IWI Negev

 

Negev

Negev-ul a aparut din necesitatea israelienilor de a inlocui mitraliera usoara derivata din Galil, si anume Galil ARM, care era practic fratele israelian al RPK-ului, cu o arma mai moderna si la fel de usoara si portabila, trecand in acelasi timp si la calibrul standard NATO 5.56mm si apoi 7,62. Totusi Galil ARM cantareste putin peste 4kg, pe cand Negev are intre 7,5-8kg (10kg complet echipata si cu munitie), ceea ce inseamna ca urmasul RPK are inca nisa lui, mai propiata de arma de asalt.

Galil ARM, inaintasul, aflat la noi inca in dotare in versiunea stramos, adica RPK

Ca si o scurta paranteza referitor la Galil, versiunea echivalenta a acestuia pentru PSL se numeste Galatz (Galati?) si ar putea fi si el un model de evolutie pentru modernizarea PSL:

Galil Galatz/ Sniper (echivalent al PSL-ului) SR-99

Negev, in versiunea 5,56, a intrat in serviciul IDF in 1997 si a avut initial probleme de design ce au dus la fiabilitate scazuta si intretinere defectuoasa. In timp arma a fost imbunatatita cu sugestiile armatei israeliene, astfel ca astazi arma si-a facut un renume. In plus, versiunea 7,62x51mm NATO (NG7) a devenit standard al fortelor israeliene incepand cu 2012…

Negev a fost conceput ca si o mitraliera usoara, o arma portabila, dar a fost integrata si pe vehicule. Exista doua lungimi ale tevii, standard – 46cm si versiunea commando – 33 cm. Teava standard are inglobat si un adaptor specific de sina pentru ITL AIM1/D (pointer laser IR), in timp ce versiunea scurta a tevii nu are acest adaptor dar poate primi un pointer laser instalabil pe sina standard pe aparatoarea mainii.

Arma in versiunea Commando este echipata cu un maner fata, in locul sau alaturi de bipod, dupa cum se vede in poza de mai jos:

Ambele modele pot fi alimentate fie din magazii usoare de asalt, cu banda(capacitate 150-200 cartuse) sau din magazii standard Galil respectiv M-16 cal. 5.56mm.

Timp de 20 de ani de la intrarea in uz, fortele speciale au primit de regula versiunea Commando, cea standard fiind destinata trupelor regulate israeliene, ins ain ultimii ani versiunea scurta a inceput sa fie livrata si celor din urma.

Video Vickers Tactical despre Negev:

NEGEV in versiunea de serie are un regulator de gaz ajustabil cu 3 pozitii:

  • pozitia “1” – pentru alimentare din incarcator (cadenta de 850–1050 lovituri/minut);
  • pozitia “2” – pentru alimentare in conditii normale cu banda (cadenta de 850–1050 lovituri/minut).
  • pozitia “3” – pentru alimentare in conditii dificile – praf/noroi/depuneri/gheata (cadenta de 950–1150 lovituri/minut).

Primele prototipuri aveau o alta folosire a celor 3 pozitii ale reglajului de gaze:

  • “1”—conditii normale de tragere.
  • “2”— conditii dificile de mediu la tragere.
  • “3”—izolarea circuitului de gaze pentru tragerea cu grenade la gura tevii in conjunctie cu cartuse oarbe in incarcator de 12 lovituri, sistem preluat d ela Galil.

O caracteristica deosebita este selectorul pentru mod semi-automat, care nu exista pe prima versiune si a fost ulterior adaugat. Pozitia S(-afe) a selectorului face imposibila armarea si deconecteaza tragaciul.

In modul de alimentare din incarcator, butonul de reglaj al valvei se pozitioneaza in jos, pentru a reduce putin din presiunea gazului si a da timp pentru urcarea completa a cartusului din magazie inainte de percutie. Astfel se evita problemele de alimentare care a putea fi date de cadenta prea ridicata, specifica mitralierei, in cazul folosirii de incarcatoare.

Sistemul implementat este „open-bolt” (inchizator deschis) iar la tragere se refoloseste o parte din gazul emanat pentru a rearma actionand un piston de gaz cu cursa scurta aflat sub teava, conjugat cu un mecanism de tija-percutor cu inchizator rotativ cu blocare in 4 canale radiale:

Principiul tijei-percutor rotative cu blocare

Tevile cromate cu schimbare facila sunt produse prin forjare (cu ciocanire) la rece si sunt echipate cu fixare pentru ascunzatorul de flacara (exista si un ascunzator capabil sa lanseze grenade la gura tevii), avand atasat un maner folosit atat la caratul armei cat si la schimbarea tevii supraincalzite.

Imposibil de a obtine o mitraliera mai scurta de atat (versiunea cu teava scurta SF si pat rabatabil)

Vizorul metalic standard este compus dintr-o catare in pozitie inaintata (ajustabila pentru deriva si elevatie) si un vizor/inaltator apropiat cu ajustare verticala (300-1000m), in timp ce pentru operarea noctura detine 3 reticuli iluminati cu tritium gazos (1 pe catare si doi pe vizorul anterior, vizibili prin pivotarea spre inainte a suportului acestuia). Pe capacul cutiei mecanismelor se afla o sina care permite instalarea de optica de tintire iar pe teava se pot instala marcatoare LASER sau vizoare Reflex.

In versiunea initiala, mitraliera are un pat rabatabil pe dreapta si un bipod demontabil in fata manerului de pe uluc, bipod care poate fi pliat spre inapoi, sub respectivul maner. La versiunea Negev NG-7 (cal.7,62mm) patul nu mai este rabatabil din cauza insertiei arcului recuperator, care se prelungeste in pat.

Variante NEGEV

Schimbarea tevii se poate face usor, cu o singura mana, prin deschiderea capacului pentru alimentarea cu banda, eliminand astfel riscul unui cartus pe teava, ridicand manerul tevii in timp ce cu degetul mare se apasa butonul de eliberare. De asemenea, capacul alimentarii fiind scurt, se poate deschide in fata vizorului optic fara a il afecta sau necesita inlaturarea acestuia, vizorul ramanand in pozitie, fixat pe capacul cutiei mecanismelor, pe durata realimentarii cu banda noua. Astfel scade riscul de a misca selectia initiala de tintire pe vizorul optic.

Daca tija de armare este eliberata inainte de capatul de cursa, ea este blocata la revenire, astfel ca nu va percuta cartusul aflat pe teava, eliminand riscul unei trageri accidentale.

Capacul portului de ejectie poate fi folosit in pozitie deschisa (arma putand fi utilizata si cu el  demontat) sau inchisa (mediu cu praf/impuritati), capacul deschizandu-se si inchizandu-se la fiecare tub ejectat.

La sfarsit, un mic top video, mai mult sau mai putin obiectiv:

Pentru cine nu vrea sa isi mai bata capul cu trecerea PKM in calibru NATO si alimentare de banda cu dezintegrare (ca oricum bulgarii, polonezii si sarbii ne-au luat-o deja inainte), sau pentru ca nu poate sa o faca, solutia mai simpla de a prelua o arma matura si a o produce sub licenta poate fi Negev, cea mai apropiata ca si caracteristici de PKM. Ca si masa dar si restul caracteristicilor, posibil doar FN Minimi face concurenta Negev-ului, insa o depaseste la maturitate/longevitate.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/IWI_Negev

http://iwi.net/negev/

SaDefensejournal

Armyrecognition

Isayeret

20 de comentarii:

  1. Astea par a fi evolutiile reusite ale gamei AK/RPK de care si Mihail Kalasnikov ar fi mandru…..ca intotdeauna, BRAVO IWI, BRAVO ISRAEL!!!

    1
  2. O mica schita a sistemului dublu de alimentare banda/incarcator care, zic unii, ar fi mai bun decat al FN Minimi:

    http://www.thefirearmblog.com/blog/2017/10/31/iwi-negev-5-56mm-7-62mm-light-machine-guns-shown-off-ausa-2017/

    Absolut de acord cu ideea ca daca nu stii sau nu te duce capul sa inovezi/modernizezi macar ia lectii de la cei care stiu (nu neaparat IWI). Nu stiu care ar fi conditiile sau cat de scumpa ar fi o colaborare/licenta cu IWI dar experienta exista de la pistolul MD2000.

  3. Am vazut intr-o poza ca paradutistii nostri au in dotare acum M240. Ne e totusi o arma cam lunga si grea pentru parasutisti? Asta desi ofera o mare putere de foc.

  4. fain articolul, dar are nevoie de o erata:
    – forjarea este deja o „ciocanire” – forjarea cu ciocanire este pleonasm. Termen corect este forjare la rece. Se doreste la rece deoarece apare un fenomen de ecruisare, adica de indesare a grauntilor metalici din metal si implicit duce la marirea duritatii suprafetelor. Forjarea la rece este dorita dar presupune un control foarte bun al procesului. La Cugir tevile PM-urilor se fac prin forjare la rece.
    – bolt este de fapt tradus inchizator si nu percutor. Firing pin este percutorul. Mitralierele functioneaza de obicei cu inchizatoare deschise. Daca ziceai de UZI ala are inchizator telescopic. Percutoarele pot fi mobile (marea majoritate), fixe si electrice. Percutorul este lung si subtire (ca un cui de tapiterie) si nu prea inchide nimic pentru ca loveste doar capsa.cartusului.

    Suna fain ideea de a prelua mitraliera Negev, insa cred ca problema este similara cu a FN FAL-ului. O fi fost FN FAL arma lumii „libere” (ghilimele intentionate pt ca arma era folosita peste tot in America Latina dar Junta si libertatea nu se prea impaca) si cu o fiabilitate care rivaliza cu AK, insa pentru producerea lui era nevoie de nu mai putin de vreo 70 de masini unelte. Nitel cam scump cand ai deja o mitraliera fiabila si foarte buna, PKM chiar poate fi caracterizata asa.
    Mai bine pune naibii MApN de un program real si nu vise de pica para malaiata ca numai idiotii baga banii in proiecte din care nu iese nimic.
    Si ar fi normal sa fie asa pentru ca totusi Cugir este companie de stat si oricum nu mai este altcineva in Romania care sa faca ceva similar. Min Economiei si cu MApN ar putea sa mearga sa dea cateva scatoalce si cativa banuti pentru finantarea proiectului (cercetare+cateva CNC+SDVurile necesare) pentru ca in mod sigur o sa coste mai putin decat o linie tehnologica noua si licenta aferenta.

  5. E frana de gura, nu ascunzator de flacari. Se tot spune ascunzator de flacari, de cand a aparut PA 86, cum inca se mai spune si pistol mitraliera pustii automate, dar e incorect. Nu ascunde flacara, am tras si cu „ascunzator” si fara, prajesti porcul in ambele moduri.
    Amortizorul de zgomot o ascunde.
    Mai exista si compensator, ala are alt rol.

  6. Ideea e ca Negev-ul fiind un verisor/derivat al PKM-ului ar fi teoretic mai usor de asimilat: refolosirea unora din masinile existente si a know-how-ului existent deja in fabrica. Nu zice nimeni ca va fi floare la ureche si nici ieftin.
    Inchizatorul rotativ (rotating bolt) se poate vedea in sectiune in desenul din link-ul care l-am dat mai sus.

  7. Eu vad Negev-ul doar un bun exemplu de modernizare a unui produs deja existent așa că Cugir-ul sa caste ochii că altfel belesc in curând…….cât despre licență nu cred că-i cazul RPK- ul deja-l fabricam deja de 50 de ani tre’ doar sa găsim soluții.

    Mai bine ne dam bine pe lângă evrei sa ne dea licența pentru Spyke,..

  8. Scuze cu ,,deja” dar sunt deja la a patra ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *