Ziua Artileriei: Mandus/AM General Hawkeye 105mm self-propelled howitzer

hawkeye-mandus-am-general-1

Mandus/AM General Hawkeye 105mm self-propelled howitzer dezvelit la expozitia din octombrie a AUSA (Association of the United States Army) din Washington DC. este un obuzier auto-propulsat/autotun de 2200 livre (1000 kilograme) care: “multumita reducerii masei sale, cu mult sub capacitatea maxima a unui Boeing CH-47 Chinook sau Lockheed C-130J Hercules, poate fi aeropurtat si lansat rapid la destinatie” a spus Jeff Adams, seful comunicatiilor si comercializarii pentru AM General: “In acest moment Hawkeye nu a trecut inca prin testarile de parasutare dar este programat pentru asa ceva in urmatoarele doua luni”, a continuat domnul Adams.

hawkeye-mandus-am-general-2

Noul sistem foloseste MG 9000 – sistemul digital de control al focului – ce incorporeaza sistemul inertial de navigare LN-270 al Northrop Grumman, sistemul radar de viteza la gura tevii MVR-700C al Weibel Scientific, sistemul video de foc direct DFS-02 al Sekai Electronics, sistemul antena de pozitionare globala S67-1575-76 al Sensor System si unitatea de afisaj a tragatorului DK 10 a firmei Mandus.

Cabina vehiculului Humvee este in versiunea 2 locuri/usi, pentru a putea face loc unei platforme de artilerie si munitiei aferente in partea din spate a sasiului. Sistemul de artilerie Hawkeye 105mm/33 calibre a mai fost expus integrat pe un sasiu de Mack Defense Sherpa 4×4.

Daca la inceput gura de foc putea folosi munitia clasica a obuzierului tractat M102, ulterior a fost integrata si munita dezvoltata pentru M119 Light Gun, produsa sub denumirea M20 la Watervliet Arsenal si necesitand un inchizator culisant vertical (pana). Principalele tipuri de munitie acceptate sunt: M1 inalt-exploziv (HE), M314 de iluminare, M60/M60A2 fumigen, M193 HE asistat reactiv (RAP), M760 HE si M1130A1 HE pre-format de fragmentatie.

Tunul nu are frana de gura si poate fi actionat stanga-dreapta la 180° iar in arc vertical -5 pana la 72°. Pentru o mai mare stabilitate a platformei, aceasta este echipata cu 4 stabilizatoare operate hidraulic.

Desi nici Mandus nici AM General nu au facut comentarii cu privire la potentialii clientii, Jeff Adams a spus armadainternational.com ca respectivele companii monitorizeaza un numar de piete de desfacere, incluzand si Regatul Unit, pentru „tintirea” vanzarilor.

Defence-blog.com

Janes.com

 

____________________________

Rumania Military: si sa nu-i uitam pe ai nostri, 173 de ani de la infiintarea Artileriei Romane. La Multi Ani!…ATROM!

 

 

 

Sa ne reamintim ca si noi am avut un prototip de ATROM pentru cal. 105mm, prezentat in 2005 la Expomil :

Obuzier romanesc, calibrul 105mm, montat pe sasiu Roman la Expomil 2005

Izraelska samobieżna 155-mm/L52 armatohaubica Soltam ATMOS podczas odbywających się na początku listopada ćwiczeń w Rwandzie. 29-tonowy system artyleryjski produkowany jest przez Elbit Systems / Zdjęcie: paulkagame.com

ATMOS ugandez…

Intre timp ATMOS, ruda israeliana a ATROM, e pus la munca in Uganda si Camerun… alaturi de Azerbaijan si Tailanda. Si ca sa ne zgariem mai adanc pe ochi, ugandezii au primit recent si rachete IMI Lynx si LAR-160.

Vizualizați imaginea originală

Platforma chinezeasca SH5 pentru tun de 105mm, oarecum similara cu Hawkeye

Pana si Vietnamul a gasit o solutie de a urca tunul de cal. 105mm pe o platforma mobila… chiar daca este ceva mai primitiva.

Bizara lipsa totala de interes a armatei romane pentru sisteme de artilerie pe roti, mai ieftine decat cele pe senile care se intentioneaza a fi achizitionate in 22 de bucati… conform RFI-ului si unor declaratii recente…

 

22 de comentarii:

  1. comentariu de noob. sistemele de care se face vorbire unde sunt? tot ce vede ochiul meu neexersat de civil este un tun si un fel de macara hidraulica, chiar asa de mult s-au miniaturizat radarele?
    oare cat costa asa o minune? noua ne-ar veni ca o manusa la muntii si dealurile noastre impadurite, dat fiind mobilitatea sistemului

  2. La 105mm imi place coreanul EVO-105 instalat pe o camioneta ca a francezilor ACMAT VLRA pe care iar o stimez.
    Partea proasta e ca e foarte scump (costa cat nu face) pt ca la banii astia te apropii de hovitzerele din categoria grea.

  3. O fi dar asta il duci acolo unde nu te poti baga cu alea grele.

    Jucaria asta e pentru chestii specializate, expeditionare, munte, jungla, rapid deployment etc. Deci e normal sa fie mai scumpa.

  4. Bune jucărele, dar cred că am fost în avans cu concepte de genul…cândva…

  5. Alt articol care ma intristeaza! 🙁

  6. O soluție de felul acesta ar putea fi implementată în România fără prea mari probleme date fiind resursele fabricilor românești și accesul la tehnologie. Trebuie doar să vrem.

    • ZIL-135 s-a dus odata cu rachetele. Nu stiu sa mai existe pe undeva, SR-uri inca mai sunt, ruginesc „frumos”. Unitatea din orasul meu, ce a mai ramas din ea, mai are TAB-uri, camioane, ARO, TV-uri prin parcul rece, stau si ruginesc. Semnifica „gloria de altadata”, altceva ce pot spune.

  7. Pun on intrebare. Atrom-ul nu era de cal. 155 mm?

    • fusese creata si o versiune cal. 105mm… nu stiu cat de mult imprumuta sistemul ATROM-ului sau avea mecanisme mai simple.

    • Apropo de 155mm ce avem aici (site Roman Brasov):
      OBUZIER CALIBRUL 155 mm PENTRU ARTILERIE
      Obuzier calibru 155 mm / 52 calibre cu bătaia max. la 41 km. Foloseşte un autoşasiu 6 x 6 permanent cuplat, , capacitate mare de progresiune în teren accidentat, roţi simple faţă/spate. Cabină blindată cu sistem de iluminare camuflat, cu interfaţă pneumatică şi electrică NATO.
      http://www.roman.ro/produse/autovehicule%20militare/macara%20si%20transport%20munitie/obuzier%20calibrul%20155%20mm%20pentru%20artilerie
      //
      Obuzierul prezentat este interesat daca se mai considera necesare cele de 105mm. Eu sunt un fan al mortierului dar vad avantajele obuzierului.

      Artileria (cu acent MLRS) cuplata cu drone si AA este arma care ar avea rolul principal in stategia de a opri un atatac rusesc dar evident nu se poate cand:
      – importi munita sau parti din ea pt. MLRS, aberant…;
      -nu ai suficiente MLRS-uri nici macar GRAD ale carui munitii trebuie diversificate inclusiv ghidate (laser sau/si IR). Grad trebuie sa fie coloana vertebrala a artileriei pt. ca munitia lui este ieftina si poate fi folosit „in masa”;
      -nu avem un MLRS de un calibru mai mare de 160mm (producem munitia?….aberant) care sa aibe o raza de peste 100km si sa fie folosit si contra-baterie (nu prea avem radare contrabaterie). Probabil ceva 300mm probabil poate avea o raza de pana la 300km cele de 220+ nu prea am vazut peste 100km dar mai conteaza si costul rachetelor;
      -drone la unitatile de artilerie;

  8. La Multi Ani !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *