Septembrie 2019, Permiteti sa raportez!

This entry is part 33 of 88 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< August 2019, Permiteti sa raportez!Octombrie 2019, Permiteti sa raportez! >>

627 de comentarii:

    • Legat de Dacia, pentru fima mea imi trebuie o masina combi cu care sa car piese, nimic special, doar sa aiba AC si sa fie dieselsi un portbagaj decent . Zci in sinea mea sa merg la Dacia si imi iau una in leasing…Intreb care ar fi cea mai buna varinata..Daica Lodgy, cu leasing pe 3 ani ies la 18.000 Euro(dobanda zero dar aveam serice-urile anuale incluse)! Am vrut sa o intreb pe tanti daca nu a gresit ceva..dar im da hartia scoasa la imprimanta cu oferta, Evident la pretul asta lunte nu era incalzita..si un service costa 800 de ron(Pai mai atata platesc la revizie pentru Volvo-ul meu S80 ultimul model)..La 50 de metri de reprezentatnta daica era parcata un audi A6 combi din 2006 pe care proprietarul cerea 6000 de euro. Hmm oare ce am ales? Sa ma frec in dacia si in idiotii care cer atatia bani pentru masina aia

      • poate doker….
        sunt nebuni cu preturile lor astia de la dacia dar daca romanul e patriot merge sa-l faci la buzunar.

        • Al meu Duster a costat 15.000 euro in 2015, 1.5dci cu 4×4. Sunt multumit de service si astea insa este cam mult totusi. Mi-au trecut cei 120.000 de km de garantie si cand mai pica un alta ii destul de scumpa. Injectoarele nu mai spun, cumperi un motor de G-Klasse de banii pentru 4 injectoate la dacia.Partea buna este ca anul vitor termin ratele la ea.
          Cred ca asta ii si ideea sa o tii 5 ani-10 ani si sa o dai la casat. Nu imi pare rau ca am luat-o insa da, cam scump patriotismul.

          • Volvo-ul meu e tanc!! E uzata bara din spate de cati au lovit-o si doar zgarieturi fine. Am sange de audi-uri(A4 si A6) un Bmw seria3 s si un VW passat. Sa o stapanesti sanatos si fara evenimente lt(rez)

  1. 1 septemvrie 1939-1 septembrie 2019

    După 80 de ani: războiul pe care Occidentul nu-şi permite să-l explice, iar Rusia nu-şi permite să-l încheie

    http://www.contributors.ro/sinteze/dupa-80-de-ani-razboiul-pe-care-occidentul-nu-si-permite-sa-l-explice-iar-rusia-nu-si-permite-sa-l-incheie/?fbclid=IwAR3bqq-Fg_r70Xlu0NTIE7Ly1KAScLAkhlgVPONkQFqOhTABlTcbDiZHBbk

    “Lenin a fost trimis în Rusia de către germani şi a lucrat acolo cu o precizie uluitoare”
    (Winston Churchill, discurs în Camera Comunelor, 5 noiembrie 1919)

    „Maşina de propagandă de la Kremlin, specializată după 1945 în demonizarea SUA, şi a Occidentului în general, “uită” desigur să le reamintească ruşilor faptul că fără cele 18 milioane de tone de produse industriale şi agricole americane (armament, muniţie, 300.000 de camioane, locomotive, vagoane, nave, 11.000 de avioane de luptă, echipamente şi maşini industriale, piese de schimb, 6000 de tancuri, maşini blindate, metale rare, petrol şi derivate, îmbrăcăminte, încălţăminte, medicamente, ambulanţe, echipament medical, pături, corturi etc.) livrate de SUA începând din 1941 în baza Lend Lease Act, URSS ar fi riscat în mod serios colapsul în 1941-1942. În perioada culminantă a conflictului de pe frontul de Est (1942-1944), proviziile militare şi civile transportate de armata americană în URSS prin Atlanticul de Nord şi Iran puteau satisface integral consumul zilnic, pe front, a aproape 100 de divizi sovietice cu efective complete.”

    „o naţiune de nici 150 de milioane de oameni nu are nicio şansă să-şi menţină preeminenţa într-un continent (Asia) cu peste 5 miliarde, unde China şi India, state cu istorii, culturi şi identităţi mai mult decât solide, au fiecare aproape 1,5 miliarde.”

  2. interesant concept daca va deveni de serie va fi a 2 a la rand dupa sig ca preferata
    de mine ca design https://www.tactical-life.com/news/mars-cobalt-ngsw-submission/

  3. nu stiu de ce nu imi apare imaginea de Tochen

    • Mai mult o intrebare curioasa. Eu nu am vazut foto cu invizibilele rusesti ori chinezesti casa sa szboare cu lentilele Luneburg atasate (cam ce fac americanii cu f22 si f3t de fiecare data cand pleaca dun tarisoara lor).
      Stiti cumva motivul?

  4. https://m.zf.ro/eveniment/romania-se-inarmeaza-mapn-are-in-derulare-patru-proiecte-in-valoare-de-peste-6-mld-dolari-18344112
    Ca să vezi ce știre nouă. Mai rămâne Latrina 3 să anunțe vaste și intense programe de înarmeală, că doar sunt de la aceeași casă de producție, Felix Voiculescu. Încercați să nu vă stricați de râs.

    • „Partidul Stat”, re rog! Nu orice fel de partid!
      PS A nu se intelege altfel, „decat” o ironie.

      • Cumpanasu a luat 10 miliarde pt a susține guvernul în campanii media si apariții la tv ….frumos , vreau si eu sa susțin pe 10 miliarde ….deși cred ca i as înjura de banii ăștia

        • Da mai fratilor, asta este, cum vine Cumpanasu’ asta, un abonat la bani publici prin intermediul unui ONG(????) si face el pe „luptatorul” cu psd-ul?
          Las-o dracu’ de treaba ma.

  5. Veniamine Franqueline

    Ajutați-mă, vă rog, să înțeleg: deci cele 7 sisteme Patriot costă 3.9 mld USD incl. TVA aprox. 446 mil. USD. Cu alte cuvinte, TVA-ul aplicat de Raytheon este de aprox.11,7%, sa zicem 12%. 12% este TVA-ul inclus pe factura si de Lockhead sau de Boeing?
    TVA-ul pentru sisteme SAM este la fel ca la avioane sau rachete anti navă? Sau este un TVA identic pentru toate categoriile de armament american? Cine il stabilește? Si la urma urmelor, cine îl plătește? Cine e trecut pe comandă si pe factură drept client? „Invoice to… Ship to…”? „Statul” român? UM 1907 din p…vară până-n toamnă, vorba poetului?

    • Raytheon nu iti aplica niciun TVA. Nu are cum si este ilegal in tranzactii de acest gen in concordanta cu legislatia SUA.

      https://www.samm.dsca.mil/policy-memoranda/dsca-04-32

      „The country receiving the U.S. assistance must exempt any articles, equipment, materials, supplies, goods, or other commodities purchased with U.S. assistance programs funding from all Value Added Taxes (VAT) and customs duties or reimburse this amount, regardless of the vehicle used to provide the assistance (i.e., Foreign Military Sales (FMS), Direct Commercial Contract(DCC), IMET program, or lease).”

      Statul roman, de prosti ce sunt, isi plateste TVA lui insusi. Normal ar fi trebuit sa existe si in Ro. un cadru legislativ care are duce de scutirea de plata a TVA pentru aceasta categorie de bunuri si servicii.

      • Sunt hoți nu prosti. Asta e o formă de a lua banii de la înzestrarea armatei și a-i da pe alte cheltuieli. Pensii salarii etc.

      • Veniamine Franqueline

        Totusi, care este circuitul ‘facturarii’ armamentelor cumpărate /vândute? Cui aplică, dacă aplică el, statul român TVA? Deci intre Raytheon, de exemplu, si armata română exista un intermediar numit ‘statul român’ care pune un TVA peste factura dela Raytheon? Si de unde 12%? Cine a stabilit acest 12%?
        Mie mi se pare ca explicația trebuie sa fie un pic mai complexă.

      • Si alte state europene sunt proaste, e o legislatie europeanà. De exemplu Franta, unde cumpàràturile militare interne sau de import sunt taxate cu o TVA de 20% (de la furnizorii francezi, ei aplicà TVA-ua, dintr-un stat U.E. se aplicà TVA-ua zisà „autolichidatà”, iar din afara U.E. este plàtità de destinatarul final). Asta este o operatiune nulà pentru bugetul global (TVA-ua plàtità intrà în veniturile bugetare) dar intrà în bugetul global al apàràrii care este calculat cu TVA-ua inclusà. Sunt exonerate importurile destinate fortelor NATO în misiune în afarà de tara de provenientà (de exemplu fortele americane detasate în România sunt exonerate de TVA-ua la import).

    • În toate articolele de presà pe care le-am consultat, este vorba de o cumpàrare de 3,9 miliarde de dolari FARA TVA. Nu stiu de unde ai cifra de 446 milioane $ de TVA.

  6. cine imi poate da link-ul/numele de la articolul de pe acest site in care se prezenta un nou model de organizare a Armatei Romane? Era cu o harta in Q.
    Multumesc!

    • Daca te referi cumva la postarile mele cu privire la ceea ce eu numesc ”Doctrina Q” – cate o brigada mecanizata (blindata) pentru fiecare ”regiune istorica” de marimea unui ”voievodat” ( e si unitate admin.teritorala actuala poloneza)…
      __________________

      Ardeal – Centru/Interior

      Maramures – Nord
      Bucovina (Moldova de nord) – NordEst
      Moldova (de Sud) – Est
      Baragan/Buzau – SudEst
      Valahia – Sud
      Oltenia – SudVest
      Banat – Vest
      Crisana – NordVest

      Dobrogea – SudEst/Exterior

      Bucuresti – Capitala
      ________________
      …nu tin minte sa fie un articol dedicat.
      Dar daca ai comentat la ceva similar, e posibil sa-ti caut comentariul, daca despre asa ceva e vorba…

      • @Razvan M, da asta era. nu tin minte sa fi comentat, doar ca mi-am adus aminte si tot cautam de ceva timp poza asta cu informatiile referitoare la ea.
        Multumesc!

  7. https://interestedamateur.blogspot.com/2019/01/pimp-my-sibct-round-2-bring-back.html?m=1
    https://fas.org/man/dod-101/army/unit/toe/17375F100.htm

    Cum sunt organizate batalioanele de tancuri la americani
    Cred ca sunt interesante si toate modurile de organizare înzestrare la diverse unități…..
    https://fas.org/man/dod-101/army/unit/toe/index.html

    • Vezi articolul postat mai sus pe 1 Sept pe contributors.ro, candidatura anuntata se inscrie perfect in influentarea ruseasca a alegerilor.

      • Destul de interesant articolul (daca nu era nu il citeam pe tot :D). Cred ca sunt cateva greseli pe acolo pe la procente dar, unu la mana nu am stat sa verific prin alte surse si doi la mana, chiar daca sunt i se iarta la ce articol cat o zi de post e acolo :))

        Ca si concluzie as putea spune ca se vede limitarea modelului propus de Stalin/Lenin si chiar si Hitler: sistemul care se bazeaza pe puterea detinuta de un om care taie si spanzura poate duce la castigarea unei batalii (in cazul de fata declansarea razboiului dorita de Stalin)fiifnd un singur om care ia deciziile totul se face mai repede si omogen, dar intotdeauna duce la pierderea razboiului (a se vedea ce a insemnat „victoria” pt. URSS, descrisa bine in articol, atat din pct de vedere uman cat si – as putea zice – ideologic). Pe scurt e un model falimentar pe termen lung. Cu toate astea o sa avem mereu nenorociti de genul pt. ca vand vise frumoase alegatorilor care viseaza caini cu covrigi in coada.

  8. https://www.facebook.com/jandarmeria.capitalei/posts/2615511121833250 – No’ cu ce se ocupa jandarmeria Bucuresti. Am respect pentru experineta lui, insa lt-col la 37 de ani? Si prezentarea ii… in fine.
    Si toate astea le trec cu vederea insa, mi s-a oprit ceasul de la mana la o afirmatie, chiar la sf. postarii: de ce considera astia ca civilul ii un fatalau, un slab, un incompetent? Cine dracu le baga astora in cap faptul ca uniforma te face superior „by default” si civilul ii inferior tot „by default”?
    Stiu eu cel putin un civil, dansator profesionist de batuta cu strigaturi… de ar matura prin sediul jandarmeriei cu majoritatea de pe acolo. E politist domnul in discutie si politistul este: (citez din lege) „funcţionar public civil, cu statut special”.
    Grija bre’ pe cine faceti slab de inger ca-i „civil”, de parca civil in sine ar fi o insulta.

    • Eu tind sa cred ca in multe cazuri se manifesta oarece superioritate din partea bugetarilor. Asta fiindca in genere bugetarii sunt familiari cu procedurile (f complicate) din aparatul de stat, cu care cetateanul obisnuit nu este familiar. Si fiindca atatia oameni vin la ei, se simt importanti (puternici; si fiindca oamenii se mai supara, ei actioneaza cu aroganta).
      In cazul efectiv al Jandameriei, e fiindca exista un curent low-level care aptitudini fizice inaintea celor intelectuale. Multi dintre membrii actualei Jandarmerii sunt membrii ai „generatiei pierdute” care a batut mingea in mizeria anilor 90 in spatele blocului.

    • @lt(rez)
      De eram donsoara, ma umezeam toata!
      Din pacate, PR-istilor din JR le lipseste simtul ridicolului. Stiu si eu cativa „civili”…
      O fi fost omul prin teatre, dar la 37 de ani lt.colonel???

    • Mda, pare a fi scris de o jandragnerizda proasta … oh wait, pleonasm … care isi doreste o tavaleala cu eroul.

    • ti strici din râs?ora copiilor în uniformă.

    • @priam, asa ma gandeam si eu, pe cuvant, cred ca-i scris de una ca vroia sa-i dea violul in unitate. Si daca doamna colonel(plin) de 38 de ani ti-a spus, culcat… ce faci, nu executi ordinul?
      Dar oricum, mi se pare insultator ca mascul plimbat prin teatre sa iti scrie cineva un laudatio in maniera asta. Adica zi doamna ca trag bine cu pistolul, ca fac 100 de flotari, ca scot 2 km in 7.35 ceva acolo. Asta-i prezentare de div(masculinul de la diva).
      Nu o inteleg pe asta cu „civilul” in orice caz. Sau „privat” si „civil” au ajuns elemente dujmanoase, ca vorba colegului, nu stim „cum merge statul”.

  9. Catindata noastra.

    Ramona Ioana Bruynseels, candidata la prezidențiale din partea partidului controlat de Dan Voiculescu, a declarat luni seară într-o emisiune la Digi 24 că România și Rusia sunt ”împreună parte a NATO”, iar cele două țări ar trebui să continue ”exercițiile militare bilaterale”.

    • si care vor fi exercitiile comune?
      Ei simuleaza ca debarca la noi si noi ca ii respingem iar apoi simulam un atac in Crimeea? 🙂
      Stai, ca n-avem cu ce!

      De fapt, daca ma gandesc bine, avioanele rusesti fac deja exercitii cu noi si aliatii… in curand urmeaza navele de suprafata si submarinele… apoi poate infanteria marina si trupele aeropurtate 🙂

      • ….si noi respingem atacurile aeriene cu TAB-uri si infanterie,……asa cum au prezentat cu mare fast de ziua marinei super ofiterii din armata de profesionisti care este ea…armata….da!?
        ps: de ce sa mai dai banii pe Disneyland cand aici e totul free…?? 🙂

    • Atentie la limbaj! Doamna are viziuni 🙂

      • Veniamine Franqueline

        Duamna e o cultă. Desigur a citit romanul de succes cu acest titlu de acum cativa ani.
        Cred ca nu gresesc ca o bate in prostie pe Vasilica Veorica. S-ar putea ca Ramona sa fie o tactica pesedizda.

      • Asta e o panarama, a intrat in banca, l-a vanat pe bosorog cu ardoare…4 ani a fost umbra lui peste tot pe unde se preumbla, pana a aflat Sud Afrincanca cu care are 3 copii si l-a dat dreacu…Dupa aia, s-a urcat scroafa in copac…Acum e in prime time…Ce sa mai.

        • „Pentru cine nu știe, am fost inclusiv, câțiva ani, reporter voluntar în presa militară, la Radio și TVR Cluj. Mai jos, o amintire din timpul unui exercițiu militar NATO de la Turda, cu colegi din mai multe țări. A fost o onoare și o plăcere să lucrez cu trupele României, respectiv, Corpul IV Armata Teritorial Transilvania, și cele ale NATO. În cealaltă fotografie sunt alături de Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general NATO, care mi-a fost profesor la Harvard”, a adăugat Ramona Bruynseels in cadul unor precizări după declarația „Suntem împreună cu Rusia parte a NATO”
          Holeuuuu doamnaaaa! nici cum nu va iese si ati comis si un sofism, adica apel la (h)autoritate.
          Deci ori ati fost la Copul IV de armata teritorial „Maresal Ctin Prezan”, ori la armata a 4-a „Transilvania” ori la Divizia 4 Infanterie „Gemina”. Va zice o catana nici prea batrana dar nici tanara care stie locul ala precum propria curte. Si de ati fi umblat pe acolo prin 2008 va stiam, macar din spate daca nu dupa mutra. Scuzati umorul cazon, militaresc deci primitiv si nesimtit.

    • Asta nu e nimic. A postat o poza pe facebook cu ceea ce spunea ca erau ‘Corpul 4 de Trupe Teritoriale Transilvane’ desi Romania nu are trupe teritoriale, Armata Romana nu e impartita in corpuri si aia din poza dupa uniforme par a fin din trupele teritoriale engleze.
      Am incercat sa pun linkul de facebook dar vad ca nu mai apare, probabil ca l-a strers, dar a ramas articolul din ziar.
      https://www.libertatea.ro/stiri/ramona-ioana-bruynseels-explicatii-romania-rusia-nato-2737805

      • Io te și reprezentarea feminină a varanului puscarias iubitor de varză con carne. Era mai simplu sa spună că s-a gândit la SUA…. Acum si-a dat arama pe fata. Nu-l putem suspecta pe varan de alte intenții.

  10. Nu mai apare imaginea de pe facebook nici în articol, imi pare rau ca nu am facut o poza cu telefonul, mai jos avea o mai avea o postare cu nu stiu ce secretar NATO care zicea ca i-a fost profesor la Harvard dar a dispărut si aia.

  11. Nu-mi prea place cum sunt grupati gagii la 0:55, si-o cam cauta cu lumanarea aprinsa…dar e interesant, ca-n filme, Barra-Barra (out-out!, afară-afară!):

    PS – e si un Duster pe acolo…

  12. “If Poland decides to buy the F-35, it will receive Block 4 aircraft. This version will include a new computer, additional weapons and systems, and it will be able to be fitted with six missiles (probably means internal <– my comment) instead of four,” Greg Ulmer, the vice president and general manager responsible for the F-35 program at Lockheed Martin, told Defense News at the MSPO defense industry show.
    https://www.defensenews.com/industry/2019/09/03/lockheed-makes-its-pitch-to-polish-industry-in-exchange-for-f-35-deal/

  13. https://www.facebook.com/europafmromania/videos/872746123083229/ – Baietii, recomand eminsiunea despre salarizarea bugetarilor din prisma unui fost militar care a sunat la emisiune. Tare de tot omul.
    Nu recomand emisiunea persoanelor care au des de lucuru cu statul, au stat 3 ore+ la coada la un ghiseu in ultima saptamana sau care au cautat recent cat are leafa o directoare de spital cu studii administrative.
    Zen! Si nu va enervati.

    • Salariu net mediu in sectorul de aparare si ordine publica: 4900 ron.

      • INS:

        În luna iunie 2019, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 5127 lei, cu 49 lei (+1,0%) mai mare decât în luna mai 2019.
        Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3142 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 41 lei (+1,3%).

        ________________________

        In general iulie si august sunt lunile „medii” (iunie se apropie de ele), decembrie fiind „cea mai grasa” (la fel si aprilie – adica lunile de Craciun si de Paste)….cele „sarace” fiind chiar cele care urmeaza (de fapt ianuarie sau februarie e cea mai prapadita).
        _____
        PS – INS da datele pe o anumita luna cu „intarziere” de vreo 2 luni, necesara pentru colectarea, diseminarea si publicarea lor (cam intre prima si a doua saptamana a celei de-a 2-a luni…de exemplu, pentru luna iulie datele vor fi publicate pe 9 septembrie).

        • Oho Razvane asculta, stai sa vezi cand intra o ghertoaie care a lucrat ea 38 de ani inspector de munca, si ce responsabilitatea are ea si privatul care se lafaie in bani si are nici jumtate de responsabilitate si competenta ei.
          Tu-va soarele vostru, cretina aia nu pricepe ca privatul o plateste. Oricat de bugetar am fost eu, veci nu am fost atat de imbecil incat sa afirm asa ceva. Dar sti care-i baiul, asta ii perceptia cu care eu ma certam si prin birouri la „bujet”. Civilul si privatul era baiul, de aia nu dadea armata inainte.

  14. Sgt(rez) artilerist

    https://youtu.be/noivfL8aDHI
    O varianta bună pentru Romania? Fiind pe platforma de Puma

  15. Sig Sauer ramane in competitia NGSW, cu un cartus hibrid (metal-polimer):
    https://www.sigsauer.com/press-releases/sig-sauer-selected-by-u-s-army-for-next-generation-weapons-with-new-ammunition-technology-lightweight-machine-gun-rifle-and-suppressors/
    __________
    __________
    *editat – reamintire (adaugare) primele 2 comentarii ale lui Tzupy pe luna asta:

    1 septembrie 2019 la 4:24
    Textron ramane in competitia pentru NGSW (6.8 mm):
    https://www.textronsystems.com/newsroom/press-release?ReleaseID=0428fdc4-b376-4b9e-bb04-c3373be82d75

    1 septembrie 2019 la 4:45
    Un alt competitor, Cobalt Kinetics, foloseste un cartus mai conventional, 6.8 Short Magnum:
    https://www.recoilweb.com/see-the-rifles-mars-inc-and-cobalt-kinetics-submitted-for-the-next-generation-squad-weapons-program-152546.html

  16. Mda, de pe FB…
    Scoala de Aplicatii a Fortelor pentru Operatii Speciale, examen de admitere subofiter, angajare indirecta:

    „4 Septembrie 2019 – probă eliminatorie de înot

    Candidații la cursul de formare subofițeri în activitate pe filiera indirectă au susținut astăzi proba eliminatorie de înot la bazinul olimpic din Brașov.
    Ei au avut de parcurs, într-un stil de înot la alegere, un culoar cu lungimea de 25 de metri.

    Deși s-a stat destul de mult în bazin, nimeni nu a ”intrat la apă” ?

    Mult succes mâine la probele de traversare obstacole și testare claustrofobie!

    #AdmitereSubofiteriFOS”

    Sper ca e o greseala, au inotat 25 de metri???

  17. Ai’ de plm…nu stiu daca au mai fost postate video-urile astea aici pe site:

    https://www.youtube.com/watch?v=PXOf_mJRFSg
    https://www.youtube.com/watch?v=ChD26RBnS2k

    Merita vazute!

    • Mai sunt si cele cu belina ….la primul este si o partea a doua…la un moment dat èra o discuție ca se fraudeaza bugetul țării anual cu cel puțin 10 miliarde… dacă am tăia aceste fraude , ne am gasi bani si de autostrăzi și de spitale sa nu mai spun programe multi anule de inarmare totusi cine sa mai faca asta , instituțiile de forță august rase după fata pământului, deci ?????

      • „Deci” situatia in care suntem este cât se poate de dureroasă si pare că va merge tot mai rău.. Unii dintre noi o constientizăm dar ştim că suntem neputinciosi in fata celor care ne conduc si celor care ii apăra pe aceştia, căci ei reprezinta Statul. Si legea. Iar neputința noastră se transformă in frustrare, iar frustrarea in ura. Ajungem sa urâm pana şi pe cel ce e nevinovat să judecăm aspru şi să ne pierdem rațiunea şi cumpătul..inteligența se transformă in ură iar asta nu poate duce nicicum la progres..
        Mă uitam la nivelul de trai, industria si infrastructura al europenilor..sunt in fata noastra la zeci de ani la toate capitolele..germania, o tara care a pierdut cel mai sangeros razboi din istorie…sunt la zeci de ani de noi..ce nu e bine in tara asta? E un blestem?
        Acum 30 de ani am schimbat regimul..un regim care, si-a lăsat amprentele exact acolo unde nu trebuia si anume in clasa politica..ei ne conduc in calitate de stapani ai nostri, ca pe niste prosti, spre dezastru..in ’90 aveam industrie..azi nu..
        Democratia a fost inteleasă şi aplicată in totalitate gresit la noi. – pentru clasa politică democratia = a fura mai mult si mai des
        – pentru ceilalti bugetari = a freca pisoiul la maxim
        – BOR a transformat religia intr-o afacere şi un instrument de manipulare al maselor (politica)
        – pentru sistemul de sănătate = liber la şpăgi
        – MaPN-ul este acum liber sa nu faca nimic ca sunt satui de atata „instructie” din perioada pre ’89 (acum se relaxeaza total, ar casa toate armele daca ar putea ca sa nu mai fie nevoie sa isi bata capul cu intretinerea)

        Iar lista poate continua…

        Soldatii nostri, săracii isi dau viata prin alte tari (condoleante familiilor, şi să le fie tărîna uşoara)..ei sunt acolo ca sa reprezinte Statul, sunt Eroii care fac țara noastră cunoscută in lume şi ajută la instaurarea ordinii in ograda altora..dar..la ce folos? La ce folos sa sacrifici nişte oameni când copii şi rudele lor care rămân in urmă traiesc şi vor trai in acelasi sistem bolnav iar daca vor avea vreodată nevoie de ajutor Statul le va intoarce spatele? Acei Eroi (care putea fi oricare dintre noi, vorba unui coleg de pe forum) au murit la datorie la fel ca toți ceilalti care, de-a lungul istoriei si-au dat viața pentru Patrie.. un coleg de-al nostru, a fost „atenționat” de un alt coleg dupa ce a intrebat daca soldatul căzut se afla in vre-un Tab romanesc…probabil avea in minte acelasi clişeu ca mine sau ca alții care cunoastem nivelul scazut de inzestrare al armatei Romane..e un gând instantaneu pe care nu il poti controla, o grija care te apasà, e ca atunci cand stii cà esti slab si te astepti ca slabiciunea ta să te doboare..e de inteles. Probabil avea in minte acelasi nivel de dotari (al trupelir din afganistan) ca cel dinaintea periodei in care americanilor li s-a facut milă de noi si ne-a dat niste MRAP-uri…bănuiesc ca cei cu „table” pe umeri nici nu stiau de existența acestui tip de maşinării inainte de a le primi..
        Am ajuns atat de rău incat, atunci cand visezi (eg la o dotare mai buna a fortelor aramte) ți se recomandă un psiholog sau esti criticat că te gandesti prea departe, că noi nu avem bani, etc, dacă incerci sa fii realist si incerci sa atragi atentia asupra unui pericol si ca inamicul nu e atât de slab precum ne este prezentat prin presă eşti catalogat drept troll, când incerci să spui ceva care nu corespunde in totalitate cu ideile celorlalti eşti etichetat in secunda a doua, oricare ar fi ideea ta…e de ințeles..dar asta din pacate denota frustrare..datorată subconstientului care ştie stadiul in care ne aflam..iar din slabiciune am ajuns să credem că avem aliati, care ne vor apăra dacă vom avea nevoie, la fel ca niste copii de gradiniță care stiu că se pot baza pe părinți sau pe alții mai mari..doar ca realitatea s-ar putea să fie alta..

        Au furat aştia tara de ne-au lăsat in fundul gol, şi, aş putea baga mana in foc ca nemernicii care ne conduc si care ne-au furat, dacă fereasca bunul Dumnezeu va fi un război, ar cere azil politic prin tări neutre, mutandu-şi in prealabil averea la fel cum o fac astazi infractorii care vor sa scape de lege..
        Hoția pe care au comis-o este, cred, una din cele mai mari din istoria lumii. Daca este sa facem un calcul aproximativ, 10 miliarde de $ x 30 de ani… este egal cu 300 miliarde $…
        Daca am presupune ca acesti ~300 miliarde $ (fara sa mai punem in calcul valoarea industriei puse la pamant) ar fi fost investiti acolo unde ar fi trebuit, dupa mintea mea, situatia ar fi stat cam asa:
        – am fi avut autostrazi ce legau toate orasele mari + toate drumurile asfaltate „la zi”
        – spitale moderne in toate orasele si comunele
        – un sistem de invatamant performant
        – o armată dotată până in dinți la ultimele standarde
        – si altele..

        Dar realitatea din pàcate o ştim cu toții, o trăim zi de zi..iar până una alta, toți gasesc scuze pentru incompetența lor, arunca mereu vina unu’ pe altu când sunt intrebați, toți se fac că fac iar timpu’ trece, leafa merge…si prostu’ tace..că ei (jigodiile) sunt constienți că au preluat puterea in aşa mod incât e aproape imposibil să putem face ceva..

  18. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23348853-document-situatia-care-ajuns-institutie-cheie-apararea-intereselor-tarii-angajati-provenind-spalatorie-auto-pregatire-farmacist-veterinar-ori-calitate-dactilograf-agentul-guvernamental-cedo.htm – mai zic ceva?
    Raportul avocatului reprezentatn al Romaniei la CEDO ii sublim! Mai ca omul se pune pe plans ca i-au anagajat numai „experti” de la spalatorie auto, de la cabinet veterinar.

  19. In timp ce noi stam si ne chinuim sa gasim o solutie la inlocuirea echipamentelor din secolul trecut cu cate ceva (tot vechi, dar nu chiar atat de vechi ca ale noastre) decent, lumea evolueaza si dulaii fac misto unii de altii la nivel oficial..
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-09-05/putin-says-he-offered-to-sell-trump-russia-s-newest-missiles
    Asta dupa ce in trecut un oficial de-al ciolovecilor declara pentru Washington Post:
    „The S-400 is not an offensive system; it is a defensive system. We can sell it to Americans if they want to.”
    legat de sanctiunile impuse turcilor de catre americani
    https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2018/02/10/qa-sanctioned-putin-ally-holds-out-hope-that-trump-will-boost-russia-ties/?noredirect=on

    Dormi cetetene’ roman in liniste, guvernantii au grija de tot…

  20. French Navy shifting to dual crews for its FREMM Frigates:

    Va era dor de frangleza francezo-belgiana?

  21. alaltaieri, la Torino, a iesit „barza cu puii” la plimbare pe deasupra orasului. galagiosi dar frumosi. am reusit sa vad doar cateva secunde cu ochiul. chiar sunt frumoase pasarile.
    pun aici link catre video facute de altii si 2 foto.
    sper sa functioneze link-urile, altfel trebuiesc editate

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=0LjoJa3Lm0E

    https://www.youtube.com/watch?v=CtqQ7TMHwEw

    https://www.youtube.com/watch?v=ZLyagJZe7Os

    https://pbs.twimg.com/media/EDnYkIsWkAAmYZD?format=jpg&name=small
    https://pbs.twimg.com/media/EDoIvtuXsAEEvFq?format=jpg&name=small

  22. Polonia
    Prototip functional de vanator de tancuri.
    https://video.lastampa.it/esteri/dalla-polonia-il-lanciamissili-capace-di-distruggere-carri-armati-di-qualsiasi-esercito/103364/103379

    Colaborare intre poloneza PZG si MBDA. Dotat cu pina la 24 rachete Brimstone, radar unde milimetrice , poate distruge oricare tanc actual si pina la o distanta de 12 kilometri.

    Sintem ramasi efectiv de caruta.

  23. Indienii si Chandrayaan 2
    https://youtu.be/7iqNTeZAq-c

    Se fac pariurile ce exemplu vor urma:
    – Schiaparelli
    – Beresheet
    – Chang’e 4

  24. No cats?

    HPPPO! „Hocus Pocus Preparatus Prazus Olteanus” – Bogdan Mitrica

    • le vor cumpara strainezi,romanii verzi vad dacii si daci oriunde si peste tot.
      nu ne vindem țara !!

    • Nu arata rau in opinia mea. Cred (si sper) ca vor avea un succes mai mare decat B-max (nu stiu Ecosportul cum merge fata de plan).
      Pana la urma Fordul romanesc (impreuna cu Mercury se pare) are o traditie mult mai mare in Romania decat Dacia (desi intrerupta), si in 65-67 a fost una din cele 8 variante luate in calcul pentru productie sub licenta, probabil a 2-a cea mai apreciata de autoritati (in varianta cu turism si camion – si din cate stiu singurii care le ofereau pe ambele).

    • Regula #1: nu te lasa batut de Rusia. Niciodata. Altfel ajungi ca Franta lui Napoleon, Germania lui Hitler…etc…secole/decenii mai tarziu Rusia devine Dzeu in mentalul urmasilor.

      Salvatoarea tuturor problemelor interne este nu sa-ti faci introspectie si astfel sa-si solutionezi situatiile ci…sa astepti ca un copil mic ca sa vina Rusia sa-ti rezolve totul, pentru ca ea este marea speranta a Eurasiei!

      Exista oameni in vest care se descurca mai bine decat altii? Cum scapi de astia descurcareti? Te alipesti ideologic de Rusia! E panaceul universal!

      ___sarcasm*

      • Nu-mi fac iluzii- dacă se va pune vreodată problema Eurasiei, pe noi va scrie mare, cu litere de tipar, URSS!
        Așa că regula #2 ar fi – Statele Unite ( ale Americii, desigur).

        ”Din Hotin si pân’la Mare
        Vin Muscalii de-a cãlare
        De la Mare la Hotin
        Calea noastrã ne-o atin
        Si Muscalii si Calmucii
        Si nici Nistrul nu-i înneacã
        Sãracã tarã, saracã!” Doina- Mihai Eminescu ( varianta necenzurată)

      • Din pacate, asta s-a instalat partial si pe la noi…
        Cum Domle sa te bati cu Rusia…
        Ai vazut cat e si ce resurse?
        TOTAL de acord cu tine.Suntem cam singurii de care rusii isi.amintesc nu tocmai placut si i-au pedepsit ca atare. Si se mai tem si de reviriment…trita tri…eta ciorti
        Cu adagiul sa nu ne(mai) batem.noi cu mana stanga …
        Cea mai crunta infrangere e cea care ti-o provoci singur iar celalat nici nu tre sa faca mare lucru decat sa profite….
        Pe.buza ai am ajuns noi acum.
        Ce sa te mai bata altii cand te-ai batut singur(vezi articolul de acum cateva zile pe RoMilitary cu starea armatei)

  25. Privind ideologic, salvare/viol devine rapid dictatura/genocid.

  26. https://www.janes.com/article/90966/brimstone-versatility-dsei19d1 tot au prezentat polonezii un sistem cu rachete brimstone ….acuma si un UGV la fel cu rachete Brimstone , 6 la număr ….ugv ul produs de compania estoniana Milrem robotics ..

  27. https://www.defence24.com/mspo-2019-baobab-scattered-minelaying-system-project-progress-analysis
    400 de mine pe o suprafata de 60×600 m in 15 minute , tare acest sistem …chiar imi place …polonezii astia sunt ceva de speriat

  28. https://www.defenseromania.ro/finlanda-vrea-sa-inlocuiasca-toata-flota-de-avioane-f-a-18-hornet_598787.html
    Finlanda. Populatie: 5,5 milioane. Flota actuală: 64 de avioane Boeing F / A-18C / D Hornet (cumparate noi)
    Romania. Populatie: 22 milioane (statistic, ca naiba stie care mai e populatia rezidenta). Flota actuala: 12+5 avioane F16 MLU (cumparate sh).

    Ce jenanti suntem!

    Poate vand o escadrila, doua, ca cu F16 MLU murim incet.

  29. 18 ani… Și tot nu știm ce a lovit Pentagonul…
    Pe National Geographic e deseară, la ora 21, o emisiune dedicată avioanelor aflate în aer in 9/11 …

    • Frumoase masini. Design britanic + motoare germane = masina ideala. ?

      • Nu cred ca la LR sunt motoare germane si nici nu au prea fost din cate stiu (in afara cazului in care au luat special doar pentru acest nou model).
        Inainte vreme erau eventual americane (cu un pic de inginerie japoneaza si germana) dar au fost inlocuite de ceva timp (oricum termenul limita era <2019) iar acum sunt motoare proprii (cu ajutor Fiat).

        • Marius, incurcate sunt caile industriei auto. ?
          Au si cei de la LR motoare germane, de BMW mai exact, ce-i drept doar pe unele modele.
          https://en.m.wikipedia.org/wiki/Range_Rover_(L322)
          Si modelul de LR Freelander TD4 1997–2006 a avut un motor de 2l turbodiesel (am avut eu unul din 2005). Bune masini.
          Si se pare ca vor mai avea si pe viitor.
          https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/new-range-rover-2021
          In lumea auto sunt tot felul de „share” al platformelor, motoarelor si componentelor, cateodata ametitor de multe.
          Roverul avea si motoare bmw
          https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rover_75
          (in link, la engine specifications se pot vedea)
          Mercedes A class au si motoare de renault ?
          Unele Bentley de peste 100k $ au platforma de Volkswagen
          Pagani are motor Mercedes
          Mini motor BMW
          Aston Martin DB11 motor Mercedes
          Si sunt o sumedenie de exemple de genu’, ramai uimit cateodata de combinatiie dintre ele. ?

          • e vraiște totală ,orgie în toată regula.
            s-au împerecheat și combinat între ei până au început să apară tot felul de anormalități.

          • Sunt familiarizat cu industria automotive dar nu stiam ca faci referire la motorizari vechi, din urma cu 20 de ani.Din comentariul tau am inteles ca noul Defender ar avea motoare BMW, ceea ce nu prea cred.
            Pentru gama actuala de motoare „mici” Land Rover au dezvoltat (surprinzator?) propria gama Ingenium (cu ajutor Fiat). Inainte de aceasta gama au mers pe mana americanilor cu Ecoboost si Duratorq.
            O parte din „amestecuri” se datoreaza faptului ca firmele enumerate apartin cu totul unui alt concern , preluand (impartind) si tehnica de la acesta , iar alta parte provine din colaborari. Aceste colaborari nu ar trebui sa surprinda, ele existand tot timpul, inca de la inceputul industriei.

            • Marius, dupa fraza asta „Nu cred ca la LR sunt motoare germane si nici nu au prea fost din cate stiu” m-am gandit ca e mai putin cunoscut faptul ca astia au avut motoare nemtesti de aia am detaliat putin (stiind ca am cu cine discuta), nu ca nu ai fi parut familiarizat cu industria auto, caci din restul comentariului reiese ca #stiimeserie ?
              Nici eu nu am stiut pana nu deschisesem capota la TD4 si vazusem acelasi motor pe care il avusesem pe un seria 3 E46 320d cu cativa ani inaintea roverului si am ramas ?.

              „Din comentariul tau am inteles ca noul Defender ar avea motoare BMW”
              Dupa ce @Razvan mi-a dat KO emotional cu videoclipul postat mi-am amintit de TD4 care mi-a lasat o impresie placuta datorata robustetii ei per ansamblu. A fost singura masina la care pana in ~125000km parcursi nu schimbasem nimic in afara de consumabile..

              „Aceste colaborari nu ar trebui sa surprinda, ele existand tot timpul, inca de la inceputul industriei.”
              Ba chiar ma mira ca reusesc o colaborare care merge „brici” la nivel intercontinental, interstatal si intercultural ce altii intr-o singura tara (noi) nu am reusit vreodata sa o atingem la acelasi nivel (#brici). ✌

            • dintr-o piață competițională până la la sânge acum avem una cartelizată.
              se mimeaza concurența si competiția ,fiecare isi stie locul si este sigur ca va prinde ceva la momentul potrivit….cand e randul lui.
              daca la turisme inca mai inatalnim rabufniri de orgoliu la comerciale e aceiasi marie cu alta palarie la toti,cargo nu e departe.
              fiind o industrie generatoare de forta de minca si cascaval serios totul este tolerat de la nivel inalt UE.
              din pacate totul e pe banii clientilor in final.

        • nimic numai e „original” in industria auto.
          se împrumută si se imprumută orice si oricât pentru bani.
          pentru niste motoare invelite in table lilite si sudate se cer acum niste preturi astonomice….totul e vrajeala .

  30. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23360898-impinge-militarii-romani-lupte-afganistan.htm

    Ce-i mana pe soldatii romani in Afganistan? vedeti si commenturile…dar eu intreb, ce-i mana pe ei sa dea interviuri?
    Viitori politicieni?

  31. Italienii de la Leonardo SpA se alătură BAE sa dezvolte împreună noul avion Tempest.
    N-am putut prelua link de pe Bloomberg că nu am cont platit…?
    Cat,ncsf așa e pe sarachie…moka is good.

  32. și-a luat omor sua de la francia la ?oricum prea multe beșini și fițe prin nba-ul ăla?

  33. Alt pam pam:
    SUA anunta vanzarea a 32 de F35 – deci nu RAFALE 🙂 – catre Polonia pt 6,5 miliarde de cocobeti.

    https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/09/11/sua-departamentul-de-stat-a-autorizat-vanzarea-de-avioane-f-35-catre-polonia–368291

    • oficial leși au intrat în altă ligă.

    • 6.5 este o sumă imensa ….totusi după ultimele stiri de la polonezi privind integrarea în producția locala a diverselor sisteme achiziționate…..cred ca mai mult ca sigur le vor da si ceva sa produca in industria locală…..dar bun , un avion f 35 se lăudau că posibil sa scadă pretul la 80 milioane de dolari , cum ajung 32 de avioane la suma de 200 milioane per avion nu inteleg , bine stiu ca discutam de armament și instruire trupe , totusi 200 e cam mult ….

      • Belgia, 25 octombrie 2018:
        34 de F-35A pentru 4 miliarde de euro (4,4 miliarde dolari)…initial se pornise de la 6,53 miliarde $.

        Deci pentru Polonia vreo 4,5 miliarde $ ar fi o reducere la 60-70% din pretul estimat initial…ceea ce mi se pare „in trend”.

        editat* – publicai articolul

        • Mai scapat aceasta reducere pentru Belgieni , asta e un pret de negociere sa inteleg ….chiar este ok în această variantă…Off dacă nu aveam un guvern de tampiti poate poate incercam si noi o achiziție de avioane …

  34. https://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-business-49670332
    Au desemnat proiectul Babcock la 250 de milioane £ unitatea
    Deja te gandesti sa anuleze legumele licitatia corvetelor sa luam si noi…?

    • Sa luam noi licitatia ca sa o anulam inca odata, sau cum? ?

      • Din ce vad acolo e pret de fregata…250 de milioane lire ….Păi la.noi erau pentru.4 corvete la 1,2 miliarde euro …totusi mi se pare mie sau undeva imi da cu virgula ..Eu vorbesc de pret licitat si astia se gandesc cum sa anuleze licitația….

  35. https://www.defencetalk.com/poland-to-launch-cyberspace-defence-force-72546/ pe principiu ce mai fac polonezii …unitate de lupta impotriva atacurilor pe internet .sau de apărare ..2000 de tineri specializați în it, vor fi angajați până în 2024 …foarte interesanta mi sa parut colaborarea cu un târg de hacking unde ministerul a oferit premii de câteva mii de euro pentru cei mai talentați…..alte comentarii minse par de prisos

  36. Cu ceva vreme in urma, discutam la „In spatiu” (off), la rubrica „Briții, sateliții și antenele” despre problema marinei engleze dupa Brexit, si dorinta lor de a investi in radare cu apertura sintetica (mai mult de nevoie), dar si despre avansul „europenilor” in acest domeniu (parca tot in perioada aia ma si vaitam ca nu-mi vine sa cred ca vorbim despre „europeni” si englezi separat).
    Pe atunci se facea ca Iceye, care avea o rezolutie demonstrata de 10m, ajunsese deja la o rezolutie de 3m. Tot pe atunci aveam si dialogul despre SAR dintre Iulian si…Iulian.
    https://www.rumaniamilitary.ro/in-spatiu-saptamanile-2019-05-06-07
    A trecut ceva vreme, au aparut alte editii „Satelitul” si „In spatiu” (dar nu prea recent 🙁 ), si cei de la Iceye au crescut cat altii in 10 anim si au ajuns la o rezolutie de 1m!
    https://www.iceye.com/hubfs/ICEYE-featured-image-under-1-meter-resolution-spotlight-1-port-container-yard-near-port-harcourt-nigeria.jpg
    https://twitter.com/iceyefi
    Eu unul sunt impresionat!
    @Nicolae – ca sa continuam discutia de unde am ramas: Ce crezi? Acum se vede siajul pericopului?

    • Daca stii unde sa cauti in cele 360 milioane kmp de ocean planetar, probabil ca da! 🙂
      Oare de cati sateliti e nevoie pentru asta si cat costa? 🙂
      #bigbrother #sub_still_the_shit

  37. https://evz.ro/performanta-la-mai-si-politie-4450-de-condamnati-definitiv-sunt-de-negasit.html
    ohohoo ce de picioare lycra pe acolo,deja dorm mai bune noaptea….ca ma simt protejat nu de altceva?

  38. De fake news stim, dar de fake wars … https://adevarul.ro/international/in-lume/sua-china-rusia-bat-cutite-compania-ucraineana-strategica-motor-sich-1_5d792fe2892c0bb0c68215d1/index.html … unii mor ca „prostii” pe front, pe cand altii …
    Se vede treaba ca Ucraina nu e deloc o zona tampon, poate le explica cineva si „pacifistilor” din politica/armata noastra. Ooops … dar oare chiar pot intelege!?

  39. La multi ani pompierilor!

  40. Un zvon de pe la greci:

    „Latest news about the Hellenic navy is discussions with the MN in France for 2+1 FTI (Belharra) frigates and the transfer of 2 (and maybe all 5 later) La Fayettes”

  41. Stie cineva ce e pe otopeni acum?

  42. Nu prea suna a drona cu motor cu piston 🙂
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=6TCtUnuKiQY
    Posibil o clona iraniana de KH-55 (Soumar/Hoveyzeh) (400 kg incarcatura utila) , Qasef-1/Ababil-T micuta …maxim 40 de kg incarcatura utila… (sa nu fie pozele smulse din context….)
    https://twitter.com/michaud_jp/status/1173073138806153216

  43. Salut băieți ; o părere despre atacul din Arabia Saudită !? O dronă ? Te face să te gândești câtă nevoie mai este de unele avioane..

  44. „In order to meet the US Army’s requirement for 20% lighter ammunition and 30% more energy than current 7.62×51 mm NATO cartridges, SIG Sauer patented a new method of fixing a steel base by adding a washer to the brass body of the cartridge case.”
    https://www.janes.com/article/91244/dsei-2019-sig-sauer-publicly-unveils-ngsw-system

  45. Un filmulet cu plimbàri ale lui Rafale M(arine) :

  46. Prima, pe mine mă ținteai vericule? După ancheta, nu va reieși niciun vinovat…va fi primul caz când arma omoară un om, nu un om utilizând o armă sa omoare alt om…
    https://m.hotnews.ro/stire/23370143

  47. Sindicatele din industria de aparare incep protestele in fata Guvernului
    http://www.ziare.com/stiri/proteste/sindicatele-din-industria-de-aparare-organizeraza-proteste-miercuri-si-joi-in-fata-guvernului-1576840

    Se vorbeste atat de mult de industria de aparare si din 2014 pana acum nu au fost in stare sa o declare Industrie Strategica de Interes National ceea ce ar fi permis acordarea de ajutoare de stat pt. retehnologizare si repornire. De comenzi ce sa zic..

    Atat de pentrata este conducerea Romaniei, nici nu se poate altfel cat timp agentura Rusiei si Germaniei conlucreaza.

    Italia negociază un sistem de ”repartizare automată” a migranţilor între state UE; România, printre posibilii participanţi
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-23364882-italia-negociaza-sistem-39-39-repartizare-automata-39-39-migrantilor-intre-state-romania-printre-posibilii-participanti.htm?cfathp=

    Participare la asa ceva este ultimul nivel de tradare posbil. Germania este in spatele acestui val de imigranti(nci Franta nu este prea departe), nimic nu este intamplator totul este coordonat de fostele retele ale Stasi…

    Le général Gomart, patron du renseignement militaire, qui a quitté l’armée en mai 2017, explique : « Cette invasion de l’Europe par les migrants est programmée, contrôlée et acceptée ».
    https://www.dreuz.info/2018/10/27/general-gomart-linvasion-de-leurope-par-les-migrants-est-programmee-controlee-et-acceptee/

    • Poti sa-mi dai cateva exemple de produse de top made in Ro de industria de aparare?
      Preferabil moderne, nu concepute in antichitate
      Sunt cateva, le numeri pe degetele de la o mana
      Restu e blabla, nostalgie comunista

      • Cateva, nu stiu daca de top, dar macar in rand cu ce au altii: lovitura termobarica, lovitura de mortier cu raza extinsa ghidata cal 122 si bineinteles racheta tactica calibrul 122 cu raza extinsa.
        Partea cu adevarat dureroasa este lista de produsa de baza care nu se mai fabrica la noi, cap de lista fiind pulberile, amaratele de pistoale, o pusca de asalt decenta etc.

        Interesant interviul acordat in urma cu foarte putin timp de generalul Ciuca, in care domnia-sa spunea ca Fabrica de Pulberi Fagaras se afla in parorhia altui minister si deci nu-i necazul lui.

        Eu in locul lui eram cu ei de gat.

        • As adauga lunetele IOR si mai sunt cateva produse decente pe diverse nise, in rest suntem incremeniti in anii 80, pe tehnica licentiata sau copiata si adaptata (cu exceptiile de la marina si IAR99)
          Nu producem nici macar ce fac cei din regiune, un avion sau arme usoare ca cehii, elicoptere si UAV-uri kamikaze ca polonezii, artilerie,transportoare ca sarbii, camioane ca ungurii
          Prea putin pt o industrie care se lauda ca a fost in primele 10 la export in lume.
          Oamenii aia traiesc din amintiri

          • si din ce sa traiasca, ca si salariile le vin cu mai multe luni intarziere?!
            Nu primesc bani de investitii, de cercetare (de fapt nu au avut niciodata cercetare, doar au produs dupa licente. cercetarea se facea in alta parte) si nici macar comenzi de revitalizare, sau daca primesc la revitalizat, nu primesc banii de manopera. Posturile sunt blocate de zeci de ani, si cand unii se pensioneaza, nu sunt inlocuiti.

            • Sunt care au avut profit,au facut vreo investitie?
              Tot asteapta pomana de la MApN sa le cumpere ragaliile produse?
              Aia de la ROMARM din sediul central o ard foarte chill, nu s-ar zice ca sufera

  48. Hopa henț:
    https://www.national.ro/dezvaluiri/dna-a-deschis-dosarul-badalau-beretta-669287.html/
    Nu știu dacă a mai fost postat, nu am timp de verificat acum. De citit… 😉
    Părerea mea, hîc…

  49. Au mai ramas doi competitori in programul australian Land 400 pentru 450 noi IFV
    https://www.janes.com/article/91297/rheinmetall-and-hanwha-shortlisted-for-australian-ifv-requirement

  50. Județe la stăpân-Teleorman.. al treilea an când trece ‘Romania te iubesc’ pe acolo… Nu s-a schimbat nimic!
    https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3832025
    Săptămâna viitoare e judetul Olt.

  51. GDLS, Patria si Mitsubishi au fost selectate in competitia pt noul APC destinat armatei nipone
    https://www.janes.com/article/91332/japan-selects-contenders-for-type-96-apc-replacement
    O fi Piranha sau LAV?

  52. Guy Verhofstadt si ale dumisale vise imperiale europene:

    https://www.youtube.com/watch?v=GY4FbDY0Czw

    Auzi la el: „Ordinea mondiala de maine nu se bazeaza pe state-natiuni si tari, ordinea mondiala de maine se bazeaza pe imperii”…
    Cand a spus asta, trebuiau sa bage in fundal si melodia din ”Star Wars”, cand intrau imperialii in scena…
    Iar India e cea mai mare democratie din lume cu 2000 de natiuni (???????), in timp ce SUA sint tot imperiu. China nu e o natiune ci o civilizatie…
    …vorbi belgianul, iar sala aplauda frenetic….adica ALDE liberal-democratii …

  53. UERSS ! UERSS ! UERSS ! Cand o duci prea bine si nu mai ai provocari iti bati singur cuie in talpa. Clasa politica europeana este, in marea majoritate, o adunatura de birocrati lobotomizati total rupti de realitatea cotidiana ce cauta cu frenezie sa demoleze fundatia civilizatiei actuale.

  54. https://www.defence24.pl/mon-wojsko-kupi-amunicje-do-leopardow-i-t-72-integracji-hitfista-ze-spike-nie-bedzie

    Polonezii au renuntat sa integreze Spike pe turela Rosomak….
    Macar au luat o decizie. Chiar si dupa 10 ani.

  55. „Computer hardware STOLEN from India’s first indigenous aircraft carrier”
    https://www.rt.com/news/469059-india-stolen-computers-aircraft-carrier/
    Lupu’ isi schimba parul da naravu’, ba!…macar astia sunt mai avansati, ciordesc doar RAM-uri si HDD-uri. Mai exista si la noi o specie, rude cu ei dealtfel, foarte raspândită prin europa care iși insușesc mereu elemente sofisticate „high tech”: guri de canal, șine de cale ferata, garduri, cabluri de tensiune și mânere de uși..

  56. Aliati, aliati, dar pestele tine de foame!
    Un vas de pescuit nord-coreean a tras asupra unui vas al Garzii de coaste ruse care l-a prins in flagrant la pescuit ilegal
    http://mobile.hotnews.ro/stire/23372546
    Probabil ca era un trauler folosit de sovietici la spionaj si apoi donat ,,fratilor” intru comunism

  57. Cu ce i-ar avantaja tactic T14 fata de T90M si T80BVM?
    Intr-un mediu in care MBT-urile clasice se pot gauri reciproc de la distante egale, nu prea are rostul un experiment de tanc, chiar si daca acesta ar fi oarecum superior ca protectie a echipajului. T14 nu e in nici un caz invincibil si poate fi scos din lupta ca orice alt tanc, singura diferenta este ca echipajul are mai multe sanse de supravietuire la un atac frontal, se spune ca nici un cinetic actual nu poate trece de placa lui frontala de blindaj ca sa poata nimici echipajul. Dar lateralele? Turela? Senzorii? Cu un proiectile HE frag il poti scoate lejer din lupta de la o distanta mai mare decat raza eficienta a cineticelor. E cunoscut faptul ca turela este foarte putin blindata si nu poate rezista unui cinetic de la distante mari, tot ce conteaza este ce daune ar putea suporta, in conditiile in care statisticle arata ca peste 60% din lovituri ea le incaseaza. Deja ei iau in calcul montarea unui tower de tip Burlak tocmai pentru a combate minusurile, doar ca masa totala ar trece lejer de 70 tone ceea ce nu e deloc ok pentru doctrina si logistica lor.
    Putem trage concluzii si din comanda data de federatia rusa de aceste masinarii, 100 T15 si doar 32 bucati T14. Asta e gen ca ei nu considera T14 a fi prea util dar de T15 care e o bestie mult mai ok au nevoie.
    Platforma armata a prezentat o amenintare inca de la aparitia ei, germanii construind tunul de 130mm ca ulterior sa anunte MGCS impreuna cu francezii, avand ca principal conditie un tun mai bun si o protectie mai ridicata, desi au in dotare Leo2A7, Leclerc Block 3 sau mai recentul Leclerc ScorpionXLR care sunt concepute relativ recent si ar putea sa le aduca pe toate la aceste standarde.

    • 130mm e un calibru inferior fata de configuratiile cal. 140mm incercate in ani ’90 pt. Abrams, Leo si Leclerc. Ceea ce arata ca incearca o evolutie mai graduala.
      Ma indoiesc ca T-90/T-80 si Abrams/Leo2 se gauresc reciproc de la distante egale… dar lucrurile evolueaza de ambele parti.
      Mai trebuie tinut cont ca Leo2 si Abrams se cam apropie de capatul liniei evolutive, fiind totusi niste platforme concepute acum 40 de ani.

    • T14 este construit in numar mic deoarece va fi folosit in scop experimental, in urmatorii ani, iar concluziile trase se vor materializa in imbunatatiri ale actualului proiect T14 care va suferi, inevitabil, modernizari.Doar exploatand indelungat un tanc, ajungi sa il cunosti foarte bine, sa ii cunosti toate neajunsurile si apoi sa treci la pasul urmator, adica sa il vindeci de bolile copilariei si sa il modernizezi.
      Pentru nevoile actuale, numeroasele T72 si T80, modernizate, sunt super ok.Subscriu ideii ca abia dupa anul 2030, T14 va intra in productia de masa atat pentru armata rusa cat si export.

  58. Nu stiu daca asta isi are locul aici sau la In Spatiu
    https://www.bbc.com/news/av/world-europe-49749483/huge-explosion-at-turkish-chemical-factory

    Acel rezervor aproape ca a ajuns pe orbita, si din pacate a cazut peste pompieri

  59. Sub 2000m se gauresc reciproc T90 si Leo/M1A2 de nu se vad. sunt o multime de subiecte pe tema asta, diferenta va sta in echipaj, tacticile folosite si raportul de blindate.
    Calibrul de 140 a fost considerat overkill la fel cum au considerat rusii 2A83-ul de 152mm care a fost cel mai puternic tun montat vreodata pe un MBT. Initial T14 ar fi trebuit sa aiba A83-ul dar au mers pe 2A82M considerandu-l mai mult decat suficient in conditiile actuale si viitoare si au abandonat total 2A83-ul.
    Cu 2A82 rusii au ajuns sa ii intreaca pe memti la performante, fiind peste L55 cu 15-20%, iar 2A46 este echivalentul L44-ului. Un sabot de tip „Vacuum 1” al tunului da 2A82 da gaura in 1000mm de RHA la 2000m, „Svinets 2” din anii 2000 pentru tunul 2A46M (T80, T90 si T72) da gaura la 830mm la aceeasi distanta, M829A4 ultimul scos de US sparge 840mm tot la 2000m, toate fiind de tip depleted uranium, pe ale celorlalti nu le pun ca sunt inferioare astora.
    Diferenta intre tancurile moderne si cele vechi e ca pe primele le poti nimici doar sub 2000m iar pe alea vechi de la aproape orice distanta bate sabotul, in functie de model.

    • „Cu 2A82 rusii au ajuns sa ii intreaca pe memti la performante, fiind peste L55 cu 15-20%, iar 2A46 este echivalentul L44-ului.”
      Cred ca e putin supralicitat aici 🙂

      • Nu pare a fi supralicitat. „Muzzle energy gun 2A82 is according to the developers, 15,3 MJ that is 1.17 times higher than one of the best Western guns Rheinmetall Rh-120/L55 tank Leopard-2A6”. Sursa: https://weaponews.com/news/65347679-tank-t-14-armata-can-save-the-export-order-and-the-120-mm-gun.html
        „It was noted that in terms of technical level, the Russian product surpasses all existing tank guns by 1.2-1.25 times” sursa: http://otvaga2004.ru/novosti/russkaya-pushka-2a82-1m-naslednica-legendarnyx-zveroboev-iz-xxi-veka/
        „The achieved level of energy performance 2A82 cannon allows it a significant advantage over serial and developed by domestic and foreign counterparts. 2A82 cannon muzzle energy is substantially greater muzzle energy of a well-known gun Rheinmetall Rh 120 / L55.” sursa: https://www.globalsecurity.org/military/world/russia/t-90ms-design.htm
        Ne putem uita si la presiunea maxima din camera de ardere.
        Rh L/55 – 580 Megapascali
        2A46M-1 – 650 Megapascali
        M256 L/44 – 661 Megapascali
        Pentru 2A82-1M nu am gasit aceasta informatie, dar tinand cont ca energia la gura tevii e mai mare si perforarea in blindaj cu aprox 20%, 1000mm vs 820mm, nu par a umbla cu cioara vopsita.

        • Bubi mai incearca inca o data cu M256.

          https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a406817.pdf

          https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a241552.pdf

          Te trezesti cumva ca uraniul saracit al rusilor e mai cu mot decat asta american. Rah!

          • Nu stiu cui te adresezi tu, dar tinand cont ca ai raspuns la ce am scris eu o sa incerc sa iti explic. De fapt nu stiu ce nu ai inteles dim ce am scris eu de ai facut afirmatia de la final.
            Incepem cu al doilea link ca e mai simplu. Acolo ne este aratat Electrothermal Chemical Gun care nu e totuna cu tunurile conventionale din dotarea tancurilor actuale. Este un mod de propulsie experimental care nu va intra prea curand in folosinta din motive tehnologice. Si se specifica o presiune maxima de 574Mpa.
            In primul link ne arata presiunea maxima care duce deja la deformare, aia o putem numi maximum maximorum in comparatie cu celelalte, adica este deja limita. Atat camera de ardere cat si culata sunt impinse la extrem, si vorbim despre M829A3. Daca arunci un ochi in al doilea link vei vedea ca M829A1 are presiunea de 587Mpa, iar acel proiectil este contemporanul tevii 2A46M-1 a carei valoare am scris-o mai sus, si nu a tunului 2A46M-5 care este ultimul model si poate trage cu saboti de tip Svinets 1 din anii 2000 care dau gaura in 830mm RHA la 2000m. Si cica ar mai fi unul dar e secret de stat la ei.
            Comparatia cu presiunea camerei de combustie era doar informativa, la o teava conteaza si lungimea ei, iar M256 nu sta deloc bine pentru ca e L44. Daca vrei sa comparam eficienta tevilor o putem face, analizand viteza si masa proiectilelor ca aia este formula energiei cinetice a sabotului.
            Sa iti raspund la intrebarea ironica, uraniul nu e mai cu mot la rusi decat la americani, in schimb blindajul DA.
            https://andrei-bt.livejournal.com/585175.html
            Daca esti curios legat de eficienta lor gandeste-te cam ce proiectil ai avea nevoie sa dai gaura in aproximativ 700mm de blindaj dupa ERA, daca Dupletul ERA a facut bucati un 3BM44 Mango! Si armata SUA a cumprat cateva bucati T84 Oplot de la ucrainieni pentru a face teste banuiesc ca in cativa ani o sa vedem ERA si pe Abrams.

            • Daca presiunea este doar informativa ce atata polologhie mai sus? Vezi ca testul respectiv din link-ul de mai sus indica folosirea de munitii cu energie chimica si nu cinetica.

              Diferenta performantei unui Silver Bullet folosind un M256 vs un L55 este neglijabila. Munitia cu energie cinetica germana se foloseste de tungsten care nu are calitati de forfecare adiabatica precum uraniul saracit (procesul de auto-ascutire al pironului in urma contactului cu armura) si de aici nevoia de velocitati mai mari pentru a contracara efectul de „mushrooming” al tungstenului in contact cu armura. In afara de asta uraniul saracit este piroforic. Te las pe tine sa descoperi ce inseamna asta.

              Toata polologhia asta cu viteza proectilului este menita in general sa-i prosteasca pe prosti. Legile fizicii sunt destul de bine stiute. Mai bine intreaba-te daca ragaliile alea rusesti au o viata operationala comparativa cu cele occidentale. Raspunsul scurt este NU.

              Iar toata pologhia asta despre pustile astea tot nu rezolva faptul ca ragaliile astea rusesti fie ele T-72, T-80, T-90 au defectul major si adese ori letal de a stoca munitia intr-un spatiu deschis pe podeaua turelei. Asta o sa-ti garanteze ca turela respectiva o sa zboare de pe sasiu. Evidenta fotografica gasesti peste tot.

              • Presiunea era primul indiciu, pentru detalii de prrcizie sunt alte caracteristici. Factorul decisiv in reactia cinetica este energia totala a proiectilului masurata de regula in Megajouli. Diferenta intre tungsten si uraniu este ca tungstenul trebuie tras mai cu viteza, uraniul are o eficienta la o viteza mai mica. Te asigur ca nu e nevoie sa descopar ce inseamna notunea de piroforic.
                Desi adevarat, polologhia cu sabiciunea T-urilor referitor la munitie este ultimul argument pe care sa il pui in discutie, majoritatea tancurilor moderne au munitie in compartimentul tanchistilor, singurul care nu are deloc este T14. pe langa mjnitie mai sunt alti factori, cum ar fi instalatia hidraulica a turelei. Daca un proiectil cinetic reuseste sa perforeze blindajul, e cam gata cu echipajul, in oricare tanc ar fi ei. Pana la slabiciunea munitiei ar trebui sa te gandesri la manevrabilitatea si silueta lor.

                • Și atunci de ce toată polologhia asta? Până una alta, siluetă redusă sau nu turelele T-urilor continue să zboare. Rah!

                  • O spui de parca nu am fi vazut suficiente abramsuri beyound repair aduse in acel stadiu de aceleai RPGuri de 2 parale bucata. Dooh!

                    • Mă îndoiesc că ai văzut așa ceva. Slab; ai putea să mănânci rahatu’n băț cu mai mult talent.

                    • E liber la bombardieri se pare 😀 . Dar razboaiele din Golf au aratat care e diferenta intre tehnica mujica (ok, ok, monkey or not so monkey versions) si cea americana. Corect, si antrenamentul conteaza, dar nici acum nu pot uita epavele unui sistem trecut&actual din desertul irakian in anii 90 (73 Easting cred ca si acum trezeste frisoane unora, chiar mai la nord).
                      Mai era o discutie despre F15 acu ceva timp. Cumva avionul acesta a dat jos peste o suta de ragalii mujice (mai moderne/mai putin moderne), fara sa pice macar unul, in lupte reale (nu exercitii). Dar bineinteles bombardierii o ard cu suhoaie&rafale care rup tot, care e si e generatie 4++++++++++++ , care e cele mai bune.
                      De parca USAF si IAF nu stie domle nimica 😀 . Ca doar de curand s-au pi$at pe una din culmile AA-ului de pe net si anume Pantsir (oricum mujicul cand o primeste peste bot urat tace, raman bombardierii pe baricade). Si cum S300 sirian are liber la tras, ceva imi spune ca evreii o sa mai aplice o corectie de imagine (just in case).

                    • Nu inteleg limbajul tau agresiv-prostesc. Verifica tot ce am sustinut si cauta pe google tancuri abrams distruse ca vei gasi suficiente, inainte de a arunca cu vorbe urate in ceilalti!
                      Hohenstaufen, ce vrei tu sa spui prin bombardieri? In incercarea de a demonstra ceva faci o comparatie total gresita. Daca la sistemele Pantsir fata de atacurile aviatiei israeliene se poate vorbi de saturatie, in cazul sistemelor Patriot si Arabia Saudita nu poate fi nicicum vorba de saturatie, iar rezultatele le-am vazut cu totii. Ar fi folositor sa verifici informatiile inainte de a-ti da cu parerea.

  60. Pentru Marius era raspunsul.

  61. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23375780-ultima-ora-kovesi-fost-votata-pentru-functia-procuror-euroopean-coreper.htm

    Asteptam sa vedem rachetele de la Bruxelles daca o sa pice prin zone esentiale gen guvern, parlament, etc. Hotii trebuie sa stea la puscarie.

  62. Europa o merită pe LCK 🙂 !
    Dacă mai stăteau puțin o luau de la Targșor…

  63. Dr. August Hanning, fostul director al serviciului de informații externe al Germaniei, a declarat duminică în Regatul Unit că Angela Merkel a pus în pericol siguranța Germaniei prin decizia ei de a permite o imigrație fără limite.

    Potrivit unui raport din ziarul Sunday Express, Hanning a declarat că Merkel a creat o „criză de securitate” pentru Germania și pentru celelalte state membre ale Uniunii Europene. Ziarul l-a citat pe Hanning: „Vedem consecințele acestei decizii în opinia publică germană și în siguranța internă. Avem probleme în fiecare zi.”
    http://inliniedreapta.net/stire/merkel-a-cauzat-un-risc-masiv-de-securitate-afirma-fostul-sef-al-serviciilor-secrete-germane/
    Merkel este o amenitare de securitate pt. orice stat.
    ..
    U.S. Army begins testing new BLADE counter-drone system
    https://defence-blog.com/army/u-s-army-begins-testing-new-blade-counter-drone-system.html
    ..
    @Vlad
    Chiar si tie iti lipseste perspectiva globala.

    Fabrica de pulberi/explozibil nu a fost pornita in conditiile in care exista deficit de explozibil peste tot. Americanii nu isi pot asigura cantitatile necesare nici intern nici international desi au incercat. O singura tara US, pe timp de pace (cum este acum), “absorbe” tot ce se poate de pe piata interna si internationala (de unde sa poti si tu lua) si nu reuseste sa isi asigure necesarul. Mai subliniez pe timp de pace, ce o sa se intample daca apare un razboi, de unde o sa ne cumpram noi si restul aliatilor muntiile?.
    O sa se ajunga ca in WW1 cand nu producem si ne-a fost asigurat din import sub 2% (sub doi %) din necesarul de obuze. Consecinta, atacurile se executau criminal fara o pregatire sau cu o minima pregatire de artilerie ceea ce a dus la pierderi imense.
    Acum suntem in aceasi situatie cu slabe sperente ca am avea de unde sa importam explozibili si munitie chiar daca americanii construiesc noi facilitati de productie (statul, caci privatii nu prea sunt intersati datorita profiturilor relativ mici si cerintelor mari de mediu si securitate).

    O sa devina baioneta arma foarte cautata iar arma merge si pe post de par daca este AK.

    Ai industrie ai armata nu ai nu ai nici armata. Doar atat acum dar mai este de scris.
    Ce imi place:
    122 MM REACTIVE AMMUNITION WITH EXPLOSIVE THERMOBARIC WARHEAD HE-TB AND MRV-U FUZE
    http://romarm.ro/product/122-mm-reactive-ammunition-explosive-thermobaric-warhead-tb-mrv-u-fuze/

    • Sunt 3 probleme ref la ce spui tu:
      – Americanii consuma munitie la greu, zilnic, global, au armata mare,conflicte in desfasurare, ai prins ideea
      – O parte din munitie se stocheaza in depozite
      – E mai bine sa pleci de la ”am 50% din necesar” si sa cauti pe extern decat de la ”am 0% necesar”
      its not rocket science

      • @Vlad
        Chiar si tie iti lipseste perspectiva globala 🙂

        Acum este „pace”, in caz de razboi cu o alta putere si acele conflicte in care US este implicta astazi vor exista deci consumul si cererea va creste enorm fata de ce este acum cand nu se poate acoperi cererea.

        Muntiile si in special bombele/rachetele sunt luate ca si pana acum din depozite capacitatile de productie fiind inferioare, chiar daca DJT incearca acum sa le creasca. Ca si pana acum de multi ani consumul depaseste productia si comezile (care au fost) ceea ce adus la falimentul multor (sub)producatori consetinta o scadere si mai mare a capacitatii de productie.

        Situatia nu se poate rezolva in urmatorii 6-7 ani din lipsa de subproducatorllor, s-a inceput reconstructia dar dureaza ani. Daca am fi avut un guvern poate am fi putut negocia ceva cu americanii sa le dam pulberile necesare, se putea incerca.
        ..
        Tu vrei investitii cand toti bani care ii mai produc firmele romanesti se iau la buget?. Cel putin o aberatie care ii lasa fara bani pt. orice. Asa ceva nu se poate intampla intr-un stat, cel putin parte din profit sa ramana pt. investitii.

        Cum nici asa ceva nu se intmpla intr-un stat:
        „Conform celor susţinute de liderii sindicali, companiile de peste hotare cumpără bunurile declasate, după care le vând la preţ mai mare către firmele din ţara noastră, care trebuie să se ocupe de modernizarea respectivelor arme. Practic, prin prevederile HG 1470/2005 este legalizat un comision pentru firmele străine care nu contribuie cu nimic la înzestrarea Armatei Române.”

        Si nici asa:
        ” adaugă şi costurile ridicate pe care Ministerul Apărării Naţionale le percepe pentru testarea în poligoanele sale, de către fabricile de armament din ţară, a celor mai recente tehnici şi arme de luptă”

    • Sper ca e referi la fruntea celor 2 imbecili.

      • Hai mai fratilor, lasati-i pe copii in pace. As estima ca printii sunt frate si sora, atunci pe la 53 de cromozomi normal ca vezi lumea asa.
        Acum serios, pe sifiliticii astia doi le-as aplica un tratment „comunist” de le-ar suna apa in cap. Pai cum pastele mamii lor vorbesc ei de comunism, de ajungerea „noastra” la putere cand pe vremea respectiva ei nici spermatozozi nu erau.
        Cum sa vorbesti de comunism postand pe facebook, conducand un VW sau stand pe net 24 din 24. Nu copii, mergeti si va luati 13 de litrii de benzina pe luna, la 8 inchizi televizorul, nu pornesti caldura iarna si te duci si stai de la 5 dimineata in fata unui magazin.
        Mai mult, ada si un soldat rusnac sa o violeze pe buna-ta. Atunci esti comunist adevarat nu poponarisme ce faci cretinii astia doi.
        Tu’va mama voastra..

  64. 700 milioane Euro pt 4(patru) corvete! In Finlanda
    https://navaltoday.com/2019/09/19/finnish-govt-approves-procurement-of-four-squadron-2020-corvettes/
    Dar fara sistemul de lupta(senzori si armament), care va fi achizitionat separat de la Saab pt 400 milioane Euro
    https://navaltoday.com/2019/09/19/finnish-govt-approves-procurement-of-four-squadron-2020-corvettes/

  65. Herr Von Renn Weg

    VIDEO Un șaman care mergea pe jos spre Moscova pentru a-l exorciza pe Putin a fost arestat: Dumnezeu a spus că este un demon. Natura nu-l iubește
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-23376848-video-saman-care-mergea-jos-spre-moscova-pentru-exorciza-putin-fost-arestat-dumnezeu-spus-este-demon-natura-nu-iubeste.htm
    :))))) sincer, chiar merita exorcizat o tzara! De fapt, chiar as fi facut si eu o donatie catre BOR daca i-ar fi trimis si ei pe „Barladeanu” si Pomohacisa il ajute pe saman sa ii rezolve problemele lui Putin!

  66. Mda, noi stam linistiti, suntem NATO, altii de langa noi se inarmeaza in draci! Nu stiu ce i-a apucat pe unguri dar in ultimul an trag tare cu inarmarea. Acum se joaca la Poligonul Varpalota cu Carl Gustav 4 -ultima lor jucarie. Avioane noi, rachete, tancuri, obuziere autopropulsate si acum asta…Foarte tare suedeza! Sincer, incep sa ma ingrijorez-de ce trag tare cu inarmarea? Stiu, nu au cum sa vina peste noi dar acumularea de armament modern si apropierea fatisa de Rusia, basca accentuarea jocurilor politico-autonomiste in Transilvania imi dau de gandit! Ai nostri sunt complet inexistenti, tacere pe toata linia in privinta inzestrarii?”Facem fata tuturor provocarilor…” Zau!!??

    • „Nu stiu ce i-a apucat pe unguri dar in ultimul an trag tare cu inarmarea”
      NATO, angajamente, imbunarea unora pregatiti sa-i puna pe lista neagra dupa excesele lui Orban, etc.

    • furnizori de securitate?

    • E deja in dotare, s-au jucat cu el anu trecut cand au format suedezii instructorii
      Au fost putin suparati ca dureaza instruirea mai mult ca la RPG 7
      Au luat si toata gama de munitie, pret intre 500 si 3000

      • Bravo lor! Asta inseamna sa fii serios si sa-ti vezi interesul. Sunt convins ca le-a trecut supararea dupa ce au invatat sa umble cu asa o scula?E bine ca noi n-avem motive de suparare, traiasca AG-ul cel far’ de moarte. Macar o termobarica dar nici de asta n-avem noroc!

        • Intr-un an de zile si-au luat tancuri, obuziere autopropulsate, rachete AA, AG-uri, pusti automate, toate noi si printre cele mai moderne, fara licitatii, fara sa plimbe hartii
          Am vazut foto cu noul lor echipament (veste antiglont, casti), e de top

  67. Prostii astia de rusi falimentari, în loc sà se îndatoreze ca orice stat civilizat, sunt la 13,5% din PIB :
    https://tradingeconomics.com/russia/government-debt-to-gdp

    În aceeasi paginà aveti si datele pentru alte tàri.

    • Then…move there, Sparky! 🙂

      Ok, de fapt am o idee mai buna: sa se mute ei la noi..pardon, la voi! De la Brest Lisabona la Vladivostok!…Kakalin, Kakalin, Kumbaya!

    • Am gasit datele unei alte tari la care datoria urmeaza cam aceeasi tendinta:

      https://tradingeconomics.com/saudi-arabia/government-debt-to-gdp

      Si ce sa vezi: si asta ca si Rusia au cam aceeasi sursa de venit: petrol/gaze.

      Deci ce vroiai sa zici cu datoria Rusiei? Ca e asa de mica fiindca are petrol/gaze cat sa asigure consumul intregii Europe?

    • Da Mircea, rusii sunt cei mai destepti de pe planeta: au spitale precum in Germania, infrastructura precum in Belgia, un nivel de trai similar elvetienilor, liberatate de expresie, un guvern democratic, o economie solida si diversificata (produseele rusesti au invadat piata UE si fac mare concurenta produselor germane) si una peste alta raiul comunist s-a transformat in raiul putinist. Plus ca in Rusia nu impusca ziaristi, asta se intampla in Franta, Germania sau Romania.

      Singura mea nelamurire este de ce nu te duci tu in Rusia, sa beneficiezi de asa prosperitate si democratie autentica, tot asa cum altii ca tine (prin anii „60) au imigrat in China lui Mao, sa vaza si sa traiasca cu ochii si pe pielea lor revolutia culturala?!
      Si peste toate acestea au si o datorie de doar 13,5% din PIB!!!

      • Pài sà te làmuresc George de ce nu mà duc în Rusia (n-am fost nici ca turist, desi mà bate gândul sà merg o datà).
        Fiindcà stau într-o tarà unde deocamdatà pot sà-mi exprim pàrerea sau sà dau o informatie fàrà ca sà comenteze cineva pe afarà, sàrindu-mi în cap cu chestii care nu au o legàturà, aràtându-mi cà lumea este albà sau neagrà, nu gri, când nu sunt acuzat fàtis de propagandà sau agent provocator.

        Am càutat întodeauna un echilbru (poate cà sunt de semnul balantei) si o exagerare într-o parte sau alta cum procedeazà majoritatea intervenentilor pe acest site (preaslàvind farul umanitàtii, SUA, si înegrind mai mult decât rezonabil Rusia) denotà o sàràcie intelectualà si în acelasi timp deserveste comprehensiunea situatiei exacte. Pentru un site geopolitic si militar, informatia fiabilà si veridicà este primordial.

        La modestul meu nível, încerc sà „obiectivizez” discutiile, cu informatii si pàreri care nu sunt pe linia de partid. Asa am fàcut si în epoca de aur, asa fac si acum în viata realà (contra liniei dominante în Franta) si în viata virtualà pe site-urile unde intervin.

        • Dupa nenumarate invazii, ocupatii, jafuri si comunizare da-mi voie sa va farul calauzitor al umanitatii mult mai la vest decat il vezi tu. Saracie intelectuala? Poate, cine poate contabiliza inteligenta unui om, dar memoria poate fi cuantificata si ar fi util sa ne aducem aminte ca absolut toate tarile care au avut granita comuna cu imperiul rosu au incasat-o zdravan, cei care i-a tinut Dumnezeu mai departe de rusi, si-au mai construit ceva prin tara, au dus-o in general mult mai bine decat ailalti, mai apropiati.

          Si repet, n-ai decat sa faci o excursie in Rusia si sa vezi diferenta dintre „putredul occident” unde tu poti sa ai ce opinie vrei si „mareata Rusie” unde n-ai nici un drept…

  68. https://www.defence24.pl/morawiecki-w-bukareszcie-wspolpraca-w-dziedzinie-obronnosci-i-energetyki

    Morawiecki si Veorica

    N-o suspectez pe veorica ca (cacofonie intentionata) a dus-o mintea sa vrea achizitii militare comune cu Polonia.

    In the case of Poland and Romania, two countries that are NATO’s pillars on the Alliance’s eastern flank, this topic could not be missing – we discussed joint purchases in the area of ​​defense policy. Today, we already have Romanian contingents on Polish territory, also in the opposite direction – Polish on Romanian territory – and this cooperation is becoming more and more intense.

    Prime Minister of the Republic of Poland Mateusz Morawiecki

  69. Imi fac si eu putina reclama la canalul de YouTube. Am facut un clip despre Romania cu echipamentele militare si programele de modernizare. Pana imi cumpar niste camere mai performante sa filmez pe la show-uri aeriene si expozitii militare, o sa uploadez prostii din astea facute in PowerPoint.
    https://www.youtube.com/watch?v=6kg8DHj4lRg

    • La Epitrop poti sa tai linistit una… La Mangalia mai sunt doua, langa Tetaluri, a treia e dezmembrata, probabil pentru piese. Iti trimit si poze daca nu ma crezi. 🙂
      Succes! 🙂

      • Multumesc! Tai in urmatorul clip la care lucrez, Polonia vs Romania.

        • Si ai inceput cu Leopard :))))))
          Men,pune o lista cu generalii pe care-i avem,amiralii,contra si viceamiralii,cate secretare per birou de la colonel in sus,pupincuristi ajunsi in functii,avansati in grad politic….chestii de astea.
          Pai daca tu incepi cu poze cu feline de alea de si-au cumparat ungurii din toata saracia lor,inseamna ca specialistii MAPN-ului,doctori docenti in aparare,mari creatori de PDF-uri si-au atins scopul.

  70. U.S. Paratroopers testing the new CROWS system
    https://defence-blog.com/army/u-s-paratroopers-testing-the-new-crows-system.html
    ..
    Leaked document says Russians are repairing Libyan National Army’s heavy equipment
    https://www.janes.com/article/91225/leaked-document-says-russians-are-repairing-libyan-national-army-s-heavy-equipment?socialmedia=twitter
    ..
    Pt. cine credea ca islamizarea este ceva intmaplator:
    Saudi crown prince: „Asked about the Saudi-funded spread of Wahhabism, the austere faith that is dominant in the kingdom and that some have accused of being a source of global terrorism, Mohammed said that investments in mosques and madrassas overseas were rooted in the Cold War, when allies asked Saudi Arabia to use its resources to prevent inroads in Muslim countries by the Soviet Union.

    Successive Saudi governments lost track of the effort, he said, and now “we have to get it all back.”

    A fost o operatiune facuta la cererea aliatilor. Revenidn putin la occident aici se spune ca au fost doua cauze pt. islamizarea. Am scris despre Germania-Fratia Musulmana-Turcia dar a mai fost o tara care se pare ca a avut o politica de islamizare, Franta.

    Ideea pleca de la ambitiile si „observatiile” lui Charles de Gaulle care incerca sa izoleze US de aliatii ei din OM si sa isi asigure petrolul. Astfel americanii nu ar mai fi avut resursele pt. dezvoltare iar Franta ar fi fost liderului occidentului.
    Planul prevedea o compatibilizare a Frantei cu OM prin cultura si religie (inclusiv realizarea unui islam european) astfel incat in mod natural arabii ar fi ales Franta in detrimentul US.

  71. Turcia analizeaza “pachetul” Su-35/Su-57 si vrea sa actioneze legal dupa scoaterea din programul F-35

    Turcia analizeaza posibilitatea de a achizitiona un “pachet” format din avioanele Suhoi Su-35 si Su-57, dar si optiunea de a actiona legal impotriva Statelor Unite dupa scoaterea din programul F-35.

    Autoritatile de la Ankara spun cu jumatate de gura ca Su-35 ar fi o optiune imediata de a acoperi anumite carente la nivelul avioanelor de lupta, in timp ce pentru Su-57 se gandesc la colaborare industriala.

    “Este prea devreme sa spunem ceva clar in aceasta privinta. Discutiile noastre abia au inceput, vorbim de ambele platforme ca pachet. Vrem sa aflam ce capabilitati are Su-35 si care sunt detaliile de productie pentru Su-57. Totul este deschis, discutam”, a declarat Ismail Demir, subsecretar de star pentru Industria de Aparare, in cadrul TEKNOFEST 2019.

    In ceea ce priveste scoaterea Turciei din programul F-35, acelasi Demir spune ca se analizeaza optiunea de a lua masuri legale.

    “Autoritatile americane au anuntat ca participarea Turciei in program este suspendata. A fost un anunt fara baza legala si fara alte masuri. Nu ne-au spus inca ce argumente au pentru aceasta decizie. Vrem sa analizam baza legala a deciziei. Noi ne-am indeplinit toate obligatiile cu privire la parteneriat si in ceea ce ne priveste vom continua sa facem asta. Nu noi suntem cei care ne gandim sa iesim din program.”

    Bun, asa cum am mai scris de multe ori, scoaterea Turciei din programul F-35 reprezinta o lovitura uriasa pentru armata regimului Erdogan.

    Asta nu doar pentru ca turcii nu vor mai avea acces la o platforma de generatia V, ci mai ales pentru ca se opreste accesul la procesul tehnologic, cel care este vital pentru programele proprii din domeniul aviatiei incepute de Ankara.

    De aici si interesul pentru Suhoi Su-57, care este vazut drept un inlocuitor decent pentru F-35, mai ales ca rusii sunt foarte deschisi la capitolul colaborare industriala. Asimilarea productiei lui Su-57, chiar daca si ea foarte costisitoare, este foarte importanta pentru viitorul programului TF-X.
    https://www.aviatiamagazin.com/aviatie-militara/turcia-analizeaza-pachetul-su-35-su-57-si-vrea-sa-actioneze-legal-dupa-scoaterea-din-programul-f-35/

    Pana la urma, de voie de nevoie, Turcia va opta pentru SU-57.

    Ce sanse are un F16V in fata unui SU35 in conditia in care, la mansa, in ambele avioane se afla profesionisti adevarati?

  72. Indienii pun la cale competiti pt producerea locala a 2.600 IFV!
    https://www.armyrecognition.com/september_2019_global_defense_security_army_news_industry/competition_in_sight_to_supply_2600_infantry_combat_vehicles_to_indian_army.html
    Rusi, nemti, americani interesati in colaborare cu firme locale

  73. Un F-16 biloc belgian s-a pràbusit în Franta (panà de motor la joasà altitudine). Se întâmplà, dar ceea ce este inedit :

    – Un membru al echipajului a ràmas suspendat cu parasuta de o linie de înaltà tensiune.
    – A profitat de timpul de asteptare (a font récupération fàrà mari probleme) ca sà cearà în càsàtorie femeia cu care tràia.

    https://actu.fr/bretagne/pluvigner_56177/crash-aerien-dans-morbihan-suspendu-lair-pilote-demande-femme-mariage_27374252.html

  74. Curtea de Apel Bucuresti, 20 septembrie in dosarul 3160/2/2019:
    Admite actiunea. Constata calitatea de colaborator al Securitatii in privinta paratului Basescu Traian. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la C.A.B.-S a-VIII-a C.A.F. Pronuntarea se face prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, azi, 20.09.2019, conform art. 396 alin. 2 din Codul de procedura civila.

  75. a inceput CM de rugby?poezie

    • ce zi , meciuri fantastice

      • ce nu inteleg la noi,lipsa de implicare a decidentilor intr-un sport cu traditie si istoric si focusarea pe un fotbal autohton cangrenat si inconjurat de interlopi si derbedei .

        • mai grava e lipsa de implicare a firmelor private, nu numai a decidentilor..cu unele exceptii, rugbyul traieste din banii de la stat

          • echipa nationala de rugby trebuie sa joace pe arena natională,trebuie mediatizat sportul ăsta,trebuiesc adusi adversari de calibru in amicale pentru a crea o miscare in suporteri,trebuie trimisa peste hotare in tari cu traditie pentru pregatire .
            implicarea privatului in viata comunitatilor este o bulina neagra si un motiv de rusine.
            companiile nu se implica in nimic,probabil o fi si o problema de legislatie fiscala.
            se asociaza doar cu cateva nume particulare si atat,ideea de a returna ceva in sanul localitatilor unde activeaza este doar un vis.
            in occident acest gen de actiuni sunt cea mai buna metoda de expunere mediatica in ochii consumatorilor.

            • Echipa Nationala de Rugby a Romaniei are stadionul ei dedicat, Stadionul Arcul de Triumf, unde este si sediul federatiei, in prezent in curs de modernizare
              https://m.digisport.ro/euro-2020/stadiul-constructiilor-la-stadionul-steaua-stadionul-rapid-si-la-stadionul-arcul-de-triumf-706150

            • nu merge…nici contra cost. Nimeni dintre forte nu mai vine la Bucuresti , nici macar Franta 2 sau 3, daramite Italia A. Pe astia acum 30 de ani le dadeam 60 de puncte. Astazi nu batem nici Italia B iar Gruzia ne bate constant. Romania a pierdut cu Germania care n-auzise de jocul asta pana-n 2000!…Asa ca ..nu suntem doriti…n-avem valoare…N-o sa vina nimeni nici daca-i bagi pe Maracana.

              ..companiile n-au nici o treaba..nu ei trebuie sa se implice. Rugbyul este un sport academic se invata in scoala generala , liceu in facultati. La noi invatamantul e subfinantat iar scolile private nu au nici un banal teren de fotbal…
              …Nu mai exista cluburi mari de traditie care-si permiteau sectii de copii si juniori, iar universitatile care au echipe de seniori sunt doar doua Baia Mare si Timisoara. Anul trecut in finala la juniori mari au jucat tot alea doua echipe care au jucat si-n campionat. Doar doua meciuri caci la nivelul U18 nu s-au inscris in campionat decat astea doua echipe!! Pe scurt la nivelul anului 2018 rugbyul romanesc se bazeaza pe max 50 de jucatori (doua echipe!). Campionat nu exista. Suntem pe tobogan…ma parole..

              • si asta insemană ca trebuie să stăm resemnati si să ne uităm in gol?!
                cu oameni pusi pe treaba nu gastile de interese din tot sportul romanesc de azi lucrurile pot fi schimbate.
                mă repet,companiile private din romania trebuie sa invete practica implicarii in comunitatile unde activeaza.

                • ..pai e un blocaj. Nu se mai investeste in rugby nu mai exista interes. Iar alternativa… implicarea federatiei (ca la fotbal unde se propune de exemplu preluarea fotbalului feminin de catre cluburile de barbati) e un abuz daca nu de-a dreptul ilegal intr-o lume a „societatilor comerciale” aparate de o lege cu acelasi nume..
                  …singura alternativa este nu federatia de rugby ci..statul, caci statul are pe mana scoli , licee, universitati tot ceea ce inseamna academii. Daca s-ar investii in scoli, in sectiile de rugby (ca pe vremuri) am avea barem un campionat scolar serios, baza. Mai departe aceasta ar constitui pepiniera cluburilor de seniori. Da n-ai cu cine sa vorbesti. Pe vremuri (Grivita Rosie de pilda) juniorii aveau asigurata baza materiala ( teren, echipament, antrenor) iar pentru deplasarile in tara era gratuitate caci Atelierele Grivita tineau de CFR..La fel Rapid Metro care era sub aripa CCCF ( Centrala Constructii Cai Ferate) Baza acestei echipe era un Liceu ( Nr11) chiar sub podul Grant. Sectia lor de juniori era CSS Locomotiva , multipla campioana consecutiva a tarii. Acest liceu a dat cinci tricolori. O treime din echipa nationala care batea Franta cu 15-0 pe Giulesti.
                  Acest sistem nu mai exista. Ca-i cica ceausist. Dar ar putea fi reactivat oricand. Jupanul cu privire la asta e ministerul invatamantului nu cel al sporturilor caci ei au liceele si scolile, adica baza materiala.
                  Capitalul privat nu investeste intr-o activitate fara ecou in Romania. Are nevoie de feed-back…profit. Rugbyul nu produce astazi decat efect estetico-moral. Ca la opera da cu sala goala. Cu un singur salariu pe o luna a lui Ronaldo platesti tot campionatul de rugby al Noii Zeelande pe cateva luni. Fotbalul e rege, se fac stadioane de 30000 de locuri in localitati care n-au nici macar echipa de liga intai. Prin contrast stadionul Arcul de Triumf ( fostul teren al juniorilor de la CSS TRIUMF) este astazi daramat ca sa se faca in locul lui un stadion…de fotbal! Chipurile pentru europeanul de anul viitor. Daca maine ar veni sa joace cu noi Noua Zeelanda sau Australia n-am avea unde sa-i bagam caci acesta era singurul stadion de rugby autentic unde se jucau partide internationale. In concluzie trebuie vointa intr-o activitate fara prea mare profit. Nu privatii vor face asta (e de inteles) ci statul…Si el doarme….iar federatia…se face ca munceste..

        • „Focusare” ??? WTF? Exista un asemenea cuvant in limba romana? Incercam mai de graba concentrare?

      • O da! All Blacks vs. Springboks a fost o „magna cum laude”. Arbitrajul insa a fost modest.

    • ..absolut! O sarbatoare intre gentlemeni..

    • Excellent articol si bunà analizà a autorului.

      • Foarte bun articolul. Cand dai la o parte nationalismul, vezi unde-i problema cu adevarat. Si te intrebi de ce Bucurestiul nu este abil in adeveni acea putere regionala lasand culoare libere pentru oricine ii cu 5 minute mai destept sau mai hotarat.
        Un paragraf este edificator si reprezentativ:
        „175% din PIB reprezinta comertul exterior in Ungaria, spre deosebire de 75%, cat este la noi…
        A doua cale de a impune o Ungarie puternica in regiune este consolidarea unor companii mari, care sa permita utilizarea acestora ca vehicule de expansiune, astfel incat Ungaria are 71 de companii printre primele 500 din regiune, cu mult mai multe decat noi (doar 56 de astfel de companii).” Completez eu, facand o 3 simpla intre aportul in cifrele economice unguresti si cele romanesti, 71 de mega companii insemna enorm pentru o tara jumtate ca a noastra.
        Noi stam pe deficit de cont curent si fugarim cu bata macro-investori, ne imprumutam pana la dracu si mai apoi ne smiorcaim.
        Ne-o mai si meritam.

        • ” Cand dai la o parte nationalismul, vezi unde-i problema cu adevarat.”

          La noi. La unguri vad ca functioneaza „nenorocitul” asta de nationalism. Chiar daca e aplicat…”iliberal”. Insa si national-socialismul PSDist e tot…”iliberal”.
          Deci, pana la urma…cum e?

          • la noi nu a mai existat un lider si mai ales nu a mai existat o strategie pe termen scurt, sa nu zic termen mediu si lung ca ne apuca jalea.
            PSD in era Dragnea s-a concentrat pe lupta anti-justitie, restul nu a mai contat.
            Vom avea parte de un mare restart la anul in iarna, dar va mai dura minim 1.5 ani in cel mai bun caz pana vom putea sa ne repozitionam, presupunand ca totul merge ok, si vom avea un guvern USR-PNL in nov 2020. Eu sper inca la anticipate

            • Razvane drag coleg virtual de redactie, mie mi se pare ca la ei nu functioneaza nationalismul, fal cum in Franta lui LePenn nu merge si Italia lui Alessandra Mussolini etc, etc.
              Adica au niste relatii economice mai bune in virtutea pozitiei geo si in virtutea unor traditii stra-stra-stra… Pe langa asta adaug si un climat relativ stabil fiscal si infrastructura(de subliniat cu 3 linii rosii). Orban pe de alta parte mi se pare foarte periculos nu ca viseaza el coroana lu Sf. Istvan noaptea ci ca imi este tare frica ca ne aduce dracului rusii langa noi(iara) doar ca el sa faca pe nebunul/iliberalul suveranist in UE si NATO. Dar dupa prerea mea, nationalismul la ei nu functioneaza pentru simplul fapt ca a creat o democratie de tip nou si istoriceste vorbind de fiecare cand am auzit asta ne-a durut apoi cativa zeci de ani. Un fel de national-democratie populara. Tembelul de Orban a distrus o democratie cat de cat functionala si asta cred eu ca este marea problema.
              Tu ma stii ca eu sunt pro patriotism, hai cu productia locala, hai cu exportul, hai si intr-un final hai cu egalarea macar pe astia din zona noastra, ca pretentii de „furnizori de securitate” si „putere regionala”, in afara de powerpointurile Mapn nu exista.

  76. http://m.ziare.com/vasilica-viorica-dancila/dancila-a-vizitat-o-fabrica-de-armament-din-cugir-eu-sper-sa-apartineti-in-curand-de-prim-ministru-1578312-font3
    Si au inceput promisiunile de campanie ….dar ce ma mira tanti viorica spune că vrea să aparțină cugirul de prim ministru …??? Alta idee creată …

    • La clampanit din gura suntem asi. Cand este vorba de realizari concrete ma uit in jur si ma intreb cum naibii mai au tupeul sa se laude cand in inca nu au nimic nou in serviciu. Ministri analisti discuta folosesc limbaj pretentios plin de clisee anglicizate iar cand ne uitam ce au la indemana militarii nostri ….Ma intreb ce se va intampla la finalul celor 10 ani de 2% din PIB pentru aparare. Probabil niste politruci vor anunta triumfatori ca Romania si-a indeplinit angajamentele, vom avea cateva sisteme Patriot, Himars si in rest aceleasi vechituri mai periculoase pentru cei care le deservesc decat pentru inamic.

    • In afara de domnul Fota si domnul general Degeratu parca celorlalți vorbitori , le este frica sa spuna lucrurile cu subiect și predicat …De curiozitate ce vor sa arate prin acele power point uri …parca sunt pentru copii de grădiniță

    • de acord cu amàndoi.
      partea pozitiva este ca acum spre deosebire de alti ani exista voci care contesta si intreaba ,care ridica probleme la fileu nu platitudini.
      inclusiv comunitati ca aceasta,tehnomil si chiar resboiu au un rol important devenind sursa de informatii corecte simcoerente pe langă minciunile oficiale.
      si cred sincer că asta ustură pe la ministerele de resort.

    • Dl c-dor Giuvara trece în prezentare ca ‘modernizarea IAR 99’ este îndeplinită …Ma cam indoiesc ca e așa…

    • Da, inca un exemplu ca UDMR-ul si alte organizatii maghiare slujesc interesele Budei. Si asta sub ochii indiferenti dar complici ai autoritatilor romane. Tradatorii enumerati in articol, in alte vremuri, plateau cu viata pentru subminarea economiei nationale. Nici nu-mi fac iluzii ca s-ar sesiza debilele noastre autoritati si ” exceptionalele” institutii de forta -nu au voie sa „supere maghiarii”!?”Fiindca asa trebuie…”?Ma-ntreb, de ce „asa trebuie”?

      • Din articolul asta numai eu vad „PSD” acolo ca-i cap de afis, aia cu „Romania romanilor” si cu frectii din astea nationaliste.
        Sincer nu pricep articolul. Deci la ala i-a interzis sa negocieze cu „Wizzair”, una din cele mai mari companii maghiare din Europa?
        Iti raspund eu de ce „asa trebuie ” pentru ca si daca le pui stea galbena in piept si ii extermini pana la ultimul(metoda matematica a reducerii al absurd), aeroportul ala tot ca rahatul o sa mearga, eu tot imi voi rupe masina(Dacia Duster) in gropi si noi tot nu vom avea autostrazi. Cand nu mai furam si nu mai dam vina pentru propria prostie pe si pe mos craciun, vom constanta ca de pekinezi numai latratul este.
        Ca sa exemplific, ce putea sa faca UDMR-ul in situatia de mai sus fata ajutorul incontestabil a pesedelei si aldei, romanasi oportunisti si orientati asta cum am fost intodeauna?Am inteles ca se numeste „a fi descrucaret”.
        Hai ne facem ordine in ograda la noi intai.

        • Wizz Air nu prea sunt maghiari. O fi o firma care este inregistrata in Ungaria, dar patronii sunt niste baieti americani cu bani.

          • Sunt unguri cum dacia sunt romani:
            Shareholders
            Name Equities %
            Indigo Hungary Management LLC 15,000,000 20.6%
            Fidelity Management & Research Co. 5,713,122 7.85%
            Capital Research & Management Co. (World Investors) 3,855,647 5.30%
            FIL Investment Advisors (UK) Ltd. 3,629,534 4.99%
            AGTA Invest Co. Ltd. 1,962,208 2.70%
            József Váradi 1,854,644 2.55%
            EUROHAND Zrt 487,990 0.67%
            BMO Investment Business Ltd. 430,780 0.59%
            John R. Wilson 59,083 0.081%
            Stephen L. Johnson 52,750 0.072%

  77. Raytheon introduce Peregrine, o racheta AA cu raza medie, mai compacta si usoara decat cele in uz:
    https://www.raytheon.com/capabilities/products/peregrine-air-air-missile

    • As reported by Aviation Week & Space Technology, Raytheon states that the missile uses a “multimode autonomous seeker,” which could include both infrared and radar sensors to guide the missile to target. The missile is equipped with a blast fragmentation warhead to down enemy aircraft.

      Propulsion is described as described as a “new, high performance propulsion section” that gives a missile half the size of AMRAAM a slightly better range. The missile is described as having very good maneuverability in the “endgame” stage, giving it the ability to chase down aircraft trying to evade it in the moments before intercept.

      Sunt curios ce sistem de propulsie (probabil anaerob) are si ce tip de propergol pentru aceste performante anuntate

  78. Merita vizionat inregistrari cam din f-16.
    https://youtu.be/NPn4iBCI9Mo

    Se vede cum pilotul pune rezistenta la G- force ..nu este usor…??

  79. Ajutati-ma sa inteleg, va rog, ca eu is mai batut in cap. Asta-i de bine:

    https://www.youtube.com/watch?v=w8AskZ-CsgY

    Dl ofiter actualmente, ca sa fim clar intelesi.

  80. Asa spun, ca eu nu pricep, asta-i de bine? Baiatul find ofiter actualmente al armatei si la vreme aia student militar.
    Mai stiu si eu militari cu abilitati artistice, mai o chitara, mai facut duble cu mingea cand tine o halba in mana si nu o varsa… dar aici nu stiu ce sa zic.
    Resursa umana este cum este.
    https://adevarul.ro/locale/slobozia/singurul-vlogger-armatei-romane-povesteste-umor-despre-lucruri-serioase-urmaresc-100000-oameni-1_5c457a4edf52022f75d70ce2/index.html

  81. Injectie sub-retinala cu nanoparticule permite vederea in infrarosu (deocamdata la soareci):
    https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(19)30101-1

  82. De noaptea mintii!!! Aceasta e Romania, un stat imbecil, condus de golani, in care traim asa, desi nu ne dorim…
    https://m.realitatea.net/autostrada-blocata-de-oi-imaginile-din-romania-au-devenit-virale_2221934.html

  83. Cei de la Space X sunt din ce in ce mai aproape sa faca trecerea de la motorina la GPL 🙂 (de fapt de la kerosen/hidrocarburi la metan lichefiat). Dupa marile realizari ale motoarelor Merlin deja consacrate, lucrurile avanseaza repede la pasarile de prada (aka motoarele Raptor, primele motoare functionale cu ciclu inchis / debit complet – controlat, desi vin si cei de la Blue Origin repede din urma), si avem mai multe instalate de Starhopper… desi cred ca deja vorbim despre Starship.
    https://twitter.com/elonmusk/status/1176009047729954818
    Pana atunci greii mai trag de motoarele cu ciclu semi-inchis / debit partial controlat , de fapt cu raportul de amestec alterat pentru turbina/unitatea energetica , respectiv RD-urle rusesti supra oxigenate in cazul Lockheed si Boeing (mai au parca vreo 4 lansari inainte sa inceapa sa cumpere de la Blue Origin) sau SSME-urile „inecate” ale SLS-ului NASA.

    • nu mai e material de un articol? sau nu mai e timp? 🙂

      • Salut! Nu stiu daca e mult mai mult de spus despre Starship pentru moment. Din cate vad apar mici progrese saptamanal, mai monteaza un etaj, cateva aripioare samd Ramane sa vedem ce vor mai face cu Dragonul. Cat despre motoare Iulian e mai in masura sa scrie despre asta, dar cred ca Raptor va fi un motor revolutionar, care va reuni prentru prima oara (desi prototipuri functionale parca au mai fost) avantajele tehnologice obtinute de rusi (controlul oxidantului – aliaje) cu cele ale americanilor (controlul combustibilului – izolare cu gaz, sistem energetic dublu samd). Plus ca metanul poate fi procurat si pe Marte 🙂

  84. BMD facut zob dupa parasutare , si cand ma gandesc ca se lauda ca il pot parasuta cu echipaj inauntru
    https://englishrussia.com/2019/09/24/russian-air-assault-forces-destroy-fighting-vehicles-during-the-drill/

  85. Pt cei ce inteleg mai bine franceza(a mea recunosc ca e ruginita rau ), mi se pare mie sau sunt ceva probleme in unul din grupurile de trei ale europenilor?

    https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/scaf-les-motoristes-safran-et-mtu-dans-une-impasse-828489.html

    • nu sunt probleme e o negociere. Francezii au propus ca unul dintre asociati sa fie lider, celalalt partener principal, nemtii vor paritate. Pe scurt, nu vor sa joace cum le canta francezii.

      • Nu chiar asa. Nu este vorba de negociere. Si Safran si MTU au fost de acord, si guvernele franceze si germane au fost de acord. Doar niste deputati în Bundestag bag fitile.

    • Mda, sunt exact genul de probleme pe care le anticipam saptamana trecuta, la articolul lui George cu echipele de cate trei. Sper sa se inteleaga pana la urma, din articol reiese ca e doar o problema de forma.
      Pacat ca francezii nu au resursele necesare sa mearga singuri inainte, au destula experienta, Rafale e un avion reusit si au sanse bune sa scoata un avion formidabil, daca nu isi baga politicul (sau managementul partajat) coada. Personal, i-as lasa pe nemti sa demonstreze ca daca vor, pot face orice, asa cum zicea cineva zilele trecute.
      Deocamdata, tot pe britanici-suedezi-italieni imi pun banii.

  86. Era o barca mica pt cercetare… Probabil gonflabila sau din fibra… Nu vad care e senzaționalul? Animal de o tona, deranjat, a atacat și a făcut o fisura în structura… Aia de la NatGeo au pierdut în prostie când făceau documentare în zona artica, bărci și aparatura din cauza leilor de mare, orcilor sau a urșilor polari. Dacă te mănâncă o pățești!

  87. https://realitateafinanciara.net/cum-a-atras-ungaria-investitia-bmw-de-1-miliard-de-euro-si-de-1-000-joburi/
    Ia de aici neamule! Ori suntem prosti, ori suntem prosti si hoti. Take your pick.
    Sa va mai zic una de sub tejghea? Cluster IT Bmw in Cluj exista de prin 2015, si firma mea a recrutat IT-ist pentru ei. Vroiau sa formeze un centrul la CJ si fabrica sa o puna undeva dupa Carpati in Sud. De ce? Pe harta arata bine ca esti aproape de mare, pt transport maritim si ai si drum pentru transport rutier. Cum le-am cerut spaga la AC/DC sa treaca granita, li s-a cerut spaga si la bmw ca astia suntem.Proiectul lor de dezvoltare este de prin 2017.A doua problema la ei a fost, (h)autostrada, care leaga granita de mare, unde-i?
    La unguri, nu doar ca nu le-au cerut spaga, dar le-au dat si terenul. Debrecenul find legat de autostrada, transportul rutier nu-i ideal dar inca acceptabil.

    • suntem prosti, corupti si indolenti – doar astea 3 cumulate explica un astfel de dezastru: deci resursa umana – tot mai rara si mai prost pregatita, nu costurile sunt problema.

      • Da, am uitat resursa umana, fair point. Mai fratele meu, eu cand citesc stiri de genul mor de ciuda, rosu vad de ciuda. Tot ce vad la astia, si nu numai la ei ci si la cehi, polonezi mai ales, slovaci etc vreau in Romania, vreau locuri de munca bine platite, vreau liderii mondiali in economie in tot felul de subsidiare aici la noi si vreau o sudura din aia cu argon la vestu europei.
        Grrrrrrrrr!!!!!! Iara voi injura azi tot drumul spre casa ca miliardul ala putea fi la noi in buget, 1000 de angajati, salarii, un intreg macrosistem ca aia aduc piese de undeva, deci transport, trebuie sa manance etc. Un oras intreg poate traii din asta.
        Dar vorba ta, ii dezastru cu RU la noi, profile tehnice postliceale nu mai gasesti de loc si aia care erau buni sunt peste mari si tari.

  88. De unde are asta 19.000 Ieuro/luna?
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/fabuloasa-avere-a-lui-alexandru-cumpanasu-cel-mai-bine-platit-bugetar-din-romania-venitul-lunar-ajunge-la-19-000-de-euro-1191808
    Deci Cumpanasu’ asta nu are nici macar licenta dar preda la facultate, are un ONG de ia o lopata de bani, si ia „salarii” fara numar. Mai mult, are/a avut biroul la ministerul de interne. Ceeeeeee?

    • Oho, stai ca se impute treaba:

      „Nu este o diplomă de licenţă oarecare, pe care o fac toţi proştii în România, la toate universităţile de doi lei. Foarte mulţi dintre cei care au terminat la Spiru Haret în Romania sunt nişte proşti cu diplomă. Avem atâţia proşti cu diplomă în administraţia publica şi în România… Eu cred că un om care îşi termină un executive master are o pregătire mai bună, în afara, decât unul care vine şi spune săru’mana pe la decani şi bagă şpagă la profesori. Eu i-am călcat în picioare pe toti cei care au terminat Spiru Haret şi care nu mai ştiu să scrie în limba română şi pe cei care în loc să îşi facă treaba acolo, la universităţi, termină pe bandă rulantă tot felul de universităţi de doi bani. Din punctul meu de vedere, da, am studii superioare şi cu mult superioare celor pe care unii dintre ei se laudă ca le-au făcut la Spiru Haret”, a declarat Alexandru Cumpănaşu la Realitatea TV.
      https://adevarul.ro/news/politica/cat-bogat-e-alexandru-cumpanasu-sume-exorbitante-incasate-stat-n-a-terminat-nicio-facultate-preda-snspa-avem-atatia-prosti-diploma-1_5d8b4014892c0bb0c6efb89e/index.html

      Deci p#lică frânaru asta ne face ne face prosti pe astia cu diploma de licenta „oarecare”. No’ eu un „oarecare” prost licentiat de statul roman ii urez acestui mic jegoman nationalist multa sanatate si o ancheta DNA evntual cazare langa alt prost la Rahova.V-am spus eu cand facea pe nervosu’-nationalist pe la a3 prin studiou ca astia de flendura steagul frenetic o fac doar sa isi bata joc de cei care au servit sau servesc steagul cu buna credinta si sa obtina un fotoliu caldut?
      Daca chiar ar fi cu steagul in suflet pana la moarte, pe militarul roman il trimiteau cu nave spatiale pe front si lasere nu cu petarde din 1970.

      • adminstratoa centrala si locala e plina pana la refuz de agramati licentiati,chiar ieri mi-am ascultat onor prefectul judetului la radio si mi-am smuls si ultimele fire de par de pe cap…personajul nu poate lega logic o fraza ,folosea cuvinte memorate si atat.
        in vasta majoritate a locurilor de munca se cere prezenta diplomei de faciltă in CV,este o nebunie care continuă nebunia universitatilor inventate de androneasca pentru activul de partid.
        piata muncii este schimonosita de aceste diplome iar angajatorii o sustin prin aceasta pretentie absurda de studii superioare pentru te miri ce.
        cumpanasu ma lasa rece nu si dimensinea acestor venituri obtinute,acolo trebuie vazut ce si cum.

        • Da psycho de acord pe toata linia dar aceste afirmatii vin de la un „descurcaret” care daca dadea bacul azi cel mai probabil nu il lua.Usurinta cu care numesti oamenii „prosti” din functia publica as nota aici. Si functie publica platita baban.

  89. P-15 /1RL13 ”Flat Face A” , Kasta 2E2/ 39N6 „Squat Eye”… cel mai nou … Podlet K1/ 48Ya6-K1 🙂
    https://southfront.org/advanced-low-altitude-radars-spotted-in-hmeimim-airbase/

    • Daca democratii vor merge mai departe cu incercarea de suspendare ii asigura al doilea mandat. De vazut si atacul de la ONU al acelei copile bolnave, are o forma de autism, folosita de parinti ca sa faca bani si econazisti sa isi promoveze balivernele si pierduta de protectia copilului.

      • Da RTI, eu mi-am luat „injuraturi” pe toata linia de la tot felul de cunoscuti, am fost catalogat si „trumpist” zicand chestia asta. Deci nu numai mie mi se pare ca fetita aia ii exploatata de parinti sa provace niste reactii emotionale. Ca nu pot avea pretentia de solutii de la un copil.
        Pe de alta pare eu sunt ecologist convins, cumpar bere doar cu lada (romaneasca!) si dau sticlele la schimb. Duc la 2 saptamani la reciclat plastic cat incape. Dar asta nu insemna ca sunt de acord cu o forma de extremism-ecologist de stanga. Sunt pentru solutii rationale, sustinute, care nu vin de la un copil.
        Tot asa citeam de o femeie care pe banii ei a plantat 10.000 de copaci in 5 ani. Pe aia de ce nu au invitat-o la ONU?
        Pe de alta parte, daca nu asculti CNN si alte frectii din astea stangiste, Trump nu-i chiar atat de rau. Oare cand ne povestesc democratii despre fiul lui Biden care a fost incadrat in rezerva, US Navy desi a depasit varsta maxima iar mai apoi a fost dat afara pentru ca i-au gasit cocaina la analizele periodice. No drace.

        • cu tot respectul, tipa la 16 ani vorbeste mai bine engleza ca Trump, pentru el energia eoliana cauzeaza cancer..
          https://www.youtube.com/watch?v=Q0s5Zqmb09g
          e platit de lobbisty pentru a modifica normele de protectie a mediului, sistemul medical in america e extrem de scump si medicamentele la fel, sistemul educational e scump.
          NRA isi face de cap, ar trebui luate masuri extrem de dure privind armele de foc.. Mi se pare ca e sluga lui Putin, are intalniri cu Kim si il lauda, etc….
          Prefer sistemul social european, gen tarile nordice, franta, unde ai mult mai multe drepturi. etc..
          Sincer mi se pare f ok Bernie Sanders

          • pai ce democratii nu au lobiști,is ăi mai neprihaniti de acolo inteleg.
            nu stiu cum se face ca la iveala ies doar afacerile republicanilor nu si mizeriile democratilor.

            • nu s cu mult mai buni..totusi cu toate ca i au cautat nod in papura lui Obama,nu au gasit nimic rau despre el
              .

              • cand vreodata rusia si china vor respecta mediul si normele de poluare?
                rusii acum cand vorbim roiesc pe la poli cu tot felul de idei crețe în cap.
                toata lumea sa-ti taie dezvoltarea economica iar china si rusia sa polueze incontinuare crescându-si astfel arsenalele si puterea industriala….aceiasi poveste ca si tratatul rachetelor intermediare.
                frectii de genul asta se intampla in occident inca din anii ’80 si observ ca prind iar.
                aceiasi ani care sub republicani au dus la colapsul urss,democratii erau prea ocupati cu demonstratiile.

          • @barny, cu tot respectul…faptul că unei mucoase neo-marxiste i se permite să vină la ONU şi să LATRE la liderii lumii, ţie nu-ţi aprinde, aşa, nici un beculeţ?

            Şi da, Trump are dreptate, în spatele aşa-zisei energii verzi se ascunde de fapt o întreagă mizerie extrem de poluantă…pentru nişte căcaturi ineficiente energetic, bune doar să încarce facturile şi să pună la pământ industrii energetice clasice şi milioane de locuri de muncă.

            Că aşa zice Greta cea cu secera şi ciocanul în loc de creier…

            În completarea celor de mai sus, postez un comentariu de pe facebook:


            Suedia e o ţară (aproape) perfectă. Socialiştii au reuşit să creeze un spaţiu idilic, în care o ideologie a egalitarianismului agresiv a reuşit să spele multe creiere. Majoritatea suedezilor (cei care cîştiga peste 35.000 de euro pe an, scrie The Guardian) plătesc taxe care ajung între 49% si 60% din totalul veniturilor. Ca să ajungi să colectezi aceste taxe fără resentimente, trebuie să fi lucrat zdravăn la capitolul comunicare, PR şi advertising… Dar, totuşi, Ingmar Bergman (regizorul celebru, pentru cei ce au pornit televizoarele mai tîrziu) a decis în 1976 să părăsească pentru totdeauna Suedia, acuzînd hărţuirea şi umilinţele la care a fost supus de către fisc. Şi nu e singurul…
            Acum, iaca, a apărut Greta Thunberg. Ea este este o jună suedeză, născută în acest mileniu (are doar 16 ani) şi care, în uralele mulţimii, chiuleşte de la şcoală ca să protesteze pentru „justiţia climatică”. Exact, “Climate Justice”. Ea a devenit o vedetă internaţională, un fel de Olivia Steer mai tinerică, dar la fel de vehementă şi la fel de (ne)informată. Discursurile pe care le rosteşte se mulează perfect pe ideologia neomarxist-climatică şi au sclipiri aberante, care adapă însă isteria mondială. Greta a ajuns să se răţoiască inclusiv de la tribuna Natiunilor Unite. Mai grav e că, mulţi oameni iau spusele ei drept profeţii de necontestat, devenind isterici membri ai sectei apocalipsei eco.
            Greta, în sine este o victimă. Victimă a familiei şi societăţii care i-a insuflat aceste idei de ecologism extremist. Ea bate cîmpii, desigur, dar habar n-are, pentru că s-a născut într-o ţară şi într-o vreme în care ruptura dintre de realitate şi percepţia condiţionării mentale (aka brainwash) prin educaţie şi mass-media este principala preocupare a guvernanţilor. A guvernanţilor de stînga! Care, de la Olof Palme încoace, au reuşit în constiinta a cel putin trei generaţii, să înlocuiască adevărul, educaţia şi informaţia cu delirul ideologic socialist, social-democrat, progresist, aberant sexist, ecologist etc. În fapt, noul comunism!
            Iar Greta este victima perfecta, calată pe acest tip de condiţionare a delirului sistematizat ideologic.
            De aici se vede cum naziştii şi comunistii sau au supt de la aceeaşi ţîţă, luînd copiii de mici spre a le modela gîndirea. Ce mi-e hilterjugend, ce-mi sînt uteciştii, ce-mi sînt comsomoliştii? Acelaşi bazin în care-ţi creşti masa de manevră!
            1

          • Bernie Sanders e acelasi jeg comunistoid fosil ca cel din 1985..apropo ce faceati voi in ’85? Eu aveam vreo 8 ani si stateam noaptea la coada pentru..dracu mai stie pentru ce…pentru orice, un iaurt, un os, ceva acolo…

            • ai dreptatate privind nivelul.ridicat al taxelor, da cand vezi ce servicii ofera statul intelegi de ce le platesc oamenii. Stiu sa sprijine afacerile, start upurile, sistemul.medical e super, infrastructura la fel. Ca sa poti oferii asa ceva trebuie taxate veniturile, populatia nu e numeroasa, suprafata extinsa.. Am fost in suedia si am ramas placut impresionat.. Gradul de civilizatie al unei societati e dat si de numarul de puscariasi, compara raportul puscariasilor din state vs tarile nordice
              ..
              ps. mi am spart telefonul si vreau sa imi cumpar un CAT. Are cineva dintre voi telefon Cat? sunt rezistente?

              • Nivelul de impozitare dintre Suedia si Statele Unite este similiar (de fapt in State s-ar putea sa platesti impozite mai multe depinzand de municipalitate si stat). In orice caz Suedia si in general statele europene traiesc din TVA si nu din veniturile impozabile. TVA nu exista in State si numai o taxa de vanzare aplicabila la anumite bunuri si servicii in anumite state (sunt excluse de obicei mancarea, imbracamintea, incaltamintea si medicamentele). Suedia isi permite sa traisca in felul respectiv pentru ca nu are angajamentele globale ale Statelor Unite. Iar cand le-au avut si au fost matrasiti de rusi le-a trebuit 2 secole sa-si revina. Cat despre puscariasi, in State majoritatea judecatorilor si procurorilor sunt alesi, deci …Don’t do the crime, if you can’t do the time. Asta cu raportul dintre civilizatie si puscariasi da dovada de gandire destul de ingusta.

                • nu la faptul ca faci puscarie daca gresesti ma refer ci la patul ca americanii sunt mai „predispusi” sa incalce legea, gradul de abandon scolar e ridicat, trebuie sa faci imprumuturi serioase ca sa termini o facultate buna(daca esti f bun primesti bursa, si anumite facultati sunt in top mondial si asta e drept, dar marea majoritate sunt de nivel mediu). Daca tu ca tara tot ai o groaza de bogatii si nu o imparti cu cetatenii tai mi se pare aiurea. Prefer sistemul european de protectie sociala

                  • barny, tot cu respect, putem discuta chestile astea cu mare drag si iti respect opinia. Chiar ma bucur ca ai alta viziune politica decat a mea. Nu cred ca as putea trai intr-o lume in care doar dreapta ar fi la putere cum nu poti in traii nici daca doar stanga ar fi la putere. Cu acestea find spuse eu sunt conservator, deci inclin spre republicani. Acum porblema lui Bernie este ca-i un mare ipocrit, chiar vorbeam cu Razvan acum ceva timp despre asta: https://www.newsweek.com/bernie-sanders-campaign-staff-more-15-per-hour-after-union-deal-1450756 Pai nene, ori esti socialist ori esti „socialist adevarat”, adica un mic capitalist mincinos.
                    Eu iti spun ca nu cred in socialism, nici in social democratie, pur si simplu nu cred in „binele de grup”. Conservatorismul are la baza individul deci solutile sunt individuale. Cred ca socialismul a fost o minciuna servita intreg globului, nefunctionala folosita drept scara ca unii sa sa isi asigure putere absoluta si sa aiba o justificare pentru asta. Sa argumentez si sa despic firul: socialism si social democratie.
                    Incep cu social democratia si modelul nordic ii voi spune. Eu nu sunt de acord veci purui sa platesc 60% impozit ca am indraznit sa dau de lucuru la 30 de oameni. Este riscul meu, este munca mea si nu pricep de ce trebuie sa dau mai mult decat ala care o belengareste sau chiar decat ala care muceste la mine la firma, la 5 si-a inchis laptopul si ii in drum spre casa. eu trimit articole la redactie cateodata vineri seara la 9 ca sunt tot la birou. Deci? Merit 60% impozit, nemernic burghez ce sunt. Social democratia este o porcarie prin care impartim banii de la „bogati” peste tot. Ok, si ce sunt aia bogati? Pai asta ii marea schema a social democratiei pe care nu ne-o spune nimeni: bogat va fi tot timpul ala mai bogat ca mine. Adica daca eu am 3 lei voi milita sa-i traga un impozit de 60% la ala cu 4 lei. Daca sunt politician social democrat si mai bine, la stat ma doare la patina cat ii impozitul si daca fac ceva in privat ma voi asigura ca plafonul va fi un 1 euro/1 dolar peste ceea ce am eu.
                    La socialism schema ii si mai simpla: aici nu te mai intereseaza impozitul ci merge si cu o confiscare, eventual o nationalizare ca deh, „pentru ca putem”. Toate in aplauzele proletaraiatului care daca ne reversam la secolul 19 atat a priceput: ca nobilul are castel si burghezul fabrica deaia nu are proletarul scoala si nici educatie. Am mai spus, ca in stadiul incipient atat socialismul cat si nationalismul au produs efecte pozitive, din cauza lor avem acum concedii paltite si asigari, dar de la „fair employment practices” pana la te impozitam de te rupem sau iti confiscam fabricuta e cale lunga.
                    Si acum cu America, expert in vata americana ce sunt, ca nu am fost in viata mea acolo dar cand cresc mare vreau sa imi cumpar un Harley Davidson:
                    Modele social democrate sau socialiste pot fi implementate la tarisoare precum Suedia, Norvegia etc dar ce te faci la 400 de mil?
                    Furthermore, legendarul sistem de protectie sociala european disponibil si in canada cu mici diferente. Sti de ce America are ce mai mare rata de supravietuire in cazul pacientilor diagnosticati cu probleme de sanatate care pot cauza deces? Pentru ca nu trebuie sa astepti doua luni pentru un ECG sau o Tomo. Da, privati si nelimitati de alocarile politicianiste bugetare sunt mult mai multe unitati medicale si mai bine dotate. Tot ce trebuie sa faci ii sa te angajezi si sa iti platesti o f’kin asigurare medicala. Eu, romanas cum sunt, nu stau sa mor pana ma primesc astia la stat ci am facut la toata familia asiguare medicala la un spital privat(imi cer scuze daca fac reclama gratuita, este vorba de Regina Maria).Ce american mi-s eu ca nu am incredere in stat.Nu ca am avut vreodata.
                    Si acum subiectul eu preferat: NRA. NRA-ul este o asociatie, ca multe altele, a dentatorilor de arme. Care este problema in definitiv cu ei? Au incalcat vreo lege, ceva? Nu. Ei sunt sacul de box atunci cand cineva o comite. Culmea cei care comit crime de genul de regula nu sunt membrii NRA si nici nu sunt instruiti de centre NRA. ei iti fac si cursuri sa nu te impusti in picior. Si ce sa reglementeze la arme? Sa aduca acest drept de autoaparare in stadiul de a fi golit de continut? Ca la noi? Eu sunt detinator si sincer daca se intampla ceva, nu ca as fi eu mare marksman, ma bazez pe dulaii din curte si pe un par pe care cresteam fasole acum cativa ani. Pai daca iti intra noapea in casa cineva pana deschizi cutia, pana incarci, pana-pana. Si nu am priceput ce treaba sa aiba faptul ca eu detin arma legal, mi-am facut toate bazaconile necesare, cu un tampit ca daca nu avea arma acasa lua un camion si omora oameni ca in Fr. sau o maceta.Adica de ce trebuie sa raspunda o organizatie care iti preda asa numita „disciplina a armelor” si cetateni onesti pentru 0,0005% din populatie care comit imbecilitati.
                    Alta chestie, nu stiu cati stiu faptul ca in anii 80 in sua exista unprogram denumit JCTC – junior cadet traning corps. Adica elevii de scoala puteau invata chestii de baza ale vietii militare, si invatau sa foloseasca o pusca. Bun, de ce nu s-a intamplat nimic atunci, de ce nu a luat unul pusca(aia chiar ii assault rifle) si sa faca haos cu ea? Inca ceva, majoritatea actelor comise sunt comise cu arme obrinute in mod ilegal. Este perfect adevarat ca in situatia de la El Paso, tampitul ala si-a cumparat arma in mod legal.
                    Situatia lor este foarte comlicata dar nu cred ca ceva sa rezolva prin a „interzice”. Mai ales unui popor care va ramane in istorie ca unul care daca se simte oprimat o pune de o partida de ceai.
                    Ar fi multe de spus, iti repsect opinia dar eu cred ca pur si simplu socialismul si social democratia este un concept impopotonat de robin hoodism.

                    • si eu am afcerea mea ca tine, iti dai seama ca urasc taxele si asistatii sociali, insa muncitorii mei sunt platiti un pic peste nivelul mediu..
                      Legat de schimbarile climatice, mai tineti minte cand eram noi copii ce zapada mare era iarna si tinea cateva luni bune..ceva trebuie facut..,in multe state americane este interzisa sau limitata montarea panourilor solare pe case.
                      Am citit o carte foarte faina „De ce esueaza natiunile” si unda din cauzele principale era limitarea folosirii noilor tehnologii precum si faptul ca bogatiile erau in mana doar a catorva familii. Iti recomand cartea si o sa recunosti sistatia actuala a tarii noastrea in ea

                    • barny, eu nu contest schimbarile climatice deloc. Si aici imi amintesc o mizerie facuta de CNN: literalmente au taiat in doua ce a spus Trump: Marele Orange a spus „I don’t belive in climate change…” cand a zis „I don’t belive in climate change caused by America” Si asa ii, cei mai mari poluatori sunt in ordine: china, india, rusia. Discutia deci devine cu obtii un acord global de scadere a emisilor de la astia 3. Ca europa si America scad emisi pe zi ce trece.
                      Pe de alta parte iti promit ca atunci cand dacia va scoate un model electric in vanzare il voi cumpara.Am condus Renualt Zoe, este o placere si il incarci in 10 ore noaptea la 220, sau la priza dedicata in cam 20 de minute.
                      Nu cred ca la oamenii simpli(fara edicatie) va prinde vreodata chestiunea cu ecologia dar daca ii explici ca masina noua costa sub 20.000 de euro si merge 300 de km cu 12 lei, deja castigi adepti. La fel, daca taxezi ca in germania Pfand la orice sticla sa vezi cum vine romanasul si iti aduce sticlele inapoi. Daca faci centre de reciclare unde platesti serios, sa vezi cum apar cozi de masini cu to felul de reciclabile. Eu sunt pro, pentru ca asta este o noua industrie unde daca am avea cap am putea crea locuri de munca. Si pt asta sunt fonduri UE „fara numar”.
                      Dupa cum am spus eu sunt ecologist convins, cumpar apa minerala, bere etc doar cu lada si in recipient de sticla. Ca le dau la schimb si nu produc deseuri. Merg la reciclat la 2 saptamani, duc plastic acolo cat incape dar dupa cum am spus nu cred ca solutia ii o fetita in crize, scandal global ci o strategie coerenta, semnata de toti de la Corea de nord, la China… la noi asta mai democrati asa. Dar cum obtii acest acord acolo devine intrebarea intrebatoare.
                      Referitor la angajati, si eu platesc un pic peste piata, am investit in ei in pregatire, traninguri, certificarii etc. Nu vreau sa plece deci trebuie sa le ofer peste piata astfel incat sa nu ma trezesc ca imi pleaca pentru 200 de lei. No argument there.

                    • O proasta arunca o piatra in lac si 100 de intelepti se chinuie s-o scoata.
                      Macar are scuza ca e naucitor de imatura
                      Nu-nteleg de ce va consumati cu tot felul de retardati gen suedeza aia chiulangie sau tot aici pe pagina tampitelul viclean Cumpanasu.
                      E dovada de prostie sa-ti iei electrica acum daca nu ai si alta masina, sunt masini proaste, autonomie redusa, nu tine bateria, putine locuri de incarcare samd. Hibrid da, e altceva.
                      Sunt multi care si-au luat inclusiv pe firma pt ca sunt scutite la timbrul de mediu plus ca parcheaza gratis in Buc, lasati-ma cu ecologia,ca e arghirofilie.
                      Pt amatorii de Tesla s-aveti spor cu utopia, cel mai apropiat service e la Viena.
                      Totii ecologistii astia de carton cumpara produse care polueaza, nu spun de PETuri ca alea-s vax albinain caz ca nu esti crescut de mai mute si le arunci pe unde apuci, sunt si altele,frigidere si sprayuri (freon) etc
                      O sa ajungem sa nu mai mancam nici steakuri ca ghiciti ce,cica si vacile distrug ozonul.
                      Reducem emisile stingand odata pe an lumina si facand greva climatica,ce sa spun,e prefect planul, se tavalesc de ras probabil rusii,chinezii si indienii.

                    • @lt(rez) sincer cred ca nu am baut intr-un an o lada de bere :)), cand beau bere iau la doza pentru ca o topesc la mine la fabrica(am o turnatorie de aluminiu).Si eu duceam la Aldi flacoanele de suc :)). In finlanda eram uimit ca cersetorii/betivanii si drogatii umblau la gunoaie sa caute sticle pe care sa le duca la reciclat. Eu cred ca prin puterea exemplului si prin niste taxe super faine poti forta China, Rusia si India sa devina mult mai verzi
                      @Vlad,cu lt(rez)chiar mi se pare ca port o conversatie super faina. Tesla performance sunt niste bestii,din pacate am fost doar cu un Tesla S care nu era varianta performance dar acceleratia e super..Pentru mine e aproape Viena e la 5 ore de condus(stau in Satu Mare), deci nu tot ceea ce nu e bun pt tine nu e bun si pentru altul. Eu viitorul il vad in masini alimentate cu hidrogen,deja in occident multe autobuze sunt alimentate cu hidrogen nu sunt electrice(parca si in cluj vor sa cumpere autobuze alimentate cu hidrogen)Eu cred ca prin puterea exemplului combinate si cu niste taxe enorm de mari poti forta China, Rusia si India sa devina mult mai verzi

                    • @Vlad, Bro eu cu maisna electrica va problema exact ca si cu animalul „calut”. Recte calulul pana in sec 20 era de la tractor de artilerie pana la mijloc de transport respectiv mijoc agricol. Asta vad si in masinile cu benzina/motorina. Normal ca nu ne vom putea baza in urmatorii, zic de la mine, 30 de ani pe masini electrice. Astept ca masinile cu care ne vom face treaba zilnic, cumparaturi, mers la lucru, transport in comun etc sa fie electrice. Iti faci treaba si noaptea o pui la incarcat. Agrement, concedii, etc vom merge in continuare cu benzina/motorina. DAr pentru un oras ca bucuresti spre exmeplu sa treaca la full electric si doar vizitaroii, cei in concedii etc sa vina cu benzinare diselare deja cred ca se simte o diferenta.
                      Eu nu cred in ecologie ca m-a convins nu stiu ce articol sau o fetita crizata. Mi se pare o forma de disciplina la fel cum nu arunci petul de bere, cal 105, in rau. Pur si simplu esti un tembel needucat daca faci asta.
                      @Barny, chiar discutam fain si uite ca suntem la capete opuse de ideologie. Sti bancul cu doi ardeleni si un ungur la masa? Stau astia 3 cu 3 pahare de palinca in fata si nu zic nimic jumtate de ora. La care ungurul, separatist cum ii el, se ridica si le zice la ardeleni: Auzi mai drage, daco’ voi va tot certati de la politica, eu merg a’casa(la ce spune ungurul accentul este pe prima litera din cuvant).
                      No’ cam asa suntem si noi.
                      P.S. Tesla nu voi cumpara vreodata ca e prea scumpa si nu-i produsa in Romania. Eu chiar am obsesia asta cu produs in Romania, daca eu romanul nu cumpar produse romanesti nu ma astept ca altii sa cumpere.
                      #posesordeDuster #bautordeUrsussideJidvei #ciocolataRom
                      P.S2 si final:
                      Harley davidson a produs o motocicleta electrica cu 225km autonomie in oras, aprox 300 si ceva in afara. Not bad.

                    • #lt (rez) Faza e ca dincolo de poluare, ecologie samd daca citesti cu atentie semi-topicul,au ajuns sa se certe oameni inteligenti ( Marius B si RTI) Ia ad hominem. Oameni care ar bea o cafea sau o bere impreuna au ajuns sa se jigneasca din cauza aleia careia i s-au furat visele.
                      Si pt tine si # Barny era un zvon ca scoate Dacia o electrica, din surse sigure (jurnalistul no 1 pe speta din Ro) spun ca e doar in proiect
                      O sa mai treaca apa pe Dambovita, Mures,Cris, Prut etc pana se face
                      Si Jiu, ca si la Ford e nush ce plan

                    • @Vlad, nu o sa imi iau dacie veci pururi..vroiam sa iau un Doker pt firma dar mi-a trecut repede..

                    • Barny, sa te uiti la noul Golf electric recent lansat, arata bine
                      Intrebai mai sus de telefoane CAT,am vrut sa-mi iau un S61,m-au sfatuit cativa prieteni care au S40 ca nu merita, are probleme cu FLIRul

                    • Absolut de acord Vlad, pacat ca s-a ajuns la o cearta mai jos, de asta nu am completat si eu cu opinii ce se vorbeste.
                      Am vazut la promotor conceptul de Dacie electrica: https://www.youtube.com/watch?v=MDK9cVzDbqA .Nu-i rau si pentru institutii sa se fataie in oras imi pare a fi o solutie foarte buna.
                      Pe de alta parte, pe la bistriteni circula zvonul ca Rombatul isi va extinde productia devenind principalul furnizor de baterii pentru modelele electrice Dacia. https://www.zf.ro/eveniment/rombat-bistrita-in-colaborare-cu-prime-motors-industry-din-bucuresti-au-dezvoltat-o-versiune-electrica-a-daciei-logan-17341921 – prototipul asta a fost practic piatra de temelie a colaborarii, fapt ce nu poate pe mine decat sa ma bucure. Eu asta zic in linii mari, trebuie sa privim chestia asta cu ecologia ca o oportunitate de business.
                      Revenind la ideea principala, sa le faca ca aia insemna munca pentru romani si ne vom face bine ca popor doar prin munca.

          • Barny. Uite aici o sinteza destul de cuprinzatoare.
              
              Alexandru Lăzescu: Cultul Schimbărilor Climatice.
            Sub sloganul “Urgenței Salvării Planetei” asistăm la un atac concertat care își propune destructurarea completă a sistemului social și economiei de piață occidentale propunînd soluții utopice, costînd zeci de trilioane de dolari, în loc să se concentreze pe acele măsuri raționale care să limiteze eventualele efecte negative ale unor fenomene inevitabile care au determinat, de atîtea ori în trecut, schimbări mult mai dramatice decît cele de acum ale climatului planetei.

            La sfîrșitul anului trecut scriam într-un uarticol despre “Religia” Schimbarilor Climatice. Iată că între timp cultul are și o mare preoteasă, Greta Thunberg, o puștoaică de suedeză de 16 ani care de cîteva luni este neobosită în a da indicații unor audiențe selecte, parlamentari, elitele lumii adunate la Davos, privind măsurile urgente pe care trebui să le ia pentru a salva planeta și civilizația umană de „efectele catastrofale provocate de creșterea temperaturii globale”.

            Greta a ajuns la New York traversînd Atlanticul într-un yacht („emissions free”, bineînțeles), pentru a ne face conștienți de crima pe care o facem atunci ne suim într-un avion, din cauza amprentei de carbon a acestuia, pentru a participa la o conferință ONU dedicată schimbărilor climatice. „Nivelul mării crește dar așa cresc și rîndurile noastre!” au scandat tinerii activiști veniți să o întîmpine, scrie The New York Times într-o amplă relatare de la fața locului în care nu uită să menționeze că „yachtul a acostat în imediata apropiere a Wall Street-ului, inima sistemului financiar global ale cărui investiții în combustibili fosili reprezintă una dintre țintele majore ale protestelor legate de schimbările climatice”. Prudenți fiind, cum poți să reziști unei asemenea chemări globale la luptă pentru salvarea planetei!?, cei din conducerea marelui grup financiar Goldman Sachs s-au grăbit să posteze un tweet, în care îi urau bun venit la New York @GretaThunberg, curajoasa „egerie” modernă (așa a numit-o BBC) aflată în primele rînduri ale titanicei lupte împotriva Schimbărilor Climatice și o asigurau că îi vor fi alături. Între timp i-a și admonestat pe cei prezenți la conferința ONU menționată anterior, acuzîndu-i „că i-au fura visele”, intervenție care, în funcție discernămîntul și poziționarea ideologică a fiecăruia, a provocat zîmbete ironice, grimase de enervare sau reacții entuziaste.

            Narațiunea oficială “Climate Change” si controversele din jurul acesteia

            La început s-a vorbit despre „Încălzirea Globală”. Însă, cum evident multă lume preferă căldura frigului și cum datele culese ani în șir nu prea corespundeau așteptărilor s-a trecut la termenul de „Schimbări Climatice”. Iar atunci cînd datele măsurate infirmau „prognozele” sumbre care ne avertizau că ne așteaptă creșteri catastrofice ale temperaturii și că trebuie să cheltuim trilioane de USD pentru a le preveni, s-au găsit metode creative de a „repara” aceste nefericite abateri. În 2009, după ce a fost spart serverul unuia dintre cele mai importante centre de cercetări în domeniu din lume, University of East Anglia Climate Research Unit (una din principalele instituții ale cărei analize stau la baza rapoartelor IPCC, organismul ONU specializat în acest domeniu) a izbucnit un mare scandal, „Climategate”. Atunci au ajuns în spațiul public mii de schimburi de E Mail-uri, între alții între profesorul Philip Jones, directorul centrului, Michael Mann (cel care în 1999 a propus așa numitul model „Hochey Stick Graph” care, contrazicînd teoriiile anterioare, decreta că încălzirea vremii, după lunga perioadă rece, Mica Glaciațiune din Evul Mediu, a fost provocată de revoluția industrială, deci o punea pe seama impactului uman) și Kevin Treuberth, care a introdus în rapoartele IPCC pasaje în care se susținea că există o corelație între schimbările climatice și frecvența și intensitatea uraganelor.

            Chestiunile discutate acolo i-au șocat pînă și pe marii actori mediatici fervenți susținători ai cauzei, precum The Guardian sau BBC (care după 2005, la fel ca și Los Angeles Times, au blocat orice dezbatere pe această temă, considerînd-o definitiv tranșată). De pildă, în E Mail-uri cercetătorii erau sfătuiți cum să procedeze ca să împiedice accesul la datele utilizate în modelări atunci cînd li se cerea asta în baza legii accesului la informații (centrul respectiv este o instituție finanțată din bani publici) de exemplu să spună că „datele globale s-au pierdut”. Alte „indicații” se referau la metodele recomandate pentru a manipula favorabil rezultatele modelărilor prin „micșorarea temperaturilor măsurate în trecutul mai îndepărtat și creșterea celor înregistrate mai recent pentru a da impresia unei încălziri accentuate”. În mod ironic, se vede cum o serie de corespondenți își exprimau frustrarea în privința dificultăților întîmpinate în obținerea „datelor dorite” în ciuda „recomandărilor” făcute! În fine, și acesta este poate cel mai grav lucru, acest grup de cercetători influenți discută despre tot felul de tactici de intimidare și cenzurare a vocilor critice, de pildă a celor le care cereau explicații în privința rezultatelor, precum discreditarea acestora sau blocarea publicării lucrărilor lor științifice în reviste de specialitate. După cum scria The Telegraph cu zece ani în urmă „nu s-au dat înlături de la nimic pentru a împiedica dezbaterea științifică, între altele asigurîndu-se ca nici o cercetare care le contrazicea concluziile să ajungă să fie menționată în rapoartele IPCC”.

            De altfel sunt destule controverse și în jurul IPCC, organism constituit nu doar din experți, unii destul de controversați, ci și din reprezentanții guvernelor. Astfel, în 2014, unul dintre co-autorii raportului redactat în acel an, Robert Stavins, de la Harvard University, s-a plîns public că mai mult de trei sferturi din textul Sintezei destinate decidenților politici a fost șters la intervenția unor guverne care erau deranjate de cifrele privind contribuția țărilor lor la emisiile de CO2. Iar în 2017 apărea o controversă, de altă natură. Dintr-o analiză a unui alt raport IPCC reieșea că cei mai citați 20 de autori erau chiar cei implicați în redactarea sa, de unde și remarca privind „caracterul incestuos” al acestuia.

            Între timp însă toate aceste scandaluri și controverse au fost în mod convenabil uitate. Iar recent s-a trecut și la o schimbare de nume, știind cît de mult contează astfel de lucruri. Așa că nu mai vorbim de Climate Change ci despre Climate Emergency”, termen mult mai percutant, adoptat entuziast de multe dintre marile canale media internaționale, menit să convingă oamenii să facă sacrificii, multe deloc populare, pentru nobila cauză a salvării civilizației noastre. Pentru a amplifica efectul, un adevărat bombardament mediatic a pus pe seama acestor schimbări climatice toate nenorocirile din lume, uraganele, alunecările de teren, inundațiile, incendiile (așa după cum sunt cele din regiunea Amazonului). Cam asta lasă se înțeleagă și un documentar intens difuzat, realizat de Sir David Attenborough, cel care de la tribuna conferinței ONU de la Katowice dedicată impactului schimbărilor climatice, ne avertiza că ne confruntăm cu „cea mai mare amenințare din ultimele mii de ani care riscă să provoace colapsul civilizației noastre”. Este vorba de o fraudă cu iz științific des utilizată care creează confuzie, voit sau neintenționat, între vreme și climat. Chiar și mulți dintre cei care nu elimină cu totul această posibilitate sunt extrem de rezervați în a asocia fenomenele respective, care țin de vreme, impactului omului asupra climatului, care oricum descrie tendințe pe termen lung, e vorba de sute sau mii de ani. De altfel, statistic vorbind, nu se constată neapărat o creștere a acestor fenomene extreme însă astăzi acestea sunt intens și global mediatizate, ceea ce nu era cazul în trecut. În fapt, recunoaște și Sir David că nu se poate face o legătură clară între schimbările climatice și fenomene extrem precum uraganele, dar mențiunea respectivă este făcută foarte discret în documentarul amintit mai sus.

            Cînd vine vorba de întreaga discuție privitoare la schimbările climatice apar cîteva întrebări importante. Prima: asistăm realmente în prezent la schimbări climatice semnificative sau doar la fluctuații temporare în cadrul unui ciclu climatic relativ stabil? Nu e o întrebare lipsită de sens pentru că în funcție de răspuns se pot trage concluzii privind amploarea și eventuala reversibilitate a unor tendințe climatice. Există o mulțime de modelări iar unele dintre ele avansează scenarii catastrofale privind nu doar creșterea temperaturii ci și efectelor potențiale ale acesteia. Problema e că deși în principiu pleacă de la aceleași premize, asta dacă facem abstracție de practicile de tip „Climagate”, gama de proiecții care acoperă următorii zeci de ani diferă dramatic între ele. Însă, pe de altă parte, indiferent de răspuns e clar că există consecințe, provocări, care trebuie luate în calcul.

            A doua întrebare este însă cea care provoacă uriașe controverse. Dacă sunt într-adevăr schimbări climatice există un impact al factorului uman și dacă da cît de mare este acesta? Ei bine, narațiunea populară dominantă curentă este următoarea: climatul, un ansamblu complex influențat de factori multipli, poate fi descris de o singura variabilă, schimbarea temperaturii medii anuale, controlată în mod esențial de o perturbație de 1-2% in bugetul energetic ca urmare a acțiunii unei singure variabile, concentrația de CO2 din atmosferă. Profesorul Robert Lindzen, de la MIT, un important climatolog contemporan, consideră că această afirmație este cu adevărat una extraordinară, o numește “miracle thinking”, în cursul unei conferințe susținute cu un an în urmă GWPF Conference 2018 R.Lindzen Și sunt mulți alți experți care sunt la fel de sceptici în această privință considerînd că mulți alți factori, precum influența ciclurilor solare, modificări în poziția polilor magnetici, variațiilor ciclice ale orbitei Pămîntului în jurul Soarelui, descrise de așa numitele cicluri Milankovici, efectul fiind variația cantității de energie primită de Terra de la Soare, influențează semnificativ și vremea și climatul. Oricum, atmosfera este un sistem atît de complex încît e greu de crezut că evoluții dramatice cum sunt schimbările climatice pot fi provocate exclusiv de creșterea concentrației de CO2, în afară de cazul în care există un interes extra-științific ca să se promoveze această explicație. În fapt, spunea la un moment Ivar Giaever, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1973, care consideră „încălzirea globală” o pseudoștiință, că miracolul este că într-un sistem atît de complex avem variații atît de mici ale temperaturii pe glob. Vor spune unii imediat că alți laureați al Premiului Nobel susțin altceva. Așa este. Însă dincolo de faptul că cei mai mulți dintre ei nu au o o expertiză științifică în domeniul climatologiei, de pildă Paul Romer este laureat al Premiului Nobel în Economie, faptul mult mai important este altul: una este să fii de acord că suntem într-un interval de schimbări climatice, un punct de vedere cu care multă lume este de acord, și cu totul altceva să spui că acestea sunt provocate aproape exclusiv de creșterea concentrației de CO2 din atmosferă din vina omului. Ceea ce mulți dinre cei în cauză nu mai susțin neapărat.

            Repere temporale în Istoria Climei: Holocenul, Mica Glaciațiune, epoca Revoluției Industriale

            Însă dacă explicațiile de natură științifică sunt mai greu de urmărit și de digerat există o altă posibilitate de aborda această discuție, aceea de ne raporta la izvoare istorice. Una din cele mai interesante cercetări în materie este cartea unui foarte cunoscut istoric francez, Emmanuel le Roy Ladurie, „Histoire du Climat depuis l’An Mil”, publicată la editura Flammarion în 1967, considerată una de referință în domeniu, în care sunt în analizate în detaliu, plecînd de la tot felul de izvoare istorice, de la cărți bisericești la însemnări comerciale, variațiile uneori dramatice ale climei în ultima mie de ani și impactul acestora asupra oamenilor. În aceeași ordine de idei, aflăm dintr-un ziar britanic, The Ampshire Adversiter, din Southampton, apărut în data de 17 iulie 1852, că „în 1132, în Alsacia, izvoarele au secat iar rîurile s-au uscat. Rinul putea fi traversat pe jos. În 1152 căldura era atât de intensă încît ouăle puteau fi gătite în nisip. Iar în 1303 și 1304, Sena, Loara, Rinul și Dunărea puteau fi traversate pe jos iar în 1835, Sena era aproape secată”.Sau, că „în 1718 nu a existat nici o ploaie între aprilie și octombrie. Culturile au fost arse, rîurile au secat, iar la Paris teatrele au fost închise din ordinul prefectului poliției datorită temperaturilor excesive. Termometrul înregistra 36 grade Réaumur (45 grade C) la Paris. În grădinile și suburbiile arondate, pomii fructiferi au înflorit de două ori în timpul sezonului”. De altfel, într-un interviu pentru Libération, luat în timpul caniculei din 2003 și republicat în august 2018, Emmanuel le Roy Ladurie, menționează că în timpul caniculei din 1718, au murit 700.000 oameni! La polul opus, în China secolului al 17-lea, în timpul dinastiei Ming, aflăm din documentele vremii, clima extrem de rece a distrus recoltele și din cauza foametei a dus la o scădere dramatică a populației. În aceeași perioadă Imperiul Otoman a suferit unele dintre cele mai devastatoare ierni pe care istoricii le-au înregistrat vreodată. Cu situații similare s-au confruntat și Japonia, Malaiezia și Imperiul Aztec. Altfel spus, Pămîntul nu a dus deloc lipsă de fenomene extreme în ultimele sute de ani!

            Am menționat toate aceste lucruri pentru că una dintre marile fraude induse de retorica militantă asociată schimbărilor climatice este aceea de a prezenta tot ceea ce se întîmplă acum drept ceva nemaiîntîlnit, nemaivăzut, de cînd există Pămîntul. Ceea ce este complet fals. De fapt este vorba de o ignoranță întreținută cu bună știință, inclusiv în școli. De exemplu, fanii adolescenți ai Gretei Thunberg le cer liderilor să salveze ghețarii. Numai că de-a lungul istoriei Terrei ghețarii s-au agregat și s-au topit de zeci de ori, doar în ultimul milion de ani (vîrsta Pămîntului este de 4,5 miliarde ani). De aceea și există numeroasele lacuri glaciare. În muzeul de arheologie din Salonic dintr-o plăcuţă descriptivă cu titlul „Mediu şi climatul in Macedonia preistorică“ aflăm că în Mezolitic a avut loc o creştere marcantă a temperaturii ceea ce a dus la ridicarea nivelului apei mării şi a făcut ca întreaga regiune situată între actualele rîuri Axios şi Haliakmon să devină un lac sărat.

            Dar dacă nu este de așteptat ca Greta Thunberg, care oricum nici nu mai merge la școală fiind prea ocupată cu salvarea Planetei (doar traversarea Atlanticului cu yachtul, o decizie cu un evident iz propagandistic, i-a luat 2 săptămîni) să știe aceste lucruri e surprinzător ca o persoană ca Sir David Attenborough să ignore această realitate indubitabilă, a ciclurilor periodice de schimbări climatice, cu mult mai severe decît cele de acum. În lunga perioadă în care am evoluat de la Homo erectus, din epoca de piatră, cu sute de mii de ani în urmă, până la omul de astăzi, au avut loc cel puțin 60 de glaciațiuni, 60 de epoci de gheață. În multe dintre acestea s-au înregistrat variații de temperatură de 20 grade sau mai mult în intervale scurte de timp. Însă în urmă cu 11700 de ani, scrie Howard Bloom în Wall Street Journal, „foile de gheață în umbra cărora ne-am făcut viața timp de două milioane de ani s-au decojit, lăsând o nouă grădină luxuriantă a Edenului. În acel Eden am inventat agricultura, banii, electronica și modul nostru de viață actual”.

            Însă acest interval fast se va sfîrși la un moment dat, chiar dacă omenirea va dispărea între timp, făcînd loc unei alte ere glaciare. Pentru că acesta este maniera normală în care evoluează, de sute de milioane de ani, climatul pe Terra. Un climat care oscilează între perioade caracterizate de călduri tropicale și altele înghețate, în care o bună parte a suprafeței sale e acoperită de o groasă calotă polară, care în ultima perioadă glaciară maximă, în urmă cu circa 20 de mii de ani, acoperea cam o treime din suprafața Pămîntului și avea grosimi de 1,5 pînă la 3 km, motiv pentru care nivelul oceanelor era atunci cu 120-140 m mai jos decît cel actual. Așa au ajuns cochilii fosilizate pe vîrful munților și terenuri uscate au devenit mlaștini sau fund de mare.

             În prezent ne aflăm într-o perioadă interglaciară, numită Holocen, care va fi urmată de o alta, glaciară, marele nostru noroc fiind tocmai că ne aflăm într-o perioadă caldă. La începutul acesteia, în urmă cu 11700 de ani, vremea era rece dar ulterior, în următoarea mie de ani, temperaturile au crescut cu aproximativ 3 grade peste cele medii de acum. În numai 10 ani, la începutul Holocenului, temperatura media din Groenlanda a crescut cu 8 grade ajungîndu-se astfel la un climat comparabil cu cel mediteranian.Cu 10 mii de ani urmă, în perioada vînătorilor din Epoca de Piatră, a început cel mai cald interval din Holocen care a durat pînă în urmă cu 5500 de ani. În acea perioadă, în locul deșertului Sahara de astăzi era o savană verde întinsă în care trăiau lei, elefanți, girafe, etc animale pe care acum le găsim în sudul Africii.

            Într-o pictură pe stîncă din actualul parc din podișul Tassili din Sahara, acum o zonă complet deșertică, se văd oameni care călătoresc în bărci pe apă ceea ce înseamnă că existau rîuri și lacuri în locuri în care astăzi nu mai găsim nici un fir de iarbă.

            Picturi rupetre în Tassili n’Ajjer, un lanț muntos din Deșertul Sahara în sud-estul Algeriei.

            Lacul Ciad se întindea la acea vreme pe o suprafață de 400 mii km2, mai mare decît cea a Germaniei sau Mării Caspice. Însă în urmă cu circa 5500 de ani a avut loc un proces de deșertificare care s-a extins în tot nordul Africii, cu excepția teritoriului din Valea Nilului, locul de naștere a civilizației egiptene.

            Mai aproape de noi, după cîteva sute de ani cu vreme extrem de caldă a urmat un interval, între secolele 14 și 18, numit de climatologi Mica Glaciațiune Medievală, marcată de crize majore, războaie religioase, frămîntări politice, sociale, economice. Mica Glaciațiune a urmat unei perioade de încălzire globală, Perioada Optimă Medievală, care a durat circa 300 ani, pînă în 1300. Atunci vikingii au traversat Atlanticul de Nord și au stabilit așezări înfloritoare în Groenlanda, dar care au dispărut ulterior cu totul din cauza glaciațiunii.

            După 1800 am asistat însă din nou la o încălzire a vremii, cu efecte benefice. Cum această perioada a coincis cu industrializarea, dezvoltarea tehnologică, progresele din medicină, etc ceea ce a dus la creșterea populației globului, s-a avansat teoria pe care se bazează întreaga campanie „Climate Change” la care asistăm astăzi, aceea că încălzirea globală este un rezultat al activității umane. Numai că asta nu explică de ce au avut loc în trecut variații mult mai semnificative ale temperaturii, documentate prin izvoare istorice, deși populația globului era mult mai mică decît cea de astăzi și nu exista practic nici unul dintre factorii acuzați astăzi că ar provoca încălzirea (combustibili fosili, industrie, vehicule, avioanele, etc). În aceste condiții pare mai logic, mai probabil, ca de fapt să asistăm la un ciclu de încălzire globală, așa cum s-a întîmplat de atîtea ori în trecut, datorită unor cauze independente de factorul uman, care s-a suprapus peste perioada revoluției industriale, cînd de altfel au și început să se facă măsurători credibile ale temperaturii. E ca și cînd ai spune că datorită faptului că oamenii se duc pe Litoral în principal în timpul verii vremea se încălzește acolo semnificativ datorită prezenței lor.

            Cauzele încălzirii bruște de acum 11700 de ani nu sunt cunoscute dar faptul că acest fenomen a avut loc pune, din nou, serios sub semnul întrebării teoria Climate Change de astăzi care atribuie factorului uman un rol decisiv în privința încălzirii la care asistăm. În timp ce faimosul organism ONU IPCC, autoritatea supremă în materie, care este un amestec de ”experți în climă” și reprezentanți ai diferitelor guverne, decretează că e neîndoios faptul că are loc o încălzire globală și pentru asta omul este vinovat, nu s-a găsit nici o explicație coerentă privind cauzele care au determinat acum 11700 de ani sfîrșitul epocii glaciare și o încălzire bruscă, rapidă, a vremii (fără de care, de altfel, civilizația umană așa cum este ea astăzi nici nu ar fi fost posibilă) deși pe atunci erau puțini oameni si nu exista nici unul dintre factorii acuzați astăzi că ar provoca “devastatoarele schimbări climatice”.

            De ce atîta lume sprijină narațiunea oficială “Climate Change” si programe ca “New Green Deal” care riscă să destructureze economiile occidentale?

            Asistăm în fapt la una dintre cele mai ample și sofisticate campanii globale de propagandă al cărui scop este, spune chiar Greta Thunberg, „schimbarea sistemului”, care combină retorica legată de schimbările climatice cu cea anti-capitalistă a stîngii radicale. Ea, în fapt cei din spatele său, ne îndeamnă să renunțăm la voiajul cu avionul sau automobilul, să renunțăm la combustibilii fosili, să închidem fabrici, să ne schimbăm radical obiceiurile alimentare, etc În documentul circulat de activiștii americani care au demonstrat săptămîna trecută se vorbește despre comunitățile marginalizate, despre LGBT, despre crearea unor bănci de stat, locuri de muncă garantate, case ieftine și de calitate pentru toți, încetarea oricăror lucrări de infrastructură pentru combustibilii fosili, precum gazoductele sau terminalele de gaze lichefiate, etc Toate lucruri care nu au în fapt vreo legătură cu schimbările climatice. Saikat Chakrabarti, unul dintre creierele mișcării socialiste din interiorul Partidului Democrat, fostul șef de cabinet al promotoarei New Green Deal, Alexandria Ocasio Cortez recunoaște că scopul inițial a fost schimbarea întregului sistem economic și social american, dar că pe parcurs au realizat că este avantajos să asocieze aceste propuneri de schimbări revoluționare în plan economic și social cu mesajele legate de schimbările climatice.

            Iată de ce mulți se tem că asistăm la un asalt fără precedent asupra libertății și economiei de piață. Unele pasaje din discursurile Gretei Thunberg, fabricat în același tip de laboratoare ideologice ca și cele ale Alexandriei Ocasio Cortez, par extrase dintr-un manifest revoluționar bolșevic: „Am venit să vă spunem că schimbarea vine, indiferent dacă vă place sau nu, pentru că puterea aparține poporului”. Greta a fost extrem de bine aleasă. E foarte greu să ataci un copil de 16 ani, mai ales unul care a avut în trecut probleme mentale. Și este aproape perdant din start să te lupți cu argumente, oricît de solide ar fi ele, cu mesaje emoționale percutante, bine proiectate în culise de grupări cinice care nu au nici un fel de scrupule să utilizeze copii pentru a-si atinge obiectivele ideologice radicale.

            Cînd sute de adolescenți îi somează pe liderii politici să ia măsuri radicale, pentru „salvarea Pămîntului”, pentru că nu există „Planeta B” și cer „să fie oprită imediat încălzirea globală”, după cum relatează National Geographic, o probă flagrantă de ignoranță pentru care însă nu copiii sunt vinovați ci adulții care le inoculează cu bună știință astfel de idei, degeaba amintești despre numeroasele cicluri de schimbări climatice din trecut, cu ecarturi de temperatură mult mai mari decît cele de astăzi, pentru a sublinia faptul că deși pot exista provocări nu ne așteaptă de fapt nici o catastrofă iminentă și oricum măsurile extreme preconizate nu au cum să schimbe evoluții geologice inevitabile în materie de climă, independente de noi. Mai trist este faptul în principal tot copiii plătesc prețul pentru o propagandă scăpată de sub control care îi face să creadă că în zece ani sau chiar mai repede vom asista am putea asista la extincția civilizației umane. Același National Geographicrelatează că cîțiva dintre cei mai fervenți activiști adolescenți s-au retras de la școală, acuzînd simptome de depresie, anxietate, de frică că liderii lumii nu vor acționa la timp pentru a le salva viața.

            Problema este că astfel de măsuri radicale, care în fond își propun dezmembrarea întregului sistem economic occidental actual, nu sunt deloc luate în calcul nici de Rusia nici de China. Și nici de India. În fapt, autoritățile de la Beijing, deși au semnat Protocolul de la Paris și își declară verbal preocuparea față de schimbările climatice, tocmai au aprobat un masiv program de construcție de centrale pe bază de cărbune, cu o putere instalată de 226 Gigawați, adică mai mult decît întreaga capacitate de energie electrică instalată a Germaniei la sfîrșitul anului 2018, care este 200 Gigawați. În acest moment din totalul de centrale electrice pe cărbune planificate a fi construite în lume 40 de procente se află în China. Din acest punct de vedere sunt voci care fac o paralelă cu campaniile pacifiste de dezarmare unilaterală din perioada interbelică sau cele din anii 1950 și 1960, în timpul Războiului Rece. De pildă Bertrand Russell sau filosoful american John Dewey vorbeau în perioada interbelică, în timp ce Hitler înarma masiv Germania, despre interesele sinistre, despre „inerția mentală”, a celor care refuzau dezarmarea unilaterală ca pas decisiv întru instaurarea păcii pe Pămînt. Chiar în septembrie 1938, cu puțin timp înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial, Neville Chamberlain, primul ministru britanic de la acea dată, era încrezător că nu va fi război din cauza „dorinței pentru pace a poporului german și a celui italian”. Atunci am evitat în extremis dezastrul, în ciuda acestor erori monumentale de judecată. Dar cu prețul a zeci de milioane de victime.

            Sigur, mulți se pot întreba de ce achiesează atîta lume, mass media, politicieni, guverne, ONG-uri, etc la acest demers. Din care cel puțin parte nu se poate să nu realizeze contradicțiile serioase reliefate mai sus. Pentru că răspunde intereselor multor actori. Unii au agendă ideologică radicală anti-capitalistă pe care o îmbină abil cu chemara la luptă împotriva schimbărilor climatice. Alții, precum socialiștii democrați americani, o fac din în principal din oportunism pentru că este un discurs politic ușor de vîndut, mai ales tinerilor. În ambele cazuri interesele lor sunt bine servite de o astfel de campanie. Apoi, prin tratate precum Acordul de la Paris, multe ţări în curs de dezvoltare sunt eligibile pentru ajutoare din partea celor dezvoltate, pentru „decarbonizarea economiei“, aşa că au tot interesul să sprijine acest discurs. În timp ce ţări bogate din Europe vor să diminueze dependenţa de combustibilii fosili, de care nu dispun, justificând astfel în fața populației de ce trebuie subvenţionate sursele de energie alternative. Cît privește China, Rusia, ca și India de altfel, ele nu au oricum nici un fel de intenție să implementeze „marile acțiuni de decarbonizare a economiei” (deși în cazul lor țintele de atins sunt mult mai generoase decît în cazul țărilor occidentale) și nu pot decît să observe cu satisfacție cum țările occidentale riscă să își destructureze economia.

            Între timp, reprezentantul chinez nu scapă prilejul de a ține lecții Americii în materie de Schimbări Climatice, la Conferința ONU de la New York la care a fost invitată și Greta Thunberg, deși China este de departe cel mai mare poluator din lume. De altfel, China luptă doar prin alte părți ale planetei „împotriva Schimbărilor Climatice”, pentru ca la ea acasă a interzis așa numitele „greve climatice ale copiilor” care au avut loc zilele trecute 150 de țări.

            Pe de altă parte, și multe ONG-uri s-au orientat pe această direcție unde există numeroase programe generos finanțate, așa cum se întîmplă, în general, cu cele legate de gen, „hate speech”, diversitate, care se suprapun peste agenda liberală. La fel, mulți cercetători și oameni de știință au devenit “experți climatologi” atrași de finanțarea generoasă din acest domeniu. Finanțare care pentru acest tip de activitate științifică a crescut de 15 ori, in comparație cu anii ’90. În consecință am asistat și la o proliferare a articolelor care încearcă să lege de această temă la modă tot felul de alte cercetări, un fenomen întîlnit și în alte cazuri, de altfel. Cu precizarea, după cum s-a văzut în cazul Climategate, că nu e deloc recomandabil să te abați de la ortodoxia momentului, conform căreia schimbările climatice la care asistăm în acest moment sunt devastatoare și sunt provocate de om. Pentru că riști fie rejectarea articolelor propuse spre publicare fie chiar să devii un fel de paria în comunitatea științifică. Doar oameni cu un statut profesional cu totul special, cum ar fi un Premiu Nobel, sau cei aflați la sfîrșitul carierei, își pot permite asta. În opinia profesorului Lindzen „a fost creată astfel, ceva ce nici Stalin nu a reușit împreună cu Lisenko, o întreagă nouă comunitate științifică avînd la bază o poziție politică”. Una din explicațiile pentru care acest discurs a găsit un atît de larg ecou fiind acela, spune tot el, că „elitele au fost educate într-un sistem în care succesul însemnă să fii pe placul profesorilor, care descurajează gîndirea critică și analiza”.

            Desigur însă că majoritatea celor care cred cu tărie în teoria oficială cu privire la schimbările climatice sunt oameni de bună credință. E explicabil. Cum să nu susții ideea de energie curată și de reducere a poluării. Numai că, ironia face ca tocmai Germania, țara care a mizat pe energiile alternative atît de prețuite de mișcare ecologistă, eolienele și panourile solare, investind $580 miliarde în astfel de proiecte, nu numai să nu fie capabilă să-și atingă ținta de emisii de carbon dar să fie nevoită să redeschidă mine de cărbune pentru a-si asigura nevoile de energie, în timp ce Statele Unite, aspru criticate din acest punct de vedere, să obțină emisii scăzute de CO2 datorită utilizării gazelor de șist. Într-o conferință TED ținută în ianuarie 2019 la Budapesta, Michael Shellenberger, botezat de Time Magazine, „Eroul Mediului”, a recunoscut că energiile alternative nu sunt pur și simplu viabile. În California, în urma promovării energiilor alternative, prețul la energia electrică a crescut de 5 ori mai mult ca în restul Statelor Unite! Iar dacă vrem cu adevărat energie curată, spune Shellenberger, singura variantă reală în acest moment este energia nucleară, demonizată și ea de activiștii mediului.

            Este însă puțin probabil ca acest tip de elemente factuale să influențeze în vreun fel discursul care anatemizează și gazele de șist și energia nucleară.Noul cult are dispoziție activiști entuziaști și motivați insensibili la argumente, oricît de solide ar fie ele. Ei sunt atît de convinși de justețea și de superioritatea morală a cauzei lor încît nimic nu-i poate clinti, așa cum se întîmplă în cazul oricărui cult religios. Pentru că, după cum spune Thomas Sowell, în „The Quest for Cosmic Justice”, o carte scrisă în 1999. „Cu cît este viziunea mai grandioasă și mai satisfăcătoare în plan emoțional, cu atît cei care îi sunt devotați sunt gata să o protejeze împotriva oricăror argumente care ar putea să o contrazică”. O analiză făcută de el tehnicilor de manipulare propagandistică utilizate de Lenin în volumul „Imperialismul”, pe care îl consideră o adevărată capodoperă în materie, se poate transfera foarte bine în analiza propagandei legate de „Climate Change”. “Să convingi mulți oameni educați din toată lumea în privința validității, dincolo de orice dubiu, a unei teorii care în fapt dacă nu este complet falsă este cel puțin extrem de puțin probabilă avînd în vedere atît argumentele istorice cît si cele stiințifice, utilizând date, cifre, prezentate de o manieră abilă, sofisticată, este fără îndoială un triumf al propagandei care fac din opera lui Lenin o lucrare clasică în arta propagandei”.

            Într-adevăr, teoria oficială Climate Change respectă regulile de bază ale propagandei, aceea de a da impresia că oferă argumente, evidențe, pentru teoria respectivă, aducînd în discuție chestiuni cu care majoritatea oamenilor nu sunt familiari, care par să ofere argumente irefutabile pentru concluziile avansate. Iar succesul este garantat pentru majoritatea oamenilor nu au interesul, înclinarea, răbdarea, să analizeze în detaliu faptele, evidențele, să-si pună întrebări, așa că pleacă de la idea rezonabilă de a accepta ceea ce toată lumea consideră a fi adevărat.

            Problema este aceea că dacă ne confruntăm în mod real cu schimbări climatice, ceea ce pare să fie adevărat, chiar dacă amploarea acestora este exagerată, atunci comunitatea internațională ar trebui să se concentreze pe măsuri realiste mai degrabă decît pe atingerea unor ținte iluzorii de „decarbonizare” care oricum nu pot împiedica fenomene asupra cărora, dacă ne raportăm la istoria geologică a Planetei, nu avem nici un fel de control. De pildă, nivelul apei mării va crește, orașe și zone litorale vor fi inundate, chiar dacă vom renunța la avioane sau devenim vegetarieni în masă, așa cum suntem îndemnați.

            Pentru asta va trebui însă să ieșim din această buclă propagandistică toxică ale cărei consecințe abia ele ar putea adevărat devastatoare. E însă o intreprindere extrem de grea în condițiile în care CNN găsește de cuviință să aloce șapte ore unui program dedicat schimbărilor climatice cu participarea candidaților democrați la alegerile prezidențiale și, aproape la unison, mass media internaționale fac din Greta Thunberg port stindardul mișcării pentru salvarea Planetei.
            ____________________
            Cateva completari personale pe acest subiect.
            Nu stiu de afirmatia lui Trumpache despre eoliene si cancer insa stiu ca dupa 7 ani in Danemarca, patria eolienelor Vesta, am aflat ca acestea sunt scumpe si ineficiente (scump de produs, mentenanta si mai scumpa si productie oprima doar in anumite conditii). Si in cazul panourilor solare exista aceiasi problema, costuri mari si randament mic, pe lanaga necesarul urias de teren. Singurele alternative ce au randament sunt centralele hidrolelectrice de acumulare, cu mentiunea ca inunda suprafete colosale, sau pe baza de maree (mai ineficiente). Bio-combustibilul este o ineptie aiuritoare fara randament ce ocupa abuziv terenul agricol. Masina electrica, desi a aparut inaintea celei cu combustie, a ramas cu aceiasi problema, bateria (poluanta ca resurse folosite, durata mica si capacitate de stocare limitata). Cel mult se pot inlocui mijloacele de transport public clasice din mediul urban la nivel mondial. Problema poluarii este, in principal, in marile aglomerari urbane
            si se poate adresa partial prin transportul public electric si limitarea masinilor clasice. La nivel global 70% din oxigen e produs de Ocean, evident, asta nu inseamna ca trebuie sa taiem padurile dar nici sa ajungem la paroxism climatic. Este de dorit sa avem tramvaie/metrouri/autobuze electrice (dupa caz) in toate orasele, ca mentiune: singurul mijloc eficient de transport electric extraurban ramane trenul. In acest moment al evolutiei umane exista o singura alternativa viabila, pana la noi tehnologii ce vor aparea in viitor, centralele nucleare. Tarile in dezvoltare, ce au nevoie de energie multa si ieftina, ca sa isi creasca nivelul de trai, ar avea ca unica sansa doar aceasta varianta daca dorim sa nu mai polueze. Desigur, dezvoltarea centralelor nucleare implica riscuri de securitate asociate cu accidente sau dezvoltarea unor programe militare. Aceste riscuri se pot diminua semnificativ daca se ajunge la un acord global de dezvoltare a retelei energetice mondiale. Acord bazat pe capital privat, subventii ale statelor dezvoltate, centrale mai mici si dispersate (departe de aglomerari urbane)si, evident, supraveghere tehnica internationala. O solutie mondiala, desi pare utopica in contextul actual, este tocmai aceasta dezvoltarea a unui sistem energetic mondial. Repet, daca in loc sa se cheltuiasaca, cum e planuit, triliarde de dolari pe aberatii de genul limitarii metanului emis de vaci si bagi acesti bani in constructia a cateva mii de centrale nucleare, in zone nepopulate si sub control international se va ajunge ca poluarea sa scada, nivelul economic global sa creasca, implicit nivelul de trai la nivel mondial, ducand in final la un alt lucru : reducerea natalitatii datorita, pare contradictoriu initial, unui trai mai bun. Vad ca susti modelul nordic, desi pare un model de urmat nu este asa mirific cum apare la prima vedere. Poate tie iti pare ok ca din taxele tale sa fie sustinuti pe „ajutoare” toti inaptii, viciosii si lenesii, mie nu, prefer stilul american bazat pe competitie nu pe pomana. Si, discutand cu diversi oameni ai locului, nici lor nu le place dar nu este corect politic sa te plangi. Sistemul medical nordic este scump, de fapt extrem de scump, numai ca difera modalitatea de plata fata de cel american. Nu doar ca e scump
            dar este si extrem de ineficient, ajuns asa, culmea, datorita incercarii excesive de eficientizare. Numarul pacientilor pe medic de familie este urias, erorile cauzate de standardizarea tratamentelor sunt ceva comun, probleme cu trierea, medici nepregatiti, programari cu termene uriase, etc. Asa ca fapt divers, datorita caracterului unic nu exista sistem de sanatate public care sa fie eficient. NRA nu isi face de cap, nebuni ce vor ucide vor exista mereu si vor gasi o modalitate, de la cutit la camion. Nu armele ucid ci idiotii ce apasa pe tragaci. Interzicerea armelor de foc nu a redus criminalitatea in locurile in care a fost implementata. Ca tie iti pare sluga lui putin este irelevant, relevant este ca omul a fost cercetata si a fost gasit nevinovat, basca este cel mai dur lider occidental fata de votcar. Daca iti place de acel comuist poate ar trebui sa iti iei in regim de urgenta o viza catre Venezuela.

            • Offf, RTI, nu intelegi nimic….
              1) Incalzirea globala e reala. M-am saturat sa explic consensul stiintific pe tema asta unor oameni care nu au facut un plot stiintific in viata lor…. Daca nu esti de acord cu cercetatorii, scrie o lucrare pe tema asta si public-o intr-un jurnal oficial. E simplu! Si daca nu crezi ca oamenii cu creier trebuie ascultati, scapa de telefon si PC si electricitate, si…
              Nu oamenii treburosi ai muncii au creeat lumea ci soarecii de biclioteca. Viitorul e al lor, indiferent ce-ti convine sau nu.
              2) E nasol ca schimbarile climatice si efectele antropocentrice (care ma preocupa mai mult decat incalzirea; asta pt ca eu am norocul de a trai in zona temperata; daca traiam in Africa, imi pasa mai mult…) au fost deturnate de o sleahta de neomarxisti, care incearca sa ma convinga cu panouri solare made-in-china (cu pretul vietii unor chinezi, prin otravire cu cadmiu) ca trebuie sa nu mai consum nush cat sau ca trebuie sa renunt la conforturile vietii moderne. Pot obtine curent electric si energie din piatra seaca daca vreau. Fara carbon. Dar ei nu vor. Ca nu le place atomul, si, la fel ca si neofascistii, nu pot intelege o solutie tehnologica…
              3) E la fel de otravitoare si individualismul salbatic. Nu, nu esti singur pe lume, si daca tu esti cel mai important om din lume pt tine, se cheama ca esti sociopat. Vad baroni ai petrolului si gazelor in spatele multor campanii conservatoare. Din nou, deturnare.
              4) Pustoaica aia e manipulata grav. Ho, fatuca, ca nu ti-a luat nimeni copilaria! Traiesti in Suedia for Christ’s sake, nu in Djibouti! Sa o vad ca merge in Africa si predica ce predica in NY. Aia s-ar putea sa o manance (la propriu; saracia te face animal).
              De ce nu intelege nici una din partile asta din ce in ce mai radicalizate ca exista solutii TEHNOLOGICE? Simplu: sunt conduse de prosti masivi amandoua, care nu pot inteleg diferenta dintre neuron si neutron nici cu wikipedia in fata….

            • Un subiect cunoscut, discutat inclusiv cu cifre. Asadar cvasimajoritatea omaenilor de stiinta este absolut sigura de incalzirea globala, anormala, provocata sigur de om. Astea sunt fapte.
              Dincolo de aceste fapte certe, avem mare noroc ca apar clarvazatori care reusesc sa vada uriasa conspiratie mondiala (imposibil altfel de intrevazut de mii de oameni de stiinta, institute consacrate, guverne, sau pur si simplu muritori de rand, cu totii manipulati si incapabili sa judece corect), ridiculizeaza munca si concluziile a vreo 95% din toti oamenii de stiinta (niste prosti, desigur) care emit opinii in domeniu, sau pur si simplu le infirma rezultatele si cercetarile (toate la gramada, in corpore, fara exceptii…simple minciuni) ca fiind nedemne de incredere. Deja nu mai vorbim despre masonerie, ocultism, sau cine stie ce initiati, ci de uriasa conspiratie mondiala perfecta, care a reusit sa sincronizeze complet vointa si loialitatea tuturor (aproape). Si totul cu apel la temerile si angoasele noastre legate de viitor, valori si stil de viata (si un pic de vinovatie pe ici pe colo). Olivia Steer la patrat. Da-o dracu’ de stiinta, ca stim noi mai bine.

              • Este clar ca nu aveti argumente, nu aveti solutii si evident nu va intereseaza o dezbatere, daca era altfel nu citeam divagatia asta data in cardeala ieftina. Sunteti mai zelosi ca niste „pupatori de moaste” si mult mai fanatici fata de respectivii naivi. Este interesanta abordarea asta, ai voie sa te exprimi numai daca esti „climatolog”, nu ca ar exista o stiinta dedicata. Va urez succes in a umple buzunarele unora ca Al Gore si a va inchina la noua icoana revolutionara, revelata in domnisoririca. Cat asteptati Apocalipsa va rog sa nu ne mai mai consumati resusele si sa incercati o integrare armonioasa in societatea epocii de piatra. Exemplul personal face cat mii de cuvinte asa ca nu ma astept la un raspuns sau sa mai accesati netul pentru ca ati deveni doar niste demagogi ipocriti, ori acest lucru este evident in totala contradictie cu inaltele idealuri falfaite cu aplomb revolutionar. Sper ca aceste randuri de incurajare, adresate voua barvilor pionieri ce pasiti cu avant pe acest nou drum, sa reuseasca cumva sa va parvina, in ciuda dezicerii de actuala civilizatie decadenta si sinucigasa, ca sa intelegeti ca suntem alaturi de voi in aceasta unica metoda de salvare. Glorie, cinste si vesnica recunostinta tuturor acelora care vor indrazni sa va urmeze pe aceasta cale salvatoare.

                • Iar ai intrat nebășit pe site?
                  Esti tare dezagreabil cand faci asta. M-am uitat un pic pe ultimele tale “dezbateri” si dincolo de dezgustul provocat interlocutorilor (si nu e vorba de mine) n-am reusit sa vad nimic. Adulmeca-ti in continnuare emanatiile dar sa stii ca e normal sa-ti placa doar ale tale. Pisa-te in continuare pe natiuni intregi, insulta cateva milioane de oameni, scuipa pe tot ce e stiinta, desconsidera orice ce spune altcineva si nu-ti convine si zi-ne pe urma noua cate un indemn d’asta de rahat cu ce crezi tu ca ar trebui sa facem noi. Dar sa nu te consumi prea tare ?

                  • Pai bine mai scatofilule mic, iti place tare mult vocabularul inmiresmat, nu mai vrei sa salvezi planeta ? Incearca sa iti extragi mirositorul din posteriorul meu, nu am nevoie de examen proctologic, si cauta un oftalmolog capabil. Revolutionarule salvator, tu si cei ca tine sunteti urofili, o mana de urlatori socati ce vreti ca sute de milioane de oameni sa ramana saraci ca sa faceti experimente. Hai lasa puseele aste panicarde de moralitate dubioasa, ai arata ce poti. Daaa, nenea rau face caterinca de noi cand aberam fara argument, smiorc. Nu te indemn sa faci ce cred eu, ci dimpotriva te intemn sa aplici ce cred si alti revolutionari ca tine. Nu eu vreau sa salvez planeta de rumegatoarele ce produc metan ci cei cu care te asemeni. Sa ma consum ? Neah, e o placere sa vad cum va cade crusta si iesiti la suprafata in toata splendoarea. Insista, reuseti de minune sa te sabotezi. Esti doar un alt leftard ce viseaza cai verzi pe pereti avand impresia ca descoperit gaura din gogoasa. PS. Cand te mai smiorcai sau te jelesti pentru altii sa nu uiti ca eu doar am reactionat si v-am administat acelasi tratament. Suck it up, nu te mai purta ca un mucos rasfatat.

                    • Dragul meu meltean, ingaduie-mi sa-ti explic mai bine. Basinile alea despre care vorbeam sunt cele din capul tau. Desoigur, tot lasa o mireasma pestilentiala oriunde te ivesti, dar nu au de-a face cu procese fiziologice. Alea se tot acumuleaza si te fac asa de plin de tine. Presiunea aia interna care te face sa explodezi si sa rabufnesti mereu. Si pe urma te tot chinui sa explici de ce crezi tu ca e normal sa fie asa. Dar sa stii ca nu exista justificare pentru comportamentul tau, oricat ai cauta. Tu muti discutia de la subiect (fapte, evenimente etc) la persoana prin atac direct asa ca aia cu „eu doar am reactionat” e doar in capusorul tau. La fel cum doar in capusorul ala CREZI tu ca as fi zis eu vreodata despre vreo actiune de salvare a planetei, dar asta nu te va impiedica sa scrii randuri intregi despre asta, nu-i asa? Pentru ca basinile alea asa se manifesta: odata ce dau sa iasa nu se opresc oricat te-ai screme. Nuuu! Ies cu galagie si atrag atentia tuturor din jur.
                      Adevarul este ca nu-i vorba despre justificcari ale caracterului tau infect si ale comportamentului tau de meltean sadea. Mitocania asta o faci dintr-un singur motiv, la fel ca aia care dau cu pumnul in stewardese, la fel ca aia care scuipa din masini direct pe plaja samd: pentru ca poti! Si pentru ca ai un colectiv in jur care nu stie cum sa reactioneze. Se mai gaseste cate cineva sa zica timid ceva, dar marea majoritate prefera sa stea cat mai departe.
                      Regret ca m-am lasat agatat in mizeria lumii tale dar asa e cand te bagi in troaca, te mananca porcii. Asadar limbajul mi-l asum, ramane sa vezi tu de ce toata lumea si-l ajusteaza doar in discutiile cu tine. Cat despre consideratiile tale, in toata furia si disconfortul acestei „dezbateri”, trebuie sa recunosc ca sunt singurele oarecum amuzante. Pana si tu cred ca intelegi in acest punct al conversatiei ca parerea ta si judecata ta asupra valorii actiunilor mele chiar nu conteaza, doar ca nu poti sa te abtii sa nu le zici.Aprecierile tale si Ebola, greu de decis pe care mi-o doresc mai putin, dar cred ca ambele sunt chestii improbabile si care pentru moment nu ma intereseaza prea tare.
                      Eu ma opresc aici asa ca iti fac un cadou mult dorit de toti mojicii: poti avea ultima replica. Zau ca nu-ti voi raspunde, asa ca poti sa scrii din nou ce-ti trece prin cap, fara riscul vreunei replici.

                    • Tipic. Ai intrata in discutie ca sa faci o caterinca ieftina si sa iti etalezi mizeria iar cand ai primit acelasi lucru ai inceput cu victimizarea. Dragul meu mucos obraznic, trebuia fie sa combati postarea mea initiala cu ceva argumentat si un limbaj adecvat, fie sa te opresti dupa primul tau raspuns. Acum daca tot ai mestecat in rahat, deschide boticul si papa tot fara sa strambi din mirositor. Nu te mai purta ca o femeie la ciclu, tu ai adus discutia aici, asa ca repet, suck it up smiorcaila. Nu doar ca esti fanatic dar se pare ca nici cu procesele cognitive nu stai prea ok iar logica este pentru talica ceva necunosct. Stimabile troglodit, probabil comoprtamentul descris de tine este reflectia ta, prea ai descris cu patos si asa in amanunt. Apropo, cand incerci sa pari superior si condescent incerca sa nu folosesti un limbaj specific scatofililor frustrati, asa cum ai facut pana acum. PS. Cand te mai crezi smardoi nu uita sa iti iei si batistutele. A da, pot sa scriu cand vreau, nu este nevoie de aprobarea ta tovarase. Martafoii niciodata nu vor avea ultima replica, sunt prea castrati intelectual si mult prea fatalai.

                  • Chiar crezi că pupatoru’ trist de moaște pricepe ceva? Ar putea să își tocească jenunchii rugandu-se poate poate… Vrei mizerie de sorginte capsali, rti e prezent ?. Și în curând se face un an de la eșecul referendumului rușinii, așa că trebuie înțeleși frustrații care au girat mizeria aceea.

                    • Chiar ma intrebam cum de nu ai aparut pana acum sa arunci cu rahat, este singurul lucru la care te pricepi. Felicitari, iarasi ai aratat cat te cara bila.

                    • Păi ești de râs în cloaca în care te scalzi. Și ce vrei să fac? Te înțeleg, faci un an de când mizeria celor de sorgintea ta și a lui duca&capsali&neamțu&sputnik a fost aruncată la gunoi de poporul român. Și suferi ?. Nu de alta, dar timpul jegurilor naționaliste de sorginte putinista trece, că și mizeria #muiepsd Iar dacă puținii conservatori autentici nu se trezesc și renunță la mesajul pentru nevertebrate că tine, atunci și acest bastion cade. Rămâne doar liberalismul care singur, greu vă rezista asaltului usr+plus. Cât despre aberațiile fetide răsuflate de tine, ti-au răspuns alții ?. Și bila mea a produs un h de vreo cateva ori mai mare comparativ cu kakahagi așa că ciocul mic.

                    • Ok, cine esti si ce ai facut cu hohenstaufen, pupatorul progresiv de moaste #1 al gruparii Greta JeanneDeLaArc – Thunberg? Asta (16:40) e de departe „cel mai echilibrat” comentariu al tau dintr-o luuunga perioada de timp. Cine esti?

                      PS – am lipsit vreo 2 zile, ma mananca deshtu’…deci amandoi (*editat – toata lumea) mai luati naiba si un pic de pauza de la injuraturi…macar pana la sfarsitul zilei de duminica…

                    • Inteleg ca esti un parameci fanatic, dar care este legatura intre acel referendum si dezbaterea climatica ? Tot vad ca o aburesti cu duca/capsali, dughinisti obositi, si Papahagi/Neamtu, conservatori frecventabili, desi urmatorii sunt clar impotriva putinismelor si au avut meciuri serioase cu dughinistii enumerati de tine. De unde pana unde o viziune diferita fata de contractul de casatorie te face putinist ? Inteleg ca iti place totalitarismul insa pentru asta poti pleca la tovarasul putin, desi pare ca il detesti ai o logica asemanatoare. Relax, nu te panica inutil. Nu te alearga nimeni DACA esti cu filetul pe invers, aceasta optiune a fost dezincriminata acum multi ani. Adevarat, INCA nu poti sa te casatoresti aici cu alesul inimioarei tale, dar probabil o sa avem si noi parteneriat civil. Apropo, #muiepsd il sustine, spre deosebire de referendumul amintit de tine. Vor sa arate ca nu au uitat revolutia sexuala din anii leninismului. Daca apreciezi ideile conservator-liberale nu ai cum sa votezi cu stanga nationala socialista sau aia internationala socialista, psd+usr, insa tu ai de injurat pana sa intelegi acest aspect. „Altii” au raspuns exact ca tine, ai grija sa nu spargi oglinda cu ciocul.

              • @Marius B

                Personal, sunt „climato-sceptic” cum se spune la cei care nu înghit gogosi fàrà sà asculte si alte opinii.

                „Un subiect cunoscut, discutat inclusiv cu cifre. Asadar cvasimajoritatea omaenilor de stiinta este absolut sigura de incalzirea globala, anormala, provocata sigur de om. Astea sunt fapte.”

                M-am uitat si eu la cifre si la oameni. Mi-aduc aminte de o anchetà-sondaj (am regàsit articolul) unde din 1077 „climatologi” întrebati, doar 36% sustineau teza încàlzirii asociate activitàtilor umane.
                https://fr.irefeurope.org/Publications/Articles/Rechauffement-climatique-les-contradictions-du-GIEC

                Apreciez interventiile dumitale pe site, citind cu interes comentariile despre activitàtile spatiale si de aceea regret mai mult atitudinea sectarà si chiar însultàtoare fatà de RTI, care are dreptul sà-si expunà opiniile si argumentele.

                • Faza este ca daca apare fenomenul de incalzire globala, se topesc ghetarii, rezulta apa dulce in marile nordice si sudice, diferenta de salinitate incetineste/opreste gulf-streamul la latitudini mari si rezulta o frumoasa glaciatiune. toate astea (iar aici parerile sunt impartite), se pot intampla intr-o perioada de 30 pana la 100-150 de ani. So, concluzia e ca natura are propriile ei mecanisme de reglare, iar noi suntem insignifianti la scara geologica. Ok, in prima faza, dispar ghetarii, poate ursii polari, o buna parte din populatia globului care locuieste pe coaste va fi stramutata, va fi penurie de hrana, razboaie pentru teritoriu si alte nasty stuff. Numai ca toate miscarile astea sunt ciclice, si de regula apar datorita unor fenomene naturale de proportii cum ar fi eruptiile vulcanice majore. Apropos, caldera yelowstone trebuia sa erupa deja de vreo 40000 de ani. Cand o va face, noaptea generata va fi comparabila cu una nucleara, iar cantitatile de gaze nocive cu efect de sera emanate vor fi de cateva mii de ori mai mari decat tot ceea ce a produs omul de la revolutia industriala incoace. Suna frumos sa protejam mediul, sa oferim generatiilor viitoare ceea ce avem noi parte acum, si sunt de acord ca trebuie facut ceva pentru limitarea poluarii, dar, atata vreme cat am plecat de la hunter-gatherers, cea mai veche indeletnicire a noastra, vom ramane cat vom mai exista, niste consumatori de resurse. The tricky part este sa fim consumatori de resurse mai responsabili, pentru ca natura nu va putea fi imlanzita niciodata.

                  • Florin A. Corect. Treaba e ca suntem in competitie, mereu am fost asa, este una din cauzele evolutiei noastre. Orice civilizatie are un inceput, un apogeu si declinul, difera doar perioada de timp ce este relativa dar etapele nu. In majoritatea cazurilor
                    declinul incepe din cauze interne, de cele mai multe ori legate de moralitate, coruptie, nepasare, aroganta, etc. factorii externi doar pecetluind finalul. Se pare ca si actuala civilizatie incearaca sa se faulteze singura asteptand o lovitura care sa o incheie. In opinia mea agresorul extern poate sa fie ori China ori Islamul, cel arabo-african ori cel orienatal. Adevarat ce spui, Pamantul se autoregleaza de milioane de ani. Dupa fiecare gaciatiune a urmat o perioada de incalzire, altfel era o calota permanenta peste tot. In istoria planetei au fost perioade mult mai calde fata de ce experimentam acum, nu doar mai calde dar si atmosfera era mult mai poluata. Cauzele sunt multiple si prea putin intelese de cercetatori, chiar si acum in zilele noastre. In mod sigur omenirea nu este un factor decisiv, nu de alta dar noi am aparut foarte tarziu si abia recent am inceput sa avem ceva impact. Poate sa fie un cumul de mai multi factori, schimbari ale curentilor oceanici, atmosferici, ciclul geologic, vulcanism, inclinarea axei, rotatia pamantului, comete, meteoriti, ciclul activitatii solare, orbita Terrei, orbita Soarelui, etc. Este evident ca nu putem influenta nimic la scara planetara, cel putin nu cu tehnologia actuala, dar putem sa ne face o viata mai curata la nivel local, transport urban electric, mai multe parcuri, orase mai mici, chiar daca mai numeroase, o mai buna si atenta reciclare, etc. Eu unul as merge pe energie nucleara, problema sunt celelalte resurse, cele vitale : apa si hrana. Acestea sunt mult mai greu de impartit in sistemul actual, vechi de cand e omul. In timpuri de abundenta se redistribuie pasnic prin comert dar in caz de penurie singura alternativa este razboiul sau extinctia. Evident, daca ajungem la un sistem mondial putem aplica metoda preferata a tuturor comuistilor : confiscare, rationalizare, redistribuire, reeducare, lagare, exterminare, tot ce trebuie este doar o revolutie salvatoare. Daca vom rezista ca civilizatie este posibil ca peste cateva secole sa aducem resurse din spatiu si apoi, in timp, fie sa gasim o planeta pretabila pentru o colonie fie sa avem tehnologia de a transforma una. Eu unul sunt sceptic fata de ce vantura o parte din presa si diversele ong-uri sau institute, ne ameninata cu extinctaia de peste 60 de ani si inca nu au dovezi clare. Nu de alta, dar daca un bord de conducere al unei institutii se pronunta pe un subiect nu inseamana ca reprezinta parerea unanima sau macar majoritara a cercetatorilor sai, mai ales cand finantarea lor depinde de cele spuse. In plus este extrem de neclar si ambigu modul de citatre si selectionare a materialelor pentru rapoarte, au existat destule scandaluri pe aceasta tema. Cuvintele de baza in maretele raportari IPPC sunt : se pare ca…si este posibil sa…, musteste de „certitudini”. Cum zice locotenentul, sa ne facem noi pe bucatica noastra treaba devenind mai responsabili si sa nu ne mai uitam in gura unor specialisti ca Molid Pit, bine mai sunt si fraieri ce pun boticul.

                • Imi pare rau ca ti-am produs disconfort cu textul de mai sus; era de asteptat.

                  In ceea ce priveste incalzirea, subiectul este polarizant, si are tendinta de a atrage totul spre extreme lasand putin la mijloc. |Totusi, daca ne luam dupa IPCC, ESA, AAAS, AGU, APS sau pur si simplu „joint statements of Scientific organsations” (http://www.opr.ca.gov/facts/list-of-scientific-organizations.html), adica peste 97% din oamenii de stiinta cu atributii, activitati si lucrari publicate in domeniu, asistam la o incalzire globala, despre care se afirma cu grad de certitudine de peste 95% ca este datorata activitatii umane. Desigur exista precedent in sensul schimbarilor climatice majore, parca vreo 7 in ultimii 700 000 ani, dar datele arata ca manifestarile sunt diferite si schimbarea actuala nu se incadreaza in tipare identificate in evolutiile trecute; potentiale surse de ingrijorare putand fi ritmul accelerat si manufestarea acestuia la nivel global. Dincolo de asta incep speculatiile, pentru ca nu este (cel putin pentru mine) clar care vor fi consecintele, nici macar daca incalzirea va continua sau nu, sau daca nu se va transforma intr-o racire majora samd. Eu nu am propus vreo activitate sau reactie la aceasta schimbare; nu-s partizan al extremelor si le gasesc la fel de nerezonabile (atat partea negarii/hoax samd, cat si cea a sinuciderii din vinovatie).
                  Cat despre disputa cu RTI, in ceea ce ma priveste ea nu are niimic de a face cu vreo discutie pe marginea unor evenimente, fapte, informatii etc, ci cu tiparul de a ataca in mod repetat oamenii si nu faptele, de a insulta si desconsidera orice tabara opusa, indiferent daca aici intra indivizi de pe acest site (si care si-au rarit activitatea dupa astfel de dispute) sau natiuni, curente de gandire, grupari dupa afinitati comune samd (dimensiunea grupului nu pare sa conteze). De fapt cred ca incidentul actual nu este legat de discutia asta ci doar declansat acum.
                  Cu bine!

                  • @MariusB, probabil RTI a uitat sau era prea mic cat de mare era zapada in anii 80 si inceputul anilor 90, ca erau 4 anotimpuri nu 3 ca acuma sau nu baga de seama fenomenul de desertificare a Olteniei, etc.. sunt multe fenomene pe care le putem vedea pe pielea noastra ca sa zic asa 🙂

                  • Se spune că în știința nu e democrație. Referitor la procentul de 95% -97%, în care oamenii de știință sunt de accord că încălzirea globală se datorază omului, în realitate această majoritate ( apropo ”cvasi” nu înseamnă ”totalitate” ci înseamnă ”jumătate” https://dexonline.ro/definitie/cvasi) deci această majoritate de 97% este irelevantă pentru că oamenii de știință nu pot face opoziție așa cum se întâmplă în democrație. În știință există așa numita ”paradigramă”, un fel de poziție oficială de la care oamenii de știință nu se abat, iar dacă se abat o fac riscându-și cariera. Din această perspectivă, a dictaturii care există în Știință, devine irelevant câte articole sunt publicate în reviste de mare prestigiu pentru că bineânțeles există un filtru în publicarea acestor articole, iar dacă scrii pe lângă paradigrama oficială nu ai să fii publicat, deci articolele care se publică în revistele de specialitate trebuie să primească girul confraților prin sistemul peer-review.
                    Un exemplu în care ”paradigrama științei” funcționează orbește este teoria existenței unui nucleu în interiorul Pământului. Nu există o dovadă fizică a acestei simple teorii în care se crede fanatic, pentru foarte simplul motiv că civilizația noastră a străpuns doar în locuri izolate 10-12km scorța terestră, ceea ce este ridicol, înseamnă pe undeva pe la 0,2% din raza Terrei. Restul de 99,98% ne este absolut necunoscut și cu toate acestea există o teorie foarte susținută de oamenii de știință în ciuda lipsei crase de evidențe.
                    Nu mă aștept să fiți de acord cu ceea ce spun, nu am această pretenție, aveți dreptul să fiți de partea curentului, a paradigramei, pentru că asta am vrut să subliniez aici: Știința e o dictatură! E ca și cum aș cere unui nord coreean să-l înjure pe Kim: a doua zi l-ar pune în fața tunului. Dacă ați fi de accord cu alte păreri, altele decât cea acceptată de paradigramă, ați fi fără îndoială osândit ca trădător. Asta e problema cu toate dictaturile.

                    • +1

                      Eu am renuntat sà cumpàr si chiar si sà citesc revista „Science et Vie” pe care o citeam cu pasiune de adolescent, chiar si în vremea comunismului (mama unui coleg de clasà avea un stand de presà care primea singurul exemplar din Constanta) din momentul când au început o campanie de denigrare a lui Jacques Benveniste cu teoria lui despre „memoria apei”. Nu am fost convins pe deplin de argumentatiile lui, dar nu am suportat sectarismul si zemflemeaua detinàtorilor dogmei.

                  • Da .. da …

                    Da ce nu inteleg este de ce au setat momentu zero al incalzirii pe la 1770-80 ?
                    Adica Mica glaciațiune este normalul de referinta sau ce?!

                    Scuzati dar asta este manarie!@!

            • @toți
              Ce-mi place mie cum comentează lumea așa ni.
              Uite, eu susțin fătuca asta, măcar pentru inteligența de a alege și asuma o cale. Mai mult, zilele trecuta am întâlnit-o în port în Anglia – ea spre NY la bordul unui velier de cursă, eu spre continent cu velierul meu. Mi-a făcut mai mare plăcere să conversezi inteligent cu o adolescentă decât cu majoritatea compatrioților care este, ceea ce e trist.

              • Epocal. Nu voi comenta despre inteligenta minorei sau daca a fost sau nu alegerea ei, insa ma mir cum de ai reusit sa stai la o sueta amicala cu ea fiind inconjurata de atata lume, pana si presa face programare sa ia un amarat de interviu sub supravegherea parintilor. Nu ca nu te cred, dar esti sigur ca ai facut asta „zilele trecute” ? Adevarat, tare trist.

                • Sunt convins, teligentule care ești! De două luni vizitez porturile atalantice și cele de la Marea Mânecii. În port nu e așa agitație și echipajele găsesc momente să stea la povești, să închine un pahar șamd. Dar tu ești convins de aberațiile pe care le arunci aici? Cei ca tine sunt motivul pentru care nu-mi mai pierd vremea pe aici… Trist!

                  • Sunt convins ca asta faci, problema e cum dracu ai reusit sa vorbesti cu individa acum cateva zile ? Nu de alta dar nu aveai cum, asa ca fie esti doar un mare mincinos fie aia are o surioara geamana. Iti prevad un viitor luminos in politica, asta daca nu ai renuntat la idee. Cum am zis, trist rau gogule.

                    • Ultimul răspuns pentru tine.
                      La final de Iulie a fost, nicio minciună, dar îmi asum exprimarea.
                      Că matale interpretezi într-un fel anume, e una. Că arunci cu lături, o fi stilul și nivelul la care te-ai limitat.

                    • In sfarsit, te-ai prins si mataluta ca era o „incurcatura” in jurnal, nu e bai, asa e cand te multumesti cu un nivel limitat. Nu te ofusca ca te-am citat, daca vrei si altceva in afara de laturi poate ca ar trebui sa te gandesti inainte sa rastorni trocul. Cum am spus si celorlalti smiorcaiti, doar reactionez cu aceiasi moneda.

              • Întrebare: velierul fetei ăsteia din ce e făcut de nu poluează? Că merge doar cu pînzele e una, nu are motor cu ardere internă care să evacueze în mediul înconjurător gaze nocive, etc. Dar „plasticele” din care e făcut cît de eco sînt?

                • Nu prea, relativ vb(față de un automobil de ex). E din fibră de carbon armată cu rășini epoxidice, derivate ale industriei petroliere, dar cam atât. totul fiind din fibre sintetice, inclusiv velele (nu mai sunt din țesăruri naturale de 60 de ani). E totuși un produs eficient, cu lungă perioadă de viață.

                  Precizare: nava nu îi aparține. A fost invitată de echipaj (velierul fiind destinat cursei în jurul lumii).

                  Ideea comentariului meu este de a puncta absurditatea campaniei de blamare ad hominem. N-are a face că e tânără. N-are a face cine e. Are a face cu ideea că ne ducem pe râpă, ca omenire, dacă continuăm în stilul acesta. Inclusiv sistemele economice și sociale trebuie reconsiderate. De exemplu post-capitalismul și modul de dezvoltare economică bazat numai și numai pe consum, producerea și comercializarea a orice produse, majoritatea inutile, vândute tuturor prin mijlocirea reclamei. Spun asta ca partizan și practicant al capitalismului.

                  • @ Stefan. Este o jucarie extrem de costisitoare ce a papat o gramada de materiale ce nu au treaba cu ecologia. Normal era ca fatuca sa mearga cu avionul dar nu avea acelasi impact mediatic. Evident, se gasesc destui care sa critice/reconsidere capitalismul in timp ce beneficiaza, din plin, de sistem. Pe scurt, gura pacatosului adevar graieste, e vorba doar de publicitate si ideologie, nu are legatura cu poluarea.

                  • @Flogger. Mie pustoaica nu mi-a placut. Prea dramatica, prea isterica, fara sa arate cu degetul spre adevarat problema care duce la distrugerea climei, de altfel majoritatea ecologistilor „uita” s-a faca: numarul mare de oameni.
                    Astazi suntem la + 7 miliarde, FAO, estima ca la 9 miliarde agricultura intensiva practicata astazi isi va atinge limitele si nu vom putea hrani mai multi, se va insatala foametea pt un numar tot mai mare de oameni.
                    A doua problema este apa dulce, aflata intr-o continua disparitie datorita in principal irigatiilor din agricultura si a numarul tot mai mare de oameni.

                    Solutia stoparii incalziirii globale nu rezida numai din gazele de sera ci mai ales din factori mai deosebiti.

                    Aia de vin de prin Africa sunt refugiati climatici, dupa seceta crunta instalata in urma cu 15-20 de ani, dar acest lucru nu-l spunea nimeni.
                    Asa ca lasa consumerismul (partea lui de vina), sistemul capitalist (si el parte din problema) necazul suntem noi, stilul nostru de viata, abundenta in care traim si mai ales numarul tot mai mare.

                    Allah sa-l binecuvanteze pe cel ce va gasi o solutie, dar incep eu, hai sa fim mai putini, sa traim mai putin si totul se va rezolva.

  90. A murit fostul preşedinte francez Jacques Chirac…

    • Am vazut. Dumnezeu sa-L ierte, a fost unul din arhitectii Europei Unite.

      • Si al negàrii caracterului crestin al aceleasi Europe la redactarea „constitutiei” europene. Plus în intern, prim-ministru al Frantei sub presedentia lui Giscard când s-a promulgat „reunirea familialà” care a fost startul invaziei africane a Frantei.

  91. Vedeți că e posibil să aveți ceva probleme la pagina web, de la firefox citire:

    Firefox detected an issue and did not continue to http://www.rumaniamilitary.ro. The website is either misconfigured or your computer clock is set to the wrong time.

    It’s likely the website’s certificate is expired, which prevents Firefox from connecting securely.

    Sănătate

  92. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/psd-paralizat-complet-dupa-respingerea-rovanei-plumb-in-comisia-juri-liderii-sperau-ca-este-o-exagerare-de-presa-1192481

    Noi chiar nu pricepem ca la astia nu merge cu cioara vopsita, masini inmatriculate in BG ca sa scapi de impozit, averi nejustificate si in general „șmen”, „mangleală” și figuri de hoț necondamnat, imputit.
    Hai acas tanti si fura-ne pe noi in continuare, ca la ieuropeni nu ti-a mers.

    • Și-a luat un…RoadHouse!
      Cal…a Rădăuți (ce mai căutai clipul ăsta!)

    • jivina asta e imagjnea perfectă a psd-ului.

      • Da, dar si-au luat cam 5 copite in plina figura pesedistii:
        1. Lulutza procuroare EU
        2. AEP-ul a zis Niet la banet, Rovana ii pe minus cu 800.000 Ron donati la partid. Manda „doar” cu 400.000. De unde au astia banii aia totusi?
        3. In SUA proasta satului nu a putut vorbi nici cu Pence, care il vad a fi unul din cei mai „ficus” vice din ultima vreme in SUA. Pai Dick Chaney striga la Bush cand se enerva.
        4. Regele Iordaniei a fugit de ea la „make a photo”, ce dracu se astepta proasta satului dupa ce a dinamitat relatia cu lumea araba.
        5. Rovana….
        Jubilez de fericire.

  93. Nea Cumpanasu, este si el din tagma alora pe care-i infiereaza. Un articol din Elvetia pe tema asa zisei Universitati al carei cursant este Honor Cumpanasu.
    Deja incep sa cred ca toti din politica sunt infiltrati, manjiti si special impinsi in fata de SRI, sorosisti, martieni, elvetieni rusi tocmai ca sa provoace lehamite oamenilor normali la cap si de bine care ar dori sa intre cumva in politica;

    https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-23390769-ziarista-elvetiana-investigat-undercover-calitatea-diplomelor-abms-unde-masterand-alexandru-cumpanasu.htm

  94. US Air Force se dotează cu PHASER, prima armă cu microunde împotriva dronelor

    „US Air Force a cheltuit 16,8 milioane de dolari pentru un prototip de sistem cu microunde de mare putere pentru „o evaluare pe teren în scopul experimentării” într-un amplasament nespecificat din afara Statelor Unite. Testul „este așteptat să se finalizeze până la 20 decembrie 2020”, făcând iminentă expedierea în străinătate.”
    Link:
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-23388907-air-force-doteaza-phaser-prima-arma-microunde-impotriva-dronelor.htm

    Mai ramane sa apara Enterprise, Engage si Beam Me Up 🙂 – Romulani le dam noi…sunt sthealthy, undercover si dispar obiectele atinse de ei 🙂

  95. Clasamentul avioanelor în lupta BVR, dupà publicatia de aviatie Hush-Kit

    https://hushkit.net/2019/09/26/the-top-10-fighter-aircraft-of-2019-bvr-combat

  96. Firma americano-israeliana care a construit baza de la Deveselu si urmeaza sa construiasca satul NATO de la Sibiu este anchetata de politia economica si anaf.O fi vorba de bratul lung al lui Putin din anaful si polita romana?

    • Nope, e mana lungă a lui Itzic. In Israel, au băgat firma mama in insolventa iar ei pe firma de construcții prind contracte cu diverși și în plus mai fac și malluri prin București. La aia, nu te joci cu evaziunea fiscală…Vine Rabi și cum-necum îți ia zeciuială.

    • Care americano-israeliana? Esti sub impresia ca Kellogg, Brown & Root au radacini „irlandeze”? Iar daca faci aluzie la Zafer Construction, astia sunt turci si un irlandezi.

  97. Cum s-au împușcat americanii în picior cu anticorupția:
    http://www.romaniacurata.ro/americani-anticoruptie/

  98. România va cheltui 2,5 miliarde de euro pentru modernizarea unei baze militare de la Marea Neagră, pentru a contracara prezența insidioasă a Rusiei în regiune, scrie cotidianul britanic The Times.

    Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, situată la aproape 200 km distanţă de Bucureşti, va fi adusă la standardele NATO, potrivit unor documente. Va putea găzdui până la 10.000 de soldaţi şi va putea primi avioanele F35 ale NATO.

    Va include un „mini-oraş” pentru militari care va fi prevăzut şi cu grădiniţe, cluburi sportive şi un spital.
    https://romania.europalibera.org/a/romania-sporeste-capacitatea-de-aparare-impotriva-rusiei-scrie-the-times/30186492.html

    Suma mentionata in articol mi se pare uriasa.
    Ar fi grozav sa avem si o baza americana aeronavala in Romania.

  99. Salut. Azi am văzut pe Dn 1B, la Bucov, după sensul giratoriu, cum mergi spre Buzău, pe dreapta, într-o curte de „intreprindere” niște lansatoare de rachete, unele cu rachete pe ele. Semănau cu rachetele Hawk. Știe cienva despre ce e vorba? Sînt foarte vizibile. Pe clădirea de lîngă ele scria Natlog

  100. Verificat pe mai multe surse… Se pare ca saudiii iar și-au luat-o de la desculți după faza cu rafinăriile

    https://m.mediafax.ro/externe/rebelii-huthi-din-yemen-sustin-ca-au-capturat-un-numar-mare-de-militari-sauditi-18417558

  101. Super video despre Starship Hopper si alegerea otelului inoxidabil ca element de constructie

    https://www.youtube.com/watch?v=6AcE7hBhpYU

    • Cu toate ca m-am documentat cu privire la tehnologia de constructie si felul cum va decola/zbura/hateriza si tot tacamul..nu-mi place!
      I hate this shiny papier-mache design penis!

      • Abia ce m-am uitat si eu la Starship Update.
        Informatiile confirmate pana acum sunt 24-37 pasari de prada pentru booster si 6 pentru nava spatiala. Inflatie mare. Sper sa le iasa costul estimat ca sa nu le dea peste cap programul. Ramane sa vedem cum vor iesi BE-urile.
        Si programul de teste pare alert. Chiar sunt curios daca ajung pe orbita in jumatate de an. Oricum 4 nave nou-noute in perioada asta imi pare un ritm de constructie care lasa si ceva spatiu pentru rezolvarea unor eventuale probleme/anomalii (dar sa speram cu nu vor avea prea multe pierderi).
        In ceea ce priveste nava de otel, am vazut ca Elon a alocat ceva timp din discurs avantajelor legate de reparare sau modificare in afara fabricii, inclusiv in spatiu. Tie nu-ti place cum arata forma navei sau culoarea/textura suprafetei? Oricum bine ca renunta la petice.
        Interesanta si partea cu realimentarea in spatiu; tocmai ce-au primit 3mil$ pentru colaborare cu NASA la dezvotarea tehnologiilor pentru asta (a doua transa de finantare NASA pentru SX).
        https://www.spacex.com/webcast

        • Ma uit la design si stramb din nas mai ceva ca ale lui ARCA. 🙂

          • O istorioarà personalà cu aerodinamica si design-ul. Odinioarà, am lucrat la o societate americanà, inventatorii deflectoarelor de « vânt » pentru camioane. În mod bizar nu pàreau « aerodinamice » (suprafatà micà, înclinatie între 30° si 42° cu verticala). Smecheria e cà aceste dispozitive fabricau un « vortex » invizibil în fata deflectorului si apàrea o formà aerodinamicà care putea sà fie pusà în evidentà doar în tunel de vânt pe machete sau prin rezultate de teste reale. Mi-au pus scheme si formule în fatà, dar numai când am participat la experimentele de la sediul american în Connecticut m-am convins. Concurenti cu super deflectoare « aerodinamice » reuseau sà màreascà consumul camioanelor. Dar aràtau bine…

          • mda…sigur, punem egal intre o companie care momentan are cea mai puternic lansator (care pe deasupra mai e si partial recuperabil) si niste escroci care n-au lansat inca nimic functional. Pur si simplu alde SpaceX si Elonie itereaza foarte rapid si au nevoie extrem de repede de date experimentale si lucreaza neconventional. Nu se ingroapa in pdf-uri si ppt-uri. Si pana acum le merge. Cumva metoda lor seamana destul mult cu metodele de prototipare sovietice din anii ’70 (mockupuri de lemn facute pe repede-nainte) cand au avut salturi tehnologice enorme (alde Su-27, Buran, Mria, samd). Cu cazanul ala de tuica numit Starhopper isi rezolva problemele de atasare a Raptorului, gimbal, samd iar sandramaua prezentata ieri va obtine date experimentale pt. zborul sub 20km. Personal nu-mi imaginez cum va ramane intreaga dar in vreo doua luni vom afla.
            Mie unuia mi se pare ca dupa vreo 30 de ani de stagnare suntem acum intr-o perioada similara sfarsitului anilor ’60 cand de exemplu doar in 1969 au zburat prototipuri precum Boeing 747, Concorde sau Mi-24, aparate care au schimbat fata aviatiei pt. urmatoarele zeci de ani. Sa vedem cat poate cobora costul per kg pe orbita…deocamdata doar in cativa ani a cazut de la aprox. 30.000$ la in jur de 5000$ pe kg sau ocazional chiar la 2-3000$ la ride sharing.

      • giant dildo…acum si cu aripioare pentru o senzatie de prospetime.

  102. Pe 1 octombrie China va sarbatori 70 de ani de comunism (si) cu o parada militara in Beijing. Conform unor surse se asteapta ca vedetele sa fie rachetele „nucleare” Dongfeng-41 (ICBM – MIRV) si Dongfeng 17 (hipersonica – boost glide, creditata cu vreo 1800km raza pe wiki) si noul vechi avion Hong 6 dar in versiunea N. Asadar accent pe armele nucleare.
    Se pare ca suntem intr-o perioada „plina” pentru rachetele nucleare: europenii cu ultra-moderna M51, rusii care le tin isonul la SLBM cu Bulava dar sunt si in teste/introducere cu Sarmatul (nu stiu in ce stadiu real sunt cu cele doua), si americanii ca s-au apucat de lucru la inlocuirea Minuteman-ului. Putem adauga aici si India care din cate stiu are o racheta IC nou-nouta si lucreaza la alta (n-am idee cum stau la SLBM dar o sa ma uit).
    Pana maine vom afla ce vor sa ne arate chinezii dincolo de zvonuri.

    • totuși ceva s-a schimbat,aparent au depășit blocajul „băsescu e de vină”?nu și ponta.

    • bă da în țara asta nimeni nu se întreabă de unde dracu a scos nomenclaturista asta socialistă 800.000 de lei in două zile?!….țara unde organele statului execută silit persoane juridice si fizice pentru nimic dar nu se îndură să-i caute la averi pe politruci si functionari.
      garda financiară,politie economică,anaf,antifraudă,vamă,draci,laci….pentru ce ?!

      • Da psycho, eu sunt omul caruia ANAF-ul i-a blocat conturile pentru 300 ron datorie, cand eu aveam de recuperat 500 ron de la stat ca dna contabila a platit mai mult. Si asta i-am zis si eu, mai bine platesc mai mult decat sa ma tezesc cu astfel de surprize. Si uite ca tot am muscat-o.
        Nu nineni in Romania polititcianista nu intreaba, da auzi dudie de unde ai matale aproape 200.000 de euro la purtator. Ia zi. Repede, ca te iau pe sus. In schimb in UE te intreaba si aici mi s-a reconfirmat mie de ce voi fi pro UE pana crap.

  103. https://www.stiripesurse.ro/amp.php?article_id=1387862
    Adica luam cinci si modernizam restul de 16?
    Stie cineva ceva ca astia ma exaspereaza cu secretomania lor imbecila?
    P.S. Modernizeaza IN ACELASI TIMP KOGALNICEANU SI CAMPIA? Ce i-a apucat?
    Raspunsuri(medicamente)…cat e halatul?

  104. Mai e de remarcat si pretul pt 5 F16 modernizate(sper la noul standard)-nu am apucat sa calculez dar se deduce din diferenta de 550 si 350(aproximative)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *