Eurosatory 2022 – capitolul 1

 

Desi mi-am luat o zi libera sa pot vizita expozitia, pana la ora 17 nu reusisem sa vad decat un pic mai mult de jumatate din ce era expus…

La pavilionul turcilor de la Otokar, era expus Tulpar atat in versiunea IFV cat si cea de tanc usor, cu turela Cockerill 3105:

Urmeaza standul Sig Sauer, cu XM5 MCX Spear pe calapodul U.S. Army

La standul FN Herstal era expusa o macheta de Bell407 cu integrare de senzori si statie de arme Standul Kongsberg cu macheta CDC-ului NASAMS si rachetele asociate:

La standul Saab Bofors Systems am gasit celebrele CarlGustav 84mm MK4 cu gama de munitii asociate si MBT-LAW, iar putin mai incolo RBS-70 Bolide:

Iar nu departe era un Arquus Sherpa cu radar antiaerian Giraffe 1x in pereche lansatorul mobil MARS pentru RBS-70 NG:

La standul celor de la FB „Łucznik” Radom erau expuse atat variante ale armei de asalt Beryl cat si MSBS, precum si o varianta semiautomata pentru tintasi:

Standul Cockerill era dominat de conceptul i-X:

In apropiere era si ARQUUS cu Scarabeul in configuratie antitanc, Vab-ul MK3 si gama Sherpa:

La standul Tatra erau expuse Morana si o versiune de tractor de reparatii:

Apoi standul GDLS, cu Piranha 5 in versiunea aruncator de bombe, un Pandur 3 suprablindat si… ASCOD cu turela Elbit UT MK2:

Compartimentul rachetelor antitanc avea deschisa si trapa de acces spate, astfel ca se puteau observa niste detalii interesante. Respectivul compartiment este fixat cu bolturi si suruburi de cutia turelei iar cablurile suplimentare necesare rachetelor se insereaza prin spatele compartimentului, venind dinspre inelul turelei. Deci nu exista suduri sau traversari directe de realizat intre compartimentul rachetelor si peretele turelei dinspre acesta.

Potrivit acestor constatari si discutiilor avute cu reprezentantii GDLs prezenti la expozitie, adaptarea compartimentului lateral pentru rachete este posibila, insa la un cost superior al retrofitului comparativ cu includerea optiunii in configuratia initiala a turelei. La acestea se adauga necesitatea unui modul „blackbox” din partea Rafael pentru adaptarea la interfata rachetelor Spike.

 

Mai tineti minte turelele usoare RiWP de la Moog Inc? O macheta a unei echipari mixte cu container Stinger, tun M230 LF si LASER a fost prezenta la expozitie:

 

 

 

Un alt capitol discutat in trecut pe blog, gama de obuziere ultrausoare si cu recul redus MANDUS, cu variantele Hawkeye si Brutus, prezenta la standul AM General cu platforma SUPACAT High Mobility Transporter (HMT) Extenda Mk 2 integrand un tun calibrul 105 mm si tehnologia Soft Recoil Technology (SRT) – cu sperante pentru inzestrarea britanicilor. Tot AM General sunt prezenti si cu Humvee Saber:

In spatiul expozitional in aer liber, am gasit evolutia EMBT a KMW-Nexter, incadrata de parintii sai – Leopard2A7 V si Leclerc XLR si flancata de tunul ASCALON cal. 140mm (versiunea EMBT expusa avea tun cal. 120mm):

Dar despre aceste tancuri si concurentul KF51 Panther vom discuta intr-un articol separat…

Tot la standul Nexter, am gasit MLI Boxer, Caesar in varianta 6×6 si 8×8, BMX Titus, Serval si turelele ARX30, ARX 25 si P-20, cu tunuri cu recul redus si UGV-uri:

 

La standul Rheinmetall era mare inghesuiala in jurul lui KF-51 Panter si KF41 Lynx, fiind prezente si UGV-uri cu munitii zburatoare si sisteme anti-aeriene, cum e cazul Skyranger 35mm si noului 30mm:

 

Va urma…

 

Marius Zgureanu

22 de comentarii:

  1. embt este tancul ala franco-german sau tot un demonstrator ?

  2. ce frumos e Leo A7 ,pacat ca nu ne-ai adus mcar 110 bucati:))

    3
    • O apărare antiaeriana stratificata realizata cu tehnica moderna de lupta de ultima generație, care sa ne permită sa ne controlam în totalitate, eficient, întreg spațiul aerian, capabila sa facă fata și unui atac cu rachete aer sol, croaziera, la saturație maxima, ne-ar fi mult mai utila ca și 440 de Leo 2 A7.
      Încă câteva sisteme Himars si baterii mobile de rachete sol nava sau 110 obuziere calibru 155mm, de proveniență occidentala, preferabil înlocuitorul Paladinului american, din anul 2024, cred, ne-ar fi mult mai utile ca și 110 Leo 2 A7.
      Dacă tot s-ar dori mai dori tanc, după ce se trag concluziile de către adevaratii specialiști, la finalul războiului ruso ucrainean, și dorim neapărat un tanc german, KF51 ar fi mult mai potrivit ca și Leo 2 iar dacă vrem un tanc european, și proiectul franco german va fi dus la bun sfârșit, atunci trebuie optat pentru acest tanc.
      În aceasta toamna, americanii vor prezenta versiunea de Abrams aflata încă în faza de proiectare care va fi ulterior produsa în serie.Marketingul zice ca va fi o versiune substanțial diferita de tanc fata de ce exista în prezent.Hai sa vedem de ce este vorba.Sunt convins ca producătorii sai folosesc la proiectare, concluziile trase pana in prezent, de efectul letal al armamentului modern antitanc folosit de aeronave( inclusiv drone) sau infanteristi.
      Repet ce am afirmat de mai multe ori pana acum.Tancul ar trebui sa se afle pe ultima poziție pe lista de necesar privind prioritatile forțelor noastre armate.

      30
  3. Mie mi-a placut mult, poze profi, text de om avizat, aștept urmarea.
    Pt. așa ceva mi-aș lua și eu zi liberă:)
    Merci beaucoup!

  4. Mie tare imi place turela asta de la Cockerill (3105)
    As adauga pe langa mortirele de 120mm inca 6 buc de derivate cu turela asta la fiecare batalion de infanterie. E bun si in rol AT si ca artilerie autopropulsata (are elevatie de 42 grade parca)

    1
  5. Marius cand vei vizita standurile firmelor din Romania sa-ti iei o zi libera sau chiar doua pentru ca ai mult de vizitat.

    2
  6. Numai bunatati !
    Standul Rheinmetall mi se pare cel mai atractiv si cel mai bine pus la punct . Design atractiv legat la fix de functionalitate , forme clar definite totul pus la punct multe plusuri , fata de standul KMW la care de multe ori te intrebi wtf a vrut sa zica artistul ? …Si Tatra si Cockerill misto
    Asteptam sa vedem si Abramsul nou cu care se tot lauda americanii

    1
  7. Mare expozitie, cu adevarat mare…

    1
  8. fain,lumea civilizata evolueaza……

    2
  9. Multumiri pentru poze si info, Marius.

    La KF-51 numai mie mi se pare turela mult supradimensionata in raport cu sasiul?

    4
  10. Panoul acela gri din fata Lynx-ului pare a fi o tinta cu un proiectil de 30 in mijloc si restul traforat frumos in spirala la mitraliera …L-or fi traforat cu lynxul ?

  11. ionica fonosch

    Multumim 🙂

    1
  12. In legatura cu noua puscade baza a americanilor circula oaresice controverse(pe s2 underground mai ales) pt ca ar schimba radical strategia de lupta ,da SIG e o arma „cool rau” dar controversa e legata de cartus..care contrazice total doctrina Americana,

    doctrina adoptata de cam intreaga planeta excluzand diversele miscari „insurgente” care prefera de ex ak47 in locul ak74(si echiv occidentale) si asta din anii 70 nu neaparat de acumn.
    Pt orice infanterist sa ai multe cartuse e mai important decat sa ai mai putine cartuse dar „”mai puternice”” si da atat Rusii cat si Chinezii au inceput sa adopte la scara larga placile ceramice dar cel mai mare detinator de armura de ultima generatie e tot,de departe, US MIL,..dar stiti cine e al doilea? Cetateanul American..asta conform s2 underground care se bazeaza pe nr de vanzari anuale si alte date disponibile public(ca doar nu s neoconi sa spuna ganganii aiurea). Mai mult,asa cum e dovedit in Donbass..tot artileria e regina campului de lupta..degeaba ai toata infanteria cu cartuse mari si grele ,chipurile,anti ceramidkevlar,daca te salta mortierele,dronele ,artileria de orice grad si mai nou atgm urile vad din ce in ce mai des folosite in acest rol..
    Ori e o reminiscenta a razboaielor coloniale insurgente gen Afghan/Irak ori..se pregateste ceva :local:”..

    1
  13. skyranger cu 35mm cocotat pe p5
    rbs 70
    morana sau ceaser 8×8 ar fii pt mine prioritatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *