Octombrie 2023, Permiteti sa raportez!

This entry is part 82 of 90 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Septembrie 2023, Permiteti sa raportez!Noiembrie 2023, Permiteti sa raportez! >>

1.206 comentarii:

 1. Cine zicea că soldați NATO niciodată nu vor fi oficial în Ucraina atât timp cât va fi război?

  https://www.telegraph.co.uk/politics/2023/09/30/grant-shapps-to-send-uk-troops-to-ukraine/

  2
 2. Senatul american a votat legea de buget care permite guvernului USA sa efectueze plati pina in noiembrie anul curent.
  Evitat astfel blocajul financiar federal.

  NU SUNT PREVAZUTE FONDURI PENTRU UCRAINA. !!!!!!!!!!!!!!!

  12
  • Da, gata. S-a închis prăvălia, mergem pe la casele cui ne are…
   Ucrainenii au pierdut, Puțin iar ia fraierit pe toți. Trebuia să pui și cu bold, doar e o mega știre.

   Faptul că democrații au mers pe mâna trumpiștilor și au acceptat bugetul așa cum au vrut ăia – arată că momentan pozițiile lor în campania electorală îs destul de șubrede și nu sunt dispuși să mai riște imaginea cu un shutdown din cauza ucrainenilor. În restu ucrainenii oricum își vor primi ajutorul promis chiar dacă nu este inclus în buget. Intervenția rusească în 2022 tot nu a fost inclusă în buget.

   13
  • pai si au termen americanii pana in Noiembrie sa isi voteze bugetul, aia 24 de miliarde sunt mizilic si doar moneda de negociere pt altele,pt ca oricum se intorceau in industria proprie nu externalizau

   7
  • Gâlceavà între democrați și republicani pe fond de politică interioară.
   Nimic nu-i împiedică să-i finanțeze în continuare pe ucrainieni cu alte decizii legislative.

   4
 3. Republicanii nu au acceptat nici un ajutor pentru Ucraina.

  https://www.cnn.com/politics/live-news/government-shutdown-deadline-09-30-23/index.html

  The stopgap bill will keep the government open through November 17 and includes natural disaster aid but not additional funding for Ukraine, due to objections from some conservatives. The Biden administration has warned this would have serious consequences for the war.

  12
 4. https://x.com/sumlenny/status/1707407873603428717?s=20

  THREAD Let’s start a long thread about how Russian book market prepared Russians for a full-scale war against Ukraine, NATO, the West, and promoted stalinism and nazism, and how this was ignored by the West. Keep seat belts fasten, you will see a lot of nasty things here.

  One of the first indicators of Russia preparing for a full-scale turn into dictatorship and a global war was the mass production of books praising Stalin and Stalinism and welcoming upcoming war against the West. These books appeared on Russian bookshelves in early 2010s

  Ziceti voi daca astia (Putin & co) nu se pregatesc de un mare razboi de multi ani.
  Sa amintesc de discursul lui Putin in 2007 la conferinta de securitate de la Munchen cind Putin „a declarat razboi” Vestului si valorilor occidentale apoi Maidanul in 2014 a venit ca o mînusa pe planurile croite la Kremlin aplicind eticheta de nazisti ucrainienilor ca sa gaseasca motiv de escaladare militara si pornire la razboi impotriva „nazistilor de la Kiev” sprijiniti de NATO, America, iluminati, klingonieini…etc
  Acasa, pe plan intern, de 20 de ani ii spala pe creier „cu televizorul” iar rezultatul i-l vedem pe cimpurile de lupta unde spalatii pe creier cad cu miile intr-o baie de singe in transeele unui tzar nebun care isi macelareste cu succes tineretul.

  21
  • La cum cresc in sondaje partidele de extrema dreapta in Europa – in Slovacia au câștigat alegerile parlamentare , in Polonia sunt pe val , in România , AUR e dat ca și câștigător , nemaivorbind despre câți europeni au o părere buna despre Putin , cred sincer ca in cazul unei agresiuni a Rusiei asupra unei tari Nato , Articolul 5 va rupe Nato , va dezmembra Nato – dacă Occidentul nu mai este dispus sa susțină Ucraina – iar intenția de a susține Ucraina e din ce in ce mai scăzută , de ce ar fi dispuși occidentalii sa își trimită soldații sa moara pe câmpul de lupta apărând România (sa zicem) împotriva Rusiei … deja văd cum s-ar discuta in vest despre faptul ca SUA a împins extinderea Nato prea mult , etc , etc …
   Rusia a dovedit in Ucraina ca nu are forța sa susțină pe termen lung o invazie , dar are capacitatea sa organizeze o invazie …
   Cu excepția SUA , nu cred ca ar fi vrei țara dispusă sa susțină România într-un conflict împotriva Rusiei – dar , marea problema e ca SUA e la un ocean distanta de România …
   Dacă nu ne vom trezi și nu vom înțelege ca trebuie sa devenim o națiune puternica , cine știe ce ne va aduce viitorul …

   19
   • Din nefericire, trăiesc cu puternicul sentiment că Articolul asta 5 se va demonstra a fi o mare frecție: NATO va tine o ședință la cAre nu se va putea lua nicio decizie, Ungaria se va opune invocării Art. 5 pe motiv că România a atacat Rusia, Germania nu își că permite să plece la război pe motive de mediu și incălzirism, și tot așa… In final, se va decide totusi că Alianța sa țină o alta ședința peste două luni, iar Mircea Geoană va lăuda spiritul ‘robust’ in care se țin consultările aliaților. In acest timp…

    11
    • E interesant ca nici macar aici, lumea se pare ca nu stie ce implica de fapt art 5.
     https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2022/739250/EPRS_ATA(2022)739250_EN.pdf
     Putina lectura scurt si la obiect.
     Articolul lasa la latitudinea membrilor modul in care vor acorda ajutorul militar. Poate varia de la o implicare activa pana la un transport de casti sau de ratii militare.
     Articolul 5, indiferent de ce par sa creada politicienii nostri, nu poate suplini armata romana. Daca in momentul in care va fi nevoie de ea, nu vom avea o armata capabila sa opuna rezistenta, vom inceta sa mai existam ca stat mai repede decat poti sa reciti art 5 din memorie.
     Polonezii se pare au invatat lucrul asta, noi inca suntem departe. Nu numai ca suntem departe, dar am inceput deja sa inventam scuze si sa invinuim pe altii pentru indolenta noastra.

     45
     • Oh, prea bine scris, din păcate, prea bine…
      Ați reușit să îmi accentuați angoasele, când îi văd pe puliticienii romini repetând „articolu’ 5, articolu’ 5” îmi vine să scot pistolul.

      6
     • Articolul 5 din tratatul Atlanticului de Nord nu diferă mult de articolul 4 din tratatul de la Varșovia.
      Tot asistență reciprocă, inclusiv cu forță armată, dar nu obligație pentru aceasta din urmă.

      9
   • Eu nu știu ce kkt este in capul americanilor astora care au văzut la televizor cum rușii au făcut praf Georgia și pe copiii ruși, băieți și fete de 10 ani, cum erau duși să tragă cu Kalașnikov -ul. Eu cred că americanii aia pe care îi știam au fost înlocuiți cu un popor cu slană pe cur și pe creier. Unde este The Marlboro Man?

    14
    • Ce Marlboro Man – acum vine generația Zoom , problema cu ăștia e ca vor fi dispuși sa lupte doar dacă vor pilota drone …

     14
    • Marlboro Man a murit de cancer pulmonar. In rest iti recomand o autoevaluare…Nici tu nu dai semne a fi cel mai ascutit creion din penar.

     21
     • Trebuia să moară de ceva. Doar USR-istii ca tine sunt nemuritori, chit că au mina ruptă.

      8
      • Amice yo nu mai salasluiesc in Romania de patru decenii. Deci, ce treaba am yo cu USR? Inteleg ca ai creierii zagraiti, dar incearca sa fii mai consecvent.

       11
      • Laso bre in sange cu USR-ul tau. Cel mai irlevant partid politic, in opozitie in prezent si fara habar in exercitarea puterii atunci cand o avea. A ajuns sa fie prin propaganda prezentat drept cea mai amenintare la adresa Romaniei , mai mare chiar decat un tanc cu secera si ciocanul inca pe el sau patroni de presa cu lagaturi evidente rusesti, aflati in neextradabila Serbie.
       Toate astea in timp ce aia cu secerea si ciocanul in suflet, taica Ilici in gand si hotie la purtator in prezent rad de se sparg zicad: ba, noi am fost la putere direct sau indirect 27 de ani din astia 33 de la revolutie, si am reusit sa-i prostim pe prosti, ca daca eram 33 din 33 adica unipartidism totalitar, romanasul de rand era pe cele mai mari culmi are progresului, cu panatonii rupti in fund, dar era pe culme.
       Prin propaganda am reusit sa f’tem si aritmetica elementara.
       Fenomenul antena3 si rtv va trebui studiat in materie de propaganda si de aia care au scris cartile in materie de operatii militare psihologice.

       18
   • Intarirea armatei e ceva necesar, fara nici o legatura
    de situatia imprejur. Armata deteranta sustine una
    din bazele oricui stat si pacat ca a fost neglijata.
    Pe mine ma ingrijoreaza mai mult schimbarea membrilor
    NATO ca Polonia, Ungaria, Turcia si acum Slovacia in directia
    de dictatura dar si impreuna cu asta la apropiere de Rusia
    cu tot felul de motive.
    Foarte ingrijoratoare este tendinta acestora de micsorare
    al sprijinului Ukrainei neintelegand ca caderea ei va urmari
    caderea lor.
    Dar cel mai important dintre toate e erozia democratiei
    care o sa aduca la ei acea dictatura de care nu de mult
    S au debarasat cum va amintiti….

    19
    • Problema , la cum o văd eu e următoarea – Rusia a fost o țara destabilizatoare in Europa si singura țara din zona europeană cu vise imperialiste și pretentii de mare putere mondiala … In prezent suntem in situația in care avem o țara , Ucraina – singura din Europa , după părerea mea , care ar putea tine piept Rusiei – și care e in conflict armat cu Rusia . Dacă Ucraina este întărită suficient , va deveni un zid in fata Rusiei , iar faptul ca cetățenii europeni nu înțeleg acest lucru este motivul îngrijorării mele …

     28
   • Totusi , in USA , congresul a votat ca : art. 5 prevalezca in fata constitutiei …

    Daca vine Trump , situatia se complica aparent.
    Avand in vedere ca UK, se implica f mult in Ukraina ,nu cred ca americanii ii vor lasa.
    Sant sanse ca lui T ,sa i se va lase o tara ce numai poate da inapoi, datorita situatiei internationale.

    Noi trebuie sa ne pregatim constincios dtpdv ,inclusiv cu nuke…

    UE / NATO are toate sansele sa se destrame daca rusii vor castiga razboiul, fie si partial..
    Ceea ce se intampla in África, situatia din Suedia, Olanda, din toate tarile uniunii, indica fortuna perfecta .Numai coeziunea fara fisura poate salva situatia.

    3
    • Ce se întâmpla acum in Africa nu are nicio relevanta pe plan international – țările care au schimbat Leadership-ul politic prooccidental cu cel prorus nu au nicio greutate sau valoare strategica din niciun punct de vedere – sunt tari sărace , deci fără importanta economică , sunt tari cu populație putina , atâta doar ca sunt întinse ca suprafața …
     Aceste tari au fost in marea lor majoritate sub sfera Frantei – acuma depinde dacă Franța accepta sa fie sărită din schema , ca dacă accepta însemna ca nici pentru ei nu mai prezintă mare interes …

     5
     • ia vezi ce resurse au in subsol tarile alea „sarace” din Africa.

      4
      • Îmi păstrez părerea – Rusia nu realizează mare lucru prin implicarea in micile tari africane … Dacă zona ar fi de mare interes , s-ar constitui o alianța a țărilor democratice , condusă de Franța , care ar aduce eliberarea de elementele teroriste …

       • ti-o pastrezi, dar nu ai analizat. E vorba de aur, uraniu si alte minereuri rare, de care industria occidentala are nevoie.

        4
        • In țările respective nu poate fi controlată stabilitatea politica – asta ar fi marea problema , iar dacă nu poate fi controlată stabilitatea politica , nu văd vreun investitor străin dispus sa facă investiții de mare anvergura pentru o exploatare comercială intensiva a zăcămintelor … Ca Wagner vor face bani sa își susțină activitățile , total de acord , dar mai mult , nu cred sa se întâmple iar Occidentul sa stea cu brațele încrucișate – mai ales ca nici SUA nici Franța nu sunt vreo usa de biserica …

         1
      • Dito.
       file:///C:/Users/alexa/Desktop/7634_uranium_-_resources_production_and_demand_2022.pdf (p.20 si 22).
       Fara turta de uraniu din Niger energia G7 atarna de productia din America de Nord si Australia, alternativa fiind Rusia & Co. Daca SUA sunt primii care si-au anuntat retragerea trupelor din Niger, probabil ca nu au reusit sa o dea la pace cu Franta privind securizarea minelor operate de europeni.
       E tragi-comic cum falosenia capitalista frantuzeasca si americana functioneaza impotriva oricaror angajamente comune de securitate in cazul Africii, de parca nu piata energiei din Europa ar sta la baza razboiului din Ucraina …

       Poata ca e un semn de compromis pe sub masa al occidentului in privinta rusilor, cum ca razboiul incepe sa coste mai mult decat suntem dispusi sa platim in momentul asta.

       1
      • Nu cred ca are mare legatura cu exploatarea resurselor de acolo. Au rusii resurse de le ies pe nas. Nici nu sunt in stare sa le exploateze pe toate, cate au.
       Tine de nivelul de coruptie din tarile in care isi fac cuibul. Sunt pusi pe furaciuni ca de obicei. Cu cat tara e mai corupta cu atat pot fura mai bine. Furt, spalare de bani, trafic de arme, de droguri si de persoane. Cu asta se ocupa in Africa. Si Wagner asigura protectie armata.
       Trebuie sa incetam sa mai privim Rusia ca pe o tara. E o organizatie criminala inernationala.

       6
      • Hai sa va spun un best kept secret: la marginea orasului Giurgiu, pe un camp plin de buruieni si scaieti si unde urla celebrii caini din Giurgiu, se afla o fabrica pe care Ceausescu a apucat sa o termine in ’89.
       Fabrica este functionala si se cheama ZIROM, dela ZIRconiu evident ROManesc. Materia prima o formeaza aluviunile ‘recoltate; din Delta, bogate in minereu de zirconiu si de titan. Produsul finit, bare si profile de zirconiu si titan se exporta la greu prin Vest si cine mai stie pe unde. Unde se foloseste zirconiu? Pai in industria nucleara, in industria aero spatiala, you name it… Ca si titanul, pe care il stim mai bine din casa omului 🙂 .
       Fabrica este in curtea Ministerului Economiei dar eu unul nu am vazut nimic public despre performantele acestei companii. Poate stiti voi… Sau poate stiti pe cineva la MApN sau la SRI sau mai degraba la SIE care stie, dar tare mi-e teama ca pooolimea trebuie ferita sa isi bage nasul.

       5
     • Exodul necontrolat ,nu reprezinta o problema?
      Eu cred ca este o ” arma” redutabila ce loveste deja in UE!
      Bazei armatei franceze din Niger i s-a subministrat un camión de apa, a fost atacat si distrus….

      Ambiguitatile ….se olatesc!

     • Nu prea sunt de acord, prin Turcia si tarile nordice Africii ‘curge’ supapa de emigratie ilegala ce aterizeaza in sudul Europei care destabilizeaza Europa, alimenteaza extrema dreapta, poate afecta pana la ‘destramare’ tesutul UE, samd.

      Si asta pana sa vina peste noi noi problemele masive din Africa datorate schimbarilor climatice (care vor face zona Africii greu locuibila – vezi ca idee diverse probleme recente de surse apa dintre Iran-Irak, tarile riverane Nilului, samd)

      Turcia santajeaza grosolan EU de niste ani buni, pentru bani vs. supapa de imigranti.

      3
  • „Acasa, pe plan intern, de 20 de ani ii spala pe creier”

   Îi spală pe creier de peste 200 de ani…

   16
 5. https://www.youtube.com/watch?v=Jm1vwXUO1Q4

  Atac terorist în Turcia. Două persoane au detonat o bombă lângă Parlament

  3
 6. https://www.defensenews.com/global/asia-pacific/2023/09/29/taiwan-launches-its-first-homemade-submarine/

  Reuters has also reported in November 2021 that that Taiwan had recruited engineers and retired submariners from the U.S., U.K., Australia, South Korea, India, Spain and Canada to work on the program and advise the ROCN on submarine construction and operations.

  Imi place mult abordarea pragmatica a tarilor (democratice) din regiunea aia.

  E ceva ce am fi putut face si noi. Unii ar fi venit pt. bani, altii pt. a putea contribui la proiecte interesante cu ceva impact.

  Dar, sa nu cumva sa-l lasam fara loc de munca pe nea Mitica, tamplar, care stie el mai bine cum se face un pat de pusca din lemn zdravan dacic.

  15
 7. https://evz.ro/mobilizare-a-fi-sau-a-nu-fi.html

  În ședința de bilanț, președintele i-a dat ministrului Apărării, Șoigu, termen de o lună „pentru a opri contraofensivele ucrainene și a prelua din nou inițiativa”. Ce va urma?

  2
 8. Ukraine aid left out of government funding package, raising questions about future US support
  https://apnews.com/article/congress-ukraine-budget-security-assistance-799067491a1bba9671b4dfdf491d0a8e

  2
  • Numai alea nu le as schimba. Asi arunca la gunoi
   in primul rand monitoarele si asi cumpara inca
   cateva Shaldag vreo 10, ca aveti deja din astea, sunt
   a magnetice, facute din aluminium si pot fi folosite si
   ca deminoare. Dupa asta asi arunca toate vasele
   vechi pt deminare.
   Mai departe asi cumpara vre o 6 corvete, 2 submarine
   si vreo 10 vase de debarcare pt tancuri grele.
   Restul de vase……la fiare vechi.

   5
 9. Anul trecut am pierdut 16 md. de euro datorita evaziunii fiscale, cam 500 pe secundă. Mi se pare cam puțin, hai sa fim generoși și sa dublam suma. Chiar așa sunt bani de zece spitale regionale, 1000 de școli modernizate și cam ceea ce trebuie la flotă și terestri, ca aviația are tot sh necesar?

  9
 10. Ati uitat ca de cand cu razboiul din Ucraina, SUA incearca sa faca platformele mai flexibile, inclusiv sa lanseze rachete? Niste cuatari scurte…

  https://www.defensenews.com/training-sim/2021/12/17/us-air-force-blows-up-a-target-with-a-cruise-missile-from-a-cargo-plane/

  https://bulgarianmilitary.com/2022/11/10/watch-how-c-130-launched-agm-158-cruise-missile-from-a-pallet/

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rapid_Dragon_(missile_system)

  Nu mai trebuie aduse in tara, le lansezi din aer ca la un foc de padure si mergi inapoi dupa altele.

  4
 11. Spanish-language Israeli resourcе https://twitter.com/Defensa_Israel/status/1708248059539230850 The first of the new LSVs built for the #Israel Navy in the US based on the design of the US Army’s SSGT Robert T. Kuroda Class (LSV-7) has arrived at the Haifa Base. More than 6.5 thousand miles away across the Atlantic.

  3
  • In alta ordine de idei, are cineva idee daca macar pe partea de servicii secrete s-au cerut de la ucrainieni, de catre ai nostri ceva, drone lancet sau shared capturate, componenta electronica si de ghidaj pentru a fi data pe mana departamentelor noastre de cercetare ? Macar cat sa incercam o modalitate de bruiaj si ew in general .

   3
   • @Marius. Stai linistit, Ucraina informeaza NATO despre tehnica ruseasca capturata dupa ce o studiaza intens. Categoric, nici NATO nu sta degeaba! Sunt sigur ca se stie tot si se lucreaza la bruiaj. Ucrainenii cu siguranta o fac! Pana acum, tehnica ivaneasca si cea iraniana n-a rupt gura targului.

    7
    • De NATO in general stiam.
     Eu intrebam daca noi suntem implicati direct , avand in vedere ca suntem amenintati in mod direct de aceste berze si de faptul ca pe partea de soft, decriptare si comunicatii inca mai miscam ceva.

  • Au crezut ca se întorc rușii …

  • sursa e britanica sursa romaneasca zice altceva :

   Programul de înzestrare constă în:

   1. Un acord ,,guvem la guvem” cu Guvemul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: Obiectul – 2 platforme navale, din clasa Sandown, în uz, modernizate în conformitate cu precizările făcute de specialiștii Forțelor Navale într-un șantier din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Valoarea estimată – 112.560.000 euro (fără TVA).
   2. Un contract de achizitie atribuit prin negociere rara publicarea prealabila a unui anunt de participare ( art. 102 lit. e) din OUG nr. 114/2011 cu constructorul platformelor navale Babcock International Group: Obiectul – suportul logistic initial. / Valoarea estimată – 13.440.000 euro (fără TVA).
   3. Un contract de achizitie atribuit prin negociere rara publicarea prealabila a unui anunt de participare (art. 102 lit. e) din OUG nr. 114/2011) cu operatorul economic certificat de Marina Regala a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Atlas Electronik UK: Obiectul – sistemele autonome de cercetare și incarcaturile de distrugere aferente sistemului de lupta contra minelor (SEAFOX) pentru instalarea sistemului de lupta contra minelor la bordul navelor din clasa SANDOWN. Valoarea estimata – 24.000.000 euro (fără TVA).

   ce o fi neclar nu stiu

   5
 12. Le ardeau pe camp. Mirosea pe autostrada A1 mereu noaptea a gunoaie arse.

  Video – Mafia gunoaielor din Italia a ajuns până în România. Cum se introduceau ilegal mii de tone, sub pretextul reciclării

  https://stirileprotv.ro/video/mafia-gunoaielor-din-italia-a-ajuns-pana-in-romania-cum-se-introduceau-ilegal-mii-de-tone-sub-pretextul-reciclarii/62391025/

  Asta cu drogurile tare mi-e ca e o ditamai epidemia si abia incepe sa se vada. Poate sa devina o criza nationala rapid.

  Jeleuri, drajeuri, vape-uri și prăjituri cu droguri, produse la o fabrică din Iași și vândute minorilor
  https://romania.europalibera.org/a/diicot-vape-substante-ilegale/32599300.html

  4
 13. Israel, Germany Sign Historic Arrow-3 Agreement
  https://www.israeldefense.co.il/en/node/59736

  1
 14. Ce general din al doilea război mondial ai fi ?
  Test de personalitate.
  https://www.idrlabs.com/ww2-generals/test.php
  (eu sunt Rommel 100% și Patton 90 %). Heil Mircea !
  https://charts.idrlabs.com/graphic/ww2-generals?3&p=100,50,90,35,45,85&l=EN

  5
 15. https://www.lemonde.fr/international/article/2023/10/01/le-president-turc-recep-tayyip-erdogan-fustige-l-union-europeenne-dont-il-n-attend-plus-rien_6191884_3210.html

  Speech-ul lui Erdogan era si prin presa romaneasca, evident fara comentarii sa nu se sperie boboru si sa fie rost de taiat pensii speciale, intre care alea de care vb. sapt. asta Armand Gosu. Ideea de baza e ca escaladeaza fractura fata de occident, de data asta amenintand inclusiv cu ruperea angajamentelor militare.

  « S’ils ne font pas marche arrière sur certaines injustices comme l’imposition des visas, qu’ils utilisent comme une sanction latente, s’ils ne corrigent pas leurs erreurs […], ils perdront intégralement le droit d’exprimer des attentes politiques, sociales, économiques ou militaires de notre part » (ca pe limba lui Turkey).

  Problema e, cand astia genereaza refugiati de peste tot pe unde isi trimit dronele, sunt in permanent pe picior de razboi cu Grecia si nu accepta nici macar prezumtia de nevinovatie ca baza a sistemului de justitie, cu ce argumente ar putea sa le ofere UE porti desdchise ?

  Erdogan incearca sa terorizeze Europa facand de data asta aluzie la Rusia, pe care practic doar flota turca o poate contracara in Marea Neagra.

  Cum asa ceva nu se intampla decat in urma unei pregatiri riguroase, ca lipsa de decizie e o decizie in sine, Erdogan devine astazi profetul viitorului Romaniei, asa cum l-au construit beneficiarii pensiilor speciale in ultimii 40 de ani. A la turca bre !

  5
 16. https://www.youtube.com/watch?v=gbEzKzgVllA

  O privire asupra ultimei perioade cu crestere economica pt Romania.
  O recesiune nu e probabila ci deja o certitudine, doar ca la noi recersiunile, chiar si cele „curate” au tendinta sa fie mai severe de obicei, iar in momentul in care o recesiune se suprapune si unei crize creeata artificial de niste ageamii, e deja o alta poveste.
  Ce cred ca e clar deja pt toata lumea e toate aceste cresteri de taxe si impozite nici macar nu se apropie de suma necesara acoperirii cel putin partiale a gaurii din buget.
  Si oricum, atata timp cat cele 2 mari cauze ale gaurii bugetare nu sunt rezolvate, toate incercarile astea de remediere a situatiei nu inseamna nimic.
  In mod incredibil avem chiar o crestere a cheltuielilor bugetare si nici la colectarea de taxe si impozite nu stam mai bine. Colectarea sumelor din TVA e de-a dreptul dezastruoasa.
  Tot ce ne mai lipseste e o crestere a AUR in sondaje .

  6
 17. In caz ca mai e cineva care nu a vazut interviul acesta

  https://www.youtube.com/watch?v=dNMS5RG1Yl8

  4
 18. Dorelul initial

  Daca se confirma asta cred ca o sa vedem multa propagand. Si trolli votcari vor fi mult mai activi

  https://www.comisarul.ro/articol/un-pilot-militar-din-garda-nationala-a-defectat-la_1509893.html

  1
 19. By the way – inginerii sudori, aia fara care nu misca nimic in industria de aparare, nu tot de la UTB se livreaza ?

  1
  • Daca ati cenzurat mesajul anterior de ce l-ati mai publicat pe asta ? L-ati lasat nea Ion (care nu-i om) la butoane ?

   1
  • Nu, ca inginerii sudori nu s buni de UTB, mai trebuie o certificare de International Welding Insitute care costa vreo 4000 de euro si tre sa inveti de ti vine acru 😉 Googaleste IWE/EWE

 20. O analiza geopolitică a Condoleezzei Rice.
  https://youtu.be/dF7uuxRliBU?si=3AGSw4hhRwT1wJke

  3
 21. Salut, am venit sa va stric saptamana:

  Ca aspect important, analizati perioada in care au survenit o sumedenie de modificari la coduri.

  17
 22. Hauru slovac a castigat alegerile.

  Slovakia elections: Populist party wins vote but needs allies for coalition
  A populist pro-Moscow party led by former PM Robert Fico has won Slovakia’s parliamentary elections, with almost all votes counted.
  https://www.bbc.com/news/world-europe-66972984

  4
 23. https://www.youtube.com/watch?v=S6ky-0c8iYg

  Nu stiu daca a mai fost semnalata stirea asta.
  Pe la min 38.
  A mai sosit un batalion himars. Cel putin lansatoarele.

  5
 24. In fabrici se castiga razboiul prima data, abia apoi, pe front:
  https://fb.watch/nqvx5j2ZyK/

  5
 25. – Rezervele valutare ale BNR au crescut în septembrie cu 5,3 miliarde de euro, până la 59,2 miliarde. Avansul, influențat de încă o tranșă din PNRR (2,7 mld. euro) pe care România a primit-o de la UE.
  https://economedia.ro/rezervele-valutare-ale-bnr-au-ajuns-la-finalul-lunii-septembrie-la-59238-miliarde-de-euro.html?biziday_revision=2

  Trendul se menține!
  Părerea mea, hâc…

  6
 26. Poanta zilei: ,,Un comandant ucrainean de tancuri a sunat la producătorul rus să se plângă de calitatea vehiculelor capturate”
  https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26575914-comandant-ucrainean-tancuri-sunat-producatorul-rus-planga-calitatea-vehiculelor-capturate.htm
  „Uitați, sunt comandantul grupului blindat K-2. Acesta este al doilea batalion mecanizat al Brigăzii 54 Mecanizate a Ucrainei. Faceți aceste tancuri mai bune să le putem opera mai ușor când mai luăm mai multe dintre aceste tancuri ca trofee ale noastre”.
  De acord? Vă mulțumim foarte mult. Aveți grijă de voi. Slavă Ucrainei!”

  11
 27. https://www.biziday.ro/263287-2/

  Ajungem sa facem concurenta Columbienilor la greu. Nu numai de consumat droguri dar si producem in cantitati industriale.

  1
 28. „BREAKING: Pentagon is warning Congress that it is running low on money to replace weapons the U.S. has sent to Ukraine and has already been forced to slow down resupplying some troops „

  2
 29. They are equipped with programmable multifunctional fuses
  https://en.topcor.ru/39836-tanki-vs-rf-primenjajut-snarjady-s-distancionnym-podryvom-protiv-pehoty-vsu.html
  They are equipped with programmable multifunctional fuses
  https://www.maszengrange.com/products/remote-initiation

 30. Câteva știri interesante pe navalnews:

  https://www.navalnews.com/naval-news/2023/10/us-navy-commissions-one-lcs-decommissions-two/

  US Navy decomisioneaza 2 LCS Fredom si comisioneaza un LCS Independence. Incredibila soarta LCS-urilor Freedom, nave care au servit US Navy mai puțin de 10 ani

  https://www.navalnews.com/naval-news/2023/10/italian-navy-received-its-first-ppa-light-plus/

  Asta e tot un fel de OPV, nu? La ce OPV s-or gândi ai noștri?

  https://www.navalnews.com/naval-news/2023/10/uk-mod-awards-ssn-aukus-submarine-design-contracts/

  Australienii își trag sub-uri nucleare made in UK. Sau UK își dezvolta viitorul sub de atac cu dolari australieni?

  1
 31. https://twitter.com/mission_russian/status/1708889375046525111
  eu unul nu inteleg,daca esti roman,cum poti sa ii susti pe astia,nu stiu ce ti s-a intamplat in handicapatul ala de creier,de poti adula asa un popor de imbecili.
  asta le era si planul,daca Ucraina pica,noi eram prima lor tinta si incepeau cu vrajeala asta pt a da apa la moara bozgorilor ,partenerii lor de kkt din partea asta a Europei.
  sunt multe rase si tari de kkt in lumea asta,dar pe astia e greu sa ii depaseasca cineva!

  7
 32. https://www.hotnews.ro/stiri-international-26578207-cedat-fata-lui-viktor-orban-bruxellesul-debloca-13-miliarde-euro-pentru-ungaria.htm

  uite aici alti prosti,o sa vedeti ca noi nu vom intra in Schengen pt ca Austria,oblastul rusesc nu va ceda,insa ungurii isi vor primi toti banii,ca asa e cu statul asta de drept,pt unii se poate,pt altii o mare vrajeala si sa vezi ce apa in pupa va primi AUr inainte de alegeri si toate astea acoperite cu multa gargara,cu pareri de rau,cu blablabla.Urate vremuri urmeaza,sa nu mai plangeti de idiotii nostri,cum sunt batranii nostri comunisti retarzi si hotomani,nu au tradat UE si nici nu au fost curve muscale,ca altii,care mimeaza europenismul si interese comune,pacat ca UE e o mare garagara de interese meschine prin spatele cortinei.
  Sa le deblochezi unor santajisti fondurile,e dovada de cretinism maxim.
  sa vezi ce o sa explodeze netul,cu uite la unguri ce instalatie au,patrioti adevarat spre deosebire de prostii nostri,slugi etc,etc/
  sa dai liber la santaj e cretinismul absolut.

  12
 33. https://www.youtube.com/watch?v=N0R3mNDGzwk

  Au incercat ei ceva, dar a cam iesit altceva.
  Chiar mi-a placut de doamna aceea.

  4
 34. Dronele high end studiate și testate de USAF care vor ajuta avioanele cu pilot pe câmpul de luptă în viitor.

  https://www.thedrive.com/the-war-zone/collaborative-combat-aircraft-performance-focus-areas-emerge

  1
 35. Ce „face” baietii, hai mai lasati bre RuMil-ul si inapoi la munci.
  https://www.digi24.ro/stiri/economie/marcel-bolos-e-greu-de-asigurat-stabilitatea-deficitului-bugetar-probabil-va-fi-nevoie-de-noi-masuri-fiscale-2526379
  Deci, dobitocul asta cu smenarul-prim ministru si-au dat seama ca…. ca… ce? Nu pot sa acopere gaura din buget doar cu gangbang-ul asupra privatilor. Asadar, sa ne intorceam la Caligula zic, si parca ar mai trebui inca ceva masuri. Vin eu cu niste propuneri: Toti cei cu salariu lpeste 100 de lei inca 15% impozit pe salar brut. La stat, se asigura de stat nu-i problema,dar la privati, bagam suplimentar inca 2 %, s a o numim taxa de prost, sau taxa de fraier. Adica sub 100 nu se impoziteaza, sa nu fim absurzi, dar ce-i peste da. De asemnea introducerea zilei de 10 ore pe zi, bagam la toti ca-i necostitutional sa faci „discriminari” intre privati si bugetari, dar la buget oricum pleaca toata lumea la 3 acasa, deci nu se schimba nimic. Mai bagam pe ici pe colo, impozitare, asa un maxim 20% din brut, si o taxa de solidaritate anuala. Daca stam sa calculam bine, la sfarsti de an sectorul privat ar cam trebui sa duca de acasa niste bani, ca da impozitarea peste 100%, dar acum in detalii artimetice ne protim. De asemena ca sa creste capacitatea administrativa, suplimentam schema de stat cu inca niste posturi, si sa motivam functionarii, un bonus lunar, in functe de performata desigur, minim 99,1% din salarul brut, maxim 99,9% din salarul brut. Si vouchere da, le numim vouchere de f’tut menta, se dau o data pe an, dar nu la toti. Doar la ceic are au sub 20.000 Ron un venit. Adica daca cumulezi 3 pensii nemernice, care ficare sunt sub 20.000, se dau totusi voucherele. A muncit totusi omul, a tras o viata intreaga, de pe la 31 de ani pan la un 49, 18 ani de sistem.A mai si predat. E grele. Trebuie acolo un voucher macar.Din respect. A da, si o ultima masura, care va fi verificata de o noua directie infintata la nivel de ANAF, fiecare angajat la privat, ca ei au bani, va trebui sa duca un bugetar pe cheltuiala sa in conecediu, nu se accepta mai jos de Tenerife. O numim taxa de extra-solidaritate-examinatoare-proctologic.
  Si inca o lopata de rahat- https://www.digi24.ro/opinii/s-a-infiintat-un-nou-nivel-administrativ-mai-multi-angajati-mai-multe-sporuri-2523235
  Deși în Europa țările medii de talia noastră fac eforturi să renunțe la nivelul intermediar din arhitectură administrativă a statului, la noi se mai înființează încă unul. Deci să le enumerăm:
  – nivelul local unde majoritatea comunelor se ocupă de servicii publice pentru 2000 de locuitori, în medie
  – vom avea acum nivelul intercomunitar, probabil că se vor ocupă de servicii publice pentru 10.000 de locuitori, în medie
  – nivelul județean – servicii publice pentru 450.000 de locuitori, în medie
  – nivelul național.
  Deci baieti, sa fie zic eu inca un nivel de birocratie, apropae de om, deci ceva intre local si judet, ca sa fie bine, sa angajam la stat. Ca de facto exista si cel regio, deci si acolo avem angajati, dar hai sa dam totusi un „servici”(u) chiar la toti din partid. Deci chiar toti, si ala prost, noapte. Toti. Si noi, dragi colegi de lopata, le vom plati pe toate. Desigur ca oricta bani bagi intr-un sistem defect, el nu se va autoreparara, ca nu are cum, ci va consuma doar mai multe resurse. Macar acum e pe fata treaba, ca oricat le dai, vita aia de la hiseu tot la Milka va face reclama, tot nu va vorbi cu tine ca si cum ai fi o finta umana, nu, tot asa si tot aceeasi atitudine, eu zic sa ne bucuram daca nu ne trag si o flegma in fata.
  Traisacaaa Republica Bugetara Romania! Uraaaa! Restu, mars la lucru!

  10
  • bre matale cauti un accident vascular si nu stii cum…
   bisnitarul de buzau impreuna cu usl2 sub atenta supraveghere a finantistilor lui ceasca rescrie legile matematicii-finantelor-economiei dar tot la mana occidentalilor ajung cu imprumuturile si tot noi si urmasii nostri o sa le plateasca.
   de la aderarea la comunitate au facut pe dracu in patru si au ridicat toate droburile de sare posibile ca sa ne tina captivi pomenilor lor fiscale si la marginea europei civilizate umflandusi in acelasi timp electoratul fidel abonat la bani publici.
   singurul moment de slabiciune al partidului unic a fost mandatul marinarului dar si atunci au lucrat bine cu doua suspendari si tariceanu-ponta-antonescu ,voit sau nu petrov nu a mai percutat la comenzi.
   a fost inamicul de care aveau nevoie pentru constructia lor din culise dar acum au realizat ca dincolo de basescu-pdl-udrea de fapt inamicul lor este sectorul privat si cei neabonati la bani publici si functii la stat.
   masurile fisale portocalii nu au speriat pe nimeni normal la cap fiind o zgarietura pe tabla mata bugetofaga dar discursul public despre stat vs privat declansat atunci ii terorizeaza si azi si asta e de fapt marea lor problema.
   cutia pandorei a fost deschisa larg si nu mai poate fi inchisa,oamenii nu mai inghit pe nemestecate ce le serveste partidul-stat si da exista riscul ca unii sa cada si in extrema cealalata populista….nimic nou sub soare.
   romanii au fost indrumati si trimisi sa numere pantofii si posetele madamei udrea iar ei intre timp si-au tras o tara pe care si-o lasa mostenire de la o degeneratie la alta cu tot cu prostimea prestatoare de servicii care o locuieste.

   6
   • Coane nu eu caut avc-ul, el ma cauta pe mine. Eu vroiam sa stau linistit, sa imi beau apa minerala, cand foc-foc, fum-fum, vorba marelui contemporan.
    Eu intreb doar, unde tragem linie?
    Eu am ceva cu borocratii aia, vreu armata de 100.000, si la sgp, prima leafa 4000 ron. Dar asta nu poti sa faci cu ciumetii astia dormind pe bani publici si primarii unde-i staful mai mare decat populatia. Si pomeni gen vouchere si mai stiu eu ce.
    Plus, sa confiste mama dracului averile la jegurile care nu pot justifica ce au. Coane, eu, pe sufletul meu si atat sanatate sa am cat adevar este in fraza asta: pot sa justific si rahatul din curte facut de cainii mei si de pisicile mele. Totul pe carte de munca si eu si doamna, credite pan la Dumnezeu si inapoi.Mai conae draga, cand tragem linie si nu mai despartim tara asta in șmenari, si prosti. Ca si prostul, o incaseaza cat o incaseaza dar la un moment dat iti da cu bata in cap ca nu stie multe.
    #bulau_ca_am_insitgat_la_violenta
    P.S.
    Coane, daca iti mai amintesti cand vorbiram noi de muuult, ca eu am zis si o zic in continuare, marinerul a gresit ca nu trebuia sa reduca cu 25 lefurile. Nu-nu, trebuiau dati afara ‘a la Bolojan. Afara!!!! Si aia a fost cum a fost dar acum avem partide politice finantate integral de stat, presa de stat… bai frate… dar cat sa mai platim?

    5
 36. https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26579193-video-serghei-soigu-nu-mai-avem-nevoie-mobilizare-anul-acesta-335-000-barbati-inrolat-armata-sau-formatiuni-voluntari.htm

  1200 de „voluntari” noi pe zi
  ucrainienii acuma 500-600 zic ca omoara pe zi, o parte din ei sunt „coeficient” pus de propaganda lor la victimele reale cred, dar daca se lungeste mult o sa le fie din ce in ce mai greu ucrainienilor

  2
 37. „The Telegraph: Britain has „run out of defense equipment to donate to Ukraine””

  • Britain has run out of defence equipment to donate to Ukraine and other countries should step in and shoulder more of the burden, a senior military chief has said.

   The comments come after Ben Wallace revealed that he asked Rishi Sunak to spend £2.3 billion more on support for Ukraine before he resigned as defence secretary last month.

   https://www.telegraph.co.uk/world-news/2023/10/02/britain-run-out-of-arms-send-to-ukraine-says-military-chief/

   1
    • inca nu a cantat doamna grasa.

     1
    • Au mai fost semnale
     Europe Can’t Supply Ukraine With Weapons Fast Enough, Here’s Why

     Defense contractors are under pressure to ramp up production but want long term government guarantees of sales
     https://www.bloomberg.com/news/features/2023-07-09/europe-can-t-supply-ukraine-with-weapons-fast-enough-against-russia#xj4y7vzkg

     • Cred că e o mare greșeală. Și ajutorul ăsta de până acum cu sferturi și jumătăți de măsură….îmi aduce aminte de filmul „Charlie Wilson’s war”. Dar asta e… Când vom fi noi cei direct implicați ne vom aduce aminte că marile puteri puteau arunca Rusia înapoi din primul an. Așa….le-am oferit timp rusilor să regleze ce nu le funcționa.

      2
      • @Dan

       In ce depozite sa mai sape rusii sa se bata cu NATO ? Arcurile si flintele de pe vremea lui Ivan cel teribil ?

       Nici cu armata aia de dinainte nu se puteau masura cu NATO daramite acum cand sunt toate tocate. Cu conscripti in transee ? Sa incerce.

       In 2023 NATO la un loc au avut un buget de 1.26 de trilioane de dolari si asta e pe timp de pace cu economie de pace. Fara sa mai socotesc capacitati industriale, tehnologice, acces la resurse si la piete de desfacere, factori demografici, arme nucleare si alte „detalii” d’astea. Rusia e un pigmeu pe langa NATO si daca isi regleaza si pe masa si pe tasu tot un pigmeu raman.
       Daca fac maine pace in ucraina si se inarmeaza 10 ani de acum incolo or sa fie la nivel de a lupta cu Georgia, Azerii hai poate runda 2 cu Ucraina dar tot nu vor fi la nivelul de a lupta cu NATO nici daca arunca procente uriase din pib in armata tot nu vor fi la nivelul necesar.

       Fara nucleare vorbeau chineza.

       10
       • Sper sa ai dreptate și să nu fiu eu Cassandra. Ar fi rușinea și falimentul ideologic al lumii civilizate versus lumea a 3-a din Europa. Ceea ce vad e că tehnologiei occidentale, ei opun arcuri și săgeți care chiar funcționează: război informațional-dezinformare, embargou ( pe care vestul l-a impus) asupra materiilor prime, presiunea emigranților asupra economiilor europene. Sper să fiu eu baba aia plângăcioasă care suflă și-n iaurt

        1
        • @Dan

         Crizele europene sunt self made, nu le-au indesat rusii d’astia cu prosoape pe cap in sac. Schizofrenia stangii europene si lacomia corporatiilor pentru mana de munca ieftina a facut asta.

         Toti indienii si africanii care au aparut in tara sunt adusi de rusi sau de psd pe filiera turca?

         2
         • Erdogan se supără că nu e primit în UE? Niciodată nu va fi primită o țară care ar avea șansa reală să implodeze Europa. Așa că…se răzbună refăcând o alianță toxică cu Rusia ( parcă ” Mizerabila alianță” ? ) De partea cealaltă Europa, ca orice colos, gândește greu și se urnește și mai greu. Încasează lovituri care se răsfrâng asupra noastră. Deci…. deocamdată suntem la capitolul de încasat

          • Turcii sunt doar cu ei, asa zisa alianta cu rusia e mai subreda decat prietenia ruso chineza.
           Turcii le dau castane rusilor si in siria in nagorno karabah.
           Sa nu uitam totusi ca erdogan nu e vreun connor macleod sa traiasca vesnic.

           1
    • Inseamna in primul rand ca NATO se pregateste de un razboi iminent, altfel trimiteau in continuare catre proxy. Stim ca vor fabrica, insa doar pentru intern. Toate tarile astea care se fac ca nu mai pot trimite sau ca s-au suparat, stiu ca incepe confruntarea reala. Degajeaza ca sa se pregateasca. Parca ar avea grija sa nu alarmeze Romania si Bulgaria.

 38. AAROK produs in Ucraina de Antonov, ca urmare a vizitei ministrului francez al apararii:
  AAROK MALE
  https://www.rumaniamilitary.ro/aaro-si-mq9

 39. 3 Okt, Tag der Deutschen Einheit. Un fel de 1 Decembrie.
  In Ro. defilează armata, poporul aplauda, politicienii fac poze. Apoi se face eventual curățenie.
  In De. n-am văzut niciodată parada militara, că fluturatul steagului e de porc pentru toată lumea în afara de radicalii de dreapta, prietenii Rusiei. Unitatea țării nu sta oricum în simboluri prăfuite. Unde m-am nimerit e festival: fiecare Land are un stand cu prezentarea specificului local – unii cu monumentele, alții cu mediul, cu educația sau cu podgoriile, cu invențiile, filmele și costumele locale, întotdeauna cu mancare și băutură, animatori, DJ sau artiști locali. Orașele care au relevanță națională – cum e Chemniz-ul, capitala europeana a culturii, au standuri proprii și arată că niște standuri turistice. Pe lângă astea sunt standurile și spațiile de reprezentare ale instituțiilor federale – poliție, pompieri, procuratura, armata, parlamentul, guvernul, curtea constituțională. Intr-o piata e un mare ecran pe care se proiectează live de la guvern, in „chioșcul” vitrat de 1000 mp al parlamentului, reprezentanții locali întâmpină publicul… puhoi de lume in toate colturile, oamenii își zâmbesc și sentimentul de comunitate e absolut copleșitor.
  In Romania, la 60km de Aerostar, e nevoie de voluntari și de fonduri private pentru restaurarea unui pod „de-a lui Stefan cel Mare”.
  Ce îi tine de fapt pe romani impreuna? (a mai rămas ceva in afara de circul pe care ni-l toarna pe gat politica ?)

  2
  • Fluturatul steagului, simbol prafuit…?

   Citind strigatul dvs de ajutor, mi-au venit in minte doua imagini, de acuma ceva timp : exercitiile

   soldatilor nemti cu cozi de matura si , mai grav, violurile , de Craciun, din Köln si de aiurea…

   „Ce îi tine de fapt pe romani impreuna?” Deja ca scrieti in limba stramoseasca pe aici…

   Iar carpa aia prafuita, care va provoaca repulsie, a fost, poate, ultimul lucru la care s-au uitat, unii dintre

   mosii nostri, inainte sa-si dea ultima suflare, pe campul de lupta…

   10
  • Nu pot sa va dau un raspuns clar cu privire la ce ii tine pe romani impreuna. Dar pot sa va spun cu certitudine ca nu oameni ca dvs.
   Cat priveste Germania. De ce credeti ca populatia de acolo ar privi cu ochi buni o parada militara ? Fie ea in pas de gasca sau nu. Si cu simbolurile prafuite ale Germaniei, nu cred ca mai e cazul sa discutam de ceea ce reprezinta ele, si cate milioane de morti au pe constiinta.
   Sunt motive clare pt care sarbatorirea trecutului nu se bucura de atentie prea mare in Germania.

   10
 40. pentru nostalgici:
  – Tora!Tora!Tora! e pe TVR1, la Telecinemateca, de la 21.00

  5
 41. Varients of new Ajax armoured vehicles on the driving range
  https://www.youtube.com/watch?v=gVITUvvR-x0

  2
 42. * Nu stiu in ce proportie e operational dar chiar trebuia ca orice sistem antiaerian [s-400] super-computerizat sa faca asa ceva …cateva programele in plus 🙂
  https://k-politika.ru/kompleksy-s-400-peredelali-v-novoe-oruzhie/?utm_source=warfiles.ru

 43. Cum lansează un F-35 flares? „Pe ascuns”, bineînțeles! 🙂

  + alte fotografii superbe cu păsăroiul.

  https://www.thedrive.com/the-war-zone/moment-flare-released-from-f-35-captured-in-remarkable-photo

  1
 44. Clar ca elita mondiala paranoica s-a tampit!
  Evident ca mai este vorba de conspiratie ….

  https://m.ziuanews.ro/stiri/purt-tor-de-cuv-nt-al-wef-covid-i-schimb-rile-climatice-au-e-uat-dar-criza-apei-va-func-iona-pentru-a-stabili-un-guvern-mondial-video-1578996

  https://m.ziuanews.ro/stiri/un-agent-cia-m-rturise-te-pe-patul-de-moarte-miliarde-de-oameni-vor-muri-n-2024-video-1578998

  Yuval Noe Harary spune la Davos ca :trebuie redusa drastic populatia lumii, robotii umanoizi ,in scurt timp ,vor devenii realitate ….
  Tocmai s-a inaugura prima fabrica si va atinge capacitatea máxima in 2025- 10000 ejemplares.

  Si aici a circula informatia …iat-o si in Romania.

 45. HSW Stalowa Wola purchased the factory halls from the Chinese partner, which were sold in 2012.
  Equally important is the acquisition of 600 qualified workers.

  https://defence24.pl/przemysl/stalowa-wola-historia-zatoczyla-podwojne-kolo

  2
 46. The Minister of National Defense of Romania arrived in Warsaw today. The topic of talks with the Polish head of the Ministry of National Defense will primarily be issues related to the security of the region.

  Today in Warsaw, Minister Mariusz Błaszczak met with the Minister of Defense of Romania, Angel Tilvar. The main topic of talks in the region in the context of the ongoing war in Ukraine. Poland and Romania cooperate, among others, in the Bucharest Nine format. The activity focuses on issues related to threats to NATO’s eastern flank, ways of limiting them and searching for opportunities for cooperation between the countries of the region in this area. As part of the cooperation, soldiers from Romania serve in Poland, and Polish soldiers serve as part of the Polish Military Contingent in Romania – we read in a press release from the ministry.

  Poland and Romania work in many areas in international politics. In addition to joint participation in NATO and the EU, both countries cooperate, among others, as part of the Three Seas Initiative and the Bucharest Nine. Moreover, since 2017, the Polish Military Contingent has been stationed in Romania as part of the Tailored Forward Presence in order to strengthen the south-eastern flank of the Pact. In turn, a Romanian anti-aircraft battery with Gepard systems is stationed in Poland as part of a battalion group commanded by Americans. Bucharest cooperates closely with Warsaw in the field of defense, and both countries have or are introducing (though largely in different variants) F-16 fighters, Patriots, M142 HIMARS rocket artillery launchers and coastal missile systems with NSM missiles, among others.

  https://defence24.pl/geopolityka/spotkanie-szefow-mon-polski-i-rumunii

  https://twitter.com/MON_GOV_PL/status/1709478453437677779

  14
  • Confederation „Bucharest Ten” (plus Ukraine…) makes sense only with nuclear weapon. Without noise and dust. „Тhe big dogs” do not like it when they are so rudely placed before the fact, but their opinion means nothing, at a critical moment, they will “wash their hands.”…

 47. https://www.armyrecognition.com/defense_news_october_2023_global_security_army_industry/idv_iveco_defence_vehicles_to_supply_romanian_army_with_1107_additional_trucks.html

  IDV Iveco Defence Vehicles to supply Romanian army with 1107 additional trucks

  IDV, a subsidiary of the Iveco Group, is pleased to announce the successful signing of the second phase of a substantial military truck contract with the Romanian Ministry of National Defence. This agreement is a pivotal component of the broader 2019 framework, which entails the delivery of over 2,900 High Mobility Trucks.

  This significant procurement follows the initial delivery of 942 trucks, which commenced in 2020.

  13
 48. https://defence24.com/defence-policy/poland-to-borrow-billions-for-defence-beyond-the-budget

  Pana la 71 miliarde usd imprumutati pana in 2027 pt inarmare in Polonia

  2
 49. La o lună după presupusul accident al unui submarin nuclear chinez ăn zona Strâmtorii Taiwan
  https://navyrecognition.com/index.php/naval-news/naval-news-archive/2023/august/13486-chinese-submarine-crash-in-taiwan-strait-taiwanese-defense-ministry-refutes-social-media-claims.html
  ,,Apar din nou informații cu privire la o tragedie de proporții pentru Marina chineză: Un submarin nuclear din clasa Shang (Type 093) s-a scufundat după ce a fost prins într-o plasă antisubmarin, destinată tocmai contracarării submarinelor americane în Marea Galbenă.”
  https://www.defenseromania.ro/china-lovita-de-o-tragedie-de-proportii-un-submarin-nuclear-din-clasa-shang-s-a-scufundat-dupa-ce-a-fost-prins-intr-o-capcana-destinata-submarinelor-sua_624874.html

  1
 50. Compania australiană EOS vrea să trimită în Ucraina până la 160 sisteme C-UAS marca Slinger
  Datele tehnice ale unui sistem: greutate 400 kg, tun Bushmaster M230LF 30x113mm și mitralieră 7.62mm MAG58, radar Echodyne tip ESA, detecție 14 km, distanță tragere peste 500m, preț sistem 1,55 milioane USD, cost tragere între 150 USD și 1550 USD
  https://www.armyrecognition.com/ukraine_-_russia_conflict_war_2022/australian_eos_slinger_anti-drone_system_ready_to_destroy_russian_drones_in_ukraine.html

  1
 51. „The Slovak government has approved the decision to purchase Piorun portable anti-aircraft systems to be obtained from the Polish government. Warsaw’s proposal turned out to be better than the offers of France, Sweden and the Republic of Korea. Bratislava will also purchase the Israeli Barak-MX anti-aircraft system, becoming its first user in Europe.”

  „The total cost of this investment is EUR 194 million, of which just over EUR 65 million (PLN 300 million) will go to the Polish industry for 36 portable sets.”

  „From the perspective of a Polish reader, the part about very short-range sets is particularly interesting, because the Slovaks compared the offer of the Polish Pioruns with competing Western sets: the Swedish RBS 70 NG, the French Mistral 3 and the South Korean Chiron system. All sets met the minimum technical requirements. Poland was the only one to offer a shoulder-fired system that could be operated by one soldier. The remaining offers – as the Slovaks themselves admit – concerned CREWPAD sets, which are slightly heavier, use a base and are operated by two soldiers.”

  „Therefore, the Polish proposal was the only one that made it possible to obtain 36 sets, which provided much greater firepower than the 12 heavier sets. 36 Polish MANPADS (probably a starter set with a supply of missiles, perhaps also with additional equipment) were valued at EUR 65.9 million, i.e. approximately PLN 300 million, which gives the price of a single set at EUR 1.8 million. For comparison, 12 Swedish RBS 70 NGs were to cost €39.5 million (€3.3 million per set), the same number of French Mistral 3s were to cost €35 million (€2.9 million per set), and twelve South Korean Chiron sets The Republic of Korea valued it at EUR 31 million.”

  https://defence24.pl/sily-zbrojne/pioruny-leca-na-slowacje-znamy-szczegoly

  6
 52. A scris și @ AlexandruP mai sus.
  Aici versiunea italiană.
  https://www.rid.it/shownews/6045/iveco-defence-vehicles-fornira-altri-1-107-autocarri-alla-romania .
  Contract nou pentru alte 1.107 camioane. Continuarea contractului anterior care prevedea 920 bucăți și la care livrarea a început in 2020.

  Patru mari variante. 4×4 , 6×6, 8×8 și 8×8 Prime Mover.
  Acestea se împart la rândul lor în 16 și variante.

  3
 53. daily mail….grain of salt

  55 Chinese sailors are feared dead after nuclear submarine ‘gets caught in a trap intended to snare British and US vessels in the Yellow Sea’
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-12589429/chinese-sailors-trap-yellow-sea.html

 54. Pentru ”Pastila de tehnologie”, super interesant: cine-i ASML, producător cheie în fabricarea microcipurilor din toată lumea.
  Procesul fabricării microcipurilor este cumva similar celui prin care se produc PCB-urile, sau ”cablajul imprimat”, numai că la o scară extraordinar de mică. Pe o pastilă de silicon se imprimă desenul schemei electrice a microcipului conținând milioane de tranzistori, printr-o metodă de fotoimprimare, denumită ”photolitography”. Prin coroziune se înlătură materialul în surplus, și apoi se reptă procesul pentru un alt strat. Nebunia e scara sau dimensiunea la care se aplică acest proces. O singură companie în lume este în top, ASML din Olanda, iar ”mașinăriile infernale” pe care le produc sunt extraordinar de scumpe, de sute de milioane de dolari. Chinezii s-au dat cu capul de pragul de sus cu această tehnologie, mai ales după ce li s-au impus restricții de către americani. https://www.scmp.com/tech/tech-war/article/3236528/chinese-chip-making-lack-advanced-lithography-systems-becomes-focal-point-wake-huaweis-breakthrough
  Cine sunt olandezii de la ASML și cât de importanți sunt în industria microcipurilor aflați de aici. https://www.youtube.com/watch?v=iSVHp6CAyQ8

  1
  • Articolul din primul link cu problemele pe care le au chinezii cu această tehnologie de vârf, mai bine vizualizat aici https://finance.yahoo.com/news/chinese-chip-making-lack-advanced-093000791.html?fr=sycsrp_catchall

   1
   • Când tot românul își dă cu părerea despre Ucraina, pe partea cealaltă a globului americanii tocmai se pregătesc să le mai tragă una în țurloi chinezilor. E vorba tot despre ce vorbeam în postarea de mai sus, noi restricții impuse la tehnologiile de vârf de producere a microcipurilor. Nu sunt eu în măsură să estimez cât de rău îi va afecta economic pe chinezi treaba asta, dar Ray Dalio care e un tip foarte inteligent, miliardar american, cel care a înfințat Bridgewater, cel mai mare fond de investiții din lume, ăsta zice că-i fiartă, și chiar insinuează că e motiv de ”casus beli”. Nu știu nici cât de obiectivă e evaluarea miliardarului american, care se pare că are niște afaceri prin China.

    Ray Dalio warns Biden’s chip ban is similar to the pre-WW2 oil sanctions the U.S. placed on Imperial Japan—which partly led to Pearl Harbor
    ”The White House may inadvertently be repeating history by restricting the amount of advanced semiconductors the U.S. exports to China—and if it’s not careful, could repeat the escalations that led to Pearl Harbor. That’s the warning from legendary investor Ray Dalio, who has long advocated for a positive relationship between China and America.”
    https://us.yahoo.com/finance/news/ray-dalio-warns-biden-chip-160046746.html

    Restricțiile ar privi și echipamentele produse de olandezii de la ASML (de ce compania ASML așa de importantă pe piața microcipurilor vezi în postarea de mai sus)
    Exclusive: US warned China to expect updated export curbs in October – US official
    ”The United States, the Netherlands and Japan, which together control the world’s top chipmaking equipment, agreed to coordinate efforts earlier this year.The upcoming U.S. rules could hit ASML, the world’s leading chip equipment maker and Netherlands’ largest company, because its systems contain U.S. parts and components, as Reuters exclusively reported in June.”
    https://www.reuters.com/technology/us-warned-china-expect-updated-export-curbs-october-us-official-2023-10-02/#:~:text=NEW%20YORK%2FWASHINGTON%2C%20Oct%202,stabilizing%20relations%20between%20the%20superpowers.

    2
  • Interesant ca strategic rusia e nimeni si ca se considera ca inarmand polonia romania si ucraina si cu umbrela nucleara us franta si marea britanie sunt capabile sa faca fata rusiei ,iar principalul defect al abrams este lipsa de capacitate de crestere pt ca impieteaza transportabilitatii pe mare si erian

 55. https://www.youtube.com/post/UgkxMxatPB6ys3q8c0u810q-isCZl8PTSQDx

  Task & Purpose
  acum 1 zi (editat)
  Someone just leaked the entire Russian T-90 main battle tank manual to me. 163 pages of those sweet sweet deets. I don’t know if this is already available all over online yet or not? I looked around couldnt find it. does anyone know a good tool that can crawl through a .pdf and translate each page from russian to english? hopefully I can find some good details in here for a future video

  also new video live now about the F-16 in Ukraine: https://youtu.be/zKT8xSe55YI

  1
  • Numic nu mai e sfant si secret pe lumea asta ! Nici pensiile speciale, nici T-90 !

   4
  • Pare sa fie un fisier care l-am mai vazut pe net acum cativa ani.

   Т-90С. Инструкция по эксплуатации. Книга первая 1992

   Mult succes in a il gasi nevirusat 🙂

 56. https://www.profit.ro/stiri/politic/exclusiv-damen-a-cerut-despagubiri-romaniei-pentru-santierul-naval-de-la-mangalia-21328171

  Surse la curent cu situația afirmă însă, pentru Profit.ro, că pretențiile grupului olandez, specificate în cerere, se ridică la 500 de milioane de euro și că acordul de asociere din 2018 prevede acordarea de despăgubiri dacă înțelegerea ia sfârșit din culpa uneia dintre părți.

  1
 57. https://www.youtube.com/watch?v=NeQM1c-XCDc

  Probabil cel mai plin de controverse videoclip din ultimii ani.
  Mesajul este insa clar si videoclipul e absolut plin pana la refuz de simboluri si evenimente istorice . Greu de urmarit pt ca trece de la o epoca la alta si inapoi. O deconstructie cel putin partiala, pt ca probabil sunt si multe lucruri care mi-au scapat. Mesajul e insa simplu si reflecta relatia de dragoste – ura pe care germanii o au cu propria lor tara. Era mai sus un comentariu despre lipsa paradelor militare in Germania.
  Actrita Ruby Comey, care apare pe tot parcursul videoclipului ca personificare a Germaniei ia capul lui Arminius transformat astfel in simbol al Germaniei. In 16 are loc batalia de la Idistaviso in care invigatorul de la Teuteborg e la randul lui invins. Va fi asasinat cativa ani mai tarziu. Romaniul cu bandaj pe ochi e fratele lui Arminius, luptand de partea romanilor.
  Scenele din spatiu se refera la viitor si vor avea sens catre sfarsitulul videoclipului.Statuile sunt toate simboluri si eroi ai Germaniei.
  Scena de la min 1.20 e o alegorie a luptelor interminabile din perioada Weimar. Lupte politice sangeroase din care s-a ridicat nazismul.
  1.32, perioada medievala si nasterea militarismului german. Partea pacifista pierde partida.
  Min 2 zeppelinul Hindemburg.
  2.27 simboluri ale RDG suprapuse pe lipsurile populatiei. Oamenii sunt pe chefuri si sampanie.
  2 40 scena medievala, calugari printre sobolani, simboluri ale ciumei bubonice, apoi avand un festin in care o mananca la propriu pe Gemania. Sub masa scene maso reprezentand coruptia din biserica catolica
  Apoi iar la scene din viitor. Statuile, recunosc pe fratele lui Arminius si pe Martin Luther
  3.30, perioada Wimar violente in inchisori, zic Weimar datorita banilor care cad, perioada de hiperinflatie din anii 20
  Scenele care urmeaza nu mai nevoie de explicatii.
  4.20 atentate din anii 70 ale extremei stangi, cu luari de ostateci, lupte cu politia si atentate cu bomba.
  4.40 arderi de vrajitoare de catre biserica, ducand la arderea cartilor de catre nazisti si imbratisarea calduroasa dintre biserica si nazisti.
  5.09 legata de rasa pura si de iluzia propovaduita de nazisti.
  6 o ridicare impotriva autoritatii, proteste. Dar si aici violenta se intoarce impotriva celui care o infaptuieste.
  6.16 caderea Germaniei.
  6.40 scena din viitor legata cu scenele de dinainte ,cu trimiterea in spatiu a personificarii Germaniei si a simbolurilor ei, renuntarea la ele dar si avertismentul ca inca sunt aproape, sunt in orbita si nu disparute.

  3
  • Videoclipul pe care-l propuneti este complex , provocator si poate fi interpretat in mai multe game.

   Mai intai trebuie specificat ca este un produs artistic, al unei epoci in care rentabilitatea depaseste orice alte considerente. Daca poate soca, fi vizualizat maxim si genera vanzari in

   consecinta, si-a atins scopul.

   Nu cred ca trebuie perceput mai mult decat ca un elogiu al violentei, intr-o gama culpabilizanta, plina de clisee.

   Faptul ca produsul se numeste Germania si din el lipsesc referinta la genialitatea literaturii, muzicii, arhitecturii, filozofiei, ingineriei(exceptie racheta) germane denota, dpmdv, o

   deriva ideologica, inconstienta sau… nu. Fara sa mai pomenesc de evocarea momentelor de glorie militara din perioada moderna si contemporana, care lipsesc cu desavarsire…

   Mesajul videoclipului , datorita complexitatii si duratei poate fi multiplu, rezultat al propriei personalitati a fiecarui spectator…

   Ca exercitiu intelectual vi-l propun pe acesta :

   « Nu vom iesi niciodata din spirala violentei, vom avea din nou un lider puternic, chiar daca populatia va fi ,majoritar, de pe alte paralele… »

   2
   • Versurile sunt cat se poate de clare. nici o controversa acolo, doar videoclipul. E germana dar trebuie sa fie si o optiune pt cc in engleza.
    Pentru mine, ca pasionat de istorie, videoclipul e o amintire despre cat de intunecata a fost istoria acelei tari si de cat de usor se poate repeta.

    • Incercam sa sugerez urmatoarele:

     1) Produsul artistic(in cazul de fata) e facut sa se vanda cat mai bine, deci accentul este unul…marketing.

     2) Imaginea vehiculata despre Germania, „cupabila pentru eternitate”, este redusa la violenta.

     3) Artistii sunt cei mai „vulnerabili” la ideologia dominanta.

     4) Orice creatie artistica rezoneaza diferit, in fiecare dintre noi, in functie de o multime de factori.

     etc

     3
  • Rammstein sunt pur si simplu magistrali.

   4
  • Clipul cu pricina este ce se numește testamentul artistic al Rammstein! Un videoclip făcut pentru eternitate!
   Pentru asta au muncit mulți, iar rezultatul a fost pe măsura!
   Avem și noi o mână de artiști care ar fi meritat ajutați, dar nu suntem în stare să înțelegem diferența dintre sfânt și efemer!

   2
 58. Rezervisti la exerciţii militare

  https://www.youtube.com/watch?v=vl1m-ZmyRIA

  Vai de capul nostru.

  2
  • nu inteleg de ce. nu am facut armata, dar sunt sigur ca după 20 de ani nu prea ai ce așteptări sa ai de la acei oameni. adică ce naiba sa faci intr o zi? este fix pix.

   da , vai de capul nostru ca facem chestia asta, așa Românește, la mișto. ii chemi, pai frate ii chemi măcar o săptămână , și de asemenea, vai de capul nostru ca armata nu da doi bani pe instruirea minima a celor ce nu au făcut armata. eu unul (și știu multi prieteni / cunoscuți) aș Răspunde prezent la orice astfel de instrucție. dar cine sa facă…..

   6
   • Ma refeream la altceva.
    Tehnica pe care o aveau la dispozitie arata ca era mai degraba o foto opp decat un antrenament real.
    Si informatia ca oamenii astia aveau doar o zi de antrenament dupa 20 de ani nu sunt sigur ca era dorita sa iasa la suprafata.
    Dar arata clar cat de eficient va fi aportul rezervistilor nostri in caz de conflict. Si cat ide putin interes li se acorda.
    Degeaba tot o dam inainte cu achizitiile de tehnica daca la resursa umana suntem praf.

    2
    • scuze. am interpretat eu gresit. acei oameni nu au vina, dar cei ce se ocupa și asigura o astfel de organizare, pararea mea, nu au ce sa caute în sistem…..

     1
     • Sunt multe lucruri usor de facut care s-ar putea face si nu se fac.
      Tare as vrea sa vad macar niste cluburi de tir cu poligoane si instructori puse la dispozitie de armata. Macar sa se mai obisnuiasca lumea cu sunetul si mirosul caci am uitat complet . Pe cei care vor si care par interesati ii poti aduce dupa aceea in sistem, macar ca si rezervisti.
      Cluburile astea de tir, in statele care au asa ceva ,au fost baza si punctele de pornire pt trupele teritoriale.Finlanda e plina de ele, Polonia incepe si ea. De Elvetia ce sa mai zic.

      1
 59. Între timp americanii consideră că inclusiv cele mai avansate variante de Abrams vor fi incapabile de a face diferența într-un posibil război cu China în următoarele decenii.

  https://www.thedrive.com/the-war-zone/m1-abrams-ineffective-by-2040-in-fight-against-china-army-study

  1
 60. @Mihais
  Maître, că tot vorbeai de costume de mascare multispectrală, ia de privește, de la min.05:35.
  https://youtu.be/L_6F8HnWm4c?si=oT4chTA9dTxNFQlm
  Să vezi schimbări în ținute, în viitorul apropiat!
  Și cercetări în domeniul senzorilor, pe termen mediu și lung.
  Părerea mea, hâc..

  4
 61. Japan accelerates stand-off missile programmes amid tense security environment
  https://www.janes.com/defence-news/naval-weapons/latest/japan-accelerates-stand-off-missile-programmes-amid-tense-security-environment

  Singapore startup lends Japan’s aging factory workers robot hand

  University spinoff Eureka Robotics seeks to automate industrial production
  https://asia.nikkei.com/Business/Startups/Singapore-startup-lends-Japan-s-aging-factory-workers-robot-hand

  The Drivers of and Outlook for Russian-Iranian Cooperation
  https://www.rand.org/pubs/perspectives/PEA2829-1.html

  Israel Aerospace Industries sells spy satellites to Azerbaijan
  https://www.defensenews.com/battlefield-tech/space/2023/10/04/israel-aerospace-industries-sells-spy-satellites-to-azerbaijan/

  Rolls-Royce new hybrid-electric engine in first fuel burn
  https://ukdefencejournal.org.uk/rolls-royce-new-hybrid-electric-engine-in-first-fuel-burn/

  Luftwaffe to roll out E-Scan radar across entire Eurofighter fleet
  https://www.janes.com/defence-news/c4isr-command-tech/latest/luftwaffe-to-roll-out-e-scan-radar-across-entire-eurofighter-fleet

  NATO Floats Idea for Mission Module Approach to Delivering Seabed Warfare Capability
  https://www.navalnews.com/naval-news/2023/10/nato-floats-idea-for-mission-module-approach-to-delivering-seabed-warfare-capability/

  Greek army aviation to get Israeli Rafael Spike NLOS antitank missiles
  https://www.armyrecognition.com/defense_news_october_2023_global_security_army_industry/greek_army_aviation_to_get_israeli_rafael_spike_nlos_antitank_missiles.html

  AFCENT eyes Replicator candidates as Pentagon aims for mass production
  https://breakingdefense.com/2023/10/afcent-eyes-replicator-candidates-as-pentagon-aims-for-mass-production/

  Inside Israel Defense Forces training on ‘more versatile’ Eitan APC
  https://breakingdefense.com/2023/10/inside-israel-defense-forces-training-on-more-versatile-eitan-apc/

  Funding Ukraine’s Reconstruction: Who Will be Accountable for Integrity?
  https://www.rusi.org/explore-our-research/publications/commentary/funding-ukraines-reconstruction-who-will-be-accountable-integrity

  Missiles, Deterrence and Arms Control: Options for a New Era in Europe
  https://www.iiss.org/research-paper/2023/09/missiles-deterrence-and–arms-control-options–for-a-new-era-in-europe/

  Poland’s bid to participate in NATO nuclear sharing
  https://www.iiss.org/publications/strategic-comments/2023/polands-bid-to-participate-in-nato-nuclear-sharing/

  @Checkmate
  https://breakingdefense.com/2023/10/afrl-picks-3-contractors-for-jetson-effort-to-develop-fission-powered-spacecraft/

  1
 62. Scriam mai sus, tot eu : „Vin eu cu niste propuneri: Toti cei cu salariul peste 100 de lei inca 15% impozit pe salar brut. La stat, se asigura de stat nu-i problema, dar la privati, bagam suplimentar inca 2%, sa o numim taxa de prost, sau taxa de fraier. Adica sub 100 nu se impoziteaza, sa nu fim absurzi, dar ce-i peste da. De asemnea introducerea zilei de 10 ore pe zi, bagam la toti ca-i necostitutional sa faci „discriminari” intre privati si bugetari, dar la buget oricum pleaca toata lumea la 3 acasa, deci nu se schimba nimic. Mai bagam pe ici pe colo, impozitare, asa un maxim 20% din brut, si o taxa de solidaritate anuala. Daca stam sa calculam bine, la sfarsti de an sectorul privat ar cam trebui sa duca de acasa niste bani, ca da impozitarea peste 100%, dar acum in detalii artimetice ne protim. De asemena ca sa creste capacitatea administrativa, suplimentam schema de stat cu inca niste posturi, si sa motivam functionarii, un bonus lunar, in functe de performata desigur, minim 99,1% din salarul brut, maxim 99,9% din salarul brut. Si vouchere da, le numim vouchere de f’tut menta, se dau o data pe an, dar nu la toti. Doar la cei care au sub 20.000 Ron un venit. Adica daca cumulezi 3 pensii nemernice, care ficare sunt sub 20.000, se dau totusi voucherele. A muncit totusi omul, a tras o viata intreaga, de pe la 31 de ani pan la un 49, 18 ani de sistem.A mai si predat. E grele. Trebuie acolo un voucher macar.Din respect. A da, si o ultima masura, care va fi verificata de o noua directie infintata la nivel de ANAF, fiecare angajat la privat, ca ei au bani, va trebui sa duca un bugetar pe cheltuiala sa in conecediu, nu se accepta mai jos de Tenerife. O numim taxa de extra-solidaritate-examinatoare-proctologic”.
  https://observatornews.ro/justitie/ccr-a-decis-ca-legea-privind-interzicerea-cumulului-pensiei-cu-salariul-este-neconstitutionala-surse-543886.html
  Baaaaa, eu glumeam si astia m-au luat in serios:
  Deci este neconsitutional sa nu iei macar un cumul baban de la stat…

  11
 63. https://www.youtube.com/watch?v=ydNlkvANeXo

  Un spagar mai putin
  Interesant cum il apara tovarasii.

 64. https://www.profit.ro/stiri/politic/exclusiv-damen-a-cerut-despagubiri-romaniei-pentru-santierul-naval-de-la-mangalia-21328171

  Ziceam inca de pe atunci ca statul roman e descoperit complet si numai bun de plata pt incalcarea acordului de asociere.
  Damen cere despagubirile prevazute in contract. 500 mil.
  Toata lumea e fericita.
  Statul nu are treaba, ca nu plateste el. Damen pierde contractul pt corvete dar castiga 500 mil. Bietul roman nu mai trebuie sa intretina 4 corvete, dar i se aplica o taxa de fraier de 500 mil. Magnific si la mai mare.

  20
  • Este clar macar und s-au dus fondrile rusesti in ultimii ani. Nu in armata convetionala ci in Intelligence, psyops si razboi hibird.

   3
   • „Intelligence, psyops si razboi hibird.”

    Asa îi zice acum la cumpărarea de-a dreptul a unor politicieni, cu concursul unor servicii „adormite”….fie că e santaj, finanțare a partidului, au pur și simplu bani în porbagaj….

    2
    • Au investit la greu si la noi in AUR pe acelasi sistem. Vedem la anul ce iese.
     Si mai grav in Slovacia, e ca cel care a castigat alegerile fusese implicat si in asasinarea unui jurnalist. Si oamenii tot l-au votat. Rusii doar i-au platit campania electorala.
     Sincer pe mine ce m-a surprins mai mult a fost acea fractionare a spectrului electoral in rezultate, datorita pragului mic. Era o masura menita sa creasca diversitatea politica, dar in acest caz a favorizat clar extremistii.

     2
     • Sigurul nemernic care e de vină pt cresterea hAur e la cotroceni, care a dat 7 mii de sanse psd, de mână cu șmecherii din pnl, care au vrut să fure linistiti….
      Si gâscanii din usr care le-au făcut pârtie, iesind de la guvernare…

      2
      • aia din pnl numai smecheri nu sunt..

      • nu zau ,psd a ajuns la guvernare datorita faptului ca una lume avea nevoie de stabilitate in pregatirea unui razboi posibil ,dupa o instabilitate generata de puisorii pesedisti ,restu e gargara pt ca tu inca nu stii ca presedintele e doar notar si inca dai vina pe el, maharii sunt aia 600 cum ti-a zis dragnea ,noi suntem vointa poporului,cine sunt majoritari pesedistii aia mari si aia mici(usr),iar aur e doar sperietoarea de vadim ,asa ca voteaza in 2024,dupa multe scremeri o sa iasa pesede unu si doi ,ca desi ne dam de ceasu mortii de cat de democrati suntem pe aici ,tot pensia aia de stat e dulce si aia nu o taie o mareste

       • O fi el notar, dar usl 2.0 e patronat de el…

        Când românii au fost în stradă, și ficusul avea supotul populației, el a dat cu oistea-n gard…

        Chiar acum vis a vis de pensiile politicienilor și a altor categorii, pensionarile la vârste ridicole ale unor „bresle”, și alte cacaturi de genul asta, de interes „minor” pt populație, unde ccr-ul vieții ne dă în barbă cu dreptul câștigat și faptul că nu se aplică retroactiv

        O fi parlamentul „the shit”, dar populația i-a trimis acolo pt reprezentare…
        Ce face populația cand reprezentanții o iau razna ?
        Pune mâna pe par ?

        Articolul 90 din Constitutia României spune că după consultarea parlamentului, convoacă referendum….după consultare, nu aprobare…

        Ficusul a cam luat la mișto si referendumul pe tema corupției….de fapt a luat la mișto orice si pe oricine inclusiv funcția pe care o ocupă…

        3
        • eu zic sa mai citesti si alte articole si litiri ca nu ficusul aproba rezultatul referendumului ci tot parlamentul prin reprezentantii lui intr-o institutie si acolo tot pesede e majoritar dar na ficusu e de vina ca votezi tu cu doua maini pesede si pui lui de a lungul anilor DD unpr usr de frica sa nu iasa prm si acu aur ca pnl e al ficusului si na facut nimic pt romani tot aia a facut ca na a furat dar a si dat salarii si pensii la stat si nu cumva sa nu vina majoritari burghejii sa taie

         1
         • Ce te face să crezi că eu votez psd si puii lui ?

          Exemplu de referendum
          Fara pensii speciale pt politicieni …referendumul trece cu brio….parlamentul nu aproba rezultatul….parlamentul ne mai reprezintă ?

          Ăsta e un blocaj….că tot cunoști bine legile, intreb și io, care e calea de urmat în cazul ăsta?
          În opinia mea, dizolvarea parlamentului…

          E normal să iei decizii despre veniturile tale…ccr cumul pensie cu salariul de la stat, sau judecatori care judeca spețe ale altor judecatori vis a vis de salariu….

          • da este normal pt ca astia ii reprezinta pe aia care primesc de la stat nu pe aia care contribuie la stat pt ca aia nu se duc la vot cand ai 30 % participanti la votul pt parlament si 52% pt presedinte asta e ce ai presedinte reprezentativ care este incapabil sa faca ceva si parlament nereprezentativ care este capabil sa faca tot pt aia nereprezentativi adica 30% de romani fac ce vor, adica fix aia angajati la stat sau care lucreaza cu statul dar na hai sa ne vaitam pe aici

    • Alegerea reprezentanților locali într-un singur tur e mama și tata tuturor răutăților. Vom avea o grămadă de primari și consilii locale „gold”. De aici va porni și influența spre centru.
     De asemenea șantajul „suedezilor” e pe masă în orice comună: ne dai, ne scutești sau nu mai vei fii primar..

     1
     • Santajul „suedejilor” funcționează prin lipsa celorlalti la vot, „inflatie” de candidați pt a evita concentrarea voturilor ȘI alegeri intr-un singur tur….

      Nu te contrazic, doar te completez….doar „suedejii” și un singur tur e ok, dar nu le garantează succesul…

      1
  • Asta imi place la voi,
   că nu prea aveți grețuri pe cine „pocniți”…

   Au fost avertizați, au facut pe surzii, au fost „serviți”….parcă tot pe acolo si-au luat-o si alde wagner….

   Oameni serioși…

   4
 65. Cred ca am găsit soluția, tre sa facem baze militare americane pe litoral și malul Dunării și sigur nu mai avem probleme cu drone/rachete rusești.

  https://twitter.com/JM_Szuba/status/1709980825406640610?t=jG7v_HyCqSK3Q_TiyU7o8w&s=19

  1
 66. https://www.youtube.com/watch?v=5JEOszOtNoQ

  Un fost procuror, om cultivat.
  Nu stiu daca avea pensie speciala dar sigur avea placinte mai speciale )

  1
 67. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26586200-nava-turceasca-lovit-mina-marea-neagra-apropiere-sulina.htm
  Nici minele marine nu mai sunt ce au fost ? ? Explodeaza dar produce avarii minore !? Chiar daca afost din WW2, explozivul devine instabil dar tot puternic.

  1
 68. http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100171360

  Lovitură 35×228 mm cu proiectil exploziv incendiar, trasor (HEI-T)

  Valoarea estimată fără T.V.A.: Lovitură 35×228 mm cu proiectil exploziv incendiar, trasor (HEI-T): 250.000.000,00 RON

  Cantitatea estimată de produse care ar putea fi solicitată pe parcursul derulării acordului-cadru este:

  Lovitură 35×228 mm cu proiectil exploziv incendiar, trasor (HEI-T): cantitatea minimă –50.000 buc. /cantitatea maximă – 200.000 buc.

  4
 69. http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100171317

  Aparatura optica si optoelectronica

  Valoarea totala estimata:138.580.000 RON

  Lotul 1

  Ochelari de vedere pe timp de noapte bioculari (cantitate 2.039 cpl.)
  -Valoarea estimată fără TVA: 50.975.000,00 Monedă: RON

  Ochelari de vedere pe timp de noapte binoculari (cantitate 985 cpl)
  -Valoarea estimată fără TVA: 49.250.000,00 Monedă: RON

  Ochelari de vedere pe timp de noapte bioculari cu dispozitiv 3X (cantitate 141 cpl.)
  -Valoarea estimată fără TVA: 4.230.000,00 Monedă: RON

  Monocular de vedere pe timp de noapte (cantitate 925 cpl.)
  -Valoarea estimată fără TVA: 23.125.000,00 Monedă: RON

  Lotul 2

  Binoclu cu telemetru laser DT 5 km (cantitate 55 cpl.)
  -Valoarea estimată fără TVA: 6.050.000,00 Monedă: RON

  Binoclu cu telemetru laser DT 10 km (cantitate 45 cpl)
  -Valoarea estimată fără TVA: 4.950.000,00 Monedă: RON

  8
 70. A mai fost un articol similar pe Adevarul acum o saptamana. Asta pare sa dea cateva detalii in plus.

  https://adevarul.ro/stiri-locale/ramnicu-valcea/de-ce-este-intarziata-vanzarea-catre-americani-a-2305834.html

  Pe surse s-a aflat că din bordul firmei interesată să cumpere fabrica de armament de la Drăgășani fac parte doi generali români, doi generali americani, un fost ambasador al SUA în România, precum și fostul director Romarm, analistul militar Aurel Cazacu.

  Noii investitori americani intenționează să demareze rapid producția de muniții mici, într-o primă fază, iar apoi să treacă la muniție mare și mijlocie, inclusiv la producerea de pulberi explozive. Se pare că deja au fost contractate două lunii de fabricație performante, asistate de calculator.

  Capacitatea de producție, susțin cunoscătorii, va fi de minimum 10 milioane de cartușe. Uzina mecanică poate asigura, într-o primă fază, până la 500 de locuri de muncă, americanii fiind dispuși să investească pentru început aproximativ 100 de milioane de dolari.

  10
  • Suntem vinovati ca-i toleram si acceptam sa ne fure. Ca aia din vama, indirect, pe noi ne fura.
   In fie, nu Austria sa ridice piatra, ca find fara-de-pacat, ca au ei destui paduchi.

   8
   • Oho nici nu stii. In privinta inchisului de ochi de catre vamesi cred ca ai nostrii au luat initial cursuri de la austrieci. Si apoi au dus la nivel de arta .

    2
    • Corect. Ce imi este mie ciuda, nu puteam lua si noi.. stiu eu… ciocolata Mozart, sa-o redenumim Porumbescu si sa o ducem pe asta la nivel de arta?
     De ce trebuie sa fie neaparat o manglă, un șmen, o ciordeală, o ciupă, o pișcatură… bai da multe sinonime pentru activitatile astea avem.
     Si doar la noi datul oamenilor cu burta de asfalt ziua in amiaza mare si furatul banilor din portmoneu putea sa pirmeasca denumirea de „metoda Maradona”. Nu exista din cate stiu la ei o metoda, „Pele”, nici macar „Klinsmann” din vecini sau „Krankl” de la ei.
     Oricum Cristi ceea ce la mine de-a lungul timpului a fost perceput drept „antinational” a fost pur si simplu o dorinta de a ne asuma greseli si a face primii pasi spre indreptare. Dar nu poti face asta cand tot timpul altii sunt de vina. Pot chiar sa fie uneori altii de vina, dar noi ce am facut sa ne ridicam la nivelul unei provocari, ca ar fi pueril sa credem ca toti de pe planeta vor binele nostru. Drept urmare fiecare natiune are interesul ei, important este sa gasim puncte de convergenta si acolo unde nu le gasim sa actionam dipomatic in acest framework complex european dar si mondial. Noi dupa un an de la vot am aflat ca le putem bloca la austrieci interese legitime in ue si numiri in functie, si tot Aurescu ne lua pe noi(unii din noi, dar in genere contribuabili) la ștangă ca suntem prosti si nu ne-am negociat niciodata un salariu, dar el, marele angajat pe veci-vecilor la stat, a negiocat cu austrieci de s-a rupt in doua.
     Concluzia, austriecii e rai (+1 aur), aurescu si tovarasii sai sunt profesionisti beton(+1 pnl), contrabuabilul roman, etern prost si neintelegator (-1 noi).Si astea ne-a zis-o un smecher cu pasaport diplomatic, ca nu sta ca boul in granita.
     No’ te poti uita la lume prin ochelarii cu dioprtriile astea? Eu cu siguranta nu.

     9
 71. „Highly mobile, capable of overcoming obstacles in the field, including water. Active in all weather conditions and at any time of day. It has the ability to combat infantry, armored vehicles, air targets and others. Its crew includes a commander, a weapons operator and a driver.

  Today is his day – this is #BORSUK”

  https://twitter.com/SztabGenWP/status/1710185224552767629

  4
 72. The Korean company Hanwha Aerospace presented a video showing the production, integration and testing process of the Homar-K multi-launch rocket launcher system, including firing a guided missile. The system becomes part of the equipment of the Missile and Artillery Forces, providing a significant increase in the ability to precisely hit targets deep within the enemy group.
  The video shows the production, integration and testing process of the first Homar-K sets. Their deliveries to the Polish Armed Forces are already underway, and 18 launchers are to be in service by the end of this year. On May 16, a ship with three Jelcz vehicles, intended for installation on Chunmoo launchers, entered the port in the Republic of Korea, and on June 20, the first Homar-K set off on its way back to Poland. The second prototype took part in mobility tests conducted at the end of July. In August, crews were trained in the use of the system and test firing was carried out successfully by the third Chunmoo prototype.
  Homar-K is the Polish name of the K239 Chunmoo rocket artillery system adapted to the requirements of the Polish Armed Forces. Poland signed a framework agreement for a total of 290 Chunmoo launchers along with a wide ammunition package, training packages as well as logistics and extensive technology transfer in October 2022. The first executive contract, signed in November 2022, covers the delivery of 218 launchers in the years 2023-2027, along with several thousand 239 mm guided missiles with a range of 80 km and tactical missiles with a range of 290 km.
  Each Chunmoo/Homar-K launcher can carry two launch containers, one of which can contain six 239 mm missiles or one tactical missile. All Chunmoo/Homar-K launchers will be based on Jelcz P882.57 8×8 vehicles and integrated with the Topaz fire control and combat management system. In turn, during the implementation of the second executive agreement, it is envisaged that the technology of the launcher and the 239 mm missile will be transferred to the Polish defense industry.
  In order to support the implementation of the second executive contract for Chunmoo/Homar-K multi-launch rocket launchers during MSPO 2023, Hanwha Aerospace and PGZ signed a memorandum of understanding. The document sets out the principles on which the second executive agreement will be implemented. Hanwha Aerospace has committed to transfer the technology of a guided missile with a range of 80 km as part of the business model to be developed in cooperation with PGZ, including the creation of a joint venture. The launcher technology will, in turn, be transferred to PGZ companies indicated by the Group. The memorandum also assumes taking steps to integrate Polish 122 mm rockets with the K239 Chunmoo/Homar-K launcher. The system has an open architecture and can be integrated with other types of missiles. The introduction of the Homar-K system will mean a significant increase in the capabilities of the Polish Missile Forces and Artillery, achieved in a short time and at the same time using and strengthening the competences of the Polish Defense Industry.

  https://defence24.pl/przemysl/homar-k-z-bliska-produkcja-testy-i-strzelanie

  https://youtu.be/JHdbI0g9SQk?si=H07u_EN0kAfndF3l

  4
 73. Ei cu cine voteaza ?
  https://www.g4media.ro/exclusiv-institutii-de-forta-din-romania-inclusiv-ministerul-apararii-utilizeaza-drone-chinezesti-dji-pe-care-pentagonul-le-a-interzis-deoarece-ar-constitui-potentiale-amenintari-la-securitatea-nati.html „…….BREAKING România a autorizat compania chineză Lenovo să participe la rețeaua 5G din România, în ciuda legislației create tocmai pentru a împiedica intrarea Chinei în piață / Decizia a fost semnată de premierul Ciolacu după avizul conform al CSAT, condus de președintele Iohannis”
  Mana Chinei e mai grea decat a aliatului strategic ?!
  Cu cine te „intovarasesti”….https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/scandal-dupa-numirea-lui-ponta-vicepresedinte-pnl-este-omul-chinei-este-un-aliat-al-fascistilor-de-la-aur-2473045

  2
  • scarbele astea au schimbat stapanii de la kremlin cu aia din beijing. va fi vai de curu nostru daca nu iesim la vot sa scapam de ciuma asta

   7
 74. Putin felicita India pentru succesul cu G20 si avertizeaza Occidentul ca orice incercare de a indeparta India de Rusia este inutila.

  Ca Putin sa faca asta, inseamna ca e intr-adevar ingrijorat de o astfel de posibilitate.

  https://www.youtube.com/live/sjWBmIt77U8?si=OgXKXfsDMH25deiC

  Insa mai inseamna si ca Occidentul trebuie sa se straduiasca un pic mai tare in a-si adjudeca inrolarea totala a Indiei. Complicat… mai ales ca sunt si alte urgente pe agenda Occidentului… Va putea SUA cu adevarat sa orchestreze ce a starnit la nivel mondial?

  In favoarea cui va interveni Putin in cazul unui conflict China-India? Dar Occidentul?

  1
 75. Un alt doilea Su-35 rusesc a fost doborât de propria AA într-o sapt.
  https://twitter.com/igorsushko/status/1710316403671322904?t=TPeAXbyzE–CLHerCk7jGg&s=19
  P.S. La cât mai multe ?

  12
 76. https://economie.hotnews.ro/stiri-industrie_feroviara-26588103-cand-ajunge-romania-primul-tren-alstom-care-2024-transporta-pasageri-cfr-calatori.htm
  Inca o pacaleala marca PSD (atunci mitrea-nastase, acum grindeanu-ciulacu), trenuri de naveta pentru lung parcurs !?! Prin anii 2000, o data pe luna mergeam dis-de-dimineata la Iasi cu „sageata albastra” cl I (peste 200km) ajungeam teapan ! Dar ei nu merg cu trenul ca au sofer la scara !

  3
 77. Tuca e doar un ticalos abject de teapa lui Solovyov.

  6
 78. http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100171395

  Lovitură reactivă 122 mm cu proiectil exploziv, cu bătaie mărită

  Valoarea totala estimata: 227.897.800 RON

  Cantitatea estimată de produse care ar putea fi solicitată pe parcursul derulării acordului-cadru este:
  Lovitură reactivă 122 mm cu proiectil exploziv, cu bătaie mărită: cantitatea minimă –400 buc. /cantitatea maximă–2.600 buc.

  Cantitatea estimată de produse care ar putea face obiectul unui singur contract subsecvent:
  Lovitură reactivă 122 mm cu proiectil exploziv, cu bătaie mărită: cantitatea minimă –400 buc. /cantitatea maximă–1.100 buc.

  Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent, fără T.V.A.:
  Lovitură reactivă 122 mm cu proiectil exploziv, cu bătaie mărită: 96.418.300,00 RON

  6
 79. Radar deep dive – Interview with Spike Hughes at DSEI 2023
  https://www.youtube.com/watch?v=ONPTxZxyVGg

  2
 80. Pentru cor, de vizionat:
  https://youtu.be/Eh8XfeQEvmg?si=P7xly3F6pDpWNou5
  Părerea mea, hâc…

  3
  • Coru’ știe lucrurile astea. De aia bocește. Problema e că „înstelatii” nu le știu, văd, etc. Ar trebui să-i sesizezi (și) pe ei.

   2
  • Deci, un membru al corului ar trebui sa traga concluzia (conform acestui filmulet de propaganda, ca asta e) ca Romania nu mai are nevoie de marina ca rusii sunt oricum praf… 🙂
   In opinia mea, concluzia a tot ceea ce s-a intamplat pana acum in MN este ca rusii au facut o serie de greseli monumentale, abominabile si care sfideaza logica si bunul simt (ala in sens anglo-saxon) in utilizarea mijloacelor tehnico-tactice de care dispun la MN.
   Rusii au reusit incredibila performanta de a pierde nave de lupta in confruntarea cu o armata care nu detine mijloace tehnico-tactice navale iar aviatia este mult inferioara celei rusesti.
   Nu cred ca a fost greseala pe care rusii sa nu o faca in acest razboi ciudat la MN: nave neprotejate in docuri, porturi si la ancora, lipsa oricaror unitati de protectia fortei, lipsa colaborarii dintre aviatia maritima si unitatile navale, inutilizarea aeronavelor de supraveghere maritima, insistenta de a mentine si repara importante unitati navale in baza de la Sevastopol cand bunul simt spunea ca daca nu le poti asigura protectia AA le duci undeva unde inamicul nu mai are acces cu usurinta ca sa enumar doar cateva.
   Navele alea trebuiau mutate la Novorosiisk de cand a inceput razboiul si de la primele semne ca ucrainenii au primit rachete cu raza lunga de actiune si au inceput sa le „inmoaie” apararea AA cu baza in Crimeea si sa le distruga radarele de pe platformele petroliere. De exemplu, Kilo-urile aveau baza la Novorosiisk inca inainte de inceperea razboiului.
   BTW, nici aviatia rusa si nici fortele lor terestre n-au prea stralucit, pe logica asta inseamna ca nu mai avem nevoie nici de avioane, nici de tancuri, nici de elicoptere, practic ne e suficienta jandarmeria, nu? 🙂 Si oricum, ne apara NATO… 🙂 Doar granita terestra inca n-avem cu ei (desi un ministru ne spunea ca ar trebui sa ne obisnuim cu ideea) iar aerian, F-16-urile alea dirijate de un AWACS poa’ sa-i tina fara probleme la distanta. F-35 e deja OZN pentru ce a demonstrat aviatia rusa in acest razboi, la ce naiba mai bagam miliarde si in alea cand noi n-avem bani de spitale si scoli? 🙂
   P.S. De-a lungul a peste 1 an de razboi, marina rusa a invatat pe calea ce-a dureroasa, dar a invatat. Era mai simplu sa deschida niste manuale de istorie maritima ca sa vada ce-au facut in MN prin WW2, dar le-a fost lene. Iar cand stramtorile se vor redeschide, ne putem astepta sa incerce sa corecteze lipsurile demonstrate de actualele mijloace tehnico-tactice navale (lipsa apararii AA de la bordul navelor).
   P.P.S. Eu sper ca baietii aia cu multe stele si doctorate au „marcat” aceste momente si au tras concluziile care erau de tras. Si ca au „generat” o doctrina de aparare la MN, preferabil una care nu ne baga cu fundul in poarta, la incasare. Ca stii cum e, oricat de bine de aperi, pana la urma tot se strecoara unu’… 🙂 Dar na, ce stiu eu, un amarat de civil fara scoli si doctorate in materie.

   17
   • Că de obicei, Nicolae, bine punctat!
    Că de obicei, sharky are din nou un cui împotriva marinei militare! De ce, el știe!

    8
   • @nicolae &mihaistoian
    Deci, concluzia pe care ar trebui să o tragă un membru al corului e că marina rusă nu e așa de speriat, cum plânge lumea pe aici.
    Asta vreau eu să vă fac să înțelegeți, nu că am eu ceva împotriva marinei. Dacă ați studia commenturile mele mai vechi, ați înțelege asta, dar na, cine nu zice ca noi, e împotriva noastră.
    Dacă ați reuși să ieșiți din bula asta de babe plângăcioase( apropos, cum e că te-ai născut în România?), și ați reuși să vedeți prioritățile cu alți ochi.
    Părerea mea, hâc…
    P.S. scuze pentru întârzierea răspunsului, dar deabia acum am văzut commentul. Căutam altceva, de fapt..

    4
    • eu nu am o problema ca m-am nascut in Romania si sunt mandru ca am facut parte din sistemul de aparare si siguranta publica timp de 28 de ani, spre deosebire de altii aici pe site.
     Daca vrei pace pregateste-te de razboi, dictonul e inca valabil si in zona noastra si l-au redescoperit si prietenii evrei, din pacate tragic
     Daca gandesti ca rusii nu mai sunt o sperietoare pentru noi e problema ta, dar eu nu sunt de acord cu tine

     2
 81. Palestinienii în frunte cu Hamasul&co. au trecut Rubiconul. Nu va mai fi nici o fâșia Gaza sau Cisordania. Se așteaptă la un atac dinspre nord ( Liban) din partea Hezbolahului, orchestrat de Iran.

  3
 82. Peste 2.000 rachete trase de Hamas, Hezbollah împotriva Israel.
  Conform presei italiene.
  Plus atacuri la trupe , blindate ( cite a distruse/ abandonate.

  Acum Bibi ori rade Gaza, ori incepe decăderea .
  Chemate rapida a mii de rezerviști.
  Sigur că vor intra în Gaza .
  Anterior vor întrerupe curentul și apa ( care vin din Israel)
  Va fi un măcel.

  1
  • Israelul nu este Hamas si nu-si va permite sa atace in Gaza de-a valma, sa rada tot in fata tancurilor. Exista o diferenta foarte majora intre Hamas si Israel…
   Acum este nevoie de o minte calma si lucida, alungarea atacatorilor din sud si mai apoi vor vedea ce vor face.

   5
   • Plus facut totul metodic, ‘a la Mosad, cautat responsabili, cu nume, adresa, cnp. Dureaza mult, mult mai mult, dar daca are cineva expertiza in a cauta scelerati mintal si fundul junglei amazoniene, e Mosadul.
    Si bine punctat, nimeni nu vorbeste ceva de Statul Palestina ci de specific de o grupare ca entitate nonstatala, chiar daca rolul entitatii in cadrul statului antementionat este unul major.

    2
 83. https://www.defenseromania.ro/ucraina-a-confiscat-sapte-avioane-rusesti-su-25–vor-ajunge-o-sursa-de-piese-de-schimb-pentru-aeronavele-fortelor-aeriene-ucrainene_624922.html

  Deci… aveam 7 avioane abia acum descoperite. Care fusesera trimise de rusi la reparatii, apoi nu au platit si au fost tinute asa.

  Cate fieratanii de genul se mai pot gasi, nu doar in Ucraina?

  1
 84. Si eu care credeam ca polonezii, dupa ajutorul pe care l-au primit de la noi de-a lungul istoriei, au alta parere despre noi… M-am inselat. In schimb, se dau in vant dupa unguri.
  https://project-e.ro/2023/10/06/sondaj-de-opinie-polonia-din-motive-inexplicabile-polonezii-ii-antipatizeaza-pe-romani-aproape-la-fel-de-mult-ca-pe-rusi/?fbclid=IwAR1WyEmiZJEgK6zX1C19jrK99TPairdYAzhTs0GfFMaybvHHqWWSWTLCRlk

  4
  • av craiova este in subordinea ministerului economie ,minister care decide bugetarea si prioritatea investitiilor deci nu pot sa cumpere daca nu are aprobare de la partid si ministerul planificarii ca sa intelegem de ce unii condamna preluarea santierului Mangalia de ministerul respectiv,pt ca este un monument de bune practici economice care vor aduce dotarea mapn pe noi culmi neatinse nici sub ceasca

   4
  • Pînă la mașinile astea cum îndoiau țevile? Pe genunchi? Și cum testau instalațiile hidraulice?

   • Cand au indoit ultima data tevi si cand au verificat ultima data instalatii hidraulice ? Cine stie in ce hal sunt si restul utilajelor. Cu siguranta nu ar mai fi capabili sa faca un IAR 99 de la 0.
    Eu as fi mai curios pe ce s-au platit salarii acolo in ultimii 5 ani.

    5
   • ? puneau genunchiul ?

 85. https://www.reuters.com/world/europe/denmark-re-start-ammunition-production-repurchased-arms-plant-2023-10-07/

  The ministry said it had agreed to pay 19.6 million Danish crowns ($2.8 million) to buy back the plant in Elling in North Jutland that it sold for 18 million crowns in 2008, news agency Ritzau said, citing Defense Minister Troels Lund Poulsen.

  Pentru comparatie, Romania, 13 mil Euro.

  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/becali-va-vinde-fabrica-de-armament-de-la-dragasani-uzina-ar-putea-sa-functioneze-din-luna-martie.html

  3
 86. Comori dintr-o lume apusa
  https://www.youtube.com/watch?v=ajuySxdzVyY
  https://www.youtube.com/watch?v=EffTMQDZxMk

  Cateva inca disparute in haosul revolutiei ruse.
  Noroc fantastic al celui care a cumparat unul la pret de metal , suma obtinuta apoi la licitatie a fost de 30 mil. Nu stiu ce parere a avut persoana care l-a vandut cu 14k dar imi pot imagina.
  https://www.youtube.com/watch?v=PhmIG3Kmxyo&t=65s

  2
 87. https://www.caleaeuropeana.ro/turcia-va-disloca-in-romania-un-detasament-al-fortelor-aeriene-care-va-executa-cu-avioane-f-16-misiuni-de-politie-aeriana-sub-comanda-nato/

  Sper sa nu ajungem sa facem ceva combinati cu astia pentru treaba asta. Turcia nu e o tara in regula, momenan. Nu ma refer la posibila combinatie cu fabrica de munitie si/sau pulberi.

  2
 88. Sa fie muscalii papusarii din umbra care au orchestrat atacul asta? Mare minune sa nu fie asa. Sunt interesati sa-i foloseasca pe idiotii aia locali ca sa internationalizeze conflictul asta care dureaza de atatia ani. Nu le convine sa fie liniste acolo pentru ca linistea nu foloseste Iranului, aliatul lor, principala sursa a raului in zona aia si furnizorii lor de armament folosit in Ucraina. Hamas a fost in vizita la maskva de mai multe ori anul asta si nu cred ca s-au dus acolo ca sa obtina sprijin pentru populatia napastuita din Gaza care se zbate in mare saracie. Evreii trebuie sa raspunda foarte destept atacului asta. Si in forta dar si chirurgical. Extrem de greu de facut asa ceva cand vezi ca iti sunt ucisi fara discernamant cetatenii si cand ai in fruntea tarii o conducere de extrema dreapta. Sa speram ca vor avea intelepciunea sa intervina doar atat cat va fi nevoie pentru a nu escalada conflictul si atacurile lor sa fie indreptate numai impotriva teroristilor indiferent din ce formatiuni ar face parte si nu a populatiei locale. Cat despre muscali, daca se dovedeste ca sunt papusarii atacului asta, atunci totul vine la timp pentru ukrainski pentru ca nu se mai indoieste nimeni ca Israelul va mai fi reticent sa-i sprijine cu armament.

  5
  • pai interventia nu este fara cap nu au raspuns decat dupa ce au fost atacati si Cisiordania tot palestiniana e, si nu au bombardat acolo deloc lucrul asta ar trebui sa ii puna pe ganduri pe palestinienii cinstiti care vor sa traiasca in pace ca se pare ca se poate

   1
  • Cred ca deja sunt 5 ani de cand a venit acceptul parlamentului pt shorad/vshorad. Aproape in fiecare an vin cu alte cereri in care schimba numarul de sisteme, parlamentul da acceptul si nu se face nimic.
   Nici nu mai urmaresc subiectul, sa fiu sincer.

   3
  • Bună ziua domnilor, mult le ia la ai noștri să demareze înzestrarea cu AA, e ceva de groază.
   Chiar încă suntem la cerutul acceptului în parlament!
   Și când vedem nebunia din jur… În secolul XXI, cine se gândea?
   Până anul trecut eram convinși că acum războaiele sunt economice, nu mai ne închipuiam așa ceva.
   De remarcat similitudinea dintre atacul hamas și războiul lui putin: civili împușcați, violuri, răpiri… E drep că rușii au acționat la altă scară, dar dacă puteau sunt convins că și hamasul ar fi mers mult mai departe.
   Cred că isralelienii știu ce să facă, și au și mijloacele.
   Cred că acordurile despre care se vorbește sunt un ideal prea îndepărtat, nu văd să se ajungă acolo.
   Nu-mi aduc aminte exact, dar în timpul evenimentelor din Algeria, s-a pus în Franța problema acordării cetățeniei franceze algerienilor, iar Charles de Gaulle s-a opus.
   A zis ceva de genul „dacă acordăm cetățenie atâtor musulmani, în câțiva ani satul meu Colombey les Deux Églises (Colombey Două Biserici) se va numi Colombey Două Moschei.”
   De Gaulle era din alt aluat, dar au venit alții după el și au rezolvat problema.

   7
  • Programul constă în achiziţia a
   16 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene
   şi a nouă sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre,

   inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.

   2
  • avand in vedere cerintele pt toate utilajele pt care se preconizeaza achizitia in urmatorii ani, nu mai e practic sa inchiriezi servicii de comunicatii satelitare

   1
 89. https://twitter.com/front_ukrainian/status/1710995709976035536

  un T-90 penetrat de un proiectil de tanc. se pare ca ar fi vorba de munitie cu uraniu saracit

  oricum efectul pe tinta e impresionant.

  9
 90. mai degraba lovit din lateral, cum caruselul e jos cine crede ca era nevoie neaparat de munitie cu uraniu, poate rusii ca nu pot concepe ca si ala e usor penetrabil de munitiile vestice normale, tre neaparat sa fi fost ceva special

  2
 91. „On October 8, three planes were sent to Israel from military airports in Poland to evacuate Polish citizens.

  As part of Operation Neon, two Lockheed Martin C-130E Hercules medium transport aircraft from the 33rd Transport Air Base in Powidz and one Boeing 737-800 from the 1st Transport Air Base in Warsaw were sent to Tel-Aviv. Their decks include, among others: military medics to help on site. According to media reports, there are about 200 Polish citizens in Israel waiting to be evacuated to the country. The participation of the Armed Forces is related to the suspension of air connections operated by carriers.

  As emphasized by the Ministry of National Defense, the use of C-130E Hercules results from their operational capabilities and the set of self-defense system against the threat of light anti-aircraft assets. Another interesting fact is the use of the Boeing 737-800 aircraft no. 0110. The above machine does not have self-defense systems like the BBJ2 pair, but it should be emphasized that it has greater transport capabilities – in the economy section it can take up to 120 passengers, and in the remaining space there is a VIP lounge (four seats) and a section with twelve higher standard armchairs. In turn, each BBJ2 pair can transport up to 64 passengers.

  Additionally, two Airbus C-295M light transport aircraft from the 8th Transport Air Base in Krakow were sent to Crete (Chania Airport). This may mean that C-130Es will transfer evacuees to Crete and from there to Poland.

  The Polish Armed Forces have been carrying out exercises involving the evacuation of civilians from areas affected by military operations since 1999 (then with British special forces). Over the years, the tasks were carried out operationally at least twice – in 2020 (evacuation of Poles from Wuhan in the initial phase of the Covid-19 pandemic) and in 2021 (leaving Kabul by foreigners).

  Currently, in addition to three Boeing 737NG aircraft, the core of transport aviation is five Lockheed Martin C-130E Hercules. From November this year, the process of replacing them with C-130H Hercules will begin, which will go to Poland as American military aid.”

  https://zbiam.pl/polska-ewakuuje-polakow-z-izraela/

  3
  • No offense, but this is cheap populism! Romania had a much larger number of own citizens in Israel, with all of that, Ro guvernment sent civilian planes of the Tarom commercial fleet (much larger capacity). We also have military transport planes (strong fleet, arround 2X compared to Poland), but Hercules or Spartan doesn’t help you at all if there is a bombing on the runway.

   18
 92. On X / TT

  #NEON

  #OperacjaNeon

 93. Răzvan Mihaeanu

  Sikorsky RAIDER X – scout helicopter prototype – Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA)
  https://www.youtube.com/watch?v=1bhQuJ6G_aI

  3
 94. Primele informații ( importante) despre viitoarele fregate italiene FREMM.
  ( finanțate deja lucrările prin program multianual. 2023- 2025)
  Respectiv fregatele numărul 13 și 14.

  https://www.rid.it/shownews/6051/fremm-evo-dual-band-radar-e-aster-30-b1nt

  1 – nou radar fixe cu 4 fase. Dual band. ( banda C și X conform NATO)
  2- lansatorul de rachete va fi tot cu 16 guri dar va include și noul ASTER 30 B1NT.
  Adică varianta împotriva rachetelor balistice cu raza medie.

  1
 95. La Bacau este Batalionul 53 Comando „Smaranda Brăescu”? Au HK 416 in dotare? Sau este alta explicatie pentru achizitia asta?

  http://e-licitatie.ro/pub/notices/adv-notices/view/100530782

  UM 01983 Bacău, având sediul în str. G-ral Ștefan Gușe, nr 9, cod poștal 600234, intenționează achiziționarea a 120 de mânere de armă HK 416, cu următoarele caracteristici:
  – fabricat din polimer de înaltă calitate pentru a nu îngreuna arma și implicit trăgătorul;
  – să fie rezistent la șocuri mecanice;
  – să aibă profil redus destinat pentru mobilitate și reducerea șanselor de a se agăța de echipament/bară mediu;
  – să furnizeze o prindere naturală a mâinii pe armă și să ajute la controlarea mai ușoară a reculului;
  – să se poată folosi ca punct de sprijin pe diverse obiecte pentru a efectua un foc controlat și eficace;
  – să nu împiedice atașarea altor dispozitive (lanterne/lasere);
  – culoare: negru.

 96. https://www.euronews.ro/articole/gruparea-hamas-ameninta-ca-va-ucide-un-ostatic-de-fiecare-data-cand-israelul-va-l
  Chiar imi pare rau de mortii din Israel cu atat mai mult cu cat Israelul a cazut in cursa ! Si mai rau, mult mai rau, imi pare de cei luati ostatici ! Doamne ajuta-i !
  Prea multe victorii, militare(6 zile, Yom Kippur…), diplomatice(Damp Davis,…) si mai ales materiale iau facut aroganti. Ei stiu tot, ei pot tot, ei sunt cei cei mai destepti cu cele mai multe Nobel ! Aroganta ? Da. Este de neconceput ca serviciile” sa nu fi stiut de actiunea Hamas ! Nu poti sa ascunzi mii de rachete (@Dov spune ca poate zeci de mii) adica multe zeci de mii de metrii cubi de depozite sau sute de aplasamente de tragere (doar nu sunt AG-uri). Toata Gaza e cat Bucurestiul si Israelul are drone , avioane de spionaj, sateliti si spioni.. o gramada, platiti si benevoli !
  Este de neconceput ca „serviciile” sa nu fi informat politicul de la Ierusalim, de la stanga la dreapta ! Aroganta de a desconsidera adversarul i-a adus in aceasta situatie – de care nu sunt vinovati cei de rand(poate doar ca i-au ales) gata oricand de lupta, de aparare sau atac.(chiar si fetele de 18-20 de ani). Inclusiv traditia ii atentiona sa fie atenti la sarbatori si aniversari !!! S-ar putea ca pt a pastra unitatea nationala pe timp de razboi, 2-3 sefi de informatii sa accepte de forma vina, in fond a arogantilor . Socotelile reale se fac mai tarziu .

  Cursa consta in sutele de ostatici care sunt deja bine ascunsi prin tuneluri(unele duc si in Egipt). Aroganta i-a facut reponsabili de viata (nu numai) a proprilor cetateni dar si a celor straini veniti ca turisti, fara grija, increzatori in statul Israel ! Sa vedem, mai reediteaza acum Entebbe 1976 sau atunci erau alti oameni ? Ce i-am mai aplaudat !
  Ce i-a facut sa cada in cursa ? Poate speranta de a desfinta usor Gaza sau ca Iranul va oferi Israelului ocazia unui bombardament care sa-i distruga armele nucleare(aproape gata) ?! Iar ei arogantii, sa ramana in istorie (dar ce fac cu Justitia ?)
  Cum vor iesi din cursa intinsa cu abilitate de niste teroristi inculti si sadici, ajutati de alti teroristi mai mari(au fost niste intalniri anterioare pe la Moscova si Teheran) ? O intrebare pentru arogantii care guverneaza azi . Deja Hamas ameninta cu asainarea ostatecilor !

  Deocamdata Gaza, cu sute de ostateci si internationali, este o nuca tare ! Solutia nu cred ca poate fi asaltul total, ar fi alte mii de morti de ambele parti si moartea ostatecilor !
  Benjamin Netanyahu amenință că răspunsul Israelului la atacul Hamas „va schimba Orientul Mijlociu” – alta aroganta ! https://www.hotnews.ro/stiri-mediu-26594315-benjamin-netanyahu-ameninta-raspunsul-israelului-schimba-orientul-mijlociu.htm
  Ce o sa faca ? O sa dea cu nucleara ? Unde ca Iranul sta cuminte si vorbeste prostii dar nu ataca ?! Si timpul trece si ostatecii mor(ca si celelalte mii) si atitudinea internationala se va schimba din ce in ce !

  3
 97. https://www.mapn.ro/buget/documente/2023/plati_septembrie_32.pdf
  Executia bugetara la Sep 2023…cheltuieli de capital in primele 9 luni doar 3mld RON (+300mil in Septembrie) din 17.3mld bugetate…dezastru pur si simplu… 🙁

  5
  • e jenant daca Parlamentul se impiedica in Sosoanca…chiar nu puteau sa-i dea un ceaun plin si s-o incuie intr-o camera cateva ore?