Motoare chinezești de luptă cu o putere și fiabilitate discutabilă
Totuși, la ani lumina față de capacitățile noastre
La mintea mea, chinezescu trebuia să fie bimotor
Dar în lipsă de motoare care să ducă avionu în regim de supercroaziera supersonică
S-a luat avionu la pilă și a ieșit minunea
În lipsă de motoare cu suficientă putere a ieșit trimotor
Cu priza aia marte de admisie în partea superioara care sigur modifică manevrabilitatea la viteză milka
Între timp la americani motoare cu ciclu variabil pt generația 6
Cu consum redus de combustibil și peste 2 Mach în regim de suoercroaziera supersonică (fără postcombustie)
Sunt cunoscute două proiecte, deși probabil nr real al proiectelor de cercetare este mai mare
Asta am zis si eu de prima data can l-am vazut cu luni in urma, ca e bazat pe Su-34.
Am sucarit vreo mana de oameni pe Youtube si TwiX cu chestia asta.
Interesant, f interesant si indraznet. A luat de ici de colo cite ceva.
Originala ideea cu trei motoare, probabil ca e un tribut adus stealth. Motoare mici amprenta IR mica. In plus priza celui de al treilea probabil imbunatateste portanta, tragind aerul de pe extrados. Desigur cred ca gifiie la incidente mari, dar poate ca al treilea motor nu e folosit decit la ascensiune! Si sectiunea transversala e mai mica decit ar fi la echiparea cu doua motoare mari. S-ar putea chiar sa fie motoare diferite! Sunt extrem de multe info in chineza despre motoare adaptive, nu m-ar mira sa aiba asa ceva!
Si pretul creste si cel al orei de zbor.
Oricum chinezii se misca, daca nu le iese acum, le va iesi cindva… cunoaste cineva vreun avion nou european! Dar mai bine tac, parca vad ca vine vreunul sa-mi vorbeasca de alegeri 🙂
Misterul cel mare ramine insa legat de echipament electronic! Au ajuns atit de departe? Europa nici nu ar putea sa viseze sa echipeze un avion de generatia 6-a cu electronica, ar fi nevoita sa apeleze la USA si deci sa indeplineasca anumite limitari impuse.
Nu stiu ce ma face sa cred ca e ceva asemanator cu filozofia de proiectare din ani 30 cand la moda era trimotorul din motive de performanta motoare si tot ce rezulta din asta. La partea cu dezvoltarea si rezultatele ma bazez pe partidul chinez , unic si atotputernic, sa produca „rezultate ” . Ca idee la chinezi competitia e doar intre varfurile partidului, ca la orice stat totalitar, in rest conteaza doar ce vrea sa auda liderul. Noi eram printre primi producatori de otel per cap de locuitor in vremea lui Ceausescu, aveam peste 1000 de tancuri din care cam jumate erau T34-85. Pe hartie rupeam , dar in realitate eram asa cam ca RPK a lui Kim. Nu or fi chinezii ca si koreeni de nord dar detin toate detaliile necesare sa performeze precum Rusia in Ucraina!
Ca ne plac chinezii, ca nu ne plac trebuie sa apreciem progresul lor în construirea avioanelor. Acesta arata interesant și e clar ca au posibilitatea tehnica de a crea fuzelaje avansate. La motoare și electronica este greu sa ne dam seama încă la ce nivel sunt.
Intuim ceva greutăți pe ambele paliere, WS-15 încă nu e în producție, ei apelând în continuare la WC-10c, iar pe partea de electronica au simțit nevoia sa mai adauge un co-pilot/ofițer de sisteme în J-20S.
În domeniul cercetării cred ca China are cel mai mare potențial pe plan mondial, dar ca acest potențial este mult diminuat de sistemul centralizat comunist.
Eu îl găsesc șmecheros și în totală adecvație cu politica militară chineză în Pacific.
De dimensiuni mari, cu capacitate de a cara o masă importantă de armament, cu o rază de acțiune estimată la 3000 km.
– „Ferestre” laterale care pot fi pentru detectie IR sau chiar pentru arme laser mai târziu
– Dacă este capabil de supercroazieră la altitudini mari, excelenta platformă de lansare pentru bombe planante la aproape 170 km de obiectiv.
– Ar putea să facă desemnare de obiectiv pentru rachete de croazieră contra bazelor americane.
Era o carte scrisă prin anii ’70 ai secolului trecut de Alain Peyrefitte, „Quand la Chine s’éveillera” [Când China se va trezi]. Nu numai că s-a trezit, dar și zboară sus…
O observatie, iubitorii de aviatie, sa nu spun cunoscatorii, incearca sa inteleaga de ce este acest avion asa cum e. Ceilalti fac misto… sau politizeaza…
o constatare personala de vreo 10 ani de cand citesc pe aici tot acelasi persoane care in baza a zeci de pagini de rapoarte oficiale publice declara ca F35 e o gioarsa de avion ,gasesc minunate avioanele rusesti si chinezesti exceptionale si mirobolante,apropo minunatul radar Pesa de pe Su35 ala care bate orice radar Aesa inclusiv gioaresele ne aesa de pe F16 ucrainiene a dat iar chix aa stai parca avea si khibiny M si ce alte minuni tehnice avea pe el ,mult succes in evaluare dupa poze
Cam asa inteleg si eu caracteristicile lui, e ceea ce se numea pana nu demult un avion de vanatoare-bombardament cu alte posibile misiuni ca nod sau centru de control pentru drone, razboi electronic, desemnare tinte.
Probabil vor sa puna in el un mix de rachete cu raza lunga sau foarte lunga, atat AA cat si anti-nava sau de croaziera.
„Ferestrele” laterale ar putea fi, din ce am citit, pentru radare (sau/si sist IR), pentru detectia tintelor in zonele laterale.
Despre faptul ca e trimotor, majoritatea opiniilor pe care le-am vazut e ca au ales varianta asta pentru ca nu au motoare suficient de performante, asa ca le-ar trebui trei pentru un avion de dimensiunile astea, si care teoretic ar trebui sa zboare supersonic la inaltimi mari, si sa aiba probabil si capacitate de supercroaziera.
Interesant e ca americanii ar fi putut avea demult deja un avion de gen 5 (cu posibilitati de a fi impins spre gen 6 fara mari probleme) cu caracteristici care par sa predomine acum, stealth, supersonic cu posibilitate de supercroaziera, raza lunga de actiune si avea si o manevrabilitate excelenta la viteze mai mari, fara sa aiba tractiune vectoriala
Asta ar fi dominat si azi tot ce am vazut ca fac sau vor sa faca chinezii sau europenii (rusii au ajuns sa se taraie in urma cu Su-57), cu ceva modernizari la avionica, armament si eventual motoare noi si mai performante, plus ca n-ar fi trebuit sa bage atatia bani intr-un proiect nou,doar in modernizarile astea.
Totusi 3 motoare inseamna si consum pe masura. Poate doar 2 merg cand e la inaltime mare in zbor si al 3-lea e sa se ridice cand e plin cu armament si combustibil.
Daca te uiti atent are si ceva deasupra pare sa fie o trapa sau un air-break.
E posibil sa foloseasca doar doua motoare in anumite situatii, cred, si banuiesc ca si consumul e evident pe masura, poate de aia l-au facut si asa mare, sa aiba si unde baga suficient combustibil. Parerea mea e ca vor sa-l foloseasca in zone precum Marea Chinei si Siberia, sa zboare repede si sus, sa aiba raza lunga de actiune sau sa stea mai mult in aer fara realimentare si sa duca rachete AA cu raza foarte lunga combinate cu ceva anti-nava sau de croaziera
Deasupra e gura de admisie pentru aer, la motorul din mijloc, e fixa, nu e trapa din cate am inteles. E un concept inedit ca realizare, eu sunt doar un fan amator intr-ale aviatiei dar nu-mi amintesc sa mai fi vazut ceva asemanator. Cred ca stau mai prost la motoare, mai ales fata de americani, si de asta au pus trei, cu doua nu aveau putere suficienta pentru ditamai avionu ala si ce vor sa faca cu el
Ca idee de misiuni, imi pare o combinatie intre Mig-31 si Su-34, doar ca mai mare si cu caracteristici stealth, si in plus foarte probabil va avea si rol de control al unor drone.
Da, ai dreptate, acum m-am uitat si eu. Habar n-am ce ar putea fi, posibil o trapa de acces la motoare, poate cineva de specialitate ar deduce mai bine ce e. Nu stiu daca la marimea si in pozitia aia ar putea fi o suprafata de comanda sau control aerodinamic.
Nu stiu nici daca motoarele au si tractiune vectorizata. Oricum pare mai degraba un avion adaptat mai mult pentru viteza si stealth decat ceva foarte manevrabil dar cine stie
Deoarece observ cu bucurie ca au apărut cunoscătorii de aviație, cu propunerea originale și pertinente, încerc sa fiu și eu creativ. Putem lua platforma IAR99 de mare succes. O marim macar cu 10 metri peste tot și ii punem 5 motoare. În lateral sa aibă niste fante mari în care sa montam pe fiecare parte macar cate trei tunuri cu ghiulea de 8 livre. Propun și câte o stație radio cum au vitezomanii pe mașini prin care piloții sa întrebe periodic: colegu, vreun radar în față? Profilul stealth ar trebui asigurat prin placarea peste toat a avionului cu mozaic import Italia, avem și meșteri care se pricep.
la mintea mea, IAR 99 a fost un efort a face ceva,
dincolo de ceea ce s-a facut la noi,
de heirupu specific traditonalului comunism,
de obiceu: merge oricum, sau merge si asa,
si un efort care s-a materializat si a avut efect si are efect si azi,
spre deoesebire de TR 125, etc etc.
tot la mintea mea, si IAR 93 putea zbura in continuare, dar trebuia rezolvata problema aia de stabilitate rezovata cu plumbu din varf,
probabil trebuiau alte aripi, un alt sistem de gestiune a carburantului in timpu zborului, etc,
sau dezvoltata o versiune bimotor de IAR 99 cu cresterea lungimii si alte aripi,
sa stai sa scuipi pe margine e usor,
sa faci ceva, sa produci un rezultat, e mai greu,
si cu scuipatu e greu, daca nu esti pregatit se poate intoarce impotriva ta,
Motoare chinezești de luptă cu o putere și fiabilitate discutabilă
Totuși, la ani lumina față de capacitățile noastre
La mintea mea, chinezescu trebuia să fie bimotor
Dar în lipsă de motoare care să ducă avionu în regim de supercroaziera supersonică
S-a luat avionu la pilă și a ieșit minunea
În lipsă de motoare cu suficientă putere a ieșit trimotor
Cu priza aia marte de admisie în partea superioara care sigur modifică manevrabilitatea la viteză milka
Între timp la americani motoare cu ciclu variabil pt generația 6
Cu consum redus de combustibil și peste 2 Mach în regim de suoercroaziera supersonică (fără postcombustie)
Sunt cunoscute două proiecte, deși probabil nr real al proiectelor de cercetare este mai mare
Doamne, da urat mai e! Asta e generatia 6? E practic un F-22 modificat, cu 3 motoare…
Yeah ! The ciainiz Three-eyed Flounder aka Flat-Fox !
https://www.twz.com/air/this-could-be-our-best-view-yet-of-chinas-j-36-very-heavy-stealth-tactical-jet
https://theaviationist.com/2025/06/07/alleged-front-photo-china-j-36/
Seamana f mult cu FB-22-4.
WTF is this ???
Nu e fi-so, e tot Su-34, da’ a calcat un gras pe el
O fi călcat Unicul Kim pe el.
Asta am zis si eu de prima data can l-am vazut cu luni in urma, ca e bazat pe Su-34.
Am sucarit vreo mana de oameni pe Youtube si TwiX cu chestia asta.
Trei motoare înseamnă o amprenta termică mai mare și combustibil mai mult. Numai bun de doborât..
Interesant, f interesant si indraznet. A luat de ici de colo cite ceva.
Originala ideea cu trei motoare, probabil ca e un tribut adus stealth. Motoare mici amprenta IR mica. In plus priza celui de al treilea probabil imbunatateste portanta, tragind aerul de pe extrados. Desigur cred ca gifiie la incidente mari, dar poate ca al treilea motor nu e folosit decit la ascensiune! Si sectiunea transversala e mai mica decit ar fi la echiparea cu doua motoare mari. S-ar putea chiar sa fie motoare diferite! Sunt extrem de multe info in chineza despre motoare adaptive, nu m-ar mira sa aiba asa ceva!
Si pretul creste si cel al orei de zbor.
Oricum chinezii se misca, daca nu le iese acum, le va iesi cindva… cunoaste cineva vreun avion nou european! Dar mai bine tac, parca vad ca vine vreunul sa-mi vorbeasca de alegeri 🙂
Misterul cel mare ramine insa legat de echipament electronic! Au ajuns atit de departe? Europa nici nu ar putea sa viseze sa echipeze un avion de generatia 6-a cu electronica, ar fi nevoita sa apeleze la USA si deci sa indeplineasca anumite limitari impuse.
Nu stiu ce ma face sa cred ca e ceva asemanator cu filozofia de proiectare din ani 30 cand la moda era trimotorul din motive de performanta motoare si tot ce rezulta din asta. La partea cu dezvoltarea si rezultatele ma bazez pe partidul chinez , unic si atotputernic, sa produca „rezultate ” . Ca idee la chinezi competitia e doar intre varfurile partidului, ca la orice stat totalitar, in rest conteaza doar ce vrea sa auda liderul. Noi eram printre primi producatori de otel per cap de locuitor in vremea lui Ceausescu, aveam peste 1000 de tancuri din care cam jumate erau T34-85. Pe hartie rupeam , dar in realitate eram asa cam ca RPK a lui Kim. Nu or fi chinezii ca si koreeni de nord dar detin toate detaliile necesare sa performeze precum Rusia in Ucraina!
comentariu decent. tnx
cam ce echipament electronic e specific pt generatia 6 care difera de 4,5?
Ca ne plac chinezii, ca nu ne plac trebuie sa apreciem progresul lor în construirea avioanelor. Acesta arata interesant și e clar ca au posibilitatea tehnica de a crea fuzelaje avansate. La motoare și electronica este greu sa ne dam seama încă la ce nivel sunt.
Intuim ceva greutăți pe ambele paliere, WS-15 încă nu e în producție, ei apelând în continuare la WC-10c, iar pe partea de electronica au simțit nevoia sa mai adauge un co-pilot/ofițer de sisteme în J-20S.
În domeniul cercetării cred ca China are cel mai mare potențial pe plan mondial, dar ca acest potențial este mult diminuat de sistemul centralizat comunist.
Doar mie mi se pare ca seamănă cu Winnie Xi?
E posibil ca asta sa fie bombardierul lor strategic H20. Zic asta pentru ca a mai aparut un avion chinez stealth
https://www.twz.com/air/chinas-j-50-tailless-stealth-fighter-seen-in-new-imagery
Ca tot veni vorba de avioane,se pare ca un F-16 Ukrainian a doborit un Su-35 deasupra Kursk! https://youtu.be/V3KVr4Ueyo4?si=lQ_wOGXrwTV27qsQ
Eu îl găsesc șmecheros și în totală adecvație cu politica militară chineză în Pacific.
De dimensiuni mari, cu capacitate de a cara o masă importantă de armament, cu o rază de acțiune estimată la 3000 km.
– „Ferestre” laterale care pot fi pentru detectie IR sau chiar pentru arme laser mai târziu
– Dacă este capabil de supercroazieră la altitudini mari, excelenta platformă de lansare pentru bombe planante la aproape 170 km de obiectiv.
– Ar putea să facă desemnare de obiectiv pentru rachete de croazieră contra bazelor americane.
Era o carte scrisă prin anii ’70 ai secolului trecut de Alain Peyrefitte, „Quand la Chine s’éveillera” [Când China se va trezi]. Nu numai că s-a trezit, dar și zboară sus…
O observatie, iubitorii de aviatie, sa nu spun cunoscatorii, incearca sa inteleaga de ce este acest avion asa cum e. Ceilalti fac misto… sau politizeaza…
o constatare personala de vreo 10 ani de cand citesc pe aici tot acelasi persoane care in baza a zeci de pagini de rapoarte oficiale publice declara ca F35 e o gioarsa de avion ,gasesc minunate avioanele rusesti si chinezesti exceptionale si mirobolante,apropo minunatul radar Pesa de pe Su35 ala care bate orice radar Aesa inclusiv gioaresele ne aesa de pe F16 ucrainiene a dat iar chix aa stai parca avea si khibiny M si ce alte minuni tehnice avea pe el ,mult succes in evaluare dupa poze
Cam asa inteleg si eu caracteristicile lui, e ceea ce se numea pana nu demult un avion de vanatoare-bombardament cu alte posibile misiuni ca nod sau centru de control pentru drone, razboi electronic, desemnare tinte.
Probabil vor sa puna in el un mix de rachete cu raza lunga sau foarte lunga, atat AA cat si anti-nava sau de croaziera.
„Ferestrele” laterale ar putea fi, din ce am citit, pentru radare (sau/si sist IR), pentru detectia tintelor in zonele laterale.
Despre faptul ca e trimotor, majoritatea opiniilor pe care le-am vazut e ca au ales varianta asta pentru ca nu au motoare suficient de performante, asa ca le-ar trebui trei pentru un avion de dimensiunile astea, si care teoretic ar trebui sa zboare supersonic la inaltimi mari, si sa aiba probabil si capacitate de supercroaziera.
Interesant e ca americanii ar fi putut avea demult deja un avion de gen 5 (cu posibilitati de a fi impins spre gen 6 fara mari probleme) cu caracteristici care par sa predomine acum, stealth, supersonic cu posibilitate de supercroaziera, raza lunga de actiune si avea si o manevrabilitate excelenta la viteze mai mari, fara sa aiba tractiune vectoriala
https://nationalsecurityjournal.org/wp-content/uploads/2024/07/YF-23-Fighter-1024×576.jpg
Asta ar fi dominat si azi tot ce am vazut ca fac sau vor sa faca chinezii sau europenii (rusii au ajuns sa se taraie in urma cu Su-57), cu ceva modernizari la avionica, armament si eventual motoare noi si mai performante, plus ca n-ar fi trebuit sa bage atatia bani intr-un proiect nou,doar in modernizarile astea.
@radu2
Totusi 3 motoare inseamna si consum pe masura. Poate doar 2 merg cand e la inaltime mare in zbor si al 3-lea e sa se ridice cand e plin cu armament si combustibil.
Daca te uiti atent are si ceva deasupra pare sa fie o trapa sau un air-break.
@robi
E posibil sa foloseasca doar doua motoare in anumite situatii, cred, si banuiesc ca si consumul e evident pe masura, poate de aia l-au facut si asa mare, sa aiba si unde baga suficient combustibil. Parerea mea e ca vor sa-l foloseasca in zone precum Marea Chinei si Siberia, sa zboare repede si sus, sa aiba raza lunga de actiune sau sa stea mai mult in aer fara realimentare si sa duca rachete AA cu raza foarte lunga combinate cu ceva anti-nava sau de croaziera
Deasupra e gura de admisie pentru aer, la motorul din mijloc, e fixa, nu e trapa din cate am inteles. E un concept inedit ca realizare, eu sunt doar un fan amator intr-ale aviatiei dar nu-mi amintesc sa mai fi vazut ceva asemanator. Cred ca stau mai prost la motoare, mai ales fata de americani, si de asta au pus trei, cu doua nu aveau putere suficienta pentru ditamai avionu ala si ce vor sa faca cu el
Ca idee de misiuni, imi pare o combinatie intre Mig-31 si Su-34, doar ca mai mare si cu caracteristici stealth, si in plus foarte probabil va avea si rol de control al unor drone.
„Deasupra e gura de admisie pentru aer,”
Se vede ceva in spatele ei, mai uitate odata pe poza
Da, ai dreptate, acum m-am uitat si eu. Habar n-am ce ar putea fi, posibil o trapa de acces la motoare, poate cineva de specialitate ar deduce mai bine ce e. Nu stiu daca la marimea si in pozitia aia ar putea fi o suprafata de comanda sau control aerodinamic.
Nu stiu nici daca motoarele au si tractiune vectorizata. Oricum pare mai degraba un avion adaptat mai mult pentru viteza si stealth decat ceva foarte manevrabil dar cine stie
Am vazut o poza cu motoarele la decolare si nu au tractiune vectoriala.
https://www.twz.com/wp-content/uploads/2025/03/J46-A.jpg
Hidosenia aia ar trebui interzisa de la zbor de legea gravitatiei si de bunul simt. N-ai cum sa fii atat de hidos si sa ai pretentia sa zbori… :)))
Deoarece observ cu bucurie ca au apărut cunoscătorii de aviație, cu propunerea originale și pertinente, încerc sa fiu și eu creativ. Putem lua platforma IAR99 de mare succes. O marim macar cu 10 metri peste tot și ii punem 5 motoare. În lateral sa aibă niste fante mari în care sa montam pe fiecare parte macar cate trei tunuri cu ghiulea de 8 livre. Propun și câte o stație radio cum au vitezomanii pe mașini prin care piloții sa întrebe periodic: colegu, vreun radar în față? Profilul stealth ar trebui asigurat prin placarea peste toat a avionului cu mozaic import Italia, avem și meșteri care se pricep.
cam asta e nivelul acestei platforme…. nici macar umor nu aveti!
Va rog sa ma scuzați domnule Carpaci!
Marmura de Ruschita sa fim patrioti ce drecu!
Un CD agatat pe bord….nici mama lu’ AESA nu te prinde 😂
la mintea mea, IAR 99 a fost un efort a face ceva,
dincolo de ceea ce s-a facut la noi,
de heirupu specific traditonalului comunism,
de obiceu: merge oricum, sau merge si asa,
si un efort care s-a materializat si a avut efect si are efect si azi,
spre deoesebire de TR 125, etc etc.
tot la mintea mea, si IAR 93 putea zbura in continuare, dar trebuia rezolvata problema aia de stabilitate rezovata cu plumbu din varf,
probabil trebuiau alte aripi, un alt sistem de gestiune a carburantului in timpu zborului, etc,
sau dezvoltata o versiune bimotor de IAR 99 cu cresterea lungimii si alte aripi,
sa stai sa scuipi pe margine e usor,
sa faci ceva, sa produci un rezultat, e mai greu,
si cu scuipatu e greu, daca nu esti pregatit se poate intoarce impotriva ta,