SIRET pentru Fortele Aeriene Romane

E cunoscuta propunerea ca o varianta a SHORAD-ului SIRET sa intre in dotarea RoAF, conectat intr-o arhitectura “deschisa” la celelalte elemente AA. Lansatorul IRIS-T SLS aparea intr-o varianta minimalista, externalizand senzorii si sistemele C3, concept prezentat mai jos:

IRIS-T SLS - Sursa: SHORAD SOLUTIONS FOR THE AIR FORCES SYSTEMS UP-GRADE via afahc.ro

IRIS-T SLS – Sursa: SHORAD SOLUTIONS FOR THE AIR FORCES SYSTEMS UP-GRADE via afahc.ro

 

O versiune reala exista, fiind deja in productie:

IRIS-T SLS pentru Suedia - Sursa: Diehl

IRIS-T SLS pentru Suedia – Sursa: Diehl

 

Diehl a anuntat o noua comanda din partea Suediei pentru IRIS-T SLS, sistem ce va inlocui VSHORAD-urile locale RBS-70/90. Dupa cum se poate vedea, lansatorul tractat este extrem de similar conceptului SIRET pentru RoAF, romanii avand cel putin cui sa ceara referinte despre performantele sale, in afara producatorului. Desi o comanda suplimentara insemna implicit ca suedezii ar fi deocamdata multumiti.

Preluare de pe Tehnomil.ro.

 

RumaniaMilitary:

Dupa cum ati ghicit deja, este vorba de varianta SIRET (IrisT SLS) destinata apararii aeroporturilor si altor obiective apartinand Fortelor Aeriene Romane, varianta destinata fortelor terestre fiind deja prezentata aici.

Nu exista noutati deocamdata care sa confirme ca MApN ar fi interesat sa achizitioneze aceste sisteme, in oricare dintre configuratii. Insa daca tocmai s-au cumparat rachete antitanc de import (de peste 110mil. euro), poate ca pasul logic urmator ar fi achizitia de sisteme AA cu raza scurta, integrand si nevoile fortelor navale, pe cat posibil.

60 de comentarii:

  1. Pai logic ar fi sa vada ce racheta instaleaza pe frecate si sa incerce o uniformizare

    Un ESSM pe frecate, utopie, I know..

    ESSM pe SA6 modenizate, tot utopie, I know…

    ESSM pentru sistemele Hawk care fac trecerea utopica spre NASAMS, hanca o utopie, I know…

    Sau ma rog, alte combinatzii

    Dar cum la noi se cumpara 12 d’alea, 12 d’alelalte, inca 12 dintra’altele, dupa aia inca 6 d’alea…om vedea

    Si de ce fix IRIS-T de la prietenii cei mai buni ai rusilor, de ce nu solutii de la americani sau de la evrei

    Anyway, macar de ar cumpara ceva 🙂

      • momentan imi place Umnumzaan’ul pe care l’am luat asta vara 🙂

        il pot dona farselor aeriene, nu stiu daca doboara avioanele sovietice, dar daca pica unul d’ala din motive meteorologice si daca pun mana pe pilot e numa bun pt combaterea fortzei vii inamice 🙂

    • Aici ai dreptate referitor la ESSM, rachetă tinde să fie universală în utilizare.

      • ESSM e capabila dar e destul de scumpa, spre 1.6 milioane $ bucata. Pentru SHORAD mi se par mai potrivite CAMM: cold launch, mai ieftine, sistem compact, poti sa-l instalezi pe orice are roti, are atat varianta terestra cat si navala (Sea Ceptor).

  2. Romania a atribuit companiei lockheed martin overseas corporation contractul radarele mobile cu raza lunga de actiune-TPS 77 ,contract in val. de 32,7 mil.dolari-contractul se refera in prima faza la 2 radare plus alte echipamente aferente,mentine interesul Romaniei pt. un posibil upgrade care sa ii adauge sistemului capabilitatiTBM.Firma americana a fost contactata de min. aparari nat. la 20 oct.2015.

  3. Se pare ca s-a semnat un contract pentru 2 radare cu raza lunga TPS-77 cu Lockheed Martin. Interesant este faptul ca Romania a cerut RFI de la producator in data de 20 octombrie 2015 la doar 2 saptamani dupa ce Letonia a cumparat 3 bucati TPS-77 MRR pe 5 octombrie.
    Stie cineva daca si Lituania are in dotare acelasi radar? In orice caz se pare ca americanii sunt determinati sa asigure niste capabilitati antiaeriene sau macar de avertizare timpurie pe partea asta a lumii.
    Surse
    http://www.resboiu.ro/contractul-pentru-livrarea-de-radare-mobile-cu-raza-lunga-de-actiune-atribuit/
    http://www.prnewswire.com/news-releases/latvia-buys-3-tps-77-multi-role-radars-from-lockheed-martin-300154313.html

  4. Un radar pe aici cateva rachete AT pe acolo parca au inceput sa mai miste cate ceva dar slab frate slab . Inca aceiasi brambureala fara un paln pe tremen mai lung si destul de ambigua treaba . .

  5. Cred ca planu’ e la americani si ai nostri presteaza la cerere!

  6. Azi a intrat pe vama Bors la ora 6.00 ceva. Escorta 2 Humwee, Prima masina 8×8 cu ceva container mare inalt si crem tractat. Apoi o masina cu remorca cu doua containere standard, Apoi ceva lung cred ca 16×16 cu cabina plata si foarte lata si 2 containere de vreo 10 m aplatizate lipite intre ele si apoi inca 2 masini 8×8 cu containere dedicate cam ciudate.

  7. Mai lungi cele doua.. si parca mai lat trailerul si mai jos pozitionate. Containerele cam asa dar fara antene. .Aveau tot felul de usi si fante.

  8. erau si bej – crem toate. Parca erau si destul de „dogite”. HW erau model cu bena deschisa si verde inchis. Si aveau stroboscop portocaliu.

    • tabla din spate ii radarul care tocmai se deschidea sau inchidea in pozitia de mars ii lasat jos

      • sosiră Patrioții, ăia adevărați și utili…
        Să le urăm, deci, bine-au venit!

      • Potoliti-va fratilor cu Patriotul venit prin vama Bors. Congresul SUA a zis „pana in 2018”. Daca veneau cu Patriotul il aduceau si ei ca oamenii prin Constanta si apoi cu trenul, nu prin Bors pe sosea. Sau direct cu trenul daca vine de undeva din Europa.

        • ce ar pute.a fi atunci? alea doua containere usor aplatizate si coborate spre roti si gabaritul foarte mare al trailerului indica ceva serios. Celelalte 3 containere speciale sunt iarasi ciudate.

          • Cred că rămân la varianta cu cadrul, containerul plat fiind antena pliata, un container fiind centrul de comandă, altul generatorul electric iar al treilea „spaţiu de cazare în condiţii de confort sporit” cum zice cineva 🙂

        • Probabil vine direct de la nemti,si este normal sa intre prin vama Bors,deoarece se indreapta catre Campia Turzii.

  9. Să înțeleg că Siret ăsta, e un sistem SAM, conceput de noi, pe baza IRIS-T ???

  10. In actualul context regional, european si global (nu intamplator nu mentionez contextul national) cine are ceva de spus si mai ales de aparat nu se ascunde dupa nume conspirative (stan, gogel, ofiteracoperit,…). Este rusinos ca valoarea de inovatie romaneasca nu poate fi promovata „la vedere” in Romania! SIRET este un rau/fluviu in estul Romaniei, dar IRIS-T este un sistem NEOMOLOGAT, iar M.Ap.N. aplica sistemul integrat de achizitii bazat pe instructiunile „I 100” . Asociatia PATROMIL nu se ascunde dupa nume conspirative si se va bate pentru un loc decent pentru industria de aparare romaneasca, in general, si pentru membrii PATROMIL in mod special.
    P.S. Este primul si ultimul comentariu, nu asteptam simpatii, voturi, mizerii. Nu ne ascundem identitatea pentru ca ne asumam identitatea si obiectivele.

    • O_o Adică doriți să-mi schimb porecla?? DIN NOU???(ca să mă acuze din nou Mihăeanu că sunt postac KGBist și să-mi oprească postările…) Din Gigel am devenit Gogel fiindcă mi s-a părut nostim… iar porecla nu trebuie neapărat să aibă și ceva de-a face cu ideile și concepțiile bune… dacă mie mi-a venit o idee bună și doresc să o împărtășesc gratis cu constructorii noștri de armament, sub protecția anonimatului, nu văd unde ar fi problema… numai de aș vedea ceva pus în practică odată, că m-am săturat să-mi curgă ochii după dotările și inovațiile altora, pe când noi mai nimic…

    • P.S. Știam că Siretul e un râu din țara noastră… doar nu mă credeți căzut din cocotier de ieri, alaltăieri… O-o

    • Dacă nu v-a reproşat nimeni că v-ati luat denumirea pompoasa de „PATROmil” (care patronat când majoritatea sunteţi angajaţi ai unor firme de stat) nu cred că e cazul să vă daţi cu părerea despre nick-urile utilizate de cei care comentează aici. Fiecare alege dacă vrea să comenteze cu numele real sau cu nick şi nu e obligat să dea explicaţii nimănui pentru asta. Dacă, din tot ce se discută aici, apar măcar 1% idei interesante nimeni nu vă opreşte să le puneţi în practică şi nimeni nu cere drepturi de autor pentru ele.

      • Era sa uit: în loc să faceţi bot că folosim nick-uri, at fi fost mai util să prezentaţi mai multe date despre sistem, asta dacă nu e ultrasecret, în buna tradiţie a secretomaniei româneşti.
        Legat strict de sistem, singura întrebare ar fi: de ce facem ghiveci de rachete, cu AIM-9 şi AMRAAM la aviaţie, cu ESSM sau Sea Ceptor sau Barak la marină (depinde cu cine derulam modernizarea fregatelor şi achiziţia de corvete) în timp ce la uscat venim cu IRIS-T când există NASAMS, Spyder şi CAMM între care putem alege pentru a folosi sisteme similare cu celelalte categorii de forţe.

    • Am aruncat un ochi pe site-ul PATROMIL. Să nu mi-o luaţi în nume de rău dar aveţi o problemă cu viziunea şi misiunea.
      Odată ce sunteţi asociaţie a producătorilor de armament din Romania nu e normal să fiţi şi consultanţi , cu atât mai puţin să fiţi organul de specialitate în fundamentarea strategiilor de apărare ale României. Se numeşte conflict de interese.
      Este normal să promovaţi dezvoltarea industriei autohtone de apărare (toţi ne dorim asta) dar în orice ţară normală strategiile de apărare nu sunt stabilite de producătorii locali de armament ci aceştia se pliază pe necesităţile şi pe strategiile naţionale de apărare.
      Sper că aţi înţeles ce am spus şi nu veţi interpreta drept un atac.

    • Alo…. @ASOCIATIA PATROMIL…
      1ª-Va cam inselati cand vorbiti despre „nume conspirative”…
      2ª-Am rasfoit asa zisul site al asociatiei voastre… la cate SRL-uri cu care colaborati „maestri” in arta informaticii io* crez ca se putea ceva mai mult decat un site in html si css…
      3ª-„Proiectare, dezvoltare, implementare, instruire, service si integrare de produse informatice hardware si software, sisteme de securitate, controlul accesului si pozitionarea globala, servicii de internet si tranzactionare electronica, precum si alte servicii bazate pe tehnologia informatiei.” –>> obiectul muncii la S.C. ADVANCED TEHNOLOGY SYSTEMS S.R.L. … taman la Targoviste … adica ,,, cumpara din alte state si revand in RO la fraierii din armata la preturi exorbitante … hard si licente soft… intermediari
      4ª-S.C. AMERILEX S.R.L. –>> alt SRL care intermediaza…
      5ª-S.C. BUSINESS INFORMATION SYSTEMS S.R.L. … Consultanta in procurarea produselor IT. Import, comercializare si service produse IT. Proiectare software.
      Si tot asa o gramada de SRL -uri cu smekeri de smekeri in spate…
      Bomboana de pe coliva o reprezinta chiar (de fapt intemeietorii acestui patronat) SC TEAMNET INTERNATIONAL S.A. …..
      Si ca treaba sa fie completata cu succes apare si S.C. UTI DEFENSE & SECURITY ENGINEERING S.A….. si S.C. UTI GRUP S.A…..HAHAHAHHHHHHHHHHHAAAAAAAA!
      Adica aceasi nesimtiti care au devalizat Romania 25 de ani… Nu va luati dupa aparente, majoritatea acelor SRL care apar aici http://www.patromil.ro/doms/win_stit.html#defen
      au de fapt prieteni ai celor de la UTI si Teamnet
      Asta vrea sa fie o replica la cele discutate aici la ultimele articole referitor la „fratia” care a ingenuncheat RO in ultimii 25 de ani….

      • Ca o completare – uitati-va la fetele si CVurile celor care conduc „S.C. BUSINESS INFORMATION SYSTEMS S.R.L”, ii puteti gasi pe facebook. Stiu ca nu e frumos sa judeci oamenii dupa fata, dar…

        • Lasă-i Dany să se crează miezu covrigului…
          Auzi tu, nume constipa-spirative, unde utilizatoru Patro-LIM e pe numele din buletin, cu serie ș-adresă a nu nenea seriosu comentacu.
          De asemenea, crez că am supra-estimat pe ici și colo aiqiuuuul unora.
          Misiunea lor fiind… profesiune de credință, mda-da!

  11. cam care ar fi schemele de camuflaj la noi?

  12. @ PATROMIL Hehehe …va mananca baietii urechile daca mai comentati aici fara teme facute ca astia-s patrioti nu bisznizari ca voi interesati de propria propasire!

  13. SIRET poate fi folosit si pentru fortele Navale?

    ma gandesc daca… sistemul poate fi integrat si pe fregate…
    Si era o intrebare mai sus…
    DE CE IRIS-T de la nemti si nu PYTHON-5 de la evrei?

    Deocamdata nu am vazut racheta care sa faca ce face Python-ul. si pretul este mai mic… decat IRIS-T.
    Singura problemuta este raza de actiune de max 10km… poate un 12-13km ar fi ceva… dar e riscant sa ai o raza mai mare la rachetele ghidate IR… te trezesti ca fugareste vreun avion de pasageri :)) :))

    • IDAS (missile)
      https://en.wikipedia.org/wiki/IDAS_%28missile%29
      The IDAS variant is a navalized version of the missile, is also being developed for the new Type 212 submarine of the German Navy. IDAS is supposed to engage air threats, small or medium surface vessels or near land targets.

      • unde se produce racheta A-95… parca? care este pe sistemul CA-95M?
        La ELMEC Ploesti? sau la TOHAN?

        stiti la ce ma gandeam….? cei de la Tohan au schimbat motoarele la loviturile reactive de 122mm, prin folosirea motoarelor cu pulbere compozita.
        concluzia a fost cresterea razei de actiune de la 24km la 40-45km.

        DE CE NU FAC ACELASI LUCRU SI CU RACHETELE A-95? sa le echipeze cu motoare cu pulbere compozita?
        oare nu se potrivesc motoarele? tinand cont ca racheta A-95M-RC are un diametru de 120mm??? iar GRAD-urile 122mm???

        nu cumva… ne scapa ceva??? adica detinem motoare racheta 120-122mm cu raza extinsa si nu le integram in racheta A-95M???
        sau poate noi nu avem aceasta informatie?

        avantajul ar fi imens. Pentru ca raza de actiune a sistemului CA-95M ar creste de la 4-5km la cel putin 7-8km

        • Nu cred ca folosesc acelasi combustibil.
          Grad zboara cu cca 680m/s, Grad ER cu 1230 m/s, A-95 zboara cu cca 500m/s.
          La Grad cu bataie marita, arderea dureaza cca 2.7 secunde dupa care racheta se duce unde poate in timp ce la A-95 motorul arde continuu pana la lovirea tintei.

        • 1. A-95 (SA-9 Strela-1) nu se mai fabrica… era fabricat in colaborare ELMEC-Tohan. In parametri actuali, e doar o racheta cu raza foarte scurta, cu capacitati reduse de modernizare.

          2. Raza de actiune este de sub 4km:”Distanța maximă de lansare este de 4,2 kilometri, iar cea minimă de 800 de metri (masa rachetei 7kg). Țintele aeriene vizate trebuie să aibă o altitudine de minim 50 de metri și maxim 3500 de metri. Viteza maximă a țintei combătute („se duce”) este de 310 m/s, respectiv 220 m/s („vine”)”. Deci chiar si daca i-ai dubla, prin absurd, raza de actiune, ar fi pe la 7km… in timp ce ultimele variante de rachete aer-sol cu raza scurta trec de 10km (chiar si bombele cu kit de ghidaj incep sa performeze dincolo de distanta asta), avand avantajul lansarii de la inaltime.

          3. Modificarea pulberii motorului nu duce, liniar si direct proportional la cresterea razei de actiune. Sunt si alti parametri: modul in care arde combustibilul, traiectoria, frecarea cu aerul, viteza la care e prevazuta sa opereze racheta.

          4. Rusii au inlocuit de cateva decenii cu Strela10 9M31(32kg) 9M37M, cu masa +10kg si distanta max. 5km, altitudinea de interceptie ramanand la 3,5km, viteza crescand de la 420m/s la 517 m/s:
          https://en.wikipedia.org/wiki/9K35_Strela-10
          Apoi din nou au inlocuit recent cu asta: SOSNA-R 9M337 (SA-24), cu 2 trepte, de tip “beam-rider” de mare viteza (900m/s) – la distante de pana la 10km si altitudini de pana la 5km:
          http://www.rumaniamilitary.ro/noutati-antiaeriene-rusesti

          5. In angajarea tintei conteaza si capacitatea de manevra a rachetei, dar si sesnibilitatea capului de achizitie si rezistenta acestuia la contramasuri. Degeaba te-ar tine motorul rachetei pana la 10 km, daca detectia si fixarea pe tinta se face la sub 5km.

          Stai linistit, ca Iris-T joaca in alta liga (87kg racheta, Mach 3), chiar daca intre timp au aparut si alte rachete, cu bataie putin mai mare…

        • ca de obicei sa fie cat mai groasa si cat mai lunga ca sa dea bine la numere 🙂

          potzi sa’i pui motor sa bata pana la altitudine de orbita geostatzionara, daca nu’i modernizezi si sensorul ala contrast si ce electronica mai are prin racheta aia samd…degeaba…Strela-1 e din ’68 si 9M31M a intrat in dotare prin ’70, rusii au inlocuit’o demult

          altfel, intrebare: rachetele alea mai sunt operatzionale, s’au mai facut trageri cu ele?

          si daca mai pot fi lansate, cu senzorii tehnologia anilor 70 mai lovesc ceva in 2016?

          la un moment dat se discutau ei intre ei la attccmmccmmcctttmmmccmm despre „Prelungirea resursei tehnice la rachetele antiaeriene de tipul A – 95/STRELA 1 şi de tipul A – 94/STRELA 2”

          si isi mai fac unii doctoratele cu ele

          http://www.unitbv.ro/Portals/31/Sustineri%20de%20doctorat/Rezumate2014/SandruVasile.pdf

          dar hai sa le schimbam motoarele ca sa bata „mai mult” 🙂 🙂

          • @gsg9

            Am mai spus lucrul asta cu o alta ocazie legat de rachetele cu raza scurta si il repet din nou!
            Racheta A-95 M a fost modernizata la nivel de achizitie a tintei. singura problema a rachetei ramanand la acea vreme… raza de actiune foarte mica.
            R<4,2km

            Am inteles ca FORTER detine minim 40 sisteme CA-95M ce folosesc racheta A-95M (adica Modernizata la nivel de senzori)

            – inca ceva… afirmatia …"cat mai groasa si cat mai lunga ca sa dea bine la numere" nu-si are locul… pentru ca A-95M nu se poate compara cu STRELA-1. Racheta romaneasca, chiar daca are forma rachetei rusesti… este o racheta IR SOL-AER la nivelul anilor 1996 (an in care a fost realizata).

            si inca ceva… aici vorbim de rachete raza scurta ghidate IR.
            Daca ai ramas singurel pe front, intr-o transee si ai o astfel de racheta… prin conectarea unui contact necanic, (2-3 fire conectate la bateria unui tank distrus sau a unei masini distruse aflate printre ruinele cladirilor) o lansezi impotriva unui elicopter sau a unui avion pe care l-ai vazut cu ochisorii tai. SI NU AI NEVOIE DE NICI UN FEL DE RADAR.
            (asta o fost o situatie absurda dar reala, pentru ca o racheta ghidata radar nu vei reusi niciodata sa o lansezi. te vei uita la ea ce frumoasa este…)

            acum sa raspund la o alta intrebare:
            de ce sunt importante rachetele A-94M sau A-95M sau chiar RAV-RS?
            Pentru ca sunt fabricate in Romania, taticule.
            Si le poti avea la un pret fff mic, si in numar mare.

            iar dupa 3-4 zile de razboi… cand ramai fara celebrele RACHETE IMPORTATE… ce te faci?
            o sa-mi spuneti ca probabilitatea de lovire a tintei la IRIS-T este de 95% si probabilitatea de lovire a tintei la A-95M este de 75%. asta nu e o problema…
            trimiti 2-3 rachete odata si gata. UN IRIS-T costa vreo 200-300mii euro in timp ce A-95M costa vreo 1000-10 000 euro. hai sa zic 30 000 euro.

            dar problema e MOTORU taticu… ptr ca Avionu fuge sau zboara la altitudine ceva mai mare.

            • Nicusor – posta ceva interesant asta vara pe tema asta la articolul despre Crotale NG,
              ma gandesc ca stie el ceva… nu?
              ………………………………………………………………..
              nicusor
              23 iunie 2015 at 20:15

              Daca tot s-a deschis discutia ….
              1. Racheta A-95 are un sistem dual de ghidare , in IR si in spectrul vizibil .
              Sistemul in spectrul vizibil functioneaza pe baza de contrast . In mod normal , racheta se lanseaza de jos in sus , fondul luminos al cerului tinta apare ca o zona cu semnal redus in capul de cautare ( de altfel tot asa , dar invers 🙂 , funtioneaza si in spectrul IR )
              Sistemul dual a fost prezent si pe sursa de inspiratie sovietica , SA-9 .
              A-95 are si 2 focoase , de impact si de proximitate , plus sistem de autodistrugere .
              2. S-a realizat si varianta A-95M , cu prelucrarea digitala a semnalului si alte imbunatatiri .
              Intre altele , instalatia de lansare ILA-95M dispunea de o interfata care ii permitea sa lucreze intr-un sistem mixt tunuri-rachete comandat de staia radar SHORAR si sistemul de ochire GunStar Night . Achizitia tintei se putea face autonom, vizual sau automat , integrat in sistem . Urmarirea tintei era automata .
              S-a realizat din pacate dupa 1996 , in epoca in care incepuse demolarea industriei romanesti , iar specialistii batjocoriti aici ca HOTI/PROSTI/CIORDITORI au plecat din tara , ajungand chiar sa lucreze la NASA .

            • modernizarea la nivel de senzori pentru inceputul anilor 90 nu mai este suficienta astazi, capcanele si bruiajul fiind mult mai diversificate si mai eficiente acum, dupa 25 de ani…

            • Bine ca imi explici cum se ghideaza Strela prin contrast ca eu nu puteam sa citesc si singur https://en.wikipedia.org/wiki/9K31_Strela-1

              „Am inteles ca FORTER detine minim 40 sisteme CA-95M ce folosesc racheta A-95M (adica Modernizata la nivel de senzori)”

              De unde ai intzeles tu asta…

              Pe site la producator nu scrie nimic de CA95M sau CA94M, doar despre CA94 si CA94

              „CA-95 Complex antiaerian autopropulsat (SA-9)”

              http://www.elmecph.ro/produse.html

              Iete ce zice tot celebrul personaj Nicusor despre A94 si A94M

              „Rachetele A-94 sunt fabricate in majoritate in perioada 1987 – 1993 . De atunci a trecut multa vreme . Si veci pentru revitalizare nu sunt bani . Despre A-94M nici nu am auzit sa intre in dotare .
              Nu am auzit de nici un accident la trageri cu racheta A-94 . Despre oprirea de la tragere da, am citit .”

              Probabil CA95M a avut aceeasi soarta, a ramas la stadiul de prototip si nu a intrat in dotare, la fel cum nu a intrat nici A94M

              Omul a scris clar si l’ai citat „S-a realizat din pacate dupa 1996 , in epoca in care incepuse demolarea industriei romanesti , iar specialistii batjocoriti aici ca HOTI/PROSTI/CIORDITORI au plecat din tara , ajungand chiar sa lucreze la NASA .” ca oamenii au plecat din tara si s’a ales praful de cercetare si de industrie…

              Am intrebat daca CA95 mai este operationala si daca se mai fac trageri cu ea, penca de exemplu A94 era oprita de la trageri la un moment dat

              „La rachetele CA-94 si la alte trageri au aparut probleme care puneau in pericol viata tragatorilor. Asa ca s-au facut unele interventii cu personal calificat, s-au remediat, dar ele au reaparut si acum.
              Pentru siguranta, am dispus oprirea tragerii cu aceasta categorie de tehnica. Se vor face investigatii de catre uzina care asigura asistenta de specialitate si, cand se va obtine aprobarea reluarii tragerii cu acest complex, vom proceda in consecinta.”

              Asa ca inainte sa’i dai cu povesti patriotice intreaba’te mai intai daca mai sunt rachetele revitalizate, daca se poate face trageri cu ele samd

              Am scris ca am vazut la un moment dat pe site la acttm despre „Prelungirea resursei tehnice la rachetele antiaeriene de tipul A – 95/STRELA 1 şi de tipul A – 94/STRELA 2”

              Si am gasit asta, se pare ca au facut tragere in Sept 2015, ca le’a intrat morcovul

              https://www.facebook.com/mapn.ro/photos/a.141130499359542.27931.141113432694582/617852051687382/?type=3&theater

              Prelungirea resursei tehnice nu inseamna modernizare senzori, motor, electronica

              De la prototipul A95M pana acuma au trecut +20 de ani, ce o fi fost modern pe partea de senzori si prelucrarea semnalului acum 20 de ani acum e pamant de flori

              Ma indoiesc ca probabilitatea de lovire a tintei la A-95M este de 75% asa cum ma indoiesc si ca probabilitatea de lovire a tintei la IRIS-T este de 95%

              „Pentru ca sunt fabricate in Romania, taticule.
              Si le poti avea la un pret fff mic, si in numar mare.”

              Mai intai nu cred ca Elmec mai poate sa fabrice acuma cap coada nici macar ce a fabricat sub licenta de la rusi acum nu stiu cati ani. Sa repare/revitalizeze ..maybe…

              Dupa aia cate rachete de genul asta or sa fabrice si pt ce, conflictele s’au mai schimbat, nu mai e cu razboaie de 100 de ani culupta intregului popor, mai degraba de intensitate mare si durata scurta

              Si pozitia fatza de dujman s’a mai schimbat, acuma suntem langa ei si iti darama aia fabrica cu cateva balistice sau de croaziera pana sa te mai apuci matale sa fabrici Strela modernizate

              In conditiile astea mai degraba as miza pe un stoc suficient de rachete pt nu stiu ce confruntare de nu stiu ce intensitate preconizeaza ei si dupa aia daca mai vine de la NATO vreun stoc de rachete cu avionul, bine, daca nu, nu…

              Si daca aia din armata se uita dupa niste importuri atunci vor importa ceva, nu se vor apuca sa fabrice acuma CA95M cu Nicusor daca se intoarce din Spania si cu aia de la NASA daca se intorc pt ei…

              • Da de ce sa darame vere fabrica?! Balistic costa marafeti si sa dai cu asa ceva dupa un mort-viu chiar nu se face, se zice ca esti ineficient 🙂 . Ce sa aiba rusii cu fabrica?
                Variantele „M” nu au intrat niciodata in dotare, din pacate, acum probabil ca ar fi deja batrane.

                • daca FORTER are CA-94 si CA-95 in dotare… adica nu are varianta modernizata… e dezastru.
                  pentru ce a mai facut TAB-79 alea cu rachete pe ele???

                  DECI CHIAR E DEZASTRU! Nesimtitii astia nici macar sa modernizeze sistemele alea de raza scurta nu au facut?

                  ce asteptari sa mai am de la ei cu… LEOPARD cu CORVETE AntiS, cu sisteme aa R>60km

                  ce vorbim noi aici? ei nu au fost in stare sa sa modernizeze acum 10-15 ani rachetele alea de raza scurta.

                  • He-he Chipp,
                    De prin 2011 incoace nu incetam si noi sa ne minunam, ca tot ce descoperim arata cat de rea e situatia de fapt, mult mai rea decat ne-o imaginam candva. Nici nu ne-am permis sa scoatem totul la lumina, in public…
                    Ca sa-ti vina putin inima la loc, se pare ca s-a produs un stoc extrem de limitat de A-94M… 🙂

          • Buna seara,

            In cautarile mele disperate de a gasi cat mai multe informatii legate de racheta A95, am dat de acest site. Observ ca sunteti destui cunoscatori, asa ca vin cu o rugaminte catre voi. Daca binevoiti sa ma ajutati cu informatii, materiale legate de racheta A95. Email ul meu este: valeriu_barbu26@yahoo.com, aici imi puteti trimite orice informatie care m-ar ajuta.

            Multumesc,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *