Lucrurile s-au lamurit

Si se asteapta doar o hotarare formala a noului guvern german. Michael Hostetter, vice-presedinte al Boeing Defense, Space and Security Germany a declarat pentru Janes ca scrisoare de intentie a guvernului german catre guvernul Statelor Unite este de asteptat sa fie trimisa in ianuarie, imediat dupa instalarea noului guvern de la Berlin.

In 2020, ministerul apararii german a anuntat ca va achizitiona 30 de aparate Boeing F/A-18E/F Super Hornet Block III si 15 EA-18G Growler, avioane necesare inlocuirii celor 90 de Panavia Tornado Interdiction and Strike (IDS)/Electronic Combat Reconnaissance (ECR).

Berlinul are deja aprobarea americanilor pentru achizitie, iar aparatele Super Hornet vor fi cele care vor asigura, din partea germana, factorul de descurajare nuclear, fiind inarmate cu bombe termonuclare tactice B 61.

In cadrul modernizarii fortelor aeriene germane mai este de asteptat si achizitia unui numar de aproximativ 90 de aparate Eurofighter Tranche IV Quadriga (standardul a fost deja stabilit) precum si modernizarea aparatelor Tranche II la acelasi standard cu cele noi.

Pe de o parte este uimitoare incapatanarea Berlinului de a nu cumpara F 35A si este cu atat mai surprinzatoare cu cat F 35 a fost proiectat exact pentru rolul pe care Super Horneturile si Growlerurile il vor avea in Luftwaffe. O eventuala achizitie de F 35A nu ar pune deloc in primejdie programul FCAS, program care are in vedere inlocuirea flotei de Eurofightere…

Pe de alta parte nemtii sunt oameni seriosi: si-au calculat necesarul de aparate, au discutat ce vor, s-au hotarat si acum se pregatesc sa bata palma pentru cele 45 de aparate necesare. Fara licitatie publica, fara scandal, fara intarzieri si contestatii, iar pentru mine ca roman asta seamana mai mult a magie decat a afacere…

GeorgeGMT

62 de comentarii:

  1. hambâț teuton vis a vis de f35 dar oricum e win-win pt. americani,țin ïn viață si hornetul.

    2
  2. Salut.Interesanta alegerea teutonilor,au refuzat f-35 pe f-18 sunt curios care sunt motivele.

    1
  3. pt nemti rusii sunt departe,
    plus ca o Germanie ocupata de altii nu cred ca este in interesul rusilor sau al altora,
    asa ca fara un dusman actual potential, nemti nu au prea multe stresuri la inzestrare,

    iar EF/T este un avion care are o tehnologie cel putin comparabila cu grosul aparatelor gen 4-4,5+,

    in orice caz, nemtii au mare capacitate de inovare, cum au dovedit si in trecut,
    asa ca pt ei EF/T la standardu 4 sunt desful de bune,
    avand in vedere ca vor fi implicati si ei in producerea aparatelor insemna ca vor da de lucru si companiilor lor,
    cum EF/T standardu 4 ar fi foarte bune si pt noi,

    ca italienii care ne fac politie aeriana impotriva fratilor de credinta de la moskva zbora tot cu EF/T,
    poate nu era rau sa luam si noi vreo 20 EF/T in loc de avioanele alea de epoca norvegiene si alea third hand portugheze,

    pe hartie radaru de pe EF/T si celewlate echipamente de lupta sunt cumva peste F 16 de acum 40 de ani,
    dar n-aduce cincinalu ce pot realiza mandrele noastre partide palavrmaentare intr-un timp scurt,
    https://ziare.com/bani-partide-politice/buget-2022-guvern-bani-partide-septimius-parvu-subventie-rectificare-bugetara-171620

    5
  4. Nemtii nu sunt prosti, nu vor sa pun in pericol intentia fata de noul avion. E vorba de incredere, nu de realitate. Daca Germnia ar cumpara F 35 ar fi ca si cum ar anunta public ca nu se stie ce o sa fie de capul avionului si mai bine isi asigura spatele. Nemtii vor sa creeze un avantaj avionului, nu un handicap de imagine!

    9
    • Mai degrabă germanii vor un avion robust, mult mai ieftin și ușor de exploatat decât un F-35.Asa ca merg pe F/A18.
      Asta este opinia mea.

      7
      • n-are nici o treaba cu capabilitatile lui f18 sau f35 e o decizie politica. francezii le-au spus ca daca isi trag f35 fcas e pa.

        By excluding the F-35 from the race, Berlin has already sent a strong signal to France and other European allies that it remains committed to building a next-generation Franco-German “Future Combat Air System”.

        https://www.ft.com/content/cb0f12dc-2599-11e9-b329-c7e6ceb5ffdf

        16
        • Fostul comandant al aviației militare germane, pensionat forțat, pentru poziția sa contrara factorului politic(la noi în aceasta pozitie a fost gr.Croitoru) a dorit ca Germania sa se doteze exclusiv cu F35 și sa renunțe la proiectul FCAS.
          Din rațiuni politice dar și economice, politicienii au respins solicitarea aviatorilor german și dispus continuarea proiectului FCAS care ca și cel al viitorului tanc franco-german, va fi finalizat.Politicul decide peste tot în lume.Profesionistii doar propun.
          Cu adevărat germanii nu sunt interesați sa care cu avioanele lor, bombe cu încărcătură nucleara și în continuare, cu adevărat, aceasta sarcina o lasă pe seama americanilor pe care ii vor la înaintare.In caz de conflict militar deschis, americanii vor veni cu aviația lor militara, inclusiv F22 și F35, în Germania și fi principala forța aeriana.
          Când ești cu adevărat interesat sa poți transporta cu avionul tău o bomba cu încărcătură nucleara, optezi pentru cea mai potrivita platforma pentru o asemenea misiune, ignorând anumite costuri de mentenanta pe care ți le permiti.
          Opinia mea este ca se vor cumpăra F/A18, cu adevărat, nu pentru capabilitățile sale de a transporta bomba cu încărcătură nucleara ci pentru a se cumpăra bunăvoința SUA ca aceasta sa accepte gazoductul rus care va aproviziona în mod direct și masiv, Germania, cu gaz.

          8
          • bravo
            kraut trebuie sa impace si ursul si vulturul, karma, baby
            cu toate ca F18
            posibil sa faca fata suhoaielor fara probleme
            este jumate din pretul EF
            este mai ieftin in exploatare decat EF de 2,5 ori
            descurajarea nucleara are si ea valoarea ei

            observa cineva ca motivul pentru care ei cumpara f18, mai bine dezvoltau o drona?
            deci motivul e politic/economic si nu militar

            3
        • fcas nu doar a pierdut trenul, nici macar nu a ajuns la gara
          e fumigena
          banuiesc ca sunt focalizati pe vreo dezvoltare de drona

          4
  5. Frumos. La ce dotări are NATO per ansamblu, realizezi că Rusia e doar o sperietoare cu gura mare.Trebuie însă ținută pe lângă casă pentru a nu cădea in brațele Chinei.

    17
    • E singurul motiv pentru care mai există Rusia așa cum o putem vedea pe hartă. Americanii chiar și acum încearcă să-i convingă pe ruși să treacă de partea civilizație albe goriliene arahnidice. Sper că măcar după ce dau rușii în ucraineni pentru a doua oară, să renunțe la astfel de prostii.

      6
      • Faptul ca sunt caucazieni si crestini nu-i face in niciun fel ‘civilizati’ sau ‘civilizabili’ pentru a se alatura lumii occidentale. Intre un crestin rus si un musulman sau crestin african, sa zicem camerunez, eu imi pun toti banii pe african cand vine vorba de omenie si de bunatate.

        Ma astept mai degraba sa fiu omorat pentru un ceas sau un palton de rus, decat de african. E vorba de caracter si de mentalitate aici. Rusii inca traiesc in evul mediu dpdv al acesto rdoua aspecte. Iar agresivitatea tipica a slavilor combinata cu vodca si frigul ii fac sa dea fiori reci oamenilor civilizati.

        34
      • doar o treime de haholi accepta caft cu muscalii, astia azi maine se impaca
        nimeni nu rezista stersului sa ai 100 mii de conscriptori la granita
        e o chestiune de timp
        problema e civilizatia galbena insectoida zetareticuliana

        2
  6. Interesant este ca noul guvern german are o abordare mult mai directa și mai hotărâtă fata de Rusia (cel puțin asa pare din declarații). Acum și aceasta viitoare achiziție pare sa fie pe aceeași linie.
    Legat de Super Hornet, cred ca este încă relevant în ultimele versiuni, iar cu siguranță nemții nu se așteaptă sa îl tina pana în 2070, asa cum ar fi fost cazul nostru. Mai cred ca este o alegere care tine și de costul de utilizare, iar Super Hornetul probabil ca este mai ușor de întreținut și le asigura îndeplinirea obligației de a avea capacitate de lovituri nucleare la un cost mai mic.
    De văzut în viitorul imediat următor reacțiile guvernului german la șantajul rusesc. Pare ca Putin strica ce au făcut serviciile sale secrete 20 de ani, reunește/reimprieteneste ușor ușor, datorita amenințărilor, Statele Unite cu principalele tari europene.

    11
    • Sa speram ca asa va fi si ca Schroeder nu are influenta mare asupra lui Schulz. sa nu uitam ca au fost colegi multi ani, si Schroeder inca mai are influenta mare in SPD. Verzii mereu au fost mai apropiati de rusi, singura speranta e in FPD.
      Parerea mea e ca e doar de schow si vom avea suprrize urate de la noul guvern, inclusiv pt armata. Practic au cumparat minimul necesar de la americani.
      Sa vedem ce fac pe viitor

      4
      • Nu am cum sa dovedesc ce afirm însă opinia mea este ca majoritatea partidelor parlamentare germane sunt infiltrate încă din perioada sovietică, de serviciile de informații sovietice/rusesti(după anul 1991), motiv pentru care, mulți politicieni germani sunt agenți de influenta ai Rusiei.In plus, ca și rusii, foarte mulți politicieni germani dar și non politicieni, își doresc retragerea totala a trupelor americane și britanice de pe teritoriul Germaniei.De ce nu o cer public, dacă își doresc asa ceva?Fac o speculație care pe unii ii va amuza.Cred ca exista un tratat secret încheiat la nivel de guverne, posibil în momentul reunificarea celor doua Germanii, ca o condiție obligatorie, care obliga Germania sa accepte prezenta militara americana și britanica pe teritoriul ei.
        Prezenta și activitatea serviciilor rusești de informații este și acum, ca în perioada sovietică, foarte puternica în Germania unde trăiesc milioane de cetățeni rusi, unii dintre ei, fiind ofițeri de informații sub acoperire sau colaboratori ai SVR și GRU.

        17
        • Știu ca multe din deciziile guvernului german nu ne plac, ni se par pro rusești… dar cred ca pur și simplu sunt pro nemțești, își vad de interesele lor și ca orice tara mare și puternica nu sunt întotdeauna aliniați 100 % cu americanii. Pana la a fi pur și simplu plini de spioni rusi… hmmm. Nu cred ca trebuie sa subapreciem Germania, nici economic și nici militar.

          16
          • În acest moment Rusia și Germania au un interes comun:retragerea trupelor americane din Germania și Europa.Rusii spun pe fata acest lucru iar germanii, o gândesc dar nu spun ce gândesc și strâng rândurile alături de Franta, pentru faptul ca :1.doar împreună, cele doua tari pot controla/domina UE, 2.pentru a evita un conflict militar deschis între cele doua tari, ca în trecut, 3. francezii doresc ca Franta sa redevina o mare putere în Europa, insa se simt marginalizați de SUA pe care o vor, din acest considerent, aliat însă la distanta de Europa.
            Recent, la un sondaj de opinie făcut în rândul populației din Germania, oamenii au declarat ca nu ar dori, ca la nevoie, Germania sa intervină militar în sprijinul SUA, României,Ucrainei și Turciei.
            Consider ca prezenta trupelor americane în Europa, inclusiv în Germania, este foarte necesara și benefica deoarece aduce stabilitate și previne apariția unor stări conflictuale deschise, pe fond naționalist, în vestul Europei, dar si între statele membre UE.
            În timp, au fost documentați destui oficiali vest germani care au lucrat pentru serviciile sovietice de informații.
            În trecut, când erau tineri,seniorii de azi, in special din cadrul Verzilor, SPD și Die Linke, au fost mari simpatizanți ai URSS și comunismului.Cu siguranță că au avut relații personale strânse cu diferite persoane și organizații din URSS, ocazie cu care acei oameni au fost recrutați ca agenți și ajutați sa promoveze în partid și funcții publice de stat sau în cadrul unor ONG-uri, fundații, etc, pentru a putea promova mai bine interesele URSS .Merkel este una din persoanele cu trecut comunist care a ajuns în fruntea CDU și l-a transformat la modul real, într-o copie ideologica a social democraților, doar cu numele, acest partid fiind unul conservator, de dreapta.Dupa anul 1991, acei oameni au fost preluați de SVR și GRU, ajutați sa facă cariera politica, iar ei, la rândul lor, si-au promovat oamenii în poziții cheie, atât în partid cât și în instituțiile de forta ale statului.Oficiali germani critica Rusia, propun tot felul de măsuri însă ceva concret, cu impact foarte negativ pentru Rusia, nu fac.
            Și în timpul WW II, au existat destui germani nativi, la nivel înalt, care au lucrat pentru sovietici, aducând grave prejudicii propriului popor Exemple?Rețeaua Lucy.

            12
            • Frica cea mai mare a US&Israel este o revenire a binomului Germania-Rusia. E nucleară.

              6
            • te contrazic. nemtii nu isi doresc retragerea americanilor. acum doi ani, cand trump a inchis niste mari baze din DE, nemtii s-au inflamat, iar presa a scris, ce pagubos este si cate mil7arde pierd nemtii. ca sa nu mai vorbim de regiuni care chiar se bazau pe banii americanilor cu baze la ei. un punct in plus care i-a enervat a fost ca o parte din resursele retras sunt relocate in Romania. Se ofticau de investitiile americanilor la noi. Asta e. Neamtul e arogant, crede ca i se cuvine si nu imparte cu placere, e egoist al dracu. Sunt in schimb harnici, calculati si te bazezi pe cuvantul lor. Cat or mai fi ada, ca s-au umplut de ciohapşi.

              9
              • S-ar vedea ce își doresc cu adevărat etnicii germani dacă s-ar exprima prin vot, la un referendum.Qmintesc doar etnicii germani deoarece pe străinii naturalizati, inclusiv pe romani, în general, li se fâlfâie de cultura germana.Au aplicat pentru cetățenia germana nu din dorința de a fi parte a culturii germane ci doar pentru a beneficia de avantajele conferite de deținerea cetățeniei germane.
                Ca unii cetateni germani care aveau contracte cu bazele americane închise sau aveau clienți, militari americani, s-au ofticat ca au pierdut sursa de venit, este cu siguranță, adevărat.Eu nu am facut referire la câteva sute sau mii de germani care aveau ca și clienți, militari americani ci la zecile de milioane de etnici germani.La fel a fost și în Franța, după retragerea militarilor americani din aceasta tara.Cei care au avut legături personale directe cu bazele militare americane și militarii americani,au regretat plecarea lor însă marea masa a francezilor, nu au regretat.

                2
  7. F-35 încă nu este vindecat de bolile copilăriei.Probabil din acest motiv, germanii își doresc un aparat ajuns la maturitate tehnologica, robust, mult mai ieftin și ușor de întreținut fata de un F-35.

    3
  8. „Pe de o parte este uimitoare incapatanarea Berlinului de a nu cumpara F 35A si este cu atat mai surprinzatoare cu cat F 35 a fost proiectat exact pentru rolul pe care Super Horneturile si Growlerurile il vor avea in Luftwaffe. O eventuala achizitie de F 35A nu ar pune deloc in primejdie programul FCAS, program care are in vedere inlocuirea flotei de Eurofightere…”

    Chiar este uimitoare ?? Aveti pe site-ul asta reactia cuiva care lucreaza cu Dassault la orice stire despre F35.
    Raspunsul e sub ochii vostri.

    8
  9. nu cred ca are treaba cu F35, companiile germane de top au o foarte mare reticenta in a folosi solutii soft sau cloud de la provideri US. Prefera pe cat posibil solutii open source customizate in house si datacenter propriu. Opinia mea este ca o putere economica de top 5 nu vrea sa fie la mana cuiva cand ia o decizie, iar softul F35 este un blackbox.

    11
  10. Cred ca a contat mai mult capacitatea Growler pentru EW si faptul ca Super Hornet e un bun all rounder; au Eurofighter pentru superioritate aeriana.

    Sigur ca F-35 era o optiune dar nu e totusi un carrier de nukes, pana la urma B61 inca e in teste …

    Apoi eu nu vad echivalent F-35 cu F-18, mai ales in rolurile in care cautau germanii, ECR / EW si IDS, adica avioane specializate. F-35 e un multirol monomotor care inlocuieste in principal F-16 si mai are pana sa poate indeplini, cu tot stealth-ul lui, misiuni asa specializate.

    4
  11. Oare nu au luat F35 pentru că nu e certificat pentru bombe nucleare? Știu că nemții trebuie să mențină o capabilitate de bombardament nuclear și trebuie să țină cont și de asta în alegerea avioanelor. Altfel, de ce nu ar fi mers doar pe Eurofighter?

    3
  12. sa nu uitam ca Germania are din nou o femeie ministru apararii, este a treia in serie. O femeie care nu are absolut nimic de a face, ca si celelalte doua, cu armata, apararea. Asta arata grija Germaniei pt aparare, inarmare.

    Achizitia eventuala a F18 e doar praf in ochi, pe de o parte sa se puna bine cu Amis, (NATO) sa nu mai fie criticata ca nu investeste celebrii 2%, si pe de alta parte sa-si tina, cit de cit, aviatia (piloti, personal) in priza.
    Vrea si sa cistige ceva timp pina iese FCAS, daca iese vreodata. E si o mica amenintare la adresa Frantei, care este f agresiva in programul FCAS, incercind sa domine, chiar sa confiste tot ce-nseamna avion in acest program si sa lase Germaniei doar jucariile drone.

    F 35 ar fi mult prea scump, mai ales ca amis nu ofera la export varianta lor cea mai tare, ci una pt saraci. In plus nemtii nu prea cred in „stealth”, nu-l considera definitoriu pt interventiile in aer.

    Strict autentic, de la o conferinta Airbus privind aviatia. Un manager se scoala si, pe un ton vehement, critica faptul ca aviatia militara nu se preocupa de ecologie. Aplauze puternice.

    11
    • Cum am scris mai sus, opinia mea este ca se vor cumpăra F/A18, cu adevărat, daca se vor cumpăra, nu pentru capabilitățile sale de a transporta bomba cu încărcătură nucleara ci pentru a se cumpăra bunăvoința SUA ca aceasta sa accepte gazoductul rus care va aproviziona în mod direct și masiv, Germania, cu gaz dar și relațiile economice ale Germaniei cu Rusia, în general.Cred ca în baza unui tratat guvernamental care trebuie sa rămână secret pentru populație, încheiat probabil, ca o condiție pentru acceptarea reunificarea celor doua Germanii, și care conține clauze cu caracter obligatoriu pentru Germania, aceasta tara are nevoie de acceptul SUA, în multe domenii sensibile , importante.
      Pe buna dreptate, germanii procedează corect ca nu se dotează exclusiv cu F35 ci prefera sa își dezvolte alături de francezi și spanioli, propriul avion, pentru ca în acest fel, în loc sa își pună pe butuci, industria de profil și cea dezvoltata pe orizontala, o dezvolta.

      1
  13. În primul rând: „Germania își va menține capabilitățile NATO neîntrerupte și, prin urmare, își va ține promisiunile față de NATO. Introducerea sistemelor de arme care sunt disponibile pe piață în timp util este necesară pentru transferul de capabilități.”
    În al doilea rând: „Industriile germane și europene de apărare lucrează la capacitate maximă. Know-how-ul tehnic și industrial ar trebui păstrat în Germania și Europa și ar trebui promovate noile dezvoltări.”
    În al treilea rând: „Viitorul forțelor aeriene va fi sistemul de arme de generație următoare (NGWS) dezvoltat și construit în Europa într-un sistem aerian de luptă viitor (FCAS)”.

    https://esut.de/2021/10/meldungen/30168/tornado-nachfolge-bundesregierung-nimmt-stellung-zu-beschaffungskriterien/

    Apropos, hotarirea inca nu e luata, Parlamentul va vota de abia la sfirsitul lui 2022, inceput 2023. Nu e deloc sigur ca se va aproba! Parerea mea personala e ca se va aproba dar doar júmate din numarul propus acum. Nu sunt bani. Morile de vint si solarele, acum si hidrogenul, inghit enorm de multi bani.

    9
    • Parcurile eoliene și fotovoltaice sunt rentabile doar dacă sunt subvenționate de stat.
      Pe termen lung este nevoie de zeci de miliarde de euro pentru a întreține cea mai mare parte a comunitatii musulmane și africana din Germania, mai ales a celor veniți după anul 2012 care în marea lor majoritate, sunt lipsiți de educație, dorinta de educație și calificări profesionale adecvate.
      Politicile pe teme de mediu, promovate de Verzi, dacă aceștia vor fi lăsați sa le pună în aplicare asa cum vor, vor crea mari probleme economice și sociale Germaniei.

      5
  14. Completare:
    se preconizeaza ca înlocuitor pentru Tornado sa fie comparate 40 Eurofighter (rol: aer-sol) cu opțiune pentru încă 15, 30 F / A-18F Super Hornets (rol: participare nucleară) și 15 grolleri EA-18G (rol: luptă electronica).

    3
  15. A fost unul prin 2018 care a vrut F-35 dupa care a fost obligat sa demisioneze.

    German Air Force Chief fired for supporting F-35
    https://theaviationgeekclub.com/german-air-force-chief-fired-for-supporting-f-35/

    1
  16. Cine cumpara F35 jura credinta SUA. Altfel nu mai zboara astfel de aparate impotriva intereselor americane … cel putin nu va risca cu avioanele inarmate ..

    • 🙂 Si cine cumpara Growler sau Super Hornet jura credinta Canadei?!

      15
      • Pe principiul asta orice producator poate pune probleme, dar …. Canada nu e SUA cu interese globale … cineva spunea ca softul F35 este un blackbox – adica o cutiuta cu surprize …

        Deci orice schimbare de viziune te aduce in zona de incertitudine … nu doar in zona de lipsa de piese de schimb …

        Oricum cine cumpara tehnica de genul asta isi asuma / trebuie sa ia in considerare astfel de posibile probleme …

        Sa fie doar o exagerare?

        1
  17. Poate nu cumpara F-35 de bun ce este(stiu ei ce stiu)? Sau poate ca abia acum doua luni a primit Nuclear Design Certification(a lansat niste machete de bombe B61)? Si inca nu are Nuclear Operational Certification, care implica mult mai mult decat lansarea unor bombe inerte? De ce sa dai o caruta de bani(pret+mai ales exploatare) pe un avion care inca nu face ce ai tu nevoie, cand poti sa cumperi ceva certificat ptr asa ceva +o versiune dedicata razboiului electronic. Decat sa ia un avion scump care, cica, face un pic din toate, iei doua versiuni ale unui avion, dedicate misiunilor respective.

    4
  18. Acele F-18 E/F pe care le vor nemtii, cum si in ce conditii pot folosi bombele B-61?

  19. Decizia asta (nevalidată de Bundestag încă) poate sà aibă explicații mai complexe – politice, economice, militare.

    Din dpdv politic, principalii actori sunt Franța, pentru care alegerea unui F-35 ar fi foarte rău văzută în cadrul FCAS, și SUA, care pot să fie mulțumite cu o comandă unui furnizor american.

    Din punct de vedere economic, este și mai complicat, ce a putut să fie determinant ?
    Costul de exploatare al lui F-35 ? A tine cont de Airbus, fiindcă o comandă mixtă F-35 / Typhoon are mai putine justificări decât F-18 / Typhoon. Probleme cu LM, fiindcă aceștia nu au vrut să colaboreze cu Airbus pentru modernizarea P-3 de patrulă maritimă germane.

    Dpdv militar : militarii germani sunt mai putini convinși de invicibilitatea stealth-ului pe termen lung față de progresele detecției multispectrale. Au metodele lor de luptă, cu jamming și lovituri anti-radar, Growler le convine.
    Mai este și problema rachetei de croazieră Taurus. Nu este calificată pe Typhoon iar pe F-35 nu intră în cală. În mod bizar, este calificată pe F-18.

    Pe de altà parte, ministra germană a apărării a declarat duminica trecută că vrea o soluție europeană pentru bomba nucleare. Dracu’ să-i pieptene dacă știu ce vor :
    « Deutschland beteiligt sich am Nato-Atomprogramm. Aber: Die Tornados der Luftwaffe, die die amerikanischen Atomwaffen ins Ziel tragen würden, sind alt und marode.
    Lambrecht: „Stimmt. Wichtig ist, dass wir die Tornados bis 2030 ersetzen.“
    Es gibt das europäische Kampfflugzeug Eurofighter oder amerikanische F-18- bzw. F-35-Jets. Was wollen Sie?
    Lambrecht: „Ich werde alle Optionen abwägen. Beim Eurofighter müssen wir klären, ob und wie schnell ihn die USA für atomare Waffen zertifizieren würden. Wir tun gut daran, auch eine europäische Lösung ganz konsequent zu prüfen.“
    https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/erstes-interview-mit-neu-verteidigungsministerin-lambrecht-wir-muessen-putin-ins-78584768.bild.html?wtmc=twttr.shr

    1
    • Din ce am citit, se pare ca nemti sunt destul de convinsi ca tehnologia stealth a generatiei a 5-a, va fi irelevanta in cativa ani. Asta si faptul ca au nevoie de FCAS (fie ca le place sa recunoasca sau nu, nu au alta alternative decat sa cumpere din USA daca FCAS pica, si dupa episodul Trump ma indoiesc ca vor face asa ceva) ii va face sa nu se uite dupa F-35, sis a doreasca sa sara peste o generatie de avioane.

      Achizitia de P-8A (P-8A este norma, fiind achizitionat de mai toata lumea) de catre Bundeswher, nju a fost vazuta bine de francezi (au zis ca trpileaza MAWS), insa P-3 nu mai oferea nici o perspective, iar Solutia oferita de francezi cu Atlantique-2 modernizat ca si stop gap, a fost nerealista (cum faci trecerea de pe P-3 pe A-2 vizavi de oameni, costuri , tehnica, etc cand sti ca oricum va trebui sa faci tranzitia catre MAWS)
      Cred ca FCAS a intrat in linie dreapta , si probleme mai au doar cu MGCS din cauza Rheinmetall.

      F-18 este solutia safe si care ar multumi pe toata lumea (nemti, francezi, americani). In rest sunt atat jocuri politice cat si economice (asa cum posibilia achizitie de Apache este un semnal catre francezi, certificarea EF pt munitie nucleara poate fi un semnal catre americani – nemti au banii, si rabdare, si la nevoie isi pot asuma costurile sa extinda viata Tornado)
      Era interesant de vazut ce alegere faceau elventeinii si finlandezii, daca nemtii faceau acest anunt cu F-18 ceva mai devreme

      La EF nu vor renunta mai ales ca se pare ca Henshold va realiza radarul AESA si DASS-ul va fi deasemenea fabricat in Germania. EF Quadriga cu CAPTOR-E + DASS, va apropria Typhon ca si capabilitati de Rafale cu RBE2 + SPECTRA. Typhon nu are un echivalent pt TALIOS (din cate stiu Typhon in Arabia Saudita este utilizeaza Damocles)

      Cel mai simplu e sa vezi documentele oficiale (in programul de inzestrare iti dau si o mini-analizaa rsicurilor pe fiecare program) : https://www.bmvg.de/resource/blob/5087624/36a242084736fe0766e88e45f888893a/20210531-download-13-bericht-zu-ruestungsangelegenheiten-data.pdf

      17
      • Convingerile germanilor in materie de tehnica militara au devenit cel putin ciudate in ultimii ani. Nu sunt ei cei care au facut fregate de 5000 t echipate cu niste inspaimantatoare tunuri cu apa?

        2
  20. Buna alegere ! F-18 deja e un program matur , pus la punct fata de F-35 care are inca hibe si bolile copilariei .
    Asta nu-i magie , e doar normalitate . Adica iei ce ai nevoie .
    Si acum zic ca mult mai ok era si pt. noi F-ul 18 decat 16 dar na , bune or fi s-astea sa scoata viitori piloti pregatiti la ninvel Nato .Sa nu se smiorcaie Putin ca avem aviatie performanta si-i amenintam granitele

    2
  21. Le-au cumparat pt. Growlere

    Nu prea incape avionica si APU pe Typhoon

    Imi inchipui ca aia de la Boeing le-au zis ceva de genul „mdaa, va trebuie 2 pt 1”

  22. F/A18 SuperHornet noi nouțe era o soluție și pentru Romania

    1
  23. Noi cu SH-uri, e tara plina de SH.
    Mai bine bmw 3-rd hand decit dacie noua…
    Visam la cai verzi pe pereti, nu ne trebuie noua F35, nu avem bani sa-l zburam, asta e realitatea.
    Cind or incepe si F16 SH sa pice ca Migurile, atunci sa vezi distractie.
    Poate mai gasim niste Mirage pe la franci, eftine …
    Nu sint bune Saab-urile noi sau F18 noi, e scumpeeee…
    O sa fim intr-o stare de tranzitie perpetua, in toate domeniile … si asta arata lipsa de viziune a conducatorilor, ca sa nu zic prostia si incompetenta.
    Problema mare e ca ne mor pilotii, care nu pot fi inlocuiti usor, dureaza ani ca sa formezi un pilot bun, competent, si deja timpul e un lux pe care nu-l mai avem.
    Toate trenurile bune s-au pierdut, nu am profitat de nimic, decit de spaga, incompetenta si prostie.
    Ce viitor avem ?
    Nemtii au fost ingenunchiati in al doilea razboi mondial, dar la fel ca in cazul japonezilor, prin MUNCA si sustinere externa, au reusit sa ajunga unde sint azi.
    Noi ? Doar anti-romani la conducere, sa vinda totul pe nimic, sa distruga ceece mai era functional din industrie si nu numai, sa fure, minta, insele, sa ia spaga si sa faca orice e necesar ca sa-i mearga bine, asta au facut marii conducatori care i-am avut.
    Baieti, faceti-va bagajul, ca nu se stie cind pleaca ultimul tren spre civilizatie.
    Se pare ca inca mai avem resurse nevindute strainilor, inca primim bani sa facem DEZVOLTARE cu ei, nu spaga si risipit… dar nu va mai dura mult si robinetul se va inchide. Nota de plata deja creste pe zi ce trece, traim pe datorie, un lucru care guvernantii nu-l inteleg…
    Sa ne fereasca al de sus sa plece corporatiile din Romania, ca nu mai sintem atractivi, ca nu se mai uita nimeni la noi…
    Erau buneee F18, Gripen, etc… dar n-ai cu cine…

    2
  24. Bombele nucleare B-61 ar putea fi decisive în decizia Germaniei de a se întoarce la F-35
    Administrația Națională de Securitate Nucleară (NNSA) a SUA, organism de pe lângă Departamentul Energiei care se ocupă de stocurile de arme nucleare americane, a publicat în noiembrie o actualizare privind tipurile de aeronave care urmează să fie certificate pentru a transporta cea mai recentă versiune a bombelor nucleare tactice B-61 (B-61-12), iar pe listă figurează Tornado, F-15, F-16, B-2 „Spirit”, B-21 Raider și F-35, însă nu și F/A-18F Super Hornet.

    Acest lucru se datorează faptului că Hornet a fost dezvoltat în mod special pentru Marina SUA, iar această categorie de forțe a întrerupt încă din 1994 utilizarea bombelor B-61 la bordul portavioanelor.

    Astfel, noul executiv german ar putea reveni la F-35 în locul lui Super Hornet. Aeronava produsă de Lockheed Martin va primi în curând certificarea pentru a transporta noua bombă B-61-12 cu putere cuprinsă între 0,3 și 50 kt.
    https://www.defenseromania.ro/bombele-nucleare-b-61-ar-putea-fi-decisive-in-decizia-germaniei-de-a-se-intoarce-la-f-35_614348.html

    2
  25. Ceva nu se potriveste.
    „Once procured, Germany is likely to arm its Super Hornets with the B61 nuclear bomb, also an American-made weapon.”
    https://eurasiantimes.com/germany-approves-nuclear-capable-f-a-18-super-hornets-ew-aircraft-ea-18g-growlers-to-modernize-fleet-media/ stirea e din 25.11.2021

    https://fas.org/blogs/security/2021/12/fa-18_removed-from-fact-sheet/
    si in 15.12.2021 aflam ca
    „The National Nuclear Security Administration (NNSA) has quietly removed the F/A-18F Super Hornet from its B61-12 nuclear bomb fact sheet.
    No public explanation has been offered for why the aircraft was removed or added in the first place.”

    „I have also asked the Defense Department, but it has not responded yet. Update: DOD said “there is not a requirement for the F/A-18F to be certified to carry the B61-12.” „

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *