Mini-interceptorul LOWER-AD

 

 

LOWER-AD ( Low-Cost Extended Range Air Defense) este un program de dezvoltare al U.S. Army, mai precis al ArmyCombat Capabilities Development Command’s (CCDC) Aviation and Missile Center.

Scopul programului este de a gasi o solutie ieftina care sa acopere palierul dintre VSHORAD si LRAD-ul Patriot, adica un inlocuitor al Hawk-ului, desi initial se considera ca Patriot inlocuieste Hawk.

Lansare vector Lower-AD

Anuntul unui nou test de zbor a fost facut pe Twitter in 9 noiembrie a.c., iar in imaginile publicate se observa aspecte interesante. Astfel banda galbena in partea din fata a corpului rachetei ar indica prezenta unui cap de lupta inalt exploziv real iar dunga maro la mijlocul corpului prezenta unui motor racheta, deci prototipul era complet functional si a fost folosit pentru a lovi o tinta in cadrul testului.

In imaginile difuzate vectorul are unele similaritati cu mai vechiul concept Peregrine al Raytheon, un AIM-120 AMRAAM miniaturizat pentru a fi luat in calele interne ale F-22 si F-35, dar e posibil ca forma sa fie dictata de anumite cerinte si solutiile aferente.

Peregrine

Potrivit unui document facut public ( CCDC) au fost efectuate zboruri si in 2018, cu scopul de a verifica operarea bancului de teste al lansatorului si a valida modele dinamice predictive. Programul se pare ca este finantat cel putin incepand cu 2012.

Scopul initial al programului era de a dezvolta un interceptor antiaerian cu o distanta de angajare de peste 25km pentru a dobora elicoptere, proiectile reactive de artilerie, drone si rachete de croaziera. Ghidajul pana in apropierea tintei trebuia executat folosind radare deja existente in inventarul U.S. Army, urmand ca pe portiunea finala racheta sa foloseasca propriul cap de cautare activ cu pret redus precum si o incarcatura exploziva cat mai ieftina. Si mai important, totul trebuia realizat cu un cost al vectorului de sub 150.000$.

Aceasta ar fi o reducere semnificativa fata de pretul de 3,85 mil.$/ interceptor PAC-3MSE la nivelul bugetului din 2021, insa este foarte probabil ca anvelopa de angajare sa fie diferita pentru noul vector.

Tot pentru comparatia unor vectori cu distanta similara de angajare cu lansare de la sol cu cea a LOWER-AD, pretul unei rachete AMRAAM AIM-120D trece de 1 million de dolari. Daca programul actual reuseste sa se incadreze in marja de cost propusa, asta ar insemna un vector de aproape 10 ori mai ieftin, pretul fiind similar cu rachetele MANPAD Stinger.

Obiectivele programului LOWER-AD

Prin miniaturizare se spera nu doar reducerea pretului cat si existenta unui numar mai mare de rachete pe fiecare lansator, bateria fiind mai greu de saturat.

Pentru 2021 sunt bugetate teste de tragere si zbor catre tinte la distante mai mari, pentru a demonstra atingerea nivelului 6 de maturitate tehnologica a conceptului. Pana in 2021 trebuiau sa aibe loc etapele de integrare a motorului, structurii de zbor, computerului de misiune, alimentarii energetice, telemetriei si legaturii de date pentru ca interceptorul sa poata demonstra capacitatea intiala in doua teste de zbor ale BTV (Vehicul de Test Balistic), fara a mentiona prezenta capului de lupta real.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://www.thedrive.com/the-war-zone/37532/army-offers-glimpse-of-new-low-cost-surface-to-air-missile

https://www.army.mil/article/226920/ccdcs_road_map_to_modernizing_the_army_air_and_missile_defense

10 comentarii:

  1. inlocuiesc hawk-ul, isi trag si manpad nou.

    e interesant ca tot merg cu rachete vechi. amraam, sparrow(essm)

    2
    • Vechi doar cu numele, in rest au parte de upgrade-uri in mod continuu. Also, if it ain’t broke, don’t fix it. Nu mi se pare ca rusii sau chinezii au niste avioane care sa nu transpire daca e lansata vreuna.

      13
    • Intotdeauna asa au facut . Rachetele sunt imbunatatite evolutiv la ei. AIM-9B pana la AIM9-X au evoluat incremental dar fiind un ciclu lung de evolutie Alfa si Omega nu mai semana intre ele, doar ca si diametru 5″.
      La fel AIM-7 , si Standardul (RIM-66 initial care si el era un Tartar imbunatatit RIM-24), la SM-6, etc.

  2. Din ce am citit, sistemul asta, care se vrea a umple golul dintre stinger si patriot, se bazeaza pe lansatorul MML dezvoltat prin 2014-2016.care lansator e un fel de saorma cu de toate cu capacitatea de a lansa atat stinger, hellfire, aim9x cat si noul interceptor sky hunter dezvoltat de raytheon si israelieni pe baza tamir ului. Racheta de apare in fotografie aduce (parerea mea) mai mult cu o hellfire cu seeker radar decat cu peregrine. Probabil vor sa faca ceva gen s350 sau noul pantsir cu cele 15 tuburi lansatoare ocupate atat de cate o sky hunter(160mm calibru), aim9x(127mm)sau hellfire(180) cat si de 4 stinger(sau ce or scoate din 2025) si care sa acopere toata plaja vshorad/shorad de altitudini, distante de angajare si tinte vizate. Rusii cica au adoptat aceeasi strategie la noul pantsir, o parte din cele 12 tuburi lansatoare avand 4 mini rachete antidrona fiecare. Vom trai si vom vedea nu mai e mult pana in 2022.ideea este sa nu ne grabim ca fata mare la maritat si sa luam vreo porcarie obsolete.

    4
  3. Inteleg ca CCDC dezvolta proiectul, dar banuiesc ca la final productia va fi data unuia dintre granzi, nu?
    Ar fi fost bine sa ne bagam partener si sa finantam si noi un procent din dezvoltare. Poate asa ne alegeam si noi cu ceva transfer de tehnologie, investeam si noi in dezvoltare, ne intruiau si noua niste oameni, mai rasarea soarele si pe strada noastra. Si in programul de inlocuire Stinger. Eheee, vise taica.

    2
  4. Some information about the ongoing programs at HSW. A few words about the implementation of the Wisla-Patriot program, mainly the transport part plus the Pac-3 deposit boxes and containers for IBCS and logistics.
    https://www.defence24.pl/zloty-rok-krolowej

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *