Din nou despre NSM

NSM & JSM

US Navy a finalizat instalarea modului de lansare a rachetelor anti-nava NSM la bordul navei USS Oakland (LCS 24) – clasa “Independence”. Rachetele anti-nava NSM – produse de Kongsberg in parteneriat cu Raytheon – au fost selectionate de US Navy pentru dotare a 31 de nave LCS din clasa “Independence” ca si pentru fregatele din clasa “Constellation”, cel putin 20 de unitati.

In acelasi timp si Corpul de Infanterie Marina al Statelor Unite va folosi rachete anti-nava NSM, pe lansatoare mobile de la tarm, comanda USMC fiind de 250 de unitati de lansare mobile, inclusiv pe o platforma 4×4 JLTV. Interesant si pentru Romania, mai ales in contextul lansarii competitiei pentru achizitia a peste 100 de vehicule 4×4 blindate. Un lansator mobil pe sasiu de JLTV dispune de doua rachete NSM gata de lansare si ofera o mobilitate cu totul deosebita.

NSM (Naval Strike Missile) este in prezent singura racheta anti-nava bazata pe tehnologie stealth si care foloseste pentru localizarea si lovirea tintelor un senzor pasiv (IIR) si nu un radar activ, fiind astfel extrem de greu de detectat de tinta vizata.

Dezvoltata initial de catre compania norvegiana  Kongsberg Defense and Aerospace NSM este astazi produsa in parteneriat cu americanii de la Raytheon Missiles and Defense.

In fata cererii crescute pentru racheta, conducerea Raytheon a declarat ca este gata sa creasca cadenta de productie chiar si la 500 de bucati pe an. De asemenea Raytheon sustine ca la cererea principalului sau client (US Navy) in viitor raza de actiune a NSM va creste, asta si in beneficiul altor operatori ai rachetei.

Iar printre “alti operatori” se va numara si Romania care a semnat de curand un contract cu Guvernul American cu privire la achizitionare de rachete anti-nava cu lansare de la sol (din informatiile noastre 33 de rachete, trei lansatoare mobile etc). Astfel Marina Romana va opera lansatoare mobile dotate cu rachete anti-nava NSM (cate patru per camion), sisteme procurate de la Raytheon.

In privinta programului de constructie a patru corvete si modernizarea celor doua fregate Type 22, partea romana are in vedere si dotarea celor sase nave de lupta cu rachete anti-nava si de aici putem discuta despre ce fel de racheta am putea dispune.

Inainte de a merge mai departe trebuie sa facem o precizare. In ofertele primite de Statul Roman pentru programul corvetelor nu avem racheta NSM, dar acest lucru nu afecteaza absolut in nici un fel alegerea noastra, pentru ca in oferta finala, angajanta, fiecare compania a ales o racheta pentru a putea sa ofere un anumit pret, dar daca marina ar solicita o alta racheta, companiei castigatoare, acest lucru nu ar deranja pe nimeni cu nimic, urmand doar ca diferenta de cost (daca va fi una) sa fie suportata de Statul Roman. Iar o astfel de schimbare nu poate fi motiv de contestatie, atat timp cat costul rachetelor este fix, indiferent de compania care produce nava in sine.

In privinta Naval Group, acestia au ofertat Exocet MM 40 Block III, dar stim ca francezii pot folosi si NSM racheta fiind deja integrata in sistemul de conducere a luptei SETIS pentru corvetele Gowind din Malaezia. Iar Damen (daca se va ajunge acolo) n-are nici o problema cu TACTICOS pentru dotarea cu NSM in loc de Harpoon.

In prezent rachetele anti-nava NSM se afla, sau exista deja contracte semnate, in dotarea US Navy, USMC, Norvegiei, Germaniei,  Malaeziei, Japoniei, Poloniei.

Si poate cel mai important client al NSM-ului este F 35, avion care are integrata varianta aer-mare a rachetei si de aici se poate deduce ca cererea va continua sa creasca pe masura ce flota de F 35 va creste. Iar de crescut creste vertiginos.

Iar odata cu numarul tot mai mare de rachete comandate apar si avantaje. Pe de o parte pretul va fi unul competitiv, iar odata ce US Navy isi va dota peste 50 de nave de lupta cu NSM, plus sute de avioane F 35, exista garantia ca racheta va beneficia de un program continuu si consistent de dezvoltare, asa cum ne anunta Raytheon cu privire la o crestere a razei de actiune intr-un viitor nu foarte indepartat. In momentul in care americanii au ales NSM pentru: USMC (250 de unitati mobile de lansare), pentru US Navy (dotarea a cel putin 50 de nave de lupta) si pentru dotarea F 35A/C cu JSM (discutam aici de sute de aparate apartinad Statelor Unite si aliatilor sai) exista garantia ca racheta celor de la Raytheon/Kongsberg este abia la inceput de drum, va fi comandata intr-un numar foarte mare de exemplare si, mai ales, avem garantia ca NSM/JSM va fi fi obiectul modernizarilor facute de americani pe parcursul duratei sale de viata.

Asadar, ar fi de luat in considerare, atunci cand vom sti ceva sigur in privinta corvetelor daca renteza sa folosim doua modele total diferite de rachete anti-nava sau daca ne bazam pe o singura racheta, singura pana la urma care este stealth si ofera un senzor pasiv, foarte greu de detectat de catre tinta.

Pentru ca daca tinem cont de faptul ca MApN in general si Marina Romana in special nu beneficiaza de bugete prea generoase, ar fi util sa ne maximizam avantajele, atat prin economie (de bani si personal) acolo unde acest lucru nu aduce in nici un fel atingere calitatii si capacitatii noastre de lupta si sa folosim atat la bordul navelor cat si la sol aceeasi racheta, fiind atenti la ce face US Navy si USMC, care si-au coordonat achizitia, mergand pe aceeasi racheta, beneficiind de o baza de intretinere comuna, tehnologie stealth si senzor pasiv, lucruri care in ecosistemul militar de astazi (suprasaturat de sisteme de razboi electronic) chiar ar putea face diferenta.

Naval Strike Missile reprezinta probabil viitorul, o racheta mai mica si mai usoara, bazata pe o tehnologie care o face foarte greu de detectat, foarte greu de bruiat si care ii ofera in acelasi timp (datorita senzorului IIR) posibilitatea nu numai de a lovi tinta aleasa ci chiar de a o lovi intr-un punct sensibil, tehnologie care poate sa faca diferenta intre o nava avariata dar apta partial de lupta si o epava numai buna de tractat in port.

Si, evident, ca odata ce Romania a ales NSM pentru dotarea cu lansatoare mobile a primit si accesul la baza de date americane cu privire la posibilile tinte de interes pentru noi. Iar aceasta baza de date va fi in permanenta tinuta la zi de americani pentru ca Marina Romana nu are capacitatea de a obtine singura date din aceasta categorie.

 

GeorgeGMT

70 de comentarii:

  1. Este foarte clar ca trebuie sa folosim sistemul de racheta NSM atât pentru bateriile de coasta cât și pentru nave.
    NSM va fi pentru majoritatea tarilor NATO ce era F16 in perioada războiului rece pentru aceleași tari.
    Trebuie sa fim cât mai compatibili cu tehnica militara aflata în dotarea SUA.Trebuie sa ținem cât mai strâns de SUA, profitând de relația cu aceasta tara pentru a ne moderniza forțele armate în vederea creșterii capacității lor de lupta.
    La nevoie, dacă ne terminam stocul de rachete, vom putea fi alimentați de SUA cu rachete NSM.

    31
    • Si pe avioane, cele Norvegiene știu Pinguin iar NSM si Pinguin sunt ambele produse de Kongsberg deci NSM este ușor de integrat pe F16 simplu si usor. NSM este de fapt racheta care va înlocui Pinguin (un upgrade de soft cred ca e suficient)

      10
      • KDA are ani de zile de cand nu mai produce penguin face doar intretinere la ce e in stoc

        • Produc NSM nu are rost sa mai producă ceva depășit sunt același producător eu vad NSM o continuare la Pinguin nu o racheta nou, care era creata sa înlocuiască Pinguin. Si care era pe F16 Norvegiene daca nu cumpărau F35. Nimeni nu face o racheta ca NSM fără o cercetare si producție buna Pinguin asta a făcut , tot ce este NSM este rezultatul Pinguin.

          8
          • vezi ca deja norvegienii mi se pare deja ca au tras NSM chiar de pe f-16 ale de ni le vand noua. Deci… ?

            1
            • Deci nu.
              Ala a fost un test, dar integrarea rachetei nu s-a facut in avionica F-16 norvegiene.

              2
              • Chiar daca era un test arata ca se poate , sper sa cerem upgrade de NSM/JSM. Nu știu apărarea de costa poate lansa JSM? Asta ar schimba mult lucrurile.

                2
                • Pai JSM este NSM aeropurtata.

                  2
                  • Nu cred JSM are alta raza de acțiune fata de NSM si sunt modificate ptr. lansatorul american MK41 deci se pune si pe nave nu doar avioane. Întrebam daca se pot pune pe lansatoarele care le-am cumpărat noi. Sau trebuie container diferit ca la Himars. F16 Falcon a făcut test si trainig cu JSM in America.

                    • ba da, ca nu are booster de start si masa capului de lupta e modificata fata de NSM.

                      3
                    • Profilul mai strâns al JSM l-a făcut, de asemenea, baza pentru 2 modele viitoare: o variantă lansată de submarin care se poate potrivi într-o capsulă cu tub torpile de 533 mm și o variantă lansată vertical care adaugă un rapel pentru utilizarea de la celulele de lansare verticale navale, cum ar fi Mk.41.
                      Norvegia vizează o dată de serviciu JSM 2020, dar acest lucru ar putea fi necesar să implice avioanele sale F-16, care și-au pierdut rachetele Penguin. Integrarea F-35A va începe cu software-ul Block 4 al luptătorului, în 2022 – 2024.

                    • Ce încurcătură am crezut ca sunt diferite mersi de răspuns.

                      1
                  • este, dar modificata. Nu e tot aia.

                    de pe wiki, ca e rapid de gasit
                    Larger warhead.
                    Shape changed to fit in F-35 internal bay
                    Ability to attack sea and land based targets
                    Aerial launch platform
                    Improved range over NSM, estimates include 150 nmi (170 mi; 280 km)[47] to >100 nmi low-low-low or > 300 nmi (350 mi; 560 km) hi-hi-low flight profiles[29]
                    Long-term, production start in 2023

                    4
  2. Pe bune? Acum NSM este za best, stealth din toate punctele de vedere, cea mai buna alegere?? Acum cativa ani, cand eram cam singurul partizan al norvegiencei cu ochi IR eram combatut la greu. Ba ca warhead mic care abia zgarie rusoaicele, ba ca senzorul IR nu e bun in conditiile vitrege de pe MN, ba ca nu e in configuratia vreunui participant la licitatie(si alea cica erau batute in holtzsuruburi) . Chiar @George era fan declarat al purcelei suedeze RBS 15(pe motiv de raza si warhead +250km/kg).altii o sustineau pe mamaia harpoon desi tocmai fusese trimisa la azil de us navy si marines. Acum ca am aflat ca „blondina” tocmai a fost integrata pe LCS uri, Gowindurile mi se par „un pod si mai indepartat” ca pana azi. In primul rand nu cred ca francezii sa renunte la armament(cred in continuare ca tot americance vor fi si SHORAD urile deci MICA nu are ce cauta pe nave) si sa ne apucam, chiar si anul viitor, de ele inseamna sa ne intindem pana prin 2030!! Mult al dracu. Poate cu Damen mai putin, ca am vazut ca aia se misca repejor. Varianta cea mai rapida ramane cu cele 4 LCS uri Freedom trase pe dreapta si aduse la standard LCS24(costa vreo doua melearde cat avem noi alocati). Plus ca in caz de escorta ASW ptr AB uri prin MN alea chiar pot tine pasul cu ele in caz de nevoie(viteza maxima). Mai e un pic, anul viitor cred ca saga se termina.
    PS. Ca sa fiu eu gica contra in continuare, norvegianca nu e ieftina de loc. E chiar scumpa foc la 2,2 milioane $. Pun pariu ca atunci cand era „fata mare”, neluata de raytheon cu acte la primarie era mai ieftina. Stie cineva cat au dat polacii pe primul lot de rachete(doar rachetele) cand le au luat direct de la Kongsberg?? ???

    16
    • Ai dreptate, am sustinut RBS 15, doar ca intre timp lucrurile s-au schimbat, iar ceea ce am scris in articol (comenzi foarte mari pt NSM, potential de modernizare cand va fi cazul etc) este situatia de astazi.

      18
    • Exact: are cap de lupta mic, e doar IR, raza de actiune relativ mica si e si scumpa.

      Avantajul ca e „stealth” si ca are o masa mai redusa, putand fi integrata si pe platforme mai mici.

      5
    • Dupa ofertele constructorilor de nave, ramasesera in schema pentru corvete cel mai probabil doar NSM, Harpoon si Exocet fara costuri suplimentare de integrare – de retinut ca producatorul de nave nu vinde rachete (alea se cumpara separat), ci doar lansatorul, montajul sau si integrarea pe punte si in CMS, daca nu e deja facuta din trecut.

      Teoretic, indiferent care constructor castiga, armamentul ramane la latitudinea MApN, care daca vrea o anume arma care nu e deja integrata standard va trebui sa o achite lui Damen, Naval Group sau Fincantieri.

      Dat fiind ca deja s-a transat programul de rachete de coasta si primim NSM, alegerea rachetei anti-nava pare ca e deja facuta, ca pentru cateva zeci de rachete nu o sa te apuci sa ai mentenante separate, lant de aprovizionare separat, operatori si tehnicieni antrenati unii intr-o parte si unii in alta, ar fi o prostie. Macar indienii cu bazarul lor au cantitati uriase din fiecare chestie.

      Ramane sa vedem cine mai castiga corvetele daca se revizuiesc ofertele – daca e reala informatia ca francezii vor acum sa isi schimbe preturile ca cica s-a scumpit tabla si renunta la oferta castigatoare de acum 2 ani .

      Desi nu stiu cum s-ar putea relua licitatia aia dpdv legal, poate ii intreaba pe toti trei producatorii calificati daca isi mentin ofertele, iar daca toti zic „nu” ii pun sa transmita oferte noi. Daca 2 zic nu si al treilea, poate Damen, poate Fincantieri, zice da, atunci ala ramane castigator?

      1
      • Nu te obliga nimeni sa faci licitatie, a fost o prostie majora. Cel mai simplu ar fi cum intentiona guvernul Ciolos, OUG direct, negociere rapida cu Ficantieri si Damen in paralel inainte. le dai 2-3 saptamani sa-si actualizeze ofertele si apoi dai OUG.
        Cu Damen la primavara am putea sa avem chila in constructie

        9
      • Da le naibi de corvete, luam de la SUA 2 Ticonderoga si doua LCS ca tot le trag pe dreapta ….. si s a terminat jmecheria in Marea Neagra….ha.ha.ha.

        6
    • @strumpf Alea 4 LCS sunt de fapt 2 Freedom + 2 Independence si sunt „in rezerva” nu in „exces”. Ti s-a mai spus asta, dar asa-i cu ideile putine si fixe.
      Varianta nu ar fi rapida deloc (presupunand ca alea ar fi libere la vanzare) pentru simplul motiv ca 2 dintre ele n-ar fi in stare sa faca pe „chila” lor drumul din Bremerton, Washington, USA de unde sunt stocate fara sa se strice (exagerez, dar nu cred ca prea mult).
      Apoi, exact modulul ASW nu este operational la LCS-uri si, din acel modul, elicopterul MH-60R este o piesa esentiala, fie si pentru faptul ca LCS-urile nu sunt prevazute cu TLT-uri proprii. Avem MH-60R si nu stiu eu?
      O alta ineptie pe care o tot proferezi pe aci este ca AB-urile au nevoie de FNR ca sa le faca protectia ASW…
      P.S. Mai sunt niste Freedom-uri care asteapta sa iasa din serviciu dar nu a aprobat Congresul. Inca. Asa ca, de unde 4 Freedom?
      P.P.S. Mai verificam si noi inainte de a scoate porumbei pe gura? Nu de alta, dar te pretinzi foarte priceput pe aici.

      16
      • Congresul nu a aprobat cele 7 Tico(doar 3 sau 4 nu mai stiu exact) iar in dreptul LCS a mentionat ca decat sa le retraga in rezerva, sunt „tari aliate” care poate SUNT INTERESATE de ele. Iar Freedom uri sunt fix 4 de pe 22 martie 2022 disponibile. Doua dintre ele, lansate acum 6-7 ani. Adica, pomana curata. Cat despre obsesia mea ptr escorta ASW a AB urilor iti spun doar atat. Cand ai 6 „black Hole” intr o baltoaca de 1000km pe 350 nu prea poti sa te bazezi ca un singur destroyer sa faca totul in caz de bum bum. Si nu cred ca e mare problema ca odata cu cele 4LCS uri sa luam si niste black hawk ASW(sunt cateva prin AMARG). Dacat neste gowind prin 2030(in cel mai bun caz) prefer 4 freedom cu 5-10 ani vechime in maxim doi ani. Asa cu probleme la propulsie cum sunt ele.

        11
      • Apropo de MH-60R. Are aliatul strategic 9 bucati care se bronzeaza in AMARG. 4 sunt retrase anul trecut. Asa ca nici astea nu sunt o problema.

        4
    • Dom’le eu eram cu Exocetul si continui sa cred ca nici Exocet daca luam nu am fi avut o racheta rea.

      3
  3. It has been reported in Japan that Tokyo is finalising its policy on how to jointly develop the engine of its upcoming F-X fighter with Britain.

    https://ukdefencejournal.org.uk/japan-and-britain-finalising-f-x-fighter-engine-development-plans/

    1
  4. Nu exista nici o șansă să vedem NSM pe corvetele produse de francezi…asa cum nu există nici o șansă să avem corvete cu pavilion românesc pe Marea Neagră produse de Naval Grup în următorii, minim 3 ani.
    Riscăm să visam iarăși „cai verzi pe pereți” după ce ambasada Franței a anunțat ca are contractul „pregatit pentru semnat”…v-a urma cu siguranță renegociere…cel puțin asa ar fi normal…preturile au crescut între timp, iar eu nu îi văd pe decidenții MAPN mustind de inteligență și patriotism…să nu ne trezim doamne ferește, cu niște corvete „noi nouțe” care iau apă printre jumătăți de suduri…înarmate cu doua trei „prăștii de pescăruși”… dacă o nu o sa înțelegem odată pentru totdeauna să alegem calitate, chiar dacă este mai scumpă, în detrimentul prețului cel mai mic, care întotdeauna înseamnă outlet sau și mai rău SH.
    Oricum după semnarea contractului cu N.G care se pare ca este de neclintit din poziția sa urmează faza a doua a „incompetenței dâmbovițene” adică N.G trebuie sa aducă „trusa de scule și chei franceze” la Constanța și sa le explice românilor ca sistemul pneumatic de strângere al piuliței trebuie racordat la un compresor înainte de folosire…și nu orice compresor..ci un compresor francez … Și uite așa se duce pe apa sâmbetei cam totul…una ai negociat și ai dorit sa ai…și alta ai sa primești…o sa trăim și o sa vedem. Eu unul îmi doresc din toată inima sa nu am dreptate…să mă înșel…să mă înșel profund iar voi să nu mă înjurați acum…ci peste niște ani…să văd pe M.N corvete cu pavilion românesc cu capacități de lupta antisubmarin și de suprafață de ultimă generație, cât mai repede posibil…Marina și poporul roman merită acest lucru…pentru ca sunt banii noștri pe care i-am adunat cu prin munca noastră, a tuturor…nu i-am câștigat la loz în plic și nici la bingo…dar..cine să audă asta…cui sa-i pese..până acum nu am văzut pe nimeni interesat de altceva decât de comisione și prețul cel mai mic…totul este bazat pe prețul cel mai mic…inclusiv testele anticovid pentru școlari care v-or fi furnizate Ministerului Educației de firmele lui Botezatu și Nuțu Camataru’ care au ieșit câștigătoare la licitație… iar francezii știu asta…
    Am avut odată o șansă dar a zburat puiul cu ața….și asta pentru câteva zeci de mii în plus…..acum fregate erau înarmate, update-uri la zi și mai aveam și 2-3 corvete pe lângă ele..chiar și cu Harpoon…era și este mult mai mult decât sublimul ZERO din momentul de față….asta este…unde nu-i cap…vai de restul…noi toți ceilalți …

    13
    • nu exista renegociere.

      a fost o licitatie, oferta cea mai ieftina a castigat. pentru ca au fost dispute prin instante s-a intarziat semnarea contractului, insa francezii si-au prelungit oferta pana la finalul anului acesta. Conform legii, castigatorii licitatiei sunt obligati sa semneze daca li se solicita acest lucru in termenul de valabilitate al ofertei.

      altfel, daca francezii refuza, autoritatea contractanta are obligatia sa le retina garantia de participare si sa ii dea afara din competitie.

      se trece la aia de pe locul 2, daca nici aia nu vor, la cei de pe 3 si daca nici aia nu vor, se anuleaza licitatia.

      francezii sunt in faliment. pana la urma, guvernul lor are de ales – ori ii inchide si le plateste somaj, ori plateste diferenta de pret sa poata semna cu Romania.

      cel mai probabil insa, guvernul francez nu va dori ca aceste corvete sa se faca in Romania, iar mutarea productiei in Franta ar vicia competitia (productia la un santier romanesc fiind una din conditii) si atunci un tribunal romanesc sau european, pe unde va ajunge cazul, va anula decizia de atribuire catre Naval Group, la cererea competitorilor pagubiti.

      3
  5. Si se pare ca suntem din nou singuri in regiune in caz de tavaleala, deci un proiect al corvetelor cu armament american in caz de necaz e necesar: https://www.timpul.md/articol/mai-multe-trupe-nato-doar-in-romania-bulgaria-nu-considera-rusia-o-ameninare-directa-i-nu-vrea-trupe-suplimentare-168557.html

    6
    • Sentimentele rusofile par sa fie inca puternice in societatea bulgara.

      14
      • Adevarat, am prieteni bulgari despre care numai cuvinte de lauda au de Rusia si de Putin si sunt foarte surprinsi si revoltati de reactia internationala asupra rusilor. Bulgaria,Serbia,Ungaria natiuni prietene Rusiei. Din cate imi amintesc bulgarii ne-au mai dat peste nas in mod public acum cativa ani cand era vorba despre ceva cooperare militara navala intre Ro si Bg? Iar acum o fac din nou, tot in mod public. Ca noi sa fim in siguranta si fata de vecinii ”prieteni” eu cred ca mare nevoie avem de o baza militara americana permanenta in Romania pentru ca la cum vad ca merge acest plan grandios ca Romania sa devina o putere regionala prin dezvoltarea capacitatilor de aparare prin productie proprie o sa fie vai de noi.

        7
        • Da ei si turcii ne-au sabotat cand am propus o flota NATO la MN. Ma rog turcii aveau motive diferite dar bulgarii se fereau sa-si supere fratiorul pravoslavnic.

          7
  6. Scuze ca scriu offtopic.
    De ce nu merge, de ce nu functioneaza programul rezervistilor voluntari? Ce se intampla?
    De ce la noi nu se poate?

    Anul trecut nu au existat sau au fost prea putine posturi pentru subofiteri si mm. Pentru ofiteri niciun post.
    Eu as fi vazut acest proiect in felul urmator:
    – iti vine omul la CMJ, fiind interesat sa devina rezervist. Il iei, vezi ce studii are, ce experienta are in campul muncii(e angajat pe un post ce necesita studii medii, studii superioare etc.), apoi ii faci niste propuneri in concordanta cu aceste lucruri.
    Nu e normal sa iti vina omul cu studii superioare, experienta de peste 10 ani pe studii superioare, si tu sa ii propui post de SGP. Ceva nu functioneaza sau inteleg eu gresit? Am prea mari pretentii?
    Nu sunt interesat de un post de SGP, pentru ca eu consider ca am studii si experienta suficienta pentru a accede pe un post de subofiter, sa nu zic ofiter sa spuneti ca sunt nesimtit si ca vreau prea multe.
    Chiar nu citeste nimeni de la MAPN aceste postari? Nu inteleg cei de la MAPN ca nu e vorba de bani, ci de alte aspecte mult mai importante?

    6
    • Acum niste ani, foarte multe mii de ofiteri, subofiteri si maistrii militari(unii chiar tinerei) au fost trimisi in rezerva(un pic fortat). Au primit salarii compensatorii si primesc lunar pensie. Aia sunt rezerva instruita a armatei, pana fac 59 de ani. De asta nu se scot posturi de ofiteri rezervisti. Ca au destui.

      2
  7. Tocmai azi cteam asta https://umbrela-strategica.ro/rachete-antinava-nsm-pentru-viitoarele-corvete-ale-fortelor-navale-romane-raspunsul-producatorului-norvegian/ unde vedem:

    „Lucrul important acum este selectarea sistemului de lansare. Nu avem de-a face direct cu clientul în acest sens, deoarece din punct de vedere tehnic este o parte a proiectului de navă, dar putem confirma că am livrat propuneri pentru sistemele de lansare NSM ambilor constructori de navali aflați în competiție”, ne-au explicat reprezentanții companiei Kongsberg.

    Iar la motivatia alegerii NSM toamna trecuta, era si ca se doreste ceva compatibil cu ce va intra in dotarea Fortelor Navale (https://www.hotnews.ro/stiri-defense-24267834-armata-rachete-antinava-baterii-coasta-mbda-exocet-raytheon-nsm-offset.htm). Vedem ce-o iesi, daca o iesi. Franta, Macron isi doresc contractul, acum e ca in fotbal, cine si-l doreste mai mult trebuie sa ofere mai mult.

    1
    • ok, e in interesul lor sa faca aceste afirmatii
      din perspectiva costurilor de operare, logistica, instruire etc, e mai scump sa operezi 2 sisteme, insa avand doua rachete antinava cu senzori diferiti, poate sa confere un avantaj. din cate tin minte MBDA are semnat niste acorduri de cooperare in Romania
      mai toate fortele navale din europa (si nu numai) au cel putin 2 rachete antinava de la producatori diferiti, asa ca nu e ceva iest din comun
      cred ca sunt cateva intrebari la care nu avem raspunsuri: modernizarea fregatelor presupune schimbarea CMS (in cazul in care NG semneaza contractul, va fi implementat SETIS pe Regele Ferninand si Regina Maria?)
      Ce se intmpla cu C-Flex?
      C-Flex este open source insa „stie”NSM sau cinve av suporta costurile de integrare?
      Pe Type 22 face sens NSM, ca tot nu prea are spatiu disponibil, insa pe corvete avand Exocet poate fi un avantaj

      18
  8. Să vedem mai întâi ce fel de nave vor ajunge in dotare. Dacă americanii vor considera că situație e maro și vom lua LCS, înțeleg să fie NSM. Dacă se merge cu francezii, și dureaza ani buni până e gata programul, de ce să nu negocieze deștept și să ia ce au mai bun galicii. Nu era vorba că nu se pun toate ouăle in același coș? Nicio rachetă nu e infailibila, de ce să nu ai două meniuri? Sculele astea vin in canistre, mare întreținere nu le trebuie, deci nici costuri exagerate.

    3
  9. George, schimbarea rachetei AN fata de cea din oferta finala nu ar face decat sa dea apa la moara unora pentru a formula noi contestatii. In plus, schimbarea configuratiei armamentului ar da apa la moara celor de la NG sa mareasca pretul contractului si cred ca vor profita de orice motiv ca sa faca asta.
    S-au bagat singuri in cacat si nu mai stiu cum sa mai iasa, mai ales in conditiile presiunilor franceze. Daca NG renunta, solutia optima este sa se anuleze licitatia si sa se incredinteze contractul direct.
    Din nou, prostia ne-a adus securitatea nationala la indemana contractorilor privati.

    22
    • Daca NG renunta se trece la aia de pe locul 2 (Damen) si apoi la cei de pe 3 (Fincantieri). Daca renunta toti, se anuleaza licitatia.

      Armamentul se cumpara separat, nu e parte a contractului de corvete si nu a fost niciodata vorba sa se cumpere armament de la un santier naval.

      Producatorii de nave insa au facut oferte de pret pentru diverse solutii standard de integrare a armamentelor, insa pe ei nu ii intereseaza decat sa fie ceva deja integrat, care sa nu le aduca costuri suplimentare. Daca le ceri NSM francezilor, nu genereaza costuri in plus, ca e integrat in corvetele similare din Malaezia. Daca insa vrei sa schimbi VL Mica cu solutia americana, lucru destul de probabil, e posibil sa coste in plus integrarea in CMS.

      2
  10. Si inca ceva. In opinia mea, la cum arata lucrurile acum, cea mai rapida modalitate de a dobandi ceva capacitate de lupta AN si AA este sa inarmam fregatele, sa dam Marasestiul la fiare vechi si sa luam o T23 in locul ei – HMS Montrose, va fi retrasa la anu’. Si, evident, sa ne apucam naibii o data de corvetele alea.
    Cred ca Damen ar putea sa faca fregatele T22 pe rand, cate una pe an, un an si jumatate. T23 ar putea veni la anu’ direct gata de lupta in baza unui acord cu englezii sa ne lase sa o folosim macar 2 – 3 ani asa cum este, pana o putem modifica sa aiba aceleasi echipamente ca T22-urile. Cred ca aia de la BAE ar integra NSM si pe T23, daca platim, bineinteles ca T23-urile stiu doar Harpoon. Sau ne-ar da americanii un plin cu 8 bucati.
    Ar fi o optiune.

    20
    • Daca deja NG colabora cu Fincantieri, nu ar merge similar Damen + Fincantieri sa ia cate o fregata in paralel? Ca tot sunt echipamente de la terti, electronica si armament. Se pun de acord sau iau direct planul de la Damen si-l executa.

      Poate fac asa si cu NG – aveti joint venture si nu merge constructia in SNC? Dati-le la italieni. Ar fi culmea, cand s-au batut 2, al treilea sa castige.

      • Motivul pentru care am spus ca le fac pe rand a fost legat de cerintele operationale nu de capacitatea santierelor Damen din Romania.
        La NG cu altcineva iarasi nu merge pentru ca au venit la licitatie cu SNC de mana si, daca schimba, iarasi ai motiv de contestatie.

        1
    • Nu prea cred sa mai puna astia botul la nave britanice. Armament diferit, greu de modificat mai tarziu, etc. Cred ca inlocuitoarea Marasestiului o sa fie ori MMSC, ori poate chiar o Constellation.

      2
  11. NSM e util pentru ca in cazul neplacut dar probbil in care corvetele noastre sunt scoase din actiune, stocurile lor de NSM pot fi folosite pentru bateriile de coasta si in caz de pierdere coasta le mai folosesti la atac de sol.

    Daca am avea exocet, odata ce isi iau damage corvetele, putem sa ne putem stocurile de exocet in cap.

    Nu e ca si cum exocet ar excela cu ceva fata de nsm. Daca aleg ai nostri exocet ar fi de noaptea mintii.

    4
    • pai, eu zic ca deja le-au ales

      verifica cand a fost declarata in mod oficial NG castigatoare a licitatie pt corvete, si cand a aprobat DSCA vanzarea de NSM Coastal Defense Systems

      sunt 100% de acord cu Nicolae: in cazul in care vom cere altceva decat au ofertat francezi, va fi pe alti bani, plus ca vor putea ceilalti ofertanti sa conteste, si nici nepotii nepotilor mei nu vor mai vedea corvete lansate la apa

      ma indoiesc ca sunt in guvern oameni capabili care sa stie sa profite de situatia actuala tensionata si sa gaseasca modalitati sa obtina tehnica de lupta de la aliati, si care eventual sa poata utiliza aceasta situatie ca sa urgenteze anumite programe deja anuntate

      15
  12. da,instalatiile de coasta sunt o arma defensiva necesara in care astepti inamicul in raza ta.
    instalatia de coasta este un minim minimorum in situatia noastra,bun dar nu suficient.
    pentru mine adevarata valoare ti-o arati pe aparare avansata si chiar in ofensiva adica nave si avioane echipate cu antinava…au asta astept,asa devenim dulai si nu ramanem vesnici catelandri.

    11
  13. Salut!
    Ce inseamna „baza de date americane cu privire la posibilile tinte”?
    Merci.

    1
    • au baza de imagini cu tintele inamice si racheta e capabila sa „le citeasca”.

      • Aceasta baza de date care este din imagini, cine o face? Adica cineva le filmeaza la ivani, sa zicem, o fregata din toate unghiurile fara acordul lor? Adica un fel de spionaj? Iar aceste imagini sunt stocate in memoria rachetei iar ea va lovi tinta daca una din n imagi corespunde cu ce are racheta in memoria ei stocat? Banuiesc ca o nava va fi lovita intr-un loc anume in functie de tipul navei.

    • Este o baza de date cu posibilele tinte, date obtinute prin operatiuni de tip ELINT, SIGINT etc si care sunt folosite pt selectarea, discriminarea tintelor de vectorii proprii.

      2
  14. Numai lapte su miere?..normal Georgica lasa numsi comentariile lingusitoare…e democratie,mai draga mai si ,,exprimare” libera?..

    3
    • tu ti-ai dat singur like? altul cu google translate pe aici…

      10
      • Baiatu’ este rusofil cu state vechi, si-a facut intrarea pe Resboiu si-a facut de cap pe acolo pana l-a fugarit un pic Iulian Iamandi, a trecut pe aici pana a fost expediat si de aici, de atunci bantuie pe forumuri de ziare si FB unde l-am vazut intamplator combatand tot ce inseamana Romania si NATO. Din cand in cand mai amusina pe aici sperand sa gaseasca o crapatura in gard.

        6
  15. fratilor, dar NSM urile astea or fi integrabile si pe Pume? Macar una… Intreb, nu stiu, nu dati cu pietre?

  16. Dacă au și polonezii ,noi de ce să nu avem??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *