Acel minim necesar cu care armata romana refuza sistematic sa se echipeze!

Pai despre ce vorbim? Despre baza echiparii si motivatiei in lupta a oricarui amarat de militar:

-o uniforma modulara rezistenta si cu un camuflaj decent, cu varianta de iarna.

– tocuri si centuri din materiale moderne, nu piele.

– bocanci decenti

– rucsac/ranita decenta modulara si moderna

– ratii decente

– o amarata de vesta tactica asortata cu uniforma

– plase de camuflaj multispectral

– o vesta antiglont usoara

– niste casti decente

– masti de gaze moderne

– un sistem de comunicatii tactic la nivel de grupa/pluton conectat la un terminal interactiv pentru comandant

– o minidrona de recunoastere la nivel de pluton, cu capacitati de ghidare a tragerii (vezi Parrot Anafi) pentru aruncatoare si rachete antitanc

– lunete si sisteme cu termoviziune si vedere pe timp de noapte pentru comandant si specialisti

– arme antitanc si antiaeriene cu adevarat portabile (polonezii au comandat Javelin si acum comanda cateva mii de M-72 pentru 31 mil.$)

– sisteme de bruiaj si antidrona compacte, la nivel de pluton sau companie

– un vehicul 4×4 usor blindat, ieftin si compact de serie mare (mii de bucati), capabil sa duca pana la 4-5 infanteristi

– munitii plimbarete – intre timp… Switchblade are mult de lucru in Ucraina

– … si antrenament, mult antrenament – adica abonament de trageri in poligon si multe exercitii realiste, cu surprize si improvizatie, nu defilari din an in pasti pentru presa sau fortati de NATO si americani, unde toate misiunile sunt indeplinite sau chiar depasite!

– si sa nu uitam de norma de antrenament sportiv…

– ca idee mai neortodoxa, poate ar trebui adaugat la salarul anual o cota parte pentru echipamentul individual, decontabila in functie de cheltuieli, de pe o lista de modele si producatori studiati si calificati de MApN.

 

Da, nici macar nu ne referim la soldatul viitorului, care s-a pierdut undeva pe drum dupa inceputul anilor 2000, si de 20 de ani tot bajbaie bezmetic pe culoarele intortocheate ale MApN, cot la cot cu arma de asalt.

Si nici nu costa miliarde de euro ca programele cele mai sofisticate ale Armatei Romane, ci cateva zeci sau sute de milioane fiecare

 

Marius Zgureanu

148 de comentarii:

  1. Intre 2018 si 2020 USMC si-a echipat forta de infanterie, 28.350 de oameni, „with the coolest shit head to toe” pentru $100 de bulioane (Aici includem si scumpa M27 – scumpa in mai multe feluri acum). Pentru taranii prosti, mamaligarii prosti si evident tampitii patentati care salasluiesc in incinta fostului Strand Izvor sa ia acest fel de demersuri ar insemna sa-si streseze prea mult mintile lor relaxate.

    68
    • Dacă factorii decizionali romani ar fi cu adevărat interesați de modernizarea forțelor armate ale României, și ar fi pragmatici, ar trebui doar sa adopte, în funcție de bugetul avut, tot ce au în dotare forțele armate ale SUA care au o vasta experienta operationala reala, in toate colturile lumii iar aceasta experienta, se reflecta constant, in programele de inzestrare cu echipament, tehnica de lupta, respectiv modul lor de organizare si functionare.
      Fortele armate ale SUA ar trebui sa fie la maxim, atat cat permite bugetul, pentru fortele armate romane, sursa de inspiratie, incepand de la echipament, tehnica militara și terminând cu modul de organizare și funcționare.De ce sa pierzi timp și resurse, ani buni, când poți lua ce este mai bun, gata făcut.Romania și SUA au un strâns parteneriat militar și politic asa ca în sens pozitiv, ar trebui profitat la maxim, de oportunitățile existente.Sunt ferm convins, ca din partea reprezentanților SUA exista o deschidere totala fata de partea romana care însă, este asa cum nu ar trebui sa fie.

      17
      • Cel mai bine ar fi sa angajeze un general și vreo 2-3. Căpitani la achiziții toți americani și să comande ei logistica fara intermediari direct discutat cu ministrul apărării iar acesta direct cu președintele și parlamentul. Sa se Sara peste toți fandosiți noștri altfel nu o sa avem nimic . Uitațiva la programul fregatelor ciuciu , dați banii odată și lucrarea celor de la Damen par cei mai serioși . Și nu va mai cereți comisioanele că de generali și colonei burtoși și plini de ifose și căcat e plina armata

        13
        • Nu trebuie angajați americani ci doar consiliat cât mai mult cu reprezentantii forțelor armate ale SUA și adoptat de la acestea, tot ce se poate, pe parte de dotare cu tehnica de lupta, organizare și funcționare a forțelor noastre armate, programe de instruire, șamd.Dar ai noștri nu doresc asa ceva.

          3
  2. As adauga mijloace si itemi de echipament pentru identificare si marcare a pozitiei fortelor proprii in diferite spectre (de ex: glint tape; lanterna cu filtru de culori, inclusiv infrarosu; banalul cat eyes etc..).

    16
  3. Ai uitat sa adaugi o arma de asalt moderna, deageaba ai lunete, dot-uri, dispozitive termale daca le legi cu sarma de AKM-urile anilor 70. Pana si Franta care are capacitate de R&D a renuntat la modernizarea FAMAS si a cumparat HK din Fatherland. Noi nu putem dezvolta/fabrica o arma de asalt dar nici nu de dorim schimbarea ( @ MAPN ) cu adevarat, Caragiale ar fi invidios. Ultimile 7 puncte mentionate sunt pentru MAPN cam ce zicea Borcea in anii 2000 despre Dinamo „lasati-ne sa ne pregatim de Liga Campionilor”

    15
    • nu mai e nevoie, ca de peste 10 ani ne tot inzestram cu noua arma de asalt, n-ai auzit?

      23
      • Poate ca în tot raul și un bine.Daca se trece la calibrul 6,8mm, evitam tranziția la calibrul 5,56mm ca apoi sa trecem la cel de 6,8mm.

        9
        • 5,56 nu va fi eliminat complet din dotare.Iar 6,8 nu vom produce vreodata, ca nu suntem in stare.

          1
          • Dacă 6,8mm va deveni calibrul standard pentru NATO, în special pentru ca forțele armate ale SUA îl vor adopta, 5,56mm va fi eliminat.Daca putem produce, sub licență, calibrul 7,62 și 5,45, de exemplu, de crezi ca ar fi imposibil sa producem, tot sub licență, și calibrul 6,8mm?

            7
            • Noi nu suntem în stare de 25 de ani, sa producem o armă 556. Cum crezi că am putea produce una de 68, având în vedere specificațiile SIG Spear, și mă refer in special la calitatea materialelor și manopera pentru țeavă, dar mai ales cameră de ardere.
              Ref la schimbarea calibrului sunt ceva discuții când, cum și în ce formă va fi făcută. Cu siguranță va mai dura ani buni, pentru că presupune schimbarea completă a regulilor de angajament in teren. Basca întrebarea ref la urban combat cu Spear, care nu e încă foarte elocvent.

              6
    • La ce sa ma intorc Ionica ?
      Ca regimentul l-au facut zob – inca e bine ca totusi a ramas un batalion .

      Da` bocanci au sa-mi dea daca ma cheama ?
      Sau ca in filmul ” Pentru patrie ” , duceti sacrificiul pana la capat si echipati-va pe cheltuiala voastra , cum zicea Dem Radulescu ?

  4. ionica fonosch

    Domnule Sharky ce ne recomandati ?
    [un sistem de comunicatii tactic la nivel de grupa/pluton conectat la un terminal interactiv pentru comandant]
    Va multumesc 🙂

    4
    • @ionica fonosch
      Vrei să mă faci să râd, sau să plâng?
      Am citit articolul, si iar am ajuns la concluzia că am vorbit singur și degeaba pe aici, atâta timp.
      Părerea mea, hâc…

      4
        • @robi
          Da, Robi, mă bucur să văd că cineva reține ce mai spun eu pe aici.
          Am mai spus eu multe, dar dacă oamenii nu vor să învețe, nu vor, și gata!
          Dar, na, tre să punem articole, și dacă tema site-ului e „corul bocitoarelor”, hai să bocim ca acum 10 ani
          Trei sferturi din lista aia exista, dar cine să le vadă?
          Și articolul asta intra la categoria „articol făcut din lipsă de inspirație”, sau „fă ceva să fie acolo”, ca ăla cu „reînființați Dacica” și „comparații Slocacia-Romania”.
          Părerea mea, hâc..

          14
          • articolul daca il ajusteaza un pic mai profi cum scria chiar marius inainte eu zic ca merita un pic de presiune civica pe mapn. pare sa fie mai mult la mahnire scris si inteleg si de unde vine el.

            eu mai as baga train the trainers si leadership training ca meseria asta nu se invata pe la fabrici de diplome ci de la oameni cu experienta.

            mai e un subiect dar mie ca daca il deschid vine jihadu de platitori de taxe peste mine…
            https://recruiting.army.mil/News/Article/2100630/us-army-offering-bonuses-for-new-infantry-recruits/
            https://www.militarytimes.com/pay-benefits/mil-money/2022/06/14/46-pay-raise-for-troops-gets-support-across-capitol-hill/

            • Robi, nu l-am scris ca inainte, il voiam doar un inceput de lista la care fiecare sa scoata sau adauge ceva… propuneri pro si contra. Mai facusem o lista cu chestii urgent de luat acu’ cateva luni… deja mi se opreste in gat.
              Sunt multe chesti ide baza, pe care poate nici nu le ghicesc, dar le stiu altii.

              Si da, imi cam pierd rabdarea, ca astea toate trebuiau fumate demult si la alta scara, si nici nu costa extraordinar… Daca tot avem armata profesionista de ii numeri pe degete si abia strangi cativa sa mai umpli din goluri, macar inzestrarea la nivel de talpas sa fie brici.

              Ma tot uit la ucraineni ce bine se misca unii dintre ei la nivelul asta. Bine, e si propganda, cu majoritatea filmata la unitatile lor mai breze, dar totusi… Daca nu e morcovul cat casa, tare greu urnesti ceva la noi.

              4
          • deci:
            1. Statiile radio:
            „și permit legături de voce și date, transmisii video în timp real, transmisia automată a poziției GPS.”

            Deci sa inteleg ca dincolo de terminalele radio au si tableta interconectata (terminal interactiv pentru comandant) cu furnizarea pozitiei gps si cu identificarea celorlalte echipe albastre in teren?
            Sau suntem iar la categoria jumatati de masura, statia radio acum, restul mai incolo sau la terti?

            2.) legat de termoviziune – „În general, există. La cercetași, chiar cu termoviziune”.
            In general, deci banuiesc ca nu toti cercetasii au. Si restul ce fac, asteapta sa le vina cu imprumut de la cercetasi, pe rand?
            Si cand ma refeream la termoviziune, ma refeream nu doar la o amarata de luneta, ci si la un sistem integrat capabil sa marcheze tinte sau transmite date: adica macar nivelul anilor 2000 nu ’80, sa nu vorbim de 2020.
            http://www.armyrecognition.com/france_french_army_military_equipment_uk/jim_lr_mr_sagem_safran_group_multifunction_infrared_imagers_binoculars_technical_data_sheet_uk.html

            3. Cand zici „Trei sferturi din lista aia exista”, e doar disponibil de fapt pentru cateva unitati mai speciale, sau e distribuit in cantitati suficiente pentru, sa zicem 70% din efectivul vizat?

            Deci stam bine (75%) si eu nu stiam?

            Banuiesc ca echiparile astea le tin ascunse ca secret militar, ca eu nu prea le-am vazut la aplicatii si reportaje.

            Sa inteleg ca nici Alex n-a remarcat nivelul satisfacator daca nu „exceptional” de echipare a militarilor romani?

            Corul bocitoarelor zici?

            14
            • Zgurene, la câte aplicații ai participat?
              Ai fost la vreo activitate, ca să vorbești direct și deschis cu băieții, cum mai face @Nicolae, să iei pulsul?
              Ți-am mai spus, faptul că însăilezi articole de pe net nu te face analist, cum te crede lumea.
              Inclusiv articolul ăsta demonstrează că sunteți rupți de realitatea din teren.
              Faptul că nu știi tu nu înseamnă că nu există.
              Vino în țară, fă o cerere de acreditare la aricii ăia de la Biroul de presă, și du-te la o aplicație, două, stai de vorbă cu băieții, intră prin tehnică, și apoi mai vorbim.
              Părerea mea, hâc..

              15
              • Hai sa iti dau un exemplu pentru care nu am nevoie de acreditarea aia si sa merg la aplicatii.
                Puma SAR cu Brightnite, ala de a cazut si erau doar 6 operationale… se pare ca era ceva ce trebuia sa poarte macar unul dintre piloti (si era pe lista pe care tu zici ca ar fi in depozite) si nu l-a purtat. Si vorbim de doar cateva Puma si echipajele capabile de zboruri de noapte, nu de zeci de mii de infanteristi.

                Cat despre echipamentele alea de baza care se mai vad pe la unele aplicatii (cateva batalioane), dar la multe nu, restul unde sunt? Le tin sub cheie in depozite si le avem in numere suficiente?
                Faptul ca le poarta cateva unitati mai „multinationale” sau „internationale” daca vrei, fataite pe la aplicatii, inseamna ca le au si restul, marea masa, sau aia nu conteaza?
                Sau e ca si cu TR-85M1, cand au resapat o companie din tot batalionul ca sa aibe cu ce sa mearga la exercitii?

                Sa luam exemplu uniforma – au fost mai multe discutii despre versiuni: calitatea materialului, croiul, etc. Sa inteleg ca am ajuns la un nivel OK, cantitativ si calitativ?

                Amaratii astia de tanchisti pe TR-85M1 (adica elita), iti par echipati OK la nivelul lui 2019?
                https://www.monitoruldegalati.ro/media/k2/items/cache/7319995089edeae2497f35b6a2cac385_XL.jpg

                2022, ce combinatie de tonuri are? Ce spune asta?
                https://scontent-mrs2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/293455909_410209524477511_1785879021302088615_n.jpg

                La Gheparzi: sper ca alea nu sunt uniforme de infanterie ci combinezoane de protectie?
                https://scontent-mrs2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/292552418_407223201442810_3672115224551959179_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=q6QVjnYSZzEAX8-sF5e&_nc_ht=scontent-mrs2-1.xx&oh=00_AT_Kz0AdsaqYsF73mTsNMoIgb0MgGfv_g2ecXdsh0DWwKQ&oe=62D2A6C8

                https://api.army.mil/e2/c/images/2014/07/08/353474/original.jpg

                6
                • Hai să-ți răspund la commentul ăsta, punctual.
                  – la faza cu piloții, ce pot să-ți spun e că sunt o rasă mai aparte. Tot de paregzamplu, deși nu s-a spus public, ultimele 2 accidente, cele cauzate de „givraj”, au fost din cauza piloților, pentru că nu au respectat regulile. Eu mă îndoiesc că au fost trimiși în teatru fără ustensilele necesare.
                  Echipamentele pe care zici că le vezi pe la unele batalioane…alea-s toate, tocmai am făcut o socoteală a lor zilele trecute.
                  Despre ținută, da, s-a schimbat și culoarea si calitatea, poți să observi in linkurile puse de mine(și am observat și personal, la câțiva băieți, vecini cu mine, când le spală și le scot la uscat, afară). Daca defilezi prin postările Brigăzii 9, o să observi mai multe chestii, noile măști de gaze( cehești, apropos), ținuta militarilor de la Gheparzi sosiți din Polonia, după 6 luni de purtare intensă, niste plase de mascare noi, multispectrale, etc.
                  Despre combinezoanelor tanchiștilor, ce pot să spun? Au norma de utilizare un an, și la tancuri se muncește la greu. Și americanii au combinezoane pentru tanchisti, din nomex, nu intra in tanc în tinuta normală.
                  Despre linkurile alea cu „scontent” îmi dă „bad url”, nu știu ce e acolo.
                  Sper că am reușit să răspund la tot.
                  Părerea mea, hâc…

                  7
                  • Ok, in sfarsit e dialog. Noroc ca m-am obisnuit cu tonul tau…
                    Am actualizat pozele, una e chiar cu Gheparzii, cu uniformele de care zici… doar ca ma asteptam la combinezoane de lucru.

                    1. Despre piloti – daca nu folosesc echipamentele, necesare la o misiune pe timp de noapte, cu vizibilitate proasta, la cateva zeci de km de incaierarea de pe insula Serpilor, pot fi 3 cauze: fie nu au echipamentele, fie sunt tinute sub cheie sau oricum nu se antrenasera cu ele si nu au riscat sa isi „complice viata”. Iar piloti nu avem mii, ci cateva zeci, pe tipuri de aparate.

                    2.”unele batalioane…alea-s toate” (adica 8?) – deci acopera doar unitatile alea cat de cat complete si active pe la poligoane. Avand in vedere lipsa de personal, ar fi trebuit sa fie excedent cam peste tot, aproape ca ar ajunge si pentru rezervisti.

                    3. Bun, deci sa zicem (optimist vorbind) ca suntem in curs sa bifam uniformele, mastile de gaze, statiile radio, vestele, vizoarele termice clasice (la asta ma indoiesc ca prevad sa aibe suficiente, dincolo de cei mai „speciali”) si poate bocancii si rucsacii. Si ceva veste antiglont, casti si plase de mascare multispectrala.
                    Restul de pe lista?

                    6
                  • @M.Z.
                    Așaaaaa…
                    Și cei de la Gheparzi au combinezoane, dar ke folosesc prin unitate și prin aplicații, când e de hămăleală la greu. Și eu, când plecam în aplicații, nu-mi luam cele mai bune ținute, le luam pe cele mai vechi și târșite. Cam așa proceda toată lumea.
                    1. Aviația are cea mai bună dotare din toată Armata! Nu se joacă nimeni cu echipamentele, la SMFA. Dacă există, nu stă în depozit decât dacă trebuie să stea în depozit. Eu am fost șocat, când am trecut de la SMFT la SMFA, să văd câți bani și ce „bogăție” era la ei.
                    Mai știu eu unii care nu vor să se complice, și în loc să utilizeze terminalele alea și CDNS-ul și BC2A-ul, preferă să deseneze hărți, sau să lase un caporal de la comunicații să umble la țevăraia electronică, de parcă era treaba caporalului să conducă plutonul, compania sau batalionul.
                    2. Cele 8 erau în discuție despre dotarea cu P5, mai sunt niste brigăzi pe care le-am enumerat acolo.
                    Despre stocuri, știu doar ce exista la unitatea mea și la eșalonul imediat următor, despre restul am doar idee așa, informativ.
                    3. La asta ți-am răspuns în alt coment, unde am luat fiecare punct al articolului.
                    Părerea mea, hâc…

                    7
                  • Sharky ,
                    Daca unii te tin de profet aici pe RoMil , hai sa le spun eu cum sta situatia
                    Invinuiesti degeaba pilotii , posibil ca sa aperi pe cineva
                    Ai vazut radarele de pe Puma SAR ?
                    Stii ce problema au ?
                    Eu stiu .
                    Am fost rezervist la aviatie .
                    Si daca o sa se izbeasca cu elicopterul intr-un deal sa stii ca nu e vina pilotilor , nici a cui a ales radarul, care e bun , ci a cui a hotarat cat si ce se plateste .
                    Asa ca nu mai calomnia pilotii care au murit ” la ordin ”

                    Cat despre MiG-21 , echipamentele montate pe el chiar pot mai mult .
                    La altii , nu la noi.
                    Aici nu mai e vina cui a ales sau a cui a montat .
                    Statul Israel ne-a dat maxim din ce ne putea da .
                    Si daca unele echipamente de pe el nu funtioneaza la capacitate maxima , e vina celor care umblau cu minciuna in Occident , pe la toate clantele , gen ” Romania e tara comunista , nesigura , tehnica o sa ajunga la rusi ” .
                    Gasim destui si pe RoMil .
                    In ceea ce priveste echipamentul de pe MiG-21 Lancer , cu acelasi hard se poate mai mult .
                    Nu mai intru in detalii , pentru ca tehnica este inca in stare operativa .

                    1
                    • @nicusor
                      Ca de obicei, esti patetic de jenibil.
                      Faci mult zgomot degeaba, fără să spui nimic, decât obișnuuitele bălării „de pe vremea ta”.
                      „Învinuiești degeaba piloții, probabil.aperi pe cineva”.
                      Ca să-ți reamintesc că citesti în diagonală, și înțelegi din 2 în 3, numai ce iți convine, mai scriu o dată că am trecut în rezervă din Forțele Aeriene. Spre deosebire de tine, eu am trecut în rezervă în 2021, nu ca tine care ai stat câteva luni în anii ’80.
                      Întâmplător, un fost coleg, și prieten, a fost de serviciu în turn când s-au întâmplat acele accidente, și a auzit toată convorbirea, iar apoi, ca martor, a participat la ascultarea înregistrărilor. Piloților li s-a spus să ocolească zona respectivă. Unul a făcut-o, și a trecut în rezervă de curând. Celălalt nu a ocolit!
                      Cât despre pilotul de pe elicopter, radarul nu are nici o legătură cu accidentul, ci o manevră făcută de pilot.
                      Restul comentului tău e la fel de util ca 98% dintre comentariile tale. Ca o frecție la un picior de lemn.
                      Ți-am mai spus să mă ocolești, pentru că te bat din toate pozițiile, la ce vrei tu, dar nu vrei să înțelegi.
                      Se pare că unicul tău scop pe aici e să mă ataci pe mine. Chiar ai o viață jalnică, frățică!
                      Am zis eu că ai avut o copilărie traumatizantă!
                      Părerea mea, hâc…
                      P.S. Profeții prezic viitorul. Eu doar prezint realitatea văzută și trăită de mine. ?
                      E o mică mare diferență!

                      10
                    • https://www.shutterstock.com/es/image-photo/timisoara-romania-06152019-group-romanian-air-1773041501
                      Pun link-ul pentru corecta informare a cititorilor site-ului
                      Radom-ul din botul elicopterului adapoteste un radar .
                      Are dubla functie , meteo si anticoliziune .
                      Daca o sa se izbeasca de o colina , atunci sa stiti ca nu a fost nici vina pilotilor sau a radarului .

                      Deci Sharky , tu esti cel care nu a inteles , ( sau cum spui tu citit in diagonala , inteles 2 din 3 )
                      Iar Lancerul tot asa .
                      Intreaba totusi oamenii de meserie . Piloti sau tehnici .

                      In rest , cand a decolat echipajul SAR sa il caute pe cel prabusit noaptea , stiau ca pot sa nu se mai intoarca .
                      Cu comentariul ti-ai batut joc de memoria unor eroi

            • Deci:
              1. Aici ești confuz, nu înțeleg la ce te referi.
              Care comandant?
              Celelalte chestii credeam că le-am lămurit, când am povestit despre CDNS și BC2A.
              2. Și aici esti confuz. Care comandant vrei tu să aibă termoviziune?
              Despre celelalte, recitește commentul meu, am spus acolo cine, și ce are.
              Cercetașii au termoviziune, ceilalți au NVG-uri.
              Legat de scula aia, am văzut ceva asemănător la bateria sprijin a batalionului de infanterie din care făceam parte, pe la începutul anilor 2000, când tot veneau diverse comisii de verificare(americanci&staff), și erau incantați de jucăriile alea. Îi auzeam pe băieți vorbind de telemetru laser, nu era treaba mea, nu mi-am bătut capul. Treaba asta cu marcarea țintelor nu e pentru orice trupete, ca s-o lămurim.
              3. Când spun că există, spun că există pe teren, și Brigada 9, din care cu onoare am făcut parte până în 2017, era ultima pe lista de priorități a SMFT-ului. Deci dacă exista acolo, existau și la celelalte brigăzi.
              Nivelul nu e „excepțional”, dar nu e nici așa cum vă plângeți voi pe aici.
              Părerea mea, hâc…

              6
          • Eu vin pe site sa aflu opiniile altora mai avizati ca mine. Te consider unul dintre ei. Deci ma irita cand vad ca nu participi 🙂 .
            Bre, daca aveam cv de acolo de sus deja in dotare, spune-o. Combate articolul, ca nu-i ilegal.

            4
            • @checkmate
              Mulțumesc pentru aprecieri.
              Despre participat…înainte participam și combăteam, dar după ani în care am tot încercat să fac lumină, și am tot observat că vorbesc la pereți, am decis să reduc participarea.
              Până la urmă o să o reduc de tot, pentru că nu mă încadrez în tendințe.
              Părerea mea, hâc…

              5
              • Partea proasta e ca sunt anumite chestii ce nu se „vad” la soldati , chestii mai „accesibile” ochiului.
                Destul de simple.
                Dar care sunt „vizibile” la alte armate.
                Dispozitive ochire.
                Care la alte armate , le vezi de la primul , la ultimul infanterist.
                Un red dot , o luneta sunt extrem de utile.
                Stiu ca nu inlocuiesc tragerile si perfectionarea deprinderilor , dar sunt mai utile ca un inaltator mecanic.
                Chestiile cu comunicatiile ..banuiesc ca sunt partea cea mai „inaccesibila” civililor ..si va continua sa fie asa.
                Ptr ca e partea sensibila si importanta ..si care oricum va fi „observata” de cei ce cunosc si au lucrat cu asa ceva.
                Partea cu uniformele …si eu cred ca s-a imbunatatit , cu toate ca nu am pus mana pe una.

                Sunt de acord cu tine , ca sunt multe chestii „ce nu se vad” , sau nu se „transpira” , decat facand supozitii pe baza puzzle-ului de miscari diverse …ce se intampla sub nasul nostru.

                Si eu sunt de parere ca pozitia echilibrata de pana acum e in continuare cea corecta.
                Nu trebuie sa te bati cu caramida in piept ..sa stie „dujmanii” cat de tare esti.
                Situatia e tensionata la nivel global , la nivel regional ..e inca foarte tensionata.
                Pozitia tarii de a sprijini Ucraina , sa isi mentina parte din economie functionala , e cea corecta.
                Sunt n’spe analisti la TV , unii scoliti pe reguli vechi ..care abia asteapta sa pupe mana stapanului , altii simt „momentul lor de glorie” , in care sa isi expuna ideile si concluziile revelatoare.
                Timp in care trebuie sa „digeri toate”. Ca si „audient”.
                Situatia economica e cum e.
                Si trebuie sa misti piesele pe tabla ..cu grija.

                Din aspectele „militare” din conflictul ucrainian ..imi tot apar „controlarea spatiului aerian” si combaterea.
                Dar nu ..neaparat a avioanelor.
                S-a vazut ca rusii nu isi prea folosesc aviatia ..”in adancime”.
                In schimb multe balistice si de croaziera.
                Ceea ce ma face sa cred ca „infocarea” Patriot ..pe combatere anumite tinte si Aegis-ul de uscat ..nu sunt intamplatoare.
                As considera important shorad/vshorad.
                As considera necesare navele.
                Cum spune @Nicolae.
                Problemele de incadrare cu personal ale armatei.

                Ca multi se plang ca sunt „platiti degeaba” , dar vor ca „Patrioturile” si altele sa aiba operatori.
                Le sugerez sa „aplice”.

                Sunt de acord cu tine ..ca daca te „plangi” continuu…risti sa pierzi „scopul” actiunilor tale si „perspectiva”.
                E cazul lui @ Nicusor ..cu a carui „cauza” simpatizam ..in general. Dar ruperea de realitate ..incepe sa sune a „frustrare” suprapusa peste o situatie personala.

                Primul semn de abandon al luptei …e cand incepi sa te plangi.
                Un luptator ..va cauta motive cum sa scoata o situatie la capat , nu sa „delege” raspunderea esecului in altii.

                3
                • Un ofiter francez detasat in Ro a explicat chiar foarte clar si ne-a spus ca atunci cand bateria Patriot va fi operationala ea va putea fi integrata fara probleme cu bateria SAMP/T – Mamba adusa de francezi la noi.
                  Haios este ca Patriotul nostru nu este inca operational, o spune ofiterul francez, in timp ca suedezii – desi au comandat Patriot dupa noi – au declarat operationalizarea initiala a primei lor baterii.

                  1
                  • Intrarea in dotare a sistemelor de arme complexe , va necesita scolarizare in SUA , sau la origine(de unde ne vin armele).
                    Eu vad ca asta se produce ..”cu pipeta”.
                    Noi inca traim in „vremea autarhiei”.
                    Ca noi le facem ..ca noi stim.
                    Trebuie sa vezi personal cat mai mult ..scolit , pe bune , la origine.
                    Ca am scolit cativa piloti de F16 si tehnicieni stia toata lumea.
                    Ca au iesit trei absolventi la academiile din SUA …la fel.

                    Intre timp fosti generali …dau declaratii naucitoare ..si te intrebi de ce au fost trasi pe linie moarta.
                    Cum ar fi ca trebuie sa „respectam ursul” ..si sa fim prin „noi insine” ..cum sustine si @nicusor.
                    Chestia e ca ..ai senzatia ca nu traiesc in aceeasi realitate.
                    Economica si sociala.
                    Care sa le puna bazele ptr ce vor.

                    Ptr mine prioritar e shorad/vshorad.
                    Odata cu sosirea avioanelor F16.
                    Si Himars.
                    Ptr ca o sa ai capacitatea de lovire in adancime. Dar trebuie sa ai asigurata protectia ..sa nu cada ploaia de rachete si sa faca pilaf infrastructura civila.
                    Corvetele intra intre astea doua.
                    Iti ofera pe langa acoperire AA , capacitatea de combatere a acelor mijloace de lansare …si de lovire in adancime.
                    De pe platforme autonome ..ca si cercetare radio/optic/semnale/etc.
                    Capacitatea de coordonare a fortelor de pe uscat , din aer , de pe apa ..oricum ti-o ofera NATO intr-un timp foarte scurt ..la un nivel ce nu ne va fi niciodata accesibil noua ..de unii singuri.
                    Asa ca aparate gen ERYEYE …sau similare , vehiculate pe aici ..nu sunt necesare.
                    Da …sunt necesare elicopterele , ca platforme de descoperire care sa insoteasca mijloacele avansate.
                    Tancurile???
                    Daca americanii prepozitioneaza 200 de Abrams aici ..eu zic sa mergem pe „burta” in privinta tancurilor si sa vedem de altele.
                    Oricum ..alea americance ..vin si cu blindajul si toate alea folosite de americani.
                    In schimb ..da , avem nevoie de partea logistica.
                    Vedem in Ucraina …cum tempo-ul actiunilor ..si de o parte si de alta ..e dat de camioanele care duc marfa.
                    Si de modul cum poti sa ti le protejezi.

                    3
                  • Frantuzul a dat o duma mare cat bateria lui. Bateria lui e deja integrată cu sistemul nostru de suveranitate aeriana, inclusiv cu Deveselu. Bateria noastra de Patriot e la Giurgiu, unde are deja IOC și este integrată la fel. Frantuzul se refera la urmatoarele doua baterii care trebuie sa vina anul acesta – una probabil se duce la Constanța. În rest, o brânză albastră și un praz verde.

                    1
                • Aia cu lipsa instrumentelor aditionale de ochire pe arme mi-a atras atentia si mie, mai ales dupa ce am vazut saracia parasutistilor rusi la Hostomel.

                  avand in vedere vechimea si precizia majoritatii PM-urilor si dificultatea montarii de sine, o solutie pentru montarea unui RED-DOT ar putea fi un minim interesant si acceptabil:

                  Cateva exemple, nu stiu cat de bine sunt cotate… poate au si altii idei si comentarii.

                  IOR RD1 Micro – red dot reflex
                  https://www.youtube.com/watch?v=8GfEz0iCW54
                  https://www.ebay.fr/itm/264990189824?mkevt=1&mkcid=1&mkrid=709-53476-19255-0&campid=5338722076&customid=&toolid=10050

                  asta pare in clasa superioara
                  https://squadstore.ro/produse/arme-vanatoare/accesorii-diverse-vanatoare/red-dot-1×20-ior/

                  pentru tintasi / lunetisti
                  https://www.army-store24.de/VIOR-rifle-scope-1x-/-4x-witz-illuminated-red-dot-riflescope

                  Valdada
                  https://www.gungle.uk/shooting-accessories/sights/ior-valdada-rds-edge-military-spec-125-red-dot-sight_i1428

                  • Aparatele astea optice , iti permit sa tragi relativ precis ..si cand esti in miscare.
                    Fara sa iti focuseze atentia intr-un punct si sa iti scape restul.
                    Ptr red dot.
                    Opticele de tip luneta iti permit sa ochesti la distanta , mult mai rapid.
                    Ptr infanteristul de rand.
                    Asta face ca timpii de expunere sa fie mult mai mici.

                    Dupa mine astea ar fi strict necesare ..nu un moft , cum le vad unii.
                    Sau un pointer laser. Dar asta nu e chiar strict necesar.

                    Dar lipsa astora e unul din efectele „colaterale” ale fanilor pa mod 86 si „patriotilor”.
                    Ca daca aveam ceva ..cu macar doua sine picatinny , aveam si din astea.
                    Si asa vedem ..cum „intentii si masuri” , care dupa unii sunt bune , duc la rezultate proaste.

                    Nvg-urile cumparate de „la chinezi”(de pe alibaba si altele) , nu sunt ok , decat daca vrei sa te „sinucizi”.
                    Ptr ca ptr a vedea ceva ai nevoie de „felinar”. Caz in care te vede si altul cu dispozitiv similar.
                    Sisteme decente se gasesc de la 1500 eur in sus.
                    Airsoftistii stiu.

                  • Da’ nu e deloc greu,sunt o grămadă de sisteme fiabile,pt toate bugetele.Solutiile rusești pot fi chiar copiate cu nesimțire,fără sa ne mai stresam cu licențe.Le face nea Vasile la strung,dacă nu vrei sa lucri cu cnc.
                    Doar pe tubul de gaze sa nu pui nimic,electronica și căldura nu egal love.

                    Finlandejii,altfel fraieri,țin Valmetul lor rasforjat(ca ale noastre) pana prin 2030 și un pic.Au pus ceva plastic,ceva optica și foc de voie.
                    Sarakiile rusești îs peste ale noastre pt ca sunt în 5.45 care chiar funcționează.Doar ca la ei nu conteaza,e pe baza de volum de foc pe metru liniar.Precizia presupune sa și vezi o țintă,chiar pt putin timp.

                    Cel mai de impresie au fost rezervistii din Donbas,care nu prea încăpeau în echipament ,dar aveau în schimb Mosin Nagant.Toti.

                    6
              • Oameni ca și tine, Alex, Mihais, foști militari de cariera, și încă câțiva, dar din păcate foarte putini, aduc plus valoare acestui blog iar noi, ceilalți, marea masa, ne documentam.
                Știu ca pentru tine este plictisitor și chiar frustrant sa încerci sa ne tot luminezi.Asta cred ca este valabil și pentru Alex, Mihais, șamd.

                6
          • nu mai am facebook de cativa ani si nu ma lasa sa le vad fara cont

            • @robi
              Ok cu facebook. Celelalte ce părere îți fac?
              Părerea mea, hâc..

              • @sharky am intrat de pe fb sotiei si le-am vazut pe toate, arata bine.
                M-am uitat si la link-urile tale si par ok.

                Sa fiu un pic critic vesta aia e cam de acum 20 de ani ca model dar pana la urma e o vesta cu buzunare…if it works it works.
                Ma bucur sa vad ca au bifat si partea asta!
                Ramane arma, optica, arma at si drona.

                Trebuie neaparat sa trecem pe munitii nato la tot de la armele infanteriei pana la artilerie si tancuri, cam tot ce era sovietic s-a dus de pe stocurile aliatilor. Indiferent cat avem noi stocuri e clar din razboiul asta ca nu or sa ajunga.

                Nu stiu cum sta IOR la optice pentru infanterie dar la optice pentru distante foarte lungi stau foarte bine. E adevarat ca aia pentru infanterie trebuie sa fie de 10 de ori mai rezistenta si are alte cerinte dar merita uitat in directia IOR.
                Luneta lor de 40mm 12-52×56 este extrem de clara la distante foarte mari si mi se pare ca foloseste sticla de la Schott. Testata de mine si e calitatea 1.

                p.s. sunt curios cum o fi casca in interior, daca e din aia cu bureti mari sau cu bureti mai mici si mai multi(sper ca a doua varianta).

                4
          • Io am văzut pe unu cu pantera in buzunarul vestei multifuncționale, avea și cască, bocanci care par numai buni de umblat brambura, genuchiere…..si pe mulți îmbrăcați ca el…
            Daca avea pantera aia hand-held, e sigur și cea de dus în spate, plus cele de la cei din dube…

  5. Lăsați echiparea din bujetul subțire al armiețâi, este leje nouă ca diasporenii să se prezinte în cinșpe zile la…. undeva. Și dacă tot se întorc să fie echipați shtok cu tot ce le trebuie, kalashnikovul îl asigură meapeneul. Din întâmplare, am auzit discuția despre această lege la Latrina 3,invitat prin telefon fiind gen. Bălăceanu. Proștii ăia (Ciuvica și găozarul celălalt, Ursu) hlizeau că legea lovește în votanții lui Joianis, care sunt majoritar plecați, generalul se străduia să explice efectele legii, moderatoarea dădea din mâini a lehamite că trebuia să bage un breiching niuz cu vreo dumă gen ” ștorfelina Udrea a slăbit unșpe kile”. Băi meapene, o să vezi tu diasporenii umplând garnizoanele când o să văd eu Hawaii. Latrina 3 se vede și în Europa, iar românii de acolo văd cum sunt batjocoriți de angajații unui infractor, care nu a returnat nici acum multele milioane de euro furate.

    27
    • Dorelul intial

      Sunt curios cum o sa-i forteze pe aia care au cetatenie dubla. Sau pe aia care au rezidenta permanenta in alta tara.

      5
  6. Salut articolul si iti multumesc pentru aceasta initiativa. Rugaminte mare daca se poate te rog baga cate 2,3 exemple de echipament la fiecare categorie ca v-am mai zis…va citeste lumea si poate se inspira.

    Cred ca cea mai importanta lectie din Ucraina este cat de valoros este infanteristul si cat de important este echiparea lui.

    O sa ii rog pe colegii de site sa il trimita pe mail si sa il reposteze pe unde pot/vor. Sa incercam un pic de presiune civica.

    8
  7. Sunt convins intre timp care e problema cu ai nostri: incompetenti+infiltrati de sus pana jos de rusi. dar rau, nu asa!

    6
  8. Comentariul tau se vrea sarcastic sau e mistocareala? Pana mea, scrie si tu normal …

    3
  9. ca sa intelegeti martocareala… ai nostri „destepti” au conceput cu americanii planul de inzestrare, in asa fel incat sa se mearga de la arme cu raza mare, catre cele cu raza mai mica.

    ca domn’le… daca ataca rusii sa avem capacitatea sa ii lovim de la 200-300 km, nu sa ii lasam sa se apropie pana in raza de Spike sau tanc

    si ce a iesit e o degringolada totala… se screm sa scrie licitatii corecte pentru contractele mari, nu le iese si apoi la rectificarea bugetara pierd banii din bugetul aparariii pt ca nu i-au folosit… in loc sa aiba an de an si proiecte pentru infanterist, sa se cheltuie macar banii in loc sa ii dea inapoi la buget, in cazul impotmolorii programelor majore..

    in concluzie strategia asta proasta.. ne lasa si fara echipamente mari, si fara cele mici..

    4
    • Iti vine sa… cand citesti ca pentru 90 milioane de €, cumperi 3000 NLAW, asa cum a facut elvetia sau finlanda… apai asta ofera o descurajare mai mare decat elicoptere de atac sau alte luxrui care costa de 30-40x mai mult.. in schimb ai nostri tot cu AG-7 trag

      Alte 90 milioane si ai 1000 Stinger

      Armamentul de infanterist este foarte ieftin si ofera cel mai mare randament cost-impact…

      Strategia noastra de inzestrare trebuia sa fie in ordinea raportului cel mai bun cost-impact

      3
      • S-a aprobat pentru cumpararea de manpad-uri, vreo 300 de bucati daca nu ma insel. Probabil stinger sau mistral 3.
        Sau poate ambele?

    • „Nu puneti generali incompetenti la conducere” !!! Sau cu doctorate.

  10. Pentru rezervisti nu ar fi normal ca mai intai sa se faca un examen medical? Avem rezervisti ca numar dar daca unii au peste 150kg sau bolnavi de inima ori mai stiu eu ce, risti sa ai spitale pline inainte de conflict. Si de ce, pana mea, as fi eu prima optiune militara la 53 de ani iar cei de 25-40 ani nu pentru ca n-au tinut o arma-n mana. In caz de ceva nu se pune problema sa nu vin dar …. ce reflexe mai am eu?
    Cat priveste echipamentul …. daca nu se face o minima pregatire pe el nu e de nici-un folos.
    Apoi, cand te prezinti acolo te intreaba cineva ce pregatire ai sau carne de tun? Poate exagerez eu dar ar fi de dorit sa avem un minim de informatii

    10
  11. Trimiteti articolul la Ambasada SUA sa faca ei ceva, ca de la MAPN nu am asteptari. Vom avea aceste dotari cand americanii vor avea timp si chef sa ne mai dea un sut in cur pentru ele.
    Logica MAPN e simpla, daca de Rusia nu ne apara SUA, oricum nu apucam sa consumam munitia din depozite ca ne predam iar de vecini nu ne este frica deci somn usor.

    16
  12. Aici , chiar ai nimerit-o Marius.
    Suta la suta de acord cu ce ai scris.

    2
  13. Mobilizarea Armatei Romaniei in caz de razboi va fi la fel de eficienta ca si campania de vaccinare anticovid,

    6
  14. Amintiri
    am facut armata la scoala militara din Medias. Am fost cumva privilegiati, eram doar 25, nu aveam paturi supraouse si am primit chiar echipament nou, incl bocanci. Am inteles de la altii ca pe vremea aia nu era de la sine inteles. Si totusi, in putinele alarme pe care le-am executat ne plingeam cu totii ca timpul de prezentare la platou e extrem de tare influentat negativ de echipament, mai ales de bocanci. Dura o vesnicie legarea sireturilor, si pe atunci nu aveam burta :), cred ca dusmanul ar fi avut timp sa ia toata cazarma pe sus.
    In plus, eram obligati sa purtam uniforma de iarna si in plina vara pe caldura ceea ce facea ca pregatirea noastra fizica sa fie catastrofala.

    Poate n-ar strica daca generalii de izmene ar purta un timp uniforma soldatilor.

    8
    • in kkturile alea numiti bocanci cu siret transpirai in draci vara si te umpleai de basici. Casca aia de pe vremea lu bunicu avea un singur rol, sa-ti fiarba creierii in cap la soare iar masca aia de gaze sa vezi cat e limita corpului tau cu saturatie mica de oxigen. Sa vorbim si de acel PM fabricat cand tata era elev la generala si care m-a invatat ca proverbul unde dai si unde crapa e o realitate. Azi stau si ma gandesc ca si un amarat de salahor are niste manusi, pe noi ne puneau cu mainile goale si toti eram cu facultatea terminata, nu sapasem santuri. True life.

      8
      • De unde le tot scoti ?
        Bocancii cu siret nu produceau basici, cei cu catarame da .
        Casca e cea mai buna din trataul de la Varsovia, exista comparatii destule pe youtube
        Masca de gaze ? Alta masca . militara sau industriala ai folosit ? Eu da. Si sunt identice in privinta rezistentei la respiratie .
        PM mod. 65 dupa 14 ani de utilizare , la 100 m eu personal 8, 9 10 . Daca nu stii sa tragi nu cauta scuze .
        Nu zic ca nu ar fi bine sa introduca arme de 5,56 de Cugir cu vizor optic .

        Salahor cu manusi in Romania ?
        Du-te si vezi zidari, asfaltatori in trening si cu mainile goale .
        Tu parca traiesti in alta lume

    • Exista si ceva mai rau, acei bocanci din piele artificiala cu pafta. Stiu cazuri de viitori studenti geniali in mate sau fizica si care s-au ologit efectiv la alarme de noapte cu iesire in poligon pentru ca alti cascati mai rapizi le-au luat bocancii si le-au lasat unii cu doua numere mai mici…

  15. Desființezi popota.
    Obligi întregul corp al subofițerilor și ofițerilor sa manance cu trupa. Stand la coada fara distincție de grad și functie. La self-service. Cum e in USA și restul tarilor occidentale.
    Atunci o să vedeți revoluția mentalității.
    Pina stam la modelul sovietic- rus de armata ( vezi popota ofițerilor , dotarea soldatului și mâncarea de război ) rezultatul e asta care e.
    Oricum și rusnacii au priceput că modelul sovietic nu mai e valabil . In Ucraina au priceput.
    Soldatul fara echipament valabil , e doar candidat la avansare postmortem și ceva bănuți de dat familiei orfane.
    In RO e o constantă de zeci de ani.
    Nici o șansă să existe schimbări pina nu trimitem anual măcar 30 tineri la școli militare din vest.
    Si la absolvirea școlii + 3-4 ani serviciu in armata respectiva, readuși acasă , garantata cariera și mana libera la transformat armata.

    Când o să vedeți așa ceva în armata română , să mă anunțați. ?
    https://youtu.be/2F_3MKYiF_c

    Femeie. Capitan. 12 mile cu întreg echipamentul de lupta.

    Punem pariu că nici un ofițer român activ și actual nu e in stare de așa ceva ?

    31
  16. hai sa ne uitam la vecinii din nord.
    -in 2014 aratau ca in 1980, in 2022 FOS ul lor arata ca SAS. Armata regulata de la comandant la racan e stas cu uniforma. Restul cum au primit si cum s-au carpit dar stau mult peste noi.
    – ma impresioneaza cei din fortele teritoriale, astia saracii in februarie erau cum a cazut, o coloratura totala de echipament sovietic/vestic/civil si armament individual ce au apucat. Ma uit acum pe clip-uri si e fantastic la oamenii astia, civili ca si noi ce solutii au gasit in mare parte din achizitii proprii, donatii de la prieteni sau capturi de la inamic. Au echipament ca armata regulata, drone, night vision, termale, veste tactice cu armura, arme de orice natie posibila si arata acum ca Robocap fata de aia din DPR/LPR sau ai nostrii (vezi clipul de ieri cu monitoarele)
    Ma uitam pe Ali sa vad ce se poate lua: drona wifi 5G/4k/GPS si 40 min autonomie 200 eur, luneta vanatoare night vision 200 eur, luneta termala 800 eur, vesta tactica cu placi armura 400 eur, manusi tactice 50 eur, vestimentatie vanatoare 200 eur, laser pointer 20 eur, bocanci 100 eur, rucsac 80 etc. Chinezarii dar sunt lux fata de ce am avut eu in scurta armata.
    Deci cu un buget de 1500- 2000 eur iti dai o sansa sa nu crapi ca prostu. Si noi daca am fi in situatia lor am face la fel.
    Deci solutii simple si la indemana sunt, ca nu se face o chestie cu cap centralizat dupa mine e doar indolenta.
    Daca vin cu rahaturi in cap si legi de incorporare/mobilizare, sa ne deduca din impozite achizitia de echipament, le luam noi singuri si le tinem acasa ca evreii.
    Ps . sunt o groaza de feedback-uri date de ucrainieni pe produsele astea, cred ca deja au discount ?

    13
  17. O listă aparent lungă, dar de bun simț si fără chestii exorbitante sau de fițe.
    Dar totuși: baioneta, gamela, lopata Lineman, pânza de cort?!

    2
  18. Total de acord..2000 de euro plus sau minus… banii astia ar putea face diferenta intre viata si moarte.dar ce te faci cand esti condus de generali gen..nastase..??si sau multi asemenea lui??..aia te pun sa ataci la baioneta in camp deschis sau se predau inaintea ta..+arma individuala pm 86..,t 55,..si multe altele din muzeu roman.

    5
  19. Bine ca avem bani de pensii speciale pt toti tarani luati de pe camp de Ceasca si facuti subofiteri si maistri militari

    4
    • Aia au acum, în medie, pensii sub 2600 lei, net, pe luna.Majoritatea dintre ei, în perioada comunista, au stat, luni de zile, departe de casa și familii, pe șantierele patriei, peste tot în tara, în mai multe etape.Multe lucrări importante de infrastructura din România, au fost realizate cu militari.Cunosc un asemenea subofițer care a fost la Transfăgărășan, Canalul Dunare-Marea Neagră, Casa Poporului, metrou, etc.

      10
  20. vezi ca si aici ne predau tactica tot ucrainienii. la ei fortele teritoriale sunt independente, pe modelul celulelor de rezistenta locala, tactica predata de taticii care au vazut Irak, Astan, Siria si Sahel.

    4
  21. Nu se mai agita MAPN-ul de nimic…E liniste si pace prin vecini. N-au facut nimic pentru echiparea soldatului. Cei care mai au cate ceva nou au din banii proprii…Soldatul viitorului a ramas poveste…Exoscheletul prezentat acum cativa ani a ramas poveste…Nimeni de sus nu vrea sa se complice, nimeni nu isi asuma responsabilitati…

    2
    • @robi
      Referitor la bocanci, am băgat marșuri și în cei regulamentari, și în Viper( și de vară și de iarnă), și în Bellevile( la fel), și în Haix( ăștia doar de iarnă.
      Concluzia e că până în 30 de km sunt ok toți, cu condiția să fie purtați înainte, nu noi. Peste 30, apar bătături și sângerări, indiferent de ce tip de bocanc folosești, și chiar dacă schimbi șosetele și te dai cu pudră, în haltele mici sau mari.
      Părerea mea, hâc…

      2
      • Exista creme anti perspiratie gen apaxil. Te dai inainte bagi ciorap si strangi tare de tot siretul sa fie fix piciorul. Pentru batai banda cu oxid de numai stiu ce rapid si reluat marsul.
        In tari calde eu dadeam si cu deodorant pe picioare. Sa fie cat mai fixa gheata si ceva antiperspirant facea treaba la mn

        2
  22. troostvijk auctions
    Gasesti si echipament militar neutilizat pentru protectie personala. Stocuri ale US Army si nu numai. Dar variaza, in functie de ce mai expira pe la ei prin depozit.
    Si e ieftin.

  23. De ce ar echipa la acest nivel infanteria?! Bani aruncati pe fereastra.
    Doar au vazut ca unii imbracati in pijamale si turbane pe cap, incaltati in „flip-flops” si inarmati cu AK si AG. I-au „alungat” pe americani din Shitstan.
    (IRONIE)

    2
  24. Tot ce spui matale despre echipamente, va informez ca toate se gasesc la rusi sub o denumire – parca Ratnik.
    Lasaind gluma la o parte, stie cineva ce fel de carcase de tancuri, vrea sa fabrice dl. ministru Dincu in Romania? Astept raspuns.

  25. Hai să le luăm pe rând:
    -ținută: există, s-a îmbunătățit atât calitatea, cât și coloritul, în ultimul an. Dă-mi un exemplu de armată care asigură variantă de iarnă pentru tot personalul. Bănuiesc că la cea albă te referi. La noi există pentru VM și pentru cercetași.
    – tocuri și centuri, există, din chingă. Se mai poartă cele din piele, până la epuizare, sau din comoditate, dar din depozite se distribuie cele noi. Ar putea fi mai bune, dar astea sunt.
    – bocancii sunt decenți. Am avut și mai buni, și mai proști ca cei asigurați prin norma de echipare.
    – rucsac există, vezi link-ul. Am băgat marșuri de 40 de km cu rucsacul ăsta, și se simte diferența față de vechea raniță. E greutatea distribuită mai bine.
    – rații s-au comandat, aștept feedback-ul de la băieții de la FOS, când le vor primi. Momentan au MRE-uri. Sper să ajungă și la mine o rație din asta, am o promisiune.
    – vestă există, vezi link.
    – plase de camuflaj s-au achizitionat, unii le folosesc, altii le tin in depozite. Vezi linkurile de facebook.
    – vesta antiglonț există, vezi link. Tot acolo sunt și căștile. Momentan, din ce stiu eu, doar luptătorii le au asigurate. Ceilalți, veste și căști model vechi.
    – măsti de gaze s-au cumpărat de la cehi, le-am văzut la o zi a porților deschise, împreună cu noile complete de protecție.
    – sistemul de comunicații, am tot spus despre el. La ce comandant te referi?
    – minidronă…dă-mi un exemplu de armată care are drone în dotare la toate plutoanele. Noi avem la nivel de pluton Cc din batalioanele de infanterie. La artilerie stiu ca sunt, dar nu mi-am bătut capul să aflu ce tip, și câte.
    – lunete si nvg-uri există. Am mai spus cine are.Care comandant vrei să aibă termoviziune? Momentan au doar cercetașii.
    – arme AT și AA, Spike și mult-lăudata CA-94( sarcasm). Probabil vor cumpăra MANPADS-uri deceniul ăsta.
    – sisteme de bruiaj drone. Dă-mi un exemplu de armată care are în dotare așa ceva la nivel pluton.
    – vehicul 4×4 blindat…până la urmă, ce vrei, MLI, APC sau vehicul 4×4, pentru infanteriști? Au și astea o logică în utilizare.
    – muniții plimbărețe…nu știu dacă o să apucăm să vedem noi în dotare așa ceva.
    – antrenament…vezi linkurile de facebook.
    – norma de antrenament. Pregătire fizică nu prea se face, pentru că nu ai cu cine( apropos, în pozele alea cu instructia e batalionul complet, adică ăia-s toți care au putut fi adunați, din concedii & shit), dar testările se dau, în aprilie și în octombrie. Și în ultimii ani se dădeau pe bune, cu reprezentanți de la eșalon, ca să nu fie mânăreli. Așa era pe unde am fost eu. Pentru bareme, găsești regulamentul educației fizice militare pe net. L-am mai pus pe aici mai demult.
    – ultima n-ai s-o vezi. Sau nu cât mai trăim noi.
    Părerea mea, hâc…

    18
    • Multzam pentru periat prin desis!

      „vehicul 4×4 blindat…până la urmă, ce vrei, MLI, APC sau vehicul 4×4, pentru infanteriști”

      4×4 ala e pentru toti aia care nu beneficiaza de MLI sau 8×8 APC (chiar si la astia mai grei ar fi niste roluri de sprijin care ar necesita niste 4×4 mai mici si rapide), infanteria usoara/rezervisti/forte teritoriale care inca nu exista. Ca banuiesc ca nu le transfera TAB-urile vechi si ar merita ceva mai modern, chiar daca nu e ultima fita. Ca sa nu umble cu Hilluxuri sau Dustere.
      Poate si un ABC79 modernizat limitat… cum am mai discutat.
      Unii mai de la nord de intra in NATO isi permit niste 6×6 mai austere… eu ma gandeam la ceva si mai ieftin.

      2
      • @M.Z.
        „4×4 ala e pentru toti aia care nu beneficiaza de MLI sau 8×8 APC”.
        Innfanteriștii sunt toți ori pe TAB-uri, ori pe MLI-uri. Ăia de sprijin sunt altceva. Nu infanteriști!
        „infanteria usoara/rezervisti/forte teritoriale care inca nu exista”
        Cum vrei să înzestrezi niște structuri care nu există, și despre care nu știi că vor exista?
        Părerea mea, hâc…

  26. Citesc si tac din gura sa nu fiu luat de noob. Adica, unii de p-aici foarte usor mi-ar inchide gura cu n exemple de echipamente care mai de care….
    In conditiile in care razboiul e la usa noastra si nu am auzit de vreo concentrare a rezervistilor pentru evaluare, nu am primit acasa sau pe email un set de intrebari daca mai traiesc, cat sunt de sanatos sau ce as sti sa fac ….. eu va cam las pe voi primii sa va duceti ? Degeaba mi s-ar da echipament standard NATO daca pregatirea mea e 5%. In plus, poate unii dintre rezervisti ar trebui trecuti la alta arma pentru ca …. au dobandit cunostiinte si skill-uri intre timp.
    Zboara dintr-o parte in alta comentarii despre bocanci , echipament de termoviziune ….arme si nu mai stiu ce kkt-uri ….. care e armata ce o aliniem in caz de nevoie? Mi se pare a fi principalul semn de intrebare. Ca eu, baieti, refuz sa fiu carne de tun pentru ca avem incompetenta secretizata ca pe timpul lui nea Nicu. Cati dintre rezervisti au mai pus mana pe o arma sa traga? Asta ca sa nu intreb cati sunt gata sa traga intr-un om ca la razboi nu e un Counter Strike. Si mai e ceva: daca rezervistul e concentrat si incepe subofiterul sau ce-o fi, sa zbiere la el …. cam cate p-li in gura o sa primeasca?

    14
  27. Ca un potențial iepure de câmp în caz de ceva bubuială, aș prefera să fiu echipat cu ceva cât mai ușor, care să îmi asigure o protecție măcar psihologică în fața adversarilor și cu o armă pe care să mă pot baza. Deși sunt conștient că pot muri fără să văd fața dușmanului aflat la mulți km distanță.
    Altfel, la nivel inspirațional am evoluat de la idealul de stormtrooper la cel de sardaukar imperial.

    6
  28. Sunt curios din ce tara e bg 9 despre care se vorbeste.

    • Tu din ce tara esti? Bg. 9 mecanizata Marasesti, daca nu ma insel fosta divizie a 9-a.

      3
      • Am fost ironic. O persoana a scris sus ca a mers cu noua ranita in marsuri. El iesind din sistem in 2017 iar noul echipament fiind introdus dupa acel moment. S.a.m.d

        1
        • eu zic sa mai citesti odata ce a scris

          „3. Când spun că există, spun că există pe teren, și Brigada 9, din care cu onoare am făcut parte până în 2017, era ultima pe lista de priorități a SMFT-ului. Deci dacă exista acolo, existau și la celelalte brigăzi.”

          nu a iesit din sistem atunci ci doar din brigada 9.

          4
          • Chiar daca a iesit din sistem sau nu el vorbeste in nestiinta de cauza si nu poti generaliza stie chestii vazute in locul x sau y. Daca inca e in activitate mai rau. El a fost la rechinii albi in una sau mai multe misiuni in rest…….

            • spune-ne tu cum sta treaba atunci. lamureste ce e de lamurit

            • @Lesas
              Ți-am răspuns deja, dar commentul ăla stă la moderare de câteva ore bune.
              Când va apare, il vei citi.
              Ca să-l citez pe @mihais, „presupunerea este mama erorii”.
              Părerea mea, hâc…

              • Cat timp nu jignesti si esti obiectiv accept orice. Daca gresesc eu imi asum. Am vecini din rechinii albi ptr care am toata stima dar nu stau sa generalizez ca asa sunt toti. Numai bine.

                • @Lesas
                  Tu ești cel care a făcut niște afirmații nelalocul lor. Dacă ești mai informat, fă lumină, te rog.
                  Și revenind la rechini și la vecini, dacă într-un batalion care ar trebui să aibă 700+ oameni, mai sunt doar vreo 100+, de unde ai tras concluzia că sunt o grămadă de subofițeri?
                  Și, cum ar trebui să se comporte coloneii, și cum subofițerii, cu subordonații, și care ar trebui să fie relațiile lor de serviciu?
                  Părerea mea, hâc…

        • @ Lesas
          Ai fost ironic pentru că doar atât poți.
          Faptul că nu ai reușit să extragi esențialul din ce a spus o persoană spune multe despre tine.
          Ți-au explicat ceilalți ce a vrut să spună o persoană.
          Acea raniță există în dotare de prin 2004( cel puțin atunci a primit-o acea o persoană, doar xă era camuflaj DPM, nu modelul nou). Faptul că există poze pe facebook cu ele și anunțuri de vânzare pe OLX, la greu, e irelevant.
          Apropos, de unde știi care e fost unitate a lui sharky, câți subofițeri sunt, și cum se comportă subordonații?
          Părerea mea, hâc…
          P.S. Încă mai am în garaj o raniță model DPM de pădure, și una model DPM de deșert, pentru cine dorește. Pe cea în modelul nou de camuflaj am dat-o unui fost coleg.(sarcasm)

          • Nu e greu de ghicit unitatea. Bg 9 si nickname sharky spune destul. Nu am spus cati sunt sau altceva despre rechini albi decat ca multi din ei, ca mare parte din armata au o atitudine de zici zici ca’s minim coloneli si nu trebuie sa fie deranjati. Cum pastezi legatura cu colegii stii mai multe ca mine ( cati pleaca, cati vin) ca intrebi de comportamentul cu subordonatii, in plus fata cele mentionate mai e stirea cu comandantul care si-a lovit subalternul la tragere anu trecut.
            P. S. Ranita s-a schimbat in 2017/18. Pui poze si vorbesti de echipamentul combat dar tu vorbesti din experienta de ranita ripstop.
            Nu mai intervin, poti spune ce vrei. Nu te voi mai deranja o perioada ptr ca fiecare are bula lui despre care vorbeste. Tu poate ai fost corect cu subalternii dar nu toti sunt asa. Weekend placut si sanatate domnule

            1
          • Scuze pentru greselile gramaticale. Am reformulat si nu am fost atent inainte sa dau sa public

      • Bg 9….parasuta pt mine. Fiecare intelege ce vrea.

        2
  29. ionica fonosch

    * Pina la „sabii laser ” sa nu uitam de banali ciorapi :-)))
    https://adevarul.ro/international/europa/ocupantii-rusi-surprinsi-calitatea-sosetelor-ucrainenilor–ciorapii-macar-nu-stiu-buni-1_62cab1085163ec42717beb51/index.html
    ** Podul din Crimeea chestie de timp pina va fi lovit 🙂 Scad vanzarile 🙂
    „Foarte important în acest caz este faptul că sistemul antiaerian S-400 al ruşilor care apăra aeroportul nu a avut sorţi de izbândă în faţa rachetelor americane HIMARS folosite de ucraineni”
    *** Subtire , nu am gasit echivalent la focoasele „m1156/pgk”
    https://en.topwar.ru/198948-upravljaemye-artillerijskie-snarjady-i-miny-v-specoperacii.html

    4
    • asta ca nu intercepteaza ce arunca HIMARS e deja detaliu, au alte probleme mai grave. De ex. ca fac bombardament cu S300 sau ca ieri a ajuns in Herson o briga noua de tancuri ucrainiene trecute prin upgrade, iar ei au in fata T62 sau ca aeroportul de langa Herson a devenit cimitir de fiare vechi si acum tin elicopterele ramase la 80 km pe o pista veche dezafectata, trosnita si aia de un Tochka U.
      Momentan ucrainienii tatoneaza si distrug in spate dar e o traba de zile pana vor ataca.

      5
  30. “Corul bocitoarelor”?! O fi, nu zic, dar sunt mai multe motive de ingrijorare decat de optimism, daca ne uitam la dotarea trupelor noastre.
    In primul rand nu reusim sa ducem ca capat programe importante de dotare, fara de care nimic nu prea conteaza.
    – Fortele terestre nu au transportoare blindate amfibii moderne, programul lansat inca de pe vremea lui Gabriel Oprea treneaza si astazi. Am ratat oportunitatea Iveco SuperAV, Agilis, anii au trecut si n-am facut nimic. Tancurile noastre practic nu sunt, T 55, TR 85 pot fi considerate cel mult niste tancuri pt insotirea infanteriei, incapabile sa lupte cu un alt tanc sau sa se apere in fata mijloacelor AT inamice. La nivel de MLI nu stam deloc stralucit.
    MLI 84M este o redutabila masina de lupta a infanteriei in lupta impotriva tancurilor si a altor mijloace blindate inamice insa doar in aparare si doar datorita siluetei foarte joase, cuplate la o turela inalta. Nu doresc nimanui sa “circule” cateva ore ca soldat intr-o MLI 84M. Pirahna 5 nu este, dpmdv, MLI atat timp cat nu poate angaja in lupta tancurile.
    Artileria este o alta mare problema pt noi, Romania neavand astazi nici macar un singur obuzier autopropulsat in dotare si nici un program de achizitie in derulare, iar pe partea de artilerie reactiva avem HIMARS (foarte scump),LAROM (munitie importata) si din pacate nu am reusit sa aducem in dotare rachete cal 122mm cu raza extinsa. Aruncatoare de bombe cu raza extinsa exista doar pe PIrahna 3/5, dar in rest folosim tot mortierele clasice cu proiectile cu raza scurta, fara proiectile ghidate.
    In privinta camioanelor, lucrurile pareau ca se misca cu Iveco, din pacate calitatea camioanelor livrate armatei a lasat foarte mult de dorit, multe fiind respinse de la acceptare, ca acum sa aflam ca Iveco nu poate livra conform graficului.
    – In cadrul Fortelor Navale scandalul e cat casa, nu suntem capabili sa luam taurul de coarne in programul corvetelor si una peste alta lucrurile stau foarte prost. Elicoperele Puma Naval nu stiu sa aiba in dotare torpile AS si chiar daca ar avea, cu doua torpile la bord raza scade dramatic. NPR-urile, bune sau rele, nu sunt nici modernizate si nici nu stiu sa existe vreun program pregatit de lansare.
    – Fortele aeriene nu au piloti pentru cele 49 de F 16 MLU si nici semne ca s-ar fi facut vreo mobilizare pt pregatirea acestora nu se vede. Lasand la o parte ca nu avem munitie pentru respectivele aparate si nici vreo comanda lansata. Elicopterele noastre Puma nu prea pot zbura in conditii atmosferice grele, cum de altfel s-a vazut. 7 morti. Si apropos de aviatie, ultimul pilot de MiG 21 cazut la datorie avea foarte putine ore de zbor, iar aparatul sau nu era dotat cu radarul ELTA. La ce mai tineau respectivul aparat in stare “de lupta”?!
    Apararea AA este practic la zero. Artileria este veche si practic de nefolosit in caz de conflict. Tunurile AA 2x30mm sunt nemodernizate, GDF 003 nemodernizat si el, desi s-a vazut in Ucraina cate ravagii au facut rachetele de croaziera rusesti. Ori aici era o paine de mancat pentru 2x30mm si pentru GDF 003 daca erau modernizate. Sistemle de rachete AA sovietice cred ca ies din discutie, iar Patriotul nu este operational. Sistemul SHORAD nu exista, VSHORAD la fel.
    Programe ratate cu duiumul: corvete, drone, transportoare blindate amfibii etc plus altele amanate sine die…
    Nu ne pricepem, dar ne uitam la ce fac rusii in Ucraina, la ce cer ucrainenii cu disperare: artilerie autopropulsata sau tractata moderna, munitii de mare precizie, artilerie reactiva, sisteme anti-aeriene, drone cat mai multe, razboi electronic, tancuri (ca tot credeau oamenii ca epoca tancului a trecut), vehicule blindate pentru infanterie si toate adunate cu o cat mai mare mobilitate a trupelor.
    Daca ai porturi, ai nevoie de nave de lupte, de baterii de rachete de coasta, de baraje de mine, de radare si bineinteles de o foarte mare cantitate de munitii.
    S-a mai vazut in Ucraina cat de utile s-au dovedit unitatile de vanatori de tancuri dotate cu rachete cu raza scurta (NLAW si Javelin), s-a vazut cat de utile sunt armele din familia AT 4 impotriva blindatelor.
    Noi nu am fost in stare sa incepem macar dotarea cu o noua arma de asalt, importam pulberi, pistoale si continuam sa ne auto-pacalim ca am putea face ceva. Despre lipsa acuta de personal nici nu mai discut, despre lipsa unei caste reale a subofiterilor iarasi numai merita discutat, asadar care ar fi motivele de optimism?!
    In jurul nostru lucrurile se misca (ca sa avem cu cine ne compara). Bulgarii au comandat 16 aparate F 16 Block 70 cu o cantitate de munitie moderna rezonabila, au mai comandat si doua OPV/corvete, are elcioptere moderne. Ungaria a comandat tancuri noi, PzH 2000, masini 4×4 blindate, elicoptere moderne H 145M si H 225M, MLIuri Lynx intr-un numar foare mare, NASAMS 3, mortiere cu munitie ghidata si una peste alta au 14 Gripen C/D modernizate. Alte programe de dotare sunt in curs de lansare. Ungurii n-au ratat nici un program de dotare, le-au anuntat odata cu semnarea, lucrurile au demarat imediat.
    Serbia fabrica armament: transportoare blindate, rachete multirol, discuta despre o posibila achizitie de Rafale, trag sa-si modernizeze ce mai au prin curte, se misca bine. Cehia si Slovacia sunt si ele in top, cu programe de dotare ambitioase: elicoptere americane noi, F 16 Block 70, MLIuri, transportoare blindate etc.
    Daca ne uitam de jur-imprejur doar noi batem pasul pe loc si continuam sa ne laudam, din 2014 incoace, cu eternele Patriot si HIMARS + rachetele anti-nava. De atunci nimic, nimic care sa merita mentionat, doar batem pasul pe loc in interminabile competitii anulate…

    15
  31. @GMT ?. Impartasesc aceeasi indignare. Asa se intampla cand conducerea armatei prefera sa faca politica si politicienii decid pt. armata. Incompetenta peste tot. FML!!!

    1
  32. minimul necesar de la care trebuie pornit este fizicul si tot ce tine de greutate,aspect,infatisare ,conduita cand porti uniforma si insemnele statului pe tine…si nu e vorba doar de armata.
    atata timp cat nu se respecta sau exista protoale si baremuri respectate-impuse-sanctionate nu poti cere si obtine performanta.

    4
  33. “Trei sferturi din lista aia exista” ?!
    Mai aproape de realitate..trei sferturi din lista aia nu exista, iar acolo unde mai găsești câte ceva din acea lista abia dacă poți echipa maxim un pluton, ori se folosesc de doua ori pe an, ori doar 2-3 oameni știu sa le folosească.
    -după 4-5 ani de la introducerea ținutei combat încă exista 4-5 nuanțe de camuflaj.
    -bocancii sunt aceeași și la fel de prosti ca acum 10 ani, doar le-au schimbat culoarea + au apărut cei de vara care sunt și mai prosti ca cei de iarna (nimeni nu-i poarta, doar la defilări/ceremonii).
    -același pm,același carpați,ag-7,aceleași activități la care doar se marchează momentul și aceeași mentalitate…”in armata tre’ sa fii deștept 5 minute”.

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *