US Navy cu buza (posibil) umflată rau…

Adică și-a luat-o tare de la noua administrație republicană și cam oligofrenă a președintelui Trump, în sensul în care US Air Forces îi trage din nou preșul de sub picioare.

Mai ne aducem aminte că US Navy n-a fost deloc incantată de ce a primit în cadrul programului JSF, adică F 35B/ (și mai ales)C și a acuzat US Air Forces că mai întâi și-a făcut F 35A să iasă cât mai bun (?!) și abia apoi variantele destinate marinei au fost luate în considerație.

A fost mare scandal dar și marinarii americani și-au învățat lecția și avionul de generația a VI-a urma să fie dezvoltat separat de cel al US Air Forces, fiecare pe banii lui, fiecare cu scopul lui în viață și astfel păreau că sunt din nou prieteni.

Dar a venit necazul peste americani (și peste europeni, adevărat) când Trump a câștigat alegerile și a dat întreaga lume peste cap. Deschidem aici o mică paranteză și reamintim că spre sfârșitul administrației Biden, programul US Air Forces a fost oficial suspendat datorită costurilor enorme, imaturității tehnologiei implicate etc, dar programul US Navy avea undă verde. Închidem paranteza.

Dar revenind la ale noastre, un anunț surpriză a venit de la Casa Albă și anume F 47, viitorul avion de generația a VI-a al forțelor aeriene va fi proiectat și construit de compania Boeing, cunoscută pentru calitatea avioanelor sale civile și a capsulelor spațiale. Și uite-așa, din joben, F 47 suspendat de fosta administrație nu numai că a renăscut dar a devenit și prioritar…

Una peste alta, în luna martie Marina trebuia să anunțe câștigătorul pentru F/A-XX, dar a venit luna aprilie, a trecut și luna mai și nimic, motivele nefiind cunoscute, până când Pentagonul a făcut anunțul: Programul F-47 al US Air Forces are prioritate în fața F/A-XX și mai mult decât atât, se cere ca 500 de milioane de dolari să fie luați de la F/A-XX în beneficiul F-47.

Motivație este una haioasă: “Simultaneously pursuing two sixth-generation fighters risks under-delivery on both,” păi nu se cunoștea acest aspect atunci când lucrurile au fost demarate? Și de ce să aibă forțele aeriene prioritate și nu marina?!

Dar realitatea este mult mai simplă decât factorii tehnologici, Pentagonul explicând că datorită faptului că F 47 are “which has full presidential support,” vor fi luați bani de la Marina. Încă o dată, dilentantismul actualului președinte american lovește în plin și nu cred că este treaba președintelui să hotarească care program este prioritar și nici ce fel de avion este necesar, mai ales dacă ținem cont că se pricepe la tehnică de lupta la fel de mult precum la economie sau relațiile internaționale.

“Given the schedule delays and cost growth across numerous airframes, DoD recommends a focus on the F-47, giving the Navy’s F/A-XX program time for technical maturity and development. Phasing the F/A-XX after the Air Force’s inițial F-47 development will alleviate capacity concerns în the industrial băse,” ne explică Pentagonul condus de prostul de Pete Hegseth, care-i spune nevestei unde anume vor atacă bombardierele americane.

Dar Congresul (republican) contraatacă…

În ultima perioada au existat confruntări între Trump și Congres care au dus la întârzierea desemnării unei companii câștigătoare în program F/A-XX, dar administrația Trump insistă în prostia ei și ne explică că F-47 va deveni operațional până la sfârsitul “domniei” domnului Trump, ceea ce este de facto cu totul imposibil, dar acesta este probabil unul din motivele principale ale impingerii în față a F 47 în dauna F/A-XX.

Cu toate acestea nu este încă totul pierdut pentru că Congresul American pare mult mai inteligent decât administrația de la Casa Albă (instituția a mai arătat semne clare de inteligență și în alte cazuri care privesc forțele armate) și deloc convins de charmul domnului Pete Hegseth, House Armed Services Committee a adăugat cele 500 de milioane de dolari pentru F/A-XX în documentul trimis acum către Senat.

Senate Armed Services Committee, la fel de “impresionat” de cererea administrației (deși Senatul este dominat de republicani) a acordat 750 de milioane de dolari pentru “accelerate the F/A-XX aircraft.” Lăsându-l pe Donald fără avion până la sfârșitul mandatului.

Așa că nici măcar în America Donald nu mai este luat prea în serios, așa cum au aflat deja chinezii, rușii europenii și ucrainenii.

Revenind la F/A-XX, acest aparat va înlocui avioanele F/A-18E/F Super Hornet și EA-18G Growler, iar în competiție au rămas două companii: Boeing și Northrop Grumman.

Rămânea acum să vedem dacă Congresul îi va ține piept marelui om de stat de la Casa Albă sau nu și sperăm, de asemenea, că F/A-XX să nu ajungă tot pe mâna Boeing.

GeorgeGMT

41 de comentarii:

  1. It iz uat it iz – vorba unui clasic in viață 😅

    12
  2. Acuma nici cu US Navy nu imi e rusine. Trump e oleaca ofticat intrucat marina a facut si face o risipa monumentala de bani. Au reusit cei din US Navy sa dea de gard cu majoritatea programelor si initiativelor avute.

    De aia Trump si nu numai e extrem de ofticat pe ei.

    Cine nu ma crede sa se uite la sirul lung de.lroiecte over budget si intqrziate enormsi mai important cu defecte si limitari incontinuare. Nu cred ca exista macar 1 singur proiect cum trebuie in ultimii 20 de ani cel putin.

    Nici macar nenorocita aia de fregata ce era gata facuta nu au fost in stare sa o ia si sa o puna in practica.
    Umbla vorba ca vor sa anuleze programul si sa faca ei ceva „cum trebe”. Desi avand in vedere cum au dat de gard cu ce aveau deja gata facut…

    Cat despre F47 cr sa zic. Boeing trebuia salvat cumva. US nu ar permite niciodata ca singurul lor prodhcator de avioane civile si nu numai sa intre in colaps.

    9
  3. Nu ma mir , fiecare tara are aceleasj controversii interne dar in US , Trump vrea sa lase stampila pe
    orice subiect menit sa arate tuturor cat e el de destept. Numai viitorul v a arata daca a avut dreptate
    dar atunci nici el si nici democratii batrani, adversarii n au sa mai fie in viata. Si ……bineinteles generalii si
    amiralii respectivi.

    9
  4. Sentimentul meu este că Northrop Grumman va câștiga competiția pentru F/A-XX aircraft.

    3
  5. Tsushima.
    Asta îmi vine în minte.
    O forță navala plina de orgoliul tradiție, cu echipamente masive dar depășite moral si-a „luat-o” de la un adversar ambițios și gata de sacrificii.
    O sa spuneți ca US Navy e fără egal între narinele lumii. Absolut de acord, dar în cazul unui război în Taiwan campania se va duce în termenii Chinei iar asta va însemna că USA se va confrunta cu toate forțele chineze nu doar cu Marina Rosie (PLAN).
    Din acest punct de vedere, ce s-a întâmplat între India și Pakistan nu exde bun augur, pentru ca, dacă US Airforce e plinaxde F-22 și de F-35, la US Navy coloana vertebrala e F-18.

    9
    • Cand au fost vreodata rusii forta navala plina de traditie ? Sorry dar ai dat un exemplu departe de ce ai explicat dupa.

      Si china se va confrunta cu us army & usaf pentru ca guam, diego garcia, filipine, okinawa, coreea de sud si asta e fara sa ti cont de vietnam, india si alte locatii unde se pot intampla multe….

      US Marines sunt berbecul americanilor dar armata e aia care vine in urma.

      10
      • He-he-he
        Înainte de tsushima flota imperiala tarista ridica pretenții de marina globala. Sa nu uitam, la acel moment era Royal Navy, care domina marile și mai mulți challelgeri: Germania, Franța, SUA, Rusia.
        Rusia își revendica tradiția de la Petru cel Mare si un palmares respectabil, cei drept impotriva otomanilor. Investitiile si sperantele in flota imperiala erau colosale. Prin comparatie japonezii erau niste nocici, veniti in lumea marilor de 20-30 de ani.
        După Tsusima nu a dispărut doar flota tarista. A dispărut și încrederea în capacitatea marinarilor rusi. Pana prin anii 60 adică doua generații, flora rusa, apoi sovietica a fost doar unaorientata către apararea de coasta, anexa a forțelor terestre.
        Din unele puncte de vedere, Tsushima a fost mai șocantă decât Trafalgar. Pentru ca la Trafakgar nr 1 ( Royal Navy) a invons categoric flota reunita a nuerelor 2 si 3. . Era totusi nr 1.
        )

        5
        • Sa ne amintim Razboiul Crimeei,cand rusii si-au incendiat flota pentru nu a lupta cu britanicii…halal „traditie ” !

          4
      • Robi fara o dominatie maritima absoluta fortele din okinava, guam , filipine vor fi in situatia aviatiei argentiniene in faukland cu 3-4 minute de zbor desupra flotei britanice din cauza de combustibil (aveau 380 mile pana la flota britanica si inca atatea inapoi).

        2
        • air refueling got invented,and in 10 years japanese fleet will be more strong then the chienese one cos its a oceanic navy

          2
          • Nicu, air refueling a fost disponibila si in razboiul din insulele Falkland, si ambele parti au folosit intensiv procedeul. Florin nu pare sa stie, dar argentinienii aveau tankere aeriene (Hercules) si avioane capabile pe realimentare in aer, A4 Skyhawk si Super Entertard, si altele care intradevar nu aveau aceasta capabilitate, si ca atare aveau anvelopa de zbor redusa in teatrul de operatiuni, mai ales Daggerele israeliene (tot un fel de Mirage), dar si Mirage 3.

            1
        • Da pai USAF e aviatia argentinei…..

          3
          • Usaf nu e aviatia argentinei dar daca te bazezi pe f 18 in viitor tankerele pot dispare de pe cer in cateva ore impotriva unei aviatii capabile si in cazul asta ajungi in situatia aviatiei argentiniene din 1982.

            2
            • incurci merele cu perele si vrei sa iti iasa struguri ,vorbesti ori de navy ori de airforce sunt 2 forte aeriene total diferite ale SUA una opereaza baze terestre alta portavioane la Kadena in okinawa USAF nu opereaza F18 ci f15 ex alta marie alta palarie ,dela un timp pe site US Navy fleet de cativa ani deja numai gasesti alocarile de CG de regula flota a 6 a atlanticului de est opereaza doar 2 CG ,celelalte nu au alocari de CG chiar si cu 2-3 portavioane in mentenata US Navy aia care opereaza F18 si mult hulitul F35 C pe portavioanele catobar tot pot pune la scandal 6 CG la dispozitia flotei a 7 a ,iar CG alea sunt pt alea 11 portavioane catobar nu pt LHD sau LHA ca alea opereaza F35 B ,dar na cine se poate pune cu mareata china la 200 de km de coastele ei, doar rusia a reusit sa isi distruga armata pe ditamai granita cu ucraina terestra si era a 2-armata a lumii chiar nu intelegeti ce inseamna un desant pe o insula fortificata in era in care toate miscarile de trupe sunt vizibile de pe luna, D day e liga mica

              3
            • @Florian

              Dau chinezii din bage magica si dispar tankerele de pe cer…

              Sti care sunt cele mai mari 2 forte aeriene ale globului?

              With roughly 5,300 aircraft, the United States Air Force is the largest air force in the world. With 3,700 aircraft, the United States Navy is the second largest air force in the world.
              https://www.britannica.com/one-good-fact/how-does-the-united-states-have-both-the-first-and-second-largest-air-force-in-the-world

              3
    • jutlanda mai degraba

  6. neamtu tiganu

    USA are cele mai grozave avioane. Chiar daca ici colo nu sunt perfecte, oricum pe locul, doi, trei nu vine nimic, nici europeni, nici rusi, nici chinezi.
    Air Force si Navy se cearta din-totdeauna. Imi amintesc de victoria lui YF16 si cum si-a scos Navy Hornetul!
    In naivitatea mea as crede ca nu ar trebui sa fi mari diferente intre avioane, ma rog, la navy ceva coroziune, cirlig, aripi pliante, tren ranforsat catapulta..
    Poate insa ca aroganta, mindria generalilor sa fie mai puternica.
    In definitiv ar putea exista doua strategii:
    1. Un avion comun cu diferentieri cum am zis. S-ar salva ceva bani dar ar trebui si ceva compromisuri,
    Sau
    2. Fiecare sa mearga pe drumul lui, concurenta poate fi chiar avantajoasa.
    Nu cred ca ar fi vorba de bani ci mai degraba de timp, toata lumea se grabeste.

    Oare europenii nu ar putea contribui cu ceva, desigur nu in high tech, ca nu au asa ceva, ci la maruntisuri? Ideea unui avion NATO e atit de absurda?

    8
  7. Avand in vedere declaratia lui Trump ca F-47 va fi vandut si la export, intro versiune tehnologica usor modificata, avand 90% din capacitatile tehnologice ale versiunii pentru U.S.Air Force, speculez ca Trump doreste ca programul F-47 sa avanseze cat mai repede pentru a fi vandut la export.Trump deja i-a propus prim-ministrului Japoniei ca tara lui sa cumpere F-47.Daca japonezii acum parteneri, in programul
    Global Combat Air Programme (GCAP) ar cumpara F-47 este foarte posibil ca si britanicii, italienii sa opteze tot pentru F-47.
    Programul FCAS stagneaza din cauza neînțelegerilor profunde dintre Franța, Germania și Spania în privința controlului asupra tehnologiilor-cheie și a distribuției responsabilităților industriale. Franța, prin Dassault Aviation, refuză să ofere partenerilor germani și spanioli acces deplin la unele tehnologii sensibile, cum ar fi software-ul de pilotaj (flight control software), sistemele de comandă de zbor și designul arhitecturii generale a avionului. În viziunea franceză, aceste componente sunt considerate esențiale pentru suveranitatea națională și know-how-ul industrial, motiv pentru care Dassault dorește să păstreze conducerea exclusivă asupra acestora, ceea ce a provocat tensiuni serioase cu Airbus Germania, care cere o participare egală.Daca peste 2-3 ani situatia va fi la fel iar F-47 va fi disponibil pentru export, este foarte posibil ca si Germania, Spania, sa opteze pentru F-47.
    Fiind un tip tranzactional, Trump vrea ca F-47 sa fie finalizat cat mai repede pentru a fi vandut si la export, ceea ce ar fi un castig pentru Boeing si SUA, deoarece Germania, Italia, Marea Britanie, Spania și Japonia ar cumpăra F-47, ar beneficia de o platformă avansată, dar ar suferi pierderi majore în autonomie tehnologică și strategică, ar slăbi propriile industrii de apărare și proiectele comune (precum FCAS și GCAP), ar deveni dependente de SUA pentru întreținere și actualizări.

    3
    • neamtu tiganu

      „cum ar fi software-ul de pilotaj (flight control software),”

      Biata Dassault, nu-si da marile ei realizari, „tehnologie inalta”, ca sa nu-si dea seama poporul de cit de arhaici sunt. Da, Dassault a avut vremuri glorioase, Concorde, mai ales programul Catia, care domina o parte din proiectare, dar in ultimii 30 de ani au trait din grasime.
      Aroganta si orgoliul lor ii va desfiinta, cu efecte nasole pt Europa, chiar daca sunt puternic ancorati politic, asa cum e moda in Franta, vezi si Alstom.

      Niste suveranisti 🙂

      6
      • Dassault nu a participat la epopeea tehnologică a Concord-ului. Din partea franceză a fost Sud-Aviation.

        Dassault este o întreprindere foarte specială, cu o cultură aparte, cu o reputație de a respecta termenele și prețurile.
        Sunt specialiștii nr 1 mondiali ai aripii delta și au o echipă de aerodinamicieni și electroniști de mâna întâia.
        Nu se culcă pe o ureche și sunt vigilenți la dezvoltările tehnologice.

        7
      • Dassault nu a participat la epopeea tehnologică a lui Concorde. Din partea franceză a fost Sud-Aviation.

        Este o societate aparte, cu o cultură de întreprindere celebră, respectând colaboratorii, furnizorii, ținând termenele de livrare și prețurile anunțate.

        Numărul 1 în lume cu privire la aripa delta, având aerodinamicieni și electroniști de mâna întâi.

        Nu-ți face griji, nu se culcă pe o ureche și veghează tehnologic. Au dreptate să nu împrăștie bijuteriile acumulate cu talent și perseverență.

        4
        • Departe de mine de a dispretui o firma ca Dassault. Imi exprim doar o anumita nemultumire legata de FCAS. Cred ca Dassault, din motive de orgoliu, saboteaza acest program, cu efecte negative pt toti!

          • Nu sabotează.
            Doar își asumă rolul de expert proiectant și integrator.
            Ei nu fabrică aproape nimic. Dar sunt buni proiectanți, organizatori și asamblori.

            Sunt unici în Europa care pot să o facă singuri.
            E normal sà nu renunte la rolul de leader.

    • Coscogeamitea

      In primul link din setul postat de Robi ieri dimineata zice Tapier la sfarsit ca nemtii vor avionul pentru bombe nucleare americane – ceea ce implica componente americane – iar francezii pt bombele frantuzesti.

      Eu inteleg din asta ca Germania e de fapt problema in program. Daca vor sa ramana pe vecie dependenti de SUA aveau doua optiuni: ori sa mai cumpere niste F35 sau ce-or mai scoate americanii ulterior, F47 par example, ori sa isi bage banii mai degraba in programul GCAP, care tot dependent de SUA e.

      Problema nu e atat suveranismul francez cat suveranitatea europeana. In scenariul in care SUA ataca Groenlanda… si ce-o mai fi dupa aia – cu scopul de a ramane doar ei cu rusii stapani pe Oceanul Arctic, fara aviatie dezvoltata independent de americani, chiar daca nu la fel de competitiva in raport cu celelalte optiuni, meciul e pierdut inainte sa inceapa. Contra Chinei pe de alta parte – si a eventualelor exporturi de tehnologie chineza avansata in Rusia – dependenta de SUA nu e chiar cel mai rau lucru de pe pamant.

      Problema se pune in mod fundamental de cum evalueaza fiecare riscurile – probabilitate X impact. Asta e o problema politica, iar politica e din ce in ce mai tulbure.

      Ceea ce e cert, e ca Franta nu are bani sa sustina singura simultan un program nuclear credibil si dezvoltarea in timp util a unui avion performant. Pentru asta au nevoie de contributia celorlalte tari europene, care sunt deocamdata incapabile sa se desprinda politic de lobby-ul SUA.

      2
      • Nu. Germanii au acceptat ca avionul sa fie si nuclear cu arme franceze si ambarcat pentru marea flota de port-avion franceza.

        Problema e alta. Dassault nu vrea sa imparta work-share-urile cu nimeni. Stie ca daca trage de timp aia toti vor pleca din program si Franta va merge tot cu ei pentru ca nici un politician francez nu are curaj sa cumpere un avion care sa nu fie facut de o companie franceza iar dassault e singura companie franceza.

        Vor sa ia tot programul ei asta e tot. Good old fashion corporate greed.

        3
  8. hmmm, e foarte adevarat ca sa dezvolti in paralel doua avioane de gen 6 e extrem de scump si foarte riscant mai ales cand incerci sa reduci deficitul.

    Ce rivali are US Navy Air Force de nu le face fata cu F/A18 E/F si F35B/C??

    Su33 si copia chinezeasca de la Su33…Jxx am si uitat cum o cheama.

    Rafale M ar mai fi sub 100 de bucati in total si slabe sanse sa fie rivali. Sau nu face fata la apararea AA a potentialilor dusmani? F35?

    Personal cred ca US Navy mai poate sta 15-20 de ani cu ce are si cu Block4 de la F35.

    3
  9. Cand va zbura F47, nu va mai fi Trump ! Iar cand va ajunge marfa de export(daca va..), Trump va fi oale si ulcele. Managerii buni (nu MAGA) tin seama de asta.
    De fapt s-ar putea sa nu mai fie nevoie de F/A-XX sau F47, vor fi deja tardive daca Xi ataca Taiwanul in timpul lui Trump. Fanfaronul va ceda imediat asa cum a facut-o cu rusia. Ma tem ca si Xi stie asta nu numai putin.

    5
  10. Hmm.

    Sa vedem.Inainte de WW2 era Brewster Buffalo,introdus in 1939.Pe urma Wildcat,de la sfarsitul lui 1940.Din 1943, Hellcat.
    Pe parte de bombardiere in picaj sau torpiloare,aceasi poveste-ceva nou,mult imbunatatit o data la cativa ani,2-3ani,daca nu chiar mai iute.

    La aviatia strategica avem B17 introdus in 1938.In 1940 intra B24,iar B29 e in 1943.
    Nu are rost sa discutam numere,acopereau cerul.

    De dezvoltat sa dezvolte,dar daca dureaza 20 de ani si se fabrica 200 de exemplare,se termina competitia planetara pana atunci.

    O sa puna diversionistii lasere pe baloane si le distrug din fabrica.

    Exista o categorie de arme unde sunt progrese la fel de rapide ca in cazul aviatiei acum 80-90 de ani.Cu alea se va lupta WW3,daca incepem maine bataia.Nu cu ce vor produce candva,poate.

    Eu,cinicul .

    5
  11. Dupa prostia acordarii contractelor pentru F 22 si F 35 catre LM, nu cred ca cineva intreg la minte mai poate repeta prostia asta. Clar au inlaturat LM din competitie pe motiv ‘istoric’ de crestere ulterioara de costuri, insa este clar ca nu pot merge in aceeasi directie. Probabil NG este cel mai performant constructor american in domeniul aeronavelor. Au domonstrat-o cu YF 23 Black Widow, au facut-o mereu cu bmbardierele!

    • F-22 este o reușită pentru epoca respectivă și chiar acum e redutabil.
      Prețul unitar foarte mare e datorat limitării cantității inițial prevăzută în comandă.

      Pentru F-35, altă mâncare de pește…

      2
      • Eu ma refeream ca le-au dat pe amandoua unui singur producator, desi mai aveau si altii importanti. NG a demonstrat ca este cel mai bun. Despre F 47 dezvoltat de catre Boeing, sper sa nu gresesc, dar cam tot au avut probleme de ani buni cu avioanele civile. Sa primeasca si al doilea contract, ar insemna repetarea istoriei cu LM. Cat despre LM, au anuntat ieri ca pot integra aproximativ 80% din tehnologie inca imatura dezvoltata pentru avion de gen VI, pe F 35, inclusiv viitoare modificari de fuselaj, la proximativ jumata din costuri fata de viitorul F47(depinde ale cui costuri). Asta inseamna ca ataca piata de gen V+++ cu investitia proprie si ca terget pe toti cei ce nu vor avea acces la gen VI. E si asta o paine de mancat pana la contractul pentru gen VII.

  12. Cam mult spam produce individul ăsta!🤮

    7

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *