Namer devine masina de lupta

I-a trebuit un deceniu Namerului sa evolueze de la transportor blindat greu la o masina grea de lupta a infanteriei, primind pe parcurs si sistemul de protectie activa Trophy:

In versiunea MLI, Namerul primeste o turela teleoperata pentru tun automat calibrul 30mm, aceeasi cu cea care va fi instalata pe noul lor transportor blindat 8×8 Eitan.

Namerul s-a bucurat si in trecut de studii de instalare a unor turele de genul Samson RWS30, pe baza experientei capatate pe Achzarit…

Namer cu Samson RWS 30Mk1

Vedere spate Namer + Samson Mk1 + lansator Spike ER

si Achzarit echipat similar

Pe actuala turela se observa ca au fost integrati senzorii si lansatoarele sistemului Trophy, parand diferita de cea mai apropiata posibila ruda, Rafael Samson MkII, cu care ar putea avea in comun tunul Orbital ATK Mk44 cal. 30mm.

Elemente vizibile pe noua turela

In imaginea cu plafonul turelei se mai observa niste trape in partea posterioara care ar putea adaposti fie o rezerva de munitie fie lansator de rachete Spike. In partea frontala se observa vizorul tragatorului dar si un al doilea vizor in bila independenta, vizorul comandantului cu posibila functie „hunter-killer”.

Vom afla probabil mai multe in perioada urmatoare, vehiculul aflandu-se in teste…

 

Marius Zgureanu

Surse:

http://warfaretech.blogspot.fr/2017/07/namer-with-new-remote-turret.html

http://www.israeldefense.co.il/en/node/30541

 

10 comentarii:

 1. Interesantă soluţia de turela, foarte joasă şi extinsă spre înapoi.
  Clar are ascendentă în Samson Mk II, cu lansatorul de rachete mutat în spatele turului. Pe plafon se vede, în spate, un capac lung, fără balamale, ăla ridicându-se pentru lansarea de rachete. Se pare că poate fi alimentat cu rachete în poziţia coborât, peretele din spatele turelei având o trapă acolo.
  Tot pe plafonul turelei, în stânga şi in dreapta lansatorului, sunt 2 capace cu balamale, probabil pentru alimentarea Trophy cu c.ontramasuri.
  Şi mai în exterior, pe „aripile” turelei, sunt alte 2 capace pentru intervenţie la radarele din spate ale Trophy.
  Pe plafonul turelei, în faţă, e un alt capac pentru acces la mecanismele turului şi, posibil, pentru realimentare cu muniţie.
  AS putea paria că tunul poate fi alimentat şi din maşină, printr-o trapă, aşa cum era la Samson Mk II.
  Turela plata şi cu suprafaţă mare asigură şi un plus de protecţie compartimentului trupei împotriva muniţiilor top attack, gen M77, M84, posibil SMArt155 sau Bonus155.

  1
  • Eu as fi preferat Trophy pe sasiu, ca in versiunea APC, deoarece vrei sa aperi in principal lateralele si spatele, pe cand pe turela, reactia sa depinde de directia in care este indreptata turela. si nu merge nici cu mecanismul de a indrepta turela spre directia atacului, deoarece vad ca lansatoarele de contramasuri sunt pe lateralele turelei. Deci nu e ca la Bright arrow unde se intoarce sa lanseze capcanele.
   Poate ca Trophy pe sasiu poate afecta campul de rotire si tragere al turelei, dar atunci ne intoarcem tot la solutia Samson MKII sau Elbit UT-30, cu turela care se inalta pentru tragere.

   https://www.youtube.com/watch?v=p4JvqqWzo2c
   https://www.youtube.com/watch?v=wmwJqeBO0h8

   • Si cu ce deranjeaza ca e montat pe turela, Marius? Atita timp cit ofera acoperire la 360 de grade, nu vad cu ce ar incomoda functionarea sistemului montarea pe turela.
    Parerea mea, hic…

    • nu sunt sigur ca pot acoperi corect, daca esti constrans sa tii turela pe o anumita directie, de asta ma „deranjeaza” 🙂
     In fine, e vorba de israelieni si probabil au ei in minte un mod de functionare acoperitor…

     • In caracteristici zice ca Trophy are 2 lansatoare ROTATIVE. 😉
      Si oricum, banuiesc eu, ca la experienta de lupta pe care o au baietii aia, stiu ei mai bine decit noi ce au de facut, nu crezi?
      parerea mea, hic…

      • asta am zis si eu, doar ca ideea mea era, dincolo de complexitatea data de rotire, de ce sa incarci turela cu lansatoarele Trophy, cand pe laterale puteai adauga altceva util, Trophy ramanand pe sasiu.

   • Nu mi se pare o mare crima.
    In plus, Trophy are un numar limitat de incarcaturi in fiecare lansator (nu am aflat cate dar nu e infinit).
    In cazul unui atac in care iti blocheaza deplasarea coloanei si te bubuie cu rachete dintr-o parte, dupa ce termini contramasurile de pe partea respectiva, intorci turela spre inapoi si le folosesti pe celelalte 🙂 ))))
    Glumesc. Din ce am vazut, lansatoarele au un grad destul de mare de libertate si, daca intorci turela intr-o directie, pot trage amandoua in directia respectiva.

 2. In sfarsit, o turela blindata…

 3. O prezentare mai detaliata a turelei.
  Capacul de sus, din spate, nu e pentru rachete, cum credeam, ci pentru aruncatorul de 60mm. Explica ei in videoclip:
  https://www.youtube.com/watch?v=VSxVeEhjLIg
  In momentul asta,turela nu e prevazuta cu rachete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *