderniser-ses-forces-navales/
https://t.me/baznews9/13489 Attack on the Iranian embassy in Damascus…
a fost ca raspuns la asta?
https://www.twz.com/news-features/israels-most-advanced-warship-nearly-struck-by-long-range-attack-drone
Al Arabiya, citing Iranian media, reports that senior IRGC official Mohammad Reza Zahedi was killed in the alleged Israeli strike in Damascus. The report is not yet confirmed…
Bravo lor https://www.g4media.ro/producatorii-cehi-de-arme-prospera-pe-fondul-razboiului-din-ucraina-si-tensiunilor-globale.html
De cand rusia a devenit irelevanta pe esicherul international aliatii ei o iau in barba la ei acasa oficial
https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/israelul-a-bombardat-consulatul-iranian-din-damasc-si-a-ucis-un-comandant-de-rang-inalt-al-corpului-gardienilor-revolutiei-2743597
Au fost eliminați 3 generali ai IRGS
https://twitter.com/Charles_Lister/status/1774849477465018464?t=YEYhwhvYgIrrGWF6YT6Kag&s=19
F35? Ar fi interesant de aflat
De vreo 4-5 luni de când mi s-a luat dreptul de a mai comenta ceva, am mai intrat sporadic să văd părerile celor mai răsăriți. Ce să zic: batista pe țambal și praful pe ea. A fost așa un foc de paie un an și gata. Lucrurile s-au liniștit, ofensiva ucraineană merge ceas, au muniție din plin, avem timp și de articole din istoria militară că ivanii, previzibil, și-o iau pe coajă. Nici nu au sens să fabrice acele Fab 3000 că nu mai cu ce să le lanseze. Toate sunt pe drumul cel bun așa că…e timpul și de ce mai fac alții peste mări și țări. Mai că îți vine să te întinzi ca la plajă 😁 Ar mai scoate din toropeală starea de p-aciliea câte-o dronă rătăcită de extratereștri dar nu e cazul. E așa o degajare așa …. englezească pe aici de zici că totul merge conform planului….ale cui? Ale trollilor ? Nu !!!! Bineânțeles că nu … așa ceva nu există pe site-ul ăsta 😎
Noapte bună, somnoroase păsărele!
@Dan
„Curcubeu pe cerul gurii !” „V-am spus eu !” Păreți că savurați situația de pe front.
Este dreptul dvs. Mă uimesc, în schimb ,cei care v-au dat credit: susțin expertul mazilit, au impresia că situl nu e obiectiv, sau sunt proorci, sau sau ? Probabil că personal fac parte dintre pasarelele adormite, dar nimic din ce ați scris nu este așa de inedit încât să mă trezească …la realitate. In schimb, dacă ați fi sugerat niște corifei politici demni de urmat, aș fi deschis un ochi și dacă ati fi recomandat cursuri accelerate de rusă, pe al doilea. Noapte bună!
Ukrainian military from the 25th Separate Airborne Brigade will repulse a large-scale Russian offensive in the Tonenke area near Avdiivka
https://twitter.com/front_ukrainian/status/1774748931966034409
Au fost sitting ducks pentru rachetele anti-tanc ucrainiene.
Noi informații care-l înfundă pe Putin. Rusia, avertizată și de Iran în legătură cu riscul unui atac terorist
https://ziare.com/atac-armat-rusia/atac-armat-rusia-iran-avertisment-putin-risc-atac-terorist-1861537?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste
US Navy making Aegis updates, training changes based on Houthi attacks
https://www.defensenews.com/naval/2024/03/21/us-navy-making-aegis-updates-training-changes-based-on-houthi-attacks/
Hmm… https://t.me/beholdisraelchannel/29754 It is about of 18 billion dollars.
The Ship With Multiple Backups Never Should Have Lost Steering
https://rumble.com/v4muvyq-the-ship-with-multiple-backups-never-should-have-lost-steering.html
Atacuri cu drone in Rusia.
De data asta ceva mai deosebit. Drone cu payload substantial si avand in vedere tintele,cu o raza de minim 1100 km.
Tinte fiind fabrica de drone Shared si o rafinarie , ambele in Tatarstan.
https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-27022710-video-atac-drone-tatarstan-1-100-granita-ucraina-fost-vizata-unitatea-care-rusii-vor-fabrice-mii-drone-tip-shahed-dar-rafinarie.htm
https://liveuamap.com/en/2024/2-april-at-least-5-wounded-in-drone-strikes-at-alabuga-special
Babaieti, zic sa retinem acest aspect cand auzim iara ca „multinationalili”… https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/dezincriminarea-evaziunii-fiscale-sub-1-milion-de-euro-constitutionala-ccr-legea-face-trecerea-spre-teoriile-moderne-ale-dreptului-2728007
Curtea Constituţională a respins marţi sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei privind neconstituţionalitatea proiectului de lege iniţiat de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, prin care se dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro, dacă acesta este acoperit integral, plus o majorare cu 15%, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi. Potrivit CCR, legea face trecerea spre „teoriile moderne” ale dreptului, care au ca obiectiv principal recuperarea prejudiciului, nu condamnarea făptașilor.
Deci, fura tati linistit, ca daca te prinde, trebuie sa dai banii inapoi si 15%. Deci nici macar o suma enorma sub forma unei amenzi penale, sa scrie undeva ce esti hot. Nu nu, o suma modica raportat la cat furi, pe care o poti acoperi din furturi anterioare. Pardon, cum a zis Robo, din vanzari anterioare. Scuze, sunt batran, deja mintea imi joaca feste.
Incet dar sigur institutile de law enforcement din Romania raman fara legislatie sanctionatorie.
E bine ca in tara cu multe apucaturi medievale, buzi in fundul curtii, fix in domeniul penal ne modernizam, adoptand teorii moderne cica. Conform-curtii, cacaofonie intentionata.
In fapt o minciuna ordinara, tari precum Spania sau Italia actionand ferm impotriva acestor practici prin regim sanctionatoriu sever complementar institutiei juridice a confiscarii extinse. Bonus daca putem spune asa, in tarile civilizate iti confisca si certificatul de nastere daca este de provenienta incerta.
Dar da, de vina este cert ca sunt austriecii si contribuabilii onesti, chiar si multinationalele cu optimizarile lor, optimizarile find in definitiv practici legale in nici un caz conduite infractionale.
O scurta completare. Uitati-va la parcursul normativ in parlament al acestui act. A batut orice record de viteza. Domnii Ciuca si Ciolacu find initiatori.
An electoral, trebuie asigurat keșflu”…
,,keșfloul”
Da Mirceo, m-am uitat la cursul legislativ. Pai a fost ca o manea, cu dedicatie. Oare ce prieten de-al Ciolacului sau Ciucanezului urmeaza sa fie inhatat? Ca se vede de la o posta deja.
Sa nu mai vb de multinationale ca nu are rost, este o campanie mediatica grea platita de catre noi(stat) la asa zisii jurnalisti, tonomate in fapt cum bine a zis Base, de inducere a acestor idei cand economia de fapt sta in mare parte in ele. Problema este, asa cum o sesizez eu de la birou, devenim din ce in ce mai necompetitivi in piata insemnand ca si aceste generatoare de clasa de mijloc vor disparea in 10 ani daca o tinem tot asa.
Desi initial injuram Renualt ca au plecat partial in Maroc, nu pot spune ca nu-i inteleg.
Ca sa inchei, campania asta tip vrajitorul din Oz „pay no attention to the man behind the curtain”, cat timp romanul prost crede ca-l il fura notiunea abstracta de multinationala, mai marii statului, sa zice un Horia Constantinescu de la ANPC are firme(pe el, apoi pe nevasta) cu sediul… unde? In Panama. Eee… uite unde-i multinationalu’…
Pare mai periculoasa legea asta decat legea aia tembela a lu’ dragnea
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-27023269-fortele-din-ministerul-interne-pot-militarizate-modificari-urma-fie-aduse-legii-apararii-nationale.htm
o initiativa buna, in sfarsit mai misca si pacalicii aia din parlament ceva (desi nu cred ca e meritul lor).
ce observatie am, vad ca nu e prinsa politia locala in legea asta si e pacat..
stati linistiti ca si jandarmeria si politia vor face ce fac si la rusi si la ucrainieni. „apara” de sabotatori, ordine publica si alte misiuni din astea. nu o sa ii vezi pe front pe bravii si vitejii jandarmi.
fac deja, dar e grele asa ca hai sa ii mai tragem o lege sa facem un talmes balmes institutional cum trebe :
https://www.jandarmeriaromana.ro/ordine-%C8%99i-siguran%C8%9B%C4%83-public%C4%83
un citat ca se pare ca ei se lauda cu manifestarile sportive doar:
Structurile de acţiuni speciale, antiteroriste şi misiuni internaţionale sunt formate din:
Batalionul Antiterorist din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române;
8 detaşamente de acţiuni speciale din cadrul Grupărilor mobile;
41 plutoane de acţiuni speciale din cadrul inspectoratelor de jandarmi judeţene;
2 detaşamente pentru misiuni internaţionale din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române;
participa la descoperirea, capturarea sau neutralizarea inamicului desantat ori debarcat pe teritoriul tarii, în locurile de dispunere a unitatilor sau subunitatilor de jandarmi;
executa în cooperare cu alte forte abilitate a unor actiuni pentru descoperirea, capturarea sau neutralizarea elementelor paramilitare care actioneaza pe teritoriul national;
@robi: mai adaug si vamesii pe langa politia locala :)) sa stii ca la ucrainieni am vazut pe la inceputul razboiului ceva filmari din linia intai unde se spunea ca unitatea este o unitate de interventie a politiei trecuta la armata ucrainiana. pp ca intre timp s-a permanentizat situatia
@Nicu_4 ai dat link despre ordine si siguranta publica, prerogative care deja le au, eu inteleg ca noua lege e despre altceva.
Politia locala oricum nu e nici macar politie. Politistii au o scoala de bine de rau mai stiu o lege. Politia locala in schimb este practic militia de pe vremuri de nu stiau nici sa scrie.
E o gaselnita a primariilor sa mai toace niste bani.
Link nu e de unde trebe, mai jos e citat efectivele care participa de la jandari si acum in caz ca vini rusii piste noi adica astia tre sa lupte contra vdv si gru spetnaz si infanteriei marine rusesti noua lege mai adauga niste lesinati la placinte
https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2024-04-2-27023161-0-proiect-modificare-legii-apararii-nationale.pdf
Avem si actul aici, zic ca trebuie sa-l studiem si apoi sa-l bagam la tocat intr-un articol.
Daca tot au ajuns la domeniul apararii, poate modifica ceva si pe la Romarm.
https://www.g4media.ro/producatorii-cehi-de-arme-prospera-pe-fondul-razboiului-din-ucraina-si-tensiunilor-globale.html
Se trece si acolo cu vederea esentialul. Se plange putin de ce reusite avem noi, dar se trece cu vederea ca acele companii din Cehia sunt private. Nu numai ca sunt private dar au si inceput sa-si depaseasca granitele. Daca statul mai are ceva actiuni pe acolo nu are nici o putere de decizie, cu atat mai putin asupra managementului sau a politicilor de investitii.
Intre timp , la noi, firma de stat si nu mai ai motive sa-ti mai bati capul. Ce investitii sa mai faci. Cu ce ?
O stire care a trecut neobservata. Ma refer la partea cu „Guvernul a aprobat un memorandum prin care solicită ca minimum 90% din profiturile companiilor de stat să fie date acționarilor sub formă de dividende.”
https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-27011697-cum-este-pusa-hidroelectrica-acopere-gaurile-bugetul-statului-din-profitul-6-3-miliarde-lei-nu-este-pastrat-nimic-pentru-investitii.htm
Ramane comparatia dureroasa cu Polonia, comparatie f interesanta pana la un punct, ambele cu un sector privat bine condus si cu randament bun , ambele cu industriile de aparare grupate in Romarm si respectiv PGZ, ambele sub control al statului.
E suficient sa vezi cum arata halele, sa vezi varsta medie a angajatilor si a persoanelor din conducere, ce utilaje sunt pe acolo si ai tendinta sa te intrebi ce fac polonezii si nu facem noi.
Ai tendinta de a face asta, pana observi cine e in spatele acestor firme. La noi ministerul economiei, un minister subfinantat cronic de zeci de ani, la polonezi Trezoreria . Si chiar ii finanteaza. Daca nu ii pot finanta direct de la buget, au linie de creditare deschisa. Nu a venit nimeni sa le dea mura in gura. Fara finantare nu ai ce industrie sa ai, mai ales una de aparare. Bagi bani ai rezultate.
https://www.youtube.com/watch?v=NQchPNrBgtk
Si ajungem la licitatii.
Cum poti tu ca stat sa insisti sa vina firme straine si sa bage bani pritre mormane de gunoie si maidanezi ? Daca puneai cerinta de fabricare/ansamblare in Romania era ok. Dar nu poti sa bagi pe nimeni cu forta in pat cu Romarm. In caz ca se mai intreaba cineva de ce nu prezinta nimeni la licitatiile noastre.
E legislatia de schimbat urgent si aici.
ha-ha ,cine bre găzarii din 10 și neamurile lor ?!..
https://www.desteptarea.ro/nascuta-jandarmerita-video/
Cinstit ar fi un link către document în original, nu către un site particular https://sg.mapn.ro/proiecte/legea_apararii_nationale_a_romaniei_660aa6d057330.pdf
Decat ca documentul e identic, hostul pe server diferit.
Prefer sursa primară. În plus pe acolo mai sunt și alte proiecte de lege interesante. Nu doar ăsta.
Vezi că e și MApN-ul băgat acolo…
…Ministerul, care, pe timpul stării de război, are dreptul să facă drăcovenia asta.
Securitatea…
https://www.navalnews.com/naval-news/2024/03/peru-selects-hd-hhi-for-frigate-opv-and-landing-craft-units/
Pe partea navala, preturile coreenilor par cu adevărat mai mici. Probabil și armamentul și senzorii sunt tot coreeni.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/psd-anunta-ca-salariul-minim-european-va-fi-introdus-in-romania-in-acest-an-2744535
„Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor..”
Deci toate salariile, normal si PRETURILE vor sari in sus ! Si Deficitul ! Si Inflatia !
Intrebare : Ce vor face firmele private ?
@S
Nu se poate spune ca vor sari TOATE salariile.
Doar cele care ar ramane sub minim dupa majorarea asta vor sari cu siguranta la 3700.
Adica doar cele care sunt acum in zona 3301-3699 (la 8 ore).
Oare un profesor-ing-economist cu 3500/luna va accepta, in liniste, ca un necalificat sa primesca salariul minim de 3700/luna sau sa fie pe acceasi trepta ?
Sau ce va zice un pensionar cu 40 de ani de munca si studii superioare care nu are 3500/luna ca un necalificat si nemuncit are un venit mai mare ?
plata muncii nu se face numai dupa hartiile cu studii pe care le ai in buzunar sunt multe criterii pt care persoane fara studii pot castiga multi mai multi bani decat o persoana cu studii,unele cum ar fi unicitatea activitatii prestate in munca care nu trebuie sa fie supercalificata,riscurile pt viata asumate in efectuarea acelei activitati de persoana respectiva,numai traiti cu impresia ca daca scrie ceva pe o diploma tre sa castigi si bani cu ea cu purcoiu, iar altu sa ia 1 pol ca are doar 4 clase
@Nicu_4
De acord.
@S
Un economist nu ar putea ramane cu 3500 pe luna dupa majorarea salariului minim la 3700 pentru ca ar fi ilegal. Nu poti avea angajati platiti cu mai putin decat salariul minim.
Deci tot ce e acum intre 3301 si 3699 (brut) va fi majorat automat.
Corect, probabil multi nu vor accepta sa fie pe aceeasi treapta de salariu minim, dar aici va tine de cum/daca negociaza cu angajatorul, salariile lor nu vor sari automat doar pt ca s-a majorat minimul…
Boss.. firmele private… mai avem un pic si mergem pe centura. E mai onest acolo.
Israeli flags are flown in Tehran…https://t.me/newsil_tme/117338
https://t.me/newsil_tme/117338 (google) Steaguri israeliene sunt arborate la Teheran…
Probleme de integrare a armamentului cu radarul pentru fregata daneză HDMS Iver Huitfeldt
,,Although managing to shoot down 4 Houthi drones, 🇩🇰Danish frigate HDMS Iver Huitfeldt was unable to fire ESSM missiles at times while in action in the Red Sea due to integration issue with Dutch APAR radar and Danish C-FLEX Combat Management System.
76mm shells also exploded prematurely when fired.
The ship is returning home sooner than expected.”
https://x.com/NavyLookout/status/1775154472605368812?s=20
Experienta de lupta este priceless. Pun pariu ca la toate testele și antrenamentele sistemele au mers bine.
Lucrul bun la armatele vestice este ca astfel de lucruri nu se baga sub preș.
Între timp a căzut primul cap al armatei daneze!
,,Guvernul danez l-a demis miercuri pe Flemming Lentfer, șeful Apărării din statul nordic, deoarece acesta nu a raportat defecțiunile apărute la sistemul de armament al unei fregate în timpul unui atac al militanților Houthi în Marea Roșie”
https://www.hotnews.ro/stiri-international-27028451-armele-unei-fregate-daneze-defectat-timpul-unei-lupte-rebelii-houthi-seful-apararii-fost-demis.htm
,,Pe 9 martie, sistemele de apărare antiaeriană ale fregatei au cedat în timp ce nava era angajată într-o confruntare cu militanții, a relatat OLFI, citând un raport al comandantului navei. Incidentul i-a pus în pericol pe cei 175 de marinari aflați la bordul navei.
Documentul menționa, de asemenea, o problemă cu sistemul de muniție al navei de război, care a făcut ca jumătate din proiectilele trase să explodeze înainte de a-și atinge ținta.
„Înțelegerea noastră clară este că problema este cunoscută de ani de zile, fără a exista sentimentul de urgență necesar pentru a o rezolva”, ar fi scris comandantul fregatei.”
https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua-anunta-ca-il-sustin-pe-deplin-pe-mark-rutte-pentru-sefia-nato-dar-il-apreciaza-si-pe-bunul-prieten-klaus-iohannis-2744837
Dupa 1.6 la aparare, contracte tergiversate, ce vroia Romania? Sustinere? No’ vedeti mai dragilor unde-i problema, in exterior, nu-i mai vorba de Klaus Zeul Somnului, Ciolacu buticaru care a rectificat bugetul de la aparare de la rupt in fund, Ciuca-Xerox care face capele in loc sa se bata pentru bugetul armatei… stiti voi. In exterior, e Romania doar- fara sustinere, si daca iasa ceva la NATO, iasa pentru Romania nu pentru Mircea, sau Klaus, sau oricare alt nume vehiculam.
https://armyrecognition.com/defense_news_april_2024_global_security_army_industry/estonia_plans_to_purchase_18_french-made_caesar_self-propelled_howitzers.html
sua merge cu olandezul,ce muie îmi doresc să-și ia salamul săsesc….marș la sibiu în crucea ta de putoare parvenita arivistă.
Coane, pot fi macar o data in opozitie cu tine? Cand l-au propus pe Geoana la NATO, m-am bucurat, am zis uite mai, un roman. Ca e un roman prost, ca e tot ala batut de Base de doua ori fara drept de apel, ala din cada lui Vantu, ala prostanac… mna, aici nu cred ca-i o discutie. M-am bucurat insa ca este un roman, si nu un slovac, na, sa fie. Sau olandez, spaniol, ce dracu ar mai fi. Iti dai seama ca il am la suflet pe om find un pesedist din ala vero.
Asa sper sa fie si cu mutul, sa fie un roman acolo, nu un olandez. Acum ca e o putoare, zeul somnului, si multe alte epitete, la fel ca si in cazul lui Geoana, nu cred ca incape discutie.
Pentru mine cel putin, sa mearga acolo, macar ne-am scapat de el, si sa stea drept in poza. Ca puliticul NATO e cam in aceeasi loja cu mirobolantele comisii de control servicii din parlament. Adica, cand vin baietii seriosi acolo, ei fac mucles. NATO este comitetul militar practic, si seful comitetului, functii care in trecut au fost ocupate de generali cu 5 stele, sau maresali. Acum si functia respectiva este ocupata tot de un olandez. As vrea sa fie prostul nostru, decat prostul lor.Pacat insa ca tot prosti avem la ales.
Cred ca acesta sustinere temporara este focul de avertisment NATO pentru noi, cu 1.6-le ala din PIB. Ca una ne-a fost vorba si alta facem.
da’ cum să nu coane,păi nu de asta au murit ei la revoluțiune…ca să avem noi păreri diferite și dezbarere de idei nu unanimitate😁iar ei ciolanul si butoanele.
deci NU,pentru mine prezența acestui personaj chiar și în pozele protocolare este o jignire și afront direct
trebuie să învătăm să spune NU și să nu mai uităm..
dar rămânem pretenari😬la ce an se anunță…
Si pentru mine coane. Nu pot sa-l iert pentru ca a adus pesedeua la guvernare.
Pentru Romania insa, vreau tot ce se poate! Tooooot!
Si sunt intru totul in asentimet cu matale, si prima data si a doua oara la NATO ne-am dus cu cei mai hoti din curtea scolii. Ca prosti nu sunt. Macar daca erau prosti in sensul literal al cuvantului, puteam sa vad poate naivitatea aia a omului netot la cap. Dar la hotie si la nivelul ala e altceva, e machiavelism, este actiune concertata, este rautate umana.
Sa traim, sa fim sanatosi, si sa votam (mai) bine.
sincer iti zic,imi face rau fizic cand il aud-vad…schimb imediat postul,vorba,etc.
niciodata nu m-am simtit mai pacalit si prostit decat cu mizeria asta ordinara,ma urasc pentru naivitatea mea.
psd la guvernare venea ca vrea el sau nu ,chestia e ca 22 februarie 2022 nu ne-a prins cu vreun haos politic total cum era preconizat si cu niste alegeri la care psd sa ia 50% ,eu zic ca cineva a luat niste pumni in gura pt o anumita stabilitate politica necesara in acel moment indiferent ce partide ne plac noua si ce votam fiecare
stabilitate aka drobul de sare.
De ce nu a impins psd criza din 2021 in alegeri anticipate cu tot circu si instabilitatea de rigoare?,si cu zdrobirea oponentilor electorali de rigoare la primele alegeri organizate
Mai terminați că a adus el PSD la guvernare. PSD a câștigat alegerile parlamentare din toamna lui 2020. Iohannis a forțat o guvernare PNL-USR-UDMR. În momentul în care USR a votat moțiunea de cenzură existau două posibilități:
1. Guvernare stabilă PSD-PNL
2. Un imens haos politic intern, instabilitate politică, în încercarea de a provoca alegeri anticipate; care alegeri anticipate ar fi fost câștigate tot de PSD, cu un scor mult mai mare decât cel din 2020.
Și acum contextul:
1. Criză economică post-pandemie
2. Reminiscențe ale pandemiei
3. Criza energetică generată de Putin, prin diminuarea drastică a livrărilor de gaze, petrol și cărbune către UE.
4. Un război în pregătire lângă granițele noastre.
5. Începutul inflației
Fix nu era momentul pentru o criză politică internă majoră
Nu, nu terminam. Alte rugaminti daca mai sunt?
Si inflația cand scade?
https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/milogul-europei-si-nota-de-plata-a-romaniei
https://republica.ro/spitalul-construit-de-asociatia-daruieste-viata-nu-a-primit-aviz-de-functionare-de-la-ministerul-sanatatii
cine fetelor,rafila oligarhul securist cu epoletii sub halat?!
https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-27021410-investigatie-misterul-sponsorizarilor-industria-farma-pentru-societatea-medicala-condusa-ministrul-alexandru-rafila-site-apar-6-companii-farma-drept-sponsori-rafila-spune-nu-exista.htm
Il 26 marzo Rheinmetall ha ricevuto oltre 130 milioni di euro di finanziamenti dall’Unione Europea per aumentare la produzione di munizioni, cioè più di un quarto dei 500 milioni stanziati dall’UE nell’ambito dell’Atto di sostegno alla produzione di munizioni (ASAP) per espandere la produzione di munizioni da 155 mm destinate agli eserciti di Germania, Ungheria, Romania e Spagna: Rheinmetall mira a produrre fino a 1,1 milioni di proiettili di artiglieria all’anno entro il 2027.
https://www.analisidifesa.it/2024/04/altri-skynex-di-rheinmetall-italia-per-lucraina/
https://www.g4media.ro/cursuri-de-limba-romana-pentru-adulti-in-transnistria-participa-localnicii-care-calatoresc-in-romania-sau-trec-nistrul-in-republica-moldova.html
Sensational material regarding the training of the 20th Bartoszyce Mechanized Brigade on K2 MBT. Some very important details for current and future users of this machine.
„There are days when it’s impossible not to like this job”
These are the author’s opening words.
The author of this material is Antoni Walkowski from the Defence24 team.
I recommend it, it’s really worth it!
https://defence24.pl/sily-zbrojne/czolgi-k2-black-panther-w-akcji-relacja-z-poligonu
https://twitter.com/AntoniWalkowski/status/1775207006661493017
And in Korean 😉
Additionally, translation into other languages is also possible.
https://youtu.be/pw91xqc8Ffs?si=IVvGbvgZa_Nu7DaC
Cu olandezul la butoanele NATO mai credeți că va ridica cineva un deget, dacă vom fi atacați de ruși? Dacă ne uităm la capacitatea de producție militară , în afară de americani(care ajută Ucraina din stocuri) restul stau cuminți sperând să ” moară” Rusia. Mai mișcă niste trupe, ale nemților fără tancuri ca-s dezbrăcate, mai încheie niste contracte așa, pe lejer tată, că nu-i grabă. Doar polonezii se pregătesc pentru războiul care va veni azi mâine. Noi avioane nu prea avem, muniție, tancuri, trupe suntem de ras. Ne bazam pe trupele NATO din țară. Oare ele vor angaja lupta dacă Doamne ferește, sau vor primi ordin ca trupele ONU în 1967? Nu vă grăbiți să săriți însuși, așteptați să câștige trumpin alegerile în State și apoi să vedeți ce vor face soldații lor. Pare că putin așteaptă să ajungă la Casa Albă pretinul lui vechi. Ori găsim un aliat mai de nădejde, ori vom fi din nou sacrificați pe altarul păcii că la Yalta.
Si cine ar fi aliatul ala mai de nadejde? Eu recomand, si cred ca am inteles gandul tau curat, o tara ortodoxa, pacifista, sincera, cu o inima de aur, posesoare de arme nucleare si trupa de balet de talie mondiala, o tara-sora care ne-a vrut intotdeauna numai binele…
Nu, mă gândeam la chinezi, că aia văd că se tot ridică, fură tehnologii, cumpără fabrici cu totul și produc in draci. Știu că suntem in NATO, avem niște tratate, dar astea devin hârtie igienică rapid, ca în 1939. Cum ai noștri singuri habar nu au unde le e ….. capul, doar chinezii poate ne-ar ajuta cu tehnologie cat de cat modernă. Restul lumii sunt ocupați niste ani și noi vom cumpăra, ca de obicei numai tehnică vintage.. Antonescu a rămas fidel cuvântului dat și ce neaam mai bucurat dupaaaa……
Vasile as avea o remarca cu privire la fatidicul an 1939. Tratatele nu au devenit hartie igienica si din pacate noi am practicat in istorie de cateva ori ruptul tratatului ca nu se alinia cu doleantele noastre de moment.
Insa in anul 1939, si situatia generata in 1940 pentru noi a fost rezultatul colapsului sistemului de aliante, adica cel care ti-a scris in tratat ca sare la bataie cand e nevoie, tocmai isi luase o bataie sora cu moartea.
Apoi tot cei care ne-au garantat granitele se ascundeau de aviata germana si fara ajutorul SUA, nu cred ca o scoteau la capat. In nemarginita noastra inteligenta, noi am declarat razboi SUA, adica cel mai tare din curtea scolii si tot ala care scula de jos macar un garant si il stergea de sange si praf.
Rugamintea este sa nu suntinem teza asta falsa pe care o aud tot mai des ca NATO nu valoreaza nimic, tratatele nimic.. si tot asa.
Tot o detailiere istroica, desi in 38 Carol al II-lea a discutat amenintarea ruseasca cu Marea Britanie si Franta el nu primeste garantii in plus fata de cele existenete, nu denunta nimeni tratatul. Se duce si la Hitler pe care il detesta, si la randul sau Hitler detesta orice Hohenzollern, in vederea unui sprijin in caz de atac rusesc. Desigur ca aliantele la care Romania era parte, nu au permis nici un acord cu dementul ala si Carol intr-un moment de inteligenta nu a cerut nici macar un acrod principial separat care ar fi dus la acesta denuntare din partea aliatilor. Si aici a fost o mitologie in sensul in care tratetele nu mai erau in vigoare sau ceva similar. Nici poveste, problema a inceput prin caderea Frantei, si paralizarea prin bombardament a Marii Britanii.
Considerând că olandezul are vreo putere de decizie…
https://stirileprotv.ro/stiri/international/norvegia-planuieste-sa-recruteze-mii-de-soldati-suplimentari-ztrebuie-sa-avem-suficienti-oameni-la-momentul-potrivit.html
13.500 de oameni până în 2036. Tremură rușii…
despre Quantum Internet…
https://www.youtube.com/watch?v=u-j8nGvYMA8
https://www.defenseromania.ro/brigada-argedava-la-ceas-aniversar-115-ani-de-istorie-urmeaza-o-transformare-radicala-a-marii-unitati-in-urmatorii-ani_627683.html
rocesul de reorganizare se desfășoară sub îndrumarea Brigăzii 226 Îmbunătățire Manevră (226th Maneuver Enhancement Brigade – 226th MEB) din Garda Națională Alabama, conform unui articol din 1 aprilie 2023 al Trustului de Presă al Ministerului român al Apărării.
Reorganizare supervizata si cu ajutor american..
Deci brigada noastra activa este ajutata la reorganizare de o brigada de rezervisti voluntari din SUA.
Mai stiti la fotbal cand ne bateau marile echipe cu rezervele?
In alta ordine de idei, argedava este o brigada de „sprijin” (eng. support brigade) si nu de manevra. Structura 226 MEB din Alabama este in fapt un regiment inatrit comandat de un colonel plin, avand un batalion logistic, unul de genisti si unul de artilerie, plus companii de transmisiuni. Logica structurii modulare un fel de plug and play la structuri de tip divizie si usurinta cu care poate fi mutata de la o divizie la alta.
However, argedava este o structura de tip support brigade, deci mai mare si mai geoaie.
Mno, io citesc sa devin mai putin prost pe zi ce trece. Ar fi bine daca si instelatii de la minister mi-ar urma exemplul.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/sondaj-ires-81-dintre-romani-considera-un-lucru-bun-aderarea-la-nato-38-s-ar-inrola-in-armata-in-cazul-unui-razboi-cu-rusia-2744727
Nu stiu ce concluzie se poate trage din acest articol.
Pe de o parte, ai 81% din populatie care se bucura ca suntem in NATO, pe de cealalta parte ai doar 54 % care cred ca Romania ar trebui sa se implice intr-un conflict NATO-Rusia. Bagandu-i la socoteala si pe cei care clar sunt anti NATO, tot ramane o treime din cei care sunt de acord cu NATO, dar par sa nu inteleaga conceptul unei aliante.
Adica zic ca sa vina sa ne ajute, dar se codesc in sens invers.
Mie mi se pare pozitiv ca 72% considera ca ar trebui crescute cheltuielile militare, și chiar procentul de 38% care s-ar inrola voluntar în caz de război mi se pare ok (sau cel puțin este mai mare decât ma asteptam). Chiar și procentul ala de 54% care ar susține o implicare a României intr-un război NATO-terți este de luat în seama.
Per total, optimistul din mine zice ca propaganda rusa nu ne-a legumizat pe toți.
Corect, daca datele nu sunt umflate, mi se pare o veste excelenta! E normal ca numarul celor care cred ca Romania ar trebui sa se implice sa fie mai mic decat al celor care se bucura ca suntem in NATO – chiar ma mir ca sunt peste 50%. Pana la urma e destul de rational sa vrei sa stai in afara unui conflict. Per total, zic la fel, ca stam mult mai bine decat m-as fi asteptat
Daca „cazul” de razboi cu Rusia v a
fi inceput, inrolarea in armata v a fi
inutila, prea tarziu. Strategie de prostie.
Lansarea primei fregate pentru US Navy va întârzia trei ani
https://news.usni.org/2024/04/02/constellation-frigate-delivery-delayed-3-years-says-navy
Și celelalte programe, submarine, portavioane și LHD, vor avea întârzieri de cel puțin 1 an
https://x.com/paulmcleary/status/1775287808724226289?s=20
„At one point the Constellation design shared about 85 percent commonality with the original FREMM design, but the alterations have brought that commonality down to under 15 percent, a person familiar with the changes told USNI News.” I never had the slightest doubts about this story- „Fincantieri – trick” that to win the tender. Аnd American interest…
Cutremure puternice în Taiwan
https://x.com/rawsalerts/status/1775324334644396512?s=20
Primul a fost de 7,5 grade Richter urmat de o replică de 7,4, distrugeri multe rezultate și o alarmă de tsunami pentru toată zona, Okinawa, Filipine, China
https://www.digi24.ro/stiri/externe/momentele-cutremurului-devastator-din-taiwan-imagini-cu-cladiri-care-se-prabusesc-si-alunecari-de-teren-in-timpul-seismului-de-74-2745403
https://www.mapn.ro/buget/documente/2024/plati_martie_46.pdf
https://www.mapn.ro/buget/
SITUAȚIA PLĂȚILOR EFECTUATE ÎN MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE ÎN PERIOADA: 01.01.2024-31.03.2024
CHELTUIELI DE CAPITAL in primele 3 luni din 2024: 6.395.392.313 (~1.28 mlrd EUR)
Procent din bugetul pentru inzestrare pe 2024 cheltuit: 38.79% (16.484.950.000 lei mentionati in buget pentru cheltuieli de capital)
Plati facute in martie: 377.223.903 lei (~75 mil. EUR)
Plati facute in februarie: 3.383.338.280 lei (~680 mil. EUR)
Plati facute in ianuarie: 2.634.830.130 lei (~530 mil. EUR)
Cheltuielile sunt pentru:
Plata facturilor aferente achiziţiilor de active fixe și tehnică militară;
Plata TVA-ului datorat achiziţiilor de active fixe și tehnică militară
Deci minunea a tinut 2 luni…cat au cumparat ce trebuia sa cumpere anul trecut…
Au amânat plăți pentru 2024 ca să nu explodeze și mai mult deficitul pe 2023, e schemă veche.
https://twitter.com/jmscaronte/status/1775435820255662482
101 Airborne incepe sa primeasca noua arma de asalt cu calibru 6.8 mm
Arata bine noua M7, dar mi se pare ușor ne-ergonomica. Și ma refer la modul în care mana stânga (dacă ești dreptaci) prinde arma. Nu am experienta în tras cu arma de asalt, doar de vânătoare… și cu aia de puține ori și fără sa împușc ceva 😀. Poate colegii mai experimentați au o părere.
https://panorama.ro/riscuri-economia-criza-bnr-spagat-politica-inflatie/
hoțul & prostul,tusea & junghiul.
https://ziare.com/reforma-administrativa/marcel-ciolacu-sistem-bugetar-1862010
Mura in gura ! Chiar si sala Crocus !
https://www.digi24.ro/stiri/externe/avertismentul-sua-pentru-rusia-a-inclus-chiar-sala-crocus-ca-posibila-tinta-a-isis-rusii-se-plang-ca-informatiile-au-fost-prea-vagi-2745561
https://www.profit.ro/perspective/guvernul-pregateste-lansarea-unei-drone-romanesti-21545951
Guvernul pregătește lansarea unei drone românești
https://www.digi24.ro/interviurile-digi24-ro/ministrul-digitalizarii-romania-va-avea-un-program-national-pentru-drone-putem-sa-si-exportam-2746113
Da, da… o drona „pilotata” de ROBOTUL ION!
https://www.reuters.com/business/energy/eu-opens-investigations-into-foreign-subsidies-solar-sector-2024-04-03/
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/proiect-armata-romana-poate-interveni-in-strainatate-pentru-protectia-cetatenilor-sai-zaflati-in-pericol-reactia-moldovei.html
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/it-c/etron-technology-producator-taiwanez-de-componente-electronice-deschide-o-unitate-de-productie-in-romania-21545759
https://economedia.ro/siemens-mobility-si-astra-vagoane-calatori-extind-parteneriatul-pentru-productia-tramvaielor-in-romania-siemens-va-furniza-125-de-boghiuri-de-ultima-generatie-iar-astra-va-produce-tramvaie-impe.html
https://newsweek.ro/international/fortele-speciale-germane-primele-dotate-cu-o-noua-pusca-de-asalt-a-sua-contractul-8000000-eur
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/legea-care-ar-permite-militarilor-sa-intervina-in-alte-tari-pentru-a-proteja-cetateni-romani-in-pericol-starneste-discutii-la-chisinau-2746201
https://www.news.ro/externe/proiect-lege-pus-dezbatere-ar-permite-militarilor-romani-intervina-tari-proteja-cetatenii-romani-aflati-pericol-guvernul-chisinau-vom-urmari-toate-evolutiile-acestei-initiative-r-moldova-stat-neutru-1922402303002024041721546473
Am dat doar 2 link-uri dar sunt f multe publicatii care preiau stirea, cam in aceeasi forma
Cu toate că sunt de o săptămână în România, a trebuit să aflu dintr-un forum militar francez proiectul de lege al MApN privind apărarea națională.
Mi se pare interesant și inedit și mă mir că nu s-a făcut un articol aici.
Mai ales când se scrie : „Președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afară teritoriului național”, în contextul când 30% din populația Moldovei de partea estică a Prutului au pașapoarte românești.
Ai dublă cetățenie Mircea? Doar în cazul în care nu ai ar trebui să te îngrijoreze. Cu siguranță, prezentarea proiectului și sondajul IRES de aici (https://ires.ro/articol/453/sondaj-na-ional-//-20-de-ani-de-la-intrarea-romaniei-in-nato-) cam în aceeași perioadă nu-s întîmplătoare. Nu-s singurele lucruri care sunt trecute pe acolo și care mă îngrijorează. Pe mine mă îngrijorează cel mai mult numărul vehiculat pentru vîrsta medie în armata Ucrainei în momentul de față, acel 47 de ani.
Nu am decât cetățenia română. Și nu sunt deloc îngrijorat pentru acest fapt.
E bine. Atunci înseamnă că o să fim cam toți de pe aici acolo cînd o să sune goarna. Aș fi preferat ca lucrul ăsta să se întîmple cînd aș fi avut 40+ ani nu la 50+. Asta e.
E vorba de 2 paragrafe complet diferite, sunt pt situatii diferite.
La prima situatie, ai nevoie de un act al parlamentului, e necesar pt o interventie militara in afara granitelor. Urmatorul scenariu se bazeaza doar pe un act al presedintelui si exclude din start optiunea militara. E nevoie de act al parlamentului pt asta. Si oricum nu se aplica doar la RM.
E vb de art 4 de la dispozitii generale, s-a grabit putin presa.
https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2024-04-2-27023161-0-proiect-modificare-legii-apararii-nationale.pdf
Oricum e doar un proiect de lege si e cam in 3 picioare deocamdata, are nevoie de f multe completari, mai ales ca abroga legea din 1994, nu e vb de o completare la ea.
Doar ca exemplu si fara sa se opreasca aici, ai act al parlamentului pt interventii militare externe in caz de amenintare hibrida. Ce inseamna „amenintare hibrida ” ? E nevoie de o definitie. Ce inseamna angajarea in afara teritoriului ? Unde ? China e o varianta ?
Unde e art pt interventie militara externa pe teritoriul NATO in caz de razboi ? E precizata doar varianta amenintarii hibride pt interventia externa.
Posibil sa fie parte a unui pachet de legi. Asta e legea pe care o abroga.
https://lege5.ro/gratuit/he2tgmy/legea-apararii-nationale-a-romaniei-nr-45-1994
https://basilica.ro/parintele-constantin-necula-a-primit-titlul-de-doctor-honoris-causa-al-academiei-fortelor-terestre-din-sibiu/
https://www.ekathimerini.com/news/1235463/black-hawk-helicopter-purchase-gets-green-light/
https://www.autoevolution.com/news/combat-drone-flying-with-two-f-35s-attacks-targets-to-prove-it-s-a-collaborative-killer-231766.html
Am venit ieri seară proaspăt de la Milano. Ce să spun…? Printre altele, în față Gării Centrale erau militari și 2 camionete Iveco (VM 90 – ?) ale Armatei. Una dintre camionete avea în spate pe dreapta o gaură prin rugina caroseriei, de băgai 2 degete prin ea, iar cealaltă avea pus un fel de capac larg de tablă sub baia de ulei, ca să nu picure uleiul pe asfalt (și se vedea că picurase, pe capacul ăla întors…). Cam scarry, când te gândești la vârsta venerabilă pe care o exprimau astfel, a genului ăsta de dotare la o armată NATO. P.S. Chiar NU glumesc de loc, din păcate. BTW, fix același tip de camionete se afla și pe lângă Dom și nici camionetele alea nu arătau de loc noi, dar …. mă rog, nu aveau probleme vizibile.
Ce e drept, ca și atitudine militarii din Forțele Terestre păreau mult mai orientați decât carabinierii, care carabinieri, în piața catedralei mai că nu spărgeau împreună semințe… Acum na, poate vorbesc cu păcat!
Cam asa se face treaba …
https://www.g4media.ro/danemarca-seful-apararii-concediat-pentru-ca-nu-a-raportat-o-defectiune-a-sistemului-de-armament-in-timpul-unui-atac-al-militantilor-houthi-asupra-unei-fregate-in-marea-rosie.html
Inca un progres
https://i-hls.com/archives/116881
https://www.stiripesurse.ro/surse-in-romania-se-construieste-cea-mai-mare-fabrica-din-europa-vom-produce-masiv-pentru-nato_3281783.html
În cadrul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu i-a anunțat pe miniștrii că prinde contur planul de a construi cea mai mare fabrică de pulberi pentru armament din Europa.
Conform informațiilor din Guvern, fabrica va fi construită la Brașov, pe un teren al ANAF, care va trece în proprietatea statului.
România va construi clădirea, iar Uniunea Europeană va finanța dotarea fabricii de pulberi, care va fi cea mai mare din Europa.
–––––––
Fabrica va fi construita de la zero. O sa dureze ceva pana ii dau drumul.
Oare Uniunea, are dosar cu sina? Si daca are dosar cu sina, are copie dupa tratatul de nastere? Si daca are copie dupa tratatul de nastere, este copie legalizata? Si daca are copie legalizata, este cu stampila rotunda, ca aia dreptunghiulara nu se mai foloseste de miercurea trecuta? Si cererea… este completata cu pix albastru de Voronet? Ca albastru imperial nu e bun…
Si acum sa trecem la avize…
Am gasit ceva care merge bine aici
https://www.cotidianul.ro/oda-prostilor-2/
😁
Mai mult, se pare ca vor produce o pulbere speciala pentru noua arma a armatei romane, DH-17 Blaster Pistol.
@VS
Well played, sir. A trebuit sa caut pe google ca sa vad ce e.
Oooh, Star Wars!!!! Frumos!!
Pentru cei mai mari experti europeni in facut praf si pulbere, n-are cum sa nu iasa cea mai mare fabrica de profil.
Plus cogenerare de abureala pentru toata regiunea, pentru optimizare de costuri
Ba , da licitatie s-a facut ?? ca nu merge asa… Trebuie o licitatie dupa care anulata , reluata , amanata si dupa aia mai vedem daca o facem ..Ce dracu facem aici ?? Nea Marceleee !! Ce dracu bre , iesi din tipar ???
😁😁😁 Pana au s o faca armele
n au sa au pulbere, au sa fie laser sau magnetice.
O sa iasa cu scantei.
Surse din guvern, au pus ochii pe un teren de la ANAF, nu stiu ce treaba are ANAF cu imobiliarele, probabil un teren care e in executare silita si ar trebui sa fie scos la licitatie. O sa fie interesant de vazut daca iese asa, si va proveni de la ANAF, daca va trece direct spre fabrica sau daca intai va fi scos la licitatie si un baiat destept il va da mai departe, cu ceva praduiala.
In acelasi timp, baietii din Brasov sunt convinsi ca nici vorba de ANAF, ar fi ceva in Victoria-Fagaras. Baietii citeaza ceva surse politice, mai mult ca sigur locale.
https://www.bizbrasov.ro/2024/04/04/proiectul-investitiei-de-400-de-milioane-de-euro-intr-o-fabrica-de-pulberi-la-victoria-prinde-contur-romania-va-construi-cladirea-iar-ue-va-finanta-dotarile/
https://www.bizbrasov.ro/2024/03/18/cea-mai-moderna-fabrica-de-pulberi-din-europa-va-fi-dezvoltata-in-judetul-brasov-pe-o-suprafata-de-300-de-hectare-investitia-se-ridica-la-aproape-400-de-milioane-de-euro/
Si sper ca ne facem griji degeaba.
Un proiect de o asemenea anvergura vine si cu niste pasi bine precizati inca de la inceput.
Si din fericire sunt putine lucruri care tin de noi.
Alegerea unei locatii si constructia, care si ea mai mult ca sigur vine dupa cerintele si detaliile tehnice ale nemtilor. Nu cred ca se va construi dupa cum ne duce capul. Inclusiv cu niste termene stricte de respectat pt a nu pierde finantarea.
O sa se certe putin ca gastele pana aleg locatia, eventual cu priviure la cine o sa fie constructorul, dar nu cred ca vom avea prea mult timp la dispozitie ca sa o lungim in purul stil mioritic.
Au fost multe franturi din articole, din care se intelegea ca problema majora a maririi productiei de munitii in Europa e exact lipsa acuta de pulberi. Din ce aparea in lista proiectelor aprobate de CE pe domeniul asta, de departe la noi era cea mai mare investitie. Sunt o gramada de ochi atintiti pe parasutele noastre.
Sa speram ca o sa le deschidem la timp.
productia in sine,procesul tehnologic prepupune pe orizontala mult mai mult decat un deget pe harta…
Din fericire e treaba Rheinmetal. Ei sunt actionarii majoritari.
„Fabrica va fi construita de la zero. O sa dureze ceva pana ii dau drumul.” E an electoral ! A mai fost unul de la psd care facea 8 spitale regionale, 2000 de gradinite, etc
Mai moare magarul,..mai pierde samarul…. „Construita de la zero” = sa manance si gura lor ceva ! La Victoria si Fagaras constructiile exista !!! ETC
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/barca-gasita-in-apropiere-de-tuzla-ar-apartine-marinei-ucrainene-ce-s-a-descoperit-la-bordul-ambarcatiunii.html
https://www.hotnews.ro/stiri-international-27029660-austria-vrea-schimbe-legea-care-facut-din-viena-capitala-europeana-spionajului-dupa-scandal-proportii.htm
„Suspectez că în oraș există mai mulți agenți, informatori și acoliți ai rușilor decât polițiști”, afirma despre Viena, în februarie 2023, Christo Grozev, unul dintre principalii jurnaliști de investigații ai site-ului Bellingcat.
https://www.defenseromania.ro/iohannis-sau-rutte-urmatorul-secretar-general-al-nato-va-trebui-sa-inteleaga-profunda-amenintare-a-rusiei_627697.html
Domnul fost ambasador ne sugereaza ca Trump il vrea pe Iohannis sef la NATO sau o fi doar o abureala, ca sa ii mai dea lui Biden o tema de gandire!?
https://adevarul.ro/politica/iohannis-premiat-in-sua-pentru-performantele-2352167.html
O sa fie interesant!
alti analo-ziaristi de la noi sustin ca olandezul este agreat de ambele partide nord americane.
Intenția contează: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-pas-important-pentru-aparare-tara-noastra-testeaza-drona-care-poate-sa-stea-in-aer-24-de-ore.html
https://caon.ro/la-arsenal-sa-intai-obuzele-si-apoi-tunurile/2419507/
Asta e păcăleala de 1 Aprilie sau e pe bine? Nu știam că Arsenal Reșița reia producția de țevi de tunuri.
Inca un flop🙂
https://edition.cnn.com/2024/04/04/europe/denmark-shipping-strait-missile-launcher-intl/index.html
https://m.digi24.ro/stiri/externe/nicolas-maduro-a-adoptat-legea-pentru-anexarea-unei-parti-din-guyana-vecina-2746969
Inca un conflict se prevede…au luat-o razna toti nebunii planetei
Nu au luat-o razna, vor să aprindă cât mai multe conflicte, ca să distribuie atenția. În cazul de față vor sa ”dilueze” implicarea brițtilor de pe Ukr.
https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/apador-ch-duetul-presedinte-premier-ne-poate-baga-in-razboi-mapn-ne-ia-cu-arcanul-la-oaste
Se agita presa aiurea.
E de umblat la lege dar nu cred ca e vorba de acelasi lucru.
Doar parlamentul poate lua masuri militare in afara granitelor. Asa cum e redactat paragraful cu presedintele, cetatenii romani din afara granitelor care trebuie aparati, etc, punctul 4 din art 4 se refera la cetatenii romani de pe oriunde ar fi ei, inclusiv prin China, Bostwana sau absolut oriunde si de scoaterea lor din situatii periculoase, gen zone de razboi, calamitati naturale, lipsa implicarii parlamentului elimina din start o optiune militara clasica. Doar eventual apelarea la transport militar. E pt situatii gen Gaza.
Insist pe subiect pt ca nu imi dau seama de unde a pornit zvonul, dar pare o chestie de fake news pornita de la tovarasi.
Sunt foarte multe lipsuri in lege, dar nu pt ca este gandita prost ci pt ca nu avem o legislatie unitara, e un pachet de legi care se completeaza reciproc ca un puzzle. Poate era mai util sa avem o lege noua care sa includa absolut tot si sa abroge complet legislatia veche.
Sa ai conditiile necesare pt operatiuni militare pe teritoriul nostru, inclusiv pt trupele aliatilor. Separat sa ai conditiile necesare pt operatiuni militare ale noastre pe teritoriul NATO si pe cele eventuale in afara acestui teritoriu.
Apoi sa ai o delimitare clara intre detasari pt exercitii, detasari pt situatii de urgenta, separat pt situatii de razboi hibrid, si iarasi separat pt o situatie de stare de razboi.
Pastrezi Constitutia cu cerinta de aprobare a Parlamentului pt stare de razboi, eventual pt razboi hibrid. Nu ai nevoie de acceptul parlamentului pt exercitii militare sau pt situatii de urgenta. Situatie de urgenta e si chestia cu cetatenii romani din afara prinsi in situatii periculoase. Presedintele e ok si e si mai rapid.
Ar mai fi de discutat varianta unei operatiuni de mentinere a pacii.
Dar era bine sa abrogam absolut toate legile vechi si sa venim cu o lege redactata de la 0 , inclusiv cu definirea termenilor conform unei intelegeri de sec 21.
Ce e acum e o carpeala.
zvonuri cam circula, la fel ca si convoaiele cu blindate pe care le-am tot vazut zilele astea prin tara (TR-uri, T-55-uri, Piranha)
azi imi zice „confidential” o persoana cu care m-am intalnit la Galati ca s-au instalat corturile armatei, ne pregatim, ce mai…nu mi-a mai zis de ce ne pregatim, „intelegeti dvs.”
ne pregatim de cel mai mare exercitiu pe flancul est al Nato de prin 89 incoace dar na lumea viseaza razboaie
Spotmedia.ro e un pic (mai mult…) pro-est, decât pro-vest. E genul de site care îți bagă pe nesimțite pe gât interesul Marelui Vecin de la Răsărit.
Nu ca n-am fi stiut …dar sentinta e tot de SH
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-27026487-fostul-prorector-universitatii-spiru-haret-dadea-bani-studentilor-raspunsurile-examene-fost-condamnat-familie-intreaga-obtinut-diplome-fara-calce-examene-trimiteam-cate-porc-fiecare-iarna-plicuri-bani.htm
zot > o alta plata infecta pe care o fac magistratii in contul privilegiilor de care au parte protejand coruptia.
Ei sunt ca iarba, cu duiumul,
Să nu-i jigneşti, să nu-i împroşti !
O, Doamne, de ne-ar creşte grâul
Cum cresc recoltele de… PROŞTI.
Si-n lumea asta răsturnată,
Unde cei strâmbi sunt cei mai drepţi,
Savanţii noştri mor de foame
Si numai PROŞTII sunt deştepţi.
Faptul ca au condamnat un prorector e mult mai relevant decat ca ramane ala cu banii si nici parnaie vre-o 10 ani nu serveste. Ca prorector e reprezentativ pentru toata universitatea. Universitatea privata cea mai mare din tara e reprezentativa pt Romania.
* In urma condamnarii logic e ca toate titlurile academice emise la SH in perioada mandatului astuia sa fie invalidate de drept. S-ar injumatati numarul posturilor ocupate in administratia publica 😉
** Toate actele administrative emise de fuctionari cu CV-uri fraudate (adica diplome false in cazul asta) trebuie sa poata fi contestate in mod gratuit de catre oricine e interesat, iar costurile de judecata si de refacere a avizelor sa le fie imputate. Avand in vedere anvergura fenomenului, ANAF-ul ar trebui sa blocheze de pe acum conturile tuturor posesorilor de diplome de la SH
*** E exclus ca ceilalti prorectori alaturi de care a condus universitatea ani de zile sa nu fi stiut cel putin de pestilenta academica promovata de interlopul Ionescu (cu doctorat in economie). Profii care au semnat cataloagele au aceeasi raspundere. Faptul ca de fapt intreaga universitate a functionat si continua sa functioneze ca o organizatie mafiota e demonstrat si de reactia la condamnarea jegului astuia: ceea ce nu se vede „nu ezista”, vb taticului lor, N. Ceausescu: https://www.spiruharet.ro/cautare?cx=partner-pub-7090291766835893%3A6848178455&cof=FORID%3A10&ie=UTF-8&q=Eduard+Ionescu&sa=C%C4%83utare
**** Universitatea SH e doar unul dintre muntii de rahat academic reprezentativi pentru Romania iar „montaniarzii ” care tolereaza fraude mai masive decat tot lantul Carpatilor, sursa cea mai profunda a răului romanesc.
***** Toate universitatile private din Romania, fara nici o exceptie, dau examene in mod formal. Evident ca in spatele practicilor astora sunt si gramada de cazuri de coruptie. Sa fie anchetate si condamnate toate ar trebui infiintata o institutie dedicata, inclusiv cu competente de gestionare a impacturilor. O comisie interguvernamentala in mod ideal.
****** Cele mai multe dintre universitatile de stat au redus standardele academice ca raspuns la concurenta neloiala a universitatilor private. Sunt antologice cazurile in care insisi rectorii de la stat avertizeaza sa fie trecuti mai multi studenti pentru mentinerea numarului de posturi, de departamente si de facultati, ca studentii prefera altfel sa mearga acolo unde diplomele se iau mai usor, indiferent de domeniu. In acelasi context, cataloagele universitatilor de stat sunt pline de examene trecute pe semnaturile decanilor (adica ale actorilor politici) in locul celor ale profilor examinatori.Decanii astia si rectorii lor fac la fel de mult rau tarii ca si mafiotii din universitatile private.
Asta e sistemul care pregateste cel putin subofiterii si maistrii militari ai armatei romane. Ar de bun-simt o mobilizare si din partea militarilor pentru asanarea coruptiei din invatamantul civil.
https://www.defenseromania.ro/oficial-de-la-departamentul-de-stat-al-sua-evaluare-ingrijoratoare-rusia-si-a-refacut-aproape-complet-armata-dupa-pierderile-uriase_627719.html
OOOOPS!!!
Adica produc sute de noi T80/T72/T62 si BMP2/ BTR80A??
Sau refacut inseamna ca scot ultimele T62/ BMP1 din depozite si comaseaza mobilizati care sa tina locul de soldati profesionisti?
Refacut la numar de soldati si de vehicule sau refacut ca si calitate si dotari pre 2022?
Nu prea zice in articol cum si-a refacut rusia armata dupa pierderea a zeci/sute de piloti de vanatoare, piloti de elicoptere, nave din m neagra, mii de tancuri si transportoare.
Tot in articol nu ne zice cum isi administreaza rusia resursa la avioanele alea forjate de 2 ani prin misiuni in Ucraina.
Din pix are armate, efectiv pe care le are complete? Si wehrmacht avea in 45 armate cacalau cat de pline de personal si tehnica nu era asta e alta treaba doar vedem ai nostri cum au o armata de nici 65000 de soldati ,o fi armata ca unitate de masura
Mda. Ca tot se sustinea pe aici, care bolsevici domle? Nu mai sunt bolsevici au intrat in pamant, s-au ascuns in haurile nesfarsite din taigaua siberiana. Mda… Daca evaluarea asta era facuta de niste cocliti de pe cine stie ce colcauri, nici ca ma oboseam sa o citesc. Dar cand meseriasii unchiului sustin asta, atunci trebuie sa o luam foarte in serios. Multi pe aici uita ca balaurul are multe capete. I-a fost taiat doar unul, dar mai are altele. Cate mai are? Nu se stie.
Ca si-a refacut armata la numar, nu si la calitatea personalului si a tehnicii pe care a avut-o inainte de atacul asupra ukrainski, asta e alta poveste si e probabil un avantaj major pentru vestici. Calitatea personalului, neinstruit in cea mai mare parte, ar fi unul din cele mai mari avantaje ale vestului intr-o eventuiala confruntare cu hoardele orcilor mujice. Numai ca se stia treaba asta mai demult. N-au pus vreodata pret pe vietile soldatilor lor, doar pe numarul lor. Prin urmare, trebuie munti de munitie produse, ca sa ai la secerat.
https://www.cnas.org/publications/transcript/aukus-securing-the-indo-pacific-a-conversation-with-kurt-campbell
In interviul-sursa zice că europenii au interese convergente cu ale SUA, atât în privința Rusiei cât și a Indo-Pacificului, cam în aceeași măsură în care Rușii colaborează cu China și cu Iranul. Armata rusă – că și cele din tabăra noastră se reface prin contribuția aliaților.
Tipul ăsta zice pe șleau că trăim deja in WWIII și că e abia la inceput.
* De pe falia Istambulului evident că nu se vede in felul asta 😉
https://www.defenseromania.ro/drona-navala-esuata-in-apele-teritoriale-romanesti-a-fost-transferata-in-poligonul-de-la-capu-midia_627720.html
Acum au si model copiat ! Ce le mai lipseste ? Bunavointa si interesul !
model pentru copiat !
Momente si schite… de gandire. Nu as reproduce aceste magistrale discursuri daca nu ar fi vorba de un general, ca in ierarhia militara a atins tot ce se putea atinge, pe timp de relativa pace. Bastonul lui Averescu ii mai lipseste.
bre lasă-l ,nu-l mai chinui 😂
Putine detalii deocamdata dar se pare ca si-au furat-o urat rusii.
Atac cu drone asupra unui aeroport din Morozovsk-Rostov. Aparent 6 avioane distruse si alte 8 avariate. Ramane de confirmat. E inca proaspata.
https://liveuamap.com/en/2024/5-april-according-to-ukrainian-intelligence-sources-up-to
https://t.me/liganet/35175
Atac ucrainean masiv asupra bazei militare Morozovsk din Rusia
Ucraina a atacat în noaptea de joi spre vineri baza aeriană militară rusă Morozovsk din regiunea Rostov, distrugând șase avioane de război rusești într-o operațiune comună condusă de serviciul de securitate SBU și de armată, a declarat vineri o sursă din serviciile de informații de la Kiev pentru Reuters.
https://www.hotnews.ro/stiri-international-27031224-atac-ucrainean-masiv-asupra-bazei-militare-morozovsk-din-rusia-kievul-anunta-distrus-mai-multe-avioane-spune-moscova.htm
Am inteles ca avioanele distruse si avariate ar fi toate Su34 cele care tocau apararea UA cu JDAM-uri rusesti.Daca este asa atunci asta ar fi una dintre cele mai grele lovituri incasate de rusi in ultima vreme. Daca le punem la socoteala si pe cele 13 din ianuarie-februarie aviatia de bombardament tactic a rusilor devine din ce in ce mai subtire.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ciolacu-despre-sechestrul-pus-de-anaf-companiei-gabriel-resources-si-ei-daca-castigau-procesul-faceau-la-fel-2748633
Va zicem ca Gabriel Resources o sa ramana fara bani sa ne plateasca despagubirile )
Le-a pus ANAF-ul sechestru sa fie siguri ca nu spala putina )
https://observatornews.ro/economic/o-uzina-din-romania-isi-va-redeschide-portile-pentru-sute-de-angajati-dupa-15-ani-investitia-unei-companii-din-dubai-570676.html
https://www.ziarulnational.md/uzina-electromas-din-tiraspol-peste-600-de-exporturi-pentru-industria-militara-a-federatiei-ruse-de-la-declansarea-razboiului-in-ucraina-oficial-de-la-chisinau-nu-vrem-sa-fim-vazuti-sponsorizand-si-sustinand-agresorul-in-acest-razboi/#google_vignette
https://unimedia.info/ro/news/222bde07f1c188a5/irina-vlah-nu-mi-a-fost-usor-sa-invat-limba-romana-dar-am-insistat-ca-fiica-mea-la-fel-sa-studieze-limba-tarii.html
https://jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/leading-edge-materials-canada-metale-rare-valea-leucii-961404.html
https://ziare.com/razboi-gaza/razboi-gaza-comandant-gardieni-revolutie-iran-amenintare-israel-1862476
îngropi pe mă-ta !!….🐐fecioarele astea vă așteaptă după ce vă mai feliează niște hellfire.
În perioada 10-16 mai MApN va efectua trageri/teste cu tancul k2 black panther de la coreeni!
https://www-hankyung-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.hankyung.com/amp/2024040515515?amp_gsa=1&_js_v=a9&usqp=mq331AQIUAKwASCAAgM%3D#amp_tf=Source%C2%A0%3A%20%251%24s&aoh=17123300135541&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&share=https%3A%2F%2Fwww.hankyung.com%2Farticle%2F2024040515515
https://twitter.com/mason_8718/status/1776227197784879507
https://www-hankyung-com.translate.goog/article/2024040515515?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp
Traducerea automata prin Google Translate nu e grozava …
https://twitter.com/Niezn7Krzysztof/status/1776265732839313819
https://youtu.be/N40I3D_hTe8
carpați…fară filtru dar cu încărcător.
sper ca filorusii din „institutiile de forta” sa inteleaga mesajul
https://www.g4media.ro/exclusiv-analistul-dan-dungaciu-trimis-in-judecata-de-dna-pentru-abuz-in-serviciu-faptele-ar-fi-avut-loc-in-perioada-in-care-conducea-un-institut-al-academiei-romane.html
https://www.innoenergy.com/news-events/romanias-largest-electric-energy-storage-launched-by-prime-batteries-and-monsson/
https://adevarul.ro/stiri-externe/republica-moldova/presa-de-la-tiraspol-scrie-ca-o-drona-kamikaze-a-2352668.html
https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/banii-nemtilor-si-industria-noastra-de-armament-cancelarul-scholz-vine-la-bucuresti-cu-o-agenda-strategica
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/peste-2-200-de-militari-din-mai-multe-state-vor-participa-la-un-exercitiul-in-marea-neagra-in-zona-costiera-si-in-delta-dunarii-2748985
https://www.msn.com/en-us/news/world/possible-naval-drone-found-in-black-sea-near-romania/ar-BB1l8F4w?ocid=entnewsntp&pc=EdgeStart&cvid=6a29dc03c6f342fcb61160907a04ccfc&ei=10
Din poze rezulta o drona ieftina care provoaca daune imense.
https://www.desteptarea.ro/incendiul-de-la-targu-ocna-aeronavele-c-27j-spartan-intervin-pentru-stingere/
spartanul popmpier.
https://www.desteptarea.ro/exercitiu-tactic-de-mare-amploare-in-poligonul-garleni-din-judetul-bacau/
zici ca-i nou…
…la fel și PM-ul cu pat de lemn.
Pentru poze breee, pentru poze!
https://www.hankyung.com/article/2024040515515
dați traducere in romana…
K2 Black Panther.in geste luna viitoare in Romania
https://twitter.com/mason_8718/status/1776227197784879507
https://twitter.com/ryszardjonski/status/1776294077459276186?t=OLBz_aXPz0Z9cMk_cu6frQ
O regula ar fi sa se ignore orice nu incepe cu „S-a finalizat Cutare”.Nu contează ” E în desfasurare” iar ” Se va face ” e o expresie ce ar trebui declarata ilegala.
Birocrații statului roman sunt maeștrii în a fenta potențiali parteneri.
Faptul ca vor manca niște unii pișcoturi în poligon e zero.
Sa integreze producție în tara,sa facă transfer de tehnologie…Nene,mai exista unii sa pună boticul la asa ceva?
Practica contează.Dupa cat „România va face,România va avea ” am văzut ar fi trebuit sa ajungem sa gândim o misiune pe Marte.
Practic avem probleme în a muta ce blindate vin pe dea moaca de la aliați.
Furi curent, offsetul vizează în genere componenta strategică (acolo unde există o industrie care să-ți poate prelua orizontala, asamblarea, dar mai ales mentenanță și muniția) dar poți face offset și pe component economica acolo transferul de tehnologie nu e posibil din enșpe mii de motive, pe scurt obligi vânzătorul prin terțe companii să facă investiții în țara ta astfel încât importul de echipamente militare ( a dreaq de scumpe!!!) să nu-ți dezechilibreze balanța comercială, chestiile astea nu-s de la mine citire îs de la specialiști în economie inclusiv de la unii mai avizați decât mine care-și spun opiniile pe acest site.
Pe scurt , un război i-l duci atât cu arme dar și economic, de preferat să te preocupi de amândouă, eu unul aș prefera ca parte din ind automotiva să se poată recalibra pe componente militare, mai ales ca green dealul cu siguranță le va afecta.
Ai câștigat premiul pt analfabetul funcțional al zilei.
*teste
Asta este o veste chiar buna, avand in vedere ca este la o treime din pretul unui Abrams (8,5 mil. $ K2 si 23 mil. $ Abrams) + ca are motor pe motorina similar cu cel al Leopardului 2A7.
A senior Korean military official said, ‘The schedule for the first local live-fire test of Hyundai Rotem’s K2 Black Panther tank in Romania has been confirmed. The test, which will take place from May 10 to 16, will be attended by government officials and Hyundai Rotem personnel from both countries.'[156] The local live-fire test of tracked equipment is essentially the last stage before signing a contract to evaluate the weapon’s performance. Experts believe that the results of this test will specify the scale and timing of the K2 tank contract, including the amount and the number of units. An industry insider explained, ‘Hyundai Rotem’s target volume for the K2 tank order in Romania is about 500 units.’
Probabil evsingurul tanc care s-a testat in Romania inainte de achizitie abrams daca au semnat astia ceva le-a luat astia fara sa le testeze pe incredere
De când Abramsul ară prin poligoanele României putem presupune că MApN au avut destul timp la dispoziție să-nțeleagă cât valorează.
cand testeaza altceva,inseamna ca nu sunt multumiti de achizitie probabil abrams nu este tancul perfect pt romani,nu asigura ce trebuie pt politicieni
Abrams af fi excelent daca nu ar avea motorul pe care il are si care consuma in draci. Probabil din cauza asta MApN se gandeste si la altceva pe langa Abrams, asa cum au facut si polonezii. Cel mai bine s-ar fi pliat, pe zona Dobrogei, Merkava MK4, dar pana la urma si K2 Black Panther este cu mult peste orice versiune actuala de T90, cu care s-ar putea „ipotetic” confrunta.
abureli le place politicienilor nostri independenta politica a lui erdogan si de aici consecintele pt dotare
Interesant…să vedem dacă am înțeles: nu l-au testat dar l-au cumpărat, nu-l au încă în dotare dar sunt nemulțumiți. Corect?
Nici macar nu au platit,iar in coreea nu am vazut decat politicieni ,sunt curios daca o sa il testeze si tragand in el cu un t72 b3 sau t90 capturate de ucrainieni ca sa simuleze conditii de lupta ca doar tancu asta razboi nu a vazut
L-au testat polonezii.
si nemultumirile lor au fost repede trecute sub pres
Am reusit intr-un final sa inteleg ce ai vrut sa zici si tin sa iti zic ca Abrams-ul se plimba pe aici din 2014 cel putin.
Consider ca cea mai buna solutie vis-a-vis de K2, ar fi un JV Korea, Polonia si noi in vederea producerii lui in comun.
https://ziare.com/spioni-rusia/spionaj-rusesc-austria-jan-marsalek-om-afaceri-austriac-baza-date-schengen-1862567
dar dar nu se poate,noi si bulgareii suntem cei mai corupti si cei mai periculosi indivizi din Europa,cum sa faca haustriecii asa ceva.Acum Nehammer a facut o comisie care sa studieze si sa ia masuri impotriva spionajului rusesc,nici nu stii, sa razi ,sa plangi la astfel de vrajeli de doi lei.
https://ziare.com/razboi-ucraina/razboi-ucraina-rusia-invazie-companii-germane-reconstructie-mariupol-1862177
dar ,dar sa nu uitam ca aceste companii acuza invazia Ruseiei in Ucraina ca e ilegala ,imorala,blabla,dar Mariupolul trebuie reconstruit,ca n-ai ce sa faci,ce sa faci.
Documente/dovezi exceptionale despre aurul romanesc: pana in mai 1921 borcanul cu miere era neatins !
https://www.defenseromania.ro/tezaurul-furat-documente-din-arhivele-secrete-ruse-despre-aurul-romaniei-istoricul-ilie-schipor-vine-la-obiectiv-euroatlantic_627713.html
Interessant, mă voi duce pe YouTube să văd emisiunea.
Dar articolul enunță și un fapt inexact :
„Trebuie să menționăm că acesta este singurul caz din istorie în care o rezervă de aur este încredințată cu toate actele și garanțiile internaționale necesare, unui alt stat cu titlul că rezerva va fi returnată, dar obligaţiile asumate nu au mai fost respectate.”
Si spaniolii „republicani” care erau la conducerea legală a Spaniei au fost trași în piept cu aurul lor încredințat… rușilor. Uimitor !
Și care este inexactitatea? Că nu a fost predat tezaurul sau că nu există acte? Explică, te rog!
Spunea ca aurul romanesc nu e sngurul pierdut pe la Moscova, ca mai e si cel spaniol.
Dar nu prea are legatura.
Aurul romanesc a ajuns in pastrare la Moscova, aurul spaniol a ajuns pt a fi vandut.
La inceputul razboiului civil spaniol, partea republicana s-a gasit in mijlocul unei crize financiare de proportii, dar avea acces la un tezaur de 700 t de aur.
200 t au fost timise in Franta, unde a fost vandut, aici e interesant caci avem un exeplu concret asupra valorilor relative ale monedelor din epoca. Era recent o discutie privind ajutorul oferit sovieticilor.de americani inn ww2. Erau unii care considerau 11 miliarde de dolari ca fiind o suma derizorie in epoca.
Spaniolii au vandut 200 t de aur, in 1937 cu 4 miliarde de franci, echivalati cu 200 mil de dolari.
Diferenta pana la 700 t a fost trimisa la Moscova, asta incepand in 1936, razboiul civil a durat pana in 1938, timp in care aurul a fost vandut pt a face plati. Valoarea totala in dolari obtinuta din aurul de la Moscova ,cam 480 milioane, din care in jur de 150 au ramas la Moscova in contravaloarea ajutorului militar. Din cate stiu, sovieticii, mai capitalisti au perceput si un comision la tranzactie.
Aproape nimic in comun cu aurul nostru.
Nu e chiar așa.
Cele 500 t de aur spaniol au fost trimise la Moscova pentru a fi „adăpostiți”.
Rușii au pretins, prin Pravda din 1956 că aurul a fost cheltuit pentru diverse cumpărături și transfer de devize, fără să dea detalii.
Este adevărat că au furnizat arme. Dar când se știe că prima livrare după transferul aurului conținea șase avioane, o duzină de tancuri ușoare și 50 de mitraliere…
Au mai urmat materiale recuperate, avioane ne-echipate complet, puști dinaintea primului război mondial, tunuri de 150 mm cărora li se fisura țeava după prima lovitură…
În nici un caz contravaloarea a 500 t de aur și oricum nu a fost nici-o convenție care i-ar fi autorizat pe ruși să se servească din tezaur pentru plată.
Au mai cheltuit rusii ceva si cu Dolores Ibarruri La Pasionaria si tot partidul comunist spaniol, nu se mai stie acum, e de pe vremea mea.
Cu sau fara conventie, pt rusi nu conteaza regulile, numai forta
„On ne cherche pas la petite bête”! 😉
Daca documentele sunt autentice, omul asta (istoricul Ilie Schipor) a realizat o performanta remarcabila!
Pentru documentarea Destinul Tezaurului României, istoricul Ilie Schipor a fost premiat de Academia Română
https://www.agerpres.ro/cultura/2023/12/04/premiile-academiei-actrita-rodica-mandache-scriitorul-mircea-mihaies-si-istoricul-ilie-schipor-printre-laureati–1213893
și dacă nu mă înșel lucrarea lui a stat la baza adoptării Rezoluției de către Parlamentul European privind returnarea tezaurului
https://www.agerpres.ro/romania-in-lume/2024/03/05/chestiunea-tezaurului-bnr-trimis-la-moscova-adusa-in-atentia-ue-de-o-expozitie-gazduita-de-parlamentul-european-galerie-foto–1259474
@MirceaS
Poland, Italy are unfazed by F-35 upgrade snags
https://www.defensenews.com/global/europe/2024/04/05/poland-italy-are-unfazed-by-f-35-upgrade-snags/
https://www.zona-militar.com/en/2024/04/05/the-usa-has-authorized-denmark-norway-and-the-netherlands-to-transfer-65-f-16-fighting-falcon-fighter-jets-to-ukraine/
https://www.hotnews.ro/stiri-international-27033202-kremlinul-spionat-toata-europa-ajutorul-unor-austrieci-ajutorul-oamenilor-viena-rusii-avut-acces-sistemul-schengen-computer-nato-dirijat-echipe-asasini.htm
„Prietenii” austrieci
Israelienii de la Elbit reiau reputația (vehiculată cel puțin pe site-ul nostru) francezilor :
„Artileriștii danezi vor trebui să mai aștepte încă un an până când vor avea o capacitate de sprijin de foc cu rază lungă de acțiune, o capacitate în care Apărarea daneză va trebui să injecteze fonduri suplimentare. Pentru o surpriză…
La începutul anului 2023, Danemarca a decis să cumpere 19 tunuri autopropulsate ATMOS și opt lansatoare multiple de rachete PULS de la compania israeliană Elbit Systems pentru a înlocui cele 19 tunuri CAESAR 8×8 dateUcrainei. Un contract în valoare de peste 230 de milioane de euro care a provocat o adevărată agitație în clasa politică daneză încă de la anunțarea sa. Ultimul episod: o nouă amânare și costuri în creștere.
” Pot să confirm că Statul Major al Apărării și Organizația pentru Achiziții și Logistică a Apărării consideră acum că, în mod clar, sistemele ATMOS și PULS nu vor fi gata pentru utilizare operațională înainte de 2026, adică cu un an mai târziu decât era prevăzut „, a declarat ieri dimineață ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen.
Această întârziere este „în mod evident problematică „, a subliniat ministrul, dar este justificată de necesitatea de a instala cablajul, radiourile tactice și un sistem de control al focului, astfel încât cele două instrumente să poată funcționa în mod integrat cu celelalte unități ale brigăzii. Procesul, estimat anterior la șase luni, va dura, de fapt, 18 luni. Deși acest nou calendar nu pune sub semnul întrebării angajamentul luat față de NATO, el nu va face decât să prelungească decalajul de capacitate cu care singurul regiment de artilerie din Danemarca se confruntă de mai bine de un an.
Stabilită la 122 de milioane de euro anul trecut , factura pentru achiziționarea a două baterii PULS s-a dovedit a fi „considerabil mai scumpă decât se aștepta „. Motivul invocat? Contractul a fost incomplet, deoarece nu a luat în considerare mediul necesar pentru a construi o capacitate completă, cum ar fi vehiculele de sprijin logistic, muniția și infrastructura de sprijin.
” Este extrem de problematic faptul că politicienii nu au luat decizia de a cumpăra sistemul PULS în deplină cunoștință de cauză. Acum riscăm să fim împovărați cu o factură suplimentară semnificativă, care trebuie să fie acoperită din fondurile de decontare a apărării. Este foarte dezamăgitor faptul că nu am primit informații complete înainte de luarea deciziei „, a deplâns Troels Lund Poulsen.
Lansată în octombrie 2023 la inițiativa ministrului și a mai multor deputați, ancheta judiciară privind contractele ATMOS și PULS ar trebui acum să fie extinsă pentru a acoperi problemele legate de depășirea costurilor și de întârzieri. ” Aceasta este o chestiune serioasă. Este, de asemenea, un caz care ridică întrebări serioase, deoarece Comitetul de conciliere și Comitetul de finanțe nu au obținut toate informațiile pe care s-a bazat decizia luată în ianuarie 2023 „, a subliniat Troels Lund Poulsen.
https://www.forcesoperations.com/nouvelles-deconvenues-pour-lartillerie-danoise
Translated with DeepL.com (free version)
la diferite amanari dar in special la depasiri de costuri nimeni nu-i intrece pe americani,poti fi linistit pe subiectul asta.
https://m.defenseromania.ro/serbia-vrea-armament-francez-nu-rusesc-belgradul-confirma-intentia-de-a-achizitiona-avioane-franceze-rafale-vecinii-nostri-au-deja-in-dotare-si-h125m-franceze_627730.html
Mă întreb dacă au ajuns sau vor ajunge ceva informații la ruși via sârbi și ale lor armamente occidentale.
Au vazut pe croati ca sunt cu Rafale si ei isi pling de mila ca nu s-a materializat proiectul Novi Avion (un „Rafale” mai mititel, cu un singur motor, gen SAAB Gripen)
A snide comment. You have no idea what are you talking about.
Whatever you read in the media, negotiations on the purchase of Rafale by Serbia have been going on for much longer than two years. When I say much longer than two years, maybe they last longer than 5 years, and maybe even longer.
The MiG 29 was a transitional solution for Yugoslavia, until NA entered production. Since Yugoslavia fell apart, the NA project ceased to exist.
Around 2012, the story about the realization of the NA project with reduced performance started again. Something like a LIFT plane.
But due to the lack of funds, that story stopped very quickly.
Will cooperation with the French regarding the Rafale restart the NA project? We’ll see. Now it’s really hard to say what will happen.
In any case, Rafales will fly over Serbia as part of the Serbian Air Force.
hopefully will never happen, unless Serbia is joining EU.
Joining the EU means the loss of state independence. Maybe you didn’t know about it. You have to do only what the politicians in Brussels (read the USA) say, which you did not vote for in democratic elections or any other elections.
I hope that Serbia will never join the EU. I also hope that Rafal will never fly in the sky of Serbia.
When everything is calculated, this will cost Serbia 5.5 billion euros, for 12 planes! The West is a big mafia, this is a racket. Nothing else.
EU has many flaws but what you say is a misrepresentation.You may be entitled to dislike the West due to its grave mistakes in the 90’s wrt Serbia,but what you say or imply is not the way forward for you.
You don’t have to like them to play the system.Which is more or less what we are doing.
Playing the non-aligned game cannot work,because the world isn’t what it was during Tito.Working with Russia is no real option,because it has a long way until it can reach you and if it reaches you will be even more of a ruin than is now.
China?Only if you develop a taste for AI/automated dicatorship.
What you are doing now is only lagging behind,while if you work with the rest of Europe you will be able to do at least 2 things:you won’t be left behind and in time you can create conditions for restoring in part what you lost in the 90’s.Kosovo is a mafia state and geopolitically an apendix of Turkey.That in itself creates conditions for an opposing bloc,that will involve all of Eastern Europe+France that opposes Turkey wherever they catch them.
Which,btw is the reason they’re talking to you about Rafales.
So you can either work with the rest of us for the benefit of everyone,or you can make theatrical gestures of being the little Russians of the Balkans,which brought you the disasters of the 90’s in the first place and will bring you 0 support for whatever goal you will pursuit.
Hol’up a bit {insert hol’up meme}
I get it that in some parts of Europe the EU is persona non grata. If it was a person.
Firstly, I’ll tackle the issue raised by your first supposition – „independence”. Who said that? The ruskies? Because EU system works rather simple. You vote for people to represent you in the European Parliament. So ” Brussels ” is not some place in space like the Death Star but rather an institution, a democratic one, where you have also your national representatives doing what they are supposed to do. Of course, if they are corrupt, stupid, or just simply put lazy assholes, that has nothing to do with the “EU”. Furthermore, you have a lot of other institutions where usually national technocrats are sent to do what they do but not on a national level but rather on an EU level. So, the people from Brussels are partially our representatives that we send there. They are elected, as a matter in fact we have Eu Parliament elections this year. Which reverts to a point I’ve been making on this site for quite some years: don’t vote for morons or thieves or even worst: populists.
On the other hand, for countries from eastern Europe, where we are still trying to break away from communism, the EU has been the best option in getting where we’re supposed to be. From a numbers perspective, in 2007 we had 261 km of Motorway, which was the testament of Romanian incompetence and now, with EU funds – so funds our sleazy politicians cannot steal – we have 1087. And we’re still building. We are in a rather stupid situation where we have roughly 30 bn Euros in the bank, but we cannot absorb these funds for realistic projects that can be funded from this budget. In a nutshell, our goverment is incapable of spending money to make the average citizens life better (schools, hospitals, businesses).
From a GDP perspective from 214 bn USD in 2007, we’re at 301. That is roughly 30% growth.
So regardless of opinions, numbers don’t lie.
In astia chiar n-as avea incredere.
In this article it is written that Serbia has H125M. But that’s not true. Serbia has the H145M, which is a completely different helicopter.
Vucic stated that in addition to the purchase of Rafale, Serbia will also purchase 10-15 pieces of H125M. It is a slightly larger helicopter than the Gazelle. Serbia will integrate its weaponry on the H125M, and offer that weaponry to foreign customers who own the H125M. France offers Serbia to become a producer of weapons for this helicopter. What an interesting offer.
The H125M was produced in over 7,000 copies and is owned by 125 countries around the world.
cand esti generalfeldmarshall si obiceiurile mor greu
https://www.youtube.com/shorts/wAzx0DrYwoE
Actualizare de M270 MLRS https://www.youtube.com/watch?v=MmnxQr4ue6A
https://www.hotnews.ro/stiri-international-27034800-cea-mai-mare-prezenta-vot-din-ultimii-25-ani-slovacii-ales-sambata-presedinte-peter-pellegrini-exit-polluri.htm
A cazut complet si Slovacia
,
Pentru ca in Nato nu se baga unii peste altii sa schimbe guvernele asa cum se intampla la inamici, raspunsul previzibil la toate esecurile astea ale democratiilor fara substanta (needucate, superficiale, fara istorie etc) va fi sa-i incurajeze pe rusi sa-si dea in petec suficient de grav nu doar in UA ci chiar si in Europa, astfel incat opinia publica sa reactioneze prin eliminarea elitei pro-ruse de pe scena politica. Democratia costa timp, dar in cazul asta va costa si multe vieti din pacate.
*Educatia si transparenta pe de alta parte poate sa salveze vietile pe care le-au condamnat slovacii si altii ca ei.
mereu m-am intrebat ce au avut in cap cand s-au divizat in 2 tari. Acum avem si raspunsul.
Pentru cine nu-i cunoste, slovacii sunt oamenii care stiu tot, cunosc tot, fac orice. Cel asta este autoevaluarea, ca la fapte stau mult mai slab.
Rivalizeaza doar cu polonezii, alti „modesti”.
Ooops, asta e un pic ciudata sau a fost scoasa din context! Seful NATO vorbeste despre compromisuri ucrainiene.
https://www.hotnews.ro/stiri-international-27034385-seful-nato-ucraina-putea-trebui-decida-asupra-unor-tipuri-compromisuri-alianta-puterilor-autoritare-lucreaza-impreuna-impotriva-democratiilor-occidentale.htm
ma duce cu gandul la o vorba a marinarului,occidentul nu stie cum trebuie sa arate victoria in acest razboi.nu are stabilite clar obiectivele si merge pe valul ucrainian .
exista posibilitatea ca cei doi aliati sa priveasca finalul razboiului din pozitii diferite.
.
https://www.g4media.ro/washington-post-fara-nicio-cale-de-iesire-dintr-un-razboi-care-merge-tot-mai-prost-optiunile-pe-care-le-are-zelenski-arata-si-mai-rau.html
Situatia nu e roz…seful NATO stie mai multe decat noi…dar decizia e ukr pana la urma…
O precizare:
Seful nato e comandantul fortelor aliate(saceur) care e intotdeauna un general american.
Stoltenberg e secretarul general care e o functie diplomatica
știm coane👍
https://www.twz.com/news-features/spain-is-selling-off-its-m60-tanks-to-the-highest-bidder
aloo,volodimir ?!
Dacă pune altcineva banu, el nu s-ar supăra sa le primească mokka. 😉
https://ukdefencejournal.org.uk/impressive-drone-shots-show-new-minehunting-mothership/
https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-27035774-video-ucrainenii-facut-praf-coloana-blindate-rusesti-frontul-din-kremina-apoi-cand-venit-noaptea-dus-furat-tanc-care-rusii-isi-pusesera-mari-sperante.htm
T72 rusesc cu coviltir, plasa de tantari, echipament pt un rave, inclusiv generator si baterii. Plus un palet, probabil bun si in caz de gratar
Nu e clar daca avea autorizatie de constructie )
https://twitter.com/sambendett/status/1776254378401222675
Asa-i cand te prefaci ca pui sanctiuni…
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/toate-semnele-care-arata-ca-ucraina-pierde-in-acest-moment-incet-dar-sigur-razboiul-cu-economia-kalasnikov-a-rusiei-2748327
STEADFAST DEFENDER 24 – continuare
https://www.youtube.com/watch?v=iOR7M1b4BBs
Proiectile românesti de 120 mm pt mortier fabricate in 2022?
https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1776776993830306171?t=GH-TO_rDcZMmM7Mh6ZgRDQ&s=19
https://en.defence-ua.com/news/navigation_risks_in_the_black_sea_the_russians_likely_crafted_their_maritime_drone_with_starlink_and_warhead_from_an_old_p_15_missile-10089.html
Până la urmă e posibil ca barca-dronă găsită săptămâna asta să fi fost rusească.
Russia’s military is ‘almost completely reconstituted’ as it goes into overdrive to shore up losses in Ukraine: US official
https://www.businessinsider.com/russia-military-almost-completely-reconstituted-after-ukraine-losses-us-official-2024-4
Mda… ca tot mi se raspunde pe aici ca nu prea mai sunt bolsevici domle, au intrat in pamant ori au taiat-o in pustiile estului … oameni buni, balaurul are multe capete. I s-a taiat doar unul, dar mai are multe. Mujicii mai au inca prostime de trimis pe front. Cata mai au, numai necuratu’ de la kremlin stie. Si nu-i pasa, doar sa-si trimita la tocatoare, doar doar vor sparge frontul. Asta au facut de cand se stiu, asta fac si acum. Si se pare ca le reuseste atata vreme cat idiotii se cearta prin vest.
Trebuie sa dormim iepureste. Cu un ochi inchis si altul deschis. Cu orcile nu se stie niciodata.
Uite, de asta nu merge la noi mai nimic, ca sunt tradatorii astia pusi la conducere. Si se si cearta intre ei pentru ciolan. In articol e vorba de redeschiderea Arsenal Resita. https://expressdebanat.ro/la-arsenal-se-reia-activitatea-in-timp-ce-politicienii-isi-platesc-polite/
Russia’s economy is going strong: why haven’t Western sanctions worked?
Din articol:
„Oil keeps the Russian economy afloat
In spite of the sanctions, Russia remains one of world’s largest oil exporter, and benefits from Saudi Arabia’s last year’s decision to cut down on crude oil exports. Until then, the kingdom was the world’s first oil exporter.
„At the current price – just over $80 for Brent – the budget earns enough money from oil taxes to fund both the military industrial complex, social spending and other budget items with a deficit of less than 1% of GDP,” explained Christopher Weafer, CEO of Eurasia-based advisory firm Macro-Advisory. ”
https://www.euronews.com/business/2024/03/14/russias-economy-is-going-strong-why-havent-western-sanctions-worked
Falling Apart – Unsustainable Losses and Mistruths BACKFIRE – Ukraine War Map Analysis & News Update
https://www.youtube.com/watch?v=r8-LaCkeDmY
Iran e aproape de asta:
https://www.timesofisrael.com/israel-could-destroy-irans-electric-network/
Cine si cauta au s o pateasca.
Asa merge E BOMB
https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_pulse
iese ceva fum cu K2 coreean si ceva cu statul roman asa ca pun aici o scurta recapitulare
https://www.youtube.com/watch?v=HgAbPYM01zM
am vazut diverse zvonuri zilele astea, unele ca ar fi vorba de 500 de buc. ceea e f mult pt noi.
Eu n-aș spune ca e mult, cred ca e optimul, mai ales ca nici prețul pt K2 nu e exorbitant, as spune ca e ,,puțin” peste cel al P5 😁
Dacă vom lua cu adevărat 500 de bucăți, probabil ca ai noștri ca brazii chiar au de gând să se apere pe Prut (de ce nu pe Nistru?!!) și terminăm dreaq cu poarta Ficsanilor sacrificând zona Moldovei.
War Game: RPChina invadeaza RChina !
https://www.youtube.com/watch?v=-CcQ4jKn8aE
https://www.libertatea.ro/stiri/fabrica-de-armament-din-ardeal-innoita-prin-proiecte-de-milioane-de-euro-armata-romana-trece-la-calibrele-de-munitie-nato-4845638
Ai noștri ca de obicei cu 20 de ani mai în urmă.
Zelensky says Ukraine will lose the war if US Congress keeps blocking aid
https://www.lemonde.fr/en/international/article/2024/04/07/zelensky-says-ukraine-will-lose-the-war-if-us-congress-keeps-blocking-aid_6667658_4.html
https://m.defenseromania.ro/ucraina-si-a-facut-calculul-pentru-a-inchide-complet-cerul-in-fata-rachetelor-rusiei-e-nevoie-de-25-de-sisteme-patriot-cu-sase-pana-la-opt-baterii-fiecare_627746.html
„Un calcul simplu arată astfel că Ucraina ar avea nevoie de un număr de 150 -200 de baterii Patriot, respectiv între 1.200 și 1.600 de sisteme de lansare, care însumează doar pentru faza gata de tragere între 4.800 și 6.400 de rachete.
Cifrele sunt imense fie și doar din perspectiva producerii/procurării acestora, iar dacă avem în vedere că o singură baterie de Patriot costă puțin peste 1 miliard de dolari (cu tot cu rachete), avem dimensiunea financiară a necesarului, de 150-200 de miliarde de dolari, ceea ce aproape că depășește tot sprijinul însumat primit de Ucraina de îl începutul războiului împotriva invaziei ruse.”
Nici nu a cerut asa de multe…ceva mai mult decat are probabil tot NATO in Europa…
aberatii
Si din surse ucrainiene.
„I will not tell you how many Patriot systems we have. I can say that to cover Ukraine completely in the future, it is preferable to have 25 Patriot systems, with 6-8 batteries each,” Zelensky said.
https://kyivindependent.com/zelensky-ukraine-needs-25-patriot-air-defense-systems-to-be-completely-covered/
25 de sisteme adica 25 de baterii nu 200 cum scrii tu. Mai informati-va dracului inainte sa postati tampenii! 25*8 lansatoare per baterie fac 200 de lansatoare nu 200 de baterii cum ai scris.
noi inca mai asteptam 3 baterii sa vina pt fortele tereste desi am dat banii de atatia ani americanii astia e rai rau de tot nu vrea sa ne dea si fura banii
Eu nu scriu, eu am citat de pe site, iar @robi l a citat pe El presidente…vrei sa spui ca Zele habar nu are ? Asa zic si eu 😉
Dar da, de bun simt 25 de sisteme e vb. Le mai trebuie vreo 20-22 daca tinem cont si de ce au livrat francezii…nimica toata…
https://nationalinterest.org/blog/buzz/how-much-does-it-cost-train-us-air-force-pilot-210462
https://www.armyrecognition.com/defense_news_april_2024_global_security_army_industry/us_army_tests_its_new_laser_weapon_vehicle_de_m-shorad_in_real_combat_environments_in_iraq.html
How Biden Brought Israel to the Brink of Failure
https://www.breitbart.com/middle-east/2024/04/07/pollak-how-biden-brought-israel-to-the-brink-of-failure/
When Will Russia Finally Run Out of Tanks? One Storage Base Keeps Growing
https://www.youtube.com/watch?v=eMAD915o2Lw
ciuma roșie europeană a avut congres la bucuresti….
Ci-o-la-cu România
Stima noastră si mândria.
…cabinetul doi din voluntari încă suspină.
undeva în iad e petrcere mare,copiii de sus s-au facut mari.
Noi in anul 2000
Cand nu vom mai fi copii
Vom face ce-am vazut candva
Toate visele indraznete
In fapte le vom preschimba
🙂
partidul unic psdnl tocmai s-a reîntors în locuința conjugală a usl.
poate cu ocazia asta si prețioșii vobtanti liberali nu o s-o mai sugă elitist prin batista,sunt acelasi aluat cu pesedeaua si tot acum poate analo-specialiștii din romanica vor intelege ca useleul lui ponta si cacarau nu a fost o constructie impotriva lui basescu.ea este o cratie diabolica menita sa opreasca emanciparea maselor,dorinta de dezvoltare si libertate occidentala care incepuse sa prinda contur sub marinar.tinta ai fost matale,eu si altii ca noi care au mirosit mizeria socialistoida care ne pastea…acum e prea tarziu,a avut grija salamul sasesc ,calul troian voiculescian bagat cu voturi de noi in casa.
suntem sclavii lor pe plantatia si banii nostri.
https://www.g4media.ro/mostenirea-lui-klaus-iohannis-disparitia-pnl-in-psd.html
au descoperit si analistii apa calda la robinet…
Poate puțin exagerată opinia , dar e o opinie https://m.zf.ro/opinii/liderul-politic-moldovei-cea-buna-vaca-muls-voturi-fie-fruntea-22328153
cu toată simpatia si solidaritatea de moldovean îți spun,aristocrația politică și univeristară ieșeană nu are nici un interes și ambiție cu moldova românească.punctul lor principal de interes este republica moldova și conexiunea cu tg.mureș….est-vest
https://www.contributors.ro/cu-johannis-la-nato-pe-mana-lui-viktor-orban-omul-lui-putin/
„Ar cam fi momentul ca KWJ să înceteze fandoseala cu candidatura din momentul în care SUA i-a transmis delicat, bravo, nice try, acuma stai jos, iar aliaţii est-europeni au început să basculeze către Rutte. Pe al nostru îl susţin Viktor Orban şi Robert Fico, adică majoretele lui Putin în Europa.”
„…dacă am avea o diplomaţie parlamentară reală, nu doi analfabeţi funcţional cu studii în pioneze ca preşedinţi ai camerelor; dacă n-am fi minţit că cheltuim peste 2% din PIB pentru apărare, ca să iasă fix în momentul crucial informaţia că în realitate e mai curând 1.6%, sub media alianţei. În două-trei luni de zile n-ai cum să mai speli toată mediocritatea unui deceniu de dolce farniente, cu toate semnele că te îngrijeşti mai mult de propria carieră decât de ţară.”
Voi ați auzit de asta?
https://www.stiridecluj.ro/transilvania-info/fabrica-de-tunuri-arsenal-de-la-resita-redeschide-productia-de-armament
Hmm 🤔
An electoral?
https://twitter.com/mason_8718/status/1776227197784879507?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1776227197784879507%7Ctwgr%5Eaa9eab10b769297699de7ba7e2e1d98a74655f0a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.defenseromania.ro%2Fromania-posibila-achizitie-de-tancuri-din-coreea-de-sud_627747.html
Ne procopsim cu sute de tancuri și alte bunătăți de la SK. Mai că s-au prins că vine războiul peste noi și alta nu!
Tot zice Mason ala de KM-SAM II….a mai auzit cineva de acest interes pt noi sau doar el o baga pe asta cu KM-SAM…parca favorit era NASAMS. Nu ca m-as supara mai ales ca e Block 2 si nu Block 1 care e surubarit impreuna cu Almaz Antey pe partea de racheta.
Combat survival guide written by Russian soldiers, for Russian soldiers participating in the Russo-Ukrainian War.
https://www.youtube.com/watch?v=BX0sCi1Fl9c
@robi
Majoritatea sunt chestii de bun-simț și de ceva logică, care ar trebui cunoscute de fiecare militar care se respectă.
Părerea mea, hâc…
@sharky
Am facut efortul sa citesc tot documentul si preocuparile par sa fie minele+ied,lunetistii, dronele si artileria.
@robi
Nu am citit documentul, doar am urmărit filmulețul.
Noutățile au fost chestiile despre drone, și despre aparatura cu termoviziune. Despre celelalte aveam idee, din amintiri.
Părerea mea, hâc…
@sharky
Tot aceleasi idei au peste tot, nimic special. Daca trebuie sa bage in pliante informatiile astea inseamna ca instructia e 0 barat chiar si dupa 2 ani.
Boss,nu ca ar fi prea deștepți amu,după 2 ani,dar studiul ala are deja vreo 18 luni.Ai mai deștepți de la ei pun în practica,majoritatea scârțâie.
https://www.g4media.ro/exercitiu-de-mobilizare-in-judetele-braila-si-galati-rezervistii-au-fost-chemati-la-unitatile-militare-e-planificata-o-secventa-de-antrenament-in-poligonul-de-tragere-smardan.html
O masura binevenita cred. O sa fie interesant de vazut (daca MApN publica ceva post-eveniment) care au fost concluziile. Cam cati oameni aveau in evidenta si erau asteptati sa se prezinte, cati s-au prezentat si cam care mai era nivelul lor de pregatire / familiarizare cu domeniul militar, cum au fost integrati in unitatile curente (cazarmare, echipare, logistica, lant de comanda etc ).
aha, cred ca asta-i chestia despre care imi soptea conspirativ o persoana pe care am intalnit-o vineri la Galati cand am fost cu treaba.
mi-a zis ca e plin de corturi militare, se face mobilizare, razboiul e aproape, acusi apar rusii pe Prut si sa vezi grozavie
Boss,nu ai sa vezi asta.Cel mult vei putea sa pui pe foc comunicatele oficiale,de cata limba de lemn e acolo.
Din ce am vazut in alte parti.Despre mobilizati,cei mai multi sunt spre 50 de ani,dar nu putini sunt peste.De prezentat se prezinta ,daca se organizeaza autoritatile militare si ii contacteaza din timp.Din aia care vin,cam o cincime sunt in o conditie fizica ce impune trimiterea domnului respectiv acasa,pe loc,grabnic si imediat.Adica se delecteaza omul cu o rasparca,ii bate inima incorect si alte chestii ce se vad cu ochiul liber la o foarte sumara examinare medicala.Conditia fizica in general slaba,cu minoritate care sfarma piatra si indoaie potcoava la 60 de ani.
Organizarea,echiparea s.a.m.d sunt acceptabile,bune sau chiar f.b.Adica in 3 ore procesezi cateva sute de oamenii,imbracati,echipati,inarmati,ambarcati si expediati in poligon.
Nivel de pregatire-ii pui sa stea in pozitii,le arati unde sa traga si poti conta ca vor lupta pana la unul pe pozitii,pt simplu motiv ca nu pot fugi indarat nici sa vrea.Ceva mai bine decat rezervistii de la Turtucaia.Aia trageau in aer cand si cand,poate se mai speriau inamicii.Ai de acum ar trage in directia generala a inamicului.
o cincime??? cat optimism !!! vrei sa spui ca o cincime vor trece toate testele si ajung in poligon!! realizezi ca ultimul contingent incorporat a fost 2006? adica acum 18 ani. oamenii aia au aproape 40 de primaveri!! asta combinata cu pozitiile fruntase la consumul european de alcool si bere in special nu anunta deloc lucruri bune.
Mobilizarea nu e numai pt lupta,daca sunt apti sa iasa la pensie la 65 de ani sunt apti si sa ii mobilizezi si la locul de munca
La 40 de ani tre sa fii vana vanilor. Eu ma simt mai bine la 40+ decat la 25 de ani din toate punctele de vedere. Avem mentalitate de kkt de aia suntem obezi, nemernici, bolnavi si tradatori.
@R.M.
Comentariul tău spune mai mult despre mentalitatea ta….
Bai cand am plecat atat de rau s-au suparat pe mine de vad ca nici dracu nu ma mobilizeaza. Am suntat si eu la ai mei pe care ii mai stiu, mai, facem ceva, imi iau si tenisii in ghizodan de jucam un laptenis peste bariera dupa?
La care raspunsul a venit scurt si sec „Noi? Nu ma, stai linistit…”
Muta-te in Braila sau Galati daca asta vrei. Nu glumesc este doar pentru zona asta parte a unui exercitiu organizat de MAPN .
Da Cristi, nu-i vorba ca vrem.. ca vrutul e alta treaba.
Mi se pare o obligatie a statului sa isi asigure personal mobilizabil peste tot. Scrie si in legea pe care o ignora cu desavarsire din 2005.
Dupa mintea mea, faci mobilizare o data la 3 ani, alternezi judetele ca nu le poti baga pe toate intr-un an, din ratiuni financiare, dar cam la 3 merge.
Insa, problea este ca real nu mai poti mobiliza decat un eventual 15%. Deficienta este logica oarecum, din 2007 nu au pus nimic in loc in materie de rezervisti. Si ceea ce este in rezerva sunt fie grade mari, fie usurinta cu care s-au dat gradele ti-a produs doar extremitatile sistemului ierahic militar. Iti vin la mobilizare 120 de adj. pr… ce faci cu ei? Nu vin 30 de srg, 20 de maj. 15 plt si tot asa. Ca in trecut aveai pe astia de le-a placut minim armata sau l-ai vazut pe unul in poligon ca trage bine si ii chemai la concentrari, si le mai punea un grad pe umar.
Ah si inca ceva, nu stiu ce fac astia la MAI, ca daca ceva face poc pana sa fie chestiuni de competenta MApN ai nevoie de MAI, protectie civila in deosebi, pompieri, jandarmi pentru ordine publica.
bre matale nu ma mai provoca cu ministerul lui postelnicu …
https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/siguranta-si-incredere-cu-criminali-care-zburda-prin-tara
https://www.libertatea.ro/stiri/video-cu-o-masina-de-pompieri-care-trece-calea-ferata-si-scapa-miraculos-de-impactul-cu-un-tren-de-calatori-la-campia-turzii-4853740
Monumental coane!
Dacă vrei îți povestesc, că am primit „invitație”….
Io la 46, un vecin la 56 primăveri…
vecinul e mai zdravăn ca mine, eu venind după 20 de ai de mâncat 1, arareori de 2 ori pe zi, fugărind mașinile 10-11 ore pe zi, cu obiective și targete…
Și statul ne ia banii fără să întrebe, când e vorba de primit înapoi ceva, nu are…
Fmml de ciuci, ciolaci, belini, douazeci-douazeci, și câți au mai fost
vânzări,distributie….meseria nerecunoscută in românica socialistlidă,sectorul economic care a scos țara din comunism și a învațat-o gustul libertății,salvarea unor generatii de tinerii post decembrisți,singura breaslă vie si conectată la piata si viata economica mondiala,masina de tocat fizic si psihic,oameni cu expertiza si experienta care cunosc de la nivelul firului de iarba in sus economia româneasca,oamenii care nu conteaza din pacate …neconectati politic si bugetar.
„Romarm va furniza noile arme produse în parteneriat cu Beretta, către Armata și Poliția Română, până la 29 iunie 2025. Angajați ai societății românești au fost trimiși în Italia pentru specializare, iar primele arme ar urma să iasă de pe linia de producție până la finalul anului 2024”.
https://www.libertatea.ro/stiri/fabrica-de-armament-din-ardeal-innoita-prin-proiecte-de-milioane-de-euro-armata-romana-trece-la-calibrele-de-munitie-nato-4845638
Bravo! sigura veste buna pe anul asta. Personal as fi vrut cu HK sa batem palma, si/sau pt scurte cu austriecii… il mai indoiam si pe Nimenihammer un pic. Glock facut la noi in curte, parca e altceva.
Insa, e bine si asa, ma bucur, e categoric un pas inainte de la arme in care bagam jumtate din mobilierul bunicii la arme cu componente din polimeri.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusii-au-pus-ochii-pe-ierusalim-ideologul-lui-putin-va-fi-un-oras-rusesc-sau-va-inceta-sa-existe-2750823
Ieftina votka
Dughin a publicat un mesaj pe canalul său Telegram în care a scris că Ierusalimul „este un oraș rusesc, mama tuturor orașelor. Ierusalimul va fi un oraș rusesc sau nu va exista deloc. Iar cel care îl va conduce va fi țarul rus”.
Filozofu p….Ba astia nu vad cat sunt de ridicoli…cred ca au terminat vodka si au inceput sa bea antigelu…
@John Doe
Ei cu antigel încep mereu, nu tre să e mire. Dar nci nu ai ce să-i reporșezi lui Dughin, atât timp cât sunt cretini care pun botul la toate prostiile care îi ies pe gură. Să nu uităm că Editura EURASIATICA a funcționat bine merci o mulțime de ani în România. Nu deranja pe nimeni și nici nu se plângea nimeni că Dughin aberează, atât timp cât aberațiile lui gâdilau într-un mod plăcut encefalul plat a ”unionismului” românesc.
Sunt destui rusi acolo daca ne gandim bine.
@Dov: apuca-te de invatat rusa.
WTF For? Nu in ciclul de viata actual
https://www.rid.it/shownews/6452/drone-subacqueo-blue-whale-il-governo-ritira-il-decreto.
Guvernul italian a retras decretul care trebuia să aprobe achiziționare de 3 drone submarine israeliene ” Blue Whale”. Balena albastra.
Motivul nu e specificat dar personal bănuiesc că ține de ce se întâmplă acum in Gaza dar și de chestii financiare la bugetul de stat italian.
Adică deficitul bugetar.
It is already being used in practice in the Gaza Strip, but how? (smiley)
https://www.msn.com/en-ca/news/world/greece-may-transfer-f-16-fighter-jets-to-ukraine-media-reports/ar-BB1lgywl?ocid=msedgntp&pc=DCTS&cvid=d77518f14b474c7f9e6e1a3eadd7680b&ei=17
https://www.armyrecognition.com/defense_news_april_2024_global_security_army_industry/revival_of_arsenal_resita_plant_in_romania_to_boost_local_ammunition_production.html
https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:76476a7e-e668-4ca5-8289-9c5099e5f0fa
Nu-au comenzi sau specialiști, sunt plini de datorii, nu s-au facut investitii in tehnologii noi de la livoluție…Cum rezolvă tovarășii din romarm și din politică problema? Cu PDF-uri, memorandumuri, fursecuri pentru presă și o firmă dintr-un paradis fiscal care n-a produs un cui…
Se pare ca SMART L si sistemele aferente are probleme.
Danish Frigate Suffered Radar, Combat System, Gun Problems During Red Sea Ops: Reports
https://www.twz.com/sea/danish-frigate-suffered-radar-combat-system-gun-problems-during-red-sea-ops-reports
Missile Woes For German Navy Amid Red Sea Operation
https://www.navalnews.com/naval-news/2024/03/missile-woes-for-german-navy/
În alte circumstanțe, politicii și industriașii francezi ar fi stat în limbă pentru o afacere de 4 miliarde.
Auzi, negociată în două zile…
Acum fac mofturi să nu-i supere pe croați (prima livrare de Rafale pe 25 aprilie).
„Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat reporterilor de la Paris că achiziția de avioane de vânătoare franceze Rafale ar putea fi confirmată la un dineu de stat cu omologul său francez Emanuel Macron.
Vucic s-a întâlnit cu oficiali ai companiei Dassault Aviation, care produce avioanele de luptă multirol. El a declarat că Serbia ar putea cumpăra 12 avioane Rafale. El ar fi spus că au discutat și despre alte forme de cooperare.
„Negocierile, care nu au fost ușoare, sunt în curs de desfășurare de două zile. Vreau să le finalizez până diseară, astfel încât Macron și cu mine să putem spune că contractul va fi semnat în următoarele 15-20 de zile”, a spus el, adăugând că achiziția de avioane va însemna „o nouă forță uriașă pentru Serbia”.
Vucic nu a precizat costul achiziției. „Vrem să cumpărăm mai multe avioane, banii nu sunt o problemă. Avem aproape patru miliarde de euro”, a spus el.”
https://n1info.rs/english/news/vucic-says-serbia-buying-french-rafale-fighters/
Translated with DeepL.com (free version)
https://ziare.com/franta/franta-serbia-uniunea-europeana-presedinte-macron-1863021
The number of people in favour of Serbia joining the European Union saw a slight rise, with 33% saying they would back the idea if a referendum were held today, Demostat’s latest public opinion survey shows, yet the numbers are still lowest in the region by a significant margin.
https://www.euractiv.com/section/politics/news/serbia-sees-slight-rise-in-eu-accession-backers-still-lowest-in-region/
Ca sa adere la UE sarbii trebuie sa cada la pace cu Kosovo si Bosnia. Nu cred ca ii lasa putin, sa faca una ca asta.
Inca una bubuita zdravan ieri: https://www.msn.com/en-ca/news/world/fire-on-russian-missile-ship-serpukhov-intelligence-revealed-details-of-damage/ar-BB1lhzXH?ocid=msedgntp&pc=DCTS&cvid=094ec62e474e41d5a4a44de2dec201f9&ei=42
Între timp, prin Grecia…
– https://www.facebook.com/groups/AEROPORILIKIA/permalink/1116599356335516/
Părerea mea, hâc…
Yes! Da! Da! Minutul 1:04 ROAF… De mult astept momentul asta.
fain…un fel de mach-loop grecesc.
Ucrainenii folosind S-125 Neva/Pechora:
https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1777347209891021056
Daca mai au din astea, cu siguranta se mai gasesc si niste S-200 prin depozite, apropo de discutiile cu privire la doborarea celor 2 Beriev A-50
https://ziare.com/razboi-ucraina/razboi-ucraina-rusia-invazie-europa-munitie-dependenta-china-1862956
Bumbacul se foloseste in fabricarea pulberii. Sincer mi-a scapat asta.
Celuloza.
Am avea o resursa la indemana, dar nu stiu cat de viabila economic mai este.
Inainte se folosea stuf din delta, se obtinea din el celuloza, si din celuloza, nitroceluloza.
Cand eram eu copil se planta in sudul tarii bumbac, tunun, canepa
bumbacul, stuful, sunt mai multe…
si eu imi aduc aminte cum tinea bunica-mea tutunul la uscat ca sa-l dea dupa aia la cooperativa .. 🙂
ai deja cantitati imense de celuloza prelucrata pe care poti sa o reciclezi, dar na chinezii e smecheri ca ei produce bumbac
Rusii …recicleaza
https://en.topwar.ru/239993-rossijskij-opk-osvoil-proizvodstvo-poroha-iz-drevesiny.html
[In 2019, Tekhmash announced the development of new Mango-M and Svinets-2 projectiles, but combat operations showed that a new line of ammunition was needed]
2 fregate si 900 transportoare fuchs, 7 mld E
https://www.profit.ro/bloomberg/germania-comanda-fregate-in-construirea-carora-sunt-implicati-si-ingineri-romani-precum-si-vehicule-blindate-de-7-miliarde-de-euro-21551883
Se pare că germanii au schimbat comanda, nu mai vor 900 vor 1000, nu mai vor Fuchs A9 vor Patria 6×6
https://www.armyrecognition.com/defense_news_april_2024_global_security_army_industry/germany_1000_patria_6x6_apcs_instead_of_900_rheinmetall_fuchs_a9_.html
Renunță la comanda din propria ogradă?
yep, de anul trecut se banuia asta
https://www.rumaniamilitary.ro/patria-6×6-in-loc-de-fuchs
corect, se bănuia, dar acum două zile era Fuchs sigur, acum nu mai e, iar până la semnarea contractului se mai pot întâmpla multe
https://www.economica.net/romani-nascuti-in-straintate-analiza-economica_734824.html
Daca datele statistice sunt bune imi pare grava diferenta nascuti vii 2023 vs 2022. Nu avem bani pentru fertilizari in vitro si voucher pentru familii tinere, alegeri alte prioritati…
Datele privind nașterile copiilor românilor din străinătate nu sunt pertinente.
Se ia în seamă numai nașterile declarate la serviciile consulare române.
Copiii mei nu au fost declarați autorităților române, chiar cu ambii părinți români, deci nu au intrat niciodată în statistică.
ti-ai schimbat numele ?!
Inca odata europenii se fac de cacao
EU’s Red Sea mission successfully repels attacks, but lacks ships
https://www.euractiv.com/section/defence-and-security/news/eus-red-sea-mission-successfully-repels-attacks-but-lacks-ships/
Europa are interese economice globale dar nu are si o marina configurata pentru asa ceva. Pur si simplu au prea putine nave. Si oricum mai sunt si prostii aia de americani care se ocupa cu d-astea precum asigurarea libertatii de navigatie etc samd
Dupa ce ca-s rupti in cur, mai sunt si cu nasul pe sus… Normal era sa-si recunoasca locul in lume si sa se bage frumusel sub comanda americana.
Singurele marine militare din UE mai de Duamne-ajuta sunt Franta si Italia (cam cele mai mari, moderne etc), Spania si Germania (un fel de loc 2), apoi Norvegia, Danemarca, Olanda (un fel de loc 3). Restul sunt cam praf si pulbere, fie au nave dar sunt vechi si depasite dpdv tehnologic (Grecia de exemplu) fie n-au mai nimic (Romania de exemplu)…
Deci, unde sunt fregatele AEGIS spaniole? Unde sunt fregatele olandeze? Hai ca olandezi ca olandezii, ca-s in nord desi au cele mai mari porturi din Europa, dar zona de sud ar cam fi si treaba Spaniei…
Nu mai zic ca este cumva si interesul nostru in zona aia, ruta fiind folosita pentru comertul cu EAU, Arabia Saudita etc
https://ziare.com/josep-borrell/josep-borrell-fond-european-aparare-razboi-orizont-1863141
Hau-hau, bau-bau, hai sa mai facem o agentie, sa mai angajam niste functionari europeni sa ne spuna ceea ce stim deja: nu putem avea o „armata” europeana la nivelul actual de integrare politica al UE… Nu exista solutie in actualul context constitutional UE. Nu atat timp cat politica externa si de aparare este prerogativa statelor nationale. Si nici nu va exista prea curand, sunt prea multe interese nationale distincte si divergente si mai ales oportunism de prost gust pe model Orban si retardatul ala austriac (nu ca n-ar avea si el dreptatea lui, doar ca o aplica selectiv). E pur si simplu un subiect prea sensibil.
Si cand au demarat Operatiunea Aspide, au avut tot felul de discutii ezoterice cu cine are comanda, unde e sediul central, tot felul de ambitii din astea cretine… Toata lumea vrea doar sa primeasca, dar sa nu dea nimic in schimb… Vezi si cretinii de pe la noi, da’ ce cautam noi in Afganistan sau prin Mali? Insa dupa ce a inceput distractia in Ucraina s-au bucurat toti ca avem trupe americane, franceze etc sa ne apere de urs… Probabil si cretinii alora zic acum la fel cum ziceam noi de ei…
comisii,comitete..îngropi totul în birocratie si hartii.
calcâiul lui ahile si vulnerabilitatea constructiei europene.
https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/tehnologia-militara-franceza-pe-care-toate-tarile-o-doresc-lumea-vrea-o-umbrela-de-securitate-ca-sa-stea-linistita
Cyberattacks by Iran, Hezbollah have tripled during the war, says Israel cyber czar
https://www.timesofisrael.com/cyberattacks-by-iran-hezbollah-have-tripled-during-the-war-says-israel-cyber-czar/
What Chinese Navy Planners Are Learning from Ukraine’s Use of Unmanned Surface Vessels
https://www.rand.org/pubs/commentary/2024/04/what-chinese-navy-planners-are-learning-from-ukraines.html
Operational Update: Hungarian Army Deploys Elta’s ELM-2084 Radars
https://www.israeldefense.co.il/en/node/61666
Greece formally agrees to nearly $2 billion UH-60M Black Hawk helicopter deal
https://breakingdefense.com/2024/04/greece-formally-agrees-to-nearly-2-billion-uh-60m-black-hawk-helicopter-deal/
The Bundeswehr is procuring its first specialised versions of the Boxer, placing orders with Rheinmetall for Skyranger 30 air-defence systems mounted on Boxers in February and heavy weapon carriers (HWCs) in March.
https://www.janes.com/defence-news/land-forces/latest/special-report-germany-begins-ordering-new-boxer-variants
Eurozone banks reported a “substantial” drop in loan demand from companies, prompting calls for the European Central Bank to signal it will cut interest rates soon when it meets this week.
The ECB said on Tuesday its quarterly survey of lenders showed “demand for loans from firms declined substantially, contrary to banks’ expectations of a recovery”. Economists said the fall in borrowing, which reflected lower investment plans, meant the region’s economy was likely to continue stagnating.
https://www.ft.com/content/550f4437-b104-46cc-a205-bc8c447ae444
Israel says it has pulled out of Khan Younis to prepare for move on Rafah
https://www.ft.com/content/f328cd09-a7c6-4ebf-b0ec-019c76d8bb58
Great succes, am reusit sa postez unde trebuie de data asta.
Bonus:
Ships, Trains, and Trucks: Unlocking Ukraine’s Vital Trade Potential
https://www.csis.org/analysis/ships-trains-and-trucks-unlocking-ukraines-vital-trade-potential
Former president Donald Trump has privately said he could end Russia’s war in Ukraine by pressuring Ukraine to give up some territory, according to people familiar with the plan. Some foreign policy experts said Trump’s idea would reward Russian President Vladimir Putin and condone the violation of internationally recognized borders by force.
https://www.washingtonpost.com/politics/2024/04/05/trump-ukraine-secret-plan/
Rostec announces delivery of modernised Msta-S, hints at challenges to expansion
https://www.edrmagazine.eu/rostec-announces-delivery-of-modernised-msta-s-hints-at-challenges-to-expansion
Nu cred ca Trump ar avea parghii sa influenteze UA sa cedeze de buna-voie, daca SUA n-au reusit sa-i convinga sa adopte strategii militare de sertar. Mai degraba preseaza europenii si pe noi inclusiv sa taiem legaturile care asigura rezistenta in fata rusilor, iar UA ramane cu Zele&piticii sa sape la transee in jurul Kievului.
Cu Trump o a fie interesant cum o accepta populatia de aici si din UE decizia impusa de SUA… si daca or sa foloseasca si alte mijloace de presiune decat cele doua telefoane la partidele care este. Tectonica dintre SUA si Rusia s-ar putea bloca intr-o tarioasa de caposi suparati pe rusi. Moldova eventual (ca a strans deja destule generatii emancipate sa ne angreneze si pe noi)😉
Cum ziceati voi pe-aici candva: „get ready gents”
In US bine ca o sa piarda Trumpetele (si wishful thinking aici, desigur) – altfel am fi avut probleme mai mari in partea asta de lume;
Au inceput sa se vada in sondaje blocul de ‘nehotarati’ care conform statisticilor anterioare, pe ultima suta de metri (sau cat mai aproape de momentul alegerilor), vor merge catre ‘least worst option’ – adica ala care-i mai putin calamitate;
Si-n cazul asta, desi ambii Trump si Biden sunt cu problemele lor ca optiune de vot, totusi Biden e mai putin extremist, mai intreg la cap, economia a mers decent sub el, samd.
Undecided au facut sa creasca gap-ul intre Biden si Trump de la 1 pp cu niste luni in urma, la ~4pp. Si cred ca o sa creasca si mai mult pe masura ce ne-apropiem de alegeri.
https://www.hotnews.ro/stiri-international-27042878-biden-are-avans-4-puncte-fata-trump-arata-sondaj-reuters-ipsos.htm
O sa conteze intr-o buna masura si cu ce VP va merge Biden in alegeri, avand in vedere varsta lui.
De-acord & e o posibilitate ca VP-ul sa devina presedinte in ultimii 1-3 ani 🙂
Nu cred ca a „scapat” vreun sistem navalizat de „testul houthi & ceilalti” din Marea Rosie. Mai noi, C-Dome este si el „combat proven”: https://theaviationist.com/2024/04/09/ship-mounted-variant-of-iron-dome-scores-first-operational-interception/
De notat ca nava lansatoare pare sa fie la cheu. Imi aduc aminte cum imi spunea cineva acum niste ani ca asa ceva pur simplu „nu se face” ca se iradiaza lumea din port.
De notat si cum poti folosi o nava ca sa aperi un obiectiv de la uscat.
The Great COVID Cover-up: Shocking truth about Wuhan and 15 federal agencies
https://www.foxnews.com/opinion/great-covid-cover-up-shocking-truth-about-wuhan-15-federal-agencies
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2173345576337021&set=a.423596794645250
The launches of these missiles were carried out over the Gulf of Eilat. Regards…
https://www.msn.com/en-us/news/technology/us-army-receives-real-game-changer-with-new-missile-defense-system/ar-BB1li3OQ?ocid=weather-verthp-feeds
https://aviationweek.com/awin-knowledge-center/air-forces-focus-romanian-air-force-0
https://www.g4media.ro/eurostat-romania-si-grecia-au-inregistrat-cele-mai-mari-deficite-de-cont-curent-din-ue-in-trimestrul-iv-din-2023.html
daca nici asta nu e motiv de investitii mai ales in sectoarele care aduc plus valoare ridicata, salarii mari si contributii la buget chiar nu stiu care mai e….., zic si io ca un bou.
Cate ceva despre laboratorul de sisteme autonome de zbor – drone de la Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă, dintr-un interviu cu unul din studentii lor.
http://presamil.ro/fauritor-de-visuri/
În acest laborator se pregătesc, de anul trecut, viitorii operatori de drone ai României. Pe masa mare din mijlocul sălii, tronează drona pe care pe care studentul o construiește pentru lucrarea de licență. Va fi o dronă pentru căutare-salvare, în zone greu accesibile, cu decolare și aterizare scurtă sau pe verticală.
Ștefan a ales să o și construiască, dar dacă nu ești neapărat dibace la construcție, laboratorul dispune de aeromodele pe care studenții învață primele manevre de control. Când au reușit să le facă în siguranță, primesc un bebe dronă.
Dacă totul a decurs bine cu dronele de tip mai mic, urmează cele profesionale, cu o rază de acțiune mai mare și o cameră cu termoviziune, folosită de cei de la Salvamont Montan.
Iar dacă totul merge bine și cu tipul acesta de dronă, studenții trec la… valize. Cum noi luăm valize să mergem în vacanță, armata s-a gândit să ia valize în care să bage calculatoare inteligente, să atașeze joystick-uri, antene de comandă, control și recepție, formând o stație comandă-control la sol.
Eu as vedea aplicații cu drone de la clasa VIII in sus in fiecare an, la „scoala altfel” … și integrarea teoriei in materia de la informatica si chiar la geografie (generalitati de teledetecție – geolocalizare, că nu e așa complicat daca ai făcut matematica și putina fizica chiar până la liceu pe bune).
Că să-i stimuleze să învețe, statul în loc de burse pe baza de meditații cu profesorii de la clasa ar investi mai bine in premii in drone la concursuri in care poate vedea oricine care drona mișcă mai bine.
Armata ar putea susține chestia asta cu consiliere pentru adaptarea programelor și cu zile de transparență, in care copiii pot vedea diferențele dintre dronele de joaca și alea militare.
Individual, operatorii de drone formați de armata ar putea instrui pustimea prin cluburi, la nivel local, să câștige si-un ban in plus daca ii tragd inima. Mie cel puțin mi-ar prinde bine să trimit trupa la așa ceva, să-i mai scot din rutina.
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-27042717-investigatie-cautat-doctorul-cirstoiu-spitalul-universitar-indicat-merg-clinica-anemona-unde-cirstoiu-consultat-platit-750-lei-dau-scrisoarea-medicala-anemona-parafa-lui-cirstoiu-factura-care-venit-al.htm
bă noi în 2024 ne mirăm oficial de moriștile si manevrele caracatiței în halat care a spoliat banul public și privat al cetățeanului ?!sistemul national de sănătate este moșia oligarhilor în halat care dirijează lanturile de distributie medicamente,farmacii ,laboratoare,invatamantul de specialitate univesitar si post liceal.
asta la nivel de centru-capitală ,mai soft power….in provincie ai reteaua de cabinte a oligarhiei in halat locale ,mai flamandă decat sefii lor de la centru si mândri purtatori de carnet de partid unic.
dar romanii cad dupa fente si pacanele nu la subiecte cu adevarat importante,socialistii cu pantofi de mii de euro l-au invatat cum sa traiesca decent cu 100 de lei….mai era unul intr-un decembrie care arunca cu sutele in romani.
Nuuuu…. psdnl a propus pe cineva care fura? Nu pot sa cred asa ceva coane, cred ca „s-a” gresit pe undeva.
Intrebare pentru cei care se pricep: exista astfel de usi pe o nava de razboi ?
https://www.youtube.com/watch?v=Ou42SgrmHK8&t=30s
Well… This has nothing to do with what happened…
Multumesc !
Deja au apărut disensiuni în mariajul naval britano-nederlandez
Partnership between 🇬🇧RN and 🇳🇱Netherlands Navy to build amphibious ships appears to have collapsed just 9 months after MoU signed.
Dutch say „the budget is different, the concept is different… we cannot build identical ships”
https://x.com/NavyLookout/status/1777966783565041724
#europa
Babaieti, repede cafeluta, un ochi pe RuMil, dar apoi repede la lucru, hai cu impozitarea 60%!
https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-27040016-exclusiv-primul-spital-din-romania-unde-managerul-anuntat-falimentul-din-cauza-salariilor-dupa-clinica-fost-modernizata-15-milioane-euro-castiga-medie-10-600-lei-brut-luna-sunt-500-angajati-spital-int.htm
EXCLUSIV. Primul spital din România unde managerul a anunțat falimentul din cauza salariilor, după ce a fost modernizat cu 15 milioane de euro. Se câștigă, în medie, 10.600 de lei brut pe lună și sunt 500 de angajați în spital, într-un oraș cu 8.000 de locuitori
Cum stau lucrurile, în realitate
Conform calculelor redacției pe baza bugetului spitalului Târgu Cărbunești pe 2024, cheltuielile cu personalul reprezintă 85% din buget. Iar salariul de bază înseamnă, rotund, 60% din totalul cheltuielilor cu personalul. Restul de 40% sunt sporuri.
Bugetul total este de 83 de milioane de lei, dintre care 70 sunt drepturile salariale.
Din 70 de milioane de lei anual drepturi salariale, 40 de milioane înseamnă salariul de bază și aproape 30 de milioane de lei sunt plăți în plus față de salariu.
Plățile în plus față de salariu sunt descrise în bugetul spitalului pe următoarele linii de cost. Sumele sunt anuale:
„Sporuri pentru condiții de muncă” 14,6 milioane de lei
„Plată cu ora” 7,9 milioane de lei
„Indemnizație de hrană” 1,8 milioane de lei
„Vouchere de vacanță” 0,7 milioane de lei
„Alte drepturi salariale în bani” 1,1 milioane de lei
Nu stiu daca e cel mai bun exemplu de risipa al banului public…Spitalele mai ales in zone rurale si orasele f.mici nu prea pot fi exemple de rentabilitate. In cazul de fata banuiesc ca dreneaza multa populatie din judet, mai ales ca au si urgente. Din organigrama observ ca au 89 ” posturi buget de stat” numar care oricum pare mare pt 343 de paturi. Sunt impresionat de numarul de dr. specialisti si primari…
Stimate Radu, sunt 100% de acord cu faptul ca este inuman la orase mici sa desfintezi spitale.Aia consider personal ca a fost ce mai mare gresala a pdl-ului. Nu poti trimite oamenii aia bolnavi cu zecile de kilometrii pana la spitale.
Sunt de asemenea de acord cu faptul ca in general spitalul nu are cum sa fie rentabil. eu personal vad spitalul in afara circuitului economic, insa vital pentru circuitul economic. Omul, resursa nr1. a oricarui circuit economic oricate chat gbt-uri avem si oricati robotei mai construim, omul este si va ramane piesa absolut necesara acestui circuit. Cand omul din cauza unor probleme de sanatate iasa temporar din circuit, merge la spital sa-l reintroduca in acest circuit. Iar cel ce iasa din circuit permanent, noi ca societate, trebuie sa-l ingrijim prin intermediul spitalelor, caci suntem oameni toti si vremurile spartanilor au trecut. Ca sa facem asta, contribuim toti, de cand am primit primul contract de munca in brate. Ca esti bolnav, ca nu esti, am contribuit toti.
Asa vad eu lucrurile cel putin, poate nu sunt neaparat corecte.
Si acum vine iritarea mea cu situatia de mai sus. Media europeana a profesionistilor medicali(medici+ tot staful medical) la 10000 de locuitori este 300. Mai pui 50-70 personal administrativ. Datele le-am gasit aici: https://gateway.euro.who.int/en/indicators/hlthres_249-hospital-employment-per-10-000-population/#id=28519
Nu ma surprinde asta pentru ca la noi statul este supradimensionat in orice domneiu. Daca cauti asociatia europeana pentru studiul paralelismului sinelor de cale ferata, proabil se face cu 40 de anigajati. La noi, minim 140. Mai in gluma mai in serios, am constatat faptul ca primaria unei urbe precum Bistrita are 780 de angajati, iar casa regala britanica functioneaza 800. Da, proabil mai putine avize acolo… dar totusi este aparatul de lucru al unui sef de stat. Bidonul Joe are un staf de 534. Tot acum ceva timp am pus un link cu un spital dintr-o urbe mai mica, unde sta varul meu. Discutam cu el, cum este posibil ca manajerul spitalului, o fosta coafeza facuta economist de partid, sa aiba un salar mai mare decat Presedintele Romaniei. Si tot asemnea anomalii, anomalii trecute cu vederea daca urbea este destul de mare, vezi macar unul din candidatii primariei Bucurestilor.
Prin urmare, nemrnicia managerului spitalului din speta este dupa opinia mea nemarginita. Daca ai probleme financiare, de ce mama naibii angajezi in continuare? Cum au ajuns la acesta cifra stind in mod cert ce se va intampla. Ca din sporuri si bonusuri(vouchere…) nu poti taia ca cica te obliga legea.
Parerea mea… vorba lui Sharky.
Stimate domnule locotenent(rez), sunt de acord cu dvs ca supradimensionarea duce la colaps ! In cazul Gorjului, 300 000 de locuitori au 8 spitale, desi sunt declarate 9 orase. Continui sa cred, ca in cazul de fata, intrebarile pe care trebuie sa ni le punem, corelate cu banii publici cheltuiti, ar trebui sa fie legate de calitatea actului medical, de aparatura si exploatarea ei, de nosocomiale si in final de calitatea managementului.
Daca in vest cuvertura medicala este precara in zonele depopulate, cu dificultati in a gasi personal medical, cred ca in zonele mai sarace ale tarii noastre problema se pune cu o si mai mare pregnanta.
Spitalele din Bucuresti sunt pline de oameni din provincie.
Degeaba ai tu 9 spitale la 300k locuitori daca 90% fin personal sunt asistente si auxiliari iar cei 10% doctori ori au doar competente generale ori nu au echipamente.
Lipsesc criteriile de eficienta, ca dealtfel in orice activitate gestionata de catre stat.
La fel sunt si scolile sau liceele din Bucuresti.
Banuiesc ca in Cluj, Iasi, Timisoara e aceeasi problema, bugetele locale se investesc dar locurile se ocupa de altii.
Transferul spitalelor la administratii locale e o mare tampenie, solutia corecta este sa ne lase sa ne alegem singuri asiguratorul si clinica medicala, atunci piata va rezolva singura toate problemele de coruptie actuale.
Asigurarea privata ma costa 200 ron/luna si nu am fost refuzat niciodata timp de multi ani, inclusiv investigatii speciale scumpe. La bugetul de asigurari sociale dau o suma muuult mai mare si nu am mai fost de 20 de ani in o institutie a lor.
Inclusiv copiii s-au nascut in spitale private, ca la stat ma jupuiau doctorii cu spagile si in final ajungeam la acelasi suma, dar cu diferenta ca se nasteau printre streptococi si alte nenorociti.
Sa ne lase sa decidem singuri ce dorim pe banii nostrii si sa lasam asistenta sociala a catunelor pe seama altora.
…pentru că provincia mică înseamnă doar taxe-saracie- migratie-moarte.
bulele de confort urban mare prin mecanisme politico-bugetare direct legate de capitala centralizeaza-blocheaza-vamuiesc tot,nimic nu trece printre degete spre comunitatile si zonele defavorizate.
de asta aur are votanti,de asta nostalgia comunistoida bantuie si azi societatea,asa ții o tara vesnic dependenta de populism si politruci,asa induci tema drobului de sare vesnic si limitezi orizonturile de asteptare si emancipare ale oamenilor….îii dai cu porția ,îl tii șarac,needucat,bolnav,fricos,îi mai pui 100 de lei la salarul minim,il inveti cum sa traiasca sustenabil din resturi iar cârstoii nu stiu pe unde sa-si mai doseasca mita si conflictul de interese.
adica ce vrei sa spui? ca este un drept divin al unora sa fie ajutati? Ce s-a intamplat cu toti banii pompati in anii 2000 in Velea Jiului? Nada… s-au bagat in gura si s-au tras pe p…
Sa stii ca oamenii nu se cumpara cu pomeni, este cea mai mare prostie ever.
Legal si moral trebuie sa folosesti taxele in beneficiul platitorilor sau in un interes national superior.
Statul nu trebuie sa faca pomeni sau sa investeasca in spitale suprapopulate de auxiliari ca sa dea de munca unora ci sa directioneze capitalul acolo unde aduce valoare sau investitii.
Faptul ca unii fura sau comisioneaza fondurile publice, nu inseamna ca daca ar fi dati pe pomeni este moral.
Te pomenesti ca de coruptie e vorba si la pantelimon,nu de colaps functional datorat nefunctionarii sptalelor din provincie,de ajung sa interneze doar pacienti cu sanse de supravietuire de sub 1 % restu daca n-au pile sau bani de privat sunt trimisi la ambulator si scapa cine poate
habar nu aveti.
in substrat realitatea e mai sumbra decat exagerez eu.
nu mai pedepsiti oameni si generatii de vini inchipuite ,socialist-liberalii v-au corupt pe toti…comuistii din trecut,uselistii de ieri,social-liberalii de azi.
Cea mai mare schizofrenie este cu spitalele la primarii. Fiecare primarie practic are ocazia sa dea tunuri si sa faca tot felul de idiotenii cu spitalele.
O mare mare prostie.
Nu ai dreptate. La Oradea judeteanul si municipalul au fuzionat si sunt sub directia primariei. Modernizate, fonduri europene, eficientizare de costuri etc
Nu se facea nici 30% daca erau la stat/central.
Conteaza si daca ai primar gospodar
Majoritatea nu sunt gospodari sunt niste imbecili care habar nu au daca e nevoie de spital, ce fel de specializari trebuie sa aibe spitalul, cum asigura facilitati spitalului, cum aduce personal in spital etc etc.
Multe din spitalele construit post 2000 in provincie sunt gauri negre.
Opinia mea e că, mai înainte de a ne da cu părerea, ar fi oportun să ne uităm un pic pe normativele de personal expuse în Ordinul Min. Sănătății 1224/2010 actualizat și pe structura spitalului. Just saying….
Also, baaa, care ati facut galagie, l-ati trezit pe dl Presedinte. Va rog incheiati cu zogomotul, da? Multumesc!
https://www.agerpres.ro/politica/2024/04/10/video-iohannis-trebuie-sa-intensificam-eforturile-pentru-a-consolida-rezerva-de-personal-militar-pentru-a-revitaliza-industria-de-aparare–1278572
ee na a descoperit in sfarsit ca pt razboi nu are nevoie doar de generali facuti la apelu bocancilor
..stai sa vezi ploia de stele de pe intai decembrie.
DA, ala nou trebuie sa calce cu dreptul, pe un covor de stele !
….parcă e un serial Disney la noi.
Aaaa… acum am inteles, cand a spus ca-cauta rezervisti, se referea la generali in rezerva.
Doh… normal. Vezi, iarasi m-am dus pe fenta in naivitatea mea copilareasca privind orice ii khaki.
https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/pata-de-ulei
scurt și la obiect.
Referitor la achizitia de Spike LR2 in valoare de ~70 mil. EUR semnata la finalul lui decembrie 2023:
Anuntul de pe SEAP din februarie nu mentiona exact ce s-a luat, dar in anuntul publicat in JOUE acum cateva zile apare cifra de 500 rachete. Fara lansatoare suplimentare.
Lot: LOT-0001
Title: Spike LR2 antitank missile
Description: Rachetă antitanc Spike LR2
Purpose
Main nature of the contract: Supplies
Main classification (cpv): 35622600 Anti-tank guided missiles
Quantity: 500
,,Câmpul de luptă din Ucraina dă de gândit companiilor producătoare de drone. Startup-urile americane au trimis Kievului drone care nu au făcut faţă sistemelor de război electronic ruseşti. Ucrainenii preferă dronele chinezeşti, mai ieftine şi mai eficiente”
https://monitorulapararii.ro/campul-de-lupta-din-ucraina-da-de-gandit-companiilor-producatoare-de-drone-startup-urile-americane-au-trimis-kievului-drone-care-nu-au-facut-fata-1-54552
,,WSJ atrage atenţia asupra faptului că cele mai multe dintre companiile americane de drone tind să aibă preţuri mari, să întâmpine probleme şi să fie greu de reparat, astfel că prezenţa lor pe câmpurile de luptă din Ucraina nu este atât de mare. De aceea, Ucraina ar fi nevoită să apeleze la produse chinezeşti pentru a-şi completa arsenalul de drone.”
urmasa elenei din petresti a obtinut unanimitate absoluta la alegerile pe filiala bucuresti de partid ….mester carmaciul,destoinic urmasul.
https://m.zf.ro/business-international/business-magazin-final-de-linie-elon-musk-avertizeaza-ca-mai-e-doar-22330740
No comment
Cercetătorii americani au descoperit ca creierul uman ar fi cu 7% mai mare în medie decât era în 1930.Dar ca IQ-ul ultimelor generații e mai scăzut decât al celor dinainte.
Dacă apar deștepți pe lume,e bine,mai compensează muntele de prostie.
Nu faptul ca apare skynet e îngrijorător,e ce fac oamenii cu uneltele astea.Avem nevoie de mult mai multa democrație și mai putina putere a statelor,altfel abuzul de putere ar atinge proporții de neînchipuit.
Google ma poate fraierii sa cumpăr orice,dar nu ma poate baga la pârnaie pt ca acum 20 de ani am înjurat o grasana.
Statul poate.
În alta ordine de idei,dacă cei care lucrează la AI vor fi concediați de produsele muncii lor,de ce am avea nevoie de 700000 de plimbatori de foi?
Îl întrebam pe GPT 5 care zice-se va avea capacități avansate de rezolvare de probleme și am rezolvat chestiuni administrative în 10 minute,nu 10 luni.
Hai cu revoluția!
Disparitia democratiei nu e evolutie, ca democratia se bazeaza pe legile selectiei naturale in timp ce KI-ul tinde sa devina in prima faza un hype similar cu pandemiile care conduc la extinctia unei specii.
Pe de alta parte nici Musk, nici Putin, nici Xi sau alti dezaxati auto-intitulati nu au monopol pe tehnologia asta – KI-urile se concureze intre ele la fel cum se concureaza intre ei oamenii si societatile in ansamblu. Vor fi integrate in structura statelor suverane mai devreme sau mai tarziu… iar restul tarilor vor ramane ferme de date, fara nici o sansa sa recupereze vre-odata oportunitatile sociale de dinainte de KI.
Hai cu cu Maria, ca ne-am lamurit deja cu Ion🤣
„Dar ca IQ-ul ultimelor generații e mai scăzut”, fix ieri discutam asta cu cineva. Ma gandeam la cei care au facut fantastica Saturn 5 cu mintea si rigla de calcul. Sau la modelele matematice folosite in aerodinamica, multe demonstrate de matematicieni sovietici prin anii 50. Azi daca scoti calculatoare si programele CAD/CAM nimeni nu va sti sa faca macar un rezervor pentru racheta aia.
Pana si zborul lui Gagarin a fost o orbitare calculata matematic si preprogramata de la sol. Azi nimeni nu ar fi in stare sa mai faca asa ceva cu nistre cronometre si giroscoape mecanice. Vedeam articolul de ieri cu fregata daneza suspecta de „integration issue”.
Si asta e bine, noi chiar daca ne folosim de tehnologie dar macar avem habar despre conceptele teoretice, dar ce vine din spate e jale, vor fi doar niste useri ai unor hub-uri de gestionate de un AI, ce primesc de acolo va fi adevarul pur, fara ca vreodata sa mai stie cineva sa-l combata daca greseste.
Si acum avem sisteme din ce in ce mai complexe de care stiu maxim 4-5 oameni din o companie mare (asta daca nu o fi unul singur), restul de ordinul sutelor iau ca adevar ce iese de acolo. Cunosterea este concentrata la foarte putini, dar acum macar suntem oameni, in viitor vom oameni si masini.
Pe persoana fizica cred ca AGI e bifat deja,de Open AI cel puțin.Nu vad alta explicație pt circul din ultimele luni ce a implicat compania ,inclusiv cu un proces intentat de Musk.
Mai sunt detalii,gen cât de avansata e,dacă e mai deșteaptă cu 50% din oameni,99% sau decât toți,însă e irelevant,dracovenia va deveni mai deșteaptă decât toți deceniul asta.Isi dublează capacitățile la fiecare câteva luni.Isi scrie singura softul și trebe cel mult sa-i zici unde vrei sa ajungi.
Adăugăm faptul ca roboteii pot găti,insemnand sa facă ce face o gospodină, spălat,tăiat,pus la fiert/prăjit etc…,plus ca pot invata privind un film cu ce are de făcut sau prin comenzi verbale,ajungem la paradisul leneșilor .Ok,momentan îs prototipuri,dar astea or sa fie pe piața tot în deceniul asta.
Adică o grămadă de meserii,inclusiv ofitarani de stat major ar deveni balast.Avansul poate fi întârziat,pe cale legislativă, dar asta e o prostie,care dispare la primul morcov în fund.
Asa încât în orice domeniu or sa mai aibă o idee generala câțiva pasionați, dar care la un moment dat,foarte apropiat în timp nu ar fi competitivi,ar fi doar la nivel de hobby.
Acum 200 de ani mai toți mergeau pe jos sute de km.Au apărut trenul mașinile si avioanele,mai merg pe jos aia pasionati de sport.Dar dacă vor sa meargă sute de km se urca și ăștia în mașină.
Uite că și F-22 știe manevre agresive nu numai Suhoi ori MiG
https://x.com/webflite/status/1778106865546612993