Arta Razboiului, octombrie 2017

This entry is part 10 of 90 in the series Arta Razboiului

Series Navigation<< Arta Razboiului, septembrie 2017Arta Razboiului, noiembrie 2017 >>

9 comentarii:

 1. De mult cautam filmul asta. Este o satira fina, neapreciata de criticii de film, la adresa interventiei din Afganistan, lovind un personal celebru – gen. McChrystal. Un documentar interesant si instructiv am vazut pe Nat. Geographic, despre generalii din Irak si Afga.
  Pe scurt, prologul si epilogul filmului sunt cele care dau mesajul filmului. Vizionare placuta si sper sa nu existe desincronizare intre imagine si sunet.

  http://www.filmeonline2016.biz/war-machine-2017/

 2. Exista vreo lucrare pe undeva, sau exista informatii, chiar si la nivel de zvon, despre actiunile „sub acoperire” romanesti in pregatirea si in perioada Primului Razboi Mondial ?

  Am citit despre prinderea atasatului german, de unde s-au facut rost de toate numele celor platiti pentru a sustine propaganda germana, si de asemenea de actiunea de pregatire a atacului asupra monitoarelor austriece (a fost si aici pe site un articol despre asta). Din informatiile despre cele doua actiuni, se observa ca serviciile secrete romanesti lucrau la un nivel inalt, profesionist. De asta sunt foarte mirat ca nu am citit nimic altceva despre alte actiuni similare.

  Adica, sincer, avand 2 ani de neutralitate la dispozitie, ma asteptam la mai mult. De acord, armata n-a fost in stare sa profite, dar pe de alta parte, nivelul de profesionalism al armatei s-a vazut la Turtucaia, si in comparatie directa cu „Siguranta”, chiar la acel atac asupra monitoarelor, eforturile de pregatire fiind irosite pe mana unor locotenenti „cu pile”.

  Avand in Ardeal o baza umana imensa, m-as fi asteptat ca in seara declansarii atacului, sa sara in aer toate depozitele de munitii din Transilvania (cel putin !). In loc de asta, nimic. Si sunt documentate multe cazuri de la inaintarea armatei in Ardeal, cand au fost „ghidati” de localnici, dar de fiecare data parea ceva improvizat, intamplator, si nu organizat. Cum ar fi fost, de exemplu, ca in fiecare localitate sa existe cativa oameni „de legatura” (vanatorii, de exempli, sau mai ales braconierii locali) care sa astepte unitatile romanesti si sa le ajute cu informatii sau directii.

  Au avut atatia ani la dispozitie, chiar inainte de 1914, era clar ce va urma la un moment dat. Plus ca miscarea nationala ardeleana era atunci in floare. Se puteau folosi de ea, sa aiba agenti peste tot. In loc de asta, parca au intrat intr-o tara straina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *