Iunie 2020, Permiteti sa raportez!

This entry is part 42 of 91 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Mai 2020, Permiteti sa raportez!Iulie 2020, Permiteti sa raportez! >>

879 de comentarii:

 1. Alin-Theodor

  https://m.defenseromania.ro/azerbaidjanul-ameninta-armenia-cu-recurgerea-la-forta-in-nagorno-karabah_603459.html

  Oare piticul de la Kremlin se pregătește de reaprinderea conflictelor? Nu de alta, dar la ce dezastru e in visteria Rusiei trebuie să ii țină pe ruși ocupați.
  2020 mai are „multe surprize” de arătat.

  În altă ordine de idei, LA MULTI ANI tuturor copiilor!! Indiferent de vârstă!

  11
 2. La multi ani !
  Tuturor ??

  1
 3. ionica fonosch

  * Strabunicul sistemelor de vedere pe timp de noapte Spanner-Anlage { DO-17 }
  https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235044664-a-near-sighted-pencil-in-the-dark/
  ** Urmat de radarul FuG 202 Liechtenstein {radar ce batea mult mai departe decat IR}
  https://www.cdvandt.org/Lichtenstein%20radars.pdf

  2
 4. https://gagauzyeri.md/v-syolah-odesskoj-oblasti-formiruetsya-vooruzhyonnoe-opolchenie/?fbclid=IwAR1qXdbDnp7QDYl3Fk5uKWs03JHwPmUq0CUGipHmTy-cNN-bOHEDOBh2Ha4#
  „În satele din regiunea Odesa (au in vedere Bugeacul) se formeaza miliții înarmate”
  Propaganda rusească publicată pe un site cu .md, dar…… (1) „milițiile” sunt deja formate si înarmate in Transnistria in număr de 4 brigăzi, (2) populația locală (ucraineni, ruși, bulgari si gagauzi rusofoni) e rusofila in mare parte sau cel putin împărțita, plus ca s-ar gasi si voluntari din RM mai ales printre minorități, avand in vedere si nivelul scăzut de trai, șomajul, (3)conducătorii actuali ai R.M., ar putea tine parte uneia dintre părți, mai mult sau mai putin fățiș, (4) Bugeacul e [dez]unit de Ucraina printr-un drum care trece pe teritoriul RM 8 km si printr-un pod peste limanul Nistrului care cu siguranță poate fi distrus, (5) nu stiu ce capacitate are Ucraina sa isi apere litoralul împotriva unui desant maritim, (6) „milițiile” ar putea sa apara simultan in sudul Basarabiei, Harkov, Mariupol, Odesa si sa coincida cu ofensive din teritoriile deja ocupate.

  5
  • Posterul de pe instagram zice ca erau teste. ‘Jurnalizda’ a transformat ceva in altceva. Ce vrei, e platita la click.

   4
  • Fals.
   A fost testare la viteza minima de lansare. Pentru a verifica daca e ok sau nu cind proiectantul scrie:
   Viteza minima necesara decolarii de pe portavion e = cu x noduri/ ora.
   A confirmat ce era scris in ” cartea avionului”
   Toate avioanele din dotarea US Navy au fost testate la acest parametru. La vremea lor. Inca de cind decolau fara catapulta si aveau motoare cu elice pe bombardierele in picaj sau aparatele de vanatoare.

   3
  • lasați-o dracului pe aia,eu am pus pentru clip….senzatii tari?

   1
 5. According to SOCOM Acquisition Executive James Smith, the organization is starting a new program of record called “Mission Command” that will layer all the data commanders need into a single pane of glass.
  https://www.c4isrnet.com/battlefield-tech/it-networks/2020/05/31/special-operations-command-wants-to-put-all-mission-data-in-a-single-pane-of-glass/

 6. „Rusia susţine cu bani falşi armata mareșalului Khalif Haftar. Malta a confiscat 1,1 miliarde de dolari în monedă libiană”

  https://m.defenseromania.ro/rusia-sustine-cu-bani-falsi-armata-mare-alului-khalif-haftar-malta-a-confiscat-1-1-miliarde-de-dolari-in-moneda-libiana_603484.html

  Astia n-au bani pentru ei dar au de dat la altii. Asta imi amintete de ajutorul oferit altora si ei in kuru gol. Politica de KGBisti.

  Mi-am amintit de un film pe aceasta tema, il recomand:
  https://m.imdb.com/title/tt0813547/

  4
 7. Aşa bre, limitare de viteză! Tui’ tehnologia ei de treabă..
  https://m.defenseromania.ro/sua-limiteaza-zborurile-la-viteze-supersonice-pentru-f-35-ca-urmare-a-problemelor-aparute_603466.html

  Gen: păsărikă nu fugi, că iți zboară penili. ?

  5
 8. Egiptul anuntà o aliantà anti-turcà formatà din Egipt, Grecia, Cipru, EAU si… Franta
  https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/05/egypt-anti-turkey-alliance-libya-mediterranean-waters.html

  3
 9. Ordonanța care împiedică Exxon să vândă rușilor participația din Marea Neagră, contestată de asociația ROPEPCA

  https://m.hotnews.ro/stire/24031244

  3
 10. Mna bun si acum reversul medaliei cu rezervistii. Dragi rezervisti(io included), in primul rand la multi ani. In al doilea rand, sa ma anuntati si pe mine cand veti avea alta tema de discutie decat f#t#tele alea de pensii militare. Vedeti ca rezerva nu insemna retragere sau daca asta insemna, hai sa o trecem si in lege. Vedeti ca ar fi trebuit sa fim chemati sa facem una-alta si mai important unii trebuiau sa fie concentrati. Trebuia sa avem o structura de rezerva si o logica, insa avem registre „actualizate” insist asupra ghilimelelor.
  Nu am vazut acelasi „si da-i si lupta si lupta si da-i ca la 48′ ” in orice altceva in afara de pensie. Literalmente ne-a suierat glontul pe la cap in situatia pandemiei si ministerul, dragul de minister, scotea posturi de medici la concurs. Alo? Cati medici mobilizabili avem in rezerva? Va mai demonstrez cat de actuale sunt registrele si cu alt exemplu?
  Mai mult vad obsesia asta a comparatiei veniturilor cu NATO sau cu America. Alo, reality-check trebuie comparat cu nivelul slalarilor din Romania si nu cu cel din SUA. Sigurul lucru pe care il faci avand o pensie de 10000 de lei dupa 30 de ani chiar demni poate in unforma comparativ cu poate 40 de ani munciti ai unui civil este sa generezi niste diferente uriase in societate si mai apoi sa o polarizezi.
  Si cu SUA este alta discutie, de ce la orice propunere argumentata pe reglementari comparative ne vine aceeasi tifla in nas: eh, aia e in SUA, nu ne comparam noi cu ei. Pai cum ii? Ne comparam numai cand ne convine sau cum?
  Anul acesta salut rezervistii din respect, insa nu am nimic de sarabatorit dupa episodul Covid. Sa-si sarbatoreasca cine vrea pensia.
  Ma semnez, un simplu rezervist, fara valente de erou si fara nici o pensie de serviciu. Muncitor cu sirg si contribuabil.

  16
  • Wow… nu stiu cat conteaza dar, ai respectul meu.

   1
  • nu pot gandi altfel decat muma de unde au supt indiferent de culoarea uniformei.sincer au inca ma minunez ca unii mai trageti sperante de schimbare ….tot respectul pentru romanul de rand platit cu minimul pe economie o viata intreaga,care reuseste sa-si intretina familia,sa-si plateasca taxele si sa crape inainte de pensie.si aici se opreste si respectul.

   6
  • O structură gen Gardă Națională (după model american) ar fi mai mult decât binevenită! Rezervisti încă avem!
   Legat de registre, pe noi ne-au chemat o singură dată, ne-au actualizat datele după care ne-au spus: vedeți camera asta? Dacă mai veniți aici înseamnă că e razboi! Atât!
   Legat de bani- aș face-o GRATIS!
   Cred că absența oricărei forme de pregătire militară pentru tineri este o mare greșeală! Eu in clasă a VII-a asteptam cu nerăbdare concursurile de profil.
   Copiii de acum au o singură pasiune- TELEFONUL! Și nu e vina lor!
   PS: Vi se pare normal ca la 40 de ani să fii tot slt.? E chiar dea dreptul jenant!!!?

   3
   • Tman,
    Rezerviști nu mai avem, in sensul că cei care au trecut prin armată obligatorie se apropie de 45.

    Sunt pentru un stagiu militar pe baza de voluntariat, fără obligativitate, așa îi selectezi pe cei care cu adevărat își doresc.

    Am mai spus-o, obligatoriu stagiu militar îndeplinit pentru cei care vor sa intre in sistem, politie, pompieri, servicii, funcționari publici cu statut special.

    Legat de faza cu 40 de ani și slt., consideri că ți-au crescut abilitățile față de momentul la care ai obținut gradul și aveai vreo 20?

    4
    • priam,
     În prezent am 20 de kile de abilități în plus!?
     Nu întămplător am spus de Garda Natională SUA. E formată din simpli cetățeni care se antrenează 14 zile pe an și sunt chemați la nevoie. Sunt o resursă pe care SUA se bazează cu succes!
     Fără patimă și fără intenția de a polemiza, consider doar că rezerviștii de la noi sunt o resursă pentru care statul a investit la vremea respectivă timp, pregătire și bani și la care a renunțat prea ușor!
     Însă poate că asta era și ideea…

     9
     • Subscriu si voi continua seria de articole. GN la americani este un model la care ar trebui sa aspiram dar aia vom putea face doar cand cineva cu oute in pantalones vor stabili clar in lege :
      1 – se infinteaza x brigadz teritoriale infanterie de rezerva „Mihai Viteazul cel Sfant, cel Mare si cel Bun”(am acoperit toti domnitorii)
      2 – avem x functii de general de brigada, x de colonel plin, x functii de lt-col…. x functii de soldat
      ………….
      Si tot asa. Acum ii o harababura si sincer imi pare a fi doar un x acolo pe o listuta pe care o dam la NATO. Realist nu poti sa iti bati joc de acest concept in modul in care au facut-o decat in situatia in care o faci deliberat.
      Da, slt si lt(rez) tot la 40 de ani, se poate ca pregatire asa cum cere legea nu se mai face de prin 90. In rest avem powerpointuri.Desigur ca si eu m-as duce, gratis, moca doar sa ma misc si doar ca juramantul ala inseamna ceva pentru mine.

      6
     • Tocmai! Doar 20??? 🙂

      Satisfacerea stagiului militar pe baza de voluntariat ar fi o solutie, apoi stagii anuale pana la 35 de ani, + stagiu obligatoriu pentru cei din sistem.

      Dar nu se va intampla asta, tarele sistemului sunt evidente, nu doresc unii de prin MapN sa le fie stricata linistea…

      6
      • @priam
       Dar nu se va intampla asta, tarele sistemului sunt evidente, nu doresc unii de prin MapN sa le fie stricata linistea…”
       Partea cu tarele sistemului sunt de acord.
       Eu unul nu sunt de acord cu reintroducerea militarilor in termen, cel puțin 10 ani de acum încolo, pînă nu trec în rezervă toți cei care au prins militari în termen, și toți cei care au „prins” meserie de la ei, pentru a nu continua bătaia aia de joc care se numea „instrucție” în ultimul timp.
       Mai trebuie să treacă ceva timp pînă se vor schimba mentalitățile!
       Problema #2 o reprezintă spațiile de cazare!
       Lipsa prelungită de investiții în cazarmare face acum ca multe cazărmi care înainte primeau fără probleme 3-4000 de recruți la un ciclu de instrucție, face ca acum să primească, și să cazeze,cu mari eforturi,mai puțin de o treime din acele efective. Numai spun de mobilierul
       Părerea mea, hîc…

       4
       • @sharky
        Nu discutam de veterani, bibani, și bătaia de joc subsecventă.
        Vorbim de satisfacerea unui stagiu militar pe baza de voluntariat, colegial, având drept numitor comun camaraderia și o educație de tip sportiv, cu valențele ei.
        Sunt de acord pe partea de mentalități.

        Legat de cazare, nu discutam de „numerele” din vremea armatei de conscripți, pot fi găsite și soluții de tipul dormit acasă, parțial acasă / parțial unitate / unitate, inclusiv mese.
        Nu ne întoarcem la armată de 300000 de oameni, ci vorbim de efective de 12000-14000 de oameni la 6-9-12luni funcție de specializări. Fond locativ încă mai există și ar putea fi amenajat, e clar că e (și) o problema de investiții.

        2
        • Ai in Romania 41 de judete si 6 sectoare ale capitalei…deci „47”.
         Daca fiecare judet/sector are propriul sau batalion (fiecare regiune istorica fiind o Brigada, deci vreo 7-8-11 maxim, depinde cum le imparti)…
         de Garda Nationala (aka „infanterie usoara”, mergem pe sistemul polonezilor, e simplu)…
         rezultatul e ca la…500…600 de oameni inmultiti cu 47 = 23 500…28 200 numar total.

         De fapt e chiar numarul (vreo 24 000, anul trecut pe vremea asta) pe care-l au polonezii acum cu cele 48 de batalioane (ale celor 13 brigazi aferente „voievodatelor”, unele incomplete), insa mai au inca 4 brigazi de format din totalul de 17, asta inseamna cam un total de 60 de batalioane la ei.
         https://www.rumaniamilitary.ro/rezerva-militara-la-altii-se-poate-fortele-teritoriale-de-aparare-poloneze
         Fara sa tinem cont de companiile de comanda, transmisiuni, geniu si logistica pentru fiecare brigada.

         • Nu stiu Razvane, sa incepem mic, o companie ceva acolo la judet. Dar nu au scos functii liniare pe ierahie in jos incepand cu capitan, lenti, sublenti… bla bla. Unitatile practic exista, ca extensii ale unor unitati active.
          Si weekendul trecut mi-a mai dat o maxima un rezervist, baiat serios, pensionar: Pai tu ce vrei daca efectivele unitatilor sunt egale pe timp de pace, pe timp de stare de urgenta si pe timp de razboi. Asta ii intunericul suprem al mintii in materie de organizare si omul are prefecta dreptate.
          Si eu sunt de parere ca la minister cineva nu doreste sa-i fie linistea deranjata.

          5
       • „Lipsa prelungită de investiții în cazarmare face acum ca multe cazărmi care înainte primeau fără probleme 3-4000 de recruți la un ciclu de instrucție, face ca acum să primească, și să cazeze,cu mari eforturi,mai puțin de o treime din acele efective. Numai spun de mobilierul
        Părerea mea, hîc…” asta nu ar fi o problema in mod normal. Armata consuma uzual chestii mult mai scumpe. 1mp de cazarma n-ar trebui sa fie mai mult de 1000 eur, desi comandate bulk si facute cu resurse proprii ar trebui sa fie mai degraba undeva spre 7-800eur/mp. Cu cateva zeci de milioane de eur adica pretul unui avion/elicopter nou s-ar rezolva problema cazarilor in spatii noi, aduse la zi. Nu mai spun ca s-ar constitui la nevoie in spatii de rezerva ca sa nu se mai intample nebunia care a fost cu carantina. Depinde pana la urma ce tip de gandire abordam…

        1
        • Pai la un moment dat atatea spatii avea mapn-ul incat le dadea moca la MJ sa faca puscarii. Spatii sunt insa trebuie renovate. Si sunt anumite zone extraordinar de frumoaste: http://arhiva.replicahd.ro/?p=13960
         Pe de alta parte af fi bine sa construim si noi ceva mai nou.

         2
        • @Stelian
         De gândire de genul pică acoperișul pe tine, dacă nu a picat deja, și sunt infiltrații de la ploaie de la etajul 4 pînă la etajul 1, gen…
         Părerea mea, hîc…

         • @sharky…da, stiu…locuiesc langa o unitate de jandarmi…pacat de ea…e cladire istorica. Dar ma intreb…daca nu putem inlocui tzigla si tamplaria la o casa de ce ne mai facem iluzii c-o sa fabricam nush ce MBT-uri, TBT-uri, samd?

          1
        • La FRR deci buricu targului aveam intr-o unitate weceuri turcesti. Si urcau sobolanii. Jucam fotbal cu ei ::D

    • Foarte buna ideea priam, sunt 100% de acord. Nu ar trebui sa existe sursa externa/filiera indirecta. Ai un an de oaste MAI pompieri, jîndari, MApN ce o fi sa fie, ok. Discutam. Si da, clar stagiu militar voluntar de un an si apoi contract pentru cine doreste. Mi se pare fantastic faptul ca MAi-ul nu are trupa. Pai fa-le pregatire in rezerva, ai cadru si scoti soldat jîndar si soldat pompier, ce dracu ii asa greu?
     Si inca ceva, cred ca Tman se refera la faptul ca ministerul nu a creat conditile sa dobandim un grad in rezerva in plus, asta insemnand desigur pregatire. Fara pregatire si stagiu minim in grad (+1 an pt rezerva) nu am avea ce discuta avansari. Si pregatirea desigur anuala.

     7
  • Ce fel de rezervist ?

   Csa sunt rezervisti si rezervisti!

   Unii ca mine. Adica dupa ce am terminat stagiul miliatr am intrat in rezerva … la 22 ani sau asa ceva!

   Altii … Altii, care au fots APV isti cand au trecut in reerva erau deja buni de pensie. Si,astia primesc pensii militare, considerate de altii ca „nesimtite” De latii care nu si-au droit pensie militara..

   Deci cam cine ar pitea fi loctenet in rezerva ?

   Unu care , dupa efectuarea atgiului militar .. a continuta in economie. Ptr un motv sau altul a mai primit o steluta ….

   Unu, care APV ist fiind :
   – a suferit o trauma, boala care a dus la reforma. Depinzand de gravitatea paradelii este sau nu pensionar militar . Daca in gnl e sanatos va prmi o fractie de psenise militara .. cadn se va pesniona civil!
   – si-a dat demisia din armata. Ca nu a vreut la Satu Mare, ca naiba mai stie ce ! Motove destule. la final de cariera in civil drept la o fractie.
   – un incapabil sau mai rau a fost data afara din armata ! IN anii „de dinainte” locotentu avea „termen de expirare” la 28 de ani. Adica daca era tot locotenent . hai pa !!!

   Cat despre medici in rezerva …. Poveste de acum… ?! parca 47? 48? .. Povestea un colge de servicviu , unu Popescu (fost profesor… ) cca 30-35 ani .. ca nvasta il intreaba „auzii draga da ce grad militar ai tu ?” si el „sublocotenet” Si ea ii intinde un .. livert miliatr „adtnci sublocotente curata cartofii! ordin!” Se uita pe livret ..nevasta sa era maior !!!! Adica in caz de necaz mare ea devenmea sefa de sectie intr-un spital militar!

   Cam astia sunt in gnl medicii rezervisti. Si gradul dupa functie – director de spital = lt colonel. Sef de sectie – maior. Miedic principal intr-o seectie = capitan.

   Dar ca rezervist care nu a fots APVist .. er o chestioe de bun simt sa nu discuti despre pensiile APV istilor! Ca nu tu0ar fi palcutr sa fii APVist!

   1
 11. Eu cu piticii mei… Mai știe cineva, ceva, de procesul legat de Corvete? Nu de alta, dar mai e puțin și jumătate din an e gata. Și tot nimic.
  Sau acum e o efervescență în a face planurile de achiziții după strategia integrată de apărare, pe lângă efervescența de acum câteva săptămâni cu integrarea industriei autohtone în producția echipamentelor militare… Cu atâta efervescență, mai mult de fâsss nu prea aud.

  6
 12. Arbaleta automata, 22 lovituri in 9.5 secunde
  https://www.youtube.com/watch?v=daXTmtVioZU

  1
 13. https://www.podul.ro/articol/fiul-unui-bancher-controversat-implicat-in-falimentarea-bancorex-a-ajuns-lider-in-pnl-de-ce-crede-o-apreciata-jurnalista-ca-sebastian-burduja-este-o-achizitie-toxica-pentru-liberali-6690.html

  Ce dreaqu face peneleul lui peste prăjit, chiar nu-i reușește un criteriu de selecție din care sa-i scoată din schema pe foștii securisti, fesenisti , voiculesti …adică tot ei, doar ca nu mai sunt de stanga dom’le ne-am facut de dreapta si tocmai unde in PNL?!!

  3
 14. Cei șase deputați ALDE au fost preluați de grupul parlamentar al PSD

  https://m.hotnews.ro/stire/24033558

  În caz că mai existau dubii.

  5
 15. Nu e din 2019 ci din 26 mai 2020. Ala bun. Zice ca vor mai comanda încă 8. Am postat eu din greseala primul link.

 16. Am postat imediat linkul corect, dar a aparut dupa vreo două ore și jumătate…

 17. Iar de Suedia

  Anders Tegnell are un tupeu…

  https://m.hotnews.ro/stire/24034087

  1
  • E lasa ca se descurca ei, Belgia are dublu numarului de morti desi nu au aplicat la modelul suedez. Mai bine te uiti la cifrele astea, ca apoi sa te intrebi ce pute, la peste o jumatate de an, de la prevestire apocalipsei planetare.
   * 3,028,278 – Currently Infected Patients
   * 2,973,995 (98%) – in Mild Condition
   * 54,283 (2%) – Serious or Critical
   CLOSED CASES – 3,485,613 – Cases which had an outcome:
   * 3,100,971 (89%) – Recovered / Discharged
   * 384,642 (11%) – Deaths
   Realitatea nu se pupa cu ghicitul „expertilor”. Apropo de experti, iar au dat cu mucii in fasole cloroqina-Lancet-minciuna – tipic pentru acesti „experti” mondiali ce niciodata nu platesc.
   PS. Poate le explici si demonstrantilor (si sustinatorilor politici) „pasnici, empatici si virtuosi” cum e treaba cu distantarea si covidul. Daca iti este peste mana poate incerci la Ludovic si camarila petrecareata.

   4
   • RTI,
    De ce o dai la fenta din nou? Ce am spus eu și ce spui tu?

    Compara-i pe cei din Suedia cu vecinii:

    Sweden’s 4,468 fatalities from Covid-19 represent a death toll of 449 per million inhabitants, compared with 45 in Norway, 100 in Denmark and 58 in Finland. Its per-million tally remains lower than the corresponding figures of 555, 581 and 593 in Italy, Spain and the UK respectively.

    Au „înfrânt” magistral, nu?

    PS Iar o dai cu mucii in fasole, unde am zis eu de mandolina sau alții? Și totuși, noi avem 67 la milion.

    1
    • Fals. „I-au batut” pe francezi. Ieri (443)

     3
    • Priam, fentele sunt doar in capul tau. Am comparat Suedia cu Belgia pentru ca au aproximativ acelasi numar de locuitori, putem compara si cu Olanda, Elvetia, etc. sau inlocuim Suedia cu Japonia, Coreea, HK, etc. Vezi ca norvegienii si danezii nu sunt asa convinsi ca au facut bine cand privesc la suedezi. Rata mare de mortalitate in Suedia se explica prin neprotejarea celor din caminele de batrani (genul retarzilor din NY), problema intalnita aproape peste tot. Realitate este ca virusul nu este asa mortal cum se anunta, in mod paicard si isteric. Masurile au fost aberant de dure, trebuiau protejati cei cu boli cronice severe si batranii. Noi am scapat cu noroc si nimic mai mult, dar absolut nimic. Statul a stiut doar sa dea amenzi ilegale si sa ii indemne pe romanii veniti in tara la izolare benevola. Presa sa umfle gogoasa panicarda si sa faca eroi din arahati, baronii sa isi faca de cap iar medicii sa transforme spitalele in focare, nu utilizau echipamentul, protocolul de acces, etc. si sa isi omoare pacientii vulnerabili internati pentru diverse boli (comorbiditati). Adevarul este ca nu cunoastem mult mai multe despre virus, desi diversi experti deja stiau ca pangokinul este vinovat, fata de acum jumatate de an si tot nu avem un tratament specific eficient ori vaccin. Sinura sansa ramane tot sitemul nostru imunitar, ala facut parf de statul in casa. Cand se va termina aceasta poveste, undeva cu sub 5% mortalitate, vor plati „expertii” prezicatori daunele produse ? Vor plati medicii pentru gafele comise, valabil si la ceilalti nu doar la noi, sau tot eroi ? Cate spitale de campanie au fost folosite, cati pacienti au murit pentru ca au redirectionat resursele aiurea ? PS. Sa te stergi la nas, faceai spume cand am zis ca flutur este o jigodie, ca majoritatea politicienilor, tinuta in brate de KWJ si Ludovic.

     2
     • *editat ce ești, îmi atribui afirmații pe care nu le-am enunțat.

      Nu făceam nicio spuma legata de Flutur, din contră, am spus doar că ai criticat exclusiv guvernul PNL pentru situația din spitale și DSP-uri, când răspunderea e conjunctă, PSD și PNL, la, dobitoaca de la Baia Mare și beuranii din sistem au existat, că USL trăiește .

      Situația e clara, că vrei sa recunoști sau nu, la milionul de locuitori Suedia are mult mai mulți morți decât vecinii ce au instituit masuri dure de carantină.

      Nu mă interesează interpretările tale, oricum tu pe aici ai o agendă, au remarcat acest lucru și alții. E foame de bani, nu?

      4
      • Priam, usor ca iar iti sar fugii, ii critic pe toti daca e cazul, eu nu sunt presar sa scriu la comision. Accept teoria cu „mostenirea grea” si „usl traieste” insa asta nu este o scuza. Inteleg ca iti serveste naratiunea, dar in lume nu sunt doar vecinii Suediei si Suedia nu este singura tara fara „loockdown”, te legi si tu de ce poti doar sa o dai cotita. Discutia despre apocalipsa preconizata, masurile ce au functionat sau nu, medicii eroi, etc. ramane valabila. Am inteles ca doar atat poti, nu e prima oara cand te crezi musca si ma confunzi cu cabalinele, dar nu inteleg de ce insisti in infantilisme. PS. E bine ca nu te intereseaza interpretarile mele dar, surpriza, ai remarcat impreuna cu altii (probabil personalitatea ta multipla, ca am agende.?

       2
       • RTI

        Legat de Suedia, rămâne cum am stabilit, au performant mirobolant, de aia aia din zona au deschis granițele, doar cu ei nu.

        Ai agenda, ești reprezentatul BOR pe aici, ambasador plenipotențiar. ???

        Legat de opiniile tale, nu dau doi bani, și da, întâmplător sau nu, am câțiva prieteni cu care discut postările de pe aici. Și nu discut de Me, Myself & I…

        PS știu și ce ești, și cine ești.

        1
        • Ai un fix cu Suedia, incearca si cu Japonia (pardon, cu astia chiar ca nu iti iese povestea). Sa nu uiti sa te adresezi cu „excelenta voastra”, de aceasta data trec peste eroarea si oroare exprimata. Sigur ca ai, dramatic este ca inca nu esti hotarat daca este intamplator sau nu. PS. Asa si, tine de argument, avertizare sau doar iti arata „dezinteresul” trambitat ? Dubioase apucaturi curioase ai dezvoltat tovarase urecheat.

         4
        • Postarea era despre Suedia, nu?

         Ca despre asta discutam, nu despre Japonia sau lucrurile care iti par tie dubioase: „cifrele astea, ca apoi sa te intrebi ce pute, la peste o jumatate de an, de la prevestire apocalipsei planetare”…

         Te vezi „Son Altesse Sérénissime”?

         Meriti o avertizare?

         1
         • Da, si am spus ca Belgia, desi a adoptat masuri, sta mai rau. Ba inca ti-am explicat si de ce am pus Belgia si nu vecinii Suediei. De ce nu si Japonia, aia sunt pe alta planeta, tu nu ai adus in discutie si alte tari ? Nu a trecut jumatate de an ? Nu au fost previziunile initiale gresite ? Nu au furnizat date eronate „expertii” numiti politic si „prestigioasele” fituici stiintifice ? Nu au toate acestea si alte, enumerate mai sus, legatura cu pandemia ? Nu isi bat joc politicienii de la noi, ba chiar si prin USA si UE, nerespectand chiar ei masurile adoptate ? Asteptam sa citesc opinia ta, nu „fente” juvenile. Nu ma vad, tu ma vezi asa, desi incurci formulele de politete fata de ambasadori cu cele rezervate unor case regale. Poate, dar nu esti tu cel indreptatit sa o faca.

          2
          • Îți repet, poate acum vei retine, la populații similare, sisteme de sănătate similare, clima similară, Suedia a avut mult mai mulți morți, față de vecini, in condițiile in care aceștia au instituit carantină și măsuri de distanțare socială, iar ei nu. Și tu erai adeptul lipsei lor de măsuri.

           Și nu, nu am încurcat formula de politețe, am folosit-o intenționat, că e e plin de figuri regale prin spitalele de psihiatrie… Asta daca tot ai vrut să folosesc o formula de politețe! ???

           1
          • @RTI

           Vezi ca Belgia e campioana mondiala la productia de morti suspecti (nu confirmati…Germania de exemplu facand exact opusul, natie meticuloasa).

           Pentru aproape 2 luni (martie si aprilie, cand deja ajunsesera la vreo 6500 de morti oficiali), Belgia a considerat 95% din mortii din azilele de batrani ca fiind „suspecti de COVID-19” FARA NICI UN TEST!…
           Tine cont ca toti mortii din spitale cu fost confirmati de COVID-19 prin teste (ei reprezinta cam 45% din totalul mortilor oficiali…in timp ce batranii din azile reprezinta restul de 55%).

           Asta inseamna ca, in cel mai rau caz (daca prin absurd, cei 95% de morti din azile ar fi murit de cu totul alte cauze)…aproximativ 3400 de morti ar fi murit din alte cauze!
           Repet, numar maxim posibil.

           Belgia e cu 13% mai mare ca populatie decat Suedia…si mult mai circulata, doar e centrul politic european, nu e in nordul scandinav/baltic.
           Mai termina naiba cu aparatul Suediei, „au reusit” alaltaieri contraperformanta de „a ajunge din urma” pe…Franta!…si sunt acum la peste 450 de morti per 1 milion de locuitori.
           Si da, comparatia Suediei cu vecinii sai e logica si justificata, nu te mai pe tine doar pentru ca ai vrut sa sustii narativa „conservatoare” (ironie) de iesire din lockdown!
           https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Europe#/media/File:Persons_died_due_to_coronavirus_COVID-19_per_capita_in_Europe.svg

           3
          • Apropo..CE MAMA DRACU E ASTA?..acum cateva minute o vazui…e vorba de 3 Iunie:
           _____________

           Iar au uitat ceva informatii si le baga la gramada dintr-odata? Parca au mai facut magaria asta (imi pare cunoscut, dar nu-mi amintesc, nici nu-i mai bagasem in seama pe criminalii astia de ceva timp pana mai deunazi la faza cu „egalarea/depasirea” Frantei).
           Cum naiba sari de la vreo 700 de cazuri pentru zilele cele mai rele, adica mai spre mijlocul saptamanii…si constante – (si asta ma ingrijoreaza cel mai mult la Suedia, constanta asta de cazuri zilnice ce tine de 2 luni intregi, de pe la inceputul lui aprilie)…la un 2200+ (azi vad ca au „doar” 1080 pana acum)!
           WTFUCK?

           2
          • Priam&Mihaeanu. De acord, partial, Belgia are clima asemanatoare cu partea de Sud (ca asta este bine populat) a Norvegiei si Suediei. Eu unul nu am vazut mari diferente, am fost in cativa ani pe acolo, adevarat ca era vara. Cunosc doar sistemul medical danez, dar banuiesc ca nici belgienii nu sunt cu mult sub cel nordic. Asa ca fapt divers, au dotare dar cam nasol la factorul uman (citeam in presa daneza, 2017-18, despre un scandal monstruos din Suedia, legat de un nou spital), nu sunt nici ei de pe alta planeta. Corect, au mai multi morti, dar si o populatie dubla fata de Finlanda, Danemarca ori Norvegia si un urbanism mai dezvoltat.
           Nu, am spus ca masurile sunt prea dure si ca trebuiau protejati cei din grupa de risc, nu sa stam toti inchisi in case. Nu e bai, a inceput sezonul de proteste si pandemia a iesit din spatiul public. Ok, daca zici tu si asta iti aprinde neonul ala rotund, forta fie cu tine. Corect Razvane, insa vezi ca in Sudul Suediei este miscare multa, nu sunt la Cercul Polar. Cum am spus, datele corectate o sa le vedem la final, nu doar ei raporteaza aiurea (prea mult sau prea putin). Nu e vorba ca ii apar, ideea e ca au murit, indiferent de tara, oamenii vulnerabili si, cel putin pentru mine, nu exista o dovada evidenta ca NU se putea fara lockdown/inchisoare. Daca Suedia sta asa prost de ce nu sta la fel si Taiwanul sau alte state ? Mai ales ca unele tari au luat masuri relaxate, inclusiv nemtii, nu ii vad sa se perpeleasca. Daca masurile au fost eficiente, cum se face ca topul mortlitatii este dominat de (fara micro state) : Belgia, UK, Spania (toate cu restrictii dure) ? Chiar daca eliminam Belgia, nu e problema, este inlocuita de Italia. Ma uit la top si nu vad ca masurile dure au functionat. Nu are legatura logica conservatoare cu aceste cifre, SUA si UK – guvern conservator- intrat in lockdown iar Suedia -socialista nu.
           In final toti au iesit sau o vor face, pentru ca au ramas fara bani, vaccinul nu exista si virusul nu a decimat, cu se spunea, populatia mondiala. Repet, consider ca datele sunt putine si alterate, abia in final (poate la anul) o sa vedem cum a fost cu aceasta pandemie de gripa mutanta. Dupa ce vezi experti ce dau cu bata in balta (H1N1, H5N1, SARS, MERS, SARS 2) si politicieni ce se apuca rapid sa adopte masuri idioate, chiar nu te intrebi daca astia sunt normali ? Daca chiar o sa vina „lupul” cine o sa-l mai creada pe „Petrica” ? Si da, am un fix, cine mama lu’ proces verbal o sa plateasca toate hangaralele ?
           As dori sa aud ca expertii si politicienii ce o fac de oaie dispar, pe viata, din spatiul public. Prefer sa imi spuna ca nu au habar despre ce este vorba si astea sunt singurele masuri ce le pot gandi, nu minciuni gretoase despre cat de mult le pasa de oameni. Eu unul nu cred ca un stat incompetent, nu doar al nostru, cunoaste mai bine ca mine de ce am nevoie. Voi aveti impresia ca idiotii astia chiar au habar de ceva (arhat, fauci, ferguson, etc.)? posibil sa cunoasteti tot atat de multe lucruri despre virus (citind diverse pareri avizate ce se contrazic) ca si ei.
           ? desi si aici parerile sunt impartite.Ce faceti daca ne faca testul (putin probabil) si reiese ca am fost purtatori ?? PS. Aveti grija de imunitatea voastra, momentan este singura arma disponibila in rastel.

           2
          • O zi mai tarziu, tot aerienii astia de suedezi, ca o gluma proasta, sper ca nu cumva sa fie asta „al doilea val”, ala care trebuia sa-i gaseasca „natural-turmentati imunizati”:

           1
          • Partidul comunist chinez care a creeat virusul wuhan si la raspindit intentionat pe tot globul nu are nici o vina ci vinovati sunt suedezii,ca romanii nu au omorit destui oameni,ca altii de peste ocean au pus botul la unul ca Fauci care zicese ca ar fi contribuit la crearea virusului wuhan prin china,sau ca in administratia barac obama s-ar fi dat niste bani pentru laboratorul din wuhan….Sau poate este vinovat Vladimir Putin care se lupta la bustul gol cu tigrul siberian si ursul polar sfirsind prin a arunca medici de la etajele spitalelor unde nu exzista virusul chinez dar de frica sa autoizolat in buncar,acum aparind intrun curajos costum de cosmonaut galben(de ce galben???e chinez?)

           2
 18. Stai un pic, azi e joi…
  Ieri, miercuri, prima miercuri din luna…n-am auzit nici o sirena de alarma inte 10:00 si 11:00!

  3
 19. Firmele romanesti din industria de aparare nu au, nici azi 04.06.2020, bugetele aprobate de ministrul economiei: https://www.national.ro/social/ministrul-economiei-pune-cruce-industriei-de-armament-686096.html/
  Are timp numai pt „un sprit” in biroul sefului…

  3
 20. https://www.wall-street.ro/articol/International/256024/cum-a-preluat-china-controlul-unei-parti-importante-din-portul-constanta.html#gref
  Mai stiti pe mocanii aia cu abonament la teoria conspiratiei care ne spuneau ca Olanda nu ne lasa in Schengen ca porturile lor scad influxul de marfuri. Da… claaar, plus faptul ca no, Constanta, rrromanesc si romani din aia verzi.
  Pai si atunci cum p.l.m se poate intampla chestia asta, strategic, geopolitic si mai important: economic. Cum de i-au lasat pe chinezi sa-si faca de cap acolo?

  • Cine Frans Timmermans si Ciolos?:

   Premierul Cioloș propune Olandei o bună afacere în domeniul transporturilor

   „Cu doi ani în urmă pe când deținea portofoliul Externelor în guvernul de la Haga, Frans Timmermans declara la București că dorește realizarea unei cooperări strânse între portul Rotterdam și portul Constanța: ”Noi dorim să împărtășim din experiența noastră, a spus el , în domeniul logisticii și organizării portuare și nu doar pentru că ar fi în folosul Constanței, dar și pentru că ar fi în beneficiul Rotterdam-ului.” O asemenea ”alianță”, a explicat F. Timmermans, ar permite României și Țărilor de Jos să controleze întregul transport european de mărfuri pe cale maritimă și fluvială. ”
   https://www.dw.com/ro/premierul-cioloș-propune-olandei-o-bună-afacere-în-domeniul-transporturilor/a-19104257

   Imi place cuvantul „controla”…
   Oricum ce nu controleaza China, pana si cercetare militara le fac europenii, pe ici pe colo… deci este europenism….
   ..
   Se putea sa nu inceapa o campanie impotriva sistemului national anti-grindina si de stimulare a precipitatiilor….(de umarit unde apar articolele)…
   Autoritatiile ar trebui sa le explice oamenilor ca pe aceleasi instalatii se vor putea lansa, in curand, rachete care sa aduca ploaia.

   3
 21. USS Theodore Roosevelt a iesit pe mare
  https://youtu.be/1CA7607mUhE

  3
 22. Watch a salvo launch of new Ukrainian R-360 cruise missiles

  „According to the UNIAN, the R-360 missile weighs 870 kg; the weight of its warhead is 150 kg; its launch range is up to 280 km and speed is about 900 km/h. It is able to get at a height of from 3 m to 10 m above the surface. The complex can simultaneously launch up to 24 missiles, i.e. a full salvo of 6 launchers, with an interval of launches in a salvo being from 3 to 5 seconds.”
  https://defence-blog.com/news/watch-a-salvo-launch-of-new-ukrainian-r-360-cruise-missiles.html
  ..
  SUA oferă un nou ajutor militar Armatei Ucrainei în războiul cu forțele pro-ruse

  „Noul pachet de asistență militară include sisteme radar, echipamente împotriva artileriei, sisteme de comunicații, zeci de ambulanțe, armament, dar și două bărci de patrulae operate de Marina Statelor Unite.
  Se pare că ar fi vorba de bărci de patrulare Mark VI. Acestea sunt considerate deosebit de importante de către Kiev, având în vedere tensiunile dintre Ucraina și Rusia în Marea Neagră, dar și în Marea Azov.
  https://www.defenseromania.ro/sua-ofera-un-nou-ajutor-militar-armatei-ucrainei-in-razboiul-cu-for-ele-pro-ruse_603407.html
  ..
  Air Force Weaponizing Cargo Planes For All-Domain Ops: ‘Bomb Bay In A Box’

  „“It’s all about capacity, and you’ve got to create enough capacity so that long-range punch is really a punch,” he said in a Mitchell Institute briefing today. “And what we see is that, no matter how big our bomber force is, the capacity that the Joint Force needs is always more and more and more.”

  “Cargo Launch Expendable Air Vehicles with Extended Range (CLEAVERs)” — “long-range, high precision weapons destroy moving and non-moving targets.”

  According to AFRL, future demos will include “CLEAVER glider vehicles, powered vehicles, and full-up vehicles with optional Warhead and terminal guidance.”
  https://breakingdefense.com/2020/05/air-force-weaponizing-cargo-planes-for-all-domain-ops-bomb-bay-in-a-box/?_ga=2.99920667.442989544.1590659814-840430653.1590659814

  1
 23. https://www.defenseworld.net/news/27132/Czech_Republic_to_buy_52_Nexter_Caesar_Howitzers_for__249M#.XtnKXlNDMwA

  Iete-te și la ,,fraierii” ăștia , o dau acum si cu artileria, nu le ajunge, noi in schimb nada…..trăiască pensiili lu matale domnu jeneral!…. nu, nu luam nimic stati linistit ca nu vrem să ne atingem de pensişoare!

  1
 24. https://bucpress.eu/opinie/reforma-administrativ-teritoriala-din-ucraina-12147?fbclid=IwAR0–1cN8LTGXac4VwYV-JHsS82MiQjJexJqhDd2RUFlSinskSmDzzBX2Y0
  După calculele mele, o unitate administrativ-teritorială alcătuită din raioanele Storojineț, Hlîboca, Herța si Noua Suliță ar avea o populație totala de 287 748, dintre care 159 294 români sau 55,4% in schimb in restul regiunii Cernăuți (fara astea 4 raioane) ar ramane 22 486 români dintr-o populație totală de 622 217, adică doar 3,6%! Alba-neagra uite ca nu mai sunt români in Bucovina de nord.

  1
 25. Three studies find that hydroxychloroquine reduces chances of contracting Covid, so ICMR allows more frontline workers to take it as a preventive drug.

  „“amongst healthcare workers involved in Covid-19 care, those on HCQ prophylaxis were less likely to develop SARS-CoV-2 infection, compared to those who were not on it”.
  https://theprint.in/health/hcq-breakthrough-icmr-finds-its-effective-in-preventing-coronavirus-expands-its-use/427583/?amp&__twitter_impression=true
  ..
  The Guardian, informație BOMBĂ: OMS și Guvernele s-au bazat pe datele unei firme fantomă. Informațiile, scoase din burtă
  https://www.ziarulprofit.ro/index.php/the-guardian-informatie-bomba-oms-si-guvernele-s-au-bazat-pe-datele-unei-firme-fantoma-informatiile-scoase-din-burta/

  “Studiul” care a determinat WHO/OMS sa opreasca cercetarile privind eficienta Hydroxychloroquine s-a dovedit a fi cu mari probleme, date care nu coincid cu cele ale surselor citate sau spitale care spun ca nu au dat cifre.

  Cum de WHO/OMS nu a fost capabila sa detecteze aceste anomalii si a pus asfel in pericol vietile oamenilor?. Ce rol are o astfel de organizatie daca nu este capabila sa faca cercetare/analiza stiintifica? (un medicament care este folosit pe scara larga zeci de anii pt. tratarea bolilor autoimune sau malarie dintr-o data devine periculos…).

  2
  • Ce que nous avons appris du COVID-19 : des morts qui auraient pu être évités?
   https://www.youtube.com/watch?v=GHXKRk2WST8

   1
  • Am mai spus-o pe aici, există o Mafie academică de care lumea nu e deloc conștientă. Jurnalele de știință publică NUMAI ceea ce este în acord cu POLITICA EDITORIALĂ, adică doar ce convine unora, cam ca la Antena3, politică editorială într-un singur sens. Descoperirile care nu convin sunt torpilate, oamenii care nu convin sunt marginalizați, în timp ce se susține sus și tare ”imparțialitatea” studiilor, și ”corectitudinea” sistemului peer-review (verificat de confrați). ”Verificarea de confrați”devine astfel doar o altă sită în care cei cu viziuni înguste pot bloca articole care nu se încadrează în liniile directoare trasate de șmecheri.
   Lancet, jurnalul care a publicat rahatul de ”studiu” contra chininei, și în baza căruia imediat OMS a interzis tratamentul cu acest medicament, s-a remarcat la începutul pandemiei printr-o scrisoare semnată de mai mulți cercetători prin care s-a dat girul că virusul nu e manipulat în laborator. Practic prin această DIRECTIVĂ s-a indicat, exact așa cum făcea Ceașcă pe vremuri, cum trebuie să arate articolele trimise spre publicare, altfel autorii o să o ia în freză.
   Numai că articolul ăsta cu studiul chininei a mers prea departe, a luat scuipați de la prea mulți și au fost forțați să-l retragă, altfel nu ar fi făcut-o, ar fi urlat victimizându-se că-i atacă conspiraționiștii și antivaccininștii.
   Asta apropo și de pledoariile unora ca să ascultăm de specialiști, care se dovedesc acum că-s un pic cam mânjiți. Să-i credem pe specialiști, dar care vin cu dovezi, nu cu gargară, tupeu ordinar și glumițe de șmecheri.

   Francezul ăla cu păr lung din Marsilia, Didier a zis de la bun început că se ccă pe studiile lor, că el știe ce a văzut cu ochii lui. Și cum tratamentul cu chinină e vechi de un secol, acum descoperă ei că e ceva în neregulă? Cum pute asta?

   O fostă cercetătoare Judy Mikovits, doctor în biologie molecurară, fost director de institut, are câteva videoclipuri, unele șterse de pe Youtube, în care spune mai multe despre măgăriile din sistem, și cum sunt discreditați cercetătorii care se opun curentului. Cel șters se numește ”Plandemic”
   https://www.brighteon.com/91f524b4-656f-4c46-bab5-01dea4ac1cf1
   https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=lNr8B7hiv7o&app=desktop

   7
   • Sper ca nu consideri si incalzirea globala un fenomen natural, fara legatura cu omul…

    1
    • Cu nickname-ul ăla al tău de @șahmat îți pot demonstra oricând la o partidă de șah care e nivelul meu de inteligență, bliț la 3 sau 5 minute, partidă la 2 ore cu control la 40 mutări, 15 minute șah rapid, eșt invitatul meu. Tocmai ce urmăream zilele astea pe chess24 concursurile campionului mondial, norvegianul Magnus Carlsen. În ultimul turneu a câștigat GM rus Dubov Daniil în meci decisiv cu GM american Hikaru Nakamura, într-o partidă vieneză. Dar poate nu e cazul.

     Lăsând provocarea la o parte, ce DOVEZI ai că încălzirea globală este produsul activității omului și nu cumva este, prin contrast, o evoluție naturală, o trecere de la o eră la alta? Realitatea e că fereastra de timp în care putem face o astfel de analiză e ridicol de mică, de doar câteva zeci ani, ceea ce la scara evoluției Pământului este foarte, foarte puțin.
     Întrebare: de ce au dispărut mamuții cei lânoși, cumva din cauza încălzirii globale? S-a apucat omul să facă focul și din cauza asta au dispărut mamuții? Eu știu de pildă că niște strămoși de-ai mei au trecut Dunărea pe la 1800 și au fript mielul de Paști pe Dunărea înghețată. Ai văzut vreodată în viața ta Dunărea să fie atât de bocnă înghețată încât să faci focul și să figi un miel în completă siguranță? Sau ai auzit vreodată că au trecut cu caii Dunărea înghețată așa cum o făceau acum 2000 de ani? Și în timpul lui Francois Vilon, care are întrebarea lui celebră ”Unde sunt zăpezile de altădată?”, tot așa din cauza încălzirii globale dispăruseră zăpezile?
     Nu, sunteți setați ca roboții să credeți orbește în tot ce vi se spune de către stăpân, fără să obiectați, sau să studiați sau să verificați, luați drept bună orice afirmație tupeistă spusă cu o foarte mare convingere izvorâtă din nimic, precum studiul cu pricina. Vei zice că majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că omul e de vină. Da, așa e, dar în știință azi nu e democrație ci e dictatură, și problema chiar asta e, că în aproape orice chestiune oamenii de știință sunt de acord cu toții, la fel ca în Coreea de Nord, nu-ți permiți să nu fii de acord că te torpilează cu bazooka. Dar Știința adevărată cere DOVEZI, nu gargară, cere calcule matematice, demonstrații experimentale care pot fi repetate.
     Pe timpul comuniștilor tot așa de credul ai fi fost, ai fii crezut în Epoca de Aur, că așa ți se spunea de la TV, că altfel ajungeai la bulău. Asta era în fond o metodă de convingere eficace, de le-ai fi dat în gât pe Gheorghe că fumează trei pachete de Mărășești pe zi, și ai fi jurat cu mâna pe inimă că din cauza asta se topesc zăpezile în Anzi și a crescut Oceanul Atlantic cu doi metri.

     Ce cred eu despre încălzirea globală e că nu avem posibilitatea de a DEMONSTRA fără echivoc această presupusă vinovăție a omului. Că împrăștiem noxe, e clar, că împrăștiem materiale nereciclabile în natură, e clar, dar că suntem noi excusiv vinovați de ce tot se întâmplă, asta nu mai e clar, și de aici trag concluzia că unii umblă, nu cu știință și dovezi, ci cu agende politice sau de altă natură, conduși de interese obscure.

     Domnule nu mergeți pe încredere, cereți dovezi, probe, și VERIFICAȚI, că mulți mint! Faci o afirmație, e una, poate să te creadă orice naiv credul, dar la nivel de știință adevărată trebuie să vii cu DOVEZI, nu ține cu gargara. Înainte de toate DOVEZI!

     6
     • Nu.te inflama.
      97,x%din oamenii de stiinta sustin ca e incalzire :; 95% probabilitate din cauza activitatii omului. Am mai avut discutia asta. Ah, si toate institutiile guvernamentale si de invatamant (cu cercetarea atasata).
      “ orice afirmație tupeistă spusă cu o foarte mare convingere izvorâtă din nimic”- vezi ca aici poate apelezi la introspectie; varianta obscura e cea reprezentata de cei care cred in restlul de 2% care culmea nu pot demonstra contrariul dar infirma orice si nu pot demonstra ce afirma.Ipocrizie? In principiu , intr-adevar acem echivoc, dar daca asta nu e sigur , atunci fumatul e terapeutic “.
      Desigur , poti alege sa crezi ca stii mai bine c”decat orice universitate, fie ea din Uppsala sau Sorbona, Roxbury Latin sau Trinity c., sau ca toate agentiile de stat sau internationale (supuse probabil unei uriase conspiratii care a reusit sa sincronizeze toti specialistii si supervizorii intr-onsingura minciuna plus un ferm juramant de a nu deconspira planul, netradat de nine i pana acum), dar asa cum spune numele, asta e o “credinta” asa ca lasa-o mai usor cu jindul dupa dovezi. Daca tot suntem la rubrica spatiala, vezi ca si fraierii astia de la Nasa, Esa si SpaceX cred, de nebuni si naivi, in incalzirea globala, si in alte fantezii precum pamantul neplat.
      Bafta!

      • Cel care face afirmația are și obligația să vină cu dovezi cu care să suțină afirmația respectivă. Ești ridicol să-mi ceri mie să vin cu dovezi să-ți dovedesc contrariul, când tu nu vii cu dovezi să-ți susții afirmația pe care o faci. E genul de logică tâmpită cu care tot încercați să prostiți lumea. Când faci o afirmație, dovedește-o, vino cu probe. Dovedește că în perioada anilor 1000-1800 e.n nu s-a înregistrat nici o creștere a temperaturii medii anuale, dar s-a înregistrat o creștere semnificativă de x grade în perioada avântului industrial 1900-2020. Nu poți să dovedești așa ceva pentru că în evul mediu nu se făceau studii din astea. Și atunci toată teoria asta rămâne imposibil de dovedit, nu că ar fi sau nu adevărată, dar E IMPOSIBIL DE DOVEDIT. Dacă prin ipoteză am avea acces la astfel de studii, presupunem că există așa ceva, atunci poate am putea dovedi contrariul, poate că în perioada 1000-1700 en, la fiecare sută de ani temperatura medie a crescut cu câte x grade pe secol, și atunci este valabilă teoria unei treceri naturale de la o eră la alta.

       ”A ști” și ”a crede” sunt două verbe distincte. Ridicolul intervenției tale este că susții acum că încălzirea globală nu e știință ci e o credință, și să nu cer dovezi de unde nu sunt că nu-i frumos. Domnule, dacă nu ai dovezi atunci nu acuzi. Voi ăștia acuzați și condamnați omul, fără să aduceți nici măcar o PROBĂ, și vă stă în caracter atitudinea asta dictatorială de a judeca și condamna fără probe, ăștia sunteți.
       Deci încălzirea globală e o credință, iar 97% din oamenii de știință CRED că se datorează actitvității umane. Mie nu-mi pasă ce crede unul sau altul, vino cu dovezi, altfel taci și înghite.

       ”vezi ca si fraierii astia de la Nasa, Esa si SpaceX cred, de nebuni si naivi, in incalzirea globala, si in alte fantezii precum pamantul neplat.”

       Pământul rotund e o credință pentru tine? E dovedit cu probe așa cum trebuie, și așa cum nu poate fi dovedită teoria ”încălzirii globale” provocate de om. Sunt dovezi care probează Pământul rotund, de orice fel, de la poze din spațiu, călătorii în jurul Pământului, curbura Pământului observabilă la linia orizontului, iar în baza măsurătorilor precise pot fi făcute calcule matematice. Eratostene a făcut calcule matematice acum 2200 de ani așa că oricât te-ai screme să o cataloghezi credință, nu e, Pământul e rotund, asta e o știință, și devi penibil în încercarea de a apăra o teorie plăsmuită pe baze politice.
       Știu toți că nu pot să dovedească o asemenea teorie cu încălzirea curului, dar ce să zică și ei, votează cum vrea partidul, că altfel li se taie mălaiul de la granturi. Până una alta știința se bazează pe dovezi clare, iar orice altceva, aia nu e știință.
       Să fii tu sănătos cu credința ta în încălzirea globală, faceți-vă religie de încălzire globală, vin să cotizez la cutia milei.

       Povestea lui Eratostene, pentru cine nu o știe, e absolut remarcabilă, vă puteți arunca un ochi aici.
       https://www.astroclubul.ro/atelier-de-astronomie-determinarea-razei-pamantului/

       4
        • O parte din grafice nu se vad complet (sau cel putin eu nu le vad); desi desigur pot fi vazute in surse.
         Stim sigur ca au fost perioade mai „calde”. Ba chiar mult mai calde. Si variatii mari. In intelegera mea ingrijorarea ar veni de la viteza actuala si de la faptul ca factorul declansator nu are precedent ca sa speram la inscrierea in evolutia climatica anterioara. In plus, precedentul nu inseamna ca efectele variatiilor „vechi” nu au fost majore.
         Tot in intelegerea mea, evolutia viitoare este incerta (incalzire necontrolata, racire rapida, autoreglare) si de aici si referirea ca „schimbare climatica” si nu „incalzire” (sau restrangerea intelegerii la „actuala incalzire globala”) si tocmai aceasta incertitudine semnaleaza pericolul.

        • @Marius Zgureanu
         Graficele alea sunt D-zeu pe pamant, m-am cutremurat in fata realitatii !
         Totusi, ca un ignorant ce sunt…cum au fost facute acele masuratori ?
         Bine, bine.. am citit chestiunea cu bulisoarele de aer prinse in gheata.. Dv. chiar credeti ca asa ceva poate fi numita masuratoare, ca temperatura planetei depinde doar de concentratia de CO2 si ca aerul din bulisoarele alea este identic cu compozitia atmosferei terestre in acea perioada ?
         Si totusi, chiar daca asa ar fi tot o evaluare este (calcul pe baza unui model fizic), nu ? Deci supusa erorii… in aceeasi maniera si gazului lichefiat din butelie ii putem aplica modelul gazului ideal.

         • totul e supus erorii, asa ca te poti si indoi, nu doar cutremura. Prin incercari si erori, asa a aparut ceea ce numim azi stiinta 🙂
          Nu cred ca e vorba doar de compozitia bulelor de aer, ci si de tasarea lor, si poate si alte aspecte. Vrei ssa deschidem topic despre masuratorile in gheata?

          1
       • Revin cu primul sfat, si il poti considera o rugaminte: nu te inflama. Si mai lasa usor bullyingul ca nu prea ai vreun ascendent.
        Reluand un pic ideea postarii mele anterioare, unde poate fraza a fost cam lunga: ” poti alege sa crezi ca stii mai bine decat [toata lumea academica+iinstitutii] ….dar asa cum spune numele, asta e o “credinta”. Asadar daca tu crezi ca ai o intelegere superioara fata de majoritatea specialistilor si institutiilor, si a personalitatilor din lumea stiintifica, nu am nimic sa-ti spun sau sa-ti dovedesc. Faptul ca-i desconsideri pe (aproape) toti cei care au activitati legate de domeniu si ii consideri „unii si altii” (desi asta deja ar sugera ca ar fi vreo minoritate, ceea ce e fals), este doar o alegere care-ti apartine. Cred spune mai mult despre tine decat despre ei, sau mai degraba despre felul in care te evaluezi, nu despre cum ii evaluezi pe ei. Ramane indemnul la introspectie.
        Ma bucur totusi ca mi-ai confirmat ipoteza conform careia tu crezi ca e vorba despre o conspiratie mondiala. Asadar pentru bani si granturi, toate universitatile (macar din lumea occidentala), majoritatea cu autonomie universitara, unele chiar majoritar private, cadrele universitare din care multi in activitate de cercetare de o viata, institutiile americane si europene (omit organizatiile private care desig toate sunt subiective si mincinoase) au reusit sa minta in acelasi fel. Rivali de o viata, state cu interese si politici diferite, instituti cu mii de angajati, toate reunite minunat intr-un urias scop comun, de a minti populatia. Ce sa zic, o conspiratie demna de admiratie! E pentru prima oara cand atatea state, profesii, persoane, institutii samd au reusit sa se reuneasca intr-un scop comun,, Minunat!
        Desi prevad inutilitatea demersului, vezi ca:
        – temperaturile sunt cunoscute/estimate si inainte de 1880 cand a inceput masurarea directa;
        – evolutia climatica se poate baza si pe efecte, mai ales in mediul acvatic.
        – temperatura atmosferica nu este singura baza a estimarii evolutiei climatice;
        – chiar daca ne limitam doar la temperatura, nu doar valoarea absoluta sustine teoria, ci mai degraba viteza modificarii, aria de cuprindere (plafoane de altitudine si adancime sau mai nou benzile de latitudine);
        – nu inteleg exact ce negi (incalzirea sau faptul ca ea ar fi anormala), dar daca e a doua varianta, vezi ca ea face referite la raportarea la perioade de timp mult mai indepartate de cateva mii de ani.
        Nu e nevoie de cine stie ce surse, as incepe chiar cu wikipedia (la randul ei are trimitere pentru surse) sau BBC.
        In rest, din partea mea poti sa crezi ce doresti. Ca de obicei, nu incerc sa conving pe nimeni. Doar sanctionez enormitatile.
        Bafta 😉

        2
        • @Marius, B și Z
         Graficele alea nu impresionează pe nimeni, sunt doar niște estimări și niște desene manuale, făcute în baza căror observații, și de către cine?! Orice puști poate trage un grafic, nu înseamnă că l-a făcut în baza unor date corecte, exact ca în studiul lui pește, să-i credem doar că sunt publicați de Lancet, fără verificări. Ai avut un dispozitiv omologat, un termometru într-o carcasă închisă la un metru deasupra solului, așa cum se măsoară temperatura? Alea-s desene manuale TOCMAI pentru că nu au altceva, altfel aveau poze, scanări, chestii grele.
         Încălzirea există ca fenomen, există și intervenția brutală a omului în detrimentul naturii, numai că se încearcă din motive suspecte, să i se impute exclusiv omului această tendință de încălzire. În lumea reală există și trecerea de la o eră la alta, ar putea fi și asta o explicație științifică. Dar dacă nu ai probe ca să discerni care cum e, de ce se sare așa de repede la concluzie?
         Și nu încercați să faceți cruciadă împotriva mea, că aș fi eu sunt negaționistul încălzirii globale, eu doar PUN ÎN DISCUȚIE PROBELE, așa cum trebuie să o facă oricine. Faci o afirmație, vino cu probe reale, altfel devi suspect de manipulare.

         Nu mai insistați, nu voi mai răspunde la nici o provocare, nu mă preocupă absolut deloc subiectul ăsta tâmpit, iscat din dorința lui @checkmate să mă atragă în niște noroaie instabile și eventual să fiu banat pentru conspirații. Eliminarea unei voci în contradictoriu, unanimitatea, n-ați prins ”unanimitatea” ca să o urâți ca mine, e un ideal doar în sistemele dictatoriale.

         2
       • omule, e adevarat ca in evul mediu nu se faceau studii despre cantitatea de dioxid de carbon degajata anual in atmosfera dar esti constient ca in Antarctica exista gheata peste gheata peste gheata de mii si mii de ani si intradevar gheata mai veche parca de 2000 de ani nu mai poate fi interpretata dar aia din evul mediu contine bule de atmosfera de atunci care analizate in laborator iti spun exact ce concentratie de dioxid de carbon era in atmosfera, in anul cand Stefan cel Mare a luat tronul Moldovei, de exemplu. Si pe astfel de masuratori si nu numai se bazeaza studiile stiintifice de care faci tu misto. Ai ceva de adaugat?

     • Woaaaah, daca stiam ca obtineam un astfel de raspuns… o faceam mai repede 😛

      Ok cateva mici indicatiuni:
      „Realitatea e că fereastra de timp în care putem face o astfel de analiză e ridicol de mică, de doar câteva zeci ani, ceea ce la scara evoluției Pământului este foarte, foarte puțin.”
      Ce spui tu ar fi adevarat daca TOT ce am putea analiza ar fi, sa zic, extrem de recent. Avem mostre de gheata, avem inele de copaci (unii fosilizati), avem sedimente, avem… al dracului de multe. Deci putem arunca o privire in timp.

      „Întrebare: de ce au dispărut mamuții cei lânoși, cumva din cauza încălzirii globale? S-a apucat omul să facă focul și din cauza asta au dispărut mamuții?”
      Poooi doua cauze:
      1) schimbari de clima
      2) vanatoare excesiva (specie de varf pe lantul trofic, deci rata de reproducere scazuta).
      Portretul aparent e ca au fost impinsi pe un areal din ce in ce mai restrans de clima, presiunea omului (heh) era grozava, iar ei inghesuiti si-au transmis boli sau au concurat intre ei pana s-au omorat. In genere cam asa functioneaza o extinctie.

      „dar că suntem noi excusiv vinovați de ce tot se întâmplă, asta nu mai e clar”
      Intrebare: crezi ca ajutam? 🙂

      „cere calcule matematice, demonstrații experimentale care pot fi repetate.”
      Adica ce tot fac climatologii de vreo 4 decenii (si ce fac gradinarii de fiecare data cand contruiesc draciile alea fantasmagorice denumite sere)?

      „Eu știu de pildă că niște strămoși de-ai mei au trecut Dunărea pe la 1800 și au fript mielul de Paști pe Dunărea înghețată.”
      Recunosc ca nu am utilizat vreodata un asemenea etalon stiintific… suna delicios.

      „conduși de interese obscure.”
      Daca sunt asa obscure, cum stim noi, nieste neica nimeni despre ele?
      Worst conspiracy ever…..

      „că mulți mint!”
      Aparent vreo 95 la suta….

      Cat despre restul… ei bine:
      „Cu nickname-ul ăla al tău de @șahmat îți pot demonstra oricând la o partidă de șah care e nivelul meu de inteligență, bliț la 3 sau 5 minute, partidă la 2 ore cu control la 40 mutări, 15 minute șah rapid, eșt invitatul meu. ”
      Simti… nevoia sa o faci? Oare de ce?
      Daca te simti mai bine, iti zic ca probabil ma bati mar. Checkmate e un nick f vechi al meu de prin liceu, cand jucam jocuri pe retea. E o povestioara din spatele lui, dar nu cred ca conteaza…
      Dar stii cum e la duel, in regulile sec XIX? Unul provoaca, celalalt alege armele 🙂 . Hai un CNC3, ca de mult n-am mai jucat.

      Toata treaba cu comunistii, cu dictatura, cu stapanul… hmmm, imi suna a trauma. Crek ai tu cv pe-acolo, patit in vremea aia, care se manifesta sub forma asta de cerut „dovezi” constant (chiar si cand sunt in fata ta). Nu pot sa pun degetul pe ce este exact, dar o vad la multi oameni, in special trecuti de 50. Nush ce draq trauma au provocat pantofarii aia d-au trasnformat o intreaga populatie in oameni care nu cred nimic, si fac fix ce li-i se spune…. Banuiesc ca o refulare la realitatea vietii, nu stiu, trebuie sa aprofundez, ca am tot vazut-o in perioada carantinei (vaccinuri, 5G, temperatura…)
      Stii… observai un fenomen ciudat. Oamenii EXTREM de destepti se…scrantesc cu trecerea anilor.
      Si se scrantesc BINE. Incep sa creada tot felul de ciudatenii cu energii si porcarii… nici nu stii ce prostie aude si e ca o crapatura intr-un baraj. Se tot mareste cu trecerea anilor.
      Eu am avut un profesor f destept de motoare care… imi spunea ca matematica e o prostie si drept dovada im cere…sa duc o perpendiculara pe un copac.

      Tu esti aparent f destept (electronist de moda veche pare-mi-se). Sunt curios ce traume si ce experiente te-au facut sa reactionezi si te-au mulat de ai ajuns sa asa. Te-as sfatui sa vezi un terapeut bun. Daca stiu orasul, iti pot recomanda poate unul sau doi.

      3
      • @checkmate
       Gargară ieftină, vino cu dovezi.
       De fapt după ce ai înghițit greu partea cu studiul ăla mizerabil, la care n-aveai ce să replici că l-au retras de pe Lancet, ai aruncat nada cu încălzirea globală, ca să prinzi un guvid care nu știe ”modernitățiile științei”. Cum ziceam, știu șah, pot anticipa jocul adversarului, știu cum se așteaptă la cotitură, cum întinzi o cursă să pice adversarul în ea, știu mai multe despre strategie și tactică decât îți poți imagina, ți-am răspuns doar că eram curios dacă ești șahist sau nu.
       N-am auzit de CNC decât ca automatizare, două motoare pas cu pas comandate de un microcontroler. N-am tendințe să mă bat în jocuri pe calculator, nu că le disprețuiesc, sunt bune ca simulatoare, joc șah cu calculatorul setat pe nivel maxim, dar am alternative mult mai pline de adrenalină în viața reală, ceea ce vă recomand.

       În rest cu tendința asta de a vă discredita interlocutorul aruncând gratuit cu noroi în el deveniți penibili, puerili. Am încasat chestii grele la viața mea, sunt tăbăcit, la ironii ieftine nici nu mă obosesc să răspund.
       De unde până unde tragi concluzia că așa avea nevoie de psihiatru? Care ar fi deviația mea mentală, doar că nu sunt de acord cu voi? Păi asta fac sistemele dictatoriale, cărora nu le convine opoziția, bagă la bulău, te bagă în sanatoriu.Vă dați de gol cu ”ura de clasă” pe care o resimțiți împotriva oamenilor care nu vă împărtășesc niște puncte de vedere, la niște subiecte cu care abia aveți tangență!
       Și nu am intrat în casa acestor oameni, e blogul lor, e munca lor, ca să jignesc pe nimeni, nu cred că am această cădere, nu-mi permit să le jignesc invitații.
       Și ultima observație este că eu discut despre subiecte, voi încercați să deviați discuția spre persoane, discreditându-le, o mizerie de tatică utilizată tot în sistemele dictatoriale. În democrație există discuții și păreri în contradictoriu, fără resentimente. În sistemele dictatoriale nu există contradictoriu, ci doar arma la tâmplă și amenințări
       Păstrează-ți pentru tine glumițele ieftine de șmecher pueril și analizele psihiatrice la care n-ai specializare. Vino cu dovezi de om inteligent și discutăm despre subiecte, nu despre persoane.
       De fapt la fel cum m-am îndoit că ai avea tangențe cu șahul, la fel mă îndoiesc că ai putea susține o discuție exclusiv pe subiect, fără să-ți jignești interlocutorul. Asta fac toți oamenii lipsiți de argumente. Devine dezgustător.

       6
       • Hmm, dupa cum am spus, eu faceam o caterinca ieftina 🙂 . Nu ma asteptam sa obtin asa un raspuns. Bag de seama ca atinsei ceva coarda sensibila din moment ce sariti asa ca ars.
        V-as intreba, maestre sahist, daca stiati ca e o nada, de ce v-ati bagat in ea? Eu fac ironii, e adevarat, e un obicei prost dar daca observi, nu vorbesc urat fata de altii. In schimb, matale pare ca imediat scoti tancul… de ce iti este frica? De unde supra-reactia asta excitata? Nu privesti putin in jur sa vezi ca… nu are sens?

        „la ironii ieftine nici nu mă obosesc să răspund.”
        Paginile de mai sus zic altceva….

        „psihiatru”
        PSIHOLOG nu psihiatru. Stii diferenta?

        „Care ar fi deviația mea mentală, doar că nu sunt de acord cu voi?”
        Initial suspectam ignoranta. Acum suspectez tendinte usor isterice.
        Traumele de obicei nasc chestii de genul asta. Nu e rusine, le avem toti.

        Eu nu incerc sa te jignesc. Incerc sa te fac sa te uiti putin in oglinda si sa te calmezi. Nu are rost sa porti nici o discutie daca simti ca-ti fierbe sangele. Aia n-o sa fie discutie. Iar eu nu particip la meciuri de urlete. Pt binele tau si al meu.

        Cat despre Lancet, au publicat un studiu si l-au retras. Happens all the time. De regula mult mai lent. Toti dracii din stiintele medicale contemporane sunt sub presiune politica pt a obtine un tratament. Asta cer masele nespalate de idioti, fara sa intelega ca orice tratament dureaza ANI pt a fi obtinut. Asa ca sunt…twitchy. Stresati.VOR sa se grabeasca si nu prea au voie (etic vorbind). Daca-ti zice Pompeo ca ai un an, altfel te faci tamplar, apai… nu-i usor. D-aia e o porcarie sa spui „vom obtine vaccinul/tratamentul in X timp”. Nu boss. Il obtii cand il modelezi,sintetizezi, testezi, rafinezi, re-testezi, eventual re-rafinezi, si omologhezi. Toate etapele procesului au un scop. Chloroquina si derivatele ei sunt un tratament generic cu dovezi EMPIRICE pt eficienta. Si, dupa stii si mata, movezile empirice nu sunt ok. Dar, daca presiunea e mare, nu prea ai optiunea sa spui nu… Asta e limita stiintei moderne. Las-o sa-si vada de treaba, nu-ti datoreaza nimeni un tratament rapid…
        Nu vad conspiratia….

        Graficele de mai sus nu te impresioneaza? Pai, pnm, ele nu-s picturi de Michelangelo. Nu treb sa te impresioneze, treb sa te ajute sa intelegi niste date. Asta e scopul unui grafic.
        Daca vrei sa stii cum functioneaza si pe ce se bazeaza, poftim niste linkuri (stiu ca nu ai sa le citesti…):
        https://websites.pmc.ucsc.edu/~tulaczyk/Report_I_V.pdf
        https://phys.org/news/2016-01-greenland-ice-sheet-affect-global.html
        https://news.uci.edu/2019/12/19/greenland-ice-loss-is-at-worse-case-scenario-levels-study-finds/
        Hai sa o luam totusi concret:
        1) crezi ca singura cale de a masura temperatura este cu termometrul? Ce implicatii ar avea raspunsul tau, dupa gandirea ta?
        2) consideri ca fenomenul de schimbare climatica este real?
        3) consideri ca este natural sau artificial?

        • http://www.sealevel.info/NatGeo_1976-11_whats_happening_to_our_climate/

         Acum patru decenii in urma se sustinea „the coming ice age.” Sa afirmi ca Terra nu se incalzeste ese stupid. Este mai greu de constat cauzele incalzirii. Sa spui ca factorul uman este preponderent in asta, nu este suportat de stiinta la ora actuala.

         3
         • Toti se uita la bucatica lor, dar nu am vazut inca un model care sa unifice reflectivitatea suprafetei planetei cu curentii oceanici, cu influenta gazelor cu efect de sera, cu activitatea solara, cu atractia gravitationala a lui Jupiter si influenta lui asupra orbitei Pamintului, cu flictuatiile cimpului magnetic care ar putea duce la inversarea polilor oricind alaturi de permiterea radiatiilor solare si efectul cimpului magnetic asupra stratului de ozon, cu desertificarea si defrisarea anumitor zone.

          Toate sint legate, fiecare comstata schimbari majore in domeniul lui. Poza mare este inca necunoscuta. Cert e ca activitatea umana are efecte asupra mediului si nu sint minore.

          1
          • Pt asta, iti cam trebuie un super-computer cu putere de ordinul exa-flopilor. Alea d-abia se construiesc.

         • *sigh
          Ok fine, dar… ma indoiesc ca ajuta. Scepticii par sa ignore ca, chiar daca nu e antropogenica originea (ar trebui sa ne racim, nu se ne incalzim, dar in fine…) faptul ca pompam gaze de sera in atmosfera accelereaza asta! Plus alte prostii de genul algae blooms si fenomene anoxice in oceane…
          Suntem bajeti mari. Avem o casa binisor mobilata. Chiar daca mobila se strica singura si nu suntem siguri ca e vina noastra…ce-ar fi sa n-o mai roadem?…

         • @Alex: iti racesti gura de pomana !
          Astazi nu mai conteaza stiinta, conteaza doar declaratiile umanistilor doctori in arta sprijinirii stalpilor de cafenea publicate in presa (toata presa) independenta si deloc angajata politic la stanga.

          PS Desi site-ul asta este destul de spalat iti mai amintesti raspunsurile primite cand explicai pe aici cum e cu RHA & stiinta materialelor, capactatea de penetrare…
          🙂

       • @omul

        Va admir curajul si onestitatea dar din pacate nu cred ca veti convinge prea multi cititori si stiti bine acest lucru. Cercetatorii (aia care chiar sunt asa ceva) ar fi fost bine sa reactineze cu multi ani in urma, azi ma tem ca este prea tarziu… Azi habarnistii cu diploma de (ex) economist ajunsi academicieni la McDonald’s isi iau revansa ! 0-1 pentru putinii cercetatori pierduti brownian in masa academicienilor cu pricina. pamantul e plat d-le ! Pana si Andrei Plesu recunoaste. 🙂

        https://adevarul.ro/news/societate/andrei-plesu-despre-corectitudinea-politica-8_511d078f344a7821183d7c02/index.html
        https://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/cercetare-academica-jurnalism-corectitudine-politica

        2
    • Pai nu erau vacile si frigiderele suspectii no 1?

     2
 26. Trump has ordered the removal of thousands of US troops from Germany by September, according to reports.

  The Wall Street Journal reports:

  „The move would reduce the U.S. troop presence in Germany by 9,500 troops from the 34,500 troops that are permanently assigned there.

  The move also caps the number of U.S. service members who are in Germany at any one time at a total of 25,000 troops, including permanently assigned and rotational or temporary forces. Under current practice, overall troop levels can rise to as high as 52,000 as units rotate in and out or take part in training exercises.

  The change was ordered by the White House in a memorandum signed recently by White House National Security Advisor Robert O’Brien, the officials said Friday.”

  The news comes one week after German chancellor Angela Merkel said she would not attend the G7 summit planned for June out of concern about coronavirus, but a White House official told the Journal that the decision on a troop reduction was unrelatd to Merkel’s announcement.

  A day after Merkel said she would not attend, Trump announced he was delaying the G7 summit until September and planned to extend invitations to several other countries, including Russia, which sparked intense criticism.

  Cum este de pe firul actualitàti ale The Guardian s-ar putea sà nu mai dati de stire cu link-ul asta :
  https://www.theguardian.com/us-news/live/2020/jun/05/george-floyd-protests-donald-trump-hydroxychloroquine-live

  • cateve trupe se vor muta in Polonia.
   Money $ for US cost of living e mai mic in Polonia. Plus e friendly country.

   US e cel mai mare trad e partner pentru Germany. Prevad ca Trump va mari tarifele la masinile germane importate in US si va ajuta indirect American car industry.
   Nemtii vor pierde $ cheltuiti local si jobs create in jurul baselor.
   Plus vor trebuie sa mareasca cheltuielile de defense.

   Vad America pe ++. Poland + si Germany pe –
   dar e un mesaj populist cu AMI go home…castiga voturile Merkel

   se vor baza pe French Army ptr defense LOL..sau pe mult visata EU Army

   fun to watch

   4
 27. Nu este prima dată (și cu siguranță nici ultima) când se publică în Lancet un studiu greșit. Nu trebuie uitat că este o revistă de specialitate, nu are cum să verifice dacă studiul tău are la bază informații reale sau nu (sursa datelor nu a fost dată, autorul justificandu-se cu acorduri de confidențialitate), pentru a fi siguri 100% ar fi trebui să refacă ei studiul.
  Faptul că au publicat un articol care a dus la oprirea administrării unui medicament, cu daune economice pentru producătorii, arată că revista este independentă de presiunile caselor farmaceutice.
  Si despre alte medicamente folosite in terapia Covid-19 au aparut studii contradictorii, este normal atâta timp cât avem un virus fără terapie specifică.
  Si la final un alt studiu:

  http://www.ox.ac.uk/news/2020-06-05-no-clinical-benefit-use-hydroxychloroquine-hospitalised-patients-covid-19#

  1
  • Vasile-it-studiile medicale nu se fac de persoane ce apar in filme pentru adulti+alti oameni ce nu au nici o legatura cu medicina.Acest medicament a fost eradicat,eutanasiat pentru ca TRAMP i-a facut publicitate,iar partidul criminal comunist chinez are ultimile zvircoliri inainte de marea judecata.De ce aceasta revista nu a relatat despre traficul de organe a oamenilor vi si nevinovati practicanti de falun gong din china?

   2
 28. https://www.defensenews.com/2020/06/05/new-zealand-military-buys-5-lockheed-hercules-planes-for-1-billion/

  Aproape 1 miliard de dolari pentru 5 Super Hercules… Ce naiba sunt asa de scumpe, frate ?

  • Atat costa noi, complet echipate si cu pachetul de piese, mentenanta, formare, piese pe zece ani, cel mai probabil.

   • Pai da, exact, si tot nu ti se pare mult ?

    Nici macar nu e o platforma noua ci un upgrade la clasicele Hercules…

    Nu stiu daca piese pe 10 ani… Si asa astia in ziua de azi iti vand fel de fel de chestii cu promisiunea ca pe durata de viata o sa platesti X bani si in timp afli ca mai ai de platit si in stanga, si in dreapta, mai repari ceva, mai o piesa, mai o nu stiu ce surpriza neplacuta…

    In ritmul asta, si la banii astia, noi n-o sa ajungem sa avem o armata modesta prea curand… Macar de ne-am fi putut baza pe industria locala de aparare… Altii macar o au p-aia si incearca sa si-o sustina (Turcia, Cehia, tarile nordice, etc.)

    • Apai daca n-am tot scris aici cat costa per total cumpararea si operarea unui astfel de sistem de arme, de la F-16, F-18, F-35, la elicoptere, la M1 Abrams, etc!
     Tocmai de aceea trebuie sa ai un mix de chestii mai ieftine facute local sau macar modernizate cu programe mai scumpe pentru nisele pe care ai nevoie sa inlocuiesti in perioada urmatoare.
     Destul de des am vazut aici comentatori care stramba din nas la orice stop-gap sau modernizare ca tot inventarul nostru e depasit si trebuie taiat, si li se pare ca vom putea lua pe toate palierele doar chestii de varf in urmatorii 10 ani. Nici macar unii mai rasariti cum sunt israelienii nu isi permit sa aibe totul ultimul racnet pe orice palier de arme.
     Stai sa-i ajungem mai intai pe polonezi 🙂

 29. https://www.c4isrnet.com/global/europe/2020/06/04/british-army-launches-its-first-cyberwar-regiment/

  Ceva ce am putea sa facem si noi (si ar trebui) cu costuri mici dar consecinte majore intr-o situatie de conflict armat mai ales ca incet incet mediul virtual devine si el un mediu de lupta. Intelligence, cyber-security si chiar si atac daca e nevoie… Si in timp de razboi dar si in timp de pace (#razboihibrid).

 30. Eu v-am mai spus odata, a treia oara nu va mai spun
  Mentineti standardul inalt care a fost ani de zile
  Acum sunteti toti razna, scrieti aiureli
  Ok, e pandemie, aveti o scuza
  Multi baieti din meserie nu va vor mai citi in ritmu asta si ceti fi invadati de prosti

  2
  • Esti ok? Cine a scris ce? De cand citesc site-ul asta (crek din 2013) e polemica. Pe vremuri era mai novicistica si chiar calitatea parea mai scazuta…

   3
   • Vlad azi e suparat pe mine pentru folosirea ilegala a metaforei. 🙂 Razvan, Nicolae, Marius, Eroul, George sint victime colaterale, din nefericire.

    2
  • Nu ti se pare ca ultimele tale postari – din seara asta – sunt cam nesimtit de ingamfate?
   Esti suparat (nu pe noi, altu-i motivul, nu ma intereseaza) si cauti scandal p’aci.

   1
   • Lasa, s-a suparat pe mine.

    2
   • Nu sunt deloc suparat citesc ce scrieti de la inceput. Si v-am si luat apararea de cateva ori fara sa stiti. A, si v-ati inspirat ca sa nu zic copy-paste cu niste ani in urma si cu 2 articole despre FOS, nu m-am suparat nici atunci
    Nu sunt miezul, v-am spus un feedback
    Sunteti suficient de maturi sa trageti concluzii
    Nu-s suparat pe tine Iulian
    Razvan, daca tu crezi ca-s ingamfat… posibil sa par asa

    1
    • Te-ai suparat pe Iulian la faza discutii cu Jandarmeria si folosisi chestia asta ca sa te iei de el al articolul cu SpaceX.
     Aiureli copilaresti, de biban, pentru unul ca tine care e „batran” pe aici.
     Atat

     Pardon, totusi hai sa completez…ca sa fiu cinstit…cand zisesi de „un cuvant care strica articolul”…eu sincer habar n-avusei despre ce vorbesti, primul lucru la care ma gandii din articol…”Cum”.
     Adica in genul „Things to say to your dog but not to your wife/girlfriend”.
     Cum!

     4
     • Stii de ce sunt suparat, Razvan? Nicidecum pe Iulian, e casa voastra. Frati-meo care a fost jandarmam antitero si acum e medic in UK, exact, medic, nu mai citeste ce scrieti dupa ce a citit ani multi si a si comentat. A plecat din sistem prin 2010, long story. E oltean si a facut initial ISE la voi la Craiova. Caminele de pe Calea Bucuresti.La fel si baieti din SIAS care au absolvit la Academie la Jandragni

      • Si ce parere are despre prestatia fortelor de ordine din UK cu privire la evenimentele din ultimele zile?

       Asa…comparativ cu 10 august de la noi, unde Jandragmeria si-a dat in stamba pentru o seara in sprijinulul borfasului/borfasilor si apoi nu s-a mai intamplat nimic (prin comparatie cu te-ro-ristii de stanga din USA/UK care fac vraiste de mai bine de o saptamana).

       1
       • Strict tactic sunt situatii dificile. Multi provocatori imaturi si cand esti in uniforma iti protejezi colegii. Dupa ce protejezi civilii. Despre ofiteri si militari atacati nu prea se spune. E meseria lor samd.Nu se spune nici cati au salvat. Oricine in uniforma e blamat doar daca poarta uniforma. Antifa e laudata. In 2020…Doar brazilienii din BOPE i-au pus la punct

        3
        • Uniforma merita respect cind il cistiga si isi pastreaza calitatile care au dus la acel respect.
         Altfel, nu. Nu mai exista respect implicit.
         Si am raspunsuri si la intrebarea ta referitoare la dezgust de acum doua-trei saptamini.

         4
       • 10 august e un episod care nu trebuie sa se mai repete
        Nu stiu daca vom invata ceva

        7
        • Pina nu raspund penal autorii se va repeta cu prima ocazie. Nu vreau sa fie inca un episod din lunga lista a nebuloaselor care ne caracterizeaza. Tocmai, dovada de maturitate ar fi ca sute de mii sa continue sa faca presiune, nu sa zica aia e.

         Si dovada ca se va repeta este exact retardul de care au dat dovada saptamina trecuta cu propunerile.

         Inseamna ca fratele tau a facut o alegere foarte buna. Si, e mindru de cei de azi? Sau cum? Sa iti aduc aminte ca acum un an sau doi niste amici luau apararea lui Cucos, bocitorul la icoane?

         Crede-ma, daca noi astia care ne-am luat m**e am dori, albastri si-ar lua-o rau de tot. Dar nu cred ca asta e solutia.

         Plus, sa nu compari niciodata 2017-2018 cu ce e acum in US. Cine face asta, chiar si in gind, sau este plin rea vointa sau are anumite interese.

         5
        • de prea multe ori suntem martori in țara asta la evenimente care numai trebuiesc să se repete,batista pe țambal pentru prostime si continuitate pentru uniforme.in romania este crescuta si intretinuta ideea că noi restul ne invartim in jurul unora care din interes,nimereala sau „ghinion” ajung sa strangă legea intre degete.

       • ,, 10 august 2018 nu se compară cu violențele extremei stângi din SUA!
        Noi ne-am bătut pentru libertate, Antifa vrea comunism
        “Fără violență“! Acest apel s-a auzit din decembrie 1989, la Timișoara, iar apoi s-a întins în întreaga țara. Iar la 22 decembrie 1989, Ceaușescu a fugit de frica unor oameni pașnici și neînarmați, dar hotărâți să fie liberi.
        Timp de 30 de ani, la manifestațiile anticomuniste din România, de la Piața Universității la mitingul Diasporei, din 10 august 2018, românii s-au comportat exemplar: nu au devastat magazinele, nu au dat foc mașinilor aparținând unor cetățeni nevinovați și nu au atacat civili inocenți. Singurii care au atacat, care au lovit și au bătut cu o brutalitate ieșită din comun au fost bătăușii FSN/ PSD. Minerii lui Iliescu, securiștii infiltrați între manifestanții pașnici, așa-zisele “galerii“ ale unor echipe de fotbal sau jandarmii lui Dragnea: acestea sunt forțele care a folosit violența.
        De aceea, mi se pare complet incorect și deplasat să comparăm manifestările pașnice ale românilor cu anarhia brutală din Statele Unite, din aceste zile.
        Pentru violențele din 10 august 2018, n-a fost sancționat penal nici un jandarm. Mulți dintre capii represiunii sunt și azi în fruntea unor unități ale jandarmeriei. Dosarul e blocat la DIICOT, la aproape doi ani de la evenimente. În schimb, aici, în Statele Unite, ofițerul Chauvin, acuzat că l-a ucis pe George Floyd, a fost imediat dat afară din poliție, iar câteva zile mai târziu a fost băgat în arest.
        În Statele Unite, statul de drept, funcționează. În România, nu.
        Ce vor acum anarhiștii stângii, care devastează America, este să aducă haos și să distrugă chiar statul de drept. Nu vor egalitate de șanse pentru afro-americani dintr-un motiv simplu: din exploatarea inegalității trăiesc, politic vorbind. Doar divizând cetățenii americani pot avea acești anarhiști un discurs: plâng de mila celor oprimați, dar fac tot posibilul să-i mențină în sărăcie. Studii efectuate de universități prestigioase arată că aceste asalturi anarhice împotriva poliției și a instituțiilor statului american au dus, în final, la creșterea segregării, adâncirea sărăciei și creșterea criminalității în rândul populației afro-americane. Cel mai bun exemplu sunt confruntările din 2014, din Ferguson: datele arată că, după ce a fost acuzată de faptul că ar efectua arestări motivate rasial, poliția a făcut un pas în spate, s-a temut să mai opereze în cartierele majoritar afro-americane, iar crimele în aceste zone au crescut. Dar, desigur, democraților le-au convenit situații de acest tip, ca să aibă de mila cui plânge. În Minnesota, primarul este afiliat Partidului Democrat, iar șeful poliției este afro-american.
        Cine se mai bucură și, foarte probabil, întreține aceste proteste: China, Rusia și Turcia. Niște lideri autoritari, dictatori care au ucis dizidenți și au făcut averi uriașe prin corupție, dau acum lecții de democrație americanilor.
        Personal, cred că cea mai bună imagine a protestelor care sfâșâie acum America este cea a tinerilor care jefuiesc magazine: Cheesecake Factory, Nike sau Victoria`s Secret, nici unul din aceste bastioane ale capitalismului n-a scăpat. Ei luptă pentru George Floyd? Ce glumă tristă! Să îi comparăm pe acești hoți ordinari cu românii care au înfruntat jandarmii lui Dragnea, luptându-se pentru libertate și stat de drept? Să le fie rușine nefericiților care jignesc astfel sute de mii de români demni, curajoși și cinstiți!,, „

        13
        • Liniste, bre!
         Li-nis-te!
         N-ai aflat?
         Simplul fapt ca iesi sa protestezi pasnic impotriva coruptiei e considerat lovitura de stat pe la noi!
         Tovarase, li-nis-te!

         9
         • Ăştora care zic ca 10 august a fost lovitura de stat va zic: lasati-o in plm de treaba ca va dati arama de PSD-isti pe față.

          10 august nu a fost nici pe departe o lovitură de stat ci dreptul cetațeanului de a protesta, sătui de hoți si corupți. A fost un semn unitate nationala, ziarele din toata lumea au apreciat aceasta lupta noastra anti-coruptie. Nu au iesit oamenii cu Kalasul si Molotoave ca sa faca măcel ci doar au iesit in strada stingând „jos corupția”
          Sute de mii de oameni erau in strada pentru a cere demisia unui guvern care au dat legi ca hoții, legi impotriva intereselor nationale, cum puteti sustine ca a fost lovitura de stat?

          Iar ăia corupti de la guvern, nedorind sa plece din conducere au catalogat acest protest ca fiind o tentativa de lovitura de stat. Pe bune? Pai ce plm puteau sa zica niste nemernici dornici de hoție care tineau cu orice preț sa ramana pe posturile lor ca sa poata continua jefuirea țării??

          2
        • Imi place cum gandesti Sorin, esti f aproape de ce se intampla in America.

         eu sunt imigrant in USA…am fost discriminat pot spune..si inca mai sunt
         asta nu m-a impiedicat sa ajung f sus pe scara sociala…
         am simtit discriminari din partea redneckului alb trumpist mai ales. cumva cei black incearca pe noi emigrantii sa ne atraga de partea lor…dar pentru a le sustine interesele rasiale

         exista o asa zisa turma a americanului alb redneck care se considera ca are drepturi in USA ca asa l-a nascut mama lui…uita ca de fapt orice alb a imigrat acolo
         astia rednecks sunt in general votanti ai lui Trump

         exista o parte a celor black astia se considera ca au fost si sunt in continuare disciminati si e adevarat…sunt discriminati de categoria rednecks la randul lor discimineaza mai intens prima categorie

         exiista alti imigranti…fie din Europa romani, rusi, germani fie asiatici astia in general au divizata optiunea politica

         exista spanish, mexicani sud americani etc…astia sunt cam disciminati de catre toti

         OK deci miscarile astea sunt doar pentru black lives matter…dar cum ramane cu all lives matter…cum ramane cu celelalte discriminari?

         miscarea black lives matter nu face decat sa adanceasca aceste diferentre rasiale.
         e polarizata de alegerile electorale si stimulata de democrati
         ma enerveaza democratii ca pun accent pe diferentele rasiale…la randul lor sunt rasisti au propus ba un presedinte de culoare…ba o femeie…
         bai frate propune unu pentru ce idei reformatoare are in cap nu pentru ca are culoarea mai bronzata

         nu sunt nici pentru republicanul gen taliban conservator dar mai mari ipocriti ca si democratii vis a vis de discriminare nu am vazut

         in Washington DC am vazut ff multi black, tineri din Washington University…astia platesc facultatile cu ff multi bani…sunt cam tineri cu bani dar li se pare cool sa protesteze.

         anarhia nu e in nici un caz un raspuns la discriminari rasiale

         7
         • Am vazut o statistica ref la ofiterii si militarii omorati in riots. Erau 9 alaltaieri, unul din Garda Nationala. Magazine si cladiri incendiate… nu stiu, cred ca zeci. Casa Alba atacata, au si patruns intr-o anexa. Asta nu mai are nicio legatura cu tragedia i initiala

          2
          • Exista explicatii pentru toate evenimentele. Sint vreo 4-5 miscari simultane in US si din ele una singura nu e de oportunitate. Nu generaliza punind eticheta anarhisti la tot ce se intimpla.

           1
          • Si ti se pare ok sa atace magazine si cladiri?

           2
          • Ce legatura are ce cred eu ca e normal cu miscarile din US?

          • Iulian, bine, e ca tine
           Nu fac psihoterapie pe net

           2
          • Vlad, am spus ca exista explicatii pentru ce se intimpla in US si ca sint mai multe miscari. Nu am vorbit despre normalitate sau unde cred ca se trage linie, ci despre ce urmareste fiecare grup implicat . Nu am vorbit nici despre ce e ok sau nu.

           Ce legatura are cu terapia nu stiu. Dar daca ai facut o inferenta din ceea ce am scris pina acum, ai facut-o gresit. A nu discuta despre un aspect nu inseamna nici ca sint de acord cu el si nici ca nu sint de acord cu el. Inseamna ca nu era acela subiectul.

          • Iulian, da,exista.
           Nu inteleg de ce sunt atacati oamenii
           De fapt…

           2
          • Cum spuneam, fiecare dintre acele miscari are scopul ei si il poate atinge prin diverse modalitati.

           Cei impotriva fortei excesive folosita de Politie pasnic sau aruncand diverse in confruntari.
           Altii care nu se pot comporta ca in zilele astea de obicei, fura si devasteaza pentru ca a distruge uneori e eliberator.
           Altii care devasteaza doar pentru ca e semn de slabiciune a autoritatilor si considera ca anarhia functioneaza mai bine.
           Altii sint in miscari organizate de rusi si chinezi.

           Au inceput sa atace familiile politistilor. De ce s-a ajuns si la familii? Nu stiu si nu stiu cine sint cei care au recurs la metoda. Motive sint pentru fiecare tabara si le pot presupune doar. Nu am urmarit in detaliu ce se intimpla – not my circus, not my monkeys.

           SI pentru ca insisti. Personal nu sint de acord cu nimic din ceea ce degenereaza. Cu amendament scris cu litere mici la subsol. Sint momente in care cei din fata ta nu inteleg decit un anume mesaj, asa ca mai consider si ca trebuie sa fiu pregait si sa stiu sa folosesc orice metode in primul rind pentru a ma proteja si apoi pentru a riposta. Si apoi, in conditii extreme, mi se pare normal orice mijloc folosit (de exemplu rezistenta anticomunista).

        • America are o democratie matura. Si n-a trecut prin comunism. E cea mai puternica tara, oamenii au alta mentalitate

         1
        • Despre episodul cu atacarea politistilor de la SIAS la Springtime ceva?

         1
         • Pune-ti ordine in ziua aia si nu le mai amesteca pentru ca deja vinzi altceva.

          Aia de la sias in prima faza au batut vreo doi doar pentru ca puteau, apoi au trecut prin multime, apoi au curs niste lovituri in masina dupa ce au inceput actiunea jandarmii.

          2
          • Eu stiu de-atunci real time. Au fost trimisi pt ca au primit info ca e vandalizat Springtime. 4 echipaje. Dupa aia au aparut jandarmii sa ii scoata. Cunosti AROP?

           1
          • Stiu unde au fost trimisi si de ce si apoi de ce au plecat si aia ca prostii in coloana prin multime. Ce anume din asig ordinii?

           2
          • Baietii s-au exprimat foarte cazon atunci. Cine ne-a trimis aici? Sa-mi dai statia sa-i trag m….

          • Da, am vazut. Ce vrei sa transmiti exact? Ca se pot intelege mai multe lucruri. Ca nu aveau ce cauta acolo? Ca cine i-a trimis urmarea ceva?

           4
          • Ca era aproape sa iasa ca la echipajele USLA in 8i

          • Eroare.

           – In USLA a tras MApN. Nimeni din piata nu avea DŞK. Nici macar AK.
           – Oamenii nu aveau nimic cu melitia. Orice intrare cu masinile de interventie sias intr-o multime care toata ziua si-a luat-o va fi primita cu ostilitate. Echipajele alea si-au cautat-o in prima faza la iesirea din pasaj (au vrut sa bata si ei ceva in prima faza, ca erau invidiosi pe colegi), au avut noroc ca oamenii nu erau acolo sa faca la fel ca in US.
           – Nu ai nevoie de doctorat in batut oameni la jandragnerie sa stii ca nu trimiti autospeciale de intervrntie sias in multime, e in baza asig ordinii. Nu e nevoie sa fii chestor in melitie sa stii asta. Echipajele alea au un comandant care poate cere mai multe informatii operative. Cine i-a trimis si cine a fost de acord ar avea nevoie de tribunal militar pentru incompetenta sau tentativa de lovitura de stat.
           – De ce nu a confirmat vandalismul nici unul din sutele de operativi din piata? I-a intrebat cineva?
           – De ce nu au trimis jandarmi din alte parti in locul melitiei? Era plin in jurul PV.

           Vrei sa spui ca si jandarmii si sias au fost jucati? Hai, serios. Cind termini stocul de gaze, cind te comporti ca ultimul animal, cind ai sute de agenti si surse in multime, cind lasi provocatorii in pace, cind asculti toate comunicatiile din zona, cind refuzi apoi sa transmiti probe procuraturii nu esti jucat. Esti autorul.

           9
          • Iulian… ai fost in uniforma sau inca citesti Ispirescu? Stii procedura pentru organizarea unei ambuscade? Nu pari s-o stii

          • La prima vedere pare ambuscada. Unele elemente par, dar nu sint de acolo.

           Arata-mi pe inregistrari care crezi ca sint elementele care trebuiau sa imobilizeze si asalteze dubele si la ce moment. Sau macar la ce moment trebuia sa se intimple si de ce. Interventia aia nu are caracteristicile unei ambuscade decit din prisma subiectiva, a celor din masina inconjurati de o multime.

           Daca spui ambuscada produ si dovezile. Ori nu se vede nicaieri asta. Am vazut zeci de minute de inregistrari cu bucata aia, din diverse unghiuri.

           Sa trimiti in multime o autospeciala sperind ca se produce evenimentul nu e ambuscada, e improvizatie de moment sau plan prestabilit, sperind ca agitatorii tai sa isi fi facut sau sa isi faca treaba.

           Aia nu e ambuscada, aia a fost provocare, asa cum a fost toata ziua. Grow up. Si melitia si jandarii sint doar pumnii fara minte ai puterii, jucati dupa interese. Cind uiti de lege si alegi sa pupi ghiulul accepti pozitia de gorila.

           BTW, in momentul in care spui ambuscada te-ai suit si in barca celor care pronunta si ‘lovitura de stat’. Ambuscada asta e izbitor de asemanatoare cu 13-15 iunie. Si atunci la fel s-a jucat meciul cu securitatea cu buze moi care pupa curul lui iliescu. Locul lui iliescu l-a luat dragnea si reflexul a ramas, securitatea a ramas aceeasi. Numai ca nu mai e 1990.

           Deci?

           Edit. Dialogul nostru despre 10 august e cam asa:
           I: jandragnii
           V: dubele de la SpringTime
           Daca nu vrei sa vorbim despre toata ziua cap-coada si scoti in evidenta doar momwntul ala nu cistigi nimic. Ala e doar o parte, un element; daca nu il privesti in ansamblu pierzi de fapt imaginea zilei.

           4
      • vlad sunt vreo 50.000 de jandarmi. majoritatea nu sunt antitero si nici sias sunt niste imbecili cu bacu luat la ciorogarla pe copiat care abea astepta sa bata pustani si sa gazeze femei.

       iti place nu iti place asta e realitatea. e o institutie plina ochi de retardati, exceptii sunt peste tot dar majoritatea covarsitoare sunt sub orice critica.

       sunt jandarmi care lucreaza pentru interlopi in timpul liber despre ce vorbim aici ?

       4
       • Cunosc. Am spus din secunda 0 sa fie judecati cei care au gresit
        Nu eu ii recrutez, nici tu
        Insa nu toti sunt asa

        • nu cred ca a spus nimeni ca toti sunt asa. dar la nivel de institutie sunt multe probleme si coruptie acolo

         mai vorbim de comandantul camatar ?

         2
         • Robi, sint o mutlime de situatii de genul asta bagate sub pres.

          Stii, exista un fenomen inca neelucidat in Univers: capota ridicata la masina genereaza barbati. Exista si un al doilea, localizat la nivelul Romaniei: jandarmul genereaza controverse oriunde apare. 🙂

          3
        • si in secunda 1 ai adaugat nuante, stelute si exceptii. iar din secunda 2 gasesti circumstante atenuante. 🙂

         sa fie judecati cei care au gresit este Romania intr-o propozitie. Egalul lui una s-a pierdut si una s-a furat. Sa vina o forta exterioara sa faca si care cind vine o obstructionam in toate felurile. Dar sa se faca.

         2
        • Eu si ai mei nu suntem asa.

         • Nimeni nu a zis de Vlad. Lantul consecintelor este asa:
          – imaginea institutiei sint oamenii si actiunile lor
          – actiunile unei majoritati lasa de dorit
          – matrapazlicurile apar public
          – institutia le acopera
          – imaginea institutiei este cea de bataus al mafiei
          – angajatii in consecinta sint batausii mafiei

          Cind soferul autocarului merge vitejeste ca la liniute pe linia de tramvai si nu e dat afara, jeqp palma peste fata cetateanului.
          Cind jandarmul lasa salvamontista sa fie batuta de interlop, jeap palma peste fata cetateanului.
          Cind jandarmul da amenda unui mut ca a strigat lozinci si procesul continua, jeap palma peste fata cetateanului.
          Cind jandarmul da la miting cu gaz doar pentru amuzament (iunie 2018), jeap palma pestw fata.

          Crezi ca sintem nedrepti. Uiti cind chiar s-au comportant ok si cind o piata striga jandarmeria jos palaria? Aia e bine, e apreciere, e inaltator. Cind sw dovedesc jeguri si iau adevarul in fata se supara. Well… asa merge viata. O comiti, o iei.

          Cind dupa cicaturile enumerate mai sus spui ca tu si ai tai nu sinteti asa, nu faci nici un serviciu institutiei. Institutia e … nu mai spun cum. Ca tu te identifici cu ea, inseamna ca te identifici cu tot ce am scris mai sus. Si e problema ta, nu a mea. Eu nu am spus ca Vlad e.

          Daca ai considerat ca ca e o nedreotate nu ai venit niciodata cu argumente expuse coerent a-z. Argumente nu sint ‘nu sint toti asa’, ‘peste tot sint si loaze’, etc.

          5
          • Por spune, nu ma deranjeaza
           Am facut doar curs cu politistii militari
           Care i-au saltat pe valutari

          • As spune ceva ce nu cred. Ca te respect pe tine ca individ e una. L-ai cistigat.

           Dar Vlad Tepws? Ordine publica? Conducerea? Piarizdele de facebook? Nu. Unii au avut odata, demult. Altii niciodata. Acum nu mai e pentru nici unul. E chiar contrariul.

           2
          • A fost nasol atunci. Au fost aduse unitati care nu stiau situatia locala. Nu e o scuza
           Despre BSIJ… B1 daca intervenea…intelegi tu. Baietii au privit dupa aia au facut cerc si au intervenit motociclistii. Nu a fost chiar placut.
           Sustin ca nu e ok sa asaltezi o institutie a Statului Roman
           Nu eram de acord iu cei din Guvern

          • Au fost aduse unitati care nu stiau situatia locala.
           Carora li s-a spus de la inceput sa descarce gaze si sa se pregateasca de interventie. Si nu, nu au fost aduse folosind procedurile standard si pregatite ca la regulament pentru eveniment.

           B1 daca intervenea…intelegi tu.
           Paraschiv era la BSIJ/Vlad Tepes si au intervenit.

           Sustin ca nu e ok sa asaltezi o institutie a Statului Roman
           Eu? Acum?

           Nu eram de acord iu cei din Guvern
           Cine nu era de acord (cu manevra zilei) nu intervenea. Stiu de cazuri care au refuzat sa intervina. Majoritatea, de la comandantul de dispozitiv la ultimul bastonar, abia asteptau. Aveau nevoie de motiv.

           5
          • ” Au fost aduse unitati care nu stiau situatia locala”

           erau adusi din congo sau china probabil.

           singura mea intrebare este de ce aveau numerele de identificare acoperite ? i-au atacat protestatarii cu banda adeziva de la spate ?
           faza aia cu acoperirea numerelor este cea mai mare dovada a premeditarii a tot ce s-a intamplat.
           totul a fost planuit din start sa iasa asa

           11
          • Au adus de la mai multe inspectorate judetene folosindu-se de niste loopholes din cite stiu. Nu le-au explicat nimic referitor la actiune, iar la momentul X au dat ordinul de golire a pietei – bateti ce puteti, ma, ca ne omorira colegii! Si aia au plecat la batut.

           Am auzit si intimplarea cu aia care au alergat dupa oameni pe strazi si au trebuit extrasi ca se ratacisera. Stiind ce a fost adus in Bucuresti, e plauzibila.

           6
          • Tu parca esti Dana
           Existau info ca ca vor fi impuscati oameni
           Stiu concret,tu nu
           I-am trimis pe o parte la mare in excursie
           N-ai surse, nu esti operativ,nu stii info nici fos, punct

          • 13-15 iunie 1990. Miner: Am găsit la PNŢ droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată, tipărit bani la PNL.
           10 august 2018. Maior Cazan: în timpul mitingului, în zona Ion Mihalache, a fost descoperită o maşină cu cocktailuri Molotov, din care unele persoane „se aprovizionau pentru a acţiona”.
           28 de ani diferenta. aceleasi metode. aceeasi categorie de oameni. acelasi manual. alte fete.

           Asa v-au zis apoi, la debriefing? ca jandarmii au fost eroi si au aparat ordinea constitutionala? Shhh, sa iti spun un secret: metoda e veche, au aparat-o cu minerii si in 90.

           In anii 50 ai fi executat zelos ordinele, nu? Dusmanii poporului trebuiau eliminati, trebuia luptat cu chiaburii pentru colectivizare, cu elementele reactionare in munti. Ce sa mai zic? Bravos, ramineti aici eroilor! Ma car si imi cresc copiii la capatul lumii, stiu macar ca vor avea de-a face cu alta societate mai sanatoasa. Voi? Sinteti deconectati de societate, de nevoile ei, de asteptarile ei, de aspiratiile ei. Nici macar nu intelegeti in serviciul cui sinteti. Nu, nu sinteti in serviciul uniformei.

           Bun, pentru voi sint untermenschen. Macar stim cum stam. Ati facut stocuri de Zyklon B?

           8
          • vlad uiti ceva. cea mai mare propaganda se face mereu in unitati. alea clasice noi vs ei, dezumanizarea adversarului etc. le sti dar se pare ca nu le recunosti cand ti se intampla.

           jandarmeria, politia, armata, serviciile au ca misiune sa apere poporul de oameni ca dragnea nu invers.
           la turci asa a functionat democratia cu armata ca garant al ei nu garant al mafiotului de la putere….jandarmeria asta a ajuns garantul mafiei.
           zici ca nu sunt respectati ? ai uitat ca acum cativa ani li se aduceau flori la proteste ? azi nu mai sunt flori din cauza actiunilor lor, jandarmeriei.

           desi vad ca te superi pe noi misiunea ta e sa ne aperi pe noi nu pe seful tau si nici pe colegii tai care au depus acelasi juramant. tara pe care au jurat sa o apere nu e politicul dar se pare ca e…si asta nu e ok

           ca tot iti plac americanii
           https://www.youtube.com/watch?v=XnOgUuXIu20

           4
     • Nu sintem pe literotica. 🙂 Vorbim limba romana nu engleza (engleza este semnalizata corespunzator in text).

      Deci „cum” este un adverb cu sensul de ‘in ce mod?’.

      1
 31. https://www.profit.ro/stiri/economie/fondatorul-stratfor-george-friedman-coronavirus-schimba-lumea-aduce-criza-1929-1933-accelereaza-procese-vechi-refacerea-bazei-productie-sua-impasul-exporturilor-chinei-dezagregarea-ue-19367840
  nu sunt eu mare fan friedman,insa are aici cateva aspecte interesante,si trebuie urmarit cum vor arata exporturile Chinei in viitor si mai ales scaderea lor,cat o sa fie de mare.E o chestie extrem de interesanta de urmarit daca am putea avea niste date reale.

 32. Romarm are pe situl sau, ca pistol produs, o armă calibru 9mm.Este vorba cumva de pistolul Cugir, fabricat după licență de Berreta? Acest pistol are 900gr, greutatea, cu încărcătorul și cele 15 cartușe sau doar gol? Întreb din curiozitate. Mulțumesc frumos pt răspuns.

  • mda, cu asa centru de greutate, cam subtire plapumioara.

  • Eu daca eram SUA, in actualul context geo-politic (vbim si de rusia, si de china, si de turcia, si de alte tari/regiuni de prin jurul Europei) faceam in felul urmator cu Romania: un plan pe 10-20 de ani prin care le dadeam armament (nu neaparat nou, in unele cazuri poate sa fie si SH din stocare) si le transformam armata intr-una moderna, competenta si coeziva (subliniez cuvantul asta) si nici nu trebuia sa le dau gratis ci cu dobanzi mici (vindem cate ceva din ogranda si mai facem si niste bani) si, evident, platite pe termen mediu sau lung si prin chestia asta obtineam urmatoarele avantaje: intaream apararea unui aliat dar si a unei zone importante de pe glob, mai castigam niste bani si, nu in ultimul rand, in loc sa ma complic cu rotatii jalnice de cateva avioane si o barca odata la cateva luni puteam sa-mi concentrez resursele armate si banii in alte zone, precum Pacific.

   Si sa ma lasati cu coruptia din Romania… Exista coruptie si in Egipt, Liban, Israel si aia primesc o gramada de ajutoare… Si pe moca, nu ca noi care le-am fi platit echipamentele…

   7
  • Daca se intalneau la noi in tara niste unii sa se antreneze in tabere anti-lgbtqrstuv urlau de mama focului, asa cand se duc aia in Rusia, nu prea ii intereseaza foarte mult. In sensul ca nu trag Rusia la raspundere si nu fac presiune pe rusi. Am inteles ca procurorii din germania nu au putut sa se deplaseze in Rusia din „motive juridice”.

   Nemtii au o relatie de stockholm syndrome cu rusii… din pacate pentru noi.

   1
   • au mai mult decat atat,Stasi a facut ravagii la o scara si mai mare decat a facut mizeria de securitate pe la noi,nemtii din punct de vedere economic au castigat in urma unirii,insa societatea vestica s-a umplut si cu multe cartite kgbiste care sunt cam greu de indepartat si controlat.La asta se mai adauga si visele tuturor germanilor de a iesi de sub americani,avand impresia ca pot face fata rusilor singuri(sau ma rog conducand UE),asa ca sunt greu de anticipat ce isi doresc si ce joaca de fapt.Iar dpdv al geostrategiei ,nemtii tot timpul au fost extrem de prosti la asta,cu decizii care mai de care mai aberante.

    3
 33. https://defence-blog.com/army/poland-receives-first-upgraded-leopard-2pl-main-battle-tanks.html

  Noi in schimb stam in carantină…. da maine-poimaine fac bolsevicii o revoluție la Moskva (zilele astea au arestat un comunist pe nume Platoshkin https://www.youtube.com/channel/UCDqwBnBsFWxFj0ABSbE2Kvw) si va trebui să eliberăm Tighina cu T55.

 34. am si eu o intrebare turelele cu mitraliere pt Piranha 5 sunt astea :https://prooptica.ro/product/anubis/ sau o sa fie tot elbit

 35. https://hungarytoday.hu/hungarian-press-roundup-slovakias-trianon-gesture/

  Igor Matovič invited 100 ethnic Hungarian personalities to Bratislava Castle to remember the peace treaty which allotted the ‘Uplands’ (Felvidék) in what was northern Hungary to the new state of Czechoslovakia. He greeted them in Hungarian and said he understood that the anniversary had a different meaning for Hungarians than for Slovaks. He pledged to always lend an ear to the complaints of the Hungarian minority.

  Nu știam că și Ungaria are un Russia Today al ei.. oricum gestul slovacilor e fie de complezență fie ceva mai ingenios la mijloc de ochii lumii.

 36. https://adevarul-ro.cdn.ampproject.org/v/s/adevarul.ro/news/eveniment/cat-costa-beneficii-aduce-modernizarea-avioanelor-iar-99-1_5edcf35e5163ec42719817e4/index.amphtml?amp_js_v=a3&amp_gsa=1&usqp=mq331AQFKAGwASA%3D#referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=From%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fadevarul.ro%2Fnews%2Feveniment%2Fcat-costa-beneficii-aduce-modernizarea-avioanelor-iar-99-1_5edcf35e5163ec42719817e4%2Findex.html

  Aproximativ 100 de milioane de euro va aloca Statul român pentru modernizarea aeronavelor de antrenament de tip IAR-99 aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române. Este vorba de modernizarea avioanelor IAR-99 standard, dar şi de upgrade-ul avioanelor IAR-99 Şoim.

  Mai mult, după lansarea variantei modernizate, va exista şi o aeronavă care va putea fi testată de reprezentanţii forţelor aeriene aliate (şi nu numai), care sunt în căutare de astfel de aparate de antrenament şi atac uşor. (Să fie asta oare iar soim NG ala sau cum se numea ?)

 37. ionica fonosch

  German Ambassador to Cairo: I welcome Egypt’s constructive role in solving the worsening crisis in Libya !
  Egypt sent a large armored vehicle and tank convoy to the Libyan border:-)))))
  [sa vedem cum interpreteaza egiptenii Alte Kameraden Marsch :-))))]
  [ a cam incasat-o gen HAFTAR , s-au retras si rusii , Sultanul e pe val , mai nasol cand va ajunge la baza … ]

  1
 38. Btw vreun fan Liverpool pe-aici?Se bucura cineva ca echipa va xastiga titlul dupa 30 de ani?

 39. Egiptul a produs la nivel local peste 1.200 de tancuri principale de luptă M1A1 Abrams

  Pe 25 octombrie 201?, Egiptul și Statele Unite au sărbătorit reluarea coproducției de tancuri M1A1 Abrams, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la o uzină de tancuri din apropierea capitalei Cairo. Fabricarea tancurilor M1A1 în Egipt este o parte importantă a sprijinului continuu al SUA pentru rolul crucial al Egiptului ca factor de securitate și stabilitate în regiune……
  https://www.defenseromania.ro/egiptul-a-trimis-tancuri-abrams-i-elicopterele-de-atac-la-grani-a-cu-libia-video_603593.html

  1
 40. Decese:
  „(30 mai)Libyan Army eliminates Turkish-backed militia head Murad Al-Azizi (Sultan Murad Brigade)
  https://www.egypttoday.com/Article/2/88130/Libyan-Army-eliminates-Turkish-backed-militia-head-Murad-Al-Azizi
  Daca este adevart, Dumenzeu mai bate si cu parul.

  Ramadan Abdullah Mohammed Shalah, leader of Palestinian Islamic Jihad is dead.

  Liderul Al-Qaida în Maghrebul islamic (AQMI), algerianul Abdelmalek Droukdel, a fost ucis de forţele franceze în nordul Mali
  https://www.agerpres.ro/politica-externa/2020/06/06/liderul-al-qaida-in-maghrebul-islamic-abdelmalek-droukdel-a-fost-ucis-in-mali-de-armata-franceza–518650
  ..
  Cred ca Orban, mizeaza cu mari sanse, pe islamisinul din occident adica disparitia actualei ordini din Europa.
  „in cateva decienii harta Europei nu va mai fi ca astazi si atunci totul este deschis pt. redesenare, cine se pregateste creste cine nu dispare.” De aceea isi reface si o industrie de armament (de mult timp pregtesc elemente ale razboiului modern). Evident, Romania mai cauta cum sa mai taie ce mai are.
  ..
  @Vasile-it
  “Nu este prima dată (și cu siguranță nici ultima) când se publică în Lancet un studiu greșit. Nu trebuie uitat că este o revistă de specialitate, nu are cum să verifice dacă studiul tău are la bază informații reale sau nu (sursa datelor nu a fost dată, autorul justificandu-se cu acorduri de confidențialitate), pentru a fi siguri 100% ar fi trebui să refacă ei studiul. ”
  Niste ziaristi au fost in stare sa descopere in cateva zile problemele din spatele studiului fara sa fie de specialitate. Oare cum au facut si cum de OMS/WHO si Lancet nu a fost in stare? (inslusiv sa descopere presupusele surse). O parte erau scrise in studiu. numai ca cifrele din Australia erau umflate – asa au descoperit ziaristi problemele. Nu avea informatii OMS/WHO despre decese si infectari, evident ca avea.

  Cum este posbil tu OMS/WHO organizatie care te pretinzi stiintifica sa iti intemeiezi deciziile pe un studiua ale carui “surse” sunt confidentiale?. Este ca si cum cineva scrie ca a descoperit tratamentul cancerului dar studiile sunt confidentiale, ce face OMS recomanda “medicamentul”?.

  Pare mai degraba ca OMS a gasit o “scuza” sa il atace/puna in dificultate pe DJT.
  ..
  @Patriot
  Armamentul “funtioneaza” si cu bani, degeaba iti dau altii tot ce iti trebuie, ai nevoie de buget sa il intreti si utilizezi. Echipamentul moden este enorm de scump, nu isi permit germanii sa il tina functional, Romania nici atat. Ai nevoie si iti permiti, sa importi, numai anumite arme/echipamente restul le produci asa cum poti, altfel risti sa blochezi toata armata. In lipsa banilor ajungi sa te antrenezi ca germanii folosid cozi de matura, dezarmare prin inarmare.

  Cu o “economie” Made in UE ambalat si vandut in Romania nu poti sa ai o armata si nici economie. De feicare data o mare realizare este sa nu fim retrogarati la categoria “junk”…

  Mai este ceva, cam asa arata Romania: unei mari companii germane, romanii, ii dau ajutor “social” (ajutor de stat) sa falimenteze o companie romaneasca:
  “ Practic, statul român a finanțat dezvoltarea companiei germane iar efectul, scontat dealtfel, a fost eliminarea concurenței reprezentata de compania 100% românească, Electroargeș.”
  https://www.ziarulprofit.ro/index.php/exclusiv-ce-n-a-reusit-covid-reuseste-neamtul-electroarges-in-impas-major-generat-de-grija-statului-roman-fata-de-o-companie-germana/

  3
  • La Electroarges sunt alte probleme 1 baietii au copiat produse Karcher 2Managmentul e pus sa distruga firma prin decapitalizare 3 e aceasi actionariat si aceasi schema ce se intampla acum la Metalica Oradea
   Pacat de oamenii de muncesc acolo

 41. Serial modernization of the M-84 tank has begun.
  What do you think about this look?

  https://www.youtube.com/post/UgyoRiDYi58ukjNw7C14AaABCQ

  3
 42. HANNIBAL-mi-ai dat o veste trista cu Electroargesul caci am de 28 de ani la ei la garantie un aspirator ideal,luat cu credit care s-a achitat dar aspiratorul meu tot nu s-a reparat….acum ar trebui sa ma inscriu la masa credala caci produse proaste de la ei nu accept.Mentionez ca aceasta fabrica romaneasca nu a catadixit (am indraznit sa-i reclam)sa-mi trimita produsul …NISTE HOTI…si le urez tot raul din lume.

 43. Ok, intrebare pt cunoscatori: ati auzit cumva de firma FAE Drones SRL? Cine sunt si a cui? Sunt cumva un fost Ghita SRL care si-a schimbat numele?

 44. You can see the „Smart Explosive Ammunition” test at the end of the video. Testing was performed with a 40mm L-70 Bofors cannon.

  https://www.youtube.com/watch?v=F1dVcJXXxcY

  This technology will also be applied to 30mm cannons on upgraded BVP M-80A and 125mm tank cannons.

 45. ionica fonosch

  Prea puternicul sultan , stapanul „cosmarelor , electronice” :
  https://twitter.com/PutinIsAVirus/status/1270251390422695938
  [#Turkey moved its land-based transportable electronic warfare system (KORAL)
  towards Misrata – with #Sirte now in its range.]
  https://theaviationist.com/2020/06/09/a-u-s-navy-p-8a-poseidon-has-carried-out-an-unusual-isr-mission-off-libya-recently/

 46. Trebuia sa spun, nu? La 9 iunie, 1912, departe de tara inegalabilul Ion Luca Caragiale. se stinge din viata.
  In opinia mea cel mai mare scriitor roman:
  „Frate Vlahuță,
  …………………….
  Neamul acesta nu e un neam stricat, e numai nefăcut înca; nu e pân’acum dospit cumsecade.
  E încă nelimpezit de mizeriile seculare sub care a mocnit cu junghetura frântă; încă nu crede în dreptate; înca nu poate scoate din sânu-i pe cine să-i poata comanda; înca nu știe de cine să asculte – fiindcă nu are deocamdată încredere în nimeni… Fript cu lapte, suflă și ‘n brânză. N’a ajuns să cumpăneasca bine ceea ce i se pune împotrivă; și astfel înca nu înțelege că în mâna lui ar sta să-si îndrepteze soarta și să dispună apoi de ‘ntregul de ea – precum e drept și precum are să și fie odată.
  În fine, nu are înca destula îndrazneală să-și răfuiască socotelile cu „binevoitorii lui epitropi”.
  …………………………….
  Românii sunt astăzi un neam întreg de peste zece milioane de suflete, având una și aceeași limbă (nu ca s’o lăudăm noi), extraordinar de frumoasă și de … grea, având un mod de gândire deosebit al lui, o comoara neprețuită de filosofie morală, de humor și de poezie – cu atât mai originala avutie cu cât este un amestec de mosteniri si de dobândiri antice, grecesti, slave, orientale si altele, pecetluite toate cu netăgăduită lui nobila pecetie romanică, latină, care-l arată bun și netăgăduit stăpân al lor.
  ………………….
  Fie dată în omenire parte cât mai frumoasa și neamului românesc!
  Dumnezeu să te țină în sfânta lui pază!
  Al tău vechiu,
  Caragiale”
  I.L. Caragiale, Despre lume, artă și neamul românesc, Editura Humanitas, 1994

  19
 47. https://adevarul.ro/news/politica/camarila-orban-platita-regeste-banul-public-1_5ede62335163ec4271a29416/index.html?utm_source=widget&utm_medium=website&utm_campaign=topdesktop
  cunosc caz de la noi din oras…neica nimeni membru pnl ,consilier degeaba prin consilii de ani de zile,plimbator de hartoage si plicuri pentru stabaraia galbena locala si cu afaceri pe sest trimis odata cu reintrarea la guvernare a sagetetilor direct pe la bnr/curtea de conturi si ajuns acum ceva pe la ministerul de finante…i-am ginit moaca pe langa orban si catu in ceva sedinte.
  pentru astia muncim si cotizam .

  2
 48. Pe 4 iunie a avut loc primul zbor al primului exemplar de serie al F-18 Advanced Super Hornet Block III

  http://psk.blog.24heures.ch/archive/2020/06/08/premier-vol-pour-l-advanced-super-hornet-block-iii-de-serie%C2%A0-869334.html

  1
 49. https://saabgroup.com/media/news-press/news/2020-06/successful-first-surface-ship-and-submarine-firings-of-saab-lightweight-torpedo/

  Îmi place de scandinavi că își dezvoltă fel de fel de capabilități. N-or fi cele mai bune dar nici nu costă mult și sunt soluții practice și utile.

  1
 50. Pentru cine are timp (eu mi-am fàcut) un studiu al doi universitari olandezi despre interactiunea civili/militari în cumpàrarea avioanelor de luptà (cu bàtaie spre F-35) si cu strategia de vânzare a lui LM :

  Civil–military relations and agent intrusion in the procurement of fighter jets

  https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0010836719850203

 51. Les Marx Brothers font de la science : l’exemple de RECOVERY
  https://www.youtube.com/watch?v=RW_7xxVJZmk

 52. N-o sa mai comentez o perioada aici pt ca nivelul respectului fata de militari e low, fara suparare
  La fel am plecat si de pe resboiu
  O sa va sustin din umbra in continuare

  2
 53. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/principiul-dominoului-cum-este-afectata-capacitatea-de-aparare-a-romaniei-de-dorinta-lui-trump-de-retragere-a-militarilor-din-germania-1319764

  Conform scenariului, atacul ar începe la miezul nopții cu bruierea sistemelor de comunicații și a Radarelor armatei Române. După un sfert de oră, principalele obiective militare din Medgidia, Basarabi, Topraisar, Mihail Kogălniceanu și Constanța ar fi lovite de rachetele balistice Iskander și de croazieră Kalibr lansate din Crimeea și de pe vasele flotei militare ruse.

  Scenariul este unul extrem de pesimist și merge pe ideea că orice tentativă de contraatac sau de regrupare a forțelor române ar fi respinsă fără drept de apel de către ruși. Practic, după doar 9 ore de la declanșarea atacului, rezistența armată ar fi înfrântă.

  Scenariul prevede o retragere a rușilor din Dobrogea a doua zi, după mobilizarea a trei brigăzi NATO, care să vină în sprijinul României dar și după ce trupele Kremlinului din Ucraina ar ajunge la gurile Dunării, la Chilia (scopul real al ofensivei). Scenariul se „oprește” la ora 01.00 A.M. în ziua de 5 mai și nu include alte detalii despre un posibil contra-atac al NATO sau operațiuni militare suplimentare.

  În schimb, la capitolul „Concluzii și recomandări”, arată că „defensiva din Dobrogea este vulnerabilă în fața unui atac aeron-naval din partea Rusiei”. De asemenea, forțele terestre din regiune sunt considerate a fi „insuficiente” iar zona aeroportului Mihail Kogălniceanu este slab apărată, din punct de vedere antiaerian și reprezintă, practic, „o invitație pentru trupele de parașutiști ruși”.

  1
  • Scenariul nu e nici pe departe extrem de pesimist e al dracului de realist iar recomandarile sunt extrem de pertinente.
   Ce nu face scenariul asta e sa-i bage in origini pe idiotii care se cred politicieni, sa le dea cateva scaltoace peste cefele groase si sa le spuna bai dobitocilor, iata ce ne paste daca nu faceti dracului ceva pentru tara si armata !!!!!

  • in concluzie bor sa ieftineasca kilu’ de ceara…

   4
 54. Dupà o sursà turcà, turcii mârâie la calitatea sistemului S-400 livrate de Rusia, mai ales în privinta detectiei.
  Un prim test a avut loc având ca tintà un F-16.

  https://www.globaldefensecorp.com/2020/02/01/turkey-exposed-fatal-flaws-in-russian-made-s-400-surface-to-air-missile/

  1
 55. Pentagon Wars – Bradley Fighting Vehicle Evolution
  https://www.youtube.com/watch?v=aXQ2lO3ieBA

  1
 56. mentenanta de 17mil de $ pt CVN 75 facuta de General Dynamics

 57. capatu satului

  prostia si boala sunt discriminatorii la advocatu poporului si sleahta cncd
  https://ziare.com/stiri/eveniment/cncd-eliminarea-elevilor-de-la-evaluare-din-cauza-temperaturii-de-37-3-grade-c-este-discriminatorie-1614475

  pai sa amendeze virusu pandemic si sa-l bage la pushcarie,
  ca oricum pesedeaua a dat liber la toti infractorii

  1
 58. Planuri despre „next fighter program” U.S.
  „The U.S. Air Force is on track to finalize a business case for its ambitious next-generation fighter this summer, its top acquisition official said Tuesday, and the results could be a make or break moment for the program.

  The Air Force wants to radically shift its future fighter program — also known as Next Generation Air Dominance — to a model that the service’s acquisition executive Will Roper calls the “Digital Century Series.” This model would use new development techniques like digital engineering, open architecture and advances in software development techniques like DevSecOps to field advanced aircraft more quickly and cheaply.”
  https://www.defensenews.com/air/2020/06/09/this-summer-could-be-a-make-or-break-moment-for-the-air-forces-next-fighter-program/

 59. Mortii de Covid au avut titi .. guvid?!

  Ar avea un rost sa declari mai multi?!!

  Cica in functie de numarul rapostat de morti cu guivid ar depinde si marimea relaxarii permisa de Briucsel .. Deci parca se merita ca unu mort de o „simpla” penumonie sa fie trecut la givizi.. L-a lovit maisna dar era testa pozitiv? Sigir inca un mort de guvid! A facut infarct cand a auzit ca ………….. a murit de guvid!

  Sim uite asa nu au murit fara rost! au murit eroic ptr patrie ca sa se poata depasi cu 0,1 cifra aprobata de deficit!!!

  3
  • @Ghita Bizonu
   De la Bruxelles se primesc niste fonduri sub forma de imprumut.

   Numarul mortilor nu conteaza pentru ca:
   – toate statele membre sunt eligibile indiferent de morti
   – fondurile sunt in limita a 2% din PIB, nu sunt stabilite dupa nr de morti
   – fondurile sunt folosite pentru a acoperi costurile directe si indirecte cauzate de pandemie in sistemul de sanatate. Aici grosul va consta in costurile cu pregatirea spitalelor si medicilor (achizitii, bonusuri salariale, angajari noi etc.). Numarul mortilor e prea putin important pentru ca guvernul a luat aceste masuri la nivel national pentru toate spitalele importante, indiferent de morti.

   Alta intrebare?

   3
 60. Poa fi cam nashpa :
  Gary Saul Morson, profesor de lliteratura rusa la Universitatea din Chicago care zice despre manifestatiile astea din Vet ca „Pentru mine, seamănă cu ce s-a întâmplat la finalul secolului XIX, începutul secolului XX, în Rusia”

  7
 61. https://ziare.com/media/presa-online/la-revedere-si-va-multumim-1614183

  Toata redactia si-a dat demisia dupa ce patronatul a inscris publicatia sa primeasca mita din banii publici dati de Orban presei.

  2
 62. contractul de patriot merge inainte

  Lockheed Martin Corp., Grand Prairie, Texas, was awarded a $1,042,250,000 modification (P00001) to contract W31P4Q-20-C-0023 for incidental services, hardware, facilities, equipment, and all technical, planning, management, manufacturing, and testing efforts to produce Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target Advanced Capability-3 missiles. Bids were solicited via the internet with one received. Work will be performed in Huntsville, Alabama; Camden, Arkansas; Chelmsford, Massachusetts; Grand Prairie, Texas; and Lufkin, Texas, with an estimated completion date of Oct. 31, 2024. Fiscal 2020 missile procurement, Army; and Foreign Military Sales (Bahrain, Germany, Poland, Qatar, Romania, Republic of Korea, United Arab Emirates) funds in the amount of $1,042,250,000 were obligated at the time of the award. U.S. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama, is the contracting activity.

  2
 63. O madama cu ifose diplomatice, pre numele ei Maria Zakharova, spune:
  „Vedem că Bucureștiul a început să plagieze și asta arată că politicienii români nu sunt capabili să gândească independent”.
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24053710-reactia-moscovei-noua-strategie-aparare-romaniei-bucurestiul-inceput-plagieze-politicienii-romani-nu-sunt-capabili-gandeasca-independent.htm
  Ii aduc minte cucoanei, ca prin ’68 au fost unii care au gandit independent.
  Si atat de mult i-a placut lui Brejnev gandirea aia independenta, ca a poftit la o excursie prin Praga.
  Cu tancurile, madam Zakharova!

  10
  • Scarbos de-a dreptul, si aveti in vizor acest aspect data vitoare cand vin tot felul de ciumeti care vro Romanii „independente” , afara din NATO si UE. Tineti minte aceste aspecte ca rusnacii nici macar nu-si mai ascund agenda.
   Romania tv, PRU si alte pusee de nationalism se vad in alata lumina acuma, asa-i?

   8
  • Gabrie-Sunt impotriva muskalilor ,dar eu nu cred ca in 1968 gubernia romania in frunte cu prim secretarul raional Ceausescu Nicolaie ar fi incercat sa se revolte fara sa fi primit ordin imperativ de la tov Brejnev….totul a fost un CIRC ordonat, iar timpul a spus totul despre vasalul nicolaie.

 64. „Spre deosebire de Occident, în Rusia există libertatea de a vorbi, libertatea de exprimare. La noi toată lumea are dreptul să-și exprime și își exprimă opinia”

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24054038-ambasadorul-rus-bucuresti-spre-deosebire-occident-rusia-exista-libertate-exprimare-toti-isi-exprima-opiniile-nu-plesneste-nimeni-peste-bot.htm

  P.S Asa ceva…sa minti cu atata nerusinare, doar la Ghita Bizonul am mai intalnit.

  12
  • Reis-Este foarte corect ce spune acel celovec:In Rusia exzista libertatea de exprinare dar nu si dupa exprimare.

   2
  • Boris Nemtov era extrem de exuberant in exprimarea opiniilor libere.
   Din pacate, s-a contaminat cu COVID-7.62 …

   1
  • pai ce minte ,uite o postare a mea din 3 ianuarie :

   „Nicu_4
   3 ianuarie 2020 la 23:01

   contra a ce a asta uitate la minutul 6 precizia de pe tunul de 30mm al BTR 82A absolut toate taratoarele rusesti nu ?tragere de pe loc in ditai btr advers la 500m ,jumate din cartusele trase se duceau in pamant https://www.youtube.com/watch?v=MCfJurkrD_A cand tu nu ai certificat turela pana nu tia executa tragere din mers pe tinta in mers de la 1,5 km cum am mai zis trebuie sa si nimereasca ca de tras toate trag si t72 tragea in irak dupa abrams ,sau numai tragea ca deja era distrus pana intra in distanta de angajare abrams

   contul de youtube probabil unu rusesc a disparut cu totul , si el rusu mandru ca arata la lume cum se antreneaza armata rusa a uitat sa taie partea cu Btr 82 A si FSB ia taiat contu cu totu ,restul doar putem sa il presupunem ca nu cred ca au reinfiintat exploatatiile de aur de la Kolima

 65. 30 de ani de la mineriadă !!….happy aniversary,masa și dansul cum poate fiecare dupa posibilitati.

 66. Beidou: https://www.hotnews.ro/stiri-international-24055494-china-beidou-satelit-gps-galileo.htm

  Vom avea Garmin si cu Beidou, nu doar cu GPS, Galileo si GLONASS?

  4
 67. „…menționarea Federației Ruse în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să constituie un motiv de surprindere, acesta fiind efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani. Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și Uniunii…”

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24056822-ambasadorul-rusiei-convocat-vineri-sediul-mae-dupa-declaratiile-despre-strategia-aparare-romaniei.htm

  Stiu ca am mai pus intrebarea asta, credeti ca pe vremea lui Tariceanu, Corlatean Melescanu, Dragnea, MAE ar fi reactionat la fel, sa convoce ambasadorul in mai putin de 24H?

  Aviz comunistoizilor de pe aici, fie ca au nume de animale, fie lipsa de knowhow…

  13
  • @priam
   Daca l-a convocat nu inseamna ca l-a tras de urechi. Poate l-a intrebat dacă nu cumva se scumpeşte gazu’. E politică…deci semantică.
   Ai remarcat fraza de incheiere de la articol?
   „MAE reafirmă, în acest context, că un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condițiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens.”
   Sa-i intrebam pe ucrainieni sau georgieni cum stau rusii cu angajamentele reale? ?

   Cred ca ar trebui sa urmarim mai degraba faptele, ce se intampla cu adevarat, iar pana acum nu s-au intamplat prea multe decat cu ajutor extern.
   Toate guvernele de pana acum au neglijat partea militară, Nastase & co au luat fregate neinarmate iar nea marinaru’ le-a lasat aşa cum sunt desi ii placea sa rostească celebra fraza: „Marea Neagra lac rusesc”. Probabil ar fi vrut el sa le vândă si pe alea dar n-a reusit.

   3
   • AlexIS
    L-am avut pe Aurescu seminarist la drept internațional public, cu Năstase profesor.

    Pe primul l-am apreciat, doxa de carte, atent la studenți.
    Profesional ne-a reprezentat bine in conflictul rezolvat cu Ucraina.

    Crede-mă, convocarea a fost o tragere de urechi diplomatică.

    Și asta nu a făcut niciunul din dobitocii aia pe care i-am amintit în postarea anterioară.

    9
    • @Priam
     E prea frumos ce zici tu, ca acea convocare sa fi fost o muştruluială si nu un şpriț amical. Ar inseamna ca am inceput sa ne maturizăm politic si ca suntem pe punctul de a scapa de KGB-isti si securiştii comu.istoizi. ?

     2
     • @AlexIS
      Amintește-ti de comunicatul MAE, referitor la reacția MAE ungar la declarația președintelui român privitoare la adoptarea tacită a legii ținutului secuiesc.

      https://www.capital.ro/reactia-oficiala-a-romaniei-dupa-atacul-ungariei-la-iohannis-anuntul-mae-in-plin-conflict-diplomatic.html/amp

      „Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmațiilor Președintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul așa-zisului ”Ținut Secuiesc” – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituției române, partea ungară neavând a se pronunța asupra acestui subiect”,

      • Alta: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24123168-mae-dupa-ministrul-ungar-externe-spus-iohannis-este-politician-extremist-antimaghiar-reactie-nejustificata-scoasa-din-context-limbaj-lipsit-respect.htm

       MAE transmis că trimiterea proiectului legislativ care prevedea deschiderea unui punct de frontieră cu Ungaria către CCR este ”fundamentată pe necesitatea respectării dispozițiilor constituționale referitoare la separarea puterilor în stat”.

       ”MAE respinge ca inacceptabil și lipsit de respect limbajul demnitarului ungar cu privire la șeful statului român. Decizia Președintelui României de a transmite, conform competențelor sale, Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) nu vizează oportunitatea deschiderii acestui punct de trecere a frontierei comune și nu este în niciun fel îndreptată împotriva Ungariei sau a minorității maghiare din România. Această decizie este, de fapt, fundamentată pe necesitatea respectării dispozițiilor constituționale referitoare la separarea puterilor în stat, deoarece, potrivit legislației române, inițiativa declanșării negocierilor pentru încheierea unui acord internațional aparține exclusiv puterii executive, neputând fi decisă printr-o lege”, arată un comunicat al MAE.

       • @Priam, jos pălaria pentru reactia MAE fața de problema tinutului secuiesc! Jos pălăria. Au facut ceea ce trebuia să faca si asta e un lucru normal, cel putin asa era firesc să fie, dar sa ii lăudam pentru directia in care au mers.

        Eu faceam referire la „reacția” MAE si de „chemarea” ambasadorului rus. La modul in care au decurs lucrurile in ultimele 3 decenii eu n-as zice că acolo e nu o fi vreo mânărie gen „Dorel, fă-te că lucrezi”, mascata de un limbaj mai dur. E posibil sa ma insel, dar sa enumer cateva motive care ma fac sa am aceasta opinie:
        1. privatizarile păguboase care s-au facut cu ruşii (si nu doar cu ei)
        2. politica dusa vis-a vis de Moscova. Victor Viorel a fost singurul membru UE care s-a dus la Astana.
        https://stirileprotv.ro/stiri/international/ponta-alaturi-de-putin-si-lukasenko-la-deschiderea-jocurilor-europene-de-la-baku-liderii-europeni-au-boicotat-ceremonia.html
        3. Sistemul mafiot păgubos cu care a fost guvernata țara noastra in ultimele decenii e oarecum similar cu cel rusesc, adica securistii au furat tot ce-au putut de la stat, fara limita, păgubind țara.
        4. Nivelul tehnologic scăzut la care s-a mentinut armata. Putem sa ne numim furnizori de securitate cu T55-uri, fregate neînarmate, submarin nefuncțional si o mâna de avioane din epoca de bronz?

        Astea sunt cateva motive care ma fac sa cred ca nu a fost altceva decât un şpriț amical, ascuns in spatele unor declarații mai pompoase pentru ochii lumii.
        Mă repet, e posibil sa ma insel si sa ai dreptate tu ceea ce m-ar bucura.

        • Eu ți-am exemplificat ce a făcut MAE cu Aurescu la cârmă, și în relația cu Rusia, și cu Ungaria…
         Cele 4 puncte enunțate de tine nu cad în sarcina lor.
         Chemarea ambasadorului asta este, o admonestare diplomatica, că nu beau șampanie împreună.

         • Toata treaba asta e politica. Aurescu stie sa jongleze cu cuvintele si asta denota inteligență. Chapeau.
          Punctele enuntate de mine sunt cele care, de fapt, conteaza.
          Admonestarea diplomatica tine tot de politica iar politica este..stii tu..

          Sa luam discursul lui Aurescu si jocul de cuvinte:

          „a fost Crimeea ocupată legal? Putem să ne întrebăm asta. Creează exerciţiile Rusiei în Marea Neagră, atât cele ofensive, cât şi cele defensive, o atmosferă paşnică? Putem vorbi de o militarizare a Crimeei? Perpetuarea conflictelor din regiune, precum cele din Transnistria, Donbas sau Caucaz marchează o atmosferă paşnică în regiune?”
          https://m.defenseromania.ro/romania-dezminte-minciunile-propagandei-de-la-moscova-aurescu-despre-strategia-nationala-de-aparare-a-tarii-nu-spunem-ca-rusia-este-un-stat-inamic_603848.html
          Orice om cu capul pe umeri stie clar raspunsurile la intrebarile retorice ale ambasadorului, nu era nevoie sa faca semantica. Dar, daca le stim la ce ne ajuta daca:
          – rusnacii au in continiare businessuri profitabile in Ro.
          – KGB rulzz prin proxy
          – politicienii nostri se trag in poza cu rusii
          – mentinem armata la nivel tehnologic al epocii bronzului
          Suntem noi credibili? Putem fi luati in serios doar cu niste vorbe in vânt?

          Uite si fraza de incheiere care apartine tot domnului Aurescu:
          „Contrar a ceea ce au subliniat media ruse, nu spunem că Rusia este un stat inamic”

          Adica desi ne-au facut incompetenti/vasali, desi au avut un comportament agresiv cu vecinii nostri, fac exercitii militare foarte dese in MN si ne-au ținut sub comunism juma de secol, „noi nu spunem” ca rusii ne sunt inamici.. probabil de ruşine.
          Ok, nu spunem ca ne sunt inamici ca nu e frumos, pai atunci cum ramane cu insulta la adresa noastra ca sa le dăm peste nas? O sanctiune ceva? Un control ANAF pe la Lukoil si Mechel?
          O redeschidere publica a sorții tezaurului românesc de la moscova? Doar vorbe?…

          De asta cred eu ca doar au băut o şampanie si au discutat pretul gazelor sub pretextul…admonestarii. A impuscat doi iepuri dintr-un foc: a dat putina energie rusofobilor si s-a asigurat ca nu se scumpeste gazu’. Parerea mea.

          • E clar că îți dorești cu ardoare ultimul cuvânt, poți să îl ai.
           Din păcate nu înțelegi rolul MAE, in mod sigur nu discuta prețul gazelor, și nici nu dau o declarație de război sa exulte unii pe net.

 68. https://defence-blog.com/news/ukraine-plans-to-buy-three-divisions-of-neptune-coastal-missile-system.html

  „Expected to be mounted on three platforms: ship, land and air launches.”

  Chiar si daca ar fi o resapare sovietica, tot e ceva… Macar altii mai ciocanesc ceva…

 69. 30 de ani… Nici un vinovat…
  Mulțumim iliescu, mulțumim minerilor!

  2
 70. Ghita Bizonu'

  hm hm.. acu nu muot timp in urma am fost facut albie de porci si ptr ca la https://www.rumaniamilitary.ro/la-noi-ca-la-nimenea#comment-395958 am scris ca „ca RSR asa “din neglijenta” ar fi “pierdut” aun avion de vanataoare (productie sovoetica) care ar fi ajuns prin SUA la un Agresor squad.

  Mda…

  Ia vedeti : https://evenimentulistoric.ro/nu-doar-ceausescu-i-a-vandut-pe-sovietici-lista-completa-a-tradatorilor-si-pretul-lor.html

  Ca unii zic ca ar fi fots coruptie da tot serviciu ramane …. si as zice ca daca „intamplatir” iti livrez nu informatia ci chiar piesa respectiva ar cam fi cazul sa imi platesti piesa !

  A! Ca nu scrie acolo desreAgrsor Squad .. eu zic doar ca am auzit asa ceva de pe la Viocea Ameiricii, cred. Asta in anii 90

  Bun. Si sa nu isi dea nimeni cu prsupusu despre ora la care postez. Ca si alti barabti spre 70 ma cam trezesc noaptea.

  5
 71. Costurile de formare ale pilotilor americani în functie de avion, estimat de Rand Corporation :

  https://uploads.disquscdn.com/images/595bc4e4f98da98c87e595e578febb920d6f7a71bddf2f3c3fd8c29b0543f1b0.jpg?w=800&h=601

 72. De la 4 regimente de parasutisti in anii ’90…….

  Câte batalioane de parasutisti mai sunt acum ?

  2
  • Alea patru din anii ’90 nu aveau forța unui batalion din prezent. Trupeti dornici să plece acasă la Maricica, aduși cu forța în armată.

   • Ăsta nu e un motiv să fie aproape desființată ca armă/specialitate , cum vrei să ii spui…..

    Daca tu spui că 4 regimente de pifani parasutisti de sf anilor 90 sunt sub un batalion din 2020 , înseamnă că batalionul de acum e compus din ninja, să zic așa….vorbim totuși de parasutisti,, nu tancuri sau rachete AA….

    Trecerea la o armată profesionistă în RO a fost la modul, micsoram pt a avea bani pt o echipare corespunzatoare….
    In unele cazuri au micșorat pt aproape de desființare, dar dotare modernă nu avem nici in ziua de azi….

    Comuniștii au desființat vânătorii de munte, „democrația originală” parasutistii…..mă rog fiecare a desființat ce considera un pericol…..

    Zic și io….

    4
  • Depinde 🙂

   Pe langa cele 3 batalioane ale Brigazii FOS:
   51, ”Vulturii” – Targu Mures (fost 610);
   52, ”Baneasa-Otopeni” – Buzau (fost 620, fost 60);
   53, ”Smaranda Braescu” – Bacau (fost 630, fost 498);
   …iar 54 – cel cu Pegasus si fulgerele ca simbol…cred ca e cel de Logistica si Sprijin ”Horea, Closca si Crisan” – 640, din Targu-Mures)

   De asemenea…avem parasuta mai recent – 2018 – si pe stema Brigazii 18 de Cercetare Supraveghere din Timisoara (brigada nici macar nu mai apare in organizarea Diviziei 4 Gemina!…deci SMFT-ul).
   Brigada 18 care se pare ca nu mai are Batalionul Artilerie Mixta 183 – Lugoj (Dzeule, ce traseu au avut si oamenii astia!) – ramas insa la divizia 4 Gemina…in schimb are adaugat cel putin Batalionul 313 Cercetare in Adancime ”Burebista”..din Bucuresti!..care in prealabil fusese transerat de la Divizia 1 Dacica la SMFT.
   Astea pe langa cele 3 batalioane initiale (Infanterie – VM) ale Brigazii 18:
   32 Cercetare-Supraveghere ”Mircea-Scorpionii Galbeni” din Timisoara;
   191 ”Colonel Radu Golescu-Golden Lions” din Arad…care era (mai este?) combinat cu…tineti-va bine!…Batalionul de Infanterie 5/3 „Bercsényi Miklós” din Hódmezővásárhely – ca parte a Romanian-Hungarian Peacekeeping Mixed Battalion (B.Mx.RO-HU.M.P. acronim romanesc pentru ”Batalionul Mixt Romano-Maghiar de menținerea Pacii)! Mi s-a strambat limba…
   26 Cercetare Supraveghere Montană – Vânători de Munte „Avram Iancu” – Brad.
   Apropo de chestii ”aeriene” – ca tot vorbim de parasutari – amintiti-va si de Baza Aeriana de la Giarmata…

   In ultimii 2 ani niste chestii dracoase s-au intamplat si o sa se mai intample…cu toate unitatile in ”Multinationalele” astea, in care incepem sa ne facem mana… in ordine de smecheri:
   – Sibiu – Comandament/Corp Multinational SE de Armata NATO, HQ MNC-SE…general de 3 stele…parca 3 brigazi va avea in subordine, una va fi din Turcia; ca fapt divers, acoperirea aeriana a dracoveniei asteia va fi de la Mihail Kogalniceanu, Fetesti, Campia Turzii si…din Bulgaria! (deh, daca nu mai avem zburatore meletare in Craiova!..in afara de CCIZ)
   – Bucuresti – Divizia Multinationala…HQ MND SE (fosta Divizia 1 ”Dacica”);
   – Craiova – Brigada Multinationala…HQ MN BDE SE (fosta Brigada 2 Infanterie ”Rovine”)

   Mai adaug aici cercetasi:
   Regimentul 528 Cercetare (ISR – Informatii Supraveghere si Recunoastere / Intelligence Surveillance Reconnaissance) „Vlad Tepes” – Braila; din Divizia 2 Infanterie ”Getica”.
   Regimentul 317 Cercetare (ISR – Intelligence Surveillance Reconnaissance) ”Vlădeasa” – Someșeni/Cluj-Napoca; din Divizia 4 Infanterie ”Gemina”.

   Sa nu uit si de Batalionul 495 Infanterie/Cercetare ”Căpitan Ștefan Soverth – Vulturii Negri” – Clinceni (din Brigada 1 ”Argedava”, deci tot la SMFT).

   Mai adaugam de la
   – Fortele Navale