Skyranger 30

Cine altcineva sa prezinte Skyranger 30, daca nu tot Rheinmetall prin subsidiara sa antiaeriana elvetiana Oerlikon!

Este vorba de conceptul unei turele specifice apararii antiaeriene cu o masa de 2,5 tone, instalabila in modulul de misiune al Boxer sau pe KF-41 Lynx, cu urmatoarele elemente:

  • tunul in calibru 30×173 mm
  • 2 rachete (V)SHORAD (HVM, Stinger, RBS-70)
  • radar AESA cu 4 antene fixe
  • senzor infrarosu
  • sistem de urmarire a tintei complet stabilizat
  • 250 de proiectile calibrul 30mm, gata de tragere
  • cadenta de tragere 1200 lovituri/minut
  • elevatie tun – +85 °
  • mitraliera coaxiala cal. 7,62mm

Se estimeaza un  cost al sistemului intre 5 si 7 milioane de euro.

Cu ocazia prezentarii noului concept, Fabian Ochsner, CEO Rheinmetall pentru apărare aeriană (RAD), a subliniat ca majoritatea armatelor occidentale au pensionat la sfarsitul razboiului rece sistemele lor mobile de aparare AA. In cazul Germaniei este vorba de Gepard 35mm dual SPAAG pe care noi inca le folosim nemodernizate.

Conceptul demonstratorului mobil Skyranger 30, derivat din Skyranger 35 dezvoltat la mijlocul anilor 2000, va fi rafinat in perioada urmatoare tinand cont de cerintele potentialilor viitori clienti.

Macheta Skyranger 30 la prezentare

Turela Skyranger 30, teleoperabila, foloseste acelasi inel de turela (diametru 1,414metri) ca si versiunea 35, pentru a fi interschimbabile, iar masa ei este de 2-2,5tone fata de cele aproape 4,5 tone ale inaintasului. Astfel poate fi instalata pe vehicule mai usoare decat predecesorul, afetul armamentului fiind limitat la o masa maxima de 250kg.

Interfata om-masina cu doua console (tragator si comandant) si programul sistemului de tragere sunt derivate din cel al predecesorului, incluzand partea AI de discriminare si predictie a miscarilor tintei, fiind in pregatire o solutie de functionare in mod santinela, cu motorul oprit, mod autonom disponibil si pe modernizarea SPAAG Gepard (nu ale noastre).

Skyranger 30 ar putea asigura protectia fata de sisteme aeriene cu aripi fixe, rotative, sisteme aeriene fara pilot de clasa I si II si rachete de croaziera. Detectia de inalta rezolutie in banda S pentru a detecta tinte mici pana la distante de 20 de kilometri, este asigurata de noul radar multi-misiune SESA (AMMR) dezvoltat de Rheinmetall Italia, cinci antene plate fiind integrate în jurul turelei pentru a oferi o acoperire completa la 360°. Procesul de calificare a acestui radar a fost demarat deja in Elvetia.

Una dintre cele 4 antene fixe AMMR

Pentru un mod de lucru fara emisii radar, Skyranger 30 este echipat cu sistem de detectie pasiv in infrarosu – Fast InfraRed Search and Track – optimizat si pentru tinte care apar si dispar la joasa inaltime dupa relief, de tipul elicopterelor.

Odata realizata detectia, urmeaza identificarea si urmarirea tintei, realizata cu ajutorul optronicii de urmarire a tintei de tip TREO, care include:

  • o camera HD termica MWIR racita, cu zoom continuu (Field of View de la 1,3° la 23°),

  • o camera TV Full-HD cu zoom variabil (Field of View variind de la 0,75° la 37°),

  • doua telemetre laser, unul pentru tintele aeriene cu o raza de actiune de 6 km si altul optimizat pentru tintele terestre.

Rheinmetall mai au in portofoliu radarul in banda X (Oerlikon X-TAR3D) utilizat pentru configuratia RG3 a Oerlikon Revolver Gun dar si pentru modernizarile GDF-007/009, care ar putea fi integrat pe noul Skyranger, ca optiune pentru clientii care cer un sistem de urmarire activ.

X-TAR3D, inclusiv pe Humvee punct de comanda

 Tunul folosit este de fapt vechiul Oerlikon revolver KCA de 30×173 mm folosit la bordul avionului de lupta Saab J-37 Viggen, cu o masa de 130kg, o viteza la gura tevii de 1030m/s si o cadenta de tragere de 1350 lovituri / minut.

 Principala modernizare se refera la adaugarea a doua bobine la gura tevii, care permit masurarea vitezei si programarea focoaselor pentru explozie in aer (Oerlikon 35 are un sistem cu trei bobine), adaugarea de senzori pentru parametrii de functionare si a sistemului de dare a focului, precum si inlocuirea vechiului sistem pneumatic de armare cuo actionare electrica. Noul produs, numit KCE, este capabil sa traga 16 lovituri pe secunda, turela adapostind 250 de proiectile gata de tragere. Demonstratorul functional este finalizat si intrat deja in testare, calificarea desfasurandu-se pana la sfarsitul lui 2021.

Gura tevii tunului KCE cu cele 2 bobine

Distanta de tragere maxima eficace este de 2,5km pentru versiunea initiala a tunului, respectiv 3 km in noua versiune si cu noile munitii, comparativ cu cei 4,5km ai tunului calibrul 35 mm, efectele terminale pe tinta fiind similare.

Elevatia tunului in turela Skyranger 30 poate ajunge la 85°, permitand angajarea tintelor la apropierea de verticala sistemului.

Noul proiectil ABM se bazeaza pe munitia cal. 35 mm AHEAD, si inglobeaza aproximativ 160 de cilindri de tungsten cu o masa totala de aproximativ 200 de grame. Tintele de mai mici dimensiuni de tip UAV pot fi doborate cu pana la 3 lovituri de acest tip. Munitia ABM de calibrul 30 mm este aceeasi cu cea folosita pe Puma AIFV al Bundeswehr si a obtinut deja certificarea NATO.

Elementele constitutive ale Skyranger 30 – se observa lansatorul de rachete, tuburile de contramasuri ROSY si panourile a 2 antene fixe frontale si una laterala

Masa redusa a tunului si senzorilor lasa rezerva de masa si pentru integrarea unor rachete cu raza scurta si foarte scurta. Rheinmetall este in discutii pentru adaugarea unor rachete ghidate LASER, existand deja optiuni pentru rachete ghidate IR dar si pentru nou aparutul sistem de rachete SkyKnight a celor de laHalcon din Emiratele Arabe Unite, pentru integrarea in Skynex.

Cu astfel de rachete se poate extinde distanta de tragere la 8-9 km, iar raza minima de actiune de aproximativ 2 km este complementata de tun.

Skyranger 30 cu lansatorul sistemului de rachete

Supravietuirea sistemului este data in primul rand de profilul scazut al turelei, urmat de cele doua lansatoare de grenade obscurante multispectru Rheinmetall ROSY (Rapid Obscuring System).  O mitraliera de calibru mic poate fi montata in stanga tunului, jumelat, pentru autoaparare impotriva infanteriei.

Turela Skyranger 30 are o carcasa blindata centrala, de baza, pe care sunt montate distantat module de blindaj suplimentar. Protectia de bază este nivelul 2 STANAG 4569, cputand creste pana la nivelul 4 conform STANAG 4569, cu acumularea corespondenta de greutate.

Comandantul dispune in tavanul turelei de o trapa protejabila la nivel 4 STANAG, putand fi folosita si ca trapa de evacuare de urgenta.

 

  Skyranger 30 pe sasiu Boxer – modelizare

Se au in vedere si alte functionalitati, cum ar fi sisteme de bruiaj si razboi electronic, cu localizare emitatoare pasive, capabile sa detecteze si bruieze semnalele legaturilor de date utilizate de UAV-uri.

Sistemul Skyranger 30 se afla in prezent la nivelul de dezvoltare TRL 4-5, in aceasta vara avand loc primele teste de tragere pentru a atinge nivelul TRL6 pana la sfarsitul anului, cand toate sistemele au fost testate. Se pare ca un prim client ar fi interesat de varianta navala a sistemului tunului KCE.

Din acest punct, sistemul dezvoltat va ramane in asteptarea unui prim client de lansare.

In incheiere, se pare ca si chinezii au o abordare similara:

 

Nu de alta, dar poate ar trebui sa modernizam si noi autopropulsatele Gheparzii SPAAG daca tot modernizam Oerlikon GDF, si poate sa completam efectivul pentru a avea suficiente active pentru structurile noastre de forte. Cat despre Viforul in calibrul 30mm… pierdut in uitare.

Pana vom avea bani sa cumparam ceva nou si pe nisa asta, sa speram ca rezolvam partea de MANPAD-uri si de rachete VSHORAD/SHORAD.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Rheinmetall Air Defence unveils its Skyranger 30 (upgraded) – EDR Magazine

Rheinmetall unveils Skyranger 30 air-defence system (janes.com)

Nicholas Drummond sur Twitter : „STOP PRESS… Rheinmetall announces new SkyRanger  Twitter

Oerlikon SKYRANGER 30 Presented – European Security & Defence (euro-sd.com)

Skyranger az új hatásos légvédelem – Haditechnika, földön, vízen, levegőben (blog.hu)

 

Articole pe teme similare:

Oerlikon-skynex

Oerlikon GDF-35 la lucru… variante

Millenium by Lockheed Martin 

Cele zece… 

O noua abordare pentru gap-filler?

Polonia-vrea-sa-achizitioneze-sisteme-aa-cu-raza-scurta-poprad

Solutii-autopropulsate-pentru-sistemele-aa-viforul

Alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard

Integrarea-rachetelor-sol-aer-cu-bataie-apropiata-cu-tunurile-antiaeriene-de-calibru-mic-o-cale-de-crestere-a-eficacitatii

Shorad-sau-vshorad

Vshorad-shorad-vs-manpad

Noua ce ne lipseste?

145mm-un-calibru-demodat

Sosna-vs-crotale

Zsu-57-2-terminator

S-60/ 57mm loveste din nou
Artileria autopropulsata – cea antiaeriana
M53/59 Praha
Oto Melara cal.76mm va inlocui cal. 57mm in flota americana?
Turele usoare – calibre medii
Tun cal.20mm suficient pe elicopterele de atac?
Noul tun CTA calibrul 40mm intra in productie
EAPS-ID cal.50mm
Modernizari ale armamentului existent, solutii stop gap
Modernizari ale armamentului existent, solutii stop gap (II)

57mm-o-data-de-doua-ori-adjudecat

K-30-Biho-8×8

Rws-xtr-101-si-xtr-102

Skyranger pe Piranha IIIC

Mini-interceptorul-lower-ad

63 de comentarii:

  1. Prea usor sa renuntat la Ghepard intr-o vreme in care prolifereaza dronele.

    7
    • era un sistem prea batran

      • au renuntat mai degraba din cauze de buget si de orientare catre misiuni expeditionare unde aveai nevoie de C-RAM pentru protectia bazelor, nimic mobil.
        Au incercat cu Mantis/Skyranger 35mm pe roti…
        Si SysFla-ul nu l-au finalizat… se chinuie acum cu alte rachete SkyNight dezvoltate de emiratezi.

        2
        • crezi ca faptul ca avea 40 de ani nu are legatura deloc cu retragerea ?

          1
          • daca necesitatea ramanea, nu il retrageau chiar si la 40 de ani, dar cum au redus drastic si batalioanele de tancuri si cerintele operationale… asta a fost usor de taiat, mai ales ca era si scump de operat. Era ca si cum aveau o masina sport clasica care nu mai avea autostrazi pe care sa circule la adevarata capacitate iar costurile de mentinere nu se mai justificau in aceste conditii, doar pentru promenada in oras sau pe drumuri desfundate.
            Nu l-au inlocuit cu nimic. Deci e clar ca nu l-au retras pentru ca era neaparat batran, ci ca misiunea in sine nu o considerau necesara.
            Leopard 2 germane, foste A4, cati ani de utilizare au?

            3
  2. Faină sculă. Ar fi bune câteva derivate cu turele din astea la fiecare batalion de Infanterie. 6x maybe?

  3. daca vrem sa modernizam ghepardul trebuie dus la fier vechi si luat altceva.

    radarul de pe ghepard nu vede drone mici iar un alt radar mai performant are nevoie de mai multa putere si implicit un alt motor pentru ghepard si daca o tinem tot asa ajungi repede la concluzia ca nu ramane mare lucru din ghepard.

    eu propun altceva. rachete stinger pe p5. ceva in genul asta. ieftin, platforma moderna si subtiezi lantul logistic.
    https://www.defensenews.com/land/2018/06/28/us-armys-interim-short-range-air-defense-solution-crystallizes/

    3
    • really asta de unde ai scos-o? Ca ar avea nevoie Ghepard-l de alt motor pentru ca sa sustina electronica de generatie noua?
      Mai uita-te si ce configuatii de Ghepards-a vandut in ultimii 2-3 ani si apoi fa afirmatii de genul acesta.

      10
      • ce mare branza de gheparduri s-au vandut in ultima vreme ? singura tara care a mai luat asa ceva e qatar sa faca aparare anti drone la cupa mondiala.

        singurii care mai trag de vechiturile astea suntem noi si iordania in rest sunt retrase peste tot.

        chile care vroia sa cumpere ghepardul au renuntat pentru ca nu se merita sa le modernizeze. costul era prea mare.

        aveti o obsesie pe site-ul asta la rable. piese pentru rable se gasesc foarte greu si sunt scumpe….dar bine asta nu conteaza ca noi oricum le facem revizii odata la 1000 de ani si atunci schimbam uleiul cel mult.

        10
    • nu poti sa ai o aparare AA doar antidrona. Ghepardul are rolul sau.
      Ca sa vezi drone, se foloseste bila optronica IR . Radarul XTAR-3D este folosit in mod CRAM pentru sistemele fixe, ceva echivalent poti XTAR3D-S sa ai si pe Ghepard in locul actualului radar.
      https://www.deagel.com/Sensor%20Systems/X-TAR3D/a002783

      Uite-l aici propus pe Weasel:
      https://defense-update.com/20060515_xtar.html
      https://defense-update.com/wp-content/uploads/2011/12/LEFLASYS-KL.jpeg

      si pe ADATS:
      https://defense-update.com/wp-content/uploads/2011/12/MMEV.jpeg

      2
    • versiunea olandeza Cheetah foloseste din start radare X-Band atat pentru detectie cat si pentru tragere.

      2
      • imi pare rau ca nu existau smartphonuri pe vremuri sa le fi facut poze la alea din olanda in interior sa vezi ce antichitati ce radar si sistem de control au.

      • hai sa iti zic ceva ca mie ca vorbim vorbe si pe internet nu se intelege intonatia si alte aspecte ale comunicarii.

        site ul asta e citit de mapn, de consilierii alora din parlament si din comisiile de securitate, de conslierul de securitate al presedintelui si de orice jurnalist care trebuie sa faca un articol despre subiect. toti astia dau pe google si dau peste site-ul asta de fiecare data cand se ridica vreo problema de achizitii prin armata.

        astia de mai sus pusi in pozitiile alea pe pile care habar nu au de armata nici la nivel de baza citesc aici despre „modernizari” si alte solutii din astea cu care tu sau altii veniti cu bune intentii si se duc apoi la decidenti cu „modernizarea” asta care in practica inseamna schimbari de garnituri si bujii.
        si uite asa mai trece vantul peste un program care are disperata nevoie de acum 30 de ani de inlocuire.

        daca pui peste modul asta imbecil de a se informa despre un subiect rea intentie (care exista ca nu vor sa munceasca extra pe aceeasi bani toti) si coruptia din sistem ajungi la situatia noastra.

        iti pot numi cel putin un consilier prezidential care mi-a fost profesor care se „documenta” de pe siteul asta. Il cheama Iulian marele analist care il lauda unii. iti pot numi si un fost sef de stat major care va citeste a fost intre 97 si 2000 si un fost ministru al mapn care a fost in functie intre mai 2012 si decembrie 2012
        sunt sigur ca lista e tare lunga dar astia nu va citesc non stop ci doar cauta pe google cand vine vorba de x sau y si citesc ce vor ei si cat ii duce bibilica.

        de aia am o problema mereu cu resapatul de fieratanii nu ca sunt gica contra.

        16
        • ca sa fie si mai clar ca poate iar nu sunt inteles. e un fel de lantul slabiciunilor.

          idiotul de consilier citeste si face un rezumat pentru decident cu cuvantul cheie modernizare ala da mai departe modernizare aia de la mapn baga modernizare ajunge la moreni sau umb si ii da o vopsea. modernizare terminata cu succes.

          in plus nu va mai uitati ce modernizeaza altii pentru ca noi am sarit o generatie de tehnica ruseasca t72 mig 29 etc. noi suntem cu alea mai de dinainte ce nu au ce modernizari sa mai faca. inclusiv astea de prin vest pumele, ghepardul, fregatele englezesti (ca sa imi dea nicolae in cap) etc. sunt uzate si fizic si moral.

          acum cine vrea sa inteleaga intelege cine nu nu…

          9
          • pai scrie clar pe site cu subiect si predicat ce inseamna modernizarea aia, nu doar dat cu vopsea.
            Din moment ce Gheparzii ii avem, iar MApN vrea deja sa modernizeze GDF-urile 35, logic ar fi ca si Gheparzii sa fie adusi la acelasi standard (FCS, munitie, senzori comuni).
            Calibrul 35mm il utilizam de ceva vreme, munitia e in lantul logistic, ar trebui adaugat AHEAD.

            Asta trebuie vazut cat costa si adaugat in balanta versus solutia asta noua, despre care am scris tocmai pentru ca e interesanta, dar care are urmatoarele puncte de retinut:
            – e inca in dezvoltare, probabil disponibila la vanzare peste vreo 4-5 ani;
            – doar turela cu toate atarnate, in functie de echipare, costa 5-7 mil.
            – tunul foloseste o munitie specifica pe care noi nu o avem in uz;
            – solutia are niste limitari vizand raza de tragere artileristica inferioara lui 35mm (care e periculos si contra blindatelor mai protejate, dar si contra elicoptereleor, avioanelor si rachetelor de croaziera) dar si numarul de rachete VSHORAD.

            Ca sa fie mai clar, Gheparzii renteaza doar cu modernizare substantiala similara cu Oerlikon GDF-07/09 si sunt echipamente mai grele si mai scumpe a fi utilizate in brigazile grele, alaturi de tancuri. Poate chiar ar trebui inclusi in batalionul de tancuri…

            Solutiile Skyranger30 si IMVSHORAD sunt sisteme mai usoare si cu capacitati mai modeste, pentru unitatile echipate mai usor si mai mobile.

            8
          • @robi
            N-am de ce sa-ti dau in cap. Type 22 erau batrane conceptual inca de cand le-au cumparat. Sa cumperi in 2004 o nava care nu a fost conceputa din start cu un sistem de lansare vertical e un semn de prostie/nepasare/dispret pt. banii contribuabilului, you name it. Trebuiau sa iar Type 23 daca tot trebuia sa ia ceva de la englezi, Chile a luat-o pe prima 2 ani mai tarziu. Sa o cumperi cheala si sa nu o inarmezi e chiar mai rau.
            In cazul marinei se vad cel mai clar consecintele fondurilor minuscule: lipsa programelor de intretinere si modernizare a navelor pe durata lor de viata, lipsa unor programe de inlocuire a navelor vechi cu unele noi. Nici aviatia nu e departe de starea marinei, dar stau ceva mai bine. Dupa cum spunea cineva, o armata de infanteristi… Adica oferi doar carne de tun. Asta e, daca atat te duce capul, atat faci.
            O alta problema e ca o P5 o construiesti intr-o luna (zic si eu), o nava o construiesti in 3 ani. De aceea, marina are nevoie de o planificare mult mai mai buna decat alte arme si de o alocare constanta de fonduri, ca sa nu ajungi unde am ajuns noi azi. In cat timp faci o nava, cumperi camioane pentru toata armata…
            Dar noi n-avem nevoie de marina, n-are niciun sens, o rezolva rusii in primele ore de conflict… chiar daca bunastarea noastra depinde realmente de mare, in realitate singurul punct de contact cu rusii…

            3
            • „Dar noi n-avem nevoie de marina, n-are niciun sens, o rezolva rusii in primele ore de conflict… chiar daca bunastarea noastra depinde realmente de mare, in realitate singurul punct de contact cu rusii…”

              dau o bere daca ne intalnim vreodata sa iti treaca supararea cu marina 🙂 e doar o opinie recunosc ca nu detin adevarul si nu stiu daca am sau nu dreptate. zic si eu…

              1
              • Relax, man! 🙂 Pe de-o parte nici eu nu detin adevarul absolut, pe de alta nici “detractorii” marinei n-au reusit sa ma convinga. Cu mici exceptii, cand o mai iau si eu pe aratura, cred ca in general sunt destul de obiectiv si pot sa port o discutie civilizata, argumentata. Si ascult cand e de ascultat.
                Marea noastra problema e ca-cam toata dotarea armatei e o adunatura de fiare vechi, fara prea multa valoare pe campul de lupta pen’ca lipsa buget, interes, planificare a inzestrarii etc Sunt si exceptii, desigur, si sunt paliere unde s-au facut pasi importanti.
                Problema solutiilor stop-gap e, o data posibilitatea permanentizarii lor, si a doua, faptul ca suntem in urma cu doua generatii, nu cu una. Dupa cum de altfel bine ai sesizat si tu.

                4
        • Am ajus si material didactic: http://liceulvasileconta.ro/wp-content/uploads/2021/01/Anticomunism-si-represiune-comunista-1945-1989-vol-V-2020.pdf – Lucrarea Anticomunism si Represiune Comunista – pagina 41, nota de subsol Nr 29 – Rumil, articol despre generalul Hanzu.

          7
        • He he he…
          Eu am fost chemat de 3 ori la „interviu” de băieții cu ochi albaștri, în decursul anilor, și mi s-a „sugerat” să o las mai moale cu comentariile…
          Le-am dat peste nas, ce spuneam eu pe aici se putea găsi și la liber, pe net, nu dezvăluiam informații clasificate. Rezultatul a fost că aveam controale mai dese, și mai drastice, decît ceilalți colegi. ???
          Părerea mea, hîc…

          20
    • @robi
      Practic o data ce ai o platforma, iti trebuie sistemul, fie ca e de la Leonardo (cum e IM Shorad al US Army), fie ca e cel din articolul de azi.
      Nu platforma e neaparat scumpa cat turela care contine sistemul si care costa mai mult decat platforma in sine. Turela de 30mm de pe P5 e la fel sau chiar mai scumpa decat masina in sine.
      Prin urmare, daca majoritatea pretului merge in sistem si nu in platforma in sine, atunci, daca n-ai vreo urgenta majora si constructia platformei nu dureaza excesiv de mult, modernizarea unei platforme foarte vechi nu prea mai are sens. E ca si cum ai pune AC si computer de bord la Dacia 1300.

      2
    • si partea C-RAM cui o lasam?

      1
      • nu stiu boss vrei sa rezolvam eu cu tine toate problemele armatei ? :)) noi nu o sa fim niciodata in pozitia in care sa avem acoperite toate cerintele. nu o sa ai niciodata la noi vshord, shorad, sam tactice si strategice. o sa ai maxim 2 si la cum merge treaba 1 si anume patriot ca hawk si volkhov sunt doar pe hartie nu or sa doboare nici pescarusi cu alea…

        2
  4. Foarte interesanta drăcia puțin de modificat la sistemu de rachete și în loc de 2 ar încăpea 6 bucati și la muniție ar merge puțin de modificat la creștere nr. de boabe și pusa pe ceva de genu asta da cu ceva modificari pentru creșterea de stabilitate https://youtu.be/9WxO6TwnFzU

  5. Simpatic sistem, excellent în teorie. Bine descris în articol.

    @Marius
    „Tunul folosit este de fapt vechiul Oerlikon revolver KCA de 30×173 mm folosit la bordul avionului de lupta Saab J-37 Viggen, cu o masa de 13-kg…”

    Mai bagà un 0, cà altfel orice ràcan se poate plimba cu Oerlikonul sub brat.

    9
  6. Interesant sistem de lupta împotriva dronelor.
    Bayraktar beleam?
    S-ar putea …

    5
  7. Bazdagania germana este doar un concept privat scos la inaintare in caz ca.. Singura platforma disponibila momentan este IM SHORAD. Comandata de us army in 144 de bucati, primul vehicul a fost deja receptionat in martie 2021.are pe ea tun aa, rachete stinger si hellfire(nu inteleg rostul astora nici sa ma omori dar asta este, asta a vrut us army, asta au pus). Are si o intentie de radar pasiv si sistem optoelectronic, ptr niste drone, lacm uri si ceva caricioptere este suficient.deci cel mai probabil cu asa ceva ne alegem si noi pe VSHORAD. Ptr restul exista patriot, hawk si probabil amraam urile si aim9x urile de pe viitorul nasams. Sa tot fi ofiter de rachete aa in Romania peste vreo 6-7 ani(cam cand o sa termine juniorul meu studiile militare).

    4
    • pai dau cu Hellfire si dupa drone, cel putin in teste 🙂

      • Sau au dorit rachete aa dotate cu sisteme de dirijare diferite, IR si laser si au pus ce avreau prin ograda in loc sa ia de la briti sau suedezi. Mai ales ca pe VSHORAD nu iti trebuie vreo racheta supermanevrabila. Apropo de stinger, am citit pe deagel ca americanii au comandat stoc nou livrabil pana in 2026(deci mai ramane ceva ani in exploatare) iar modelul respectiv are 8000m raza de actiune.

    • sa-ti traiasca si sa aibe parte de cele mai moderne sisteme sa ii faca placere sa lucreze cu ele

      2
  8. in prezent poti primi solutii de tragere de la diverse poseidoane giraffe etc. gepardul merge facut semi drona, doar mecanic si incarcator, demontat radarul si puse o rachetuta doua ca nu cred ca apuca sa traga sase. O sa avem vreodata p5 uri si oshkoshuri pentru fiecare depozit si GAZ sa le apere? Das ist rumänische panțâren

  9. #Robi. Ai coane rabdare, vezi tu maine articol cu idioti care fac copy-paste de pe net. Cu nume, prenume si loc de munca.
    Ai rabdare…

    6
  10. Buna ziua!
    Pacat ca oameni ca dvs. si ca multi altii de pe aici nu sunt in conducerea MApN-ului, la luarea de decizii. Se vede foarte lipede ca multi care publica aici au intentii foarte bune pentru romania.
    Mult respect si numai bine va doresc incontinuare la toti.

    2
  11. gepardul ala antic si analog era varf de tehnologie pentru noi cand l-au luat astia,trist e ca a ramas asa si in 2021?

    1
  12. Io nu știu ce va tot chinuiți aici cu achiziții, modernizari… Merge cu puschi puschi, tanchi tanchi. Credeți că am jucat Counter Strike atâta vreme dejaba? În ăștia e baza, corporatiști gameri, astmatici. Head shot!

    2
    • Io’s exact corporatist, astmatic si cu platfus, ca de aia am renuntat sa dau la academia militara.

    • Ar fi interesant de făcut la nivelul întregii Ro, un scenariu de război cyber: corporatiștii aia astmatici contra MApN. Fac pariu că într-o zi iar vedeți sute de elicoptere pe radar că în 89. Ah, și rămâneți și fără curent din primul minut. Nasol daca ghinărarul e la buda in acel moment.

      • interesant mai este si faptul ca si amatorii de trotinete si vegan life pot ramane fara curent
        si in cazul in care vine cineva sa-i ciufuleasca in real life……nu as paria pe flacaii astia cu laptopuri
        cred ca e mult spus flacai……

      • da! probabil ca cyber war-ul ar fi intens! chiar daca sunt o multime de eroi de tastatura , banuiesc ca cei din armata au si ei niste baieti pe masura in domeniu!
        din pacate dusmanul cand vine pus pe harta nu vine doar virtual! din pacate vine si fizic! asa ca toti luptatorii decorati de CS si alti iubitori ai stilului eco si electric, clienti fideli ai barber shop-urilor, vor avea o surpriza neplacuta cand vor vedea ca un MBT le strica gazonul de la firma si intra chiar pina la receptie….doar asa…ca poate
        la prima explozie sunt toti pe burta si raniti emotional!
        sa ii anunte cineva si pe iubitorii de latte si lapte de migdale ca daca nu sunt soldati care sa apere asa cum pot si cu ce pot tara asta ……nici ei nu mai au unde sa hamaleasca zilnic!
        poate ar fi bine daca tot nu platesc impozite sa faca macar cate o luna de armata pe an!

        1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *