Arta Razboiului, decembrie 2023

This entry is part 84 of 90 in the series Arta Razboiului

Series Navigation<< Arta Razboiului, noiembrie 2023Arta Razboiului, ianuarie 2024 >>

19 comentarii:

  • Foarte interesant, multe lucruri nu le stiam. Remington are ceva infamie asa ca e posibil sa fie adevarata povestea cu pusti neconforme. Mi se pare ca au avut si vreo 2 falimente.

   Chestie e ca in mod normal pustile de precizie pentru armata nu sunt cele mai precise. De obicei astea pentru competitii sunt cele mai precise dar alea militare sunt mai tapene, mai robuste si mai grele.
   Mie mi se pare ca in competitia asta au vrut sa fie si precizie foarte mare, 1500 de m e ceva enorm mai ales ca vor sa fie si multicalibru. Sa traga si cu Norma si cu Lapua la peste 1500 chiar pare sa fi avut niste cerinte foarte mari. Probabil au avut si cerinte de greutate, fiabilitate, samd.
   Singurele ozn-uri cu care am tras sunt erma 100 si rangemaster ultra. Daca mai ajung vreodata sa am posibilitatea as vrea sa incerc mrad-ul asta lui Barrett de a castigat o asemenea competitie cu asemenea cerinte.

   Am vazut acum ceva timp o astfel de arma pe youtube de la AI care putea sa treaca pe alt calibru in cateva minute dar nu tinea 0 deci ala pare sa fie sacrificiul.
   Asta e clipul pe la minutul 13 ii schimba calibrul
   https://www.youtube.com/watch?v=j0densSz9yQ

   1
 1. Ar trebui cumparate rapid cateva mii.
  In plus cateva zeci de mii de tavor-uri si eventual o licenta de productie. La cum merg lucrurile s-ar putea sa avem nevoie si nu ar fi frumos sa iesim pe front cu arme din anii 40.

  3
 2. Contract secret american la cel mai avansat sistem pt portavioane pe care chinejii si l-ar dori maine :

  General Atomics, San Diego, California, is awarded a $27,964,670 modification (P00094) to a previously awarded a cost-plus-fixed-fee contract (N0001914C0037). This modification exercises options for the production and delivery of two Advanced Arresting Gear water twisters and 140 Electromagnetic Aircraft Launch System (EMALS) Position Sensor Blocks (PSBs). Additionally, this modification incorporates item unique identifications requirements for a total of 280 EMALS PSBs and includes non-recurring engineering support for redline Prime Power Interface Subsystem Transformer Rectifier drawings and completion of revisions to support drawing releases in support of the Navy. Work will be performed in San Diego, California (95%); and Tupelo, Mississippi (5%), and is expected to be completed in January 2027. Fiscal 2024 other procurement (Navy) funds in the amount of $5,964,671; and fiscal 2023 shipbuilding and conversion (Navy) funds in the amount of $21,999,999 will be obligated at time of award, none of which will expire at the end of the current fiscal year. Naval Air Systems Command, Patuxent River, Maryland, is the contracting activity.

  3
 3. Despre strategia de atac a ucrainenilor din vara, cand intuiam ca ala era atacul principal si multi altii ziceau ca nu e, ca e doar tatonare. Atat au putut planifica si coordona, asta le-a iesit… in dezacord si cu parerea unor generali occidentali (nu neaparat ca respectivii au avut dreptate… pareri si pareri)
  https://www.youtube.com/watch?v=vVl8MrRc48o&t=741s

  Si aici despre atacurile pe celalalt mal al Niprului, o pararere mai incomoda si unii ar spune ceva mai pro-rusa, insa cu detalii interesante… si dupa cum ziceam, cu Niprul in spate, ucrainenii se pun in aceeasi pozitie incomoda in care se aflau rusii pe malul opus, in Herson, acum 1 an. Cat timp nu angajeaza resurse importante si raman mai mult atacuri de tatonare fara a se indeparta de mal, sunt utile pentru a atrage resurse rusesti de pe alte fronturi si necesita un efort logistic relativ redus.
  https://www.youtube.com/watch?v=mn3D5dC3dyc

  5
 4. https://www.analisidifesa.it/2023/12/patriot-made-in-japan-per-rifornire-lucraina/

  Conform sursei, rachete Patriot produse in Japonia vor ajunge in Ucraina via USA.
  Deoarece ucrainii sunt in criza de rachete (și de orice altceva).
  In 14 decembrie , un atac rus cu rachete Kinzhal a făcut praf o întreaga baterie Patriot care era în transfer către o altă zonă.
  Adică 5 lansatoare, un vehicul comanda și altul radar.
  Plus 240 rachete.
  ( aici e de văzut cum au știut rușii de transfer. Satelit, spionaj ? )

  Corea de Sud livrează USA proiectile de 105 și 155 mm. Care la rândul ei le trimite în Ucraina.

  2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *