La Multi Ani Romania!

Cu bune si cu rele, pentru romanii care sunt acasa sau pentru cei care si-au facut un rost dincolo de hotarele Tarii, 1 Decembrie inseamna ceva, este o data care ne defineste oriunde am fi, asa ca La Multi Ani tuturor romanilor.

Dintre toate cantecele patriotice romanesti, “Hora Unirii” imi parea cel mai frumos si desi acest cantec are legatura cu “Mica Unire” din 24 ianuarie 1859, cred ca este la fel de bine-venit si pentru 1 Decembrie.

118 comentarii:

 1. La multi ani Romania si romanilor de pretutindeni!

  Sa nu uitama ca :Mihai, Stefan, Mircea , Vlad….Brancovenii au luptat si pt pastrarea valorilor crestine!

  17
  • Hai, La Mulțan și-o intrebare!

   Dela Leontin Sălăjan și până la Gheorghița Vlad eu nu știu că armata României să fi avut comandanți care sa provină din interiorul arcului carpatic. Cu câteva excepții de moldoveni (Stănculescu, Chelaru, Dănilă, poate și Badalan) restul generalilor comandanți au fost in cvasi majoritatea lor din județe ‘de sub munte’ gen Gorj, Olt, Arges, Dâmbovița, Prahova, Buzău…, sau din judetul Constanta (vezi Gheorghe Marin).
   Știe cineva vreun ministru militar sau un șef al MStM care sa fi fost maramureșean, bihorean, ardelean sau bănățean? Eu nu știu. Am explicatiile mele pentru inflatia de olteni, dar mi se pare complet anormal că armata română să aibă doar amprenta culturală olteană (și asimilați ?).
   Încă o dată: Sa trăiești, România, și La Mulți Ani !

   6
   • @La Reyna
    Scurt și fără alte verificări, Dâncu e ardelean get-beget!
    Și parcă și Leș, sau Fifor, nu mai știu exact, tot de prin partea aia era unul dintre ei.
    Părerea mea, hâc…

    3
    • Militari, dom’ne, militari, nu civili, părerea ta!

     1
    • @La Reyna
     Ministru militar ce înseamnă?
     Eu l-am luat ca ministru al apărării.
     Dacă vrei răspunsuri corecte, învață să pui întrebări corecte!
     Părerea mea, hâc…
     P.S. De olteni se știe dinainte de Loviluție, că se trag unul după altul, și că-s ahtiați după grade și funcții, nu e nici o noutate.

     14
     • Reflexele esofagiene te fac sa pui întrebări tâmpite.

      • @La Reyna
       Ca să te scap de alte reflexe, ia d-acilea…
       https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Lista_mini%C8%99trilor_ap%C4%83r%C4%83rii_na%C8%9Bionale_ai_Rom%C3%A2niei
       Am zis eu că e grele???
       Cât de greu era să-l întrebi pe goagăl, înainte să te dai în stambă? Măcar vorbeai la obiect.
       Părerea mea, hâc..

       9
       • Inca o dată ai regurgitat tâmpenii: ce îmi vii cu ministrii apărării din vremea lui Cuza? Chiar așa greu de cap esti, sau ca salvezi aparențele te faci cu nu pricepi că nu puneam in discuție ministrii civili ai apararii, ci comandanții militari ai Armatei din epoca contemporană, mai precis background-ul lor cultural? Cu alte cuvinte, nu pe Alexandru Lahovary ci pe Ion Hortopan.

        1
        • @La Reyna

         Exista un grup numit grupul de la Cluj care are in componenta sa si oameni nascuti in alte parti decat in Cluj sau Transilvania. Au in componenta sa inclusiv fosti sefi de stat major, fosti ministrii sau alti oameni cu greutate din sistem. Daca tu nu sti nu inseamna ca nu sunt.

         Nu inteleg de unde pana unde arunci fitilele astea regionale care sunt fix pix, chiar nu te poti abtine ?

         4
        • Ardelenii merg unde se câștigă, nu-și bat capul cu armata ciolovecule. De armată se ocupă ceilalți,întreabă-l pe lt. Asta nu înseamnă că la o adică o să se tragă îndărăt.
         La mulți ani România!

         1
        • @La Reyna
         Ai mai demonstrat, încă o dată, deși nu mai era nevoie, căt de legumă multilateral dezvoltată ești. vezi că în link-ul ăla găsești TOȚI miniștrii apărării, până în ziua de azi.
         ca să te scap de un efort telectual peste puterile tale, primii 2 miniștri „militari” ai României comuniste, până prin ’66, parcă, au fost crescuți în Imperiul Austro-ungar.
         You’re wellcumm!
         Părerea mea, hâc…
         P.S. Când văd exemplare ca tine p-acilea, normal că mă pocnește regurgitația. E un act reflex când vezi mizerii…

         4
         • Vezi mizerii și simțești monstruos… E clar, ești un caz patologic. Înainte să treci din nou pe perfuzii este bine insa să știi că deși Bodnăraș și Sălăjan evident nu erau olteni, educația lor, atâta câtă a fost, nu a fost austro.ungara, ci o foarte aleasa educație militară în România Mare, in cazul lui Bodnăraș. Evident, ambii au fost inoculați, din motive și în împrejurări care nu fac obiectul acestei lecții, cu microbii ideologici ai Rusiei bolșevice. Evident, acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă erau oltenași și argeșeni de-ai noștri, ca Ceaușescu Nicolae, Vlad Iulian, Militaru Nicolae, Pleșiță Nicolae, și restul ?.

   • sa putea sa n-apara fix de 1 decembrie un ardelean sa zica ceva de asuprirea de la Bucuresti? nu se putea.

    10
    • Vorbești că sa nu taci. Nu sunt dom’ne ardelean, sunt călărășean, dar mi se pare anormală situația asta, ca și cum bistrițenii, sa zicem, sau bihorenii sunt niste români așa, mai nesiguri, și doar in Gorj sau in Argeș se nasc marii români.
     Am și o explicație pentru asta, confirmată chiar de un general din Gorj: dom’ne, in Oltenia și în Muntenia În general, țăranii din zonele astea au fost și sunt foarte săraci și atunci singura speranță pentru băieții de la țară că sa incalte și ei o pereche de pantofi era să meargă la armată, la Securitate sau la Partid. Și așa am ajuns la alde Milea, Iulian Vlad, Pleșiță, Gușă, Stefan Andrei, și restul mafiei oltene/gorjene și muntene care s-au cocoțat unii pe alții în poziții de conducere. Eu cred că politica de cadre din Armata și servicii trebuie să corecteze aceasta situațiune. Capisci?

     4
     • Calarasan, neica nimeni isi pune intrebari existentiale, baga ba *** niste balega-n foc ca ramai fara internet.

      2
      • Mafia frustraților olteni este puternic reprezentată și aici. Normal, dacă nimic altceva nu le iese, măcar să le dea lecții celorlalți, cel mai bine din poziția de șefi, care îi prinde așa de bine…

     • Camarada ” la reyna” , hombre ,estas haciendo preguntas de hoja lata! Sigues y sigues con marinconadas….

      In celelalte structuri ,SRI, SIE numarul ardelenilor este dominant, proportie de 83%.

      Tranquilizate mujer!

   • General Dragalina de exemplu.Daca nu stii tu nu inseamna ca nu exista
    Si te-am remarcat deja,prin comentariile tale tot timpul provocatoare si dispretuitoare.
    ,,Hai La Multan,, e o forma de lipsa de respect.

    6
 2. La multi ani Romania! La multi ani români!

  6
 3. La mulți ani, România! La mulți ani tuturor celor care o iubesc, o apără și o fac mândră cu existența lor! La mulți ani, Români, să nu ne uităm niciodată trecutul și Eroii, fiindcă datorită lor România există, noi existăm…Să nu uităm niciodată că suntem un neam vechi, să nu uităm că România era „dodoloață”…Sper să redevină cândva ceea ce a fost așa cum bunii și străbunii ne-au lăsat-o! La mulți ani, Românie Frumoasă!

  15
 4. La multi ani Romania!!!

  6
 5. La multi ani Romania ??????

  26
 6. La multi ani Romania

  5
 7. La mulți ani România !
  La mulți ani românilor din întreaga lume, și tuturor celor ce iubesc România !

  7
 8. La multi ani Romania,glorie eterna eroilor !

  5
 9. La multi ani, Romania, la multi ani, romani!

  3
 10. La multi ani tuturor romanilor!

  5
 11. La multi ani Romania si romanilor de pretutindeni!

  6
 12. La mulți ani, ROMÂNIA! ??????
  La mulți ani, ROMÂNI, oriunde v-ați afla! ??❤️
  https://youtu.be/E53e1_We6H8?si=IT0HnwyHq49mE6rI

  15
 13. La multi ani, Romania!

  3
 14. La mulți ani tara mea! La mulți ani nouă!

  4
 15. Din Eindhoven, La Mulți Ani România, La Mulți Ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla!

  Nu mor caii, când vor maidanezii!

  https://youtu.be/yUgIyYlMqII

  11
 16. La multi ani , ROMANIA!
  La multi ani , ROMANI!

  6
 17. La Mulți Ani Romania!!!

  2
 18. Sa trăiască să înflorească, da cineva să și plătească că eu m-am săturat de festivism de doi bani și achiziții cu pipeta!

  Hai la mulți ani!

  5
 19. La multi ani România !!! Să nu uităm istoria noastră națională și să iubim țara mai mult. Scuze da rușine clasei politice din România, majoritatea celor care au condus țara ar trebui judecați pentru jafup national și rușine celor care au condus MApN și a marilor generali , veteran de război cu pensie de 380 de lei , rușine celor care au condus MApN . Ce dotare standard are soldatul Ro? Defilăm cu PM 65 . Rușine societății civile ar trebui să mergem peste ei și să doteze armata română că azi ne aflăm în incapacitate de a apăra țara noastră. La multi vouă români și trăiască România . Sperăm la un an 2024 mai bun cu o dotare mai bună și să schimbăm pm alea , că oricât de fiabile și oricât le lăudam sunt urâte și arată incapacitatea noastră. Și ăștia ce comentează trebuie să vedem realitate și situația, având în vedere în vedere că lângă noi e război ,și așteptăm să fim eficienti și să simtă româneste cei care conduc și vor conduce țara .

  9
 20. Azi dimineață la 7 am plecat din Cluj către Alba-Iulia. După un ceas am aprins o lumânare pentru Eroii Neamului la Catedrala Arhiepiscopala. Am spus o rugăciune și la Muzeul Unirii.
  La ora 10 am fost acasă fără festivisme.
  Chiar dacă par ridicol, patriotismul în aceasta țară n-a murit, deoarece am fost un grup de câțiva… dar mulți prieteni.
  Ca să închei relatarea, chiar dacă s-a spus de atâtea ori deja, dacă sunt sincere urările sper că sunt bine primite: La Mulți Ani România!

  21
 21. La multi ani Romania !

  3
 22. Parada de 1decembrie este parada pensiilor speciale. A ccr, a csm, a judecatorilor care au traficat influenta si luare de mita pentru 64000 hectare in Bacau. Si care vor fi reintegrati in functii, o sa fiti judecati de insii astia la Tribunalul Covasna si Brasov, insi la care va veti cauta dreptatea si care vor primi in plus pentru faptele penale comise salariul la zi si multe zerouri in euro. A lu Joanis mereu in concediu si a tuturor imbuibatilor pe care-i caram in spate. Noi cetatenii particulari care o sa vedem pensia din privat in cosciug fiind demult. O tara condusa de niste imbecili neocomunisti toti pana in maduva oaselor. O tara a notiunilor lipsite de continut. Justitie, parlament, ccr, sanatate, educatie, adevar, dreptate si onoare.
  Sa fim sanatosi noi cetatenii care traim intr-un univers paralel cu statul roman.
  Sa le platim pensiile ca multe au facut si produs pentru ei si nimic pentru binele colectiv. Colectiv? Parada asta e parada lor confiscata nu a noastra. Parada smenului national politic. Parada prescriptiei extinctive in penal a marilor corupti.

  17
  • Am să-ți spun cum vad eu parada, ca fost participant în blocul de defilare, chiar de mai multe ori. Sunt practic doua lumi, despărțite de arcul de triumf. Prima lume, cea a politicienilor, gri, unde te chinui sa nu greșești de frica șefilor care sunt atenți la cea mai greșeală. Acolo nu vezi nimic. Ești atent la ce ai de făcut și atât. Am fost chiar și în prima grupă, unde trebuie sa ai privirea spre dreapta și nu am văzut decât cerul. M-am uitat în fugă spre tribuna dar nu am văzut nimic. Am întrebat și pe colegii mei ce au văzut… nimic. După ce treci de arcul de trimf se deschide o alta lume… E fantastic de frumos. Vezi copii frumoși care te strigă, vezi oameni viu îmbrăcați care te aplauda și te încurajează, care te felicită și care ii simți ca sunt mândrii de tine. Aici defilezi cu cea mai mare grijă să nu te vadă românii tăi greșind, dar poți zambii mândru și chiar poți saluta! O cu totul alta lume, care te face să ceri și în anul viitor participarea la defilare. La mulți ani!

   74
   • chiar ma intrebam azi ce gandeste un militar cand vede 2 km de civili care rad, fac cu mana si flutura steaguri avand in primul rand mii de copii ce fac cu mana.
    Ma uitam azi la militarii de pe tehnica ce stationau la intrarea in Piata, erau efectiv entuziasmati, radeau faceau cu mana si se jucau cu copiii. Un FOS i-a bagat pe ai mei in Humve iar un francez l-a tras pe baiat pe Lecrec.

    23
  • Ceea ce spui este in parte adevarat ! DAR nu trebuie sa uiti contextul istoric pentru a intelege prezentul ! Romania a fost prinsa in offsaid de sfarsitul primului razboi rece ! Gorbaciov a „vandut” estul Europei lui Bush si a intrat peste noi pentru a putea sa ne predea „la cheie” cumparatorului . Astel institutiile statuui roman si-au pierdut pentru o perioada de timp identitatea si directia si „invadatorii” invizibili au distrus vechea ordine…si un haos distructiv i-a luat locul o perioada de timp … Acum insa contextul international este cu totul altul si este in interesul SUA si al Vestului ca noi sa avem din nou un stat puternic si o armata puternica pentru a fi o pavaza pentru ei ! Cel mai bine te aperi cu mana altuia care lupta ….. Asa ca noi avem acum o ocazie uriasa de a ne reface un stat puternic, de a ne reconstrui identitatea si de a ne apara interesele, ocazie de care trebuie sa profitam neaparat !

   9
  • Am venit acum 2h de la parada unde am fost cu cei mici.
   Vorbesti prostii fara sa ai habar, parada este a ROMANILOR, nu dadea nimeni 2 bani pe costumatii si curtosii din tribune
   Ba chiar la plecare, in piata Victoriei a trecut o coloana de limuzine cu girofar, absolut toata lumea de pe strada a comentat ca „au inghetat saracii” si se uitau cu ura.
   Asta in contradictie cu militarii aflati fix la 100 m (primii erau chiar FOS) ce erau chinuiti de droaia de copii ce se catarau pe masini si in masini.
   Tot bulevardul era ticsit de oameni si foarte multi copii care au stat cuminti 1h sa vada parada. Iar la final, cand tehnica a oprit spre Piata Victoriei a fost asaltata de civili dar mai ales de copii care efectiv au escaladat blindatele. Indiferent de natie (roman, polonez, portughez, francez, grec, macedonean etc) nu am vazut militar sa nu nu fie amabil si sa sa nu zambesca la copii.
   Asta nu ai inteles, 1 Decembrie este sarbatoarea nostra a romanilor si a prietenilor nostrii, nu trebuie sa ne schimbam viata si atitudinea din cauza unor jigodii ajunsi conducatori vremelnici. Anul viitor avem ocazia sa schimbam ceva, hai sa vedem cat de inteligenti suntem sa o facem.

   32
   • Am fost și eu, după mulți ani, gură cască la defilare! A fost superb, o ambianță de sărbătoare, cu foarte mulți copii în primele rânduri. Excelentă ideea de a lăsa tehnica militară ” la inspecție „! Mi-ar fi plăcut să aud în difuzoare( eram vis-a-vis de gloriosul sediu psd) o prezentare succinta a detasamentelor și a tehnicii de luptă care defilau…Am avut și o nedumerire: o puzderie de steaguri R.Moldova , basarabeni cu care am vorbit, m-au urcat în al nouălea cer. Am cumparat insa un steguleț tricolor de la o persoană care vindea și cu stemă și am constatat că mulți cetățeni nu făceau deosebirea….Dar poate e un semn bun!
    La Mulți Ani, România!

    18
  • Cristian Gherghescu

   Domnilor,mie mi-a plăcut parada militară. Sincer! Am rămas insă, puțin dezamăgit de tunari. Or jucat 21 cu tribuna oficială, ş-or pierdut…

   7
 23. La Multi Ani!! Am vazut piranda5 la Cluj. O namila de masinarie.

  9
 24. La mulți ani tuturor românilor și României!

 25. La muți ani tuturor românilor!!

  1
 26. La multi ani Romaniei si Rominilor!. Sa speram ca va veni o zi in care politicienii actuali vor disparea lasind locul unor adevarate valori.

  3
 27. La multi ani Romania,glorie eterna eroilor !
  La multi ani Romania !
  La multi ani Romani !

  Din pacate…. noi ne facem că sărbătorim unitatea națională.
  Singura sărbătoare e să fim conștienți că ratăm esența zilei de 1 decembrie: suntem dezbinați. Defilarea e pentru hoți, ei sunt uniți. Ceilalți, fiecare pe treaba lui. Asta e unitatea”.

  5
 28. „La multi ani!”: înțeleg prin asta „dezvoltare durabilă” și îmi cer scuze dacã sunã a șablon.

  Așa cum patriotismul se leagă de identitatea fiecăruia și nu face pauza între sărbători, la fel ar trebui sã fie și cu reflexul planificării pe termen lung, iar de Ziua Națională să sărbătorim rezultate și perspective din ce in ce mai concrete și mai optimiste pentru copiii noștri în tara sau pe oriunde altundeva, dar ca români între români.

  La mulți ani !

  2
 29. Mi-as fi dorit sa fim un popor adevarat si nu doar o populatie care ocupa acest spatiu. Dovada ca nu ne iubim aceasta tara este mizeria si gunoaiele aruncate peste tot din delta pana in varful muntilo!

  10
  • daca pentru tine asta este un criteriu ce defineste un popor, mai ai multe de invatat.
   Daca la noi e mizerie, da o fuga weekend-ul viitor pana in Roma si pe urma scrie aici ce ai vazut. Si we celalat da o fuga prin Atena. La revenire fii corect si spune ce ai vazut, nu de alta, dar sa stim si noi daca italienii si grecii sunt doar populatii ce ocupa un teritoriu de catea mii de ani fara sa devina un popor.

   22
   • @ADR
    Si care ar fi cele multe invatat? Si de ce nu ar fi un criteriu? Eu zic ca este un criteriu major, definitoriu! Este o baza, o fundatie.
    Orasele sunt zone f mixte, cu probleme majore de management de deseuri, un amalgam de turism, persoane in tranzit, imigranti etc. Deci dimpotriva, as spune ca mizeria Bucureștiului nu defineste un popor. Din pacate, o spun cu mare amaraciune, omul are dreptate. Bat dealurile si muntii acestei tari de mai bine de 25 de ani, stiu ce scriu si ce mi.au vazut ochii. Este o rusine nationala! Nici nu exista termen de comparatie cu Grecia sau Italia…Nu cred ca realizezi dimensiunea problemei, e una cronica, nu punctuala. Suferim de lipsa unui bun simt elementar si nu e nimic lipsit de patriotism in a spune asta raspicat.

    8
    • daca tu crezi ca esti singurul care cutreiera muntii te inseli amarnic. Da, gasesti gunoaie cum gasesti si cocalari in adidasi de plasa, ochelari de soare cat capu’, pantaloni cu turul lasat si boxa bluetooth din care tipa un manelist.
     Nu a spus nimeni ca suntem perfecti, nici macar nu am spus ca suntem o referinta. As spune ca gradul de mizerie e invers proportional cu gradul de educatie.
     Dar de aici pana sa definim prin asta un popor este in primul rand o jignire si in al doilea un semn de incultura.
     Un popor are in primul rand radacini istorice, idealuri si sentimente nationale unanim recunoscute de catre populatie.
     Un populatie care ocupa o zona are de regula doar ratiuni economice sau strategice si asa cum ocupa tot asa de repede poate parasi.
     Legat de civilizatie, cereti prea mult si prea repede.
     Noi acum 150 de ani treceam de la feudalism, acum 100 de ani incepea alfabetizarea fortata, acum 50 de ani cei de la tara migrau catre orase unde dupa alti 15 ani inghetau si faceau foamea in apartamentele statului. Cand au crezut ca sunt liberi s-au trezit cu hoardele de pe valea Jiului si inca 20 de ani de orbecaiala in democratie „specifica”
     Civilizatia este o evolutie a societatii, trebuie timp pentru a se forma acele reflexe. Si inca ceva, civilizatia vine din bunastare, niciodata nu ai sa gasesti civilizatie unde oamenii traiesc de pe o zi pe alta.

     24
     • As you say.
      Nu sunt cu tine in ideea ca jignesti un popor daca-i spui ca traieste in mizerie (la propriu). Adevarul nu ar trebui sa jignească, este factual. Iar istoria cu evenimentele ei sunt o buna justificare pt altele: democratie prost înțeleasa, lipsa de civism, subdezvoltare majora de spirit comunitar, etc.
      Nu, refuz sa justific gunoiul din sant, din albia raului, din camp, din padure cu cei prea puțini ani de …
      Iti inteleg pdv, nu ma alatur lui. Deversarea gunoiului in natura a fost o norma sociala perfect acceptabila de la cetatean-primar-politician (la nivel scalat) si reprezinta o problema cronica.

      8
      • daca tu te identifici in acea parte de popor care traieste jn mizerie, e treaba ta.
       Fa o diferenta dintre regula si exceptii, faptul ca 10-15 % din populatie sunt neciopliti sau ca 0.1% sunt hoti, nu face poporul asta o natie de jegosi si hoti.
       Ce spui tu cu gunoiul din rau e din istorie, pur si simplu de milenii gunoiul se ducea la margjnea satului unde se degrada natural. Dupa introducerea plasticului asa ceva nu a mai avut loc, deci problema e ca acele sate nu au avut solutia de colectare gunoi. De ce a existat? Simplu, nu existau fonduri, in anii 90-2000 prioritatile comunitatii erau cu totul altele, nu colectarea plasticului. Abia daca erau bani pentru iluminatul public sau un asfalt pe ulita principala.
       Azi aproape toate satele au asa ceva, dar ia timp sa obisnuiesti taranu sa o faca si totodata alt timp sa se elimine ceea ce deja e aruncat.

       15
       • Imi place dezbaterea, e la un nivel la care nici nu indraznesc sa mai sper sa-l vad in elita politica.
        Totusi personalizarile astea pe care le folosesti: ” esti singurul care merge pe munte”, „te identifici cu partea din popor care traieste in mizerie” mi se par scoase din … nimic pt ca discutia e despre idei nu persoane. Nu ma identific cu nimeni pt ca nu am nevoie, am o identitate proprie f solida, traiesc cu multe gunoaie in jur, produse de … ce sa vezi!! oameni prosperi, nu saraci, intr-o zona f scumpa de langa Buc. Cum e posibil? Simplu: am fost invatati ca valorile sunt tranzactionabile nu absolute. Ca daca nu e in curtea mea nu ma intereseaza si ca am o relatie de noncombat cu primarul ca sa.mi asigur linistea locativa si mici „favoruri” comunitare….
        15% de jegosi e deja f mult dar restul de 84% de ignoranti este ENORM.

        6
        • ciudat, locuiesc in o zona exact ca cea descrisa de tine si nu am vecini care sa-si arunce gunoiul pe domeniu public. Nu am vazut asa ceva in toata localitatea, toata lumea stie ca in ziua X scoate la strada pubela, iar in ziua Y resturile vegetale din curte. Da, cu selectarea plastic/metal/hartie as spune ca mai avem multe de invatat, dar sub nicio forma nu gasesti obiecte de acest tip aruncate pe strada. Din contra, daca iesi la merginea localitatii poti gasi saci cu reziduri de constructii, dar adusi noaptea de masinile din Bucuresti.
         Probabil ca stai in un complex sau zona rezidential privata, am cunostinte care stau in asa locatii si stiu ca de multe ori nu se inteleg cu vecinii. Defectul acestor zona este ca zona comuna are doar regula bunului simt si nu prea exista delimitari structe ale proprietatii.
         Deci repet, nu generaliza.

         5
         • ADR este foarte corect argumentat ce spui tu,doar ca din pacate nu ai cu cine.acel domn,daca ii urmaresti si restul comentariilor de pe acest site,toate sunt la fel.Denigratoare cu o tenta intelectuala cat sa pacaleasca cititorul,cand el de fapt nici nu stie bine unde este Bucurestiul si din felul in care isi alcatuieste frazele,iti dai seama ca este foarte artificial limbajul.Mai este un domn care se exprima la fel pe acest site,nu stiu daca nu o fi tot el dar cu un alt nume,si asta ma duce cu gandul la o trolleala ascunsa sub un limbaj decent

          4
          • daca te rog sa faci o compunere din denigrare, trolleala, tenta si artificial te descurci?
           my friend, nick-ul meu este atat de simplu, format din prenume si initiala numelui, nu este nimic ascuns sub asternut, nu exista „alt nume”.

           Si hai sictir cu remarcile astea gen „nu stie unde este Bucurestiul”, nu esti pe formulul Click aici, pastreaza nesimtirea sub control chiar si in conditiile in care te incadrezi la cei 10-15%…

           1
  • Lipsa de respect pentru spațiul public nu are legătură cu iubirea ci cu sentimentul de proprietate. Aia care le confunda au tendința să își bată muierile și copiii.

   Aproprierea teritoriului funcționează uneori exagerat în țările fara tradiție comunistă, unde se ajunge ca vecinii sa se reclame între ei la poliție pentru orice mărunțișuri. La noi însă, dupa colectivizare a urmat politica lui Ceaușescu, în care mimarea responsabilității in comunitate era esențială pentru supraviețuire… apoi restituirile hazardate și abuzurile aferente din epoca lui nea Ilici, pe care s-au construit partidele parlamentare de azi, migrația desculților la oraș, care odată ce s-au văzut stăpâni pe păduri și pe câmpuri, neputandu-le asocia cu vre-un reflex de identitate, le-au vândut să își ia adidași, bemweuri și locuințe în cartierele cele mai proaste, ceea ce le conferea statutul de ajunși în raport cu cei pe care i-au lăsat în urmă.

   Că să își respecte locul („teritoriu” e termenul tehnic) oamenii trebuie să simtă că le aparține, fie pentru că l-au moștenit împreună cu cultura familiei/a comunității, fie pentru că au făcut sacrificii să îl obțină, sa îl construiască și să îl dezvolte in acord cu propriile nevoi și cu propriile valori.

   Chestia asta se poate recupera in timp, prin urbanism și dezvoltare a teritoriului făcute în acord cu cultura europeană, consultări publice reale și feedback-uri pozitive din partea dezvoltatorilor, legi care să oblige mult mai strict actorii dezvoltării să includă participarea publicului in lroiecte, sprijinirea dezvoltarii societății civile de către stat…

   Evident aici apar contradicțiile. Pe de o parte sunt cei lipsiti de responsabilitate fata de ceea ce trece de pragul propriilor gospodării – de unde probleme de la jegul cotidian la omniprezenta dorinței de emigrare și slaba apetența a populației pentru joburi in armata. Pe de altă parte e vb de nevoia oligarhiei cu mentalitatea cazona de tip „Stefan Gheorghiu” de siguranță, pe care nu o înțelege decât prin exercitarea controlului asupra curentelor și ideilor din societate. E normal, pentru că cei de la butoane știu că propria impostura are picioare de lut: autoritarismul, chiar daca nu in forma paroxistica a jandarmilor care fac fapte de eroism împotriva civililor pasnici, ci în cea parsiva a subminării libertății presei, a subminării concurenței în economie și a asocierilor tenebroase cu organizațiile criminale, toate astea impreuna constituie baza stabilității statului.

   Lucrurile nu se pot schimba peste noapte decât dacă o societate ajunge sub tirania unui regim militar străin. Faptul că am primit șansa să învățăm din greșeli e din punctul meu de vedere o premiza a unei dezvoltări durabile a societății și un semn al încrederii pe care occidentalii (axa lu Base în speță) au investit-o in Romania, in ciuda premizelor politice și sociale mai proaste fata de vecini.

   Capitalismul asa cum îl avem e probabil calea cea mai pasnica posibilă prin care comunitățile ar putea să ajunga la un moment dat sa își aproprieze teritoriile. Orice derapaj naționalist e înșelător, întrucât eventuala disponibilitate politica de re-nationalizare in diverse sectoare va submina construcția socială atât de străvezie și de fragila din ultimii 30 de ani.

   2
 30. La Multi Ani, Romania !

  1
 31. La multi ani Romania!

 32. Te uiți la politicieni și ziariști și vorbesc că se întorc români în țară ,unde au văzut ei asta , că în orașul meu e pustiu , din generația mea numai e un tânăr în oraș și 60 sută sunt plecați afară , să nu vorbim la nivel național și să nu vorbim de depopulare. Vorbim de Dzeu și de naționalism da majoritatea oamenilor din România se chinuie sa trăiască să nu vorbim despre ce se întâmplă în spitale și de corupție . Ne-au furat țara și au amanetat-o pentru grupurile lor de interese. Ne depopulăm și nu aducem nimic , nu susținem viața în România,doar corupție auzi și ineficiență ,șmecheri și grupuri de interese care s-au abonat la banul public. Noi suntem români și dreptul tuturora e garantat ,să fie libertate și garantate drepturile și românilor din jurul tari , aici iar clasa politică trebuie să lucreze. Trăiască România și al ei popor

  5
  • Omule, depinde ce intelegi prin acel oras. Daca nu este un oras mare, de peste 100k locuitori, slabe sanse sa aveti un viitor prea roz in fata ca sa revina cineva.
   Vad si pe aici indivizi care jelesc situatia prezenta dar nimeni nu vede peisajul.
   Sa o luam istoric, industrializarea comunista din anii 70-80 a fost facuta pe principii comunitare nu de eficienta. Adica, statul colecta aproape toata resursa economica si construia orase, dar acei oameni aveau nevoie de locuri de munca iar pentru asta le facea si capacitati de productie. Fabricile astea erau in mare parte nerentabile, deoarece nu este eficient sa ai costuri logistice mari datorate distantelor intre producatori.
   Capitalismul inseamna eficienta, NIMENI nu investeste un sfant daca nu are asigurata forta de munca si eficienta economica (adica sa poata livra cu profit). Din pacate oasele mici nu au personal suficient pentru a sustine proiecte industriale mari si a doua problema este calificarea, oamenii cu grad mare de calificare stau pe langa centrele industriale si universitare, in ziua de azi nu mai poti face productie doar cu absolventi de scoala profesionala.
   Deci asta e realitatea crunta pe care cei din orasele mici refuza sa o inteleaga, asa cum orasul ala a fost „umflat” artificial de comunisti doar din dorinta de a da de munca, tot asa acum acel oras se va „desumfla” pentru ca efectiv nu are capacitatea de a sustine activitati economice cu grad mare de complexitate. De cele mai multe ori tipa si urla ca „le-au distrus industria”, fara sa inteleaga ca in capitalism conteaza eficienta NU comunitatea.
   Capitalismul inseama si altceva, omul isi schimba resedinta dupa locul de munca, nu creaza nimeni locuri de munca unde vrea sa stea omul. Din cauza asta in occident dar mai ales in US sunt extrem de multi ce aleg sa stea cu chirie, nu ca nu au bani de casa ci ca vor mobilitate pentru a beneficia de orice oportunitate in job.
   Din cauza asta este necesara o noua reorganizare adminsitrativa, in Ilfov sunt comune de peste 30k locuitori in acte si real peste 70k, iar la 50 de km gasesti „orase” care au 10k de locuitori fara locuri de munca in privat, dar au administratia locala ca pentru un oras.
   Sa stii ca se intorc multi din occident, e plin prin Bucuresti, Cluj, Brasov, Sibiu etc dar din pacate nu ai sa vezi asa ceva prin orasele mici. Ba din contra, in fiecare zi prin Bucuresti ai sa vezi cel putin 15-20% dintre masini cu numere de provincie cum isi duc copii dimineata la scoala.
   Nu este vina contribuabilului din Bucuresti, Targoviste sau Ploiesti sa sustina din taxele lui un Moreni, Mizil, Fundulea sau Urziceni ca oras, ba mai mult daca ne luam dupa ce vor oamenii de acolo sa finanteze Statul investitii pentru a li se asigura locuri de munca.

   4
 33. La Multi Ani Romania si romanilor!
  Avem Bayraktar!

  1
 34. La Multi Ani, Romania! Singurul loc de pe lume numit acasa.
  Asta am invatat de la parinti, asta ii invat si eu pe cei mici. Daca strabunii nostrii au luptat si murit pentru ea, noi avem datoria ca macar sa o pastram, indiferent unde ne duce drumul vietii, aici trebuie sa fie mereu acasa.

  14
 35. „Pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, cea mai nouă achiziție a Forțelor Navale Române, vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, se află în Oceanul Atlantic, în drum spre Strâmtoarea Gibraltar. Abia peste trei săptămâni marinarii militari de la bord vor ajunge înapoi acasă. Cu toate acestea, de când nava a primit pavilionul românesc, echipajul trăiește zi de zi pe teritoriu național.” Sursa: Fortele Navale Romane

  Putin, putin cate putin cum zice Stratan, dar ne dotam decent pe toate palierele.

  13
 36. La mulți ani tuturor românilor oriunde v-ați afla. La mulți ani România. ???

  2
 37. La mulți ani, România! La mulți ani, romani! De multe ori, viata de zi cu zi ne face sa fim poate mai critici decât ar trebui cu tara noastră și cu concetățenii noștri. Dar avem multe lucruri cu care sa ne mândrim… doar sa deschidem ochii. Și odată deschiși, nu vom mai permite conducătorilor sa își bata joc.

  2
 38. La mulți ani, Romania !!! ??

  1
 39. La multi ani Mama draga! Sa fii puternica si mindra!
  Asa cum te-am lasat si asa cum te stiu!
  La multi ani Romania! La multi ani Romani!

  5
 40. La multi ani !
  Azi am sarbatorit prin munca. Si ieri. Vom sarbatori si maine. Tot prin munca.
  Indepartam urmarile furtunii de zapada de weekendul trecut, cu sute de arbori rupti.
  Viata de bugetar :-))))

  15
 41. Trăiască România!
  La mulți ani!

  4
 42. Amintire eterna celor care au infaptuit Romania Mare si ne-au dat acest 1 Decembrie pe care-l folosim azi ca zi nationala.
  Nu cred ca e nimic care sa ceara o urare de „La multi ani”, e o amintire despre realizarile inaitasilor nostri si o speranta ca odata va veni o alta generatie care sa o depaseasca pe a lor.
  E evident ca putem mai mult. Avem deja exemplu, doar sa si vrem sa invatam ceva din el.

  3
 43. La mulți ani Romania ! La multi ani romanilor ! La mulți ani tuturor celor ce gândesc românește !

  2
 44. Eu vreau și 10 Mai sărbătoare națională. Ce țară este aia care refuză să își sărbătorească ziua în care s-a declarat independentă?
  https://historia.ro/sectiune/general/ziua-regalitatii-10-mai-ziua-cu-tripla-576063.html

  11
 45. * La multi ani Romania !

  1
 46. La mulți ani România !!! La mulți ani tuturor romanilor !!! Dacă am fi conștienți de câți s-au jertfit pentru ca noi sa avem aceasta țara , poate altfel am prețui-o …

  6
 47. La multi ani !

 48. Vasie Băcăuanul

  La mulți ani României și la mulți ani românilor! Am văzut ieri o chestie faina de tot: la un consulat al României din R. Moldova, o rusoaică stătea la coadă pentru viză și pașaport românesc. Condiția e să învețe limba română și să știe imnul nostru. Vă dați seama? Rușii învață limba română, nu invers! Și imnul celor pe care i-au ocupat, jefuit și batjocorit! Sigur stalin se întoarce în mormânt!

  10
 49. La multi ani Romania ??! Superba parada , cred ca a fost cea mai bine coregrafiata din cate am vazut, felicitari tuturor membrilor MApN, MAI si SRI pt o prestanta de exceptie

  7
 50. Eroul ești pompier tată zău , ești salvator ? ,bun personal ție bravo , da eu când văd un pompier un polițist un profesor nu pot sa nu mă întreb oare cât a dat mită ,?. Știind cum sau făcut angajările in sistem în 2010 ,acum cu pandemia , nu pot sa nu mă întreb oare cât și cine a băgat pe cel care îl văd în fața mea ,nu de alta da e de odată cu tata la 50 ani zău de nu ,și mă întreb oare cât mai merge corupția asta in sistem ramburs?.

  3
  • Cipri,calmeaza-te draga ! Mita nu se da nici ca sa fii pompier cu atat mai putin ca sa fii profesor.
   De fapt,scuza-ma,am gresit;Eu credeam ca tu vorbesti de Romania dar tu te refereai la tara ta,maica rusia :)))

   4
  • mita sa se faca profesor! Pe ce planeta traiesti? Un copil al meu a avut in 3 luni 3 profesori de matematica, ca nu vine nimeni pe acele posturi la 3500 RON net (un vanzator la supermarket in Buc are tot atat). E JALE mare, generatia veche iese la pensie si din spate nu mai vin tineri. In fiecare an are cel putin un profesor pensionar. Asta atat in Bucuresti dar mai ales in orasele de provincie.
   Aceeasi problema este si la doctori, daca te duci la orice clinica cel putin 1/3 sunt trecuti de 60 de ani.
   Daca nu ai habar de viata reala nu mai scrie balarii pe aici. Sunteti pe aici o gasca de oameni frustrati de irealizarile personale si va cautati motive.

   2
 51. La multi ani Romania,la multi ani tuturor romanilor oriunde s-ar afla!
  Indiferent unde am ales sa traim temporar sau deficinitiv,sangele apa nu se face ,iar iubirea de tara iese la iveala spontan atunci cand nu te astepti
  Sunt plecat in Belgia de multi ani,iar o intamplare petrecuta recent,adevarata 100% ,m- a pus pe ganduri.
  Ma intreaba baiatul meu de 11 ani,dupa ce s-a uita la inceputul meciului Romania Elvetia :,,tata,m-am uitat la meci si am vazut toti acei oameni din tribune care cantau imnul Romaniei si mi s-a zgribulit pielea,e normal? De ce ? ”
  Atatea aveam sa-i spun , in timp ce mi s-au umezit ochii …

  6
 52. La multi ani Romanie!
  Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
  Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
  Braţele nervoase, arma de tărie,
  La trecutu-ţi mare, mare viitor!

  Un prim pas – coada la carti la Cluj – https://republica.ro/coada-de-zeci-de-persoane-in-cluj-la-deschiderea-unei-librarii-care-a-anuntat-ca-ofera-1-000-de-carti

  6
 53. Nu stiu zau ce sa zic ,eu cunosc in micul meu orasel de munte cam multi profesori pe politic la fel cum sunt si pompieri,politisti tot felul de angajati la primarie . Iti si dau exemplu la biblioteca sunt 2 angajati unul e sef si are peste 8600 lei si cel de al doilea are salar de 4700 lei .Deci eu vorbesc de localitatea mea unde se vad unele lucruri izbitor , dar mna realitatile sunt acestea care sunt si premise spre bine speram. Daca spui adevarul imediat esti troll rus , sa iti spun ca bunicul a fost prizonier la rusii , sa iti spun ca am var decedat la Timisoara , sa iti spun ca am frate maistru militar la Cj sa iti spun ca am AF si ca platesc la stat cam multe taxe, din pacate coruptia ucide si in Romania e o realitate ,exemplu de cum functioneaza sistemul au data afara sefii Pol de Frontiera dar ei tot sefi sunt la alt departament ,daca nu au fost lucrurile bune sub comanda aluia de ce il mai tinem pe post cald platit din banii publici ?Doare cand spui adevarul, stiu dar coruptia , dezinteresul clasei politice , administratia publica super stufoasa ,grupurile de interese , aia e ,situatia si noi nu putem schimba nimic ,dar na fa-ma troll rus cat vrei,tu realitatile . Nu conteaza locul de unde esti romani suntem totii si egali . .Daca voua va place situatria tarii aia e , mie nu imi place si am dreptul sa scriu ce vreu, nu jignesc si nu injur si sa nu uitam ca sunt ro si nu troll rus, cetatean al unei tari corupte , vezi bine cazul judecatorilor care desi prinsi cu mita sunt in sistem si isi cer salariile retroactiv din urma si cei de la Politia de frontiera ,numai la Nadlac in jud meu de cate ori a fost caz de mita si ce sa schimbat ? Nimic , tata mai usor da suntem ro da vrem o tara care sa fie tara pentru totii si sa avem o tara curata.

  1
 54. Da esti mare patriot plecat afara ,pai vino sa lucrezi pe minimul pe economie si vezi cum te simti sa traiesti in tara si sa vezi ca cumperi de miliarde de dolari vaccinuri , sa vezi cum te simti cand lucrezi si nu iti ajung banii de la un salar la altul ,sa vezi cum te simti cand vezi ca esti jignit in propia tara si cand presedintele , premierul pleaca pe afara si tu traiesti de pe o zi pe alta , iubesti tara da nu traiesti aici sa vezi ca ti se fura propia casa si se modifica harta cadrastrala si te expropiaza tipii destepti cu un neica nimeni duin primarie , esti trol rus daca vrei sa fie corectitudine in tara ta si ai moralitate . Tara Zarandului si vezi cat de trolii rusi suntem noi moti :)))).Nimic nu e european in Romania , suntem cum suntem . Sa iti dau iar un mic exemplu sa inaugurat gara din Arad a 3 zi cand a plouat in interiorul gari ,si nu sa reparat ,schimbata acel geam un an de zile pana nu sa facut petitie la Bucuresti de catre primaria Arad ,desi angajati ,seful gari stia de acest lucru , si tu imi spui troll rus ,cand eu platesc azi maine si aerul , si mi se ia din salariul asta made in Ro 43,8 suta din salariu.

  2
  • Bálint baci, Guido Kursan/Kunsan… nu vrei matale sa te lasi de meserie?

   3
  • Studiul ala este zero barat.

   3
  • Cam des bagati capul in poza voi astia care ati venit in Europa fragezind carnea cu fesele.

   4
  • 1 – „Doctoratele” rusesti nu sunt recunosctute in UE. Merci oricum, o reconfirmare a motivelor e bine-venita din cand in cand, ca ne-ntarata sa crestem presiunea impotriva propriilor nostri plagiatori, spagari si mistificatori din cercetare. Decat la nivelul de jeg si de decerebrare al rusilor, mai bine fara doctori crescuti in tara.

   2 – Rasa are tot atat de-a face cu cultura cat are vodca cu democratia. Sigur ca dupa 100 de ani de blocaj mental putin probabil sa depasesti prejudecatile rasiale cu argumente rationale. Cica metilica ajuta 😉

   * Multumesc pentru publicarea balivernelor astuia si blocarea celor care chiar scutura caruta cu prosti, care altfel, cine stie, s-ar putea lumina subit la dovleac ?

   • Cum am zis studiul respectiv este multime vida. Material de onanism pentru sovinii de la vest si de la sud.

    • Mai dragi coni, am auzit si eu la un vin fiert de duma asta, am ras, am ras mai mult, colegii unguri de la masa radeau si ei cum radem noi de Becali cand ne spune de daci monoteisti… si tot asta, fiecare natie are prosti, si presa portavoce a unor prosti.
     Studiul ala, l-am cautat si m-a bufnit rasul. Studiul genelor in istoria moderna este un fel de interpretare libera a unei opere literare. Adica, ce a vrut poetul sa ne spuna… si de acolo, delirium tremens.
     Prin urmare, sa publici un studiu facut pe.. tineti-va bine un esantion de 140 aproximativ de urme istorice este o gluma. Apoi, discuta de Balcani si nu ajungem cu socoteala in Transilvania. Dar si asa, ai gasit nu stiu, 10 ramasite umane intr-un sit arheologic, si daca le analizezi genetic ce obtii? Sti cine s-a casapit cu cine acolo, si pot corobora istoric 2-3 izvoare? Al naibii de treaba, ne-ar da ca un sfert din populatia Romaniei este truca. Amestecul etnic este o chestiune de dezbatere interminabila, din aceste motive nu face parte din nici o lucrare istorica, pentru ca nu are valoare stintifica.
     Imi aminteste de debilii care spuneau ca suntem doar daci… cum au ajuns la concluzia asta, nu stiu ce studiu ne povestea ca genomul locuitorilor de pe aceste meleaguri nu s-a schimbat mult in 2000 de ani. Ha? Si de aici, concluzia logico-stintifica este ca suntem daci. De parca stiau ei cum e genomul dac, l-au comparat cu Gigiel din Ruginoasa din prezent si a dat 90%. Realmente o concluzie stintifca mai mult decat ca pe aici au trait oameni albi, blonzi si sateni de cam 2000 de ani si nu negrii africani, nu putem trage. La creatie, da, de ce sa ne oprim la daci, daca suntem Klingonieni?
     De asta spun, nu are rost, astea sunt niste bancuri cu tenta istroica cel mult.
     La ungurii de peste granita, marginal s-a preluat acest „studiu” fara ca o institutie sa si-l asume. L-a preluat un fel „”ziarul national” de la ei, o revista „Mandiner” de centru-dreapta cica. De aici, s-a facut o mega-stire la noi, „Presa maghiara”, dand impresia ca-i ceva mega descoperire preluata de toate outleturile media romanesti de parca te miri ce s-a intamplat. Un click-bait ordinar.
     Interventia LARICS, mai mult decat binevenita, si la cat mai multe. Frumos, elegant, cu subiect si predicat.
     Hai sa-l punem in orginal, sa nu avem date concluzii third-hand… https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(23)01135-2
     #orbantotunboue #ardealu’nu-i’a’vost

     5
     • Este o oarecare fierbere in zona sud estului european ca pe langa traditionalul meci romano-ungar se injura mai abitir decat am vazut vreodata in social media macedonenii cu grecii, grecii cu bulgarii, albanezii cu sarbii, sarbii cu bulgarii turii cu grecii. Acum 2-3 ani pe FB la articolele postate de unele pagini de istorie privind zona nu erau atat de multe contre si atacuri de genul celor citite in ultima perioada. Articolul sarbului este din categoria celor care pun paie pe foc. Ma rog nu cred ca este inca un fenomen de masa, sau asa cred. Sper sa nu devina desi tendinta cam asta ar fi.

      • Probabil si art si persoanele care raspund la astfel de art sunt mai organizate,intotdeauna exista posibilitati sa pacalesti filtrele unei retele sociale pe internet,problema e daca ajung sa modeleze curente de opinie in mase,insa nu prea vad cum ca masele acum sunt ca modistele daca te uiti si aici pe site la multi comentatori , isi schimba opiniile cum bate vantu sau cum e moda sau cum e mai cool, in plus facebook nu prea mai e la moda

       • Eu nu sunt un mare navigator pe retelele sociale am ramas la FB cel depasit, cel mult presupun ca la fel este si pe celelalte retele. Tipi ca aceia nu cred ca se limiteaza la FB.

 55. Aoleu….

  140 de schelete din 6 țări, pe o perioadă de 1000 de ani….

  „extensive analysis of ancient DNA sourced from over 140 skeletons dating from the 1st to 10th centuries”

  Ce „extensive analysis” vezi dumneata aici?

  Și linku care spune de la ce universități, cine sunt distinșii cercetători, unde au publicat studiul, pe unde e ?

  Și noi trebuie să luăm articolul ăsta drept adevăr absolut ?

  1
  • E un expert in DNA din Belgrad, Dušan Kekkarević (sau Keckarević… Kečkarević)
   Il baga in seama siteurile de stiri „anti-progresiste” in ultimii ani, cand vine vorba de COVID, genetica popoarelor, etc)

   2
  • Ca sa nu mai pomenesc de faptul ca slavii au aparut in Balcani pe la inceputul secolului 7. Probabil au gasit ADN de slav si in scheletele de dinaintea aparitiei lor prin zona )
   Asta chiar era senzational.

   1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *