Mai 2023, Permiteti sa raportez!

This entry is part 77 of 95 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Aprilie 2023, Permiteti sa raportez!Iunie 2023, Permiteti sa raportez! >>

1.458 de comentarii:

  1. 1 Mai fericit, distracție la grătar.

    7
  2. https://www.janes.com/defence-news/news-detail/favsa-2023-romanian-army-plans-to-upgrade-tr-85m1-mbt

    Articolul de pe Janes de zilele trecute pare sa aiba mai mult text la liber. Au adaugat si partea asta.

    Tradus cu DeepL:
    „Se preconizează că modernizările de cunoaștere a situației vor include instalarea unor sisteme optice mai performante, inclusiv a unui aparat de termoviziune, și integrarea unor sisteme de comunicații care vor permite platformei să opereze mai eficient cu vehiculele blindate de luptă (AFV) Piranha V 8×8 ale armatei române.

    Este posibil ca modernizarea să acopere și instalarea sistemului de management al luptei Battle Command and Control Application (BC2A), dezvoltat de compania românească Interactive Software. Atunci când este configurat pentru a fi utilizat până la nivel de companie, BC2A este conceput pentru a oferi comandanților de vehicule și de unități o imagine operațională comună în timp real pentru a permite luarea mai rapidă a deciziilor în cadrul operațiunilor comune.

    10
    • suna a spalare de bani,fie abramsurile nu vin nici unu inainte de 2030,fie au puso de o afacere de partid pt alegerile din 2024,e tactica simpla de primarie, cu un an inainte sa faci un mare pod peste o artera puternic circulata intr-un oras mare,faci resistematizare ,adica pui borduri, plantezi pomi, refaci spatiul verde, refaci giratoriu, refaci semnalizarea care anu viitor cand incepi podu le darami pe toate si astfel ai bagat niste bani in cont pe o munca in zadar

      15
      • pt ce sa mai investim in tr 85 ?
        cu 1 miliard de dolari , polonezi au luat 200 si ceva de tancuri Abrams
        A, nu sunt bani ?
        pai 200 de ministri secretar de stat , plus fiecare cu 5 – 10 consilieri care oricum nu fac nimic pt ca oicum nu stiu nimic , cu 700 de societati ale statului toate falimentare nu ca nu ar putea fi productive sau revitalizate , ci pentru ca si acolo sunt numiti incompetenti de partid cu facultatea la Spiru , reduci acesti incompetenti si revitalizezi industria mai ales cea militara , in aceste timpuri in care ploua cu comenzi , noi ce facem cumparam dupa raft , cand am auzit de retehologizare aplicata in zona militara sau industrie ?
        noi suntem de vina ca acceptam aceste scursuri politice , lasa ca vine votu in 2024 .

        un , 1 mai cu carnati si mici . ca na cand o fi mai rau sa fie ca acuma ,” burta „sa traisca …

        22
        • pentru ca razboiul ucrainean ne-a invatat ca nu se dau la taiat si nu se arunca.

          in cazul nostru special, sa nu ramanem in fundul gol pana vin primele Abrams-uri.

          28
          • in loc sa invatam sa ne dotam din timp, invatam sa surubarim la jioarse

            6
            • si ucrainenii si israelienii au surubarit la greu la gioarse ani de zile respectiv decenii la rand.

              24
              • si rezultatul este care,urlii la americanii sa te doteze ,cand puteau sa te doteze dinainte dar nu vrei,ca tre sa dai la unii impresia de ce mareata este natia si ce independenta e,deci hai cu tancurile coreene mrls mli si alte alea ca aia ne ajuta cu tehnologie nu e ca americanii cei rai care vrea sa ne vanda doar si sa ne tina sclavi

                4
                • Asta si trebuie sa fie mentalitatea, ca natia ta e cea mai mareata si ca trebuie sa lupti sa o mentii acolo, sau sa o duci acolo daca inca nu e. Altfel n-ai facut nimic, esti invins dinainte sa mergi la razboi (e valabil si razboi impotriva tradatorilor si coruptilor interni).

                  Nu-nteleg sincer mentalitatea asta ca trebuie sa luam totul de afara (desigur, cu comisionale de rigoare, c-asa e in tenis), n-are rost sa producem nimic aici, si ca trebuie sa fim ajutati si sa primim totul de-afara, ca niste incapabili. Mi se pare o mare tampenie, mai ales stiind lectiile amare din razboaiele mondiale.

                  Trebuie doar sa ai tehnica si munitie compatibile cu ce au sau pot produce aliatii, la o adica

                  Legat strict de americani si MLIuri. Inca odata,americanii nu produc Ascod 42, deci nu iti vor livra Ascod 42 (sau Ascod 2 sau care e numele oficial) din exact motivul asta. O firma americana, GDLS produce (in Spania deocamdata) un blindat deocamdata propus doar ca prototip, nu e nicaieri in productie de serie. Tot ei produc un derivat (destul de mult derivat) numit Ajax,pentru britanici. Si un alt derivat propus (deocamdata tot in stadiul de prototip) pentru nus ce program american.

                  Propunerile astea au se pare ceva probleme tehnice (vibratii, zgomot) care trebuie rezolvate, ori ar fi cat de cat rezolvate la derivatul Ajax (e inca destul de neclar) iar Ascod 2 a pierdut o competitie in Cehia (un motiv fiind iarasi problemele astea tehnice).

                  Daca s-au rezolvat trebuie vazut, in urma unor teste serioase si pe bune pe ce am vrea sa cumparam noi (adica Ascod 2 sau 42), nu pe luat in considerare ce se spune pentru Ajax. Daca il vom cumpara va trebui oricum facut aici in buna parte mai ales ca filiala spaniola are treaba si cu Ajaxul britanic si cred ca nimeni de aici nu e atat de imbecil incat sa ia in considerare filiala GD din oblastul Austria pentru a ajuta la inarmarea Romaniei, aia mai degraba inchid fabrica ori saboteaza productia sau livrarea decat sa ne ajute in caz de ceva conflict cu stapanii lor de la Moscova.

                  Asa ca nu vad problema cu MLIul coreean, oricare ar fi ala (AS 21 sau K 21) atat ca si calitati cat si ca termen de livrare si transfer tehnologic sau preturi

                  Legat de MLRS, sigur, Himars e excelent. Deasemenea nu ai primit licenta de productie munitie aici, o iei de la americani, si e chiar scumpa. In caz de scandal desigur ca iti pot livra, dar abia acum se gandesc sa creasca productia.

                  Cel coreean din cate inteleg e compatibil ca si lansatoare cu Himars (deci poate pune pe el lansatoarele Himars, asa cum poti pune pe Himars containerul cu mlrs coreene.

                  Dar daca vine cu transfer de tehnologie si productia munitiei aici e de departe varianta castigatoare. Poti folosi si ce produci si ce primesti in plus de la americani in caz de nevoie (in plus ii ai pe polonezi cu aceeasi dotare)

                  La obuziere autopropulsate, iarasi, K-9 e alegerea evidenta. M-109 e evident inferior si pe cale sa iasa din dotare, americanii deja testeaza inlocuitorul. Mai ar fi Pzh-2000, greu de ales din diverse motive si cam atat la modele pe senile.

                  Poti cel mult sa pui turela israeliana Sigma pe un senilat, desi nu stiu daca se merita modificarile dar e o idee

                  Singurul lucru realist e la tancuri, M1A2 Abrams, care ar putea fi livrate in cantitati mai mari si cel mai repede (250 ca numar nu mi se pare nerealist) dar si aici e neaparat nevoie de capacitati locale de mentenanta si reparatii (si chiar modernizari) plus ceva munitie ca doar nu pui tancurile pe vapor si le trimiti in America pentru orice reparatie sau inlocuire de piese, ar fi chiar aiurea

                  21
                  • 1 ce turela pui pe ascod sau pe redback
                    2 unde sudezi carcasele ori la ascod ori la redback
                    3 cine iti produce optica ori la ascod ori la redback
                    4 cine iti integreaza senzorii electronica si comunicatii ori la ascod ori la redback
                    toate astea se incadreaza in procentul care va fi prevazut in contract pt productie in tara .
                    restul de produse care sunt bagate in mli nu o sa fie din Romania ca si in cazul piranha V cu ce o sa vina coreenii ,cu niste scule ca sa asambleze intr-o hala mli cu care tu o sa ramai sa faci mentenanta,pt ca pt restu de produse pe care tre sa le bagi ca sa le produci in Romania iti trebuie fabrici de asa ceva si cum toti altii cumpara de la producator si tu o sa faci la fel si o sa trebuiasca sa faci stocuri in functie de cat de apropiat e lantul de aprovizionare cheltui mai putin pt ca e posibil sa ai timp de livrare la comanda mai mic iar pt mai departat ai nevoie de stoc mai mare ca sa compensezi timpul de livrare ,acum daca pierzi capacitati de productie din tara trebuie sa te orientezi sa poti primi cat mai repede echipamentele, si acu sa vedem turela elbit se face atat in Croatia cat si in Spania ,carcase de ascod in Austria si Spania ,daca vor avea rachete sa zicem spike vor veni din Germania cu modulul elbit facut in spania sau croatia .
                    acu o sa zici ca o sa vina sa faca carcasele in alta parte fabrica proprie ,cu ce oameni angajati ca stim ce probleme a avut GDLS ,plus asta creste costul de productie aduce intarzieri in program

                    aaa o sa vina din Koreea ,din pacate as 21 redback nu e produs in Korea,investitiile koreene pt redback sunt in australia iar linia de productie nu cred ca e finalizata pt ca nu exista contract sigur deci,hai sa luam ce vreti,dar inainte trageti linie si vedeti care e transferul tehnologic pt mult mai putine produse decat la piranha V
                    ha sa modernizam si tancu ,cu ce,pai cu ce vreti voi daca platiti ,pai avem nevoie de aia de aia si aia ,da tati consuma corent ,cum facem corent deschidem trapele ca motor nu avem care sa produca si motricitate si electricitate de ce, pt ca maretii injineri comunisti care au gandit magaoaia nu au gandit ca are nevoie si de curent nici ca au nevoie sa schimbe in timp ceva la tanc ,adica sa il gandeasca pt 40 -50 de ani,ei l-au gandit ca peste 20 de ani au o revelatie si scot alt model de tanc mai bun si mai puternic sa ii placa lui ceasca sau lu printisoru si pe asta il dau la fer vechi ,asa ca hai sa modernizam.

                    PS. macar sub fotografia aia ce scrie pe Janes v-ati uitat,credeti ca aia scriu chestia aia pt ca nu are vedere pe timp de noapte ca nu are marcare laser ,ca nu are stabilizare a tunului,ca nu are sistem de stingere a incendiului automat, are ce nu are e comunicatii cum trebe dupa ce zicea sharky pe aici candva poate numai e valabil ,si bc2a ,nu scrie pt ca este slab inarmat si slab protejat,ata timp cat alea 2 lucruri nu poti sa le inbunatatesti orice investitie in el e degeaba ,si nu il poti numi TANK

                    3
        • „pt ce sa mai investim in tr 85 ?”
          Pentru ca Abrams pe moment e doar in stadiul de visuri , mai este pana cand vor ajunge in tara – daca vor ajunge .
          Pentru ca nu am vazut decat vreo doua lupte tanc contra tanc in Ucraina .Or mai fi fost , dar majoritatea actiunilor au fost de sprijin cu foc .
          Pentru ca in Ucraina amandoua partile au luptat cu ce tancuri au mai putut porni , si la noi TR-85 inca exista .
          Pentru ca TR-85 modernizat poate actiona in echipa cu Abrams , care totusi nu se stie cand va veni .
          Pentru ca TR-85 foloseste o munitie ieftina , stabilizata prin rotatie , produsa in tara .
          Pentru ca TR-85 se poate moderniza in tara oferind locuri de munca de inalta calificare .
          Pentru ca TR-85 are un grup energetic la care detinem drepturile de autor , si care poate fi reparat inca in tara .
          https://umbrela-strategica.ro/proiect-de-modernizare-a-tancurilor-tr-85-prezentat-de-firma-romaneasca-bluespace-technology-la-bsda-22/

          ” cu 1 miliard de dolari , polonezi au luat 200 si ceva de tancuri Abrams ”
          Realitatea imi spune altceva :
          https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/poland-m1a1-abrams-main-battle-tanks
          Si noi avem o gaura de 20 de miliarde la buget , si suntem in criza , trebuie sa inapoiem creditele pe termen scurt contractate in 2020-2021 – cineva a lucrat bine, ne-a lasat faliti pe cand a inceput razboiul .
          Asa ca trebuie sa gasim solutia cea mai ieftina- si acum, si cand vor veni Abrams-urile . Cum s-a mai spus aici , echipe mixte Abrams – TR-85 , fiecare cu misiunea lui .
          SI polonezii au modernizat gradual Twardy , nu l-au dat la fier vechi cum a facut armata romana , si uite , il au la momentul potrivit, ba pentru ei , ba de dat .

          25
          • e greu fara banii de la stat asa ca hai sa mai tragem o modernizare,hai sa cumparam doar produse romanesti afara cu strainii din tara

            5
          • ce tun are twardy ,ce blindaj are twardy ce motor are twardy ia si compara cu tr 85 m1 si vezi cat iti da cu minus dar totusi comparam,eu ce am inteles din toate referirile la modernizarea tr 85 m1 este ca cineva in industrie face presiuni sa castige si ei niste bani de la stat,siguranta tanchistilor nu valoreaza nici cat o ceapa degerata in ochii alora fata de banii care pot sa le intre in buzunar,pt ca si in articolul da pe janes se spune ca „Although the scope of the upgrade programme is in the process of being determined by the Romanian army” deci e hotarat ca o sa upgradam dar nu stim ce cat si cum si speram sa putem dar e posibil sa nu fim capabili si atunci ca si acu 20 de ani o sa abandonam proiectul dupa ce au mancat unii niste bani,iar conferinta aia e pt chestii teoretice nu neaparat si practice pt ca practic tre sa dai bani iar produsul rezultat tre sa respecte asta :
            7. Tanc principal de luptă
            asigurarea interoperabilității tehnice cu structuri similare ale armatelor țărilor membre NATO şi, la nevoie, de a asigura o capacitate de ripostă adecvată.

            deci o sa poata opera munitie de 120 mm ca leopard 2 si abrams va putea sa fie trimis in aceleasi misiuni ca leopard 2 si abrams si le indeplini cu succes fara sa puna viata tanchistilor in pericol

            6
            • va suparati degeaba si-l faceti haurist pe nicusor. o avea idei care poate nu ne plac la toti dar haurist nu e

              pur si simplu spune ca o metoda de mentinere a unei industrii capabile sa faca una alta e sa-i dai de lucru incontinuu si modernizare TR e o astfel de metoda de a tine oameni pregatiti si a fac chestii. de pilda montare de APS, convertire in transportor de trupe, de munitie, vehicul logistic

              nu mai comparati TR cu Twardy, ne-am convins cum e T-72s, macar TR nu poate sa concureze la concursul de sarit turela si cum s-a tot subliniat, nu e nevoie sa-l folosesti ca MBT ca nici cu T-72 nu prea iti mai vine sa o faci ci ca suport cu foc; se vede cata nevoie este de astfel de vehicule.

              25
              • „hai sa cumparam doar produse romanesti afara cu strainii din tara”

                Amu probabil ca am eu senzorii de sarcasm dereglati, dar spune-mi tu cum nu e asta retorica de AUR.

                2
                • eu n-am citit niciodata de la nicusor asa ceva: „hai sa cumparam doar produse romanesti afara cu strainii din tara”

                  o avea si el fixurile lui dar asta n-am vazut

                  12
                  • Cand spui Nicusor te referi la „nicusor” inginerul sau „Nicu_4” ? Pentru ca daca te referi la Nicu_4, poftim la ce ma refeream:

                    https://www.rumaniamilitary.ro/mai-2023-permiteti-sa-raportez#comment-535121

                  • Steppewolf,
                    Un episod din care am invatat ceva :
                    In timpul razboiului din Malvine , 1982 , argentinienii aveau doar 5 rachete Exocet AM-39 si incercau sa cumpere de pe unde puteau , pentru ca Franta a oprit livrarile .
                    Serviciile secrete britanica au desfasurat o operatiune prin care agenti de ai lor s-au substituit unor posibili furnizori de rachete si au reusit sa impiedice dotarea .
                    Pana la urma au reusit , dispunand de capacitati si oameni competenti sa aduca rachete Exocet in zona de conflict , nu purtate de aviatie ci costiere .
                    https://centronaval.org.ar/boletin/BCN820/820perez.pdf
                    Vad ca si pe RoMil se desfasoara un razboi informational cu acelasi scop , impiedicarea dotarii armatei si stabilirea unor capacitati tehnologice nationale .

                    Polonezii modernizeaza in tara Leopard si Abrams , si au stabilit cooperari cu coreenii.
                    Dar pentru a stabili o cooperare trebuie sa arati ca ai capacitate tehnologica .
                    Iar polonezii au inteles asta ..

                    In alta ordine de idei , Neamtu Tiganu i-a bagat la mama lor pe trolli si a plecat de pe site .
                    Ma mai gandesc , plec sau ma rezum la jumatate de masura .

                    19
                    • „Vad ca si pe RoMil se desfasoara un razboi informational cu acelasi scop , impiedicarea dotarii armatei si stabilirea unor capacitati tehnologice nationale .”

                      BHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH. MAN. Frate deci eu nu inteleg ce e cu autofelatia asta de pe site, ca noi suntem piatra de temelie a strategiei de aparare nationala, ca articolele ce apar pe site influenteaza deciziile de inzestrare a fortelor armate romane, ca vezi doamne oameni ca mine si ca tine ce nu au absolut nimic de-a face cu MApN-ul (in afara de a-l injura) ii influenteaza pe aia de sus subtil subtil sa cumpere sau sa nu cumpere nu stiu ce. Hai ma fii serios. Ca o citit in timpul lui liber nu stiu cine nu stiu cand, tu crezi ca aia ar duce la schimbari in inzestrarea fortelor armate? Daca MApN s-ar lua dupa ce se spune pe site am avea o inzestrare mai schizofrenica decat petrostatele din golf.

                      13
                    • A stai ca am uitat sa raspund la asta:

                      „Ma mai gandesc , plec sau ma rezum la jumatate de masura .”

                      Din partea mea, dar si a altora de pe site, iti urez drum bun si cale batuta.

                      9
                    • Deci Mow Dog , acum 25 de ani eram aici
                      https://i.postimg.cc/DzzvCD9Y/SNT-GPS-TR85-M1.jpg
                      sursa: prospect ROMARM

                      Acuma sunteti aici , amandoi analfabetii , tu plus tizul :
                      https://defapt.ro/raportul-national-de-literatie-42-din-elevi-in-zona-nefunctional-11-in-zona-functional/

                      Catania mi-a folosit totusi la ceva : am invatat sa nu subestimez puterea prostului imbracat in haina statului
                      Nu plec _ deci pentru voi amandoi jumatatea de masura din popor

                      7
                    • Polonezii modernizeaza in tara Abrams…in universul paralel numit planeta Talaforme poate.

                      7
            • TR-85 M1 are un motor la fel de bun ca Twardy .
              Transmisia lui e superioara , au fost executate doua modele, cel original Ro si cel in colaborare , s-a optat pentru modelul nostru , s-a anuntat la vremea respectiva ,1000 km fara probleme lotul test de 10 tancuri TR-85 fiabilizat inainte de TR-85 M1 .
              Prefer oricand tunul de 100 mm , pentru ca munitia are tubul cartus metalic, nu detoneaza asa usor la jetul cumulativ .

              In rest , Nicu4 si MowDog , ati aratat niste limite .
              Ca de obicei .
              Polonezii au inteles mai mult decat voi.
              Mult mai mult .

              18
        • Stai sa vezi ce ne vor bubui la pensie. Cu un salariu net de 4000 de lei vei avea 960 de lei pensie.Ne meritam soarta.

          5
        • A zis Stolojan ieri/azi: oficial, calculat de Ministerul de finanțe, totalul scutirilor și excepțiilor la plata taxelor/impozitelor se ridică la 75, da, 75 miliarde de lei. !!!! Jumătate daca le elimini, rezolvi o groază de probleme.

      • FWIW se zvoneste cum ca noi am vrea 200 de Abrams-uri si sa tinem ultimii 54 de bizoni inca la lucru, pentru… vreun motiv sau altul.

        3
        • Singurul motiv care as accepta eu ca contribuabil aceea modernizare este daca acele tancuri ar face parte dintr-un pachet de tehnica militara donata Republicii Moldova in 1-2 ani alaturi de jderuri si piranha 3 ,da sa spuna si sa isi asume lucrul asta,nu ca modernizezi si foloseste armata romana in tandem cu abrams ca rad dracu si curcile de noi

          9
        • Nu va suparati colegu, dar Bizonii cu un upgrade Inca merg 10-15 ani , ce crede cineva ca iau astia de 5 batalioane Abrams? sunt prea multe de luat, economic e bai mare, la rezerva BNR nu umbla…Deci un Motor now si ceva Trophy Ar fi super Pt Bizon, nu ma pricep daca o turela Cockerill Ar merge pe inelu lui, cu 120mm poate recul scazut…

          4
          • motor nou ii puneai acu 20 de ani daca nu i-ai pus atunci acum nici atat,luati de traforati, la fel si turela ,hai cu autogenu pe el ca merge daca ii dam 2 baroase

            5
          • motor nou si transmisie noua trebuiau luate de mult,, la fel tunul cu unul nato si mai precis cum au facut slovenii de exemplu cu t55 cu tunul britsilor de 105, si asta trebuia facut de mult, acuma cat sa mai tragi de ele ? sa le ia unele mai moderne, ca mbt nu ai unde sa mai pui pe el nimic, ca „light” nu e deloc light ci foarte greoi
            Cockeril cine are ? sa facem noi experimente

            Sa le ia niste tancuri combat proven, care sa le foloseasca si altii, nu facem noi aici experimente cu un sasiu bazat pe t55 la care ii schimbam motor transmisie turela sa vedem ce iese, ar fi mai ieftin si mai bine sa faci probabil un tanc de la zero, daca ai motor transmisie turela si tun decat sa le pui pe un sasiu bazat pe t55 si fabricat in 1980 toamna

            1
  3. https://evz.ro/harta-cu-bucluc.html

    Tribunalul Închisorii KGB/FSB ”Lefortovo” din Moscova a emis mandat de arestare împotriva generalului Kirilo Budanov, șeful serviciului ucrainean de informații militare, GUR. Oare ce i-a supărat atât de tare pe kaghebiști? Cumva harta din biroul său?

    ”Grădinarii”
    La cei 37 de ani ai săi, Kirilo Budanov, șeful GUR, este cel mai tânăr general-maior al Armatei Ucrainei. Fiind și telegenic, conferințele sale de presă constituie o atracție majoră pentru presă. De față cu jurnaliștii, generalul, așa cum se cuvine, vorbește despre evoluțiile de pe front. Că altfel, toată lumea știe cu ce se ocupă dânsul: cu horticultura.

    În limbajul GUR, moștenit de la GRU al URSS, detonarea obiectivelor militare adverse poartă denumirea codificată de ”buchet”: ”grădinarii” trimiși în miez de noapte de ”horticultorul” Budanov plasează ”vaza” unde trebuie și, minune mare, în aceeași noapte iau foc și ard sincronizat din temelii Institutului Central al Forțelor Aeriene ale Rusiei din Tver, Uzina Chimică Dimitrievsky, din orașul Gorki și Centrul Principal de Cercetare și Analiză al Agenției spațiale ruse de lângă Moscova. Ucraina neagă orice implicare, dar acțiunile GUR sunt sistematic evocate atunci când drone navale pătrund în rada portului Sevastopol, explozii misterioase devastează aerodromul Novofedorivka din Crimeea ocupată sau când sare în aer Arsenalul nr. 102 de pe Bulevardul Moskovski din Bryansk.

    Până acum, Regimul Putin a răbdat și a înghițit, dar deodată, zilele trecute, KGB/FSB s-a trezit să emită mandat de arestare pe numele generalului Budanov, pentru ”crearea unei grupări teroriste”. Reacția celui vizat a fost antologică: „E o plăcere pentru mine: îmi arată că fac ceea ce trebuie. Iar pe viitor voi munci mai mult, la un nivel calitativ superior, pentru a demonstra că Tribunalul de la Moscova a avut dreptate să emită acest mandat de arestare!” Dar ce a făcut generalul Budanov de a supărat într-atât Kremlinul?

    Păi, în ultima vreme, declarațiile generalului Budanov sunt virale pe Twitter. Nu că ar spune ceva nemaiauzit, ci datorită contextului: declarațiile sunt difuzate din biroul său secret, având pe perete o hartă a Federației Ruse. O hartă ceva mai aparte, în care teritoriul actual al Imperiului Moscovit apare împărțit în tranșe. De la Est: Insulele Kurile apar ca teritoriu al Japoniei (Япония); din Kamceatka și până la meridianul 110 (Severnaia Zemlia – Irkutsk) cea mai mare parte a Siberiei apare ca teritoriu chinez (K pe hartă); de la Lacul Baikal și până la Ufa se întinde o ”Republică Central-Asiatică” (ЦAP pe hartă)…

    Harta și Flota
    Inițial am considerat că această hartă ”horticolă” constituie o manevră de război psihologic, o ”gulgută” destinată să impresioneze Occidentul și să intimideze Răsăritul. Dar, ca tot omul, și eu mai greșesc: la 14 aprilie, ora Moscovei 09:00, întreaga Flotă de Pacific a Federației Ruse a fost pusă în stare de ”Alertă maximă de luptă” din ordinul președintelui Putin. Ministrul rus al Apărării, generalul Șoigu, a declarat că aceste manevre inopinate, la care au participat 25.000 de soldați, 155 de nave de război și 12 submarine, au drept scop „exersarea de acțiuni care să împiedice desfășurarea unor forțe inamice într-o zonă operațională majoră din Pacific, în partea sudică a Mării Ohoțk, și să respingă debarcarea forțelor inamice în Kurilele de Sud și în insula Sahalin„.

    Debarcarea forțelor inamice în Kurilele de Sud și în insula Sahalin”?! Asta m-a dus imediat cu gândul la Harta lui Budanov. Deci, misiunea de luptă a Flotei de Pacific este să împiedice Япония să ocupe Kurilele, aceasta fiind studiată ca o amenințare reală? Rezulta că harta GUR nu e gulgută, ci o temere reală a Rusiei, care e atât de actuală, ba chiar presantă, încât justifică măsuri drastice. După ”strălucita reușită” a manevrelor, comandantul Flotei Pacificului, amiralul Serghei Avakyants, a fost demis și trimis la ”cimitirul elefanților”: șef al Centrului militar de pregătire sportivă și de educație patriotică… Deci se confirmă: într-o luptă reală, Rusia ar pierde Kurilele și Sahalinul, exact ca pe Harta lui Budanov!

    Picioarele de lut
    Chiar și azi, în pofida evoluțiilor catastrofale din Ucraina, Europa percepe Imperiul Moscovit ca pe un colos; dacă privim însă înapoi, vom constata că în ultimele două secole, de fiecare dată când a pierdut un război, Kremlinul a pierdut și teritorii. Și, pe măsură ce trec anii, aceste episoade de destrămare a Imperiului devin din ce în ce mai grave.

    În 1853, Imperiul Țarist a ocupat Principatele Române. Turcia, Marea Britanie, Franța și Italia (Regatul Sardiniei) i-au declarat război. După o înfrângere militară catastrofală, Rusia a semnat Tratatul de la Paris (30.03.1856), acceptând retragerea din Principatele Române, demilitarizarea Mării Negre, pierderea Sudului ”Basarabiei” și a Gurilor Dunării. Dându-și seama că nu poate menține stăpânirea asupra Alaskăi, Țarul a vândut-o Statelor Unite. În Rusia au urmat ani și ani de răscoale, cu greu și sângeros reprimate.

    În 1904, Imperiul Țarist și Japonia au intrat în război pe tema stăpânirii asupra Manciuriei. După ce a pierdut două Flote (cea din Pacific, apoi cea din Baltica), Moscova a fost constrânsă să semneze Tratatul de la Portsmouth (05.09.1905), pierzând Manciuria și Sahalinul. Din nou, în Rusia au urmat ani și ani de răscoale, cu greu și sângeros reprimate.

    În 1917, prăbușirea frontului rusesc în fața armatelor austro – germane a constrâns Imperiul Moscovit să semneze Tratatul de la Brest-Litovsk (03.03.1918), prin care a pierdut Ucraina și cea mai mare parte din Belarus, Lituania, Estonia și Letonia, precum și provincia Kars din Caucazul de Sud. Din nou, au urmat răscoale care au degenerat în război civil.

    În 1989, după pierderea Războiului Rece, Rusia a convenit cu Statele Unite, la Malta, cedarea ”Lagărului Socialist”. Dar lucrurile nu s-au oprit aici: Estonia și-a proclamat independența, apoi Lituania, Letonia și Georgia. Iar în decembrie 1990, Rusia, Ucraina și Belarus au semnat Acordurile de la Belovezha, recunoscându-și reciproc independența. Alte 8 state le-au urmat exemplul. Curând, steagul imperial a fost coborât de pe Kremlin.

    Având în vedere aceste antecedente, dacă războiul dus de Rusia prin Ucraina degenerează într-un dezastru militar (și sunt deja semne clare în acest sens!) s-ar putea să asistăm la o nouă etapă de destrămare a Imperiului Moscovit – una mai drastică decât precedentele.

    Neo-țarismul
    Înainte de a se prăbuși, regimul sovietic a putrezit pe picioare. Încet-încet, Biroul Politic de la Moscova a pierdut controlul, iar birocrații mici și mari, din industria, armata și agricultura ”socialistă”, și-au croit fiecare câte o moșie mai mică sau mai mare din averea Statului. Iar când regimul s-a prăbușit, și-au privatizat de drept ceea ce stăpâneau de fapt și au devenit oligarhi. Evident că asta nu a rezolvat problemele economice cronice ale Rusiei, mai ales că tot profitul se ducea spre bănci elvețiene, vile în Italia și iahturi în Qatar.

    Spre sfârșitul anilor 1990, Rusia astfel ”privatizată” de oligarhi ajunsese la marginea falimentului. O asemenea situație ar fi permis intrarea masivă a capitalului străin în Rusia, cu pierderea pozițiilor oligarhiei autohtone. Iar atunci birocrația centrală a pus piciorul în prag: Boris Elțîn a fost pensionat, a fost adus la Putere un nou stăpân, ”vojd” cum îi spun rușii. Iar Vladimir Vladimirovici, care văzuse cum regimul sovietic putrezise pe picioare, căpușat de oligarhi, a impus noi reguli. De acum încolo, oligarhii îi cer voie înainte de a iniția noi afaceri, apoi plătesc taxă de protecție Kremlinului. În schimb, li se asigură apărare împotriva capitalului străin, dirijat strict spre ramuri neinteresante pentru oligarhii autohtoni. Lucrurile au mers atât de bine încât curând și oligarhii din alte state ex-sovietice – Belarus și Ucraina – au început să plătească taxă de protecție la Kremlin.

    Unii numesc asta ”sistem mafiot”; eu prefer să-i zic ”sistem neo-țarist”. Problema e că, la un moment dat, viceregele numit de Putin în Ucraina a pierdut Puterea, iar capitalul străin a început să se obrăznicească. Oligarhii ucraineni, regrupați în jurul lui Ianukovici, au început să se vaite: Stăpâne, Stăpâne, apără-ne, că doar am plătit, am fost vasali credincioși! Stăpânul de la Kremlin a fost nevoit să trimită tancurile, și a ieșit dezastru.

    Inspirându-se din practica țaristă, domnul Putin a uitat că, de fiecare dată când Țarul nu a reușit să protejeze interesele oligarhilor, vasalii nemulțumiți au început să se întrebe de ce oare plătesc taxă de protecție, dacă nu sunt protejați? De fiecare dată, sistemul s-a destabilizat și a început să se destrame. La 1856, Țarul n-a reușit să protejeze interesele oligarhilor ruși la Dunăre și Marea Neagră, au urmat 15 ani de tulburări. La 1905, Țarul n-a reușit să protejeze interesele oligarhilor ruși în Manciuria, și a ieșit cu revoluție. În 1917, Țarul n-a reușit să protejeze interesele oligarhilor ruși în Polonia, Belarus și Ucraina, și a ieșit cu război civil. În 1989, Secretarul General n-a reușit să protejeze interesele birocrației ruso-sovietice în Europa Centrală și de Est, iar regimul sovietic s-a prăbușit.

    Biserica Romei stă pe dogma infailibilității a Papei; la fel, a Treia Romă, Imperiul Moscovit, are la temelie dogma infailibilității militare a Țarului. Și de fiecare dată când dogma e știrbită, începe destrămarea! Dar să vedem, concret, cum stau lucrurile azi…

    K de la Китай
    Am văzut cum vine cu „debarcarea forțelor inamice în Kurilele de Sud și în insula Sahalin”. Să trecem deci la a doua fâșie pe care Harta lui Budanov o decupează din Rusia: Extremul Orient ex-sovietic sau, așa cum spunea Președintele Mao, „de la Bol (Habarovsk) și până la Haișen-Vei (Vladivostok). Și Peninsula Kamceatka!”.

    Pe fondul destrămării Uniunii Sovietice, în perioada 1990 – 2010, populația Districtului Federal Extremul Orient a scăzut cu circa un sfert: astăzi cele 5 regiuni sudice, de la frontiera cu China – Zabaikalsky Krai, Amur Oblast, Birobidjan, Primorski Krai , Habarovsk Krai – au o populație totală de numai 6,3 milioane: 1,3 persoane pe kilometru pătrat. Deloc de mirare, din suprafața totală de 178 milioane de hectare a acestor cinci regiuni, numai 12% este cultivată: mai puțin de jumătate din ce se cultiva în epoca sovietică.

    De cealaltă parte a frontierei, Manciuria chineză are 100 de milioane de locuitori și în ultimii zece ani populația a crescut cu 13%. În condițiile bunelor relații ruso-chineze, încă de acum 20 de ani investitorii chinezi au început să arendeze, apoi să cumpere prin intermediari mari suprafețe de pământ: în prezent dețin 61% din terenurile cultivate din Habarovski Krai și 55% din terenurile cultivate în Birobidjan. Pentru a cultiva aceste terenuri, în condițiile în care populația rusă autohtonă este îmbătrânită, încă de acum 25 de ani investitorii chinezi au adus masiv mână de lucru conațională. Deja din 1997, Ministerul de Interne al Rusiei aprecia oficial că erau 2 milioane de chinezi în țară.

    Între timp fenomenul s-a amplificat. Conform unui sondaj realizat în 2017 de Academia de Științe a Rusiei, mai mult de o treime din cetățenii Federației privesc politica Chinei față de Rusia ca ”expansiune”, iar aproape jumătate consideră că integritatea teritorială a Rusiei este amenințată de China. Chiar președintele Putin era, încă din 2006, îngrijorat de fenomen: un studiu publicat de Cambridge University Press îl citează spunând că „dacă nu facem nimic pentru dezvoltarea Extremului Orient, curând, în câteva decenii, rușii de acolo vor vorbi chineză, japoneză și coreeană”. Și chiar așa se întâmplă: într-un interviu la BBC, în 2019, Alexandr Larik, președintele Asociației agricultorilor din Birobidjan, declara că „aproape tot pământul care aparținea fermelor colective acum a fost dat chinezilor”.

    În octombrie anul trecut, revista Forbes avansa o ipoteză interesantă: China are nevoie de un succes major de politică externă, care ar putea fi unificarea cu Taiwan. Dar în acest moment Taiwan este o “nucă prea tare“, iar atunci China ar putea alege un alt obiectiv: o parte din Siberia. Care de altfel până în secolul 19 a aparținut Chinei, fiind ulterior anexată de Rusia țaristă – un subiect și azi de actualitate pentru naționalismul chinez.

    Până de curând, am considerat ipoteza lansată de Forbes ca improbabilă, apreciind că expansiunea chineză se va limita la influența economică. Nu mai sunt atât de convins! Fiindcă recent, chiar în momentul în care trupele speciale ucrainene, SSO, stabileau un cap de pod pe malul stâng al Niprului, ambasadorul chinez în Franța, Lu Shaye, a declarat că țările succesoare URSS „nu au un statut efectiv conform dreptului internațional”, deoarece „nu există niciun acord internațional care să materializeze statutul lor de țară suverană”. Jurnaliștii au înțeles că se referă la Ucraina, Lituania, Estonia, Kazahstan etc. Eu înțeleg că tovarășul ambasador s-a referit și la Rusia, și ea stat succesor URSS. Și dacă stăm bine să ne gândim, cam are dreptate: procedura prin care Rusia și-a arogat moștenirea URSS, inclusiv statutul de membru ONU și locul în Consiliul de Securitate, nu este prevăzută în Carta ONU! Și doar nu degeaba scriam acum trei săptămâni despre ordinul Ministerului Resurselor Naturale din China, care impune ca 8 așezări din Rusia (din regiunile Zabaikal, Amur, Birobidjan, Primorie și Habarovsk) să fie numite, de acum încolo, „după numele lor istorice”. Care, evident, sunt chineze (https://evz.ro/paiul-si-camila.html).

    Și asta se leagă de minune cu ceea ce scriam de Crăciun: Comandamentul Nord al Armatei chineze, care are în pază și apărare granița cu marele prieten al Chinei, domnul Putin, avea în 2018 trei brigăzi de tancuri; astăzi are … nouă! China își întărește masiv dispozitivul militar desfășurat la frontierele cu Zabaikal, Amur, Birobidjan, Primorie și Habarovsk: 670 de tancuri chinezești noi-nouțe au fost aduse în fața Districtului Militar Est al Rusiei. Iar în acest an bugetul militar crește din nou, cu 7%. Dacă în anii 1999 – 2008, Comandamentul Nord primea 10 tancuri noi pe an, în 2018 – 2022 a primit 120 de tancuri noi, an de an! (https://evz.ro/transee-in-nisip.html). Pregătite pentru clipa când oligarhia de peste frontieră se va întreba: de ce mai plătim taxă de protecție Moscovei? Hai să ne declarăm ”independenți” și să ne adresăm Beijingului!

    35
    • chiar nu pot sa citesc singur singurel pe evz art respectiv daca ma intereseaza,tre sa citesc ditai postarea de trolaj aici? si o mai pune si in dublu post

      25
  4. https://m.defenseromania.ro/o-companie-militara-ucraineana-proiect-pentru-o-drona-kamikaze-cu-raza-lunga-de-actiune-suntem-gata-sa-o-prezentam-si-statelor-membre-nato_622447.html

    Pare-se ca strategia bazată strict pe calitate și nu pe cantitate se va schimba iar ucrainenii datorită faptului ca mai au know-how, probabil și ceva capacitați de producție (turcii știu de ce!) plus sprijinul vestic vor purcede la un model probabil cât mai apropiat de al chinezilor, calitate la 3/4 fata de cea vestica dar preț probabil mai jos de 1/2, poate învățam și noi ceva din treaba asta , know-how-ul l-am cam pierdut dar se poate rezolva in parte prin atragerea unor specialiști din afara inclusiv ucraineni, bani teoretic sunt , sprijin probabil (pe bani) ar cam fi, cu voința și cu gândirea pe termen lung stam cam nasol.
    Cert e ca, cu armament state of the art și in cantități limitate datorită producției la fel de limitate războiul asta nu poate fi câștigat, economia rușilor nu a intrat in colaps iar cu sprijin chinez lucrurile n-ar arata prea bine, dar poate e doar o părere și ma înșel amarnic.

    4
  5. Au retinut-o pe Marina Tauber:
    https://www.defenseromania.ro/marina-tauber-retinuta-direct-de-pe-aeroport-in-r-moldova-blonda-lui-putin-incerca-sa-ajunga-in-israel-unde-se-afla-si-ilan-sor_622464.html

    am ajuns sa-i invidiez pe moldoveni dupa cum ii aresteaza pe trepadusii neo-sovietici. ni l-au extradat si pe Rizea. in schimb noi nu suntem instare sa-l obtinem pe Ghita de la sarbi si nici macar condamnatii pe bune de la greci si italieni.

    38
    • E destul de clear, turcii au ajuns departe și probabil ca trendul nu se va schimba .

      5
      • Si ce au facut, ca motoarele nu le produc ei. Iar radarul, e pe bune aesa? Dar mai ales, cum va fi operat – de la sol sau va fi full autonom?

        5
        • Man ok, d’aia la commentul de mai sus am spus ,,turcii știu de ce”, dara dacă faci o mică comparație între România și Turcia din anii 68 sfârșitul anilor 80 la industrializare o sa vezi de unde au plecat tukraletii și unde sunt acum te iei e cap, daca faci comparația Turcia vs Ucraina ( fosta URSS) bagi gheara-n gât ca pițigoiul’, crede-ma .

          Turcii au plecat de foarte de jos, importau rulmenți de la noi iar calitatea produselor era cel puțin jalnica.

          11
  6. Am comment nepublicat de multe ore…toti idiotii bat campii si troleaza si ceva pe subiect nu se publica ? Deranjez fara sa supar pe nimeni?

    6
  7. Nu toată lumea a sărbătorit de 1 Mai… Unii au fost la datorie…
    https://flightaware.com/live/flight/OSY22T
    …nu știu cine face mentenanța la AN-30-urile noastre, dar văd că își văd de treabă…
    De dimineață am auzit un zgomot de turbopropulsor…
    Când am ajuns să mă uit pe Flightradar, făcuse deja escală în Turcia… Zbor lin băieților!!

    2
  8. https://aw.my.games/en/news/general/development-mpf-light-tank
    Tot se vb de bani..Abrams…dar acesta nou chiar de e mai light armoured pare f avansat pe specificatii…oare nu ar fi mai convenabil la achizitie si operare de 2-3 batalioane…ca Leo2A7 si daca semnezi maine vin in 10 ani….

    2
  9. Burn, baby, burn!

    Romania will send proposals to the European Commission to amend its National Recovery and Resilience Plan, the Ministry of European Investments and Projects announced on Saturday.
    https://www.euractiv.com/section/politics/news/romania-to-renegotiate-national-recovery-plan/

    6
    • care-i partea interesanta?

      investitii „majore” ale US de 40 mil. $? in 2 porturi functionale de sute de ani, Izmail si Reni? 🙂

      document nesemnat? caci versiunea electronica ar fi trebuit sa poarte o semnatura.

      8
      • Nu cred că și-ar fi permis să publice un fals. Ar fi dați în judecată rapid. In plus SUA trebuie să investească în primul rând la noi,sa ne sprijine sa ne modernizăm portul Constanța, plus Tulcea și Sulina in datoria Bechtel de 1.7mld de dolari. Știu că o să zici că e milogeala dar până la urmă Romania susține interesele SUA la Marea Neagră încă din anii 70. As vrea sa vad că și interesele noastre economice, etnice, teritoriale(mă refer la raptul teritorial din 2009 la nord de orașul Sulina). sunt respectate și mai ales susținute. Pe ruși îi știm sigur. O nație de bețivi criminali psihopați și fara caracter, un cancer regional sau mondial. Dar, păstrând proporțiile evident, ucrainienii au unele din tendințele lor și nu am încredere deloc într-o Ucraina prea puternica sau într-o relație prea apropiata SUA – Ucraina. Vreau ca să câștige conflictul, să-și elibereze teritoriul, dar includerea lor viitoare în NATO și UE va avea efecte devastatoare asupra noastră în viitorul mediu. Situația actuală cu grânele, mierea, dulciurile, uleiul lor etc o demonstreaza. Apropo, la mine la bunici mai toate atelierele au scule fabricate in Ucraina, că noi nu mai suntem în stare să facem un strung, o menghina, o bormasina… Ti se pare normal?

        6
        • „In plus SUA trebuie să investească în primul rând la noi”
          i-auzi , pai asa zic ca sua mai bine ar investi la mine in casa.

          1
  10. Ieri a avut loc cel mai mare exercitiu din Romania de disimulare/camuflare. Din cauza fumului de gratar, nu mai vedeai tara de-a intregul.
    Recunosc ca am fost participant la operatiune si voi manca doar salata urmatorele zile.

    23
    • Ieri de dimineata sarmale, la pranz gratar si seara carnati. Mi-a soptit unu mic pe umar ca e ultima zi din viata cu carne…..
      Azi cred ca maxim o ciorba pe la 6 si atat.

      6
      • Eu am fost ca la fotbal. Am mers pe o strategie 3-4-3, adica 3 bucatele de slanina prajita dimineata, 4 mici dupa masa si 3 visli de Hateg seara.
        Arbitru(nevasta) a mai fluierat hent la bere, dar eu ca Maradona in 86’…
        Meniul pe saptamana aceasta:
        salata, pateu vegetal cu ardei si masline apoi avocado, banane si lamaie la blender si apa multa.

        4
    • În zidurile cetății Alba Iulia acum vreo 20 de ani (cred) un român ex- legionar avea un restaurant. Presupun că ăsta e motivul pentru care se comemorează acolo.

      5
      • Sincerele mele respecte legionarilor adevarati si nu inchipuiti, „bravo” mapn ca nu exista nici macar un grup de colaborare care sa poata valorifica experienta lor.
        Glorie PDF-ului, lucrului bine facut acasa la noi, in fundul curtii, langa buda , fara imixtiune straina.

        8
        • Nu știu dacă să râd sau invers. Exista vreun domeniu la care suntem sus? Ceva acolo de unde alții se pot inspira și cu care sa ne și mândrim?

          2
          • Niste tineri romani in universitati de prestigiu dincolo, un romanas cu nume unguresc, primul la medicina in italia, si pe IT niste varfuri.
            Si cam atat.

            2
  11. Bluespace Technology lansează primul sistem de bruiaj drone realizat în România cu resurse locale

    https://umbrela-strategica.ro/bluespace-technology-lanseaza-primul-sistem-de-bruiaj-drone-realizat-in-romania-cu-resurse-locale/

    12
  12. Nu prea le avem cu munca… Asea ca nu tre’ sa ne mai miram ca suntem codasii EU pe cam toate planurile.

    https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/w/EDN-20230501-1

    2
    • Nu te supara colegu dar munca nu plateste in Ro sa Te spetesti…in UK am muncit a si in Ro 60-100 ore saptamana…dar am un Apartment lux, in al 2 a cea mai buna zona in Essex, suburbie a Londrei, tot in casa e top , nu IKEA si Primark….mi am mancat tineretea la munca , dar macar am ce sa arat Pt efort…frate miu trage 80 ore plus la Air b n b Ro pe un salariu cica bun si tot in chirie si cu metroul…

      7
  13. This offers an effective and simple solution for air defense missions. On anything… https://www.youtube.com/watch?v=BtbK5xoAYsw&t=3s

    6
  14. https://www.israeldefense.co.il/node/58045 Rafael unveils a laser interception system for the naval arena
    The NAVAL IRON BEAM can be an additional layer of protection for the existing GNA systems on board The system was successfully tested against rockets and UAVs of various sizes.

    3
  15. https://www.biziday.ro/mapn-organizeaza-o-campanie-de-recrutare-pentru-ocuparea-a-4-159-de-posturi-de-soldati-si-gradati-profesionisti-inscrierile-au-loc-intre-2-mai-16-iunie/

    Curios daca mai gasesc 4.154 de tineri dispusi sa serveasca. Astea nu sunt posturi de secretar de stat, ca se ocupau imediat. Probabil nu vom afla niciodata.

    8
  16. Off topic …. Azi doua tr 85m1 se duceau la București pentru ” revizie” .Veneau din VN. Acum doua săptămâni au trecut trei tr 85 clasice în aceiași direcție..

    7
  17. Оn the rise lately… Estonia buys IAI Mini-Harpy. The amount of the transaction is one of the largest in the history of the Defense Forces of the Republic of Estonia. Вut without details… https://www.kaitseinvesteeringud.ee/eesti-ostab-esmakordselt-varitsevat-ohurundemoona/

    3
  18. AIR FORCE

    General Atomics Aeronautical Systems Inc., Poway, California, has been awarded a not-to-exceed $217,615,343 undefinitized contract action for Taiwan MQ-9B SkyGuardian procurement. This contract provides for four MQ-9B unmanned air vehicles, two Certifiable Ground Control Stations, spares and support equipment. Work will be performed in Poway, and is expected to be completed May 5, 2025. This contract involves Foreign Military Sales to Taiwan and is the result of a sole-source acquisition. Foreign Military Sales funds in the amount of $107,426,104 are being obligated at the time of award. Air Force Life Cycle Management Center, Wright-Patterson Air Force Base, Ohio, is the contracting activity (FA8689-23-C-2018).

    1
  19. Bogdan-George

    Astazi,la Bacau am vazut 5 zboruri, in formatie ,de mig21.imi pare rau ca nu am avut timp sa le fotografiez.sa fi inceput retragerea din serviciu!?

    6
  20. https://www.puterea.ro/baronul-psd-de-tulcea-horia-teodorescu-vrea-ca-bratul-sulina-sa-devina-un-nou-canal-bastroe-exclusiv/
    Să vedem, începe iar campania de harakiri în grup, și se dă drumul la lacrimi, iar?
    Părerea mea, hâc…

    8
  21. Stie careva daca mai tin rusii parada de 9 mai anul asta?

    2
  22. Am facut fundamentala gresala sa deschid radio-ul in timp ce imi mancam boschetii pe post de masa de amiaza dupa abuzul culinar din acest weekend.
    Si… aflu ca vin disponibilizari la posta. Posta Romana. No’ bun, si zice un smecheras din asta, cu diateza lui reflexiva cu tot, ca in ultimii 10 ani volumul de servicii(ok, interesanta formulare) „s-a” redus la jumtate si personalul administrativ „s-a” dublat. Deci de la sine „s-a dublat”, nu au fost niste imbecili acolo care vazand o scadere de activitate la 50%, macar atata gandire sa aiba sa nu angajeze pe nimeni si sa astepte niste iesiri la pensie. Mizeria denumita „Posta Romana”, acolo unde desi aveau cea mai mare retea logistica din Romania in 2009, ajunge sa ramana cu jumatate din volumul de activitate si si-au luat bataie fara drept de apel de la privati, ca-s fan curier, ca-s cargus, si mai care. Ca asta-i marea diferenta cand „joci” in afara regulilor economice, nu exista nicio sanctiune pentru mizerii de genul. Nimic.
    „S-a” auzit o injuratura din aia din fundul Ardealului si l-am inchis.
    Uite asa se face praf o tara. Transpuneti exemplu asta in orice, oriunde gasiti un sistem de stat. Si cand mai aud schizoizi hAURiferi, ca sa fie de stat, totul de stat… ihi… da-da.
    Inca o data, ia-o in mufa contribuabilule.

    23
  23. https://mil.in.ua/en/news/czechia-and-taiwan-nearing-a-milestone-defense-deal/

    Taiwan va cumpăra sisteme de artilerie autopropulsată Dita, împreună cu alte sisteme.

    Dacă nu cumpără Cehia sisteme cehe, bine că măcar le cumpără Taiwan.

    2
  24. https://twitter.com/francis_scarr/status/1653734878075142150

    se pare ca niste drone au lovit aseara Kremlinul, atentand la viata tarului 🙂 n-am vazut pana acum dezmintiri ucrainene, nici revendicari. poate fi si ceva false flag sa justifice vreo masura muscaleasca.

    3
    • Pffff rusii sunt muci! Lovitura a fost controlata și simbolica. Cred ca în ajunul ofensivei, sute de drone vor ataca Moscova.

      2
    • Ma indoiesc. Putin probabil ca doarme in buncar si nu pe acoperis.
      Cred ca ,daca atacul a fost intradevar al ucrainienilor,a fost un gest simbolic, atentat la steagul rusesc de pe acoperisul acela, destul de mare precizie si nu cred ca tov Putin va mai stat comod in fotoliu sub cerul liber la parada, daca o sa mai fie una anul acesta.
      Seamana a drona sinucigasa sau cel putin ceva cu raza scurta, ceea ce inseamna ca operatorul nu era departe de Kremlin, sa speram ca mai are cateva in traista pt 9 mai)

      4
    • au aparut si dezmintirile din partea ucrainenilor:
      https://twitter.com/SamRamani2/status/1653748909569630210

      2
  25. Au bagat pionii in fata ucrainienii sa testeze terenu cu dronele alea de azi noapte deaspra Castelului de Orci? Ori manevra tipic KGB cu foc de artificii?

    1
  26. https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26243119-fum-deasupra-kremlinului-rusia-acuza-ucraineni-incercat-asasineze-vladimir-putin.htm
    De rasul curcilor : sa ataci colosul Kremlin, cu ziduri de 2m, cu 2-3 kg de exploziv duse de drone ! A, daca erau 200-300 kg puteau face pagube, daca-l gaseau pe putin in imensitatea Kremlinului. Daca, daca au fost ukr a fost de sperietura, daca . De fapt seamana cu manevra de „sinucidere” a lui nastase, victimizare.
    Terorism = ” actiunea speciala” a rusiei impotriva unei tari independente, membra ONU si cu granite recunoscute in scris, de aceeasi rusie !

    3
    • mai degraba e false flag sa initieze o noua chemare la arme sau sa foloseasca ceva arma de distrugere in masa.

      9
    • Este o înscenare. Dacă urmăriți imaginile, puteți observa că în urma exploziei deasupra drapelului, acesta….. fâlfâie pe stremeleag, după cum bate vântul. Vodcarii, cauta nod în papură.

      4
  27. Contracts For May 2, 2023

    ARMY

    BAE Systems Land & Armaments L.P., Minneapolis, Minnesota, was awarded a $72,766,538 cost-plus-fixed-fee contract to develop and demonstrate navigation and control, networking and payload technologies that enable precision fires at very long ranges for 155 mm projectiles. Bids were solicited via the internet with one received. Work will be performed in Minneapolis, Minnesota, with an estimated completion date of April 27, 2026. Fiscal 2023 research, development, test and evaluation, Army funds in the amount of $9,022,561 were obligated at the time of the award. U.S. Army Contracting Command, Newark, New Jersey, is the contracting activity (W15QK-N-23-C0001).

    1
  28. https://evz.ro/contraofensiva-etapa-secreta.html

    Mai deunăzi, Evghenii Prigojin, patronul firmei de mercenari Wagner, a făcut din nou senzație declarând că stă să înceapă contraofensiva ucraineană: „Trebuie s-o spun sincer: Rusia e în pragul unei catastrofe […] Trebuie să încetăm să mai înșelăm populația spunându-i că totul e în regulă.” Așa o fi oare?

    Problema inițiativei.
    Una dintre cele mai prestigioase publicații militare europene este ”Défense Nationale”, întemeiată în 1939. Redactorul șef al revistei, generalul Jérôme Pellistrandi, declara recent că „în mod paradoxal, în afară de Bahmut, rușii sunt mai degrabă în defensivă”. De ce ”în mod paradoxal”? Fiindcă, deși are mai mulți militari pe front decât acum un an, Rusia nu reușește să reia inițiativa strategică, pe care a pierdut-o în toamnă, la Harkov și Herson.

    Un front de peste 800 km este ținut, de bine, de rău, de circa 210.000 militari ruși, dintre care două treimi sunt rezerviști cu experiență de luptă foarte limitată. După ce Armata rusă a pierdut 920 de tunuri și 2.400 camioane, zecile de batalioane desfășurate în tranșee nu mai pot conta decât pe un sprijin logistic și artileristic limitat. Rezervele de muniție s-au împuținat: chiar și Prigojin, răsfățatul Kremlinului, se plânge că primește numai 800 de obuze pe zi, deși ar avea nevoie de 4.000. Iar mult-lăudata ofensivă rusă, începută cu mare tam-tam mediatic în ianuarie-februarie, s-a împotmolit după câștiguri teritoriale minore.

    De fapt, după ce a pierdut 1.900 de tancuri și 4.300 de vehicule blindate, Armata rusă nu mai pare capabilă să lanseze o ofensivă de proporții. Chiar și ediția din acest an a paradei de 9 Mai de la Moscova va fi sărăcăcioasă: patru companii de tancuri, patru divizioane anti-aeriene, vreo 100 de vehicule diverse. Cam un sfert din efectivele care defilau de obicei. Și fără paradă aeriană: aviația are în prezent alte treburi, pe Nipru…

    Mai grav: dacă ucrainenii atacă, cu forțe suficiente, într-un anumit punct al frontului, liniile rusești pot rezista un timp limitat, după care au nevoie urgentă de întăriri. Datorită penuriei de blindate, forțele mobile care le-ar putea veni în ajutor nu vor fi numeroase și vor avea un drum lung de parcurs. Aceasta a fost esența ”simulărilor matematice ale operațiunilor militare derulate de Forțele armate ale Statelor Unite” la care a făcut trimitere generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al Forțelor Armate Întrunite ale NATO, în audierea din 26 aprilie, în fața Congresului SUA. Iar rezultatul a fost previzibil: „forțele ucrainene sunt într-o poziție bună pentru a lansa o contra-ofensivă”.

    Scandalul dronelor.
    Se știe, contraofensiva ucraineană va începe în zilele următoare. Principala problemă pentru Statul Major General al Rusiei este să ghicească unde va avea loc lovitura, pentru a trimite încă de pe acum forțe și provizii care să permită trupelor să reziste pe poziții

    Iar principala problemă pentru generalul Budanov, șeful GUR, spionajului militar ucrainean, este să-i încurce pe adversarii ruși. Astfel, duminica trecută, la Moscova au sunat alarmele antiaeriene – nu alarma de exercițiu, ci alarma de luptă, ceea ce nu s-a mai întâmplat de fix 80 de ani! Dronele ucrainene dădeau târcoale Parcului Industrial Rudnevo, unde domnul Putin urma să facă o vizită. Vizita prezidențială a fost anulată, și pe bună dreptate: una dintre drone purta 17 kg. de explozibil militar C4, de fabricație canadiană.

    În haosul provocat de alarma antiaeriană, o dronă ucraineană a ajuns în centrul Moscovei, de unde a transmis imagini cu Kremlinul – zonă aeriană interzisă de un secol! Faimoasele sisteme de apărare anti-aeriene ”Panțîr”, instalate de la Crăciun pe clădirile din jurul Kremlinului, nu au reacționat. Poate nu m-ați crezut atunci când, în octombrie anul trecut, scriam despre marile probleme pe care le are apărarea antiaeriană a Moscovei (AICI). Acum puteți constata care e realitatea! Scandalul e mare, iar Kievul toarnă gaz pe foc: un om de afaceri ucrainean oferă un premiu de circa 550.000$ celui care va reuși să trimită o dronă în Piața Roșie, cu prilejul paradei de 9 mai.

    Acesta nu e un simplu scandal: este o operațiune de război hibrid. În acest fel, Armata rusă e nevoită să retragă de pe front sisteme antiaeriene, pentru a-și apăra centrele politico-militare amenințate. Iar amenințări sunt multe: zilele trecute, s-au auzit explozii la aeroportul militar Pușkin de lângă Sankt Petersburg și la Rostov-pe-Don. Piața Roșie a devenit zonă interzisă, pentru ca eventualii spioni să nu poată repera unde și cum sunt desfășurate sistemele antiaeriene de-abia aduse din Sud. Iar președintele Putin s-a mutat în apartamentul de la Kremlin: Armata nu mai poate garanta securitatea vilei sale.

    Imediat ce Armata rusă a început să-și retragă de pe front mijloacele antiaeriene, ”grădinarii” generalului Budanov au și început să lucreze. Pe la patru dimineața, cetățenii din Sevastopolul ocupat au fost treziți de două explozii puternice: GUR reușise să plaseze două ”vaze” la terminalul petrolier militar Kozaki. A rezultat un ”buchet” de toată frumusețea: rezervoarele au ars o zi întreagă. Dar nu cele zece rezervoare distruse sau avariate sunt importante, ci sistemul de pompe și conducte scos din funcțiune: de acum înainte, plinul de combustibil al navelor purtătoare de rachete Kalibr se va face artizanal. Navele vor fi astfel mai expuse atacurilor, fiindcă GUR va sesiza din vreme că sunt pregătite pentru misiune și va avea timp să-și poziționeze dronele navale în larg, în ambuscadă…

    Scandalul motoarelor.
    Reușita noului atac de la Sevastopol a stârnit scandal în Rusia. În acest context tensionat, la Moscova a izbucnit un alt scandal privind structurile militare: ”Afacerea motoarelor”. Un ”grup infracțional organizat”, condus de colonelul Denisov, șef al serviciului de asistență tehnică al Districtului Militar Sud, ar fi furat în ultimii ani … șapte motoare tip V-92S2, destinate tancurilor T-90. Scandalul s-a soldat cu demiterea generalului Mințev, adjunctul ministrului Apărării responsabil cu logistica și aprovizionarea.

    Exact acum un an scriam despre marile probleme cu piesele de schimb cu care se confruntă Armata rusă, temă pe care am reluat-o recent: „Se iau piese de la tancurile abia intrate în fabrică pentru reparație capitală, pentru a le ”completa” pe cele gata revizuite, pregătite de recepția beneficiarului. După recepție, în timp ce trimișii beneficiarilor beau o sticlă de vodcă d-aia cu ardei iute, piesele se demontează pe furiș și se pun la loc – că sunt pe procesul-verbal de constatare.” (AICI). La acel moment, încă mai credeam că se ”completează” agregate – pompă de ulei, turbină, alternator – dar nu îmi imaginam că, sub presiunea războiului, inginerii militari treceau pe furiș ditamai motoarele de 1100 CP de pe un tanc pe altul! De fapt, chiar predecesorul colonelului Denisov la comanda departamentului de aprovizionare al Districtului Militar Sud, locotenent-colonelul Sedov, a ajuns la pușcărie încă din 2019 pentru o infracțiune similară: furtul a patru motoare pentru camioane KamAz. Și de-abia s-a domolit scandalul cu motoarele, că a izbucnit altul, la fel de compromițător pentru liderii militari: șase ofițeri din Irkuțk au furat … 360 de tone de combustibil de aviație.

    Evident, propagandiștii Kremlinului nu pot explica rușilor că în Armata lor glorioasă, furtul a devenit sistemic. Și iarăși, Kievul a turnat gaz peste foc: un site specializat, din Occident, a profitat de faptul că propagandiștii Kremlinului nu au replică și a lansat varianta că, de fapt, colonelul Denisov ar fi ”vândut ucrainenilor” motoarele dispărute, deci este trădător.

    Vocile din umbră.
    Ecoul în mediul extremist-naționalist rus a fost exact cel scontat de spionajul militar ucrainean: tema ”trădării conducerii superioare militare și politice”, lansată de Pentagon Leaks, bântuie din nou Rusia. Chiar a doua zi, într-un mesaj vehement postat pe canalul său de Telegram, Evgheni Prigojin declara că „numai un act de trădare din interiorul conducerii Rusiei poate explica unele decizii militare păguboase”. Și din nou, generalul Budanov a turnat gaz pe foc: a apărut pe YouTube înregistrarea unei conversații din ianuarie 2023, între doi oligarhi apropiați regimului: Roman Troțenko (cu o avere de 3,8 miliarde $, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia) și Nikolai Matușevski.

    Iar cei doi oligarhi spun lucruri îngrozitoare: „Rusia pe care o iubim cu atâta sinceritate a căzut în ghearele unor ticăloși”, se aude una dintre voci spunând. „Asta nu se poate termina bine, se va termina în iad. Oamenii se vor ucide între ei pe străzile Moscovei (…) Vor muri la un moment dat și nu vor lăsa nimic în urmă. Va fi doar un deșert pârjolit.”

    Tema lansată de Prigojin, anume că ”operațiunea” din Ucraina va eșua dezastruos, fiindcă conducerea politică și militară rusă e împănată cu ”ticăloși” și ”trădători” a câștigat astfel exploziv audiență. Chiar la Televiziunea de Stat, în emisiunea Olgăi Skabaeva, ”Femeia de Fier” a Regimului Putin, este evocată înfrângerea iminentă: „…nu am eliberat până la capăt niciuna dintre regiunile apărute după referendumurile care s-au desfășurat (…) Punem bazele unei crize de politică internă. Nici măcar nu am alungat inamicul din Donețk. Și atunci se va spune că dacă nu am putut alunga inamicul din Donețk într-un an, ei bine, să vă fie rușine, învinșilor, și nimic mai mult”.

    Scandalul cu telefonul.
    Și chiar atunci, ca un fulger căzut din senin asupra unui depozit de muniție, a venit vestea că președintele Chinei, domnul Xi Jinping, a avut o lungă convorbire telefonică cu președintele Ucrainei. Acest gest ni se pare unul normal, între două State care au relații diplomatice. În Rusia însă, de un an încoace publicul e îndoctrinat cu teza falsă că Beijingul sprijină necondiționat agresiunea împotriva Ucrainei, iar lucrurile se văd altfel!

    Descoperirea faptului că ”sprijinul total” al Chinei este o minciună propagandistică a zguduit într-atât elitele rusești, încât ziarul ”Pravda”, de obicei pro-Kremlin, a publicat un editorial semnat de politologul rus Serghei Markov, în care autorul, reluând tema înfrângerii vehiculată de Prigojin, apreciază că această convorbire telefonică dintre cei doi președinți denotă „îndoielile liderilor chinezi cu privire la șansele Moscovei de a obține victoria în cadrul Operațiunii Speciale desfășurate în Ucraina”. Ecoul este cu atât mai mare, cu cât dl. Markov este o personalitate de prim rang: deputat în Duma de Stat și director al Institutului de Studii Politice. Iar în zarva creată, domnul Markov a adăugat pe Telegram: „Dacă nici acum Rusia nu va prelua ofensiva, atunci este foarte normal ca și China, și alte țări să ia în calcul scenarii conform cărora Rusia n-ar mai avea șanse să învingă”.

    Scandalul de pe Nipru.
    În toiul acestor scandaluri, bloggeri militari ruși au lansat vestea că, pe fondul inacțiunii ”trădătorilor” și ”ticăloșilor”, ”dezastrul” anunțat de Prigojin s-a și produs: forțele speciale ucrainene, SSU, au ocupat „cu săptămâni în urmă” poziții pe malul estic al Niprului, vizavi de Herson, pe un front care se întinde pe mai bine de 15 kilometri pe șoseaua P57, de la Oleshky la Hola Prystan. Iar în prezent înaintează „spre intersecție dintre șoseaua T2206, care se îndreaptă spre Melitopol, și drumul european E 97, spre Crimeea”. Din nou, gazul pe foc a fost turnat de ucraineni, care au postat pe Youtube materiale geolocalizate.

    Comandamentul militar rus s-a trezit între ciocan și nicovală: cu date insuficiente privind mișcările trupelor ucrainene, dar presat să ia o decizie de avalanșa de acuzații de ”trădare”. În acest context a fost dată alarma de luptă la Brigada 103 Logistică, staționată în nordul Peninsulei Crimeea, în zona localității Medvedivka. Având în vedere numărul mic de blindate, precum și resursa redusă a acestora, încă din toamnă Comandamentul rus a luat decizia constituirii, în spatele frontului, înafara bătăii rachetelor HiMars, a unor baze logistice care să ofere suportul necesar formării unor brigăzi mobile. Astfel, în caz de atac ucrainean, trupele desfășurate pe linia frontului ar trebui să primească rapid sprijin.

    Brigada 103 Logistică este situată în zona lagunară din nordul Crimeii, pe șoseaua europeană E-105, aproape de granița cu regiunea Herson. Din această locație, este posibilă formarea unei grupări mecanizate de manevră care să pornească fie spre Vest, spre Herson; fie spre Nord, spre Melitopol, de-a lungul litoralului Mării de Azov. Știind că forțele ucrainene de pe malul stâng al Niprului au tăria unei brigăzi de forțe speciale (3.000 de militari), fără blindate și artilerie, Comandamentul rus a apreciat ca improbabilă o operațiune ucraineană în adâncime, spre Ismul Perekop, aflat la 100 km.

    În schimb, știind că ucrainenii mai au în rezervă opt brigăzi, cu 230 de tancuri și 1.550 vehicule blindate, Comandamentul rus a apreciat că lovitura principală se va da la limita dintre regiunile Herson și Zaporojie, spre Marea de Azov, pentru a învălui flancul stâng al dispozitivului militar rus din raionul Melitopol. Ce-i drept, surse occidentale se străduiesc din greu să inducă această idee ocupanților ruși. Astfel, generalul Pellistrandi declara recent că urmează înaintarea „către sud, până la Marea Azov, cu scopul de a izola Crimeea de restul teritoriilor ocupate și de a rupe continuitatea pozițiilor ruse și de a lipsi Sud-estul Ucrainei, ocupat de ruși, de principala rută de aprovizionare, singurul drum logistic a sudului frontului rămânând ar fi Podul Kerci, atacat în trecut de Kiev”.

    Așa că gruparea mobilă de la Medvedivka (alcătuită din resturile Regimentului 8 artilerie, Brigăzilor 126 Gardă și 810 Infanterie Marină) a fost pornită spre Nord, prin Henicesk, spre Melitopol. Iar trupelor desfășurate pe drumul de la Herson spre Crimeea li s-a ordonat să mențină zonele urbane, cum ar fi Oleshky, și ”punctele de rezistență îndelungată” (DOT-uri) de pe șoselele care duc spre Ismul Perekop și Crimeea. Nu vor primi curând ajutor!

    Zugzwang.
    În șah există o anume situație, numită ”zugzwang”: ești obligat să muți, deși orice mutare faci, e în dezavantajul tău. Prin seria de scandaluri atent lansate, vizând conducătorii militari ruși, Corpul 22 Armată care apără Crimeea a fost adus în situația de ”Zugzwang”: trebuie să acționeze în pripă, pentru a dovedi că motoarele de la tancuri nu s-au furat, că nu e condus de ”trădători”, ”corupți” sau ”ticăloși” gata să accepte ”înfrângere iminentă”.

    Optând să trimită gruparea mecanizată spre Nord, spre Melitopol, Comandamentul rus speră că unitățile rămase, din cadrul Brigăzii Motorizate 126, folosindu-se de fortificațiile construite în iarnă, vor reuși să blocheze orice tentativă ucraineană de a ajunge dinspre malul estic al Niprului la porțile Crimeii, la Ismul Perekop. Dar despre ”calitatea” fortificațiilor ruse am scris cu luni în urmă (AICI). Iar Brigada 126 este alcătuită în principal din rezerviști, având cam 15% din dotarea nominală: „un transportor blindat la 80 de militari” (iarăși, interceptare telefonică lansată pe Internet de spionajul militar ucrainean). Este foarte posibil ca, în câteva zile, ucrainenii să pătrundă adânc în liniile ruse de pe malul stâng al Niprului, ocolind punctele de rezistență care, în lipsă de mijloace motorizate, oricum nu au capacități de ripostă manevrieră.

    Efectele ar fi drastice: blocarea Canalului Nord-Crimeean (deci a aprovizionării cu apă a peninsulei), intrarea în bătaia rachetelor Hi-Mars a principalelor rute de aprovizionare (șoseaua 105, proaspăt modernizată, și magistrala feroviară Mariupol – Melitopol – Sevastopol) precum și a centrelor strategice ruse, inclusiv Sevastopol. Exact cum zice Prigojin: o catastrofă. Evacuarea Peninsulei Crimeea ar deveni o chestiune de zile, nu de săptămâni: exact ca la Herson, în toamnă. Ceea ce evident ar relansa șuvoiul acuzelor de ”trădare”, ”corupție” și ”ticăloșie” care zguduie din interior Regimul Putin…

    Exact ceea ce spuneau, mai deunăzi, invitații doamnei Skabaeva: „Punem bazele unei crize de politică internă.” Cu observația că la aceasta contribuie din plin și spionajul militar ucrainean: a declanșat deja etapa secretă a contraofensivei. Următorul pas ar putea fi publicarea unui număr mare de documente, recent procurate, privind afacerile derulate de ministrul Apărării, Șoigu, și de doi dintre adjuncții săi, prin firma ” ДБА ”, în detrimentul bugetului Armatei ruse…

    15
  29. Intrebare-sondaj: o i-au rusii la fuga???

    7
    • Uita-te si la comenturi….

      2
    • Situatia armatei Moldovei e catastrofala. 0,5 % pt armata cu totul, 70 mil, ce poti face cu banii astia ? Noi ne tot plangem aici, dar poate din saracia noastra le vom trimite ceva echipamente pe masura ce vom primi ceva mai nou.
      Stat esuat si pe de o parte vina noastra a Romaniei, ca am acceptat existenta lui acum 30 de ani in loc sa acceptam realitatea ca RM e un stat separatist aparut pe un teritoriu furat Romaniei. Ar fi trebuit sa incercam o reintegrare inca de la inceput.
      Daca Transnistria e un stat separatist aparut pe un teritoriu furat Rm, Rm e un stat separatist aparut pe un teritoriu furat Romaniei. Singurii care au avut de castigat sunt rusii, in nici un caz cetatenii din RM

      8
  30. Sa mai zica cineva ceva rau despre pilonu’ de securitate 😉

    https://newsweek.ro/actualitate/romania-un-pilon-al-securitatii-in-europei-de-est-cat-berlinul-si-varsovia-se-cearta

    „Occidentul încearcă să prezinte un front unit împotriva lui Putin, dar se împiedică de tensiunile dintre Varșovia și Berlin. În acest caz, România, din ce în ce mai bine înarmată, ar putea prelua rolul de lider al apărării NATO pe flancul estic și un jucător important pentru Uniunea Europeană.”

    Mai zice ministru de externe polac:
    Dacă Polonia dorește să joace un rol de lider în următoarea fază a dezvoltării Europei, trebuie să „își stabilească relația atât cu Bruxelles-ul, cât și cu Berlinul”
    „„Mă tem că, dacă nu face asta, atunci România, care este jumătate din dimensiunea noastră, ar putea chiar să ia locul Poloniei, pentru că nu-și asumă lupte inutile.”

    radem si glumim dar pozitia noastra a fost echilibrata in problema ukr…

    9
    • Mai avem mult pana departe..Sa vedem acum dupa ce vine nea Ciulacu la butoane

      2
    • Naspa daca ai ajuns sa crezi balivernele politicienilor. Indiferent de nationalitate sau culoare politica toti mint de ingheata iadul. Sa fim seriosi, Romania sa o ia inaintea Poloniei?? Pe ce planeta si in ce dimensiune?

      2
  31. Sondaj eronat sau adevar? Ma refer in special la intrebarea legata de unire.
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sondaj-76-dintre-romani-cred-ca-maia-sandu-nu-ar-trebui-sa-candideze-la-presedintie-in-romania-2336395
    Din discutii cu prieteni si cunoscuti (evident, nerelevant statistic datorita „esantionului” limitat) nu par complet nerealiste rezultatele sondajului. O gramada de „patrioti” parca tot cauta scuze sa nu doreasca unirea (de regula tot aia care zbiara „sa nu ne vindem tara!” sau ca suntem condusi de UE, NATO, SUA, reptilieni sau vreo alta oculta vag definita).

    4
    • Astia nu se mai vindeca de rusism…Inca tanjesc dupa URSS..

      6
    • E surprinzator. Tind sa cred ca sondajul e gresit .Nu mi-am ascuns niciodata opiniile antiunioniste dar mereu am crezut ca sunt in minoritate.
      Personal sunt anti din cauza unor amintiri din copilarie combinate cu acceptarea faptului ca RM e un experiment esuat. Cand o sa explodeze prefer sa o faca langa gard si nu la mine in curte.
      Cu amitirile sunt legate de 2 oameni, bunicul meu, veteran de razboi,a supravietuit dar a avut doi frati care au murit in est si bunicul unui amic de atunci, basarabean de origine, refugiat in tara in 1944. Ambii au avut o stare de euforie cand URSS s-a prabusit crezand ca urmeaza intoarcerea Basarabiei, urmata de dezamagire la proclamarea independentei si de absoluta revolta in momentul in care Romania a recunoscut acest stat.
      Ambii au considerat-o o palma pe obrazul tuturor soldatilor care au murit in est si o insulta patriotilor basarabeni ale caror oase stau in gropi comune insirate de la Nistru si pana in Khazakhstan. Mai ales basarabeanul era livid.

      14
    • Deci când Dienaris vorbea că de fapt Unirea nu e dorită în primul rând în România, și apoi vine problema populații rusificate din RM, nu vorbea de pe păreți, ci în cunoștință de cauză. Hmm, ce surpriză..

      Dar mă bucură faptul că ușor-ușor, ce discutam eu în comentarii pe aici acu 2-3 ani, apare și în spațiul public. Orice mișcare e mai bună decât înțepenirea tradițională a societății și presei noastre. Mai bine târziu decât niciodată

      3
      • Nu te lovi cu caramida in peptu-ti de arama; Marius Pieleanu (Avangarde) face magarii de genul asta de mult timp. Ma mir ca de data asta nu l-a facut si cu Iosif Buble de la CURS…cum le e obiceiul.
        In general astia doi induc idei PSDiste de „huo mUE, nu e nici dorinta de Unire, Rusia are dreptate…”
        Grav e si cand ii mananca conlucrari USL-iste…

        23
        • Am să fiu fericit să nu am dreptate.

          2
        • Cel mai trist e că presa șoricană și rețelele din RM deja îs full cu tot felul de aberații pe marginea acestui subiect.

          Teza principală – Maia vă promite Unirea și vă trage spre România, dar România nu mai vrea. Nu era mai bine dacă eram cu Rusia acum? Aveam și gaz ieftin și puteam vinde vin și mere rușilor.

          5
        • Razvanee… e incredibil ca la hăăăt ani de la revolutie astia inca mai raspund la telefoane de la Kremlin. Cum sa mai existe inca oameni care baga idei rusesti in tara?
          Presupunad ca nu-s cu dubla comanda.

          3
          • Lt,nu fi naiv.Puletii astia raspund cui ii trage de sfoara.Si la cate pacate au,e imposibil sa nu fie agatati de ceva.Nu e iubire (decat de arginti)e doar santaj.

            Asta e una din regulile jocului,iar cine se prinde de cum se joaca,adica murdarel,va avea succes in a folosi putiflnderii respectivi.Ca e rus,israelian sau mai stiu eu ce,inclusiv baieti de ai nostri.

            10
    • Cred ca a contat foarte mult si atitudinea basarabenilor fata de noi. Din experienta proprie am constatat ca sareau ca arsi cand ii intrebai ce parere au despre unire – chiar daca intrebarea era mai degraba neutra. Cei cativa cu care am interactionat de-a lungul timpului erau categoric impotriva – iar asta nu poate sa nu aiba consecinte asupra atitudinii romanilor de aici, pe principiul „dragoste cu sila nu se poate”.

      In plus, de nenumarate ori am vazut basarabeni care locuiesc aici si care prefera sa vorbeasca la telefon ruseste cu rudele / prietenii cand sunt intr-un spatiu public – asta iar nu poate sa „incalzeasca” relatiile.

      In general, am ramas cu senzatia ca aveau un complex de superioritate fata de noi si ca regretau faptul ca nu mai fac parte dintr-un mare imperiu.

      Este drept ca n-am prea mai avut contact in ultimul timp cu basarabeni – poate lucrurile s-au schimbat la ei (in cazul unei rude prin alianta am vazut intr-adevar o schimbare, cred ca acum vede mai degraba pozitiv Romania).

      6
      • Încă o dovadă care ne arată cât de infantilă și superficială este societatea noastră.

        Nu știu de ce toți uită cu desăvârșire că acest teritoriu s-a aflat sub dominația rusească timp de 180 de ani, cu o mică pauză în perioada interbelică. Răstimp în care tot ce a fost românesc a fost ars cu fier încins. Li s-a inventat limbă, identitate și istorie nouă. Au fost trădați de Patria Mamă de 2 ori – o dată în ani ’40, când, drept urmare sute de mii de români au fost executați, epurați sau deportați de ruși. Apoi în ’90, când au venit cu poduri de flori și au primit șuturi în fund.

        Nu mai zic de javrele moscovite alde Roșca și Cubreacov care au făcut tot posibilul ca să discrediteze definitiv idea unionismului în RM.

        Și totuși încă sunt o mulțime de oameni care nu au uitat că sunt români și trăiesc cu speranța că vor prinde Unirea în viață. Să ne amintit de acel vox populi de la Chișinău și cum a răspuns bătrânica aia când a fost întrebată de Unire. Dacă am merge să întrebăm în senat, mă îndoiesc că am găsi măcar 30% care ar răspunde la fel.

        Așa că atunci când vorbim de ăia 30% din RM care vor Unire, nu ar trebui să strâmbăm din nas ”de ce doar 30%”, ci să admirăm curajul ălora 30% care contrar eforturilor de deznaționalizare și rusificare depuse de ruși, nu au uita cine sunt.

        14
      • Ati pus un punct pe I. Personal, ma trag din parinti nascuti acolo, dintotdeauna am avut o atitudine pro unire samd. Sotia mea e de acolo, așa că de vreo 20 de ani tot am mers și am stat în Basarabia. Aceeași senzație de superioritate am sesizat-o și eu,parcă eram venit de undeva din cea mai săracă țară. M-am întâlnit cu destui basarabeni, toți etnici români, nu am auzit pe niciunul zicând „sunt român”. Cea mai pozitivă declarație, să zic așa, era „Să intrăm in UE, să dispară granițele”. Și foarte mulți, după ani petrecuți în vest, cu rezultate excelente ( case noi, mașini, copii școliți, arajați etc) tot erau anti UE, pro Rusia sau neutri ( nu ziceau nimc de rusi). Dar nu am sesizat nici cea mai mică dorință d eunire cu România.

        8
    • Ma indoiesc ca OSCE şi Parteneriatul NATO sunt la fel de importante pentru Austria cum e Schengenul pentru noi.

      Mai degraba pentru Rusia. Ar fi totusi un pumn in gura dat atat Austriei cat si Rusiei, deopotriva, ceea ce nu poate decat sa ma satisfaca peste masura …

      10
  32. A vai de capul meu, pai asta e echivalenta unei bombe cu hidrogen, care face poc in cativa anisori:
    https://www.agerpres.ro/educatie-stiinta/2023/04/28/raportul-national-de-literatie-42-din-elevi-in-zona-nefunctional-11-in-zona-functional–1099255
    Gradul de alfabetizare pentru elevii români cu vârsta între 6-14 ani este scăzut, 42% dintre elevi plasându-se în zona ”nefuncţional”, 47% în zona ”minim funcţional” şi doar 11% în zona „funcţional”, potrivit Raportului Naţional de Literaţie, ediţia 2023, prezentat, vineri, la Sala Symposium a Bibliotecii Naţionale a României.

    9
    • Asa o fi insa si datele mi se par trase putin de par…e vorba totusi de „duamna” Bartic, sotia lui Marcel Bartic daca nu ma insel, ala de si-a tras scoala privata. Veniti numa’ la mine ca fac eu bani de pe urma prostiei voastre! Vai si amar! Nu se poate sa nu incerce romanu’ sa nu monetizeze cumva o problema.

      3
      • Nu stiu de ce avem repugna asta fata de privat. Si nu putem folosi exemplu invatamantului superior privat de tip Spiru Haret ca exemplu omniacoperitor. Cand invatamantul de stat de tip militar, recte Acadmie de militie i se retrage acreditarea de scoala doctorala… pai suntem in buda.
        Nu ma mira statistica si nu am inca cifre sa o contrazic.

        4
    • Efectul politicilor total abracadabrante din educatie de dupa 1990 iar seria nu pare sa se opreasca. Se pare ca Romania stie sa lucreze doar cu extreme neproductive. Daca inainte era normal sa iei linii la palma cand creai probleme, acum nu ti se mai spune nimic ca sa nu te simti umilit, orice masura de coercitie oricat de blanda este motiv de reclamatie. Daca inainte procesul de invatare era viciat de accentul exagerat pus pe memorare acum se cam sare peste aceasta etapa absolut necesara in invatare toti ochii fiind pe noua religie in educatie cea a aptitudinilor si competentelor. Toti formeaza aptitudini si competente fara un bagaj minim de cunostiinte acumulate si prin memorare, de aceea analfabetii astia functionali devin functionari foarte priceputi in a manevra hartii si a crea hartii in administratie sau aiurea inclusiv in educatie fara sa cunoasca fondul problemelor. Din punctul meu de vedere educatia este si va ramane in cadere libera iar partea proasta, buna dintr-un punct de vedere, a problemei este ca nu se intrevede nici macar o incetinire a caderii daramite o oprire si in plus nu se vede nici fundul haului in care cade, ca sa putem soune ca avem un punct din care putem reconstrui. In legislatie se vad doar aceleasi forme fara fond, efecte ale fanteziilor unora cu diverse modele fara prea mare legatura cu realitatile si mentalitatile romanilor. Teoreticieni ca Bartic fac treaba buna unde fac dar din ce stiu lucreaza cu material diferit de „bulk-ul” scolarimii romanesti.

      8
      • Coane zi tu, ca esti pe domeniu, cum ti se pare statistica?
        Subscriu 100% comentariului, nu ca expert in educatie ci ca simplu copil al unui cadru didactic de scoala veche.

      • „…efecte ale fanteziilor unora cu diverse modele…” – o constanta in majoritatea domeniilor. Fanteziile fiecarui ministru fara legatura cu realitatea duce la brambureli politice fara nici un rezultat de durata.

    • Ce oare? Trebuie sa dea dovada ca s au saturat sa fie bataia de joc a cacanarilor alora pupatori de cur putinist

      3
  33. https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/exclusiv-zf-grupul-ungar-otp-a-inceput-sa-tatoneze-piata-pentru-a-21848683

    Iar sta rau cu banii Vicky…asta e bine 😉
    Daca nu aveam de mers la 2 nunti in vara o luam eu…sa pot sa concediez personal cativa patrioti de prin CA…

    6
  34. https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-26245894-scolile-militare-postliceale-ale-mai-mapn-justitie-plus-peste-3200-locuri-anul-scolar-2023-2024-cifrele-scolarizare-adoptate-guvern.htm

    În școlile militare postliceale ale MApN vor fi disponibile 1653 de locuri în anul școlar 2023-2024, cu peste 300 de locuri mai mult decât în acest an.

    2
  35. https://www.iai.co.il/p/bluewhaletm-system-eli-3325 Autonomous Submarine System. 10.9/1.2 m. 5.5 tonn. Аccording to some information possibly anti-mine and anti-submarine weapons. Hm…

    3
  36. Sunt schimbul 3 asa ca am timp sa mai sondez online-ul https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/confirmare-tranzactie-in-derulare-hidroelectrica-preia-principalele-active-ale-ucm-resita-cea-mai-veche-unitate-industriala-din-romania-21114572

    „Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, este în curs de preluare a principalelor active ale Uzinei Constructoare de Mașini (UCM) Reșița, cea mai veche unitate industrială din România, înființată în 1771 și aflată în insolvență din decembrie 2011. Valoarea tranzacției este de aproape 68 milioane lei, relevă datele analizate de Profit.ro. Vizate sunt două platforme ale societății reșițene, pentru care Hidroelectrica este principalul client. Prima dintre acestea, platfoma ABC, are secții de mecanică grea, turbine și piese de schimb, mașini electrice și tratamente termice, iar cea de-a doua, Câlnicel, deține secții de ansamble sudate și mașini electrice, precum și departament de mentenanță.”

    Nu stiu daca sa ma bucur o ba.

    6
    • Nu știu cum ar ajuta afacera asta businessul Hidroelectrica…
      Dacă va și investi in retehnologizare și ar începe sa facă ceva, e de bine, zic…

      Ceva idei ?

      1
  37. http://e-licitatie.ro/pub/notices/ca-notices/view-c/100371651

    Licitatia pentru „Sistem portabil de război electronic – SCORPION ” a fost anulata.

    Data anularii: 02.05.2023
    Motivul anularii: Nu a fost depusa nicio oferta sau au fost depuse oferte care, desi pot fi luate in considerare, nu pot fi comparate datorita modului neuniform de abordare a solutiilor tehnice si/sau financiare, Procedura a fost anulata conform prevederilor art. 181 alin (1) lit. b) din O.U.G. 114/2011.

    3
  38. https://twitter.com/TheDeadDistrict/status/1654418191387447297

    Posibil ca Patriot sa fi interceptat o hipersonica Kinzhal.

    6
  39. https://www.defenseromania.ro/se-potrivesc-submarinele-scorpene-pentru-romania-in-marea-neagra-ciorobea-pot-sta-in-imersiune-20-de-zile-vom-avea-infrastructura-critica-de-aparat_622426.html

    Pt cine mai vrea sa auda de subiecte aflate inca la stadiu de scrisori de intentie.
    Chiar nu stiu ce urmaresc domnii de la mapn de nu dau odata drumul la licitatiile pt care deja au acceptul parlamentului
    Ce asteapta ? Permisune de la Kremlin ?
    Pana atunci sa ne delectam cu ceva gargara si ce ar fi daca …

    4
  40. https://twitter.com/UAWeapons/status/1654432674633613312

    „#Ukraine: Today, reports suggested that a Russian Kh-47M2 Khinzal air-launched ballistic missile was shot down by air defences over #Kyiv at 02:40 on May 4th- for the very first time. The debris matches the unitary warhead assembly used in Kh-47M2 & Iskander-series missiles.”

    Mai jos:

    „Despite the denials by the UAF (& conflicting information, as they pointed users to the site that released wreckage images just this morning https://t.me/kpszsu/2501), we are confident in our ID. Possible that the UAF just don’t want to reveal capabilities.”

    Sa fi interceptat Ucrainenii maretul Kinzhal cu Patriot? Daca da, atunci cred ca am facut foarte bine sa luam Patrioatele.

    11
    • E exact invers, o racheta Kinzhal trasa de un Mig31K a interceptat o racheta PAC-3 pe care invadatorii ucrainieni incercau sa o foloseasca ca si rusii cu s300 sol-sol
      Kinzhal e invincibila, asa a zis dl Putin, inseamna ca asa este, si nu se poate intercepta

      24
      • Spurcaciunea Mamii lor de Patrioate naziste si capitaliste, iar au facut armata rosie de kakaya. Putin du-te si culcate. Totul decurge conform planului. Arda-v-ar gazu.

        9
      • Victorie totala Putin glorie novorosiei si republicilor populare donetsk lugansk si herson (jumatatea care a mai ramas) su-35 > f-35 ??????????

        5
  41. Fir-ar-al naibii de mecanism de copying … https://www.hotnews.ro/stiri-international-26247325-filmul-celui-doilea-atac-sangeros-din-serbia-tanarul-care-ucis-opt-oameni-prins-dupa-noua-ore-reusit-fuga-taxi-vucic-anunta-masuri-pentru-dezarmarea-serbiei.htm . Deși destul de simplu mecanismul psiho-patologic, este fascinant în cazul criminalilor. Adevărul e că fascinant sau nefascinant, au murit oameni care merită compasiune și empatie.
    Am urmărit cu atenție ce s-a-ntâmplat și pot spune că mediatic sârbii au avut în reacția oficială și mass-media mainstream o atitudine de tip occidental exemplară. M-a mirat doar panica autorităților foarte temătoare de aceste mecanisme de copying dar din păcate s-a confirmat că știau că au multe schelete-n dulapul subconștientului colectiv.
    Apropo de empatie și valorizarea vieții umane – lansez și eu o provocare la adresa susținătorilor, destul de mulți pe acest forum (firesc dealtfel), pentru un regim lax privind controlul armelor de foc, ba chiar și pentru stimularea deținerii de arme letale de către populație – a procedat BINE sau a procedat RĂU Aleksandar Vucic, președintele Serbiei când a anunțat restricții majore în deținerea armelor de foc de către civili ?
    Eu personal, în ciuda faptului că îl desfid pentru ultranaționalism, persistența tratării cu parșivenie a minorității românești și susținerea Rusiei, chiar îl privesc cu simpatie pentru reacția lui de acum.

    4
    • Bre,ce mare kkt de reactie e aia?Cand se intampla ceva ,de vina sunt armele in sine,deci restrictii,dezarmare etc… totul in aplauzele ”oamenilor de bine” care,ce sa vezi apar la TV si scriu la ziar articole de opinie.

      Raspunsul ala e la fel de previzibil ca faptul ca daca te duci la curve ti se vor cere bani.Si care nu rezolva nimic.

      Asta e o problema generata de salvatorii si binefacatorii omenirii,care fac o reclama imensa fiecarui incident de genul asta,de-l stie toata planeta in 15 minute pe dilau.

      14
      • sunt si armele o problema. da-le dracu de arme n-au ce cauta la orice prost sau nebun.

        trebuie sa existe restrictii.

        5
        • Sunt plini Balcanii de arme la negru,plini de toți idioții bețivi și sălbatici,dar când numeri crimele comise observi ca nu e nimic anormal la numărul și ponderea lor.Sarbii stăteau chiar bine,mai bine cred ca noi,la capitolul morți anual.Care noi suntem cu mana goala.

          Dacă te uiți la zone culturale apropiate,vei observa ca aia mai înarmați au mai puține crime sau în cel mai rău caz sunt la fel.Adica armele fie nu influențează,fie influențează în bine.
          Dacă e vreun idiot ce compara El Paso cu Pașcani evident ii va da ca armele sunt rele.
          Dar realitatea măsurabila e ca nu-s rele.

          5
          • Sunt ok doar cu restrictii si doar cu permis. Sa cumperi ca in sua la colt de strada pusca e o mare prostie. Germania are un sistem mai ok.

            3
            • Argumentul tău ignora 2 aspecte.1.Nu cumperi legal pușcă în State la colt de strada. Te duci la magazin, platesti,aia fac cerere la FBI,te cauta în baza de date și dacă ești ok peste câteva zile te duci sa iei flinta.

              2.In Balcani,doar cine nu vrea nu are AK la negru, după câte s-au vanturat în anii 90.
              Sârbii îs un bun exemplu.

              Cu toate astea,nu se întâmplă mare brânză.

              Dpmdv,cehii au cea mai ok legislație. Ești întreg la cap,treci examenul scris și practic,ai dreptul la arma.

              Poți pune problema altfel.Daca dai dreptul maselor,oricum 1 din 50 va purta arma la el,dar ala va fi pasionat de ce face și va fi mai pregătit decât sectoristul obișnuit.

              Cacati cu ochi care sa tragă în copii sunt o excepție cauzata de altceva decât de prezenta armelor. Impactul mediatic și emoțional e peste medie,dar dacă iei decizii pe baza asta e cât se poate de prost.

              11
              • La sârbi armele de foc erau ceva obișnuit, chiar și înainte de destrămarea Iugoslaviei conflictele personale se rezolvau cu pistolul.Nu le va lua Vukovici armele niciodată e ceva în sângele lor.

                3
              • „Te duci la magazin, platesti,aia fac cerere la FBI,te cauta în baza de date și dacă ești ok peste câteva zile te duci sa iei flinta. ”

                Depinde de stat in primul rand, legile de a cumpara arme sunt diferite in state diferite.
                In al doilea rand poti sa cumperi arma de la Vasile fara sa mergi la magazin. La fel cum poti sa cumperi un tractor de la vecinu poti sa cumperi si o pusca.
                Poti sa faci si cadou o pusca daca ai chef. Poti sa mergi pe strada sa dai pistoale in stanga si in dreapta cadou daca vrei.
                Fara acte fara licente.
                Btw in baza de date a FBI cauta doar sa vada daca ai antecedente atat.

                „There is no Federal registration requirement for most conventional sporting firearms. Only those
                firearms subject to the National Firearms Act (NFA) (e.g., machineguns, short-barrel firearms,
                silencers, destructive devices, any other weapons) must be registered with ATF. ”
                https://www.atf.gov/resource-center/docs/0813-firearms-top-12-qaspdf/download

                Nu te supara dar e schizofrenica politica americana de a lasa pe oricine sa detina arme.

                „2.In Balcani,doar cine nu vrea nu are AK la negru, după câte s-au vanturat în anii 90.
                Sârbii îs un bun exemplu. ”

                Nu mai e demult asa. Chiar in articol scrie ca sunt 400.000 de insi cu licente. De ce se mai oboseau sa isi ia licenta daca curgea cu ak-uri pe strazi ?
                Pana si albanezii s-au dezarmat considerabil.

                3
                • Bro,ideea nu e ca facem analiza legilor americane,ci ca nu iei arma din magazin ca pe chipsuri.Iar Balcanii,legal sau nu sunt considerabil de bine înarmați. Pe cap de locuitor,ultima data când ma interesat subiectul, bulgarii aveau de 10 ori mai multe arme ca noi,sârbii de vreo 30 de ori(cu tot cu alea estimate la negru).
                  Dacă era sa fie existenta lor o problema,se afla pana acum.Iar prin problema ma refer la o regula nu la cate un ticnit.

                  Acum niste ani se dădea noua directiva europeana cu privire la arme.Dezbatere publica îndelungată. Tabăra pro arme a venit documentat și argumentat la virgula.Pulifricii decidenți din UE,comisari etc… au participat,au auzit ore de argumente de toate felurile care demontau TOT ce sustinea tabara ANTI ,dar la final o tineau pe a lor.Era ca și cum zeci de experți și ore de argumente științifice nu existau,pt ca asa voia mușchiu lor.

                  Din 2 una.Ori băieții și fetele sunt complet retardați,ori e rea voința.Iar dacă e rea voință, atunci avem câteva probleme cu politrucii și armele.
                  Problema nr 1 e ca la câțiva ani după noi restricții se-ntâmplă mizerii venite de sus.

                  4
                  • „ci ca nu iei arma din magazin ca pe chipsuri.”

                    depinde de arma si de stat. o pusca de vanatoare o luai acum cativa ani din walmart ca pe sacul de cartofi

                    2
                    • Bro nu asta e ideea. Ce spui tu ar fi fost nasol dacă aia de luau arme se apucau apoi sa omoare cu ele.Lucrul asta nu se întâmplă.
                      Crimele în State sunt în ghetouri, cu arme la negru.

                      Ce a fost în Serbia cu pustiul ala e un accident.Tacsu nu a avut grija de safe.
                      De ce s-au pus aia pe omorât e problema de mansarda,de lipsa de bătaie la cur,de ce vrei tu.Piciul a gândit mult și bine.Daca nu avea acces la armele lui tacsu,dădea în ei cu Molotov,fura un camion,ii aștepta seara cu cuțitul,găsea el ceva.

                      Faptul ca exista arma ii face pe nefericiții ăștia sa cugete cum sa facă rost de ele.Unii reușesc și trec la fapte și pe ăștia îi scoate media în față sa-i vadă și alții, sa nu se simtă singuri,jegurile.

                      Ce nu ar scoate în veci e câte incidente violente sunt prevenite pt ca victima prezumtiva arata o arma.Si nu ii scoate în evidenta pe aia care le și folosesc pt a se apara .

                      Bine absolut nu exista,e doar un mai bine .Tot timpul exista dilai.E o realitate de neocolit.Mai binele e dat de 2 lucruri.Unul e dreptul individual de a se putea apara.Al doilea e varianta de politica publica,care,când tragi linia și faci numărătoarea victimelor are mai putini morți.Zero nu poate fi,pt ca dilaii nu pier ci acționează.

                      6
                  • https://www.edweek.org/leadership/school-shootings-this-year-how-many-and-where/2022/01

                    Sunt gramezi de school shootings in fiecare an, au si reclame cum sa recunosti un potential frustrat, sau sa iei ghiozdane antiglont si mai ce. A ajuns subiect de mistouri pe toate forumurile, ca au sistemul de sanatate prost si ca se impusca in scoli. Nu e doar in ghetouri, e o treaba serioasa la americani. Elvetienii zic de ei ca nu respecta reguli https://www.youtube.com/watch?v=KjlT4BME2aE

                    1
                    • Când au 2/3 din crime în ghetouri,problema e pe acolo. Statistic vorbind,crimele astea în scoli sunt mărunțiș.

                      Problema cu săriții de pe fix care vor ei sa tragă în scoli nu are o rezolvare la americani decât luând foști militari plictisiți și lasandu-i sa apere școlile. Asta pe lângă profiling și alte metode folosite inițial în antiterorism.

                      Nu mai vin harapii,vin proprii zarghiti.

                      În rest,au nevoie de o campanie de ridiculizat nemernicii ăștia,nu de popularizat non-stop.

                      2
                    • @mihais
                      Un copil care trage cu arma intr-o scoala e cu unu mai mult decat ar trebui sa fie.

                      Inteleg va plac armele dar da-le-n spanac ca nu merita. Pentru protectie fa-te vanator si iti iei pusca.
                      Populatia n-are ce sa faca cu arme. Omul de rand nu e capabil de o asemenea responsabilitate si chiar si aia responsabili au zile proaste.
                      Mai ales la ce betivi avem in tara asta pistoale ne mai lipsesc.

                      5
                    • numai zic cum e la noi orice institutie plina de coruptie si nepotism va dati seama ce fel de oameni ar lua arme ? toti interlopii, politicieni si nenorocitii cu bani si-ar lua arme

                      2
                    • Daca gigel are mitraliera de companie si isi pierde leafa la pacanele, de suparare intra peste aia si ii beleste pe toti, daca georgiacica amesteca xanax-ul cu berea la pet si are G36, se duce dimineata la statia de metrou unirii la ora de varf si baga 50 in mormant

                      Armele de foc trebuie tinute sub control strict, institutii militarizare, firme de paza samd

                      Nu lasate la liber, nu mai zic ca ala micu’ ii ia arma lu taticu si merge cu brigada sa ii gaureasca p-aia de pe strada de alaturi

                      2
                  • Nu ma pronunt, e la ei, legal sau nelegal, cata corutie este cum se obtine permisul de port arma, si cum un dement si-a invata fiul sa foloseasca arma cu o abilitate impersionanta. Rezultatele, tragice, luate in modul sunt impersionante si pentru o persoana cu pregatire militara. Dati la un biba’ nou venit in UM, la poligon, un glont si un incarcator. Ca nu reuseste fara ajutor nici sa bage cartusul in incarcator. Un copil de 14 ani de la liceul militar are probleme in a arma un geco.
                    In Romania fac ca trenul de urat pentru ca nu exista o cultura a armei drept urmare toti se pronunta intr-un spectacol de prostie umana cu rar iti este dat sa vezi. De la Monica Tatoiu la popi si stilisti vestimentari, toti analizeaza cu abitir situatia. Ca vorba aia, de avea baba un c*i, era ministru de razboi.
                    Vucic e un prost, asa cum a fost intodeauna. Este o drama teribila, care nu poate fi compensata cu masuri de genul.

                    2
  42. https://youtu.be/tTor-u2yaZw
    Cam atât și despre invincibilitatea hipersonicelor Kinzhal.
    Părerea mea, hâc…

    2
    • Doborata sau a dat ea chix.Fapt e ca in ambele cazuri e o paine de mancat pt lucratorii cu gura dintre vecini.

      6
    • Chief,ce zici,ar fi o figura sa atace ucrainenii la Bahmut.Rusii nu știu ce-i cu ei acolo.Nu-s fortificații.Si ar rupe centrul întregului front muscal.

      2
      • @Mihais
        Dpdv tactic, da maître, ai dreptate, ar fi o pâine de mâncat acolo, pentru că rușii sunt cam dezorganizați în zonă, și cu schimbarea între muzicanți, trupe regulate și/sau goat fuckers o să fie o debandadă și mai mare. Dacă ar avea libertate de mișcare și ar sta cu pedala la fund, iar putea întoarce pe ruși câteva zeci de kilometri, plus pierderi pentru ruși, morți sau prizonieri de ordinul zecilor de mii.
        Dpdv strategic, tare mi-e teamă că politicul o să aibă câștig de cauză și o să vedem ofensiva spre sud, Zaporojie- Melitopol și apoi probabil spre Berdiansk, până la Marea de Azov, pentru ruperea coridorului terestru, și apoi Crimeea ca misiune ulterioară.
        Situația e maronie rău pentru ruși, pentru că în afară de ce e pe linia frontului, rezerve mobile nu prea mai au, și odată rupt frontul, ucrainenii au cale liberă până unde rămân fără combustibil și/sau fără munitie. Ar putea încerca ùn blitz, dacă nu mai înaintează cu frâna de mână trasă, ca data trecută, în Harkov.
        Părerea mea, hâc…

        6
        • Ca sa fiu conspirationistul. Dar daca toata debandada asta cu bahmut e fenta sa ii atraga pe ucrainieni acolo ?

          Realist la ce am vazut pana acum la rusi 90% nu e.

          1
          • @robi
            Ar fi greu, spre imposibil, să realizeze rușii o asemenea concentrare de forțe, care să nu fie descoperită de mijloacele NATO, fie că vorbim de sateliți sau avioane de supraveghere.
            Părerea mea, hâc…

            1
            • Oricum nici eu nu ma cred la ce au aratat rusii in razboiul asta. Sunt prea prosti pentru retrageri false si manevre coordonate la asemenea scara.

              Daca e sa pun un pariu as zice ca or sa atace chiar pe langa nipru si pe la vuhledar sa incerce sa ia Mariupol si Melitopol.

              2
              • @robi

                În sfârșit ai găsit și tu globul ăla de cristal de ai văzut că rușii îs proști?

                Tot mai bine târziu, decât deloc :)))

                1
      • Bahmut nu te duce mai nicaieri o victorie usoara dupa care faci ce ,revigorezi armata rusa si iti inchizi niste resurse pe un teritoriu care iti mareste granita directa cu rusia
        Sa iei Mariupol inapoi ar fi o lovitura de imagine dar daca nu ai puterea sa continui dupa, ajungi in situatia din februarie 2022,ca doar tre sa si mentii cuceririle si manaca resurse.
        Daca tot faci ceva notabil iei Crimea desi cu sacrificii mari,pe langa importanta obiectivului dupa iti eliberezi din trupe pt operatiuni ulterioare,pt ca nu cred ca rusia respectiv serviciile secrete si marina rusa mai sunt capabile de o operatiune ca in 2014 neavand unitati deja plantate in crimea.
        Dezavantajul Crimeei este insa faptul ca tre sa aloci resurse pe care armata Ucrainei e posibil sa nu le aiba,pt ca daca va avea pierderi mult prea mari ii va afecta posibilitatea de a mentine celelalte fronturi

  43. Russia’s Wagner leader threatens to withdraw forces from Bakhmut
    https://www.youtube.com/watch?v=ZGTSolwSZi4

  44. https://twitter.com/visegrad24/status/1654424413557731329?s=20

    Un soldat ucrainean in stare de soc este recuperat de un camarad. De remarcat ca-l trezeste din soc, ii ia arma sa nu impuste pe altcineva si il extrage.

    9
  45. UPDATE 11:52 Într-o mutarea neașteptată, generalul-colonel Mihail Mizintsev, fost ministru adjunct al apărării, a anunțat că s-a alăturat Wagner Group în calitate de comandant adjunct. Mizintsev, poreclit „măcelarul din Mariupol” din cauza rolului său în distrugerea orașului-port de la Marea Azov, apare în două clipuri postate de bloggerul de război Alexander Simonov. El ar fi vizitat o tabără de antrenament Wagner și ar fi făcut un tur al pozițiilor rusești din Bahmut.

    1
    • Daca ataca ca si combined arms army Ukr rusii pot sa aduca si moaste acolo ca i macina Ukr…mai ales ca citeam despre new US shipment of bunker buster airplane missiles care ajung acum in Ukr … ma gandesc ca sub umbrela Patriot si Iris pot folosi Mig29, Su24,25, Mil17,24 ca sa fie shock assault macar 2-3 zile…piloti lor cred ca se descurca sa zboare peste 2-3 puscariasi siberieni cu Strela pe umar…daca ar face asa cum sper as plati bani sa vad o filmare de 1 ora cu asalt combinat

      10
  46. Alin-Theodor

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0JZe3XZ1ue3kWQAMEWVBHqoAbHP6se814m9E9A55DeVbaq3bViA6EjyxQfBfJHG35l&id=1292805337
    Când votcarii se pișă cu bolta peste toate tratele internaționale. Nu e că aveam așteptări de la aceste scursuri ale umanității, dar totuși.. sper că ucrainenii să îi f…. și mai sper ca această Federație să se destrame și să i vedem suferind 10.000 de ani

    14
    • Nu este prima data. Ce ma enervează cel mai mult la animalele astea, este nerușinarea cu care susțin ca vor sa elibereze poporul ucrainian.
      Acum, tipul asta de bombe mi se par foarte puțin eficiente în spatii precum Bakhmut unde ucrainienii au sute de ruine în care se pot adăposti. Probabil sa ii demonstreze lui Gonzo Șefu Wagner ca Soigu ii susține.

      3
  47. https://twitter.com/AmitLidor/status/1654489296022241281

    Crossbow de la Elbit. O scula interesanta, pare mai versatila decât Spear, mai ușor și rapid de folosit. Dacă nu ma insel a mai menționat cineva de pe site de ea.

    3
  48. ionica fonosch

    Ukraine trained 10,000 drone operators as part of the Drone Army project,
    the Minister of Digital Transformation Mykhailo #Fedorov reported.
    The Minister added that it is planned to launch 60 strike companies of #drones.
    https://www.armadainternational.com/2023/05/ukraine-cyber-war/
    FPGA/SDR
    https://www.cotsjournalonline.com/index.php/2023/04/25/fpgas-benefits-to-sdrs/
    Ce sa zic tinta „dubla” si imobila ptr drone
    https://en.topwar.ru/215497-manevrennaja-vojna-v-mezhsezone-dvuhzvennye-boevye-bronirovannye-mashiny-povyshennoj-prohodimosti.html

    3
    • Dorelul initial

      Nu este cazul sa va mirati. Mai toti coloneii si grangurii din MAI si-au facut firme de paza dupa pensionare. Daca va uitati in fiecare judet cine sunt aia care detin firme paza o sa va speriati de multitudinea de pensionari speciali.

      8
    • …cu pensionari 75+ planton schimbul doi…
      ‘In timpul serviciului meu nu țin minte să se fi întâmplat ceva!’…
      Statul rămâne o vacă bună de muls pentru unii… Mai speciali decât alții… O paza, un catering, o curățenie…

      3
      • ionica fonosch

        Pe linga firmele de paza unde se lucreaza 240 de ore ….Sunt si o puzderie de detectivi particulari care se folosesc de interlopi ptr filaje ilegale si evaziune fiscala …[legea ii obliga sa faca dosar ptr fiecare caz …asta inseamna factura …]

        4
    • Edificator primul videoclip, iteratie de AR15 cu ceva design și materiale in gen FN SCAR, cu dezbateri in armata și functionari dacă trebuie o noua arma decât ieftină și nemaidezvoltabila Bery 96 in perioada 2009-2013 și luarea deciziei in 2016 când noul guvern decide înființarea forțelor de apărare teritoriala care vor trebui echipate cu ce e mai bun, deci FB Groot.

      2016 e după 2014 adică Crimeea, aici văd eu schimbarea de optica pe care au avut-o Polacii, fac ceva fără sa fie împunși de la spate și unde pot fac pe barba lor ca doar ei plătesc nu fac poooola mare numa altora și bravos lor.

      1
  49. https://www.facebook.com/kpszsu/posts/pfbid02P5XPTZcQGsWhYvjKov1oHUUw2Kw93q8x8HeoNgMySNVcLAt26cHCvPpNEn2abgagl?__tn__=-R

    Comandantul Forțelor Aeriene, general-locotenentul Mikola Oleșciuk a confirmat că Patriotul a doborât Kinzhalul (H-47).

    Ce ar mai trebui distrus/doborât ca să acceptăm unanim o dată și pentru totdeauna că tot ce s-a zis despre armamentul rusesc ultimii ani nu sunt altceva decât gogoși-gogonate, iar hârburile lor ar putea prezenta o amenințare doar pentru țări precum R. Moldova sau Georgia?

    10
  50. Mari oameni saudiții … ajută nevoiașii…
    Oficial, Iranul nu livrează nimic în zona de conflict…
    De ex uaf1215 zboară în Belarus, cărând petrol sub embargou… Pe drum, îl iau la pilă, de ajunge shahed…
    Așa se explică de ce sauditii refuză să crească producția..
    De ce să vinzi petrolul tău ieftin, când ivanii au gârlă și nu au cui îl vinde…
    Îl vinzi tu la specula, mai câștigi din trafic de armament…
    Iei ‘eftin din iran și îl trimiți cu glovo în BY… Știu ăia de acoló ce au de făcut!
    Mare om prințul ăla…

    8
  51. https://www.hotnews.ro/stiri-international-26249263-rusia-masina-nationalistului-zahar-prilepin-fost-aruncata-aer-acesta-scapat-doar-cateva-rani.htm
    ba ne omoara ucrainienii stapanii,ia ghiciti voi cine e asta si ce treaba avea prin Romania?
    https://inliniedreapta.net/articole/cum-am-dat-de-vasile-ernu-documentand-bandele-de-mercenari-rusi-din-estul-ucrainei-2/
    despre Ernu si Rogozanu,Tolontan nu face nici o investigatie,nimic?ca e normal sa staaI spritz cu jeguri rusesti,e absolut normal.vai de presa de kkt din Romania, e plina de ghertoi rusesti!

    9
  52. Polonia va primi 8 elicoptere AH-64 Apache din stocurile Armatei SUA, acestea urmând a fi folosite înainte de semnarea contractului pentru 96 de elicoptere de luptă AH64 Apache. Antrenamentul urmează să înceapă în câteva săptămâni. https://twitter.com/RyszardJonski/status/1654562169827016704/photo/1

    4
  53. Fac pariu ca un text-comparatie Romania-Polonia in domeniul militar face record de vizualizări și comentarii. Indiferent daca e scris ca „mitul comparațiilor” sau „cei mai prosti din curtea scolii”. E și varianta a 3a a comparației, va las s-o intuiți.

    4
    • Varianta a 3-a fiind „ba proasta strategie de achizitii au polonezii”?

      5
      • Nu stric misterul.

        1
        • „Invitatie deosebita pentru corul bocitoarelor.”

          Pe mine ma cam enerveaza atitudinea asta de vai ce prosti suntem noi romanii nu stim nici sa tragem cu pistolul vai ce destepti sunt altii si cum fug caini cu covrigi in coada in polonia sau mai stiu eu unde.

          10
          • Poate scrie domnu Opriș, care mai comentează pe aici, cum e treaba prin Polonia. Bănuiesc că totuși a aflat între timp și nu are nevoie sa consulte documente. Și să-l întrebe pe colegul Marius, un tip din operativ, foarte direct (nu știu dacă mai citește siteul), opinia lui despre Polonia. Ar ieși un articol bun. Nu puteam sa nu fac mișto de amândoi, dar cu simpatie, pt că sunt oameni de calitate, cu experiență. Din păcate amândoi plecați din Romania. Probabil se săturaseră sa lupte cu morile de vânt.

            2
            • polonia ca polonia dar mai misto ar fi un articol despre fos romanesc. :))
              cine nu cere nu primeste nu ?

              am lucrat acum ceva ani cu un baiat care fusese la 610 si avea povesti frumoase si mai putin frumoase. plecase pentru ca se saturase de birocratie,de prostii care o formau si de faptul ca era mai prost platit decat unii care impingeau hartii desi el era operativ si isi risca fundul.

              8
              • @robi
                Dacă tot ai deschis subiectul, de curând am stat la o șuetă cu câțiva băieți pe care i-am crescut, și acum sunt la FOS/GNFOS.
                Exact aceleași chestii mi le-au spus, că pleacă băieții la greu, și că urmează și ei să-și ia viteză spre Congo, pentru 15k € / lună.
                Și toți sunt peste 40 de ani, cu experiență la greu.
                Am mai spus-o, dacă nu se schimbă mentalitățile ideologilor, pot să cumpere ei toată tehnica din Univers, nu o să aibă cu cine o să o opereze.
                Părerea mea, hâc…

                12
                • Auzisem ceva ca isi cauta baiatul ala cu asociatia de ex legionari oameni. Nu pot sa zic ca il cunosc l-am intalnit de 2 ori prin niste cunostinte comune dar n-am schimbat mai mult de 2 vorbe cu el. Parea ok.

                  Am avut persoane venite de te miri unde SPP, Politia militara, jandarmerie etc. numai zic ex legionea straina. Unii ok, unii au trebuit sa plece acasa.
                  Pe vremuri mergea sa intri si cu 3 ani experienta militara, apoi cu minim 5 ani experienta militara si acum cand s-au restrans razboaiele astea americane au ramas multi cu multa experienta.
                  Acum sunt numai veterani ramasi prin cercuri dar o constanta a ramas pe oriunde mergi dai de 2 natii romanasi si texani.

                  5
  54. Vineri, 5 mai, o aeronavă de tip L410 TURBOLET din dotarea Poliției de frontieră poloneze, care executa, în cooperare cu Poliția de frontieră română, misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, a fost interceptată, în jurul orei 13.20, la aproximativ 60 de km Est de spațiul aerian al României, de un avion rusesc de vânătoare tip Suhoi Su-35.
    Manevrele agresive și periculoase executate în mod repetat de aeronava de luptă a Federației Ruse în apropierea aeronavei poloneze au generat un nivel ridicat de turbulențe și dificultăți majore în controlul acesteia.
    Ca urmare a incidentului, două aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene Române și două ale Forțelor Aeriene Spaniole aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană au fost prealertate de către Centrul de Operații Aeriene Combinate NATO de la Torrejon, fiind pregătite să intervină în orice moment, nefiind însă necesară decolarea acestora.
    Echipajul din Polonia a acționat cu calm și profesionalism în situația creată în mod iresponsabil de către pilotul rus, reușind să redreseze avionul, după pierderea inițială de altitudine cauzată de manevrele aeronavei Su-35, reușind să aterizeze în siguranță pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 13.50. Niciun membru la echipajului aflat la bordul aeronavei poloneze nu a fost rănit în urma acestui incident.
    Autoritățile române se află în contact cu Frontex și cu autoritățile poloneze pentru clarificarea tuturor circumstanțelor producerii acestui incident. Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră.

    Sursa: MAPN/ Facebook

    3
    • începătoru'

      …sunt curios daca om fi avut celula de alarma ca raspuns la asta… si cu ce aparat… Mig21 sau F16?

      2
      • @începătoru’
        Ai răspunsul în textul de mai sus! E chiar așa greu?
        Părerea mea, hâc…

        6
        • începătoru'

          Daca avem ceva neidentificat in spatiul aerian national inteleg ca trimitem celula sa identifice vizual… Asa avem aproape de spatiul aerian national un avion NATO aliat hartuit prin treceri la 5-10 m (conform digi24) de o tinta identificata clar ca fiind un Su-35 care „face manevrele agresive și periculoase pentru a genera un nivel ridicat de turbulențe și dificultăți majore in pastrarea controlului” dar nu trimitem nimic pentru ca „nu e necesar”…

          Cand e necesar?… După o eventuala doborâre? Cum puteau „interveni imediat si in orice moment” celulele de politie aeriana romana si spaniola daca ele nici macar nu erau ridicate in aer?

          Da am citit ce scria mai sus si ceva nu se leaga…

          2
          • Spatiul nostru aerian este considerat dpdv militar spatiu al NATO. Din ce stiu cel care se ocupa de astfel de alerte este centrul de la Torrejon. Cei de acolo au dat alerta si tot ei ar fi trebuit sa dea ordinul de decolare, tot ei au anulat alerta. Probabil hartuiala rusului n-a durat prea mult dacca n-a mai fost nevoie sa decoleze avioanele.

            4
      • Polonezu patruleza in carouri maricele o buna parte a platoului romanesc a marii negre de citeva saptamini. De salutat ca au o scula ce poate face asa ceva. Multumim. Pasarile mari se ocupa cu alte dracovenii tot prin zona aia. Mititelu mai molcom si fara viteza prada usoara pentru Suhoiul orcilor. Totusi incepe sa fie dangerous fara escorta prin spatiul aerian international. De remarcat aeronava engleza care nu pleca fara 2 tornado asa de sanky.

        10
  55. Ar trebuii sa schimbati numele site-ului in polonmillitary, oricum multora d’aci numai cu polonezu in gura stau.Cu prima mentiune de polon, se aduna cârdu’ de bocitoare si incep sa-l prea slujeasca. Amin

    7
    • Si ce-i asa rau in asta ? Cand te uiti la Polonia vezi cum arata o tara care ia in serios apararea si vede in Rusia un viitor inamic. La noi multi au inca ceasul setat pe ora Kremlinului.
      Acum un an jumate Rusia inca era o optiune hai sa-i spunem dubioasa dar legala, acum pute a crime de razboi si orice colaborare sau finantare de acolo in Polonia ar duce la linsarea politica a vinovatului, pe cand la noi …
      Totul tine de acceptarea situatiei reale din jurul tau, daca ai asa ceva in populatie si in clasa politica ,achizitiile militare nu pot decat sa curga, pt ca situatia e maro rau. La noi tactica strutului e inca ridicata la nivel de mare arta.

      11
  56. https://twitter.com/Sputnik_Not/status/1654837529135177728?s=20

    Bakhmut goats hide before Kadyrov’s troops arrive :))

    4
  57. Obraznicia si nerusinarea actualilor parlamentari n-are margini ! „…Deși se vorbește despre reduceri de cheltuieli, aleșii își mai iau 22 de mașini Skoda Superb de 280 de cai putere, cu tracțiune 4×4, cu un preț de circa 49.000 de euro bucata, TVA inclusă.” ! ! !
    https://newsweek.ro/auto/senatorilor-le-au-placut-cele-20-de-limuzine-cumparate-in-2022-isi-mai-iau-22-cu-49000-eur-bucata

    4
  58. https://www.defenseromania.ro/sosoaca-ambasada-rusiei-editorial_622564.html

    „„În acest context, dl. ambasador (n.a. Valeri Kuzmin) a felicitat-o pe dna senator (n.a. Diana Șoșoacă) pentru faptul că, din păcate, este singurul politician care dorește pacea și care se implică activ pentru a împiedica implicarea României într-un conflict militar direct, din care nu are nimic de câștigat”, se arată într-un comunicat emis de staff-ul Dianei Șoșoacă, devenită între timp purtător de cuvânt al misiunii diplomatice ruse în România, după recepția la care aceasta a participat la Ambasada Rusiei la București dedicată zilei de 9 mai.”

    Băăăăă americanilor, hai folosiți-vă Reaper-urile parcate la Kogălniceanu și trageți-i la proasta asta un Hellfire sau două. Hai că dacă s-o putut la generalu ăla iranian se poate și pe la noi.

    14
    • Niet. Trimite-ti-o pe Ana Pauker la Moskva sa urle cu Soloviov de mina, impreuna…sau sa insoteasca eliberatorii lui Kadirov la Bahmut. Kaprele au fugit deja.

      6
    • Cum vine asta ? O mare „patrioata” ii pupa in *** pe rusi ?

      Un astfel de om nu ar fi avut niciun sustinator intr-o tara normala.

      8
    • de ce sa strice orzul pe gasca si sa o transforme in martir?

      2
    • Nah..bagata in duba, trecuta peste granita si data pe mana ucrainienilor. Stiu astia ce sa faca cu colaboratorii…

      4
  59. Un gigant îngenuncheat, reportaj realizat de echipa România, te iubesc!

    https://www.youtube.com/watch?v=jvLFg6vmMCI

    2
  60. In continuare mi se confirma ca la diicot au fost si sunt numai lepre

    Daniel Horodniceanu, fost procuror DIICOT, atitudine golănească în fața polițiștilor
    https://www.youtube.com/watch?v=_dfIiqVU144

    15
  61. https://defence-industry.eu/the-first-ah-1z-viper-helicopter-handed-over-to-the-czech-armed-forces/

    Cehii mai primesc niște Venom și Viper SH de la americani.

    The Czech Republic shall receive additional eight, used but fully serviceable, machines (2x UH-1Y Venom and 6x AH-1Z Viper) from the U.S. free of charge to backfill the Czech support provided to Ukraine.

    https://defence-industry.eu/military-mobility-eu-allocates-e790-million-to-improve-transport-infrastructure/

    5
  62. La fos românesc e prea mult de povestit și nu Mureșul e miezul, ci Buzăul și Bucurestiul. Știu, Buzăul și Bucurestiul nu sunt FOS samd. Basme. Sunt FOS și mult mai discrete, eu n-am auzit să se laude cum se lauda unii din FOS, e o unitate celebra pt de-astea. Că unii își dau in stambă la întâlniri amicale, invariabil critica băieții din alte unități când nu sunt de fata, așa ca să-ți dau un exemplu concret de perla a unui tip altfel deștept (are afaceri acum) ” Daca aia erau cei mai buni, îi trimiteau pe ei în misiune, nu pe noi”. Întâmplător și „aia” fuseseră în misiune, dar
    tipul respectiv nu știa. Și caracterul e in funcție de interese pt unii. Opțional. Pe lângă frecusuri de-astea, e și multă camaraderie. Mai ales intre cei vechi din unități diferite/ministere diferite. Cam că peste tot in lume și la străini e cam tot la fel, beretele verzi ii critica amical pe cei din seal, se critica și între ei samd. Rareori găsești pe cineva care când e întrebat care e cea mai buna unitate dintr-un domeniu sa nu spună că e unitatea lui. Și chiar daca unitatea lui nu e din același domeniu, tot a lui e cea mai buna.

    7
  63. La fos românesc e prea mult de povestit și nu Mureșul e miezul, ci Buzăul și Bucurestiul. Știu, Buzăul și Bucurestiul nu sunt FOS samd. Basme. Sunt FOS și mult mai discrete, eu n-am auzit să se laude cum se lauda unii din FOS, exista o unitate celebra pt de-astea. Că unii își dau in stambă la întâlniri amicale, invariabil critica băieții din alte unități când nu sunt de fata, așa ca să-ți dau un exemplu concret de perla a unui tip altfel deștept (are afaceri acum), ” Daca aia erau cei mai buni, îi trimiteau pe ei în misiune, nu pe noi”. Întâmplător și „aia” fuseseră în misiune, dar
    tipul respectiv nu știa. Și caracterul e in funcție de interese pt unii. Opțional. Pe lângă frecusuri de-astea, e și multă camaraderie. Mai ales intre cei vechi din unități diferite/ministere diferite. Cam că peste tot in lume și la străini e cam tot la fel, beretele verzi ii critica amical pe cei din seal, se critica și între ei samd. Sunt rivalități constructive, dar și unele care sunt distructive, pt alte interese.

    7
    • Tg Mures are avantajul proximitatii unitatilor de vm si prin exercitii comune poti repera cativa cu potential de asa ceva. Dar da, ai dreptate, baietii de la Buzau mai ales sunt „doxa” si aia se stie oriunde pe harta este suflare militara.

      6
      • VM-ul nu-i trimite pe cei mai buni la FOS. Alta e traiectoria. VM-ul are și parașutiști și scafandri, de mulți ani, inițial Mureșul a avut o subunitate pt specialitatea VM, asta până să-și schimbe culoarea beretelor. Și ca să-ți mai dau un detaliu, fos din multe țări veneau în România înainte să intrăm în NATO special pt pregătire cu VM. Au venit și pt pregătire cu parașutiștii „bordo”, când încă nu se desființaseră brigăzile și la mare, la soare, cu scafandrii. Multi „au descoperit apa calda” după ce am intrat în NATO, mă refer la opinia publicului și chiar a unor profesioniști din ziua de azi. Însă pregătire cu unități FOS străine au avut și parașutiștii „clasici”, și infanteriștii marini (BIM) si Brigada de gardă și VM-ul și multe unități de elita din alte ministere/servicii Fiecare întâi cum și-a făcut vorbele, deci întâi luptătorii hotărau pe baza de liaison și ștampila comandanti de la București. Nu politicul.

        2
        • Din ce descrii suna ca raiderii din MARSOC sau ca unitatea aia din legionea straina din 2 rep, mereu uit cum se numeste, de si-au tras si ei capabilitati fos in regiment.

          Din ce descrii sunt probabil fie miercurea ciuc fie aia de la brasov. Iar am uitat cum se numesc unitatile dar parca astea 2 erau cu activitati prin teatre

          1
  64. https://twitter.com/igorsushko/status/1655003993247191040?s=20

    Osechkin’s sources report Russia’s FSB spetsnaz, Defence Ministry operators, and RosGvardia have blocked Prigozhin’s Wagner PMC from any possible retreat out of Bakhmut, with snipers and artillery at the ready. Possible Kadyrov’s Ahmat mercenaries will join to block Wagner.

    Wagner PMC apparently has about 3,000 fighters left in Bakhmut, most of whom are recruited prison inmates. Some professional Wagner mercenaries with close ties to the Defence Ministry were able to escape back to Russia in the past days.

    Apparently Kadyrov is appealing to remaining Wagner mercenaries to come in under his command, which would leave Prigozhin completely exposed without protection

    https://twitter.com/DucuGavril/status/1655148397253341185?s=20

    3
  65. https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26250788-inceput-evacuarile-jurul-centralei-nucleare-zaporojie-aiea-vrea-evite-accident-nuclear-grav.htm

    Ar fi interesant de analizat unde se poate produce ofensiva ucrainiana..Vremea e decalata fata de noi dar se incalzeste si acolo incepand de saptamana viitoare. Plus inca o saptamana doua pt uscarea pamantului..conditii cat de cat prielnice dupa 20 mai.
    Rusii se pare ca anticipeaza o ofensiva pe directia Zaporojie – Melitopol, ceea ce sper ca nu va fi directia de atac..
    Direct in sud din Kherson spre Crimeea sunt numai mlastini si teren dificil
    Ramane axa Ardivka – Bahmut ceea ce e destul de plauzibil datorita tocarii marunte a trupelor rusesti din zona.
    Si directia de care nu vorbeste nimeni..un atac direct peste granita spre Belgorod sau Briansk. Probleme mari cu acceptul vesticilor dar sanse mari de reusita..

    3
    • Mai e o posibila directie: Vuhledar – Mariupol, prin care ucrainenii ar reusi sa ocoleasca cele mai puternice fortificatii rusesti din zona Tokmak – Pologhi. Om vedea ce va fi.

      1
  66. Eu te-am banat.
    GeorgeGMT

    1
    • ouch, ce-o postat bro de si-o luat un ban?

      • Gigicu clandestin

        @Mow_dog. Cred că pe vremea lu’ Ceașcă aveai treburi mai serioase cu cârpele (nu prea existau pe-atunci pamperși), așa că nu știu dacă le ai cu vorbitu’ de după perdea … nici nu-ncerc, nu de alta dar e mai probabil ca acest răspuns meu să-ngroașe baza de date cu comentarii blocate … Anno domini 2023 … mde … libertatea cuvântului … ha-ha-ha …
        Permanent am avut grijă să evit expresiile licențioase, am evitat conflicte, îmi expuneam câte un punct de vedere pe care, într-adevăr, mi-l susțineam cu tărie dar doar până la punctul de degenerare într-un conflict, îmi exprimam deschis orientarea (întâmplător de partea *good fellows*), mi-am exprimat de câteva ori motivația de a scrie pe acest site ca fiind nu exhibiționismul intelectual, nu interesul personal, ci exclusiv scopul de a-i ajuta pe alții să-și folosească mai bine neuronii din dotare, mai mulți sau mai puțini.
        Problema e că atunci când îți expui un raționament care nu mai poate fi demontat din cauza exhaustivității demonstrației logice, raționament neconvenabil interesului egocentric al cuiva, respectivul nu găsește altă soluție decât blocarea expozeului. Asta n-ar fi o problemă majoră, problema serioasă e atunci când ștergerea unui comentariu survine ca o a doua măsură după prima măsură de publicare cu mare întârziere a lui și chiar și după apariția de răspunsuri la comentariu.
        Tu cred că înțelegi mai bine că faultul e parte din joc, mult mai bine decât plozii mei care sunt tare contrariați când le strig *ia-l de ouă* după ce-au fost depășiți de vreun adversar la baschet – * … tati, da’ ne-ai zis că nu-i bine să nu respectăm regulile … * … mda, baschetul nu-i fotbal că acolo după o piedică bine pusă stai off-line pe tușă mult și bine, cam la fel cu faultul din afara jocului. Problema minoră e că niciunui jucător nu-i place să fie văzut că faultează în afara jocului, că aia nu mai e joc, e golăneală, iar pentru asta respectivul e-n stare de multe. Iar când *faultul* în afara jocului vine la ceva timp după ce s-a terminat acțiunea e deja act premeditat, dar și asta e o problemă minoră. Problema majoră vine cu răspunsul la întrebarea * de ce a existat un interval de timp între faultul on-game și cel off-game ? *, pentru că răspunsul nu poate fi decât * a existat un alt nivel de decizie *. Mde …
        Mai e problema întrebării * care-i jocul ? * . Poate că jocul este doar entertainment de măsurat care-o are mai lungă și mai groasă, care scoate expresii mai suculente și care combate mai cool niște troli oligofreni … laser frate idiocrația asta …

        1
  67. Dorelul initial

    https://spotmedia.ro/stiri/educatie/dragi-elevi-nu-va-mai-bateti-capul-cu-scoala-este-o-pierdere-de-timp-site-ul-ministerului-educatiei-a-fost-spart-de-hackeri

    AM si eu o intrebare. STS, SRI sau vreuna din institutiile astea pline de speciali n-ar trebui sa le dea cu tigaia in cap dobitocilor de prin ministere cand lasa gauri de securitate care duc la asa ceva ?

    Adica apararea pe parte cibernetica pentru institutiile statului cine ar trebui sa o faca ?

    5
    • @Dorelul initial

      Parca Romania era apreciata ca fiind foarte capabila pe segmentul securitatii cibernetice…

      Mai mult decat atat, s-a spus ca Romania e implicata in consultanta cat si ceva sprijin altor tari in domeniul securitatii cibernetice…

      3
      • Dorelul initial

        Faza este ca eu am cunoscut la Defcamp niste baieti care au terminat ATM si erau foarte capabili. O parte din ei lucreaza la firme private sau au propria lor companie asa ca nu-i iau in calcul. Dar ma gandesc ca aia n-or fi singurii oameni capabili si atunci ma intreb ce plm fac aia care au ramas in sistem.

        Cel putin in companiile private sunt multi oameni capabili pe partea asta. Dar eu ma astept ca cel putin o parte din serviciile lu’ peste prajit sa aiba oameni care sa stie sa faca asta. De la aia din minister m-am lamurit din comunicatul ala ca sunt praf si pulbere.

        7
  68. Similar BMPT-62 heavy IFVs made of old T-62 tanks are operated by the Algerian Army, with B05Ya01 Berezhok turrets fitted.

    https://pbs.twimg.com/media/FvjAFqVWwAIYNs-?format=png&name=small
    https://pbs.twimg.com/media/FvjAGXdXsAIBsDq?format=png&name=small

    In another example of improvisation, Ukrainian technicians are currently building a heavy infantry fighting vehicle from captured vehicles- combining the armoured hull of a T-62 tank with a turret of a BMP-2, armed with a 30mm 2A42 autocannon.
    https://pbs.twimg.com/media/FvjAAPPWYAIZUdD?format=jpg&name=medium

    2
    • nu merge, sunt vechi, costa mult converstia, au desant doar 7 soldati…asta ti se va spune.

      2
      • Pe timp de război ai echipament cu care te pregătești săptămâni și lupți alte săptămâni.

        Pe timp de pace te pregătești decenii pt lupta aia de câteva săptămâni.
        Amu,sa ai abilitatea de a improviza e ceva vital.Dar nu poți face un program major de achiziții pe baza unei improvizații.

        13
  69. https://avia-pro.net/news/vsu-perebrasyvayut-17-tankov-leopard-2-na-granicu-s-pridnestrovem

    „Prietenii” de pe htka au gasit articolul asta si au inceput sa abereze de zile mari

    https://forum.htka.hu/threads/biztpol-romania.1472/page-550

    Traduceti ce zic hunii astia, e haios cat de rupti de realitate sunt..zici ca sunt pacienti de la spitalul 9 )

    9
    • Pai sunt 🙂 Lasa-i sa faca spume. Pana inchide ochii regele Charles al 3 lea al Marii Britanii, ungurii pot doar sa aiba vise erotice cu luat Ardealul inapoi 🙂 – oricati rasi si leoparzi si-ar parca prin curte.

      5
      • Nu, deocamdata au uitat de Ardeal
        Au pornit de la inregistrarea cu leo debarcate la Odessa si filmate pe tren spre nord in dreptul Transnistriei .
        De aici au ajuns la concluzia logica ca vrem sa intram in razboi de partea Ucrainei )
        Spun ca guvernul roman a spus oficial ca suntem pe calea reunificarii cu Moldova ( chiar nu stiu de unde au luat informatia asta )
        Ca avem o intelegere cu Ucraina, care a lasat leoparzii la granita Transnistriei, ca impreuna sa atacam , ucrainienii sa ocupe Transnistria si noi sa anexam Moldova.
        Jubileaza ca am fi dincolo de garantiile NATO, ca nu oricum nu avem ce cauta in NATO si in UE ) Ca suntem manipulati de diavolii americani cum am fost manipulati de nazisti in 41 )
        Ne pregatim sa intram in razboi baieti )
        Cateodata am senzatia ca hunii astia vor sa se mute inapoi pe Volga si pregatesc terenul )

        4
        • Aia sunt cretini cu spune! Au doua thread-uri delegate de Ro si pe ambele e incredibil cata prostie, superioritate maghiara si nationalism in putrefactie plate curge. ‘Amuzant’ e ca mai intra si ungureni de pe la noi, maghiari -magari din Romania si comenteaza in aceleasi spirit…

          3
  70. ionica fonosch

    * o idee interesanta , mai bine decat nimic!
    https://en.topwar.ru/216503-v-svo-primenjaetsja-rossijskij-bronetransporter-mt-lb-s-zaschitoj-iz-tankovyh-trakov.html
    ** zic rusi
    „The counteroffensive plan developed by the General Staff of the Armed Forces of Ukraine provides for several areas of the main attack,
    including in the direction of the Zaporozhye nuclear power plant, the capture of which in Kyiv is given a special place.
    As they say in Kyiv, control over the nuclear power plant will allow not only to create a foothold on the left bank of the Dnieper, but also to keep it”
    https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/cinci-intrebari-despre-mult-discutata-2264710.html
    *** Turci S-400
    https://adevarul.ro/stiri-externe/in-lume/turcia-sustine-ca-a-respins-o-propunere-de-a-2265028.html

    2
  71. Romania is a pillar of NATO’s security in southeastern Europe. Following Putin’s expanded invasion in February 2022, Romania has provided over €3 million ($3.1 million) in assistance to Ukraine including ammunition, fuel, water, and medicine.

    ….

    In FY2018-2021, the Department of Defense provided Romania $81.6 million in Section 333 funding to bolster Romania’s capacity in the areas of maritime security, border security, counterterrorism, and counter-narcotics.

    https://www.state.gov/u-s-security-cooperation-with-romania/

    2
  72. https://www.economica.net/statul-major-al-apararii-vrea-sa-cumpere-servicii-si-echipamente-starlink-de-la-elon-musk-pentru-acces-la-internet-prin-satelit_667046.html

    https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/mc-notice/view/100149147

    Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii, structură aflată în subordinea Statului Major al Apărării, vrea să achiziționeze servicii și echipamente de internet prin satelit Starlink sau similare. Pentru a pregăti licitația publică, instituția a lansat mai întâi, prin SEAP, o consultare a pieței.

    2
  73. Asta este ‘măreața’ ruzzie astăzi..
    https://drive.google.com/file/d/10e9Wra1Ojfb_64vf1ZkKTS3uRvaV2h5V/view?usp=drivesdk
    …au ce ‘sărbători’…

    4
  74. Ce găsim noi în Ucraina ?
    https://twitter.com/region776/status/1655695140156231681?t=HTgr8G61srvXY4P1gpmq0Q&s=19

    Arpa Romanesc … deci politica este ” no coment ” dar imaginile sunt grăitoare

    4
    • Nu inseamna ca sunt romanesti..de fapt postarea spune ca probabil sunt date de Croatia.
      Vom vedea in cele din urma ce ajutor material a trimis Romania cand totul va fi desecretizat.
      Deocamdata e graitor faptul ca in timp ce state precum Polonia sau Cehia primesc Apache si Viper plus miliarde de dollari drept compensatii pt ajutorul furnizat . noi nu am primit nici macar un cui ruginit.

      11
      • nu am inteles , de ce inca mentinem secretul fata de ajutorul acordat Ucrainei
        si da , Americanii au tot dat pentru cei care au si cerut , forme de compensatii
        dar la noi este totul la „secret”…”poate” vom primi si noi ceva … eu mi as dori mai repede o retehnologizare cu ajutor american

        6
        • Probabil e tinut la secret pt ca bolsevicii de la noi nu vor sa supere bolsevicii de la ei.
          Cat despre tehnica sovietica e bine ca tinem cu dintii de ea, caci nu stiu cand vom avea ceva modern cu ce sa o inlocuim. Cu un razboi in vecini, dupa zeci de suturi in c** si o gramada de achizitii aprobate in parlament, specialii din mapn tot asteapta sa iasa la pensie in loc sa dea drumul la licitatii si contracte.
          Mai avem ani buni de tras de harburile sovietice..Si de tehnica si de decidenti.

          2
      • Sunt croate, nu românești. Exportate în anii 90. A fost deja publicat ce a trimis Romania, cu tot cu o lista a ajutorului din alte țări. Căști, veste, muniție, rații militare.

        3
      • „Nu inseamna ca sunt romanesti..de fapt postarea spune ca probabil sunt date de Croatia.”

        Vehiculul in cauza este modelul cu doua blocuri de 20 de tuburi , amovibile .
        Croatia are in dotare doar modelul cu bloc fix de 40 de tuburi .
        https://www.flickr.com/photos/109766220@N03/20015860668
        Deci din vecini raman doar Romania sau Bosnia-Hertegovina ca furnizori .
        http://mod.gov.ba/OS_BIH/Aktivnosti/Vjezbe_u_zemlji_i_inostranstvu/default.aspx?id=19055

        In rest de acord cu dumneata , secretomania are un rost , sa ne mentina pe tusa .
        Nu demult a iesit o stire, Romania este al doilea furnizor de carburant pentru Ucraina .
        Ma uit de anul trecut pe site-urile Administratiei nationale a rezervelor de stat sau Romtehnica , nu mai exista licitatiile pentru produsele stocate .
        Fotografia conservei romaneasti de fasole cu costita din liniile ucrainiene a fost postata aici , parca de adikontakt daca nu ma insel .
        Plus ca numai Dumnezeu stie ce munitii au fost livrate din stocul armatei romane .
        Sau ce s-a adus ,regenerat si expediat de la noi , pentru ca apar munitii recent revopsite .

        6
    • Budanov o fi infiltrat pe acest forum? Acum ..3 saptamani spuneam ca ar fi ok sa dam 70 buc APRA 40 ucrainienilor cu munitie, ca avem destula si sa primim bani de la UE/SUA sau tehnica moderna cum au primit si alte tari….. Le putem da pe toate 135, ca sunt depasite pentru viitoarele razboaie. Mergem pe K239/PULSE si Himars, plus K9 pentru artilerie intre 40-60km. Putem da toate sistemele de lupta antitank cele 48 vehicule lansatoare de rachete koncurs si cele 90 de vehicule lansatore de rachete malyutka, care sunt depasite si nu mai avem de unde lua piese si rachete… Punem lansatoare pe noile blindate 4×4 si pe piraha 5……. Cu acest razboi e cea mai mare sansa de a scapa de tehnica sovietica, cine nu profita acum nu v amai avea ce face cu ea dupa razboi… Asa am ramas si cu Delfinul….nu am mai putut sa il modernizam la rusi. ca sunt dusmanii nostri…….

      10
    • arpa,arca…apra.

      1
  75. Mai frati moldoveni de la noi, mergeti si sarbatoriti Autostrada Moldovei mai baieti(si fete). Bai, au declarat astia in Parlament acum ceva timp ca se face, au si votat o lege(va dati seama?) si voi nu sarbatoriti nimic. Pai ce-i ma cu cu voi.
    Asa am inteles ca se face, sarbatoresti cand se declara ceva in parlament, chiar ceva de o importanta istorica. Nu trebuie sa astepti cum se zice in IT, „Project succes criteria”. Merge o declaratie.
    Revin pe 10 mai cu un „minieditorial”, cu indpendenta de stat, cu Regi si Regine, cu de toate, asa sa ne simtim si noi ca „pă Anglia” un pic.

    9
  76. Deci…deci… slaba rau parada la rusi fata de alti ani. Se pare ca au cam ramas in fundul gol la modul cel mai serios cand vorbim de echipare :))))

    4
  77. https://youtu.be/X19VS8SaA9w
    Nu știu dacă s-a mai postat, dar merită urmărit!
    O viziune a viitorului!
    Părerea mea, hâc…

    4
  78. Se misca lucrurile la sud de noi, iar ruta de aprovizionare e din ce in ce mai sigura.
    https://www.g4media.ro/souda-alexandroupoli-larisa-triunghiul-care-duce-relatiile-dintre-grecia-si-sua-la-un-nivel-superior.html
    Winnie the Pooh e pe cale sa piarda productia Apple
    https://www.g4media.ro/foxconn-cel-mai-mare-furnizor-iphone-a-achizitionat-un-teren-imens-in-inima-silicon-valley-din-india.html
    … inca un semn ca indienii au realizat de unde bate vantul, iar daca sunt destepti vor putea depasi china dpdv economic pe termen mediu. Fara sa mai punem la socoteala Vietnam, Indonezia, Filipine si alti ”prieteni” ai chinei.

    6
  79. https://youtu.be/kbIaTB7bPi0
    Interesante mișcări!
    Părerea mea, hâc…

    1
  80. https://twitter.com/i/web/status/1654382582199382016 The Royal Australian Navy (RAN) is in talks to procure a containerised variant of Rafael’s C-Dome in an effort to increase the firepower of its future Offshore Patrol Vessels (OPV). IMDEX 2023 story by
    @Benfeltondef

    2
  81. https://www.g4media.ro/exclusiv-dansatoare-profesionista-nora-ministrului-agriculturii-s-a-angajat-in-2020-la-apia-unde-soacra-este-sefa-de-la-resurse-umane-fiica-ginerele-si-sotia-lui-petre-daea-lucreaza-si-ei-in-insti.ht
    Asa va place psd-ul ? Interes pt agricultura ?! EXCLUSIV Dansatoare profesionistă, nora ministrului Agriculturii s-a angajat în 2020 la APIA, unde soacra este șefa de la Resurse Umane. Fiica, ginerele și soția lui Petre Daea lucrează și ei în instituții subordonate ministerului (g4media.ro)
    „Ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, unul dintre cei mai populari membri ai Guvernului, îi are subordonați la instituții din coordonarea ministerului pe care îl conduce pe mai mulți membri ai familiei: fiica, ginerele, nora și soția. Cel mai recent, a intrat în acest ”club” nora ministrului, Antonia Luchian (32 de ani), angajată în 2020 drept consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Anterior, aceasta lucra la propria firmă de ”cursuri de dans” și ”dansatori evenimente”……….
    „…Mesajul de întâmpinare al firmei(Antoniei) este: ”Suntem dansatori profesioniști, entuziaști și vrem să arătăm tuturor frumusețea acestei arte numită DANS. Dansul este accesibil oricui, la orice vârstă și este una dintre bucuriile vieții. Oricine poate regăsi plăcerea muzicii și a dansului dacă este deschis către această experientă. Vrem să aducem starea de bine prin dans…”
    „…. concursul fiind câștigat de Dana Florentina. La puțin timp după angajare, în spațiul public a produs rumoare dezvăluirea faptului că femeia a trimis un e-mail colegilor din AFIR cu următorul conținut: „Hey people, Sâmbătă plec în Vamă cine vrea să ajute cu 10 lei pentru drum să vină la Biroul de Presă. Relaxarea face munca mai ușoară. Mulțumesc, Dana”.
    ” ..În ultimii ani, atât Ministerul Agriculturii, cât și Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură s-au confruntat cu mai multe dosare de corupție demarate de procurori din cauza trucării unor concursuri de angajare. În unul dintre aceste dosare a fost trimis în judecată însuși ministrul Agriculturii din perioada noiembrie 2021-iunie 2022, Adrian Ionuț Chesnoiu…”
    De la astia asteapta fermierii ajutor ?! Noroc ca dat Dumnezeu ploaie !

    9
    • – Asta ar trebui sa ne dea de gandit si noua pe viitor cu licitatia pentru elicoptere militare.EAU e o tara cu multi bani si totusi a ajuns la concluzia ca e scump de operat si de facut up grade pe viitor…..

      2
  82. ”Se pare că NATO dorește să discute despre o nouă structură militară la întâlnirea șefilor de stat și de guvern ai alianței din 11 și 12 iulie 2023 în capitala Lituaniei, Vilnius. Scopul este de a conduce mai eficient cei aproximativ 3,3 milioane de soldați NATO în caz de urgență, de a simplifica structurile și de a reduce personalul care nu este necesar”
    https://www.g4media.ro/business-insider-comandamentul-nato-din-sibiu-ar-putea-conduce-intregul-sector-de-sud-al-nato-intalnire-decisiva-la-inceputul-lunii-iulie.html
    două noi cartiere generale ale NATO, unul pentru nordul și un altul pentru sudul Europei, Szczecin Polonia, respectiv Sibiu România

    8
  83. Sistemele PATRIOT au ajuns în posesia Armatei României. Cele patru sisteme de rachete destinate Forțelor Aeriene au fost testate și recepționate

    https://www.euronews.ro/articole/sistemele-patriot-au-ajuns-in-posesia-armatei-romaniei-cele-patru-sisteme-de-rach

    11
  84. – Război în Ucraina. Armata Ucraineană a atacat pozițiile ruse de la SV de Bakhmut, reușind să înainteze pe o fâșie de 2,5 km. Finanțatorul Wagner, Evgheni Prigojin, confirmă informația și spune că trupele regulate ruse au fugit, iar gruparea sa a pierdut 500 de oameni în acest atac.
    https://www.biziday.ro/248671-2/?source=biziday
    @mihais
    Maître, ne citesc și ucrainenii, acum? ??
    Părerea mea, hâc…

    10
    • As zice ca cel mai probabil încearcă marea cu degetul,sa atragă undeva rezervele ruse.Momentul critic și punctul X pt rusi e când și unde sa mute rezervele operaționale.
      Pt haholi cheia e sa-i convingă pe rusi sa fie în alta parte înainte de efortul principal.

      Toți se uita in sud,dar nu as fi mirat sa bage o dubla învăluire în nord,strict limitați la nord de Donet și acoperiți pe flancul drept de rău.

      5
      • In Nord risca sa ramana cu granita rusa in spate, unde aia ar putea avea rezerve…
        Rusii potataca peste granita cu trupe, dar ucrainenii nu.

        1
      • @Mihais
        Maître, oare asistăm la un Stalingrad reloaded, dar la o scară mai mică?
        Situația generală în Bahmut e foarte asemănătoare cu cea din Stalingrad, dacă nu te pierzi în detalii.
        Părerea mea, hâc…

        1
        • Chief,in sensul ca unii fac o obsesie bolnava pt un oraș,se chinuie cu lunile sa (aproape) îl cucerească. Si ca epuizarea atacatorilor vine ca mănușă pt apărători și contraofensiva acestora.

          Amu,Stalingrad a fost mare victorie pt forțele raului,dar puteau sa câștige războiul acolo .S-au împărțit în 3 direcții.Efortul principal nu o fost Stalingrad,ci operația Marte,la Rjev.Unde au luat bătaie sora cu moartea de la nemți.
          După incercuirea Stalingradului și înfrângerea armatelor italiana și maghiara,riscul pt partea buna era ca raii sa ajungă la Rostov,lucru ce însemna distrugerea tuturor forțelor germane din sud,pe lângă restul Axei.Dar ei risipeau resurse atacând armata lui Paulus izolata în Stalingrad pe lângă ce era risipit aiurea deja la Rjev.Fix ofensiva spre Rostov era oropsita cu logistica,lucru ce a permis nemților care luptau 1 vs N sa ii facă din manevre.

          Ucrainenii ramane de văzut cât sunt de capabili sa facă un lucru cât mai simplu,ca de complicat situații poate orice prost.

          Dacă se împrăștie și ăștia pe toată harta au șansa să smulgă o înfrângere din bratele victoriei.Si pare ușor de motivat/ autojustificat împrăștierea.Daca se concentrează sunt vulnerabili.Dar asta e arta meseriei, sa creezi condiții favorabile concentrării,faci ce ai de făcut,apoi iar dispersarea în peisaj.

          Marius,as zice nițel altfel.Ii duce pe granița rusa,dar ii duce la Luhansk,aduce comunicatiile ruse de pe teritoriul Federației in bătaia pustii,iar rusii de la N de Donet ar fi la mama naibii de rezervele din sud,care pot fi ținute acolo stricand niște poduri peste Donet.Impactul pierderii Luhanskului,primul oraș rebel,ar pune în fund moralul deja praf al rușilor plus ca ar ocoli toate fortificațiile ruse între Donet și Nipru.
          Iar pădurile din zona se pretează pt raioane de concentrare mai bine decât zonele mai deschise din sud.
          Ce vor face,posibil sa nu știe nici Zalujny.Au probabil mai multe COA,pt ca au făcut planificare cu americanii ,basca moștenirea sovietica și așteaptă sa se întâmple criteriile pt a decide pe care sa le urmeze.

          6
  85. Si iată ca veni 10 mai din nou, ziua pe care eu personal as dori sa o celebram ca zi națională alături de 1 decembrie. Poate fi cu parada cu mici si bere de 10 maiu, ca pe vremuri. Ne încăpățânam cu parada pe lapoviță, din ambiții trecute si teama cretina a comuniștilor roșii pana in măduva oaselor de un rege fără tara in prezent defunct si un alt bătrân care la scurt timp după revoluție ajunge pe catafalc din cauze naturale.
    Sarbatorim 10 mai, o zi cu mare greutate istorica. Satul sa reanalizez 9 mai vs 10 mai, repet, in 10 mai nu s-a semnat nici un document, declaratia in Parlament a avut loc in 9 mai, iar Domnul a declarat Independenta României in 10 Mai de auzit-o tot poporul, si cei care au auzit-o atunci au dus cuvantul ai departe tuturor din Romania Mica, dar independenta. Ca smartfon nu au avut si in Monitorul Oficial declaratia lui Kogălniceanu a aparut mult mai tarziu, prin 26 mai. Ar mai fi si o chestiune juridica, exista un tandem guvern-suveran statutat de constitutie. Adica actul unui ministru era zero fara acordul suveranului care avea si drept de veto si actul suveranului era zero fără contrasemnătura ministrului care purta si responsabilitatea.Pe part externa regele incheie conventii si adunarea in prealabil aproba. Acest argument juridic pe care l-am auzit de la un ambasador al României este corect si fara echivoc. Aici insa imi place baletul logic al comunistilor care pivotează propagandastic cu orice principiu, caci asta-i esenta de baza a minciunii propagandistice, sa nu cumva sa statutezi un principiu fix care iti poate fi vatamator in vitor. Asadar principile mobile. Mai exact, comunistii lui 90’ ne aduceau in fata pacatul Regelui Mihai de a nu-l gratia pe Antonescu, act nul fără contrasemnatura ministrului de justitie, dar independenta de stat putea fi „rezolvata” de ministrul de externe, asa de capul lui, vorba unui alt sef de republica de la noi. Fantastic.
    Fara a rata un moment in care ne putem autoinduce in derizoriu, si dupa 90 mai perpetuam aceste povesti de fete mari, comuniste, si in mod ciudat sarbatorim Armata Romana care a castigat independenta de stat. Tot comunismul ne-a invat ca se sarbatoreste Armata, dar fara comandantul ei, care fu’ insusi regele si nu onorific, ci de facto. Intr-un spectacol de prostie, inclusiv pe wikipedia scrie faptul ca Suveranul nu si-a acordat niciun merit cu privire la Independenta de stat.Mai face autorul articolului de pe wikipedia si niste spagaturi pe doua scaune ale logicii sa ne explice cum 9 mai e ce trebuie si 10 mai nu. Mai avea un pic pana ne si convingea de faptul ca independenta ne-a fost data de tratatul de la Berlin. Revenind, deci, cu tripla fractura la logica, comandantul armatei nu are nici un merit in victorile militare care au batut in cuie Independenta Romaniei cel putin pana in 1947.
    Hai ca iar ama enervez cu prostiile puilor de comunisti vopsiti in galben acum. Ce sarbatoresc eu de 10 mai? Pai vremea de obicei buna de afara, inceput de vara si daca caut bine intr-o carte de istorie, inusi procesul de modernizare al Romaniei sub sceptrul si Coroana de Fier. Indubitabil si afirmat de la Eminescu, violent ca de obicei in cuvant in ziarul Timpul, sau de Iorga argumentant imbatabil asa cum ii sta bine celui mai mare savant si istoric roman. Mai sarbatoresc elevarea in Regat a Romaniei, un eveniment trecut cu vederea insa asta a insemnat punerea la egal cu Europa, Domnul Roman find egalul Regilor Europeni adica intrarea de facto in Europa mental, acolo unde ne este locul de mii de ani.
    Mai sarbatoresc o amintire, respectiv cum imi povestea bunicul meu de 10 mai, si celebrarile de atunci, taranii imbracati in ie cu dantela la maneci si Armata Regala Romana care isi punea haina de ceremonie, unifromele spectaculoase de parca eram englezi macar cateva ore.
    Caci despre asta este vorba pana la urma, sa sarbatorim reusite. Lipsa zilei de 10 mai in calendarul de celebrari al statului Roman inseamna o ultima si de durata victorie a tancului sovietic care ne-a adus si alta forma de guvernamant plus bonus, 45 de ani de ocupatie si 70 de ani de vuvuzele de la Kremlin care inca mai suiera prin Romania. Pentru ca amintesc desi nu ar trebui sa fie cazul, republica la noi a venit la ordinul unor comisari sovietici si nu ca la italieni par example unde republica a venit prin vot de pe urma distrugerii Italiei de catre fascism si un rege imapsibil, ba chiar sustinator pe alocuri la tot procesul.
    Dar cu ocazia asta hai sa vorbim si de republica de la noi.
    Dar spre norocul unora suntem republica. Ca asa scrie la lege, a se citi constitutie. O republica cu aristocratie bugetara si bugetofaga, cu cetateni de gradul II denumiti generic contribuabili si o republica unde suveranul popor si-o ia in bot de la aristocrati. Adica poporul voteaza, 300 de cicoflenderi in parlament, voteaza o camera, voteaza ca fara penali si voteaza de-i sar capacele in general.Programe de guvernare voteaza ca doar nu voteaza moaca lu’ unu si altu’. Programul nu il respecta nici dracu, si republica, aia unde votul teoretic poate schimba tot este golit de continut, ca pe lista apare cine trebuie. Deci controlul republicano-democratic este, in masura in care zice un smecher cine este sau nu este pe lista.La alegeri.
    Pai si ce primeste suveranul republican in schimbul exercitarii dreptului la vot?Pai primeste in schimb un sut in cur, si muscles ca daca nu il paste o impozitare diferentiata de-l ia dracu.
    De la cel mai inalt nivel al aristocratiei, 9 smecheri numiti si nu alesi spun ei cum sta treaba cu republica, find cei mai smecheri dintre aristocrati si tot ei clarifica constitutional doleantele poporului, cum ar fi fara pensii speciale, fara privilegii obscene fara inechitatea aristocratica de secole apuse care a produs nisceva revolutii sinageroase. E neconstitutional ca ei sa nu aiba privilegii la care si artisocratii vechi s-ar uita surprinsi, ai inteles ba suveranule? Hai mars de la Curtea noastra.
    Tot o caracteristica a republicilor este limitarea prin mandate a functilor publice si nemostenirea altor functii. Adica cum la noi o parte din parlamentari isi dau pe liste scaunele fiilor si ficelor respectiv cum alte functii sunt pe viata. Traisca don’ Ciordache, respecte don’ Manole si inca cativa.
    Ar mai fi un alt aspect republican, lipsa gradelor nobiliare. Teoretic, caci practic cand ai zis „Baron” in Romania, doar ala care a trait pustiu in munti nu stie la cine te referi. Traisca don’ Mischie, ca te stie o Romanie, traiasca don’ Oprisan si mama dansului, care, citam, este tot dansul, in acest moment de contorsionism logic necesar pentru a ascunde niste fraude incomensurabile.
    In conditile de fata cica asta se numeste republica, pe cand un regat cum este Marea Birtanie, atunci cand poporul a zis ceva, chiar daca a zis-o prost, s-a intamplat. Da sigur, in prima faza au dat-o cotita, si-au dat seama ca boborul poate fi beat din cand in cand insa in acel moment suveranul de la vremea respectiva, o babuta in roz a dublat mesajul poporului fara echivoc cu celebra zicere “Get on with it”. Si din acel punct, de la guvern, de la parlament, pana la feciorul care aduna caca de cal dupa caleasca, s-au executat. Ca asa a zis poporul, si asa a zis suveranul chiar daca sunt doua entitati distincte la ei, si doar una la noi.
    Memento zic eu aia de credeti ca traiti in republica, caci critical point-ul republicii lipseste la noi. As patenta in cazul nostru o noua forma de guvernamant, as numi-o monarhie aristocratica neconstitutionala. Sau un fel de regat dar cu susul in jos, suveranul este vai de steaua lui si si-o ia peste bot de la aristocratie zilnic.
    Desi republican, restore to previous functional settings va rog, si la fel ca si anul trecut, o Poema Romana, Enescu:

    19
  86. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/parlamentul-se-reuneste-pentru-a-vota-un-nou-presedinte-ancom-valeriu-zgonea-este-unul-dintre-cei-doi-candidati-2340717
    Deci colegul lui Mihai Viteazul, sef pentru la ANCOM pentru o leafa de 10000 de ieuroi pe luna. Il recomanda vocea si talentul, la baza ‘giner de drumuri si poduri.
    Hai ca tot ii 10 mai, ba suverane-popor, mai vrei peste bot? Din buda politica a acestei tari, numai pe Valerica l-au gasit.
    Fiti atenti aici, fac pariu pe 3 mici daca mai tine asa inflatia, ca in 3 ani sef la rezervlele statului va fi Dragnea. Adica mancare stie sa faca, conserve ar trebui sa fie in depozit… no, omul potrivit la locul potrivit.

    13
    • i-au resapat pe toti…zgonea,roman,etc.
      memoria romanilor inca e scurta cred ei dar nu e asa,vor trai surpriza vietii lor la alegeri.

      3
      • Fratie, tu ai vazut ce fac hAuriferii? Si am zis din 2016 ce inseamna nationalismul institutionalizat… dar il credeam ingropat totusi.
        Daca dintr-un fake news faci un protest cu scandal, e lovitura de maestru de si-ar scoate Goebbels creionul si foaia sa scrie. Compromiti protestul ca mijloc democratic de lucru si demonstrezi ca ai o masa de manevra amorfa intelectuala.

        8
        • coane nu am nici un stres vis a vis de h’aur.
          este o constructie superficiala tolerata-sustinuta-incurajata chiar de catre USL,noul PCR.
          mai periculoasa este lista de sustinatori si simpatizati care provine din sistemul public civil si militar.
          sunt niste tristi folositi ca si validare politica in fata alegatorilor de catre PSDNL si la momentul cuvenit vor disparea asa cum au aparut…agitatori asumati in culise de catre oligarhia actuala.

          4