Vesti nu foarte bune, dar – poate – nici foarte proaste…

Din pacate epopeea corvetelor romanesti se apropie de un sfarsit nefericit, macar daca ne referim la Naval Group si Gowind 2500.

Astfel, dupa ce MApN a taraganat semnarea contractului pe motive de contestare in justitie, a venit si vremea sa vedem viceversa dar pe motiv de pret.

Se stie deja ca Ministerul Apararii de la Bucuresti a anuntat compania franceza Naval Group ca este gata sa semneze imediat contractul pentru constructia celor patru corvete Gowind 2500 si modernizarea celor doua fregate Type 22R. Din pacate partea franceza (ca sa scurtam povestea) a cerut ca pretul cu care a castigat licitatia sa fie majorat pe motiv de crestere a costurilor cu materiale.

MApN a refuzat orice crestere de pret si a explicat ca nu are cum sa semneze pe un pret mai mare pentru ca procedura de atribuire are la baza o Ordonanta de Urgenta care stabileste clar pretul si acesta este cel mai mic dintre cele ofertate. Nu stiu daca Ministerul Apararii ar avea temei legal pentru a accepta un pret mai mare.

Pe de alta parte, Damen cu SIGMA 10514 are in continuare oferta de pret perfect valabila, cu alte cuvinte in tot acest timp compania Damen a notificat MApN (la un inteval de timp stabilit de lege) ca-si pastreaza oferta in termenii si conditiile in care a fost depusa, iar compania olandeza sustine si acum ca poate onora contractul in limita sumei cerute initial, fara majorari de costuri.

Ori daca Damen isi sustine oferta, Naval nu are cum sa ceara mai multi bani – decat suma cu care a castigat licitatia – si sa nu piarda imediat contractul in fata instantei, asadar pentru francezi este un joc pe care practic nu-l mai pot castiga: semneaza in termenii initiali – nu-si scot banii, MApN accepta cresterea de pret – Damen castiga in instanta atat timp cat accepta contractul la pretul initial, dar pe surse se stie deja ca MApN nu a luat in considerare nicio majorare de pret.

Acum, francezii au si ei dreptatea lor, preturile la materii prime au explodat, doar otelul aproape ca s-a dublat si atunci cum isi poate sustine Damen oferta? Simplu, olandezii au in Romania intreaga infrastructura necesara constructiei celor patru corvete si modernizarii fregatelor.

Au atat infrastructura tehnica: santiere, utilaje etc cat mai ales infrastructura de capital uman, adica au forta de munca necesara. Practic Damen construieste nave militare la Galati de ani de zile, le construieste pentru altii.

Naval Group trebuie sa investeasca masiv in SN Constanta, sa faca transfer de tehnologie, poate chiar sa angajeze oameni, ceea ce inseamna un singur lucru: costuri suplimentare fata de principalul sau concurent Damen Galati.

Acesta este si motivul pentru care – deocamdata cel putin, Damen inca isi poate mentine oferta, dar daca MApN nu se hotareste mai repede s-ar putea ca si olandezii sa intre pe minus si atunci totul se duce de rapa.

Din informatiile care circula liber pe piata, daca Naval Group nu semneaza contractul pana pe 31 decembrie 2021 lucrurile se cam indreapta spre un sfarsit nefericit. Pe de alta parte, tot pe surse, oferta Damen Galati expira si ea la inceputul lunii ianuarie 2022 si nu exista nici o garantie ca Damen o va prelungi. Poate o va face, cum a facut-o pana acum, poate nu…

Care sunt optiuniile MApN:

  • Intr-un sfarsit (dar repejor) Naval cade de acord si semneaza contractul in forma in care l-a castigat. In acest moment sansele sunt de 50%+1 sa n-o faca;
  • Naval se retrage oficial si MApN continua cu aceeasi procedura demarand negocierile cu Damen Galati, compania aflata pe locul doi, si revenim unde eram pe vremea guvernului Ciolos cu navele un pic mai bine inarmate. De vazut daca Damen isi re-innoieste oferta in luna ianuarie, dar cred ca o va face;
  • MApN, dupa retragerea francezilor, anuleaza procedura de licitatie. Si de aici incolo avem cel putin doua variante: incredintare directa sau reluarea procedurii. Ultima varianta este si cea mai nefericita, presupune o alta lege, alta licitatie, alti ani pierduti fara sa avem vreo garantie ca la sfarsit vom avea ceva palpabil de pus pe apa Marii Negre.

Sper ca acest articol sa lamureasca cumva apele, n-am scris despre corvete in ultimele zile tocmai pentru ca informatiile erau de la optimiste (gata de semnare), pana la sfarsitul iminent al oricarei colaborari cu Naval Group. Deocamdata,  francezii nu au renuntat la contract, cele doua parti inca negociaza, asa cum ne informa ambasadoarea Frantei la Bucuresti, din pacate insa pozitiile celor doua parti sunt destul de ireconciliabile, pentru ca asa cum am scris mai sus, chiar daca MApN ar putea gasi o chichita juridica si sa accepte o majorare a pretului, abia atunci Damen ar putea sa atace in instanta si de aceasta data ar avea munitie de sfarsitul lumii.

Ce stim sigur este ca MApN si Naval Group inca negociaza la data aparitiei acestui articol, mai stim ca oferta Damen este actuala si angajanta, dar ca pentru ambele companii sfarsitul acestui an si inceputul celui viitor vor fi o perioada a ultimei sanse.

Pana la urma cartile sunt in mana MApN, acesta poate efectiv soma Naval Group ca in termen de „n” zile sa se hotareasca si mai apoi, partea romana vede ce face. Nu se stie care sunt planurile Ministerului Apararii in cazul, previzibil din pacate, in care companaia franceza refuza sa semneze in actualele conditii financiare.

GeorgeGMT

148 de comentarii:

  1. Dată fiind urgența la MN, mapn trebuie să rupă mâța. Ori semnați până la data de, ori următorul de la rând. Nu cred că NG își permit să fie catalogați ca neserioși, sau ce sperau? Că vor „ajusta” prețurile pe parcurs? Dacă în licitație nu s-a pomenit nimic despre vreo ajustare permisă de preț, atunci știau de la bun început că semnează pe acel preț.

    23
    • Să nu uităm țigănia pe care au incwecat o la canguri: dublarea prețului pe submarine față de angajamentul inițial și un termen de finalizare pana în 2050. Cangurii le ai zis pa și s au asociat în AUKUS cu verișorii.
      Sper să avem c..ie și să nu cedam la șantajul ăsta ordinar, presiunile sunt enorme pe M Apn de la nivelul palatului Elysee. Naval sa își asume ce a zis că face când a câștigat licitația.

      6
  2. Mda…adevarul este undeva la mijloc . Adevarat ca preturile la materia prima au crescut, dar lucrul acesta trebuia prevazut , mai ales ca s-a intrat intr-o faza a contestatilor Nu stiu daca francezii au luat in considerare cat ii va costa transferul tehnologic catre SNC , daca au evaluat bine de la inceput aceasta asociere . Pe de alta parte nu pot sa nu remarc ca francezii si-au facut un obicei din a castiga contracte si apoi sa vina cu alt pret de constructie , mult mai mare decat oferta initiala . Daca nu ma insel asa s-a intamplat si cu submarinele australienilor . Au venit cu o oferta apoi au tot crescut pretul . Pana in final ar trebui rupta pisica-n doua , renuntat la contract si atribuit altei companii direct . Ca daca reluam licitatia nu mai vedem noi corvete pana in anul 2050….Lucrul asta trebuia facut de la inceput ..mers pe varianta Ciolos si acum aveam cel putin o corveta gata …Unde mai pui ca egiptenii au facut o excursie pe la rusi cu acest model de nava iar acestia au studiat-o foarte bine Cam stiu ce poate frantuzoaica…

    19
  3. Și încă un lucru, nu vreau să cadeți și voi în marota aia cu dublarea prețului la oțel.
    https://tradingeconomics.com/commodity/steel
    Mai sus este un link în care puteți vedea care a fost prețul la data semnării contractului. A fost într-adevăr volatilitate due to the covid and shit, a ajuns la un moment dat pe la 6000 de cny, dar acum se tranzacționează la 4600 cny. La data câștigării licitației era pe la 4000-4200. Ca atare pune o creștere de vreo 15% ca nu e mai mult.

    26
  4. Pana semnează, pana fac ăștia bampoarele,pana se pregătesc echipajele,numa bine devenim vecini cu Noua Rusie 🙂

    Dar dacă toti au chef de dat bani,iaca,dau și eu vreo 3-400 euro pt colegul Nicolae.Cat ar fi cota pe cap de contribuabil pt acest cadou.

    Și hai în pana mea cu scule de oameni serioși,ca pe ce contează suntem pământ de flori.Iar cu Ciuca,Ciuca al nostru nici nu-mi fac iluzii.

    13
  5. Ma indoiesc ca vor fi bani de corvete .
    Chiar de ce credeti ca nu s-au cumparat de atatia ani ?
    In ciuda afirmatiilor latrailor de aici de pe site economia romaneasca merge prost .
    Nu mai departe decat ieri la dezbaterile parlamentare la legea bugetului s-a vazut ca pe anul viitor va exista un deficit bugetar de 15 % , deci se va taia de peste tot .
    Si cand ma gandesc ca doar ieri s-au dat 9 like-uri la un comentariu de propaganda care spunea ca economia duduie .
    Vad ca unii sunt departe de realitate .

    18
    • Faptul ca exista deficit bugetar inseamna ca se cheltuie mai mult decat veniturile pe care le ai,economia merge cum poate in conjunctura actuala,dar per total estimarile sant pe plus in anii urmatori.
      Exista bani pentru corvete,alta e problema.
      Cu banii de corvete,armament,munitie si auxiliare,se ajunge ca banii bagati in corvete sa egaleze banii bagati in aviatie.Cei care impart cascavalul sant din armata,asa ca fireste sar in sus.Se pot face multe pentru dotarea armatei cu banii astia.
      Demonstreaza cu studii si analize ca sant vulnerabile la un atac rusesc si vor ramane asa pana suplimenteaza AA,adica inca o multime de bani deturnati de la scopul strategic prioritar,intarirea armatei,pentru a proteja marina.Pana atunci ar trebui ca un Arleigh Burke sa stationeze permanent pe la noi,lucru evident nerealist.
      Deci motivul pentru care vedem telenovela asta cu iz balcanic a corvetelor este faptul ca din start a fost inceputa fara tragere de inima,cu parere de rau pentru banii care ar trebui bagati aici.
      Pana la urma se va face,am ramas cam singurii de la MN pe care americanii se pot baza,asa incat fireste insista sa avem ceva capabilitati navale,la care NATO sa adauge si sa completeze cu nave aliate.

      18
    • @ nicusor, vino te rog cu un argument tangibil ca economia merge prost.
      Pana gasesti ceva citeste asta de la EC https://romania.representation.ec.europa.eu/news/previziuni-economice-de-toamna-ale-comisiei-europene-pentru-romania-7-crestere-economica-2021-si-51-2021-11-11_ro
      Confunzi prerformanta economiei prin generare de crestre PIB, adica baza taxarii pentru venituri la buget cu deficitul bugetar care este un delta dintre venituri/cheltuieli.
      Deficitul prognozat este de 5.8%, probabil ca se va depasi dar nu are cum sa ajunga la cifra burtologica pusa de tine :
      https://www.google.com/amp/s/m.hotnews.ro/stire/25248225%3famp
      daca te vei uita la prognoza bugetara 2022 vei constata ca Mi si MAPn au cresterile printre cele mai mari in valoare absoluta, Min Transporturi si Fonduri UE cresc si ele, pentru ca vrem dezvoltare.
      Dar daca te vei uita la % de cheltuieli din Sum buget o sa constati ca Min Muncii are cel mai mare buget, aici este problema reala, sporul natural negativ si migrarea masiva a fortei active din ultimii 20 de ani duce la o presiune foarte mare pe economie, conceptul de fiind social, cei activi trebuie sa platesca in prezent pensiile celor care au contribuit in trecut. Activii scad si pasivii cresc cu fiecare zi, solutia este sa reduci munca la negru, sa cresti taxele activilor sau sa aduci aport de activi din alte tari. Daca Ro nu va trece la un import de forta de munca, cresterea de PIB se va frana fiind deja e o problema cu personalul cam peste tot (vezi constructii, agricultura) si totodata activii vor trebui sa contribuie mai mult prin cresteri de taxe.
      Mai este problema aparatului de stat mult supradimensionat, aici digitalizarea ar putea rezolva un %, dar grosul vine din organizarea teritoriala de acum 40 de ani, prea multe judete si comune, trebuie urmata calea Poloniei si comasate, asa vei reduce din aceste cheltuieli. Fiecare judet are acum aceeasi structura locala a unei autoritati a statului cu sedii, masini si personal, comasarea prin reorganizare teritoriala va reduce rapid acest numar. Decizia e politica si grea, sunt orase in care un mare % din forta activa activeaza ca bugetar.
      Cam asta e realitatea din tara nostra, ceea ce nu gasesti in tabloidele pe care le citesti din Spania.
      Scuze @George de off topic, dar e corect sa se corectam fake news.
      btw, nave vom lua si in mod cert in anul urmator, cu NG Damen, nu e important la final cu cine, problema care o vad e ca avem un delay enorm in program care ne va arunca la finalul deceniului cu operationalizarea completa. Tinand cont ca aliatii (US in special) consuma in MN combustibil pentru noi, eu cred ca vom primi un to do sa rezolvam rapid, si asta duce in o singura directie LCS cu upgrade si o uniformizare a armamentului cu US pentru celelalte. Este singura solutie logica aplicata la context care va rezolva cam toate problemele actuale. MN a devenit o zona rosie pe harta NATO cu o Turcie debusolata si in plina criza economica.
      PS.
      @nicusor, te-am rugat sa nu mai folosesti cuvinte de mahala, arata ca esti intelectualul care te dai.

      32
      • Economia merge prost si nu de ieri de azi. Avem un deficit enorm pe balanta de plati interne, o inflatie enorma, orice marire de venituri se duce direct in importuri, exportam grau si importam paine, importam masiv pe zona produselor agroalimentare, piata muncii este colapsata, deficitele bugetare sunt enorme si – cel mai rau – sunt structurale nu vremelnice.

        Practic Romania se impumuta in valuta ca sa poata plati importurile, salariile si pensiile, iar din pacate aceste cheltuieli sunt costuri fixe si nu prea pot fi reglate.
        Si colacul peste pupaza avem o rata de colectare a veniturilor cu totul si cu totul jenanta.

        Imprumutirle noastre nu raman sa imbogateasca economia nationala, sunt luate cu stanga si date cu dreapta, pentru ca de fapt noi finantam prin indatorarea nationala alte economii si nu investim banii in propria noastra ograda.

        Stam rau, traim practic pe datorie si cresterea economica tot trqmbitata nu este deloc sustenabila pt ca vine pe filiera consum-indatoare- importuri.

        24
        • Zilele trecute l am văzut pe Stolojan comentand despre importurile mari de produse agricole, in conditiile in care se spunea ca economia romaneasca ar putea hrani 80 de milioane de oameni. A zis ca el susține doar un ajutor temporar pentru firmele românești si sa ne obișnuim cu ideea că sunt activități nerentabile in economia romaneasca si trebuiesc închise. Nu imi dau seama cum aceleași activități sunt rentabile la polonezi, cum ar fi merele poloneze de prin supermarketurile din România. Acelasi Stolojan care susținea cu 10 ani in urma ca 2% din PIB pentru apărare e prea mult pentru România.

          11
          • Economia devine prea serioasa pt a fi lăsată în seama economiștilor.

            Vorbim de import de forță de muncă în condițiile în care stai cu anii prin instituții pt niște kkturi de foi fără nici o valoare practica,pt ca sunt inventate spre justificarea activității.

            Statul națiunii romane are ocazia sa facă ceva serios,anume un program pe câțiva ani de simplificare a maculatura concomitent cu reducerea graduala a celor ocupați astfel precum și a celor ce exista pt a facilita relația cu statul.Subit o sa apară și bani,și forță de muncă,se reduce și deficitul,creste și producția de orice pt ca nu te mai fwte nimeni iar banii ar rămâne în tara.
            Cata vreme nu se face asta,nimeni nu e serios sau interesat de ziua de poimâine.

            Dacă tot ce găsim e sa importam maronii planetei sa facă menaj în hotel,vorbim kkmak.

            Ce tara ar fi aia?A cui și pt cine?

            23
        • @George, in conditiile sporului negativ si a presiunii in crestere pe pensii solutia e una singura, reducerea cheltuielilor cu aparatul de stat. La 16 mil de rezidenti avem un aparat mult mai mare ca cel de acum 40 de ani cand am facut organizarea asta, cand eram 22 mil si nu exista nici macar un copiator.
          Legat de balanta de plati externa, intre 10.2021 si 2020 avem crestere pe 2 paliere, export + 21% si import +23%, Deci de produs se produce in Ro, cred ca suntem printre primele tari care au recuperat gap-ul din pandemie, a fost cel mai bun an agricol.
          Problema generala e mai complexa, bunurile de consum pe care le importam au crescut grav dupa pandemie deoarece nu prea mai exista stoc-uri. Noi avem o industrie bazata pe componente (sec. level) si fara cateva exceptii (ge, Arctic, Dacia, Ford, Makita etc) nu vindem catre end user, deci marja de crestere profit este f mica. De aici vine o parte mare a dezechilibrul balantei actuale.
          Dar, problema este structurala la nivel de populatie, noi spre deosedire de vestici nu avem educatie economica, suntem axati pe consum (de multe ori inutil) si foarte putin pe investitii si provizioane.
          Comparatie 2020 / 10.2021, persoane + firme au un plus de aprox 4 mld eur in cont bancar dar si credite de 6.2 mld eur. Deci criza a creat un decalaj mai mare in societate, dar cu toate astea consumul creste in varianta in care sunt -2.2 mld si statul a mai injectat si el cam 3.5 mld. Asta spune multe cu privire la comportament.
          A doua problema legata de import pleaca tot de la populatie, romanul nu are educatia francezului sa citeasca pe pachetul de unt unde e produs, il ia pe cel mai ieftin cu 0.5 lei facut in Bulgaria. O alta problema este ca si dupa 30 de ani unii inca au reticenta in a lua produse locale suspectand ca sunt slabe calitativ (eg. medicamente).
          Pana se vor schimba oamenii, statul trebuie sa transfere cam 300k de angajati din portofoliu catre partea productiva, solutia este cea a Poloniei sa restructureze organizarea teritoriala, altfel vor fi 1 mil de reguli de rescris. Dar va fi crunt in unele localitati unde un mare % din populatie este bugetara.

          12
          • Exista si problema birocratiei statutului, a ineficientei administratiei, dar astea sunt lucruri cu care toata lumea se confrunta mai mult sau mai putin.
            Economia Romaniei, desi a crescut cel mai mult din regiune, are dezechilibre grave, extrem de grave pe care nu le rezolvi cu 300k de bugetari transferati in sectorul privat. Pe de o parte, aia 300k s-ar putea sa nu fie buni de nimic si nimeni sa nu-i angajze, pe de alta parte asa nu rezolvi problema deficitul fondului de pensii. La noi se iese inca la pensie la o varsta de sub 60de ani pe baza de grupe de munca, ceea – dpdv economic – este noaptea mintii si paralizarea bugetului de pensii. Si atat timp cat tu ca economie ai peste un milion de angajati pe salariul minim, despre ce discutam?! Discutam de multi banii la negru care ocolesc taxele si impozitele si de aici incolo ne plangem ca n-avem bani dar aveam cea mai slaba colectare din UE.

            Pur si simplu de imprumutam ca sa ne mentinem actualul nivel de trai, dar ne imprumutam nu ca sa investim in viitor ci ca sa platim consumul. Romania nu are o structura economica care sa sustina o crestere economica bazata pe consum, dar noi exact asta facem si din pacate n-o mai putem face pt mult timp.

            Inflatia ne-a luat din urma, importurile sunt din ce in ce mai sus, iar exporturile nu sunt nici ele suficiente, mai ales structura lor.
            Nu avem infrastructura pentru o dezvoltare fiabila, nu avem capital propriu si ne inecam din lipsa de forta de munca.
            O singura intrebare: cum sa fie competitiva o compania romaneasca care lucreaza pe lei cu o dobanda de +5-6% in fata unei companii franceze care lucreaza cu 2%? Cum sa fie agricultura noastra competitiva cand noi nu avem infrastructura necesara stocarii cerealelor? Agricultura a inceput sa aiba productii record numai datorita fondurilor europene.

            Si as putea s-o tin asa mult si bine…

            6
            • @George, grupa aia de munca se presupune ca este pentru cel care a muncit in conditii mai grele, deci cu o speranta de viata mai mica.
              Legat de bugetari, 300k X 1400 eur (sal brut mediu bugetar) X 12 = 5 mld/an, Adica bugetul armatei pe 1 an ….statul a imprumutat anul asta in plus 3.5 mld. Asta e suma cu (-), la ea trebuie sa adaugi suma cu (+) de CASS dupa reangajare in privat. Va scadea si inflatia pentru ca se vor alinia salariile la piata, nu aberatii ca acum cu 6k net la un contabil de primarie.
              Clar ca din ei nu faci sudori sau constructori, dar vor trebui sa se adapteze. Cu sal. la negru s-a demonstrat in constructii, daca folosesti o cota de impozitare corecta si mai mica, colectezi mai mult. Nu-mi place personal ideea dar impozitatrea progresiva se pare ca e solutia.
              Cu bancile ai dreptate practica coeficienti de risc mari pentru Ro, dar in acelasi timp fac profituri consistente. Problema de aici este tot statul, se imprumuta spot si bancile nu mai au tentatia pietei competitive de retail.
              Infrastructura, apararea, energia si orice alta investitie stau la coada si iau ce ramane dupa ce se scad cheltuielile fixe, iar cum investitii private pentru a creste valoarea adaugata a produsului taxabil nu prea sunt, pana nu scazi cheltuielile nu exista sansa de investitii sustenabile ale statului. De undeva trebuie rupt cercul, faza asta de stimulare consum este doar o spirala care muta un credit catre copii nostrii.

              9
            • @George: „cum sa fie competitiva o compania romaneasca care lucreaza pe lei cu o dobanda de +5-6% in fata unei companii franceze care lucreaza cu 2%?”
              E o marota!
              In Romania sunt multe companii care se imprumuta in eur cu dobanzi chiar sub 1%. Nu asta e problema! Adevarat ca trebuie sa performezi pentru asa ceva dar sunt si performeri, ca pretutindeni. In Franta, companiile medii se finanteaza prin piata de capital si mai putin prin creditare bancara. Noi nu prea avem nici piata de capital si nici mentalitate capitalista sa ne folosim de piata de capital.

              3
            • George,dacă nu aveai parazitismul ca atribut al unei caste de minim 500000 de oameni,nu aveai nici toate mizeriile ultimelor decenii.
              Da,toți au hartogarii lor și ii ai în orice organizație cât de cât numeroasa.Acolo se înghesuie oportunistii,puturoși,micii tirani frustrați ce exista in orice grup uman.Doar ca puterea și influenta lor e mult redusa comparativ cu treaba sistematica de la noi.
              Eficienta și corectitudine 100% nu poți avea,dar poți sa le ai ca regula,nu excepție.

              Sigur,nu toată jumătatea de milion face și drege.Dar ăștia sunt oceanul care adaposteste grupul de rechini ce trag sforile și fac manevrele cu orice implica bani.
              Și sunt mijlocul prin care oprești absolut orice .Imediat apar experții care găsesc 10 proceduri care te împiedică.Daca propui ceva lgislatie,aceasi experti îți baga imediat o întorsătură de fraza pe undeva care sa îți întoarcă ideea la 180.

              Fratele meu alb,îs 8 ani de când rusii fac show.In 8 ani starea pregătirii armatei e mai buna,pt ca sunt mai multe exerciții.Dar nu musai genul potrivit de exerciții.
              Starea echipării e prea puțin schimbata.
              Asta se reflecta în orice alt domeniu.Deficitele,pensiile ,circul general etc.. îs simptome pt chestiuni mai serioase .Statul nost nu e by the People for The People.

              5
            • George problema e ca la ora asta nu poti legal sa dai afara nici macar un functionar public datorita unor legi date de politicieni acum multi ani , poti doar sa mai angajezi altii , pentru a da afara functionari publici trebuie schmbata fundamental legislatia si asta nici un politician nu o va faca pentru ca isi ridica in cap sponzorii si clientela politica .

              2
          • ADR ,
            Ham-ham
            Este tot e ai spus astazi .

            3
            • Nu e totul alb sau negru legat fe economia romaniei.

              Luam unt cu 0.5lei mai ieftin din bulgaria, inseamna ca lor le dam de lucru la vaca si noi putem elibera mana de lucru pt horeca,constructii, it adica domenii mai profitabile.

              Solutia romaniei e simpla, foarte simpla: deschideti poarta catre forta de munca non-ue, de ieri daca se poate

              2
              • Dacă nici începutul covidului nu a băgat minți în cap…

                Dacă ai o criza cât de cât,fiecare e cu 3.14zda ma-sii.Mai ales când e vorba de haleala, medicamente,echipamente consumabile sensibile sau munitii.

                Știu și io ce a zis bătrânul Friedman,dar el a gândit asta pornind de la economii aproape univers,imperiul britanic sau SUA.
                Și pana la un punct,are dreptate,dar de acolo te lovești de natura umana și realitatea ca în final,cea mai buna afacere e sa-i elimini pe toți și sa ramai singur.
                Adică dacă tu nu mai știi sa crești vaci pt ca motive,vei lua o mare … pt ca îți vor mari prețul în timp de pace și vei manca răbdări prăjite la criza.

                Daa,a zis bătrânul Milton(„why are they all called Milton?” pt cunoscatori)ca ei prin subvenții de fapt îți finanțează ție un produs mai ieftin,dar durează mai mult sa recâștigi o industrie și foarte puțin sa o pierzi,deci poate fi rentabil sa preiei agresiv o piață și ii ai la mana pana se trezesc aia.

                Exemplu,după primul război englezii nu au mai investit în construcții de nave mari,gen cuirasate. În nici 10 ani se pierduseră experiente.La nevoie,după alți 10 ani nu mai erau ei miezul covrigului dpdv tehnologic cum fuseseră în 1914.Erau și ei prin mijlocul plutonului de mari competitori.
                Exemplu din as we speak. Marii constructori de nave sunt în Asia.Pe la Ioropa sau USA cam iese overtime și overbudget.Aia cu pricepere sa facă ceva sunt pe la Shanghai.
                Iar când e vb de ce se face în Taiwan,aleluia.

                Sigur,o fi dând bine la conta primii 5 ani.Dupa care vezi ca Xiaomi ia piața lui Roomba.Meseria se învață în primul rand furând.

  6. Greu la deal cu boii mici…

    6
    • Nu stiu… mie nu mi-au placut nici odata deignurile la aceste doua clase de curvete, nici Gowing nici TSIGMA… arata pur si simplu de-am pulpea…

      3
  7. într-o zi o să se facă și un film??.o tragi-comedie noir sau o continuare la “păcală” .
    din telenovelă cazul ăsta a devenit pedeapsă divină…

    3
  8. Comentarii din presă – – ” președinte absent, premier din alt film”. Dacă se apucă de altă licitație, eu mă duc la Giurgiulesti când ajung ruskii acolo și le cer frumos voie să mă ocup de ăștia de la minister. Sau o să imi spună „dispari, că-s de-ai noștri”?

    20
  9. Francezii nu „au dreptatea lor” cum se susține în articol fiindcă nimeni nu este obligat să producă și să vândă ceva.

    3
    • Ba au dreptatea lor pt ca MApN n-a semnat contractul atunci cand Naval a fost declarata castigatoare ci a tot fost taraganat si nu din vina francezilor…

      5
      • Numai un naiv poate sa creadă ca NG a câștigat corect licitația…ca putea produce produce fără infrastructura, transfer de tehnologie și forță de lucru, doar în baza unui memorand de colaborare și asociere cu SNC la un preț mai mic decât Damen care avea totul aici. Dacă ne uitam un pic, inclusiv la diferențele de preț…poket change…deja înțelegem „mânåria”…memorandum cu SNC are doar rol de bifarea a unei condiții de participare la „pot-ul licitatiei”…și atât
        Eu unul sunt de acord cu tine…”au avut dreptatea lor”…secolul trecut…în timpul primului război mondial…și le-am mulțumit pentru asta…le mulțumim în continuare..
        De data asta cu licitația…au profitat….profită…și se agață de naivitatea unui popor cu palmele bătătorite ai cărui conducători au „pus botul” în interes personal la comisione și au închis ochii refuzând sa vadă realitatea evidentă !

        32
        • Asta e ca in bancul ala – s-a intalnit hotul cu prostul.

          Francezii, aliati cu niste de baieti smecheri de Monaco de-ai nostri, intre care si Bosanceanu, au vrut sa ne dea tzeapa. Comisioanele probabil erau in sarcina romanasilor si se dadeau din partea care revenea Constantei, ca nu se apuca o firma de stat franceza de dat spagi.

          Ala care trebuia sa semneze contractul s-a speriat, Ivan parca il chema, a sesizat DNA si apoi si-a dat demisia, au aparut contestatiile si pe urma a si cazut guvernul.

          Treaba era sa moara insa s-au trezit francezii ca le mor de foame muncitorii, santierele stau degeaba si vor contractul si astia de acum nu stiu cum sa mai scape de ei, mai ales ca Macrou le poate face necazuri pe la UE.

          Decizia pare ca e ca MApN vrea sa semneze, insa in conditii corecte, conform legii, iar francezii, cacanari cum sunt ei, fac spume, ca ei aveau in plan altceva, daca nu ii lasa romanii sa puna pretul cat vor ei si sa nu faca corvetele in Romania atunci afacerea nu are sens pentru ei…

          14
      • Cum sa semneze contractul cât timp procedura de atribuire nu fusese parcursa legal în întregime?
        Și parcă și NG depusese o plângere prin justiție?!
        Una peste alta, de la început a părut că oferta NG nu e serioasa, e sub nivelul financiar rezonabil, pe cale de consecință nu câștigarea licitație era obiectivul principal ci blocarea concurenței, mai ales că Damen era în plin proces de extindere a afacerii in Romania, prin preluarea SNM.
        Tipul acesta de afaceri nu ar trebui sa fie in atenția serviciilor românești? Până la urmă acest tip de acțiune e și subminare a economiei (sector economic) și subminarea capacității de luptă a armatei (sabotarea înzestrării cu arme și muniții).

        9
        • Exact, NG se bate prin Europa cu Damen, un constructor mai diversificat, care are preturi mai bune.

          Insa nu au facut oferta doar ca sa ii blocheze pe Damen, ci in speranta ca dupa ce iau avansul suntem la mana lor si pot sa schimbe conditiile. NG spera ca ia 300 de milioane avans ca sa se apuce de treaba si apoi puterea era la ei, ca atunci romanii daca faceau pe ai naibii ramaneau si fara bani si fara nave si se judecau 20 de ani sa recupereze paguba.

          NG avea probabil in plan sa vina dupa luarea avansului si sa zica ca nu se poate lucra la Constanta, ca nu au WC-uri curate si nu stiu mai ce, ca s-a scumpit tabla (aici ar trebui sa fie cretini ai nostri sa accepte – daca ai un contract pe 7 ani cu pret fix normal ca materialele o sa varieze in pret, insa ofertantii trebuiau sa isi ia o marja de la inceput, da, exista risc si de aia nu te duci la blana).

          asta era schema. corvetele astea ar fi fost facute in Franta, pe un pret de cat ar fi vrut NG, dupa plata avansului eram total la mana lor sau riscam sa ramanem si fara bani si fara nave. tzepari ordinari.

          16
          • daca si cu parca, faci niste presupuneri in lant, de-a dreptul mirobolante.

            2
            • @ Marius Zugureanu
              Sa știi ca „mad max” nu e departe de adevăr !
              Anul trecut Damen a semnat cu nemții un contract de peste 4 miliarde, contract în domeniul maritim militar…să le construiască ghici ce…îți dau un „clue”…nu sunt bărci și nici bărcuțe de pescuit…și încă ceva demn de remarcat…nemții se pricep și ei în domeniul ăsta…au și ei ceva șantiere, dar i-au ales pe olandezi sa le proiecteze și sa le construiască…de ce oare ?..nu puteau sa aleagă „gigantul francez” NG ?
              Olandezul se v-a duce acolo..la neamț în curte mai exact pe șantierul naval din Hamburg, unde v-a proiecta și construi conform cerințelor…”tuturor cerințelor”…tehnice, termene de livrare…etc…cu nemții nu e de joacă….cum nici olandezu’ nu e francez..

              9
  10. Am cam ramas incremeniti in timp cu aceste licitatii . Polonezi , cehii nu mai procedeaza asa . Negociere si atribuire directa . Tu pui pe masa cam ce ai vrea , constructorii vin cu ofertele si pretul .Te targuiesti , negociezi si bati palma pe un pret stabilit . Semnezi si te apuci de treaba . S-a facut la F16 . Patriot , NSM , HIMARS . Asa trebuia facut si aici .S-a facut la inceput dar au venit unii mai cu mot ca vor licitatie …. si uite unde am ajuns.Sa se inteleaga cu cine or vrea dar numai sa se apuce dracului de treaba odata.

    24
  11. Las și eu aici o previziune , dl Nostradamus putere : După anul nou ,Naval va ieșii din ecuație, din simplul movit că nu vor să bată palma… pe motive pur economice ( o păsărică din Ministerul suruburilor…. mi-a spus că a iești urat la întâlnirea cu franțuzii,când au venit în Romania să semneze contractul și au plecat… vădit…nervoși dl masa negocierii . Cică ,au plecat chiar ,cu coada intre picioare ; pe motiv că ai noștri … ar fi pus piciorul in prag și ar fi zis că refuza o renegociere de preturi) Problema abea acum devine interesantă :umbla vorba că în ministerul șuruburilor …… se discuta cu Damen ,ca și cum ei au câștigat contractul și în cel mai scurt timp (după anul nou probabil ) să se semneze cu ei ….. În ministerul unde lucrez eu si Nostradamus ….se știe că domnul ambasador franțuz ,a fost în vizită ne-oficială , să vorbească cu unii dp acolo ….în legătură cu semnarea contractului pt vaporașe …….și a luat mare flit ! (Daia și tevatura cu lanțurile de magazine agroalimentare și vizita unor inspectori ,ce u dat amenzi frumușele ….daca mai țineți minte tevatura ,când ambasadorul Franței a chemat la el în birou pe ……inspector ?! PS: vom trăii și vom vedea ….dar eu zic că Damen va lua tortul !

    22
  12. Trebuie mers pe negociere și atribuire directa.
    Damen cu SIGMA 10514 ar fi ok pentru noi.

    10
  13. Intrebare limpede : „Vrea psd corvete sau nu !” Daca voia cu adevarat, din 2016 pana in 2020 (in 4 ani intregi !), cel putin 3 erau pe mare si 2 erau cu armament pe ele ! Crimeea a fost in 2014, apoi Dombasul&Lugansk deci se stia ce urmeaza. Nu s-au vrut nave moderne in MN ! La fel cum nu s-au vrut nici gaze din MN !

    13
  14. „Licitatia” a fost gaselnita pesedragnea. Cel mai probabil, s-a „discutat” si despre ceva parandarat, ca doar asa procedeaza pesederos cand e vorba de melearde din banu public. Asa ca N G nu va da inapoi ca sunt deja pe minus.

    Cel mai probabil va fi varianta 1 – cea cu semnarea contractului in forma actuala. Numa’ ca (si aici e clenciu’) va „livra” ori barje-purtatoare-de-rachete, ori corvete fara motoare, sau cu motoare dar fara armament si radar, ori cu toate la un loc dar la pret dublu-triplu, ca ei, NG stiu si „meserie financiara”, exersata in Brasil, Australienia.

    PS: era sa uit: chiar daca a crescut pretu’ la fer, asta reprezinta decat 15-25% din valoarea unei corvete….restu’ e „aeru” dinauntru.

    12
    • Doru , daca Ciolos ar fi vrut sa cumpere fregate ar fi facut-o cu incredintare directa , cum se cere aici .
      Nu a facut-o , a aruncat problema celor care vin dupa el . stia ca nu sunt bani .
      El a fost cel care a trimis ” licitatia ” in parlament .
      Deci parerea mea personala ca este ca ” Julien nepotul Vulpii ” nu a intentionat nici un moment sa cumpere fregate , a fost doar o mascarada .
      De fapt , cu spatele pe care il are , nu m-am gandit nici un moment de-a lungul anilor ca o sa cumparam fregate Damen .

      Trivia :
      1º fregatele Damen erau si proiectate in Romania , nu numai sudate .
      2º personal prefer submarinele costiere italiene , al caror corp rezistent se sudeaza la Timisoara parca , s-a pus link-ul aici

      2
      • Ciolos n-a avut ce face, avea nevoie de aprobarea parlamentului pt incredintarea directa. dragnea si tariceanu au blocat achizitia. Pt orice achizitie care depaseste 100 de milioane de euro ai nevoie de aprobarea legislativului. Nu-i de vina Ciolos.
        Despre ce submarine costiere vorbesti? Si ce corp de rezistenta se sudeaza la Timisoara?!

        22
        • O mica firma italiana specializata in submarine de buzunar are un atelier la Timisoara

          4
          • Diver propulsion vehicle

            1
              • Dragutz, il testam pe Bega 🙂

                2
                • Mai, cu 6 bucati din astea, fiecare cu cate 3 torpile mari si cate 4 mici, ai putea crea o linie aparare avansata. Avantajul e si ca nu ai nevoie de mult personal, ca noi oricum nu mai avem… Iar marimea ar avea un avantaj pe platoul nostru. Chiar nu merita sa intri pe subiect pt o analiza?
                  Daca le-ar face si din inox…

                  3
                  • 6 submarine in imersiune sunt mult mai putin vulnerabile decat 4 corvete/fregate in port .Sau pe marea controlata de inamic .
                    12 mai bine .
                    Ramane de vazut pretul .
                    Dar doar discutam .

                    In rest , din inox, nu stiu zau, mi-e sa nu le fure .
                    Observatorul Militar , reportaj de la o unitate .
                    Un sef de intendenta se plangea ca i-au furat cazanele de inox de la bucatariile de campanie ( inox, etanse, presurizate ) , lamentandu-se ” chiar nu stiu ce au vrut sa faca cu ele ”
                    Reporterul l-a lamurit : daca nu au luat drumul Turciei , sa le caute la toamna prin preajma amirosind a pruna .

                    3
                • ” Dragutz, il testam pe Bega ? ”
                  Decat copaile cu termopane si aer conditionat cumparate recent , mai bine .
                  Chiar nu inteleg logica : vaporasele acelea deschise erau un deliciu.
                  In cele noi , intri , te incui inauntru si daca esti norocos ai prins loc la geam .
                  Kitch naval vs turism vintage .

                  2
              • nicusor dg 900 este doar un proiect pana acum nu au facut decat DPV-uri
                nu cred ca ne putem permite sa facem noi experiente

                2
                • ” nicusor dg 900 este doar un proiect ”
                  Stiu, scrie clar in articolele la care am pus link-uri .
                  Atunci ce facem , asteptam sa il cumparam la mana a treia ?
                  Ar putea fi fi o oportunitate .

                  Oricum , defensiv , eu vad mult mai utile submarinele costiere .
                  Clasa 900 ar fi utila in cazul unor misiuni externe in cadrul NATO .
                  Impreuna cu cele doua fregate mari modernizate ar fi suficient la posibilitatile noastre .

                  1
                  • Eu nu sunt la fel de optimist ca tine
                    Cand incepi un asemenea proiect de la zero trebuie sa indeplinesti cateva conditii
                    1are DRASS capacitatea de a construi asa ceva
                    2este proiectul viabil tehnic
                    3in caz ca apar probleme esti pregatit de finantari suplimentare
                    Nu avem expertiza de a gestiona un astfel de proiect
                    Pentru noi solutia este un produs care este deja fabricat su la care nu mai exista necunoscute
                    Si sa nu amestecam submarinele cu corvetele sunt , , feluri,, diferite

                    3
            • DRASS ROMANIA
              Registered Office
              County. Timis, City.Ghiroda,
              street. Caprioarei, No.13, postal code 307200, ROMANIA
              VAT Number: RO21964319
              TRADE REGISTER TIMISOARA (REGISTRUL COMERTULUI TIMISOARA)
              under the number J35/2342/20.06.2007
              Capital Balance (limited company):
              1.073.500 RON the equivalent
              of € 264.960

        • „Despre ce submarine costiere vorbesti? Si ce corp de rezistenta se sudeaza la Timisoara?!”
          Apoi unde s-a discutat daca nu pe RoMilitary ?
          https://www.rumaniamilitary.ro/mai-2021-permiteti-sa-raportez#comment-440625
          https://www.edrmagazine.eu/midget-submarines-made-in-italy-tailored-to-the-gulf-needs

          In rest , cum au avut puterea sa-l dea jos pe Ponta si sa-l sperie pe Dragnea , ar fi putut rezolva facil problema inzestrarii cu fregate .

          6
        • Si in alta ordine de idei , ADR nu e primul care ne dezinformeaza si dupa face pe niznaiul .
          Sau insulta/calomniaza , aici le-am vazut pe toate cred .
          La inceput explicam mai cu rabdare , puneam argumente .
          Acum ochi pentru ochi , dinte pentru dinte .
          Cum fac americanii sau israelienii .
          Eu am invatat lectia .

          2
          • @nicusor, incet omule ca nu am ajuns sa ne intalnim la jumatatea drumului spre Spania sa ne paruim.
            Legat de filiala Drass fosta Pressafe, este o hala micuta cam cat un service auto mai mare. Nu au cum sa desfasoare acolo lucrari de mare anvergura. Am vazut ca produc hyperbarice, au vandut si la ai nostrii, bravo lor dar sa nu fortam lururile pana la submersibile militare.
            Legat de submarine costiere, italienii au avut asa ceva si in ww2 si nu prea au avut rezultate. Pe timp de pace submarinul are rolul principal de culegere informatii si de a antrena flota proprie (nu vorbim de cele strategice), iar pe timp de lupta trebuie sa imobilizeze flota adversarului in protectia convoaielor de marfa, cam ce au facut ai nostrii in ww2 cu Delfinul si nemtii dupa ’43 in Atlantic, nu trebuie neaparat sa scufunzi, cateodata este suficient doar sa fii in zona si sa imobilizezi resurse.
            Submarinul asta e prea micut pentru aceste scopuri.
            De aia am spus ca operationalizarea Delfinului chiar fara upgrade de armament ar fi rezolvat macar cele 2 scopuri pe timp de pace, training flota NATO fiind relativ similar cu ale rusilor si cel de colectare informatii, dar atat am putut noi sa facem.
            PS, daca pastram un limbaj civilizat, putem dezbate idei ?

            5
            • Eu v-am spus in trecut, ca astfel de tehnologii, devin din ce in ce mai fezabile, mai ales avand in vedere faptul ca tredul actual la nivel mondial este miniaturizarea tuturor componentelor electrice, electro-mecanice, cat si pur mecanice, la modul general…

              Bine acum… nici sa incepem sa visam la mini-submarine, ultra-tehnologizate ca in filmele S.F. dar personal, sunt de parere ca submarine de marimea, plush-minush U-206, cu grad relativ ridicat de automatizare si miniaturizare(cu exceptia torpilelor de 533mm) si cu echipaj de tip schelet(maxim 10-15 marinari), construite si din otel non-magnetic, gandite si adaptate, atat pentru tarmuri ce nu se adancesc in mod brusc(cum ar fi litoralul nostru si cel Bulgaresc), dar care si pot atinge o adancime maxima de operare, de cel putin 200-250m in imersiune, sunt absolut sigur ca ar reprezenta profilul ideal, de submarin necesar Fortelor Navale Romane si ar reusi sa bage in sperieti pe domnii marinari Ruznaci de la M.N.

              Teoretic… ar putea fi folosite si prin Mediterana si Oceane, avand in vedere ca ar avea porturi de aprovizionare in zona in care ar patrula…

              2
              • AUV-urile sunt viitorul, dar trebuie sa mai asteptam sa ajunga si partea de hardware la un nivel acceptabil sa folosesti un AI decent. Cam 5 ani, asta ar fi timpul pentru operationalizare procesoarele cuantice fara conditii speciale, se lucreaza si la stocarea de date la nivel atomic care va miniaturiza foarte mult storage-ul.

                1
      • majoritatea parlamentara din acel moment nu a dorit corvetele aceea majoritate era PSD + ALDE sau uitam celebra fraza al lui tradiceanu ,”unde e urgenta „,din ce cauza ei stiu ,probabil din aceeasi cauza din care nu doreau nici Patriot probabil si acolo ar fi facut licitatie baietii si la himars si la siml ,daca EADS nu avea cu ce scule sa participe gaseau ei clenti in alta parte

        Delegarea legislativă ARTICOLUL 115
        (1) Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.

        (2) Legea de abilitare va stabili, în mod obligatoriu, domeniul şi data până la care se pot emite ordonanţe.

        (3) Dacă legea de abilitare o cere, ordonanţele se supun aprobării Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la împlinirea termenului de abilitare. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei.

        (4) Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

        (5) Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă cuprinzând norme de natura legii organice se aprobă cu majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1) .

        (6) Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

        (7) Ordonanţele cu care Parlamentul a fost sesizat se aprobă sau se resping printr-o lege în care vor fi cuprinse şi ordonanţele ale căror efecte au încetat potrivit alineatului (3) .

        (8) Prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei.

        4
      • Deep fake news!

        • Au avut forta sa treaca prin parlament guvernul Ciolos 2015 si nu au avut forta sa treaca o ordonanta de urgenta .
          Ti se pare logic?
          Mie nu .

          2
          • Hai sa nu le incurcam, Ciolos l-a urmat pe Ponta, pe atunci psd nu dorea sa intre la guvernare ca tocmai ce o parasise in urma scandalului Colectiv. Au stat in opozitie si au castigat cu 47%. Nu i se poate reprosa lui Ciols ca dragnea si tariceanu nu au aprobat achizitia de corvete. Ciolos nu avea nici un fel de majoritate in parlament, era doar un guvern de tranzit pana la alegeri.
            Am uitat cu psdul, majoritar, impreuna cu alde, facea legi peste capul guvernului?

            18
            • Foarte corect ceea ce ați punctat, domnule George. Lumea uită că guvernul tehnocrat a fost mână cerească pentru PNL, dar mai ales pt PSD. Faptul că PSD a știut să mintă mai bine, ăsta e. Dar de vină pt ceea ce s a întâmplat la alegeri este fix vină alegătorilor (a majorității ce a absentat). Știm cu toții că PSD e pro Kremlin și că îi doare fix la patină de economie, armată,etc. Tot ce s a cumpărat până acum i se datorează licuriciului. Dacă era după idioții ce ne au guvernat (PSD PNL ALDE UDMR PRO), am fi ajuns de mult în brațele piticului FSB ist.

              3
  15. Anulare.
    Încredințare directa de urgenta pentru modernizarea fregatelor
    Încredințare directa pt 3 submarine, „facute la mama lor”.
    Încredințare directa pentru 8 NPR-uri.
    Și finalizarea achizițiilor de:
    PATRIOT,
    HIMARS,
    NSM
    F16

    10
    • Ar mai fi multe alte dotari de tehnica militara pt ArmRo pt care ar fi nevoie de incredintare directa precum tancuri, transportoare blindate modulare/MLI shenilate, AAV-7 A1, transportoare amfibii blindate – eterna saga a TBT 8X8, 6×6, 4×4, tunuri-obuziere ap senilate de 155 mm, V/SHORAD, poate 32 F-15 E Strike Eagle sh pt suprematie aeriana, elicoptere de toate tipurile, avioane de transport, cercetare/ASW/ECR, armament de infanterie greu si usor, etc si cat mai multe sa fie fabricate in Romania.
      In ceea ce priveste deja….legenda celor 4 corvete moderne multirol pt FNRo, parerea mea este ca sa se continue cu francezii dar cu o mana forte si fara concesiuni. Numai daca NG renunta sa se revina la DAMEN.
      La ce necesitati are FNRo si pozitie strategica a Romaniei la MN, frumos era 4 corvete de la NG, 4 corvete de la Damen, 8 NPRTAU (nave purtatoare de rachete AN, AA, torpile si artilerie usoara-tun automat de 76 mm) ceva gem La Combattante 3/Kilic, 4 fregate – 2 Type 22 modernizate si poate 2 Type 23 si 4 submarine diesel electrice moderne poate sh cu aip independent + nave auxiliare 8 deminoare, 4 puitoare de mine, nave de transport si auxiliare. Normal astea asiste de aviatie specializata avioane si elicoptere.

  16. Si daca francezii o sa propuna constructia corvetelor in Franta chiar daca in contract scrie ca trebuie facute la noi. Oare se poate asa ceva?
    In fine, chiar nu mai imi pasa, m-am detasat de subiect.

    3
    • Nu merge asa, legea este clara: transfer de tehnologie si constructia in Romania…

      18
    • nu se poate ca se viciaza competitia initiala – fabricarea in Romania era una din conditii.

      francezii destul de sigur ca aveau in plan sa nu faca nimic la Constanta, eventual sa le dea o vopsea.

      a si zis ministra apararii cand s-a intalnit cu Les ca acest contract da de lucru la 450 de muncitori de la santierele navale din Franta.

      7
  17. se mai zvoneste ca guvernul francez ar da un ajutor de stat celor de la Naval Group ca sa isi poata mentine oferta si sa nu piarda in fata olandezilor.

    conditia ar fi insa ca aceste corvete sa se faca in Franta, nu la Constanta cum au promis.

    acceptarea mutarii productiei ar fi insa ilegala.

    HG care a stabilit parametrii programului stabilea productia in Romania, iar licitatia ar fi viciata – am putea avea avea contestatii si de la alte firme care nici nu au concurat in 2019 – poate ar fi venit si altii, TKMS, Saab, Navantia, etc – daca stiau ca se accepta sa nu se produca in Romania, unde nu aveau santier naval.

    5
    • Sigur ca se va „produce” in romanika: la „rosu”, adica se taie nishte tabla, se lipeste pe ici pe colo, si apoi se „doteaza” cu toate cele trebuincioase produse in Hexagonia (banui ca orice surubel va avea inscriptionat pe el „macron”, asa la sanchi sa nu se prinza lumea…).

      Vor aduce si „tehnologia”: ceva-ceva surubelnite militare, un strung-doua acolo de la depozitu de fer-vechi-da-militar, poate si niste „lasere” de taiat tabla. Apoi, vor chema si ceva-ceva injineri navalisti-militari care au supravietuit WW2, sa ne deie nau-hau.

      5
  18. Daca ar fi dupa parerea mea as forta mana Frantei si a NAval group pentru altceva nu corvetele astea care e clar ca nu o sa le poata produce in timpii dati de contract.
    Sa isi ia santier in Romania si dupa aia mai vobim, putem discuta despre primul FREMM local si ala chiar sa il faca in Romania nu sa bata pasul pe loc si sa isi blocheze concurentii.
    Trebuie sa ii tragem de par si pe aia de au facut licitatia fara punctaje clare in ceea ce priveste capabilitatile fiindca asa cu pretul cel mai mic nu conteaza ca una are semnatura radar mai discreta iar alta are mai buna dotarea cu armament nava -aer. Era usor sa se fi uitat la licitatia poloneza de avioane de lupta unde a fost punctaj clar si F 16 a castigat datorita sau si datorita offset-ului oferit. Noi cu achizitiile directe si de second hand-uri am reusit doar sa blocam noi investitori si nu prea ne-au iesit niciun program major fara sincope si uite asa ne indreptam spre modelul de armata al statelor din Golf unde oricare dintre ele dupa un embargo de 2-3 ani clacheza cu gratie in fata occidentului neffind capabili sa intretina nimic din ce au cumparat.

    7
    • Tehnologia reactoarelor nucleare cu neutroni rapizi?Ca sunt singurii din lume care o utilizeaza comercial de zeci de ani,fara probleme,fara accidente(in comparatie cu altii ,care tot incearca de atunci,da nu prea le-a iesit)…..

  19. Mi-e teama ca daca ii somam pe fracezi, la cat de curve sunt in general, vor semna contractul si apoi isi vor bate efectiv joc, se vor face ca fac…. si asta ar fi cea mai proasta varianta. Ori luam taurul de coarne si ii eliminam (dar asta inseamna belele politice pe viitor gen papa schengen) ori asteptam ca juridic sa se inchida procedura fara niciun castigator, asta daca se poate tehnic, nu stiu.

    12
    • vezi ca un contract are termene de executie care pot sa constituie si termen de reziliere a contractului daca nu sunt executate, chiar crezi ca risca francezii sa se faca iar de cacao ca in Australia

      1
      • La P5 s-au emis penalitati. India la fel recent i-a penalizat pe francezi pt neindeplinire offset (cica firmele indiene n-ar fi suficient de competente). Deci se poate, numai sa fie totul semnat.

        1
  20. Am asa o impresie ca Sigma va pluti prin MN cu steagu romanesc arborat

    10
  21. MApN trebuie sa ia o hotatare si asta foarte repede. Ce se intampla prin vecini, nu este o joaca … Prin anii 2000 se vorbea de fregate/corvete noi din Olanda. Noi am ales doua rable ruginite, care au fost vopsite si pe bani foarte multi. Aceste fregate gandite pentru ocean, acum se vor modernizate. In fine … Ce or fi avut cu corvetele, nu se stie. Si uite asa a mai trecut un an. La vreamea licitatiei, in era Dragnea, pe piata se vorbea de un alt catigator – Vard. Tot atunci se vorbea si de pustile de asalt Beretta. Ma opresc aici. P.S. Mos Craciun pregateste daruri multe.

    5
  22. După mine le-as spune la revedere lui Naval Group. Avem Damen în curte și dat fiind ca Rusia face pe nebuna, as merge pe mana lui Damen. Probabil ca ar putea sa construiască doua corvete în același timp, bine acum de văzut ce contracte mai au și ei, și chiar as pulsa cu încă doua 10514, dar toate 6 sa fie în varianta cu 8 celule Mk41 plus RAM și minim radarul NS100. Nu as mai moderniza Type 22. Iar dacă tot s-a vorbit aici de submarine, as comanda de la Fincantieri sau Drass, în funcție de ce calități doresc pe suburi. Am acasă șantiere, am tehnologie, am posibilitatea de a absorbi tehnologie prin firme serioase… de ce m-as complica?

    13
  23. Buna ziua tuturor
    Nu ma consider un specialist, dar poate ca era mai bine daca de banii astia M. Ap. N. ar fi targuit niste avioane mai acatarii. Eventual ceva bimotoare. Zic asta pt, ca oricate nave de suprafata ar detine marina noastra, ele tot vor avea nevoie de acoperire aeriana la o adica. Plus de asta am fi fost scutiti de acest circ jenant care se desfasoara de ani buni si nu ne face bine deloc. Pentru flota s-ar putea procura niste nave mai mici, rapide, dotate cu rachete si care sa tina bine marea chiar si cand este montata. Ceva in genul „Skjold” dar cu un a. a. mai zdravan. Ori Saar-urile israeliene.

    • In conditiile date F-16 sunt cele mai bune. Multe, ieftine si relativ ieftin de intretinut si zburat. N-ai ce sa faci cu bimotoare in Marea Neagra, n-ai nevoie de raza lor mai mare de actiune. In mai putin de 200 km esti la limita Zonei Economice Exclusive, in 400km la Sevastopol.

      4
  24. Ca fapt divers, Piriou, partener al NG tocmai a cumparat santierul ATG Giurgiu

    2
  25. Daca totusi incepe marea vanzoleala din Ukraina, nu se mai semneaza nimic, nu se mai pune problema ca e NG sau Damen. Nu va mai decide nicio comisie , niciun general, niciun ministru sau sef de partid. Vor decide cativa oameni, de la DC, Ciucalau + Joian + Dancu + Caciu vor semna.Daca va da unul din dobitocii astia enumerati ,maruntel din buze cam va fi lasata Ro sa se descurce alea cateva ore pana se aduna NATO sa discute despre articolul 5. Ptiu, ce prostii mai scriu si yo.

    2
    • Si ultimele cuvinte, apoi dispar. Americanii nu isi permit sa mai dea inapoi, sa fie infranti in mai putin de un an de doua ori, in Afganistan si in Ukr. Deci, daca se hotarasc sa dea un rol mai mare de jucat si Romaniei vor dicta pur si simplu ce sa faca mwistii astia de la Bucuresti fara sa se mai impiedice de smiorcaiala franceza, Eventual le vor aduce aminte de toate bezelele pe care si le trimit Macron si Putin.

      5
  26. Ca tot se vorbește de licitații, guvernul francez a semnat un contract de 10mld euro pentru achiziționarea 169 elicoptere Airbus.Nu stiu sa fie vreo licitație si e vorba de 10 mld euro .

  27. Încă mă abțin să nu mă prăpădesc de ras, rad doar in sinea mea.
    O sa vina și timpul când o să pot să vă spun ” V-am spus eu!” și mi-am luat palme după ceafă.
    Hai cu Anul Nou.
    Hihihihi 🙂

    1
  28. Salut ,românii sunt săraci , reforme zero, eficiență zero, incompetență uitați-vă la costul vieții?. Dacă nu avem grijă de banul public, atât timp cât ne împrumutăm și acordam cu nonșalanță privilegii unora dintre privilegiații,sa nu zicem că avem atâția angajați pe banii publici de parcă am fi o țară mare. Atât timp cât banul public nu e eficient ,atât cât e. Atât timp cât nu se creează locuri de muncă, corupție ineficiența propriilor acțiuni ale statului,firme,agenți care papă banii, implicarii in alte țării cu reconstrucți, ineficiența a școlarizări ,lipsă industrie,lipsă producție proprie , sunt multe cauze din cauza unde e statul.Datoria publică crește,bugetarii cer salarii majorate dar la stat nu se gândește nimeni. Referitor la Armată vezi bine lauda in trustul de presă al Armatei unde un colonel laudă achiziția F16 norvegiene,dar uita să spună că dotarea e la pământ și uita că statul ne impozitează cu 40 sută din salar și că eu cetățean român dezamăgit de toate ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Ținem angajați care nu lucrează efectiv nimic dar iau 3-4000 de lei bani publici. Atunci economia neagra nu o scot la iveală pentru că unii vor să își ea comisionul. Pierdem cetățenii și ei își întăresc privilegiile încât îți dai seama că nu le pasă de cetățeni. Corvetele sunt o poveste nesfârșită ca Piranha 5 . Parca am luat mii de mașini nu o mână de 257 de bucăți. Restul e doar o epopeea tipic dâmbovițeană .Cât despre francezii greu cred că semnam contractul cu Naval ,având în vedere faptul că francezii au un preț de afișare și un preț de încasare . Cel mai ușor era să producem cu Damen și să avem mai multe filme românești implicate în procesul de producție.Oricum eu cred că Damen ar fi interesați și după ianuarie .

    9
  29. Sal ne fiind cunoscător am și eu o întrebare, dacă se semnează contractul iar mai apoi prețul otelului se prăbușește francezi ne mai dau din bani înapoi?

    8
  30. baietii din US au baza pe care o dezvolta la 10 km de Constanta si pana la 300 Km de Crimea unde sare capacul de la oala. Baietii astia nu se dau pe mana francezilor care apropos, tac suspect la amenintarile ivanilor. Sunt vise umede navele franceze cu Exocet facute in +5 ani de acum. Eu spun ca pe cele 4 LCS-uri vor fi nume romanesti.

    16
  31. Salut e acum un reportaj pe Antena 3 Autoritatea pentru Digitalizarea României 180 de angajați ,cel mai mic salariu 3900 net șofer dar au norma de hrană 888 de lei ,normă de iradiere 333 lei,250 lei pentru prezența la muncă deci câte agenți are statul ??. Ce face această Autoritate ?. Întreb și eu . ? Dar Academia Oamenilor de Știință. ? Dar cei care lucram pentru 1400 lei ? Plâng toții bugetarii ,că sunt lipsiți de viață. Oare dar cei care sunt la privat ???? Oare o țară se bazează pe bugetari sau pe mediul economic,pe cetățenii care lucrează la privat și pe cetățenii care plătesc taxe locale și naționale. Hopa tara caut banii pentru partidelor politice.

    13
  32. Nimeni nu trage spre tara ,nimeni nu îi pasă . Partidele politice se bat doar pentru banii publici nu pentru a realiza reforma statului. Nimeni numai iubește această țară. Vedem ce se întâmplă și cu Biserica doar circ . In Grecia Biserica a oferit suport financiar în România se plânge ca statul nu susține economic Biserica ?. Oare credeti că vom avea banii pentru toate ? . Parlament plânge după pensile speciale , majoritatea au dat statul în judecată pentru pensie. Hopa tara caut cetățenii. Nimic nu e la întâmplare și de aceea pleacă și romănii. Ar fi prea frumos sa ducem la îndeplinire toate programele propuse pe hârtie și care sunt pornite.Ce vom face cu țara noastră oare ?. Ce se întâmpla?. Cât o mai duce țară așa? . Cetățenii pleacă suntem fruntași la emigrare și nimănui nu-i pasă.

    6
  33. Statul roman nu are optiune decat sa solicite Naval Group sa livreze corvetele la pretul licitat. Pretul este ferm si este valabila oferta obligatoriu, pe o perioada de….daca statul roman a uitat aceste criterii suntem tradatori de tara. Orice alta solutie este nejuridica. Pentru ca exista autoritate de lucru judecat, licitatia este validata de instantele romane definitiv. Damen nu poate sa vina cu oferta a doua pentru ca s ar incalca acest principiu si pt ca nu poate prin propria incorectitudine sustinerea unui proces indelungat pe care l-a pierdut sa justifice un drept. Singura modalitate ca Damen sa intre in calcul este ca Ng sa sustina desfiintarea unilaterala a contractului pe varii motive, caz in care Ng este bun de plata, in fata statului roman. Orice alta solutie a statului roman de a face piruete, ne va costa mult, vom plati noi catre Ng, dar suntem obisnuiti noi platim daune si fratilor Micula, pentru contracte cretine facute de functionarii powerpoint de la noi. Nu cred ca si a putut inchipui careva ca partile in licitatie nu vor face contestatii ca nu a fost licitatie de facut papusi de ceara. Dupa cum nici avocatii partilor implicate nu pot sustine ca nu cunosteau rezonabil termenele de solutionare la justitia mioritica, inclusiv avocatii Ng si Damen. Astea-s baliverne de adormit copiii. Deci statul roman sa ceara ferm corvetele.

    3
    • Cred ca in banii corvetelor luam LCS si le modernizam si o sa avem nave pe mare imediat,,,,,,, Bagam cate 2 la modernizare…. SUA nu poate cere pe niste nave care sunt scoase inainte de vreme din cauze tehnice/proiectare si mai ales pentru un partener strategic sume mari…. Ar trebui sa avem bani destui pentru modernizare….

      7
      • La 3500 tone,speed 40knots/74km, LCS e peste Gowind 2500,,,,,poti pune pe ele multe,,,,, sunt ca o fregata usoara….

        9
        • are chiar 47 knots/87kmh, o torpila de 3500t cu 8 NSM, 24 Hellfire, 21 RIM-116, MH-60 Seahawk si 2 drone MQ-8B. Mai este ca plus si standardul US pentru coca, astia nu fac rabat ca altii. Cu 4 scule din astea scapate de bolile copilariei poti spune ca ai stricat balanta regionala.

          15
          • Important e sa le luam ieftin…… Le modernizam cu Ficantierii in santierele de la noi Vard sau care sunt detinute de ei.. SUA au vrut sa le faca modulare sa poata duce lupta in toate cele 3 medii…. A fost prea mult pentru 3500T….nu poti avea capabilitati ca pe un Fregata de 6500T. Asa cum Gowind sau Sigma 10514, nu poate face totul la 2500T. La noi baza v a fi cred lupta antisubmarin si antinava, pe corvete… Vedem la anul….dar se pare ca sunt singura sansa sa avem ceva pe apa curand,,,,,,sau ne prinde iar razboiul in fundul gol…

            4
          • Ca tot ai amintit de bolile copilăriei….. au avut probleme, cu transmisiile la arbori, aveau cutii de transmisii fabricate de dynamics și o firma elvețiană, începând cu nava nr 3 s a pus transmisii Renk, Germania. Ăștia fac pentru tancuri, camioane etc..sunt cei mai buni…

            3
            • Incep sa cred si eu ca solutia americana cu LCS/MMSC Freedom e cea mai buna in acest moment, macar doua (LCS 7 + 9 ce vor fi disponibile la anu, modernizate cu NSM si modul ASW) in prima faza plus inca doua daca isi vor dovedi calitatile/utilitatea in Marea Neagra, lasand pe mai tarziu contracte pentru nave noi facute in tara, de preferat fregate (minim 2x Arrowhead 140 sau Iver Huitfeld daca ne luam dupa pret, desi aceasta din urma nu ne aduce si sprijin politic suficient).
              Cu ce avem acum in dotare nu vom face fata amenintarilor din zona, nici macar modernizate cele doua Type 22 plus Marasestiiul nu mai sperie pe nimeni in Marea Neagra.
              Asteptarea aceasta nesfarsita, taraganarea continua a contractelor, discutiiile interminabile legate de ce ar trebui sa facem nu aduc decat satisfactie tuturor „prietenilor” din zona si nu numai.
              Trebuie luata o decizie, trebuie facut ceva cat mai repede, nu vise calde si umede cum tot auzim, iar ceva concret si cu impact imediat (atat militar cat si politic) ar fi aceste mult controversate LCS-uri, mai ales ca mergem in aceeasi directie si pe celelalte planuri, F16 SH la aviatie, Pirania V + JLTV-uri la terestre, deci e clara treaba, mergem pe americanisme,nu neaparat preferatele noastre, dar solutia corecta in acest moment disperat.
              Viitorul insa nu pare prea stralucitor, tot ce vor altii vom face, dar macar sa nu ne doara prea tare mai incolo, cand va conta cu adevarat.
              Parerea mea neavizata (sper ca nu si neavenita), de pe canapea… din fata TV-ului…

              5
        • Da, incearca sa pui un VLS. Sau pune-le sa faca vanatoare de submarine.
          Vad ca iar au inceput oracaielile cu LCS-urile…
          https://www.rumaniamilitary.ro/lcs-freedom-class-upgrade-2020

          • Pai problema vitezei navelor in caz de vanatoare de submarine, se rezolva prin adaptarea motorizarii existente pentru viteze mai mici sau inlocuirea ei completa…

            Iar in cazul Silozurilor pentru lansarea verticala a rachetelor AA, mici modificari structurale, proiectate si efectuate de catre constructorul si proiectantul original al navelor…

            Stiu ca costa bani… dar bani dai oricum, fie ca-s nave noi sau L.C.S.-urile existente…

            Iar cu jnapani lacomi si cu mentalitati de „les gitans” cum sunt „Le français”… oricum iesi pe la vreo 3-4 melearde de Iepuroi, pentru „quatre” curvete amarate si astea „vulnerable” in fata flotei M.N. a Rusei…

            Singura optiune ramasa este sa faci „switch-ul” pe oferta de 1.6 melearde de Iepuroi ale Olandezilor, dar in cazul asta incalci „printzipiul de cel mai mic pretz” din licitatie si dai apa la moara la Frantzuzen, sa te mai taraganeze cu procese prin trebunale pana prin anul 2148…

            4
            • Olandezii erau doar cu 50 mil peste NG (sau mai precis NG a licitat cu 50 sub Damen). 1.6 era varianta Ciolos respectiv pretul Fincantieri. Dar munitia se ia separat deci tot spre acolo se ajunge probabil.

              1
  34. O intrebare la care sper ca cineva are un raspuns: noile corvete vor inlocui actualele corvete sau vor functiona in completare?

  35. Eram convins ca asa fac frantujii !!!
    De asta am si zis de la inceput ca Damen e mai ok …are si armament american , si dizainu-i mai fain si facut in tara , si oferta mai serioasa si bine gandita Da-i in masa pe frantuji cu Gowidu lor ca-s neseriosi si ajungeam la dublu pretul daca va fi luata in considerarea modernizarea santierului la Constanta sau nu le-ar fi facut in tara asa cum prevede contractul , plus dupa aia toane si smiorcaieli sau probleme cu armamentul !
    Hai cu Sigma !

    7
  36. MApN, dupa retragerea francezilor, anuleaza procedura de licitatie. Si de aici incolo avem cel putin doua variante: incredintare directa sau reluarea procedurii. Ultima varianta este si cea mai nefericita, presupune o alta lege, alta licitatie, alti ani pierduti fara sa avem vreo garantie ca la sfarsit vom avea ceva palpabil de pus pe apa Marii Negre.

    Se reia procedura si banii pot fi mutati dintr-un buzunar in altul (momentan)… eventual pentru alte prioritati ale guvernului…
    Exemplul bugetului de investitii pe 2022 (7%) si majoritatea programelor debuteaza la sfarsitul lui 2022, asadar ce bani nu se aloca dincolo de demararea proiectelor pana la sfarsitul lui 2022 poate fi ingropat in gauri negre si pomeni „investitii strategice”.

  37. Naval Group, Damen Sigma sau Fincantieri Multirole Corvette numai sa fi fost in uz deja. LA ORICE PRET. MApN a pierdut sansa datorita multor factori incluzind procastinare, posibila coruptie si lipsa de vointa parlamentara/nationala. E cam tarziu! Russia / Putin a amenintat din nou Romania si Polonia in mod direct acum 1-2 zile (vezi Deveselu / NATO/ Ukraina). Insa spre deosebire, Polonia se inarmeaza serios si rapid cu o industrie militara in dezvoltare.

    2
  38. A continua contractul cu Naval Group e nebunie curata datorita majorarrii costului si lipsei de infrastructura in Romania. Damen asteapta si are instalatii de constructie si intretinere deja productive.

    6
  39. Pai situatia e destul de clara.
    Daca francezii nu pot livra la pretul cu care au cistigat si in conditiile initiale, atunci PA !
    Deci MANP, asteptati 1 Ianuarie 2022 si anulati licitatia cu francezii, incepeti pe 3-5 negocieri directe cu Damen si porniti treaba. Scurt si la subiect.
    Pentru ADR, sa stii ca iar s-au dat bani la primari – bravo psd… – chiar daca nu sint de unde, iar au dat vauchere de vacanta la angajazii de la stat – saracii, muncesc pe rupte – si multe altele, se vede ca psd cheltuieste banii care nu-i are, ca si in trecut, face promisiuni de crestere pensii, salarii, ajutoare sociale dar nu incurajeaza MUNCA.
    In loc sa dea afara minim 30k personal, sa se angajeze la privat sau sa-si faca firma, prefera sa prolifereze NEMUNCA si STATUL la STAT.
    Statul este cel mai prost administrator al banilor romanilor, nimic spre investitii, dezvoltare, etc.
    Incearca sa dai afara un fuctionar de la stat, sa vezi ce succes ai.
    Deci, bani nu sint pentru armata, dar pentru politicieni sint, chiar daca asta inseamna cresterea datoriilor oamenilor de rind, pe politicieni nu-i intereseaza asta.
    De asta trebuie iesit la vot si altoiti astia, nu o sa putem trai mai bine daca o tot tinem langa cu psd si pnl si alti anti-romani. Trebuie sa se inteleaga ca MUNCA ne scoate din aceasta situatie, o viziune pentru viitorul apropiat si mediu, oameni care sa faca si sa nu promita, buni manageri, care sa stie ce trebuie facut si sa fixeze obiective realizabile si nu praf in ochi.
    Cum multi romani isi calculeaza bugetul, asa ar trebui si statul roman sa faca, nu fiecare „sef” sa traga de ciolan intr-o parte.
    Cum sa dai bani la CFR cind e gaura neagra, l-au pus pe grindeanu acolo, sa directioneze si sa sifoneze banii unde trebuie, catre partid, un om fara nici o abilitate de manager, nici la Timisoara n-a facut mare lucru, decit a omorit ciinii comunitari, ca atita stie.
    Deci cum sa pui un om de genul asta, fara empatie, fara skills, fara nimic, decit o ura fata de ce nu intelege si care face ce i se spune, cind i se spune, un om fara idei si viziune, la fel ca partidul care l-a promovat.
    Poti face treaba cu banii pe care ii ai, DACA stii sa-i gestionezi corespunzator, si fara sa dai spaga.
    Din pacate, prostii si incultii ne tin pe loc prin alegerile care le fac, normal ca se promoveaza numai idioti si slugi.
    Idiotii din psd vor deja sa deturneze banii din PPDR si deja anuleaza proiectele pentru care s-au obtinut deja aprobarile necesare, ca nu ne trebuie pentru dezvolare ci pentru planurile noastre (recte psd si udmr – la care s-au alaturat si pnl, care numai partid nu mai e).
    Deci, daca mai e cineva „vertical” la conducerea MAPN, nu o mai lungiti aiurea si incepeti anul bine, semnind cu Damen, deja am pierdut 2-3 ani degeaba…
    Apoi, arma de asalt, tancuri si blindate, elicoptere Black-Hawk si Sea-Hawk, si restul.

    Craciun Fericit tuturor si da-i mintea de pe urma celui care poate lua o decizie pentru armata.
    Si hai cu Damen odata.

    3
    • Deci dupa ce au fituit ” cei buni ” treizeci de miliarde luate imprumut in ultimii doi ani , sunt de vina altii , ” ca fura baaa ”
      Unde sunt banii ?
      Sa te fi uitat la stiri , si altele decat cele din presa slinoasa , sa vezi cum au impartit PNL/USR banii la primarii lor doi ani .
      Cu treizeci de miliarde se putea cumpara armament , se putea repune in functie industria de aparare , se putea asigura independente energetica si alimentara a tarii .
      Ah da , si autostrazile strategice .
      Dar atunci de unde bani pentru asfaltari pe noroi ca saptamanile trecute sau pentru material sanitar neconform cumparat de la firmele clanului Camatarilor sau ale altora de la putere .
      Da , clanurile acelea cu care se negocia in biserica noaptea .
      Acum mai bine de douzeci de ani cand au scos un fuselaj de IAR-93 in mijlocul strazii ca sa arate ca-i sugruma, cu cei de la Avioane Craiova nu a negociat nimeni .
      Si relax , nu or sa fie functionari dati afara , s-a schimbat garda , au dat afara PSD-istii , au pus PNL-isti si USR-isti , basca ca au umflat birocratia cu 8 000 de posturi la ultima strigare , adica ” sa traiti bine ” si ” sa ne luam tara inapoi ” – si si-au luat-o
      Dupa care vine activistul de partid si incepe sa-mi strige in fata ca ceilalti fura ,
      Asa cu tupeu , con dos santos cojones .
      PSD-ul oricum e mort si ingropat , opozitie nu mai exista
      https://www.cotidianul.ro/ciolacu-misiune-indeplinita-psd-predat-in-miinile-echipei-lui-iohannis/
      Ma intrebam de ce se urla pe tema PNRR : ca se se ascunda asa ceva :
      https://www.cotidianul.ro/afacerea-ghinea-pe-seama-romaniei/
      S-au delapidat miliarde de la buget prin ANRP .
      SI nimeni vinovat .
      Si uite , Elena Udrea , azi e mare investitor imobiliar in Cluj , cu proiecte aprobate rapid de dom`premare .
      De unde sunt banii ?
      Ca sa se inteleaga ca o tara se poate subjuga fara sa tragi un glont .
      Ii distrugi industria, capitalul propriu, rezistenta financiara , capacitatea de a-si hrani populatia , de toate acestea depinzand capacitatea de aparare .

      Iar cu bugetul de stat orientat in principal catre plata datoriei publice , adio bani de inzestrare .

      Deficit bugetar 15 % si vin latraii sa ne spuna ca economia duduie .
      Ba se pun si link-uri catre articole la comanda care ne arata ce haine fistichii are imparatul .
      Vreti romani fregate ?
      ” Nu e bani . „

      2
    • Dpdv legal, daca oferta francezilor expira si nu o reinnoiesc, sunt dati afara din competitie (acelasi lucru si daca refuza semnarea in timp ce oferta mai e inca valabila, adica pana la sfarsitul anului, cu diferenta ca MApN are obligatia sa le si execute garantia de participare, conform HG). Urmeaza apoi sa ii cheme la negocieri pe aia de pe locul 2 – si inteleg ca oferta Damen mai e valabila pana la sfarsitul lui ianuarie.

      Daca nu vor nici astia sa semneze, atunci penalizati si ei cu garantia de participare si urmeaza aia de pe locul 3, italienii, iar daca nici astia nu vor sau nu mai au oferta valabila atunci se anuleaza competitia.

      1
  40. Este cineva surprins de aceasta situatie ?

    Eu nu sunt.

    Recent am mentionat teapa pe care australienii dupa ce au pierdut 1,5 miliarde euro , au evitat-o. O teapa de zeci de miliarde de euro , ptr. un produs de o capabilitate si eficeinta indoielnica.

    Unele persoane accepta , cel putin partial scuza francezilor. Cea a renegocierii pretului, datorita cresterii pretului materiilor prime.

    Faptul ca materiile prime , sau cel putin unele dintre ele , nu numai ca nu au crescut , dar s-au prabusit. Pretul energiei , a crescut, al transportului , etc. O mare parte din materialul folosit ptr. construirea corvetelor , este otelul. materia prima este minereul de fier. Pretul acestui minereu , a scazuta cu 50%, in ultimul an.

    Dar sa acceptam ca preturile au crescut. Asa cum doresc francezii.

    O companie responsabila , serioasa, cu experienta , include aceasta variabilitate, aceasta posibilitate , in cost, si deci in propunerea pe care a facut-o cand a licitat.
    Se pare ca Damen , a facut-o.

    REPET : francezii au mituit politicienii romani , au arucat sub tren castigul licitatiei Damen , si ptr. a castiga contractul au cerut o suma care nu aduce profit , ci pierderi companiei franceze.

    Scopul a fost , ptr. francezi, a fost Contractul , nu Corvetele m in sine. O oferta total neserioasa, si sustenabila ptr. GN. Atat.
    Dupa ce au profitat de sistemul asta toxic care exista in Romania , vizavi de bugetul MApN , si licitatiile acestuia , (un adept al conspiratiilor ar putea spune ca totul a fost regizat de ambasada rusa din Bucuresti), francezii au profiatat de aceasta perioada de timp, si de conjunctura preturilor energiei , ptr. a cere o suma reala , nu pe cea care au oferit-o initial , care a avut doar scopul de a castiga contractul, dupa cum am mentionat , dar nu si acela de a construi corvetele, ptr. sumele cerute initial , la asa zisa licitatie.

    Daca conjunctura economica era inversa si costul energiei se prabusea , asa cum s-a intamplat acum 2 ani , la inceptul pandemiei, MApN , desigur nu putea sa ceara francezilor sa construiasca corvetele cu 20% mai putin , din pretul contractului. . Nu-i asa?

    Romania are contract cu niste companii americane , daca nu ma insel. Ptr Patriot, ptr. HIMARS , ptr. Pirana , baterii navale , etc.
    Eu va intreb : s-au marit costurile materiilor prime numai la GN , francez , sau across the board , adica peste tot ?

    Eu pana acum nu i-am auzit pe americani sa se smiorcaiasca ca pierd bani si ca or mai multi bani , sa acopere costurile contratului oneros pe care l-au semnat, numai ptr. a ocoli o licitatie corecta.

    Toata aceasta situatie penibila se putea intrevede. Daca Romania nu era condusa de alesi venali , ci de oameni onesti , seriosi si patrioti , isi puteau dadea seama imediat ca oferta francezilor a fost penibil de coborata , iar acel pret , ptr. 4 corvete , nu trece de testul mirosului.

    Eu am un cusur. Un obicei prost. Am o memorie destul de lunga , in comparatie cu altii. In scepecial , in comparatie cu cei din Media.

    Spun aceasta ptr. ca imi aduc aminte acum catava luni , ca sa il canotez , pe Eminescu : ” ce mai vuiet , ce mai jale ” , reverbera in jurul Lumii…

    De la hingherul satului si pana la adolescentul Macron , toti francezii , presa , Globalistii , Media , francofonii , francofilii , etc., se smiorcaiau si erau furiosi , pe australieni , britanici si americani.
    ” Tradare” , ” cutit in spate” , iar ministrul de externe francez , chair a rostit cuvantul : ” razbunare , ” impotriva australienilor. tribunale , si alte amenintari , de tip Putinist si Maoist.

    Acum vreo saptamana , sau doua , cei „tradati” si „injunghiati in spate” , nu numai ca nu s-au deranjat sa soseasca la Bucutesti sa semneze contractul ptr care au platit mita si au insistat sa il castige , dar nici macar nu au avut bunul simt si clasa , sa de-a un telefon si sa ii anunte pe cei de la MApN, ca nu vor semna nici un contract.

    A doua zi , ambasadoarea Frantei la Bucuresti , in loc sa isi ceara scuze , a continuat cu sarada precum ca, GN , abia doreste sa semneze contractul si totul va fi bine merci.”..

    In trecut am mentionat acest sistem , aceste legi care incatuseaza MApN, si il impiedica sa procure echipament , si tehnica moderna de lupta.
    Daca dusmanii Romaniei , doreau sa impiedice Romania sa se inarmeze si sa seapere , ei ar fi votat exact aceleasi legi si regulemante care axista astazi vizavi de bugetul MApN, si conditiile prin care trebuiesc sa treaca ptr. a cumpara tehnica de lupta mai scumpa decat 100n mil.euro. Astazi , peste 90% din sistemele militare au un cost peste 100 mil.euro.

    In plus, am notat un alt aspect Penibil care are loc in Tara Anormalului : Statul se auto taxeaza. Nu am inteles niciodata aceasta penibila taxare a echipamenlui sau/si a proprietatii Statului ( vehicole , imobile , echipament , etc.)Statului , cand Statul este cel care decide taxele , le colecteaza si le cheltuie. Poate probabil numai de a crea o alta birocratie si o alta ineficienta.

    Adica odata ce bugetul MApN , a fost dezbatut, votat , si semnat de presedente , devine Lege si politicienii , nu mai au absolut nimic de a face cu acesti bani, pana la bugetul urmator. Un micro management din partea politicienilor, absurd, devastator, si periculos vizavi de apararea tarii.

    Cat despre felul cum au fost create si regulate aceste asa zise licitatii , idem.
    Licitatiile deschise , au ca scop , intre altele , transparenta . Transparenta evita mita.
    NU si in Romania. Unde Coruptia , este al Doilea Sport National , dupa Furt.

    Dupa cum se vede , licitatiile din Romania nu elimina nici mita si nici coruptia. In schimb , Ambasada rusa din Bucuresti , a mai deschis o sticla de sampanie. Nu ptr. Craciun.Ci ptr. ca isi castiga salariile , ptr. care sunt platiti.

    Sanatate.

    12
  41. Corvete / fregate , o abordare tehnica .
    Se sta cu mana intinsa , ” sa ne dea voie ” sa cumparam la cheie .
    In domeniu , Romania putea asigura :
    – tabla din otel austenitic, amagnetic CS Galati
    – proiectare ( Sigma a fost proiectata la Galati )
    – constructie corp / suprastructuri / tubulatura SN Mangalia
    – tehnologii si materiale de sudura IP Cluj , IP Timisoara , uzinele metalurgice Buzau, Braila , Campia Turzii
    – motoare navale UM Resita
    – material radioabsorbant radar Academia tehnica militara
    – sistem de demagnetizare cu senzorii aferenti si generarea campului ACTTM , IP Iasi
    – grenade reactive antibubmarin / antitorpila / antimina UM Tohan-Zarnesti
    – torpila electrica TE-1 UM Plopeni
    – sistem de tunuri AA cal. 30 mm Carfil Brasov + IEI Bucuresti / Elprof
    – proiectile cal 30 si 76 mm cargo AHEAD UM Plopeni + ACCTM + ATM
    – sonare antisubmarin de imersate / tractate ACTTM
    – sonar si sistem de lupta antiscafandri , inclusiv grenade cu focos secvential ACTTM , UM Tohan-Zarnesti
    – elicopter AS IAR Brasov/ Turbomecanica Bucuresti , cu sonar ACTTM , balize radio hidroacustice si receptor Tehnoton Iasi
    – racheta antinava cu motor aeroreactiv NN-86 / MM-241 Aerostar Bacau
    – rachete AA cu bataie scurta si medie Electromecanica Ploiesti + Fera Bacau ( fosta sectie Avioane Bacau )
    Impotriva tuturor aceste realizari s-au ridicat o gramada de comentarii false aici pe site.
    Bineinteles , cel mai primitiv comentariu era cel cu gramada de fier vechi sau tehnologii inapoiate . Aceasta in conditiile in care in prima jumatate a anilor´90 industria aeronautica din Romania spre exemplu avea asa nivel tehnic incat fusese invitata sa ia parte la dezvoltarea F-35 , iar USA ne oferise montajul general si productia in tara a 80 % din componentele programului Dracula . Nu ca nu s-ar fi putut face mai mult .
    Iar Israelul ne-a ajutat cu componente hi-tech ca modernizam rachetele .

    Nici nu mai cred ca propaganda antiindustriala / distrugerea industriei s-a facut din prostie , cred ca denigrarea urmata de distrugerea industriei a fost facuta cu buna stiinta .

    5
    • @nicusor, nu vreau sa te spamez, dar ar fi corect sa pastram limitele realitatii. Din ce ai enumerat mai sus, nu te combat decat cu ceea ce stiu. Spui despre motoare facute la UM Resita. Discuta te rog cu orice motorist din fosta flota Navrom despre cea mai mare napasta pe care o putea avea si vei afla ca se numea motorul de Resita MAC lent – MAN KSZ, 2 timpi. Erau o catastrofa, au fost nave imobilizate timp indelungat cu arbori cotiti rupti, defectul cel mai intalnit era fisuratea camasilor cilindrilor din cauza unei raciri deficitare datorata unei prelucrari proaste. Al doilea defect era alterarea uleiului cu apa datorat etanseitatii proaste., ceea ce ducea la imobilizare nava. Motorul asta era pur si simplu un cosmar, toti se chinuiau sa scape de povara asta.
      Mai erau si MAN 4 timpi semirapid 6l 52/55 (au fost cateva si 8l), dar nici pe ala nu te bazai, batranii spun ca era ziua si belaua…. Navele mai vechi aveau de regula motoare Sulzer Ciegelski, ceva rusesti si pe mineraliere aveau niste bijuterii japoneze de uitai de meserie. Calitatea fabricatiei la motoarele de Resita era de toata jena, maj ales in ultimii ani de comunism cand au redus la maxim importul si probabil se uzasera excesiv utilajele.
      Si lista poate continua cu generatoare, compresoare de aer si altele.
      Cand enumeri lucruri, spune te rog si realitatea din acei ani, nu doar chestii teoretice.
      Spui ca faceam singuri E2E corvetele astea, pai am facut Tetal-urile, spune ce a iesit la final. Au montat 4 motoare de locomotiva ALCO care din cauza subturatiei scot fum ca la balamuc si nu reusesc sa imprime decat o viteza teoretica de 24 Nd.

      3
      • Nu vrei sa spamezi , dar totusi o faci .
        Vad ca de data aceasta ti-ai facut temele .
        Adica ai citit site-ul UCMR .
        http://www.ucmr.ro/comments2e6c.html?id=P199_0_1_0_C
        http://www.ucmr.ro/comments1833.html?id=P200_0_1_0_C1º

        1º Daca nu am scris de zece ori eu sau Nemo, nu s-a scris niciodata .
        Motoarele corvetelor proiect 1048 si 1048M scot fum .
        De ce scot ?
        Pentru ca functioneaza subturate ( nu deturate ).
        De ce functioneaza subturate ?
        Pentru ca nu s-au montat elicele cu pas variabil prevazute in proiect .
        Pentru ce nu s-au montat ?
        Pentru ca marina le-a acceptat si asa .
        Tot asa cum a acceptat si Muntenia fara cele doua instalatii de stabilizare .
        Care era viteza prin proiect a corvetelor ? 24 de noduri , nu ?

        2º Cum de nu au mai aparut defectele de care vorbesti dupa vanzarea navelor ?
        Stii ce rol are caldarina si cum influenteaza functionarea motorului lent ?

        3º Mecanicii ( motoristii )
        Am vazut electrician naval trecut la uscat .
        Domeniul meu de activitate , pot emite o parere fara sa citesc doua manuale ca si in cazul semitrenului .
        Er-a incompetent profesional , nepasator .
        La bisnita se pricepea .
        Am o parere profesionala destul de proasta fata de personalul din transportul naval roman .
        Si eu si resitenii dealtel .
        Si in plan uman .
        A ramas de pomina cazul telegrafistului care a aparut pe comanda strigand ” Care ai inchis baia bre ? Ca vreau sa fac dus ! ”
        Baia era inchisa de doua saptamani .
        Nu mai spun de docheri si mentenanta Navrom , fost coleg de scoala , leat , a fost scos din cazarma si trimis la incarcare/ descarcare in port Constanta pentru ca docherii au plecat pur si simplu acasa pentru Anul Nou si Craciunul pe stil vechi .
        Dar la barfe nu-i intrecea nimeni .

        2
        • corvetele Tetal au 2 elice cu pas variabil si 2 cu pas fix. Au fost upgradate dupa anii 90, dar fumul a ramas acelasi.
          Fum negru inseamna hidrocarbura nearsa si descompusa in carbon, asta inseamna energetica ardere deficitara.
          Generatia asta de motoare a fost dezvoltata imediat dupa ww2, este un motor foarte vechi ca si conceptie cand energetica arderii era inca la inceput iar sistemul de injectie avea 150-200 bari in o singura doza/ciclu. Motorul asta V16 251 a fost pus pe locomotive in US, Australia si chiar India. Si pe locomotive scoate tot atata fum cand motorul lucreaza in regim tranzitoriu (vezi filme pe youtube cu tren in panta tractat de locomotive din astea), problema e cauzata de tubolag pentru ca are o singura turbina foarte mare cu pas fix, pana turbina intra in regim sa asigure coeficient de umplere motorul functioneaza cu amestec prea bogat din cauza injectiei mecanice.
          Solutia este sa se adapteze 2 turbine mai mici cu pas variabil, cate una pentru fiecare linie de cilindrii si sa se monteze un sistem electronic de injectie de inalta presiune. Am vazut ca exista si solutii de pompe-duse pentru acest motor.
          In anii 80 stii foarte bine ca nu se discuta despre acceptanta, se monta ce aveai si aia era.
          PS. am o ruda apropiata fost inginer mecanic pe nava, problemele erau mult mai mari, generatoare proaste, compresoare fara filtre uscator bune si care cauzau acumulare de apa in conducte ce ingheta iarna si multe altele probleme care i-au adus la conditia de cei mai buni mecanici navali. Reparau la un voiaj cat altii de ex colegii sovietici in 10. Asta eram noi in acei ani, oamenii suplineau lipsa de tehnologie.

          4
          • Urmezi un tipar .
            Scrii niste comentarii la nivel teoretic in totala necunostinta de cauza relativ la situatia concreta .
            Vulgo , cum nu-ti place tie , esti pe dinafara .
            Imi urmaresti comentariile replicand in necunostinta de cauza , in speranta ca ma vei lasa mut de uimire .
            Cauta pe unul care nu a trebuit sa indrepte greselile smecherasilor de birou , trecuti apoi la politica locala .
            ” Fratica ”

            1º Elice cu pas variabil s-au montat doar pe doua corvete din 4 dupa 1990 , doua variante.una romana alta germana . Tu ce ai vazut ?
            3º Ce parere ai despre inversoare ?
            4º Dar despre regulatoarele de turatie ? 🙂
            5º De ce motorul 16R251 naval avea 3280 CP iar 16R251 de locomotiva 4000 CP ?
            6º Te-am intrebat despre caldarine . Nimic .

            Benjamin Franklin scrisese un studiu despre pricinile fumului in semineu . Si stia ce spune . Tu ai incurcat treburile inca o data ,
            Si imi mentin parerea : din ce am vazut cu ochii mei , personalul de mentenanta imbarcat era slab pregatit .
            Intreaba si la Resita .

            1
            • vorbesc de pe vremea plumbuitului
              petrolierele de 85mii luate din japo erau niste bijuterii Muntenia etc
              mineralierele de 65mii, alea maronii cu castelul galben murdar, cea mai teribila fiabilitate (B-urile) Bazna, Buzias etc

              si ca poveste traita personal

              aveam pe nava un DG din…. DDR
              nu se strica, nu se retragea, nu capitula
              la una din betiile zilnice, seful mecanic a chemat mecanicii sa il desfaca sa vada de ce merge asa de bine
              nu au reusit sa il faca la loc niciodata, ani de zile m-am impiedicat de el pe punte
              dar ce ma intriga cel mai tare era ca erau ….. satisfacuti

              3
              • Elias ,

                ” dar ce ma intriga cel mai tare era ca erau ….. satisfacuti ”
                Nu stiu altii , dar eu te cred , pentru ca am vazut asa ceva .
                Spre exemplu , una facuta gramada de la serviciul desfacere , activista PD , cu vorca si cu fapta , adica cu gura si cu vag… ma rog .
                Una din modalitatile de a fitui banii uzinei / crea o relatie era ridicarea calificarii profesionale a personalului .
                Au adus un asistent universitar sa le rescolarizeze , iar cand a vazut cu cine are de a face , ca sa faca ceva totusi omul le-a dat o problema : sa afle masa unei tevi cunoscand dimensiunile si masa specifica .

                Iar tuta a venit hahaind sa ne povesteasca , cu orgoliu , ca asa proaste au fost toate de niciuna nu a reusit sa rezolve problema .

                Nici nu ma miram , dupa ’90 au inceput o actiune de informatizare a fabricii .
                La un birou de 5 persoane , in loc sa reduce personalul au trebuit sa aduca si pe a 6-a , care intelegea instructiunile de folosire a terminalului alfanumeric semigrafic , cum se numea atunci .
                Aici erau obligati sa il foloseasca , la mine in sectie l-am gasit incuiat intr-un birou neutilizat plin de praf cu instructiunile nerasfoite langa el .

                1
            • @nicusor, scuze dar in motoare esti habarnist atoatecuoscator la nivel de link-uri.
              Legat de motoarele UM Resita, chiar aseara am stat cu acea ruda care a fost CI in flota Narvrom si ulterior pe la armatorii greci care au luat navele pe banii de un Mercedes S classe.
              Caz concret MAN KSZ facut la Resita, motor nou in garantie, prima cursa a crapat o camasa de cilindru. Cauza = prelucrarea proasta a canalelor de ungere din camasile de cilindrii. Defectul era cvasicunoscut atat de motoristi cat si de producatori. Aceleasi nave cumparate dupa anii 90 de toti smecherii, dupa ce au fost montate piese de calitate au functonat ani buni.
              La polul opus, petrolier fabricat de japi in ’74, avea un motor licenta Sulzer pe care te bazai oricand.
              Oricine a auzit de inversoare, dar poate ma lamuresti cum pot imbunati astea energetica arderii?
              Fum negru inseamna raport aer combustibil impropriu deoarece molecula de hidrocarbura nu este arsa. Cauzele pot fi multiple, de la lipsa cantitatii suficiente de oxigen din lipsa debit aer sau densitate scazuta pana la controlul arderii prin intrzierea asa numitei arderi explozive… asta studiaza altii cu bani gramada de peste100 de ani si este o intreaga teorie, dar hai ca noi suntem fraieri cu scoli superioare ramasi in tara paznici la mall sau politia locala, spune tu supertehnologul de provincie emigrat in lumea vestica cum functioneaza. Eu am lasat meseria asta si am trecut la ceva mai soft, dar am pastrat pasiunea si principiile teoretice.
              PS … vezi ca regulatorul de turatie e protectie la supraturare, nu are treaba cu managementul arderii? Cred ca te referi la compensatorul de presiune, cel care regleza debitul de combustibil in functie de presiunea din galeria de admisie…asa numitul MAP la motoarele CR sau PD moderne sau la injectiile mecanice compensatorul de presiune mecanic cu membrana (cauta pe google manifold pressure compensator ?), pana si Saviem turbo avea asa ceva.
              PPS: Cand gasesti acest compensator pe acest motor zi-mi si mie. Dar eu spun ca asa vei ajunge si tu la acceeasi concluzie ca altii de acum +30 de ani despre sursa principala a fumului, spun principala pentru ca sunt mai multe si nicuna in legatura cu ce spui.
              PPPS. legat de limbajul ‘vulgo’, noi pe aici il numim meltenesc.

              • @nicusor,

                Nu m-aș băga în polemica voastră, savuroasă dealtfel, dar din postura de a avea o rudă apropiată care a lucrat într-o mare fabrică comunistă neîntrerupt din anii ’70 și până prin 2000, tind să-i dau dreptate lui ADR. Era jale! Repere de bază (de exemplu garnituri) sub orice critică, utilaje vechi și proaste etc. Multă risipă pentru un lucru prost. Era la un moment dat o mândrie la ei in fabrica că „exportau in RFG”. Ca apoi să afle că vest germanii le cumpărau produse finite pentru …fier (pentru topit).

                Lucrez tot in industrie și azi e incomparabil. Scoți produse la calitate … vestică. Pentru că ai lucrurile de bază (lanțul) care atunci lipsea, mașini moderne, acces la toată informația, etc…

                3
                • in anii ’70 treaba chiar a mers, boala a venit cand politrucii au spus „facem noi totul”. Pacat ca revolutia cu a venit cu un deceniu mai devreme, la acel moment eram compatibili cu vestul. Dupa 10 ani ei au progresat si noi am regresat.

                  • Pentru că deceniul ’70 s-a mimat o oarecare apropiere cu vestul. S-au cumpărat niște licențe (așa cum erau, unele cam depășite, dar erau occidentale, nu prostii sovietice), ceva utilaje nemțești, franțuzești sau japoneze, s-au mai trimis ceva oameni la specializări etc.
                    Însă planificarea muncii și lanțul economic erau pur și simplu nesustenabile.
                    Și au venit anii ’80 cu țara aproape în incapacitate de plăți, din cauza economiei planificate fără nici o logică economică reală. Și bâlbâitul a venit cu două nebunii: plata toatală a datoriilor externe (vreo 21 de miliarde contractate pentru industrializarea din anii ’70 despre care spui) și faptul că „facem noi tot, nu importăm nimic”. Și uite așa, oamenii din industrie și economie (mulți dintre ei foarte buni) au fost nevoiți să facă din rahat bici. Iar așa ceva era iarăși nesustenabil.

                    • S2 ,

                      Dupa primul comentariu am avut de gand sa-ti raspund asa :
                      Povestea dumitale cu masini vandute-unelte in exterior pentru retopire este doar o poveste .
                      Ceea ce denota o necunoastere a proceselor metalurgice .
                      Nici un metalurgist care vrea sa obtina un otel bun nu incarca in cuptor un utilaj care contine cupru, bronz etc .
                      De fapt nu e singuriul comentariu deplasat de pe RoMilitary .
                      Si nici din viata reala , l-am auzit povestit si in birouri , unde personalul se plictisea si nu avea nici o legatura cu realitatea industriala .
                      Insa pot sa-ti povestesc ceea ce am vazut cu ochii mei .
                      – Tagla de cca. 150×150 ( nu mai tin minte dimensiunea exacta , a fost acum 40 de ani ) era scoasa de pe linia de laminare cu transportorul lateral , taiata pana la jumatatea sectiunii cu autogen . ridicata cu electromagnetul si lasata sa cada ca sa se rupa ca sa nu puna in pericol viata sudorului .
                      Otel cu continut scazut de carbon , la retopire nu trebuie sa utilizezi mult oxigen in convertizor
                      – Sarma moale mata neagra , export germania de Vest . CUnosteau posibilitatile tehnice ale uzinei , dupa procesul de trefilare sarma iese lucioasa , ii faceau o recoacere in cuptor cu atmosfera gaz de protectie ca sa nu se oxideze suprafata , cine o cumpara o trefila inca o data , avea recoacerea tehnologica intre rageri facuta deja .
                      Si au mai fost cometarii deplasate aici , gen licentele BAC si RR platite cu miez de nuca , desi se stie foarte clar ca au fost livrate in contrapartida aproape 500n de BN-2 Islander .
                      Nu incetez sa ma uimesc la cate zvonuri poate crede o minte antitehnica .
                      Omul nou
                      Cat despre indutria actuala , cu cateva exceptii notabile , a devenit din producatoare manufacturiera .
                      Aici e cum spui tu : calitate .
                      Cu sefuti care intimideaza oamenii , taie din salarii etc, , urmareste sondajele sa vezi cati romani au intentia sa paraseasca tara .
                      La mine in fosta uzina au apelat la pensionari deja in posturi unde se cere competenta profesionala / experienta , noua generatie stie doar sa faca ce i se spune . Si care poate mai mult pleaca , varfurile sunt recrutate inainte de facultate .

                      Deci asa aveam de gand sa-ti raspund .
                      Dar am aruncat o privire sa vad ce ai mai scris ,
                      SI m-am lamurit . Serghei ridica o problema reala , si nu era singurul , si anume reducerea exportului de armament . I-ai raspuns batjocoritor, fara sa aduci vreun argument concret .
                      Asa ca iti raspund :

                      Doar de curiozitate, mai demult am vrut sa întreb.
                      Tu ai vreun target la comentarii din astea doar plângăcioase și pesimism de paradă?
                      Întreb pentru că altceva nu postezi. Doar drobul de sare, mai mult sau mai puțin imaginar.

              • ADR ,
                1º Regulatoarele de turatie nu s-au mai montat . Nu stii .
                2 º De ce nu au cedat motoarele de pe Marasesti ?
                Pentru ca daca am o parere proasta despre infanteristi , totusi am un respect profund fata de personalul tehnic militar – ingineri , maistri .
                3º Despre diferenta cuplarii la inversor sau generator intreaba la Resita .
                4º Mai sunt intrebari pe care le-ai ocolit

                SI inca ceva : in teorie lucrurile se vad simple , dar in industrie exista cate ceva ce se numeste secret tehnologic, sau experienta .
                Amintire de la noi din uzina : un sef de sectie ( laminor ) a sunat extrem de suparat pe directorul scolii de maistri . In noaptea precedenta ii rebutasera o sarja intreaga de otel de arc si maistrul de schimb ii aratase cu caietul de la scoala in mana ca a facut ceea ce l-au invatat .
                Dar cel care ii predase in scoala tehnologia laminarii nu cunostea decat generalitati, nu stia ca otelul cu continut inalt de carbon si siliciu necesita alte viteze si temperaturi de laminare decat otelul carbon .

                SI am o nelamurire ,
                Ai avut neamuri la CI ?
                Contrainformatii ?
                Chiar am copiat si analizat ultima litera , sa vad daca nu ai scris Cl ( cursa lunga ) si tot contrainformatii mi-a iesit .

  42. Mai baieti,
    Ceva noutati pe subiect?

    1
  43. deci? s-a semnat? Gowind sau Sigma?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *