Romania Military

Cooperam cu Germania si Cehia, sub comanda germana, intr-o divizie multinationala.

România, Germania și Cehia își vor întări cooperarea militară în interiorul Alianței Atlantice, pe baza unui acord semnat miercuri de miniştrii Apărării din cele trei state, a anunțat NATO.

Acordul a fost semnat cu prilejul reuniunii NATO de la Bruxelles.

„Prin aceste acorduri, Cehia şi România acceptă să contribuie cu câte o brigadă la o divizie multinaţională condusă de Germania”, a precizat, la Bruxelles, Camille Grand, asistent al secretarului general NATO pentru Investiţii în Apărare.

Unitățile militare implicate sunt Brigada a 4-a de Reacţie rapidă a Cehiei, Brigada 81 Mecanizată a României, Divizia a 10-a de Blindate şi Divizia de Reacţie Rapidă din Germania.

Romania Libera

 

Desi informatia aparuse cu cateva zile in urma am refuzat, ca zaludu” sa cred. Acum s-a oficializat si lasand aspectele strict militare si logistice, in care fiecare tara are o dotare macar pestrita si asta numai divizie operationala n-are sa fie, ramane intrebare; la ce ne foloseste nou o astfel de „uniune”?

Cu Cehia?! Una dintre cele mai bune amice ale Moscovei in UE/NATO?! Cu ce ne-ar sprijini pe noi cehii in caz de conflict?! Dar Germania?!

Asa cum scriam si ieri, Berlinul nu este un lider militar in UE, fiind in urma Frantei si a Marii Britanii, iar cu un buget al apararii de doar 1,2% chestiunea devine chiar hazlie. Poate Germania disloca trupe proprii in estul Europei, le poate mentine, ce tip de trupe poate trimite?!

Care-i rostul subordonarii – chiar si simbolice, pentru ca mai mult de atat nu vad cum ar putea fi – a unei mari unitatii romanesti catre o divizie germana, care germanii nu mai sunt de mult de au fost in WW2, nici ca dotare, nici ca experienta militara?

Din punctul meu de vedere nemtii au plecat la cumparaturi fara sa aiba prea multi bani in portofel, adica vor sa urneasca, deocamdata sub plapuma NATO, un sambure de armata europeana, si cu foarte slabele lor puteri fac chestii pe hartie. In caz de urgenta ce eficacitate poate avea o structura numita pompos „Divizie Multinationala”, cand marile ei unitati sunt la sute si mii de kilometri unele de altele? Ce logistica se afla in spatele acestei structuri, ce forta politica coerenta?!

Asadar, o alta struto-camila si pana una alta dupa ce am desfiintat o divizie nationala, ca sa facem loc unei foarte iluzorii divizii multinationale, acum mai punem la dispozitie o ditamai Brigada 81 Mecanizata „General Grigore Bălan” . De ce nu participa germanii la divizia noastra multinationala?! Va trimite Germania trupe in Romania, asa cum se aude (la nivel de batalion), isi va asuma Berlinul o conduita militara demna de forta economica germana?! Va creste cheltuielile militare, sau tot cu 70% din flota de Typhoon la sol?!

De ce nu se baga si polonezii?! Unde este adevarata forta militara a UE si anume Franta?!

In acest moment germanii par ca ciugulesc cate o intelegere cu olandezii, una cu norvegienii, ceva-ceva cu polonezii, dar in mod absolut concret, absolut nimic. Iar Germania si Rusia sunt foarte vechi prieteni si orice ar fi nu m-as da pe mana germanilor, deocamdata cel putin.

Dar norocul nostru este ca nimic nu-i chiar cum pare, o alta structura de hartie, pe hartie, pentru presa si pana la urma pare mai mult o chestie politica decat o miscare militara…

GeorgeGMT

Exit mobile version