Noua armă de asalt a Armatei Române va fi Beretta HARPY!

Sau mai bine-zis ”vor fi”…plural. Două arme intr-una.

Armă pe care o cunoașteți din programul NGSW (New Generation Squad Weapon) al US Army sub denumirea de Beretta-General Dynamics-LoneStar Future Weapons RM-277R/AR (bullpup în două variante: Pistol Mitralieră și ”DMR/PSL” – cu țeavă mai lungă și bipod). Este de fapt arma care a ieșit pe locul doi (deh, americanii și  ”tradiția” lor anti-bullpup), fiind învinsă de XM7 (denumirea originala fiind XM5, bazată pe SIG MCX SPEAR). Este oferită pe piața civilă americană sub numele „The Genesis” sau ”Amicus”.

Însă…surpriza cea mare acum vine!

HARPY (Hybrid Automatic/Assault Rifle-Pistol Yclad) este o denumire exclusivă pentru contractul cu MApN, folosindu-se nomenclatura tradițională Beretta, astfel:
H – Hybrid; literă ce reprezintă două calibre/țevi complet diferite și funcționale pe aceeși platformă;
A – Automatic/Assault; litera o găsim de exemplu în „ARX100/160” (unde ”X” înseamnă calibre multiple – țevi interschimbabile);
R – Rifle; litera o găsim de exemplu tot în ARX 100/160;
P – Pistol (vorbim de un pistol perfect funțional și…atenție!…detașabil de restul platformei, pistol care funcționează ca trăgaci/selector și pentru arma principală!); litera o găsim de exemplu la pistoalele PX4 Storm, APX (”X” însemnând același lucru ca și la ”ARX” – calibre multiple);
Y – Yclad (denumire englezească extrem de rar folosită azi pentru ”legătură/construcție/amestec/îmbrăcăminte”); însă e folosită cu sensul două calibre/țevi complet diferite și funcționale pe aceeași platformă, dar care pot fi separate! 

Prototipurile RM277-AR și R; ansamblul de mâner/trăgaci/selector va fi înlocuit cu un pistol de calibrul 9x19mm, detașabil, bazat pe pistolul Beretta APX, care a fost special creat pentru a concura în competiția  XM17 Modular Handgun System al Forțelor Armate ale Statelor Unite (pentru a înlocui venerabilul Beretta M9), concurs câștigat de versiunile XM17 si XM18 derivate din SIG Sauer P32.

Am să repet cele două informații pentru a se întelege mai bine:

– HARPY este o armă de tip BULLPUP (încărcătorul și cutia mecanismelor se află în spatele trăgaciului) care are încorporat un pistol detașabil! (cu propriul său încărcător de muniție 9mm). Cu alte cuvinte, vorbim de o schimbare majoră de paradigmă militară: soldații, fruntașii, caporalii vor putea deține și ei un pistol!..până acum doar un ”privilegiu” al (sub)ofițerilor.

– Deși doar un zvon, se pare că o variantă modernizată a pistolului Beretta APX va fi folosită pentru pistolul detașabil al HARPY-ei (pistol care va putea fi folosit în ambele situații: atașat/detașat de arma principală; tragerea cu pistolul ”side arm” atașat se va efectua paralel, pe sub țeava armei principale).

Pistolul Beretta APX, aceasta fiind prima variantă, Beretta lansând de curând o a doua versiune, îmbunătățită, numită APX A1 (cu sistem evoluat de țintire și ”zimțuri” mai agresive pe slide, pentru o mai bună prindere)

Sistem de conversie pistol-carabina de tip Micro Roni; într-un mod similar va fi atașat/detașat pistolul ”APX” 9mm de HARPY (pistol care va avea în design și un sistem de legătură cu mecanismul de dare a focului al armei principale pentru tragere și selectare auto/semi-auto)

Originea numelui HARPY (a nu se confunda, dar similar, cu Harpiile înaripate ce vegheau câmpurile de bătălie precum Valkiriile scandinavilor) vine din mitologia greco-romană, unde HARPE era considerată sabia cu care Cronus/Kronos l-a detronat pe tatăl său, Uranus (literalmente ”zeul rănit”), rănindu-l în zona inghinală. Această legendă este cunoscută și în tradițiile românești, unde Toma Alimoș – ”Haiduc din Țara-de-Jos”…adică Zamolxe, este rănit (și eventual ucis) de fiul (sau mai degrabă prietenul său) Manea – ”Stapinul Moșiilor și domnul câmpiilor” (Zalmoxis – fiul lui Zalmoxe) cu o sabie. În tradițiile Hurrite – Anatolia, Siria, N-Mesopotamiei – zeul Cronus era numit Kumarbi și și-a rănit tatăl tot în zona testiculară/inghinală folosind fie un mic cuțit sau sabie sau pur și simplu…îl mușcă de ”bijuteriile de familie” pe tatăl său, Anu. De precizat ca HARPE era considerată fie un ”hibrid” între o sabie dreaptă și una curbată, fie o ”sica” tradițională traco-geto-dacă.

Perseu „trionfante” decapitând ”mătușa” Meduza cu o HARPE, observați cele două vârfuri, unul drept și unul curbat, ale sabiei (statuie de Antonio Canova, aflată la Muzeul Vaticanului) de aici și ideea originală a ”două arme într-una”.

Inițial, un design General Dynamics-OTS și descrisă drept „cea mai avansată pușcă creată vreodată”, Genesis are un design bullpup cu o lungime totală de doar 29,125”/74 cm – țeava are 19”/48 cm lungime. La fel ca omologul său militar, versiunea civilă a puștii RM277 este un pistol mitralieră cu piston impins de ​​gaz, care utilizează o tehnologie brevetată „Short Recoil, Impulse Averging” (SRIA). Genesis/Amicus include, de asemenea, un sistem patentat de atenuare a reculului și reducerea flăcării + sunetului (nr – ”doza de bere” din fața țevii).

Calibrul este 6,8 TVCM (6,8 mm = 0,277”, de unde și numele ”RM277”), un cartuș cu carcasă compozită, de polimer, doar capul carcasei este din oțel inoxidabil.. Aceasta din urmă este versiunea comercială a muniției cu carcasă de polimer dezvoltată de True Velocity pentru Armata SUA în programul Next Generation Squad Weapons. Este un cartuș de calibru mediu cu un „Proiectil de uz general” și are dimensiunile balistice între 5,56×45 mm și 7,62×51 mm.

Carcasa sa din polimer – mai degrabă decât alama – permite o reducere cu 30% a greutății și, de asemenea, reduce semnificativ transferul de căldură către țeava pistolului, reducând uzura armei. Doar capul carcasei este din metal – oțel inoxidabil.

La fel ca RM277, Genesis/Amicus folosește un mâner de pistol standard compatibil cu AR-15 și este proiectat cu același selector de siguranță ca și AR-15 / M16 / M4. În timp ce RM277 poate declanșa în modul semi-automat sau complet automat, Genesis/Amicus este doar semi-automat, desigur.

În loc de mânerul de încărcare în formă de T al platformei AR-15/M16, noua pușcă are un mâner de încărcare comutabil situat deasupra țevii (ca la AR-15). O altă caracteristică importantă este designul inovator de suprimare care minimizează flacăra/flashul la gura țevii și reduce nivelul de sunet.

Observați în clipul de mai jos felul cum funcționează sistemele de atenuare a recului:

PS – nu știm până în acest moment care va fi rolul industriei de armament românești, dar, ținând cont de contractul pentru Ministerul de Interne cu Beretta PX4Storm și încercarea cu Beretta ARX-160, șanse sunt.

68 de comentarii:

 1. MAPN a semnat contractul cu BAE pentru 14 sisteme Archer 155mm la fel ca UK, pretul per bucata urmand sa fie mai mic ca urmare a faptului ca se iau impreuna cu englezii.
  Cu Polonia vom lua K9 de la Hanwha, dar mai putine. Cate, inca nu se stie.
  Ce-o fi cu MAPN ? S-a trezit ?

  17
 2. Sper că e doar gluma de 1 aprilie, eu n-am mai auzit de o idee așa proasta de la alt bullpup propus MApN in urma cu mai mulți ani.

  16
 3. Yea 🙂 1 Aprilie ce naiba. Recunosc ca mai, mai sa cred. Traiasca vesnicul si nemuritorul AKM versiunea RO.
  Buna incercare!

  18
 4. Si eu care credeam ca s au trezit ai nostrii din somnul cel de moarte…???

  10
 5. Ala Mare si Negru de rasufla greu al lu Unchiu…
  Creca l-a batut pe Tilvar… Altfel nu se leaga… lucrurile!
  Banuiesc ca a pasat lista cu ce trebuie sa avem in batatura… Si repede…
  Orice inceput este bine…. Dar sa nu dureze 30 ani iar ….

  Om vedea…

  3
 6. Nu pot decat sa rad…:))) buna chestia, mai luam si ceva nave klingoniene??? :)))

  13
 7. Smaranda Florin

  1 Aprilie! Asteptam sa se ia in considerare phasere sau disruptoare! ???

  8
 8. Și eu ziceam că s-au trezit unii din somn.
  Nu e cazul.
  La noi altele sunt urgențele prin parlament.

  5
 9. Si inca o veste bun…pardon,trista.
  Dupa o lunga suferinta,Ion Iliescu vazand ca inca nu se prabuseste capitalismul mondial a plecat la loc cu odihna vesnica.

  15
 10. Salut. Buna gluma de 1 aprilie, cica l-a muscat pe tacsu de oua, am ras sa ma sparg.

  9
 11. bun articol .. :))
  cei care ati postat de la 4 dimineata ca e gluma de 1 aprilie, nu puteati sa va abtineti, poate intra cineva in joc

  11
  • lasa ca e prea cusuta cu ata alba, ca sa intre cineva in joc. prea subestimezi comunitatea

   4
   • Nea Shukarila 🙂 …daca ignori toata chestia mea simandicoasa cu „pistolul detasabil” (si „mitologia”)…arma (armele) Beretta RM277-R/AR exista.
    Deci si oportunitatea.

    De sezon:
    https://www.defenseromania.ro/armele-de-asalt-un-alt-capitol-in-care-romania-a-ramas-mult-in-urma-poloniei-pustile-de-asalt-beretta-arx-160-date-uitarii_621702.html
    „16 martie, 2023: Potrivit unei postări pe contul de Twitter a lui Mariusz Blaszczak, ministrul Apărării din Polonia, Ucraina va achiziționa arme de asalt GROT produse în Polonia.”

    Beretta ARX-160 si RM277-R:

    10
    • numai ca ceva exista nu are nimic de insemnat. suntem in RO, ce dracu… ?

     PS. Ideea aia cu pistolul detasabil e chiar tare!

     4
    • am fost parașutist la Boteni în 1989 , am fost polițist după 90 și american de 25 de ani . Am o colecție de arme de “ asalt “ de zeci de mii de dolari inclusiv arma pe care am avut-o în armată pm model 63 cu pat rabatabil. Am M-16 , ArlR-15 in toate variantele , mp4, mp5, ak,s bulgărești , rusești etc . Zeci de pistoale și revolvere sniper rifles și lunete de mii de dolari bucata. Deci ceva experiență am …După ce s-a zvonit că România schimbă ak cu Berta arx-160 , am cumparat-o.
     Avantaje , e modulară, ambidextră, mulți calibru , țeava se schimbă în secunde și este foarte ușoară comparativ cu altele. După părerea mea e mai bună decât M-4 american.

     4
     • Decat colt m4 da dar decat alea high end gen daniel defense, noveske, bcm, lmt, h&k sau astea noi de pe la sig nu e. Toate companiile astea au oferte de arme mult mai bune ca arx 160 dar sunt si mai scumpe.

      1
      • Mai bune cum ? Poate îmi explici tu diferențele dintre ele . Bănuiesc că și tu , ca și mine ai posibilitatea să le folosești sau le-ai folosit pe taie .

      • Poate îmi explici și mie cum ști tu care-i mai bună și de ce și cu câte ai tras din cele enumerate . Care-i experiența și expertiza ta în domeniu ?

      • Toate exemplele tale sunt clone după clasicul armalite ar15 /M4 . Germania a renunțat la fantezista H&K G36 pentru o altă clonă M4 Heckler & Koch’s HK416A8 ca “main battle rifle “ . Estetica e un pic mai ciudată la Beretta dar ca precizie și calitate nu-i nici o diferență, în schimb Beretta are în plus posibilitatea de a ejecta tuburile pe ce parte vrei tu . La arme gen AR-15 e ușor să schimbi upper-ul cu totul dar nu te văd cărându-le și schimbându-le în luptă. Țeava de rezervă in schimb e mai ușor de cărat și schimbat. , nu trebuie să te mai deranjezi cu remontarea accesoriilor . O alegere bullpup nu cred că indicată. Tavor 7 e o mizerie iar francezii au renunțat la FAMAS in favoarea Heckler and Koch’s HK416F adică tot clonă M4.
       Dacă Românii nu mai vor beretta ARX160 măcar să aleagă Heckler and Koch’s HK416 , numai să schimbe odată vechiturile de pm-uri că sunt o iritare vizuală pentru o armată modernă

  • Scuze, da’ pistolu detasabil side-arm cu tragere pe sub teava pare o facilitate de impuscat 2 dictatori odata. Prea frumos visu. Nu subestimez jumulitorii nostri.

   4
  • Eu crezusem deja, pânà când am vàzut comentariul cu 1 aprilie.
   Deh, sunt mai detașat de apucàturile ministerului dâmbovițean.

   7
 12. De 1 aprilie, trebuie sa complectați că arma are si o baioneta hipersonică.
  Produsa de Extrema Ratio, furnizorul tuturor baionetelor, pumnale din dotarea armatei italiene.
  O sâmbătă plăcută. ??

  7
 13. creca luam licenta pt astea de la SUA prin intermediul GD,ca acord de compensare industriala pt 5 batalioane de Abrams

  2
 14. Pe langa pusca de asalt, MAPN a semnat/platit pt a cumpara B21 Raider, 3 submarine clasa OHIO/ Tridente…..

  10
 15. Daca-i de 1 aprilie, e buna !
  Daca e pe bune(m-ar mira), are prea multe repere si tolerante stranse. Buna de oras nu pt camp-transee. Cam „multilateral dezvoltata” !
  La cat se pricep „salariile si pensiile speciale”……

  1
 16. ?De peste 30 de ani o ducem intr-o continua pacaleala…Ce frumos ar fi fost sa fie adevarat! AK-ul e vesnic, patul de lemn asijderea, ca doar nu e cazul sa-l schimbam! Mai la anu’ gandim la asta, incepem cu pdf-ul si continuam tot cu el. Arma asta e curat sf pentru noi, strica echilibrul zonal?Arma de asalt a cata e pe lista aia cu „dorinte”? Vreau sa stiu daca apuc s-o vad in viata asta?

  6
 17. Am stat și m-am gândit puțin – chiar așa progresam dintr-o data ??
  Personal , nu as crede ca schimba arma de asalt pana nu apare la trupeți , nu cand as vedea contractul semnat …
  E o gluma buna , dar ne reamintește cu tristete de realitate …

  4
 18. Noua ni se pare greu sa dezasamblam o mitralieră de companie, cu chestia asta o sa ceară diploma de facultate pt a o opera.

  1
 19. Daca se face si pt stangaci … e bine

  2
  • Da, ejectarea cartuselor armei principale se poate face, selectiv, pe ambele parti.
   Idem selectorul si siguranta ambidextre.

   🙂 La pistol insa, ejectarea se face tot pe dreapta deoarece se afla la o distanta normala de capatana, nu-i nevoie de alte complicatii.

   7
 20. SeceraSiCiolacu

  5 minute pe care le-am irosit…

  7
 21. Nice one bro ?

  4
 22. Excelentă armă, mă bucur mult, chiar dacă intru în categoria cei mai proști români în viață?
  Am aflat mai multe amănunte. Se va produce sigur la noi. Asta pentru ca vom comanda câteva milioane de bucăți care vor fi împărțite pe model elvețian tuturor concetățenilor apți de luptă care le vor păstra la domiciliu și vor putea intra imediat în lupta în cazul unei operațiuni militare speciale?

  10
 23. vraja. ziua prostelii!

  1
 24. puteați să scrieți și că se apucă oltenii să facă drone de hârtie la Craiova, cam asta e nivelul…

  6
 25. 1 aprilie :)))) hai sa fim sanatosi si sa zambim .

  4
 26. Baga-mi-as picioarele, ma batu Dan Barna cu trotineta lui electrica!

  10
 27. La BSDA 2022, am intrat in discutii generale cu diversi la un stand al armatei romane si nimeni nu stia de ngsw 6,8mm. Ofiteri si membri fos deopotriva. Asa ca renuntati la optimism.

  8
 28. Inițial am pus botu’, dar m-am trezit repede
  ?????

  7
 29. Sa înțeleg ca astăzi este 1 aprilie ? Nu ?

  3
 30. Sfanta Nascatoare, bine ca este 1 aprilie si ca nu se cumpara asemenea uratenie cu bulbu ala din „varfu batului”, seamana cu bolovanii de noroi de ii proiectam cu o nuia cand eram mic, cel mai simplu este sa se duca direct la SIG si sa stea de vorba si sa negocieze o licenta apoi bani sa avem pentru dezvoltare pe mai departe de noi produse

  7
 31. Buna gluma de 1 Aprilie!?????

  2
 32. Intrebare: Este adevarat ca noua arma de asalt a Armatei Romane va fi Beretta Harpy, in calibrul 6.8×51 mm?
  Radio Erevan raspunde: Da, este adevarat! Dar, pentru a putea fi produsa in Romania, va folosi un design mai clasic, de tip „long stroke piston”. Si pentru a putea folosi munitia deja existenta, va fi in calibrul 5.45×39 mm.

  10
  • Si nu se va face, ci se va vinde…
   Si va avea doar 13 gloante… de lemn de dud, ascutite si trecute prin foc.
   Si apoi inmuiate in apa sfiintita…

   1
 33. https://twitter.com/RyszardJonski/status/1642145185252401153?s=20

  Tot de ieri sa anunțat un nou tanc pentru România, în cooperare cu Polonia :)))))

  3
 34. Articol de 1 aprilie ), dar cateodata am senzatia ca in industria noastra de aparare, in fiecare zi e 1 aprilie.
  Intreg personalul de acolo primeste bani de salariu si puncte de pensie indiferent daca produce ceva sau nu. Cica e industrie strategica, aduna niste datorii, pe care o data la cativa ani le pun in spinarea prostilor o data cu impozitele . Macar daca erau datorii catre furnizori dar nici macar atat..mare parte se duc pe salarii.
  Toti ne gandim ca nu putem produce armament cat de cat relevant azi..dar problema nu e tehnica militara cat munitia din stocurile noastre..La tehnica nou achizitionata munitia a fost achizitionata in cantitati absolut farmaceutice si din munitia produsa de noi in anii 70, 80 adica din perioada de varf a industriei noastre de profil, mare parte se apropie de termen daca nu deja l-a depasit din cauza conditiilor improprii de depozitare.
  Si liniile de productie asa zis conservate, probalil ca au fost itradevar reciclate in conserve si tigai pana acum. Asa ca spune-i lui Dorel sa-ti produca ceva..probabil ca o sa rada de tine si o sa-ti spuna ca e 1 aprilie.

  4
 35. Vasie Băcăuanul

  A văzut cineva cum arată o cutie a mecanismelor care dă focul? Cum naiba, iei un pistol, îl înfigi într-o pușcă, tragi cu aia, apoi e iar pistol cu propriul încărcător?

 36. cât îi glumă e glumă dar
  ”Producătorul german de armament Rheinmetall înfiinţează în România un centru de întreţinere pentru armele folosite în Ucraina”-https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/producatorul-german-de-armament-rheinmetall-2255201.html

  1
  • Da, sa facem mentenanta la … Abrams….
   Ca Leo nu luam, nu exista pe piata.
   Macar sa dea de lucru la oameni, acolo, sa fie bine.

 37. O gluma excelenta. Oare cum ii privesc cei care au murit pentru Romania, pe cei din conducerea rromaniei, inclusiv a armatei rromane, de azi? Eu sunt doar un nepot si stra si stra nepot.

  2
 38. HARPY=HighlyAprilRomanianProstealaYear
  ???

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *