Rusia si coruptia din sistemul sau militar

O data cu realegerea, era sa scriu trialegerea, lui Vladimir Putin ca Presedinte al Rusiei, se face mare tapaj, mare, pe tema anticoruptiei! Cam ca pe la noi, numai ca la rusii anticoruptia are in vizor in primul rand sistemul militar de achizitii! La noi asa ceva ar fi imposibil, ca la noi nu se fac achizitii, dar ma rog, sa revenim la ivani.

Dupa o lunga serie de probleme jenante chiar, sidromul Bulava fiind aici cap de afis, in domeniul achizitilor militare si dupa ce Kremlinul a facut pe dracu’ ghem si le-a marit substantial salariile militarilor (acum un tanar ofiter incepator ajunge la 2000$/luna), Vladimir Putin incearca sa stavileasca problema coruptiei in armata.

Problemele nu tin doar de siguranta nationala, prin cumpararea de efecte de proasta calitate, ci se resfrang si asupra industriei militare rusesti, asupra calitatii armelor produse, care desi proiectate foarte bine, au rateuri din cauza componentelor de slaba calitate, livrate de firme private, cu relatii pe sus.

Stim cu toti o mai veche disputa priviind calitatea indoielnica a armelor rusesti, pusa de multe ori pe seama slabei pregatiri a celor care le folosesc, in general ciuhabi semianalfabeti. Numai ca din orice punct de vedere am privi lucrurile, armele rusesti sunt destul de slabe. Si asta nu o spunem noi, ci chiar generali si oficiali seriosi din Ministerul Rus al Apararii, printre care se numara insusi Seful Statului Major al Trupelor de Uscat, care se plangea de calitatea precara a tancurilor model T-90, produse recent.

Ori problema fiabilitati sau chiar a capacitati de a face ce scrie in pliant, este una care da mult de furca industriei militare ruse. Industrie care este foarte importanta, detinand nu mai putin de 25% din personalul angajat in industria grea rusa.

Asa ca Putin cere acum industriei sale calitate, sau pierderea comenzilor, iar acest lucru a creat mari framantari intr-o industrie obisnuita sa faca cam ce credea ea de cuvinta.

Si nu trebuie uitat ca desi Razboiul Rece s-a incheiat, provocarile militare la granitele Rusiei inca persista. Scutul antiracheta al NATO va cere cu siguranta un raspuns pe masura, macar din orgoliu, daca nu din necesitate, iar daca calitatea nu va fi cea estimata, Rusia nu numai ca se va face de ras, dar isi va pierde si client externi, iar asta inseamna pierderi de miliarde de dolari, intr-o economie destul de fragila.

Adica sa nu ramana iar ca papagalii, la fel ca in cazul Crizei rachetelor din Cuba.

Sursa: strategypage

5 comentarii:

 1. Hai sa nu fim asa carcotasi.
  Se stie prea bine ca AirForceOane are piese de schimb contrafacute cu duiumu, asta chiar pentagonul o recunoaste.
  Se pare ca si pe la F35, saracutul sta c-am prost la unele piese „de calitate”
  Pe cine ii mai intereseaza de calitate, totul e un cerc vicios in puterea celor cu decizii.
  Imi dai contractul … iti fac lobby … si tot asa.

  • Corect Mircea, dar se pare ca si piesele contrafacute sunt de mai multe feluri, ca altfel nu-l vad pe Putin facand ham-ham degeaba. Stie el ce nu stim noi, da stiu generalii lui!

 2. Astia de la strategypage sunt niste antri rusnaci si proamericani,niste propagandisti obezi,nu ca ar fi rau,dar nu prea am incredere in ce scriu americanii,deocamdata un sistem rusesc le-a doborat lor sentinelul de 200 mil de dolari,asa ca gura mai mica despre calitatea armelor rusesti,intr-adevar americanii asta isi doresc,in realitate toate razboaiele in care arme americane s-au confruntat cu cele rusesti,alea rusesti erau de proasta calitate exporturi downgroade unor tari din lumea a 3a,iar cei care operau aceste arme erau slab pregatiti chiar si in comparatie cu un ciolovec din oymiacon,iar superioritatea americanilor era cel putin 10 la 1

 3. AAA am uitat asa au zis si cand au vazut prima data motorul rd 180,nu era shinny si frumos lucrat ca motoarele americane care luceau,dar era de 100 de ori mai bun ca orice motor de racheta american,si acum americanii facandu-se de ras au cumpara cateva zeci de bucati pentru atlasurile lor,nu cunosc vreun caz in care rusii sa cumpere arme americane sau componente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *