Ianuarie 2022, Permiteti sa raportez!

This entry is part 61 of 90 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Decembrie 2021, Permiteti sa raportez!Februarie 2022, Permiteti sa raportez! >>

1.251 de comentarii:

 1. Happy New Year. I wish you a lot of health and happiness to you and your families.

  18
 2. Modernization of the M-80 Infantry Combat Vehicle is still in development.

  https://www.mycity-military.com/slika.php?slika=227694_273482033_Screenshot_20211230-201924_YouTube.jpg

  https://www.mycity-military.com/slika.php?slika=227694_182202462_166044_pic_65496740_Screenshot_20211120-152258.jpg

  The number of members of the landing department has been increased from 7 to 9 members. For now.

  https://www.mod.gov.rs/multimedia/fotogalerija/foto/itesic_1640869574.jpg

  https://www.youtube.com/watch?v=GqTqbMW-sBs

  At 0:44 we can see tank M-84AS2 firing a machine gun in movement.

  6
  • Foarte bun !

   • Excelent articol! Fără ocolișuri, foarte direct și din păcate adevărat.

    • si din pacate, dupa 7mii de piruete, nici o concluzie
     de fapt ce se petrece?
     de ce nu ne iubeste nici Franta nici Russia?
     la ei revolutiile au fost succes deplin, noi am ridiculizat tot ce am prins, regalism, socialism, democratie, chiar si terorism – vezi haysam si ziaristii

     3
    • @Elias, în relații internaționale nu exista „iubire” ci doar interese, convergente sau nu.
     Autorul articolului explică foarte clar diferențe destul de mari dintre interesele Franței și ale României, asta apropos și de semnarea contractului pentru corvetele, aflat impas la 3 ani după declararea câștigătorului.
     Mai departe tine de creierul fiecăruia să înțeleagă pe ce lume trăiește.

     3
  • Un articol bine scris!

  • zemmour
   evreu
   african
   fascist – de dreapta cica
   extremist
   prieten cu rusii – neomarxist

   pai cum sa nu votezi catindatu perfect?
   bifeaza tot

   nu mai exista stanga-dreapta, rosu-albastru

   doar stapan-sclav

   2
 3. Ce se screme Rusia de ani și ani să realizeze și a realizat …la oliță, a reușit Coreea de Sud fără mare tam-tam: avion (cică) gen V, perfect functional:

  https://m.defenseromania.ro/kf-21-coreea-de-sud-anunta-ca-in-2022-vom-asista-la-primul-zbor-al-noului-sau-avion-de-generatia-a-v-a_614409.html

  *Pentru mine nu este o surpriză, atât economic cât și tehnologic „sudiștii” sunt deja superiori rușilor, chiar dacă ei nu scriu asta pe toți pereții. O țară (și o economie) care a crescut sub umbrela US.

  18
 4. „Se instituie anul 2022 ca Anul Smaranda Brăescu, pentru celebrarea împlinirii a 90 de ani de la stabilirea recordului absolut la parașutism, la data de 19 mai 1932, de către aviatoarea Smaranda Brăescu”

  5
 5. https://monitorulapararii.ro/exporturile-de-arme-ale-romaniei-au-scazut-de-la-195-mil-euro-in-2018-la-116-mil-euro-in-2020-1-40043

  Poate vede si Ma Ciuca situatia si schimba ceva la min economiei, exporturile de armament au crescut in ultimii ani noi in schimb traim pe alta planeta….

  2
  • de 30 de ani, tot mai prost cu exporturile de armament, din lac in put.
   Si nu mai suntem la capitolul „ii doare in cur”, ci la ala in care lucreaza de zor sa distruga orice urma de export militar.

   6
   • Am zis ca fac icter negru la postarea lui Razvan cu articolul in care Romarm n-a reusit sa livreze munitia pentru egipteni si ne mai plangem ca scad exporturile, apropos au tras la raspundere pe cineva sau e cum ai zis tu mai sus …au doar o durere:))

    6
    • ministerul are ministru PSD ceea ce inseamna ca orice restructurare de personal e scoasa din schema ,si de aia si mesterul manole a devenit foarte vocal in ultimul timp ,poate are cu ce sa scoata ochii angajatilor din domeniu cu fraza a venit psd si v-ati pastrat locurile de munca ca aia va dadeau aia afara

     2
     • Nicu_4

      Nu exclud implicatii politice, e posibil nu zic nu, dar aici e chestiune de credibilitate la extern a Romaniei deci tot ar trebui sa existe consecinte.

      Ceva ar trebui facut , dar fara un program de investitii de macar cateva zeci de mil de euro nu faci nimic, ori ei anul trecut n-au investit aproape nimic….ma uit destul de des pe site-urile UM ce apartin de Romarm sau prin presa locala si vad doar contracte de paza.

      Spre exemplu , problema armei de asalt care ma doare cel mai mult ( ca la taburi si altele nu ma mai pot gandi) ar putea fi transata foarte usor , ai firme private in tara capabile sa-ti faca componente sau un cadru de arma in gen AR 15 asa cum au facut ucrainenii, din ce am inteles nici ei nu au licenta de AR15 pt ca mecanismul e modificat deci e o replica, au colaborat ceva cu un fabricant privat din USA…..asa am putea face si noi, ai toate capacitatile in tara.
      Concluzie: nu e neaparat nevoie de un contract in gen P5, Iveco sau cum se vroia cu Beretta adica componente asamblate-n tara iar intreg procesul denumit pompos FABRICATIE….se poate colabora cu fabricanti mici care au knowhow-ul ce ne lipseste apoi mers mai departe asa cum am facut cu AK la Cugir si Sadu.

      2
      • Si bineinteles sa folosesti Cugirul/Sadu pt fabricatie, adica un fabricant de arme de infanterie get beget nu te apuci sa faci arme intr-o hala pe malul Dunarii sau la Plopeni.

       2
       • Am explicat, cred eu destul de clar, de ce Berreta a ales Plopeniul si fabrica de la firul ierbii in dauna Cugirului. Iveco a facut la fel, GDLSului ii pare rau ca n-a luat aminte si s-a incurcat cu UMB.

        3
        • @GeorgeGMT

         Stiu articolele tale pe subiect si ale celorlalti admini, dar mai stiu ca ati spus si o alta chestie interesanta……lipsa comenzilor.

         Lipsa comenzilor in industria de profil nu a permis nici macar supravietuirea acestor uzine , continu acestea avand datorii la furnizori da sa mai aiba programe de investitii in retehnologizare sau R&D pentru produse noi, R&D-ul nu a fost apanajul uzinelor ci a ATM/ACTTM in colaborare cu ROMARM, stiu bine comenturile facute si de Sharky pe subiect cu marile ,,descoperiri’ ale ACTTM…..ori in conditiile astea directorii si angajatii in genere au fost bucurosi dupa 6 luni de neplata a salariilor ca si-au primit lefele si nimic mai mult, ori felul asta de politica le-a luat miaul.

         Cel mai elocvent exemplu a fost Moreniul imediat dupa ce armata a respins SAUR2, oamenii au propus o comanda de 100 de exemplare bani cu care uzina sa poate continua programul lor TBT8x8 si sa scoata un nou prototip, ei spuneau ca au testele pt cutia blindata, au furnizorii pt motor si transmisie si ca le mai trebuia driveline-ul pt noua cutie blindata cea veche folosita la SAUR2 fiind o modificare a liniei BTR.

         Cat despre GDLS ma abtin, oamenii astia se plangeau ca nu gasesc spoitori si ciocanari dapa-i sa mai vb de ingineri…..pt mine afacerile P5, IVECO si defuncta Beretta nu-s exemple de reindustrializare a industriei de profil.

         Raman la concluzia voastra din trecut: o strategie perfida de sabotare prin inexistenta unor comenzi care sa permita investitii in noi tehnologii si cercetarea pt produse noi.

         5
         • nu ai inteles ce a zis George problema la GDLS nu este angajatii ca iai ii gaseste ci faptul ca nu pot prelua controlul UMB si inclusiv management pt ca trebuie sa preia datorii catre camatari de vreo 93 mil de euro pe care ministerul economie nu stie cum sa ii arda ,ca nu poate sa rupa clientela politica care a facut smenul ala si sa o dea in judecata si nici nu poate sa puna in carca GD banii aia si acum e ca in tren cineva trebuie sa rupa mata in doua si ala e statul roman ca GD nu mai are cum sa plateasca penalizari ca nu e vina lor prin urmare nici nu pot sa produca si in situatia aia sunt si restul de fabrici de aia fug investitorii aia cat vad cu ochii sa investeasca in alta parte

          3
          • Nicu_4

           Man, stiu foarte bine argumentele expuse de GMT legate de afacerea GD, eu insumi l-am secat cu intrebari pe subiect de cred l-am umplut de peri albi, dar mai stiu si ca este vorba de o asociere nu de o preluare asa cum a facut Renault cu Dacia deci daca nu preiei active nu preiei nici active…..cel putin asa spune legislatia romana.

           Eu is de parere ca baietii au incercat un smen prin care sa derogheze obligatiile offset motiv pt care au aparut problemele imediat ce CE a inceput sa ceara clarificari la contract iar contractul stipuleaza clar ……trebuiesc facute-n tara, articolul cred ca spune destule.

           https://www.profit.ro/stiri/politic/ultima-ora-americanii-de-la-general-dynamics-pot-prelua-un-producator-roman-de-armament-20393151

           Din el am vazut mai interesanta urmatoarea declaratie:

           „Serviciile Comisiei ar dori să atragă atenția autorităților române asupra cerințelor specific legate de achiziționarea de vehicule blindate Piranha. Informațiile de care dispun serviciile Comisiei sugerează că și în acest caz a fost pus în aplicare un program de compensare în legătură cu achizițiile publice respective. Se pare că ofertantul câștigător, societatea americană General Dynamics European Land Systems (GDELS), s-a angajat să producă majoritatea vehiculelor blindate în România în cadrul unui acord de cooperare strategică cu societatea Uzina Mecanică București și să transfere tehnologii către entități românești”,

           Deci, fiecarea pasare pe limba ei piere….mai simplist si-au facut-o cu mana lor mimand o fabricatie-n Ro.

           1
          • nu stiu cum te astepti sa faca GD asociere cu cineva care vine cu bunuri in asociere aflate sub sechestru asiguratoriu

           4
         • Ma tot intreb de ce cu Moreni nu iese nimic. UMB e o gaura neagra, ok, dar de cand GD tot au discutii de Piranha 4 si mai ce, de cand Moreni a scapat de contractul exclusivist cu Rheinmetall pt Agilis si nimic altceva. La Moreni ce bube sa fie?

      • Nu mai stiu ce si cat s-a discutat de evrei, nu ar merge cu ei cooperare? Galil, AK Alpha etc, continuare pe linia asta.

       1
       • Bing Bing,

        N-o sa insir aici un wishfull list dar da si acum i-mi pare rau ca n-a mers treaba cu TAVOROM.
        Am impresia ca acum conducatorii nostri uita acele vremi cand doar evreii au sarit sa ne ajute vezi Lancer, SOCAT, Soim, primele casti de kevlar, pistolul Cugir Md 95 evoluat in Mod2000 etc….parerea mea e ca acu is bani iar optiunile de dotare merg doar catre USA fara a mai se tine cont si de posibilitatea reala de transfer tehnologic pe care USA n-o va face niciodata.
        Oricum noi n-am fost in stare macar sa integram Spyke asa cum deja polacii o fac.

        Sa faci Galil eu n-as vedea vreun sens, pana la urma tot AK is, iar la ale noastre metalurgia tevii e calitativa , am avut un filmulet cu un armurier american care considera tevile de AK romanesti printre primele 3 existente pe piata, mecanismele la fel is fiabile fara urme serioase de uzura chiar si la 10000 de focuri.

        Daca as colabora cu evrei mai degraba as face o familie de arme cu ei dar nu cred sa se faca asta.

        Mai simplu ar fi o colaborare cu un fabricant american pt un mecanism clona de AR15, cadru etc si sa le facem in tara cum au facut ucrainenii cu ZBR , ar fi mult mai ieftin si ai pastra si facilitatea de la Cugir macar pentru tevi si asamblare iar cadrul din polimeri si mecanismul facut de o firma privata care are utilajele necesare daca Cugir n-are asa ceva.

        4
  • problema este semnalata de mult timp. Nu au investitii in tehnologii, nu au cash flow sa asigure lantul de productie si angajari de personal calificat, sunt inglodati in datorii istorice. Rezultatul era previzibil.
   https://www.google.com/amp/s/jurnalul.ro/amp/industria-de-aparare-la-limita-supravietuirii-870348.html
   Trebuie restructurata prin comasate facilitatile de productie si finantata prin comenzi interne nu prin scutiri de datorii.

   4
   • @ADR
    ,,Trebuie restructurata prin comasate facilitatile de productie si finantata prin comenzi interne nu prin scutiri de datorii.”

    Bravo boss, printr-o fraza tu ai spus ceea ce eu prin zeci de commenturi n-am reusit, asta insemana sa gandesti si sintetic nu doar analitic si sa te pierzi in detalii cum dese ori fac eu.

    Multam’!

    • uite aici un clip electoral de pe vremea lui Dancila cand a vizitat fabrica. Daca ignori personajele, poti vedea tehnologia existenta, pana si stivuitorul Balcancar e la locul lui. Daca am avea un clip cu vizita lui Ceasca, singura diferenta ar fi personajele, in rest decorul si coregrafia sunt identice.
     https://images.app.goo.gl/vXhRWdaXu6mzci3T9
     Nu omite strungarii, in 5 ani ies si astia la pensie, daca nu deja au iesit …

   • ADR,
    Pas cu pas .
    Sunt pe site de la inceput .
    Prima data spuneati ca industria e gramada de fier vechi , tehnologii invechite , trebuie inchisa si cumparat .
    Acuma , dupa ce a fost distrusa , era buna dar nu au fost comenzi .
    Vad ca va bateti joc de realitate pur si simplu .

    Proiectilele reactive de 122 mm .
    Aveam tehnologia motorului racheta de 40 km , aveam instalatia realizata la cheie , ati urlat ca e invechita, neperformanta .
    Acum cumparam de la altii care au realizat asa ceva in urma noastra ,

    7
    • „Prima data spuneati ca industria e gramada de fier vechi , tehnologii invechite , trebuie inchisa si cumparat” Cine ti-a spus asta ?? Doar te-am corectat din tiradele despre maretile realizari socialiste. Da, o parte din mareata industrie socialista se putea pune pe picioare daca exista o strategie mai desteapta si in loc sa se cheltuie pe programe „sociale” se investea in tehnologie si se inchideau rapid cangrenele. Industria s-a dus ca si generatia de atunci, acum noi care muncim pe aici tb sa o luam de la capat si pentru asta platim taxe.
     Legat de industria de aprare si productia de rachete, fa o diferenta intre existenta unor utilaje si a produce efectiv cu ele. Cu ce bani tineai in picioare capacitatea aia cand cel putin 20 de ani in intern s-au cumparau doar cantitati farmaceutice iar in extern tarile in care Ro mai putea exporta erau acum inamicii actualilor aliati.
     Fara comenzi nu ai bani, fara bani nu ai decat o hala si niste utilaje care de degradeaza. Toata industria asta a avut aceeasi problema pana in 2014, inclusiv a rusilor. Ucraina mostenise o enorma capacitate si uite unde a ajuns. Acum se incearca repornirea capacitatilor dar asta necesita timp si bani, nu este suficient sa ai niste utilaje.

     1
   • Mare parte din datoriile alea sunt create tot de statul roman, care le intarzie fondurile datorate cu lunile sau cu anii.
    Uite anul asta, abia in decembrie au deblocat fondurile de salarii, deci un an intreg aia nu au avut bani de salarii asigurati
    https://www.gandul.ro/financiar/ministrul-economiei-florin-spataru-a-deblocat-bugetele-operatorilor-din-industria-de-aparare-pana-la-sfarsitul-anului-oamenii-isi-vor-primi-banii-de-salarii-19722093
    Si atunci firmele astea trebuie sa se indatoreze tot mai tare, avand si obligatia sa pastreze in conservare anumite linii strategice.

    1
    • atata timp cat statul este in acelasi timp administrator si client este clar ca situatia i se datoreaza 100%. Faza asta cu bugetele de salarii trece peste indolenta caracteristica si este intentie, au fortat plecarea personalului, alta logica nu exista.
     Dar asta cu statul este problema generala, el este cel mai mare blocaj in economie fiind cel mai prost platitor in contracte.
     Pe langa salarii si alte cheltuieli directe pe care trebuie sa le finantezi din alte surse, mai este problema penalitatilor, statul percepe de fiecare data penalitati la intarziere plata taxe, dar el nu plateste niciodata penalitati la plata intarziata contract.
     Acest delta trebuie finantat de undeva fie linie de credit fie surse proprii. Aceasta spirala a bagat in faliment zeci de mii de firme private care nu au avut „sustinere”.

     1
    • E , acelasi lucru am zis si eu la un comentariu anterior, iar situatia descrisa in articol se petrece an de an la cam toate filialele Romarm si e identica in toate guvernarile…….pai tu cand esti tinut in frau in felul asta cum sa mai deschizi gura ca e nevoie de bani pt investitii?..

     Ceea ce e de urmarit acum cand Ma Ciuca-i la butoane fi fost militaur activ nu mai poate da vina pe min Economiei (Guvern ) ca nu a realizat investitiile necesare astfel incat doatarea sa se faca si cu participarea ind nationale de armament.

     Interesant va fi cum vor scoate maneca caniesii cu CE in cazul GD, am pus link-ul si mai sus https://www.profit.ro/stiri/politic/ultima-ora-americanii-de-la-general-dynamics-pot-prelua-un-producator-roman-de-armament-20393151

 6. Exporturile celorlalti voiam sa zic mai exact pe cand ale noastre au regresat…..lipsa de viziune, a investitiilor si capusarea sa nu ne ducem spre altele cum ar fi subminarea economiei etc

  N-am mari sperante ca porcusorul va face ceva dar daca va face atunci ma inchin …

  3
  • @Serghei,

   Doar de curiozitate, mai demult am vrut sa întreb.
   Tu ai vreun target la comentarii din astea doar plângăcioase și pesimism de paradă?
   Întreb pentru că altceva nu postezi. Doar drobul de sare, mai mult sau mai puțin imaginar.

   17
 7. S2

  M-am gandit un pic pana sa-ti raspund dar aia e , i-mi calc pe inima si am sa raspund unui comentariu rautocios , sa nu zic nesimtit asa de 1 ianuarie.

  Trece-ma la sceptici…..uite eu spre exemplu sunt foarte sceptic ca vom face mai mult cu HIMARS in comparatie cu LAROM daca lucrurile se imput si ne trezim fara munitie.

  La Patriot aceasi situatie nu mai zic ca banui ca stii cat costa o racheta care iese din lansator si trebuiesc apoi inlocuite iar noi nu producem niciun surub din ea sau macar o compensare in alte investitii facute prin alte companii in economia Ro vezi modificarile la legea offset si tre sa mai tii cont ca sistemul e oricum intr-un picior fara VSHORAD/SHORAD adica risti sa patesti sa dai ca arabii cu rachete de aproape 10mil$ intr-o drona de 25K$

  In principiu ca sa inchei, orice conflict/razboi are ca si componenta importanta economia pe langa personal si dotare si nu ma refer doar la capacitatea ta industriala de a inlocui tehnica pe care o pierzi intr-un conflict ci e vorba ca pur si simplu razboiul costa iar fara o economie puternica nu vei rezista.

  Personal cred ca, chiar si ucrainenii sau chiar sarbii au invatat ceva si au actionat mai ok decat noi incercand sa-si produca singuri basicul (arma de asalt, munitia, transportoare) cat despre polaci nici nu mai vorbim , astia imbina foarte bine programele utilizand si dezvoltand la maxim capacitatile industriale sustinadu-si propria economie……vezi balanta comerciala Polonia VS Romania .

  In final, nu suntem nici pe departe la potentialul pe care-l avem, daca mai punem si chestiile economice grave pe langa increderea cetateanului in stat si institutiile vitale vei vedea si tu drobul de sare pana atunci don’t look up sa nu-ti fie rau!!

  13
  • @Serghey,

   Eu zic că răutăcios eram dacă te întrebam cum e vremea la Tiraspol 🙂

   Mai era unul (nu are importanță cine, nu l-am văzut în ultima vreme) care cam la fel posta numai negativism mai mult sau mai puțin exagerat despre Ro iar la un link pus de cineva despre cat de rău se trăiește în Rusia a fost foarte prompt (chestie de minute) cu ceva genul „Știrea e mult exagerată!” 🙂

   20
   • Bine boss, mi-ai pus capac (cu asta se termina conversatiile noastre pe acest site!!)…..daca tu crezi ca scepticismul cuiva de pe rumilitary se combate cu chestii in genul chestionari despre meteorologie la Tiraspol, atunci…..mai du-te dreaqu cu porcusorul si dulapul tau cu tot!!

    4
    • Asta e nasol pe forumurile unde sunt si trolli, nu poti avea o nuanta sau pareri prea negative fara sa fii judecat. Plus ca textul nu are elementele non- si paraverbale sa realizezi si felul in care e spus. Iar cum noi suntem popor cu sangele fierbinte, latin, e usor sa escaladeze situatia.

     Fix la evreii care ne-au ajutat cu multe ma gandeam mai sus cu AK Alfa, acum macar cu dronele sa continuam cu ei. Pacat de problemele cu turelele Elbit, si cea mica de pe P3 si asta noua de pe P5 dar macar au fabrici la noi. Multumesc de raspuns.

     2
     • Yeap , recunosc ca m-am enervat dar cum ai zis si tu o sa dau vina pe sangele latin si in niciun caz pe faptul ca nu mi-am insusit cu trebuie anumite chestiuni ce tin de o pace interioara care sa te faca cat mai putin predispus la stimulii negativi externi:)))

      La ce musai as colabora eu cu evreii ar fi in primul rand la integrarea intr-un procentaj cat mai mare a spyke-ului in cat mai multe versiuni in industria locala, as incerca chiar sa fac si un spyke mai ieftinior iar iar in al doilea rand as colabora la drone, razboi electronic/sisteme de bruiaj, contramasuri/decoy etc domenii la care evrei se pare ca-s top.

      La lista de dorinte era o familie de arme de infanterie incepand cu arma de asalt, DMR, mitraliera de companie…..dpmdv e musai sa ne rupem de rusi la aceste capitole asa cum au facut polacii, ungurii, cehii de fapt toti cei din fostul bloc comunist , doar noi si bulgarii mai folosim AK iar fostii yugoslavi nu se pun.

      O alta categorie de tehnica unde am fi putut colabora cu ei era pt un transportor, nu neaparat licenta la EITAN , pur si simplu sa-l fabrice la noi asa cum GDLS nu prea fabrica azi in Romania.

      Dar am mai zis, nimic din toate astea nu se vor intampla directia e clara, se va cumpara de pe raft iar ind de armament va disparea natural odata cu pensionarea actualilor angajati care deja au o medie de varsta de peste 50 de ani.

      4
 8. Marina indiană va testa avionul cu reacție Rafale-M pentru INS Vikrant

  Cu numărătoarea inversă deja începută pentru a pune în funcțiune portavionul autohton 1 sub numele de INS Vikrant în august 2022, Marina indiană va efectua teste de zbor ale avionului de vânătoare Rafale-Maritime la Shore Based Test Facility de la INS Hansa din Goa începând cu 6 ianuarie, ca parte a exercițiului său de selectionare a celui mai bun avion care să se potrivească portavionului de 40.000 de tone. IAC 1 are baza la șantierul naval Cochin și este în prezent supus unor teste intensive pe mare în Marea Arabiei și Oceanul Indian.
  Potrivit oficialilor care au cunoștință de acest lucru, avionul de luptă Rafale-M va fi supus unor teste intensive la macheta continând un sky-jump de 283 de metri de la INS Hansa timp de aproape 12 zile pentru a evalua dacă avionul de luptă este cel mai potrivit pentru IAC-1. Avionul de vânătoare Rafale M este principalul sistem de armament al portavionului francez Charles de Gaulle și și-a demonstrat, de asemenea, interoperabilitatea cu portavioanele americane încă din 2008.
  Marina indiană plănuiește, de asemenea, să testeze avionul de vânătoare american F-18 Hornet în aceeași instalație, aparent în luna martie, ca opțiune alternativă la avionul de vânătoare Rafale-M. Boeing F-18 este un avion de vânătoare multirol adoptat pentru US Navy, bazat pe portavioane, și a efectuat operațiuni de atac încă din timpul Războiului din Golf din 1991.
  În timp ce marina indiană operează două escadrile de MiG-29K la bordul singurului său portavion INS Vikramaditya, avionul rusesc se confruntă cu probleme de întreținere și de disponibilitate a pieselor de schimb.
  LCA-M al DRDO se află încă în faza de dezvoltare, două avioane de demonstrație cu un singur motor fiind testate în zbor de la INS Vikramaditya și de la instalația de testare de pe uscat din Goa, pentru a furniza în viitor informații pentru avionul de luptă final cu două motoare, bazat pe portavion. Potrivit Agenției de Dezvoltare Aeronautică, prima încercare de zbor a avionului de luptă bimotor autohton este așteptată înainte de 2026, iar introducerea în Marina indiană înainte de 2031.
  În timp ce decizia privind avionul de vânătoare care va fi vârful de lance al IAC-1 se va baza pe testele de zbor, cert este că Rafale-M este mai ușor și mai mic ca structură decât F-18 și are o putere mai mare decât omologul său american în ceea ce privește rachetele aer-aer cu rază mai mare de acțiune și rachetele aer-sol. Experții din aviația navală spun, de asemenea, că va fi nevoie de modificări structurale la IAC 1 pentru ca F-18 să poată intra în lift pentru a transporta avionul de luptă din hangar pe puntea de zbor de deasupra, din cauza fuselajului său comparativ mai mare.
  Deoarece se așteaptă ca IAC -1 să fie pus în funcțiune ca INS Vikrant pe 15 august 2022, al 75-lea an de la independența indiană, de către premierul Narendra Modi, există o mare posibilitate ca Marina indiană să ceară producătorilor francezi de avioane să închirieze patru sau cinci Rafale-M în 2022, astfel încât portavionul să devină operațional. India are deja o facilitate de întreținere și de pregătire a zborurilor de Rafale la baza aeriană Ambala. Aviatorii navali vor fi instruiți la INS Hansa.

  https://www.hindustantimes.com/india-news/india-set-to-conduct-trials-of-rafale-fighter-s-naval-version-101640980226180.html

  6
   • @MirceaS, RafaleM este alegerea naturala pentru indieni. Oricum pakistanezii sunt destul de agitați din cauza Rafale indian. Vor sa răspundă cu J-10C.
    Sunt curios care este diferența(dacă e vreuna) de armament pe care un Rafale o poate cară între decolarea cu catapulta vs cea cu trambulina.
    @s, e doar o dorința a Forțelor aeriene sârbe. Nu va fi cazul, Serbia se îndreaptă spre Su-30 și sau alte zburătoare rusești. Cred ca Serbia este all in cu Rusia, din păcate. Urmează jumătatea sârbă din Bosnia. Și oricum Franța nu ar fi vândut Rafale Serbiei, totuși croații nu sunt chiar fraieri, au pus și ei condiții.

    1
    • Dassault a fàcut experimente cu Rafale M pe un sky-jump terestru.
     Nu poate decola cu capacitatea maximà pe care o are cu o catapultà, fàrà sà fi fost comunicate detalii precise.
     Avantajul lui Rafale M este ca are trenul din fatà „sàltàtor”, un mecanism de resort îl împinge chiar în momentul decolàrii si îi dà un impuls suplimentar.
     Dar Rafale are o nacelà de alimentare aer-aer, si deci poate decola cu maximum de armament dar minimum de carburant si sà-si facà plinul în aer de la colegul pe post de cisterna.

     2
   • Nu cred in stirea asta si ma indoiesc ca Franta ar risca sa vanda Rafale unei tari care e in mana Rusiei total,desi buzatul ala de Vucic si-ar dori sa o coteasca spre vest,ca stie si el ca a mizat pe doi viitori cai morti,Rusia il are prins in menghina bine de tot si nu ii va da drumul nicaieri,ba il si va arunca cat de curand in groapa cu lei din Bosnia prin Dodik,stirea asta cred ca are un singur scop,sa ii agite putin pe croati si cam atat,am mari dubii ca Franta ar permite asa ceva ,mai ales la ce nori negri se strang in Balcani,in schimb ,Franta le va lua rusilor piata indienilor si pe buna dreptate,nu se compara ce produce Franta cu porcariile rusesti.Acolo ii vad pe francezi facand multe afaceri in viitor.

    1
   • In Serbia, the Army proposed to buy Rafale. Which is the most logical thing. Do not forget that Rafale and Novi Avion were a joint project of the French and the Yugoslavs.
    The SU-30 is too big a plane for Serbia. And it will not be bought by Serbia.

    • Only Novi Avion was a joint project. Not Rafale…

     • Yes. Initially, both planes were part of the same project. Rafale was supposed to be a two-engine. Novi Avion was supposed to be a cheaper version of the Rafale with one engine.
      This project has progressed considerably. But before the breakup of Yugoslavia, Yugoslavia withdrew from the project due to a lack of money and an impending crisis within the country.
      The French continued the project on their own and made an excellent two-engine plane. While Yugoslavia fell apart.
      Although Yugoslavia and later Serbia was in a great economic crisis, the development of this aircraft remained at the level of academic nature and testing and improving the aerodynamics of a possible prototype in the future.
      Here you can see the models used to test the possible shape of the NA.

      https://www.novosti.rs/fotografije/987869/86398/f

      https://en.wikipedia.org/wiki/Novi_Avion#/media/File:Novi_avion_YU.JPG

      The last picture is of the NA model with a similar rear end from Gripen.

      The purpose of the Military Technical Institute is to develop possible projects and to propose them to the state. It is up to the state to decide whether to finance the project or not.
      Anyway. Although the joint project between the French and the Yugoslavs failed. Contacts between people remained. Serbia continues to buy certain parts for its planes from France. Serbian experts are also well acquainted with the Rafal aircraft, which components it uses and what their characteristics are.

      So, if Serbia really decides to buy Rafal, their introduction into operational use will not be a big problem. Related to the training of maintenance technicians and pilot training.
      The biggest problem is money to pay for it all. 🙂

      2
      • @IgorTs, are you sure if your government really wants this? we see a big brotherhood with the russians. No offense, but we know very well what it means to have them on top.
       Maybe if your politicians want Rafale as west weapon, this will be a small ? start point to change the political direction as well to the west. Otherwise beautiful plane, you were better than us, but that’s history.

 9. Dar-ar Domnul sa le vedem repejor acasa si pe norvegience, asa batraioare cum is daca-s blonde si cu ochii albastri nu ma mai uit ca au 40+ ca nici eu nu mai am 20:)))

  Sa speram ca ne vom misca cu talent si cu munitia, pregatirea si infrastructura aeroportuara

  12
  • Nu-i nimic, faci cum am avut eu de gând să dau un anunț :

   Schimb femeie de 40 de ani contra două de 20 !

   18
   • :)))

    E buna asta MIrceaS, i-o spun si neveste-mii..poate-i de acord :)))

    • Un cuplu (sot si sotie) iau cina intr-un restaurant de lux al capitalei. La un moment dat se apropie de masa lor a femeie foarte atragatoare si clar mai tanara decit sotia. Necunoscuta se apleaca si-l saruta pe barbat cu un gest plin de familiaritate si tandrete. Sotia hiper-revoltata intreaba `Cine e fufa asta?` la care sotul raspunde calm: `E amanta mea!`. Sotia riposteaza pe un ton incarcat de decibeli: `Divortezzz!!! Ma mut inapoi la mama!`.
     Sotul nu-si pierde calmul si-i raspunde: `Bine, daca tu crezi ca iti va fi mai bine asa. Dar nu uita ca dupa divort se vor termina vacantele in strainatate, shopping-ul de Craciun la Paris, vacantele de schi in Alpi si asa mai departe. Eu nu tin neaparat sa divortez dar nu iti voi sta in cale.` Minute de tacere in clinchet de tacamuri.

     Deodata se deschide usa si intra cel mai bun amic al cuplului la brat cu o femeie tanara si atragatoare. Sotia intreaba consternata: `Cine-i tipa care a intrat cu M.?` Sotul raspunde fara vreo modificare in tonul vocii: `Este I., amanta lui.` Dupa alte cateva secunde de tacere se aude vocea sotiei spunand: `A noastra-i mai frumoasa!`

     22
     • Bing Bing,

      Cre’ca nu-mi ceri dreptturi de autor in caz ca bancul i-ti apartine dar l-am trimis deja la vreo 50 de persoane :))

      1
      • E o carte faina, „Comedy Writing Secrets” de Mel Helitzer si Mark Shatz unde pe langa ca isi exemplifica teoria la tot pasul, explica si faptul ca pentru glume uneori e foarte greu sa ai drepturi de autor pentru ca sunt unele poante rasfolosite si uneori chiar nu se stie cine a fost primul (plus ca se deformeaza din raspandire). Ce am eu e copy/paste dupa un Google rapid. Plus ca e povestit cum trebuie direct, cu anticipare, descrieri etc, imi scuteste o povara.

       Deci nu cer drepturi. Eu il citisem intr-o revista sau ziar dar exista si in engleza, cautand ceva de genul „joke our mistress is prettier”. E chiar destul de cunoscut bancul se pare. Am talentul asta, de a tine minte chestii, inclusiv o gramada de bancuri. E de ajutor in viata as putea zice.

       4
       • Merci Bing Bing pt info si sugestii, o sa bag la cap mai ales chestia ca bancurile-s de ajutor, pot confirma si eu ca bancurile pot destinde de foarte multe ori atmosferele tensionate.

        1
   • e cam teapa schimbul, de la 20 la 40 costa in draci. Te scoti mai bine cu una de 40 full time si alta de 20 part time?

    1
 10. „F 16 romanesti cu rachete AIM-9X2 Sidewinder” a fost un articol intens dezbatut pe blog mai ales din cauza atitudinii magiarilor in ce ne priveste, insa uita ca mai sunt si articole decente:
  https://itthonrolhaza.hu/romania-is-komoly-fegyverkezesbe-kezd/

  1
  • Interesant e ca in articol se vorbeste si despre inlocuirea armei de asalt cu una pe calibru NATO, ultima data cand am auzit de asa ceva a fost prin 2019 cu arx160.

 11. Ai articol pe site cu programul lui Ciuca, este mentionata arma de asalt sa speram totusi ca va fi fabricata in tara nu asamblare componente si bineinteles la Cugir ca doar ei fac arme de infanterie,

  https://www.rumaniamilitary.ro/cum-arata-programul-de-guvernare

  e trecuta ca − Sistem de armament individual tip NATO

  • Cel mai normal ar fi sa finanteze finalizarea pentru productie de serie a prototipurilor prezentate acum doi-trei ani la BSDA, cel de la Stimpex si bullpupu-ul caporalului de la Brasov.

   Acolo alegi ce e mai bun, dupa teste, si produci in serie la Cugir (poate partial si la Zarnesti,am vazut ca s-au implicat si ei,mai e si Sadu desigur).

   La fel, pregatita trecerea la un calibru superior, 5,56 e depasit deja, parerea mea e ca ar fi o greseala sa se mearga acum pe el. Ceva gen 6,5×47 Lapua sau poate 6,8×51 cum experimenteaza americanii ar fi viitorul (desi cred ca 6,5×47 Lapua e mai OK).

   Productia ar fi locala, ar merge bine si la export, armele ar fi foarte OK ca si caracteristici si semnificativ mai ieftine decat ceva licenta (sau Doamne feri, import la cheie) iar cu banii ramasi poti sa iei aparatura optica de top de la IOR (sau/si ceva AVN-uri) si chiar ai un soldat echipat corespunzator.

   Nu vad rostu pentru Beretta sau chiar HK-416. S-a tot discutat de ce, nu cred ca are rost sa detaliez iara.

   Bani mai multi trebuie bagati, parerea mea, in productia tuturor tipurilor posibile de munitie, facute aici (inclusiv rachete pentru Himars si Larom, chiar daca mai putin sofisticate), drone, submarine si rachete antinava/de croaziera, armele de asalt nu sunt chiar asa o urgenta si evident pot fi produse locale

   5
   • Multe chestii ar fi fost normale la noi in tara insa nu s-a concretizat nimic sau, din contra, unii au luat fel de fel de masuri pentru a deveni din ce in ce mai dependenti de furnizori din exterior sau pur si simplu pentru a pierde din capabilitatile pe care le mai avem/aveam.

    Faza cu Beretta mi s-a parut o mare imbecilitate (venita foarte probabil din partea politicienilor asa ca nu ma mira ca ideea a fost stupida).

    Noi ar trebui ca MACAR munitia si armamentul usor sa il producem aici in tara. Daca nici o arma de asalt nu vom putea proiecta si produce, in masura in care avem traditie si experienta, inseamna ca suntem prostii prostilor (si in ultima perioada ni s-a cam confirmat ca suntem…).

    Ne-am pierdut din indeletnicirea tehnica iar oamenii cu experienta in domeniu (ma refer aici si la cercetare) s-au pensionat/au murit/au plecat in afara insa cu putina initiativa si cateva milioane de euro/an putem sa modernizam unde este nevoie si sa pregatim oameni, iar daca nu are cine sa-i pregateasca ii pregatim in afara sau aducem pe altii care nu s-au auto-sabotat precum „furnizorii de securitate”.

    Mai mult de atat redezvoltarea acestui segment va insemna locuri de munca, mai putina dependenta de exterior si mai multe vanzari/comenzi la export care nu ne-ar aduce decat beneficii. Nu mai zic ca s-ar face ceva economii care pot merge in alta parte. (nu, nu in buzunarul tau Ciolacu/Dragnea/Ghita/etc.)

    5
  • Balticii, la ani lumina de noi:
   „Nations supported under the ROC are encouraged to establish the legal and organizational framework for a resistance and bring it under the official control of their armed forces. One such example is the Estonian Defence League, a volunteer paramilitary organization whose 16,000 members are organized under Tallinn’s defense ministry and receive training from U.S. special operations.”

   8
 12. https://www.defenseromania.ro/india-vrea-sa-achizitioneze-peste-1700-de-tancuri-rusia-promite-t-14-armata-iar-franta-pune-la-bataie-tancul-leclerc_614413.html

  Sunt destul de sigur ca indienii o sa mai dea comenzi pt Rafale desi momentan fac pe indecisii dar daca o sa cumpere si Leclerc francezii putem spune ca le-a pus Dumnezeu mana in cap.

  3
  • Ii va rupe Franta in India pe genunchi pe rusneci si au si motive sa o faca,nu se pot compara produsele franceze cu porcariile rusesti dpdv al calitatii + si mai nou si geostrategic pt India e mai logic achizitia din Franta de scule decat din Rusia ,pt ca piticul are impresia ca e mare aliat strategic cu orezarii,aia avand din ce in ce mai multe conflicte deschise cu India la granite.

   4
   • Echipamentul frantuzesc este peste cel rusesc dar si preturile sunt pe masura.

    Din ce stiu, in tarile in care marile puteri incearca sa domine (Irak, Afghanistan, India, etc.) armata e impartita intre scoala sovietica/rusa care prefera echipamentul lor si scoala americana/occidentala care evident prefera echipamentul din astfel de tari.

    Dpmdv indienii ar trebui sa alega o tabara si sa nu mai aiba ditamai ghiveciul de inzestrare: Fregata proiectata si construita local lanseaza un elicopter american care sa vina in ajutorul unor tancuri frantuzesti care sustin avansul infanteriei inarmata cu Kalashnikov.

    2
 13. http://www.tanjug.rs/full-view_en.aspx?izb=707855
  why it was spending money on arms, rather than on infrastructure or the energy sector.
  https://youtu.be/YqGTq9gBLso
  A lot of money for weapons.Serbia has good weapons, good military industry, exports, why do you need more weapons and mandatory military service?

  • This is old news. The protests ended a long time ago.

   • The protests are normal in democracy, but serbian people needs butter instead of guns. It’s looks like war preparations, Rafale for what? Mandatory miltary service for what?

    • Mandatory military service will be returned this year, because it is necessary.
     Rafael’s procurement is questionable.
     If Serbia modernizes and overhauls what it currently have, that will be enough.
     What Serbia has never had properly is the Air Defense. This needs to be done from the ground up. And they are working on it.

     • Yes, Serbia has 14 MIG29, enough for Serbian Air Force.Ground Forces have Nora,Lazar, Milos,Zastava , very good weapons.
      I don’t think that mandatory military service is necessary.With all due respect to major Milan Tepic and private Cole, who preferred death instead
      of surrender,ZNG captured 200 JNA tanks at Varazdin and Bjelovar. So, use of conscripts is rather questionable.
      Of course you can tell me about battle of Kosara,but was a mixture of conscripts, dobrovolci, etc., also there are o lot of young conscripts who died on the border. https://kossev.info/22nd-anniversary-of-the-battle-of-kosare-one-battle-two-narratives/
      „the slaughterhouse of Yugoslav/ Serb youth.“

      In those clashes, the Yugoslav Army lost 108 soldiers. The majority of them were young men from 18 to 20 years of age, serving compulsory military service since March 1998. In many testimonies after the war, it was revealed that these inexperienced soldiers – due to the talk of war – being sent to a watchtower on the border with Albania.

      I saw o lot of pictures of young serbian conscripts died at Kosara and Pastrik, and for their families is unfair to send their children in the army and some of them don’t have at least a grave.So I believe that youth deserves better life, not 2 or 3 years far from home, doesn’t matter if is
      serb, romanian, russian.The modern warfare is for profesionally qualified soldiers not for inexperienced young men.
      I saw Karaula trailers, a good example for mandatory military service,yugoslavian, serbian ,romanian, etc.

      1
  • Sansele ca Finlanda sa aplice pentru NATO sunt cam minuscule, ei sunt mai mult interesati de neutralitatea pe care au avut-o cu URSS-ul si acum vor doar sa le reaminteasca rusilor ca exista consencinte daca o dau pe amenintari. In primul rand e o idee cam nepopulara, in 2019 aprox 51% erau anti intrare in NATO, restful fiind impartiti intre da si nu stiu.
   In al doilea rand dintre cele 4 mari partide din alegerile din 2019 doar 1 e pro-NATO (partidul presedintelui, cel care a declarat ce ai postat)

   In ordine dupa voturi:
   SDP este foarte anti ascensiune.
   Partidul Finn e chiar anti-NATO
   NCP e singurul partid pro
   Partidul Centrist il venereaza pe Kekkonen adica e anti-ascensiune.

   In schimb sunt sanse mult mai mari ca Suedia sa aplice, ei au ajuns de la ~15% pro-acesnsiune in 2012 la ~65% in 2020 multumita actiunilor lui Ivan.

   2
 14. In transa ?
  De un an ONG-urile nu mai striga ca aerul din Bucuresti e de nerespirat
  https://www.dcnews.ro/au-reinceput-arderile-ilegale-langa-bucuresti-octavian-berceanu-daca-miroase-urat-de-aici-miroase-este-al-saselea-foc-toxic_851804.html
  Astia crestini , ieri l-au sarbatorit pe Sf.Vasile , azi arde-o nene 🙂

  1
  • Ba striga la fel ca inainte. Tu pe ce planeta traiesti?

   1
   • In mod clar nu traiesc in Romania pentru ca aceasta sa-mi ocupe tot timpul .
    Acum nu mai urla nimeni ca e aerul irespirabil in Bucuresti , nu mai iasa nimeni cu lighenasul sa strige ca vrea apa calda ( probabil nu s-or mai fi spalat , pacatele mele )
    Iar pe seful Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului l-au matrasit in septembrie de indata ce cautase sa vada cine arde ilegal deseuri .
    https://ziare.com/brasov/stiri-actualitate/brasoveanul-george-garbacea-demis-din-functia-de-sef-al-agentiei-nationale-pentru-protectia-mediului-8563123
    Bhttps://www.caleaeuropeana.ro/seful-garzii-de-mediu-octavian-berceanu-a-fost-demis-de-premierul-florin-citu-reactia-usr-plus/a si seful Gărzii Naționale de Mediu si-a luat-o
    Intre timp , se importa deseuri din greu , si se ard fara probleme .
    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/legaturile-dubioase-dintre-gropile-de-gunoi-din-capitala-si-mafia-deseurilor-din-italia.html

    2
    • @nicusor, aia cu mohicanii care dau foc la cabluri e abureala ieftina. Poluarea real din Bucale e de la masini, vara te sufoci daca stai la semafor cu geamul deschis. Nu au statii in zonele astea ca daca ar avea ar fi horror, sunt zone intre blocuri mari unde nu circula aerul. In lock down cand erau 1/10 masini pe strada in Bucale era aer ca in Predeal. O ard aiurea sa distraga atentia, sa rezolve problema aglomeratiei din trafic nu sa caute 2 mohicani care ard cablu la groapa de gunoi.

     3
      • omule, tu stai la 3000 de km eu la 10 fata de km 0 din Bucuresti.
       inceteaza sa te mai contrazici cu link-uri din presa ca devii penibil.
       Or fi si smenurile alea ca dracu stie ce fac toti borfasii, dar nu te intrebi de ce ard la Bucale unde se afla instant si e monitorizata zona si nu le ard la Urziceni , Filiasi Caracal, Titu sau alte orasele unde au 5 militieni ametiti ruda cu nea primaru?
       Sunt 2 chestii diferite, ca au prins pe unii care fac trafic de gunoaie e un caz, poluarea in Bucale e altul. Sa nu vina cu prosteala asta ca au rezolvat acum poluarea.

       3
       • Era un film, Furtuna perfecta .
        Dumneata esti postacul perfect .
        Bagi sub pres mizeria stapanilor , injuri industria de varf romaneasca sau pe romanii emigrati , care sunt pe cont propriu nu de la buget , si la urma spui ca altii denigreaza .
        Tupeul perfect .

        Nu mai iasa nimeni la manifestatie pentru calitatea aerului si mai ales cu ligheanul pentru lipsa de apa calda ?
        Nu , ca doar ati ajuns la putere .
        Ascundeti sub pres tot .

        In rest , daca si BBC a vazut ce se intampla cu arderile , si vii si imi spui ca nu exista
        Cum ziceai , sa-mi iau abonament la un canal de filme , ca-mi explici tu ca negfrul e alb .
        Deci ceea ce in celelalte vremuri se numea informare politica .
        Odata pe luna seful ( In viata civila sau la catane ) era obligat sa ne adune si sa faca un conspect asupra realizarilor si sa ne spun ce ne spunea turnatorul Petrov dupa 20 de ani , ca traim bine .
        Industrie si realizari tehniologice aveam ce-i drept , salam in magazine nu era , Secu , militia si sefii aveau . Ratii speciale .

        Uite , a fost odata o ora de informare politica care chiar mi-a placut .
        Mai ramasese o saptamana pana la trecerea in rezerva ( pana l a liberarare , cum i se spunea ) .
        Ca sa stam cuminti au gasit solutia : ne-au trmis la spart cioate si butuci in depozitul de lemne al regimentului , -.15 º C .
        Si intr-o zi , dupa masa de amiaza ne opresc la informare politica , in sala de specialitate . Cum veneam din frig , rupti , ne-am asezat in spate , ascunsi dupa teleimprimatoare si am pus capul pe ele in timp ce un locotenent ne citea in sila ce viata perfecta traim , adica ceea ce tu faci cu entuziasm .
        Asta pana ce unul a inceput sa sforaie , si a stricat totul . 🙂

        Te-am intrebat , ai avut neamuri la CI ?
        Ca nu ai raspuns dupa ce ai scris .

        2
        • scuze ca te intreb @nicusor, in Spania exista Distonocalm?

         4
         • Am sa-ti spun ce nu exista in Spania : nu exista tupeisti de tipul tau ,
          Si acesta poate fi unul din motivele pentru care exista un milion de emigranti romani in Spania si nu invers .

          Adica pun trei link-uri , inclusiv declaratii oficiale si reportaj BBC , si tu continui sa ne minti in fata .
          De fapt asa faci de la inceput .
          Oricum , vad ca vii cu contracomentarii la majoritatea comentariilor mele , ceea ce spune ceva despre caracterul tau .

          2
          • bai mi*??%$ne, cu ce ocazie iti permiti tu sa spui in fata unuia ca minte? Cine te crezi tu pe lumea sa generalizezi si sa aduci asemena afirmatii, in tara asta nu toti lucram in laminor la Targoviste sa ajungem sa traim din compensatie si ajutor social ca sa ne luam lumea in cap. Unii muncim cinstit la privat de cand am terminat scoala si facem bani cinstiti, platim taxe catre statul roman caruia avem dreptul sa ii cerem socoteala pentru ca suntem contribuabili, nu doar posesori de buletin. Ne jignesti pe toti din tara asta cand debitezi pe aici ce dkkt suntem ca ai stat tu 4 minute in fata casei tale, cine stie prin ce catun sau fundatura sa-ti dea prioritate la trecerea de pietoni si ca primul care a facut asta era unu cu masina de Spania.
           Affla ca in Bucuresti ti se da prioritate la trecere de 2 ori mai repede ca la Roma, dar asta insemna sa mai vezi lumea ca sa compari. Mie in Spania de ex. mi s-au parut masinile lor niste troace, dar nu generalizez opiniile personale.
           Cum poti sa-mi spui tu mie care ai vazut Bucurestiul din maxi taxi catre Otopeni ce este aici cand eu respir aerul asta? Ma faci bugetar, ca sunt la putere si alte tampenii. Lucrez la privat de cand am terminat scoala nu fac politica si mi se rupe de orice partid si nu cred ca am scris vreodata ceva despre unul. Iti dau si link-uri sa vezi unde sunt puse statiile alea ca sa vezi ca e o prosteala maxima masuratoarea de poluare in Bucuresti si tu o tii pe a ta ca ai vazut la BBC. Iti spun ca una e p.. si alta e prefectura, doua lucruri distincte ca unii fac smen cu gunoi si ca poluarea exista big time de cand e lumea iar tu ma faci ca mint.
           Nu degeaba ai plecat, cu atitudinea asta nu aveai cum sa te adaptezi la un alt profil si sa iei viata de la cap ca noi ceilalti, ai preferat sa schimbi tara pe care acum o ridici on slavi gen (nu-mi ocup timpul cu Ro – vezi maj sus), denigrezi tendentios si rau intentionat cam orice exista pe aici ca un suporter din tribuna dar din echipa adversa si ne impui capul cu lucruri de acum 30 de ani pe care noi le-am uitat demult. Vrei sa dai senzatia ca am ramas in o groapa de gunoi si fara apa calda din ce minunatie de tara eram, asta e imaginea ta despre noi. Ti-as spune muuuult mai multe fata in fata.
           Te urmaresc de mult timp, niciodata nu am vazut un comentariu laudativ despre ce este acum in Ro, doar critica si jelire, asta este outputul tau si cred ca ai vazut ca nunprea ai suporteri.
           Acum daca intru in spam nu-mi pasa, dar mi-ai depasit orice limita posibila.
           Un roman rezident iti ureaza totusi o seara buna.

           8
          • @nicusor, ca sa completez ce am scris aseara la nervi. Daca am generaliza ca tine ce gasi prin acele link-uri pe net, am considera Franta un al doilea Irak si nici dracu nu ar mai itra pe acolo vreodata, asta vazand doar ultimul revelion din strada. Trebuie sa fii redus mintal sa neumblat prin lume sa-ti faci o opinie dupa niste stiri de senzatie citite pe net. Am fost acum ceva ani la Paris de un revelion si am constat ca obiceiul derbedeilor de acolo era sa arunce cu sticlele in sus direct din multime, asta pe langa distrugerile care le faceau nu la nivelul ce vezi la tv. Dar, nimeni nu este atat de ingust la minte sa considerea asta o regula si faptul ca e o tara dkkt, am mai ulterior de mai multe ori pentru ca-mi place tara, iau in calcul ca exista niste zone naspa de evitat dar atat. Acelasi lucru si in Atena unde sunt zone de oras care noaptea se inchid de jandarmi fiind periculoase sau multe alte locuri din Italia. Daca ar fi fost sa generalizez Spania de la africanii din Barcelona care ziua carau pautura cu nimicuri iar noaptea te racolau pe strada sa iei o fata sau un plic de praf, nu mai calca nici dracu pe acolo, dar asta e o exceptie, tara este frumoasa de vizitat si daca respecti niste regului de calatorie este ok.
           Atitudinea asta de a unora, in special cei ca tine de a denigra tara lor de origine duce la o reticenta a occidentalilor fata de noi, am vazut asta live cu niste colegi din Austria, erau reticenti sa vina in Ro ca auzisera ei ca aici e periculos (bande, mohicani etc), dupa ce au venit au ajuns la concluzia ca in Bucuresti noaptea e mai safe ca in Viena la cata politie e pe strada fata de la ei. Si de atunci au vizitat in concedii toata Ro si au tras dupa ei si alte cunostinte.
           Dar la tine ma derajaza altceva, nu o faci inconstient, o faci din oftica si razbunare fata de soarta ta trecuta, te razbuni pe tara asta si pe cei care au ramas pe aici (ne faci paznici la mall sau politisti comunitari), pentru ca tu nu ai avut o solutie viabila sau nu ai fost capabil sa-ti gasesti aici o soarta mai buna si incerci sa imprimi o idee ca aici e dkkt si ca paradisul e in vest. Am langa casa un bloc nou in care au luat apartamente unii reintorsi de afara, dupa 10-15 ani au plecat cu o geanta au venit cu o geanta, ce au produs acolo au bagat in gura si au tras pe p.. Au job-uri aici, case in rate si iau viata de la capat cu alta expertiza, asa cum ne consideri tu dkkt. Nu spun ca e bine sau rau pe nicaieri, depinde de om si de norocul lui, dar ce stiu sigur e ca pe nicaieri nu e paradis si mai ales nu e pe gratis.
           Ca sa vezi diferenta, citeste comentariile polonezilor care mai scriu pe aici, unu nu denigreaza ca tine tara lor, apara ideile si lauda decizii si daca fac critica este constructiva bazata pe idei si posibile solutii, nu latra la luna despre ce era acum 30 de ani.
           Spui ca esti roman, daca ai fi nu ai avea acest comportament, critici masurile statului mereu ca nu dau aia ca nu fac aia, dar in realitate tu pentru statul roman esti doar o serie numerica pe un server de la evidenta populatiei, nu ai contributie finaciara. Du aceasta critica catre statul/comunitatea catre care se duc taxele tale si lasa evaluarile pentru rezidentii platitori de taxe, este dreptul nostru sa ne spunem opinia despre cum sunt folositi acesti bani. Cand ne denigrezi sa ai in vedere totusi ca pensiile rudelor tale (sociale in RO) sunt platite din banii nostrii munciti, nu din ai tai si nu este usor pentru niciun angajat sa vada ~50% din venit brut plecat la stat sub forma de taxe si impozite si sa ti se vehiculeze in fata impozit progresiv pe motiv ca nu ajung banii de pensii.
           Gata te las de acum, s-a dus concediul si nu mai am timp de povesti. Dar promit ca-ti voi citi comentariile si voi reactiona daca ne mai denigrezi pe noi „politistii comunitari sau paznicii de mall necivilizati care nu stiu ce e aia o trecere de pietoni”. Acu ma scuzi, am tiket ca a crapat un batch de sync pentru DWH la banca X din tara Y, asta ca sa vezi cu ce se ocupa „paznicii de mall”
           Zi buna.

           9
          • ” Affla ca in Bucuresti ti se da prioritate la trecere de 2 ori mai repede ca la Roma ”
           https://www.dcnews.ro/nou-scandal-pe-valea-prahovei-dupa-o-sicanare-in-trafic-oana-zavoranu-un-dement-a-iesit-cu-cutitul-la-noi_852299.html
           https://www.dcnews.ro/un-biciclist-s-a-urcat-pe-capota-unei-masini-care-ocupase-pista-de-biciclete-video_852386.html
           https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/video-inca-o-bataie-in-trafic-pe-valea-prahovei-trei-soferi-s-au-incaierat-pentru-ca-unul-nu-ar-fi-dat-prioritate-1789357
           E doar a 7-a zi din an , si deja patru agresiuni in trafic .
           In tara care are un numar de zece ori mai mare de accidente mortale decat Elvetia .
           La mine in zona, in Romania , patru accidente dintre care doua pe trecerea de pietoni , in sapte zile din acest an .
           Aici in comarca ( raion, county , condado ) nimic .

           Masinile din Spania sunt cumparate in majoritate noi .
           SI se intretin , nimeni nu isi permite sa plateasca daune pentru un accident produs din cauze tehnice .
           Da , au multe Dacii , troci cum spui dumneata . Si fiecare autoturism trece verificarea tehnica in mod real , ar trebui sa vii sa vezi inainte de a comenta .
           La noi , SUV , si cat de mare . BMW pe linie .
           Chiar , de ce luau foc masinile azi-vara in Romania pe drum in ritm de una -doua la saptamana si aici , in Spania , cea mai calda tara din Europa , nu ?

           Oi fi eu un neadaptat , pentru ca nu am facut cum fac altii : slugarnic cu sefii si zbir cu subalternii .
           Si ca mine mai sunt patru milioane si jumatate .
           Sunt toti inadaptati ?
           Sau oameni cu demnitate ?
           AM plecat din Romania de la obraznicia sefutilor . Sansa vietii lor sa poata fi zbiri cu subalternii . Ca si caprarul in armata , nu ?
           Si daca ei isi linguseau sefii si taiau salariile subalternilor , asteptau sa fie lingusiti la randul lor .
           Dar speranta desarta : oamenii adevarati le ziceau vreo doua si plecau .
           ” Ca nu e putin lucru sa injuri o suta de oameni si ei sa-ti raspunda Traiti ”
           Mos Teaca , nu ?

           1
      • uite aici site-ul oficial daca vrei sa monitorizezi aerul din Ro.
       https://www.calitateaer.ro/public/home-page/?__locale=ro
       sa te uiti si pe unde au pus statiile in Bucale: In parcuri Moghioros, IOR, Carol pe mal lac Ciurel etc. Adica in zone verzi nelocuite si fara trafic auto. Pana si in Chiajna e pusa langa parc si un teren viran care da pana in Dambovita.
       O golanie de 2 bani pentru fraieri, daca muta statia aia de pe malul lacului Ciurel 1 km in intersectie la Lujerului sau pe Iuliu Maniu sau Virtutii, la ora 8 dimineata iese din scala aparatul de masurat.

       10
  • se striga non stop dar nu prea intereseaza pe nimeni, televiziunile de stiri nu preiau (A3, Romania TV) sau preiau prea putin / rar (Digi 24); ramane facebook, site-uri, ceva ziare…

  • Nu vă lăsați păcăliți de aparențe… Norilsk = nichel Așa se și numește, Norilsk Nikel.
   80 % din producția mondială de nichel este la Norilsk. Este un ZATO (oraș închis), nu se intră și iese fără aprobarea FSB. Este și printre cele mai poluate orașe din lume, dar acolo exploatare duduie! Și prelucrarea metalelor. Se lucrează masiv cu pușcăriași, dar au condiții de lucru excelente și un soi de regim semi-liber. Nu ai unde pleca de acolo. Iarna se duc temperaturile spre -60*.
   Acolo pâinea costă de 5 ori mai mult ca la Moskova, alimentele fiind aduse majoritar cu avionul.
   Norilsk/Dudinka a fost parte din Gulag. Explorarea și combinatul au rămas. Îi zice Norilsk Nikel și e un monstru industrial. Mai ales după ce au pus mâna pe el niște ‘baieti deștepți’.
   Indiferent de filmare, la Norilsk producția duduie!

   4
 15. Va recomand sa vedeti „Vlad the Impaler”. Producție turcească – un adevarat atentat la bunul simț sau turcii au fost de fapt „apărătorii „creștinismului? Un film de propaganda marca Erdogan in cel mai nerusinat mod. Totusi, e distractiv cum, dupa 500 de ani turcii nu l-au uitat si incearca sa-i ucida faptele. Cam tarziu si ineficient efortul …. tinand cont ca a devenit un personaj mondial

  6
 16. se pare ca a picat definitiv afacerea Gowind

  https://monitorulapararii.ro/romania-rateaza-si-in-2021-achizitia-de-corvete-1-40092

  Ar trebui sa urmeze o atribuire directa catre Damen, urgent..

  2
 17. Nea Pană, de la Forțele Zburacioase Pacifiste, a zis cu gurița lui că anul asta vor veni primele 3 avioane din Norvegia pentru a intensifica antrenamentul piloților. Deci, probabil, că cele 3 F16 vor fi duble.

 18. https://www.mycity-military.com/slika.php?slika=113204_547071157_271182670_2658074157656715_7368323930689257135_n.jpg

  Cornet missile systems in the armament of the Serbian army.

  Serbia is definitely switching to 6.5x39mm Grendel caliber. With the possibility of using 7.62x39mm as needed.

  2
 19. „La 31 decembrie 2021, Ministerul Apărării al Republicii Slovace a închis licitația pentru achiziționarea de vehicule blindate de luptă 8×8 pentru Forțele Armate ale Republicii Slovace. Cehia, Finlanda, România, Spania și SUA au depus oferte în termenul stabilit, în timp ce unele dintre țări au livrat mai multe soluții tehnice.”

  https://www.mosr.sk/50819-sk/ponuku-na-vozidla-8×8-pre-ozbrojene-sily-sr-zaslalo-pat-krajin-hodnotit-ich-bude-projektovy-tim-odbornikov/

  2
 20. ? Romania a depus oferta ??? Cu ce ???

  2
 21. ce ajungi sa faci daca te bazezi pe hartii semnate de ivani si unde s-a ajuns acum. Cateva foto din 2012 cu fabrica Harkov Ucraina:
  https://ukrainetrek.com/blog/army/kharkov-tank-repair-plant/
  si 2011 langa Kiev:
  https://ukrainetrek.com/blog/army/the-graveyard-of-tanks-near-kiev/#more-32

 22. https://www.defenseromania.ro/programul-piranha-v-e-in-impas-exista-inclusiv-riscul-ca-transportoarele-sa-nu-fie-construite-in-romania_612898.html

  ,,Ne aflăm astfel în situația în care General Dynamics se vede pus în fața condiției obligatorii pentru construirea Piranha V în țară, anume să pună bazele unei societăți mixte în care UMB să vină cu aportul logistic, iar partea americană cu suportul tehnologic. Doar că, potrivit informațiilor nostre, UMB se află sub incidența gajurilor bancare. În aceste condiții General Dynamics ezită să intre într-o societate care riscă ulterior să fie executată de bănci din cauza pasivului cu care vine UMB-ul.

  Pe de altă parte, potrivit informațiilor noastre, General Dynamics e dispus să intre în orice societate mixtă cu o companie din industria de apărare în vederea respectării contractului.” de aici reiese ca GD nu-s legati de picior cu UMB

  ,,Însă scopul Guvernului și al MApN în acest program nu e doar înzestrarea cu Piranha V sau alte transportoare, pe care le putem în continuare cumpăra fără prea mari probleme, ci obiectivul e de a deține o capabilitate de transportoare de acest nivel în România prin dezvoltarea lor de către industria noastră.”…..mai crede careva in minciunile astora ?!!

  Si o chestiune asa mai simpla, ce e asa de ,,exceptional” in Ro de ambasada SUA e condusa de un insarcinat de afaceri si nu de un ambasador plenipotentiar?….

 23. N-au incredere americanii in conducatorii nostri, le e frica ca se dau cu URSS-ul dupa primele salve de artilerie si e nevoie de CIA sau US Army? …..tare mi-e teama c-am ghicit, sa fii precaut egal inteligent:)))….

  • da frumos le mai minciuneste leahul .. si nu cred ca in acest caz e de vina votca ….

   In primul rand daca in „1980, mișcarea de opoziție Solidaritatea câștigase tot mai multă popularitate” se datora masurilor luate de guvern . Adica scumpiri masive la haleala ….. Asta a dus la greva , baiate si Solidaritatea

   Doi …. armtele au tot soiul de planuri .. ca aia si deci niste planuri RKKA avea planuri sa faca in Polonia ce facuse in Cehoslovacia .. nici o mirare!

   Insa „sus” se sicuta care ar fi pretul poliic. Mare!

   Si polonezii nu prea doreai sa solicite „ajutor fratesc”, Se cam codeau . Si unii polonezi ziceau ca se „descurca” si singuri. Jaruzelski a convins sa i se incredinteze „sarcina” . S-a descurcat ….

   A da.. Si desi unii zic ca in 90 Ceausescu ar fi doroit sa dea „ajutir frtesc” RPP … in 1980 a fost daca nu impotriva .. cel putin reticent

 24. „Deci nici la Chişinău, nici la Sofia nou-veniţii în politică din lumea cosmopolită, globalizată, nu vor avea o viaţă uşoară, nici vreo perioadă de graţie acordată de public şi presa cu agendă. Dar spre deosebire de partidul omolog de la noi, USR-Plus, ei măcar au luat puterea reală şi nu trebuie să negocieze fiecare pas cu generalii şi oamenii de casă ai SRI, SIE, SPP, STS, armată etc. Capturarea politicii de către servicii secrete şi militari nu este nicăieri în regiune atât de mare ca în România, unde procesul a dus la o accentuată contra-selecţie, împingând la vârf doar holograme – oameni vulnerabili şi dispensabili, ce nu pot avea o carieră fără protecţia epoleţilor, uniţi într-o francmasonerie a sfertodocţilor şmecheri despre care tot scrie foiletoane Valeriu Nicolae. Dar asta nu înseamnă că reformele în Bulgaria sau Moldova vor merge fără rezistenţă.
  .
  .
  .
  În ciuda tuturor aceste dificultăţi va fi interesant de urmărit “experiementul Harvard” în cele două ţări vecine, mai ales în oglindă cu modelul de guvernare complet diferit de la Bucureşti, pe moment mai aproape de ceea ce descria Krastev: o elită de pradă care sub-performează dar e acceptată tacit şi în cunoştinţă de cauză de o largă majoritate, pentru că oferă predictibilitate în sub-performanţa ei şi conexiune emoţională în vremuri tulburi. ”

  https://www.contributors.ro/moldova-bulgaria-romania-harvard-power-vs-modelul-statului-cu-epoleti/

  7
 25. Au obosit dupa Sarbatori magistratii – trebuie timp de refacere pana la ziua femeii sau or fi bulversati toti bulversati dupa scandalul cu vicele de la CAB (madame judecatoare) – care a fost filata de barbat’su cand facea amor in incinta CAB:

  „Curtea de Apel Bucureşti a amânat luni, pentru 3 martie, pronunţarea sentinţei definitive în dosarul „Colectiv”, în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu.

  La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie 2021, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare, scrie Agerpres.”

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25276178-sentinta-dosarul-colectiv-fost-amanata-din-nou-termenul-stabilit-instanta-pentru-decizia-finala.htm

 26. https://romania.europalibera.org/a/ambasador-rusia-ministerul-tineretului-intalnire/31628200.html

  Oare era oportuna interventia primului ministru in acest caz, nu s-au depasit oaresce atributii din partea ministrului sportului sau e ordin pe unitate sa nu se faca scandal inainte de intalnirea din Elvetia?

  1
 27. https://m.defenseromania.ro/rusia-se-spala-pe-maini-proiect-pentru-anularea-condamnarii-pactului-ribbentrop-molotov-revocand-astfel-o-decizie-istorica-a-sovietului-suprem_604650.html A aparut in 05 aug 2020 / 11:07.
  Daca stie cineva continuarea adica daca Rusia a anulat condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939 semnat între Germania nazistă și URSS.

  • „So far, the Russian parliament has rejected attempts to rehabilitate
   the Molotov–Ribbentrop Pact officially. Postulating the cancellation of
   the 1989 resolution of the Congress of People’s Deputies of the USSR, the
   last bill was submitted in May 2020 by the chairman of the nationalist
   party Rodina, Alexei Zhuravlov”

   pagina 39

   Recomand studiul, ceva ce nu gasesti in Romania lui Roller si a urmasilor lui:

   https://www.osw.waw.pl/sites/default/files/OSW-Report_Forward-into-the-past_net_0.pdf

   • Multumesc mult. F sugestiv privind pozitia politica : „cooperararea cu Occidentul depasita”, „amenintarea eterna a Occidentului”, „Polonia vinovata de razboi”, „Rusia poate repeta actiunea militara”…..Unii am inteles ce trebuie, oare si occidentul a inteles ?

    1
 28. Nu stiu daca s-a mai postat, dar na, îl.pun și eu.
  https://fb.watch/ajMAEQzmb4/
  Nu vă mai stresați aiurea, rușii se tem de arma noastră secretă. 😉
  Părerea mea, hâc…

  1
 29. Un articol mai vechi de pe 13.12.2021, dar interesant ( se poate deduce de ce am avea nevoie de o capacitate care sa permita apararea tarii pana vin ajutoareel cat si de un efort mai sustinut din partea noastra sa obtinem tehnica militara americana ( chiar si din categoria surplus – ajutor sh, care nu sunt de ultima ora ).
  https://www.dw.com/ro/rusia-lui-putin-%C8%99i-descoperitul-flanc-rom%C3%A2nesc-al-nato/a-60107786

 30. deci nato n-are voie sa ii inarmeze pe cei din est dar russia are voie sa faca ce vrea….
  https://www.defensenews.com/global/europe/2022/01/03/serbia-praises-another-arms-shipment-from-russia/

  4
   • M-am uitat atent pe ambele. Totusi nu vad nici o legatura intre Capricorn One care simuleaza o aterizare pe Marte si scenele care sunt dezvaluite de wiki leaks. Personaje diferite, calitatea rezolutia si culorile imaginilor, cratere din sol, peisajul diferit. Si landerul in sine este altfel. Poate nu vad eu bine, mai sunt si alte pareri?

    1
    • Toate conspiratia asta cu neajunsul pe Luna pica din simple motive tehnice:
     1) a FOST construita o racheta inalta de 118 metri, pe care mii de oameni au privit-o cum este lansata, nu la TV, ci in persoana. Daca voiau sa trucheze lansarea, nu era necesar sa aleaga planul acela de misiune lunara, ci cel cu asamblare orbitala prin mai multe lansari. Si era astfel evitata nevoia de a construit un vehicul colosal…. degeaba.
     2) ai tinte pe Luna lasate de astronauti. Sunt un fel de oglinzi prismatice. Le bombardam cu lasere ca sa putem masura, cu precizie, distanta Pamant Luna (asa am aflat ca orbita Lunii se mareste).
     3) au fost trimise in intreaga lume esantioane de regolit lunar. Daca era fals, s-ar fi aflat, pt ca are caracteristici diferite de regolitul terestru. S-ar fi aflat in cei 50 de ani de cand sunt studiate.

     4
  • Si la ce zice Sahmat adaugire..

   Poate ati auzit , asa vag, dar in anii aia era inca o superputiare pe pamant si anume URSS..

   Care URSS se lauda ca a lansat primul satelit terestru, primul animal in spatiu, primul om in spatiu, prima femeie, ca a facut prima fotografie a fetei nevazute a lunii, ca a trimis proma sonda spre o alta planeta (Venus) si ca va face prima aselenizare. Culmea, chiar a reusit prima aselenizare – a Lunohodului si prima emisie tv de pe Luna!.
   Ciculau si niste glume .. Ce va vedea priemul american care va cobora pe Luna?
   Un sovietic cu un buchet de flori care il va intreba de ce a intarziat atat de mult!

   Asa ca-ti dai seama au stat aia cu ochii cat ca pe butelie cands fu aselenizarea!!! Ca monitairuizua comunicatiile cu LUIna mai dihai decat NASA!

   Ia sa ii fi prins aia pe imperialisti ca mint !!!!

   N-au mintit.
   Si URSS s-a retras de la cucerrirea lunii si apoi si din istorie.

   Cestia cu Luna a fost un fleac.. dar mama ce i-a dezumflat!!

   2
   • @Ghita B, adavar spui, dar sa luam si morala cazului care a fost esenta luptei comunism/capitalism. Primii au pus presiune cu pusca la spate sa iasa ceva sa arate in lume ce buni sunt, a mers rapid dar de la un punct s-au blocat, ceilati au plecat greu dar cand au luat viteza i-au spulberat.
    Morala, dictatura prin dorinta unui om si constrangere poate obtine rezultate bune pe perioade scurte aka Hitler, dar long time invariabil va castiga democratia pentru ca este o suma de minti deschise.

    1
 31. The latest issue of TERYTORIALS (Territorial Defense Force – WOT) journal available in * .pdf from the website:

  https://media.terytorialsi.wp.mil.pl/teczka-prasowa/terytorials

  Direct link to the file:

  https://secure.sitebees.com/file/mediakit/2089296/55/TERYTORIALS+nr3.pdf

  Text in Polish, but easily read by the translator.
  Enjoy reading 🙂

  4
 32. http://alejandro-8en.blogspot.com/2021/01/interview-with-former-leclerc-crew.html
  Foarte interesante, si la obiect, opiniile. De citit!
  Părerea mea, hâc…

  1
 33. https://defence24.pl/polityka-obronna/rozpoczela-dzialalnosc-agencja-uzbrojenia Din noul an, Agenția de Armament se va ocupa de achiziționarea de echipamente pentru armată, care a înlocuit Inspectoratul de Armament și alte câteva instituții implicate în modernizarea tehnică a armatei.

 34. Teste la inghet cu arme de asalt:
  https://youtu.be/LbjpIP5ShH0

  11:24 HK MR556A1 (HK416)
  12:21 Steyr AUG
  12:39 URGI (Newest SOCOM Rifle)
  14:35 AKM (AK47)
  14:58 AK-105
  15:15 M4 Block II (GWOT Workhorse for SOCOM)
  15:41 SIG MCX
  17:29 KAC SR-15
  19:34 FN FNC
  20:20 Galil Gen 2
  20:35 M-14 (Fulton Armory)
  21:56 FN SCAR-H (SCAR 17S)
  23:22 DSA OSW (FN FAL shorty)
  23:56 LMT MWS (6.5)

  1
 35. Video cu recrutare ungură
  https://www.youtube.com/watch?v=jP-GfhsicOU
  Video de recrutare romaneasca
  https://www.youtube.com/watch?v=P2QeikahXnc
  trebuie să evolueze

  3
 36. Reacția unui alegător francez fata de recenta declarație a lui Macron „les non-vaccinés, j’ai très envie de les emmerder” – tradus aproximativ cu „ne-vaccinatii, am chef să-i frec” (asta fiindcă emmerder et greu să-l traduci cu „să-i încàcànez”) :

  https://twitter.com/mvschenny/status/1478466223457382402?s=20

  1
  • mda… din categoria „je t’emmerde” = „I make you shit” = „je te fais chier” 🙂

   1
   • Hmm, e „te fac sa faci pe tine” de frica sau alte motive, sau „fac eu pe tine”? E o diferenta 😀

    Un general de la Sedan 1870 zicea ca „Nous sommes dans un pot de chambre, et nous y serons emmerdes”, adica suntem blocati in incercuire, in galeata de facut nevoi iar nemtii/prusacii o sa isi dea drumul.

    Cautarile par sa indice ca e „du-te naibii”, „f* you”, ca echivalent in franceza totusi.

  • Wow.. No shit!1111

   Ce tot zic din toamnă, doar că în loc de 3000 de cuvinte, am împărțit în 2-3 comentarii.

   Dar lăsând caterinca, apreciez sinteza lui Guran, restul (cu excepția lui Goșu) nici măcar de asta nu-s în stare. Măcar în al ”nouălea” an de război încearcă cineva se vadă ce se întâmplă în curtea vecinului. Cu puțin noroc, poate apare cineva care mai pune și întrebarea dacă nu cumva există riscul să treacă ”focul” de pe casa vecinului și pe casa noastră.

   3
  • big like pt Moise. ?

   3
  • imi place ca a atins cam toate laturile problemei,are si timpul necesar sa o faca.
   pe comunitatea asta am citit postari cel putin la fel de bine facute pe subiectul asta.
   dpmdv green-deal nu este inca fezabil si atat de urgent pe cat este prezentat nici macar in occidentul dezvoltat.reducerea dependentei de hidrocarbri e una ,anarho-extremismul eco e alta.

   3
  • Frumoasa analiza si la obiect dar parerea mea pe care am expus-o in PSR Dec’21 este ca doar invazia Ucrainei si a Taiwanului pot fi amenintari reale si care pot avea loc simultan.

   Ceea ce pierde din vedere dl. Moise Guran este ca Iranul NU poate face un pas gresit.

   Desi ar parea usor pentru iranieni sa se apuce sa faca deranj daca americanii ar fi prinsi concomitent cu 2 crize majore: In Europa si Asia, de fapt e al naibii de greu si ar fi SUICIDAL pentru guvernul de la Teheran.

   De ce? Fiindca este un actor in regiune care de-abia asteapta sa primeasca unda verde sa piseze din aer Iranul si mai ales facilitatile nucleare.

   Deci, Iranul avand ambitii nucleare, nu va misca in front, pana nu va obtine arma nucleara + mijloc de transport al armei nucleare catre tintele pe care le viseaza (Tel Aviv si Ierusalim).

   Si asa, am devoalat si cine e dulaul care de-abia asteapta sa fie scapat din lat si asmutit contra iranienilor – ISRAEL.

   Doar atat.

   4
  • Putin nu poate sa atace Ucraina,are armata cu soldati in termen.El trebuie sa demonstreze etic necesitatea de razboi ,textu cu nevoia de securitate nu tine pt rusu de rind.Cand a fost razboi in Cecenia mamale soldatilor au facut proteste in piata rosie ,Brejnev s a trezit peste el cu o mama de soldat cand a fost razboi in Astan.Ucraina daca opune rezistenta le ia repede 10 000 de cioloveci si treaba devine nasoala pentru piticu cracanat cand o sa vada rusoaice disperate sub zidu Kremlinului ,cum gestioneaza ,pune kgb u sa le bata sau sa le face el altii?.
   Putler nu si a rezolvat mare lucru cu Crimea ,si a facut ucraineni dusmani si pib/capita al Rusiei este mai mic decat al Romaniei incepand cu …2014.In trecut ,in mai toate timpurile a fost mai mare Sa vedeti ca ciolovecii pe net fac spume din cauza asta.

   4
 37. Se pare ca situatia din Kazakstan se inrăutățește tot mai mult, imi aminteste de Belarus.

  6
 38. https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25279382-val-numiri-ministere-12-secretari-stat-subsecretar-adjunct-desemnati-marti-premierul-ciuca.htm
  santa klaus si mos nicolae au facut cadoul pdsr-lui o tara intreaga iar maimutoiul din modrogan inca mai crede ca e relevant pe scena polititruca actuala….
  #cadouriotravite

  2
  • Sunt multe de spus, dar abia acum vedem ca „bajetii” nu se mai ascund si nu mai au frica de nimeni…Controleaza TOT!

   Sa-i „multumim” lui Nastase ca ne-a pus in aceeasi liga cu Rusia putinista la „cost of doing business in Romania”.

   Asta o stiu de la niste evrei cu care am avut niste afaceri in Romania si mi-au spus:
   „Peste tot in lume se accepta pana 10% din conctract ca spaga/mita/lobby e „cost of doing business”. Si noi, in Israel, avem politicieni corupti dar exista o vorba ei baga mana in buzunarul taua cu degetul mare intins – si se opresc! In Romania, ce am gasit, e egal cu ceea ce se intampla in Rusia, parca inadins politicienii si-au taiat degetul mare de la mana si nu mai au opreliste.”

   Can mai apar, unii si altii de se intreaba, pai de ce nu aia, de ce nu cealalta, ca de ce costa km de autostrada dublu fata de cele facute in munti de catre italieni/francezi/elvetieni…

   Astazi „cost of doing business” in Romania a ajuns pana la 40% din contract!

   Politicienii – holograme nevertebrate si cu bube in cap + castele de speciali, va ureaza un calduros: Somn usor, natiune!

   8
 39. As part of the Polish Territorial Defense Forces (WOT), a special unit will be created – the Gryf Military Unit (Jednostka Wojskowa Gryf).
  Including graduates of the unconventional activities course, conducted by soldiers with experience from Special Forces, modeled on the American Special Forces Qualification Course (SFQC)

  https://defence24.pl/sily-zbrojne/wot-po-pieciu-latach-bedzie-wiecej-brygad-i-jednostka-specjalna

  The patron of the unit is a participant in the Warsaw Uprising, Maj. Gen. Janusz Brochwicz-Lewiński pseudonym Gryf, soldier of the Home Army (Armia Krajowa, AK) battalion „Parasol”.

  https://media.terytorialsi.wp.mil.pl/informacje/708456/kurs-dzialan-niekonwencjonalnych-nr-001-zrealizacji

  https://media.terytorialsi.wp.mil.pl/informacje/718169/bohaterowie-odchodza-szkola-sie-ich-nastepcy

  7
 40. Kazakhstan – un colaj de postari din social media facut de un baiat pana sa taie aia netu
  https://youtu.be/90GyfvdloNo
  ultimul clip cu BTR ul, seamana cu filmarea de la noi de pe Magheru din 21, iar militia la fel de varza ca ai nostrii atunci.
  Ce teapa epica ar fi pe ivani sa apara o ukraina si acolo.

  6
 41. Pun prinsoare ca s a terminat criza din Ucraina. Americanii au dat șah in Kazahstan :))))

  5
 42. https://mobile.twitter.com/nexta_tv/status/1478725986971701248?s=20&fbclid=IwAR1_mnFZfaDEL_spfuuJFtxQuYSxbJ5w4dZwye5smNYtB6Kwf7fdmLcXxgs
  „Whitdrawal from all alliances with Russia”.
  Când crezi că ți-ai aranjat toate piesele pe front, se trezeste poporul kazak, frate si preten, să-ți dea o perversă ca pe Târgu Ocna.
  Mari si minunate sunt caile revoluției socialiste!
  Părerea mea, hâc…

  16
 43. Cum stam cu producția și folosirea F 35 ?
  ” Peste 750 F-35 operativi in 30 baze si nave pe planeta. Peste 1.585 piloti și 11.545 personal de întreținere au fost formați. Aproape 470.000 ore d zbor cumulate. Noua țări au F-35 operativi in baze naționale și 12 forte armate au declarat l’Initial Operational Capability ( IOC).
  6 țări au folosit F-35 in operatii de lupta.”
  PS.
  142 aparate livrate doar in 2021.

  De aici :
  https://www.analisidifesa.it/2022/01/i-successi-del-programma-f-35-nel-2021/

  3
 44. Mai sa fie, mai sa fie – Decembrie’89 rings a bell? Daca in weekendul care vine 8-9 Ian 2022 e Craciunul pe rit vechi la rusi, azi 5 Ian este echivalenta cu 22 Decembrie…

  Si a mai aparut si Iliescu kazahilor, cerand ajutor ivanilor contra „teroristilor” …

  Deci clar se vede a cui e mana. Daca rusii, rup vestul Kazahstanului si-l alipesc la Rusia, ii trimit pe aia in epoca de piatra la crescut capre si magari.

  „It is actually no longer a threat, it is an undermining of the integrity of the state and most importantly it is an attack on our citizens who are asking me… to help them urgently,” Tokayev said.

  „Almaty was attacked, destroyed, vandalized, the residents of Almaty became victims of attacks by terrorists, bandits, therefore it is our duty… to take all possible actions to protect our state.”

  Tokayev said he had appealed to the Collective Security Treaty Organization (CSTO), a military alliance of Russia, Belarus, Armenia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, and Tajikistan.”

  https://www.reuters.com/world/asia-pacific/kazakh-president-seeks-help-russia-led-security-bloc-2022-01-05/

  1
  • Stai „linistit”, grosul fortelor rusilor este in vest, nu prea mai au pe cine sa trimita in Kazahstan.

   • Da? ia vezi la articolul cu Ucraina ca se mirau unde sunt fortele VDV (Vozdushno-desantnye voyska Rossii) :)))

    Fac pariu ca sunt turisti, la fel cum Bistrita era impanzita de turisti rusi in ’89…asa si orasele kazahe.

    in max 1 saptamana restabilesc ordinea si arata ca „Russia means business” la intalnirea cu US si Europenii.

    Ei trebuie doar sa „divide et impera” pe US si europeni. Europenii se vor caca pe ei de frica dupa show-ul asta de forta si vor vrea sa faca concesii si vor incepe sa se tanguiasca pe langa americani.

    Asta e jocul lui Putin acum.

    3
   • Deja, la televiziunile rusesti se baga propaganda, cum ca vezi doamne, americanii ar fi dat 1000 USD fiecarui manifestant si ca rusii sunt obligati sa ii dea afara din tara fratilor lor.

    La noi parca era 100 RON de persoana si 50RON de caine?

    8
  • nu vine omule de la rusi, crezi ca de asta le arde lor acum cand pregateau mapa pentru Geneva si carau mancare la +100k de ivani detasati in vest. Tocmai isi zbarleau puful si s-au trezit cu gherla asta pe cap. Pare pur si siplu o prostie tipica oricarui dictator cand ignora problema oamenilor.

   5
 45. https://www.armyrecognition.com/armies_in_the_world_analysis_focus/swedish_army_is_now_equipped_with_40_mjolner_120mm_self-propelled_mortar_vehicles.html
  Suedezii nu au fost mulțumiti cu AMOS,asa ca au propriul sistem de 120mm Mjolner. Păcat de AMOS, o bijuterie tehnică fără noroc si sustinere, ar fi fost bun in armata română. Cu munitie Strix si Mat 120 si MRSI 2×5 lovituri e un adversar mortal pentru tancurile rusești, cu tot grătarul ala deasupra turelei.

   • Sigur e mai ieftin, dar tot îmi pare rau după AMOS, erau comentarii pe RM despre AMOS ca i ar sta bine pe monitoarele noastre.George GMT scria in 2013 ca nu renunță la AMOS pe monitoarele noastre nici sa l omori. Au renunțat intre timp proprietarii suedezi la el.Nu îmi dau seama ce calcule si au făcut suedezii, ca sunt implicați și în AMOS cu 50% si apoi s au apucat de Mjolner.

  • AMOS e o bijuterie tehnica, dar este foarte scump si mortierul e artileria la purtator a infanteriei, artileria saracului… nu prea renteaza sa bagi atatia bani in asa ceva.

   Pentru noi ar fi potrivit sistemul ala pe 4×4, am uitat cum ii zice.

   Strength in numbers ca sa zic asa..

   • Piranha 3 de la parada ce aveau cu ele?

   • Dupa cum banuiesc ca ai observat eu iau ca referinta experienta noastra din ww2.Si cred ca situatia de atunci se repeta si facem aceleasi greseli.Evident ca nu avem bani pentru ca se fura prea mult,dar e preferabil sa bagam mai multi bani in armament/industrie dacat sa platim despagubiri sau sa disparem ca natiune.Normal ca aruncatorul de 120 mm autohton trebuie sa ramana in dotare ca piesa de baza, AMOS in schimb aduce ceva nou.Poate lansa 10 proiectile in aceeasi zona/acelasi timp, poate fi folosit in paduri, munti chiar, putea fi folosit in Afganistan.Are o componenta psihologica, inchipuie ti inamicul cand ii cade in cap o salva de 10 proiectile de 120 mm, eventual cu submunitii, ce ravagii face .Si in mintea mea ar fi un booster si pentru moralul trupelor proprii sa stie ca au in dotare cel mai bun aruncator din lume.Mai ales cand coordonarea trupelor ar fi dificila dupa primele rachete rusesti, un AMOS in primele linii ar ajuta mult.Fiind in aparare si avand multe rauri,inamicul multe blindate, AMOS-ul ar ajuta mult, o salva cu submunitii at ar face minuni in cazul unui atac in masa cu blindate,pe uscat sau la trecerea raurilor.
    PS.Am vrut de mult sa-ti scriu despre o speta .Tu spui „vezi cadrilaterul, alta miscare stupida a politicienilor romani.” .
    Sa stii ca asta era si parerea lui Antonescu,”pentru ca eu am abandonat Cadrilaterul,care l-am socotit o greseala a politicii din1913.” – ancheta din 1946 si nici macar nu a amintit de Cadrilater in convorbirile cu Hitler.

    2
    • oare de ce au renuntat suedezii la el si-si fac Mjolner? (aveau si o bomba cu submunitii pe vremuri cu numele asta).

     pai cred ca sunt mai multe motive; unul ar fi ca e mult mai scump in comparatie cu celelalte mortiere autopropulsate;

     apoi ar fi cred eu probleme logistice, mananca munitie repede (nu ai tot timpul nevoie de 2 incarcaturi) si munitia NATO necesita modificari pentru a putea fi folosita si intretinerea turele in caz de defectiuni (ce e mai complicat se defecteaza mai des) e probabil mult mai complexa.

     cu banii aia iti iei obuziere de 152 mm;

     avem sasiurile de OAP md. 1989 si era planul sa facem pe ele mortier autopropulsat, cel mai probabil israelian; s-a prezenat aici CARDOM in mai multe variante, 4×4, pe Piranha sau alt APC sau towed
     https://elbitsystems.com/media/CARDOM_ENG_Web.pdf
     https://www.rumaniamilitary.ro/spear-mk-2-mobile-mortar
     mai era si un articol interesant cu tun de 105 mm pe 4×4

     Aruncatoarele israeliene din cate stiu eu au multe in comun cu Tampella, o firma de prestigiu in domeniul mortierelor moderne

     Asa ca as prefera ca cu banii dati pe 10 AMOS sa fac 20 de mortiere autopropulsate pe sasiul de OAP md. 89, sau 30 de mortiere autorpropulsate pe 4×4.

     submunitii pot folosi si celelalte mortiere, nu numai AMOS, numai sa le facem/cumparam si noi ca nu prea avem apetenta la fineturi de astea

    • Inca o precizare, si eu ma uit la experienta din WW2, la experienta israeliana si nu pot sa nu observ cum au refolosit la maxim platformele blindate; cand nu mai erau bune de tancuri, puneau pe ele fie tunuri AT, fie AA fie artilerie .. de aia zic ca si noi, pe sasiurile vechi (OAP md. 89, TAB-uri, 4×4 Humvee) ar fi bine sa le folosim pentru artilerie de insotire a infanteriei, adica mortierul de 120 mm.

     si inca ceva despre mortiere, sigur ca e spectaculos AMOS dar nu poate face treaba unui obuzier sau tun nici in ceea ce priveste distanta de tragere, nici in ceea ce priveste precizia. ce-i drept mortierele pot fi folosite in zone mai dense dar nu e o noutate pentru noi cu siguranta ca ar putea fi folosite in „paduri, munti chiar” 🙂

     1
  • Uite asta înseamnă Unire, nu urlatul pe străzi a lu Simion.

   12
   • acum sa fim seriosi,se baga bani,ajutoare si resurse in basarabia de ani de zile….

    6
    • Nu am zis nimeni nu – dar e una să dai bani și altă să faci infrastructură. Ca să fiu înțeles corect, nu zic că nu trebuiau gărdinițe și microbuze pentru școli, dar sunt obiective strategice – hotarul tre să fie pur o formalitate impusă de UE – tre să avem poduri, conducte de gaze, curent, apă și o armată care, la momentul potrivit – să rezolve Transnistria în 24 de ore.

     9
    • Si degeaba, ei tot pun botul la propaganda ruseasca… 🙁

     3
     • Nu e deloc degeaba, asta este soft power si produce rezultate pt că rușii sunt doar cu propaganda, iar asta nu tine de foame.
      In ultimii ani s-au schimbat radical numărul de moldoveni care privesc favorabil unirea.
      Asta e un rezultat direct al investițiilor cu cap făcute acolo, cu care Rusia nu poate concura

      10
 46. cade racheta rusească,nu aveau artificii de ajunul pe rit vechi…

  4
 47. Ciocovici nu mai da din clonţ! Nici tac-su! Li s-a infundat tocmai down-under! ‘Regula este regula! Nu exista cazuri speciale!’
  Putea sa stea pe kuru’ lui… Acuma face cocu’ mic, pana vine decizia tribunalului…
  Nadal: ”Bineînțeles că nu îmi place acestă situația. Într-un fel, îmi pare rău pentru el. Dar, în același timp, știa condițiile de aici de luni bune, așa că a decis pentru el”.
  https://www.digisport.ro/tenis/nadal-atac-la-adresa-lui-djokovic-daca-si-ar-fi-dorit-ar-fi-jucat-la-australian-open-fara-probleme-1453897

  4
 48. tiiii…anul asta s-a scumpit metrul cub de apa sfintita,la ora 13 nu am mai gasit pe nicaieri.
  ne da bor-ul sfintenie cu portia.

  3
 49. Contracts For Jan. 5, 2022

  ARMY

  Northrop Grumman Systems Corp., Huntsville, Alabama, was awarded a $9,945,634 modification (P00020) to contract W31P4Q-19-C-0003 for the procurement of Integrated Air & Missile Defense Battle Command System production hardware and software. Work will be performed in Huntsville, Alabama, with an estimated completion date of Dec. 31, 2025. Fiscal 2010 Foreign Military Sales (Poland) funds in the amount of $9,945,634 were obligated at the time of the award. U.S. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama, is the contracting activity.

 50. https://spotmedia.ro/stiri/politica/valeriu-stoica-interviu-citu-pnl-video
  o stiam toti inaintea matale ”mister”si poate mai degraba cautati pe la cotroceni tradarea ,prostanul a fost intodeauna aiurea.

  2
 51. Modernizarea Bazei 57 Mihail Kogălniceanu va ajunge pe mâna unui oligarh rus?

  Semnalul de alarmă a fost tras de jurnalistul Stelian Negrea, într-o postare pe Facebook: “Nici că putea să înceapă anul mai dubios. Ministerul Apărării Naționale vrea sa dea cel mai mare contract de modernizare a bazei de a Kogălniceanu firmei Strabag, controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska, aflată și sub sancțiuni ale SUA. E un contract de 2,1 miliarde lei acum, în total 12 miliarde de lei. Asta ca să știe direct Putin, prieten cu Deripaska, detaliile bazei militare de la Kogălniceanu, că tot vrea să ajungă Rusia cu granița la gurile Dunării. Am trimis o serie de întrebări înainte de Anul Nou către MApN legate de această licitație dar n-a catadicsit încă să-mi răspundă. Acum înțeleg și de ce.”

  https://newsweek.ro/economie/pionii-lui-putin-oligarhul-deripaska-sub-acoperirea-austriaca-a-strabag?fbclid=IwAR0rDN9OCiLBaiFbjFpHeUKBQnRa7y_R95R6xt5BJM5umZ3woXb7nKe6Q6A

  3
 52. CAPITOL PUNISHMENT Producer and Conservative Actor Nick Searcy Reveals Stunning Inside Story About What REALLY Happened On Jan 6th: “It was amazing how much of it was an operation”
  https://www.thegatewaypundit.com/2022/01/capitol-punishment-producer-conservative-actor-nick-searcy-reveals-stunning-inside-story-really-happened-jan-6th-amazing-much-operation-video-2/

 53. Achizitia Bradley de catre Croatia treneaza de 5 ani.S-a scris de achizitia asta pe RM, https://www.rumaniamilitary.ro/croatia-primeste-mli-bradley .
  Croatii sunt inca nehotariti sa ia Bradley ,iar oferta US din 2017 expira in ianuarie 2022.Oferta US e de 84 Bradley
  https://hr.usembassy.gov/fact-sheet-on-bradley-fighting-vehicles-for-croatia/
  76 Bradley,1800 rachete TOW, https://militaryleak.com/2021/12/16/u-s-state-department-offers-croatia-bradley-m2a2-ods-infantry-fighting-vehicles/
  asta din ce dorea Croatia pentru 757 mil USD https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/croatia-bradley-fighting-vehicle-refurbishmentmodernization
  Cu acuze ale presedintelui croat catre prim-ministrul croat

  https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/croatias-president-and-pm-fight-over-bradley-fighting-vehicles/
  “Odd things are happening. America is practically offering us as a present something the army needs, and someone is systematically trying to refuse it,” President said, adding that Banožić received a letter from the Pentagon hurrying him up to make a decision.

  Ca probabil americanii s-au saturat de refuzul Croatiei si preseaza pentru un raspuns pozitiv al guvernului croat.Nu stiu daca e bine sa refuzi o oferta US,viitorul va arata daca exista repercusiuni, croatii au cumparat recent Rafale sh si s-ar putea ca nervozitatea americana sa creasca cu taraganarea ofertei Bradley.

 54. Un submarin rusesc a intrat în coliziune cu o navă de război a Marinei Regale britanice aflată în patrulare în Atlanticul de Nord.

  https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/un-submarin-rusesc-a-intrat-in-coliziune-cu-o-nava-britanica-de-razboi

 55. Cred ca si Nato si Rusia se afla intr-un punct din care nu se poate da inapoi, oare cati dintre politicenii de la noi sunt preocupati in mod real de situatia din prezent si posibilitatea ca in viitorul apropiat sa existe o granita terestra cu Rusia sau cu Ucraina avand la conducere un guvern pro-rus.
  https://adevarul.ro/international/rusia/prin-confruntarea-vizand-ucraina-vladimir-putin-isi-dezvaluie-obiectivele-1_61d701eb5163ec427161203f/index.html

  2
 56. Sa presupunem…
  Sa presupunem ca suntem pe Marte, si sa presupunem ca as fi avut o treaba la un CMJ al unui judet, al unei tari, de pe Marte.
  Si discut eu cu doamna de la ghiseu, ca si pe Marte sunt ghisee si nedorind sa dau detalii neaprat, sa spunem ca nu pricepea cum sa foloseasca magicul Excel astfel incat sa completeze niste date si eu vroiam sa plec naibii o data. Ii spun, doamna, eu 80% din timp il petrec in excel, suciti monitorul sa va explic ce/cum se face, ca va ajut eu. Cand il suceste, mai sa pic jos. Avea Windows XP…. Ii zic doamna, o data excelul pe care il folositi nu mai are nici un update, mira-m-as sa fie „interoperabil” cu ce primiti mai nou. Secundo, WinXP-ul are final release in 2008 si nu mai este deservit din cam 2014, deci securitate zero.
  Ce patrioate tati, ce rezervisti.
  Noroc ca-i pe Marte si nu in Romania lui Ianuarie 2022 Anno Domini.
  #digitalizare #fredflintstone

  10
  • Nu te mai stresa, coane! Faci AVC de pomana… Ai observat, ca si in ceasul al 12-lea, MAPN nu scoate decat posturi de sclaveti pentru rezervisti? Restul sunt pentru sinecuri, de parca beizadelele se vor duce sa lupte daca situatia se maroneste in asemenea hal.

   Eu nu mai mai stresez, de ce sa fac AVC sa ma planga ai mei? Sa vina ce o veni, eu am acceptat soarta, ca voi fi carne de tun dar (traiesc cu speranta) nici toate beizadelele din structuri nu vor scapa cu viata…Va plange si dupa ei cineva.

   Soft power, rule of law, Vote power, peaceful demonstration sunt rahat cu perje in tara asta (Aug’18 mi-a demonstrat). Noi suntem in liga cu Belarus, Kazahstan si altii care plang dupa tatuci, ca nu vrem sa recunoastem ca suntem prosti, ca votam numai loaze – si mai si persistam – bai daca il votez pe altul, recunosc ca am fost prost prima data…lasa ca il votez tot pe ala, ca nu se prinde nimeni!

   Nu degeaba Miorita e numai a noastra!!!

   3
 57. Hmm, să ajungem să vedem totuși Suedia în NATO? Ar fi ceva.
  Suedezii nu au mai fost așa supărați in istoria recentă.

  https://www.g4media.ro/comandantul-suprem-al-fortelor-armate-suedeze-strategia-de-aparare-a-suediei-va-fi-compromisa-daca-nato-accepta-cerintele-rusiei.html

  1
  • Deci am avut dreptate, că tot șpilul e in contractul de asociere? Hihi: „SNC au cerut câteva zeci de milioane de euro pt retehnologizare”. Cred că francezii au făcut infarct instant!???

   3
 58. Insulte de mahalagiu , demisie de complezenta ….
  Sau cum unii ii cred fraieri/ memorie scurta pe romani .
  https://www.dcnews.ro/stefan-caraman-liberalul-care-i-a-facut-pitipoance-pe-sportivii-de-dupa-1989-revine-in-administratia-locala_852514.html

  1
  • iar cu site-ul morsei tatae? Chiar nu va e rusine comunistilor?

   6
   • Ma intrebam cine o sa fie primul care sa il sustina pe ghiolbanul ajuns in functie datorita pozitiei in partid, sau cumetriei .
    Un tip si prost , si obraznic .
    De la buget , clar .

    Chiar nu va e rusine securistilor ?
    Dupa ce ne-ati blagoslovit cu comunismul si Periprava , acuma sunteti anticomunisti .

    • Tataeee, vezi ca esti pe invers rau de tot 😀 . Esti total rupt de realitate daca postezi mizeriile de pe site-uri ale unor securisti ordinari si apoi acuzi lumea de „securisme” 😀 . TI-au mai semnalizat si altii pe aici ca nu ai nici o legatura cu realitatea din Romania, dar tu insisti sa ne arati ca mizeria de dinainte de 89 continua sa infecteze si sa purureasca. Puti a turnatorie, a minciuni comuniste si a incompetenta socialista.

     7
     • Da , asa era si inainte , cand voiau sa se scape de un critic il declarau dusman al poporului , chiabur , reactionar, agent american .
      Ati invatat lectia de la ” tataie ” al tau .
      Nici nu ma mir de ce represiunea stalinista a fost asa mizerabila in Romania, fata de alte state din blocul rasaritean .
      Cand vad cine era fruntea pe site la apararea turnatorului Petrov, sau la mizeria de la 10 august pusa la cale de niste beizadele securiste ( sau tatii lor , inca au putere ) nu ma mai mira nimic .
      Inafara de insulte si apararea altuia ce suge de la biget, nu ai spus nimic .

      Asta e problema Romaniei , coada de topor .
      Si cand imi amintesc cata propaganda faceai celor ce voiau sa opreasca continuarea programului laserului in colaborare cu americanii !
      Care trebuia sa aiba , si a avut , drept consecinta mutarea programului laser in Ungaria .

      1
    • Stefan Caraman nu-i deloc un tip prost, dimpotriva. Cam ciudate derapajele lui din ultima vreme dar de prostie nu poate fi banuit.

     • Vazandu-i limbajul primitiv , nu am acordat mult credit inteligentei sale .
      Poti dezvolta ideea ?

      1
      • Pai a fost o lunga perioada director de banca, paralel avea o activitate destul de bogata ca scriitor, il cunosc sa zicem de la distanta. Pozitiile ocupate nu le detinea doar datorita cumetriilor politice, era dintre cei care avea ce cauta acolo. Am fost si eu contrariat de iesirile la care te referi.

 59. I s-a raspuns cum trebuie lui Putler, prin NATO (nu Biden, nu Macron, nu pisica lui Merkel), sa inteleaga ca alianta

  https://moldova.europalibera.org/a/cum-trebuie-vorbit-cu-putin-membrii-nato-uni%C8%9Bi-%C3%AEn-fa%C8%9Ba-agresiunii-rusiei-/31644195.html

  2
 60. Nu știu dacă informația asta a fost dată, notată :
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Amy_Bauernschmidt

  Capitan de marină ( echivalent a colonel infanterie )a devenit prima femeie în istorie care comanda un portavion. CVN 72.
  Care are la bord mai multe avioane de lupta decit Romania- Ungaria- Bulgaria la un loc .

  PS.
  Tinand cont de gradul doamnei și de toate cursurile absolvite ( inclus energie nucleară) , viceamirali nostri ce nave stelare, crucișătoare spațiale conduc ? ???

  3
  • @stefan60
   Au fost știri pe TV. Fost pilot elicopter, atât au menționat, știu ei de ce. Totuși cariera doamnei Amy este lipsită de relevanță cât timp nu are fo’ diplomă de Spiru Haret sau Academie SRI

   5
 61. Domnului profesor , cu dragoste !
  RIP Sidney Poitier

  6
 62. Un acord USA-Slovacia de folosire a doua aeroporturi militare slovace a fost sabotat de procurorul general slovac, care a avut 35 de obiectii
  https://www.g4media.ro/slovacia-un-acord-militar-care-urma-sa-fie-semnat-cu-sua-starneste-critici-in-randul-politicienilor-slovaci.html
  Una din obiecţiile procurorului general este că autorităţile slovace nu dispun în termenii actuali ai tratatului de niciun mijloc de a verifica dacă SUA nu amplasează arme nucleare pe cele două aeroporturi, ceea ar fi face din Slovacia o potenţială ţintă în cazul în care ar apărea un conflict nuclear.
  Urmat de clarificari americane
  https://www.tasr.sk/tasr-clanok/TASR:2022010600000225
  „The DCA between Slovakia and the USA would allow the US Armed Forces to use the Slovak military airports in Malacky-Kuchyna and Sliac, or other facilities and premises that the two sides would agree on. Slovakia would provide them rent-free. The agreement should be valid for ten years. After that, it could remain in force or be terminated with one year’s notice.”
  „The agreement would allow Slovakia to draw approximately 100 million dollars for modernising defence infrastructure. Any infrastructure built thanks to the resources would remain the property of Slovakia.”
  Adica americanii baga 100 mil USD in cele doua locatii in schimbul utilizarii fara taxe a celor doua aeroporturi pe 10 ani si dupa aia slovacii raman cu aeroporturile modernizate de USA si procurorul slovac are obiectii.Acelasi procuror care va face o vizita in Rusia la omologul rus.Identic cu Dorneanu.
  https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/slovak-prosecutor-general-rejects-defence-agreement-with-us-plans-trip-to-russia/
  „Žilinka is also planning to attend celebrations of the Prosecutor’s Office in Russia next week. The EU has imposed sanctions on Russia’s Prosecutor General Igor Krasnov, as a response to the jailing of Kremlin critic Alexei Navalny. Žilinka will be the only Prosecutor General from the Visegrad Four to attend.”

  1
 63. O stire care m-a bulversat si care m-a facut sa urez FMM la toti conducatorii din tara asta, la aia de la CCR, la toti aia care sunt mentionati in stire.
  https://economedia.ro/pensiile-speciale-ale-magistratilor-cresc-cu-20-dupa-ce-ministrul-justitiei-le-a-majorat-salariile.html#.Ydilf_5BxPY
  Adica eu voi lua o mare m..e la pensie, ca cica eu sunt pensionar special,iar la magistrati li se maresc pensiile si salariile cu 20%,ca sunt devaforizati de statul roman,cu veniturile urmatoare:
  Salariul mediu net pentru fiecare categorie, înainte de majorarea valorii de referință:
  Judecător 13.369 roni
  Procuror 13.473 roni
  Grefier 5.232 roni
  Personal conex 2.988 roni
  Consilieri probațiune 4.985 roni
  Pensia medie de serviciu pentru magistrați era, în decembrie, de 20.159 roni, beneficiind de ea 4.452 de magistrați.
  Ce kkt au facut aia de iau o pensie MEDIE de 4000 euroi!
  Cu motivarea lui Predoiu
  Ministrul Cătălin Predoiu, cel care a semnat ordinul în acest sens, susține că astfel Ministerul Justiției va evita cheltuieli de zeci de milioane de lei pentru procese intentate de magistrați pentru recuperarea unor drepturi salariale, mai scrie HotNews.
  Cu urarea calduroasa, ca tot s-au scumpit gazele
  https://youtu.be/285OKea14Sc
  Acum! leşinaţi în drum // Justiţia dreaptă se strâmbă oricum,
  Că e oarbă şi nu vede când şi cum aplică lege, // Noi suntem proşti, nu ştim,
  nu-nţelegem…
  Dacă-nţelegem ce? La modu ăsta e! // Scapă cine trebuie da’ curge cu pedepse,

  Că nu e justiţie adevărată, // Este doar o marionetă dirijată…
  Suntem ascultaţi, deformat informaţi, // Cenzuraţi, jefuiţi, batjocoriţi…
  Suntem împinşi la groapă sistematic şi prin sistem, // Până cineva o să ridice pumnu ferm…

  Ar trebui să vă sechestrăm, // În plină stradă să vă dezbrăcăm,
  Să defilaţi în pielea goală pentru un popor falit, // Să purtaţi peste organe declaraţiile de
  venit.

  9
 64. https://m.hotnews.ro/stire/25285545

  CIca era obligat să îndrepte inechitățile din sistem. Sictir, sistemul lor de caste era inechitabil.

  5
 65. De interes si securitate nationala. Cum ne vand astia bucata cu bucata. Probabil tot asa a fost si in kazahstan.
  https://www.facebook.com/NewsRomania11/videos/925721608069186/

  • Adevărul e că expresia „relocare” din text e greu de priceput … dacă nu e in spaniolă.
   De ani de zile se anunța în presă că fabrica va fi relocată la Vâlcele (jud Cluj).

   9
   • Asa au relocat si Semanatoarea .
    In momentul in care vor inceta productia pentru relocare au pierdut clientii .
    In rest , ai dreptate , se vorbeste de ani de zile , dar personalul de acolo e sceptic , si aceasta nu o stiu din presa .

    1
    • In principiu, relocarea facilităților industriale este de multe ori necesară. Orașele se extind (mai ales așa zisele „orașe magnet” alde Cluj, Iași, Brașov, Timișoara).
     Iar zone rezidențiale ajung să înconjoare zone industriale, care cândva erau la periferii. Iar asta aduce multe limitări logistice pentru industrii dar și disconfort pentru cei care locuiesc în jurul lor. Iar o relocare spre zone mai descongestionate este win-win.

     4
    • @nicusor fabirca aia ocupa o groaza de spatiu inutil si arata ca naiba. Merge bine, are profit. o muta in cateva hale la tara si gata. Pamantul e scump in zona aia. Intamplarea face ca stau la 300 de metri de carbochim. Urmeaza relocarea Clujana probabil. Teren bun pt imobiliare.

     1
  • Mda, „lecție” de articol plin de greșeli. „Uzinele” (de fapt un garaj „de tuning”). Și nu se numește „Aro 4X4” ci Auto Max. Un garaj care a asamblat câteva Aro din componentele pe care le-au mai găsit: motoare din Polonia, șasiuri din România și Brazilia (de la fostele fabrici Crosslander).

   10
   • Ideea e ca ARO se produce in alta tara .
    Si se vinde .
    ” Uzinele ” intr-adevar e un termen exagerat .
    Si nu aflu acum, stiu de aceasta de cativa ani .
    Batjocorit acasa, bun pentru altii .
    Ca si tractoarele .

    Dispare marca , tehnologia , ideea de industrie , gandirea tehnica , mentalitatea industriala .
    Nici nu ma mai mir ca orice initiativa industriala este discreditata in Romania ab initio .
    Cum a fost cazul cu autoblindata Drakon, cu arma de asalt Stimpex .
    Lectie .

    3
    • Pai stai asa ca:
     1) nu sunt uzine.
     2) nu se mai produc. S-au produs in Cehia pana au ramas fara kit-uri. Din ce stiu eu, „productia” la Max a incetat de niste ani buni, dar probabil autorul d-abia acum a aflat de ei.

     9
     • @nicusor,

      Nu știu dacă tu chiar nu pricepi sau nu vrei să pricepi. Nu e prima oară când umbli cu fake newsul pe aici.

      1.) „Uzinele” tale din Cehia sunt un amărât de garaj. Un service de tuning.

      2.) Au asamblat câteva ARO (folosind motoare poloneze și câteva kit-uri/șasiuri pe care le-au găsit prin Romania și Brazilia).

      3.) Acest fake news, cu ARO care „se produce” în Cehia face carieră de prin 2008-2009, când băieții au prezentat câteva bucăți pe care au putut sa le asambleze. Au asamblat câteva, până prin 2013, apoi au declarat cu gura lor că nu au mai găsit piese.

      4.) Uite o idee: fă-ți un garaj de 20 de mp in Spania, asamblează 3 Lăstunuri și apoi prezintă „știrea” că „Uzinele Nicușor din Spania produce Lăstun”. Ar fi cam același lucru.

      19
      • Ultimul asamblat in 2018 ,acum un an de zile inca exista stoc , chiar am intrebat , COVID-ul mi-a stricat planurile .
       Ne-am lamurit ?

       Spre deosebire de altii , macar ai studiat situatia .
       Altii se limiteaza la propaganda cleioasa .

       • Am studiat pentru că și mie mi-a plăcut ARO. Am zis mai sus că am crescut într-unul 🙂
        Un „tractor de șosea” ok la vremea lui și pentru ce era folosit (în general pentru „cărat” și mers pe drumuri proaste sau … lipsa). Confortul, în schimb, lipseea cu desăvârșire.
        Pentru ano domini 2021 prefer Duster. Confortul e ok, spatiu așa și așa, costuri întreținere ok, made in Romania. Raport calitate preț mai mult decât mulțumitor.

        11
        • Bun, cu ARO am lamurit-o , am sunat .
         Acuma te rog, arata cam ce consideri ca e fake-news . sa o lamurim .

         Sper ca ai observat , cand ti-am raspuns de forma ” Doar de curiozitate, mai demult am vrut sa întreb.
         Tu ai vreun target la comentarii din astea doar plângăcioase și pesimism de paradă?
         Întreb pentru că altceva nu postezi. Doar drobul de sare, mai mult sau mai puțin imaginar. ” am folosit propriile tale cuvinte .

         • Articolul e fake news! Punct! Cel cu ARO! In plus și tu ești fake news: „ARO se produce și se vinde in altă țară!” (Te-am citat!)
          Pe bune?

          In plus ai mai produs un fake news cu „închiderea carbochim” (care e doar relocare) pentru că ai citit doar titlul știrii.

          12
          • Semanatoarea a fost inchisa pentru relocare . Moarta .
           Turbomecanica a fost inchisa pentru relocare . Mutata departe , o umbra a ceea ce a fost .
           IMGB , personalul stia ca urmeaza o relocare . A fost relocat in afara tarii .
           Intreaba la Carbochim ce parere au , eu cunosc oameni de acolo .

           Insulti un coleg forumist cu superioritate de tatuc dar te simti ultragiat cand ti se raspunde cu propriile cuvinte .

           Apari vijelios cu o dezinformare si ii acuzi pe altii de fake news .
           Nu e prima data cand se spune pe site dezinformarea cu utilajele / masinile unelte romanesti vandute pentru a fi retopite .
           Am scris clar, dpv. tehnologic este o aberatie , nici un metalurgist care vrea otel de calitate nu incarca in cuptor mizerii care contin cupru , bronz , uleiuri .
           Am explicat aici ce am vazut cu ochii mei https://www.rumaniamilitary.ro/vesti-nu-foarte-bune-dar-poate-nici-foarte-proaste#comment-464667

           A mai pus cineva un link, utilaje romanesti exportate in Germania , le schimbasera dupa 20 de ani parte de comanda si inca functionau , erau in vanzare .
           Despre calitate pot sa-ti spun ca exportul avea parte de un CTC dur , supravegheat de Securitate , imi povestea un prieten fost sef de sectie cum erau cu Securitatea pe cap in caz de reclamatie .
           Cu garniturile nu stateam bine intr-adevar , iar la echipamentul ( familia Numerom ) de comanda ( familia Numerom ) era nevoie de un inginer sa-i faca mentenanta , ca si la cele straine .
           Existau si reclamatii externe nefondate , un inginer de la ARO chiar a fost expulzat din Italia pentru ca refuzase sa semneze pentru reparatiile fictive , cazul a si fost prezentat in Evenimentul muscelean .

           Dar mai bine fac un calcul , sa vada si cei tineri , care nu au contact cu tehnologia .
           Acum vreo trei ani , sch. 3 , intru in birou sa caut o documentatie , vad pe masa sefului mentenantei un catalog de scule si utilaje mici . Fara probleme , omul incuraja studiul , intelegea importanta unei echipe bine pregatite profesional .
           Imi atrage atentia o freza in coordonate mica , utilizare in scolarizare practica spuneau , date aproximative 10 kw , 1 000 kg , 30 000 de euro .
           A se nota ca preturile la convertizoarele de frecventa au scazut de vreo zece ori in 20-25 de ani .
           Romania de acum 35 de ani exporta CNC-uri pe relatia tari socialiste la pretul normal si aproximativ la jumatate pret pe devize libere .
           Deci freza ar fi costat 15 000 de euro la export .
           Iata cotatia la otel in Europa : https://www.fastmarkets.com/steel
           1 000 de euro tona in aprilie , a urcat peste cateva luni, prognoza este de scadere .
           Cum da cineva 15 000 de euro pe tona de utilaj , doar ca sa ai tu dreptate ?
           Dacia 1310 se vindea in Canada la 3 500 / 4500 de dolari si cantarea o tona .
           Iar otelul era mult mai ieftin decat acum .

           Dar sa propagi o dezinformare pe RoMilitary e de bon ton .
           Problema e ca latraul de Goebbels avea dreptate , o minciuna repetata de o mie de ori se transforma in adevar .
           Iar lipsa de educatie tehnica face noua generatie sa creada orice .

           1
          • „exportul avea parte de un CTC dur , supravegheat de Securitate”
           Nu sunt foarte sigur despre ce produs vorbesti, dar din ce stiu, cel putin camioanele Roman nu erau considerate ca fiind de buna calitate. Facute cam la mantuiala, si cu faimoasele injectoare creeate in bataia rotilor de tren.
           CTC-ul Securitatii nu pare sa fi fost de calitate. Dar asta nu e suprinzator, pe partea industriala, Securitatea avea talentul unui catel acrobat.
           Asta cu calitatea la export e un mit. „Las ca merge asa” si „Noi ne prefacem ca lucram, ei se prefac ca ne platesc” erau chestii la tot pasul prin uzinele noastre. D-aia a dat chix Craiova cu Oltcit, spre ex. Basca tehnologii invechite rau. Vezi minutul 3:12 : https://www.petreanu.ro/revolutia-16-12-198-speranta/

           4
          • Ckeckmate ,

           1º Ma refeream la CNC-uri .
           Am avut in uzina pentru productia pieselor de schimb , am sa revin .

           2º ” Basca tehnologii invechite rau ”
           Cred ca ar fi trebuit sa vezi sectia de tratament termic automatizata de la Tractorul .
           Sau elaborarea la Targoviste , retopirea sub zgura , sau sectia forja de bare si blocuri cu forja rotativa .

           3º ” , si cu faimoasele injectoare creeate in bataia rotilor de tren. ”
           Da , faptul e real , dar la nivelul anului `83 cand ni s-a prezentat ( in liceu ) ca exemplu de proasta amplasare a utilajului problema era rezolvata .

           Pentru cei care nu stiu , explic : la Mecanica Fina Sinaia utilajele pentru producerea pompei de injectie erau amplasate la etaj . Existau pompe cu abateri dimensionale , dar ciudat , nu erau loturi intregi , nu era de forma continua . S-a dat vina pe personal , pana cand cineva care merita sa ajunga departe a facut corelatia intre rebuturi si mersul trenurilor . Trenurile induceau vibratii in cladire , etajul era cel mai afectat .

           Cat despre injectoare , am pus mai demult link-ul catre un forum auto din Chile, topic Roman , unde spuneau ca au trebuit sa le schimbe din cauza sulfului din motorina .
           Si au ramas cateva nevandute dupa `90 , nu se mai asigurau piese de schimb , dealerul le descompletase pentru service .

           Despre tractoare, am pus un link catre un site american SH , cred ca in toamna .
           Acum doi ani am vazut imagini cu excavatoare Promex si macarale Hydrom in Polonia, inca functionau .
           Si stii ce m-a frapat ? Erau curate ,nelovite , fara geamuri sparte si inlocuite cu tabla prinsa in trei hafturi de sudura si care a ruginit ulterior .

           4º Oltcit
           Da , modelul de autoturism era invechit,motor gurmand racit cu aer , insa uzina era ultramoderna .
           Disciplina era stricta .
           Colaborarea cu ei era problematica , multe reclamatii neintemeiate pentru calitatea otelului , tata a avut delegatii acolo , de multe ori faceau reclamatie tip smecherie olteneasca , ca sa nu platesca la timp, de fapt nu aveau bani .

           4º ” CTC-ul Securitatii nu pare sa fi fost de calitate ”
           Secu nu facea in mod direct CTC .
           Ii punea la declaratii pe CTC-isti si pe responsabilii cu productia .
           Rezultatul era unul singur , schimbari in caz de reclamatie

           CTC direct faceau ofiterii-ingineri MApN si tehnicienii civili de la comisia de receptie militara .

           Si mai facea ceva Secu : controale cand se plictiseau .
           La noi in sectie, sch.3 , un muncitor navetist .
           Omul era de la tara , il obligau sa-si ia ” portie la colectiv ” , adica un lot in lucru la CAP .
           Dupa o zi de sapa in soarele lui iulie a adormit pe o banca la doua noaptea la ora mesei .
           Colegii i-au facut o gluma prosta ,l-au lasat sa doarma , i-au desenat pe spate o cruce si i-au scris ” vrem marire de salar ” .
           Asa l-a gasit ofiterul de securitate care cand se plictisea , sau avea cutite de ascutit , sau avea un redresor de rebobinat dadea o tura prin fabrica .
           L-a luat obligat la biroul lor din uzina pentru cercetari ,
           Omul s-a intors batut .

           1
    • @nicusor-ce iti mai place tie sa trollezi ,cu vrajeli din astea obosite ,tu dand exemple de pe dc news ,site-ul kgbistului Kiriac sau capital,a altui preferat de-al vostru,VOiculescu.
     ARo-l-au terminat stapanii tai din kgb dupa 89,atunci cand ati pus in cur toata industria lui Ceausescu,pt ca nu voiati ca vestul sa vina sa investeasca aici.
     Ia de aici cum s-a distrus ArO-UL romanesc
     https://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/romania-furata/romania-furata-uzina-aro-cu-un-patrimoniu-de-14-milioane-de-dolari-vanduta-la-pret-de-apartament-150-000-de-euro-219954

     Despre U650 si BRasov,au avut stapanii tai oferta de la italienii care produc Landini si bineinteles ca nu l-ati dat si l-ati terminat si pe ala,mare minune ca ati ratat Pitestiul si Craiova si le-ati dat pe mana francezilor si americanilor,ca ordinul pe unitate era sa le faceti si pe alea praf

     14
    • Cred că cele mai bune ARO au fost cele fabricate în Portugalia. ARO avea o mecanică decentă și se descurca bine în teren accidentat, dar din punct de vedere al confortului și al fiabilității era un coșmar. D fapt era și o excepție, 244 care avea suficient loc pentru pasageri. La polul opus erau camionetele, un om de înălțime medie stătea chinuit în dreapta, iar șoferul trebuia să fie mic de înălțime și slab. În rest ce să zic, motorul diesel de la Brașov era zgomotos și vibra îngrozitor iar montarea lui pe șasiu făcea că vibrațiile să se transmită șasiului și caroseriei ducînd la ruperea acestora.

     8
   • PS: ca idee, apropo de „lecție”: din 2013 Auto Max nu a mai asamblat nici un ARO. Iar „știrile” despre „uzinele” (cum sună, când ne gândim că e de fapt un garaj de tuning auto) Aro din Cehia fac carieră în România de prin 2008-2009.

    Anyway, ARO a fost un concept decent al timpurilor lui. Tatăl meu a avut un ARO 242 cu motor de 2,3 l diesel care se descurca excelent pe drumurile proaste sau in teren. Fiabilitatea era bună, confortul era 0.

    8
  • Asta cu ARO „ceh” e chestie veche, de peste 1 deceniu, nu stiu de ce aparu din nou acum, poate l-a mancat in fund pe vreunu pe Facebook, sunt cateva grupuri care reambaleaza stiri rasuflate.

   6
   • Acum vreun un an cineva ma bestelea aici pe site pentru pasiunea mea pentru ARO , desi nu scrisesem nimic in domeniu . Despre DAC-uri berechet , ai vazut .
    Individul stia ce am pe desktop la Barra de marcadores , historialul nu cred , dar posibil .
    Ma bucur ca macar le-am stricat sambata .

    • @nicusor, ai fost vreodata in fabrica ARO? Daca ai fost, spune o singura linie tehnologica macar la nivel de anii 80. Nu vorbim de fabrica de matrite, acolo era altceva. Stii strungurile alea coreene din ’56?
     Legat de Mefin si trenurile, basmul asta l-am auzit si eu pe la scoala. La injectie prelucrarea si reglajul de fabrica erau bunicele, problema era uzura prematura-capete hidraulice, elementi de pompa si injectoare, le puteai numi pe atunci consumabile. Sa nu spui ca era de la combustibil ca si prin 2000 erau la fel de „bune”.

     5
 66. 2 info interesante in link-ul de mai jos:

  https://umbrela-strategica.ro/brazilia-achizitioneaza-alte-doua-drone-hermes-900/

  1. „Firma israeliană a fost selectată să participe și la programul de înzestrare a Armatei României cu sisteme aeriene fără pilot(UAS ) înarmate și neînarmate, propunând drona Hermes 450 și variantele sale, inclusiv Watchkeeper.”
  2. „La fel ca Hermes 450, dronele Hermes 900 pot fi echipate și cu patru rachete antitanc Rafael Spike, potrivit Potrivit Institutul Regal de Servicii Unite pentru Studii de Apărare și Securitate (RUSI). Presa internațională relatează că Forțele Aeriene ale Israelului ar fi dotat drone Hermes 450 cu rachete antitanc Hellfire.”

  2
  • genul asta de stiri ar trebui sa aiba un (P) ca sa intelegea si alti ca e vorba de publicitate platita

   atat defense romania cat si umbrela strategica fac cateodata niste articole care in subsidiarul stirii pe care o dau vor sa „formeze” si nu doar sa informeze opinia publica

   2
 67. Iar dau ăștia de pe Digi24 fragmente din interviul de aseară cu Dâncu. Omul e complet paralel. Îl întreba tanti de una, el ajungea în altă parte.

  3
 68. Turkey opens new engineering facilities for TF-X/MMU fighter
  https://www.janes.com/defence-news/air-platforms/latest/turkey-opens-new-engineering-facilities-for-tf-xmmu-fighter

  Winchester Awarded 6.8mm US Army Ammunition Contract
  https://www.israeldefense.co.il/en/node/53251

  @nicolae
  Royal Navy looking for ‘Extra Large’ drone submarine
  https://ukdefencejournal.org.uk/royal-navy-looking-for-extra-large-drone-submarine/

  1
  • george friedman a scris o carte in care zicea de viitorul razboi cu japonia prin anii 90.

   multe din predictiile lui nostradamus asta au fost gresite si din cand in cand mai nimereste si el cate una dar asa se intampla cand debitezi 100 de „preziceri” pe zi.

   nu e prima oara cand vad luat pe site-ul asta.

   el se pricepe la geopolitica dar de acolo la a prezice viitorul…..basme

   9
 69. Are dreptate tovarășul(in sens pozitiv bine-nțeles)Bolton. Ar cam fi cazul sa dispara Republica Transnistreană . E caducă. E mișcarea logica., nu mai are ce bunătăți sa producă. Interesul cel mai mare ar trebui sa îl aibă Ucraina…

  1
 70. Construcția submarinelor nucleare din Rusia a ajuns la un nivel record în perioada post sovietica. Rusia construiește și mai multe spărgătoare de gheata.
  https://www.g4media.ro/constructia-submarinelor-nucleare-din-rusia-a-ajuns-la-un-nivel-record-in-perioada-post-sovietica-rusia-construieste-si-mai-multe-spargatoare-de-gheata.html

 71. Gura pacatosului adevar graieste .
  https://www.dcnews.ro/catalin-drula-fiii-de-primari-o-clasa-careia-trebuie-sa-i-se-gaseasca-de-munca-la-stat_852665.html
  Dar pana ai fost la guvernare ai tacut ca porcul in cucuruz nea Drula

  3
  • da e pe față,nici nu se mai feresc….
   johanis,ciucă și oligarhia tocmai ce au dat șah-mat unei țări intregi.ciumele au bătut palma peste noi.
   cine să-i mai oprească?

   4
 72. Tehnologia asta se v-a dezvolta cu siguanta si eu unul cred ca are un potential enorm in domeniul militar, in special daca poate fi adaptata pe tot spectrul color si mai ales pe semnaturile termice…
  https://www.digi24.ro/video/masina-de-la-bmw-care-isi-schimba-culoarea-video-1796387

  • „soldații să poarte șosete de lângă pline de găuri, după ce acestea se uzează excesiv în timpul serviciului militar pentru că recruții primesc o singură pereche”
   Plecat în armată pe timpul lui Ceașcă, am primit mereu ciorapi noi de la unitățile în care am fost. În al doilea rând,, pe ăștia din Norvegia nu ii învață nimeni să poarte două ace cu ațe culori diferite la boneta, să nu aibă ciorapi găuriti?

   3
  • prefer sa port orice de la norvegieni decat ce am purtat in armata la noi

   2
  • Cu toata dragalasenia intreb,de unde mama naibii are pachidermul ala zburator de SU-35 intre 1m2 si 3m2 ??????

   4
  • de unde gasiti voi siteurile astea obscure?

   3
  • dau acolo pe about me „despre mine” si ce crezi ca da?
   404…
   Oops! That page can’t be found.
   succes la citit bulshituri pe web

   1
  • Ideea schimbarii radarelor cu APG 83 AESA macar si partial pt comandantul formatiei (la nivel de patrula) ar fi o idee buna, ar reduce intrucatva ecartul dintre MLU si modelele mai noi de F16.

   Totusi, i-mi pare cam supraestimata capacitatea de detectie a radarului de pe Su35, 225km la un rcs 1m2 si 350km la un rcs 5m2 fata de cel de pe block 70 (180km-rcs 5m2 si 105-130km – rcs 1m2)……daca e asa, atunci e neaparata nevoie de F35 cat mai urgent chiar si in numar mic, macar cate 2-3 aparate pt fiecare espadrila.

   Cu o retea densa de radare mobile, SHORAD/VSORAD, Patriot, 3 escadrile operationale de F16 din care aprox 1/4-1/5 dotate cu APG83 plus inca vreo 8-10 F35 ar insemna ca avem ceva forte aeriene, eu sper ca articolul e doar o insiruire de opinii care nu au la baza informatii reale.

   2
  • @Eroul
   S-a mai discutat aici despre articolele alea.
   După cum prezintă situația, autorul pare plătit să prezinte Eurofighter-ul ca fiind #theshit, iar restul sunt si ele p-acolo…
   Părerea mea, hâc…

   1
   • E art aici cu ce se achizitioneaza pt 175 mil$ dai search

   • Nu bag mana in foc ca toate datele din articol sunt corecte dar a am cautat dat despre performantele radarelor de pe F16 luate de la portughezi si de la norvegieni.
    Toate par sa fie sub performantele EL/M 2032 de pe LanceR, cele portugheze chiar mult sub 2032.
    E drept ca nu am gasit la niciunele date despre cate tinte pot angaja simultan.
    De asta ma cam mira graba cu care vor sa retraga LanceR.

    3
    • radarul de la norvegiene si de la portugheze e acelasi AN/APG 66 V2A,radar montat pt toti clienti MLU din Europa adica Belgia Portugalia Norvegia Danemarca Olanda ,parametrii in care lucreaza radarul respectiv la cele norvegiene este imbunatatit de alte jucarele pe care cele portugheze nu le au si le-am cumparat separat si tre sa le montam la Aerostar Bacau

  • Stie cineva ce contine pachetul 6X.R?

 73. https://defence-offsets-ro.com/boeing-f-a-18-e-f-super-hornet-block-iii-alegerea-naturala-pentru-romania/

  Ce ati zice de F18Super Hornet bk3 :)))…..recunosc, mie mi-ar placea, dar oare stau in picioare argumrntele lui nenica precum ca F35 va fi depasit tehnologic iar daca am lua F18 am iesi mai castigati penca bimotor + costuri de zbor mai mici + offset + poate un cado pt Boeing etc

  4
 74. ce vor americanii de la discutiile cu rusii
  https://www.youtube.com/watch?v=XXzjcToK9d4

  direct din gura lupului

  4
 75. la ce atitudine are Blinken pare-se ca nu vom fi vanduti/tradati, sa dee Domnu’ sa le tie naravu’ asa la americani, dar poate fi si strategie de negociere de pugilist inaintea meciului:))

  dar mai e o chestie, orice urma de slabiciune a americanilor fata de rusi le va confirma chinezilor ca nu e departe momentul cand le va veni vremea impreuna cu altii sa ceara ,,pamant si apa” si cu siguranta vor fi si altii.

  toti i-i plangem de prosti pe indieni dar tare mi-e ca numai de ,,prosti” nu cumpara ei arme de pe la toti si daca-i aduni pe toti astia si pe chinezi, indieni, pakistanezi, o parte din arabi, nord africani etc care mai de care mai bine inarmat si-i pui intr-un context asa de criza alimentara, rezerve de apa la nivel global tare mi-e teama ca noua europenilor nu ne va fi prea bine…..sa vezi acolo green deal.

  2
 76. CNN Hosts Blitzer, Tapper, and Cooper Run Away When Confronted by Project Veritas Over Producers Accused of Child Sex Crimes
  https://www.thegatewaypundit.com/2022/01/watch-cnn-hosts-blitzer-tapper-cooper-run-away-confronted-project-veritas-producers-accused-child-sex-crimes-video/

  3
 77. Eu nu inteleg de ce va este frica de negocierile ruso-americane. Chiar credeti ca americanii ne vand? Hai sa fim seriosi
  Poate va tradeaza memoria, dar americanii, mai ales dupa fiasco-ul din Afganistan, nu-si mai permit inca un esec de imagine.
  I-au dat un oscior lui Putin, ca sa nu zica ca nu e bagat in seama, dar cam atat. Ie vor oferi rusilor sansa de a parasi Ucraina si rusii vor marai despre sfere de influenta. cam atat

  • daca ai fi in locul lui Biden, pentru o garantie scrisa ca rusii nu se aliaza cu chinezii, ce ai da la schimb?
   daca ai fi Xi si ai vedea ca sunt sanse ca Geneva sa fie un succes si Nato cu rusii sa bata palma, ce ai fi in stare sa faci?
   Afganistan nu a fost un fiasco, s-a dat la schimb, probabil pe Australia pentru ca prea a fost sincronicitate

   2
   • afganistan nu sa dat la schimb pur si simplu irosea din capacitatile Sua militare, informationale,logistice de a purta un razboi rece,capacitati care pot fi folosite in toate autocratiile din jurul rusiei, era o chestie care logic trebuia facuta de mult timp dar a trebuit sa vina o criza ca sa beleasca politicienii ochii si sa fie de acord

    1
   • Nu as da nimic, pt ca relatia rusilor cu chinezii e mult mai complexa si nu poate evolua la o alianta asa cum e NATO din foarte multe motive, gen interese divergente, prea multe diferende teritoriale cu vecinii ale ambelor parti, etc
    Si inca ceva, americanii nu sunt prosti sa dea rusilor refacerea URSS pe tava, pt ca asta se va intampla daca americanii se retrag din Europa de Est. Asta si distrugerea NATO

 78. Tradiția rusească de a sări de la fereastră s-a extins și în Kazakstan: Un colonel care se ocupa de securitatea națională a găsit și el fereastra deschisă.

  https://t.me/tengrinews/8854

  9
 79. Ach! Okarina „mon amour” si al sau vajnic prezident :
  Curând, UPR a părăsit Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupată de trupe poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia. 23 ianuarie, 2020 , Volodimir Zelenski (https://romania.europalibera.org/a/volodimir-zelenski-bucovina-nord-a-fost-ocupata-de-romani/30393313.html)
  Desi gagiul este umorist mie nu imi vine sa rad ci sa ii zic o urare in ucraineana !

  3
  • Daca se ajunge la razboi(desi sper sa nu se ajunga), sper sa iasa foarte slabiti si unii, si altii.

   2
  • A gresit un pic ordinea ca ,prima data imperialisti romani le au ocupat bucovina si dupa ar fi proclamat altii o republica peacolo.Bufonu e bolsevic si singele apa nu se face.Ucraina lui e aia facuta de Lenin.
   Este corect sa dea Putin explicatii pentru pactu R-Molotov ,si Bufonu sa se dea persecutat de Uniunea savietica?
   Ce-a praduit ostasu sovietic s-a dus la Ucraina si acuma : BYE-BYE MAMA RUSIA,NOI VREM CU LUMEA CIVILIZATA

   2
 80. https://newsweek.ro/opinii/reformele-dreptei-au-esuat-psd-recucereste-romania-pas-cu-pas
  terminati cu copilariile,johanis si ciuca sunt PDSR….au fost dintodeauna.doar derapajul dragnea i-a indepartat de partidul mama si de suflet.

  4