Avem probleme! Mari!

Si nu sunt legate doar de inzestrarea armatei dar au repercusiuni directe in modul in care este facuta aceasta si cum este exploatata!

Tot la resursa umana ajungem si anume la modul cum este formata si organizata!

Mai in detaliu, cu cateva exemple, aici – va invit sa urmariti tot interviul:

Sa rezumam cele cateva metehne evidente:

  1. Organizare defectuoasa a gestiunii programelor;
  2. Organigrama prea stufoasa, ultrabirocratizata, a programelor militare;
  3. Organizare defectuoasa a lantului logistic;
  4. Antrenament insuficient la toate categoriile de forte – putin spus;
  5. Cultura organizationala cu metehne sovietice (dupa unii) dar putem afirma linistiti ca „istorice”, anterioare comunismului (am mai prezentat problemele trupei in perioada primului si celui de-al doilea razboi mondial).
  6. Neglijarea corpului subofiterilor;
  7. Lipsa initiativei, deciziei si autonomiei in majoritatea esaloanelor;
  8. Centralizarea deciziei la nivel superior;
  9. Modul de rezolvare a problemelor prin bifarea unei liste cu conditii minimaliste si nu a unor capacitati reale necesare apararii (avem capacitatea de politie aeriana, avem capacitate de protectie a apelor teritoriale, etc.). Aceasta nu incurajeaza oamenii cu vocatie, care gandesc si rezolva problemele in profunzime, ci doar crearea unei „pojghite de minima rezistenta”;
  10. Lipsa unui model de formare specific si compatibil cu al partenerilor occidentali: programele de formare USMC, franceze sau germane. Spre exemplu, USMC a avut un program de formare subofiteri in Romania, insa programul a luat sfarsit.
  11. Politizarea conducerii armatei.

Pe scurt, ne-am obisnuit sa mimam totul, doar sa dea bine pe hartie: antrenament, capacitati, buget de 2%, decizii, initiativa.

Practic, si in acest caz, sistemul ar trebui reconstruit de la zero, iar pentru a avea ceva functional si bine rodat ar putea lua cateva decenii – cam cat timpul trecut de la Revolutie pana astazi, timp in care mai mult s-a mimat decat s-a facut reforma atat de necesara nu doar a Armatei ci a statului roman in ansamblu (recomand si articolul de aici).

 

Marius Zgureanu

 

51 de comentarii:

  1. Cu părere de rău îți spun că ești un optimist incurabil. Sa zici că avem nevoie de 30 ani sa schimbam in bine resursa umană din MaPN și implicit tot ce rezultă de aici: programe, politici, tactici…e prea mult optimism. Noi in gena noastră de obidiți, căutăm mereu un tatuc atoate-stiutor. Nu o sa fim niciodată Armata Germana cea din anii de început ai ww2, referitor ressursa umană și independența la nivel operativ tactic, ofițerii pe front putând acționa în funcție de situația din teren fără să aștepte ordine de la Statul Major. Atât timp cât generalii și cei din parchetele militare sunt mana in mana sa se mențină legea tăcerii și mafia furtului, atunci nu o sa vezi inițiativa și descentralizare – nu știu dacă e cuvântul potrivit. P.S ești prea finuț… Asteptam dezvăluiri de DNA, de Curte Marțială dar e doar o pietricica aruncata pe luciul unui lac. ?

  2. dacă avem politizare excesivă după ’89 înainte despre ce vorbim,subordonare completă partidului?
    aceasta expresie mi se pare alibiul perfect pentru armată,noi ne-am făcut treaba atât cât ne-a lăsat politicul….nu că am fi fost mână în mână cu ei.
    controlul civil peste structurile de forță se face prin politic,nu am inventat noi roata.
    problema este ca cei care trebuia sa exercite acest control sunt niste obositi in directă legatura cu cei pe care trebuie să-i supravegheze.colapsul actual la inzestrare,echipare si resursa umana este o vină impartită nu una unilaterala.

  3. Faza nasoala este ca în acest moment marea majoritate a celor care aleg cariera militara o fac ptr avantaje. Avantajul salariului mare și câștigat relativ ușor, al misiunilor în TO plătite cu sume mari în valuta, al pensionarii la vârste rezonabile cu pensii babane, al uniformei militare care da bine la gagici. De ce credeți ca s a umplut armata de fete cu alura de manechine? Se baga sub „aripa” unui general sau colonel ca aghiotante, iau o căruță de bani ca le baga ala toate sporurile posibile, le avansează „la apelul bocancilor” și la 40 și ceva de ani ies la pensie ca ofițeri superiori cu niște mii de euro. Iar cei câțiva care vin în armata din pasiune, cand vad în ce cloaca au întrat, plina de pupincuriști și PCR uri își iau talpasita după câțiva ani. Mor de ras când citesc postările exaltatilor care vor sa se înroleze rezerviști. Când vor vedea în ce au întrat își vor musca pumnii.

    4
    • Lasa-i mai pe oameni sa se faca activi rezervisti ce vor sa fie.Tot radem atat, pana ne bagam in groapa, pe de o parte din cauza rasului.
      Asta-i sigura speranta ca oameni „exaltati”, „prost de idealisti” sa ajunga in sistem. Ca eu unul sunt satul de dinozauri la activi si fosile de Antipa in rezerva. Rezerva formata din oameni de 60+ ani. Ce facem cu aia? Sport pe gerovital?
      Apropo de gagici:

      https://jurnaldecraiova.ro/oameni-noi-in-politica/

      „Potrivit informatiilor din presa anilor precedenti, Irina Alexe a fost cel mai tanar chestor (grad profesional echivalent celui militar de general cu o stea) din Politia Romana, la doar 35 de ani. Este un mister total felul in care Irina Alexe a ajuns chestor la 35 de ani, lucru care parea imposibil, tinand cont de pasii care trebuie parcursi si de faptul ca acest grad profesional se obtine foarte greu.

      Irina Alexe nu a fost doar cel mai tanar chestor din istorie, ci si unul dintre cei mai tineri pensionari din sistem. Noua membra a conducerii PLUS s-a pensionat la 42 de ani si,are o pensie de aproximativ 13.000 de lei pe luna.”
      Alo, colegii de pe blog, voi la 35 de ani ce faceati, de ce nu sunteti chestori, de ce nu va implicati? Pun problema si eu ca tutele din media care cer „implicarea” oamenilor cinstiti in politica.

      • ah, de eram chestor, puteam fi deja la pensie 🙂

      • Datorita lui Blaga a ajuns Irina Alexe, chestor.Unei relatii personale intime.Asa se zice.

        • Cu urata aia? E drept ca și el e o caricatura de bărbat, dar la banii lui putea sa aleagă ceva mai de soi.

          • Pai mai fratilor, poa’ domnul Blaga sa-si ia pe Selma Hayek, ca nu are nimeni nici o treaba de acolo. Dar nu o fa chestor, ca eu am auzit ca poti „asista” si „secretaria” stabi si fara stele pe umeri.
            @Marius, pai cum sa iesi coane la pensie… pe logica de mai sus 35 de ani o stea, 40, a doua, ca a iesit cu 2 stele pe umar de acolo, la 45 a treia, la 50 a patra, general de armata si apoi bastoanele de maresal. Pai cum sa pleci in floarea varstei si sa iti tai singur craca… pardon bastonul.Nu se face dom’le.
            Apropo citeam ceva despre bundeswehr recent, cred ca se contureaza de un articol, si fortele terestre germane sunt in numar de 65000 de oameni, comandati de un general lt, cu 3 stele. Pai la efectivele alea noi avea deja 4 cu 4 stele si vreo 8 pe margine in rezerva.

            • Cred ca nu te-ai prins pentru ce ne pregatim noi cu atatia ofiteri superiori… sa comandam pe restul din NATO, ca doar tot romanul vrea sa fie sef 🙂

            • Dumitru Prunariu – cosmonaut roman – General de flotila aeriana
              Neil Armstrong, primul om pe Luna – Lieutenant (junior grade)

              Ilie Nastase, tenisme, finalist cupa Davis – general
              Stan Smith, jucator de tenis, finalist cupa Davis – caporal

              ….

              1
      • lka 60 de ani nu mai e rezerva ci e in retragere

    • Daca sunt cativa care poate iau o pensie cu valolare mare in euro asta nu insemana ca toooti iau la fel….stereotipurile strica…in rest cam ai dreptate.

  4. armata sub pretextul secretului a facut printre cele mai mari mizerii, mai ales cu pamanturi (vezi cazul gigi becali). a fost una din institutiile unde s-au evaporat banii cel mai usor

    politizarea este totala, foarte putini profesionisti.
    iar majoritatea problemelor se trag de la urmatoarea deviza : functia bate gradul.
    toti idiotii pusi in functii desi erau maiori si din cauza functiei se comporta de zici ca’s maresali. lipseste echivalenta dintre grad si functie fara sa mai zic competenta pentru functie ca aia e inexistenta

  5. Acum s-au mai echivalat functile cu gradul tocmai ca batea la ochi in nato, si am mai zis pe site, daca vi la masa cu un colonel plin ai venit cu un regiment nu cu un batalion.
    Eu am fost si sunt sustinator al proiectului rezervistilor ca acolo trebuia sa echivaleze grade in rezerva cu esaloane de rezerva. Nici poveste, au facut terci proiectul si in „rezerva generala” plin de colonei si generali.Nici un program real de pregatire activi sau rezerva pe alnga acedemii si in orice stat civilizat jarmata ii un jucator pe piata muncii si cauta sa ia cei mai buni, oameni profesionisti, oameni care aduc plus valoare. sunt un mare sustinator al invatamantului militar, si cred ca absolventul de acadmeie ar putea sa isi incheie cariera general, dar pe langa acea academie cum atragi cei mai buni din domenii de interes in armata? Nimic, si scolarizam regimente anual. Zici ca politica de RU ii facuta de un retardat mintal.Pe langa asta am explicat intr-un articol ca proportia ii total gresita in materie de formare a personalului, la americani nu depasteste 30% poveniti din academii restul ii iau de pe piata, ca ai nevoie de astfel de personal ca sa fi cometitiv.
    Disolutie statala avem in toate sectoarele, armata nu poate fi diferita.Cu toate astea in conditile actuale de securitate cineva ar trebui sa raspunda cu capul pentru situatia asta.

    1
  6. Si inca ceva, partea cu subofiterii mi se pare vitala. Daca ai subofiteri buni, ii tratezi cu respect(oferi si ceri respect) subunitatea iti merge de la sine, si asta nu o spun din auzite.

    • asta e o chestie de cultura veche la noi. oricine e un sefut sau sef trebuie sa se comporte ca un porc. e adevarat ca sunt oameni si oameni dar majoritatea cu stele sunt sub orice critica

  7. „Sistemul trebuie reconstruit de la zero” de data asta în interesul României. Dar de către cine? Dacă cei care au deciziile fine nu o fac în interesul României, după cum se vede cel puțin în cazul programelor de inarmare unde aparent suntem sabotați, atunci ori cât de mult am reorganiza sau ori cât de mult am cheltui pe arme scumpe, ori cât de mult am face orice… Nu ne va ajuta la nimic. Pt că trădarea face inutilă orice acțiune.

    • Ii un cerc vicios, lasa in sistem oamenii de care iti scriu mai sus si incepi sa ai cu cine. Pestele de la cap se impute dar de la coada se curata.

      1
  8. Problema a început la sfârșitul anilor ’90,odată cu reducerea efectivelor premergătoare aderarii la NATO.
    Au rămas în armată politruci (pe bune, pe vremea lui Ceaușescu erau ofițerii responsabili cu’ ‘instruirea politica’ ‘) și au plecat ofițeri și subofițeri ieșiți de pe băncile școlilor de mai puțin de zece ani. Oameni cu alta mentalitate, ce puteau schimba ceva…

    • Nu, problemele de genul asta au fost mereu, dar mereu in armata romana, si mai ales in corpul de ofiteri. e de ajuns sa citesti ce scriu istorici romani despre armata romana in cele 2 razboaie mondiale. ofiterii nostri au fost mereu de calitate proasta, in medie.

      Isi asuma cineva o reforma radicala a armatei? ar trebui sa inceapa cu prea stufosul corp de ofiteri superiori si sa taie pensiile speciale ale celor care nu au fost in lupta.
      S-a ajuns la situatii penibile in care un inginer ia de 2-3 ori mai putin ca un subofiter de intendenta (caz din familia mea extinsa).
      Nu intra aici cei care si-au pus viata la bataie pe teatrele de lupta si veteranii de razboi, cati mai sunt. De asemenea cei care au fost raniti ar trebui sa primeasca drepturi speciale. Bunicul meu a luptat la Stalingrad, a fost ranit pe frontul de est si primea o indemnizatie derizorie

      • Asa vorbiti de parca ofiterii ar fi niste prosti intr-o tara de destepti.

        Stati linistiti, nu sunt nici mai prosti si nici mai destepti decat ofiterii de politie, functionarii din administratie samd. Asta e materialul uman, cu astia trebuie sa lucram!!!

        1
  9. se uita ceva esential,
    multi tradatorii au nume de bulevarde sau unii dorm in catedrale,
    incepand din scoala elementara nu se face o analiza temeinica a cauzelor reale care au dus la situatia actuala a tarii si implicit a armatei

    la mintea mea, principala cauza este rezultatul educatiei ofiterilor superiori si a pregatirii continue pe care acestia ar trebui sa o desfasoare pe toata durata in care sunt militari activi,

    functia de ofiter superior presupune o mare responsabilitate fata de pregatirea militarilor din subordine pentru ceasu rau,
    daca nu ai tehnica de varf nu faci fata,
    poti eventual sa faci spate,
    dar strategia asta cu spatele nu are legatura cu armata, poate cu drumu de centura,

    problema cu educatia vine din istorie si perpetuarea modelulului otoman de gandire, educatie si pregatire de lupta, si azi la aproape 100 de ani de la disparitia imperiului otoman: conducatorii trebuie toti adulati si respectati mai ales daca conducatorii nu isi fac datoria,

    avem in continuare fani ai lui Carol I si a ispravilor sale de lupta in razboiu de indepedenta,
    unii zic ca Carol I personal ar fi condus inzestrarea si tacticile folosite
    in realitate, atat inzestrarea cat si multe din tacticile folosite erau vai de mama lor,
    legat de inzestrare
    https://www.tehnomil.net/2016/02/18/arma-care-a-facut-independenta/
    apoi, strategia atac la baioneta impotriva redutelor in conditiile in care turcii aveau pusti cu repetitie Winchester a fost de asemenea o eroare cu multi morti si raniti rumani,
    rezultat nici un comandant ruman vinovat,
    toti decorati, nume de strazi, bulevarde, parcuri, etc.

    la marina militara este un articol pe rnhs.info
    https://rnhs.info/personalitati-nicolae-dimitrescu-maican/

    1907 armata trage cu succes in populatia civila,
    nici un vinovat,

    la Marele razboi (ww1) inzestrare praf, tactica este de discutat, etc.

    la ww2
    inzestrare 0 dar cu mult peste ce avem azi,
    scandaluri de coruptie legate de inzestrare multe,
    tara mulsa bine pt ca rejele sa se plimbe cu iahtu nahlin,
    dupa ce conducatoru imperiului britanic care il folosea a renuntat la tron si implicit si la iahtu nahlin,
    pierderi majore de teritorii si populatie rumana,
    poporu in genunchi pe strazi,
    vinovati putini, pedepse tip amenzi de parcare,
    partipantii (politicieni rumani) in scandalurile de armament primesc nume de bulevarde si strazi la capitala si la orasele patriei,

    89,
    armata trage din nou in populatie,
    ca la 1907,
    vinovati prea putini, prea tarziu, pedepse prea mici,
    eliberati prea usor tradatorii putini condamnati,
    dupa 30 de ani conducerea nu vrea sa stim adevaru

    azi,
    visam in continuare doar jafuri ruginite,
    vecinii nostrii isi cumpara tehnica noua sau mai buna ca a noastra,

    tehnica de lupta de viitor se misca prea incet sau nu intra in dotare: p5, corvete, etc,

    nu exista vinovati la conducerea armatei si a tarii,
    avansarile la exceptional curg pe banda rulanta ca si gradele de ofiter superior,
    norok ca populatia are cea mai mare incredere in armata si biserica,
    stiu ei ce stiu,
    n-are cum sa fie rau la un razboi…
    daca ai facut planu la buteliile de vin ce mai conteaza ce se intampla

    fara autoritati nu exista ordine,
    fara ordine nu exista disciplina militara,
    fara disciplina militara…

    2
    • model otoman?
      Pai cum sa zic .. nici otomanii din sec XIX nu se ridicau la satndardele otoane din timpul Filgerului si al Magnificului …

  10. Ce putem vorbi de MAPN cind in urma cu citeva zile PSD-ul isi facea campanie electorala in vrancea de mina cu ambasadorul RUSIEI.Vorbea-ti de rezervisti.pai toti rezervistii sunt aia spalati pe creier de maica rusia,ei si acum povesttesc de tragerile din kazakstan.

  11. Daca trecem in rezerva ceva generali avem fonduri sa-l angajam pe tipu din interviu macar citiva ani ?
    O veste Trista la punctul 10. Deci programul cu USMC sa terminat . Oare nu putea fi prelungit?. Pacat , am avut ocazia sa intilnesc si sa discut cu citiva baieti ai nostrii in aeroport acum ceva ani , tocmai terminasera stagiul in USA , mincasera ceva armata pe pine prin mlastinile din S.Carolina si Florida.
    O concluzie pe care o stiam , suntem sub linia rosie si totul este in declin.

  12. Românii au fost si sunt buni soldați. Problema este cu ofițerii. Niște troglodiți, impotenți in general. Nu există natie vecină cu noi să ne facă față intr-un razboi de lungă durată.
    Românii sunt sârmă de oțel.

  13. uitați-vă la cât de greu se pune degetul pe rana care doare în țara asta de 30 de ani,sistemul public nereformat si arhaic.sunt curios cât îi va ține bărbăția pe cei care se pregătesc de guvernare cu această reformă atât de necesara.

  14. bun…un articol de nota 10 …interviu de asemenea….forum de exceptie….si totusi…ce putem noi face? inafara ca gandim si trimitem scrisori de nemultumire la jigodiile care conduc tara (am explicat in alte articole ce inseamna jigodii, politic si nu numai )…
    Ce e de facut?

    Adica, noi luptam ca ei sa aiba privilegii?….Sa se foloseasca de modele istorice ca ei sa putrezeasca in propiile lor mentalitati?asa ceva nu …..

    De aceea va spun…inafara iluziei ca putem schimba ceva …ce putem face real? Daca se schimba guvernele nu se va face nimic …pana si la piata daca intrebi pe cineva o sa iti spuna ca nu se schimba nimic …doar ei intre ei…..
    Am vorbit doar de inzestrare…..dar mentalul?…..cine il schimba?….

  15. Apropo, omul asta vorbeste de descentralizare in Armata. Ho bre cu star trek-ul mie, civil ca pasarea cerului ce sunt acum, imi trebuie stampila de la Centru pentru o flatulenta zgomotoasa in Bistrita.
    Ce-s figurile astea, auzi la el, descentralizare…

  16. Probleme cu vaicareala la romani, tot timpul ne vaicarim si ne plangem de mila !
    Problema este sa luam decizi permanent, bune rele, dar sa luam !
    Astfel invatam sa mearga lucrurile mai departe !
    Nu sa stai sa vedem ce zice ala, celalat , sefuletu s-o supara !
    Orice organizatie nu este pe persoana fizica a superiorului tau !
    Tu iei decizi in numele organizatie , firmei , institutiei !
    Ca deranjezi prin faptul ca gandesti asta este, dar numai asa evoluam de la stadiul de plante, struti cu capul in nisip, si pupincuristi !
    Eu i-au decizi !
    Incercati si voi, vointa sa aveti !
    O viata ai , sluga si oameni miorlaiciosi si las ca merge asa e plina lumea !
    Incercati va rog sa va schimbati !
    Maine poate fi mai bine !
    Cu Respect !

  17. unul mai inteligent ca mine…
    https://www.reaganfoundation.org/ronald-reagan/reagan-quotes-speeches/inaugural-address-2/
    noi în 2019 încă ne învârtim îj jurul cozii de dragul victimelor perfecte și veșnice .

  18. Bat campii si astia de la Daniala de…
    E o solutie simpla, tot ei au sarit cu gura pe ea
    Au perpetuat neprofesionalismul si acum vin sa dea indicatii pretioase

    2 degete ridicate

  19. Baza de selectie pt cei care doresc sa fie militari este fff slaba, ma refer ca pe termen scurt si mediu vom avea o generatie de tineri care vor fi obezi/fumatori(nu doar de tigari)/slab pregatiti fizic(ore de sport inexistente in scoli) din care nu o sa poti alege nici clasicul 10 din 100. Daca nu se schimba ceva in urmatorii ani o sa fie destul de greu sa formam o armata pt 20 ani activitate

    • aloo tovarasi pai resursa umana se antreneaza fizic si se educa ,voi vreti sa se ceara in armata numai alergatori de maraton si genii ale stiintei ,ati uitat ca pe toate gardurile era un citat din lenin, eu personal inainte de armata, aia obligatorie,deabia eram capabil sa alerg 1km ,dupa primele 3 luni 5 km erau joaca de copil , asta daca nu faci armata la cai cu sarma in nas

  20. Veniamin Franqueline

    Resursa umana? Este uzata, este nascuta obeza si obosita. Am fost prin Irlanda si Suedia, este vizibila dela o posta diferenta de performanta fizica intre irlandezul.sau suedezul mediu si romanul mediu. Nu am avea nicio sansa intr-o competitie intre natiuni, cum este razboiul, cu barbatii romani lipsiti de stamina care estem.
    Nu mai zic de anti performantele.intelectuale, vezi testele Pisa.

  21. Pana la concluziile din articol

    Cred ca avem singura armata din istoria galaxiei care si-a dat in judecata seful statului major, ca sa il dea afara, si ala nu pleca, il dadeau pesedistii afara pe geam si intra inapoi pe usa..

    Asa ca noi sa fim sanatosi

  22. Referitor la resursa umana sunt cateva aprecieri interesante aici https://youtu.be/0jbSJjmGK9A

  23. bun asa…incepem sa devenim realisti. Mai tineti minte acum cativa ani cand lumea visa pe aici la IAR-95 redivivus si IAR-99 cu Brimstone sau sute de „TR-nush cat” facute „aici” ca „fara 5 batalioane de tancuri ultimu’ stranut nici nu vorbim” iar daca spuneai ca ARCA sunt escroci erai taxat de nepatriot? Incepem sa devenim realisti…problema noastra e in primul rand la oameni…pam-pam

    1
  24. vad ca umbla un mit din asta al militarilor geniali dar am avut de-a face cu militari de prin alte tari si singura constanta e ca peste tot erau unii de trebuia sa le ti servetelul la nas ca sa poata sa il sufle, erau atat de imbecili ca nu puteau opera un servetel.
    daca unii cred ca in armata e plin de genii atunci eu cred ca n-au avut treaba o zi cu ea

    si pe langa aia idioti se afla cei mai imaturi oameni pusi pe tot felul de idiotenii ca in liceu.
    diferenta e ca subofiterii si ofiterii la ei sunt mult mai bine pregatiti si semnificativ mai profesionisti.
    la noi e sa fi un mic tiran sa citez „ii f*** sa nu te f*** ei”

  25. Trebuie sa fim realisti, nu avem momentan o capacitate reala de lupta. Initial credeam ca doar tehnica militara este problema majora dar din ce am mai cititi pe aici si resursa umana este o problema. Nu neg profesionalismul celor care lupta in misiunile internationale, dar cred ca sunt destui de putini ca numar fata de necesitatile unui conflict armat in care ipotetic ar fi implicata tara noastra. Inca o problema poate sa fie in cadrul lantului de comanda, banuiesc ca in afara unittaile noastre sunt coordonate de generali SUA. La noi se fac „jocuri de razboi” sau cum se numesc .etc..simulari ale unor diverse situatii si confruntari? Intreb pentru ca nu stiu nimic despre acest subiect ( nu ma refer la aplicatii locale cu cateva unitati militare ) . Daca te gandesti sunt destule probleme incat nu stiu cum ar putea sa fie rezolvate ( nu mai zic de timp util ).
    Tot zilele astea am avut parte ( noi si altii ca noi ) de experimentarea unei realitati destul de neplacute, cea a pragmatismului dus dincolo de imaginatia noastra. Cred ca putini ne imaginam ca SUA o sa lase kurzii asa de descoperiti, ca o sa faca o retragere fara sa negocieze macar in prelabil ceva cat de cat ok si pentru acestia. Prin urmare kurzii au trebuit sa decida cui sa predea zona detinuta de ei in speranta ca vor obtine ulterior ceva. Sa fim seriosi nu cred ca or sa obtina nimic, iar comandantii de unitati poate ca or sa fie chiar arestati de guvernul sirian dupa ce se mai linistesc apele. Nu am vrut sa ma departez de subiect insa invataura de minte este ca nu ar trebui sa ne culcam pe o ureche ca ne apara altii ca exista dreptul international, ONU…etc. Trebuie sa ai si ceva de rezerva, o capacitate reala proprie in propria gradina.

  26. Referitor la poza din titlu,Ceauşescu arăta mai bine decât sute de generali burtoşi,băşinoşi şi beţivi din zilele noastre. R.I.P.

  27. Probleme mari au cadrele militare si pe site-ul RM! Ele nu pot accepta pluralitatea de opinii! Rod al formatiei sau al metehnelor romanesti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *