Tancuri M1A1 Abrams pentru Kuweit

… 218 de toate (sasiuri depozitate de aprox. 2 decenii, tun cal. 120mm si motoare), din inventarul american , si costa doar … 29 mil$, in aceasta suma fiind incluse transport si logistica. Tranzactia a fost aprobata de departamentul de stat al SUA in 16 octombrie a.c.

Inainte sa ne entuziasmam, o posibila explicatie ar fi ca este vorba de fapt de carcase care vor fi folosite la recapitalizarea lotului existent de 218 tancuri M1A2 ale Kuweit, pentru care in decembrie trecut arabii au primit acordul departamentului de stat al SUA vizand un pachet de modernizare in valoare de 1,7 mld. $ ( sursa aici), pachet continand turele teleoperate M153 Crows II, Counter Sniper and Anti-Materiel Mount (CSAMM), tevi de tun de rezerva, imagistica/vizoare, ochelari pentru vedere de noapte, mitraliere M2A1 .50 cal si M240 cal. 7,62mm si pachete de blindaj special suplimentar. Ceea ce ar insemna ca o parte dintre echipamente vor fi mutate pe noul lot, iar cele existente pot fi stocate.

Cealalta posibila explicatie ar fi ca Kuweit vor sa retraga tancurile M-84 yugoslave, dublandu-si parcul de Abrams cu noul lot, care in contul sumei de 1,7 mld. $ va fi revitalizat, modernizat si echipat cu kit-urile furnizate in atelierele din Kuweit.

Cu ce se mai lauda Kuweitul:

Daca e sa ne uitam la afacerea marocanilor pentru 150 de tancuri M1A1 SA Abrams, cifrele se aseamana, ei cheltuind vreo 17 mil.$ in prima faza pentru transportul carcaselor, toata afacerea costandu-i vreo 1 mld. $.

Nimic nu e gratis, insa in contextul semnarii memorandumului intre UMB si GDLS si al existentei RFI-ului pentru 276 de tancuri din partea MApN, ne facem o idee ce ar insemna o astfel de achizitie.

 

Surse: Armyrecognition si DSCA.mil

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

https://www.rumaniamilitary.ro/primele-abrams-livrate-marocului

 

34 de comentarii:

 1. daca se incepe pana la urma proiectul TBT cu GDLS eu vad obligatorie discutia despre un MBT autohton impreuna cu ei.

  1
  • Depinde ce vrei de la ei ( GDLS ) , SH-uri ,tancuri noi sau vrei sa te ajute sa dezvolti un tanc de la zero ca de modernizat T 55 – urile alea nu cred ca mai poate fi vorba .

   1
   • eu zic un proiect de la zero cat mai repede demarat.gata cu „stop gap”,ne asigura americanii spatele oricum oricat de ciudat suna .

    1
    • Initial nu ne ar strica aproape 300 M-1A1 Abrams-uri modernizate si revitalizate cu GDELS la Faur Bucuresti ca apoi sa concepem si sa producem cu ei un nou TR-20YZ. De la GDELS nu este de ignorat ASCOD-Ajax pt a inlocui in timp MLI-84 si MLVM.

     1
  • N-o sa fie nimic produs cu GDLS in Ro.Vor fi cateva bucati vag functionale,cu defecte,ineficiente,prost dotate,luate direct de afara in cantitati anemice,farmaceutice si gata.
   N-o sa fie nici TBT,nici MBT,nici nimic.

 2. In filmulet, la 0:33 zice ceva de M1A1 Abrams pe o imagine cu o mandrete de T72.
  Au si Abrams sau numai T-uri si vor sa le inlocuiasaca?

 3. E posibil ca GDLS sa ajute UMB sa dezvolte un nou tanc romanesc, asta in virtutea celor 276 de tancuri dorite de RoArmy. Probabil or sa plece de la proiectul lui TR 125/TR 2000, proiect de tanc pe care UMB il are dispob=nibil si la care ei lucreaza conform spuselor directorului Ulise de acum un an si ceva doi.

  Putin probabil sa se vrea un proiect de tanc nou, conceptual plecand de la zero. Ori TR 2000 sau cat o fi el, ori Abrams SH si surubarit la UMB.

  • Tu chiar crezi ca fac asta, cand au Abrams in productie iar US Army au sute de tancuri stocate?
   Si daca l-am face, stii cat ar costa? UMB iti daduse o estimare cam la 12-13 mil.$ pentru prototipuri/preserie.
   Un Abrams nou urca spre 8-9 mil.$…

   • Un abrams nou..scos de pe linie sau monkey models?nu stiu..intreb.

    • Nu stiu daca un posibil Abrams romanesc ar fi chiar la nivelul celor utilizate de SUA, dar avand in vedere faptul ca suntem parte a NATO, in niciun caz nu vor fi downgradate la nivelul celor arabesti. Si cred ca in mare masura ar depinde de noi. Daca vrem ceva ca F-16V sau, modesti cum suntem, alegem MLU tape 5.2.

 4. Nu vreau sa fiu carcotas, dar in articol scrie „…la recapitalizarea lotului existent de 218 tancuri M1A2…” iar in imaginea de garda a filmului scrie mare „M1A2 Abrams Total 318 – in service”. Deci pana la urma, lotul existent de M1A2 un Kuweit e de 218 sau 318?

  • e o greseala in filmulet, cred eu.

   • Multumesc Marius, am mai cautat si eu un pic pe net, 218 sunt.
    Strict on topic, as zice ca nu e rea afacerea pentru arabi. Sunt un pic uimit de americani, ca pare ca isi golesc desertul de tot fierul vechi (ceea ce nu e neaparat rau) dar nu prea pun nimic in loc. In caz de conflict, oare ei cu ce o sa isi mai acopere pierderile de material, ca dureaza sa construiesti un tanc de la zero.

    • La ce superioritate aeriana au, la ce sistem de informatii au, la cat antrenament fac, nu prea apuca sa puna tancurile in situatii precare armata vs armata. Cand stau pe contrainsurgenta e altceva.

    • Ceva asemanator au „patit” si cu MRAP… dupa ce au fabricat si trimis mii in teatre precum Irak sau Afganistan au constatat ca e mai rentabil sa le lase (doneze) acolo decat sa le care inapoi acasa…

    • Pe timp de pace, in anii ’80, scoteau 1000 de Abramsuri pe an din fabrica. Eu zic ca daca e cazul de razboi serios economia americana o sa se mobilizeze foarte repede. Miile alea de tancuri mai mult sau mai putin ruginite din desert ar fi in locuite in 2 ani.
     Si mai e intrebarea: cine i-ar putea aduce pe americani in postura de a pierde miile de Abramsuri aflate in exploatare si rezerva intr-un timp foarte scurt si fara sa isi distruga propria armata in acest timp?

 5. US lasa Orientul Mijlociu in urma. Au un mega-plan in Asia si secundar in Africa (tot pentru a contracara expansiunea Chinei).
  US tot timpul este cu un pas inainte.

 6. Nu ne trebe noua tancuri americanesti! Is buni si Bizonii nostri daca-i tupilezi prin boscheti, trag 2-3 sageti si o taie (parca asa comenta cineva la alt articol).
  Pana acum nu am vazut vreun program publicat pentru tancuri dar na, si HIMARS-ul a aparut cam peste noapte.

 7. Bulgaria creşte bugetul de apărare şi securitate la 4,2% din PIB

  https://blacknews.ro/bulgaria-creste-bugetul-aparare-securitate-42-pib/

  *Recomandari: de postat la „Permiteti sa raportez”
  Pseudonimele „Alex” si „Alex_” sunt deja luate… de ales un altul pentru a nu genera confuzii.

 8. Uau, multumesc de link!
  Sa ne uitam pe RFI-ul (Radio France International ?) din februarie 2016 editat de userul USER pentru firma HOME in 100 de minute pe, probabil, MS Word XP sau 2003 din cunoscutul pachet de licente MS pt. RO sau piratat, si sa luam aminte:
  – 99% din Cerinte/Valori „definite de furnizor”
  – unde conteaza si ne pricepem specificam apasat, vrem tun de 140mm si in cel mai rau caz 120mm, mitraliere, alea alea.
  – corentu 24V musai!
  – viteza nu mai e trecuta ca la TAB-uri 120km/h, deci avem loc de intors.
  Multa munca sa faci tabelele alea si sa scri in ele „definite de furnizor”.
  Acum na, sa nu fiu rau, intentia conteaza. Sa speram ca bulgarasul intentiei o ia la vale pe partie si se transforma in ceva mai consistent. Sau poate se intampla o minune si, bang, ne trezim cu 200 de Abrams-uri la Constanta in port pentru ca am fost cuminti si ne-am facut ghetele.

 9. Apropo de peninsula arabica, se prefigureaza ceva schimbari in Arabia Saudita.

  Par a fi interesante, in sensul chinezesc. Nu or ajunge stat laic, dar poate o fi mai bine……
  Sa speram ca se si realizeaza, si printul mostenitor nu are soarta lui Sadat
  Desi multe finatari pentru moschei cu imami fundamentalisti wahhabisti, sursa raului, vin din mediul lor privat……

  https://www.afp.com/en/news/15/crown-prince-pledges-moderate-saudi-arabia

 10. Sa nu ne facem sperante… Romania nu v a face niciun tank nou, cu nimeni, costul pentru finantare si dezvoltare a unui astfel de proiect fiind aproape cat costul cumpararii a 300 buc, plus ca ar dura multi ani. Utitati va la francezi si nemti ca viitorul lor tanc e vorba sa fie gata in 2035…… Daca nici astia nu au bani si tehnologie……..Cine sustine altceva nu are idee… Vom lua cateva sute SH si le vom moderniza impreuna cu vanzatorul sau platim modernizarea de catre vanzator iar ca offset, ne vor da si noua licenta sa facem ceva…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *