Veste mare pentru vecinii noștri de la vest odată cu livrarea de către compania cehă Aero Vodochody a primului L-39NG, din cele 12 comandate de maghiari. Opt aparate vor fi optimizate pentru antrenamentul avansat, în timp ce restul de patru vor fi destinate și dotate pentru recunoaștere. De ce avioane de recunoaștere să mai aibă nevoie cineva în epoca dronelor?! O întrebare care nu însă nu ne interesează pe noi.
Pe lângă cele 12 L-39 Skyfox, maghiarii vor primi și un simulator, întreținere și pregătire pentru piloți și tehnicieni.
Și de fapt nu discutăm doar despre primul aparat ci despre primele trei, pentru că cehii au livrat trei avioane în același timp pe baza aeriană de la Kecskemét.
În respectiva baza aeriană va fi dezvoltat și un centru de pregătire pe simulator, descris de Dr Zsolt Kutnyánszky, secretarul de stat pentru apărare că fiind “unic în Ungaria și chiar în regiune.”
Evident că va fi unic în Ungaria că la 12 aparate nu-ți trebuie 2-3 centre de instruire, iar în privința regiunii, păi L-39NG Skyfox este doar în dotare Ungariei și a Cehiei.
La rândul sau, domnul Viktor Sotona, din partea conducerii Aero, ne spune că: “Hungary is a respected member of NATO and places high demands on the capabilities of its armed forces, and in particular on the training of its fighter pilots.”
Ceea ce nu-i chiar adevărat nici în privința respectului pe care NATO l-ar acorda Ungariei și nici în privința pregătirii piloților maghiari, care nu sunt chiar un standard în Alianța. Nu știu câte ore mai zboară un pilot de supersonic maghiar dar demn de remarcat este că în acest moment nu există nici măcar unul care să fie acreditat pentru realimentare în zbor, ceea ce spune destule despre pregătirea acestora.
Revenind la L-39NG, conform oficiailor maghiari, până acum există deja trei piloți instructori certificați pe aparat și 16 tehnicieni, iar per total au fost efectuate aproape 100 de zboruri la bordul noului avion.
Poate că opt aparate pentru antrenamentul avansat al piloților poate părea mult dacă ținem cont de faptul că Forțelor Aeriene Ungare dețin astăzi 12 SAAB JAS 39 Gripen C și două D-uri, urmând să mai primească încă patru C-uri din Suedia, dar este logică achiziția măcar prin prisma faptului că ora de zbor pe un avion sub-sonic este evident mai ieftină decât cea pe un supersonic.
Achiziția a patru noi Gripen C nu a încântat prea mult pe nimeni, cu atât mai mult cu cât se discuta de ceva timp despre o eventuală dublare a numărului de aparate la 24 de “C”-uri, adică două escadrile “mici”, dar într-un final s-a mers doar pe achiziția a încă patru avioane și a 12 L-39NG.
Cele patru Gripen C sunt noi, în sensul că nu sunt nici zburate și nici măcar fabricate, dar ele vor fi asamblate din piese și fuselaje deja fabricate dar puse la pastrare de SAAB.
De asemenea, odată cu contractul pentru patru noi “C”-uri, s-a agreat ca Ungaria să devină proprietara celor 14 aparate avute în leasing până acum.
Într-un final, o afacere bună și cea cu Saab și cea cu cehii de la Aero Vodochody, doar că viitorul nu arată prea bine din perspectiva maghiară, în sensul în care Slovacia va deține la orizontul anilor 2030 o flota de 14 F 16 Block 70, Bulgaria, cândva, va avea 16 F-16 Block 70, Croația deține 12 Rafale F-3R, Serbia – în viitor – 12 Rafale F-3R/F4, iar România, Nemesisul dintotdeauna din punctul lor de vedere, are 49 de F 16 MLU+încă 18 F 16MLU olandeze la Borcea și dincolo de 2030 va deține 32 de F-35A, astfel încât forțele aeriene maghiare vor fi în inferioritate atât numerică cât mai ales calitativă față de cam toți vecinii lor.
Nu că ar avea motive să se teamă de vreunul dintre ei, în general Budapesta are pretenții către cam toți vecinii săi, nu aceștia față de Ungaria.
GeorgeGMT
Va preocupa foarte tare inzestrarea si pregatirea vecinilor.Puteti observa ca spre deosebire de noi, acestia au facut deja achizitia de tancuri moderne(Leopard), fabrica in tara lor transportoare blindate(Linx) si in curand o sa aiba si flota la portul pe care si l-au cumparat.Noi avem iesire la mare dar nu mai avem flota.Asa ca ar fi mai bine sa ne uitam in ograda noastra, ca avem multe de facut.
Normal ca ne preocupa pentru ca si pe ei ii preocupa tare de tot tot ce facem noi. Tancuri am procurat si noi, Lynx se fabrica la ei…..dar fff lent. Au cca 30-35 de unitati livrate dupa 5 ani. Si au avut probleme serioase cu integrarea armelor. In comparatie cu ei, Piranha 5 de la noi este cu adevarat o poveste de succes.
Flota….cine a zis ca nu mai are? Sau cine ar trebui sa aiba, ca nu inteleg. Flotele apartin de obicei companiilor private, statul e un prost administrator a tot ce inseamna active. Iar un vas de transport este fix ca o uzina.
Cat priveste „portul” ungurilor, informatia asta se toooooot rostogoleste prosteste in presa, de fapt au cumparat o dana in cadrul portului Trieste, un teren de cca 30 ha, avand o dana cu o deschidere la mare de 640m (Constanta, fara Midia sau Agigea, are cca 45km de dane). Asa ca in maretul port unguresc vor putea acosta simultan vreo 2 vapoare….asta daca au unde sa descarce, pentru ca un portcontainer de 20.000 TEU are nevoie de 10.000 camioane, ceea ce e imposibil sa descarci in infrastructura existenta (pozitia acelei facilitati se poate vedea pe net)
Asa ca, mai usor cu pianul pe scari ca nu tot ce zboara se mananca.
1 bat tancuri, 3 bat mecanizate, 1-2 baterii de Nasams si 1 bat obuziere autopropulsate; atat; despre ce flota visezi la alt port? Ungaria nu e un exemplu bun pt Romania, au serioase carente si intarzieri
Hai sa le iau pe rand si sa iti explic de ce mananci…
Ei au cumparat 44 de Leopard 2 si noi 54 de Abrams deci la capitolul tancuri e gata.
Noi 56 K9 din Koreea facute aici partial ei 24 PzH la cheie
Noi fabrica pentru 300+ Piranha5 in diferite configuratii ei fabrica pt Lynx
Noi fabrica 1000+ Cobra 2 + ce am mai cumparat JLTV-uri, URO Vamtac, HMMWV ei 300 Gidran
Noi centru mentanta F16 cu 3 escadrile de F16 ei o escadrila de Gripen
Noi HIMARS ei HIMUE
Noi Bayraktar si Watchkeeper ei ce or avea cateva acolo
Deci, acum e randul tau se recunosti ca ori esti pe langa rau si frustrat ori limba vorbita acasa nu e romana.
Cat despre flota lor la portul „cumparat” :)))))))))))))))) era sa vars ceaiul pe mine de ras
Am uitat de fabrica care face peste 1000 de camioane IVECO si de mentionat inca 54 LAROM si 100 de Apr40
Cate lansatoare de rachete are ungaria??
Ungurii au tancurile in ograda.Dai o lista de echipamente pe care o sa le avem candva.Nici un abrams nu este in dotare.Nici un K9 ,Nasmas sau cobra nu exista inca.Este o lista de achzitii de tipul Jules Verne.Cat despre limba vorbita sau frustrare esti in eroare.A fi lucid in aprecieri pentru tine se dovedeste a fi o greseala.Te amagesti cu niste vise si povesti care nu sunt confirmate de realitate.
Nu boss, inca o data esti pe langa subiect, mergi in alta parte. Jumatate din ce e pe lista e in ograda si restul sunt contracte semnate si in curs de derulare. Nu am pus nimic acolo din lista lunga de ce mai vrem sa facem.
E chiar asa de greu sa dai un search pe Google in loc sa scrii prostii pe aici? Jules Verne e realitatea ta, nu lista aia, acolo e doar ce e semnat, platit si in curs de derulare sau finalizat deja. Mai e o lista lunga de „vrem sa facem”.
Cat despre tancurile lor venite deja… ma inclin cu teama si respect in fata lor. Mare forta!
@newman asculta ***, toate comentariile tale sunt trolleala foarte slaba. Moderatorii te tin inca pe site ca sa ne mai amuzam si noi ca *** din tabara adversa e muuult mai mare decat la noi.
Prefer sa ma interziceti pe acest site daca este cu circuit inchis doar pentru conesori si care au misiunea de a fabula in ce priveste armata romana si achizitiile ei.
În caz că nu ai observat site se numește România Military nu Hungarian Military, de ce să vorbim despre E.T. Miltary dacă nu este cazul?
Mergi la parada anul asta de 1 Dec la Bucuresti si vezi jumatate din lista mea cu ochii tai de expert.
newman, dacă ești așa de informat scrie câte din miracolelel alea sunt de fapt în ograda lor și câte sunt de fapt intenții pentru anii viitori… dacă nu știi, mai ia o pauză…
Bai newman, stii ce nu pricepeti voi, ungurii?
Ca portul ala nu e pentru a gazdui o mareata flota ungureasca invizibila (pe dana aia de 640m ar fi loc pentru cca 3 cargoboturi mici si doua-trei depozite de dimensiuni medii)
„Portul” nu e altceva decat o smecherie populista inventata de umflatul ala nationalist care va conduce. Si deasemenea, e un asset util pentru smecherii cu yahturi de pe la voi.
In nici un caz nu faci un port real cu 50 mil de euro, ca sa intelegi si tu cum sta treaba.
Infrastructura portuara e o alta discutie – ai nevoie de cai ferate si drumuri care sa poata descarca/incarca cantitatile mari de marfa pe care le poate duce un vapor, iar acolo voi nu aveti decat o sosea cu o banda pe sens si un sens giratoriu. Daca nu ma crezi, uite aici coordonatele: 45.60794606137326, 13.803777157165808 (le pui in google maps). Sunt 30 de hectare bre, adica 500x600m
Pentru comparatie, portul Constanta are 3960 ha.
In rest….mareata armata ungara e asa cum o stim: 12 avioane (ca doua sunt de antrenament dubla-comanda), 12 howitzer-uri D20 (pentru salvele de la parada), 24 de PzH2000, o brigada grea cu 30 de Leopard A7, 12 Leopard A4 pt antrenament, 30-40 de Linx ca se fabrica incet cand nu ai bani, cca 30-40 de Gidran (pe astea clar ca nu le mai faceti, ca se pare ca ii cam trageti in piept pe turci), 3 baterii NASAM, 20 sau 30 de mortiere de 120mm, 19 elicoptere f mici, cateva H225 si cateva vechituri rusesti pline de rugina (8 Mi24 si cateva Mi8)
Pai asta este armata bre????
O mica comparatie arata ca l39 este cam nepotrivit la
antrenament pt avioanele moderne, cu cat s au straduit cehii. Vedeti
https://www.youtube.com/watch?v=YaJkAxhCB2c
comparatie nepotrivita, L39 este pe nisa low-cost, cu M345 HET si IAR-99, nu cu M346.
Primele, sunt subsonice si utile pentru cine are biloc de antrenament pe avioanele de lupta… categoria F-16, JAS-39, Rafale, etc. Sunt aproape ca performante si cost de nisa turbopropulsoarelor cu performante inalte gen Pilatuc PC-9/PC-21, Tucano, etc.
Pentru F-35, F22 si altele fara varianta biloc, ai nevoie sa iti antrenezi pilotii pe ceva capabil de viteze trans-sonice/supersonice, in plus fata de simulator: T-45/Hawk, T-38 Talon/ T-7 Redhawk, KAI TA-50, M346.
Cand vom trece pe F-35 probabil ca IAR-99 vor fi incet retrase, pentru a fi inlocuite cu asa ceva… Temporar inclusiv scoala de F-16, daca mai are resursa, ar putea participa la formarea pilotilor de F-35 pentru a face un minim de ore pe supersonic.
https://www.rumaniamilitary.ro/leonardo-aermacchi-m345
https://www.rumaniamilitary.ro/alte-pc-21-pentru-armee-de-lair
https://www.rumaniamilitary.ro/aero-f-a-259
https://www.rumaniamilitary.ro/conceptul-saker-s-1-avion-cu-reactie-personal
https://www.rumaniamilitary.ro/aero-vodochody-prezinta-l-169-alca
https://www.rumaniamilitary.ro/l-39-ng-pentru-vietnam
https://www.rumaniamilitary.ro/dale-incas-ului
https://www.rumaniamilitary.ro/subsonex-jsx-2
raza de actiune aproape tripla la Skyfox fata de IAR 99
viteza maxima mai mare la Skyfox, desi pe hartie, tractiune maxima mai mika la Skyfox decat la IAR 99,
iar motoru de pe Skyfox este evident mai nou, ca conceptie, decat motoarele noastre de pe IAR 99, diferenta mai mare de 50 de ani,
poate fi si spre 70,
de acolo poate vine consumu mai mik de combustibil si raza cu mult mai mare de actiune
capacitate mai mare de inarmare la Skyfox fata de IAR 99
la IAR 99 sunt 5 piloni, maxim 1450 kg
la Skyfox sunt 5 piloni, maxim peste 1670 kg
si era sa uit, ca sa ne dam seama unde suntem, proiectu Skyfox este din anu 2014
inseamna ca la anu 2025 motoarele de pe IAR 99 sunt praf si pulbere, fata de concurenta
noi stim ca motoru englez e sfant, ca si fregatele luate la suprapret dar si alea pline de capacitati paranormale,
si ii ca vinu dupa 50-70 de ani ii descoperi capacitatile paranormale,
ca si aia care au decis scoaterea motoarelor atat de performante de pe IAR 93,
conducere paranormala,
repet, vorbim de antrenament, iar tu numeri piloni, raza de actiune si armament.
e avion de ANTRENAMENT!
cati piloni are T-7 Redhawk sau T-45 Talon?
„motoarele de pe IAR 99 sunt praf si pulbere”
si italienii au ales pe MB339 in 1979 acelasi motor. IAR-99 a fost conceput doar la cativa ani dupa aceea. Problema era de ce sa il pui pe avion de atac, IAR-93, nu pe IAR-99.
Tocmai pentru ca era mic, usor, simplu si relativ usor de intretinut. Pentru un trainer nu ai nevoie de ultima generatie.
Ok, in 2025 poate ar trebui sa ne gandim la altceva, adica ce s-a inyamplat cu IAR-99 TD…
La mintea mea, cerințele avioanelor de antrenament au evoluat, odată cu evoluția avioanelor militare de luptă
Avionu de antrenament ar trebui să familiarizeze și sa asigure o trecere ușoară spre avionu de luptă
Ca noi am rămas la F16 A/B nu reprezintă un etalon sau model de urmat pt nimeni din Evropa
Schimbarea de motor, este la mintea mea obligatorie dar insuficienta
Ar trebui înlocuite aripile, ampenaju vertical, senzorii
Să arătăm ca putem face ceva mai mult decât Yak 130
Yak 130 este la acest moment inamicul comparabil
Întrebare, întrebătoare este comparabil IAR 99 cu Yak 130
Sau cu eventuaja evoluție a lui Yak 130 luată în considerare de ruși
Întrucât urmează, peste nu mulți ani, trecerea pe F35 ar trebui ca si avionu de antrenament să aibă un ampenaj vertical dublu ca și T7
Cerințele antrenamentelor au crescut: zbor la incidență mare, racceleratue în viraj, etc etc
Victoria iubește pregătirea
Interesant cum proiectul cehilor merge mai departe, in schimb cel romanesc bate pasul pe loc. Si nu vorbim de un nou model de IAR, ci de banala modernizare al unui avion vechi. De aici se vede cel mai bine ce inseamna statul proprietar si ce inseamna privatul. Putem sa comparam oare Avioane Craiova cu Aerostar Bacau?
Nu bate pasul pe loc, IAR 99 SM e bun dar romaniei lipseste ceva reclama, public relations.
Priviti:
https://youtu.be/GHgPjzdOsPI?si=NtmKbF8Qq-6bEkO4
la ce să le facă reclamă ălora de la Craiova? la nesimțire și lene?
alkxz, cam tu esti cel nesimtit la comentariul asta!
Mai bine ai vedea cine tine in permanenta intarziere fabrica de la Craiova pentru ca nu livreaza la timp componentele. E la minte cocosului!
Bullshit ! Contractul cu Elbit s a incheiat si a fost
livrat in intregime de mult.
La fel ca dronele https://www.aviatiamagazin.com/headline/elbit-ar-putea-intarzia-livrarea-primelor-drone-watchkeeper-catre-romania/
Oricum tu esti la serviciu aici pentru statul perfect israel. Un biet soldatel care n a mai prins loc la omorat copii, ci doar la tastatura.
de ce, că tu ești oltean, te simți?
scuza asta merge 1 dată, poate de ori, dar deja s-a trecut nivelul nesimțirii… sau asta e normalitatea la Craiova?
@Cezar
din nefecire asta ne-a adus unde suntem azi,
ideea ca statu nu poate face nimik,
ca asteptam sa vina nu stiu ce privat sa faca nu stiu ce,
in locu statului,
oricum nici Aerostar nu are nu stiu ce proiecte proprii care sa rupa gura targului – de ex proiect propriu de avion de antrenament sau de lupta,
sau nu se cunosc aceste proiecte,
uitam sau nu dorim sa stim ca ote de la greci era de stat cand a cumparat romtelecoma,
la CEZ cu eolinene construite la noi de peste un miliard de euro are printre actionari statu,
ca Kaufland, Lidl etc au printre actionari statu,
ca Renault are printre actionari statu,
Groupe Societe Generale etc etc
polonezii, ungurii, cehii, au alta conceptie,
la ei probabil aia din serviciile secrete nu ies la pensie imediat dupa 40 de ani,
noi pe sistemu traditional,
omu sfinteste locu,
nu-i complicat
chestia asta ii de mai mult de 2000 de ani,
dar noi inca nu ne-am dat sema de regula asta elementara,
Si daca as face comparatie, IAR99SM nu face rusine
romaniei. Pacat ca ungurii nu l au cumparat.
https://armyrecognition.com/news/aerospace-news/2025/romania-tests-iar-99sm-light-attack-aircraft-armed-with-german-iris-t-air-to-air-missile
Aero Vodochody este o companie ceha cu actionar majoritar maghiar. Preluarea pachetului majoritar a fost realizata de compania actualului ministru ungar al apararii, care (ca sa nu existe conflict de interese – sic) a cedat pachetul majoritar catre CEO comapaniei MOL, samd Aero Vodochody este controlata, prin rotatie, de oamenii …conducatorului iliberal.
Maghiarii au facut o afacere buna, au preluat o companie cu istorie si traditie, cu ceva cota de piata,cu destul de multe avioane vandute la care asigura MRO, cu programe de R&D, sunt furnizori agreati de Airbus, Leonardo si Embraer, si la pachet a venit si un aeroport.
Cudos. De ce nu a preluat avioane Craiova pe cei de la Aero Vodochody, ca erau de vanzare?
Ce sens are intrebarea ta? Cu ce bani? AC are voie sa faca afaceri doar cu acordul actionarului majoritar, deci nu face afaceri.
Pentru că acționarii unor monumente naționale, cum este și Avioane Craiova, sunt niste troglodiți bătuți în cap. Și ei și cei care i-au pus și îi țin acolo.
@Diego
Intrebarea era si retorica si ironica
Cu tot respectul ptr cei care au lucrat acolo, pe vrema cand inca se mai fabricau avione, astazi AV este o epava care se scufunda chiar si cu ajutor de la stat (daca ar fin fost privata era de mult inchisa si cu activele vandute). At fi eficient sa o predea ceea ce ese inca utilizabil (documentatii, SDV-istica, masini unete moderne, samd) catre Aerostar, sau IAR si sa o inchida.
Statul isi va recupera parte din bani doar din vanzarea terenului si imobilelor, si de IAR 99 atat cat va mai zbura se poate ocupa o companie care are si cu cine. E adevart, nu vor mai fi locuri caldute ptr directori (ca manageri nu pot fi numiti) si altii cu „gulere albe” insa ar scutii macar pe cei de pe acest site sa tot faca remarci amare la adresa AV 🙂
Sunt o multime de paraziti prin ministerul economiei si deasemenea prin firmele sale apartinatoare. E nevoie de vointa (politica) si de know how maangerial, sa pastrezi ce companii au un real potential, sa le consolidezi si pe restul sa le inchizi.
de fapt ce face, că pare că ei nu fac mai nimic…
La o privire rapidă pe wiki vedem că există deja comenzi pentru mai mult de 40 de aparate.
Se anunță un succes comercial
Domnilor, avioane le cehe L-39NG Skyfox sunt bune si merita atentia cuvenita si nu numai ungarii privesc la ele cu dorinta de a cumpara ci si alte state. Si Dumnezeu sa-I ajute. Dar eu privesc cu tristele la Avioane Craiova care au primit banii necesari pentru a retehnologiza avionul Siom de la standard la SM ,modernizat, avion de aceeasi clasa. Din nefericire au trecut perioade de timp nepermis de multe, s-au adunat amanari peste amanri desi banii au fost dati si numai un avion a fost probat in rest mai nimic. Fara indoiala ca ne intrebam cu tpotii ce se intampla si pe buna dreptate vrem nu vrem ne intrebam urmatoarele; indivizii care conduc avioane Craiova sunt niste dusmani ai tarii, oamenii nu sunt romani adevarati si nu-i interseaza munca desi sunt platiti pentru acesta, au primit mita de la alte companii sau state si ataca prin aceasta atitudine si interesele legitime ale tarii noastre, banii care chipurile s-au dat nu au mai ajuns la acesti oameni si s-au folosit partidele politice si inca mai sunt aspecte in toata tara dar daca ma desfasor imi stric ziua de astazi si nu numai. Oricum ar fi aceasta este o crima impotrina natiei romane si impotriva tarii noastre Romania. Daca serviciile special nu fac nimic este lesne de inteles ca nu sunt capabili sau au primit mita , sau sunt implicate si ei in aceasta crima organizata impotriva Romaniei. Este extrem de dureros ca pigmeii politici se lupta pentru slujbe si (inghit camila dar strecoara tantarul) ,,Unde esti tu Tepes doamne’’
Ps. Sunt zeci de exemple in toata tara care se desfasoara tot asa cum este si la Craiova Avioane.
@Potters, citeste comentariile la articolul cu energia al domnului Dragusin si vei intelege ca nu numai bietii directori de la Craiova sunt pafaristi, ci o mare parte din societatea romaneasca e la fel.
Romanii o duc prea bine, prefera sa cumpere lux din vest in loc sa-ncerce sa faca ei ceva.
IAR 99 ar fi putut deveni un avion de referinta, avionul e ca un copil care poate fi permanent perfectionat, scos variante noi. Dar cui ii pasa, hai sa bagam bani in F35, 47…. fiecare roman si-a dorit sa aiba mercedes, chiar la mina treia.
L 39… ha, ha
Cred că nici cel mai desprins de realitate suveranist nu ar putea compara IAR-99 cu F-35. Nici măcar cu F-16. A, că ar fi putut fi susținută consistent producția de aeronave la nivel local, inițial școală, ulterior, acumulând experiență, poate chiar un avion de luptă capabil să efectueze misiuni mai modeste (mai fiabil ca IAR-93, posibil în colaborare), în funcție de rolul ales putând înlocuind MIG-21 mai devreme, etc.? Da, probabil s-ar fi putut, dacă s-ar fi dorit, și ar fi fost foarte bine în momente de potențial conflict.
Asta nu înseamnă că n-am fi avut nevoie de F-16 sau F-35, că deocamdată 47 intră la capitolul „hai să fim amuzanți”. Când se va produce în România ceva de nivel F-35, statele care se respectă vor avea probabil crucișătoare spațiale.
In general evit sa ma conversez cu tine… nu spun de ce… dar acum fac o exceptie:
1. Nu am comparat IAR 99 cu F 35, asta e imaginatia ta bolnava. Obsesiile tale cu suveranismul devin deja isterii.
2. IAR 99 ar fi putut sa ocupe un loc onorabil la categoria lui, inclusiv ca avion de scoala pt F 16 sau, de ce nu, as avea niste idei, pt F 35. Desigur daca ar fi fost dezvoltat in continuare, si sunt sigur ca ar fi fost, tehnic, posibil. De ce nu s-a facut? Din cauza ca persoane ca tine si, din pacate, sunt o multime, nu pricep absolut nimic, sunt blocati in niste paradigme idioate. Si, tot din pacate, asemenea persoane au trecere, sunt sigur ca postarile tale vor obtine jde de laikuri.
3. F putine tari dezvolta avioane la la a la z, inteligenta e sa colaborezi, sa iei si sa dai ce e mai eficient. Cu alte cuvinte sa fii inteligent, dar nu e cazul tau, nu ma astept sa intelegi, esti doritorul tipic de Mercedes!
„IAR 99 ar fi putut deveni un avion de referinta, avionul e ca un copil care poate fi permanent perfectionat, scos variante noi. Dar cui ii pasa, hai sa bagam bani in F35, 47”
Asta a sunat ceva gen comparație, cu năduf. Mai de departe, așa, să zicem la nivel de alocare de resurse. Nu dați banii pe prostii (vestice), faceți avioane la copii din resurse proprii. Altfel, pomenirea lui F-35 n-avea vreo logică, iar cu F-47 e de-a dreptul comedie.
Da, IAR-99 ar fi putut avea o altă dezvoltare. Nu prea ai nimerit-o cu paradigmele mele aici, chiar mi-ar fi plăcut să văd la final un avion fiabil de producție românească, produs în serie, mai puțin trimis la arat decât a fost IAR-93. N-a fost să fie.
Colaborare, desigur. Dar am crezut că ideea era să fim capabili să construim noi ceva, cu dependențe minime chiar și față de aliați, că așa am colaborat și cu iugoslavii. Tradiții în domeniu existau, din păcate nu cred că vor fi reluate prea curând.
Altfel, nu mă simt deosebit de inteligent orișicum, se întâmplă să cunosc persoane mult mai inteligente (cele de față se exclud, ca de obicei) și prefer Suzuki, dacă e vorba de mărci. Iar ușoara iritare a interlocutorului am s-o pun pe seama vârstei și a stresului provocat de rezultatele nesatisfăcătoare ale alegerilor din Germania și România. Ar fi un pic răutăcios să zic că-s ieșiri tipice de suveranist frustrat, drept pentru care n-am s-o fac.
numai un idiot ar putea sa creada ca un batrin ca mine, trecut prin viata, ca sacii-n caruta, martor la jde de schimbari istorice, cu adevarat semnificative, ar putea fi stresat de niste rahaturi de alegeri care nu-nseamna nimic, nici in Ge, nici in Ro. De altfel rezultatele nu au fost rele, nici in Ge, nici in Ro.
Imi pare extrem de rau ca te-am bagat in seama!
Nu băga în seamă specimenul, el e genul de om care peste trei ani și jumătate o să fie foarte dezamăgit de actualii politicieni și o să aștepte idoli noi. Nu poate concepe lumea așa cum e ea, are nevoie doar de alb și negru pentru că e incapabil să vadă realitatea gri plus că are ceva adn de suporter de fotbal, de ăla încrâncenat. Când zici ceva ce nu-i convine se umple de spume.
Specimenul se intampla sa nu aiba idoli, cu atat mai putin in politica. Si sa fie amuzat de faptul ca de obicei apeleaza la imaginea nuantelor de gri fanii operatiunii militare speciale din vecini. Cu precadere cei ce cred ca-s foarte destepti cand isi ascund ideile sub masca neutralitatii si echidistantei. In special cand lucrurile nu merg cum vor ei, ca atunci cand se simt pe cai mari se leapada mintenas de ambiguitati.
In rest singura incrancenare, sa zicem, e faptul ca as considera o lume mai buna cea in care sustinatorii politicii actuale a Kremlinului ar inceta sa existe, indiferent unde se afla.
La subiect, am pornit de la o idee cel putin dubioasa, cum ca in loc sa cheltuim bani pe dezvoltarea IAR 99 si derivate, noi dam pe F35 si alte fantezii. Greu de argumentat altfel decat printr-o rabufnire de frustrare a unui anumit tip de interlocutor, ceea ce s-a si confirmat, ca in afara de spume si arogante suverane inca nu m-am lamurit ce are una cu alta.
Desigur
după cum arată acum… un bun avion țintă, că motorul cam de pe acolo cam și era…
mai bine ar încerca să facă din el dronă, dar nu ăia de la Craiova că ăia îl fac tractor din a 2 încercare…
IAR 99 s-a născut talen si a murit dorința.
Sa detaliez, inginerii care au proiectat airframe- ul au facut treaba a bună, are un profil aerodinamic mai bun decât L39, (pare inspirat din Hawk), locului din spate este mai inalt, iar fuselajul din spate coboara, deci o vizibilitate mai buna pentru instructor, se observa ca proiectanții s-au focusat sa optimizeze fuselajul spate care e mai mic in secțiune optimizand curgerea laminara.
E printre avioanele cele mai frumoase ca forma.
Motorul este slab ca performanta energetica, dar sa spunem ca merge. Problema a fost avionica rudimentara din anii României comuniste.
Totul a fost pierdut cand din o tâmpenie rar înțeleasă s-au apucat sa-i modernize avionica cu israelienii. Cat de idiot sa fii sa faci o modernizare cu cineva care NU accepta exportului in toate tarile unde aveai clienți potențiali? Absolut toti clienții potențiali se aflau pe lista tarilor catre care Isralel nu accepta exportului tehnologiei sale.
Daca ii ducea capul 1 secunda, il modernizau cu Franța sau UK.
Culmea e ca nici azi la 30 de ani distanta nu este obsolete, daca ii schimba avionica cu una franceza, inca mai pot gasi clienți prin tarile africane francofone sau Egipt, Irak etc.
O spun si o repet, asocierea cu evreii a fost mortala pentru multe echipamente de tehnica militara romaneasca, noi având clienți tradiționali din cealaltă tabara.
Prima oara au modernizat avionica cu o firma americana.
Tot nu l-a cumparat nimeni.
1. In urma comparatiilor aduse de mine aici,
IAR99 in configuratia actuala e cam slab fata
de competitori pt instructie de gen. 4 si 5.
2. Elbit precum am spus nu sunt responsabili la
reclama si public relations pt acest avion si din
asta iese clar ca avionul in privire de cost/beneficiu
n a fost steaua din varful bradului. Elbit din partea
lor au predat exact pt ce au fost platiti.
3. Israel vinde si la Arabia Saudita asa ca nu s aplicate
restrictii, in orice caz nu la un avion de instructie.
Iti aduc aminte ca Arabia Saudita nici nu are relatii diplomatice cu Israel
ce treaba are sula cu prefectura?
Eu îți spun ca este faliment economic sa dezvolte un produs în parteneriat cu cineva care impune restricții catre aproape toti potențialii clienti ai produsului.
Nu a spus nimeni ca ce livrează acel partener este slab ca si competenta ci doar ca este nepotrivit scopului economic.
Erau de 10x mai potriviți turcii, chiar daca nu aveau echipamente la fel de performante, dar puteam vinde.
Arabia Saudita este stat de lux, noi aveam client Sudanul sau Etiopia.
Restrictii ? Care stat care exporta echipament militar
nu impune restrictii la export ? Vrei sa ajunga in mainile
inamicului tau ?
Sau politic, iti place cum AK47 romanesti au ajuns in mainile
Hizballa de exemplu ? Nu stiu cum, dar au ajuns….
mai nene, tu ești greu de cap sau ai probleme cu translate-ul?
Stai sa-ti desenez:
– proiectul este proprietatea intelectuala a INCAS, adică Statul Roman. Dar nu 100%, ca are in el licente britanice pentru motor, scaun, ceva sovietice pe la armament etc. Dar sa spunem ca avem.optiunea de export viabila in zonele tradiționale unde Ro a vândut arme 20 de ani, adică Orient Mijlociu si Africa.
– eu nu vad blamează pe voi israelienii, e treaba vostra unde si cum vreți sa ajungă echipamentele vostre. Problema este a Statului Roman prin MApN si acei grali care au ajuns mari businessmani de au ales sa doteze in anii 90 -2000 un echipament cu șanse de export cu un furnizor care a interzis exportului catre clienții tradiționali.
Odată integrarea facuta pentru MApN fabrica nu a mai avut resurse sa facă modernizarea si cu alt producator ca sa piara vinde la export unde aveau piata.
Deci petrecerea scurt, gandire ingusta romaneasca care s-au limitat doar la un scop minor de dotare interna si aia precara omorând un produs cu șanse de export. Mai mult, cand ne vom saturat de ele le aruncam la topit ca nici măcar SH nu le putem vinde.
Asta spun, aveti scule bunicele câteodată chiar bune, dar faptul ca aveti atâtea restricții le fac inutile pentru un proiect viabil economic. Asta e valabil pentru orice vine de la voi.
Scaunul la I.A.R. – 99 este românesc, nu este grevat de nici o licență.
Nici restrictii n au fost intr un timp, inainte de Elbit si tot
n au reusit sa l vanda.
IAR 109 „Swift”
In 1992 an upgrade program was started in partnership with IAI Lahav[13] of Israel, for both Romanian Air Force use and export.[14] Aircraft number 7003 was equipped with HOTAS (Hands On Throttle and Stick) controls in both cockpits, a wide-angle HUD (Head-Up Display) with Up Front Control Panel in the front cockpit, two 3 inch displays in both cockpits, a ring laser gyro Inertial Navigation System (INS), as well as the integration of both Eastern and Western weapon systems on the aircraft. The aircraft was displayed at the 1993 Paris Air Show[15] and flew at Asian Aerospace in 1994. A prospective sale of 10 aircraft to Botswana[16] was blocked in parliament, ending the collaboration with IAI. The aircraft was converted back to Standard configuration and delivered to the center for flight research and testing (CCIZ). As late as 2009[17] it still retained its „Swift” styled paint scheme and logo.
Si intarzierile de acum tot de la obsesia de a „colabora” cu Elbit se trag.
Hehehe, de unde stirea ? Bine ca nu spui ca evreii
sunt si de vina ca Trump a arestat romani la Guantanamo.
Gemini
Elbit România: Vânzări și Proiecte
https://g.co/gemini/share/e86702e7d9d2
נוצר על ידי 2.5 Flash 11 ביוני 2025 בשעה 19:24
פורסם בתאריך 11 ביוני 2025 בשעה 19:27
Ce simulator a vandut elbit romaniei
Google Search
Elbit Systems, prin subsidiara sa din România, Simultec, este implicată în producția și livrarea de simulatoare de pregătire și antrenament pentru aviație către Forțele Armate Române.
Pe lângă simulatoare, Elbit Systems a vândut României o gamă largă de echipamente și soluții de apărare, inclusiv:
Sisteme Aeriene fără Pilot (UAS): Elbit Systems a semnat un acord pentru a furniza până la șapte sisteme tactice Watchkeeper X UAS, care sunt bazate pe dronele Hermes și includ capabilități avansate de supraveghere. O parte din producție, testare și mentenanță va fi transferată către firme românești de apărare.
Upgrade-uri pentru aeronave: Compania a fost implicată în modernizarea avioanelor de antrenament IAR-99 Standard ale Forțelor Aeriene Române și a furnizat sisteme avionice, sisteme de război electronic și senzori electro-optici pentru elicoptere IAR 330 Puma.
Sisteme de artilerie: Elbit Systems cooperează cu CN ROMARM S.A. pentru înființarea unui Centru de Excelență în Artilerie în România, care va include producția obuzierelor mobile avansate ATMOS de 155mm.
Turele fără pilot și stații de armament controlate de la distanță: Elbit a furnizat aceste sisteme pentru transportoarele blindate Piranha V ale Armatei Române.
Elbit Systems are o prezență puternică în România de zeci de ani, deținând mai multe companii locale, inclusiv ELMET (cel mai mare exportator de apărare din România) și Simultec, specializată în training și simulatoare.
Au fost furnizate de elbit simulatoare f16
Google
Upgrade-uri pentru avioanele de antrenament IAR-99: Elbit Systems a modernizat avioanele de antrenament IAR-99 Standard ale Forțelor Aeriene Române. O componentă cheie a acestor upgrade-uri a inclus sisteme avionice avansate și un sistem de antrenament virtual încorporat (Embedded Virtual Avionics system). Acest sistem permite piloților să se familiarizeze cu sistemele și capabilitățile aeronavelor de luptă moderne, cum ar fi F-16, chiar și în timp ce zboară cu IAR-99. Scopul principal al acestui upgrade este de a facilita o tranziție eficientă a piloților români către operarea avioanelor de luptă avansate, inclusiv F-16.
mai nene, tu înțelegi romana? sau scrii ce ai chef.
Lasă gargara ieftina, zi un singur produs militar romanesc facut sau modernizat in cooperare cu firme israeliene care s-a vândut ulterior la export ca sa recuperam investiția.
ZERO!! Nici măcar cand le-au scos din exploatare nu au putut vinde nimic.
Se nu.este ca „devenim clienti captivi”, nici pe departe parteneri de business
Scopul unei fabrici si al.unui proiect de avion NU a fost sa fabrice putin peste 20 de avioane modeste, trebuieau făcute multe pe care sa le exporte, poate nu mii ca cehii dar macat +100.
Si ca sa nu mai bati câmpii cu prostii, Romania a exportat in state africane elicoptere IAR făcute sub licenta franceza.
Dar un avion facut ca proiect intern l-au omorât de nou ca au avut proasta idee sa pună pe el avionica care nu se putea exporta.
In rest, ce a modernizat/cumpărat A FOST PE BANI, adică am fost clienti nu parteneri.
Repet nu e vina israelienilor ci a nenorociților de romani care au acceptat prostia asta.
Aia cu cabina ridicată la I.A.R. față de L-39, nu e atît de avantajos. Sigur, îi crește vizibilitatea celui din spate, însă la unghiuri mari de incidență deriva/direcția intră în siajul ei ceea ce indezirabil mai ales la viteze mici, cînd avionul tinde să se angajeze și nu poți corecta angajarea pe un plan (care duce la vrie) cu direcția.
Știu asta de la o vizită pe la institutele alea din Militari, în anii 90. Era o suflerie acolo și un model de I.A.R. din lemn. Unul din cei de acolo ne-a zis că studiază reproiectarea cozii, iar eu nu înțelegeam de ce, că avionul era deja operațional.
compari F35 cu IAR99?! dacă ar fi cumpărat F35 pentru antrenamente poate că aș mai fi înțeles logica ta profundă, dar ceva scârție…
tocmai a scris ca nu are de ce sa le compare, e nu intelegi?
astea reiesea din comentariul lui, că după aia o întoarce …, el trebuie să știe ce scrie, că asta se înțelegea, că pe el îl doare la coracon de proiectul lui minune, problema lui, dar să nu se mai dea scârbit că nu îi dăm destule aplauze crentei mul moșteniri…
De ce toata lumea evita sa spuna adevarul extrem de simplu pentru care se intarzie modernizarea Soimilor si anume ca Elbit nu a livrat catre Avioane Craiova componetele necesare motivand intarzierea pe razboaiele in care e implicat acum Israelul?
Poate ca din cauza ca contractul a fost implinit de mult ?
Unde ai gasit prostia asta ?
AI Overview
+2
Yes, the Elbit Systems contract to upgrade the Romanian Air Force’s IAR-99 Standard trainer aircraft has been accomplished. Elbit Systems was awarded a $27 million contract in December 2020 to equip the IAR-99 with advanced avionics and training systems. This upgrade program, to be completed over four years, included integrated logistic support. The contract involved equipping the IAR-99 with advanced avionics systems, live training Embedded Virtual Avionics systems, and close air support and air-to-air capabilities.
Am mai scotocit si am gasit undeva ca de fapt daca au fost
intarzieri din partea Avioane Craiova fata de MAPN, acelea
au fost datorita pandemiei covid si lipsa de semiconductori
pe piata universala ca rezultat de razboiul din Ukraina.
In nici un caz Elbit adica evreii daca preferi nu au statut
de tapi ispasitori precum ai avut intentia primara.
S au terminat zilele cand puteai sa pui vina pe evrei la
impotentele tale. Cu toate astea proiectul celor 11 avioane
IAR 99 din care cam jumatate sunt gata v a fi terminat
curand.
Da, intotdeauna se gaseste o gura mare care habar nu are
de particulare, casicum toti in tara sunt basma curata.
bei fetița cu chibrituri… contractul a fost din 2020, ce războaie? oricum nu prea are legătură cu problemele Israelului mare parte se face tot în România, la Bacău, de aia s-a și insistat
Reportaj la birtul băieților viteji din Debretin: No, tare bine este ca vine avion modern și are perfomant la el, ca valahile tare luat vitez cu F16 si F35 la el, nu are șanse la vulturele nostru!
Un avion de scoala, pt trecerea pe F 35, cred ca ar fi ceva senzational. Un avion care nu ar trebui sa fie stealth, nici nu ar trebui sa fie VTOL, ci sa aiba doar un cockpit F 35, cu facilitatile computerizate specifice, un fel de simulator zburator.
Platforma ar putea fi chiar un IAR 99, reproiectat.
Buna seara Neamțu țiganu.
Pentru F 35 , nici o țară nu formează piloți de la zero.
In toate tarile unde exista deja avionul, piloții au cel puțin 1500 ore obținute anterior pe alte tipuri de avioane de vânătoare.
Se face un curs pe simulatoare și doar după se trece pe F 35 real.
E o gluma românească că vezi doamne facem piloți de F 35 cu subsonicul IAR.
„Pentru F 35 , nici o țară nu formează piloți de la zero.”
Si de ce ma rog nu ar fi posibil? Cit costa formarea unui pilot cu 1500 de ore?
Formarea unui pilot are anumite etape, de la elice, la turbo etc. De ce nu ar fi posibil ca un IAR 99 adaptat sa fie acea legatura intermediara, intre elice si F 35 adevarat?
Avioanele de vinatoare actuale sunt extrem de diferite de F35, pe undeva cele 1500 de ore sunt mai degraba un dezavantaj, se formeaza niste mecanisme, reflexe, mai degraba inutile, sau chiar contraproductive.
Uita-te la performantele, viteza, factor de sarcina, administrarea zborului a avioanelor de azi, fie F 16, F 18, sau ce vrei tu si F35! E cu totul alta filozofie a zborului!
Treaba cu „gluma romaneasca” o iau ca o jignire. Sa-ncercam sa gindim liber!
stefan60, am auzit de mii de ori, si-n Ro si-n Ge, „haben wir schon immer so gemacht”, expresia impotentei… si cindva vine unu si face altfel … si chiar ii merge!
Musk si-a dorit sa aterizeze in coada, nimeni nu mai facuse asa ceva, nici chiar rusii 🙂
Spune-mi te rog ce probleme ar fi daca s-ar dezvolta un avion de scoala special pt trecerea pe F 35?
cam tîrziu răspunsul dar așa, de amorul corectitudinii.
SpaceX ai lui Musk n-au fost nicidecum primii, au avut o grămadă de date de la DC-X din anii ’90:
https://en.wikipedia.org/wiki/McDonnell_Douglas_DC-X
La mintea mea nepricepută, atât IAR 99 cât și L39 sunt avioane proiectate cu ceva timp în urmă
Proiecte care aveau în vedere cerințele de proiectare din acel moment – de la momentu când au fost proiectate
Cerințe diferite față cele de azi (altă viteză ascensională, alta rată de viraj susținut, alta încărcare maximă pe aripă, etc)
Tocmai de aceea au apărut avioane noi de antrenament cam peste tot unde există voință și determinare
Sau unde sunt bani mai puțini, proiecte de modernizare care să mai țină proiectele vechilor avioane încă 20 de ani sau mai mult
Aproape toate avioanele noi de antrenament au versiuni de atac la sol sau proiecte de convertire a acestor avioane în avioane de atac la sol
Sigur ca exista posibilitatea sa faci din IAR 99 un alt avion cu alte aripi, alt motor, alt ampenaj vertical, alta avionică, etc
Dar trebuie voință și determinare pt a ajunge la respectivul rezultat
Victoria iubește pregătirea
Dacă îmi aminteasc bine, se prea poate să ma înșel
Cu ceva timp în urmă a existat o propunere poloneză către autoritățile noastre militare, pt o colaborare pt un trainer foarte interesant, se numea Grot parcă
Se pare ca ai nostrii ar fi refuzat
Și modernizarea și posibilitățile de modernizare a IAR 99 sunt destul de mari
Numai ca tb sa ne mișcăm mai repede
Altfel, în ritmul actual, punem nou motor pe IAR 99 dupa ce intra in producție generația a 7-a de avioane de luptă – și ar putea fi prea târziu
Se zice ca se pot turna turbine pt turboreactoare in tara
Dar tb sa se miște conducerea
Să se trezească odată din somnu cel de moarte
Să nu ajungem, din nou, ca la renunțarea la IAR 93
La renunțarea la IAR 95
IAR 318
Airfox
Etc
Noi avem istorie în aviație
Păcat ca se pierde asta din vedere ca
„Cerințe diferite față cele de azi (altă viteză ascensională, alta rată de viraj susținut, alta încărcare maximă pe aripă, etc)”
Serios, cat au evoluat aerodinamic aeronavele in ultimii 30-40 de ani?
In afara de tractiunea vectoriala, care nici aia nu prea e folosita, si un pic mai multa putere in motor, ce altceva?
Chiar si vitezele au scazut, din cauza stealth, care nu se simte prea bine in supersonic.
In rest, doar avionica la greu…
Si inca un lucru, ala de antrenament este mai iertator si nu suprasolicita pilotul incepator ca unul de lupta. Altfel il omori pe incepator.
Mister Neamțu tiganu.
Nici poveste că doream sa vă jignesc.
Nu practic așa ceva.
La întrebările dvs:
– Întrebați la producătorul avionului de ce nu a proiectat o varianta școală cu dubla comanda. Și de de nici un posesor de F35 nu modifica ceva exemplar pentru școală.
De aici trec la chestiile ” noastre”.
Nu suntem în stare să modernizăm 10 ( zece ) avioane școală IAR ( amânări peste amânări ) și vrem sa realizăm ceva compatibil cu F 35 ?
A fost pierdută experiența , inteligenta din aeronautica românească. Definitiv.
Pentru a fi reconstruită sunt necesari ani multi și camioane de bani.
Nu se pune problema in tara cu cel mai mare deficit din UE, cel mai aiuristic bugevt de stat și cu cele mai mici încasări bugetare
Sa visam frumos e foarte plăcut. Chestia urâtă când te trezești cu realitatea și concurența internațională.
Scuze Stefan, dar pe aceasta platforma se-ncepe cu injuraturile.
Da, ma mir de ce nu se produce un avion scoala specific F 35, atentie nu am spus F 35 dubla comanda, asta ar fi chiar imens de scump.
Privind potentialul Romaniei, vad ca se cheltuie sume imense pe „cercetari”, vad ca directorii institutelor au salarii imense, vad, vad, vad… Nu cred ca un avion scoala specific F 35 ar costa o avere, evident ar trebui inceput cu un studiu al pietii… etc.
am auzit de ceva chestii pe la INCAS… dar sper sa nu fie gen caracteristicile alea de ultima data 🙂
Iar rostogolești povestea cu I.A.R. – 95 și Airfox?
nu mai gândiți simplist „pentru uz propriu”. Avem drepturi depline pe proiect, motorul nu mai e un secret pentru nimeni si au in jur de 80 pe stoc.
Eu in locul lor as face un studiu de piata sa vedem cine ar putea cumpara un avion scoala si atac ușor ieftin. Va spun ca dorința e foarte mare.
După care as crea o configurație modulabila pentru avionica, care sa permită diverse nivele de echipare in funcție de client.
Pachetul de armament va la nivelul prețului, ceva bombe/rachete ghidate laser si niste rachete AA ghidate IR, dar ieftine.
Ceva de genul Gripen, dar mai modulabil si ieftin.
As alege 2 tipuri de producatori: turci pentru tarile islamice si europeni pentru clienții mai pretențioși.
Va spun, e un business case viabil, dar obligatoriu fabrica aia trebuie data pe mana unui privat cum e Aerostar.
Pentru cine nu știe, dar fratele sau vitreg Soko Galeb a fost poreclit „Tomahawk killer”, având rezultate foarte bune in atacul țintelor subsonice de mici dimensiuni.
E un avion reusit, dar are si ceva hibe care ar putea fi corectate usor. Vorbesc de avioane noi, cele 20 care mai sunt in inzestrare deja de abia mai rasufla.
As avea niste idei, dar pe platforma asta e pierdere de timp.