Turela Odin KM-570

… chiar din Valhalla… slovena.

 

Cei de la compania slovena Valhalla sunt specializati in turele teleoperabile pentru arme de calibru mic si mijlociu, avand in portotfoliu o gama larga de concepte de astfel de turele.

turela Odin 57 RCWSOdin 57 RCWS (sursa: Valhalla)

Noutatea slovenilor, prezentata la Eurosatory anul acesta, consta in turela teleoperata Odin conceputa in jurul tunului Bofors cal. 57 mm L/70 al BAE Systems iar destinatia produsului este echiparea sasiurilor mai vechi de tancuri, din categoria T-72, Leopard1 sau M-60, pentru a le transforma in MLI greu (HFV=Heavy Fighting Vehicle).

Tunul, la baza o versiune navala, are o elevatie cuprinsa intre -10° si +60° (-25° la +62°) si are o magazie de 100 de proiectile 57×438 mm, o rezerva suplimentara de peste 200 de lovituri fiind stocata in vehicul. Tunul are o lungime de 4,345mm, are o distanta de tragere eficienta pana la 8,5km, un maxima de 17km, cu o cadenta de 200 de proiectile/minut si o viteza la gura tevii de 1035m/s. Armamentul principal este stabilizat, cu sistem electronic de tragere si vizor giro-stabilizat.

t 72 cu turela odin km 570

T-72 cu Odin KM 570

BAE Systems AB au prezentat in 2006 un nou tip de munitie polivalenta (3P) programabila, care poate fi configurata cu ajutorul a 3 moduri ale focoasei de proximitate – timp, impact si strapungere blindaj – permitand comutarea si angajarea tintelor aeriene, navale sau terestre. In 2015 aceeasi companie a prezentat proiectilul ghidat Mk.295 Mod 1 ORKA (Ordnance for Rapid Kill of Attack Craft), care adauga modelului anterior un cap multi-mod de cautare laser semiactiv, iar US Navy au anuntat in acelasi an ca vor dezvolta un proiectil propriu pentru utilizarea pe platformele LCS (Littoral Combat Ship).

 turela odin pe mli puma

Modulul Odin pe un MLI Puma – modelizare (sa nu uitam Marder)

Optional, turela Odin poate primi in locul tunului cal. 57mm, cu o crestere minora a volumului modulului, tunuri de calibru superior, 60mm sau 76mm.

Alaturi de arma principala, turela Odin este echipata cu o mitraliera coaxiala cal. 5,56mm, sau un tun cal. 25mm de tip ATK LW25 (optional ATK M230 sau GD XM301), si una antiaeriana cal. 7,62mm cu miscare independenta, ambele cu o rezerva de munitie de cate 2000 de cartuse fiecare. Producatorul nu a specificat inca nivelul de protectie al modulului turelei, insa acesta se situeaza cel mai probabil la nivel 4K STANAG 4569 (rezista la munitie cal. 14,5mm perforanta trasa de la 20m distanta).  Echipajul, format din comandant, tragator si sofer au locurile plasate in partea din fata a sasiului.

Valhalla ofera si alte optiuni interesante de modernizare a T-72:

 • Instalarea unui modul teleoperabil Magni in partea din spate a turelei tancului, modul echipat cu tun de calibru mic (ATK Bushmaster 25 mm, Rheinmetall Rh 202 20 mm sau 2A14 23 mm) si lansator de grenade automat cal. 30/40mm;

magni

         Modulul Magni

 • Un modul de lupta cal. 30mm Baldr RCWS ce pare solidar cu tunul din turela, echipat in optiune cu 2A42 30mm, Rheinmetall 30mm mk 30-2/abm sau Zastava M86, alaturi d eo mitraliera coaxiala cal. 7,62mm.

baldr rcws

Baldr RCWS

In linii mari, turela Odin este echivalentul vestic la modulul rusesc AU 220M, doar ca Bofors dispune de munitie mai puternica decat rusul. Pentru lupta antitanc ar fi poate interesant ca turela sa poata primi si cateva rachete Spike LR sau Javelin, iar optiunea pentru calibru 76mm este si ea deosebit de interesanta pentru un MLI.

 

Module de lupta Valhalla – video:
https://www.youtube.com/watch?v=yqdDoFPGs5c
Odin KM 570 video:
https://www.youtube.com/watch?v=BNQC0YNF8J0

 

Poate pe viitor vor aparea si module similare pentru cal. 105mm sau 120mm, oarecum similar cu Falcon.

 

Marius Zgureanu

Surse:

http://armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/slovenian_company_valhalla_develops_new_remote_control_weapon_station_for_russian_t-72_tanks_50407164.html

http://www.valhalla-turrets.com/concepts-1/
http://www.valhalla-turrets.com/combat-vehicles-new/

11 comentarii:

 1. Cum dracului toate fostele tari din blocul comunist, tot timpul sunt peste noi?Normal exceptind Albania si Bulgaria….programe de inarmare, productie militara moderna…contracte, etc.
  Am uitat e vara,parlamentul coruptilor in vacanta, vorbe si proiecte. Codrul si frunza verde ne apara, Pesteri mai avem..sa ne retragem acolo, a Muierilor cred preferata noastra:))..plus alte gauri pe sub pamint.
  Stire importanta la Radio Romania actualitati..sa ridicat steagu ROSU, pe intreg litoralul Romanesc , insemnind INOTUL INTERZIS din cauza vintului puternic…..nu care cumva sa trecem lacul rusesc pina la Turci ca pe vremuri!!:))))

 2. gandalf cel alb

  @sirius….
  De ce te miri, dragule,
  Nu iti este clar ca noi(Romania) nu suntem altceva decat piata de desfacere pentru altii!
  Si inca ceva,…….ai nevoie de determinare, ambitie si nu in ultimul rand sa vrei sa faci, bani sunt convins ca s-ar gasi, mai ales cand irosesti o gramada pe panselute, borduri si bancute !
  Noua ne lipsesc!
  Un ex: de 5 (cinci) ani nu suntem in stare sa facem 3 Km de autostrada, sau de aproape 1 an de zile 200 metri pe alta autostrada care a fost data in folosinta electoral
  Atunci cum sa ai pretentii!
  Pacat.
  Asa incat stam si admiram ce fac altii!
  PS.
  Vina este a noastra, nu a lor!
  Intelegi?!

 3. Foarte interesant. Si turela Thor e interesanta. Odin mi se pare cam supradimensionata pentru un MLI dar Thor (50 mm) pare tocmai OK. Poate un pic cam inalte..

  AC-uri pe tancuri nu stiu cat sunt de eficiente, cat aduc in plus; ar fi interesante daca ar putea combate tinte aeriene dar cred ca-s destul de limitate la acest aspect si, oricum, SPAAG-urile sunt pentru elicoptere , mai putin pentru CAS unde-ti trebuie rachete si vehicule dedicate.

  Oricum, interesant pe hartie, dar este vreun model din turelele respective operational undeva?

  • Nu, este proaspat aparut… contrapondere pentru turlele rusesti cu derivat S-60 (care si alea au fost prezentate de cativa ani ca variante pentru IFV ATOM si PT-76, fara sa fi intrat inca in dotare)

 4. Pentru cei interesati de munitia 3P, un clip interesant cu Bofors 40mm:
  https://www.youtube.com/watch?v=wewaCdSW4yc

 5. WTF, e aruncator de grenade, minilansator de rachete sau tun cu proiectile inteligente? Primul test m-a lasat masca.

 6. Pe t55 merge montat? Sau pe tr85? Mai recuperam din rable, nu de alta…

  • Pe T55 ar merge dar nu ca IFV pentru că sasiul e scurt. Ar merge în varianta „fire support vehicle”, în stilul Terminator I/II, cu condiţia să ataşeze şi cel puţin 2 rachete AT pe turela.
   Pe TR85 ar merge în varianta IFV, cu „Namer-izarea” sasiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *