Rheinmetall modernizeaza Fuchs pentru Bundeswehr

fuchs-6x6

Comanda de modernizare e de 90 de vehicule si costa 135 mil. euro cu tot cu TVA, dupa altele 177 deja modernizate la standard 1A8, cu kit de protectie balistica si antimina. Motorizarea de baza este un diesel Mercedes-Benz Model OM 402A V8 12,8l de 320CP in timp ce versiunea Fuchs 2 are un motor diesel Euro 3 MTU 6V 199 TE20 V6 11,9l de 456CP,

Modernizarea este exact pentru roluri secundare, si nu IFV: CBRN armoured transport, command post, ambulance, APC, EOD vehicle, mine detection/Route Clearing Package (RCP), Joint fire support coordination team vehicle, transport. Versiunea modernizata dispune de blindaj suplimentar, atat anti perforant cat si contra exploziilor, conceput de IBD Deisenroth si Rheinmetall, impreuna cu scaune anti-explozie, atasate in plafon.

Fuchs atinge 20 de tone complet echipat, 17 tone gol, fiind si amfibiu, mai putin in versiunile 1A8 si Fuchs 2, atingand 23 de tone complet incarcat, cu o sarcina utila de 6 tone, versiunea 2 fiind inaltat cu 145mm pentru volum intern marit.

Bine ca Bundeswehr poate folosi Fuchs 6×6 din anii ’70, numai alor nostri nu le convine SAUR2!  Al nostru n-ar putea primi din start, din fabrica, un pachet asemanator daca tot e vorba de parteneriat cu Rheinmetall sau cine o fi? Pe de alta parte, al nostru 6×6, RN-94, nu si-a gasit decat clientul din Banglades, unde e posibil sa mai exporte cateva exemplare MEDEVAC. Interesant de remarcat, poate doar coincidenta, este ca pe pagina Army-Technology, SAUR 2 este prezentat ca un proiect inrudit cu Fuchs… posibil ca si rol si tehnologie.

Pentru SAUR2 am putea adauga ca si roluri platforma AA (SIRET/Crotale/MICA sau CA-95/94M/MISTRAL) si artilerie (obuzier si mortier), nefiind nevoie ca pentru toata gama de misiuni sa dispunem de un TBT cu protectia unui Boxer, dar si cu pretul piperat si costurile de operare aferente, superioare fata de un vehicul mai usor.

tpz_fuchs_2

Fuchs 2

 

Sursa:

ArmyRecognition

67 de comentarii:

 1. Plus platforma pentru HIMARS si rachete antinava.

 2. Matinali sunteti oameni buni 🙂

  De saur2 nu cred ca se mai ocupa nimeni din pacate. Tot ce se va face acuma in ro mil land systems va fi alta platforma. Alftel luam noi motor cu transmisie si pr balistica pt ele de undeva.

 3. Salutare…astept sa vedem cand vor incheia cei de la Mapn contractul cu Moreniul pt Agilis

 4. Cred ca toti asteptam. Nu doar pentru ce ar insemna pentru Moreni, dar ar fi un semn clar de seriozitate in ceea ce priveste politica de inzestrare a armatei.

 5. Este cat se poate de evident ca Ciolos va lasa in carca viitorului guvern semnarea contractelor pentru corvete di TBT, altfel semnau deja. Au trecut mai bien de 2 saptamani de la ziua preconizata a semnarii acestui contract si inca nu apare nicio veste.

  Daca mai punem in calcul si faptul ca parlamentul a blocat programul de corvete, nu vad de ce am avea vreo sansa pana la finele anului.

  Sa speram ca viitorul gevern o sa fie suficient de intelept sa nu ofere sansa unora ca Ponta si Chiriac sa intoarca contractele alea in favoarea turcilor cu care sunt imbarligatie ei. Si spun asta pentru ca Dragnea, mare mafiot, are un dinte imens impotriva lui Ponta si a tot ceea ce inseamna clica lui….practic se afla in tabara adversa. Sa aiba si CSAT-ul un mare NU de spus, asa poate merg contractele astea mai departe!

  • Este o varianta destul de plauzibila ca respectivele contracte sa fie luate iar la puricat de noul guvern, cel putin pentru a arata ca fac o negociere mai buna sau chiar sa aibe ( sa gaseasca) un motiv ca sa le puna pe bara pana la o data nedeterminata.

 6. Offtopic

  http://m.ziare.com/europa/romania-nu-mai-vrea-sa-fie-lider-regional-desi-ar-avea-toate-argumentele-de-la-bani-la-istorie-1446548

  Destule adevaruri spuse aici… daca am fi avut s8 niste conducatori mai de d9amne ajuta…

 7. Marea economie a UE „modernizează” decat sa cumpere … si istia sunt pe principiul las ca ne apara americani , ca tot cea mai mare baza din UE e la nemti , sa.i tina americani sub control ca nemti lasati de capu lor … fac multe !

  • Da, adevarul este ca „analfabeti” „lasatii” de capul lor la tastatura fac mult rau.

   • Stiu .ai sunt si uni oameni nebuni la capi care in loc sa.si puna numele lor real usi pun nume din Biblie , si nici pe acela nu.l scriu corect Bucifer – Lucifer tampit la cap …

    • Ce s-a întâmplat de te turezi așa , Stefanica? Faptul ca se modernizează echipamentele existente nu e neaparat semn de prostie … Daca ai lucra in industrie ai sti … Ideea e ca echipamentele utilizate sa aibă caracteristici de generație noua …

   • Si de ce tiai pune numele Bucifer ? Ce nu ai nume , sau estiu un infantil Biblic , Un satanist semiconvins ?

 8. Off topic dar extrem de interesant:

  http://www.dcnews.ro/premiera-centru-de-cercetare-i-dezvoltare-in-domeniul-robo-ilor-autonomi_525649.html

  ‘Premieră: centru de cercetare și dezvoltare în domeniul roboților autonomi. Teamnet Group, unul din principalii integratori de sisteme din regiune, împreună cu AFT Design, vor operaționaliza, la începutul anului 2017, primul centru din România de cercetare și producție a sistemelor autonome.
  „Autonomous R&D Center” a fost dezvoltat pe parcursul a doi ani și reprezintă prima inițiativă de acest tip din țară și una dintre cele mai importante din Centrul și Estul Europei.

  În centrul de cercetare se vor realiza trei tipuri de roboți autonomi: aeronave fără pilot, într-o primă etapă, urmând a fi planificată pentru următorii ani și realizarea de sisteme terestre și navale. Centrul va asigura dezvoltarea produselor de la stadiul de prototip si serie zero la producții de serie.

  „În prezent, suntem în curs de operaționalizare a centrului de cercetare si producție de sisteme autonome, situat în aproprierea aerodromului Clinceni. Pe lângă produse deja cunoscute precum Hirrus UAV și aeronava tactică Signus, vom avea posibilitatea de a dezvolta și alte tipuri de sisteme autonome aeriene, în colaborare cu partenerii noștri din domeniul aviației și roboticii, precum Airbus și BlueBird. De asemenea, pentru anul viitor, ne propunem extinderea rețelei de parteneri de profil la nivel regional”, a declarat Bogdan Padiu, CEO Teamnet Group.
  Hirrus UAV, realizat în colaborare cu AFT Design, este prima aeronavă autonomă românească 100%, utilizată de autorități pe plan internațional. Teamnet a realizat pentru Ministerul Afacerilor Interne din Serbia un sistem informatic integrat bazat pe tehnologii UAV (Unmanned Aerial Vehicles), GIS (Geographic Information System) și centre mobile de comandă și control. Astfel, locuitorii din zonele de frontieră beneficiază de o siguranță sporită prin îmbunătățirea procedurilor și vitezei de răspuns în caz de inundații, incendii sau alte dezastre naturale. Cea mai recentă misiune unde a zburat Hirrus a fost la începutul lunii decembrie a.c., pentru a monitoriza incendiile din zona Staroj Planini.

  „Ne propunem pentru anul viitor să introducem facilitățile de R&D și produsele dezvoltate în acest centru în registrul unic al capacităților de producție în domeniul apărării, pentru echipamente UAV și pentru centre de comandă și control”, a adăugat Bogdan Padiu.

  Teamnet investește anual 10% din cifra de afaceri în proiecte de cercetare și dezvoltare.

  Potrivit Gartner, în termeni de tendințe, sistemele autonome se află în prezent în zona de „inovație”, fiind estimat ca platoul de productivitate să fie atins până în 2020.

  La nivel global, numărul aeronavelor fără pilot folosite de către companii mari și foarte mari este estimat să depășească 800.000 în anul 2021, de aproape opt ori mai mult comparativ cu nivelul acestui an, conform unui studiu realizat de Business Insider (BI) Intelligence. Conform aceluiași raport BI, industria UAV va depăși 10 miliarde de euro în următorii cinci ani.
  „Inovația pe care acest centru de cercetare o aduce este viteza cu care putem itera și inova. Proiectarea se realizează cu software de ultimă generație în departamentul de design, prelucrarea componentelor se efectuează cu mașini în comandă numerică de mare precizie, iar testarea în zbor se efectuează uneori chiar în aceeași zi pentru a valida îmbunătățirile aduse avionului. Software, electronică, mecanică fina și aeronautică sunt specializările din mediul universitar unde continuu căutam tineri ingineri pasionați să facă o carieră într-un domeniu de excelență, cel al roboților”, a declarat Emanuel Popp, Director General AFT Design.

  Există patru tipologii principale de UAV-uri: jucării (având ca particularitate zborul și dimensiunile reduse; acestea pot include senzori și camere), UAV-uri de consum (construite pentru a zbura în aer liber; acestea sunt pre-setate pentru a zbura, dar nu permit evoluția pe distanțe mari sau o autonomie necesară efectuării de misiuni complexe), UAV-uri din gama Enterprise, precum Hirrus (destinat utilizării în scop profesional, fie prin transmisie video sau prin colectare de imagini de înaltă rezoluție etc.) și UAV-uri militare. Aeronavele fără pilot Enterprise au o capacitate de integrare de senzori cu o performanță mai mare față de celelalte categorii (« jucării » și « drone de consum ») și furnizează autonomie și stabilitate.

  Despre Teamnet

  Cu o experiență de 15 ani, Teamnet este unul dintre principalii integratori de sisteme din regiune, cu subsidiare în România, Turcia, Croația, Serbia, Belgia, Elveția și Republica Moldova.

  Grupul Teamnet a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 110 milioane de euro în 2015, fiind prezent în ultimii ani în clasamentele regionale Deloitte.’

  O stire cat se poate de interesanta….romanii de la TeamNet se extind si pe partea de sisteme terestre si navale autonome, asta inseamna ca nisa asta de piata devien din ce in ce mai interesanta! 🙂

  • Am vazut si eu stirea, dar nu as da prea multi bani pe ea. Daca nu stii inca ce e cu Teamnet, cauta un pic pe net: versiunea controlata de Sebastian Ghita a firmelor UTI sau Siveco. De prin 2008 incoace, principalul obiect de activitate al firmei e sa sifoneze bani din bugetul statului prin diferite contracte dubioase pe IT.
   In cazul de fata, cel mai probabil se urmareste o facilitate fiscal acordata firmelor implicate in cercetare / inovatie.

   • Eu stiu bina ca Ghita mafiotul este in spatele TeamNet, insa asta nu inseamna ca nu pot efectua cu adevarat cercetare in acest domeniu. ramane sa vedem ce si cum!

   • Nu prea mai controleaza Ghita (o fi avand ceva influenta dar redua), vezi cine detine actiuni sau sunt parteneri, niste nume mari gen Banca Mondiala sau Airbus. Ei nu intra in combinaii chair cu oricine. Chiar si sarbii nu iar fi ales pe ei daca nu aveau nimic de oferit 🙂 .

    Sa speram ca vor avea succes alaturi de ce face armata in acest domeniu ( un quadcopter trebuie). Avem nevoie ca de aer de astfel de producatori, nu se poate vorbii despre o armata cata de cat moderna fara drone si productia a lor in tara. Suntem cu ani buni in urma polonezilor care deja au inceput sa produca in masa drone de atac (vor capacitate de productie de 1000 intr-un an)…

    • Am lucrat pe vremuri in Teamnet, stiu ce vorbesc. Controlul este detinut acum de Padiu, coleg si prieten din liceu cu Ghita.
     Au mai incercat (si le-a iesit) faza cu cercetarea si alta data, pe domeniul cloud computing. De asta suspectez ca si acum e vorba mai mult de ceva de fatada, sa mai obtina niste foncduri sau facilitate fiscal.
     M-as bucura mult sa fie pe bune, erau si niste oameni foarte bine pregatiti in firma (pe vremuri au avut parteneriat si cu BMW de exemplu), premise ar fi, dar nu prea cred. Daca viitorul o sa arate ca gresescm promit sa recunosc ca m-am inselat.

 9. Pe surse: asocierea Rheimetall cu UA Moreni = incercare mascata de transfer a UA Moreni catre Germania (privatizare „discreta”)
  Declaratie a unui oficial Rheinmetall: ” …sa nu va imaginati ca in 4 ani vom realiza un produs romanesc… Suntem dispusi sa va dam Boxer la cheie pt MApN iar UA Moreni sa faca mentenanta, piese de schimb etc”
  NO COMMENT

  • de unde a mai aparut informatia asta ?

   las ca mai bine sa ramana asa, ne-asociata si ne-prihanita UA Moreni, si sa produca tot asa de mult si de bine ca si pana acum decat sa o ia multinationalele, sa-si faca mendrele cu ea si sa faca profit, mama lor de straini.

  • din ce in ce mai fain. mai lipsesc vreo 3-4 milioane de refugiati, ca doar multi romani au emigrat, nu, si ne-am scos. noi o sa injuram in continuare biserica, ne vom certa daca sa voteze sau nu delfinii si o sa avem parinte 1, parinte 2, parinte 3. a, si o sa avem pronumele ze, ca sa nu jignim transgenderii. of of mai mai…

  • Pai cate n-au fost inchise in felul asta.
   Saurii nu-s buni ca put a btr. Asa gandeste armia noastra.
   Daca e adevarata faza cu nemtii RhM, eu as da comanda urgenta la amerlocia & izraelia de motoare, transmisie, blindaj si senzori, cu achizitie licente de fabricatie.

  • Gogu' de la cazane

   Nu stiu daca e real sau nu, dar personal exact asa credeam ca va fi: 50 Boxer luate cu banii jos, cu posibilitate de extindere, iar la Moreni un fel de „nimic” din seria „sa ne facem ca lucram”, eventual intretinere si reparatii la Boxer dar cu piese din Germania. Inca nu s-a inteles ca o asa zisa colaborare cu o firma germana de armament nu functioneaza?
   Si cat tam-tam cu licitatia aia de transportoare si ce ne-am dat cu parerea pe aici si am facut sondaj si a iesit Patria. Si ce sa vezi US Marines au ales un derivat din Patria… Iar ai nostrii au anuntat ca de fapt sunt in tratative avansate cu Rheinmetal si toata licitatia a fost o tzeapa… Si toata afacerea pare a fi o tzeapa.

   • Nu mai credeti, ma, toate tampeniile astea. Daca nu ‘inteligent’ arunca cu o piatra in apa, 10 filosofi satau pe langa el si analizeaza urmarile….penibil!

    Hai sa-ti spun su una si zi-mi tu daca am dreptate sau nu, ca probe nu-ti dau…crede-ma pe cuvant!

    IAR 95 a zburat imediat dupa revolutie, abia apoi baietii au ingropat proiectul! 🙂 Adevarat sau fals?

   • us marines nu au ales inca .in finala a intrat bae+iveco cu superav si terrex-ul.momentan au fost comandate cate 16 buc. ptr. teste pe parcursul anului 2017.patria+lm cu havoc a iesit din carti in 2015.

  • Oricum ai luao Uzina de la Moreni nu avea viitor .

  • Partea de cercetare și dezvoltare a unui prototip costă, așadar pare a fi o declarație firească în contextul în care nu există un angajament clar și semnat pentru Agilis. Un om de afaceri responsabil lucrează cu un contract concret, în acest caz 50 de Boxeri cu mentenanță.

 10. Burta este lipita de coaste…

 11. Lasa… nu ma mai intreba, ca poate te convingi singur!

 12. http://www.adelin-petrisor.ro/inca-3-f-16/

  Peste 2 zile vin inca 3 F 16, iar din primavara restul de 3. Pilotii nostri sunt deja la MonteReal.

 13. Arunca unul o piatra si toti se chinuie s-o scoata , Pavel M daca nu dai o sursa la ce balmajesti tu la cutia cu maimute draga postac. Este si normal ca un anumit nr de Boxeri sa vina din Germania ca o garantie ca PSD-eii nu se razgandesc iar, este o garantie pt seriozitate si pt viitoarele investitiile facute in Moreni . Acum daca PSD-eii nu vor mai semna contractul pt Agilis tot tehnocratii vor fi vinovati , cum spunea un pesedac mai sus care o arde cu Soros saracu om este cel mai vinovat ca ploua afara :)))))))))))

 14. Am interzis la postari de la dl Razvan Mih

  • Sunt satul de plangaciosi pe aici care tremura de frica ca ne fura strainii cu totul. E o placa stricata care arata doar neputinta noastra.

   Ai facut o afirmatie pe stomacul gol, fara acoperire.
   Cine, „pe surse”, ti-a spus ce ai afirmat mai sus?

   Ca o asemenea miorlaiala o poate posta oricine.

 15. Referitor tot la posibilitatea ca respectivele contracte sa pice… este si titlul acestui articol, poate menit sa ajusteze opinia publica referitor la acest subiect… termenul de „tocat bani” face trimitere in genere la cheltuieli inutile ..a tocat banii pe nimicuri etc…
  http://adevarul.ro/international/in-lume/cati-bani-s-au-tocat-pentruarme-2016-1_584ff6bd5ab6550cb864cd50/index.html

 16. Sper sa semneze contractul pentru Agilis si pentru Sigma ..ar fi un bun inceput atat pentru inzestrarea armatei cat si pentru industria militara.Poate in sfarsit isi vor da seama si cei din Psd ca inzestrarea nu mai suporta amanare si ca trebuie sa scoata bani si pentru armata nu doap pentru ei

 17. Bre pana la urma ati aflat ce este/va fi AGILIS?!
  Ma rog va fi 8×8 dar in rest? Tonaj.. blindaj … amfibiu?! (nu inteb de cestii pecum metrakere .. aici poti face multe .. de opanda de gust – 7m61, 12,7. chiar 14,5 .. 20, 23 , 25 , 35 mm sau aruncator de grenade de 40 genude aici :
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/MK19-02.jpg
  proin 96 ne laudam ca faceam si noi ceva la fel)

  Eu zic ca va fi un Saur 2 nitel modernizat …

  • cred ca nu stiu nici aia de la moreni. boxer nu poate fi ca e prea greu si nu e amfibiu,iar proiectul tbt al moreniului e o carcasa pusa pe roti.in principiu armata vrea un apc amfibiu,rapid,cu armament usor si mediu blindat.ce o iesi peste 2-3 ani vom vedea.pana atunci o sa cumparam boxer-e cu taraita facute de-a gata.daca nu cumva suna trump si continuam cu gdels piranha.

 18. Mă mir, la câtă experiență militară aveți cei de pe site, că încă nu ați înțeles că NIMENI din vest sau est nu este interesat să își facă concurență prin ajutarea fabricilor de armament din țara noastră de exemplu.
  Asta este PIAȚA ca instrument fundamental al capitalismului.
  Dacă NOI nu vom înțelege că numai și numai NOI suntem singurii care vrem binele nației atunci suntem pierduți. Cine oprește M.Ap.N.-ul să aloce fonduri pentru cercetare și fabricilor din subordinea sa?
  Răspuns: interesul pentru comisioane. Nimic nu se face dacă nu iese comision.

  Vrem nu vrem dacă nu apare un nou CUZA nu ne ridicăm din genunchi.
  A și apropo, chiar dacă sunt maistru militar principal în rezervă chiar îmi pasă de armata tării.
  Sper să ne vină mintea la cap cât mai repede posibil.

  • Toata stima d.le Maistru Principal.
   Va multumesc pt munca depusa in cadrul fortelor armate ale tarii si sper ca incet incet sa se schimbe in bine lucrurile. In definitiv, speranta moare ultima.

 19. de ce crezi tu chestia asta?ca nimeni nu vrea sa ne ajute..?din contra au fiost o gramada de oferte.colaborari..partea romana le a refuzat sau a ppus chestii interesante ..faza cu 120 km obligatorii la tbt..si multe altele…eu cred ca problema e in curtea noastra..nu exista o conspiratie mondiala la adresa romaniei..:))

  • @ciprian si pe aia de conspira cine ii sprijina? nu–i vezi cum dau fuga fugutza prin exterior, in vacante cica…

   fii antena: la noi e ca si cum mi-as lua mana dreapta in mana stanga si mi-as trage o palma. si as zice, uite ba, al dreaq’ de dreapta, de nimic nu e buna 😉

   • @raster…pt asta exista sri.serviciul secret al apararii,avem o gramada de servicii..de informatii si contrainformatii..pt asta sunt ei..sunt platiti din salariile romanilor..ca sa si faca treaba si sa afle chestiile astea.noi doar dam cu presupusul si banuim unele chestii.binee..ca in ultima vreme se ocupa ei cu alte treburi..stim..ca nu prea raspund in fata nimanui..banuim..asa ca..

    • hopai lele 🙂 servitzii… 🙂 ca veni vba, cica le-or furat brunetzii nosti tate instalatziile (cupru offcourse) din noua cladire a Bundesnachrichtendienst 😀 buna paza si la aia :))

 20. polonia ungaria,cehia. tarile baltice..au oferit bani seriosi pe masa au primit tot ce a ce si au dorit..armament de aproape ultima ora..romanaia ce a pus pe masa?rf i uri…nimic serios..dak romania isi face un plan de inzestrare pe urmatorii 5 ani..si pune pe masa sa zic..15 mld euro..pt inzestrare..va fii coada ..pt oferte din partea strainilor..dar dak nu se vrea…cu ce sa te ajute aia?dumnezeu iti da..dar nu iti baga in buzunar..

 21. Viitorul este ascuns privirii .
  Înțeleg tonul pesimist ( al domnului pe care il certati mai sus ) prin prisma rezultatului alegerilor , dar alaturi de voi , si eu doresc ca proiectul AGILIS sa continue .
  Desigur , ca un lucru să se întâmple , sunt necesare patru criterii cumulate :
  – dorință
  – voința
  – putință
  – interes
  Ca să continuam cu argumente obiective și nu cu aberații subiective , ar trebui analizate temeinic aceste patru criterii .

  • Desigur , ca un lucru să se întâmple , sunt necesare patru criterii cumulate :
   – dorință : SEL Klasse, 7 Klase macar A 8/ Bila cu minim 4 dormoitoare plus dependeinte
   – voința: multa!!!
   – putință: se gaseste daca dai unde trebe
   – interes :sa isi schimbe mierea cu una nodel mai npu mai sport de prferinta mai tanara decat fi-sa!

 22. nu se cearta nimeni..eu cel putin nu imi permit cu imeni..doar vorbim,argumentam,motivam..etc..doar e democratie nu?fiecare are voie sa si expuna punctul de vedere..conteaza doar sa facem diferentza intre minciuni dezinformare. interese..si adevar..vorbesc in general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *