Decembrie 2023, Permiteti sa raportez!

This entry is part 84 of 93 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Noiembrie 2023, Permiteti sa raportez!Ianuarie 2024, Permiteti sa raportez! >>

1.145 de comentarii:

  1. La multi ani Romania ….

    4
  2. La multi ani Romania ! La multi ani Romani !

    4
  3. La mulți ani România !

    3
  4. La multi ani Romania!!

    3
  5. CIA’s secret office has conducted UFO retrieval missions on at least NINE crash sites around the world, whistleblowers reveal

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-12796167/CIA-secret-office-UFO-retrieval-missions-whistleblowers.html

    6
  6. La Multi Ani Romania!

    3
  7. La multi ani Romania,la multi ani romani de pretutindeni✌️

    3
  8. https://evz.ro/razboiul-rece-hibrid-la-granitele-romaniei.html

    Zilele trecute, aflat la Zurich, neobositul domn Viktor Orbán a simțit nevoia să-i facă concurență Babei Vanga, lansând profeții apocaliptice: „Europa să fie pregătită: dacă se produce o cotitură politică în Statele Unite, va rămâne singură!”. Așa o fi? Care ar fi consecințele pentru extinderea U.E., pentru România și Republica Moldova?

    12
  9. La mulți ani România!
    La mulți ani români!

    2
  10. La mulţi ani România!
    La mulţi ani tuturor românilor!

    1
  11. https://twitter.com/NewsAlertsG/status/1729913749698416865

    Ma intreb care este raspunsul armatei romane pentru scenariul de mai sus.

    Remarcati cum operatorul dronei se joaca cu soldatul deci practic amindoi stiu ca soldatul e mort …

    4
  12. La multi ani Romania !
    La multi ani Romani !

    Din pacate…. noi ne facem că sărbătorim unitatea națională.
    Singura sărbătoare e să fim conștienți că ratăm esența zilei de 1 decembrie: suntem dezbinați. Defilarea e pentru hoți, ei sunt uniți. Ceilalți, fiecare pe treaba lui. Asta e unitatea”.

    8
  13. La mulți ani, Români!
    La mulți ani, România! ❤ ? ?

  14. https://www.defensenews.com/global/europe/2023/11/27/romania-plans-to-spend-2-billion-on-short-range-air-defenses/

    Partea interesantă: ” “We intended to launch this tender last year, but only managed to do so now,” a Romanian defense ministry official, who spoke on condition of anonymity because he was not authorized to speak to the media, told Defense News. ”

    Mă întreb de ce. Secretomanie Meapenească pură.

    4
    • @Mow_dog
      De ce? De ce? De ce?
      Băi frățică, e și greu al dreaq să-ți dai seama.
      Ia pleacă tu să-ti cumperi adibași ca să pleci cu băieții la un fotbal, și pe drum îți spune nefasta că are nevoie de sandale și rochie pentru Revelion. Și tu nu ai bani pentru toate. Ce le spui băietilor, când nu te mai duci cu ei la fotbal?
      Una este aprobarea intenției de a cumpăra ceva, cu totul altceva e alocarea fondurilor necesare.
      Părerea mea, hâc…

      18
  15. Congratulations!
    And more: https://www.ynet.co.il/blogs/56dayswarmor/article/h1sxpgvht (google) Canalul saudit Al-Haddad a raportat din sursele sale că Israelul a fost cel care a efectuat ieri loviturile din Sanaa, Yemen. Potrivit raportului, depozitele de rachete și UAV aparținând Houthiilor au fost atacate. (aviation, drones, submarine..???)

    7
    • Cu toate ca i iarna Ukr fac o timpenie

      4
      • Poate e o cacealma ca la North Stream… sau poate chiar au ajuns la fundul sacului cu mortii, mutilatii, banii si armele. Om afla la primavara, ca doar nu mai nimeni asa clapaug sa creada ce declara o tara in razboi.

        7
      • Or fi la fundul sacului cu munitia, sa vedem
        Sau a ajuns si zelensky la concluzia ca e adevarat eseul lui zalujnii si se pregateste de ceva gen ww1
        Pe de alta parte toti vitejii cu videouri pe youtube arata antrenamente cu BMP-uri inotatoare ale ucrainienilor, vezi doamne s-ar pregati sa debarce in sud unde au capetele alea de pod care le tin infanterii marini ucrainieni, pe cine sa mai crezi ?

        Rezerva de mobilizare au inca amandoua tarile en-gros, ucrainienii nu au unde sa ii pregateasca la ei in tara, daca fac unitati de instructie oriunde in ucraina si concentreaza cateva sute de trupeti intr-un loc sa ii pregateasca, e deja o tinta foarte „juicy” sa scoata rusii o pereche de iskander sau ceva asemanator, au mai lovit ei baze de antrenament la inceputul razboiului, si daca ii trimit nepregatiti pe front o sa pateasca ca si recrutii rusi, cu cateva sute/mii antrenati prin strainatate, nu fac diferenta pe asa lunga linie de front si cu atatea locuri in care se lupta

        Pacat de GLSDB ca inca nu le-au primit, la alea zicea boeing ca are o gramada de motoare de racheta pe stoc, bombe chioare au engros si kit-uri jdam – boeing ar fi trebuit sa fie full production rate cu ele, un kit e 25000 de usd – n-au ajuns, alea care le-ar putea lansa din containere de pe M270 sau Himars sau container al ei montat pe orice poate duce cateva tone (glsdb ar fi o super dotare si pentru trupetii nostri, sper sa le vina la cap sa ia ceva ca nu sunt chiar asa de scumpe, da noi avem f16 si ne pregatim de f35 etc ce sa ne mai incurcam cu glsdb din container de la sol)

        7
    • S-a cam terminat. O țară de dimensiunea UA, populația ei și pregătirea de război din ultimii 10 ani a dovedit că se poate opune unei agresiuni ruse cu pierdere de 20% din teritoriu fix 2 ani.
      S-au cam terminat toate. Și bani, americani și bani europeni. Remizele au fost golite de vechituri prin toată Europa, munițiile învechite au scăpat nereciclate și s-au epuizat pe front. Industria de armament occidentală a primit comenzi pentru 10+ ani. Și s-au cam terminat ucrainenii. Câteva milioane prin Europa, spre suta de mii la cimitir, cam de trei ori mai mult fără picioare.
      Și, după o sforăitoare contraofensiva, avansul din vara trecută e milimetric, daca nu ținem cont că în patru cinci puncte rușii au punctat.
      Iar una peste alta, urmează a treia iarna de război și în fiecare iarnă rusul a înaintat în ciuda debandadei de la început și în ciuda pierderilor de deținuți.
      Si rușii au pierderi mari, dar pariul cu economia rusă care va colapsa a fost pierdut. Europa a continuat să cocheteze cu produsele rusești și industria militara duduie mai ceva că în anii 950-60.
      Să ne pregătim articolele pentru Conferința de Pace ce va urma. Era bine sa fi fost făcută după destrămarea URSS. Nu mai curgea atât sânge.

      11
      • Ce cotcodacit de fericire! Yay! Ucraina este la capatul puterilor iar rusii au bifat cat? patru din cinci puncte.
        Bun acum usurel sa punem picioarele pe pamant. Contraofensiva ucraineana din vara-toamna a esuat sau n-a inregistrat decat castiguri minime. Corect. Dar asta nu inseamna capatul puterilor pentru Ucraina. Mai curand inseamna ca s-a dus euforia de dupa recastigarea Hersonului si succesele de la Kupiansk si Liman. Practic revin la tactica prin care armata rusa are cele mai mari batai de cap. Atragerea trupelor ruse in batalii cu castiguri teritoriale minime dar cu pierderi extrem de costisitoare. Pana la urma puscariile rusesti nu sunt un izvor inepuizabil de soldati iar pierderile sunt pierderi toate se scad din potentialul uman rus. Nu mai vorbesc despre pierderile de tehnica militara extrem de costisitoare pentru rusi. Ba cred ca ucrainenii au tras niste invataminte din felul in care si-au facut rusii liniile fortificate din sud si le vom vedea aplicate daca ne luam dupa ultimele declaratii ale oficialilor ucraineni. Mai mascheaza si tu euforia asta rusofila ca daca a esuat ofensiva ucraineana nu inseamna ca cea rusa este pe roze. Momentan la Avdiivka se chinuie sa-i scoata pe ucraineni de la periferiile Donetkului. Si acolo nu am auzit ca folosesc detinuti. Lasa sampania nedestupata ca mai ai pana acolo. Iar aia cu economia rusa vezi ca efectele se vad in timp. Acum le mai merge din ce au acumulat inainte de sanctiuni si cu firmiturile pe care le mai strecoara pe sub sanctiuni.Stai sa-i vezi pe termen lung cand s-or invechi tehonologiile din industrie si n-or sa aiba nici bani nici cu ce retehnologiza. Stai sa vezi progres in conditiile in care pentru un razboi de talia celui din Ucraina dau la armata 40% la suta din buget. In 15-20 de ani il ajung pe Kim din urma. Sau invers.

        24
        • Daca UA trece la construirea de linii defensive similare forțelor rusești nu e semnal pentru sampanie, ci pentru faptul ca forța umană e din ce in ce mai putina.
          Pierderile in trupe sunt sensibil egale, ca sa nu luam in discuție prima faza a invaziei când trupele UA pierdeau 200-500 pe zi bonus.
          Economie, arsenale, infrastructura militară, bugete.. astea toate se construiesc chiar și de la un an la altul, dar trupele au nevoie de 20 de ani minim de la naștere la pus mâna pe armă și se pierd in câteva minute, zile sau cel mult luni pe linia frontului.
          Cred ca managementul trupelor UA a mers prost de la început. E plină Europa de ucrainieni fugiți de stagiu militar sau de front, pe când rușii care ajung in occident sunt extrem de putini.
          Iar in cifre absolute potențialul uman al rușilor e de cel puțin cinci ori peste UA. In condițiile emigrației ucrainiene probabil ca valoare factorului uman ce poate fi utilizat in conflict urca spre x10 prin comparație cu UA.
          Nu putem înlocui analiza cifrelor seci cu entuziasmul niciodată…

          5
          • „rușii care ajung in occident sunt extrem de putini.” Nu primeste nimeni gunoaie, fug in *****stane dar si aie le dau cu jet dupa cum au fost tratati in jegul sovietic. Rusii arunca cu carne ca atata au, daca Ucraina intra in defensiva se duc pe pl toti vdv istii si morskii pehotii si puscariasii. Oricum din armata regulata din 2022 mai sunt maxim 15% vii, restul luati cu arcanul, mujici ca de obicei cu natia lor de serbi, prosti da multi.

            9
          • Asta crezi tu ca inseamna, forta umana mai putina? La o populatie de cca 40 milioane locuitori totalul fortei de mobilizat este undeva la 7-8 milioane. Sa zicem ca au plecat cateva milioane de ucraineni. Sunt si barbati in putere dar majoritatea au ramas in tara. Estimarile dau pierderile ucrainene de pana acum la cca 100 mii morti. Deci de unde lipsa resursei umane? Iar tu vorbesti despre redursele umane enorme ale Rusiei. Intrebarea este cat isi vor mai oermite sa piarda oameni ca pana acum intr-un razboi cu o singura tara de trei sau patru ori mai mica dpdv al populatiei. Si imi pare rau pentru tine daca ucrainenii pierdeau intre 200 si 500 de oameni pe zi fiind perderile rusilor ar fi de cel putin trei ori mai mari daca nu chiar mai mari in conditiile in care armata rusa nu are echipament la un nivel tehnologic care sa-i permita sa se impuna in fara ucrainenilor.
            Cat despre cifre seci astept sa-mi spui cat la suta din potentialul uman al Ucrainei este prin Europavsi dupa aceea mai discutam. Nu vorbi despre cifre cand nu le ai. Nu cu agirmatii de genul „este plina Europa de”. Asta e la fel cu aia ca industria rusa duduie. Cifrele alea seci de care te agati iti spun ca razboiul asta inseamna un regres enorm pentru Rusia.

            7
            • UA avea înainte de conflict puțin peste 40 mil..In prima faza a invaziei, care a cuprins peste 25% din suprafață, populația rusofonă a migrat spre est sau a rămas pe loc în zone ocupate de ruși, astfel că din total trebuie scăzut 20-25% rămânând 30-35 milioane.
              Din valoarea aceasta mai trebuie scăzut cel puțin numărul oficial al ucrainienilor care sunt inventariați de diversele mijloace de sprijin de la nivelul UE care este de aproape 5 milioane. Rămân 25-30 milioane.
              Din valoarea aceasta rezultă un potențial de trupe de max 2,3-3 milioane, deși în numărul refugiaților potențialul militar e mult mai mare decât 1/10, iar din zonele estice ale UA au migrat departe de război cu precădere populație incorporabila (care fiind de alte etnii nu se regăsesc în efortul national ucrainian, in special etnici polonezi).
              Aceeași grila de estimare aplicata populației rusești arată că valoarea de 1/10 indică 14-15 milioane. Totdeauna valoarea lui 14 e mai mare decât a lui 3.
              Daca se accepta că din potențialul de 3 milioane (asta înseamnă între 20 și 55 de ani) 100.000 sunt deja „eroi” înseamnă că răniți mai mult sau mai puțin sunt spre 3-400.000, cei mai mulți scoși deja din teatrul de război.
              Și toate acestea doar in nici doi ani de război.
              În teorie, in primii ani forțele armate dispun de cea mai optima resursa umană, contingente instruite de 1 max 5 ani. Când acestea se epuizează se mobilizează trupe mai tinere dar neinstruite și trupe trecute deja de prima tinerețe care în general au moralul praf fiindcă nu îmi imaginez trupe de asalt formate din bărbați mobilizați cu puțin timp înainte de pensie.
              Uneori numărul nu este despre cantitate ci este chiar o calitate!

              3
              • Asteapta si o sa vezi cat de epuizata este Ucraina si pentru cat timp o sa-si mai permita Rusia pierderi de peste 1000 de oameni pe zi intr-un razboi pe care nu-l poarta impotriva unui inamic major.
                Iar cifrele tale sunt vax albina facute pe estimari la un pahar de vorba.Mi se pare comic si faptul ca ii bagi pe toti cei 3-400000 de raniti la irecuperabili, mutilati cand in realitate o parte importanta a acestora se recupereaza si revin in serviciu. Daca pastram proportiile celor spuse de tine Rusia are cu totul cam 1200000 de soldati scosi din lupta. In doar 2 ani.

                7
                • Stimabile Anla
                  Rușii au început invazia cu 170.000-200.000 contra unei forțe mobilizate UA de 500.000 (700.000 după unii analiști)trupe.
                  Au mai avut vreo două mobilizari parțiale de 300.000. După calcul dumneavoastră ar trebui că sa nu mai fie picior de rus pe front!! Apreciez entuziasmul!!
                  Fără discuții este un conflict cu pierderi umane mari, cu excepția lui Bahmut unde pierderile rușilor au fost mai mari, in toate celelalte sectoare pierderile de trupe au fost sensibil egale, iar opinia analiștilor occidentali e tot aceasta. Sigur, reclamă UA spune (că orice propagandă de război) că adversarul pierde x10 iar pierderile proprii sunt x0,20max.
                  Cert e un singur lucru, ucrainienii se vor termina primii înaintea banilor, muniției, arsenalului, economiei… Iar războiul de apărare e mult prea departe de a ajunge la obiectivele impuse, adică eliberarea întregului teritoriu inclusiv Krîm.
                  Și oricine nu poate să nu se întrebe, oare nu au pierdut mult mai mult decât un teritoriu? Cu siguranță că da. A meritat? Era previzibil acest deznodământ? Se merită să continue pierderile acestea încă 2-4-6-10 ani?

                  3
                  • Care analisti? Aia rusi? Si cand au dat informatia? Dupa ce au vazut ca nu le-a mers operatiunea speciala? Cand cautau explicatii pentru esecul „operatiunii speciale”? De unde au scos 500.000?Cand a inceput razboiul tot sudul era aparat de o brigada si jumatate deci pana in 7000 de oameni. Pe frontul din Donbass unde era cea mai mare concentrare de forte ucrainene se dadeau intre 40 si 50000 de soldati ucraineni. Sa nu-mi spui ca restul de 433.000 aparau Kievul in nord. Asa-i cand te hranesti din propaganda rusa al carei purtator esti pe aici de ceva vreme.
                    Ia da tu opiniile analistilor occidentali cu nume si prenume care au spus ca la Mariupol, Severodonetk si Lisichansk au fost pierderi sensibil egale sau ca in coloanele de tancuri si blindate arse la Bucha si Sumi sau in batalia de la Hostomel au murit doar ucraineni iar rusii au pierdut doar fiare. Si ce certitudini ai tu. Hai sa vedem cum se termina ucrainenii inaintea rusilor si mai vorbim. Pariez ca peste 6 luni cand rusi se vor screme tot pe la marginile Donetkului o sa zgarai pe aici aceeasi placa.

                    8
                  • „Și oricine nu poate să nu se întrebe, oare nu au pierdut mult mai mult decât un teritoriu? Cu siguranță că da. A meritat? Era previzibil acest deznodământ? Se merită să continue pierderile acestea încă 2-4-6-10 ani?”
                    Si care-i alternativa stimabile, sa-i lase pe rusi sa defileze prin Kiev? Ce au pierdut mai mult? Prietenia putinului? Diferenta intre obiectivele cu recucerirea unor teritorii si rezistenta in fata colosului rus este alta discutie. Simplul fapt ca Influenta rusa are acum ca limita Niprul si nu Dunarea sau granita polona este o victorie in sine pentru Ucraina si o infrangere oentru rusi. si in ciuda teritoriilor pierdute si a unor obiective greu de atins casca ochii mai bine cine si cat a pierdut in realitate pe termen lung. Asa ca fuck off cu defetisne de genul asta pentru ca momentan rusii se chinuie pt cativa km si nimic nu arata ca pe viitor vor putea mai mult.

                    10
                    • Nu numai trupe UA sunt mai puține! Și fani online.
                      Până mai ieri la așa „defetisme” se activau instant plutoane întregi .
                      Acum Anla.. ești un lunetist singuratic!!

                      1
                    • Este normal ca, in conditiile unei stabilitati a frontului, fara evolutii soectaculoase, amatorii de senzational sa ia o pauza sau sa se indrepte spre alte subiecte. Ce sa vezi au si astia simpatii si antipatii. Iar la lunetistii singuratici eu zic sa iei aminte.

                      3
        • @Anla

          Daca nu reinvie entuziasmul in vest atunci ucraina e la capatul puterilor. Au terminat de demult munitiile, combustibilii si banii lor. Pana si industria care o laudati militara ucraineana sta in banii, piesele si suportul lu’ conu nato&friends.

          6
          • Vestul nu trebuie sa fie entuziast. Trebuie doar sa asigure o aprovizionare cu munitie si arme ca sa le permita ucrainenilor da reziste. Industria de aparare ucraineana este cum este in cinditii de bombardamente ale Rusiei. Nu o vad altfel decat afectata.
            Totusi parca umplem prea repede pantalonii pentru ca a esuat o ofensiva oricum prost pregatita si cu mijloace insuficiente si pentru ca sunt discutii privind ajutorul militar. Impresia mea este ca Germania abia acum se urneste.

            7
            • Cel mai important e sa-i aprovizioneze cu bani…Ukr colapseaza ca stat in cateva saptamani fara banii din Vest (cred ca vreo 5-6 mld lunar au nevoie)…fara armament vestic mai poti lupta dar fara bani de solde si celelalte nu prea…

              In plus in democratie trebuie sa explici cum ai cheltuit banii de la buget, iar in 2024 vin alegeri peste tot si razboiul din Ukr tinde sa devina a liability din punct de vedere electoral…deci e destul de nasol pt Zelenski & Ukr…

              3
              • Da ca pana acum vrestul le-a platit soldele. Mai studiaza problema.

                4
                • https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/smigal-ucraina-cere-occidentului-42-de-miliarde-2307549.html

                  „Bugetul Ucrainei pentru 2023 includea un deficit de 38 de miliarde de dolari, ceea ce reprezenta 20% din PIB-ul proiectat. Săptămâna trecută, parlamentul republicii a majorat din nou cheltuielile bugetare, în primul rând pentru nevoi militare, după care deficitul acestuia a ajuns la 54,75 miliarde dolari.

                  Proiectul de buget pentru 2024 aprobat de guvern prevede un deficit de circa 42 miliarde dolari.”

                  Daca nu vest atunci cine le-a finantat deficitul (implicit soldele) ? Chiar as fi curios sa aflu…

                  3
                  • Imprumuturi.Crezi ca pana acum le-au dat banii. moca?

                    1
                    • Le-au dat si ajutoare financiare moca pe langa imprumuturi…dar si imprumuturile le sunt foarte de ajutor…
                      Crezi ca datoria lor externa va fi sustenabila ? Doar anul asta mai adauga 29% din PIB la ea si la anul inca minim 20%…
                      Am vazut si eu proiectiile unora…din 2025 datoria lor scade ca % in PIB…probabil se presupune ca pana atunci Ukr castiga razboiul si incepe reconstructia…
                      Si daca nu se intampla asa ? Daca razboi se prelungeste si se mai adauga anual 20-30% din PIB la datorie cum mai ramburseaza ? Mai ales daca PIB nu isi revine ci dimpotriva colapseaza (nu e foarte improbabil)…
                      Cu putin ghinion pt creditori devin moca si imprumuturile astea…

                      Vom vedea ce se va intampla…poate gresesc…dar pana atunci imi mentin opinia ca cea mai mare problema a Ukr e sa isi poata finanta razboiul…

                    • Si-or sa le mai dea nu-ti face iluzii. Este in interesul lor sa le dea mai mult decat sa le taie finantarea.

                    • datoria externa se mai si sterge,numa fraierii fac foamea sa o plateasca

                      5
        • Anla ce mi se pare trist sunt chestii gen astea de pe Hotnews de astazi „Germania a oferit Ucrainei 3.840 de astfel de proiectile în cea mai recentă livrare. În plus, au fost livrate cinci sisteme de detectare a dronelor, cinci puşti cu lunetă,” – in cat timp trag ucrainienii 3840 de lovituri de 155 pe asa lunga linie de front ? si 5 pusti cu luneta – un rancher texan cred ca are mai multe

          7
      • Un singur lucru se sustine,anume ca era mai bine sa fi facut o conferinta dupa destramarea URSS.In rest,Rusia a pierdut tehnica cea mai moderna si a consumat ce a adunat URSS ca rezerve.Au tras ce munitie aveau prin depozite si au ajuns sa foloseasca munitia nord-coreeana,care dupa marturiile artileristilor rusi e un fel de ruleta.In sensul ca e periculoasa pt aia care o folosesc.

        De produs,produc ei mai multa tehnica decat produceau inainte de razboi,dar pana inlocuiesc ei pierderile mai trece apa pe Volga.
        Pt a avansa putin la Avdiivka au pierdut pana acum echivalentul a 2 divizii.Adica un 10% din efectivele totale din Ucraina pt cateva catune si o groapa de gunoi.

        Ucrainenii nu se apuca de acum de fortificat.Exceptand sectoarele in care au atacat,baietii au lucrat la fortificatii inca din vara.Nu am idee de amploarea reala a lucrarilor,dar exista ceva pe care sa se poata retrage de pe actualele pozitii,daca ar fi cazul.Rusii nu au reusit pana acum nici o strapungere,toate bataliile lor au durat cu lunile si dupa ce au pierdut o gramada de oameni au cucerit cate un oras de 3 lei,ruinat si ala.Si daca ar reusi,sa zicem,o bresa,sansele lor de a o exploata sunt reduse.Javelin,NLAW,tancurile vestice,artileria+drone ar manca productia de tancuri a Rusiei pe 5 ani pt un avans de cativa km.In cazul absurd de fericit pt rusi in care ajung la o batalie de miscare.Iar o singura bresa nu e destul.Deci,perspectivele rusilor sunt sa ajunga sa fie fixati definitiv 40km mai la vest si asta pe o singura directie de atac.

        Pierderile ucrainene ,oricat ar fi de mari,sunt departe de a ajunge la un punct critic.

        Rezonabil,insa pt ambele parti e sa inceapa tratative.Nici o parte nu mai poate obtine acum o victorie,asa ca nu mai are rost sa se omoare degeaba.

        Cat priveste sansele rusilor intr-o cafteala cu NATO,singurul avantaj ,temporar si asta,e experienta in folosirea dronelor+artilerie.Care intr-o batalie de manevra e posibil sa nu conteze asa mult.Rusii au sanse sa ramana fara artilerie ,dupa care chiar sunt 0 barat.

        17
      • „produsele rusești și industria militara duduie mai ceva că în anii 950-60.”
        Cam la ce filme te uiți?asa de mult duduie industria militara rusa ca scot de prin garaje toate vechiturile le mai dau o vopsea si le trimit pe front. Faptul ca acest lucru il poti face si cu elevi de la școlile de arte si meserii nu inseamna ca industria duduie.

        11
    • Daca vad Abrams cu tricolor in T1/2024 cum scrie in articol, ma voi imbata notoriu (cu tulburel de vita buna, productie proprie). Chiar si T2 ar fi o super-veste.

      La multi ani dragi colegi, La Multi Ani draga noastra Romania. Ai avut un destin greu, dar a fost frumos parcursul.

      Lasand la o parte multimea de probleme actuale ce le are Romania, suntem in cea mai buna perioada istorica a Romaniei (exceptie de bine fiind parerea mea, cand guvern era USR-PNL).

      Traiasca Tricolorul, Traiasca Romania, traiasca Romanii de peste tot.

      (Si Slava Ukrain desigur, prin ce vremuri trec si saracii acu’.)

      ??? ?

      27
      • Iar puneti botu la gargara pesedista ,nu avem contract cu Lima inca, pt ca guvernu nu a alocat bani ca sa se semneze, astea sunt doar osanale conducatorului iubit

        10
        • De acord, are sens sa fie si gargara de propaganda (ca cine-a zis de tancuri e un nene de la comunicare MAPN – astia sunt predispusi la vorba degeaba).

          Am totusi asteptari ca la orice contract G2G ca o sa iasa. Chinuit, dar o sa iasa.

          1
  16. * Se vor vinde cartele in Ucraina doar cu buletinul 🙂
    [pot fi folosite ca path finder ma gandesc ]
    https://www.thedrive.com/the-war-zone/shahed-136-with-cellular-modem-found-in-ukraine-what-it-means

    • Depinde doar de cine le vinde. In mai toata lumea in care statul are autoritate asupra economiei si societatii, sistemul asta e standard. Evident, restul lumii inca nu a coborat din copac.

      By the way… crezi ca NordVPN platit cu Bitcoin sau cu credite Amazon iti asigura spatele daca te cauta statul ?

      3
      • Normal ca nu cel mai simplu e sa umbli prin Dark Web

        2
        • Io nu-s IT-st. Daca acasa ma tine sa imi configurez si sa operez in siguranta un Qubes cu toate iesirile criptate, pe telefon insa nu stiu in afara de Kali ce s-ar putea rula ca sa fie totul controlabil. De linux pe telefon nu am nici chef nici timp – daca stii ceva pentru lumea de rand, in afara de app-urile de Tor asa de celebre ca nu le mai crede nimeni, singurul motiv pentru care nu ne spui nu poate fi decat ca esti de partea intunericului ?

          1
          • Vezi ca nici Kali nu este 100% sigur. Stiu ca partea de bootloadere closed source de bajetii de la Offensive security. Acum stim cu totii ca americanii n-au spionat niciodata pe nimeni…

            1
  17. https://www.defenseromania.ro/polonia-va-cumpara-inca-150-de-obuziere-sud-coreene-k9-ca-parte-a-planului-de-a-avea-peste-1-000-de-obuziere-autopropulsate_625798.html

    Deja seamana a proiect de tara si nu o optiune a uei singure parti a spectrului politic.
    Intr-un fel inarmarea Poloiei ne ajuta in mod direct si pe noi. Nu inseamna ca ne vor da ceva, dar in situatia actuala oricine ne va ataca se va gasi automat si intr-un razboi cu Polonia. Sau trebuie sa-si faca planuri si pt eventualitatea asta.

    5
    • Eu zic mai bine sa ne luam noi jucariile noastre…cine stie vecini nu vor sa le dea sau sunt ocupati si le fac trebuinta si lor…

      10
    • E valabila si reciproca – daca Polonia sau orice alt aliat e atacat, Romania e de asemenea obligata sa aiba ce trimite in ajutor in timp ce isi apara propriul teritoriu.
      Probabil ca polonezii au in plan sa compenseze prin detasari de tehnica cu bataie lunga, unde personalul e mai putin expus decat cum ar putea reactiona (si cum a facut pana acum) Romania. Pana la urma, pierderea personalului inalt calificat e mai costisitoare decat orice altceva.

      5
      • E valabila dar pana la un punct extrem de interesant.
        Strategia de securitate a Poloniei difera de a noasta intr-un aspect critic. Noi suntem inca blocati pe tactica de dinainte de 2014 si pe tactica actuala a statelor vestice. Pregatim o forta expeditionara pt un conflict ipotetic, purtat la distanta de granite, dar parem sa uitam ca spre deosebire de vestici, noi suntem in prima linie.
        Polonezii pot incropi o forta expeditionara si fac pasi mari in apararea propriului teritoriu. La noi ultimul aspect are gauri serioase. Armata noastra inca e gandita pt prima varianta si prea putin pt varianta in care noi am fi cei atacati.

        5
        • Cred ca lucrurile merg in paralel. AAV-urile spre ex. e putin probabil sa fi fost luate pentru plimbat pe afara. La fel viitoarele tunuri pe senile sau Abrams-urile.
          Legat de tancuri, cred ca astea putine cate sunt, chiar daca nu s-or inmulti, macar conduc spre dezvoltarea unei baze de mentenanta in cazul unui eventual sprijin de la polonezi… sau cine stie, poate chiar compatibilizarea cu Ucraina pentru scenariul de, razboi rece pe care il aduce iarna, cu noua cortina de fier pe Nipru, daca e sa il credem pe to’arsu Zelenski.

          * E hazliu ca ajung sa speculez eu ca un neofit „ne-militarizabil” pe tema asta, cand ar fi cred in interesul tuturor ca insusi Ministerul Apararii sa lumineze opinia publica. Faptul ca nu o face indica perpetuarea valorilor securitatii comuniste, in care baietii cu ochi albastri „stie ei mai bine”, ca restu-s prost gramada, buni numa sa creasca bugetul si sa plateasca din cand in cand pretul de sange, fie ca e vorba de FOS trimise prin Africa sau de pandemii gestionate politic.
          Din pacate, scoala de la Stefan Gheorghiu – sa nu zic mai dinspre soare-rasare – a gasit destule repere medievale in identitatea romaneasca sa le resapeze si sa ni le intoarca impotriva.
          Oamenii astia nu pot gandi lumea in miscare pur si simplu. Le depaseste capacitatea de intelegere. Orice progres social nu poate avea loc decat in subteran, la adapost de haita cainilor de paza ai tarii, pentru care orice schimbare in turma administrata e semn de boala sau mai rau, de pericol vital pentru casta proprie.

          ** Nu era „Ferma animalelor” ce se dadea la TVR dupa Revolutie ? Cine sa fi inteles ceva din chestia asta ?

          3
        • iar multi presupun, ca maine ucraina cade pt ca ajutorul militar a colapsat, vezi doamne, si ca noi o sa avem granita cu rusia, la cum decurge razboiul, in Nato noi doar aerian si naval o sa avem granita cu rusia in rest terestru o sa avem granita cu un aliat ca Ucraina in nato sau nu si pe care tre sa il cultivam cu grija ,pe cand polonia are granita cu rusia,cu belarus si niste aliati nato liliputani in materie de forte armate in plus o campie vasta deci cum ne putem compara,ca nu prea putem si nici nu putem face acelasi tip de achizitii,pt ca noi spre deosebire de ei tre sa asiguram si o forta montana considerabila nu numai iepuri de camp cu tancuri

          5
          • Cei care ne fac strategia de aparare trebuie sa ne pregateasca si pt scenarii mai putin placute, nu doar pt panselute si situatii in care totul merge bine.
            Acum un an as fi fost complet de acord cu tine, ca nu prea sunt sanse sa avem granita terestra cu rusii.
            Si posibila venire a lui Trump ar trebui sa ne dea de gandit, cu implicatiile ei asupra Ucrainei si implicit a noastra. La anul pe vremea asta e posibil sa traim intr-o cu totul alta conjuctura internationala.

            2
            • tot o trageti cu trump ,trump nu face politica sua e doar o paiata care ia voturi ,cand declara niste cacaturi toti ministri lui tre sa stearga 3 luni cacat dupa el

              6
        • @Marius
          „Pregatim o forta expeditionara pt un conflict ipotetic, purtat la distanta de granite, dar parem sa uitam ca spre deosebire de vestici, noi suntem in prima linie.”
          Știi despre ce vorbești, sau doar îți dai cu părerea?
          Părerea mea, hâc…

          5
          • Patriot, Piranha de 33 de tone care nu incap in C-130, Abrams de 70 de tone, toate acestea sunt bine-cunoscute sisteme menite sa lupte un razboi expeditionar…

            Fun fact, Rosomak-ul polonez cu turelele alea Hitfist scunde si fara ATGM au fost alese specific pentru a incapea intr-un C-130, pentru misiuni in Orient.

            8
            • @Mow_dog

              Din cate stiu eu si se poate sa ma insel c130 e transportor tactic nu strategic deci din start nu prea incepi o forta expeditionara cu el. Deci nici macar acolo nu poate careva sa spuna ca avem fortele aeriene gandite spre asa ceva.
              De flota de transport nu cred ca mai are rost sa mai vorbim ca nu exista.
              Nu avem chiar nimic care sa spuna forta expeditionara. Ba mai mult nici macar ceva in genul Rapid Reaction Corps cum au francezii nu avem.

              3
              • Adevarat, foloseam exemplul C-130 deoarece acela este cel mai mare avion de transport pe care il avem. Poate in viitor facem upgrade la C-390, ca Cehii.

                1
  18. Salutare!
    Link-ul din meniul PSR – 2023PSR – Decebrie 2023 PSR nu functioneaza
    are adresa gresita si nu ajunge la aceasta pagina

    6
  19. De la oua la aramata si invers:

    https://www.news.ro/economic/kraft-general-mills-kellogg-si-nestle-au-obtinut-despagubiri-de-17-7-milioane-de-dolari-intr-un-proces-privind-preturile-exagerate-ale-oualor-1922405103002023120921407705

    Problemele de concurenta nu au nevoie de „consiliul concurentei” intr-o economie mare. De aia e importanta integrarea economica in UE a Romaniei prin facilitarea transferurilor de forta de munca, intarirea lanturilor de aprovizionare si dezvoltarea interconectarii industriale. Dincolo de blabla-uri politice asta inseamna transporturi si competente profesionale compatibile – limbi straine inclusiv. Eu as restrictiona dreptul la asociere in sindicate a alora care nu sunt capabili sa inteleaga un film in engleza.

    Concurenta puternica intre producatori, forta de munca flexibila si mobila – oare ce ecouri ar putea avea razboiul oualor in industria de aparare de la noi ?

    Ceva lipseste totusi din povestea asta frumoasta a capitalismului: cine se baga sa ceara despagubiri ca cerealele Nestle si Kellogs sunt atat de scumpe in magazine ? (io unul oricum ma rezum la fulgii de ovaz – ma ajuta la antrenament si nu imi sabotez capul cu zahar).

  20. „*40 tone, nu cred ca se misca prea repede prin noroaie si mocirla. Le-au folosit in Afganistan, nu cred ca au mai facut unele noi de atunci.
    Dar cate piese are o asemenea brigada ? La alte armate n-am auzit(eu) de „brigazi de artilerie grea”.
    https://www.defenseromania.ro/rusii-se-pregatesc-de-o-noua-serie-de-bombardamente-asupra-ucrainei-fiecare-armata-si-corp-de-armata-vor-dispune-de-cate-o-brigada-grea-de-artilerie-dotata-cu-complexe-pion-malka-si-tiulpan_625765.html
    ** Romania ani 80 🙂 [circa 200 de tancuri per divize]
    https://www.contributors.ro/modele-de-tancuri-sovietice-aflate-in-inzestrarea-armatei-romane-1959-1989/
    Până în anul 1965 se vor asigura 100% cu tancuri 3 divizii mecanizate complete (câte 204 bucăţi) şi 3 divizii mecanizate uşoare (câte 120 bucăţi),
    80% cu tancuri 1 divizie de tancuri (241 bucăţi) şi 30-50% fiecare din diviziile mecanizate şi de tancuri care iau fiinţă la mobilizare (câte 64-67 bucăţi)

    4
    • Ce stire penala e aia cu artileria rusa.
      Pion si Malka parca sunt acelasi spanac cu cateva imbunatatiri minore, odata la mana si secundo e ca par mai degraba o stire de propaganda si intimidare decat vreo capabilitate de care trebuie sa se teama cineva.

      Mori la fel de la orice proiectil de artilerie. Metodele rusesti de a ara campuri cu artileria s-au dovedit a fi ineficiente, m-as fi ingrijorat daca veneau cu ceva modern cu lovituri de precizie si radare contra-baterie. Tot cu alea de la 1800 toamna vor sa sperie lumea? De ce ca sunt calibre mari ? Asta e tot ce poate gandirea rusa, se pare.

      4
    • @ionica fonosch
      De obicei, brigăzile de artilerie rusești au 4 batalioane(sau divizioane) de tragere, a câte 3 baterii cu 6 piese, => 18 piese/ batalion, => 72 de piese/brigadă), plus un batalion de recunoaștere, plus acareturile de rigoare, logistică, sanitar, comunicații…
      Acum, cum și cu ce dotează batalioanele de tragere, vom afla pe parcurs.
      Părerea mea, hâc…

      10
  21. Ukrainian troops survive Russians attack after soldiers tunnel under their trench and blow it up. Russian troops tunnelled under a Ukrainian trench and blew it up, reviving a First World War tactic not seen in Europe for 100 years.
    https://www.youtube.com/watch?v=YTklzLX9lCY

    5
    • Din primul link:

      „Mobilization is a highly controversial topic in Ukraine because it is widely known that bribes can be paid to avoid being drafted. Falsified medical certificates can be purchased for as little as $3,000.

      Zelensky in August dismissed all officials in charge of regional military recruitment centers amid a widespread corruption scandal, vowing criminal investigations into profiteering schemes.

      But both the quantity and quality of fresh recruits have been lacking as the war drags on.

      “Ukraine needs infantry in top physical shape,” a senior fellow at the International Institute for Strategic Studies told the Financial Times on Nov. 26.

      The average age of Ukrainian troops on the battlefield is 30-40, or about a decade older than usual recruits.

      The shift in strategy comes as Russian leader Vladimir Putin ordered an increase of 170,000 troops for Russia’s armed forces. ”

      Deci nu doar vestul incepe sa dea semne de oboseala.

      2
      • Bro,relax.Nu mai alearga pe campii,stau in transee.Si pe termen lung e mai bine cu de astia de 30-40 de ani.Au apucat deja sa faca copchii.Daca mor la 18 fara urmasi,tara pierde pe termen lung.

        Cat ce priveste calitatea rusilor,mai bine o lasam asa cum a cazut.

        Rusii,desi dau dovada de rezistenta lor obisnuita la pierderi,adica mai mare decat se asteapta lumea,nu au totusi rezistenta infinita.La un moment dat se rupe filmul.Iar daca nu se rupe,cum a fost pe timpul lui Stalin,atunci pierd de nu mai sunt buni de nimic.Vova nu e Stalin.Ce pot ei sa faca cu noii recruti e sa lungeasca frontul si sa mai incerce o data spre Harkov,dupa ce mai inlocuiesc din pierderi,insa Ukr au cel putin 10 brigazi in rezerva,din alea nefolosite in ofensiva din sud.Iar pt defensiva nu trebuie milioane de obuze,se descurca cu ce gasesc.

        Sansele cele mai mari sunt ca rusii sa mai ingroape o armata pt 3 catune.

        13
        • Boierule eu n-as fi crezut in veci ca o sa dureze razboiul asta atatia ani. Nu credeam ca o sa vad razboaie atat de lungi de intensitate mare in Europa.
          Maxim cateva luni pe model georgia 2008, armenia-azerii. Astea in orient si in africa de lunga durata sunt fie razboaie civile, fie insurgente oricum intensitate mica si mai mult cu ak-ul.

          Chiar recent am vazut pe youtube tunel sapat pe sub transeu ca in primul razboi mondial…
          Sa vedem si pacea care se va asterne ce impact va avea in societatile celor 2 tari. Ce impact vor avea veteranii care vor fi in numar enorm. Traim vremuri volatile.

          8
          • Mno vecinii or avut 2 șanse și or dat cu mucii in fasole.Rusii or avut una și au făcut la fel.Rational e sa pună pauza unde e frontul acum,dar prostia umana e nemarginita.

            Tot ce moare de acum încolo,moare fără nici un scop.Cand omori oamenii degeaba se cam întoarce rău de tot împotriva prostului șef.
            Asa ca e perfect posibil sa continue încă un an-doi.E posibil chiar ca Rusia sa „castige”.Nu stiu cum,nu cred,dar nu trebuie exclusa posibilitatea.Dar ar pierde orice vitalitate și orice soc ar termina statul ala.
            Descurajarea funcționează cu oameni raționali.Aia care se gândesc ca îl pot omori pe unul mai mic,dar își rup o mana.Fara o mana devin victimele unui alt smecher.Cu sinucigasi,posibil sa nu funcționeze,iar statul rus de acum e bun de băgat in azil.

            9
            • mai e un factor perturbator pentru ucraineni si anume alegerile din vest; am vazut ce s-a intamplat in Olanda, daca vine Trump in US, Le Pen in Franta s.a.m.d. se cam impute treaba.

              Vad ca se reincalzeste ciorba asta iar, cu un presupus atac rus asupra tarilor baltice pentru a testa vointa NATO de catre ONG-urile germane ca deh a obosit economia fara gaz rusesc, nu mai e asa competitiva fara sa ii sacrifice pe estici si sa saboteze alte initiative gen BRUA si diversificarea de livrare de gaze.

              https://www.reddit.com/r/UkraineWarVideoReport/comments/18ai09h/russia_is_preparing_for_a_war_against_nato_and/

              asta era de actualitate prin 2014-2015 si chiar a fost analizata foarte bine atunci insa vad ca e reincalzita desi Vilnius nu mi se pare cel mai bun exemplu pentru ca interesul rusilor ar fi sa tina Bielorusia neutra si atunci Tallin sau Riga sunt obiective mai realiste pentru un astfel de scenariu.

              Daca vine Trump si da semnalul de abandonare a Ucrainei ma tem ca va fi o reactie in lant din partea tuturor, ar fi culmea sa ramanem noi, polacii si nemtii sa-i sustinem in continuare; deja avem aproape doua guverne in UE care probabil nu vor mai ajuta (slovacii si posibil olandezii daca reuseste ghertoiul ala pomadat sa-si faca guvern) si mai urmeaza alegeri importante. Se pot apara ucrainenii, dar cat si cu ce?

              Mai au timp de una alta, Biden probabil ii va ajuta pana in ultimul moment, pana la sfrasitul lui 2024 dar daca castiga Trump din ianuarie 2025 probabil se inchide robinetul si din aprilie incolo dispare si namolul. Mai au timp dar posibilitatile sunt limitate.

              4
              • Asa,ca dileala personala,as rezona mai mult cu politica ”drain the swamp,build the wall,bring our troops home”.Dar pe interes romanesc e clar ca banii americani in zona noastra,basca trupe,basca suportul pt UA sunt esentiale ca sa nu belim rau de tot sufletul.

                Trump are la activ o pace facuta cu japca,abandonand kurzii in mana turcilor.Deci i se poate rupe de UA.Dar in acelasi timp,sustinerea UA a inceput din vremea sa.Sa-i sodomizeze pe ioropeni sa mai bage banul pt ostiri,la fel.Sa faca urat spre ceanizi,idem.Per total nu cred ca va fi atat de rau,gen sa traga presul complet.Pt simplul motiv ca ramane fara un atu in orice negocieri cu rusii.
                Mai e si factorul personal.Ii baga Budanov in pat una de aia ca-n filme si va incepe sa zica ce grozavi si faini sunt ucrainenii.

                Muscalii sa invadeze tarile baltice e deja SF.Vorbeam cu niste finlandezi.Pe unde se mai benoclau astia in trecut se calca armia rusa pe bocanci.Acum a mai ramas ala de la poarta.Ce bataie ar lua rusii prin padurile alora din Letonia si Estonia…Dar,ce e de invatat e ca regimul actual de la Moskva e facut din imbecili incompetenti.Asa ca nimic,oricat ar fi de idiot nu e exclus cu astia.Doar ceva inteligent ar fi de mirare.

                9
                • nu stiu ce sa zic, mi-ar placea sa-ti impartasesc optimismul in ceea ce-l priveste pe Trump dar problema e mai nasoala ca in primul mandat. urmaresc cat de cat politica americana si impresia mea de ceva vreme e ca s-au strans toti dementii in jurul lui si domina partidul republican si au cele mai mari sanse sa sustina o nominalizare a lui Trump.

                  tocmai am dat peste articolul asta azi-dimineata si sumarizeaza ceea ce observ de cateva luni adica chiar daca majoritatea republicanilor vor incerca sa-l opreasca pe nebun, s-ar putea sa fie inutil

                  https://www.g4media.ro/the-atlantic-trump-va-abandona-nato.html

                  drept e ca Rusia e slabita si probabil statele din est, daca vor sa lupte, vor fi ceva mai bine pregatite ca ucrainenii cel putin dpdv al armamentului si echipamentului dar exista si posibilitatea ca Republica Populara sa sara in ajutorul Rusiei daca americanii semnalizeaza clar ca stau pe bara; chiar si asa EU are triada nucleara in mana franceza si destule avioane si trupe sa stopeze singura Rusia chiar si in tarile baltice dar ii crezi pe francezi sa-si puna pielea in saramura pentru estici? e clar ca daca Rusia ataca tarile EU si sarim toti pe ei, de la Murmansk la Odessa, rusii vor pierde, dar se va intampla asta?

                  6
                • Imbecili si incompetenti dar multi, Maria ta,

          • Iar cu veteranii,touche.Cat ptsd e și va fi vreo 30 de ani de acum încolo…

            Veteranii din trecut se vindecau de ptsd cultivand câmpul.Dar ăștia de acum sunt deja deprimati pt ca stau în cutiile comuniste și beau de sting .

            8
    • Hai să mor eu, era deja jenant cu bulgarii, dar să te bată chiar armenii la sateliți?

      4
  22. The Pentagon says a US warship and multiple commercial ships have come under attack in the Red Sea

    https://apnews.com/article/red-sea-houthi-yemen-ships-attack-israel-hamas-war-gaza-strip-716770f0a780160e9abed98d3c48fbde

    1
  23. Români implicați în începuturile scaunelor ejectabile
    https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Anastase_Dragomir

    6
  24. Si trecut-a si 1 Decembrie.
    Ca in fiecare an, am fost in Cetatea Unirii, cu lume, cu muzichie, cu de toate. Ca de obicei, Clujul find mai ocoși, si-au tras un fel de Untold de 1 Decembrie, cu Cargo, Zdob si Zdup si zarva mare. La Alba a fost mai usurel, seara ne-au concertat Subcarpati in stilul caracteristic.
    Fara nici un fast, sau macar un fast similar anilor trecuti, si chiar nu pricep de ce, ca in cartea de istorie scrie negru pe alb ca momentul astral al romanilor s-a petrecut la Alba Iulia si nu in alta parte.
    Am luat detasamentul multiarma, multiminister si am pruces spre bulevard sa vedem ceremonialul. Fiecare una bucata copil in spate si da-i sa vedem cu ce se prezinta Oastea Romana. Doamnele au ramas in casa si ne sunau ca unde pot vedea parada ca nici naiba nu o da.
    Si acum parada, scurta, la obiect, cu unitati in contratimp la pasul de defilare si elemente istorice incadrate in blocul de parada care naiba stie ce treaba au cu Marea Unire, cu tot respectul pentru Todor Vladimirescu, nu pricep de ce al sau detasament de reconstitutire istorico-militara defileaza deja de ani de zile la acest eveniment.
    Ca si anul trecut, bat obrazul mediei romanesti, pe ProTv mutantul ala de Maruta, pe TVR 1 eternele cantari obosite patriotarde, pe Digi 24 un reportaj de 5 minute de la Alba, ca sa zica ca l-au bifat, iar pe restul televiziunilor procese mai lungi sau mai scurte de lobotomizare. Buda publica Romania TV a fost singura care a dat parada, cu eternele burtiere, galbene, rosii, breaking news. Fara sa aiba un comentator care sa explice populatiei ce se petrece acolo, au acoperit evenimentul cu o coloana sonora din ciclul muzici poplare de jale sau interpretate de parca acum acum ai iesit de la psihiatrie cu o depresie semitratata. Poate e mai bine asa, la parada de la Bucuresti pe care am urmarit-o pe PRO TV comentatorii bateau campii cu gratie, indentificau unitati la nimereala iar tehinica, Dumnezeu cu mila.
    Revenind, ca si anul trecut, nu ma asteptam mai mult, e mai important decat parada din Orasul Marii Uniri onomatopee din studiou si invitati unul mai imbecil ca altul, sa nu credeti ca rupeau scaunele Plesu si Liiceanu pe acolo.
    Tot la capitolul sa ne batem joc de istorie, nu inteleg care este motivul excluderii sistematice din ceremoniale a Bisericii Romane unite cu Roma, greco-catolica, in amintirea celui care a citit declaratia de unire, episcop pe atunci Iuliu Hossu. Actul acela nu a fost o simpla formalitate. La momentul respectiv, desi armata romana era prezenta in Ardeal, nu putea sti nimeni efectele proclamarii Marii Uniri, riscul unui razboi cu elemente inca functionale ale armatei imperiale era unul real. De asemenea un razboi cu Ungaria nu doar ca era real dar era si asteptat, iar cel care a citit un asemenea act de tradare il astepta in mod cert o executie sumara.
    Dezamagirea cea mai mare insa nu avenit din aceste momente, la care sincer ma asteptam, a venit de la primul turist al tarii, car m-am gandit, in prostia mea, ca ultima parada la care vine in calitate de presedinte si comandant suprem va fi cea de la Alba Iulia, langa Sighi-ul sau, find totusi un ardelean. Iarasi mi-am luat-o in freza, prezidentul s-a dus in Dubai, sa cuvanteze ceva ce putea orice consilier de-al sau, respectiv ministru de externe sau secretar de stat.
    Ne lipseste din cartea de istorie o analiza in detaliu a momentului 1 decembrie 1918, ceea ce gasim noi este o simplificare pana in limita retardului mintal a evenimentului. Sasii, la fel ca si romanii au avut de furca cu monarhia Habsburgica, desi vorbeau aceeasi limba problema confesionala era definitorie, austriecii majoritar catolici respingeau sistematic pe sasii majoritar protestanti(a se citi Ioan Aurel Pop – Monarhia Habsburgica – Problema confesionala, toate 4 volumele, insa momentul 1918 este aici – https://www.dol.ro/carti/istorie/istorie/monarhia-habsburgica-1848-1918-vol-4-problema-confesionala-ypo13276.html ) Prin urmare dupa marginalizarea sistematica din imperiu in momentul 1 dec. 1918 delagtile sasesti au votat in unanimitate unirea cu Romania, sub sceptrul Regelui Fredinand, romanul-prusac. Reprezentanti ai Comitetului Central Sasesc din perioada interbelica au ocupat functii de seama in Romania contribuind la dezvoltarea Romaniei Mari. Hans Otto Roth, jurist eminent, avocat al cauzei Unirii a fost ales deputat de 10 ori in parlamentul interbelic, find declarat in 1938 senator pe viata, onoare rezervata unor oameni de exceptie. Find un om cu credinta in Dumnezeu este exclus din organizatile pronaziste criticand aberatile ideologice care au prins atunci radacini. I se ofera postul de minsitru al Justitiei in regimul antonescian si refuza, spunandu-i lui Antonescu ca nu poate veni nimic bun de pe urma aliantei cu un nebun ca Hitler. Moare in inchisorile comuniste in 1952.
    Nu doar aceste exemplu elocvent de ratiune au dat sasii, dar si militari de exceptie in slujba armatei romane, si pe unii am avut onoarea sa ii prezint aici, pe site, si as mentiona in treacat pe Hugo Schwab, inmormantat intr-o manastire ortodoxa, desi este de alta religie, cu mentiunea pe crucea simpla funerara “General Erou Hugo Schwab”.
    Am scris acest randuri din profunda dezamagire fata de Presedinte, atitudinea sa mi-a demonstrat doar ca nu stie o boaba de istorie, fix in zilele in care ar fi vital sa stim. Poate domnul Presedinte ar trebui sa citeasca rumaniamilitary, sa-si cunoasca mai bine orginile neamului din care face parte.
    Dam vina pe straini ca nu ne respecta istoria, dar eu intreb retoric, am deja raspunsul, noi, o respectam?
    Am raportat din cetatea Marii Uniri, ca in fiecare an, al vostru lt(rez)

    27
    • Si altii se simt inselati.
      Adevarat ca nici nu era alta optiune.

      3
    • @lt(rez)

      „Dam vina pe straini ca nu ne respecta istoria, dar eu intreb retoric, am deja raspunsul, noi, o respectam?”

      Păi, dacă nu publicăm noi istoria așa cum a fost, și ce a motivat celelalte naționalități de au votat unirea cu Regatul României, de preferat și tradusă in vreo 4-5 limbi din Europa și popularizată, o fac alții. Și spun cam ce prostii vor.

      Încet-încet ajung la concluzia că la UBB Cluj e o mică cloacă care face jocurile vecinilor, fiecare prin ce articolașe poate, prin care ne cam scuipă în ochi, dar printre rânduri, așa.
      Poate am io o impresie falsă,sper…

      Despre primul dulap, nu mai zic nimic.

      3
      • Dane, nu inteleg ce legatura are aici UBB-ul? Sa fie cu iertare chiar nu am facut conexiunea.
        Si eu sunt abolvent (si de) UBB cu micute proiecte de cercetare la Centrul de Studii Transilvanene al Academiei Romane.
        In rest , da un prim pas aici ar fi o istorie usoara, culturala, frumoasa, in mai multe limbi. Si un istoric al minoritatilor nationale, tot asa in mai multe limbi.
        Ne-ar scuti de multe penibilitati, cum a fost Ponta cand ne-a zis ca el ii roman neaos, dar familia sa avenit din Albania prin secolul 19, intamplator dar desigur neconex cu o migratie a tiganilor nomazi din acea perioada. Si ca sa fie penibilul si mai mare, mutul la vremea respectiva ne-a dat un preview al artei tacutului ca nu i-a raspuns nimic, ca in secolul 19 stra-strabunul lui Iohannis si-o fura cu bata pe spate de la jandarmul ungur, ca l-a prins ca a baut seara cu romanii si l-au injurat beti find pe groful local.

        10
    • parare nepopulara:as desfinta defilarile de Intai ieri.
      nu am comentat la articolul dedicat din motive de bun simt si respect dar parerea o mentin.
      solemnitatea pentru asa zi o obti prin veterani-depuneri de coroane-modestie-seriozitate si nu din prin validari ritualice ale claselor conducatoare care si-o freaca unii altora in public si eu aplaud ca un dobitoc de pe margine cu un balon tricolor in mana….cel putin nu in romania de azi.
      peste doua saptamani vor plange cu lacrimi de copii pe umarul revolutiei aceleasi bresle speciale care isi trag seva si puterea din crimele de atunci,de la mineriade,din august.

      8
      • Sa traiesti coane. Depinde ce vrem sa facem. Noi, rude de gradul I cu xeroxul vrem sa copiem, si am incercat sa-i copiem cumva pe frantuji.
        Daca ar fi dupa mine, fara parada de 1 decembrie, eventual coroane si cantari. De 10 Mai, pe caldurica, un fel de Trooping the color englezesc, uniforme, pas de defilare si detasamente pedestre la care mai adugam niste caluti pentru efect. Tehnica, si asa e scump sa le aduci, mai bine sta in unitate.
        Uite, avem si cine sa ne ajute, gl. maior. Print Ghika a iesit la pensie de o luna si ceva.

        4
        • copiem coane,copiem mult,prost si degeaba iar in acest domeniu inseamna moarte sigura.diluarea valorilor si regulamentelor militare in sistemul de siguranta si aparare national este la cote nemaiintalnite.
          asa am facut in pact asa facem si in tratat cu mentiunea ca organizatia din care facem parte acum pune accent pe regulament,respect,traditie,caracter,reposnabilitate,onoare nu pe fiare si balsoi.
          de asta si pe tine un strain cand vezi la tv un stadion cu macul in piept si coroane depuse pe frontul de vest te emotioneaza scena nu behaitul fanfarei cu treceti batalioane prin secuime sau trei culori cunosc pe lume pe dub sau desupra arcului.
          de asta tot felul de ratati costumati in uniforme de diferite culori isi lasa mostenire tara si drepturile.
          discursul national de aparare trebuie dus mai departe de fiare si metale ,trebuie dus in substrat …pe cine imbraci in uniforma,pe cine dotezi,pe cine echipezi,in mainile cui iti lasi apararea,siguranta si viitorul copiilor.
          recuzita poate va fi frumoasa intr-un final,actorii insa lasa de dorit.

          7
          • Bine zis coane, nu mai am nimic de adaugat. Cand am fost in UK, asa ca turistu’ roman, bai frate au aia o biserica in Scotia cu placi pe perete, nu vopseli, deci placi, cu toti cazuti in ambele razboaie, si sunt multi de umple o biserica intreaga.
            Mai frate, m-am simtit atat de mic, nu dintr-un complex tampit de inferioritate ci din faptul ca parca i-am simtiti acolo.
            Ala-i respect pentru eroi!

            3
            • urmărim toti de pe aici fenomenul tehnico-militar din occident si chiar de mai aproape de noi.…muzee,arsenale,intalniri aviatice,poligoane,parcuri tematice,evenimente cu specific,toate facute din pasiune,de omeni simpli cu scop educational si recreativ pentru masele largi de cetateni.
              si toate si sub patronajul ,auspiciile si suportul autoritatilor local,centrale si de profil recte ministerele si institutiile in uniforma.asa iti cresti sanatos viitorul,iti apropii cetatenii,asa strangi legaturile intre stat si popor,asa devi o nuca greu de spart si ai radacini ce te tin drept in calea furtunilor.
              la noi insa avem secret de stat,sarma ghimpata,nu e treaba ta ba,ce știi tu bă,beneficii si drepturi peste capul muritorilor de rand.

      • parare nepopulara:as desfinta defilarile de Intai ieri.
        Cam greu chiar daca sa spunem ca s-ar ajunge la aceiasi concluzie si de capetele infierbantate din fruntea tarii, pur si simplu poporul vrea si este democratie asa ca majoritatea dicteaza

        2
    • {linkul este mai jos}

      Apropo de istorie și măcar reparație morală…

    • Pe de o parte Psycho are dreptate – pe de alta parte suntem latini si circul e solutia testata din mosi-stramosi de evadare din realitate.
      Nu cred ca Johannis a fentat scena din dezinteres pentru tara, oricat de talamb o fi, are totusi consilieri destepti. Conferinta la care se plimba e un nou capitol in negocierea echilibrului dintre tari, de care depinde fara nici o indoiala si soarta Romaniei. Nu trebuie sa deschida gura acolo, ci doar sa pozeze demonstrand prin asta ca nu ne cedam locul altora, prinsi in turbulentele sfarsitului erei petrolului.

      Conferinta aia e pe de alta parte un joc intre europeni si americani, in care americanii fac presiuni sa isi vanda gazul si tehnologiile alternative – inclusiv nucleare – in EU, intre altele incercand sa convinga lumea ca arderea carbunelui, adica back-up-ul nemtilor, omoara mai multi oameni decat petrolul. Sigur ca e valabil la nivel local, dar costurile locale le suporta cei care administreaza acolo sistemele de asigurari sociale, adica tot nemtii. In acelasi timp, orice combustibil fosil incalzeste planeta prin celebrele emisii de codoi, proportional cu eficienta energetica a centralelor si cu costurile de energie implicate pentru exploatare si transport.
      E evident ca plimbatul gazului cu vaporul si externalitatile exploatarilor de sist nu sunt tocmai solutia optima ?

      Cred ca nu se indoieste nimeni, ca Johnny Klaus si-a plimbat alaiul la arabi nici de dragul mediului si nici de dragul Europei, ci pentru ca a primit o oferta de nerefuzat.

      Armata lasata sa defileze fara comandantul suprem e prima care castiga din chestia asta, pentru ca fara curvasaria politicienilor puteam visa pana la sfantu asteapta la aparare aeriana stratificata. tancuri moderne si avioane de generatia V. Avand in vedere ca afacerile sunt in curs, cred ca militarii de pe forum nu ar avea pana la urma motive prea mari de suparare.

      Eu personal am, pentru „ca clima” nu e „inca ca” clisma… dar va fi in curand si pentru noi

      1
  25. Gurile rele zic prin târg ca și-a băgat Carmecita coada și ar fi bătut cu tocul în prag ca vrea la shopping la arabeti. Și cum sepepiștii au mare dragan la doamna și-i îndeplinesc orice dorință, ca de altfel și întâiul pămătuf care știe bine zicala fomeia mulțumită egal liniște conjugală, a zis gata, ce atâta sărbătorire națională, dăm pe repede înainte și apoi valea, cap compas Dubai. Oricum i se fix rupe de tot ca e la sfârșitul mandatului și sigur l-a citit pe Ludovic al paișpelea ăla cu al său “după mine potopul”.

    8
  26. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/vamesii-de-la-calafat-acuzati-de-coruptie-s-au-intors-la-munca-exact-acolo-unde-procurorii-sustin-ca-luau-mita-2602529

    Deci luam mita dovedita , facem 400 Euroi pe schimb , 2000 pe saptamina etc si tribunalul poporului ne declara eroi si ne trimite inapoi la furat.
    Pai cum mai ramine cu Justitia in Romanica ? aia pe care o sarbatoriram acum 3 zile. E de noaptea mintii. Tind sa cred ca este nevoie de o profunda regindire si transformare a Ministerului Justitiei altfel incetam sa mai existam ca stat de drept.
    Va dati seama ce pile si relatii au avut vamesii aia acolo sus? Mafia pe bune.

    21
    • Da boss, asa este, si vezi atatea chestii de genul asta, cam 2 pe saptamana, si apoi urla unul din gura de sarpe: austrieciii!!!
      Cand tragem linie si nu mai permitem magarii de genul asta? Repede ne-a trecut asta cu-coruptia ucide.

      4
  27. O drona re-utilizabila destinata, printre altele si combaterii dronelor

    https://breakingdefense.com/2023/12/anduril-unveils-vtol-roadrunner-munition-for-aerial-defense-one-us-customer-buying-in/

    https://www.youtube.com/watch?v=al9ITeP4fUA

    foarte interesant concept, se pare ca deja a fost achizitionata de americani

    1
  28. Pentru cei interesati de trageri la distanta:

    AXSR .338 Lapua
    https://www.youtube.com/watch?v=U108sNAW4tU

    Truing out your .22 rimfire with the Kestrel AB software
    https://www.youtube.com/watch?v=VsQfkYO8OSE

    Kestrel 5700 Elite Ballistics vs. 5700 Ballistics: Capabilities & Differences
    https://www.youtube.com/watch?v=Gqz6HMjSO_I

    Foarte faine sunt jucariile astea de la Kestrel.

    • Si la Giurgiu exact acelasi lucru s-a intamplat. Au fost chiar dati afara de la Vama si apoi bagat inapoi de politic.
      E si investigatie recorder despre asta.

      https://www.youtube.com/watch?v=dL8b1ZW2PV4

      12
      • Este de fapt o invitatie la furat. Furati Neamule cu mare si mic…furati pina nu mai ramine dracu nimic. Furati ca nu patiti nimic…se transcrie , se da cu suspendare , se da liber . Ce patesti daca furi ( nu ciupeala asa la gross ) si te „prinde .” NIMIC !!
        Furati Paduri , paminturi , bucati din delta , parcuri naturale , case vechi nationalizate , terenuri intravilane furati si Luna de pe cer , cert este ca daca si aia dispare tot cu suspendare se da.

        9
  29. Ukraine war latest: ‘Chatter’ in diplomatic circles that Kyiv should negotiate with Putin; Zelenskyy ‘bypassing top commander as rift widens’

    https://news.sky.com/story/ukraine-russia-war-latest-putin-live-updates-sky-news-blog-12541713

    Zelenskyy says no Ukraine peace talks until full Russian withdrawal

    https://asia.nikkei.com/Politics/Ukraine-war/Zelenskyy-says-no-Ukraine-peace-talks-until-full-Russian-withdrawal

    2
  30. https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/12/4/7431557/

    Ar fi bine să avem și noi un înlocuitor pentru Gepard care e, totuși, un sistem învechit. Poate ceva pe platforma P5 sau ASCOD, de ce nu.

    2
  31. Good job :))
    DOV si asa ai mult timp liber si esti specialist in toate ca Sosoaca, baga mare

    https://edition.cnn.com/2023/12/04/middleeast/castleman-israel-jerusalem-hamas-shot-backlash-intl/index.html

    5
  32. De vazut. Se spun niste lucruri foarte interesante despre f16, artilerie, drone si EW in clipul asta.

    Russia Regains Momentum – Russian Invasion of Ukraine DOCUMENTARY
    https://www.youtube.com/watch?v=5U1CBgkc-BM

    2
  33. https://www.digi24.ro/stiri/externe/casa-alba-avertizeaza-congresul-incetarea-ajutorului-pentru-ucraina-i-ar-permite-lui-putin-sa-castige-2603795

    Se orelungeste circul politic din America in ceea ce priveste ajutorul pt Ucraina.

    ” Responsabila pentru buget a Casei Albe, Shalanda Young, a afirmat că „dacă Congresul nu acţionează, până la sfârşitul anului vom fi lipsiţi de resurse pentru a oferi mai multe arme şi echipamente Ucrainei şi pentru a-i furniza echipament din stocuri militare americane.”

    3
  34. https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26731717-planificarea-contraofensivei-ucrainene-catre-washington-kiev-fost-marcata-erori-neintelegeri.htm

    Citiți bine și recitiți ce e scris acolo.

    Timpul NU lucrează în favoarea Ucrainei.

    (Am scris de mult timp asta.
    Am adăugat ” război straniu”. Deoarece :
    -Nu le dam tancuri sa nu escaladăm.
    -Nu le dam rachete sa nu se enerveze rușii.
    – Nu le dam avioane ca sa nu escaladăm.
    – Antrenam 30.000 militari ucraini. ( era nevoie de 100.000 și trimiși pe front cu dotare complecta. Nu cârpeli.Basca o implicare graduală in lupte. Pentru a învăța realitatea. Că teoria e una, practica alta.
    Punctual , toate aceste linii roșii au fost abandonate.
    Mai puțin ultima. Numărul insuficient de militari antrenați. Cu agravantul că au fost băgați în ofensivă fara nici un fel de contact prealabil cu inamicul și realitatea frontului.)
    Ajutoarele au venit decalate între ele în timp. Și insuficiente.
    Și asta a avut un preț enorm.
    In termeni umani și km pătrați.
    Daca se livrau la timp, in o strategie unitară și fără ” linii roșii” alta era situația actuală pe front.
    E de remarcat că chiar în rândul armatei ucraine, exista o masa de ofițeri tipic de doctrina sovietica. Și la toate nivelurile. Adică suporteri a atacului frontal .
    Fara buna preparare prealabila cu recunoaștere, deminare, concentrare de artilerie si aviatie.
    Manovrarea inteligenta a blindatelor , in masă , pentru a străpunge apararea DOAR in anumite „vârfuri” , o necunoscută.
    Nimeni nu a studiat cum nemții concentrau tancurile și cu adecvată acoperite aeriană, străpungeau in puncte strategice apărarea sovietica. Ulterior , prin străpungerile efectuate, „inundau” spatele frontului cu oameni și blindate încercuind întregi armate sovietice.

    Rezultatul necunoașterii istoriei și lipsa de ” toate cele” a dus Ucraina la pierderi mari. De oameni și tehnică .
    Anul următor NU va fi mai roz. In opinia mea.
    Deoarece 15 – 20 F-16 nu vor face minuni pe 1.000 km de front.
    Pina să ajungă la 60 F-16 „combat ready” e multa, multa strada lunga. Și cred că acest număr e insuficient .
    Componenta „elicopter de atac și sprijin” , lipsește cu desăvârșire.
    Evident e un mare impas in Ucraina.
    Iar alegerile
    europene & americane de anul viitor, cu multe necunoscute care pot răsturna ajutoare, strategii.
    Părerea mea.
    Vă fi un an extrem de greu pentru Ucraina. Posibil și crucial în evoluția războiului.
    Cum spunea cindva un mare român la radio Europa Liberă :
    „sa auzim numai de bine”

    11
  35. @Admins:

    Când am decis sa îmi consum timpul scriind pe forum am intenționat să construiesc ceva dincolo de un beneficiu in viața asta. Ceva pentru comunitate, util probabil urmașilor mei la un mom. dat.
    Am sigur și beneficii psiho-afective personale din chestia asta, însă alimentarea ego-ului nu e între ele. Recunosc când gresesc, uneori înainte să mi se atragă atenția, și îmi asum sa exprim puncte de vedere nepopulare, care chiar provoacă ostilitatea celorlalți forumisti. În același timp nu țin trena nici unuia de pe-aici că nu sunt inregimentabil, ci sunt consecvent in promovarea și după caz rafinarea propriilor valori, a informației cu referințe credibile și a argumenttiei raționale. Îmi asum limitele, in așa fel incat din poziția de „cel mai urât” contributor sa descurajeze atacurile necerebrale (sau decerebrate, după caz).

    Din păcate, atunci când mă chinuie talentul sa scriu cate o postare și nu apare în thread, sau mai rău, apare trimisa unde și cand nu mai contează pentru nimeni, adun bulinele negre într-un borcan care nu e foarte mare. Pe scurt, nu îmi lipsesc alternativele pentru timpul liber și „dezvoltarea personala”.

    Va rog publicati-mi transparent punctele de vedere sau respingeti-le argumentat… atfel locul de „cel mai urât” vi-l cedez vouă.

    Multumesc

    6
    • Nu sunt admin, dar nici fan al victimizarii ?.

      V-am citit cu ceva atentie postarile. Recunosc ca am fost deranjat de anumite pasaje ale dvs. De ex. cand vorbiti de simboluri desuete pt dvs., precum tricolorul „prafuit”, pe un
      sit militar, o faceti constient sau „dati doar cu mucii in fasole” ?
      Deoarece aici apare o contradictie: ori v-ati atins scopul, ori ati comis o eroare. In ambele cazuri nu aveti de ce sa va victimizati !

      „Când am decis sa îmi consum timpul scriind pe forum am intenționat să construiesc ceva dincolo de un beneficiu in viața asta. Ceva pentru comunitate, util probabil urmașilor mei la un mom. dat.”
      Poate ca nu va dati seama, dar scriind asa ceva, fara emoticon, ridicati stacheta egocentrismului la un nivel greu de egalat…
      Desi sustineti contrariul:
      „Am sigur și beneficii psiho-afective personale din chestia asta, însă alimentarea ego-ului nu e între ele” .
      Atentie si cu conceptele pe care le folositi, daca doriti sa fiti luat in serios – egoul nu poate fi deconectat de „beneficiile psiho-afective” (decat in cazurile patologice)

      Alte interventii ale dvs. m-au lasat perplex:
      „Lipsa de respect pentru spațiul public nu are legătură cu iubirea ci cu sentimentul de proprietate. Aia care le confunda au tendința să își bată muierile și copiii.”
      Pareti atras de mirajul formulelor „clever/cleaver”,cu impact, cu riscul inerent ca mesajul final sa devine ambiguu, deformat sau rizibil!

      De ce va scriu toate acestea ?
      Deoarece consider, poate in acord cu dvs, ca a scrie, cu miez, concis si coerent este un pas pe calea „dezvoltarii personale”. Sper ca aceste randuri, fara pretentie de magister, sa va provoace la texte din ce in ce mai elevate, inteligibile si inconturnabile!
      Cu bine

      12
      • E o critica faina si utila, multumesc… si imi cer scuze ca mesajul a ajuns pana la urma la toata lumea.

        Cata vreme e loc de mai bine inseamna ca nu traim degeaba ?

        1
    • Draga Coscogeamitea, inca o data repet cum functioneaza site-ul. Atunci cand scrii puncte de vedere ample, intrii automat la moderare.Asa este acest minunat wordpress tocmai ca sa nu avem spam-uri uriase cu printi nigerieni sau printese de ce nu, sau de la vecinii blyatmen sau cyka blyat tot felul de „teze”.Le fel daca apar multe linkuri intr-o postare. Deci este un automatism. Desigur sunt oameni care ajung la moderare pentru idiotenile pe care le scriu.Nu este cazul pentru tine, Gagu si altii care scrieti mult, si cu substanta.
      Deci nu ai decat sa te superi pe acest sistem wordpress ca altul nu avem. La moderare, trebuie asteptat pana intra un admin si da un ok, din pacate nu putem sta pe site 24/7, ca tot ceea ce facem este voluntariat.Stiu, socant, nu ne plateste Soros, nici ‘Muricanii, nici nu sunt macar eu o drujba de-a lui Orban ca si la aia ii trebuie benzina. Deci trebuie sa ne vedem de painea noastra cea de toate zilele, obtinuta prin munca si un momente de respiro mai dam o geana si un comentariu pe site. Asta pe langa articole, care nu se fac singure.
      Sunt neaprobate doar comentarile apologetice dictaturilor, apel la exterminare si desigur limitele liberei exprimari din constitutia Romaniei. A mai adugat Razvan una la catastif, una pe care o sustin pe deplin, sa nu facem afirmatii false cu privire la administratia site-ului. Corect, si de bun simt zic eu. In rest de-a lungul istoriei au mai fost sterse comentarii inflamatoare gratuite sau injuratarui ca la usa cortului.
      Asadar trebuie asteptata cateodata un simplu ok de la un admin.
      Bai fratilor, rau stati cu rabdarea.

      8
      • * Pt. Admini, in offline

        Îmi cer scuze că m-am grăbit cu mesajul – in orice caz, dacă știam cum, l-aș fi trimis mai degrabă pe un mail sa nu risc sa îmi apară online. Mulțumesc ție locotenente și celorlalți admini pentru rabddare, poate s-o lipi și de mine chestia asta cândva.

        Salutări!

        1
  36. https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/ips-teodosie-pus-sub-acuzare-de-dna-pentru-2321739.html

    O o investigatie a Recorder face victime.
    Era cam prea la vedere si cu probe video ca DNA sa se mai poata face ca ploua cu apa sfintita.
    Acum sa vedem si daca Michiduta chiar va pati ceva.

    4
    • Am văzut în primul link, cel cu obuzele de 155mm furnizate de SK, că articolul era ilustrat cu o foto AFP de luna trecută cu militari ucrainieni la exerciții anti dronă cu tunul S60, și mi-am adus aminte că după vizita lui Zelenski ne întrebam ce le-am dat pentru AA. Cred că de-astea am fi putut să le dăm, S60, că avem destule, plus muniția de 57mm, dacă mai avem. E posibil să fie destul de bune anti dronă, iar noi oricum trebuie să le înlocuim.

      1
      • Intre noi fie vorba, realist vorbind, tinand cont ca sunt sanse mici sa avem noi probleme in urmatorii ani, am fi putut sa le dam multe chestii din ceea ce noi nu mai folosim si nu ar mai trebui sa folosim (vechiturile sovietice).

        Decat sa te „lauzi” cu ceva ce nu mai are nicio valoare combativa intr-un conflict real si sa mai si bagi ceva bani sau pregatire in acel echipament, mai bine i se da o noua viata undeva unde ar fi mai folositor.

        3
  37. Un nou succes pe tema Schengen! Un an de zile au avut politicienii nostrii sa rezolve o problema si pam pam… fail! De vin desigur, este migratia, nush ce berbec de prin Austria, Universul, Soros, IDF, Hamas, Putin… si nicidecum lipsa acuta de OO in a demonstra ca totusi nu mai suntem iobagi.
    Prosti am fost, prosti am ramas.
    In 365 de zile putea efectiv sa dezteleneasca tot ce e austriac, dar au jucat soft ball si acuma ciuciu… situatia cu migratia e urata si se vor opune si altii. Efectiv isi bat ceva de noi toti din UE.

    Toata clasa politica e o mizerie care nu reuseste sa faca nimic concret inafara de inflatie pt tara asta amarata.

    PS: nu sunt votant AUR sa fie clar.

    6
    • singura conditie majora a tuturor este siguranta frontierei schengen care nu iecsista la noi,cand pui inapoi corupti in vami si intrari de unde autorizatie cand fug infractorii din romania cu complicitatea autoritatilor vrei in schengen ,nu au oo nu ei sunt corupti si nu pot sa ii dea afara pe aia care impiedica din romania aderarea la schengen, pt ca sunt tata,mama,unchi,matusa,frati,surori,copii si alte rubedenii plus amante si amanti si mai bine fara schengen dar cu aia angajati la stat decat in schengen si cu aia sa moara de foame ca nu sunt angajati la stat

      9
      • Tot ce zici se întâmplă cu participarea sistemului de justiție. Stat în stat. Nu spun că independența justiției e rea că principiu, dar tot independent de controlul statului funcționează și serviciile secrete ale inamicilor României la București. Degeaba vor firmele trafic fluent la frontiere și în tara, degeaba vrea societatea creșterea ofertei de locuri de munca locale, preturi mai mici și legături neîngrădite cu vecinii din vest, hotărârile justiției nu se negociază, se aplica.
        Asta funcționează la fel în privința corupției, a traficului de persoane, a infracțiunilor de mediu, a protecției femeilor, a protecției copilului, a oricăror teme care alcătuiesc prăpastia dintre civilizația spre care năzuiam in ’89 și realitatea țării de azi. Fiecare din temele astea oferă ancore de siguranță vechilor stăpâni de sclavi din comunism și urmașilor lor.

        Lipsa lustrației o sa tina tara legata de moșia securității mult și bine.

        Se mai îndoiește cineva că lucrurile nu se mai pot rezolva pașnic decât în subteran ? Posibil ca SUA să își fi asumat inclusiv scenarii pentru etapa asta când ne-au ajutat acum 30 de ani.

        3
    • Bre, tu ai vast ce se petrece la noi in vama, deunazi la Calafat aia de luau spaga s-au intors la „munca”. Iti fug condamantii penal peste granita lejereanu’ si fara stres.
      Cum p’la mea sa vi sa faci pe Gigi Duru cand nu pot garanta nici macar propia frontiera. Mai ai si cea mai mare evaziune din Romania in portul Constanta.
      OO-le alea din ce vin? Din aroganta, cand ai panatlonii rupti in cur si puti a pisat?
      OO-lea lea vin doar dupa ce livrezi rezultate, vizibile, tangibile, ani de zile si in nici un caz aia de au luat spagi ani de zile nu se intorc lejer la locul faptei. Pardon, la locul de „munca”.
      P.S. Chiar as fi vrut sa fie austriecii de vina.

      7
  38. ,,Două companii americane au venit recent în țară și au prezentat autorităților niște sisteme aparte: o dronă dezvoltată și testată până de curând de SUA în cadrul unui program secret, dar și aceleași sisteme anti-dronă pe care forțele americane le au în dotare și le folosesc să-și protejeze bazele. ”
    https://www.hotnews.ro/stiri-defense-26728856-drona-dezvoltata-secret-sua-propusa-romaniei-plus-acelasi-sistem-anti-drona-care-folosi-militarii-americani-campia-turzii.htm
    Programul LEAP, de fapt, a debutat acum aproape 10 ani, iar între timp dronele dezvoltate de Dzyne au acumulat peste 50.000 de ore de zbor și au fost folosite de către forțele americane în numeroase zboruri și misiuni de supraveghere și de colectare de date.
    „Nu am avut permisiunea să vorbim despre aceste aeronave decât până de curând”, recunoaște Thomas Strat.
    „Marele beneficiu al acestor aeronave nu este doar capacitățile și rezistența foarte lungă, ci și prețul. La același preț ca pentru o dronă Reaper ai putea cumpăra opt drone LEAP sau șase drone ULTRA”, spune reprezentantul companiei americane.
    High Point Aerotechnologies dezvoltă sistemele software și hardware împotriva vehiculelor și aeronavelor fără pilot. Și această companie a venit în România să prezinte soluțiile sale anti-dronă, nu doar forțelor armate, cât și celorlalte categorii de forțe din Guvern, de la Poliție, la Poliția de Frontieră sau serviciile de urgență.
    Din punct de vedere al produsului propriu-zis, High Point are sistemul Sawtooth, un sistem mobil și modular pe care pot fi integrate mai multe tipuri de senzori și sisteme active și pasive de contracarare a dronelor.
    celași produs, însă, poate fi transformat într-unul pur militar, denumit SHIELD de către High Point. SHIELD vine în două variante, una mai mare – pentru o dislocare pe termen mai lung, într-un format containerizat – și una mobilă, care poate fi tractată oriunde e nevoie de o soluție anti-dronă.
    „Vreau să spun că sistemul nostru deja este în România prin forțele aeriene americane și ar fi extrem de valoros ca forțele române să aibă același sistem, ar fi o ocazie pentru o colaborare mai bună. Forțele americane folosesc sistemul SHIELD la Câmpia Turzii”, spune White.

    10
  39. https://archive.ph/7sB2f

    Cf. lui Hans M. Kristensen citat de NY Times, Israelul si-a furat o racheta palestiniana intr-o baza de rachete nucleare.

    mai multe informatii despre autor aici:
    https://www.semanticscholar.org/author/Hans-M.-Kristensen/97636826
    https://thebulletin.org/biography/hans-m-kristensen/

    * In ziua de azi informatia si componentele tehnologice circula in pofida oricaror embargouri. Atunci cand e vb de cantitati mici de materiale, mai intai Pakistanul, apoi Iranul, Coreea de Nord si mai nou Rusia demonstreaza de ani de zile cu succes ca pentru pretul corect, orcine poate obtine orice.

    ** Problema nu e daca, ci cand se vor inarma tarile frustrate de clubul bombardierilor nucleari de la ONU.

    *** E evident ca timpul e invers proportional cu inversunarea societatilor si cu bugetul. Dupa rasunatoarele „succesuri” ale Israelului in Gaza, chiar presupunand ca ii vor extermina pe toti cei de acolo si pe o parte din diaspora, tot mai raman suficienti cat sa isi poata duce in acest moment singura misiune logica la indeplinire…. pentru ca atunci cand viata iti e interzisa, tot ce iti ramane de facut e sa mori de gat cu dusmanul. Petrodolarii, banii din trafic de droguri, contrabanda si chiar imobiliare nu le-au lipsit niciodata soferilor de Lamborghini cu esarfe palestiniene.

    **** Daca „Romania dodoloata” e ideea spre care se indreapta expansionismul israelian, cam nasol pentru saracii de ei. Pana acum orice bombardament nuclear pe teritoriul israelian ar fi nenorocit la gramada palestinieni si cetateni israelieni, ca harta arata a fasii si enclave, fara intinderi mari care sa permita limitarea victimelor colaterale. In acelasi timp, detinerea unui arsenal nuclear nu descurajeaza fanaticii care actioneaza independent de politica vre-unui stat.

    Odata cu ocuparea fasiei Gaza, Israelul devine vulnerabil la atacuri nucleare / atacuri de anvergura teritoriala. Daca nu resuseste sa dreaga busuiocul cu populatia palestiniana, e doar o chestiune de timp cand ii va exploda prima bomba atomica in batatura.

    ***** Presa ceva mai libera din Romania, ca nu ne-a blagoslovit doamne-doamne nici cu enclave palestiniene si nici cu fanatici evrei de extrema dreapta, ofera o solutie la criza umanitara si militara cu pricina:
    https://adevarul.ro/stil-de-viata/magazin/forest-city-interiorul-orasului-fantoma-2321757.html

    Cica e facut pentru un mil. de locuitori si e de vanzare, intr-o tara musulmana democratica, departe de mosiile promise evreilor de samanii lor inainte de inventarea busolei.

    ******Oare chiar or fi mai ieftine bombele?

    1
  40. Russian Navy receives three submarines, says state media

    Din articol

    Kronstadt and Velikiye Luki are currently undergoing tests. Admiralty Shipyards indicated when creating the latest submarines, it took into account lessons learned from the St. Petersburg.

    But a military expert with the Moscow-based Institute of World Economy and International Relations said another delivery delay is likely due to sanctions.

    “Deliveries and installation of Western equipment did not take place in the planned volume. Time was spent searching for alternative suppliers in Asian countries,” the expert told Defense News on the condition of anonymity due to the sensitivity of the topic. “I don’t believe they will be able to transfer these submarines to the Navy this year — [or] at best, one.”

    https://www.defensenews.com/naval/2023/12/05/russian-navy-receives-three-submarines-says-state-media/

    3
  41. https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/cum-a-ajuns-in-impas-contraofensiva-ucraineana-2321823.html
    „Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnîi, a fost nevoit să abandoneze planul inițial pentru contraofensiva de vară după patru zile, a relatat Washington Post în partea a doua a analizei sale…”

    7
    • Din articol:

      „Forțele ucrainene care aveau drept obiectiv inițial satul Robotîne și apoi Melitopol, de la Marea Azov, și tăierea liniilor de aprovizionare rusești, au fost oprite înainte de a începe după ce s-au lovit de densitatea neașteptat de mare a câmpurilor minate.

      În a patra zi, generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al armatei Ucrainei, a considerat că a văzut destul. Echipamentul militar occidental incinerat – Bradley americane, tancuri germane Leopard, vehicule de deminare –a umplut câmpul de luptă. Numărul de morți și răniți a afectat moralul, scrie WP.

      În loc să încerce să străpungă apărarea rusă cu un atac mecanizat concentrat și sprijin de artilerie, așa cum i-au recomandat omologii săi americani, Zalujnîi a decis ca soldații ucraineni să se deplaseze pe jos în grupuri mici de aproximativ 10 oameni. Această abordare a fost menită să salveze echipamente și vieți, dar a făcut progresul mult mai lent.

      Luni de planificare cu Statele Unite au fost abandonate după doar patru zile, iar contraofensiva deja întârziată, menită să ajungă la Marea Azov în două până la trei luni, a fost aproape oprită, notează WP.”

      Dorind sa se laude cum e el mai destept ca aia din nato a confirmat cat e de prost si ceea ce banuiam unii p’aci pe site.
      – Le-a fost frica sa incerce o concentrare mare sa strapunga si au preferat coloanele alea cu care testau prin contact apararea adversara. Prin combined arms si ucrainienii si rusii inteleg tab-tanc-pifan charge in.
      – Nici ua nici rusii nu inteleg razboiul de manevra si trebuie practic sa redescopere cum sa faca focul incepand de la ww1 transee. Daca o mai tine cativa ani razboiul poate descopera ce idei avea Manstein acum 80 de ani.
      – Stiam pana si noi aici pe site unde vor avea loc atacurile nu mai stau sa caut discutiile din urma ca n-are rost. Am zis atunci ca vor fi spre Mariupol si Melitopol. Previzibilitate maxima.
      – Lipsurile tehnologice in special NVG ii fac sa trebuiasca sa demineze ziua sub foc de artilerie.
      – Comunicarea pe lantul de comanda la ambele factiuni este varza.

      „Fără o mare descoperire, oficialii americani au devenit din ce în ce mai agitați în timpul verii că Ucraina nu își dedica suficiente forțe uneia dintre axele sudice, având în vedere viziunea americană asupra valorii sale strategice.

      În nord și est, generalul Oleksandr Sîrski a comanda jumătate din brigăzile Ucrainei, de la Harkov prin Bahmut până la Donețk. Gneralul Oleksandr Tarnavski comanda cealaltă jumătate de brigăzi active, luptând de-a lungul celor două axe principale din sud.

      Oficialii americani au considerat că împărțirea de aproximativ 50-50 a forțelor ucrainene este o alocare eraonată și doreau ca mai multe forțe să fie mutate în sud. „Desigur, inamicul va încerca să vă distrugă vehiculele de deminare”, a spus oficialul militar american înalt, adăugând că există metode de camuflare a acestora, inclusiv utilizarea fumului.

      Doar că evaluarea abordării Kievului și solicitarea schimbărilor era o sarcină delicată. Un ofițer care a făcut acest lucru a fost generalul Christopher Cavoli; în calitate de șef al Comandamentului European al SUA, acesta a supravegheat o mare parte din efortul Pentagonului de a antrena și echipa armata Ucrainei. Milley, dimpotrivă, a fost cel care avea tonul optimist, motivațional.”

      Deci nu exista coordonare intre artilerie si pifani. Nu exista combined arms, nu exista comunicare. Toate planurile se fac inainte si apoi daca intalnesc ceva neprevazut it crumbles like a sand castle pentru ca nu sunt capabili sa comunice si sa raspunda. Aia la fata locului probabil ca n-au putere si independenta si uite asa ajungi sa afli ca sufera de fix aceleasi metehne ca si rusii.

      „Oficialii militari americani aveau convingerea că Ucraina ar fi putut face progrese mai semnificative punând mai mult accent pe unitățile de recunoaștere la sol și reducându-și dependența de imaginile oferite drone, care nu puteau detecta minele îngropate, firele de declanșare sau capcanele.”

      No shit.

      „În jurul satului Romanivske, la sud-est de Robotîne, șanțuri antitanc și piramide de beton au fost instalate în adâncime pentru a stopa încercările ucrainene de a avansa.”

      Deci rusii au putut sa construiasca la 2 pasi de ei fortificatii. Munitiile de artilerie ucrainiene sunt putine si probabil le tin pentru alte tinte daca nu le-au folosit sa opreasca constructia.

      Tare am senzatia ca muricanii le-au spus niste lucruri presupunand in mod eronat ca ucrainienii inteleg cuvintele si conceptele. Cred ca trebuia sa le explice de la 0 cum se face un asalt cu supression si pe indirect fires si pe direct fires, obscuring, secure the breach site etc etc.
      lucruri stiute si de un neica nimeni ca mine.

      Ucrainienii faceau obstintel doar cu drona stiind ca aia au mine ingropate…vai de capu lor.

      Am lasat ce e mai bun la final:

      „Milley și alți ofițeri superiori ai armatei SUA implicați în planificarea contraofensivei insistau ca ucrainenii să grupeze forțele într-un punct cheie din Zaporojie, astfel încât să le fie mai ușor să străpungă apărarea rigidă a Rusiei și să asigure o descoperire de succes în drumul către Melitopol și Marea Azov. În schimb, planul ucrainean era să atace pe trei axe – spre sud, de-a lungul a două căi distincte până la Marea Azov, precum și în estul Ucrainei, în jurul orașului asediat Bahmut, pe care rușii îl ocupaseră în primăvară, după aproape un an de lupte.”

      A ce suna asta oare ? Suna a gandirea rusa cu deep operations. Copy paste de pe wiki

      „Deep battle encompassed manoeuvre by multiple Soviet Army front-size formations simultaneously. It was not meant to deliver a victory in a single operation; instead, multiple operations, which might be conducted in parallel or successively, would induce a catastrophic failure in the enemy’s defensive system.

      Each operation served to divert enemy attention and keep the defender guessing about where the main effort and the main objective lay. In doing so, it prevented the enemy from dispatching powerful mobile reserves to the area. The army could then overrun vast regions before the defender could recover. The diversion operations also frustrated an opponent trying to conduct an elastic defence. The supporting operations had significant strategic objectives themselves and supporting units were to continue their offensive actions until they were unable to progress any further. However, they were still subordinated to the main/decisive strategic objective determined by the Stavka”

      https://en.wikipedia.org/wiki/Deep_operation

      In conditiile in care adversarul era in pozitii fortificate fixe nu defensiva elastica si in care ei nu aveau nici un fel de superioritate numerica.

      18
      • „lucruri stiute si de un neica nimeni ca mine”
        nu fi modest…. daca armata ua avea un general cu cunoștințele tale, ajutat de câțiva aghiotanți de aici de pe site făceați combined arms, mai un fum ceva, si acum erați la Vladivostok…. asta e, probabil nu s-a vrut

        9
        • @mnda

          Asta e tot ce poti ? Din tot textul ala asta e tot ce ai inteles si ai de comentat ? Daca ai ceva de spus combate cu argumente nu cu atacuri la persoana.

          5
      • Merci pt explicatii !

        6
      • am citit si eu articolul, intai varianta tradusa din Adevarul si apoi cea din Post parca.

        sunt de acord ca probabil un atac decis spre marea de Azov ar fi fost de dorit; odata taiata comunicatia dintre est si Crimeea (ramanand doar podul), preluarea peninsulei ar fi doar o chestiune de … artilerie.

        am vazut asta-vara ingramadeala de blindate fara cap si fara coada care a dus la cateva lovituri de imagine rusesti; se confirma in articol ca nu prea au fost luate cele mai bune decizii in ceea ce priveste incadrarea brigazilor antrenate si echipate de NATO, au fost zvonuri si atunci;

        aflu si lucruri noi din articol, deficientele de organizare sa le zic, mai ales partea cu cercetarea e noua pentru mine, nu-mi imaginam ca stau asa prost, pana la urma era normal ca la o asemenea amploare a conflictului sa te intorci la chestiile de baza, in WW2 treaba asta o facea infanteria (infiltrari, prizonieri pentru interogare, raiduri de mica amploare), era bread and butter cum zic americanii;

        ceea ce cred ca poate prea usor se afirma (desi stiu pe piele mea ca jurnalistul poate distorsiona mult) si ma intriga este partea cu „să grupeze forțele într-un punct cheie din Zaporojie, astfel încât să le fie mai ușor să străpungă apărarea rigidă a Rusiei”

        asta ar presupune o :”orbire” a cercetarii ruse pentru cel putin cateva zile daca nu mai bine ceea ce cred ca e imposibil. directia de atac oricum ar fi fost cunoscuta, nu e ca si cum sunt multe optiuni.

        apoi ar prespune ca apararea Rusiei sa fie intr-adevar rigida si mi-e greu sa cred ca nu aveau rezerve blindate in zona si exista si aviatia rusa; apararea AA de la sol ajuta dar iti trebuie si interceptoare ca sa-ti tii ocupati sa nu bombardeze cand au chef.

        pana la urma Ucraina a primit niste blindate relativ vechi, un numar respectabil insa nimic impresionant; un astfel de atac spre litorarul Marii Azov trebuia sa aduca suprinderea intr-un fel…si nu a reusit asta; lipsind aviatia ucrainenilor si imposibilitatea de a-i „orbi” pe rusi personal am prespus ca surpriza poate veni dinspre Herson si din insistenta ucraineana de a inainta in ciuda pierderilor sub acoperirea unei artilerii respectabile.

        Nu s-a intamplat nimic din asta si personal cred ca la momentul asta se poate ajunge la istmul Perekop doar dinspre Herson, caile dinspre Zaporoje sunt prea „batute” ca sa mai fie abordate, acolo ar fi doar fixare. Directia asta as flanca si fortificatiile din sudul Zaporoje

        Greu de spus cine a clipit in vara, Zalujni sau Zelenski (nu iau de bun tot ce scrie in ziar), dar cineva a clipit si n-au fost rusii si aici s-a vazut ca si pe ucraineni ii mananca coruptia si incompetenta.

        Nu cred ca e proasta ideea lui Zalujni cu infiltrari de infanterie nu e real insa ca orice abordare unilaterala e vulnerabila la testul realitatii, intalnirea cu inamicul, plus ca-s trebuie oameni pregatiti bine.

        Amar articol, nu mi-a picat bine dar nu e ca si cum multe nu le observasem deja sau au fost discutate aici…

        NVG… cred ca zic de cativa ani buni ca avand IOR in curte ar trebui ca fiecare soldat roman sa stie sa foloseasca asa ceva si sa devina un atribut definitoriu al armatei noastre…pana la urma n-au fost multe atacuri de noapte in istorie si la noi s-a dat unul dintre cele mai celebre

        9
        • „ceea ce cred ca poate prea usor se afirma (desi stiu pe piele mea ca jurnalistul poate distorsiona mult) si ma intriga este partea cu „să grupeze forțele într-un punct cheie din Zaporojie, astfel încât să le fie mai ușor să străpungă apărarea rigidă a Rusiei” ”

          Este batraneasca strategie germana care a fost derivata din molke, schlifen(sigur nu se scrie asa), guderian, manstein si altii.

          Astea de mai jos ti le cuplez eu ca sa iti raspund la ele desi nu sunt asa original

          „asta ar presupune o :”orbire” a cercetarii ruse pentru cel putin cateva zile daca nu mai bine ceea ce cred ca e imposibil. directia de atac oricum ar fi fost cunoscuta, nu e ca si cum sunt multe optiuni.”
          „lipsind aviatia ucrainenilor si imposibilitatea de a-i „orbi” pe rusi ”

          Acum un an i-au surprins pe rusi de le-au cazut chilotii in alea 2 ofensive in care au recuperat o parte din N-E si kherson. Deci s-a putut.
          Chestia este ca nici rusii nu stau prea bine la cercetare altfel nu intrau non stop in ambuscada peste ambuscada.

          Ce le-au spus americanii cu concentrarea de forte ei au tradus in ce stiau ei de pe vremea urss. Si n-au avut suflu in asalt.
          Marele bonus atunci era si ca moralul rus nu era prea sus, si-a mai revenit cand au vazut ca pot si ei sa ii opreasca pe ucrainieni deci si avantajul asta s-a pierdut.

          „apoi ar prespune ca apararea Rusiei sa fie intr-adevar rigida si mi-e greu sa cred ca nu aveau rezerve blindate in zona si exista si aviatia rusa; apararea AA de la sol ajuta dar iti trebuie si interceptoare ca sa-ti tii ocupati sa nu bombardeze cand au chef. ”

          I-ai vazut pe rusi sa reuseasca vreo mare manevra pana acum ? Pana si contra-atacurile lor au fost locale. Au fost foarte inflexibili si rigizi. Mai dau odata exemplul de anul trecut cand li s-a prabusit frontul in zona harkiv. Rusii n-au fost in stare sa mobilizeze nici o rezerva si sa miste nimic. Mai ales acum cand erau atat de bine fixati in transee de propriile linii mobilitatea lor era redusa.

          „Nu cred ca e proasta ideea lui Zalujni cu infiltrari de infanterie nu e real insa ca orice abordare unilaterala e vulnerabila la testul realitatii, intalnirea cu inamicul, plus ca-s trebuie oameni pregatiti bine. ”

          E o idee foarte buna daca au ani de zile la dispozitie sa ajunga la Mariupol. Problema e ca n-au si deja vestul nu mai e la fel de entuziast. Aspectul politic a fost primordial in tot razboiul asta in ambele tabere. La rusi tot razboiul a tinut de idiotul ala de la kremlin si la ucrainieni de contextul geopolitic vestic care a fost dornic sa ii toace pe rusi dar nu e dornic sa mearga mai departe.
          Sa fim realisti sa o spunem cum e. Cel mai bine pentru vest este sa piarda si rusii si ucrainienii. Nimeni nu vrea degringolada si haos in rusia si nimeni nu vrea sa ii vada pe rusi castigand razboiul asta. Situatia actuala este cam ce se vrea in vest. Rusia a fost trasa la fund din parteneriatul cu china devenind din partener doar un vanzator de materii prime. Another big check in caietul de sarcini si aia e.

          Inca odata ca sa fie clar desi am zis-o de zeci de ori. Eu nu detin adevaruri absolute. Oare daca vorbeam despre campaniile lui Napoleon sau Hannibal mai eram pus sa comand corpuri de armata franceze sau cartagineze ?

          7
          • „Acum un an i-au surprins pe rusi de le-au cazut chilotii in alea 2 ofensive in care au recuperat o parte din N-E si kherson. Deci s-a putut.”

            As zice ca cele doua exemple au fost mai mult succese tactice. in NE (Harkov -Lyman) atacurile au fost cu forte limitate, cateva batalioane din niste brigazi bine pregatite sau cel putin deja obisnuite cu razboiul si cu un moral bun dupa stoparea rusilor. In plus n-au existat fortificatii si campuri minate.

            La Herson a fost mai mult presiune pe logistica rusa (primisera si HIMARS) si presiune pe linia de aparare cu atacuri de infanterie, nicidecum operatiuni mecanizate complexe.

            Aici era un grup de brigazi care intentionau realizarea unui atac cu complex pe scara larga impotriva unei zone de fortificate si dispunand de rezerve, mi se pare ca e altceva. A fost mult „hype” inainte, toti se asteptau, la Kherson si Harkov nu se astepta mai nimeni, in special la ofesniva surpriza din NE

            O manevra reusita a rusilor (cel mai probabil si pe baza unei usurinte/neglijente, chiar mici tradari) a fost faptul ca au reusit sa ia Hersonul in 2022. Nu putem spune ca a fost surpriza atacul cu sute de mii de soldati rusi la granite; deci mai pot pe ici pe colo sa faca cate ceva.

            problemele cu aviatia rusa au fost explicat in presa internationala chiar de piloti ucraineni. de aia cred ca rusii isi tin aviatia mai ferita si nu prea au avut pierderi spectactuloase (ca la tancuri), cam 100 aparte pe Oryx, putin raportat la numarul disponibil cel putinpe hartie. parerea mea e ca limitarea ofensivei ucrainene are legatura si cu existenta aviatiei rusesti

            nu stiu daca e cel mai bun calcul al vestului, Crimeea ramane un ghimpe major in coasta tuturor de la MN. chiar asa vulnerabila cum e, ramane o problema imensa pentru ucraineni si cred ca ar fi util si pentru vest o Ucraina care sa dispuna de Crimeea pentru ca fara aceasta zona va fi greu sa existe o reconstructie a tarii si fara ceva putere economica nu va fi capabila sa se opuna in continuare rusilor;

            Nu e nevoie de precizarea de la ultimul paragraf, te citesc demult pe site cu interes!

            5
          • @steppenwolf

            „Aici era un grup de brigazi care intentionau realizarea unui atac cu complex pe scara larga impotriva unei zone de fortificate si dispunand de rezerve, mi se pare ca e altceva.”

            De acord dar realizarea elementului surpriza are tot aceiasi pasi cu miscari de trupe in spatele liniei. Ceea ce e clar este ca s-a mers inainte atat in planul american cat si ucrainean plecand de la premiza ca nu va fi nici o surpriza majora. Caz in care are chiar mai mult sens sa mergi pe abordarea americana cu o lovitura de ciocan decat abordarea sovietica cu mai multe axe de atac in paralel care in fond iti dilueaza fortele. Rusii stiau ca vine in sud dar nu stiau exact unde, se putea realiza supriza la nivel tactic de data asta.

            „problemele cu aviatia rusa au fost explicat in presa internationala chiar de piloti ucraineni. de aia cred ca rusii isi tin aviatia mai ferita si nu prea au avut pierderi spectactuloase (ca la tancuri), cam 100 aparte pe Oryx, putin raportat la numarul disponibil cel putinpe hartie. parerea mea e ca limitarea ofensivei ucrainene are legatura si cu existenta aviatiei rusesti ”

            Corect, conteaza enorm dar aviatia rusa fiind pusa doar la lansari de la distanta nu prea face nici un fel de recunoastere.
            Rusii nu prea au nici piloti atat de multi si aia care ii au aveau putine ore de zbor majoritatea. Multi erau specializati doar pe un anume tip de misiune.
            Acum au adus patriot in sud si au doborat avioane. De ce nu au facut asta in timpul ofensivei ? O intrebare fara raspuns.

            Cert este ca armata ucraineana are probleme de pregatire, comunicare, planificare s.a.m.d. Probleme care teoretic trebuiau sa dispara dupa 2 ani de razboi dar it is what it is. Coruptia, mentalitati invechite, cultura sovietica isi spun cuvantul.

            „nu stiu daca e cel mai bun calcul al vestului, Crimeea ramane un ghimpe major in coasta tuturor de la MN.”

            De aia aliatii vestici au sustinut contra ofensiva asta care avea ca scop final izolarea si capturarea crimeei dar n-a fost sa fie. Vedem la anu ce se mai misca, mai ales ca e an electoral.

            „Nu e nevoie de precizarea de la ultimul paragraf, te citesc demult pe site cu interes!”

            Fas :)) sa nu exageram sunt un neica nimeni. Iti multumesc pentru participarea la discutie. Imi face placere sa participe cat mai multe persoane sa auzim cat mai multe idei. Site-ul este mai interesant cu asemenea discutii decat cu vesnicele boceli, in opinia mea.

            9
            • ma intreb daca e posibila largirea capului de pod de la Herson peste iarna sau o sa ramana totul blocat. cred ca doar in felul ala pot obtine ceva succese dupa ce trece rasputitsa, de pe mai multe pozitii de plecare. oricum inainte de alegerile prezidentiale rusesti din 17 martie 2024 nu cred sa mai faca rusii vreun draft semnificativ.

              clar si eu de aia incerc sa mai provoc discutii pe ici pe colo, e mai interesant asa, mai afli lucruri 🙂 cele bune!

              5
              • @steppewolf
                Capul ăla de pod îl urmăresc și eu de ceva timp.
                Deși la început ucrainenii au avut ceva succes, la un moment dat instalaseră chiar 2 poduri de pontoane, dar au dispărut repede, apoi au transportat niște BTR-4E(unul, sau mai multe, nu e clar) în capul de pod cu niște ceam-uri(aviz ălora care tot plâng după amfibii pe aici), acum s-a cam transformat în luptă de atriție și zona aia.
                Ucrainenii se tot laudă cu respingerea contraatacurilor rusești și lupte grele în pădurea de la S-E de Krinky.
                Zilele trecute se lăudau că au primit mai multe bărci, din donații, RHIB-uri, și vor putea transporta mai multe trupe și provizii.
                Și asta e o sarcină dificilă, din ce spun ei, doar dimineața, pe ceață, au șanse de traversare fără probleme, în rest îi descoperă dronele rusești.
                Dacă ar avea mai multe bărci și mijloace de traversare, ca să poată duce tehnică grea dincolo de Nipru, ar fi o pâine de mâncat în zona aia, că sprijin de artilerie au.
                Așteptăm să vedem ce se mai întâmplă.
                Părerea mea, hâc…

                3
                • Retrospectiv privind distrugerea barajului a fost o miscare buna a rusilor. La primavara nu or sa mai aibe ce sa arunce in aer, sa ii vedem atunci.

                  2
      • Americanii sunt ipocriți la faza asta. Știau ce pot și ce nu pot ucrainenii. Presupunerea logica era ca vor planifica cu atentie și ca vor face repetitii la greu la toate eșaloanele.Iar dacă nu au știut din toamna trecuta ce le iese și ce nu vecinilor,înseamnă că și la ei sunt unii ce iau solda degeaba.6 luni,cel puțin,e timp mai mult decât destul pt a trece toată ofiterimea implicați de câte 10 ori prin subiectul de examen.

        Nu știm ce au exersat cu adevărat ucrainenii la nivel tactic și operational,dar e clar ca nu au avut vreo idee de cum e cu strapungerile.Americanii,dintre toți,pricep cel mai bine pt ca ei exerseaza anual de zeci de ori la NTC.Nu sunt la amploarea din UA,dar e cu trupe in carne și oase,spre deosebire de restul lumii unde chestiunea e tratata in cel mai fericit caz pe la cursuri.

        Vina lui Zalujni e ca nu a cerut ce trebuie și nu a pregatit forțele. Vina americanilor și a restului NATO e ca nu au insistat pe ce trebuia și au venit cu idei șablon sau tampenii.Meritul lui Zalujny e ca nu a insistat in prostie.
        Concentrarea forțelor ce trebuia sa o faca avea sens doar dacă forțele cu pricina știau ce cauta acolo.Daca doar ingramadea lume pe metru patrat,pierdea armata fără a obține vreun rezultat.E o diferență majora fata de nesimțirea rusa.

        Amu,faptul e consumat.Conteaza ce fac pe viitor.Spre deosebire de rusi,ucrainenii mai au o armata functionala,care cel puțin în apărare se poate descurca rezonabil,împotriva rușilor de acum.Pt rusi o victorie de substanta nu mai de mult ceva realizabil.4 catune la schimb cu 2 divizii e o victorie rusa pe care o aplaud oricand.

        15
        • eu banuiesc si niste tatonari ale americanilor pentru mai mult suport politic oferit lui Zalujni sau ambitii politice ale acestuia (nu ca nu l-as intelege, Zelenski are si momentele lui proaste) ceea ce a dus la un dezacord asupra unor abordari, a se vedea dezbaterea despre a rezista sau nu la Bakhmut.

          oricum e de mirare pentru mine, chiar asa rudimentar sa fi fost pregatita aceasta ofensiva?

        • @Mihais

          „Știau ce pot și ce nu pot ucrainenii. ”

          Tocmai asta cred ca e problema. Nu cred ca stiau cat de ancorati sunt in metehnele sovietice. Ucrainienii n-au creat forte din aia antrenati ci i-au presarat in unitati unde aveau nevoie de ei. Prin urmare tot ce au invatat aia a fost sters cu buretele asa cum multe s-au sters si la noi cu oamenii care au invatat in sua.

          Si cred ca principala buba este ca totul tine de independenta si puterile acordate alora mici de la fata locului care pe stil sovietic este inexistenta. Toti trebuie sa faca ce scrie pe plan dar cum bine stim orice plan se prabuste complet cand are contact cu adversarul. Nu exista nici un fel de initiativa la nivel mic.

          Mai sti coloanele alea de mergeau pana in 2 m de adversari ca sa incaseze racheta at dupa racheta at?
          Mai sti cum ramaneau blocati in campuri de mine si nu stiau ce sa faca ?

          Nu au oameni care sa preia initiativa odata cazuti chilotii si sa ii scoata din cacat. Pentru ca asta e scoala sovietica la fel cum scoala sovietica e cu 3 axe de atac in loc de o strapungere cu forte concentrate.
          Toate li se trag din acelasi loc lipsa de initiativa, lipsa de NCO care sa le pregateasca oamenii. Mai mult ca sigur NCO la ei sunt maestri cu 10 dani in a ii F dar nu si in a ii pregati si a avea grija de ei.

          Le lipseste profesionalismul, pregatirea, leadership-ul si initiativa si in conditiile astea nu inteleg ce dracu au cautat sa faca ofensiva aia…mai bine o continuau cu tocarea de rusi in ambuscade, drone, artilerie, contra atacuri locale si aia era. O tineau in ww1 si politic declarau ca nu pot sa atace ca nu au suficiente forte. De fapt stiu, ne intoarcem la politic de aia au lansat ofensiva asta si probabil de asta sunt si tensiuni intre politic si comandanti.

          „Amu,faptul e consumat.Conteaza ce fac pe viitor.Spre deosebire de rusi,ucrainenii mai au o armata functionala,care cel puțin în apărare se poate descurca rezonabil,împotriva rușilor de acum”

          Va fi functionala doar daca mai vin bani, arme, combustibili, mancare si altele din vest.
          Doar ca:

          https://www.rferl.org/a/ukraine-army-food-prices-inflated/32352747.html
          https://kyivindependent.com/investigative-stories-from-ukraine-defense-ministry-allegedly-buys-food-supplies-for-military-at-inflated-prices/

          @steppenwolf

          „oricum e de mirare pentru mine, chiar asa rudimentar sa fi fost pregatita aceasta ofensiva?”

          Daca au renuntat la ea dupa 4 zile…

          5
          • Bro,dacă au văzut unii din pesterile Bucegilor ce pot sau nu UA,smecherii planetari cu observatori la fata locului sa nu vadă?

            Sa lăsăm momentan ca nu știau trupetii de ei,dar ofitaranii erau pe lângă subiect,ceea ce e mai nasol.Iar dacă americanii nu or fost în stare sa ia 200 de cdt,S2 și S3 la frecat pe JCATS in 9 luni,asta e.

            Am rasdiscutat ce era si e necesar pt a da o gaura.Nu are farmec repetitia.Macar nu au omorât oameni inutil,russki stil.

            De dragul istoriei,UA au imobilizat veterani la Bahmut.Dar asta nu ar fi fost un impediment.Ar fi fost mai ușor sa învețe trucurile noi pe niște oameni noi.Problema ofensivei se punea din noiembrie anul trecut.Timp berechet sa învețe unii doar cum se dau breșe.Iar faptul ca nu or învățat ce trebuie e și vina americanilor.Ca nu or fi vrut,ca nu au avut imaginație, naiba știe.

            6
            • „Macar nu au omorât oameni inutil,russki stil.”

              Asta e un mare merit pentru comandamentul ucrainean.

              Ce sanse sunt sa mai miste frontul la anu ? Cum vezi lucrurile ? Crezi ca vor reveni rusii cu elan? Crezi ca ucraina mai poate sa mai incerce vreo ofensiva in vara sau se trag linii si aia e ?

              1
            • Repet si eu intrebarea dar o nuantez putin. Crezi ca in iarna cand va veni gerul ar putea avea o sansa ucrainienii sa obtina rezultate mai bune? Ar fi capabili sa atace in conditii de iarna ? Sa presupunem ca au echipament de iarna adecvat(altfel intrebarea nu are nici un rost), pot tranforma frigul intr-un avantaj ? Sau pana la vara e stand-by.
              E clar ca speculati dar cam le nimeriti (uneori cu o precizie putin suspecta :D) .

      • Cateva puncte, pe post de hrana pentru gandire:
        – SOSRA in combined arms e pt profesionisti. Amatorii se pot gandi la asta, dar nu inseamna ca o si pot face.
        – u cannot teach mission command, u have to learn it.
        – nu exista comandant in Estul Europei dispus sa renunte la cronometrul lui (si la planul perfect) si sa asculte ritmul dat de comandantul de la contact.

        7
        • ” Amatorii se pot gandi la asta, dar nu inseamna ca o si pot face”

          Asta se aplica cam la orice, poate singura exceptie fiind sa stea in transeu cu arma in mana sa traga in fata. Daca suna cunoscut..

          „– u cannot teach mission command, u have to learn it.
          – nu exista comandant in Estul Europei dispus sa renunte la cronometrul lui (si la planul perfect) si sa asculte ritmul dat de comandantul de la contact.

          Nu cred ca se poate invata tocmai din cauza punctului 3. Nu cred ca exista incredere in subordonati, nu cred ca se creeaza genul ala de relatii in armatele sovietice.
          O buna parte din asta vine si din faptul ca toti care au trecut prin vest la antrenament de la conscripti la ofiteri au fost bagati in sistem sa faca ce ar face daca erau pregatiti de ei. Practic cunostintele acumulate, pe la Sandhurst si pe unde au mai fost, ce puteau sa ajute au fost trase la toaleta.

          Tu cum vezi sa mearga 2024 pentru ucrainieni ? Mai e ceva ce ar putea face ? Mai au vreo speranta la vreo schimbare de abordare pe perioada iernii ? Sa vina cu suflu nou sau sunt prea prinsi in gandirea sovietica ?

          3
          • Din pacate nu vad viitorul, deci nu pot da certitudini.
            As avaea doar un comentariu, oarecum pe post de raspuns sau parte a lui.
            Dpdv al deciziei, stilul sovietic este decizii sub control total.
            Ar mai fi pe piata si drcizii sub risc, respectiv decizii undrr uncertainty. In mod natural, absolut uman, tinerii tind sa fie natural orientati spre decizii sub risc si sprea decizii undrr uncertainty. Acum, unde vreau sa ajung este faptul ca media de varsta in armata ucrainiana se duce spre zona lui 40 si, pliat pe modelul sovietic de comandanti (si functionare a societatii, la modul general), acest fapt va duce la o scadere si mai ridicata a apetitului ofensiv. Riscurile caracterizeaza orice actiune militara, iar ofensiva este in varf din acest punct de vedere. Fara riscuri nu exista oportunitati.

            Probabil de aceea insista unii si altii pe tehnologie ca mod de a schimba jocul – oamenii pe care ii au la dispozitie si-au atins potentialul maxim.

            4
            • @Americanu’
              Tehnologia are putea sa aduca beneficii doar daca o au in cantitati suficiente si o folosesc eficient. Ambele le-as pune sub semnul de intrebare.

              Nici macar podul care leaga crimeea de rusia nu l-as vedea ca pe un mare asset cat timp exista coridorul terestru de la Mariupol.
              Campania lor strategica de a lovit tinte de infrastructura critica cu arme de raza lunga si drone va fi la fel de limitata ca si campania rusa care face asta de 2 ani.

              Nici macar lovirea de depozite nu mai pare sa aibe impactul avut cand a venit himars in oras, se pare ca rusii si-au adaptat lantul logistic probabil prin dispersie si mascare.
              Ucrainienii au neaparat nevoie sa reinvete sa faca recunoastere si cu cercetasii nu doar cu drone, nu vad cum ar putea sa faca obstintel la mine ingropate doar cu drona.
              F16 iar nu vad ce mare impact ar putea sa aduca, sunt 90% convins ca va fi folosit pentru a lansa arme din spate, a glorified more mobile mlrs.

              As folosi perioada asta de iarna sa incerc sa pregatesc cati mai multi specialisti ca d’astia n-ai niciodata destui mai ales cand ai pierderi mari si in rest as pune accentul pe cqb pentru transee ca e clar ca manevre nu vor fi si asalturi vor fi la nivel de pluton/companie.

              Un razboi care a fost decis de leadership si logistics sau mai bine zis lack of. Desi dronele astea sunt noua fancy toy sunt pana la urma doar un alt tip de artilerie intr-un razboi de transeu.

              Mai de urmarit va fi situatia geopolitica in vest, ucraina si sociala in rusia decat frontul.

              Cheers, big chief.

              2
              • Adaug o nuanta la comentariul dvs, imi pare ca ambele parti (rusii in mare sau foarte mare masura, iar ucrainienii in ceva mai mica masura) au pierdut controlul asupra reinforcing obstacles (aici intra minele AT si anti-pedestri).
                Elocvent imi pare incidentul cu generalul rus ucis de propria mina. In acelasi sens, densitatea minelor puse de rusi rezervisti, wagneriti sau forte regulate, nu respecta nici un pattern. De altfel, pare singura resursa pe care ambele parti o au din belsug si reusesc destul de usor sa duca cantitati enorme in zona contactului.
                Probabil ca ukr ar tb sa ceara miclicuri, cateva sute poate, si sa le concentreze intr-un punct, asa cum li s-a recomandat.
                Altfel nu cred ca vor reusi sa treaca de acei kilometri de campuri minate.
                Cheers right back to you.

                4
                • Drone+arty=love.

                  Obstacole depasesti cumva,dacă nu trag unii care sa zică game over.

                  Treaba cu mission command nu o stapanesc nici americanii.Cand scriu unii un OPORD cât un roman și baga 3 contradicții in 2 fraze e cam finish pt conceptul de tactica adaptata la misiune.Adica e in vorba,nu fapta.

                  Treaba asta funcționează când zice un sef ceva in 5 minute,face o insemnare pe o harta și o strangere de mana.Adica presupune ca ofitaranii: 1.Sa aibă 10 ani de școală și practica in spate ca LT,precum la nemții de pe vremuri ,sau 2 -sa fie talente native care sa plece de jos,ca pifan clasa 0.Care sa învețe in 2 ani cât alții in 10,pt ca asta e viata lui.

                  Ambele cai nu sunt cele predominante in armiile moderne,deși exista peste tot excepții și diferențe de ordin de marime.

                  La ce predomina ,zici merci când un cdt de Cp face o învăluire.
                  Obiectiv vorbind,NU poți avea încredere in unii de astia.Ok,la pace îl lași sa creasca,dar dacă atunci tre sa mergi la război cu el…
                  Amu,ce ziceai cu nu exista în est vreunul…Exista excepțiile. Nu ajungi sa comanzi divizii la nici 40 de ani dacă nu ai succes,iar asta vine după ce îți faci o echipa.Iar echipele continua sa lucreze bine și după ce șeful e mutat.Vezi câteva unități din ambele tabere.Optimist vorbind,un 15% din totalul fortelor de ambele părți ar intra în categoria „se pot incheia singuri la bocanci”.

                  Despre învățat,nus ce sa zic,dar dacă îl bați pe unul zilnic ori moare ori începe sa învețe la rândul sau.Nimic in afara lipsei de imaginație sau a vointei nu a oprit SUA sa facă o RedTeam alcătuita din bosorogi de 75 de ani care au fost activi ca OPFOR in anii 80-90.La ăștia puteau fi adaugati niște polonezi,cehi,est-germani,baltici și romani,pt savoare estica veritabila.Si dai pe JCATS ,cu forte reale,pe teren modelat cu LIDAR,împotriva rușilor cât de reali cu putinta. După 20 de variatii ,fii convins ca începeau comandirii UA sa se prindă.

                  Armata rusa e slaba,dar i s-a permis sa joace conform punctelor ei forte.

                  Amu,ce e făcut e făcut,dar pot fi lăsați sa își dea drumul arogantei stupide ce a definit comanda rusa de la început.

                  Ca sa fie bătuți,trebuie scosi din poziții.O retragere falsa ar fi predispusi sa o considere reala.E un risc,dar a funcționat deseori in trecut cu rusii,de la Subudai la Raus.

                  4
      • *Echipamentul militar occidental incinerat – Bradley americane, tancuri germane Leopard, vehicule de deminare –a umplut câmpul de luptă. ”
        5 bradley si vre o 4 leoparzi distrusi au umplut campul de luptă. Astia de la wsj au numărat la fel cum au numarat și rusii:filmezi din opt unghiuri si înmulțești pierderile cu opt.

        2
  42. In the process, America First fiscal hawks are crowding out the traditional Reaganite Republicans in the party’s biggest shift since the beginning of the Cold War. These world views aren’t simply philosophical; they have significant consequences for U.S. support of allies and partners abroad, future defense spending levels, Pentagon acquisition policy and scrutiny of its financial management, and whether or not the White House uses the military as a tool to quell domestic opposition.

    “This is the biggest change in the Republican Party’s foreign policy thinking since probably the 1940s,” Michael O’Hanlon, a senior fellow at the Brookings Institution think tank, told Defense News, pointing to Trump’s 2016 election attacks on former President George W. Bush’s wars in Iraq and Afghanistan.

    “We were really seeing not just a temporary, tactical political change, but a historic change in how the Republican Party thought about defense; instead of just instinctively wrapping themselves in the flag and always thinking more was better, but starting to question some of the basic national security management of the United States, even including their own Republican presidents.”

    https://www.defensenews.com/congress/2023/12/04/from-trump-to-congress-republican-defense-orthodoxy-crumbles/

    4
  43. https://twitter.com/i/status/1731055472843608284 One option is giving up and accepting the current situation. The way to the south… google (O opțiune este renunțarea și acceptarea situației actuale. Drumul spre sud…)

    1
  44. https://www.g4media.ro/sondaj-ce-fac-romanii-daca-romania-ar-fi-atacata-ce-spun-despre-cine-va-castiga-razboiul-din-ucraina-despre-trimiterea-de-trupe-nato-in-romania-si-despre-o-eventuala-iesire-din-ue.html

    „În cazul unui război în care Romania ar fi atacată, 50.5% dintre români declară că ar lupta să-şi apere ţara, 11.8% spun că s-ar ascunde până trece războiul, iar 19.4% că ar emigra. 5.6% declară că şi-ar scoate un certificat medical ca să fie inapţi de luptă. 4.7% aleg varianta altceva, iar 8% nu ştiu sau nu răspund.”

    50.5% e o surpriza placuta pt mine…inseamna ca se avem o clasa de mijloc mai substantiala decat credeam…

    „25.7% dintre respondenţi cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană, în timp ce 70.3% se opun unei astfel de idei. 4% dintre cei chestionaţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.”

    „18.9% dintre respondenţi cred că România ar trebui să iasă din NATO, în timp ce 77.3% împărtăşesc părerea contrarie. 3.8% nu ştiu sau nu răspund.”

    Iar despre UE & NATO se pare ca suntem mai lucizi decat multi de pe continent…

    22
  45. https://www.thedrive.com/the-war-zone/taiwans-final-upgraded-f-16v-completes-test-flights

    Parcă ieri citeam știrea că taiwanezii vor începe să modernizeze F16 la standard Viper… 141 în 6 ani, europenii nu cred că reușeau asta.

    4
  46. Vești bune pe deficit pentru Guvern

    Guvernul a înregistrat, la final de noiembrie, un deficit bugetar de 4,65% din PIB, respectiv 73,64 miliarde de lei, au declarat mai multe surse din zona guvernamentală pentru Profit.ro.

    Urmărește-ne și pe Google News
    Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

    Executivul se poziționează astfel destul de bine pentru a se încadra pentru întreg anul în limita de 5,5% din PIB agreată cu Comisia Europeană.

    https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/exclusiv-vesti-bune-pe-deficit-pentru-guvern-21411143

    3
    • No shit, Sherlock?

      Si cate arierate are Guvernul covrigar? Nu a mai facut rambursari de TVA, plati aferente concedii medicale si nici plata pentru investitii in infrastructura,sanatate – sa nu mai vorbim de INGHETARE cheltuieli de capital la MAPN…

      Gripeaza economia reala, nedandu-i resursele financiare la termene rezonabile dar ei au pretentia ca sectorul privat si salariatii aferenti sa-si respecte partea din contractul social. Cat credeti ca mai tine vrajeala asta?

      Q.E.D. Pensia A Priori

      14
      • iar nu vezi paradisul promis,asa ceva…?
        că usl-ul in frunte cu un mormoloc si un bisnițar ne îngroapă economic pentru folosul lor electoral nu mai miră pe oamenii sanatosi la minte dar toleranța comisiei europene la artificiile de calcul bugetar si pe deficite ale acestora plus lipsa de reforme structurale asumate este cel putin curioasa si mai periculoasa decat credem.

        8
  47. tensiuni la Kiev intre Zelenski si Zalujni si vorba aia, nu iese fum fara foc si nu e prima data cand apar in public astfel de zvonuri. Unde mai pui ca oficiali vestici au inceput sa vorbeasca de o situatie militara fara iesire si ajutorul dat Ucrainei e pus sub semnul intrebarii. Personal cred ca ar fi important sa se continue pentru ca ar ajuta si vestul dpdv industrial, s-ar pune la punct capacitati care am vazut ca lipsesc si s-ar putea sa ne fie de folos pe viitor ca nu stii cu rusul cum e.
    https://www.g4media.ro/le-monde-rivalitate-crescanda-dintre-volodimir-zelenski-si-seful-statului-major-tot-mai-popular-in-tara-generalul-valeri-zalujni-il-irita-pe-presedintele-ucrainei.html

    chiar ma intrebam cand o sa ceara F-18, intrebarea e ce dracu fac cu Globemaster? Apache prespune un SEAD eficient, cum si cu ce? Am vazut ca elicopterele rusesti n-au facut mare lucru in Ucraina in operatiuni ofensive, mai degraba s-au remarcat in cele defensive dar adevarat e ca Apache are niste chestii care-l fac un pic superior, e.g. radarul care-i permite sa traga dintr-o zona unde nu e expus direct. Cu toate astea personal am niste rezerve asupra eficientei elicopeterelor de atac, mai degraba m-as focusa pe cercetare mai buna si artilerie de precizie.
    https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26736962-afla-lista-armamentul-care-ucraina-vrea-din-sua-avioane-18-hornet-elicoptere-apache-blackhawk-sisteme-thaad-dar-solicitare-surpriza.htm

    5
  48. https://www.thedrive.com/the-war-zone/russian-su-24-shot-down-over-black-sea-points-to-tactical-shift?traffic_source=Connatix

    UA țin un Patriot in sud, care face treabă.

    In știre zice că erau un Su24 și un Su30, din care l-au ales pe primul. De ce ? O fi fost ca sa facă economie de incerceptori pt posibilitatea ca bombardierul să-și lanseze rachetele/bombele înainte de a doua lovitură, au alte planuri pentru SU30-uri sau nu pot sa de jos chiar orice pleacă de pe un SU24 din largul mării ?

    1
    • Su-24 lansează FAB-500 cu module de planare și corecție. Nu sunt sigur că așa ceva se interceptează în genere. În orice caz ucrainenii nu le pot intercepta.

      4
    • Păi tocmai articolul în sine îți dă răspunsul: SU24 era înarmat cu noile bombe de 500 kg cu kit de planare, similar celor americane tip JDAM, așa că era logic să doboare vectorul de transport decât să se chinuie să doboare bombele planate, paguba e mai mare pentru ruși, au pierdut și avionul și bombele. SU30 nu le poate căra, era folosit pentru acoperire, scrie tot în articol. Ceea ce e mai important e că UKR au reușit să le identifice pe radar pe amândouă și să-l doboare pe cel acoperit

      10
      • Multumesc pentru răspunsuri.
        Nu știam că radarele pot distinge și armamentul încărcat pe avion – am presupus că, daca știrea e reală, l-au prins la altitudinea de la care poate din ce credeau ei că e stand-off, care să ajungă cel puțin până la țărm. Concret nu știu detalii legat de ce arme de la ce înălțimi se lanseaza

        • Nu e vorba ca au vazut armamentul pe radar, dar si UKR folosesc SU24 pentru atacuri cu SCALP, iar cand au vazut un SU30 acoperind un SU24 au stiut ca e nasoala si l-au doborat

          7
        • @Coscogeamitea
          După pierderile suferite, mai nou rușii aruncă FAB-urile de 500 sau 1000 cu kit-uri de planare de la cca. 40 de km, ca să fie siguri că nu intră în raza rachetelor AA. Problema rușilor era că scădea precizia destul de mult.
          Problema ucrainenilor era să scape și de ăștia de le aruncau de la 40 de km peste capul de pod din Kherson, așa că au adus un Patriot în sud.
          Acum au rușii o problemă mai mare.
          Urmează mutarea lor. Acțiune și reacțiune.
          Părerea mea, hâc…

          7
          • Nu ma mai uitasem pe harta de ceva vreme: https://understandingwar.maps.arcgis.com/apps/instant/3dviewer/index.html?appid=1602762dbcde419bb957dea358449580

            Insula e la 230 km de cea mai apropiata traversare a UA la sud de Kherson. Au riscat mult rusii sa faca traseul asta, probabil ca aveau si alte misiuni in paralel – nave de bombardat, Odesa ori poate chiar insula, cine stie.

            Legat de pierderile rusilor sunt iar in off-seid. Din Vynohradove, in teritoriul ocupat, sunt max 40 km pana la fasiile contestate de pe Nipru – trebuie sa aiba probleme cu aprovizionarea sa cheltuiasca si sa riste atat cu aviatia, sau poate au reusit cumva ucrainenii sa sape destul incat sa reziste la focul de artilerie daca au nevoie de bombe atat de mari.

            Probabil ca UA au fost lasati sa se inece „ca tiganu’ la mal” in toamna, cu toate problemele lor de mentalitate, de pregatire si de coruptie.

            1
    • e nou acolo, e al doilea sistem donat de germania – cu 70 de oameni antrenati tot de ei timp de doar 6 saptamani, e parte a celui de-al doilea „pachet de iarna” german –

      3
  49. Să nu uităm istoria!
    ,,On this day in 1941, 353 Japanese warplanes strike the U.S. Pacific Fleet anchored at #PearlHarbor, Hawaii. The raid sinks four battleships, damages 15 other vessels and kills nearly 2,500 Americans. President Roosevelt will famously call Dec 7 „a date which will live in infamy.”
    https://x.com/MilHistNow/status/1732637310121107745?s=20

    8
    • cam a inceput un nou razboi rece

      1
      • @Nicu_4

        Doar că nu e rece. E vorba de un război global, cât se poate de fierbinte, între dictaturi și democrații. Și când văd cum americanii în loc să își ia locul de lider, irosesc timp pe prostii..

        Pentru restul e doar începutul. Acum rămâne se vedem dacă revine și în Balcani și câte conflicte intermediare mai avem pân se bagă și China direct.

        14
  50. Ukrainian sniper breaks world record with 3.8 km shot using Horizon’s Lord sniper rifle

    https://www.armyrecognition.com/ukraine_-_russia_conflict_war_2022/ukrainian_sniper_breaks_world_record_with_3.8_km_shot_using_horizon_s_lord_sniper_rifle.html

    asta se pare ca ar fi clipul
    WORLD SNIPER RECORD: hitting a target from 3800m
    https://www.youtube.com/watch?v=iTP48Dzlp2o

    Daca e adevarat, si nu am motive sa nu cred ca e, atunci este o realizare mult mai impresionanta decat a canadianului care detinea recordul. Ucraina este o zona mult mai umeda si mai putin propice pentru asemenea distante.

    4
    • Da, e pe bune.. l-am mai postat p’aci cu vreo 2 saptamani in urma,
      Glont de catzea tanchista de 12.7mm in cartus de catzea TAB(C)ista 14.5mm, luat la subler de… Kramericani.
      E si un articol mai vechi despre dracovenia aia de „Becaţă” (snipe).

      2
      • As vrea sa aflu mai degraba ce optica a folosit si el si parteneru. Oricum 3800 de metri inseamna ca era pe la 300-400 m/s (grosso modo) viteza glontului cand l-a lovit. Pe la 2500 m cred ca devenea transonic deci a mers peste 1km in cel mai prost mod posibil.

        Teava armei ce twist rate o avea nici nu stiu sincer la astea rusti cum e? Am fost acum multi ani la un curs al lui Todd Hodnet si spunea ca nu exista over spinning ca dimpotriva il stabilizeaza semnificativ. Cand devine transsonic si e lovit de undele de soc subsonice si supersonice daca isi pierde din rotatie atunci incepe sa se rasuceasca in aer si se duce unde vrea.
        La distanta aia cred ca trebuie sa ti cont si de curbura pamantului 🙂 sigur a avut calculator balistic la el ca nici tata mare n-are 3800 de m pe fisa balistica.

        Oricum foarte impresionant si mai au unu care e in top 10 tot asa la o distanta enorma. Ce inseamna experienta la fata locului si un mediu bogat in tinte…

        Pentru mine personal tot nenea Carlos H. ramane nr.1 ala facea totul cand nu aveau calculatoare si instrumente moderne in jungla din Vietnam unde era cel mai prost mediu pentru asta cald si umed. Era un savant in domeniu.

        7
      • Ce ma suprinde rau de tot e ca asta e un alt capitol la care rusii sunt absenti. Ei fiind pionieri in domeniul asta si au destule unitati FOS de tot felul cu specialisti.
        Nu ii vad sa tina sub pres stirile daca aveau rezultate mai ales pe propaganda asta din acest razboi.

        3
    • @ robi
      Dacă tot ai adus vorba, ia de te uită:
      https://youtu.be/cZIhRHSXtyU?si=usw037iqKCzmGueS
      Sniper: The White Raven
      Un film super, despre sniperi ucraineni.
      L-am văzut zilele trecute, merită văzut.
      Și mai înveți una, alta, printre picături. 😉
      Părerea mea, hâc…

      5
      • O sa ma uit in week-end ca atunci e nevasta la cumparaturi si pot sa il vad in liniste fara intrebari si comentarii.

        5
      • una din invataminte este ca poti avea o rezerva instruita daca ai reusi sa echivalezi abilitatile dobandite in folosirea echipamentelor civile cu specialitatile militare,dar asta inseamna sa munceasca unii pe la centrele militare zonale,si chiar daca ar dori s-ar gasi unii sa puna piedica

        1
    • Hai ca am gasit mai multe detalii bag link-uri

      „Domestic Ukrainian rifle with a US Bartlein barrel and a Japanese March-FX scope, looks like a 5-40x56mm version. Ammunition was custom made in Ukraine. Article outlines use of ballistic software, incredible skill and clearly some incredible luck.”
      https://www.snipershide.com/shooting/threads/ukrainian-sniper-who-claims-new-world-record-he%E2%80%99s-58-years-old-wsj-article.7198219/

      „The Ukrainian sniper had lain still for hours in near freezing temperatures when the command came to take the shot at a Russian soldier almost 2½ miles away. “You can,” his spotter said, and Vyacheslav Kovalskiy pulled his trigger.”
      https://www.m14forum.com/threads/look-who-made-the-barrel-for-a-world-record-ukrainian-sniper-shot.537498/#post-4888301

      4
  51. https://www.g4media.ro/polonia-a-dat-unda-verde-pentru-construirea-in-tara-a-24-reactoare-modulare-mici.html

    „Polonia a dat undă verde pentru construcția a 24 de noi reactoare modulare mici (SMR) în șase locații, au declarat joi directori din cadrul companiei care va construi instalațiile nucleare, în contextul în care Varșovia încearcă să reducă folosirea combustibililor fosili.”

    Sa vedem ce fac ai nostri ca nu pare sa mai miste nimic pe partea de SMR…la noi fiind vb de 1 singura locatie pt inceput ma gandesc ca vor fi 4 buc…

    2
  52. There’s Only One Explanation For Hunter Biden’s Simple Indictment Taking So Long: 2020 Election Interference

    https://thefederalist.com/2023/12/08/theres-only-one-explanation-for-hunter-bidens-simple-indictment-taking-so-long-2020-election-interference/

  53. „Un studiu de fezabilitate pentru o linie europeană, de mare viteză, pe ecartament european, Lvov-Iaşi-Chişinău-Odesa este în lucru”, a declarat vineri comisarul european pentru Transporturi, Adina Valean.
    https://twitter.com/RRInternational/status/1733117378207031722
    .

    7
  54. Babaieti, e monumental articolul. Demonstreaza doar ca perseveram in prostie…
    Imi place articolul la nebunie, este facut dupa „stilul” brevetat de Paul Bairoch, care ne-a pus intr-un clasament economic decent in interbelic. Istoricii romani au dublat ceea ce ne-a spus Barioch si ne-au explicat foarte frumos metehne vechi ale noastre, alea cu „Granarul Europei” inca de pe vremea lu’ Cuza.
    Acum vad ca si unii istorici romani preiau trendul „istoriei economiei” sau „economiei istorice” si ne explica niste lucruri importante care ne ajuta sa digeram prezentul mai usor. Taxarea a fost la noi sport national de mult, si un mijloc cum poti „lega iobagii de glie” sau de birou mai modern.Nu a avut niciodata treaba cu servicii pe care le primim in virtutea contractului social. Toate astea sub ochii unei clase boieresti, apoi usor pesudoaristocratice, apoi lovita de realitate dupa venirea lui Carol I cand incep sa-si trimita copii la Paris, Viena, Berlin pentru studii si obtinem o aristocratie in adevaratul sens si desigur mai umana, macar atat. Avem desigur si acel apogeu in interbelic, generatia 30, iar mai apoi, la vale ne-am dus. In tot acest timp am beneficiat de sisteme de taxare comparabile cu cele din Europa si in epoci istorice chiar mai mare decat Europa. Si atunci de ce nu suntem in Europa decat cu geografia? Raspunsul, cred ca e aici.
    Grija mare ce votati, si mai ales cat si ce cititi.
    https://www.bizbrasov.ro/2023/12/07/printre-cele-mai-mari-impozite-din-lume-in-tarile-romane/
    „La sfarsitul Secolului al XVI-lea, locuitorii Tarii Romanesti erau siliti sa plateasca unele dintre cele mai mari impozite din lume. Profesorul Bogdan Murgescu prezinta, in lucrarea „Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice, 1500-2010“, un tabel in care prezinta cuantumul prelevarilor statale pe locuitor la sfarsitul Secolului al XVI-lea in mai multe tari din lume. In 1590, un om din Tara Romaneasca – o regiune oricum saraca – platea doi galbeni pe an, suma care se mai percepea doar in foarte bogata Republica Venetiana (lider al comertului in Mediterana). Dar, spre deosebire de venetieni, care trebuiau sa dea si cate 50 de kilograme de grau catre stapanire, muntenilor li se luau 134 de kilograme, adica de aproape 3 ori mai mult!”
    „1874: locuitorii tarilor romane, in continuare cei mai saraci din Europa, plateau cel mai mare impozit raportat la venituri”

    13
    • O masura, care a contribuit si mai mult la saracirea populatiei, la sf. de secol XVI, a fost „legarea de glie” instituita de Mihai Viteazul.
      Cum oastea sa se baza in special pe mercenari, costurile intretinerii ei erau exorbitante, iar banii trimisi de Rudolf II insuficienti. Prin noua lege se impiedica migrarea fortei de lucru si se favoriza prelevarea impozitului.
      Speculez ca e perioada in care a aparut expresia „a lua sapte piei de pe om”.

      10
      • Legarea de glie a taranilor dependenti a insemnat de fapt momentul de trecere a Tarilor Romane la ceea in istorie se numeste feudalismul dezvoltat. Eram cu cca 200 de ani in urma vestului. Iar prevalenta mercenarilor in oastea lui Mihai se explica prin rarirea populatiei Tarii Romanesti la acel moment, prin reducerea numerica a micii nobilimi care era baza cavaleriei usoare a „rosiilor” si trupelor de calarasi(asa numitii scutelnici si poslusnici), precum si prin nevoia de trupe care sa cunoasca uzul armelor de foc si aici ii includem pe cazaci, secui si chiar polonezi.

        9
      • Am uitat sa precizez ca legarea taranilor de glie nu avea nici o legatura cu baza de impozitare pentru ca la data respectiva nu exista asa ceva. Era o masura luata la presiunile boierilor, in special Craiovestii, pentru stabiluzarea fortei de munca pentru ca degeaba aveai pamant daca nu aveai cine sa-l lucreze. La. momentul respectiv taranii dependenti aveau obligatii fata de boieri nu fata de domnie.

        7
  55. Se pare ca noroiul chiar opreste thermal vision. Astia din ucraina ar face bine sa inceapa sa se dea cu noroi…

    Can Mud ACTUALLY hide you from Predator???
    https://www.youtube.com/watch?v=GoqsBQYM4lY

    6
    • da, din ala inghetat, sau sa astepte pe urma sa inghete 🙂

      • Nu chiar, e ca aici daca ai si niste copaci, crengi, frunze. Eu ma uitasem slow-motion la film cand nu l-a vazut Predatorul si parea plauzibil ca pe youtube – la privire rapida fara sa stii daca si unde ar fi asa in mare, treci peste. Dar cu stop din cand in cand stiind cam pe unde era Arnold, iesea un albastru mai diferit ca nuanta de restul si puteai zice ca e o forma umanoida. Dar era ghiceala, ca in filmele / serialele medicale unde abia vede lumea o tumoare pe ecografie cand e prea tarziu, cand stiu unde si ce sa caute.

        1
  56. Zamolxis esti pe aici ? Ia zi bre, ziceai ca nu-mi folosesc eu neuronul.

    https://www.comisarul.ro/articol/doar-sapte-ani-de-inchisoare-pentru-un-barbat-care_1518673.html

    Cum este bre cu judecatorii astia, au livrat ? Sa fim multumiti de decizia lor ?
    Ia uite ce zice legea
    Art 219 Agresiunea sexuală | Codul Penal

    Pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când:
    victima nu a împlinit vârsta de 16 ani.

    Ia zi bre, cum a putut ala sa dea doar 7 ani pentru asa ceva ? Ii dam pensie speciala ca o merita nu ? A facut treaba buna, nu ?
    Stii cam in ce consta recuperarea unui copil dupa asa ceva? Stii ca unii nu se recupereaza niciodata dupa asa ceva ?

    Parca era un principiu, in spiritul si litera legii. Clar a fost respectat in cazul asta.

    Clar ca majoritatea judecatorilor au pierdut orice contact cu realitatea.

    9
    • Pai ce mai avem justie functionala? Omoara copii pe trecerea de pietoni si toti scapa. Nimeni nu este vinovat In Romania. Procesele dureaza 10 ani dupa care se prescriu.

      6
    • Impresionantă știrea cu preluarea portului Taranto de polonezi. Pentru mine, vreau să zic. Chiar au anvergură ăștia. Cu sprijinul SUA, zice. Mi se pare că ăștia sunt parteneri, nu stâlp (mă rog, „pilon”).
      Dar să nu ne plângem, că apar criticii „corului bocitoarelor” și ne pun la punct. Mai bine îi criticăm. Niște idioți, investesc banii în cai verzi în loc să-i prăduiască, să mai indexeze o specială, un venit de parlamentar.
      Trebuie să admit totuși că această comparație cu polonezii mă frustrează, de unde ar putea apărea și etichetarea mea ca „frustrat”. De înțeles, admit.

      12
      • Și noi avem în plan să luăm portul celor din RM dar evident nu se compară cu ce fac polonezii (cu puțin ajutor de peste ocean).

        Vom fi și noi ca ei dar va mai dura ceva timp. Pașii sunt lenți și uneori în urmă în loc sa fie înainte.

        2
  57. Uite de ce cred eu ca americanii au sa-si rezolve toate problemele pana la urma. Ca mai au oameni la varf care fac asta natural.

    https://www.youtube.com/watch?v=9xdrp7P52uY

    5
  58. https://twitter.com/i/status/1733543307488190720 Ordering them to put down their weapons and surrender.

    3
  59. https://x.com/TheDeadDistrict/status/1733363021907411351?s=20

    Russians aren’t happy with the N. Korean ammunition. Translation in the next comment.

    Voi ce credeti?

    4
  60. https://x.com/Tendar/status/1733565690877980834?s=20

    Mass-surrender of Hamas terrorists in Jabaliya is a clear sign that Hamas totally overestimated its capacities. The fast pace with which the IDF is moving through the north of the Gaza Strip certainly gives Russia and Iran a big headache. Instead of being bogged down in Gaza, the IDF outperforms. Moscow will have to support Hamas differently if it wants to further benefit from the distraction the Gaza war causes. Israel defeating Hamas prematurely would be a horror-scenario for Russia.

    https://x.com/SpencerGuard/status/1732873796908929454?s=20

    4
  61. https://x.com/Tendar/status/1733569008274726948?s=20

    When Hamas is defeated or at least reduced to an insignificant insurgency like ISIS, then many in Israel will remember Russia’s role in all of this. From the invitation of Hamas to Moscow to the support of Iran. What that means can be heard from Amir Weitmann: „Russia will pay the price! We will make sure that Ukraine will win!”

    10
  62. O avea vreun viitor arma asta cu calibru ei „magic” ?

    AUSA 2023: Sig Sauer details toxic fume fix for NGSW

    As the Next Generation Squad Weapon (NGSW) programme enters its limited-user test phase, Sig Sauer says its XM7 and XM250 meet the army’s requirements for toxic fumes.

    The replacement for the M4/M4A1 carbine weapon, the XM7, and the replacement for the M249 squad automatic weapon, the XM250, both had pressure built up in the chambers of the weapons that led to toxic fumes being pushed out, Jason St John, senior director of government products at manufacturer Sig Sauer, told Janes at the Association of the United States Army (AUSA) 2023 annual conference.
    https://www.janes.com/defence-news/news-detail/ausa-2023-sig-sauer-details-toxic-fume-fix-for-ngsw

    1
    • Asta v a fii un mare gheseft, ca daca o sa inceapa se v a duce la schimbarea
      totala de armament usor in NATO.
      Noul calibru 6.8 o sa faca cateva tari
      bogatase si au sa aduca la schimbarea
      vestelor antiglont si la inventarea de materiale noi pt ele.

      2
      • @Dov

        Si intr-o lume unde nu exista glont cu miez din tungsten/tungsten composit iti pui prea mare incredere in placile alea din vesta.
        Ia comanda-ti o vesta din china si trage in ea si mai vorbim.

        1
        • La ce te referi? 6.8 e bun sau nu?

          • La 5,56 cu miez de tungsten(green tip/black tip) ma refeream.
            6,8×51/.227 fury nu cunosc dar din ce am vazut pe net (deci opinie bazata pe nimic) e apropriat cu 7,62 nato deci recul mare (necesita pregatire suplimentara) si bate mai departe cu noua optica (mai multa pregatire suplimentara) dar are nevoie de arme noi, optici noi si productie de munitie noua.
            Mai mult nu se poate fara amortizor ca la 80.000 psi cred ca iti explodeaza timpanele intr-o incapere.
            Nu prea ii vad rostul acestui calibru nou mai ales ca, cartusul e facut din 3 parti deci e mai complex.
            Deja exista 7,62 nato 175gr care face cam tot aia.

            Personal nu cred ca o sa fie adoptat. Poate @Alex daca are rabdare sa ne ofere mai multe detalii despre calibrul asta nou ca e mai in tema.

            5
    • productia e intinsa pana in 2032 iar la valoarea aia de 4,5 miliarde nu cred ca produc 3 lazi :

      Contracts For April 21, 2022

      ARMY

      Sig Sauer Inc., Newington, New Hampshire, was awarded a $4,500,000,000 firm-fixed-price contract for the manufacture and delivery of the XM5 Next Generation Squad Weapon Rifle, the XM250 NGSW Automatic Rifle and the 6.8 Common Cartridge Family of Ammunition, as well as accessories, spares and contractor support. Bids were solicited via the internet with two received. Work locations and funding will be determined with each order, with an estimated completion date of April 18, 2032. U.S. Army Contracting Command, Newark, New Jersey, is the contracting activity (W15QKN-22-D-0008). (Awarded April 19, 2022)

      1
  63. Răzvan Mihaeanu

    Adio, Iliescule!
    Manca-te-ar Iadul!

    9
  64. https://www.g4media.ro/breaking-austria-e-de-acord-ca-romania-si-bulgaria-sa-intre-in-schengen-cu-aeroporturile-daca-intaresc-controalele-la-granite-presa-austriaca.html
    daca acceptam mizeria asta,suntem cei mai imbecili de pe pamantul asta.Astia isi bat efectiv joc de noi,aia era problema noastra,aeroporturile.Mai si primim tot felul de babuini pe la noi,nici o data avansata cand vom intra cu adevarat in Schenghen pe terestru,ca aia e ceea ce ne intereseaza,in schimb mai si ingreunam procesul si asa vai de mortii lui, cu super mega controale si la granita cu bulgarii si la aia cu ungurii,,ba prosti suntem ,suntem prosti facuti gramada si lasi si ticalosi.
    Iar Ciolacu prezinta mizeria asta ,ca reusita secolului,vai de capul nostru

    21
    • Eu aștept informația oficială a Austriei.
      Suplimentar, mai e si Olanda care inca nu a decis să continue cu niet sau yes.

      Cine crede in tot ce zice Ciolacu
      ( după oceanul de declarații varie propagandiste și ulterior înghițite de fapte ) e treaba lui și a medicului de familie. ??

      5
    • Pe langa faptul ca nu cred din principiu orice iese pe gura lui Ciordacu daca nu avem calendar de aderare NECONDITIONAT pentru granitele terestre atunci este fix pix.

      Mai este o chestie la care nu s-au gandit politrucii de la noi. Cica intarirea controalelor terestre pentru accesul cu aeroporturile. Stati sa vedeti furie cand toti aia care faceau Bulgaria si Grecia vara viitoare vor sta mai mult la frontiera.

      Apoi o sa vina luna august si cand vor veni aia din afara in concediu vor sta si mai mult la granita cu Ungaria in conditiile in care acum si asa stau mult. Cred ca e cea mai proasta varianta pentru noi.

      7
    • La chestii de-astea îmi vine în minte celebra zicere „Fraților, am înfrânt!”
      Nu mai știu cine a scos-o, dar e tare rău.

      1
  65. Fregata franceza Languedoc (D653, clasa Aquitaine/FREMM ASM), navigând în Marea Roșie, a doborât succesiv două drone probabil lansate de Houthi.
    Cum este dotată cu Aster-15, probabil a fost folosit sistemul acesta pentru doborâre.

    https://air-cosmos.com/article/mer-rouge-la-fregate-francaise-languedoc-detruit-2-drones-qui-se-dirigeaient-droit-sur-elle-68087

    https://english.alarabiya.net/News/middle-east/2023/12/10/French-frigate-shoots-down-drones-headed-from-Yemen-over-Red-Sea-Military-

    5
  66. Teroristii Hamas pandesc armata, film din go pro ale lor. Acestia n au ramas in
    viata
    https://youtu.be/2kzCU8yajlI?si=SOmOBekouZf7f9oa

    Si….inceputul predarii in mase. Sunt lasati in chiloti ca sa se vada lipsa de
    centuri explozibile

    https://youtu.be/UI1_kPkaIpY?si=FXDWF2k98irOuqKK

    Si….noi tampitii le am dat acum 17 ani autonomie?

    7
  67. https://fb.watch/oRHXe9fu8o/

    Nave DSU și politia de frontiera. Damen

    1
  68. https://twitter.com/LMNews/status/1732877979233984910 07.12. 23 Spike NLOS recently completed a successful demonstration of the system from U.S. Apache helicopters. This milestone showcases that the Spike NLOS system is ready to be integrated into the Army’s current Apache fleet to provide a premier defense capability. https://news.lockheedmartin.com/successful-live-fire-demo-clears-path-for-spike-nlos-airworthiness-release-onto-us-apache Is planned to adopt in 2024…

  69. Întrebare, la articolul de mai sus. Câte f16, sunt preconizate pe 2023 să ajungă în țară ?

  70. https://www.voltairenet.org/article220094.html

    „Joshua Zarka, directeur général adjoint des Affaires stratégiques du ministère israélien des Affaires étrangères, a déclaré qu’Israël « réglera ses comptes avec le Qatar » dès qu’il aura terminé son rôle de médiateur. En effet, si le Qatar a la possibilité de donner des ordres au Hamas, il ne peut masquer plus longtemps sa responsabilité dans l’attaque du 7 octobre. Non seulement, ce n’est pas un médiateur, mais c’est un ennemi des Israéliens.”

    Articolul insinueaza ca in spatele atacului Hamas s-ar afla de fapt Quatarul si marioneta lui, Bibisor.

    In acelasi timp, noi ca europeni n-ar trebui sa ne facem procese de constiinta mai mari decat americanii, ca ne-am vadut europarlamentarii unui regim islamic revizionist (care prin Fratia Musulmana urmareste restaurarea califatului, inclusiv cu ajutorul militiilor fundamentaliste AlQuaida, Daesh si Hamas, de a carui trezorerie se ocupa din 2018). Motivul ar fi concubinajul administratiilor democrate cu Fratia Musulmana.

    Multe chestii interesante si multe altele care aparent paradoxale dupa cate ma duce pe mine mintea… analizat.

    2
  71. M-a lovit dintr-odată curiozitatea: cu ce își mai ocupă existența Mizil? Mă gândesc că fac mentenanță pe MLI-urile și poate TR-urile pe care le avem, dar în afară de asta mai fac ceva?

    1
    • memorandumuri pt firmele aduse de smecheri din politica in baza unui comision,care nu se concretizeaza niciodata in contracte acordate de mapn

      3
    • Companiile din industria de aparare au nevoie fie de comenzi permanente si substantiale de la MAPN, fie le privatizezi si grosul activitatii (>80%) il fac din comenzi civile.
      Singura privatizare de succes a industriei de aparare din Romania a fost Aerostar…mare pacat ca nu a functionat si in cazul IAR Brasov macar, ca IAR Craiova nu cred ca a avut defapt nici o sansa in acest sens…

      Au incercat ceva similar si la Mizil in sensul ca au vandut compania unor oameni de bine cu afaceri in agricultura care intentionau (la nivel declarativ cel putin) ca grosul afacerii sa devina mentenanta de utilaje agricole, complementar la comenzile enorme ale MAPN…

      Mizilul avea in anii de glorie 2006 o cifra de afaceri de 87 mil RON, 5 mil profit si 365 angajati…
      In 2022 mai aveau afaceri de 2 mil RON si…12 angajati…o privatizare de succes…
      https://membri.listafirme.ro/mfa-sa-mizil-14354253/
      As estima ca mai fac…inchiriere hale…daca e sa ne luam dupa nr de angajati…

      Adevarul e ca privatizarile astea trebuiau facute imediat dupa revolutie, acum ce sa mai privatizezi ??? companiile respective mai valoreaza aproape cat terenul de sub ele…

      5
  72. https://archive.ph/2023.12.05-192342/https://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/russlands-ukrainekrieg-die-neuen-sim-karten-drohnen-des-kreml-a-c131228e-a91e-4465-8471-baf9f957c949

    Shahed-urile 136 pe care le fac mai nou rușii au integrate sisteme de comunicație cu transfer de date prin rețeaua GSM a Ucrainei. Kiturile sunt meșterite cu banda adeziva și sisteme de autodistrugere.

    Întrebare: antenele GSM zburatoare nu ar trebui sa fie o vulnerabilitate când ajung într-o rețea de radare de apărare antiaeriană?

    3
  73. https://economedia.ro/surse-buget-2024-ce-ministere-primesc-mai-multi-bani-educatia-va-avea-buget-cu-61-mai-mare.html

    Creditele bugetare pe Ordonatorii Principali de Credite:

    Ministerul Apărării: plus 11% (plus 4 miliarde lei)

    3