Kurganets-25, noul standard de MLI rusesc

Kurganets-25_armoured_infantry_fighting_vehicle_Russia_Russian_defense_industry_military_technology_640_002

Noua masina de lupta a infanteriei ruse – Kurganets-25, este parte a programului de modernizare a echipamentului rusesc, alaturi de platformele Armata, Boomerang si Taifun, fiind proiectul uzinei Kurgan si avand scopul de a inlocui vehiculele de lupta BMP, BMD si MT-LB.

Kurganets-25_armoured_infantry_fighting_vehicle_Russia_Russian_defense_industry_line_drawing_blueprint_001

Platforma este dotata standard cu o turela operata electric de 2 oameni si echipata cu un tun cal.30mm 2A42, o mitraliera coaxiala cal. 7,62mm si 4 lansatoare de rachete antitanc Kornet- EM, cu traiectorie spirala, si capacitate trage-si-uita datorita sistemului automat de urmarire a tintei. Astfel sistemul poate angaja concomitent 2 tinte cu o acuratete crescuta de aproximativ 5 ori, zi sau noapte, la o distanta de maxim 5,5km.

cmjaC

Turela cal.30mm

Turela este prevazuta ca si optiune si pentru alte clase de vehicule, cum este cazul transportorului blindat Boomerang.

Exista discutii si speculatii legate si de optiunea de dotare cu arme de calibru mai mare, cum ar fi cazul turelei pentru tunul cal. 57mm cu cos de munitie in compartimentul echipajului. Arme de calibru superior ar putea fi necesare pentru a putea cauza scoaterea din lupta a posibililor oponenti occidentali, cu protectie crescuta in arc frontal, care rezista si la calibre de 30mm sau peste acesta.

57mm_g11Turela cu arma cal. 57mm

Sistemul de lupta este acompaniat de camera cu vizor termic, telemetru laser sigur pentru ochi, navigatie inertiala/GPS si sistem de tragere computerizat.

JCGXt

Turela cal.30mm, „refolosibila” si pentru Boomerang dar si pentru un derivat al platformei Armata

Blindajul de baza este usor si modular, putand fi modificat in functie de nivelul de amenintare. Dincolo de blindajul pasiv, blindatul poate fi echipat cu sistem de protectie activa Drozd-2. Acesta ofera protectie simultana multipla in arc de 120°, cu ajutorul unor mici rachete instalate in tuburi multiple pe turela. Echipajul este format din 3 oameni (sofer, comandant, tragator) situati in partea stanga fata, in timp ce motorul este plasat in dreapta, la care se adauga capacitatea de transport a 8 militari echipati care pot fi debarcati pe rampa electrica din spate. Trapa soferului detine 3 periscoape iar in spatele ei se afla alte 3 trape, chiar la baza turelei.

Kurganets-25_armoured_infantry_fighting_vehicle_Russia_Russian_defense_industry_military_equipment_rear_side_view_001

Propulsia este asigurata de un motor diesel de 800CP care poate duce cele 25 de tone ale vehiculului la viteza maxima de 80km/h pe un tren de rulare cu 7 galeti cauciucati pe fiecare parte.

Kurganets 25 este amfibiu si poate atinge 10km/h in apa datorita unei noi tehnologii cu jeturi de apa.

1

Deci rusii continua sa insiste pe ideea de vehicul de lupta al infanteriei de greutate medie si cu capacitate amfibie si mobilitate ridicata, in detrimentul unei protectii excesive care au dus la cresterea masei omologilor occidentali la peste 30 de tone, pornind de la 32 de tone si atingand chiar 40 in cazul Puma german, ceea ce este practic masa unui T-72A in versiunea de baza.

9f37640dc5d052ffb65de37f9241e78c

PUMA

Ca si comparatie, germanul Puma este echipat cu un tun similar cal. 30mm MK30-2/ABM, alaturi de un lansator de rachete Spike LR .

008_road_jpg_896x604_q90

Concept posibil Boomerang

Boomerang, fratele pe roti al familiei in dezvoltare, pare sa beneficieze de un design care aminteste de Patria AMV si care ar putea fi concurat de ruso-francezul BMP ATOM, anuntat gata de prezentare live, in actiune, pentru luna februarie a acestui an.

ATOM_8x8_modular_armoured_infantry_fighting_vehicle_France_Russia_defense_industry_line_drawing_blueprint_001

ATOM

 

Marius Zgureanu

51 de comentarii:

  1. Datorita multor cursuri de apa din Rusia si Europa, rusii insista ca jucariile lor sa fie amfibii.
    Cu cele 4 rachete Kornet, teoretic, faci praf 4 tancuri de ultima generatie.Posibil sa existe in stocul MLI inca cateva rachete AT Kornet, de rezerva, pentru suplimentarea puterii de foc.
    Personal as prefera sa avem in dotare cateva mii de asemenea jucarii decat obositele noastre T55 si TR85.

  2. Prefer sa ma urc in ceva protejat excesiv, asa cum n-a uitat sa sublinieze Marius, decat sa ma urc in ceva ce cara trupe.

    • T55 si TR85 nu sunt protejate excesiv, mai ales in fata unui tanc modern.Cu un RPG-7 distrugi un T55 si TR85.Sigur, fata de MLI, tancurile mentionate de mine sunt mai protejate.
      Personal nu as vrea sa ma duc la lupta cu T55 sau TR85, adevarate sicrie metalice.Prefer sa fiu infanterist foarte bine instruit echipat cu un Javelin, Spike, Kornet, Metis M sau RPG 29.

    • …dar atunci pierzi mobilitatea, viteza. Nu mai treci in mars un curs de apa. Astepti sa vina genistii cu pontoanele. Pana atunci s-ar putea ca batalia sa fie deja decisa!

      • Daca folosesc noul MLI dezvoltat de rusi nu pierd mobilitate, viteza si nu am nevoie de genisti ca sa trec un curs de apa.

        • ..pai e mult mai greu! Si nu cunosc raportul greutate/tractiune. BMD3 in orice caz nu-l schimba. Asta-i din aluminiu, scump rau, dar daca se arunca cu Kurganul din avion s-ar putea sa-si rupa gatul pana jos…

  3. Sincer nu vad cum ar inlocui vehiculele de lupta BMP, BMD si MT-LB.Peste BMP-1 (nu cred ca rusii mai au multe in dotare) si BMP-2 ar fi superior.Totusi exista BMP-3 care in ultimele variante probabil este cea mai buna masina de lupta a infanteriei din lume.Kurganets-25 este de doua ori mai greu ca un BMD-3/4,asa ca nu-l vad pentru desantul aerian.

    • Sovieticii puteau sa parasuteze tancuri T72.Nu vad de ce rusii nu ar putea parasuta acest MLI.

      • @sorin,nu stiu de unde ai informatia ca,, Sovieticii puteau sa parasuteze tancuri T72.,,dar sigur te inseli. Kurganets-25 pare o dezvoltare logica pt.a crea o platforma comuna care sa inlocuiasca BMP si BMD (la capitolul tancuri au avut o abordare asemanatoare-au renuntat la T-80 in favoarea unei platforme comune T-72 si T-90).Singura problema care o vad este greutatea pe care o are Kurganets-25 si de aici inlocuirea BMD.
        @Eroul Bula,,daca se introduce calibrul 57mm, cel de 100mm devine dedundant (nu afecteaza tancuri moderne iar de IFV / APC-uri se ocupa cel de 57mm),,De IFV / APC-uri se poate ocupa la fel de bine cel de 30mm,AT-10 Stabber poate face praf cam orice tip de tanc iar tunul de 100 mm ofera sprijin infanteriei.Asa ca nu vad ca BMP-3 sa fie inlocuit prea curand.

      • Salut. Cu tot respectul dar e afirmatie eronata rau de tot !!!! Sa transporti e una sa parasutezi e alta !!!!

    • ….ai dreptate si cred ca toata ideea din spatele „kurganului” este productia de masa si ieftinirea produsului. Cred ca asta e ideea de baza. Practic vom avea o singura platforma de rulare pentru toate blindatele Rusiei..de la Armata la Boomerang si Kurganets. Adica standardizare. Si mie imi place mai mult BMP 3. E ceva mai logic dar nu stim acum ce este si cum va fi de fapt kurganets. Inca e secret si speculam. Poate ca va fi mai capabil pana la urma ca BMP3-ul. In alta ordine de idei BMP 1 sunt cu nemiluita in Rusia si prin spatiul ala…Ce n-au exportat au conservat…

      • Din punct de vedere logistic, este grozav sa ai o singura platforma pentru toate blindatele.Ti-ai simplificat viata la maxim.

        • Citeam cu niște ani în urmă un articol în revista Auto Motor und Sport despre cel mai mare centru de piese de schimb din Europa al Mercedes. Aveau ăia un sistem perfect pus la punct de preluare a unei comenzi, găsire a piesei respective într-un depozit imens în timpul cel mai scurt și livrare către client, de te durea mintea. Puteau furniza piese pentru orice automobil Mercedes de prin 1900 toamna până în prezent

          Așa că de ce ar fi logistica militară un bau bau insurmontabil, mai ales că modelele și versiunile de mașini de lutpă nu sunt nici pe departe atât de diverse ca cele auto civile?

          BMP-3 era foarte bun, ce-i mâncâ-n cur pe ăștia să scoată înlocuitori? Ca să simplifice logistica?

          Să ia Piranha de la Mowag eventual : ) )

  4. Pe site-urile rusesti se discuta ca, daca se introduce calibrul 57mm, cel de 100mm devine redundant (nu afecteaza tancuri moderne iar de IFV / APC-uri se ocupa cel de 57mm).

    • Nu ar fi mai simplu sa instalezi tunul de 57 pe un sasiu de tanc ,chiar daca asa ai obtine o noua clasa ?
      Mie mi se pare ca un IFV si un APC obligatoriu trebuie sa fie amfibii si aerotransportabile.Adoptand o turela automat de 57mm ajungi la 30 tone ,practic pierzi capacitatea de a fi amfibiu si aerotransportabil
      ATUNCI MAI BINE CONSTRUIESTI CEVA ASEMANATOR BTR-T BAZAT PE T-55

      • Puma de 30 de tone se transporta cu A400M fara probleme.
        „un IFV si un APC obligatoriu trebuie sa fie amfibii” !?
        Pai aia din Irak, Afganistan, Arabia Saudita si altii ca ei, s-ar putea sa te contrazica 🙂

        • cine poate cumpara A400M?

        • ,,Puma de 30 de tone se transporta cu A400M fara probleme.,,
          mda….in cazul VDV-ului ar trebui parasutate cu tot cu echipaj+grupa,de aceea BMD este un vehicul specializat

          • Din enuntul tau unii ar putea intele ca BMD urile sunt parasutate cu tot cu echipaj si grupa ceea ce nu se intapla nici la VDV !!! Blindatele sunt parasutate separat de echipahe si desant chiar si in VDV , sigur sar si aia dar din alt avion nitel mai inainte !!!!

  5. Cele mai greu incercate trupe de infanterie mecanizata sunt cele israeliene, impotriva Hezbollah si Hamas, care au in dotare rachete antitanc rusesti. Concluzia lor a fost cresterea protectiei APC-urilor la nivelul MBT, adica solutia Namer (care deocamdata are doar mitraliera de 12.7 si mortier, asa ca eu ii spun APC, dar poate fi dotat si cu tun de 30 si Spike in varianta IFV). Parerea mea, daca vrei IFV pe senile (non-amfibiu, merge pe unde merg si tancurile), pentru apararea nationala, trebuie maximizata protectia. Daca vrei si pentru expeditii si contrainsurgenta, atunci un amfibiu gen Patria AMV sau TBT e OK.

      • -Nu e bun. E greu …
        -Asa-i, are 43 de tone. Un mastodont …
        -Nici sa-l parasutam nu merge. Ce bine ne-ar fi prins in Gaza …
        -Si nici amfibiu nu e !!!
        -Pai de ce sa fie amfibiu ? La cata apa e in Israel …
        -Nu scrie in Scriptura ca o sa vina Potopul ? Trebuie sa fie amfibiu !
        – …
        -Si daca-i punem un TROPHY ?
        -Ei, atunci se schimba treaba. E bun!
        🙂

        • nu zic ca avem nevoie neaparat de un MLI greu…
          dar c aintrebare diversa, cu ce sa-l parasutam, chiar si daca e din gama sub 20 de tone? 🙂

          • Incercam sa sintetizez, intr-o forma mai glumeata, varietatea de opinii exprimate pe aici. Nu cred ca exista un transportor ideal. Exista o mare varietate, cu avantaje si dezavantaje.
            Realitatea ne arata ca situatiile se schimba extrem de rapid.
            De aceea mi-a placut ideea de modularitate de la Boxer si Patria.
            Un balans intre cele doua tipuri cred ca ar fi solutia ideala.
            Si daca la capitolul teorie stam bine, practica ne omoara 🙂

            • @Gabriel. Lucrurile sunt mult mai simple. Fiecare stat/armata isi croieste dotarea pe strategia gandita in caz de razboi: ofensiv/defensiv, mobilitate maxima vs viteza, aerotransportabil vs protectie si putere de foc, etc.

              Dotarea fiecarei tari serioase arata de fapt la ce te poti astepta de la ea, iar de la Rusia te poti astepta la atac in mare viteza, coroborat cu flancari si parasutari in spatele frontului. Ei vor dori intotdeauna sa sparga frontul si sa flancheze inamicul.Asta-i tactica lor.
              Simplu!
              Rusii au mers intotdeauna pe cartea vitezei si a usurintei la inaintare in detrimetul unui vehicul greu si cu o mobilitate scazuta, iar eu sunt intru totul de parte lor. Viteza si tactica pot compensa gradul de protectie scazut pana acolo incat mobilitatea castiga net.

              Startegic scopul este distrugerea rapida a armetelor inamice prin incercuire, penetrare in adancime si distrugerea rezervelor si cailor de comunicatii.

              • Ar fi perfect daca ai avea caile de acces libere. Dar uite ca IED-urile au schimbat conceptia de lupta. Ce daca TAB-urile noastre erau zglobii in Afganistan ? Realitatea a aratat ca nu erau adaptate noilor conditii de lupta.
                De aceea prefer un transportor bine protejat. Iar Puma, cu cei 70 km/h, nu e chiar lent, ca sa dau un exemplu.
                M2 Bradley (din aceeasi clasa cu Kurganets) s-a dovedit ineficient in conditiile razboiului asimetric. Americanii au vrut sa-l inlocuiasca, dar lucrurile s-au impotmolit. Dar asta-i alta discutie.

                • Corect Gabi, doar ca rusii nu-si pregatesc armata si nu-si gandesc politica de dotare pentru un razboi asimetric cu ciuhabii prin Arabia 😉 . Ei se uita la NATO si la campiile Poloniei sau Ungariei.
                  Prin mobilitate nu ma refeream la viteza ci la capacitatea unui vehicul de a angaja o varietate cat mai mare de forme de relief fara ajutor, de a fi autonom dpdv al logisticii. Cu Boxer nu poti forta rauri, nu poti traversa mlastini, etc.
                  Germanii au ales protectia in detrimentul mobilitatii si astfel – la fel ca in ww2, unitatile lor de mecanizate au nevoie de infrastructura genistica, un lucru care oricat de bine l-ai avea organizat te incetineste.
                  Vehciulele de tip PT 76, Kurganets/ Boomerang, Armata, etc sunt proiectate sa poata inainta in mare viteza pe orice tip de teren fara sprijin.
                  Sunt doua filosofii diferite si doua strategii diferite: europenii gandesc la un razboi defensiv (aici protectia conteza mai mult) rusii tot la unul defensiv 🙂 , dar care are ca prim obiectiv „atacul preventiv” si aici mobilitatea in orice teren face diferenta.

  6. Probablil T55 si alte T-uri si TR-uri modificate cu turela aia Samson ar fi cea mai la indemana solutie de MLI-uri pentru noi, posibil de realizat si in tara.

  7. off topic un canal polonez despre arme foarte interesant pacat ca nu vb engleza ii despre o bomba inteligenta jssdam :https://www.youtube.com/watch?v=DTqeKdYLvSM enjoy

    • Aia nu e bomba inteligenta, este racheta de croaziera semi-stealth, lansabila din avion. Bate 370 / 1000 km in functie de varianta.

  8. „Deci rusii continua sa insiste pe ideea de vehicul de lupta al infanteriei de greutate medie si cu capacitate amfibie si mobilitate ridicata, in detrimentul unei protectii excesive care au dus la cresterea masei omologilor occidentali la peste 30 de tone, pornind de la 32 de tone si atingand chiar 40 in cazul Puma german, ceea ce este practic masa unui T-72A in versiunea de baza.”

    Nu chiar. Nu uita ca au anuntat si versiunea de ARMATA pentru transport de trupe. Parca chiar aici pe site am vazut ca o sa-i zica T-15 de unde ARMATA de baza, tancul o sa fie T-14.

    • …n-au de ales…in Rusia la fiecare sfert de ceas dai de o apa. Asa ca sunt adaptate pentru propriul relief.. O protectie mai buna semnifica o masa mai mare. Dar asta scade mobilitatea… Desigur e preferabil sa cresti protectia dar din doua rele ei au ales sa fie mobili. Cel mai bine vom vedea filozofia asta la trupele arctice nou infiintate. Au anuntat deja ca blindatele vor fi „adaptate” la conditiile alea…probabil alta masa alt motor si alta senila..

      • Pai tocmai. Brigazi echipate diferit pentru misiuni diferite. Cele grele echipate cu sasiuri Armata, destinate spartului liniei. Cele medii echipate cu sasiuri Kurganets destinate interventilor rapide, exploatarii breselor, operatiuni artice etc., iar Bumerang pentru unitati usoare si/sau de esalon doi. Echiparea cu un sasiu unic la nivel de brigada sau divizie usureaza efortul logistic si de mentenanta. Probabil ca va fi ca si cu T-34 din 3 stricate o sa iasa doua bune.

  9. Vedeti ce pat rus+pro in incercarea de a forta raul Kalmius. In razboi, in zona noastra, nu se poate fara capacitate amfibie.
    ///
    BPM 97 (ce frumusete parca poti pune si un tun de 30 pe 4×4)
    https://www.youtube.com/watch?v=bP9eT1laFw4

    Alta achizitie: Vodnik GAZ-3937 a foat vazut la rusi+pro (Donestsk).

  10. Este important sa nu subestimam forta rusilor in tehnica militara ! Asta au facut si nemtii in al doi-lea razboi mondial !

    • nemti au pierdut al doilea razboi mondial pt ca au fost atacati pe 2 fronturi si nu au fost pregatiti pt iarna rusa atat ! altfel o luau rusi daca era un singur front nemti au trimis trupe si in africa in al 2 razboi mondial rusi nu au trimis asa ca nu tot laudati rusi

  11. stan….ai dreptate,generalii nemti nu stiau ca exista iarna(din surse sigure se pare ca nici nu traisera asa ceva)

  12. Nu e doar un MLI. Exista si versiune de transportor blindat fara prea mult armament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *