Buletin naval. Pierdut roboțel, găsitorului recompensă

Știrea este ceva mai veche. În esență, în toamna acestui an, un mic roboțel s-a pierdut cu firea și a eșuat undeva pe țărmurile Scoției. Oarecum în apropierea unei baze care găzduiește submarine nucleare (Faslane). Deși cunoscuți pentru zgârcenia lor, scoțienii s-au dovedit oameni corecți și cinstiți: au invitat proprietarul să-și recupereze „jucăria”, poate cu speranța că vor fi recompensați pentru fapta lor.

Surpriză, însă! 🙂 Nimeni nu a revendicat roboțelul produs de Liquid Robotics, o subsidiară Boeing. Britanicii au zis că nu e al lor, cam toate degetele de la mâini și de la picioare arătând către US Navy.

Conform producătorului, micul planor acvatic care arată ca o placă de surf este capabil să execute misiuni de recunoaștere și culegere informații, precum și misiuni având ca scop localizarea, identificarea și urmărirea submarinelor sau a navelor de suprafață. Poate executa și o gamă largă de misiuni hidrografice, de asemenea foarte importante. Să vedem deci cum funcționează drăcia:

 

Și, dacă nu v-ați lămurit încă, vă invit să-l vizionați și pe cel de mai jos:

 

Roboțelul în condiții de mare montată:

Mai multe detalii tehnice despre roboțel găsiți și aici. Mie mi-a atras atenția autonomia de un (1) an dar și performanțele de până acum: flota de Wave Glider-e a acumulat 1 milion de mile marine pe mare, a executat misiuni din Arctica până în Antarctica, timp în care a trecut prin 17 uragane/taifunuri și deține recordul mondial în ceea ce privește cea mai lungă misiune executată de un robot autonom de pe planetă.

Cel mai probabil, Liquid Robotics a reușit să vândă peste 40 de astfel de Wave Glider-e.

Un concept interesant mi se pare și cel de mai jos. Tot un „planor”, foarte util pentru misiuni hidrografice și nu numai.

Se pare că tehnologia nu mai este integral apanajul marilor constructori sau al diverselor agenții publice. În clipul de mai jos avem un astfel de „planor” construit din componente ce pot fi cumpărate de la magazin.

 

Iar aici ni se demonstrează principiul de funcționare, destul de ingenios în opinia mea. Mai jos prima parte:

Și cea de-a doua:

Iar în clipul de mai jos ni se face o trecere în revistă a principalelor misiuni ce pot fi îndeplinite de un astfel de „planor subacvatic”:

Văd adeseori că pe site revine obsesiv-compulsiv același mesaj, indiferent de ce vrem să cumpărăm: să se facă la noi. Oameni buni, ca să faci la noi, trebuie să ai cu ce și cu cine. Nu mai visați. Nu mai visați la proiectarea și producția de „chestii” sofisticate la noi și când zic la noi mă refer la „fabricile” păstorite de stat, așa numita „industrie de apărare” locală. A fost subfinanțată. Nu a fost retehnologizată. Nu a primit comenzi de la principalul client, armata română. Nu are oameni calificați. Până la urmă, probabil că este doar un alt loc călduț pentru cine trebuie. Știți bancul, TAROM e singura companie aviatică din lume care în loc de organigramă are arbore genealogic.

Am văzut mai sus cum se face un robot-planor subacvatic cu componente din comerț. Nivelul cercetării noastre pare să fie mai degrabă aici, citez: „O dronă subacvatică (n.a. în valoare de 100.000 euro botezată „Vasilică”) inventată de Departamentul de Cercetare al armatei române a fost pierdută în Marea Neagră.”

Iar conform celor de la ProTV, se pare că la acel moment, DNA-ul începuse și el o anchetă pentru că existau suspiciuni privind posibile ilegalităţi în ceea ce priveşte cheltuirea banului public. Apropos, „planorul” celor de la Liquid Robotics „pierdut” în Scoția este evaluat la 350.000 de dolari. Americani. De trei ori mai scump decât Vasilică.

În această notă optimistă, cred că acesta va fi ultimul meu articol. Pe anul acesta cel puțin. 🙂

Nicolae

30 de comentarii:

  1. In sfarsit cineva pune punctul pe I. Ca eu de cate ori postez asa ceva sunt facut zob. Adevarul e crud si doare dar in Romania ind de aparare e sublima dar lipseste cu desavarsire. Toti vor productie interna (sa nu depindem, cica, de altii in caz de ceva) uitand cu desavarsire ca aici se poate face maxim un „lego factory” din componente luate de afara. Adica tot depinzi de altii. 1% din respectivul produs daca este de la altii de pomana faci loco restul de 99%. Ceasca a visat la o utopie din asta cu 100% romanesc si au iesit niste porcarii. Apropo de robotel, nu urlau toate agentiile de presa in perioada aia ca ba ivanii, ba ceainizii?? Uncle sam isi spioneaza cel mai fideluta aliat?

    11
    • exact pentru scotieni si englezoi patruleaza us navy peste tot?

      6
    • Cred ca, exceptandu-i pe marii producatori de armament occidental, nimeni nu mai face astazi ceva de la A la Z singur. Componente americane in arme frantuzesti, englezesti in arme suedeze si tot asa. Mi se pare mai important sa produci o piesa pentru Patriot asa cum face Aerostar decat sa ai o linie de asamblare in care tu nu produci nici macar un surub din produsul respectiv.
      In opinia mea, asamblarea e buna ca sa inveti sa faci intretinerea armei respective si cam atat. Mare lucru nu se intoarce in economia ta. Pe cand daca produci o piesa pentru toate Patriot-urile produse sau cablajul pentru Iveco de exemplu mi se pare mult mai important.
      N-a urlat nimeni de rusi pentru simplul fapt ca toata lumea stia cine produce robotelul. N-am vazut ceva similar la rusi. Nici la chinezi, dar oricine e liber sa demonstreze contrariul.
      Cat despre ce cauta robotelul acolo, sunt multe alte raspunsuri credibile care exclud spionarea aliatilor, desi nici asta nu poate fi complet exclusa. Io zic sa vezi nitel la ce e folosita jucaria ca sa vezi cam ce misiuni poate indeplini. Se stie ca rusii sunt interesati de baza de la Faslane, robotelul putea sa fie unul din multii gardieni ai zonei.
      Mi se pare ca te arunci ca fata la maritat cu concluziile.

      20
      • Pai daca pazea baza si se stia de existenta lui de ce nu apare propritarul? Chiar tu ai dat de inteles ca posesorul se face ca ploua. Asta inseamna ca are de ascuns ceva.

        2
        • Pai poate „propritarul” a aparut, dar nu si in presa…

          6
          • ar cam trebui sa fie plina balta neagra de jucarele d’astea…iar fundul marii ar cam trebui sa aiba deja cateva sute de hidrofoane legate la ‘centrala’…astea chiar nu sint lucruri scumpe…ni le-am permite si noi…
            americanii au facut-o cu zeci de ani in urma…

            5
            • Multe ar trebui la noi… Pe mine alteceva ma sperie: ok, ai pierdut o drona, am vazut ca se intampla si la case mai mari. Intrebarea mea este: or fi gasit-o oare? Pentru ca daca n-au fost nici macar in stare s-o gaseasca e chiar mai rau decat imi imaginam.
              O drona precum Wave Glider-ul mi se pare foarte utila ca multiplicator de senzori. Si nici nu pare din cale-afara de scumpa. Si celelalte “planoare” prezentate in articol pot ajuta mult cu date hidrografice foarte importante pentru calibarea sonarelor navelor vanatoare de submarine. Am scris aici de particularitatile vanatorii de submarine in balta nea… pardon, afro-americana: https://rnhs.info/termenul-saptamanii-hidrolocatorul/
              Si cat de important e sa cunosti temperatura apei, salinitatea etc in raionul de actiune.

              6
      • este si o chestie economica elementara, de abia de la un numar mare de produse de acelasi fel, in serie, devine productia rentabila.

        5
      • Rusii si-au marit activitatea in apele britanice, mai ales prin zonele nordice. Nave, submarine, aeronave…

        Cine a trimis barcuta aia acolo stia el/ea ceva…

        3
    • no muricanii face de vreo 2-3 ani upgrade la flota de Trident englezeasca ,asta e din putu gandirii unui tablagiu roman cu gandirea aia cu secret de secret, care ne cerea in armata sa ne ferim de aliati ca desi ne-am dotat cu tehnica militara americana nu tre sa stie aia pi la ce unitati e raspandita ca aia e sicret

      2
      • Asta-i celalalt argument care-mi statea pe buze si ma bucur ca l-ai spus tu. Chiar citeam un articol despre noile balistice – Dreadnought care au acelasi tuburi de lansare pentru rachete ca si Columbia. Nu mai spunem ca folosesc aceleasi balistice nucleare. In plus, UK e parte din five eyes…

        2
  2. Cate or fi in Marea Neagra? 🙂 asta pentru pasionatii de surf.
    Noi ne-am ales calea, suntem cumparatori de armament si atat. Trebuie sa compensam cu productia civila, dar ideea este ca pentru un tanc cumparat, trebuie sa vinzi 500-600 de Dustere.

    2
    • Cercetarea este subfinantata de multi ani. Armata si politicul nu au sustinut deloc initiativele romanesti. In aceste conditii e cam greu sa scoti ceva.
      In plus, in loc sa ne ocupam de chestii „basic” visam tot felul de kkt-uri de inalta tehnologie unde nu stim nici macar sa desfacem suruburile in ordinea corecta.
      Iar cand se mai primesc ceva bani, is cheltuiti fara discernamant, vezi ancheta DNA in cazul „Vasilica”.

      5
      • @nicolae…ce inseamna subfinantat? Postasem acum ceva saptamani o chestie cum ca directorul de la COMOTI are aproape 10.000$ pe luna. Vrei sa stii ce salariu are un inginer la SpaceX?

        2
        • Da, la noi bugetul e intotdeauna prost constituit, mare parte a banilor se duc pe salarii, vezi procentul cheltuielilor cu salariile si pensiile in bugetul de stat consolidat. Ne gandim sa ne umplem burtile acum… viitorul e incert.
          Cei de la COMOTI m-au surprins ca au reusit inlocuirea turbinelor la Type 22. Nu a fost chiar un lucru simplu.

          2
        • SpaceX sint niste ratati. Nu sint in stare de un zbor suborbital complet. ?

          3
        • @stelian Pai salariile disproportionat de mari nu inseamna ca finantezi cercetarea… 🙂
          Daca te uiti pe bugetele firmelor din “industria de aparare” autohtona o sa vezi ca salariile ocupa o mare parte din buget. Se dau chiar si bonusuri, dracu’ stie pentru ce. Cu retehnologizarea si alte investitii similare mai usor, la ce ne trebuie? Timpul trece, leafa merge, armata se face ca da comenzi, astia se fac ca lucreaza.
          Nu vreau sa jignesc pe toata lumea la gramada, ca poate vor mai fi fiind si oameni care-si fac treaba, dar probabil ca se pierd in “multime”.

          3
          • @nicolae, aproape orice bugetar cu care am vorbit mi-a lasat sa inteleg ca finantarea domeniului = salarii mai mari. Pe 90% nu-i intereseaza altceva. Bugete intregi de institute si universitati se duc pe salarii. Cam la fel cu minerii din anii ’90 care aveau accidente lunare in minele de prin Valea Jiului dar tot ce cereau erau salarii mai mari. Anii au trecut, minele s-au inchis…

            6
  3. Exista o Direcție de Cercetare în Marina Română, pe la Constanța, pe la Direcția Hidrografica parcă. As fi curios dacă au produs ceva. Am foști colegi deștepți la pensie deja care au lucrat acolo.

    3
  4. Vasile Băcăuanul

    Cand este vorba de „ mama” informatie atunci „tata” spionaj nu are „pretini” ci potentiali inamici astazi , maine sau…..

    3
  5. Partea bună a lucrurilor este că există/ a existat un vasilică, deci potențial este. Important e ca vasilică să evolueze la ionică, stefanică, etc… și să fie mai mulți. Mult mai mulți.

  6. Primul gând când am văzut robotelul a fost droguri! Cât poți căra cu o astfel de jucărie… Și acoló există finanțare berechet!
    Amintindu-mi de pachetele eșuate la Năvodari, mi-am zis că poate, totuși, a fost găsit și Vasilică…
    Cât despre scoțieni, mană cerească să pui mâna pe o sculă dînasta, scutești ani de cercetare.
    La noi nu ai voie să repari drumul din fața casei, nu ai voie să izolezi fațada, că … domeniul public, dar mai să justifici un proiect de cercetare pe bani publici.
    Noroc cu fondurile europene, că mai apar granturi in alte domenii decât cele din care să iasă de o șpagă!
    In ziua de azi, să îți faci o dronă din componente e de nivel de liceu, nici nu trebuie mulți bani. Cui prodest?! La ce va folosi?!
    Cei care mai fac bani din filmări și foto ar putea povesti de ce sunt capabile.
    In rest, modeliștii amatori, dar pe ăștia nu îi bagă nimeni în seamă.
    Oricum, cu siguranță asemenea soluții dau idei, creează un drum de urmat!

    1
  7. Royal Navy are si ea in dotare astfel de scule, nu cred ca e cazul de nicio mana cereasca…
    Pentru droguri exista astea: http://www.hisutton.com/Narco%20Subs%20101.html
    N-ai ce sa faci cu roboteii din articolul asta, au sarcina utila redusa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *