Norvegia a ales U 212A

Dupa ce au cantarit ofertele de pe piata norvegienii au ales ca partener strategic pentru constructia noilor lor submarine Germania si compania TKMS cu navele clasei U 212A. Norvegia doreste sa inlocuiasca actuala clasa „Ula” (sase nave active) cu patru noi submarine.

Parteneriatul strategic va fi unul de tip navy-navy, asta implicand ca cele doua marine vor achizitiona exact acelasi tip de submarin, cu aceleasi dotari, antrenarea in comun a echipajelor, exercitii comune, un sistem comun de achizitie, stocare si distribuire a pieselor de schimb (similar sistemului pe care Saab l-a pus la punct pentru flota de Gripen C/D cu partenerii care detin acest tip de aeronava), intretinerea in comun a submarinelor si modernizarea lor.

U 212A care va fi achizitionat de Norvegia este un desing care are la baza navele aflate deja in exploatarea de Germanaia si Italia (Todaro-class). Industria norvegiana va fi puternic implicata in program.

“Submarines are amongst the Norwegian Armed Forces’ most important capabilities and is of great significance for our ability to protect Norway’s maritime interests. It is important that we have found a strategic partner that we can build a broad and long lasting cooperation with. This lays a good foundation for the long-term relations we need to maintain a credible submarine capability in the future. Submarine cooperation with Germany will ensure that Norway gets the submarines we require, and at the same time contributing to Smart defence and more efficient defence material cooperation in NATO,” spus ministrul norvegian al apararii, Ine Eriksen Søreide.

In competitia pentru noua sa flota de submarine norvegienii au purtat negocieri cu germanii de la TKMS si francezii de la DCNS cu Scorpene, dar francezii au pierdut poate si pentru ca marina franceza nu opereaza submarine clasice.

In acest moment se asteapta sa inceapa negocierile guvern-guvern, iar o comanda comuna germano-norvegiana pentru noile submarine U 212A este asteptata sa se produca in 2019, cu livrarea navelor intre 2020 si 2030.

Practic norvegienii au gasit un partener cu care sa imparta costurile de cercetare-dezvolatre, iar mai apoi pe cele de operare, atat timp cat ambele natiuni vor coopera pe intreaga perioada de folsoire a submarinelor comandate impreuna.

O chestie cu adevarat „smart-defence”, in care doi parteneri dezvolta impreuna o clasa de nave si o exploateaza in comun, impartind astfel costurile foarte mari cu operarea unei flote de submarine.

Fara legatura cu stirea de mai sus, putem observa o ofensiva destul de semnificativa a Germaniei pe taram militar. Pe zona marinelor militare, Berlinul si Varsovia au semnat anul trecut o intelegere in domeniul submarinelor, cele doua flote angajandu-se la actiuni comune.

Mergem mai departe si aflam ca Germania este dispusa sa trimita trupe terestre pe granita de est a NATO din Tarile Baltice si pana in Bulgaria, inclusiv Romania, iar in domeniul aviatiei Berlinul cauta sa-si uneasca fortele cu Franta si Olanda in aria avioanelor de transport si a celor de alimentare in aer, poate mai tarziu si in aviatia de lupta.

Au aparut si zvonuri – pe care eu deocamdata nu le cred – cum ca o mare unitate romaneasca ar urma sa fie subordonata unei divizii germane pe model olandez, desi Olanda cam are granita comuna cu Germania noi n-avem asadar o subordonare directa ar fi mai dificila. Un articol cuprinzator AICI.

 

Pana una alta, si tragand concluzii de pe urma informatiilor sigure de pana acum, Berlinul pare a-si asuma un rol conducator in formarea, neoficiala deocamdata, a unei Armate Europene unice, dar pana cand nu voi vedea in Germania un buget pentru aparare care sa urce spre 3% din PIB toate astea sunt actiuni fara prea mare rezonanta in practica ci doar un fel de „unire a saraciei”, adica ne unim sa mai scadem costurile, sa ne mai ascundem lipsa de tehnica militara, etc…

Si cum cifrele reci nu mint, Berlinul nu poate juca un rol important cu un buget pentru aparare de 1,2% din PIB. Nu poate ca n-are cu ce, pe de alta parte o astfel de chestiune trebuie discutata cu Franta (cea mai mare si bine articulata putere militara continentala), mai ales pe zona maritima acolo unde Parisul este mult in fata Berlinului.

Altfel totul pare doar o actiune de PR menita sa creasca influenta Germaniei dar fara ca germanii sa puna si ceva concret pe masa, asta in conditiile in care armata germana de astazi nu este suficient de mare, bine dotata si puternica pentru as proiecta forta deasupra UE.

In privinta unei ipotetice subordonari a unei mari unitati romanesti fata de o divizie germana ma gandesc ca ar fi o mare prostie din „n” motive.

In fine, vom trai si vom afla.

GeorgeGMT

63 de comentarii:

  1. Este cu adevarat o prostie monumentala chestia cu unitatea romaneasca subordonata nemtilor, sau mai bine zis ar fi o prostie, eu unul nu cred sa fie adevarat.

  2. Ajungem iarasi ca in anul 1941 carne de tun . Ne subordonam din nou nemtilor . Ei la comanda si noi la inaintare

  3. Ar fi un vis frumos și pentru noi acest Type 212. Sa activam Delfinul pentru antrenamentul a doua echipaje în perioada 2018-2023
    și apoi sa achiziționam și noi 2 bucăți în exercițiul 2024-2026 dupa ce se duce la capăt contractul fregatelor.

  4. Nu voi fi de acord cu nici o subordonare …in nici un caz al armatei germane. Ca sa scoata castanele nemtii cu mainile noastre cum fac de obicei? No way Jose…..
    Merkel draga…Romania nu mai e jucaria pe care esti obisnuita sa o chinui si sa o jignesti cand ai chef….Tu si cu preitenul tau Hollande….

    • „Merkel draga…Romania nu mai e jucaria pe care esti obisnuita sa o chinui si sa o jignesti cand ai chef….Tu si cu preitenul tau Hollande….”

      Ei tot incearca…

  5. Scuze, m=am luat cu avant. Buna ideea de submarine…nu stiu ce planuri au ai nostri….

  6. „Au aparut si zvonuri – pe care eu deocamdata nu le cred – cum ca o mare unitate romaneasca ar urma sa fie subordonata unei divizii germane pe model olandez, desi Olanda cam are granita comuna cu Germania noi n-avem asadar o subordonare directa ar fi mai dificila. Un articol cuprinzator AICI.”

    Le tremura nemtilor fundul pentru ca sandramaua (UE) tinde sa se dezmembreze. La strigatul de ajutor al tarilor din est, in prima faza Germania a raspuns intorcand fundul si urland la SUA pt ca trimit trupe si armament aici: a se vedea inclusiv criticarea recenta a deciziei americanilor de a transfera echipament in Polonia.
    Ceea ce incearca acum nemtii este ceva de genul „va aparam noi”. Numai ca acesti „NOI” nu au cu ce si nici nu sunt cu adevarat interesati sa o faca.
    Ceea ce vor acesti „NOI” este limitarea sau chiar inlaturarea influentei americane in Europa.
    Germania nu a fost niciodata factor de coeziune si stabilitate in centrul si estul Europei. Nu a fost si nici nu va fi.

    • Sunt ipocriti de prima clasa. Daca se dezmembreaza UE e din cauza lor. Au invitat imigrantii sa vina ca e loc pentru toti si dupa aceea au incercat sa ii bage pe gat cu forta tuturor tarilor din uniune. La un moment dat incepusera sa acuze tarile din Balcani ca de ce nu ii opresc… de parca era vina lor ca vin valuri de imigranti.

      • „Daca se dezmembreaza UE e din cauza lor.”

        Sper sa ma tina Dumnezeu pe pamant suficient de mult incat sa o vad si pe asta.
        Daca se va intampla, Germania se va duce la fund rau tare, ceea ce va fi un lucru bun pentru toti. Intr-o prima faza, ne va manca criza, dupa care ne vom reveni incet-incet cu totii.

        • Fara UE nici o tara europeana nu va mai conta. Fara UE si NATO noi eram astazi la nivelul Ucrainei, piata comuna, liberul schimb, libera circulatie sunt lucruri bune.
          In principiu ce anume nu va convine la UE?!

          • „In principiu ce anume nu va convine la UE?!”

            Ipocrizia de care ei dau dovada.
            Germania a avut lege prin care permitea agentilor economici sa ofere spaga in strainatate pt. a obtine contracte. A se vedea cazul fabricilor de armament germane versus Grecia. Cred ca si cazul EADS versus Romania face parte din aceeasi categorie. Dupa ce ii corup pe altii, tot ei striga „uite ce corupti sunt acestia”.
            Ani de zile Germania a incalcat reglementarile UE, subventionand producatorii locali, pt a-i tine pe linia de plutire. Asta in timp ce noua ne-au facut tot felul de probleme cand am hotarat acordarea de facilitati unor mari investitori (a se vedea cazul Renault-Dacia Pitesti).
            Ma doare undeva daca nici o tara europeana nu va mai conta in momentul in care are sa crape UE. Ma intereseaza numai soarta tarii mele. Restul n-au decat sa crape.
            Viitorul nostru nu este alaturi de tarile mari din UE deoarece acestea sunt pe duca. S-a vazut in ’56 (razboiului Suezului) cat de insignifiante au devenit „marile puteri” europene.
            Vrem sa supravietuim? Intelegere cu americanii: politic, economic, militar.

            • RDm tu in principiu ai dreptate, dar plangerile tale, juste de altfel, sunt impotriva Germaniei. Intrebarea era: ce ai cu UE, nu cu Germania. Sigur, multe din statele vestice au problemele lor, unele folosesc dubla masura, uni vor doar sa profite (noi piete de desfacere etc) fara sa plateasca (libera circulatia, protectie sociala etc) dar pe ansamblu, ideea de uniune e buna. Trebuie doar sa isi limpezeasca scopul. A inceput ca o uniune strict comerciala (si commercial cred ca si-a atins scopul pe deplin) dar ce faci mai departe? Urmaresti o uniune politica, economica, militara care sa conduca ulterior la o federalizare? A intrebat cineva popoarele member daca isi doresc asta? Si daca vrei sa ramana doar la nivel commercial, atunci cu ce drept Bruxelles-ul impune reguli si politici in tarile membre.

              Cat despre americani, sigur, e bine sa interim legaturile cat de mult se poate, dar in caz de ceva, fii sigur ca isi vor urma interesul (cu Trump sau cu X la conducere). Singura noasta sansa ar fi ca interesul lor sa coincida cu al nostru. Si oricum, nu poti sa te rupi de statele europene cu totul. Daca te uiti pe cifrele privind relatiile comerciale, americanii nu sunt chiar fruntea.

              • „Trebuie doar sa isi limpezeasca scopul. A inceput ca o uniune strict comerciala (si commercial cred ca si-a atins scopul pe deplin)”
                Era de-ajuns atat.

                „Cat despre americani, sigur, e bine sa interim legaturile cat de mult se poate, dar in caz de ceva, fii sigur ca isi vor urma interesul (cu Trump sau cu X la conducere).”
                Spuneti-mi, va rog, cati militari americani au murit in Vietnam. Au spalat americanii putina din prima si eu inca n-am aflat.
                Americanii stiu un lucru: nu isi permit sa tradeze un aliat, deoarece toti sunt cu ochii pe ei. Daca fac acest lucru, mai ales in conditiile actuale…adio influenta Americii in lume, nu va ma da nimeni doi bani pe ei.
                Da, americanii s-au retras din Europa dupa ww1 (proasta decizie), dar au salvat Europa de doua ori (poate chiar de TREI ori) de la distrugere.

                • Cu scuzele de rigoare pentru continuarea off-topic-ului:
                  Americanii au pierdut aprox 53000 de oameni in Vietnam, intr-un conflict care s-a prelungit la nesfarsit, fara un obiectiv foarte clar pentru ei. Dupa cum probabil stii, scopul declarant a fost sustinerea regimului Sud-Vietnamez, un regim profund coruptm dar care oferea americanilor o baza de operatii intr-o Asie de Sud-Est zguduita de revolutii comuniste. Imediat ce au gasit altele, au lasta Vietnamul din brate.
                  De ce nu audeclarat razboi nordului, sa ocupe Hanoiul si sa termine cu amenintarea la adresa „aliatilor”? Ca sigur puteau, daca ar fi avut interesul.

                  Cat despre participarea lor in razboaie, sigur, au salvat situatia de ambele dati, dar te rog adu-ti aminte cat au asteptat si ce a determinat intrarea lor in cele doua razboaie, ca in nici un caz nu au zis ” vai doamne, saracii nostri prieteni si aliati din restul lumii, ce si-o mai iau peste cur, hai dracu’ sa ne bagam si noi”.

                  Ma rog, discutia poate fi foarte lunga, hai mai bine sa ne oprim, mai ales ca in mare sunt de accord ca trebuie sa insistam cat mai mult pe relatia cu SUA. Doar sa nu ne culcam pe o ureche.

                  • @Mihai, citeste un pic mai mult despre razboiul din Vietnam si ai sa descoperi ca armata americana (US Army, US Marines, US Navy, US Airforce), au luptat un razboi legati de ambele maini, ambele picioare si cu un testicul in spargatorul de nuci. Daca intrau in Nord, sarea China + URSS si iesea caft generalizat.
                    Ocazii au avut, dar politicul si opinia publica satula de razboi (trebuie sa intelegi ca dupa WW2 si pana la sfarsitul razboiului din Vietnam, SUA au fost apropae tot timpul implicati in razboi – intai in cel corean, unde au dus greul fortelor ONU si pe urma implicarea in razboiul din Vietnam dupa infrangerea rusinoasa a francezilor la Dien Bien Phu si retragerea acestora din Vietnam).

                    Fiasco-ul din Vietnam cade 100% in carca politicienilor americani, daca acestia dadeau drumul „cainilor razboiului”, nu ar fi fost prea roza treaba pentru mancatorii de orez cu al lor Ho Chi Min.

                    • Reis, crede-ma am citit, si ai dreptate. Dar ce spui tu nu face decat sa imi confirme teza. US au luptat in Vietnam exact atata timp cat au avut interes (si au pus in joc doar forta necesara sustinerii acestui interes). Limitarile puse americanilor au fost puse de americani. Aduci vorba de factorul politic si opinia publica, dar cine conduce acum SUA, nu tot politicul, care trebuie sa aplece urechea la ce zice opinia publica. Foarte adevarat ca daca intrau in nord, riscau extinderea conflictului la scara mult mai mare, si nu era in interesul lor (interesant cum lucrul asta nu i-a oprit in Coreea) dar era singura solutie logica pt a pune capat razboiului. Altfel degeaba bateau la VC si NVA pe unde ii prindeau prin Sud, oamenii se retrageau in nord, refacere, reechipare si de la capat. Ar fi trebuit sa isi mentina trupele acolo la infinit.

                      Si acum, sa sarim peste timp si sa ajungem in zilele noastre. Sa presupunem (de dragul discutiei, ma indoiesc ca posibilitatea e reala) ca omuletii verzi incep sa isi faca de lucru pe plaiurile noastre, fara un atac deschis din partea Rusiei, cam care crezi ca ar fi gradul de implicare al US? Exact atat cat corespunde interesului lor.

                      Nu sunt anti-American in nici un caz, cum am zis si mai sus, din contra, relatia cu ei trebuie intarita, in caz de ceva sunt singurii cu adevarat capabili sa ne ajute, dar nu vreau sa credem ca daca avem o alianta cu americanii, putem sa dormim linistiti. Din contra, cat beneficiem de umbrela Americana, care se poate restrange, sau chiar sa dispara, ar trebui sa tragem cat mai tare cu dotarea si pregatirea armateo.

            • Astea-s mici probleme (si noi pacalim legile UE), fata de imensele avantaje pe care le avem cu toti ca parte a UE. Raul din Ro nu este din vina UE si a politicienilor romani, ei au distrus economia, o fac si acum.
              Ca are pacate, are, dar mult mai multe avantaje. Fara UE Romaniei i-ar fi muuuult mai rau.

          • @George GMT
            Eu sunt proeuropean convins, iar daca e sa ma gandesc la ce nu imi convine la UE este criza asta a imigrantilor si populatia musulmana numeroasa din tarile vestice si nordice.
            In opinia mea Uniunea Europeana a mers pe un drum care acum se bifurca si in orice parte ar vira (stanga sau dreapta) e naspa.
            – drumul spre stanga: Daca raman alde Merkel si gasca la putere si tarile astea vestice si nordice tot continua politica bratelor descrise si a corectitudinii politice, pe termen lung, Europa si europenii vor fi istorie.
            – drumul spre dreapta: Daca vin la putere extremistii de dreapta pro-rusi in tari ca Franta, Olanda, chiar si Germania, am incurcat-o. Daca vreunii din astia ies din Zona Euro sau din UE intram toata Europa in recesiune. Noi va trebui sa tinem cu dintii de americani. Singurul lucru bun in opinia mea la aceasta varianta (de fapt ce mi-as dori eu) e ca poate ar mai expulza din musulmanii pusi pe rele. Ma refer in special la categoria barbati peste 18 ani veniti singuri, majoritatea din Nordul Africii. Astia se ocupa in mare parte cu infractiuni de la maruntisuri pana la violuri, crime, terorism. Dar chiar si cu extremistii la putere cam greu sa expulzeze un numar cu adevarat important de imigranti.
            Faza e ca daca ajung la putere idioti ca Le Pen sau olandezul ala scrantit, si fac prostii gen Brexit, in viitorul mai mult sau mai putin indepartat, tot la Uniune se va ajunge. Si tot haosul va fi fost pe degeaba.

            • Inca o competare: pun pariu ca daca ajung extremistii la putere, de exemplu Le Pen in Franta, nu va scoate tara din Europa si nici nu vor renunta la euro. Stiu si ei ce consecinte vor urma. Ei dau din gura, ca sa ajunga la putere.
              Mai probabil vor scoate Franta din NATO si se vor iubi cu rusii.

              • „Mai probabil vor scoate Franta din NATO si se vor iubi cu rusii.”
                Si ce rost am mai avea noi intr-o uniune care tinde din ce in ce mai mult sa „se iubeasca cu rusii”? Mai ales tinand cont ca aceasta uniune tinde din ce in ce mai mult sa dicteze politica statelor componente?
                Ia cititi ultimele declaratii ale francezilor (Hollande) cu privire la „amestecul” americanilor in Europa.

            • @RoccoSuasito:

              Sunt de acord, in mare, cu ce ai scris.

              Problema mea cu UE este ca, desi sunt pro-european (piata, circulatie libera, chestii comune, standarde, securitate civila etc), dar niste oameni tot schimba definitia pro-europenismului ca sa isi faca jocurile politice. Membrii mai vechi ai UE au trecut prin asta. S-au alaturat unei organizatii si ea s-a schimbat sub nasul lor fara sa li se ceara vreo opinie. A se vedea episodul cu Lisabona. Noi stiam in ce ne-am bagat in 2007 si eram de acord cu starea UE de atunci, chit ca britanicilor li se taiase inca de la sfarsitul anilor 1980 (a se vedea discursul tip Farage al lui James Goldsmith din Parlamentul European la inceputul anilor 1990)

              https://www.youtube.com/watch?v=wwmOkaKh3-s

              Procesul s-a accelerat acum ca grupurile de interese simt ca endgame este pe aproape si atentatele la putere, care sunt necesare pt constituirea unui suprastat adevarat, s-au inmultit. SI populatiilor europene nu le place asta. Si, sincer, nici mie nu imi place, dupa ce am vazut ca binele nostru este o grija secundara atunci cand da strechea in europeni cu refugiatii si mai stiu eu ce (acum sunt refugiatii, alta data va fi o alta problema care declanseaza acelasi complex psihologic si ideologic care ii face pe europeni auto-distructivi). Ca si cum te-ar trage cineva dupa el cand se arunca de pe pod strigand solidaritate. Daca integrarea europeana ar fi fost mai avansata, noi eram acum mancati. Transformam tara in inchisoare in aer liber pt toti refugiatii dornici sa ajunga in Germania.

              Pana la urma, ajungem la doua concluzii.
              1. Nu exista euroscpeticism si euroentuziasm absolut, ci un spectru intre cele doua pe care populatia evolueaza in functie de circumstante. Cand proiectul european avanseaza, o serie de euroentuziasti mai vechi devin satisfacuti cu situatia si nu ar vrea sa vada alt avans si, prin urmare, vor ajunge eurosceptici. Si procesul invers are loc – daca se reverseaza integrarea, multi eurosceptici vor redeveni entuziasti. Asta pt ca fiecare are un nivel ideal de integrare pe care il considera oportun, si euroentuziasm sau scepticism depinde de directia in care trebuie sa mearga procesul pt a te simti tu bine. Eu prefer ideea de euroinstrumentalism. Care nivel de integrare face cel mai mult bine Romaniei? Pt mine, este clar ca nu cel la care ne punem tot viitorul in mainile altora si devenim provincie a unui nou imperiu, pt ca se va ajunge la abuzuri la adresa intereselor noastre cu timpul. A se vedea ce se intampla cu states rights in SUA in ultimul secol. Si macar acolo aia nu au diferentele noastre culturale si etnice. Desigur, prin educatie, propaganda etc se poate schimba nivelul de confort general cu proiectul european de la o generatie la alta.
              2. Bruxellesul a reusit sa pacaleasca lumea ca, daca procesul de integrare catre USE se opreste, totul se duce de rapa si ca nu poate fi conceputa alta forma a proiectului european decat cea pe care o propun ei in detrimentul statelor nationale.

          • O vorba mare zice ca daca vrei sa cunosti cu adevarat o persoana trebuie doar s-o lasi sa vorbeasca. Am citit sute de articole pe site si, probabil, zeci de mii de comentarii dar n-am intalnit pe cineva care sa-si exhibe viata privata precum RD. Numai azi ne-a povestit cat de naspa e curatenia in Paris, ca i-a placut vacanta in Mallorca si cum odrasla lui invata intr-o scoala privata pe 1300 de lei lunar, ca, deh, familia lui taica-su sau socru-su da de munca la 800 de oameni.

            O sa-mi pierd 5 minute din viata nu pentru un atac la persoana ci pentru o scurta analiza psihologica, pentru ca RD nu este o „persoana”, el (fireste, in viziunea mea), intruchipeaza unul dintre factorii care tin Romania jos. El este „patriotul absolut” caruia (vezi chiar aici) „nu-i pasa daca toate statele din Europa o duc rau”, ii pasa doar de „tara lui”. Sa nu-ti dea lacrimile de cat de roman adevarat e acest brav om? Doar ca eu intreb: daca tie nu-ti pasa decat de binele tarii tale si, fireste pe cale de consecinta mergand din ce in ce mai in detaliu, de binele familiei tale si al tau personal si nu te deranjeaza ca restul s-o duca in sant, cum or putea, atunci de ce te deranjeaza cand alte tari (adica Germania) te trateaza in aceeasi termeni? Adica tu ai voie si e moral, dar altii nu au voie si sunt ipocriti. Cand tu predici impotriva salariilor mici din Ro, te-as intreba, draga mitomane RD, tu iti iei angajatii cu tine in Mallorca, acolo unde vin nenumarati tinichigii auto si electricieni din vestul Europei, dar numai o mana de romani, majoritatea dintr-un mediu de parveniti?

            De asemenea, genul asta de oameni tin foarte bine socoteala a ceea ce au dat (vezi exemplul cu Cehoslovacia) dar uita foarte repede ce au primit. Zgarciti la maxim sa dea (aici am folosit vorbele lui RD, de fapt el a scris ceva de genul „sunt al dracului de zgarcit!”) ei sunt foarte generosi in a lua. Fara UE si cu o clasa economica formata din sute de RD-uri, nu cred ca eram la 27 de ani dupa revolutie la 50% din PIB pe locuitor. Astia vad doar ce vine din import, dar nu vad zecile de miliarde de euro in marfa care pleaca afara, inclusiv la nenorocitii aia de nemti!

            Nu vreau sa ma lungesc pentru ca nu merita subiectul, dar o concluzie simpla este urmatoarea: in viata cu cat ai mai multe sanse de a atinge un scop, care poate sa fie bunastarea sau linistea sufleteasca, fiindca rar le poti avea pe amandoua, cu atat viata ta devine mai simpla. Genul asta de „patrioti”, care stiu ei de dinainte ca treburile nu merg decat cum decreteaza ei, tocmai astia au micsorat alternativele romanilor de a trai mai bine chiar in tara lor, pentru ca mai multe optiuni pentru oameni inseamna o putere mai redusa pentru ei insisi.

            Patronachele roman usor psihopat, cu X5 la usa dar cu firma in insolventa si cu atitudinea ca trebuie sa-i pupi mana ca la voievod la fiecare salariu, in imensa lor majoritate izvorat din filiera securisto-comunista au facut, din experienta mea de viata, cel mai mare rau din punct de vedere economic, social si politic Romaniei de dupa 90. Iar genul asta de nationalism de carton, care nu aduce nimic concret omului de rand este expresia dorintei lor de a ne limita optiunile economice si sociale si, prin asta, de a-si perpetua dominatia sociala si politica.

            In incheiere, vreau sa spun ca daca Germania ne va da sau nu ceva concret din actiunea asta ramane de vazut, dar daca suntem realisti ar trebui sa ne dam seama ca orice colaborare cu o tara occidentala, democratica si mai sus ca noi dpdv social nu ne poate fi decat de ajutor!

            • Du-te, ma, si plimba ursul. Ia si pupa dosurile strainilor pana nu vei mai putea.

              • Ma uitam acum la televizor cum prima marioneta a tarii este adusa pe drumul cel drept, trasa de urechi si pusa la colt in vazul lumii. Pentru asta merita sa le pup dosurile strainilor, pentru ca nu ne lasa sa alunecam inapoi in hotie pe fata, cum ti-ar conveni tie si restului de securisto-comunisti.

                Fara strainii astia si, in general, fara UE si NATO, tara noastra ar fi un Belarus o idee mai spalat in care niste ciocoi tragi-comici ca tine, plini de impresii despre ei insisi si despre „tara mea”, ar arunca un colt de paine pe jos saracilor si le-ar cere pe urma sa-i picteze pe peretii bisericilor.

                • Amarlane, de unde te tragi? Din Teleorman?
                  Ziceai ca produci in tara lucruri? Adica spargi banii in carciumile din Bucuresti (tu ai declarat-o). Aaaa, eram sa uit: tine cont ca marines nu ii angajeaza decat pe cei mai prosti, de aceea te-au primit in randurile lor.
                  Cat despre jegurile tradatoare, nu manifest decat dispret la adresa lor. Si zi-i trompetei sa nu-l mai sprijine pe Dragnea et comp. Aaaa, scuze, uitasem ca tu erai de partea hillarei.

                  • Reteta clasica RD: incepe cu insultele, amesteca oamenii, baga minciuni ca nu-i degeaba mitoman, moderatorii intervin, sterg mesajele, lumea uita, maine e o noua zi si RD fiind „foarte ocupat” cu afacerea lui cu 800 de angajati o sa-si mai arate in 100 de mesaje „dragostea de tara” si dispretul fata de „tradatori”. ??

                    Apropos de Alex, scrie de 100 de ori mai logic, informativ si structurat decat tine si intr-o romana perfecta tinand cont de faptul ca (daca am inteles bine) a plecat la 13 ani din tara. In general, oamenii destepti iau in consideratie experienta altora, dar asta e o chestie pe care tu n-ai de unde s-o cunosti! ??

                    • Eu ti-am mai spus sa iti vezi de lungul nasului si sa iti cauti de drum.
                      Azi am stat in pat, am bolit, de asta am avut timp pt. net. N-am muncit eu, au muncit altii pt mine. Care-i problema?
                      Si da, te consider tradator.
                      Si nu amestec oamenii.
                      Si tine de faptul ca moderatorii ti-au sters tie mesajele pline de insulte si de ura. Nu am facut altceva decat sa raspund cu aceeasi moneda la niste mizerii pe care le scornesti la adresa mea.
                      Doare ca va arat adevarata fata, aia de linge blide, matze fripte, vorba lui Caragiale?
                      Luati si lingeti blidele altora pana nu veti mai putea. De aia le este scarba strainilor de voi.

                    • Ca esti bolnav o stim cu totii si se vede, doar ca nu cred sa-ti treaca ce ai tu cu o zi de repaos la pat. In rest, sa le-o spui pe aia cu lungul nasului nefericitilor care muncesc pentru tine atunci cand vin cu caciula in mana sa-ti ceara si bonuri de masa peste minimum pe economie cat le dai.

                      Te rog, nu mai crede ce-ti spun vocile pe care le auzi in cap, nu tot ce crezi tu este si real. Desi, spre deosebire de tine n-o sa ma laud niciodata cu banii mei, nici nu voi uita cum te-ai fofilat ca un calic atunci cand am zis ca acela dintre noi 2 care pierde pariul despre alegerile din Moldova sa plateasca o luna de hosting pe site.

                      Te-au facut 330 de lei si tu spui de altii ca-s linge blide si mate-fripte? ??? Asta e valoarea ta dincolo de tastatura, „patroane”! ???

                    • Spre deosebire de dta, eu am spus din start ca nu-i dau GMT-ului bani si n-am chef sa-i arunc in fata, DIN NOU, motivele. Le stie f. bine.
                      Dta te-ai fofilat ca un calic sa platesti hosting-ul pe o luna, motivand ca Maia Sandu nu a fost aleasa. Nu-mi convine deloc sa apar ca sponsor in compania unor persoane cu trecut dubios in decembrie ’89.
                      Cat despre plata angajatilor, nimeni nu a plecat de la mine nemultumit.
                      Si n-am sa dau bani pe motiv ca un tradator imi spune mie sa platesc o penalizare pt. nu-s ce inchipuiri ale lui.

                    • ???? Bai frate, asta e demential!!!! ????

                      Pai exact ASTA era pariul: eu am zis ca mi-as dori sa iasa Maia dar o sa fie ales bidon! Iar tu care te bateai cu caramida in piept ca iese Maia trebuia sa-ti pui banii (o suma infima pentru vacantele si restul cheltuielilor tale pe care le afisezi pe aici, ca or fi adevarate sau nu) unde ti-era gura. Si, indiferent de rezultat faceam si noi o fapta buna, pentru ca din cate zici ti-ai permite (ca o fi asa sau nu)!

                      Pe urma vii si folosesti exact aceleasi cuvinte „fofilat ca un calic” ca si cum eu ar fi trebuit sa platesc si n-am facut-o. Ca n-ai logica stiam de mult, dar nici imaginatie sa schimbi 2-3 cuvinte n-ai??

                      Pe bune, tu ai 12 ani sau ceva de genul asta? ????

                    • Sunt plecat de 33 de ani. Pe 9 martie sarbatoresc „aniversarea”.

                    • @radu fie are 12 ani fie e un dobitoc…

                  • Bai istetule; m-am nascut in Bucuresti. Am niste neamuri din partea maica-mii care sunt din Teleorman. Adevarat, sunt atat de prost incat dupa patru ani de catanie au avut aia obraznicia sa ma nominalizeze la US Naval Academy. Iar yo, prost fiind de natura mea, am avut temeritatea sa absolv aceasta institutie de invatamant militar de „tot rahatul” unde am fost beneficiarul unei excelente educatii de un sfert de milion de dolarei care mi-a fost varata in fund centima cu centima cu distinctia „with honor.” Ce fac eu cu banii mei prin Romania este treaba mea si nu vad de ce ar trebui sa-i dau unei fapturi precum tine socoteala.

                    • Domnule Alex, sincer sunt surprins; Sa intelegem de aici ca fundul este organul dumneavoastra receptor in ceea ce priveste educatia? Sau banii? Ca nu am inteles exact…
                      *editat r Weekendul asta stai pe bara.

            • Radule ai mare dreptate am lucrat si pentru firme straine si romane .
              Nu se poate face comparatie,nici ca bani nici ca organizare nici ca relatii intre patroni si angajati

          • Fara UE vor conta doar Franta, Germania si evident, mama Rusie.Atat.Pestele mare il mananca pe cel mic.
            Ce am fi fost noi fara UE si NATO?O tara in genul Albaniei, Georgiei, Ucrainei.

    • Faza cu urletele Germaniei trebuie sa o atribui micului comunistoid, apologistul rusilor si proaspat instalat Presedinte al Republicii Federale Frank-Walter Steinmeier. Vaca aia a facut un lucru bun cand ia dat ciumpalacului un sut in cur si la trimis la presedentie. Acolo nu prea are ce stricaciuni sa ma faca.

      • „micului comunistoid, apologistul rusilor”
        Sorry, dar eu nu vad pe nimeni acolo caruia sa nu-i poata fi pusa o asemenea emblema.
        Stanga, dreapta, marxist, neomarxist, trotzkist, tot un drac. Pe fruntea lor sta scris numele unei monede: Euro. Nu-i intereseaza altceva decat Euro.

  7. Faza cu unitatea romaneasca subordonata nemtilor e din aceeasi categorie cu cealalta ineptie aparuta acum ceva vreme, cum ca sa vina piloti maghiari si bulgari sa isi faca pregatirea la noi. Sper sa refuze ai nostri „ofertele” astea.

  8. Nu știu de ce, dar intr-un eventual conflict cu marele nostru vecin, nu văd vecinii și nici Germania și Franța sărind în ajutorul nostru. Cred ca SUA , Marea Britanie și Canada vor fi singurele care vor acționa. Restul vor condamna virulent intervenția și vor continua sa importe materii prime de la invadatorii din est. Polonia o sa încerce sa evite conflictul- același lucru l-am face și noi

    • OK, n-am crezut dar s-a facut. Pacat, nemtii nu sunt liderii pe care eu i-as urma in razboi si nici nu cred ca au cu ce sa contribuie cu exceptia simbolsimului detasarii unor unitati mici. Germanii incep cu pasi mici formarea armatei europene, doar ca sunt prea slabi pt a sustine asa ceva, plus ca aceasta subordonare este doar ceva simbolic, ori eu m-am plictisit de simbolisme.

      Trimite Germania trupe serioase pe granita de est? Si tocmai cu Cehia ne-am gasit sa facem unitati comune, cand cehii sunt printre cei mai vocali aliatii ai Moscovei din UE?1

      • Cehii? I-am ajutat in ’38-39 sa-si evacueze guvernul, ceva militari etc. In ’68 am fost singuri din Pact care i-am sustinut.
        Raspunsul lor??? Dupa ’89, cand impreuna cu polonezii si ungurii au pus-o de grupul de la Visegrad, au acceptat propunerea ungureasca de incadrare a Transilvaniei in acea adunatura. Polonezii la fel. Sa mai amintesc de atitudinea romaneasca din timpul razboiului germano-sovieto-polonez (sept. 1939), in urma caruia ne-am luat bobarnace de la nemti?
        Am impresia ca noi tot cadem de fraieri.
        Tineti minte: politica externa este pe interes. Dintotdeauna.
        P.S.: Germania are sa faca rahatul prastie si nimic mai mult. N-are cu ce. Poate doar sa urle, sa ameninte si atat. S-au terminat vremurile cand ea dadea tonul.

      • Singurul avantaj al unei astfel de brigazi mixte ar fi daca nemtii isi muta macar o parte din efectiv, pe proprii bani, la noi in ograda iar cehii la fel, adica mutam pe granita UE unitati ale unor tari aflate in interior, mai putin expuse direct unor atacuri. Asta ar trebui sa fie singura logica a unei astfel de asocieri: cei din interior sa ajute la apararea flancurilor uniunii.

        Si apoi partea a 2-a a discutiei, in general unde au facut unitati comune, era tehnica de lupta aproximativ similara de ambele parti (vezi olandezii si polonezi)… Deci sa ne asteptam la donatii de la Bundeswehr, cum a fost cazul polonez? M-as mira ca strategii nostri sa fi reusit sa negocieze asa-ceva, desi precedent exista cu Geparzii AA (deci batalionul de Boxer o fi in contextul asta?). In aceeasi logica, de fiecare data cand vom face brigazi mixte, trebuie sa ne dotam cu ce au ailalti?

        • Adevarat, doar asa ar fi logic Mariuse. Dar cam stim cu totii ca nu se va intampla. Nu vor trimite nici unii nici altii nimic la noi, sau nimic significativ, si nici donatii n-o sa vedem in veci. Plus, cum spui si tu, daca ei cumpara un echipament, binenteles de fabricatie germana, tre’ sa-l luam si noi? Pai poate noi vrem de la americanski ca au gadgeturi mai smechere si nu vrem resturile europenilor. Iar o uniune de brigazi multinationale, unele avand Mertan, altele Skoda si altele Dacia este inutila, o perdea de fum ce nu ne ajuta la nimic.

        • „Asta ar trebui sa fie singura logica a unei astfel de asocieri: cei din interior sa ajute la apararea flancurilor uniunii.”

          N-au ajutat cu nimic pana acum. Pazesc ei cumva frontiera noastra? Dau ei banul pt. asa ceva? Bun, si-au desfiintat serviciul de paza al frontierei, dar puteau macar sa plateasca o parte din cheltuielile aferente pazei frontierei exterioare a UE. Tarile din est intorc de la granita refugiatii care incearca sa ajunga in Germania; nici un afghan, sirian, irakian nu vrea sa ramana in Romania. Dimpotriva, Germania a facut un business pe seama securizarii frontierei noastre de est.
          Ceea ce face acum Germania este marirea controlului in cadrul UE, pt. ca slugilor sa nu le vina alte idei.

        • sa fie asta un semn ca pe langa transportoare o sa ne dotam si cu niste Leoparzi? atunci ar avea o logica, pt ca cu Boxeri si Leoparzi poti face unitate comuna

      • George Milos Zeman, presedintele Cehiei este un vocal sustinator al rusilor, nu si guvernul ceh. Cred ca te referi mai de graba la Slovaci si al lor Robert Fico.

    • Si eu sunt dezamagit de decizia asta, mai degraba sper ca nu se va concretiza. Oricum, nu imi e foarte clar ce inseamna aceasta subordonare. Brigada respectiva mai ramane la dispozitia SM roman? In subzistenta cui ramane brigade, RO sau DE? Fiind vorba de o brigade mecanizata, cine asigura masinile, combustibilul, piesele de de schimb, mentenanta, etc? Daca noi platim totul, dar o comanda germanii, nu prea vad marele castig.
      Pe tehnomil se dadea ca model subordonarea unei unitati de tancuri (divizie sau brigade, nu mai retin) catre armata germana, dar daca am inteles bine, acolo olandezii au venit cu oamenii, si germanii cu tancurile, ca olandezii scapasera, sau voiau sa scape, de ale lor.
      Vom vedea ce va fi, dar nu prea vad motive de fericire. Dupa ce ca fortele terestre, asa cum sunt ele, nu ar putea acoperii ca lumea nici macar Prutul, mai rupem din ce avem sa dam si la nemti, ca ei sunt putini si saraci.

  9. Doar 1,2 din Pib Germniei ? ce putin,parca vb de Pib Guatemalei.Basca ca banii aia se duc chiar unde trebuie.

  10. Cred ca,, George GMT,, are dreptate. Nici un stat european nu va rezista singur in fata Rusiei sau a statelor ,,emergente,, asiatice sau nu .Competitia intre est si vest(,,Europa,,) a inceput acum 2500 de ani(cu razboaiele greco -persane) si nu se va termina curand. Asistam la o glisare a influentei (economice ,tehnologice, militare) din nou spre est asa ca inaintea revolutiei industriale din jurul anilor 1800 .Asa cum sa a spus , avantajele uniunii sunt imense,,.Doar uniti vom reprezenta ceva la nivel global in fata unor state care au miliarde sau sute de milioane de locuitori.Referitor la Cehia, nu i am ajutat in anii 40,(aveam o alianta politico militara cu ei) dar nici nu puteam.Aveam o armata net inferioara Cehoslovaciei.Cu stima.

  11. n`ar fi rau sa luam si noi vreo 4 bucati,
    pretu este sub A26, desi probabil sculele nemtesti sunt mai capabile,

    numai ca la noi ne`ar trebui ieri,

    si torpilele nemtesti ar fi bune si ele,
    la mintea mea au un singura problema, nu au pump jet,

    • Nu avem noi sanse . Germania de astazi este mana in mana cu Rusia lui Putin

      • Sa scoatem noi banul sa vezi cum sar astia cu oferte:P
        Cred ca mai important ar fi sa vedem barna din ochiul nostru…propaganda pro-ruseasca este in floare in tarisoara noastra…cand aud ce scot astia din psd+alge ma crucesc nu alta…deja astia actioneaza in tandem.

  12. Rusia e bau bau pentru Europa dar mai mult prin armamentul nuclear si prin ce pot face in tari slabe, limitrofe.

    In rest sunt mult inferiori NATO.

    Sa ne uitam pe buget 2015, Rusia e pe 5, dupa SUA, China, Arabia Saudita si Marea Britanie. http://www.globalfirepower.com/defense-spending-budget.asp

    Germania nu e mult in urma Rusiei ca buget militar – 36 miliarde dolari fata de 46. Insa Germania are un teritoriu mult mai mic de aparat, are o singura mare, iar la Sud si la Vest are aliati. Rusia are o intindere imensa, nu stiu cate mari si oceane, vecini dubiosi in mai toate directiile cu exceptia polului nord, si noi puteri globale la sud precum China, sau puteri regionale precum India si Turcia.

    Resursele Rusiei sunt mult mai stretched – dar ei compenseaza prin politic si prin agresivitatea lui Putin, un lider autoritar si imprevizibil si caruia i-au cam iesit majoritatea actiunilor militare externe.

    • Cu toate astea rusia are o mostenire sovietica destul de mare in ce priveste armament conventional. Ar fi un inamic greu pentru oricine de aia e bine sa di pregatit nu sa dormi pe o ureche ca au sau nu au…

      Ue are nevoie de o inarmare serioasa ca sa stea linistita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *