Putin vs. Navalnîi

Întotdeauna mi s-a părut nițel ciudat să aud vorbindu-se despre lupta anti-corupție din Rusia. Alexei Navalnîi este un personaj în egală măsură interesant și controversat. Puteți citi mai multe despre el pe clasica wiki, atât în română cât și în engleză. Și vă recomand să citiți mai multe despre el. Este o problemă care ar trebui să ne intereseze direct, cu atât mai mult cu cât, în ultima vreme, se vorbește din ce în ce mai des despre momentul retragerii lui Putin.

Mai jos avem un film ai cărui protagoniști sunt chiar Putin și Navalnîi. Este subtitrat în engleză și vă invit să-l urmăriți.

Scenariile descrise în acest film par familiare fiind un exemplu clasic de dezvoltare a capitalismului după 1989 în multe din țările comuniste, inclusiv România. 

În contextul retragerii lui Putin, lupta pentru înlocuirea lui, va genera „dezbateri” aprinse. Așa că, eu îmi pun câteva întrebări simple: cine îl susține pe Navalnîi? Cât de puternică este această facțiune? Este ea sprijinită din exterior? Și, dacă da, oare suntem din nou într-una din situațiile acelea de tip „Fuck the EU”?

Mi s-a părut interesant că Navalnîi s-a făcut remarcat ca un mare luptător anti-corupție în condițiile în care a avut propriile probleme de natură penală cu legea, fiind el însuși condamnat pentru fraudă, furt și altele asemănătoare. Un fel de hoțul strigă hoțul.

Indiferent de grupările de interese din Rusia, consider că este foarte important ca, la momentul retragerii lui Putin, să avem parte de o tranziție pașnică și rapidă. Repetarea anilor 1990 chiar nu mi se pare o idee bună, mai ales când mă gândesc la arsenalul nuclear al Rusiei.

Nicolae

95 de comentarii:

  1. Că e corupt sau nu, e mai puțin interesant. ( Oricum, neprihănit nu e). Cât timp el are cam aceleași idei de Rusie imperialistă, e pe același palier cu Putin. Chiar mai periculos. O Rusie mai eficientă, mai organizată și mai puțin mafiotizată înseamnă o Rusie mai puternică economic, implicit militar și politic. Cu consecințele de rigoare.

    21
    • Hm ..
      Nu cred ca gasesti politician rus care sa nu fie si nitelus cam imperialist!

      ma rpg sunt unii complet ineficaci cum era Boris cel betiv

  2. 10 ani de lagar in Siberia ..
    Tipic Tarist… dar eficient…
    Ura….!

    1
  3. Mie unuia ce se intampla la rusi mi se pare cumva cam cusut cu ata alba. Miscarile de strada nu prea au dinamica unor miscari populare propriu-zise. Nu se iese „de la 9 la 5” daca ai de gand ceva serios. Adica acum mergem sa-l daramam pe Putin si dupa aia ne ducem acasa ca maine avem serviciu. In general miscarile populare sunt mai dezorganizate, mai iese lumea si luni, si marti si miercuri, incep sa iasa de viner, de sambata, raman nucleele hardcore sa manifesteze toata saptamana, samd. Astia par prea disciplinati. Nu se sparg vitrine, batai mai serioase sunt in Olanda, samd. La miscarile alea cu adevarat populare se afiliaza si tot felul de derbedei ocazionali, sunt mai violente, etc. In fine…eu cred ca se va fasai ca in Belarus. Probabil sunt multi rusi care nu-l au la inima pe Putin dar nu mi se pare ca miscarile astea au tractiunea necesara pt. a-l da jos.

    11
    • Câteodată mă întreb dacă nu cumva e o regie menită să-l credibilizeze pe navalnîi. Nu s-au sfiit să ucidă opozanți prin țări din vest, dar se rușinează în fața ăstuia….

      6
    • @stelian, așa s-a ieșit și la noi. Oamenii ies când pot, iar genul acesta de presiune are efect pe termen mai lung. La noi a avut că efect mobilizarea unor categorii de oameni care înainte nu erau deloc interesați de alegeri, de politică și au permis apariția unor noi forte politice și dispariția altora. Nu mai se fac revoluțiile că în 1917-1918/19, social media a schimbat multe.
      Presupun că se activează și alte forțe în fundal

      3
  4. Hmmm….condamnat pentru coruptie de justitia lui putin…

    11
    • Si crezi ca asdta il face mai putin corupt?!

      Ca ce fu in Rusia ….. uf! Cum sa iti zic prin anii 80 la Chisinau se zcea ca numa Stefam cel Mare nu fura .. ptr ca are mainile ocupate (intr-una tine sabia, in alta crucea). Ei bine asta nu este impediment in Rusia unde se fura de la 4 maini in sus!!!!

      Imi este frica ca daca ar fi un om cinstit l-ar interna la balamuc !!!!

  5. nimeni nu cade de la putere de capul lui acolo cum si reciproca e perfect valabila.
    in functie de rezultatul negocierilor dintre kgb si armata se ajunge la un numitor comun cu o persoană dispusa sa nu se abata de la agenda celor doi poli de putere….lupta politica e doar de expus in vitrina.
    oricum greu tare cu pensionarea liderilor in mama russia,sunt sortiti accidentelor si bolilor galopante.

    12
  6. Eu vad protestele astea ca o replica directa la asaltul Capitolului.
    Multi analisti spun ca si o Rusie democratica va practica aceeasi strategie de securitate.
    Putin se confrunta acum cu ceea ce unii analisti numesc ‘capcana clasei mijlocii’ prin care toti dictatorii care reusesc sa avansexe economic tara vor avea probleme cu clasa de mijloc care s-a creat.
    Eu vad o Rusie care a slabit si mai mult.
    1991 a fost primul pas in spargerea Rusiei, al doilea pas va fi si cand pierde controlul asupra satelitlor lucru care e in derulare (vezi Maia Sandu, Ucrania e mai inclinata catre SUA decat catre Moscova, Kazachstan a eliminat alfabetul Chirilic, cu greu se incearca limitatea influentei Chinezesti in asia centrala)

    Asa ca pt specialisti se vede vad o rusie din ce mai incapabila pt urmatoarea generatie datorita scaderii populatiei,sanctiunilor, aparitia unei clase mijlocii care nu mai tolereaza sa traiasca intr-o oligarhie.

    11
  7. Între Navalnii și Putin? Întotdeauna la Kremlin lumea (USA) a preferat un țar mai în vârstă, fiindcă este mai precaut. Ăsta micu, șalanger declarat după probleme cu Fiscul (reale poate), nu prea are declarații liniștitoare la adresa Republicii Moldova.

    4
  8. Vrem nu vrem, Putin et co, a salvat Rusia de la destramare!

    Cum ?! Simplu a schimbat lantul comunist ingust si ruginit cu unul mai lung , stralucitor, a mai pus si un blid plin in fata cetateanului aratandu-I dusmanul tot-odata!

    Nu va ” cadea ” Putin et co , caci vor cadea prea multi si se creaza un haos cumplit.

    In caz de necesitate, veti vedea ca mai ” readuce” un teritoriu la maica Rusie si iar II creste popularitatea!

  9. Navalnîi imi pare fix acceasi specie precum Putin. Nu vrea democratie de tip occidental ci doar mai speciala, el vrea sa preia puterea, atata tot.
    Pe de alta parte Rusia nu poate fi o democratie adevarata, s-ar rupe in bucati in doar cativa ani, asta daca supravietuieste luptelor interne dintre oligarhi.

    Ne mai aducem aminte epoca lui Boris cel betiv, cand rusii isi vindeau armele oricui ofera ceva dolari, cand arsenalul nuclear era paraginit si pazit doar cu numele, cand inginerii rusi erau de vanzare la preturi modice.

    Oricat mi-ar displace politica imperiala ruseasca, nu vad ca solutie reala democratizarea acestei tari construite din bucati si tinuta laolalta doar prin forta.
    In Rusia nu a existat niciodata democratie si nici nu cred ca ar mai exista Rusia daca o democratie reala s-ar dezvolta acolo.

    De gandit insa la decaderea serviciilor secrete rusesti care o tot dau in bara in ultima vreme. N-au reusit sa-l asasineze pe ala (nu mai stiu cum il cheama) la Londra, ba mai mult, cei doi agenti implicati au fost identificati. Cu o seara inainte au fost la prostituate.

    Cu Navalnîi una din doua: ori este circ ieftin si-i va urma lui Putin la conducere pt ca asa vrea Putin, dar inainte de asta il vopsesc in democrat, ori – inca odata – serviciile secrete ruse au data-o in bara, pe propriul lor teren iar Putin nu a avut taria sa-l lichideze si chiar i-a dat drumul in Germania, unde scandalul a izbucnit si mai aprig. In ambele variante cazul Navalnîi poate reprezenta un semnal de alarma in privinta eficientei KGB/GRU, ori fara servicii secrete eficiente Rusia este cam la buricul gol.

    10
    • Navalnii este doar un pion in jocurile PoliticoMilitare dintre Americani si Rusi,este folosit ca o marota de ambele parti,nu poate fi razboi intre un ‘Pion si Putin’!

      2
    • Gurile rele spun ca adevarata slabiciune a Rusiei / serviciilor sta in faptul ca NU Putin a ordonat asasinarea lui …

      7
    • si mie mi se par balbaielile unui serviciu de informatii relativ incompetent. C-o fi ale lor (rusesti), c-o fi americane sau europene nu-mi dau seama. Suprinzator, nu par sa fie chinezii. Sper ca stiu ce fac, desi nu mi se pare. Cum ziceam mai sus, cred ca episodul curent se va fasai ca in Belarus. Pe de alta parte nu stiu daca avem nevoie de o Rusie instabila in vremurile noastre.

      2
    • Tipul a fost in coma, aproape a murit, lucru confirmat de nemti, de doctorii lor. Ma indoiesc ca cineva si-ar risca viata in halul asta doar pentru a impresiona (si nu prea) pe unii, pentru o mascarada care nu mi se pare sa aiba nu stiu ce valoare.
      Tipul e oricum declarat anti-Putin, il acuza ca a furat miliarde. Daca ajunge Navalnii la conducerea Rusiei, Putin nu are cum sa se simta in siguranta, deci nu-l vad (cel putin nu pe el) mentorandu-l sa-i ia locul.

      7
      • @Marcian

        Acu câțiva ani, Navalinii a spus că dacă Putin pleacă binevol de la putere, el e gata să-i garanteze securitatea. Mai ales că în urma modificărilor în constituție, nu-i poate face nimeni nimic lui Putin din punct de vedere legal.

        Navalinâii a fost în comă indusă nu provocată de Noviciok. Nu mai puneți botul la propagandă iefitină.

        3
    • P.S. Crezi ca ar fi Navalnii sustinut de mai toti din occident daca aveau astia info ca e marioneta lui Putler?

      2
    • „De gandit insa la decaderea serviciilor secrete rusesti care o tot dau in bara in ultima vreme.”

      Mmm … sa nu uitam de Brexit, Trump, SolarWinds … nu cred ca o duc asa de rau.

      Uitate la US sau altii care au dat-o in bara cu mister Erdogan.
      Rusia pare slaba la serviciile secrete, dar as zice ca din punct de vedere militar cam serviciile secrete e tot ce mai merge acolo.

      PS: e doar parerea unui om care citeste site-ul asta si ce mai vede pe internet. Nu am nici o specialitate in domeniu.

      2
  10. Cred ca este o spalare de imagine menita de a schimba parerea vestului despre rusi, vor sa aduca ceva capital, vor sa se alieze cu ceva afaceristi vestici creduli, vor sa impresioneze populatiile vestice dand asa o impresie ca uite se democratizeaza rusia. navalnii nu e decat cel pus de servicii sa dea impresie de democratizare , sa pacaleasca , sa dea asa cu vopsea pe nenorocirile ce is la rusi. de fapt de la 1989 pana azi rusii nu au vrut decat cautarea metodelor de a se ridica , de a reveni , de a spala imaginea , de a se reorganiza, de a reocupa teritoriile pierdute, de a fi stapani pe politicul tarilor de langa ei, de a frana dezvoltarea economica a statelor de langa ei , vezi cazul combinatelor romanesti distruse de firma ruseasca mechel , de a recupera avansul tarilor vestice
    asa ca e necesara multa precautie si grija, si e necesar sa nu ne bagam ideea ca gata domne rusii se democratizeaza. e necesar ca rusii sa fie ignorati 50 de ani pana pe la 2071, ca sa fim siguri ca se realizeaza o democratizare reala, desi greu de crezut ca se vor democratiza. probabil vor deveni ceva gen china, o dictatura alimentata de ceva afaceristi americani/europeni tradatori , cu upgrade la armament si capacitati de urmarire a poporului

    10
  11. in o tara care de 1000 de ani nu a cunoscut decat politica unui „tatuc” nu va mai faceti vise pentru democratie. Populatia nu stie in primul rand cum functioneaza asa ceva. Deci indiferent cine va veni, va fi identic. Va sfarsi tot ca un „tatuc”.

    13
  12. „Mi s-a părut interesant că Navalnîi s-a făcut remarcat ca un mare luptător anti-corupție în condițiile în care a avut propriile probleme de natură penală cu legea, fiind el însuși condamnat pentru fraudă, furt și altele asemănătoare. Un fel de hoțul strigă hoțul.”

    Ar trebui sa te interesezi un pic ce fel de acuzatii i-au fost aduse si cat de cusute cu ata alba au fost. Nici macar partea pagubita nu a spus clar ca fost pagubita si totusi justitia rusa l-a condamnat pentru frauda / delapidare.

    5
    • Pai depinde pe cine asculti povestind despre asta, nu-i asa?

      1
    • In Rusia , sub un milion de parai se zice ca esti om cinstit!

      Si daca te sucri cu Vladimir cel Potent , devii briusc al mai giugel baiat . De ex propretaru de la Chelsea …. sau bietul Hodorkovsky care si el lupta ptr demoicratruie dua ce Putin l=-a tinut la bulau si l-a saracit! Ca bietu’ Micha a ami rams cu doar 400 mil parai. Sau euroi … Numa!

  13. viitorul rusiei e alaturi de europa. numai ca bipezii traitori acolo inca nu vor sa faca pasul,
    Navalnai ar putea fi un coriolan draganescu daca ajunge la putere.Tot rus e.Asta nu ne va ajuta la cele 2 problemute ale noastre.
    Poate ca ce se intampla acum il vor legitima pe Navalnai.
    Poate ca se posteaza comentariul

    1
    • Niciodata Rusia nu au avut vocatie europeana. De la tenditele apusene ale Rusiei Kieviene, la marele cnezat moscovit, ei si lumea vestica nu s-au putut alinia nici macar principal specific secolelor in discutie. Mai deprate conceptul de a treia Roma din perioada lui Ivan al IVlea s-a soldat in plan secundar si cu exterminarea persoanelor educate in vest dar si a ideilor vestice. Trecand prin epoca imperiala, Rusia nu a actionat ca un contrabalans al puterilor vestice ci mai degraba ca un subminator constant. Nu trebuie citit mai mult decat Testamentul lui Petru cel Mare sa pricepem pozitionarea Rusiei in relatile externe, dar si comportamentul ei prezent. Testamentul lui Petru find si astazi sanctum scriptae pentru politica Rusiei in raport cu Europa.
      Nici Turcia nu are vocatie europeana dar acolo este alta poveste.

      • da, de-aia Petru cel Mare le-a facut reforma bisericeasca dupa model protestant, iar Caterina cea Mare, una din cele mai luminate imparatese, o germana protestanta, este atat de apreciata in istoria lor, ca sa nu mai vorbim de cate a facut. Plus aliantele matrimoniale ale tarilor cu dinastii din Apus, plus etc. etc. Nu prea au vocatie europeana. De-aia bolsevicii au adoptat o filozofie politica si ideologie care nu are de-a face nimic nici cu hegelianismul, nici cu marxismul, doi ganditori ne-apuseni. De-aia Lenin si-a organizat si castigat revolutia din octombrie ca nu a fost finantat din Germania. Ca sa nu mai vorbim de cultura lor… Toate s-au intamplat din una si aceeasi cauza, ca rusii nu au veleitati europene!

        7
        • Aoleu, cum am ratat eu protestantismul schismat din biserica ortodoxa rusa?
          „Plus aliantele matrimoniale ale tarilor cu dinastii din Apus, plus”, doar din acesta fraza mi-am dat seama ca nu ai citit testamentul lui Petru ce Mare.
          Citeste, si discutam.
          Mai trebuie sa imi spui despre vocatia europeana a rusnacilor ca s-au batut cu Napoleon cot la cot cu austriecii la Austerlitz.

          • Bine ca are vocație europeana Polonia de exemplu, acest Iran din mijlocul Europei.. De fapt ma înșel, are vocație de Europă de secol 13.

            3
          • Nu stiu ce-a facut Petru cel Mare cu biserica rusa dar ce pot sa-ti spun este ca omul s-a dus la munca in santierele navale olandeze ca sa invete meserie. Inteleg ca era un mare admirator al Olandei. Rusia ii datoreaza nasterea flotei iar noi ii datoram accesul Rusiei la Marea Neagra [sarcasm la ultima].
            Pe parte de marina a fost un vizionar pentru rusi.
            Vocatia europeana a rusilor se aplica doar daca toata Europa e sub cizma lor. La asta se reduce, in opinia mea, vocatia europeana a Rusiei.

            9
            • Nicolae, ai perfecta dreptate aici, eu nu vorbesc de schimburi economice si ideologice. Niciodata nu am spus ca Rusia a avut o epoca izolationista a Shogunatului. Never-ever. Ce am spus, si unde colegii fie nu inteleg fie se fac ca nu inteleg este imposibilitatea Rusiei, de 1000 de ani de a merge cu specificitatile ei locale in tandem cu vestul. In 1900 deja avem notiunea constitutionalism in monarhiile europene, unde monarhul este fie mai puternic fie mai ceremonial insa este oarecum limitat de constitutie, iar la rusnaci titulatura completa a tarului este Tar si Autocrat al Rusiei, duma find organ consultativ. Da, vocatie europeana clar, cu T34le inainte.
              Iti dau perfecta dreptate.

              1
              • Paradoxal, eu cred ca Turcia are mai multa vocatie europeana decat Rusia…
                In rest, imi etalam si eu cunostintele de istorie navala… 🙂 Pa’ scurt, ma dadeam dastept! 🙂

                3
            • Refiorma dupa modelul grecesc ce vizau stabilirea uniformității între practicile bisericești grecești și rusești.
              Care a dus la Raskol .
              Si au parut staroverii

          • Protestantismul nu e ‘schismat’, nici macar schismatic. Dpdv al dreptului canonic roman (ei s-au desprins din Biserica Romana) protestantii sunt de-a dreptul eretici, alta ‘incadrare’ juridica, daca pot sa spun asa. Dar revenind: Testamentul lui Petru cel Mare, de care vorbesti tu, e un fals ordinar de la inceputul secolului al XIX-lea. Poti da o simpla cautare pe Google, chiar Wikipedia te duce mai departe. Bun. Dar ideea e cu totul alta: Sa reduci o istorie de 1200 de ani la un singur document mi se pare absurd. Eu l-am citit, pare sa iti dea dreptate, daca nu ar fi un fake, cum ziceam. Eu ma feresc, chiar de ar fi autentic, ceea ce nu este, sa pun stampila pe fruntea unei natii numai pentru un document. Tu ai citit corespondenta lui Petru cel Mare, daca tot zici de el? Cea dovedit autentica. Sau pe a Ecaterinei? Sau corespondenta lui Ivan cel Groaznic pe care tot tu il pomenesti cu Cneazul Andrei Mihailovici Kurbski? Oricum, ideea este una, zic eu, de a nuanta lucrurile. Nu poti intr-un comment de trei randuri sa pui embleme pe istorii milenare. Natiile sunt dependente de conjuncturi istorice; si noi la fel. Ia vezi, de ex., fervoarea filoslava si filorusa din Moldova secolului al XIX-lea! Halal veleitati europene… Si Stefan cel Mare a spus ca o alianta cu turcul care e om mai de cuvant si mai de baza decat orice suveran crestin este de preferat, ceea ce nu l-a impiedicat sa-i bata sa le sune apa-n cap… Inseamna ca natia romana nu are veleitati europene? Cum vorbea Eminescu de ‘Apus’? Inseamna ca nu avem veleitati europene? Cum vorbea Nae Ionescu de ei? etc. etc. Eu zic sa ne ferim de generalizari care numai dauneaza. Generalizarile sunt mai mult ideologii decat adevaruri istorice. In rest, sanatate sa fie!

            11
            • Vb aiurea! Ei au venit peste noi si peste europa de fiecare data! Asa ca nu iti trebuie nici un document!

              2
              • @mitre da. o afirmatie bine argumentata, calibrata pe cel mai nou state of the art in cercetarea istorica. ai spus „de fiecare data”, ai batut toate recordurile de exactitate.

                8
            • Stiu ca este un fals.
              Ti se pare ca nu are tangenta cu realitatea? Mie imi pare a fi cea mai buna si clara radiografie a politicii externe rusesti.Falsul ala este respectat la litera si astazi cu mici retusuri istorice. Chiar fals find. Desi Franta si Marea Britanie si-a ghidat politica dupa acest fals timp de doua secole in raport cu Rusia.
              Da, am citit o parte din ele, daca imi spui ca ai citit tot, mutam discutia pe o luna cel putin si la Academia Romana. La care anume din corespondente te referi? Pentru ca exact ce-i spuneam colegului de redactie Nicoale, eu nu ti-am spus ca s-au izolat. Problema este ca acel schimb cultural si economic ramanea fara ecou. Uita-te ce ecou a avut Renasterea in lume stiuta in acea epoca. Si apoi in Rusia.
              „Schismatic” nu-i injuratura ci un termen mai potrivit ca parca „rupt’ din biserica suna a altceva. Deci de la romano-catolici avem lutherani si cavinisti, din BORus, ce avem? Hai sa nu facem confuzii intre faptul ca Ecaterina cea Mare a invitat colonisti germani si au aparut biserici luterane in orasele mari rusesti. Na-na-na, hai sa vorbim de Doukhobori identificata scurt pe doi ca si secta eretica si practicatntii exilati la inceputul secolului 18 de tarul Nicolae I.
              Daca protestantismul a dat inclusiv un cod al muncii in vest, asa numita etica protestanta a muncii, rusii ce au dat? Concret, fara povesti.
              Eu iti zic ca sunt incompatibili cu Europa, si tu incerci sa ma convingi ca sunt, dupa ce istoric vorbind recent, au subjugat jumatate din Europa. In secolul 21 au anexat o parte dintr-o tara. Da par perfect compatibili cand nu le sare mustarul si pleaca cu t72 de pe loc. Sau cand se pisa cu bolta pe orice tratat americano-european in materie de ecologie.
              Eminescu? Cel educat in „Apus”. Nu stiu, chiar daca in ianuarie i-am luat la puricat textele publicistice, 3 am publica la rubrica PSR, si am recomandat la Arta Razboiului ultima editie, Eminescu Opere complete cu fotocopii dupa documente originale:
              „”Rusia nu se mulţumeşte de a fi luat o parte mare şi frumoasă din vatra Moldovei, nu se mulţumeşte de a fi călcat peste graniţa firească a pamântului românesc, ci voieşte să-şi ia şi sufletele ce se află pe acest pământ şi să mistuiască o parte din poporul român.

              Rusia nu a luat această parte din Moldova pentru ca să-şi asigure graniţele, ci pentru ca să inainteze cu ele, şi nu voieşte să înainteze decât spre a putea stăpâni mai multe suflete.

              Tocmai puşi faţă în faţă cu viaţa rusească românii au început a fi cu atât mai vârtos pătrunşi de farmecul vieţii lor proprii, de bogăţia şi superioritatea individualităţii lor naţionale; tocmai fiind puşi în contact cu ruşii, românii erau mândri de românitatea lor.

              E nobil răsadul din care s-a prăsit acest mic popor românesc, şi, deşi planta nu e mare, rodul e frumos şi îmbelşugat; cele două milioane de români au adunat în curgerea veacurilor mai multe şi mai frumoase comori decît nouăzeci de milioane de ruşi vor putea să adune cândva.

              Nu! Înrâurirea firească a Rusiei ne este stricăcioasă, dar ea nu ne poate nimici. Pentru ca să ne ia individualitatea, Rusia ar trebui să ne dea alta în schimb, şi, cel puţin deocamdată, nu suntem copţi pentru o asemenea degenerare.

              De câte ori ruşii se vor pune în atingere cu noi, vor trebui să simtă superioritatea individualităţii noastre, să fie supăraţi de acest simţământ şi să ne urască mai mult şi tot mai mult.

              Fără îndoială această ură a fost întemeiată pe timpul când între Moldova şi aşa-numita Basarabia comunicaţia era liberă. Ruşii s-au încredinţat că această libertate este primejdioasă numai pentru dânşii şi pentru aceasta au închis graniţele ermeticeşte şi au curmat atingerea între românii de peste Prut şi restul poporului român.

              De atunci şi până acum măsurile silnice pentru stârpirea românismului se iau fără de curmare. Administraţia, biserica şi şcoala sunt cu desăvârşire ruseşti, încât este oprit a canta în ziua de Paşti „Hristos a inviat” în româneşte.

              Nimic în limba românească nu se poate scrie; nimic ce e scris în limba românească, nu poate să treacă graniţa fără de a da loc la presupusuri şi persecuţiuni; ba oamenii de condiţie se feresc de a vorbi în casă româneşte, pentru ca nu cumva o slugă să-i denunţe; într-un cuvânt, orice manifestaţie de viaţă românească e oprită, rău privită şi chiar pedepsită.

              Sute de ani, românii au fost cel puţin indirect stăpâniţi de turci: niciodată însă în curgerea veacurilor, turcii nu au pus în discuţie limba şi naţionalitatea română. Oriunde însă românii au căzut sub stăpânirea directă ori indirectă a slavilor, dezvoltarea lor firească s-a curmat prin mijloace silnice.

              Un stat român înconjurat de state slave poate să fie pentru vrăjmaşii poporului român o iluziune plăcută; pentru români însă el este o nenorocire, care ne prevesteşte un nou şir de lupte, o nenorocire, pentru care nu ne mângâie decât conştiinţa trăiniciei poporului român şi nădejdea de izbândă.””
              Eminescu, articolul „România în luptă cu panslavismul”, Iunie 1878, ziarul Timpul.
              Corect, sanatosi sa fim in rest.

              6
              • Pai din diagnozele alea de le-ai pus in prima parte a commentului, majoritatea se potrivesc si pentru romani: „Uita-te ce ecou a avut Renasterea in lume stiuta in acea epoca. Si apoi in Rusia. „Schismatic” nu-i injuratura ci un termen mai potrivit ca parca „rupt’ din biserica suna a altceva. Deci de la romano-catolici avem lutherani si cavinisti, din BORus, ce avem?” Ce ecou a avut Renasterea in Tarile Romane? Sau ce avem din BORom? Astea sunt intrebari futile. Ca si cum ai intreba de ce Imperiul Bizantin nu a avut cruciade si faci din asta un argument ca a fost ne-european, neracordat la realitatile europene din Evul Mediu.
                „Eu iti zic ca sunt incompatibili cu Europa, si tu incerci sa ma convingi ca sunt, dupa ce istoric vorbind recent, au subjugat jumatate din Europa. In secolul 21 au anexat o parte dintr-o tara. Da par perfect compatibili cand nu le sare mustarul si pleaca cu t72 de pe loc.” Eu atat voiam sa te fac a intelege, fata de postul tau de mai sus unde ai spus ca in 1000 de ani rusii nu au avut veleitati europene. Nu ti se pare ca e cazul sa te restrangi in diagnozele tale pe anumite perioade si conjuncturi istorice? Eu nu incerc sa te conving ca politicile statului rus modern (tarist, sovietic, post-sovietic) sunt pro-europene, cum ar fi asta :))))? Dar incerc sa te fac sa intelegi ca merele nu le poti compara cu perele. Diagnoza ta este perfect valabila, cum spui si tu, in perioada recenta (de la inceputul secolului al XIX-lea), dar asta nu acopera nici pe departe 1000 de ani. Asta era problema mea cu postul tau, generalizarea crasa si pausalitatea afirmatiei. Daca vorbim de perioada recenta sunt absolut de acord. Ca politici statale, cultural, muzica, literatura, arte, nu stiu… Dar nu era vorba de arte, ci de politica, asa ca iti dau dreptate. Sunt un cancer al lumii ultimilor doua sute de ani si le doresc o decadere grabnica si deplina ca stat. Cea mai rea combinatie de ordine politica: O populatie si o mentalitate de lumea a treia combinate cu arsenal nuclear. Un Pakistan mai cu fite si mult mai nociv! Un cancer, cum ziceam.

                1
                • Bine corral, agree to diasgree. Mi se par mai conectati in cei 1000 de ani cu Estul indepartat.
                  Am sustinut si acest argument, ca romanii din pacate in evolutia lor culturala dar si statala, au avut sincope uriase in raport cu vestul. Motivele nu as dori neaparat sa le dezvolt/reiau ca ultima data cand am facut asta niste comentatori de aici din „tradator” si „antinational” nu m-au scos. Da, stiu ca sunt perfect adevarate argumentele insa noi cand am avut oportunitatea si valorificand provenienta noastra duala, daco-romana am tras puternic de carma spre Roma si ne-am legat de vest. Sper eu ca pe veci. Rusii de fiecare data cand au avut acesta oportunitatea, nu de a deveni „slugile” vestului cum propaganda lor existinsa in prezent in Romania ne invata, ci de a se orienta spre valori vestice si a deveni un partener al vestului… au zis Niet! Noi stim mai bine, stim iluminism original, stim industrialism original, socialism original si final democratie originala cu presedinte electiv cu mandat limitat care a prins pana acum 3 papi la Roma. Inteleg desigur ca te referi la perioda ev mediu timpuriu si apoi, dar acolo idei europene atat cat ne permite stiinta epocii nu am regasit. Adica in epoca magnei carta, rusia kievieana / marele ducat moscovit nu cauta aliante nici macar cu Bizantul. Aliantele lor cautau Hanii Mongoli, multi dintre ei ramanad pe teritoriul actual al Rusiei. Nevsky se declara fara probleme vasal al hoardei de aur. Nu doar atat, ei aveau scandal cu crestinii europeni, respingerea cruciadelor nordului din postura de vasali mongoli incepand de aici un scandal de 1000 de ani cu ordinele catolice militare germane, teutonii in principal. Scuza-ma, cred ca la vremea respectiva important era ca Europa ce putea sa insemne atunci sa respinga pe cat posibil hoarda de aur, si nu rusul european sa se alieze cu mongolii sa calce pe crestini. Asta ti-am transmis in principal, este un pattern al lor comportamental vechi de 1000 de ani. Nu au dorit sa fie in Europa mai mult decat geografic.
                  Da, no’ ce vrei de la mine, sunt un european convins.

                  2
                  • Zic si io,nu dau cu ciomagul,dar parca nu era mai interesant pt coana Europa catolica sa nu atace Novgorod fix la 1241,adica la nici un an de la Mohi si Liegnitz.Iar fix cand mongolii isi faceau de cap pe la Riazan si Suzdal,pe astia ii freca grija de organizat o noua cruciada in Finlanda si Novgorod.Pai s-avem pardon,dar cand le pui fata in fata,cam da cu virgula.Bonus,mongolii in general s-au multumit sa ia bani.Ailalti erau chititi pe stricat ce are omul mai important.
                    Asa ca intr-un fel e de inteles trauma asta istorica.
                    Legat de cum s-au purtat domnii rusi,s-au purtat cum au invatat.Ceea ce le f… meciul de cateva generatii si de unde li se va trage,macar indirect,e de la micul detaliu ca nu au inteles in Europa sa se poarte altfel.Pt noi consecinta e ca trebuie mereu sa fim pregatiti sa le spargem mutra(si nu reusim asta momentan pt ca motive).Consecinta lipsei lor de viziune strategica fata de noi e ca nu au ajuns la Constantipole,au pierdut un razboi mondial,au castigat a la Pyrrhus un al doilea,iar acum fac opereta si spectacol de impresie,dara fara multa substanta.

                    3
                    • pai tocmai asta nu au invatat fritzii nici in 1941, cand japonezii trebuiau sa ii atace pe partea cealalta…

                    • In 41 poate.Dar in 20-21 ai deja o perspectiva,nu prea placuta,a unui nou imperiu mongol.Ceaniz pipal chiar e chitit sa puna manuta pe Asia Centrala=>nu ar putea fi vulnerabili pt o blocada a aliatilor strategici de acum.=>ca daca americanii se grabesc sa formeze un fel de alianta cu toti vecinii Chinei din sud si est(sau aia se chinuie sa-i mai stimuleze pe americani sa faca ceva),ceaniz pipal are munca mult mai usoara de a trece in sfera lor de influenta toate stanurile.Din Stan treci in Iran,care nu se supara sa aiba ceva spate si tocmai ce ai ajuns in Anatolia si Golful Persic.
                      Tocmai ce isi asigura papica,caldurica si benzinica,care altfel le vin cu bamporul,cu permisiunea US Navy.Aa si tin restul lumii de cojones.
                      Pe cale de urmare a consecintei e ca Mother Russia,actualul factor care poate preveni controlul Stanurilor,dar momentan e pe cale sa piarda ce influenta mai e de pe vremuri,devine vital pt actualii nostri parteneri.Si cum nici Rossia nu are cum sa iubeasca prea tare o China prea puternica,care le fura din tort,marea intrebare este care presedinte american va reusi inversul a ce a reusit Nixon in 70.Adica sa rupa Rusia de China,dupa cum inainte a fost rupta China de URSS.
                      Pe cale de inca o consecinta este ca atunci/cand/daca se va bate palma,sansa majora este ca unei Rusii oarecum altfel i se vor permite mici fleacuri,gen o noua foaie cu impartirea unor tari pe procente.
                      Apropos,Rusia nu prea are de ales pe termen lung.E destul sa te uiti la piata lor de IT si vezi ca Ceaina rulz.Urmarea ineficientei lor interne,daca se continua va fi ca vor ajunge o colonie nu prea iubita si nici prea necesara a Chinei.
                      Asa ca au 3 cursuri de actiune.1.Merge si asa=>ii ia naiba in 15 ani.
                      2.Ii apuca dimocrasi=> ia mici la numar din toate republicile,dar bogati in resurse devin liberi de Rusia,dar intra a doua zi sub China=>ii ia naiba in 15 ani.
                      3.Schimba partial macazul,devin o idee mai ok intern ,mai iau un ban de la Vest si se joaca de-a neutrii cu arma la picior in timp ce mai lichideaza in Stan o noua miscare terorista,care o sa apara si o sa fie proeminenta la timpul potrivit.Toata lumea castiga,mai putin Batu-Han,aa pardon,Xi Jinping.Si Basarabia.

                      5
                    • Mihais, eu nu neg cauzalitatea, caci dumneata la asta te referi si nu neg evul mediu unde discutile se purtau cu sabia de regula. Putem merge inainte de meciul mentionat de tine la Novogrod, 1218-1221 razboiul polonezo-maghiaro-rus. Delcinul rusiei keiviene a pornit de la scaderea intensitatii comertului si de la costurile campanilor militare inteprinse, din 830 pana in 1142 au dus un numar de 20 de campanii importriva imperiului bizantin, ducatului/regatului polonez, regatului maghiar si in final ducatului Boehmiei. Ok, in all fairness, in Boehmia s-au dus la umar cu polonezii.
                      Dar prin anul 1000 chiar dupa mare schisma ei au avut un minim de orientare europeana, nu stiu daca stii, bisercia lor a mentinut legatura cu Roma dar si cu Bizantul chiar dupa 54′ mult si bine.
                      Cu toate astea Mihail al II-lea a adus scurt inaintea invaziei mongole un grad de prosperitate. Cum? S-a aliat cu polonezii si ungurii si au deschis comertul .
                      Sunt de acord ca nici acum in prezent nu au priceput ca se poate si altfel, si asta la nivel mental. Insa cu spartul mutrei este greu. Nu cred sincer in acest moment ca se umfla in pene de impresie doar. Chiar imi este teama ca-i apuca expansiunea, caci asta fac, trag suturi la coana Europa de 1000 de ani. Am mai incercat si noi europenii sa dam suturi insa nimic nu se compara cu galosa ruseasca cand o primesti in cur. Din pacate niciodata in 1000 de ani nu am reusit sa ne aliniem cu rusnacii.

                      3
                    • LT,o sa vina bombalai sa zica ca-s rusofil.Ok,bine,nu am nimic rau de spus Svetlanei,deci intr-un fel sunt 🙂
                      Legat de spartul mutrelor,parerea mea obiectiva este ca atunci cand,avand toate circumstantele in favoarea ta nu reusesti sa ajungi la Harkov,perspectivele de a ajunge la in alte parti,unde nimeni nu-i iubeste sunt destul de subrede.Orisicum,daca ii apuca amokul,cum zici tu si cum e posibil(desi zic io improbabil) noi trebuie sa fim gata sa ne tinem singuri cateva saptamani si eventual sa le dam singuri un sut afara.Chestii realizabile cu ceva schimbat pe la noi,actualmente nu prea posibil.De ce zic io ca e posibil sa ii zbori cu cativa dinti minus?Pai pt ca s-a mai facut si pt ca Rusia de acum e cea mai muci Rusie din ultima jumatate de mileniu. Fapt e ca nu vad nici un locatar de la Kremlin in stare sa reziste dupa ce-i vin 15-20000 de sicrie in 2 saptamani.Capabilitatea asta o au finlandezii,polonezii,iar noi nu.Dar o putem avea,daca vrem.Asta inseamna un razboi modern,facut cu dragoste de meserie.
                      Nu tine de ei ce putem noi,ci de noi,cum ar zice strabunul Tzu Sun.Evident,nici noua nu ne-ar fi moale,dar noi avem pt ce lupta,ei nu.Igor din Ufa nu e interesat de Romania.

                      Ar fi fost o chestie fascinanta ca tarii rusi sa fi respectat tratatul cu Dimitrie Cantemir,ala cu 0 rusi dincoace de Nistru si alte chestii de bun simt.Desteptii ar fi avut un aliat la 1914 si stim toti ce bine s-a descurcat KuK Armee.Handilaii ar fi castigat razboiul mondial in 3 luni.
                      Daca va veni vreunul pe la ei care sa aiba ideea revolutionara de reconciliere in Europa si dat suturi in fund in Asia(altfel un mod corect de a proceda,cu unii chiar nu ai ce vorbi decat facuti tocanita) am avea niste perspective interesante.Ma tem ca nu ar face asta decat prea tarziu pt lumea.

                      4
                    • Mihais sunt de acrod cu ce spui tu insa la ce fac astia in domeniul propagandistic, alea 20000 de sicrie poate ajung pe la radio Erevan. Nu era Volga ci bicileta si nu i s-a dat ci i s-a luat.
                      Perspectiva normalitatii, adica acea alianta/reconciliere cu Europa ar fi un vis al unui continent cat de cat unitar in principii si contrabalans spre Asia unde China face ce vrea muschii ei. La ora actuala vad ca comunismul liberalizat si capitalismul oligarh egal love. Big love.

                  • las-o jos ca macane !
                    Nu stiu ce istorie ai invata tu insa le incurci.. mamam mama!
                    Deci Magna Carta : anul 1215 . „Smulsa” de baroni de la Ioan fara de tara .,..

                    Rusia Kieveana … da. Dispare la 1240 sub avalansa mongola. Din franturile ei se ridica cnezatul Mosoviei , care la inceput nu era mare doar era supus Hoardei . Ca Nevsky era vasal al Hoardei .. ce sa ii faci ? Hoarda era cea mai tare! Cate orase a incendiat si jefuit Hoarda
                    Sau ai uitat ce facurqa mongolii cu regatele Ungariei si Poloniei ?
                    Noroc chior cu moartea lui Ogodai ca altfel Hoarda campa la Paris!

              • Testamentul lui Petru este un fals. {unctum.
                Insa cine l-a scris a descifrat liniile directoare ale politicii ruse

                Si a fi eretioc esete mai rau dercat schiosmatic. Catolicii obisnuiau sa arda pe rug pe eretici .. nu pe schismatici!

      • care persoane educate in vest in Rusia lui Ivan cel Groaznic?!

      • care persoane educate in vest in Rusia lui Ivan cel Groaznic?!

  14. https://www.marginaliaetc.ro/daniel-uncu-sa-nu-ne-lasam-pacaliti/ asa sfaraseste opozitia, imperialistul asta de latra la acum este doar versiunea putin 2.0 (adaptare la contextul international)

    4
  15. Daca era Navalnii asta western imperialist spy era mort de mult. Ca accidente se intampla, cu masina, cu cianura, cu ce vrei tu.
    Impresia mea este ca omul este sustinut din Rusia, de niste factiuni care au in mana macar cateva persoane cheie din servicii. Nu am alta explicatie de ce nu s-a sinucis omul asta cu 30 de boabe de pistol in timp ce era in flacari si calcat de o masina.

    21
    • Asta este si parerea mea. Avem un grup de interese, opus celui al lui Putin, care il sustine pe Navalnii. Altfel era „sinucis” demult. Fara prea mari fasoane si fineturi din-astea cu otravuri, old fashion way.
      Concluzia ta mi se pare de bun simt, sunt de acord cu ea, nu am certitudinea ca e 100% corecta, dar e cam greu sa ai certitudini cand vine vorba de Rusia… 🙂

      5
  16. Fara a avea vreo convingere in legatura cu ce se intampla in Rusia, am totusi niste intrebari:
    – de ce s-a intors Navalnai atat timp cat stia ca o sa fi arestat? Unii zic ca pe lumea asta mai sunt si eroi si ca asa s-au facut revoltele populare de mii de ani. Iti trebuie un erou. O fi, nu o fi erou, cine stie?!
    – a-l pune in cardasie pe Navalnai cu Putin, cu siguranta in decredibilizeaza pe Navalnai. Cred ca asta vrea si Putin, nu?
    – s-ar schimba ceva in bine pentru noi dacat vine alt personaj la Kremlin? Probabil ca nu, poate doar un limbaj mai putin razboinic
    – cat de stabila ne dorim Rusia? Stabila inseamna puternica, instabila inseamna haos
    – ce se intampla in RM si anume o revenire treptata a proeuropenilor la putere, are legatura cu o asa zis slabire a serviciilor rusesti? Poate s-au intins prea mult prin Siria si Libia?
    Greu de stiut raspunsul corect

    2
  17. Ca fapt divers, să fie doar coincidență că s-a întors în Rusia tot via Germania, ca și Lenin?
    Este evident o ironie, dar totuși…

    12
    • Intamplator, sau nu, si eu tot spre Germania as arata cu degetul. Din toata Europa, Germania are cele mai mari interese in/cu Rusia.
      Vom vedea, sa nu fie la fel de ironica-ca aia cu Lenin…

      6
  18. Rusia nu are de ce sa se „destrame”, peste 80 de procente din locuitori sint etnici rusi. Replublicile cu majoritate de alta etnie sint puține și mici și au învățat lecția Ceceniei.. Navalnîi era oricum un insignifiant în Rusia, acum s-a sinucis politic de-a binelea cu comedia asta. Apropo…ori ai principii ori nu.. nu merge sa ai din când în când, asta numai a mirosit ceva „otravă” cine știe de unde și toti „demo rații” cer sancțiuni, bietul Khashoggi a fost măcelărit chiar în ambasada saudita..

    4
    • Cornel, rusia nu se va destrama…..doar o sa ramana cu 10 km2 in jurul Kremlinului :))

      7
    • Aveai comentarii pe care le consideram inteligente, indiferent daca eram sau nu de acord cu ele.
      Navalnii insignifiant? Asta ai gresit-o rau.

      3
      • Vreau sa spun ca nu e semnificativ politic, nu a apare a fi un competitor pentru Putin nici înainte de balamucul asta nici după. Levada îl da cu 15 procente aprobare, dar ăștia sint oameni care ii apreciază lupta anticorupție, nu votanți. Ca e vizibil recunosc, important nu.

        1
  19. democratia in Rusia se poate implementa in cateva generatii, nici gand sa se faca peste noapte prin alt lider. Tara este atat de mare, multiculturala si cu discrepante atat de mari ale nivelului de trai incat inevitabil se va rupe. Are 11% din suprafata terestra a Terrei, deci implicit si resurse naturale imense care vor fi tentante pentru toti ceilalti. O Rusie fara ordine poate insemna sfarsitul civilizatiei umane, au totusi cel mai mare arsenal nuclear care poate arunca terra in epoca glaciara similara disparitiei dinozaurilor.

    2
  20. De remarcat curajul lui Navalnii, care s-a întors în Rusia deși știa ce va păți. Cati ar fi făcut la fel în locul lui?
    Lumea se schimba și mă îndoiesc că serviciile secrete sunt atât de influente cum crede lumea. Revoluțiile Google, Facebook, WhatsApp, informațiile greu de controlat și care se răspândesc că focul cred că scapă de sub controlul lor în buna parte.
    Cat despre declarațiile imperialiste ale lui Navalnii, omul încearcă să adune cat mai mare susținere. Nu știm dacă chiar gândește așa. O Rusie democrată nu cred că ar fi așa de periculoasa, pt că prioritatea nu ar mai fi mai fi străinătatea și armata și imensele probleme din țară.
    Ocazia perfectă sa recuperam și noi Basarabia

    4
    • Exact! Cati ar fi facut asta in locul lui? Hai sa-ti spun eu: niciunul sanatos la cap. Ceea ce ar trebui sa ne ridice niste intrebari vis-a-vis de „eroismul” lui. Eroismul nu este tocmai in firea oamenilor.
      Serviciile sunt mai puternice ca oricand exact cu ajutorul revolutionarilor mentionati de tine.

      4
  21. „… consider că este foarte important ca, la momentul retragerii lui Putin, să avem parte de o tranziție pașnică și rapidă. Repetarea anilor 1990 chiar nu mi se pare o idee bună…”. Ba e foarte bună. Cât timp Rusia nu va face răni adânci de la statul în genunchi nu va putea să-și schimbe doctrina lui Petru cel Mare și să devină o națiune cu mentalități europene. Suntem noi mari furnizori de securitate să ne putem permite un competitor strategic nu doar pentru Basarabia, dar mai ales pentru România, singurul element de legătură între spațiul ortodox sudic și cel estic? Putem să ignorăm actualul concept politic rus implementat de Putin și gașca lui de mafioți dar venit de la Kiril? Putem visa noi la un Navalnâi pro-european și internaționalist când am văzut ce opinii are despre Moldova? Nu v-ați plictisit de propaganda rusă care de fiecare dată când e în defensivă se apucă să ne toarne abureli cu Bulava, Sarmat, Kinzhal, Skhval și bombe radiologice?
    Bre Nikolai, cu opinii d-ăstea ți-ai terfelit blazonul. Deși nu-mi stă în fire, să știi că vroiam să-ți trag câteva înjurături zdravene, și, deși nu-mi place să comentez despre subiecte pe care nu am certitudinea că le stăpânesc, acum chiar că mi-a sărit muștaru’…

    5
    • Nu stiam ca am un blazon de terfelit…

      Arsenalul nuclear al Rusiei este o certitudine, ca altfel ii incalecau altii demult.
      Nu cred ca realizezi amplitudinea dezastrului unei situatii in care factiuni diferite se lupta violent pentru putere in Rusia. Nici nu cred ca realizezi ca in anii ’90 cu contactele potrivite iti puteai lua cam orice in materie de armament din Rusia.

      Ca sa-ti faci o idee: „After the Soviet Union collapsed in 1991, the world got a peek behind the fearsome facade. One of the most frightening glimpses was of its nuclear arsenal. Far from being secure, experts said, it was highly vulnerable to theft, smuggling or simple negligence. How bad was it? One Russian military prosecutor in a case involving the theft of bomb-grade uranium remarked that „potatoes were guarded better” than the bomb materials.”
      De aici: https://www.chicagotribune.com/news/ct-xpm-2004-09-08-0409080229-story.html

      Incearc-o si p-asta: http://www.bu.edu/globalbeat/nuclear/FPRI042701.html
      Lectura placuta!

      Bonus: https://www.belfercenter.org/sites/default/files/legacy/files/3%2014%2012%20Final%20What%20Happened%20to%20Soviet%20Arsenals.pdf

      P.S. Las-o mai moale cu injuratul. Mai bine ti-ai folosi neuronii, fie si atunci cand comentezi despre subiecte pe care nu ai certitudinea ca le stapanesti.
      Inca ceva: pe Putin il cunoastem, stim ce-i poate pielea, pe ala care-o veni, nu.

      13
      • E o ironie tulbure, cu niste bonbite nucleare, miniaturizare, de incapeu intr-o valiza, marime medie….Anii ’90..

        O valiza din asta ratacita de sub obladuirea lui Lebed? Lebedeev….

        Generalul ala de obladuia Transnistria, Armata IV si anunta cu emfaza ca pot ajunge in 14 (?) ore la Bucuresti……
        Mort intr-un „convenabil” si „accidental” 🙂 accident de elicopter….

        3
  22. În China nu e niciun miting.

  23. Putin este stapanul puterii si in acelasi timp prizonierul puterii ! Nu-si permite s-o piarda !
    Navalnai….ciudat ! Voturile le numara …Putin, oricum babuska nu-l voteaza !Daca se bat intre ei e f bine, slabesc amenintarile pt cei din afara. O rusie mai slaba este o bunecuvantare pt restul lumii ! Acum s-a ridicat o alta putere mai amenintatoare si mai dispretuitoare fata de viata omului.

    3
  24. O să vedem ce mai au ruskies în „arsenal”… Ciorba cu poloniu, pâine cu dioxina… Pun pariu ca seara, la pușcărie, i se poate da o salată de fructe cu ricină. Posibilitățile sunt nelimitate…

    2
  25. Novalnîi este un troian, scopul lui este sa intre si sa coaguleze simpatia si revolta oamenilor. In o tara comunistoida, oamenii sunt sensibili fata de cei ce atenteaza la „bunurile poporului”. Dupa asta, cand se vor crea celebrele grupuri de social media va incepe amplificarea ideii prin share si like catre cei pasivi, aici pb ca vor intra in joc si fermele de boti. Ulterior vor veni si mesajele cu adevar distorsionat atat cat trebuie sa creeze empatie. Este un US 2016 reloaded.
    Pare previzibil, o singura chestie nu este transparenta, cine orchestreaza, au dat in final „perversa” baietii din vest sau este pur si simplu o rafuiala locala intre servicii / armata pentru succesiune? Ma gandeac ca min. apararii era dat ca favorit si poate ca nu are prea multi adepti.

  26. depinde si cu biserica reformata. poate existau ceva rafuieli cu biserica si s-a dorit „reforma”. legaturile cu alte case regale europene au existat , ca multe case regale europene erau absolutiste si normal , erau legaturi cu scop de a crea ajutor casei regale ruse, si casele regale europene cautau si ele ajutor ca sa fie sprijin cand ar fi avut necazuri. deci nu era neaparat ca doreau modelul vestic de civilizatie. arsenalul rusesc e pazit, chestiile cu „domne nu ne dorim nesiguranta” e asa ceva scos ca sa pacaleasca pe europeni/americani , „vezi e necesar sa fie o rusie puternica”. generalii rusi , oricata ura era de la gasca la gasca , erau siguri ca nu se putea lasa arsenalul pe maini periculoase , erau siguri de pericolul mad ca americanii ar fi dat si ei cu rachete, asa ca nu aveau motive sa devina nesiguri , siguranta era presus si comparat cu rafuielile gastilor. Chestiile de genu is doar manipulari specifice kgb/fsb

  27. Este o lucratura interna…ei vor sa scoata pe altcineva in fata din cauza sanctiunilor de care nu stiu cum vor scapa prea curand…sa de’a impresia de un nou reset. bla bla bla.
    Rusia pur si simplu nu este compatibila cu nicio forma de democratie. nici acum nici in viitor.
    Cu tot pericolul reprezentat de armele nucleare eu totusi sper sa se sparga in mai multe bucatele…oricum in viitor chinezii ii vor papa la foc mic…is vor amaneta din teritorii daca este profitabila afacerea…

  28. 1) cred ca suntem cu toti de acord, ca un serviciu secret, KGB,CIA, Mi-6 si chiar SRI, daca vor sa te lichideze si sa dispari, nici praful din tine nu se mai gaseste. Deci otravirea lui a fost facuta vizibila, un mesaj ptr toti care va puneti contra Piticului.
    2) nu este exclus ca Navalny sa fie un segment din puzzel. Navalny sa fie varianta romaneasca a lui Tokes. Primele ore se striga ” libertate ptr Tokes”, apoi a doua zi aparuse jos Ceausescu. Acest lucru a inceput si in Siberia ” jos coruptia, apoi jos Putin „.
    3) Kremlinul a declarat oficial ” aceste proteste sunt conduse de huligani si provocatori”
    Cat Ceausescu cat si Iliescu foloseau aceleasi cuvinte ???
    4) politia rusa este mai dura astazi, si probabil maine mai dura. Se provoaca populatia ? Sau chiar politia trebuie sa fie dura sa nu piarda controlul ?
    5) au loc miscari subterane la Kremlin impotriva lui Putin, sau nu ?
    6) miscari externe impotriva lui Putin sau nu ??

    5
  29. Nu cred ca omu’ asta in eventualu plan in care ar deveni presedinte sau altfel de tsar ar avea ceva planuri cu Moldova , dar… cu rusii totul e dubios , nu poti sa crezi nimic de la ei
    https://protv.md/politic/aleksei-navalnii-felicitari-maia-sandu-moldova-are-totul-pentru-o-dezvoltare-de-succes–2547220.html

  30. Nu importa Putin sau Navalnai

    Importa pe cine au in spate!!!! Ca doar nu credeti ca era nomal ca un obscur colonel din Leningrad sa fie presutat la Kremlin .. luaind fata generalului locotenent Lebed?

    2
    • Total de acord cu Ghita,si Eu cred ca nu Putin e “supreme leader”,sunt altii in umbra,fosti/actuali KGB/FSB care trag sforile,Putin da bine la mase,fiind cerebral,carismatic si funny chiar uneori…comparat cu alde Eltin sau alti extremisti…este “a steady hand “ type of guy

  31. Se mai intampla ceva interesant prin Rusia?

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *