Octombrie 2022, Permiteti sa raportez!

This entry is part 70 of 90 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Septembrie 2022, Permiteti sa raportez!Noiembrie 2022, Permiteti sa raportez! >>

1.750 de comentarii:

 1. https://www.navalnews.com/naval-news/2022/09/cotecmar-and-damen-inks-deal-for-colombias-new-frigate/

  On September 27, 2022 COTECMAR and Damen signed a contract for the co-development of the Contractual Design for the next generation of frigates for the Colombian Navy. The signing ceremony took place on board of the ARC Almirante Padilla in the Naval Base ARC Bolivar in Cartagena, Colombia.

  The design for the program Plataforma Estratégica de Superficie (‘PES’) is based on the proven design of the SIGMA 10514 that was successfully constructed in other non-Damen shipyards. During the contract we will update the design in order to meet the requirements of the end user, the Colombian Navy.

  5
 2. https://twitter.com/visegrad24/status/1575191860737458178?t=L0pxJ992Sw28l7LqOcp8mQ&s=19

  Mda , rusii fug de razboi dar cand sunt intrebati de Crimeea sau nu stiu ce provincie din Kazahstan , sa vedeti raspunsuri ….jeguri ordinare , nu merita primiti nicaieri , doar exterminati ….nenorociti ordinari

  33
  • No…cand esti haituit si nu sti pe cine ai in fata, raspunsurile sunt de felul asta. Uita-te la ochii lor… panica animala! Macar daca ar invata ceva din asta…

   8
  • Da de ce nu-i întreabă nimeni de ce de partea greșită a frontierei au rămas 650.000-700.000 de kazahi? Ar trebui și Kazahstanul sa ii elibereze pe confratiii lor din Ruserlocia de naziști. La fel și Finlanda o parte a Kareliei, Rp Moldova și România pe romanofonii din așa zisa, rep Transnistreană Moldovenească, Mongolia pe buriati, Bielorușii pe confratii din Smolensk etc

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kazakhs_in_Russia

   11
 3. A trecut septembrie.
  Adică luna aia promisă de imitația de ministru ca prag final in epopeea corvetelor.
  Mare mincinos. Mare habarnist.
  Ăștia efectiv sunt oamenii rușilor.
  Inclusiv Ciuca generalul .
  Sigur și garantat ” ne vom obișnui cu ruși la Dunăre”.

  Mergeți mă la Moscova da vă luați salariul in ruble.
  Politicieni vânduți, partid ( PSD) filorus.

  51
  • stii chestia aia ca daca astepti suficient si nu faci ceva ce e urgent, s-ar putea sa nu mai fie nevoie? 🙂

   32
   • @Marius Zgureanu
    cred ca ai un deja -vu , amanata pana la anulata
    wtf … conducerea asta chiar merita un glont in teasta , pentru tradare nationala
    nu se poate la 3 4 ani de cand sa terminat licitatia , inca nu avem un castigator
    iar de 1 an ne rugam , nici nu stiu de cine dracu ne mai rugam ca poate se apuca cineva de corvete

    in afara factorului politic , oare militarii chiar nu pot sa genereze un afront total conducerii , daca se intampla ceva in marea neagra , noi cu ce naiba ne aparam ? fortele navale cu ce pot lupta ? cu tarantule de 30 de ani , cum sa trimiti militari in vechituri ? adica vom face la fel ca rusii , aruncam fortele navale la gunoi la modul propriu

    Eu am impresia ca traim intr -un film prost , avem acele mig-uri in care au murit o gramada de piloti romani , pentru ce ? pentru ca factorul politic nu putea sa ia o decizie , o putea lua Boc la fel ca Polonia , plata in rate , sa mai scris si pe aici , au trecut aproape 20 de ani pana au luat o decizie pentru schimbarea aeronavelor , pentru corvete , oare cat dracu trebuie sa asteptam ?

    3
  • vezi ca ciuca e la sagetile galbene ale rusilor…

   7
 4. France’s defense minister sought Thursday to dispel doubts over plans to build the next-generation European fighter jet, saying the project backed by Paris and Berlin “will be completed.”

  The Future Combat Air System (FCAS), as the project is known, is a “priority,” Defence Minister Sebastien Lecornu said at a press conference alongside his German counterpart, Christine Lambrecht, in Berlin.

  The joint venture, which was launched in 2017 with plans to finish the jet by 2040, is “as anticipated in Berlin as it is in Paris, and will be completed,” Lecornu said.
  https://www.thedefensepost.com/2022/09/22/france-european-fighter-jet-completed/

  1
 5. In caz ca va intrebati cum arata focoase nucleare la reintrarea in atmosfera: https://twitter.com/ToughSf/status/1575817748537647104?t=RjeAbNzEK6jcV73Pd-vMrg&s=19

  6
 6. https://monitorulapararii.ro/franta-marea-britanie-si-germania-trimit-nave-pentru-apararea-infrastructurii-energetice-a-norvegiei-1-45905

  Intodeauna” cu un pas in spate”….
  Cu siguranta ca „un expert ” a concluzionat : nu este nici un pericol!

  4
  • Aviz furnizorilor de securitate cu platforme si conducte la Marea Neagra. Aviz celor care cred ca marina isi poate face treaba doar cu baterii de coasta, drone si aviatie.
   Zic si io… 🙂

   29
   • Era sa zic ca nu ne trebuie, ca ne apara ucrainenii.

    Dar ca idee, daca in zona merg niste NPR-uri fumegande pline de Styx-uri, nu se gandesc ivanii de 2 ori? Fie si pentru ca arata foarte instabila si nu stii cand sar artificiile inspre ei. De exemplu cand se pusesera la limita zonei noastre economice cat mai blocau coasta si tineau Insula Serpilor. Sa le fi dat tarcoale un pic, macar sa-i afume, ce ar fi zis?

    5
  • mintea de pe urma…

   3
 7. Cred ca Liman v a fii complet încercuit în 24 de ore,trupele rusesti au ordinul de a rezista …rusia vrea sa obțină o lovitura de moral gen stalingrad s au mai degrabă Alamo.
  Eu practic nu înțeleg graba cu care s a început contraofensiva când peste o luna v a venii iarna.
  Ucraina are sprijinul occidentului sigur a primit echipament de iarnă ideal pe când rusii se v or invelii cu Covorașe…o contraofensiva pe ger atacând o armata degerata si zgribulita are mai multe șanse pierderile fiind minime.
  Rusia v a rămâne în primăvara cu un ciot de armata si doar cu crimea și poate cu un cap de pod în herson dacă nu folosește drăcii

  3
  • Dacă ai impresia ca iarna ii afectează doar pe ruși , te înșeli foarte tare – nu e ca și cum ucrainienii dorm in rulote încălzite … Pe lângă asta , orice pauza in evoluția conflictului , întărește armata rusa …

   15
   • Uite ca la ucrainieni deja sosește echipament de iarnă pe cand la rusi doar ziare

    7
   • Întărește cheful sa plece acasă.E 1916 toamna,nu nu 1942 toamna.

    În primul caz Ivan a început sa se prindă ca are șanse mai mari cu aia din spate decât cu nemții.In al doilea a început sa se prindă ca are șanse mai mari cu nemtii decât cu aia din spate.

    5
  • Inainte de iarna e rasputitsa (marea de noroaie). Apoi iarna. Ambele sunt ucigase de mobilitate, pentru cine e in ofensiva e nasol. Si primavara iar rasputitsa.
   Daca ne referim pa campania din iarna lui 1941, mai intai rasputitsa si iarna au epuizat ofensiva germana spre Moscova, rusii nu au facut altceva decat sa „pliveasca” ramasitele acesteia.
   Idem ofensiva rusa spre Kiev 2022, unde iarna si noroaiele au jucat un rol decisiv in impotmolirea colanelor ofensive si a sistemului logistic.

   4
  • graba e sa tai rutele de aprovizionare terestre spre crimmea sau sa le aduci in raza de actiune a utilajelor care fac astfel incat sa fie o iarna foarte grea in crimeea

   3
 8. https://www.youtube.com/watch?v=KY_iqtGkEW0

  Folosirea tancurilor de catre ucraineni, plus coordonare din drone.

  @H2o zona recuperata in Harkov de ex nu era inca fortificata, daca-i lasi sa-si faca de cap se intaresc, deporteaza populatie etc. Trebuie sa puna constant presiune. Si a fost si lovitura de imagine, sa vada Vestul ca nu doar o lalaie pe pozitii si cersesc arme, ci chiar recupereaza „investitia”.

  10
 9. gata, AFU a ajuns la Liman
  https://twitter.com/nexta_tv/status/1576158575621115905?t=Dqt6UT_OC9O23Ge5NFw46w&s=19
  sper ca de data asta sa prinda in cleste mai mult.

  4
 10. https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1576126060764094464?s=20&t=ZTsYJsaI9pG3lMTij7DuPA

  Alchol-batalion

  https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1575776110511464448?s=20&t=ZTsYJsaI9pG3lMTij7DuPA

  In Tuva (Russia) since yesterday each family of mobilized can receive one sheep
  According to unconfirmed reports from Russian officials, the families were also given potatoes

  https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1575412801346191362?s=20&t=ZTsYJsaI9pG3lMTij7DuPA

  https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1575436636090822657?s=20&t=ZTsYJsaI9pG3lMTij7DuPA

  In the cities of Dagestan, Russian cars with loudspeakers call on all male citizens to come to the military commissariat.
  (English subtitles)

  5
 11. Au ajuns măgăoaiele cu bine…
  https://twitter.com/herooftheday10/status/1575851393789100034
  40 de tone de democrație…

  2
 12. … întâi octombrie, ziua forțelor terestre ivănești…
  https://twitter.com/YaPanterco/status/1576144841326542848
  Ucrainenii sărbătoresc intrarea în Liman… rușii nu pot, că-s pe fugă…

  4
 13. Statul maghiar a cumparat Aero Vodochny; 12 L-39NG sunt comandate la producatorul ceh. Astia vor sa refaca imperiul austro-ungar pe sest, daca se poate fara austrieci, sa nu-i mai incurce 🙂

  https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/kormany-allamositas-nemzeti-sport-cseh-repulogyar-vodochody-n7-holding.760729.html

  noi cand ne apucam de drone si altele la Avioane Craiova?

  3
 14. Cum se prezinta in realitate exceptionalismul rusesc invocat si de putin in discurs .
  Exceptionalismul rusesc Rușii nu își aplică nicio regulă. Vedeți, ei cred că sunt speciali, excepționali și superiori restului lumii….Rușii se așteaptă ca fostele lor colonii să fie recunoscătoare. Recunoscătoare pentru ce? Realitatea este că rușii cer fostelor colonii să fie recunoscătoare pentru mizerie, moarte, distrugere, foamete și uneori asimilare. Acesta este modul rusesc de a „civiliza” Rușii așteaptă recunoștință și pentru ocupația rusă brutală a Europei de Est după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Rușii cer recunoștință de la lume și de la fostele colonii, sunt speciali, sunt excepționali.
  https://ziare.com/imperialism-rusia/exceptionalism-imperialism-rusia-invazie-ucraina-teorii-naziste-1763310

  11
 15. ce dracu astia au grenazi din hartie ??
  https://9gag.com/gag/axo2Vob

 16. Alta explozie în un aeroport militar din Crimea.
  https://www.corriere.it/esteri/diretta-live/22_ottobre_01/ucraina-russia-news-guerra-0da5818e-40f4-11ed-8b65-55aa2f703574.shtml?viewName=APERTURA_FOTO_FISSA

  De luni de zile li se zice să nu fumeze unde este material exploziv. Ei nu și nu. ??

  3
 17. Ce se mai răspîndește pe net:
  „Nimeni nu se aștepta la asta???
  Articolele 106 și 107 din Carta ONU acordă Rusiei, în calitate de succesor legal al învingătorului celui de-al Doilea Război Mondial, dreptul de a lua toate măsurile, inclusiv măsuri militare, împotriva Germaniei, Ungariei, Austriei, României, Bulgariei, Finlandei, Croației , slovenia. , Republica Cehă, Letonia, Estonia, Lituania și Ucraina pentru încercările de a resuscita nazismul. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a fost surprins să afle de la Putin că există un articol în carta ONU care permite desfășurarea unei operațiuni speciale rusești în Ucraina. Rusia are dreptul de a pedepsi naziștii de pretutindeni (conform cartei ONU) tribunalul de la Nürnberg a condamnat la răspundere penală pe toți cei care au luptat împotriva națiunilor unite și au comis genocid. Cel mai mare genocid a fost comis împotriva poporului sovietic.
  Carta ONU, art. 106 și 107, acordate învingătorilor celui de-al doilea război mondial, URSS, SUA, Marea Britanie și China au dreptul de a întreprinde orice acțiune împotriva țărilor care au luptat împotriva lor pentru a preveni acțiunile care vizează revizuirea rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial. . în special, este permisă folosirea forței militare împotriva acestor țări. Pentru aceasta este suficient să anunți celelalte trei țări câștigătoare, dar nu să obții aprobarea acestora. Rusia, fiind succesorul legal al URSS, poate folosi forța și împotriva statelor care doresc să revizuiască sistemul yalta-potsdam din Europa. Rusia poate opri încercările de a renaște nazismul în Germania, Ungaria, România, Austria, Bulgaria, Finlanda, Croația, Slovenia și Republica Cehă, care în timpul războiului au acționat ca protectorat al Boemiei și Moraviei. https://www.un.org/es/about-us/un-charter/chapter-17

  5
  • Hai că noi am scăpat de denazificare???

   1
  • Nu stiam lucrurile astea.Asta explica de ce Putler nu vrea sa condamne pactu r.-molotov cu toate ca rusia de azi nu mai are nimic de-a face cu el ,practic ucraina este singuru beneficiar al lui.

   1
  • @Ștefan
   „Article 106

   Pending the coming into force of such special agreements referred to in Article 43 as in the opinion of the Security Council enable it to begin the exercise of its responsibilities under Article 42, the parties to the Four-Nation Declaration, signed at Moscow, 30 October 1943, and France, shall, in accordance with the provisions of paragraph 5 of that Declaration, consult with one another and as occasion requires with other Members of the United Nations with a view to such joint action on behalf of the Organization as may be necessary for the purpose of maintaining international peace and security.”
   „Article 107

   Nothing in the present Charter shall invalidate or preclude action, in relation to any state which during the Second World War has been an enemy of any signatory to the present Charter, taken or authorized as a result of that war by the Governments having responsibility for such action.”
   Nu zice nimic în articolele alea de denazificarea cuiva.
   Părerea mea, hâc…

   7
  • Deci asta era faza cu nazistii.

   Dincolo de desuetudinea articolului din Carta ONU, ce treaba are Ucraina cu inamicii Natiunilor Unite in WW2?

   Ucraina (in versiunea ei sovietica din 1945) e membru fondator al ONU (bagata de Stalin in ONU ca sa aiba mai multe voturi), deci e de partea invingatorilor in WW2.

   Daca auziti de la vreun dobitoc textele astea, intrebati-l cum se potrivesc cu datele de mai sus

   4
  • Poate ca rusii nu cauta nazistii unde trebuie….
   https://www.youtube.com/watch?v=wSNnitFvjpM

   4
  • Uite, d-aia tre’ sa fii atent ce semnezi.

   1
 18. @ADM”Four-Nation Declaration” natiunile fiind Anglia,America,China si natiunea savietica ,ucarina kanci natiune ,si apare membru fondator ONU…Moscova a mentinut tot timpu ambiguitate in termenii astia si afara de asta ,legislatia savietica mai avea niste texte de genu natii si nationalitati ,in ideea sa le interpreteze dupa cum vrea muschiu ei, deasta a fost razboi in Cecenia .Lumea rusa s-a balcanizat.
  Logic textu este pentru pentru eventualitatea ca statele invinse revizuiesc granitele da ei interpreteaza ca sa faca denazificare ,”shall […]consult with one another ” nu lasa loc de interpretari .

  2
 19. de ce e bine sa fie rachetili americane:
  Contracts For Sept. 30, 2022

  NAVY

  Raytheon Missiles and Defense, Tucson, Arizona, is awarded a $225,638,545 cost-plus-fixed-fee contract for AIM-9X Block II and Block II+ System Improvement Program Increment IV to include hardware and software development to the AIM-9X system as well as test and integration of developed hardware and capabilities. More specifically the hardware development will include updates to the AIM-9X sensor, electronics unit, and guidance unit and the software efforts include the development of the operational flight software versions 10.5 and 11.5 and integrated flight software. Additionally, this contract provides program protection, cyber security, information assurance and training for the AIM-9X system. Work will be performed in Tucson, Arizona (80%); Goleta, California (9%); Newtown, Pennsylvania (5%); North Logan, Utah (1%); and various locations within the Continental United States (5%), and is expected to be completed in September 2027. Fiscal 2022 research, development, test and evaluation (Navy) funds in the amount of $1,750,000, fiscal 2022 research, development, test and evaluation (Air Force) funds in the amount of $2,776,621, fiscal 2022 weapons procurement (Navy) funds in the amount of $700,000, and fiscal 2022 weapons procurement (Air Force) funds in the amount of $500,000 will be obligated at the time of award, none of which will expire at the end of the current fiscal year. This contract was not competitively procured pursuant to Defense Federal Acquisition Regulation 6.302-1. The Naval Air Systems Command, Patuxent River, Maryland, is the contracting activity (N0001922C0067).

  1
 20. ARMY

  Lockheed Martin Corporation, Grand Prairie, Texas, was awarded a $272,984,000 modification (P00060) to contract W31P4Q-20-C-0023 for services, hardware, facilities, equipment, and all technical, planning, management, manufacturing, and testing efforts to produce Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target Advanced Capability-3 missiles. Work will be performed in Lake Mary, Florida; Huntsville, Alabama; Lincoln, Nebraska; Rocket Center, West Virginia; Foothill Ranch, California; Joplin, Missouri; Clearwater, Florida; Pinellas Park, Florida; Kirkland, Washington; Camden, Arkansas; Chelmsford, Massachusetts; Grand Prairie, Texas; Lufkin, Texas; and Ocala, Florida, with an estimated completion date of Dec. 31, 2027. Fiscal 2022 missile procurement, Army and fiscal 2022 Foreign Military Sales (Bahrain, Germany, Kuwait, Netherlands, Poland, Qatar, Romania, Saudi Arabia and South Korea) funds in the amount of $133,762,160 were obligated at the time of the award. U.S. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama, is the contracting activity.

  4
  • 😀 doar o inimioara hai sa si traducem,una bucata firma ia contract de productie in valoare de 272 de bulioane verzisori ca sa faca, Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target Advanced Capability-3, in acronim PATRIOT PAC 3 racheti,in valoare primara de contract 133 bulioane verzisori ,printri tarili care da bani e si ROMANIA,

   3
 21. Ambuscada. lumea de pe twitter zice ca reactioneaza cum trebuie ucrainenii. pareri?
  https://twitter.com/IAPonomarenko/status/1576272022610460673

  • @Dinu
   Cea mai bună ieșire din ambuscadă e să treci prin ea, cu foc intens și nimicirea inamicului.
   Băieții ăia au trecut demult de botezul focului, se vede că nu-s începători. Au fost calmi, și-au păstrat sângele rece, și au trecut la respingerea/nimicirea inamicului.
   Părerea mea, hâc…

   9
   • @sharky mai toate ambuscadele in razboiul asta au fost liniare n-am vazut una in L sau in V pana acum. Ai idee de ce ? Singurul lucru la care ma pot gandi e ca sunt prosti dar o fi doar asta ?

    Satucul asta din clip pare ideal, elementul surpriza exista cu toate astea n-au lovit primul vehicul si n-au izbutit prea mare scofala si par sa traga dintr-o singura directie. Nu or fi suficienti oameni ? Le-o fi frica sa se desparta ? Nu tu grenade nu tu arme at nu tu explozibili in drum…

    Multe momente in razboiul asta care ma lasa cu intrebari.

    3
    • Or fi fost vre o doi muscali rătăciți.

     1
    • @robi
     Probabil că sunt muuuuult mai proști decât credeam noi.
     Mie încă nu îmi vine să cred cât de mult i-am supraestimat pe ruși, deși semne erau.
     Nu tu și cu mine, toată comunitatea occidentală de informații i-a supraestimat graaav.
     Anexarea Crimeii i-a ridicat bine, când au arătat profesionalism, și am crezut că toți sunt la fel, deși luptele din Donbass, de după, au arătat altceva.
     Probabil am luat regula drept excepție, când vedeam greșelile și neregulile din măreața Krasnaia Armia!
     Părerea mea, hâc…

     12
     • Ca sa nu mai spun ca faceau aplicatii in ritm sustinut ….poze cacalau, filmulete cu super arme de te lua cu frisoane. Parea ca n-au egal si-s gata s-o faca parte-n parte cu americanii!
      Numai armata a 14-a era indeajuns sa bage groaza in Romania cu depozitul de la Cobasna
      Cine stia ca masurile de lovituri AT sunt pline cu carton? Slava Domnului ca s-au aratat in toata splendoarea ….o armata de desculti! Se cuvine sa adresam felicitari si multumiri armatei ucrainene care ne-a aratat ca dupa perdeaua de fum e un schilod cu gura mare.

      4
      • aplicatiile alea ale lor cu filmulete si poze imi amintesc ca am zis si aici pe site si nu odata ca erau mai degraba show-uri decat simulari realiste. cu toate astea am presupus, in mod eronat, ca au si aplicatii realiste in spatele camerelor.

       3
       • „am presupus, in mod eronat, ca au si aplicatii realiste” – exact – cu totii am presupus ce ne aratau. Putin taind in stanga si-n dreapta presupusii incompetenti, facand-si loc cu coatele in Siria, francezii cerand ajutor pentru Mali, Libia….. un joc de lumini si umbre pus in scena la cel mai inalt profesionalism – recunosc. Singurul care n-a pus botul 100% si cu toti ne intrebam cate zile mai are ….Erdogan. Cu toate astea la inceput si el a fost cam speriat si a sacrificat relatia NATO pentru rahaturile rusesti.

        2
     • As mai adauga ca un non militar, un actor de comedie, unul care stia din filme ca pistolul face poc … sa ridice o tara la lupta iar armata a 14-a, cu tot depozitul ei, sa se faca mica si sa taca malc altfel in 24h (probabil) ar fi exterminata. Nu e istoria contrarianta? Unii care au ales sa fie pregatiti sa-si apere tara s-au predat la prima somatie in Crimea iar un civil amarat – nici macar politician – certifica nasterea unei natiuni

      3
      • Armata a 14-a rusa nu mai exista, a fost desfiintata oficial in 1995. In Transnistria mai sunt GOTR cu cca 2000 militari teoretic cu misiuni de mentinere a pacii.

       5
       • Ah …. deci oficial Transnistria nu face pe nebuna ca nu mai are cu ce? Pe Youtube se plangeau parintii copiilor de acolo ca ii iau cu arcanul sa faca armata si credeam ca nu e nimic schimbat. Nu stiam ( sau am uitat) , dar nu scade cu nimic meritele lui Zelenski

        1
   • Multumesc pt raspuns si clarificari 🙂

    2
   • Sud-africanii folosesc alte ttp. Cam dificile. Acum, depinde de cata muniție ai. E un domeniu întreg asta cu counter-ambush. Cred ca ai făcut aia cu ambuscada-procedeu de cercetare.

 22. Tot nu inteleg de ce nu trimitem TR-85M1 bizonul la inaintare in ucraina, care e mai bun decat T-72M1 pe care l-au tot trimis ceilalti

  Daca e de israelieni, cu munitia lor.. gasim alta munitie de 105mm de la aliati si il trimiteam

  Apoi dupa acest gest, poate se cuveneau americanii sa ne dea M1A1, sau fie il cumparam ca e ieftin

  Si rezerva asta M1A1 urma sa fie ori bagata la conservare ca rezerva dupa o achizitie de M1A2 sep v3, ori modernizata catusi de putin la tunul de 120mm macar

  Asa aveai o rezerva omogena de M1 cu viitorul M1A2 sep v3 din dotare, ajutai ucraina, maresti interoperabilitatea cu sua, si dezvolti o rezerva de batalioane de tancuri. Ca acei rezervisti degeaba ii ai daca nu au tancuri

  Posibil sa mai fie lucruri de dat, si schimbat cu echipamente din rezerva unori tari nato, inclusiv armament individual 5,56.. ca va fi aiurea sa foloseasca rezervistii calibrul sovietic si activii calibru nato dupa ce vom achizitiona si noi cele 70.000 arme

  3
  • pt ca ai doar 54 de buc si sincer nu stim noi lesinatii de rand,cat de fiabile sunt motoarele ca fabricantului i sa cantat prohodul demult,si decat sa trimeti jafuri mai bine nu trimeti,in plus polonezii anuntau pe niste site ca o sa cumparam abrams cand om avea bani ,probabil ei au vrut mai multe si desi au stoc americanii de sh le-o fi dat cu flit,cum a primit si agresoru de la norvegieni,iar ce zic eu s-ar incadra la osint daca sursele ar fi credibile 😀

   1
  • Mai avem T-72. Astea le sunt mai utile ucrainienilor momentan. Dacă nu altceva, ca piese de schimb…
   T-55 și variante s-au trimis puține până acum, să nu se creeze un calvar logistic cu mentenanța.
   Probabil, când se vor termina stocurile de T-72 din țările foste komi, se va trece la alte transferuri către Ucraina.
   Ucrainenii au utilizat mai multă vreme T-64 și T-72. Pentru T-55 nu cred că mai au oameni cu experiență.

   1
 23. Tancurile au condus atacul 🙂

  How Ukrainians won over Russians in Kharkiv oblast. (5 min vid)
  https://9gag.com/gag/a7qKbmL

  3
 24. Buna dimineata, un salut comunitatii rumaniamilitary.
  Precizez din start ca sunt unul dintre prapaditii care au parasit tara acum 20 de ani, am ajuns la 42, viata mea se imparte de ani de zile intr-un ghosting constant Spania-Germania.
  Ii urac pe rusi, din partea mea pot taia orice, pot ataca orice, personal , as prefera sa crap decat sa mai traiesc 1 minut din cei 10 ani de comunism care mi-au infrumusetat copilaria.
  Totusi : https://www.stiripesurse.ro/kievul-loveste-in-romani-daca-doresti-sa-studiezi-suplimentar-in-alte-limbi-precum-romana-poloneza-ebraica-te-rog-dar-nu-pe-cheltuiala-statului-nostru_2557030.html
  Opinii?

  3
 25. Azerbaidjanul foloseste PM uri romanesti?
  Stiu de PSL dar pm nu am gasit nicaieri

  https://www.reddit.com/r/armenia/comments/xt8u54/nsfw_video_azerbaijanis_shooting_armenian_pows/
  In acest video (atentie 18+)la final pare sa fie pm cu pat rabatabil

  3
 26. Northrop Grumman said it delivered to the U.S. Army more than 100,000 Precision Guidance Kits that transform 155mm artillery projectiles into GPS-guided weapons.

  The all-in-one devices, which replace standard fuzing in conventional shells, are designed to meet increasingly critical objectives for accuracy, the West Falls Church, Virginia-based company said in a statement.

  https://www.c4isrnet.com/electronic-warfare/2022/09/30/northrop-delivers-100000-precision-guidance-kits-for-army-artillery/

  2
 27. Liman, fara Y ca nu sinteti anglofoni, o sa ajungeti sa scrieti Bucharest.. e semnificativ pentru ca e pentru prima data cind rusii au incercat sa tina frontul si au pierdut. Nu inteleg situatia, nu au comunicatii criptate la nivel tactic, aviatia bojbaie..Incep sa vada nuclearele tactice ca acceptabile ba chiar obligatorii, publicul rus e pregatit incet pentru rahatul asta..

  4
 28. S-au trezit ei ca nu mai vor cu rusii si vor cu europa.. si de dragul UE sparg capete de jandarmi si politisti, si dau foc la cladiri etc.. dar sa traiasca european ei nu stiu.. pana acum cativa ani frecau parcul de lada & moskovitch pe la tara si era okay.. acum vor si ei cu europa, mai degraba ca o cearta in familie cu fratii lor rusi

  Eu am mari indoieli ca ucraina va scapa de ocupatie, cel putin pana in 2050 cand ar trebui ca generatiile Milenials (copii nascuti dupa 90, adica formati complet in capitalism) vor ajunge pe la 50-60 ani si vor incepe sa aiba pozitii de conducere prin moscova

  Asta e, o sa le plateasca statul roman studiile.. dar poate scoatem un raport de la CEDO privind minoritatile, si il folosim in momentul ipoteticei aderari la UE, pentru un schimb obligatoriu de teritorii in care noi dam transnistria unde se afla 150-200 mii ucraineni si ei ne dau raioanele unde limba romana domina.. altfel nu, deoarece pt toate mizeriile astea trebuie sa existe “accountability”

  Si hai sa lasam mitul invincibilitatii armatei ucrainene.. pentru ca este complet iesit din comun ca o tara sa detina 30-40% din stocurile SUA de javelin si Stinger, plus alte cele.. asa luai si cei mai parliti militari din algeria, egipt, iran si le dadeai informatii + armament de 200 mii € de om.. si iti opreau armata rusa

  PS:

  App de articolul acela cu americanii ca vor sa schimbe Javelin. Eu cred ca vor ceva mai ieftin pe modelul NLAW, au realizat necesitatea de arme anti-tanc ieftine si eficiente pt urmatoarele cazuri in care tiranii vor ataca democratii

  6
  • După cum evoluează lucrurile ucraineni își vor câștiga independența în mai puțin de un an. Totuși după cum ai scris nu îi ai la inima pe ucraineni. Ei au câștigat admirația lumii față de cum luptă pt. independență.
   De unde ai scos procentele despre stocurile americane? Nu îți dai seama despre ce complex industrial au americanii. Eu zic să te mai documentezi și să te bucuri ca ucraineni luptă în locul nostru.

   17
  • @Rez Voluntar
   „Si hai sa lasam mitul invincibilitatii armatei ucrainene.. pentru ca este complet iesit din comun ca o tara sa detina 30-40% din stocurile SUA de javelin si Stinger, plus alte cele.. asa luai si cei mai parliti militari din algeria, egipt, iran si le dadeai informatii + armament de 200 mii € de om.. si iti opreau armata rusa”

   A avut ANA(armata afghană) aceleași condiții, ba chiar mai bune. Și au fost înfrânți de talibani lejer. Nu americanii, nu NATO au fost înfrânți, pentru că noi acolo în ultimii cca.10 ani am fost ca instructori.
   Poți să dai ultimul tip de armament cuiva, dacă nu există dorința de a învăța, și de a lupta pentru Țara ta, degeaba…
   Și ucrainenii le au din plin, pe amândouă!
   Părerea mea, hâc…

   38
   • Era o replica la articolul de mai sus cu tratamentul minoritatilor, dar apoi am vazut ca sursa era vocea rusiei.

    Insa adevarul pe la mijloc e si aurescu le-a batut obrazul ucrainenilor chiar si lunile trecute.

    Ei incearca sa subjuge minoritatea rusa si ca daune colaterale cad romanii, maghiarii, bulgarii etc

    2
 29. Crime de razboi in Caucaz. Liniste la Bruxelles… https://twitter.com/tsehakron/status/1576343393827192832

  8
  • Pffff…. fără cuvinte. La naiba! 🙁

   2
  • Daca lasa astfel de crime sa apara, oare ce care e partea ascunsa a icebergului? acolo va fi un razboi total, si nimeni nu va spune nimic.
   Motivul este egoist, dar realist. gazele din Azerbaidjean ne vor ajuta sa trecem iarna. Realpolitic 🙁

   3
 30. Mai răsfirați tovarăși!
  Dupa marga, alt dinozaur cu multe stele pe umeri, nea teo zis și mele îi sugerează lui Zelensky să cedeze teritorii muscalilor dacă vrea să fie pace.
  Apoi ‘titanul’ din Găgești spune ferm și repetă că actualul război a fost provocat de americani care sunt câh, mai puțin dolarii pe care se pare că-i apreciază mai mult decât rublele și nu vrea card mir.
  Ăștia nu ies la pensie niciodată, servesc cauza și coloana a cincea kominternista până ce ies cu picioarele înainte din vastele proprietăți lumești…

  18
 31. https://www.hotnews.ro/stiri-defense-25820488-videoreportaj-tunul-autopropulsat-din-israel-putea-fabricat-romania-facem-tara-montam-orice-platforma-vrea-armata-romana.htm
  suntem regii bunelor intentii,facem de toate si mai nimic,nu stiu de ce dracului se misca asa greu,polonezii ,chiar daca s-au intins mult dpmdv,insa au actionat,noi,stai sa vedem,stai sa discutam,cu razboiul la usa.

  7
 32. Din pacate nu am Twitter, dar intrati la Klaus pe Twitter si explicatii cretinului ca pentru a intra in NATO sunt niste etape care trebui respectate in mod democratic.

  Si explicatii cum sta treaba cu teritoriile si dreptul romanilor.

  Romanian President Klaus Iohannis, along with presidents of Lithuania, Poland, North Macedonia, Slovakia, Montenegro, Czech Republic, and Estonia sign joint statement expressing support for Ukraine’s accession to NATO, also stating they DO NOT recognize recognise referendums in Donetsk and Lugansk People’s Republic, Zaporozhye and Kherson region.

  2
  • F 35 au câștigat în lupta aeriană de la distanță.
   Deoarece ” văd” mai departe și mai repede. Suplimentar au amprenta radar redusă.
   Deci pot lansa rachete AA prima de inamic și mai de departe.
   ( acum depinde și ” inamicul” ce contramăsuri electronice are, ce bruiaj radar, etc)

   În lupta clasica , adică dogfight, F 35 e inferior.
   Nu a fost construit pentru dogfight ( ca F 16).

   E specializat in SEAD, Deep Strike și lupta AA dincolo de orizontul vizual.

   De aia nu va fi VECI unicul avion de lupta din dotarea US Air Force.
   F 22 e cel care asigura supremația aeriană.
   Plus ăla dezvoltat în mare secret și care trebuie să apară ” discret”
   anul următor.

   5
  • Uita-te si cine erau la mansa acelor F-15…

   2
   • ,,Uita-te si cine erau la mansa acelor F-15…” Remarca care nu iti face cinste, mai ales cu acest nick-name de avion.
    Singaporezii au avioane proprii de antrenament in baze comune din Franta(12 Alenia M-346), SUA(8 AH-64, 14 F-16 si 10 F-15), Australia(19 PC-21 si 6 CH-47) si Thailanda(doar F-16), iar astia se pregatesc nu joaca bambilici acolo

    4
 33. New evidence has emerged in support of Putin’s claims that “The Anglo-Saxons” were behind the Nord Stream pipeline blasts:
  https://i.redd.it/tnft8vyw28r91.jpg

  13
 34. Ceva se întâmplă în Kherson! Se pare ca în nord, ucrainienii au avansat 20km, frontul stabilizandu-se temporar în Dudchan. Oricum par ca rusii sunt cam bulversați și vorbesc de o posibila cădere totala a frontului în nord.

  https://mobile.twitter.com/GirkinGirkin/status/1576596531104215041
  https://mobile.twitter.com/GirkinGirkin/status/1576600689748619264

  3
 35. A Ukrainian AHS Krab 155mm self-propelled howitzer suffered a critical malfunction – the barrel burst from serious wear and intense fire.

  https://twitter.com/UAWeapons/status/1576303454917922817

  1
 36. https://m.digi24.ro/stiri/externe/mister-dezlegat-ce-au-ingropat-rusii-ca-sa-mimeze-o-victorie-impotriva-ucrainei-2103173
  Se pare ca sa dezlegat misterul…. rusii cica au pus in scena un bombarment asupra unui depozit ….

  1
 37. Cine zicea ca urss aa pardon ruzzia nu prea mai au bmp1 sa ridice mana sus.
  Numai saptamana asta am numarat vre 10 sau 15 prin diverse filmulețe.

  1
  • Orci cer ajutor aerin prin canalele de telegram. Wtf.

   5
   • Da se pare ca e un colaps total. Rușii sunt in panică și nu știu pe unde să mai fugă. Iar strigătul lor după suport aerian e ca și țipetele din spațiu unde nu te aude nimeni.

    5
   • Ce fac rusii imi aduce aminte de o povestioara din cartea de limba romana cand eram elev. Cum ca un om avea o vie si in fiecare an spunea: anul asta o sa ma apuc sa o sap. Fuga, fuga veneau puii de vulpe si-i spuneau mamei ce are de gand sa faca proprietarul. Iar mama puilor le spunea sa nu-si mai bata capul cu ce zicea omul ala. An dupa an pana
    cand intr-unul a zis: o sa-i dau foc ca si asa nu-mi foloseste la nimic. Atunci vulpea, cand a auzit, le-a spus puilor: acum e momentul sa fugiti ca nebunul e in stare.
    Cam asta fac si rusii: daca nu au cine sa mai puna la punct o idee de tactica, de strategie …. cred ca se gandesc in mod serios „sa dea foc la vie”. La o natiune condusa de alcolici si bolnavi mintal asta ar fi cel mai simplu mod de a rezolva problema.

    15
 38. Se lanseaza la apa prima corveta pentru Ucraina ,la jumatate de pret .
  https://youtu.be/ABlzeHElB10

  3
 39. ADR ,
  https://www.rumaniamilitary.ro/dragorul-maritim-locotenent-dimitrie-nicolescu-a-lovit-o-mina#comment-509807
  Iti raspund aici, e mai potrivit
  Hai sa vorbim despre salarii
  Salarii reale , nu inchipuite
  Incep cu industria de armament , ca tot suntem blog militar
  Carfil Brasov , 2022
  370 de angajati , 305 cu salariul minim pe economie
  2.550 lei brut, 1.524 lei net
  Si nici pe aceia nu ii luau la timp
  https://bzb.ro/stire/n-a-fost-greva-a-fost-sedinta-angajatii-carfil-au-reinceput-lucrul-la-brasov-fiind-trimis-secretarul-de-stat-de-la-ministerul-economiei-a172627

  5
  • Sunt multi actorasi ca Arsinel ridicati la rang de monstri sacri. Personal nu-mi trece prin cap nici-un film cu el … doar scenete de-alea de 2-3 minute. Mediocru spre insignifiant … dupa parerea mea

   13
   • nu ma intereseaza deloc cariera si nici nu comentez dar n-as putea vreodata sa iau o sansa la viata unui copil si asta in conditiile in care eu nu sunt un om bun si sigur nu merg in rai.

    12
   • actorasi,doctorasi,profesorasi,etc,samd…ne omoara zilnic pas cu pas si la cościug au garda de onoare cand crapa.

    9
  • Si CTP l-a bestelit bine. Pe buna dreptate. Orice actor bun, sau om-bun, actor pe scena vietii sale, si-ar dori o iesire din scena in apreciere si aplauze. Greu de facut asta daca in timpul vietii te-ai indepartat de a fi un om bun.
   Dumnezeu sa-L ierte si atat.

   13
 40. Pravda ne amintește că și în Marea Neagra sunt conducte de gaz care pot fi sabotate:

  https://military.pravda.ru/news/1755071-diversii_budut_esche_i_esche/

 41. Imi place mult chestia asta mai ales pentru brigazile de infanterie si unitatile de rezerva:

  https://www.youtube.com/watch?v=B4Bcm2nhQ_8

  am putea pune si Md. 85 ale noastre pe asa ceva, fara mari cheltuieli

  1
 42. Foarte interesant ce se intampla in Ucraina. se pare ca frontul rusesc a cazut atat in nord cat si in sud. In sud frontul se apropie rapid de Nova Khakova, se pare ca ucrainenii au inaintat ieri 70 km fara mare opozitie.
  Stiu ca sursele de pe Twitter trebuie luat cu un dram/drop chiar, de sare, dar pare ca rusii nu prea mai lupta. In nord o regrupare era absolut necesara, dar in sud o astfel de inaintare era greu de anticipat

  7
 43. https://m.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/un-barbat-care-a-iesit-la-plimbare-pe-plaja-a-facut-o-descoperire-uluitoare-de-peste-100-de-milioane-de-euro-2103741
  Na, că se întâmplă și la alții mai răsăriți!
  Ia să vedem înjurături acum…sau nu! ?
  Părerea mea, hâc…

  6
  • Eh, la ei este posibil!:)

   1
  • Tristete mare in cluburi in UK in urmatoarea luna. 🙂

   Pe de alta parte, Sharky, la noi continuarea a fost ca la un an si jumatate de la esuarea transportului pe plaja, dupa ce s-au uitat la Narcos si Umbre, DIICOT a avut o mare conferinta de presa unde a anuntat o descoperire epocala: originea cocainei era America de Sud. 😉

   9
 44. acum ameninta cu suptmarinul nuclear,clar…putin o are mica.

  5
 45. ucrainienii au material de studiu dupa ce au recuperat o drona intacta cazuta in mare.
  https://twitter.com/ukraine_map/status/1576970522617057281?t=zkaO-TaFLKSlngLl5zw6UA&s=19

  1
 46. …si ceva politichie.
  profesorache-primarache combinator de provincie ocultat la capitala si la cotroceni de dom’ profesor varanache de la cnn/antena3 a grait astazi romanilor despre plagiat…ca deja bulgarele se mareste pe zi ce trece si greu de ocolit.
  acum ori a fost informat ca ciuca e ferit de scandal macar cel putin pana dupa rotativa sau a transmis printre randuri ciumelor galbene sa-si caute alt prezidentiabil..oricat de gluma proasta era varianta zombi-ciuca la cotroceni.
  tov.klaus uita ca plagiatul este furt nu altceva,aduce drepturi nemeritate iar in cazul ciuca e combinat cu obstructionarea justitiei…cine a ajuns sa ofere lectii de moralitate,toti oamenii presedintelui.

  2
 47. UAF special forces captured new russian anti-roof anti-tank mine „ПТКМ-1Р”, produced in 2020. Unknown before.
  https://9gag.com/gag/aeQ3OpB

 48. https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25804367-drona-maritima-kamikaze-descoperita-rusi-sevastopol.htm

  N-am gasit nici la PSR Septembrie ceva de genul. A trecut pe sub radar, dar daca facea ceva daune si asta era vedeta in stiri. La fel la inceput de conflict, era o stire mica cum ca un roi de nave de patrulare coordonate de drona americana au vrut sa atace o nava mai mare dar nu le-a reusit. Pana la Moskva mai incolo.

  2
 49. vineri e ziua rasputinului,cartea de urari si felicitari e deschisa de pe 24 februarie.

  4
 50. Știu ca nu e cea mai onorabila sursa, dar Girkin confirma ca Dudchany, din Kherson, a fost eliberat. Rusii sperau sa ii opreasca aici pe ucrainieni.
  https://mobile.twitter.com/GirkinGirkin/status/1577017353673400321

  2
 51. Nu doar el, majoritatea surselor rusesti confirma. am vazut si o localitate la vest de Dudchany, ceea ce ar insemna ca ucrainenii iau pe la spate trupele din prima limie rusa. As pune pariu ca Nova Khakova ajunge maine sub atac. Nu cred ca se pot gandi sa arunce in aer barajul, nu? Ar insemna sa taie spatele la trupele lor de la Kherson

  4
 52. Se pare ca curvele sant contra la aderarea Suediei si Finlandei.Prin gura sant de acord ,parlamentu lor refuza sa ratifice tratatu de aderare.Ieri au amanat din nou data la care sa puna la vot.
  https://www.voanews.com/a/turkey-erdogan-renews-threat-to-block-nato-bids-by-sweden-finland/6771840.html

  6
 53. Inca un filmulet pt baietii de la infanterie. Incredibil cum sunt amenajate transeele rusesti, cu placi de azbociment care nu sunt foarte rezistente si mai sunt si cancerigene.
  Infanterie ucraineana curata transee. Pareri, opinii?

  https://twitter.com/Blue_Sauron/status/1577189774338985985

  3
  • pui lemne sau saci cu nisip ca sa le ranforsezi impotriva surparilor la ploi.

   1
  • si multi nu stiu ca transeele nu doar le sapi ci si le ridici. de obicei pui saci de nisip/pamant pe margine sa il inalti sau daca ai timp si resurse buldozer, escavator dar deja asta e o complet alta mancare de peste mai greu de realizat intr-o zona de conflict de mare intensitate.

   3
  • Bunica-miu avea toate anexele gospodărești acoperite cu placi ca astea. Chiar l-am ajutat de multe ori sa le pună și eu atunci copil nu înțelegeam de ce cuiul trebuia bătut în partea de sus și nu în cea de jos a buclei. Erau foarte casante, ce întrebuințare ar putea avea in tranșee? Doar sa te apere de ploaie.
   Sunt o gloata, pur și simplu sunt dezorganizati, murdari, bețivi… dacă te uiți la locurile eliberate … te apuca raul de la stomac.

   5
  • sunt placi vechi cu urme de interperii deci furate cel mai probabil de pe casele oamenilor. O armata eliberatoare de bunuri…a mai auzit cineva asta de la bunici?

   7
  • @Dinu
   La noi la regulamentul de geniu spunea că tranșeele se căptușesc cu scânduri( dădeau și dimensiunile acolo, dar nu le mai rețin), saci de nisip(pământ), sau cu materialele disponibile la fața locului. Bănuiesc că băieții ăia exact asta au făcut acolo, au folosit ce au găsit.
   Cât despre curățatul tranșeelor, nu știu ce să zic. Parcă e prea multă liniște în partea opusă, nu se aude nici un foc de armă, nu vine nici o grenadă, chiar nimic???
   Părerea mea, hâc…

   5
   • Totusi, din cate stiu eu astea sunt fortificatiile rusesti pregatite din vreme, sunt pozitii care au deja cateva luni (posibil sa ma insel) vechime si tu nu ai gasit niste scanduri?
    Daca clipul e regizat, atunci si transeele pot sa fie preparate 🙂

    1
    • pot sa taie si niste copaci mai mici sa curete busteanii sa ii puna sau cu niste craci mai groase care se pot impletii. busteni mai grosi ii pot sparge pe jumatate si ies un fel de jumatate de scanduri.

     dar toate astea de mai sus necesita niste unii care sa faca treaba asta. placajele alea le-au furat de vreun depozit si le-au pus asa.

     puteau macar pamantul din sapatura sa il puna in sac sa faca ceva cu el ca tot il sapasera. efortul in plus nu era mare….

     lenesi…prosti…probabil ambele.

     ca sa mai fac o mica paranteza pe inaltimile golan sunt transee cu placi din beton cu fier in ele si cu plasa din otel facute de israelieni. acolo solul fiind foarte stancos si sunt multe pietre.

     5
 54. https://www.facebook.com/reel/821103962409665?s=yWDuG2&fs=e
  Au apărut și brigăzile de tancuri care dispăruseră după ofensiva din Harkov. Cuceresc terenul rapid în sud!
  Părerea mea, hâc…

  12
 55. 6.8×51 AUG
  https://twitter.com/LouisvilleGun/status/1577124896609820672

  Lithgow in 6,8…hehehe! Acu’ mai vii d’acasa! NGSW face pui…
  Yo!..Romanian Army stupid planners with stars on your shoulders…this is the one!
  ___________

  PS – O mai tineti minte p’asta?
  https://www.youtube.com/watch?v=BB1P1mJD_5I

  7
 56. https://www.youtube.com/watch?v=giN006q0uHo

  Conversatie a unui rus din Kherson cu maica-sa, o fana infocata a Rassiei. Si o mica reactie de dupa mobilizatie.

  1
 57. Băbăieți, acum iarasi incept cu durerile mele de romanaș si sunt de acord cu faptul ca suntem totusi pe un site militar si ar trebui sa discutam de oaste, ostași si militarie in formele ei. Dar asta de regula se intampla cand ai minimul asigurat, ca ostașie cu becu stins si burta lipita de coloana vertebrala, mai greu.
  Intreb ca prostul in targ, voi ati primit o factura la curent? Eu nu am mai primit una de anul trecut cand am instalat panourile. Bai da nimic-nimic, am sunat, am stat cu orele la telefon, nimic. Plimbat de la Anna la Caiafa telefonic ca sa concluzioneze doamnele de la furnizorul de servicii – domnu’ noi nu stim sa calculam dupa lege, ca matale esti prodsumator. Deci varza. Si… eu… ce fac? Astept o factura in iarna lui 2023 eventual o factura sora cu infarctul sau ce?
  Am incercat eu desteptul, ca m-am gandit ca bai fratie, eu am citit carti cat tot parlamentul Romaniei la un loc apreciend asa dupa inteligenta colectiva adunata acolo, deci sa urmaresc ce dracu vorbesc astia, sa caut in lege sa incerc sa inteleg ceva. La nivel declarativ am rezolvat problema scurt, daca in trecut aveam impesia ca responsabilii de la economie si energie bagau prenadez si diluant, acum sunt sigur ca sunt pe Lsd. Prima propozitie nu are legatura cu a doua, un mesaj imposibil de descifrat in orice declara, de nici mama si tala lu’ criptologie de la SIE de-ai fi, tot nu pricepi o iota. Dobitocul de ministru al energiei zice ca „Se calculeaza dupa consumul mediu de anul trecut, dar se regularizeaza dupa anul asta…adica dupa consumul lunii” Deci cum? Noapte-n cap.
  Si toate astea de la mirobolanta lege care nici cei care au creat-o nu o inteleg, nu se poate aplica….Bine ca jegosii de la ccr s-au sesizat sau au fost sesizati de totate procariiile de scandaluri politice, dar de o lege imposibil de aplicat… nu? Este constitutional sa legiferezi ca de maine toata lumea sa creasca aripi si sa zboare singuri spre tarile calde iarna? Si eu ce fac, concret, ma dau cu vaselina la cur si astept sa vina factura adusa de Motumba?

  8
  • nici eu nu am mai primit de cand am pus panourile (mai anul asta) – oricum sunt cu minus rau cu toate ca am 0.51 bani taxele pentru curentul pe care il trag din retea, energia activa care am injectat-o e mai mult decat taxele pentru ce am „tras”, ma gandesc ca asta o fi cauza

   1
   • Da paul, sunt de acord si eu, cred si eu ca-s pe minus ca nu am cine stie ce consumatori in casa, dar vreau sa vad si eu o factura, sa scrie acolo -100 ron ceva. Sa pot socoti si eu.Acum pre panouri imi vea undeva la aprox 200 Ron. Stau cu teama de factura in sin, ca dracu stie cum calculeaza ei.
    Citeam de mult o carte a lui Suvorov, si vorbea intr-un capitol despre mentinerea terorii(a se citit autoritatea ferma) asupra populatiei civile prin spre exemplu intarzierea planificata periodic a tuturor autobuzelor spre munca dintr-un sector al orasului. Punerea cetateanului tot timpul sub autoritatea statului in pozitia de a da explicatii si a isi cere scuze/ingaduinta/intelegere, pozitie care dupa un anumit timp devine naturala.

    6
  • Teniente, să știi că ai noroc cu mine – nu mai mori prost … da’ nici deștept. Da’ de murit tot o să mori cândva. Partea bună e că n-o să crăpi când îți vine factura, o s-o mierlești când o să vezi noile reglementări.
   Strict juridic, orice furnizor e acoperit de prevederea emiterii facturilor de regularizare din martie 2023 încolo, așa că n-ai motive să te plângi. Scrie-n lege că o să cazi de fazan de la primăvară încolo ? Scrie … Actualmente, mulți dintre furnizorii fie de gaze fie electricitate au pus în standby toate facturile datorită incertitudinilor legislative bazate pe bârfe și vorbe pe la colțu’ partidelor și instituțiilor.
   Explicație pe surse aproximativ credibile : Explicație pe surse aproximativ credibile : în ultimele două săptămâni a fost o iufă de scandaluri mediatice pe tema restricțiilor la energie pentru complianța cu măsura adoptată de UE de consum energetic la 85 % din nivelul lui 2021. Iufa a fost pornită de la nivel central din interiorul PSD sub motivația faptului că ar fi procente bune de câștig electoral pentru PSD atât timp cât un asemenea scandal s-ar sparge în capul PNL fix în bubele lui Virgil Popescu, Sorin Câmpeanu și Lucian Bode (nu știu ce treabă are Bode cu gazu’, dar asta am auzit). Chestia e credibilă – PSD nu se atinge de prim-dăncilu’ țării, că oricum îl folosește pe post de cârpă și oricum el e cel mai bun agent electoral anti-PNL. În plus, același Deep-Throat mi-a șoptit că sunt nervi mari de tot în PNL pe temele de energie și de sabotaje anti-naționale care se exprimă prin mișcări de eliberare de sub pleașca mămăligii …
   Din acest motiv, suferim noi toți amărăștenii. Exemplu personal : eu nu știu dacă plozii mei se vor duce iarna asta la școală sau nu, deși directorul școlii ne anunțase asta, pentru că mult trâmbițatul penibilism al închiderii școlilor și liceelor cu activitate educațională în on-line în ianuarie și februarie a început să se fâsâie. Alt exemplu personal : ENEL mi-a ștornat 3 facturi deja plătite (de prin mai).
   Care e problema – din punctul meu de vedere, postarea ta nu a fost off-topic de subiectele militare – cum p…da mă-sii de mocirlă spurcată de ne stă-n cap se face că fix în ultimele două săptămâni propaganda rusă a marșat puternic pe tema frigului din casele europene și fix zilele astea s-a dezumflat ? S-a dezumflat odată cu bolborocii conductelor din Marea Nordului, asta e cert – de-asta încep să consider că din când în când parcă prinde bine la sănătate și câte-un cuțit în spate de la pretenari să ne mai scoată fâsurile de mimoze … Problema e la noi – de ce aproape toate campaniile mediatice rusești au fost întâmplător de ghilimelistic acompaniate la noi de atitudini pesediste în exact aceeași direcție ?

   3
  • Eu am primit (fara panouri). Ecuațiile lui Euler de la licență sunt apa de ploaie pe lângă descifrarea facturii. Întrebi online și la telefon, nimeni nu-i în stare să-ți explice. Poate sunt eu mai greu de cap

   3
  • chiar vineri am primit instintare de emitere,ieri am platit-o prin banking si azi mi-au multumit cei de la iON…abonament duo,actualizat in vara asta in plina nebunie cu liberalizarea si razboiul ,apartament in municipiu,autocitire la ambele contoare.
   sume digerabile per total dar total alandala fata de anul trecut.chiar si in sezonul cald cand nu folosim centrala pe incalzire au emis sume sinusoidale de nu am priceput nimic din consumul nostru…

  • Eu am primit lunar anul asta pe doua puncte de consum in Cluj.

 58. A colapsat si frontul din Herson. Ucrainenii avanseaza spre barajul de la Nova Kakhovka:
  https://twitter.com/Militarylandnet/status/1577265181679570945

  P.S. Se observa (din multitudinea de clipuri si poze online) faptul ca ucrainenii au suferit mult mai multe pierderi si avansul a fost mult mai greu in zona Hersonului decat in Harkov. Banuiesc ca se datoreaza trupelor ruse mai bine pregatite din acest sector si fortificatiilor amenajate din timp.

  4
 59. ca idee: Oare daca-i „cadorisim” pe ucraineni cu sub-ul nostru „delfinul”, am putea fi si noi „recompensati” cu ceva-ceva „arsenal” american (o corveta-ceva ce nu le mai trebuie lor)?!
  Stiu ca astia ar putea eventual sa-l repare si sa-l utilizeze….

  • Asta-i ca aia cu ajutoarele după revoluție. Unii puneau și chiloți nespălați în ajutoarele alea.

   2
   • Spun un adevar de care nu imi este rusine, sa le fie rusine celor care ne-au adus in halul ala. Eu si familia mea am fost beneficiari unor asemenea ajutoare, prin anii 90. Am primit haine si jucarii din Germania.
    Erau pe naiba chiloti nespalati, nu stiu cine dracu ne-a mai bagat si munciuna asta in cap. Erau pachete cu haine spalate si jucarii, unele mai uzate, altele in conditii bune. Tricoul adidas de acolo il purtam de sarbatori doar, sa nu se uzeze.
    Sa le fie rusine celor care ne-au adus in stagiul in care doi parinti angajati la stat de abia ce puteau intretine o casa modesta si un copil.

    32
   • @vs
    mit urban.
    am primit asemenea ajutoare si erau curate.

    18
    • Si noi am primit ajutoare. 4 copiii au imbracat ai mei ani de zile de la ajutoare, mereu toale curate si materiale de calitate. Am avut o pereche de adidasi de piele intoarsa de ziceam ca-s de fier. M-au tinut vreo 4 ani la mers pe camp, fotbal, mers la scoala. Mi-au ramas mici si nu s-au stricat.

     5
   • ce inseamna pt tine „la bunicuta”si ce inseamna pt romanii care au muncit in anii ’90 in Germania,de unde multi s-au imbracat si si-au imbracat copii cu haine din strainate fara sa cheltuiasca un pfening,caritatea este o trasatura pe care natia romana nu o are sange si e unul din motivele pt care nu o sa avansam spre civilizatie prea repede,caritatea la noi inseamna inselatorie si escrocherie

    11
    • Hey all, my bad! Subiectul era altul, dar ar trebui sa explic exagerarea folosita pentru a sublinia ceva. Acel ceva era de a da un lucru inutil unor oameni în nevoie, ca să câștigi ceva. Referitor la ajutoare, voi poate ați primit hainele, dar nu cred ca direct din camion. Erau triate. Am descarcat câteva camioane cu alți pusti la vremea aia… e adevăr, nu erau murdare, ca înainte de livrare erau spălate de cei care le trimiteau/ colectau, dar un procent destul de mare erau neutilizabile datorita uzurii foarte mari. Efortul și disponibilitatea lor de a da haine, este lăudabilă, dar cred ca nu ne cunoșteau… eram un fel de africani pentru ei.

     • Salut, am inteles ideea as dori doar sa subliniez ca la unii din educatie pur si simplu asa ceva nu se face.
      Nu am fost africani pentru ei, am fost pur si simplu niste saraci si multi nemti intelegeau comunismul pe propria lor piele. Altii aveau rude in Romania, altii erau plecati din Romania. Strainezii in general in anii 90 ne priveau, dupa prerea mea, cu admiratie. Au vazut live la TV cu se moare pentru liberate. Ce nu au vazut ei sunt miscarile de esalon doi pcr si ciorditul unei Revolutii. Ulterior cand au inceput sa plece din Romania si cei cu indeletniciri indoilenice am inceput sa ne dam cu firma’n cap. aia inseamna in mod evident ca si ei au uscaturile lor, dar la fel ca la noi cand un venetic o comite, rasuna de 10 ori mai tare decat ceva similar comis de un bastinas. Dar am comis-o si noi, si avem partea noastra de vina, cu lebede pe la Viena sau cutii ale milei din Paris, respectiv o crima-doua in Italia, oricat acum o dam in neomarxisme, teza eternului oprimat.
      Pe de alta parte, la noi, cand au fost inundatiile alea crunte, am trimis si eu niste ajutoare. Am avut neplacerea sa vad haine imprastiate pe un camp in aproierea zonei calamitate. Si asta spune multe despre noi, atat ca oameni care primesc ajutoare dar si ca oameni care aduna ajutoarele si le dstribuie. Respectul reciproc si comunitatea.

      4
   • Eu vorbesc de submarine site și corvete nu de chiloți

 60. https://www.facebook.com/photo?fbid=471256641710740&set=pcb.471258708377200
  unghii cu gel si rusii aproape de granita
  sharky ai legatura

  4
  • pitiponceala mult amintita .

  • @adicontakt
   Care e faza, că nu m-am prins.
   Părerea mea, hâc…

   3
   • cand criticam , ma contrai , cum ca avem armata profi, si mi ai dat exemplu BIM
    uite ce e la bim , pitzi cu ditai unghiile

    4
    • Pitzi aia te bate de iti suna apa in cap :))) Mai bine stai potolit si nu mai critica la tot pasul. Daca nu iti convine, inroleaza-te tu.

     5
    • @adicontakt
     Eu văd o fată cu o armă în mână, care e cu băieții în poligon. Pe tine nu te văd făcând așa ceva! Din contră…
     Spune-mi tu, cine e mai pitzi dintre voi doi?
     Părerea mea, hâc…

     14
     • Coincidenta sau nu, așa unghii nu am văzut la vreo reprezentanta a unei armate NATO (cu atât mai puțin in poligon) și asta spune tot despre mentalitate, scopuri/obiective, exemplu personal, etc.
      Regulamentul interzice așa ceva, dar…

      “Pe timpul cât poartă uniforma militară, militarilorf emei le este interzisă purtarea părului lung despletit, vopsitul părului în culori stridente, prinderea părului cu obiecte inestetice, purtarea perucilor, meşelor, unghiilor false sau exagerat de lungi şi machierea stridentă.”

      Mai nou o ardem politically correct and bullshit validând așa ceva.
      Keep going??‍♂️
      #armata de paradă

      8
     • Poti sa o pupi si in ceafa nenea sharky, aia numai luptătoare nu e. Pe mine nu ma vezi faccand asta cum nici pe aia nu o sa o vezi sa fac ce fac eu in meseria mea.
      Nu degeaba o iei pe coaja de la infractori cu polițista langa tine. Unghii cu gel parul lung si pantalonii strânși pe buci e pentru altceva, nu pentru armata.

      7
     • https://ro.pinterest.com/pin/829999406313304614/
      Pentru pițiponcii de serviciu, dați o geană acolo.
      La ăia „e voie”, dar la noi, nu? Chestiile astea se regăsesc în toate armatele, nu suntem noi mai cu moț.
      Dar îmi place de voi că combateți(cacofonie intenționată) cu mânie proletară tot ce se întâmplă la noi.
      Când a eșuat barca cu cocamoca la noi, făceați spume la gură. Când s-a descoperit pe plajă la englezi tona de cocamoca, unul nu a zis nici pâs. Mucles total!
      La fel, îi înjurați pe ai noștri că trec în rezervă la 47 de ani( deși asta o vezi doar la polițiști și la servicii), dar când a postat @Stark, sau @Iulian beneficiile oferite de armata britanică, unde la 40 de ani poate să treacă în rezervă cu drept de pensie, la fel nu a cârâit nici unul nimic.
      La fel cu B-52 modernizat, „bătrânul rezistă”, bravo lor, dar MiG-ul-21 modernizat(care e mai nou, apropos) e de porc, huoooo…
      Știți ce demonstrează asta, nu?
      Complexe de inferioritate și frustrări graaaveee!
      Părerea mea, hâc…

      15
      • Aia de ai pus o tu e luata cu japca in armata, stii prea bine ca la ei e obligatoriu si la baieti si la fete.
       B52 niciodata nu l am criticat, bravo lor numai ca acolo se face mentenanță si îmbunătățiri oe bune, nu mig 21 care da de pamant la prima ploaie sau inghet.
       Stiu ca sistemul e bolnav dar din păcate sistemul e format tot din oameni.
       Rămânem prieteni.

       3
      • A propos acu doua saptamani am avut placerea sa vad la baza aeriana 95 o evolutie de Lancer, ca pe vremuri. Parca a postat @psycho ceva, dar eu am vazut-o pe viu. Nu cunosc cu ce ocazie, dar tonouri, viraje stranse de lupta si o sandela maiastra, mama ce frumusete. Plus evolutii la 15m de sol in aprecierea mea. Toate ca toate, dar Mig-ul 21 cu fortajul la maxim e de neuitat. Nu e de mirare ca la multe airshowuri consacrate tunetul ala e pe cap de lista. Si ca pilotii foarte putini care tin sageata asta in frau sunt maestri ai aerului.

       Am crescut cu ele si subiectiv sunt cand zic ca Lancer-ul cand se va retrage oficial merita un eveniment public de marca. Atat pentru fieratania in sine dar cu atat mai mult pentru imblanzitorii de fier zburator.

       4
      • “chestiile astea se regăsesc in toate armatele”
       Nici vorba de așa ceva..in link sunt fete doar din Israel care își fac stagiul militar obligatoriu, a noastră se presupune ca e militar de cariera..o mare diferență.
       Ale noastre cred ca sunt singurele care își modifica ținuta, in special pantalonii pentru a sta mulați.
       Dacă tot ești așa “umblat” ma gândesc ca ai avut ocazia/șansa sa interacționezi cu suficiente reprezentante ale altor armate cât sa știi ca exemple ca a noastră sunt excepții in cel mai rău caz și nicidecum o regula.
       Sigur sunt mai “umblat” ca tine și nici măcar o data nu am întâlnit o femeie in uniformă a unei armate NATO, machiata strident, având așa unghii sau cu uniforma modificata.
       E o problema de fond…dar cine cine s-o înțeleagă.

       2
       • Dacă unghiile gagicilor au devenit hiba…Treaba e destul de simpla.Fiecare cdt poate permite sau nu,din motive ce îl privesc pe el,tot felul de mici abateri.Cel mai util,dar destul de rar:vin cu bocanci și echipament de acasă,luat din banii lor.

        Iar cu doamnele,la exerciții nu se descurca odios,dar nici nu se trage de ele în mod egal.
        Personal am dubii cu ele intr-o situație unde e riscul sa se aleagă de ele doar câteva fâșii carbonizate întinse pe un teren de fotbal.Pana nu testezi pe viu nu poți concluziona,însă oricum e o postura împotriva instinctelor noastre .Bărbații sunt înlocuibili pt o comunitate,femeile nu.

        7
        • Hiba…e ca lucrurile astea in stilul care ne caracterizează sunt tratate superficial și de militari și de civili cum bine văd pe-aici.
         Și mai grav, tot din superficialitate sau alte motive care îmi scapă e ca sunt și tolerate, încurajate, validate.
         Numai ca astfel de “hibe” denotă probabil cea mai importantă calitate a unui militar…profesionalismul.

         2
         • Io înțeleg și pdv-ul tău,dar ce zici tu nu exista în realitatea observabila a speciei umane.
          La aliații cei mai aliați au ajuns în alte extreme,le găsești pe net dacă le cauți,dar tot nu rezolva problema de fond:înainte de a fi profesionist,ești om,cu porniri de tot felul,iar alea hormonale îs cele mai greu de stăpânit.
          Iar cine zice ca el nu se uita după bunaciuni cu un gând de întins pe saltea e fie mincinos,fie proaspăt îndrăgostit,fie pe invers.Ca unii reușesc sa își impună o limita iar alții nu e o alta discuție.

          Sistemul militar e destul de „sigur” când vine vb de o stabilitate a venitului,drepturi de tot felul,iar femeile au în subconștient dorința de stabilitate. De aici pana la a abuza e un pas imperceptibil.La americani era de notorietate ca rămâneau gravide înainte de a pleca în misiuni.Ceea ce e bine,e mai util societatii un copil decat ce făcea aia pe acolo dar rămâne un abuz al sistemului.

          Io as lua pe una în tanga si as păzi fecioria ei ca pe ochii din cap la schimb cu niște trageri cu munitie de război mai apropiate de realitatea câmpului de lupta modern,care nu se fac pt ca se kk pe ei toți de frica accidentelor.

          Altele îs problemele de fond ce afectează profesionalismul.
          Pana la gherutele ăleia mai e cale lunga…

          3
       • @Lastwolf
        Nu știu cât de umblat ești, și, s8ncer, nici nu mă interesează. Nu stăm să măsurăm cine are kilometrii mai lungi.Am interacționat cu destule, italiencele fiind cele mai „apropiate” de ale noastre. Bine, nici cu italienii nu mi-e rușine, că-s mai pitzi decât pitzi ale noastre.
        Revenind, după cum a spus și @mihais problema e simplă.
        Am avut și eu câteva fete din astea în subordine, și cât erau cu mine de serviciu, sau la program normal, veneau echipate regulamentar.
        Când lipseam eu, concediu, cursuri, misiuni, whatever, la cererea telespectatorilor veneau mulate si despletite, să se bucure ochiul superiorilor care nu mai aveau ce privi acasă.
        De acolo pleacă problema, nu de la ele.
        Ele se adaptează după cerințe.
        Ce era important pentru mine, era faptul ca la aplicații, trageri, misiuni, se comportau bine. Uneori mai bine decât colegii lor purtatori de co@e.
        Ce mă deranja la prezența lor în unitate era faptul că trebuia să mă cert tot timpul cu diverși libidinoși masculi feroce, care le voiau ajutoare la suptbiuro, sau ospătărite în fustă scurtă la popotă.
        Deci „problema” asta tot de sus pornește.
        Dacă li se impune să respecte regulile, le respectă. Dacă nu, nu…ca orice soldat!
        Părerea mea, hâc…

        10
        • @sharky: Totul de fațadă, forme fără fond. Bănuiesc ca la fel se întâmplă și la alții. Pleacă unu’ in concediu se duce portavionul dracului. Instituții puternice nu oameni puternici. Toată lumea se teme de IRS, câți știu cine este directorul instituției?

         3
       • @Last Wolf & adicontact
        https://amp.ebaumsworld.com/pictures/24-professional-women-in-and-out-of-uniform/85908980/
        Uitați aici, și alte profesioniste mulate și sexoase în uniformă.
        La astea ce scuză le găsiți?
        Părerea mea, hâc…

        4
      • tot sistemul de aparare-siguranta-securitate e invadat de ani de zile de vagine ravasitoare fara nici o treaba cu fisa postului.
       sunt dame bune de prasila care vor creste sporul natural din interior si numarul de familii cuplate integral la banii publici.
       sistemul public si in speta cel militarizat a speculat abil nebunia algoritmilor de sex in uniunea europeana si au gasit calea cea mai simpla si placuta de a-si lasa mostenire tara de la o degeneratie la alta.
       va acoperiti si aparati intre voi,ne faceti prosti …dar nu suntem decat obiditi.
       jurati credinta oligahiei militare si politice care va tine spatele nu tarii si cetatenilor ei.
       decat sa fiu argat si sluga castelor speciale romanesti mai bine cu bocanc strain pe gat,stiu una si buna.
       qed.

       7
       • Vb din filme .Se pleacă la greu din sistem.Casta de care zici are maxim 25-30000 de feciori și fete ancorați la banul public,indiferent ca e în uniforma sau în civil.
        Asta cu credință castei e kkt cu perje.

        Meri în pana mea și fa acțiune civica sa ai o schimbare de fond a relațiilor de putere între stat și cetățean,în sensul de a avea un control activ și permanent prin referendum.Atunci ai și controlul banului și poți cere raport preț calitate cât mai bun.

        Altfel sa-i zici unui subofițer gen Sharky care cred ca are coloana tasata de la carat toate mizeriile prin marșuri ca acoperă bășinile ălora din București e pur și simplu o inepție.

        4
        • nu ma ca noi 365 de zile pe an pana crapam de preferat imediat inainte de pensie o tinem in petreceri si simpozioane.
         ca omul isi face treaba bine si cinstit foarte bine dar e un lucru normal,marea majoritate facem la fel dar asta e fisa postului nu o realizare mareata.
         amesteci si deturnezi subiectul.

         3
         • Lasă ma,ca ai weekend.Si poți ieși seara la protest,cum am ieșit pe vremea lu Dragnea,pe ger.
          Mai fa și tu o investiție de timp pt viitorul tău.

          Nu amestec nimic.Tu ai o legatura cauza->urmări praf &pulbere.

          Vb de parca 99 % din armata sau servicii chiar ar putea sa facă nus ce mare kkt,pe care dacă cumva l-ar face ai sari imediat de coor în sus ca se face regimul colonelilor.

          Neica,vezi exact cine învârte banul,cine pe cine face general și de ce,ce anume semnează aia prin care trec banii sistemului și vei vedea într-adevăr o oligarhie,dar una care nu are treaba cu activitatea propriu zisa din teren.

          Și fac aia legile pt ca tu nu le faci.Si nici nu vrei sa le faci,deși ai ocazia sa obții puterea asta,dar e mai comod sa miorlai ca caporalul de la PC ii duce trena lu Sebi Ghiță.

          6
  • Am onoarea sa va salut pe toți domnilor!
   Adi, m-am uitat și eu si am remarcat faptul că baietii au mănuși negre. Ea nu poate avea ceva mănuși cu unghii pentru sexul frumos si nu ne-am dat noi seama?
   Zic si eu:)

   2
 61. https://youtu.be/ZAhvmZhtW40
  Gen Petraeus e foarte prezent in ultima vreme, cred ca e vocea neoficiala, care pune punctul pe i. Sau te pomenesti ca se pregateste pentru Casa Alba, desi afirma ca e apolitic.

  4
 62. E groasa rau
  S au activat toti , inclusiv in romania
  castiga zelenski , ce ne facem
  la ora asta la tucerscu pe beunuteve (asta parca avea emisiune la alta ora) e unu care se da de ceasul morti ca ce ne facem daca moare putin ca poate vine altul mai rau .
  eu zic ca e de bine , inseamna ca rusia pierde

  18
  • stirea e veche , a mai fost pe aici

  • @psycho
   Spune-mi ca tu verifici cifra octanica sau cetanica, si compozitia combustibilului, cand te duci la benzinarie sa bagi motorina sau benzina.
   parerea mea, hac…

   2
   • Serios, exista termen de comparație între cele 2 situații? Daca tu ești în armată sau ai fost vai de steaua României.

    10
   • Deja, le știi pe toate. Ia mai du-te pe la prietenii tai tiristi și întreabă patronul sau managerul de flota cum e cu certificatul de conformitate când alimentează tirurile. Iar dacă se strica vreunul, oricât ar fi firma de mare de distribuție carburanți, prefera să plătească despăgubiri pt acel cap tractor stricat, decât să iasă tam-tam și să strice reputația.
    Asta e cu militarii, respect in cădere pt uniforma pe care o poarta și drapelul pe care au jurat. Au intrat la famiglie, nu din chemare.
    Așa că nu mai apara MAPN, ultimii ostași adevărați ai Ro, au murit o data cu 23 august 1944. De atunci, încoace e numai PR și gândire de castă superioara.
    Ai prieten avocat care e și admin, se învârte prin cercurile băieților cu bani și cunoștințe mai presus de cetățeanul obișnuit. Poate să-ți confirme, faza cu tirurile și motorină conforma sau neconformă.

    7
   • Sharky, pentru a nu se ajunge in situatii de genul, ‘se executa’ mai multe activitati si proceduri:
    – verificarea companiilor care depun oferte ca au procese si proceduri pe care le urmeaza referitor la furnizare (controlul lantului de aprovizionare);
    – solicitarea unui depozit depus de participantii la licitatie care va fi blocat pentru castigator pe toata perioada contractului (care depozit are cel putin valoarea contractului);
    – documente privind lotul si provenienta combustibilului, furnizate odata cu combustibilul;
    – asigurare la asigurator a furnizorului pentru cazuri de deteriorare a echipamentelor clientului din cauza calitatii combustibilului;
    – verificarea documentelor de care scrisei mai sus;
    – verificarea combustibilului prin mijloace simple (cu galeata) a caracteristicilor de baza (existenta apei, particule, densitate);
    – verificarea combustibilului prin mijloace simple (verificarea filtrelor la descarcarea cisternelor si la alimentarea avionului);
    – verificarea mijloacelor de transport (furtune si interiorul cisternelor);
    – verificarea combustibilului prin mijloace complexe (compozitie) cu mostre din fiecare transport, in laborator;
    – verificarea caracteristicilor combustibilului prin mijloace complexe cu mostre din fiecare transport, in laborator;
    – managementul corect al combustibilului pe aerodrom (neamestecarea celui zburat cu cel nezburat, etc).

    As zice ca cel mai probabil a fost blat intre toti cei (co)interesati – politic, kaki si furnizor.

    5
    • Itele afacerii se incurca mai rau:
     „Petrolul de aviație importat și livrat de Jetfly Hub a ajuns în toate bazele Forțelor Aeriene. Peste tot a funcționat și cu excepția a două MIG-21 LanceR de la Câmpia Turzii aeronavele Forțelor Aeriene nu au avut probleme. Și nici nu aveau cum să aibă, pentru că petrolul de aviație este analizat de specialiștii MApN în laboratoare de mai multe ori. Probele respective se păstrează chiar și șase luni în eventualitatea petrecerii unui accident pentru reanalizarea lor. Ca o concluzie, petrolul de aviație era bun. Nu au suferit avarii nici avioanele F-16 Fighting Falcon de la Borcea, nici cele C 27J Spartan, care sunt mai pretențioase la combustibil decât avioanele de fabricație rusească, dar nici elicopterele. Mai mult, repet, nici MIG-urile nu au avut probleme, cu excepția a două aparate. Și aici avem două variante. În primul rând, ar putea fi vorba de o problemă de mentenanță. Apoi, este posibil ca Aerostar SA să fi dat vina pe calitatea combustibilului tocmai pentru că are relații contractuale cu MApN care prevăd și garanția reparațiilor executate. Concluzia specialiştilor Aerostar Bacău a fost aceea că din cauza utilizării petrolului au rezultat pompe de combustibil deteriorate, iar acest lucru a fost preluat de procurorii care nu au considerat necesar să consulte un expert independent”, au precizat sursele citate.
     https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/justitia-contrazisa-de-experti-militari-in-2210563.html

     1
     • Mda. Probabil va fi ingropata… Am incredere in justitie ca poate ingropa cu succes orice dosar.

      4
     • Mihai, in ziare ies diversi care au diverse interese, pentru a sustine cate o parte implicata. Si noi, din nefericire, ne tot aprindem pentru ce se mai face public…

      2
      • Corect, tocmai de aceea am folosit citatul pt că înțeleg și sunt de acord cu tine, dar tot de aceea am pus și articolul celeilate părți.
       Din păcate în justiție întotdeauna vor exista părți potrivnice, dar totuși trebuie să dăm credit judecătorilor că își vor exercita profesia cu bunăcredință, așa cum și inculpații au dreptul la prezumția de nevinovăție până la condamnarea definitivă

       1
       • „dar totuși trebuie să dăm credit judecătorilor că își vor exercita profesia cu bunăcredință”

        :))))))))))))))
        aia sunt pusi pe faras din start

        3
    • Mai baieti, serios amu, nimic de anvergura si genul asta nu se poate face fara cineva „pe interior”. Tot cineva din interior care tocmai va fi mutat la o unitate militara acolo unde se pune harta in cui, a si suflat.
     Asa merge treaba, asa si-au ridicat case unii, asa si-au rezolvat copii altii.

     2
 63. Planul de pace al lui Elon Musk pentru conflictul ruso-ucrainian, supus voturilor pe Tweeter :

  – Refacerea alegerile în regiunile anexate sub supravegherea ONU. Rusia se retrage dacă aceasta este voința poporului.
  – Crimeea este oficial parte a Rusiei, așa cum a fost din 1783 (până la greșeala lui Hrușciov).
  – Aprovizionarea cu apă a Crimeei este asigurată.
  – Ucraina rămâne neutră.

  https://twitter.com/elonmusk/status/1576969255031296000?s=20&t=_2gpHhi7mnb0xirko3To4g

  1
  • Cand o sa ia Twatter..sper sa-si (nu e nici o negatie aici) aminteasca de mine ca l-am facut prost pentru chestia asta.
   #coexist

   12
   • elon e foarte overrated. e un baiat de bani gata care a preluat tesla prin cumparare de actiuni si a dat bani fondatorilor ca sa fie si el considerat fondator sa para ca e „creierul” din spatele companiei si cu space X primul contract la primit de la NASA unde lucra un fost angajat space x Mike Griffin. Ala i-a dat contractul fostului sau sef si chiar si Musk a declarat ca ala i-a salvat compania.

    marele „geniu” ii s-a urcat la cap in bula lui in care traieste. incet dar sigur devine un sociopat.

    8
    • Eh, hai sa aruncam cu pietre in el ca nu are diploma de inginer….
     De bani gata sau nu, nu stiu cati si-ar fi riscat ultimele resurse intr-o companie care se ducea in cap. Pana acum l-am pupat cu totii in cur si acum nu mai e bun…. e varza! De ce, ca habar n-are unde e Ucraina pe harta sau nu stie ce inseamna sa-i ai vecini pe rusi? O fi vorbit pacifistul din el …. de unde sa stie si politica, istorie, geopolitica?
     Dupa razboi multi viteji se arata …. ca inginerul cutarescu a facut, ca inginerul cutarica a dres ….si ca datorita lor …..kkt! Daca nu le cerea Musk sa faca cum vrea el ….aia nu faceau nimic. Si au fost platiti pentru serviciile lor altfel nu stateau.

     6
     • „nu stiu cati si-ar fi riscat ultimele resurse intr-o companie care se ducea in cap”

      Tasu avea mina de smaralde in zambia.

      Nu mai trai in iluziile din jurul acestor bogatani. Am fost paznic la cativa mai mici decat Elon pe la evenimente si toti sunt niste foarte mari fakeri. Au oameni in jurul lor care fac si dreg ei doar arunca cu banii parintilor in stanga si in dreapta si din 10 idei 1-2 ies si fac si mai multi bani. Si uite asa devin din copii de bani gata mari antreprenori. Ei fiind complet ignoranti despre lumea din jurul lor.

      La fel cu filantropia care e doar o metoda de a scapa de taxe.

      8
      • Filantropia e o cale legala. Nu vad prea multi de la noi facand asta….dimpotriva. Si si-a riscat banii in Space X. La ultima lansare i-a iesit altfel….faliment si nu mai vedeam noi spectacolul – ramaneau la mana rusilor. A reusit NASA sa trimita ceva de la navete incoace? Am fi avut optiunea a 2-a – Starlink – de internet? Am visa ca putem vedea naveta pe Marte in timpul vietii noastre daca n-ar fi el? Am fi avut masini electrice la tot pasul daca nu se baga? De Hiperloop nu e cazul sa-l vada prea multi dintre noi dar il vom vedea in filme macar. Hai sa nu aruncam cu mizerii in capul lui doar ca e pe dinafara in ceea ce priveste apucaturile primitive ale unora de la care se astepta la mai mult dar au dovedit ca sunt niste primitivi.

       4
       • da eram pierduti ca specie fara sparlink, clipuri pe youtube cu rachete si mai bag eu una de la mine iphone… fara astea eram complet terminati.

        fanboys these days……

        5
        • Ti-am dat si un like ca esti amuzant…dar ai dreptate chiar daca vrei sa fi sarcastic. Fi, dar fara tehnologia care a venit de la ei inca mai conduceam Dacia 1310 ca sa zic asa. Clipurile pe Youtube chiar sunt adevarate si lumea inca se minuneaza cum vin inapoi sa aterizeze in picioare …sunt sigur ca si tie-ti plac 🙂
         Poate ca ar trebui facut pe blog un articol: unde am fi fost fara Deveselu, fara miliardele investite in securitate de americani aici … ar fi interesant sa vedem daca le recunoastem meritele. Sau ne-a trecut si ne pregatim de : ” Yankee, go home!” …sa fim si noi in ton cu lumea?

         3
         • ai facut o salata cu varza. nu sunt anti tehnologie si nici anti vest. sunt doar impotriva acestor mituri cu strongmeni din astia omnipotenti gen steve jobs, bezos, musk.

          sunt niste produse de marketing nu sunt niste da vinci. oameni enciclopedici sunt cativa in toata istoria…ce noroc pe noi ca sunt atatia acum toti odata toti miliardari si toti cu prezentari din astea unde vin pe scena ca a doua venire a lui iisus…..

          nu mai pune botul la toate prostiile !

          1
          • Dorelul initial

           Vezi că Bezos a avut o idee pe care a aplicat-o în forță la Amazon. Pe vremea când a dat el cu pumnul în masă să treacă toată lumea la microservcii și alte alea mulți încă foloseau mașini de scris. A și dat afară vreo câțiva care nu erau de acord cu ideile lui.
           Dar sunt de acord cu tine că mulți sunt băieți de bani gata. Faptul că le ies 2 idei din 10 nu este meritul lor dar este meritul lor că riscă. In felul ăsta se produce progres care ajută până la urmă pe toată lumea.
           Gândește-te câți au bani și îi cheltuie doar pe chestii inutile

           2
          • @Dorelul initial

           bezos a primit de la tasu vreo un sfert de milion de dolari. cati tati au sa dea copiilor un sfert de milion ??

           eu v-am spus sincer ce am vazut cu ochii mei. nu mai credeti in superoameni si nu mai credeti marketingul din jurul lor. ei isi platesc singuri documentarele.
           afaceristii astia sufera de survivorship bias si de megalomanie. reinventeaza trecutul. n-au fost deloc vizionarii si oamenii care se prezinta in prezent.

           „Faptul că le ies 2 idei din 10 nu este meritul lor dar este meritul lor că riscă.”

           E greu rau sa risti cateva milioane cand tactu are mult mai multe….

           Treaba voastra daca vreti sa credeti in ei. Eu am zis ce am avut de zis pe subiectul asta. Nu mai am nimic de adaugat.

           5
          • @All si ca sa mai dau un ultim exemplu care mi-a venit in minte de mare faker.

           Cati dintre noi au crezut ca putin e un mare om politic ?

           p.s. la documentarele boganilor astora pana si comentariile de pe youtube sunt platite si da atat de cultul personalitatii au incat sa isi cumpere pana si comentarii pozitive.

           2
          • Robi ,

           ” bezos a primit de la tasu vreo un sfert de milion de dolari. cati tati au sa dea copiilor un sfert de milion ?? ”
           O gramada , mai ales in Romania .
           Cu unicul rezultat accidente de circulatie cu victime si imunitate , nu nave spatiale .

           ” p.s. la documentarele boganilor astora pana si comentariile de pe youtube sunt platite si da atat de cultul personalitatii au incat sa isi cumpere pana si comentarii pozitive. ”
           WWow , si pe RoMil cum e ?
           O armata de postaci cu ” inchideti industria romanesca si dati gazele la unguri si fondurile de pensii la rusi ” .
           Like-urile la campania lui Iohannis 2014 ?
           Inafara de cele date de idiotii utili ?

           ” sunt doar impotriva acestor mituri cu strongmeni din astia omnipotenti gen steve jobs, bezos, musk. ”
           Totusi , au realizat ceva mai mult in viata decat prezentarea unei dizenterii in domeniul securitatii nationale , ca tot militianul analfabet

           „nu sunt anti tehnologie ”
           Vezi ca o combina de cereale se repara / revizuieste / schimbat consumabile iarna , pe timp de zi , nu vara , noaptea la seceris .
           Nu ” apa, paie si bataie ”
           O stiau si mecanicii de la SMA cu care am lucrat , si colegul Miguel , fost proprietar de combina .

           ” nu mai pune botul la toate prostiile ! ”
           Mu-ha-ha

          • @nicusor
           „Vezi ca o combina de cereale se repara / revizuieste / schimbat consumabile iarna , pe timp de zi , nu vara , noaptea la seceris .
           Nu ” apa, paie si bataie ”
           O stiau si mecanicii de la SMA cu care am lucrat , si colegul Miguel , fost proprietar de combina .”

           ai ramas cu traume din alte conversatii si ti-ai facut tema intre timp ? :))))) esti dincolo de penibil.

           Nu le repara nimeni iarna le faci o revizie primavara si reparatii cand sunt necesare. Valabil pentru toate utilajele. Singurele lucruri care le faci INAINTE de iarna este sa schimbi uleiul si sa scoti din ele apa si motorina.
           Habar nu ai !

           9
          • Robi ,
           ” Nu le repara nimeni iarna le faci o revizie primavara si reparatii cand sunt necesare. Valabil pentru toate utilajele. Singurele lucruri care le faci INAINTE de iarna este sa schimbi uleiul si sa scoti din ele apa si motorina. ”

           Eu crezusem ca ti s-a defectat combina la seceris de lenes .
           Dar vad ca de prost .

           Vad ca singurul lucru pe care il stii despre o combina este ca trebuie sa intre in lan si sa secere .
           ” Apa , paie si bataie „

          • Normal ca au grija de marketing-ul ala …afacerile trebuie sa mearga. Ca suntem noi modesti „sa nu te stie lumea…”, ” sa nu stie stanga ce face dreapta”, ” sa fi modest…” etc …astea sunt urmarile educatiei noastre, robi.
           „bezos a primit de la tasu vreo un sfert de milion de dolari. cati tati au sa dea copiilor un sfert de milion” – eu chiar ma gandesc la Ion Ion Tiriac de exemplu: in afara de tras pe nas face altceva sau e angajat la firma lui tata sa-i inmulteasca banii?
           Si Bezos ( pe care nu il inghit deloc ….dar asta e intre mine si el 🙂 ) l-a dus mintea sa faca ce a facut. Un sfert de milion e costul unui apartament…hai sa zicem ca pe timpul ala era costul unei jumatati de casa ( afara, nu in Romania)… ti se pare asa mult?

 64. Am stat sa ma uit pe niste date despre armata ucraineana in ultimii 5 ani.
  Voi realizati ca astia au inceput razboiul cu 60 de avioane operationale, peste 240.000 de militari (fara mobilizarea din Februarie) 600 de tancuri (diverse T64 si T72 modernizate local) aproape 400 de BTR70/80/3/4 si aproape 700 de BMP1/2 plus zeci poate sute de KraZ, Novator si mai nu stiu care la care se adauga sute de piese de artilerie autopropulsata si MRL… stateau in schimb mai raut la aparare AA.

  Peste astea mai vin acum gramada de blindate, tancuri si MRAP din vest si vreo 20 de HIMARS, 100+ M777, zeci de PzH, Krab, CAESAR etc plus cateva SU25 si Mi24 si mai nou si NASAMS si IRIS-T.

  Bugetul apararii a fost in 2014 de 2 miliarde si in 2021 de 8.2 iar numarul total de oameni sub arme aproape de 300k (armata, garda nationala, border guards, SBU)

  Pentru astia mai atrofiati pe creier cu „Sa ne luam Bucovina de nord inapoi!!”, cu ce ba? Si cu cine? Cu 54 de tancuri si 100 de BMP-1 si cei 40.000 de militari de cariera??

  Daca incep aia o ofensive spre noi, intr-o luna risca sa intre via orasul Otopeni in capitala… noroc ca se decimeaza impreuna cu rusii si ca sunt de partea noastra dpdv geopolitic.
  In rest la noi, avem 4 licitatii in derulare…

  14
  • Atata doar ca dacă vin peste noi nu mai au spate în vest și înlocuiesc obuzele cu pietre.

   10
  • minimizezi armata noastra la numarul de vechituri (nu ai adunat Larom, Apra, sute de guri de artilerie, sute de Tab-uri, TR-uri, IAR-urile etc), ba chiar avem un mix mai bun de tehnica noua sau modernizata.
   Dar, asa realizezi ca oftica lui Pukin nu e doar din orgoliu. Pune toata armata asta in slujba lui + adauga pierderile armatei ruse de 7 luni si o sa ajungi la o suma uriasa + pierderea controlului pe santajul alimentar impotriva tarilor „prietene” sarace (Ucraina fiind concurent nu vasal). Acelasi lucru se va intampla si cu satelitii din Asia care acum vand energie prin firmele smecherilor de la Moskova.

   11
 65. Deci saptamana asta Khersonul trece inapoi la grivna?

  1
  • Sunt curios daca se vor apara imprejurul orasului Herson , totusi acuma ma uit pe orase si sate eliberate, a picat toata partea de nord din oblastul Herson … in harkov acuma se face curatenie in dreapta raului Oskil , in svatove , rusii retrag tehnica de inginerie pentru sapat santuri , sa inteleg ca nici acest oras nu va mai fi apărat de rusi
   https://t.me/WarMonitor1/868

   3
   • Ca sa se piața apară ar trebui sa aibă cu cine și cu ce. Deocamdată nu vad ca ar mai lupta cineva la ei. Panica e contagioasa și dacă nu se iau masuri rapid, totul se va prăbuși ca un castel de cati de joc.

    E o cursa de soare orașul ala, mai ales după ce toate trecerile ajung în raza artilerie obișnuite

    5
 66. Au inceput si sud-coreenii sa fumeze in preajma bazelor militare?! https://9gag.com/gag/adP6R6B

 67. October 4, 2022: Head of Election Worker Management Company Arrested in Connection with Theft of Personal Data
  https://da.lacounty.gov/media/news/head-election-worker-management-company-arrested-connection-theft-personal-data

  FBI Conceals Chinese Infiltration of U.S. Election Software
  https://kanekoa.substack.com/p/fbi-conceals-chinese-infiltration?utm_source=email

  • e un pic de clickbait daca citesti articolul. e un fel de daca se merge in directia aia si daca se face un trend din asta poate sa devina dependenta de gaz ruso-chinez.

 68. https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/aeronave-de-lupta-mig-21-lancer-puse-pe-butuci-de-2210307.html

  Aeronave de luptă MiG-21 Lancer, puse pe butuci de o rețea de escroci. Cum a fost păcălită Armata Română cu kerosen de proastă calitate.

  Siguranța națională a României a fost pusă în pericol, în condițiile în care mai multe aeronave de luptă MiG-21 Lancer s-au stricat după ce au fost alimentate cu combustibil neconform. Prejudiciul final adus Armatei Române a fost stabilit de procurori la peste 6,5 milioane de euro, într-un dosar în care Armata Română a fost înșelată cu kerosen de proastă calitate, relatează gandul.ro

  Astfel, magistrații de la Curtea de Apel Ploiești au stabilit că mai multe aeronave MiG-21 Lancer s-au defectat după ce au fost alimentate cu combustibil neconform.

  Prejudiciul se ridică la peste 6,5 milioane de euro
  Conform procurilor DIICOT, în acest caz, siguranța națională a fost pusă în pericol, iar țara nostră ar fi fost pusă, temporar, în situația în care să nu-și mai poată îndeplini îndatoririle față de NATO. Judecătorii Curții de Apel Ploiești au explicat întregul mecanism al unei afaceri prin care MApN a fost prejudiciat cu peste 6,5 milioane de euro, iar mai multe avioane de vânătoare s-au stricat și au avut nevoie de reparații la Aerostar Bacău.

  Concret, spun judecătorii, la data 27 februarie 2018, SC Jetfly Hub, condusă de omul de afaceri Cristian Berendel, a încheiat cu MApN, pentru o perioadă de patru ani, un acord cadru prin care firma urma să furnizeze combustibil turboreactor de aviaţie pentru opt unități militare. Prin contract, s-a convenit livrarea a două tipuri de kerosen, respectiv Jet Al şi Jet Al Premium.

  Conform caietului de sarcini, diferenţa între cele două tipuri de carburanţi era reprezentată de nivelurile impuse cu privire la trei parametri. Este vorba despre punctul de îngheţ, concentraţia de hidrocarburi aromatice și concentraţia de sulf mercaptanic. În același timp, ambele tipuri de combustibil trebuiau să conţină doi aditivi obligatorii, respectiv aditiv antioxidant și aditiv antistatic.

  Cum a fost câștigată încrederea Armatei
  Conform anchetatorilor, pentru a câștiga încrederea Armatei, primul transport a fost conform contractului și a fost adus în Portul Constanța. Însă escrocheria de-abia de aici începe. În același port era acostat, încă din octombrie 2017, un vapor grecesc, încărcat cu kerosen ieftin, de proastă calitate.

  Anchetatorii spun că după ce primul transport a fost livrat, afaceriștii ar fi continuat să trimită către rezervoarele MApN combustibil de proastă calitate. Ulterior, alte două nave au adus în țară kerosen procesat în Grecia și Turcia, neconform cu cel achitat de Armata Română.

  Magistrații au precizat că aeronavele militare de luptă au suferit degradări serioase, în condițiile în care reprezintă bunuri de interes strategic, a căror avariere a constituit o ameninţare la adresa securității naţionale şi capacităţii de apărare a ţării, cu atât mai mult cu cât România şi-a asumat asigurarea securității flancului estic al NATO.

  …………………………………………………………………………………………………………………………

  Foarte inteligenti decidentii MAPN, precum si cei care fac legile in tara asta, atat timp cat nimanui nu i-a trecut prin cap posibilitatea unui eventual sabotaj sau lipsa intreruperii bruste a lantului de aprovizionare din import. De parca in tara nu mai aveam rafinarii, ca pana in ziua in care au decis sa ia din import.

  PS La viata pilotilor iarasi nu s-a gandit nimeni, mai cu seama ca au picat imediat dupa inceperea razboiului in Ucraina, atat un MIG 21LanceR, cat si elicopterul PUMA Socat trimis in recunoastere. Cred ca se poate incadra lejer la multe capete de acuzare, inclusiv tradare nationala.

  17
  • Helsingør Habitans

   Deci MIG-urile sunt alimentate cu combustibil neconform, Lidl construieste un depozit care dauneaza unui radar, NIS Petrol spioneaza Romania pe de o parte. Pe de alta parte in plin razboi de langa, inzestrarea este pusa pe hold in timp ce se semneaza memorandumuri la vrajeala. Nu va suna ca suntem infiltrati pana la gat de agenti rusi care saboteaza tot? Statul roman ce pazeste?

   20
  • Ori suntem prosti, ori in romania se desfasoara o operatiune de spionaj si sabotaj- scoala. Din aia de peste ani se va preda la scoala de spioni, ui’ ba tati cum se face.
   Dar, parca noi platim caini la sat, caini hraniti bine, care se pensioneaza la 45 de primaveri. Nu?
   Am cetit si eu minunatia asta, si daca pui langa episodul furtului de combustibil stai si te gandesti daca suntem bine la cap.
   #furnizorudesecu

   5
 69. Bine ca nu au alimentat F16 cu ceva similar, nici nu ar fi apucat sa zboara putin pentru noi si erau puse rapid pe butuci…

  4
 70. Stiu ca aveti multe probleme pe cap, dar intreb si eu. Inainte de 24 februarie tot se rugau occidentalii de putler sa nu invadeze Ucraina ca este evident ca o sa o faca si kremlinul isi batea joc de ei spunand ca nici azi n-am pornit razboiul, sunt niste simple exercitii…
  Acum tot primesc avertismente privind nuke, de data asta ăștia escaladeaza, e de bine sau de rău? Voi v-ați pregătit cu ceva în caz de nașpa?

  2
  • O sa îmi cumpăr mai multe doze de suc și popcorn. Pt ca Rusia se prăbușește în stil mare. Iar Putin săracu s-a comportat ca un copil retardat care este convins să facă o năzbâtie spunându-i că nu are curaj.
   Lansând un atac nuclear și-a pus Nato și lumea civilizată în cap. Putin defapt decide cât de repede vrea să se ‘pensioneze’ .

   12
  • Cum dracu sa te pregatesti pentru asta? Daca e departe …pastila de Iod …daca e cazul. Daca e aproape …. scapa cine poate.
   Altfel as pune problema. Daca e aproape si autoritatiile sunt depasite, oare cum se va comporta populatia… vor incepe jafurile si legea celui mai tare ca oricum nu mai conteaza daca tot suntem pe duca? Cam cum s-au comportat japonezii in timpurile alea? Ce pretentie am si eu ….glumeam 🙂

   2
  • Bomboane Tsutomu Yamaguchi !?

   1
 71. Iar faptul ca MApN nu a prevazut in caietul de sarcini/contract efectuatea de analize obligatorii intr-un laborator acreditat pt. fiecare cisterna inainte de receptie (o cerinta absolut obligatorie ca sa te asiguri ca primesti ce ai cerut), te duce cu gandul ca poate e si cardasie, nu neaparat prostie.

  12
 72. in caz ca nu stiati,romanica e taramul promis…a zis ieri helvig pe cuvant de onoare.

  10
 73. https://www.bbc.com/russian/news-63134219

  Pentru cunoscatorii de limba rusa…daca nu folositi-va de Google Translate. Ubermensch-ii sovietici…

  1
 74. Ukraine is ‘one Western tank’ away from victory | Oleksiy Goncharenko
  https://www.youtube.com/watch?v=pMmzmB8uf_w

  1
 75. „Nu avem nevoie de România şi de Bulgaria nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen”, a afirmat Reil, membru al partidului naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD) ( https://www.hotnews.ro/stiri-international-25829553-presedintia-ceha-consiliului-cere-decizie-favorabila-acest-romania-bulgaria-asteapta-peste-11-ani-europarlamentar-german-afd-vreau-fiu-prietenos-cand-spun-romania-este-wild-west-europei.htm ).

  Și totuși, cumva, se găsesc români pro-occidentali (declarativ, cel puțin) care să ridice în slăvi pustulele politice ale Rusiei cu care a infectat o grămadă de țări. AfD, de exemplu. Disonanță logică…

  5
 76. Ce ziceti de trebusoara asta fartati, o fi loc oare si oentru noi sau oe noi ca de obicei nu ne intereseaza?!!….

  https://m.defenseromania.ro/polonia-confirma-posibilitatea-dislocarii-de-arme-nucleare-americane-pe-teritoriul-sau_618608.html

  4
  • Exclus …. vrei sa ne sara homo-popii in cap? Cred ca nici francezilor nu le-ar cadea bine la ficati. Ne-am pomenii cu niste scandaluri in Romania de numa, numa…
   N-am putut sa dam drumul la extractia de gaze prin fragmentare si tu vrei nucleare ….glumetule ! 🙂

   2
 77. https://youtu.be/udfZRaxywJw
  … sa nu fie mai prejos fata de cei 100 bln germani, acum si francezii baga carbuni! Pentru Rafale nu mai fac fata comenzilor, iar pilotii lor vor efectua mai putine ore de zbor!

 78. Helsingør Habitans

  https://m.defenseromania.ro/acord-intre-polonia-si-marea-britanie-pentru-dezvoltarea-sistemului-narew-care-va-avea-la-baza-camm-al-mbda_618605.html Polonezii baga tare in continuare. Ar fi interesantă, cine are timp și se pricepe, o analiză paralela a bugetelor de apărare, echipamentelor și a programelor de înzestrare din Romania și din Polonia. Poate ar citi niscaiva responsabili de la noi articolul și s-ar trezi la realitate, vorba aia „deșteaptă-te române din somnul cel de moarte”…

  1
  • Pai pana una-alta noi tot cantam!

   1
  • Cu riscul de a mi-o lua din nou, inca sunt de parere ca imnul nostru e depasit si ar trebui schimbat.
   Seamana, …asta e ceea ce aud na … cu o manea de-a lui Salam: dusmanii, sa moara , sa faca, sa dreaga …lipseste doar tanguirea aia specifica
   De asemenea are un ritm sedativ …parca te amorteste in loc sa trezeasca

   7
  • Sunt cateva tari prin Europa care au buget similar sau chiar mai mic decat al nostru insa armatele lor arata MULT mai bine. (Finlanda, Danemarca, Grecia)

   Asta se intampla din simplul motiv ca la ei nu exista coruptia de la noi. Au si ei, dar parca e altfel…

   De mentionat ca coruptia nu inseamna doar combustibil neconform folosit la niste avioane care mai apoi se vor defecta sau ca unele licitatii sunt facute cu dedicatie si in loc sa ne alegem cu ceva bun la pret corect cumparam ceva prost la supra-pret.

   Coruptia inseamna si faptul ca este ales un prostanac sau chiar cineva cu rele intentii la conducerea unei baze, a unui minister, a unei fabrici de armament, s.a.m.d. ceea ce ne duce in situatia noastra: un cerc vicios din care nu prea reusim sa iesim noroc ca mai trag americanii de noi numai ca ei cand o fac trebuie sa le dam si niste bani pentru niste jucarii ca ale lor. Si desi e adevarat ca ceva identic cu Piranha 5 nu am fi fost in stare sa facem prea curand macar munitia sa putem s-o producem insa mai e pana acolo.

   4
 79. Russian soldiers voluntarily surrendered with their BMP-2 somewhere in #Kherson Oblast.

  https://twitter.com/i/status/1577711009225211904

  5